Ако има проблеми със сделката за ЕВН, виновни са Бойко Борисов и Стоян Мавродиев, обяви Иво Прокопиев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/11/2897683_ako_ima_problemi_sus_sdelkata_za_evn_vinovni_sa_boiko/?ref=rss


Сделката за ЕВН е одобрена от Комисията за финансов надзор (КФН), Агенцията за приватизация и Министерския съвет. Ако има някакви нередности по нея, а аз твърдя, че такива няма, виновни са премиерът Бойко Борисов, Стоян Мавродиев като ръководител на КФН и шефът на приватизационната агенция. Това заяви пред Би Ти Ви съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев, след като вчера му беше повдигнато обвинение за сделката с продажбата на държавния дял в "ЕВН Електроразпределение България"...

Мъж съсече с брадва свой съселянин в Самуилово

https://www.24chasa.bg/novini/article/5988075

Мъж съсече с брадва свой съселянин в СамуиловоТежко убийство разтърси тази нощ петричкото село Самуилово. 50-годишният Благой уби с брадва свой съселянин. Кървавият инцидент станал след запой и пиянска разпра, съобщава struma.com. След часове на раздумка двамата приятели се скарали ,сбили се и Благой вдигнал брадвата ,която стоварил върху главата на съселянина си. Умъртвил го на място.

Няколко животни, които могат да сменят пола си

https://vesti.bg/lyubopitno/niakolko-zhivotni-koito-mogat-da-smeniat-pola-si-6063942

Учените изследват тези природни феномени и опитват да разберат по-добре причините за тях

Бойко Борисов и Стоян Мавродиев одобриха сделката за ЕВН, обяви Иво Прокопиев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/11/2897683_boiko_borisov_i_stoian_mavrodiev_odobriha_sdelkata_za/?ref=rss


Сделката за ЕВН е одобрена от Комисията за финансов надзор (КФН), Агенцията по приватизацията и Министерски съвет. Ако има някакви нередности по нея, а аз твърдя, че такива няма, виновни са премиерът Бойко Борисов, Стоян Мавродиев като ръководител на КФН и шефът на приватизационната агенция. Това заяви пред Би Ти Ви съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев, след като вчера му беше повдигнато обвинение за сделката с продажбата на държавния дял в "ЕВН Електроразпределение България"...

Българо-ирландците Amoric с концерт в "Строежа" на 18 януари

http://offnews.bg/news/n_1/n_644132.html

Базираната в Ирландия група с български корени - AMORIC, ще направи ексклузивен лайв в София идната седмица. Датата на гостуването е 18 януари, сряда, а мястото е Строежа (ул. Леге 10). Това е едва вторият концерт на бандата тук след заминаването им за Дъблин през 2007-а година. Той ще се случи малко повече от пет години след последния такъв, който се състоя в края на 2011 г. в същия столичен клуб. AMORIC са сформирани през 2007-а година, като наследник на популярната дотогава, а и днес, група Лора - познати в България с парчета като "Рая", "Нова", "Леко", както и с активната си концертна дейност. Повод за трансформацията става подписването на договор с ирландски мениджър, от което идва решението музикантите да се преместят в Дъблин, където една част от тях все още пребивават. Следват множество радио и телевизионни изяви, участия на фестивали в Ирландия и Великобритания, клубни концерти в цялата страна. AMORIC печелят и East Coast Music Idol Competition, продължил 7 седмици с над 20 съревноваващи се групи. Една от песни им ( Photograph ) е включена в компилацията "Riot On Sunset Vol. 11" и е издадена от 272 Records в САЩ. През 2009 г. банда записва пет подбрани парчета за дебютното си ЕР "AMORIC" в Sun Studio в Дъблин. Продуцентската роля е поверена на номинирания за Грами Bruce Sugar, работил с имена като Ozzy Osbourne, Ringo Starr, Elton John, Steven Tyler, Pink и др. През 2010 г. излиза следващото EP, наречено "Keep Up", плюс видеоклипове към едноименната песен "Keep Up" . Всичко това прави събитието на 18 януари особено ценно, тъй като събирането на Amoric, особено в София, носи всички белези на един ексклузивен лайв. На практика това е вторият им тук, и едва четвъртият в България от създаването на групата. Конкретният им състав за предстоящия концерт ще включва Лора Димитрова (Лора, Amoric)- вокал, Станислав Вълчев (Amoric)- китара, Емилиян Бонев (Jeremy?, Amoric) - бас и Янко Генов (Лора, Amoric) - барабани. Билети за гостуването им в Строежа вече се разпространяват в мрежата на Eventim.bg на цена от 10 лв. Броят им обаче е силно ограничен - само 150 души ще имат възможността да посетят събитието в съответната вечер, поради което организаторите препоръчват възможно най-ранното закупуване на билети! Каси - щанд EVENTIM - ул. "6-ти септември", щанд EVENTIM - The Mall, Office 1 Superstore, OMV, Orange Center, Orange.bg, Usit Colours, Билетен център НДК, Български пощи, Вастелс България, Каса Арена Армеец, Технополис, Duende Travel София, книжарница „Бард“, книжарница „На спирката“, както и онлайн през сайта на компанията.

Учени създадоха най-лекия и здрав материал

https://vesti.bg/tehnologii/ucheni-syzdadoha-naj-lekiia-i-zdrav-material-6063963

Използван е графен и специална структура, която запазва здравината, но и лекото тегло

В МВР ще бъдат назначени 3000 нови служители до края на годината

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/11/2897681_v_mvr_shte_budat_naznacheni_3000_novi_slujiteli_do/?ref=rss


В реализация на плана за борба с битовата престъпност в МВР до края на годината ще бъдат назначени 3000 нови служители. Това ще са основно т.нар. сътрудници по охрана, които се набират сред бивши полицаи и военни, каза днес по БНТ министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

Тя допълни, че в момента вървят конкурсите за подбор и обучение на новите служители. Бъчварова уточни, че дори и тези хора няма да стигнат, за да има полицейски служител във всяко село.
...

В МВР ще бъдат назначат 3000 нови служители до края на годината

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/11/2897681_v_mvr_shte_budat_naznachat_3000_novi_slujiteli_do/?ref=rss


В реализация на плана за борба с битовата престъпност в МВР до края на годината ще бъдат назначени 3000 нови служители. Това ще са основно т.нар. сътрудници по охрана, които се набират сред бивши полицаи и военни, каза днес по БНТ министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

Тя допълни, че в момента вървят конкурсите за подбор и обучение на новите служители. Бъчварова уточни, че дори и тези хора няма да стигнат, за да има полицейски служител във всяко село.
...

В МВР ще назначат 3000 нови служители до края на годината

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/11/2897681_v_mvr_shte_naznachat_3000_novi_slujiteli_do_kraia_na/?ref=rss


В реализация на плана за борба с битовата престъпнст в МВР до края на годината ще бъдат назначени 3000 нови служители. Това ще са основно т.нар. сътрудници по охрана, които се набират сред бивши полицаи и военни, каза днес по БНТ министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

Тя допълни, че в момента вървят конкурсите за подбор и обучение на новите служители. Бъчварова уточни, че дори и тези хора няма да стигнат, за да има полицейски служител във всяко село.
...

Защо Русия изтегля от Сирия част от войските си

http://svetoven.pogled.info/news/81423/zashto-rusiya-izteglya-ot-siriya-chast-ot-voiskite-si

/Поглед.инфо/ Президентът на Руската федерация Владимир Путин обяви на 29 декември спиране на огъня в Сирия, а също и съкращаване на военното присъствие на Русия в региона. Военни анализатори обаче се опасяват, че мирните усилия могат да бъдат използвани от бунтовниците и това да доведе до повторение на събитията в Палмира с месечна давност.

Глупак, който осъзнава, че е глупак, вече не е глупак

http://www.cross.bg/glypak-osuznava-glypak-1531135.html

"Глупак, който осъзнава, че е глупак, вече не е глупак"  Фьодор Михайлович Достоевски

Протест срещу завръщането на Ценко Чоков

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635971

Рано тази сутрин във врачанското село Галиче се проведе протест на част от жителите на населеното място. В центъра се събраха около двадесетина души, които са против решението на Специализирания съд да пусне под домашен арест кмета Ценко Чоков. Жителите на селото изказаха своите притеснения от завръщането му. Те изразиха своя страх за живота си, за семействата си и за имуществото си. И попитаха щом не е той, кой е лидерът на престъпната група на Ценко Чоков. Дали кметът на Галиче ще се прибере в селото ще стане ясно след като изтече срокът за о...

Затвориха Хаинбоаз

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635972

Проходът на Републиката е затворен за всички превозни средства.  Очаква се до няколко часа той да бъде отворен, коментираха пред Дарик от Областно пътно управление. Затворен е и участъкът Мъглиж - Гурково заради големи преспи. Проходът Шипка вече е отворен за автомобили. Остава забраната за движение на товарни автомобили с маса над 12 тона. Останалите пътища в Старозагорска област са проходими при зимни условия.  ...

Луната се състои от няколко малки луни

https://www.actualno.com/cosmos/lunata-se-systoi-ot-njakolko-malki-luni-news_586650.html

Според нова теория нашата луна може би не е една, а са много, пише агенция "Фокус". Небесното тялото, което обикаля около Земята може всъщност да е резултат от серия от космически сблъсъци. Те може да са създали много малки луни, които след това заедно да са се слели в една голя

Бедни или богати са нашите политици

https://vesti.bg/bulgaria/politika/bedni-ili-bogati-sa-nashite-politici-6063965

Те не взимат много, но ако съотносем заплатите им към стандарта на живот положението им далеч не е окаяно

❇ Преп. Теодосий Велики. Преп. Теодосий Антиохийски

http://www.cross.bg/teodosiii-prepodobniya-zashtoto-1531134.html

/КРОСС/ Днес празнуват: Богдан, Богдана, Богомил, Теодоси(и), Теодосия, Досьо В своя забележителен път на духовник този българин бил свързан с най-видни личности на тогавашна Византия, включително императорите Йоан V Палеолог (1341-1391) и Йоан VI Кантакузин (1347-1354), както и с трапезундския император Алексий III Мега-Комнин (1349-1390). Житието на св. Теодосий не е запазено, но части от него са „вградени" в онова на неговия роден брат св. Теодосий Костурски. Братята били родом от „... Корисон, близо до Касторийските планини..." - планинския район Кореща, населен векове наред с чисто българско население. Роден в началото на XIV в. в богато селско семейство, Теодосий получил добро образование в Костур, Солун и Константинопол. С благословията на патриаршията бил избран за игумен на манастира „Св. Филотей" на Атон. При него дошъл и по-малкият му брат св. Дионисий. В навечерието на Благовещение (25 март) през 1348 г. при риболов игуменът Теодосий и неколцина монаси били отвлечени от турски пирати. Откупени от местните християни в Бурса, монасите потеглили към Света гора. Във византийската столица обаче Теодосий бил задържан от патриарх Калист I, който го поставил за игумен на известния цариградски манастир „Манганон". Високият авторитет на българина Теодосий в средите на исихастите личи и от факта, че след своята абдикация (декември 1354 г.) император Йоан Кантакузин станал монах именно в неговия манастир

Амбър Хърд: Джони Деп нарочно бави развода, за да ме накаже

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5988067

Амбър Хърд: Джони Деп нарочно бави развода, за да ме накажеНовогодишните празници отшумяват, а съдебните скандали между Джони Деп и Амбър Хърд - не. След като актьорът поиска от бившата си съпруга да плати съдебните разходи, които той пое по нейна вина, Амбър излезе с ново официално заявление. Тя разказа, че Деп просто не иска да плаща полагащите й се 7 млн.

Всички магистрали са отворени за движение

http://offnews.bg/news/n_1/n_644130.html

Всички магистрали в страната са отворени и проходими в зимни условия. Единствено участъкът на АМ "Тракия" Карнобат-Бургас все още е недостъпен. Това каза тази сутрин министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова. „В Бургаска област обстановката остава все още по-усложнена. В момента колегите отварят направлението Бургас – Слънчев бряг. Достъпът до Бургас все още се осъществява по обходния маршрут през Елхово – Средец и Болярово“, каза Павлова. Област Варна – магистралата Варна – Шумен е отворена и са отворени една голяма част от третокласните,второкласните и първокласните пътища в областта. По думите на Павлова най-сложна остава ситуацията при Долни Чифлик. „Там работят екипите усилено, за да помогнем и на общината, тъй като там е най-сложно и с общинската пътна мрежа“, заяви Павлова. „Ситуацията в Добрич също се подобрява. Отваряме пътя Добрич – Варна за движение, за да може да имаме достъп до Добричка област и поетапно усилията ще са насочени към отваряне и на по-малките пътища в областта в рамките на деня“, добави тя. По думите й аналогична е ситуацията в областите Разград, Търговище, Шумен и Силистра, където главните направление се отварят поетапно за движение. „Пробиват се и малките пътища“, каза тя. Павлова добави, че забраните за движение на тежкотоварни автомобили остават валидни там. Тя уточни, че основен фокус на усилията днес ще бъде да се отворят всички пътни направления за леките превозни средства и поетапно да се пуска тежкотоварното движение. „Въпреки, че в момента то може да се движи по всички магистрали с изключение на участъка Карнобат – Бургас“, поясни Павлова.

Фолксваген е готов да плати още 4,3 млрд. долара по скандала Дизелгейт

https://www.24chasa.bg/novini/article/5988063

Фолксваген е готов да плати още 4,3
млрд. долара по скандала ДизелгейтГерманския автомобилен гигант Фолксваген (Volkswagen) обяви днес, че е готов да плати допълнителна глоба от 4,3 милиарда долара и да признае вината си, за да сложи край на наказателно производство в САЩ относно манипулираните дизелови двигатели, предаде Франс прес, цитиран от БТА.  В изявление на Фолксваген се казва,

Смяната на властта (януари 1997 г.) и резултатите днес

http://bulgarski.pogled.info/news/81422/smyanata-na-vlastta-yanuari-1997-g-i-rezultatite-dnes

/Поглед.инфо/ Тези дни се навършиха двадесет години от едно наричано „историческо“ събитие – щурмът на стожера на демокрацията – Народното събрание (10/11.01.1997). То даде отпечатък на по-нататъшното развитие на политическите процеси в страната. Високоплатените соросоидни журналисти много обичат да го представят като масов политически протест срещу „Виденовата зима“. От някои от публикациите и предаванията, предимно на БНТ, се отразява само една част и то най-видимата от надводната част на айсберга. Подводната, значително по-голямата, е скрита от камерите, няма я в статиите и в словата. А тя е най-важната.

Автобусите във Варна се движат почти без проблеми

http://www.moreto.net/novini.php?n=340924

Обслужването на автобусните линии във Варна се осъществява почти в пълния обем предвид зимните условия. Това каза за Moreto.net шефа на общинския превозвач „Градски транспорт“ Злати Златев. Затруднения заради непочистени участъци има по някои от линиите в града, но все пак те се обслужват.

Бойко Борисов, в сравнение с другите европейски политици, е направо беден

https://www.actualno.com/cite/bojko-borisov-v-sravnenie-s-drugite-evropejski-politici-e-napravo-beden-news_586654.html

Така водещата на сутрешния блок на Нова телевизия Анна Цолова коментира статистиката за заплатите на депутатите и министрите в ЕС, изготвена от ирландското издание "The Journal". Става въпрос за официални доходи. Като абсолютна стойност, Борисов е на последно място по заплата сред премиерите в ЕС. Той взема 2366 евро заплата, докато първенецът - Ангела Меркел, е с над 27 000 евро възнаграждение. Ако обаче бъде направено сравнение по БВП на съответната държава, Борисов отива на осмо място.

11 януари в историята

http://www.cross.bg/voiina-svetovna-stava-1531133.html

/КРОСС/ 532 г. - В Константинопол избухва въстанието Ника, насочено срещу високите данъци и корупцията при император Юстиниан I; въстанието е потушено жестоко от войниците на Велизарий, избили на хиподрума около 30 000 души.1158 г. - Владислав II е коронован за крал на Чехия.1477 г. - В хода на войната между Швейцария и Бургундия се състои битката при Нанси, в която загива херцогът на Бургундия Шарл.1567 г. - В Лондон става тегленето на печалбите в първата държавна лотария.1610 г. - Италианският математик и астроном Галилео Галилей открива спътника на Юпитер Ганимед.1693 г. - При земетресение в Сицилия загиват около 60 000 души.1787 г. - Английският астроном Уилям Хершел открива два естествени спътници на Уран - Оберон и Титания.1909 г. - В САЩ се провежда първото женско автомобилно състезание.1910 г. - Основан е град Айоун, щата Вашингтон, САЩ.1919 г. - Румъния анексира Трансилвания.1921 г. - България получава помощ от Германия в размер на 1 500 000 златни марки в знак на благодарност за участието ѝ в Първата световна война на страната на Централните сили.1922 г. - В Торонто, Канада, за първи път успешно е използван инсулин при лечение на 14-годишно момче, болно от диабет.1923 г. - Войски на Франция и Белгия нахлуват в Рур, за да принудят Ваймарската република да плати репарациите след Първата световна война.1942 г. - Втората световна война: Япония обявява война на Холандия, а японската армия нахлува в Борнео и завзема столицата на Малайзия - Куала Лампур.1957 г

Япония може би ще има нов император от 2019 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635967

Японското правителство планира да предприеме действия, които да позволят на император Акихито да абдикира и синът му да го наследи на трона на 1 януари 2019 г., съобщиха местни медии, цитирани от АФП и Ройтерс.83-годишният император намекна през август, че иска да абдикира, тъй като се тревожи, че възрастта може да му попречи да изпълнява пълноценно задълженията си. По закон обаче няма право да го направи.Въпреки това, според медийни информации правителството обмисля стъпки, благодарение на които Акихито ще може да се откаже от трона в полза на...

Преглед на регионалния печат на 11.01.2017 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635966

„Пожар в Гецово изпепели Пежо и 20 гълъбчета“ – водещото заглавие за „Гледища Днес“. С бързите действия на огнеборците къщата бе спасена – разказва статията. "Дълголетничката Радка Бабева от Исперих навърши 102 години“ – заглавие от стр. 3 в „Гледища Днес“. Тя сама пали печката си на дърва и си прави на нея греяна ракия – разказва статията. „Гледища Днес“ излиза със своята притурка „Лознишка искра“, където водещото заглавие е: „Ударен екип от 15 души разби огромните преспи в Лознишко“.   „Умен разградчанин се цели в 1 000 000 евро“ – водещото ...

Йорданка Фандъкова: От утре всички деца в София са на училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/5988074

Йорданка Фандъкова: От утре всички деца в София са на училищеЗаради изключително ниските температури сградите на училищата не са могли да се стоплят и поради тази причина и поради грипната епидемия е било невъзможно децата да се пуснат в класните стаи. От утре обаче всички деца в София вече са на училище, съобщи кметът на София Йорданка Фандъковав в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия.

Тръмп призова спецслужбите да не придирят на Русия, а да се концентрират върху заплахата от актриси

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/81421/tramp-prizova-spetssluzhbite-da-ne-pridiryat-na-rusiya-a-da-se-kontsentrirat-varhu-zaplahata-ot-aktrisi

/Поглед.инфо/ В понеделник сутринта, по време на извънредно заседание в „Тръмп тауър”, новоизбраният президент Доналд Тръмп призова ръководството на американското разузнаване «да престане да придиря на Русия» и вместо това да се заеме с «крайно сериозната заплаха», която идва от холивудските актриси.

Хамес Родригес отказал трансфер с десет пъти по-висока заплата в китайски клуб

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/11/2897672_hames_rodriges_otkazal_transfer_s_deset_puti_po-visoka/?ref=rss


Футболистът на "Реал" (Мадрид) е отказал примамливо предложение от китайски клуб, съобщава "Ас". Според информацията "Хебей форчън" бил готов да му даде близо десет пъти по-висока заплата.

Китайците му предложили по 30 млн. евро годишно спрямо сегашните му 3.5 милиона.

Първоначалната оферта за мадридчани била 80 млн. евро за трансфера и тя дошла на 27 декември. Когато китайците разбрали, че "Реал" не е склонен да се раздели с играча, увеличили сумата на 110 милиона, добавя...

Снегът отново затрупа и отряза Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/5988055

Снегът отново затрупа и отряза РусеДунав замръзна над 80% в българския участък Силна и обилна виелица в нощта срещу сряда отново затрупа и отряза от околните села Русе. Дунавският гград на практика осъмна блокиран. С падналите още 17 см, снежната покривка достигна 40 см средно, но на места има обилни навяванния. Снегът затрупа отново и прокопаните пътечки из Русе и хората трябваше

ESM се подготвя за мерките за облекчаването на гръцкия дълг

http://www.investor.bg/evropa/334/a/esm-se-podgotvia-za-merkite-za-oblekchavaneto-na-gryckiia-dylg-231830/

Гърция успя да убеди своите кредитори, че коледните бонуси за пенсионерите са еднократно действие, финансирано от преизпълнение на приходите

Плевнелиев и още 16 европейски политици помолиха Тръмп да не се сдобрява с Русия

http://www.cross.bg/prezident-pismoto-bivshiyat-1531132.html

/КРОСС/ Президентът на България Росен Плевнелиев и още 16 европейски политици се обърнаха с писмо до избрания президент на САЩ Доналд Тръмп с молба да не подобрява отношенията с Русия, съобщава „Вашингтон пост" (Washington Post). „Путин не се стреми да направи Америка велика. Както съюзници ние правим точно това", пише в писмото до Тръмп. „Като съюзници, обвързани с договори, ние апелираме към новата американска администрация и Конгреса да заемат твърда позиция в защита на нашите общи цели и интереси: Мирът, атлантическите сила и свобода". Подписи под документа са поставили още бившият президент на Естония Томас Хендрик Илвес, бившият президент на Румъния Траян Бъсеску, бившият президент на Латвия Вайра Вике-Фрайберга. В списъка на подписалите се е и бившият министър на външните работи на Швеция Карл Билд и други бивши лидери на външните и отбранителните ведомства на Чехия, Полша, Литва.В писмото се предупреждава новоизбрания президент на САЩ да не премахва антируските санкции и да не прави „голяма сделка" с Москва за Украйна.„Вторичните трусове от такава сделка ще разтърсят доверието на американските съюзници в Европа и на други места", се казва в писмото. "Основата на правилата на международния ред, от която сигурността на Запада зависи от десетилетия ще бъде отслабена

Бъчварова: Решенията се взимат на минутата в реално време от кризисния щаб

https://www.24chasa.bg/novini/article/5988054

Бъчварова: Решенията се взимат на минутата в реално време от кризисния щабРешенията се взимат на минутата в реално време от кризисния щаб. Успяхме да постигнем перфектно взаимодействие. Това коментира Румяна Бъчварова относно кризата с метеорологичната обстановка. Не допуснахме да се получат големи тапи и задръствания, заяви тя по БНТ. Това е модел, който се надявам да се установи като практика, посочи тя.

Времето на 11 януари: Облачността на места ще се разкъса и намалее до слънчево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635868

Прогноза за времето за 11 януари, сряда Ще духа слаб западен, в Източна България умерен и силен север-северозападен вятър и там ще има виелици и навявания. Минимални температури между минус 13° и минус 8°, по крайбрежието на морето по-високи - между минус 5° и минус 1°. Утре спирането на валежите от юг ще продължи, най-късно до обяд и в северните райони. Облачността временно ще се разкъса и намалее до слънчево, но още от сутринта от юг ще започне ново заоблачаване и снеговалежи, които да вечерта ще обхванат югоизточната половина от страната. Ще...

Барак Обама последната си реч като президент на САЩ

http://www.cross.bg/obama-spryamo-prezident-1531131.html

/КРОСС/ Барак Обама изнесе своята последна реч като президент на САЩ пред хиляди хора в Чикаго - градът, в който той отпразнува издигането си във властта преди осем години.Той заяви, че не е изоставил своята визия за прогресивна промяна. Обама обаче отправи и няколко предупреждения. На моменти гласът му отразяваше емоциите. Той си спомни както пораженията, така и победите. „Демокрацията не изисква еднаквост", заяви Обама. „Бащите-основатели на нацията са спорели и са постигали компромиси, от нас се очаква същото". Обама призова неговите поддръжници да бъдат бдителни при защитаването на основните американски ценности и предупреди, че в момента демокрацията в САЩ е поставена пред изпитание.„Демокрацията изисква елементарно чувство на солидарност", подчерта Обама. „Въпреки всички наши външни различия, ние всички сме в това заедно", отбеляза президентът. „Ние се издигаме и падаме като един".„Нашият прогрес не е права линия. Работата по демокрацията винаги е била трудна, винаги е била оспорвана. Била е и кървава. За всеки две стъпки напред, много често мислим, че сме направили една назад, но дългия път на Америка е определян от движение в права посока", заяви Обама. „Нашата демокрация е заплашена всеки път, когато я приемаме за даденост"

Мис Хелзинки и грозотата

http://offnews.bg/news/n_1/n_644129.html

Няма и аз да коментирам външния вид на Мис Хелзинки. Та тя е на възраст някъде по средата между най-малкото ми дете и по-голямото ми внуче... Едно време какви кандидатки за Мис имаше, но, както се казва в стар съветски виц - конкурсите се печелеха от онези, които са виждали с очите си Ленин. Няма да коментирам, защото други неща за мен са далеч по-важни и те са свързани не с Финландия, а с България. За тези три дни, докато ние сме превърнали в тема номер 1 Мис Хелзинки, статистически: --- 17 млади българи са напуснали Отечеството за доста време или завинаги. Към тях скоро ще се присъедини мой сегашен студент, който днес ми каза - като гледам какво се случва в държавата, в която живея и в учебното заведение, в което уча, знам, че нищо повече не може да ме накара да остана тук. --- 261 000 лева са присвоени (откраднати) по корупционна линия от еврофондове и държавни поръчки. Мой колега в наблюдаваща тези процеси институция ми казва, че сега е златно време за такова присвояване (крадене) - властово безвремие и някои, даващи си сметка, че каквото още присвоят, това ще им е, затова го правят като за последно. -- 27 работни места в различни заводи и предприятия са се освободили и вече няма кой да ги заеме. Приятел, който има компютърен бизнес с наши заводи и предприятия казва, че липсата на квалифицирани специалисти и работници става като природно бедствие, завърта се спиралата - няма специалисти и работници, заводите и предприятията не работят, а като заводите и предприятията не работят, специалистите и работниците напускат... -- 46 домове и къщи са обрани и от тези кражби 43 ще останат неразкрити. Наскоро на една позната възрастна жена влезли в жилището и отмъкнали телевизора. Полицаят й казал - е, ти за един телевизор ли си, кой ще ги търси крадците, ние с големите акули трябва да се борим! А тя му отвърнала - ама на мен целият ми живот е свързан с телевизора, сега като ми го няма и не мога със сериали да си отвличам вниманието, ще трябва да мисля само за умирачка. -- 6 клошари са премръзнали и напуснали вкочанени този безжалостен към тях свят. В подлеза на "Орлов мост" ме спря един клошар и понеже му дадох 2 лева, той се разоткровеничи - нашего брата, вика, сега мре като му'а без глава! -- 97 нови онкоболни са се появили, от които за поне 40 поради разпадането на здравеопазването у нас съобщаването на страшната новина ще бъде като произнасяне на смъртна присъда. Точно така коментира на спирката бегла позната от квартала ни - вчера ми произнесоха присъдата без право на обжалване, защото това, което трябва да се направи, за да се "обжалва" тази присъда, аз не мога да си го позволя с моята пенсия и 43 години трудов стаж, две висши и два чужди езика. -- 5 момичета-деца са родили деца, 4 от тях са ромки. Дъщерята на моя колежка изражда такива дечица и като неотдавна се опитала да обясни на родилката и на съвсем младата й майка как да гледат бебето, съвсем младата майка я прекъснала рязко - то ако му е писано, ще живее както и да го гледаме, море ти ни кАжи къде и кога дъщерята да ходи да си вземе наградата! Сиреч парите. Значи в техните представи те раждат за пари и това го смятат като бизнес. А иначе, ако се върнем към дебата за Мис Хелзинки, моето вътрешно убеждение е, че голяма част от обсъждащите с присмех победителката в конкурса, като че ли не разбраха, че разделителната линия в спора е за нещо съвсем различно, доста по-принципно, много по-дълбоко и напълно неразбираемо за тях; то изобщо не се изчерпва с простата (им) констатация, че момичето е грозно. За външния вид като за всеки вкус наистина би могло да се спори и не изключвам, че тяхната преценка като количество изказани мнения да вземе връх, да постанови с голям превес -победителката в конкурса е грозна. Но за това - съвсем различното, доста по-принципното, много по-дълбокото и напълно неразбираемото за тях, именно една голяма част от тях изглеждат в моите очи грозно. Ако дали си красив външно или не, е въпрос на природа, на шанс, на Господ, на генна лотария, то дали си грозен вътрешно е въпрос на личен избор, на ценностна система, на социална позиция и на съзнателно демонстриран манталитет. Коментарът на проф. Николай Слатински е публикуван на личния му фейсбук профил. Заглавието е на редакцията.

Отвориха АМ "Хемус" между Варна и Шумен

http://www.moreto.net/novini.php?n=340923

Движението в участъка Шумен - Варна на Автомагистрала "Хемус" вече е възстановено, но само за автомобили до 3,5 т. Ограничението остава за всички останали МПС. Това съобщиха от Агенция пътна инфраструктура за Moreto.net.

Протест заради липса на вода в Кочериново

https://www.24chasa.bg/region/article/5988053

Протест заради липса на вода в КочериновоЖители на Кочериново и съседните села Пороминово и Стоб протестират заради липсата на вода. От години местните се оплакват от недостиг на вода, а в последните месеци чешмите им съвсем пресъхнали. Част от хората обвиняват съседите си от община Рила, която се захранва от същия водоизточник, че харчат водата и до тях не достига.

Църквата почита Св.Теодосий Велики

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635964

На 11 януари църквата почита Св. преподобни Теодосий Велики - от Бога даден, дошъл на този свят като дар на Провидението. Той бил възпитан в съвършено благонравие и постоянно преклонение пред божието слово. В Йерусалим Теодосий бил осенен от силно желание да се посвети на отшелнически живот. В една пещера във Витлеемската пустиня той се отдал на непрестанна молитва към Бога и пълно въздържание, а Бог го дарил чудотворство и прозорливост. В своя земен път светецът станал един от най-големите привърженици на подвижниците. Св. Теодосий Велики пръв...

Актуална пътна обстановка към 07:00 ч.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5988047

Актуална пътна обстановка към 07:00 ч.Температурите са в интервала от - 18 до + 1 С°. Времето над страната е облачно. Вятър духа в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Разград, Силистра, Смолян, Стара Загора, Търговище, Шумен, Ямбол. Сняг вали в област Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен,

Опозицията, уплашена от диктатура в Турция

https://vesti.bg/sviat/balkani/opoziciiata-uplashena-ot-diktatura-v-turciia-6063964

"В момента зад кулисите се водят интензивни преговори, а една от обсъжданите теми е връщането на смъртното наказание", посочва експерт

Време е сериозно да се отнесем към проекта на Путин

http://svetoven.pogled.info/news/81420/vreme-e-seriozno-da-se-otnesem-kam-proekta-na-putin

/Поглед.инфо/ Русия използва обърканата и разяждана от популизъм европейска демокрация за своите интереси, за да утвържди собствените си стратегически програми и да установи нов световен ред, неподвластен на Запада. На пръв поглед Русия изглежда колос на глинени крака. Най-голямата по територия страна в света е обхваната от цяла поредица кризи.

Близо 100 000 чиновници са уволнени в Турция след неуспешния опит за преврат

https://www.24chasa.bg/novini/article/5988045

Близо 100 000 чиновници са уволнени в Турция след неуспешния опит за превратБлизо 100 000 турски държавни служители са уволнени в рамките на наказателните мерки след неуспешния военен преврат през юли, съобщи ДПА, като се позова на турския министър на труда Мехмет Мюезиноглу. Над 135 000 чиновници и държавни представители са били разследвани, а 97 679 са били освободени от длъжност,

Близо 50 души загинаха при серия от атентати в Афганистан

http://www.mediapool.bg/blizo-50-dushi-zaginaha-pri-seriya-ot-atentati-v-afganistan-news258695.html

Близо 50 души загинаха и около 90 бяха ранени вчера в серия от атентати в три града в Афганистан, сред които Кабул и столиците на провинциите Хелманд и Кандахар, съобщиха Франс прес и ДПА.   Талибаните поеха отговорност за самоубийствените атентати в центъра на Кабул и в южната провинция Хелманд, а посланикът на Обединените арабски емирства бе ранен при експлозия в дома на губернатора на южната афганистанска провинция Кандахар.   В Кабул бяха извършени бомбени атентати край парламента, при които загинаха най-малко 26 души и бяха ранени 43.   "Първият атентатор самоубиец се взриви на входа на сградата на парламента", каза говорителят на вътрешното министерство Седик Седики.   При експлозията бе поразен автобус, превозващ служители на парламента. Седики каза, че след това е избухнала кола бомба, когато хора от силите за сигурност са се притекли на помощ на жертвите от първия взрив.   Талибанският говорител Забиула Муджахид пое отговорност за нападението и каза, че атаката е била насочена срещу миркобус, принадлежащ на афганистанска шпионска агенция.   По-рано през деня седем души загинаха и шест бяха ранени при самоубийствен атентат в град Лашкар Гах в провинция Хелманд. Талибаните поеха отговорност и за тази атака, насочена по думите им срещу обект на афганистанска шпионска агенция.    Часове след експлозиите в Кабул още 11 души загинаха и 8 бяха ранени, включително посланика на ОАЕ, когато избухна бомба в дома на губернатора на провинция Кандахар. Никоя групировка засега не е поела отговорност за тази атака.

Пет шосета са отворени за леки коли

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635962

Пет пътни участъка в Разградско са отворени за автомобили до 3,5 тона – съобщи дежурният в Областно пътно управление-Разград. Това са: Разград – Русе, Търговище – Разград – Кубрат, Разград – Исперих, Кубрат – Исперих и Разград – Попово.За всички останали шосета е въведена забрана за движение на всички МПС-та. 42 машини са ангажирани със снегопочистването, на места снегът и вятърът не са спрели и има навявания, което затруднява почистването. През нощта е проправен път за линейка до Ловско, заради замръзнал човек – съобщи още дежурният. Закъсали...

Национална мрежа за децата пита деца и възрастни за това как държавата се грижи за подрастващите

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/01/11/2897253_nacionalna_mreja_za_decata_pita_deca_i_vuzrastni_za/?ref=rss


Национална мрежа за децата инициира голямо онлайн допитване, за да разбере как българите оценяват грижите за децата и семействата у нас. То ще помогне на мрежа за децата, която обединява 137 организации от цялата страна, работещи за и с деца, да подготви ежегодния си доклад "Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата й за децата?".

В допитването, което продължава до 22 януари включително, могат да вземат участие деца над 14 години и възрастни.

Годишният доклад...

Зорница Русинова: Предотвратихме изоставянето на 9300 деца

http://offnews.bg/news/n_1/n_644111.html

Интервю с министъра на социалната политика Зорница Русинова - за децата, за безработицата и какво се промени в социалната сфера: - Остава малко до края на вашия мандат, приключвате с децата, които помагат на деца – положителна новина. Колко деца са настанени в центрове от семеен тип, колко домове останаха и кога могат да бъдат закрити? - Целта ни в последните няколко години е да има коренна положителна промяна на институционалната грижа за децата. Това означава всички институции за деца, лишени от родителски грижи и за деца с увреждания от стария социалистически режим да бъдат закрити. Тези домове бяха извън или в малки населени места, така че децата бяха лишени от пълноценен социален живот и от достъп до образование и здравеопазване. Това, което беше постигнато за затваряне на домовете за деца с увреждания, е добър сигнал за цялостната политика в тази сфера. - Всички домове за деца с увреждания ли са затворени? - Всички домове за деца с увреждания са затворени към края на 2015 година. От 2010 година до октомври 2016 година броят на децата в институции е намалял с 85%. С 69% е намалял броят на специализираните институции за деца – от 137 през 2010 г. до 42 през октомври 2016 г. През този периода бяха създадени 364 социални услуги за деца в общността, над 4000 деца повече ползват социални услуги под формата на Центрове за обществена подкрепа, за социална рехабилитация. Една от най-важните и показателни за нас индикации за успеха на социалната система са случаите на успешна превенция за изоставяне на деца, които са над 16 400 за последните 7 години. - Това са децата, за които е предотвратено да бъдат изоставени от родителите си? - Точно така. Над 9300 са случаите на успешна реинтеграция в семейството. Имаме над 5900 деца, които получават грижа в семейства на роднини и близки и около 2000 деца, които са обхванати от приемната грижа. Към настоящия момент функционират 25 дома за деца, лишени от родителска грижа, в които са настанени 499 деца, плюс 17 дома за медико-социални грижи, за които отговоря Министерство на здравеопазването – в тях са настанени 638 деца. До 2025 година тези институции ще бъдат реформирани, като за целта ще бъдат създадени 149 нови услуги за над 7000 семейства. - Бихте ли обяснили какви са услугите, които Вие казвате, че се извършват за тези деца? Какво се прави? - Услугите са няколко вида – засилване на ролята на центровете за обществена подкрепа, които служат за превенция и за подкрепа на децата, които са в риск. Ще се създадат нови 27 центъра за подкрепа на деца и техните семейства, както и 16 дневни центъра за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания. Ще бъдат изградени 10 нови центъра за настаняване от семеен тип за деца, 28 преходни жилища, 17 наблюдавани жилища, които са за младежите от 18 до 21 години. Ще се развиват и центрове за здравно-социална грижа за деца с увреждания, които имат нужда от постоянни и специални медицински грижи. - Може ли да обясните на нас, на хората – в какво се състои превенцията да не се изоставят деца – това са проблемни семейства, които имат по 10 деца, най-често роми...? - Превенцията има няколко аспекта. Единият от тях включва работата на неправителствните организации, на местните власти и на социалните работници за подобряването на здравната култура и предотвратяването на ранни раждания. Това са специалисти и психолози, които работят със семействата, в които са идентифицирани деца в риск от изоставяне. Те оказват подкрепа на родителите, за да не се стига до подобна крайна стъпка. Тоест нашата първа грижа е да намерим начин да подпомогнем всяко семейство със затруднения, като му предложим комплексни услуги, съобразени с потребностите му. В случаите, когато социалният работник види, че не са осигурени грижи за детето, тогава се пристъпва към настаняване в приемно семейство или други мерки за закрила. Работата по превенция е дълъг процес, в който първите стъпки са повишаването на здравната и образователната култура. - А сега може ли да преминем към децата с увреждания. Те като че ли се оказаха най-проблемната област за социалното министерство. Какво успяхте и какво не успяхте да направите за тях и техните семейства? - Другата реформа, която реализирахме за децата с увреждания е, че за пръв път направихме ясно разграничение на помощите според степента на увреждане. От началото на 2017 г. за деца, които са с над 90% степен на увреждане от помощта е 930 лева – това са две минимални заплати. За децата със степен между 70% и 90% помощта е в размер на 450 лева. Това е една от първите стъпки, които предприехме, с които се осигурява по-голяма помощ за хората в най-тежко положение. Тези плащания не са обвързани с доходите на семействата и считам, че това е една от успешните стъпки. Тепърва предстоят и други мерки за по-добро насочване на част от средствата за лицата над 18 години. - Но семействата на децата с увреждания не искат само пари и неведнъж заявиха това, тези семейства също имат нужда от подкрепа с проекти, работа, а не само стоене вкъщи да си гледат децата? - За тях също има целенасочена подкрепа по линия на социалните услуги, по линия на заетостта. Смисълът на схемата за личните асистенти е такъв – осигуряване на личен асистент в домашна среда. Около 14 000 човека получават личен асистент ежегодно и това дава възможност на част от жените – на майките, да се върнат на работа. - В какво състояние предавате на следващия министър социалното министерство? - В много добро финансово състояние. Бюджетът за 2017 година е с 6% по-висок от бюджета за миналата година. Този ресурс е достатъчен за обезпечаването на всички социални плащания. Това, което предстои като предизвикателство, е продължаването на реформата в пенсионната система – една тема от голямо обществено значение. Считам, че един от успехите на правителството е финансовото стабилизиране на пенсионната система. Доказателство за това е, че през 2017 г. дефицитът ще намалее , а същевременно пенсиите ще се увеличат с 2,4%. - И не на последно място каква ще е 2017 година за българите – работеща или безработна? - Последните 4 месеца за пръв път в България виждаме устойчив процент на безработицата в този период на годината. Независимо, че приключи сезонната заетост, нямаме ръст на този показател. Това означава, че са създадени устойчиви работни места, което е знак за реално съживяване на икономиката. Важно е да подкрепим българските работодатели с квалификация на персонала и инвестиции в подобряване на условията на труд. Около 40% от регистрираните безработни са без квалификация – усилията към тях са насочени те да получат средно или основно образование. Считам, че това е един от ключовите акценти в борбата с безработицата. - Хората в предпенсионна възраст са най-смачкани като че ли – цял живот работили, а сега голяма част от тях са безработни. Съкращават ги, обиждат ги дори на работните им места? - При тях наистина е доста тежко положението. Голямата част от безработните, които са регистрирани в бюрата по труда, са без степен на квалификация. Хората над 54-годишна възраст са приоритетна група във всички мерки и програми за заетост. Доста са инициативите с ротация на работното място.Със стимулите, които даваме на работодателите, приоритетно финансираме проекти, които са насочени към хора в предпенсионна възраст. - Една западна идея имаше – детска градина на работното място. Има ли я вече в България? - По „Красива България“ има 4 проекта, по които общини ще създадат детски кът в обществени сгради. Тази мярка ще даде резултат. Първо, човек да се чувства по-добре на работното място. И второ, това е по-добра демографска политика – подпомага се възможността за гъвкаво работно време и се осигуряват възможности за по-добър баланс между семейния и професионалния живот. - Последният ми въпрос е бихте ли станала пак социален министър? И кое ще направите първо, ако вземете отново поста? - Човек не става министър само защото иска, а работи в екип с определена политическа платформа. Работя в Министерство на труда и социалната политика от 2004 година – работих дълго с европейски средства, като държавен служител и сега шест месеца като социален министър. Това, което свършихме като екип с инициираните законодателни промени и реформи, ще покаже положителни резултати в бъдеще.

Откриха зимния чартърен сезон на летище Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635963

Летище Пловдив откри чартърния сезон 2016-2017 г. Освен редовните полети до Лондон (Станстед) на нискотарифната авиокомпания Райънеър, в дневното разписание са включени полети до Москва (Домодедово) и Тел Авив (Бен Гурион). Те се изпълняват съответно от компаниите S7 Еърлайнс и Аркия. Има чартъри и до Белфаст, Ирландия. Те се обслужват от Томас Кук Еърлайнс. Полетите от и до Москва са три пъти седмично и ще продължат до края на март. Пасажерите са основно руски туристи, които идват на почивка в ски-курортите Пампорово и Боровец.

17 европейски политици молят Тръмп да не се сдобрява с Путин, Плевнелиев също е сред тях

https://www.actualno.com/america/17-evropejski-politici-moljat-trymp-da-ne-se-sdobrjava-s-putin-plevneliev-syshto-e-sred-tjah-news_586647.html

Все още действащият български президент Росен Плевнелиев е един от общо 17 настоящи и бивши европейски лидери, които са се подписали под писмо относно американско-руските отношения, адресирано до Доналд Тръмп. С писмото въпросните европейски политици предупреждават Тръмп

Около 60 души са умрели от измръзване през последните дни в Европа

http://www.mediapool.bg/okolo-60-dushi-sa-umreli-ot-izmrazvane-prez-poslednite-dni-v-evropa-news258694.html

Студената вълна продължава да сее смърт в Европа със седем нови жертви на Балканите, шест в Полша и още толкова от четвъртък насам в Румъния, с което общият брой на умрелите от измръзване на континента достигна около 60 души, съобщи Франс прес.   В Полша, която е най-силно засегнатата страна, още шест души починаха в понеделник, когато живакът на термометрите в някои региони достигна минус 20 градуса по Целзий, съобщи Правителственият център за национална сигурност.   За шест дни в Румъния са регистрирани шест смъртни случая в резултат на хипотермия, съобщи румънското здравно министерство, цитирано от БТА.   В Словакия заради студа са умрели четирима души от 6 януари насам, съобщи за АФП говорителят на службите за спешна помощ Йозеф Минар. Поне за още седем смъртни случая на Балканския полуостров бе съобщено през последните 24 часа, включително три в Сърбия, три в Македония и един в Албания, посочиха местни медии.   В Южна Сърбия, където температурите паднаха под минус 20 градуса и бе обявено извънредно положение, 88-годишен мъж и 64-годишният му син са починали от студ в село Дуга Поляна.   Националната телевизия РТС разказа за необикновен случай в село Смолинац, в източната част на страната, където мъж е паднал в дълбока дупка и останал в нея два дни при температури от под минус 20 градус и в крайна сметка бил спасен от свой съсед.   Корабоплаването по река Дунав бе спряно вчера до второ нареждане заради образували се парчета лед, а черноморските пристанища бяха затворени заради силни ветрове.   Към гръцкия остров Лесбос тръгна вчера вечерта от Атина военен кораб, в който ще бъдат подслонени до 500 бежанци и мигранти, живеещи в палатки на острова, където натрупа сняг през последните дни.    Студената вълна, дошла то Скандинавския полуостров в края на миналата седмица, взе жертви и в други страни в Европа като Чехия, България, Македония, Беларус и Италия, главно бездомници и мигранти.

По кои пътища в Пловдивско трябва да сме с вериги?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635970

Ограничено е движението на всички моторни превозни средства над 12 тона на територията на Област Пловдив с изключение на пътищата Пловдив-Карлово и Пазарджик-Пловдив-Хасково, както и на АМ Тракия. Това съобщиха от агенция „Пътна инфраструктура“. По пътя Павел баня-Зелениково е ограничено движението за превозни средства над 7 тона. Автомобилите до 7 тона трябва да се движат задължително с вериги. По пътищата Гълъбово-Бяла черква, Храбрино-Лилково, Югово-Лъки-Здравец и Лъки-Белица ограничението е до 3,5 тона и автомобилите трябва да са с вериги....

„Ще строиш Хемус? Обоснови се, ако не си Пеевски!“

https://bivol.bg/hemus-peevski.html

Абсурдна методика, в която се оценява общата цена за строителните работи с 40 т., а единичните цени за същото строителство – с 50 т. Това е ключът към победата в търга за участък от АМ „Хемус“, спечелен от обединение „ХВП Ябланица“ ДЗЗД, в който влизат фирми свързвани с ГЕРБ и Делян Пеевски.  Така два пъти се […]

Пътищата в област Кюстендил са проходими, пропадна пътното платно между Смоличано- Пелатиково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635961

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Снеговалежите в областта спряха. До 1 час ще отпадне и ограничението за движение на тирове от Кюстендил към ГКПП- Гюешево.Ограничено е движението на товарни автомобили по пътя Смоличано-Пелатиково от км 10+000 до км 14+000, поради пропадане на част от пътното платно в 2 участъка. Сигнализирано е с пътни знаци.Срок 31.03.2017 г.Останалите ограничения за територията на ОПУ- Кюстендил:Път ІІІ-107 Рила-Рилски манастир в участъка след Рилски манастир от Бачкова чешма до Кирилова...

Тръмп: „Уотъргейт” или „Кенедигейт”?

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/81419/tramp-uotargeit-ili-kenedigeit

/Поглед.инфо/ Екатерина Глушик интервюира известния италиански политик от левицата и бивш евродепутат Джулието Киеза

Остава ограничението за вериги в Смолянско, пускат ученици в дървена ваканция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635965

Остава ограничението за движение на всички моторни превозни средства с вериги на територията на област Смолян, съобщи заместник-областният управител Андриан Петров. Има ограничение и за движение на тежкотоварните автомобили над 12 тона, както и за ремаркета и полуремаркета. „Обстановката е нормална, като движението се осъществява при зимни условия. Цяла нощ са работили машините на територията на републиканската пътна мрежа, като не допуснахме затварянето на проходи и пътища в областта“, добави Петров. Според него, няма населени места без електр...

Скъсани далекопроводи оставиха 117 населени места без ток

http://www.cross.bg/dalekoprovodi-ostavka-pavlova-1531130.html

/КРОСС/ Населените места без ток след усложнената зимна обстановка от вчера са 117. Близо 23 000 абонати са засегнати. Основна причина за проблемите с електрозахранването са скъсани далекопроводи. Това заяви енергийният министър в оставка Теменужка Петкова по време на извънреден брифинг. Тя уточни, че най-много проблеми има в Добричка област. Там има паднал много сняг и екипите на електроразпределителните дружества трудно достигат до скъсаните далекопроводи. Товарът в енергийната система вече е спаднал до 6500 мегавата, което е в рамките на нормалното. По думите на министъра на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова в Бургаска област остава най-усложнена пътната обстановка. До самият град се стига през обходния маршрут през Елхово и Средец, тъй като магистрала "Тракия" остава затворена между Карнобат и Бургас. Петолъчката също е затворена. "Почти всички пътища са отворени, дори и за камиони. До края на деня ще пуснем за движение и магистралата "Тракия". Всеки момент трябва да отворим пътя Добрич-Варна", заяви Павлова. 62 души са били изведени от колите си тази нощ, след като са закъсали. Към момента обаче няма бедставащи хора.

Гл. комисар Николов: 62 души са изведени от автомобилите им, няма бедстващи хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/5988042

Гл. комисар Николов: 62 души са изведени от автомобилите им, няма бедстващи хораТази нощ е сравнително спокойна. Въпреки това сме реагирали на около стотина сигнали, свързани преди всичко с необходимост от извеждане на хора. Това каза директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов на брифинг във връзка с усложнената обстановка в страната, предаде „Фокус“.

Теменужка Петкова: 117 населени места в страната са без електрозахранване

https://www.24chasa.bg/novini/article/5988040

Теменужка Петкова: 117 населени места в страната са без електрозахранванеКъм настоящия момент 117 са населените места в страната без електрозахранване. Засегнати са 22 900 абоната. Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, съобщи Фокус. „По електроразпределителни предприятия състоянието е следното – на територията на ЧЕЗ няма места без електрозахранване,

Около 80 машини обработват снежните пътища във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=340920

Около 80 са машините, които обработват пътната мрежа във Варненска област. Това каза за Moreto.net директорът на Областно пътно управление Румен Илиев. Магистрала „Хемус“ е отворена за движение на превозни средства до 3.5 тона. Старият път за София също е отворен до Девня.

Плевнелиев моли Тръмп да не се сдобрява с Русия

http://svetoven.pogled.info/news/81418/plevneliev-moli-tramp-da-ne-se-sdobryava-s-rusiya

/Поглед.инфо/ Вестник „Вашингтон пост” (Washington Post) публикува писмо от седемнайсет европейски политици, които са се обърнали към Доналд Тръмп с искане да се откаже от подобряване на отношенията с Русия. Сред тях е президентът на България Росен Плевнелиев.

Съпругата на бивш чешки премиер осъдена за изтичане на секретна информация

https://www.24chasa.bg/novini/article/5988038

Съпругата на бивш чешки премиер осъдена за изтичане на секретна информацияСъпругата на бившия чешки премиер Петър Нечас получи 18-месечна условна присъда за изнасяне на секретна информация, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.  Пражкият градски съд заяви днес, че Яна Нечасова, по онова време Яна Нагиова, е предала съдържанието на доклад от 2012 г. на разузнавателната служба (БИС) на лобиста Иво Ритиг.

Запой в Петричко завърши с убийство с брадва

http://offnews.bg/news/n_1/n_644128.html

55-годишен мъж бе убит тази нощ с брадва в село край Петрич, убиецът е задържан, предаде БГНЕС за региона. Убийството е извършено след употреба на алкохол в село Самуилово, община Петрич. Снощи в дома на Благой М. се събрала компания от селото, започнали да се черпят. След което се скарали. Към 22.15 ч. снощи е подаден сигнал, че е възникнало клане с брадва. От пристигналия на мястото на инцидента спешен екип от ЦСМП-Петрич е установен мъртъв мъж, убит с брадва. Това е 55-годишният Георги Златков. По неофициална информация той е убит от 50-годишният домакин на запоя. Същият е задържан. Тялото на починалия е предадено за аутопсия от съдебен лекар. Снощното убийство в Самуилово е второто тежко престъпление за 4 дни в благоевградска област. Както информирахме, на Богоявление 40-годишен шизофреник закла отряза с нож главата на майка си в санданското село Левуново.

Американски щат спира руската водка заради хакерите

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/81417/amerikanski-shtat-spira-ruskata-vodka-zaradi-hakerite

/Поглед.инфо/ Предложение да се забрани продажбата на руска водка бе внесено в законодателното събрания на американския щат Ню Хемпшир. Както съобщава във вторник вестник „Хил” (The Hill), който наблюдава и публикува информации от законодателната власт в САЩ, инициативата е на местния сенатор Джеф Удбърн.

Американски щат може да забрани руската водка

https://www.actualno.com/america/amerikanski-shtat-moje-da-zabrani-ruskata-vodka-news_586649.html

Предложение да се забрани продажбата на руска водка бе внесено в Конгреса на американския щат Ню Хемпшир. Инициативата е на местния сенатор Джеф Удбърн, пише вестник The Hill. Според Удбърн местните власти в САЩ са длъжни да реагират на хакерските атаки, за които действащата а

Времето се оправя за малко

https://vesti.bg/bulgaria/vremeto-se-opravia-za-malko-6063962

Максималните температури в повечето места ще бъдат между минус 5° и 0°

Колко получават депутатите и министрите ни? (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5988009

Колко получават депутатите и министрите ни? (видео)Една интересна статистика предизвика тези дни дискусия къде в Европа "си струва" да бъдеш политик. Ирландско издание е изискало информация от парламентите и правителствата на европейските държави. Кой е най-добре платеният политик на Стария континент и бедни или богати са нашите депутати и министри?

СБ завиши очакванията си за растежа на България

http://www.investor.bg/sasht/337/a/sb-zavishi-ochakvaniiata-si-za-rasteja-na-bylgariia-231818/

За 2016 г. банката прогнозира 3,5% икономически ръст, за тази година - 3,2%, а за 2018 г. - 3,1%

Фандъкова: Няма да бъде платено за почистването на „Цариградско шосе" във вторник вечерта

http://www.cross.bg/fandukova-kudeto-podcherta-1531129.html

/КРОСС/ Спирките на градския транспорт са обработени към момента. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на брифинг тази сутрин. По думите й градският транспорт се движи нормално навсякъде към този час на деня. „Обработени са и общинските пътища в районите „Кремиковци, Панчарево, Нови Искър, както и пътищата за Витоша, „Златните мостове" и „Алеко". Така че в момента съм възложила да се работят спирки, подходи към подлези и в последствие, разбира се, тротоари и вътрешноквартални улици там, където е възможно", каза кметът. "Няма да бъде платено на фирмите за почистване за несвършена работа. Няма да бъде платено за почистването на „Цариградско шосе" във вторник вечерта, плащаме само за реално свършена работа", уточни Фандъкова. „Искам да подчертая, че на много места в кварталите не е възможно да влязат снегорини заради автомобилите и също така заради ниските температури има сериозно заледяване", добави Фандъкова. Тя увери, че там където е възможно ще продължи да се работи през деня. „Очакваме следобяд отново да се възстанови снеговалеж. Тогава приоритетно ще се работят трасетата на градския транспорт. Усложнена зимна обстановка с ниски температури. Умолявам всички шофьори и пешеходци да бъдат много внимателни, да се движат съобразно зимните условия", подчерта тя. По думите й в Кризисните центрове тази нощ са нощували 205 човека

Община Кюстендил обявява конкурс за социален работник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635960

Община Кюстендил обявява провеждането на процедура по подбор за назначаването на един социален работник в областен екип по приемна грижа по Проект „ Приеми ме 2015" по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020г., с изнесено работно място в гр.Дупница и обхват на дейността - Общините Дупница,Бобов дол, Бобошево и Кочериново на пълен работен ден. Изискванията за длъжността са публикувани на сайта на общинска администрация.Документи се подават до 17.00 часа на 18.01.2017г....

Обама призова американците да защитават ценностите си и критикува плановете на Тръмп

http://www.mediapool.bg/obama-prizova-amerikantsite-da-zashtitavat-tsennostite-si-i-kritikuva-planovete-na-tramp-news258693.html

Президентът на САЩ Барак Обама призова в прощалната си реч американците да защитават ценностите си и критикува заявените от наследника му Доналд Тръмп политики. Той се обяви срещу агресията, дискриминацията и осъди плановете на Тръмп да спре здравната реформа на администрацията му и да се откаже от битката с глобалното затопляне.    В емоционална реч пред около 18 000 души в родния си град Чикаго Обама заяви, че сега Америка "е по-добра и по-силна", отколкото преди осем години, когато е дошъл на власт и призова сънародниците си да поддържат демокрацията жива.   "Нашата демокрация е застрашена всеки път, когато я приемем за даденост", каза 55-годишният президент демократ, който след дни ще отстъпи поста на републиканеца Доналд Тръмп.   Тръмп вече даде заявка, че смята да спре допускането на мюсюлмани в страната и да построи ограда по границата с Мексико.    Според Обама има три заплахи за американската демокрация - икономическото неравенство, расовото разделение и затварянето на някои групи от обществото, които избират да не признават обективната реалност и фактите. По отношения на имиграцията той подчерта, че предразсъдъците спрямо мигрантите съществуват от векове, но че САЩ са по-силна страна заради разнообразието на хора и култури.   "Демокрацията изисква елементарно чувство на солидарност. Въпреки всички наши външни различия, ние всички сме в това заедно“, каза президентът.    Обама призна, че при управлението му политическите различия между демократи и републиканци са станали още по-сериозни. Той призова американците да разговарят помежду си и да участват активно в демократичния процес.   Обама предупреди още, че отричането на глобалното затопляне е предателство спрямо бъдещите поколения.   Прощалната реч на Обама бе рекапитулация на изпитанията и успехите, изпълнените и неспазените обещания през осемте му години в Белия дом, отбеляза Асошиейтед прес.   Първият чернокож президент на САЩ призна пред поддръжниците си, че избирането му на най-високия пост не е довело до пострасов ред, както мнозина са се надявали. Според Обама междурасовите отношения са много по-добри, отколкото преди 30 години, но все пак "не сме там, където трябва да бъдем".   САЩ имат огромен потенциал, "но той може да бъде реализиран само ако демокрацията ни работи. . . само ако всички ние, независимо от коя партия сме, възстановим чувството си за обща цел, от каквато имаме отчаяна нужда точно в този момент".    "Да, ние можем", заяви президентът, повтаряйки емблематичния си лозунг от 2008 година.    ”Вие бяхте промяната. Вие отговорихте на надеждите на хората и заради вас по почти всеки показател Америка е по-добро и по-силно място, отколкото когато започнахме”, заяви президентът.    "Да, направихме го", бяха заключителните думи на Обама.   Обама призна, че при управлението му политическите различия между демократи и републиканци са станали още по-сериозни. Той призова американците да разговарят помежду си и да участват активно в демократичния процес.  

Моуриньо: Елате, ще играем заедно срещу Ливърпул (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_644126.html

По-гръмогласни фенове в неделя срещу Ливърпул поиска мениджърът на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо. Той пофлиртува с публиката при успеха 2:0 над Хъл Сити в полуфинал за Купата на лигата. "Червените дяволи" си осигуриха перфектна преднина и гледат спокойно към реванша. "Преди почивката феновете ни бяха по-тихи, което е нормално, тъй като нямаше и много емоции. Но аз знам, че те са невероятни. Елата в Театъра тази неделя, не за да ни подкрепяте, а да играете заедно с нас. Сигурен съм, че ще видя фантастични трибуни с Ливърпул и ще победим заедно", заяви Специалния. Той направи куп промени срещу Хъл Сити, но в предни позиции липсваше реално само болния Ибра. Хуан Мата и Фелаини донесоха успеха на Манчестър Юнайтед по пътя към "Уембли". Днес е другият първи полуфинал между  Саутхямптън и Ливърпул.

В пресата днес...

http://www.cross.bg/nyama-vestnikut-ychenitzite-1531128.html

/КРОСС/ Вестниците информират за обвинението, повдигнато от прокуратурата срещу бизнесмена Иво Прокопиев във връзка с продажбата на държавния дял от И Ви Ен. МОНИТОР и 24 ЧАСА поместват информацията като водеща новина. Вестник КАПИТАЛ DAILY информира на първата си страница, че износът на ток може да бъде спрян. Заради „зверския студ“ „чупим рекорд по харчене на ток“, съобщава СТАНДАРТ. „Част от гарантираната енергия за борсата се пренасочва към битовите потребители, но няма опасност от режим на тока“, уверява КАПИТАЛ DAILY. Рекордното потребление ще вдигне януарските сметки за ток с 15 процента, предупреждава вестник СЕГА. „Ваканцията на учениците надмина депутатската“, отбелязва 24 ЧАСА. И децата, и народните избраници излязоха в почивка на 23 декември. Депутатите обаче се връщат в пленарната зала в сряда, по-голямата част от учениците остават вкъщи заради снежната блокада, пише вестникът, а ТРУД помества уверенията от образователното министерство, че ваканцията няма да се отучва. По политическите теми вестник СТАНДАРТ помества на преден план изявлението на избрания за президент Румен Радев, че няма да удължава живота на парламента, въпреки искането на ГЕРБ. Всякакви такива опити са в разрез с конституцията, пише ТРУД, цитирайки бъдещия държавен глава

Преглед на печата - 11 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=340917

24 часа": Вместо да кара ски в Копаоник, Асен Петров е мъртъв след падане от високо в Белград Оператор в популярен български спортен сайт бе намерен мъртъв след падане от високо в Белград, а сръбските власти уведомиха нашите едва на 5-ия ден.

Алкохолна почерпка завърши с убийство с брадва в Петрич

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635959

55-годишен мъж е убит тази нощ с брадва в село край Петрич, убиецът е задържан, съобщава БГНЕС.Убийството е извършено след употреба на алкохол в село Самуилово. Снощи в частен дом се събрала компания от селото и започнали да се черпят. Последвала свада, а в 22.15 ч. бил подаден сигнал за нападение с брадва.Пристигналият на мястото на инцидента екип на Спешна помощ установил мъртъв мъж, убит с брадва. Това е 55-годишният Георги Златков.По неофициална информация той е убит от 50-годишният домакин на запоя....

САЩ прехвърлиха в Япония най-новите си изтребители

http://svetoven.pogled.info/news/81416/sasht-prehvarliha-v-yaponiya-nai-novite-si-iztrebiteli

/Поглед.инфо/ Корпусът на морската пехота в САЩ прехвърли в американска база в Япония военна част с най-новите изтребител-бомбардировачи от пето поколение F-35, предаде АФП.

Няма да бъде платено на фирмата, която чисти "Цариградско шосе", обяви Фандъкова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/11/2897670_niama_da_bude_plateno_na_firmata_koiato_chisti/?ref=rss


Фирмата, която почиства столичният булевард "Цариградско шосе", няма да получи полагащите и се суми за вчерашния ден, заради задръстването по ключовата артерия снощи, съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БНТ. Проблемите с придвижването бяха продиктувани от лошата организация на поличстването и налигието на много сняг по платното.

През изминала нощ в София са работили 146 снегорина. Във "Фейсбук" профила си Йорданка Фандъкова каза, че ще се наложат и санкции и...

Няма да бъде платено на фирма, която чисти "Цариградско шосе", обяви Фандъкова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/11/2897670_niama_da_bude_plateno_na_firma_koiato_chisti/?ref=rss


Фирмата, която почиства столичният булевард "Цариградско шосе", няма да получи полагащите и се суми за вчерашния ден, заради задръстването по ключовата артерия снощи, съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Проблемите с придвижването бяха продиктувани от лошата организация на поличстването и налигието на много сняг по платното.

През изминала нощ в София са работили 146 снегорина. Във "Фейсбук" профила си Йорданка Фандъкова каза, че ще се наложат и санкции и на други фирми,...

Обама на прощаване: Пазете демокрацията

http://offnews.bg/news/n_1/n_644127.html

В прощалната си реч на сбогуване от Белия дом президентът на САЩ Барак Обама призова своите съграждани да защитават техните права и демокрацията. Обръщението си към нацията Обама направи в Чикаго, където той посрещна новината преди години, че е избран за президент.  "По всички линии Америка е по-добра, по-силна отколкото беше преди 8 години", каза Обама. Но той предупреди, че "демокрацията е застрашена всеки път, когато някой я приема за даденост". Първият чернокож президент на САЩ призна пред поддръжниците си, че избирането му на най-високия пост не е довело до пострасов ред, както мнозина са се надявали. Според Обама междурасовите отношения са много по-добри, отколкото преди 30 години, но все пак "не сме там, където трябва да бъдем". САЩ имат огромен потенциал, "но той може да бъде реализиран само ако демокрацията ни работи. . . само ако всички ние, независимо от коя партия сме, възстановим чувството си за обща цел, от каквато имаме отчаяна нужда точно в този момент". "Да, ние можем", заяви президентът, повтаряйки емблематичния си лозунг от 2008 година. "Да, направихме го", бяха заключителните думи на Обама. Наследникът на Обама - републиканецът Доналд Тръмп, се зарече да зачеркне някои от политиките на Обама. Тръмп ще встъпи в длъжност на 20 януари.

Американец осъден на смърт заради масово убийство на чернокожи в църква

https://www.24chasa.bg/novini/article/5988004

Американец осъден на смърт заради масово убийство на чернокожи в църкваАмериканецът Дилан Руф бе осъден вчера на смърт, без да изрази съжаление, нито да поднесе извинения за убийството на девет чернокожи в църква в Южна Каролина през 2015 г., съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Двадесет и две годишният мъж, който сам осигуряваше защитата си през последните дни, изслуша произнасянето на присъдата, без да покаже емоция.

Социолози: БСП "диша във врата" на ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/5988007

Социолози: БСП "диша във врата" на ГЕРБПодкрепата за партията на Бойко Борисов е 26,1%, а за Левите - 24,9%. Така БСП "диша във врата" на ГЕРБ, сочи последното социологическо проучване на "Екзакта", оповестено от социоложката Лидия Йорданова в ефира на предаването "Здравей, България" по Нова телевизия. Проучването е финансирано от "Екзакта" в рамките на изследователската програма на

Цената на златото продължава да расте

http://www.cross.bg/zlatoto-tzenata-poskupvaneto-1531127.html

/КРОСС/ Поскъпването на златото от началото на годината продължава. Причината за движението нагоре във вторник е предстоящата пресконференция на новоизбрания президент Донал Тръмп днес. На нея инвеститорите очакват поредни сигнали за икономическата му политика. Поскъпването на златото обаче подсказва, че те по-скоро са несигурни в своите очаквания. Цената на златото достигна почти 1190 долара за тройунция във вторник, затвърждавайки печалбите си от понеделник.

Ваканция и днес в Никопол, Искър и Долни Дъбник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635957

Сряда, 11 януари, ще е неучебен ден за учениците от 8 области на страната. Причината - тежката зимна обстановка. Неучебен за целите области денят ще е в Бургас, Монтана, Пазарджик, Перник, София-град, Стара Загора, Русе и Ямбол. Няма да се учи и в 178 общини, заради влошените метеорологични условия и високата грипна заболеваемост. В други 87 общини в страната обаче децата ще влязат в класните стаи, уточняват от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Скъсани далекопроводи оставиха 117 населени места без ток

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/11/2897668_skusani_dalekoprovodi_ostaviha_117_naseleni_mesta_bez/?ref=rss


Населените места без ток след усложнената зимна обстановка от вчера са 117. Близо 23 000 абонати са засегнати. Основна причина за проблемите с електрозахранването са скъсани далекопроводи. Това заяви енергийният министър в оставка Теменужка Петкова по време на извънреден брифинг.

Тя уточни, че най-много проблеми има в Добричка област. Там има паднал много сняг и екипите на електроразпределителните дружества трудно достигат до скъсаните далекопроводи. Товарът в енергийната система...

Жена е с мозъчно сътресение след удара на локомотив в Мездра

https://www.24chasa.bg/novini/article/5987999

Жена е с мозъчно сътресение след удара на локомотив в МездраЖена е с мозъчно сътресение след удара на локомотив в Мездра. Преди ден при маневра локомотив се блъсна във влак на гарата в Мездра. От БДЖ отричат да има пострадали, но по думите на Веселка Готева не само тя, но и други имат наранявания. Готева е с мозъчно сътресение, наранявания по лицето и краката.

La La Land с 11 номинации за наградите БАФТА

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5987166

La La Land с 11 номинации за наградите БАФТАМюзикълът, който спечели 7 награди “Златен глобус”, е номиниран в 11 категории за британските филмови награди БАФТА. Сред тях са за най-добра лента на годината, най-добър актьор в главна роля за Райън Гослинг и най-добра актриса за колежката му Ема Стоун. Другите актьори, номинирани за най-добра мъжка роля, са Кейси Афлек, Виго Мортенсън,

Опозицията вече говори за опасност от диктатура в Турция

http://svetoven.pogled.info/news/81415/opozitsiyata-veche-govori-za-opasnost-ot-diktatura-v-turtsiya

/Поглед.инфо/ По настояване на Ердоган управляващата партия в Турция иска да наложи президентска система на управление.

Радикали срещу фанатици - модата в Близкия изток и Африка тази година

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5987297

Радикали срещу фанатици - модата в Близкия изток и Африка тази годинаПрекалено много неща в региона зависят от САЩ, а никой не знае какво ще направи Доналд Тръмп Ако се вярва на политическите лидери, с 2016 г. трябваше да си отидат и много от проблемите на Близкия изток и Африка, а новата 2017 г. да бъде период на градивни промени, установяване на мир, спокойствие и стабилност навсякъде - от Багдад до Абуджа.

Призив към Стефан Цанев да върне и ордена си "Стара планина"

https://www.actualno.com/society/priziv-kym-stefan-canev-da-vyrne-i-ordena-si-stara-planina-news_586640.html

Нека Стефан Цанев да върне и ордена си "Стара планина" I степен, получен от него за изключително големите му заслуги към България в областта на културата през 2006 г. от тогавашния президент Георги Първанов. За това призовава Съюза на свободните поети, който описва Първанов ка

Според цитиран от медии мистериозен доклад Русия е събирала компромати и за Tръмп

http://www.mediapool.bg/spored-tsitiran-ot-medii-misteriozen-doklad-rusiya-e-sabirala-kompromati-i-za-tramp-news258692.html

Началниците на американското разузнаване са информирали Доналд Тръмп за съществуването на компрометиращи информации за него, които Русия е събирала в продължение на години, твърдят редица американски медии, сред които и Си Ен Ен. Позовавайки се на неназовани източници, те пишат за съществуването на документ от 35 страници, съставен от редица бележки с дати от юни до декември 2016 г., написани от бивш агент на британското контраразузнаване. Според тези медии шефовете на американското разузнаване са представили на новоизбрания президент на САЩ резюме на този документ в две страници миналата седмица, когато съобщиха данни от доклада си за предполагаемата руска намеса в американските президентски избори. Бившият служител, който е съставил досието, е работил за частна разследваща фирма и е бил нает както от републиканците, така и от демократите да разследва Тръмп, пише "Уолстрийт джърнал", като се позовава на свои източници. Изданието посочва, че неговите доклади са циркулирали месеци наред сред разузнавателните служби, Конгреса и редакциите на американски медии. Американските служби не могат да потвърдят достоверността на твърденията, но бившият служител, който е изготвил доклада, има дългогодишен опит и се ползвал с доверие в разузнавателната общност. Сайтът "Бъзфийд" публикува сканирана версия на документа, като уточни, че не може да гарантира за автентичността му. Бележките, които циркулират в политическите и медийните среди във Вашингтон от няколко седмици, съдържат компромати за личния живот на Тръмп, включително за предполагаемо секс видео, заснето в Москва през 2013 г., с което са се сдобили руските служби, за да го използват като средство за шантаж. Там се съдържат и информации за дългогодишни връзки между Тръмп, негови приближени и Кремъл, отбеляза АФП. Сред твърденията, съдържащи се в комплекта поверителни записки, писани от бившия британски агент, е и това, че адвокатът на Тръмп Майкъл Коен се е срещал с представители на Кремъл и обсъждал с тях как да се уредят паричните плащания на хакери, работещи под ръководството на Москва срещу президентската кампания на Хилари Клинтън. ФБР обаче не е открило никакви доказателства, че той е пътувал до Чехия, където се твърди че е станала срещата през август миналата година, пише "Уолстрийт джърнал". Коен отрече да имал подобни срещи. В интервю, дадено във вторник вечерта, той каза, че никога не е бил търсен от ФБР или друга американска агенция по тази тема, нито пък Тръмп е водил с него такива разговори. В един от документите, който е от юни м.г., се казва, че Кремъл е подкрепял и помагал на Тръмп поне в продължение на пет години с една единствена цел - да съдейства за разкола между западните съюзници. Освен това се твърди, че Русия е предлагала на Тръмп редица апетитни сделки в областта на недвижимите имоти, които той отхвърлил, като например проекти, свързани с руското домакинство на футболния шампионат през 2018 г., пише британският в. "Гардиан". В документите става дума и за това, че Тръмп и приближените му редовно са получавали разузнавателна информация от Кремъл, включително за демократите и други негови политически опоненти. По-рано вчера, на изслушване пред Сената, директорът на ФБР Джеймс Коуми отказа да каже дали бюрото разследва потенциални връзки между Русия и президентската кампания на Доналд Тръмп. Спецслужбите продължават да разследват твърденията, съобщават американски медии, позовавайки се на информирани източници. Тръмп: "Фалшиви новини" Доналд Тръмп нарече "лов на вещици" и "фалшиви новини" съобщенията на американски медии за документи, съдържащи компрометиращи информации за отношенията му с Русия. "Фалшиви новини - пълен политически лов на вещици", написа в "Туитър" новоизбраният президент на САЩ. Говорителката на Тръмп Келиан Конуей каза, че нищо от разпространената информация не е потвърдено и изтъкна, че тя изцяло се основава на неназовани източници. Като американски граждани "би трябвало да сме загрижени, че тя е изтекла в медиите чрез служители на разузнаването", заяви Конуей. Според говорителя на кампанията на Хилари Клинтън Брайън Фалън обаче, материалът предлага единствената заслужаваща доверие теория за това защо Тръмп е отказал да приеме становището на разузнавателната общност, че Русия е стояла зад кибератаките в предизборната надпревара в САЩ. Кремъл заяви, че не разполага с компромати срещу Тръмп Кремъл заяви, че не разполага с никакви компромати срещу избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп и бившата му съперничка на изборите Хилари Клинтън и че съобщенията за обратното са пълна нелепост и булевардно четиво, предаде ТАСС. "Не, Кремъл не разполага с компромати срещу Тръмп", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той опроверга и информацията, че Русия разполагала с компромати срещу Клинтън. "Това е пълна измислица, пълна фалшификация и пълна нелепост. Кремъл не се занимава със събиране на компромати", заяви Песков. По думите му това е долнопробно булевардно четиво. Според организацията Уикилийкс документите, въз основа на които редица американски медии са стигнали до извода, че руските специални служби разполагат със сведения, злепоставящи Тръмп, не са достоверни. "Документът от 35 страници, публикуван от портала Бъзфийд във връзка с Тръмп, не представлява доклад на разузнаването. Стилът, фактите и датите (в него) не изглеждат достоверни", заяви Уикилийкс. Обществена проверка за журналистическите стандарти Разпространяването на съобщения в медиите за предполагаема компрометираща информация, събрана от Русия за Тръмп, се превърна в обществена проверка за журналистическите стандарти, но все пак то нахлу в общественото съзнание въпреки продължаващите обсъждания за тези стандарти, посочва Асошиейтед прес. Няколко часа след като в медиите се появи съобщение, че служители на разузнаването са информирали Тръмп за съществуването на досие за него, сайтът Бъзфийд публикува в обобщен вид тези твърдения. Публикуването им стана въпреки редакторската бележка, че има основание за съмнение в тяхната достоверност. Повечето медийни организации, включително Асошиейтед прес, се въздържаха от публикуване на конкретните твърдения, тъй като те не бяха потвърдени. Въпреки това новината се разпространи толкова бързо, че снощи едно конкретно пикантно твърдение беше една от най-популярните теми в Туитър. Главният редактор на Бъзфийд Бен Смит обясни, че сайтът е публикувал информацията, за да могат американците сами да преценят твърденията, които се разпространяват на най-високо властово ниво в САЩ. "Ние действаме от презумпцията да бъдем прозрачни в нашата журналистика и да споделяме с нашите читатели това, с което разполагаме", каза той. "Винаги сме грешали, що се отнася до публикуването", заяви Смит. Той отбеляза, че съществуват съмнения за твърденията, и каза, че Бъзфийд се е опитал и ще продължи да се опитва да установи дали те са достоверни. Според специалиста по медийна етика Боб Стийл това е поредният и доста важен пример как интернет променя потока от новини и информации. "Това е много, много трудно време за редакторите на медийните организации от основното течение", каза той. По думите му Бъзфийд поема голям риск с публикуването на тази информация. Според него е важно, когато се разпространяват такива твърдения, организациите ясно да заявяват кое е потвърдено и кое не, както и дали са положени усилия в тази насока. Специалистката по медийна етика Кели Макбрайд сравни действията на Бъзфийд с публикуването на документи от сайтове като Уикилийкс. Смит казва, че "това е работата на репортерите през 2017 г.", заяви тя. "Това, което искам да попитам в отговор, е: "Къде е репортерството?" Работата при репортерството всъщност е да съобщаваш. Те не представиха нищо за това какво правят, за да потвърдят или опровергаят твърденията, или даже дали ще потвърдят или опровергаят твърденията", каза Макбрайд. "Мъча се да разбера дали това е журналистическа дейност", заяви тя. "Не мисля, че това е журналистика. Нещо друго е", каза Макбрайд. Адвокатът на Тръмп Майкъл Коен определи разпространената информация като "напълно глупава", отбелязва ДПА. "Това е толкова нелепо в толкова много отношения. Очевидно този, който го е създал, се е водил от своето въображение или го е направил с надеждата, че либералните медии ще използват тази фалшива история с каквито и да е възможни основания", заяви той.

Русия събирала години наред компромати срещу Tръмп

http://www.mediapool.bg/rusiya-sabirala-godini-nared-kompromati-sreshtu-tramp-news258692.html

Началниците на американското разузнаване са информирали Доналд Тръмп за съществуването на компрометиращи информации за него, които Русия е събирала в продължение на години, съобщи Франс прес. "Фалшиви новини - пълен политически лов на вещици", реагира в "Туитър" новоизбраният президент на САЩ. Си Ен Ен и други медии съобщиха обаче за съществуването на документ от 35 страници, съставен от редица бележки с дати от юни до декември 2016 г., написани от бивш агент на британското контраразузнаване, който бил нает от политически опоненти на Тръмп и когото американското разузнаване смята за достоверен източник.   Според тези медии шефовете на американското разузнаване са представили на новоизбрания президент на САЩ резюме на този документ в две страници миналата седмица, когато съобщиха данни от доклада си предполагаемата руска намеса в американските президентски избори.   Сайтът "Бъзфийд" публикува сканирана версия на документа, като уточни, че не може да гарантира за автентичността му. Бележките, които циркулират в политическите и медийните среди във Вашингтон от няколко седмици, съдържат компромати за личния живот на Тръмп, включително за предполагаемо секс видео, заснето в Москва през 2013 г., с което са се сдобили руските служби, за да го използват като средство за шантаж.   Там се съдържат и информации за дългогодишни връзки между Тръмп, негови приближени и Кремъл, отбеляза АФП.   По-рано вчера, на изслушване пред Сената, директорът на ФБР Джеймс Коуми отказа да каже дали бюрото разследва потенциални връзки между Русия и президентската кампания на Доналд Тръмп.   Oчаквано от Кремъл обявиха, че никога не са разполагали с компромати за Тръмп, нито за неговата бивша опонентка Хилари Клинтън. Гопворителят на руския президент Дмитрий Песков определи твърденията в тази посока за "абсолютни глупости".   "Това е абсолютна лъжа, абсолютна фабрикация и пълни глупости. Кремъл не се занимава със събирането на компромати“, посочи прессекретарят.   Той дори сравни доклада на американските тайни служби за руски хакерски атаки с булевардно четиво.    "Това се нарича "pulp fiction“, каза Песков, използвайки английският израз за литературния жанр криминале.   По време на своето изказване Песков коментира и политиката на вероятния бъдещ държавен секретар на САЩ Рекс Тилерсън, чието изслушване пред комисията по външна политика е по-късно днес.    Според Кремъл той ще държи "твърда линия“ на своята политика, но също така властите се надяват, че ще се вслушва в разумните аргументи на Русия.   Според Песков позитивните отзиви от Москва по отношение на Тилерсън се отнасят до неговите професионални качества и конструктивна твърдост в защита на своите интереси.    "Това не означава, че ние постоянно носим розови очила. Ние разбираме, че Тилерсън ще продължи да бъде достатъчно твърд човек по отношение на своята линия“, каза говорителят на Кремъл.

Русия е събирала в продължение на години компромати срещу Tръмп

http://www.mediapool.bg/rusiya-e-sabirala-v-prodalzhenie-na-godini-kompromati-sreshtu-tramp-news258692.html

Началниците на американското разузнаване са информирали Доналд Тръмп за съществуването на компрометиращи информации за него, които Русия е събирала в продължение на години, съобщи  Франс прес.   "Фалшиви новини - пълен политически лов на вещици", реагира в "Туитър" новоизбраният президент на САЩ.   Си Ен Ен и други медии съобщиха обаче за съществуването на документ от 35 страници, съставен от редица бележки с дати от юни до декември 2016 г., написани от бивш агент на британското контраразузнаване, който бил нает от политически опоненти на Тръмп и когото американското разузнаване смята за достоверен източник.   Според тези медии шефовете на американското разузнаване са представили на новоизбрания президент на САЩ резюме на този документ в две страници миналата седмица, когато съобщиха данни от доклада си предполагаемата руска намеса в американските президентски избори.   Сайтът "Бъзфийд" публикува сканирана версия на документа, като уточни, че не може да гарантира за автентичността му. Бележките, които циркулират в политическите и медийните среди във Вашингтон от няколко седмици, съдържат компромати за личния живот на Тръмп, включително за предполагаемо секс видео, заснето в Москва през 2013 г., с което са се сдобили руските служби, за да го използват като средство за шантаж.    Там се съдържат и информации за дългогодишни връзки между Тръмп, негови приближени и Кремъл, отбеляза АФП.   По-рано вчера, на изслушване пред Сената, директорът на ФБР Джеймс Коуми отказа да каже дали бюрото разследва потенциални връзки между Русия и президентската кампания на Доналд Тръмп.

Затвориха всички пътища във Варненско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635958

Ограничено е движението по цялата пътна мрежа за всички МПС на територията на област Варна. Това информират от Агенцич "Пътна инфраструктура". По информация към 05:30 часа е ограничено движението и по двете автомагистрали в региона - "Хемус" и "Черно море". Заради снега затвориха всички проходи между Северна и Южна България Актуална информация за състоянието на пътищата мовете да откриете и ТУК....

Студът в Европа продължава да взема нови жертви

http://www.cross.bg/surbiya-evropa-polsha-1531126.html

/КРОСС/ Студената вълна продължава да сее смърт в Европа - има 7 нови жертви на Балканите, 6 в Полша и още толкова от четвъртък насам в Румъния, с което общият брой на починалите от измръзване на континента достигна 60 души. В Полша, която е сред най-силно засегнатите страни, температурите паднаха под минус 20 градуса. Новите смъртни случаи на Балканския полуостров през последните 24 часа са три в Сърбия, три в Македония и един в Албания. В Южна Сърбия е обявено извънредно положение. Корабоплаването по река Дунав е спряно до второ нареждане заради образували се парчета лед. Гърците изпратиха военен кораб към остров Лесбос, в който да бъдат подслонени до 500 бежанци и мигранти, живеещи в палатки на острова, където натрупа сняг през последните дни.

Днес ще продължи да вали

http://www.cross.bg/minys-oblachnostta-vyatur-1531125.html

/КРОСС/ Днес спирането на валежите от юг ще продължи, най-късно около обяд и в североизточните райони. Облачността временно ще се разкъса и намалее до слънчево, но още преди обяд от юг ще започне ново заоблачаване и снеговалежи, които до вечерта ще обхванат югоизточната половина от страната. Ще духа слаб, в Източна България умерен западен вятър. Максимални температури, в повечето места, между минус 5° и 0°. Това съобщиха от НИМХ към БАН пред „Фокус". През нощта срещу четвъртък намалението на облачността от запад-северозапад ще обхване почти цялата страна, но през по-голямата част от нощта снеговалежите в източните райони ще продължат. Над Черноморието облачността от юг ще се увеличава и ще започнат валежи от сняг, които до вечерта ще обхват и северното крайбрежие. Ще духа умерен западен вятър, който по-късно през деня ще отслабне. Максимални температури между минус 3° и 1°. Температурата на морската вода е 1-3°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. Над планините ще духа до умерен, по най-високите върхове силен югозападен вятър. Ще има превалявания от сняг, но и временни разкъсвания и намаления на облачността. Максимална температура на височина 1200 метра ще е минус 5°, на 2000 метра - около минус 10°. Атмосферното налягане слабо ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца.  

10 села в региона без ток, зимната обстановка остава сложна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635956

Обстановката в област Хасково остава сложна. Новият снеговалеж на места надхвърля 50 см. Пътищата в областта са проходими при зимни условия, има отделни участъци с временни ограничения. Най-важното е, че няма бедстващи хора, до всички населени места има достъп за снабдяване със стоки и за оказване на медицинска помощ. Това докладват тази сутрин на областния управител на Хасково Станислав Дечев всички дежурни в институциите, които се грижат за сигурността на хората. В община Харманли новата снежна покривка е над 50 см. Там за всички МПС са затв...

Няма бедстващи хора във Варненко, пет села са без ток

http://www.moreto.net/novini.php?n=340913

Общо пет населени места към момента са без ток. Става дума за едно село в община Бяла и четири в община Долни чифлик. Това каза за Moreto.net областният управител Стоян Пасев. В седем яаса тази сутрин са изпратени екипи на „Енерго про“ да отстранят проблемите по далекопроводите.

Американски щат спира руската водка заради хакерите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635954

Предложение да се забрани продажбата на руска водка бе внесено в законодателното събрания на американския щат Ню Хемпшир. Както съобщава във вторник местен вестник, който наблюдава и публикува информации от законодателната власт в САЩ, инициативата е на местния сенатор Джеф Удбърн. Пуснаха водка с мъгла от Сан Франциско (СНИМКИ) Според него местните власти в САЩ са длъжни да реагират на хакерските атаки, за които де...

Фандъкова: Където не е почистено, няма да бъде платено на фирмите

http://offnews.bg/news/n_1/n_644124.html

Няма да бъде платено на фирмите за почистване за несвършена работа. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова тази сутрин. „Няма да бъде платено за почистването на „Цариградско шосе” във вторник вечерта, плащаме само за реално свършена работа”, уточни тя. „Ще наложим санкции, там където сме видели, че не е отстранен снегът навреме, но всички екипи работят денонощно вече пети или шести ден”, заяви кметът на София. „Не мога да бъда доволна, когато виждам сняг по улиците, но трябва да даваме оценка съобразно обстановката. Обстановката в София във вторник вечерта беше изключително сложна. Заваля сняг по време на трафика, трафикът беше изключително тежък”, коментира още Фандъкова. Тя коментира и дървената ваканция в столицата. „В четвъртък категорично учениците ще бъдат на училище”, подчерта тя.

Световната банка понижи прогнозите си за растеж на световната икономика през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5987992

Световната банка понижи прогнозите си за растеж на световната икономика през 2017 г.Световната банка понижи леко прогнозите си за растеж на световната икономика на фона на "нарастващата несигурност" около икономическата политика на бъдещото правителство на Доналд Тръмп в САЩ, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Световният брутен вътрешен продукт се очаква да се увеличи с 2,7 процента, което е ускорение спрямо нарастването с 2,

В Галиче протестират срещу домашния арест на Ценко Чоков

https://www.actualno.com/vraza/v-galiche-protestirat-sreshtu-domashnija-arest-na-cenko-chokov-news_586655.html

Протест в село Галиче – заради освобождаването под домашен арест на кмета Ценко Чоков и сина му Мартин. Като основна причина за решението беше посочено здравословното състояние на Чоков. Според медицинско становище кметът на Галиче имал двустранна коксартроза, дископа

Пътна обстановка в страната - 11 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=340911

ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия“: Област Бургас: Ограничено е движението на всички МПС на територията на Област Бургас. Област Ямбол: Затворена за движение на МПС е АМ ”Тракия” от п. в.Зимница до Бургас, поради влошените метеорологични условия – бурен северен вятър и ниските температури, които създават условия за снегонавявания.

Москва разполагала с компрометиращи информации за Доналд Тръмп

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635952

Русия е разполагала с компрометиращи информации за новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, се казва в документ, изготвен от началниците на американското разузнаване, цитиран от Си Ен Ен, предаде АФП. Документът от 35 страници, включително две страници резюме, е бил предаден в петък от топшпионите на САЩ на Доналд Тръмп, съобщи американската телевизия.Той съдържал информации за личния и интимния живот на бъдещия президент, както и за финансите му. Великобритания ...

Йордан Тодоров стана звезда в седма лига в Германия

http://offnews.bg/news/n_1/n_644123.html

Следите на бившия футболист на ЦСКА Йордан Тодоров се бяха поизгубили след напускането му на Локомотив Пловдив през лятото. Той обаче изведнъж отново се появи под прожекторите, след като немското издание "Мителбайерише" написа обширен материал за него. Оказва се, че популярният с прозвището Данчо Тъча играч не само, че не е спрял с футбола, но дори прави фурор в аматьорския ТСБ Нойтраублинг, с който играе в Бецирклига Зюд в региона на баварския град Регенсбург. Това е седмото ниво на немския футбол. Тодоров е със статута на голямата звезда в тима, а през сезона е нанизал 14 гола и е направил 6 асистенции. В Германия разказват, че мечтата на Данчо била да стане професионалист, като я е сбъднал. Той има пет мача за националния отбор на България, както и 27 в евротурнирите. Според немските медии той е прекратил професионалната си кариера през лятото, когато е напуснал Локо Пд заради немските аматьори. "Това, че футболист от такава класа играе при нас е истинска сензация", радва се шефът на клуба Франк Кюринт. Той сравнява по стойност присъствието на Данчо Тъча в отбора му с това, че треньор на съседите от Донаущауф е легендата Клаус Аугенталер.

Затвориха за почистване Студена-Радовец и Щит-Маточина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635953

Временно е ограничено движението за всички МПС по път III-5507 Студена- Радовец-поради обилен снеговалеж и снегонавявания за снегопочистване и за път 5509 Щит-Маточина по същите причини, информират рано тази сутрин от АПИ. Отворена за движение е автомагистрала „Марица“. Временно движението по републиканските пътища на територията на Община Тополовград за МПС над 3.50 тона е задължително с вериги.   За път II-55 Главан-Младиново движението на МПС е задължително с вериги, за път път II-76 Харманли-Тополовград е ограничено за МПС над ...

За повечето ученици ваканцията продължава

http://www.cross.bg/ychenitzi-vsichki-nyama-1531124.html

/КРОСС/ За повечето ученици ваканцията продължава. Училища в 178 общини в страната няма да отворят врати и днес. Само в 87 общини ще има учебни занятия, предава Нова телевизия.Кметовете са издали заповеди за неучебен ден за всички училища в 8 области - София-град, Бургас, Мотана, Пазарджик, Перник, Русе, Стара Загора и Ямбол. Добрата новина за всички ученици е, че извънредните почивни дни няма да се отучват. Запазена остава и зимната ваканция, по-известна като междусрочна - от 4-ти до 8-ми февруари. Причината - новият закон за училищно и предучилищно образование допуска до седем „резервни" дни почивка през годината извън предварително заложените. Учителите обаче ще трябва да отделят време в часовете, както за припомняне на вече взетия материал, така и за преподаване на пропуснатия.

Честваме Св. преп. Теодосий Велики

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5987989

Честваме Св. преп. Теодосий ВеликиНа 11 януари църквата почита Св. преподобни Теодосий Велики - от Бога даден, дошъл на този свят като дар на Провидението. Той бил възпитан в съвършено благонравие и постоянно преклонение пред божието слово. В Йерусалим Теодосий бил осенен от силно желание да се посвети на отшелнически живот. В една пещера във Витлеемската пустиня той се отдал на

Атлетико допусна шокираща загуба от Лас Палмас, но продължава напред

http://www.cross.bg/palmas-atletiko-otnovo-1531123.html

/КРОСС/ Отборът на Атлетико Мадрид допусна шокираща загуба от Лас Палмас с 2:3 в реванша от 1/8-финалите на турнира за Купата на Краля в Испания, но с успеха с 2:0 в първата среща си осигури участие в следващия кръг. Неочакваната развръзка в двубоя, който вървеше по план за хората на треньора Диего Симеоне, настъпи в добавеното време, когато Матео Гарсия донесе успеха за гостите, който е първи за Лас Палмас на "Висенте Калдерон" от 1969 година насам. След едно ялово първо полувреме, всичко по-интересно се случи във втората част. Най-напред Атлетико поведе чрез французина Антоан Гризман в 50-ата минута, като малко преди това отново имаше страхотна възможност за отбелязване. Само осем минути по-късно отборът на Лас Палмас изравни след индивидуален пробив на Марко Ливайя. Домакините отново излязоха напред в 61-ата минута, когато се разписа Анхел Корейа. Мачът вървеше към края си, когато 89-ата минута Ливайа вкара втория си гол в срещата. Дълго подаване свари защитата на Атлетико неподготвена, Ливайа получи топката от Марсело Гарсия и на празна врата за него не беше проблем да изравни. Изненадващо в добавеното време Лас Палмас стигна и до победен гол. Защитата на "дюшекчиите" отново действа разсеяно при едно центриране в наказателното поле и Матео Гарсия вкара за крайното 3:2. 30 секунди по-късно реферът свири край на мача и така малцината зрители на "Калдерон" не станаха свидетели на нещо драматично.

Бъдете внимателни в грижите за лицето през зимата, съветват специалисти

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635897

През зимата всяка кожа реагира остро на температурните колебания и изпитва силен стрес. Зачервяванията, бледно-синкавият цвят на лицето, червени "нишки", неприятното усещане за сухота и стегнатост на кожата най-често възникват от неправилно третиране на лицето. За много от проблемите, свързани с нашата кожа, сме виновни ние самите, категорични са специалистите. Много жени нанасят крем буквално минути преди да излязат. Това е най-разпространената грешка.

Времето днес: Слънце до обяд, нови валежи следобед

http://offnews.bg/news/n_1/n_644122.html

Облачността временно ще се разкъса и намалее до слънчево, но още преди обяд от юг ще започне ново заоблачаване и снеговалежи, които до вечерта ще обхванат югоизточната половина от страната. Ще духа слаб, в Източна България умерен западен вятър. Максимални температури, в повечето места, между минус 5° и 0°. През нощта срещу четвъртък намалението на облачността от запад-северозапад ще обхване почти цялата страна, но през по-голямата част от нощта снеговалежите в източните райони ще продължат. Над Черноморието облачността от юг ще се увеличава и ще започнат валежи от сняг, които до вечерта ще обхват и северното крайбрежие. Ще духа умерен западен вятър, който по-късно през деня ще отслабне. Максимални температури между минус 3° и 1°. Температурата на морската вода е 1-3°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. Над планините ще духа до умерен, по най-високите върхове силен югозападен вятър. Ще има превалявания от сняг, но и временни разкъсвания и намаления на облачността. Максимална температура на височина 1200 метра ще е минус 5°, на 2000 метра – около минус 10°. Атмосферното налягане слабо ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца.

Павлова: Приоритет за днес е отваряне на всички пътни направления

https://www.24chasa.bg/novini/article/5987990

Павлова: Приоритет за днес е отваряне на всички пътни направленияВсички магистрали на територията на страната са отворени за движение,. Ще вложим усилия за отваряне на Бургас- Петолъчката, включително за тежкотоварните превозни средства. Това обяви регионалният министър в оставка Лиляна Павлова на извънреден брифинг. "Основен фокус за днешния ден е отваряне на всички направления за движение в страната.

Причинителите на сблъсъците и промяната според Радан Кънев: Корупция, бедност и несигурност

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/11/2897609_prichinitelite_na_sblusucite_i_promianata_spored_radan/?ref=rss


Корупцията, бедността и несигурността. Това според лидерът на ДСБ Радан Кънев са причините за сблъсъците и преломните моменти в най-новата история на България, а и в цял свят. Кънев каза това на среща-дебат организиран от Студентски клуб на политолога към Софийския университет.

Кънев започна разговора със спомени от 10 януари 1997-а година, когато е бил студент. Той разказа, че си е тръгна от протеста малко преди побоя, който полицията е нанесла. Тогава се отприщила вълната на...

Обама в прощалната си реч: Демокрацията ни е застрашена, когато я приемем за даденост

https://www.24chasa.bg/novini/article/5987987

Обама в прощалната си реч: Демокрацията ни е застрашена, когато я приемем за даденостПрезидентът на САЩ Барак Обама заяви вчера в прощалната си реч, че сега Америка "е по-добра и по-силна", отколкото преди осем години, когато е дошъл на власт и призова сънародниците си да поддържат демокрацията жива, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. "Нашата демокрация е застрашена всеки път, когато я приемем за даденост",

Студът в Европа взе повече от 60 жертви

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635951

Студената вълна продължава да сее смърт в Европа със седем нови жертви на Балканите, шест в Полша и още толкова от четвъртък насам в Румъния, с което общият брой на умрелите от измръзване на континента достигна около 60 души, съобщи АФП. Снежни бури и студове сковаха части от Европа В Полша, която е най-силно засегнатата страна, още шест души починаха в понеделник, когато живакът на термометрите в някои региони достигна минус 20 градуса по ...

Кошмар: С възрастта пенисът намалява и се изкривява

https://www.actualno.com/curious/koshmar-s-vyzrastta-penisyt-namaljava-i-se-izkrivjava-news_586637.html

С напредването на възрастта пенисът при мъжете намалява. Това твърди доктор Брайън Стекснър от Института за мъжко здраве в Джърси (САЩ). По думите му с напредването на времето здравите клетки на организма губят колаген, което води до намаляването на някои части на тялото О

Образованието носи надежда: последните дни на Мишел Обама като Първа дама

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/11/2897545_obrazovanieto_nosi_nadejda_poslednite_dni_na_mishel/?ref=rss


Първата дама на САЩ Мишел Обама ще се появи за последно в телевизионно шоу днес – тя ще гостува на The Tonight Show с Джими Фалън за трети път.

Изявата на Обама идва дни след последната ѝ реч като Първа дама. Тя бе посветена на инициативата ѝ Reach Higher, която целеше да вдъхнови американските ученици да се стремят към образование и след гимназията – чрез разпространяване на информация за обучения и универитетски степени, финансова помощ и окуражаване на летните обучения.
...

Те са красиви, богати и стотици искат да са като тях

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/te-sa-krasivi-bogati-i-stotici-iskat-da-sa-kato-tiah-6063933

Списание "Харпърс базар" изготви класация с топ 150 на най-елегантните знаменитости

Около 60 души са умрели от измръзване през последните дни в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/5987984

Около 60 души са умрели от измръзване през последните дни в ЕвропаСтудената вълна продължава да сее смърт в Европа със седем нови жертви на Балканите, шест в Полша и още толкова от четвъртък насам в Румъния, с което общият брой на умрелите от измръзване на континента достигна около 60 души, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. В Полша, която е най-силно засегнатата страна, още шест души починаха в понеделник,

Извиняват отсъствията на учениците, които не успят да отидат днес училище във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=340910

Отсъствията на всички ученици, които не успеят да отидат днес - 11 януари на училище във Варна ще бъдат извинявани от директорите. Мярката се налага заради влошените метеорологични условия, съобщиха от Община Варна за Moreto.net, позовавайки се на решение на РУО-Варна, взето късно снощи.

"Шпигел": Груевски е необходим на Европа за справянето с мигрантската криза

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635926

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, чиято партия спечели неотдавнашните парламентарни избори в Република Македония и получи мандат за съставяне на правителство, е необходим на Европа за "справяне с мигрантската криза". Това се казва в статия на германското издание "Шпигел", което анализира политическата ситуация в страните от Западните Балкани. Подробно е разгледана личността на сръбския премиер Александър Вучич. "Той се представя като голям привърженик на Европейския съюз. Периодично обсипва германския канцлер Ангела Меркел с жестове на люб...

Американското разузнаване: Русия е събирала с години компромати срещу Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/5987982

Американското разузнаване: Русия е събирала с години компромати срещу ТръмпНачалниците на американското разузнаване са информирали миналата седмица Доналд Тръмп за съществуването на компрометиращи информации за него, които Русия е събирала в продължение на години, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Фалшиви новини - пълен политически лов на вещици", реагира в "Туитър" новоизбраният президент на САЩ.

Всички магистрали са почистени и проходими

http://www.cross.bg/oblast-byrgas-kudeto-1531122.html

/КРОСС/ От днес Започва поетапно отваряне на главните направления за леки коли и пускане на товарните. Това съобщи чинистърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова на брифинга, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура". Всички магистрали са почистени и проходими, както и повечето пътища втори и трети клас в страната, обобщи тя. В Добричка област ще се постараем до края на деня да отворим пътищата. Аналогично е в Разград, Шумен, Силистра. Бедствено е при Долни Чифлик, където помагаме на общината да се справи, уточни министърът. Проходима е АМ „Хемус" от Шумен до Варна. Включително е разрешено движение на тежкотоварни МПС. Усложнена остава обстановката в Бургаска област - остава затворена АМ „Тракия" от Зимница до Бургас. Усилено в момента се работи за отваряне на пътя през Петолъчката, както и пътя към Слънчев бряг. Все още до региона се стига през Ямбол - Средец - Елхово, посочи министър Павлова. Тя припомни, че поради влошената пътна обстановка от гледна точка на обилните снеговалежи и ураганния вятър се наложи да предприемем драстични мерки и през нощта да остане затворена цялата републиканска пътна мрежа за тежкотоварния трафик с изключение на магистралите в Южна България - „Люлин" и „Струма", София - Калотина и АМ „Тракия" до п. в. Зимница в област Бургас". Днес усилията ни са насочени към възстановяване на ел

Усложнена пътна обстановка в страната

http://www.cross.bg/vsichki-mps-zatvoren-1531122.html

/КРОСС/ Сняг и силен вятър усложниха отново обстановката по пътищата в цялата страна. Затворени за всички автомобили са пътищата в Бургаско, затворена е и третокласната мрежа в Русенско. Най-много сняг е натрупал обаче в Южна България - в Хасково снежната покривка вече е половин метър, в Разград и Добрич - 45 сантиметра, Монтана и Враца - 43. В Бургаско тази сутрин ще решават може ли да бъде пусната магистрала „Тракия" от Зимница до морския град. Затворен за движение е и обходният път от Петолъчката. До снощи над 24 хил. домакинства в 78 населени места бяха без ток заради аварии, причинени от ураганния вятър. Затворени за движение за тежкотоварни коли и автомобили са почти всички проходи. В София цяла нощ се е работило по почистването на основните улици и булеварди. Температурите са в интервала от - 18 до + 1 С°. Времето над страната е облачно. Това съобщават от АПИ. Вятър духа в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Разград, Силистра, Смолян, Стара Загора, Търговище, Шумен, Ямбол. Сняг вали в област Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен, както и в района на Карлово и Кърнаре /обл. Пловдив/, Котел и Твърдица /обл. Сливен/, Вакарел, Витиня - Ботевград, Бучин проход, Самоковски път /обл. София/, проход "Шипка" и проход "Република", Раднево и Гълъбово /обл

Аржентина увеличава добива на шистови въглеводороди

https://www.actualno.com/america/arjentina-uvelichava-dobiva-na-shistovi-vyglevodorodi-news_586645.html

Аржентина постигна договореност с големи енергийни компании и профсъюзите за увеличаване на добива от шистовите полета Вака Муерта (Vaca Muerta). Там са концентрирани едни от най-големите в света запаси от нетрадиционни въглеводороди, съобщава El Economista, цитирана от БГНЕС. Споре

Броят на туристите най-малък от 20 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275894_%D0%91%D1%80%D0%BE%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D0%BA+%D0%BE%D1%82+20+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8

 Броят на туристите в турския курорт Анталия е паднал през миналата година на нивото от 2004 г., сочи информация от кметството на града, цитирана от RNS. За 2016 г. чуждите летовниците там са били 6 млн. души или с 43% по-малко в сравнение с предходната година. Най-голям спад - над 7 пъти е отчетен при руските туристи, които за 2015 г. са били половин милион. Броят на посетителите от Германия, която е сред най-важните пазари за Турция, през миналата година е намялал от 3 млн. на 1,9 млн. души.

Друг голям и известен турски летен курорт - Бодрум също отчита спад на броя на почиващите с 43 на сто и те са намалели до 453 хиляди. Руснаците са били едва 4 хил. души или с 91 на сто по-малко, спрямо 2015 г.

За първи път от 16 години има спад е регистриран и в мегаполиса Истанбул, който през миналата година е бил посетен от 9,2 млн. туристи, което е с над една четвърт по-малко от 2015 г. Най-голямо (над 43 на сто) е понижението на пътуващите до Босфора от САЩ.

МФ отряза 16 общини за държавна помощ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275893_%D0%9C%D0%A4+%D0%BE%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B0+16+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89

 

56 кметства са на ръба на фалита, сочи доклад на Сметната палата

За последните шест месеца министърът на финансите в оставка Владислав Горанов не е одобрил оздравителните планове на 16 общини пред фалит, поискали финансова помощ от държавата. Причината е, че нито един от тези планове не е отговарял на критериите за отпускане на помощ, предвидени в Закона за публичните финанси, съобщиха за „Монитор” от ведомството.

През 2016 г. Министерството на финансите (МФ) предложи промени в Закона за публичните финанси, с които се предвиди създаването на план за преструктуриране на финансово затруднени общини. Оказа се, че 36 кметства в България са в практически фалит и имат нужда от държавна помощ. С промените в закона се даде възможност правителството да отпуска безлихвен заем на закъсалите общини, който впоследствие да се преобразува в трансфер и да не се връща. Условието е министърът на финансите да одобри плана за престуктуриране и той да даде резултат.

Подробни оздравителни планове са изпращали част от най-закъсалите общини като Перник, Сливен, Дупница, а също Кресна, Симитли, Лясковец, Видин, Кирково, Георги Дамяново, Баните, Девин, Доспат, Мадан, Неделино, Костенец и Минерални бани.

Останалите общини в оперативен план са изпращали в МФ проекти на оздравителни планове, но те не са финализирани.

В листата на общините с финансови затруднения по закон попадат онези местни власти, които отговарят на поне три от общо шест показателя посочени в закона. Те са например плащанията по дълговете им да надвишават 15% от собствените приходи плюс изравнителната субсидия, задълженията за разходи в края на годината да надвишават 15% от средногодишния размер на разходите за последните четири години.

Влизането на дадена община в списъка не означава автоматично, че тя ще бъде подпомагана от държавата. Тя започва процедура за оздравяване за период от 1 до 3 г., през които да подобри бюджета си чрез подобряване на събираемостта или вдигане на данъците, намаляване на разходите и дълговете или други мерки.

По предложение на кмета и след обществено обсъждане общинският съвет одобрява план за финансово оздравяване. Като част от него общинските съветници могат да възложат на кмета да поиска от МФ временен безлихвен заем. Финансовият министър отпуска заема, само ако оздравителният план е съгласуван с него.

Според данни на Сметната палата, която е извършила одит на общинските финанси в периода 1 януари – 31 декември 2014 г., общините в България с финансови затруднения са 56, а основно проблемите им са свързани с голямата задлъжнялост. В 43 общини размерът на дълга е увеличен с повече от 50% спрямо предходната година. В 35 от тях дългът е скочил с над 100%.

При одита е направена оценка и на натовареността на общинските бюджети за тригодишния период 2015 - 2017 г. Оценката показва, че съотношението между плащанията по общинския дълг и собствените приходи за периода 2015-2017 г. е по-голямо от 30% при 56 общини, което е близо една трета от всички общини, управляващи дълг през одитирания период.

Последната реч на президента Обама

https://vesti.bg/sviat/amerika/poslednata-rech-na-prezidenta-obama-6063961

Той предуреди, че демокрацията в САЩ е поставена пред изпитание

Затворени за движение са всички пътища в област Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=340909

Затворени за движение са всички пътища от републиканската пътна мрежа в област Варна, включително и АМ "Хемус" и АМ "Черно море". Това съобщиха от Агенция пътна инфраструктура. Информацията е към 5.30 сутринта.

Обмисляме спиране износа на ток

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275892_%D0%9E%D0%B1%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%BA

 

Гърция спря да продава зад граница, останалите съседи планират същото

България обмисля временно да спре да експортира електроенергия, стана ясно на последния брифинг на министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. "В момента правим анализ за това дали спрем износа", уточни тя.

„Гърция вече обяви, че от полунощ на вторник срещу сряда ще преустанови експорта на електроенергия, а също и транзитирането й, а подобна мярка обмислят и други съседни страни”, поясни Иван Йотов, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Теменужка Петкова съобщи още, че България във вторник е отказала да изнесе 200 мегавата за Турция, защото не сме имали възможността да го направим. Според нея това е нормална рутинна операция. Няма нищо необичайно и притеснително. „Не сме изолирани. Системите ни със съседните страни са зависими, няма как, когато другите ги затварят, в същото време ние да очакваме енергия и след като тя не постъпи тук, няма как да не ни се отрази", обясни тя. По думите й ще бъдат предприемем всички необходими мерки и действия в рамките на закона, за да се осигури необходимата енергия и да се задоволят нуждите на битовите потребители и да не се стигне до режим на тока в България. „За това и част от произвеждания ток от държавните АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ „Марица-Изток-2”, предназначени за енергийната борса бяха отклонени за обществения доставчик, за което сме поискали одобрението на ЕК”, обясни Петкова.

Министърът уточни още, че в понеделник е бил надминат 20-годишен рекорд от 7500 мегавата в натоварването на електроенергийната ни система, но тя е останала стабилна и функционира добре. „Всички мощности работеха на 100%. Имаше проблем с активирането на студения резерв. От общо 6 електроцентрали, в две имаше проблем - ТЕЦ „Русе“ и ТЕЦ „Бобов дол“. За радост нещата се нормализираха и „Бобов дол“ вече работи“, каза министърът, като поясни, че заради лошото време не може да бъде активиран студеният резерв на ТЕЦ „Русе“.

По повод на тези проблеми шефът на ЕСО Иван Йотов обясни за „Монитор”, че съответните централи, които не са изпълнили заявката за активиране на студения резерв ще бъдат санкционирани.

В заключение министър Теменужка Петкова поясни, че от цяла България без ток заради авария в късния следобед във вторник са били около 360 абоната в района на Вакарел.

На днешната дата са родени

http://www.cross.bg/na-dneshnata-data-sa-rodeni-1531121.html

/КРОСС/ Миодраг Иванов, актьор Ани Илков, поет Атанас Янкулов, музикален продуцент Евелина Борисова, актриса и бизнесдама Румен Дунев, автомобилен състезател Юрий Дачев, писател и драматург, бивш зам.-министър на културата Емил Димитров, бивш депутат Надежда Кабакчиева, издател, собственик на ИК "Слънце" Николай Александров, депутат Петър Беков, депутат  

Стефан Цанев: Театърът е моята Вселена, свят, държава

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635924

На мен не ми трябват награди. Моята награда е публиката и артистите, които ме обичат. Това ми стига, заяви пред БГНЕС писателят и драматург Стефан Цанев в Народния театър „Иван Вазов”, където ще се отбележи 80-годишнината му. Тази вечер ми е приятно и не ми се говори за лошите неща на миналото, заяви Цанев. Благодарение на творчеството и публиката съм жив, каза още авторът. „Когато работя за мен е радост и удоволствие, и забавление. Който ви каже, че писането е мъка - не е вярно. Писането е голямо удоволствие, забавлявам се”, категоричен е писа...

Румънският парламент разследва дали са изчезнали 2 млрд евро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275891_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%B0+

 Ръководството на румънския парламент (постоянните бюра на Камарата на депутатите и Сената) задейства проверка по подозрения за липсата на 2 млрд евро в хазната на страната.
Разследването се води по искане на председателят на Камарата на депутате Ливиу Драгня (Социал-демократическата партия – СДП), съобщи Радио Румъния. Той твърди, че в румънските финанси липсват 10 млрд леи (2,2 млрд евро), което е разликата между прогнозираните и реалните доходи в бюджета за 2016 година.
Предполага се, че недостигът е възникнал заради недостатъчното използване на еврофондовете. При това положение, смята Драгня, бюджетът е трябвало да бъде "в минус", а не "в плюс", както бе направено при предишното правителство на Дачиан Чолош. "Случилото се е незаконно. Този, който е изфабрикувал тези данни, трябва да си понесе отговорността“, изтъкна Драгня.
На пленарна сесия идната седмица парламентът ще одобри мандата на комисията за проверка, която в 10-дневен срок трябва да представи доклада си.

Добричка и Силистренска области остават блокирани

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1635950

Ограничено е движението по цялата пътна мрежа за всички МПС на територията на област Добрич, съобщава АПИ. Отворен е само първокласният път Каварна-Дуранкулак за МПС до 12 т. Ограничава се движението за всички МПС на територията на област Силистра. Там са проходими само за МПС до 3,5 т път II-23 Исперих-Окорш-Дулово и път II-49 Кубрат-Старо Село. Затворен е и републикански път II 29 Добрич-Ген. Тошево-Кардам. ГКПП Йовково също е затворен за преминаване. В отделни райони в община Генерал Тошево е нарушено електрозахранването. Жълт код заради оча...

Какво, къде в страната

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-spetzializiraniya-1531120.html

/КРОСС/ СофияОт 09.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. ***СофияОт 10.00 часа ще се проведе заседание на Министерски съвет. ***София.В 07.45 часа в зала 702 в Агенция „Пътни инфраструктура" ще има брифинг за актуалната пътна обстановка. ***София.От 09.30 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Огнян Милчев, Георги Илиев и др. за образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 09.30 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Алексей Петров, Кирил Топалов и др. за рекет. ***София.От 10.00 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Гриша Ганчев, Данаил Гришов и др. за образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 11.00 часа в зала 4 на НДК ще се играе представлението „Усмихни се", с което децата ще опознават света чрез театрална игра. ***СофияОт 11.20 часа в зала 302 в Корпус 2 на Нов български университет ще се проведе лекция „Онлайн рекламата в туризма - магия или манипулация". ***СофияОт 13.30 в заседателна зала на ВСС ще се проведе заседание на Прокурорската колегия на Съвета. ***София.От 13.30 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Галина Цачева, Красимир Николов и др. за образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 13.30 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Ангел Попов, Анатоли Ангелов и др

Румен Драганов: Неочакваната ваканция не доведе до неочаквани приходи в туризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/5987978

Румен Драганов: Неочакваната ваканция не доведе до неочаквани приходи в туризмаНеочакваната ваканция за учениците не подпомогна туристическия сезон, за това допринесе и несигурността кои ще са почивните дни през тази година, коментира пред БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Сезонът засега няма опасност да затъне в януарските снегове, нещо повече от бранша имат очаквания за десет на сто

Плевнелиев: Силата на държавата не е в армията, а в образованите млади хора

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275890_%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%A1%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%B2+%D0%B0%D1%80%

 През ХХI век истинската сила на държавата не е в нейната армия и големината на нейната територия, а в образованите млади хора. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията по връчването на отличията на Международната награда на Херцога на Единбург за 2016 година, която се проведе в Централния военен клуб в столицата.
През тази година 70 участници в международната програма за личностно развитие, която се провежда у нас под патронажа на българския президент, получиха признание за своите постижения в различни области. В церемонията участва и посланикът на Обединеното кралство в България Ема Хопкинс.
Държавният глава благодари на младите хора за положените усилия в подкрепа на доброволчески и благотворителни каузи, както и за поставените и постигнати високи цели за личностно усъвършенстване. „Бих искал да благодаря и на техните учители и ментори, както и на институциите, които заедно допринасят за постигнатите успехи“, посочи президентът.
„Вие сте част от тази България, която гледа напред и на която аз се посветих“, заяви още президентът пред участниците в програмата. Росен Плевнелиев увери младите хора, че има много начини да се подкрепят смислените проекти и ще остане съпричастен с международната програма за личностно развитие и след края на мандата си като държавен глава, съобщиха от прессекретариата на „Дондуков” 2.
Международната награда на Херцога на Единбург е младежка програма за личностни постижения в сферата на неформалното образование, като включва ученици и студенти на възраст от 14 до 24 години от 144 държави. Участниците си поставят амбициозни цели в сферата на доброволчеството и усвояването на практически умения. Инициативата предизвиква младите хора да развиват самодисциплина при определянето и постигането на цели, да изграждат лидерски качества, да усвояват умения за работа в екип и други.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване