Доларът поскъпва към 9-месечен връх

http://econ.bg/Новини/Доларът-поскъпва-към-9-месечен-връх_l.a_i.732090_at.1.html

Долapът yвepeнo нapacнa дo 9-мeceчeн вpъx cпpямo ĸoшницaтa oт ocтaнaлитe ocнoвни вaлyти в пoнeдeлниĸ. Cъщeвpeмeннo ce пoĸaчвa и дoxoднocттa oт...

Фактите за алкохола, които се оказаха лъжа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622411

С повод или без повод, в моменти на тъга или радост, алкохолът намира място в живота на повечето хора. Всеки има поне един познат, който се хвали с това колко много може да изпие, защото има "тренинг" или по-голяма толерантност към алкохола. Това е... горе-долу правилно. На хората, които "държат" на алкохол им отнема същото количество, за да се напият, но им трябва повече алкохол, за да почувстват, че са пияни. Как ни действа алкохолът? Да се пие кафе...

ЦИК: Няма да има санкции по повод сигналите за агитация срещу Борисов и Радев

http://www.cross.bg/agitatziya-signala-byuletini-1525650.html

/КРОСС/ Централната избирателна комисия няма да налага санкции по повод сигналите срещу премиера и срещу Румен Радев за агитация вчера. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обясни:  Двата сигнала бяха подадени в комисията, имаше предложение и по двата сигнала да бъдат санкционирани за агитация в предизборния ден, които не събраха обаче необходимото мнозинство от две трети. Сега са оставени за сведение. Недействителните бюлетини от втория тур на изборите за президент са значително по-малко в сравнение с първия, а именно 25 487 бюлетини.  

Румен Петков: Настояваме за Велико народно събрание

http://www.cross.bg/subranie-narodno-zashtoto-1525649.html

/КРОСС/ Оставката на Борисов и правителството е неизбежна и необходима. За да извършим промените, от които се нуждаят институциите, се нуждаем от Велико народно събрание. Това заяви в ефира на БТВ зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той поздрави победителите от вота, който по думите му има ярко протестен характер. „Искам да поздравя победителите, не защото го изисква куртоазията и не защото победата наистина е много впечатляваща, а защото това е част от нормалните политически взаимоотношения. Второ: Станахме свидетели на един тежък протестен вот. Бих казал даже брутален протестен вот, който в немалка степен бе катализиран от поредица от изяви на премиера Борисов и в този смисъл този вот е и негов личен провал. Много тежък политически провал. От тази гледна точка, той вече няма избор и просто трябва да подаде оставка. Не заради заклинанията, не за ради много приказки, не заради някакъв стремеж да си запази политическото лице, просто той няма друг избор. Това е заради факта, че е неясна подкрепата за правителството в НС, поради това, че е очевидно, че хората имат вече съвсем друга нагласа и искат генерално различни решения за управлението на държавата. В този ред на мисли една оставка и едно следващо Народно събрание трябва да бъдат много добре обмислени. Ние настояваме да бъде Велико народно събрание, защото всички решения, които са приемани до сега са на парче

Когато се чувствате като робот на работа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/14/2856726_kogato_se_chuvstvate_kato_robot_na_rabota/?ref=rss


Намирате се на същото работно място и позиция от толкова много време, че започвате да забравяте не само кой ден от седмицата и коя дата е, но също и коя година е. Ежедневието ви е толкова еднообразно, че вече се чувствате като героя на Бил Мъри от филма "Омагьосан ден", който преживява един и същи ден отново и отново. Професионалните ви задължения са едни и същи всеки ден и това ви води до мисълта, че и робот би могъл да ги върши. Чудите се дали изобщо е възможно да излезете от тази черна...

Йотова: Тези, които се опитват да дестабилизират страната с хвърлени оставки, да преосмислят държанието си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273869_%D0%99%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%A2%D0%B5%D0%B7%D0%B8%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%B

 Избраната за вицепрезидент Илияна Йотова си поставя за цел да осъществи много по-сериозна работа с гражданското общество у нас и с българите в чужбина.

„Нито една българска институция, според мен, не работи достатъчно с неправителствените организации, с гражданските сдружения. Работата ми в ЕП ме научи, че ако искаш наистина добре да си свършиш работата, трябва да имаш тази експертиза, ще работя много сериозно в тази посока“, каза пред БНР Илияна Йотова.

Тя обясни, че преди официално да встъпи в длъжност като вицепрезидент ще се върне в Брюксел, за да довърши работата си като заместник-председател на Комисията по вътрешна политика.

„Ще трябва и там да видим как ще се сложат всички тези функции, кой ще ги изпълнява, въобще имам доста работа да свърша и там, а след това ще мисля за екипите тук. Няма да бързам въобще с назначения, с кадрови размествания… не съм такъв човек“, допълни още тя.

Най-важното сега е да се намери диалогът в Народното събрание, подчерта Йотова.

„Много се надявам, че след като е минала тази нощ и емоциите са поотшумели, дори и тези, които се опитват доста сериозно да дестабилизират страната с хвърлени оставки, с нежелание за никакъв диалог вътре в политическата система в парламента, да преосмислят и своето държание. Струва ми се, че най-важното е да се намери диалогът сега в Народното събрание, внимателно да се прочете Конституцията, каква ще бъде функцията на новия президент… Но нека не забравяме, че г-н Плевнелиев е все още действащ президент. Да видим как ще бъде съставен този служебен кабинет, кой ще има думата там, да бъдат изчистени всички правомощия, за да няма съмнения за договорки, за задкулисия. Уверявам ви, че каквото зависи от мен и Румен Радев, този процес ще бъде изцяло прозрачен пред българското общество“. заяви Йотова.

Това, че правомощията и функциите на вицепрезидента са ограничени, не притеснява Илияна Йотова. Тя смята, че това няма да е пречка за работата ѝ.

„Където и да работя, аз заемам своето място….Преди повече от 7-8 години, когато отидох да работя в Европейския парламент, дойдоха много хора и ми казаха – Нали знаеш защо те сложиха в началото на листата за ЕП – просто, за да те разкарат от България – защото пречиш, защото си амбициозна, защото сигурно ще поискаш един ден лидерския пост в БСП“, каза тя.

„Аз на такива приказки съм се наслушала и нагледала… Аз мога да имам и една функция и всеки ще разбере, че съм там и заемам тази функция“, допълни още вицепрезидентът.

Арт инсталация "Котки върху покрива" откриват върху Веселата къща в Габрово

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5872444

Арт инсталация "Котки върху покрива" 
откриват върху Веселата къща в Габрово2 години след "Стършела", който се заби в стената на Дома на хумора и сатирата, нова арт инсталация оживява върху фасадата на габровската Весела къща. Наколко бронзови котки вече се разхождат по покрива й и привличат вниманието на минувачите. Инсталацията е дело на габровския скулптор Адриан Новаков и е осъществена по проект,

Учителитe – на психиатър, а политиците?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273868_%D0%A3%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82e+%E2%80%93+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%B8%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%80%2C+%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5%3F

 Всички български учители ще се явяват вече на периодичен преглед за психични отклонения. Наредба № 4 на Министерството на здравеопазването ги задължи до 30 септември всяка година да предоставят на директорите на училищата медицински документ, че не страдат от поведенчески разстройства, наркотични зависимости, педофилия, деменция, шизофрения и други болести на психиката.

Новината не се класира на първите страници, нито в прайтайма и остаря незабелязано в суматохата около предизборната кампания и финала на ВИП брадър. Никой не оспори нуждата от проверки, които да установяват дали практикуващите учителската професия в България не са ненормални. Обяснимо е като се има предвид, че първият въпрос, който хората задават на всеки млад висшист, решил да работи в училище, неизменно гласи: Да не си луд?! И той е твърде основателен. Не само заради мизерната заплата. А и защото да даваш знания на децата у нас е непрестижно, неблагодарно и опасно занимание. Кой разумен индивид би се заел с него, след като е ясно, че у нас максимата „който учи, ще сполучи“ е отживелица и то презряна? Видно е, че в нашите земи сполуката спохожда по-скоро неуките и по-неуките от тях, които те си подбират за персонал. Ето защо за здравомислещите възрастни и подрастващи учението е досадно и непривлекателно. Трябва да си тра-ла-ла, за да наливаш акъл в главата на някой, който не го желае и чиято майка ти удря шамари. Трябва да си откачен, за да сричаш с първокласници, които нямат буквари или да преподаваш математика на тинейджъри, който те взимат на подбив, знаейки, че марковите им маратонки струват над тримесечния ти доход. Изглеждаш хахо като обясняваш на класа, че оценките по химия, физика, литература и граматика имат нещо общо с мечтата да караш суперкола, да си коригираш бюста и носа, да се покажеш в телевизионно предаване, да станеш олигарх, или могъщ политик – депутат, министър-председател, държавен глава.

И тук стигаме до най-важния въпрос, който бихме искали да поставим: Как така например големците във властта се сетиха, че учителите – също както полицаите, таксиджиите и водачите на мотопеди, имат нужда от психопреглед, а не се сещат за самите себе си?

За учителите предполагаме как е станало. Вероятно са получили сигнали за отклонения в поведението им, след като ги събраха в „Арена Армеец“, обещаха им 10% увеличение на заплатите, те пощуряха от радост, а на другия ден ги поляха със студена вода. От тая шокова терапия сигурно са се получили видими резултати.

Недоумяваме обаче кой още трябва да се яви на избори като кандидат – президент, за да подсети законотворците, че и политическата класа у нас е крайно нуждаеща се от науката псхииатрия и клиничната й практика. Очебийно е изобилието на странни персони в предизборните кампании, в Народното събрание и Министерския съвет – сега и по-рано. Имена, прякори и диагнози няма да споменаваме. Който гледа телевизия ги знае – петна, пищови, врачки…не е за приказване.

Но ето специалистите какво казват.

Д-р Радослав Гайдарски: „В парламента има луди депутати. Десетки. Само като ги погледне лекар, разбира, че имат психични отклонения.“

Ако позволи д-р Гайдарски, едно допълнение: И без да има диплома от Медицинския факултет, избирателят си дава сметка, че е пратил и социопати да го представляват в институцията на жълтите павета. Стига му да чуе обръщенията на народните трибуни едни към други: „педераст“, „пикльо“, „кретен“, „Бай Хуй“… или да види репортаж от юмручните им боеве, озвучени с псувни, в парламентарната зала и другаде – по площади, по летища…

Отделен въпрос е кои са лудите за връзване в страната ни – дали буйстващите депутати или тия, които гласуват за тях.

Има една теория за идиотите в сградата с надпис „Съединението прави силата“ – че е строена върху турско гробище и в нея витае зъл дух. Нас ако питате, не дух витае там, а бездуховност, слабоумие, невъзпитание, неграмотност. Това в НС. Ами в МС отстреща? Няма ли и там душевно болни и психично неуравновесени? Нормално ли е да се съгласиш да заемеш освободен министерски пост в министерство, от чиято дейност си нямаш хабер? А да станеш шеф на атомна централа, ако само си чувал, че съществува такава?

Според Желяз Турлаков, основателят на наркокомуните у нас, 60% от политическия елит употребява опиати – кокаин, амфетамини, ЛСД, комбинации на алкохол с лирика, лексотан и други лекарства. Дрогирани депутати участват в дебати. Напушени министри вземат решения от изключителна държавна важност. Кметове шмъркат бял прах по бюрата и извършват служебни престъпления в състояние на тревожни разстройства и абстиненция. Това за наркоманията. А клептоманията? Тя е у нас обострено психично заболяване с епидемично разпространение по политическите етажи.

Д-р Александър Канчелов: „Случайно попаднали хора на неслучайни места могат да предизвикат беди в различен мащаб. Конфликтите в историята често са психична продукция на лидерите. В този смисъл въвеждането на психологична селекция ще е позитивно.“

Твърди се даже, че психотестовете улавят и обрисуват както лабилността, така и предразположението към присвояване на обществени ресурси и злоупотреба с власт. Едно е сигурно. Психопортретите на нашите политици биха били поразителни. В тях маниите за величие ще се окажат най-безобидните.

Родителите на Румен Радев: Да служи честно и достойно на България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622408

Хората в родното село на новоизбрания президент Румен Радев изкараха една безсънна нощ. Празненствата в Славяново продължават и днес. Какво казаха пред Дарик родителите на новия държавен глава, негови съученици и какви са очакванията на хората в харманлийското село, чуйте сега в репортажа на Христо Христов ...

Криминално проявен наби продавачка в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622407

40 -годишен криминално проявен, по прякор Мадоната наби продавачка в Сливен. Сигналът е подаден на 12 ноември в 08.30 часа на тел.112, информират от полицията. Арестуваният е нанесъл побой над 51- годишната жена, продавач-консултант в магазин в града. Мадоната остава в ареста за 24 часа. Срещу него е започнато досъдебно производство.  ...

Невиждана от 70 години пламтяща Луна ще освети небето (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622406

Тази вечер Луната ще изглежда необичайно голяма и ярка заради съвпадането на максималното приближаване до Земята и фазата на пълнолуние. Днес Суперлуната е най-голяма от 68 години. Това суперлуние е второто за 2016 г. Предишното подобно събитие се е случило на 26 януари 1948 г., а следващото ще бъде на 25 ноември 2034 г. Луната приближава Земята, ще е видима от всяка точка на света Щом падне нощта, Луната ще е видима...

Джеки Чан взе почетен "Оскар"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/11/14/2863182_djeki_chan_vze_pocheten_oskar/?ref=rss


След 200 филма и повече от 5 десетилетия в киното родената в Хонг Конг екшън звезда Джеки Чан най-сетне може да се похвали с "Оскар" - специална статуетка за принос в киното, връчена от губернатора на Лос Анджелис. Почетните отличия на киноакадемията бяха раздадени в събота в Ел Ей, предават "Ройтерс" и БТА.
62-годишният Чан каза, че като екшън звезда никога не е очаквал да получи "Оскар", макар че от 23 години мечтае, след като видял статуетката в дома на Силвестър Сталоун. Китайският...

Great Wall готви пускането на още една марка

https://www.actualno.com/cars/great-wall-gotvi-puskaneto-na-oshte-edna-marka-news_575184.html

Най-големият производител на кросовъри в Китай – компанията Great Wall, която произвежда автомобили и в България, готви пускането на още една марка. Азиатците вече имат един бранд – Haval, под който предлагат успешно всъдеходи и SUV-модели, а сега искат да пуснат на пазара още е

Престижните архитектурни награди Wienerberger Brick Award с нова сесия за номинации за 2018 година

https://www.actualno.com/society/prestijnite-arhitekturni-nagradi-wienerberger-brick-award-s-nova-sesija-za-nominacii-za-2018-godina-news_575222.html

Един от най-големите архитектурни конкурси – Wienerberger Brick Award - ще проведе 8-мото си поред издание в началото на другата година. Конкурсът на компания Винербергер има за цел да отличи най-добрите постижения на съвременната архитектура с атрактивно приложение на керамиката.

Шахматен шеф стана държавен глава

http://offnews.bg/news/n_1/n_639918.html

Шефът на молдовската федерация по шахмат Игор Додон беше избран за президент на Молдова. Изборите се проведоха в неделя. Додон е получил 55% от гласовете срещу 45 за неговата съперничка Мая Санду. Додон минава за проруски кандидат и получи първите си поздравления именно от Москва. "Поздравявам ви за постигнатата победа след напрегната борба. Може да се каже, че тя дойде след напрегнат и двуостър мителшпил, в който преимуществото преминаваше от единия в другия съперник. Но като един истински лидер на социалистическата партия и президент на шахматната федерация вие имахте последната дума", написа в телеграма шефът на руската федерация Андрей Филатов. Макар резултатите да не са официални, тъй като идват след обработването на 97% от бюлетините, Додон вече обяви своята победа.

Даймел: "За мачо като Борисов това е много болезнено"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273867_%D0%94%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D0%B5%D0%BB%3A+%22%D0%97%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B5+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%

 ДВ: Г-жо Даймел, кандидатът на БСП Румен Радев спечели президентските избори съсзначителна преднинаИзненада ли Ви този резултат и как си го обяснявате?

Даймел: Победата на Румен Радев се очерта още през последните няколко дни. Но ме изненада, че той спечели така убедително. За много бивши избиратели на ГЕРБ, които още на първия тур предпочетоха други претенденти за поста, кандидатурата на Цецка Цачева очевидно не е била достатъчно убедителна.

Йохана Даймел

Йохана Даймел

Сега всички обсъждаме успеха на един новак в политиката - Доналд Тръмп, който бе избран за президент на САЩ. За България обаче това не е нищо ново - и преди сме виждали как напълно неизвестни кандидати могат да постигат успехи с популистки призиви и със съответната пропаганда. Можем да допуснем, че Радев е успял да привлече гласовете на избирателите, които иначе гласуват за ДПС. Както и на онези, които на първия тур дадоха гласа си за Марешки и за кандидата на АБВ. Ще бъде важно да се види как в крайна сметка са гласували всички онези българи, които до последно не можеха да се решат за нито един от двамата кандидати. Накратко: това беше един протестен вот срещу досегашната политика, срещу политическия истаблишмънт. И най-вече - тежък удар за кабинета "Борисов".

ДВ: Премиерът Борисов вече обявиче подава оставка. Как ще коментирате това решение?

Даймел: Ще отговоря малко нестандартно: за сравнително кратко време Борисов на два пъти се опари с женски кандидатури. Смяната на българската кандидатка за ООН - Георгиева на мястото на Бокова - беше също толкова голяма катастрофа, колкото и късното издигане на Цачева. А това е много болезнено за мачо като него, който вярва, че може да се справи с всяко предизвикателство, ако просто фамилиарничи и се държи като човек от народа.

Има и друго: заради оттеглянето на АБВ от управлението и заради проблемите в Реформаторския блок, Борисовото правителство на малцинството вече няма солидна база за управление. В същото време проучванията казват, че макар да губи подкрепа, ГЕРБ продължава да бъде най-силната партия в България. А това означава, че при евентуални предсрочни избори Борисов ще тръгне да си търси нови партньори, които по всяка вероятност ще припознае в лицето на ДПС и на националистическите формации.

ДВ: Ще предизвика ли, според Вас, оставката на Борисов нова фаза на нестабилност в България?

Даймел: Пределно ясно е, че скорошното провеждане на предсрочни избори крие рискове. Предизборната борба започва де факто още днес и се опасявам, че в нея няма да надделеят разумните аргументи. Очаквам по-скоро мръсна популистка битка. А това определено няма да се отрази добре на България.

Много пъти беше казано, че този президентски вот представлява и избор между проевропейската и проруската ориентация на страната. И ако сега възникне вакуум в управлението, Москва ще разполага с още повече възможности да засили влиянието си върху политиката и икономиката на България.

ДВ: В този смисъл - как ще се отрази резултатът от тези избори върху българската външна политика?

Даймел: Макар по конституция българският президент да не определя външната политика, той все пак може да дава насока. Видяхме го при Плевнелиев, видяхме го и в предизборната кампания на Радев. Докато първият предупреждаваше за опасността от разрастване на руското влияние в България, другият ще бъде запомнен с жестовете си към Москва. За никого не е тайна, че Русия влияе на българската политика и икономика. И сега въпросът е как ще се развие това влияние оттук нататък. Ако рамковите условия вътре в самия ЕС бяха към момента по-благоприятни, с оглед на предстоящото българско председателство на ЕС новият президент би могъл да изиграе важна роля - например като отвори нови канали за комуникация с Москва и спомогне за намаляване на напрежението между ЕС и Русия. За съжаление обаче реалностите са съвсем други.


  • Автор Емилиян Лилов, Мария Илчева

Отбелязваме Световния ден за борба с диабета

http://www.cross.bg/diabet-yslozhneniya-zhivot-1525648.html

/КРОСС/ На 14 ноември и в България се отбелязва Световният ден за борба с диабета.Захарният диабет представлява нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Основна проява на това нарушение е повишената кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса.Откриването на захарния диабет в предклиничната му фаза има съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения.14 ноември е обявен за Световен ден на диабета и се чества всяка година от 1991 г. насам под егидата наСветовната здравна Организация. През 2006 г. с резолюция 61/225 на ООН той става ден, официално наблюдаван и от ООН. Датата е избрана умишлено, тъй като на този ден е роден Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест, прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.Диабетът е едно от най-често срещаните социално значими заболявания, у нас над 577 000 души живеят с тази диагноза, децата са над 2000, а най-новият плашещ факт в статистиката е появата на бебета до една година, които вече са болни. Счита се, че ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света. В България 220 000 души са в преддиабетно състояние.Диабетиците живеят от 5 до 15 години по-кратък живот. 18 души всеки ден умират от усложнения като най-честите са сърдечно-съдови или бъбречни. Усложнения на болестта се наблюдават у 3/4 от диабетиците

Кой ще управлява след оставката на Борисов

http://vesti.bg/bulgaria/politika/koj-shte-upravliava-sled-ostavkata-na-borisov-6061431

От ГЕРБ и БСП вече обявиха, че ще върнат проучвателния мандат, когато им бъде връчен от президента

53 114 избиратели гласуваха за Румен Радев в Кърджалийско, срещу 21 474 за Цецка Цачева

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622403

Кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, Румен Радев убедително спечели президентската надпревара в 9-ти кърджалийски избирателен район. За него гласуваха 53 114 от избирателите или 69, 18 процента. Това сочат данните от РИК при 100 процента обработени протоколи от СИК. За кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева са гласували 21 474 от избирателите или 27,97 процента. Квадратчето „не подкрепям никого” са зачеркнали 2190 от имащите право на глас или 2,85 процента. Резултатите от 100 процента обработка на секционните пр...

Какво се задава след избора на Радев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273865_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2

 Коментар от Ясен Бояджиев:

Допреди три месеца за него бяха чували само малцина. Но лидерката на БСП кой знае как се сетила да му звънне, за да му предложи да се кандидатира за президент. Той пък по съвпадение тъкмо бил решил да напусне армията - и приел. И ето, че днес „независимият“ генерал Румен Радев е следващият държавен глава на България.

Чия е заслугата?

В началото на кампанията това развитие изглеждаше невероятно. Да не говорим за голямата разлика, с която Радев спечели вота. Още след първия тур си пролича, че сред изненаданите са и самият генерал-победител, и подкрепящата го партия. Дори днес, въпреки еуфорията, те изглеждат по-скоро стреснати - сякаш още не могат да повярват. Може би защото са осъзнали, че основната заслуга за тази победа е не толкова тяхна, колкото на един друг генерал - на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който имаше последната дума за всички решения. Резултатът от изборите е следствие именно от неговите грешки.

Сгрешеният избор

Първата грешка е свързана с избора на кандидат-президент, като, разбира се, поне от видяното в кампанията не може да се каже, че кандидатката на ГЕРБ отстъпва с нещо на конкурента си (голяма част от гласовете за когото, по собствения му разказ от първия тур, са подадени с отвращение). Допреди два месеца никой не можеше да си представи, че премиерът ще се спре на Цецка Цачева. После изненадата бе толкова голяма, че мнозина възприеха избора на Борисов като лична обида. И решиха да „му натрият носа“. Затова днес победена е не Цачева, а посочилият я генерал.

Да мобилизираш противниците си

Следващата му грешка бе обещанието за оставка в случай на загуба. За да сплаши и мобилизира привържениците си, той заложи на карта съдбата на правителството. С което постигна точно обратния ефект - мобилизира до крайна степен всичките си противници. Затова, въпреки безличното си представяне, неизвестният довчера генерал успя драстично да надхвърли електоралния потенциал на подкрепящата го партия и (в много по-голяма степен от конкурентката си) да привлече гласове от най-различни посоки.

Когато говорим за това привличане на гласове, трябва да поставим и въпроса за ДПС. Без да го обявява публично, Движението очевидно е пренасочило гласовете си от първия тур към кандидата на БСП. Колко точно гласа са му се откъснали от сърцето и каква е тяхната цена - засега това не е ясно.

Бойко Борисов

"Да поздравя колегите от ДПС, които положиха огромни усилия да спечели господин Радев"

Наказание за досегашната политика

Очевидно е обаче, че и без тази подкрепа крайният резултат щеше да бъде същият. Защото огромното мнозинство от отишлите до урните привърженици на другите леви партии, на обединените на първия тур националисти и на „свободния електрон“ Марешки и без знак „отгоре“ също са гласували за кандидата на БСП.

Най-красноречив е обаче фактът, че чрез гласуване или въздържане от гласуване генералът-победител бе подкрепен и от значителна част от десните избиратели (включително и от довчерашни избиратели на ГЕРБ). Това е сигурен знак, че изборният резултат е наказание и за други, по-ранни и фундаментални грешки в политиката на победения генерал-премиер.

Той се хвали с построеното, което може и да е важно и необходимо, но явно за тези избиратели не е достатъчно. Той плаши с „алтернативата“ БСП-ДПС, но за тези избиратели между неговата политика и тази алтернатива явно няма кой знае каква разлика. Защото и преди, и сега реформите все така не се случват, а най-важната от тях - съдебната - е само имитация. Прокуратурата е все така недосегаема, а за Цацаров лоша дума не може да се чуе. Олигархичните зависимости са незасегнати, корупцията е ненаказана. Пеевски е забранена тема. Затова пък медиите му продължават да хвалят премиера и да обливат с помия десните проевропейски избиратели. Във външната политика пък т.нар. евроатлантическа принадлежност е по-скоро конюнктурна разкрачена поза, която се разклаща силно при всеки повей от изток. Затова настоящият президент бе упрекнат, че е "развалил отношенията с Русия“. И вероятно е бил елиминиран от надпреварата за втори мандат. А кандидатката за поста му, сащо като своя конкурент, призоваваше за отмяна на санкциите срещу Москва.

Какъв ще е новият президент?

След първата пресконференция на генерала-победител мнозина побързаха да обявят, че България ще има достоен президент, който ще казва истината и няма да дели нацията. Като се върнем назад обаче, това съвсем не е сигурно. Да си припомним например обещанието му „да организираме една проверка“ и да „вземем мерки“ за т.нар. кемтрейлс. Въпреки че като командващ ВВС най-добре знае, че става дума за лъжа. Или пък как си позволи да нарече конкурентката си „турски кандидат“ заради 12 хиляди „турски“ гласа (а вчера самият той получи близо 20 пъти повече). Да си припомним и как старателно повтаряше родената от БСП нагла лъжа за постановлението, което променяло етническия облик на България и я превръщало в „мигрантско гето“. Или как обвини Цачева за провала на съдебна реформа и обеща намаляване пълномощията на главния прокурор и румънски модел срещу корупцията, а на другия ден по партиен знак се отрече от думите си. Или как определи една рутинна проява на солидарност в НАТО като „по-срамна от Ньойския договор“.

Ясен Бояджиев

Ясен Бояджиев

"Промяната", която се задава

По време на кампанията си Радев непрекъснато повтаряше, че „промяната е неотложна“. Е, тя вече чука на вратата под формата на политическа криза и предсрочни избори. Но точно тази промяна явно не е била в неговите и на издигналата го партия планове. А „заслугата“ за нея пак е на премиера. Но и на гласувалите за победителя избиратели.

Дано да не съжаляват. Защото кризите носят нови възможности, но и много неизвестности и сътресения. А засега не се вижда откъде и как може да се появи ново, по-ефективно и реформаторско управление. С нови, по-морални и по-отговорни лидери. Затова пък ясно се вижда надигащата се вълна от всякакъв род популисти. Виждат се и новите, още по-отблъскващи и опасни играчи, които се готвят да се включат в нея. И още нещо става все по-видимо на хоризонта - задаващият се завой на изток.

Премиерът Бойко Борисов подаде оставка

http://www.moreto.net/novini.php?n=335947

Министър-председателят Бойко Борисов внесе в Народното събрание оставката на ръководеното от него правителство. В писмото си до народните представители премиерът заявява, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната.

Ученически игри 2016/ 2017 започват с футболен турнир

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0BzpkgxrG6I/

С атрактивен футболен турнир ще бъде даден стартът на общинския кръг от Ученически игри 2016/ 2017. Откриването ще се състои на 16.11.2016 г. /сряда/ от 09.00 часа, на стадион Поморие.

В предстоящото първенство ще участват отбори от 10 училища на територията на община Поморие:

  • СУ „Иван Вазов”, гр. Поморие
  • ОУ „Христо Ботев“, гр. Поморие
  • ПГТ „Алеко Константинов”, гр. Поморие
  • ОУ „Христо Ботев“, гр. Ахелой
  • ОУ „Свети Паисий Хилендарски“, гр. Каблешково
  • ОУ „Отец Паисий“, с. Страцин
  • ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, с. Порой
  • ОУ „Г. С. Раковски”, с. Гълъбец
  • ОУ „Христо Ботев“, с. Бата
  • ОУ “Христо Ботев“, с. Горица

Участниците ще бъдат разпределени в три възрастови групи: 5-7 клас, 8-10 клас и 11-12 клас. Общият им брой е близо 170 ученици, придружавани от своите учители и треньори.

Община Поморие със съдействието на фирма Макс Ефект Спорт (представител на KELME за България) е осигурила награди и поощрения за всички спортисти, като за класиралите се на първите три места са предвидени купи, медали и три индивидуални награди.

До 25.01.2017 г. ще се проведат и общинските турнири по тенис на маса, баскетбол, хандбал, волейбол и шах. Победителите в тях ще се класират за участие на областното първенство.

Заповядайте на официалното откриване на тазгодишните Ученически игри. Нека подкрепим децата на Поморие!

Румен Радев спечели и в родното село на Цецка Цачева

http://www.mediapool.bg/rumen-radev-specheli-i-v-rodnoto-selo-na-tsetska-tsacheva-news256505.html

Подкрепеният от БСП Румен Радев печели на балотажа дори и в село Драгана, където е родена Цецка Цачева, показват данните на ЦИК. На първия тур в Драгана Цачева беше подкрепена от 64 човека, а за Румен Радев гласуваха 32-ма души. На балотажа Радев събира 62 гласа, а кандидатът на ГЕРБ  - 58. Като цяло Румен Радев печели президентските избори в Ловешка област с 61.28%. Цачева е събрала 34.63 процента.

Преглед на икономическите теми в печата, 14 ноември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-14-ноември_l.a_i.732089_at.1.html

"Kaĸвo paбoти пpeзидeнтът зa 10 000 лв. зaплaтa и зaщo e вaжнo ĸoй e тoй" Излъчвaнeтo нa cлyжeбнo пpaвитeлcтвo e eдин oт нaй-вaжнитe мy лocтoвe...

Генерал Радев завладя Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/5872623

Генерал Радев завладя МонтанаИздигнатият от граждански инициативен комитет генерал Румен Радев завладя Монтана. С преднина от 63, 77 на 32,61 той спечели гласовете на отишлите до урните. Радев е предпочетен от 43 659 души, а за кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева бюлетина са пуснали 22 325 гласоподаватели. Следобед в Монтанско гражданите се активизираха и избирателната активност

На първите страници: "Нов президент, нови избори"

http://offnews.bg/news/n_1/n_639913.html

Съвсем очаквано, първите страници на повечето ежедневници в понеделник отразяват изхода от президентските избори в неделя.  Заглавието от първата страница на в. "24 часа" е: "Нов президент, нови избори". Изданието акцентира, че първата дама на новия президент Десислава Генчева е връстница на съпругата на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп - Мелания. Вестникът акцентира на заявеното от премиера Бойко Борисов намерение да подаде оставка и искането за свикване на Велико народно събрание.  Челното заглавие на "Труд" е "Генералът разби партийния секретар". Изданието отбелязва, че първите данни от екзитполовете показват, че номинираният от инициативен комитет и подкрепен от БСП бивш началник на Военновъздушните сили изпреварва издигнатата от ГЕРБ Цецка Цачева с 58 на 35%.  "Борисов спази обещанието си и подаде оставка. Радев е петият президент", пише на първата страница на в. " Телеграф ". Вестникът акцентира на думите на премиера, който заяви, че няма да участва в нов кабинет. Изданието цитира и друга част от изказването на Борисов, според който "Кръгът "Агнешки главички" отново драпа за власт". Челната страница на " Монитор " е идентична, като акцентът е, че ГЕРБ и БСП ще върнат мандата за съставяне на правителство, който ще им бъде връчен от президента. От първата страница в. " Стандарт " се заиграва с битността на Радев преди да влезе в политиката: "Радев президент, държавата - на автопилот". Според изданието "Съкрушителната победа" на генерала е свалила ГЕРБ от власт.  "Пълна смяна на властта" пък е акцентът от първа страница на " Капитал Daily ". Вестникът коментира, че най-вероятният изход са предсрочни избори напролет, тъй като ГЕРБ и БСП отхвърлиха възможността да съставят кабинет в рамките на този парламент. Ако се стигне дотам, очертава се и спор кой може да насрочи датата на предсрочните парламентарни избори и кога трябва да са те. Според в. " Сега " "Един генерал идва в президентството, друг генерал си отива от кабинета". Заглавието е илюстрирано със снимка от срещата Борисов-Радев, когато шефът на ВВС подаде оставка за първи път заради несъгласие с политиката, водена от министъра на отбраната Николай Ненчев . Според вестника съкрушителната победа на Румен Радев е разместила политическите пластове. Партийният в. " Дума " излиза с голяма снимка на Румен Радев, под която е изписано: "Президентът!" с подзаглавие: "Достойно да служиш на България, поръча на сина си Георги Радев". Според изданието оставката на премиера Бойко Борисов не е оценка, а "присъда". Вестникът акцентира на това, че близо 2 млн. души са избрали Радев да бъде новият държавен глава. 

Повече от час писателката Винела Самуилова раздава автографи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5871482

Повече от час писателката Винела Самуилова раздава автографиПовече от час писателката Винела Самуилова раздава автографи на премиерата на шестата си книга “Бабо, разкажи ми спомен” (изд. “Хермес”). В нея тя увлекателно разкрива мъдростта на старите българи, които я предават на децата и внуците си не дидактично, а чрез приказка, поговорка или просто спомен за отминалите време и постъпки.

Десислава Иванчева е новият кмет на "Младост"

http://offnews.bg/news/n_1/n_639916.html

Десислава Иванчева е новият кмет на район "Младост" в София. Това сочат данните при 100% обработени протоколи на секционните комисии в ОИК - София. Иванчева, която се яви като независим кандидат, с подкрепата на партията на Георги Кадиев "Нормална държава", печели 59,82% от гласовете. За нея са гласували 28 756 избиратели. За кандидата на ГЕРБ Мария Илиева са гласували 34,76%, или 16 711 души. 2604 избиратели,или 5,42% са предпочели квадратчето "Не подкрепям никого". 55,08% е избирателната активност на балотажа на частчните местни избори в "Младост".

Играчка-плачка: Деца запалиха плевня в село Ловнидол

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622405

Три момчета, двете на 12 и едното на 8 години, са запалили сеновал в село Ловнидол. Това установи полицията след 10-дневно разследване. Информация за този пожар бе публикувана в бюлетина на Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението на 4 ноември. В съобщението се казва, че огънят е унищожил покривната конструкция на постройката и складираните в нея бали сено. В потушаването на пожара са участвали петима пожарникари от РСПБЗН-Севлиево с два специализирани автомобила и екип от трима пожарникари с 1 автомобил от РСПБЗН-Габров...

Мелания Тръмп разговаря с първата дама на Израел

https://www.actualno.com/america/melanija-trymp-razgovarja-s-pyrvata-dama-na-izrael-news_575221.html

Бъдещата първа дама на САЩ Мелания Тръмп е имала сърдечен телефонен разговор със съпругата на израелския премиер Бенямин Нетаняху - Сара, предаде ДПА, като се позова на съобщение във Фейсбук страницата на израелския премиер. Разговорът е бил в събота вечерта. Двете дами са

Как Тръмп може да разочарова Путин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273864_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD

 Когато стана ясно, че Доналд Тръмп печели изборите в САЩ, в Държавната дума избухнаха силни аплодисменти. Руските депутати приеха триумфа на републиканския кандидат почти като свой собствен. Още преди година Кремъл открито заяви симпатиите си към тогавашния аутсайдер. А сега, след изборния маратон, руският политически елит се чувства удовлетворен. Защото Владимир Путин отново заложи на печеливша карта.

Руската мечта за отмяна на санкциите

За московската любов към Тръмп има две причини. Първо: Кремъл отхвърляше напълно кандидатката на демократите Хилари Клинтън, тъй като очакваше от нея - в случай че тя бе спечелила изборите - много твърд курс спрямо Русия. Било то по отношение на Украйна, Сирия или човешките права. Второ: Кремъл се радваше на сигналите, които Доналд Тръмп изпращаше по време на предизборната си кампания - той говореше за сближаване с Русия и дори подсказа, че би могъл да приеме анексията на Крим. А това беше решаващо за Путин! Руският президент се надяваше и продължава да се надява, че Доналд Тръмп ще му опрости греха със завладяването на украинския полуостров и ще отмени санкциите срещу Русия. Тази надежда се подсилва от чувството, че с авторитарен мачо като Тръмп биха могли да се правят добри сделки, че дори да се завърже и приятелство. Та нали двамата президенти са горе-долу на една вълна по отношение на светогледа си! Доналд Тръмп е нещо като втори Берлускони, само че много по-могъщ от италианеца.

Дали ще излязат сметките на кремълския шеф? Никой не знае как ще действа политическият новак в Овалния кабинет - доколко ще се вслушва в съветниците си, в своята Републиканска партия, в Конгреса и Сената, а и дали ще се съобразява с европейските си партньори. Възникналата в московските глави представа за партньорство между двама лидери, които седят заедно на масата за преговори на равна нога и разделят света на сфери на влияния, както на конференцията в Ялта през 1945 година, има обаче един съществен недостатък.

"Голяма Америка" срещу "мултиполярния свят"

Доналд Тръмп беше избран за президент заради обещанието му да възвърне мощта на Америка. Тази мощ се състои от вътрешни икономически успехи и глобална ръководна роля. Само че е съмнително дали Доналд Тръмп ще успее да предостави на своите избиратели в Средния Запад онези работни места, които той иска да върне от Китай или някои други страни. Едно обаче е ясно: че структурните промени ще отнемат много време. Дали жадният за успехи и разглезен от победи Тръмп ще има търпението да чака толкова дълго?

Новоизбраният американски президент разполага обаче и със световната сцена, на която чрез впечатляващи акции би могъл да се опита да наложи усещането за мощ на Америка. А кой беше този, който през последните години най-гръмко поставяше под въпрос претенциите на САЩ за водеща роля в света? Владимир Путин. Пропагандираната от него концепция за един мултиполярен свят, в който, според Путиновия прочит, Русия е глобален играч, не се връзва с представата на Тръмп за Америка като най-велика нация на тази земя. Това, разбира се, няма да доведе непременно до тежък конфликт между двете най-големи ядрени сили, както се опасяват някои. Но импулсивният Доналд Тръмп бързо би могъл да се изкуши да поразтърси демонстративно Владимир Путин, ако руският президент се опита да му се изпречи на пътя. Например в Сирия при борбата срещу ИД. Ако това стане, руската мечта за "ос на могъщите Москва-Вашингтон" може бързо да се изпари.

Андрей Гурков

Андрей Гурков

Прибързаната радост на руснаците

Но дори и Доналд Тръмп, верен на своите изолационалистични обещания, да даде на заден ход във външната политика: неговата икономическа програма за Америка не вещае нищо добро за Москва. Защото тя застрашава основния руски източник на доходи. А именно: печалбите от износа на енергийни суровини. Бъдещият американски президент не се вълнува особено от опазването на климата и залага отново на фосилните енергоносители.

Доналд Тръмп би могъл да отмени някои екологични изисквания и да насърчи добива на шистов газ чрез фракинг, за да създаде работни места и да намали зависимостта от вноса. Подобен ход би довел до нов спад на световните цени на петрола. А засиленият добив на шистов газ и същевременното засилване на употребата на въглища за електроснабдяване би позволило на Америка да изнася много повече втечнен газ за Европа, което пък би намалило драстично печалбите на големия руски играч "Газпром".

Казано накратко: аплодисментите в Държавната дума изглеждат прибързани. По всяка вероятност впоследствие ще се окаже, че за Путинова Русия изборната победа на Доналд Тръмп, подобно на Крим, е блестяща тактическа победа и същевременно - унищожително стратегическо поражение.

*Заглавието е на редакцията

  • Автор Андрей Гурков


Следваща стъпка: ГЕРБ заговори, че ще изтегли бюджет 2017

http://offnews.bg/news/n_1/n_639915.html

Най-логично и благоприятно за страната е да изтеглим Законопроекта за държавния бюджет за 2017 г. Да си говорим честно - Законът за бюджета е може би най-политическият закон и в този смисъл е най-закономерно той да бъде изтеглен. Просто няма да бъде политически коректно чрез него да се налагат политики, които не са приоритет за сегашното мнозинство в парламента. Това мнение на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова пусна в интервю днес сайтът Investor.bg. След като снощи премиерът обяви, че ще подава оставка във вторник, сега управляващите заговорват как бюджета за 2017 г. трябва да бъде изтеглен, тъй като не е предложен от евентуалното бъдещо мнозинство. Самата Менда Стоянова не отговаря на телефона си, за да потвърди дали и кога ще се случи това. За утре парламентът е предвидил да гледа с пълна пара бюджета за 2017 година, който е единствена точка в дневния ред на 17 комисии. От пресцентъра на ГЕРБ пък коментираха, че докато премиерът Бойко Борисов не подаде оставка, всичко е замразено. А той вече стори това и както става ясно – следващата стъпка на управляващите е оттегляне на бюджета на страната за догодина. Какво предстои От интервюто на Менда Стоянова става ясно още, че юридическата възможност страната ни да не навлезе без бюджет в новата година е с помощта на Закона за публичните финанси, който предвижда бюджетът да се изпълнява на части, за всеки месец по 1/12 от стария бюджет, докато не бъде приет нов такъв. „По-конкретно, ако до началото на годината бюджетът не бъде приет от парламента, приходите се събират в съответствие с действащите закони, а разходите и трансферите са с размер не по-голям от размера им за същия период на предходната година, т.е. за 2016 г. Тази разпоредба от закона обаче не може да се прилага за повече от три месеца, като в този срок не се включва времето, през което няма избрано Народно събрание“, пояснява Стоянова. По думите ѝ проектобюджетът за догодина може да се използва за солидна основа на евентуален бъдещ кабинет. Според нея заложената рамка е достатъчно добра и няма нужда да се губи време да се прави изцяло от нулата.  Стоянова е категорична, че няма подценяване на бюджетните приходи нито за тази година, нито за следващата. Нещо повече – според нея за 2017 г. са планирани приходи с 2,4 млрд. лева повече от очакваното изпълнение на постъпленията за 2016 г. Предвидено е през настоящата година да съберем с 1,5 млрд. лв. повече отколкото през 2015 г. Според финансиста въпреки че финансовото министерство е заложило дефицит в размер на  1,7 млрд. лв., 2016 г. много вероятно ще завърши с балансиран бюджет.

Официално: Борисов депозира оставка

http://vesti.bg/bulgaria/politika/oficialno-borisov-depozira-ostavka-6061432

Премиерът е депозирал оставката на правителството в деловодството на парламента

Блогърката Боряна Кръстева за Actualno: Родопите ми показаха, че успехът е въпрос на вътрешна настройка

https://www.actualno.com/interview/blogyrkata-borjana-krysteva-za-actualno-rodopite-mi-pokazaha-che-uspehyt-e-vypros-na-vytreshna-nastrojka-news_575220.html

Боряна Кръстева нарича себе си "пътешественик по душа". Ние бихме добавили "пътешественик, който борави изключително добре с думите". Достатъчно е да прочетете дори само един текст от блога ѝ "Пътеписаници", за да се убедите в това. Боряна обича Родопите и българското село,

Хванаха непълнолетни крадци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622402

Три непълнолетни момчета на възраст 17, 15 и 14 години от село Камен са задържани за кражба на пари, съобщиха от полицията в Сливен. Полицейските служители започват работа по случая след получен сигнал на тел. 112 от 62-годишен мъж от сливенското село Камен. Той е заявил, че на 8 ноември, около 20,47 часа, в центъра на селото е нападнат от три непознати момчета. Нападателите, след като използвали сила и заплахи, са взели сумата от 1100 лева. Тримата не са криминално проявени. Част от парите, около 600 лева, са върнати на собственика. С другите ...

Радев печели във Великобритания и САЩ, Цачева - в Турция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273863_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%A1%D0%90%D0%A9%2C+%D0%A6%D

 Румен Радев печели вотът в чужбина с 52,04%, като за него са гласували 52 843 българи. За Цачева гласовете извън страната са 44 428,или 43,75%. С опцията "Не подкрепям никого" са гласували 4270 души,или 4,21%. Това сочат данните за гласуването в чужбина на сайта на ЦИК при обработени 94,77% от секционните протоколи. Според сканираните протоколи на сайта на ЦИК към този момент, Радев печели в Белгия, Великобритания, Русия и САЩ. От качени данни за вота в 36 секции в Обединеното кралство Радев печели във всички. Общият брой на секциите,които бяха отворени в Обединеното кралство е 53. От 14 качени протокола за гласуването в САЩ, Цачева печели вота само в 3 секции там - една в Ню Йорк, Филаделфия и Чикаго. В Америка бяха разкрити 35 секции. Цачева обаче печели изборите в Турция според качените 34 протокола от общо 35 секции там. За Цачева в Турция са гласували 20 077 души, а за Радев - 14 783. Той печели вота в 12 секции в Бурса, Ергене, Истанбул, Капаклъ, Чорлу и Ялова.


Преслав Каталиев е шампионът на "Смях на почивки"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622399

Преслав Каталиев e шампионът на финала на първото уеб шоу за таланти във Vbox7.com - „Смях на почивки" от продуцентите 7Talents и KITKAT®. Битката за приза беше изключително оспорвана, а финалистите имаха задачата да покажат своя неустоим комедиен талант в цели три тематични кръга и истински "Комедиен battle". „Разсмей ни докато ни разказваш за себе си" и „Как си почива...

Китайци с оферта към Бербатов, “Пекин Гуоан” иска да го събере с Руни

https://www.24chasa.bg/sport/article/5872613

Китайци с оферта към Бербатов, “Пекин Гуоан” иска да го събере с РуниКитайският “Пекин Гуоан” е отправил примамлива оферта към Димитър Бербатов. Шефовете на тима от столицата на най-многолюдната държава са предложили договор за година на българина. “Пекин Гуоан” завърши не пето място в местната Суперлига, което не удовлетворява ръководството на тима. “Пекин Гуоан” е поредният отбор в страната,

"Афганистанската Мона Лиза" получи безплатно лечение в Индия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622401

"Афганистанската Мона Лиза" Шарбат Гула, прочула се през 80-те години, след като нейна снимка се появи на корицата на списание National Geographic, ще премине безплатно лечение в Индия, съобщи днес телевизионният канал Ен Ди Ти Ви, цитиран от ТАСС. Пакистан причини „най-голямата злина" на момичето със зелените очи (ВИДЕО) По данни на телевизията, която се позовава на посланика на Афганистан в Индия, Шарбат Г...

Кабинетът ще оттегли бюджет 2017 г., обяви Менда Стоянова

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/11/14/2863171_kabinetut_shte_ottegli_bjudjet_2017_g_obiavi_menda/?ref=rss


Законопроектът за държавния бюджет за 2017 г. ще бъде изтеглен. Тази стъпка е най-логична и благоприятна за България, смята председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ).

"Законът за бюджета е може би най-политическият закон и в този смисъл е най-закономерно той да бъде изтеглен. Просто няма да бъде политически коректно чрез него да се налагат политики, които не са приоритет за сегашното мнозинство в парламента", заявява тя в интервю за...

С футболен турнир започват Ученически игри 2016/ 2017 в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/129bSoKQ2fg/

На 16-ти ноември /сряда/, от 09:00 ч. на стадиона в Поморие ще бъде даден стартът на общинския кръг от Ученически игри 2016/ 2017 с  футболен турнир. В него ще участват отбори от 10 училища на територията на община Поморие:
• СУ „Иван Вазов”, гр. Поморие;
• ОУ „Христо Ботев“,  гр. Поморие;
• ПГТ „Алеко Константинов”, гр. Поморие;
• ОУ „Христо Ботев“,  гр. Ахелой;
• ОУ „Свети Паисий Хилендарски“,  гр. Каблешково;
• ОУ „Отец Паисий“, с. Страцин;
• ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“,  с. Порой;
• ОУ „Г. С. Раковски”, с. Гълъбец;
• ОУ „Христо Ботев“, с. Бата;
• ОУ “Христо Ботев“, с. Горица.

Участниците ще бъдат разпределени в три възрастови групи: 5-7 клас, 8-10 клас и 11-12 клас. Общият им брой е близо 170 ученици, придружавани от своите учители и треньори.

Община Поморие със съдействието на фирма Макс Ефект Спорт (представител на KELME за България) е осигурила награди и поощрения за всички спортисти, като за класиралите се на първите три места са предвидени купи, медали и три индивидуални награди.

До 25.01.2017 г. ще се проведат и общинските турнири по тенис на маса, баскетбол, хандбал, волейбол и шах. Победителите в тях ще се класират за участие на областното първенство.

Борисов внесе оставката на кабинета в Народното събрание

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273862_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%9D%D0%B

 Премиерът Бойко Борисов внесе оставката на правителството в деловодството на Народното събрание.
"В писмото си до народните представители премиерът заявява, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната", съобщиха от правителствената информационна служба.

Серийният пикап "Фиат Фулбек" ще се предлага в четири конфигурации

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/11/14/2862857_seriiniiat_pikap_fiat_fulbek_shte_se_predlaga_v/?ref=rss


На автосалона в Женева през март "Фиат" заяви амбициите си за силно присъствие в сегмента на средноразмерните пикапи с "Фулбек" концепт. Серийният модел вече е готов и предлага четири конфигурации - единична кабина, разширена кабина с две врати, двойна кабина и шаси. Нивата на изпълнение са три.

Във всичките версии пикапът е висок 1.78 метра и широк 1.82 метра. Междуосието е точно 3 метра. Дължината варира от 5.16 метра до 5.29 метра.

Легенът на "Фулбек" съответно е с...

Почина роклегендата Леон Ръсел

http://www.moreto.net/novini.php?n=335945

Американският композитор, певец и пианист Леон Ръсел почина на 74-годишна възраст в Нешвил, щата Тенеси, съобщи на официалния сайт на музиканта неговата съпруга Джан Бриджис. Ръсел е починал в съня си в дома си в Нешвил. През юли музикантът е претърпя сърдечна операция, той се надяваше да се възстанови до януари.

Косово вече има международен телефонен код

https://www.actualno.com/europe/kosovo-veche-ima-mejdunaroden-telefonen-kod-news_575217.html

Косово най-сетне има международен телефонен код +383 след шестгодишни преговори със Сърбия, съобщиха властите в Прищина. От 2011 година Белград и Прищина преговарят за подобряване на отношенията, след като през 2008 година Косово обяви независимост от Сърбия. Телефонният код и

Благоевградска област: Ген. Радев бие Цачева с 56,58% на 39,74%

https://www.24chasa.bg/region/article/5872609

Благоевградска област: Ген. Радев бие Цачева с 56,58% на 39,74%Ген. Румен Радев  и Илияна Йотова водят убедително и в Благоевградски избирателен район с 56,58% или 90 684 гласа. Двойката на ГЕРБ Цецка Цачева - Пламен Манушев са получили 39,74% или 63 681 гласа, показват окончателните данни.  3,68% или 5898 души са гласували с "не подкрепям никого". Само в общините Банско и Симитли кандидат-президентската

Бойко Борисов депозира оставката на правителството

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622397

Министър председателят Бойко Борисов внесе в Народното събрание оставката на ръководеното от него правителство, съобщиха преди малко от пресцентъра на МС. В писмото си до народните представители премиерът заявява, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната....

Румен Радев победи Цецка Цачева и в Бургаска област – с 15 процента разлика

https://www.24chasa.bg/novini/article/5872590

Румен Радев победи Цецка Цачева и в Бургаска област – с 15 процента разликаБургаска област, в която Цецка Цачева беше победител преди седмица, на втория тур е подкрепила Румен Радев. Разликата между двамата кандидати е по-малка отколкото в страната, но достатъчно внушителна – около 15 процента. Преди седмица двойката Цачева - Манушев имаше около 2 процента аваннс. Вчера за Радев-Йотова за гласували 107 007

Бойко Борисов подаде оставката на правителството

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-podade-ostavkata-na-pravitelstvoto-news256504.html

Бойко Борисов внесе в Народното събрание оставка на правителството, научи Mediapool. Това се случи часове след загубата на ГЕРБ на президентските избори. Сега предстои дебат и гласуване на оставката от Народното събрание. Решението трябва да се приеме с гласовете на повече от половината депутати в пленарната зала. След това президентът Росен Плевнелиев трябва да възложи мандат за сформирането на нов кабинет на ГЕРБ като най-голямата парламентарно представена партия. Очаква се ГЕРБ да върне мандата и президентът ще трябва да го връчи на БСП, която също ще го върне, както вече обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Следва трето връчване, при което президентът не е обвързан със задължение да връчи мандата на третата по големина партия – ДПС. Ако парламентарните партии не успеят да излъчат кабинет, то в конкретния случай се задейства особената процедура по чл. 99 ал.7 от конституцията. Росен Плевнелиев се намира в последните три месеца от своя мандат, който изтича на 22 януари 2017 година. През този период той няма право да разпусне парламента, който ще заседава, въпреки че няма как да бъде съставено ново правителство. Парламентът може да бъде разпуснат от следващия президент Румен Радев. Дотогава кабинетът на Бойко Борисов ще заседава в оставка. Очаквайте подробности

Намериха голямо количество цигари без бандерол

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622395

При проверка на лек автомобил „БМВ“ във Враца са открити 404 кутии от различни марки цигари без български акцизен бандерол. Колата била управлявана от 29-годишен врачанин. В колата на 40-годишен жител на Мездра – криминално проявен и осъждан – полицаи открили 200 кутии с контрабандни цигари. При последващо претърсване в къщата на мездренчанина са намерени и иззети още 90 кутии с цигари  без български акцизен бандерол. По случая е образувано  досъдебно производство....

Борисов депозира оставката на правителството

http://www.cross.bg/borisov-ostavkata-ostavka-1525645.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов внесе в Народното събрание оставката на ръководеното от него правителство, съобщиха от пресцентъра на МС. В писмото си до народните представители премиерът заявява, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната. Снощи, след края на изборния ден и официалното обявяване на победата на Румен Радев в битката за пети президент на България, министър-председателят Бойко Борисов потвърди, че ще подаде оставка заради загубата на Цецка Цачева, като посочи, че ще направи това в първия работен ден.На брифинг в централата на ГЕРБ премиерът каза, че предстои да бъде направен анализ както на партията, така и на кметовете. И ще потърся отговорност,допълни Борисов. Той обаче не направи и намек да подаде оставка и като лидер на ГЕРБ. Борисов хвърли думите за своята оставка към електората си, за да го мобилизира. Това обаче му изигра лоша шега, категорични са политилози и социолози. Премиерът първо каза, че ще подаде оставка при неуспех на изборите. По-късно поясни, че е поел този морален ангажимент, защото е смятал, че основните му политически опоненти - БСП и ДПС, ще номинират свои кандидати в изборите, но видите ли, двете партии предпочели да подкрепят кандидати, издигнати от инициативни комитети (генерал Румен Радев, подкрепен от БСП, и Пламен Орешарски, подкрепен от ДПС)

Експерти: Няма опасност за бюджета

http://econ.bg/Новини/Експерти-Няма-опасност-за-бюджета_l.a_i.732087_at.1.html

Оставката на правителството няма да доведе до сериозни проблеми с бюджета за следващата година, прогнозираха експерти.  При оставка на...

Борисов депозира оставката на правителството

https://www.actualno.com/politics/borisov-depozira-ostavkata-na-pravitelstvoto-news_575214.html

Премиерът Бойко Борисов внесе в НС оставката на ръководеното от него правителство. В писмото си до народните представители премиерът заявява, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в упр

Кола помете двама пешеходци

https://www.24chasa.bg/region/article/5872604

Кола помете двама пешеходциДвама млади мъже са блъснати от лек автомобил и са настанени в болница. Пътният инцидент станал около 22,45 часа в неделя на главен път Е-79 в района между гр. Кресна и гр. Симитли. Лек автомобил "Опел Кадет" с 31-годишен водач от Сандански, движейки се с несъобразена с пътните условия скорост, навлиза в лентата за насрещно движение и блъска,

Борисов подаде оставка

http://offnews.bg/news/n_1/n_639914.html

Министър-председателят Бойко Борисов внесе в Народното събрание оставката на ръководеното от него правителство. В писмото си до народните представители премиерът заявява, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната. Снощши след загубата на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева премиерът обяви, че ще депозира оставката на кабинета. Борисов беше категоричен, че ГЕРБ са си виновни за изборната загуба, но заяви, че са направили много и оставят една подредена държава на наследниците си. "Ние сме опозиция по волята на народа", допълни той. Той бе категоричен още, че резултатът от президентските избори сочи категорична подкрепа за Радев с категоричното участие на ДПС.

Унизително поражение за Бойко Борисов и посочената от него Цецка Цачева, дойде краят на 10-годишната изборна хегемония на ГЕРБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273861_%D0%A3%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B8

 53-годишният генерал и доскорошен командващ на Военно—въздушните сили генерал-майор Румен Радев е новият президент на България. Той постигна убедителна победа над кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, с което не просто сложи края на порочния модел „Плевнелиев” на посочения президент, но и за пръв път от 10 години насам приключи серията от непрекъснати изборни победи на ГЕРБ и Бойко Борисов. Радев бе издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП. Негов вицепрезидент ще бъде евродепутатът от БСП и член на Изпълнителното бюро на левицата Илияна Йотова. Право на глас за президентските избори към датата 6 ноември имаха 6834 278 избиратели. Избирателната активност на проведените президентски избори е висока и достигнатите 4 милиона гласували на първия тур са своеобразен връх на активността в последните години, отчетоха политолозите. Никога досега не е имало и победител на първи тур на президентски избори у нас, сочи статистиката. Генерал Радев ще е шестият президент на Република България (пети по настоящата конституция) след Петър Младенов, Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев.

Дърева: Борисов си повярва много, смяташе, че ще управлява колкото Тодор Живков

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273860_%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D1%80%D0%B2%D0%B0+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE%2C+%D1%81%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0%D1%88

 Вотът на президентските избори очевидно е протестен и срещу ГЕРБ, и срещу статуквото. Отхвърлен е и лично Бойко Борисов, това е край на „ледената епоха” на този човек. Той си внуши, че ще бъде вечен и вярваше, че ще управлява като Тодор Живков, дори в един момент се идентифицира с него. Това каза в студиото на Би Ти Ви Велислава Дърева, цитирана от Блиц.

Ето как да преборите следизборната си депресия

http://vesti.bg/lyubopitno/sveji/eto-kak-da-preborite-sledizbornata-si-depresiia-6061428

Оказва се, че освен емоционални, някои хора имат и физически реакции след изборите. Експерт терапевт съветва как да се справим с неприятното чувство

Борисов подаде оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5872599

Борисов подаде оставкаМинистър-председателят Бойко Борисов внесе в Народното събрание оставката на ръководеното от него правителство. В писмото си до народните представители премиерът заявява, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната.

Премиерът Борисов депозира оставката на правителството

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/14/2863166_premierut_borisov_depozira_ostavkata_na_pravitelstvoto/?ref=rss


Министър-председателят Бойко Борисов внесе в Народното събрание оставката на ръководения от него кабинет, съобщи правителствената информационна служба.

В писмото си до народните представители премиерът заявява, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната.

Вчера, непосредствено след загубата на президентските избори, Бойко Борисов обяви, че още в първия работен ден на...

Бойко Борисов подаде оставка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622394

Министър-председателят Бойко Борисов внесе в Народното събрание оставката на ръководеното от него правителство. В писмото си до народните представители премиерът заявява, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната. Румен Радев печели 59,3%, а Цецка Цачева - 36,1% при 99% обработени протоколи Още вчера премиерът заяви, че след президентските избо...

LG оборудва луксозния BEST-WESTERN PREMIER с най-новото си потфолио хотелски телевизори

http://www.cross.bg/biznes-hoteli-hotelski-1525644.html

/КРОСС/ На специално събитие отвори врати хотелът Best-Western Premier Sofia Airport Hotel, част от едноименната международна верига луксозни хотели. Той е с отлично местоположение в най-новия бизнес район на София, само на половин километър от летището и удобен достъп до Sofia Airport Centre (SAC). Освен това, хотелът е оборудван с най-модерни съоръжения и технологии от последно поколение, а телевизорите и екраните са на водещата компания в сектора LG Electronics (LG). Всяка една от 155-те просторни хотелски стаи, Premier King и Twin, както и Deluxe Queen и Business Suite, са оборудвани с най-новите 32-инчови LG LCD хотелски телевизори, модел LW340C. Хотелът разполага и с денонощна бизнес зона и високотехнологичен конферентен етаж, където за съвършено удобство на гостите са инсталирани 43-инчови LG екрани, модел LW310C. Иновациите в хотелското и бизнес оборудване от последно поколение са продиктувани от всички особености на потребителското търсене. LG е един от пазарните лидери в областта и все повече започва да се отличава от конкурентите си, удовлетворявайки и най-малките и необичайни потребителски очаквания и потребности. Ето защо, телевизорите на LG осигурят уникално зрителско преживяване и комфорт в най-добрите хотели по целия свят

Борисов депозира оставката на правителството

http://www.investor.bg/na-fokus/441/a/borisov-depozira-ostavkata-na-pravitelstvoto-228257/

Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство

Тръмп вещае края на нормалността

http://www.euinside.eu/bg/blog/the-end-of-normalcy-trump-balkans

Резултатите от президентските избори в САЩ продължават да са основна тема в медиите в страните от бивша Югославия. Сред многото анализи хърватските медии специално отделят място и на президентските избори в България, които са напълно игнорирани в останалите държави от региона. "Отдавна влязохме ...

Мелания Тръмп е провела сърдечен разговор със Сара Нетаняху

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622393

Бъдещата първа дама на САЩ Мелания Тръмп е имала сърдечен телефонен разговор със съпругата на израелския премиер Бенямин Нетаняху - Сара, предаде ДПА, като се позова на съобщение във Фейсбук страницата на израелския премиер. Новото първо семейство: Три брака, пет деца и осем внуци (СНИМКИ) Разговорът е бил в събота вечерта. Двете дами са обсъждали колко голямо предизвикателство е отглеждането на деца под светлините на прожек...

Световните медии: Изборът на проруски президент хвърли България в политическа криза

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/11/14/2863144_svetovnite_medii_izborut_na_proruski_prezident_hvurli/?ref=rss


Съюзникът на българските социалисти Румен Радев - приятелски настроен към Русия новак в политиката - спечели вчерашните президентски избори с голяма преднина, подтиквайки десноцентристкия премиер Бойко Борисов да обещае, че ще подаде оставка, съобщи "Ройтерс".

Петдесет и три годишният Радев влезе в българската политика на гребена на вълна от недоволство от резултатите на десноцентристите в борбата с корупцията, разочарование от Европейския съюз и притеснения сред избирателите, че...

Накъде отива Турция?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273859_%D0%9D%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F%3F

 Президентът Тръмп спечели изборите в САЩ и светът се обърка за пореден път през последните десетилетия. Сред първите лидери, които побързаха да се обадят по телефона с поздравления за успеха, бе турският президент Ердоган.

Проправителствените медии в Анкара предварително бяха информирали, че предстои разговор, но по отношение на посещение обяснението бе, че "ще се уточнява през януари или февруари". Без да се пропуска, че една от темите ще бъде исканата от Турция екстрадиция на обвинявания за автор на опита за преврат от 15 юни проповедник Фетулах Гюлен. Ако съветник на президента Тръмп е убеден, че в името на стратегически съюзнически връзки между двете страни това искане на Ердоган би било възможно за одобрение от страна на Вашингтон, то решението определено няма да е веднага след встъпването в длъжност на новия "господар в Белия дом". Ердоган вече обясни в поредна реч, че "започва нов период в САЩ" и че се надява с този избор американският народ да направи "хаирлия крачки било по отношение на развитието на обстановката в региона ни, било по отношение на основните права и свободи в света". Другото са стандартни пожелания за "успешно бъдеще на този избор". 
Редица официални наблюдатели в Турция обаче незабавно намериха общи черти между двамата президенти, като акцентираха върху извода, че те познавали добре страната и народа си, че "знаят пътя за достигане до избирателя" и че "ако Тръмп действа съобразно профила на страната си, ще има съдбата на Ердоган, който знае как да се обръща към избирателя, знае какво той иска". А Ердоган допълни, че "победата на Тръмп трябва да е урок за опозицията", която трябва "добре да прочете развитието на Тръмп". Тези думи са само дни след реч на Ердоган в истанбулски Университет за здравни науки, където е получил титлата "доктор хонорис кауза" за принос. И това по време на появили се съмнения в американската преса за истинността на дипломата му за висше образование. Там Ердоган казва "аз не съм чирак в политиката, не съм и калфа" и прави разбор на политическите си стъпки като премиер и президент в една сложна и за Турция геополитическа обстановка. Струва си европейските анализатори да са информирани за разбиранията на Ердоган и оценките му за собствената му политика и идеи. Защото все повече от тях се убеждават, че "в момента едва ли нещо в отношенията на Европа със САЩ и Турция изглежда нормално" и че "настоящите събития в Турция с или без Тръмп вероятно са проблем щ1 в ЕС".

Кой ще направи първата "крачка назад"?

Въпросите, които се задават в тази връзка, започват с "как би трябвало да реагира ЕС на това, че Турция прави крачки назад в цивилизационното си развитие" и че "Анкара заплашва да тръгне по пътя на диктатурата". Дори се допусна Турция да играе ключова роля за сигурността на Европа чрез миграционните потоци на фона на случващото се в Сирия и Ирак и сега тя си позволява да заплашва ЕС, да го рекетира, да оспорва лошите оценки в доклада на ЕК за напредъка й по пътя към членство, да обвинява Брюксел в лъжа заради превеждането на 270 млн. (според Анкара), а не обещаните 3 млрд. за намиращите се на нейна територия бежанци. Както и да настоява за незабавно отпадане на визите за турски граждани, независимо от неизпълнението на изискващите се за целта 72 условия, и накрая да изпраща войски на територията на съседните Сирия и Ирак, защото следва свои интереси и търси да си осигури стратегически позиции там след приключване на битките. Което включва и намеса във вътрешна политика и осигуряване на влияние в конфликтите при съседите, за да не се допусне в крайна сметка създаване на независим Кюрдистан. Независимо дали на територията на Ирак или Сирия. Старата практика (станала достояние благодарение на турски наблюдатели) да се заплащат достатъчно средства на Барзани, кюрдският лидер в Иракски Кюрдистан, за да не се реализират подобни намерения, и да се използва чрез преминаващи през Турция тръби добиваният петрол от контролираните от Ербил кладенци в кюрдските територии в рамките на Ирак, явно вече не може да се прилага. Не и след ИД, след битките за отвоюване на Мосул от тази страховита крайна ислямистка групировка, където пешмергите (военен отряд на кюрдите) заедно с официална армия на Багдад, шиитски милиции (подкрепяни от Иран) под егидата на САЩ и съюзници водят битки за всеки квартал или улица в опустошения от ислямистите град. Турски военни части също са там, независимо че правителството на Ирак многократно изрази становище за незабавното им оттегляне и дори заплаши с възможност за избухване на регионална война в тази връзка. 
Последваха нелицеприятни изказвания на турски политици по отношение на иракския премиер Хайдер ал Абади и това за пореден път постави въпроса "всичко ли е в ръцете на Ердоган" и 
    
"всесилен ли е Ердоган"?              

Да, той не е чирак или калфа в политиката. 14 години на власт в страна като Турция са опит, който дава увереност и знания как да се лавира в сложните международни отношения, как да се приласкават избирателите или как да се организират избори. Информациите, че Анкара е започнала преговори за подписването на споразумение за свободна търговия с историческия съюзник Великобритания (винаги заставала зад турските каузи в минали събития), която след "Брекзит"-а търси своя собствен път към развитие в променящия се свят, са ново доказателство как се отстояват национални интереси в несигурна обстановка при неясни перспективи за световния ред. Но са и сигнал, че няма нищо случайно в протичащите напоследък политически процеси по света. Спомнете си как президентът Тръмп бе в Шотландия по време на очакване на "Брекзит"-а, какво каза тогава, как и защо спечели невероятната битка за Белия дом и какви идеи сподели с поддръжниците си, докато медии и социологически агенции величаеха Хилъри Клинтън. Сега Ердоган ще подписва споразумение с широк обхват с Кралството, "колкото този на споразумението за митнически съюз между Турция и ЕС". Разединеният ЕС няма единно становище не само по споразумението с Турция за бежанците, не само за визите, но и за самото членство на Анкара в ЕС. Не е само външният министър на Австрия, Курц, който убедено посочва, че Турция не е готова за такова членство и споразумението няма бъдеще. "Трябва да се търсят други пътища за изход от кризата", допълва Курц, който дава и конкретика на вижданията си. Звучи логично Ердоган при тези обстоятелства да се обръща към Лондон, но този път без унизителни за него извинения, които трябваше да преглътне, за да нормализира отношенията с Русия. Защото отношенията му със стратегическия съюзник САЩ зациклиха в един момент, и то най-вече по отношение на събитията в Близкия изток, ролята на кюрдите там и явното споразумение Москва и Вашингтон сами да решават съдбата на региона, като съгласуват действия. Каквото и друго да се говори. Това винаги става за сметка на малките играчи. И без значение е дали Сирия ще се федерализира, разпадне на части или Асад ще го има за още дълъг период. С амбициите за регионален играч, Анкара няма как да се примири с отрежданата й роля.

И тук започват дилемите

Защото с Русия се споразумяват за енергийни проекти и възстановяване на отношения, но тези дни Министерството на земеделието в Москва настоява забраната за внос на турски домати да се удължи с още 3 години. Едва ли става дума само за притеснения относно вредни вещества в отглежданите поне по 2 реколти на година домати в Турция. Същите заливат и нашия пазар, но никой не се интересува какво консумираме всъщност. А доматите са традиционно основно перо в износа на селскостопански продукти от Турция. Още повече, че турската икономика през последните 2 години не може да се похвали с постижения. Не само турската лира пада, инфлацията е 8%, безработицата бележи ръст, цените растат, БВП е 3% (2015 г. 4%), туризмът е в упадък, което тревожи управляващите, но повече турските граждани. Това като капак на страховете им от терор и насилия след опита за преврат. Част от тези граждани на 10 ноември отбелязаха 78 години от смъртта на Ататюрк по начин, който може да се приеме като противовес на водената от Ердоган политика за принизяване историческата роля на "бащата на нацията" за изграждане на модерна Турция. Не може да има двама велики лидери в Турция. Отдавна потретите на Ататюрк са свалени от магазини, ресторанти, обществени места, а сега в Измир гражданите на хилядно шествие са ги носели с покрити с черни чаршафи глави. Известно е, че Измир е крепост на кемализма и там винаги гласуват в полза на опозиционната НРП, кемалисти, при всеки избор. Покритите глави може и да са от страх, защото събитията във връзка с отбелязване на годишнината от кончината на Ататюрк са били официално отменени в Анкара поради опасения за сигурността. Което не е попречило и там хиляди да поднесат цветя на паметника му. Няма спор, че това са предимно светски настроените турци. 
В крайна сметка е видно, че събитията, които напоследък се случват в Турция, са в пряка връзка с изявите й и извън границите, но са и доказателство, че Ердоган няма и не може да бъде променен. Той си има своята политическа програма, следва я последователно и тя винаги е насочена в личен план, за оцеляване и реализация като президент с разширени правомощия. Той е убеден, че промяната на конституцията с цел въвеждане на президентска система в страната "ще ускори прогреса на Турция". Всъщност каквото и да се коментира на Запад, Ердоган едва ли е проводник на налудничави идеи, например за пълна ислямизация на страната или пълно унищожение на малцинства като кюрдите (15-20 млн. в страната). Да, Турция стъпка по стъпка се ислямизира, но за него религията е само средство да държи консервативните маси в подчинение, да го следват, особено по време на избори, и да спазват онези правила, които няма да им позволят друг кръгозор и стремежи. Затова има промени и в образователната система, а учителите са сред най-често уволняваните служители. Да се пеят приспивни песни не за да пораснат децата, а за да се изправят, т.е. старите идеи за османското величие сега могат да служат за обединение и мисли в друга посока, а не например за високите цени. 
В същото време кюрдите са приемливи само ако не настояват за права, независимост или автономия. С тънки политически сметки Ердоган постигна поставени цели. Първо унищожи армията и висшите й офицери, стожери на кемализма, светското начало и коректив на всяка власт. После започна мирен процес с кюрдите, защото му бяха необходими гласовете им по време на предстоящи избори, и то за да спечели срещу НРП и националистите. По традиция кюрдите гласуваха предимно за опозиционната НРП или малки леви партии. Когато обаче те влязоха в Меджлиса чрез прокюрдската ДПН (със съпредседател "турския Обама", Демирташ) и станаха заплаха за едноличната му власт поради искания за повече демокрация и права, той смени подхода и се започна

гражданската война в Югоизточна Турция 

срещу ПКК. ДПН и лидерът й Демирташ не си позволиха категорично да се дистанцират от ПКК, или поне в това ги обвинява Ердоган. Все пак те всички са кюрди и мечтите им са едни и същи. Пътищата за постигането им определено са различни. Междувременно се случи онзи "Дар от Аллах" (според Ердоган), опитът за преврат, който му позволи да си разчисти сметките с противници, включително с бившия съюзник, проповедника Фетулах Гюлен, и неговото движение "Хизмет", наричани вече ФЕТО. Неотдавна забраниха, уж временно, интернет, т.е. дадени социални мрежи, арестуваха журналисти (опозиционният лидер Калъчдароолу казва, че са 142-ма), отнеха първо имунитета на 130 депутати, а после арестуваха 11 от тях, които са от прокюрдската ДПН, включително двамата съпредседатели, и ги обвиниха в тероризъм, подкопаване на основите на държавата и разпространение на терористична пропаганда. Ердоган открито обвинява ДПН в действия за злепоставяне на Турция в международен план и така да има възможността да даде гласност на идеите си. В допълнение той е убеден, че ще подпише връщане на смъртното наказание, ако Меджлисът го предложи. Всички лидери на Запад реагираха с "притеснителни действия" (Меркел), "силно безпокойство" (Ренц), "дълбоко безпокойство" (Държавен департамент), "недопускане на Турция в ЕС" (Кати Пери, отговаряща в ЕК за Турция), "Анкара да каже какво иска" (комисар Хан) и т.н.
 И сега какво? Накъде отива Турция? Рекет над ЕС с цел чрез контрол на миграционните потоци да се признае правото да се разпорежда в Северна Сирия, т.е. да няма кюрдска автономия, а зона за сигурност, което трябвало да намали потока на бежанците към Европа. Отричане на Лозанския договор (1923 г.) като ощетяващ, за да вдъхне енергия на смиреното и уплашено турско общество, което е закърмено по принцип с великодържавни идеи. Из страната циркулират карти на Велика Турция, а министри говорят, че "границите на страната трябва да се изместят малко навън", което навежда на мисли, че става въпрос за анексиране на земи от съседи. В цялата суматоха става дума и за Кърджали. По-скоро обаче иде реч за разширяване на правомощия, а не за разширение на граници, което няма как да се получи без световна война. Един вид реторика с цел вътрешни сметки и обединение на нацията зад подобни "претоплени манджи", обосновани от проф. Давутоглу в неговата "Стратегическа дълбочина" и получили названието "неоосмански възгледи". На това му се казва национална кауза и стратегически политики! Зад тях обикновено стоят и националистите, а техният лидер Бахчели си остава единственият съюзник на управляващата ПСР за промяна на конституцията и битката с ПКК. Турция се управлява чрез решения на правителството, а то е на пряко подчинение на президента. "Наричат ме диктатор, не ми пука", казва Ердоган, и още "влиза ми от едното ухо и излиза през другото". "Ние твърдо влизаме в Сирия и заедно със свободната сирийска армия, обучена у нас, ще участваме в битките срещу ИД", твърди Ердоган. Очевидно е, че не е само срещу ИД. Той е срещу Асад, но зад Асад продължават да стоят 60-70% от сирийците, и то светски настроените. Позицията е изчаквателна, и то най-вече, за да се установи какво ще се разберат Путин и Тръмп. Но определено Ердоган не си губи времето, следва целите си. Тези дни на изложение в Истанбул бе представен за първи път турски танк, наречен "Алтай", собствено производство във фирми на Коч, за който се казва, че ще конкурира успешно използваните до момента подобни западни съоръжения. Твърди се, че има готовност за производство на 250 такива танкове. Защо ли?

Къде се нареждаме ние?
 
Както обикновено, за нас остава да определим какво ни устройва, и ако може, бързо да преодолеем съществуващото сред българите чувство за зависимост на управляващите от Ердоган. Както и за наличие на намеса във вътрешните ни дела. Устройва ли ни "приятелството" между Русия и Турция? Ще съумеем ли да правим балансирана политика не като има различни изказвания на различните институции, а като се определи национална позиция, която защитава интересите ни, и тя да се отстоява от всички при всеки повод? Само единение на нацията ли е необходимо? Не, и у нас е необходима промяна като тази в САЩ, която да ни гарантира национално достойнство, друг път за отстояване на  интереси и ако може по-малко "сателитен синдром". Има шанс, защото големите вече са заети със своите дела и трябва да се използва моментът на глътката въздух.  "Който го може", както се казва.


Като силен аргумент да се признае правото на Турция да не допусне кюрдска автономия Ердоган представи несанкционираното навлизане на тежковъоръжени армейски части в Северна Сирия

Последното състезание на Болт ще е на световното първенство в Лондон

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/14/2863132_poslednoto_sustezanie_na_bolt_shte_e_na_svetovnoto/?ref=rss


Юсейн Болт заяви, че последното му състезание ще бъде в Лондон следващото лято. Деветкратният олимпийски шампион заяви пред "Скай спортс", че иска да се оттегли от спорта, преди да е започнал да се разочарова.

Световният рекордьор на 100 и 200 метра твърди, че няма да му липсва тази отдаденост, която го превърна в най-бързия човек на планетата.

"Колкото повече остаряваш, трябва да жертваш повече, да си по-дисциплиниран, а аз не мисля, че имам тази дисциплина. Знам кога е...

Цецка Цачева с по- висок вот от Румен Радев само в 4 секции в Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622400

Генерал Румен Радев печели изборите в община Дупница. Той е предпочетеният кандидат на балотажа и в град Дупница. Опонентът му Цецка Цачева получава повече гласове в 4 градски секции, една от които- подвижната избирателна секция.Резултатите показват, че Цачева побеждава в две секции в ОУ "Евлоги Георгиев": №7- 116/ 111 и №9- 109/ 96 гласа. Кандидатът на ГЕРБ е предпочетен и в секция № 19 в ОУ "Неофит Рилски", където има гласоподаватели и от ромската Гиздова махала- 215/ 195 бюлетини. Протоколът от подвижната избирателна секция показва 14 гласа ...

Започва 40-дневният Коледен пост

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622392

На 14 ноември са Коледните заговезни - последният ден, в който може да се яде месо преди 40-дневния Рождественски пост. От вторник започват Коледните пости, които ще приключат на Рождество Христово. Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос. Не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да се употребява без сряда и петък. На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и вино. Венчавките се забраняват до Въвед...

Румен Радев печели с 61,07 % в Смолянска област

https://www.24chasa.bg/region/article/5872549

Румен Радев печели с 61,07 % в Смолянска областС 61,07 % Румен Радев печели президентския вот в област Смолян срещу 35,51% за Цецка Цачева. 37 174 души от гласувалите дават доверие на кандидат-президентската двойка, подкрепена от БСП, сочат данните при 100 процента обработени протоколи в региона. Цачева събира 21 613 гласа. 3,42 на сто от избирателите или 2 084 души са пуснали бюлетини „Не

17 комисии гледат бюджета експресно утре

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273858_17+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%B8+%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE+%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B5

 Депутатите ще гледат експресно бюджета за 2017 година утре в 17 комисии. От сутринта рано народните представители започват работа в отделните комисии, където единствена точка е бюджетът на страната за догодина. Комисията по здравеопазване ще гледа допълнително и бюджета на НЗОК.

От 9 сутринта до 14 часа парите за догодина ще минат през всички комисии. След което точно в 14 часа започва извънредното заседание на парламента. На него се очаква и заявената от премиера Бойко Борисов оставка. Вчера той обяви, че ще депозира оставката на кабинета във вторник, когато е първото заседание на парламента за тази седмица.

Бюджетът за 2017 година вече мина на първо четене през Комисия за бюджет и финанси на парламента. Комисията прие и бюджета на НЗОК, както и този за Допълнителното обществено осигуряване, с което се увеличава минималният осигурителен доход. С проекта се предлага от 1 януари размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ да се увеличи с един процентен пункт до 18,8% за родените преди 1 януари 1960 г. 10,5% ще се плащат от работодателя, а 8,3% - от работника. За родените след 31 декември 1959 г. предложеният размер на осигуровките за държавния фонд „Пенсии“ е 13,8%.

С проекта се предлага диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се да се увеличи съответно на 460 лв., 500 лв., 550 лв. и 600 лв., съобразно облагаемия им доход за 2015 г. Минималният осигурителен доход за земеделски стопани се запазва на 300 лв. Без промяна остава и максималният осигурителен доход – 2600 лв. От 1 юли минималният размер на пенсията за стаж и възраст пък се очаква да се повиши до 165,25 лв.

Петър Курумбашев сменя Илияна Йотова в Европейския парламент

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/14/2863148_petur_kurumbashev_smenia_iliiana_iotova_v_evropeiskiia/?ref=rss


Петър Курумбашев ще наследи Илияна Йотова в Европейския парламент. Това се налага след победата на ген. Румен Радев на президентските избори. Негов вицепрезидент е именно Йотова.

Тя беше избрана за евродепутат през 2014 г. от листата на БСП. Тогава Курумбашев беше на крачка също да спечели мандат в Европейския парламент, но се оказа най-големият губещ от казуса "15/15".

15-ият тогава в листата на БСП Момчил Неков спечели рекорден брой преференции заради съвпадението между...

47 сигнала за паднали клони и дървета заради силния вятър във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=335942

47 сигнала за паднали, клони, рекламни пана и други предмети заради силния вятър във Варненско са подадени в последното денонощие. Това съобщиха от от пресцентъра на полицията за Moreto.net. При произшествията няма пострадали хора.

Плевен: Радев - 65,85%, Цачева - 30,55%

https://www.24chasa.bg/novini/article/5872585

Плевен: Радев - 65,85%, Цачева - 30,55% 
Румен Радев спечели 65,85% и получи 80 382 действителни гласове на вота за президент в област Плевен. За Цецка Цачева подкрепата е 30,55% с 37 289 действителни гласове. Това показват данните при 100% обработени протоколи в РИК-Плевен. "Не подкрепям никого" е изборът на 4394-ма /3,6%/. Избирателната активност на балотажа в област Плевен е 49,

Прокуратурата в Силистра се е сезирала за несъответствия в протоколите от референдума

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/14/2863139_prokuraturata_v_silistra_se_e_sezirala_za/?ref=rss


Районната прокуратура в Силистра се е самосезирала след предаване на "Шоуто на Слави" и публикация във в. "Труд", в които са представени несъответствия в протоколи на секционни избирателни комисии в Силистра от референдума, съобщиха от държавното обвинение.

Прокуратурата е възложила проверка за това дали три секционни протокола не са били подправени от член на избирателна комисия. За това деяние законът предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 5 години.

Проверките...

С юбилеен концерт отбелязват 80 – годишнината на композитор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622391

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 80 – годишнината на композитора Борис Спирдонов и 10 – годишнината на група за градски песни “Незабравими спомени” при Народно читалище “Ил Драгостинов” в село Арбанаси ще отбележат с концерт в старата столица. Проявата ще се състои в залата на Община Велико Търново на 18 ...

Хилъри Клинтън подаде молба за развод

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273857_%D0%A5%D0%B8%D0%BB%D1%8A%D1%80%D0%B8+%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%82%D1%8A%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B1%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4

 Двамата с Бил решили да се разделят, но изчаквали да минат изборите


Бившата кпърва дама на САЩ и бивш кандидат-президент Хилъри Клинтън е подал молба за развод със съпруга си Бил, съобщава в. "Christian Times вестници". Според изданието, адвокатите на Хилъри са изпратили вече съответните документи до Върховния съд в Ню Йорк на 10-и ноември. Причината за развода са "непреодолими различия".

Според документите, с които вестникът се е запознал, двойката е обмисляла да се раздели още по-рано, но не го е сторила, за да не развали имиджа на Хилъри в предизборната кампания. Освен това двамата използвали времето, за да разделят имуществото, което семейството притежава. Бил и Хилъри се срещат в Правната школа на Йейлския университет през 1973 г. Скключват брак две години по-късно. Двамата преживяват любовната афера на Бил със служителката му в Белия дом Моника Люински през 1998 г. и успяват да запазят брака си, след като Хилъри прощава забежките на неверния си съпруг.

Празник на традициите в Джинот

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622046

За 6-ти пореден път клуб „Изгрев" Джинот организира Празник на традициите. В него имаше всичко, което може да докосне най-нежните струни на българското сърце. Представените драматизации по приказки, изявите на певческата група от клуба, гостите от клуб „Дълголетие" Стралджа, младежкото участие на танцов състав „Росна китка" Лозенец, кукери, възстановяване на коледарски обичай... всичко се завъртя в един калейдоскоп на родолюбието. Кметът на общината Атанас Киров поздрави самодейците с пожеланието да продължават да поддържат този силен бълг...

Хилари Клинтън се развежда?

https://www.actualno.com/america/hilari-klintyn-se-razvejda-news_575208.html

Хилари Клинтън се развежда с мъжа си – бившия президент на САЩ Бил Клинтън. Изданието Christian Times Newspaper твърди, че разполага с копие от исковата молба, която е подадена на 10 ноември. Като причина е посочена „непредолими различия“. Двойката отдавна е свързвана предимно

Още две силни земетресения в Нова Зеландия

https://www.actualno.com/asia/oshte-dve-silni-zemetresenija-v-nova-zelandija-news_575205.html

Земни трусове с магнитуд от 5,1 и 5,8 степен разтърсиха бреговете на Южния остров в Нова Зеландия в промеждутък от 5 минути, съобщи Геологическата служба на САЩ. Епицентърът на първия трус е бил на около 52 км югоизточно от град Бленъм на източното крайбрежие на Южния остров, на

Петролът изпрати трета поредна седмица със спад

http://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-izprati-treta-poredna-sedmica-sys-spad-228251/

В края на миналата седмица ОПЕК съобщи, че добивът в организацията е нараснал до исторически връх

Антон Кутев: БСП и Радев вече не са едно и също нещо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273855_%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD+%D0%9A%D1%83%D1%82%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%B8+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%B8+%D1%

 Победата на Радев е и победа на БСП. Има промяна, но я направиха хората, а не Радев и БСП . Гражданите наказаха статуквото и елитите си, един процес, който е започнал отдавна, преди 10 години. Това обяви в ефира на Нова ТВ Антон Кутев.

Тези хора, които издигнаха Борисов, сега го свалиха. Те наказаха от цялата политическа система, статуквото и те искат чрез този вот да променят обществото в което живеят.

Тоест, демокрацията е мощен инструмент и това го видяхме и на изборите в САЩ.

По думите му хората очакват да има нещо ново. Но е вярно, че БСП получава огромен кредит на доверие. Сега вече обаче Радев и БСП не са едно и също, връзката му с партийни централи трябва да е забравена. Ние влизаме в конкуренция - някой трябва да направи промяната в България, коментира Кутев.

Той е категоричен, че БСП няма право да прави поредния компромис.

Ние в тази кампания се разграничихме от ДПС и ръководството и казахме, че очакваме вота на гражданите, без разлика на етнос и религията. Ние може да влезем в изпълнителната власт, но ако спечелим убедително. Не трябва да влизаме в управлението в рамките на този парламент. Ако не си наясно какво искаш да промениш, тогава си стой в опозиция и си отстоявай своите позиции, е позицията на Антон Кутев. 

Предизборните кьорфишеци на Борисов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273854_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D1%8C%D0%BE%D1%80%D1%84%D0%B8%D1%88%D0%B5%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2

 Най-много се лъже преди война, по време на избори и след лов. Прозрението е на родения преди два века Ото фон Бисмарк. Какъв по-добър повод да проверим, макар и частично, истинността на заключението на германския райхсканцлер от кампанията за избор на президент, която ни връхлетя, вилня и приключи преди ден. Разбира се, предизборният период беше използван от властта, в лицето на премиера Борисов, да се похвали за кой ли път колко много е направил и прави за нас, българите. Да повтори, потрети и подсети мантрите за магистралите, залите, стабилността, строежите и еврофондовете, познати до втръсване. Да ни заплаши, че без него парите от Европа ще спрат, стабилността ще изчезне, всичко ще се срине и ще отиде в небитието, ако не гласуваме за кандидата му за президент.

Премиерът използва кампанията

да кръстоса за пореден път страната от единия до другия край за сметка на данъкоплатците. Практическата полза от воаяжите му е никаква. Освен правителствен пиар, гъделичкане на егото и медийна шумотевица, те нищо друго не произведоха. Някои от изказванията му по време на обиколките затвърдиха усещането, че на върха на изпълнителната власт наистина стои дълбоко посредствена персона, както го определи преди месец "Форбс". В какъв друг контекст може да бъде мислен премиер, който обяснява ползата от програмата за енергийна ефективност така: "Ем се вдига цената на имота, ем става урбанизацията по-красива, ем данъците не се дигат" (в Благоевград на 2 ноември т.г., режейки лентата на саниран блок). "Такава социална политика водим, каквато няма в Европа. Благодарение на програмата се правят покривите, дограмата, изолация, входът, стълбищата - всичко без пари" (пак там). 
Правят се, да, но с пари. С парите на всички данъкоплатци пряко, а косвено с парите на всички българи, се санират жилищата на част от сънародниците ни. Само че не е изгодно да бъде признато и изговорено. Що се отнася до социалната  политика - наистина такава в страните членки на ЕС няма. Доказателствата са във всеки доклад и всяка статистика на европейските институции, отреждащи ни последните места. Но не само в 
 
сухата безпощадна истина на числата

а и в усещането на българите за безперспективност и обреченост. 
Борисов не изневери на себе си и ритуално преряза дузина ленти. Сред обектите, които откри, бяха регионалното депо за битови отпадъци край Разлог и пречиствателната станция за отпадни води в Шумен. На пръв поглед и за незапознати с детайлите тези строежи би трябвало да се възприемат като успех на кабинета. Те бяха разказани като такъв от премиера и от министър Ивелина Василева. Само че в действителност и двата обекта са провал на управляващите. Финансирани от Оперативна програма "Околна среда" през първия програмен период 2007-2013 г., те трябваше да бъдат завършени най-късно преди края на 2015 г. Но не бяха. Пречиствателната станция в Шумен, част от водния цикъл на града,  е един от общо осемте "фазирани проекта" (наред с тези в Банско, Видин, Тервел, Раднево, Ямбол, Враца и Варна), за които бяха отделени над 200 млн.лв. от новия програмен период само и само да бъдат завършени, да не връщаме пари и да не се налага общините да ги дострояват със собствени средства. Депото в Разлог е част от онези 24 регионални системи за управление на отпадъците, за които кабинетът през 2012 г. пое ангажимент през Брюксел, че ще ги пусне в експлоатация до края на 2015 г. Това не се случи. Към 31 декември 2015 г. в страната работеха 19 такива системи, а според първоначалния план трябваше дори да са 27. Родните чиновници измолиха от еврокомисията корекция на индикатора от 27 на 24, но и с намалената бройка не се справиха. На 2 ноември, почти година след най-последния възможен срок, Борисов преряза лентата на депото в Разлог, 
 
хвалейки себе си, кабинета и управлението на ГЕРБ

Всъщност за хвалба нямаше нищо. Нито срокът беше спазен, нито парите бяха управлявани ефективно и се наложи използване на средства от новия програмен период. Що се отнася до качеството на закъснелите строежи от първия програмен период, експерти вече изразиха мнение, че то е компрометирано както по отношение на вложените материали, така и заради бързането и пренебрегването на технологични процеси при изграждането им.  
"Черешката" на предизборното ленторязане беше поднесена на омерзения от управленските пиар щуротии български избирател миналия петък край Русе. Премиерът Борисов откри интерконектора България-Румъния. "Най-важните неща са направени и необратими, те започват да работят от днес", заяви той. А дали? В действителност - не. Не започват да работят никак даже. Поради една проста причина. За да бъде интерконекторът вариант за диверсифициране на доставките на газ, трябва да има възможност от Румъния да получаваме синьо гориво по съоръжението. Трябва, но няма как към момента. Румънската газопроводна система е с едно от най-ниските налягания в Европа, по-ниско от това на българската. За да може Румъния да ни подава газ чрез интерконектора, е необходимо на румънска територия да се изгради компресор. Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев, 
 
газ по тръбите ще потече най-рано през 2018  г.

след изграждането на компресора. Интерконекторът сега е само инфраструктурна възможност, освен ако Букурещ не иска от нас - нетния вносител, да му доставяме газ. Това, разбира се, е несериозно, предвид факта, че Румъния задоволява нуждите си 80% от собствен добив. Рязането на лентата беше предизборен пиар и рапорт пред Брюксел, че сме спазили срока. Последната отсрочка, която ни беше дадена, е в края на 2016 г. съоръжението да е готово. В противен случай българската "Булгартрансгаз" и румънската "Трансгаз" трябваше да върнат гранта от 9 млн. евро на Европейската програма за възстановяване и развитие. 
 По време на церемонията премиерът Борисов не се удържа и нападна предшественика си, вероятно, за да запише допълнителна точка за себе си: "Знаете ли как строиха предишното правителство, на Орешарски и компания? Така, че счупиха машините и те потънаха и там си останаха" (визирайки забавянето, предизвикано от проблеми със строежа на подводния участък от трасето на газопровода). И отново сгреши. Защото строителите бяха избрани от Букурещ - консорциум от румънски фирми, водени от компания "Кала". Те не се справиха с подводния участък през р. Дунав. Нито България, нито "Булгартрансгаз", още по-малко тогавашното правителство имаха отношение или вина за случилото се. 
И всеки ден да лентореже и да обвинява в каквото се сети предшествениците си, освен кьорфишеци премиерът Борисов друго вече не може да произведе. Той изчерпа доверието. Лъжите му станаха повече от истината и са все по-лесни за разпознаване. 

Шест съвета за справяне със следизборна депресия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622387

След избори сред гласоподавателите, подкрепили губещия кандидат, често се наблюдава период на тревожност и депресия. Водещ психотерапевт, цитиран от Нюзмакс Хелт, дава съвети за справяне с подобни състояния. Гневът сгрява ръцете, любовта топли цялото тяло Сред физическите и емоционалните реакции на избиратели, чиито кандидат се е провалил, са гадене, сърцебиене, шок, силна тъга и дори страх, обяснява лицензираният психотерапевт Дейвид Кеслър.

Плевнелиев и Радев се срещат днес на "Дондуков" 2

https://www.actualno.com/politics/plevneliev-i-radev-se-sreshtat-dnes-na-dondukov-2-news_575206.html

Държавният глава Росен Плевнелиев ще се срещне с избрания за президент Румен Радев от 14.00 часа днес на „Дондуков” 2, съобщиха от прессекретариата на президенската институция. Още снощи, по време на пресконференцията на БСП след края на изборния ден, Радев пое ангажиме

ПРОМЯНАТА е в спортуващите деца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622378

Бояна и Даниела: „Децата имат неподозирани възможности, които дори самите те трудно откриват, а спортът им помага да го направят". Те са Бояна и Даниела. Спортът е техният живот, а от няколко години мечтаят и работят за това да подобрят живота на децата в България, като направят спорта достъпен и за децата с увреждания у нас. Бояна Коцева е инструктор по ски от 8 години, учител по физическо възпитание и спорт от 2 години и докторант първа година в НСА „В.Левски". Изучавайки спортните науки, тя е впечатлена от възможностите, които предлага адап...

29 произшествия в Силистренско в неделния ден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622389

29 произшествия са обслужили огнеборците в Силистренска област през вчерашния ден. Няма пострадали хора и нанесени значителни материални щети. В село Черник вятърът е отнесъл покрива на спортна зала. Възникнали са 8 пожара, основно в комини на къщи и от къси съединения, но с намесата си огнеборците са предотвратили материални щети. В 9 случая са отстранени ламарини и изолации, в 8 - паднали дървета, в 2 - билбордове, извършена е и 1 спасителна операция на три момчета, качили се на покрив на сграда....

Автомобил блъсна пешеходец на кръстовище в Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622390

64-годишен мъж е пострадал при ПТП в Дупница. Той е бил блъснат от лек автомобил „Фиат", управляван от 65- годишен водач на кръстовището, образувано от ул. „Св. Иван Рилски" и ул. „Булаир". Пострадалият е настанен в дупнишка болница с фрактура на коляното на десния крак. Тестът за алкохол на шофьора на фиата е отрицателен. Започнато е досъдебно производство по случая....

Радев печели във Великобритания и САЩ, Цачева - в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5872568

Радев печели във Великобритания и САЩ, Цачева - в ТурцияРумен Радев печели вотът в чужбина с 52,04%, като за него са гласували 52 843 българи. За Цачева гласовете извън страната са 44 428,или 43,75%. С опцията "Не подкрепям никого" са гласували 4270 души,или 4,21%. Това сочат данните за гласуването в чужбина на сайта на ЦИК при обработени 94,77% от секционните протоколи.

РУ домакинства иновационен лагер в Световната седмица на предприемачеството

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622388

На 16 ноември клубът по предприемачество „Успешните хора“ при ПМГ „Баба Тонка“ - Русе ще проведе най-значимото си събитие - Иновационен лагер 2016, в което участват ученици от 10 до 12 клас. Русенският университет ще бъде домакин на инициативата и ще предостави чудесно оборудваните си зали за провеждане й. В откриването ще се включат проф. д-р Велизара Пенчева, ректор на Русенския университет, проф. д-р Диана Антонова, зам.-ректор по научноизследователската дейност, д-р Иван Стоянов, изпълнителен директор на УМБАЛ – Русе и Митко Кунчев, директо...

Нови четири елемента в Менделеевата таблица

http://www.moreto.net/novini.php?n=335940

В таблицата на Менделеев официално бяха включени още четири химически елемента с атомни числа 113, 115, 117 и 118. За това съобщава пресслужбата на Международния съюз по теоретична и приложна химия. Периодичната таблица с химични елементи на Дмитрий Менделеев се обогати с още 4 елемента.

Пътни полицаи хванаха трима пияни шофьори

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622385

Пътни полицаи от Кюстендилска област са установили 3- ма водачи на МПС да управляват след употреба на алкохол, в края на миналата седмица. 39- годишен водач от Кюстендил е управлявал автомобила си с 2.45 промила алкохол, в Дупница са установени 35-годишен мотоциклетист от с. Игралище, Благоевградска област, с 2.82 промила алкохол и 33- годишен шофьор на лек автомобил от с. Самораново с 1.26 промила алкохол. Проверките са извършени с техническо средство. Срещу водачите са започнати бързи полицейски производства.    ...

Размазваща победа на ген. Румен Радев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273853_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%B5%D0%BD.+%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2

 Над 1 милион и 900 хиляди български граждани избраха вчера генерал Румен Радев за президент и Илияна Йотова за вицепрезидент на България. 

Победата на генерала е смазваща. По предварителни данни на агенция "Афис" към 19,30 ч. вчера той е надскочил с над 200 хиляди гласа постигнатия от Росен Плевнелиев резултат през 2011 г. и с около 400 хиляди гласа резултата на Ивайло Калфин.
Първите данни от екзитпола на "Галъп" също потвърждават победата на Радев. Генералът печели с 58,5%, а Цецка Цачева събира 35,7%. На "Алфа рисърч" резултатите са сходни - 58,1 на сто за Радев и 35,3% за Цачева. До урните са отишли над 3 200 000 българи. Експерти коментираха, че опцията "Не подкрепям никого" не сработва. 
Предварителните данни от екзитпола на агенция "Афис" показват, че ген. Румен Радев бие в областните градове с 55,5%, а Цецка Цачева събира 38,1 на сто от гласовете на избирателите. Единственият демографски разрез, по който Цачева е първенец, са ромите (45,8%). Радев побеждава при хората с висше образование (54%) и сред младите (49,4).
Агенция "Афис" е изследвала и какъв процент взима Радев от избирателите на парламентарните избори 2014 г. От гласувалите за ГЕРБ тогава генералът взима 10,6%, а Цачева - 74,1%. От гласовете на БСП тогава Радев получава 96,8%. 
Агенцията отбелязва, че 51,5 от гласувалите за Веселин Марешки на първия тур са гласували за Радев. Той събира и 57,5% от гласувалите за Обединените патриоти на 6 ноември. 30,9 на сто от гласувалите за Реформаторския блок вчера са подкрепили Радев, а 54,3 - Цачева. 
Много интересни са и данните за това как се разпределя процентно по политически пристрастия вотът за Радев на втория тур - от всички гласували за него делът на симпатизантите на БСП е 43 на сто. 10 на сто са от ДПС, а от ГЕРБ - 12,6. 3,6 са от Реформаторския блок, а 6,7 от Патриотичния фронт. 
От БСП алармираха, че след 17 часа вчера са се засилили рязко сигналите за купуване на гласове и активизиране на ромския вот. В малки населени места масово кметове и кметски наместници са били регистрирани като застъпници за партии в последните минути на изборния ден, което е директно нарушение на закона. 
През деня говорителят на ЦИК Цветозар Томов съобщи, че най-честите сигнали за нарушения са за съобщаването на резултати от гласуването за двамата кандидати в някои медии. Това е грубо нарушение на чл. 205 на Изборния кодекс, обяви Томов. В Сингапур е било дадено разрешение да бъдат отпечатани бюлетини на място, тъй като самолетът, който е трябвало да ги достави там, е кацнал непредвидено в Пекин, съобщи Томов. По думите му, ако избирател е гласувал само на първия или само на втория тур, то той се счита като цяло за участвал в изборите за президент.

Изборния ден в "Младост" започна със закъснение

Изборният ден в столичния квартал "Младост", където освен втори тур на президентските избори се проведе и балотаж за кмет на района, започна със закъснение в някои секции и сигнали за нарушения. Гласоподаватели се оплакаха, че в 92 секция членове на комисията не са подсещали запътилите се към урната избиратели, че трябва да откъснат отрязък от бюлетината и да сложат печат. Това е станало след изрично поискване на гласоподаватели.

Висока активност в чужбина

Навсякъде в секциите в чужбина активността вчера бе висока, а изборният процес тече по-бързо от миналата седмица, защото гласоподавателите трябва да попълнят само една декларация. По данни на МВнР от късния следобед около 40 хиляди са гласували на втория тур. Най-много - 20 300, са упражнили правото си на глас в Турция, във Великобритания са 3900, а в Германия - 2700 души. Българите зад граница гласуваха в 325 секции в 71 държави. По-висока активност от миналата седмица бе отчетена в Москва, където живеят около 15 000 българи. От рано сутринта в Лондон имаше опашки за гласуване пред изборните секции. В британската столица те бяха 17 и всички отвориха навреме. Най-много българи гласуваха в "Баркинг".

Част от кв. "Виница" остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=335941

Заради авария районът около гробищата в кв."Виница" остана без вода. Това съобщиха от ВиК за Moreto.net. Очаква се водоподаването там да бъде възстановено около 18 часа.

Михаил Константинов: На предсрочния вот ГЕРБ пак ще иска първенство, интригата са Марешки и Слави

http://web.barometar.net/86845/

Очевидно ще има предсрочни парламентарни избори. Пред държавата обаче предстоят няколко суперважни задачи – да се приеме бюджет 2017, да се промени избирателната система и да се подготвим за председателството на ЕС. Това коментира изборният експерт Михаил Константинов, цитиран от „Стандарт“. Ако нищо не се случи с бюджета, започваме да ползваме по 1/12 от стария. […]

В спокойна обстановка премина изборния ден в Кюстендилска област

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622383

Изборният ден приключи в спокойна обстановка. Нарушения на обществения ред не бяха допуснати. Служителите от сектор „Български документи за самоличност" - ОДМВР, издадоха 17 удостоверения на граждани, чиито документи за самоличност са били изгубени, повредени или с изтекъл срок на валидност....

Юрист твърди скандално: В България беше извършен преврат вчера!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273852_%D0%AE%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82+%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B8+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%3A+%D0%92+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D

 Президентът трябва да даде мандат за съставяне на правителство на друга сила, след като първите две не искат да съставят правителство. Това заяви в ефира на Нова телевизия преподавателката по право Екатерина Михайлова.
Тогава Плевнелиев трябва да назначи служебно правителство, но заради края на мандата си той не може да разпусне парламента. Изниква въпросът тогава кой от двамата президенти, сегашният или новоизбраният, насрочва изборите", заяви тя.
 
"Трябва да се постигне съгласие между основните политически сили, действията на президент и новоизбрания такъв. Те трябва да се разбират какво би било добре ,да се разберат какъв да е съставът на служебното правителство и за дата на изборите, за да не се стигне до назначаването на второ служебно правителство и по-трудното подготвяне на изборите.
 


"Това е възможно, дано да стане и по друг начин", заяви юристът доц. Атанас Семов, който също бе в студиото. Избори за ВНС могат да насрочат и от сегашният президент. Тогава ще се разпусне парламентът и ще има нови избори така или иначе", пък заяви той.
 
Михайлова разкри и какъв е най-дългият възможен вариант, като даде пример от преди години. "Желев отказа да връчи мандат за правителство, после Стоянов встъпи в длъжност. В резултат на съгласие между политическите сили, връчи мандат за съставяне на правителство и се мина през съответните процедури", заяви Михайлова.
 
"Това за ВНС е възможно. Ние можем да свикаме ВНС по определен въпрос, обаче това ВНС може да бъде много велико и много вечно и се разпуска когато то иска и когато смята, че си е свършило работата. Тъй че пак опираме до това дали ще има съгласие", добави тя, признавайки, че не е съгласна с колегата си за тази опция.
 
 
"За загубата не трябва да виним Цецка Цачева. Това се случи и в Щатите. Това е нова форма на преврат – електорален. Трябва да бъде подкрепен бюджета и да се постигне съгласие за ВНС", поде отново Семов.
 
"За първото съм съгласна, но за второто – не. Искам обаче да чуя следното. За какво ще свикваме ВНС. Искам да чуя позициите на основните политически сили", призна си Михайлова за финал.

Възстановиха електричеството в населените места след ураганния вятър

https://www.actualno.com/society/vyzstanoviha-elektrichestvoto-v-naselenite-mesta-sled-uragannija-vjatyr-news_575203.html

Електричеството е възстановено на всички места, където снощи имаше проблеми заради ураганния вятър, съобщиха от трите електроразпределителни дружества. В района на Североизточна България екипите работят по отстраняването на аварията само на едно село, което е много трудно достъпно, отбелязва БНР. Очаква се всеки момент аварията да бъде отстранена и там.

Изследват безплатно кръвната захар на великотърновци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622381

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Нормална таблица"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0c...

Изследват безплатно кръвната захар на великотърновци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622386

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Нормална таблица"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0c...

Плевнелиев се среща с Радев в 14 часа днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/5872561

Плевнелиев се среща с Радев в 14 часа днесДържавният глава Росен Плевнелиев ще се срещне с избрания за президент Румен Радев от 14.00 часа днес на „Дондуков” 2, съобщиха от прессекретариата на президентската институция. На снощната си пресконференция Радев обяви, че ще приеме поканата за среща от сегашния президент на

Криско се татуира заради „Пееш или лъжеш“

http://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/krisko-se-tatuira-zaradi-peesh-ili-lyzhesh-6061427

За доброто настроение ще се погрижи професионален барман, а очарователна стюардеса ще подготви залата за излитане

Западни медии: България избра проруския кандидат

http://offnews.bg/news/n_1/n_639902.html

България избра проруския кандидат за президент, пишат западни медии. Приятелски настроен към Русия политически новак спечели изборите в България, съобщава  Reuters , цитирайки данните от екзит пола и припомня, че генерал Румен Радев е подкрепян от социалистическата партия у нас. Агенцията отбелязва, че подкрепата за Радев сред много широк кръг от българските избиратели е довела до обещание за оставката на десноцентристкия премиер Борисов. 53-годишният Радев влезе в българската политика на гребена на вълна от недоволство от резултатите на десноцентристите в борбата с корупцията, разочарованието от Европейския съюз и притесненията сред избиратели, че България се отчуждава от все по-агресивната Русия, пише още агенцията. Бившият началник на военновъздушните сили Радев казва, че България трябва да бъде прагматична в балансирането на задълженията си в ЕС и НАТО и същевременно с това да търси начини да се възползва от връзките си с Москва. Съчетан с политическата нестабилност, уклонът на България към Русия е удар за нейните западни съюзници и подчертава все по-голямото влияние на Москва в Югоизточна Европа, коментира Ройтерс. Агенцията, която отбелязва и победата на проруски кандидат за президент в Молдова, прогнозира, че оставката на Борисов ще доведе до предсрочни избори през март, а те може да бъдат последвани от месеци на тежки преговори за сформиране на коалиция. Проруският кандидат спечели президентството в България, пише и "New York Times" , който също свързва резултатите в България с тези в Молдова. Изборите в двете държави дават нови доказателства за победа на национализма в много части по света - добра новина за руския президент Путин, който иска да отслаби връзките между държавите в ЕС и да се стигне до отмяна на санкциите срещу Русия. Путин приветства топло и избрания за президент в САЩ Доналд Тръм, припомня агенцията. Нарастващият национализъм в страните членки на ЕС, движен от отхвърлянето на западните либерални нагласи и подклаждан от най-голямата бежанска криза от Втората световна война, нараства застрашително и застрашава западното единство. Корупцията също е фактор, който тласка хората да поглеждат към Путин с благосклонност. Проруски кандидати спечелиха вчерашните президентски избори в Молдова и България, осигурявайки на Москва нови съюзници в усилията й да си върне влиянието в части от Източна Европа, която възприема за свой заден двор, пише и американският вестник "Уолстрийт джърнъл" . Тонът в предизборните кампании на двамата новоизбрани президенти бе по-топъл към Русия и по-критичен към ЕС, който те обвиняват за слабия икономически напредък, отбеляза "Уолстрийт джърнъл".

Възстановиха електричеството след ураганния вятър снощи

https://www.24chasa.bg/novini/article/5872557

Възстановиха електричеството след ураганния вятър снощи Електричеството е възстановено на всички места, където снощи имаше проблеми заради ураганния вятър, съобщиха за БНР от трите електроразпределителни дружества. В района на Североизточна България екипите работят по отстраняването на аварията само на едно село, което е много трудно достъпно. Очаква се всеки момент аварията да бъде отстранена и там.

Александър Дугин: София е наша!

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/14/2863118_aleksandur_dugin_sofiia_e_nasha/?ref=rss


"Така. Вашингтон е наш. Кишинев е наш. София е наша. Остана да пресушим блатото в самата Русия."

Това е първата реакция на последните избори в САЩ, Молдова и България на лидера на евразийското движение в Русия Александър Дугин.
На страницата си във "Фейсбук" той споделя и мнението на свой съратник от Белград, според когото "Проруският генерал Румен Радев победи кандидат на Вашингтон и Брюксел, което е нов успех за Владимир Путин и поредният провал на Барак Обама".
...

Прокуратурата в Силистра проверява несъответствия в протоколи от референдума

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622380

Районната прокуратура в Силистра се е самосезирала след предаване на „Шоуто на Слави" и публикация във в. „Труд", в които са представени несъответствия в протоколи на секционни избирателни комисии в Силистра от референдума. Разпоредени са проверки на три протокола на СИК по член 169 от Наказателния кодекс за евентуално извършено престъпление на лице от състава на избирателна комисия, което по какъвто и да е начин преправи резултат от избори или референдум. За това деяние законът предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 5 години. Проверки...

Из делниците на един луд (7-11 ноември)

http://offnews.bg/news/n_1/n_639912.html

„Когато фермерът чука овца, той го прави винаги на края на някоя урва. За да не може овцата да бяга напред, а да се дърпа назад.” Джордж Карлин Понеделник, 7 ноември И какво стана? Магаре да им сложа, магаре ще изберат… Ама не щат чак пък магаре, тяхната кожа махнаджийска! И не просто не щат, ами категорично не щат, още на първия тур не щат. Борисов естествено не подаде оставка. Отложи за втория тур. И докато чака, запълва времето да ни плаши какво ще стане, ако не стане Тетка президент и ако той подаде оставка. Направо краят на света ще настъпи. Краят на света, подобно на комунизма на Ленин, може да настъпи в една отделно взета страна. А можеше, по-иначе можеше… И още може. Само да имаше кандидат като хората. Партиите от управляващата коалиция със собствени сили само щяха да отнесат БСП и ДПС като пенсионер типов хляб. Но как да се съберат около Тетка, като половината от собствения й електорат я отхвърля? И се получи една много комплицирана ситуация. „Да обичаш малко – няма смисъл. Да обичаш много – няма кого.” Каракачанов олаби избирателите си да гласуват по съвест. „Как си представяте да се изправим като чобани и да кажем на хората…” Трайчо, въпреки натиска от страна на реформаторите с единия крак във властта, също отказа да призове своите: „Моите избиратели не са стадо, което може да бъде подкарано във всяка посока.” Малко ме смущават тия овчарски метафори. Уж са призвани да отричат, че сме стадо, но натрапливото им повтаряне… Не знам, може и аз да съм станал много чувствителен. Колкото повече гледам ГЕРБ, нейния лидер, нейният заместник лидер, нейния кандидат, толкова повече се съгласявам с Айнщайн, че вселената може и да не е безкрайна, но за човешката глупост е сигурно. В тези хора се е концентрирала критична маса глупост и се чудя как избирателят не го вижда. Всъщност, излъгах ви. Не се чудя. Вече не… Как може да предложи най-неизбираемия от всички възможни кандидати, та че да обвърже и оставката си с евентуалната загуба? И как може между двата тура, когато трябва да се бори за пълна мобилизация на партийните редици да каже, че Цачева е грешка?! Е кой ще гласува за една грешка? Нарочно не придумаешь, дето викат казаците. Помните ли какво ви писах преди няколко седмици? Че съзнателно или несъзнателно, Борисов е на път да подари отново президентството на червените. Не съм бил прав. Напълно съзнателно ще да е. Само на Радан му е широко около врата. Продължава да се шегувка с Бай Х… Докато колегите му от управлавящата фракция на РБ тръпнат дали Борисов ще измисли подходящ мотив да се отметне пак, Радан пуснал във Фейсбук соцтабела, на която пише: „Любимата партия ни осигури първокачествен нерез за общо ползване, който желае да се запише в кметството“. Вторник, 8 ноември Нема да се плашите, братя! Един читател ми пише, че все летец ще изберем. Дали на изтребител, дали на метла, все ще е летец… Нали помните, че съм ви казвал, че Тетка е много подходяща за капитан на отбора по куидич? Помните грънци! Вие ако помнехте… Бойко вика: „За първи път и аз не се поддадох на популизма и търсех най-подходящия и знаещия човек за президентската институция, а не най-харизматичния… Ще си понеса отговорностите…" За пръв път не се поддал на популизма и сгрешил. Досега все я карал популистката и все печелел. „Човек не бива да е чак толкова откровен, освен ако не е глупав.” Хора сме, грешки правим… „Цачева, вика, е доста по-симпатична от много от лидерите и премиерите в Европа, без да искам да обиждам някого." Едва ли някой от европейските лидери би се обидил. Единственият, който с основание може да се обидил, е Тетка. Литотата като стилистична фигура звучи доста двусмислено. А двусмислените неща по принцип означават само едно нещо. Но госпожата не е в положение да страда от наранени чувства. Кметът на София и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова коментира: „Поради краткото време, което имаше за кампания, г-жа Цачева не успя да стигне до много хора, особено в големите градове.” Точно така, само че наобратно. Поради краткото време Цачева не успя да стигне до много хора и затова се получи този резултат. Ако беше стигнала до повече хора, резултатът щеше да е още по-трагичен. Лиляна Павлова: "Призовавам младите хора - гласувайте. И не гледайте на кандидатите с вкусови критерии…” Вкусови?! Гаче ще я ядем. Но ние, за съжаление, не сме от тия народи, дето си ядат управляващите. Ама така е то. Когато лидерът казва, че „урбанизацията се е разхубавила”, що възпитаничката му да не каже вкусови, вместо естетически. А за Цачева немайте колебания. „Ако изглежда като патица и кряка като патица, трябва поне да допуснем възможността, че си имаме работа с малка водна патица от семейство патицови.” (Дъглас Адамс) Ако ви се струва, че на моменти съм малко груб, да знаете, че не е несъзнателно. „Политиката е като войната и в някои случаи е допустимо да се използва и отровен газ.” Още повече когато войната е срещу глупостта и посредствеността. Няма забранени средства, независимо дали посредствеността се е явила в пола или в панталон. Сряда, 9 ноември Преди 68 години: „Днес е 8 ноември 1948 г., неделя, предизборните анкети на мистър Галъп предсказаха за Дюи километрични предимства, но спечели Труман… Мистър Галъп е посрамен като квакер, заловен пред вратата на публичен дом; обществеността се подиграва жестоко с мистър Галъп…” Такава е социологическата орисия. «Мистър Галъп» през цялото време даваше преднина на Хилъри Клинтън, но спечели Доналд Тръмп. Америка изтръмпна. Едни протестират, други се оглеждат накъде Канада. От канадското външно министерство поеха ангажимент посолствата им да работят извънредно след изборите в САЩ. А държавният секретар Джон Кери избягал чак в Антарктида, на самия Южен полюс. Уж по работа, де… Борисов откри МС с думите: „Да си честитим новия американски президент!” И пусна една от онези усмивки, които могат да бъдат приети както за хитроумни, така и за глупави. И Тетка се почувства задължена веднага да декларира: "Ще работя с всички държавни глави и най-вече с тези на нашите съюзници. Аз ще работя с г-н Тръмп. Ще дойде време да отпаднат визите за България…" Мисля, че няма да се наложи. ЦИК обяви, че на референдумът не му стигнали едни 12 000 гласа, за да стане задължителен. Славчо Трифонов реве, че ЦИК извършила чудовищна манипулация. И, дето се казва, каквото повикало, такова отговорило. Вечерта в шоуто каза: „Всички ние, гражданите, трябваше да постигнем избирателната активност от парламентарните избори през 2014 г. Вижте защо е постигната тази активност през 2014-а.“ И показа видеоклип, на който две жени тъпчат предварително подготвени бюлетини в урните. На този фон на екрана тече надпис: „Парламентарни избори 2014“. Оказва се обаче, че този клип е качен в YouTube три седмици преди парламентарните избори у нас и е със заглавие „Изборни измами в Русия“. Хора, бдете! Манипулаторите никога не свършват! Идва поредният спасител! Вече имахте възможност да видите нивото на главния сценарист на Слави, който тръгна да прави политика с Бареков. Само искам да ви обърна внимание, че е прието да се смята, че сценаристите по условие са по-умни от водещия… Докато в ЦИК умуват, Борисов ги размина като бърз влак. Каза по телевизора, че каквото и да реши ЦИК, той ще нареди на депутатите си да узаконят и трите въпроса на референдума, макар че нямало да е добре за държавата. Щом народът е поискал промяна, той бил длъжен да се съобрази. "От днес нататък ще работим субсидията да е 1 лев. ГЕРБ може и без пари. След като 3 млн. искат това, ще работим за 120 мажоритарно избрани депутати". Борисов май не е разбрал още, че въпросът с намаляването на депутатите не беше допуснат от КС до референдума. Ама карай. Важното е да се работи за народната воля – и изказаната, и неизказаната. Така правят истинските демократи. За малко щях да се изненадам от тая бърза готовност да се прокара народната воля. Но, като се размислих малко, реших да не се изненадвам. Да, не е добре да се намалява субсидията, но да му мисли опозицията. Когато си на власт, парите никога не са проблем. Дето викаше Остап Бендер, „щом в страната сноват някакви парични знаци, трябва да има и хора, които притежават много от тях”. Достатъчно е само да им съобщиш данъчния си номер, булстата и евентуално желаната сума. Обаче когато изпаднеш в опозиция за хиляда лева ходиш на пет адреса най-малко. И навсякъде викат, че не познавали такова лице, като просителя. А въвеждането на мажоритарна избирателна система в момента за Борисов е като сбъдната молитва. Последен шанс да влезе в НС със собствено мнозинство. Което може да се окаже дори квалифицирано. Сега разбрахте ли за кого работи Славчо от Учендол? Древните учат, че първият въпрос, който трябва да се зададе, когато се търси извършителят на едно престъпление, е Qui bono. Макар че те не чакат да питаме, сами се обаждат. Корнелия Нинова заяви, че и те ще внесат в НС предложение за промени в Изборния кодекс по въпросите на референдума. „Смятам, че всички трябва да се вслушаме в това, което казаха 3,5 млн. българи.” От името на ПП „Четвърти километър” сме упълномощен да заявим, че и ние сме изцяло за мажоритарна система в два тура. На първи тур нашият лидер, демек аз, посочва кои са достойни да бъдат избрани, а на втория вие ги избирате. Всички партии това искат, но ги е срам да си го признаят. И така 88 депутати от ГЕРБ плюс 38 на левелерите прави колко? Достатъчно. Три милиона и половина, от които само един милион искат ГЕРБ да управлява, гласуват за бетонирането на партията на власт поне за още два мандата! Ето това имат предвид хората, които твърдят, че невежеството е природна сила! Избори, избори… Къде да отгърнеш из медиите, все изборна скука вее. Единственото по-свежо нещо, което срещнах, беше една статия в бургаски сайт, в която се твърди, че бумът на чернокоп в Черно море се дължал на педерастия. Да, не се шегувам. Въдичари коментирали, че рибата се хващала главно на розова примамка. Направо се хвърляла върху нея. Пък рибарите от корабите забелязали, че рибата въртяла неестествено палаво опашка в мрежите. Не твърдя, че е така, нито отричам. Просто ви информирам. Четвъртък, 10 ноември Залисахме се по оставката на Борисов и съвсем забравихме, че и Кунева се обеща при неуспех на Трайчо. Ако той събере по-малко гласове, отколкото РБ е имал на последните избори, това щяло да означава, че електоратът не одобрява политиката им и ДБГ ще напуснат правителството. На последните парламентарни избори реформаторите събраха (триково) 291 806 гласа. Трайчо има 224 639. Разлика от 70 хил. гласа при тая оскъдица никак не са малко! Предполагам, че госпожа Кунева, която, както е добре известно, ходи с оставката в джоба, не я подава защото така или инак в неделя Борисов ще им подаде оставката на всичките, та нема какво да се хабят поотделно… Много хубав дебат се получи между Тетка и генерала. Някои викат, че трябвало да се изучава в учебниците на пиар. Двамата кандидати се опитаха да се дистанцират един от друг по отношение на левотата си. Главно Тетка: "Обидно ми е, вика, да казват, че съм ляв кандидат. Не съм красива, не съм първа младост, разследваха ме за дипломата, но никой не ме е разследвал за корупция..." Така е. Обаче! Липсата на доказателство за корупция не е доказателство за липсата на корупция. Доказва само, че не е проверено. В сайта „Афера” попаднах на снимката на бяла спретната къщурка в Горна баня, за която се твърди, че е на Тетка Цачева. Задаваха се и някои въпроси от чисто счетоводен характер, които ще прескочим. Лично ние не вярваме в тази клевета. Ако беше истина, все някой щеше да напише – я „Труд”, я „24 часа”, „Стандарт”… Ей, това ме подсеща колко се усложни играта на Пеевски. С едните управлява, с другите ще управлява. Затова лично Блъсков написа в „Труд”: „ГЕРБ не загуби, Радев спечели!” Кулминацията на дебата беше когато Тетка разказа „за пръв път” за дядо си, николапетковист, убит от комунистите през 1952 г., и пусна една сълза по тоя повод. И на мен ми се навлажниха очите, когато чух как узнала едва в началото на 90-те години за съдбата на дядо си. Разказал й го баща й на смъртния си одър, но я заклел да пази тайна. Той, горкият, едва ли е предполагал, че неговото Цуре ще стигне чак до там да се бори за президентския пост с кандидата на комунистите. И не толкова да се бори, колкото да загуби. Пред лицето на тези форсмажорни обстоятелства, клетвата губи силата си. Дедото трябва да се появи, за да се счупи на клеветата зъбът. Тетка не е лява. Тя мрази комунистите кръвно! Но е почнала да ги мрази след 1990 г. по обективни причини. Малко се смутих само, когато видях видеоклипа от гостуването на Тетка при Коритаров от 2011 г. Там госпожата разказа същата история, но много спокойно, без кромид, извинете, без сълзи. Не е вярно, че времето лекува. Напротив, с времето скръбта се засилва! Разбира се, сред нас има някои връстници на Априлския пленум, които няма да повярват, че внучката на народния враг е поета още невръстна от партията, пратена е да учи и то не какво да е, а право, а след това е настанена веднага на прилична работа… Рядко постъпваха така комунистите с враговете на народа. Толкова рядко, че почти не се случваше. Некои поразровиха и се оказва, че не бил точно дядо й, а втори мъж на баба й, пък баща й се бил отрекъл от него. Не знам дали е вярно. Но то нема и значение. В момента, когато четете това, Тетка вече ще е исторически референтна тема. А може би и правителството на Борисов с нея. Молете се, братя! И ние бихме се помолил с вас, но откакто ГЕРБ са на власт сме атеист. Някак си не можахме да се примирим с мисълта, че такава е волята Божия. От 2009 г. досега с ГЕРБ и Борисов преминахме през много общи неща, повечето от които бяха по тяхна вина. И в момента, говоря само за себе си, се нуждая от нещо, което само те могат да ми дадат. Своето отсъствие. И ще ми го дадат, като гледам. Народът се втурнал към вагона с оркестъра. Според "Алфа рисърч" 49.6% от избирателите били изявили готовност да гласуват за Радев, а 39.1% за Цачева. Очертава се не просто загуба, а разгром. „Рано или късно всички циркове напускат града.” И няма как ГЕРБ да е изключение. Бай бай, Бай Х… Петък, 11 ноември Вчера колегите от „Клуб Z” писаха: „От гледна точка на евроатлантизма може и да има значение кой точно ще стане президент в неделя, обаче от гледна точка на съдебната реформа това няма никакво значение. И двете партии, които стоят зад двамата кандидати, са против нея.” И за малко кандидатът на БСП ген. Радев да ги опровергае на дебата с Тетка, като прегърна идеите на гражданската платформа “Правосъдие за всеки“ за намаляване правомощията на главния прокурор, заяви възхитата си от Моника Маковей и обеща, че като стане президент, ще посети Румъния за да се информира с работата на тяхната прокуратура. Но, както се казва, утрото е по-мъдро от вечерта. Особено пък ако междувременно си имал челен сблъсък с Илияна Йотова и цялото партийно ръководство… “За мен мнението на главния прокурор е определящо.“, “Правосъдие за всеки“ предлагат неща, които не мога да приема.”, "Как главният прокурор ще има заместник, върху който няма да има никаква власт?“ и т.н. И така генералът набързо разбра как се прави съдебна реформа и без да ходи чак до Румъния… Иска ми се, братя, иска ми се да гласувам срещу БКП. Ама и едното е БКП и другото е БКП. Но кое е правилното БКП? Туй е въпросът! Радан вика, че лично той щял да гласува на обяд: „Ако Борисов си е подал оставката – ще гласувам против един червен генерал за Цачева. Ако не – ще гласувам против двама червени генерали с "Не подкрепям никого". А и за евроатлантизма не съм убеден. Слушам какви опасности носел ген. Радев за евроатлантическите ни ценности, как едва ли не ще ни извади от НАТО и ЕС и ще ни поднесе на тепсия на Матушката. Може да е и така и сигурно е така. В БСП има не малко хора, които го желаят. Но аз се сещам за коментара на Борисов, когато президентът каза в интервю за "Индипендънт", че Русия води хибридна война срещу нас: „Росен Плевнелиев получи отлични оценки от всички западни лидери, но аз винаги съм му го казвал и в очите, че с поведението си на ястреб влоши леко отношенията с Русия, но през последните няколко месеца след разговорите ми с Путин и Медведев, смятам, че новият президент ще наследи добри отношения и с тях." Добрите отношения с Русия са му мираз на Радев, а не че той тепърва ще ги създава. Така излиза. Пресен пример. Две години Ненчев се пенявеше как няма да купи нищо от рашките, а оня ден подписал договор за 42 млн. за доставка на четири нови и шест ремонтирани двигателя за МиГ-29. И изобщо, братя, моето усещане е, че правителството оставя твърде малък терен за русофилстване на ген. Радев, не ли? Та казвам, че бих мижнал и бих гласувал за грешката, ако евроатлантическата ориентация на Борисов и ГЕРБ беше категорична. Но тя не е. Борисов доста се заигра с бялата мечка. И не съм убеден, че си струва срама да гледам как през следващите пет години Тетка Цачева разнася славата ни по света и у нас. И накрая бих искал да завърша оптимистично. През 2002 г. Борисов, тогава главен секретар на МВР, каза: „Държавата в момента е на ръба. Или ще тръгне напред, или ще се върне обратно.” Е не се върна… To be continued

Бургаските любители риболовци почистиха язовир “Порой”

http://www.cross.bg/ribolovtzi-nikolov-grypata-1525643.html

/КРОСС/ "РИБОЛОВ КРАЙ БУРГАС" е група във фейсбук с близо 6000 последователи. В нея членуват любители риболовци, които си обменят информация за подходящи места, стръв, такъми, публикуват снимки с улова си от морето, реката, язовира. Модератор на групата е 35-годишният бургазлия Димитър Николов. Той и всички нейни членове имат обща политика - да проповядват уважение към природата и съхранение на нейните ресурси. Гръм и мълнии се стоварват върху всеки, за когото в групата се разбере, че лови маломерни риби и не ги пуска обратно във водата, че не си е купил риболовен билет, че не е спортсмен. Те винаги алармират за случаи на бракониерство. През изминалия уикенд по инициатива на модератора Димитър Николов 25 бургаски любители риболовци се включиха в акция за почистване на язовир "Порой", напълниха и извозиха близо 100 чувала с отпадъци. "Гордея се с всеки един от колегите и приятелите, които подкрепиха тази инициатива. Надявам се следващият път да се съберем много повече съвестни риболовци и природолюбци, за да покажем, че искаме да се наслаждаваме на хобито си сред чиста девствена природа!", каза модераторът Димитър Николов. Членовете на групата призовават всички туристи, ловци и рибари - винаги да събират отпадъците си и да възпитават от малки децата да се грижат за природата. Те благодарят за съдействието на инж. Божидар Николов, който обезпечи акцията с материали за почистване и осигури джип с ремарке за извозване на събраното

Плевнелиев се среща с Радев на "Дондуков" 2

http://offnews.bg/news/n_1/n_639911.html

Държавният глава Росен Плевнелиев ще се срещне с избрания за президент Румен Радев. От прессекретариата на президентството съобщиха, че срещата на "Дондуков" 2 е планирана за 14.00 часа днес. Двамата обаче няма да правят изявления след срещата и от протокола са предвидили възможност само за снимки.  След като гласува в неделя, Росен Плевнелиев обясни, че ще поздрави новоизбрания президент веднага след обявяване на резултатите. "Лично аз още тази вечер ще се обадя на единия от двата кандидати, който е получил доверието на народа. Още утре ще го поканя в президентската институция и то не къде да е, а в работния кабинет на държавния глава, в удобно за него време, да започнем да работим заедно. Ще седнем заедно с новия президент, ще му разкажа по текущите задачи, по структурата, по организацията. Ще бъдем заедно и аз мисля, че това ще бъде добър сигнал и за гражданите", заяви пред журналисти Плевнелиев. Очаква се на срещата двамата да засегнат темата за назначаване на ново служебно правителство. Плевнелиев е категоричен, че няма нагласата да съставя трети служебен кабинет в мандата си. Той заяви, че ще действа по конституция и ще връчи мандат за съставяне на правителство в рамките на действащото Народно събрание. Той има право да направи това с първите две по големина партии в парламента и трета по негов избор. В случая обаче конституцията не е предвидила срокове, в които това да се случи, така че чисто хипотетично отговорността за нов кабинет може да се падне и на Румен Радев.  Самият той заяви в неделя, че отговорността за служебен кабинет е на действащия президент. Ако се стигне до необходимост от съставяне на служебен кабинет, той трябва да бъде назначен от Росен Плевнелиев. Това е негово задължение, заяви в неделя Радев.

Русия разследва Microsoft за нелоялна конкуренция

http://vesti.bg/tehnologii/rusiia-razsledva-microsoft-za-neloialna-konkurenciia-6061425

Руската компания за киберсигурност Kaspersky не харесва как Microsoft предлага антивирусен софтуер в комплект с Windows 10

Варна с най-сериозна подкрепа от цялата страна за Цецка Цачева

http://web.barometar.net/86843/

Гласоподавателите в Област Варна са дали най-сериозна подкрепа в сравнние с останалите области за кандидатпрезидентската двойка Цецка Цачева и Пламен Манушева. При 100% обработени протоколи, те събират 40,90% или 81 305 гласа. За Румен Радев и Илияна Йотова в област Варна са гласували 107 047 души или 53,85%. Не подкрепям никого събира 10 421 гласа – […]

Менда Стоянова: ГЕРБ оттегля Бюджет 2017

http://www.cross.bg/stoyanova-byudzhet-mlrd-1525642.html

/КРОСС/ Най-логично и благоприятно за страната е да изтеглим Законопроекта за държавния бюджет за 2017 г. Да си говорим честно - Законът за бюджета е може би най-политическият закон и в този смисъл е най-закономерно той да бъде изтеглен. Просто няма да бъде политически коректно чрез него да се налагат политики, които не са приоритет за сегашното мнозинство в парламента. Това обяви в интервю за Investor.bg председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя напомни за юридическата възможност страната ни да не навлезе без бюджет в новата година - с помощта на Закона за публичните финанси, който предвижда бюджетът да се изпълнява на части, за всеки месец по 1/12 от стария бюджет, докато не бъде приет нов такъв. „По-конкретно, ако до началото на годината бюджетът не бъде приет от парламента, приходите се събират в съответствие с действащите закони, а разходите и трансферите са с размер не по-голям от размера им за същия период на предходната година, т.е. за 2016 г. Тази разпоредба от закона обаче не може да се прилага за повече от три месеца, като в този срок не се включва времето, през което няма избрано Народно събрание", пояснява Стоянова. По думите ѝ проектобюджетът за догодина може да се използва за солидна основа на евентуален бъдещ кабинет. Според нея заложената рамка е достатъчно добра и няма нужда да се губи време да се прави изцяло от нулата

Ванкувър остава най-горещият пазар на луксозни имоти в света

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/vankuvyr-ostava-nai-goreshtiiat-pazar-na-luksozni-imoti-v-sveta-228248/

Икономическата и политическа несигурност по света водят до цялостно забавяне на пазарите на първокласни имоти

Ройтерс: Новак в политиката става президент на България

http://vesti.bg/bulgaria/politika/rojters-novak-v-politikata-stava-prezident-na-bylgariia-6061429

Чуждите медии не останаха безучастни към балотажа, говорят за "близки връзки на Радев с Русия"

ГЕРБ оттегля Бюджет 2017

http://www.cross.bg/stoyanova-byudzhet-nyama-1525642.html

/КРОСС/ Най-логично и благоприятно за страната е да изтеглим Законопроекта за държавния бюджет за 2017 г. Да си говорим честно - Законът за бюджета е може би най-политическият закон и в този смисъл е най-закономерно той да бъде изтеглен. Просто няма да бъде политически коректно чрез него да се налагат политики, които не са приоритет за сегашното мнозинство в парламента. Това обяви в интервю за Investor.bg председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя напомни за юридическата възможност страната ни да не навлезе без бюджет в новата година - с помощта на Закона за публичните финанси, който предвижда бюджетът да се изпълнява на части, за всеки месец по 1/12 от стария бюджет, докато не бъде приет нов такъв. „По-конкретно, ако до началото на годината бюджетът не бъде приет от парламента, приходите се събират в съответствие с действащите закони, а разходите и трансферите са с размер не по-голям от размера им за същия период на предходната година, т.е. за 2016 г. Тази разпоредба от закона обаче не може да се прилага за повече от три месеца, като в този срок не се включва времето, през което няма избрано Народно събрание", пояснява Стоянова. По думите ѝ проектобюджетът за догодина може да се използва за солидна основа на евентуален бъдещ кабинет. Според нея заложената рамка е достатъчно добра и няма нужда да се губи време да се прави изцяло от нулата

Facebook изкупува стари пароли

https://www.actualno.com/sciencelogy/facebook-izkupuva-stari-paroli-news_575196.html

Facebook е започнала да изкупува хиляди хакнати пароли от черния пазар. По този начин от компанията се надяват да вдигнат значително нивото си на сигурност, обяви CNet. Според членовете на отдела за сигурност на Facebook, тази политика дава своето положително отражение в социалната

Нов допълнителен пакет за Прима дава 150 минути за разговори към всички, 300 минути в мрежата на Мтел и 3000 MB интернет за 14,99 лева на месец

http://www.cross.bg/mtel-minyti-prima-1525641.html

/КРОСС/ Мтел предлага допълнителен пакет с включени разговори и мобилен интернет за потребителите на предплатената услуга Прима. С активирането му клиентите на Прима Универсален план ще получат 150 минути национални разговори, 300 минути в мрежата на телекома и 3000 MB мобилен интернет. Допълнителният пакет ще е наличен срещу 14,99 лева и ще важи 30 дни след активация. По този начин Мтел предлага много повече мобилен интернет за потребителите на Универсална Прима. Клиентите на предплатената услуга могат да се възползват и от редица други допълнителни пакет според своите нужди. Така например те могат да получат 100 допълнителни минути в мрежата на Мтел само за 0,99 лева, които могат да ползват в рамките на 15 дни. Клиентите на Универсална Прима могат да поръчат допълнителните пакети по много различни начини - чрез SMS на кратък номер 789, чрез Мтел менюто с набиране на *123#, в магазините на Мтел или през онлайн портала Мтел Зона.          

Преглед на варненския печат - 14 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=335939

"Ген. Румен Радев е петият президент", съобщава челото на варненския вестник "Черно море". Ген. Румен Радев ще е следващият президент на България. Така сочат първоначалните резултати от екзитпола на социологическа агенция “Галъп интернешънъл”, с която работи Investor Media Group.

Съдия не бе назначен за преподавател заради критиките си към Цацаров и ВСС

http://www.mediapool.bg/sadiya-ne-be-naznachen-za-prepodavatel-zaradi-kritikite-si-kam-tsatsarov-i-vss-news256503.html

Кандидатурата на реформаторски настроения съдия Петко Петков за преподавател в Националния институт на правосъдието (НИП) бе отхвърлена без мотиви, а единственото възможно обяснение са неговите критични позиции към главния прокурор Сотир Цацаров и Висшия съдебен съвет. Петко Петков беше заместник-министър на правосъдието в екипа на бившия правосъден министър Христо Иванов. След “опраскването“ на конституционната реформа той подаде оставка и се върна на работа в Софийския районен съд. Петко Петков кандидатства за позицията на преподавател на младши съдии в НИП и бе класиран на първо място в конкурса с 98.4 точки от 100 възможни, съобщава сайтът “Дневник“. Въпреки това той не е бил одобрен от управителния съвет на НИП. На негово място е сложена бившата прокурорка от Костинброд Полина Величкова, която е оценена с близо 20 точки по-малко от Петков. Петко Петков е ярък критик на сегашното състояние на прокуратурата. Той е един от застъпниците за създаване на прокуратурата по румънски модел. В началото на 2015 година в интервю за Mediapool Петков коментира, че сегашната българска прокуратура "оставя впечатление, че е орган за политическа саморазправа" . После той беше мъмрен от ВСС. Съдията обяви за незаконно и предаването на “гюлениста“ Абдула Бююл в Ердоган. Случаят на Петко Петков е показателен за овладяването на българската съдебна система. Неговата кандидатура за преподавател се отхвърля за втори път. Преди няколко месеца Петков не бе избран, защото имал ненаписани дела. Как се е стигнало до отхвърлянето му? Заседанието на Управителния съвет на НИП се е провело в петък, като на него са присъствали председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, деканът на Юридическия факултет на Софийския университет проф. Сашо Пенов, членът на Висшия съдебен съвет Мария Кузманова и главният прокурор Сотир Цацаров, съобщава “Дневник“. Три души не са присъствали - министърът на правосъдието Екатерина Захариева, председателят на Върховния административен съд Георги Колев и членът на ВСС Незабравка Стоева. Захариева е упълномощила да гласува от нейно име Сашо Пенов. Колев е упълномощил Мария Кузманова, а Незабравка Стоева – Цацаров. В Управителния съвет мнозинството във ВСС около Цацаров и Георги Колев във ВСС разполага с четири гласа срещу три на Захариева, Лозан Панов и Сашо Пенов. Това позволява блокирането на кандидатурата на всеки неудобен за статуквото магистрат.

ДОСТ победи ДПС в Турция, Цачева бие Радев навсякъде, освен в Чорлу

http://offnews.bg/news/n_1/n_639910.html

ДОСТ надви ДПС в Турция. за Цецка Цачева са гласували 21 658 души, а за Румен Радев 14 092 от изселниците ни. Това показват протоколите, качени на сайта на ЦИК.  Цачева е печели в Измир, където резултатът й в шестте секции е общо 5600 срещу 1941 гласа за Радев, в Истанбул с 4355 срещу 2921 гласа, в Бурса - с 5113 срещу 2605 и в Анкара с 669 на 221 бюлетини. Радев е победител в Чорлу, където в двете секции за него са гласували 2858 души срещу 973 за Цачева, и в секцията с Ергене - там води с 47 гласа. 

Окончателно:Двойно по-голяма подкрепа за Генерала във Великотърновско

https://www.24chasa.bg/region/article/5872415

Окончателно:Двойно по-голяма подкрепа за Генерала във ВеликотърновскоС 64.71% Румен Радев и Илияна Йотова печелят изборите във Великотърновска област областта, Цецка Цачева и Пламен Манушев са получили 30.92%, при 100% обработени протоколи от балотажа. За кандидат-президентската двойка, подкрепена от БСП са гласували 74 497 от общо 220 544 имащи право на глас в областта.

Борисов като каза А (оставка на кабинета), трябваше да каже и Б (оставка като лидер на партията)

http://www.cross.bg/ostavka-borisov-komentira-1525640.html

/КРОСС/ Мнозинството от избиртелите не издържаха на емоционалните флуктуации на един човек със спорен интелектуален багаж. Това нямаше да е така, ако политическия процес не беше толкова персонализиран.2 млн предпочетоха "напълно неизвестното" пред "повече от същото". И това не е заради някакви саморзрушителни инстикнти, а поради защитни такива. Така Страхил Делийски коментира резултатите от вота за президент у нас. Хората са гневни. Прогонването на Борисов (Господ здраве да му дава) обаче не е радикализация, а нормализация и демократизация. Новата оферта на Борисов и ГЕРБ (маж. избори, 120 деп.. 0 субс.) изглежда абсурдна, коментира във Фейсбук политологът. Борисов като каза А (оставка на кабинета), трябваше да каже и Б (оставка като лидер на партията). Той предпочете да го изграе по Станишевски. Задачата по излизането от политическата криза е споделено между политици и граждани. Стига последните да не се обидят като премиера в оставка, коментира още той..  

ЕС ще запази тясното си сътрудничество със САЩ при Тръмп

http://www.moreto.net/novini.php?n=335930

"Свиках неформална среща на външните министри на страните от ЕС. Договорихме се за тясно партньорство със САЩ на основа на нашите принципи, ценности и интереси", написа Могерини Външните министри на страните-членки на ЕС се договориха за необходимостта да се запази тясното сътрудничество със САЩ след избирането на Доналд Тръмп за президент, заяви ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.

Любомир Дацов: Оставката на правителството няма да доведе до проблеми с бюджета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273851_%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%94%D0%B0%D1%86%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9E%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%

 Оставката на правителството няма да доведе до сериозни проблеми с бюджета за следващата година. Около това мнение се обединиха икономисти и финансисти, съобщава БНР. При оставка на правителството има поне два варианта, смята Любомир Дацов. Първият е правителството да оттегли бюджета от парламента, както вече е имало подобен случай, и вторият – НС, ако то остане да работи, да приеме този бюджет, който ще бъде изпълняван от служебно правителство или новоизбран кабинет: Който и от двата варианта да се случи, няма чак толкова страшно, защото законът предвижда такъв случай – държавните институции не спират да работят, не спира плащането на пенсиите, просто няма допълнителни пари за нови политики. Бюджетът за следващата година не се различава много от тазгодишния и затова, дори да не бъде приет следващия месец и половина, това не би трябвало да представлява проблем, според Руслан Стефанов. "Много отдавна се чака да видим нещо по-значително от гледна точка на политики през бюджета, не едно почти автоматично повтаряне. Последните десетина години бюджетите се правят по един и същи начин, така че в това отношение не мисля, че ще има голяма драма, каза Руслан Стефанов. Според Лъчезар Богданов няма смисъл при оставка на правителството парламентът да полага усилие да приема бюджет, който ще се изпълнява от следващ кабинет и друго НС: Има възможност, съвсем законна, при промяна на политическата конструкция и воля на основните участници – дали това правителство или някакво друго – служебно, да похарчат доста повече до Коледа, всъщност отново да имаме бюджет с дефицит.


Японският износ насърчава по-силен ръст на БВП от очакванията

http://www.investor.bg/novini/130/a/iaponskiiat-iznos-nasyrchava-po-silen-ryst-na-bvp-ot-ochakvaniiata-228247/

И разходите на домакинствата, и капиталовите инвестиции, които заедно формират 70% от БВП, остават почти без изменение

„Независимая газета“: Владимир Путин няма да намали армията

http://www.cross.bg/armiyata-pytin-godini-1525639.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че през следващите години ще засилва отбранителните способности на страната, пише „Независимая газета". Той уточни, че армията е „боеспособна, тя е станала съвременна и високоефективна". „Ние ще продължаваме със структурните реформи и изменения, ще продължим с оптимизирането на числеността без масови съкращения", обясни държавният глава. Освен това Путин подчерта, че особено внимание ще бъде отделено на „такива компоненти като информатизацията, разузнаването в широкия смисъл на тази дума (не само агентурното разузнаване, а и техническото)". Така президентът потвърди изводите на експертите за това, че кардиналното намаляване на бюджетните разходи (почти с една трета) за отбрана за следващите три години няма да се отрази негативно на качествените показатели на армията. Основно внимание ще бъде отделно на структурните реформи „по род и вид на войските", а също така и на разработването на видове въоръжения на основата на нови физически принципи, предава "Фокус".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване