Боб Дилън няма да присъства на връчването на Нобеловите награди

https://www.actualno.com/showbusiness/bob-dilyn-njama-da-prisystva-na-vrychvaneto-na-nobelovite-nagradi-news_575879.html

Музикантът Боб Дилън няма да присъства на церемонията по връчването на Нобеловите награди през декември, за да приеме лично своят приз за литература. Причината е, че по това време изпълнителят има „други ангажименти“, заявиха от Шведската академия. „Шведската а

Всеки работен ден – сигнал за конфликт на интереси

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274000_%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%E2%80%93+%D1%81%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%BB+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%82+%D0%BD%

 – Г-н Николов, десетки магистрати, съдебни инспектори, журналисти и политици ще се съберат утре в зала „Сердика“ на столичния хотел „Балкан“, за да обсъдят въпроса дали комисията за конфликт на интереси допринася за намаляване на корупцията във властта, или само я прикрива с декларациите, които властимащите ви пращат?

– Конфликтът на интереси (КИ) не е класическа корупция, при която, за да се случи нещо, някой дава пари. Съгласно закона конфликт на интереси е налице при три задължителни условия: лице, заемащо публична длъжност, изпълнение на негово служебно задължение, и то в частен интерес, на лицето, или на друго, свързано с него. По същество КИ е злоупотреба с власт, а не корупция. Много често има легално изпълнение на служебните задължения от държавния служител, няма подкуп, но има конфликт, защото с действията си служителят подкрепя бизнеса на свой роднина или корпорация, в която участва – оказва влияние в неин интерес и т.н. Категорично – работата на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) е полезна и не прикрива нищо.

– Как ще го докажете?

– КПУКИ действа от 2011 г. На форума в „Балкан“ ние ще представим 5-годишната й работа, най-новото в нейната практика и ще направим анализ на изпълнението за закона за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, който разработихме през лятото. За 5 г. при нас са постъпили страшно много сигнали от граждани и НПО, а имаме и решения за самосезиране по които сме образували производства за конфликт на интереси. С окончателен административен акт са приключили 1631. В нашата дейност и в съдебната практика се очертаха рамките на конфликта. Стана ясно, че той може да възникне, когато е налице нарушение на някоя от 28 забрани – за подписване на договор в частен интерес, издаване на акт в частен интерес, гласуване в частен интерес и др. Договор в частен интерес има, когато е налице фактура. И не е задължително да е реализирана материална и нематериална облага в резултат от изпълнението на служебното задължение, достатъчно е тя да е възможна. В приключените производства имаме 105 случая на установен конфликт на интереси по отношение на 137 лица на публична длъжност.

– Не изгубихте ли доверието на гражданите, след като излязоха през лятото на 2013 г. на бял свят записките „тоя да се оправи, оня да се удари“? Не са ли вече по-малко сигналите, които те ви пращат за властимащи, уредили с постове и обществени поръчки родата си?

– Не са малко сигналите. В последните две години те са 250-300 годишно, средно на всеки работен ден по един. Да, има намаление – през 2012-2013 г. те бяха 400 годишно. Но това не се дължи на загубено доверие, а на обстоятелството, че ние с около 70 семинара обяснихме на широк кръг задължени лица какво е конфликт на интереси и как да се избягва. Все по-стриктно се спазва режимът за подаване на декларации по Закона за КИ, 265-те комисии за КИ към общинските съвети ги поддържат регистри с тях. За една година 8702 новоизбрани общински съветници и кметове са подали декларации, като едва 164 са го направили със закъснение. За сравнение, от 5100 съветници, избрани на предходните избори, 3000 изобщо не знаеха, че трябва да подават декларация. КПУКИ не е създадена само за да налага санкции, превенцията е по-важна. Неслучайно намалява броят на бруталните нарушения, каквито имаше в първите години, след като влезе в действие законът за конфликт на интереси.

– Брутални нарушения? Какви?

– Управител на общинско ВиК дружество подписва договор за доставка на бетон със собственото си търговско дружество. Общински съветник гласува за себе си или за роднина при избор на управител на общинско търговско дружество. Зам.-кмет сключва договор с еднолично търговско дружество на брата на съпругата си за доставка на съоръжения за детски площадки на стойност 20 000 лв. Сумата е платена, т.е. облагата е реализирана.

– Хващате тия наглеци, но нищо не им се случва, казват вашите критици.

– Не е така. По всяко от влезлите в сила съдебни решения за конфликт на интереси в едномесечен срок се издава наказателно постановление и се налага 5000 лв. глоба. Отнема се възнаграждението на служителя за момента, в който конфликтът на интереси  е бил налице, както и облагата в резултат от него. Ето пример – директор на регионална здравна каса подписва 4 договора за доставка на медицински услуги с дружество, в което 97% притежават негови роднини. Шестцифрената сума по тези договори беше отнета в полза на държавата. Седем хиляди лева е глобата за всяка неподадена декларация за частен интерес. При установен конфликт на интереси името на заемащия публична длъжност се публикува на сайта на неговата институция, а той се лишава за една година от правото да заема позиция в държавата.

– Следим работата ви. Стигате до ниво депутати и министри. Но изглежда кметовете са рекордьори по конфликти…

– Да, от всеки три производства и тази година, три са по отношение на дейци на местното самоуправление – кметове, зам.-кметове, служители в общински администрации, общински съветници, управители на общински дружества.

– Как си го обяснявате?

– В малките населени места всички знаят всичко за всеки. И подават сигнали, макар и невинаги основателни. Някой пише – първият братовчед на директора на дирекция работи в същата общинска администрация. Това не е конфликт на интереси. Щеше да е, ако този директор беше издал акт по отношение на своя братовчед.

– Откакто поехте ръководството на комисията след Филип Златанов, получавате ли в комисията указания от високо във властта – кой да има конфликт, кой да няма?

– Не, не получаваме.

– Звучи невероятно.

– Но е така. Ако получавахме, щеше да се разчуе, опитът го показа.

– Очаквате ли новия закон против корупцията? С него вие може би ще станете съставна част на антикорупционното бюро, замислено от Кунева, макар тя вече да не е министър.

– Приемането на закони е работа на парламента. Според мен в материята за конфликтите на интереси са нужни няколко промени, но те могат да станат и без нов закон. Нужно е обединяване на декларациите – за конфликт на интереси и за имущество, които се подават в Сметната палата от лица по високите етажи; да стане една декларация и да може да се подава в електронна форма. Нужно е обединяване в един акт на решението, с което се установява конфликт на интереси, и наказателното постановление, с което се налага санкция за установен конфликт въз основа на влязло в сила съдебно решение – това би съкратило процедурата при запазване правата на проверяваното лице. Нужно е и разписване в закон на действията на КПУКИ по превенцията. В момента те са по нейна инициатива. Трябва с акт на парламента да се изрази разбирането, че в преследването на това правонарушение превенцията е по-важна от санкцията. Трябва и да се запази централизираната система на установяване на конфликт на интереси. Проектозаконът, за който ме питате, предвижда няколкостотин държавни органа да установяват конфликти на интереси. Според него за всички изборни длъжности конфликт на интереси ще се установява от новото бюро, за служители в министерствата – от министъра, за служители в общината – от кмета, за служители в областна дирекция „Земеделие“ – от директора. Това означава различна практика, разфокусиране на материята и съмнение относно компетентността на ръководителите на по-малките администрации по тези процедури. Накратко, аз лично имам опасения по новия закон – така, както е измислен сега.

 

Нашият гост

Роден през 1972 г.

През 1995 г. завършил Юридическия факултет на СУ

Доктор по право от 2010 г. С 4 книги, сред които първата за конфликт на интереси в България, и 40 научни публикации по административно право и гражданска конфискация, включително 4 монографии и 2 статии във Великобритания.

1997-2005 г. – юрисконсулт и адвокат.

2005-2010 г. член на комисията за конфискацията.

От 2011 г. – комисар в КПУКИ, назначен от президента на републиката.

Поема ръководството на комисията през октомври 2013 г.

Две трети в Русия искат Путин за президент и след 2018 г.

http://www.cross.bg/pytin-prezident-ostane-1525923.html

/КРОСС/ Близо две трети от руснаците биха искали Путин да остане президент и след 2018 година, сочи проучване. 63 на сто от участниците в допитване на руския социологически център "Левада" биха искали сегашният президент Владимир Путин да остане на поста си, предаде Интерфакс, цитирана от БТА. Около 19 на сто от общо 1600 запитани са били против Путин да остане държавен глава след 2018 година. През 2014 г. само 58 на сто от руснаците искаха сегашния президент да остане на поста си и след 2018 г., а през 2012 г. той имаше подкрепата на 34 на сто. Само 26 на сто от участниците в допитването смятат, че до 2018 г. може да се появи личност, способна да замени Путин като държавен глава, а 49 на сто не са съгласни с това твърдение. Октомврийското допитване на социологическия център "Левада" показа, че рейтингът на одобрение за работата на Путин е достигнал най-високите си показатели за тази година - 84 процента. През септември той беше 82 на сто. Премиерът Дмитрий Медведев получи положителна оценка от само 48 на сто, а работата на кабинета като цяло одобряват само 43 на сто. Източник: Dir.bg

Преговорите за Брекзит ще продължат повече от 2 години, смята Дейселблум

http://www.moreto.net/novini.php?n=336221

Преговорите за напускане на Великобритания от ЕС са много сложни и ще отнеме много повече време, отколкото планираните две години. Това каза председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от световните медии. По-рано британският премиер Тереза Мей обяви, че ще задейства чл.

Обама и Ципрас обсъждат газовата връзка с България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5878047

Обама и Ципрас обсъждат газовата  връзка с БългарияПрезидентът на САЩ Барак Обама и гръцкият премиер Алексис Ципрас са обсъдили Интерконектора Гърция-България, пише АП. “Говорихме за важни проекти, които се реализират за засилване на ролята на Атина в енергийния сектор. Това са Трансадриатическият газопровод (ТАР) и IGB (Интерконекторът Гърция-България),

Аеросмит с прощално европейско турне през 2017 година

http://offnews.bg/news/n_1/n_640109.html

След 46 години на сцена рок легендите Аеросмит обявиха, че през 2017 година ще направят прощално турне със 17 концерта в Европа и Израел.  Турнето се казва "Аеро - Ведерчи, бейби!", с препратка към новината, че групата смята да прекрати съществуването си .  Рокерите анонсираха турнето на сайта си с щуро видео, в което Стивън Тайлър и Джо Пери, пушейки цигари и самоделни лули, говорят: "Вярно ли е, че е за последно?", пита фронтменът, а Джо Пери му отговаря: "Кой знае?" Ето и датите на концертите: - 17 май - Тел Авив, Израел; - 20 май - Батуми, Грузия; - 23 май - Москва, Русия; - 26 май - Мюнхен, Германия; - 30 май - Берлин, Германия; - 2 юни - Краков, Полша; - 5 юни - Копенхаген, Дания; - 8 юни - Сьолвесбори, Швеция; - 11 юни - Касъл Донингтън, Великобритания; - 14 юни - Дъблин, Ирландия; - 17 юни - Клисон, Франция; - 20 юни - Кьолн, Германия; - 23 юни - Флоренция, Италия; - 26 юни - Лисабон, Португалия; - 29 юни - Мадрид, Испания; - 2 юли - Барселона, Испания; - 5 юли - Цюрих, Швейцария.

Ковачки получи правата по концесия за добив на въглища в Перник

http://offnews.bg/news/n_1/n_640112.html

Кабинетът прехвърли окончателно права и задължения по концесия за добив на въглища от "Пернишки въглищен басейн", която миналата година беше дадена на Христо Ковачки. Решението беше взето на последното редовно заседание на Министерския съвет преди гласуването на оставката на правителството.  "Мин индъстри" ЕООД ще поеме изцяло правата и задълженията по концесионен договор за добив на въглища от находище "Пернишки въглищен басейн". Така се одобрява поискана промяна от досегашния концесионер – "Мини открит въгледобив" ЕАД. Находището "Пернишки въглищен басейн" е разположено в община Перник. Концесионният договор за добив на въглища от него е сключен през 2003 г. за срок от 10 г., като с Анекс 4 от 01.03.2016 г. срокът на предоставената концесия е продължен с 15 години, считано от 13 август 2014 г.

Едва 34% от българите искат да станат предприемачи, сочи проучване

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/11/16/2865683_edva_34_ot_bulgarite_iskat_da_stanat_predpriemachi/?ref=rss


Въпреки че позитивното отношение на българите към предприемачеството през 2016 г. се е увеличило значително спрямо миналата година, то все още остава по-ниско от средното в глобален мащаб.

Само 59% от българите имат позитивна нагласа съм предприемачеството, което е значително увеличение с 5% в сравнение с 2015. Данните сочат, че само 34% от участвалите в проучването имат желание да станат предприемачи, а 20 % са убедени, че притежават качествата да създадат бизнес.

Една...

Сайтът на НИМХ пусна протестен надпис

https://www.actualno.com/society/sajtyt-na-nimh-pusna-protesten-nadpis-news_575878.html

На сайта на Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН днес се появи протестен надпис: „Инвестицията в науката гарантира бъдеще за България”. По-рано днес стотици учени от БАН протестираха заради парите за финансиране на наука, съобщава NOVA. Про

Без ток в четвъртък

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623097

В периода 08.11.2016 - 30.11.2016 от 08:30 ч. до 16:30 ч., поради извършване на строителни ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Русе: кв. "Средна кула" и кв. "Долапите". В периода 14.11.2016 - 02.12.2016 от 08:30 ч. до 16:30 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Мартен: ТП 4 Мартен, ТП 14 Мартен, Улици: „ТП4 помпа“, „Балатон“, „Бачо Киро“, „Видин“, „Г...

34% от българите имат желание да станат предприемачи

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/34-ot-bylgarite-imat-jelanie-da-stanat-predpriemachi-228493/

Положителното отношение към предприемачеството в България се повишава, но остава под средните нива в Европа и в глобален мащаб

Румен Овчаров и Делян Добрев с обвинение за АЕЦ "Белене" (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5878079

Румен Овчаров и Делян Добрев с обвинение за АЕЦ "Белене"  (обновена)Бившият енергиен министър при Тройната коалиция и бивш червен депутат Румен Овчаров ще бъде разпитан от прокурори във връзка с разследването за АЕЦ "Белене". Той е призован да се яви в столичното следствие на бул. "Монтевидео". Не е ясно дали при разпита на Овчаров ще бъде повдигнато обвинение. През юни главният прокурор Сотир Цацаров съобщи в

Технологиите ще определят развитието на страните в следващия век

https://www.24chasa.bg/novini/article/5878157

Технологиите ще определят развитието на страните в следващия векБъдещето на страните и техните икономически отрасли през следващите 100 години ще се определя от интернет технологиите, които се разработват и въвеждат, прогнозира Джак Ма, основател на гиганта в сферата на електронната търговия Alibaba Group Holding.  По думите на Ма, ако се съди по историята, цикълът на всяка технологична революция е около 50

Бизнесът: Искаме стабилност и приемственост

https://www.24chasa.bg/novini/article/5878179

Бизнесът: Искаме стабилност и приемственостНационално представителните работодателски организации приветстват намеренията на президента г-н Росен Плевнелиев, демонстрирал готовност да осигури гладко предаване на властта на новоизбрания президент – г-н Румен Радев. Бихме желали техният пример да бъде последван от политическите сили, които да се придържат към трезво и зряло държавническо

Кои министри се връщат в парламента

http://vesti.bg/bulgaria/politika/koi-ministri-se-vryshtat-v-parlamenta-6061585

Сред тези, които няма да заемат депутатска банка, е министърът на финансите в оставка Владислав Горанов

Крайнодесните екстремисти в Германия се готвят за терористични актове, предупреди разузнаването

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/11/16/2865679_krainodesnite_ekstremisti_v_germaniia_se_gotviat_za/?ref=rss


Крайнодесните екстремисти в Германия се подготвят да извършат актове на насилие и работят със свои съмишленици в Европа и САЩ, заяви шефът на германското вътрешно разузнаване Ханс-Георг Маасен, в интервю за агенция "Ройтерс".

"Виждаме поредица случаи, в които голям брой хора от крайнодясната екстремистка сцена са готови на всичко и се обединяват, за да създадат терористични клетки", казва той.

По думите му международните връзки на тези организации не могат да се сравняват...

ЦСКА и Черно море защитиха изгонените си национали

http://offnews.bg/news/n_1/n_640114.html

Ръководството на ЦСКА защити изгонения от лагера на националния отбор до 19 години вратар Слави Петров. Същото сториха и от Черно море по отношение на своя състезател Валентин Йосков. Двамата млади футболисти бяха изгонени от националния отбор след европейската квалификация с Беларус в Сливен, загубена от нашите с 0:1. В официална декларация от футболния съюз хвърлиха вината върху футболистите, като ги обвиниха в отказ да играят и непрофесионално отношение. Версията на изгонените обаче се различава от тази на футболния съюз. От ЦСКА са по-остри в тона си и споделят версията на самия Петров за станалото в 60-ата минута на мача. Ето какво разказва Петров: "Треньорът ми каза да загрявам, защото вратарят получи контузия. Станах да загрявам, правих стречинг няколко минути и седнах, защото разбрах, че смяна няма да има. След което съотборникът ми Дани отново имаше проблеми и почти не можеше да си стъпва на крака. Треньорът ми каза да загрявам отново, станах, Дани Наумов видя, че загрявам и изкрещя, че не иска смяна. Всички съотборници му казваха да излезе, защото не е пълноценен и не може да помогне на отбора, но той не пожела. Треньорът ми каза, че влизам, но Наумов крещеше, че не иска смяна и треньорът ми каза да изчакам. Попитах какво е това отношение и си седнах на скамейката. Не разбирам каква е тази подигравка и от какво е продиктувана, но отношението, което демонстрираха към мен, ме обиди страшно много", споделя Петров. Подобен е и разказът на Йосков: "Извинявам се на селекционера на националния отбор до 19 г. Ангел Стойков, че съм провокирал такава реакция от негова страна. След края на мача с Беларус си позволих да попитам каква е причината да разчита по-малко на мен при положение, че досега съм изпълнявал стриктно всички негови указания и винаги, дори и със здравословни проблеми, съм играл с националната фланелка", казва Йосков, цитиран от сайта на варненци. "Уважаеми ръководители на родния футбол, такова отношение ли заслужава един млад и перспективен състезател? Такова унижение ли заслужава крехката му и неукрепнала психика? Отговори не искаме, отдавна ги знаем", пишат в своята декларация от ЦСКА. "Изненадан съм от тази неприятна ситуация между Ангел Стойков и Валентин Йосков, тъй като познавам футболиста като културно и възпитано момче. Не одобрявам реакцията на Йосков да търси обяснение от треньора. Въпреки това не смятам, че разговорът им като мъже, на четири очи, е трябвало да стане достояние на медиите. Необходимо ли е по такъв начин да се съсипе кариерата на един от най-талантливите юноши в тази възраст?", казва треньорът на Черно море Георги Иванов - Гонзо пред VarnaUtre.

Арестуваха шефката на румънската ЦИК

https://www.24chasa.bg/novini/article/5878051

Арестуваха шефката на румънската ЦИКШефката на румънската избирателна комисия е арестувана по подозрения за корупция, съобщи Ройтерс. Задържането на Ана Мария Петру става само три седмици преди парламентарните избори в страната. Петру е заподозряна, че през 2008-2009 г. е получила подкуп в размер на 210 000 евро. В замяна на средствата тя обещала договори с румънската ЦИК на

Унгария се готви да премахне смяната на зимно и лятно часово време

https://www.actualno.com/europe/ungarija-se-gotvi-da-premahne-smjanata-na-zimno-i-ljatno-chasovo-vreme-news_575877.html

Унгария може окончателно да се откаже от промяната на зимно и лятно часово време, след като парламентарна комисия подкрепи проектозакон за прекратяването на практиката. Според привърженици на закона промяната ще има редица плюсове вариращи от по-сигурни пътища до по-д

"Енерго-Про Варна" пусна облигации за 130 млн. евро

http://www.mediapool.bg/energo-pro-varna-pusna-obligatsii-za-130-mln-evro-news256637.html

Облигационна емисия за 130 млн. евро, необходими за инвестиции, пусна в обращение енергийната компания "Енерго-Про Варна", която е дъщерна на едноименната чешка фирма и снабдява се електроенергия Северозападна България. Част от седемгодишната емисия вече е записана от международни финансови институции, търговски банки, пенсионни фондове и асет-мениджъри. Друга част от облигациите ще се търгуват на Българската фондова борса, съобщиха от дружеството. Емисията е най-голямата пускана в България и е сред най-големите облигационни заеми в Централна и Източна Европа, посочват от "Енерго-Про Варна". Мениджър на емисията е Балканска Консултантска Компания ИП ЕАД. Приходите от заема са предвидени за подмяна и развитие на електроразпределителната мрежа в Североизточна България до 2023 г., както и за оптимизиране на финансовите потоци и финансовите разходи. Остатъчни средства от приходите по емисията могат да бъдат инвестирани в енергийни активи в България, Грузия, Турция и Румъния, допълват от компанията. "Тази емисия е солидна финансова основа за последващи инвестиции. Тя е показателна както за доверието, с което се ползва "Енерго-Про" в страната и чужбина, така и за капацитета на българския финансов сектор да мобилизира ресурс за кредитиране на мащабни проекти“, коментира в съобщението главният изпълнителен директор на "Енерго-Про Варна" Момчил Андреев. Така дружеството става втората електроразпределителна компания, която взема съществено финансиране за изпълнение на инвестициите си в мрежата у нас. В началото на ноември същото стори и ЧЕЗ, която обслужва Западна България. Тази също чешка компания получи кредит от 116 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие за капиталови разходи.

Автомобил с други номера горя във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=336216

Автомобил пежо с други номера горя вчера на във Варна, съобщиха от МВР за Moreto.net. Инцидентът станал около 15.55 часа във "Владиславово". Заради техническа неизправност и последвало късо съединение, огънят обхванал возилото.

Супер Наглост!Десислава Атанасова: Хората свикнаха на по-добър живот при ГЕРБ!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273999_%D0%A1%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80+%D0%9D%D0%B0%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D1%81%D1%82%21%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%90%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%A5%D0%BE%D1%80%D

 Депутатката от ГЕРБ и бивша здравна министърка Десислава Атанасовазастана пред БНТ, за да похвали партията си като за последно, защото на всички ни било ясно какво ще се случи днес в 14:00 часа.

 Мед, не, даже не мед, а мед и захар капеха от устата на г-жа Атанасова, щом споменаваше какво са направили от ГЕРБ за България. Но видиш ли, истински шок било да научи, че гражданите вече не ги искат! Те били прозрачни, водели честна президентска кампания, и тя не можела да схване още, как може народа да избере един човек без опит за президент. Правили детски площадки, строили нови сгради, санирали блокове, кърпили отдавна разрушени магистрали, но народа ВИ е беден и погубен.
 
Хората не ядат асфалт, госпожи и господа, уважаеми политици! Да припомним ли на г-жа Атанасова:

Над 2 млн. българи живеят под прага на бедност в страната ни, а над 80% от семействата у нас са в капан на бедността. Според доклад на института „Легатум“ лошото управление, бедността и корупцията държат България на дъното на ЕС. Та за КОИ хора говори Атанасова, че са свикнали да живеят по-добре при ГЕРБ? За техните си хора ли?

Направихме си анализ след загубата. За нас е ясно, че може би сме допуснали грешки, за да не получим доверието на българските граждани. Може би недобре представихме нашите тези и послания. Хората може би искат повече популизъм и по-малко прагматизъм в живота си.“ Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по правни въпроси Десислава Атанасова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Може би допуснахме грешка, че не се увлякохме по това да казваме, че един президент може да вдига пенсии и да пази граници. Показахме, че не можем да лъжем хората и сгрешихме. Ето вече изборите свършиха, надявам се еуфорията и опиянението да е отминало, тепърва започват да стоят важните въпроси в държавата“, каза депутатът от ГЕРБ. „Чухме посланията на почти всички кандидат-президентски двойки, имаше комични послания. Считам, че нашата кандидат-президентска двойка беше най-подготвена за работата в президентството. Г-жа Цачева е изключителен юрист, много диалогичен човек. Днес, когато тя зае председателското място в парламента, бе посрещната с аплодисменти от всички парламентарни групи. Но хората предпочетоха нещо ново, човек без политически опит“.

  Десислава Атанасова подчерта, че вината за загубата не е персонална, а колективна. „Вината ще се подели от всички нас, защото сме екип. За нас също беше шок след 10 победи, след успешни мандати, след убедителна победа през 2015 г., да се случи това. Предполагам, че на предсрочните парламентарни избори хората ще покажат, че картата не е червена“, изрази надежда тя.

Атанасова не скри недоумението си от факта, че хората не са разбрали посланията им. „Хората свикнаха с това да имат по-добър живот. България се промени през тези 5 години, през които управлява ГЕРБ. След управление на БСП затягахме коланите, припомни тя. „Всеки българин може да направи сравнителен анализ за това как е живял“. „Оставката на правителството беше единственият начин за поемане на политическа отговорност. Това не е оръжие на страха, а носене на отговорност“, подчерта Атанасова.

Относно резултатите от референдума, от ГЕРБ смятат: „Българите са разумни хора и разбират въпросите от референдума. 3,5 млн. хора са гласували „за“. Редно е ние да се съобразим с това. Наясно сме какво ни очаква. Зад определени политически субекти ще има определени бизнес кръгове. В мажоритарното гласуване тези бизнес кръгове ще финансират определени кандидати. Въпреки това до 15 декември трябва да намерим отговори на всички тези въпроси. Мажоритарният вот е вот за личности, но през 2015 г. видяхме какво се случи. Ще има изненади за политическата класа. Народът иска промяна, иска друг политически елит и ние сме длъжни да се съобразим с това“, каза още Атанасова.

 Източник: Дунав мост

Спътник

Трансперънси Интернешънъл: Най-корумпираният сектор в България е съдебната система

http://www.cross.bg/sudebnata-bulgariya-sistema-1525922.html

/КРОСС/ Съдебната система е най-корумпираният сектор в България според Световния корупционен барометър Трансперънси Интернешънъл за 2016 година. Изследването е проведено сред 60 000 граждани от 42 страни в Европа и Централна Азия. В няколко поредни изследвания съдебната власт у нас остава системният сектор с най-активно изявление на корупцията. Корупционният риск в системата се вижда от всеки трети анкетиран. 17% от гражданите, които са имали контакт с институциите, са платили подкуп. Най-често подкупи са плащани в здравеопазването и образованието. 19% от принудените да дадат подкуп в България са подали и сигнали за това, но едва до 150 дела годишно стигат до съда според авторите на изследването. Близо 30 процента от хората, превърнали се в жертва на корупцията, биха желали да подадат сигнал, но страхът ги спира, а за други 37 на сто е безпредметно да се бориш или да доказваш корупция в страната. Това отново говори за липсата на доверие в правоохранителните органи, подчертават анализаторите. Над 60% от българите твърдят, че има корупция в здравеопазването, според Световния корупционен барометър на Трансперънси Интернешънъл за 2016 г. На 16 на сто от анкетираните лично се е налагало да плащат подкуп за здравна грижа през последната година, казва Ваня Нушева: През тази година много сериозен ръст бележи точно този дял на хората, които са отговорили, че проблемите в здравеопазването, корупцията в здравеопазването заема водещо място

ООН осъжда "временната окупация" на Крим от Русия

http://www.mediapool.bg/oon-osazhda-vremennata-okupatsiya-na-krim-ot-rusiya-news256636.html

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който обявява, че страната му няма да се присъедини към Международния наказателен съд и ще оттегли подписа си под Римския договор, чрез който бе основан този международен съдебен орган, съобщиха световните агенции. В указа Путин възлага на руското министерство на външните работи да информира ООН за това решение. Москва подписа договора през 2000 г. , но така и не го ратифицира. МНС е международна наказателна съдебна институция, която има задачата да съди лица, обвинени в престъпления срещу човечеството и военни престъпления. В изявление на руското външно министерство се казва, че МНС не е оправдал възлаганите на него надежди и не е станал независим орган на международното правосъдие, предаде ТАСС. Посочва се също "неефективната и едностранчива работа на съда в разглежданите от него дела". Руското министерство припомня, че за 14 години работа МНС е произнесъл само 4 присъди, а е похарчил над 1 милиард долара. Според Москва показателно за работата на съда е отношението му към събитията от август 2008 г., когато Русия и Грузия водиха кратка война. Тя обвинява МНС, че се е фокусирал основно върху предполагаемите престъпления, извършени от южноосетинските милиции и руските военни в Грузия, а е премълчал престъпленията, извършени от грузинските военни, посочва Франс прес. В края на януари тази година МНС обяви, че започва разследване на руско-грузинската война от 2008 г. Съдът разследва и проевропейския бунт на Майдана в Украйна и конфликта в Източна Украйна, за който Москва е обвинявана, че подкрепя проруските сепаратисти. По-рано тази седмица съдът публикува изявление, че смята Русия и Украйна за замесени във въоръжен конфликт и Крим за окупирана територия, припомня ДПА. Три африкански страни - Гамбия, Република Южна Африка и Бурунди - неотдавна обявиха намерение да се изтеглят от МНС. Комитетът на ООН по правата на човека одобри резолюция, с която осъди "временната окупация" на Крим от страна на Русия и потвърди ангажимента на ООН към украинския суверенитет над полуострова в Черно море, предаде Асошиейтед прес. Русия призова комитета да гласува против резолюцията, но тя бе приета във вторник със 73 гласа "за", 23 "против" и 76 "въздържал се". Резолюцията почти сигурно ще бъде приета с подобен брой гласове, когато бъде подложена на гласуване в Общото събрание на ООН следващия месец, отбелязва агенцията. Документът призовава Русия да спазва своите международни задължения като окупираща сила, за предприеме всички необходими стъпки за незабавно прекратяване на злоупотребите срещу жители на Крим, незабавно да освободи всички незаконно задържани и да осигури безпрепятствен достъп на мисиите за наблюдение върху спазването на човешките права. Проекторезолюцията осъжда "злоупотребите, мерките и практиките на дискриминация срещу жителите на временно окупирания Крим, включително кримските татари". Анатолий Викторов, който ръководи отдела по човешки права в руското МВнР, нарече резолюцията "политическа" и заяви, че жителите на Крим "са избрали да гласуват на исторически референдум за обединение с Русия". Както е известно, ООН не призна този референдум за валиден. Той допълни, че проекторезолюцията напълно игнорира негативното влияние на действията на украинските власти върху жителите на Крим. Американският посланик в ООН Саманта Пауър заяви, че нарушенията на човешките права в Крим за наистина безсрамни. От началото на руската окупация, посегателствата върху правата на човека в Крим рязко се увеличават, включително грубо погазване на свободата на изразяване, мирното събиране на граждани, религиозните и верските права. Русия анексира Крим през 2014 г. след масовите протести в Киев, които свалиха от власт тогавашния проруски президент на Украйна. Конфликтът в Източна Украйна между проруските сепаратисти и правителствените сили отне живота на над 9500 човека. Независимо от мирните дговорености, подписани в беларуската столица Минск през 2015 г., които първоначално помогнаха за спиране на въоръжените сблъсъци, такива все още има.

Боно с награда "Жена на годината" (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/showbusiness/bono-s-nagrada-jena-na-godinata-snimki-news_575868.html

Да, това е чистата истина и съвсем не е поредната новинарска шега! Фронтменът на U2 Боно грабна наградата за "Жена на годината". Това бе част от реверанса на сп. Glamour към певеца, който освен с музиката си е популярен с постоянната си работа за равни права между половете. С този с

Рики Мартин се сгоди за арабски художник (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5878122

Рики Мартин се сгоди за арабски художник (Видео)Рики Мартин обяви официално годежа си с художника от арабски произход Джван Йосеф. „Той каза да!”, обяви в сутрешно шоу пуерториканската поп звезда. Мартин разказа в ефир, че срещнал любовта на живота си преди година. Първо се влюбил в изкуството на младия художник. „Полудях, щом видях работата му. Той е оригинален и обожавам работата му”,

Пламен: Трябва ни добра стратегия за европейското

https://www.24chasa.bg/sport/article/5878063

Пламен: Трябва ни добра стратегия за европейскотоПламен Константинов не бе изненадан от тежкия жребий, който се падна на волейболните ни национали за европейското. Нашите са с Русия, Словения и Испания. “Ясно е, че сме попаднали в тежка група. Ще играем с един от фаворитите за титлата - Русия, а Словения е най-прогресиращият тим в Европа през последните години.

Спецакция срещу корумпирани митничари блокира ГКПП - Дунав мост

http://offnews.bg/news/n_1/n_640111.html

Специализираната прокуратура извършва проверка на ГКПП - Дунав мост. Движението беше блокирано за два часа. В момента са отворени две от четирите гишета, за да пропуснат опашките от камиони и автомобили, съобщава агенция БГНЕС. Води се досъдебно производство срещу организирана престъпна група за корупция сред служители на "Гранична полиция, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Акцията е започнала около 15.00 ч. днес. Следствените действия ще продължат и през нощта. Арнаудова посочи, че повече информация ще бъде дадена утре.

Лиляна Павлова: Не си отмъщаваме на гражданите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5878146

Лиляна Павлова: Не си отмъщаваме на гражданитеКатегорично не си отмъщаваме на граждани. Точно защото не искаме да стоим на пук и на инат, ако това, което правим, не се одобря, трябва да дадем възможност на други. Това обяви регионалният министър в оставка Лиляна Павлова. "Оставката днес е резултат от волята и вота на българските граждани", коментира тя пред БНТ.

Индексите на БФБ-София се оцветиха в червено

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-БФБ-София-се-оцветиха-в-червено_l.a_i.732272_at.1.html

Индексите на БФБ-София обърнаха тренда и се оцветиха в червено в следобедната търговия. Бенчмаркът SOFIX се понижи с 0.75% до 534.48 пункта.  ...

Томислав Дончев: Няма да има чистка на кметове

http://www.moreto.net/novini.php?n=336236

Няма да има чистка на кметове от ГЕРБ след загубата на кандидата на партията Цецка Цачева на президентските избори. Това стана ясно от думите на вицепремиера в оставка Томислав Дончев в предаването „Лице в лице“ по bTV. На въпрос: „Вярно ли е, че ще искате оставки на кметове, особено там, където загубата е разгромна?“, той отговори: „Това е несериозно“.

Сайтът на НИМХ пусна протестен надпис

https://www.24chasa.bg/novini/article/5878123

Сайтът на НИМХ пусна протестен надпис
На сайта на Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН се появи днес протестен надпис: „Инвестицията в науката гарантира бъдеще за България”. По-рано днес стотици учени от БАН протестираха заради парите за финансиране на наука, съобщава NOVA. Протестът им се проведе под формата на „публично заседание” на открито на бул.

Нужна ли беше оставката на кабинета?

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nujna-li-beshe-ostavkata-na-kabineta-228475/

Ще доведе ли тя до криза, коментираха политолози и социолози в извънредното студио на Bulgaria ON AIR

Денвър стана първият град в САЩ, разрешил марихуаната

http://www.cross.bg/marihyanata-grad-denvur-1525921.html

/КРОСС/ Денвър стана първият град в САЩ, разрешил марихуаната в баровете и ресторантите и на други обществени места като арт галериите и йога студията, предаде Асошиейтед прес. Новото правило влезе в сила незабавно. То има някои особености. Заведенията и обектите ще трябва да получат разрешение от хората, живеещи в съответния район. Клиентите няма да имат право да пушат "трева" вътре, а евентуално - само на специално обособени места с ограничен достъп. Освен това те ще трябва да си носят марихуаната сами, тъй като заведенията нямат право да продават наркотика заедно с храни и напитки.

Финландска компания има интерес да модернизира сухопътните ни войски

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623096

Финландска оръжейна компания планира да се включи в модернизацията на Сухопътните войски на Българската армия. От държавния производител „Патрия" предлагат трансфер на технологии и производство на военни транспортни машини у нас. Ще бъдат разкрити работни места, а значителна част от печалбата ще остава за българския производител, уверяват от компанията. Към момента разговори с представители на българското военно министерство и правителството не са водени. Финландската компания произвежда военни камиони, всъдеходи с гумени вериги, миночистачи и...

Китайски учени промениха човешки гени за първи път

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5878103

Китайски учени промениха човешки гени за първи пътКитайски учени приложиха за първи път генна терапия на човек с клетки, модифицирани по системата CRISPR/CAS9, пише Лента. Експериментът е направен с цел лечение на агресивен рак на белия дроб. Учените са извлекли имунни клетки (Т-лимфоцити) от кръвта на пациента, болен от метастазиращ рак. След това са използвали технологията CRISPR,

Дзукеро: Робството все още съществува, но под друга форма (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_640101.html

"По света все още има роби, това са хората, които бягат от война, които умират в бедност и живеят в мизерия. Всички тези хора са подложени на нов тип робство", заяви пред журналисти известният италиански певец Дзукеро преди концерта си в София вчера. Музикантът коментира, че последният му албум - "Black Cat" ("Черна котка"), който представи у нас, е вдъхновен от работата на Куентин Тарантино, с когото са приятели, и от филма „12 години в робство“. "Опитах се да направя албум, който да е много по-представителен за блуса. Изведнъж си представих всички тези прослойки от едно време в САЩ, памуковите полета и техните берачи, които създават своята собствена музика и своите така наречени "затворнически песни", най-грубо казано. Абстрактно погледнато, това е ритъмът на техните окови, който те са създавали, подрънквайки с ръце", каза творецът и обясни, че по този начин се е родила една мултиетническа музикална мечта. "Тогава си помислих, че по света все още има роби, това са хората, които бягат от война, които умират в бедност и живеят в мизерия. Всички тези хора са подложени на нов тип робство", добави Дзукеро, като не пропусна да спомене и промените в климата и природните катаклизми, като важен проблем на съвремието ни, на който трябва да се обърне внимание. Дзукеро в София. Снимка: OFFNews. Аделмо Форначиари, както е истинското име на изпълнителя, обясни, че името на албума и шапката, която носи на обложката , носят вуду и афроамериканска символика.  "Албумът е много черен в музикално отношение, има много влияние от афроамериканската музика. Затова и заглавието е "Черната котка", защото за чернокожите черните котки са носители на добър късмет, не както при европейците, за които са символ на лошото. Дори имам трима чернокожи музиканти, които се наричат сами по този начин", обясни италианецът. Дзукеро коментира и песента си "S.O.S", чийто текст е дело на Боно, която е включил в новия си албум. Тя е в памет на жертвите на терористичното нападение в зала "Батаклан" в Париж, случило се през ноември миналата година: "Станалото в Париж е глобален проблем, не само на Франция. Не можем да победим омразата с омраза, всеки избира дали да мрази, или да обича, но аз съм тук и идвам с мир, друго не мога да направя освен да предам своето послание. Песента е отговор на времето, в което живеем." Лудият шапкар на музиката бе за втори път в страната ни, като преди 5 години е останал със страхотно впечатление от хората тук и концерта си. Той сподели, че притежава 350 шапки, закупени както от скъпи магазини, така и от битпазари.  Началото на концерта в София: В първата част на концерта си Форначиари по традиция изпълни подред няколко песни от новия си албум, без да включва нищо от добре познатите си хитове. Той обясни, че подрежда песните си по начин, който да ги прави едно цяло, в един дух, и не иска да разкъсва преживяването със стари песни.  Втората част на концерта обаче започна ударно с любимата на милиони души по света "Baila Morena", която даде началото на по-дългата част от вечерта, изпълнена с хитове. Дзукеро и компания не слязоха от сцената близо 3 часа, а през половината от това време публиката аплодираше на крака невероятните музиканти и танцуваше в залата, подтиквана от тях. Италианецът и компания се раздадоха максимално, колкото и изтъркано да звучи, оставяйки всеки един зрител в пълната Зала 1 на НДК доволен, благодарение на богатата си музикална палитра, включваща блус, госпел, соул, рок, фънк и даже оперно пеене.  Трите прекарани часа в невероятната компания на Дзукеро и неговата музика се превърнаха в подранил коледен подарък с дъх на вуду и вкус на захар. Втората част на концерта започна с вечния хит "Baila Morena":

Да "вградиш" дърво в бетон за 2 млн. лв.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273998_%D0%94%D0%B0+%22%D0%B2%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%88%22+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE+%D0%B2+%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+2+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.

 

Може ли да "вградиш" дърво в бетон на оградата на детска ясла в столичния квартал "Люлин" и това да остане незабелязано от строителната фирма, строителния надзор на обекта и на районната администрация в "Люлин" 3? Жителите на столичния квартал си задават непрекъснато този въпрос, но така и не получават отговор. Преди няколко седмици от гражданската интернет инициатива "Спаси София" разпространиха снимки на "завършения" строеж. На него ясно се вижда как на оградата е бетонирано отрязано дърво. Но нередностите не спират дотук. От организацията пуснаха и още една снимка, на която се вижда как и голямо неотсечено дърво също е бетонирано. За да бъде хаосът пълен майсторите са изградили и хидрант по средата на пешеходната алея до детската ясла, който е толкова удобен, че майките с бебешки колички не могат да го заобиколят нито отляво, нито отдясно. От гражданската инициатива се оплакват и че тротоарите също не са изградени качествено, като на много места около детската ясла те са положени неравно.

Добре дошли в  128-а детска ясла "Слънце"!

Ремонтът е извършен в 128-а самостоятелна детска ясла "Слънце", намираща се в "Люлин" 3. Според гражданската инициатива "Спаси София", която неведнъж сигнализира за скандални ремонти и обществени поръчки, случаят тук е показателен за некачествен ремонт. "Строителството на детски градини и ясли е един от основните поводи за самохвалене на сегашната администрация. И това наистина е нещо хубаво, тъй като нашите деца имат нужда от по-добри условия, повече места за игра и учене в първите години от живота им.  Проблемът и тук, както с всеки проект на Столичната община, е мърлявщината, с която се осъществяват строителните дейности. В конкретния случай виждаме няколко дървета, които буквално са бетонирани в оградата. При вида им човек не може да не се зачуди има ли поне един с акъл сред проектанти, строители, надзор, та и в Столичната община? На никой ли не му прави впечатление случващото се?", заявиха от гражданската интернет инициатива. "А с това става пределно ясно, че болшинството хора в Столичната община са или крайно незаинтересовани, или крайно некомпетентни, а най-вероятно и двете. Особено щом за толкова елементарни неща като например да не се бетонират дървета, или новите тротоари да стават за ходене все още сме на ниво детската градина...", коментираха още от "Спаси София".

Ремонтът струва почти 2 милиона лева

Обществената поръчка е възложена от районната администрация през март, 2015-а година. Възложител е районната администрация в "Люлин", а конкурсът е спечелен от "Сдружение Люлин 2015". Целта на ремонта е изпълнение на ремонтно-възстановителни работи за осигуряване на експлоатационната и проектна сигурност на строителната конструкция на сградата, като трябва да се изградят осем броя нови детски площадки и ограда по регулационни граници. Срокът за изпълнението на ремонта е 8 месеца. Чрез реализацията на проектa са изпълнени ремонтно-възстановителни работи за конструктивно укрепване на сградата, подмяна на всички фасадни панели със зидария и на вътрешните панели с леки преградни стени от гипсокартон на метална конструкция, подменени са ВиК тръби, както и електрическите инсталация. Изпълнен е и пълен пакет мерки за енергийна ефективност - фасадите са изпълнени със силикатна мазилка в различни цветове, като топлоизолационните са съобразени с действащите нормативи и осигуряват максимално добро топлосъхранение и икономия на енергия. От администрацията в район "Люлин" отговориха за Факти.бг, че обектът е въведен в експлоатация и че цената на целия ремонт е 1 993 758,75 лева с включено ДДС.

Обществената поръчка  - една от най-скъпите за 2015-а година

Проучване на Факти.бг установи, че това е една от 20-те най-скъпи обществени поръчки, възложени от Общината за 2015-а година. Най-скъпата е за рехабилитацията на булевард "Цариградско шосе", която е на стойност 19 милиона лева. Обществената поръчка за детската ясла в "Люлин" 3 се нарежда на 17 място със скромните 1 993 758,75 лева с включено ДДС.

Детската ясла - една от най-големите в София,
участник в престижен конкурс за сграда на годината

Проучване на Факти.бг установи, че това е една от най-големите изградени самостоятелни детски ясли в София. Сградата е построена през 1977-а г. върху терен с площ 7561 квадратни метра. След ремонта е проектирана за осем яслени групи с общ капацитет 200 деца. Това прави детската ясла една от най-големите в столицата. След ремонта тя е участник в престижен конкурс в категорията "Сгради наука и образование".

От район "Люлин": Знаем за проблема, спираме част от парите докато не си оправят ремонта

От кметската администрация от район "Люлин" заявиха за Факти.бг, че знаят за проблема и че са предприели всички необходими мерки, за да се отстранят нередностите. "Обектът е въведен в експлоатация, но поради забележки към част от изпълнените СМР, в това число и нередностите, за които Вие ни сигнализирате, СО – Район „Люлин”, в качеството си на Възложител, е задържал последното плащане с размер на 498 400 лв., указал е срок, чак след което ще извърши плащането.  Премахнатата растителност е самонастанена, издънкова растителност от вида джанка, с установено загниване по ствола и суховършия по короната. Информирам Ви, че към момента има засадена подходяща широколистна и храстова растителност и предстои да бъде засадена още храстова и цветна растителност.

Относно монтирания противопожарен надземен хидрант по средата на алеята, Ви информирам, че това е част от концесионния договор на Софийска Вода и след извършване на нецелесъобразния монтаж на присъединителното съоръжение към водоснабдителната система, сме указали същото да бъде демонтирано, за да не пречи на преминаващите хора, а на негово място ще бъде монтиран нов противопожарен подземен хидрант", заявиха още от районната администрация в "Люлин" за Факти.бг.

Това не е първият подобен ремонт

През месец юли, 2016-а ремонтът на столичния булевард "Владимир Вазов" направи впечатление. По време на ремонта бяха "асфалтирани" няколко дървета. Ремонтът беше един от най-мащабните за 2016-а година, за който Столичната община заплати 13,5 милиона лева. Случаят беше коментиран от кмета на София Йорданка Фандъкова като "мърлява и безхаберна работа". От Общината тогава обясниха, че това били 3 малки саморасли дървета, които е трябвало да бъдат премахнати от Дирекция „Зелени системи”, но изпълнителите бързали да приключат с отсечката и ги отсекли сами. След това фирмата "Калистратов груп-Рутекс" смени асфалта и положи нов за своя сметка.



Милена Богданова

Затворник от Пазарджишкия затвор заши устата си в знак на протест

https://www.actualno.com/society/zatvornik-ot-pazardjishkija-zatvor-zashi-ustata-si-v-znak-na-protest-news_575873.html

Излежаващият ефективна присъда от 6 години и 8 месеца за грабеж Мехмед Райнов Михайлов си е зашил собственоръчно с игла половината част от устата в знак на протест срещу условията в Пазарджишкия затвор. 25-годишният ром от Пловдив се закани да продължи своеобразния си проте

Инвеститори по-лесно получават турско гражданство

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273997_+%D0%98%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D0%BE-%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%B


В най-скоро ще влязат в сила нови правила за получаване на турско гражданство на предприемачи, които инвестират в турската икономика и в частност в недвижими имоти.

Новите правила ще засегнат бизнесмени, които ще купят имот над определена сума и ще го притежават минимум три години или пък такива, които разкриват нови работни места. Опростена ще бъде процедурата за получаване на гражданство и за тези, които са решили да инвестират в държавни активи и ги притежават за период над три години.

Минималната сума, която ще трябва да се инвестира предстои да бъде уточнена и това ще стане „в най-скоро време” по думите на турския вицепремиер Нуман Куртулмуш. Последно минималната сума, която трябва да се инвестира в недвижими имоти, за да се получи гражданство, беше обсъждана точно преди година. Тогава, според министъра на икономиката на Турция Нихат Зейбекчи, финансовият праг за получаване на гражданство срещу покупка на имот трябва да бъде от 500 000 USD до 1 млн. USD.


Милена Богданова

Върховният съд на Русия отмени присъдата на опозиционера Навални

http://www.cross.bg/deloto-navalni-vurhovniyat-1525895.html

/КРОСС/ Върховният съд на Руската федерация отмени днес присъдата срещу опозиционния блогер Алексей Навални, обвинен в присвояване на средства на компанията "Кировлес", и върна делото за преразглеждане, съобщиха световните агенции. Алексей Навални - виден противник на президента Владимир Путин, бе осъден на 5-години затвор за присвояване през 2013 г. на процес, който той нарече политически мотивиран. Върховният съд започна проверка по делото след решението на Европейския съд за правата на човека, който констатира, че правото на обвиняемия на справедливо съдебно разследване е нарушено. Съдът в Страсбург осъди руското правителство да изплати на Навални разходите по делото плюс обезщетение. Така сега делото се връща в Ленинския районен съд на град Киров, където се състоя процесът през 2013 г. Самият Навални заяви днес, че руският Върховен съд не е изпълнил решението на Европейския съд, връщайки делото "Кировлес" за преразглеждане, и че той е трябвало да бъде оправдан. "Днешното решение има една цел - да ме принуди отново да ходя в Киров за слушанията по делото и по този начин да бъде възпрепятствана моята политическа дейност", посочи той. Навални добави, че смята да обжалва решението на Върховния съд в комитета на съвета на министрите при Съвета на Европа.

Даниел Панов представя Велико Търново и България на 31-та Световна среща на местните власти

https://www.24chasa.bg/region/article/5878050

Даниел Панов представя Велико Търново и България на 31-та Световна среща на местните властиКметът на Велико Търново Даниел Панов е единственият български представител, който участва в 31-та Световна среща на местните власти в Израел, продължаваща до 18 ноември. Основният фокус на престижното събитие е поставен върху устойчивото развитие на градовете чрез интегриране на високите технологии и иновациите,

Институтът по правосъдие не е имал никакви аргументи срещу Петко Петков

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/16/2865526_institutut_po_pravosudie_ne_e_imal_nikakvi_argumenti/?ref=rss


Управителният съвет на Националния институт по правосъдие не е имал никакви смислени аргументи срещу назначението за преподавател на бившия заместник-министър на правосъдието Петко Петков. За да откаже да го назначи, все пак, бил използван акт от проверка на инспектората за периода 2012 - 2013 година. Това пише сайтът "Правен свят", който е получил по реда на Закона за достъп до обществена информация протоколите от двете заседания, на които въпросът е бил обсъждан.

В понеделник...

Задават се трудни времена за пазара на бизнес имоти в САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273996_%D0%97%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%B5+%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%

 Секторът на бизнес имотите в САЩ вероятно ще се сблъска със серия от неизпълнения на задължения заради ръста на разходите по заемите. Това увеличава вероятността от цялостно забавяне на пазара през следващата година, пише Wall Street Journal.

От следващата година в сила ще влезе нов регламент, който се очаква да оскъпи заемното финансиране за сектора на имотите, а и да усложни процедурите. 

Отделно се очаква лихвите да тръгнат нагоре, след като Доналд Тръмп спечели президентските избори, което допълнително ще окаже натиск върху индустрията, посочва изданието.

„Бих могъл да обрисувам доста апокалиптична картина, със силен ръст на инфлацията и високи лихви“, коментира Чарли Бендит от Taconic Investment Partners LLC.

Всички тези фактори повдигат сериозни опасения за пазара на бизнес имоти в страната, който навлиза в осмата си поредна година на експанзия. Затова и анализатори се чудят дали не предстои корекция в близко бъдеще.

И в момента много собственици на многофамилни жилищни сгради и офиси в САЩ се борят със забавящите се темпове на търсене и продажби/наеми. Сделките с бизнес имоти отчитат спад от 8,6% през първите девет месеца на годината до 345,4 млрд. долара, показват данни на Real Capital Analytics.

Статистиката на рейтинговата агенция Moody’s показва, че през септември за 5,6% от секюритизирани заеми за бизнес имоти на стойност 390 млрд. долара има закъснение на плащанията от минимум 60 дни. Година по-рано нивото на неизпълнение на задълженията е било 4,6%.

Основният виновник за увеличението на проблемните заеми е разхлабеното кредитиране в периода преди финансовата криза, отбелязва изданието. Голяма част от десетгодишните заеми, отпуснати през 2006 и 2007 г., изтичат, а кредитополучателите им не могат да ги изплатят, въпреки че цените на имотите отчитат силни ръстове през последните години.

Според различни оценки вероятно около 40% от кредитите за бизнес имоти, които са „препакетирани“ и продадени на пазара на секюритизиран дълг и които изтичат догодина, няма да бъдат изплатени. В най-общия случай става въпрос за заеми за търговски центрове и офис сгради в предградията.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Полша намалява пенсионната възраст

https://www.actualno.com/europe/polsha-namaljava-pensionnata-vyzrast-news_575871.html

Долната камара на полския парламент одобри намаляването на пенсионната възраст на 65 години за мъжете и 60 години за жените, съобщи Ройтерс. Снижаването на възрастта за пенсиониране беше едно от основните предизборни обещания на управляващата партия на Правото и справедли

Нови въздушни удари над Алепо, 27 души загинаха

http://offnews.bg/news/n_1/n_640108.html

Най-малко 27 души, сред които 4 деца, загинаха при нови въздушни удари в сирийския град Алепо. Стотици са ранени.  Бомбардировките са в източната част на града, контролирана от сирийските бунтовници.  Бомбите са паднали близо до училища и са ударили детска болница в квартал "Ал Шаар". Няколко сгради в квартала са сринати със земята, съобщиха активисти и медици, цитирани от CNN.  Директорът на болницата обяви, че пациентите и служителите на детската болница са се скрили в мазето на сградата и за момента остават там.  Сирийските бунтовници поеха контрола над източната част на Алепо през 2014 г. Оттогава сирийската армия се опитва да си върне контрола с помощта на Русия. Москва отрече руски самолети да са свързани с въздушните удари. От Министерството на отбраната обявиха, че руски самолети не са вземали участие във въздушни удари през последните 29 денонощия. От ведомството допълниха, че сирийската армия е атакувала югозападната част на града и са поели контрола над квартал "Бинямин".  

Brexit насърчава пазара на имоти в Германия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273995_Brexit+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%8A%D1%80%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 Денят след референдума за Brexit във Великобритания е бил един от най-натоварените за германската строителна компания Formart. Групата е получила три поръчки за нови жилищни сгради във Франкфурт, съобщава пред изданието Саул Голдщайн, който притежава компанията за дялов капитал ActivumSG, която чрез няколко свои фонда притежава строителната фирма.

От години пазарът на имоти в Германия върви уверено нагоре. Инвеститорите все повече се интересуват от възможностите да увеличат експозициите си към страната заради стабилността ѝ и сравнително силната икономика.

В периода 2009-2015 г. инвестициите в имоти в Германия отчетоха шесткратен ръст до 82 млрд. евро, показват данни на консултантската компания Savills. След като британците решиха, че искат страната им да напусне Европейския съюз (ЕС), интересът към Германия се засилва с още по-бързи темпове и се очаква обемът на вложенията на местния пазар да продължи да нараства.

„Част от капиталите, които се бяха насочили към Великобритания, сега се пренасочват“, коментира Гюнтер Дойч, който оглавява отдела за европейски трансакции в консултантската компания Barings Real Estate Advisers. Най-честият избор на инвеститорите, които търсят алтернатива на британския пазар, е Германия.

За трите месеца след референдума за членството на Острова в ЕС Германия вече е изпреварила Великобритания като най-предпочитаната дестинация за инвестиции в имоти в Европа, според данни на Real Capital Analytics, цитирани от изданието. Най-голямата европейска икономика е привлякла инвестиции в сектора на имотите за 13,6 млрд. евро, докато обемите във Великобритания са се свили до малко над 10 млрд. евро.

Особено привлекателен за инвеститорите е жилищният сектор в Германия, тъй като делът на собствениците там е най-ниският в Европа, а най-често жилищата се притежават от строителни и инвестиционни фирми.

Пак според данни на Real Capital Analytics от десетте европейски града, привлекли най-голям обем инвестиции в имоти през тази година, четири са в Германия.

Същевременно обаче всички водещи консултантски компании отчитат лек спад на инвестираните обеми на германския пазар през тази година спрямо същия период на миналата. Това се обяснява с недостига на първокласни активи, които са най-предпочитани от инвеститорите. Затова и някои от тях се насочват към по-второстепенни градове, които предлагат и по-висока доходност.

Интересни за инвеститорите са и активи като хотелите заради разрастващия се туризъм, както и домовете за грижа за възрастни хора заради застаряващото население на страната.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Данък уикенд ще е еднократен за активи до 5000 лв.

http://econ.bg/Новини/Данък-уикенд-ще-е-еднократен-за-активи-до-5000-лв-_l.a_i.732270_at.1.html

Фирмите ще плащат данък “уикенд“ за активи до 5 000 лева еднократно, реши бюджетната комисия на второ четене при промените на пакета с данъчни...

Последните два дни на Vertigo със силно международно участие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=336204

Днес, 16-ти ноември от 20:00ч. в Държавния куклен театър – Варна, почитателите на алтернативните танцови форми ще станат свидетели на Test_a_mental (18+). Представлението е колаборация между българския артист, работещ в Швейцария, Красен Кръстев и неговия румънски колега Пол Дунка, съобщиха организаторите за Moreto.

Агенцията за финансова инспекция иска ново разследване на обществени поръчки във Варна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/16/2865680_agenciiata_za_finansova_inspekciia_iska_novo/?ref=rss


Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е обжалвала решението на Варненската Окръжн прокуратура да остави без последствия доклада й от 2013г. за финансови нарушения в община Варна. Това става ясно от текста на жалба, изпратена от директора на агенцията Венцислав Георгиев до Окръжния съд във Варна.

Според текста на жалбата (с текста й можете да се запознаете в прикачения файл) решението на прокуратурата е "неправилно, необосновано и незаконосъобразно, постановено в...

Новият президент на Молдова напуска Молдавската социалистическа партия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5878067

Новият президент на Молдова напуска Молдавската социалистическа партияНовоизбраният президент на Молдова Игор Додон обяви, че възнамерява да напусне оглавяваната от него Социалистическа партия, предаде молдавската редакция на Спутник, цитирана от "Фокус". „Днес ще се състои политически съвет, където ще бъде разгледана молбата ми за отказ от членството в МСП, а в петък ще има заседание на републиканския съвет,

Студенти по медицина ще се обучават в сградата на най-старото техническо училище на Балканите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273994_%D0%A1%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D1%81%D0%B3%D1%

 Студенти по медицина от Софийския университет „Св. Климент охридски“ ще се обучават в сградата на Софийската техническа гимназия – най-старото техническо училище на Балканите, което беше закрито през 2010 г ., след като се вля в Професионална гимназия по механоелектротехника „Н. Й. Вапцаров“.

Днес Министерският съвет е решил обособена част от сградата на техническата гимназия на бул. „Александър Стамболийски” №82 в София, която беше дадена на университета при закриването ѝ, да бъде предоставена на болница „Лозенец“. Промяната е поискана със съвместно писмо от директора на болницата и ректора на университета, посочват от пресслужбата на Министерския съвет.

След преустройство и обзавеждане на сградата залите и лабораториите ще се използват за обучение по предклиничните дисциплини на студентите от Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Софийската техническа гимназия се вля в Професионална гимназия по механоелектротехника през 2010 г. със заповед на тогавашния министър на образованието Сергей Игнатов, след като от 2008 г. преустанови приема на ученици.

Сградата беше прехвърлена на Софийския университет през 2011 г., като в част от нея се помещават частни учебни заведения.

С друго решение правителството възложи на ректора на Медицинския университет в Пловдив да сключи договор за покупка на имот в полза на държавата. Теренът ще бъде предоставен безвъзмездно за управление на висшето учебно заведение.

Става въпрос за терен от 1,9 дка, заедно с построените в него три сгради, който се намира на ул. „Любен Каравелов“ №26 в Пловдив. Имотът ще се използва за учебната и научната дейност на университета. Пазарната стойност е определена от независим оценител и се заплаща изцяло от бюджета на висшето училище.

Поради отпаднала нужда за Военномедицинска академия – София правителството отне правото на управление на имот публична държавна собственост и го предостави на Министерството на отбраната. Имотът се намира в местността „Малкото езеро“ край Поморие и представлява терен с площ от 11,9 дка и построени в него 15 сгради.

Със същото решение имотът е обявен за частна държавна собственост и е разпоредено внасянето му като непарична вноска в капитала на МБПЛР „ВИТА“ ЕООД – Велинград. Предметът на дейност на дружеството е рехабилитация, лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателната, периферната нервна и дихателната системи. Правата на държавата в него се упражняват от министъра на отбраната.

Правителството промени от публична в частна държавна собственост статутът на четири имота с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната и Българската армия. Решението позволява с тях да се извършват разпоредителни действия – продажба чрез търг, съгласно Закона за държавна собственост.

Единият имот се намира в столичния район „Оборище“ и представлява терен от 20 дка със застроени седем сгради. Останалите три са в землището на с. Голямо Ново, община Търговище, и са обща площ от 214 дка.

По статията работи: Миглена Иванова

ЕК: Все още има макроикономически рискове пред България

https://www.actualno.com/business/ek-vse-oshte-ima-makroikonomicheski-riskove-pred-bylgarija-news_575870.html

Българската икономика все още е изправена пред макроикономически рискове, които Европейската комисия ще продължи да следи. Това става ясно от публикувания Доклад за механизма за предупреждение. През пролетта България за втора поредна година бе посочена като държава с п

Русия излезе от Международния наказателен съд

http://www.moreto.net/novini.php?n=336231

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който обявява, че страната му отказва участието си в Международния наказателен съд, съобщават руски медии. Държавният глава обяви, че ще оттегли подписа си под Римския договор, чрез който бе основан този международен съдебен орган.

Ковачки окончателно получи права по въглищна концесия в Перник

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/11/16/2865667_kovachki_okonchatelno_poluchi_prava_po_vuglishtna/?ref=rss


На последното си редовно заседание преди да подаде оставка вторият кабинет на Бойко Борисов прехвърли по предложение на министъра на енергетиката окончателно права и задължения по предоставена вече концесия за добив на въглища от "Пернишки въглищен басейн". Миналата година тя беше дадена на Христо Ковачки.

"Мин индъстри" ЕООД ще поеме изцяло правата и задълженията по концесионен договор за добив на въглища от находище "Пернишки въглищен басейн". Така се одобрява поискана промяна от...

Дебатът за оставката на Борисов - (почти) всички срещу кабинета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273993_%D0%94%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+-+%28%D0%BF%D0%BE%D1%87%D1%82%D0%B8%29+%D0

 Опозицията и доскорошни партньори на ГЕРБ в управлението отправиха от парламентарната трибуна сериозни критики към кабинета, който чака НС да гласува оставката му.

След оставката на кабинета Борисов да бъде съставено правителство в почти същия състав, но с друг министър-председател – това препоръча от парламентарната трибуна съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

„За изминалите две години нашата оценка е, че това правителство свърши много полезна работа, бяха решени ключови и рискови за България проблеми“, заяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

Той посочи, че в началото на мандата е трябвало да бъдат предприети действия заради „огромната заплаха от банкова криза“. 

Сред позитивите в работата на управляващата коалиция той изтъкна строежа на оградата по границата, мораториума върху дърводобива, промяната на Конституцията, запазването на цената на тока без промяна за бита, изплащането на дълговете за двата реактора за АЕЦ „Белене“. 

Той обаче обвини Борисов в опити за пряка намеса в работата на Народното събрание. ПФ е отстъпвал от свои позиции и правил компромиси, защото това е бил начинът за постигане на единство, каза Симеонов.

Той не се съгласи с тезата на Борисов за ново мнозинство в парламента. Симеонов смята, че ГЕРБ, ПФ и част от РБ биха имали твърдо мнозинство от 130 гласа.

Изминалите избори бяха вот на недоверие срещу личността на Борисов, заяви Симеонов. "Има едно изхабяване на лидерството и хората решиха да нанесат звучен удар чрез гласуване срещу Борисов, който сам предизвика това, като обяви, че ще подаде оставка", каза още Валери Симеонов.

Той определи постъпката на премиера като „изключително сериозно укорима“. Симеонов каза, че ПФ ще гласува за оставката.

В изминалите избори по думите му не спечелил „неизвестният“ Румен Радев, вотът е бил срещу Борисов.

БСП ще гласува за оставката на правителството. "Вие загубихте категорично изборите за президент и вицепрезидент, ние спечелихме категорично", заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Тя реши да посочи грешките на кабинета и причините за оставката: тотално разминаване между живота и политиките, между проблемите и предложените решения. За мнозинството граждани проблемите са бедността и безработицата, вие не направихте нищо, за да има производство и икономика.

Европарите изтекоха в магистрали, доходите не мърдаха, а бедността растеше, каза Нинова. Тя отправи критики и към политиките за сигурността, здравеопазването, образованието и смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева, подписването на СЕТА и поддържането на санкциите срещу Русия. Социалистката обвини управляващите и във високомерие и самодоволство.

Нинова се съгласи със Симеонов, че няма промяна на мнозинството. Тя декларира, че в сегашното НС БСП ще остане опозиция докрай и няма да подкрепи бюджета.

Социалистите били готови на дебат за промяна в политическата система на България, каза още Нинова.

Председателят на ДОСТ Лютви Местан се обяви за незабавни политически консултации за осмо Велико Народно събрание. По думите му това е наложително, „за да отстраним конституционните пречки за превръщането на България в модерна евроатлантическа държава“.

Без това пътят е за никъде, посочи Местан от трибуната на парламента.

По думите му Борисов е дошъл на власт през 2009 г с ангажимент, че ще е алтернатива на всички партии и на политическото статукво, през 2014 г. обаче трансформирал ангажимента си като алтернатива на всички в съгласие с всички. Местан посочи, че Борисов е предаден днес от всички, с които е потърсил съгласие.

За Местан предсрочните парламентарни избори са неизбежни.

Съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски даде положителна оценка за правителството като изтъкна финансовата стабилност. Той декларира, че неговата формация ще подкрепи подадената оставка. Но предупреди, че държавата ще поеме по труден и опасен път.

Зеленогорски коментира, че РБ са били силен фактор за промените в Конституцията, в съдебната и образователната реформа, промените в здравеопазването и изброи и приемането на редица закони. Депутатът призова колегите си от РБ, ГЕРБ и ПФ да приемат антикорупционния закон и да бъде избран антикорупционният орган.

Коалицията не беше стабилна и резултатът беше предизвестен, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му от самото си формиране управленската коалиция е поставила под риск стабилността на държавата.

Този край беше предначертан. Следват много неизвестни, които изискват внимателен анализ и разумни решения чрез диалог. Да спрем с езика на омразата, да заложим на диалог, единство, призова Карадайъ.

Имаме нужда от нов обществен договор, нека проведем този диалог в името на стабилността. Най-важното е да проявим разум и да постигнем обединение в името на националните интереси, каза депутатът. Той призова за отговорно поведение, за недопускане на политическа и парламентарна криза.

Депутатът Росен Петров (БДЦ) заяви, че днес е един нормален ден за българската демокрация. "Няма нищо по-нормално от това правителства и парламент да идват и да си отиват", каза той. Според БДЦ успехите на правителството са повече от неуспехите, в страната има относително спокойствие, икономиката е показала устойчив ръст през 2015 и 2016 г., който обаче не бил усетен от много от българите.

Изборите до дупка обикновено водят до падане в дупката

 

По думите му обаче не е нормално на всеки две години да се сменя правителство. Сегашната политическа система произвеждала нестабилност и били необходими коренни промени. "Изборите до дупка обикновено водят до падане в дупката", предупреди той.

Народният представител Полина Карастоянова (независима) изтъкна, че днес има нужда и от думи в израз на „етичност и коректност“. Тя коментира значението на културата и туризма, които имали нуждата от безусловната подкрепа на държавата и оцени положително усилията на министрите Вежди Рашидов и Николина Ангелкова.

Светослав Белемезов от АБВ призова за постигане на общо съгласие по предсрочни избори, изборното законодателство и бюджета за догодина.

Поставянето на партийния интерес пред националния са причината за спада на доверието и за днешната ситуация с кабинета на Борисов, каза лидерът на ДСБ Радан Кънев. Хората не оценяват направеното, защото виждат построеното, но виждат и откраднатото и невъзмезденото, каза той от парламентарната трибуна.

Беше възможно да се устиска до края на мандата, но отново подходихте тясно политически, каза Кънев, обръщайки се към ГЕРБ. Възможният изход от политическа криза е един, заяви той – да не се продължава популистката кампания от президентските избори в такава за бъдещите парламентарни.

"Влизаме в пета поредна година на криза. И проблемът е един и същ в своята основа. И това не са икономически проблеми. Системо поставяне на партийния интерес над националния, както и партийния контрол над администрацията и съдебната власт. Абсурдната централизация на всички тези системи - правосъдна, административна, разпореждане с европейските средства, в едни ръце", каза лидерът на ДСБ.

Кънев призова за обща подкрепа на предложения бюджет. "Ясно е, че новото мнозинство ще го актуализира, но защо да се спират начеващите реформи", попита той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че при осем групи в парламента преди две години би било безотговорно Борисов да върне управленския мандат. "Тогава имаше много тежки консултации. Винаги ГЕРБ отстъпваше", каза той по адрес на коалиционните партньори. Цветанов заяви още, че при преговорите тогава Радан Кънев е имал основна роля. 

"Днес условията са съвсем различни", заяви той по повод резултата от президентските избори.

"ГЕРБ винаги ще заставаме с високо вдигната глава, защото няма как да правиш политика, ако не спазваш начертаното като управленска програма", заяви Цветанов. Той допълни, че няма как да правиш управленска политика и ако всеки иска да извлече дивидент на чужд гръб.

Цветанов разграничи категорично действията на ГЕРБ от тези на ДПС. Той призова народните представители да се обединят, за да приемат Бюджет 2017.

"Както определи българският избирател, така ще се съберем в 44-то НС", каза Цветанов. Той прогнозира, че и в следващия парламент ще има многообразие от парламентарни групи и то със сериозно присъствие на неговата партия.

"ГЕРБ няма да участваме в популистки сценарий, ще имаме ясна позиция за Крим и санкциите срещу Русия", каза Цветанов, като се обяви за евроатлантическата ориентация на България.

"Не знам на какво се дължи самодоволството, че не сте били заедно с ДПС. ГЕРБ може никога да не е била с ДПС, но когато ДПС е било част от някое управление, държавата е вървяла напред", репликира Цветанов Четин Казак. По думите му основната грешка на ГЕРБ е била, че са позволили партията да влезе в договорености с "антисистемната партия Патриотичен фронт".

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

БФБ реагира с понижения на оставката на кабинета

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/bfb-reagira-s-ponijeniia-na-ostavkata-na-kabineta-228491/

Навлизаме в период, в който и дребните и по-големите инвеститори ще се чудят как да действат и търгуват, коментира Галина Зайцева

Ето какво реши правителството за имот в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/h3TN7WUw3-4/

Поради отпаднала нужда за Военномедицинска академия – София, правителството отне правото на управление на имот – публична държавна собственост, и го предостави на Министерството на отбраната. Имотът се намира в местността „Малкото езеро“ край Поморие и представлява терен с площ от 11,9 дка и построени в него 15 сгради. Със същото решение имотът е обявен за частна държавна собственост и е разпоредено внасянето му като непарична вноска в капитала на МБПЛР „ВИТА“ ЕООД – Велинград. Предметът на дейност на дружеството е рехабилитация, лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателната, периферната нервна и дихателната системи. Правата на държавата в него се упражняват от министъра на отбраната.

Говорителят на БДЦ Росен Петров: Не е нормално на две години да се сменят правителства

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273992_%D0%93%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%94%D0%A6+%D0%A0%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B5+%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D1%80%

 Не е нормално на всеки две години да се сменят правителства – това заяви говорителят на БДЦ Росен Петров преди гласуването на оставката на кабинета в Народното събрание. За последните пет години се смениха шест правителства,  три служебни и три избрани по конституционният ред – уточни той. Не мисля, че има държави и общества, които могат да се развиват нормално, ако на две години всичко започва от начало. Две години може да са много за казармата, но не и за едно правителство – посочи Петров. Коя страна може да живее в перспектива от 2 години?- попита той от парламентарната трибуна. Това ясно показва, че сегашната политическа система възпроизвежда нестабилност и трябва да претърпи коренни промени. Надявам се, че във времената които ни предстоят, страната няма да влезе във въртележката на избори до дупка. Изборите до дупка, обикновено водят до дупката. Нашата икономика не е нито италианската, нито испанската и няма да го понесе. За жалост пред лицето на опасностите отвън, обществото е разделено, за което голяма вина имат политическите сили – категоричен е народният представител от Български демократичен център.

 

Сделки за милиарди под въпрос след оставката на правителството

http://www.mediapool.bg/sdelki-za-miliardi-pod-vapros-sled-ostavkata-na-pravitelstvoto-news256635.html

При смяна на властта концесията на летище "София", въвеждането на платеното преминаване по пътищата за камионите, санирането на панелките и закупуването на нова бойна техника остават под голям въпрос. Вторият кабинет на Борисов, който вече е в оставка, едва ли ще успее да довърши започнатите процедури, срещу част от които останалите партии възразяват или са готови да приемат в зависимост от лобистки или други интереси, които защитават. Критичен е и въпросът с усвояването на европейските фондове в ускорен порядък. Причината е, че 2017 г. е първата година от настоящия програмен период, при която действа правилото n+3 за автоматично освобождаване на средства, а следващата година се прави преглед на изпълнението на заложените цели и от тях зависи освобождаването на заделения резерв от над 1.1 млрд. лв. От разиграните до момента търгове не се вижда "катарзисът", поради който през февруари т.г. Бойко Борисов спря поръчки. Във водния сектор например всички изпълнявани поръчки се печелят от обединения, в които водещите фирми са индиректно свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на "Лукойл България" Валентин Златев, заради които премиерът прекрати редица процедури в началото на годината. Втори фалстарт с концесията на летище "София" Най-голямата сделка, която беше анонсирана в началото на годината и от нея се предвиждаше в бюджета да влязат 550 млн. лв., беше отдаването на концесия на летище София. Парите трябваше да послужат като спасителна инжекция на затъналите в дългове държавни железници. Вече е ясно, че до края на годината сделка няма да има, след като транспортното министерство удължи на два пъти срока за подаване на оферти и новият е 14 декември. Възникнаха подозрения, че срокът е удължен заради един от кандидатите в процедурата - обединение между руската "ВТБ Капитал" (VTB Capital), турският холдинг "Лимак" (Limak Holding) и швейцарската "Флугхафен Цюрих" (Flughafen Zuerich), които не са успели да подготвят документите си. БСП вече се обяви срещу концесията на летище София и обеща да направи всичко възможно тя да не се случи. Синдикатите също са против, както и най-големият нискобюджетен авиопревозвач в Европа "Райънеър", който неотдавна стъпи в България. От ДПС не е изразявана публична позиция по въпроса. Неясно бъдеще за новите изтребители Не е ясно какво ще се случи и със закупуването на нова военна техника. Eкипът на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев подготви два от най-скъпите проекти за модернизацията на армията - придобиването на нов тип изтребител за общо около 1.5 млрд. лева и покупката на два нови патрулни кораби за около 820 млн. лева. Финансовото министерство одобри разходите и заложи целево финансиране в бюджетната рамка още за тази година. Проектите обаче едва ли ще тръгнат до края на годината. За да бъдат подписани, е нужно и одобрението на парламента, тъй като по закон военни разходи за над 100 млн. лева минават през пленарна зала. Принципно има съгласие за купуване на нов боен изтребител, но не и какъв точно да бъде – европейски или американски. Новоизбраният президент Румен Радев, който доскоро командваше Военновъздушните сили, има определено мнение по темата и това бе един от източниците на напрежение между него и политическото ръководство на армията. Има реална опасност проектът да бъде отложен за неопределено време, а целевото финансиране така и да не бъде усвоено. Това вече се случи при първото правителство на ГЕРБ, когато заради оставката на Борисов пропадна почти готова сделка с Португалия за изтребители F-16. Много въпросителни има и около проекта за купуването на нови кораби. Срещу него имат резерви дори депутати от ГЕРБ, а от Патриотичния фронт директно заподозряха далавера и намекнаха, че бъдещият конкурс вече е предрешен. В същото време на дневен ред е и проектът за придобиването на бронирани машини за Сухопътните войски, който вече е готов, но изчаква, защото финансовото министерство не одобрява финансирането му. Според различните варианти той ще е на стойност около 1 млрд. лева. Не е изключено при ново правителство проектите да се разместят и закупуването на машините за Сухопътните войски да мине напред за сметка на новите кораби. Подобна теза обявиха и от БСП, и от Патриотичния фронт, а неофициално среща подкрепа и сред депутатите от ГЕРБ. При всички положения при смяна на правителството проектите от модернизацията на армията най-малко ще бъдат забавени, включително при наместването на интересите между различните лобита и фирмите, които представляват. Цецка Цачева не стана президент, но санирането едва ли ще спре Голямата гордост на ГЕРБ - милиардната програма за "безплатно" саниране на жилища, е друга голяма въпросителна. Преди започването й БСП и ДПС плашеха хората, че това е начин за национализация на домовете им и вдигане на данъците. Това, разбира се, не се случи и към момента са подадени над 4000 заявления от етажни собствености в цялата страна, а одобрени за финансиране са 2918 блока за около 1 млрд. лв. по данни на Българската банка за развитие (ББР). Няма яснота колко точно пари кабинетът ще преведе до края на годината на ББР за покриване на направените разходи по санирането. Неофициално се твърди, че досега държавната банка не е получила от фиска нито лев по програмата, но до края на годината се чака транш от около 1 млрд. лв. Много е важно дали ГЕРБ коректно ще изпълни ангажимента си, за да не завещае дългове по това перо. Регионалният министър Лиляна Павлова вече обяви, че каквото и да стане, тя ще се бори програмата да продължи и при следващи правителства. По време на предизборната кампания за президент обаче, заместникът й Николай Ненков плашеше, че програмата ще спре, ако Цецка Цачева загуби изборите. Към момента няма ясно изразена позиция от БСП и ДПС за намеренията им за програмата за саниране, както и за бъдещето на Българската банка за развитие (ББР), която все още е под контрола на финансовия министър. Като се има предвид силно социалния заряд на програмата, тя със сигурност ще бъде подкрепена, а нищо чудно и разгърната в по-големи мащаби, от всяко следващо управление. В края на септември без съвсем ясни мотиви кабинетът предложи банката да мине под контрола на министъра на икономиката Божидар Лукарски. Този законопроект все още отлежава в Народното събрание и не е ясно дали ще бъде приет. Платеното преминаване по пътищата отново под въпрос Въвеждането на платено преминаване по пътищата отново е поставено на карта. Първият кабинет на Борисов не успя да го прокара, а правителството "Орешарски" (БСП и ДПС) го спря. От пролетта на 2016 г. правителството на Борисов се опитва да избере изпълнител, но поръчката за 200 млн. лева на три пъти е блокирана от жалби на фирми и едва ли ще приключи до края на годината. Амбицията на ГЕРБ беше най-късно от 2018 г. камионите и автобусите да плащат тол такса за изминато разстояние, а за леките коли да се въведе електронна винетка. БСП не са против въвеждането на платеното преминаване, но се обявиха против начина, по който това се прави и настояваха тол системата да бъде обсъдена в парламента, което не стана. Социалистите твърдят, че няма анализ колко ще струва поддържането на системата. Опасенията им са, че сега може да бъде избрана най-евтината оферта, която в бъдеще да ни излезе "златна" заради поддържането й. По тези причини много вероятно е платеното преминаване по пътищата отново да бъде отложено до постигането на консенсус. Около 3 млрд. лв. за пътни и жп магистрали Разпределянето на около 3 млрд. евро лв. за пътни и жп магистрали, финансирани от еврофондовете е от задачите, които не търпят отлагане. Амбицията на пътната агенция е до края на годината да бъдат ясни победителите за ремонта на 248 км пътища за 152 млн. лв. по програма "Региони в растеж". До момента има избрани изпълнители за 7 от общо 15 позиции. Най-голямата поръчка за изграждане на трета лента и ремонт на пътя между Пловдив и Асеновград беше спечелена от свързваната с ДПС "ИСА 2000". Десетте километра ще бъдат ремонтирани и разширени срещу 19.2 млн. лв. без ДДС. Варненската "Инжстройинженеринг" ЕООД спечели две позиции за ремонт на пътища в североизточна България за общо 17.5 млн. лв. Другите ясни победители са ДЗЗД "Пътища Северозапад 2016", в което участват "Галчев Инженеринг" ЕООД и "Фармвил" ЕАД. Те ще ремонтират пътя до пещерата "Леденика" за 11.4 млн. лв. Пътят Варна – Добрич ще се ремонтира от консдорциум "ПХ Добрич", в което влизат "Пътстрой Бургас" и "Хидрострой" за над 7 млн. лв. "Пътстрой Габрово" АД ще ремонтира пътя Драгановци – Габрово за 8.8 млн. лв., а "Пътперфект Т" участъци от пътя Кубрат - Тутракан за 4 млн. лв. Шанс да има избран изпълнител до края на годината има и за участъка от Ябланица до Боаза на магистрала "Хемус" с прогнозна цена от 80 млн. лв. Причината е, че в петък се отварят ценовите оферти и се очаква да бъдат допуснати малко кандидати. Към момента няма яснота кога ще бъдат отворени ценовите оферти за другия участък от "Хемус" за 133 млн. лв., както и за тунел "Железница" на магистрала "Струма" за 250 млн. лв. Няма яснота какво ще се прави с пътя през Кресненското дефиле и България рискува да връща европейското финансиране, освен ако не се разбере нещо друго с Брюксел. Национална компания "Железопътна инфраструктура" обяви намерение да пусне поръчки за над 2 милиарда лева в железопътното строителство до края на годината. Финансирането идва от оперативна програма "Транспорт и Транспортна инфраструктура" 2014 – 2020 г. и по механизма "Свързана Европа". Търговете ще са на инженеринг – проектиране и строителство. Тонът обаче вече е даден и първият жп търг беше спечелен от българо-унгарското обединение "Келет – АБ", което е без опит в железопътното строителството у нас. То ще строи 23-километровата жп линия София – Елин Пелин за 120 млн. лв. Зад изпадналата във финансови затруднения хасковска фирма "АБ", прозира схемата, по която "Водстрой 98" стана една от водещите строителни компании у нас. Водните проекти: без изненади По-голямата част от планираните над 600 млн. лева за водния сектор вече са разпределени. За разлика от пътните и жп магистралите, при водните проекти изпълнителите се избират от местната власт, но това е по-скоро формално, защото екоминистерството упражнява контрол, след гафа с обществените поръчки от миналия програмен период, който струва над 100 млн. лв. на българските данъкоплатци. Нещо повече, поръчките за ВиК-сактора бяха прекратени по настояване на премиера Бойко Борисов в началото на годината заради "витаещи съмнения", че са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. Данните от публичните регистри показват, че "катарзисът" не се е състоял, защото фирми, които са свързвани с двамата, макар и неофициално, печелят новите поръчки и продължават да изпълняват и стари по т.нар. 8 фазирани проекти за 210 млн. лв. Тяхното изпълнение започна през миналия програмен период. Проектите се довършват от старите изпълнители с обяснението, че "няма време" за избор на нови за градовете Ямбол, Шумен, Тервел, Раднево и Враца. Това са несъстоялите се строители на прекратения проект "Южен поток" – "Водстрой 98", "Техноекспортстрой" и "Понс" и една фирма в процедура по фалит "Балканстрой", които участват в различни обединения. Единствено община Видин се реши да прекрати договорите с "Понс" и обяви, че ще избере нов изпълнител, но първата процедура е прекратена, а втора все още не е обявена, видно от публикуваните документи. Другият фазиран проект е този за пречиствателната станция на Златни пясъци. Първата поръчка беше прекратена по настояване на Бойко Борисов заради съмнения, че търговете се печелят от фирми свързани с Валентин Златев и Делян Пеевски. Втората обявена поръчка е спечелена от "Хидрострой", която през лятото купи свързаната пак с Пеевски "Водстрой 98". Официално зад "Хидрострой" стои бившият пътен шеф от времето на НДСВ – ДПС Велико Желев. В ход е договарянето и по четирите големи ранни водни проекта за над 402 млн. лв., които се финансират от оперативна програма "Околна среда" 2014-2020. Към момента има сключен договор за водния проект на община Асеновград за ВиК мрежата с обединение "Станимака 2013", в което влизат "Джи Пи Груп" и "Понстройинженеринг" за над 37.5 млн. лв. Пречиствателната станция на Асеновград пък ще се прави от консорциум "Асеновград 90", с членове "Интерпром", "Витковице пауер инженеринг", "Аква Екопроект системс" и "Уотър Технолоджи МС" за 24.5 млн. лв. Водещите компании и в двете обединения се свързват с Валентин Златев в строителния бранш, официално по Търговския регистър няма никаква връзка. Община Добрич също вече избра изпълнител за пречиствателната станция, макар все още да не е подписала договора за финансиране с ОПОС. И тук няма изненада търгът се печели от обединението "ГИС аква БГ", което индиректно е свързано с "Хидрострой". Другите два големи водни проекта на общините Пловдив и Плевен, местната власт все още не е обявила търгове за избор на изпълнител.

Сделки за милиарди

http://www.mediapool.bg/sdelki-za-miliardi-news256635.html

При смяна на властта концесията на летище "София", въвеждането на платеното преминаване по пътищата за камионите, санирането на панелките и закупуването на нова бойна техника остават под голям въпрос. Вторият кабинет на Борисов, който вече е в оставка, едва ли ще успее да довърши започнатите процедури, срещу част от които останалите партии възразяват или са готови да приемат в зависимост от лобистки или други интереси, които защитават. Критичен е и въпросът с усвояването на европейските фондове в ускорен порядък. Причината е, че 2017 г. е първата година от настоящия програмен период, при която действа правилото n+3 за автоматично освобождаване на средства, а следващата година се прави преглед на изпълнението на заложените цели и от тях зависи освобождаването на заделения резерв от над 1.1 млрд. лв. От разиграните до момента търгове не се вижда "катарзисът", поради който през февруари т.г. Бойко Борисов спря поръчки. Във водния сектор например всички изпълнявани поръчки се печелят от обединения, в които водещите фирми са индиректно свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на "Лукойл България" Валентин Златев, заради които премиерът прекрати редица процедури в началото на годината. Втори фалстарт с концесията на летище "София" Най-голямата сделка, която беше анонсирана в началото на годината и от нея се предвиждаше в бюджета да влязат 550 млн. лв., беше отдаването на концесия на летище София. Парите трябваше да послужат като спасителна инжекция на затъналите в дългове държавни железници. Вече е ясно, че до края на годината сделка няма да има, след като транспортното министерство удължи на два пъти срока за подаване на оферти и новият е 14 декември. Възникнаха подозрения, че срокът е удължен заради един от кандидатите в процедурата - обединение между руската "ВТБ Капитал" (VTB Capital), турският холдинг "Лимак" (Limak Holding) и швейцарската "Флугхафен Цюрих" (Flughafen Zuerich), които не са успели да подготвят документите си. БСП вече се обяви срещу концесията на летище София и обеща да направи всичко възможно тя да не се случи. Синдикатите също са против, както и най-големият нискобюджетен авиопревозвач в Европа "Райънеър", който неотдавна стъпи в България. От ДПС не е изразявана публична позиция по въпроса. Неясно бъдеще за новите изтребители Не е ясно какво ще се случи и със закупуването на нова военна техника. Eкипът на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев подготви два от най-скъпите проекти за модернизацията на армията - придобиването на нов тип изтребител за общо около 1.5 млрд. лева и покупката на два нови патрулни кораби за около 820 млн. лева. Финансовото министерство одобри разходите и заложи целево финансиране в бюджетната рамка още за тази година. Проектите обаче едва ли ще тръгнат до края на годината. За да бъдат подписани, е нужно и одобрението на парламента, тъй като по закон военни разходи за над 100 млн. лева минават през пленарна зала. Принципно има съгласие за купуване на нов боен изтребител, но не и какъв точно да бъде – европейски или американски. Новоизбраният президент Румен Радев, който доскоро командваше Военновъздушните сили, има определено мнение по темата и това бе един от източниците на напрежение между него и политическото ръководство на армията. Има реална опасност проектът да бъде отложен за неопределено време, а целевото финансиране така и да не бъде усвоено. Това вече се случи при първото правителство на ГЕРБ, когато заради оставката на Борисов пропадна почти готова сделка с Португалия за изтребители F-16. Много въпросителни има и около проекта за купуването на нови кораби. Срещу него имат резерви дори депутати от ГЕРБ, а от Патриотичния фронт директно заподозряха далавера и намекнаха, че бъдещият конкурс вече е предрешен. В същото време на дневен ред е и проектът за придобиването на бронирани машини за Сухопътните войски, който вече е готов, но изчаква, защото финансовото министерство не одобрява финансирането му. Според различните варианти той ще е на стойност около 1 млрд. лева. Не е изключено при ново правителство проектите да се разместят и закупуването на машините за Сухопътните войски да мине напред за сметка на новите кораби. Подобна теза обявиха и от БСП, и от Патриотичния фронт, а неофициално среща подкрепа и сред депутатите от ГЕРБ. При всички положения при смяна на правителството проектите от модернизацията на армията най-малко ще бъдат забавени, включително при наместването на интересите между различните лобита и фирмите, които представляват. Цецка Цачева не стана президент, но санирането едва ли ще спре Голямата гордост на ГЕРБ - милиардната програма за "безплатно" саниране на жилища, е друга голяма въпросителна. Преди започването й БСП и ДПС плашеха хората, че това е начин за национализация на домовете им и вдигане на данъците. Това, разбира се, не се случи и към момента са подадени над 4000 заявления от етажни собствености в цялата страна, а одобрени за финансиране са 2918 блока за около 1 млрд. лв. по данни на Българската банка за развитие (ББР). Няма яснота колко точно пари кабинетът ще преведе до края на годината на ББР за покриване на направените разходи по санирането. Неофициално се твърди, че досега държавната банка не е получила от фиска нито лев по програмата, но до края на годината се чака транш от около 1 млрд. лв. Много е важно дали ГЕРБ коректно ще изпълни ангажимента си, за да не завещае дългове по това перо. Регионалният министър Лиляна Павлова вече обяви, че каквото и да стане, тя ще се бори програмата да продължи и при следващи правителства. По време на предизборната кампания за президент обаче, заместникът й Николай Ненков плашеше, че програмата ще спре, ако Цецка Цачева загуби изборите. Към момента няма ясно изразена позиция от БСП и ДПС за намеренията им за програмата за саниране, както и за бъдещето на Българската банка за развитие (ББР), която все още е под контрола на финансовия министър. Като се има предвид силно социалния заряд на програмата, тя със сигурност ще бъде подкрепена, а нищо чудно и разгърната в по-големи мащаби, от всяко следващо управление. В края на септември без съвсем ясни мотиви кабинетът предложи банката да мине под контрола на министъра на икономиката Божидар Лукарски. Този законопроект все още отлежава в Народното събрание и не е ясно дали ще бъде приет. Платеното преминаване по пътищата отново под въпрос Въвеждането на платено преминаване по пътищата отново е поставено на карта. Първият кабинет на Борисов не успя да го прокара, а правителството "Орешарски" (БСП и ДПС) го спря. От пролетта на 2016 г. правителството на Борисов се опитва да избере изпълнител, но поръчката за 200 млн. лева на три пъти е блокирана от жалби на фирми и едва ли ще приключи до края на годината. Амбицията на ГЕРБ беше най-късно от 2018 г. камионите и автобусите да плащат тол такса за изминато разстояние, а за леките коли да се въведе електронна винетка. БСП не са против въвеждането на платеното преминаване, но се обявиха против начина, по който това се прави и настояваха тол системата да бъде обсъдена в парламента, което не стана. Социалистите твърдят, че няма анализ колко ще струва поддържането на системата. Опасенията им са, че сега може да бъде избрана най-евтината оферта, която в бъдеще да ни излезе "златна" заради поддържането й. По тези причини много вероятно е платеното преминаване по пътищата отново да бъде отложено до постигането на консенсус. Около 3 млрд. лв. за пътни и жп магистрали Разпределянето на около 3 млрд. евро лв. за пътни и жп магистрали, финансирани от еврофондовете е от задачите, които не търпят отлагане. Амбицията на пътната агенция е до края на годината да бъдат ясни победителите за ремонта на 248 км пътища за 152 млн. лв. по програма "Региони в растеж". До момента има избрани изпълнители за 7 от общо 15 позиции. Най-голямата поръчка за изграждане на трета лента и ремонт на пътя между Пловдив и Асеновград беше спечелена от свързваната с ДПС "ИСА 2000". Десетте километра ще бъдат ремонтирани и разширени срещу 19.2 млн. лв. без ДДС. Варненската "Инжстройинженеринг" ЕООД спечели две позиции за ремонт на пътища в североизточна България за общо 17.5 млн. лв. Другите ясни победители са ДЗЗД "Пътища Северозапад 2016", в което участват "Галчев Инженеринг" ЕООД и "Фармвил" ЕАД. Те ще ремонтират пътя до пещерата "Леденика" за 11.4 млн. лв. Пътят Варна – Добрич ще се ремонтира от консдорциум "ПХ Добрич", в което влизат "Пътстрой Бургас" и "Хидрострой" за над 7 млн. лв. "Пътстрой Габрово" АД ще ремонтира пътя Драгановци – Габрово за 8.8 млн. лв., а "Пътперфект Т" участъци от пътя Кубрат - Тутракан за 4 млн. лв. Шанс да има избран изпълнител до края на годината има и за участъка от Ябланица до Боаза на магистрала "Хемус" с прогнозна цена от 80 млн. лв. Причината е, че в петък се отварят ценовите оферти и се очаква да бъдат допуснати малко кандидати. Към момента няма яснота кога ще бъдат отворени ценовите оферти за другия участък от "Хемус" за 133 млн. лв., както и за тунел "Железница" на магистрала "Струма" за 250 млн. лв. Няма яснота какво ще се прави с пътя през Кресненското дефиле и България рискува да връща европейското финансиране, освен ако не се разбере нещо друго с Брюксел. Национална компания "Железопътна инфраструктура" обяви намерение да пусне поръчки за над 2 милиарда лева в железопътното строителство до края на годината. Финансирането идва от оперативна програма "Транспорт и Транспортна инфраструктура" 2014 – 2020 г. и по механизма "Свързана Европа". Търговете ще са на инженеринг – проектиране и строителство. Тонът обаче вече е даден и първият жп търг беше спечелен от българо-унгарското обединение "Келет – АБ", което е без опит в железопътното строителството у нас. То ще строи 23-километровата жп линия София – Елин Пелин за 120 млн. лв. Зад изпадналата във финансови затруднения хасковска фирма "АБ", прозира схемата, по която "Водстрой 98" стана една от водещите строителни компании у нас. Водните проекти: без изненади По-голямата част от планираните над 600 млн. лева за водния сектор вече са разпределени. За разлика от пътните и жп магистралите, при водните проекти изпълнителите се избират от местната власт, но това е по-скоро формално, защото екоминистерството упражнява контрол, след гафа с обществените поръчки от миналия програмен период, който струва над 100 млн. лв. на българските данъкоплатци. Нещо повече, поръчките за ВиК-сактора бяха прекратени по настояване на премиера Бойко Борисов в началото на годината заради "витаещи съмнения", че са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. Данните от публичните регистри показват, че "катарзисът" не се е състоял, защото фирми, които са свързвани с двамата, макар и неофициално, печелят новите поръчки и продължават да изпълняват и стари по т.нар. 8 фазирани проекти за 210 млн. лв. Тяхното изпълнение започна през миналия програмен период. Проектите се довършват от старите изпълнители с обяснението, че "няма време" за избор на нови за градовете Ямбол, Шумен, Тервел, Раднево и Враца. Това са несъстоялите се строители на прекратения проект "Южен поток" – "Водстрой 98", "Техноекспортстрой" и "Понс" и една фирма в процедура по фалит "Балканстрой", които участват в различни обединения. Единствено община Видин се реши да прекрати договорите с "Понс" и обяви, че ще избере нов изпълнител, но първата процедура е прекратена, а втора все още не е обявена, видно от публикуваните документи. Другият фазиран проект е този за пречиствателната станция на Златни пясъци. Първата поръчка беше прекратена по настояване на Бойко Борисов заради съмнения, че търговете се печелят от фирми свързани с Валентин Златев и Делян Пеевски. Втората обявена поръчка е спечелена от "Хидрострой", която през лятото купи свързаната пак с Пеевски "Водстрой 98". Официално зад "Хидрострой" стои бившият пътен шеф от времето на НДСВ – ДПС Велико Желев. В ход е договарянето и по четирите големи ранни водни проекта за над 402 млн. лв., които се финансират от оперативна програма "Околна среда" 2014-2020. Към момента има сключен договор за водния проект на община Асеновград за ВиК мрежата с обединение "Станимака 2013", в което влизат "Джи Пи Груп" и "Понстройинженеринг" за над 37.5 млн. лв. Пречиствателната станция на Асеновград пък ще се прави от консорциум "Асеновград 90", с членове "Интерпром", "Витковице пауер инженеринг", "Аква Екопроект системс" и "Уотър Технолоджи МС" за 24.5 млн. лв. Водещите компании и в двете обединения се свързват с Валентин Златев в строителния бранш, официално по Търговския регистър няма никаква връзка. Община Добрич също вече избра изпълнител за пречиствателната станция, макар все още да не е подписала договора за финансиране с ОПОС. И тук няма изненада търгът се печели от обединението "ГИС аква БГ", което индиректно е свързано с "Хидрострой". Другите два големи водни проекта на общините Пловдив и Плевен, местната власт все още не е обявила търгове за избор на изпълнител.

БУЛ. ВИТОША СЕ ИЗКАЧИ НА 52-РА ПОЗИЦИЯ ПО НАЕМНИ ЦЕНИ В СВЕТА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273991_%D0%91%D0%A3%D0%9B.+%D0%92%D0%98%D0%A2%D0%9E%D0%A8%D0%90+%D0%A1%D0%95+%D0%98%D0%97%D0%9A%D0%90%D0%A7%D0%98+%D0%9D%D0%90+52-%D0%A0%D0%90+%D0%9F%D0%9E%D0%97%D0%98%D0%A6%D0%98%D0%AF+%D0%9F%D0%9E+%D0%9D%D0%90%D0%9

 ·         За поредна година 5-то авеню в Ню Йорк е най-скъпата търговска улица, показва класацията на cushman & wakefield

·         възстановяващото се потребление и ограниченото предлагане на площи поддържат ръста на наемите в европейски мащаб

Столичният бул. „Витоша“ се изкачва на 52-ра позиция сред най-скъпите търговски улици в света през 2016, показва традиционното годишно проучване Main Streets across the World (Търговските улици по света) на консултантската компания Cushman & Wakefield, чийто стратегически партньор за България и Македония е Forton.

В сравнение с миналогодишната класация на Cushman & Wakefield централният столичен булевард се придвижва с 5 позиции нагоре. За същото време той отбелязва 4.5% ръст на наемите, като за помещение от 100 кв. м актуалната цена е 46/кв. м.

Най-скъпата търговска улица в света за поредна година остава горната част на 5-то Авеню в Ню Йорк с 2422/кв. м среден месечен наем, а в Европа – Шанз Елизе в Париж с 1104/кв. м.

Според доклада на консултантите събитията, които най-силно са повлияли представянето на търговските улици в тазгодишната класация, са Brexit, забавянето на световната икономика, ръстът на туризма, но и терористичните актове в ключови европейски столици. Ключови фактори са и възстановяващото се потребление, както и бързото развитие на електронната търговия в световен план. 

„В България отчетеното от нас покачване на наемите на бул. „Витоша“ през последната година се влияе от два значими тренда – ръстът на потреблението и желанието на търговците да отварят нови локации, срещу които стои ограничено предлагане на подходящи помещения“, коментира Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ във Forton/Cushman&Wakefield.

Той открои големите модни вериги и търговците в Health&Beauty сегмента сред ключовите наематели на търговски площи в централните софийски райони. Продължава и търсенето на помещения за заведения.

„Търсенето на търговски площи в повечето големи европейски градове остава силно, но за точните обекти на точните локации. В същото време предлагането на такива помещения е ограничено, което поддържа ръста на наемите и разширява обхвата на търсените търговски локации“, обобщи Джъстин Тейлър, мениджър „Търговски площи“ в Cushman&Wakefield за Европа, Близкия Изток и Африка.

Тазгодишното издание на доклада Main Streets across the World е 28-мо поред. Докладът обхваща 462 водещи търговски локации в света, като се базира на данни на консултантската компания и нейните партньори.

End

В България и Македония Forton е лидер с над 10 годишен опит в предоставянето на услуги за бизнес имоти за инвеститори, корпоративни клиенти и банки. Forton е стратегически партньор на глобалната консултантска компания Cushman & Wakefield в двете страни и част от AG Capital, най-голямата българска група от компании за услуги, свързани с недвижими имоти, в която влизат още „Адрес“, BLD, Unique Estates. Forton предлага решения от начало до край за проекти за офис, търговски и логистични центрове, хотели, курорти, жилищни комплекси, специализирани имоти и проекти. Експертите й могат да помогнат с инвестиционно планиране и консултиране, отдаване под наем и наемане на офис, търговски или индустриални площи, продажби и придобивания, бизнес консултиране, оценки на имоти и управление на активи. Като регулирана от Royal Institution of Chartered Surveyors компания Forton работи по най-високите международни стандарти за услуги, свързани с недвижими имоти. Партньорството с Cushman & Wakefield позволява на компанията да служи като двупосочна връзка между българската и глобалната икономика.

Cushman & Wakefield е най-голямата в света неборсова компания за услуги, свързани с бизнес имоти. Тя консултира и представлява клиенти във всички аспекти на ползването и инвестициите в имоти и се е установила на ключови позиции в основните пазари по света, както показва и честото й участие в много от най-значителните договори за наем на имоти, продажби и мандати за управление. Създадена през 1917 г., тя има офиси в 60 страни и повече от 43 хиляди служители. Предлага пълния спектър от услуги за всички видове имоти, включително отдаване и наемане, продажби и придобивания, дългово и структурирано финансиране, корпоративно финансиране и инвестиционно банкиране, корпоративни услуги, управление на имоти, управление и поддръжка на сгради и съоръжения, проект мениджмънт, консултиране и оценки. Фирмата управлява активи на стойност над $4.3 милиарда долара в цял свят. Разпознат лидер в национални и глобални проучвания, компанията публикува пазарната си информация и изследвания в интернет на адрес www.cushmanwakefield.com/knowledge.

Вижте как бе приета оставката на второто правителство на Бойко Борисов (галерия)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5877956

Вижте как бе приета оставката на второто правителство на Бойко Борисов (галерия)С 218 гласа "За", 0 "Против" и 2 "Въздържал се" бе приета оставката на правителството на Бойко Борисов. "Викаха ми диктатор и султан, но независимо че не са минали парламентарни избори, хората са разколебани в подкрепата си за нас", каза Бойко Борисов от парламентарната трибуна. "За мен беше чест! Оттук нататък всеки си носи своя кръст.

Би Би Си ще излъчва на 11 нови езика в най-голямото си разширение от 40-те години

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/11/16/2865662_bi_bi_si_shte_izluchva_na_11_novi_ezika_v/?ref=rss


Би Би Си ще започне излъчвания на 11 нови езика – най-голямото разширение от 40-те години насам, съобщава агенция "Ройтерс".

Световната служба (World Service) е създадена през 1932 г. като радиоканал за англоговорящите в Британската империя, но с времето еволюира в уважаван доставчик на новини за глобалната публика. Тя вече излъчва на 29 езика и достига до около 246 млн. души седмично.

Новите 11 езика са африкански и азиатски – оромо и амхарски език, които се говорят в...

Радарите за превишена скорост утре - 17 ноември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=336200

Служители на пътната полиция ще следят утре - 17 ноември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.-08:50ч. Бизнес парк б-я Петрол - посока Варна 08:40ч.

Арестуваха 10 граничари на ГКПП Дунав мост, вземали по 20 лв. от шофьори

https://www.24chasa.bg/novini/article/5878003

Арестуваха 10 граничари на ГКПП Дунав мост, вземали по 20 лв. от шофьори10 граничари от ГКПП Дунав мост са оковани с белезници, тъй като прибирали подкупи от наши и чужди шофьори, научи „24 часа“. Акцията, която е под ръководството на шефа на спецобвинението Иван Гешев, започнала в сряда следобед. Граничният пункт е бил затворен за няколко часа. Униформените били подслушвани от няколко месеца по сигнали за корупция.

Американският долар поскъпна до 13-годишен връх

http://econ.bg/Новини/Американският-долар-поскъпна-до-13-годишен-връх-_l.a_i.732269_at.1.html

В сряда американският долар поскъпна до 13-годишен връх спрямо останалите основни валути, тъй като оставащите в сила разпродажби на глобалните...

Китайски учени приложиха генна терапия на човек

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623095

Китайски учени за пръв път приложиха на човек генна терапия с клетки, модифицирани по системата CRISPR/CAS9, съобщи Лента. Експериментът е направен за лечение на агресивен рак на белия дроб. Учените са извлекли имунни клетки (Т-лимфоцити) от кръвта на пациента, болен от метастазиращ рак. След това са използвали технологията CRISPR, за да отстранят проблематични гени, кодиращи белтък, който намалява имунитета и способства за растежа на тумора. Генна терапия може...

Министър Павлова: Кохезионната политика след 2020 година ще се реализира на основата на финансовия инженеринг

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273990_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9A%D0%BE%D1%85%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B

 Кохезионна политика ще има и след 2020 година, но тя вече няма да се провежда на принципа на безвъзмездното финансиране, а чрез финансовите инструменти. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова по време на събитие, с което беше отбелязано успешното инвестиране на средствата от Фонда за устойчиво градско развитие на София. Тя подчерта, че е свършена много работа, но оттук нататък основата ще бъдат фондове от типа на действалия през периода 2007 - 2013 у нас JESSICA. 

 

Тя напомни, че в предишния програмен период пилотно стартира управлението на такива финансови инструменти по инициативата с 33 млн. евро, вложени в два фонда за устойчиво градско развитие на седемте най-големи градове у нас, чрез които са реализирани множество проекти и допълни, че благодарение на привлечения ресурс тези средства бяхо утржени. 

Вече можем да се похвалим с реализирани инициативи за близо 80 млн. лв. само в столицата, като предоставеното от Фонда за устойчиво градско развитие на София финансиране е в размер на почти 50 млн. лв., от които над 24 млн. лв. са средства от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 - 2013 г. по линия на инициативата JESSICA. Изпълнени са общо 13 устойчиви градски проекта, разположени на територията на Столична община, във всички сектори на икономиката – градска среда и икономически дейности, образователна, културна и спортна инфраструктура, здравна инфраструктура.

„В този период са осигурени 370 млн. лв. за инвестиции чрез фондове за градско развитие. Това е огромна инвестиция и важна стъпка за облагородяване на регионите в България", заяви министърът, като призова присъстващите да кандидатстват и бъдат все по-активни.

Тя изказа своите благодарности и към ръководството на Фонд ФЛАГ, който подкрепя всички общини в страната при работата им по оперативните програми и тези за трансгранично сътрудничество от години.

„Убедена съм, че с работата, която свърши целият екип, направи нещо много важно, не само за тези проекти, но и като цяло за България“, каза министър Павлова, като допълни, че създаването на Фонда за устойчиво градско развитие на София и този за останалите 6 големи градове са допринесли за по-бързото стартиране на работата по проектите, които ще се реализират чрез финансови инструменти през настоящия програмен период.

При трети мандат за Патриотичния фронт може да се направи опит за съставяне на правителство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/16/2865613_pri_treti_mandat_za_patriotichniia_front_moje_da_se/?ref=rss


При решение на президента Росен Плевнелиев да връчи на Патриотичния фронт (ПФ) третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет в рамките на 43-ия парламент, мандатът може и да не бъде върнат веднага, а да се направи опит за съставяне на правителство, твърдят социалисти и националисти. В такъв случай кандидатът за премиер най-вероятно би бил лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Първите два мандата ще отидат при ГЕРБ и БСП, които имат най-голяма подкрепа на парламентарните избори...

Шефката на румънската ЦИК арестувана точно преди изборите

http://www.mediapool.bg/shefkata-na-rumanskata-tsik-arestuvana-tochno-predi-izborite-news256634.html

Председателят на Централната избирателна комисия в Румъния Ана Мария Петру бе арестувана в навечерието на парламентарните избори в страната. Срещу нея е повдигнато обвинение в корупция, информира БГНЕС в сряда. Румънската независима прокуратура е обвинила Петру в получаване на подкуп в размер на 50 000 евро от бизнесмен срещу получаването на договор с министерството на икономиката.. Временно Централната избирателна комисия ще бъде ръководена от една от заместничките на Ана Мария Петру. Парламентарните избори в Румъния ще се проведат след три седмици.

Японци наливат минимум 55 млн. евро на сезон в "Барселона"

https://www.24chasa.bg/sport/article/5878002

Японци наливат минимум 55 млн.
евро на сезон в "Барселона"Японската компания "Ракутен" е новият спонсор на "Барселона". Договорът влиза в сила от 1 юли догодина и е вторият по сила на планетата след този на "Манчестър Юнайтед" с "Шевролет". До момента "Катар Еъруейс" даваше на испанците 33,5 милиона евро на сезон, за да бъде основен спонсор върху екипите. Новият договор е за четири години.

Унгария обмисля да остане на лятно часово време през цялата година

http://www.mediapool.bg/ungariya-obmislya-da-ostane-na-lyatno-chasovo-vreme-prez-tsyalata-godina-news256633.html

Унгарска парламентарна комисия одобри законопроект, предвиждащ Унгария да не сменя времето си на лятно и зимно, а да остане на лятно часово време през цялата година, съобщи Асошиейтед прес.   Законопроектът бе внесен от депутата Лайош Кепли от крайнодясната унгарска партия Йоббик. Аргументите са, че ако Унгария запази през цялата година лятното часово време, това ще е добре за психическото здраве на унгарците и ще доведе до увеличаване на производителността.   Според Кепли, тъй като Унгария е в източния края на централноевропейската часова зона, в която са повечето страни от континентална Европа, ефектът от смяната на времето е по-неблагоприятен за Унгария, отколкото за останалите западни страни.    Кепли каза също, че ако по-късно през деня има повече слънчева светлина, както е при лятното часово време, това ще е от полза за облекчаване на депресиите и за намаляване на самоубийствата.

Тръмп: Не съм искал децата ми да получат достъп до класифицирана информация

https://www.actualno.com/america/trymp-ne-sym-iskal-decata-mi-da-poluchat-dostyp-do-klasificirana-informacija-news_575866.html

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не е правил опити да издейства достъп до класифицирана информация за децата си, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. "Не се опитвам да получа достъп до информация с най-висока степен на секретност за децата си. Това е типи

Самюел Питър: Идвам в София, за да нокаутирам Пулев

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/16/2865656_samjuel_pitur_idvam_v_sofiia_za_da_nokautiram_pulev/?ref=rss


Самуел Питър отправи тежки закани към Кубрат Пулев преди сблъсъка им за интерконтиненталната титла на WBC, който ще се проведе на 3 декември в зала "Арена Армеец" в София.

"Надявам се той да се готви здраво и да бъде готов, защото аз вече съм в страхотна форма и идвам в България да го нокаутирам", обяви нигериецът, който е на тренировъчен лагер в Лас Вегас.

"Време е да си върна световната титла и няма да позволя на никого да се изпречи на пътя ми. Пулев, аз съм твоят...

Модерен геноцид: Западът остави Мосул на произвола на съдбата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273989_%D0%9C%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B4%3A+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D1%83%D0%BB+%D0%BD%D0

 Операцията „ ФАТАХ“ ( настъплението на Мосул) се превърна в пример за това, как западните държави обичат да обвиняват Дамаск и Москва в „ нечовешки бойни действия“ в Сирия, а също и за пълното безразличие към гражданските лица в разрушените от войната райони.

На 17 октомври светът стана свидетел на началото на настъплението, от страна на така наречените «коалиционни сили», състоящи се от войските на пешмерги, суити и сунитското опълчение на иракската армия. Въздушната подкрепа в операцията, се осъществява под ръководството на коалиционната авиация възглавявана от САЩ. Силите от спецоперацията на САЩ и Великобритания, американската, френска и британска артилерия, също и военните съветници заедно със западното ГК ( главно командване), оказват подкрепа по земя.

Още преди началото на операцията, международни хуманитарни организации, журналисти и политици от различни страни, прогнозираха влошаване на хуманитарната ситуация. Беше пределно ясно, че ИДИЛ няма да позволят на населението в Мосул, да напусне града и ще го използват като жив щит. Пентагонът, който предимно контролираше хода на операцията, и продължава да го контролира и сега, първоначално нямаше заложено в плановете си никакви хуманитарни коридори за граждански лица. Това, в известен смисъл напомня за нападението на иракския Ел-Фалудж през 2004 , след превземането му от бойците на Муктад-ал Садр. Тогава американските военни дадоха седмица за напускане на града, без да предвидят каквито и да било хуманитарни коридори или лагери за целта. След което, всички жители останали в града, бяха счетени за съучастници на терористите, а хиляди мирни жители станаха жертви на последващите атаки.

Сега Мосул и покрайнините на града, станаха жертва на авиоударите по жилищни райони, училища, джамии, здравни учреждения; за изминалия месец са загинали над 1, 5 хиляди мирни жители. Не всички от тях са жертви на самолетите на коалицията — иракската артилерия, която е далеч от ‘точната» западна, също даде своя не малък принос за числото на загиналите. ( западният спецназ и наемниците, сражаващи се в покрайнините на Мосул) отстрелват почти всичко живо, което се движи по време на операцията в пределите на града. Подобна тактика доведе до смъртта на десетки, и стотици граждански лица, съдейки по сюжетите на иракски журналисти, намиращи се сред армията. По всичко изглежда, че войските са заклеймили населението на Мосул, като съучастници на ИДИЛ, за да не рискуват с живота си.

В същото време , стотици жители на града и селата наоколо бяха убити от самите терористи. Например, човек там може да бъде убит заради нарушаване на забраната за използване на мобилни телефони, заради подозрение в предполагаема помощ на коалиционните сили, или просто даже заради опит да напусне града, без необходимото разрешение или «данък». Другата страна на хуманитарната катастрофа в Мосул е миграционната криза. По данни на ООН, над 50 хиляди души са напуснали града и покрайнините му от началото на операцията. И само 12 хиляди от тях са получили необходимата помощ.

Съдейки по прогнозите, към средата на зимата числото на бежанците от окупирания регион, ще достигне 1 милион. Преди началото на самата операция, беше отбелязано, че бежанците ще бъдат разполагани в две иракски провинции — Найнава и Анбар. Но още към 1 ноември, лагерите там са пълни на 50 % . В същото време, по настояване или командване на въоръжените сили на САЩ, нито иракски, нито чуждестранни хуманитарни организации нямат право и разрешение, да влизат в зоната на бойните действия. Никой не поема грижата за местните жители, страдащи от недостиг на лекарства, вода и храна, и квалифицирана медицинска помощ.

И в действителност, тези хора нямат къде да отидат, и просто нямат шанс да избягат от войната. Остава им само един път — да бягат към Европа. Готов ли е Западът за това? Едва ли. Той би предпочел да държи жителите на Мосул в града, докато коалицията избива и унищожава всички, които нарича « терористи».
Удобно нали? Модерен геноцид.

 

Фас подпали изоставена къща

http://www.cross.bg/nyama-pozhara-prichinata-1525920.html

/КРОСС/ Изоставена къща е горяла през нощта на ул. „Ангеларий" във Варна. Няма пострадали хора. Причината за пожара е неизгасена угарка от цигара, която е запалила диван, съобщиха от областната дирекция на МВР. Изгорели са шкаф и диван, опушени са 100 кв. м стени. Огнеборците са гасили тази нощ и „Ауди" в кв. „Аспарухово". Причината за пожара е в процес на изясняване. Няма пострадали хора. Унищожен е целият автомобил. Късо съединение е подпалило вчера следобед „Пежо" в кв. „Владислав Варненчик". От пожара е увреден двигателният отсек на колата. Около 16,40 ч. вчера е получен сигнал за пожар на покрива на къща в с. Яребична, община Аксаково. Няма пострадали хора. Причината за инцидента е необезопасен комин. Изгорели са 10 кв. м покривна конструкция.  

БСП ще изтегли предложенията си по бюджета за 2017 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=336233

Депутатите от групата на "БСП лява България" ще изтеглят предложенията си по законопроекта за държавния бюджет за 2017 г. Това обяви пред журналисти в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че от БСП ще реализират предложенията си, когато спечелят парламентарни избори и управляват държавата.

Българите ще отделят малко над 200 лв. за коледни подаръци

http://www.mediapool.bg/balgarite-shte-otdelyat-malko-nad-200-lv-za-koledni-podaratsi-news256632.html

Общата сума, която ще отделят българите за коледни подаръци тази година, е приблизително 225 лева, показва проучване, организирано от платформата за сравнение на цени и продукти pazaruvaj.com. Анкетираните потребители на интернет тази година планират да купят подаръци средно за 5-6 души, като повечето са от техния семеен кръг и за тях ще бъдат отделени и най-много средства. Средно трима близки членове на семейството ще получат подаръци, които ще са на обща стойност 150 лв. Значително по-малка сума ще бъде отделена за приятели и познати – по 25 лв. на човек. Pazaruvaj.com за втора година проучва плановете за купуване на коледни подаръци на българските потребители на интернет. Преобладаващата част от анкетираните 300 души (81%), предпочитат да избегнат стоенето по опашки и планират да купят подаръците онлайн. Благодарение на все по-популярните празнични промоции купувачите могат да започнат с осигуряването на подаръците още от началото на ноември. Проучването показва, че българите предпочитат да купуват подаръци за приятели, отколкото за далечни роднини – едва 22% от анкетираните ще отделят средства и за тях. На други познати и на колегите си подарък планират да купят едва 13% от потребителите на интернет. Всеки лев е от значение при избора на подарък Изживяването при интернет пазаруването става все по-важно за онлайн купувачите, затова решенията им се влияят не само от избора между онлайн магазините и техния асортимент, но и от предшестващите го резултати от "търсенето". При избора на мястото за купуване на подходящия коледен подарък, важна роля играят сайтовете за сравнение на цените, които тази година вече са втората най-важна опорна точка за онлайн ориентиране след интернет търсачките (например Google, Bing и т.н.) – 73% спрямо 79%. Преди да купят онлайн коледните подаръци, купувачите правят своя избор между офертите на онлайн магазините. Най-важният критерий продължава да бъде цената, но все по-важна роля сред критериите играят първите впечатления и опитът, свързани с надеждността на избрания онлайн магазин. Освен това при определянето на мястото на онлайн пазаруването, ключови са критериите, свързани с качеството и удобството - например продуктовата гама, запознаването с написаните за продуктите отзиви на купувачи, резултатите в сайтовете за сравнение на цени, а също дали в момента на поръчката продуктът е на склад. Какво се купува най-много И тази година сред българските онлайн потребители най-предпочитаните подаръци са "класическите" облекло (55%), продукти за грижи за красотата, козметика (45%) и игри/играчки (35%). В тесен семеен кръг ще бъде популярно и купуването на забавна електроника и други електронни стоки (33%). Купуването на тази продуктова гама се наблюдава и сред планиращите да правят подаръци в широк семеен кръг, но с отслабването на семейната връзка в повечето случаи ще имат предимство предметите, които могат да бъдат закупени и за по-малка стойност – дрехите. Книги ще подарят 28% от интернет потребителите. Проучването e направено от GKI Digital по поръчка на Pazaruvaj.com през октомври 2016 г. чрез онлайн събиране на данни, на основата на извадка от 300 анкетирани лица. Проучването представя плановете за коледно пазаруване на активните потребители на интернет. Pazaruvaj.com е международна платформа за сравнение на цени и продукти, подпомагащ магазините с онлайн асортимент и клиентите им при правене на покупки от 2006 г. досега. Сайтът привлича над 850 000 потенциални купувачи месечно, които правят избор между 340 електронни магазини и близо 950 000 оферти по данни от февруари 2015 г..

Обама: Хората трябва да знаят, че гласът им е чуван

https://www.24chasa.bg/novini/article/5877960

Обама: Хората трябва да знаят, че гласът им е чуванПрезидентът на САЩ Барак Обама посочи на световните лидери по време на посещението си в Атина, че „хората трябва да знаят, че гласът им е чуван“, предаде FOX News. Обама заяви, че все повече хора се чувстват отдалечени от своите правителства и институции. Той добави, че глобализацията води до растеж на „трибализма и национализма“,

Лиляна Павлова: Предложеният бюджет за 2017 г. дава спокойствие и възможност за реализация на секторните политики на МРРБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273988_%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82+%D0%B7%D0%B0+201

 Предлагаме стабилен бюджет за 2017 г., който ще даде възможност да няма трусове и дисбаланси в държавата. Той осигурява две важни неща. Независимо от това кое правителство ще го прилага, той дава спокойствие и възможност за реализация на секторните политики на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Базиран е на правителствената програма, политики и приоритети и така осигуряваме приемственост. Това коментира днес министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова по време на обсъжданията на проекта на държавен бюджет за 2017 година на заседания на комисиите по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и по бюджет, информационни технологии и съобщения.

 

Тя съобщи, че бюджетът на министерството за следващата година е почти същият като за 2016 година, но в него има две основни промени. За 2017 година е заложено сериозно увеличение на разходите с 85 млн. лв. на основата на реализираното още през тази година увеличение на приходи от винетни такси в размер на 84 млн. лв., както и на допълнителни приходи от 1 млн. лв. от предоставяните от Агенцията по геодезия, картография и кадастър услуги, обясни Павлова. Заради нормативните разпоредби, според които всички събрани приходи от винетки трябва да се реинвестират в поддържането на пътища, ще се увеличават и разходите основно в сектор пътища, допълни тя.

Министърът в оставка отбеляза още, че 2016-та е последната година, през която се инвестират средства по линия на държавни инвестиционни заеми в пътна инфраструктура, като се довършват заемните споразумения по програма „Транзитни пътища“. Тя допълни, че от тук нататък единствените инвестиции ще са от приходи от винетнитакси, Оперативните програми „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и „Региони в растеж“, както и по линия на програмата за текущ ремонт и поддържане на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Павлова подчерта, че сектор „пътища“ остава приоритет, като средствата за инвестиции за текущ ремонт и поддържане и за зимно поддържане са гарантирани. През тази година започнахме дългосрочна програма допълнителните приходи в тази област да се инвестират приоритетно в ремонта на пътища в Северна и Северозападна България. Променихме принципа на работа, като вече не се правят кръпки на отделни места, тъй като не дават резултат, а ключови участъци се преасфалтират изцяло, като се правят и отводнителни системи, тъй като това е по-ефективно, посочи тя.

В програмата ни заложихме смяна на системата за плащане на такси за преминаване по републиканската пътна мрежа от винетна с комбинирана, която включва винетнитакси за леки автомобили до 3,5 тона и ТОЛ-такса за тежки автомобили над 3,5 тона. Процедурата за избор на изпълнител е блокирана вече 6 месеца, като вчера са подадени две нови жалби, съобщи Лиляна Павлова и допълни, че по тази причина тя отпада от бюджета за следващата година. Ако търгът бъде проведен успешно и внедряването на системата започне през 2017 г., от 2018 г. тя ще може да започне да работи, в случай че следващото правителство реши да продължи тази политика, коментира тя. 

Регионалният министър каза още, че бюджетът за следващата година залага на приемственост и в него са гарантирани средства за реализацията европейските проекти в областта на пътната инфраструктура, регионалното развитие и трансграничното сътрудничество, като е предвиден ресурсът за тяхното съфинансиране

В случай на приемственост, в държавния бюджет за 2017 г. са заложени и средства за реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, която е един от приоритетите ни, посочи Павлова. Тя допълни, че това ще позволи сключването на нови договори по програмата, тъй като в момента 2000 сгради се реализират, 2500 са чакащи, а има и други, които са заявили желание за участие в нея.

Стартирахме дългогодишна програма за подкрепа на общини за изработването на техните общи устройствени планове, тъй като устройственото планиране е още един от нашите приоритети, обърна внимание министърът в оставка. Тя съобщи, че много общини са стартирали този процес, но не са успели да завършат тези планове и затова в бюджета за следващата година са предвидени средства за довършването на работата по тях.

В резултат на реформата в кадастъра, създаването на единен орган,приетата нова тарифа, новите условия, които включват и работа на едно гише, и въпреки намалението на таксите с 30%, предвиждаме ръст на приходите от предоставяне на тези услуги, посочи Лиляна Павлова. Тя коментира и напредъка във водната реформа и обясни, че с европейски средства се разработват регионални прединвестиционни проучвания за ВиК, а чрез заем от Световна банка се финансира строителството на язовирите „Луда Яна“ и „Пловдивци“, като съфинансирането е подсигурено. Изграждането на яз „Пловдивци“ ще бъде съществено завършено до края на тази година и през следващата ще може да бъде завирен, а яз. „Луда Яна“ ще бъде доизграден през следващата година. Пак със средства по линия на заемното споразумение със Световна банка ще бъде рехабилитиран яз. „Студена“, допълни министърът.

В обобщение Павлова коментира, че предложеният бюджет за 2017 г. дава възможност бъдат реализирани огромен брой инвестиционни проекти, което е от голямо значение за работата на строителния бранш. Тя подчерта, че е важно да започне изграждането на Лот 3 на автомагистрала „Струма“ и да бъдат изпълнени проектите по Оперативна програма „Региони в растеж“ през 2017 г. и 2018 г., за да не се загубят резервираните за тях европейски средства и обърна внимание, че в момента са създадени всички предпоставки това да не се случи.

Трамваят, отнел живота на 7 души в Лондон, се е движел с превишена скорост

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623093

Разследващите органи са определили, че лондонският трамвай, при чиято катастрофа миналата седмица загинаха седем души, се е движел почти четири пъти по-бързо от разрешеното, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Вижте повече за инцидента тук Неокончателният доклад на Отдела на транспортното министерство за разследване на катастрофи в релсовия транспорт показва, че трамваят се е движел с около 70 км/ч (44 мили в час) преди завоя, на който се преобърна.

Фотогалерия: Екоактивисти за пръв път преплуваха Мъртво море

http://www.dnevnik.bg/photos/2016/11/16/2865298_fotogaleriia_ekoaktivisti_za_pruv_put_prepluvaha/?ref=rss


Спортисти и екоактивисти преплуваха във вторник Мъртво море в първия подобен опит за прекосяване на езерото, което е толкова солено, че поглъщането на водата му води до тежки поражения на лигавиците и може да подейства като отравяне, ако не последва веднага медицинска помощ.
Плувците носеха защитни очила и шнорхели, докато плуваха 7 часа от Йордания до Израел в акция, целяща да привлече вниманието към екологичната катастрофа в Мъртво море. Площта му се е свила за 30 години с една трета....

Институциите през погледа на хората: парламентът e корумпиран почти колкото съдът

http://offnews.bg/news/n_1/n_640103.html

В очите на хората почти няма разлика между морала на обитателите на Народното събрание и на съдилищата у нас. И депутати, и съдии са много корумпирани, споделят анкетираните в България за Световния корупционен барометър за 2016 г. на "Прозрачност без граници". №1 по корупция у нас е съдебната система с индекс 42. Законодателната власт е на второ място с индекс 42. Тенденцията, противно на твърденията на политици у нас, е към задълбочаване на корупцията, особено в съдебната система. В следващата група - области, за които 31-32% от запитаните твърдят, че има корупция - влизат данъчните служби (32%), публичната администрация и полицията (по 31%). Веднага след тях е местната власт с 29 на сто. 20% са убедени, че министър-председателят и/или президентът са корумпирани (не е зададен отделен въпрос за двамата най-високопоставени политици у нас). За корупция в бизнеса споделят също 20%. 18% мислят, че такава има и сред религиозните институции. Изследването показва и непосредствения опит на хората при сблъсък с различните власти. 17% от гражданите, които са имали контакт в институции, са платили подкуп у нас. Само с 1% повече са гражданите, плащали подкуп в Турция - 18 на сто. Най-често хората у нас са принудени да плащат подкупи, за да ги лекуват, за да получат професионално образование, когато ги спре полицай на пътя. Високите нива на корупцията у нас вероятно могат да се обяснят и с липсата на желание у потърпевшите да направят нещо. 81% дори не са склонни да се оплачат. 10% от гражданите на страни членки на ЕС са плащали подкуп през последните 12 месеца. В страните кандидатки за ЕС процентът е 20. Сред страните с най-високи нива на корупция са Таджикистан, където половината запитани са платили подкуп, Молдова (42%) и Украйна (38%). Корупцията е почти непозната за хората в Кипър и Португалия, където 2% казват, че им се е наложило да платят подкуп през последните 12 месеца.

75 000 нигерийски деца заплашени да загинат от глад до месеци

http://offnews.bg/news/n_1/n_640102.html

В Нигерия 75 000 деца са заплашени да загинат от глад до няколко месеца, сочи проучване на ООН, предава "Гардиън". Други 400 000 страдат от хронично недохранване, алармират от организацията. Причината за кризата е терористичната групировка "Боко Харам", която през 2009 година се вдига на бунт срещу правителството, карайки милиони нигерийски граждани да напуснат домовете си.  Президентът Мухамаду Бухари успява да отвоюва територии от джихадистите, като при сраженията загиват 20 000 души.  Хуманитарният координатор на ООН Петер Лундберг заяви, че кризата се развива с "много бързи темпове".  "Нашата оценка е, че 14 милиона души ще се нуждаят от хуманитарна помощ до 2017 година", каза Лундберг в нигерийската столица Абуджа. "400 000 са деца в критично положение, а 75 000 може да умрат от глад в рамките на няколко месеца", допълни той. Лундберг призова международните партньори, частния сектор и нигерийските власти за общи усилия, за да бъде превъзмогната кризата, тъй като ООН не разполага с достатъчно средства за подпомагане на всичките 14 милиона бедстващи.

ВГ "Ботевци пеят" уважи празника на Сухопътните войски във Военния клуб

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623094

Вокална група „Ботевци пеят" при НУ"Христо Ботев" - Плевен с ръководител Венера Василева, участва с кратка програма в събранието по повод Празника на Сухопътните войски, който е пряко свързан със Съединението на България от 1885 година. По време на събитието, което се проведе във Военния клуб в Плевен, участниците поднесоха поздрав към всички с песните „Де е България" и „Пътнико свиден", а Маргарита Крумова - ученичка от 4 клас, изпълни песента „Една българска роза".  ...

Стивън Хокинг прогнозира края на света

http://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/stivyn-hoking-prognozira-kraia-na-sveta-6061581

„Животът на Земята ще изчезне заради ядрена война, действия на изкуствен интелект или генетично създаден вирус”, смята физикът

Избират кмет на варненско село

http://www.moreto.net/novini.php?n=336228

Частични избори за кмет ще се проведат във варненското село Генерал Киселово, научи Moreto.net. Гласуването ще се проведе на 11 декември, съобщават от община Вълчи дол. Единственият кандидат за кметския стол обаче е Стоян Едров от ГЕРБ.

Дончев: Упражняването на власт не бе удоволствие

https://www.24chasa.bg/novini/article/5877945

Дончев: Упражняването на власт не бе удоволствие"Упражняването на власт не бе удоволствие. Копнея да се наспя и да се отдам на дейности, които съм отложил, защото нямах време. Тази работа изхабява и изтощава. Това което си мислят другите, че е много готино - не е така. Това е непрекъснат низ от задачи и предизвикателства". Това каза пред bTV вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

ЕК: Все още има макроикономически рискове пред България

http://www.mediapool.bg/ek-vse-oshte-ima-makroikonomicheski-riskove-pred-bulgaria-news256631.html

Българската икономика все още е изправена пред макроикономически рискове, които Европейската комисия ще продължи да следи. Това става ясно от публикувания в сряда Доклад за механизма за предупреждение. През пролетта България за втора поредна година бе посочена като държава с прекомерни макроикономически дисбаланси. Страната продължава да отчита прекомерни дисбаланси по три показателя - нетна международна инвестиционна позиция, ръст на разходите за труд и безработица, става ясно от доклада. В групата на държавите с прекомерни дисбаланси или дисбаланси, които ще бъдат наблюдавани и ще получат препоръки, са още Хърватия, Кипър, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Холандия, Португалия, Словения, Испания и Швеция. Държавите, които успешно излизат от процедурата по наблюдение заради прекомерни дисбаланси, са Белгия, Унгария, Румъния и Великобритания. За тях не се наблюдават рискове, които да изискват задълбочени прегледи през 2017 г. Според евроекспертите международната инвестиционна позиция на България продължава да се подобрява. Износът се увеличава през последните пет години въпреки загубата на пазарен дял през 2015 г. Има устойчиво понижаване и при разходите за труд. Отчетен е и спадът на безработицата. Съществен проблем обаче продължава да бъде задлъжнялостта на частния сектор и проблемите с правната рамка на несъстоятелността и сравнително високия дял на лошите кредити. Наскоро ЕК обяви есенната си макроикономическа прогноза, в която увеличи очакванията си за растежа на България до 3.1% през 2016 г. и 2.9% през 2017 г. Бюджетите на само пет държави от еврозоната напълно отговарят на изискванията на Пакта за стабилност и растеж, става ясно още от доклада на ЕК. Това са Германия, Естония, Люксембург, Словакия и Холандия. Програми за корекции на прекомерен дефицит в момента изпълняват Франция, Португалия и Испания.

Борисов: И да бяхме спечелили изборите, пак щяхме да паднем заради бюджета

http://offnews.bg/news/n_1/n_640106.html

Дори ГЕРБ да бяха спечелили президентските избори, правителството пак щеше да падне заради бюджета, заяви премиерът Бойко Борисов в парламента. "Водили сме разговори с патриотите и те категорично казаха, че няма да подкрепят бюджета и в един момент, ако дори бяхме спечелили президентските избори, нямаше да може да си приемем бюджета в парламента и пак щеше да падне правителството, тъй като нямаме мнозинство", пояевни Борисов, след като напусне парламента. "ДСБ, БСП, ДПС, АБВ, Патриотите - всички са опозиция на кабинета. Тогава с какво мнозинство ще правим реформи или ще продължим да работим", добави Борисов. Борисов коментира и бъдещия служебен кабинет: "Безотговорно ще е, ако новоизбраният президент Румен Радев хвърли цялата отговорност за съставяне на служебния кабинет на действащия държавен глава Росен Плевнелиев. В момента имаме морален победител, той вече е с държавна охрана, сядат с Плевнелиев, дава му премиер с министри, които да карат до изборите, когато ще да са, назначава дата, носи отговорност, държи се така, както в предизборната кампания". "Откъде ще ги събере Плевнелиев тези министри, докато БСП има огромна банка от кадри - това го чухме", каза още премиерът. Той обаче заяви, че който отиде в служебния кабинет, забравя за ГЕРБ. "Защото тези два месеца ще ни ги приписват, че все едно ние управляваме", добави Бойко Борисов. А дали ще се върне в парламента, Борисов каза, че обмисля този въпрос. Предстои в следващите дни да събере кметовете, областните управители, изпълнителната комисия на ГЕРБ и да си направят отчетите за анализи и грешки.

Плевнелиев заминава за Малта

http://www.cross.bg/malta-plevneliev-koleiiro-1525919.html

/КРОСС/ В четвъртък и петък президентът Росен Плевнелиев ще бъде на държавно посещение в Република Малта по покана на президента на островната държава Мари-Луиз Колейро Прека. Въпроси на сигурността и миграцията, актуални теми от европейския и международния дневен ред, взаимодействието в рамките на Европейския съюз с оглед на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., както и задълбочаването на двустранните отношения ще дискутират президентите Росен Плевнелиев и Мари-Луиз Колейро Прека. В малтийската столица държавният глава ще разговаря с председателя на Камарата на представителите на Малта Анджело Фаруджа и с министър-председателя на страната Йозеф Мускат. В рамките на визитата държавният глава ще се срещне с представители на българската общност в Малта. Предвиден е и разговор с лидера на опозицията Симон Бусутил.

Кой е най-сексапилният мъж на планетата?

https://www.actualno.com/showbusiness/koj-e-naj-seksapilnijat-myj-na-planetata-news_575857.html

Списание People направи запитване за най-сексапилния жив мъж на планетата за 2016 г., а ето ги и резултатите – Дуен Джонсън, по-известен като Скалата, заема първото място в класацията. Той, разбира се, оглавява и корица на списанието. Мускулестия актьор, който през май навърши 4

Роналдо се заяде с испанските "манекени" (Снимка+Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/5877922

Роналдо се заяде с испанските "манекени" (Снимка+Видео)Кристиано Роналдо се заяде с футболистите от националния отбор на Испания, които не пропуснаха да се включат в предизвикателството "Манекен". В Инстаграм се появи видеоклип, в който звездата на Португалия "дефилира" по бельо. Нападателят на "Реал" Мадрид отговори на видеото, публикувано на официалния профил на Лукас Васкес в "Инстаграм".

Затвориха за два часа Дунав мост заради проверка на гранични полицаи

https://www.actualno.com/ruse/zatvoriha-za-dva-chasa-dunav-most-zaradi-proverka-na-granichni-policai-news_575862.html

Специализираната прокуратура извърши днес проверка на ГКПП Дунав мост. За над два часа пътя през Дунав мост към Румъния беше затворен. В проверкит са участвали и представители на румънската прокуратура. Проверяват се гранични полицаи на смяна за подкупи и от наша, и от румънска страна. По неофициална информация у един от служителите е намерена малка сума пари.

Бизнесът призовава Доналд Тръмп да спазва климатичните договорености

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273987_%D0%91%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%B7

 Повече от 360 американски предприятия и инвеститори призоваха настоящото и бъдещо правителство да продължат с прилагането на поетите климатични ангажименти и с изпълнението на договореното в Париж.

„Ако не успеем да изградим декарбонизирана икономика, е заплашен американският стандарт на живот“, се посочва в отворена декларация, цитирана от Deutsche Welle.

Сред подписалите я са Starbucks, Mars, Unilever, Levi Strauss, Nike и американското дъщерно дружество на L'Oreal.

Бъдещият американски президент, както и немалка част от съпартийците му, поставят под въпрос климатичните промени. По време на предизборната си кампания Тръмп заяви например, че САЩ ще денонсират договореното по време на парижката климатична конференция. Вместо да се бори с глобалното затопляне, той би насърчил местните въглищни, петролни и фракинг индустрии.

Апелът е насочен към настоящето и бъдещо американско правителство, а също така и към участниците на конференцията в Маракеш. Представителите на бизнеса искат САЩ да продължат да се придържат към договореностите от парижката конференция, чиято основна цел е глобалното затопляне да се намали с 2 градуса по Целзий в сравнение с нивата от прединдустриалната епоха. Те настояват още инвестициите в екологощадящи технологии да бъдат завишени и да се продължи борбата с климатичните промени. 

По статията работиха: Елин Качулски, редактор Бойчо Попов

„Пост-истина” е дума на 2016-а

http://www.moreto.net/novini.php?n=336230

Оксфордският речник обяви термина „пост-истина“ за дума на годината. Причината според издателите е пикът в нейната употреба около избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и референдумът за излизането на Великобритания от ЕС. Терминът „пост-истина“ („post-truth“) е определен от речника като обозначаващ обстоятелства, при които обективните факти имат по-малко значение при оформянето на общественото мнение, отколкото емоциите и личните възгледи.

Приемането на бюджета за 2017 г. ще зависи от ДПС и Патриотичния фронт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/16/2865556_priemaneto_na_bjudjeta_za_2017_g_shte_zavisi_ot_dps_i/?ref=rss


Приемането на бюджета за 2017 г. на първо четене утре най-вероятно ще зависи от поведението на ДПС и Патриотичния фронт (ПФ). На заседания на парламентарни комисии двете формации днес са гласували "против" финансовата рамка, но не е изключено част от депутатите им да не присъстват в пленарната зала при гласуването утре и така бюджетът да бъде приет, твърдят депутати. В БСП са категорични, че ще гласуват "против".

"Проектобюджетът ще получи подкрепата на вносителите си", заяви пред...

Община Девня бе отличена в конкурса „Кмет на годината 2016“

http://web.barometar.net/86880/

Девня, Панагюрище и Плевен са общините, събрали най-много гласове в националното допитване „Кмет на Годината 2016“ в категория „Инвестиции в здраве“. Наградите в разделите Малка, средна и голяма община получиха както следва Свилен Шитов, кмет на Девня, Никола Белишки – кмет на Панагюрище и кметът на Плевен Георг Спартански. Това са градоначалниците, които над 600 […]

Български програмист създаде вечно актуална визитна картичка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5877929

Български програмист създаде вечно актуална визитна картичкаБългарският програмист Владислав Михайлов създаде приложението Бирлибам – това е дигитална визитна картичка. Апликацията е безплатна и може да се свали от магазините на Apple и Google. Бирлибам е достъпен и през web портала ocean.birlibam.com като по този начин фирмите могат да си създадат фирмен профил.

Върховен лукс на открито за 300 000 евро

http://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/vyrhoven-luks-na-otkrito-za-300-000-evro-6061574

Предишният открит Maybach бе Landaulet. Сега виждаме нещо далеч по-сдържано, но много по-естетично.

Севда Асенова детронира европейската шампионка

https://www.24chasa.bg/sport/article/5877928

Севда Асенова детронира европейската шампионка
Севда Асенова постигна уникална победа над действащата европейска шампионка по бокс в категория до 48 кг Сталуца Дуца от Румъния, като я елиминира още в първия кръг на континенталното първенство за жени в зала "София". Това е първа победа на българката над тази съперничка, която й отваря пътя към медалите.

Орнела Мути се мести в Москва

http://www.cross.bg/myti-suobshti-ornela-1525918.html

/КРОСС/ Италианската актриса Орнела Мути се премести в Москва, следвайки любимия си, съобщи руската версия на списание Hello. Тристайният апартамент на актриса се намира в центъра на столицата недалеч от храма на Христос Спасителя. Тя призна, че е влюбена в руснак, но не разкри името му, предаде БГНЕС. В миналото Мути неведнъж е посещавала Русия. Руският актьор Александър Рева, в чийто клип тя се беше снимала, съобщи, че актрисата подготвя документи за получаване на руско гражданство. В същото време президентският говорител Дмитрий Песков зави, че тя не се обръщала към президентството за получаването на такова гражданство.

Правителството одобри 4.9 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за инвеститори

http://econ.bg/Новини/Правителството-одобри-4-9-млн-лв-безвъзмездна-финансова-помощ-за-инвеститори_l.a_i.732267_at.1.html

Министерският съвет днес одобри проект на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за частично възстановяване на направени от...

Наемните цени на софийския булевард "Витоша" вървят нагоре

http://www.mediapool.bg/naemnite-tseni-na-sofiyskiya-bulevard-vitosha-varvyat-nagore-news256630.html

Възстановяващото се потребление и ограниченото предлагане на търговски площи поддържат ръста на наемите на главните улици в Европа. Най-скъпата улица в световен мащаб остава "Пето Авеню" в Ню Йорк, а столичният булевард "Витоша" се изкачва с пет места до 52-ра позиция в класацията "Търговските улици по света" на консултантската компания "Кушман и Уейкфилд" (Cushman & Wakefield), което се прави за 28-ми път подред и обхваща 462 водещи търговски локации в света. Данните са на консултантската компания и нейните партньори по света, като за България и Македония това е "Фортън". За изминалата година наемите на централния софийски булевард отбелязват ръст от 4.5%, достигайки средна цена от 46 евро/кв.м месечно за помещение от 100 кв. м. За сравнение най-скъпата търговска улица в света за поредна година остава горната част на "Пето Авеню" в Ню Йорк с 2422 евро/кв. м среден месечен наем, а в Европа – парижката "Шанз Елизе" с 1104 евро/кв. м. Събитията, които най-силно са повлияли на представянето на търговските улици в тазгодишната класация, са Брекзита, забавянето на световната икономика, ръстът на туризма и терористичните актове в ключови европейски столици, посочват консултантите на "Кушман и Уейкфилд". Ключови фактори са и възстановяващото се потребление, както и бързото развитие на електронната търговия в световен план. "В България отчетеното от нас покачване на наемите на бул. "Витоша" през последната година се влияе от два значими тренда – ръстът на потреблението и желанието на търговците да отварят нови локации, срещу които стои ограничено предлагане на подходящи помещения", коментира Росен Генев, мениджър "Търговски площи" във "Фортън". Той открои големите модни вериги и търговците, продаващи продукти в сектора за здраве и красота, сред ключовите наематели на търговски площи в централните софийски райони. Продължава и търсенето на помещения за заведения. "Търсенето на търговски площи в повечето големи европейски градове остава силно, но за точните обекти на точните локации. В същото време предлагането на такива помещения е ограничено, което поддържа ръста на наемите и разширява обхвата на търсените търговски локации", обобщи Джъстин Тейлър, мениджър "Търговски площи" в "Кушман и Уейкфилд" за Европа, Близкия Изток и Африка.

Предложение за две нови Наредби ще разгледа Общински съвет Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623079

43 точки са включени в предварителния дневен ред на заседание на Общински съвет Сливен. Сред тях са предложението изменение в бюджета на община Сливен и две нови Наредби - за упражняване правата на собственик на община Сливен в търговските дружества с общинско участие в капитала и общинските предприятия; и за условията и реда за извършване на строителни и монтажни работи на елементи от техническата инфраструктура на територията на община Сливен, свързани с разкопаване на общински терени, става въпрос улици, тротоари, вътрешно-квартални простран...

Оставката на правителството в 10 кадъра (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_640105.html

Днес парламентът единодушно прие оставката на правителството на Бойко Борисов. Гласуваха 220 народни представители, от които 218 бяха "за", а двама от ГЕРБ се въздържаха. Борисов тръшна вратата и напусна пленарната зала преди гласуването на оставката. Дори да бяхме спечелили президентските избори, правителството пак щеше да падне заради бюджета, каза в кулоарите лидерът на ГЕРБ. Който отиде в служебния кабинет, забравя за ГЕРБ, обърна се към съпартийците си той.

Рамос и Коентрао с голове, на които CR7 ще завиди (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/football/ramos-i-koentrao-s-golove-na-koito-cr7-shte-zavidi-video-news_575860.html

Преди мача от 12-ия кръг ма Ла Лига Реал Мадрид проведе тренировка с футболистите, които не бяха заминали с националните си отбори в паузата. В заниманието участие взеха защитниците Серхио Рамос и Фабио Коентрао. И двамата се отчетоха със забележителни голове, с които повдигнаха настроението на треньора Зинедин Зидан преди мадридското дерби. Реал и Атлетико се изправят един срещу друг на "Висенте Калдерон" на 19 ноември. Невероятните изпълнения можете да видите в Sportlive.bg!  

Сръбската полиция е арестувала 10 души за трафик на оръжия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5877931

Сръбската полиция е арестувала 10 души за трафик на оръжияСръбската полиция в сряда съобщи, че е арестувала 10 души и е иззела най-голямото количество оръжия от 2000 г. насам, предава ABC News. Арестите са били проведени в северната част на Сърбия, край град Апатин и град Сомбор, в регион близък до Хърватия, заяви министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович.

АБВ: Новият парламент трябва да приеме бюджета и промените в изборното законодателство

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623090

При сегашната обстановка длъжни сме да постигнем без никакво отлагане минимум съгласие по няколко ключови въпроса - предсрочните парламентарни избори, промените в изборното законодателство и бюджета за следващата година. Това заяви депутатът от ПГ на АБВ Светослав Белемезов при дебатите по подадената оставка на кабинета "Борисов".В рамките на настоящия парламент възможностите за промени в изборното законодателство са изчерпани, както от гледна точка на времето, така и на крайните изменения, още повече като става въпрос за такива радикални проме...

Затвориха за два часа Дунав мост заради проверка на гранични полицаи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623089

Специализираната прокуратура извърши днес проверка на ГКПП Дунав мост. За над два часа пътя през Дунав мост към Румъния беше затворен. В проверкит са участвали и представители на румънската прокуратура. Проверяват се гранични полицаи на смяна за подкупи и от наша, и от румънска страна. По неофициална информация у един от служителите е намерена малка сума пари....

Почина режисьорът Вълчан Вълчанов, поклонението ще е във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=336226

Известният кинорежисьор и преподавател Вълчан Вълчанов е починал вчера на 76 години. Поклонението пред тленните останки на варненеца, удостоен със звание за почетен гражданин, ще се състои в събота, съобщиха за Moreto.net близки на твореца.

Орнела Мути се мести в Москва

https://www.actualno.com/showbusiness/ornela-muti-se-mesti-v-moskva-news_575859.html

Италианската актриса Орнела Мути се премести в Москва, следвайки любимия си, съобщи руската версия на списание Hello. Тристайният апартамент на актриса се намира в центъра на столицата недалеч от храма на Христос Спасителя. Тя призна, че е влюбена в руснак, но не разкри името

БСП ще изтегли предложенията си по държавния бюджет за 2017-а

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623088

Депутатите от групата на "БСП лява България" ще изтеглят предложенията си по законопроекта за държавния бюджет за 2017 г. Това обяви пред журналисти в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че от БСП ще реализират предложенията си, когато спечелят парламентарни избори и управляват държавата. "Тогава ще си провеждаме тези политики. Сега да приемат този бюджет, който е внесло правителството", коментира тя.Нинова заяви, че депутатите от БСП ще бъдат в пленарната зала при обсъждането на бюджета за следващата година. "Ще си ка...

Нинова: Няма да подкрепим бюджета! Това е отговорност на екипа на Борисов!

http://bulgarski.pogled.info/news/79438/ninova-nyama-da-podkrepim-byudzheta-tova-e-otgovornost-na-ekipa-na-borisov

/Поглед.инфо/ „Утре ще изтеглим нашите предложения по бюджета за 2017 г. и ще ги реализираме, когато спечелим парламентарни избори и управляваме държавата. Тогава ще си провеждаме тези политики”.

Столична община откри нередности и спря временно строежа в "Младост"

http://www.mediapool.bg/stolichna-obshtina-otkri-nerednosti-i-sprya-vremenno-stroezha-v-mladost-news256629.html

Три дни след изборите за районен кмет и недоволство на жителите на "Младост" срещу поредния строеж в градинка Столична община намери нарушения в издадените строителни книжа и временно спря строителството. Проверка, направена от главния архитект на София Здравко Здравков, е установила, че администрацията на район "Младост" е допуснала пропуски при обявяване на разрешението за строеж на жилищна сграда между блок 70 и детска градина номер 9. По тази причина разрешителното за строеж не е влязло в сила и не могат да се извършват строителни дейности, съобщиха от Столичната община след среща на главния архитект и новия кмет на "Младост" Десислава Иванчева. От общината обаче не посочиха какви точно са нарушенията и кой ги е допуснал. Разрешителното за строеж на комплекс "Хармония" е издадено на 25 юли 2015 г. от главния архитект на София и е влязло в сила на 16 август, ден след оставката на предишния кмет Цвета Авджиева от ГЕРБ, която освободи поста заради протести срещу строежи в зелени площи. Това става ясно от публикувания на интернет страницата на Направление "Архитектура и Градоустройство" (НАГ) документ. Според инвеститора на обекта на 1 септември район "Младост" е дал строителна линия за започване на строежа. Това е станало в присъствието на служител на района. Новият районен кмет ще сезира дирекцията за строителен контрол в Столична община, защото само той единствен може да отмени разрешение за строителство, издадено от главния архитект. Началник на дирекцията за строителен контрол в НАГ арх. Влади Калинов обаче заяви пред бТВ, че от 1986 г. планът предвижда застрояване на част от мястото. До окончателното разрешаване на проблема с терена жители на "Младост" заявиха пред Нова телевизия, че ще продължат да протестират. "Ситуации и случаи от миналото не могат да бъдат прекратени изведнъж", коментира случаят столичният кмет Йорданка Фандъкова след заседанието на правителството. Тя обясни, че строителството на този терен е предвидено още с план от 80-те години и главният архитект на София е издал разрешение за строеж още преди началото на протестите. "Не трябваше да се започва строителство в момент, в който има новоизбран кмет. Едно е да е законно, друго да е морално и целесъобразно", каза Фандъкова. Според Тома Стайков, съдружник в агенция за недвижими имоти "Делта 3", която разпродаде почти целия бъдещ комплекс "Хармония", този случай създава опасен "прецедент". "Ако днес е възможно да се спират законни строежи, без дори да е проверена тяхната документацията, за да се угоди на определена група от хора, това означава, че утре тази група от хора може да нарасне и това е предпоставка за спиране на строителството не само в "Младост", но и във всички квартали на София", смята Тома Стайков. Според него това означава спиране на инвестициите, съкращаване на хиляди работници и чувствително намаляване на приходите на общините, защото от всяка сделка с недвижим имот в София, районната община получава 2.5% данък. "От предизборна кампания и стремежа на институциите да изграждат имидж, тези събития набират скорост и са на път да се превърнат в голям проблем, който води до разделение на хората", смята Тома Стайков. Според него терминът "зелена площ" се употребява грешно. "Зелена площ се нарича всяко празно място, на което няма сграда и поради благоприятните климатични условия в нашата родина има пораснала трева. Стотици частни парцели в София са все още незастроени и върху тях има пораснала трева… това е предпоставка всички незастроени парцели да се определят като зелени площи, което е подвеждащо и объркващо за хората", смята Стайков. В общия устройствен план на София, както и в подробните устройствени планове по райони, ясно са определени зелените и паркови зони, зоните за жилищно строителство, зоните за строителство на административни сгради и т.н. Според Стайков хората се подвеждат, че тези планове са били приети без допитване до тях и всичко е манипулирано и в ущърб на хората, което не е така. Той посочи, че в закона няма термин междублоково пространство. "Всяко пространство между два блока може да се нарече междублоково. В този ред на мисли, цяла София е междублоково пространство с изключение на вилните зони", коментира Стайков. Според него се заформя прецедент, в който група хора могат да възпрепятстват някого да се разпорежда с частната си собственост, спазвайки всички законни процедури. По думите на Стайков от възникналата ситуация са притеснени десетки млади, които са резервирали апартаменти.

Казусът със строежите в "Младост" се заплита

http://www.mediapool.bg/kazusat-sas-stroezhite-v-mladost-se-zaplita-news256629.html

Възелът със застрояването на междублоковите пространства в столичния квартал "Младост", към който има голям инвеститорски интерес, но и протести от жителите на района, се заплита все повече. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и новият кмет на района Десислава Иванчева все още нямат решение какво ще правят с казуса със застрояването на част от градинката между блок 70 и детска градина номер 9 в първа част. От едната страна са живеещите в околните сгради, които не искат ново строителство в зелените площи. От другата са инвеститори и собственици на терена, които имат всички законно издадени разрешения за строеж от главния архитект на София Здравко Здравков. "Ситуации и случаи от миналото не могат да бъдат прекратени изведнъж", коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова след заседанието на правителството. Тя обясни, че за конкретния случай е възложила проверка. Обясни, че строителството на този терен е предвидено още с план от 80-те години и главният архитект на София е издал разрешение за строеж още преди началото на протестите. "Не трябваше да се започва строителство в момент, в който има новоизбран кмет. Едно е да е законно, друго да е морално и целесъобразно", каза Фандъкова. Според Тома Стайков, съдружник в агенция за недвижими имоти "Делта 3", която разпродаде почти целия бъдещ комплекс "Хармония", този случай създава опасен "прецедент". "Ако днес е възможно да се спират законни строежи, без дори да е проверена тяхната документацията, за да се угоди на определена група от хора, това означава, че утре тази група от хора може да нарасне и това е предпоставка за спиране на строителството не само в "Младост", но и във всички квартали на София", смята Тома Стайков. Според него това означава спиране на инвестициите, съкращаване на хиляди работници и чувствително намаляване на приходите на общините, защото от всяка сделка с недвижим имот в София, районната община получава 2.5% данък. "От предизборна кампания и стремежа на институциите да изграждат имидж, тези събития набират скорост и са на път да се превърнат в голям проблем, който води до разделение на хората", смята Тома Стайков. Според него терминът "зелена площ" се употребява грешно. "Зелена площ се нарича всяко празно място, на което няма сграда и поради благоприятните климатични условия в нашата родина има пораснала трева. Стотици частни парцели в София са все още незастроени и върху тях има пораснала трева… това е предпоставка всички незастроени парцели да се определят като зелени площи, което е подвеждащо и объркващо за хората", смята Стайков. В общия устройствен план на София, както и в подробните устройствени планове по райони, ясно са определени зелените и паркови зони, зоните за жилищно строителство, зоните за строителство на административни сгради и т.н. Според Стайков хората се подвеждат, че тези планове са били приети без допитване до тях и всичко е манипулирано и в ущърб на хората, което не е така. Той посочи, че в закона няма термин междублоково пространство. "Всяко пространство между два блока може да се нарече междублоково. В този ред на мисли, цяла София е междублоково пространство с изключение на вилните зони", коментира Стайков. Според него се заформя прецедент, в който група хора могат да възпрепятстват някого да се разпорежда с частната си собственост, спазвайки всички законни процедури. По думите на Стайков от възникналата ситуация са притеснени десетки млади, които са резервирали апартаменти. Новият кмет на района Десислава Иванчева все още не е излязла с публична информация по случая, какво ще предприеме. Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че ще е подкрепя.

Възелът със застрояването на "Младост" се заплита

http://www.mediapool.bg/vazelat-sas-zastroyavaneto-na-mladost-se-zaplita-news256629.html

Възелът със застрояването на междублоковите пространства в столичния квартал "Младост", към който има голям инвеститорски интерес, но и протести от жителите на района, се заплита все повече. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и новият кмет на района Десислава Иванчева все още нямат решение какво ще правят с казуса със застрояването на част от градинката между блок 70 детска градина номер 9 в първа част. От едната страна са живеещите в околните сгради, които не искат ново строителство в зелените площи. От другата са инвеститори и собственици на терена, които имат всички законно издадени разрешения за строеж от главния архитект на София Здравко Здравков. "Ситуации и случаи от миналото не могат да бъдат прекратени изведнъж", коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова след заседанието на правителството. Тя обясни, че за конкретния случай е възложила проверка. Обясни, че строителството на този терен е предвидено още с план от 80-те години и главният архитект на София е издал разрешение за строеж още преди началото на протестите. "Не трябваше да се започва строителство в момент, в който има новоизбран кмет. Едно е да е законно, друго да е морално и целесъобразно", каза Фандъкова. Според Тома Стайков, съдружник в агенция за недвижими имоти "Делта 3", която разпродаде почти целия бъдещ комплекс "Хармония", този случай създава опасен "прецедент". "Ако днес е възможно да се спират законни строежи, без дори да е проверена тяхната документацията, за да се угоди на определена група от хора, това означава, че утре тази група от хора може да нарасне и това е предпоставка за спиране на строителството не само в "Младост", но и във всички квартали на София", смята Тома Стайков. Според него това означава спиране на инвестициите, съкращаване на хиляди работници и чувствително намаляване на приходите на общините, защото от всяка сделка с недвижим имот в София, районната община получава 2.5% данък. "От предизборна кампания и стремежа на институциите да изграждат имидж, тези събития набират скорост и са на път да се превърнат в голям проблем, който води до разделение на хората", смята Тома Стайков. Според него терминът "зелена площ" се употребява грешно. "Зелена площ се нарича всяко празно място, на което няма сграда и поради благоприятните климатични условия в нашата родина има пораснала трева. Стотици частни парцели в София са все още незастроени и върху тях има пораснала трева… това е предпоставка всички незастроени парцели да се определят като зелени площи, което е подвеждащо и объркващо за хората", смята Стайков. В общия устройствен план на София, както и в подробните устройствени планове по райони, ясно са определени зелените и паркови зони, зоните за жилищно строителство, зоните за строителство на административни сгради и т.н. Според Стайков хората се подвеждат, че тези планове са били приети без допитване до тях и всичко е манипулирано и в ущърб на хората, което не е така. Той посочи, че в закона няма термин междублоково пространство. "Всяко пространство между два блока може да се нарече междублоково. В този ред на мисли, цяла София е междублоково пространство с изключение на вилните зони", коментира Стайков. Според него се заформя прецедент, в който група хора могат да възпрепятстват някого да се разпорежда с частната си собственост, спазвайки всички законни процедури. По думите на Стайков от възникналата ситуация са притеснени десетки млади, които са резервирали апартаменти. Новият кмет на района Десислава Иванчева все още не е излязла с публична информация по случая, какво ще предприеме. Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че ще е подкрепя.

Румяна Бъчварова: Още не си отиваме, имаме време да довършим

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623087

Още не си отиваме, имаме още време да довършим. Мисля, че много работа е свършена. Това заяви министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.Тя посочи, че не е чула съществена забележка в коментарите за работата на правителството. Резултатите могат да се видят и в сравнение с периода, в който започнахме, много работа е свършена, каза Бъчварова. Депутатите гласуваха оставката на правителството (СНИМКИ) По думите й МВР ...

София с отлична оценка в Брюксел като Евростолица на спорта

https://www.24chasa.bg/sport/article/5877867

София с отлична оценка в Брюксел като Евростолица на спортаОчаква се тази вечер Стара Загора и Банско да получат ценно признание като европейски спортни селища за 2017 г. Шефовете на ACES Europe похвалиха София за усилията, които полага в подготовка за Европейска столица на спорта през 2018 г. Това стана на специална пресконференция часове преди началото на годишната Церемония на организацията,

Цветанов: Следващият парламент няма да е много по-различен

http://vesti.bg/bulgaria/politika/cvetanov-sledvashtiiat-parlament-niama-da-e-mnogo-po-razlichen-6061580

„Странната дружба, която има между ДПС и БСП се показа и на тези избори”, смята председателят на парламентарната група на ГЕРБ

Японски художнички дариха свои творби на галерията

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623085

Художествена галерия – Русе получи дарение от художничките г-жа Кейко Мано и г-жа Марико Ишида, участници в изложбата „Наследени  традиции в съвременното японско изкуство“, открита  на 11 ноември в рамките на 27-ми дни на японската култура в България. Творбите „Светът  Z“ и „Зимна роза“  са изпълнени в стила нихон-га – основно направление в японската живопис. Произведенията с флорални мотиви са вдъхновени от красотата на природата в страната на изгряващото слънце.  Авторите използват традиционни техники и материали – специална хартия, бои с рас...

Как да се превърнем в Хари Потър - но със смартфона си (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5877211

Как да се превърнем в Хари Потър - но със смартфона си (ВИДЕО)Всеки истински фен на Хари Потър си е представял как прави магии. Например във филмите и книгите от поредицата магията "Лумос" превръща пръчките на героите във фенерчета. "Силенсио" не позволява на човека, срещу когото е използвана, да говори.  Днес това е възможно за всеки "мъгъл", използвайки обаче не пръчка, а смартфон,

Карта на районите в риск от наводнения в Дунавския район трябва да е готова през март 2017 г.

http://www.dnevnik.bg/zelen/2016/11/16/2865554_karta_na_raionite_v_risk_ot_navodneniia_v_dunavskiia/?ref=rss


Карти на районите под заплаха и в риск от наводнения вече са изготвени в три от районите за басейново управление на водите – Черноморския, Източнобеломорския и Западнобеломорския. През март предстои да бъде направена такава и за Дунавския район.

Това става ясно от приет днес доклад на Министерския съвет какво е свършено по анализа и картографирането на рисковете от бедствия. Документът обобщава информацията на министрите на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда...

Докладите от конференцията „Виното – история и вдъхновение” в научен сборник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623084

Излезе от печат научен сборник с доклади от проведената през месец април тази година Национална научна конференция с международно участие  „Виното – история и вдъхновение“. Високият научен форумът беше организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов” в партньорство с Института за исторически изследвания към БАН, Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки, Историческия и Философския факултети на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, факултет „Природни науки и образование” на Русенския университет „Ангел Кънчев...

НЕК е получила над 183 млн. лв. от фонда за енергийна сигурност

http://econ.bg/Новини/НЕК-е-получила-над-183-млн-лв-от-фонда-за-енергийна-сигурност_l.a_i.732265_at.1.html

Националната електрическа компания (НЕК) е получила през 2015 г. 183.2 млн. лв. от фонд "Сигурност на електроенергийната система". Това стана ясно...

Пожар или „непожар” е имало във филиала на детската градина „Звънче” в Шумен?

https://www.24chasa.bg/novini/article/5877856

Пожар или „непожар” е имало във филиала на  детската градина „Звънче” в Шумен?Според общината пожар не е имало и при инцидента учителките са реагирали изключително адекватно, според полицията екипите на две пожарни коли са били на мястото Хамлетовският въпрос днес се завихри между община, полиция и медии: Имало ли е пожар или не във филиала на ЦДГ „Звънче” във вторник. Според общината е имало инцидент,

Самюел Питър се закани на Пулев: Ще го нокаутирам! (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1623083

Самюел Питър се зарече да нокаутира Кубрат Пулев, когато двамата боксьори тежка категория се сблъскат в "Нощта на шампионите" на 3 декември в "Арена Армеец" в София.За първи път в 7-годишната си кариера Пулев ще се бие на родна почва в България в опит да затвърди позицията си на твърд кандидат за световната титлата на IBF тежка категория. Пулев и Питър влизат в битка за интерконтиненталната титла на WBA На пътя му стои бившият световен шампион н...

Акция и на ГКПП „Дунав мост“

https://www.24chasa.bg/region/article/5877857

Акция и на ГКПП „Дунав мост“Акция срещу гранични полицаи и митничари на ГКПП „Дунав мост“ провеждат в момента служители на ДАНС. Според неофициалната информация, която се носи из Русе, има и задържани. Говори се за 7-8 души. Засега официално потвърждение липсва. „ОДМВР –Русе не участва в акцията, нямам никаква информация“, заяви директорът на полицията в дунавския град

Отстранените юношески национали получиха подкрепата на клубовете си

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/16/2865555_otstranenite_junosheski_nacionali_poluchiha_podkrepata/?ref=rss


Отстранените от националния отбор на България до 19 години Слави Петров и Валентин Йосков получиха подкрепата на клубните си отбори.

Двамата бяха дисциплинарно отстранени и няма да получават повиквателни за следващите мачове на тима, който премина успешно в елитната фаза на европейските квалификации.

Резервният вратар Петров от "ЦСКА - София" е отказал да замени контузения си съотборник Даниел Наумов по време двубоя срещу Беларус. Йосков от "Черно море" пък е оспорвал...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване