Най-коментираното в "Дневник": Берлин, Палмира, Алепо, Москва

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/18/2885628_nai-komentiranoto_v_dnevnik_berlin_palmira_alepo_moskva/?ref=rss


Скандалното видео как мъж рита в гърба жена в берлинското метро, а друг гледа безуачстно, предизвика най-много отзвук във форума на "Дневник" през изминалата седмица, особено след като се разбра, че и двамата са българи. Останалите теми от седмицата, които привлякоха най-много коментари, са свързани предимно с войната в Сирия, пропагандата в и за Русия, и на опашката - временният обрат в позицията на премиерът в оставка за формирането на нов кабинет.

1. Ритникът в метрото и...

Радарите за превишена скорост днес - 18 декември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=338857

Служители на пътната полиция ще следят днес - 18 , за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Аспарухов мост - северен пътен възел 08:10ч.-08:50ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 10:20ч.

Стачка оставя Айфеловата кула затворена за посещения за пети ден

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275082_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F+%D0%90%D0%B9%D1%84%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%

 Айфеловата кула в Париж остава затворена за посещения за пети пореден ден заради стачка на персонала, предаде AP.

Всичко това стана причина за разочарованието на редица туристи и провали плановете на младоженци за медения им месец, допълва агенцията.

Синдикатите оправдаха протеста, като обясниха, че всички служители искат да се включат в процеса по вземане на решения. Те настояват за отпускането на повече средства за поддръжка на емблематичния парижки монумент.

В различните служби, свързани с Айфеловата кула, работят около 300 души, които във вторник започнаха стачни действия с искания за подобряване на условията на труд и повишаване на заплатите.

Според служителите компанията, която управлява съоръжението, няма желание да преговаря с тях по тези въпроси.

Само през зимата Айфеловата кула е посещавана от 8000 души дневно, а годишно бройката достига около 7 млн.

Застраховката на шефа на „Булмаркет“ не стига за покриване на щетите в Хитрино

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630679

Застрахователната полица на фирма „Булмаркет" няма да покрие щетите от експлозията в Хитрино. Това призна собственикът й Станко Станков, предаде БТВ. Държавата отпусна милиони за Хитрино, 26 сгради в селото са разрушени Повечето хора в...

Как Тръмп надви в битката със Силициевата долина?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275081_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%B8+%D0%B2+%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%A1%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%8

 Доналд Тръмп е великодушен само когато печели. След като през цялата си предизборна кампания обвиняваше за какво ли не елитите от Силициевата долина, като често чувствата бяха взаимни, той използва социалните мрежи, за да напада предпочитания от тях кандидат. А след това, с утихването на емоциите около изборите, Тръмп се обяви за част от екипа на технологичната общност в САЩ, пише в свой анализ Quartz.

“Това е една невероятна група от хора”, коментира той в предверието на Trump Tower на 14 декември. Редица от най-влиятелните изпълнителни директори на технологични компании от САЩ се бяха отправили към сградата, за да обсъдят с него данъчната реформа, работните места и инвестициите. “Няма други като вас в света”, заяви той в началото на двучасовата им среща. “А това, което можем да направим, за да продължим тази тенденция, е да бъдем до вас… Ще се обаждате на моите хора, на мен”.

Според документи от събитието, коментарите на технологичните лидери в отговор на казаното са били хвалебствени.

“Изключително развълнуван съм от възможността, че може да има иновации в администрацията”, коментира главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос, който също така притежава Washington Post. Вестникът упорито нападаше Тръмп по време на предизборната кампания. Директорът на Apple Тим Кук изрази желанието да говори на “новоизбрания президент за нещата, които можем да направим, за да постигнете нещата, които искате”. Главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг добави, че “се вълнува от разговора за работните места”. Главните изпълнителни директори на Alphabet, Microsoft и Tesla - Лари Пейдж, Сатя Наделя и Илон Мъск съответно - бяха по-сдържани.

ова беше моментът, в който прехвалените принципи на Силициевата долина се срещнаха с истинската политика. И резултатите не бяха красиви, допълва анализът.

Тръмп има свободата да командва парада след месеци, в които атакува лидерите на технологичната индустрия. Същевременно показа, че той стои начело и се готви да раздаде правосъдие на онези, които му пречат.

Забележимо беше отсъствието на Джак Дорси, главният изпълнителен директор на Twitter и на компанията за разплащания Square. Грешката, която е допуснал? Вероятно блокирането на рекламната кампания на Тръмп срещу Хилари Клинтън в социалната мрежа. Съветникът на Тръмп Шон Спайсър отрече обвиненията, посочвайки, че “конферентната зала е само толкова голяма”. Важно е да отбележим, че сред 25-те стола в стаята, имаше място за четирима представители на фамилията Тръмп - синовете му Ерик и Доналд, дъщеря му Иванка и зет му Джаред Къшнър. 

Също толкова тревожно е, че единствената частна фирма, чийто представител беше на срещата - Palantir, е основен изпълнител на държавни поръчки и е съоснована от съветника на Тръмп и инвеститор от Силициевата долина Питър Тийл.

Изборът на Тръмп сложи край на досега властващото разбиране на Силициевата долина за политиката като пречка, която трябва да избегне по пътя към световната си доминация. Бил Гърли, инвеститор в Benchmark Capital, повтори това през август, но посочи, че властта на Тръмп едва ли ще има “апокалиптично влияние” върху Силициевата долина.

“По ирония на съдбата мисля, че една от причините за това е, че Силициевата долина е толкова успешна, защото е толкова далече от Вашингтон”, пише той. “Технологиите са една област, в която федералните решения нямат толкова силен ефект върху ежедневието”.

Силицевата долина обаче вече не е толкова уверена. Миналата седмица тя даде цяла вълната от обещания да се противопостави на атаките срещу гражданските права, депортирането и другите проблеми, които назряват.

Победата на Тръмп може да принуди Силициевата долина да започне да изглежда повече като другите големи индустрии. През годините технологичната общност обърка много представители на Вашингтон, като отказа да работи с властите. Тя смята, че вижданията ѝ са напълно различни от техните, ето защо често не желае да съдейства, дори и това да донесе ползи на бизнеса. През 2016 г. лидерите от индустрията изцяло подкрепяха Хилари Клинтън за президент и гледаха на управлението на Тръмп като фарс или като нещо почти невъзможност.

Силициевата долина всъщност може да спечели много от управлението на Тръмп, дори и да загуби някои неща. Apple и други компании ще трябва да върнат милиарди долари в САЩ, скрити в чужбина, в случай на данъчна реформа.

Но темите за имиграцията, киберсигурността, шпионажа, антимонополните мерки и интернет неутралността отново са на масата за преговори. Един от най-големите въпроси пред Силициевата долина остава имиграцията, тъй като индустрията е силно зависима от талантите, идващи от чужбина, които Тръмп толкова не харесва.

Сега лидерите на технологичната индустрия в САЩ може да се наложи да избират между личните си принципи и тези на своите акционери от страната. Тръмп отправя този въпрос към много от тях. Като ръководители на публично търгувани дружества решението е да се срещнат с Тръмп.

Да се противопоставяш на президент на САЩ като основател на частна фирма или като инвеститор, е трудно, но може да се случи. Да се обявиш твърдо срещу един хаотичен и отмъстителен президент, ако си директор на публична компания, е доста рисковано.

И това не е хипотеза. Туитовете на Тръмп изпратиха книжата на Boeing с 1% надолу на 6 декември, а тези на Lockheed Martin се потопиха с 3% на 12 декември, след като той разкритикува скъпо струващите държавни поръчки, изпълнявани от компанията. Всичко това може да служи като предупреждение. Когато дойде моментът, в който новоизбраният президент има повече от 140 знака, за да се изкаже, и има властта на правителството зад себе си, последствията могат да бъдат по-тежки.

Някои представители на Силициевата долина не са съгласни с това. Според тях правенето на компромиси с ценностите не помага нито на компаниите, нито на служителите.

Силициевата долина показа, че е готова да извива ръцете на държавата и на местните власти, за да запази правата на малцинствата и ЛГБТ общността в последните години, но много други компании, сред които Yahoo, бяха повече от доволни от това да си сътрудничат с правителствените агенции.

Ако ръководителите на технологичните компании се провалят в реакцията си сега, техните най-добри служители могат да свършат това вместо тях, твърди Хънтър Уок, бивш продуктов мениджър в Google.

"Истинската власт е в ръцете на служителите на тези технологични компании", коментира Уок. "Смятам и се надявам, че ръководителите ще искат служителите им да вярват в същите ценности за разнообразие на работната сила, включване, иновации. Смятам, че в крайна сметка работата на главните изпълнителни директории не е да карат цената на акциите да расте, а да запазят компаниите си като места, в които талантите искат да работят".

 

 

По статията работи: Елена Кирилова

 

БСП няма да номинира за депутати парламентаристи с три мандата зад гърба си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275080_%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B

 Ръководството на БСП ще препоръчва на структурите си по места да не включват в листите за следващия парламент депутати, които са имали три пълни мандата като народни представители. Това е част от постановките в модела на парламентарна група, приет на заседанието на Националния съвет на социалистите в събота. 

На пленума се приеха процедурите за издигане на кандидатите за народни представители в 44-то Народно събрание. Националният съвет на партията препоръчва на партийните структури да не се допуска номинирането на един кандидат в повече от един избирателен район. Посочено е и да не издигат за кандидати за народни представители действащи кметове от БСП. “Да не номинират кандидати, които имат три пълни мандата като народни представители или 12 години. Дължината на проекто-листите за народните представители да е равен на два пъти броя на мандатите за съответния МИР“, пише още в документа.

В бъдещата парламентарната група на БСП ще се наблегне и на равнопоставеността на половете и младежкото представителство: не по-малко от 40% за всеки от половете и не по-малко от 30% на възраст до 40 години.

Според предварителния разчет 15% от бъдещите депутати трябва да са политически лидери и общественици, включително и партньори от коалиционната и гражданската квота, 20% - политици и експерти с опит в областта на социалната политика, 15% - с опит в областта на макроикономиката и финансите, 15% - с опит в областта на управлението на сектори от реалната икономика, 20% - с опит в областта на гражданското общество, правото, социологията, политологията и медиите, 15% - политиците и експерти в областта на външната и европейската политика, отбрана, национална и вътрешна сигурност.

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова  коментира политическата година пред Дарик. 

 

Според нея трябва да има промяна не само в правителството, но и в самите партии. Нинова смята, че политиката в БСП трябва да бъде обърната към хората и да няма задкулисие. Тя ще настоява за повече права на членовете на БСП и ще предложи на следващия им конгрес цялата партия да избира следващия председател. БСП разчитат на народа при следващите избори и на неговата подкрепа.

Нинова се обяви за бързи предсрочни избори и заяви, че социалистите няма как да подкрепят кабинет на РБ. Лидерът на социалистите смята още, че кабинет в рамките на този парламент би бил катастрофален.

Как да изберем къде да празнуваме

https://www.24chasa.bg/novini/article/5940942

Как да изберем къде да празнувамеНова рубрика “Потребителски наръчник за Коледа и Нова година” стартираха “24 часа” и Комисията за защита на потребителите. В нея експертите отговарят на въпроси как по-добре да защитим правата си и дават съвети за “противодействие” на нелоялни търговски практики. В третото издание на рубриката фокусът е върху предстоящите коледни и новогодишни

Иван Костов: България ще излезе от кризата, когато един парламент изкара пълен мандат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275079_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D

 България няма да излезе от политическата криза, докато един парламент не изкара пълния си мандат. Това каза пред Дарик  бившият министър-председател Иван Костов.

Според него предсрочните избори са неизбежни, тъй като не изглежда реалистично Реформаторският блок да успее да състави правителство, което да спечели подкрепата на парламентарно мнозинство.

"В целия свят, когато правителството си е подало оставка, се нарича правителствена криза. Когато парламентът не може да състави правителство, а нашият очевидно не може да състави правителство, не очаквам Реформаторите а направят, това се нарича парламентарна или обща политическа криза. От такава криза, последвана от предсрочни избори, се излиза след пълен мандат и след като един парламент изкара цял един мандат. Тогава вече се нарича стабилизация след криза", коментира Костов.

По повод мажоритарния вот той заяви, че абсолютно не е съгласен с хора на изкуството и шоубизнеса да задават тон за това как трябва бъдат разрешени политическите проблеми.

"Аз мисля, че тези хора трябва да бъдат много внимателни, защото тези въпроси се решават с дълбоко познаване на политическите системи, на политическата история, на проблемите и катастрофите, през които са преминали страните. Аз съм сигурен, че налагането на пълна мажоритарна система в България създава огромен риск страната да стане олигархична държава в истинския смисъл на думата", допълни Иван Костов.

 

Най-важното от Варна във вчерашния - 17 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=338960

5% е ръстът на сделките с недвижими имоти във Варна и региона за първите девет месеца на годината 5 % е ръстът на сделките с недвижими имоти във Варна и региона за първите девет месеца на тази година. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна зам.

Радан Кънев: Коалицията на "тримата шишковци" рухна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275078_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD+%D0%9A%D1%8A%D0%BD%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9A%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%22%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%88%D0%B8%D1%88%D0%BA

 “През последните години, включително по времето на Пламен Орешарски, реалната власт се държи от Сотир Цацаров, Делян Пеевски и Бойко Борисов. През 2016 г. се разпадна тази дебелашка коалиция, която беше страшно мощна, и това е голяма промяна". Това каза в събота в ефира на Дарик лидерът на ДСБ Радан Кънев. 


Той нарече "перверзен съюз" ситуацията, в която "уж проевропейското дясно крепеше схемите на Пеевски и Цацаров". И допълни, че важният въпрос е дали промяната ще бъде за добро или за лошо и допълни, че това зависи от обществото.

По думите му Цацаров е сравнително ново явление, но той е проява на най-старото явление - на комунистическата прокуратура в България, покровител на мафията през целия преход, а и през късните години на соца.

“Нищо ново няма под слънцето. По същия начин, понеже са крали и са изнасяли държавата през 85-та, по същия начин го правят и през 2015-а година. Както по същия начин тогава, за да крадат насаждаха омраза между българи и настройваха българин срещу българина на етнически и верски принцип, по същия начин го правят и през 2015 година пак, за да крадат едни и същи свине. Трябва да сме наясно с това нещо“, каза лидерът на ДСБ. 

“Този перверзен съюз, в който уж проевропейското дясно крепеше на Пеевски и на Цацаров далаверите и схемите, рухна на изборите. Големият въпрос през 2017 година ще бъде дали това ще ни доведе до разруха или за първи път от десетилетия към здрав градеж, защото тази промяна може да стане и за лошо, ако тя отключи разрушителната стихия на обществото, ако тя отключи всичко лошо, което имаме в душите си - просто да рушим и да наказваме. Това е нещото, което трябва да спрем", подчерта Кънев.

Ако Реформаторският блок предложи правителство, неговият съпредседател, какъвто все още е Радан Кънев, ще гласува против него в Народното събрание, подчерта той.
“И да се сформира някаква пародия на правителство, то няма да е правителство. България беше въвлечена от Бойко Борисов в политическа криза и от нея с трикове няма да се излезе", смята Кънев.

По думите му при подобно развитие той със сигурност вече няма да бъда не просто съпредседател, но и член на парламентарна група, която предлага трикаджийски кабинет.

“В цялата тази въртележка на политически позиции и политически морали, която наблюдаваме, ДСБ е абсолютно стабилна от първия момент и ще остане стабилна до последния. В този парламент няма да подкрепяме никакво управление“, декларира той. 

Правителство, родена от тази ситуация, от страховете на ГЕРБ, че няма да спечелят изборите, които самите предизвикват или на някои колеги, че няма да влязат в следващия парламент, такова правителство не може да има силата да променя България. Имаме нужда от сила, енергия, смелост от битка в българската политика. На спасителна лодка морски бой не се води", подчерта Кънев.

Ако има предсрочните избори, ДСБ ще се явят или самостоятелно, или като коалиция, каза Радан Кънев. “За мен е важното, че и в двата случая нещата няма да изглеждат различно. И в двата случая в нашите листи водещите места ще имат хора, които са известни с гражданската си позиция, а не с партийната си кариера. Хора, които през годините са доказали независимостта си, които са доказали способността си да казват не на “тримата шишковци", които управляват българската политика".

СДС настоява новият кабинет да е реплика на този в оставка, Борисов отхвърли вариант да е премиер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275077_%D0%A1%D0%94%D0%A1+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B

 Министър-председателят в оставка Бойко Борисов няма да е премиер с мандат на Реформаторския блок. Това стана ясно от думите му в събота пред Дарик. 

Обяснението му идва два дни след като допусна първоначално отхвърлената възможност за ново правителство в рамките на настоящото Народно събрание. 

В четвъртък вечер в Брюксел, където беше за заседание на Европейския съвет, Борисов заяви пред журналисти: "Заслужава си да се оттегли малко времето точно с толкова, колкото да се приеме Избирателният закон съгласно референдума. Дали ще оставим тези министри, дали други, ще се намери вариант". След изявлението му от ГЕРБ, ПФ и Реформаторския блок започнаха неофициални консултации за съставяне на кабинет. Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че шансовете за съставяне на кабинет са около 20 процента и в понеделник ще се проведат официални консултации. 

Тези, които имат претенции - да излъчат премиер

"Тези, които имат претенциите, че могат – нека си излъчат премиер", каза в събота Борисов, няколко часа след като лидерът на СДС Божидар Лукарски призова новият кабинет да бъде със същия персонален състав като този в оставка. 

"Казали сме единствено, че сме длъжни да им отговорим с ангажимента от коалиционното споразумение. Това значи, че премиерът, министрите и отговорността е тяхна", заяви Борисов.  Той подчерта, че партията му би дала подкрепа, само за да продължи работата по темите, залегнали в управленската програма, като справянето с бежанската вълна, битовата престъпност.

Премиерът избегна директен отговор на въпроса дали е склонен на споменатия по-рано през деня от президента Росен Плевнелив вариант правителството му да бъде назначено и за служебно: "Това не ми е интересно да си го мисля. Ние затова толкова настоявахме да се излъчи служебно правителство, което да кара до март. Ако имаше отговорни политици, опозицията щеше да каже "Това правителство да остане още 20 дни", както направи ДПС. По-логично от това нямаше няма. Вместо това вървят приказки, че ние заради власт, лъжи и манипулации искаме да стоим. Срещу нас няма политическа класа".

Идеите на Лукарски

По-рано през деня лидерът на СДС Божидар Лукарски заяви, че СДС си поставя срок до 23 декември да бъде гласувано евентуално правителство с мандата на Реформаторския блок.

Идеята му бе бъдещият кабинет да повтаря състава на настоящия. Преди седмица именно неговата формация поиска преразглеждане на решение на РБ да не се правят опити за съставяне на кабинет. В резултат – блокът прие получения от президента Плевнелиев мандат и обяви, че ще преговаря с настоящите си партньори за ново правителство в рамките на този парламент. 

Реформаторите са си дали публично срок до понеделник, за да имат решение дали ще върнат мандата неизпълнен, или ще съставят правителство и да отменят сценария за предсрочни парламентарни избори.

В събота в интервю за “Дарик“  Божидар Лукарски повтори аргументите, с които Бойко Борисов обясни смисъла от съставяне на кабинет сега вместо предсрочни избори: приемане на ново изборна законодателство и промяна в избирателната система, възпроизвеждане на сложната политическа конфигурация и след нов вот, нестабилност в администрацията при поредица от служебни правителства, нужда от стабилност на страната преди скорошното председателство на Евросъюза и трагедии като взрива в Хитрино.

Трябва бързо да се върви към правителство, най-малкото защото парламентът ще излезе във ваканция и преди това трябва да сме наясно какво правим, каза той. Последният работен ден на Народното събрание е този петък - 23 декември. "Ако решим да размотаване, можем да не върнем мандата до 22 януари, но няма да го направим", каза лидерът на СДС.

Той отрече вече да е обсъждано дали Патриотичния фронт ще има министри и подчерта, че засега основният проблем е осигуряването на стабилно управление, а персоналният състав на Министерския съвет не стои на дневен ред.

В отговор на въпрос лидерът на СДС каза, че намира работата на всичките си колеги-министри за добра. Уточни, че не вижда причина военният министър Николай Ненчев да не остане в нов кабинет, както гласяха вчера неофициални коментари от депутати. "Стоим зад нашите министри, не съм чул такива податки за смяна на министъра на отбраната и не виждам защо", коментира Лукарски.

Той не изключи варианта избрано сега правителство да изкара целия мандат на 43-ото Народно събрание, като напомни, че България е една от европейските страни, в които правителствата най-рядко изпълняват пълния си мандат, а това не е признак на стабилност.

Лукарски каза, че условията, които Патриотичния фронт постави за подкрепа на правителство с мандата на Реформаторите са преодолими. По думите му дори изискването за увеличаване на минималните пенсии е постижимо, въпреки че по-рано ГЕРБ категорично отхвърлиха тази възможност, защото ще застраши бюджета, а това беше основната декларирана от тях причина да се откажат да преговарят за кабинет с мандата на Патриотите.

Лукарски коментира и че приемането на антикорупционния закон не може да е пречка за участие на Движение България на гражданите в нов кабинет. Тази седмица от партията на Меглена Кунева, която също е част от управляващото крило на РБ, обявиха, че няма да преговарят, ако законът не бъде одобрен, а Патриотите отказаха да подкрепят вкарването му в зала. В събота обаче Лукарски обясни, че забележките на фронта са "по-скоро технически", а това стана ясно и преди ден от обясненията на Валери Симеонов пред Нова телевизия.

В ГЕРБ скептични към ново правителство

Далеч от оптимизма на Лукарски пък бяха редица ключови фигури от ГЕРБ, които медийно подгряха отказа на Борисов да е премиер. 

Пред Нова телевизия финансовият министър Владислав Горанов беше категоричен, че в този парламент няма да има ново правителство с премиер Бойко Борисов.

“Правителство с премиер Борисов ще има само след нови избори. Той няма как да е премиер в кабинет с друг мандатоносител, може да бъде само, когато му е връчен първи мандат от президента", обясни министърът в оставка. Наред с това той обясни, че без премиер Борисов пък не вижда правителство в този парламент. По тази причина шаносвете за правителство клонят към нула.

Столичният кмет и заместник-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова също заяви, че е скептична за възможностите за съставяне на ново правителство. Не участвам в преговорите, но съм скептична за положителен изход от тях, коментира тя пред Дарик.  Фандъкова обаче не изключи вариант ГЕРБ да не участва, но да подкрепи съставен от Реформаторския блок кабинет.

По думите на Цветан Цветанов пък до момента не е обсъждам вариант политик от ГЕРБ да застане начело на кабинет с мандат на РБ.

На въпрос дали Борисов трябва да остане премиер, Цветанов посочи, че партийният лидер е заявил ясно намеренията си още по време на президентската кампания и е подал оставка след балотажа, както е обещал.

Всички представители на ГЕРБ се застъпиха за въвеждане на резултатите от референдума за мажоритарен вот. И посочиха промени в Изборния кодекс като единствена причина за съставяне на кабинет. 

Въвеждане на мажоритарен вот не може да е останование за кабинет

Патриотите пък, които бяха най-големите застъпници на тезата за нов кабинет, обаче смятат, че ако това ще е причината за съставяне на правителство, то тя е несъстоятелна. 

“Ако се носи политическа отговорност - да се носи, ако не - хайде да приключваме тази година и да вървим към нови избори. Промяната в изборното законодателство за мажоритарни избори не е сериозна причина за отлагане. Дори е абсолютно несериозна причина", каза Красимир Каракачанов.

Обединените патриоти, в които се включва и Патриотичният фронт, са категорично против мажоритарна изборна система и съобразяването с резултатите от референдума, иницииран от Шоуто на Слави Трифонов. "Естествено, че сме против мажоритарния избор. Има закон и в случая законът не е изпълнен - по закон гласовете в този референдум не са достатъчни, за да е задължително това условие. Референдумът беше чисто популистка игра. Да постаявяш мажоритарния избор като една панацея, че това ще реши проблемите в българския обществен живот и в икономика, здравеопазване и в какво ли не - това просто не е вярно, това е лъжа", коментира той.

По-късно през деня партньорите на ВМРО и Красимир Каракачанов - НФСБ се разграничиха от думите му с писмена позиция. В нея Валери Симеонов твърди, че подобни решения не били обсъждани в парламентарната група на патриотите. 

Вечерен призив на Борисов: Депутатите да намалят ваканцията си

В събота късно вечерта пък от Хитрино Борисов призова парламента да съкрати Коледната си ваканция, за да се заеме с промените в избирателната система.

Той обвини останалите партии, че са използвали националното допитване и са го тълкували като протестен вот за ГЕРБ, а сега се измъкват от отговорността да променят Изборния кодекс с липсата на време преди очертаващото се скорошно разпускане на Народното събрание.

"Защо няма време? Предлагам им да си махнат коледната ваканция, тя е по-дълга от тази на учениците. Без коледна ваканция и с нов Избирателен кодекс, съобразен с референдума. Защо не го направят?", попита риторично пред медиите премиерът в Хитрино, цитиран от агенция "Фокус".

По-рано тази седмица по предложение на ГЕРБ депутатите запазиха дългата си почивка за коледните и новогодишните празници

В Германия задържаха изрода от берлинското метро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275076_%D0%92+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA

 Българинът, който блъсна по стълбите германка в берлинското метро, е задържан. Това съобщиха германски медии, като се позовават на берлинската прокуратура и на криминалната служба.

26-годишният Светослав Стойков е заловен в Берлин в събота следобед на централната автогара в кв. “Шарлотенбург”.

Той е хванат в автобус, с който е пристигнал, но не се съобщава откъде.

Според някои медии той е бил в чужбина, но това не се потвърждава.

Случаят стана известен след разпространяването на кадри от охранителните камери в метрото. На тях се виждат четирима мъже. Единият рита жената в гръб по стълбите и си тръгва, а другите безучастно го следват. В резултат германката е със счупена ръка.

Стойков е родом от Добрич, но преди да замине за Германия, е живеел на семейни начала с жена във варненския квартал “Максуда“.

Стойков е съден многократно за кражби, грабежи и хулиганство, твърди "Нова телевизия", която преди дни разпространи снимки на мъжа. По данни на телевизията той живее в Германия с приятелката си и се прехранва като общ работник.

Христо Иванов и нормалните, прогресивни хора

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275075_%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%

 Паунова: Заявката на новия проект гласи: Няма да има ляво, няма да има дясно. Но дали тя е в съзвучие с хората, които участваха в основаването на „Да, България”? Защото там бяха главно представители на дясното политическо пространство.

Дайнов: Да, така е. Освен Копринка Червенкова и Георги Илиев, който винаги играе ляво крило. Идеята е по-скоро, че има някаква прогресивна общност в България, която отказва да живее по средновековните, феодални правила на неравенството, налагани вече повече от десетина години. Лично аз не виждам причина тази общност да влиза в гибелния спор кой е ляв и кой – десен. По простата причина, че нещата, които трябва да бъдат свършени в момента, не са нито леви, нито десни: върховенство на закона, справедливост, ред. Да не се краде нито ляво, нито дясно.

Паунова: Как обаче да се постигне това? Навремето и проектът на Меглена Кунева - ДГБ - оповести нещо подобно, но сякаш това се превърна в оправдание да се влиза в безпринципни коалиции. Дали това няма даДайнов: Това, което се случва в Реформаторския блок, е че кариеристично настроени лидерчета успяха да отмъкнат цялата работа. Ето защо трябва да се опитва отново, същото нещо отново. Като гледам кои хора са ангажирани, ми се струва, че този път няма малки лидерчета с големи амбиции. Според мен, проектът на Христо Иванов би трябвало да завърти около себе си партии, които са прогресивни, полезни, но имат очевиден таван и не могат да се разширяват повече. ДСБ е една от тях. Плюс граждански сдружения и инициативи. И да стане нещо като първоначалния СДС. Тоест, „Да, България” трябва да обедини структури като ДСБ, Зелените, ДЕОС, „Протестна мрежа” плюс някакво ляво крило…

Паунова: Кое е това ляво крило?

Дайнов: Проблемът на левицата в България е следният. Там има изключително малко прогресивни и отговорни хора. В това отношение контрастът с десницата е фрапиращ. Ако съберем всички прогресивни и отговорни хора с леви убеждения – те ще се окажат 6-7 души. А вдясно броят им е сигурно 300.

Паунова: Всички тези хора обаче сякаш се намират само в София. Как този проект обяснява на нормалния български гражданин, който живее извън столицата, за какво става дума? Христо Иванов няма никакви структури из страната.

Дайнов: Роберт Леви ще се ангажира да изгражда структури в Южна България, а аз предложих да поема Северна България. Защото аз съм „певец на провинцията” и много добре знам, че нещата се решават там, а не в София. Този проект няма как да остане само в София, макар че, разбира се, повечето физиономии са си от „жълтите павета”.

Паунова: Как този проект би се явил на избори и какво би спечелил, според Вас? Защото предсрочният вот чука на вратата.

Дойнов: Това е въпрос към Христо. Лично аз си представям някакъв много широк алианс, който се явява на изборите – ако има тази готовност. Шанс има, ако влязат всички партии, които вече имат някакви структури в страната. С любопитство гледам БЗНС на Николай Ненчев и много бих се радвал, ако те се присъединят към това голямо ветрило, което би трябвало да се очертае. Защото те имат свои структури и са доста устойчиви в идейно отношение.

Паунова: А няма ли опасност различни нереализирани хора от Реформаторския блок, който вече се намира в насипно състояние, също да се присъединят към новия проект? Това не е ли пак реанимация на едни и същи партии и едни и същи хора?

Дайнов: Аз не мисля, че някой би позволил тези, които провалиха РБ, да се примъкнат отново там, където се събират прогресивни хора.

Паунова: Как си представяте финансирането на този проект? И как си обяснявате присъствието на Иво Прокопиев там?

Professor Ewgenij Dajnov (BGNES)

Евгений Дайнов

Дайнов: За финансирането нямам никаква представа и не мога да говоря от името на Христо. Колкото до Прокопиев: аз съм дълбоко възмутен от полууспешния опит на гнусни, жестоки и себични хора да „опаковат” Иво Прокопиев като някакъв себеподобен. Той просто не е „нашият” Пеевски. Аз не виждам проблем в това, че Прокопиев вече е решил да се посвещава на някакви обществено полезни дела, след като дълго време странеше от тях. Бих видял проблем, ако той пожелае да стане лидер. В българската журналистика и в публичното говорене ужасно ме дразни „сакралният въпрос”: „Кой стои зад Вас?” Защото трябва да се разбере следното: в един нормален свят, пълен с нормални хора, какъвто съм аз, например, или Христо, ние си вършим нещата сами и си взимаме решенията самостоятелно. Трябва да се разбере, че хората не са безпомощни роби на чужда воля и винаги някой отзад им дава указания. Вярно, че това често се случва. Но трябва да се разбере, че хората могат да имат свободна воля и да вършат нещо не само заради собствената си полза, но за общото благо, за Републиката. Не се ли разбере това, тази страна ще си остане във феодалното си състояние.

В края на разговора с Полина Паунова, Евгений Дайнов коментира актуалната ситуация в страната и ходовете на премиера в оставка Бойко Борисов. Политологът между другото казва:

Дайнов: Бойко Борисов много обича да „изяжда” съюзниците си. Той изяде Синята коалиция, разпра я и я изяде парче по парче. Сега изяжда на парчета Реформаторския блок. (…) Борисов не живее в света, който ние обитаваме и в който хората гласуват. Очевидно в главата му има някъде едни 2 милиона избиратели, които временно са се объркали и сега ще се върнат. Според мен това е краят на този модел на управление, това е краят на Борисов и краят на ГЕРБ в този му вариант. (…) В момента му наливат акъл в главата хора, които са убедени, че има трикове в тая работа. Че с някакъв фокус, един фокус, едно чудо, той може да обърне ситуацията. Едното „чудо”, което са му продали, е мажоритарната система, където ГЕРБ щял да изкара все разпознаваеми хора. Пък те, комунистите, нали са мишоци, няма да изкарат разпознаваеми хора – и край, бетонираш се. Но когато една партия е в режим на свлачище, както е ГЕРБ – защото ако утре има избори, ГЕРБ ще вземе доста по-малко от БСП – тогава няма как едно малко чудо или трик с избирателната система да я спаси. Да не говорим, че ако се тръгне към мажоритарно гласуване, ще са необходими поне две години, за да се начертаят избирателните окръзи. Това няма как да стане за два месеца, както си мисли Борисов. е поредният такъв проект?

Дайнов: Това, което се случва в Реформаторския блок, е че кариеристично настроени лидерчета успяха да отмъкнат цялата работа. Ето защо трябва да се опитва отново, същото нещо отново. Като гледам кои хора са ангажирани, ми се струва, че този път няма малки лидерчета с големи амбиции. Според мен, проектът на Христо Иванов би трябвало да завърти около себе си партии, които са прогресивни, полезни, но имат очевиден таван и не могат да се разширяват повече. ДСБ е една от тях. Плюс граждански сдружения и инициативи. И да стане нещо като първоначалния СДС. Тоест, „Да, България” трябва да обедини структури като ДСБ, Зелените, ДЕОС, „Протестна мрежа” плюс някакво ляво крило…

Паунова: Кое е това ляво крило?

Дайнов: Проблемът на левицата в България е следният. Там има изключително малко прогресивни и отговорни хора. В това отношение контрастът с десницата е фрапиращ. Ако съберем всички прогресивни и отговорни хора с леви убеждения – те ще се окажат 6-7 души. А вдясно броят им е сигурно 300.

Паунова: Всички тези хора обаче сякаш се намират само в София. Как този проект обяснява на нормалния български гражданин, който живее извън столицата, за какво става дума? Христо Иванов няма никакви структури из страната.

Дайнов: Роберт Леви ще се ангажира да изгражда структури в Южна България, а аз предложих да поема Северна България. Защото аз съм „певец на провинцията” и много добре знам, че нещата се решават там, а не в София. Този проект няма как да остане само в София, макар че, разбира се, повечето физиономии са си от „жълтите павета”.

Паунова: Как този проект би се явил на избори и какво би спечелил, според Вас? Защото предсрочният вот чука на вратата.

Дойнов: Това е въпрос към Христо. Лично аз си представям някакъв много широк алианс, който се явява на изборите – ако има тази готовност. Шанс има, ако влязат всички партии, които вече имат някакви структури в страната. С любопитство гледам БЗНС на Николай Ненчев и много бих се радвал, ако те се присъединят към това голямо ветрило, което би трябвало да се очертае. Защото те имат свои структури и са доста устойчиви в идейно отношение.

Паунова: А няма ли опасност различни нереализирани хора от Реформаторския блок, който вече се намира в насипно състояние, също да се присъединят към новия проект? Това не е ли пак реанимация на едни и същи партии и едни и същи хора?

Дайнов: Аз не мисля, че някой би позволил тези, които провалиха РБ, да се примъкнат отново там, където се събират прогресивни хора.

Паунова: Как си представяте финансирането на този проект? И как си обяснявате присъствието на Иво Прокопиев там?

Professor Ewgenij Dajnov (BGNES)

Евгений Дайнов

Дайнов: За финансирането нямам никаква представа и не мога да говоря от името на Христо. Колкото до Прокопиев: аз съм дълбоко възмутен от полууспешния опит на гнусни, жестоки и себични хора да „опаковат” Иво Прокопиев като някакъв себеподобен. Той просто не е „нашият” Пеевски. Аз не виждам проблем в това, че Прокопиев вече е решил да се посвещава на някакви обществено полезни дела, след като дълго време странеше от тях. Бих видял проблем, ако той пожелае да стане лидер. В българската журналистика и в публичното говорене ужасно ме дразни „сакралният въпрос”: „Кой стои зад Вас?” Защото трябва да се разбере следното: в един нормален свят, пълен с нормални хора, какъвто съм аз, например, или Христо, ние си вършим нещата сами и си взимаме решенията самостоятелно. Трябва да се разбере, че хората не са безпомощни роби на чужда воля и винаги някой отзад им дава указания. Вярно, че това често се случва. Но трябва да се разбере, че хората могат да имат свободна воля и да вършат нещо не само заради собствената си полза, но за общото благо, за Републиката. Не се ли разбере това, тази страна ще си остане във феодалното си състояние.

В края на разговора с Полина Паунова, Евгений Дайнов коментира актуалната ситуация в страната и ходовете на премиера в оставка Бойко Борисов. Политологът между другото казва:

Дайнов: Бойко Борисов много обича да „изяжда” съюзниците си. Той изяде Синята коалиция, разпра я и я изяде парче по парче. Сега изяжда на парчета Реформаторския блок. (…) Борисов не живее в света, който ние обитаваме и в който хората гласуват. Очевидно в главата му има някъде едни 2 милиона избиратели, които временно са се объркали и сега ще се върнат. Според мен това е краят на този модел на управление, това е краят на Борисов и краят на ГЕРБ в този му вариант. (…) В момента му наливат акъл в главата хора, които са убедени, че има трикове в тая работа. Че с някакъв фокус, един фокус, едно чудо, той може да обърне ситуацията. Едното „чудо”, което са му продали, е мажоритарната система, където ГЕРБ щял да изкара все разпознаваеми хора. Пък те, комунистите, нали са мишоци, няма да изкарат разпознаваеми хора – и край, бетонираш се. Но когато една партия е в режим на свлачище, както е ГЕРБ – защото ако утре има избори, ГЕРБ ще вземе доста по-малко от БСП – тогава няма как едно малко чудо или трик с избирателната система да я спаси. Да не говорим, че ако се тръгне към мажоритарно гласуване, ще са необходими поне две години, за да се начертаят избирателните окръзи. Това няма как да стане за два месеца, както си мисли Борисов.

 

 

До днес можете да участвате във второто ниво на играта "Ела, изпей"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/12/18/2885709_do_dnes_mojete_da_uchastvate_vuv_vtoroto_nivo_na/?ref=rss


До 23:59 ч. днес е последния срок за отговор на въпроса във второто ниво на играта "Ела, изпей".

Тази и следващата седмица "Дневник" задава по един въпрос, свързани с новия анимационен филм на "Илюминейшън". Всеки, отговорил правилно дори само на един от тях, участва томбола за оригинални предметни награди от филма – 2 бр. аудиослушалки, 4 бр. светещи ключодържатели, 5 бр. кутии за обяд и 5 ученически комплекта.

Повече верни отговори удвояват шанса за печалба. Внимание! В...

"Целта е Германия да бъде дестабилизирана"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275074_%22%D0%A6%D0%B5%D0%BB%D1%82%D0%B0+%D0%B5+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0

 Американските тайни служби знаят, че руски хакери са се опитали да окажат влияние на президентския вот в САЩ. Сега такива опасения има и в Германия. "Има все повече индикации, че ще се правят опити да се повлияе върху изборите за Бундестаг". Това обяви преди няколко дни президентът на Федералната служба за защита на конституцията (германското вътрешно разузнаване) Ханс-Георг Масен. Но как точно чрез кибератаки може да се повлияе на изборите в Германия догодина?


Дезинформация и хакерски атаки

Всъщност, начините са два. Първият е чрез дезинформационна кампания, която създава несигурност и обърква хората. Защото, както писа един от коментаторите на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", Путин и руските служби добре знаят кое е слабото място на западните либерални демокрации. За разлика от авторитарните и диктаторски режими, където общественото мнение няма никакво значение, в една демократична и правова държава общественото мнение и настроенията на хората оказват пряко влияние върху политиката, върху политическите, икономически и персонални решения. Лавината от фалшиви новини, от клевети, лъжи, компромати и главозамайващи измишльотини, която грохоти в интернет, нанася тъкмо такива ужасяващи поражения. Все повече хора губят доверие в демократичните институции и намират псевдоотговори на своите тревоги и въпроси във всевъзможните теории на заговора, сводими горе-долу до едно: елитите непрекъснато ви лъжат, сегашният свят е един гигантски заговор на малцината горе срещу мнозинството долу. Въпросните фалшиви новини, заговорнически теории и революционни настроения се разпространяват като горски пожар в така наречените социални мрежи. Тъкмо това е целта на производителите им, сред които отдавна бяха идентифицирани на първо място "фабриките за тролове" на Кремъл. Задълбочават се и индикациите, че мощната дезинформационна и подривна кампания на Русия срещу Запада все по-често се води и от роботи – така наречените ботове, които произвеждат милиони постове в социалните мрежи.

Вторият вид кибератаки, от които се опасяват германските власти, са хакерски нападения от Русия срещу сървърите на германските държавни институции и срещу партиите. Хакерите навярно ще се опитат да се доберат до поверителни информации, които избирателно и целенасочено да публикуват, за да повлияят върху на вота на германците. Затова експертите съветват потенциално заплашените да излъчат хора за денонощен контакт с контраразузнаването, да инсталират съответен софтуер и да обучат персонала си за ответни действия в случай на хакерски атаки.

default

Александър Андреев

Защо му е на Путин да се меси?

Мнозина вероятно се питат: какъв интерес има Путин да се намесва в изхода на изборите за Бундестаг? Моето лично убеждение е, че сегашното ръководство на Русия има дългосрочен план за отслабване на така наречения "западен свят" и за разклащане на либерално-демократичните общества. Част от този план е дестабилизирането на ЕС. Тъкмо така можем да си обясним топлата връзка на Москва с Марин Льо Пен във Франция, пък и с други антиевропейски движения и партии в Европа. Германските наблюдатели смятат, че очакваната масивна дезинформационна кампания в Германия ще подобри позициите тъкмо на антиевропейската партия "Алтернатива за Германия". Председателят на Комисията по вътрешните работи в Бундестага Ансгар Хевелинг го казва в пряк текст: "Русия има интерес да внесе разкол и несигурност в обществото ни." А лидерът на либералите Кристиян Линднер коментира: "Ясно е, че направлявани от Русия интернет-медии разпространяват фалшиви новини, но това е само върхът на айсберга. Целта е Германия да бъде дестабилизирана и да се помогне на партията "Алтернатива за Германия"." 

Вътрешното разузнаване отдавна е установило, че от украинската криза насам руската пропаганадно-дезинформационна кампания в Германия става все по-мощна. Разбира се, руските власти категорично отхвърлят тези твърдения.

Съвместно с предаването "Светът е 7" на БНТ

Времето ще бъде почти тихо с максимални температури между 1° и 6°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5943070

Времето ще бъде почти тихо с максимални температури между 1° и 6°Ще бъде почти тихо с максимални температури между 1° и 6°, в София около 2°. Това съобщи за Агенция "Фокус" дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане значително по-високо от средното за декември.

Взривиха офис на прокюрдска партия в Истанбул

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275073_%D0%92%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%81+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%8E%D1%80%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%98%D1%81%D1%8

 В търговски комплекс, който се намира в централния истанбулски квартал Бейликдюзю, тази вечер избухна бомба, съобщи Hurriyet.

От взривната вълна са счупени всички стъкла на сградата. За момента няма данни за пострадали. На мястото на инцидента има екипи на пожарната и полицията. 

Турските медии подюертават, че на третия етаж в този търговски център има офис на Народно-демократичната партия, която защитава прокюрдски позиции.

Напомняме ви, че по-рано през деня при атентат срещу автобус на въоръжените сили в град Кайсери загинаха 13 турски войници.

Два самолета се сблъскаха на летище „Шереметиево”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275072_%D0%94%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%B1%D0%BB%D1%8A%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B5+%E2%80%9E%D0%A8%D0%B5%D

 Тази вечер на московското летище ‘Шереметиево” са се сблъскали два самолета A321 на “Аерофлот”, съобщи ТАСС.

Информацията се подчертава, че самолетите са се ударили крило в крило. По данни на пресслужбата на летището, при инцидента единият самолет е бил теглен на буксир от влекач, а другият е бил на стоянката си. В самолетите не е имало пътници или членове на екипажите им.

В момента се провежда вътрешно разследване, което да изясни причините за удара.

Пътна обстановка в страната - 17 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=338961

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: от км 324+000 до км 359+000 – движение с повишено внимание, поради косене на тревни площи. Срок до 20.12.2016 г.; от км 324+500 до км 358+500 и в двете посоки повдигане и превързване на свлечена оградна мрежа.

Защо не можете да си хванете гадже

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275071_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D1%85%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B5

 Ако се чудите защо все още не можете да си хванете гадже, въпреки че се оглеждате активно за такова, то може би причината е в някои от негативните характеристики на вашата зодия. Възможно е именно тези ваши отрицателни черти да ви държат със статут „необвързан“.
Ето и какви са причините, поради които всеки един зодиакален знак може да отхвърля любовта несъзнателно:

Овен
Вие сте смущаващ най-вече заради това, че искате да командвате всичките си гаджета. Повечето представители на противоположния пол ви бягат още в началото на връзката, защото осъзнават, че ще им е трудно да се справят с вас в дългосрочен план. Вие плашите потенциалните си гаджета и с това, че имате твърде спонтанен характер.

Телец
Може би все още сте необвързан заради това че сте голям интроверт и сте си малко самодостатъчен. Вие предпочитате да си седите у дома, вместо да се срещате с хора на социални мероприятия и по заведенията. Вие няма да си намерите гадже, ако не предприемете някакви мерки да разширите кръга си от познанства. С годините има риск да започнете да се затваряте в себе си още повече, така че сега е моментът да излезете и да се забавлявате.

Близнаци
Вие сте необвързан защото може би сте изтъкан от различни комплекси, които ви пречат да обичате истински и дълбоко. Близнаците са твърде разностранни личности с доста неспокоен дух. Понякога им липсва емоционална зрялост и им е трудно да изградят сериозна връзка. В същото време те са много взискателни по отношение на своите партньори, което също пречи на любовния им живот.

Рак
Вие сте необвързан все още, защото сте недоверчив и доста ревнив по натура. Освен това вие засипвате с майчински грижи всичките си гаджета и с това бързо ги отегчавате. Наред с това ви липсва самочувствие и лесно се обезкуражавате, ако човекът от противоположния пол не реагира на ухажването ви веднага.

Лъв
Вие все още си нямате гадже, защото имате огромно его и никой не може да ви търпи твърде дълго. Вие сте известни с това, че понякога не успявате да усетите границата между гордост и горделивост. Често се държите арогантно и грубо, без да го осъзнавате. Това плаши и отблъсква потенциалните ви партньори.

Дева
Вие не можете да създадете сериозна връзка защото сте ужасно придирчив, критичен, скептичен и взискателен. Вероятно смятате, че можете да прочетете душата на човек като книга още от самото начало, но това не е така. Вие търсите логика в любовта и забравяте просто да се оставите на чувствата. Това ви прави емоционално дистанциран и не особено желан за романтичен партньор.

Везни
Вие не можете да си хванете сериозно гадже защото имате кардинален проблем с обвързването. Везните обичат вълненията, те са големи флиртаджии и трудно остават верни на партньора си. Освен това вие твърде много си падате по т. нар. „ново начало“. Щом влезете в една връзка обаче, вие бързо започвате да се отегчавате.

Скорпион
Вие имате твърде сложен, непредвидим и противоречив характер, който е причина да не можете да си хванете гадже. Скорпионите са страстни и много сексуални, но се държат с гаджетата си твърде собственически. Вие сте амбициозен и независим, но не давате свобода на своите партньори, а ги задушавате от самото начало. Освен това се държите манипулативно.

Стрелец
Вие си нямате гадже просто защото приемате живота си за даденост, включително и хората от близкото си обкръжение. Вие сте голям оптимист, но имате склонност да неглижирате чувствата на околните. По принцип имате голямо сърце, но се раздавате повече за приятелите си, вместо за половинката си. Това небрежно отношение към любовните ви връзки, ще ви пречи в личен план.

Козирог
Вие все още сте без гадже, защото не знаете какво искате от любовта. Козирозите са много отговорни хора, но страдат от някои противоречия. Те могат да се грижат сами за себе си и искат да са лидери в отношенията си с партньора. В същото време те са много автономни, искат нещата във връзката да стават според техните виждания, но пък не уважават партньор, който е твърде зависим от тях.

Водолей
Вие си нямате половинка, защото се държите твърде саркастично, дори обидно с потенциалните си гаджета. Водолеите са интелектуалци и новатори, но понякога задушават партньорите си със своите интелектуални способности. Вие сте сдържан, свободолюбив и много непокорен като характер, а това също пречи на любовния ви живот.

Риби
Ако все още си нямате гадже, то причината е, че живеете в свой собствен свят. Рибите могат да се адаптират към всякакви ситуации. Те са креативни, умни и състрадателни, но в същото време са супер наивни, понякога до глупост. Те чакат партньора на мечтите си, но понякога просто не го разпознават, когато го срещнат и така го изпускат.

Източник: tialoto.bg

Каролин Галактерос: От четири години в Сирия няма умерени бутовници. Това е нагла лъжа

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/80660/karolin-galakteros-ot-chetiri-godini-v-siriya-nyama-umereni-butovnitsi-tova-e-nagla-lazha

/Поглед.инфо/ "Вместо да си отворят очите на най-високо ниво - нивото на президента Обама и на Хилари Клинтън, която е победена, но решена да навреди - във Вашингтон вдигат цялата тази врява за предполагаема руска намеса в президентските избори. И трябва да се опасяваме, че всичко това цели да се провали проектът за прагматично сближаване с Русия, толкова благотворно впрочем за целия свят".

Времето на 18 декември: Облачността ще намалява

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275070_%D0%92%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+18+%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8%3A+%D0%9E%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%BC

 Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Максимални температури на въздуха - 3°-5°. Температурата на морската вода е 7°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините преди обяд облачността ще е значителна, а след обяд ще се разкъсва и намалява. Ще духа силен северен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра - около минус 2°, на 2000 метра – около минус 7°.

Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за декември.

И в понеделник времето ще се задържи предимно слънчево. На отделни места в низините и котловините преди обяд ще има мъгла или инверсионна облачност. Температурите слабо ще се повишат. През нощта срещу вторник от североизток ще се заоблачи и във вторник на места в източните и планинските райони ще превали сняг. Ще започне застудявяне. В сряда, с до умерен изток-североизточен вятър, понижението на температурите ще продължи. Възможни са и слаби превалявания от сняг.

Хасан Бласим, писател: Илюзия е, че можеш да се затвориш в собствената си държава

http://www.dnevnik.bg/intervju/2016/12/18/2885483_hasan_blasim_pisatel_iljuziia_e_che_mojesh_da_se/?ref=rss


Хасан Бласим (р. 1973 г.) е иракски писател, автор на сборниците с разкази "Лудият от площад "Свобода" (една от десетте най-добри книги, преведени на английски за 2014 г. според Publisher's Weekly) и новоиздадената "Иракският Христос" -- наградена с приза за чуждестранна литература на"Индипендънт" за 2015 г.Миналата седмица Бласим бе гост на Софийския литературен фестивал, за да ги представи - първото му завръщане в България откак преди 15 г. прави четири опита да пресече нелегално границата й...

„Слепите“ камери на Варна

http://offnews.bg/news/n_1/n_642392.html

Видеонаблюдението намалява престъпността и помага за регулиране на трафика. Примерите за това идват от най-големите градове по света. Варна също не е малък град, но там нещата са различни. Преди почти десет години общината купува за 5 млн. лв. система за видеонаблюдение, която обаче така и не заработва. Затова днес данъкоплатците на Варна ще платят и още една система. В началото на април 2016 г. община Варна обяви конкурс за избор на изпълнители, които да проектират и изградят нова система за видеонаблюдение в града. Според обявлението, публикувано на сайта на Агенцията по обществени поръчки, прогнозната стойност на поръчката е до 1 млн. лева без ДДС, а системата ще трябва да е готова в рамките на 4 години. (1) Според изискванията към потенциалните изпълнители на обществената поръчка сигналът от камерите трябва да може да бъде записван на видеорекордери и сървъри, които имат капацитет за съхранение на данните в продължение на 30 дни, преди да бъдат архивирани. Техниката и материалите, които ще бъдат използвани, трябва да бъдат нови, неупотребявани и да дават възможност за „следене в реално време на картина от видеокамерите в зоните за наблюдение, с възможност за гъвкаво конфигуриране на броя камери на един монитор“. Освен това централизираната система трябва да дава възможност за неограничено увеличаване броя на видеокамерите, потребителите и локациите за видеозапис. Формулирано по този начин, заданието звучи професионално и на практика покрива всички очаквания за повече сигурност в третия по големина град в България. НО... Скритата подробност в случая е, че през последните три години във Варна бяха изградени още три системи за видеонаблюдение. Първата от тях бе за следене и регулиране на уличния трафик. Втората – за охрана на общински обекти, а третата, която е част от проекта за Интегриран градски транспорт, следи преминаването на автобусите през централните кръстовища в града. Сега от публикуваната обява за възлагане на нова обществена поръчка става ясно, че предстои монтирането и на нова –четвърта система. В това, разбира се, нямаше да има нищо смущаващо, ако описанието на нейната функционалност не съвпадаше с това на друга система, изградена още през 2007 г. от администрацията на бившия варненски кмет Кирил Йорданов. По собствените му думи това беше „най-голямата, най-скъпата и най-модерната “ система за видеонаблюдение в България. А обявените параметри на мрежата напълно оправдаваха подобна оценка. Стойността на системата, включваща над 250 високотехнологични камери, беше близо 10 млн. лв. За изграждането й беше основано търговското дружество, в което 52% и до този момент притежава австрийската компания „Efkon AG”, а останалите 48% – община Варна. Проектът включваше 79 „куполни” камери с висока резолюция за наблюдение на трафика и пешеходните зони в централната част на Варна и съседната община Аксаково. Важни компоненти от него бяха и три камери за разпознаване на лица, монтирани на възлови места в града. Други 164 камери бяха предназначени за проследяване на издирвани автомобили. Мрежата за видеонаблюдение трябваше да служи за регулиране на трафика през кръстовищата в града, да събира статистически данни, да подпомага системата за градски транспорт, да осигурява сигурността в централните пешеходни зони и т.н. МИНАЛО НЕИЗПЪЛНЕНО ВРЕМЕ „Най-голямата, най-скъпата и най-модерната“ система за видеонаблюдение в България – не работи. (2) Доклад от одитна проверка, извършена в края на 2014 г., показа, че системата за видеонаблюдение във Варна е напълно блокирана и не работи. Повод за проверката стана трагичен инцидент, при който на 18 октомври същата година кинорежисьорът Захари Паунов бе обявен за изчезнал на път от Варна за Бургас. По-късно тялото му беше намерено край Ахелой. Експертизата установи, че Паунов е катастрофирал най-вероятно след инфаркт. В хода на разследването за причините, довели до смъртта му, стана ясно, че системата за видеонаблюдение във Варна не е засякла посоката, в която колата му е напуснала града. По тази причина той бе открит едва 13 дни след като изчезна. Разследване на онлайн изданието Дневник.bg, извършено по този повод, показа, че още преди 2014 г. „най-скъпите и най-модерни“ варненски камери са били напълно изоставени. (3) Но информацията за това е била премълчавана, както от общинската администрация, така и от Областната дирекция на МВР, която използваше системата в продължение на години без договор и без да плаща наем за това. Нещо повече, оказа се, че създаването на мрежата е било договорено „устно” между бившия кмет на Варна и тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков. Така без писмен договор с МВР общината бе изплатила половината от разходите по доставката и монтажа на системата в размер на 5 млн. лв. След оставката на Петков МВР отказа да изпълни „неофициалните” му ангажименти. По тази причина дружеството „Efkon AG”, доставило и монтирало камерите, остана техен собственик,но без задължението да ги поддържа. Заради неизвършените плащания към доставчика на системата тя не е била въведена в експлоатация по предвидената за това процедура, за нея няма влезли в сила гаранционни условия, не е извършвана калибровка. По тази причина тя практически е работила незаконно в продължение на цели 7 години. Всички тези констатации бяха потвърдени и от одитната проверка, назначена през 2014 г. В доклада, изготвен след приключването й, е записано, че от всички „куполни” камери към момента на инспекцията са работили само 13. Част от камерите са били откраднати, други са нямали връзка с базовите си станции, не са работили захранващите им устройства и системата за безжичната им свързаност. Блокирана и неработеща е била и цялата система от 164 камери за проследяване на издирвани превозни средства във Варна и Аксаково. Установената причина за това е била „невъзможността клиентският є софтуер да се свърже с базата данни”. С две думи – докладът от одитната проверка на системата за видеонаблюдение във Варна е една от най-ярките илюстрации на последиците от чиновническото прахосничество. Но всичко не свършва дотук. В края на 2014 г. дружеството „Еfkon AG” предложи на Община Варна да изкупи дяловете му в съвместното им дружество за около 780 хил. лв. За рестартиране на системата за видеонаблюдение според предложението щяха да са необходими още около 800 хил. лв. За да прецени целесъобразността на „откупуването”, на 30 март миналата година Общинският съвет на Варна е излъчил специална група. Решение обаче няма. С други думи, членовете на тази комисия също не са свършили нищо за оправдаването на разхода от 5 млн. лв., платени на вятъра от гражданите на Варна. Така Варна тихомълком и неизвестно защо се отказа от „най-голямата, най-скъпата и най-модерна” система за видеонаблюдение в страната. Петте милиона лева, платени за нея, отдавна са забравени. А дружеството доставчик не търси останалите близо 5 млн., отразени в стотиците страници на кореспонденцията му с общинската администрация в града. В замяна на всичко това, както става известно в началото на този текст, сега тече процедура за възлагането на нова обществена поръчка – за нови камери срещу нови 1 млн. лв., но пак от общинския бюджет на Варна. 1 АОП, Обявление за поръчка, Открита процедура за сключване на рамково споразумение с предмет „Пълен инженеринг (проектиране и строителство), доставка и монтаж на системи за видеонаблюдение за нуждите на Община Варна”, https://goo. gl/RYGE1U АОП, Решение за откриване на процедура „Открита процедура за сключване на рамково споразумение с предмет „Пълен инженеринг (проектиране и строителство), доставка и монтаж на системи за видеонаблюдение за нуждите на Община Варна”, https://goo.gl/nW6BzT 2 „Дневник“, „Над 80% от камерите за 10 млн. във Варна не работят“, https://goo.gl/vK4hNj, „Дневник“, „Видеокамери за 10 млн. лв. във Варна са оставени на доизживяване”, „https://goo.gl/WnEQLi 3 „Дневник“, „След като изостави старата си система за видеонаблюдение, Варна ще купи нова за 1 млн. лв.“, https://goo.gl/daZx9H Този текст е от "Черна книга на правителственото разхищение в България 2016", която се издава от Фондация за свободата "Фридрих Науман" със съдействието на Института за пазарна икономика. Всички публикации в книгата са напълно свободни за препубликуване като идеята е да достигнат до възможно най-широк кръг читатели.

Гол на Ивелин Попов №2 по красота за 2016 г. в "Спартак" (Москва)

https://www.24chasa.bg/sport/article/5942841

Гол на Ивелин Попов №2 по красота за 2016 г. в "Спартак" (Москва)Ивелин Попов отново попадна в челото на класацията за най-красив гол за годината, организирана сред фенове на “Спартак” (М). Попадението на Попето срещу “Рубин” в мач от 3-ия кръг на руската Висша лига бе класирано на второ място за 2016 г. Ивелин вкара с изстрел от въздуха, а изпълнението му бе сравнено с легендарния гол на летящия холандец Марко

Коледни кифлички

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5942576

Коледни кифлички Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Предстои ли рязко повишение на цените на петрола?

http://svetoven.pogled.info/news/80659/predstoi-li-ryazko-povishenie-na-tsenite-na-petrola

/Поглед.инфо/ Решението на петролния картел ОПЕК за съкращаване на добива и сигналите, идващи от бъдещата администрация на президента Тръмп говорят за постепенен ръст в цените на „черното злато”

Коледни дарителски акции проведоха в село Асеновци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630676

За четвърта поредна година, преди Коледните и Новогодишните празници, НЧ"Съзнание 1894" в село Асеновци - община Левски организира дарителски акции за подпомагане на социално слаби семейства с дрехи, обувки, ученически пособия и други нужни вещи. Секретарят на читалището Петранка Стефанова обясни: „И тази година останахме верни на традицията. Преди Коледа организирахме благотворителна акция с помощта на спонсори и приятели, облякохме много бебета и деца, както и възрастни хора от селото. Хората останаха много доволни, а ние удовлетворени, че от...

Димитър Талев: Българската политическа партия е спекулантско грабителско сдружение

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275069_%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%A2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B

 Димитър Талев (1898-1966) има особената участ да се формира като личност и творец в една политическа система, а да постигне пълноценната си реализация в друга, която е различна до противоположност в неговото време. Като при това живее и пише във и за две държави, където малката подробност все пак е, че принадлежат на един етнос и на един дух – българския. Почти невъзможното единство той постига, защото е сред немногото избраници на важна мисия. А тя е – след многовековния национален сън на робството българите да продължат самоидентификацията си и да стигнат и до самопознанието. Странно нещо сме. Странно е как след изтръгнатата памет заелите се с огромната мисия да я възстановят и да анализират националната ни същност имат незавидно място в социалната стълбица. Но за да са упорити и последователни, вероятно намират съчувствената подкрепа на народа си и вярата в мисията си. Което не ги прави фанатици, а благородни страдалци.

Талев е роден в Прилеп, когато този български град все още се намира в Османската империя. Учи в редица македонски градове – от родния, през Солун, та до Битоля, но гимназия завършва в Стара Загора. И висшето започва навън – в югославския град Загреб, но се дипломира в Софийския университет. Налага се като един от водещите интелектуалци във ВМРО и само за няколко години от коректор става главен редактор и директор на в. „Македония“. До 1934 г., когато ВМРО е разтурена, а вестникът й „Македония“ – закрит. Чак през 1938 г. Талев започва работа. Поканен от Данаил Крапчев, вече утвърденият писател оглавява културния отдел на в. „Зора“. На това място около 9.ІХ.1944 г. приключва редакторският и журналистическият път на Д. Талев. Плодоносен и предначертан от любовта му към Македония и опазването й като част от българското.

Но диктуван и от стремежа към истината и към морална и интелектуална чистота. На Талев от 30-те години принадлежат тежките, но уви актуални и до днес обвинения срещу политиците, обществото и интелигенцията ни: „Българската политическа партия отдавна вече е престанала да бъде творческа сила – днес българската политическа партия е спекулантско грабителско сдружение за сметка на държавата и народа“; „Ние сме болни!“; „народът ни е сам, плячка на тъмни сган“; „хищната паплач от слепи партизани и мекотели паразити“; „интелигенцията ни кривна по калните пътища на компромиси да води жалкото си съществование, вместо да учи народа и да го поведе“.

На 16.Х.1944 г. по силата на заповед на министъра на вътрешните работи „да доставят“ в участъци и затвори „бивши фашисти, престъпници, народни врагове“ започва одисеята на Талев. Очевидно в обобщения типаж той е арестуван като народен враг. Заради работата си в заклеймените вестници „Македония“ и „Зора“, заради близостта си с „важните“ врагове Ванче Михайлов и Данаил Крапчев. Но някъде си, прикрита зад конюктурни формулировки, стои неприязънта към истинския интелектуалец, към стожера. Към непоколебимия, който ще отправи тежки обвинения към народа си от любов към него. И не ще се пречупи интелектуално.

Следват няколко лагера, наричани тогава трудово-възпитателни общежития, сериозно изпитание за крехкия физически Талев. Освобождават го и пак го арестуват. Пускат го след застъпничество на Радевски и Караславов. Някъде тогава Държавна сигурност решава да го прави шпионин в Югославия, където в Република Македония живее брат му Алекси. Е, бързо го оставят на мира заради очевидна непригодност за професията с железни нерви. Последната фаза от властовото насилие е изселването му в Луковит от 1948 до 1952 г. И след силом добитото разкаяние в следващите четири години семейството е допуснато до покрайнините на София. В тези години доизкусурява „Железният светилник“ (глави от романа са печатани до 1944 г.) и написва другите две части от трилогията – „Преспанските камбани“ и „Илинден“. Станала след още 10 години тетралогия с излизането на „Гласовете ви чувам“.

И, о, чудо! Месеци след появата си в 1952 г. „Железният светилник“ се превръща (наред с издадения през 1951 г. „Тютюн“) в най-четената българска книга. Разбирайте това не като истерично надута медийна кампания, а като действително явление. Тези два романа са вероятно върховното читателско достижение у нас, дължащо се и на това, че след няколкогодишен ценностен суховей се появяват истински значими литературни текстове. За по-малко от година те са четени от многостотин хиляди читатели. При това четенето е с емоционално огромна патриотична ангажираност. А авторът събира лаврите, въдворен в Луковит и в Бакърена фабрика.

И пак чудо, характерно за шизофренията на всяка тоталитарна система. „Тютюн“ няма видими идеологически прегрешения, но колегиалната завист намира и невидими. И причинява неизмерими поражения на автора Д. Димов. Посланието на „Железният светилник“ е в абсолютно противоречие с довчерашната за тези години политика у нас за утвърждаване на македонска нация. А авторът й все повече се приближава до естественото си обиталище – центъра на София. И все повече обира височайшите държавни награди за един писател – орден „Народна Република България“, „Народен деятел на културата“, Димитровска награда. В края на живота си става и народен представител. Очевидно върховете на властта са решили, че докато тя проспива и някак си угоднически изоставя нацията, Талев я спасява от пораженията на греха й. И закъсняло и тихомълком, за да не коленичи, му благодари. Закъсняло, защото писателят въпреки огромната си плодовитост и планове в последното си житейско десетилетие вече не е изключителният майстор от „Железният светилник“ и от някои ранни разкази и статии. Вярно, национално-историческата сюжетност, вече отпратена по-далеч във времето, е пак водеща. Ала преживяното насилие, а може би и нещо невидимо, са причинили тежка авария на деликатния писателски механизъм.

Но са останали романите, сагата за рода на Стоян Глаушев, започваща с „Железният светилник“. Силата на поредицата не е в това, че художествено хроникира времето и борбата за национална свобода и че разглежда динамиката, психологията и поколенческата различност в историята на рода. Главното, най-ярко изразено в първия роман, е, че Талев откроява българската вечност и нейното отстояване в повествователното време. Главният носител на пренесения код на българската характерология е Султана. От всичко в нея ще посоча две централни особености. В образа на Султана се откроява характерно българската централна съзидателна роля на жената; предоставената й свобода както да движи всекидневието, така и да решава съдбините на членовете на рода и на целия род. Султана като типаж най-ясно представлява друга важна родна особеност, доловена от повечето големи наши писатели. Ще я формулирам, използвайки Хр. Ботев – Бога в мен, „мен в сърцето и в душата“. Другояче казано, Султана при всеки съдбоносно важен акт в живота се обръща към Бог. Не към ритуалния, не към църковния посредник, а към носения от всеки – както вярва българинът. И това понякога се превръща във върховно изпитание, защото чистотата и идеалността на Бога в мен дават силата да противостоиш на обществото, на консервативността и слепотата на обществото. Както прави Султана, за да приеме Стоян Глаушев в родовата къща и да стане негова жена.

Във времето, когато Д. Талев все още твори къса проза, той замисля поредица разкази с тема как умира българинът. Не я осъществява, но все пак оставя няколко разказа, които позволяват обобщението за още негови открития в националното. А и това показва, че той смята литературата за немислима без осмислянето на националната характерология. Според него българинът посреща смъртта с достойнство, с желание да се разплати и за най-малките грехове. Сякаш вярва, че да премине на другия път, трябва да е морално чист в земния.

Наистина си струва да четем и днес Талев. А не само да отчитаме някогашния ефект от „Железният светилник“. Защото усилията за нашето самопознание продължават.

 

БАЛАНС

Разказ от Димитър Талев

От близо два месеца вниманието на Никола Рачев беше изцяло насочено върху новогодишния баланс на търгов­ското дружество, чийто главен директор беше той от девет години. Най-сетне в кабинета на главния директор утихна, вратата не се отваряше и затваряше така често, позамлъкнаха и звънците, дигнато бе и последното заседание на акционерите – тия алчни готовановци, които Рачев скрито презираше: повечето от тях нищо не разбираха от работите на дружеството и той, Никола Рачев, ги обогатяваше с ума и с труда си. Но вече всичко утихна, приклю­чена бе щастливо още една година, управителният съвет и всички акционери, макар да не издаваха радостта си, бяха доволни, а той, главният директор, получи две из­вънредни заплати и други възнаграждения – всичко шестстотин и четиридесет хиляди лева.

– Да!… – въздъхна Никола Рачев сам в каби­нета си.- Да, сега отново – посегна той сякаш да улови първата нишка на нов някакъв план за печалби, но уморено махна с ръка: – Не, не… Сега малко почивка.

Тая година той навърши петдесет и осем години. Не, още не беше уморен! Още не беше постигнал целта си, но… каква беше всъщност неговата цел? Да стане богат, силен и… какво още? Някога бе всичко така ясно, а сега той беше богат, силен, почитан и все пак онова, което му изглеждаше по-важно, най-желано, оставаше непостигнато и далеч негде напред, смътно, забулено.

В широкия кабинет беше тихо, тишина бе настанала и в душата на главния директор. Той се ослуша. Мрачна, студена празнина се бе разтворила в душата му и дълбоко там, на дъното, тежеше като оловена буца набрана горчилка, изстинала, блудкава пепел, отдавна засъхнала кал. Той стисна устни и се намръщи, от скръб или погнуса, в очите му угасна припламнала за миг тревога, негде в паметта му тихо звънна, като крилце на досадно, хапливо насекомо, далечен, неприятен спомен и скоро замлъкна. Рачев дигна глава, доста живо за възрастта му, натисна здраво с лакти твърдите облегала на стола си и рязко подчерта последните цифри на своя личен баланс:

– Началото беше трудно. Трябваше да се боря не­уморно, непрестанно. Аз се борих със сила и с ловкост. Със сила и с ловкост. Какво?

Той се озърна. Беше все тъй сам в кабинета си и пак се отпусна в широкия стол уморен, тъжен.

– Да, брат ми. . – прошепна Рачев, като че ли изеднаж си спомни за брата си, а през цялото време чувству­ваше близу до себе си невидимата сянка на своя по-стар брат. С изкривено лице от досада и от стара, наново по­явила се болка, Рачев извади портфейла си, наброи на писалището десет банкноти по хиляда лева и в смътно колебание остави там и разтворения портфейл. – Ето пак ще му изпратя пари… десет хиляди.

Посегна към звънеца, но ръката му остана тъй, про­тегната.

– Много му са десет хиляди. Познавам го аз, той не обича парите, не ги цени, не знае силата им. Пък и не са полезни за беден човек много пари, не умее да ги използува или да ги запази. И какво ще купува моят брат там, в нашия забравен и от бога, и от хората град?

Рачев дигна с два пръста две от банкнотите и ги сложи по-близо до портфейла. Сетне дигна по същия начин още две и след късо колебание други две от банкнотите. Но и сега въпросът не му изглеждаше напълно разрешен. На писалището лежаха четири банкноти и близу до разтво­рения портфейл други шест банкноти по хиляда лева.

„Коста, моят брат – подхвана той в ума си често по­втаряна история, но винаги като че ли си я припомняше за пръв път. В своите спомени главният директор често се връщаше там и все нещо оставаше недоизказано, неспоменато, той се гневеше и все трябваше да се оправдава ту пред себе си, ту пред брата си, когото не бе виждал от дълги години. – Вярно е, навремето Коста се отказа да учи по-нататък, но аз бях по-слаб физически и… Старият каза, че не може да издържа и двамата и Коста ми отстъпи, остана при стария, на занаята му. После те ме изпратиха в странство. Занаятът пропадаше, не беше по силите им да ме издържат, но аз не можех вече да прекъсна. Продадоха нивите, лозето, умря старият. Нещастно сте­чение на обстоятелствата за Коста. Аз завърших, върнах се, започнах тук с малка заплата. Коста се ожени, родиха му се деца и все повече обедняваше. Ами аз богат ли бях тогава? Ожених се и аз, да имам и аз дом, семейство. Сега той излезе по-щастлив от мене. Децата му растяха, а моят дом остана пуст, мене деца не ми се родиха. И не го забравях никога за Коледа, за Великден, за други праз­ници, помагах му, доколкото ми беше възможно при моите нужди тук, в София, при моето положение. По едно време чух, че попийвал, и сам го видях как се напива. Децата му се разпиляха, не беше кадърен да ги задържи около себе си. Ами аз? И аз останах сам с жена си на стари години. Ако той изпусна щастието си, изпусна го тъй, от ръцете си. Сега не мога да му помогна и с всичките си пари.“

Рачев дръпна към портфейла още две банкноти.

– Стигат му две хиляди. За нашия градец две хиляди лева са много пари. Коста ще се пооблажи с бабичката си. Пък и той не е съвсем без нищо, разбира се.

Той прибра с привична сръчност осемте банкноти в портфейла, прибра и портфейла в джоба си. На писали­щето останаха само две банкноти. Все тъй бързо, ловко написа на едно листче адреса на брата си в родния им градец и позвъни. Влезе разсилният.

– Тия пари още днес да се изпратят по пощата.

Рачев остана доволен от енергичния, делови начин, по който извърши тая досадна, незначителна работа, сякаш изостанала от тазгодишния баланс. Това беше истинският главен директор Никола Рачев, който бе оставил, от умора и временна слабост, да се поразмъти душата му.

18 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=338852

Събития 218 пр.н.е. – Втора пуническа война: Картагенският военачалник Ханибал разбива римляните в битка при Требия. 1398 г. – Тюркският предводител Тамерлан покорява Делхи. 1408 г. – Основан е град Чачак, Сърбия. 1642 г.

Председателят на КС Борис Велчев: Думата на годината е „референдум“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275068_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%A1+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%94%D1%83%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0

 Трябва да има въпроси, по които народът да не бъде питан. В противен случай смисъла на политическата отговорност започва да се губи. Това коментира в „Годината“ на Дарик председателят на Конституционния съд Борис Велчев.

„Пряката демокрация не може да замести представителната. Народното решение, колкото и да е важно, понякога е твърде емоционално и не може да замести експертните решения“, поясни той.

„Конституцията, когато урежда служебното правителство, не говори за основна негова роля. Основната роля на всяко едно правителство е да управлява държавата за срока, за който е назначено или избрано. В типичните случаи служебните правителства имат допълнителна роля и тя е свързана с подготовка на избори. Управлението на държавата е по-отговорна функция от това да подготвяш технически избори“, коментира Велчев политическата ситуация, в която в момента се намира президентът Росен Плевнелиев.

Плевнелиев може да назначи служебно правителство, но той не може да разпусне Народното събрание и да насрочи избори, тъй като Конституцията не му позволява да прави това в последните три месеца от мандата си. Насрочването на дата на избори е правомощие на новоизбрания държавен глава Румен Радев, който ще встъпи в длъжност на 19 януари.

„Конституцията там, където е важно, урежда срокове. В редица случаи тя не урежда срокове, защото просто не се налага. Защото Конституцията освен разпоредби, има разум. Този разум изключва злоупотребата с конституционни права. Ясно е, че би могло да се протака изкуствено, а би могло да изглежда, че се протака, но това да се прави с цел да се спази смисълът и духът на Конституцията“, заяви още той относно неяснотата в сроковете на сформиране на служебно правителство.

„Конституцията съдържа достатъчно ясни параметри, в които тези задължения трябва да бъдат изпълнявани. Няма никакво съмнение, че новият президент преди да определи датата на изборите, трябва да проведе консултации с политическите сили. Всички биха очаквали той да го направи, такава е била практиката досега. Това може да отнеме ден, два или пет дни. Мисля, че никой не би отнел правото на бъдещия президент да направи подобна консултация. Това е нормално, естествено. Ако той проточи тази консултация в месеци, това е друго. Но аз съм сигурен, че той няма да го направи“, обясни още председателят на КС.

Дали трябва да има Велико Народно събрание и по какви въпроси това е чист политически въпрос, коментира Борис Велчев. „Няма нормативен акт, включително и Конституцията, който да е съвършен. Дали точно тези въпроси, за които ние обсъждаме, промяната им, зависи Велико Народно събрание, е спорен въпрос. Според мен не“, каза той.

За дума на годината Борис Велчев определи „референдум“ и поясни, че това според него ще бъде и думата на 2017 година.

NBC: САЩ връщат танковете си в Европа заради страха от "напористата Русия"

http://svetoven.pogled.info/news/80658/NBC-sasht-vrashtat-tankovete-si-v-evropa-zaradi-straha-ot-naporistata-rusiya

/Поглед.инфо/ Три години, след като последният американски танк напусна Европа, САЩ връщат отново военната си техника заради сдържането на "напористата Русия", съобщава NBC в събота (17 декември).

Почина Хенри Хаймлих, измислил техниката за спасяване на задавил се човек (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5943054

Почина Хенри Хаймлих, измислил техниката за спасяване на задавил се човек (видео)Хенри Хаймлих, лекарят дал името си на известната техника спасила живота на безброй задавили се хора, почина на 96 години, предаде AFP, цитирана от Фокус. Хаймлих, торакален хирург, е починал в старчески дом в Синсинати, щата Охайо, след прекаран инфаркт. „Движението Хаймлих“, изобретено през 1974 г.

Лили Димкова: Животът продължава след смъртта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275067_%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D1%81%D0

 Известната художничка Лили Димкова е дъщеря на народния лечител Петър Димков и под негово влияние основна тема в картините й заемат духовните символи на нашата страна. Сред образите, които изобразява предимно с техниката на масления пастел, са Орфей, Боян Мага, богомилите, Отец Паисий, Йоан Кукузел, св. Иван Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Петър Дънов и др. Лили Димкова е завършила театрална декорация и е правила сценичните оформления в различни театри, а е била и художник на костюмите в известни филми като „Рицар без броня”, „Шведски крале” , „Един снимачен ден”, „Сбогом, приятели” и др. Автор е на книгата „Петър Димков – моят баща“, в която разкрива много неизвестни факти от живота на прочутия лечител, както и негови рецепти за здраве, красота и дълголетие.

-Г-жо Димкова, на 19 декември се навършват 130 години от рождението на вашия баща – известния лечител Петър Димков. Как ще бъде отбелязано това събитие?

– В понеделник от 19 часа в НАТФИЗ ще има голям концерт за баща ми с участието на танцьори от трупата на Нешка Робева, Петър Ганев от „Софийски солисти“, както и много други хубави изпълнения.

– В днешно време се нуждаем все повече от хора като Петър Димков…

– Мисля, че във всяко време се нуждаем от хора като него и винаги е имало личности, които с живота си са ни давали пример. Татко казваше, че е най-важно да дадеш пример, и тези, които те последват, също да дадат пример – това е смисълът на живота ни. Примерът в живота наистина е важен, защото синът ми Петър (офталмологът д-р Петър Димков – б.а.) отрасна при майка ми и баща ми и от малък казваше, че като порасне, и той ще лекува хората. Сега той продължава неговото дело и е единственият, който прилага ирисодиагностика и билколечение по всички рецепти на татко, като при него идват хора от цяла България.

– Баща ви е дал пример не само с лечителската си дейност, но и с участието си в три войни. Как се съчетаваха в него военният и лечителят?

– Баща ми е участвал в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война и е награждаван с всички ордени за храброст, давани в България. Още като дете е учил в Русия във военно училище, защото баща му е бил свещеник от възрожденски род и са смятали, че ако той стане офицер, ще може да защитава родината ни. Тази любов към родината е била винаги на пиедестал при татко и още като съвсем млад офицер – на двадесет и няколко години, той с толкова обич и разбиране се е грижил за войниците, че им е бил като баща. Лекувал ги е от холера, тиф и дизентерия с природни средства и нито един негов войник не е починал в болест. Също така е бил много разумен предводител. Преди едно сражение всички вървели и пеели с пълен глас, обаче в един момент се спрели и леко започнали да отстъпват. Той ги попитал: „Какво става, досега пяхте, уплашихте ли се?“ А те: „Г-н подпоручик, с какво ще се бием, погледнете – всички куршуми станаха на прах!“ Това било вследствие на купуване на бракувани куршуми, които не ставали за нищо. Тогава някой от висшестоящите изкомандвал да продължават напред, но баща ми казал – няма да си дам войниците за пушечно месо и наредил да се изтеглят. Благодарение на това никой от тях не е загинал.

– Преди години българите са били сред най-здравите нации в Европа, а сега е по-скоро обратното. Каква е причината за това?

– Болестите са в резултат от отрицателните ни мисли и състояния, както и от лъжата. За да бъдем здрав народ, трябва да се придържаме към положителното и доброто. Хубаво е човек да е благодарен, защото винаги има за какво да благодариш на Бог – за близките, за природата и т.н. Пеенето също е много важно за здравето. Баща ми ставаше сутрин и веднага започваше да си тананика. Много обичаше да пее песента „Цвете мило, цвете красно“. Когато идваха пациенти при него, той винаги им препоръчваше да пеят, за да са здрави.

– Защо е толкова важно човек да пее?

– Защото вибрациите се повдигат с пеенето и човек се хармонизира. Мога да разкажа следната случка. Баща ми е бил тежко раняван осем пъти и при един от тези случаи са го докарали в стая, която е била пълна с други пострадали, които плачели и охкали. Трябвало е да му направят тежка операция след раняване в корема, но не е имало никакви упойки. Тогава татко казал на хирурга да започват и запял със силен глас. Всички войници млъкнали и те запели заедно с него, така с песен преодолял болката и дал пример на останалите да не се оплакват. Това е направило такова впечатление на хирурга, че след много години, на тържество във военния клуб, той познал мама и й казал, че никога няма да забрави тази случка.

– Баща ви е лекувал и Людмила Живкова. Какви бяха отношенията им?

– Да, той я е лекувал след претърпяната от нея тежка автомобилна катастрофа, след която е получила много силно главоболие и голям белег на челото, който й се налагало да прикрива. След като приложила лечението на татко, което било доста продължително в нейния случай, тя се излекувала напълно от главоболието, а и белегът й изчезнал и вече е можела да ходи с открито чело. Людмила признала, че след катастрофата при нея настъпила голяма промяна и се обърнала към духовното. Тя казвала също, че би понесла отново всичките страдания заради това духовно пробуждане, което дошло след това. Людмила идвала и след това при татко и са си говорили с часове на духовни теми, като се е обръщала към баща ми с „татко, Петьо“. Много се е вълнувала и от темата за богомилите.

– Истина ли е това, че Петър Димков е казвал, че като започне да се говори повече за богомилите, страната ни ще тръгне нагоре?

– Да, това е в смисъл, че богомилите са хора на бъдещето, на любовта, саможертвата и братството и колкото повече поемаме тези идеи, толкова по-близо е това бъдеще. Трябва да тръгнем по пътя на единението, защото сега сме разединени. Бъдещето на България и цялата планета е в единението и братството, а не в разединението. В момента навсякъде по света всичко ври и кипи, но вярвам, че във великия божествен план всичко ще се превърне в добро. Татко казваше, че богомилите са дошли да донесат чистото християнство, да помогнат то да бъде изчистено, защото е било замърсено с инквизициите и кръстоносните походи. Вярвам, че един ден всички ще живеем братски. В моя цикъл картини за богомилите пресъздадох това усещане за тези хора, които са донесли свободата и силата на духа, а от свободната ни воля зависи дали ще ги използваме.

– Подготвяте ли скоро нова изложба?

– Да, смятам пролетта или най-късно лятото да направя изложба, защото на 16 юли ставам на 85 години и имам много нови картини. Нарисувала съм лица, които са лица на добротата, на любовта и смирението. В картините си търся духовното.

– В известния ваш портрет на баща ви вие сте го нарисували в момент, когато провежда лечение и от главата му излиза светлина. Така ли беше наистина?

– Така беше. Той питаше за името на пациента, затваряше очи, слагаше ръката на хилядолистната чакра, съсредоточаваше се и по духовен път се свързваше с кармата на човек, като така разбираше дали има живот пред него или не. Никога не е казвал – няма да ти дам лечение, той се раздаваше на всички и окуражаваше хората.

– Бихте ли разкрили някоя лесно изпълнима рецепта за здраве и имунитет, която знаете от баща ви?

– Рецептите са много. Татко казваше, че самовнушението е от най-древните методи на лечение, и препоръчваше вечер преди заспиване и сутрин в още полусънно състояние да си повтаряш шепнешком по двадесет пъти „Всеки ден във всяко едно отношение все по-добре и по-добре ми става“. Хубаво е и здрав, и болен да си го казва, защото така го влагаш в подсъзнанието си и постепенно се подобряваш. Баща ми съветваше също винаги човек да се храни с чиста храна – с благодарност и обич към нея. Много важно за здравето е и дълбокото дишане. Преди хранене – закуска, обед и вечеря – е добре човек да прави по десет дълбоки вдишвания.

– Има ли истина в това, че водата също притежава лечебни свойства?

– Да, баща ми знаеше за силата и паметта на водата много преди да започнат да се пишат книги на тази тема. Препоръчваше сутрин да пиеш на гладно по една чаша гореща вода, на която да казваш: „Скъпа вода, ние двете (двамата) с теб ще възстановим моя организъм“. Друго нещо, което можеш да казваш преди първата глътка е „Сила и светлина за ума, живот за сърцето и здраве за тялото“. Така ти можеш да се лекуваш с водата и аз лично го правя всяка сутрин.

– А в сезона на грипа как да се предпазваме и лекуваме?

– Бъзовият сироп е много добър за имунната система, както и това да се ядат много плодове, но те трябва да са хубаво обелени. При татко идваха пациенти с цироза, получена вследствие от ядене на кората на плодовете, защото има много химикали по нея. В трите тома на баща ми „Българска народна медицина“ има много рецепти. Хубаво е за засилване на организма в продължение на 20 дни да пиеш дестилирана вода – пролет и есен, като човек може да си я прави и с апаратче, както се дестилира ракията. Много е важно хората да не се страхуват – страхът е нещо много страшно във всяко отношение, прави човека наистина болен. Не трябва да има страх от нищо, дори от тероризъм. По време на войната само нашето семейство останахме в София, жива душа нямаше наоколо. Въпреки че непрекъснато имаше бомбардировки и военната гара до нас беше пълна с ешелони, у нас цареше такова спокойствие и нямаше страх, защото мама и татко ни предадоха от тяхното спокойствие. Баща ми казваше, че дори около него да падат бомби, той не се страхува – толкова силна вяра и упование е имал в Бога. Всеки ден цялото ни семейство се молехме вкъщи.

– А защо баща ви не е вземал пари от хората, които е лекувал?

– Веднъж той ми каза, че ако е искал, досега е щял да бъде милионер и действително, ако беше вземал дори само стотинки от хилядите хора, които идваха, щеше да е много богат, но това не го вълнуваше. Казваше също – защо ми е такава раница на гърба, даром ми е дадено, даром го давам.

– Вие сте вегетарианка от съвсем малка. Напълно ли сте изключили животинската храна от менюто ви и доколко важен е християнският пост?

– Абсолютна вегетарианка съм, татко беше същият. Той е станал вегетарианец, след като започнал да чете Толстой във военното училище. Човек обаче не трябва да се насилва да не яде месо и е хубаво да го прави само ако е узрял за тази идея. Има хора, които имат нужда от месо, и насилието върху организма е лошо нещо. Иначе християнският пост е много важен, не само в духовен план, но и като физическо пречистване, защото като човек пуши, яде месо и консерви, които не са здравословни, и като проведе един такъв пост, и се пречиства от тях.

-С кои храни компенсирате липсата на месо?

– Главно с ядките. Всички видове ядки са изключително полезни както сурови, така и печени. Татко изяждаше всяка вечер по девет ореха – казваше, че за да запазиш мозъка си в добра дейност, ореховите ядки са изключително полезни. Той беше доказателство за това, защото и на 95 години имаше абсолютно ясна памет. Всяка вечер ядеше и малко кисело мляко.

– Вие изглеждате много добре на 84, нямате бели коси и годините изобщо не ви личат. Как го постигате?

– Всичко идва от вътрешната нагласа, защото каквито и мазила да си правиш, ако вътрешно се самоотравяш, няма да има полза. Не се самоубивайте с отрицателни мисли, чувства и състояния. Критиката също не довежда до нищо добро. Има много хубава мисъл на Петър Дънов – „Не търси отрицателното в някого, а намери една добра черта в човека и мисли само за нея“. Дори и в Библията се казва – Господи, освободи ме от всяка лоша мисъл, чувство, дума и желание.

– Има ли според вас някаква причина за трагичните събития в Хитрино и защо в последните години се случват подобни инциденти в дните преди големите християнски празници? Дали това е някакъв знак или наказание за народа ни?

– Всичко е карма. Баща ми също приемаше закона за кармата и казваше, че това, което правиш, се връща – понякога по-бързо, друг път по-късно. Тези събития в Хитрино обаче се случиха не точно преди Рождество, а точно в края на годината, защото в края й плащаме много от своите погрешки. Законът на кармата.

– Много духовни хора казват, че България е специално място и неслучайно тук се раждат личности като баща ви, Петър Дънов, Ванга, Вера Кочовска. Смятате ли, че това е така?

– Да, има го това нещо. България е била вече три пъти духовен център – с идването на Орфей, на богомилите с Боян Мага и на Учителя. Толкова малка страна, а три пъти точно тук идват велики учители. Учението на Учителя Петър Дънов вече е в цял свят – Япония, Австралия, Америка, в северните страни – навсякъде има клонове. Баща ми се познаваше и с Ванга и тя много често е идвала у нас заедно със сестра си, но молеше на никого да не казваме за това. С татко си говореха с часове, но не ми е разказвал за какво.

– След седмица е Рождество Христово. Вие вярвате ли в това, че на Коледа стават чудеса и случвало ли ви се е да оцелеете по чудо?

– Да, спасявана съм по чудо. Преди години, когато снимахме един филм на Албена и точно след снимките ме нападна една банда цигани, като тогава наистина по чудо се спасих. Баща ми също е имал подобни случки. Когато е тръгвал на фронта и неговата майка му е дала една метална иконка на Богородица, която той е сложил в левия си джоб. Случило се е един куршум да го уцели точно там, но е рикоширал в иконката и това го е спасило, защото иначе е щял да го уцели право в сърцето.

– Какво ви дава увереност, че има Бог?

– Всичко – толкова мъдро е направена всяка частица. Даже нашата кръв е толкова мъдро направена, както и физическото ни тяло с всички органи и системи, има мъдрост във всичко, в цялата природа. Не знам как може човек да помисли, че го няма.

– Вярвате ли в безсмъртието на душата?

– Вярвам. Особено след заминаването на татко се убедих, че е така, казвам заминаване, защото това не е смърт. Връзката между душата и човека си остава и аз вътре в себе си винаги чувам гласа му, а съм имала и много ясни сънища и контакти с него. С татко успявам лесно да се свържа, докато мама само леко я усещах, но не можех да разговарям с нея. Явно, когато е напреднал духът, и връзката с него е по-лесна. Няма прекъсване и смърт – в отвъдното пак продължаваш да работиш. Баща ми каза, че там е добре и продължава активно своята лечителска работа. Веднъж като ми се яви, в стаята ми светеха и лампа, и свещ, а той ми каза да оставя само свещта, защото иначе светлината е много ярка. Като остана само свещта, и вече много по-ясно го усещах и чувах. Даваше ми съвети за мен, за живота и за духовното ми развитие. От него знам, че животът на земята е училище и трябва да се развиваш и еволюираш духовно, а това продължава и в другия свят.

– Кои думи на баща ви си припомняте често?

– Важно послание е: Не прави на другите това, което не искаш на теб да ти направят. Тези думи са истина.

– Какво би казал Петър Димков на българите днес?

– Татко би казал на българите да излязат от апатията и от недоволството. Винаги съветваше хората да бъдат по-благодарни, защото във всяко нещо има и хубаво, и лошо, и трябва да намерят доброто и да мислят за него.

Вижте къде са планирани прекъсвания на тока от ЧЕЗ (всички адреси)

http://offnews.bg/news/n_1/n_642370.html

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването, уточняват от компанията. От ЧЕЗ изброяват и местата, на които са планирани прекъсвания на тока през следващата седмица. София - град Община Изгрев     На 19.12.2016 г. /09:30 - 11:30 ч./ - София: бул. „Драган Цанков“ Т. 597 по ДОГ СО Ген. Щерю Атанасов/Райко Алексиев 3, 39, 9; Драган Цанков 22, 23 А, 24, 26, 28, 30, 32, 34; Латинка 28, 29, 30, 32, 33, 34, 35А, 36, 37, 39, 39А, 40, 43А, 44, 71; Незабравка 33; Никола Мирчев 25, 27 Община Люлин     На 19.12.2016 г. /09:30 - 16:00 ч./ - София Люлин 4 бл. 408, 418 вх. Б На 22.12.2016 г. /09:30 - 16:00 ч./ - София Люлин 4 бл. 437 На 23.12.2016 г. /09:30 - 16:00 ч./ - София Люлин 4 бл. 437 Община Младост     На 19.12.2016 г. /08:00 - 16:15 ч./ - София Младост 4 бл. 434 На 20.12.2016 г. /09:00 - 16:15 ч./ - София Горубляне бл. 36 и м/у бл. 3, Автосервиза, до Автосервиза, Имот 2492, Кв. 9 бл. 20А; Поручик Мороз 1, 1 А, 10, 11, 12, 2, 2 А, 3, 4, 5, 6, 8, 9; Преслав / Горубляне 25; Пролет / Горубляне 1, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 19 А, 2, 21, 23, 25, 27, 29, 3, 31, 4, 5, 6, 7, 8, 9; Роса /Горубляне 1, 1 А, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 2, 20, 21, 22, 23, 25, 26, 27, 28, 3, 30, 32, 34, 36, 38, 4, 40, 42, 42 А, 44, 46, 48, 5, 50, 6, 7, 8, 9; Самоковско шосе 1, 2, 3, 13, 27; Симеоновско шосе/Вол. шосе/ 1; Цариградско шосе/Тракия/ На 22.12.2016 г. /08:00 - 16:15 ч./ - София Младост 4 бл. 472А На 22.12.2016 г. /08:00 - 16:15 ч./ - София Младост 4 бл. 468 На 23.12.2016 г. /08:00 - 16:15 ч./ - София Младост 4 бл. 469 На 23.12.2016 г. /08:00 - 16:15 ч./ - София Младост 4 бл. 465 Община Оборище     На 19.12.2016 г. /09:30 - 15:30 ч./ - София Мадрид 7; Сан Стефано № 4 вх. А, Б На 22.12.2016 г. /09:30 - 15:30 ч./ - София Върбица/Димитър Попов/ 5, 11; Янко Сакъзов 14, 16, На 23.12.2016 г. /09:30 - 15:30 ч./ - София Проф. Асен Златаров 19, 23, 2, 6, Община Панчарево   На 21.12.2016 г. /09:00 - 16:15 ч./ - Герман 039021 Градина/21-ва/ 12, 12А, 13, 13А, 14, 15, 15А, 16, 16А, 17, 18, 19, 21, 23, 25; Дружба/23-та/ Дърводел, 1, 3; Искър/32-ра/ 10, 12, 14, 20, 22, 24, 4А, 6, 8; Незабравка/22-ра/ 1, 2; Патриарх Герман/9 септември Павилион, Площад, 102, 103, 104, 105, 106, 118, 118 ХТУ, 22, 27-31, 35, 48, 49, 50, 51, 61, 62, 63А, 65, 66, 67, 67А, 68, 69, 69А, 70, 71, 72, 73, 73А, 74, 75, 76, 77, 77А, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 83А, 84, 84А, 85, 86, 86А, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 95, 96, 96А, 97, 98, 98А, 99, 99А, 99Б, 99В, 99Г На 22.12.2016 г. /09:00 - 16:15 ч./ - Герман 039021 Градина/21-ва/ 12, 12А, 13, 13А, 14, 15, 15А, 16, 16А, 17, 18, 19, 21, 23, 25; Дружба/23-та/ Дърводел, 1, 3; Искър/32-ра/ 10, 12, 14, 20, 22, 24, 4А, 6, 8; Незабравка/22-ра/ 1, 2; Патриарх Герман/9 септември Павилион, Площад, 102, 103, 104, 105, 106, 118, 118 ХТУ, 22, 27-31, 35, 48, 49, 50, 51, 61, 62, 63А, 65, 66, 67, 67А, 68, 69, 69А, 70, 71, 72, 73, 73А, 74, 75, 76, 77, 77А, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 83А, 84, 84А, 85, 86, 86А, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 95, 96, 96А, 97, 98, 98А, 99, 99А, 99Б, 99В, 99Г Община Слатина     На 19.12.2016 г. /08:45 - 16:15 ч./ - София 511-та/Слатина/ 2, 6, 7, 5; 526-та/Слатина/ 12, 19, 17, 18, 19А; 527-ма/Слатина/ 46; 528-ма/Слатина/ 36, 45; Мими Балканска/Ив. Нед. -Шабл 105, 61, 63, 75, 93, 95, 95А, с/у ул. 526-та, 81, 88, 97, 99 На 19.12.2016 г. /09:30 - 11:30 ч./ - Кв. Хр. Ботев На 20.12.2016 г. /08:45 - 16:15 ч./ - София 511-та/Слатина/ 2, 6, 7, 5; 526-та/Слатина/ 12, 19, 17, 18, 19А; 527-ма/Слатина/ 46; 528-ма/Слатина/ 36, 45; Мими Балканска/Ив. Нед. -Шабл 105, 61, 63, 75, 93, 95, 95А, с/у ул. 526-та, 81, 88, 97, 99 На 21.12.2016 г. /08:45 - 16:15 ч./ - София 511-та/Слатина/ 2, 6, 7, 5; 526-та/Слатина/ 12, 19, 17, 18, 19А; 527-ма/Слатина/ 46; 528-ма/Слатина/ 36, 45; Мими Балканска/Ив. Нед. -Шабл 105, 61, 63, 75, 93, 95, 95А, с/у ул. 526-та, 81, 88, 97, 99 На 21.12.2016 г. /09:00 - 15:30 ч./ - София Погледец 3 На 22.12.2016 г. /08:45 - 16:15 ч./ - София 511-та/Слатина/ 2, 6, 7, 5; 526-та/Слатина/ 12, 19, 17, 18, 19А; 527-ма/Слатина/ 46; 528-ма/Слатина/ 36, 45; Мими Балканска/Ив. Нед. -Шабл 105, 61, 63, 75, 93, 95, 95А, с/у ул. 526-та, 81, 88, 97, 99 На 23.12.2016 г. /08:45 - 16:15 ч./ - София 511-та/Слатина/ 2, 6, 7, 5; 526-та/Слатина/ 12, 19, 17, 18, 19А; 527-ма/Слатина/ 46; 528-ма/Слатина/ 36, 45; Мими Балканска/Ив. Нед. -Шабл 105, 61, 63, 75, 93, 95, 95А, с/у ул. 526-та, 81, 88, 97, 99 Община Средец     На 22.12.2016 г. /09:30 - 16:00 ч./ - София Леонардо Да Винчи 11, 11А, 11Б, 13, 15, 17, 8, 9; Мизия 1, 10, 11, 12, 13, 15, 16, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9; Николай В. Гогол 20А, 22; Тича/Георгица Карастоянова/ 2, 4, 6; Хан Омуртаг 10, 2, 4, 6, 8; Янтра 12, 15, 16, 17А, 19, 20, 21, 22, 14; Иван Асен 2 № 29 Община Студентски град   На 22.12.2016 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София Дървеница бл. 50 вх. Б На 22.12.2016 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София ул. Върбан Генков 53А На 22.12.2016 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София Университетски парк 7 На 23.12.2016 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София Университетски парк 7 На 23.12.2016 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София ул. Върбан Генков 53А На 23.12.2016 г. /09:00 - 16:00 ч./ - София ул. „21-ви век“ № 14. Софийска област Община Антон     За периода 22-23.12.2016 г. /09:00 - 16:15 ч./ - Антон: ул. „Александър Стамболийски“ № № 1, 11, 12, 13, 14, 17, 18, 19, 2, 20, 22, 23, 25, 26, 29, 3, 31, 33, 34, 36, 43, 5, 6, 7, 8, 9; Бачо Киро 4, 6; България 16, 18, 2, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 35, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 77; Васил Левски 2; Георги Бенковски 1, 11, 13, 2, 3, 7, 8; Дойранска епопея 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9; Европа 10, 12, 12 А, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 23, 25, 27, 29, 31, 4, 6, 8; Еделвайс 1, 4; Лайка 12, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9; Липа 1, 3; Лъджене 1, 11, 13, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9; Любен Каравелов 1, 10, 11, 13, 14, 16, 18, 2, 3, 4, 5, 5 А, 8, 9; Планински Извори 1; Победа 1, 3, 4, 5, 7; Сердика 1, 2, 4, 6, 7, 9; Средна гора 15, 17, 22, 24, 26, 28; Стара планина 10, 11, 13, 18, 19, 20, 22, 23, 24, 25, 27, 29; Стефан Стамболов 1, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 19, 2, 20, 21, 22, 3, 4, 5, 6, 7, 9; Съединение 1, 1А, 45, 8, 9; Топола 1, 3, 5, 6; Христо Ботев 1, 10, 11, 12, 14, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9; Цар Борис Трети 1; Юрий Гагарин 15, 17, 19, 23, 24, 26, 28, 30, 32 Община Ботевград   На 19.12.2016 г. /13:00 - 16:00 ч./ - СТП Преславица Община Драгоман     За периода 19-20.12.2016 г. /09:00 - 10:00 ч./ - Габер, Общ. Драгоман VІІ-99 Градище 1; ул. Елин Пелин 3; Годеч; Цикура Бл; Драгоман; Акация 1, 4, 9; Еделвайс 10, 12, 14, 16, 18, 2, 20, 22, 24, 28, 4, 6, 8; Железничар 1, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 23, 25, 27, 29, 3, 31, 33, 41, 43, 45, 47, 49, 5, 51, 55, 57, 59, 61, 63, 65, 67, 69, 7, 71, 77, 9, 53, 55, 73, 75, 77; Иглика 1, 2, 4, 6, 8, 9; Игрище за Минифутбол УПИ І Кольо Фичето 18; Космина 1, 28, 3, 4; Нишава 1, 10, 11, 13, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9; Петнадесети Кантон 15; Спортист 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 4; Средна гора 1, 11, 13, 2, 3, 4, 5, 6, 9; Странджа 1, 10, 11, 12, 2, 5, 6, 7, 8, 9; Христо Ботев 42; Шести септември 28, 30, 32, 34, 36, 38, 40, 42, 7; Ярловци Бл; Несла; 000136 - по искане на "ЕСО" ЕАД. За периода 19-20.12.2016 г. /11:00 - 12:00 ч./ - Габер, Общ. Драгоман VІІ-99 Градище 1; ул. Елин Пелин 3; Годеч; Цикура Бл; Драгоман; Акация 1, 4, 9; Еделвайс 10, 12, 14, 16, 18, 2, 20, 22, 24, 28, 4, 6, 8; Железничар 1, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 23, 25, 27, 29, 3, 31, 33, 41, 43, 45, 47, 49, 5, 51, 55, 57, 59, 61, 63, 65, 67, 69, 7, 71, 77, 9, 53, 55, 73, 75, 77; Иглика 1, 2, 4, 6, 8, 9; Игрище за Минифутбол УПИ І Кольо Фичето 18; Космина 1, 28, 3, 4; Нишава 1, 10, 11, 13, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9; Петнадесети Кантон 15; Спортист 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 4; Средна гора 1, 11, 13, 2, 3, 4, 5, 6, 9; Странджа 1, 10, 11, 12, 2, 5, 6, 7, 8, 9; Христо Ботев 42; Шести септември 28, 30, 32, 34, 36, 38, 40, 42, 7; Ярловци Бл; Несла; 000136 - по искане на "ЕСО" ЕАД. Община Елин Пелин   На 19.12.2016 г. /16:00 - 16:15 ч./ - Елин Пелин, Общ. Елин Пелин II Кв. 143 Андрешко 1, 6; България 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 19, 2, 3, 4, 5, 6, 9; Васил Левски Софийско шосе; Дунав 11, 13; Екзарх Йосиф 1, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 2, 20, 22, 24, 3, 5, 6, 7, 8, 20; Независимост 16; Неофит Рилски 14, 16, 18, 19; Новоселци 101; София 37, 41; Костинброд; Струма 31; Мусачево, Общ. Елин Пелин; VІІ-42, Кв. 8 VIII Кв. 57 XI-302 А. Благойчев 5; Александър Стамболийски 1, 19, 6; Бенковски 10; Витоша Складове; Водна помпа Отпадни води 68; Градина Кв. 40, 53, 51, 49 Дунав 7; Елин Пелин 14; Извора 5; Искър 22; Кв. 57 Парцел 5 Кирил и Методий 14, 2, 3, 6 Къща; Кольо Фичето 14, УПИIII-140; Люб. Каравелов 12; Мусачево Неофит Рилски 5; Пейо Яворов 13, 20; Пенчо Р. Славейков 2, 3; Преслав 25, 32; Радецки № 12; Райко Даскалов 4, 6; Рила 1, 3А; Самуил 18; Сердика 14, 26 Вила, 31; УПИ І-Общ Кв. 57 УПИ ХхІІі-130 Кв. 12 Хаджи Димитър 8; Хан Аспарух В Бившия Стопански Двор; Хан Крум ул. „Възраждане“; Чойна 2А; Петърч; Кап. Петко Войвода 50; Първи Май 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 33, 34, 35, 37, 38, 41, 5, 7, 9; Рила 1, 11, 2, 3, 5, 6, 7, 9; Стара планина 1, 11, 3, 5, 7, 9 На 19.12.2016 г. /09:15 - 16:00 ч./ - БКТП Гебрюдер На 19.12.2016 г. /08:45 - 09:15 ч./ - Елин Пелин, Общ. Елин Пелин II Кв. 143 Андрешко 1, 6; България 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 19, 2, 3, 4, 5, 6, 9; Васил Левски Софийско шосе; Дунав 11, 13; Екзарх Йосиф 1, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 2, 20, 22, 24, 3, 5, 6, 7, 8, 20; Независимост 16; Неофит Рилски 14, 16, 18, 19; Новоселци 101; София 37, 41; Костинброд; Струма 31; Мусачево, Общ. Елин Пелин; VІІ-42, Кв. 8 VIII Кв. 57 XI-302 А. Благойчев 5; Александър Стамболийски 1, 19, 6; Бенковски 10; Витоша Складове; Водна помпа Отпадни води 68; Градина Кв. 40, 53, 51, 49 Дунав 7; Елин Пелин 14; Извора 5; Искър 22; Кв. 57 Парцел 5 Кирил и Методий 14, 2, 3, 6 Къща; Кольо Фичето 14, УПИIII-140; Люб. Каравелов 12; Мусачево Неофит Рилски 5; Пейо Яворов 13, 20; Пенчо Р. Славейков 2, 3; Преслав 25, 32; Радецки № 12; Райко Даскалов 4, 6; Рила 1, 3А; Самуил 18; Сердика 14, 26 Вила, 31; УПИ І-Общ Кв. 57 УПИ ХхІІі-130 Кв. 12 Хаджи Димитър 8; Хан Аспарух В Бившия Стопански Двор; Хан Крум ул. „Възраждане“; Чойна 2А; Петърч; Кап. Петко Войвода 50; Първи Май 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 33, 34, 35, 37, 38, 41, 5, 7, 9; Рила 1, 11, 2, 3, 5, 6, 7, 9; Стара планина 1, 11, 3, 5, 7, 9 Община Своге     За периода 19-23.12.2016 г. /08:30 - 16:30 ч./ - ТП 1 Софийска Габровница. За периода 19-23.12.2016 г. /08:30 - 16:30 ч./ - ТП 2 Софийска Габровница. Община Сливница     На 19.12.2016 г. /11:00 - 12:00 ч./ - Братушково V-263; Бърложница; УПИ Іх-Общ, Кв. 2; Цацаровци, Общ. Драгоман; Махала "Под камъка" - по искане на "ЕСО" ЕАД. На 19.12.2016 г. /09:00 - 10:00 ч./ - Братушково V-263; Бърложница; УПИ Іх-Общ, Кв. 2; Цацаровци, Общ. Драгоман; Махала „Под камъка“ - по искане на "ЕСО" ЕАД. Видинска област Община Видин     На 19.12.2016 г. /09:30 - 15:00 ч./ - Слана бара: ул. „Втора“ № № 1, 3, 5, 7, 8; Двадесет и Втора 3, 45; Двадесет и Първа 1, 2, 3, 4, 7, 9; Двадесет и Седма 10, 12, 14, 16, 18, 2, 4, 5, 6, 8; Двадесет и Трета 1, 2, 3; Двадесет и Четвърта 1, 14, 2, 3, 4, 6, 7; Двадесета 11, 11А, 12, 15, 17, 2, 6, 8, 9; Дванадесета 1; Девета 1; Деветнадесета 10, 11, 13, 137, 14, 15, 17, 18, 19, 21, 3, 4, 6, 7, 8, 9; Осемнадесета 10, 5, 6, 8; Осма 1, 10, 11, 13, 15, 17, 19, 2, 21, 23, 25, 25А, 27, 3, 4, 6, 7, 8, 9; Парцел 2 Кв 4 Парцел 6 Кв 6 Пета 10, 12, 14, 24, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 9А; Петнадесета 14, 18; Първа 10, 11, 12, 13, 15, 16, 17, 18, 18А Тп-2 Слана бара, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 44, 46, 48, 50, 52, 54, 56, 58, 60; Седемнадесета 1, 3, 5, 6, 7, 8; Седма 1, 2, 4; Трета 11, 12, 14, 15, 17, 18, 19, 1А Тп-2 Слана бара, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 3, 31, 33, 5, 7, 9; Тринадесета 11, 17; Четвърта 1, 10, 11, 12, 14, 5, 6, 7, 9; Четиринадесета 16, 18, 2; Шеста 1, 10, 11, 13, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9; Шестнадесета 10, 11, 12, 14, 18, 19, 22, 24, 26, 5, 7, 8, 9 На 20.12.2016 г. /13:00 - 16:00 ч./ - Акациево Втора 10, 28, 34; Дванадесета 1, 4; Девета 10, 12, 4, 6, 8; Десета 1, 10, 11, 12, 12А, 13, 14, 16, 17, 20, 21, 22, 25, 26, 26А, 27, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9; Единадесета 11, 2, 9; Осма 1, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 17, 18, 19, 2, 20, 22, 24, 3, 4, 6, 8, 9; Първа Тп-1 Акациево, 16, 2, 25, 25А, 3, 5, 54, 7; Селски път Четвърта 5; Шеста 10, 12, 8 На 20.12.2016 г. /09:15 - 12:00 ч./ - Слана бара Втора 1, 20, 5; Двадесет и Пета 2, 4; Двадесет и Първа 2; Двадесет и Седма 11; Двадесет и Трета 5; Двадесет и Четвърта 6; Двадесет и Шеста 3, 4, 6, 7, 9; Двадесета 1, 15, 2, 3, 5, 7, 8; Дванадесета 1, 2, 3, 4, 5, 7; Деветнадесета 19, 2, 9; Десета 1, 11, 13, 15, 17, 2, 2 Сграда В Стопански Двор, 3, 5, 7, 9; Единадесета 2, 3, 5, 6; Извън Регулация № на Имото 020054 Осма 15; Петнадесета 11, 11А, 12, 13, 15, 2, 3, 4, 6, 7, 9; Първа 1, 1 Тп-1 Слана бара, 10, 21, 22, 28, 2А, 2Б, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9; Трета 1, 11, 12, 13 Тп-1 Слана бара, 16, 17, 2, 23, 3, 33, 4, 55, 6, 8; Тринадесета 1, 10, 11, 12, 13, 15, 2, 20, 22, 3, 4, 5, 7, 8, 9; УПИ 21 - 248 - Кв 35 Четвърта 8; Четиринадесета 1, 14, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9; Шестнадесета 1, 2, 20, 4, 5, 5А, 6, 7 На 22.12.2016 г. /09:30 - 15:00 ч./ - Видин Байкал 10, 11, 12, 14, 15, 16, 18, 19, 2, 20, 3, 32, 40, 42, 44, 6; Батак 1, 2; Бачо Киро 10, 12, 13, 14, 16, 18, 20, 24, 26, 3, 5, 6, 9; Волга 10, 11, 12, 12А, 16, 18, 2, 3, 5, 6, 7, 8; Гларус 2А, 3; Димчо Дебелянов 1, 2; Заря 1, 6; Младост 1, 10, 19, 4, 7, 8, 9; Независимост 16, 4, 7; Околчица 1, 10, 2, 3, 4, 4А, 5, 8, 9; Пушкин 1, 10, 11, 4, 4А, 5, 6, 7; Работническа 12, 2; Рила 1, 3, 5, 6, 7; Росица 21, 31, 38, 40, 45, 52, 60; Ружа 30, 31-5; Свобода 1, 3; Стара планина 1, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 18, 19, 2, 21, 22, 23, 24, 3, 30, 31, 32, 34, 35, 35А, 37, 38, 39, 4, 43, 45, 49, 5, 6, 7, 8, 9, 9 А; Стефан Малиновски 33, 45; Цар Иван Асен II 122, 124, 126, 128, 130, 134, 136, 142, 148, 15, 24, 51; Чайка 1, 10, 11, 12, 13, 15, 2, 20, 22, 23, 24, 26, 26 A, 28, 3, 34, 35, 37, 47, 5, 6, 8 На 23.12.2016 г. /09:30 - 15:00 ч./ - Видин Батак 1, 10, 12, 13, 14, 15, 21, 23, 24, 25, 28, 29, 31, 6, 9; Безименна ТП-48 Боянова 2; Гларус 7; Димчо Дебелянов 20, 24, 26, 30, 31, 33, 36, 38, 42, 45, 48, 52, 56, 64, 66, 74; Иглика 1, 10, 11, 13, 15, 2, 21, 4, 5, 6, 8; Перущица 11, 12, 14, 18, 21, 3, 32, 7; Пушкин 10, 11, 13, 15, 17, 19, 20, 21, 22, 23, 25, 26, 29, 30, 31, 36, 41, 5; Рила 4; Родопи 10, 12, 16, 2, 4, 7, 8; Росица 1, 10, 11А, 12, 13, 14, 15, 17, 18, 19, 20, 23, 25, 26, 28, 32, 4, 5, 7; Ружа 10, 2; Свобода 1, 10, 11, 13, 15, 16, 17, 23, 25, 3, 36, 4, 7; Стара планина 30; ул. „Стефан Малиновски“ № № 3, 4, 6, 8, 10, 12, 16, 32, 35. Област Монтана На територията на Област Монтана, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 19-23 декември 2016 г. не са предвидени планирани прекъсвания на електрозахранването. Област Враца Община Бяла Слатина   На 19.12.2016 г. /08:00 - 16:30 ч./ - Бяла Слатина: ул. „Александър Стамболийски“ № № 31, 33, 35, 37, 39, 39А, 41, 43, 45, 49, 49А, 49Б, 52, 54, 60, 62, 64, 66, 68, 70, 72, 74, 76, 78, 80, 82; Георги С. Раковски 54; Здравец 1, 10, 12, 14, 18А, 3, 4, 5, 6, 7, 8; Китка 1, 10, 3, 4, 5, 6, 8; Княз Дондуков 10, 11, 12А, 13, 14, 16, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 3, 5, 7, 8, 9; Панайот Волов 30, 32, 33, 34, 36, 39, 46; Родопи 1, 11, 13, 3, 5, 54, 56, 58, 60, 62, 64, 66, 68, 7, 70, 72, 74, 9; Солунска 1, 11, 13, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9; Тодор Каблешков 24, 35, 37, 39, 41, 43, 45, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 53А, 54, 55, 56, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 66, 68, 70, 72, 74, 76, 78 На 20.12.2016 г. /08:00 - 16:30 ч./ - Бяла Слатина Александър Стамболийски 31, 33, 35, 37, 39, 39А, 41, 43, 45, 49, 49А, 49Б, 52, 54, 60, 62, 64, 66, 68, 70, 72, 74, 76, 78, 80, 82; Георги С. Раковски 54; Здравец 1, 10, 12, 14, 18А, 3, 4, 5, 6, 7, 8; Китка 1, 10, 3, 4, 5, 6, 8; Княз Дондуков 10, 11, 12А, 13, 14, 16, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 3, 5, 7, 8, 9; Панайот Волов 30, 32, 33, 34, 36, 39, 46; Родопи 1, 11, 13, 3, 5, 54, 56, 58, 60, 62, 64, 66, 68, 7, 70, 72, 74, 9; Солунска 1, 11, 13, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9; Тодор Каблешков 24, 35, 37, 39, 41, 43, 45, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 53А, 54, 55, 56, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 66, 68, 70, 72, 74, 76, 78 На 21.12.2016 г. /08:00 - 16:30 ч./ - Бяла Слатина Александър Стамболийски 31, 33, 35, 37, 39, 39А, 41, 43, 45, 49, 49А, 49Б, 52, 54, 60, 62, 64, 66, 68, 70, 72, 74, 76, 78, 80, 82; Георги С. Раковски 54; Здравец 1, 10, 12, 14, 18А, 3, 4, 5, 6, 7, 8; Китка 1, 10, 3, 4, 5, 6, 8; Княз Дондуков 10, 11, 12А, 13, 14, 16, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 3, 5, 7, 8, 9; Панайот Волов 30, 32, 33, 34, 36, 39, 46; Родопи 1, 11, 13, 3, 5, 54, 56, 58, 60, 62, 64, 66, 68, 7, 70, 72, 74, 9; Солунска 1, 11, 13, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9; Тодор Каблешков 24, 35, 37, 39, 41, 43, 45, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 53А, 54, 55, 56, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 66, 68, 70, 72, 74, 76, 78 На 22.12.2016 г. /08:00 - 16:30 ч./ - Бяла Слатина Александър Стамболийски 31, 33, 35, 37, 39, 39А, 41, 43, 45, 49, 49А, 49Б, 52, 54, 60, 62, 64, 66, 68, 70, 72, 74, 76, 78, 80, 82; Георги С. Раковски 54; Здравец 1, 10, 12, 14, 18А, 3, 4, 5, 6, 7, 8; Китка 1, 10, 3, 4, 5, 6, 8; Княз Дондуков 10, 11, 12А, 13, 14, 16, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 3, 5, 7, 8, 9; Панайот Волов 30, 32, 33, 34, 36, 39, 46; Родопи 1, 11, 13, 3, 5, 54, 56, 58, 60, 62, 64, 66, 68, 7, 70, 72, 74, 9; Солунска 1, 11, 13, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9; Тодор Каблешков 24, 35, 37, 39, 41, 43, 45, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 53А, 54, 55, 56, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 66, 68, 70, 72, 74, 76, 78 На 23.12.2016 г. /08:00 - 16:30 ч./ - Бяла Слатина Александър Стамболийски 31, 33, 35, 37, 39, 39А, 41, 43, 45, 49, 49А, 49Б, 52, 54, 60, 62, 64, 66, 68, 70, 72, 74, 76, 78, 80, 82; Георги С. Раковски 54; Здравец 1, 10, 12, 14, 18А, 3, 4, 5, 6, 7, 8; Китка 1, 10, 3, 4, 5, 6, 8; Княз Дондуков 10, 11, 12А, 13, 14, 16, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 3, 5, 7, 8, 9; Панайот Волов 30, 32, 33, 34, 36, 39, 46; Родопи 1, 11, 13, 3, 5, 54, 56, 58, 60, 62, 64, 66, 68, 7, 70, 72, 74, 9; Солунска 1, 11, 13, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9; Тодор Каблешков 24, 35, 37, 39, 41, 43, 45, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 53А, 54, 55, 56, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 66, 68, 70, 72, 74, 76, 78 Община Мездра     За периода 19-23.12.2016 г. /08:30 - 16:30 ч./ - Елисейна Георги Марков. 34,. 50,. 54, 20, 22, 24, 26, 28, 3, 30, 35, 36, 38, 40, 44, 46, 48, 52, 52, 54, 54; Димитър Бояджиев 1, 1, 2, 4; Заводска. 13, 1, 11, 11, 13, 15, 15, 5; Иван Костов. 12,. 15,. 20,. 30,. 32,. 6,. 8, 1, 10, 12, 13, 15, 16, 17, 17, 18, 19, 2, 20, 20, 21, 22, 24, 26, 28, 3, 34, 5, 5 А, 5, 6, 7, 7, 9; Йордан Куртев. 10,. 22,. 3,. 7,. 8, 1, 10 А, 10, 14, 16, 18, 26, 28, 30, 5, 9; Стефан Трифонов. 37,. 39, 2, 25, 27, 31, 41; Стоян Коцов 7; Тотьо Георгиев. 19,. 23,. 5 А, 1, 12, 17, 19, 23, 25, 3, 5, 5 А, 8 На 19.12.2016 г. /09:30 - 12:30 ч./ - Типченица Боримечката 1, 2, 3; Д-р Иван Георгиев 9; Здравец 1, 2, 4; Иван Йончев 1, 10, 11, 12, 12А, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 2, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 3, 31, 4, 5, 6, 7, 8, 9; Иван Кръстев 4; Кирил и Методий 1, 2, 3, 5, 6, 7; Незабравка 21 За периода 19-23.12.2016 г. /08:30 - 16:30 ч./ - Игнатица 1-ви Май 1; 9-ти септември 1, 2, 3, 5; Александър Стамболийски 55, 61, 63, 67, 71; Ангел Иванов-Анко 1, 1, 15, 2, 4, 5, 6, 6; Балкан. 2,. 4, 2, 4, 6, 8; Васил Левски 10, 11, 12, 13, 13, 2, 4, 6, 7, 8, 9; Георги Димитров 1, 10, 11, 12, 14, 14, 16, 16, 2, 20, 25, 3, 4, 6, 7, 8, 9; Малчика. 3, 1, 2, 2, 3, 3, 4, 5, 6, 6; Опълченска. 4, 6; Стара планина 1, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 2, 21, 23, 25, 25, 27, 29, 3, 3, 4, 4, 5, 6, 6, 7, 9; Трънски Рът 14, 17; Христо Ботев 2, 3 За периода 19-23.12.2016 г. /08:30 - 16:30 ч./ - Игнатица Александър Стамболийски 10, 10, 11, 13, 13, 14, 15, 15, 16, 17, 19, 19, 21, 21, 23, 23, 27, 29, 29, 34, 6, 7, 8, 9; Бахчата. 2,. 21,. 22,. 3,. 4,. 5,. 7, 15, 19, 2, 4, 5, 6; Васил Коларов 1, 2, 3, 4, 6; Васил Левски 1, 1; Вела Пеева 1, 2, 3, 4, 6; Витоша. 1,. 11,. 14,. 16,. 17,. 18,. 2,. 20,. 3,. 4,. 6,. 7, 1, 12, 13, 15, 19, 2, 22, 23, 3, 4, 6, 7, 9; Георги Димитров 13, 17, 19, 21, 23, 24, 25, 25 А, 25, 26, 27, 28, 29, 29, 30, 31, 32, 34, 36, 38, 40, 59; Лиляна Димитрова 18, 2, 20, 22; Любен Каравелов 1, 11, 12, 14, 16, 17, 2, 2, 22, 3, 4, 6, 8, 9; Младост 1, 1, 10, 11, 2, 3, 4, 4, 5, 6, 7, 9; Опълченска 2; Рила 1, 2, 3, 4, 4 А, 4, 4А; Стара планина 24 За периода 19-23.12.2016 г. /08:30 - 16:30 ч./ - Игнатица Александър Стамболийски 15, 22, 24, 28, 28, 3, 30, 31, 34, 35, 36, 37, 37, 38, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 49, 50, 51, 53, 53, 55, 57; Васил Левски 7; Вела Пеева 6; Габровница. 83, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 73, 75, 75, 77, 77, 78, 79, 79, 81, 82, 84, 84, 85, 86; Георги Димитров 19, 35, 37, 39, 41, 42, 43, 44, 45, 45, 47, 47 А, 47, 48, 49, 50, 50, 54, 57, 57, 59; Лиляна Димитрова 1, 10, 10, 12, 12, 14, 16, 16А, 2, 2, 3, 4, 6, 8; Мир 4, 6, 8; Опълченска. 1, 1; Райко Даскалов 10, 14, 16, 4, 4, 5, 8; Рила. 17, 1, 10, 10, 12, 12, 13, 13, 14, 14, 16, 16, 17, 18, 19, 20, 20, 21, 24, 26, 26, 28, 59, 7, 8 На 20.12.2016 г. /09:30 - 12:30 ч./ - МТП 9 с. Зверино На 20.12.2016 г. /13:00 - 16:00 ч./ - Враца Авлига; Мездра; Христо Ботев 96 Община Роман     На 21.12.2016 г. /14:00 - 16:00 ч./ - Роман Александър Стамболийски 1, 10, 11, 13, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9; Васил Коларов. 13,. 5 А, 11, 12, 15, 17, 19, 2, 3, 4, 5, 5 А, 6, 7, 9; Васил Левски 1, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 3, 30, 32, 34, 36, 4, 5, 6, 7, 9; Генерал Скобелев 1; Георги Бенковски 1, 30; Георги Димитров 124, 31; Димитър Баковски 1, 10, 12, 14, 16, 18, 2, 20, 22, 24, 28, 32, 34, 36, 38, 4, 40, 42, 44, 46, 6, 8; Никола Вапцаров 1, 2, 4; Петко Р. Славейков 1, 2; Полковник Гарденин 1, 18, 5; Търговска 1, 13, 14, 2, 6А, 6Г, 7; Христо Ботев 116, 118, 118Б, 120, 122, 124, 126, 126А, 128, 13, 130, 15, 17, 17, 19, 2, 20, 21, 22, 23, 25, 25, 25А, 27, 27 А, 29, 3, 4, 6, 7, 78 На 22.12.2016 г. /10:00 - 15:00 ч./ - Горна Кремена Гаврил Генов 10; Георги Димитров. 12; Райко Даскалов 2; Роза 8; Долна Бешовица; Ален Мак 5; Васил Левски 12 А, 15А, 16, 20, 21, 27, 28, 3, 62, 70 А, 80; Дружба 2, 4, 5; Каменополска 1, 21, 21А, 23, 25, 26, 27, 28, 30, 30 А, 32, 32А, 34, 36; Кирко Николов 1, 2, 3; Кръстьо Пишурка 1, 3; Мир 2, 3; Митко Пешев 10, 11, 12, 16, 17, 18, 29, 31, 33, 35, 37А, 40, 52, 54, 58, 68, 70, 72, 74, 76, 78, 80, 82, 86; Старата Чешма 12, 13, 15, 17, 17А, 19, 3, 4, 5, 6, 7, 9; Тодор Найденов Пеновски 1, 4, 8; Ценко Петков 1, 2; Камено Поле; Гоце Делчев 66; Опълченска 1, 2; Кунино; Петко Лалов 1, 20; Роман; Безименна Димитър Благоев 2; ул. „Христо Ботев“ № 118. Ловешка област На територията на Ловешка област, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 19-23 декември 2016 г. не са предвидени планирани прекъсвания на електрозахранването. Плевенска област На територията на Плевенска област, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 19-23 декември 2016 г. не са предвидени планирани прекъсвания на електрозахранването. Пернишка област Община Ковачевци   На 20.12.2016 г. /15:20 - 16:00 ч./ - с. Калотинци, с. Реянци На 20.12.2016 г. /09:00 - 16:00 ч./ - с. Реянци На 20.12.2016 г. /09:40 - 10:00 ч./ - с. Калотинци, с. Реянци. На 20.12.2016 г. /09:00 - 09:40 ч./ - с. Калотинци, с. Реянци. Кюстендилска област Община Бобошево   На 22.12.2016 г. /09:00 - 16:15 ч./ - Бобошево: ул. „Александър Стамболийски“ № 39; Ал. Константинов 2, 6, 6 2; Братя Д. и К. Миладинови 69; Георги С. Раковски 61; Герена 1, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 3, 4, 4А, 8, 9; Детелина 1, 2, 3, 4, 5; Заводска 14, 3, 5, 7, 9; Иван Кепов 5; Изгрев 1, 2, 4, 5; Морава 1; Околище 1, 11, 13, 15, 3, 5, 7, 9; Опълченска 1, 13, 2, 3, 3А, 4, 5, 7; път 104 Свети Иван Рилски 100, 101, 103, 103 Скз Бобошево, 105, 107, 109, 54, 54А, 56, 60, 60А, 62 1, 63, 64, 66, 68, 69, 70, 71, 72, 75, 77, 77А, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 91, 94, 96, 98, 99; Цар Борис 1, 3, 5, 7, 9; Правец; Трети Март 35 На 22.12.2016 г. /09:00 - 16:15 ч./ - Бобошево Гагарин 1, 10, 11, 13, 17, 19, 2, 3, 4, 5, 6, 8; Георги С. Раковски 60, 62, 66, 68, 69, 70, 71, 73, 75, 77, 79, 81; Домокрайска 1, 12, 16, 17, 2, 24, 26, 28, 3, 30, 6, 8; Д-р Стефан Волев 2; Здравец 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 19, 2, 23, 3, 4, 5, 7, 8, 9; Зора 1, 11, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9; Иван Кепов 3; Иглика 1, 2; Ловна среща 2, 3, 4; Момина сълза 15; Никола Вапцаров 1, 3, 5; Свети Иван Рилски 62; Софроний Врачански 2, 4; Стефан Караджа 11, 24, 26, 28, 3, 30, 7, 9; Фильовица 3, 7; Христо Ботев 1, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 17, 18, 19, 2, 20, 21, 22, 24, 25, 26, 27, 29, 3, 30, 31, 32, 34, 36, 37, 38, 4, 41, 44, 48, 5, 6, 7, 8, 9 На 22.12.2016 г. /09:00 - 16:15 ч./ - Бобошево XIII-591 Кв. 65 Георги С. Раковски 74, 76, 78, 80, 81, 83, 84, 85, 86, 88, 89, 91, 93; Д-р Стефан Волев 1; Иван Кепов 3, 6; Кирил и Методий 11; Лоза 1, 2; Момина сълза 2; Самуил 2, 4; Спартак Помпа, 10, 12, 18, 6, 8; Спортист 1, 12, 2, 3, 4 На 22.12.2016 г. /09:00 - 16:15 ч./ - Бобошево Алекси Величков 1, 10, 11, 12, 13, 15, 17, 2, 3, 5, 6, 8; Ал. Константинов 8; Ал. Шиников 1, 3; Божур 1, 6; Георги Зограф Бобошевски 2, 4; Ела 1; Лале 11, 13, 15, 17, 18, 19, 20, 22, 24, 28, 30; Роза 1, 11, 13, 17, 25, 3, 4, 7, 8, 9; Руен 1, 2, 3, 4, 6; сълза 1, 3, 5 На 23.12.2016 г. /09:00 - 16:15 ч./ - Бобошево Александър Стамболийски 39; Ал. Константинов 2, 6, 6 2; Братя Д. и К. Миладинови 69; Георги С. Раковски 61; Герена 1, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 3, 4, 4А, 8, 9; Детелина 1, 2, 3, 4, 5; Заводска 14, 3, 5, 7, 9; Иван Кепов 5; Изгрев 1, 2, 4, 5; Морава 1; Околище 1, 11, 13, 15, 3, 5, 7, 9; Опълченска 1, 13, 2, 3, 3А, 4, 5, 7; път 104 Свети Иван Рилски 100, 101, 103, 103 Скз Бобошево, 105, 107, 109, 54, 54А, 56, 60, 60А, 62 1, 63, 64, 66, 68, 69, 70, 71, 72, 75, 77, 77А, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 91, 94, 96, 98, 99; Цар Борис 1, 3, 5, 7, 9; Правец; Трети Март 35 На 23.12.2016 г. /09:00 - 16:15 ч./ - Бобошево Гагарин 1, 10, 11, 13, 17, 19, 2, 3, 4, 5, 6, 8; Георги С. Раковски 60, 62, 66, 68, 69, 70, 71, 73, 75, 77, 79, 81; Домокрайска 1, 12, 16, 17, 2, 24, 26, 28, 3, 30, 6, 8; Д-р Стефан Волев 2; Здравец 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 19, 2, 23, 3, 4, 5, 7, 8, 9; Зора 1, 11, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9; Иван Кепов 3; Иглика 1, 2; Ловна среща 2, 3, 4; Момина сълза 15; Никола Вапцаров 1, 3, 5; Свети Иван Рилски 62; Софроний Врачански 2, 4; Стефан Караджа 11, 24, 26, 28, 3, 30, 7, 9; Фильовица 3, 7; Христо Ботев 1, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 17, 18, 19, 2, 20, 21, 22, 24, 25, 26, 27, 29, 3, 30, 31, 32, 34, 36, 37, 38, 4, 41, 44, 48, 5, 6, 7, 8, 9 На 23.12.2016 г. /09:00 - 16:15 ч./ - Бобошево XIII-591 Кв. 65 Георги С. Раковски 74, 76, 78, 80, 81, 83, 84, 85, 86, 88, 89, 91, 93; Д-р Стефан Волев 1; Иван Кепов 3, 6; Кирил и Методий 11; Лоза 1, 2; Момина сълза 2; Самуил 2, 4; Спартак Помпа, 10, 12, 18, 6, 8; Спортист 1, 12, 2, 3, 4 На 23.12.2016 г. /09:00 - 16:15 ч./ - Бобошево Алекси Величков 1, 10, 11, 12, 13, 15, 17, 2, 3, 5, 6, 8; Ал. Константинов 8; Ал. Шиников 1, 3; Божур 1, 6; Георги Зограф Бобошевски 2, 4; Ела 1; Лале 11, 13, 15, 17, 18, 19, 20, 22, 24, 28, 30; Роза 1, 11, 13, 17, 25, 3, 4, 7, 8, 9; Руен 1, 2, 3, 4, 6; сълза 1, 3, 5 Община Дупница     На 22.12.2016 г. /09:00 - 16:15 ч./ - Дупница Иван Вазов Тото пункт, 11, 2, 5, 5 А, 5 А, 7; Свобода 1; Христо Ботев 11, 13, 15, 16, 17, 18, 18А, 20, 22, 3, 30, 7, 9; Цанко Церковски 2 На 22.12.2016 г. /09:00 - 16:15 ч./ - Дупница Бричи бор 1, 2, 3, 5; Еделвайс 1, 10, 11, 14, 16, 18, 2А, 3, 5, 6, 7, 8, 9; Елица Бл; Здравец 1, 10, 12, 16, 2, 3, 3А, 4, 6, 8; Кокиче 1, 10, 11, 12, 14, 16, 18, 2, 20, 20 А, 22, 24, 26, 28, 3, 30, 32, 34, 36, 38, 4, 40, 5, 6, 7, 8; Криволак 1, 10, 11, 17, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9; Лакатица 6; Невена Коканова 1, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 18, 2, 20, 3, 5, 6, 7, 8, 9; Плиска 1, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 2, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 31, 33, 35, 37, 39, 4, 41, 43, 44, 45, 47, 48, 49, 5, 6, 7, 70, 8, 9; Стръмна 1; Христо Ботев 38 На 22.12.2016 г. /09:00 - 16:15 ч./ - Дупница Кокиче 4 На 23.12.2016 г. /09:00 - 16:15 ч./ - Дупница Иван Вазов Тото пункт, 11, 2, 5, 5 А, 5 А, 7; Свобода 1; Христо Ботев 11, 13, 15, 16, 17, 18, 18А, 20, 22, 3, 30, 7, 9; Цанко Церковски 2 На 23.12.2016 г. /09:00 - 16:15 ч./ - Дупница Бричи бор 1, 2, 3, 5; Еделвайс 1, 10, 11, 14, 16, 18, 2А, 3, 5, 6, 7, 8, 9; Елица Бл; Здравец 1, 10, 12, 16, 2, 3, 3А, 4, 6, 8; Кокиче 1, 10, 11, 12, 14, 16, 18, 2, 20, 20 А, 22, 24, 26, 28, 3, 30, 32, 34, 36, 38, 4, 40, 5, 6, 7, 8; Криволак 1, 10, 11, 17, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9; Лакатица 6; Невена Коканова 1, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 18, 2, 20, 3, 5, 6, 7, 8, 9; Плиска 1, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 2, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 31, 33, 35, 37, 39, 4, 41, 43, 44, 45, 47, 48, 49, 5, 6, 7, 70, 8, 9; Стръмна 1; Христо Ботев 38 На 23.12.2016 г. /09:00 - 16:15 ч./ - Дупница Кокиче 4 Община Кюстендил   На 20.12.2016 г. /10:00 - 16:00 ч./ - с. Добри Дол Общ. Трекляно На 20.12.2016 г. /15:00 - 16:00 ч./ - Драговищица, Общ. Кюстендил Акация 1, 2, 3, 5; Априлско Въстание 1, 10, 11, 12, 14, 15, 17, 19, 2, 3, 30, 4, 7, 8; Асен Златаров 1, 3, 5, 7; Атанас Достин 1, 10, 11, 12, 13, 15, 17, 18, 19, 2, 20, 21, 22, 24, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 4, 40, 41, 42, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 5, 51, 53, 57, 59, 6, 61, 63, 65, 7, 8, 9; Бреза 1, 2; Брест 1, 1А, 2А; Генерал Савойски 10, 11, 12, 13, 5, 6, 7, 8, 9; Георги Григоров Фарадей 1, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 20, 21, 22, 24, 28, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9; Девети септември 26, 32, 34, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 54А, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 71, 72, 73, 75, 76, 77, 77А, 79; Димитър Каляшки 10, 11, 13, 15, 17, 19, 1А, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9; Земен 28; Иван Пашалийски 1, 12; Индустриална 1; Искра 1, 2, 4; Кирил и Методий 1, 2, 2А, 3, 5; Лале 1, 2, 4, 6, 8; Липа 22; Места 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8; Младост 10, 12, 14, 16, 18, 2, 20, 22, 4, 6, 8; Опълченска 1, 3; Охрид 1, 2, 3, 4; Преслав 1, 10, 11, 12, 15, 4; Рила 3; Руен 1, 4, 5, 6, 7; Славчо Темкин 29; Спартак 1, 4, 6; Спортист 2, 3, 4, 5, 6, 8; Стоян Лудев 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9; Черница 2, 4, 5, 6; Шести септември 16; Средорек, Общ. Трекляно; Местност Дупни камък; Уши; 030001 М. Под пътя На 20.12.2016 г. /10:00 - 11:00 ч./ - Драговищица, Общ. Кюстендил Акация 1, 2, 3, 5; Априлско Въстание 1, 10, 11, 12, 14, 15, 17, 19, 2, 3, 30, 4, 7, 8; Асен Златаров 1, 3, 5, 7; Атанас Достин 1, 10, 11, 12, 13, 15, 17, 18, 19, 2, 20, 21, 22, 24, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 4, 40, 41, 42, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 5, 51, 53, 57, 59, 6, 61, 63, 65, 7, 8, 9; Бреза 1, 2; Брест 1, 1А, 2А; Генерал Савойски 10, 11, 12, 13, 5, 6, 7, 8, 9; Георги Григоров Фарадей 1, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 20, 21, 22, 24, 28, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9; Девети септември 26, 32, 34, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 54А, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 71, 72, 73, 75, 76, 77, 77А, 79; Димитър Каляшки 10, 11, 13, 15, 17, 19, 1А, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9; Земен 28; Иван Пашалийски 1, 12; Индустриална 1; Искра 1, 2, 4; Кирил и Методий 1, 2, 2А, 3, 5; Лале 1, 2, 4, 6, 8; Липа 22; Места 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8; Младост 10, 12, 14, 16, 18, 2, 20, 22, 4, 6, 8; Опълченска 1, 3; Охрид 1, 2, 3, 4; Преслав 1, 10, 11, 12, 15, 4; Рила 3; Руен 1, 4, 5, 6, 7; Славчо Темкин 29; Спартак 1, 4, 6; Спортист 2, 3, 4, 5, 6, 8; Стоян Лудев 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9; Черница 2, 4, 5, 6; Шести септември 16; Средорек, Общ. Трекляно; Местност Дупни камък; Уши; 030001 М. Под пътя На 22.12.2016 г. /09:00 - 16:00 ч./ - с. Преколница На 22.12.2016 г. /09:00 - 16:00 ч./ - с. Раненци На 23.12.2016 г. /09:00 - 16:00 ч./ - с. Жеравино На 23.12.2016 г. /09:00 - 16:00 ч./ - с. Котугерци Община Невестино   На 19.12.2016 г. /09:00 - 16:00 ч./ - с. Друмохар На 19.12.2016 г. /09:00 - 16:00 ч./ - с. Пелатиково. Благоевградска област Община Банско     На 20.12.2016 г. /10:00 - 10:30 ч./ - Банско 02676. 501. 3746 Беласица 1 Къща, 10, 12, 12 А, 12 Апартамент, 3, 6, 9, 9 А; Бъндерица 12 А, 51, 51 1, 51 A, 51 А, 51 Хотел Маунтвюлодж, 66, 66 А, 66 Общи Нужди, 70, 74, 19, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 28, 29, 30, 31, 33, 34, 35, 38, 40, 42, 44, 46, 48, 50, 52, 62, 37, 41, 54, 56, 62, 68, 57; Бяло море 1; Васил Априлов 1, 2, 3, 4, 5, 10, 11, 12, 13, 15, 19, 31, 6, 8, 9; Глазне 46; Димчо Дебелянов 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9; Забиница Иван Бележков 99; Иконом К. Чучулайн 20, 26, 28, 32, 34, 36 А, 36 Б, 40, 40 1, 42 Б, 72, 74-78; Кръсьо Асенов 1, 1, 3, 10, 12, 2, 6, 7, 13, 17, 3; Места 12, 17, 17 Гараж № 6, 19, 21, 21 2, 21 3, 21 4, 23 А, 23 Б, 23, А, 24, 26, 28, 29, 30, 23 А; Местност Парцалето Митрополит Пимен 4; Моратово Езеро А, Б, В, 1, 10, 3, 77 Б; Неофит Рилски 28; Одрин 6; Орце Попйорданов 236 Временно Захранване, 263, 3, 4; Палиго Ден 10, 17; Панайот Хитов 1, 1, 10, 12, 14, 16, 18, 2, 20, 22, 26, 28, 3, 30, 32, 5, 8, 3, 3 1, 3 2, 3 Апартамент, 3 Пералня, 3 Ф, З; Пирин 92Е; Плиска 7; Славянка 10, 11, 12, 12А, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 2, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 3, 5, 6, 7, 8, 9; Сливница 3; Стефан Караджа 11, 68, 70, 77, 77 А, 77 Б, 87, 2, 2 2, 68, 75, 75 1, 76, 76 Апартамент, 30, 33, 34, 35, 37, 41, 42, 44, 47, 48, 49, 50, 51, 51 А, 51 Сутерен и Асансьор, 52, 53, 54, 56, 60, 61, 66, 70, 36, 37, 38, 40, 43, 45, 75, 75 1, 79; Хан Аспарух 13-15, 29 1, 3, 2, Гараж 1, Гараж 2, Гараж 3, Гараж 4, 1, 11, 11 Б, 14, 16, 18, 2, 20, 21, 23, 25, 27, 3, 32, 34, 4, 5, 6, 7, 8; Христо Ботев 40; Христо Смирненски 1, 21, 23, 27, 28, 29, 30, 32, 34, 36, 38, 40, 42, 1, 1, 1 1, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 22, 3, 5, 6, 7, 8, 9; Цар Симеон 41; Явор 1, 11, 13, 15, 17, 19, 2 - по искане на "ЕСО" ЕАД. , 21, 23, 25, 27, 29, 3, 31, 39, 5, 9, 29, 33 1, 34, 34 1, 34 Б, 34 В, 99, 34 С, 9, 99, 99 1, 99 Д, 99 Мазе, 99 С, В, 47, 49, 83 А; 1; Добринище; Тодор Каблешков 2; Разлог; Бела Река 12; Вихрен 503, 504, 507, 508, 509, 512, 516, 517, 518 На 20.12.2016 г. /15:00 - 15:30 ч./ - Банско 02676. 501. 3746 Беласица 1 Къща, 10, 12, 12 А, 12 Апартамент, 3, 6, 9, 9 А; Бъндерица 12 А, 51, 51 1, 51 A, 51 А, 51 Хотел Маунтвюлодж, 66, 66 А, 66 Общи Нужди, 70, 74, 19, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 28, 29, 30, 31, 33, 34, 35, 38, 40, 42, 44, 46, 48, 50, 52, 62, 37, 41, 54, 56, 62, 68, 57; Бяло море 1; Васил Априлов 1, 2, 3, 4, 5, 10, 11, 12, 13, 15, 19, 31, 6, 8, 9; Глазне 46; Димчо Дебелянов 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9; Забиница Иван Бележков 99; Иконом К. Чучулайн 20, 26, 28, 32, 34, 36 А, 36 Б, 40, 40 1, 42 Б, 72, 74-78; Кръсьо Асенов 1, 1, 3, 10, 12, 2, 6, 7, 13, 17, 3; Места 12, 17, 17 Гараж № 6, 19, 21, 21 2, 21 3, 21 4, 23 А, 23 Б, 23, А, 24, 26, 28, 29, 30, 23 А; Местност Парцалето Митрополит Пимен 4; Моратово Езеро А, Б, В, 1, 10, 3, 77 Б; Неофит Рилски 28; Одрин 6; Орце Попйорданов 236 Временно Захранване, 263, 3, 4; Палиго Ден 10, 17; Панайот Хитов 1, 1, 10, 12, 14, 16, 18, 2, 20, 22, 26, 28, 3, 30, 32, 5, 8, 3, 3 1, 3 2, 3 Апартамент, 3 Пералня, 3 Ф, З; Пирин 92Е; Плиска 7; Славянка 10, 11, 12, 12А, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 2, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 3, 5, 6, 7, 8, 9; Сливница 3; Стефан Караджа 11, 68, 70, 77, 77 А, 77 Б, 87, 2, 2 2, 68, 75, 75 1, 76, 76 Апартамент, 30, 33, 34, 35, 37, 41, 42, 44, 47, 48, 49, 50, 51, 51 А, 51 Сутерен и Асансьор, 52, 53, 54, 56, 60, 61, 66, 70, 36, 37, 38, 40, 43, 45, 75, 75 1, 79; Хан Аспарух 13-15, 29 1, 3, 2, Гараж 1, Гараж 2, Гараж 3, Гараж 4, 1, 11, 11 Б, 14, 16, 18, 2, 20, 21, 23, 25, 27, 3, 32, 34, 4, 5, 6, 7, 8; Христо Ботев 40; Христо Смирненски 1, 21, 23, 27, 28, 29, 30, 32, 34, 36, 38, 40, 42, 1, 1, 1 1, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 22, 3, 5, 6, 7, 8, 9; Цар Симеон 41; Явор 1, 11, 13, 15, 17, 19, 2, 21, 23, 25, 27, 29, 3, 31, 39, 5, 9, 29, 33 1, 34, 34 1, 34 Б, 34 В, 99, 34 С, 9, 99, 99 1, 99 Д, 99 Мазе, 99 С, В, 47, 49, 83 А; 1; Добринище; Тодор Каблешков 2; Разлог; Бела Река 12; Вихрен 503, 504, 507, 508, 509, 512, 516, 517, 518 - по искане на "ЕСО" ЕАД. Община Петрич     На 19.12.2016 г. /10:00 - 12:00 ч./ - Дрангово, Общ. Петрич Старо село; Марикостиново; Неуточнен Адрес село Тополница; Петрич, Общ. Петрич; Одрин 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56; Полковник Дрангов 1; Свети Георги 35, 43, 45, 47, 49, 50, 51, 52, 54; Свобода 1, 2, 6; Цар Борис III 20; Ръждак; УПИ V-86, Кв. 20; София; Андрей Сахаров 75А; Тополница, Общ. Дупница; НУПИ-1609; Тополница, Общ. Петрич; Гробището На 19.12.2016 г. /09:45 - 12:00 ч./ - Сандански Свобода 4 Община Симитли     На 19.12.2016 г. /08:00 - 16:30 ч./ - Градево Местност Въковица Местност Калугерица Местност Мадана; Крупник; Ленин 24 - по искане на "ЕСО" ЕАД. На 19.12.2016 г. /16:00 - 16:30 ч./ - Градево Местност Въковица Местност Калугерица Местност Мадана; Долно Осеново; 291, Кв. 9 II--255 Махала Долна 1; Пи-061004 М. Лаката; Симитли; ІІ-760 Кв. 53 Аврора 5; Васил Априлов 1, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 2, 4, 6, 7, 7; Георги Бенковски 1, 11, 13, 15, 17, 19, 24, 26, 30, 9, 1, 11, 14, 16, 20, 22, 3, 5, 6, 7, 8, 9; Димитър Ацев 1, 10, 12, 14, 16, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8; Димитър Благоев 1, 10, 11, 12, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 7А, 8, 9, 16, 17, 19, 40; Димитър Полянов 1, 2, 3; Иван Козарев 1, 3, 5; Искра Магазин, 11, 13, 15, 16, 17, 18, 20, 22, 24, 26, 28, 30, 5, 7, 9; Кв. Ораново Любен Каравелов 2, 4, 6, 7, 9, 5, 5, 8; Местност Реката Неуточнен Адрес Никола Парапунов 1, 3, 5, 5А, 9; Ораново бл. Автоработилница, помпа за Напояване на Овощна Г, бл. Жилище, Магазин, бл. Жилищна Сграда-временно ст-во, Магазин, бл. Каравана, Магазин, бл. Магазин, Хлебарница; Осогово 1, 10, 11, 12, 14, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8; Оцетари Паисий Хилендарски Жилище, Бар, 1, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 2, 25, 4, 5, 6, 7, 9, Жилище, Жилище, 27, 29, 30, 31, 33, 36, 37, 39, 41, 43, 8; Панайот Хитов 1, 3, 7, 2; Партизанска Жилище, Жилище, 11, 13, 15, 17, 19, 3, 5, 8, 9, 9А, 21, 23, 25, 27, 29, 31, 35; Пеньо Пенев 1, 3, 5, 7, 9; Пирин 3, 4; Победа 1, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 3, 5, 7, 9; Предел Жилище, Автоработилница, Жилище, 1, 28, 30, 32, 32А, 36, 38, 40, 42, 44, 46, 48, 48А, 50, 52, 54, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 74, 75, 77, 79, 79 Бар, 83, 85, 99, Жилище, Жилище, Кафе, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 107, 109, 111, 113, 115, 117, 119, 125, 127, 73, 74, 76, 78, 78А, 80, 82, 84, 86, 88, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 48, 57, 83, 89; Преспа 1, 11, 15, 3, 5, 7, 25; Прилеп 1, 10, 10А, 2, 3, 5, 7, 9; Руен 2, 4; Свобода 64; Септемврийска 1, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 6, Бар, Жилище, 19, 20, 21, 22, 23, 25, 27, 29, 31, 33, 35, 37, 39, 41; Славянска Жилище, 10, 12, 14, 16, 18, 2, 24, 26, 28, 30, 4, 49, 51, 53, 55, 57, 6, 61, 63, 65, 67, 69, 71, 77, 79, 8, 31, 33, 35, Бар, Жилище, 1, 11, 13, 15, 17, 19, 3, 5, 7, Магазин, Механа, Помпа, 2, 37, 37А, 43, 45; Стара планина 1 Ъгъла; УПИ ІІ-339, 338, Кв. 33 Хаджи Димитър Жилище, 10, 12, 18, 2, 20, 22, 24, 26, 28, 30, 32, 8; Цар Симеон 1, 10, 11, 13, 15, 17, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 13, 16, 17, 18, 19, 23, 25, 25А, 33, 16; Яне Даракчийски 2, 3, 5, 6, 7, 7А, 5, 6, 7А, 6 - по искане на "ЕСО" ЕАД. На 19.12.2016 г. /09:00 - 16:30 ч./ - Градево Местност Въковица Местност Калугерица Местност Мадана; Долно Осеново; 291, Кв. 9 II--255 Махала Долна 1; Пи-061004 М. Лаката - по искане на "ЕСО" ЕАД. На 19.12.2016 г. /09:00 - 09:30 ч./ - Градево Местност Въковица Местност Калугерица Местност Мадана; Долно Осеново; 291, Кв. 9 II--255 Махала Долна 1; Пи-061004 М. Лаката; Симитли; ІІ-760 Кв. 53 Аврора 5; Васил Априлов 1, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 2, 4, 6, 7, 7; Георги Бенковски 1, 11, 13, 15, 17, 19, 24, 26, 30, 9, 1, 11, 14, 16, 20, 22, 3, 5, 6, 7, 8, 9; Димитър Ацев 1, 10, 12, 14, 16, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8; Димитър Благоев 1, 10, 11, 12, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 7А, 8, 9, 16, 17, 19, 40; Димитър Полянов 1, 2, 3; Иван Козарев 1, 3, 5; Искра Магазин, 11, 13, 15, 16, 17, 18, 20, 22, 24, 26, 28, 30, 5, 7, 9; Кв. Ораново Любен Каравелов 2, 4, 6, 7, 9, 5, 5, 8; Местност Реката Неуточнен Адрес Никола Парапунов 1, 3, 5, 5А, 9; Ораново бл. Автоработилница, помпа за Напояване на Овощна Г, бл. Жилище, Магазин, бл. Жилищна Сграда-Временно Ст-во, Магазин, бл. Каравана, Магазин, бл. Магазин, Хлебарница; Осогово 1, 10, 11, 12, 14, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8; Оцетари Паисий Хилендарски Жилище, Бар, 1, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 2, 25, 4, 5, 6, 7, 9, Жилище, Жилище, 27, 29, 30, 31, 33, 36, 37, 39, 41, 43, 8; Панайот Хитов 1, 3, 7, 2; Партизанска Жилище, Жилище, 11, 13, 15, 17, 19, 3, 5, 8, 9, 9А, 21, 23, 25, 27, 29, 31, 35; Пеньо Пенев 1, 3, 5, 7, 9; Пирин 3, 4; Победа 1, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 3, 5, 7, 9; Предел Жилище, Автоработилница, Жилище, 1, 28, 30, 32, 32А, 36, 38, 40, 42, 44, 46, 48, 48А, 50, 52, 54, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 74, 75, 77, 79, 79 Бар, 83, 85, 99, Жилище, Жилище, Кафе, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 107, 109, 111, 113, 115, 117, 119, 125, 127, 73, 74, 76, 78, 78А, 80, 82, 84, 86, 88, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 48, 57, 83, 89; Преспа 1, 11, 15, 3, 5, 7, 25; Прилеп 1, 10, 10А, 2, 3, 5, 7, 9; Руен 2, 4; Свобода 64; Септемврийска 1, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 6, Бар, Жилище, 19, 20, 21, 22, 23, 25, 27, 29, 31, 33, 35, 37, 39, 41; Славянска Жилище, 10, 12, 14, 16, 18, 2, 24, 26, 28, 30, 4, 49, 51, 53, 55, 57, 6, 61, 63, 65, 67, 69, 71, 77, 79, 8, 31, 33, 35, Бар, Жилище, 1, 11, 13, 15, 17, 19, 3, 5, 7, Магазин, Механа, Помпа, 2, 37, 37А, 43, 45; Стара планина 1 Ъгъла; УПИ ІІ-339, 338, Кв. 33 Хаджи Димитър Жилище, 10, 12, 18, 2, 20, 22, 24, 26, 28, 30, 32, 8; Цар Симеон 1, 10, 11, 13, 15, 17, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 13, 16, 17, 18, 19, 23, 25, 25А, 33, 16; Яне Даракчийски 2, 3, 5, 6, 7, 7А, 5, 6, 7А, 6 - по искане на "ЕСО" ЕАД. На 20.12.2016 г. /09:00 - 09:30 ч./ - Градево Местност Въковица Местност Калугерица Местност Мадана; Долно Осеново; 291, Кв. 9 II--255 Махала Долна 1; Пи-061004 М. Лаката; Симитли; ІІ-760 Кв. 53 Аврора 5; Васил Априлов 1, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 2, 4, 6, 7, 7; Георги Бенковски 1, 11, 13, 15, 17, 19, 24, 26, 30, 9, 1, 11, 14, 16, 20, 22, 3, 5, 6, 7, 8, 9; Димитър Ацев 1, 10, 12, 14, 16, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8; Димитър Благоев 1, 10, 11, 12, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 7А, 8, 9, 16, 17, 19, 40; Димитър Полянов 1, 2, 3; Иван Козарев 1, 3, 5; Искра Магазин, 11, 13, 15, 16, 17, 18, 20, 22, 24, 26, 28, 30, 5, 7, 9; Кв. Ораново Любен Каравелов 2, 4, 6, 7, 9, 5, 5, 8; Местност Реката Неуточнен Адрес Никола Парапунов 1, 3, 5, 5А, 9; Ораново бл. Автоработилница, помпа за Напояване на Овощна Г, бл. Жилище, Магазин, бл. Жилищна Сграда-временно ст-во, Магазин, бл. Каравана, Магазин, бл. Магазин, Хлебарница; Осогово 1, 10, 11, 12, 14, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8; Оцетари Паисий Хилендарски Жилище, Бар, 1, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 2, 25, 4, 5, 6, 7, 9, Жилище, Жилище, 27, 29, 30, 31, 33, 36, 37, 39, 41, 43, 8; Панайот Хитов 1, 3, 7, 2; Партизанска Жилище, Жилище, 11, 13, 15, 17, 19, 3, 5, 8, 9, 9А, 21, 23, 25, 27, 29, 31, 35; Пеньо Пенев 1, 3, 5, 7, 9; Пирин 3, 4; Победа 1, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 3, 5, 7, 9; Предел Жилище, Автоработилница, Жилище, 1, 28, 30, 32, 32А, 36, 38, 40, 42, 44, 46, 48, 48А, 50, 52, 54, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 74, 75, 77, 79, 79 Бар, 83, 85, 99, Жилище, Жилище, Кафе, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 107, 109, 111, 113, 115, 117, 119, 125, 127, 73, 74, 76, 78, 78А, 80, 82, 84, 86, 88, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 48, 57, 83, 89; Преспа 1, 11, 15, 3, 5, 7, 25; Прилеп 1, 10, 10А, 2, 3, 5, 7, 9; Руен 2, 4; Свобода 64; Септемврийска 1, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 6, Бар, Жилище, 19, 20, 21, 22, 23, 25, 27, 29, 31, 33, 35, 37, 39, 41; Славянска Жилище, 10, 12, 14, 16, 18, 2, 24, 26, 28, 30, 4, 49, 51, 53, 55, 57, 6, 61, 63, 65, 67, 69, 71, 77, 79, 8, 31, 33, 35, Бар, Жилище, 1, 11, 13, 15, 17, 19, 3, 5, 7, Магазин, Механа, Помпа, 2, 37, 37А, 43, 45; Стара планина 1 Ъгъла; УПИ ІІ-339, 338, Кв. 33 Хаджи Димитър Жилище, 10, 12, 18, 2, 20, 22, 24, 26, 28, 30, 32, 8; Цар Симеон 1, 10, 11, 13, 15, 17, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 13, 16, 17, 18, 19, 23, 25, 25А, 33, 16; Яне Даракчийски 2, 3, 5, 6, 7, 7А, 5, 6, 7А, 6 - по искане на "ЕСО" ЕАД. На 20.12.2016 г. /09:00 - 16:30 ч./ - Градево Местност Въковица Местност Калугерица Местност Мадана; Долно Осеново; 291, Кв. 9 II--255 Махала Долна 1; Пи-061004 М. Лаката; Крупник; Ленин 24 - по искане на "ЕСО" ЕАД. На 20.12.2016 г. /16:00 - 16:30 ч./ - Градево Местност Въковица Местност Калугерица Местност Мадана; Долно Осеново; 291, Кв. 9 II--255 Махала Долна 1; Пи-061004 М. Лаката; Симитли; ІІ-760 Кв. 53 Аврора 5; Васил Априлов 1, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 2, 4, 6, 7, 7; Георги Бенковски 1, 11, 13, 15, 17, 19, 24, 26, 30, 9, 1, 11, 14, 16, 20, 22, 3, 5, 6, 7, 8, 9; Димитър Ацев 1, 10, 12, 14, 16, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8; Димитър Благоев 1, 10, 11, 12, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 7А, 8, 9, 16, 17, 19, 40; Димитър Полянов 1, 2, 3; Иван Козарев 1, 3, 5; Искра Магазин, 11, 13, 15, 16, 17, 18, 20, 22, 24, 26, 28, 30, 5, 7, 9; Кв. Ораново Любен Каравелов 2, 4, 6, 7, 9, 5, 5, 8; Местност Реката Неуточнен Адрес Никола Парапунов 1, 3, 5, 5А, 9; Ораново бл. Автоработилница, помпа за Напояване на Овощна Г, бл. Жилище, Магазин, бл. Жилищна Сграда-временно ст-во, Магазин, бл. Каравана, Магазин, бл. Магазин, Хлебарница; Осогово 1, 10, 11, 12, 14, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8; Оцетари Паисий Хилендарски Жилище, Бар, 1, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 2, 25, 4, 5, 6, 7, 9, Жилище, Жилище, 27, 29, 30, 31, 33, 36, 37, 39, 41, 43, 8; Панайот Хитов 1, 3, 7, 2; Партизанска Жилище, Жилище, 11, 13, 15, 17, 19, 3, 5, 8, 9, 9А, 21, 23, 25, 27, 29, 31, 35; Пеньо Пенев 1, 3, 5, 7, 9; Пирин 3, 4; Победа 1, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 3, 5, 7, 9; Предел Жилище, Автоработилница, Жилище, 1, 28, 30, 32, 32А, 36, 38, 40, 42, 44, 46, 48, 48А, 50, 52, 54, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 74, 75, 77, 79, 79 Бар, 83, 85, 99, Жилище, Жилище, Кафе, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 107, 109, 111, 113, 115, 117, 119, 125, 127, 73, 74, 76, 78, 78А, 80, 82, 84, 86, 88, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 48, 57, 83, 89; Преспа 1, 11, 15, 3, 5, 7, 25; Прилеп 1, 10, 10А, 2, 3, 5, 7, 9; Руен 2, 4; Свобода 64; Септемврийска 1, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 6, Бар, Жилище, 19, 20, 21, 22, 23, 25, 27, 29, 31, 33, 35, 37, 39, 41; Славянска Жилище, 10, 12, 14, 16, 18, 2, 24, 26, 28, 30, 4, 49, 51, 53, 55, 57, 6, 61, 63, 65, 67, 69, 71, 77, 79, 8, 31, 33, 35, Бар, Жилище, 1, 11, 13, 15, 17, 19, 3, 5, 7, Магазин, Механа, Помпа, 2, 37, 37А, 43, 45; Стара планина 1 Ъгъла; УПИ ІІ-339, 338, Кв. 33 Хаджи Димитър Жилище, 10, 12, 18, 2, 20, 22, 24, 26, 28, 30, 32, 8; Цар Симеон 1, 10, 11, 13, 15, 17, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 13, 16, 17, 18, 19, 23, 25, 25А, 33, 16; Яне Даракчийски 2, 3, 5, 6, 7, 7А, 5, 6, 7А, 6 - по искане на "ЕСО" ЕАД. На 20.12.2016 г. /08:00 - 16:30 ч./ - Градево: Местност Въковица, Местност Калугерица, Местност Мадана; Крупник: ул. „Ленин“ № 24 - по искане на "ЕСО" ЕАД. Ръководството на дружеството поднася извинения на своите клиенти за създадените неудобства от планираните прекъсвания на електрозахранването.

Washington Post: Тръмп играе с Русия и Китай "играта на Кисинджър"

http://svetoven.pogled.info/news/80657/Washington-Post-tramp-igrae-s-rusiya-i-kitai-igrata-na-kisindzhar

/Поглед.инфо/ Преди четиридесет и пет години президентът на САЩ Ричард Никсън пренареди конфигурацията в триъгълника СССР – САЩ – Китай, като осъществи пробив в отношенията с Пекин. Барак Обама се опита да превърне "завоя" към Азия в крайгълълен камък на външната си политика, но приемникът му Доналд Тръмп може да обърне завоя от Китай към Русия, пише бившият шеф на пекинската редакция на The Washington Post Джон Помфрет в колонка на сайта на вестника, предава РИА "Новости" в събота (17 декември).

Прогноза за времето - 18 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=338941

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Максимални температури на въздуха: 3°-5°. Температурата на морската вода е 7°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Днес над страната облачността ще се разкъсва и намалява и след обяд над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево.

Борис Велчев: Трябва да има въпроси, по които народът да не бъде питан

http://bulgarski.pogled.info/news/80656/boris-velchev-tryabva-da-ima-vaprosi-po-koito-narodat-da-ne-bade-pitan

/Поглед.инфо/ Трябва да има въпроси, по които народът да не бъде питан. В противен случай смисъла на политическата отговорност започва да се губи. Това коментира пред Дарик радиопредседателят на Конституционния съд Борис Велчев.

Арестуваха българина/ром/ нападнал жена в метрото в Берлин

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/80655/arestuvaha-balgarina-rom-napadnal-zhena-v-metroto-v-berlin

/Поглед.инфо/ В Германия заловиха нападателя от берлинското метро, съобщи германската полиция, съобщи БНТ.

Арестуваха българина/ром/ нападнал жена в метрото в Берлин

http://tv.pogled.info/news/80655/arestuvaha-balgarina-rom-napadnal-zhena-v-metroto-v-berlin

/Поглед.инфо/ В Германия заловиха нападателя от берлинското метро, съобщи германската полиция, съобщи БНТ.

Църквата почита Св. мъченик Севастиан и дружината му

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5933864

Църквата почита Св. мъченик Севастиан и дружината муНа 17 декември църквата чества паметта на Св. пророк Данаил и трите момци Ананий, Азарий и Мисаил. Рождественски пост, разрешава се риба. Имен ден празнуват Данаил, Даниел, Даниела и др. Житие на св. пророк Данаил и трите момци Ананий, Азарий и Мисаил Отдавна вече юдейските пророци, вдъхновени от Бога, предсказвали пленението на Йерусалим,

Пътник помогнал на полицията да хване циганина, ритнал германката в метрото

https://www.24chasa.bg/novini/article/5943048

Пътник помогнал на полицията да хване циганина, ритнал германката в метротоГерманската полиция арестува 27-годишния български гражданин Светослав Стойков, издирван за бруталното нападение срещу 26-годишна жена, ритната в гръб на стълби в метрото във федералната столица Берлин, съобщава вестник BILD. Случаен пътник е разпознал Стойков, обявен за издирване от властите, е и информирал незабавно органите на реда.

Полският премиер Шидло призова опозицията към диалог

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/80654/polskiyat-premier-shidlo-prizova-opozitsiyata-kam-dialog

/Поглед.инфо/ Полският премиер г-жа Беата Шидло призова опозицията към диалог в специално обръщение заради парламентарната криза в страна.

Пловдивските училища с благотворителен базар

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629240

Децата и младежите от училищата в Пловдив ще избират сами своята благотворителна кауза, която да подкрепят. Това е най-важното условие за участие на благотворителния хендмейд базар, организиран от Младежкия център в града, който ще се проведе днес. Младежите ще се представят с ръчно изработени от тях самите изделия, които са майсторили през годината. "Искаме да стимулираме добротворчеството и съпричастността у децата, емоцията от това да правиш нещо добро и значимо е много важна за тях. Надяваме този тип събития да станат регулярни...

Нападения срещу прокюрдска партия в Турция

http://svetoven.pogled.info/news/80653/napadeniya-sreshtu-prokyurdska-partiya-v-turtsiya

/Поглед.инфо/ Взрив прогърмя в офиса на прокюрдската Народна демократична партия (НДП) след нападение и предизвикан пожар, съобщи новинарският портал "Хаберлер".

Деца от Езиковата в Плевен влязоха в ролята на писатели

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630671

Варненският белетрист Мариан Желев гостува на третокласници от Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици в Плевен. Срещата бе част от дейностите за мотивиране на учениците за активно участие в образователния процес и за насърчаване на четенето. На нея присъстваха и преподаватели от училището и родители. Децата задаваха свободно своите въпроси - за вдъхновението на писателя, колко книги е издал, от колко години пише, кое е по-важно - заглавието или текстът, откъде черпи идеите си ... Авторът искрено сподели, че е прописал в казармата,...

Френска банда посвети химн на опълченците от Донбас

http://svetoven.pogled.info/news/80652/frenska-banda-posveti-himn-na-opalchentsite-ot-donbas

/Поглед.инфо/ Френската група Les Brigandes записа песен „Милони рози“, посветена на конфликта в Донбас.

На 18 декември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5942566

На 18 декември рожден ден иматАлександър Арабаджиев, юрист, съдия в Съда на Европейския съюз в Люксембург Атанас Андасаров, художник Акад. Емил Янев, диригент Неделчо Стойчев, криминолог Нидал Алгафари, режисьор, продуцент и PR експерт, един от създателите на предаването “Ку-ку” Светослав Гаврийски, главен изпълнителен директор на Алианц банк,

Разкъсана облачност и слънце

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630681

През нощта от север облачността временно ще се увеличи, но валежи не се очакват. Минималните температури ще бъдат между минус 8° и минус 3°, съобщиха от НИМХ - БАН. В неделя облачността ще се разкъсва и намалява и след обяд над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Максимални температури между 1° и 6°. За Шумен температурите ще са от минус 6 до 5 градуса. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за декември. Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на

Тръмп не желае връщането на подводния дрон

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/80650/tramp-ne-zhelae-vrashtaneto-na-podvodniya-dron

/Поглед.инфо/ САЩ не трябва да приемат обратно американския подводен апарат, взет от китайските ВМС в международните води на Южно-Китайско море, смята Доналд Тръмп.

Independent: Западни медии работят в Алепо с разрешение на терористите

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/80649/Independent-zapadni-medii-rabotyat-v-alepo-s-razreshenie-na-teroristite

/Поглед.инфо/ Много западни медии заради наивност или лична изхода работят в Алепо само с разрешение на "Джебхат ан Нусра" и "Ахрар аш Шам", пише британското издание Independent.

Преди 45 години Кисинджър предвиди обрат в отношенията на САЩ към Русия. Ще го извърши ли Тръмп?

http://svetoven.pogled.info/news/80648/predi-45-godini-kisindzhar-predvidi-obrat-v-otnosheniyata-na-sasht-kam-rusiya-shte-go-izvarshi-li-tramp

/Поглед.инфо/ Преди 45 години, завръщайки се от визитата си в Китай, която трябваше да подготви посещението на американския президент Никсън в Поднебесната, Хенри Кисинджър изрази опасенията си, че китайците са също толкова опасни като руснаците, но в историческа перспектива ще станат още по-опасни. И един съвет към Никсън: «След 20 години, вашият наследник, ако е толкова мъдър, колкото сте и вие, ще трябва да се опре на руснаците срещу китайците».

Корабът на ЕС се рее в морето на международната политика и ще трябва да изпомпва водата зад борда

http://svetoven.pogled.info/news/80647/korabat-na-es-se-ree-v-moreto-na-mezhdunarodnata-politika-i-shte-tryabva-da-izpompva-vodata-zad-borda

/Поглед.инфо/ Независимо че Ангела Меркел и Франсоа Оланд твърдо държат кормилото, все повече членове на екипажа на кораба, наречен ЕС, искат промяна на курса. И основното разногласие е по санкциите срещу Русия, наред с миграцията.

Комисията за защита на потребителите:„Внимателно с кредитите за празниците"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630670

По-малко от 5% от постъпващите в Комисията за защита на потребителите (КЗП) жалби и сигнали са свързани с проблеми в сферата на финансовите услуги. Секторът обаче е чувствителен и председателят Димитър Маргаритов предупреди от ефира на Bulgaria ON AIR гражданите да бъдат внимателни при тегленето на кредити особено в тези предпразнични дни, когато по-активно пазаруват. "Всеки кредит - бърз, бавен, ипотечен, потребителски - изисква съзнанието, че ще трябва да го върнем. Затова нека се постъпва разумно и мисля, че може да се получи така, че хем да...

Игуаин повали Рома, Юве докосва титлата

http://offnews.bg/news/n_1/n_642461.html

17 кръга в Серия А може би са достатъчни, за да стане ясно кой ще спечели титлата в Италия тази година – по всяка вроятност това ще е Ювентус, неизменният шампион от последните пет години. „Старата госпожа” победи преследвачите от Рома с 1:0 в дербито на кръга, което се игра в Торино. Златният гол отбеляза супертрансферът на сезона Гонсало Игуаин в 14-ата минута на мача. Аржентинежът преодоля двама противникови защитници и с диагонален удар не остави шансове на вратаря Шчесни. Това е десети гол за 29-годишния нападатекл от началото на сезона. Така Юве вече има цели 7 точки аванс пред "джалоросите" в челото на класирането. Головите положения липсваха до края на полувремето и Юве се оттегли на почивка с минимален аванс. През втората част Рома установи по-трайно притежание на топката, но то не доведе до кой знае какви опасности пред вратата на Джанлуиджи Буфон. До края на мача имаше две интересни ситуации в 70-ата минута Стефано Стураро стреля опасно след чудесна атака на домакините, но Шчесни спаси. Пред другата врата имаше силен удар на Диего Пероти, спасен от Буфон. В други срещи от кръга третият в класирането – Милан не успя да победи гостите от Аталанта на „Сан Сиро” - 0:0, а Емополи се наложи над Каляри с 2:0.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване