Два петабайта звезди - учени сглобиха най-голямата карта на небето

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/01/02/2892602_dva_petabaita_zvezdi_-_ucheni_sglobiha_nai-goliamata/?ref=rss


Учени от Хавайския астрономичен институт сглобиха най-голямата цифрова карта на звездното небе.

Тя показва това, което се вижда от Халеакала на остров Мауи и е съставена от 500 000 снимки, уловили около 3 милиарда космически обекта - звезди, планети, галактики.

Кадрите са събирани в продължение на четири години с телескопа Pan-Starrs и са правени в различни диапазони на спектъра и всяка от снимките е с 45 секунди експозиция.

Снимката е с обем два петабайта,...

Сирийското правителство иска да възстанови Алепо

http://www.cross.bg/alepo-siriya-pravitelstvo-1530254.html

/КРОСС/ Сирийското правителство разработва всеобхватна програма за следвоенно възстановяване на град Алепо. Това заяви премиерът на страната Имад Хамис след влязлото в сила в петък поразумение за спирането на огъня в Сирия. След изнесено заседание на кабинета в Алепо Хамис изтъкна, че промишленият потенциал на Алепо ще бъде възстановен напълно. Той допълни, че правителството има интерес предприятията в Алепо да започнат производство възможно най-скоро. Хамис и съпровождащите го 15 министри обсъдиха с градските власти необходимите мерки за постепенно възстановяване на разрушената инфраструктура и на дейността на общинските служби. Официалните представители дискутираха също скорошното отваряне на летището в Нейраб, както и оценката на щетите, нанесени на туристическите обекти в града. След близо денонощие без въздушни удари сирийски военни самолети подновиха бомбардировките си срещу контролираната от бунтовници долина "Барада", предаде Ройтерс. Бунтовниците заплашиха, че ще престанат да спазват примирието, ако правителство в Дамаск и съюзниците му продължават да го нарушават. Няма големи шансове за постигане на трайно решение на конфликта в Сирия, без да има реални политически преговори, които да включват всички значими страни. Това смята германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, предаде ДПА. По думите му, липсата на военни стълкновения в Сирия би увеличило перспективите за мир

Какво време ни очаква през януари?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633770

По-студен януари от нормалното очакват синоптиците от НИМХ на БАН. Месецът ще започне със слънчево време. Отначало ще е студено, но бързо ще се затопли, посочва NOVA. Към 3 януари ще се заоблачи и ще започнат валежи, които навсякъде ще преминат в сняг, а температурите ще паднат. През периода 4 - 7 януари ще бъде променливо, ще има и превалявания, предимно ...

Новина от последните минути: Ето кой пое отговорност за атаката в Истанбул

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275615_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%82%D0%B8%3A+%D0%95%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D0%BF%D0%BE%D0%B5+%

 Припомняме, в новогодишната нощ, в ранните часове на 1 януари 2017 г., беше осъществено терористично нападение в нощен клуб "Рейна", кв. Ортакьой - европейската част на Истанбул. Нападателят е бил въоръжен с автомат, убил е един от охранителите на заведението и полицейски служител, след което е влязъл вътре и е започнал безразборна стрелба срещу празнуващите.

Сайтът Haberler.com съобщава, цитиран от руски медии, че полицията е заподозряла за нападението гражданин на Узбекистан или Киргизстан, свързан с ДАЕШ.

Всекидневникът "Хюриет", цитиран от "Франс прес", пише, че турските власти вярват, че нападателят е свързан с ДАЕШ и може би е от Централна Азия.

Изданието отбелязва, че полицията и разузнаването са получили информация за риск от подготвяна атака от страна на групировката на Нова година в няколко турски града. В отговор на това властите проведоха акции по задържане на заподозрени през декември. Вестникът също пише, че стрелецът може би е от Узбекистан или Киргизстан.

Разследващите не изключват вероятността нападателят да е свързан със същата клетка на ДАЕШ, която през юни извърши троен атентат на летището в Истанбул, при който бяха убити 47 души, отбелязва "Хюриет".

Повече от половината от убитите при нападението (24 души), продължило 7 минути, са чужденци, според агенция "Анадола". Сред убитите има граждани на Израел, Русия, Франция, Тунис, Сирия, Ирак, Кувейт, Ливан, Индия, Канада, Белгия, Йордания и Саудитска Арабия. 25 мъже и 14 жени са убити. Все още четирима души не са идентифицирани.

Една българка е приета в болница с наранявания. Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски ще посети лечебното заведение, за да разбере състоянието й.

Кукерският карнавал в Банско – феерия от народни носии, кукерски костюми, хора и звук на чанове

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633766

Хиляди се събраха на централния площад в Банско, за да посрещнат заедно Новата година. Сутринта, в първия ден на Новата година, фолклорен концерт изнесоха певиците от читалище „Никола Вапцаров" - Магдалена Балабанова, Нели Александрова, Гергана Калайджиева и Кристина Кацарова. Те успяха да разиграят всички, стекли се на площада в очакване да започне кукерският карнавал. Кметът на община Банско Георги Икономов поздрави всички жители и гости на Банско по случай новата година, като им пожела здраве, късмет и оптимизъм през Новата година. „Вярвам...

Предупреждават за възможност от нови терористични актове в Турция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633769

Министерството на външните работи на Великобритания предупреди поданниците на Обединеното кралство, планиращи пътувания в Турция, за възможност от нови терористични актове в страната, съобщава ТАСС. "Съществува повишена заплаха от терористични актове в авиационни обекти в Турция", се посочва в съобщението. Видео показва стрелбата в нощния клуб навръх Нова година в Истанбул Министерството отбелязва, че въпреки успешните действия на турските правоохранителни органи за ...

Самоубил си се е Джордж Майкъл?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275614_%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BB+%D1%81%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%B5+%D0%94%D0%B6%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B6+%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D1%8A%D0%BB%3F

 За връзката си с Джордж Майкъл и това, което се случва в душата на звездата до последния му дъх сподели в туитър партньорът му Фънди Фауаз.
Той, човекът, който го е намерил мъртъв в леглото  в дома му в Оксфордшир, разкрива че, Джордж Майкъл се опитал няколко пъти да се самоубие, като мечтата му е била да приключи с живота си. Според него това е косвено доказателство, че Майкъл се е самоубил.

Публикацията в тиутиръ е последвано от информацията, че полицията разследва смъртта на емблематичния британски певец и ще разговаря с Фауаз.

Както беше съобщено, от Daily Star "полицията даде на Фънди няколко дни, за да скърби, но сега трябва да да сподели пред властите всичко което си спомня и ще трябва да отговаря, дали Майкъл е имал сериозни приеми на лекарства и наркотици. Има сериозни подозрения, че смъртта се дължи на лекарства и предозирането им„.

Припомнете си, че аутопсията не показа ясна причина за смъртта и сега се изчакват резултатите от допълнителни токсикологични изследвания.

Експерт: Италия може да напусне еврозоната

https://www.24chasa.bg/novini/article/5969993

Експерт: Италия може да напусне еврозонатаДиректорът на германия Институт за икономически изследвания (Ifo) смята, че италианците е възможно да поискат да напуснат еврозоната, ако стандартът им на живот не се подобри. Това той заявява пред германския ежедневник Tagesspiegel, цитиран от "Фокус". „Стандартът на живот в Италия е на същото ниво, като през 2000-та година.

Вкусът на клиентите доминира в производството на вафли

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/vkusyt-na-klientite-dominira-v-proizvodstvoto-na-vafli-231106/

С финансиране от БАКБ лясковската фирма „Тотал Вини ООД“ автоматизира производството си и открива нови работни места

Нейнски съобщи извънредна новина, свързана с атентата в Истанбул

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275613_%D0%9D%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%2C+%D1%81%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%

 Няма пострадала втора българка при терористичното нападение в новогодишната нощ в Истанбул. Това съобщи за БНР посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.
Вчера беше съобщено, че се издирва втора българка, за която имаше сигнал, че е била в клуба в Истанбул по време на атаката. Братът на жената обаче е заявил, че сестра му е жива и здрава и пътува към България.

При нападението бяха убити 39 души, голяма част от които чужденци, ранени бяха 69 души.

Сред пострадалите е българска гражданка, която претърпя тежка операция. Състоянието й е стабилно, но критично.

В Истанбул продължава мащабната операция по издирването на нападателя.

Министерството на външните работи съветва българските граждани да пътуват за Турция само в случай на неотложна необходимост.

За възможни терористични актове в страната предупреди външното министерство на Великобритания. То подчертава, че има вероятност за последващи хаотични нападения в Турция. 

Белгиец, който бе на метри от касапницата в "Рейна", направи шокираща изповед

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275612_%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D1%86%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE+%D0%B1%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%BF%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D

 Tом е белгиец, който празнувал Нова Година в Истанбул, в заведение, съседно на кървавия клуб "Рейна". Мъжът се почувствал длъжен и оставил огромен букет с рози в чест на загиналите при трагедията.
"От 2 дни съм в Истанбул, вчера бях наблизо в едир бар. Нямам думи за случилото се, дойдох на площад Тексим и донесох 39 цветя - бели и червени рози като турското знаме. Днес е ужасен ден. Аз съм белгиец. Семейството ми бе ужасено и искаше да се върна в Белгия. Обаче аз не искам да следвам призива на теориристите и да се върна у дома по време на траур", споделя Том в ефира на bTV.

"Не сме в безопасност никъде, нито в Истанбул, нито в Белгия, нито където и да е в Европа, но не бива да се примиряваме с този факт, защото терористите ще спечелят в такъв случай", добави младежът. 

Габрово разработи проект за ново отопление на зали за тренировки

https://www.24chasa.bg/region/article/5969745

Габрово разработи проект за ново 
отопление на зали за тренировкиОбщина Габрово кандидатства пред Министерството на младежта и спорта за отпускане на средства за ремонт и изграждане на нова отоплителна инсталация в залите за хандбал и вдигане на тежести в спортен комплекс „Христо Ботев“. Проектното предложение  е на обща стойност 288 149 лв. със срок за изпълнение от осем месеца.

Милионерката Гошка се е върнала в селото си

http://www.mediapool.bg/milionerkata-goshka-se-e-varnala-v-seloto-si-news258343.html

61-годишната българка от ромски произход Гошка Георгиева, която спечели 68 млн. евро от испанската лотария, се е завърнала в испанското село Кинтанар дел Рей, съобщи Нова телевизия. Местните хора разказват, че тя и семейството й са се скрили за около месец и половина след печалбата, но след това се върнали. Репортерът на Нова телевизия се е срещнал в селото със сина на Гошка - Веско. Той помолил медиите да ги оставят на мира. "Не искаме камери, не искаме нищо, имахме си много проблеми", казва Веско, цитиран от Нова телевизия.

Милионерката Гошка се завърна в селото си

http://www.mediapool.bg/milionerkata-goshka-se-zavarna-v-seloto-si-news258343.html

61-годишната българка от ромски произход Гошка Георгиева, която спечели 68 млн. евро от испанската лотария, се е завърнала в испанското село Кинтанар дел Рей, съобщи Нова телевизия. Местните хора разказват, че тя и семейството й са се скрили за около месец и половина след печалбата, но след това се върнали. Репортерът на Нова телевизия се е срещнал в селото със сина на Гошка - Веско. Той помолил медиите да ги оставят на мира. "Не искаме камери, не искаме нищо, имахме си много проблеми", казва Веско, цитиран от Нова телевизия.

Франсоа Оланд на посещение в Ирак

http://www.cross.bg/irak-oland-spetzialni-1530253.html

/КРОСС/ Действията срещу тероризма в Ирак помагат да се предотвратят терористични актове на френска територия. Това каза френският президент Франсоа Оланд, който е на посещение в Ирак. Той се срещна с фенски военни, които обучават членове на иракските специални сили. По-късно днес Оланд ще посети Ербил в Иракски Кюрдистан. Там френските специални сили помагат на кюрдското опълчение, което участва в битката за Мосул. Държавният глава, който е придружаван от министър на отбраната, посещава Ирак за първи път от 2014 година насам, припомнят френски медии.  

Алена с ексклузивни прогнози и съвети към Борисов, Радев, Нинова и Реформаторите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275611_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D1%81+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B8+%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%BA%D1%8

 2017 е година на Слънцето и новото начало. Ще бъде заличена цялата агресия. Няма как да се гарантира, че няма да има никаква такава обаче, защото има хора, които носят в себе си злинката. Това заяви в ефира на bTV астроложката Алена.
"На 22 януари Румен Радев встъпва в длъжност - това е дата на кармична разплата, т.е. той трябва да се постарае да уравновеси кармата на народа и на този, който е бил в противоречие. Радев встъпва по време на едно много трудно начало за България. Има една предпоставка, която за един нов президент няма да е много лека за преодоляване - във всеки слънчев знак ще има по един, който може да е лидер и да си създаде партийка. Искрено се надявам да няма такова раждане на политически партийки у нас, защото имаме достатъчно. На Радев няма да му е лесно, понеже му предстои да създаде кабинет, който да е неутрален, за да спаси обещанията си и да не създава нагласа за объркване", заяви астроложката.

"Борисов е в лична година на ново начало и тя ще бъде в такава до 13 юни. Моят съвет е да не се опитва да прави ново правителство. Ако успеят на изборите ГЕРБ, нека останат на опозиция до следващите избори през 2021 г. Годината 2016 г. предполагаше избор на мъж за президент не само в България, а в целия свят заради властването на марс. Борисов трябваше да се слуша в съвета и да предложи мъж", добави Алена. 

"Нинова сигурно ще я разочаровам, но тя влиза в лична година с вибрация 9, което значи много емоции, нетърпимост към критика, склонност за обидни думи. Ако успее да го тушира, ще остане лидер на БСП, ако не - ще се махне", каза тя.

Астроложката добави, че Реформаторският блок трябва да се разпадне през тази година, защото в "този състав, в който беше през миналата година, няма как да продължи да съществува".

"Телец, Близнаци и Рак - късметът е техен във финансово отношение. Абсолютно всички зодии могат да сключват бракове и ще имат успех в любовта. Хората, които не са щастливи в брака, могат да се разведат и да срещнат нова половинка. Самотните пък ще срещнат партньорите си", заключи Алена. 

Владимир Чуков: Вулкан от тероризъм ще залее България, ако...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275610_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%A7%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%92%D1%83%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD+%D0%BE%D1%82+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC+%D1%89%D0%B5+%D0%B7%D

 „Представете си ако Турция се превърне в Сирия. Това е вулкан от тероризъм”, каза Владимир Чуков в сутрешния блок на bTV по повод атентата в Истанбул от новогодишната нощ. „Нас ни касаят бежанците, тероризма и дестабилизацията – това ясно се отчита от Брюксел”, допълни той.
„На 28 декември в интернет се появи снимка на мъж, облечен като Дядо Коледа с насочени пистолети в главата. Ден по-късно излезна декларация от Дианета им – писмо до 80 хил. джамии, в което пише, че не би трябвало да празнуваме празниците на други култури”, поясни Мохамед Халаф.

„Това е вторият акт на проклятието Алепо. Реджеп Ердоган изостави сирийската опозиция. Сделката му с Владимир Путин беше Алепо за вас, за мен – отдалечаване на кюрдите”, смята Халаф и подчерта, че дестабилизация на Турция ще се отрази много зле както на България, така и на Европа.

„Много са пистите, по които може да се работи за този атентат. Това е както Сирия, така Ирак и вътрешният фронт срещу кюрдите”, допълни Чуков.

Той допълни, че ще е много трагично ако Турция се превърне в „някаква Сирия”.

Самолетът с изгонените от САЩ руски дипломати се приземи в Москва

https://www.24chasa.bg/novini/article/5969989

Самолетът с изгонените от САЩ руски дипломати се приземи в МоскваСамолетът с изгонените от САЩ руски дипломати се приземи в Москва, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". В четвъртък администрацията на президента Барак Обама въведе санкции срещу девет руски учреждения, компании и физически лица, включително главно разузнавателно управление и Федералната служба за сигурност,

Каква ще бъде 2017-а за различните зодии

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275609_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+2017-%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B8

 

Юпитер, която е планета на успеха и късмета, до края на годината ще се движи във Везни и ще предостави чудесни възможности за реализацията на целите им

В първия ден от 2017-а обръщаме внимание на това какво ни очаква през новата година

Юпитер, която е планета на успеха и късмета, до края на годината ще се движи във Везни

Най-облагодетелствани от това ще бъдат въздушните знаци начело, разбира се, с Везните (това важи и за асцендент Везни), но също така за Водолей и Близнаци.

Юпитер ще предостави чудесни възможности за реализацията на целите им.

В знака на Везните добрите шансове ще бъдат в сферата на финансите, изкуството, дипломацията и партньорските отношения.

Сатурн до края на 2017-а ще продължи да се движи в Стрелец

Тук позицията му е по-благоприятна за Овен и Лъв - другите два огнени знака, отколкото за самия Стрелец. Те биха могли да се захванат с по-дългосрочни и сериозни проекти, да разчитат на търпение и стабилност. Сатурн дава още отговорност и добро планиране.

За самия Стрелец ще даде някои ограничения, но положителният аспект на това е, че той ще има възможността да стане много по-задълбочен и зрял, по-структуриран и организиран.

Уран все така продължава да се движи Овен,

като през годината неколкократно прави аспект с Юпитер. Именно тези са двете планети, които ни тласкат да се развиваме и променяме, да се освобождаваме от всичко, което не ни е необходимо и вече не ни служи и да обогатяваме съзнанието си.

Те ще ни дадат възможността да направим нужните промени, а в коя сфера от живота ви ще се случи, ще покаже рожденния ви хороскоп.

Промените могат да имат внезапен и изненадващ характер.

Плутон, като една от най-бавните планети в нашата слънчева система, също продължава своето движение през Козирог

и през годината ще даде възможност на земните знаци - Телец, Дева и Козирог предимно от втората декада на знака си, да трансформират и обновят на чисто всичко, което се нуждае от коренна промяна; всичко което трябва да си отиде окончателно, за да може да дойде след това ново и в по-съвършена форма.

За Телец и Дева трансформацията ще е по-хармонична, докато Козирога може да я преживее и с криза.

Нептун продължава да се движи в своя собствен знак Риби,

което го прави особено силен и през 2017-а ще активира водните знаци - Рак, Скорпион и Риби от края на първата и началото на втората декада, като разбира се, акцентът е върху Риби. 

Активността на Нептун е от малко по-особен характер и поради това са най-подходящи заниманията с медитации, духовни практики и изкуство.


С факелно шествие и литературен конкурс отбелязват 154 години от рождението на Алеко в Свищов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5969747

С факелно шествие и литературен конкурс отбелязват 154 години от рождението на Алеко в СвищовФакелно шествие, изложби и церемония по награждаването на лауреата от конкурса за къс хумористичен разказ - това са само част от проявите, с които в Свищов ще отбележат 154 години от рождението на Алеко Константинов. Програмата за честването на Щастливеца започва на 12 януари с юбилейна изложба на карикатуриста Стайко Николов по случай неговата

Разнопосочен старт на първата за годината сесия в Европа*

http://www.investor.bg/evropa/334/a/raznoposochen-start-na-pyrvata-za-godinata-sesiia-v-evropa-231284/

Акциите на технологичните компании са сред най-лошо представящите се в понеделник сутринта

В Гърция поскъпнаха цигари, бензин, кафе, по-висок е ДДС за островите

http://econ.bg/Новини/В-Гърция-поскъпнаха-цигари-бензин-кафе-по-висок-е-ДДС-за-островите_l.a_i.734746_at.1.html

За нова вълна от поскъпване на стоки и услуги в Гърция от началото на 2017 г. съобщава гръцката телевизия "Антена", цитирана от БТА. Законът,...

Турската полиция показа снимки на издирвания за атентата в Истанбул

http://www.mediapool.bg/turskata-politsiya-pokaza-snimki-na-izdirvaniya-za-atentata-v-istanbul-news258342.html

Турската полиция публикува снимки на издирвания за атентата в истанбулския клуб “Рейна“. От изображенията, заснети от охранителни камери, се вижда лицето на мургав мъж с черна къдрава коса. Турският вестник “Хюриет“ пише, че стрелецът все още е в неизвестност. Властите предполагат, че той е свързан с т.нар. “Ислямска държава”, но не е турчин. Най-вероятно става дума за млад мъж от Централна Азия - киргизстанец или узбекистанец. Разследващите смятат, че е възможно той да е свързан с терористичната клетка, извършила атентатите на летището в Истанбул през лятото. Медиите в страната пишат, че Турция са били предупредена от САЩ на 30 декември за подготвяна терористична атака в Истанбул или Анкара в новогодишната нощ. По-рано в понеделник “Ислямска държава“ пое отговорност за нападението в Истанбул навръх Нова година. Джихадистите съобщават, че “боец на халифата“ е извършил атаката в турската метрополия. Той още е на свобода и се издирва от турските власти. "В продължаващата, благословена операция на Ислямска държава срещу защитниците на кръста, в Турция един героичен воин на халифата нанесе удар в един от най-прочутите нощни клубове, където християните празнуваха своя вероотстъпнически празник", се казва в изявлението на ИД. То бе публикувано редица интернет сайтове и в приложението за текстови съобщения Телеграм. Автентичността му не може да бъде проверена. В него се казва, че нападението в Истанбул е било извършено в отговор на заповед на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади да се атакува Турция, предаде ДПА. Атентатът стана в първите часове на новата година, в нощен клуб “Рейна“, разположен във водите на Босфора, в европейската част на турския мегаполис, в квартал Ортакьой. Около 1.15 часа през нощта на 1 януари терорист с далекобойно оръжие се е появил пред нощния клуб. Той първо е убил полицая пред входа, след това е застрелял един от цивилните охранители и е влязъл вътре. Последвал е масов разстрел на всички, които са били около убиеца. Загиналите са 39 души, а ранените са 69. Голяма част от тях са чужденци. Има и пострадала българка. В момента на атаката в дискотеката е имало над петстотин души. В понеделник британското външно министерство предупреди поданиците на страната за риск от нови терористични актове в Турция. "Съществува повишена заплаха от терористични актове в авиационни обекти в Турция", се посочва в съобщението. Министерството отбелязва, че въпреки успешните действия на турските правоохранителни органи за предотвратяване на терористични актове, "са възможни последващи терористични нападения, които може да бъдат хаотични". В съобщението се посочва, че са възможни нападения, насочени срещу чуждестранни туристи, особено в големите градове. В понеделник в Интернет изтече и видео от охранителни камери, което показва част от атентата.

“Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Истанбул

http://www.mediapool.bg/islyamska-darzhava-poe-otgovornost-za-atentata-v-istanbul-news258342.html

Терористите от т.нар. “Ислямска държава“ поеха отговорност за нападението в истанбулския нощен клуб “Рейна“ навръх Нова година, съобщиха световните информационни агенции в понеделник. Джихадистите съобщават, че “боец на халифата“ е извършил атаката в турската метрополия. Той още е на свобода и се издирва от турските власти. Атентатът стана в първите часове на новата година, в нощен клуб “Рейна“, разположен във водите на Босфора, в европейската част на турския мегаполис, в квартал Ортакьой. Около 1.15 часа през нощта на 1 януари терорист с далекобойно оръжие се е появил пред нощния клуб. Той първо е убил полицая пред входа, след това е застрелял един от цивилните охранители и е влязъл вътре. Последвал е масов разстрел на всички, които са били около убиеца. Загиналите са 39 души, а ранените са 69. Голяма част от тях са чужденци. Има и пострадала българка. В момента на атаката в дискотеката е имало над петстотин души.

Руските хора обичат страната си, съхраняват културата си и това ги прави силни!

http://svetoven.pogled.info/russia/news/81141/ruskite-hora-obichat-stranata-si-sahranyavat-kulturata-si-i-tova-gi-pravi-silni

/Поглед.инфо/ От вчера /от миналата година/ се наслаждавам на програмата на 1-ви канал Русия. Правя и паралели с други програми. Връщам се на 1-ви канал, Русия. Както се казва напоследък, не съм русофил, не съм русофоб, българофил съм.

„Ислямска държава“ пое отговорност за нападението в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/5969978

„Ислямска държава“ пое отговорност за нападението в ИстанбулБлизкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението в истанбулския нощен клуб „Рейна“ навръх Нова година, при което загинаха 39 души, предава AFP, цитирана от "Фокус". В съобщение, разпространено в социална медия, джихадистите съобщават, че „боец на халифата“ е извършил атаката в турската метрополия.

Ангел Симеонов кани музите на една маса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/233379_%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB+%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%B0++

Надява се Лили Иванова да изпее песен по негови стихове

Изкушават ли се музите от чаша червено вино? Не отказват, когато Ангел Симеонов ги покани на своята маса. Известният бизнесмен, меценат и колекционер умее дискретно да се грижи и за душата, и за тялото на творци, около които витаят тези капризни създания, и споделя с тях вдъхновението им. Тогава те не бързат да си тръгнат... Отпиват от чашата... Добре са дошли!

Легенди се носят за тази маса

Мнозина са около нея, но един е домакинът, който ги събира. Самият той е изкушен от перото и римите, а багрите са неговата страст. Не им се съпротивлява, отдава им се... И прави четири в едно. Събира в обща компания поезия, музика, живопис и пластични изкуства. В книга, в диск, в галерия, на брега на морето, на сцена...

Ангел Симеонов не обича прозата. Разбира отлично, че я има, не го крие - това е всекидневието ни. Защото, ако перифразираме поговорката, в основата на всяка колекция стои един успех в бизнеса - да си на точното място, в точния момент, да имаш куража да защитиш постигнатото, да си спокоен, че всичко е според закона и нямаш грижа с данъчните. Затова сега може

да бъде разумна опозиция на всички

и всичко в името на по-доброто, да не се бои да рискува. И в крайна сметка да събере всички на една маса... Да си кажат “Наздраве!” Защото е разбрал, че може да не пожелаеш да вложиш спечеленото в мощен майбах примерно. Не само защото има възможност да избира кой лев накъде, а защото усеща, че има мисия. Не да гледат след него със завист: “Ах, каква кола!”, а да има кой да каже: “Ах, какъв шедьовър!” “Излезе филмът “Орденът на асасините” - за хора, обречени да пазят доброто. Аз бих основал “Орденът на дъгата” - на хора, посветили се да пазят изкуството през вековете, шегува се Симеонов с щампите на масовата култура. Картините на Светлин Русев, Вежди Рашидов, Емил Стойчев, Николай Янакиев, Георги Божинов-Слона, Димитър Казаков-Нерон, Атанас Яранов, Генко Генков, Енчо Пиронков, Михалис Гарудис... Скулптурите на Павел Койчев, Крум Дамянов, Иван Славов, Емил Попов... Те са разположени по най-подходящия начин на открито край морето. Докоснете ги, усетете ги, препуснете с конете на Емил Попов, вземете хвърчило със мечтателя на Павел Койчев, докоснете жеравата с нестинарката на Величко Минеков... Скоро по созополските брегове ще заприпкат и козите, изваяни от Вежди Рашидов - те със сигурност ще са забавни, по Рашидовски надсмивайки се над света с хитрите си муцунки... Наздраве! Това е арткръгът на Ангел Симеонов. Някой да каже нещо за вкуса му? Световният колекционер и меценат със скулптурен парк Уго Вутен май трябва да се замисли дали да не разгледа внимателно колекцията “Симеонов” и да потърси нови имена. “Ангел израсна като колекционер пред очите ми - сподели акад. Светлин Русев. - Тръгна плахо, имаше нужда от съвет, но после категорично реши какво да събира! Не съм щедър на комплименти, но Ангел ги заслужава. Бързо се ориентира. Вече няма нужда от моите съвети - сподели маестрото - неговият избор е безупречен, безспорно избира най-доброто. Изкуството се нуждае от хора като него, за да оцелее”. Спира ли се обаче Ангел Симеонов? Обажда се друга муза. И на белия лист реди: “Започнах да пиша не просто от скука -/ в мен животът забързан пулсира/ и времето бърза, не спира и за минута. И стихове тъжни в мене напират - спомени зли в житието ни смутно./ Не зная хората дали ме разбират... Все някой трябва за живота да пише... Дали съм се справил с тази задача? Думата имаш, читателю свише.” Но няма да е Симеонов, и то Ангел, ако не се опита да изкуши музите да пропеят Орлин Горанов има свой “Спомен” и “Нова любов”, дует “Ритон” тръпне в “Очакване” и мечтае за “Пристанище”, където да имат “Мечти край морето”. Йорданка Христова моли: “Не тръгвай, остани”, и потъва в “Спомени за едно болеро”. “Дядовата къща” и “Моряшка песен” вдъхновяват Панайот Панайотов. Идва “Циганско лято” за Марги Хранова. “Като на кино” става хит на Силвия Кацарова (А филмът още продължава - с актьори нови с роли същи, и епилогът наближава...). Нашият Синатра - Васил Петров, избра през есента да изпее стихове за музата: “Беше в облачна дреха облечена, с разпилени лъчисти коси, несънувана, бяла, обречена - невидяна от други очи”... Какво може да се каже за тази певци, изкушени от Ангелсимеоновите рими - най-добрите в нашата естрада, които са се вдъхновили от стиховете му по музика на чудесния автор на попшлагери Росалин Наков? При този композитор всичко е истинско, когато текстът става на песен! Наема най-добрите музиканти, най-добрите студиа с отлична техника! Нищо не се спестява в името на добрия запис. Всичко е на живо. Рядко композитор пише по готов текст. В случая тандемът Симеонов-Наков е успешен. Първо композиторът търси поета, впечатлен от неговите настроения и рими. После единият римува, другият - просвирва на пианото - ражда се шлагер... Мънички поправки в името на ритъма... Прозвучава, запява се, запомня се. Кой още от най-добрите в нашата естрада не е изкушен да изпее песен по текст на Ангел Симеонов? Нещо се пази още на белия лист, нещо може би ще съблазни самата Лили Иванова... Дано! Авторът може само да се надява... Дали пък примата да не прочете “Има те” и да не реши, че този стих може да го има и като песен... Ще чакаме да чуем... Има те! За да те има в моя свят, сънувах сънища красиви – в красива пролет с вишни-цвят, дъждовни капки тихо скрили. За да те има в моя свят, целувах аз очи мечтани – звезди във вeчерния хлад негаснещи, неразгадани… За да те има в моя свят, преминах през морета, океани и с птиците над тях летях, от вятъра на юг отвяни… За да те има в моя свят, от залеза запалих огън и търсих те, към теб вървях сред мрак, от огъня прогонен. Припев:Има те във моя свят и утрото изгря в косите ти, и слънцето във тях видях, и сбъднати видях мечтите ни… Има те във моя свят! Ако ви се случи да седнете на една маса с Ангел Симеонов заедно с неговите приятели и с техните (и с неговите) музи, ще сте сигурни, че сте добре дошли и добре посрещнати. Просто трябва да си кажете: “Животът на земята е кратък. Раждаме се грешни. Отиваме си рано. Прераждаме се, продължаваме нататък...” (по неговото стихотворение “Прераждане” - б.а.) Дано да продължа напред с приятели и музи, пожелава си Ангел Симеонов в навечерието на новата 2017 г. А на тях обещава да им бъде верен.

24 Часа

Мъж уби 11 души на новогодишно парти в Бразилия

http://www.cross.bg/dyshi-braziliya-parti-1530252.html

/КРОСС/ Тежък инцидент и в Бразилия. Въоържен нахлу в къща по време на новогодишно парти, разстреля 11 души и след това се самоуби, съобщава NOVA. Няколко души са в критично състояние. Полицията в щата Сао Паоло обяви, че стрелецът бил ядосан, защото съпругата му го напуснала. Тя е сред загиналите, както и 8-годишния син на двойката.    

4 катастрофи във Варна станали през денонощието

http://www.moreto.net/novini.php?n=340087

Четири пътни произшествия са станали във Варна през изминалото денонощие. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. При всички катастрофи има само материални щети и няма пострадали граждани. Спокойно е движението тази сутрин по улиците и булевардите на Варна.

На театър през януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633371

13 ЯНУАРИпетък 19.00 „Цар последен" голяма залаот Райна Томова ПРЕМИЕРА режисьор Йосиф Сърчаджиев 16 ЯНУАРИпонеделник 19.00 „Цар последен" голяма залаот Райна Томова ІІ ПРЕМИЕРА режисьор Йосиф Сърчаджиев 17 ЯНУАРИвторник 19.00 „Укротяване на опърничавата" голяма залаот Уилям Шекспир сценичен вариант и постановка Ивалин Димитровсъс специалното участие на Александра Сърчаджиева 18 ЯНУАРИсряда 18.00 Турне - АЙТОС ...

Физик: През 2017 г. ще има четири затъмнения – две слънчеви и две лунни

https://www.24chasa.bg/novini/article/5969944

Физик: През 2017 г. ще има четири затъмнения – две слънчеви и две лунниПрез 2017 г. ще има четири затъмнения – две слънчеви и две лунни. Това каза пред „Фокус“ Пенчо Маркишки - физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН, за астрономическите явления през 2016 г. и предстоящите такива през новата 2017 г. „Първото затъмнение ще бъде лунно – от полусянката на Земята,

Григор Димитров среща Маю, ако отстрани Джонсън

http://offnews.bg/news/n_1/n_643360.html

Французинът Никола Маю ще бъде евентуалният съперник на първата ни ракета Григор Димитров във втория кръг на турнира в Бризбън, Австралия. Маю се класира, след като отстрани Стефан Робер с 4:6, 6:3, 6:4. Димитров пък играе от около 12,30 часа своя първи мач за годината, като негов съперник е американецът Стийв Джонсън. Миналата година Григор достигна до 1/4-финалите на турнира в Бризбън. Той беше спрян от Роджър Федерер. Именно в Бризбън швейцарецът постигна победа №1000 в кариерата си на професионален тенисист. Григор и Джонсън са играли пет пъти помежду си, като балансът е 3-2 победи в полза на българина. Димитров е фаворит на букмейкърите, като те дават почти двоен шанс той да излезе победител.

Проф. д-р Н. Радулов: Да се спре интернет достъпът на ИДИЛ

http://www.investor.bg/evropa/334/a/prof-d-r-n-radulov-da-se-spre-internet-dostypyt-na-idil-231283/

Това е единственият начин да се противодейства на терористичните атаки, смята експертът

Размирици в Полша заради убийството на младеж

https://www.24chasa.bg/novini/article/5969942

Размирици в Полша заради убийството на младежУбийството на младеж Полша в новогодишната нощ предизвика масови безредици в град Елк, Североизточна Полша, съобщава bTV. Вечерта на 31 декември 21-годишно момче е прободено 2 пъти в известно кафене. Собственикът на заведението е местен бизнесмен, но съуправители са имигранти от Тунис, Алжир и Мароко,

Прокуратурата обвини Трайчо Трайков в умишлена безстопанственост

http://offnews.bg/news/n_1/n_643359.html

Кандидатът за президент на Реформаторския блок от последните избори Трайчо Трайков е получил обвинение от прокуратурата за умишлена безстопанственост от времето, когато Трайков бе министър на енергетиката. Това съобщи самият Трайков в профил във Фейсбук. „На 28 декември прокуратурата ми връчи обвинение за умишлена безстопанственост, както ми беше обещано преди и по време на изборите за президент. Учудващо, не бяха изпратени медии, нито все още е обявено нещо официално”, написа Трайков. Обвинението е, че през 2011 г., когато Трайков е бил министър на икономиката, енергетиката и туризма е продаден остатъчен пакет от акции на ЕВН за по-малко пари, отколкото е трябвало. „Продажбата е извършена на Българската фондова борса, по състезателна методика, одобрена от Комисията за финансов надзор, в изпълнение на приета от Народното събрание стратегия и то не от мен, а от единствения орган в държавата, който може да я извърши – Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол”, посочва Трайков. Той посочва, че директорът на АПСК се назначава от Министерски съвет и все още е същият като през 2011 г., а тогавашният председател на надзорния съвет на АПСК е повишен от Народното събрание в шеф на Комисията за защита на конкуренцията. „Явно никой не смята, че хората, пряко осъществили и одобрили условията по сделката са постигнали лош резултат. За който аз като министър нямах и не съм и искал да имам възможност да влияя по какъвто и да е начин”, пише Трайков. Според кандидатът за президент причините за обвинението са различни. „Например това, че основна тема в кампанията ми беше нуждата от радикална промяна на правосъдната система и особено на прокуратурата. Защото не спрях да обяснявам, че сме по-бедни от другите европейци заради милиардите, които ежегодно се крадат от престъпна шайка политици, олигарси и магистрати”, пише той. Последната причина, която Трайков посочва е, че стоте милиона от въпросната сделка с акции от ЕВН не са били депозирани в КТБ, а е проведен конкурс, който е спечелен от друга банка. „Започва година, през която ще получим много отговори”, обобщава Трайков накрая.

Пътищата в Добричко са проходими при зимни условия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633764

Пътищата в Добричко са проходими при зимни условия, информират от Областно пътно управление. Няма затворени участъци. Основните трасета се почистват непрекъснато. От Автогара Добрич има превоз по всички направления. Времето е ясно. Слаб вятър духа в областите Добрич и Силистра. Пътните настилки са предимно мокри, заснежени, по усойните места заледени, почистени и обработени. Няма населени места в Добричко без ток и вода, информират от Областния съвет за сигурност. Забранява се движението на моторни превозни средства над 12 тона, включително със...

Развод за Ким Кардашиян и Кание Уест?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5969851

Развод за Ким Кардашиян и Кание Уест?Бракът на Ким Кардашиян и Кание Уест изглежда е към своят край, предаде "Селебъз", позовавайки се на сп. "ОК!".  Според източници, близки до семейството, след като Кание влезе в болница заради преумора, Ким е премислила отношенията им и според слуховете вече не го обича. За това е допринесло неговото "лудо харчене",

Трайчо Трайков е обвинен в умишлена безстопанственост

http://www.cross.bg/traiikov-prokyratyrata-bezstopanstvenost-1530251.html

/КРОСС/ Кандидатът за президент на последните избори Трайчо Трайков е обвинен от прокуратурата за умишлена безстопанственост. Това стана ясно от публикация в социалните мрежи на самия Трайков. „На 28 декември прокуратурата ми връчи обвинение за умишлена безстопанственост, както ми беше обещано преди и по време на изборите за президент. Учудващо, не бяха изпратени медии, нито все още е обявено нещо официално", написа Трайков. Обвинението е, че през 2011 г., когато Трайков е бил министър на икономиката, енергетиката и туризма е продаден остатъчен пакет от акции на ЕВН за по-малко пари, отколкото е трябвало. „Продажбата е извършена на Българската фондова борса, по състезателна методика, одобрена от Комисията за финансов надзор, в изпълнение на приета от Народното събрание стратегия и то не от мен, а от единствения орган в държавата, който може да я извърши - Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол", посочва Трайков. Той съобщи, че директорът на АПСК се назначава от Министерски съвет и все още е същият като през 2011 г., а тогавашният председател на надзорния съвет на АПСК е повишен от Народното събрание в шеф на Комисията за защита на конкуренцията. „Явно никой не смята, че хората, пряко осъществили и одобрили условията по сделката са постигнали лош резултат. За който аз като министър нямах и не съм и искал да имам възможност да влияя по какъвто и да е начин", пише Трайков

Превозвач: Липсата на дървета довела до снежния капан (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5969931

Превозвач: Липсата на дървета довела до снежния капан (видео)„Причината за това, което стана на пътя в петък, е, че на новите участъци на магистрала „Тракия” няма дървета встрани и затова стават такива навявания. В цяла Европа дървета има – на разстояние от пътя – но правят греда. При обходния път също бяха изсечени дървета. Там, където беше изсечено, там се проявиха проблемите.

Убийство разбуни полски град, арестувани са чужденци

https://vesti.bg/sviat/evropa/ubijstvo-razbuni-polski-grad-arestuvani-sa-chuzhdenci-6063577

Няколкостотин жители на Елк се събрали днес следобед пред арабско заведение след убийството на 21-годишен младеж

Уийство разбуни полски град, арестувани са чужденци

https://vesti.bg/sviat/evropa/uijstvo-razbuni-polski-grad-arestuvani-sa-chuzhdenci-6063577

Няколкостотин жители на Елк се събрали днес следобед пред арабско заведение след убийството на 21-годишен младеж

Ислямска държава пое отговорност за нападението в нощния клуб в Истанбул

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633765

Организацията Ислямска държава пое отговорност за атентата в нощния клуб "Рейна" в Истанбул, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на ИД. Видео показва стрелбата в нощния клуб навръх Нова година в Истанбул В Новогодишната нощ въоръжен мъж застреля 39 души в заведението. Десетки бяха ранени. Нападателят все още се издирва. "В продължаващата, благословена операция на Ислямска държава срещу защитниците на кръста, в Турция един ге...

Записки от банкенския дом

https://bivol.bg/%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%be%d0%bc.html

Опорна точка номер едно: (Природата ни изпрати бедствие) Някаква невиждана виелица ни затрупа. Ония с кедровото листо на знамето, Россия, Аляската и Антарктидчето ряпа да ядат. Тука, при нас, на Балканите, вее и вАли могъщо. Трийсе, може би четиресе сантима сняг да са били, ама като за световно. Нас снегът винаги ни изненадва, може и […]

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Истанбул

http://offnews.bg/news/n_1/n_643358.html

Терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за клането в Истанбул в новогодишната нощ, съобщава Би Би Си. В свое изявление ислямистите казват, че нападението е било изпълнено от "героичен воин". Най-малко 600 души празнуваха Нова година в нощен клуб в Истанбул, когато въоръжен с автомат мъж нахлу в заведението и отне живота на 39 души. По информация на турските власти извършителят все още се издирва. "Ислямска държава" е свързана с няколко от последните атаки в Турция, като от своя страна Анкара е предприела военни действия в съседна Сирия.

650 автомобила запалени в новогодишната нощ във Франция

https://www.actualno.com/europe/650-avtomobila-zapaleni-v-novogodishnata-nosht-vyv-francija-news_584811.html

Новогодишната нощ във Франция отново беше помрачена от множество инциденти, свързани с подпалване на автомобили от хулигани, съобщава министерството на вътрешните работи, цитирано от ТАСС. "Тази година броят на запалените автомобили показва, че това явление, колкото и да

Гол-шедьовър на Жиру вдъхнови Арсенал за победа над Палас

http://www.cross.bg/arsenal-zhiry-pobeda-1530250.html

/КРОСС/ Арсенал започна 2017 година с победа. Съставът на Арсен Венгер се наложи над Кристъл Палас като домакин с 2:0 в среща от 19-ия кръг на английската Висша лига. С успеха "артилеристите" излязоха на трето място в класирането с 40 точки, на 3 от втория Ливърпул и на 9 от лидера Челси. Двубоят на "Емиратс" ще бъде запомнен с първия гол-шедьовър, дело на Оливие Жиру. Френският нападател се разписа с удар с пета от въздуха в 17-ата минута. Топката срещна горната греда и влетя неспасяемо в мрежата на Уейн Хенеси. Арсенал стигна и до второ попадение в 56-ата минута. Алекс Иуоби се възползва от лошо отбита топка от защитник на гостите и след удар с глава оформи крайното 2:0. АРСЕНАЛ - КРИСТЪЛ ПАЛАС 2:01:0 Оливие Жиру (17)2:0 Алекс Иуоби (56)  

Какво време ни очаква през януари?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633763

  По-студен януари от нормалното очакват синоптиците от НИМХ на БАН. Месецът ще започне със слънчево време. Отначало ще е студено, но бързо ще се затопли, посочваNOVA. Към 3 януари ще се заоблачи и ще започнат валежи, които навсякъде ще преминат в сняг, а температурите ще паднат. През периода 4 - 7 януари ще бъде променливо, ще...

Разпитват деца в "синя стая" в съда в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/5969850

Разпитват деца в "синя стая" в съда в Горна ОряховицаСпециализирано помещение за разпити и изслушвания на деца откриха в Районния съд в Горна Оряховица. Стаята е изградена по инициатива на магистрати от институцията, със средства от бюджета на съда и личния труд на съдии и съдебни служители. Помещението е украсено с рисунки на децата от ЦДГ „Ален мак” . В т.нар.

Църквата почита Св. Силвестър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633762

Св. Силвестър се родил в Рим. Негов учител във вярата и науката бил благочестивият презвитер Кирин. В столицата на световната империя тогава идвали много странници, а младият Силвестър много обичал да ги подслонява в гостоприемния си дом. За повече от година негов скъп гост бил един източен епископ – Тимотей, който пристигнал в Рим да благовествува на езичниците, които били огромно болшинство в този международен град, а християните били около 200 000. Евангелският проповедник спечелил мнозина идолослужители за Христа и Църквата, но градският на...

Окончателно: условна присъда за кмета на Гецово и нови избори в селото

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633761

Втора инстанция потвърди условната присъда на кмета на Гецово Пламен Пантилеев. Решението на Окръжен съд-Разград е необжалваемо и след него следва уведомяване на Общинската избирателна комисия, която да прекрати правомощията на селския кмет, да уведоми ЦИК и президента, който да насрочи предсрочни избори. Санкцията за Пантилеев е за шофиране в нетрезво състояние. На 24 август миналата година 34-годишният селски първенец бе засечен да кара с 2,07 промила алкохол в кръвта. По време на процесите и в Районен, и в Окръжен съд той твърдеше, че изпил...

Трайчо Трайков обвинен за умишлена безстопанственост

http://www.moreto.net/novini.php?n=340095

Трайчо Трайков е получил обвинение за умишлена безстопанственост заради продажбата на едно от електроразпределителните дружества през 2011 г. Това съобщи бившият министър на енергетиката във фейсбук. Обвинението му е връчено на 28-и декември.

Британското външно министерство: Възможни са нови атаки в Турция

http://www.cross.bg/novi-tyrtziya-ministerstvo-1530249.html

/КРОСС/ Британското външно министерство предупреди за възможни нови нападения в Турция. Препоръките на ведомството са насочени към онези, които планират посещение в страната, и в него се казва, че опасността от терористични атаки срещу авиационни обекти в Турция е повишена. Въпреки успешните усилия на турските сили за сигурност за предотвратяване на актове на насилие, нови нападения са възможни, се казва още в съобщението на външното министерство. Правителствените сгради и цивилното население за сред най-застрашените, нападенията могат да бъдат насочени срещу западния начин на живот и към туристи от западни държави, особено в големите градове - продължава предупреждението на ведомството и препоръчва на британските поданици да бъдат особено бдителни.  

Трайчо Трайков обвинен за умишлена безстопанственост на 28 декември

https://www.24chasa.bg/novini/article/5969856

Трайчо Трайков обвинен за умишлена безстопанственост на 28 декемвриТрайчо Трайков е получил обвинение за умишлена безстопанственост заради продажбата на едно от електроразпределителните дружества през 2011 г. Това съобщи бившият министър на енергетиката във фейсбук. Обвинението му е връчено на 28-и декември. Призовката дошла точно преди Бъдни вечер. "Обвинението е, че през 2011 г,

България и светът през 2016 година: Икономика и енергетика

https://www.actualno.com/business/bylgarija-i-svetyt-prez-2016-godina-ikonomika-i-energetika-news_583597.html

Изминалата година бе добра за страната ни в икономическо отношение, но не толкова поради усилията на родни политици и експерти, а поради външни фактори. Чуждестранните туристи предпочетоха спокойна обстановка у нас пред вероятността да станат жертви на атентат в Турция. П

Трайчо Трайков: Получих обвинение на Бъдни вечер

https://www.actualno.com/society/trajcho-trajkov-poluchih-obvinenie-na-bydni-vecher-news_584809.html

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма и кандидат президент в последната кампания - Трайчо Трайков, е обвинен от прокуратурата в умишлена безстопанственост. За това съобщи самият Трайков на профила си във Facebook.  Това се е случило на 28- ми декември, като о

Спират тировете от 14 до 20 ч. днес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633759

Днес – 2 януари, от 14 ч. до 20 ч., се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура и спокойно пътуване на шофьорите в края на трите почивни дни за Нова година. Очаква се интензивно движение на входовете на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София - Кулата. Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат внимателно и с...

САЩ предупреждават Северна Корея заради ядрения тест

http://www.investor.bg/aziia/336/a/sasht-preduprejdavat-severna-koreia-zaradi-iadreniia-test-231281/

Ким Чен-ун заяви, че подготовката за теста на междуконтинентални балистични ракети е „в последната фаза“

Бразилецът Роналдо отвърна на шегата на Тони Кроос

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/02/2892575_brazilecut_ronaldo_otvurna_na_shegata_na_toni_kroos/?ref=rss


Легендата на бразилския футбол Роналдо отговори на новогодишната закачка на Тони Кроос.

Той използва флаговете на Германия и Бразилия като шега да честити настъпващата Нова година, изобразявайки 1 и 7 с тях, с което припомни разгромната победа на Бундестима на полуфиналите на световното първенство през 2014 година.

Поздравът на Роналдо бе почти същият, но бившият нападател замести първите две цифри на 2017, за да напомни от своя страна за друг мач – финала на световното в...

Убиецът от нощния клуб в Истанбул- узбек или киргизец от ИДИЛ

http://www.cross.bg/praznyvashti-klyba-bosfora-1530248.html

/КРОСС/ Гражданин на Узбекистан или Киргизстан е стрелецът от нощния клуб "Рейна" в Истанбул, който уби 39 и рани 65 празнуващи Нова година на Босфора през нощта на 1 януари. Той е свързан с терористите от "Ислямска държава", съобщи CNN Turk, позовавайки се на данни на турската полиция. Стрелецът все още се издирва, а негови фотоси се оказаха налични, благодарение на видеокамери на турското летище, откъдето е минал през паспортен контрол, пише БГНЕС. Около час след посрещането на Новата 2017 нападателят откри огън с "калашник" и започна безразборна стрелба по около 800 празнуващи в клуба. Предполага се, че втори атентатор е бил убит на място в клуба. Освен граждани на арабски държави, които бяха сред жертвите, вече е установено, че има и убити една рускиня и една французойка, която е имала двойно гражданство - и тунизийски паспорт. Тя е загинала заедно със съпруга си, който е от Тунис. 69 са ранените, сред които и една българка, която се намира в болница в Истанбул. Общо 42 терористични акта са регистрирани в Турция от януари 2016 до сегашната кървава атака в хитовото заведение на Босфора, недалеч от моста, свързващ Европа с Азия.    

Убиецът от нощния клуб в Истанбул- узбек или киргиз от ИДИЛ (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5969860

Убиецът от нощния клуб в Истанбул- узбек или киргиз от ИДИЛ (Снимки, видео)Гражданин на Узбекистан или Киргизстан е стрелецът от нощния клуб "Рейна" в Истанбул, който уби 39 и рани 65 празнуващи Нова година на Босфора през нощта на 1 януари. Той е свързан с терористите от "Ислямска държава", съобщи CNN Turk, позовавайки се на данни на турската полиция. Стрелецът все още се издирва, а негови фотоси се оказаха налични,

УЕФА разследва наш мач за съмнителни залози

http://offnews.bg/news/n_1/n_643357.html

Двубоят от Втора професионална лига между ЦСКА-София 2 и Царско село е разследван от УЕФА за направени съмнителни залози, научи OFFNews. Мачът се изигра в средата на декември и беше спечелен изненадващо от Царско село с 4:2. Сигналът е подаден от асоциацията Федербет, която е алармирала специалната комисия в УЕФА. Оттам са изпратили съответно писмо до колегите си от БФС. Очаква се в първия работен ден на новата година представители на двата клуба да бъдат привикани в централата, управлявана от Борислав Михайлов. От Федербет не за първи път изпращат такива сигнали. В докладите им са попадали и резултати на грандове като Левски и ЦСКА-София. Системата алармира при нереално висок интерес към определен резултат. Така например последният качен доклад на страницата на Федербет засяга мачове на албанския тим Скендербеу. Описани са направени залози по време на мача им от европейските клубни турнири с Локомотив Москва. В края на срещата са направени залози на азиатските пазари за поне още два гола. След странна игра в защита албанският тим действително допуска попадения в 89-ата и 90-ата минута.

Православната църква почита Свети Силвестър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633758

На втория ден от Новата година Православната църква почита родения в Рим Св. Силвестър. Този празник е известен още и като Карамановден. Негов учител във вярата и науката бил благочестивият презвитер Кирин. В столицата на световната империя тогава идвали много странници, а младият Силвестър много обичал да ги подслонява в гостоприемния си дом. Веднъж градоначалникът го повикал да принесе жертва на боговете и го заплашил с мъчения и смърт, ако не изпълни заповедта. Св. Силвестър предвидил близката смърт на користолюбивия и жесток управител и му ...

Тихомир Тодоров е първият кандидат за окръжен прокурор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633757

Заместник окръжният прокурор Тихомир Тодоров е първият кандидат за овакантяващия се през февруари пост на ръководител на Окръжна прокуратура-Разград. Тодоров е подал своите документи в края на миналата година, срокът обаче още тече и евентуалните му конкуренти имат време до средата на януари. Освен атестации за много добрата работата на Тодоров през последните години, към документацията е приложено и становище от прокурорите в Районна прокуратура-Разград, според които заместник окръжният прокурор притежава потенциал, енергия и възможности да з...

Британското външно министерство: Възможни са нови атаки в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5969854

Британското външно министерство: Възможни са нови атаки в ТурцияБританското външно министерство предупреди за възможни нови нападения в Турция. Препоръките на ведомството са насочени към онези, които планират посещение в страната, и в него се казва, че опасността от терористични атаки срещу авиационни обекти в Турция е повишена, съобщава БНТ. Въпреки успешните усилия на турските сили за сигурност за

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Истанбул

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/02/2892573_isliamska_durjava_poe_otgovornost_za_atentata_v/?ref=rss


Терористичната организация "Ислямска държава" пое в понеделник отговорност за нападението на Нова година срещу нощен клуб в Истанбул. В атаката загинаха 39 души, като 11 от жертвите са турци и поне 25 са чужденци.

Според CNN Turk източници от полицията смятат, че нападателят е гражданин на Узбекистан.

"В продължение на нашите благословени действия срещу защитника на кръста Турция, героичен воин на харифата удари един от най-популярните нощни клубове, където християни...

Няма вероятност за удължаване на коледната ваканция заради грипа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633760

Не се очаква удължаване на коледната ваканция за учениците в Добричко заради грип, съобщи за Дарик началникът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова. Събрани са данни за отстъстващите преди Коледа и те не налагат да се обявяват нови неучебни дни заради липса на много ученици в класните стаи. Заболяемостта в областта в последните две седмици расте, но е далеч от стойностите, при които се обявява епидемична обстановка. Преди празниците нивото е било около 139 на 10 000 души. Д-р Ангелова каза, че никой от кметовете на общини в Добр...

"На другия ден". Или как да се преборим с махмурлука

http://www.moreto.net/novini.php?n=340085

Независимо, дали младежките буйни години отдавна са отминали или не, махмурлукът е нещо, което си същестува. На всекиму се е случвало да се позабавлява порядъчно някоя вечер, обилно полята с алкохол, и на сутринта сякаш целия свят да му се стовари на главата.

Пробивите за 2017 година

http://www.cross.bg/musk-mars-vsichki-1530247.html

/КРОСС/ Ракети, които да превозват туристи в Космоса, мисии до Марс и коли, които се движат сами. Това са само част от технологичните идеи, които придобиха реални измерения през 2016-а година. Учените са все по-амбицирани да реализират проектите си през 2017-а. Някои от тях дори искат да намерят лек за всички болести през следващото десетилетие. Свят без болести. Такава е мечтата на основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан. Те отделиха 3 милиарда долара в проучвания за намиране на лекарства за всички познати болести през следващите 10 години. През 2016-а предприемачът Илън Мъск представи програмата си за изпращане на заселници на Червената планета. Мъск е шеф на компанията "Спейс Екс", базирана в Калифорния. Тя извършва полети до Международната космическа станция. Мъск смята да свали цената на пътуването до Марс до 100 000 долара, за да привлече доброволци. Предприемачът обещава забавно пътуване. Роденият в Претория милиардер мечтае на Марс да живее голяма колония от хора. Възможна е революция в автомобилостроенето. Отново Илън Мъск прави нещо, което да промени представите ни за бъдещето. Моделът му Тесла Екс ще бъде единственият автомобил с автопилот ако премине успешно всички тестове. Изследването на Космоса навлезе в нова фаза. Европейската космическа агенция започна амбициозния проект "Екзомарс", който включва изпращане на сонди към червената планета.Информация: БНТ  

Фойерверк подпали апартамент в Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/5969809

Фойерверк подпали апартамент в ТърновоФойерверк, попаднал на тераса, подпали жилище във Велико Търново в новогодишната нощ. Сигналът за индицента на ул."Ален мак" е попаден на тел.112 минута след настъпването на новата 2017 г. Домакините вдигали наздравици със шампанско, когато забелязали, че терасата на жилището гори. На мястото пристигнали незабавно една пожарна с трима огнеборци.

Турски и руски военни самолети поразиха обекти на ИД в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-samoleti-voenni-1530245.html

/КРОСС/ Турски и руски военни самолети унищожиха обекти на Ислямска държава в Сирия. Бяха ликвидирани 22 ислямисти, предаде Ройтерс. Руските военни самолети са поразили цели на ИД в района на Дайр Как, на 8 километра югозападно от град Ал Баб. Двадесетте и двама членове на терористичната организация са били убити обаче при ударите на турските самолети и на турската артилерия. Преди повече от четири месеца Турция започна военна операция в Сирия, за да прокуди ИД далеч от границата на Сирия с Турция. В последните седмици турските сили започнаха обсада на сирийския град Ал Баб.  

Подпалиха над 600 автомобила в новогодишната нощ във Франция

http://offnews.bg/news/n_1/n_643356.html

В новогодишната нощ във Франция са били подпалени 650 автомобила, предава германският телевизионен канал ZDF. По данни на Министерството на вътрешните работи броят на подобен тип престъпления се е увеличил в сравнение с предходната година, когато в нощта на 31 декември срещу 1 януари са извършени 602 палежа на превозни средства. През последните години подобни деяния се превърнаха в нещо като новогодишна традиция във Франция. През последните пет години обаче тези престъпления са намалели с 20 на сто, съобщиха от ведомството, уточнявайки, че 454 души са били задържани временно в хода на новогодишната нощ, 301 от които остават в полицейския арест.

Как известните личности отпразнуваха 2017-а (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5969789

Как известните личности отпразнуваха 2017-а (Снимки)Майли Сайръс и Лиам Хемсуърт сложиха край на чуденето дали те двамата са отново заедно, прекарвайки Нова Година. Синди Крофърд прекара празниците заедно със съпруга си Ранди Гербър и двете им деца- Кая и Пресли Уолкър.  Кейт Хъдсън сподели видео от първия ден от 2017 год., който тя прекара с най-добрата си приятелка,

Жители на Джерман блокират АМ "Струма", не искат депо за отпадъци до къщите си (обновена)

http://www.cross.bg/depoto-otpadutzi-depo-1530246.html

/КРОСС/ Над 500 жители на дупнишкото село Джерман, подкрепени от съседните села Усойка, Блажиево, се включиха в протестно шествие срещу проекта за изграждане на регионално депо за твърди битови отпадъци. Протестиращите блокираха за кратко главния път Е-79. Оратори от импровизирана трибуна се заканиха, че няма да отстъпят при никакви условия. Те имат три категорични искания. Едното е да не бъде допуснато изграждане на депото. Второто е да не позволят на дребни чиновници да определят бъдещето на децата им. Третото и най-категорично е за незабавна оставка на кмета на Дупница инженер Методи Чимев и екипа му. Според демонстрантите кметът и сътрудниците му са отговорни за създалата се ситуация. Вече четвърта година срещу това намерение се противопоставят и жителите на съседните села Усойка и Крайни дол. Сагата с депото е от 6 г. Преди дни обаче Общинският съвет дал зелена светлина на проекта. "На метри от къщите ни ще има бунище. Това ще застраши живота и здравето на хората", категорични са протестиращите. Според тях мястото, на което е предмидено да има депо за отпадъци е свлачище. Там трябвало да минава трасето на АМ "Струма", но след проучвания то било изместено. "На управляващите пожелавам да получат румънско правосъдие след оставката. Това с депото е безумие. Ние не сме само бюлетини по избори. Общинарите мислят само за мириса на комисионните", казват протестиращите

Жители на Джерман блокират АМ "Струма", не искат депо за отпадъци до къщите си

http://www.cross.bg/depo-otpadutzi-stryma-1530246.html

/КРОСС/ Жители на благоевградското село Джерман ще блокират АМ "Струма" по обяд в знак на протест срещу решение на Общинския съмет в Дупница да се построи депо за отпадъци, съобщиха недоволните пред БТВ. Сагата с депото е от 6 г. Преди дни обаче Общинският съвет дал зелена светлина на проекта. "На метри от къщите ни ще има бунище. Това ще застраши живота и здравето на хората", категорични са протестиращите. Според тях мястото, на което е предмидено да има депо за отпадъци е свлачище. Там трябвало да минава трасето на АМ "Струма", но след проучвания то било изместено. "На управляващите пожелавам да получат румънско правосъдие след оставката. Това с депото е безумие. Ние не сме само бюлетини по избори. Общинарите мислят само за мириса на комисионните", казват протестиращите.    

Идентифицирани са жертвите на терористичния атентат Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/5969829

Идентифицирани са жертвите на терористичния атентат ИстанбулЖертвите на терористичния атентат в истанбулския нощен клуб „Рейна“, убити в новогодишната нощ, са идентифицирани, предава турската информационна агенция Anadolu Agency, цитирана от "Фокус". Най-малко 39 души, сред които и полицейски служител, загубиха живота си в нападението, отговорност за което все още нито една групировка не е поела.

Добрите новини дойдоха от културата

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/01/02/2890075_dobrite_novini_doidoha_ot_kulturata/?ref=rss


2016 г. бе година на тежки турбуленции и сякаш непресъхващ извор на мрачни вести. Една област обаче изпъкна в чисто български план като източник на приятни емоции: културата. Годината изобилстваше с новини за успехите на художници, режисьори, актьори, хора на литературата и изкуството изобщо. Разбира се, не всички те бяха "български" - някои бяха на артисти от български произход, работещи в чужбина, други - на чужденци, превърнали България във вдъхновение, кауза или дом. Общото бе, че поставиха...

Зловещата семейна история на шотландските канибали Баан

https://vesti.bg/lyubopitno/zloveshtata-semejna-istoriia-na-shotlandskite-kanibali-baan-6063572

Една от най-зловещите фигури в английския фолклор и нейното семейство може да се окажат плод на пропаганда срещу Шотландия

Фабриката “Сфумато” работи на пълни обороти

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5967261

Фабриката “Сфумато”  работи на пълни оборотиВ “Сфумато” тези месеци кипи най-усилна работа. Понеже част от спектаклите в афиша са с участието на студенти от НАТФИЗ, а те няма как да забият из местата за почивка и купони заради изпитите, афишът се пълни с нови и стари заглавия - още малко и ще се прокъса от тежестта. Традиционни текстове се редуват с опитни постановки на актьори и бъдещи

Жилищна сграда се срути в Казахстан. Най-малко девет души са загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/5969818

Жилищна сграда се срути в Казахстан. Най-малко девет души са загиналиНай-малко девет души са загинали при частично срутването на многоетажна жилищна сграда в град Шахан в Казахстан, предадоха ТАСС и ДПА, цитирани от БТА. Четирима души са извадени изпод отломките живи. Сред тях има две деца. Продължава спасителната операция. Броят на загиналите може да се увеличи. Предполага се,

Ин витро скандал в Холандия

http://www.cross.bg/in-vitro-skandal-v-holandiya-1530243.html

/КРОСС/ Холандска болница е започнала разследване, след като е било открито, че 26 жени, които са се лекували от безплодие, може би са били оплодени със сперматозоиди от мъж, различен от предвидения за баща, съобщи Си Ен Ен. Разследването обхваща лечения, които са се провели между средата на април 2015 г. и средата на ноември 2016 г. в Медицинския център на Университета в Утрехт. Инцидентът е описан като "процедурна грешка." Половината от жените въпросните оттогава са родили или са бременни.  

650 автомобила запалени в новогодишната нощ във Франция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633756

Новогодишната нощ във Франция отново беше помрачена от множество инциденти, свързани с подпалване на автомобили от хулигани, съобщава министерството на вътрешните работи, цитирано от ТАСС. "Тази година броят на запалените автомобили показва, че това явление, колкото и да е неприемливо, продължава да съществува. Бяха опожарени 650 автомобила, докато миналата година броят им беше 602", се посочва в съобщение на министерството. Същевременно в изявлението се подчертава, че като цяло е отчетен спад в тази тенденция, като през последните пет години б...

Жена падна от втори етаж, 28 пациенти със счупвания в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/5969807

Жена падна от втори етаж, 28 пациенти със счупвания в Бургас50-годишна бургазлийка е пострадала при падане от 2-ри етаж в ж.к. „Меден рудник“ в първите часове на новата година, научи „24 часа“. Първоначално тя се е чувствала добре, но впоследствие й е прилошало и е потърсила медицинска помощ. Настанена е в неврохургията с травми на главата и гръбнака. Проверяват се обстоятелствата,

Магията на театралните костюми на Великотърновския театър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633626

Театралните костюми са неизменна част от всеки спектакъл. Те допълват сценичния образ на актьорите и помагат на тях,  и  публиката да достигнат  до епохата и образа, които се претворяват на сцената. Музикално-драматичен  театър “Константин Кисимов” във Велико Търново пази огромно богатство от над 20 хиляди театрални костюма. Гардеробът на театъра е един от най – богатите у нас, а за костюмите се грижат гардеробиерките Светла Терзиева и Росица Йорданова. От тях зависи всеки певец или актьор, който стъпва на сцената,  да бъде с перфектен  костюм,...

9 души загинаха при срутване на жилищна сграда в Казахстан

http://www.cross.bg/dyshi-intzidentut-zaginali-1530242.html

/КРОСС/ Най-малко 9 души са загинали след частично срутване на жилищна сграда в село Шахан в Централен Казахстан, съобщиха местните власти, цитирани от "Франс прес". "Деветима загинали бяха извадени от отломките", обяви комисия за извънредните ситуации към вътрешното министерство.Тя допълни, че инцидентът е станал в неделя вечерта. Четирима души са спасени, сред тях две деца, съобщават други медии. Смята се, че инцидентът е в резултат на взрив на отоплителния котел в сградата.  

Трайчо Трайков е обвинен тихомълком за умишлена безстопанственост

http://www.mediapool.bg/traicho-traikov-e-obvinen-tihomalkom-za-umishlena-bezstopanstvenost-news258341.html

Бившият енергиен министър и кандидат за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков е обвинен за умишлена безстопанствено за продажбата на миноритарния пакет акции на държавата в енергоразпределителното дружество ЕВН. Това съобщи самият Трайков в понеделник в профила си във Фейсбук. Не е ясно защо прокуратурата е решила да действа тихомълком на фона на шумното повдигане на обвинения на редица бивши министри за действията им по проекта АЕЦ “Белене“. “На 28-ми декември прокуратурата ми връчи обвинение за умишлена безстопанственост, както ми беше обещано преди и по време на изборите за президент. Учудващо, не бяха изпратени медии, нито все още е обявено нещо официално. Дали защото ги е срам, че правят това, което правят на политически неудобни хора навръх празниците - призовката дойде точно преди Бъдни вечер? Или си го пазят за по-удобен момент?“, пише Трайков. Обвинението е, че през 2011 година остатъчният пакет акции от “ЕВН България Електроразпределение“ АД е бил продаден по-евтино, отколкото е била пазарната му стойност. Трайков напомня, че продажбата е била извършена чрез състезателна процедура през Българската фондова борса. “Нищо, че продажбата е извършена на Българската фондова борса, по състезателна методика, одобрена от Комисията за финансов надзор, в изпълнение на приета от Народното събрание стратегия и то не от мен, а от единствения орган в държавата, който може да я извърши - Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК)“, пише Трайков. Бившият министър допълва, че тогава  шеф на Агенцията по приватизация е Емил Караниколов, който все още е на същата позиция и няма повдигнати обвинения за този случай. Караниколов се назначава от Министерския съвет, а не от енергийния министър. Трайков припомня още, че тогавашният председател на надзорния съвет на Агенцията по приватизация Юлия Ненкова сега е шеф на Комисията за защита на конкуренцията. “Явно никой не смята, че хората, пряко осъществили и одобрили условията по сделката са постигнали лош резултат. За който аз като министър нямах и не съм и искал да имам възможност да влияя по какъвто и да е начин“, пише Трайков. Той си обяснява причините за повдигнатото обвинение с факта, че по време на предизборната си кампания е поискал радикална промяна на правосъдната система и особено на прокуратурата. “Защото не спрях да обяснявам, че сме по-бедни от другите европейци заради милиардите, които ежегодно се крадат от престъпна шайка политици, олигарси и магистрати. А може би дори и защото стоте милиона от въпросната сделка през 2011г не бяха директно депозирани в КТБ, а беше проведен конкурс и той беше спечелен от друга банка. Започва година, през която ще получим много отговори“, коментира Трайков. През октомври и ноември миналата година, точно преди президентските избори, трима бивши енергийни министри получиха обвинения за безстопанственост за действията им по проекта АЕЦ “Белене“. Двама от тях бяха от БСП – Петър Димитров и Румен Овчаров, както и един от ГЕРБ – Делян Добрев. При тях повдигането на обвиненията се случи много по-публично. Продажбата на акциите Решението на прокуратурата да повдигне обвинения за пакета акции е много изненадващо. Продажбата на миноритарния държавен дял от 33 процента в "ЕВН Електроразпределение" и "ЕВН Електроснабдяване" се случи на 21 декември 2011 година. Цената, която държавата получи за акциите си, бе изненадващо добра. Пазарните поръчки за книжата на електроразпределителното дружество бяха на средна цена от 1632.56 лв., а на електроснабдителното – при 156.60 лева. Това бе с близо 20% над минималната цена, определена от Агенцията по приватизация. Единият от двамата изпълнителни директори на фондовата борса Васил Големански тогава коментира продажбата като голям успех. "Днешният успех е резултат от почти едногодишна работа на множество компании и държавни институции. Този аукцион е добър знак за предстоящите листвания на електроразпределителните дружества през 2012 г.", коментира след продажбата. Акциите са изкупени близо час след пускането им за продажба, а държавата получи за тях над 90 млн. лева. Огромна част от дяловете бяха купени от ЕВН. Условието бе двете компании след това да станат публични, т.е. да се листват на борсата.

Байкова: Приели сме калорийна бомба по празниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/5969810

Байкова: Приели сме калорийна бомба по празниците"Меко казано калорийна бомба сме приели по време на коледните и новогодишните празници", коментираха експерти в ефира на bTV. Това ясно всеки може да сметне от изображението, показващо броят калории, съдържащ се в един продукт с малък грамаж като например 50 г ракия или 100 г баница. Имайки предвид,

Част от центъра във Варна без вода в празничния ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=340093

Заради авария част от централните части на Варна ще останат без вода днес, съобщиха от ВиК за Moreto.net. До 16 часа без вода ще са абонатите заключени между бул."Цар Освободител", ул."Оборище", бул."Владислав Варненчик" и ул.

Арестуваха капитана на запалилия се ферибот в Индонезия

http://www.cross.bg/kapitana-kapitanut-purvi-1530241.html

/КРОСС/ Полицията в Индонезия обяви, че е задържала капитана на запалилия се ферибот след информация, че той първи е напуснал плавателния съд, съобщава "Франс прес". Припомняме, при пожара загинаха 23 души, а 50 пострадаха, на плавателния съд е имало повече от 230 души. Пожарът възникнал, докато фериботът плавал от пристанището Муара Ангке в Джакарта до Тидунг - курортен остров, който е част от веригата Кепулауан Серибу. Полицията съобщи, че капитанът, според местни медии името му е Мухамад Нали, е задържан в неделя. Той е разпитван. Заподозрян е в небрежност. "Все още разследваме случая и разпитваме капитана", каза говорител на полицията, без да разкрива подробности. Няколко медии информират, че капитанът първи е напуснал лодката и е бил открит сред пътниците във водата. Тони Будионо, високопоставен представител на транспортното министерство, се закани, че капитанът ще бъде наказан, ако разпространяваната от медиите информация се потвърди.  

Въоръжен мъж уби бившата си съпруга, сина си и още 10 души в Бразилия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633755

Въоръжен мъж уби бившата си съпруга, сина си и още 10 души по време на новогодишно празненство в южната част на Бразилия, съобщи БиБиСи. Инцидентът станал в град Кампинас, на около 10 километра от Сао Пауло. Нападателят, който носел няколко огнестрелни оръжия, нахлул в семейното жилище, където хората празнували Нова година. При стрелбата били ранени и други трима души. След това мъжът се самоубил. Нападението станало малко преди полунощ. Съседите чули изстрелите, но решили, че са фойерверки, посочва полицията. Източник: БТА...

Над 200 хиляди автомобила трябва да влязат днес в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/02/2892568_nad_200_hiliadi_avtomobila_triabva_da_vliazat_dnes_v/?ref=rss


В последния почивен ден от новогодишните празници, СДВР очаква в София да се върнат над 200 000 автомобила. Това заяви за агенция "Фокус" комисар Тенчо Тенев - началник на Отдел "Пътна полиция" към столичната дирекция на полицията.

По думите му след 12 часа на обяд трафикът ще се увеличи. Най-натоварено ще бъде по автомагистралите "Тракия", "Хемус", "Люлин". Между 14 и 20 ч. пък ще бъде ограничено движението на тежкотоварни автомобили.

Комисар Тенев препоръча на шофьорите...

Франсоа Оланд пристигна на визита в Ирак

https://www.actualno.com/europe/fransoa-oland-pristigna-na-vizita-v-irak-news_584795.html

Френският президент Франсоа Оланд пристигна на официално посещение в Ирак, където ще се срещне с намиращите се там френски военнослужещи. Те са част от силите на международната антиджихадистка коалиция. Франция е сред активните участници в борбата с "Ислямска държава", во

Възраждането на Кейнс

http://svetoven.pogled.info/news/81140/vazrazhdaneto-na-keins

/Поглед.инфо/ През IV век един японски император научава, че поданиците му не могат да сe изхранват, защото са безкрайно бедни. И решава да спре събирането на данъци. Три години по-късно императорът установява, че мораториумът е сработил и възстановил данъците. Но замогналите се японци били толкова благодарни, че нарекли императора Нинтоку, тоест, добродетелен и щедър.

След празниците: Хиляди отново на път

http://www.cross.bg/magistralite-hilyadi-otnovo-1530244.html

/КРОСС/Днес е денят на голямото завръщане. Хиляди тръгват на път след новогодишните празници. От полицията отново ще създадат организация за намаляване на задръстваният на най-критичните точки. Ще се ограничи и движението на тежкотоварните автомобили в следобедните часове по магистралите и основните пътища. От полицията призовават да се кара внимателно, спазвайки правилата. Припомням ви, че в края на миналата седмица хиляди българи се оказаха блокирани на магистралите "Тракия" и "Хемус" в снежен капан. Участъци от аутобаните бяха затворени заради обилен снеговалеж. Източник: NOVA TV  

Тлеещи въглени от печките унищожиха 50 контейнера за смет в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/5969795

Тлеещи въглени от печките унищожиха
50 контейнера за смет в ТърновоОколо 50 контейнера за битова смет изгоряха в последно време във Велико Търново. В сводките на пожарната има поне по два-три сигнала дневно за запалени кофи, показа проверка на "24 часа". Инцидентите са причинени от изхвърлена незагасена сгурия от печките на твърдо гориво. Директорът на противопожарната служба във Велико Търново Красимир Кръстев

Откриха милионерката леля Гошка

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/otkriha-milionerkata-lelia-goshka-6063576

Семейството на българката се е завърнало в селото, в което живее от 17 години

Безредици избухнаха в Елк след арест на чужденци, заподозрени за убийство на поляк

http://www.cross.bg/polyak-zavedenieto-zapodozreni-1530240.html

/КРОСС/ Сблъсъци с полицията избухнаха в град Елк в Североизточна Полша след задържането на четирима чужденци, заподозрени, че в новогодишната нощ са убили с нож 21-годишен поляк. Според полската информационна агенция ПАП става въпрос за граждани на Тунис, Мароко и Алжир, които работели в закусвалня за арабска храна в града. Според медиите те реагирали брутално, след като младият поляк хвърлил бомбичка срещу заведението им. Младежът починал, след като бил прободен два пъти с нож. Няколкостотин жители на Елк се събраха пред заведението "Принц кебап", някои от тях мятали павета и бомбички, изпочупили витрината и част от оборудването в помещението. Полицията е задържала над 20 души от демонстрантите, които били сред най- агресивните.  

Обама: епитафия за един неудачник

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/81139/obama-epitafiya-za-edin-neudachnik

/Поглед.инфо/ Най-неудачният президент! Като такъв ще запомни историята Барак Обама, започнал няколко безмислени войни и отстъпил световната хегемония на Русия и Китай.

13-годишната Златка, която роди Динко: Исках бебето (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_643354.html

13-годишната Златка от Сливен роди Динко. Бащата е на 15 години. „Исках бебето”, сподели в ефира на Нова телевизия младата майка. Тя каза още, че бебето е кръстено на свекъра й. „Не ходя на училище от една година. Сега ще си гледам бебето и няма да се връщам”, каза майката. Засега младото семейство не планира да има други деца. През цялата бременност младото момиче е ходило на прегледи. „Издържа ни бащата на съпруга ми. Живеем при тях”, каза още Златка.

Най-малко 9 души са загинали при срутване на сграда в Казахстан

https://www.actualno.com/asia/naj-malko-9-dushi-sa-zaginali-pri-srutvane-na-sgrada-v-kazahstan-news_584794.html

Най-малко девет души са загинали при срутването на част от многоетажна жилищна сграда в град Шахан в Казахстан. Четирима души са спасени от отломките. Сред тях са и две деца. На мястото продължава спасителна операция. Има опасения, че броят на жертвите може да се увеличи. Засега се предполага, че причина за инцидента е взрив на отоплителния котел в кооперацията. Снимката е архивна.

Златни правила. Как да се приберем безопасно след празниците?

http://www.moreto.net/novini.php?n=340084

Засилен трафик се очаква днес по пътищата в страната в последния ден на новогодишните празници. Тръгнете по светло, утрото е по-мъдро от вечерта, призоват от КАТ. Не чакайте последния момент! Огромен ще е трафикът към София, Варна, Пловдив и другите големи градове.

Северозападът иска референдум за тунел на прохода Петрохан

https://www.24chasa.bg/novini/article/5969796

Северозападът иска референдум за тунел на прохода ПетроханДа се направи тунелът под прохода Петрохан в памет на писателя и краевед Милан Миланов - Революцията.Това предлага инициативен комитет в Берковица и вече започна подписка за реализацията му, каза един от организаторите -Ванина Стоянова. „Считаме се длъжни да продължим делото му. Негова голяма мечта беше Северозападът да се развива.

Северозападът иска референдум за тунел на прохода Петрохан

https://www.24chasa.bg/region/article/5969796

Северозападът иска референдум за тунел на прохода Петрохан Да се направи тунелът под прохода Петрохан в памет на писателя и краевед Милан Миланов - Революцията.Това предлага инициативен комитет в Берковица и вече започна подписка за реализацията му, каза един от организаторите -Ванина Стоянова. „Считаме се длъжни да продължим делото му. Негова голяма мечта беше Северозападът да се развива.

48 иракчани, укрити сред бонбони, заловиха на „Дунав мост”

https://www.24chasa.bg/region/article/5969764

48 иракчани, укрити сред бонбони, заловиха на „Дунав мост”48 иракчани, укрити сред бонбони, заловиха преди Нова година на ГКПП „Дунав мост”, съобщи Гранична полиция. Около 19.30 часа на 30 декември, на граничния пункт Русе-Гюргево, при опит да напусне България, пристигнал за проверка български камион със шофьор 42-годишния пловдивчанин Н. Димитров. По документи,

Съветът за сигурност на ООН осъди "варварската атака" в нощен клуб в Истанбул

http://www.cross.bg/sigyrnost-suveta-istanbyl-1530239.html

/КРОСС/ Съветът за сигурност на ООН категорично осъди смъртоносното нападение в нощен клуб в Истанбул, при което загинаха 39 души вчера, предаде ДПА В прессъобщение членовете на Съвета за сигурност осъждат "отвратителната и варварската терористична атака". Те подчертават, че "всеки акт на тероризъм е престъпен и неоправдан, независимо от мотивацията и от това къде, кога и от кого е извършен". Членовете на Съвета за сигурност изтъкват, че тероризмът във всичките му форми и проявления представлява една от най-сериозните заплахи за международния мир и сигурност и подчертават необходимостта извършителите, организаторите и спонсорите на подобни действия да бъдат изправяни пред правосъдието.  

Три цвята вино: синьо

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/01/02/2888129_tri_cviata_vino_sinyo/?ref=rss


Всеки любител на виното знае в общи линии (не значи, че ги спазва) съветите на експертите с какви храни е подходящо да се комбинират белите и червените видове или и розетата. Една испанска компания обаче постави нов въпрос за размисъл - с какво се съчетава синьото вино.

Точно така - морско синьо. Като най-красивите морски вълни, които сте виждали. Поне в този нюанс се предлага на българския пазар. Засега в някои ресторанти.

На кого му хрумна "безумната" идея
...

Милионерката Гошка се върна (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5969792

Милионерката Гошка се върна (видео)Баба Гошка се е завърнала в испанското село, където спечели голямата лотария. Местните хора разказаха, че тя и семейството й са се изпокрили за месец от съображения за сигурност, но отново са се върнали, съобщава NOVA. Жената, която работи в лотарията - Хосе Лопез, си спомня деня, в който Гошка спечелила 67 998 532 евро и 81 цента.

Над 200 000 автомобила потеглят към София днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/5969787

Над 200 000 автомобила потеглят към София днесОчаква се над 200 000 автомобила да влязат в столицата в последния почивен ден от новогодишните празници. Това каза пред „Фокус“ комисар Тенчо Тенев - началник на Отдел „Пътна полиция” към СДВР, за очаквания трафик през последния почивен ден от новогодишните празници. „В момента трафикът в София е слаб. Очакваме след 12.00 часа да се засили.

Жиру: Вкарах най-красивия гол в кариерата си (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/02/2892564_jiru_vkarah_nai-krasiviia_gol_v_karierata_si_video/?ref=rss


Нападателят на "Арсенал" Оливие Жиру заяви, че е вкарал най-красивото попадение в кариерата си срещу "Кристал палас".

Неговият тим победи с 2:0, а френският национал откри резултата по впечатляващ начин в 19-ата минута, когато засече топката с камшичен удар с пета над гърба си и я прати в горния ляв ъгъл на вратата.

Попадението му напомни изключително много на това, което Хенрик Мхитарян вкара за "Манчестър юнайтед" наскоро.

"Този гол е най-добрият в кариерата...

Във Франция отново е имало запалени коли в новогодишната нощ

http://www.cross.bg/novogodishnata-otnovo-frantziya-1530238.html

/КРОСС/ Новогодишната нощ във Франция отново е била помрачена от множество инциденти, свързани с палежи на автомобили, съобщи вътрешното министерство на страната. Опожарени са 650 коли, което е с близо 50 повече от миналата година. От министерството отбелязват, че тези актове на хулиганство продължават, колкото и да е неприемливо това явление. Над 100 000 полицаи, жандармеристи, пожарникари и други служители са следили за реда и сигурността по улиците на френските градове в новогодишната нощ.  

Шегаджия промени надписа над Холивуд на "Hollyweed" (СНИМКА)

https://www.actualno.com/america/shegadjija-promeni-nadpisa-nad-holivud-na-hollyweed-snimka-news_584793.html

Жителите на Лос Анджелис с почуда установиха, че неизвестен шегаджия е преправил прочутия надпис Холивуд (Hollywood) на Холиуид (Hollyweed), предаде АП. На английски weed означава канабис. Така от „Свещена гора“, надписът стана „Свещена трева“. Полицията е изпратила свое по

Трайчо Трайков: Политически неудобните получават обвинение по празниците

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/02/2892561_traicho_traikov_politicheski_neudobnite_poluchavat/?ref=rss


Бившият икономически министър от кабинета "Борисов" 1 и кандидат за президент на състоялите се през ноември избори Трайчо Трайков обяви във "Фейсбук", че е получил обвинение за умишлена безстопанственост.
Това се е случило на 28- ми декември, като от прокуратурата не са съобщавали официално за това.

Трайков е получил призовка, за да му бъде предявено обвинение, точно преди Бъдни вечер.

"На 28-ми декември прокуратурата ми връчи обвинение за умишлена безстопанственост,...

Пътуване с малко пари - съвети на мъж, видял света

https://vesti.bg/temi-v-razvitie/pytuvane-s-malko-pari-syveti-na-myzh-vidial-sveta-6063539

През април Хенрих Джепенсен беше обявен за най-младият човек, пропътувал 196 страни

Какво ще движи пазарите през седмицата

http://www.investor.bg/novini/130/a/kakvo-shte-dviji-pazarite-prez-sedmicata-231223/

Новата 2017 г. започва със серия макроикономически данни основно от САЩ и Великобритания, както и със стенограмите на Фед и ЕЦБ

Жители на Джерман блокират АМ "Струма", не искат депо за отпадъци до къщите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/5969777

Жители на Джерман блокират АМ "Струма", не искат депо за отпадъци до къщите сиЖители на благоевградското село Джерман ще блокират АМ "Струма" по обяд в знак на протест срещу решение на Общинския съмет в Дупница да се построи депо за отпадъци, съобщиха недоволните пред БТВ. Сагата с депото е от 6 г. Преди дни обаче Общинският съвет дал зелена светлина на проекта. "На метри от къщите ни ще има бунище.

Германия разследва злоупотреби със социални помощи на кандидати за убежище

http://www.cross.bg/pomoshti-nyakolko-evro-1530237.html

/КРОСС/ Комисия в германския град Брауншвайг разследва над 300 случая на злоупотреби със социални помощи за кандидати за убежище, предаде ДПА. Случаите са свързани основно с бежанци от Судан. Те се регистрирали по няколко пъти на различни места, за да вземат неколкократно повече от полагащите им се помощи . Много от тях дори се дегизирали, с брада или с очила, представяли се под друго име, а претоварените от работа държавни служители не забелязали измамата. Имало случай на кандидат с 12 самоличности, който получил незаконно около 45 000 евро. От комисията оценяват на няколко милиона евро щетите от злоупотребите.  

Германия разкри над 300 случая на злоупотреби със социални помощи на бежанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/5969780

Германия разкри над 300 случая на злоупотреби със социални помощи на бежанциГрад в Северна Германия е назначил специална комисия, която да разследва над 300 случая на злоупотреби със социални помощи на кандидати за убежище, предаде ДПА, цитирана от БТА. Случаите са свързани основно с бежанци от Судан, които са пристигнали с вълната от стотици хиляди бежанци през лятото на 2015 г.

Тунел на Петрохан искат жители на Северозападна България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5969769

Тунел на Петрохан искат жители на Северозападна БългарияТунел на прохода Петрохан искат жители на Северозападна България, съобщава БТВ. Вече има инициативен комитет, който събира подписи за това. "Това ще промени съдбата на Северозапада", казват хората. Според тях тунелът няма да е инженерно чудо. Той трябва да е дълъг само 10 км. В Европа и по света тунели под планините от по 50 - 60 км.

Влакове с допълнителни вагони и днес отпътуват от Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=340072

Влакове с допълнителни вагони от Варна пуска и днес превозвачът БДЖ, научи Moreto.net. С увеличен състав ще се движат: - един бърз влак със задължителна резервация по направлението Варна – София („Златни пясъци”); - двадесет и девет бързи влака по направленията София – Бургас (пет влака), Бургас – София (пет влака), София – Варна (два влака), Варна – София (два влака), София – Видин (два влака), Видин – София (три влака), София – Пловдив, Пловдив – София (два влака), София – Свиленград, Горна Оряховица – София, София – Благоевград, Благоевград – София, Пловдив – Варна, Варна – Пловдив и Силистра – Горна Оряховица; - три пътнически влака по направленията Свиленград – Пловдив, Благоевград – Кулата и Кулата – Благоевград.

През 2017 г. ще има четири затъмнения – две слънчеви и две лунни

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6LvxH9biec4/

През 2017 г. ще има четири затъмнения – две слънчеви и две лунни,  каза Пенчо Маркишки – физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН, за астрономическите явления  през новата 2017 г.

„Първото затъмнение ще бъде лунно – от полусянката на Земята, което ще се случи на 11 февруари. То ще бъде видимо от Северна и Южна Америка, Европа, Африка и Азия. От България ще наблюдаваме максималната фаза на затъмнението в 02:44 ч. на същата дата. Пак през февруари, но на 26-и, жителите на Чили, Аржентина и Централна Африка, както и намиращите се в Атлантическия океан, ще могат да наблюдават пръстеновидно слънчево затъмнение“, обясни физикът. На 7 август 2017 от Европа, Африка (без най-западните ѝ части), Азия и Австралия ще може да се наблюдава частично лунно затъмнение, което от България ще бъде видимо след изгрева на Луната в 20:29 ч. официално време (за София), а максималната фаза ще настъпи в 21:20 ч. Тогава южният (долен) край на лунния диск ще бъде затъмнен от земната сянка.
„Безспорно най-забележителното явление за 2017 г. ще бъде пълното слънчево затъмнение на 21 август, което ще се наблюдава от Северна Америка и северната част на Южна Америка. То вече е наричано от много медии „Great American Eclipse“. Пътят на лунната сянка ще премине през северните части на Тихия океан, ще прекоси САЩ и по-точно – щатите Орегон, Айдахо, Монтана, Уайоминг, Небраска, Канзас, Айова, Мисури, Илинойс, Кентъки, Тенеси, Джорджия, Северна Каролина и Южна Каролина, след което ще продължи през централните части на Атлантическия океан“, допълни физикът. По думите му пълната фаза на затъмнението ще започне в 19:48:36 ч. и ще завърши в 23:02:34 ч. българско официално време. „Очаква се изключително много хора – вероятно милиони туристи – да посетят Съединените щати за да наблюдават явлението. Екипи от български астрономи-любители също планират пътуване до САЩ, заедно с нужната им техника за наблюденията, каза още Пенчо Маркишки пред Агенция Фокус.

200 хил. автомобила към София

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/200-hil.-avtomobila-kym-sofiia-6063573

Много внимателно и бавно да карат и да не предприемат рискови изпреварвания, за да не се получават задръствания и големи колони, посъветва шофьорите комисар Тенчо Тенев

Село на бунт срещу сметище

https://www.24chasa.bg/novini/article/5969774

Село на бунт срещу сметищеВъзможно е днес да бъде блокиран главен път Е-79 от протестиращи жители на село Джерман. Те се готвят да затворят пътя в знак на несъгласие с предстоящото строителство на депо за отпадъци край селото, съобщи Би Ти Ви. Протестът им е насрочен за 11 ч и ще продължи два часа.В продължение на няколко години местните хора се борят срещу идеята да има

Честита Нова 1917

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/01/02/2892555_chestita_nova_1917/?ref=rss


2017 г., а се усеща като 1917 г. Като че ли някой е измислил машината на времето и тя действа наобратно. Пиршествo на национализмa и реставрация на авторитаризма. Ситуацията е като в Оруеловата "Животинска ферма" – култ към личността, безметежна пропаганда и терор. Книгата е художествена алегория на Октомврийската революция, за чиято 100 годишнина през 2017 г. Путин вече издаде указ за честване.

2016 г. наистина е повратна точка. Преди всичко за либералната демокрация
...

Французите вече плащат "данък терор" в помощ на жертви на атентати

http://econ.bg/Новини/Французите-вече-плащат-данък-терор-в-помощ-на-жертви-на-атентати_l.a_i.734745_at.1.html

От днес френските граждани ще плащат допълнително по 1,60 евро върху застрахователните полици за своите имоти, като целта е да се финансира специален...

Видео показва стрелбата в нощния клуб навръх Нова година в Истанбул

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633753

Появи се видео от жестоката атака в нощен клуб "Рейна" навръх Нова година в Истанбул. На кадрите се вижда моментът, в който нападателят влиза в заведението, стреляйки автомат Калашников по пешеходци и преминаващите автомобили, посочва NOVA. Видеото е от една от охранителнит...

Няма пострадала втора българка при атентата в Истанбул

http://www.cross.bg/istanbyl-vtora-napadeniya-1530236.html

/КРОСС/ Няма пострадала втора българка при терористичното нападение в новогодишната нощ в Истанбул, съобщи БНР. Вчера беше съобщено, че се издирва втора наша сънародничка, за която имаше сигнал, че е била в клуба в Истанбул по време на атаката. Братът на жената обаче е заявил, че сестра му е жива и здрава и пътува към България. При нападението бяха убити 39 души, голяма част от които чужденци, ранени бяха 69 души. Сред пострадалите е българска гражданка, която претърпя тежка операция. Състоянието й е стабилно, но критично. В Истанбул продължава мащабната операция по издирването на нападателя. Сред жертвите има гражданин на Канада, съобщи премиерът на страната Джъстин Трюдо, който поднесе съболезнованията си за всички загинали. От генералното консулство на Русия в Истанбул потвърдиха за смъртта и на руска гражданка. Има жертви от Франция, Саудитска Арабия, Тунис, Ливан, Йордания, Либия, Израел. Външното ни министерство съветва българските граждани да пътуват за Турция само в случай на неотложна необходимост. За възможни терористични актове в страната предупреди външното министерство на Великобритания. То подчертава, че има вероятност за последващи хаотични нападения в Турция. За възможност от нови терористични актове там предупреди британското външно министерство. От Форин офис подчертаха, че има повишена заплаха за авиационните обекти и вероятност за последващи хаотични нападения

Джерманци излизат на протест срещу депото за отпадъци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633752

Жителите на с. Джерман излизат днес на протест, заради възобновеното намерение на община Дупница да изгражда депо за битови отпадъци в землището на населеното място. Джерманци се събират на центъра на селото в 11 часа, един час по-късно се очаква да затворят движението по ГП Е- 79, в района на с. Джерман. Те вече заявиха, че искат оставките на кмета Методи Чимев и зам.- кмета Красимир Георгиев. Жителите на селото са категорични, че няма да разрешат изграждане на съоръжение в с. Джерман....

Бащата на новородения Динко - на 15 г., дядото е на 33 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5969772

Бащата на новородения Динко - на 15 г., дядото е на 33 г.Първото българче, което се роди през 2017 г., е от ромски произход. Детето е от Сливен, майката е на 13 години, бащата е на 15 и е неин съученик. Родителите са кръстили новороденото момченце Динко, съобщи Би Ти Ви. Малкият Динко се ражда в 3:45 минути на 1 януари с тегло 2800 г и ръст 49 см. „Раждането е минало нормално за първескиня,

Президентът, който спаси празника

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/prezidentyt-koito-spasi-praznika-231278/

Спорът между САЩ и Русия около хакерските атаки в хода на предизборната кампания в САЩ приключи с победа за Путин, твърди Николас Конъли от DW

Православната църква почита Свети Силвестър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633750

На втория ден от Новата година Православната църква почита родения в Рим Св. Силвестър. Този празник е известен още и като Карамановден. Негов учител във вярата и науката бил благочестивият презвитер Кирин. В столицата на световната империя тогава идвали много странници, а младият Силвестър много обичал да ги подслонява в гостоприемния си дом. Веднъж градоначалникът го повикал да принесе жертва на боговете и го заплашил с мъчения и смърт, ако не изпълни заповедта. Св. Силвестър предвидил близката смърт на користолюбивия и жесток управител и му ...

Самолетът с изгонените от САЩ руски дипломати пристигна в Москва

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633751

Самолетът, превозващ 35-те руски дипломати, които бяха изгонени от Съединените щати заради предполагаема намеса в американските президентски избори, пристигна в Москва, съобщи ТАСС. САЩ гонят руски дипломати, готвят още санкции Групата сътрудници на руското посолство в американската столица, които трябваше да се върнат принудително в родината си по искане на американските власти, пристигнаха в Москва със самолет на специалния руски авиоотряд, който излетя от международното л...

Ново видео от атентата в Истанбул, две българки в клуба

https://vesti.bg/sviat/novo-video-ot-atentata-v-istanbul-dve-bylgarki-v-kluba-6063575

Състоянието на ранената българка остава критично, второто момиче не е пострадало

Хиляда лева за Хитрино и 80 пакета с храна за бедни кюстендилци от Лили Шмидт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633722

Хиляда лева преведе по сметката на БЧК за пострадалите хора в Хитрино женското дружество „Майчина любов", със съдействието на покойната Лили Шмидт - почетен председател, почетен гражданин на Кюстендил и председател на германската фондация „Помощ за България". Дарението за Хитрино бе направено с предоставени приживе от нея средства на разпореждане от Йорданка Тасева - дългогодишен член на ръководството на женското дружество. С още хиляда лева, за Коледа беше направен курбан за здраве и бяха раздадени пакети с хранителни продукти за 80 инвалиди...

Какво време ни очаква през януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633749

По-студен януари от нормалното очакват синоптиците от НИМХ на БАН. Месецът ще започне със слънчево време. На 2 януари максималните температури ще бъдат между 4 и 9 градуса. Ще се затопли, посочва NOVA. Към 3 януари ще се заоблачи и ще започнат валежи, които навсякъде ще преминат в сняг, а температурите ще паднат. През периода 4 - 7 януари ще бъде променливо, ще има и превалявания, предимно от сняг. След 10 януари се очаква отново да има условия за валежи, предимно от сняг. След слабо и краткотрайно затопляне в началото на десетдневието, темпера...

Две момиченца закриха и откриха новата година в АГ-комплеккса в Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/5969762

Две момиченца закриха и откриха новата година в АГ-комплеккса в РусеДамите доминират в АГ-диспансера в Русе в последните часове на 2016 и първите на 2018 година. Две момиченца са последното бебе, родило се през 2016 г., както и първото, появило се на бял свят в първия ден на новата 2017 година. Това съобщиха от Акушеро-гинекологичния комплесс в Русе. Последното за отминалата година бебе се е родило в 12.

Улеснения за шофьорите в деня на следпразничното прибиране

http://offnews.bg/news/n_1/n_643353.html

От 10:00 ч. до 20:00 ч. днес ще има две ленти за движение в посока София на първокласния път през Владая. Целта на промените е да се осигури по-голяма пропускливост по един от най-натоварените входове на София в края на Новогодишните почивни дни. За улеснение на трафика се въвежда и забрана за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона по всички автомагистрали и някои първокласни и второкласни пътища в страната. Ограничението ще бъде в сила от 14:00 до 20:00 часа. За улеснение на трафика в посока Перник-София по един от най-натоварените участъци от републиканската пътна мрежа се въвежда временно организация на движението през Владая. На първокласния път Е-79 ще има две ленти към столицата в интервала от 10:00 ч. до 20:00 ч. Алтернатива на този маршрут е АМ "Люлин". По-затруднено ще бъде движението по магистрала "Хемус" заради незавършените ремонти на тунелите "Витиня" и "Ечемишка". Преминаването през двете съоръжения се осъществява двупосочно в тръбата за София, каза Георги Златев от пътната агенция. "Там е създадена организация на движението и призоваваме водачите да се движат с повишено внимание в участъка и да спазват посочената скорост, като е важно да се движат и не много по-бавно от тази скорост, за да може да има пропускателна способност", допълни той. За да се улесни преминаването на леки коли се въвежда забрана за движение на тежкотоварните автомобили над 12 тона по всички автомагистрали и част от останалата пътна мрежа. "Това са направленията от Видин през София за Кулата; от Капитан Андреево през София за Калотина и също така от Русе за Велико Търново. Второкласните пътища, които имат забрана за движение на товарни автомобили са околовръстният път на София; пътят между Асеновград и Смолян, пътят между Симитли и Гоце Делчев и между Бургас и Царево", каза още той. Ограничението за камиони ще са в сила днес от 14:00 до 20:00 ч.

Днес да почерпят

http://www.cross.bg/dnes-da-pocherpyat-1530232.html

/КРОСС/ Веско Зехирев, български актьор Николай Червенков, молдовски българист Хриска Пейчева, българска плувкиня Красимир Рангелов, български скулптор Асен Гайдарджиев, български футболист Иван Колев, български волейболист  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване