Григор Димитров е бил тестван над 10 пъти за допинг през 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/14/2918052_grigor_dimitrov_e_bil_testvan_nad_10_puti_za_doping/?ref=rss


Григор Димитров е проверяван за допинг повече от 10 пъти през 2016 г. Това става ясно от доклад, публикуван от Международната федерация по тенис (ITF).

Най-добрият български тенисист е дал отрицателни проби на шест турнира, а в извънсъстезателни периоди е бил проверяван повече от седем пъти. В тези данни не фигурират тестовете, направени на олимпийския турнир в Рио.

Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер е дал между четири и шест проби по време на турнири и...

Знаехте ли, че Св. Валентин бил обезглавен заради хомосексуални? Ние - не ...

https://www.actualno.com/curious/znaehte-li-che-sv-valentin-bil-obezglaven-zaradi-homoseksualni-nie-ne-news_593748.html

Дезинформацията в съвременното общество, по-известна като „хибридна война“, застигна и днешния католически празник Св. Валентин. Във Facebook доста голяма популярност набира следната история за това кой е бил Св. Валентин. Според автора Св. Валентин е бил свещеник, който

Екстремистите от Монпелие планирали терористичен акт до Айфеловата кула

http://www.mediapool.bg/ekstremistite-ot-monpelie-planirali-teroristichen-akt-do-aifelovata-kula-news260157.html

Младият мъж и 16-годишното момиче, задържани на 10 февруари в Монпелие, са планирали да извършат терористичен акт в района на Айфеловата кула или на територията на редица други туристически обекти във Франция. Това написа френското списание "Експрес", като се позова на данни от източник, близък до следствието. "Те твърдят, че са възнамерявали да извършат терористичен акт пред Айфеловата кула или на някой от етажите й, за да създадат по този начин силен страх у хората. Също така са разглеждали като вариант и да нанесат удари срещу други цели, в Южна Франция, в частност атакувайки военни", посочва източникът. Изданието назовава имената на младежите, за които става дума: Тома С. и Сара З. Според източника тази двойка французи, както свидетелстват данните от мобилните телефони, е проучвала в интернет туристически и други важни обекти в района на Париж. "От данните не става ясно кой е конкретният набелязан обект, създава се впечатление, че са искали да направят окончателния си избор на място", каза източникът. При извършен от полицията обиск на жилището им са открити 70 гр самоделен експлозив, както и вещества, използвани за направата му. Огнестрелно оръжие не е открито. Специалните служби са открили и видеозапис, на който Сара З. се заклева във вярност в идеите на терористичната групировка "Ислямска държава". По случая първоначално в Монпелие и околностите му бяха задържани четири души. Единият вече е освободен. Очаква се в най-скоро време мярката за задържане под стража на останалите да бъде продължена.

Машините за гласуване трябва да са в България до 10 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=344050

Машините за електронно гласуване трябва да бъдат доставени в България най-късно до 10 март 2017 г., предаде репортер на БГНЕС. Инсталирането на софтуера трябва да стане до 18 март, а самите машини трябва да бъдат доставени в избирателните секции до 25 март.

Германия ще задълбочи военните връзки с Франция и други европейски страни от НАТО

http://www.mediapool.bg/germaniya-shte-zadalbochi-voennite-vrazki-s-frantsiya-i-drugi-evropeiski-strani-ot-nato-news260156.html

Германия ще задълбочи военните връзки с Франция и други европейски страни от НАТО, заявиха източници, цитирани от Ройтерс. Германия ще задвижи тази седмица план за създаване на обща флотилия от транспортни самолети Си-130 Джей (C-130 J, произвеждани от "Локхийд Мартин") с Франция, която ще се присъедини към съществуваща флотилия от самолети цистерни "Еърбъс А330" под холандско командване, посочиха източници от германското министерство на отбраната. Тези и още няколко инициативи с Норвегия, Румъния и Чехия са част от по-широки мерки за разширяване на европейското отбранително сътрудничество, които ще бъдат обявени на среща на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел, казаха още те. Споразуменията идват на фона на засилващ се натиск от САЩ върху Германия и другите членове на НАТО да харчат повече за въоръжените си сили и да достигнат набелязаната от НАТО цел 2 процента от БВП да отиват за отбрана, отбелязва Ройтерс. Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, която миналата седмица окачестви американските искания за отбранителните разходи като "справедливи", ще подпише декларация за намерение за сътрудничество за общата флотилия от Си-130 Джей заедно с Франция. За плана за пръв път се заговаря през октомври. В декларацията се съдържат призиви Германия да закупи четири такива самолета от "Локхийд" и да ги събере с френските. Франция в момента е в процес на закупуване на четири такива машини и може да купи още през следващите години, каза друг източник, запознат с програмата. На запитване за коментар говорителка на "Локхийд" препрати въпросите към Германия и Франция, но посочи, че компанията очаква с нетърпение да подпомогне решаването на въпросите за транспортните нужди на тези страни. Германия ще подпише и декларация за намерение за присъединяване към многонационална европейска флотилия от въздушни цистерни "Еърбъс" под ръководството на Холандия, към която вече се е присъединил Люксембург. Ако Белгия и Норвегия също се присъединят към тази група, така наречената Многонационална флотилия от многоцелеви самолети цистерни може да покрива по 8800 летателни часа на година според документи, представени миналата година от германски депутати. Самолетите ще бъдат базирани в авиобазата в Айндховен в Холандия и в германската военна база Кьолн-Бон, казаха източниците. Германия ще подпише и споразумение за разширяване на отбранителното сътрудничество с Норвегия, което ще включва планове за покупка на подводници и ракети, както и за съвместни мерки за обучение, логистика и ремонтни дейности. Ще има и декларации за намерение за съвместно обучение и разгръщания на сухопътни сили с Чехия и Румъния.

Губернаторът на Калифорния поиска извънредно положение в щата заради проблемния язовир

http://www.mediapool.bg/gubernatorat-na-kaliforniya-poiska-izvanredno-polozhenie-v-shtata-zaradi-problemniya-yazovir-news260155.html

Евакуацията на десетки хиляди жители на Северна Калифорния остава в сила и във вторник, а инженерите работят, за да укрепят повредения преливник и да източат вода от препълнения вследствие на дъждове язовир Оровил, преди нови бури да засегнат района, съобщи Ройтерс. Евакуацията на 188 000 души остава в сила, докато се извършва оценка на риска за живеещите в долината на река Федър, съобщиха властите. "Правим всичко възможно, за да обезопасим язовира, така че хората да се върнат и да живеят в безопасни условия и без страх. Много е трудно", каза губернаторът на Калифорния Джери Браун. Браун поиска от президента Доналд Тръмп да се обяви извънредно положение в щата, за да може да бъдат отпуснати федерални средства за засегнатите райони. Вчера следобед екипи спуснаха големи чували с камъни, за да запълнят пукнатина в аварийния преливник. Основният преливник също беше повреден миналата седмица. И двата преливника се намират преди самата язовирна стена, която не е засегната, посочва Ройтерс.

Американският Сенат утвърди Стивън Мнучин за министър на финансите

http://www.mediapool.bg/amerikanskiyat-senat-utvardi-stivan-mnuchin-za-ministar-na-finansite-news260154.html

Американският Сенат утвърди бившия банкер от "Голдман Сакс" Стивън Мнучин за министър на финансите. По този начин стана факт назначението на възловия човек в правителството на Доналд Тръмп, който ще отговаря за данъчната реформа, финансовата дерегулация и икономическата дипломация, предаде Ройтерс. Сенатът подкрепи номинацията на Мнучин с 53 срещу 47 гласа. Сенатор Джо Манчин от щата Западна Вирджиния беше единственият демократ, гласувал за Мнучин, отбелязва Ройтерс. Досегашните гласувания за номинациите от правителството на Тръмп в контролирания от републиканците Сенат бяха съпътствани от дълбоки различия между републиканци и демократи. Много от номинираните кандидати бяха утвърждавани почти изцяло само с гласовете на едната партия. Утвърждаването на Мнучин не беше изключение, отбелязва Асошиейтед прес. Подобно на други от кабинета на Тръмп Мнучин е богат бизнесмен. Той е бивш изпълнителен директор на "Голдман Сакс" и беше ковчежник на предизборния щаб на Доналд Тръмп. Като министър на финансите за Мнучин се очаква да изиграе ключова роля за прокарване на исканите от републиканците кардинални промени в американското данъчно законодателство, които ще са първите по рода си от 30 години. Тръмп заяви, че ще излезе с предложение в тази посока в следващите седмици. Мнучин ще отговаря и за налагането на икономически санкции срещу чужди правителства и физически лица. Тръмп заяви за Мнучин, че в финансовата система ще бъде "в страхотни ръце" при новия министър, предаде Ройтерс. Президентът на САЩ посочи още, че министърът ще се бори за намаляване на данъците за средната класа и за работни места в производствения сектор. Мнучин официално встъпи в длъжност като министър след утвърждаването си, полагайки клетва в присътвието на вицепрезиздента Майкъл Пенс. Министърът каза, че ще използва поста си за създаване на повече работни места, както и за борба с тероризма и финансирането му.

Пътнически и товарен влак се удариха в Люксембург

http://www.cross.bg/lyuksembyrg-tovaren-ydariha-1534655.html

/КРОСС/ Пътнически и товарен влак се удариха тази сутрин в Люксембург. При инцидента са пострадали четирима души, от които двама са тежко ранени. Инцидентът стана около 9 часа сутринта в град Дюделанж. Движението на влаковете между Люксембург и Североизточна Франция е спряно до края на деня и пътуващите се превозват с автобуси. Причината засега не е изяснена. Според пътник от влака, преди сблъсъка е имало още един инцидент - автомобил се е опитал да пресече жп линията и я преградил. На мястото на катастрофата са дошли министрите на транспорта и на инфраструктурата на Люксембург.  

Съдия от щата Вирджиния издаде нова заповед срещу имиграционния указ на Тръмп

http://www.mediapool.bg/sadiya-ot-shtata-virdzhiniya-izdade-nova-zapoved-sreshtu-imigratsionniya-ukaz-na-tramp-news260153.html

Федерален съдия в щата Вирджиния издаде нова заповед срещу имиграционния указ на президента на САЩ Доналд Тръмп, поредния правен неуспех за правителството, предаде Ройтерс. Решението на окръжен съдия Леони Бринкема е по иск от щата Вирджиния. Бринкема посочи, че американското министерство на правосъдието не е представило "никакви доказателства", доказващи, че поисканото от Вирджиния издаване на заповед срещу указа, е неоснователно. Решението обаче не се отнася за всички засегнати от указа групи, а само за притежателите на визи. То също така няма да има и никакъв правен ефект върху указа, тъй като изпълнението му така или иначе беше спряно след решение на федерален съдия Джеймс Робарт от Сиатъл. Същевременно федералният съд в Сиатъл, щата Вашингтон, ще продължи да разглежда иска на властите в щатите Вашингтон и Минесота срещу имиграционния указ на президента на САЩ Доналд Тръмп. Това заяви съдия Джеймс Робарт, с чието решение беше блокирано изпълнението на указа, предадоха агенциите. Робарт е позволил производството да върви паралелно с подготовката от апелативния съд на Девети окръг (в Сан Франциско) за гласуване. При гласуването ще бъде поставено предложение за разглеждане в по-широк състав на решение, което беше издадено на по-ниска инстанция в четвъртък от тричленен съдийски състав. Тогава беше постановено да се остави в сила решението на Робарт да блокира изпълнението на указа на Тръмп за затягане на имиграционния режим. Вчера американското министерство на правосъдието поиска от Робарт да спре разглеждането на иска, докато не се произнесе окончателно апелативният съд. Старши съдия от апелативния съд Сидни Томас каза, че гласуването е по инициатива на един от членовете на апелативния съд, но не го назова поименно. Министерството на правосъдието на САЩ засега не е уточнило дали ще обжалва отново решението на съдия Робарт. На 27 януари Тръмп подписа указ, за който в момента се водят съдебни дела. Документът предвижда спиране за 120 дни на програмата за прием на бежанци и 90-дневна забрана за влизане в САЩ на граждани на Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан.

Мила Йовович разкри, че иска да живее в Русия

https://www.actualno.com/showbusiness/mila-jovovich-razkri-che-iska-da-jivee-v-rusija-news_593752.html

Американската актриса Мила Йовович, представи своя нов филм за зомбита в Москва и каза, че би искала със съпруга си – режисьора Пол Андерсън, да поживее няколко месеца в Русия. Йовович, която е от сръбско-руски произход, говори сносно руски. Запитана какво би я накарало да

Турският премиер съобщи за почти пълен контрол над сирийския град Ал Баб

http://www.mediapool.bg/turskiyat-premier-saobshti-za-pochti-palen-kontrol-nad-siriyskiya-grad-al-bab-news260152.html

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви днес, че е установен контрол над по-голямата част на сирийския град Ал Баб, предаде ТАСС. "Ал Баб е почти изцяло взет под контрол. Нашата цел е да предотвратим отварянето на коридори от райони, контролирани от терористични групировки, към Турция", заяви премиерът. Турция предприе на 24 август операция "Ефратски щит" в Северна Сирия, целяща да прочисти района на границата от бойци от "Ислямска държава" и от сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа, които Анкара разглежда като терористична организация.

Тръмп игра голф с позлатен стик

http://offnews.bg/news/n_1/n_647145.html

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп вече може да играе любимия си голф с позлатен стик или клъб, както е коректното название. Той му е подарен от японския премиер Шинзо Абе и е от престижната местна марка Honma, а моделът е Beres S-05. Цената на бижуто е около 3500 евро. Подаръкът е бил направен в края на ноември, когато Тръмп все още не беше встъпил в длъжност. Може би това е и причината да задържи ценния подарък. Обичайната практика е американските президенти да ги предоставят на Националната администрация по архивите, което Тръмп не е сметнал за нужно. The WH barred reporters from covering Trump's golf outing yesterday, but @playbookplus managed to get some photos. https://t.co/k9FOAtnQ8Y pic.twitter.com/AUZOB04wG3 — Kenneth P. Vogel (@kenvogel) 12 февруари 2017 г.

САЩ: Вицепрезидентът на Венецуела е наркотрафикант

https://vesti.bg/sviat/amerika/sasht-viceprezidentyt-na-venecuela-e-narkotrafikant-6065450

Засега Тарек ел Аисами не е отговорил на санкциите, наложени му от САЩ, но преди време отрече да има каквито и да било връзки с криминални престъпления

Кремъл започва да се притеснява от Тръмп

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/02/14/2917951_kremul_zapochva_da_se_pritesniava_ot_trump/?ref=rss


Обкръжението на Владимир Путин празнуваше резултата от изборите в Америка, докато не започна да осъзнава какво се случва. Така смятат Иван Кръстев и Стивън Холмс. Статията е публикувана в сп. "Форин полиси", foreignpolicy.com. "Дневник" я препечатва от портала "Култура". Акцентите са на "Дневник".

През 2016 г. висш служител на руската администрация обясни пред група чужденци по следния начин защо правителството е решило да не отбелязва предстоящата 100-годишнина от болшевишката...

И трите жалби срещу партия "Да, България" са оттеглени, но остават тези срещу коалицията

http://www.mediapool.bg/i-trite-zhalbi-sreshtu-partiya-da-bulgaria-sa-ottegleni-no-ostavat-tezi-sreshtu-koalitsiyata-news260151.html

И трите жалби срещу регистрацията на "Да, България" като политическа партия са оттеглени и няма да се гледат от Върховния касационен съд, съобщи сайтът "Де факто". Формацията на Христо Иванов обаче вече не може да се регистрира за самостоятелно участие на изборите, защото срокът за това изтече на 9 февруари. Миналия понеделник в съда постъпиха три молби срещу регистрацията на новата партия – едната от името на учредителя Вера Асенова, както и от Добромир Добрев и Иван Иванов от бул. "Витоша". Асенова отрече да е внасяла жалбата и стана известно, че някой е преправил подписа ѝ и е действал от нейно име. Тя оттегли жалбата още на следващия ден. В петък това е направил и Добромир Добрев, а във вторник - и Иван Иванов. Така вписването на "Да, България" като политическа партия би трябвало да влезе в сила. Остават обаче жалбите срещу коалицията "Да, България", която бе сформирана за участие в изборите между партията на Христо Иванов, "Зелените" и ДЕОС. Срещу тази регистрация в ЦИК са депозирани 4 жалби. Те би трябвало да се разгледат от Върховния административен съд.

Съдийката, пуснала Ценко Чоков, не успя да стане шеф на Апелативния спецсъд

http://www.cross.bg/ivanova-ilieva-chokov-1534654.html

/КРОСС/ Апелативният специализиран наказателен съд остана без председател титуляр, след като днес мнозинството в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не предпочете нито един от кандидатките. Те бяха две - досегашният ръководител Даниела Иванова и Румяна Илиева, съобщава Правен свят.Вотът беше показателен, че мнозинството не харесва нито една от двете. В подкрепа на Иванова гласуваха четирима членове на ВСС, а на Илиева - един. Всички други бяха против.А иначе изслушването продължи над три часа, като основно въпросите и към двете бяха свързани със случайното разпределение на дела, защо едни съдии се вадят от съставите (основно по мерки) и как биха защитили независимостта на АСНС.Един от въпросите към Иванова обаче предизвика сериозни възражения на членове на Съдийската колегия. Галя Георгиева попита как е бил сформиран съставът по мярката на Ценко Чоков, в който е била и самата Иванова. Вчера състав на АСНС промени мярката за неотклонение на Чоков от "задържане под стража" в "парична гаранция".Тя заяви, че е некоректно да се говори за дела, които са висящи пред съда, в случая пред Специализирания наказателен съд, което дело в един момент ще стигне и до въззивната инстанция.Светла Петкова реши да уточни все пак въпроса: "По шумни дела председателят на съда трябва да може да обясни конкретен казус. В случая такъв интерес се проявява по делото за Ценко Чонков

Осъдиха бургазлия, ощетил с измама обменно бюро

//dariknews.bg/regioni/varna/osydiha-burgazliia-oshtetil-s-izmama-obmenno-biuro-2003457

Ефективно наказание наложи Варненският районен съд на мъж от Бургас за извършена от него измама на валутен касиер. 51-годишният  М. Мустафа беше осъден на 3 години и 2 месеца лишаване от свобода, които да изтърпи в затвор при първоначален строг режим. Той бе признат за виновен в това, че 12 март 20

Брожения в БСП-Търговище заради избора на водач на листата за предстоящите избори

//dariknews.bg/regioni/shumen/brozheniia-v-bsp-tyrgovishte-zaradi-izbora-na-vodach-na-listata-za-predstoiashtite-izbori-2003459

Общинските организации на БСП в Търговищка област не подкрепят предложения водач на листата на партията за предстоящите парламентарни избори проф. Светла Бъчварова. Председателят на общинската организация на партията в Търговище д-р Светослав Стефанов заяви на пресконференция днес, че „категорично

Йоханис: Кризата в Румъния трябва да се реши от социалдемократите

//dariknews.bg/novini/sviat/iohanis-krizata-v-rumyniia-triabva-da-se-reshi-ot-socialdemokratite-2003458

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че кризата в страната, свързана с масовите протести срещу облекчаването на корупционните практики, трябва да бъде решена от управляващата Социалдемократическа партия. Това посочи той по време на пресконференция след среща

300 „валентинки“ раздадоха десни съветници за кметския имен ден

//dariknews.bg/regioni/razgrad/300-valentinki-razdadoha-desni-syvetnici-za-kmetskiia-imen-den-2003461

Импровизирани картички, свързани с именния ден на кмета д-р Валентин Василев и с оценката им за управлението му, раздаваха днес общински съветници от Реформаторския блок в Разград.
300 „валентинки“ бяха подготвили местните парламентаристи. Иво Димитров, Митко Ханчев, Веселин Спасов и Джипо Д

Празникът на лозарите и винарите в Нова Загора

//dariknews.bg/regioni/sliven/praznikyt-na-lozarite-i-vinarite-v-nova-zagora-2003460

Денят на лозарите  и винарите – Трифон Зарезан беше отбелязан в Нова Загора. Председателят на пенсионерски клуб „Загоре” и председател на Общински съвет на „Съюз на пенсонерите-2004” Христо Димитров приветства гостите на тържеството кмета на общината Николай Грозев и заместник-кметовете Светла Стоя

Икономическият растеж на Германия се ускорява в края на годината

http://econ.bg/Новини/Икономическият-растеж-на-Германия-се-ускорява-в-края-на-годината_l.a_i.737359_at.1.html

Икономическият растеж на Германия се ускори през последното тримесечие на 2016-а година - тенденция, която вероятно ще се запази през първите месеци...

Затвор за кръчмар от Велинград, държал алкохол и тютюн без бандерол

https://www.24chasa.bg/region/article/6056912

Затвор за кръчмар от Велинград, държал алкохол
 и тютюн без бандеролСобственик на заведение от Велинград ще изтърпи наказание от 4 месеца лишаване от свобода при строг режим за държане на алкохол и тютюн без бандерол в условията на продължаващо престъпление, реши велинградският районен съд. На 6 юни, м.г., при проверка в заведението на Христо Б. служителите на МВР открили в приземен склад туби с 187 литра алкохол.

Гражданите и фирмите могат да коригират данъчната си декларация до 30 септември

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2017/02/14/2918043_grajdanite_i_firmite_mogat_da_korigirat_danuchnata_si/?ref=rss


От тази година гражданите и фирмите имат още една възможност веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация след изтичане на срока за подаване на годишната данъчна декларация, напомниха от Националната агенция за приходите.

Коригиращата декларация се подава до 30 септември на текущата година за промени, свързани с декларираните данъци от предходната година.
Запазва...

Как да обидиш българин с едно изречение

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/kak-da-obidish-bylgarin-s-edno-izrechenie-6065447

Интересна карта, създадена от Sigmagfx и публикувана във "Фейсбук", ни дава интересна информация от какво се обиждат нациите

Средната заплата у нас вече е над 1000 лв.

http://www.mediapool.bg/srednata-zaplata-u-nas-veche-e-nad-1000-lv-news260150.html

Средната брутна месечна работна заплата у нас през декември надмина психологическата граница от 1000 лв., като точният й размер за последния месец на 2016 г. е 1 012 лв. Това обяви във вторник Националният статистически институт (НСИ). През октомври средната заплата в страната е била брутно 982 лв., а през ноември – 974 лв. През четвъртото тримесечие на миналата година средната месечна работна заплата у нас е била 990 лв., което е ръст с 5.2% спрямо предходното тримесечие. Най-голямо увеличение е регистрирано в сектор "Образование" - с 12.6%, и в операциите с недвижими имоти – със 7.3%. За година ръстът на възнагражденията е 8.2%, отчете още НСИ. Нарастването в обществения сектор е с 5.1%, а в частния - с 9.4%. Най-високите заплати продължават да се взимат в ИТ сектора и телекомуникациите, където средното възнаграждение през декември 2016 г. е достигнало 2301 лв., което е ръст с над 200 лв. за година. На втора позиция по високо заплащане е енергетиката с 1885 лв. средно брутно възнаграждение, а на трето място е финансовият сектор с 1768 лв. Най-малко официално получават заетите в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, където средната заплата вече е 605 лв. според НСИ. Ниско остава и заплащането в административните дейности, където месечната надница е 763 лв., и в строителството - 769 лв. Безработицата е исторически ниска - 6.7% Безработицата у нас продължава да пада до исторически ниски нива за последните девет години. Към декември 2016 г. показателят е паднал до 6.7%, което е спад с 1.2 процентни пункта за една година. Безработни през последното тримесечие на 2016 г. са били 214 900 души, от които 14.8% са с висше образование. От тези хора продължително безработни са 124 400 души. Във възрастовата група 15 – 29 години обаче безработицата продължава да е висока – 12.4%, което все пак е намаление за година с 2.1 процентни пункта. Работещите у нас са 3 милиона Заетите у нас хора над 15-годишна възраст са малко над 3 милиона души през четвъртото тримесечие на 2016 г., което е намаление на годишна база с 0.5 процентни пункта, отчита още НСИ. Други 1.5 милиона души обаче са икономически неактивни, тоест те нито работят, нито са безработни. Огромната част от заетите – близо 64% или 1.9 млн. души, работят в сектора на услугите. В индустрията са заети 906 000 души или 30% от всички заети, а в селското стопанство – 189 000 или 6.3% от заетите лица. Лек ръст на наетите с 2.3% или 50 400 души до 2 270 000 души отчита още НСИ към края на декември 2016 г. в сравнение със същия месец на предходната година. Най-голямо е увеличението на работещите в преработващата промишленост – с 12 700 души, а най-сериозно намаление се отчита в строителството – с 3500 души. Икономическият растеж е 3.4% Икономическият растеж на България е 3.4% през последното тримесечие на 2016 г. на годишна база, става ясно още от експресните данни на националната статистика. Предварителните оценки ще бъдат обявени на 7 март. В понеделник Европейската комисия обяви, че очаква растежът в България за 2016 г. да бъде 3.3%. Крайното потребление регистрира положителен икономически растеж от 0.9% на годишна база през четвъртото тримесечие, става ясно още от съобщението на НСИ. Бруто образуването на основен капитал отчита спад с 1.5%, а износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно с 9.1 и 7.8%.

Песков: Оставката на Флин не е наша работа

http://www.cross.bg/peskov-flin-sanktziite-1534653.html

/КРОСС/ Оставката на президентския съветник по националната сигурност Майкъл Флин, подадена след разкрития за негови нередни контакти с Русия, е "вътрешна работа на американците". Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. "Не бихме желали да коментираме това по никакъв начин. Това са вътрешни работи на американците, на администрацията на президента Тръмп, това не е наша работа", каза пред журналисти прессекретарят на руския президент. Флин подаде оставка след разкрития, че е обсъждал санкциите на САЩ срещу Русия с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк, преди Тръмп да е встъпил в длъжност, и е заблудил вицепрезидента Майк Пенс за съдържанието на разговора. Колкото до темата за дискусии със САЩ по санкциите, по думите на Песков Кремъл "неведнъж я е коментирал и повече няма какво да добавим". Песков отказа да отговори наистина ли руски представители не са говорили с екипа на Тръмп за евентуално сваляне на санкциите, преди новият американски президент да встъпи в длъжност.    

Търсят се български предприемачи

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/tyrsiat-se-bylgarski-predpriemachi-6065451

Започва шестото издание на преакселератора на Start It Smart, който помага на стартиращи предприемачи да развият бизнеса си

"Тренд": След ДПС най-нежелан във властта е Радан Кънев, следван от Христо Иванов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6056748

"Тренд": След ДПС най-нежелан във властта е Радан Кънев, следван от Христо ИвановПърва част на национално представително проучване по поръчка на “24 часа”: Минимална преднина на ГЕРБ пред БСП – 29,7%:28,7% Интригата остава – 1/4 още не са решили за кого ще гласуват Коалиция ГЕРБ и патриоти желана от 18%, БСП и патриоти - 17% Раздробяването на реформаторите рискува да остави и трите субекта вън от

Двама маскирани мъже нападнаха кола, паркирана до банков офис

http://www.cross.bg/ofis-intzidenta-bankov-1534652.html

/КРОСС/ Двама маскирани нападнаха кола, паркирана до банков офис в София, предаде МВР. От полицията съобщиха, че сигналът за инцидента е подаден около 11.30 часа. Според първоначалната информация, двама маскирани са счупили предно дясно стъкло на лек автомобил, паркиран близо до банков офис в района на гара Искър. Това се случило веднага, след като собственикът се качил в колата. Шофьорът реагирал бързо и със задна маневра успял да се оттегли. Няма данни при инцидента да е използвано оръжие. Няма пострадали. Служители на столичното Осмо РУ се отзовали веднага. Полицията извършва оглед на мястото на инцидента. Предприети са оперативни действия за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая и установяване на извършителите.

Дни на отворени врати при ръководители на полети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056918

Дни на отворени врати при ръководители на полетиДържавното предприятие "Ръководство въздушно движение"  (BULATSA) обявява „Дни на отворени врати“ на 23 февруари и 21 март за всички желаещи да се запознаят отблизо с професията ръководител на полети. За да станете част от събитието, трябва да сте регистриран потребител на официалния сайт на BULATSA . Записванията започват от 13 февруари.

Варненски цветари: Възрастните мъже са по-романтични

http://www.moreto.net/novini.php?n=344049

И тази година покрай пазарите за цветя и специализираните магазини във Варна се забелязва оживление навръх празника на влюбените Свети Валентин. Още преди обед в мразовития 14 февруари предимно мъже се спираха пред павилионите, за да изберат за нежните си половинки рози или букети от пролетни цветя, видя репортер на Moreto.

100 обществени поръчки в отбраната отиват на прокурор

http://offnews.bg/news/n_1/n_647142.html

Близо 100 обществени поръчки на Министерството на отбраната, в които са открити нередности, са предадени на прокурор. Това стана ясно от брифинг на министъра на отбраната Стефан Янев след представения анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в армията, на който присъства и президентът Румен Радев.  "Към момента е завършен доклад по отношение проверка на състоянието на обществени поръчки, които са в отговорностите на Министерство на отбраната (MO). По препоръка на проверяващите органи, които са правили проверката, този доклад освен това е изпратен до прокуратурата", каза Стефан Янев. В края на януари служебният премиер Огнян Герджиков поиска в рамките на двуседмичен срок служебните министри да му представят своите аналитични доклади за състоянието в министерствата, с конкретни предложения за тяхното решаване. Ревизията в пълния смисъл на думата за МО все още не е завършила. Проверките продължават и в момента по различни направления и дейности, които са предвидени да бъдат проверени. Към момента е готов докладът за обществените поръчки в МО, той е предаден на премиера, а освен до прокуратурата и в агенцията за финансов контрол. „Открити са недобри практики, открити са нарушения и тези неща са описани в доклада и са изпратени на съответните институции да ги проверят. Ако има нарушения, те ще се произнесат”, каза Янев.  Заради нередности в обществени поръчки бившият военен министър Николай Ненчев беше даден на прокурор. Лидерът на БЗНС беше привлечен като обвиняем от Военноокръжна прокуратура – София за поръчката за доставка на дрехи за военните, с която е нанесъл вреди за близо 260 хил. лв. Софийската градска прокуратура (СГП) пък му повдигна обвинения за укриването на два договора за ремонта на изтребителите МиГ-29.  5600 души е недокомплектът в Българската армия, съобщи началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Основна причина за недостига на войници е материалното осигуряване и заплащането. „Военнослужещите от Българската армия, въпреки ограничените материални и финансови ресурси, както и в условията на значително намален състав, успяха да проведат успешна подготовка и да достигнат до последните нива на оперативните способности”, каза Евтимов. 

Несподелената любов може да причини сърцебиене

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6056869

Несподелената любов може да причини сърцебиенеВ любовта наистина има и биохимия! Когато човек е влюбен се освобождават много ендрофини, адреналин, норадреналин, които водят до ускоряване на сърдечната дейност. Ефедрините пък, всички знаем, са хормонът на щастието. Това каза пред БНР д-р Незабравка Чилингирова, водещ кардиолог в столична болница.

Джон Савидж ще бъде специален гост на София Филм Фест

http://offnews.bg/news/n_1/n_647135.html

„Where do I go? Follow my heartbeat Where do I go? Follow my hand Where do they lead me? And will I ever discover why I live and die?...” Няколко поколения помнят този рефрен, изпълнен от Клод Хупър Буковски в епохалния мюзикъл „Коса”. През 1979 година творбата на Голт Макдермот, Джеръм Рагни и Джеймс Радо е увековечена във филма на Милош Форман, а ролята на чистата, наивна душа Клод е поверена на Джон Савидж. Прочутият американски актьор е роден на 25 август 1949 година в Лонг Айлънд, Ню Йорк, САЩ. Той учи в Американската академия за сценични изкуства. Дебютира на Бродуей с участието си в мюзикъла „Цигулар на покрива”.  Големият пробив в киното за Джон Савидж идва с участието му в „Ловецът на елени” (1978) - в ролята на американския войник Стивън, завърнал се от войната във Виетнам без краката си, измъчван от жестоки морални и психологически травми. Филмът на режисьора Майкъл Чимино е големият победител на 51-вите награди „Оскар” с номинации в 9 категории и спечелени 5 статуетки, между които за най-добър филм и за най-добър режисьор на Майкъл Чимино, който получава и „Златен глобус” за „Ловецът на елени” – безспорно един от най-великите филми в историята на американското кино. Следващата година – 1979 – е още по-успешна за актьорската кариера на Джон Савидж - Милош Форман му поверява незбравимата роля на Клод Хупър Буковски в хитовия мюзикъл „Коса”. Савидж участва и в адаптацията на режисьора Харолд Бекер „The Onion Field” по романа на Джоузеф Уамбо. Следват много различни предизвикателства – героите му са оцелял след опит за самоубийство във филма на Ричард Донър „Inside Moves” (1980), отмъстител за смъртта на съпругата си в източния блок преди падане на Берлинската стена в „Аматьорът” (1981), верен на ученическата си любов бивш военнопленник в „Любовниците на Мария” (1984) на режисьора Андрей Кончаловски, където си партнира с Настася Кински. Следват звездните изяви в „Салвадор” (1986) на Оливър Стоун и в „Кръстникът 3” (1990) на Франсис Форд Копола. В края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век, Джон Савидж демонстрира своята политическа и гражданска позиция като активно се включва и работи заедно с Нелсън Мандела в анти-апартейд движението в Южна Африка. Но това не му пречи да продължава работата си като актьор и да изгради много успешни филмови и телевизионни роли; включва се и в продуцентския екип на „Малкълм Х” на Спайк Лий. Незабравими са и персонажите му в „Тънка червена линия” (1998) на Терънс Малик, в „Писмо в бутилка” (1999) на Луис Мандоки, в „Красавецът Хари” (2009) на Бети Гордън и „Прикритието” (2008) на Брайън Джун. Повече от запомнящи се са героите му в сериала „Тъмният ангел” (2000) на Джеймс Камерън и в успешната HBO поредица, създадена през 2003 година – „Карнавал”. Извън многобройните си (над 200) филмови, театрални и телевизионни роли, Джон Савидж се изявява също като продуцент и композитор. На предстоящото издание на 21-вия Международен София Филм Фест, Джон Савидж ще представи на българските зрители филма с негово участие „Завръщане” (2017) на сръбския режисьор Предраг Якшич – една история за човек, който намира обратно пътя към родния си град след 40 години отсъствие, за да разбере, че е останал сам. Американските му приятели го следват, за да го върнат обратно, и така едно малко селце във Войводина се изпълва с живот и хора, както никога досега. Фестивалната публика ще има удоволствието да види отново и култовите филми „Ловецът на елени” и „Коса”, представени лично от Джон Савич на 11 март, събота. Предвидена е и специална среща със звездата в съботния ден, в Дома на киното.

До 10 март машините за гласуване трябва да са в България

https://www.actualno.com/politics/do-10-mart-mashinite-za-glasuvane-trjabva-da-sa-v-bylgarija-news_593762.html

Машините за електронно гласуване трябва да бъдат доставени в България най-късно до 10 март 2017 г. Инсталирането на софтуера трябва да стане до 18 март, а самите машини трябва да бъдат доставени в избирателните секции до 25 март. Това става ясно от документацията на обществената

Британски сайт: БГ кафене е най-доброто в Лондон

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/britanski-sajt-bg-kafene-e-naj-dobroto-v-london-6065444

Ezo Bistro e сгушено сред магазини за бижута, пиле на жар в британската столица Лондон

Декларациите на НАП вече ще могат да се коригират

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056900

Декларациите на НАП вече ще могат да се коригиратОт тази година гражданите и фирмите имат още една възможност веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация след изтичане на срока за подаване на годишната данъчна декларация. Коригиращата декларация се подава до 30 септември на

Съдът ще се произнесе утре дали Бареков може да се яви на изборите с името "Презареди България"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/14/2917989_sudut_shte_se_proiznese_utre_dali_barekov_moje_da_se/?ref=rss


Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе утре дали евродепутатът Николай Бареков ще може да участва на предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори с новото име на партията си - движение "Презареди България". Това се разбра по време на заседанието по жалба на Бареков срещу ЦИК, която не го е регистрирала с новото име.

На предишните избори партията на Бареков се казваше "България без цензура", за тези избори той реши да я закрие и да учреди "Презареди България"....

Двама маскирани нападнаха мъж в автомобила му

https://www.actualno.com/crime/dvama-maskirani-napadnaha-myj-v-avtomobila-mu-news_593760.html

Столични полицаи изясняват обстоятелствата около инцидент в района на гара Искър, съобщиха от МВР. Служители на столичното Осмо РУ се отзовали на сигнал, постъпил днес, към 11.30 часа. Според първоначалната информация, двама маскирани са счупили предно дясно стъкло на лек ав

Майкъл Флин - проруски настроеният политик

http://www.mediapool.bg/maikal-flin---proruski-nastroeniyat-politik-news260149.html

Бившият генерал Майкъл Флин, принуден да подаде оставка от поста си на съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп, беше известен със своето снизхождение към Русия и с твърдата си линия към ислямисткия екстремизъм. Петдесет и осем годишният Флин, бивш директор на американското военно разузнаване, бе една от малкото фигури в средите на американската отбрана, които подкрепиха Доналд Тръмп по време на предизборната му кампания. Но той бе подложен на критики, откакто в петък вестниците "Вашингтон пост" и "Ню Йорк таймс" публикуваха съдържанието на негови разговори с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк. Точно когато администрацията на Барак Обама нареди в края на декември да бъдат наложени санкции срещу Русия заради предполагаемата й намеса в американските избори, Майкъл Флин уверяваше руския дипломат, че Доналд Тръмп ще бъде много по-малко строг към Москва. В действителност генералът винаги е бил привърженик на сближаване с Москва и Пекин, което афишира през декември 2015 г. на вечеря в Москва с Владимир Путин. "Победихме Хитлер заради нашата връзка с руснаците, така че разглеждането на тази връзка като необходима за нашите общи интереси, в това число битката с "Ислямска държава, е наистина позицията, която имам по отношение на Русия", каза през лятото Флин пред "Вашингтон пост". Майкъл Флин защитаваше също агресивната линия срещу ислямисткия екстремизъм и обвиняваше администрацията на Обама, че се е показала недостатъчно енергична срещу тази заплаха, дори понякога бе определян като ислямофоб от критиците си. "Имаме проблем с радикалния ислямизъм и може да работим заедно" с руснаците "срещу този враг", каза той. "Очаровам съм, че генерал Флин е до мен в момент, в който полагаме усилия да победим радикалния ислямски тероризъм и да гарантираме сигурността на американците в нашата страна и в чужбина", каза Тръмп, когато в средата на ноември обяви номинацията му за съветник по въпросите на националната сигурност. Майкъл Флин, който е син на банкер от Източното крайбрежие, имаше военна кариера, насочена към разузнаването, която го отведе на мисии в Ирак и Афганистан, където той ръководеше разузнаването на коалиционните сили. През 2012 г. бившият президент Обама го назначи за шеф на военното разузнаване, където работят около 16 500 души. Но той бе принуден да напусне длъжността си шест месеца по-късно на фона на вътрешни разногласия и конфликт с американската администрация. Флин не спря да критикува бившата администрация на Обама, а после и бившата кандидатка за президент Хилари Клинтън, публикувайки книга, озаглавена: "Как можем да спечелим световната война срещу радикалния ислям и неговите съюзници". Той защитава идеята, според която мюсюлманските страни трябва да бъдат принудени да идентифицират и изкореняват радикалните ислямистки идеи, които според него, пускат метастази в целия света. "Намираме сме в световен конфликт, изправени срещу един вражески съюз, простиращ се от Пхенян до Хавана и Каракас", написа миналото лято Флин, който съветваше по въпросите на отбраната Доналд Тръмп по време на президентската му кампания. "По пътя си този съюз приема мюсюлманските радикални страни и организации като Иран, Ал Каида, талибаните и групировката "Ислямска държава", допълва той. По примера на Тръмп Майкъл Флин критикуваше съюзниците на САЩ в НАТО и настояваше за повече усилия и финансиране от тяхна страна. Майкъл Флин бе обект на критики на експерти по националната сигурност заради категоричните си позиции, които можеха да отслабят добре установени връзки от полза за САЩ. Бяха критикувани също така неговата готовност да приема пари от групи, подкрепяни от Русия, и подкрепата му за турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който потуши с твърдост опита за държавен преврат в Турция. През декември синът на Майкъл Флин - Майкъл Флин-джуниър, бе отстранен от екипа по прехода във властта на Тръмп, заради разпространяване на конспиративни теории. По време на предизборната кампания се разпространяваше неверен слух за съществуването на педофилска мрежа, подвизавала се в пицария във Вашингтон, в която бе замесен приближен на Хилари Клинтън. Аферата стана известна под името "Пицагейт". По БТА

Турската полиция е задържала 86 души за предполагаеми връзки с ПКК

https://www.actualno.com/asia/turskata-policija-e-zadyrjala-86-dushi-za-predpolagaemi-vryzki-s-pkk-news_593759.html

В рамките на антитерористични операции в ранните часове на вторник турската полиция е задържала 86 души за предполагаеми връзки с „Работническа партия на Кюрдистан“ (ПКК), предава Anadolu Agency. Акциите са проведени на територията на Анкара, в източните провинции Агръ, Муш

САЩ съди Ланс Армстронг за 100 млн. долара

https://www.24chasa.bg/sport/article/6056866

САЩ съди Ланс Армстронг за 100 млн. долараАмериканското правителство ще съди Ланс Армстронг за нанесени щети на стойност 100 милиона долара, съобщи БиТиВи. Министерството на правосъдието обвинява бившия колоездач в измама при подписването на огромни спонсорски договори. Армстронг получи доживотна забрана да се занимава професионално с колоездене през 2012-а година,

Здравният министър д-р Илко Семерджиев: Системата на здравеопазването се нуждае от редизайн

http://www.cross.bg/nzok-miliona-ministur-1534651.html

/КРОСС/  В Министерството на здравеопазването официално стартира преговорният процес между Надзорния съвет на НЗОК и ръководството на БЛС, който трябва да доведе до подписването на Национален рамков договор за медицинските дейности през 2017 година. Според инициатора на преговорите, служебният вицепремиер по социални политики и здравен министър д-р Илко Семерджиев, системата на здравеопазването се нуждае от редизайн, за да бъде подкрепена от българското общество. Първите стъпки в тази насока могат да бъдат направени още в НРД 2017. Като гарант на преговорния процес министър Семерджиев постави рамката на споразумението. Необходимо е да се постигне консенсус в условията на приет закон за бюджета на НЗОК за 2017 година при заварен дефицит от 124 милиона лева плюс плащания за други осигурителни системи в размер на около 250 милиона лева. Постигнато беше и първото съгласие - да се добавят 74 милиона лева от резерва на НЗОК за нуждите на болничната помощ и още 8 милиона лева за специализираната извънболнична помощ. С остатъка от резерва ще се покриват другите дефицити. Договорена бе и нова мярка за упражняване на контрол от страна на пациента-персонифициран аналитичен финансов документ, издаван с епикризата, който да го информира за извършените манипулации и техните цени в болниците. Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев настоява да не се прехвърлят средства между отделните пера в бюджета на НЗОК и за своевременни справки за касовото изпълнение

Средната работна заплата у нас нараства с 5.2% през четвъртото тримесечие

http://econ.bg/Новини/Средната-работна-заплата-у-нас-нараства-с-5-2-през-четвъртото-тримесечие_l.a_i.737357_at.1.html

Средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2016 година е в размер на 990 лева и нараства спрямо третото тримесечие с цели 5,2%,...

Татяна Дончева и АБВ ще връщат трудови войски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056888

Татяна Дончева и АБВ ще връщат трудови войскиПрограмата на коалиция "АБВ-Движение 21" предвижда премахване на плоския данък, въвеждане на необлагаем минимум, съобщи БНР. В документа, който ще бъде одобрен до дни, е вписано и възстановяване на трудовите войски, като шестмесечната служба ще е свързана и с обучение за неграмотни млади мъже. В програмата са заложени и курсове за ограмотяване и

Задържаха организатора на новогодишния атентат в Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=344045

Предполагаемият организатор на нападението срещу дискотека в новогодишната нощ в Истанбул, при което загинаха почти 40 души, е задържан в Истанбул, съобщи в. „Джумхюриет”. Задържаният е френски гражданин от турски произход с инициали A.

GM обмисля продажбата на Opel на конкурента си Peugeot*

http://www.investor.bg/novini/444/a/gm-obmislia-prodajbata-na-opel-na-konkurenta-si-peugeot-233991/

Успешна сделка би създала производител с над 16% пазарен дял от европейския пазар

Янаки Стоилов: Не новите лица, а изявените личности правят политиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056875

Янаки Стоилов: Не новите лица, а изявените личности правят политикатаРеденето на листите е трудна и конфликтна работа за всяко ръководство. Това коментира пред БНР Янаки Стоилов, който е сред засегнатите от промените в партийния устав, ограничаващи участието в дейността на парламента до три мандата или общо 12 години. "В новите листи на БСП има известни авторитетни имена като Тома Томов, Иво Христов и други,

Учени откриха 38 нови гена, свързани с аутизма

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6056874

Учени откриха 38 нови гена, свързани с аутизма

Австралийски учени успяха успешно да идентифицират 91 гена, 38 от които са чисто нови и са директно обвързани с аутизма и други умствени увреждания, предава БГНЕС. Това съобщиха днес от Университета в Аделаида. Целта на проведеното изследване е било да се характеризира "генетичната архитектура" на аутизма в сравнение с други разстройства на

Да помогнем на Коко

http://offnews.bg/news/n_1/n_647141.html

Калоян Казаков ще направи 3 годинки на 24 февруари. Той страда от заболяване от аутистичния спектър. Родителите му събираха пари за процедури с хипербарна оксигенация. Нужната сума за лечение на детенцето бе 10 000 лева. Българите отново доказахме, че сме сплотени в трудностите и парите бяха осигурени. Вече се вижда напредък в развитието на детето. За една година са му предписани 120 процедури, разказа майката Наталия Казакова. Има направени 80 процедури с ХБОТ, интензивна работа с психолог и логопед. Подобрението в състоянието му е огромно. Има очен контакт, казва около 20 думи на български, азбуката и числата на английски, вече играе с други деца. И всичко това благодарение на тези, които помогнаха.  Сега родителите на Коко ще започнат две нови терапии. Едната е звукостимулация, а другата електростимулация. За да продължи напредъка на момченцето и да стартират новите терапии, както и да продължат старите, са нужни около 20 000 лева за една година. Всеки, който иска да помогне на семейството, може да го направи на Дарителска сметка на Калоян Пейчев Казаков: ПроКредит Банк BIC PRCBBGSF BG89PRCB92301049318117 PayPal: help_koko@abv.bg

Трима маскирани опитаха да оберат клиент на банка в гара Искър

http://offnews.bg/news/n_1/n_647140.html

Трима маскирани мъже са опитали да оберат на банка в гара Искър в София. От МВР съобщиха, че сигналът за инцидента е подаден около 11.30 часа. Според първоначалната информация, двама маскирани са счупили предно дясно стъкло на лек автомобил, паркиран близо до банков офис в района на гара Искър. Това се случило веднага, след като собственикът се качил в колата. Шофьорът реагирал бързо и със задна маневра успял да се оттегли. Няма данни при инцидента да е използвано оръжие. Няма пострадали. Служители на столичното Осмо РУ се отзовали веднага. Полицията извършва оглед на мястото на инцидента. Същият банков клон е бил мишена на друг опит за обир. Тогава крадци се опитаха да стигнат до трезора му чрез специално прокопан тунел.

Как Европа може да защити лидерската си позиция в световната икономика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056871

Как Европа може да защити лидерската си позиция в световната икономикаСветовната икономика става все по-децентрализирана и само тези, които се адаптират най-добре ще могат да оцелеят в условията на новия икономически ред. През следващото десетилетие светът ще трябва да се справи с проблеми, като автоматизацията на производството и промените в пазара на труда, които тя ще донесе, покачването на киберпрестъпността,

Румъния е с най-висок икономически растеж в ЕС за 2016 г.

http://www.cross.bg/rymuniya-niva-naii-visoki-1534650.html

/КРОСС/ На фона на масови антиправителствени протести Румъния, една от най-бедните страни в Европейския съюз, регистрира най-високи нива на икономически растеж за 2016 г. сред държавите-членки на Общността.  Според предварителните цифри, БВП на Румъния бележи ръст от 4,8 % - най-високи нива от 2008 г. насам, когато глобалната финансова криза постави началото на тежка рецесия в страната. Анализатори твърдят, че последните данни, които са в съответствие с очакванията, извеждат Румъния пред останалите 27 страни-членки, някои от които обаче все още не са представили данни. Икономиката на Румъния се оживи през януари тази година, след като правителството понижи данък добавена стойност (ДДС) от 24 % до 20 %.

Радан Кънев: Пробутват ни сблъсък между внуците и шофьорите на Политбюро

http://offnews.bg/news/n_1/n_647139.html

В момента хората в целия западен свят отхвърлят фалшивия сблъсък между еднаквите партии, докато в България ГЕРБ и БСП разиграват точно това, обяви в Русе председателят на Нова Република Радан Кънев. Заедно с членовете на Политическия съвет на дясното обединение Борис Станимиров и Ивайло Цветков той представи националната подписка за Пакта за растеж без корупция, която Нова Република започна вчера. „Точно в този момент на нас се опитват да ни пробутат „сблъсък“ между внуците на Политбюро и шофьорите на Политбюро, които после ще направят голяма крадлива коалиция“, каза Кънев. Председателят на Нова Република обвини слабото управление на Кунева в Министерството за образованието за спрените плащания по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. „Така учителите, университетските преподаватели и научните работници на България могат да загубят 2 милиарда лева. Вместо тези пари да отидат за модернизация и развитие на образованието и науката, те излетяха за кефа на Кунева и Бай Кой“, каза десният лидер. Радан Кънев припомни признанието на Борисов, че е знаел за проблемите, но не е отстранил Кунева, за да си запази коалицията. А Кунева му трябвала като министър, за да разцепи РБ, да подкупи част от лидерите на партиите с постове и така да си гарантира още няколко месеца на власт от непълния си втори мандат. „Операцията на Борисов по приласкаване на Кунева и разцепване на десницата струва на България 2 милиарда лева. Затова направихме Нова Република – за да имат десните хора истинска алтернатива срещу кражбите и некадърните партийни назначения на истински и пребоядисани комунисти“, коментира Кънев. Нова Република си поставя като основна цел да освободи образованието и науката от партийните секретари, да повиши рязко доходите на учители, преподаватели и научни работници, и така да изградим образована, конкурентна и силна нация. Представителите на Политическия съвет на Нова Република продължават обиколките си из страната, за да събират подкрепа за Пакта за растеж без корупция. Той включва пет конкретни предложения – правосъдие по румънски модел, истинска децентрализация, намаляване на ДДС на 9% за книги, лекарства и основни храни, конституционна забрана за сеч на вековни гори и безусловна забрана за реклама на хазартни игри.

София осъмна с любовни светофари (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_647137.html

Центърът на София осъмна със светофари, чиято червена светлина оформя сърце. По повод празника на влюбените Свети Валентин светофарите на кръстовищата на бул. Стамболийски - бул. Мария Луиза и бул. Витоша - ул. Алабин радваха минувачите, които се снимаха на фона им.

Откриха статуя на кралица Виктория, изчезнала преди век

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056843

Откриха статуя на кралица Виктория, изчезнала преди векИзчезнала от парламента на Великобритания каменна скулптура на английската кралица Виктория беше намерена след 100 години, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от ТАСС и БТА. Статуята с дължина 168 сантиметра в готически стил преди стояла в британския парламент, но по време на реставрация на фасадата била отстранена в края на IX - началото на XX

Посланикът ни в Индия получи златен медал на университета „Amity”

http://offnews.bg/news/n_1/n_647138.html

Посланикът ни в Индия Петко Дойков получи златен медал и грамота на университета „Amity” за насърчаване на дипломатическите отношения с Индия. Той взе участие в 17-ото издание на Международната бизнес среща и изследователска конференция INBUSH-ERA, организирана от Университета, която се проведе на 9 февруари в Нойда, Индия. Темата на форума бе фокусирана върху повишаването на конкурентоспособността чрез използването на четири фактора - разбиране, ангажираност, смелост и сътрудничество. В изказването си пред аудиторията посланик Дойков представи българо-индийските междуправителствени програми за сътрудничество в сферите на науката, културата и образованието и на науката и технологиите, както и участието на български компании в програмата на индийското правителство „Направи в Индия”. Той направи преглед на развитието на контактите между двете страни в сферата на туризма и инициативите на посолството за насърчаване на сътрудничеството между български и индийски висши учебни заведения. От своя страна, ректорът на университета „Amity” проф. д-р Гуриндер Сингх приветства инициативите на българското посолство и обяви, че ръководството на висшето училище ще разгледа възможността за въвеждане на програма за изучаване на български език. Той информира и за възможността български студенти да бъдат включени в програмите на университета за запознаване с Индия. „Amity” е ней-големият частен университет в Индия. Сред акцентите в неговата дейност е развиването на международни контакти и сътрудничество. Институцията има официални партньорства с над 120 университета от цял свят, разполага с 18 кампуса извън Индия, като се планира откриването на още 50 през следващите десет години.

Даниел Панов гостува в Килифарево и Лясковец за Трифон Зарезан

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/daniel-panov-gostuva-v-kilifarevo-i-liaskovec-za-trifon-zarezan-2003449

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов гостува в Килифарево, където по традиция се проведе традиционният ритуал по лозова резитба по случай празника Трифон Зарезан. Над 200 местни жители и гости си пожелаха годината да е здрава, успешна, а лозята – много плодородни.

Празникът з

Мария Декова остана единствен кандидат за управление на търговските дейности в Дупница

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/mariia-dekova-ostana-edinstven-kandidat-za-upravlenie-na-tyrgovskite-dejnosti-v-dupnica-2003453

Мария Декова най- вероятно ще оглави отдел „Търговски дейности и управление на общински активи“ в община Дупница. Кандидатите за поста бяха двама Ели Лазарова, която днес не се е явила на конкурса и Мария Декова. В срок до 5 дни комисията ще се произнесе с решение по конкурса.
Мястото се ова

„Бъки“ отнесе „Шумен 98“ и „Ники спорт“

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/byki-otnese-shumen-98-i-niki-sport-2003451

Женският тим на хандбален клуб „Бъки“ започна втория полусезон в „А“ РХГ с победи. В среща от 7-я кръг на първенството, Силвия Атанасова и съотборничките й надиграха убедително в зала „Орловец“ състава на „Шумен 98“.

„Бъки“ поведе още в началото с 4:0 и 8:2, а в средата на първото полу

 „Любовта е ...”

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/liubovta-e--2003452

Център за обществена подкрепа (ЦОП) към Община Габрово отбелязва Международния ден на влюбените на 14 февруари чрез кампания под мотото „Любовта е ...”

Инициативата вече започна в Търговския център на бул. „Могильов”. За посетителите са подготвени изненади – К

Люшнаха хоро в Камено. Пиха и вино

//dariknews.bg/regioni/burgas/liushnaha-horo-v-kameno.-piha-i-vino-2003454

Камено празнува Трифон Зарезан – празникът на лозаря и виното. Общината за първи път организира и тематичен фестивал, както и конкурс за най-добро домашно вино. Празникът започна с традиционния ритуал по зарязване на лозята.  С пъстра каручка най-старите мъже и актьорът Стоян Памуков преминаха през

Столтенберг: Все по-често кораби на НАТО ще влизат в Черно море

//dariknews.bg/novini/sviat/stoltenberg-vse-po-chesto-korabi-na-nato-shte-vlizat-v-cherno-more-2003456

Засилено присъствие на НАТО в Черно море ще обсъдят министрите на отбраната на пакта по време на двудневната си среща в Брюксел, започваща утре.
Министрите „ще обсъдят по-нататъшното засилване на присъствието на алианса в Черноморския регион, включително увеличаване на влизанията (на военни

Лекари: Чака ни катастрофа, ако не се повишат цените на клиничните пътеки

//dariknews.bg/novini/bylgariia/lekari-chaka-ni-katastrofa-ako-ne-se-povishat-cenite-na-klinichnite-pyteki-2003455

Цените на клиничните пътеки трябва да се повишат, в противен случай ще се стигне не до криза, а до катастрофа, каза пред председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев, който участва в кръгла маса, посветена на здравеопазванет

Над 100 обществени поръчки в отбраната отиват в Прокуратурата заради нередности

http://www.cross.bg/otbranata-poruchki-yanev-1534649.html

/КРОСС/ Над 100 обществени поръчки в отбраната отиват в Прокуратурата заради нередности. Това стана ясно от изявлението на служебния военен министър Стефан Янев. Докладът за обществените поръчки е завършен и изпратен на прокуратурата и на служебния премиер Огнян Герджиков. "Открити са недобри практики", посочи лаконично Янев, без да уточнява какви са и при кои поръчки. Той обеща след около седмица да съобщи подробности. Докладът е част от ревизията на служебния министър върху дейността на предходното ръководство на министерството, която все още продължава. Служебният министър на отбраната Стефан Янев присъства на втория ден от Годишната конференция на началника на отбраната на тема "Национални ангажименти и произтичащи от тях задачи и отговорности на Въоръжените сили на Република България при организиране и провеждане на поддръжката от страната домакин".  

Дрогиран заби колата си в патрулка край Чепеларе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056863

Дрогиран заби колата си в патрулка край ЧепелареДрогиран шофьор удари полицейски автомобил на пътя Чепеларе - Пампорово, съобщи БиТиВи. 28-годишният мъж не успял да овладее колата си и се е забил в насрещно движещия се автомобил на полицията в Чепеларе. Пострадали няма. Дрегерът отчел наличие на наркотици в кръвта на шофьора, пробата реагирала на кокаин.

Димитър Байрактаров изненадващо напуска Патриотичния фронт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056855

Димитър Байрактаров изненадващо напуска Патриотичния фронтДимитър Байрактаров изненадващо напуска Патриотичния фронт, съобщи Нова тв.  Причините за неговото оттегляне от формацията били свързани с морала. Очаквайте

Как Европа може да защити позицията си в икономиката

https://vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/kak-evropa-mozhe-da-zashtiti-poziciiata-si-v-ikonomikata-6065445

Тази година Webit продължава с мисията си да бъде домакин на политически дискусии на най-високо ниво за дигиталното бъдеще на континента

Съдия Даниела Росенова, която пусна Ценко Чоков: Съдът говори с актовете си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056834

Съдия Даниела Росенова, която пусна Ценко Чоков: Съдът говори с актовете си"Всеки един съдия говори с актовете, не мога да коментирам висящо дело",  каза временната шефка на апелативния спецсъд Даниела Росенова, която бе част от състава, който пусна на свобода кмета на Галиче Ценко Чоков срещу 10 хил. лв., а синът му Мартин - под домашен арест. Мотивите, които съдът излага,

Царски вина се пазят в резиденция "Евксиноград"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056833

Царски вина се пазят в резиденция "Евксиноград"В енотеката на резиденция "Евксиноград" се съхранява т.нар. царска колекция вина. Това съобщи днес при отбелязването в резиденцията на Деня на лозаря - Трифон Зарезан, главният технолог на винарска изба "Евксиноград" Нели Тодорова, цитирана от БТА. Тя обясни, че това са вина, които са подарявани на Фердинанд и Александър Батенберг.

Правителството в оставка раздало пари за реклама в последните дни от мандата

http://offnews.bg/news/n_1/n_647136.html

Бившите министри на регионалното развитие и на околната среда и водите Лиляна Павлова и Ивелина Василева са разрешили сключването на договори за популяризиране на европейските програми в последните дни на мандата на кабинета "Борисов 2". Това става ясно от справка на договорите, сключени в изпълнение на Годишните планове за действие на програмите за програмен период 2014-2020 година, съобщава БГНЕС. Седем договора за популяризиране на напредъка по Оперативна програма "Регионално развитие" са сключени на 20 януари 2017 г., седмица преди Лиляна Павлова да сдаде министерския кабинет в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Бенефициенти са седем радио-компании, а сключените договори са за суми между 11 000 и 33 000 лв. Девет договора са сключени от Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда" през месец декември 2016 г. Пет от договорите са за информационна кампания в регионални телевизии и са на незначителна стойност. 115 000 лв. са предоставени на фирма, която е доставила сувенири и рекламни материали. 17 997 лв. е получила певицата Поли Генова за участие в рекламната кампания на МОСВ "Яко е да си еко". Певицата бе сред музикантите, които участваха в предизборната кампания на кандидат на ГЕРБ за президент Цецка Цачева. Ръководеното от Ивелина Василева е сключило още 10 договора за популяризиране на ОПОС в края на ноември 2016 г. В края на ноември 2016 г., когато оставката на кабинета “Борисов 2” вече беше факт, бившият земеделски министър Десислава Танева е сключвала договори за популяризиране на европейската програма за развитие на селските райони. Като безспорен рекордьор по сключване на “медийни договори” в края на октомври и ноември 2016 г. се очертава Оперативна програма “Иновации и конкуретноспособност”, ръководена от бившия икономически министър Божидар Лукарски. 21 договори по ОПИК са сключени 10-15 дни преди провеждането на първия тур на президентските избори. В края на ноември Управляващия орган на ОП “Иновации и конкурентноспособност” сключва договор за 177 000 лв. за рекламни материали и сувенири.

Липсва ясен регламент за къмпингите преди началото на летния сезон

http://www.moreto.net/novini.php?n=344010

Преди началото на летния сезон все още няма регламент за къмпингуването на българското Черноморие. Въпросът беше оставен за следващия парламент. Липсата на правила ражда и куриози като караваните, разположени на територията на бившия къмпинг „Златна рибка” в община Созопол.

Увеличиха с 8 месеца присъдата на напушен шофьор, убил човек

https://www.24chasa.bg/region/article/6056803

Увеличиха с 8 месеца присъдата на напушен шофьор, убил човекБургаският апелативен съд измени присъдата и увеличи наказанието на 25-годишния Калоян Манев за причинено от него тежко пътно-транспортно произшествие, завършило със смърт на пътник и контузия на друг, съобщиха от пресцентъра на съда. Вместо 3 г., каквато бе присъдата на Бургаския окръжен съд,  Манев ще лежи 3 г. и 8 месеца.

"В Елин Пелин има много хуманизъм", заяви кметът и се зарече да не пуска бежанци

http://www.mediapool.bg/v-elin-pelin-ima-mnogo-humanizam-zayavi-kmetat-i-se-zareche-da-ne-puska-bezhantsi-news260148.html

Ние в Елин Пелин сме много хуманни, има много толерантност към чужденците, увери кметът на общината Ивайло Симеонов, след като той и съгражданите му отказаха да допуснат там сирийско семейство. "Изкарахте ни фашисти и хора, които нямат хуманизъм. В Елин Пелин има много хуманизъм, ние сме много хуманни, има много толерантност към чужденците", коментира той във вторник пред бТВ, но потвърди, че няма да пусне бежанци в селището. Преди ден се стигна до полицейска намеса, след като местни хора излязоха да протестират срещу настаняването на семейство сирийци в Елин Пелин. Фатима, Фахим и техният син бяха посрещнати от местните жители с неприязън и закани: "Тук турчин не е вирял и сириец няма да има", "Нямате място тук, тук джамия няма", "Ще ви покръстим и тогава ще стоите тук. В гьола ще ви покръстим, с главата надолу". Освен да ги настани, общината отказва и да издаде документи на семейството, което обаче има хуманитарен бежански статут. "Това, което ще правя, е да следвам волята на хората в Елин Пелин", заяви кметът Симеонов. "Тази каша не я забъркахме ние. В Европа и България не се прави разлика между бежанци и узурпатори", допълни той. Симеонов оправда отказа да приеме бежанците с това, че няма как да се адаптират в малкия град, за разлика от големия. След което отново увери: "Ние винаги сме помагали на хората, които са имали нужда". По думите му над 30 човека с неизяснен статут живеели незаконно в Елин Пелин и хората са притеснени от това. Тези хора (семейството с отказаните документи – бел. ред.) може да не са такива, но след тях ще дойдат още 1000”, каза Симеонов и допълни: "Утре-вдругиден ще станат повече от нас. Това е недопустимо и ние, шопите, категорично няма да го допуснем". Адвокат Николай Хаджигенов, който също участва в дискусията, нарече действията на кмета незаконосъобразни и престъпление. "Това е откровен фашизъм", коментира той. "Тези двама души трябва да използват законовите си възможности. На тавана може да живее Торбалан, от него не ви ли е страх. Ще дойдат 1000 души, и ще ви набият на кол…. Хайде малко по-сериозно се дръжте", обърна се Хаджигенов към представителя на ВМРО и елинпелинския кмет. "Човещината е силният да помогне на слабия. Това ли е истинският българин?", попита той. "В момента в общината в Елин Пелин се взема едно популистко решение, което е абсолютно незаконосъобразно. Общината няма право на преценка в този случай. Тя е длъжна да ги регистрира”, заяви Светла Баева от Българския Хелзинкски комитет. "Ние не сме съгласни милиони имигранти да дойдат тука, както с случва в центъра на София”, коментира организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов. "Това семейство първо е било в Турция, защо не е останало там?!", запита той. "Защото Турция не е ратифицирала изцяло Женевската конвенция", отговори му адв. Николай Хаджигенов и повтори, че кметът и общината нарушават закона. Областният управител на Софийска област е изпратил писмо, в което казва, че кметът засега няма да бъде санкциониран, защото нито той, нито общинският съвет са приели официален административен акт, с който да отказват регистрацията на семейството. Фатима и Фахим, чиято къща е разрушена от бомбардировки, са напуснали Сирия преди пет години. Пристигнали са в Елин Пелин с най-малкия си син преди повече от шест месеца. Получили са хуманитарен статут и по закон общината е длъжна да им издаде лични документи, но вече два месеца това не се случва. Агенцията по бежанците определи случая като безпрецедентен. "Те имат право да се настанят на всяко едно място на Република България, където те пожелаят. От друга страна, те нямат документи, с които да се идентифицират", коментира Димитър Киров от ДАБ. Миналата седмица жителите на родопското село Широка лъка, начело с кмета, отказаха да приемат две деца от Афганистан, които трябваше да бъдат настанени в местния социален дом.

В средата на надпреварата България е на трето място за "Европейско дърво 2017"

https://www.actualno.com/curious/v-sredata-na-nadprevarata-bylgarija-e-na-treto-mjasto-za-evropejsko-dyrvo-2017-news_593754.html

България е на трето място във временно класиране за „Европейско дърво“ на 2017 година. Гласуването става на този сайт! През тази година кандидатурата е дъбът от село Насалевци, община Трън. Той стана „Дърво с корен на 2016“ в България. Дъбът е на над 600 години и расте д

„Сърдечен разговор” между Доналд Тръмп и Си Цзинпин

http://pogled.info/svetoven/sardechen-razgovor-mezhdu-donald-tramp-i-si-tszinpin.82702

/Поглед.инфо/ Председателят на КНР Си Цзинпин е единственият от лидерите на големите държави, с когото новият американски президент Доналд Тръмп веднага не установи контакт. Подготвяше почвата с помощта на писма, но след като се оказа, че „паузата” е продължила твърде дълго, проведе и телефонен разговор.

P.I.F. представят официално видео към песента “ОГЪН” на 25 февруари!

http://www.cross.bg/ogun-video-vsichki-1534648.html

/КРОСС/ Известни актьори и всички до един татковци, участват в новото видео! На 25 февруари в SOFIA LIVE CLUB ще бъде официалната премиера на новият видео клип на група P.I.F към песента “ОГЪН”. Песента е част от последният албум на бандата “P.I.F. 5”  и се оказа, че е една от най-любимите на феновете. Клипът на “ОГЪН” е заснет в един кадър на улицата, с малко репетиции и много смях. Идеята да се получи изключително семпъл, естествен и стилен е на режисьорът Николай Мутафчиев. Песента “ОГЪН” е посветена на дъщерята на Димо – малката АЯ, която има своята важна роля във видеото и може да се каже, че прави дебют пред камера. Нежната мелодия се оказа любима и на много от известните наши актьори, познати ни от театъра и телевизионния екран. Ще видим лицата на Любо Нейков, Кръстьо Лафазанов, Александър Сано, Румен Угрински, Станимир Гъмов, Силвестър Силвестров, Китодар Тодоров и Димо от P.I.F. - всички до един бащи. Те с радост се отзоваха на поканата за участие във видео клипа. С тези професионалисти на терен, снимките преминаха много стегнато и приключиха на един дъх. В клипът взе участие и Гергана Стаменова - Playmate 2017 /2 място/.     Освен всички звездни участници, бандата кани на премиерата и всички свои фенове, нетърпеливи да видят “ОГЪН”, а и да се забавляват заедно с P.I.F

Финансист в битка за независим депутат от Ямболски район

https://www.24chasa.bg/region/article/6056846

Финансист в битка за независим депутат от Ямболски район
36-годишният финансист Красимир Костов влиза в битка за независим депутат от Ямболски избирателен район. РИК - Ямбол взе решение да регистрира Инициативния комитет за издигане на Красимир Костов Костов за независим кандидат за народен представител. Комитетът се представлява от Зорница Василева, а в него са още Станислав Учков и Марина Колева.

Доротея Доротеева, за която операта е сбъдната детска мечта

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/02/14/2917614_doroteia_doroteeva_za_koiato_operata_e_sbudnata_detska/?ref=rss


От много ранна възраст Доротея Доротеева казвала на близките си, че иска да стане оперна певица: "Разбира се, никой не ми вярваше, защото бях на 3 години." Година по-късно започнала на свири на пиано, след това я приели в музикалното училище. "Когато му дойде времето, започнах да пея."

Днес тя и колегите й Александър Мутафчийски (баритон) и Венета Нейнска (пиано) ще излязат на сцената в камерна зала "България" в четвъртия за сезона концерт от поредицата "Мотив". Той е посветен на...

Маскирани счупиха стъклото на кола в София, шофьорът успя да избяга

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056841

Маскирани счупиха стъклото на кола в София, шофьорът успя да избягаДвама маскирани са счупили прозорец на кола, секунди след като шофьорът се качил в нея, и го заплашили, съобщи МВР. Водачът обаче успял да се измъкне с маневра на задна. Инцидентът станал около 11,30 ч. в района на гара Искър. Няма данни при инцидента да е използвано оръжие, обясниха от вътрешното ведомство.

Индийската космическа агенция ще се опита да изстреля 104 сателита с 1 ракета

https://www.actualno.com/asia/indijskata-kosmicheska-agencija-shte-se-opita-da-izstrelja-104-satelita-s-1-raketa-news_593753.html

Индийската космическа агенция ще се опита да изстреля 104 сателита с една ракета. При успешен опит ще бъде поставен рекорд и така ще се затвърди космическата репутация на Делхи след успешна мисия до орбитата на Марс. Досегашният рекорд е от 2014 година с изстреляни 37 сателита

Лионел Меси подписа договор с "Адидас" до края на кариерата си

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/14/2918016_lionel_mesi_podpisa_dogovor_s_adidas_do_kraia_na/?ref=rss


Звездата на "Барселона" Лионел Меси подписа дългосрочен договор със спортния гигант "Адидас", който е един от основните му спонсори.

Аржентинецът ще продължи да бъде лице на германската компания до края на кариерата си, а не е изключено взаимоотношенията между двете страни да продължат и след това.

Меси сам обяви сделката в социалните мрежи, пускайки снимка от момента на подписването на новия контракт.

"Щастлив съм, че ще продължа да работя с "Адидас" още дълги...

Двойно повече фирми търсят бизнес с Русия

http://www.cross.bg/biznes-rysiya-godina-1534647.html

/КРОСС/ Двойно повече български фирми искат да развиват бизнес с Русия. Това показва изследване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), което цели да проучи намеренията на компаниите за разширяване на дейността им зад граница през тази година. Проучването е проведено по електронен път през периода 16-23 януари 2017 година. Въпреки действащите санкции 40% от фирмите определят Русия като най-предпочитана за бизнес посещения, като през 2015 г. страната са избрали едва 20 на сто. Другите държави извън Европа са Сърбия и Унгария - посочени от 22% от предприемачите. За поредна година Германия се затвърждава като дестинацията, към която българският бизнес има най-голям интерес за икономически контакти. Нараства търсенето на контакти в САЩ, Китай и Индия, а намаляват намеренията за бизнес визити в Турция. Като най-предпочитана от африканските държави се очертава Египет.

Договориха 188 милиона лева повече за болниците

http://www.moreto.net/novini.php?n=344043

8 милиона отгоре за извънболнична помощ и 188 милиона лева повече за болниците. Това е договорено на срещата на представителите на НЗОК, Лекарския съюз и Здравното министерството, която продължи малко повече от час. Експертите са се споразумели по бюджетната част на Националния рамков договор, но тепърва ще бъдат обсъждани конкретни текстове.

Фалшивите намаления са най-честите нарушения на онлайн търговците, обяви регулатор

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2017/02/14/2918010_falshivite_namaleniia_sa_nai-chestite_narusheniia_na/?ref=rss


Фалшивите намаления и неспазените уговорки за срока или цената на доставките са най-честите нарушения от страна на онлайн търговците, предупреждава Комисията за защита на потребителите (КЗП).

От ведомството дават пример с онлайн магазина за облекла megz.eu, който в редица случаи не е доставил поръчките в срок. За кратък период няколко клиента на търговеца са подали оплаквания в комисията, че покупките се бавят повече от месец, въпреки че в условията за доставка е посочен срок до пет...

Tesla и автомобилните синдикати влизат във война

http://www.investor.bg/novini/444/a/tesla-i-avtomobilnite-sindikati-vlizat-vyv-voina-233988/

Оплакванията на работници от лошите условия на труд били провокация от могъщия профсъюз UAW, твърди Илон Мъск

Дрогиран удари полицейска кола на пътя Чепеларе - Пампорово

http://www.cross.bg/chepelare-pamporovo-drogiran-1534646.html

/КРОСС/ Дрогиран шофьор удари полицейски автомобил на пътя Чепеларе - Пампорово. 28-годишният мъж не успял да овладее колата си и се е забил в насрещно движещия се автомобил на полицията в Чепеларе. Пострадали няма, предаде БТВ. Дрегерът отчел наличие на наркотици в кръвта на шофьора, пробата реагирала на кокаин.

Борец срещу допинга защити Йохауг

http://offnews.bg/news/n_1/n_647134.html

Легендарният норвежки борец срещу допинга професор Ингард Лерейм защити сънародниците си, които са обвинявани в системна употреба на забранени вещества най-вече от съседите от Швеция. Според него случаите в двете страни са приблизително еднакви на брой, но в Норвегия никога не се е водила такава агресивна кампания срещу съседите. Последният нашумял случай е с Тереза Йохауг, която беше наказана за 13 месеца, след като даде положителна допинг проба за анаболния стероид клостебол. Йохауг обясни наличието на веществото с балсам за устни, който й е бил даден от лекаря на отбора Фредрик Бендиксен, който беше уволнен заради пропуска си да прочете внимателно опаковката. Въпреки всичко от норвежката антидопингова агенция й наложиха суровата санкция. "В Норвегия, Швеция и Финландия се работи много в областта на ски бягането и затова се вадят винаги много елитни състезатели. Чета шведския "Експресен" и финландския "Илта Саномат" и смятам, че прекаляват с обвиненията. Швеция има не един хванат с допинг, а във Финландия положението е още по-депресиращо. Все пак шведите направиха много в борбата с допинга и ние се учим от тях", коментира видният медик. През кариерата си той е работил за световната антидопингова агенция, а името му нашумя на световното през 2001 година в Лахти, когато с допинг бяха хванати шестима финландски ски бегачи, две рускини, както и състезаващият се за Испания германец Йохан Мюлег.

Трудовата заетост намалява в края на 2016 година

http://econ.bg/Новини/Трудовата-заетост-намалява-в-края-на-2016-година_l.a_i.737356_at.1.html

Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в България намаляват към края на...

Иззеха над 50 кг контрабанден тютюн на "Лесово"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056826

Иззеха над 50 кг контрабанден тютюн на "Лесово"Повече от 50 килограма контрабанден тютюн откриха митнически служители на ГКПП "Лесово" в тайници на лек автомобил с турска регистрация, съобщиха от митницата в Бургас, цитирана от БТА. При щателна митническа проверка зад задната броня на автомобил "Пежо" са били скрити 16 торби с нарязан тютюн за пушене,

Футболист на Левски сбъдна мечтата на малък герой

http://offnews.bg/news/n_1/n_647133.html

Футболистът на Левски Бабатунде Адениджи сбъдна мечтата на 12-годишния Иван Петров от благоевградското село Самораново, информира официалния сайт на Левски. Нападателят посети своя малък фен и го зарадва освен с присъствието си и с фланелка с автограф. Освен това, от клуба спазиха даденото преди празниците обещание и подариха на Иван и неговото семейство сезонни карти за Сектор „А“ на стадион „Георги Аспарухов“, така, че да се сбъдне и друга голяма мечта на малкия герой – да види мач на любимците си на живо. Детето страда от долна парапареза и е трудно подвижно, но това никога не му е пречело да подкрепя Левски във всеки мач, макар и далеч от „Герена“.  След двубоя, който детето ще посети, то ще влезе и в съблекалнята на тима, където ще се види с останалите от своите любимци. Инициативата е първа от серия събития, стартиращи кампанията „С Левски в сърцата”. В нея футболисти на сините ще се срещат с деца, за да им подадат ръка, подарят усмивка и да им покажат, че Левски е нещо повече от футболен отбор, който гледат по телевизията.

Най-лошите подаръци за Свети Валентин

https://www.actualno.com/curious/naj-loshite-podaryci-za-sveti-valentin-news_593750.html

Всички сме били на това място. Ставаш, взимаш душ, обличаш се, излизаш навън и… какво да видиш: сякаш цялата земя е затрупана от огромни червени сърца, балони, рози, цветя, сладникави послания и картички… И тогава осъзнаваш – този ден заслужава поне малко внимание, ос

Деца от цяла България ще дават почетен караул пред паметника на Левски

https://www.actualno.com/sofia/deca-ot-cjala-bylgarija-shte-davat-pocheten-karaul-pred-pametnika-na-levski-news_593766.html

Деца от цяла България ще дават почетен караул пред паметника на Левски в столицата, съобщиха от Общобългарския комитет "Васил Левски". Облечени в куртки, копие на униформата, с която се е снимал Апостолът през 1868г. в Букурещ, с калпаци с лъвски знаци и с истински пушки „Ман

Арестуваха организатора на атаката в "Рейна"

http://offnews.bg/news/n_1/n_647129.html

Турската полиция е арестувала един от предполагаемите мозъци зад новогодишната атака в истанбулския нощен клуб "Рейна", предава "Хюриет".  От прокуратурата съобщават, че на 12 февруари е арестуван френски гражданин от турски произход, за който е издадена заповед за арест в югозападния вилает Бурдур.  Заловеният с инициали А.С. е регистриран в Анталия и живее във Франция от 2009 г. На негово име е договорът за наема на къщата, в която е пребивавал атентаторът Абдулгадир Машарипов, който уби 39 души в ранните часове на 1 януари. 

Още ден до крайния срок за регистрациите за ползване на земеделски земи

http://www.cross.bg/osnovanie-polzvane-pravno-1534644.html

/КРОСС/Изтича срокът за регистриране на правното основание за ползване на земеделските земи. Последният ден е утре, 15 февруари, съобщават от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). От ведомството уточняват, че всеки стопанин, който кандидатства за директни плащания, трябва да има регистрирано правно основание на площите за подпомагане по тазгодишната кампания. Те могат да се регистрират в общинската служба по земеделието и местонахождение на имота. При регистрация на правно основание земеделците трябва да представят някой от следните документи: решение за възстановено право на собственост или нотариален акт, договор за наем или аренда, споразумения по чл.37в от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). От МЗХ уточняват, че правното основание включва и разрешителните за паша в националните паркове. Промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи дават възможност да бъдат създадени масиви за ползване на пасища, мери и ливади. За да стане това, е нужно да се сключи споразумение между собственици или ползватели на животновъдни обекти със селскостопански животни, които са регистрирани в Интегрираната информационна система на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). В споразумението могат да участват отговарящите на нормата за притежавани или поне ползвани на правно основание пасища, мери и ливади, съобразно броя и вида на регистрираните пасищни селскостопански животни

Кредиторите на Гърция най-вероятно ще направят компромис

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056792

Кредиторите на Гърция най-вероятно ще направят компромисКредиторите най-вероятно ще направят компромис и Гърция няма да има друг избор, освен да се съобрази с техните условия, смята в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА. В публикация под заглавие "Гърция по-болна отвсякога", цитирана от гръцкото издание "Нафтемборики", британският вестник предупреждава, че без споразумение за Гърция съчетанието от

Въвежда се временно ограничение на движението в участък на "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056808

Въвежда се временно ограничение 
на движението в участък на "Тракия"Ще бъде ограничено движението в аварийната лента при км 159-ти от АМ "Тракия" - в посока Бургас, съобщиха от пресцентъра на Агенцията "Пътна инфраструктура". Това се налага заради ремонт на мантинела, в банкета на магистралата, който ще се извършва до 14.00

Художник чества юбилей с изложба във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=343938

Художникът Васил Василев чества 60-годишен юбилей с изложба във Варна, научи Moreto.net. Творбите на един от най-добрите съвременни живописци у нас ще бъде подредена в Градската художествена галерия. Васил Василев започва пътя си на художник в средата на 1980-те години, след като завършва образованието си по живопис във Великотърновския университет.

БВП бележи ръст от 3.4% за година

http://www.cross.bg/trimesechie-godina-chetvurtoto-1534645.html

/КРОСС/ Ръст на Брутния вътрешен продукт (БВП) растеж от 3.4% за година. Това сочи статистика на Националния статистически институт за последното тримесечие на миналата година сравнено със същия период през 2015 г. През четвъртото тримесечие на 2016 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 0.9% спрямо предходното трето тримесечие. Експресните оценки за БВП представляват най-ранната картина на икономиката и се основават на предварителни налични към момента месечни и тримесечни данни за отделните икономически сектори. Те подлежат на последващи актуализации и ревизии, поясняват от НСИ. Според експресните оценки за четвъртото тримесечие на 2016 г. БВП в номинално изражение достига 25 361 млн. лева. Реализираната добавена стойност е 21 740 млн. лeвa. Крайното потребление заема най-голям дял във формирането на БВП (81.2%), което в стойностно изражение възлиза на 20 600 млн. лева. Капиталообразуването е 5 431 млн. лв. и заема 21.4% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно. През четвъртото тримесечие на 2016 г. БВП по сезонно изгладени данни нараства с 3.4% спрямо същото тримесечие на предходната година. Брутната добавена стойност се увеличава с 3.1%. Крайното потребление регистрира положителен икономически растеж от 0.9%. Бруто образуването на основен капитал отчита спад през четвъртото тримесечие на 2016 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година с 1.5%. Износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно с 9.1 и 7.8%.

Около 300 хил. души в активна възраст не искат да работят по лични причини

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2017/02/14/2917997_okolo_300_hil_dushi_v_aktivna_vuzrast_ne_iskat_da/?ref=rss


Близо 1.5 млн. души на възраст между 15 и 64 години са извън работната сила, тоест не се водят нито заети, нито безработни, сочат данните на Националния статистически институт за последното тримесечие на 2016 г. Това е една трета от населението в тази възрастова група. Всеки десети от тях е обезкуражен - иска да работи, но не търси работа, защото е сигурен, че няма да намери.

От статистическите данни се вижда, че 1.2 млн. души от тази група не желаят да работят. Най-многобройни са...

Шестима ранени във влакова катастрофа в Люксембург

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056795

Шестима ранени във влакова катастрофа в Люксембург
Шестима души бяха леко ранени тази сутрин при влакова катастрофа в Люксембург, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на местната полиция, цитиран от БТА.  Пътнически влак, идващ от североизточния френски град Тионвил, се блъснал към 9 ч. местно време в товарен влак. Катастрофата е станала в участък между френския град Зуфтген и гара

56 сътрудници на ДС още работят във Външно, сред тях и двама зам.-министри

http://offnews.bg/news/n_1/n_647132.html

56 сътрудници на бившата Държавна сигурност все още работят в системата на Министерството на външните работи към 31 декември 2016 г. Това става ясно от справка на МВнР, изготвена по искане на портала за българите в Чикаго eurochicago.com . От справката става ясно, че десет от тях са на ръководни длъжности в министерството, а четирима - посланици в чужбина. Други четирима са членове на Кариерната комисия към министъра на външните работи Даниел Митов по време на мандата му. Двамата заместници на сегашния служебен външен министър Ради Найденов също са били агенти на ДС. Български дипломатически служители, за които има публично огласени данни за връзки с бившата ДС, работят в нашите представителства в европейски страни и столици, вкл. в представителства към европейски и световни институции. Както и в наши представителства в други страни и континенти. Става въпрос за Париж, Брюксел, Страсбург, Виена, Рим, Хага, Женева, Мюнхен, Москва, Атина, Сараево, Кишинев, Битоля, Рабат, Рамалла, Претория, Пхенян, Ханой и др.

Трябва ли да пием цялата опаковка с антибиотик?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6056667

Трябва ли да пием цялата опаковка с антибиотик?Почти винаги пациентите са съветвани да приемат предписания им антибиотик, докато не свърши цялата опаковка, дори и да се чувстват по-добре, пише Statnews. Преждевременното спиране на приема на хапчетата се свързва с развитието на резистентност към антибиотици. Дълги години сме слушали, че е нужно да завършим целия цикъл на лечението,

Жп спирка Цепина може да стане музей на теснолинейката

http://www.mediapool.bg/zhp-spirka-tsepina-mozhe-da-stane-muzei-na-tesnolineikata-news260147.html

Служебният транспортен министър Христо Алексиев е възложил на Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) да анализира възможностите за превръщане в музей на теснолинейката на затворената жп спирка Цепина по трасето на теснолинейската от Септември до Добринище. това е станало след среща на Алексиев с Кристиан Ваклинов. 22- годишен студент в УНСС, специалност "Счетоводство", който е почитател на теснолинейката. Ваклинов и представил идеята си единствената гара в световен мащаб, която е функционирала до 2002 г. без електричество да бъде превърната в музей на теснолинейката. Към момента тя не е действаща спирка, тъй като преди години са предприети мерки от НКЖИ за нейното закриване. Алексиев е одобрил идеята и поискал проверка на варианти за осъществяването й. Единият вариант е за съвместно управление, а другият е спирка Цепина да бъде предоставена за управление на сдружение с нестопанска цел, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

Преди да бъде гръмнат наркобосът Костов крещял: Шанаджии! Ще ви изкормя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6056777

Преди да бъде гръмнат наркобосът Костов крещял: Шанаджии! Ще ви изкормяУбитият на 15 ноември 2015 г. Иван Попов -Костов е тръгнал с насочен нож към Димитър Димитров. Това заяви пред окръжния съд в Бургас един от очевидците на инцидента Недялко Гетов. Днес съдът разпита Гетов и Стойчо Казаков, които са били заедно с Димитър Димитров, обвинен за убийството на Костов. В момента Димитров за първи път дава обяснения пред

Цяла седмица светофарната уредба при ГУМ Дупница не работи

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/ciala-sedmica-svetofarnata-uredba-pri-gum-dupnica-ne-raboti-2003435

Цяла седмица светофарната уредба при ГУМ в Дупница не работи. Това създава сериозни предпоставки за инциденти и задръствания особено в пиковите часове, сутрин и вечер. Пешеходците смятат, че са в правото си да пресичат през 1 минута, шофьорите са ядосани, че постоянно се налага да спират. Допълните

Откриха над 50 кг тютюн зад броня на автомобил на Лесово

//dariknews.bg/regioni/sliven/otkriha-nad-50-kg-tiutiun-zad-bronia-na-avtomobil-na-lesovo-2003433

пакета с 51 кг контрабанден тютюн за пушене откриха митническите служители на Митнически пункт Лесово в пригодени тайници в лек автомобил с турска регистрация. Колата с марка „Пежо" е пътувала от Турция за България в нощните часове.

На българския митнически пункт шофьорът е обявил, ч

В четири училища раздаваха презервативи и стикери за Деня на влюбените

//dariknews.bg/regioni/razgrad/v-chetiri-uchilishta-razdavaha-prezervativi-i-stikeri-za-denia-na-vliubenite-2003436

По повод 14 февруари – Деня на влюбените - доброволците от Младежкия съвет  към Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център организираха превантивна кампания  „Изберете любовта, а не наркотиците и алкохола”. Това съобщават от пресцентъра на община Разград и предоставят

Сексът е сред най-големите удоволствия, но не е любимото на жените

//dariknews.bg/novini/liubopitno/seksyt-e-sred-naj-golemite-udovolstviia-no-ne-e-liubimoto-na-zhenite-2003438

Резултатите от проучване, направено във Великобритания за Свети Валентин, показва, че жените предпочитат подаръците и пазаруването в интернет пред секса и дори пред това да чуят думичките "Обичам те" от децата си, пише в. "Дейли експрес".

Пол

Трифон Зарезан в Сливенско

//dariknews.bg/regioni/sliven/trifon-zarezan-v-slivensko-2003439

В почти всички населени места в община Сливен беше отбелязан празникът Трифон Зарезан. Представители на общинското ръководство присъстваха на ритуално зарязване на лозята в селата Глушник и Мечкарево. С приветствие на кмета на Глушник Димитър Петков започна ритуалът в селото. Той поздрави присъства

ЕК не е спирала европейски фондове за България

//dariknews.bg/novini/sviat/ek-ne-e-spirala-evropejski-fondove-za-bylgariia-2003437

Европейската комисия потвърди днес, че е била извършена проверка в България по фондовете за наука и образование, но уточни, че докладът от проверката още не е готов и финансирането не е било спирано.

Комисията е в постоянен контакт с българските власти по приложението на оперативните

Обрана аптека в Меден рудник

//dariknews.bg/regioni/burgas/obrana-apteka-v-meden-rudnik-2003440

Неизвестни до момента лица обраха аптека, намираща се на партера на блок 36 в „Меден рудник”. Сигнал за кражбата бил подаден около 5 часа сутринта в Четвърто районно полицейско управление.
 
Установено било, че в търговския обект било проникнато след взломяване на входната врата.  Отт

Любовни светофари в центъра на София (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/liubovni-svetofari-v-centyra-na-sofiia-snimki-2003429

Романтика в центъра на София за Свети Валентин.

 

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване