Протест в Галиче срещу освобождаването на Ценко Чоков

http://offnews.bg/news/n_1/n_647131.html

Част от жителите на врачанското село Галиче излязоха на протест срещу освобождаването от ареста на кмета Ценко Чоков. В понеделник съдът го освободи под парична гаранция, което провокира недоволството на жители на селото. Деветмесечният престой на Ценко Чоков и сина му Мартин в ареста не успя да охлади страстите в Галиче. Първите протести започнаха след като стана ясно, че Чоков може да излезе на свобода заради множество заболявания, припомня БНТ. Тогава недоволните казаха, че ще напуснат страната. Местните смятат, че е крайно време двата враждуващи лагера да се помирят и да сложат край на конфликта в името на спокойствието на хората. Чоков и синът му са обвинени за редица престъпления, а кметът е посочен като ръководител на организирана престъпна група, както и в изнудване, лихварство и побои.

Новото жилище на Специалния

http://offnews.bg/news/n_1/n_647130.html

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо реши да смени луксозния хотел, в който живееше откакто пое Червените дяволи, с разкошен пентхаус в центъра на града. Британските медии са намерили сними от новото жилище на Моуриньо, чието семейство – съпругата и двете му деца, останаха да живеят в Лондон. Месечният наем на новото жилище в Манчестър е 5 000 лири, но той, разбира се, няма да е проблем за мениджъра, който получава по 10 млн. лири на сезон (след данъците).

Не избраха шеф на апелативния спецсъд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056761

Не избраха шеф на апелативния спецсъдСъдийската колегия на ВСС отхвърли и двете кандидатури за шеф на апелативния спецсъд, неизбирайки Даниела Росенова и Румяна Илиева.  Двете съдийки бяха изслушвани повече от два часа. Съдебните кадровици им задаваха въпроси за случайното разпределение на делата и лошата комуникация между съдиите в съда.

Русия: Оставката на Майкъл Флин не е наша работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056771

Русия: Оставката на Майкъл Флин не е наша работаОт Кремъл коментираха оставката на съветника на президента Доналд Тръмп – Майкъл Флин, напуснал заради контакти с руското правителство, предаде AFP, цитирана от Фокус. „Това е работа на американците, това е вътрешна работа на администрацията на президента Тръмп. Това не е наша работа“, подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

Министър Христо Алексиев и Кристиан Ваклинов: „Родопската теснолинейка не е само история, тя има и бъдеще“

http://www.cross.bg/aleksiev-spirka-vaklinov-1534639.html

/КРОСС/Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев се срещна днес с Кристиан Ваклинов. 22 годишният студент в УНСС, специалност „Счетоводство" е и голям приятел на теснолинейката Септември-Добринище. Основна тема на разговора между тях бе състоянието на подвижния състав по теснолинейния път и спирка Цепина. Ваклинов помоли министър Алексиев за съдействие единствената гара в световен мащаб, която е функционирала до 2002 г. без електричество да бъде превърната в музей на теснолинейката. Към момента тя не е действаща спирка, тъй като преди години са предприети мерки от Национална компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) за нейното закриване. Министър Христо Алексиев одобри идеята и възложи на НКЖИ да бъдат проверени варианти за осъществяване на идеята. Единият е за съвместно управление, а другият е спирка Цепина да бъде предоставена за управление на сдружение с нестопанска цел.  

Избиратели с увреждания ще гласуват на първия етаж

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/14/2917992_izbirateli_s_uvrejdaniia_shte_glasuvat_na_purviia_etaj/?ref=rss


Когато в сграда с повече от един етаж има секции и на горни етажи, районните избирателни комисии трябва да определят секция на първия етаж (партер), която е с най-малък брой избиратели за гласуване на избиратели с увредeно зрение или със затруднения в придвижването, реши Централната избирателна комисия (ЦИК).
Секцията трябва да бъде обозначена с табела, такава трябва има и на входа на сградата, за да насочва избирателите с увредeно зрение или със затруднения в придвижването.

За...

EVN България проведе осма среща на Клиентски съвет

http://econ.bg/Новини/EVN-България-проведе-осма-среща-на-Клиентски-съвет_l.a_i.737354_at.1.html

На 11 февруари 2017 г. в гр. Стара Загора се проведе осмата поред среща на Клиентски съвет към EVN България. За настоящия състав на Клиентски съвет...

От атентатите в Брюксел са пострадали 850 души, сочат последни данни

http://www.moreto.net/novini.php?n=344023

Досега 850 души са заявили официално, че са жертва на атентатите в Брюксел преди година, съобщиха местни медии, като се позоваха на последни данни. Някои от пострадалите са потърсили помощ или обезщетение в последните седмици. Към тази бройка се числят не само онези, които са претърпели физически увреждания, но и хора, които са станали преки свидетели на трагедията, включително спасители и полицаи.

Видео: Да изпържиш яйце... на капака на колата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/14/2917986_video_da_izpurjish_iaice_na_kapaka_na_kolata/?ref=rss




Горещото време в Австралия разпали хумора на местната полиция в щата Куинсленд – те споделиха във фейсбук страницата си видео как техен колега успява да изпържи яйце върху капака на колата си, намираща се близо до град Бърдсвил.

Видеото се превърна в хит в социалните мрежи. "Сигурно може да си препечете филийка на пасажерското място", шегува се един от коментиращите. "Почит за всички полицаи, изпълняващи дълга си в тази ужасна жега!", пише друг. "Ако и утре е така...

Безработицата намалява до 6,7% в края на 2016 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bezraboticata-namaliava-do-67-v-kraia-na-2016-g-233981/

Младежката безработица се понижава с 0,5 процентни пункта на годишна база, сочат данните на НСИ

ЦИК прие организацията на изборите през март в болници, затвори и кораби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056743

ЦИК прие организацията на изборите през март в болници, затвори и корабиЩе има избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в местата за лишаване от свобода и за задържане и на плавателни съдове под българско знаме, при наличието на не по-малко от 10 избиратели. Това пише в решение номер 4301-НС на ЦИК за парламентарните

Заместник на Кунева видя мокра поръчка срещу Реформаторите в скандала с еврофондове за образование

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/14/2917984_zamestnik_na_kuneva_vidia_mokra_poruchka_sreshtu/?ref=rss


Зам.-председателят на "Движение България на гражданите" Димитър Танев видя мокра поръчка срещу Реформаторския блок (РБ) и Меглена Кунева в разпространеното от просветното министерство обяснение, че страната ни ще загуби парти по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" заради свръхконцентрация на власт в ръцете на Кунева. Във "Фейсбук" той написа: "Омертата, омертата обяснява мълчанието на ГЕРБ и БСП. Омертата за оста ГЕРБ - БСП през Дончев - Денков - Модев! Ама и някой...

И трите жалби срещу регистрацията на "Да, България" като партия са оттеглени

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/14/2917983_i_trite_jalbi_sreshtu_registraciiata_na_da_bulgariia/?ref=rss


И трите жалби, подадени в последния възможен срок, срещу регистрацията на "Да, България", които осуетиха самостоятелното явяване на партията на предстоящия предсрочен вот, са били оттеглени, съобщиха за "Дневник" източници от Софийския градски съд.

Това най-вероятно означава, че когато изтекат всички срокове, свързани с оттеглянето на жалбите, решението за регистрацията на "Да, България" ще влезе в сила и няма да се стига до разглеждане на казуса от Върховния касационен съд.
...

Баба даде 40 000 лева на телефонен измамник

https://vesti.bg/bulgaria/baba-dade-40-000-leva-na-telefonen-izmamnik-6065443

Жената била подлъгана, че помага на полицията да разбие група лица, които се занимават с измами по телефона

Холандската компания PAL-V вече приема поръчки за аеромобила си

http://www.cross.bg/pal-v-mashinata-kmch-1534638.html

/КРОСС/Не са малко компаниите които работят по темата аеромобил, но като че ли холандската компания PAL-V International B.V. ще е първата която ще успее да стартира продажбите си към клиенти. Своя аеромобил, който по инжинерната терминология спада към катогорията автожир /работещ във въздуха на вертолетен принцип/, холандицте разработват от 18 години насам и вчера успяха да обявят цената й и да стартират приемането на поръчки. Естествено, притежанието на модела на PAL-V Liberty Sport няма да е евтино - базовият вариант на машината струва 299 000 евро, а по-оборудваното изпълнение Pioneer Edition 499 000 евро. В момента компанията приема аванс по всяка поръчка в размер на 2500 евро. Серийното производство е планирано за старт в края на годината, а предаването на първите машини на клиентите ще става след есента на 2018-а. PAL-V Liberty е двуместен, двумоторен автожир (жироплан, жирокоптър), приспособен за каране по нормални пътища. В наземния си вид машината е колкото компактен кросовър на габарити - дължина 4 м, ширина 2 м, височина 1,7 м. По-малкият двигател с мощност 100 к.с. Rotax позволява на машината да развива скорост на пътя до 160 км/ч и да се ускорява от място до 100 км/ч за под 9 секунди. Теглото на Liberty е едва 664 кг, а максималното му полетно тегло е 910 кг. video:https://www.youtube.com/watch?v=XFeihBc9Voc За полетния режим отговаря вторият, по-мощен двигател, също на Rotax, с мощност от 200 к.с

Труден жребий за Гришо в Ротердам, ето кой го чака във втори кръг

https://www.actualno.com/tennis/truden-jrebij-za-grisho-v-roterdam-eto-koj-go-chaka-vyv-vtori-kryg-news_593730.html

Григор Димитров започва участието си в Ротердам днес с мач на двойки. Той ще си партнира с Люка Пуй, като двамата ще се изправят срещу поставените под №3 Иван Додиг и Марсел Гранойерс. Двубоят е четвърти на корт номер 1 и се очаква да започне около обед. Нито Григор, нито 23-год

Уникален късмет! Жена с 6 печалби в едно теглене на Еврошанс, взима 63 800 лева!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6056693

Уникален късмет! Жена с 6 печалби в едно теглене на Еврошанс, взима 63 800 лева!Какво може да му се случи на човек, ако някой ден има всичкия късмет на света? За по-точен отговор може да попитате 38-годишната Татяна Циглер от Павликени. Омъжената в Германия българка едва ли е предполагала какъв подарък й готви съдбата, когато влиза в пункта на пл. „Свобода“ 26 и пуска три талона, на които слага 5 лева,

Арестуваха мъжа, планирал атентата в клуб "Рейна", френски гражданин е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056687

Арестуваха мъжа, планирал атентата в клуб "Рейна", френски гражданин еТурската полиция е арестувала лицето А.С, за което се подозира, че е планирало нападението в новогодишната нощ в клуба "Рейна", където терористът Абдулгадир Машарипов уби 39 души и рани 69 души, предава БТА. Арестуваният, за чиято самоличност се съобщава с инициалите А.С., бил задържан при операция на полицията в Истанбул.

Кандидат-кмет на БСП с номера в бюлетината на ДПС

http://offnews.bg/news/n_1/n_647128.html

Местната структура на ГЕРБ в Севлиево сигнализира Общинската избирателна комисия за извършена груба манипулация от страна на ДПС и БСП на изборите за кмет на село Градница. БСП са разлепили в селото предизборни плакати с логото на БСП, с името и снимката на кандидата на БСП, но с номера в бюлетината на ДПС. „Това е безпринципна и престъпна договорка между БСП и ДПС за фокусиране на гласовете в една от двете партии, за да не се разпръснат между тях. Крайната цел е да не се позволи кандидатът на ПП ГЕРБ да стигне до балотаж. Договорката между БСП и ДПС цели със заблуда на избирателите кмет на селото да стане кандидатът на ДПС, който от своя страна да назначи кандидатът на БСП за секретар в кметството“, категорични са от ПП ГЕРБ-Севлиево. ПП ГЕРБ-Севлиево остро осъжда действията на БСП и ДПС и призовава отговорните институции да предприемат мерки с цялата строгост на закона.

Деколтето на Лейди Гага разби конкуренцията на Грами (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dekolteto-na-lejdi-gaga-razbi-konkurenciiata-na-grami-snimki-2003423

Снимката на Лейди Гага с кожено яке с необичайно деколте, което не оставя нищо скрито, е най-харесваната в Instagram от церемонията за наградите Грами, съобщи Фимейл фърст.

Черно-бялата снимка бързо събра над 800 000 харесвания.

КЕВР: За отнемане на лиценза на "Топлофикация" не може да се говори

//dariknews.bg/regioni/sofiia/kevr-za-otnemane-na-licenza-na-toplofikaciia-ne-mozhe-da-se-govori-2003417

За отнемане на лиценза на „Топлофикация” не може да се говори, заяви Евгения Харитонова от КЕВР. Ако обаче се установи, че общинското дружество не е изпълнило лицензионните си дейности, може да се стигне до глоби.

„Ние, нашите и вашите“ - една завладяваща и забавна история за втория шанс

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/nie-nashite-i-vashite-edna-zavladiavashta-i-zabavna-istoriia-za-vtoriia-shans-2003421

„Ние, нашите и вашите“ ще стартира съвсем скоро по NOVA и снимачният процес вече тече с пълна сила. В ексклузивно интервю за „Здравей, България“ за първи път режисьорът и продуцент Димитър Гочев повдигна зав

Николай Костов стана винар на годината в Генерал Тошево

//dariknews.bg/regioni/dobrich/nikolaj-kostov-stana-vinar-na-godinata-v-general-toshevo-2003420

С музика и веселие бе отбелязан Трифон Зарезан в Генерал Тошево. Майстори - винари направиха ритуал по зарязване на лозата, вк

Наказаха телефонен измамник, убеждавал жени да помагат на „полицаи“ и „дознатели“

//dariknews.bg/regioni/vraca/nakazaha-telefonen-izmamnik-ubezhdaval-zheni-da-pomagat-na-policai-i-doznateli-2003418

Районният съд във Враца призна за виновен Кр. Митов в това, че извършвал телефонни измами.  На 12.09.2016 г., във Враца, Митов като помагач умишлено улеснил въвеждането в заблуждение на Цветана К. като представил неустановен по делото извършител като длъжностно лице от състава на МВР – „дознател Ни

Кметът на Стамболийски отиде да зарязва лозе с каруца

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/kmetyt-na-stambolijski-otide-da-zariazva-loze-s-karuca-2003419

Кметът на Община Стамболийски Георги Мараджиев избра нестандартен превоз до лозовите масиви в землището на града, където днес участва в ритуал по зарязване. Градоначалникът се придвижи с автентична каруца в компанията на група танцьори от фолклорен ансамбъл „Траке”. Градоначалникът бе избран от мес

Изтича важен срок за българските фермери

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izticha-vazhen-srok-za-bylgarskite-fermeri-2003406

Утре изтича важен срок за българските фермери, ако те искат да кандидатстват за конкретни национални и европейски субсидии. До 15 февруари всеки стопанин, кандидатстващ по схемите за директни плащания, трябва да регистрира правното основание за ползването на земеде

Убиха полубрата на Ким Чен Ун в Малайзия

//dariknews.bg/novini/sviat/ubiha-polubrata-na-kim-chen-un-v-malajziia-2003407

Полубратът на севернокорейския лидер Ким Чен Ун е бил убит в Малайзия, съобщават севернокорейски медии.

Според съобщенията Ким Чен Нам, който е най-големият син на покойния лидер Ким Чен Ир, е избягал в страната след убийството на своя чичо Чан Сон Тхек.

Защо Елин Пелин не иска бежанци

https://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/zashto-elin-pelin-ne-iska-bezhanci-6065441

Председателят на Общинския съвет в Елин Пелин заяви, че съгражданите му не искат да прогонят конкретното семейство, а недоволстват срещу начина, по който се прави държавната политика

Подозират жената на убития в Златни пясъци немски турист

http://www.moreto.net/novini.php?n=344029

Окръжната прокуратура във Варна изпълнява молба за правна помощ, изпратена от Прокуратурата в германския град Аахен по водено там наказателно производство за убийството на Волфхард Ш.. За тежкото криминално деяние на доживотен затвор като извършител бе осъден 42-годишният Андрей Цв.

Общото застраховане отчете 1,338 млрд. лв. бруто премии към края на октомври

http://econ.bg/Новини/Общото-застраховане-отчете-1-338-млрд-лв-бруто-премии-към-края-на-октомври_l.a_i.737353_at.1.html

Компаниите в общото застраховане продадоха полици за 1 338 330 260 лева към края на октомври 2016 година, сочат данните на КФН. Моторните...

Парите за дентално здраве стигат само за 20% от пациентите

https://www.actualno.com/healthy/parite-za-dentalno-zdrave-stigat-samo-za-20-ot-pacientite-news_593738.html

Денталното здраве на целия български народ струва колкото 10 км магистрала. Това каза д-р Стоимен Узунов, член на Управителния Съвет на Сдружението на българските зъболекари. По думите му бюджетът за дентално лечение, който е 147 млн. лева, е крайно недостатъчен и предвиденит

Наздраве с любов!

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6056688

Наздраве с любов!Свети Валентин или Трифон Зарезан - няма значение кое от двете дава по-голяма мотивация за празнуване. Със сигурност обаче е неизчерпаем източник на идеи как да кажеш "Обичам те" или просто за събиране в приятна компания на вино. И със сигурност е добър повод да се направи по-специален декор в дома,

Има шанс новият рамков договор между лекарите и Здравната каса да се сключи

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6056685

Има шанс новият рамков договор между лекарите и Здравната каса да се сключиНационалният рамков договор за 2017 г. е на път да бъде сключен. Това обяви председателят на лекарския съюз д-р Венцислав Грозев след среща, инициирана от здравния министър и вицепремиер д-р Илко Семерджиев. На нея Български лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса обсъдиха само финансовата рамка на новия договор.

Пиронкова не се даде лесно на Янкович

http://offnews.bg/news/n_1/n_647127.html

Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова отпадна в квалификациите на турнира в Доха, Катар, след като загуби от бившата номер едно Йелена Янкович с 1:6, 7:6 (6), 4:6. Срещата бе оспорвана и продължи 2 часа и 34 минути, в които Цвети до последно не се даде Янкович. Само 30 минути бяха нужни на Янкович, за да затвори първия сет, но след сериозен трилър във втория сет Пиронкова успя да се добере до тайбрек и да изравни резултата в сетовете. Пробив в ключов момент от двубоя обаче позволи на Янкович да спечели крайната победа с 6:4 в третия сет и да извоюва победата в мача. Преди да отпадне от сръбската тенисистка, Пиронкова елиминира Ваня Кинг и Евгения Родина.

Йоханес Бьо си пожела Габриела Коукалова за 14 февруари

http://offnews.bg/news/n_1/n_647126.html

Двата почивни дни на световното първенство по биатлон в Хохфилцен се отразиха чудесно на настроението на звездите в този спорт. Норвежецът Йоханес Тигнес Бьо и чехкинята Габриела Коукалова устроиха шеговит флирт по време на съвместна пресконференция. Бьо беше попитан какво смята да прави в Деня на влюбените 14 февруари. "Всичко, което ми е нужно се намира вдясно от мен", каза Бьо и гушна намиращата се до него Коукалова. Носителката на Световната купа за миналия сезон не се смути и отвърна на флирта. "Сега е невъзможно да има нещо между нас, защото съпругът ми е тук. Трябва да почакаш няколко дни", каза през смях чехкинята, която спечели Световната купа като Соукалова, но през лятото се омъжи за Мартин Коукал и смени фамилията си. След пресконференцията Йоханес обясни защо се е пошегувал така. Той просто е искал да разведри атмосферата около брат си Таре, който в момента е останал без гадже и ще тъгува на 14 февруари. "Дойдох с мисия да проверя коя от девойките в биатлона е свободна. За мен има само една жена и тя се казва Хеда. За съжаление обаче тя не е тук", разказа Йоханес Бьо.

С 4 млн. лева е увеличен бюджетът за озеленяване в София през тази година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056609

С 4 млн. лева е увеличен бюджетът за озеленяване в София през тази годинаОзеленяването на града и грижата за зелените площи в София е сред приоритетите на Столичната община през тази година. С 4 млн.лв. е увеличен бюджетът за озеленяване през 2017 г. Това заяви Йоана Христова, зам.-кмет по екология, на откриването на форума "Градове на бъдещето: Виена и София" по време на Дните на Виена в София,

Най-древната цивилизация и боговете от звездите

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/naj-drevnata-civilizaciia-i-bogovete-ot-zvezdite-6065440

Археологическите разкопки и анализа на шумерската писменост до днес изненадват учените, които откриват нови свидетелства за знанията и нивото на напредък на древните шумери

Незаконен къмпинг изникнал край Созопол, маскиран като място за наблюдение на птиците

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/02/14/2917953_nezakonen_kumping_izniknal_krai_sozopol_maskiran_kato/?ref=rss


За незаконно изграждане на къмпинг, замаскиран като място за наблюдение на птиците, в горски терен край Созопол сигнализира Би Ти Ви. Телевизията разказва как на 17 дка горски терен, където е забранено строителството, в последните години се появяват десетки каравани, навеси и тоалетна.

Директорът на регионалната дирекция по горите в Бургас Венелин Радков разказа, че първоначално през 2013 г. е установено, че теренът е незаконно заграден. "Частни горски територии не могат да се...

4 милиона повече за зелена София

http://www.cross.bg/sofiya-grada-park-1534637.html

/КРОСС/Озеленяването на града и грижата за зелените площи в София е сред приоритетите на общината тази година, обяви зам. кметът по екология Йоана Христова на форум "Градове на бъдещето: Виена и София". С 4 млн. лв. е увеличен бюджетът за озеленяване на столицата през 2017 г. Освен всички останали "зелени" планове, през тази година ще стартира и с мащабното поетапно обновяване на Западен парк. "Амбициите ни са свързани с това да го превърнем в един истински европейски парк", допълни Христова. Столичната Община полага приоритетни грижи за поддържането на зеления облик на града, предстоят още целенасочени усилия, които да наредят българската столица сред най-зелените градове в Европа, подчерта зам. кметът. "Парковете и градините в града са само едната част от градската зелена система. Изключително важни за облика на София са междублоковите пространства, а грижата за тях е както на Столична Община, така и на всички нас, които живеем тук, в Столицата. Убедена съм, че със съвместните усилия и на местната власт, и на жителите на града, ще превърнем София в един от най-добрите градове за живеене в Европа", добави тя.  

Такев: Трябва постоянно да се представяме навън, ако искаме по-видим пазар

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/takev-triabva-postoianno-da-se-predstaviame-navyn-ako-iskame-po-vidim-pazar-233962/

Компаниите на капиталовия пазар у нас са достатъчно като бройка, но недостатъчно от към качество на корпоративното управление, твърди директорът на борсата

Над $700 млрд. е пазарната капитализация на Apple

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277025_+%D0%9D%D0%B0%D0%B4+%24700+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+Ap

Над $700 млрд. е пазарната капитализация на Apple, съобщава АП.

 Това стана възможно след като акциите на компанията минаха рекордните $133,29. По време на търговията в понеделник те поскъпнаха с 1%. Това е отражение на оптимизма на пазара за технологичния гигант.

 

Анализатори посочват, че с пазарна капитализация от $700 млрд. Apple заема първото място за най-скъпа компания. Тя се откъсва с над $100 млрд. от преследвача Alphabet, който е собственик на Google.

 

Тази година се навършват 10 години от пускането на пазара на първия iPhone. Това оказва и влияние на акциите на компанията, които поскъпнаха с 15% от началото на годината срещу 40% за миналата 2016 г.


https://fakti.bg

България е произвела 128 млн. литра вино през 2016 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056645

България е произвела 128 млн. литра вино през 2016 г.България е произвела 128 млн. литра вино през 2016 година, като очакванията са да бъдат изнесени над 62 млн. литра. Това съобщи в Плевен служебният министър на земеделието и храните проф.д-р Христо Бозуков, цитиран от БТА. Той посочи, че неслучайно на празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан е в Института по лозарство и винарство в Плевен,

Петричанка иска да стане независим депутат

https://www.24chasa.bg/region/article/6056657

Петричанка иска да стане независим депутатПетричанка иска да става независим депутат. В РИК-Благоевград регистрираха Инициативен комитет за издигане на Соня Маркова като независим кандидат за народен представител в изборите за Народно събрание на 26 март 2017 г. Подаденото заявление е подписано от Ваня Неделчева, Лидия Маламова, Кирил Шаламанов и Иванка Вражалова,

Учени създадоха батерии, които ще траят 10 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056643

Учени създадоха батерии, които ще траят 
10 годиниУчени от Харвард конструираха течна батерия, която не губи заряда си 10 години, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.  Новият артикул складира заряда си в органични молекули, разтворени във вода. Нетоксичната батерия има много дълъг живот и ще бъде по-евтина от традиционните си йонно-литиевите еквиваленти.

България въвежда европейска заповед за запор на банковите сметки

http://www.moreto.net/novini.php?n=344019

България ще въведе прилагането на Регламент на Европейския съюз за създаване на процедура за европейска заповед за запор на банкови сметки с цел улесняване на трансграничното събиране на вземания по граждански и търговски дела. Това става ясно от предложение за Постановление на Министерския съвет на служебния министър на правосъдието Мария Павлова.

Уникален концерт в район "Западен" за Деня на влюбените

https://www.24chasa.bg/region/article/6056648

Уникален концерт в район "Западен" за Деня на влюбенитеЗалата на кметството в пловдивския район "Западен" се оказа тясна да събере служителите, които дойдоха да се насладят на концерта по случай Деня на влюбените. Ученици СУ "Свети Свети Кирил и Методий" и Народно читалище "Захари Стоянов" пяха от сърце песни, посветени на любовта. Кметът Димитър Колев силно аплодира Сред присъстващите бе и директорът

Екоминистърът: Два проекта за 2,2 млн. евро са рискови

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056651

Екоминистърът: Два проекта за 2,2 млн. евро са рисковиНямало нарушения при обществените поръчки в министерството на околната среда и водите 2 проекта по финансовия механизъм от т.нар. Норвежка програма са рискови. Те са на обща стойност 2,2 млн. евро и са за система за управление на водите и за мониторинг на биологичното разнообразие. Това съобщи служебният екоминистър доц.

Ангел Симеонов: В мен остани!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277024_%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB+%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%92+%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%21

 В мен остани!

/Ода за любовта/

Потърсих те, не те открих…
Намерих аз отворена врата.
Излязла си оттук съвсем сама
със есенните стъпки на нощта.
Остави само този стих:
„Обичах те, обичам те и днес.
Остана ти несбъдната мечта.
Животът ми бе болка и тъга.
Ще търся брод напред сама
през мрака чер на тъмен лес”.
Прочетох твоето писмо,
потърсих своята вина:
За мен бе всичко на света!
Със теб аз срещнах „любовта”!
Не чаках аз такава вест…
Останах сам, самотен и злочест.
И твоят стих сърцето ми разби.
Не знаех аз, че тъжна си била,
че твоята и моята мечта
заложници били са на съдба
жестока и коварна, зла,
която в миг ги разруши.
Не знаех аз, че толкова боли.
Не знаех аз, че „любовта” си ти.
Не знаех аз, че в мене си била,
че ти си моето „сега”,
животът ми до края на света!
Върни се в мен и остани!

Животозастрахователите продадоха полици за 351 млн. лева към края на октомври

http://econ.bg/Новини/Животозастрахователите-продадоха-полици-за-351-млн-лева-към-края-на-октомври_l.a_i.737351_at.1.html

Животозастрахователните компании са продали полици за 351 037 009 лева към края на месец октомври 2016 година, сочи справка в Комисията за финансов...

Започва делото срещу Ланс Армстронг за 100 млн. долара

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/14/2917950_zapochva_deloto_sreshtu_lans_armstrong_za_100_mln/?ref=rss


Федерален съдия даде зелена светлина на делото на правителството на САЩ срещу бившия колоездач Ланс Армстронг.

Ищец в случая ще бъде Министерството на правосъдието, което иска обезщетение от 100 милиона долара за измама от страна на Армстронг, благодарение на която е усвоил милиони долари под формата на спонсорство от страна на държавните Американски пощенски служби (USPS).

Американецът се състезаваше за отбора на USPS в периода 1998-2005. Точно тогава той триумфира със...

Пазарите насочват вниманието си към изявлението на Джанет Йелън

http://www.investor.bg/analizi/9/a/pazarite-nasochvat-vnimanieto-si-kym-iziavlenieto-na-djanet-ielyn-233985/

Вчера президентът на Фед за Далас Робърт Каплан посочи в свое изявление, че може да бъде записан ръст в работните места, без икономиката да прегрее

Животът при Путин и Брежнев бил най-хубав за руснаците през последните 100 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277023_%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B8+%D0%91%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%BD%D0%B5%D0%B2+%D0%B1%D0%B8%D0%BB+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%85%D1%83%D0%B1%D0%B0%D0%

 32 на сто от руснаците смятат, че животът им е най-хубав през епохата на президента Владимир Путин за последните 100 години.

Това пише "Ведомости", позовавайки се на резултати от социологическо проучване на социологическия център "Левада", цитирани от Newsru.

Сондажът е във връзка с отбелязването на 100 години от Февруарската революция през 1917 година.

На второ място след Путин руснаците са посочили съветския лидер Леонид Брежнев. 29% от руснаците са посочили, че при Брежнев животът им е бил най-хубав.

Брежнев оглавява Съветския съюз в най-силните му години, пише "Аргументи и факти". Сега бившият лидер се асоциира със стабилност, застой и анекдоти, отбелязва "Русская семерка".

6 на сто от анкетираните са на мнение, че животът в Русия е бил по-добър преди революцията през 1917 г. Също 6% считат, че най-успешната епоха е при управлението на Сталин.

За 2% най-благополучна е епохата на перестройката, а пък 1% смятат при Борис Елцин. 24% от анкетираните не могат да преценят.

Проучването е проведено в периода 20-23 януари 2017 година и в него са участвали 1 600 души.

Агенцията за електронното управление вече има сайт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/14/2917946_agenciiata_za_elektronnoto_upravlenie_veche_ima_sait/?ref=rss


Новата Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) вече има сайт. На адреса e-gov.bg са разписани подробности за ръководителя Росен Желязков и екипа му, за дейностите на агенцията, които се разработват и ще заработят скоро. Да не се бърка със сайта egov.bg, който също стартира наскоро и след разработване ще представлява регистър на всички електронни услуги, предлагани от държавната администрация.

Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) е към Министерския съвет и беше...

Пожар спря трамваите по "Графа"

http://offnews.bg/news/n_1/n_647124.html

Движението на трамваите по столичната улица "Граф Игнатиев" беше спряно днес преди обяд заради възникнал пожар. От МВР обясниха за БНР, че е горяло помещение, част от пицария в района. Два екипа на пожарната са изгасили огъня. Движението на трамваите вече е възстановено.

Губернаторът на Калифорния иска извънредно положение в щата заради язовир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056624

Губернаторът на Калифорния иска извънредно положение в щата заради язовирЕвакуацията на десетки хиляди жители на Северна Калифорния остава в сила и днес, а инженерите работят, за да укрепят повредения преливник и да източат вода от препълнения вследствие на дъждове язовир Оровил, преди нови бури да засегнат района, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Евакуацията на 188 000 души остава в сила,

Мнучин е поредният министър на Тръмп, избран без одобрението на демократите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/14/2917943_mnuchin_e_poredniiat_ministur_na_trump_izbran_bez/?ref=rss


Американският Сенат утвърди бившия банкер от "Голдман Сакс" Стивън Мнучин за министър на финансите.

По този начин стана факт назначението на възловия човек в правителството на Доналд Тръмп, който ще отговаря за данъчната реформа, финансовата дерегулация и икономическата дипломация.

Сенатът подкрепи номинацията на Мнучин с 53 срещу 47 гласа. Сенатор Джо Манчин от щата Западна Вирджиния беше единственият демократ, гласувал за Мнучин.

Досегашните гласувания за...

Стреляха по сградата на медийна група в Анкара (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056579

Стреляха по сградата на медийна група в Анкара (Видео)Неизвестни нападатели са открили огън от автомобил край сграда на медийната група Доган в Анкара, като при инцидента няма пострадали, съобщи в. "Хюриет дейли нюз", позовавайки се на източници от полицията, цитиран от БТА. Огънят бил открит от черен джип, който преминавал край сградата, намираща се в централния квартал Чанкая в Анкара.

БГ Наука пуска списание на английски

http://www.cross.bg/spisanie-nayka-mladi-1534636.html

/КРОСС/Дойде време да покажем върху какво работихме усилено последната една година!Въпреки многото проекти, които стартирахме през 2016 и първите два месеца на 2017 г., ние заделихме много енергия и ресурси за първия ни международен проект: EUROPEANSCIENCE.EU!European Science е най-амбициозното списание и въобще инициатива, която сме предприемали някога. Идеята му е не само да издържа и развива проекта БГ Наука, но и да даде публичността, от която научната общност в България има нужда. video:https://www.youtube.com/watch?v=mSJlddvmmWE Какво е EUROPEANSCIENCE.EU!Електронно списание на английски език, което ще предоставя на достъпен език обективна, аргументирана и задълбочена информация, давайки поле за изява на млади учени, докторанти, специалисти от различни области и ентусиасти на тема наука. Защо искаме да го направим?Защото знанието е най-ценната валута в днешно време. Популяризирайки нова и интригуваща научно доказана информация от необятния свят на естествените и хуманитарни науки, без да ограничаваме авторите ѝ, искаме да мотивираме колкото се може повече млади хора да видят красотата и ползите от това да се занимаваш с наука. Повече тук: http://europeanscience.eu/european-science/     

Днес е празник за мъжете. Шампионска лига се завръща

https://www.actualno.com/football/dnes-e-praznik-za-myjete-shampionska-liga-se-zavryshta-news_593728.html

Днес милиони, а може би и милиарди, празнуват "Свети Валентин", но за футболните фенове денят е още по-специален - започва елиминационната фаза в Шампионска лига. И то по страхотен начин - с дербито между ПСЖ и Барселона. Другият мач за вечерта е между португалския шампион Бенфика и Борусия Дортмунд. Какво да очакваме от двата мача, както и всичко най-интересно от света на футбола и спорта, четете в Sportlive.bg!

РБ преговаря с „Глас народен” на Светльо Витков

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277022_%D0%A0%D0%91+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F+%D1%81+%E2%80%9E%D0%93%D0%BB%D0%B0%D1%81+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD%E2%80%9D+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D1%8

 Реформаторският блок води преговори с партия "Глас народен" на музиканта Светослав Витков за съвместно явяване на парламентарните избори, предаде БНТ.

Новината беше огласена в Русе от заместник-председателя на СДС Румен Христов.

Реформаторите преговарят и с още няколко формации, чиито имена ща бъдат обявени официално през следващите дни.

Припомняме, формацията беше напусната от ДСБ, но към нея се присъедини Български демократически форум - коалиционен партньор на тъмносините при явяването на парламентарните избори през 2013 г.

Членове и организации на ДСБ се обявиха за връщане на партията в РБ. Председателят Радан Кънев постави като условие за ново обединяване Меглена Кунева да не се кандидатира за депутат. Днес тя заяви, че няма да бъде в листите и ще даде пат на младите представители на ДБГ в блока.

Отново български ТИР с мигранти, задържан от сръбските власти

https://www.actualno.com/society/otnovo-bylgarski-tir-s-migranti-zadyrjan-ot-srybskite-vlasti-news_593720.html

Български ТИР беше задържан на граничния пункт Шид на сърбо-хърватската граница, тъй като в багажното му отделение са намерени петима мигранти. Младите мъже са с афганистански произход. Превозното средство, което е било натоварено с възглавници, е пътувало за Италия, пред

Стадионът на Атлетико приема финала за Купата на краля

http://offnews.bg/news/n_1/n_647123.html

Финалът за купата на Испания между Барселона и Алавес ще се проведе на стадиона на Атлетико "Висенте Калдерон" в Мадрид на 27 май, обявиха от испанската футболна федерация. 55-хилядният стадион е дом на Атлетико от 1966 година. Съоръжението ще затвори врати в края на настоящата кампания, а сега за последно ще приеме финала за националната купа. "Дюшекчиите" ще се преместят на новия си стадион "Уанда Метрополитано" от сезон 2017-2018 г. Барселона спечели купата на Испания през последните два сезона. Първоначално за домакин на финала беше определен "Сантяго Бернабеу", но президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес обясни, че няма никакъв шанс арената на "белия балет" да приеме финала. Желание да играят на терена на "белите" имаха главно каталунците, което според медиите в Мадрид това си е било чиста провокация. "Няма как да стане, защото затваряме за ремонт", обясни строителният предприемач. Според AS в Барселона много добре са знаели за това, но са искали да подразнят врага и да се наложи той да се оправдава.

Продават СПА център във Варна за близо 2 млн. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=343936

СПА център с площ над 650 кв.м, намиращ се в сграда на ул. „Ген. Колев“ 96, е обявен за продан от частен съдебен изпълнител. Началната тръжна цена на имота е повече от 1.842 млн. лева, научи Moreto.net. Обектът е самостоятелен в зданието и е с предназначение за спортна и развлекателна дейност.

Тютюнопроизводителите са в готовност за нови протести

https://www.actualno.com/society/tutunoproizvoditelite-sa-v-gotovnost-za-novi-protesti-news_593726.html

За напрежение между тютюнопроизводителите и фирмите, които изкупуват тютюн, сигнализират от Националната браншова асоциация и предупреждават, че производителите са готови за протести. Три са фирмите - изкупвачи, които дължат пари за изкупения тютюн. Едната от тях е със за

Експлозия в химически завод в Донецк

http://offnews.bg/news/n_1/n_647118.html

Взрив разтърси химически завод в Донецк тази сутрин.  Взривът е станал в района на ремонтния цех на Донецкия завод за химически изделия около 10 часа тази сутрин.  По предварителни данни взривът е причинен от артилерийски обстрел, съобщи РИА Новости, позовавайки се на информация от администрацията на града.  Загинал е един човек.  Местни жители разказват, че взривната вълна е избила прозорците на някои от жилищата, разположени в близост до завода. От завода уверяват, че няма опасност от изпускане на химически вещества в атмосферата. 

Терасите на Бейрут

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6056610

Терасите на БейрутЖилищната сграда с необичайни балкони с перфорации се намира в Мина ел Хош, един от най-престижните централни райони на Бейрут. Завършена е през септември 2016 г., 6 години след като Herzog & dе Meuron представи проекта си за столицата на Ливан. Съвсем скоро собствениците ще започнат да се заселват.

"Приказка" - Дълбок и проницателен роман за бремето да бъдеш различен в съвременния свят

https://www.actualno.com/books/prikazka-dylbok-i-pronicatelen-roman-za-bremeto-da-bydesh-razlichen-v-syvremennija-svjat-news_593725.html

Едно малко момче расте без самоличност, но с любящ баща, който на пръв поглед винаги ще бъде до него. Двамата постоянно се местят и никога не се задържат на едно място за дълго. Те не спазват нормите на обществото. Детето получава нетрадиционно образование от баща си, тъй кат

Германия регистрира рекорден ръст на икономиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056597

Германия регистрира рекорден ръст на икономикатаПрез четвъртото тримесечие на 2016 г. германската икономика бележи внушителен растеж: от октомври до декември БВП на страната се е увеличил с четири процента в сравнение с предходния тримесечен период. Ръстът през предходната година е 1,9 %, достигайки максимален показател за последните пет години, предава Deutsche Welle, цитиран от Фокус.

Фотоконкурс за младежи праща победителя в Брюксел

https://www.actualno.com/society/fotokonkurs-za-mladeji-prashta-pobeditelja-v-bruksel-news_593723.html

Как изглежда Европа през обектива на българите на възраст от 16 до 29 години? Погледът на младите ще можем да видим скоро благодарение на онлайн фотоконкурса „Това е моята Европа”. Съревнованието в снимки ще се проведе на територията на цяла България от 15 февруари до 16 а

Липса на кадри може да доведе до криза във водния сектор

http://offnews.bg/news/n_1/n_647122.html

Липсата на квалифицирани кадри във водния сектор ще доведе до проблеми при изпълнението на Националната стратегия за управление и развитие на водния сектор в Република България и Общата стратегия за управление и развитие на хидромелиоративното и хидротехническо строителство. „Без кадри не може да се осъществи качество в нито една дейност“, обясни министърът на околната среда и водите Ирина Костова на среща с представители на Министерството на земеделието и храните и Националното сдружение на общините в Република България. Присъстващите се обединиха около разбирането, че въпросът с кадрите е държавна политика, а хидромелиоративното и хидротехническото строителство трябва да влязат в списъка на защитените специалности, за да функционират занапред нормално Басейновите дирекции, РИОСВ, „Напоителни системи“ ЕАД и общините. На срещата бяха обсъдени и проблемите около стопанисването и управлението на общинските язовири, чистотата на атмосферния въздух, отчисленията и обезпеченията при депонирането на отпадъци, подготовката на документи за кандидатстване по ОПОС и други. Експертите настояха МОСВ да изработи диференциран подход към язовирите и предложиха за областните управи държавата да намери финансиране за проекти за почистване на речните корита извън населените места. За чистотата на атмосферния въздух е необходим нов стандарт на въглищата за горене и работеща данъчна политика по вноса на стари автомобили. МОСВ настоява общините да изградят мониторингова система за следене на чистота на въздуха, която да се свърже с националната, а данните от автоматичните измервателни станции, където има такива, да са свързани с интернет страниците на общините, за да се информират онлайн гражданите. Срещата се проведе по инициатива на министъра на околната среда и водите в служебното правителство Ирина Костова. В нея участваха зам.-министрите Красимир Живков, Мариела Начева и Ренета Колева, директори на дирекции в МОСВ, зам.-министърът на земеделието и храните Иван Палигоров, изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Р България Гинка Чавдарова, заместникът й Емил Савов и кметове на общини.

Тренд: Половината ГЕРБ одобрява действията на Радев

http://offnews.bg/news/n_1/n_647121.html

Първите действия на новоизбрания президент Румен Радев се възприемат положително, а служебният премиер Герджиков започва своята работа със сериозен кредит на доверие. Това сочи втората част от проучването на изследователски център „Тренд", направено по поръчка на вестник „24 часа", реализирано между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани. Изследването е проведено „лице в лице" и е представително за пълнолетното население на страната. Първите действия на Радев вдъхват доверие на 62% от българските граждани, като само 13% са на обратното мнение. От разбивката по електорати единствено симпатизантите на ГЕРБ са по-раздвоени, но дори сред тях половината оценяват положително действията на президента, а една четвърт негативно. Сред привържениците на БСП обаче има практическо единодушие, като на този етап разочарование не се наблюдава. Подкрепата на кандидатурата на Румен Радев за кандидат-президент от БСП носи и някои последици след себе си. 42% от всички анкетирани са на мнение, че настоящият държавен глава е зависим от БСП, а малко над една четвърт са на обратното мнение. Тук отново правят впечатление разликите в партийните пристрастия, като симпатизантите на ГЕРБ са по-убедени, че Радев е зависим от БСП. Служебният кабинет тръгва със сериозен кредит на доверие. Само 6% имат отрицателно отношение към него, докато 37% са положително настроени. Вероятно все още малкото време, в която служебното правителство е на власт, е обяснението, че 44% отговарят нито положително, нито отрицателно. Близо половината от българските граждани пък са на мнение, че служебното правителство ще се справи с работата си. Служебният министър-председател Огнян Герджиков стартира своя мандат дори с по-положително отношение, отколкото служебният кабинет като цяло. 46% имат положително отношение към проф. Герджиков, а 8% отрицателно. 67% от всички български граждани декларират, че са гласували на последния референдум, иницииран от Слави Трифонов. От гласувалите 80% са подкрепили въвеждането на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. Данните почти изцяло съвпадат с крайните резултати от прякото допитване. На въпрос коя е най-добрата избирателна система за България тествахме коя е най-предпочитаната от хората. Мажоритарната избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура се предпочита от 37% от всички български граждани, малко под една четвърт са на мнение, че трябва да се въведе смесена система, докато само 11% искат да остане настоящата пропорционална избирателна система.

Безработицата намаляла с 1.2%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056590

Безработицата намаляла с 1.2%През четвъртото тримесечие на 2016 г. безработните са 214.9 хил., а коефициентът на безработица - 6.7 на сто, съобщи Националният статистически институт. В сравнение с четвъртото тримесечие на 2015 г. броят на безработните намалява с 46.1 хил., а коефициентът на безработица - с 1.2 процентни пункта.

Електронното управление с официален сайт

https://www.actualno.com/society/elektronnoto-upravlenie-s-oficialen-sajt-news_593719.html

Новосъздадената Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) от снощи вече има достъпна интернет страница. Платформата www.e-gov.bg е разработена от "Информационно обслужване" АД. Тя позволява бърз и лесен достъп до основна информация за структурата, функциите, задачите, при

Двама маскирани нападнаха човек в колата му

//dariknews.bg/regioni/sofiia/dvama-maskirani-napadnaha-chovek-v-kolata-mu-2003403

Двама маскирани нападнаха човек в колата му в района на гара Искър в столицата. Инцидентът е от около 11:30 ч. днес.

Според първоначална информация автомобилът бил паркиран близо до банков офис в района. Маскираните причакали собственика да се качи в

Десислава Танева участва в ритуал по зарязване в село Мечкарево  

//dariknews.bg/regioni/sliven/desislava-taneva-uchastva-v-ritual-po-zariazvane-v-selo-mechkarevo--2003399

Областният координатор на ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева участва в ритуал по зарязване на лозя в село Мечкарево.

Традиционното зарязване се извърши от Десислава Танева и кмета на селото Георги Стоянов. Те зарязаха лозята в частен двор в населеното място.

В ритуала взе

Румъния е с най-висок икономически растеж в ЕС за миналата година

//dariknews.bg/novini/sviat/rumyniia-e-s-naj-visok-ikonomicheski-rastezh-v-es-za-minalata-godina-2003398

На фона на масови антиправителствени протести Румъния, една от най-бедните страни в Европейския съюз, регистрира най-високи нива на икономически растеж за 2016 г. сред държавите-членки на Общността. Това показват официалните данни, публикувани във вторник, предава AFP.

Според предвар

Детска градина №17 отбеляза Празника на виното

//dariknews.bg/regioni/dobrich/detska-gradina-17-otbeliaza-praznika-na-vinoto-2003402

За 16-а поредна година детска градина №17 „Първи юни“ организира благотворителен бал „Вино и любов“. За първи път той бе организиран във фолклорен стил, като в носии бяха всички учители от екипа. Някои родители също бяха спазили дрес-кода на празника и бяха облекли красиво везани ризи и елеци, а он

Младежи от България, Испания и Италия поздравиха областния управител на Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/mladezhi-ot-bylgariia-ispaniia-i-italiia-pozdraviha-oblastniia-upravitel-na-sliven-2003400

Младежи гостуваха на областния управител на Сливен Татяна Петкова и заместник областния управител Камен Костов за Трифон Зарезан и Деня на Свети Валентин.

Учениците от Областния съвет на детето и Общински съвет на детето – Сливен поднесоха своите пожелания на ръководството на Областн

Увеличаването на разходите за отбрана са водещ приоритет за НАТО, заяви Столтенберг

//dariknews.bg/novini/sviat/uvelichavaneto-na-razhodite-za-otbrana-sa-vodesht-prioritet-za-nato-zaiavi-stoltenberg-2003401

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви във вторник, че увеличаването на разходите за отбрана са водещ приоритет за Алианса, както изиска и новият президент на САЩ Доналд Тръмп, предавa AFP.

Костадин Делидимов стана „Цар на виното” в община Петрич

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/kostadin-delidimov-stana-car-na-vinoto-v-obshtina-petrich-2003405

С отслужване на молебен за здраве на стопаните и берекет в лозовите масиви започва честването на празника Трифон Зарезан в община Петрич. Архиерейският наместник на Петричка духовна околия отец Ангел Кочев благослови лозовите насаждения и пожела плодородна година за стопаните.

Символ

Откриха нередности в над 100 обществени поръчки в Министерство на отбраната

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otkriha-nerednosti-v-nad-100-obshtestveni-porychki-v-ministerstvo-na-otbranata-2003397

В над 100 обществени поръчки в Министерство на отбраната са открити нередности. Докладът от проверката е изпратен на прокуратурата и на премиера, обяви служебният военен министър Стефан Янев.

Уникална изложба в Бургас показва "лайфстайла" на по-заможните българи през XIX

http://www.cross.bg/izlozhba-byrgas-chast-1534635.html

/КРОСС/Уникална изложба показва "лайфстайла" на по-заможните българи през XIX. Това е периодът на "алафрангата", когато нашите предци са започнали да се увличат по европейската мода в облекло, външен вид и бит. Изложбата се нарича "Луксът на XIX век" и ще бъде открита за посещение в 18 часа на 17 февруари, петък - зала "Ал. Г. Коджакафалията" на КЦ "Морско казино". Тя включва основната част от експозицията "Дарени и спасени съкровища" на Регионален исторически музей - Бургас и представя промените във вещния свят на градското население. Увеличаващата се средна класа и силата на модните тенденции през XIX век извикват на живот все по-голямо производство на декоративни елементи от интериора - свещници, фигурки, съдове, мебели, скулптури. Широкият спектър от вкусове и качество поражда разнообразни форми и материали. За статуетки и съдове се използват различни метални сплави, които заменят среброто и бронза. Това прави лукса и изкуството достъпни за широк слой граждани. Колекцията на Регионалния исторически музей в Бургас от европейското приложно изкуство включва голям брой часовници, сервизи, картини, огледала, кутии за бижута, скулптури от бронз и порцелан. Тези ценни образци са задържани и конфискувани от Регионална митническа дирекция - Бургас при два различни опита за нелегален трафик на културни ценности през територията на България. Постъпилата през 1996 г. "френска колекция" включва 13 бр

Тъжно, смешно и нелепо - да се преструваш, че...

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/tyzhno-smeshno-i-nelepo-da-se-prestruvash-che-6065433

Разбира се, изискват се специални умения да се правиш, че си имаш половинка

Локомотивните бригади да спазват стриктно сигналите по жп инфраструктурата

http://www.cross.bg/signalite-direktor-striktno-1534634.html

/КРОСС/Локомотивните бригади да спазват стриктно сигналите по железопътната инфраструктура. Това се казва в писмо, което генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура" инж. Красимир Папукчийски изпрати днес (14.02.2017 г.) до изпълнителните директори на националния железопътен превозвач и частните товарни жп превозвачи. Конкретен повод за тази стъпка е последният случай от 23.32 ч., на 12.02.2017 г., когато в гара Алдомировци локомотив, идващ от Драгоман, подминава затворения изходен светофор и навлиза на междугарието със Сливница, заето от товарен влак 50519, пътуващ от Бели брег за Голямо село. Случаите на грубо нарушаване на показанията на входните и изходните светофори и сигналите, подавани от дежурен ръководител - движение водят до реална опасност от възникване на тежки произшествия. Генералният директор на НКЖИ апелира да бъдат предприети спешни мерки и да се обърне сериозно внимание на машинистите и помощник-машинистите за стриктно спазване на сигналите подавани от светофорите и дежурните ръководители, съгласно разпоредбите на националното законодателство в жп транспорта. Копие от писмото беше изпратено и до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация" Веселин Василев.  

Средната брутна заплата надхвърли 1000 лв. през декември

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2017/02/14/2917937_srednata_brutna_zaplata_nadhvurli_1000_lv_prez_dekemvri/?ref=rss


Средната брутна заплата за пръв път премина психологическата граница от 1000 лв. през декември 2016 г. Увеличението спрямо ноември е с 3.9% и вероятно се дължи на изплащани в последния месец на годината коледни бонуси и годишни премии.

Средната брутна работна заплата през декември е 1012 лв., съобщи днес Националният статистически институт. През ноември средното възнаграждение е било 974 лв., а през октомври - 982 лв.
През четвъртото тримесечие на 2016 г. средната месечна...

Руски депутат видя оставката на Флин като обръщане на Белия дом срещу Москва

http://offnews.bg/news/n_1/n_647120.html

Високопоставен руски депутат заяви, че оставката на съветника за националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп Майкъл Флин е знак, че Тръмп е бил натикан в ъгъла или че администрацията му "се е заразила" с антируски настроения, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. Флин подаде оставка след разкрития, че е обсъждал санкциите на САЩ срещу Русия с руския посланик в САЩ преди Тръмп да е встъпил в длъжност и е заблудил вицепрезидента Майк Пенс за съдържанието на разговора. "Или Тръмп не си е извоювал желаната самостоятелност и последователно (и небезуспешно) го натикват в ъгъла, или русофобията вече е поразила и новата администрация отгоре до долу", написа във Фейсбук Константин Косачов, председател на комисията по международните въпроси в горната камара на руския парламент.

АПИ: Почти половината тунели у нас са проблемни

http://www.moreto.net/novini.php?n=344014

Има 16 проблемни тунела, при които опасността от инциденти е умерена до висока, съобщи новият председател на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Пирин Пенчев. Става дума за тунелите във Велико Търново, обхода на Ловеч, тунелите „Топли дол“, „Витиня“, „Ечемишка“.

Инвеститорите на азиатските пазари останаха предпазливи в очакване на Йелън

http://www.investor.bg/aziia/336/a/investitorite-na-aziatskite-pazari-ostanaha-predpazlivi-v-ochakvane-na-ielyn-233978/

Пред Конгреса Йелън ще трябва да отговори на важни въпроси като това каква ще бъде ролята на Фед, ако банките се окажат в много различна ситуация

Балканица запали Балканите

http://www.cross.bg/zala-balkanitza-formatzii-1534633.html

/КРОСС/Сцената на едно от най-музикалните събития у нас БАЛКАНИЦА се оказа изключително желана от големите брас оркестри на Балканите. Виртуозното надсвирване, което ще се проведе след по-малко от две седмици - на 26 февруари в Зала 1 на НДК, предизвика истински фурор в музикалните среди не само в Западната ни съседка, но и в Македония, Словения, Черна гора, Хърватска, Гърция... Броят на желаещите духови формации да участват в предстоящото надсвирване е доста голям, споделят организаторите на събитието, което ще се проведе за първи път у нас. И това съвсем не е случайно, имайки предвид оркестрите, които са обявени до момента. В грандиозния 3-часов маратон ще зазвучат виртуозните изпълнения на четирите най-добри сръбски формации - Danijela Orkestra, Marko Markovic Brass Band, Elvis Ajdinovic Orkestar и Orkestar Dejan Jevdjic. Всички те - многократни победители от най-големите фестивали за духова музика в света. Заедно с тях на сцената ще излязат и българските музиканти от уникалната етно-фюжън група „Булгара", които ще изпълнят едни от най-големите си хитове - „Меча сватба", „Нестинарско", „Баклава" и други. Всичко това несъмнено ще превърне БАЛКАНИЦА в истинска брас експлозия - невероятно преживяване с най-обичаните горещи ритми и майсторски импровизации

Полицай опържи яйце на капака на колата си в Австралия (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6056575

Полицай опържи яйце на капака на колата си в Австралия (Видео)Видео, показващо как австралийски полицай си пържи яйце на капака на патрулния автомобил по време на топлинна вълна, стана хит в социалните мрежи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  Клипчето, качено на страницата във Фейсбук на Полицейската служба на Куинсланд, показва как служител на реда от град Бърдсвил приготвя яйцето в тиган,

Споразумението ЕС - Турция е катастрофа, заявиха от "Амнести"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/14/2917934_sporazumenieto_es_-_turciia_e_katastrofa_zaiaviha_ot/?ref=rss


Споразумението между ЕС и Турция за бежанците е катастрофа и никога повече не трябва да се повтаря, заяви правозащитната организация "Амнести интернешънъл" , цитирана от ДПА.

"Амнести интернешънъл" призова световните лидери да не използват катастрофалното според нея споразумение между ЕС и Турция като модел за подобни спогодби с Либия, Судан и Нигер.

Призивът беше отправен година след началото на споразумението между ЕС и Турция. То целеше да се намалят бежанските потоци...

Германия регистрира рекорден за последните 5 години ръст на икономиката

https://www.actualno.com/europe/germanija-registrira-rekorden-za-poslednite-5-godini-ryst-na-ikonomikata-news_593713.html

През четвъртото тримесечие на 2016 г. германската икономика бележи внушителен растеж: от октомври до декември БВП на страната се е увеличил с четири процента в сравнение с предходния тримесечен период. Ръстът през предходната година е 1,9 %, достигайки максимален показател за

Временно е спряно движението на трамваи 10, 12 и 18

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056572

Временно е спряно движението на трамваи 10, 12 и 18Временно е спряно движението по ул. "Граф Игнатиев" в посока ул. "Алабин" на трамваи с номера 10, 12 и 18, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Причината е работа на столичната пожарна в

Филипински ислямисти заплашват да убият заложник, ако не получат откуп (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056555

Филипински ислямисти заплашват да убият заложник, ако не получат откуп (Видео)Ислямисти от южната част на Филипините заплашиха днес да обезглавят германски заложник, държан от три месеца в плен, ако не бъде платен до 26 февруари откуп от над 612 000 долара, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Предупреждението бе отправено заедно с публикувано видео на 70-годишния германец, което екстремистите от групировката "Абу Саяф"

За "грешките" в досиетата, или отново за случая с "Власт и съпротива"

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/02/14/2917439_za_greshkite_v_dosietata_ili_otnovo_za_sluchaia_s/?ref=rss


Диана Иванова е независим журналист, автор на документалния филм за Държавна сигурност "Чуй", куратор и групов терапевт, който се занимава с психическите последици, нанесени бившите тайни служби. "Дневник" я потърси за коментар по случая с обвиненията на Илия Троянов към неговия преводач. Акцентите са на редакцията.

Около литературния скандал, предизвикан от есето на Илия Троянов във "Франкфуртур Алгемайне Цайтунг" на 27 януари, като че ли вече се каза достатъчно. Писателят изрази...

В края на 2016 г. средната заплата e 990 лева и нараства с 5.2 %

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056561

В края на 2016 г. средната заплата e 990 лева и нараства с 5.2 %През четвъртото тримесечие на 2016 г. средната месечна заплата e 990 лева и нараства спрямо третото тримесечие на 2016 г. с 5.2 на сто, показват предварителни данни на Националния статистически институт. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата, са "Образование" - с 12.

Пазарите в Европа и САЩ приключиха търговията на 13 февруари с повишения

http://econ.bg/Новини/Пазарите-в-Европа-и-САЩ-приключиха-търговията-на-13-февруари-с-повишения_l.a_i.737349_at.1.html

Пазарите в Европа и САЩ приключиха търговията на 13 февруари с повишения, пише "Блумбърг". Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,32%...

Трето издание на изложението – договаряне и бизнес форум За ТУРИЗМА ще се проведе на 21 – 22 март 2017г.

http://www.cross.bg/http-oborydvane-bulgariya-1534632.html

/КРОСС/България се утвърждава като водеща и стабилна дестинация за целогодишен туризъм. Ценен  помощник  в това отношение е изложението - договаряне и бизнес форум За ТУРИЗМА 2017 с възможностите за делови контакти, които предлага. Туристическият бранш  отчете най-силния сезон за последните 25 години с ръст от 12 % и над 10 милиона посетители от чужбина. Нарастване броя на руските почиващи, поява на интерес към страната ни от нови пазари като Ирландия и Китай,завръщане на туристите от скандинавските и други страни иувеличаване броя на качествените и платежоспособни туристи с по-високи изисквания са част от реализираните  положителни тенденции, които заслужава  да бъдат запазени и развити. А поставянето на Тракийската низина и България на второ място в топ 10 дестинации завинени пътешествия през 2017 година от авторитетното издание „Уайн Ентусиаст" е събитие, което фокусира и разширява интереса към страната ни и трябва да се  капитализира по най-добрия начин от всички структури в бранша. Настоящата година започва с много добра заетост в зимните ни курорти и с ръст в ранните записвания за летния сезон.Постоянно нараства търсенето и интересът към СПА, културния и селския туризъм. Всичко това наред с конюнктурата в международен план са предпоставки да очакваме втора добра година за родния туризъм и трайното превръщането на България в сигурна и стабилна дестинация

4 милиона повече за зелена София

http://offnews.bg/news/n_1/n_647117.html

Озеленяването на града и грижата за зелените площи в София е сред приоритетите на общината тази година, обяви зам. кметът по екология Йоана Христова на форум "Градове на бъдещето: Виена и София". С 4 млн. лв. е увеличен бюджетът за озеленяване на столицата през 2017 г. Освен всички останали "зелени" планове, през тази година ще стартира и с мащабното поетапно обновяване на Западен парк. "Амбициите ни са свързани с това да го превърнем в един истински европейски парк", допълни Христова. Столичната Община полага приоритетни грижи за поддържането на зеления облик на града, предстоят още целенасочени усилия, които да наредят българската столица сред най-зелените градове в Европа, подчерта зам. кметът. "Парковете и градините в града са само едната част от градската зелена система. Изключително важни за облика на София са междублоковите пространства, а грижата за тях е както на Столична Община, така и на всички нас, които живеем тук, в Столицата. Убедена съм, че със съвместните усилия и на местната власт, и на жителите на града, ще превърнем София в един от най-добрите градове за живеене в Европа", добави тя.

Всеки трети вече е планирал лятната почивка у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=343991

Всеки трети, или 34% от българите, вече знае къде ще прекара лятната си отпуска у нас. Това съобщи за „Монитор“ Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Той поясни, че 14% от сънародниците ни вече са резервирали местата си на родното Черноморие, а около 20 на сто разполагат с втори дом край плажа или имат близки и познати, които ще ги приютят за няколко дни през лятото.

Пакистанец си купил наша лична карта менте за 500 евро

https://www.24chasa.bg/region/article/6056557

Пакистанец си купил наша лична карта менте за 500 евро
Мигрант от Пакистан си купил фалшива българска лична карта за 500 евро, с нея направил опит да напусне страната и да отиде в Гърция. За ползването на фалшив документ за самоличност и опит за незаконно преминаване на границата бе осъден на 6 месеца условно от съда в Петрич. З. Х. бил заловен на 19 октомври м.г.

Какво не знаем за любовта

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6056542

Какво не знаем за любовтаПо случай днешния празник на влюбените Свети Валентин британският в. "Дейли експрес", цитиран от БТА, предлага няколко любопитни факта: - На конференция през 1990 г. е предложена следната дефиниция за любовта: "Когнитивно-афективно състояние, характеризиращо се с интрузивни и обсесивни фантазии относно реципрочността на романтичното чувство от

„Еврофутбол“: Барселона с първа победа в осминафиналите на шампионската лига

http://www.cross.bg/leva-singul-live-1534631.html

/КРОСС/Шампионската лига се завръща за първи път през 2017 година, а „Еврофутбол" счита отбора на Барселона за  фаворит в първия осминафинален сблъсък с тима на Пари Сен Жермен в Париж: Пари С. Ж. (Фр.) - Барселона (Исп.)               Сингъл, Live, ТОП       „1"-2.60  „Х"-2.90  „2"-2.05 (+107) Ето и коефициентите за някои от най-интригуващите мачове от Шампионската лига и Лига Европа: Бенфика Л. (Порт.) - Дортмунд (Гер.)              Сингъл, Live, ТОП       „1"-2.40  „Х"-2.80  „2"-2.26 (+107) Байерн Мюнхен (Гер.) - Арсенал (Анг.)                       Сингъл, Live, ТОП       „1"-1.39  „Х"-3.80  „2"-4.30 (+106) Реал Мадрид (Исп.) - Наполи (Ит

Експлозия е разтърсила химически завод в Донецк

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056529

Експлозия е разтърсила химически завод в ДонецкХимически завод в Донецк е бил разтърсен от експлозия във вторник сутрин, предава Интерфакс, цитиран от "Фокус". „По предварителна информация в около 10 часа сутринта е избухнал взрив в района на ремонтния цех на Донецкия завод за химически изделия. Данни за пострадали и разрушения няма. Причините се уточняват с администрацията на завода“,

"Партизан" върна Валери Божинов в първия отбор

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/14/2917929_partizan_vurna_valeri_bojinov_v_purviia_otbor/?ref=rss


Треньорският щаб на "Партизан" върна Валери Божинов в първия отбор и той тоново ще тренира наравно със своите съотборници.

Това на практика означава, че нападателят е остане в сръбския гранд поне до лятото. Българинът не бе с "гробарите" на лагера им в Кипър, а клубът усилено му търсеше нов отбор.

Договорът на българина изтича в края на сезона, след което става свободен агент. В крайна сметка "Партизан" ще използва нападателя до края на сезона, след което той ще си тръгне...

Експлозия разтърси химически завод в Донецк, няма данни за пострадали

https://www.actualno.com/europe/eksplozija-raztyrsi-himicheski-zavod-v-doneck-njama-danni-za-postradali-news_593709.html

Химически завод в Донецк е бил разтърсен от експлозия във вторник сутрин, предава Интерфакс. „По предварителна информация в около 10 часа сутринта е избухнал взрив в района на ремонтния цех на Донецкия завод за химически изделия. Данни за пострадали и разрушения няма. Пр

Видео: Свободен полет над Острова на любовта

http://www.dnevnik.bg/video/2017/02/14/2917930_video_svoboden_polet_nad_ostrova_na_ljubovta/?ref=rss




Да, този остров наистина съществува и е много търсен за сватби и венчавки. Името му е Галешняк и се намира край адриатическото крайбрежие на Хърватия.

Трима от най-известните специалисти по скайдайвинг направиха групов скок над приличащият на сърце остров като своеборазен поздрав към всички за Деня на Св. Валентин.

Ейми Шмелецки, Марко Фюрст и Марко Валтеншпиел трябваше да изчакат капризното време да се оправи, за да скочат над достойната за пощенска картичка...

Гръцките фермери излизат на мащабни протести в столицата Атина

http://www.investor.bg/evropa/334/a/gryckite-fermeri-izlizat-na-mashtabni-protesti-v-stolicata-atina-233974/

В сектора настояват за данъчни облекчения, минимални цени на продукцията им и опрощаване на дългове

Официалните жертви от атентатите в Брюксел са 850 души

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056502

Официалните жертви от атентатите в Брюксел са 850 душиДосега 850 души са заявили официално, че са жертва на атентатите в Брюксел преди година, съобщиха местни медии, като се позоваха на последни данни, цитирани от БТА. Някои от пострадалите са потърсили помощ или обезщетение в последните седмици. Към тази бройка се числят не само онези, които са претърпели физически увреждания, но и хора,

Спрян е контрабанден внос на над 20 тона пилешко месо

http://www.mediapool.bg/spryan-e-kontrabanden-vnos-na-nad-20-tona-pileshko-meso-news260145.html

Предотвратен е контрабанден внос на над 20 тона пилешко месо, съобщиха от МВР. Операцията започнала на 10 февруари, когато ТИР с полска регистрация се е явил на ГКПП-Оряхово за транзитно преминаване. Той бил натоварен със стока от полско търговско дружество, предназначена за фирма в Косово. Граничният служител се усъмнил в коректността на данните, попълнени в транспортните документи, съпровождащи стоката, и веднага подал информация в Координационния център в ГДБОП. Установено е, че превозното средство не е напуснало страната. След проверка в камиона е намерено и въпросното месо, в близост до Нови Искър. Шофьорът, полски гражданин, не е представил документи за произход на стоката.

Капитан Артамонов: Не е имало пожар на "Адмирал Кузнецов"

http://www.cross.bg/admiral-kyznetzov-artamonov-1534630.html

/КРОСС/ Не е имало пожар на руския самолетоносач "Адмирал Кузнецов", коментира в интервю за Интерфакс капитана на бойния кораб Сергей Артамонов. Високопоставеният военен коментира видеозапис, публикуван през януари. На кадрите се вижда как над плавателния съд се издига дим. "Това е съвсем нормален процес при корабите и димът не е предизвикан от техническа неизправност", каза той. "Не димят само корабите, които се движат изцяло на атомна енергия, а "Адмирал Кузнецов" не е такъв, разясни капитанът. "Корабите на НАТО също пускат дим. Вероятно техните комини не са толкова ниски, колкото нашите, и заради това димът не се вижда", коментира още капитанът. Артамонов разказа за мисията на "Адмирал Кузнецов" в Сирия от октомври 2016 г. до януари 2017 г. "През целия си път от Норвежко море, през Атлантическия океан до средиземноморско пристанище Тартус ни следиха кораби на Северноатлантическия пакт. Понякога бяхме придружавани от 10 плавателни съда едновременно", поясни той. "Ние извършихме 420 полета и загубихме два самолета", припомни Артамонов.    

Даниел Вълчев: В писмото на ЕК има два типа констатации

http://www.moreto.net/novini.php?n=344008

Има едно писмо с резултати от предварителния одит на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”. Това се прави, защото програмата е нова, а ЕК в такива случаи иска да знае дали има достатъчно надежден контрол, обясни в студиото на „Тази сутрин” бившият образователен министър Даниел Вълчев.

Половината тунели по републиканската мрежа крият риск от инциденти

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/14/2917925_polovinata_tuneli_po_republikanskata_mreja_kriiat_risk/?ref=rss


Общо 16 от 34-те тунела по републиканската пътна мрежа са с умерен до висок риск за опасност от инциденти. Това е показала проверката на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), съобщи председателя на управителния ѝ съвет Пирин Пенчев по БНТ. Проверката на тунелите бе разпоредена от служебния премиер Огнян Герджиков, след като на 5 февруари осветителен елемент в тунела "Ечемишка" падна и уби пътуваща в автомобил жена.

Председателят на управителния съвет на АПИ изброи някои от опасните...

Растежът в края на 2016 г. е 3.4%

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2017/02/14/2917920_rastejut_v_kraia_na_2016_g_e_34/?ref=rss


През четвъртото тримесечие на 2016 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3.4% спрямо съответното тримесечие на предходната година и с 0.9% спрямо третото тримесечие на 2016 г. сочи експресната оценка на Националния статистически институт.
Предварителната оценка ще бъде обявена на 7 март. Вчера Европейската комисия прогнозира, че за 2016 г. страната ще отбележи икономически растеж от 3.1%, който през 2017 г. ще се забави до 2.9%.
Годишният растеж през третото тримесечие също...

Гърците не са доволни от управлението на лявата партия СИРИЗА

http://www.cross.bg/partiya-siriza-izbori-1534629.html

/КРОСС/По-голяма част от гръцките избиратели не са доволни от двугодишното управление на лявата партия СИРИЗА, показва социологическо допитване, цитирано от македонски медии. Според 81% от анкетираните действията на правителството през изминалите две години не са били правилни. На същото мнение са и 62% от хората, дали гласа си за партията на предишните избори. Негативно е и цялостното настроение сред гърците по отношение на бъдещето на държавата, като девет от десет души смятат, че тя се движи в грешна посока.В същото време обаче консерваторите от Нова демокрация са на път да спечелят гласове, които при евентуални избори биха им осигурили самостоятелно управление. Ако сега се проведат избори, те ще получат 33% от гласовете, а СИРИЗА - 16,5%. На трето място остава крайнодясната партия Златна зора със 7,5%. Веднага след нея се нарежда Комунистическата партия със 7%. Пети са представителите на Демократичния блок (ПАСОК-ДИМАР) с 6,5%.  

На Св. Валентин МБЧК напомня да се обичаме безопасно

//dariknews.bg/regioni/shumen/na-sv.-valentin-mbchk-napomnia-da-se-obichame-bezopasno-2003391

Валентинки и съвети за безопасен секс раздаваха представители на Младежкия червен кръст в Шумен на Свети Валентин. Младежите бяха изградили свой щанд пред театъра, а доброволци раздаваха информационни брошури на хората по центъра в града.
„Информационните б

Шестима леко ранени във влакова катастрофа в Люксембург (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/shestima-leko-raneni-vyv-vlakova-katastrofa-v-liuksemburg-snimki-2003393

Шестима души бяха леко ранени тази сутрин при влакова катастрофа в Люксембург, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на местната полиция.
Пътнически влак, идващ от североизточния френски град Тионвил, се блъснал към 9 ч. местно време в товарен влак.

Съставка в шоколада и бисквитите е най-вредният подсладител

//dariknews.bg/novini/liubopitno/systavka-v-shokolada-i-biskvitite-e-naj-vredniiat-podsladitel-2003394

Фруктозата, която се добавя в шоколадите, бисквитите и газираните напитки, е най-вредният подсладител, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на испански учени.

Когато се съдържа естествено в плодовете и зеле

Спешно събират пари за тежко болно 18- годишно момиче

//dariknews.bg/novini/bylgariia/speshno-sybirat-pari-za-tezhko-bolno-18-godishno-momiche-2003395

Редица дарителски кампании стартираха в Смолянско, за подпомагане на лечението на 18- годишната Атанаска Тарашева от Девин.  Aтaнacĸa cтpaдa oт Capĸoм нa Юинг-зaбoлявaнe нa ĸocтитe, ĸoeтo ce paзвивa caмo пpи дeцa.

Диaгнoзaтa бe пocтaвeнa oт л

Има опасност два европейски проекта да бъдат спрени, алармира министър

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ima-opasnost-dva-evropejski-proekta-da-bydat-spreni-alarmira-ministyr-2003392

Има голяма опасност два проекта по Норвежката програма да бъдат прекратени, заяви служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова. „България получава финансиране на проекти по финансов механизъм на европейското икономическо пространств

Виенчани пият вода от чешмата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056537

Виенчани пият вода от чешматаВиенчани не купуват бутилки минерална вода и пият спокойно вода от чешмата, а и виенското кафе задължително се сервира с чаша вода. Австрийската столица може да се похвали с чиста питейна вода от планината благодарение на Първи и Втори виенски изворни водопроводи, построени съответно още през 1873 и 1910 г. и това е безценно богатство.

Възстановено е движението на трамваи по "Граф Игнатиев"

https://www.actualno.com/sofia/vyzstanoveno-e-dvijenieto-na-tramvai-po-graf-ignatiev-news_593706.html

Възстановено е движението по трамвайните линии 10, 12 и 18 по ул. „Граф Игнатиев“, в посока ул. „Алабин“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. По-рано стана ясно, че временно е спряно движението по ул. „Граф Игнатиев“ в посока ул. „Алабин“ на трамваи с номера 10, 12 и 18. Причината бе работа на столичната пожарна в района. Снимка: Архив

Руснаците са били най-щастливи при Путин и при Брежнев

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/14/2917921_rusnacite_sa_bili_nai-shtastlivi_pri_putin_i_pri/?ref=rss


Руснаците смятат, че животът им е бил най-хубав през епохата на Леонид Илич Брежнев и сега при Владимир Путин, показва допитване на социологическия център "Левада".

Почти една трета от анкетираните - 32%, са на мнение, че през управлението на Путин животът в Русия е по-добър от когато и да било през последните 100 години.

За Брежнев - комунистическия вожд от 70-те и 80-те, са гласували 29 на сто от участниците в анкетата, организирана по случай стогодишнината от...

Плановете за Европа на две скорости изнервят "страните от периферията"

http://pogled.info/svetoven/evropa/planovete-za-evropa-na-dve-skorosti-iznervyat-stranite-ot-periferiyata.82696

/Поглед.инфо/ Групата от страните основатели на Европейския съюз рискува да предизвика яростта на страните-членки на Вишеградската като връща идеята за Европа на две скорости обратно в дневния ред на Брюксел шест десетилетия след Договора от Рим.

Москва: Оставката на Майкъл Флин не е наша работа

http://pogled.info/svetoven/moskva-ostavkata-na-maikal-flin-ne-e-nasha-rabota.82697

/Поглед.инфо/ Оставката на американския президентски съветник по вътрешната сигурност Майкъл Флин е вътрешен въпрос и той не влиза в работата на Кремъл. Това заяви говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков.

Икономиката на Румъния расте с 4,8% през 2016 г.

http://www.investor.bg/novini/130/a/ikonomikata-na-rumyniia-raste-s-48-prez-2016-g-233975/

През последното тримесечие на 2016 г. икономиката се разширява с 4,7% спрямо същия период на 2015 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване