Ние, тийнейджърите на 80-те

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273267_%D0%9D%D0%B8%D0%B5%2C+%D1%82%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B5%D0%B9%D0%B4%D0%B6%D1%8A%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+80-%D1%82%D0%B5

 Всяко поколение си страда по десетилетието, в което е било младо и безотговорно.

Ние, които бяхме тийнейджъри през 80-те, обаче се оказахме последните, живели най-готините си години без високи технологии.

Сега когато гледам децата си и приятелите им, първата разлика, която виждам помежду ни, е в погледите. Техните са устремени предимно в смартфоните им.

Нашите се рееха в небето. И най-често се спираха в очите на някое разбиващо сърцето създание, в чийто поглед искахме да се отразим. Това не прави нас, децата на 80-те, по-добри или по-изобретателни от тези днес – просто хоризонтите ни се разполагат в различни равнини.

Този текст не е скимтене по отминалото време и хм… младост. Той е, за да си спомним какво беше и за малко да го преживеем отново. Всеки по своему…

6562509aПрез 80-те нямахме готини дрехи. Най-добре облечените бяха синовете и дъщерите на партийните шефове или на международните шофьори.

Първите си пазаруваха от Кореком (магазин, в който се купуваха западни стоки с декларирана валута), а вторите бяха истински модни икони, защото бащите им влачеха в каросериите на камионите си цялата пазарна разпродажба на Запада.

В моя клас имаше двама шофьорски синове и те бяха най-желаните момчета на света – носеха апрески, имаха уокмени, якетата им бяха в искрящи цветове и с емблеми като на международните ски състезания, каквито гледахме по телевизията.

Освен това у тях винаги се намираше по някое и друго порносписание, огромна бутилка уиски на стойка (т.нар бебета), фототапет и чаши от аркопал, течен шоколад и гондола с пеещ гондолиер и въртяща се балерина.

Разменянето на дрехи си беше всеобща практика. Като нямаш нещо готино за обличане, ставаш приятел с тези, които имат. И започваш да си чакаш реда да се разходиш с каквото и да е от гардероба им за един уикенд.

Така се сдобих с едно дънково яке с каракул, което ми беше отстъпено за два дни. Още си спомням как триумфално десет пъти минах с него на „Магура“, за да могат всички да ме огледат. Мисля, че това е един от малкото моменти в живота ми, когато наистина съм се чувствала непобедима. В замяна за каракуленото яке бях дала моя зелена блуза с рисунка на момичета отпред и подплънки като на хокеист.

Върнаха ми я с дупка от цигара, което ми даде правото още два дни да съм притежател на каракуленото яке за компенсация.

tn_20150826_171116Като казах „Магура“… Това беше култова сладкарница за сладоледи и мелби на бул. Витоша, отстрани на градинката на НДК, където днес има магазин на един от мобилните оператори.

Сладкарницата беше с изключително висока репутация и адски намръщени сервитьорки. Там се чакаше на опашка да влезеш, а традиционно се ядеше мелба „Дипломат“ – два вида сладолед с някаква епична украска от бисквити и шоколад отгоре, която днес ми изглежда истински кулинарен компромис.

Когато „Магура“ стана култово място, славата на сладоледената сладкарница беше потънала в прах, но пък народът сядаше отсреща на каменните блокове на градинката и зяпаше кой-какво-що.

Купуваха се наливни и силно разредени бири и кока-коли в половинлитрови пластмасови чаши от бистрата наоколо и се кибичеше с часове. Там се разменяха касетки с музика, продаваха се дрехи на черно, уговаряха се купони и се гъзарееше.

На „Магура“ ходеха гъзетата, а пък рокаджиите и лудите глави се събираха в края на 80-те и начабото на 90-те на „Синьото“.

Това беше един адски грозен конгломерат от ръждясали павилиони в синьо, струпани точно там, където днес е входът на метростанцията на стадион „Васил Левски“.

Тук спокойно можеше да видиш най-желаните момчета от рок бандите – Денис от „Ахат“, Емо от „Конкурент“, Коцето Калки, Дони, Момчил от „Клас“, Васко Гюров от „Ера“ и „Ревю“, Стенли от „Тангра“. Радиото беше наблизо, въпреки че тяхната музика успяваше да влезе само в нощните блокове, които слушахме като спасение от полунощ до три сутринта или в класическата „Музикална стълбица“ на Йордан Георгиев (известен като Данчо Стълбицата) и в „Пулсиращи ноти“ на Тома Спространов.

20160229_172726Телефоните ни бяха градски и работеха с 5 стотинки. Звъняхме си от тях или направо се уговаряхме за среща за следващите дни. Имахме време и не закъснявахме. Вкъщи се обаждахме да кажем, че сме на мястото, за което сме предупредили родителите си.

Когато закъснявахме да се приберем, те висяха по балконите на панелните ни жилища и се взираха в тъмната пътека до автобусната спирка. Другият начин на комуникация беше с бележки. Като имахме да кажем нещо на съученик или приятел от махалата, отивахме директно до тях и звъняхме на вратата. Ако нямаше никого, оставяхме бележка, която никога не изчезваше.

Майките ни имаха пеньоари и пантофи и често надвечерно се разхождаха из апартаментите с ролки. Бащите пък имаха халати с атлазени ревери и дървени копчета.

Анцугът беше дреха за спорт и ако нечий родител се подвизаваше в такова облекло, бяхме сигурни, че е ритал „мачле“ в квартала със съседи.

%d1%81%d0%be%d1%86-15След работно време си беше практика мъжете от входа да седнат на по бира или ракия пред блока, а скованите им за целта мебели си бяха истински примери за рециклиране. Пред съседния блок например масата за вечерни сбирки беше направена от врата и стар радиатор, а столовете представляваха останки от полусчупени трапезарни гарнитури, всеки със свой почерк – бродирана възглавничка, изкуствено китениче, кожена седалка от Жигули, кашон, сгънат на няколко ката.

Докато мъжете се социализираха самостоятелно върху импровизираните общи външни салони, жените си ходеха на гости.

Като не им се стоеше у дома, подреждаха в една чинийка няколко парчета от току-що опечения домашен кекс и отиваха до най-любимата съседка. Въпросните чинийки циркулираха из апартаментите, защото не можеше да върнеш чинийката празна – на свой ред и ти правиш нещо сладко и тогава връщаш.

Ако пък толкова нямаш нищо приготвено за споделяне, можеше да отидеш у всеки под предлог, че ти трябва чаша брашно, един лимон или си свършил цигарите. Винаги беше удобно.

Родителите ни се събираха най-често по домовете, защото ресторантите не бяха много, а и храната беше предимно потресаваща.

881Обикновено, ако у дома бащата пуши, се пушеше навсякъде. А бащите си пушеха, така че ние израстнахме сред цигарен дим, тостове, пеене на песни и тихо разказване на политически вицове. Докато големите се забавляваха в холовете или кухните, ние трябваше да забавляваме децата на гостите.

С тях, ако бяха готини, слушахме записи от монокасетофоните си. Често правехме записи и сами – от радиото, директно – с общия вграден микрофон. Молехме се през цялото време да не звънне телефонът, някой от родителите да не отвори вратата с някакво нареждане, никой да не кихне или да не му стане смешно – и от радиото да оставят парчето, колкото се може по-дълго, за да се запише до края.

Въпреки това в някои от автентичните ми записи от онова време се чува „тит – тит – тит, дванадесет часа!“ или пък гласът на майка ми, който мощно се изцепва насред записа ми на „Иръпшън“ с „Айде, идвайте да вечеряте, че ще изстинат кюфтенцата!“.

Тези парчета и до ден днешен звучат по този начин в главата ми.

Рождени дни празнувахме най-вече вкъщи, като се надявахме родителското тяло да се изнесе от апартамента и да не се върне преди десет вечерта.

Майките ни правеха сандвичи от франзела със салам, пушено сирене и украса от кръгче червена чушка и стрък магданоз. Пиехме домашни сокове и швепс. Алкохолът се появи малко по-късно, винаги под прикритието на някоя тъмна бутилка. Изгасяхме лампата и танцувахме на тъмно с когото ни се падне, като естествено, всеки се стремеше да „улови“ този, когото си харесва.

144624749762296Важният момент беше в целуването и прегръщането по време на дългите блусове.Момчетата бяха потни и нестеснителни, а ние – нагласени и примерни. Играта на бутилка дойде по-късно и си беше почти сексуална задявка. Въпреки това на шестнадесет, когато се появихме след ваканцията между десети и последния единадесети клас, половината момичета от класа се бяхме разделили с девствеността си.

Майка ми разбра за тази подробност шест години по-късно, когато спонтанно се учуди, че на 22 не съм девствена. Не уточних от колко време не съм, за да не я травмирам съвсем. Нищо, че тя самата добре си беше поживяла през шейсетте и самотното моминство не е било сред приоритетите й.

През осемдесетте в секса се пазехме с „Нали ще ме пазиш?“, защото не можеше току така да си купиш презервативи, а и те бяха дебели, плътни, грозни и лесно се късаха. Трудно си беше да преспиш при гаджето, защото майките не ги разрешаваха тези неща, а пък да проявяваш към момче каквато и да е нежност пред баща си, си беше голям срам.

Така че дебнехме фемилито да го няма, за да се порадваме един на друг, а когато ни изненадваха, със зачервени бузи се обличахме като за световно и неловко се правехме, че ей досега сме чели по химия заедно и „той ми обясняваше, че не го разбирам тоя урок“.

Родителите ни се правеха, че ни вярват, а ние – че не лъжем.

Въпреки всичко това живеехме с усещането, че бъдещето ни принадлежи, можем да преобръщаме светове, а щастието носи нашите лични имена.

И да, от младостта беше, не от системата.

Източник: webcafe

 

Uber става компания за роботика

http://www.vesti.bg/tehnologii/uber-stava-kompaniia-za-robotika-6060320

Изпълнителният директор на Uber обяви, че автономните автомобили ще са ключови за бъдещето на компанията

Ето защо тиквата е чудесна за закуска

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/eto-zashto-tikvata-e-chudesna-za-zakuska-6060372

Вкусна и много здравословна, тиквата съдържа много голямо количество на витамини и минерали

С всички сили и средства трябва да пазим границата от мигрантската тълпа

http://bulgarski.pogled.info/news/78470/s-vsichki-sili-i-sredstva-tryabva-da-pazim-granitsata-ot-migrantskata-talpa

/Поглед.инфо/ Една от причините за поведението на европейските политици е това, че възприемат мигрантите като евтина работна ръка. В Европа вече има хиляди джихадисти, членове на "Ислямска държава", и опасността от нови атентати е реална.

Първан Симеонов: Запътили сме се към предсрочни избори

http://bulgarski.pogled.info/news/78469/parvan-simeonov-zapatili-sme-se-kam-predsrochni-izbori

/Поглед.инфо/ „Стигането до предсрочни парламентарни избори изключително много зависи от резултата на президентските избори. Ситуацията в България е нова. Само до преди няколко седмици беше немислимо въобще да говорим, че е възможно някакво друго развитие на изборите, освен недвусмислена победа на ГЕРБ.Това каза социологът Първан Симеонов.

Радарите за превишена скорост днес - 23 октомври, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=334026

Служители на пътната полиция ще следят днес - 23 октомври, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 19:50ч.-21:20ч. бул."Княз Борис І"- спирка "ДКС" изход 21:40ч.

Великобритания се пръска по шевовете

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/78468/velikobritaniya-se-praska-po-shevovete

/Поглед.инфо/ Шотландското правителство е публикувало проект на закон за нов референдум за независимост. Преди две години шотландците избраха единството, но сега Великобритания излезе от ЕС, а Шотландия иска да остане. Следващата на ред е Северна Ирландия, където различията стигат до война. Но Великобритания все още има шанс да оцелее - благодарение, колкото и странно да звучи, на Испания./Рус.ез./

Най-важното от Варна във вчерашния - 22 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=334045

Тетанус порази пациент във Варна Пациент с изключително рядкото за съвремието ни заболяване тетанус е приет за лечение във Варна през изминалата седмица. Болният е от морската столица, но все още не е ясно как и защо се е заразил, научи Moreto.

Ян Артюс-Бертран, френски фотограф: Лъвовете в Кения ме научиха да снимам

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5828304

Ян Артюс-Бертран, френски фотограф: Лъвовете в Кения  ме научиха  да снимамФотографът работи върху нов проект с името “Жена” Ян Артюс-Бертран е френски фотограф, журналист и еколог. Той прави снимки, докато управлява балон със сгорещен въздух. Автор е на книгата “Земята отгоре”, която е пълна с негови фотографии. Филмът, който създава, се казва “Дом” и е гледан от над 600 милиона зрители по целия свят.

Плаващите соларни панели предопределят бляскаво бъдеще за зелената енергия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273266_%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D

 Слънцето може да се превърне в най-големия енергоизточник до 2050 г., смятат експертите от Межданародната агенция по енергетика (IEA), пише CNBC.

Във Великобритания апетитът към електроенергията, генерирана от слънцето, расте все по-осезаемо. „Великобритания се намира по средата на нещо, което би могло да се нарече енергийна революция “, заявява пред медията членът на опозиционната лейбъристка партия Алан Уайтхед.

„Соларната електроенергия се превръща в ключова за британската енергетика“, добавя депутатът. „Развитието й e много по-динамично от това, което се очакваше, и сега тя оказва голямо влияние върху енергийните системи“.

В страната е разположена най-голямата плаваща соларна централа в Европа. Тя се намира в Южна Англия и е инсталирана от Lightsource Renewable Energy. Съоръжението е предвидено да генерира 5,8 млн. киловатчаса през своята първа година на експлоатация.

Коментирайки ползите на соларната електроенергия, Ник Бойли, основателят и изпълнителен директор на Lightsource Renewable Energy, изразява мнение, че този бизнес за първи път е в толкова добра позиция.

Бойли обяснява, че предвидимата природа на соларната електроенергия означава също така и предвидими потоци от приходи, което я превръща в атрактивно поле за инвестиции.

Според Lightsource Renewable Energy плаващите соларни панели имат много предимства. "Един от най-големите им плюсове е, че има много водни пространства, дори и в големи градове като Лондон, където въпросните панели биха могли да бъдат разположени", смята Лив Хардър от същата компания.

„През последните години взе да става все по-доходоносно да се правят проекти с подобни панели“, добавя Хардър. „За последните 5 г. цената на обикновените панели поевтиня цели 9 пъти, а тази на плаващите също върви надолу“, допълва той.

В САЩ генерирането на соларна енергия също се развива добре. В началото на тази година беше оповестено, че през 2015 г. производителите на слънчева енергия са добавили към капацитета си 7 286 мегавата, според информация на GTM Research и Solar Energy Industries Association.

Въпросните данни показват нарастване на капацитета на фотоволтаичните инсталации в размер на повече от 1 000 мегавата в сравнение с 2014 г. 

Данните показват и че за първи път новоизградените системи за производство на енергия от слънцето през 2015 г. са повече от тези за енергия, произведена от газ. Почти 30% от новите съоръжения са за слънчева енергия.

Във Великобритания Алън Уайтхед също е уверен в перспективите пред соларната електроенергия. „Нейното бъдеще е невероятно бляскаво“, смята той. „Това е една технология със стратегическо значение“, заключава Уайтхед.

По статията работиха: Елин Качулски, редактор Миглена Иванова

Служители на Facebook настояват за цензура на Тръмп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273265_%D0%A1%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+Facebook+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D1%83%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D

 Някои от постовете на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп във Facebook предизвикват интензивен дебат в компанията през последната година. Някои служители на социалната мрежа дори настояват тези постове на Тръмп да бъдат изтрити, защото нарушават правилата на мрежата за езика на омразата, пише Wall Street Journal, като се позовава на запознати източници.

Засега обаче главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг се противопоставя на идеята. Според него цензурирането на Тръмп би било неуместно поне засега. Това негово решение обаче е предизвикало лавина от оплаквания на служители по вътрешната мрежа на компанията. Голяма част от съобщенията са адресирани лично до него, както и други мениджъри.

Според служителите на Facebook социалната мрежа социалната мрежа е нарушила собствените си правила. Някои от тях дори заплашват да напуснат, ако ръководството на компанията не преразгледа постовете на Тръмп.

В специално изявление от Facebook посочват, че модератори оценяват контекста на всеки пост и тогава решават дали да го премахнат. “В контекста може да се включва и стойността на политическия дискурс. Много хора изразяват мнение по това съдържание и то се превърна във важна част от разговора около това кой трябва да бъде следващият президент на САЩ”, коментира говорител на социалната мрежа.

Вътрешните дебати в компанията осветляват това как Facebook се справя с позицията си на най-големия източник на информация в предизборната кампания. Зукърбърг е призовал за толерантност към политическата дейност на Тръмп, тъй като според него републиканският кандидат е от ключово значение за многообразието.

Компанията настоява, че е неутрална платформа за открит дебат. Все пак има строги правила за това, което потребителите могат да публикуват. През последните години те бяха затегнати, като се забрани дискриминацията на хора въз основа на тяхната възраст и религия.

Facebook обикновено премахва съдържание, което нарушава правилата.

Според експерти социалната мрежа не е обвързана да спазва правилата, които Федералната комисия по комуникациите е наложила на медиите във връзка с отразяването на политическите кандидати.

Недоволството около изявите на Доналд Тръмп в социалната мрежа започна да се надига след поста му от декември 2015 г. за ограничаването на мюсюлманската имиграция в САЩ.

Според запознати, въпреки последвалата вълна от оплаквания срещу Тръмп, мениджърите са настояли постът му да не се премахва, защото целта е компанията да е напълно безпристрастна в президентския дебат.

В среща със служител мюсюлманин Зукърбърк е признал, че постове на Тръмп действително нарушават правилата за езика на омразата, но че последиците от отстраняването им бяха прекалено драстични.

По статията работи: Миглена Иванова

Печеливши и губещи от поевтиняването на британския паунд

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273264_+%D0%9F%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8+%D0%B8+%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B5%D1%89%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B

 Британският паунд се срина до рекорден минимум от вота около Brexit насам. Дали това е добра или лоша новина? Зависи кой питате, коментира Bloomberg.

Ефектите от обезценяването започват да настигат икономиката, като вече се отразяват на компании, потребители, инвеститори, чуждестранни туристи, по прости и сложни начини, в краткосрочен и дългосрочен план. Много неща ще зависят от това колко още ще продължи да поевтинява паундът и колко дълго.

Победителите

Британските износители

Стоките на компаниите, които имат големи продажби извън страната, са станали по-евтини за чуждестранните потребители.. Британските производители на джин и компании като Burberryсъс сигурност празнуват заради този факт. Производителят на емблематичния тренчкот всъщност наскоро разкри доста добър ръст на печалбата заради влиянието на паунда.

През септември показателят за производствената активност отчете най-силните си стойности от юни 2014 г. благодарение на тласъка върху износа вследствие на валутните ефекти.

Поевтиняването на паунда означава, че износът и печалбата от британски инвестиции в чужбина ще струват повече, компенсирайки зависимостта на Великобритания от чужди стоки икапитал. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакват дефицитът по текущата сметка, който е около рекордните 7% от БВП, да се понижи се до 3,9% до средата на 2017 г. Английската централна банка пък очаква той да намалее наполовина през следващите три години.

Пазарите се оказаха със свален гард след негативния вот на 23 юни, но след първоначалите разпродажби индексът FTSE 100 се вдигна с почти 20% до рекордно високи стойности. Това означава, че инвеститорите са постигнали неочаквана печалба благодарение на обменния курс.

Това обаче важи само за местните трейдъри. Чуждестранните, които притежават над половината от британския фондов пазар, ще отчетат загуби тази година.

За туристите, които обменят чуждата си валута в паундове, усещането е сякаш всички магазини във Великобритания внезапно са обявили разпродажби. Безмитните разходи на посетителите са нараснали с 37% през август спрямо миналата година.

Картината обаче може би няма да е толкова розова в бъдеще. Eurostar International, която управлява влаковете между Лондон и континентална Европа, каза във вторник, че ще съкрати работни места и ще намали честотата на влаковете заради по-слабото търсене от референдума насам.

Поевтиняването на паунда вероятно ще засили инфлацията до 2,2% средно през следващата година от реално нула през 2015 г., сочи последното проучване на Bloomberg. Това означава, че парите на потребителите ще струват все по-малко и по-малко. Ръстът на потребителските цени вече се вдигна до 1% през септември – най-високото ниво от почти две години. Перспективите са за допълнително повишаване, както показа последният спор между търговската верига Тesco и Unilever по предложеното увеличаване на цените.

В същото време показателят на потребителското доверие остава на отрицателна територия за шести пореден месец през септември. Това са лоши новини за икономика, която разчита толкова много на потреблението, каквато е Великобритания.

Цените на материалите за производство – включително суровини, вносни части и оборудване и други разходи, нарастват със 7,2% годишно през септември, показват официалните данни. Това означава, че компаниите трябва да избират между това да намалят маржовете си на печалба или да ударят потребителите с по-високи цени. Това се отнася най-вече за британски компании, които имат валутни защити, например търговецът на дребно Sports Direct, чиито загуби, свързани с хеджиране, може да достигнат 43 млн. долара. Друга верига – Next, вече предупреди, че продажбите през следващата година ще пострадат заради ръста на разходите за снабдяване, деномирани в долари.

Подобно на потребителите, ударени от забързващата се инфлация, покупателната сила на вложителите ще намалее, независимо дали планират да си вземат парите, или да диверсифицират в активи, които не са деномирани в паундове. Междувременно лихвените проценти вероятно ще останат на рекордно ниски нива, след като Английската централна банка намали лихвите през август и подсказа, че може да има още облекчаване.

Британците, които планират почивка в Испания например, може да бъдат лошо изненадани, когато отидат там и трябва да обменят парите си на летището или да ги изтеглят от чужд банкомат. От референдума насам паундът е изгубил между 10% и 18% спрямо валутите на петте най-посещавани от британски туристи дестинации.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Военновъздушният колеж “Максуел” в САЩ: “Румен Радев е бъдещ стратегически лидер”

http://svetoven.pogled.info/news/78467/voennovazdushniyat-kolezh-maksuel-v-sasht-rumen-radev-e-badesht-strategicheski-lider

/Поглед.инфо/ “Румен Радев е бъдещ стратегически лидер”, “воин от ХХI век, готов да спечели и да влияе на стратегическо ниво!”. Това пише в дипломата на настоящия кандидат-президент на БСП, издадена от Военновъздушния колеж “Максуел” в САЩ. Румен Радев се дипломира там с отличен успех през юни 2003 г., като магистър по “Стратегически проучвания”.

Времето ще бъде предимно облачно с максимални температури между 14° и 19°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273263_%D0%92%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D1%81+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B

  Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца и още ще се повиши. Днес ще бъде предимно облачно, на места в равнините – мъгливо. Само в отделни райони ще преръми. Ще духа слаб в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 14° и 19°. Такава е прогнозата за времето наНационалния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Мартин Славчев. 
Над Черноморието ще бъде предимно облачно, на отделни места ще преръми. Максималните температури ще са 17-18°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.
Над планините ще бъде предимно облачно. Преди обяд над високите части ще има и слънчеви часове, но по-късно през деня от запад облачността и там ще се увеличава. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра - около 8°.

Хапнете 6 скилидки чесън и гледайте какво ще се случи с тялото Ви в рамките само на 24 часа!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273262_%D0%A5%D0%B0%D0%BF%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5+6+%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%BA%D0%B8+%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%8A%D0%BD+%D0%B8+%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%

 Когато ядете чесън, неговата мощност е толкова силна, че дори и след 24 часа нашето тяло реагира на тази мощна храна, в диетите за отслабване, или като естествен лек за лечение на някои болести.
Какво се случва в тялото, когато ядете печен чесън?

1 час: В първия час чесъна се вари в стомаха и става храна за тялото.
2- 4 часа: Помага в борбата срещу свободните радикали и съществуващите клетки на рак в нашето тяло.
4- 6 часа: Метаболизмът на организма започва да вижда предимството на чесъна и активира процеса за премахване на излишната течност, както и да топи складираните мазнини в организма.

6-7 часа: Анти-бактериални свойства на чесъна, след пътуването през кръвния поток, започват да изпълняват функцията срещу бактериите в организма.
6-10 часа: През този период хранителните вещества вече са изиграли своята роля в клетките и чесънът ги предпазва от окисляване.

10-24 часа: След като се свари (в първия час), чесъна в тялото започва процес на дълбоко почистване, включително следните процеси:
регулиране на нивото на холестерола;
почистване на артериите и предпазва организма от сърдечни проблеми;
намалява и подобрява нивото на кръвното налягане;
повишава естествената защита на организма и повишава имунитета;
в процеса на почистване, чесънът помага за премахване на тежките метали от тялото;
спомага за подобряване на здравината на костите;
чесънът помага да се премахне умората, поради голямото си хранително съдържание;
подобрява спортните способности;
помага за дълголетието на клетките.

Приключва „proxy” войната в Сирия. Какво следва?

http://svetoven.pogled.info/news/78466/priklyuchva-proxy-voinata-v-siriya-kakvo-sledva

/Поглед.инфо/ Военната инициатива категорично преминава в ръцете на Сирийската армия. Прави се опит за отклоняване на джихадистите от Ирак към Сирия

Първа Ученическа конференция по линия на БАН проведоха в МУ- Плевен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616480

Тази събота в Медицински университет - Плевен се състоя първата Ученическа конфренция на новоучредения Ученически институт към БАН.  Инициативата е на Ученическия институт към Българската Академия на науките. Откриването на събитието премина в присъствието на гости като доц. Емил Колев - директор на Ученически институт по информатика и математика към БАН, проф. Стоян Капралов и доц. Красимир Чандов от ТУ-Габрово, както и началника на РИО-Плевен Албена Тотева. „Това е една съвсем нова и интересна инициатива за приобщаване на младите хора към ...

Въведоха пълна забрана на алкохола в Ирак

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273261_%D0%92%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B0+%D0%B2+%D0%98%D1%80%D0%B

 Парламентът на Ирак е гласувал забрана на продажбата, вноса и производството на алкохол на територията на страната, съобщава Daily Mail.
Изненадващият ход вероятно ще разгневи някои малцинства, но също така ще удовлетвори някои влиятелни религиозни партии.

Защитниците на забраната се аргументират, че решението е оправдано от конституцията на страната, която забранява всеки един закон, противоречащ на исляма. Недоволните от решението на парламента обаче заявяват, че същата конституция гарантира на традициите на религиозните малцинства.

Пътна обстановка в страната - 23 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=334051

Състояние на магистралите: АМ „Тракия“: област София: поради извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 15+940 се затваря дясното платно, посока Бургас. Движението се прехвърля двупосочно в лявото платно – една лента посока Бургас и една лента посока София.

И шведска министърка поиска забраната на бензинови и дизелови автомобили в ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273260_%D0%98+%D1%88%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD

 Европейският съюз трябва да обмисли забраната на бензинови и дизелови автомобили от 2030 г., заяви шведската министърка за климата Изабела Льовин, цитирана от АФП.

В интервю за в. „Афтонбладет" министърката, която е от шведската Партия на зелените, приветства приетата през септември от горната камара на германския парламент резолюция в тази насока, която обаче няма обвързващ характер.

Това е интересно предложение. Ако трябва да го конкретизираме, единственото реалистично решение е да приложим подобна забрана в целия ЕС, каза министърката.

В качеството ми на министър за климата не виждам друга перспектива от тази да оставим в миналото колите, задвижвани с фосилни горива, добави тя.

Шведското правителство, обединяващо социалдемократите и зелените, си постави за цел енергията в страната да е на 100% от възобновяеми източници през 2040 г.

Шупла

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5828366

Шупла Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vboianova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Коалицията нанася удари по траурна процесия в Ирак - тя отрича

http://svetoven.pogled.info/news/78465/koalitsiyata-nanasya-udari-po-traurna-protsesiya-v-irak-tya-otricha

/Поглед.инфо/ Военновъздушните сили на оглавяваната от САЩ международна антитерористична коалиция отрича, че е нанасяла въздушни удари по траурна процесия в населения пункт Дакук, разположен на 30 км от Киркук.

Спорт по тв днес: "Челси" - "Манчестър Ю", "Реал" (М) - "Атлетик" (Б) и още 17 мача, Формула 1, ски, тото, тенис, баскетбол, тенис на маса и фигурно пързаляне

https://www.24chasa.bg/sport/article/5828515

Спорт по тв днес: "Челси" - "Манчестър Ю", "Реал" (М) - "Атлетик" (Б) и още 17 мача, Формула 1, ски, тото, тенис, баскетбол, тенис на маса и фигурно пързаляне                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Украински олигарх и милиардер: Помнете ми думата, скоро САЩ ще станат най-омразни на украинците и източник на всичките им беди!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273259_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%85+%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B5%D1%80%3A+%D0%9F%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0

 Колкото пъти Русия е напускала украинската територия, там веднага възниквали по три хетмана, петдесет атамана и двеста партизански отряда с предатели, пише с горчивина роденият в Украйна писател и блогер Дмитрий Дзиговбродски. Това твърдение насочва към размисъл и дава ключа на обяснението дали руснаците се отнасят към украинците с презрение, пренебрежение или с насмешка.
Ако не броим беларусите, които са една шепа хора, руснаците нямат по-близък народ от украинците. По генезис те са братски народи, но украинците все са се делили, правили се на различни и интересни.

Във всеки случай общото им начало води от Киев и Киевска Рус, където норманската (викингска) династия Рюриковичи премества през 882 г. столицата от Ладога в Киев, като подчинява и Новгород - двата главни центъра на източните славяни и русите. За населената с угро-фини Москва за първи път писмено е отбелязано чак през 1147 г.

Впрочем Киев и преди това бил център на някаква форма на държавност още от 862 г. През 860 г., при византийския император Михаил III, войските на древната Рус провеждат първия известен набег на Константинопол. После имало още няколко.

Киевска Рус приема християнството през 988 г. и под влиянието на България дори създава своя книжнина. С оформянето на Москва за столица през 1238 г. и нейния възход значимостта на Киевска Рус започва да намалява. Тя остава „У края” и дори с времето сама започва да се нарича така.

Киев осезателно напомня за себе си чак в средата на 17 век. В резултат на въоръжено въстание на украинското православно население под предводителството на Богдан Хмелницки и на настъплението на руската армия през 1654-1655 г. по-голямата част от Украйна, включително Киев, се избавят от полското и католическо владичество.

Вместо да образува държава, през 1657 г. в Украйна започва 30-годишната епоха на Руина, „период на държавно самоубийство”. Според украински журналист, това е време на хетмани, майдани, борба за „незалежност” (независимост), опити да се продадат всички и на всеки – татари, поляци, турци, руснаци – и след кратко време новите съюзници и господари са предадени.

Още в началото на Руина (юни 1659 г.) украинците побеждават братята-руснаци край Конотоп с помощта на най-злите си врагове - поляците и татарите.

Доказала своята неспособност да съществува като самостоятелна държава, отначало Украйна запазва някаква автономия в рамките на Руската империя, но през 18 век губи и тази относителна обособеност. Сещат се за националната си идентичност и я упражняват периодично при антиеврейските погроми.

Украинците отново си спомнят за своята независимост чак след болшевишката революция през 1917 г. Дмитрий Дзиговбродски припомня как в продължение на 6 години из равнините на Украйна препускат смели атамански отряди, които сменят цвета си за седмица от бял на червен, а от червен на зелен. В зависимост от изгодата и времето. Атамани, казаци, тачанки с картечници „Максим”... Татко Махно от Гуляй поле е емблемата на онова време, който впрочем е един от първите носители на болшевишкия орден „Червено знаме”.

Не удържаха украинските „патриоти” на изкушението да безчинстват по време на Втората световна война. Във всяко селище имало немска полиция от местни аборигени. Настанало жадуваното време да си връщат на поляците и във Волинското клане са избити почти 100 хиляди души, като в него участват цели украински села. Поляците сега постоянно припомнят трагедията.

Специално внимание заслужава трагедията през март в белоруското село Хатин, когато 75 деца и 74 възрастни с натъпкани в един обор, запалени и изгорени живи. По времето на СССР „в името на дружбата” се премълчаваше, че съставът на 118-и батальон на шуцманшафта се състоял почти изцяло от украински дезертьори. Дали обаче беларусите са го забравили?

Украйна не е заобиколена от народи, които да нямат спомени за нейното вероломство и жестокост.

Съвсем скоро в Украйна си избраха национален герой – на второ място след княз Владимир Покръстител украинците сложиха Степан Бандера – нищо, нека си го тачат и да се гордеят с него, като нямат друг по-свят човек.

В развитието на украинската държавност има не логика, а цикличност в еволюцията. Историята на създаване и развитие на украинска национална държава се повтаря многократно и като фарс, и като трагедия. Отначало се опитват нещо да направят, но нищо не излиза, защото управлението на държавата не е поредица от смели казашки атаки.

Ако пък възникне много сложна ситуация в държавата, мантрата е да се убиват „москалите, жидовете и ляхите” (московците, евреите и поляците). Времето почти с нищо не е променило манталитета на украинците.

В народопсихологията на украинците от незапомнени времена при обществена безизходица идва мисълта кого да ограбят. Така е било при първия разбойнически поход срещу Константинопол, после при запорожките казаци и тяхното писмо до султана, при татко Нестор Махно... А когато няма кого да громят, започват да се самоизяждат. Така е било при Бандера, после при чекистите по време на Големия глад и последвалите сталински репресии.

Сега Украйна пак пое по свой път. Изведнъж се оказа, че украинците са 3/4 от населението, че различните етнически общности изпитват органическа нетърпимост една към друга и искат автономия – руснаци (7 млн), румънци, поляци, беларуси, българи, унгарци... Само евреите (840 хиляди) си траят, но гледат към Обетованата земя. Най-напред избухна Донбас и то по простата причина, че на определящите се като руснаци не им позволяваха да изучават в училище и да общуват на майчиния си език – така възникнаха Донецката и Луганската републики. Лвовският край, където винаги са си казвали „пане”, дърпа на запад. Закарпатието като начало вече гласува за икономическа независимост. В средата на Украйна се очертава от държавата да остане само територията на бившето Киевско княжество.

Украйна обърна гръб на Русия и си потърси нови покровители в лицето на Запада. Това е нормално да се случи в битието на народите, проблемът е как да стане „разводът”, особено при дълъг съвместен живот, общо имущество и преплетени икономически взаимоотношения.

Киев повярва в „песента на сирените”, че Западът очаква с нетърпение да ги прегърне за „добре дошли” и че вековната им мечта най-сетне се е сбъднала. Разчитайки на икономическия потенциал на ЕС и на военна мощ на НАТО, новоизлюпената на Майдана украинска власт прие предизвикателно поведение и „плю в кладенеца”, като прекъсна икономическите отношения преди всичко в специални отрасли. Сега само икономическите „инжекции” на МВФ спасяват страната от фалит.

Безчинствата на „Майдана”, подпалването на дома на профсъюзите в Одеса заедно с хората вътре и зверствата на националистите в Донбас обаче по-скоро говорят за неизживян пубертет на държавата и народа от Средновековието. Но и това сега е прекалено много да се случи в 21 век посред Европа.

Със скъсването на договорите с Русия през 2014 г. отбранителната и авиационната промишлености на Украйна загубиха 80% от своите приходи. Световно известният производител на самолети „Антонов“ банкрутира, а производителят на ракети „Южмаш“ работи само по един ден в седмицата.

Русия обаче се стегна и за година-две разработи държани от Украйна ноу-хау технологии в областта на отбраната – газови турбини за кораби, двигатели за вертолети, кооперирани производства в отбранителния сектор... Когато обаче някога отношенията между двете държави все пак бъдат уредени, Русия със сигурност вече няма да е купувач на продукцията на утвърдения някога производител на вертолетни двигатели „Мотор Сич”. Нито ще купи кораби от съсипаните три завода в Николаев. От славата на танкостроителите в Харков ще остане само спомен.

В народопсихологията на украинците е да получават „свише”. Този път всичко ще бъде поверено на самите украинци с малка хуманитарна помощ, за да не умрат от глад през 21 век в процеса на народностно и държавно израстване.

Украинският олигарх и милиардер Дмитрий Фирташ направи интересна прогноза: „На САЩ не им е нужен враг. Уверен съм, че ако те продължават сегашната си политика, то след пет години украинците люто ще ненавиждат Америка и американците. Сега това изглежда странно, защото властите на тази Америка ги лижат и целуват, това е тяхното щастие и всички надежди. Помнете ми думите: украинците скоро ще навържат в главите си всички свои беди – цени, безработица, всички провалени реформи и прочее – с Америка. И няма да има нация, която ще ненавижда Америка по-силно от украинците. Това е въпрос само на време.”

Сега Украйна вече не е нужна никому: Западът се измори да налива долари и евро в съд без дъно и да чака положителен резултат по уреждане на кризата; За Русия вече Украйна не е перспективен полезен партньор, а ще бъде излишен баласт. Накрая всички може би постепенно и мълчаливо ще приемат Украйна да бъде „сива зона” и буфер между Русия и НАТО. Ето заради това Русия си върна Крим и няма да допусне Донбас да бъде част от Украйна.

Винаги, когато Украйна се е отделяла от Русия или Русия просто няма време и ресурси да наглежда безпътния си роднина, то винаги на територията на Украйна започва Руина. Без изключения, е категоричен Дзиговбродски.

В цялата ситуация има един плюс за Русия, респективно минус за Украйна – мигрантите.

Според медийни съобщения, в Русия работят около седем милиона украинци, в голямата си част квалифицирани работници, които са изпратили в родината си 9 млрд. долара през 2014 г. и 20,7 млрд евро през 2015 г. – в пъти повече от всичките чуждестранни преки инвестиции в Украйна. Техният труд обаче е оставил плодовете си в Русия.

По-важен е друг момент, който отразява способността на Владимир Путин да вади ползи за Русия дори от световни катаклизми – този път е демографският проблем. Според публикации в медиите, Русия е приела и устроила на своя територия доста над 1 милион бежанци от Украйна, включително със семействата. Руските власти организират те да бъдат разселени и добре настанени – жилище, работа за мъжа и жената по специалността им и училища за децата им. Само след няколко години те така ще се „вкоренят” в руското общество, че няма да искат да се върнат в Украйна. Не на последно място те са посрещнати доброжелателно.

В украинското общество на високо политическо равнище доминира омразата към Русия и руснаците. А какво е отношението на руснаците към украинците?

Някога украинците са наричани презрително „хохли”, после значението се смекчило до ирония и незлоблива закачка. Сега руснаците не изпитват към западните си съседи нито омраза и злоба, нито презрение, нито пренебрежение или насмешка, макар някаква малка доза амалгама няма да е съвсем незаслужена. Отношението е по-скоро снизходително.

Обяснението е в руската душевност, която все още не се е разделила с патернализма – прекомерното покровителствено отношение. Според социолози, патернализмът е свидетелство за незрелостта на руския народ като цяло и на руския човек в частност. Руснакът все още живее с очакване от страна на държавата да се погрижи за него, но той екстраполира субективната си нагласа и приема за нормално и необходимо държавата да покровителства и се грижи не само за условния Руски свят и за народите от бившите си владения, но и за славяните по света.

Пътят на Украйна през 21 век минава не само през рационално осмисляне на тежките исторически грешки, но и през разкаянието и покаянието – разкаяние вътрешно и пред хората, а покаянието за сторените злини е винаги единствено пред Бога.

Великобритания подготвяла саудитски пилоти, участвали в осъжданите от Лондон удари в Йемен

http://svetoven.pogled.info/news/78464/velikobritaniya-podgotvyala-sauditski-piloti-uchastvali-v-osazhdanite-ot-london-udari-v-iemen

/Поглед.инфо/ Британската Либералдемократическа партия (ЛДП) обвини консервативното правителство, че Обединеното кралство е обучавало саудитски пилоти, които са участвали в бомбардировките в Йемен, докато в същото време властите в Лондон официално осъждат тези удари.

Промените в изборните правила оскъпяват вота с близо половин милион лева

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273258_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D1%8F%D0%B2%D0%B0%

 С близо половин милион лева може да се оскъпят изборите заради ремонта на Изборния кодекс. Първоначалната план-сметка на кабинета предвиждаше, че вотът за президент и референдумът ще ни излязат 47 милиона лева. След законодателните промени в последния момент сумата може да набъбне, съобщава bTV.
По неофициална информация допълнителната сума може да достигне между 400 и 500 хиляди лева. Причината за това е, че ще бъдат вложени допълнителни средства за обучение в последния момент, ще се наложи и допълнителна работа, за да се провери и верифицира в последния момент софтуерният продукт, обясни председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов.

Според представители на властта перата, които оскъпяват вота, са три: пренастройката на софтуера, новите секции в чужбина и обучението на комисиите на ново как се брои квадратчето „Не подкрепям никого“ в бюлетината.

„Всички онези разходи, които евентуално ще се отразят в организационно-техническата подготовка на изборите“, коментира оскъпяването на изборите говорителят на ЦИК Александър Андреев.

„Бюлетината трябва да бъде откъсната от кочана пред избирателя, така че да не се разкрива тайната на вота и да остане свободно триъгълничето за откъсване, а отзад да остане място за двата печата, които се поставят от служителите“, припомнят правилата за вота от ЦИК.

Бюлетината за президентския вот е дълга около 60 см и е с двойна защита.

Турция готова за въздушни операции в Мосул

http://svetoven.pogled.info/news/78463/turtsiya-gotova-za-vazdushni-operatsii-v-mosul

/Поглед.инфо/ Анкара не е удовлетворена от обещанията на Вашингтон и Багдад за неучастие на шиитската съпротива и членове на забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) в освобождението на иракския град Мосул от терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) и при необходимост е готова да предприеме действия, заяви премиерът Бинали Йълдъръм.

23 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=334024

Събития: 1776 г. — 2 хиляди души загиват при изригване на вулкана Майон на Филипините. 1873 г. — Германската империя се присъединява към съюза между Руската империя и Австро-Унгария, с което се поставя началото на Съюза на тримата императори.

Прогноза за времето - 23 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=334042

над Черноморието ще бъде предимно облачно, на отделни места ще преръми. Максималните температури ще са 17-18°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. Утре ще бъде предимно облачно, на места в равнините – мъгливо.

Тръмп обещава да ограничи властта на медиите

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/78461/tramp-obeshtava-da-ogranichi-vlastta-na-mediite

/Поглед.инфо/ Кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ, Доналд Тръмп обеща да ограничи "властта на медиите", които, според него, пречат на президентската кампания.

Експлозия в Турция, един убит, 16 ранени

http://svetoven.pogled.info/news/78460/eksploziya-v-turtsiya-edin-ubit-16-raneni

/Поглед.инфо/ Един човек загина, а 16 бяха ранени при експлозия на взривно устройство в турския град Бингьол, съобщи Анадолската агенция.

На 23 рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5828386

На 23 рожден ден имат Атанас Стоянов, депутат в 43-ото НС Белин Моллов, архитект Димитър Липовански, режисьор и медиен експерт Илиана Балийска, актриса Проф. Камен Плочев, началник Клиника по инфекциозни, паразитни и тропически болести към ВМА Доц. Петър Стайков, философ, бивш депутат Светла Иванова, поппевица и писателка Светла Петкова, юрист, член на ВСС Стоян Пасев,

И във Враца ще има нощ на прилепите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616535

Европейската нощ на прилепите ще бъде отбелязана и във Враца. За поредна година нейни инициатори са Дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан” и Природозащитен център „Натура” . Нощта на прилепите ще се проведе във вторник /на 25 октомври / от 17.30 до 20.00 часа в Природозащитен център „Натура”. Тази година подготвените занимания са подходящи както за деца, така и за възрастни. Всеки участник ще може да влезе в ролята на прилепен изследовател и да направи мониторинг на прилепна колония. За любителите на приложните изкуства ще има изработва...

Порно звезда обвини Тръмп в сексуален тормоз

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/78459/porno-zvezda-obvini-tramp-v-seksualen-tormoz

/Поглед.инфо/ Американската порно звезда Джесика Дрейк обвини кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп в сексуален тормоз.

Честит рожден ден на Диляна Ценова

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5828400

Честит рожден ден на Диляна Ценова Днес рожден ден има Диляна Ценова - огън момиче, което продължава от страниците на “24 часа” да вкарва в пътя самозабравили се политици и други невъзпитани елементи, независимо че нейната основна мисия вече е друга - горда майка на невероятния Коко. Обичаме те,

Осем фирми искат надзора на ремонта на пътя до пещерата "Леденика"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616545

Отворени са ценовите оферти за строителния надзор при рехабилитацията на 238 км второкласни и третокласни пътища, включени в първия етап на Оперативна програма „Региони в растеж" 2014 - 2020 г. Това съобщи на сайта си Агенция "Пътна инфраструктура". Голяма част от проектите, които ще се финансират със средства от Европейския фонд за регионално развитие, са в Северна България. Сред тях е и пътят, който от дълги години чака ремонт и е в особено тежко състояние - Враца - пещерата "Леденика". Ремонтираният участък ще е с обща дължина 17.429 км. Ето...

Облачно и с температури около 14 градуса

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616539

Днес ще бъде предимно облачно, на места в равнините - мъгливо. Само в отделни райони ще преръми. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен, вятър от изток-североизток. Температурите ще останат почти без промяна - минималните предимно между 7 и 12 градуса, а максималните - между 14 и 19 градуса. За Шумен минимални 10 градуса, максимални - 18 градуса. Над планините ще бъде предимно облачно. Преди обяд над високите части ще има и слънчеви часове, но по-късно през деня от запад облачността и там ще се увеличава. Ще духа слаб до умерен вятър от з...

Жертвите от катастрофата край Развигорово станаха две

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616533

Втори човек от катастрофата край Развигорово е починал. Инцидентът стана в петък около 13 часа на пътя Шумен-Русе край разклона за селото. Тогава челно се удариха автомобил „Рено" с разградска регистрация, пътуващ в посока Разград, и „Опел" с плевенска регистрация, пътуващ към Шумен. На място загина 43-годишна жена от Плевен, пътувала в „Опел"-а. В шуменската болница бяха откарани двамата шофьори - 42-годишен мъж от Плевен и 35-годишен мъж от Разград, както и 78-годишен мъж от Разград, който е пътувал в „Рено"-то. Възрастният мъж е починал в Ко...

Дебатът Цецка - Радев

http://bulgarski.pogled.info/news/78458/debatat-tsetska-radev

/Поглед.инфо/ Ако не е кандидат на ГЕРБ, Цецка Цачева няма никакъв шанс да спечели срещу генерал Радев. И Цветанов трябва да хвърли всичките си ресурси, за да й осигури приличен резултат. Генералът спечели убедително мача, с голяма преднина в точките. Изпрати и поне на два пъти Цецка в нокдаун, но тя сякаш не разбра това.

23 октомври - Световен ден на спирометрията

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616546

Световният ден на спирометрията е на 23 октомври, той се отбелязва за пета поредна година. Спирометрията е изследване, което може да спомогне за ранно откриване на заболявания на белите дробове, преди настъпването на необратими увреждания. Спирометрията е безболезнено изследване, което отнема по-малко от 10 минути. То е показател до колко добре може да диша човек и помага още за диагностициране на различни белодробни заболявания. Заболяването може да спомогне за ранно откриване на болните с астма и ХОББ, преди настъпването на необратими увреди....

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване