България си върна доверието на руските туристи

https://www.24chasa.bg/novini/article/5853939

България си върна доверието на руските туристи"България успя да върне доверието на руските туристи, като отново е една от водещите дестинации за летен отдих", съобщи Бойко Коцев - посланикът на България в Русия в интервю пред РИА Новости. "С удоволствие мога да отбележа, че по брой туристи, които посещават България, Русия заема второ позиция през летния сезон...

Левски си върна на Черно море

http://offnews.bg/news/n_1/n_639222.html

Левски успя да победи Черно море с 1:0 в мач от 13-ия кръг на Първа лига, игран на стадион "Георги Аспарухов" в столицата. Само преди седмица "сините" загубиха от същия съперник на "Герена" в мач от Купата на България и отпаднаха от турнира, но този път успяха да стигнат до трите точки и да поведат еднолично в класирането, като събраха 31 точки - с три повече от Лудогорец. Шампионите от Разград обаче са и с два мача по-малко. "Сините" натиснаха здраво гостите от Варна от първата минута. Единственият гол в мача падна в 22-та минута, когато след центриране от корнер защитата на Черно море не успя да изчисти добре топката и словакът Роман Прохазка се разписа с точен изстрел. След почивката "моряците" се опитаха да се върнат в мача. При удар с глава на Бакари обаче топката се удари в горната греда и излезе. Така Черно море записа загуба в София и остана на трета позиция с 23 точки.

Борис Джонсън: Съдебното решение няма да повлияе на плановете за Brexit

http://www.investor.bg/evropa/334/a/boris-djonsyn-sydebnoto-reshenie-niama-da-povliiae-na-planovete-za-brexit-227675/

Излизането на Великобритания от ЕС може да огромна възможност и за двете страни, смята британският външен министър

САЩ разполагат 6000 военни в Европа тази зима

http://www.cross.bg/klintun-brigada-asandzh-1524787.html

/КРОСС/САЩ разполагат 6000 военни в Европа тази зима. 4000 души ще са част от бронетанкова бригада, а 1750 - от авиационна. Подразделение на бронетанковата бригада ще бъде изпратено и в България. В нашата страна се планира и учение, коментира американският министър на отбраната Аштън Картър. Междувременно стана ясно, че кандидатът за президент на САЩ Хилари Клинтън е знаела, че правителствата на Катар и Саудитска Арабия финансират „Ислямска държава". Информацията съобщи основателят на „Уикилийкс" Джулиан Асандж, позовавайки се на имейл на Клинтън от началото на 2014 година. Най-голямата оръжейна сделка за над 80 милиарда долара е сключена от саудитците със САЩ, докато Хилари Клинтън е държавен секретар, допълва Асандж. Съединените щати ще разположат тази зима в Европа близо 6000 военнослужещи, съобщиха световните медии, позовавайки се на представители на американското министерство на сухопътните сили, което е част от структурата на Пентагона. Допълнителната бронетанкова бригада, която ще бъде изпратена в Европа, наброява 4000 души. Става въпрос за 3-та бронетанкова бригада от 4-тата пехотна дивизия, базирана в щата Колорадо. Съединените щати ще разположат в Европа и 1750 военнослужещи, зачислени към 10-та авиационна бригада от 10-та планинска дивизия. По-рано министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър заяви, че допълнителната бронетанкова бригада, която страната му ще изпрати в Европа, ще пристигне от Колорадо през февруари

„Левски“ с минимална победа над „Черно море“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1619758

„Левски“ победи „Черно море“ с 1-0 в мач от 13-ия кръг на Първа Професионална лига. Единствения гол реализира Роман Прохазка в 22-ата минута. Така „Левски“ остана непобеден в първата половина на сезона. Варненци допуснаха първа загуба след равенство и четири поредни победи в първенството. „Сините“ са с 31 точки и на върха в класирането. „Черно море“ е с 23 точки и е на 3-о място във временното класиране преди последния мач от кръга утре между „Лудогорец“ и „ЦСКА“. "Черно море" имаше своите шансове в мача, но Коконов, Секо и Бакари не успяха да ...

Търгът на етническите предприемачи

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/11/04/2856943_turgut_na_etnicheskite_predpriemachi/?ref=rss


Върху предстоящите президентски избори ще падне сянката на партиите на етническите малцинства. Не е вярно, че българският държавен глава винаги е бил избиран с гласовете на ДПС. Росен Плевнелиев, например, не се нуждаеше от благословията на партията на Ахмед Доган.

Ситуацията обаче е благодатна за етническите предприемачи.
Те имат всички основания да очакват берекет.

Повечето социологически проучвания предвиждат оспорван балотаж, до който, изглежда, ще достигнат...

„Ислямска държава“ набира деца за битката за Мосул, алармират от ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/5854003

„Ислямска държава“ набира деца за битката за Мосул, алармират от ООНБлизкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ рекрутира деца за решаващата битка за иракския град Мосул, твърдина на радикалната организация в страната. Това показват данни на ООН, предава австрийската медия ORF. Съобщава се, че екстремистите упражняват натиск на населението южно от Мосул да се присъединят към редиците им.

Радарите за превишена скорост утре - 5 ноември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=335087

Служители на пътната полиция ще следят утре - 5 ноември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите 07:50ч.-08:50ч. Път I-9 - резиденция "Евксиноград" 08:10ч.-09:00ч гр.

Първи референдум с 3 въпроса, може да се гласува и само за един

https://www.24chasa.bg/novini/article/5853819

Първи референдум с 3 въпроса, може да се гласува и само за единОтговорите на всеки може да са различни На влизане член на СИК ще напомня, че има и допитване Национален референдум с три въпроса ще се проведе за първи път у нас на 6 ноември заедно с президентските избори. В неделя изборните секции ще отворят с час по-късно от обичайното и гласуването ще започне в 7 ч и ще приключи в 20 ч.

Нелегалният кюрд бягал от Турция по икономически причини, засекли го случайно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1619757

Турският гражданин, който е преминал нелегално границата с България, е избягал от родината си по икономически причини, а в Разград е засечен случайно – понеже шофьорът му не бил включил фаровете на колата си. В Районен съд-Разград днес бе взета постоянна мярка „задържане под стража“ на 37-годишния Бюлент Мерал, а едновременно с това районният прокурор Любомир Георгиев внесе и обвинителния акт срещу него и срещу съучастника му 40-годишния Ергюл Хасан от Дянково. Така бързото производство срещу двамата ще приключи за дни – съдът насрочи процеса ...

Топузаков с първа победа начело на "Левски"

https://www.24chasa.bg/sport/article/5853998

Топузаков с първа победа начело на "Левски""Левски" устиска победа с 1:0 над "Черно море", Елин Топузаков записа първи успех от официалното си назначение за старши треньор, а "сините" върнаха преднината си от 3 точки във временното класиране на Първа професионална лига. Това беше общо 9-а победа за "сините" в първенството и 13-и мач без поражение от началото на кампанията.

Земетресение от 6.4 по Рихтер удари Чили

https://www.actualno.com/america/zemetresenie-ot-64-po-rihter-udari-chili-news_573254.html

Мощно земетресение от 6.4 по скалата на Рихтер разлюля латиноамериканската държава Чили в петък, предава BNO News. Епицентърът на труса е бил източно от град Курико и югоизточно от Сан Фернандо. Дълбочината му е била 87 км, отбелязва още "Фокус". Трусът е усетен в столицата Чиле де Сантяго и в съседна Аржентина. Към момента няма данни за пострадали, жертви или материални щети. Няма издадено и предупреждение за опасност от цунами.

"Левски" завърши първия дял от първенството с успех срещу "Черно море"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/04/2857310_levski_zavurshi_purviia_dial_ot_purvenstvoto_s_uspeh/?ref=rss


"Левски" победи с 1:0 "Черно море" в среща от 13-ия кръг на Първа лига. Ценния гол вкара Роман Прохазка в 22-ата минута.

С успеха сините събраха 31 точки и са на върха. Вторият "Лудогорец" е с 28, но е и с два мача по-малко. След изиграването на срещите си от първия дял на сезона "Левски" остава единственият непобеден отбор.

"Черно море" е трети с 23 точки.

Варненци започнаха по-добре срещата и до 12-ата минута имаха три добри атаки, но в първите два случая не...

"Левски" приключи първия дял от първенството с успех срещу "Черно море"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/04/2857310_levski_prikljuchi_purviia_dial_ot_purvenstvoto_s_uspeh/?ref=rss


"Левски" победи с 1:0 "Черно море" в среща от 13-ия кръг на Първа лига. Ценния гол вкара Роман Прохазка в 22-ата минута.

С успеха сините събраха 31 точки и са на върха. Вторият "Лудогорец" е с 28, но е и с два мача по-малко. След изиграването на срещите си от първия дял на сезона "Левски" остава единственият непобеден отбор.

"Черно море" е трети с 23 точки.

Варненци започнаха по-добре срещата и до 12-ата минута имаха три добри атаки, но в първите два случая не...

Цитат на деня: Хората ги е страх да признаят, че ще гласуват за Орешарски

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2016/11/04/2857309_citat_na_denia_horata_gi_e_strah_da_priznaiat_che_shte/?ref=rss


"Ще расте подкрепата за мен, има още два дни до изборите, има скрит вот, хората ги е страх да признаят, че ще гласуват за Орешарски."

Това заяви в интервю за БНТ подкрепеният от ДПС кандидат за президент Пламен Орешарски. Коментарът му е по повод последните социологически проучвания, според които близо 7 на сто от хората ще гласуват за него.

По думите му той ще получи допълнителна подкрепа за балотажа от всички български граждани, които са недоволни от това, което става в...

Нарушенията, за които да внимаваме на изборите в неделя

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1619756

На 6 ноември гласуваме за президент и на националния референдум. Асоциация "Прозрачност без граници" предупреждава за нарушенията, за които да внимаваме по време на вота. Ето какво е абсолютно недопустимо в деня на вота: 1. В изборните помещения да присъстват кандидатите за президент и вицепрезидент. Членовете на СИК, застъпниците и наблюдателите пък задължително носят обозначителни знаци; 2. Присъствие на лица без обозначителни знаци, застъпници или представители на партии, които проследяват как гласуват избирателите; 3. Организирано извозване...

Трима американски военни инструктури са убити в Йордания

https://www.24chasa.bg/novini/article/5853981

Трима американски военни инструктури са убити в ЙорданияНай-малко двама военни инструктори от САЩ са били простреляни фатално в Йордания, предава Ройтерс, цитира "Фокус". Източник от йорданските военни кръгове уточни, че до инцидента се е стигнало, след като американските военнослужещи не са спрели автомобила си на входа на военна база. В резултат срещу тях е бил открит огън.

Жена от Бургас иска да се откаже от правото си да гласува завинаги

http://www.moreto.net/novini.php?n=335203

Пенсионерка от Бургас иска да се откаже завинаги от правото си да гласува. Анастасия Попова се обърна към Дарик Бургас, за да обяви, че не желае да отиде до урната в неделя и вече не иска името й да присъства в избирателните списъци.

Плашат, че Кремъл е миниран

https://www.24chasa.bg/novini/article/5853930

Плашат, че Кремъл е миниранЗаплаха от атентат срещу Кремъл. Пет анонимни телефонни обаждания вдигнаха на крак руската полиция, съобщи Нова телевизия. С бомби са били заплашени няколко гари в столицата Москва, американското посолство и още няколко сгради. Хиляди хора са били евакуирани. Няма информация за намерени взривни устройства.

Борисов към Цачева: Г-жо президент

http://vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-kym-cacheva-g-zho-prezident-6061029

Борисов пожела на реформаторите да постигнат добър резултат по време на изборния ден в неделя

7 са офертите за строителството на обхода на Ахелой

https://www.24chasa.bg/novini/article/5853947

7 са офертите за строителството на обхода на Ахелойса отворените оферти за строителството на обхода на Ахелой - път І-9 Слънчев бряг – Бургас от км 207+726,37 до км 212+233,06. Участъкът е с дължина 4,5 км. Индикативната стойност на поръчката е 26 млн. лв. без ДДС. Отворените оферти по реда на постъпването им в деловодството на Агенция „Пътна инфраструктура“ са на: Консорциум „СТРАБАГ АХЕЛОЙ“ ДЗЗД,

Бъдещето на бизнеса е в Облачните технологии и услуги

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273569_%D0%91%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B0+%D0%B5+%D0%B2+%D0%9E%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%B

 Това стана ясно на специализираната конференция „2017 o’clock – Time to shoot your business to the Cloud(s)”, организирана от Balkan Services и NetSuite

Облачните технологии и услуги са логичният избор на бизнеса, заради предимствата, които осигуряват на компаниите, това бе един от основните изводи на конференцията „2017 o’clock – Time to shoot your business to the Cloud(s)”, която се състоя на 03 ноември 2016 г. в Интер Експо Център. Събитието бе посветено на Облачните технологии, с фокус върху тяхното използване от бизнес потребителите. Конференцията събра на една сцена представители на Oracle, Balkan Services, Google и две български агенции – Digital Marketing Group и Startup Masters.

Много от мениджърите у нас избягват да използват Облачни приложения за бизнеса си, защото понятието „Облак“ звучи несигурно и неизвестно, като мъгла”, това заявиха специалистите от Balkan Services. Облачните бизнес системи обаче предлагат редица предимства, заради което все повече компании у нас ги предпочитат. Сред основните предимства на Облака са съкращаване на разходите, в пъти по-голяма сигурност на данните, независимост от локации или устройства, гъвкавост на потребителите, еластичност, която позволява повече потребление при пикови натоварвания и други. Финалният резултат за компаниите е фактът, че потребителите имат възможност да се съсредоточат върху бизнеса си.

Компаниите се обединиха около идеята, че българските компании имат нужда от повече информация за тенденциите при развитието на Облачните технологии, както и за предимствата и рисковете от Облака, пряко касаещи бизнеса. Те представиха разнообразни презентации, отговарящи на въпроса защо трябва да планираме бизнеса си в Облака.

Най-голямото предимство, което следва от преминаване на Облачни бизнес решения, според техническия директор на Balkan Services Слави Славов, е фактът, че „компаниите могат да се фокусират върху бизнеса си, а не върху IT технологиите“. Той добави още, че сигурността в Облака, не би трябвало да е притеснение за мениджърите, тъй като нивото на сигурност, което Облакът предлага, не би могло да бъде достигнато от клиентите, ако те ползват On premise системи.

Според Наталия Кирилова от Digital Marketing Group, „Компаниите вече не се състезават по между си, Компаниите се състезават със скоростта.“ Тя добави още, че вече 85% от мениджърите в световен мащаб, използват автоматизацията, за да подобрят бизнес процесите си“.

Повече за Balkan Services:

Balkan Services оперира на пазара на софтуер за управление, анализ и контрол на бизнеса като проектира, внедрява и поддържа софтуерни системи с акцент върху BI (Business Intelligence), ERP (Enterprise Resource Planning) и CRM (Customer Relationship Management). Компанията има над 400 успешно внедрени проекти във водещи компании от производството, услугите, търговията и дистрибуцията. От 2016 г. Balkan Services е партньор на Световният лидер при облачните ERP решения NetSuite Inc. Благодарение на партньорството си с NetSuite, Balkan Services предлага на своите клиенти, водещата в световен мащаб, облачна бизнес технология NetSuite (ERP, CRM, eCommerce, BI, SRP, PSA, HR, и др.). Решението е гъвкаво и адаптивно, отговаря на изискванията на модерния бизнес и е достъпно през уеб и всякакви мобилни устройства, от всяка точка на света.

Патриотите отново в Пазарджик срещу радикалния ислям

http://www.cross.bg/islyam-pazardzhik-karakachanov-1524786.html

/КРОСС/Десетки автомобили се включиха в автошествие срещу религиозната омраза и радикалния ислям в Пазарджик, организирано от „Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО". Правят се опити да се радикализират хора сред българите-мюсюлмани. С влияния и средства от Близкия Изток тук се подменят техните ценности и у тях се възпитава чувство на противопоставяне спрямо останалите българи. Радикалният ислям е доказано опасна, агресивна и незачитаща човешките права и живот политическа идеология, взела немалко жертви на Стария континент. Наш дълг е да опазим България от него, заявиха представителите на патриотичните партии. През есента на 2012 г. отправихме сигнал към обществото, че има опасност за конституционния ред в страната, че у нас се заражда радикален ислям, чийто последователи не желаят да живеят по нашите закони. Тогава бяхме наричани как ли не, сега - след надигналия се фундаментализъм в Европа, доказва се правотата ни, обясниха Красимир Каракачанов и Явор Нотев, кандидати за президент и вицепрезидент на „Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО". Каракачанов припомни, че патриотите в Народното събрание са внесли законови предложения, с които да се противодейства на опасността. Сред тях са промени в Наказателния кодекс, които дефинират радикалния ислям като забранена идеология, както и приетият закон, забраняващ покриването на лицето на публични места, станал известен като „закона за бурките". В Пазарджик сме от 2012 г

В контейнер за смет в частен имот в САЩ откриха жена, вързана като куче

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1619755

Мъж от американския щат Южна Каролина беше арестуван, след като в контейнер за смет в негов имот беше открита жена, завързана с верига, предаде Асошиейтед прес. Тридесетгодишната Кала Браун се водела от края на август за безследно изчезнала заедно с 32-годишния си приятел Чарлз Карвър, допълва Франс прес. Когато била намерена, Кала била с верига около врата, като вързано куче. "Благодарение Бога успяхме да я открием жива", каза Чък Райт, шериф на окръг Спартанбърг, в който е била открита Кала Браун. Приятелят на Кала все още не е намерен. Конте...

Джихадисти взривиха руски хеликоптер

https://www.24chasa.bg/novini/article/5853985

Джихадисти  взривиха руски  хеликоптер “Ислямска държава” е свалила руски военен хеликоптер в сирийската провинция Хомс, твърди агенцията на джихадистите Амак. Москва обяви, че екипажът е добре и става дума за принудително кацане до град Палмира, където хеликоптерът трябвало да достави хуманитарна помощ. На видео, публикувано от джихадистите,

ООН: „Ислямска държава“ рекрутира деца за битката за Мосул

https://www.actualno.com/asia/oon-isljamska-dyrjava-rekrutira-deca-za-bitkata-za-mosul-news_573248.html

Близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ рекрутира деца за решаващата битка за иракския град Мосул, твърдина на радикалната организация в страната. Това показват данни на ООН, предава австрийската медия ORF. Съобщава се, че екстремистите упражняват натиск на населението южно от Мосул да се присъединят към редиците им, отбелязва още "Фокус". Най-активна е кампанията им сред децата на деветгодишна възраст, предупреди говорител на международната организация.

6,4 по Рихтер разлюля Чили

https://www.24chasa.bg/novini/article/5853970

6,4 по Рихтер разлюля ЧилиМощно земетресение от 6,4 по скалата на Рихтер разлюля латиноамериканската държава Чили в петък, предава BNO News, цитирани от "Фокус". Епицентърът на труса е бил източно от град Курико и югоизточно от Сан Фернандо. Дълбочината му е била 87 км. Трусът е усетен в столицата Чиле де Сантяго и в съседна Аржентина.

Отличиха общински проекти в София, Бургас и Мирково със Строителни Оскари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273568_%D0%9E%D1%82%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%91%D1%83%D1%80%D0%B3%D0

 Общински проекти от София, Бургас и Мирково бяха отличени от шестото издание на наградите за луксозно строителство, архитектура и дизайн  LUXURY PROPERTY AWARDS 2016. Церемонията, организирана от агенция ВИП Комюникейшън, се състоя в балната зала на Гранд хотел България. 

Инж. Стоян Братоев – изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД, взе приз  за изграждането на една от най-луксозните метростанции в София -  ВИТОША. Гости на церемонията бяха и изпълнителите на проекта - една от най-големите строителни компании у нас Джи Пи Груп. Община Бургас, която амбициозно се устреми към лидерската позиция по инфраструктурни проекти в страната с реализирания в началото на тази година инвестиционен проект "Реконструкция на съществуващо кръстовище "Трапезица"  c нова организация на движение и "Проектиране и строителство на два броя свързани пешеходни надлези, също бе отличена от Строителните Оскари.  Призът бе връчен на  Руска Бояджиева - зам.-кмет на Бургас с ресор „Европейски политики и околна среда“ и бе споделен с изпълнителите на проекта - една от водещите компании в сектора Трейс Груп, също гост на церемонията. 
Заслужена награда за Инвестиции в обществено строителство получи община Мирково с изграждането на новия Спортен комплекс, придаващ европейски облик на общината. Наградата бе връчена на кмета на Мирково Цветанка Йотина, която вече втори мандат печели доверието на жителите на общината.
Една от най-бързо развиващите се компании за имоти у нас - ЛУКС ИМОТИ, също получи престижен приз от LUXURY PROPERTY AWARDS 2016. в категория Най-добра агенция за луксозни имоти. Фирмата взе и специален подарък от ERP.BG - едногодишен абонамент за своята ERP система EnterpriseOne  - Професионален IT одит на управленската им софтуерна инфраструктура и предложение за оптимизация, чрез съвременен бизнес софтуер.
Водещата компания в жилищното строителство в София  - „Ню Билдинг Пропърти“, бе отличена в категория Строително-инвестиционна компания на годината. Фирмата се е доверила на доказани архитекти с дългогодишен опит, които проектират функционални жилища, изградени с висококачествени материали от световноутвърдени производители,  като в екстериора и интериора залагат на естествените материали, който внасят стил и естетика на сградите, с богато озеленяване. 
    Най-мащабният луксозен проект в Созопол, ширещ се на 120 000 квадрата, Green Life Beach Resort, получи отличие в категория Луксозни Ваканционни имоти. Престижната награда в категория Луксозен морски комплекс бе присъдена на първокласната резиденция с апартаменти, разположена на морския бряг  - Belle Époque Beach Residence. Чурноморският регион получи и още една награда за Луксозен ваканционен  комплекс - за „Хармони Сюитс Монте Карло“ в Слънчев бряг. Един от призовете отиде в курорта Хисаря - за целогодишния четиризвезден СПА хотел Sana Spa Hotel.  
В категория Луксозен пространствен дизайн призът бе присъден на младата архитектка Боряна Христова, която се представи блестящо на две международни изложения.  В Дюселдорф тя изгради изложбения щанд на Националната лозаро-винарска камара, а в  Сингапур тя бе дизайнер на щанда на българската водка Флирт и предизвика истински фурор с дизайнерските си решения.
Водещи на вечерта бяха актьорът, носител на престижната награда ИКАР в категория Златен глас на България – Симеон  Владов и журналистката и съорганизатор на събитието Патриция Кирилова. В празничната програма се включиха фолклорната звезда Поли Паскова и призьорите от международни конкурси за танци - Клуб за спортни танци ДЕНСИНГ ТАЙМ. 
Партньори на церемонията бяха Международната академия на архитектурата, Камарата на архитектите в България, Българска предприемаческа камара, Националната строителна федерация, ERP България,  Бизнес Клуб Лондон и други. Наградите бяха връчени от Теодора Ставрева - директор в Дирекция "Маркетинг и инвестиционно обслужване" в Българската агенция за инвестиции, академик арх. Георги Стоилов - председател на Международната академия на архитектурата, арх. Борислав Игнатов  - председател на УС на Камарата на архитектите в България, председателят на Българската предприемаческа камара Николин Гавраилов, Наталия Футекова - изпълнителен директор на ERP България, както и от медийните партньори, които са и членове на журито. 
Освен престижни статуетки и плакети, призьорите получиха и  ваучери за 100 лв. от  най-модерния копирен център в София  ZOOM. Както и подаръци от козметичния гигант РЕФАН и маркови парфюми от Ди енд Пи.
Събитието подпомогна с томбола с награди инициативата на организаторите  - PR-агенция ВИП Комюникейшън, за подпомагане на социално слаби отличници, които искат да останат да учат и да работят в България. Под патронажа на Ротари Клуб Самоков и ERP България.

Започна осмата кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш”

https://www.24chasa.bg/novini/article/5853967

Започна осмата кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш”В четвъртък стартира осмата благотворителна кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш”. Инициативата ще подпомогне нови 24 общественозначими проектa в областите здравеопазване, социална сфера, култура и образование, опазване на околната среда - част от тях предложени от служителите на банката.

Двама с BG паспорти вкараха в Лига Европа

https://www.24chasa.bg/sport/article/5853958

Двама с BG паспорти вкараха в Лига Европа Двама от 4-мата футболисти с български паспорти, чиито отбори играят в груповата фаза на Лига Европа, се разписаха в 4-ия ѝ кръг. Забравеният за националния отбор от селекционера Петър Хубчев Димитър Рангелов откри резултата за “Коня” при гостуването на “Брага”. В Португалия обаче домакините стигнаха до обрат и с 3:1 биха турския тим.

Падна първият сняг на прохода “Петрохан”

https://www.24chasa.bg/novini/article/5853941

Падна първият сняг на прохода “Петрохан”Снощи падна първият сняг на прохода Петрохан. Към 5 часа сутринта днес снежната покривка беше 3 сантиметра. Областно пътно управление – Монтана е готово с подготовката за зимата, направена е и част от пътната маркировка, увери областният управител Ивайло Петров. Налице са запаси и от инертни материали.

И във Варна демонстрираха машинно гласуване

http://www.moreto.net/novini.php?n=335201

В 3-ти избирателен район – Варненски, ще има общо 19 машини за гласуване на вота за президент и вицепрезидент в неделя, 6 ноември. Това съобщи шефът на РИК – Варна, Велин Жеков. Демонстрация на гласуването за лидерите на секционните избирателни комисии и медиите беше направено в зала „Пленарна“ на общината.

В Община Тетевен бе обсъден проектът за реконструкция, благоустрояване и подобряване на централния градски площад

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273567_%D0%92+%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%B1%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D1%

 На 3 ноември в заседателната зала на Община Тетевен,  се проведе обществено обсъждане на проекта за „Реконструкция, благоустрояване и подобряване на физическата среда на централен градски площад и изграждане на фонтан с водни ефекти и художествено осветление, гр. Тетевен“. Проектът е изработен по договор № 474/19.09.2016г. с „Би Енд Джей Груп“ ООД, от подизпълнител „Инжпроект“ ООД, гр. София.

Участие в срещата взеха кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, зам.-кметът Борис Врабевски, секретарят на Общината Цветелина Стоянова, председателят на Общинския съвет Мария Стойчева, Директори на дирекции и началници на отдели при Общината, общински съветници и граждани.

По време на общественото обсъждане беше направена презентация от проектантския екип, включваща 3D модели на обекта в два варианта. Те предвиждат реконструкция и модернизация на детската площадка, увеличаване на зелените зони и места за отдих, оформяне на естествена сцена за обществени мероприятия, преход между различните нива на терена чрез достъпни за хората с двигателни увреждания начини, вмъкване на нов елемент - малък фонтан и художествено осветление. 

Получи се оживена дискусия между присъстващите, като всеки имаше възможността да направи своите предложения, които бяха обсъдени с авторския колектив. Най-вероятно ще бъде изготвен комбиниран вариант между двете предложения.

Стожер четири дни без вода

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1619754

Село Стожер остава 4 дни без вода, съобщават от ВиК. Причината е профилактика на сондажен кладенец. Водоподаването е спряно от днес до понеделник - 7 ноември, включително. От водното дружество молят жителите на Стожер да приемат извинения за причинените им неудобства....

След побоя над Кънев, Бъчварова се срещна с неправителствени организации

http://www.cross.bg/buchvarova-sreshtata-ministur-1524783.html

/КРОСС/Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова разговаря с представители на неправителствения сектор и академичните среди в областта на правата на човека. Те споделиха своята загриженост за зачестилите случаи на език на омразата в публичното пространство, някои прояви на посегателство против личността от последните месеци, както и конкретния случай с нападението над председателя на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев от изминалите дни. По време срещата, поискана от представителите на гражданското общество, министър Бъчварова информира за напредъка по линия на разследването на случая с председателя на БХК и ги увери в активните действия на МВР. В срещата участваха директорът на СДВР ст. комисар Младен Маринов, както и заместник-министър Филип Гунев.    

Кругман: Фед не трябва да повишава лихвите

http://www.investor.bg/sviat/6/a/krugman-fed-ne-triabva-da-povishava-lihvite-227674/

САЩ са опасно близо до превръщането си в "провалена държава", казва Нобеловият лауреат

Макс прави тестове на LTE-Advanced за още по-висока интернет скорост

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273566_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+LTE-Advanced+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%B0+%D

 Телекомуникационният оператор Макс обяви, че е платил близо 8 милиона лева на държавата в лицето на Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) за използването на допълнителен радиочестотен ресурс от 2х5 MHz в обхват 1800 MHz.

Макс теоретично ще може да постигне максимални скорости на пренос на данни до 110/55 Mbps за сваляне/качване, обединявайки новите 2х5 MHz с наличните 2х10 MHz в една обща честотна лента от 2х15 MHz. Спектър от 2x15 MHz допълва нуждите на оператора от капацитет и дава нови възможности за осигуряване на високоскоростни услуги.

Паралелно с получаването на допълнителните честоти, Макс започна тестове на следващото поколение технология за бърз мобилен интернет – LTE-Advanced. С разрешение от КРС компанията тества честоти в обхват 2100 MHz и комбинирането им с вече използваните в обхват 1800 MHz.

„Целта ни е да пуснем първата в България търговски достъпна LTE-Advanced мрежа, като утвърдим позицията си на иноватор на пазара. Отдавна сме заявили такива амбиции и макар с бавни крачки, работим за постигането на плановете си. Конкретно за реализацията на LTE-Advanced според нас има няколко възможни сценария.

Един от тях е споделянето на честоти и ресурси между различни оператори. Това е наложена добра практика в телеком сектора в Европа и по света. Преговаряме с операторите за споделяне на честоти, за да има и в България такъв добър пример.

Друг възможен сценарий за пускане на LTE-Advanced е Макс самостоятелно да агрегира ресурс в различни честотни обхвати. Например, с използването на агрегирани 2х30 MHz (2х15 MHz в обхвата 1800 MHz и 2х15 MHz в обхвата 2100 MHz, които в момента тестваме) бихме могли да достигнем скорости до 225/76,5 Mbps за сваляне/качване, което би било значително по-висока скорост за сваляне и за качване от максимално достижимите ни скорости сега. Това е и сценарият, който тестваме в момента.“, допълни г-н Величков.

Ролята на Македония в изборите в САЩ

http://vesti.bg/sviat/amerika/roliata-na-makedoniia-v-izborite-v-sasht-6061028

През изминалата година в македонския град Велес се разрази своеобразна интернет треска за злато. Местните жители публикуват материали в над 100 американски уебсайта за политика

АКТИВНИЯТ НАЕМЕН ПАЗАР НАСЪРЧИ ЗАПОЧВАНЕТО НА НОВИ ЛОГИСТИЧНИ ПРОЕКТИ В СОФИЯ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273565_%D0%90%D0%9A%D0%A2%D0%98%D0%92%D0%9D%D0%98%D0%AF%D0%A2+%D0%9D%D0%90%D0%95%D0%9C%D0%95%D0%9D+%D0%9F%D0%90%D0%97%D0%90%D0%A0+%D0%9D%D0%90%D0%A1%D0%AA%D0%A0%D0%A7%D0%98+%D0%97%D0%90%D0%9F%D0%9E%D0%A7%D0%92%D0%90%

 ·          Близо 23 000 кв. м площи под наем са започнати или планирани през третото тримесечие в София

·          сделка с парцел от 5 800 кв. м за офис сграда бе сред значимите придобивания на земя в софия

Активният наемен пазар стимулира инвеститорите в индустриални имоти да стартират нови спекулативни проекти в София. Само за последното тримесечие в района на столицата бяха обявени или започнати още близо 23 000 кв. м логистични площи под наем. Други 20 000 кв. м се очаква да получат разрешение за ползване до края на годината, показват данните от тримесечния доклад на консултантската компания за бизнес имоти Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония.

„През последните месеци наблюдаваме активен наемен пазар, като завършваните към момента спекулативни проекти бяха почти изцяло договорени с наематели още по време на строителството“, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ във Forton/Cushman&Wakefield.

Според него за интереса към започване на нови проекти допринасят и стабилните наеми, които за първокласни площи в София запазват нива от €4.2/кв. м, като в района на летището надхвърлят €5/кв. м. За по-площи над 5 хил. кв. м наемните нива в София са €3.8/кв. м.

В резултат от активното търсене, въпреки увеличението на общото предлагане, делът на свободните складови и производствени площи в София остава символичен – около 2%. С новозавършените проекти общата наличност на пазара на индустриални имоти в столицата доближи 881 000 кв. м през третото тримесечие на 2016.

През изминалото тримесечие „Глориент Инвестмънт БГ“ обяви планирания старт на трета фаза от Logistic Park East Ring с 12,800 кв. м площи под наем. Предните две вече са изцяло наети. Сред ключовите проекти на наемния пазар е също Industrial Park Sofia East в района на Елин Пелин, където завършва строителството на 10 000 кв. м логистични площи под наем и междувременно започна изграждането на нов етап със същата квадратура.  

Строителство на втора фаза се предвижда и в Logistic Park Sofia Ring на Bulgarian Property Development край Кривина, където пред завършване са 10 000 кв. м логистични площи под наем.

В отговор на засиленото търсене се подготвят и нови проекти за индустриални паркове край София и Пловдив.

И през третото тримесечие търсенето на индустриални имоти остава активно както в София, така и в страната. Докато основните запитвания в района на столицата идват от логистични оператори и дистрибуторски компании, в страната активни са производителите на авточасти и компании от леката промишленост. Предпоставки за този интерес са оформящите се индустриални зони с изградена инфраструктура и наличието на работната ръка. Освен към Пловдив интерес има и към Плевен и районите в Северозападна България, както и на юг – към Хасково и Димитровград.

Пазарът на земя също остава силен в резултат от нарастващата предприемаческа активност в почти всички сегменти на имотния пазар. През последното тримесечие сред по-значимите транзакции бе покупката на парцел с площ от 5 800 кв. м до метростанцията на бул. „Цариградско шосе“ в София за €4.7 млн. Теренът е с проект за строителство на офис сграда.

Сирийски бунтовници обстрелват с ракети път за евакуация северно от Алепо

http://www.mediapool.bg/siriyski-buntovnitsi-obstrelvat-s-raketi-pat-za-evakuatsiya-severno-ot-alepo-news256114.html

Сирийски бунтовници обстрелваха днес с ракети един от коридорите за евакуация на цивилни и бойци, които искат да напуснат обсадените квартали на Алепо по силата на обявеното от Москва едностранно прекратяване на огъня. Това предаде сирийската държавна телевизия, цитирана от Франс прес. Кореспондентът на сирийската информационна телевизия "Ал Ахбария" беше ранен от осколки от ракетите, с които терористите обстрелваха пътя Кастело, съобщи телевизията. Според сирийската информационна агенция САНА по шосето са били изстреляни седем ракети. "Терористичните групи пречат на цивилните да напуснат източните квартали", отбелязва САНА. Руското министерство на отбраната съобщи, че при днешния обстрел на Кастело са били леко ранени двама руски военни от Центъра за помирение, предаде ТАСС. Освен ранените двама военни от района на хуманитарния коридор са изведени около 50 представители на руски, западни и арабски медии. ООН не може да използва обявеното от Русия едностранно спиране на боевете в Алепо, за да изпрати помощ в обсадената източна част на града, тъй като не разполага с необходимите гаранции за сигурност, каза Йенс Лерке, говорител на организацията, цитиран от Ройтерс. Говорителка на специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура заяви, че организацията е против евакуирането на цивилни, ако то не е доброволно.

Колко пари похарчиха партиите за предизборна реклама в медиите

http://offnews.bg/news/n_1/n_639216.html

2 059 383 лева (без ДДС) са похарчили политическите формации за предизборната кампания за президентските избори и информационно-разяснителната кампания за референдума. Данните са към 3 ноември 2016 г. и са на Института за развитие на публичната среда. Наблюдението на института обхваща сайтовете на 47 медии – електронни и печатни – 10 телевизии, 4 радиостанции, 17 вестника и 16 информационни сайтове и агенции. От публикуваните до този момент договори става ясно, че Нова телевизия (344 976 лв. без ДДС) e привлякла най-много средства за отразяване на кампанията, следвана от bTV (342 736 лв. без ДДС), БНТ (230 565 лв. без ДДС) и Евроком (170 798 лв. без ДДС). Към 3 ноември най-много средства са вложени за отразяването на предизборната кампания на ген. Румен Радев. За реклама във включените в мониторинга медии са изразходвани – 489 950 лв. (без ДДС). На второ място по разходвани средства е кампанията на Трайчо Трайков – 355 776 лв. (без ДДС), а на трето – на Цецка Цачева с 303 548 лв. (без ДДС). Към 3 ноември справката с регистъра за даренията в Сметната палата показва, че 10 от 21 кандидат-президентски двойки, са декларирали получаването на парични дарения – Радев – Йотова, Енчев – Велева, Трайков – Събев, Калфин – Халачев, Марешки – Петров, Орешарски – Папазов, Тонев – Андреев, Дончева – Спасов, Ганчев – Парамов и Банев – Ибрям. Всяко получено дарение трябва да се декларира в 7-дневен срок от получаването му. Към този момент най-много дарения за кампанията си е привлякъл ген. Румен Радев – 359 908 лв. В допълнение към тази сума, инициативният комитет, издигнал генерала, е “вложил” средства в размер на 20 000 лв. От тях 11 000 лв. са лично внесени от кандидата за президент, 4 900 лв. – от кандидата за вицепрезидент Илияна Йотова, а останалите средства – от членовете на комитета Корнелия Нинова, Стефан Данаилов и Невяна Малчева. Съгласно Изборния кодекс инициативните комитети се финансират само от средства на членовете на инициативния комитет, средства на кандидатите и дарения от физически лица. Партиите може да финансират предизборната си кампания със собствени средства на партията, средства на кандидатите и дарения от физически лица. Коалициите от своя страна, могат да финансират предизборната си кампания със собствени средства на партиите, които участват в нея, средства на кандидатите и дарения от физически лица, направени за партията в коалицията, определена да отговаря за приходите, разходите и счетоводната отчетност на коалицията, свързани с кампанията й. Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс заплащането на медийните услуги става предварително (т.е. преди съответното излъчване или публикуване) и при спазване на обявените от съответния доставчик ред, условия и цени, които трябва да са еднакви за всички. Към 3 ноември 2016 г., 38 от включените в мониторинга медии са публикували информация за сключени договори с участници в изборите. Девет са медиите, които и в края на кампанията все още нямат сключени договори с участниците в предизборната надпревара или не са публикували такива. Това са: в. Дума, в. Монитор, в. Телеграф, в. Борба, в. Добруджанска трибуна, в. АрдаNews, сайтовете – Novini.bg и Blitz.bg, телевизия Алфа ТВ. В. Дума продължава да не публикува договори за медийна услуга, въпреки наличието на рубрика “Президентски избори 2016” и политическа реклама на двойката Радев – Йотова, както в печатното издание, така и на електронната страница. Общата кандидатура на Патриотичния фронт и АТАКА – двойката Каракачанов – Нотев, продължава да получава отразяване от близките до тези партии телевизии Алфа и СКАТ. Въпреки това, на страницата на телевизия АЛФА няма публикувани договори за политическа реклама – било то възмездни или безвъзмездни. Телевизия СКАТ има един договор за отразяване на кампанията на коалиция “Обединени патриоти” на стойност 41 650 лв. (без ДДС).

Борис Джонсън: Съдебното решение няма да се отрази на плановете за Брекзита

http://www.mediapool.bg/boris-dzhonsan-sadebnoto-reshenie-nyama-da-se-otrazi-na-planovete-za-brekzita-news256113.html

Решението на съда, че британският парламент трябва да има думата по въпроса за излизането на Великобритания от Европейския съюз не би трябвало да попречи на правителствения график, каза британският външен министър Борис Джонсън в Берлин, докато германският му колега призова преговорите за Брекзита да започнат "колкото може по-скоро", предаде Асошиейтед прес. Джонсън каза, че излизането на Великобритания от ЕС е огромна възможност и че "при добро желание преговорите може да се превърнат в ползотворна и за двете дискусия". Британският министър подчерта, че не бива да се придава прекалено голямо значение на съдебното решение, изискващо одобрение от парламента, преди да се задейства процедурата за Брекзит. Той изрази увереност, че то няма да промени плановете на премиера Тереза Мей да стартира процеса до края на март догодина. "Важно е да се разбере, че това е един етап от правна процедура и че правителството смята да обжалва това решение", каза Джонсън след среща с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер. "Не е тайна, че не бях особено въодушевен от това, но Брекзитът е ясната и несъмнена позиция на вашето правителство. Съжаляваме за това, но разбира се уважаваме това решение", отбеляза Щайнмайер. Трябва да създадем необходимите условия преговорите да започнат в най-скоро време, дори ако се изисква одобрението на парламента. Застоят не е в интерес на никого, добави той и подчерта, че приоритет за Германия е "да гарантира сплотеността на останалите 27 страни" в съюза.

"Ислямска държава" е убила стотици, опитва се да набере деца-войници около Мосул

http://www.mediapool.bg/islyamska-darzhava-e-ubila-stotitsi-opitva-se-da-nabere-detsa-voinitsi-okolo-mosul-news256112.html

Бойците на "Ислямска държава" са убили стотици хора, включително 50 дезертьори и 180 бивши иракски държавни служители в районите около крепостта им Мосул, заяви говорителката на ООН по въпросите на човешките права Равина Шамдасани, цитирана от Ройтерс. Те също са транспортирали 1600 души от град Хамам ал Алил към Тал Афар, вероятно за да ги използват като жив щит срещу въздушни удари и са уведомили някои от тях, че е възможно да бъдат отведени в Сирия. Отвели са и 150 семейства от Хамам ал Алил към Мосул в сряда. Джихадистите са казали на жителите на Хамам ал Алил, че трябва да предадат децата си, особено момчетата на възраст над девет години, което е очевиден опит за набиране на деца войници, каза Шамдасани. Бойците на "Ислямска държава" държат близо 400 кюрдки, язидки и шиитки в Тал Афар и вероятно са убили до 200 души в Мосул, заяви тя. ООН разполага и с данни за жертви сред мирното население при въздушни удари, включително при един в сряда вечерта в квартал "Кудус" в Източен Мосул, при който, както се твърди, са загинали четири жени, а 17 мирни жители са били ранени.

Юлиян Лефтеров от „Наглите” убит заради любовна връзка с вуйна си

https://www.24chasa.bg/novini/article/5853895

Юлиян Лефтеров от „Наглите” убит заради любовна връзка с вуйна сиВуйчото на убития през 2009 г. Юлиян Лефтеров - Кунгфуто е замесен в отвличането и убийството му. Това смятат близките на покойния Лефтеров, чието име се свързваше с групата "Наглите", на която се преписват серия отвличания от близкото минало. За убийството на двама от "Наглите" - Кунгфуто и Иван Пайнавелов - Сапата,

Властите в Ню Йорк предупредени за възможни терористични заплахи около изборите

http://www.mediapool.bg/vlastite-v-nyu-york-predupredeni-za-vazmozhni-teroristichni-zaplahi-okolo-izborite-news256111.html

Федерални служители предупредиха властите в Ню Йорк за възможни атаки на екстремистки групи от Ал Каида в дните около президентските избори в САЩ, предаде Ройтерс. Така още през уикенда преди вота във вторник местните правоохранителни органи са поставени в повишена готовност за реагиране. Информацията е била подадена както на полицейското управление на Ню Йорк, така и на обединеното Пристанищно управление на Ню Йорк и Ню Джърси, което упражнява контрол над много ключови инфраструктурни обекти в прилежащите към нюйоркския залив територии на двата съседни щата. "Ние поддържаме високо ниво на патрулиране на всички наши обекти, въведено още преди известно време", каза говорител на управлението, което администрира летища, тунели и мостове в района на Ню Йорк. Той отказа подробности за предупреждението. От нюйоркската полиция казаха, че в изпратеното им съобщение липсват подробности и сега то се проучва. "Работим съвместно с ФБР, разузнавателните служби и обединения антитерористичен отряд", добавиха оттам. САЩ са събрали разузнавателна информация за възможна заплаха от Ал Каида за атаки около изборите. Поради това някои агенции са изпратили бюлетини до местни и щатски служби и служители, отбелязвайки особено тази информация, съобщи пред Ройтерс правителствен източник във Вашингтон. Той обаче добави, че става въпрос за неконкретна заплаха от сравнително ниска степен. По-рано днес телевизия Си Би Ес съобщи, че хора от американското разузнаване са предупредили властите в щатите Ню Йорк, Тексас и Вирджиния за възможни атаки на Ал Каида в понеделник, ден преди изборите. Телевизията цитира неидентифицирани източници и не посочва конкретни обекти или места в тези щати. От ФБР отказаха коментар по това съобщение.

Ивайло Калфин закри кампанията си в препълнената зала на гр. Попово

http://offnews.bg/news/n_1/n_639220.html

„Днес е последният ден от кампанията. Това, което искам да споделя като равносметка, е, че изминах над 15 000 км, имах много срещи – и аз, и професор Халачев. Целта ни беше за този един месец да се видим с възможно най-много български граждани и да чуем техните проблеми и очакванията им от президентската институция. В края на кампанията искам да ви уверя, че в цялата страна има много събудени хора. Хора, които имат надежда. Хора с ентусиазъм, които припознават нашата кауза и знаят, че страната ни може да се развива по-добре.“ С тези думи кандидатът за президент Ивайло Калфин официално закри кампанията си днес пред препълнената зала в гр. Попово. В изказването си той призова българските граждани да направят своя информиран избор в оставащите дни до неделя и да отидат да гласуват. „Дълбока благодарност на всички, които помагаха и ще помагат в кампанията, защото кампания не се прави от един човек. Призовавам всички – и тях, и вас, с добро настроение да отидем в неделя и да гласуваме. В цялата кампания липсваха част от кандидатите, особено двама, които се мислят за богоизбрани и вместо това пуснаха социолози и политолози, които да обясняват какво ще се случи на първия и на втория тур. Досега на президентски избори обаче сме видели, че при цялото ми уважение към социолозите, те често бъркат. Ние направихме добра кампания и аз съм дълбоко благодарен за всеки един от вас, който е отделил от времето си, от вниманието си, за да даде своя принос да направим така, че България да се развива по-добре. Направете своя избор в неделя, както във вота за президент, така и на референдума, защото активното участие на изборите е част от управлението на народа и част от демокрацията, която всички ние трябва всекидневно да отстояваме“, подчерта той. Калфин не пропусна да благодари и на стотиците доброволци, които участваха през последния месец в кандидат-президентската кампания на двойката Калфин-Халачев. „Дълбока благодарност на тези стотици, а може би хиляди хора, които бяха ангажирани през последния месец в кампанията ни. Благодаря на всички доброволци, общински и областни лидери и на АБВ, и на останалите 6 партии в коалицията. Всички дадохте максимума от себе си и убеден съм - тези усилия няма да бъдат напразни. България има нужда от по-различно бъдеще. Дължим го на нас самите и най-вече на децата си“, каза още той.

Лектор на световно ниво представя последните тенденции в успешната комуникация пред български студенти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273564_%D0%9B%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE+%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5

 Курс по Бизнес комуникации представя на магистрите от „Бизнес анализ и ERP решения“ във Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) последните тенденции в процеса на успешната комуникация. Освен задължителните техники, свързани с писмена, вербална и невербална комуникация, студентите получават бързо-резултатни техники от невро-лингвистично програмиране (НЛП), коучинг, а също и специфични презентационни умения, които ги превръщат в убедителни и уверени комуникатори и презентатори.

Динамичната бизнес среда изисква от нас да сме будни и осъзнати за заобикалящия ни свят. Практическата насоченост на курса се изразява в това, че обучаваните са силно изкушени и мотивирани да започнат използването на всички представени техники и умения веднага. Приложимостта е валидна не само в бизнес средата, но и в личните взаимоотношения и комуникация. А кой не би желал комуникацията му да е по-успешна и да води до желаните от него резултати лесно и без усилие във всички сфери?

Курсът по Бизнес комуникации се води от доц. д-р Даниела Илиева-Колева  - професионален  консултант по бизнес етикет и международен протокол. Нейният профил включва богат опит в бизнес комуникацията, интеркултурна комуникация и презентационни умения.

Според доц. д-р Даниела Илиева-Колева най-често срещаните трудности са свързани с нежелание за разбиране на отсрещната страна, а това най-често е проблем на егото и на подхода тип „аз съм най-важен“. Студентите, преминали курса по Бизнес комуникации знаят, че за успешна комуникация, ние трябва да се превърнем в хамелеони. Това не означава да забравим кои сме и да се напасваме сляпо към другия, а за събуждане на сетивата, чуване на наказаното, виждане на невидимото, „усещане“ на ситуацията по начин, който позволява да сме няколко хода напред. Други знания и умения, които студентите получават, са свързани с по-добро разбиране на човешката природа, на начина, по който функционира мозъкът, а също и причинно-следствената връзка между анатомични и когнитивни процеси.

„Събуждане е думата, която отразява най-силно знанията и уменията, представени в курса по Бизнес комуникации в магистърската програма „Бизнес анализ и ERP решения“. Студентите осъзнават, че комуникацията има съвсем друго измерение, когато сетивата, които всички ние имаме, са събудени. Не се изисква нищо повече освен използване на природните ни дадености, а именно използването на визуална, аудиална и кинестетична система, както и силата на интуицията, която всички ние притежаваме. Човешкият потенциал е неограничен и всички ние разполагаме с ресурси, за чието съществуване често не подозираме“, разказа още доц. д-р Даниела Илиева-Колева.

Правилната и убедителна комуникация е желана от всеки сила. Ние комуникираме на много нива ежеминутно и убедеността, че комуникационното ни послание е изпратено успешно спрямо аудиторията, води до самоувереност и съответно убедителност. А самоуверените и убедителни комуникатори са тези, които успяват да постигнат успешна комуникация. Доц. д-р Даниела Илиева-Колева често казва на студентите, че „смисълът на посланието е в обратната връзка, която получаваме“. Ако получим отговор и обратна връзка, показващи, че посланието ни е разбрано така, както сме искали да бъде разбрано, значи сме постигнали успех.

 

Повече за магистърската програма „Бизнес анализ и ERP решения“

Магистратурата по „Бизнес анализ и ERP решения“ включва обучение по някои от най-перспективните сфери на бизнес софтуера като системите от клас ERP, CRM, BPM (Business Process Management), бизнес анализите и управлението на големи масиви от данни, обединените комуникации (unified communications), мобилните приложения, Internet of Things (Интернет на нещата) и други. Студентите ще имат възможност да се запознаят с най-популярните системи за управление на бизнеса, създадени от български и чуждестранни разработчици. Ще бъдат засегнати също и други важни научни сфери като счетоводство и финанси, икономика и т.н. Лектори ще бъдат представители на някои от най-успешните български фирми от сектора – ERP.BG, Балкан Сървисис, Тим ВИЖЪН, консултанти от водещи международни ERP компании, както и утвърдени преподаватели от ВУЗФ. Студентите ще получат възможност за стаж, както и за работа в бранша.

Сайт на магистърската програма „Бизнес анализ и ERP решения“:  http://erp.vuzf.bg/

 

Повече за доц. д-р Даниела Илиева-Колева 

Доц. д-р Даниела Илиева-Колева е професионален консултант по бизнес етикет и международен протокол.

Тя е и сертифициран Мастър практик по Невро-лингвистично програмиране, както и сертифициран Мастър по коучинг и хипнотерапия. Доцент Илиева-Колева е преподавател в Университета ВУЗФ, в международния факултет на университета Шефилд и в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ) в София, България. Дисциплините, по които преподава са Мениджмънт, Стратегически мениджмънт, Организационно поведение, Управление на човешките ресурси, Бизнес комуникации, Бизнес коучинг и Корпоративна социална отговорност.

Тя е експерт по Международен туризъм и мениджмънт в туризма, има бакалавърска степен по Бизнес администрация, магистърска степен по Маркетинг, доктор е по Икономика и доцент по Администрация и управление. Нейният профил включва богат опит в бизнес комуникацията, интеркултурна комуникация и презентационни умения (говорене пред публика). Доцент Илиева-Колева е редовно канена като гост-лектор на различни академични и бизнес събития.

Даниела Илиева-Колева е изпълнителен директор на Фондация „Право и интернет“. Тя е и основател на менторската програма Euromentor. Сред клиентите й са национални и международни организации, както и публични фигури.

Други нейни проекти включват рубрика в списание GoBio и сайтът Motivate.bg.

Сайт на доц. д-р Даниела Илиева-Колева: http://daniela.bg/

България се нуждае от обща педиатрична болница

http://www.moreto.net/novini.php?n=335200

България се нуждае от Обща педиатрична болница. В нея трябва да се съберат всички видове специалности с нужните лаборатории, заяви в Русе проф. д-р Иван Литвиненко. По думите му България е единствената държава в Европа, която няма многопрофилна педиатрична болница.

Словакия предлага да е доброволна помощта на членките в ЕС за бежанските проблеми

http://www.mediapool.bg/slovakiya-predlaga-da-e-dobrovolna-pomoshtta-na-chlenkite-v-es-za-bezhanskite-problemi-news256110.html

Вътрешният министър на Словакия Роберт Калиняк изрази надежда, че Европейският съюз ще одобри предложението на Братислава страните членки да допринесат за решаването на миграционната криза на доброволен принцип, предаде Асошиейтед прес. Според системата, която Калиняк нарича "ефективна солидарност", всяка страна сама ще реши как до помогне. Словашкият министър подчерта, че всяка държава знае най-добре какво да прави. Той даде пример със Словакия, която тази година изпрати около 300 служители в други европейски страни да помагат за охраняването на Шенгенското пространство. Планът на Словакия, която е ротационен председател ЕС, се очаква да бъде обсъден в Брюксел през декември. Предложението на Калиняк днес бе подкрепено от колегите му от Чехия и Австрия. Словакия и Унгария оспориха в съда задължителната квотна система на ЕС за презаселване на мигранти.

Словакия предлага страните от ЕС да съдействат доброволно за мигрантите

http://www.mediapool.bg/slovakiya-predlaga-stranite-ot-es-da-sadeistvat-dobrovolno-za-migrantite-news256110.html

Вътрешният министър на Словакия Роберт Калиняк изрази надежда, че Европейският съюз ще одобри предложението на Братислава страните членки да допринесат за решаването на миграционната криза на доброволен принцип, предаде Асошиейтед прес. Според системата, която Калиняк нарича "ефективна солидарност", всяка страна сама ще реши как до помогне. Словашкият министър подчерта, че всяка държава знае най-добре какво да прави. Той даде пример със Словакия, която тази година изпрати около 300 служители в други европейски страни да помагат за охраняването на Шенгенското пространство. Планът на Словакия, която е ротационен председател ЕС, се очаква да бъде обсъден в Брюксел през декември. Предложението на Калиняк днес бе подкрепено от колегите му от Чехия и Австрия. Словакия и Унгария оспориха в съда задължителната квотна система на ЕС за презаселване на мигранти.

Облекчен режим за “умни сгради” поискаха участниците в Годишната конференция “Споделена икономика и умни градове”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273563_%D0%9E%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D0%BC+%D0%B7%D0%B0+%E2%80%9C%D1%83%D0%BC%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%E2%80%9D+%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0

 Следвайки тенденциите в световен мащаб организаторите от b2b Media насочиха вниманието към споделената икономика и изграждането на „умни градове“. За втора поредна година конференцията събра официални лица, представители на най-успешните компании в сферата на технологиите, архитектурата, строителството и други сектори, медии, стартъп предприемачи и гости. Иновациите са движещата сила за развитието на „споделената икономика“, а реализирането на проекти в сферата на „умните сгради и градове“ зависи не само от желанието на инвеститорите, но и от регулаторната среда, в която те са поставени.

 

Председателят на камарата на архитектетите в България арх. Борислав Игнатов заяви, че докато в Германия се изискват 19 документа преди да се започне изграждането на подобна сграда,  включително проектите се подават и одобряват онлайн, у нас необходимият набор е 178 документа и изискванията за строителство на една сграда са същите като за цяло летище, например.

Относно сроковете – в България се чака минимум 60 дни, докато в Германия са едва 17, а в Англия може да се получи разрешение само в рамките на 2 дни.

 

Участниците в събитието се обединиха около искането да се облекчи режима и да се регламентират стимули за инвеститорите в „умни сгради“.

 

„Представете си, че сутрин не отивате в офиса. Представете си, че офисът идва при вас. Концепцията за "мобилен офис" се променя много бързо с идването на "умните градове"“, разказа арх. Ангел Захариев в своята презентация на събитието.

 

“Сега говорим за глобализация. Градовете обаче все повече ще играят основна роля. В момента 20 мегаполиса в световен план имат над 10 млн. души население, а в следващите години те ще станат поне 40. Тези градове са самостоятелни икономически играчи и след време ще започнем да говорим за регионализация и за градовете, носещи иновации”, коментира Стамен Янем, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.   

Лекторите и презентаторите на конференцията обсъдиха и теми като: Интелигентни машини и умни хора - бъдещето на бизнеса, съвместно потребление и споделена икономика, преминаване към дигиталната реалност, цифровизация в ежедневието.

 

Сред презентаторите в Годишната конференция бяха:

Д-р Анна-Мари Виламовска - Секретар по здравеопазване, образование и наука на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Ръководител на президентските награди "Джон Атанасов" за талантливи млади ИТ учени и предприемачи.

Стамен Янев - Изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Арх. Борислав Игнатов – Председател на Камара на Архитектите в България.

Пелагия Виячева - Директор на отдел „Връзки с инвеститорите” в Софарма АД.

Горан Миланов - Председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация.

Арх. Ангел Захариев - съдружник и управител в архитектурно бюро А и А Архитекти.

Светлин Наков – основател на Софтуерен университет.

Илия Кръстев - Platform Solutions Executive SAP и други.

 

Пълната програма на Годишната конференция, както и презентациите можете да видите на сайта на събитието: http://conference.b2bmedia.bg/bg/

 

Партньори:

Sopharma, Германо-Българска индустриално-търговска камара, Камара на архитектите в България, Българскa фасилити мениджмънт асоциация, Българската асоциация по водите, Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, Софтуерен университет,  Българска асоциация по информационни технологии, БДВО, БАПРА, Агенция пr2, Imot.bg, Publics.bg, EspressoNews, Manifesto.bg, Списание Exterior.

Вижте между кои песни ще избираме в неделя

http://offnews.bg/news/n_1/n_639219.html

В неделя, 6 ноември, в цялата страна и сред българите в чужбина е насрочен I тур на конкурса, в който ще се избере най-добрата мелодия за следващите 5 години. Според правилата на конкурса в изборния ден новинарските сайтове нямат право да публикуват временните резултати от надпяването на страниците си, но могат да правят това във Фейсбук. За да следите музикалните тенденции, Вие трябва да сте харесали страницата на OFFNews във Фейсбук . За да сте сигурни, че новините ще стигнат бързо до Вас, сложете отметката "Вижте преди всички" (See first), която се появява при минаване с мишката върху бутона "Харесва ми" (Like). Въпреки че на конкурса бяха допуснати 23 песни и възможност да се гласува против всички от тях, в неделя ние ще следим представянето само на 8-те фаворита. Според досегашните проучвания на музикалните вкусове на българина, те са: Мила моя мамо Песен за летеца Се собрале комитите Вълшебното хапче Турски марш Песничка за буквите Комунизмът си отива Концерт за цигулка и душа Никой

Рекорден брой проекти кандидатстват за финансиране от иновационния фонд

https://www.24chasa.bg/novini/article/5853896

Рекорден брой проекти кандидатстват за финансиране от иновационния фондВ Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) са постъпили192 проекта по осма конкурсна сесия на Националния иновационен фонд. Това е най-големият интерес за кандидатстване от страна на бизнеса и научните организации в сравнение с предходните седем приема, съобщиха от ведомството.

Епидемия от СПИН в Екатеринбург

https://www.24chasa.bg/novini/article/5853899

Епидемия от СПИН в Екатеринбург Епидемия от СПИН пламна в руския град Екатеринбург. 27 000 жители, или един на всеки 50, е заразен с ХИВ - вируса на СПИН, в града, център на Свердловска област, пише “Новая газета”. 52% от тях били заразени при венозна употреба на наркотици. Освен това са диспансеризирани и 774 деца с ХИВ. Пред мобилна лаборатория в Екатеринбург се изви дълга

Д-р Дамян Илиев: Цената подсказва дали ядем имитации

http://www.cross.bg/nyama-zhivotni-zashtoto-1524779.html

/КРОСС/- В кой сектор установявате най-много имитиращи продукти, които не са обозначени като такива, д-р Илиев? - Най-често се предлага имитация на сирене, без на етикета да е указано, че е имитиращ продукт. Имитиращите продукти са позволени от закона, безопасни са и когато на етикета това е отбелязано, няма измама. Такава има, когато на етикета пише, че е сирене, а съдържа немлечни мазнини. - И при оцета ли е същата ситуация? - Ако оцетът не е от естествена ферментация и на етикета са изобразени различни плодове, все едно е произведен от тях, е заблуда. Той е направен по друга технология, не чрез ферментация, но е безопасен и не е забранен. Важното е производителите да не лъжат. На пазара няма оцет, който да е опасен за здравето на хората. Но може да не свърши работа на потребителите при правенето на туршии от вкусова гледна точка. - В кои търговски обекти констатирате най-много нарушения относно безопасността на храните - големите вериги, малки магазини, борси? - Всички са склонни по един и същи начин да заобикалят правилата, ако разберат, че има възможност. Затова потребителят трябва да внимава, да гледа етикета и срока на годност. Разбира се, има по-голям риск да залежи стоката там, където има по-малък оборот, но тук идва и нашата работа, планирани проверки, проверки по сигнал и неизбежност на наказанията

САЩ разполагат 6000 военни в Европа тази зима

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1619753

САЩ разполагат 6000 военни в Европа тази зима. 4000 души ще са част от бронетанкова бригада, а 1750 - от авиационна. Подразделение на бронетанковата бригада ще бъде изпратено и в България. В нашата страна се планира и учение, коментира американският министър на отбраната Аштън Картър. Междувременно стана ясно, че кандидатът за президент на САЩ Хилари Клинтън е знаела, че правителствата на Катар и Саудитска Арабия финансират „Ислямска държава". Информацията съобщи основателят на „Уикилийкс" Джулиан Асандж, позовавайки се на имейл ...

България избира своя пети президент

http://www.mediapool.bg/bulgaria-izbira-svoya-peti-prezident-news256109.html

В неделя България избира своя пети държавен глава. Съгласно конституцията за избран на първи тур се смята кандидатът, получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели с право на глас. Ако това не се случи, идната неделя - 13 ноември, ще се проведе балотаж, в който участват двамата номинирани, получили най-много гласове. Президентът издава указите за назначаване на "тримата големи" в съдебната система – главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища. Той може да откаже издаването на указа по предложението на Висшия съдебен съвет само веднъж. Досега президент се е възползвал само веднъж от това правомощие - през 1999 г. Тогава ВСС избира за главен прокурор Бойко Рашков, президентът Петър Стоянов отказва да подпише указа и ВСС избра Никола Филчев. Петър Стоянов този път подписва. Какво предстои на следващия президент В мандата на следващия президент ще бъдат избран новият председател на Върховния административен съд. Това ще се случи още през 2017 година. В края на 2019 година ВСС трябва да избере наследника на главния прокурор Сотир Цацаров. Държавният глава посочва директно 1/3 от състава от Конституционния съд. Останалите 2/3 се попълват от Народното събрание и общо събрание на върховните съдии. В мандата си новият президент ще трябва да посочи двама конституционни съдии на мястото на Борис Велчев и Кети Маркова. При предсрочни парламентарни избори, президентът назначава служебен кабинет, който отговаря за провеждането на вота. В мандата си настоящият държавен глава Росен Плевнелиев направи това два пъти. Изборен ден Изборният ден започва в 7 ч сутринта в неделя и ще приключи в 20 часа вечерта на същия ден. Извън страната се гласува в същия часови диапазон, съобразен с местното време. Право на глас имат навършилите 18 години, включително и тези, които в неделния ден ще навършат пълнолетие, стига да не изтърпяват наказание "лишаване от свобода", или да са поставени под запрещение, както и да имат постоянен адрес в страната към осми август тази година. Според последните изменения в Изборния кодекс гласуването на национални избори е задължително. На практика обаче това не е така. Дори избирател да не гласува на президентския вот, за да бъде наказан с "отписване от избирателните списъци" той трябва да пропусне още един национален избор от същия вид – т.е. не трябва да гласува и на президентския вот 2021 година. Дотогава обаче Изборния кодекс почти сигурно ще бъде променен, тъй като се очаква решение на Конституционния съд по темата. Заради задължителното гласуване в бюлетината на тези избори е включена и опция "Не подкрепям никого", която стана причина за пренаписване на правилата по време на кампанията. След последните изменения в кодекса, наказателният вот ще се отчита при изчисляването на резултата от избора за президент и вицепрезидент. В бюлетините може да се гласува само с два знака: "V"и "X", поставени със син химикал. Един от тях по избор се поставя в квадратчето пред избраната кандидат-президентска двойка. Имената на кандидатите са изписани на бюлетината. Бюлетината се получава от член на избирателната комисия. Тя се откъсва от кочана пред гласуващия, преди той да влезе в тъмната стаичка се поставя и първият печат на гърба. Вторият - след като е отразен вотът. Тогава се откъсва и долният десен ъгъл с поредния номер. Бюлетината се сгъва още в закритото помещение по начин, по който няма да позволи разкриване тайната на вота и се пуска в кутията "Президент и вицепрезидент". Информационни табла за начина на гласуване ще има както в кабината за гласуване, така и пред изборните помещения. На тях са посочени телефоните за сигнали, жалби, за нарушения в изборния процес. Машинно гласуване в 500 секции За президент и вицепрезидент ще може да се гласува с машини в 500 секции в цялата страна. Този път машинното гласуване не е експериментално, а официална алтернатива на традиционното гласуване с хартиени бюлетини. Повечето от избраните секции за машинно гласуване са в окръжните градове и в София, където например такава възможност ще има в 66 секции. Машини за гласуване ще има и в някои секции в по-малки градове, като например Алфатар, Ракитово, Попово, Чирпан, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Брезник, Вършец, Берковица, Ябланица, Димово, Бобошево, Аксаково и др. Гласуването чрез машина става в отделено с параван място, където е разположено устройство с дисплей. Времето за машинно гласуване е ограничено до 6 минути. Стартът се дава от председателя на изборната комисия. Избирателят отбелязва предпочитанията си върху електронна бюлетина чрез докосване на сензорния екран върху квадратчето с номера на съответния кандидат или на квадратчето "Не подкрепям никого". Той има право да променя избора си, като накрая трябва да даде потвърждение "Гласувам". След това машината му дава хартиена разписка, на която трябва правилно да е отбелязан изборът му. Ако това е така, тя се пуска в непрозрачна кутия.

3-годишният син на певеца Майкъл Бубле с диагноза рак

https://www.24chasa.bg/novini/article/5853869

3-годишният син на певеца Майкъл Бубле с диагноза ракТригодишният син на канадския певец Майкъл Бубле е диагностициран с рак и е подложен на лечение в САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитира Нова телевизия. Изпълнителят и съпругата му - аржентинската телевизионна актриса Луисана Лопилато, са направили съобщение, в което се посочва, че са съкрушени от новината за болестта на по-големия си син Ноа.

“Левски” награди Веселин Минев

https://www.24chasa.bg/sport/article/5853861

“Левски” награди Веселин Минев Капитанът на “Левски” Веселин Минев беше награден за изиграването на 200 мача със синята фланелка. Преди мача на “Герена” срещу “Черно море” Минев бе удостоен с признанието за дълголетието в клуба. 36-годишният краен защитник записа своя юбилеен двубой в предишния кръг при 1:1 в гостуването на “Ботев” (Пд).

Борисов: В неделя е вот на доверие към кабинета

https://www.24chasa.bg/novini/article/5853888

Борисов: В неделя е вот на доверие към кабинета"Уважаема г-жо президент!" Така се обърна премиерът Бойко Борисов току-що към Цецка Цачева. Това се случи по време на закриването на предизборната кампания на ГЕРБ в Античния театър в Пловдив. "Единствената ми препоръка към президентската двойка е да си спазвате правомощията, да не правите големи шлемове", заръча Борисов. 1,2 млрд.

Рекорден брой проекти кандидатстват за финансиране от иновационния фонд

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rekorden-broi-proekti-kandidatstvat-za-finansirane-ot-inovacionniia-fond-227661/

Резултатите от конкурса ще да бъдат обявени в края на 2016 г., съобщиха от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия

Протести в Анкара и Истанбул, полицията използва сълзотворен газ

http://www.moreto.net/novini.php?n=335184

Сблъсъци възникнаха днес между турската полиция и демонстранти, които излязоха на улиците на четири големи града на страната, за да протестират срещу задържането на прокюрдски депутати, предаде Асошиейтед прес. Полицията за борба с безредиците използва днес сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне стотици хора, демонстриращи в Истанбул, Анкара, Измир и Анталия.

Отрицателни лихви или растящи такси? Банките предпочитат второто

http://www.cross.bg/taksite-bankite-taksi-1524775.html

/КРОСС/Банковите такси са тема, която напоследък се дискутира с все по-голяма неприязън. В стремежа си за привличане на платежоспособни клиенти банките са принудени да правят все по-големи отстъпки от стандартните си тарифи, а клиентите пак остават с усещането, че плащат твърде много.Като се изключат таксите, пряко свързани с кредитиране, наистина има поскъпване на повечето банкови услуги - откриване и обслужване на сметка, теглене от банкомат и т.н. Беглият поглед върху отчетите за доходите, които "Банков надзор" публикува на сайта си, показва, че увеличението на таксите е една от най-стабилните тенденции в българския банков сектор. От 2010 г. насам нетният доход от такси и комисиони в банките се увеличава средно с по 26 млн. лв. годишно, като темпът на растеж се ускорява. Докато през 2010 и 2011 г. нетният доход от такси се увеличава с по 3.5% годишно, то през 2013 г. темпът се засилва до 5.1%, а през 2015 г. вече достига 7.4%. Изключение прави 2012 г., когато изменението е отрицателно (-0.9%), а също и 2014 г., когато със свалянето на Корпоративна търговска банка от отчет динамиката на всички показатели за системата се забави осезаемо, а доходът от такси отчете нарастване с едва 1.2%

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2016/11/04/2857258_video_drugite_novini/?ref=rss


Уеб новините на БНТ вече са с нова концепция и име. Рубриката "Другите новини" замени "Новините в 100 секунди".

Акцентите от вечрната емисия:

Актьори паднаха на колене пред Мария Каварджикова.

До три години метрото ще стигне до театър "София" и "Зад канала".

Правят "интуитивна карта" на Женския пазар.

Австралиец открил древно селище, докато търсил тоалетна.

Колко ледове се топят при ежедневните ни дейности?

Днес е...

10 нарушения, за които да внимаваме, на президентските избори и референдума

https://www.actualno.com/politics/10-narushenija-za-koito-da-vnimavame-na-prezidentskite-izbori-i-referenduma-news_573245.html

"На 6 ноември имаме възможност да направим своя избор за бъдещия президент на Република България. Всеки от нас ще може да вземе участие и в националния референдум. Всеки от Вас може да даде своя принос за провеждането на свободни, честни и демократични избори. От Вас зависи д

3-годишният син на Майкъл Бубле болен от рак

http://offnews.bg/news/n_1/n_639217.html

3-годишният син на канадския певец Майкъл Бубле е диагностициран с рак и се лекува в САЩ, съобщи AP.  Информацията потвърди самият Бубле на официалната си страница във Фейсбук, като допълни, че със съпругата му - аржентинската телевизионна актриса Луисана Лопилато, са съкрушени от новината за болестта на момчето.  От съобщението им не става ясно какъв е видът на злокачественото заболяване и кога е поставена диагнозата на малкия Ноа.  Майкъл Бубле допълни, че в тази ситуация кариерата му ще остане на заден план. "Винаги сме подчертавали важността на семейството и любовта към децата ни. Луисана и аз поставихме кариерите си на заден план, за да посветим цялото си време и внимание върху това Ноа да се оправи", написа Бубле. "В това трудно време молим само за вашите молитви и за зачитане на неприкосновеността на личния ни живот. Пътят ще е дълъг и се надяваме, че подкрепата на нашите семейство, приятели и фенове по света, ще спечелим тази битка", допълни той.  Майкъл Бубле и Луисана Лопилато имат още един син, Елайъс, който се роди през януари.

Откриха американка, изчезнала преди месеци, окована като куче (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5853865

Откриха американка, изчезнала преди месеци, окована като куче (Видео)Жена от Южна Каролина, обявена за изчезнала през август заедно с приятеля ѝ, беше намерена „окована като куче” в контейнер за съхранение. Арестуван за престъплението е мъж, който има регистрации в полицията за сексуални престъпления, съобщиха агенциите, цитирани от БГНЕС. 30-годишната Кейла Браун е открита в контейнер в обширен имот в окръг

Трайчо Трайков вижда огромен проблем със "завладяната държава"

http://www.mediapool.bg/traicho-traikov-vizhda-ogromen-problem-sas-zavladyanata-darzhava-news256108.html

Като българофил смятам, че влиянието на която и да се страна, трябва да е културно и на база на двустранно сътрудничество, каза кандидат-президентът на Реформаторския блок Трайчо Трайков в отговор на въпрос дали руското или американското влияние е по-опасно. В петък, последния ден на предизборната кампания преди първия тур на изборите, Трайков участва във видео чат във Фейсбук , където в продължение на час и половина отговаря на въпроси на живо. Заради огромния интерес и многобройните постъпили въпроси, той обяви втори жив чат – на официалния му профил, от 20.00 часа в петък. "Когато сме влезли в ЕС, допускаме тяхно влияние. Когато сме влезли в НАТО сме приели, че с тези страни имаме общи демократични ценности и заедно ще се защитаваме. Традиционна руска политика е да се иска да се унищожат тези организации", обясни Трайков в отговор на въпроса за външното влияние. Той отбеляза, че службите на много западни държави са разкрили, че крайнодесни и крайнолеви партии се финансират директно от Русия. Напомни и за антибългарската реторика на европейските националисти, което не им пречи да си другаруват с българските националисти. Според него една от причините за успехите на борбата с корупцията в Румъния е тази, че в румънските комунистически служби на Чаушеско "Секуритате" не бяха близки с КГБ. Трайков, който през 1990-те е живял в Румъния, каза, че тогава тя е била по-прогнила от България, но е нямало толкова убийства, колкото у нас в "тази най-уродлива част от 90-те". Трайков коментира, че в България е по-трудно и по-опасно е за хората, които искат да осъществят съдебна реформа. По думите му маса политици са вкарани в корупционни схеми на големи руски енергийни проекти. Запитан какво може да направи президентът в сфери, в които няма правомощия, Трайков даде следния пример: "Президентът отива и констатира, че по Южното Черноморие има само една линейка. С него има 20 телевизии. Мислите ли, че проблемът няма да се реши?" На въпрос дали ще амнистира употребяващи наркотици, които излежават присъди, той отговори: "Да. Ще се възползвам от правото си на амнистия. Вкарването на хора в затвора е част от имитацията на борба с наркотиците. В затвора трябва да са търговците на наркотици, а не потребителите". За мен това е мажоритарна кампания и целта не ми е да обединявам партии, коментира Трайчо Трайков бъдещето на Реформаторския блок. Освен това изрази позиция, че никой икономически проект ("Белене", "Руски поток б.а), не може да бъде поставен на една плоскост със стратегически цели, като членството ни в ЕС и НАТО. Отношения с Русия имаме и ще продължим да имаме, но те трябва да разберат, че те трябва да се основават на взаимно уважение и равнопоставеност, отговори Трайков на въпрос дали ще прекрати отношенията с Москва, ако стане президент. Като държавен глава Трайков не би назначавал за посланици хора с агентурно минало. В същото време смята, че за лустрацията е прекалено късно, тъй като досиетата са разчистени. Завладяната държава "Хората в страната са обезверени и отчаяни да виждат, че нещата, за които сме се борили в началото на прехода, заради които хора са лежали в комунистическите затвори, отново се превръщат в нормални и приети. Хората се чувстват, все едно, че 27 години са минали напразно, че отново се връщаме в точка А", коментира Трайчо Трайков по-рано в петък пред бТВ. Той посочи два ключови проблема, които според него вълнуват хората. Единият е, че държавата е завладяна отвътре и няма справедливост, защото няма правосъдие и върховенство на закона. Другият проблем е, че срещу България се води пропагандна война, а тя не се защитава. България се държи като страна, която няма имунна система, няма служби. Вижте докъде стигнахме "Вижте докъде е стигнало обществото ни, последният ръководител на VI-ти отдел на Държавна сигурност да учредява награда на името на "Стефан Стамболов" и вместо това да предизвика скандал, водещи политици отиват и я приемат. Страната е завладяна, срещу страната се води война и нито Борисов, нито Цачева могат да я спрат", каза още Трайков. Той коментира, че субсидиите за партиите са високи и трябва задължително да се намалят: "Но да има някаква регресивна скала, за да има равнопоставеност. В момента големите партии като ГЕРБ имат десетки милиони на влог, купуват си бронирани лимузини, а по-малките, ако искат да кажат нещо, трябва да се чудят откъде да намират финансиране". Само балотаж между мен и Румен Радев може да гарантира победа за десния кандидат На официалния си сайт Трайчо Трайков публикува послание към избирателите: "Пиша тези думи едновременно с тревога и надежда. Изправени сме пред реалната опасност България да има отново президент комунист. Всички знаем какво означава това – това означава комунистите отново да се върнат във властта. Аз си спомням всичките им управления в последните 30 години – когато бях студент, докараха купоните за храна; когато започвах работа, фалираха банките; когато се върнаха последния път, избраха Пеевски за шеф на ДАНС. След всяко управление на комунистите, по няколко от приятелите ми си заминават. В началото на кампанията за президент от едната страна беше левият г-н Радев, заедно с останалите комунистически кандидати – всички бяха срещу мен, единственият десен кандидат. После включиха и госпожа Цачева, която веднага се лепна в левия отбор. Видяхме ги заедно – Радев и Цачева се прегърнаха с общите си леви позиции по време на телевизионния дебат. Цецка Цачева обаче губи изборите. Колкото и да иска да им се хареса, тя няма да привлече гласовете на комунистите, защото те си имат своя истински кандидат – това е господин Радев. Тогава решиха да сменят плочата и госпожа Цачева започна да повтаря моите послания. Това обаче не прикрива страха от загубата. Дори Бойко Борисов се отметна от думите си, че ще подаде оставка при загуба и вече успокоява, че ще остане премиер, дори и Цачева да загуби изборите. Казва го, защото и той вече знае, че тя ще загуби. Г-жа Цачева не може да спечели изборите. Тя ще загуби балотаж с г-н Радев, всички вече го знаят. Това ни изправя всички нас – десните избиратели – пред една изключително важна задача: Да спрем БСП от връщане във властта. Само балотаж между мен и Румен Радев може да гарантира победа за десния кандидат. Това е истината. Можем, разбира се, да елиминираме още на първия тур комунистическия кандидат и десните хора да преценят кой заслужава повече доверието им – Трайчо Трайков или г-жа Цачева. Десните избиратели обаче няма да допуснем да бъдем предадени и да се откажем от битка с комунистите. Бойко Борисов очевидно се е предал. Аз обаче не съм. Битката не е изгубена и заедно можем да я спечелим."

Jaguar Land Rover се включва в автономната надпревара

http://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/jaguar-land-rover-se-vkliuchva-v-avtonomnata-nadprevara-6060885

Jaguar Land Rover работи заедно с Ford и Tata Motors по проект за изпитване на технологии за свързаност, които ще позволят в бъдеще на автомобилите да „говорят” помежду си и с пътната инфраструктура.

Индексите изпращат седмицата с ръстове

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/indeksite-izprashtat-sedmicata-s-rystove-227668/

Пазарът е приел хвърлената ръкавица от страна на БТФ EXPAT BULGARIA SOFIX UCITS ETF, коментира Галина Зайцева

Svenska Dagbladet: Зад кулисите ЕС активно разговаря с Москва

http://www.investor.bg/evropa/334/a/svenska-dagbladet-zad-kulisite-es-aktivno-razgovaria-s-moskva-227672/

Русия съвсем не прилича на държава, изолирана от европейските лидери, пише шведското издание

НАСА разработва гъвкаво крило за самолети

http://vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/nasa-razrabotva-gyvkavo-krilo-za-samoleti-6060994

То е със същите аеродинамични характеристики като нормално крило, но е една десета от неговото тегло

Разтърсваща новина преобърна живота на Майкъл Бубле

https://www.actualno.com/showbusiness/raztyrsvashta-novina-preobyrna-jivota-na-majkyl-buble-news_573247.html

Разтърстваща новина сподели изпълнителят Майкъл Бубле в своята официална страница във Facebook. Малкият му син Ноа e бил диагностициран с тежката диагноза рак, по време на непланувано посещение, завършило с лош край. Ноа, който навърши три годинки този септември, пътувал със св

30 ученици със стомашни проблеми след екскурзия в Пловдив

http://www.cross.bg/plovdiv-chast-izsledvane-1524776.html

/КРОСС/30 ученици са се оплакали от стомашно неразположение след като са били на екскурзия в град Пловдив. Учениците са част от група от 100 деца. Част от тях са се хранили в ресторанта на хотелa, в който са настанени, а друга част в друг ресторант в града. Около 30 ученика са получили стомашно неразположение. Нито едно от децата не е прието в болница. Инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните в Пловдив са извършили незабавна проверка със съмнение за хранителен инцидент. Взети са проби за лабораторно изследване, които да установят причинителя за неразположението. Резултатите ще бъдат известни следващата седмица. Взети са проби за лабораторно изследване от храни, продукти използвани за приготвянето на ястия, проверяват се и всички документи за доставените хранителни продукти, здравни книжки на персонала и други. Епидемиологичното проучване се извършва съвместно от екипи на ОДБХ Пловдив и РЗИ- Пловдив.  

14 млн. лв. са необходими за ремонта на варненските буни

http://www.moreto.net/novini.php?n=335198

За варненските буни - собственост на държавата спокойно може да се каже, че са в лошо, ако не и в окаяно състояние. За ремонта им са необходими 14 млн. лв. Буните са строени през 80-те години на миналия век и оттогава не са ремонтирани.

"Васко да Гама от село Рупча" на Братя Мормареви отново в книжарниците

http://offnews.bg/news/n_1/n_639189.html

Помните ли момчето, което мечтаеше да стане като баща си – опитния боцман, и да обикаля по моретата на кораб с български флаг? Навярно всеки се сеща за лицето на малкия Иван Ласкин, който дебютира в киното с ролята си на Васко да Гама в едноименния сериал от 80-те. Време е да си спомним за „Васко да Гама от село Рупча” – книгата на Братя Мормареви, вдъхновила създаването на филма, с който пораснахме. Васко и Женя живеят във Варна и са омаяни от морската романтика, което не им пречи да замислят и изпълняват обичайните за деца славни пакости. Когато намират изоставена лодка на варненския бряг, решават да я стегнат и пребоядисат и да станат истински морски вълци. За беда този план пропада (или по-точно потъва), а скоро след това огорченият Васко сключва бас, който е много трудно да изпълни – че може да тръгне с баща си, боцман на кораба „Елена”, на поредното му плаване. Разбира се, не всичко е само детска гордост – намесено е момиче, а влюбените момчета са способни на всякакви подвизи. „Васко да Гама от село Рупча” е един от легендарните романи на писателското (и кино!) дуо Братя Мормареви и втората тяхна книга, която ИК „Сиела” предлага с твърди корици на българските читатели, допълнени с изключителните илюстрации на Дамян Дамянов. След като „Войната на таралежите” бе неколкократно допечатвана и отново се изкачи в класациите за най-добре продавани книги в българските книжарници, „Васко да Гама от село Рупча” е втората книга, която ще погъделчка спомените ни с непринудения си хумор. Едва след като създават няколко филма, Братя Мормареви признават колко важна е станала детската литература за тях и споделят, че „пишем за възрастни, но с герои деца“. А сега, 30 години по-късно, тези вече пораснали деца ще подарят на своите наследници приключенията на Васко във Варна и в открито море. Откъс Васко и Евгени, седнали на пейка в горния край на Морската градина, гледаха как поставената в тревата пръскачка се върти и мокри бронзовата статуя на плувкиня. Освежителните пръски стигаха до тях и разхлаждаха нагорещените им от августовското слънце тела. Наоколо беше пусто. Само някакъв пенсионер в бял панталон и риза, със сламена шапка в ръка, се припичаше на съседната пейка. Напук на всички слънчеви изригвания, които предизвикваха толкова много вестникарски статии и човешки страхове. Лекият полъх носеше откъм морето нестройните възгласи на къпещи се и миризмата на гниещи водорасли. На Евгени му миришеше и на бой, нo нямаше никакво намерение да споделя това с приятеля си. Васко щеше да му се присмее. Пенсионерът от съседната пейка се размърда, сложи сламената шапка на голата си глава и пое, подпирайки се на бастун. Васко, загледан в бронзовата плувкиня, не пропусна отдалечаването на стария човек. Озърна се насам-натам – сега двамата с Евгени бяха сами. – Хайде! – стана Васко от мястото си. Миризмата на бой обаче държеше Евгени като залепен за пейката. Той гледаше гузно към морето, където бойни кораби, украсени със знамена, стояха на рейд в очакване на празника на военноморския флот. – Женя, хайде де! – подкани го отново Васко. Евгени, на когото за по-кратко викаха Женя, вдигна тъжни, уплашени и виновни очи към приятеля си. Васко махна пренебрежително с ръка – за нищо не го биваше този Женя – и тръгна сам през тревата. Спря пред крана, огледа се още веднъж, развинти ловко маркуча, дръпна го и отскочи встрани. Дебела струя вода започна да залива тревата. – До довечера ще е готово! – каза Васко, щом се върна при приятеля си. Женя се почувства неудобно. И той можеше да помогне, ама на! – Давай да я преместим! – хвана Васко пейката от едната страна. Женя се размърда. Огледа се плахо и с неохота повдигна пейката. – Давай, давай! – подкани го Васко. – Трябва да е на тъмно. Да не искаш да чупим лампата! Ако ставаше дума за обикновена електрическа крушка, нищо не им струваше да я счупят. Но в случая се касаеше за хубав електрически фенер от млечнобяло стъкло. Преди една-две години нямаше да му простят. Но на тринадесет години трябва да си природно тъп и да ти липсва елементарно гражданско чувство, за да вкараш Градския народен съвет в толкова излишни разходи. Затова Женя, без да чака нова покана, помогна на Васко да отнесат пейката под смокиновото дърво, там, където, когато се стъмни, светлината на лампата фенер нямаше да смущава никого. – Момичетата са срамежливи – каза Васко. – Не дават да ги целуват на светло. – Така е – съгласи се Женя, въпреки че през живота си не беше целувал момиче. Знаеше, че момичетата не харесват много-много дебелите момчета. Да вървят по дяволите! Не би се отказал дори от една варненска милинка заради което и да е момиче. Облякоха си ризите, взеха в ръце сандалите и тръгнаха. Васко се обърна още веднъж към тревната площ. Водата усилено я заливаше. Стори му се, че сега статуята на плувкинята го гледа сърдито. И последната капка от тялото ѝ беше изсъхнала и слънцето печеше безмилостно бронзовата ѝ фигура. Свиха по крайбрежния булевард. Асфалтът пареше босите им крака. Женя не издържа и си нахлузи сандалите. – Големи зубрачки са момичетата! – каза Васко. – Какво се сети? – Ами нищо не съм прочел още от задължителната литература. Женя замълча. А и какво да каже? Баща му го принуди да прочете всичко, което им заръчаха в края на учебната година. Много амбициозен баща имаше Женя! На други деца майките им амбициозни, на него – баща му! Все наопаки му вървеше. – Мене няма да ме пуснат, сигурен съм – сети се изведнъж той. – Къде? – не разбра Васко. – Довечера. – Как тъй? – Ще излизам с нашите, предупредиха ме. Брат ми ще е на празника, трябва да го видим. – После нищичко няма да ти разкажа, да знаеш! – ядоса се Васко. – Е, какво да правя? – Ще излезеш преди майка си и баща си! Два часа преди тях, ако трябва! И хич никакво обяснение няма да им даваш. – А после? – После! Цяла вечер имаме на разположение. Такава лъжа ще ти измисля, че гък няма да кажат. Лицето на Женя се проясни – ще постъпи така, както Васко го посъветва. Имаше му доверие. Щом Васко казва, че ще му измисли лъжа, ще я измисли. Той никога не лъжеше. – Добре! – обяви Женя гласно решението си. Вечерта, на срещата, Васко носеше голям и много красив електрически фенер. Размахваше го уж небрежно насам-натам. Гордееше се с фенера и се чудеше как пък никой не се обръща да го види. – Светло е още! – каза Женя и погледна към небето. – Ще се стъмни! – Е, да – съгласи се Женя. Прeз август в седем и четвърт наистина е още много светло, но кои родители пускат децата си по тъмно. Та двамата трябваше да се шляят и да чакат идването на нощта. Такава им беше работата – нощна. Шляенето, за разлика от ученето, не е никак скучно занимание, особено в такъв град като Варна, и то на върха на курортния сезон. Толкова пъстър свят, от толкова много националности! Човек върви и току чуе руска или английска реч, сред която разпознава някоя и друга научена в училище дума. Това ако не е преговор, то поне е известно поддържане на езика. Да, когато се открие новата учебна година, мислеше си Васко, и всеки учител започне да те пита какво си правил през ваканцията по предмета му, той, поне по руски и английски, с чиста съвест ще може да каже, че си е поддържал езика. Влязоха в Морската градина, празнично украсена с гирлянди от морски сигнални флагове. Сред шумната тълпа чевръсто шетаха продавачи на пъстроцветни балони, на книжни байрачета, на лакирани мидени огърлици и други морски сувенири. – Медени праскови, медени праскови... Мутиращият и плах глас на продавача накара и двамата да се обърнат. С кошница в ръка, озъртайки се предпазливо насам-натам, срещу тях идеше техният съученик Христофор и предлагаше стоката си. – Фори! – викна Васко. Христофор или Фори, както му викаха, трепна, но щом видя двамата, успокои се. – Страшно вървят – похвали се той, като посочи наполовина празната кошница. – Wie viel? (Колко?) – попита немецът. – Ein für ein leva (една за левче) – посочи Фори книжната фуния, в която се мъдреха не повече от три праскови, – zwei fur zwei leva, nahmen Jie drei, bitte! (две за два лева, вземете си три, моля! – издекламира Фори урока си така гладко, че Васко и Женя се спогледаха изненадано. Немското семейство се разсмя, по всяка вероятност на Форевия немски... Мъжът извади пет лева. – Zwei, bitte! (Две, моля.) Фори прибра керемидено червената банкнота и тъкмо се канеше да върне рестото, когато уплашено впери поглед в стърчащата над хората мъжка глава. – Баща ми! – рече той, загубил ума и дума, тикна кошницата в ръцете на Женя и изчезна. – Ей! – извика след него като треснат немецът. – Was für eine Schweinerei! (Що за свинщина!) И като не знаеше какво да направи, взе пет пакета и отмина. Пред Васко и Женя застана висок мъж с бяла риза, връзка и обути на бос крак сандали. – Браво бе! – каза той грубо. – Търговци! Как не ви е срам! Гладни ли сте останали, че... Пък аз се чудя моят от кого се учи. Я се засрамете! Двамата наведоха глави, какво ще се разправят. Това задоволи бащата на Фори – той рече само „ама-ха“ и отмина. Малко след него довтаса синът му. Беше се съвзел от първоначалната уплаха. Огледа се и чак тогава си взе кошницата. – Мерси – каза той и като посочи с глава към прасковите, добави: – Нищо лошо няма в това, не ги крада я! И Фори тръгна сред хората, леко приведен. – Медени праскови, медени праскови! – почти шепнеше той. Двамата го следиха с поглед, докато се изгуби от очите им. Нищо не си казаха, но докато вървяха мълчаливи, мислеха за Фори. Винаги беше пълен с пари, ама пък умееше да си ги изкарва. А и немският му, биваше си го. Откъм естрадата гръмна духовата музика на военноморския флот и те тръгнаха натам. Облечени в парадни униформи морячета вървяха след сами момичета и се опитваха да ги заговорят, най-често безуспешно. – Светло е, затова не искат – каза Женя. – Страх ги е да не ги види някой. – Търсят си жертва – каза Васко. Въпросите за интимните отношения между мъжа и жената не му бяха много добре известни, но се пишеше специалист. – Брат ми! – каза Женя и спря. – Къде? – Ей го, с тромпета. Васко извърна глава към естрадата. Братът приличаше извънредно много на Женя, особено така, с издутите от тромпета бузи. – Мислех, че е моряк, че плава. – Моряк е, ама не плава – отвърна Женя. – Баща ми успя, нали разбираш, да го нагласи в оркестъра. – Не си ми казвал досега. – Не съм – призна Женя. – Брат ми го е яд, ама… Служба, нали знаеш. Като ти кажат тромпет, тромпет! И на тъпана съм го виждал. Хайде да се измитаме, преди да съм се набол на нашите. Наближаваше осем и половина и стотици разноцветни електрически крушки очертаха контурите на строените в залива военни кораби. Светлините им затрепкаха по разлюляната морска повърхност. Светнаха и лампите в парка. Точно за да видят всички как по празнично осветената алея бащата на Фори мъкнеше сина си търговец за ухото. Хората се обръщаха и се подхилваха. Много, много унизително наистина. Но Фори не изглеждаше чак толкова засрамен. Може би защото кошницата беше празна, а парите, скрити в лявата обувка, приятно гъделичкаха ходилото и крепяха духа. – Да се махаме! – притесняваше се Женя. – Току-виж и баща ти те помъкнал така! – Никога! – обиди се Женя. – Може да ме скапе от бой, но пред хората с пръст не ме пипва. Страшно е дискретен. – Това е хубаво – каза Васко. Женя замълча. Той си знаеше. – Намисли ли? – попита Женя. – Какво? – Къде съм бил. За пред нашите де. – Ей сега ще го намисля... От „Черноризец Храбър“ на „Червеноармейска“ изскача тъмносиня лада. Минаващата джипка отбива рязко, за да избегне удара, но блъсва възрастна жена. Идва КАТ, ние с тебе сме единствените свидетели и докато дадем показания, станало е осем часа. – Бабата починала ли е? – В никакъв случай. Смъртните случаи ги съобщават по радиото за назидание. Лека контузия със силна уплаха. После си се прибрал, не си ги намерил и си тръгнал да ги търсиш в градината. – Добре го измисли. Настроението на Женя се повиши и животът му се стори хубав. Имаше отлично алиби. Да можеше всяка вечер да се скита така из града. Прекосиха горната част на парка и тръгнаха по алеята към статуята на плувкинята. Прикриха се зад храста, точно срещу пейката под смокинята. Взряха се. Васко разтвори бодливите клони и насочи фенера. Силен прожекторен лъч освети влюбена двойка. Младите отлепиха устни, но в смущението си останаха прегърнати. Фенерът продължаваше да ги осветява. – Ей, хулиган! – окопити се младежът. – Знаеш ли, като ти дойда! – Ела де! – предизвика го Васко. Женя зае стартово положение. Младежът скочи и се юрна напред. Откъде да знае, че между него и децата има добре замаскиран капан. Обувките му изджвакаха, усети мокро по чорапите си, подхлъзна се и се пльосна по цялата си дължина до статуята на голата плувкиня. В този момент над залива лумнаха ракети, бели, червени, зелени, и разноцветният огнен дъжд освети бягащите презглава Васко и Женя.

САЩ критикуват Турция заради ареста на прокюрдски политици

https://www.actualno.com/america/sasht-kritikuvat-turcija-zaradi-aresta-na-prokurdski-politici-news_573243.html

САЩ остро разкритикуваха Турция заради арестуването на 12 депутати от основната прокюрдска партия, включително двамата й съпредседатели. „Като приятел и съюзник, сме дълбоко обезпокоени, че правителството на Турция задържа лидерите и други депутати на HDP и блокира дост

Над 1 милион души гледаха старта на “Пееш или лъжеш”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5853761

Над 1 милион  души гледаха старта на “Пееш или лъжеш” Над 1 млн. зрители са видели старта на музикалното шоу “Пееш или лъжеш” по Нова тв, излъчен на 3 ноември. Това показват данните на пийпълметричната агенция “Нилсен адмосфиър България”. 31,8% от всички зрители над 4 години са гледали шоуто от 21 до 23,02 ч, което според агенцията е с над 25% повече от аудиторията на Би Ти Ви по същото време.

“Нафтата” изплува от дъното, “Пирин” се жалва

https://www.24chasa.bg/sport/article/5853842

“Нафтата” изплува от дъното, “Пирин” се жалва "Нефтохимик” би “Пирин” с 3:1 след интересно второ полувреме в Бургас. С третия си успех в Първа лига тимът на Христо Янев се измъкна от 14-ото, последно място, до 12-ото във временното класиране. През първата част гостите пропиляха отличен шанс - Дани Младенов остана сам срещу вратаря, но пропусна.

Нефтохимик удари Пирин, бой на Верея - Локо ГО

http://offnews.bg/news/n_1/n_639218.html

Нефтохимик победи с 3:1 Пирин Благоевград в среща от 13-ия кръг на Първа лига и се изкачи на 12-о място във временното класиране. Домакините поведоха с 2:0 чрез Иван Вълчанов (58) и Марко Ранджелович (61), а Владислав Златинов намали (64). В 90-ата минута Костадин Хазуров вкара от дузпа трети гол за шейховете. От 69-ата минута благоевградчани играха с човек по-малко, след като Орлин Старокин бе изгонен с втори жълт картон. Отборът на Верея пък спря негативната си серия в Първа професионална лига. Играчите на Александър Томаш победиха с 1:0 Локомотив (Горна Оряховица). В герой за домакините се превърна Момчил Цветанов - Малкия шивач, който реализира единственото попадение на стадион "Трейс Арена". Така Верея прекъсна серията си от шест двубоя без победа. Новаците остават на 9-то място с актив от 15 точки. Двубоят ще се запомни със сбиването между бранителят Илия Мунин и Матиас Курьор след последния съдийски сигнал, което не попречи на рефера Станислав Тодоров да ги накаже с червени картони.

VW: Измамният софтуер е легален в Европа

http://www.investor.bg/novini/444/a/vw-izmamniiat-softuer-e-legalen-v-evropa-227671/

Адвокатите на компанията тръгват в контраатака, Матиас Мюлер иска разследването да приключи преди рокадата в Белия дом

В САЩ очакват терористични заплахи в дните около изборите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1619749

Федерални служители предупредиха властите в Ню Йорк за възможни атаки на екстремистки групи от Ал Кайда в дните около президентските избори в САЩ, предаде Ройтерс. Така още през уикенда преди вота във вторник местните правоохранителни органи са поставени в повишена готовност за реагиране. Хакери са атакували избирателните системи в над 20 щата в САЩ Информацията е била подадена както на полицейското управление на Ню ...

Георг Краев: Не трябва да се тревожим, че традициите са консервативни, защото те ни помагат да вървим напред

http://www.cross.bg/praznik-praznitzi-zashtoto-1524774.html

/КРОСС/За традициите и обичаите в зимния календарен цикъл от Димитровден до Коледа, както и за традициите в съвремието, Радио „Фокус" - Бургас разговаря с фолклориста проф. Георг Краев.Фокус: Проф. Краев, в народната традиция Димитровден се свързва с началото на зимата. Но след това е интересно какво е характерно за тази част от годината, между двата големи християнски празника Димитровден и Коледа? Георг Краев: Даа. В старата българска обредно-обичайна система дойде ли Димитровден започва зимата и както бихме казали днес - започват големите купони. Всъщност един от най-големите празници - Димитровден, е бил много важен за това, защото Св. Димитър и Св. Георги са братя близнаци. Единият е повелител на лятото, а другият - повелител на зимата. През зимното време идат големите празници. Още в началото на месец ноември това е Голямата Задушница, в съботата преди Архангеловден, един изключително важен празник и разбира се, самият Архангеловден на 8 ноември. Според народната митология на българите Св. Архангел Михаил е един от шестимата братя юнаци, които са си поделили света. На Св. Архангел се е паднала земята на мъртвите. Затова в народната ни митология Архангел Михаил много често е наричан Рангел Душевадника. След Архангеловден и Архангеловата Задушница, започват Коледните заговезни. Те са на 14 ноември

Емблема на „Берое“ краси кръгово кръстовище

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1619748

С нова аранжировка, в цветовете на любимия на всички старозагорци отбор, е тревният остров на кръговото кръстовище, под стадион „Берое", в Стара Загора. За създаването му общинските служители от отдел „Озеленяване" засадиха 700 храста лавандула (Lavandula x intermedia Grosso) и 500 храста лоницера (Lonicera nitidia Mаingrun). Те изобразяват флага на ПФК „Берое" в бяло и зелено. Белите букви на надписа в южната и северната част на овала са високи по 1,5 м, а в средата е издигната светеща нощем призма с височина 2 м, с емблемата на старозагорски...

Граждани настояват за политическо осъждане на езика на омразата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/04/2857139_grajdani_nastoiavat_za_politichesko_osujdane_na_ezika/?ref=rss


Правозащитници, журналисти, преподаватели и граждани настояват за осъждане на политическо ниво на нападението над председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев. Това стана известно след проведена среща в Министерството на вътрешните работи за хода на разследването по случая, научи "Дневник" от присъствали на срещата.

На нея са били министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, зам.-министърът Филип Гунев и директорът на Столичната полиция Младен Маринов, както и...

Пожар в сградата на парламента във Виена

http://www.moreto.net/novini.php?n=335137

Покривът на австрийския парламент се запали тази сутрин, но пожарът беше бързо потушен, а щетите са незначителни, заяви говорител на виенската пожарна, цитиран от Ройтерс. Граждани са подали сигнал към 6.30 ч местно време, че от покрива на построената в неокласически стил сграда в центъра на Виена се издигат пламъци и дим, каза той.

Животновъди получиха близо 85 млн. лв. по различни схеми

http://www.mediapool.bg/zhivotnovadi-poluchiha-blizo-85-mln-lv-po-razlichni-shemi-news256107.html

Близо 85 млн. лв. преведе Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) по сметките на животновъди в петък по различни схеми, съобщиха от ведомството. За отглеждане на овце-майки и кози-майки през настоящата година 7460 животновъди получиха 36.6 милиона лева. Ставката за животно е 35.43 лв. и сумата се отпуска за стопанства с 50 или повече животни и при ангажимент поне 80 процента от заявения добитък да се отглежда сто дни след подаването на заявлението за помощта. Други 24 милиона лева са изплатени на 5 723 фермери по първия транш по схемата за подпомагане на говеда. Определената от земеделския министър сума е 190 лева за говеда и 336 лева – за биволи, като плащането й ще се осъществи на два пъти. Сега фермерите са получили по 102.40 лв., а останалите 87.60 лв. ще им бъдат дадени през януари. За биволите сега се преведени по 183 лв. за животно, другите 153 лв. също ще получат през януари. Изискванията за подпомагане на фермерите са да са отглеждали 10 или повече говеда или биволи към 28 февруари 2009 г. и да запазят поне 70 процента от животните. Отделно 11 167 192 лева са платени като извънредна помощ за приспособяване на млекопроизводителите и земеделските стопани в други сектори на животновъдството. Парите са отпуснати извънредно от Брюксел и при приема са били подадени 17 723 заявления. Сега са наредени за малки стопанства 2 100 721 лв. за крави и биволици и 292 599 лв. - за овце-майки и кози-майки. По Схемата за подпомагане на екологични и щадящи климата методи за производство се отпуснати 4 219 200 лв. за крави и биволици и 1 027 231 лв. - за овце-майки и кози-майки. В Схемата за прилагане на екстензивни методи за производство са усвоени 2 823 253 лв. за крави и/или биволици, а 704 188 лв. са дадени за овце-майки и/или кози-майки. По държавната помощ "де минимис" (de minimis") земеделският фонд е превел близо 13 милиона лева на 17 251 животновъди. Размерът на индивидуалната помощ е 25 лева за крава/юница/биволица/малакиня и 6 лева - за овца-майка/коза-майка. На de minimis подлежат земеделски стопани, които са заявили животни по поне една от схемите за обвързано с производството подпомагане или по схемата за преходна национална помощ за овце-майки или кози-майки за Кампания 2016. Изискване към фермерите за получаване на помощта е да отглеждат в стопанствата си минимум 5 крави, юници, малакини или биволици, като максималният брой на подпомагане е до 200 животни. Изискването за овцевъди и козевъди е да отглеждат най-малко 10 животни, като на подпомагане подлежат не повече от 500 овце-майки или кози-майки за едно стопанство. За всички кандидати за държавна помощ важи изискването да имат заявени не повече от 10 декара постоянно затревени площи за едно животно или да не са заявили такива площи за подпомагане. Общият размер на помощите de minimis за един земеделски стопанин, както и за едно и също предприятие, не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337.45 лв.) за период от три бюджетни години (2014-2016 г.), припомниха от фонда. От ДФЗ съобщиха още, че в петък започва прием на заявления за контрол на вредителите по трайните насаждения. Документи ще се приемат до 18 ноември в областните дирекции на ведомството. 1 милион лева ще бъдат разпределени за компенсиране разходите на земеделски стопани за есенния етап от битката с вредителите по насажденията. Парите са предназначени за закупуване на продукти за растителна защита и продукти за ускоряване на процесите на гниене на листата през зимния сезон, които се прилагат в периода на масов листопад през есента. Помощта се предоставя под формата на компенсиране на част от разходите на земеделските стопани, отглеждащи семкови и костилкови овощни видове, ягоди и малини. В есенния етап по схемата се подпомагат разходи до 100 лева на хектар (с ДДС). Основната цел на държавната помощ е да се ограничат максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните овощни насаждения, както и по насажденията с ягоди и малини. По схемата ще се компенсират разходите на стопаните за купуване на продукти за растителна защита и продукти за ускоряване на процесите на гниене на листата. Помощта в рамките на обявения прием на заявления ще се предоставя на малки и средни предприятия - регистрирани земеделски стопани на овощните култури, ягоди и малини. Срокът за отчитане на извършените дейности във връзка със зимните пръскания е 30 ноември, а за сключване на договори и изплащане на средствата по държавната помощ – 19 декември 2016 година.

Жена от Бургас иска да се откаже от правото си да гласува завинаги

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1619747

Пенсионерка от Бургас иска да се откаже завинаги от правото си да гласува. Анастасия Попова се обърна към Дарик Бургас, за да обяви, че не желае да отиде до урната в неделя и вече не иска името й да присъства в избирателните списъци. Като причина за това тя посочи, че изобщо не е убедена, че нейният глас има, каквато и да било стойност. Колко българи имат право да изберат бъдещия държавен глава "При всички обстоятелства и режими съм се чувствала дискриминирана, както...

Асандж: Саудитска Арабия и Катар финансират Клинтън и ИДИЛ

http://offnews.bg/news/n_1/n_639204.html

Няма да позволят на Доналд Тръмп да победи на изборите в САЩ. Това заяви основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж в ефира на RT.  Според Асандж най-важното разкритие от публикуваните имейли на Хилъри Клинтън е, че Саудитска Арабия финансира „Ислямска държава“. Има имейл, написан от Клинтън в началото на 2014 г., т.е. малко след като тя вече не е държавен секретар, до председателя на щаба ѝ Джон Подеста. В този имейл се казва, че „Ислямска държава“ е финансирана от правителствата на Саудитска Арабия и Катар, посочва Асандж. Той подчертава важността на това, че става въпрос именно за правителствата на държавите, а не за отделни граждани, каквито факти е имало и досега, но действията на тези отделни граждани не са били подкрепяни от правителствата на страните. По думите му Саудитска Арабия и Катар са правили и големи дарения за фондацията на Клинтън, докато Хилъри е била държавен секретар и е одобрявала крупни сделки за продажба на оръжие. Асандж допълни, че по това време е сключена и най-голямата сделка за продажба на оръжие в историята - със Саудитска Арабия за над 80 млрд. долара. От това следва, че Клинтън и ИДИЛ са финансирани от едни и същи хора, каза Асандж. Той беше категоричен, че няма да позволят на Доналд Тръмп да стане президент на САЩ.  Тръмп отблъсна всички основни групи, с изключение на евангелистите. Банките, разузнаването, военните компании, големите чуждестранни компании и т.н. - всички се обединиха около Клинтън. Същото може да се каже и за медиите - собствениците на медии и самите журналисти подкрепят Клинтън, подчерта Джулиан Асандж. 

Как се влюбих в Москва. Разходка из Мордор

http://svetoven.pogled.info/russia/news/78919/kak-se-vlyubih-v-moskva-razhodka-iz-mordor

/Поглед.инфо/ Никога не съм се възприемала като русофилка. По-скоро изпитвах огромно разочарование и огорчение заради американците, които измъчваха иракски войници в затвора Абу Гариб и стреляха от хеликоптери Апачи по цивилни в Ирак. Заради милионите убити не само там, но и в Либия и Сирия.

Citi очаква S&P 500 да спадне с 5%, ако Тръмп спечели изборите

http://www.investor.bg/sasht/337/a/citi-ochakva-sp-500-da-spadne-s-5-ako-trymp-specheli-izborite-227645/

Американската инвестиционна банка предупреждава още, че страната дори може да затъне в рецесия при негова победа

Щракне ли капанът на референдума, ще бъде късно

http://www.mediapool.bg/shtrakne-li-kapanat-na-referenduma-shte-bade-kasno-news256106.html

Въпросите на референдума са политически капан. При отговор с ДА практически се получава реставрация РЕСТАВРАЦИЯ към еднопартийно управление и опозиция от една до две партии. Мястото в парламента ще бъде гарантирано само за три партии: ГЕРБ, БСП и ДПС. Тезата, че непартийните граждани ще се обединят около независим кандидат, е теза за наивници. За четвърт век това не се случи. Но дори и да се случи, то ще бъде в зоната на изключенията, някой и друг независим депутат за мая. Досега партиите имаха 4% бариера за влизане в парламента. С мажоритарната система бариерата практически става 50+%. Непосилно дори и за Стефка Костадинова. Такава бариера могат да прескочат само големите партии и никой друг. И ако се окаже, а ще се окаже със сигурност, че кадрите на тези големи партии са излезли преобладаващо от шинела на БКП в миналото – партийно-родов шинел, еднопартийният режим не ни мърда и няма да има кой да го отмени. Затова предупреждавам: не гласувайте на референдума, не го правете валиден, защото след това дълбоко ще се каете. И не сравнявайте мажоритарния избор, който ни се подготвя, с този в САЩ или Великобритания. Има съществена качествена разлика. Там мажоритарната система не допуска комунист да попадне в парламента. Тук мажоритарната система ще допусне само бивши и настоящи комунисти да попаднат в парламента. Защото те днес са в "големите" партии, в тях са и парите, техни са и олигарсите. Вярно е, че ще се получи промяна, но към по-лошо. Но щракне ли капанът ще бъде късно. *Коментара на бившия председател на Народното събрание Александър Йорданов публикуваме от страницата му във Фейсбук.

Корабокрушенка подпали остров, в опит да повика помощ (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1619744

Новозеландка бе спасена от самотен остров близо до Окланд, след като неволно го подпали в опита си да сигнализира за помощ, съобщи ДПА. Извадиха жива котка от потънала моторница Жената обяснила на полицията, че се озовала на острова - природен резерват на 5 километра от източните плажове на Окланд, и останала там 3 нощи, преди да бъде спасена. Обстоятелствата около това как е попаднала на самотния остров остават неясни.

Хората с увреждания искат да имат пряко участие в управлението

https://www.24chasa.bg/novini/article/5853476

Хората с увреждания искат да имат пряко участие в управлението"Общността на хората с увреждания не е представена в нито една от властите и е крайно време тази група да излезе от шаблона на НПО-то, които се съобразяват с източниците си на финансиране. Там, където се взимат решенията, хората с увреждания ги няма.", това заяви Павел Савов, който е представител на Инициативен комитет за хора с увреждания на

Прокурорски син бил в шок след катастрофа с двама убити

https://www.24chasa.bg/novini/article/5853801

Прокурорски син бил  в шок след катастрофа  с двама убитиПрокурорският син Бисер Андреев, подсъдим за катастрофата на столичния бул. “България”, при която загинаха двама влюбени, бил толкова уплашен след трагедията, че едва набрал тел. 112 и не можел да обясни къде се намира. В такова състояние го заварили полицаите, отзовали се на сигнал, подаден от хора в квартала,

Петте най-големи гряха на човечеството

http://www.cross.bg/sveta-gori-reshenieto-1524773.html

/КРОСС/Откакто светът съществува, човекът и природата са в непрекъснато взаимодействие. Със своята дейност обаче човекът нанася огромни щети на природата и така застрашава собственото си съществуване, пише "Дойче веле".  1. Замърсяване на въздуха и промени в климата  Проблемът: От началото на индустриалната революция в средата на 18-ти век то до наши дни всички държави в света не спират да бълват въглероден двуокис в атмосферата. В резултат на това непрекъснато се повишават температурите - не само на въздуха, но и на световните океани. Умереното отделяне на въглероден двуокис всъщност е полезно - защото ако той не се отделяше по естествен начин от растителния свят, климатът на земята вероятно щеше да бъде мразовит. Хората обаче допринасят прекалено много за увеличаването на парниковите газове в атмосферата, а това вече е вредно. Един пример: преди 200 години концентрацията на CO2 в атмосферата е възлизала на 280 ppm /части на милион/. Днес тя е достигнала ниво от близо 400 ppm. Основните виновници за това са фосилните енергоизточници, например въглищата, селското стопанство и индустрията. Подобно нарастване на концентрациите не може да остане без последствия за климата. В анализ на Световната здравна организация /СЗО/ се изказва предположението, че един от всеки девет смъртни случаи през 2012 година е бил причинен от канцерогенни вещества и други отрови, съдържащи се в замърсения въздух

От онкодиспансера в Пловдив твърдят, че са жертва на грозна и организирана атака

http://www.mediapool.bg/ot-onkodispansera-v-plovdiv-tvardyat-che-sa-zhertva-na-grozna-i-organizirana-ataka-news256105.html

Ръководството и лекарите от пловдивския онкодиспансер обявиха, че са обект на организирана, мощна и грозна атака заради обвиненията за осакатени при операция пациенти. Агенция “Медицицински одит“ и прокуратурата проверяват изнесени от предаването “Господари на ефира“ пет случая на пациентки, на които са извършени тежки операции с отстраняване на органи, за които последващи медицински становища твърдят, че са неоснователни. Директорът на центъра Красимир Вальов заяви, че няма данни за нарушения на медицинските стандарти при извършените вътрешни проверки, а за три от пациентите се чакат допълнителни патохистологични експертизи от националния консултант и тогава болницата ще излезе с официален доклад по случая. “Що се отнася до конкретния случай, представен в популярно телевизионно предаване с една от пациентките, става дума за изключително рядък доброкачествен тумор, който имитира злокачествения, но това може да се разбере много след операцията“, каза д-р Валентин Иванов, завеждащ хирургичното отделение в онкоцентъра, цитиран от Радио Пловдив. Той се позова и на заключението на патоанатома, който е написал, че тази диагноза може да бъде поставена много трудно. “Чувстваме се омерзени от нападките, че работим в Средновековието, както ни обвиняват“, заяви д-р Антоанета Томова, завеждащ отделението по химиотерапия в онкоцентъра. Тя посочи, че в онкологичния център не са принудени да правят ненужни операции, за да оцеляват финансово, тъй като от дълги години са общинското лечебно заведение с най – добър финансов резултат. По думите й броят на хистологични несъответствия в онкоцентъра е сведен до 0.58% при допустимо отклонение в световната практика до 2.9%. "Точно тези случаи селективно са избрани и са изнесени. В крайна сметка, който не работи, той не греши. Въпросът е, че тук няма съзнателен елемент, никой не е искал да прави насила лошо за болния“, каза Томова. Вальов твърди, че в болницата е постъпил сигнал от пациентка, според която й е "оказван натиск от лица, легитимирани като адвокати, които са й давали пари, за да изнесе от лечебното заведение хистологичните си материали“. "В следствие на това аз съм длъжен и подадох сигнал до прокуратурата, която е единствено овластена да разследва“, коментира директорът на онкоцентъра.

Кредиторите се завръщат в Атина в средата на месеца

http://econ.bg/Новини/Кредиторите-се-завръщат-в-Атина-в-средата-на-месеца_l.a_i.731651_at.1.html

Представители на институциите, отпуснали заеми за Гърция, се завръщат в Атина в средата на ноември. Желанието на всички е възможно най-бързо да бъде...

Шумен може да привлече израелски туристи, според посланик Ирит Лилиан

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1619743

Има много сфери, в които Израел и Шумен могат да си сътрудничат. Демографските проблеми, образованието са доста подобни в страните ни, каза на пресконференция припосещението си в Шумен посланика на Израел Н.Пр. Ирит Лилиан. Тя добави, че една от най-предпочитаните дестинации за израелските туристи е Черно море и Варна и лесно може те да започнат да посещават и региона на Шумен. Тя допълни, че ще се търси и град в Израел, с който Шумен да се побратими. След икономическата криза израелските инвестиции се пренасочиха от недвижими имоти към медицин...

Студентите във Варна с възможност да гласуват в неделя

http://www.moreto.net/novini.php?n=335197

Всички студенти в редовна форма на обучение, посещаващи варненски университети и нямащи постоянен адрес в града, могат да гласуват на предстоящите избори за президент и вицепрезидент, както и за референдума, които ще се проведат в неделя - 6 ноември, съобщиха от Районна избирателна комисия Варна.

Близо 200 проекта за иновации кандидатстват за 5 млн. лв.

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/11/04/2857203_blizo_200_proekta_za_inovacii_kandidatstvat_za_5_mln_lv/?ref=rss


В Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) постъпиха 192 проекта за финансиране в рамките на осмата конкурсна сесия на Националния иновационен фонд, съобщиха от институцията.

Общият бюджет на сесията е 5 млн. лв. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за научноизследователски развойни проекти е до 500 000 лв. Финансирането е изцяло национално.

Броят на проектите е рекорден - на предходната са подадени 152 проекта, а на...

Милко Божков ще представи изложбата си "Вечеря в Монталчино

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/11/04/2857211_milko_bojkov_shte_predstavi_izlojbata_si_vecheria_v/?ref=rss


Хдожникът Милко Божков ще представи в галерията на ул."Братя Шкорпил" №13 във Варна изложба от пейзажи - изящни хроники на едно пътуване до Тоскана.

"Цветовете са толкова истински, с такова вълнение гледах тези простори и невероятното синьо небе с облаци, все едно, че бях ученик в Художествената гимназия – казва Божков. Когато видях панорамите, разбрах защо точно там е започнал Ренесанса, защо там са се родили линейната и въздушната перспектива. Имали са очи да го видят и ръце да го...

Какво се случва, когато кмет забрави да благодари на премиера

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/04/2857207_kakvo_se_sluchva_kogato_kmet_zabravi_da_blagodari_na/?ref=rss


Какво става, когато при посещение на премиера Бойко Борисов в дадено населено място, в официалната част кметът забрави да му благодари за оказаната помощ и направените инвестиции? Самият премиер го подсеща. Или поне това се случва при посещението на Борисов в Благоевград в сряда (2 ноември), показа предаването "Господари на ефира".

Премиерът инспектира блокове, санирани по Националната програма за енергийна ефективност. Кметът Атанас Камбитов обаче пропуска да изрази благодарността...

ДФ „Земеделие“ изплати 24 млн. лева на животновъди

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/df-zemedelie-izplati-24-mln-leva-na-jivotnovydi-227665/

11 млн. лева са преведени по три схеми за извънредна помощ и 13 млн. лева като държавна помощ de minimis

Полицията в Париж разчиства бежанския лагер "Сталинград"

http://offnews.bg/news/n_1/n_639206.html

Френските власти започнаха акция по разчистването на бежанския лагер "Сталинград" в Париж, съобщава Би Би Си.  Лагерът е дом на около 3000 мигранти.  Рано сутринта започнаха да се струпват опашки около метростанцията в района, където хората чакаха да бъдат извозени с автобуси до регистрационни центрове в околностите на Париж. Оттам те ще могат да направят заявление за убежище. В последните две седмици това е втора операция с цел опразване на бежански лагер след тази в "Джунглата" близо до град Кале.  Засега операцията тече гладко, около 600 полицаи са мобилизирани за акцията, съобщават от френските власти. 

"Нефтохимик" се измъкна от последното място с победа над "Пирин"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/04/2857183_neftohimik_se_izmukna_ot_poslednoto_miasto_s_pobeda/?ref=rss


"Нефтохимик" победи гостуващия "Пирин" с 3:1 и се измъкна от последното място в Първа лига.

Тимът на Христо Янев спечели третата си победа през сезона и събра 11 точки, за да се изкачи от 14-а до 12-а позиция за сметка на "Монтана" и "Локомотив" (Горна Оряховица).

На дъното с осем точки вече е "Монтана", който след вчерашния успех срещу "Ботев" временно беше предпоследен заради по-добри показатели в директните мачове с бургазлии.

"Локомотив" има 11 точки, но е...

Хигинс - Бингъм е финалът в Гуанджоу

http://offnews.bg/news/n_1/n_639215.html

Джон Хигинс и Стюърт Бингъм ще определят победителя в дебютния демонстративен турнир China Championship в Гуанджоу, Китай. Четирикратният световен шампион Хигинс се справи лесно със съпротивата на Марк Алън, който явно беше все още под напрежение след сензационната победа в 1/4-финалите над номер 1 в ранглистата Марк Селби. Хигинс дръпна с 3:0 фрейма, като постигна и брейк от 131 и докрая изглеждаше солиден, за да постигне краен успех с 9:3 фрейма. С победата Хигинс си осигури и място на предстоящия турнир Champion of Champions в Ковънтри, Англия. Бингъм пък преодоля в епичен сблъсък Шон Мърфи с 9:8 фрейма. Двубоят беше повторение на финала на световното от 2015 г. и предложи напрежение за зрителите от начало до край. Залогът във финала е огромен за Хигинс и Бингъм. Победителят ще получи чек за 200 000 лири, което обещава вълнуващ сблъсък за феновете.

Ердоган застана зад Цецка Цачева?

http://www.mediapool.bg/erdogan-zastana-zad-tsetska-tsacheva-news256104.html

"Като президент няма да се меся във вътрешната политика на други държави, но и няма да позволя чужди държави да се месят в нашата. Ердоган направи своя избор с подставената си партия на Местан и застана зад Цецка Цачева". Това заяви подкрепеният от БСП кандидат за президент Румен Радев в Сливен, цитиран от сайта на БСП.[class='center_orange' div] Това твърдение на о.р. ген. Румен Радев не среща подкрепа през наличната информация от публичните институции. Партиите на етнически или друг признак, които защитават "подставени" интереси на чужди държави, са забранени. Партия ДОСТ с лидер Лютви Местан вече получи съдебна регистрация, а службите не предоставиха информация пред съда, че Турция или респективно нейният президент стои зад тази партия. Регистрация на партия обаче не се дава веднъж и завинаги. Във всеки един момент е възможно тя да бъде отнета, ако прокуратурата предостави достоверна информация в съда, че Ердоган формира политическата воля на ДОСТ. В чл. 11 ал.4 от конституцията се казва: "Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт". Законът за политическите партии постановява, че партиите не могат да приемат финансиране от чужди държави и чужди държавни организации. В него се допълва, че Софийският градски съд може да разпусне на политическа партия по искане на прокуратурата, когато законът системно се нарушава, нарушена е конституцията, партията не участва в избори, не подава две години поред финансови отчети и не свиква редовни заседания на ръководния си орган. Т.е. българското законодателство дава всички необходими гаранции, че всяко нарушение може да бъде своевременно санкционирано. В началото на юли Софийският градски съд не допусна регистрацията на ДОСТ с аргумента, че партията само формално отговаря на закона, но не й на духа му. Съдия Лилия Илиева използва тълковния речник, за да атакува самото име на партията – ДОСТ (чуждица в езика, означаваща "приятел", идва от турския и персийкия език – б.р.). Тя обяви, че партията е етническа, защото нейните учредители са предимно с турски имена, независимо, че една четвърт от тях са етнически българи с български имена. Съдия Лилия Илиева стигна до заключение, че ДОСТ е етническа партия, макар тя да не декларира "формално" етнически цели. Прокуратурата не бе представила данни от специалните служби за връзки между ДОСТ и турската държава, респективно с президента Ердоган. На 29 юли Върховният касационен съд отмени решението на СГС с аргумента, че конституционното право на сдружаване на гражданите в партии няма как да бъде осуетено с произволни изисквания на съда извън изрично записаните в закона. Върховният съд напомни, че българските граждани имат религиозни, езикови и етнически различия помежду си. Конституцията отделно гарантира правото на собствен културен живот, свободата на вероизповедание, изучаване на майчин език и други. Върховните съдии признават, че учредителите на ДОСТ са от различни етнически групи, а преобладават гражданите с турски имена, но това не е основание да се подозират български граждани с хипотези. "Формулираните в устава на ДОСТ цели са общовалидни по отношение на всички граждани с избирателни права и партията е напълно отворена за членство. Тезата на първоинстанционния съд за "най-вероятни действия на етническа или верска основа" е само хипотетична", се казва в решението на ВКС. Прокуратурата отново не представи информация от специалните служби за връзки между Ердоган и ДОСТ. Фактът, че Софийският градски съд не е започнал преразглеждане на въпроса с регистрация, означава, че и до момента такива доказателства не са представени. Самата партия ДОСТ и лидерът й демонстрират публично изключително тесни отношения с турското държавно ръководство. Миналия декември, веднага след като почетният председател на ДПС "уволни" лидера на партията Местан, последният е потърсил закрила при турския посланик в София, защото, по думите му, се опасявал за сигурността си. На 4 януари премиерът Бойко Борисов каза пред бТВ, че премиерът и президентът на Турция са оказали натиск върху него да се намеси в конфликта в полза на Местан. От турска страна това не беше потвърдено, а депутати от ДОСТ казаха, че не е вярно. На 30 март, десет дни преди учредяването на ДОСТ, Места направи официално посещение в Анкара, където бе посрещнат с почести и се срещна с тогавашния турски премиер Ахмет Давутоглу. На учредителната конференция на ДОСТ присъстваха зам.-председателят на управляващата в Турция Партията на справедливостта и развитието Фатма Бетюн Сеянкайъ, но и представители на основната опозиционна партия в Турция – Републиканска народна партия. На 15 май съпредседателят на Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов окачестви българските изселници в Турция като "стадо, направлявано от чобанина Ердоган." ГЕРБ и Патриотичният фронт прокараха в Изборния кодекс ограниченията за гласуване на българите в Турция. Патриотите обаче не делят ДСП и ДОСТ, като смятат и двете за подставени партии на Турция у нас. На 20 октомври ръководството на ДОСТ официално обяви, че подкрепя Цецка Цачева на президентските избори. Изборът бил направен по метода на изключването. "Ако президентските избори бъдат спечелени от който и да е от левите кандидати, ще се породи риск за евроатлантическата ориентация на България", обясни Местан. "Няма по-лошо от непоискано добро. Избързаха ДОСТ, създаде се възможност за приказки, които нямат общо с действителността. Нито искаме подкрепата на ДОСТ, нито я отказваме", отговори Борисов. До момента нито БСП, нито кандидат-президентът й са повдигали въпроса за регистрацията на ДОСТ, нито пък се е усъмнили в позицията ДАНС. [div class='center_orange']Твърдението на Радев, че Ердоган застава зад Цачева, е формално неистина. Но в същото време е толкова вярно, колкото и публичните твърдения, че Радев е кандидат на Путин (лидерът на БСП Корнелия Нинова бе на конгреса на путиновата партия "Единна Русия", а самият Радев обеща да работи за сближаване с Русия), както и че Радев и новият Орешарски (по думите на Борисов).[class='center_orange' div]

US разузнаването предупреди за атентати на "Ал Кайда" в САЩ в понеделник

http://www.cross.bg/razyznavane-ponedelnik-zaplaha-1524772.html

/КРОСС/Американското разузнаване е предупредило властите в щатите Ню Йорк, Тексас и Вирджиния за възможни атентати на "Ал Кайда" в понеделник, ден преди изборите за президент на САЩ, съобщава CBS News, позовавайки се на свои източници. Макар че не са споменати конкретни места, представители на американското разузнаване са сигнализирали структурите за борба с тероризма за възможна заплаха. "ФБР в сътрудничество с колегите си на федерално, щатско и местно равнище споделя и анализира ежедневно разузнавателни данни и ще продължи да работи в тясно взаимодействие с партньорите си от правоохранителните органи и разузнавателните служби за установяване и пресичане на всякаква потенциална заплаха за обществената сигурност", изтъкна високопоставен служител на ФБР.  

1311 български граждани ще гласуват в арестите и затворите

http://www.moreto.net/novini.php?n=335168

Избирателни секции в местата за лишаване от свобода се разкриват там, където има над 10 лица, имащи право на глас. 1311 български граждани, които в момента са на територията на затворите и арестите в страната, имат право да гласуват, сочат данните на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Пакистан ще депортира "зеленоокото момиче" от корицата на National Geographic

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1619742

Пакистански съдия разпореди да бъде депортирана Шарбат Гула, зеленоокото "афганистанско момиче", чиято снимка, публикувана през 1985 г. в National Geographic, се превърна в символ на страданието, което носят войните в страната й. Решението бе взето, след като съдът я призна за виновна в незаконно сдобиване с пакистанска карта за самоличност, съобщи Ройтерс. Над 40-годишната днес Гула бе осъдена също така на 15 дни затвор и глоба от 100 000 рупии (955,11 долара).

Цачева към учителите: Вие сте изключително важни за просперитета на нацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/5853721

Цачева към учителите: Вие сте изключително важни за просперитета на нацията"Избрах като свой основен приоритет образованието. Вярвам, че това е разковничето за просперирането на обществото и нацията ни." Това каза кандидатът за президент на ПП ГЕРБ Цецка Цачева, цитирана от пресцентъра на партията, по време на среща с над 400 учители и директори от детски градини и училища, училищни психолози,

След Европейския съвет Хърватия се позиционира като истинска членка на ЕС

http://www.euinside.eu/bg/news/after-euco-croatia-emerged-as-a-true-member-of-the-eu

Около октомврийския Европейски съвет всички се фокусираха, освен върху най-болезнените теми като всеобхватното икономическо споразумение с Канада и отношенията с Русия, също и върху дебюта на британската премиерка Териза Мей на европейска сцена след встъпването й в длъжност през лятото. И макар ...

България се нуждае от обща педиатрична болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/5853712

България се нуждае от обща педиатрична болницаБългария се нуждае от Обща педиатрична болница. В нея трябва да се съберат всички видове специалности с нужните лаборатории, заяви в Русе проф. д-р Иван Литвиненко. По думите му България е единствената държава в Европа, която няма многопрофилна педиатрична болница. С нея се пестят средства - и на родителя на детето, и на специалистите.

Във Военноморския музей завърши форумът „Голямата война – сто години по-късно“

http://www.moreto.net/novini.php?n=335193

От 1 до 4 ноември Военноморския музей беше домакин на серия от прояви, посветени на 100 годишнината от Първата световна война. Те бяха обединени в научно-практическия форум „Голямата война – сто години по-късно“. Началото беше дадено с изложбата „Художникът на фронта“, която представя картини на видни български военни художници, мобилизирани през Първата световна война.

Римска баня изникна под основите на частен дом в Пловдив

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/04/2857171_rimska_bania_iznikna_pod_osnovite_na_chasten_dom_v/?ref=rss


Останките на римска обществена баня бяха открити по време на подготовка за строеж в частен имот в Пловдив, съобщи Българското нацинално радио. Вероятно тя част от комплекс, който се протира на няколко декара, каза пред БНР Мая Мартинова от Регионалния археологически музей, ръководила проучването на находките.

На тях са попаднали строителни работници, разчиствали частния имот на ул. "Отец Паисий" в центъра на Пловдив. Преди това на мястото се намираше триетажна старинна сграда със...

Илияна Йотова: Защо Венецианската комисия мълчи за изборните промени в последния момент?

http://www.cross.bg/iiotova-iliyana-kandidatut-1524771.html

/КРОСС/„Важно е за всички българи изборите да бъдат честни. Трябва да се върне доверието на хората". Това заяви кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП ген., Румен Радев по време на срещата с наблюдатели от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Той каза също, че се правят изборни промени в последния момент, което не работи в интерес на гражданите. „Не виждам усилия на правителството да гарантира честността на предстоящия вот", каза пред тях кандидатът за президент. Ген. Радев категорично изрази своята подкрепа за провеждането на референдуми, защото те отразяват гласа на хората в България. „Защо Венецианската комисия мълчи за изборните промени в последния момент?".Това попита кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова по време на срещата. Тя обясни, че такива се правят не по-рано от 6 месеца преди изборите. Пред наблюдателите от ПАСЕ Йотова обясни и за политическия натиск, който се оказва върху симпатизанти на левицата, а и не само върху тях. „Хората биват притискани да се откажат от местата си в избирателните комисии, а и биват заплашвани и с уволнения там, където администрацията е управлявана от ГЕРБ", заяви тя. Илияна Йотова обърна внимание и на проблемите с изборните списъци. „Те съзнателно не са изчистени от „мъртви души", защото това е в интерес на управляващите", категорична бе тя

Премиерът прави секс с посетители, снима клипчета с две камери, а охраната залага

https://bivol.bg/badapples-talking-s3-13.html

Шокиращи твърдения за премиера Борисов излизат от нови записи #Яневагейт които са продължение на сюжет от първия сезон на сагата. (виж линк) В един от разговорите Ченалова и Мондешки убеждават Янева да се срещне с Бойко Борисов, за да реши проблемите си. Тя обаче отказва, защото  се страхувала, че ще попадне в ситуация с твърде […]

Ген. Румен Радев: Важно за всички българи е изборите да бъдат честни

https://www.24chasa.bg/novini/article/5853713

Ген. Румен Радев: Важно за всички българи е изборите да бъдат честни„Важно е за всички българи изборите да бъдат честни. Трябва да се върне доверието на хората“. Това заяви кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП ген., Румен Радев по време на срещата с наблюдатели от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Той каза също, че се правят изборни промени в последния момент,

Кметът Иван Портних: Да гласуваме за развитието на Варна и на България. Важно е!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1619741

С призив за активност на изборите в неделя се обърна към съгражданите си кметът на Варна Иван Портних. В профила си във Фейсбук той написа: "Аз ще гласувам в неделя. Готови сме с проекти за над 150 милиона лева за Варна, които ще реализираме през 2017 г. - в Одесос и Младост, в Приморски и Виница, във Владиславово, в Аспарухово и Галата. Защото сме мотивирани да продължим развитието на града ни, което започнахме заедно преди 3 години. Затова е необходима стабилна и сигурна държава. Вярвам в разумния избор на варненци! Гласувайте в неделя. Важно...

Вицепрезидентът стана доктор на науките, защити дисертация в УниБИТ

http://offnews.bg/news/n_1/n_639212.html

Вицепрезидентът Маргарита Попова вече е доктор на науките, след като защити публично докторска дисертация в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), съобщи "Епицентър".  Попова е работила 3 години над научното си изследване.   Темата на дисертацията на Попова е „Организация и управление на държавните институции и механизма да противодействие на корупцията на Република България в периода 1991-2015 година“. Попова защити дисертацията си пред жури в състав проф. Стоян Денчев, проф. Лазар Груев, проф.Емилия Друмева, проф. Цветан Семерджиев и проф. Борис Велчев.  Маргарита Попова е юрист и прокурор към ВКП. Попова беше министър на правосъдието в първия кабинет на Бойко Борисов, а през ноември 2011 г. беше избрана за вицепрезидент от ГЕРБ в двойка с Росен Плевнелиев. Докторски десертации в УниБИТ защитиха и бившият шеф на ДАНС, а по-късно и вътрешен министър Цветлин Йовчев, както и бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев.  Практиката да се раздават научни степени на хора, обвързани с властта, не е нова. От нея се възползват няколко университета в страната.  Според проф. Николай Слатински самите ректори предлагат на властимащите да станат доктори или професори, а добре платени журита гласуват по волята на ректора.  По думите му съответните ректори и университети не го правят безкористно, защото в замяна получават влияние във властта.

Изнасилвач на 16-годишни момичета във Върбица отива на съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/5853690

Изнасилвач на 16-годишни момичета във Върбица отива на съдРайонна прокуратура – Враца изправя на подсъдимата скамейка обвиняемия Р. Ангелов от с. Върбица, съобщиха от държавното обвинение. На 23 май 2016 г., по време на съборния празник във Върбица, шестнадесетгодишните приятелки И.Б. и В.Г. се разхождали в центъра на селото. По същото време там се намирал и Ангелов,

Борсовите индекси в САЩ записват леки повишения*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/borsovite-indeksi-v-sasht-zapisvat-leki-povisheniia-227664/

Индексът CBOE Volatility Index (VIX), който се смята за най-добрия показател за страха на пазарите, се повиши с около 1%

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване