Турският президент Реджеп Ердоган пък посочи, че може да постави въпроса с членството в ЕС на референдум. Ден по-рано той говори за експанзия на Турция.

Австрия: Имаме малко време преди сделката с Турция да пропадне

В България е активирана втора степен на опасност за българо-турската граница

Бежанската бомба с часовников механизъм

„Не можем да бъдем затворници на 780 квадратни километра. Тъй като нашите физически граници са различни от границите на сърцата ни”, заяви турският държавен глава и продължи: „Нашите братя в Мосул, Киркук, Хасака, Алепо, Хомс, Мисрата, Скопие, Крим и Кавказ може да са отвъд нашите физически граници, но те са в рамките на нашите сърца и дори в самия им център”.

В интервю пред „Билд ам Зонтаг“ (Bild am Sonntag) Шулц допълни, че се надява да не се стигне до там: „Ако скъсаме отношенията с Турция, няма да имаме повече възможности да помагаме на опозицията и затворниците. Ето защо аз съм за продължаване на диалога.”

След като турските власти арестуваха политици от опозицията и журналисти Шулц заплаши Турция с наказателни мерки: „В ЕС трябва да помислим какви икономически мерки можем да вземем. До края на годината трябва да бъде реформиран митническият съюз, на който и Турция е член. Не мога да си представя, че след тази вълна от арести на депутати от опозицията и журналисти ще можем да разширим митническия съюз“.

Ердоган от своя страна намекна, че може да постави въпроса за членството на Турция в ЕС на референдум.

„Европейският съюз се опитва да ни принуди да се оттеглим от този процес. Ако те не ни искат, трябва да са сигурни в това, трябва да вземат решение“, каза Ердоган пред „Хюриет“ (Hurriyet).

“Нашето търпение не е безкрайно. Ако е необходимо ще се консултираме с нашия народ“, заяви той.

Турският президент също така повтори, че ще подкрепи парламента, ако гласува в полза на връщането на смъртното наказание.