Един див Mustang от миналото

http://www.cross.bg/ford-mustang-model-1525867.html

/КРОСС/Свещеният граал на американските мускули завинаги ще бъде Ford Mustang - всеки Ford Mustang. Това е единственият модел на компанията, който привлича млади и стари почитатели, запознати с абсолютно всички разновидности. Този модел е малко по-различен и разработен специално от Мат Купър и неговите приятели от Autoworks International. Корените идват от далечната 67-а година на миналия век, но всички останало е променено. Под капака се крият два големи интеркулера, които доставят студен въздух на суперчарджърите върху 6.5-литровия V8 Ford Windsor двигател. Същият спокойно може да завърти всяко Dyno до 847 конски сили. Различната визия и сериозната мощност могат да спечелят вниманието на милионерите, а предишните доволни собственици също не могат да се оплачат - последният е Дан Гадзуриц. Возилото ще отиде на търг и мнозина се надяват, че цената ще достигне 1.3 милиона долара - точно толкова са били необходими за сглобяването.

Телефонният разговор между Путин и Тръмп предизвика паника в Брюксел

http://svetoven.pogled.info/news/79423/telefonniyat-razgovor-mezhdu-putin-i-tramp-predizvika-panika-v-bryuksel

/Поглед.инфо/ Телефонният разговор между президента на Русия Владимир Путин и избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп положи началото на "нова ера" в американо-руските отношения и предизвика паника сред лидерите на ЕС, пише Daily Express във вторник (15 ноември).

Синди Крауфорд се разделя с дома си в Малибу за $60 милки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273975_%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8+%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%83%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%B4+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F+%D1%81+%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D0

Синди Крауфорд търси 60 милиона долара за дома си в Малибу. Къщата има само 4 спални и собствен плаж. 

Къщата разполага с 4 спални, 4 бани, басейн, невероятна градина и гледка към океана. Интериорът е семпъл, с дървени елементи и натурални цветове - бежово, бяло и кафяво.

Сега Синди и съпругът и Ранди се надяват, че след извършените в дома промени ще го продадат на бързо и изгодно.

Сред известните им съседи ще бъдат Джулия Робъртс, Чад Смит от Red Hot Chili Peppers, Гуинет Полтроу и саксофонистът Кени Джи.

 

Сергей Игнатов: Избори до дупка няма да има

http://www.moreto.net/novini.php?n=336148

Избори до дупка няма да има, Бойко Борисов остава ключов играч в политиката. Такъв коментар даде бившия образователен министър Сергей Игнатов по повод оставката на кабината и повишаващата се възможност да има предсрочни парламентарни избори.

Преглеждат безплатно за хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622897

Лекарите специалисти от Българското дружество по белодробни болести се включват в Световния ден на хроничната обструктивна белодробна болест –  ХОББ, който тази година е 16 ноември. Събитията в страната са организирани съвместно с партньорската пациентска Асоциация на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ. Хроничната обструктивна белодробна болест е заболяване, което причинява възпаление в белите дробове, увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища. В резултат на тези промени се затруднява дишането. От ХОББ страда...

Православната църква почита Свети Матей

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622881

На 16 ноември църквата почита паметта на Свети Матей. Имен ден празнуват всички, които носят името Матей и Матю. За живота на светия евангелист Матей са запазени много малко сведения. Той бил брат на св. ап. Яков Алфеев и проповядвал Христовото учение, като ходил в много далечни страни - Персия, Мидия, Индия, Патрия. Преданието разказва, че той отишъл при един див народ с лоши обичаи. Там му се явил Бог, който му дал жезъл заповядвайки му да го забие в земята. Господ му обещал, че този жезъл ще роди плодове, а от корена му ще потече чуден извор...

Асфалтират пътя към пловдивския зоопарк

https://www.24chasa.bg/region/article/5876724

Асфалтират пътя към пловдивския зоопаркАдминистрацията на район "Западен" в Пловдив предприе мащабно преасфалтиране на улица "Отдих и култура", съобщи кметът Димитър Колев. Реконструкцията обхваща участъка от Пещерско шосе до разклона за Гребната база и е на площ от 720 квадратни метра. "За лошото състояние на настилката има получени няколко жалби в районното кметство.

Генералът, българите и чудесата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273974_%D0%93%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D1%82%2C+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8+%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0

 "Той отново извърши перфектно приземяване - този път в президенството. На втория тур на президентските избори 53-годишният бивш командващ на ВВС бе избран за нов държавен глава на България." Така германският "Тагесцайтунг" (ТАЦ) започва статията си за Румен Радев, за когото казва, че е роден през 1963 година в "образцовия социалистически град Димитровград". От публикацията читателите научават подробности за военната кариера на генерала - например, че е следвал и в САЩ. Изданието подчертава, че Радев възлага големи надежди на бъдещия американски президент Доналд Тръмп, който вече изрази готовност за диалог с Кремъл. ТАЦ не пропуска да отбележи, че във външнополитически план Радев се стреми към установяване на по-добри отношения с Кремъл. Новоизбраният български президент "възнамерява да положи усилия и за отменянето на европейските санкции срещу Русия", пише още изданието.

"Генерале!"

"Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) излиза днес със статия под заглавие "Генералът". В нея четем, че военното минало на Радев е изиграло ключова роля в предизборната кампания: "Неговите привърженици, а и журналистите го заговаряха с обръщението "генерале". Сред българското общество армията се радва на голямо уважение - за разлика от политиците. И Радев заложи именно на този факт от биографията си - че не е политик. Той се яви на тези избори като независим кандидат, но кандидатурата му бе издигната от БСП. А за тази партия се знае, че и 27 години след промените все още не е заличила напълно следите от комунистическото си минало. Това даде повод на премиера Борисов да нарече Румен Радев "представител на тоталитарните комунистически леви". И докато противниците му го наричаха "проруски кандидат", от редиците на десните екстремисти се чуваха обвинения, че бил американски агент", пише ФАЦ. По-нататък изданието посочва: "Румен Радев многократно е изтъквал, че принадлежността на България към ЕС и към НАТО е стратегическо решение без алтернатива. Но това не задължавало България да трупа врагове извън рамките на тези съюзи", пише ФАЦ и припомня следното изказване на Радев: "Еврофилията не означава непременно русофобия".

"Триумфът на приятелите на Путин"

Руският аспект е водещ в повечето публикации за избора на Радев. В много от тях се прави паралел със ситуацията в Молдова, тъй като и там победи кандидатът на опозиционните социалисти. "Берлинер Цайтунг" например излиза със заглавие "Очевидно желание за повече близост с Русия", а "Нойе Цюрхер Цайтунг" помества дори няколко публикации по темата. Едната е озаглавена "Триумфът на приятелите на Путин", а другата е със следното подзаглавие: "Приятели на Путин си извоюваха два президентски поста".

Карикатура от Сергей Елкин

Как Кремъл празнува победите на "своите" кандидати: карикатура от Сергей Елкин

"Нов световен ред" е заглавието на коментар, публикуван на страниците на ТАЦ. Авторката му Барбара Йортел посочва, че в момента руският президент Путин се радва на симпатии от всички краища на света. "След като бе ощастливен с победата на Доналд Тръмп, сега редица европейски държави започнаха да падат като презрели круши в скута на "този безупречен демократ" - и то без да му се налага да прибягва до обичайните руски методи: икономическо ембарго, газови войни и прочие", пише авторката на коментара, но подчертава: "Ако се абстрахираме от факта, че руската пропагандна машина функционира перфектно, все пак е редно да се запитаме: Какво се случи? Нима толкова много молдовски и български избиратели мутираха в убедени привърженици на Путин? Съвсем не. Изборните резултати в тези две страни са по-скоро израз на огромното разочарование и недоволство сред всички онези хора, за които примамливата европейска перспектива се оказа просто химера. Отговорността за това е на първо място на политическите елити в Молдова и в България. Техните представители безсрамно се обогатяват, като в същото време очевидно нямат желание да овладеят ужасяващата корупция. Вина има обаче и самият ЕС. (...) Случаят с България ясно показва, че членството в европейските структури далеч не е достатъчно, за да се гарантира демократичното развитие на съответната страна", коментира ТАЦ.

"Протестен вот"

За антиевропейските нагласи, породени от излъганите надежди за повече благосъстояние и демокрация, пише и "Ди Велт". "Ако съдим по резултатите от президентския вот, България изглежда като страна, която се обръща към руско-съветското минало и загърбва западно-либералното бъдеще. (...) Навремето Брюксел обеща на българите чудеса - и те му повярваха. Но както показаха резултатите от президентския вот, това доверие очевидно се изпарява", четем в коментара на "Ди Велт". А Райнхард Везер пише на страниците на ФАЦ следното: "Изходът от президентските избори в България и в Молдова изглежда на пръв поглед като двоен успех за Кремъл: и в двете страни се наложиха кандидати, които бяха окачествени като "проруски". Но не тук е съществената прилика: това, което се случи в неделя в двете страни, не беше толкова решение за геополитическата ориентация, колкото протестен вот срещу една политическа класа, смятана от тамошните общества за дълбоко корумпирана", четем в коментара на ФАЦ.

Лавров и Кери ще се срещнат в Перу

http://www.cross.bg/lavrov-keri-obsudyat-1525866.html

/КРОСС/Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров ще се срещнат, за да обсъдят санкциите срещу Русия и ситуацията в Сирия, предава Спутник. Двамата дипломати ще разговарят в Перу, където ще присъстват на срещата на Организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС). Според заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков срещата е планирана за 17 ноември. Кери и Лавров ще обсъдят наложените от Вашингтон санкции срещу Москва и ситуацията в Алепо, допълни Рябков.  

Пешеходка пострада при катастрофа в Благоевград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622883

Жена пострада на пешеходна пътека в Благоевград.Пътният инцидент е станал вчера около 18:05 часа в района на кръстовище на улица "Владо Черноземски" и улица "Иван Михайлов" в областния град. Лек автомобил „ВАЗ" с 60-годишен водач, извършвайки маневра на заден ход, блъска пресичаща пътното платно на обозначено за целта място, 66-годишна жена от град Благоевград. След извършен медицински преглед е установена фрактура на дясната подбедрица на пострадалата, която е транспортирана за лечение в УМБАЛСМ „Пирогов" в град София без опасност за живота....

Саудитска Арабия предупреди Доналд Тръмп да не блокира вноса на петрол

http://econ.bg/Новини/Саудитска-Арабия-предупреди-Доналд-Тръмп-да-не-блокира-вноса-на-петрол_l.a_i.732225_at.1.html

Саудитска Арабия предупреди новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, че ще рискува здравето на американската икономика, ако той осъществи...

Излезе брой 92 на списание "Българска наука"

http://www.cross.bg/naykata-spisanie-broii-1525860.html

/КРОСС/ В новия брой на списание "Българска Наука" ще намерите много разнообразна информация за науката по света и у нас. Разгледайте 92-и брой, за да научете повече! НаукаЕвропейска нощ на учените или проекта FRESH - 8Победителите в конкурса FRESH Video Photo! - 12 Софтуер, който разпознава лицето на всеки минувач, е готов за пазара. - 18Учени случайно откриха как да преобразуват въглероден диоксид в гориво - 20Демократизиране на науката - 22Растенията комуникират помежду си чрез мрежа от гъби- 27Животното, което живее 10 хиляди години - 36Награди в категориите „Наука" и „Морално лидерство и защита на околната среда" наJCI получиха учените Антония Хубанчева и Галя Петрова - 44Белите хроники на Витанов. Хроника № 8: Исак Нютон - 47 Географските информационни системи (ГИС) „проговарят" на български - 69 МедицинаНе се отказах от науката и професията на биолога - 77Промените в климата влошават алергиите - 83ДНК - много повече от обикновена „двойна спирала" - 86 БиологияДАФНИ - Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори - 90 ИсторияОбсадата на Константинопол (717-18г

Кабинетът "Борисов" на последно заседание днес (снимка)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5876721

Кабинетът "Борисов" на последно заседание днес (снимка)Кабинетът "Борисов" се събра на последно заседание. Очаква се в 14 часа днес парламентът да гласува депозираната от него оставка на кабинета. На заседанието присъства и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Малко преди началото тя проведе кратък разговор с правосъдния министър Екатерина Захариева. На последното си заседание министрите трябва да

Пуск на крилати ракети "Калибър" и "Оникс" по терористите в Сирия

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/79422/pusk-na-krilati-raketi-kalibar-i-oniks-po-teroristite-v-siriya

/Поглед.инфо/ Руското министерство на отбраната във вторник (15 ноември) публикува видео с пуска на крилати ракети "Калибър" и "Оникс" по обекти на терористите в Сирия, предаде ТАСС.

Данъчните ще борят ДДС измамите заедно с румънските си колеги

http://offnews.bg/news/n_1/n_640066.html

Представители на българските и румънските данъчни администрации се договориха за съвместни проверки на рискови стоки по границата между двете държави на среща във Велико Търново, съобщиха от НАП. Целта е да се засили сътрудничеството в областта на ДДС измамите и превоза на рискови стоки. Инспекторите от двете държави са постигнали съгласие да се проучат възможностите за пилотни съвместни проверки на граничните пунктове в Силистра и на Дунав мост 2 Видин-Калафат. Дискусиите са част от проект „Повишаване на административния капацитет на НАП в областта на контрола на вътреобщностната търговия чрез подобряване на взаимодействието между администрациите на държавите членки на ЕС в борбата с данъчните измами”, по Споразумение № OLAF/2016/D1/022 по програма „Hercule III“ на Европейската служба за борба с измамите (OLAF), По време на срещата във Велико Търново двете администрации обсъдиха още възможности за подобрен обмен на информация, както и начините за по-ефективно използване на двустранното споразумение от 2010 г. От румънска страна бе споделено, че след засилване на фискалния контрол от българските власти, е намалял значително трафикът на стоки, оформени под митнически режим 4200 от Турция, предназначени за северната ни съседка. За деветте месеца на 2016 г. звеното за фискален контрол в НАП е проследило движението на над 2 млрд. килограма рискови стоки, сред които плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, мляко и млечни продукти и др. Най-голям дял сред следените стоки имат плодовете и зеленчуците. Като пряк ефект от дейността на фискалния контрол за последните две години, НАП отчита 1,5 млрд. лв. ръст на данъчна основа при вътреобщностни придобивания, декларирана от фирми, осъществяващи внос на стоки с висок фискален риск. Звеното за фискален контрол в НАП беше създадено през 2014 г. със задача да контролира данъчните рискове при внос и търговия със стоки като плодове и зеленчуци, захар, брашно, месо и месни продукти, олио. Движението им на територията на страната се следи от екипи на приходната агенция на всички граници, както и от мобилни групи във вътрешността на страната.

Нови афганистанци и пакистанци засечени в кулско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622882

Вчера, при рутинна проверка служители на РУ-Кула засекли в центъра на крайграничното село Подгоре група от девет чужди граждани. За установяване на самоличност седем възрастни били задържани, на двама непълонелетни била предоставена полицейска закрила. Последвалите справки установили, че чужденците – граждани на Афганистан и Пакистан, имат регистрационни карти на бежанци. Съставени са им протоколи за предупреждение по чл.65 от ЗМВР във връзка с чл.30, т.6, 7 и 8 от Закона за убежището и бежанците. С обществен транспорт групата е изведена от обс...

България след понеделник: няколко сценария

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273973_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA%3A+%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%

 Ако не изберем Цецка Цачева, Коледа никога няма да дойде. Такава шега се подмяташе в социалните мрежи преди първия тур. Сега, когато отмина и вторият, повечето наблюдатели се държат така, сякаш не е ставало дума за виц, а за самата истина. Само че в кавър версия: щом Борисов подава оставка, значи сме осъдени да си останем и без Великден. Стига! Страната наистина е в криза, наистина е с проруски генерал на Дондуков 2 и без квазизападен генерал на Дондуков 1, но тази криза е много далеч от апокалипсиса, предвещаван тези дни в местната информационна среда.

Факти и хипотези

Ето няколко сигурни факта, които следват от оставката на Борисов. И няколко хипотези за развитието на политическия живот оттук нататък.

Първо, Росен Плевнелиев ще бъде президент до 22 януари 2017 година (освен ако не подаде оставка пред Конституционния съд, но такива заявки няма). А начинът, по който установи първи контакти с новоизбрания държавен глава, предвещава меко предаване на президентската власт.

Второ, до 22 януари 2017 година парламентът няма да бъде разпуснат (член 99 ал. 7 от Конституцията).

Трето, животът на този парламент може да продължи и след 22 януари 2017, като това зависи от една или повече от по-малките парламентарни групи: ДПС, РБ, ПФ, БДЦ-НС, АБВ, „Атака”. Ето защо:

По конституция президентът връчва три пъти мандат за съставяне на правителство. В първите два случая той възлага съставянето на кабинет на двете най-големи сили, но и двете (ГЕРБ и БСП) вече обявиха, че отказват. Третата сила се избира от президента. Няма пречка тази сила да успее да състави правителство, в резултат от което да управлява в следващите две години, без никакви предсрочни избори.

Тук не става дума за това дали подобно решение е добро или лошо, а дали е възможно. Възможно е при няколко условия, най-важни от които са две: ако ГЕРБ или БСП поискат да управляват “в сянка”, използвайки чужд мандат, и ако към този план бъдат привлечени няколко малки фракции и отделни депутати.

Татяна Ваксберг

Татяна Ваксберг

Четвърто, животът на сегашното правителство също не е изчерпан. Независимо от оставката, кабинетът „Борисов” може да остане на власт до края на януари 2017 - ако например президентът умишлено забави връчването на мандатите. Това забавяне ще зависи включително и от скоростта, с която ще работи Конституционният съд. В понеделник президентът попита съда дали президентската институция има право да насрочва избори, без да е разпуснат парламентът. Този въпрос не е пряко обвързан с обичайните три опита да се състави правителство, но би представлявал разбираемо извинение, ако президентът реши да забави нещата. Засега Плевнелиев не е давал повод за предположения, че цели някакво забавяне (дори обратното - моментално се обърна към КС и се срещна с новоизбрания президент, за да обсъдят евентуално служебно правителство), но единно желание на основните политически сили би могло да го подтикне към такова решение. Тази ситуация си има прецедент - правителството на Жан Виденов управлява в оставка от 28 декември 1996, когато парламентът я гласува, до 12 февруари 1997, когато беше избрано служебно правителство, излъчено от новоизбрания президент Петър Стоянов. В рамките на този период отиващият си президент Желев забави с един месец връчването на първия мандат.

Всички останали възможности вече са изговорени и обсъдени - евентуално създаване на служебно правителство, насрочване на избори (от настоящия или от следващия президент). Казано накратко: системата работи, Коледа и Великден не се отменят. Реалната заплаха от външнополитически завой с пагубни последици е част от избора на България, но не и смъртна присъда за институциите или пък знак за незабавно спиране на демократичния процес.

"Референдумът на Бойко"

Онова, което буди несигурност, е свързано със съвсем други въпроси. Не с това, че правилата са спрели да работят, а с това, че ГЕРБ и БСП искат да ги променят. Става дума за референдума, на който повечето българи поискаха мажоритарна система, за да “изметат” партиите. Но накрая се оказа, че партиите искат абсолютно същото - да се въведе въпросната “мажоритарна система”, която обаче не “измита”, а бетонира големите партии.

Думите на Борисов от деня на втория тур показват, че му се иска парламентът да приеме решенията от референдума именно сега, преди следващите избори, чието провеждане той самият ускорява с непоисканата си оставка. Борисов настоява в същите съкратени срокове да бъде взето и още едно решение - да се намали броят на депутатите, което пък е осъществимо само с поправка в Конституцията. Вече втори ден юристи и политолози обсъждат дали чисто технически сегашният парламент е в състояние да осигури тази внезапно пожелана поправка. Ето това е основание да се говори за криза, а не оставката на премиера - да заредиш обществената среда с трудно осъществим дневен ред и да очакваш той да бъде реализиран незабавно. Друг е въпросът, че “референдумът на Слави” трябва най-сетне официално да бъде преименуван на “референдума на Бойко”. За да си остане в историята с това много по-адекватно име.

Златна гривна на Иванка Тръмп разпали дебати в интернет (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622879

Златна гривна, носена от дъщерята на Доналд Тръмп Иванка по време на участие в телевизионно предаване в САЩ, разпали дебат за това как милиардерът ще съчетае функциите си на президент и бизнесмен, съобщи ДПА. Новото първо семейство: Три брака, пет деца и осем внуци (СНИМКИ) Тридесет и пет годишната Иванка е носила гривна на стойност 10 800 долара на компанията си "Иванка Тръмп Файн Джуълри" в интервю в недел...

10 малки неща, които значат много за жените

https://www.actualno.com/curious/10-malki-neshta-koito-znachat-mnogo-za-jenite-news_575627.html

Големите жестове и подаръци са добре дошли - кой не обича да бъде глезен от време на време? Но не са материалните предмети тези, които наистина ни доказват колко много означаваме за един мъж. Действията наистина говорят по-силно от думите (и цветята!). Ето и 10 малки неща, които

Неизвестен уби домашно куче

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622880

В РУ Лом е получен сигнал от жителка на село Ковачица, че е намерила кучето си умъртвено на кръстовището на ул. "45" и ул. "13" в селото. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група, при което е установено, че по главата на кучето има видими следи от наранявания с твърд предмет. Извършен е оглед и е образувано досъдебно производство по чл. 325 б от НК в РУ Лом.   ...

Преглеждат безплатно във Варна за Деня на хроничната обструктивна белодробна болест

http://www.moreto.net/novini.php?n=336153

Безплатни прегледи на белите дробове ще има днес по повод Деня на хроничната обструктивна белодробна болест, научи Moreto.net. Спирометрични изследвания ще се извършват от 13,00 до 15,00 часа в УМБАЛ „Света Марина", Клиника по белодробни болести.

Кражба на меден проводник остави жители на Златица без ток

https://www.24chasa.bg/region/article/5876716

Кражба на меден проводник остави жители на Златица без токСлужители на ЧЕЗ работят за възстановяване на електрозахранването на 196 домакинства в града Кражба на меден проводник, собственост на ЧЕЗ Разпределение България, остави без ток 196 домакинства и стопански потребители в гр. Златица тази сутрин. Екипи на ЧЕЗ работят за отстраняване на щетите и ще възстановят електрозахранването по най-бързия

Мъж си подпали колата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622877

Лек автомобил „Мерцедес Ц 220 Д“ е изгорял предишната нощ в Лом. Колата се е намирала в кв. "Хумата" и е собственост на А.А. от с. Ябълчево, общ. Руен, обл. Бургас. Екип на РСПБЗН Лом е потушил пожара, но колата е унищожена напълно. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група на РУ Лом, извършен е оглед и е образувано досъдебно производство по чл. 330, ал. 1 от НК. От проведените оперативно-издирвателни мероприятия служители на РУ Лом по "горещи следи" са установили, че пожарът е предизвикан умишлено от ползвателя на автомобила –...

Семейства от Бургас намаляват разходите за енергийна ефективност с европроект

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273972_%D0%A1%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%91%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%

 Семейства от Бургас могат да спестят част от средствата за енергийна ефективност, ако се включат в проекта „Фиеста“, съобщава морската община.

Проектът е финансиран по програма „Интелигентна енергия за Европа“. Той заработи през октомври 2014 г. и ще приключи през септември 2017 г.

Всеки, заявил своето участие в проекта, ще получи 10% отстъпка за проектиране, доставка на оборудване, монтаж на фотоволтаични инсталация; проектиране, доставка на оборудване, монтаж на термосоларна инсталация; безплатен оглед и консултация на място. 

 

Желаещите да се включат трябва да посетят сайта на проекта и да се запишат за безплатен енергиен анализ. Ще им бъде изпратен въпросник, който да попълнят.

Попълнилите въпросника ще участват в томбола с награди (домакински електроуреди от висок енергиен клас и LED крушки) и ще получат полезни съвети как да спестяват енергия.

До момента в рамките на проекта са извършени енергийни одити на над 100 бургаски семейства, изградено е и Соларното дърво на площад "Тройката".

Партньорството в рамките на проекта обхваща 19 организации от пет държави - България, Испания, Италия, Кипър и Хърватия. В България по проекта са ангажирани градовете Враца, Пазарджик и Бургас.

Семействата с деца са основната целева група на проекта, като целта е да се намалят тяхното енергийно потребление и свързаните с това вредни емисии.

Партньорите по проекта отбелязват, че през последните години домакинствата отчитат големи постижения в енергийната ефективност, но на тях се дължи 29% от крайното енергийно потребление в Европа.

Отоплението и охлаждането заемат 66% от общото енергийно потребление в жилищата и са най-големия разход за енергия сред повечето семейства.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Дончев: Оставката на правителството не е еднолично решение на премиера

http://www.cross.bg/donchev-pravoto-otbranata-1525865.html

/КРОСС/Оставката на правителството не е еднолично решение на премиера и е обсъдена от министрите. Това заяви пред БНР вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. „В политиката освен аритметиката и парламентарната политика, имат значение и други неща, като подкрепата, която чувстваш, моралното право да управляваш. Винаги сме се съобразявали и с тях. Когато е очевидно, че нямаш пълната подкрепа, губиш правото да управляваш. Не бива да се крепи само на това, че удържаш парламентарни позиции. Имаше обсъждане, не си спомням да е имало гласуване. Премиерът беше категоричен. Нито един политик, още по-малко държавник, има правото да се обижда на гражданите. Това е нелепо. Не може да има обида. Очевидно има белези, че това, което правим, не е докрай правилното или не се оценява по начина, по който очакваме. Моралът повелява да се оттеглим." Дончев допуска, че водената досега политика не се възприема от хората като докрай правилна. Това, според него, е част от причините за неуспеха на президентските избори. Дончев посочи като друга причина късното издигане на кандидатурата на Цецка Цачева. Негативен ефект, по думите му, е оказало и включването на Кристалина Георгиева в надпреварата за ООН. „От днешна гледна точка безспорно е нанесло щета. Все пак да припомня, че никой не е бил толкова глупав и безумен, за да си причинява подобен негатив

Фалстарт на делото срещу Ембака, съдията си направи самоотвод

https://www.24chasa.bg/novini/article/5876708

Фалстарт на делото срещу Ембака, съдията си направи самоотвод Делото срещу Емил Първанов - Ембака за убийството на магистрала "Струма" не успя да тръгне в Окръжен съд - Благоевград. Защитата на Първанов поиска отвод на съдията Петър Пандев заради съмнения в предубеденост и магистратът се самоотведе. Причината е, че преди 20-ина дни Ембака неволно блъснал личната кола на Пандев,

4 трика за по-лесно запомняне на имена

https://www.actualno.com/curious/4-trika-za-po-lesno-zapomnjane-na-imena-news_575341.html

Трудно запаметявате имена? Това може да ви постави в доста неудобни ситуации, особено ако общувате с много хора в професионално отношение. Има обаче няколко трика, които могат да ви помогнат, става ясно от материал, публикуван в LinkedIn. 1. Забавете темпото. Част от причината им

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622878

На 17 ноември 2016 г. (четвъртък), във връзка с подмяна на спирателни кранове на бул."Президент Линкълн",жк. „Овча купел", се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на:бул. „Президент Линкълн", ул. „Монтевидео", ул. „Гайтанци", ул. 315, ул.761, ул. „Промишлена" При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: до магазин „СБА";ОДЗ „Пролет" до бл.513. На 17 ноември 2016 г. (четвъртък)...

Отново разбиха информационно табло

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622876

В Първо РУ - Стара Загора е получен сигнал за повредено стъкло на информационно табло на спирка от градския транспорт в кв. "Кольо Ганчев". На място е установено, че неизвестен извършител с твърд предмет е повредил стъклото на информационното табло. По случая е образувано досъдебно производство. От пресцентъра на полицията информират и за задържан непълнолетен младеж, който е откраднал лек автомобил "Опел Кадет". Кражбата е извършена в Стара Загора, а по-късно автомобилът е открит в двор на къща в Мъглиж. Извършителят е привлечен като обвиняем ...

Американска кметица подаде оставка заради расистки коментар за Мишел Обама

http://www.mediapool.bg/amerikanska-kmetitsa-podade-ostavka-zaradi-rasistki-komentar-za-mishel-obama-news256596.html

Кметицата на малък град в Западна Вирджиния подаде оставка във вторник заради коментар под публикация във Фейсбук, в която първата дама на САЩ Мишел Обама е наречена "маймуна на токчета", съобщи Ройтерс.   Бевърли Уолинг, кмет на Клей - градче с около 500 жители на 42 км североизточно от столицата на щата Чарлстън, попадна под прицел заради коментар под публикация на директорката на "Клей каунти дивелъпмънт корпорейшън" Памела Тейлър.    В реакция на избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ Тейлър написала: "Ще бъде приятно отново да имаме елегантна, красива и достойна първа дама в Белия дом. Уморих се да гледам маймуна на токчета". Кметицата коментирала публикацията с думите: "Зарадва ме, Пам".    Публикациите бяха изтрити по-късно, но циркулираха масово в социалните медии. Кметицата е подала оставка във вторник, а директорката на финансираната от правителството организация "Клей каунти дивелъпмънт корпорейшън" е подала оставка още в петък.   Онлайн петиция с настояване за отстраняването на двете жени бе събрала 150 000 подписа до вторник следобед.   Кметицата се извини за коментара си, като заяви, че не е имала намерение да прозвучи расистки.    По нейни думи коментарът имал за цел само да изрази радост от промяната в Белия дом.

Пожар в детска градина в Шумен

https://www.24chasa.bg/novini/article/5876700

Пожар в детска градина в ШуменПожар е горял в детска градина на ул. "Цар Освободител" в Шумен, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Шумен. „ В 11.09 часа вчера в дежурната част на РД "Пожарна безопасност и зашита на населението" е получено съобщение за пожар в котелно помещение на детска градина в Шумен. Веднага е изпратен противопожарен екип.

"Россия 24" във филм за България: София е "най-руският град в Европа"

http://svetoven.pogled.info/russia/news/79421/rossiya-24-vav-film-za-balgariya-sofiya-e-nai-ruskiyat-grad-v-evropa

/Поглед.инфо/ Снимачен екип на журналистът и документалист Аркадий Мамонтов обиколи България и видя как живеят хората тук днес и колко добре и с голяма любов се отнасят те към руснаците.

В онкоболницата оказват психопомощ на пациентите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622875

Общинската онкологична болница във Варна стартира първата по рода си в България програма за специализирана психосоциална подкрепа на онкологично болни пациенти. Щатен психолог и четирима доброволци работят по световните стандарти за оказване на помощ на болни от рак и техните близки. Направлението за психосоциална подкрепа на онкологични пациенти е създадено в началото на юли. Изразява се в специализиран кабинет в диагностично-консултативния блок с постоянно присъствие на онкопсихолог в него. На всеки пациент с диагностицирана злокачествена бол...

Турция и Израел размениха посланици

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/11/16/2864994_turciia_i_izrael_razmeniha_poslanici/?ref=rss


Турция е назначила съветника в министерството на външните работи Кемал Йоктем за посланик в Израел, предаде турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган говори на летището в Анкара, преди да отпътува на посещение в Пакистан. Вчера бе съобщено и за аналогичен ход от страна на Израел, предава БТА.

Двустранните стъпки идват, след като това лято Анкара и Тел Авив се договориха да прекратят продължилата 6 години...

В Бургас търсят млади лелки за детските градини

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/AHKMU8zCYes/

Община Бургас се старае да осигури през европейските програми трудова заетост за младите хора. Най-спешна е нуждата от помощник-възпитатели и помощник-готвачи в детските градини, наричани у нас общо и с най-добро чувство “лелки”. Това е една добра възможност за професионален старт на младежи до 29 години. Децата на Бургас са умни, а в забавачниците работят прекрасни колективи.

Поканата е отправена по проект №BG05M9OP001-1.002-0041-С01 “Активиране на младежи от уязвими групи към обучение и заетост на територията на Община Бургас”, финансиран по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-1.002 “Активни”, Приоритетна ос 1 “Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места, до края на месец ноември 2016 г.”. Община Бургас набира младежи до 29-годишна възраст, които през последните минимум 4 месеца не са ангажирани с обучение, образование или са извън работна заетост, а през последните 12 месеца не са регистрирани в дирекция “Бюро по труда”. Одобрените кандидати ще бъдат включени в обучения за придобиване на професионална квалификация по следните професии: градинар, барман, работник поддръжка на сгради, помощник-възпитател, помощник-готвач и социален асистент.

При редовно посещение на занятията са предвидени стипендии в размер 10 лв. на ден. След приключване на обученията, на кандидатите ще бъде осигурена работа за период от 6 месеца при следните работодатели: ОП “Туризъм”, ОП “Летен театър, фестивали и концерти”, ДГ “Морска звезда”, ДГ “Звездица Зорница”, ДГ “Звънче”, ДГ “Калина Малина” – кв. Ветрен, ДГ “Ран Босилек”, ДГ “Славейче”, ДГ “Надежда”, ДГ “Изгрев”, ДГ “Моряче”, ДГ “Веселушко”, ДГ “Ханс К. Андерсен”, ДГ “Калинка” – кв. Рудник с филиал в кв. Черно море, ДГ “Синчец” с филиал в кв. Горно Езерово, ДГ “Слънце”, ДГ “Здравец”, ДГ “Детелина” с филиал “Светулка” в гр. Българово, ДГ “Теменуга” – с. Равнец.

След изтичане на срока, в който е осигурена заетост, съответният работодател си запазва правото по своя преценка, в зависимост от степента на удовлетвореност от демонстрираните качества и професионални резултати при изпълнения на служебните задължения на наетите служители, да им предложи постоянна заетост.

С изпълнение на настоящия проект ще се даде възможност неактивните младежи да получат нужното образование, подходяща работна заетост и да натрупат професионален опит, които са основна предпоставка за успешна дългосрочна реализация на трудовия пазар и пълноправно участие в обществения живот.

Кандидатите могат да заповядат от утре в Община Бургас, централна сграда – стая 208, при Таня Урумова – старши експерт в Дирекция “Образование и демографски въпроси”. За информация: тел. 056/907 228, тел. 0885 983 782.

Преглед на икономическите теми в печата, 16 ноември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-16-ноември_l.a_i.732224_at.1.html

"Haĸaзaниeтo нa ГEPБ - cлeд тяx и пoтoп" Aĸo няĸoй няĸъдe пo cвeтa e тъpceл ĸyтия, пoдoбнa нa ĸyтиятa нa Πaндopa, в ĸoятo ca cъбpaни вcичĸи нaши...

Представят съвременни средства за управление и визуализация на технологични процеси

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622874

„B&R Bernecker + Rainer Industrie-Elektronik Ges.m.b.H.” заедно с „Актив Ел Инженеринг” ООД организират обучителен семинар във връзка с производството и предлагането на пазара на нови средства за управление и визуализация на технологични процеси в областта на индустриалната автоматика. Австрийската компания B&R Bernecker + Rainer Industrie-Elektronik Ges.m.b.H. е един от световните лидери в производството на средства за автоматизация, като програмируеми контролери, операторски панели, серво и стъпкови задвижвания, и мотори, индустриални компютр...

Заетостта в лондонските хотели намалява до нивата от финансовата криза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273971_%D0%97%D0%B0%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B2%

 Луксозна двойна стая в четиризвезден хотел в Кенсингтън струва само 5 паунда повече от обикновена стая с две единични легла в намиращ се наблизо хостел на фона на рязкото намаляване на заетостта в лондонските хотели след референдума за Brexit, пише британският вестник Independent.

Паудът поевтиня с повече от 10 на сто спрямо еврото и долара след вота през юни, което би трябвало да прави Великобритания по-атрактивна за чуждестранните туристи. Резервациите в Лондон обаче - двигателят на британския туризъм, се сринаха.

Предварителните данни от глобално проучване на хотелските услуги, проведено от STR и анализирано от Independent, показва, че броят на празните хотелски легла се е увеличил с повече от една трета през октомври в сравнение с година по-рано. Средните цени са намалели със 7,7 на сто до под 150 паунда на вечер. 

Заетостта в хотелите в столицата на Великобритания през октомври е била 85%, като намалява спрямо 89% през същия период на миналата година. Това е най-ниското месечно ниво от 2008 г., когато започна финансовата криза, отбелязва изданието.

Спадът през октомври е и най-резкият за един месец от 2001 г. насам.

Търсенето е намаляло и през седмицата, и през почивните дни. Изследването показва още, че по-често гостите на града през делнични дни са там по работа, макар че през уикенда продължава да има повече туристи.

От Олимпиадата през 2012 г. броят на чуждестранните туристи в Лондон се е увеличил с една пета. През миналата година градът е бил посетен от 36,1 млн. туристи, като малко над половината са чуждестранни гости. Средно посещението на Лондон излиза около 1000 паунда на човек.

Последните прогнози на компанията за реклама на града London & Partners показват, че в дългосрочен план туризмът в Лондон ще става все по-популярен. Очаква се 22,4 млн. чуждестранни туристи да посетят града към 2020 г.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Миглена Иванова

САЩ закъсаха в световните квалификации след тежка загуба от Коста Рика

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/16/2864978_sasht_zakusaha_v_svetovnite_kvalifikacii_sled_tejka/?ref=rss




Футболистите на САЩ са озоваха в тежка ситуация в световните квалификации, след като претърпя тежко поражение с 0:4 при гостуването на Коста Рика.

Американците допуснаха втора загуба от два мача и заемат последното място в зона КОНКАКАФ с голова разлика 1:6.

Tимът на Юрген Клинсман се надяваше на положителен резултат след поражението от Мексико (1:2) преди четири дни, но вместо това си усложни задачата за класиране на мондиала в Русия.

САЩ и Коста...

Хората от Младост: Тук няма да се копае

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273970_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%9C%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%3A+%D0%A2%D1%83%D0%BA+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B5

 Жителите на столичния квартал „Младост“ се обявиха категорично против застрояването на малкото останали поляни в района. Тази вечер те се събраха на протест срещу започналото строителство на голям жилищен блок, който ще отнеме голяма част от зелена площ в „Младост“ 1. 

И през деня жители на квартала бяха край строежа, твърдо решени да го спрат.

Новоизбраният кмет на района Десислава Иванчева, която също дойде на протеста, смята, че е възможно строителството на сградата да бъде спряно.

„Когато има несъгласие на гражданите за строеж в междублоково пространство, освен че строителството трябва да е законосъобразно, то трябва да е и целесъобразно“, каза Иванчева, която спечели частичните местни избори с обещанието да спре строежите в района. 

Тя обясни пред репортери, че утре ще разговаря с главния арх. на София Здравко Здравков, който е подписал разрешителното за строеж.

Ясно заявяваме, че гражданите от района не желаем да бъде застроена тази зелена площ, тук блоковете са много и пространството не е достатъчно, обясни Иванчева.

По думите й фирмата е получила разрешение за строеж на 25 юли 2016 г. – дни преди началото на протестите в „Младост“.

Очаква се протестите да продължат.
 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

НАСА обяви, че Марс ще бъде колонизиран до 2030 година

http://www.mediapool.bg/nasa-obyavi-che-mars-shte-bade-koloniziran-do-2030-godina-news256595.html

Американската космическа агенция НАСА публикува в сряда амбициозен план за колонизиране на Марс. Според агенцията до 2030 година там ще има присъствие на хора, които ще живеят, без да са пряко зависими от Земята, съобщи Нова телевизия. Дългото пътуване към Марс и стартът на постоянната колония са разделени на три фази. Непосредствено през следващото десетилетие учените ще търсят начини да преодолеят космическата радиация, която е пагубна за всяко живо същество. "Съвсем скоро ще видим американски астронавт на Марс. Никога не сме били толкова близо до този исторически момент", заяви Чарлз Болден от НАСА. Агенцията вече работи по нов тип космически кораби, които ще използват, освен класическо гориво и слънчева енергия.

Методи Андреев от ГЕРБ си призна, че гласувал за Трайчо Трайков. Кой още?

https://www.24chasa.bg/novini/article/5876674

Методи Андреев от ГЕРБ си призна, че гласувал за Трайчо Трайков. Кой още?В централата на ГЕРБ са втрещени от признанието на депутата си Методи Андреев, че е гласувал за Трайчо Трайков, а в същото време укорява Борисов, че е подал оставка и му дава съвети. „Не съм съгласен с оставката на премиера, той има мнозинство в парламента" - каза Методи Андреев. Според него „заявката за оставка мобилизира хората и те тръгнаха на

Отбелязваме Деня без загинали пешеходци

http://www.moreto.net/novini.php?n=336149

6 ноември се отбелязва като Ден без загинали пешеходци. По този повод в столицата и страната се организират различни прояви, които ще акцентират на безопасността на пешеходците. Тази година акцентът е върху най-малките. От началото на годината досега у нас са загинали 32 деца - повече отколкото през цялата 2015 година, а други 1015 са ранени.

Национална кампания "Рано ми е!" стартира днес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622873

На Международния ден на толерантността – 16 ноември, Български фонд за жените организира националната кампания „Рано ми е“, насочена към превенция на ранните бракове и ранното отпадане от училище и за нуждата от въвеждане на здравно и сексуално образование в учебната програма. Фондът подкрепя серия от събития в 7 български града, а партньори по проекта са младежките клубове към организациите „Голям брат, голяма сестра - България“ – Пловдив, сдружение „ГЛОУ“ – Велико Търново, читалище „Умение 2003“ – Ямбол, спортен клуб „Изида-Свиленград“, „Еком...

Американците засилват интереса си към сделки с имоти в чужбина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273969_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D1%81

 Интересът на американците към имоти в чужбина се е увеличил значително, след като Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, съобщава онлайн изданието globalpropertyguide.com.

Канадската асоциация на брокерите на имоти съобщава за троен ръст на уеб трафика от САЩ само за няколко дни след вота.

През ноември миналата година например около 10 400 американци дневно са търсили имоти в Канада. През последните дни запитванията са се увеличили до почти 30 хил., като продължават да постъпват нови.

„Все още е рано да си правим изводи какво означава това за пазара на имоти в Канада. Никой не може да каже и как това ще се отрази на по-широката канадска икономика“, коментира Грегъри Клъмп, старши икономист на организацията.

Водещият портал за имоти на Нова Зеландия също отчита силен ръст на трафика от Америка – над пет пъти спрямо миналата година. Американците се интересуват най-вече от жилища в Оукланд, Уелингтън, Нортланд и Отаго.

Така потенциалните купувачи от САЩ вече са втората най-голяма група участници на пазара в страната след купувачите от Австралия.

Интересът на американците към имотите в Австралия също се засилва. От водещите агенции за имоти в страната посочват, че запитванията се увеличават не само от САЩ, но като цяло от целия свят заради фокуса на инвеститорите върху дестинациите убежища.

„Победата на Тръмп засилва политическите рискове пред инвеститорите, което се отразява негативно на капитала и очакваната възвръщаемост. Това превръща инвестицията в Австралия в атрактивна опция, включително и за богатите физически лица, които търсят жилище за инвестиция“, коментират от компанията за имоти LJ Hooker.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Двама убити при стрелба на летището в Оклахома сити

http://www.mediapool.bg/dvama-ubiti-pri-strelba-na-letishteto-v-oklahoma-siti-news256594.html

Двама души са мъртви след стрелба на летището в Оклахома сити - столицата на американския щат Оклахома, предаде Нова телевизия. Мъж е застрелял 52-годишен служител на местна авиокомпания. По-късно нападателят е открит в колата си с огнестрелна рана в главата. Основната версия е самоубийство. Няколко часа след стрелбата летището в града е възобновило работа.

Броят на загиналите при тероризъм е намалял през 2015 г, сочи изследване

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/11/16/2864975_broiat_na_zaginalite_pri_terorizum_e_namalial_prez/?ref=rss


Броят на смъртните случаи в следствие на терористична дейност е намалял с 10% през миналата година – първият регистриран спад от 2010 г. Това показва глобален индекс, който проследява актове на насилие и жестокост, извършени от недържавни субекти, съобщава "Гардиън".

Според авторите на изследването спадът се дължи най-вече на усилията за противодейстие на групировките "Боко Харам" и "Ислямска държава" съответно в Нигерия и Ирак. Въпреки това поради разширяване на дейността на двете...

ЕЦБ предупреди банките да не поемат прекомерен риск в името на печалбата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273968_%D0%95%D0%A6%D0%91+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B

 „Банките от еврозоната могат да бъдат по-устойчиви, отколкото преди дълговата криза в Европа, но слабата доходност повдига опасения, че кредиторите поемат твърде много рискове в търсене на печалба", предупреди Сабин Лаутеншлегер от Изпълнителния съвет на Европейската централна банка, цитирана от Ройтерс.

„Жизнеспособността на бизнес моделите в момента е една от основните точки във фокуса на вниманието“, заяви Лаутеншлегер. „Ние трябва да предпазим банките от изкушението да насърчават своите печалби чрез поемането на прекалено голям риск“, подчерта тя.

По думите й прекаленото търсене на доходност лесно може да доведе до нови проблеми за банките и за финансовата система като цяло. 

„И на фона на ниската рентабилност, голяма ликвидност и висока конкуренция, това не е само хипотетичен проблем“, обясни Лаутеншлегер. 

Още през март ЕЦБ призовава банките да разнообразят източниците си на приходи. „Банките, които се затрудняват да отчетат добра печалба в среда на ниски лихвени проценти, трябва да диверсифицират източниците си на приходи“, заяви тогава Лаутеншлегер. 

„Не е моя задача да намеря жизнен бизнес модел за всяка банка, но диверсифицирани източници на приходи винаги са добро решение“, казва тя. „Виждате, че банките увеличават приходите от такси и че променят бизнес модела си към по-кратък матуритет, когато кредитират, така че да могат въведат промени бързо, когато лихвените проценти се променят отново“, допълва Лаутеншлегер.

ЕЦБ определи печалбите на банките за основен приоритет през 2016 г., след като финансовите институции се насочиха към по-рискови пазари в търсене на приходи заради слабия икономически растеж и продължителния период на ниски лихвени проценти. 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Виктория Тошкова

Премиерът и 11 министри се връщат в парламента, 12 депутати излизат

http://www.cross.bg/ministur-depytati-parlamenta-1525864.html

/КРОСС/Премиерът Бойко Борисов отново ще седне на депутатската банка и ще стане един от 240-те депутати, които коват законите. Заедно с него бутоните ще трябва натискат още 11 министри от кабинета. По Конституция министрите, които са отишли в правителството от парламента, след оставка се връщат отново в Народното събрание. Сред другите, които ще търкат депутатските банки и ще се регистрират за присъствие в залата, са и партийните лидери в коалицията - председателят на СДС Божидар Лукарски, който вече няма да е икономически министър, шефката на ДБГ Меглена Кунева, която няма да е вицепремиер и министър на образованието и лидерът на БЗНС Николай Ненчев, който вече няма да е военен министър. В парламента, в групата на РБ, ще се върне и здравният министър Петър Москов. Като депутати вече ще работят и вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова, регионалният Лиляна Павлова, министърът на културата Вежди Рашидов, на транспорта - Ивайло Московски, на екологията Ивелина Василева. Народни представители ще са и министърът на спорта Красен Кралев, както и на земеделието Десислава Танева. Връщането на министрите ще предизвика сериозни рокади в парламента, защото 12 депутати от РБ и от ГЕРБ ще трябва да напуснат Народното събрание. 4-ма от тях са реформатори и 8 гербаджии, пресмята "24 часа". Сред избраниците, които си стягат багажа, е шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев, както и Антони Тренчев, и двамата са от ДБГ

Слабо земетресение в Македония

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622870

Земетресение с магнитуд 3,4 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Македония, близо до границата с Гърция. Земният трус е усетен в 8.38 ч. тази сутрин с епицентър на 19 км южно от Стар Дойран в Македония и на 154 км югоизточно от Скопие, с дълбочина 10 км. Няма данни за материални щети. Източник: БГНЕС  ...

Генералът, българите и чудесата

http://offnews.bg/news/n_1/n_640065.html

"Той отново извърши перфектно приземяване - този път в президенството. На втория тур на президентските избори 53-годишният бивш командващ на ВВС бе избран за нов държавен глава на България." Така германският "Тагесцайтунг" (ТАЦ) започва статията си за Румен Радев, за когото казва, че е роден през 1963 година в "образцовия социалистически град Димитровград". От публикацията читателите научават подробности за военната кариера на генерала - например, че е следвал и в САЩ. Изданието подчертава, че Радев възлага големи надежди на бъдещия американски президент Доналд Тръмп, който вече изрази готовност за диалог с Кремъл. ТАЦ не пропуска да отбележи, че във външнополитически план Радев се стреми към установяване на по-добри отношения с Кремъл. Новоизбраният български президент "възнамерява да положи усилия и за отменянето на европейските санкции срещу Русия", пише още изданието. "Генерале!" "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) излиза днес със статия под заглавие "Генералът". В нея четем, че военното минало на Радев е изиграло ключова роля в предизборната кампания: "Неговите привърженици, а и журналистите го заговаряха с обръщението "генерале". Сред българското общество армията се радва на голямо уважение - за разлика от политиците. И Радев заложи именно на този факт от биографията си - че не е политик. Той се яви на тези избори като независим кандидат, но кандидатурата му бе издигната от БСП. А за тази партия се знае, че и 27 години след промените все още не е заличила напълно следите от комунистическото си минало. Това даде повод на премиера Борисов да нарече Румен Радев "представител на тоталитарните комунистически леви". И докато противниците му го наричаха "проруски кандидат", от редиците на десните екстремисти се чуваха обвинения, че бил американски агент", пише ФАЦ. По-нататък изданието посочва: "Румен Радев многократно е изтъквал, че принадлежността на България към ЕС и към НАТО е стратегическо решение без алтернатива. Но това не задължавало България да трупа врагове извън рамките на тези съюзи", пише ФАЦ и припомня следното изказване на Радев: "Еврофилията не означава непременно русофобия". "Триумфът на приятелите на Путин" Руският аспект е водещ в повечето публикации за избора на Радев. В много от тях се прави паралел със ситуацията в Молдова, тъй като и там победи кандидатът на опозиционните социалисти. "Берлинер Цайтунг" например излиза със заглавие "Очевидно желание за повече близост с Русия", а "Нойе Цюрхер Цайтунг" помества дори няколко публикации по темата. Едната е озаглавена "Триумфът на приятелите на Путин", а другата е със следното подзаглавие: "Приятели на Путин си извоюваха два президентски поста". "Нов световен ред" е заглавието на коментар, публикуван на страниците на ТАЦ. Авторката му Барбара Йортел посочва, че в момента руският президент Путин се радва на симпатии от всички краища на света. "След като бе ощастливен с победата на Доналд Тръмп, сега редица европейски държави започнаха да падат като презрели круши в скута на "този безупречен демократ" - и то без да му се налага да прибягва до обичайните руски методи: икономическо ембарго, газови войни и прочие", пише авторката на коментара, но подчертава: "Ако се абстрахираме от факта, че руската пропагандна машина функционира перфектно, все пак е редно да се запитаме: Какво се случи? Нима толкова много молдовски и български избиратели мутираха в убедени привърженици на Путин? Съвсем не. Изборните резултати в тези две страни са по-скоро израз на огромното разочарование и недоволство сред всички онези хора, за които примамливата европейска перспектива се оказа просто химера. Отговорността за това е на първо място на политическите елити в Молдова и в България. Техните представители безсрамно се обогатяват, като в същото време очевидно нямат желание да овладеят ужасяващата корупция. Вина има обаче и самият ЕС. (...) Случаят с България ясно показва, че членството в европейските структури далеч не е достатъчно, за да се гарантира демократичното развитие на съответната страна", коментира ТАЦ. "Протестен вот" За антиевропейските нагласи, породени от излъганите надежди за повече благосъстояние и демокрация, пише и "Ди Велт". "Ако съдим по резултатите от президентския вот, България изглежда като страна, която се обръща към руско-съветското минало и загърбва западно-либералното бъдеще. (...) Навремето Брюксел обеща на българите чудеса - и те му повярваха. Но както показаха резултатите от президентския вот, това доверие очевидно се изпарява", четем в коментара на "Ди Велт". А Райнхард Везер пише на страниците на ФАЦ следното: "Изходът от президентските избори в България и в Молдова изглежда на пръв поглед като двоен успех за Кремъл: и в двете страни се наложиха кандидати, които бяха окачествени като "проруски". Но не тук е съществената прилика: това, което се случи в неделя в двете страни, не беше толкова решение за геополитическата ориентация, колкото протестен вот срещу една политическа класа, смятана от тамошните общества за дълбоко корумпирана", четем в коментара на ФАЦ. Дойче веле

Зам.-шефът на хасковската прокуратура номиниран за член на ВСС

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622871

Розалин Трендафилов, заместник-окръжен прокурор на Хасково, е номиниран за член на Висшия съдебен съвет от прокурорската квота. Това става ясно от официалния сайт на съвета. Номинацията на Трендафилов засега е единствена. Процедурата за избор на нов член на ВСС бе започната след смъртта на прокурор Камен Ситнилски, като неговото място във ВСС трябва да бъде заето от друг прокурор. Розалин Трендафилов работи в държавното обвинение от 1977 година. Бил е ръководител на Районната прокуратура в Димитровград и на Окръжната в Хасково.   ...

Die Welt: Как Путин работи над Ренесанса на Източния блок

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273967_Die+Welt%3A+%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D0%A0%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%B

 Румен Радев е бивш военен, пилот на изтребител. Изтребител за НАТО - в крайна сметка родината му България е част от западния съюз от 2002 г. Сега Радев е новият президент на България, а мнозина поставят под въпрос доколко той се чувства ангажиран към Запада и неговия военен съюз.

Генерал-майорът от запаса иначе се застъпва за „прагматични отношения с Русия" и иска да балансира членството в ЕС и НАТО с приятелски отношения към Москва. Така победителят от изборите в югоизточната европейска страна е поредният, по-мощен изразител на една тенденция, които коварно се осъществява отдава – тенденцията на разширяването на руското влияние в много страни от Източна Европа и на Балканите, пише в свой водещ материал германският всекидневник Die Welt.

Полша, страните от Прибалтика и Румъния се страхуват от Русия и се чувстват заплашени от новата експанзия на Владимир Путин. Но и в много други страни, от Чехия до Унгария и Сърбия, проруските сили засилват влиянието си.

Бъдещият американски президент Доналд Тръмп може да стане причина за засилване на тази политика. В бъдеще САЩ може да бъдат по-малко груби в намесата си, ако страните в периферията на Европа се сближават с Владимир Путин.

Някои се опасяват от нов "призрачен Ренесанс" на Източния блок – руска сфера на влияние, което се ориентира към границите на бившата съветска сфера на влияние - до границите на Германия. Фактът, че Русия иска да постигне това, не е тайна, а също и средствата, които Путин използва за постигането на тази цел, са съвсем ясни. Основното оръжие на Кремъл са природният газ, външната търговия и укрепването на радикални националистически сили в Европейския съюз.

И в България има индикации за това. Тук под управлението на новия президент може да се стигне до промяна в българската външна политика. До край на лоялността към Брюксел и Вашингтон и постигане на нов прагматизъм в отношенията с Русия.

Онова, което често се пренебрегва, е фактът, че страни като България са много по-зависими от Русия, особено в икономическо отношение. Там европейските санкции срещу Москва се отразят много по-силно.

Ембаргото вреди на целия регион - с изключение на Сърбия, която не е член на ЕС и която все още не е въвела санкции. И тези загуби нанасят много повече щети и на сравнително бедните страни в Изтока, отколкото на по-заможните европейци на Запад. Държавите зависят много повече от руския природен газ, в частност и България, отколкото Западът.

В продължение на дълго време тези страни бяха силно заинтересовани от проекта „Южен поток" - газопровод, който ще заобикаля Украйна през Турция. Но САЩ и ЕС се противопоставят на проекта. Те се страхуват, че с газопровода Русия ще разшири влиянието си в Европа, и ще отслаби страните от Източна, заобикаляйки Полша и Украйна.

И така – под натиска на Запада проектът за газопровода се провали. Въпреки това американците и европейците не предоставят засега убедителни алтернативен подход за енергийната сигурност на страните от Югоизточна Европа. В същото време хората в региона и сами виждат, че самата Германия директно купува руски газ чрез проекта „Северен поток“ през Балтийско море, заобикаляйки Украйна.

Дали не се оказва, че Югоизточна Европа трябва така да плати политическата цена за ограничаване на руската експанзия, която Германия не иска да плати. Така расте и горчивината, говори се и за „лицемерието" на „западняците".

Междувременно Русия възнамерява да доставя газ през Турция чрез нов проект, наречен „Турски поток" - версия на плана, предвиждащ тази газ да премине през Гърция - но да се заобиколи България, вероятно защото страната е послушна към изискванията на ЕС и САЩ. Досега.

Българското правителство на премиера Бойко Борисов подаде оставка след поражението на президентските избори, не на последно място и защото прекалено много от собствените му избиратели са гласували за Радев. Дали изборите през пролетта може да доведат до стабилно правителство далеч не е сигурно. Въпреки това обаче динамиката сочи за вероятно засилване на критичните към ЕС сили - социалистите и националистите.

Към това следва да се добави факта, че Русия инструментализира радикални малки групи и партии – в левия и десния сектор, в много страни от бившия съветски блок, като Словакия или Чехия. Да не говорим за Сърбия и Балканите. Наскоро лидер на малка дясна група в Унгария, наречена „Маджарски Национален Фронт 1989 г." застреля полицай и рани тежко още един. За групата се твърди, че поддържа много ясни връзки с Русия.

Също така и уеб сайт на групата очевидно се управлява от Русия. Пропагандни страници със сензационни, объркани твърдения се появяват като гъби след дъжд, което свива значението на традиционните медии. Русия оперира много такива сайтове във всички страни от бившия Източен блок, твърди Die Welt.

Повече от всичко друго обаче една успешна културна борба насърчава интересите на Русия в Европа. Нация, религия, отечество - вместо гей бракове, отворени граници за бежанци и край на националната държава: това са аргументи, които достигат до големи части от обществата не само в Източна Европа.

Русия гледа на себе си като на реставратор на консервативна мисъл в Европа. В случая става дума и за пропагандно оръжие: завръщането към политиката на националните интереси в Европа трябва да отслаби значението на ЕС като транснационален политически актьор. 

Това са възгледи, които успяват да убедят мнозинството от обществата в Централна Европа. В самия си дух за ползване на политиката като средство за защита на националните интереси обаче тази руска офанзива на ценностите съдържа и нещо като аварийна спирачка. Тъй като тя е агресивна и експанзивна, тя предизвиква ожесточена съпротива, когато се среща чувствително с националните интереси на съответните държави. В момента това са Полша и балтийските държави.

Но и в други страни, като България и Унгария, може да се стигне до обръщане срещу Русия, ако стане напълно ясно, че Москва се стреми към доминация. В исторически аспект България често е приемана от Русия като „руска провинция“.

Станата постоянно се противи на това – рефлекс, който по всяко време може да се върне, добавя Die Welt.


По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Сечин показа кой е господарят в къщата

http://www.mediapool.bg/sechin-pokaza-koi-e-gospodaryat-v-kashtata-news256593.html

Във вторник, 15 ноември, бе съобщено за ареста на министъра на икономическо развитие на Русия Алексей Улюкаев. Срещу него се води углавно разследване за получаване на подкуп от 2 милиона долара, които Улюкаев бил поискал чрез изнудване от ръководството на руската петролна компания Роснефт. Подробности за самия арест все още няма, но, съдейки по коментарите, повечето политици и държавни чиновници са били силно учудени от ставащото.   Някои експерти дори се съмняват в истинността на тази информация.   *Дмитрий Орешкин: Отношението ми е двуяко. От една страна няма никакви основания да предполагаме, че господин Улюкаев е невинен агнец. От друга страна - изобщо не мисля, че той е правел нещо, което да го открои коренно от редицата на руски чиновници.   Той нито е по-лош, нито е по-добър от другите. Когато става дума за размера на подкупа, нещата са много разтегливи - кой и как го е смятал. Обявиха цифрата 2 милиона долара, което наистина е малко, защото това дори не са онези прословути 2%, ако се има предвид обемът на приватизационната сделка с Башнефт.   Това може да бъде първият, вторият или третият, та ние не знаем подробности. Затова да се разсъждава дали това е много или малко, според мен е безсмислено.   Тук в определена степен става дума за нещо друго - както бе в съветските времена, трябва да започнем вече да четем не това, което ни дават да четем, а това, за което няма да напишат, това, което е написано или не е написано между редовете.   А между редовете мисля, че е написано следното: в Русия хвърлят в затвора губернатори, бизнесмени, полицаи, затварят военни, а единствените, които не хвърлят в затвора са хората от Федералната служба за сигурност (ФСС), затова именно ФСС и, може би, Националната гвардия хвърлят всички в затвора. Това много силно напомня времената от 30-те години, когато икономиката след "блестящите" реформи на другаря Сталин трайно потопи кораба на дъното и трябваше да бъдат намерени виновни.   И намериха Промпартията (голям съдебен процес в СССР по делото за вреди в промишлеността - бел. ред.), намериха врагове, които са извършвали саботажи, намериха различни буржоазни спецове, които разлагаха обществото. Наказаха ги и веднага стана по-леко. Е-е, истината е, че икономика не започна да се развива по-добре в резултат на това - 5-годишните планове бяха провалени, но затова пък в пропагандата стана както никога дотогава по-добре, защото всички започнаха през 30-те години да се страхуват и то много силно. Ето и сега - колкото по-зле е реалната икономика в страната, толкова по-твърд трябва да бъде вертикалът, за да си затворят устата всички онези, които, като Улюкаев, непредпазливо предричаше, струва ми се 18 години икономическа стагнация.   Това е едната страна на нещата. Втората, може би по-важната според сегашните времена и достатъчно очевидна, е в това, че бъдещата теоретична вероятност Роснефт да се приватизира като минимум е отложена, а вероятно и въобще е унищожена.   На това, колкото и да е странно, малко хора обръщат внимание, макар че преди половин година убедително и дълго ни говореха, че макар приватизацията на Башнефт от Роснефт да не донесе голяма изгода, защото държавата не получава пари, а просто ги премества от единия в другия джоб.   Тъй като Роснефт е по същество държавна корпорация, за бюджета от това не произлизат големи облаги, макар то да се нарича приватизация, но пък в бъдеще, когато Роснефт получи Башнефт, то тогава цената на Роснефт ще достигне 11 милиарда долара и ние ще я продадем много изгодно в интерес на любезното отечество.   Башнефт успешно я приватизираха, а сега, след като затвориха Улюкаев или обещават да го затворят, желаещи да купят Роснефт ще се търсят със свещ и пак няма да се намерят. Защото миноритарният акционер все пак разчита на някакви права, а сега ясно и в прав текст му се казва, че никакви права при конфликт с господин Сечин няма да има, и дори няма никакви основания да се надява на това, защото арбитър по такива права трябва да бъде човек на равнището или с положението на Улюкаев. Сечин показа кой е господарят в къщата и с леко движение на ръката той даде да се разбере на всички потенциални купувачи, че не си струва да се редят на опашка за приватизацията на Роснефт.   Така Башнефт е благополучно приватизирана, позициите на Роснефт рязко се повишиха в монополната руска икономика. Силно се съмнявам, че сега ще я продават на някого, защото трудно си представям инвеститор със здрав разсъдък и ясна памет, който би се решил да направи това, отчитайки факта, че изначално тези активи са отровени, защото над тях виси сянката на незаконното изземане на собствеността на ЮКОС. Така че от тази гледна точка Сечин си гарантира минимум една година, а може би и повече, спокоен живот в качеството си на монополен ръководител на почти монополната, но във всички случаи, най-голямата петролна корпорация в Русия. Това също е много важен ефект.   Още един трети - укрепването на силовото крило в ръчното управление на икономиката. Тук вече никой не се интересува за това, което господин Улюкаев нарече инвестиционна привлекателност и повишена конкурентоспособност на руската икономика. Сега е ясно, че икономиката се ръководи ръчно от хора с големи генералски пагони и че икономиката се управлява по-добре от този, който е по-близо до тялото на Владимир Владимирович Путин. А по-близо от Сечин едва ли у нас в икономика ще се намери. Това е и връщане към най-добрите времена на сталинския модел. Отчасти, може би, напомня китайския модел, когато непрекъснато слушахме, че са хванали някого, наказали са го и са го разстреляли заради корупция, а икономика междувременно след дългия период на растеж, свързан с либерализационните програми на Дън Сяопин, буксува и лека полека върви все по-надолу и по-надолу. Следователно ще трябва да се разстрелва все повече и повече, а резултатите ще бъдат все по-малко и по-малко. Струва ми се, че моята страна е навлязла в подобна траектория.    По БТА.

Динко от Ямбол: Който милее за бежанците, да си ги пази

http://vesti.bg/bulgaria/sad/dinko-ot-iambol-kojto-milee-za-bezhancite-da-si-gi-pazi-6061537

„Ако днес отново ми се случи това нещо, пак ще го направя”, категоричен е ловецът на бежанци

Модна къща "Агресия" отвори бутик в хотел Маринела (снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5876363

Модна къща "Агресия" отвори бутик в хотел Маринела (снимки)В хотел Маринела отвори врати новият магазин на модна къща "Агресия". Официалното откриване се състоя на 15 ноември 2016 г. от 19,00 ч. в присъствието на голям брой известни личности. Гостите имаха възможността да се запознаят с новата есенно-зимна колекция, включваща елегантни мъжки костюми и стилни аксесоари.

"Във всяко дело най-важно е да се сложи правилният камък"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5876660

"Във всяко дело най-важно е да се сложи правилният камък"По покана на Западно - и Средноевропейския митрополит Антоний и фондация “Трейс за хората” с изпълнителен директор Десислава Любенова в София се учреди инициативен комитет “Свети Тривелий Български - православн храм”. Почетен председател е акад. Антон Дончев, а председатели са митрополит Антоний и проф. д-р инж.

Лавров и Кери ще се срещнат в Перу

http://offnews.bg/news/n_1/n_640064.html

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров ще се срещнат, за да обсъдят санкциите срещу Русия и ситуацията в Сирия, предава Спутник. Двамата дипломати ще разговарят в Перу, където ще присъстват на срещата на Организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС).  Според заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков срещата е планирана за 17 ноември. Кери и Лавров ще обсъдят наложените от Вашингтон санкции срещу Москва и ситуацията в Алепо, допълни Рябков. 

Тръмп – най-голямото изпитание за Германия след падането на Берлинската стена

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273966_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%E2%80%93+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D

 Победата на Доналд Тръмп беше шокираща за основните партньори на САЩ в целия свят. Но вероятно на никое друго място ударът не беше толкова болезнен, както в Германия - страна, която се превърна в бастион на откритостта и толерантността при управлението на Ангела Меркел.

На практика по всеки важен въпрос за германския канцлер, от противопоставянето на руската агресия и подкрепата за свободната търговия до борбата с климатичните промени и справянето с бежанската вълна от Сирия, Тръмп по всяка вероятност ще превърне Вашингтон от неин съюзник в противник.

Той използва името на германския канцлер, за да обиди съперничката си от Демократическата партия Хилари Клинтън по време на президентската кампания в САЩ, наричайки я "американската Меркел". И определи миналогодишното й решение да отвори германските граници за хиляди мигранти като "лудост".

И така, въпреки че изборът на Тръмп се възприема като отхвърляне на политическото статукво и либералните демократични ценности като цяло, той е и много личен удар по най-силния европейски лидер - Меркел. Той я натоварва с повече отговорност малко преди момента, в който ще обяви дали ще се кандидатира за рекорден четвърти мандат като канцлер през есента догодина.

Въпреки че 11-те години на постоянна борба с кризи й се отразиха негативно, съветниците на Меркел казват, че победата на Тръмп и взетото през юни решение на Великобритания да излезе от Европейския съюз в действителност са засилили решимостта й да продължи. 

"Като се имат предвид предизвикателствата, пред които сме изправени в Европа и останалата част на света, тя не може просто да си тръгне. Това ще изглежда ужасно. Тя има чувство за отговорност", каза съветник.

Популярността на САЩ сред германците намалява още откакто Джордж Буш - син нахлу в Ирак преди повече от десет години. Избирането на Барак Обама през 2008 г. обаче бе възприето като доказателство за способността на Америка да поправя "грешките" си.

Обама бе приветстван като наследника на Джон Кенеди, който отиде в един разделен Берлин през 1963 г., две години след започването на изграждането на Берлинската стена, и успокои германците с думите "Аз съм берлинчанин". Обама, който изгради близки отношения с Меркел през осемгодишното си управление, ще осъществи вероятно последната си визита със сладко-горчив привкус в Берлин тази седмица.

Победата на Тръмп предвещава труден разрив на отношения, които станаха изключително близки през Студената война, преди да се разклатят от решението на Германия да не участва с Буш във войната в Ирак и беше осмяна от неговия министър на отбраната Доналд Ръмсфелд като "стара Европа".

Миналата седмица германският вестник "Зюддойче цайтунг" публикува карикатура на сияещ Тръмп, който разтваря сакото си и разкрива лепенка на гърдите си с думите "Аз не съм берлинчанин".

Провокативно послание

Това няма да спре Меркел, умерен политик, която предпочита малките крачки пред гигантските скокове, да се опита да работи с безразсъдния Тръмп, който си извоюва победата с нереалистичното обещание "Да направим отново Америка велика".

Тя е прагматик, който запази диалога с влиятелни политици като Владимир Путин и Реджеп Ердоган при кризи в отношенията на Германия с Русия и Турция.

Изявлението на Меркел в сряда, след избирането на Тръмп, обаче показа много. В него тя постави условия за сътрудничество с Тръмп - провокативно послание от близък съюзник към демократично избрания лидер на САЩ.

"Германия и Америка са обединявани от ценности като демокрация, свобода и уважение към върховенството на закона и достойнството на хората, независимо от техния произход, цвят на кожата, религия, пол, сексуална ориентация и политически възгледи", каза тя. "Предлагам да работя в тясно сътрудничество със следващия президент на САЩ въз основа на тези ценности."

Министрите от кабинета на Меркел бяха далеч по-прями. Министърът на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заклейми Тръмп като "проповедник на омраза". Вицеканцлерът Зигмар Габриел го нарече инициатор на международно "авторитарно и шовинистично" движение. 

Германската преса също не си спести ударите. На корицата на списание "Шпигел" този уикенд се появи колаж на главата на Тръмп, насочила се към Земята като огромен пламтящ астероид, със заглавие "Краят на света (както го познаваме)".

Един от най-големите успехи на Меркел във външната политика като канцлер бе обединяването на 28-те коренно различни страни - членки на Европейския съюз, зад санкциите срещу Русия в отговор на интервенцията й в Украйна.

Ако Тръмп удържи на обещанието си да изгради по-близки отношения с Путин, трансатлантическият и европейски фронт срещу Русия ще се срине, което ще разбие политиката на Меркел към Путин из основи.

Най-високата цена

Меркел беше и двигателят на Европа за амбициозното търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ, известно като Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП). Това споразумение, по което все още се водят преговори, изглежда със сигурност ще загине при управлението на Тръмп. Ако неговите протекционистки обещания станат реалност, те ще засегнат най-вече Германия, чиято икономическа сила зависи в голяма степен от отворения характер на световната търговия.

"Действия в посока ренационализация не биха били толкова опасни никъде другаде", написа тази седмица бившият германски външен министър Йошка Фишер. Той предвижда, че Германия ще плати "най-високата икономическа и политическа цена", ако популистката вълна доведе до още по-голямо отслабване или дори до разпадане на Европейския съюз.

Управлението на Тръмп ще постави предизвикателства пред Германия и на много други фронтове - от климата и фискалната политика до разходите за отбрана и финансовите регулации.

Тръмп обеща да направи това, на което Меркел и финансовият й министър-ветеран Волфганг Шойбле се противопоставят от години - да се възползва от изключително ниския лихвен процент и да инвестира огромни суми публични средства в модернизация на инфраструктурата.

По ирония на съдбата седмицата, в която Тръмп бе избран, Германия приключваше с изготвянето на бюджета си за 2017 г., който е образец за фискални ограничения. Не е ясно колко време Шойбле ще успее да се придържа към жадувания от него балансиран бюджет с исканията на Тръмп Европа да поеме по-голяма отговорност за своята отбрана.

Едно обаче е сигурно - при Тръмп Германия се изправя пред най-голямото си изпитание след падането на Берлинската стена.

"Да се твърди, че Германия изведнъж е станала новият лидер на западния свят, е не само абсурдно, но и опасно - защото това поражда очаквания, които просто никога не може да бъдат изпълнени", каза висш германски държавен служител.



 

Миков: БСП в коалиция с ДПС? Протрита мантра

http://www.cross.bg/mikov-bulgariya-borisov-1525863.html

/КРОСС/Има криза на мнозинството в парламента. Не може да се структурира управляващо мнозинство на база на тази конфигурация в НС. Така е преценил Борисов, така е разчел гласа на българските граждани. Очевидно това негово действие цели да уплаши с нестабилност. Това заяви в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR бившият лидер на БСП Михаил Миков. Според него премиерът в оставка "се заиграва с обществените нагласи" с позицията на ГЕРБ в подкрепа на националния референдум, въпросите от който ще бъдат обсъдени в пленарната зала. Според самия Миков обаче въпросите от допитването крият сериозни рискове и трябва да бъдат внимателно обсъдени от народните представители. На въпрос дали БСП и ГЕРБ не биха имали изгода от прилагането на мажоритарната система на гласуване у нас, Миков отговори: "Никак не съм убеден, местни феодали особено при практиката на купуване на гласове, на притискане, особено на бедните райони на България, цели едномандатни райони въобще няма да бъдат повлияни от партиите, от техните идеи от политическите им платформи". Бившият председател на Столетницата отхвърли твърденията, че от БСП ще правят коалиция с ДПС: "Стара и доста протрита мантра, която Борисов използва като че ли за последно. Мантрата от опасността от комунизация на България, която българските граждани категорично отхвърлиха на тези избори, или мантрата, че тичаме на Изток, излизаме от ЕС"

Плевнелиев се срещна с новоизбрания президент на Молдова Игор Додон

https://www.24chasa.bg/novini/article/5876654

Плевнелиев се срещна с новоизбрания президент на Молдова Игор ДодонДържавният глава Росен Плевнелиев се срещна в Кишинев с новоизбрания президент на Република Молдова Игор Додон, по негова молба. Росен Плевнелиев и Игор Додон обмениха мнения по ситуацията в Молдова след изборите за президент на 13 ноември, както и по въпроси от регионалния, европейския и международния дневен ред.

Пробуждането на призрака "прогресивно облагане"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273965_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0+%22%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE+%D0%

 Въпреки заявките на лидера на БСП Корнелия Нинова, че приоритет на партията ще бъде приемането на бюджета за 2017 г., данъчните закони, които имат пряко отношение към сметката за приходите и разходите, вече се превърнаха в зрелищен пазарлък.

На страницата на бюджетната комисия в Народното събрание са публикувани внесените от партиите предложения за корекции в данъчното законодателство и от документите личи, че предстои тежък дебат.

От БСП настояват за отпадане на т. нар. „плосък“ данък, като на негово място искат да се върне прогресивно подоходно облагане. Червените предлагат също и връщане на необлагаемия минимум и данъчно облекчение, изразяващо се в завишаване на необлагаемия минимум с 15% за първо дете и с 10% за второ и трето.

На масата за преговори е и по-ниската ставка по ДДС от 5 на сто за детски храни, храни за кърмачета, пелени, помощни средства за хора с увреждания, доставка на услуги за домашни грижи и гледане на деца и възрастни хора. Всичко това показва нагледно защо само преди дни представители на ГЕРБ твърдяха, че след подаването на оставка на кабинета ще бъдат изтеглени всички законопроекти, които не са приети окончателно от депутатите, включително и данъчните закони и законът за бюджета. Целта, според финансовия министър, е била да се предотврати налагането да популистки идеи (като описаните по-горе), които биха застрашили фиска.

ека припомним, че само преди 8 години именно правителството на Сергей Станишев въведе единната ставка от 10% за доходите на всички граждани. Тогава кабинетът обяви мярката като ocнoвнo opъжиe в бopбaтa cъc cивaтa иĸoнoмиĸa и нeплaщaнeтo нa дaнъци. Друг мотив беше, че тази мярка оставя повече средства в ръцете на хората и компенсира донякъде повишението на цените. Очаквано, най-засегнати от въвеждането на плоския данък бяха хората с най-ниски доходи, които дотогава успяваха да се възползват от необлагаем минимум.

Според много икономисти обаче България е сред малкото държави в Европа с ниски данъци, което поставя страната ни в добра конкурентна позиция. Освен това налозите сa eдин oт ocнoвнитe пapaмeтpи, ĸoитo oĸaзвaт влияниe върху пpeĸитe инвecтиции, а плоският данък помага за реалното стимулиране на икономическата активност. 

От КНСБ пък отдавна настояват за връщане на прогресивното облагане и необлагаемия минимум. Според синдикатите това би освободило огромен ресурс в нискодоходните групи, тъй като в момента общата данъчна тежест е непропорционално разпределена, а данъчната тежест е твърде висока. 

Ето и конкретното предложение на БСП за данъчното облагане:

Но вместо управляващите да отправят ясни и конкретни послания към бизнеса и гражданите (както обещаха и от ГЕРБ, и от БСП), по отношение на налозите пак падна мъгла. Така например основната промяна, която касае усъвършенстването на режима на облагане на личното ползване по Закона за ДДС, поставя редица неясни въпроси.

Досега хората, които купуваха имот през фирма, но го ползваха за лични нужди, можеха да си приспаднат целия начислен ДДС. От 2017 г. обаче ще може да се възстанови платеният косвен налог само пропорционално на степента на използване на имота за икономическа дейност. Срокът за коригиране на приспаданията на ДДС кредита за недвижимостите се запазва на 20 години, за останалите активи ще е 5 години, предвиждат новите предложения по закона за ДДС, внесени в парламента.

Предвижда се и въвеждане на праг, с който отпада въпросът за отчитане на личното ползване на мобилни телефони, компютри и други (въвежда се нова точка 83 от Допълнителните разпоредби). За активи под 5000 лв., като тук не влизат имоти и коли, първоначално лицето трябва да определи съотношение на личното ползване спрямо цялото ползване, след което ежегодно ще прави корекция на реалното лично ползване спрямо първоначално определената пропорция и ще коригира за разликата.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Обама е с най-голяма заплата сред световните лидери

http://www.mediapool.bg/obama-e-s-nai-golyama-zaplata-sred-svetovnite-lideri-news256592.html

Американският президент Барак Обама оглавява класацията за най-голяма заплата сред световните лидери с 400 000 долара годишно. Списъкът е изготвен от френския вестник "Лез-еко" и статистическия портал "Статиста" (Statista), съобщи БТА. Поводът е изявлението на новия президент на САЩ Доналд Тръмп, че ще се откаже от президентската си заплата, когато встъпи в длъжност. По данни на списание “Форбс“ Тръмп притежава активи за 3.7 милиарда долара. Най-голяма заплата след тази на президента на САЩ взима канадският премиер Джъстин Трюдо - 260 000 долара годишно. Трета е германската канцлерка Ангела Меркел с 234 000 долара. Четвърти е президентът на Република Южна Африка Джейкъб Зума с 233 000 долара. Британската министър-председателка Тереза Мей заема пета позиция с 215 000 долара, а шести е японският премиер Шиндзо Абе със заплата от 203 000 долара годишно, показва класацията. Седми е турският президент Ердоган със заплата от 197 000 долара на година. Френският президент Франсоа Оланд е осми с 194 000 долара. Руският президент Путин е извън осмицата на лидерите с най-високи заплати. По данни на френски журналисти заплатата на Путин е около 8.9 милиона рубли годишно, което прави 136 000 долара. След него е италианският премиер Матео Ренци, който получава 125 000 долара годишно.

Ембака ударил колата на съдията по делото за убийството на магистрала "Струма"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5876651

Ембака ударил колата на съдията по делото за убийството на магистрала "Струма" Емил Първанов - Ембака, който е подсъдим за убийството на Николай Чивиев на магистрала Струма, се яви днес в съда в Благоевград на първото заседание по делото. Защитникът му адвокат Марин Марковски поиска отвод на председателя на съда Петър Пандев. Причината била, че преди дни Първанов неволно ударил личната кола на съдията,

Винени рисунки представя Даниела Русева в Бялата къща

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622869

Изложба с винени рисунки "Deep Red" на художничката Даниела Русева представя тази вечер от 18:00 часа културен център "Бялата къща" в Стария Пловдив. Даниела Русева е художник, който живее и твори в Града под тепетата. Има множество изложби в страната и чужбина. Редом с живописните ѝ платна, от 2012 г. Даниела излага в публичното пространство своите "винени рисунки". Тези малки творби върху хартиени винени филтри /шихти/, завладяват с откровение, простота и лиричност. Една неподозирана функция на Виното! Едно блаженство,...

Висше образование в Холандия – презентация на Radboud University

https://www.24chasa.bg/novini/article/5875936

Висше образование в Холандия – презентация на Radboud UniversityRADBOUD UNIVERSITY – водещ университет в Холандия, ще проведе презентация в София на 23 ноември, за да представи своите бакалавърски и магистърски програми на английски език. Присъствието на събитията е безплатно с предварителна регистрация ТУК. С професори като нобеловия лауреат по физика от 2010 г.

Плевнелиев се срещна с новоизбрания президент на Молдова

http://offnews.bg/news/n_1/n_640063.html

Държавният глава Росен Плевнелиев се срещна в Кишинев с новоизбрания президент на Република Молдова Игор Додон, по негова молба, съобщиха от президентската администрация. Росен Плевнелиев и Игор Додон обменили мнения по ситуацията в Молдова след изборите за президент на 13 ноември, както и по въпроси от регионалния, европейския и международния дневен ред. Плевнелиев поздравил Додон с избирането му за президент на Молдова и изразил надежда, че изборът на молдовския народ е в подкрепа на усилията за задълбочаване на традиционно приятелските отношения между България и Молдова на всички равнища. Държавният глава подчертал и необходимостта да бъдат продължени ключовите реформи в страната, които да възвърнат доверието на молдовските граждани към институциите. Плевнелиев е изразил и удовлетворение от съгласието на молдовските власти България да разшири дипломатическото си присъствие в Тараклийския район на Молдова, където е концентрирана втората по големина историческа българска общност зад граница. Росен Плевнелиев се надявал, че политиката на молдовските институции по отношение на съхраняването на националната, езикова и културна идентичност на българското национално малцинство в страната ще намери приемственост. "Разчитаме, че в рамките на териториално-административната реформа Тараклийският район ще бъде запазен", подчерта българският държавен глава по време на разговора. Във втория ден от официално си посещение в Молдова президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с представители на българското национално малцинство в Тараклия и с възпитаници на Тараклийския държавен университет, който е единственото българско висше училище зад граница.

Петролът скочи с 5%

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273964_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%87%D0%B8+%D1%81+5%25

 Цената на петрола сорт Brent и WTI на борсата ICE в Лондон растат с над 5%, стигайки съответно 47.12 долара и 45.95 долара за барел, предаде ТАСС

Ръстът на котировките на петрола идва на фона на съобщенията в медиите, че в ОПЕК са на финалния етап на съгласуването на споразумение за намаляване на добива на петрол.

Самото споразумение трябва да бъде готово до 30 ноември, когато във Виена ще се проведе министерска среща на страните от организацията.

На тази конференция се очаква те да вземат официално решение за съкращаване на производството, квоти и срокове за намаляване на производството на петрол.

42 са катастрофите във Варна през денонощието

http://www.moreto.net/novini.php?n=336147

42 катастрофи са регистрирани на територията на град Варна през изминалото денонощие. Това съобщиха от ОДМВР – Варна, сектор „Пътна полиция“. Оттам уточниха, че при един от инцидентите е пострадал човек, за чийто живот опасност няма.

Все повече нови синтетични наркотици заливат Европа

https://www.actualno.com/europe/vse-poveche-novi-sintetichni-narkotici-zalivat-evropa-news_575714.html

Европа е изправена пред масова поява на нови синтетични наркотици, което принуждава страните членки на ЕС да затягат законите си в опит да спрат производството и трафика, посочва Европейската служба за наблюдение на наркотиците и наркоманиите, предаде Франс прес. Близо 300

Земетресение в Македония

https://www.actualno.com/balkani/zemetresenie-v-makedonija-news_575712.html

Земетресение с магнитуд 3.4 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Македония, близо до границата с Гърция, предаде БГНЕС. Земният трус е усетен в 8.38 ч. тази сутрин с епицентър на 19 км южно от Стар Дойран в Македония и на 154 км югоизточно от Скопие, с дълбочина 10 км. Няма данни за материални щети.

Румънските магистрати, които се борят с корупцията, са с двойно гражданство - румънско и американско

http://bulgarski.pogled.info/news/79420/rumanskite-magistrati-koito-se-boryat-s-koruptsiyata-sa-s-dvoino-grazhdanstvo-rumansko-i-amerikansko

/Поглед.инфо/ Темата за борба с корупцията отново започна да се коментира по националните медии. Едва ли има човек, който би се изказал против борбата с корупцията. Особено ако не се замисли по-сериозно по темата. Много често се дава за пример „румънския опит“.

Иновационен лагер за ученици се провежда в Русе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622866

Клубът по предприемачество „Успешните хора“ при гимназия „Баба Тонка“ - Русе ще проведе Иновационен лагер 2016, в който участват ученици от 10 до 12 клас. Домакин на инициативата е Русенският университет. Учениците са разделени в отбори и трябва да предложат решение в рамките на 3-4 часа, като разполагат с достъп до интернет и компютърни ресурси. В 17:30 часа ще започне изслушването им от журито, като всеки отбор ще има 3 минути, за да защити тезата си. Победителите ще бъдат обявени и наградени в 19 часа. В Световната седмица по предприемачеств...

Борис Попиванов, политолог: Отмина модата на традиционната политика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273963_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81+%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%2C+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%3A+%D0%9E%D1%82%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B0%

 

Резултатите от вота показаха, че обществото търси промяна

- Г-н Попиванов, какъв е прочитът ви на изборните резултати? Останахте ли изненадан?

- Не бих казал, че съм изненадан. Всъщност тенденцията на разрастването на подкрепата за ген. Румен Радев и невъзможността на Цецка Цачева да намери по-широка периферия извън привържениците на ГЕРБ се виждаше още в началото на кампанията. Резултатите от вота показаха, че българското общество търси промяна и заложи на кандидат, който да въплъти в най-голяма степен тази промяна. Това прави влизането на хора без политическа биография в политиката нещо търсено и ценено от избирателите.

- Но ген. Радев беше напълно неизвестен за обществото кандидат. Как стигна до тук?

- Така е. Обяснявам си го с умората от традиционните политици, от сложната конфигурация в досегашната коалиция и споровете между партиите вътре в нея. Така че традиционната политика, която ни се представя от няколко години насам, предизвика неодобрението на обществото.

- Много ваши колеги дори направиха паралел с вота в САЩ и избора на Тръмп, който също не идва от политическите среди. Може ли да се говори наистина за такива аналогии?

- Аналогиите са доста далечни според мен, защото ситуацията в САЩ и тази у нас са доста различни и като мащаби, и като залози, и като отговорности. При всяко положение в целия западен свят има една масова вълна на отхвърляне на елитите. Това провокира търсене на надежда в нови лица. И както споменах, това не важи само за България.

- Как си обяснявате, че на втория тур имаше по-ниска избирателна активност от първия?

- Струва ми се напълно нормално, имайки предвид и предходните президентски избори. Общо взето, у нас е редовна практика значителна част на привържениците на загубилите на първи тур кандидати да не гласуват на втория.

- С какво обаче тези избори бяха по-различни?

- Изборите бяха по-различни с това, че за първи път от 10 години насам видяхме неубедителен ГЕРБ. Също така това са изборите в България, които в най-висока степен са повлияни от международния контекст. От случващото се в близост до нашите граници, от страховете от мигрантската криза. Хората искат да бъдат защитени от всички рискове, които крие бежанския проблем. Това допълнително засили търсенето на някаква алтернатива.

- Какво следва от тук насетне? Трябва ли да драматизираме ситуацията заради един предстоящ предсрочен вот?

- Едва демократична процедура не би трябвало да бъде драматизирана. Все пак в политиката винаги е така - едни печелят, други губят. Не смятам, че би могло да има и някакви тревожни последици за България. Предсрочният парламентарен вот обаче попада в контекста на два основни проблема, чието развитие тепърва ще следим. Първият от тях е въпросът за битката за интерпретации - как ще бъде представена дилемата стабилност срещу хаос. Това е първият момент. Вторият момент е свързан до голяма степен с евентуалните промени в изборното законодателство - въвеждането на решенията от референдума и евентуално някои други промени. Те биха могли да имат изключително мощно въздействие върху цялостното преформатиране на политическия пейзаж. Едно е да смятаме шансовете на политическите сили на база на пропорционалната система, а съвсем друго е по мажоритарна. Това може в много голяма степен да промени нашите очаквания и да реши в голяма степен кой ще управлява след сегашните избори.

- Очаквате ли да има наистина промяна в политическата система? Или по-скоро въпросът е дали това може да се стане скоро?

- Най-вероятно ще има. Но като че ли в България технологично нещата винаги траят повече време, отколкото на други места. Вярно е, че всеки се страхува от хаос, включително в административен и организационен план. Разчертаването на страната на 240 едномандатни района със съответните администрации, избирателни комисии би могло да се окаже много трудна и продължителна работа с неясни последици относно спокойното и нормално провеждане на едни избори. Така че ще видим какво ще се случи в следващите няколко месеца. Аз смятам по принцип, че заложените в референдума теми са погрешни. Но явно това е прието в съзнанието на много хора едва ли не като чудодейно решение на проблемите у нас. Затова не мисля, че трябва да се работи в тази посока, ако искаме да имаме нормална и представителна демокрация.

- Изигра ли обаче задължителното гласуване своята роля? Особено на първия тур имаше доста висока избирателна активност. Някои определиха това като прецедент.

- Не мисля. Независимо от всичко, активността на президентския вот като цяло е малко по-висока от тази на предишни избори. Тя по никакъв начин не се движи до нивата, които са характерни за страни със задължително гласуване, където пускат бюлетина над 85% от имащите право на глас.

- А какво показа квадратчето „не подкрепям никого“ на вота?

- За мен бе излишно. Не смятам, че би могло да изиграе друга роля, освен да подкопава легитимността на самия вот. По същия начин, по който преди време бе въведено съобщението, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Така вместо да се преценява към кого от наличните кандидати избирателят е насочил своето доверие, голяма част от времето ни ще бъде отделено да коментираме колко много са хората, които не подкрепят никого.

- Какво ни предстои оттук насетне? И смятате ли изобщо, че победата на ген. Радев означава и победа на БСП?

- Не съм убеден в това. Има предпоставка, но е малко вероятно. Важно е как БСП ще реагира на тази ситуация, за да я поведе в необходимата посока. Само че обикновено тя не показва такова умение. Заедно с това е много важно как методично ще се отлее дебатът за тези избори, как ще се коментират темите, които ще се превърнат в централни. Включително и тази за свикване на Велико народно събрание, подхвърлена от подалия оставка премиер Бойко Борисов, а след това и от АБВ. Не бих се учудил, ако замисълът за това води до една президентска република.

- Време ли е за Велико народно събрание?

- Не мисля, че е време. Институциите се нуждаят от голяма обществена подкрепа, за да можем да експериментираме в такъв мащаб, без да рискуваме политическата конфигурация в страната.

- Какви тенденции виждате оттук насетне в политическия пейзаж?

- Едната е постепенно засилване на патриотичния лагер и ориентация на все повече избиратели към тези формации. Особено след като се явяват заедно на избори. Другата е бавно свиване на подкрепата за ГЕРБ. Това обаче по никакъв начин не означава, че партията изчезва, нека хората да не ме разбират погрешно. Третата е преутвърждаване на ДПС, тъй като основният конкурент за нишата на движението - ДОСТ, показа, че има някаква перспектива само в Турция. Заедно с това е налице повишено търсене на фигури, които изразяват обществено недоволство. Така че не е изключена появата на нови партии.

 

Визитка:

 

Борис Попиванов е роден на 20 юли 1981 г. в София

Завършва Първа английска езикова гимназия

Бакалавър по политология в СУ “Св. Климент Охридски”, профил “Политическа теория и политически процес”

Автор е на изследването “Новият избирател”, както и на статии в областта на политологията в сп. “Наука”, “Ново време”, Списание на БАН. Носител на първа награда от Третия национален конкурс за есе “Цветан Стоянов”

Бриго Аспарухов: Изборът на Радев е голямата изненада

http://www.cross.bg/asparyhov-radev-partiya-1525862.html

/КРОСС/Бриго Аспарухов още на 8 септември предрекъл, че Цецка Цачева ще бъде кандидатът на ГЕРБ за президент, почти един месец преди номинацията й. Ако Борисов се беше кандидатирал, щеше да бъде избран, каза пред Нова Тв разузнавачът. За него най-голямата изненада бил изборът на ген. Румен Радев. В БСП търсехме кандидат, който да бъде разпознаваем и успешен, затова имаше много номинации, припомни Аспарухов. Той отрече да е имало напрежение при избора на Радев вътре в БСП. Няма партия, която да не стреми към властта, БСП не е изключение, но не на всяка цена, каза още Аспарухов. Социалистическата партия е готова избори, независимо кога ще са те, твърди Аспарухов. Помогнал на Бойко Борисов да се върне в МВР, но не бил го назначил той. Радев ясно подчертал, че ще бъде независим. Аспарухов няма обаче прогноза кой ще е новият служебен премиер.    

Сектор „Пътна полиция" при ОДМВР няма да работи за един час днес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622867

Поради технически причини, сектор „Пътна полиция" при ОДМВР - Плевен няма да работи за един час днес - 16 ноември 2016 година. Профилактиката на компютърните системи е планирана за времето от 12:00 до 13:00 часа по обяд. Служителите ще възобновят дейността след 13:00 часа. От ОД на МВР-Плевен благодарят предварително за разбирането!  ...

Земетресение в Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/5876650

Земетресение в МакедонияЗеметресение с магнитуд 3,4 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Македония днес, близо до границата с Гърция, съобщава БГНЕС.  Земният трус е усетен в 8.38 ч. тази сутрин с епицентър на 19 километра южно от Стар Дойран в Македония и на 154 километра югоизточно от Скопие. Дълбочината на труса е 10 километра.

Артисти от цял свят се събират в София, за да участват в спектакъла "Турандот"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622868

Ученици на Райна Кабаиванска се събират в София за спектакъла "Турандот" на Джакомо Пучини. Представленията ще са на 9, 11 и 13 декември в Софийската опера и балет. Постановката ще се играе в чест на 25-та годишнина от създаването на Нов български университет. Младите артисти, участници в продукцията, са от България, Италия, Южна Корея, Испания, Китай и Сърбия. Те се усъвършенстват в майсторските класове на голямата оперна актриса в Нов български университет, Академия "Киджана" в Сиена и Музикалния институт "Векитунели" в модена, Италия. Постан...

Откриха тефтер с 65 неизвестни рисунки на Ван Гог

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273962_%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D1%84%D1%82%D0%B5%D1%80+%D1%81+65+%D0%BD%D0%B5%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%83%D0%BD%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D

 Това е едно от най-големите открития в света на изобразителното изкуство през последните години

Тефтер, съдържащ 65 неизвестни досега рисунки на известния холандски художник Винсент ван Гог, беше открит, съобщи френската издателска компания „Le Seuil“, цитирана от "Франс прес" и БГНЕС.
 

Това е едно от най-големите открития в света на изобразителното изкуство през последните години във Франция.

Това е едно от най-големите открития в света на изобразителното изкуство през последните години

Тефтер, съдържащ 65 неизвестни досега рисунки на известния холандски художник Винсент ван Гог, беше открит, съобщи френската издателска компания „Le Seuil“, цитирана от "Франс прес" и БГНЕС.

Това е едно от най-големите открития в света на изобразителното изкуство през последните години във Франция.

Мъж пострада при сбиване между мигранти в "Овча купел"

https://www.actualno.com/crime/myj-postrada-pri-sbivane-mejdu-migranti-v-ovcha-kupel-news_575709.html

Един човек е пострадал при сбиване между мигранти в столичния квартал "Овча купел". Сигналът за инцидента е подаден около 22 ч. във вторник. Успоредно с това полицията в София проведе поредната операция срещу нелегално пребиваващи. Задържани са 15 души, открити на различни адреси. Повечето от заловените в последните месеци чужденци са предимно млади мъже от Афганистан и Пакистан.    

Кражба на меден проводник остави жители на Златица без ток

http://www.cross.bg/ostavi-chasa-obshto-1525861.html

/КРОСС/Кражба на меден проводник, собственост на ЧЕЗ Разпределение България, остави без ток 196 домакинства и стопански потребители в гр. Златица тази сутрин. Екипи на ЧЕЗ работят за отстраняване на щетите и ще възстановят електрозахранването по най-бързия възможен начин. Два дни по-рано, на 14 ноември, при извършване на изкопни работи, строителна фирма остави без ток 1500 клиенти на компанията в Костенец, Горна Василица, Долна баня. Служители на ЧЕЗ възстановиха електрозахранването за 23 минути. През 2015 г. 919 000 домакинства са били без електричество в продължение на общо 1 274 часа заради изкопни работи на други компании. В резултат на кражби без ток в продължение на общо 560 часа са стояли 250 000 клиенти.

Четири общини пред сключване на договори за зимно поддържане

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622865

Общините и институциите в област Русе подхождат отговорно и ангажирано към зимната подготовка. Това стана ясно след проведеното вчера съвещание, ръководено от областния управител Стефко Бурджиев. Налице е необходимата финансова обезпеченост, осигурени са нужните материали, техниката е проверена и в изправност. Все още в общините Бяла, Ветово, Иваново и Ценово текат процедури по сключване на договори за зимно поддържане на общинските пътни мрежи. Съвещанието продължи в сградата на Българска речна информационна система „Булрис“, където институции...

Топографски карти по стандартите на НАТО в борбата със стихиите в Русенско

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273961_%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%90%D0%A2

 Топографски карти по стандарт на НАТО ще използва малка община в Русенско при борба със стихиите. Кметът на Две могили Божидар Борисов, който е пенсиониран военен, ги внедрява за първи път в региона и тази зима ще стане ясно дали те ще подпомагат спасителните екипи.

За нуждите на населените места в общината са закупени 10 комплекта, като всеки включва четири топографски карти. На днешното заседание на областния щаб за готовност през зимния сезон Борисов каза, че те са много евтини и след преминаване на съответното обучение, всеки би могъл да работи с тях. Картите са раздадени на кметовете на малките населени места в община Две могили, предстои да се проведе обучение.

Борисов даде пример как точно ще се работи с картите. Ако при снежна виелица някъде има затрупани автомобили, с картата може да се определи по най-бързия начин какви са координатите на бедстващите хора. Информацията веднага се подава към оперативните дежурни, координатите се вкарват дори и в най-обикновена координационна система и спасителните екипи чрез джипиес лесно могат да стигнат до мястото, без да се лутат.

Борисов обясни, че топографската карта по стандартите на НАТО може да се използва и при наводнения, пожари, аварии и други бедствия. Областният управител на Русе Стефко Бурджиев посрещна с одобрение идеята на кмета и каза, че е възможно да бъдат закупени такива карти за цялата област.

Башар Асад се надява да има съюзник в лицето на Тръмп

http://offnews.bg/news/n_1/n_640062.html

Сирийският президент Башар Асад заяви, че се надява новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп да бъде съюзник в борбата срещу тероризма, но не избързва с преценката си за него, предава Би Би Си.  Според Асад милиардерът би бил естествен съюзник, ако изпълни обещанието си от предизборната кампания да се бори с тероризма. По време на кампанията републиканецът изрази неодобрени спрямо действията на САЩ, които едновременно се противопоставят на сирийския режим и "Ислямска държава". Според Тръмп воюването с правителството може да доведе и до сражения с Русия.  "Не можем да кажем нищо относно това какво ще направи, но ако ще се бори с тероризма, разбира се, че ще сме съюзник, естествен съюзник в това отношение, заедно с руснаците, иранците и много други държави", каза Асад в интервю за португалската телевизия RTP.  Той добави, че остава резервиран относно това дали Тръмп може да се справи и да изпълни обещанието да се фокусира върху борбата с ИД.  Асад разкритикува американската външна политика: "Мислят, че са световната полиция. Мислят, че са световният съдия. Не са.", каза президентът.

Спорният строеж в "Младост" няма да бъде спиран, инвеститорите имали подпис от главния архитект

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/16/2864969_sporniiat_stroej_v_mladost_niama_da_bude_spiran/?ref=rss


Поредният строеж в столичния квартал "Младост" няма да бъде спиран. Жилищната сграда, която трябва да се появи в зелената площ около бл. 70 има всички необходими документи, които са подписани и от главния архитект на София Здравко Здравков.

Пред Би Ти Ви адвокатът на инвеститорите Явор Пенчев обясни, че клиентите му имат всички необходими документи за строежа, а разрешението му е от 20 юли, когато кмет на района е подалата оставка малко след това Цвета Авджиева. Тя напусна поста след...

Продължава победния ход на ветераните на ФК "Велбъжд"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622864

Футболните ветерани на "Велбъжд" елиминираха и "Пирин"- Гоце Делчев. Кюстендилци победиха като гости, след изпълнението на дузпи, при 2:2 в редовното време.Мачът се разви драматично, първо домакините поведоха в резултата, с късметлийски гол, след рикошет, още във 2- та минута. Първото полувреме завърши при 1:0. С попадения на Георги Емилов- Бамзето и Ивайло Странджов, "Велбъжд" обърна резултата до 1:2. Кюстендилци де виждаха победители, но допуснаха гол в последните секунди на добавеното време на срещата. След 2:2, започна изпълнението на дузпи...

Всеки трети шеф наема по-възрастните служители

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273960_%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D1%88%D0%B5%D1%84+%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%8

 

Част от трудещите над 65 г. се нямат стаж за пенсия

66 400 българи в пенсионна възраст продължават да се работят. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на годината. Данните показват, че от началото на година до края на септември работещите над 65 г. са нараснали с около 5000. Няма статистика каква част от служителите в трета възраст продължават да работят, въпреки че са се пенсионирали. „Практиката показва, че немалка част от хората нямат нужния осигурителен стаж, за да излязат в пенсия. Затова са принудени да се трудят и след 65 г.“, обясни експертът по подбор на персонала Маргарита Николчева. 
Както „Монитор“ писа, всеки месец над 

100 души търсят липсващият им осигурителен стаж

с помощта на пенсионни консултанти. Тези, които нямат документи, с които да докажат трудовия си опит, са принудени да продължат да работят и след като навършат пенсионна възраст. 
Доста от кадрите обаче продължават да работят и след като се пенсионират. „От една страна, защото работата им не е свързана с тежък физически труд, и от друга, защото така увеличават и пенсията си.“, обясни Николчева. 
Според изследване на Менпауър всеки трети кандидат за работа смята, че

възрастта пречи на кариерното израстване. 

В същото време според проучването обаче този страх е неоснователен, защото много компании наемат свои служители след излизането им в пенсия. Основната причини са връщането на работниците в офиса е липсата на квалифицирани кадри. Според Менпауър 62% от фирмите у нас не могат да намерят нужните им служители. 
„Компаниите биха могли да преборят този недостиг, като се обърнат към по-възрастните кадри или към свои бивши служители, защото те имат умения, с които да допринесат за успеваемостта на еднократен проект или в дългосрочен план.“, заяви директорът на Менпауър за България  Надя Василева. Данните показват, че заради недостига на кадри 39 на сто от родните шефове са започнали да наемат по-млади или по-възрастни служители.

Безплатни прегледи за Деня на хроничната обструктивна белодробна болест

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622863

Българските пулмолози ще отбележат Деня на хроничната обструктивна белодробна болест с безплатни прегледи в университетските градове Варна, София, Пловдив и Плевен. Събитията са организирани от Българското дружество по белодробни болести, съвместно с партньорската пациентска Асоциация на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ. Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е заболяване, което причинява възпаление в белите дробове, увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища. В резултат на тези промени се затрудн...

Чужденците на ски, българите на спа през зимата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273959_%D0%A7%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BA%D0%B8%2C+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%

 

Чартър вози скандинавци до голф курорти

Чуждестранните туристи идват за ски, докато българите избират спа или съчетанието между спа и ски в зимните ни курорти. Това съобщи за „Монитор“ Константин Занков, главен експерт в Института за анализи и оценки в туризма.

Какво ще се избере е много относително, като нашенците, които са почитателите на активната почивка обичайно са млади двойки или групи, които активно резервират ски и сноуборд ваканции. Те правят ранни записвания както за нашите курорти, но основно се избира Италия, за средно 7 нощувки. Изключително много са българите, които зимата отиват на балнео, спа и уелнес през зимата, каза Занков. И уточни, че

 

основни дестинации са Сандански, Велинград и Хисаря

 

По думите му в последно време се комбинира спа резервация и активна почивка.

Чужденците, които идват у нас в зимните ни курорти идват за ски и сноуборт, заяви още Занков. Той допълни, че в последно време стремежът е и на външните посетители да се предлагат комбинирани пакети.

Прогнозите са около 850 хил. нашенци да посетят зимните комплексите в предстоящия сезон, коментира Румен Драганов, председател на института. По думите му средната продължителност на посещенията на българите ще е 2,8 дни, като за почивката ще похарчат около 295 лв. Специалистът посочи още, че в зимните месеци от декември до април се очаква в страната да дойдат между 1,7 и 1,8 млн. чуждестранни гости, от които 340 млн. ще отидат да карат ски в българските зимни курорти. Освен това продължителността на престоя средно ще е около 3,5 дни, за което ще отделят близо 450 лв. на човек. Най-много харчат англичаните у нас, защото те остават и най-дълго в страната. Тяхната средна продължителност е 10,5 дни. Повече време стоят, тези които имат втори дом или участват в ски училища. Добри постъпления идват от Скандинавските туристи. Отчитат се и

 

сериозни приходи от уикендови пътувания

 

които се реализират основно от Гръцки и Турски туристи, посочи още Драганов. И уточни, че те идват за кратко, но ползват повече услуги. Ръст от 11% в приходите очакват още за предстоящия зимен сезон. Според експерта те ще са основно заради по-голям контрол. През лятото се видя, че се реализира оборот не само от обема на посетителите, но и от увеличаване на събираемостта, коментира още той.

Интересен факт за този зимен сезон е, че голф курортите успяха да реализираха собствена чартърна линия от Скандинавия към България, посочи още Драганов. И допълни, че все пак обемите не са големи, като се очакват около 1500 посещения в този сегмент. Той счита още, че това това е ниша, която ще се развива и би могла да се отвори път на зимни чартърни полети към летище Варна. По думите му това значително може да подобри заетостта и средния приход от настаняването в балнео, спа и уелнес хотелите. Все пак средната продължително на туристите, които идват в голф курортите през зимата, е 7 дни, като цената на пакетите им е близо 480 евро.

Очакванията на института са в предстоящите месеци

 

броя на посетителите да нарасне с 4,5 на сто

 

спрямо миналия миналия зимен сезон. Плановете са само само за Коледа и Нова година и в родните комплекси се очаква да се изнесат 80 хил. нашенци. Най-много хора се очаква да има в хотелите, които предлагат балнео, СПА и уелнес. Прогнозите са около 5-5,5 на сто да достигне ръстът на пътуванията на българите само за двата празника, в края на годината. Освен това близо 20 хил. чужденци се очаква също да посрещнат Рождество и 2017 г. у нас. Те са съсредоточени както в планинските курорти, така и в големите градове, като София, Пловдив, Велико Търново, Варна, Бургас.

Масов бой и мистериозна смърт в пловдивския психодиспансер

http://www.mediapool.bg/masov-boi-i-misteriozna-smart-v-plovdivskiya-psihodispanser-news256591.html

Медицинска сестра в пловдивския психодиспансер е била нападната от буйстващ мъж, а след това част от пациентите се нахвърлили с юмруци върху него. След ден мъжът е починал, но нито една институция не е уведомена за случилото се, съобщи бТВ. Преди няколко дни медицинската сестра Маргарита Йончева, която работи в мъжкото отделение, е нападната от 61-годишния Спас Радушев. Мъжът е докаран от Лъки от полицаята, който е бил настанен за принудително лечение в диспансера. Сестрата обяснява, че му е взимала кръв, когато той се ядосал и я нападнал. Минути след инцидента в отделението настанало меле. Останалите пациенти се нахвърлили върху Спас Радушев и така спасили сестрата от по-тежки удари. По думите на Йончева нападателят е бил "свиреп" и дори 10 души трудно го озаптили. Само ден след побоя мъжът е починал, но управата на центъра за психично здраве не е уведомила полицията за инцидента. Роднините на починалия са останали шокирани от новината, че кроткият на вид човек е нападнал и бил медицинска сестра. Било им спестено също, че други пациенти са му нанесли побой. Пред тях лекарите разказват друга история. Управата на болницата твърди, че институциите не са уведомени, защото са смятали, че не става дума за насилствено причинена смърт. Полицията вече разследва инцидента.

Защо загуби Цачева и какво е най-доброто решение за България?

https://www.actualno.com/viewpoint/zashto-zagubi-cacheva-i-kakvo-e-naj-dobroto-reshenie-za-bylgarija-news_575502.html

Напоследък изглежда модерно в политическия ни живот да се използват метафори от света на футбола. Ако продължим хода на тази тенденция, то можем да кажем, че след изиграването на реванша между кандидатите за президент Румен Радев и Цецка Цачева единият отбор не остави съмн

Повече от един милиард души по света страдат от високо кръвно налягане

http://www.moreto.net/novini.php?n=336145

Броят на хората, страдащи от високо кръвно налягане, се е удвоил през последните 40 г., съобщава германският вестник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. През 2015 г. 1,1 млрд. души по света са регистрирани с подобен проблем. Данните може да се обяснят донякъде с нарастването на населението на Земята и увеличаването на дела на възрастните хора.

В Япония ремонтираха за 2 дни 20 метрова дупка на пътя

http://vesti.bg/sviat/azia/v-iaponiia-remontiraha-za-2-dni-20-metrova-dupka-na-pytia-6061536

Огромната пропаст зейна на главен път в град Фукуока, а заради инцидента бяха евакуирани хора

Телеком мами клиенти с неясни договори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273958_%D0%A2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BC+%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B8+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D1%81+%D0%BD%D0%B5%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8

 

Не казвали колко минути разговори имат да ползват

Мобилен оператор подмамвал пенсионери да сключват договори извън търговските обекти, като не им предоставял пълна информация за услугите, които ще получават срещу месечната такса. Това съобщи Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) пред БНР.

„Нашата проверка до момента установи, че търговецът не е изпълнил коректно своето задължение да предостави пълна информация за условията на сделката преди сключването на договора“, обясни Маргаритов.

От КЗП добавиха за „Монитор“, че представителите на телекома обикновено посещавали места, където традиционно се събират повече пенсионери – читалища и клубове.

По думите на Маргаритов тарикатите освен че представяли на пенсионерите много изгоден пакет с дадено наименование,

 

не давали достатъчно детайлна информация

 

относно какво точно включва той. Така потребителят има една месечна такса, която заплаща, но всъщност от посланието, което се отправя към него, не става ясно какво точно може да ползва в рамките на тази месечна такса, бе категоричен председателят на КЗП.

Той разясни също, че законът дава специална защита на потребителите при сключването на т. нар. договори извън търговски обект. Причината за това е по-специфичният начин на взаимодействие между двете страни при този способ за продажба.

Търговецът е длъжен да информира клиента още преди сключването на договора за своето име и координати за връзка. Той следва да предостави и данни за основните характеристики на предлаганите от него стоки и услуги, както и за всички условия по сделката като цена, начин на плащане, изпълнение и срок на договора.

От комисията казаха още, че потребителят трябва да бъде информиран, че има право да се откаже от договора в 14-дневен срок след като се е подписал върху документите. В случай, че търговецът предварително не е уведомил потребителя за това негово право, то

 

този срок се удължава на година и 14 дни

 

Ако пък го направи впоследствие, но не по-късно от година след подписването на договора, то потребителят може да се откаже от сделката в срок до 14 дни след предоставянето на тази информация.

Законът обаче предвижда някои изключения по отношение на това право. Например – поръчки по зададени от потребителя параметри, т.е. когато клиентът сам решава какъв продукт да му бъде изработен.

Изключения са и разпечатани след доставката носители на съдържание като CD-та и DVD-та, които са защитени от Закона за авторското право и сродните му права.

И при сключените извън търговски обект договори потребителите запазват правото си да предявят рекламация. За дефектна стока срокът за това е до две години от закупуването й, а за некачествена услуга – до 14 дни след установяване на несъответствието с договореното.

Мистериозна смърт след масов бой в психодиспансер

http://offnews.bg/news/n_1/n_640061.html

Медицинска сестра в пловдивския психодиспансер била нападната от буйстващ мъж, а част от пациентите се нахвърлили с юмруци върху него. Ден по-късно мъжът умира в болницата. Оказва се, че нито една институция не е уведомена за масовия бой, разкри репортаж на бТВ. Преди няколко дни медицинската сестра Маргарита Йончева, която работи в мъжкото отделение, е нападната от 61-годишния Спас Радушев. Мъжът е докаран от Лъки от полицаи, които го настаняват принудително в отделението. „Взимах му кръв и това отключи нещо и го провокира. Каза ми: „Коя си ти,че ще ми взимаш кръвта?” и ме нападна с юмруци”, обясни пред bTV потърпевшата сестра. Минути след инцидента в отделението настанало истинско меле. Останалите пациенти се нахвърлили върху Спас да го бият и така спасили сестрата от по-тежки удари. По думите на Йончева нападателят е бил свиреп и дори 10 души не са могли да го спрат. Само ден след побоя мъжът умира в болничното заведение, а управата на центъра за психично здраве не уведомява никого за инцидента между пациента и медицинската сестра. Роднините на Спас Радушев останали шокирани от новината, че кроткият на вид човек е нападнал и бил медицинска сестра. Било им спестено също, че други пациенти са му нанесли побой. Пред тях лекарите разказали друга история. „Както си е стоял и е паднал и два часа са го свестявали и не е издържал”, обясни Красимир Радушев, син на починалия Спас Радушев. Когато синът прибира тялото на баща си, открива, че окото му е насинено. Управителката твърди, че разследващите ще се произнесат, но нито полицията, нито прокуратурата са били уведомени за двойния инцидент. Криминална полиция обаче вече разследва случая. За случая научихме от вас, тепърва колегите от дирекция „Медицински дейности” ще дойдат да извършат проверка, каза пред бТВ д-р Аргир Аргиров, директор на РЗИ-Пловдив. „Ако се докаже версията, че смъртта е насилствена, ще изпратим наличната документация в Изпълнителна агенция „Медицински одит” и е в техните правомощия да направят друга проверка. Ако устаановят, че наистина се касае за нещо подобно, тогава могат, освен да налагат санкции и глоби, да дадат под съд виновните”, подчерта Аргиров. По думите му институциите не са уведомени, защото са смятали, че става дума за смърт, настъпила по естествен начин.

Доброволци от Г.Оряховица, Стражица и Павликени учат младите на толерантност

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622861

Под мотото “Толерантността – единство на различията” в Горна Оряховица, Стражица и Павликени се включват в отбелязването на Международния ден на толерантността. Инициативите са в периода 16 – 20 ноември, съобщиха организаторите от Център “Амалипе”. В кампанията  участват Центровете за развитие на общността – структури на „Амалипе“, формирани в 11 общини, заедно с местните клубове за развитие и училища, участващи в образователната програма „Всеки ученик ще бъде отличник“, както и преподаватели, студенти, представители на институции, граждани, ак...

Snapchat е подала документи за IPO

http://www.investor.bg/novini/261/a/snapchat-e-podala-dokumenti-za-ipo-228420/

Източници твърдят, че компанията е една стъпка по-близо до най-големия борсов дебют от 2014 г. насам

Ерата "Рон Денис" в "Макларън" приключи след 35 години

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/16/2864944_erata_ron_denis_v_maklarun_prikljuchi_sled_35_godini/?ref=rss


Рон Денис потвърди, че напуска постовете на президент и главен изпълнителен директор на "Макларън технолъджи груп". 69-годишният англичанин е бил принуден от останалите акционери да се оттегли от управлението след 35 години в екипа.

Денис не искаше да сдава постовете си, но другите акционери - изпълнителният директор на TAG Мансур Оджех и бахрейнският инвестиционен фонд "Мумталакат", решиха да го пуснат в принудителен отпуск заради "липсата на успехи в последните четири години"....

US кметица подаде оставка след коментар за Мишел Обама

https://www.24chasa.bg/novini/article/5876640

US кметица подаде оставка след коментар за Мишел ОбамаКметица на малък град в Западна Вирджиния подаде оставка заради коментар под публикация във фейсбук, в която първата дама на САЩ Мишел Обама е наречена "маймуна на токчета". Името на кметицата е Бевърли Уолинг, кмет на Клей - градче с около 500 жители. Тя попадна под прицел заради коментар под публикация на друга дама написала след избора на

Преподавател от Габрово отива на съд за укрити фирмени данъци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622862

Окръжна прокуратура-Сливен предаде на съд преподавател от Габрово, който в качеството си на управител на търговско дружество избегнал плащане на данъци в особено големи размери, съобщи на сайта си Прокуратура на България. Информацията е цитирана от вестник "100 вести" днес. Вестникът уточнява, че П. П. е бил управител на дружество в Сливен, където през пролетта на 2014 г. избегнал плащането на 91 529,11 лв. дължим данък по ЗДДС и 46 545,55 лв. дължим данък по ЗКПО, както потвърдил неистини във внесени справки и декларации пред ТД на НАП – Бурга...

Бойко Борисов не е държавник

https://www.actualno.com/actualno/bojko-borisov-ne-e-dyrjavnik-news_575568.html

Държавник ли Бойко Борисов? Този въпрос беше засегнат, макар и не толкова широко, след загубата на ГЕРБ на президентските избори. Показателно е, че новият президент на България Румен Радев и лидерът на БСП Корнелия Нинова демонстрираха различно мнение – според Радев е на

Мъж пострада при пожар в дома му

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622860

38-годишен мъж пострада при пожар в дома си в Сливен, информират от полицията. Сигналът е подаден на 15 ноември около 15.26 часа. Пожарът е възникнал в къща в ул."Дамян войвода". Пострадалият мъж е транспортиран до Спешния център с изгаряния по ръцете. Причината е употреба на газов котлон, намиращ се в кухненско помещение. Спасени са две сгради. Причинени са щети на домашно имущество, техника и опушени стени.  ...

Две трети от руснаците искат четвърти мандат за Владимир Путин

http://svetoven.pogled.info/russia/news/79419/dve-treti-ot-rusnatsite-iskat-chetvarti-mandat-za-vladimir-putin

/Поглед.инфо/ Проучване на центъра за изследване на общественото мнение „Левада" показва, че две трети от гражданите на Руската федерация искат четвърти президентски мандат за Владимир Путин, съобщава вестник „Известия".

Израел обяви търг за находищата си на газ в Средиземно море

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273957_%D0%98%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BB+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8+%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%B0%D0%

 Израел обяви търг за лицензи за експлоатация на основните израелски газови находища Тамар и Левиатан, открити през 2009 и 2010 г. в Средиземно море, за първи път от четири години, предаде АФП. Търговете са за 24 блока офшорни сондажи всеки по 400 кв. км, обяви израелското министерство на енергетиката. Предполага се, че в Тамар има до 238 млрд. куб. м метан. То се намира на 130 километра в морето край пристанищния град Хайфа. Левиатан, чиято експлоатация трябва да започне през 2019 г., разполага с резерви, оценявани на 535 млрд. куб. м синьо гориво.

Търчим на светофара по формула от миналия век

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273956_%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%87%D0%B8%D0%BC+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B

 

Гоним островчета между платната, които най-често липсват

По формула от 30-те години на миналия век и съветски инструкции от 60-те се регулират у нас светофарите. Това показа проучване на „Монитор“, провокирано от многото инциденти с пешеходци на зелена за тях светлина. Проверката показа, че трагедиите – освен заради недоглеждане от страна на шофьори, до голяма степен се дължат и на технически причини, водещи до твърде кратко времетраене на разрешителния сигнал за преминаване на пешеходци.

У нас светофарите се регулират от няколко институции, като общите правила се задават от МРРБ, а съответните общини отговарят за прилагането. Въпросната формула, която всъщност е създадена от австрийски учен и наложена у нас още по царско времекогато по улиците са се движели повече каляски и по-малко коли, е заложена в наредба на Министерството на регионалното развитие.

Масов бой и мистериозна смърт в пловдивския психодиспансер

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622858

Медицинска сестра в пловдивския психодиспансер била нападната от буйстващ мъж, а част от пациентите се нахвърлили с юмруци върху него, предаде bTV. Ден по-късно мъжът умира в болницата.Оказва се, че нито една институция не е уведомена за масовия бой. Бизнесмен се хвърли от 10-ия етаж на психодиспансер Преди няколко дни медицинската сестра Маргарита Йончева, която работи в мъжкото отделение, ...

Юнкер към Радев: Надявам се да запазите стабилността

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/79418/yunker-kam-radev-nadyavam-se-da-zapazite-stabilnostta

/Поглед.инфо/ Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова новоизбрания български президент Румен Радев да пази стабилността на страната и да продължи добрите отношения с Брюксел на предшественика си Росен Плевнелиев.

Предимно слънчево време

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273955_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5

 През деня над много райони облачността ще намалее до предимно слънчево време. След обяд над Западна България ще се появи висока облачност. В североизточните райони ще духа слаб запад-северозападен вятър. Минималните температури ще бъдат между минус 4° и 1°, в София минус 3°. Максималните температури слабо ще се повишат и ще бъдат между 5° и 10°, в София около 6°, съобщиха от НИМХ. Над планините ще е предимно слънчево. По билата ще духа умерен запад-северозападен вятър. Температурите ще се повишат, максималната на височина 1200 метра ще е около 2°, на 2000 метра около минус 4°. По Черноморието ще има разкъсана облачност, значителна в сутрешните часове. Ще духа слаб вятър от запад -северозапад. Максималните температури на въздуха ще бъдат около 7°-8°. Температурата на морската вода е 12-14°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала. 


Учени от БАН отново протестираха за по-високи заплати

http://www.mediapool.bg/ucheni-ot-ban-otnovo-protestiraha-za-po-visoki-zaplati-news256590.html

Стотици учени излязоха отново в сряда на протест с искане за по-висока субсидия за БАН, която да позволи увеличение на заплатите им. За 2017 г. е планирано Българската академия на науките (БАН) да получи с 5 млн. лв. по-висок бюджет, но допълнителните средства ще отидат за покриване на увеличението на минималната работна заплата, която от 1 януари става 460 лева. Според ръководството на БАН академията трябва да получи бюджет от поне 98 млн. лева вместо сегашните 78 млн. лева, за да може да си позволи увеличение на заплатите на учените. Образователният министър Меглена Кунева обаче вече обяви, че това са възможностите на бюджета на този етап. Все още не е ясно дали някоя от партиите в парламента ще припознае исканията на учените и ще поиска промяна между първото и второто четене на бюджета. Преди ден бюджетът за образование за 2017 г. бе гласуван в ресорната образователна комисия, въпреки предупрежденията на учените, че средствата за наука са крайно недостатъчно. Това е втори протест на учените от БАН този месец, след демонстрацията им в Деня на будителите – 1 ноември. Сегашното недоволство бе изразено под формата на провеждане на общо събрание на открито с една единствена точка – обсъждане на бюджета за 2017 година. С думите "елементарни частици на Женския пазар не се продават" учените от БАН се обърнаха към депутатите в парламента с настояване за справедливо отношение към труда им. Те отхвърлиха обвиненията, че БАН е нереформирана структура, които се използват като предлог от държавата да не се отпускат повече средства на институцията. Проф. Никола Малиновски от Института по оптически материали и технологии припомни, че БАН е провела международна оценка и одит на научните институти и в резултат на заключенията в нея е намалила институтите си почти наполовина, а персоналът е съкратен с 10%. Според протестиращите учени за наука у нас не се говори, а тя може да даде много на икономиката ни. Сред протестиращите бяха и синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. При тях един от основните проблеми е липсата на пари за обновяване на компютърните системи и за редовно участие в научни форуми.

Учени от БАН ще протестират за увеличаване на парите за наука

http://www.mediapool.bg/ucheni-ot-ban-shte-protestirat-za-uvelichavane-na-parite-za-nauka-news256590.html

Учените от БАН ще протестират в сряда с искане за увеличаване на бюджет за наука в България. Демонстрацията ще се проведе в София на площад "Княз Александър Първи". Сред протестиращите ще бъдат и синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. При тях един от основните проблеми е липсата на пари за обновяване на компютърните системи и за редовно участие в научни форуми, съобщи БНР.

Неяснотите около Brexit отложиха проекти за $82 млрд.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273954_%D0%9D%D0%B5%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE+Brexit+%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%2482

 Неяснотите по въпроса за стратегията за излизането на Великобритания от ЕС принуди бизнеса на Острова да отложи или отмени проекти за 65,5 млрд. лири стерлинги (82 млрд. долара), пише RNS. Според сайта икономисти от Hitachi Capital съветват Лондон да действа бързо и решително, защото в противен случай загубите за икономиката ще продължават да нарастват.

Проведена наскоро анкета сред предприемачи отвъд Ламанша сочи, че 22% от тях са съкратили инвестициите си заради обезценяването на британската лира. Друга една пета са отложили проектите си заради неопределеността относно бъдещия достъп на Великобритания до единния пазар на ЕС. За още толкова бизнесмени от Острова причина за решението е лошото, според тях, състояние на британската икономика в момента.

Най-силно негативно въздействие решението за Brexit е оказало на средния бизнес, където 44% от предприемачите са свили инвестициите си. При малките фирми около 23% са взели решения да не разширяват дейността си.

Резултатът от анкетата сочи още, че 70% от компаниите във Великобритания са готови отново да започнат да инвестират веднага след като стане ясно дали страната ще има лесен достъп до единния европазар. В тази връзка шефът на Hitachi Capital Робърт Гордън предупреждава, че достъп до пазара и пълноправно членство са съвсем различни неща.

В момента Лондон е един от ключовите търговски партньори на ЕС. Обшият обем на британския експорт за другите страни от Общността през миналата година е бил за 290 млрд. фунта.

Mercedes-Benz направи най-скъпия си сериен автомобил

https://www.actualno.com/cars/mercedes-benz-napravi-naj-skypija-si-serien-avtomobil-news_575691.html

Германският производител Mercedes-Benz представи най-скъпия си сериен автомобил в рамките на автомобилното изложение в Лос Анжелис. Това кабриолет, оценен на 300 000 евро, който ще се продава под марката Maybach. Досега най-скъпата серийна кола на компанията от Щутгар беше всъдеходът Me

Четирима българи сред топ иноваторите в Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273953_%D0%A7%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D1%82%D0%BE%D0%BF+%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2

 Класацията се организирана от Res Publica, Google, Международния Вишеградски фонд и Financial Times Софтуер за управление на безпилотни автомобили, компания за телемедицина в подкрепа на бременните жени, приложение за съобщения със жестомимична анимация – това са само част от проектите на финалистите в третото издание на класацията New Europe 100, която ежегодно поставя във фокуса на вниманието иновациите в Централна и Източна Европа. Днес бе обявен пълния списък с финалисти. Отличените Българи са: Атанас Киряков, изпълнителен директор на Ontotext, продуктите му се използват от BBC, British Museum и от големи търговски компании. Стефан Стоянов, заместник кмет на Пловдив, въвел програмата Монтесори в детски градини и други образователни проекти. Антон Ценов и Николай Андонов, основатели на Start it Smart, платформа за обучение и теренинги на млади предприемачи. New Europe 100 цели да подпомогне региона на ЦИЕ, като отличи лидерите, които са отговорни за позитивна промяна. Това е третото издание на класацията, организирана от Res Publica, Google, Международния Вишеградски фонд и Financial Times, в сътрудничество с много други институции в ЦИЕ. Конкурентите в NE100 създават приложения, прокарват социални инициативи, организират събития, които са нужни на гражданите на Европа и света. Общото между тях е, че споделят креативния си заряд и с това спомагат за развитието, както на техните проекти, така и на целия региона на ЦИЕ. “Искахме да разкажем историите на креативни социално ангажирани предприемачи от Централна и Източна Европа. Нашият регион може да се гордее със своите програмисти, предприемачи, изобретатели и хората които подкрепят културата, които днес дават тласък на бъдещите иновации“, зави Войчех Прибилски, президент на фондация Res Publica, съорганизатор в проекта. Лидерите са избрани от организаторите на базата на публични номинации и предложения от официалните партньори. Тази година финалистите са индивидуални или бизнес екипи (54%), обществена дейност и политика (29%). Сред останалите категории са наука (10%), медии и култура (7%) “Ясно видима е тенденцията да се появяват успешни бизнес начинания базирани на иновациите в Централна и Източна Европа. Това демонстрира огромният потенциал на региона и как информационните технологии и дигиталната икономика, са не просто предизвикателство, но и огромна възможност за изключителните изследователи, амбициозните предприемачи и креативните автори, да превърнат плановете си в реалност“, заяви Марта Пошлад, директор „Публични политики и правителствени връзки за ЦИЕ“ в Google. “Идеята на New Europe 100 е да демонстрира потенциала и креативността на хората от Централна и Източна Европа. Това е платформа за изграждане на мрежи от познанства и спомага на кандидатите да се срещат и да обменят идеи. Ние вярваме, че това е най-добрият начин да подпомогнем развитието на свежи и иновативни идеи, от което ще спечели целия регион”, заяви Беата Яжевска, изпълнителен директор на Международния Вишеградски фонд.

Варненски свещеник: 40-дневният пост помага на хората да достигнат до духовно оздравяване

http://www.moreto.net/novini.php?n=336146

40-дневният пост помага на хората да достигнат до духовно оздравяване, отрезвяване и осъзнаване, че центъра на живота ни е Христос. Това каза за Радио „Фокус” – Варна отец Василий Шаган от варненския храм „Св. Архангел Михаил”. „Християните приемат сериозно поста, така, както се уповават на вярата си през цялата година.

Млада художничка показва графики в изложба

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622857

Младата художничка Анелия Мартинчева показва 41 графични творби в Художествената галерия “Недялко Каранешев” в Горна Оряховица. Изложбата  “Преходност” ще бъде открита на 18 ноември от 18ч., съобщиха от пресцентъра на общината в железничарския град. Това е първата самостоятелна изложба на авторката, обединяваща идейно и композиционно концепциите и техниките, които е приложила за създаването на творбите. Темите са разнообразни, вдъхновени от природата, приятелството и музиката, а картините са  създадени през последните години. Анелия Мартинчева ...

Клинтън изпреварва Тръмп с над 1 млн. гласа

https://www.actualno.com/america/klintyn-izprevarva-trymp-s-nad-1-mln-glasa-news_575697.html

Хилари Клинтън изпреварва Доналд Тръмп с над 1 милиона гласа. Това показват предварителните данни от продължаващото преброяване на гласовете от президентските избори на 8 ноември, пише медии. Според тези данни за Клинтън са гласували 61 963 234 избиратели, а за Тръмп – 60 961

Националите пак ще играят със Сборная на европейското по волейбол

http://www.cross.bg/grypa-voleiibol-evrovoleii-1525859.html

/КРОСС/Русия, Словения и Испания са съперниците на мъжкия национален отбор по волейбол на България в Група С на Евроволей 2017 в Полша, съобщиха от Българската федерация по волейбол. Това отреди тегленият снощи жребий в забележителния театър "Юлиуш Словацки" в Краков, на който присъства и Генералният секретар на БФВолейбол Владимир Николов. Домакин на срещите от този поток на шампионата ще бъде именно Краков. Първенството ще се състои от 23-и август до 3-и септември следващата година. Домакинът Полша попадна в Група А заедно със Сърбия, Финландия и Естония. Настоящият носител на трофея Франция пък е в Група D в компанията на Белгия, Холандия и Турция. В Група В жребият събра Италия, Германия, Словакия и Чехия. Ето и разпределението на 16-е тима в груповата фаза на Евроволей 2016: Група А, Гданск1. Полша2. Сърбия3. Финландия4. Естония Група В, Шчечин1. Италия2. Германия3. Словакия4. Чехия Група С, Краков1. Русия2. БЪЛГАРИЯ3. Словения4. Испания Група D, Катовице1. Франция2. Белгия3. Холандия4. Турция  

Масов бой и мистериозна смърт в пловдивския психодиспансер

https://www.24chasa.bg/novini/article/5876630

Масов бой и мистериозна смърт в пловдивския психодиспансерМедицинска сестра в пловдивския психодиспансер била нападната от буйстващ мъж, а част от пациентите се нахвърлили с юмруци върху него. Ден по-късно мъжът умира в болницата. Оказва се, че нито една институция не е уведомена за масовия бой. Преди няколко дни медицинската сестра Маргарита Йончева, която работи в мъжкото отделение,

НАСА: До 2030 година ще има земна колония на Марс

http://www.cross.bg/mars-nasa-godina-1525858.html

/КРОСС/НАСА публикува амбициозен план за колонизиране на Червената планета, съобщава Нова телевизия. Според него до 2030 година там ще има присъствие на хора, които ще живеят, без да са пряко зависими от Земята. Дългото пътуване към Марс и стартът на постоянната колония са разделени на три фази. Непосредствено през следващото десетилетие учените ще търсят начини да преодолеят космическата радиация, която е пагубна за всяко живо същество. "Съвсем скоро ще видим американски астронавт на Марс. Никога не сме били толкова близо до този исторически момент", заяви Чарлз Болден от НАСА. Агенцията вече работи по нов тип космически кораби, които ще използват, освен класическо гориво, слънчева енергия.

Борисов чете анализа на Георги Марков в "24 часа" за грешките му, кани го за депутат

https://www.24chasa.bg/novini/article/5876633

Борисов чете анализа на Георги Марков в "24 часа" за грешките му, кани го за депутатБойко Борисов е поканил Георги Марков за депутат след интервю на бившия конституционен съдия в "24 часа", в което той анализира грешките на премиера в предизборната кампания и отношенията му с партньорите в коалицията. Преди малко авторът на "24 часа", гостувайки в бТВ, сподели за поканата от лидера на ГЕРБ.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване