Утре ще е слънчево, максимални температури до 12°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6057720

Утре ще е слънчево, максимални температури до 12°Атмосферното налягане през деня ще се задържи почти без промяна и ще бъде по-високо от средното за февруари. През нощта над по-голямата част от страната ще бъде ясно. Значителна облачност ще има над Източна България. Ще духа умерен запад-северозападен вятър. Минимални температури между минус 5° и 0°.

Йелън призова администрацията на САЩ да е по-предпазлива в реформите си

http://www.investor.bg/sasht/337/a/ielyn-prizova-administraciiata-na-sasht-da-e-po-predpazliva-v-reformite-si-234017/

Според гуверньора на Фед централната банка вероятно ще трябва да повиши лихвите на една от следващите срещи

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=344070

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 15 февруари без ток ще бъдат няколко района във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч. до 15:00 ч. - гр. Варна, района на ул.

Недоволство срещу хората в листите накарало Димитър Байрактаров да напусне патриотите

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/02/14/2918263_nedovolstvo_sreshtu_horata_v_listite_nakaralo_dimitur/?ref=rss


Не мога да участвам в изборите от името на коалиция, в листите на която на избираеми места са поставени компрометирани хора, други са непознати, а трети доказано не са свършили нищо като депутати, това каза днес по БНТ бившият депутат от НФСБ Димитър Байрактаров. Той обяви, че ще се кандидатира като независим, а не като част от коалицията НФСБ, "Атака" и ВМРО

Байрактаров каза, че е бил на избираемо място и не това е поводът за излизането му от листите. "Исках да приключа с...

Григор отпадна на двойки в Ротердам

https://www.24chasa.bg/sport/article/6057725

Григор отпадна на двойки в РотердамГригор Димитров приключи много рано участието си на двойки от турнира по тенис в Ротердам, Холандия. Най-добрият ни състезатели и партньорът му Лука Пуй отстъпиха със 5:7, 1:6 пред тандема Иван Додиг и Марсел Гранолерс. Първият сет бе доста оспорван, но при 5:5 Димитров и Пуй допуснаха пробив, а съперниците им спечелиха безпроблемно сервирането

"Група български майки" издига Байрактаров за независим депутат

http://offnews.bg/news/n_1/n_647183.html

Политикът от НФСБ Димитър Байрактаров обяви пред БНТ, че компрометираните хора на избираеми места в листите на Обединени патриоти са от партия "Атака". "Не мога да приема водачи на листи да са хора, които са компрометирани, при положение, че имаме качествени хора. Не мога да изляза с името си и да се превърна в лъжец, знаейки, че в НС ще влязат компрометирани хора", каза той. Той обясни решението си да се оттегли като чисто морално, а не заради недоволство от мястото си в листите.  "Аз бях сложен за водач на листата в София, но не мога да съм заедно с хора, които само ще натискат копчето за гласуване", обясни Байрактаров.  Той отказа да назове имената на "компрометираните" в листите от страх, че ще му заведат съдебни дела, но посочи, че това са хора, които са с лош публичен образ и са се признали за виновни в съдебни дела. "Има проблеми между Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Взаимно си отричат думите", каза още Байрактаров. Според него след като обявил, че напуска патриотите "почти всички политически сили му се обадили да отиде при тях на водачески места". Той обаче приел предложението да бъде издигнат като независим депутат, което му отправили "група български майки, които създали инициативен комитет". "Сега търчат да събират подписи да се регистрирам като независим кандидат. Сега ще видим дали хората наистина искат мажоритарен избор", обясни Байрактаров.

Григор Димитров отпадна от турнира на двойки в Ротердам

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/14/2918309_grigor_dimitrov_otpadna_ot_turnira_na_dvoiki_v_roterdam/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров приключи участието си в турнира на двойки в надпреварата в Ротердам. Заедно с партньора му Лука Пуи отстъпиха с 5:7, 1:6 Иван Додиг и Марсел Гранойерс.

Димитров и Пуи бяха равностойни в първия сет, но след като го загубиха, инициативата отиде изцяло при съперниците им. Хърватинът и испанецът спечелиха мача след по-малко от час игра.

Още в първия гейм Димитров и Пуи трябваше да се спасяват след 0:40 при свой сервис и се справиха. В...

Равнис! Полковник от Сухопътните войски стана зам.-директор на Филхармонията

http://offnews.bg/news/n_1/n_647178.html

Полковник Гошо Мерджанов, бивш заместник-началник на щаба на Сухопътните войски, е назначен за  зам.-директор на Софийската филхармония, съобщава сайтът "Площад Славейков". Полковник Мерджанов се е пенсионирал от Министерството на отбраната в края на 2015 г. ОFFNews разбра, че новият зам.-директор е назначен от Светлина Василева, която беше временен директор, дни преди да напусне поста си и да започне скандалният конкурс за нов ръководител на най-престижния оркестър у нас. В момента Мерджанов е пряко подчинен на Найден Тодоров - новия директор на Софийската филхармония. Новата длъжност на полковника е административна и не е обвързана с изискване за музикална компетентност. "Обичам музиката, но класическата не ми е любима – признава полковникът пред "Площад Славейков" – Слушам Моцарт, Шопен, обичам и Бах… но предпочитам рока. Ходя на концерти, основно на барокови“. Конкурсът за директор на Филхармонията разрази скандал в редовете на културната институция, като на полюсите бяха застанали поддръжници на Тодоров от една страна, а от друга - Светлина Василева, както и синдикалните членове към Национален институт "Софийска филхармония". На 20 януари бе организиран протест пред Министерство на културата от синдикалните членове на Филхармонията в КНСБ и КТ "Подкрепа" с искане за спиране на конкурса, но желанието на протестиращите не бе уважено от вече бившия министър на културата Вежди Рашидов. По-късно бе предвиден и втори протест, насрочен за 25 януари, но той обаче не се състоя. Протестът бе допълнен от писмо до президента Румен Радев, в което синдикалните лидери искаха да бъдат отменени всички назначения на директори на културни институции от последните месеци на управлението на Вежди Рашидов. На 26 януари други членове на Софийска филхармония излязоха на протест срещу колегите си от синдикатите - те твърдяха, че синдикалните лидери водят война с новия директор и разделят оркестъра. Обвиниха колегите си и в това, че са намесени лични интереси в протеста. Като трета страна в скандала се включи Светлина Василева, с чиято заповед е назначен Гошо Мерджанов. Тя публикува отворено писмо, в което твърди, че конкурсът за нов шеф е опорочен. Тя също така обвини новия директор Найден Тодоров в "плагиатство, което е обект на съдебно санкциониране" - заради становище на комисията на конкурса, че репертоарните планове на Василева и Тодоров имат съмнително сходство. "Репертоарният план е авторски интелектуален труд, който е плод на многомесечени анализи, планирания и контакти. В този смисъл всеки репертоарен план е уникален и е невъзможно да има каквото и да е сходство между два плана, поради спецификата в подготвянето му",  написа Светлина Василева.

Вежди Рашидов: Всяка епоха ще има своя Левски - това са хората, обичащи народа си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6057728

Вежди Рашидов: Всяка епоха ще има своя Левски - това са хората, обичащи народа сиДумите на Пикасо остават валидни до днес - културата е каприз на лукса, а луксът зависи от богатата държава - Г-н Рашидов, за втори път ставате от министерския стол... - Искам или не искам, този факт съществува. Колкото до двата мандата - това е доброто на по-дългото време - да може всеки да реализира и да има възможността да осъществи своите

Русия обмисля закон за защита на Путин от "антипутински кампании" в чужбина

http://www.mediapool.bg/rusiya-obmislya-zakon-za-zashtita-na-putin-ot-antiputinski-kampanii-v-chuzhbina-news260183.html

Прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че извън Русия "се води бясна антипутинска кампания". Той подкрепи идеята за разработване на законопроект, защитаващ честта на руския президент и допълни, че трябва "да й се отдели сериозно време", съобщи в."Комерсант". Тези дни и председателят на Държавната Дума Вячеслав Володин се изказа в полза на такъв закон. Председателят на президентския съвет по правата на човека Михаил Федотов е готов да подкрепи допълнителната защита на президента от "нападките" в медиите, ако делата "се завеждат само след заявление от самия потърпевш". "Трябва сериозно да се поработи по този въпрос, да се изследва. Знаете, че самият президент напълно конструктивно се отнася към критичните материали по свой адрес. Особено конструктивно гледа той на уравновесените и умни критични забележки. Несъмнено, нито президентът, нито администрацията категорично ще приемат материали, които съдържат директно лично оскърбление", заяви Песков. Въпреки това Песков призна, че в законодателството вече е предвидена защитата на честта и достойнството на всеки гражданин, включително и на президента. В Наказателния кодекс е записан член 319 (оскърбление към представител на властта). "Какви могат да са разликите между президента и друго публично длъжностно лице? Президентът вече има достатъчно много защити. Ако става дума за защита от нападките на чуждите медии, това е възможно само на теория, тоест санкциите ще действат на територията на Руската федерация или дружествените държави", казва юристът Роман Смирнов. Заместник-председателят на фракцията "Справедлива Русия" Михаил Емелянов предполага, че това не е достатъчно. "Такъв закон трябва да се приеме веднага. Действието му може да бъде предвидено за бъдещето, защото сега Владимир Путин има такъв гигантски авторитет в обществото, че той служи за защита от всякакви посегателства спрямо него", убеждава политикът. "Това съвсем спокойно може да бъде глоба, налагана или административно, или при някакви груби и повторни нарушения - наказателно. Ако, например, става дума за наказателна отговорност, нека глобата бъде в размер от 150 хил. рубли или 300 хил. рубли". "Смятам, че президентът на Русия не е само физическо лице, а държавен символ. А действащото законодателство предвижда отговорност за поругаване на държавния флаг и химн", заяви членът на комисията към Съвета на федерацията по конституционно законодателство Людмила Нарусова. Председателят на президентския съвет по правата на човека Михаил Федотов е готов да подкрепи идеята за законопроект за защита честта и достойнството на президента на Руската федерация, но с условие. "Само ако подобни дела бъдат от частен характер, тоест да могат да се завеждат само след иск от самия потърпевш. Иначе ще бъде нарушен принципът на равенство на гражданите, тъй като правото на защита на честта и достойнството се гарантират в еднаква степен на всички граждани на Русия", настоява Федотов. От Комунистическата партия (КПРФ) заявиха, че трябва първо да се анализира съществуващото законодателство в тази област. Секретарят на ЦК на КПРФ Сергей Обрухов заяви, че "ако се следва тази логика, тогава може да се наложи приемането на закони и за защита честта на депутат от Държавната Дума". И председателят на Думата Володин, и прессекретарят на Путин Песков се позовават на чуждия опит. Практиката за наказателно преследване за обида на държавен глава съществува в Беларус, Иран, Полша и Холандия. Специален закон е приет и през 1990 г. по отношение на президента на СССР. В постановлението на Върховния съвет се разяснява, че "публична обида към президента на СССР е умишлено унижаване на честта и достойнството му, изразено в неприлична форма".

За Свети Валентин в Китай предлагат застраховка за любовната връзка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6057702

За Свети Валентин в Китай предлагат застраховка за любовната връзкаПо случай Деня на влюбените, Свети Валентин, предприемчиви китайски застрахователи предлагат на двойките застраховка на любовните им отношения, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. За целта някои дружества оферират на клиентите специална "любовна полица".Те ще получат парична премия и подаръци, при условие че встъпят в брак в период от 3 до 13 години

Свети Валентин или футбол? Изборът на феновете е..

http://offnews.bg/news/n_1/n_647186.html

Футболните фенове по цял свят ще бъдат раздвоени между празника и първия ден на Шампионската лига през новата година. Романтична вечеря или Лео Меси? Изборът не е лесен. Анкета сред английски запалянковци показа настроенията им. 21 процента от запитаните са заявили, че ще предпочетат вечеря с любимия човек пред футбола. 45 процента обаче са на обратното мнение. Сядат пред телевизора и гледат любимия спорт. Има и по-тежки случаи. Един на всеки 10 запалянковци признават, че са си мислели за футбол по време на секс. Хм! Доста е шантаво. Все пак романтиката е жива. Доказва го отговорът на въпроса какво ще изберете: раздяла с половинката или обяснения във вярност на кръвния футболен враг. 59 процента от феновете все пак предпочитат да предадат клуба, но да спасят връзката си. Приятен празник на всички! Или гледане на мачовете! 

Фрегати, планирани за руския Черноморски флот, заминават за Индия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/14/2918268_fregati_planirani_za_ruskiia_chernomorski_flot/?ref=rss


Две фрегати, които трябваше да се включат в Черноморския флот на Русия, ще бъдат продадени на Индия, съобщи пред РИА "Новости" зам.-директорът на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество.

Владимир Дрожов обяснява, че това ще стане в рамките на двустранно споразумение, подписано през октомври 2016г. Две от планираните 4 фрегати трябва да се построят в Русия, а две - в Индия, като индийската страна ще закупи и монтира отделно двигателите за тях, допълва той.
...

"Южен поток" сигурно ще бъде реализиран, смята руският търговски аташе в София

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/02/14/2918273_jujen_potok_sigurno_shte_bude_realiziran_smiata/?ref=rss


Руски инвеститори проявяват интерес към варненското пристанище. Това каза днес по време на двустранен бизнес форум в града търговският аташе на Русия у нас Игор Илингин.

"Вие знаете, че напоследък то работи на печалба, поради това, че има бизнес проекти и контакти с Русия, обясни той. Това засяга не само видът товари, но и тръбите за Южен поток, които се пазят в порта. Проектът сигурно ще бъде реализиран. Частично тръбите бяха изнесени, но след това се реши, че това е една хубава...

Продажбите на хибриди "Тойота" подминаха 10 млн. броя

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/02/14/2918147_prodajbite_na_hibridi_toiota_podminaha_10_mln_broia/?ref=rss


Японският производител на автомобили "Тойота мотор корпорейшън" отчете над 10 млн. продадени хибрида към 31 януари. Това става факт за 19 години.

Заслужава отбелязване фактът, че последните милион хибриди са купени само за 9 месеца. Разчетите на "Тойота" сочат, че от пускането на първия им подобен модел - през август 1997 година, екогамата на концерна е спестила 77 милиона тона въглероден диоксид.

Към момента в повече от 90 държави по света се продава някой от 33-те...

Турски медии: 12 стени на позора, сред тях и България

https://vesti.bg/sviat/evropa/turski-medii-12-steni-na-pozora-sred-tiah-i-bylgariia-6065468

Европейските действия по нищо не се отличават от тези на президента на САЩ Доналд Тръмп

КЗК започна проверка на "Музикаутор" заради спора й с БНР

http://www.mediapool.bg/kzk-zapochna-proverka-na-muzikautor-zaradi-spora-y-s-bnr-news260182.html

Антимонополната комисия е започнала проверка на организацията за управление на авторските права на музиканти "Музикаутор" дали злоупотребява с господстващото си положение като е забранила на Българското национално радио да излъчва съвременна музика докато трае спора им за заплащаните от обществената медия авторски права. това съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Ако се установи, че организацията оказва натиск с това свое поведения, тя ще бъде санкционирана и ще трябва да вдигне забраната. От БНР сезираха комисията по казуса, след като в края на 2016 г. не се разбраха с "Музикаутор" за повишаването на отчисленията за авторски права. Организацията искаше тройното им увеличение, докато от радиото бяха съгласни на вдигане с 20 процента, тъй като нямат достатъчно средства в определения им бюджет. Според обществената медия е трябвало "Музикаутор" да остави в действие досегашния договор до уреждане на финансовия спор, вместо да забранява излъчването на музика, чиито права държи организацията. БНР смята, че "Музикаутор“ нарушава принципа на равнопоставеност, като поставя Българското национално радио в по-неблагоприятно положение спрямо търговските медии и едностранно налага условия, чиято цел е сериозен дисбаланс на радиопазара. Мотивът на радиото е, че то е най-големият платец на авторски права за музика и така организацията иска непропорционално да си вдигне приходите. Комисията за защита на конкуренцията вече се е произнасяла, че организациите за колективно управление на авторските права са в положение, което е равностойно на господстващо. "Музикаутор“ представлява над 95% от световния музикален репертоар, което определя по-силна позиция на сдружението при договаряне с БНР, посочва се в съобщение на антимонополния орган. От "Музикаутор" заявиха, че не са притеснени от новото производство, тъй като два пъти КЗК е разглеждала дейността на сдружението и не е установявала нарушения. Според организацията продължаващите действия на ръководството на БНР не целят краткосрочното разрешаване на проблема с липсата на музикален лиценз на националното радио. Ден по-рано от БНР съобщиха, че откакто спорят с "Музикаутор" за авторските права радиото се слуша от по-голяма аудитория.

КАТ няма да посещава пътни инциденти без пострадали

http://www.moreto.net/novini.php?n=344081

Двустранният протокол при ПТП може да се подпише между участниците в инцидента, ако няма пострадали хора. Това предвиждат приетите във вторник от Комисията за финансов надзор (КФН) изменения в Наредбата за документите и при транспортни произшествия.

Шоколадът е задължителен подарък за Деня на влюбените в Япония

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6057494

Шоколадът е задължителен подарък за Деня на влюбените в ЯпонияПразникът Свети Валентин би трябвало да донесе над 1 млрд. евро приходи на сладкарите в Япония, където жените са "задължени" да подарят шоколади на мъжете, по-специално на колегите си на работното място и на началниците си, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Очаква се, че тази година приходите ще са 138,5 млрд. йени (1,15 милиарда евро), т.е.

Чехия също забрани тютюнопушенето на обществени места

http://www.cross.bg/mesta-chehiya-tyutyunopysheneto-1534701.html

Чехия забрани тютюнопушенето на обществени места, съобщават световните агенции.  Президентът Милош Земан, който е заклет пушач, подписа закон, слагащ край на тютюневия дим в заведения, кина, концертни, изложбени и спортни зали. Мярката бе одобрена от двете камари на парламента. До момента всички тези места имаха обособени пространства за пушачи. Собствениците на ресторанти, кафенета и барове сами решаваха дали вътре да се пуши. Забраната влиза в сила на 31 май - Световния ден без тютюнев дим.

Откриха мъртъв 56-годишен самотник в дома му в село Бистрица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6057707

Откриха мъртъв 56-годишен самотник в дома му в село Бистрица56-годишен мъж от дупнишкото село Бистрица е открит мъртъв в дома си, информира Novini.bg. Мъжът живеел сам, а съседите му не го били виждали от десетина дни. Негов близък отишъл да го навести, но входната врата била заключена. Той погледнал през прозореца и видял безжизненото тяло на Б. А. на пода, съобщава struma.bg.

Асеновград вече ползва електромобили

https://www.actualno.com/asenovgrad/asenovgrad-veche-polzva-elektromobili-news_593846.html

Доставиха първите два електрически автомобила в Асеновград. Те са от марката „Рено Канго“ и са чисто нови. Возилата бяха закупени от Общината по проект „Пилотна схема за насърчаване използването на електромобили” на „Национален доверителен еко фонд”. Те с

ЕК не е спирала европейски фондове за България

http://www.mediapool.bg/ek-ne-e-spirala-evropeiski-fondove-za-bulgaria-news260181.html

Европейската комисия потвърди, че е била извършена проверка в България по фондовете за наука и образование, но уточни, че докладът от проверката още не е готов и финансирането не е било спирано. Комисията е в постоянен контакт с българските власти по приложението на оперативните програми, посочи говорител на институцията, цитиран от БТА, в отговор на въпроси на пресконференция. Действително в момента обсъждаме с българските власти оперативната програма "Наука и образование". Имаше одитна проверка. Ще обсъдим на двустранна основа черновата на доклада от проверката, добави той. Когато бъде готов, докладът ще съдържа данни за това какво е установено, заключения и препоръки на ЕК. Съдържанието на доклада може да бъде променено според допълнителната информация, която може да получим от българските власти, заяви говорителят. Попитан дали това означава, че фондове не са били спрени досега, той отговори утвърдително.

Изписват ни от болница и с касов бон

https://vesti.bg/bulgaria/izpisvat-ni-ot-bolnica-i-s-kasov-bon-6065465

Идеята е да има и счетоводен отчет за стойността на манипулациите

"Тренд": Бойко Борисов най-желан за премиер - 23%, 19% - Корнелия Нинова

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6056778

"Тренд": Бойко Борисов най-желан за премиер - 23%, 19% - Корнелия НиноваПърва част на национално представително проучване по поръчка на “24 часа”: Минимална преднина на ГЕРБ пред БСП – 29,7%:28,7% Интригата остава – 1/4 още не са решили за кого ще гласуват Коалиция ГЕРБ и патриоти желана от 18%, БСП и патриоти - 17% Раздробяването на реформаторите рискува да остави и трите субекта вън от

Рекорден брой смъртни случаи и в Индия заради замърсения въздух

https://www.24chasa.bg/novini/article/6057532

Рекорден брой смъртни случаи и в Индия заради замърсения въздухВъздухът в Индия е един от най-опасните за дишане в света. Страната е догонила Китай по брой смъртни случаи, причинени от замърсяването, показва публикувано днес научно изследване, цитирано от Франс прес, предаде БТА. Всяка година в Индия 1,1 млн. души умират преждевременно заради мръсния въздух, което се равнява на броя на смъртните случаи в

Германия ще предоставя стимули на тунизийски мигранти да се върнат в родината си

http://www.mediapool.bg/germaniya-shte-predostavya-stimuli-na-tuniziyski-migranti-da-se-varnat-v-rodinata-si-news260180.html

Германската канцлерка Ангела Меркел предложи финансови стимули и образователни възможности за тунизийци, които доброволно се връщат в родината си, като част от усилията да намали миграционния поток към Германия от страните от Северна Африка, предаде ДПА. След срещата с гостуващия премиер на Тунис Юсеф Шахед в Берлин Меркел каза, че двамата са обсъдили предложения за активизиране на образователните програми за тунизийци и за предлагане на грантове на онези, които желаят да напуснат Германия и да започнат собствен бизнес в родината си. Предложенията ще бъдат обсъдени по-подробно от министри от двете страни в близките дни. Меркел каза, че посещението на туниския й колега е било "работна визита в най-пълния смисъл на думата" и съобщи, че планира да посети Тунис в близките седмици. През уикенда тя лансира идеята за създаване на бежански лагер в Северна Африка като част от план за рязко намаление на миграционния поток към Европа. В интервю за германския вестник "Билд" преди преговорите обаче Шахед каза, че неговата страна няма капацитет да стане домакин на такъв лагер. На днешната обща пресконференция Меркел добави, че двамата с Шахед не са обсъждали този план и подчерта, че Тунис не е основна транзитна страна за миграционния поток към Европа. Само 1 процент от този поток през Средиземно море към Италия тръгва от Тунис, посочи тя. Според нея незаконните мигранти потеглят главно от бреговете на Либия - страна, в която царят хаос и беззаконие.

Израел изтегли посланика си от Египет

http://www.cross.bg/izrael-kaiiro-sigyrnostta-1534700.html

/КРОСС/ Израел временно е изтеглил посланика си в Египет на фона на продължаващите опасения за сигурността. Това потвърди разузнавателната служба на страната, цитирана от Агенция "Франс прес". "От съображения за сигурността връщането на персонала на посолството в Кайро беше ограничено", информира агенцията. В изявлението не се казва кога точно се е случило изтеглянето, но британският "Дейли Телеграф" информира, че посланикът Давид Говрин е изтеглен в края на миналата година. Изданието допълва, че дипломатът ще се върне, когато условията за сигурността се подобрят. Египет, една от само двете арабски държави, които имат подписан мирен договор с Израел, в последните месеци е разтърсен от насилие. През декември 26 души бяха убити, след като бомба избухна в църква в Кайро. Говрин връчи акредитивните си писма на египетския президент Абдел Фатах Ал-Сиси през август миналата година. Посолството на Израел в Кайро бе отново отворено през септември 2015 г., четири години след бурни демонстрации. През септември 2011 г. протестиращите щурмуваха посолството, а израелските дипломати бяха евакуирани. Тъпли разбиха външната стена за сигурност, изхвърлиха документите на посолството през балконите и изтръгнаха израелското знаме. След няколко часа египетски командоси спасиха шестима израелски охранители, останали вътре в сградата.

4-часов документален филм ще бъде излъчен в чест на принцеса Даяна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6057688

4-часов документален филм ще бъде излъчен в чест на принцеса ДаянаПо повод 20-годишнината от смъртта на принцеса Даяна, Америка ще излъчи 4-часов документален филм, посветен на живота й. Филмът, който ще бъде разделен в 2 части ще включва интервюта с експерти по отношение на Даяна, нейни приятели и освен това ще покаже лични видео записи на принцесата. Продукцията ще бъде осъществена вследствие на колаборацията

Коалицията между партиите на Местан и Исмаилов е принудителен брак по сметка, смята Хасан Азис

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/02/14/2918245_koaliciiata_mejdu_partiite_na_mestan_i_ismailov_e/?ref=rss


Като "принудителен брак по сметка" определи пред Би Ти Ви коалицията между ДОСТ на Лютви Местан и Народна партия "Свобода и достойнство" на Орхан Исмаилов кметът на Кърджали и зам.-председател на ДПС Хасан Азис. "Ако това е антикоалиция срещу ДПС, в своята си същност двете формации също са антикоалиция", допълни той. Според Азис, подобна коалиция няма как да е успешна.

"ДПС мина през своя политически катарзис", каза още заместник-председателят на партията. Хасан Азис изтъкна, че в...

Градската художествена галерия във Варна с каталози на именити художници

http://www.moreto.net/novini.php?n=343961

Градската художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна придоби с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна каталог за художника Ванко Урумов и каталози за живописците Георги Велчев (1891-1955) и Георги Урумов – Калиакрата (1891-1957), с което отбеляза 125 години от рождението на варненските класици, научи Moreto.

НАТО приключва към юни засилването на източния фланг

http://pogled.info/svetoven/nato-priklyuchva-kam-yuni-zasilvaneto-na-iztochniya-flang.82711

/Поглед.инфо/ НАТО ще приключи към юни с разполагането на четирите многонационални бойни групи в източната му част към юни.

Песков: Путин не приема лични обиди

http://pogled.info/svetoven/peskov-putin-ne-priema-lichni-obidi.82712

/Поглед.инфо/ Руският президент Владимир Путин се отнася конструктивно към критики по негов адрес, но не приема лични обиди. На фона на развихрилата се "бясна антируска кампания" в редица страни, си струва да се замислим за правови механизми за защита. Това заяви във вторник (14 февруари) говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Взгляд".

Спортните зали в бившия „Тежък полк” на Шумен, подарен на общината, се рушат

https://www.24chasa.bg/region/article/6057689

Спортните зали в бившия „Тежък полк” на Шумен, подарен на общината, се рушатОбщински съветник пита кмета кой е виновен за окаяното им състояние и има ли инвеститор, който може да ги възроди „Как се е стигнало да настоящото състояние на Тежкия полк? Защо обектът не е охраняван? Кой носи отговорност за това състояние и как възнамерявате да му я потърсите?“ Тези въпроси е задал към кмета на Шумен Любомир Христов и до

Вижте как ще изглежда паметникът на цар Симеон

http://offnews.bg/news/n_1/n_647184.html

OFFNews за пръв път показва как ще изглежда паметникът на цар Симеон, който ще бъде открит през месец май в двора на ЧСУ „Цар Симеон Велики“. Проектът за изработването на паметник на цар Симеон Велики стартира в началото на 2016 г. Идеята и финансирането са на д-р Милен Врабевски*, собственик на училището, а монумента ще бъде поставен в двора на училището в кв. Иваняне. 2017 година не е случайно избрана като повод за издигането на паметника. Предстои отбелязването на няколко много важно дати - на 27 май 2017 година се навършват 1090 години от кончината на цар Симеон Велики. На 2 май 2017 година - 1110 години от смъртта на княз Борис I. На 20 август 2017 година отбелязваме 1100 години от битката при Ахелой между българи и византийци и пълната победа на българската армия предвождана от цар Симеон. Считана е за най-мащабната битка в цялото Средновековие и най-голям разгром на Източната римска империя (Византия) в историята, както и най-голямата военна победа на българската армия в средновековната й история (917г.). И най-важното: по онова време е Златният век на българската култура, просвета, книжнина. Реализацията е на авторски колектив - Красимир Ангелов - скулптор; водещ проектант - ланд.арх. Мария Гуркова; ланд. арх. Росен Гурков. В изработването на проекта има различни части, за които отговарят компетентни специалисти - конструктор, геодезия, геология, електрическа част, ПБЗ. За паметника: Паметникът се състои от: - гранитен постамент с височина 170 см. - фигурата е от леярски месинг с размери- 220 см. Сюжетът на паметника представлява съвременна авторова интерпретация на личен оловен печат на цар Симеон с инвокация ,,Василевс на Ромеите’’, сечен между (923-927г.). На този печат цар Симеон се е изобразил с лабарум в дясната ръка, а в лявата - държащ сфера с кръст, като на изображението се вижда още лорус и корона. Като консултант за инсигниите на цар Симеон, авторът е ползвал проф. Георги Атанасов, който ги е изследвал най-задълбочено в книгата си ,,Инсигниите на средновековните български владетели”. ---------- * Очаквайте утре интервю с д-р Милен Врабевски

Vogue отново пише история с корица с транссексуален модел

https://www.actualno.com/showbusiness/vogue-otnovo-pishe-istorija-s-korica-s-transseksualen-model-news_593827.html

Френското издание на сп. Vogue съобщи, че на корицата на мартенския брой на списанието ще се появи Валентина Сампайо, бразилски транссексуален модел. Това е смело решение за изданието, което отдавна има славата на провокатор. През 1988 години Наоми Кембъл става първият афро-аме

Турската полиция е иззела 153 кг. хероин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6057675

Турската полиция е иззела 153 кг. хероинТурската полиция е конфискувала 153 кг. хероин, който е трябвало да достигне до Италия, на стойност от 4,14 млн. долара на границата с Иран, предаде Daily Sabah, цитира "Фокус". Граничната полиция е спряла камион на път към Италия от Иран, след като е получила разузнавателни данни, че е щял да превози големи количества хероин.

Болниците ще получат допълнителни 74 млн. лв.

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bolnicite-shte-poluchat-dopylnitelni-74-mln-lv-234021/

Очаква се средствата да покрият задълженията на лечебните заведения до края на 2016 г.

Under Armour опитва да измести "Адидас" в "Реал" (Мадрид) със 150 млн. евро годишно

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/14/2918246_under_armour_opitva_da_izmesti_adidas_v_real_madrid/?ref=rss


Производителят на спортна екипировка Under Armour преговаря с "Реал" (Мадрид) за спонсорски договор, съобщава "Марка". Според информацията в основата на разговорите стоят впечатляващите 150 млн. евро на сезон.

Толкова са поискали от "Реал", за да прекратят договора си с "Адидас". Споразумението между испанския клуб и германската компания е до 2020 г.

Мадридчани си партнират с "Адидас" от 1998 г.

Желанието на Under Armour е да стъпи по-активно на европейския...

Обвиняемият зам.-кмет на Пловдив проговори: Оставам на работа!

https://www.24chasa.bg/region/article/6056899

Обвиняемият зам.-кмет на Пловдив проговори: Оставам на работа!Няма от какво да се притеснявам, спазил съм процедурата и не възнамерявам да напускам. Това заяви пред "24 часа" зам.-кметът по строителството в Пловдив Димитър Кацарски. Той беше открит на работното му място в общината ден, след като Софийска градска прокуратура му повдигна обвинение. Кацарски е подведен за съучастничество с кмета Иван Тотев в

Герджиков разговаря със Светли Русев и разгледа негови творби

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6057676

Герджиков разговаря със Светли Русев и разгледа негови творбиМинистър-председателят Огнян Герджиков посети галерия „Българи“, където разговаря със Светлин Русев и разгледа избрани творби от неговата колекция. Това съобщиха от правителствената

Мозъкът е "по-гъвкав" след тренировка, твърдят учени от Нова Зеландия

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/02/14/2917931_mozukut_e_po-guvkav_sled_trenirovka_tvurdiat_ucheni_ot/?ref=rss


Редовната половинчасова кардио-тренировка поддържа не само физическото здраве, но и това на мозъка, установява проучване на Унверситета в Нова Зеландия, цитирано в NYmag.

В експеримент с малка група хора в активна възраст, невролозите открили, че непосредствено след спортуване, например каране на велоергометър само за 30 минути, мозъкът е по-активен и "гъвкав".

Ефектът от движението се отразява на мозъчната кора като намалява призводството на гама аминомаслена киселина,...

Един загинал и двама тежко ранени във влакова катастрофа в Люксембург

http://www.mediapool.bg/edin-zaginal-i-dvama-tezhko-raneni-vav-vlakova-katastrofa-v-lyuksemburg-news260179.html

Един човек загина и няколко души бяха тежко ранени тази сутрин при влакова катастрофа в Люксембург, предаде Франс прес във вторник, като се позова на местната полиция. Двама от ранените са в сериозно състояние и са приети в болница. Пътнически влак, идващ от североизточния френски град Тионвил, се блъснал към 9 ч. местно време в товарен влак. Катастрофата станала в участък между френския град Зуфтген и гара Бетанбур в Люксембург. Причините за злополуката се установяват. Прекъснат е железопътният трафик между Люксембург и Тионвил. Хилядите пътници, които е трябвало да пътуват по тази линия, ще бъдат превозени с автобуси. Около 80 000 жители на Лотарингия работят в Люксембург и пътуват дотам редовно. По предварителни данни причина за катастрофата е автомобил, който се опитал да премине през железопътен прелез при червен семафор. Товарен влак, идващ от Франция, трябвало да спре рязко, за да избегне удара с автомобила, а в него се врязал пътнически влак, движещ се по същата линия.

Тръмп е заплашен от ядрена криза заради Северна Корея

http://www.mediapool.bg/tramp-e-zaplashen-ot-yadrena-kriza-zaradi-severna-koreya-news260178.html

Джордж Буш-младши предприе инвазията в Ирак, за да премахне в крайна сметка несъществуващите оръжия за масово унищожение. Барак Обама използва кибероръжия и санкции, за да попречи на Иран да създаде своя ядрена бомба. Сега Доналд Тръмп се изправя пред Северна Корея, но спирането на ядрената и ракетната й програма може да се окаже невъзможно и да създаде може би първата и вероятно определяща международна криза. Тръмп трябва да се противопостави на ядрената програма на Северна Корея, защото предшествениците му не успяха да се справят. Междувременно режимът в Пхенян продължава да създава все по-опасни и трудни за унищожаване и прехващане оръжейни системи. Северна Корея е трън в очите на САЩ от управлението на Хари Труман. Корейската война стигна опасно близо до ядрен конфликт, като Белият дом попречи на американския командващ Дъглас Макартър да използва ядрени оръжия, за да спре армиите на Китай и Северна Корея. При сегашния лидер Ким Чен-ун в Пхенян се стига до може би най-опасния момент от тогава. Вашингтонският елит по външната политика не е съгласен с Тръмп по много въпроси. Представителите му смятат, че той бърка в имиграционната си политика, че е прекалено мек към Русия и твърде агресивен към Китай. По въпроса за Северна Корея обаче се намират в същото затруднено положение, в което е и той, и нямат реални идеи как да се измъкнат. Това е криза, която всички очакваха. За това японският премиер Шиндзо Абе толкова отчаяно искаше да се сближи с Тръмп и дори го посети преди встъпването му в длъжност. Когато Северна Корея изстреля балистична ракета със среден обсег в неделя, Абе отново беше с президента - този път за игра на голф и закрепващо връзките им пътуване до Мар-а-Лаго, имението на Тръмп във Флорида. За това и първото официално посещение на американския министър на отбраната Джеймс Матис беше в региона. Негов приоритет беше да успокои Япония и особено Южна Корея, че САЩ ще ги подкрепят - независимо от коментарите на Тръмп през предизборната му кампания. Пхенян демонстрира за първи път способността си да детонира ядрено взривно устройство през 2006 г. и се превърна в единствената "страна парий" от типа на Ирак и Иран, която стигна толкова далеч. От тогава тя продължава да разработва не само бомби, но и ракети, които да ги пренасят. В крайна сметка режимът би се радвал, ако може да удари континенталните части на САЩ - перспектива, за която Тръмп написа в Туитър, че "няма как да стане". За сега обаче почти няма признаци, че някой има план за предотвратяването й. Пхенян няма амбициите да нанесе едностранен удар - това би било самоубийствено. Той иска да разполага със средство, което да го защити от "смяна на режима" като тази в Ирак и Либия. За да постигне това, първо той се нуждае от ограничен брой ракети с ядрени бойни глави, с които може да достигне поне до Япония. С всяко изпитание тази цел става все по-осъществима. В малко по-дългосрочен план той иска да може да качи ракетите и бойните глави на малка флотилия от дизел-електрически подводници. Те биха могли да се разположат на разстояние от брега или покрай планинската брегова линия, което ще ги направи трудни за проследяване и унищожаване, а заради непредсказуемостта на местоположението им - по-трудни за прехващане, ако някога ракетите бъдат изстреляни. Нищо, което САЩ направиха, не попречи сериозно на тази амбиция. След последиците от нахлуването в Ирак Буш нямаше голям успех при използването на финансова помощ и заплахи за по-сериозни санкции, за да убеди Пхенян да забави програмата си. Не помогна дори и разрушаването на охладителна кула в ядрения комплекс в Йонбьон. Всичко това не беше достатъчно да спре ядрения опит през 2006 г. След като Ким Чен-ун пое лидерския пост след смъртта на баща си през 2011 г., Северна Корея стана много по-целенасочена в ядрените си амбиции. Има предположения, че след очевидния успех на компютърния вирус "Стъкснет" срещу иранската ядрена програма правителството на Обама се е опитало да предприеме подобни действия и срещу Северна Корея, но те не са били толкова успешни. Вероятно тези прикрити практики продължават, но може да не са достатъчни. Американските президенти след Бил Клинтън през 90-те години имаха възможности за по-директни действия като въздушни и ракетни удари. Никога обаче не е било ясно колко успешни биха били те. Пхенян разполага с достатъчно начини да отвърне, включително конвенционална артилерия, с която да удари американски и южнокорейски цели. Столицата на Южна Корея, чието население е над 10 милиона души, е в обхвата на севернокорейските оръжия, за които се смята, че се съхраняват в трудни за унищожаване бункери на голяма дълбочина, както и ядрената програма. Една от съществуващите в момента опции е САЩ да се опитат да засекат бъдещ ракетен опит на Северна Корея с някоя от противоракетните си установки в региона. Това не се случи в неделя, може би отчасти защото ракетата прелетя сравнително малко разстояние, предимно над и близо до територията на Северна Корея. Ще бъде по-лесно да се опитат да свалят ракета с по-голям обсег, но успехът на такава операция никога не може да се гарантира. Ако се провалят, САЩ на практика ще са демонстрирали неспособността си да прехванат севернокорейска ракета, което ще породи още повече тревоги в региона. Политическите последствия от неуспешно прехващане също биха били сериозни за всеки американски президент. Остават дипломатическите опции, като оказване на натиск чрез Китай. Икономическата подкрепа на Пекин за Северна Корея е крайно необходима за оцеляването й и темата вероятно е заемала централно място в първия разговор на Тръмп с китайския премиер. Но Китай не е склонен да направи нещо, което може да доведе до падане на режима и вероятно до струпване на южнокорейски или американски войски на границата му. Пекин отдавна твърди, че всеки опит да подкопае Северна Корея би довел до опасността от вероятен удар, може би дори ядрен, на Пхенян. Северна Корея има много потенциални цели, дори и да не може да стигне до САЩ. Сред тях са американски бази в региона като Гуам, както и Южна Корея. Много експерти смятат, че най-вероятно те ще се прицелят в Япония, включително и заради продължаващата ненавист от зверствата през Втората световна война. С времето тази заплаха може да се окаже достатъчна да подтикне Токио да се сдобие със свой ядрен арсенал, което ще предизвика Пекин и вероятно ще направи региона още по-нестабилен. Тръмп може да се смята за специалист в "изкуството на сделките" и може да е намекнал за възможността да се срещне със севернокорейски лидери. Проблемът е, че може да няма за какво да се споразумеят. Ситуацията може да стане по-опасна - вероятно докато не се случи нещо наистина катастрофално По БТА

Първороден грях или проклятие на цивилизацията

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/pyrvoroden-griah-ili-prokliatie-na-civilizaciiata-6065467

По данни на СЗО около 830 жени умират всеки ден поради усложнения по време на бременността и раждането

Тунис не подкрепя идеята за бежански центрове извън ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=344086

Тунис не вижда възможност за изграждане на приемни центрове за бежанци на своя територия. Това заяви премиерът на страната Юсуф Шахед след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин. Тунизийският премиер обяви, че страната му няма необходимия капацитет, за да поддържа бежански центрове на своя територия.

При взрив в мина в Югоизточен Китай са загинали осем души

https://www.24chasa.bg/novini/article/6057669

При взрив в мина в Югоизточен Китай са загинали осем душиПри взрив във въглищна мина в провинция Хунан в югоизточната част на Китай са загинали осем миньори, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус" Инцидентът се е случил през нощта в мина в град Лянюан. В момента на взрива под земята са се намирали 29 миньори. 18 от тях са успели да излязат на повърхността. Един миньор е бил ранен.

Кунева: Скандалът с европарите е отмъщение срещу мен

https://www.actualno.com/education/kuneva-skandalyt-s-evroparite-e-otmyshtenie-sreshtu-men-news_593844.html

Бившият вече образователен министър Меглена Кунева видя в скандала със спрените европари в МОН отмъщение и желание да бъде уязвена. Тя уточни, че спрени пари няма, а впечатление прави концентрацията на атаки върху министри на Реформаторския блок. "В момента сме в един сцен

Френската PSA потвърди, че се интересува от закупуването на Opel

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/02/14/2918242_frenskata_psa_potvurdi_che_se_interesuva_ot/?ref=rss


Френската автомобилна група PSA, произвеждаща "Пежо" и "Ситроен", потвърди, че обсъжда с General Motors придобиването на европейския ѝ бизнес в "Опел".

Говорителят не разкри подробности и каза само, че "можем да потвърдим, че проучваме множество стратегически инициативи, насочени към увеличаване на доходността, включително чрез придобивания".

Според него обсъжданията са в контекста на вече съществуващо сътрудничество между двете автомобилностроителни компании.
...

Германия, Франция и Италия искат промяна за чуждите инвестиции в ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/02/14/2918187_germaniia_franciia_i_italiia_iskat_promiana_za/?ref=rss


Германия, Франция и Италия са поискали от Европейската комисия да обмисли промяна на правилата за чуждестранни инвестиции в Европейския съюз поради опасения, че технологично ноухау изтича извън единния пазар.

Писмото, подписано от икономическите министри на Германия и Франция и министъра на промишлеността на Италия, е цитирано от "Ройтерс". В него се изказва тревога, че растящ брой инвеститори извън ЕС купуват европейски технологични компании, водени от стратегическите интереси на...

Държавата вероятно ще продължи да изкупува частни гори

http://www.mediapool.bg/darzhavata-veroyatno-shte-prodalzhi-da-izkupuva-chastni-gori-news260177.html

Изкупуването на частни гори от държавните горски предприятия е добра практика и трябва да бъде продължена, смята зам.-министърът на земеделието Иван Палигоров. Практиката показа, че частните стопани имат малки по площ гори и не могат да ги управляват ефективно, а първият опит на държавата за изкупуване на гори беше успешен и трябва да продължи, коментира Палигоров пред Mediapool. По думите му изкупуването на частни гори от държавата е здравословно, за да се поддържат горските територии в добро състояние. Служебното правителство обаче няма да пуска нов търг за изкупуване на гори, защото смята, че това е работа на редовен кабинет, уточни Палигоров. Предстои да бъде направена национална горска инвентаризация с въвеждането на европейските стандарти. От 28-те страни членки на ЕС само страната ни и още една държава не са въвели тези норми, стана ясно от представянето на проекта от инж. Спас Тодоров. Той се финансира с 1 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие, а експерти от Световната банка ще обучават българските си колеги лесовъди. Освен това ще бъде закупена и необходимата техника за измерване на характеристиките на горските масиви. Проектът ще бъде изпълнен пилотно на територията на Южното централно държавно предприятие в рамките на година и половина и ще осигури надеждна статистическа информация за горите. Тя ще даде възможност за по-доброто им управление и планиране, както и възможността за участие в международни проекти, посочи инж. Спасов. България е на 13-о място в ЕС по дървен запас и на трето по богатство на биологичното разнообразие. Горските площи у нас са върху 4.2 млн. ха, което е 37% от територията на страната. Две трети от горите ни са широколистни. Около 57% от горските територии са част от защитената мрежа "НАТУРА 2000". С провеждането на националната инвентаризация на горите ще даде възможност да се направи точен анализ на мъртвата дървесина, чиято площ през последните години се увеличава. Към момента тя достига 360 хил. ха, което е около 3% от всички гори, посочи Иван Палигоров. На около 1 млн. кубични метра се изчислява повалената дървесина от лавини и сняг. Останалата е повредена от корояда, който напада белия бор в по-ниските части.

Освободителната сила на BREXIT

http://pogled.info/svetoven/evropa/osvoboditelnata-sila-na-BREXIT.82710

/Поглед.инфо/ Референдумът от 23-ти юни 2016г. относно престоя или оттеглянето на Великобритания от Европейския Съюз, ни потресе несъмнено с подривния си резултат за BREXIT, който се явява първото голямо болезнено поражение над Европейския Съюз, под немско управление, над банките, мултинационалните компании, доминиращата британска и европейска политическа и финансова система.

Кънев: ГЕРБ и БСП ни пробутват "сблъсък" между внуците на Политбюро и шофьорите на Политбюро

http://www.mediapool.bg/kanev-gerb-i-bsp-ni-probutvat-sblasak-mezhdu-vnutsite-na-politbyuro-i-shofyorite-na-politbyuro-news260176.html

В момента хората в целия западен свят отхвърлят фалшивия сблъсък между еднаквите партии, докато в България ГЕРБ и БСП разиграват точно това. Точно в този момент на нас се опитват да ни пробутат "сблъсък" между внуците на Политбюро и шофьорите на Политбюро, които после ще направят голяма крадлива коалиция“. Така лидерът на "Нова република" Радан Кънев описа предизборната ситуация пред симпатизанти в Русе, където заедно с колегите си Ивайло Цветков, Борис Станимиров и Теодора Константинова представи предложения от формацията Пакт за растеж без корупция. Вече цяла седмица нито една политическа сила не е отговорила на призива за подписване на пакта, поради което представителите на "Нова република" са започнали обиколки в страната, за да се обърнат директно към българските граждани и да съберат национална подписка в подкрепа на пет приоритета. "Влизайки като народни представители в 44-я парламент, ние ще представим тази подписка с искане волята на българските граждани да бъде зачетена и тези безспорни мерки да бъдат приети от партиите", каза Радан Кънев. Според него ГЕРБ винаги са отхвърляли образованието като приоритет и нито веднъж не са посочвали министър на образованието. "За нас то е важно, защото българската нация е изградена върху образование, религия и култура. Искаме двойно да увеличим бюджета за образование и наука от 3.3 на над 5.6% от БВП. 5.6% е средния европейски размер, а ние отделяме най-малка част от бюджета за образование", каза Радан Кънев. "Искам да кажа съвсем ясно - предателството на г-н Борисов и г-жа Кунева към десните заплашва да струва 2 млрд.лв. на българското образование. Борисов призна, че е знаел за проблемите в програма "Наука и образование", както всички ние знаехме, но не е направил нищо, защото си е пазил коалицията. Тоест Кунева му трябваше, за да разцепи Реформаторския блок, и да контролира неговите лидери с постове. Това разцепване на десницата струва на образованието 2 млрд.лв", коментира още лидерът на "Нова република" по повод възможността България да бъде санкционирана от ЕК заради проблеми с европейската програма "Наука и образование". Той заяви още, че "Нова република" е била създадена именно за да обедини хората, които не могат да бъдат приласкани с постове, и които смятат, че българския национален интерес е по-важен от министерските кресла и постовете. В тази връзка една от основните цели на партията е да освободи българското образование от "партийните секретарки", да повиши доходите на преподавателите и учените, и да изгради силна и образована българска нация. Кънев изрази надежда, че служебният и редовният кабинет след това ще съумеят да възстановят плащанията по оперативната програма, която е ключова за образователната сфера. Радан Кънев се надява на силно присъствие в следващия парламент, което да се противопостави на "крадливото управление, което се подготвя като коалиция между БСП и ГЕРБ". Наред с това трябва да се направи всичко възможно за влизането на България в еврозоната, както и в Шенген. От "Нова република" коментираха още, че не може "нови месии" като Марешки да говорят срещу корупцията и едновременно с това да си оставят вратички за сътрудничество и с БСП и с ГЕРБ.

Двама пребиха до смърт 44-годишен мъж в София

http://www.cross.bg/poboii-izvursheno-muzhe-1534699.html

/КРОСС/ Убийство е извършено в столицата в ранните часове на днешния ден. Мъж е бил намерен убит след жесток побой.  Столични криминалисти задържаха двама мъже, заподозрени в съпричастност към извършено тежко престъпление, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигнал за починал 44-годишен мъж е получен днес, около 4 часа в полицията. По първоначални данни смъртта е настъпила след нанесен побой. В резултат на незабавни оперативно - издирвателни действия столични полицаи са установили и задържали двама мъже, заподозрени в съпричастност към извършеното престъпление. По случая е образувано досъдебно производство. Работата в полицията продължава, под надзора на Софийска градска прокуратура.

Засилването на източния фланг на НАТО ще приключи до юни

https://www.actualno.com/europe/zasilvaneto-na-iztochnija-flang-na-nato-shte-prikluchi-do-uni-news_593843.html

НАТО ще приключи към юни с разполагането на четирите многонационални бойни групи в източната му част. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на брифинг с литовския премиер Саулюс Сквернялис. Той добави, че белгийските и немските военни вече са прис

Роми замерят влак с камъни в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6057654

Роми замерят влак с камъни в МонтанаЗа поредно брутално нападение на роми срещу преминаващия през махалата влак сигнализираха граждани на Монтана. Вчера в монтанския квартал „Огоста“ към 20.15 часа вчера неизвестен счупил с камъни 2 стъкла във втория вагон на пътническия влак Монтана-Берковица, докато минавал през квартала. Това не е първият случай на подобен вандализъм.

Възпитаник на Американския университет в Благоевград получи приз БАФТА

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6057622

Възпитаник на Американския университет
в Благоевград получи приз  БАФТАСтудент, завършил Американския университет в България, е носител на награда БАФТА за най-добър британски късометражен филм на тазгодишната церемония, състояла се на 12 февруари. Името му е Шпат Деда и е родом от Косово. Лентата, удостоена с приза, се казва “Дом” и разказва за британско семейство, принудено да бяга от войната.

Пазарите в САЩ затаяват дъх, слушайки изказването на Джанет Йелън*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/pazarite-v-sasht-zataiavat-dyh-slushaiki-izkazvaneto-na-djanet-ielyn-234019/

В предварително подготвените коментари Йелън каза, че не би било разумно да се чака прекалено много преди да се вдигнат лихвените проценти

Плевенчанин краде алкохол от варненски магазин

http://www.moreto.net/novini.php?n=344061

Мъж от Плевен прекара 24 часа във варненския арест, защото краде напитки от магазин, съобщиха от МВР за Moreto.net. Около 23 часа в събота е подаден сигнал в полицията, че някой е влязъл в търговски обект на улица "Македония" и е взел спиртни напитки без да ги плати.

Гърция, Кипър и Израел с обща туристическа агенция

http://econ.bg/Новини/Гърция-Кипър-и-Израел-с-обща-туристическа-агенция_l.a_i.737387_at.1.html

Тристранно споразумение между Гърция, Република Кипър и Израел е било подписано от туристически агенции, представени на международното изложение в...

Цитат на деня: Стана като във вица за компютрите и картофите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/14/2918232_citat_na_denia_stana_kato_vuv_vica_za_kompjutrite_i/?ref=rss


Стана като във вица - не са компютри, а картофи.

Така бившият вицепремиер и министър на образованието Меглена Кунева коментира по Би Ти Ви скандалът с твърденията за загубени пари по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Тя определи атаката като сценарий за европейско отмъщение и силно желание да бъде уязвена.

Поводът за мнението и е официалното съобщение от Европейската комисия, че е била извършена проверка в България по фондовете за наука и...

Анимационен филм и телевизионен театър за Левски ще покаже Регионалната библиотека

//dariknews.bg/regioni/shumen/animacionen-film-i-televizionen-teatyr-za-levski-shte-pokazhe-regionalnata-biblioteka-2003481

Детски отдел на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” предлага на своите читатели филмови прожекции, посветени на живота и делото на Васил Левски и на освобождението на България. Прожекциите ще се състоят от 10.00 и от 14.00 ч. в периода 15 февруари – 2 март в читалнята на Детски отдел.

Известни предполагаеми или доказани отравяния в последните 30 години

//dariknews.bg/novini/sviat/izvestni-predpolagaemi-ili-dokazani-otravianiia-v-poslednite-30-godini-2003513

След новината за убийството на заварения брат на севернокорейския лидер Франс прес припомня някои от най-известните случаи на доказано или предполагаемо отравяне на изявени личности по политически причини в последните 30-ина години.

Двама пребили до смърт 44-годишен мъж в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6057638

Двама пребили до смърт 44-годишен мъж в СофияСигнал за починал 44-годишен мъж е получен днес, около 4.00 часа в полицията, съобщиха от пресцентъра на МВР. По първоначални данни смъртта е настъпила след нанесен побой. В резултат на незабавни оперативно-издирвателни действия столични полицаи са установили и задържали двама мъже, заподозрени в съпричастност към извършеното престъпление.

Чехия забрани тютюнопушенето на обществени места

https://www.24chasa.bg/novini/article/6057627

Чехия забрани тютюнопушенето на обществени местаЧехия забрани тютюнопушенето на обществени места, съобщава БТА. Президентът Милош Земан, който е заклет пушач, подписа закон, слагащ край на тютюневия дим в заведения, кина, концертни, изложбени и спортни зали. Мярката бе одобрена от двете камари на парламента. До момента всички тези места имаха обособени пространства за пушачи.

Одитът на еврофондовете за образование още не е готов и парите не са спрени, обяви ЕК

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/14/2918217_oditut_na_evrofondovete_za_obrazovanie_oshte_ne_e/?ref=rss


Европейската комисия (ЕК) потвърди днес, че е била извършена проверка в България по фондовете за наука и образование, но уточни, че докладът от проверката още не е готов и финансирането не е било спирано, съобщи БТА.

"Комисията е в постоянен контакт с българските власти по приложението на оперативните програми. Действително в момента обсъждаме с българските власти оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Имаше одитна проверка. Ще обсъдим на двустранна...

Юнкер ще се срещне с вицепрезидента Пенс в Брюксел

https://www.actualno.com/europe/unker-shte-se-sreshtne-s-viceprezidenta-pens-v-bruksel-news_593842.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще разговоря с вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс, който ще направи първото си посещение в Брюксел на 20 февруари, съобщи говорителят на ЕК Маргаритис Схинас. „Председателят Юнкер ще се срещне с вицепрезидента на САЩ

Григор и Шарапова шести в романтична класация на тениса

http://offnews.bg/news/n_1/n_647181.html

Празникът днес накара "Ел Мундо Депортиво" да публикува своя класация на най-обсъжданите любовни двойки в тениса. На шесто място е нашият Григор Димитров, който изживя романс с Мария Шарапова. Двамата скъсаха след повече от две години заедно, като не обявиха причината. Според клюкарите Маша е научила за забежка на хасковлията с красивата й колежка Южени Бушар. Иначе номер 1 е романсът между легендите  Джими Конърс и Крис Евърт. Други великани на този спорт - Андре Агаси и Щефи Граф, са на втора позиция, а тройката се допълва от Мариана Симонеску и Бьорн Борг. Любимецът на Гришо - Роджър Федерер също е в класацията, а връзката му с Мирка Вавринец е под номер 8. Ето и десеткта на испанците: 1. Джими Конърс / Крис Евърт 2. Андре Агаси / Щефи Граф 3. Бьорн Борг / Мариана Симонеску 4. Фернандо Вердаско / Ана Иванович 5. Лейтън Хюит/ Ким Клайстерс 6. Григор Димитров / Мария Шарапова 7. Фабио Фонини / Флавия Пенета 8. Роджър Федерер / Мирка Вавринец 9. Фелисиано Лопес / Мария Санчес Лоренсо 10. Радек Щепанек / Никол Влайдишова

Шефът на "Тошиба" се оттегли след милиардни загуби на "Уестингхаус"

http://www.mediapool.bg/shefat-na-toshiba-se-ottegli-sled-miliardni-zagubi-na-uestinghaus-news260175.html

Председателят на управата на японския конгломерат "Тошиба“ Шигенори Шига подаде оставка часове след като компанията разкри загуби на милиарди долари, предаде ББС във вторник. Първоначално "Тошиба“ отложи обявяването на финансовите си резултати, но после разкри нетна загуба от 390 млрд йени (3.4 млрд. долара) за финансовата година, приключваща през март 2017 г. Компанията съобщи, че очаква отписвания на стойност 712.5 млрд. йени (6.3 млрд. долара) от американския си ядрен бизнес. Това според анализатори застрашава въобще бъдещето на компания. Шига се оттегля от поста, за да поеме мениджърската отговорност за загубата", съобщават от фирмата. В резултат на новината акциите на корпорацията паднаха с 9 процента. Загубите на „Тошиба“ са свързани със сделка на дъщерната й компания "Уестингхаус Електрик“, която купи бизнес, свързан с изграждане и услуги на ядрени съоръжения, от "Чикаго Бридж енд Айрън" (Chicago Bridge & Iron) през 2015 г. Създалата се ситуация засяга проекта на "Тошиба“ за изграждане на планираната АЕЦ в Мурсайд във Великобритания на стойност 10 милиарда лири. "Тошиба“ притежава 60% в съвместната с френската "Анджи"( Engie) компания "НюДжен" (NuGen), която има договор за изграждане на ядрена централа в Мурсайд. Това съобърежине ще осигурява около 7 процента от необходимата енергия на Великобритания и трябва да влезе в експлоатация около 2025 г. Според съобщение на "НюДжен" обаче "Тошиба" остава ангажирана с развитието на проекта в Мурсайд.

Актуална пътна обстановка към 17.30 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6057583

Актуална пътна обстановка към 17.30 часаТемпературите са в интервала от - 5 до 10 С°. Времето над страната е предимно слънчево. Слаб вятър духа в областите: Бургас, Варна, Враца, Разград, Силистра Смолян и Шумен. Пътните настилки в страната са предимно мокри, заснежени, по усойните места заледени, почистени и обработени. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура.

Димитър Байрактаров и още поне 19 са независимите кандидати за депутати

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/14/2918226_dimitur_bairaktarov_i_oshte_pone_19_sa_nezavisimite/?ref=rss


Независимите кандидати за депутати подали документи за регистрация в Районните избирателни комисии (РИК) са 20, показа проверка на "Дневник". Възможно е информацията на някой от сайтовете на 41 РИК-а, да не е актуална и да има още някой подал документи кандидат, тъй като срокът за подаването им изтече на 13 февруари.

Поне 9 от кандидатите са от партията "Нормална държава" на бившия депутат от БСП Георги Кадиев, която не получи регистрация от съда за предсрочните избори. Това са...

Коалиция "АБВ - Движение 21" иска възстановяване на трудовите войски

http://www.moreto.net/novini.php?n=344079

Програмата на коалиция "АБВ - Движение 21" предвижда премахване на плоския данък, въвеждане на необлагаем минимум. В документа, който ще бъде одобрен до дни, е вписано и възстановяване на трудовите войски, като шестмесечната служба ще е свързана и с обучение за неграмотни млади мъже.

Двустранните констативни протоколи при ПТП вече няма да се регистрират в КАТ

http://econ.bg/Новини/Двустранните-констативни-протоколи-при-ПТП-вече-няма-да-се-регистрират-в-КАТ_l.a_i.737386_at.1.html

Комисията за финансов надзор (КФН) прие окончателно изменения в Наредбата за документите и реда за съставянето им при пътнотранспортни произшествия и...

"Да, България" призова да не се насажда враждебно отношение към хората, търсещи убежище

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/14/2918193_da_bulgariia_prizova_da_ne_se_nasajda_vrajdebno/?ref=rss


"Да, България!" e обезпокоена от отказа на кмета на Елин Пелин Ивайло Симеонов да приеме и впише в регистъра на града хора, получили бежански статут, и призовава да не се насажда напрежение и враждебно отношение към хора, потърсили убежище.

Вчера стана известно, че семейството на Фатима и Фахим Джабер, които са от Сирия и бягат оттам заради войната, вече втори месец не могат да получат документи за самоличност, въпреки че имат статут. Причината е отказът на кмета, който е от ВМРО....

Видеоигра доведе до самоубийство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6057536

Видеоигра доведе до самоубийствоМлад московчанин се хвърли от 23-ия етаж на блока си, вдъхновен от видеоиграта „Кредото на атентатора“ (Assassin's Creed). „Скокът на вярата“ е една от най-впечатляващите цени в играта. Виртуалният герой стои на ръба на сграда и с разперени ръце се хвърля надолу. В играта той се приземява върху купа сено,

Кунева: Образованието не е магистрала, няма как Борисов да му среже лентичка

http://offnews.bg/news/n_1/n_647179.html

За съжаление и второто правителство на Борисов мина под наслова "магистрали". На образованието и здравеопазването не могат да се прережат ленти. Това заяви лидерът на ДБГ и бивш министър на образованието Меглена Кунева в предаването "На 4 очи" по бТВ. Така тя коментира критиките на председателя на ГЕРБ по неин адрес през последните дни. Според Кунева в момента има изключително висока концентрация на атаки срещу министрите от Реформаторски блок. "Нищо не заплашва парите за образование, ако МОН си свърши работата през следващите 2 месеца", каза още тя. Кунева обясни и защо се е отказала да бъде включена в кандидат-депутатските листи на Реформаторския блок. "През последните години отгледахме много качествени хора, на които трябва да им се даде шанс и да минат напред", заяви тя.

Изборите във Франция, Германия и Холандия – три ключови битки за бъдещето на ЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_647180.html

Текстът е писан за „Жан Моне“ Център за високи постижения с фокус върху научните изследвания в сферата на европеизацията на страните от Югоизточна Европа към Катедра „Европеистика“ на Софийския университет. Едва ли някой се съмнява, че 2017 ще бъде определяща година в отстояването и развитието на европейския проект, изпълнена с още по-големи предизвикателства и трудности. Безспорно доказателство за това е писмото на председателя на Европейския съвет Доналд Туск до 27-те държавни и правителствени ръководители за бъдещето на ЕС преди срещата на върха в Малта. Това писмо е „точка на пречупване“ не само в говоренето на европейски лидери, но и в ясното осъзнаване на необходимостта от формулирането на „решителни и впечатляващи стъпки, които да променят колективните настроения и да съживят стремежа европейската интеграция да бъде издигната на ново равнище“. Структурирано се очертават групи от заплахи, признават се грешки, посочва се пътят напред, с ясната визия за началото, историята, наученото.  Подобно говорене чуваме все по-често, не само защото тонът е вече зададен, но и защото се задава ключова битка за настоящето и бъдещето на ЕС. Тази битка ще бъде водена на много фронтове, срещу трудни противници, с нетрадиционни оръжия и ще бъде съставена от множество по-малки битки. Три от тях със сигурност предстоят скоро - изборите във Франция, Германия и Холандия . Във всеки едни от тези избори залогът е ясен и много голям - идването на власт на отявлени или скрити противници на ЕС би могло да се окаже разклащащ удар върху страна-основателка, удар с трудно контролиран, може би, exit-ефект на домино. В Холандия, в навечерието на изборите, които ще се проведат в средата на мрат т.г., популистът Герт Вилдерс изглежда като сигурен победител. И въпреки растящата му популярност, очакванията са, че той и неговата „Партия на свободата“ ще останат в крайна сметка в изолация в бъдещото правителство и няма да получат достъп до управлението. Все по-неясни са перспективите пред Франция, където според проучванията участието във втория тур на президентската надпревара на лидера на крайно десния „Национален фронт“ Мари Ле Пен изглежда неизбежно. Кампанията е трудно предсказуема след атаката срещу нейния най-силен доскорошен опонент Франсоа Фийон (Републиканската партия), който постепенно бива изместван от нов фаворит - независимият центрист Еманюел Макрон. През изборната есен в Германия всички удари безспорно ще бъдат насочени към борещата се за четвърти мандат Ангела Меркел, като наред с доскорошния председател на Европарламента Мартин Шулц (кандидат на Социалдемократическата партия), тя ще трябва да влезне в ожесточена битка с лидера на крайната антиевропейска партия „Алтернатива за Германия“ - Фрауке Петри. Съвсем на скоро (21 януари т.г.), лидерите на т.нар. антиевропейски партии се събраха в германския град Кобленц, за да заявят в един глас: „Вчера бе Нова Америка, днес Кобленц, а утре Нова Европа…ние сме началото на патриотичната „Пролет на Европа“ (1) . Свързващата нишка зад всички тях е лесно проследима - подкрепата, която тези политически формирования получават от Руската федерация, чрез най-силното Кремълско оръжие в последно време - дезинформацията. Не трябва да има никакво съмнение, че дезинформационните кампании, които се организират из страни-членки са част от добре координирана стратегия. Целта е чрез дезинформация по различни комуникационни канали, и най-вече през социалните медии да бъдат отслабени и дестабилизирани определени държави. Използват се съществуващи противоречия, създават се изкуствени нови, мултиплицират се откровено лъжливи съобщения, най-често насочени към определена личност, политическа група/партия или правителство. Друга стратегия включва разпространяването на огромен обем напълно противоречащи си съобщения, с цел да се убеди аудиторията, че има толкова много версии за едно и също събитие или факт, че е невъзможно да се установи каква е пълната истина. (2) По този начин в крайна сметка се цели насаждане на недоверие, което да отслаби волята на обществото да се съпротивлява или противопоставя. И само убедителна реторика, вяра в ценности и упование в миналото далеч няма да са достатъчни. Няма да е достатъчно и единствено говорене от „центъра“ или пък кроене на мерки от Съвет, Парламент, Комисия. Създаването на структури като „Екипа за стратегически комуникации с Изтока“ (East StratCom Team) имат относително ограничен (макар и увеличаващ се) ресурс и инструментариум за въздействие, натоварено е с аналитични и превантивни функции и не би могло да предложи ефективни контра-мерки. За тези отделни битки ще е нужна и национална енергия, правилно и навременно идентифициране на заплахите и съответно средства за тяхното реализиране, мерки за ефективното им противодействие и ежедневна работа и ясен ангажимент на правителствата на държавите-членки. Решението на холандското правителство да брои ръчно бюлетините на предстоящите парламентарни избори, а не с машини, изглежда именно като мярка от подобен порядък. То безспорно е в резултат на заявеното от холандския вътрешен министър Роналд Пластерк опасение, че външни „държавни субекти могат да се опитат да извлекат изгода от влиянието върху политическите решения и общественото мнение в Холандия." Тук, обаче, не трябва да говорим единствено за изолирани стъпки, а за цяла система от мерки и политики. Ако към тях добавим и съществуващия в тези общества добър демократичен рефлекс и навременно проявяващото се чувство за самосъхранение, мисията изглежда възможна. Президентските избори в Австрия вече го доказаха. -------------- (1) Думите са на Герт Вилдерс, председател на холандската „Партия на свободата“ (2) Това са част от заключенията, в доклад на „Екипа за стратегически комуникации с Изтока“ (East StratCom Team). Екипът е създаден на база решение на Европейския съвет от март 2015 г. и функционира от септември 2015 г. към Върховния представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, Европейска служба за външна дейност (ЕСВД).

Григор Димитров дарява фланелка на варненски музей

http://www.moreto.net/novini.php?n=344084

Топ тенисистът ни Григор Димитров ще подари утре - 15 февруари, фланелка с автограф на Музея на спорта във Варна, научи Moreto.net. В тази връзка в общината ще се проведе специална церемония, на която фланелката ще бъде връчена на кмета Иван Портних.

Плеймейтки си търсят компания за бал

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6057534

Плеймейтки си търсят компания за балРодните красавици и участнички в конкурса Мис Плеймейт Биляна Евгениева и Маги Иванова отправиха съблазнителна покана към феновете си. „Кой ще дойде с мен на събитието на годината? БАЛКАНСКИ БАЛ!!! 8 часа рекорден концерт, пир на корем, грандиозно шоу с висша кулинария, всичко от ВИП класа – 2-ри март, зала "Арена Армеец".

Тази книга е забранена в затворническите библиотеки

http://offnews.bg/news/n_1/n_646624.html

Мария Станкова е родена в Бургас. От 1979 до 1982 г. работи помощник-режисьор във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, а от 1982 до 1987 г. — като помощник-режисьор в Държавния музикален театър „Стефан Македонски“. Работила е като редактор във вестник „Литературен форум“ и списание „Заедно“. През 1999 г. пиесата ѝ „За ръбовете на кръга“ печели трета награда на Конкурса за млада българска драматургия, организиран от фондация „Концепция за театър“ и специалната награда на името на Маргарит Минков за философско осмисляне на действителността. През 2002 г. сценарият ѝ „Маймуни през зимата“ печели субсидия на НФЦ. Филмът (реж. Милена Андонова) печели наградата на Фестивала в Карлови Вари, „Златна роза“ на фестивала във Варна и е определен да представлява България в конкурса за наградите „Оскар“. Една от най-продаваните и награждавани книги на Мария Станкова е "Наръчник по саморъчни убийства". Авторката я представя така: "Насилието - тъмната страна на човешката същност. Насилието - причиняването на болка, събуждането на страха, освобождаването на гнева. Тази книга е неистов вик за справедливост. Жената винаги е жертва. Жената е безпомощна. Жената може дълго да страда. Така ли е? Има ли граница, която насилието не трябва да прекрачва? Един отрязък време от живота на жертвата. Десетки въпроси без правилен отговор. Едно е ясно: имаме тъмна страна. Страхът е нашата движеща сила, а гневът е приспивната песен на справедливостта. Тази книга е забранена в затворническите библиотеки. Тя е наръчник по отмъщение." Публикуваме Първа глава от "Наръчник по саморъчни убийства" на Мария Станкова, предоставена специално за OFFNews.bg от издателство "Лексикон" : Есен е, значи е следобед. Есените започват следобед. Следобедите са есенно време. Слънцето се уморява от непрестанно слънцестоене и се приготвя за зимата. Зимата е вечна привечер. Пролетта е разсъмване. Лятото си е бял ден. След като разпределям старателно сезоните, мога да се ориентирам във времето. Моето време. Ето, денят угасва, значи есента си отива и наближава осемнадесетият час, а с него и зимата. Още една зима в денонощието. Пуша. Не мога винаги да пуша. Когато мъжът си е вкъщи, нямам права. Аз съм омъжена жена. Принадлежа на някой. Всъщност, принадлежа на всеки, освен на себе си. Душата на омъжените жени прилича на холандско сирене. Тялото на омъжените жени - нива на баир. Чувам как собственикът върви и псува тази крива нива. Нивите на баир изискват усилия. Всеки мрази усилията. И кривата нива се псува. Чувам я. Уморени есенни псувни. Поглеждам пожълтелия часовник. Забравям, че съм човек. Забравям всичко на този свят. Гледам хипнотизирано времето и получавам заповед за действие. Време, заповед, клонинг. Аз съм от времето на клонингите. Нещо ме задейства. Нещо събира смелост цели три години и сега ме командва със строг глас. Моят строг глас! Случва се машините да се развалят. Хората също се развалят. Дали само женените хора се повреждат? Събрали се един мъж и една жена, опитали се на вкус, харесали се и единият изял другият? Ако не успее да го изяде - поврежда го?... Аз съм повредена, омъжена, спуквана от вечерно-зимни побоища жена. Жена ли съм? Не знам дали съм жена, но нощем сънувам рисувани филмчета. Сядам в леглото и гледам огромен бял несъществуващ екран. Смея се до задушаване. После не се смея. Омъжените жени нямат право да гледат рисувани филми, нямат право да се смеят нито на сън, нито наяве. Мразя тъжни омъжени жени. Пуша. Има още време до осемнадесетия час на денонощието. После нямам права. Сънувам анимационни герои откакто съм омъжена. Когато бях нормална, сънувах цветни приключения. Сега виждам черно - бяло. Нощите са сиви. Аз съм сива, дори мисля, че съм безцветна. Имам обаче черна половинка. Сега съм в очакване на черното. Сега съм скована от ужас. Сега седя в кухнята, пуша и се гледам отстрани. Сега съм аз и не съм аз. Стоя в средата на тази кухня, подобна на хилядите еднакви кухни и двете оголени жици в ръцете ми лепнат. Знам как изглеждам отстрани. Приличам на огромна пъпчива жаба, застинала в ужаса на очакването. Влажните жици пулсират и се свиват. Жабешките езици се изстрелват и прибират в розовите си усти за част от секундата. Искрено се надявам полепналите мухи изобщо да не разбират какво им се е случило. Надявам се... Всеки има право да умре щастлив или поне неподозиращ. Той ще умре неподозиращ. Искрено се надявам... Убеждавам се в това, за да не се откажа; да се успокоя, да си дам смелост. Не трябва да се отказвам точно сега! Направих толкова много. Придобих някакъв цвят, дори се виждам от време на време в огледалото... Нещо стана с живота ми. Нещо се обърна. Нося халка на пръста си като маркирано пиле. Дрехите ми се износват от стоене по закачалките в гардероба. Омаляват ми, защото искам да съм малка... или подпухвам, позеленявам и точно в шест часа вечерта ще се пръсна. Знам ли? На какво ще замирише? Дали няма да се разнесе зловоние? От три години се питам къде съм. Къде се помещавам? Само нощем мога да държа очите си затворени. Винаги нощем пред очите ми се явява образ на дърво. Короната е здраво закрепена в земята, корените се стремят право нагоре. Катеря се по дървото и търся главния корен. Краката ми се заплитат в разни разклонения. Вместо главен корен, виждам короната на ново дърво и започвам да изпадам в паника. Господи, как може човек да се изкатери по дърво, което е обърнато с клоните надолу! Колкото повече се въртя около този въпрос, толкова повече се паникьосвам. Започвам да се потя. Сърцето ми се разхлопва от страх. Изстивам, душа се, коремът ми се свива от очакване на ужаса, а то било толкова просто. Трябва само да се обърна с главата надолу и не да се качвам по дървото, а да слизам в посока към небето... правя го от месеци. Слизам по наредените едно след друго дървета и вече съм към края на Млечния път. Още много малко и ще изляза от Галактиката. Още много малко... Не мога да си обясня толкова неща. Как може нещо да е много и същевременно малко? Как може всичко това да се случи точно на мене? И къде, по дяволите, е принцът, който ми беше обещан, заедно с многото щастие и другите добри пожелания? Къде са? Отмъщение и справедливост - може би точно това е същността на същностите, но аз не знам. Съвсем обикновена съм, глупава, страхлива, огромните количества адреналин, които отделям, предизвикват потене. Мириша на страх, мириша на животински ужас. Слабостта ми е видима. Приличам на жертва, както и да ме погледне човек. Жертва съм в профил, анфас, жертва съм дори в гръб, всякак. Погледът ми става безумен и спирам да съществувам. Жертвите понякога са непредвидими. Страхът е могъща сила. Страхът е примамка. Той прави от обикновения страхливец обикновен герой, от безмозъчната твар - човек, от убийството - нещастен случай... Аз съм страхът. Нещастният случай може да се подреди. Всичко може да се подреди, когато див страх диша във врата ти, а жаждата да оцелееш те е подпряла в гърба... Как е странно - всичко става зад гърба ни. Обаче трябва да оцелея! Трябва. При мене вещите оживяват. Имат гласове, очи, дишат, говорят на всякакви теми... Всъщност отговарят ми когато ги питам нещо. Дядо говореше с лястовичките. Помня. Всяка пролет му разказват една и съща история за Африка, за пътуването, за синьото синьо на морето. Той пък ги убеждава да свият гнездо на нашия балкон и те му се доверяват. Той ме научи. Сега мога да говоря с всички без преводач. Дядо го няма. Лястовиците ги няма. На балкона не е останало нито едно лястовиче гнездо... Между панелните блокове се срещам само с врани, врабчета, диви гълъби и гугутки, но с тях не е интересно. Имат еснафски разбирания и битови проблеми, нямат естествена среда и са изпростели. То е от еднаквите блокове, населени с еднакви хора. Дали птиците умират от естествена смърт? Виждала съм убито врабче, не съм виждала стар гълъб. Преди да стана омъжена, живеех в непрекъснати приключения. Ходим с дядо по улиците, а паветата надничат отдолу, под роклята ми. Обувките ме хапят по краката, за да вървя по-бързо. Давя се в плиткото, защото "нагоре" и "надолу" са си разменили местата, но дядо е до мене и винаги ме изважда. Пчелите ме преследват, щом усетят, че съм в цветно настроение, но винаги има някой, който ще ми помогне да оцелея. Преди имаше приключение и оцеляване. Сега е само оцеляването. Сега съм сама. Няма кой да извади пясъка от очите ми, трябва сама да се вдигам когато падна, налага се и носната кърпа сама да си подам, за да си избърша носа след голямо реване. Дали изобщо виждаш, Господи, колко съм сама? Обаче трябва да оцелея. Трябва. Остават ме сама вкъщи за няколко минути и аз се напишквам от ужас, защото не мога да стигна дръжката на вратата. Мразя да съм затворена и сама. Сега съм заключена по цели дни. Мъжът се страхува да не избягам и заключва вратата. Аз бягам през балкона. Прескачам на съседния балкон. Високо е. Прескачам до перваза на стълбищния прозорец. Закрепвам се. Ритам. Чупя стъклото и тичам по стълбището надолу. Започвам да дишам едва след три преки. Мъжът ме причаква ден след ден, прибира ме обратно и заковава балконските врати. Край. Пуша. Седя в кухнята, пуша и слушам точното време. Половин час преди осемнадесет започвам да влизам и излизам от тоалетната. Точно в шест вечерта ще бъда абсолютно безпомощна. Зная, че ще съм сама срещу изобретателното неизвестно, зная, че ще бъда наказана, зная, че мъжът мрази дори дишането ми. Не искам да се напикавам точно тогава. Не искам да ме боли, няма да викам, не бих се разплакала за нищо на този свят. Идва времето за страхуване. Неговото време. Той обича да гледа другите как се страхуват... Наближава шест. Съзнанието ми заспива бавно, притиснато от страха. Подсъзнанието - бди. То предвидливо прибира сетивата, възприятията ми, лишава тялото от нерви. Нямам тяло, нямам нерви и не усещам приближаващата болка. Минути преди шест не съм аз. Когато болката се стовари върху мене, ефектът е като удар на пръчка по гладка вода. Децата обичат да удрят с ръчички водата. Нея не я боли. После децата плачат - болят ги ръцете. Почти е шест и аз съм вода. Преливам от стая в стая и застивам като вода в чаша до входната врата. Всеки ден, точно в определения час, трябва да съм до определената врата и да чакам. Такива са правилата за омъжените жени. Дали за всички? Докато чакам, пребледнявам, ставам прозрачна и всеки път се чудя как ме вижда, за да ме удари... Някои хора забелязват локвите по мокрите улици. Аз съм малка локва след пролетен дъжд и само лекото ръмене в душата ме набраздява, иначе съм незабележима. Този път съм готова. Последна среща със страха. Моят страх е моята примамка... Първата среща със страха е незабравима. Не го познаваш, той те спира на улицата и те улавя за ръката. И после, без да те предупреди, те вкарва в някакво свое измерение - в друго време. Не се разбирам с времето от дете. То винаги бърза за някъде. Аз не бързам. Изпреварваш ли времето, винаги става нещо лошо... На масата има попара с прясно мляко. Значи пак съм малка. Изяждам попарата и тръгвам за училище. Никой не ме изпраща. Близките не ми казват "Довиждане". Това не ме учудва. Тъмно е. Хората по улиците не ме поглеждат, но тъмното обяснява много неща. Стигам до прашното място с тополите и тогава усещам, че нещо не е наред. Водата от чешмата не тече. Застинала е. Дърветата се надвесват над мене. Имат много ръце с тънки и дълги пръсти. Опитват се да ме пощипят по дебелите бузи. Тъмно е и съм сама. Тичам към училище, дори забелязвам, че мъкна противната кожена чанта с едната дръжка. Тя успява да ме ритне по глезените, но не спирам да тичам, защото трябва да оцелея. Виждам главния вход и се втурвам към него. Там вече ме очакват. Розите, подредени в редици, се раздвижват и разпълзяват към мене, преплитат бодливи израстъци. Искат да ме прободат в сърцето, да ми бръкнат в окото. Телефончетата се вият неистово да докопат врата ми. Изобщо не искам да разбера какво става. Летя към спасителния циментов двор и се моля сутрешната гимнастика да не е започнала, защото ще ме накажат, на всичко отгоре, да марширувам сама след часовете. Не е започнала никаква гимнастика. Стоя сама в средата на огромен квадрат. Цветът му се променя от сиво към блатнокафяво. Иска да ме погълне. Памучните чорапи се свличат по краката и засилват усещането, че потъвам. Искам да викам, но гласът ми е останал назад. Крие се. Искам да бягам. Не мога да помръдна, сякаш съм вкаменена. През двора преминава улична котка с размери на тигър. Ходи спокойно и се оглежда. Пребледнявам, ставам прозрачна и тигърът не ме забелязва. Не ме ЗАБЕЛЯЗВА! Чувам тропането на стотици мравешки крака. Ще ме оглозгат гигантски мравки. Какво мога да очаквам повече? О, има какво! Образцово четириетажно училище, кръстено на името на геройски загинал партизанин, ме ГЛЕДА! Толкова много очи! Цял отряд загинали партизани с черни очи без зеници. Ей сега всички очи ще се отворят с трясък, стъклата ще се разбият около мене и ще произнесат присъдата. Няма да е в моя полза. Знам си. Отивай да спиш още един час, ма! Още от тъмно си хукнала на училище... Сякаш голям келепир... Гласът и мърморенето са на "лелчето". Щом я чуя, ми замирисва на хлор и клозети. Всичко си идва на мястото. Чувствам се глупаво и съм доволна. На връщане клатя чантата за едната дръжка напред-назад и я подритвам. Подхилвам се тъпо. Не съм сама. Не съм изоставена. Не съм се изгубила. Просто не съм попаднала в нужния час. Само човек, който познава добре страха, знае какво е облекчение. Прибирам се вкъщи, без дори да заседна в асансьора като друг път. Близките не ме забелязват. Те няма да разберат какво се случи. Откакто се роди брат ми, не ме разбират. Излизам на балкона. Градът е същия. Здрачът си отива и животът продължава да бъде прекрасно място. Само за мен. Сега мога да преместя единия си крак. Стомахът спря да излива киселинните си сокове право в гърлото ми. Вече не ми се повръща. Когато не мога да свърша нещо, имам навика да излизам от себе си и да се гледам отстрани. Така и правя. Изглеждам доста жалко. Бутвам се силно в гърба и тръгвам към контакта. Заставам до мивката и се дебна. Виждам как напъхвам жиците, свободния край навивам около една медна тръбичка на хладилника. Зная, че съм изключила бушоните, но въпреки това продължавам да се въртя и треперя. Толкова съм противна отстрани, че ми иде да си тегля един шут отзад. По ръцете ми се стича вода, долната ми челюст се тресе. Изобщо не приличам на убиец. Пак съм жертва отвсякъде. Кога ще свърши всичко това? Трябва да вляза в банята, да пусна водата и да се залея с шампоан, за да не си личи страхът. И да не ме усети по миризмата. За последен път оглеждам кухнята. Масата - подредена. Ракията - в хладилника. Мивката - запушена, подът на кухнята - мокър. Дръжката на хладилника - мокра. Включвам бушоните и влизам под душа. Сега може да стане шест часа. Може да е вечер и не ми пречи, че съм заключена. Вече е моето време. То не бърза за никъде. Стои и чака до хладилника-примамка. За първи път от три години няма да съм до вратата, когато злото се връща от работа. Няма да ме удари, преди да си съблече палтото. Няма да бъда там, когато отвори хладилника и няма да видя как електричеството прелива от едно тяло в друго. Няма да видя ужаса в очите. Няма да чуя дали вика и моли за милост. Може и да плаче? Дали ще има време да се страхува? Е, ще изтърва толкова много неща, но ще оцелея. Може все пак да надзърна. Не. Понякога си струва да изтървеш нещо особено в името на друго, по-особено. Мисля, че да си свободен е особено. Забравила съм. Имам намерение да си припомня. Водата тече по тялото ми и ме топли. Обожавам топлата вода, толкова е ласкава и мека. Няма място, до което тя да се докосне и то да не оживее. В приказките топлата вода я наричат жива. Така е. Вървиш през девет планини, стигаш десета, минаваш десет царства, стигаш десето и тъкмо преди срещата с края на приказката - изворче топла вода. Потапяш се и ти олеква. Не ти пука нито за змея, нито за принцесата... Изобщо - оздравяваш. И тогава започваш да си задаваш въпроса: Какво, по дяволите, правя в тази приказка? Глътка топла вода и часовникът отмерва точният час. Всеки момент ключът ще се превърти в бравата и събитията ще потекат като вода. Токът също тече като вода, но трябва да го включиш първо в мрежата. Електротехникът каза, повечето хора не разбирали, че умират, когато ги ударел ток. Не му вярвам особено. Той все пак е жив. Сапунисвам се за десети път. Довечера гърбът ще ме боли и кожата ще е опъната до пръсване, но кой ти гледа. Някои изобщо нямат да усещат кожата си. Майтап. Зла съм. Дали ще ме разпитват? Непременно ще ме разпитват, но аз мога да лъжа безпогрешно. На всичко отгоре помня какво съм лъгала. Той ме принуди... Оставям подвижната си част да излезе от банята и да направи последна проверка. Тя е сигурна, че всичко е наред. Аз й вярвам. Много е наблюдателна. Господи, докога ще кисна в тази баня? Ще свърши шампоанът. Съседите се прибират. Те винаги се прибират така. Всички знаят, че те се прибират. Работят заедно. Денонощно са заедно. Ужас! Тя точно пред вратата казва какво ще готви за вечеря. Струва ми се, че ядат непрекъснато. Поне той винаги дъвче. Нямат деца, но не е от това. Просто са като всички други. Ако имаха деца, децата им щяха да дъвчат непрекъснато. Асансьорът спря на нашия етаж. Ключът драска в ключалката. Сега ще отключи! Още шампоан. Дали няма да ми окапе косата? ШАМПОАН! Много пяна, бързо! Пяна! От пяната не се вижда нищо. Чува се. Кучко неблагодарна, защо не си на място? Защо не посрещаш господаря? Донесъл съм ти кученце... Не чувам добре. Сапун имам и в ушите. Но гадното копеле наистина ми е донесло кученце. Скапанякът, който изхвърли котето ми от петия етаж, ми е донесъл куче, за да го обеси над леглото? Не. Той няма да обеси никого вече. мъртвите не могат да измъчват. Мъртвите са безвредни. Неподвижната ми част, залята в тонове пяна, изтича от банята. Наистина ми е донесъл куче. Симпатично е. Само да не го остави на пода в кухнята. Остави го. Чувам гласа си да обяснява, че животното трябва да бъде изкъпано. Очите ми смъдят от сапуна и непредвидената ситуация. Започвам да треперя. Кучето в ръцете ми скимти. Става ми истерично. Изведнъж той се сеща, че не може да гледа дебелото ми тяло. Благодаря ти, Господи! Ние с кучето се гмуркаме в спасителната баня. Влизам под душа и отмивам сапуна. Много вода! Много жива вода! Много голямо облекчение. Кученцето е изплашено до смърт. И аз съм така. Банята е с бели плочки, също като в болница. Чувам, че крещи от кухнята нещо за салатата, за майка ми, за целия ми род и ме напушва истеричен смях. Не мога да спра душа. Ще се задуша от кикотене. Вика ме. Заповядва да се явя. Текат ми сълзи от смях. Пита ме нещо. Отговарям с мучене. Пита къде е ракията. Не мога да отговоря. Поглеждам през малкото прозорче на кухненската врата. От мене потича топла вода. Не. Кучето се изпишка до крака ми. Продължава да псува. До хладилника е. Не мога да гледам! Сърцето ми ще се пръсне. Мозъкът се е сгърчил и в главата ми остава прекалено много празно място. Нещо бучи вътре. Посяга. Ще вляза... Не-е-е-е! Искам да изкрещя, но гласът ми е в банята и стои под душа. Зная, че днес няма да дойде. Всичко видях! Трябва да завъртя бушоните! Всичко видях! Трябва да махна жиците от контакта! Не мога да прескоча това тяло! Видях. Ще припадна. Трябва да бързам. Смрачава се. Ами ако ме хване за крака, докато го прескачам? Той е подъл. Може да се преструва на умрял... Може токът да не го лови? Ако скочи и се изхили в лицето ми? И това куче не спира да скимти... Господи, какво направих, Господи! Трябва да отпуша мивката! Майко, Таньо, Цанке, какво стана... Това ли исках?...Стани бе, глупако, това беше наказателна шегичка... Не съм искала да изглеждаш така... извит като волтова дъга на пода... По ръцете му са накацали червени пеперуди... Къде да сложа жиците?... Ще изхвърля това куче. Бързай! Бързай! Какви ги говоря. Жиците - при жиците. Бушоните, лампите. Помощ! Помощ! Помощ! Гласът ми е застинал пред огледалото в банята и се бръсне под мишниците. Хуквам към входната врата и... Тя е отворена! Отворена! ПОМОЩ!

От 7 до 9 март в София - Събитие за вашия устойчив живот

http://www.cross.bg/otpadutzi-sistemi-ohlazhdane-1534698.html

/КРОСС/ В началото на март София ще е отново домакин на ежегодната международна изложба и конференция за Управление на отпадъците, рециклиране, Енергийна ефективност и Интелигентни градове.  Изложители от 13 държави участват в тринадесетото издание на проявата: Австрия, Белгия, България, Чехия, Германия, Гърция,  Дания, Италия, Литва, Норвегия, Холандия, Швейцария и Южна Корея. Повечето от тях търсят дистрибутори за България и Балканите. Ще се демонстрира как селскостопански, промишлените и битовите отпадъци могат да се използват за получаване на енергия, която да се прилага обратно в бита или производството. Ще бъдат демонстрирани малки и микро биогаз инсталации за оползотворяване на място на отпадъците от ферми, земеделски производства, хранително-вкусова промишленост и  всички останали индустриални сектора, образуващи биоразградими отпадъци. Ще може да се видят и високо ефективни системи за компостиране и за производство на биогаз от биоразградимата част от твърдите битови отпадъци на общините. Ще бъдат предложени също така селскостопански машини и линии за тръбно силажиране и компостиране, както и земеделски системи в оранжериите с напреднали технологии т.н. хидропонно отглеждане на култури

Лекари: Чака ни катастрофа, ако не се повишат цените на клиничните пътеки

http://www.moreto.net/novini.php?n=344080

Цените на клиничните пътеки трябва да се повишат, в противен случай ще се стигне не до криза, а до катастрофа, каза председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев, който участва в кръгла маса, посветена на здравеопазването.

Стурнарас: Грекзит ще превърне Гърция в Северна Корея

http://econ.bg/Новини/Стурнарас-Грекзит-ще-превърне-Гърция-в-Северна-Корея_l.a_i.737385_at.1.html

Грекзит ще бъде  фатален  за Гърция, обяви управителят на централната банка Стурнарас. Той посети парламента и призова полиците в страната...

Издирват обирджия на жени, нападал на Бунарджика (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6057529

Издирват обирджия на жени, нападал на Бунарджика (Снимки)Полицията в Пловдив издирва мъжа на снимките, който е заподозрян в обирите на три жени. Посегателствата са извършени в началото на октомври м.г. в района на парк "Бунарджик" в града по идентичен начин – чрез издърпване са били отнети чантите на жертвите. Хората, които разполагат с информация за самоличността на човека от снимките,

Ревизията в екоминистерството не е открила нарушения при обществените поръчки

http://www.mediapool.bg/reviziyata-v-ekoministerstvoto-ne-e-otkrila-narusheniya-pri-obshtestvenite-porachki-news260174.html

Поръчаната от служебния премиер ревизия на работата на всички министерства не е открила нарушения при провеждането на обществените поръчка в ековедомството в последните три месеца на 2016 г. Това съобщи служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова пред журналисти във вторник, представяйки екипа и приоритетите си. Докладът от проверката е бил предаден в Министерския съвет. Очакванията са в сряда след правителственото заседание премиерът Огнян Герджиков да даде информация за ревизиите във всички ведомства. В аванс Костова посочи, че вътрешният одит в екоминистерството на поръчките от 1 октомври до края на декември 2016 г. установил, че са спазени законовите норми при възлагането на обществените поръчки и се изпълняват отправени от Сметната палата препоръки за подобряване на процедурите. Екоминистърът посочи като свой основен приоритет предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Тя припомни, че на срещата на т. нар. Тройка – Естония, България и Австрия, които последователно ще се начел на ЕС в периода 1юли 2017 – 31 декември 2018 г., е договорено основен приоритет през тези 18 месеца да бъдат екоиновациите. Изпълнението на Оперативната програма "Околна среда“ (ОПОС) е следващата цел на Костова. Тя съобщи, че още в сряда ще бъде внесен пред Сертифициращия орган в Министерство на финансите коригираният окончателен сертификат за изпълнението на ОПОС 2007-2013 г. Това е един от документите, с който ще бъде затворен първият програмен период. Работи се усилено по изпълнение на новата ОПОС, допълни екоминистърът. В процес на оценка са четири водни проекта в Пловдив, Елхово, Чирпан и Тутракан. Очаква се най-скоро да бъде подписан договорът за безвъзмездна помощ на Пловдив. В напреднала фаза е и проектът на Елхово, а Чирпан и Тутракан се очаква да бъдат подписани през второто тримесечие на 2017 г. Министърът очерта като основна цел и намаляване на депонираните битови отпадъци. Затова до края на март ще бъдат поканени регионалните сдружения за управление на отпадъците, сформирани в Русе, Благоевград и Бургас, да внесат за проектни предложения за финансиране на строеж на анаеробни инсталации за третиране на биоразградими отпадъци. През второто тримесечие ще бъде обявена и покана за изпълнение на трета фаза на проекта за интегрираната система за управление на отпадъците на Столичната община. Ирина Костова представи и изпълнението на 38-те проекта по двете програми от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, които са управлявани от МОСВ и трябва да бъдат приключени до април 2017 г. Сред тях има два рискови на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), които са забавени заради обжалване на обявените процедури. В момента се търсят начини за изпълнението им и със собствен кадрови ресурс на ИАОС. Единият проект е на стойност 1, 2 млн. евро, а другият – почти за 1 млн. евро. По тях общо разплатените средства са близо 900 хил. лева. Всички задачи могат да се реализират при наличието на експерти, подчерта в заключение министърът. „Колкото и добри да са разписаните мерки, те ще се изпълнят, ако има добър експертен състав. Затова в момента се извършва преглед на обезпечаването с кадри във всички структури – МОСВ, Басейновите дирекции, РИОСВ и общините“, каза още Ирина Костова.

Директор на Стара планина холд е придобил акции за 12 485 лв.

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/direktor-na-stara-planina-hold-e-pridobil-akcii-za-12-485-lv-233940/

При вчерашния символичен оборот на БФБ-София от 85 хил. лв., това е почти 15% от оборота на борсата

Московчанин се хвърли от 23-я етаж на блока си, вдъхновен от видеоигра

https://www.actualno.com/asia/moskovchanin-se-hvyrli-ot-23-ja-etaj-na-bloka-si-vdyhnoven-ot-videoigra-news_593831.html

Млад московчанин се хвърли от 23-я етаж на блока си, вдъхновен от видеоиграта „Кредото на атентатора“ (Assassin's Creed). „Скокът на вярата“ е една от най-впечатляващите цени в играта. Виртуалният герой стои на ръба на сграда и с разперени ръце се хвърля надолу. В играта то

ЕС "на две скорости" отново на дневен ред

http://offnews.bg/news/n_1/n_647176.html

Идеята за ЕС "на две скорости" отново се появи на дневен ред, като този път тя получава много по-широка подкрепа, пише "Гардън".  Ако бъде въведена, промяната ще позволи на държавите членки в ядрото да задълбочат сътрудничеството и интеграцията в областта на финансите, данъците и сигурността, а страните в периферията ще останат встрани от тези процеси. Редица държави извън ядрото, като Полша, вече изразиха опасенията си, че ако това стане факт, е твърде вероятно основната група да започне да взема едностранни решения, които ще засягат целия ЕС. Лидерът на управляващата партия в Полша Ярослав Качински предупреди, че всеки ход към вариант за две скорости на ЕС ще доведе до разпадане на Съюза и ликвидирането му в настоящото състояние. Освен това, ако предложението бъде прието, държавите от бившия Източен блок няма да имат скоро шанс да се присъединят към еврозоната или Шенгенското пространство. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също изрази безпокойството си и предупреди привържениците на идеята за две скорости да бъдат по-прецизни по въпроса за това как съюзът ще функционира в бъдеще. Белгия, Люксембург и Холандия, които заедно с Франция, Западна Германия и Италия образуват „вътрешната шесторка“ на основателите на Европейската общност, вече изразиха подкрепата си. Според германския канцлер Ангела Меркел последните години са показали, че "ще има Европейски съюз с различни скорости и не всички ще участват всеки път, във всички етапи на интеграцията". Италия е домакин на срещата на върха на ЕС следващия месец по случай 60-годишнината от основаването на общността. Заедно с Франция и Германия, тя планира пътна карта за периода след „Брекзит“. Италианският премиер Паоло Джентилони обяви, че по-голямата интеграция е от съществено значение, за да се отговори на „илюзиите на популизма“.

40 подписа за ден под Пакта за растеж без корупция

//dariknews.bg/regioni/razgrad/40-podpisa-za-den-pod-pakta-za-rastezh-bez-korupciia-2003511

Само за ден под Пакта за растеж без корупция, иницииран от дясната формация „Нова република“ са се подписали около 40 разградчани. Това обявиха общинските съветници от Реформаторския блок Джипо Джипов, Иво Димитров и Митко Ханчев. Стартът на подписката е бил вчера.
Пактът се състои от пет то

САЩ са убедени кой е убил заварения брат на Ким Чен-ун

//dariknews.bg/novini/sviat/sasht-sa-ubedeni-koj-e-ubil-zavareniia-brat-na-kim-chen-un-2003512

Правителството на САЩ е твърдо убедено, че севернокорейски агенти са убили заварения брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Малайзия, съобщи източник от американското правителство, цитиран от Ройтерс.

Испанската полиция разкри работилница за фалшиви ферарита

http://www.cross.bg/aktziya-kopiya-avtomobili-1534697.html

/КРОСС/ Испанската полиция разкри работилница за фалшиви ферарита и ламборгинита при своя акция в град Хирона, информира БТВ. Във въпросния цех бяха намерени матрици за автомобилни елементи от фибростъкло, копия на скоростомери и друго оборудване, чрез което евтини автомобили са превръщания в копия на марковите спортни автомобили. При полицейската акция беше открита и плантация за марихуана, в която имало около 950 корена от растението, както и охладители, лампи и вентилатори, използвани за отглеждането му.  

Aetna и Humana се отказват от сделката си за 34 млрд. долара

http://www.investor.bg/sasht/337/a/aetna-i-humana-se-otkazvat-ot-sdelkata-si-za-34-mlrd-dolara-234015/

Двете компании обявиха решението си след отсъждането на американски съдия през януари, че обединяването им ще ограничи конкуренцията

Карнобатският кооператив възроди лозята на крепостта "Маркели"

http://www.dnes.bg/pr/2017/02/14/karnobatskiiat-kooperativ-vyzrodi-loziata-na-krepostta-markeli.331950

Негово Величество Цар Симеон ІІ вдигна тост с уникално червено вино, спечелило златен медал от Япония

Бивша фабрика за опиум стана пространство за co-working

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6057442

Бивша фабрика за опиум стана
пространство за co-working
Бивша фабрика за опиум в китайския град Шанхай бе превърната в атрактивно пространство за co-working. Общата площ WEIHAI LU е 5500 кв. м, а трансформацията е по проект на WeWork, стартъп компанията от САЩ, която развива по света идеята за този нов тип офиси. Сградата, в която е WEIHAI LU в Шанхай, е строена през миналия век и дълги години наистина

"Движение 21": Информацията за напуснали местни структури не отговаря на истината

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/14/2918199_dvijenie_21_informaciiata_za_napusnali_mestni/?ref=rss


Националният изпълнителен съвет на "Движение 21" разпространи позиция, в която се казва, че информацията за напуснали местни структури не отговаря на истината. Ръководството на партията на Татяна Дончева определя тази информация като "разпространени твърдения".

В Секретариата на партията не са постъпвали такива заявления за напускане, пише в позицията. Тя идва след информация, че цялата структура на "Движение 21" в Благоевград, както и повечето членове на партията в София напускат...

Варненски художник реди юбилейна изложба

http://www.moreto.net/novini.php?n=344078

Известният варненски художник Димо Миланов ще отбележи своя петдесетгодишен юбилей с изложба - графика, научи Moreto.net. В Галерия "Ларго" публиката може да види отдавна непоказвани офорти от първите изложби на Димо и първите му участия в международни конкурси, както и най-новите му литографии от циклите „Рибопер“ и „Биомеханична единица“.

Китай открива седем нови зони за свободна търговия

http://econ.bg/Новини/Китай-открива-седем-нови-зони-за-свободна-търговия_l.a_i.737384_at.1.html

Подготовката за откриването на нови седем свободни зони е към края си. Очаква е те да бъдат пуснати до края на седмицата, пише Чайна дейли. През...

Меглена Кунева: Историята със спрените проекти в МОН е сценарий да ме унижат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6057476

Меглена Кунева: Историята със спрените проекти в МОН е сценарий да ме унижатГоворител на ЕК каза днес, че няма спрени пари по оперативни програми за МОН. Виждам сценарий, един вид евроотмъщение. Може да има и личен елемент. Това е чувството у мен, че е „мокра поръчка“. Отправната точка е оперативната програма наука. Това обяви пред Би Ти Ви Меглена Кунева. За мен в момента сме в един сценарий,

Спас Русев направи Боримиров втория най-голям акционер в "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/14/2918201_spas_rusev_napravi_borimirov_vtoriia_nai-goliam/?ref=rss


Спортният директор на "Левски" Даниел Боримиров вече е вторият най-голям акционер в клуба, обявиха сините. Според информацията той е получил от акциите на собственика Спас Русев.

"За да преодолее всички пречки пред новия рекламен договор и избегне конфликта на интереси като притежател на акции в БТК и ПФК "Левски", мажоритарният акционер г-н Спас Русев в дух на приемственост и вяра в синята идея предостави на една от сините легенди - Даниел Боримиров, прославил "Левски" и България,...

Нова идея: Пациентът да излиза от болница с фактура за лечението

http://www.mediapool.bg/nova-ideya-patsientat-da-izliza-ot-bolnitsa-s-faktura-za-lechenieto-news260173.html

Наред с епикризата и останалата бумащина, болниците вече ще трябва да връчват при изписването на пациента (ако е по линия на НЗОК) и фактура колко е излязло лечението му. Около тази идея, лансирана първоначално от здравните синдикати, са се обединили НЗОК и Българският лекарски съюз. Предложението вероятно ще залегне в Националния рамков договор, който трябва да бъде подписан до края на месеца, съобщи управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов. Във финансовия документ болниците ще трябва да описват всички извършени на пациента манипулации и да бъде калкулирана стойността им, което ще му позволява да се ориентира какво точно му е правено в болницата и колко струва. На здравната каса, която ще получава копие от фактурата, тази информация ще помогне да се ориентира каква част от лечението се поема от клиничната пътека и каква от джоба на пациента. Комитов посочи, че тази информация ще помогне за реалното остойностяване на медицинските дейности, за които НЗОК плаща. "Винаги съм казвал, че остойностяването не може да се прави нито в Министерството на здравеопазването, нито в Министерството на финансите. Стойностите трябва да се определят от този, който предлага услугата", заяви Комитов, който при служебното правителство започна отново да се изявява публично, след като при предишния здравен министър Петър Москов избягваше да прави това. Комитов заяви, че финансовият ресурс трябва да стане адекватен на основния пакет медицински дейности, които НЗОК плаща. Той уточни, че вариантите за това са няколко – или да се намали медицинският пакет, за което едва ли ще се вземе политическо решение, или да започнат да се събират повече средства чрез увеличение на здравната вноска, на процента от БВП за здравеопазване или чрез регламентирана на доплащането от пациентите. Подуправителят на НЗОК Димитър Петров коментира, че няма кой да остойности по-правилно медицинските дейности от хората, които предлагат медицински услуги на пазара в условия на конкуренция. Така касата ще получи справка колко струва даден вид лечение в отделните по големина и вид болници и ще може да добие представа за средната стойност за лечение. Така стартира поредният нов опит за остойностяване на медицинските дейности. Само преди три седмици бившият министър на здравеопазването Петър Москов заяви преди напускането на поста, че екипът му е почти готов с остойностяването на медицинските дейности и ще остави свършеното на приемника си. Екипът на Москов дори ползва консултантска помощ по каква методология да се извърши остойностяването и разделянето на здравните пакети. Служебният зам.-министър на здравоепозването Атанас Кундурджиев заяви във вторник, че новият екип все още се запознава със свършеното от предшествениците му и всичко полезно щяло да се ползва. Директори на болници не останаха във възторг от новото предложение за издаване фактури, тъй като според тях това е още един документ, който ще са длъжни да издават, вместо да бъдат разтоварени от бумащина. Семерджиев и БЛС "разпределиха" резерва на НЗОК Лекарският съюз и служебният здравен министър Илко Семерджиев постигнаха договорка как да бъде разпределен резервът на здравната каса. Това стана на първата им среща по повод преговорите за Националния рамков договор, който предстои да бъде подписан до две седмици. "Необходимо е да се постигне консенсус в условията на приет закон за бюджета на НЗОК за 2017 г. при заварен дефицит от 124 милиона лева плюс плащания за други осигурителни системи в размер на около 250 милиона лева", посочи Семерджиев. Той обясни, че с Лекарския съюз са се разбрали 74 млн. лева от резерва на НЗОК да са за нуждите на болничната помощ и още 8 милиона лева за специализираната извънболнична помощ. С остатъка от резерва ще се покриват другите дефицити – за лекарства. Резервът на НЗОК за тази година е 341 млн. лева, като обичайно всяка година той се разпределя за да покрие недостига по отделните пера. От Българския лекарски съюз (БЛС) настояват и за увеличение на цените на някои клинични пътеки, но все още не е ясно дали това ще се случи. Същото поискаха в понеделник и представители на частни и общински болници по време на здравна конференция. По информация на председателя на Сдружението на общинските болници Неделчо Тотев 12 общински болници са пред фалит, тъй като приходите им не стигат да покрият дори заплатите на персонала. Той обаче не уточни кои са те. По-гъвкави бюджети за болниците В рамковия договор ще залегне още обещаното от Семерджиев по-гъвкаво заплащане за болниците. С Лекарския съюз се обсъжда вариант болниците да разполагат с четиримесечни гъвкави бюджети вместо сегашните фиксирани, като засега няма разчети дали това няма да увеличи още дефицита на НЗОК. Преди ден Семерджиев настоя пред Надзорния съвет на касата за повече контрол над разходите. Досега болниците разполагаха с твърди бюджети и всичко отчетено над бюджета се считаше за незаконна надлимитна дейност, защото е извън подписания между касата и болницата договор и съответно не се плащаше. В началото на тази година НЗОК все пак плати на болниците надлимитната дейност за 2016 г., аргументирайки се с това, че системата за пръстова идентификация дава резултат срещу фалшивите хоспитализации, За 2015 година обаче останаха неразплатени 51 млн. лева отчетени от болниците разходи, които те продължават да си искат и водят дела.

Фаворитите на тенис турнира в Ротердам започнаха с победи

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/14/2918197_favoritite_na_tenis_turnira_v_roterdam_zapochnaha_s/?ref=rss


Защитаващият титлата си Мартин Клижан се класира за втория кръг на турнира в Ротердам с награден фонд 1,85 милиона евро, в който участие ще вземе и Григор Димитров.

Словашкият тенисист се наложи над испанеца Фернандо Вердаско с 6:4, 0:6, 6:1 за 96 минути.

Клижан пропиля ранен аванс от 4:1, но успя да реализира нов пробив в десетия гейм, с който спечели първия сет. Във втората част Вердаско тотално доминираше, а ролите се размениха в решаващата трета част, в която Клижан...

Икономическите нагласи в Германия се влошават през февруари

http://www.investor.bg/novini/130/a/ikonomicheskite-naglasi-v-germaniia-se-vloshavat-prez-fevruari-233993/

Показателят за актуалната икономическа ситуация в еврозоната обаче записва ръст и излиза на положителна територия за пръв път от юли 2011 г.

КЗК проверява “Музикаутор” по искане на БНР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6057472

КЗК проверява “Музикаутор” по искане на БНР Комисията за защита на конкуренцията образува производство срещу “Музикаутор” за злоупотреба с господстващо положение. Искът е подаден от БНР, след като дружеството за управление на авторски права спря излъчването на съвременна музика по националното радио поради липса на договор между двете страни.

"Фактурата" за пациента ще позволява реално остойностяване на лечението

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/fakturata-za-pacienta-shte-pozvoliava-realno-ostoinostiavane-na-lechenieto-234010/

Обмисля се лекарствата за онкологични заболявания да се договарят централизирано между НЗОК и дистрибуторите като мярка срещу паралелния износ

Михаела Филева и Pavell & Venci Venc' направиха специален подарък на всички влюбени (Видео)

http://www.cross.bg/venc-venci-mihaela-1534696.html

/КРОСС/ Точно на Свети Валентин Михаела Филева и популярното R'n'B дуо Pavell & Venci Venc' направиха специален подарък на всички влюбени. Става въпрос за нежната мелодия и откровен текст на парчето "Любов". Видеото към сингъла е с кадри от ваканцията на артистите в Париж И е дело на самите артисти. То включва и предложение за брак. Без да планират предварително, те го заснемат по време на едно скорошно пътуване с приятели в Париж, където Venci Venc' прави предложение за брак на приятелката си на върха на Айфеловата кула. "Любов" e втора обща песен на Pavell & Venci Venc' с Михаела Филева след "Ако ти дам всичко". Video:https://www.youtube.com/watch?v=P_KYe6U6gd4

Учени откриха ген, който може да спомогне борбата срещу затлъстяването

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6057460

Учени откриха ген, който може да спомогне борбата срещу затлъстяванетоАвстралийски и датски учени откриха ген, отговорен за усещането за ситост, при изследвания с червеи, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това може да е от полза в борбата със затлъстяването. Генът, кръстен ETS-5, контролира сигнали, изпратени от мозъка към червата, и отключва усещане за ситост. Освен това ETS-5 е в основата на необходимостта да

Мъж е намерен мъртъв след жесток побой, двама са задържани

//dariknews.bg/novini/bylgariia/myzh-e-nameren-myrtyv-sled-zhestok-poboj-dvama-sa-zadyrzhani-2003509

44-годишен мъж е открит мъртъв днес в района на язовир Искър. По първоначална информация причината за смъртта е побой.

Двама

Разкриха работилница в Испания за фалшиви коли (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6057385

Разкриха работилница в Испания за фалшиви коли (снимки)Испанската полиция разкри работилница за фалшиви ферарита и ламборгинита при своя акция в град Хирона, предаде Би Ти Ви. Във въпросния цех бяха намерени матрици за автомобилни елементи от фибростъкло, копия на скоростомери и друго оборудване, чрез което евтини автомобили са превръщания в копия на марковите спортни автомобили.

(Не)Толкова тайната вечеря на Тръмп и Абе

http://www.investor.bg/sasht/337/a/netolkova-tainata-vecheria-na-trymp-i-abe-234012/

Снимки на случаен гост показват, че американският президент вероятно е нарушил стандартите за сигурност, за които критикува остро Клинтън

Съпругата на Георги Аспарухов: Новото име на стадиона звучи провинциално

http://offnews.bg/news/n_1/n_647175.html

Величка Маркова - Аспарухова даде интервю за OFFNews по повод смяната на името на стадион "Георги Аспарухов", който вече ще се казва "VIVACOM Арена ГЕОРГИ АСПАРУХОВ". Ето какво каза Лита, както е известна съпругата на Гунди. - Г-жа Аспарухова, как приемате решението на Левски за името на стадиона? - От една страна важното е, че се запазва и името на Георги, а не изчезва. От друга страна цялото това накуп ми звучи провинциално. Особено с тази дума на латиница. Но коя съм аз, че да давам мнение! - Е, все пак сте съпруга на Гунди - символът на Левски? -  Вижте, така или иначе хората ще си казват "Георги Аспарухов" на стадиона. Защото утре ще дойде друг спонсор и ще стане "МТел Георги Аспарухов", "Не знам какво Георги Аспарухов". А Георги даде живота си за този отбор! Буквално даде живота си. Но като сменят името, нека поне осигурят пълна издръжка на Левски. - То май само те дават в момента? -  Да дават, но за друг Левски. Отбор от левскари. Отбор като този, който създаде Бобата Жечев. Знаете ли колко ругатни отнесе, че наложи Наско Сираков! Викаха на Наско "дърво", аз също не го харесвах в началото. - Сериозно? - Да, тогава живеехме с Бобата в една къща. Ходех на мачовете на Левски, после се прибирахме със съпругата му. Казвах: "Боба, заради Наско те освиркват по трибуните, какво ли не говорят". Той ми отговори, че има много хляб в Сираков. И го наложи. Тогава вкара сред титулярите шестима юноши - Наско, Гиби, Краси Коев, Боби Михайлов, Кокала, Ники Илиев. Заложи името си. Те обгоряха в битките и на следващата година станаха шампиони с Васил Методиев. И всички аплодираха Шпайдела. А не Бобата Жечев, който е истински левскар и заслужаваше. Защото Шпайдела беше левскар, колкото аз съм от Локомотив.  Ето такъв човек трябва на Левски - честен и смел. - Благодаря ви за времето! - И аз ви благодаря. От вас научих, сега приятелите ще ми подпалят телефона. Има луди левскари сред тях.  Иначе Левски преживя да се казва Витоша, така че... Приятен ден.     

Засилено полицейско присъствие в Галиче след завръщането на Ценко Чоков

http://www.cross.bg/galiche-chokov-tzenko-1534695.html

/КРОСС/ Засилено полицейско присъствие и нулева еуфория в Галиче след излизането на кмета Ценко Чоков от ареста срещу 10 хиляди лева гаранция, предаде БТВ. Селото е разделено. Противниците на Ценко Чоков отново излязоха на протест. Те са и основни свидетели по делото срещу него за ръководене на организирана престъпна група, занимаваща се с лихварство, рекет и побои. Процесът започва след броени дни и опасенията са, че на свобода кметът на Галиче ще упражни натиск и ще ги принуди да оттеглят показанията си. Въпреки че Ценко Чоков още снощи се прибра в Галиче заедно със сина си Мартин, който е пуснат под домашен арест, той все още не се е появил публично.  

Няма постъпили заявления за напускане на ПП „Движение 21"

http://www.cross.bg/dvizhenie-napyskane-partiyata-1534694.html

/КРОСС/ Във връзка с разпространените твърдения за напуснали местни структури на ПП „Движение 21", от името на Националния изпълнителен съвет, бихме желали да уточним, че тази информация не отговаря на истината. В Секретариата на партията не са постъпвали такива заявления за напускане. „Движение 21", със своите кандидати, в партньорство с АБВ ще регистрира пълни листи във всички региони на страната. Фактите ще опровергаят внушенията на недоброжелателите и нека обществеността на базата на реални случки и събития да състави мнението си за състоянието и работата на партията.

Напрежение сред общините заради европарите по селската програма

http://www.mediapool.bg/naprezhenie-sred-obshtinite-zaradi-evroparite-po-selskata-programa-news260172.html

Липсата на прозрачност и променени в крачка правила предизвикаха недоволството на общини заради класирането на проектите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 - 2020 г. и доведоха до оставката на изпълнителния директор на фонд "Земеделие" (ДФЗ) Румен Порожанов. Очаква се в сряда той официално да бъде освободен от Управителния съвет на ДФЗ и на негово място да бъде назначен един от двамата му заместници Атанас Добрев или Живко Живков, твърдят източници на Mediapool. Добрев вече е бил шеф на фонда за кратко – от 14 юли до 29 август 2014 г. в края на мандата на Пламен Орешарски след незаконното уволнение на предишния шеф Мирослав Николов. Това е бил най-мекият вариант да няма сътресения в работата на фонда преди доплащанията на земеделците за миналата 2016 г. и приема на документи за настоящата година. Решаването на проблема с класирането по общинските проекти и разглеждането на над 3000 проекта на фермери за инвестиции в стопанствата им (мярка 4.1), коментираха запознати. Класирането на общинските проекти Дълго чаканата от общините мярка за европейско финансиране за ремонт на улици, ВиК, площади, детски градини и училища беше отворена за първи път през 2016 г. Интересът очаквано беше голям и надмина и най-смелите прогнози. Причината е, че ПРСР е единственият източник за малките селски общини да получат около 2 млн. лв. за да ремонтират разбитите улици в селата. Така се стига до рекордните 925 проекта от всичките 232 общини на обща стойност 2.11 млрд. лв. Това е над три пъти повече от отпуснатите 670 млн. лв. Малко преди да идването на служебното правителство на власт, класирането на общинските проекти е факт. Документът не е публичен и не е качен на сайта на фонд "Земеделие" или на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), така както е при другите оперативни програми. Причината е, че фондът работи по собствени правила, които се различават за всички останали програми. Така няма как да се провери информацията, че финансиране получават едва 18% от общините, предимно управлявани от ГЕРБ, както твърдят депутати от БСП. Следва недоволство и над 200 подадени жалби срещу класирането. Проблемът е основно с проектите, свързани с ремонт на улици и ВиК инфраструктура. По останалите подмерки – за ремонт на училища, детски градини, площади и т.н. няма напрежение. Допълнените критерии Причината е, че само за ВиК и улични ремонти критериите за класиране са дописвани след затварянето на приема в началото на октомври. На Комитета за наблюдение на ПРСР беше взето решение оценяването на проектите да стане по едни правила. След това по неясни за нас причини те бяха променени, каза Красимир Джонев, кмет на община Летница от БСП пред Mediapool. Той е имал среща с представители на Европейската комисия по тяхно искане в София миналата седмица, на която е представил проблема. Промените са свързани с броя на населението и свързаността на улиците с път от по-висок клас. Например ако в проекта е заложено ремонт на 5 улици, от които 4 имат връзка с път от републиканската пътна мрежа, но петата най-дълга няма, то тогава този критерий не е изпълнен и не се получават точки, обясни Красимир Джонев. От фонд "Земеделие" не отговориха на въпросите на Mediapool защо са дописвани правилата след затварянето на приема. Бившият зам.-министър на земеделието Васил Грудев, който отговаряше за ПРСР, обясни, че промяна на правилата няма. Дадено е било допълнително указание от страна на Министерството на земеделието и храните, което е управляващ орган на ПРСР, към фонд "Земеделие" относно оценяването на проектите с цел да се предотвратят бъдещи нередности заради изкуствено разделяне на инвестициите, обясни Грудев. Той посочи, че това е станало след получен сигнал от Агенцията за обществените поръчки. Грудев даде пример с ремонт на улица от 50 кв.м или 100 кв. м от нея. НСОРБ предлага увеличаване на парите с още 100 млн. лв. Предложението на НСОРБ за решаването на проблема е бюджетът по тези мерки да се увеличи с още стотина милиона лева, каза Красимир Джонев. Аргументите са, че до момента все още нищо не е договорено от парите за общините по ПРСР. В същото време вече тече четвърта година от настоящия програмен период и няма да има време те да се усвоят. Рискът е да се получи както през миналия програмен период - в последния момент да се усвояват средствата. Какво ще бъде решението на земеделския министър Христо Бозуков ще стане ясно в края на февруари. Той е дал срок до 24 февруари да се направи анализ на ситуацията и да се предложат варианти за излизане от нея. Първоначално се е предвиждало да се прави ново класиране на базата на одобрените първоначално критерии. Това обаче ще забави подписването на договорите и означава четвърта нулева година за инвестиции в селата. В същото време до края на 2018 г. се изисква определен процент от средствата по ПРСР да бъде усвоен, за да не загубим т.нар. резерв. Именно по тази причина надделява и мнението да бъдат отпуснати допълнително средства, като сумата все още не е ясна каква ще бъде, коментираха източници от Министерството на земеделието и храните пред Mediapool.

Общинско напрежение заради европарите по селската програма

http://www.mediapool.bg/obshtinsko-naprezhenie-zaradi-evroparite-po-selskata-programa-news260172.html

Липсата на прозрачност и променени в крачка правила предизвикаха недоволството на общини заради класирането на проектите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 - 2020 г. и доведоха до оставката на изпълнителния директор на фонд "Земеделие" (ДФЗ) Румен Порожанов. Очаква се в сряда той официално да бъде освободен от Управителния съвет на ДФЗ и на негово място да бъде назначен един от двамата му заместници Атанас Добрев или Живко Живков, твърдят източници на Mediapool. Добрев вече е бил шеф на фонда за кратко – от 14 юли до 29 август 2014 г. в края на мандата на Пламен Орешарски след незаконното уволнение на Мирослав Найденов. Това е бил най-мекият вариант да няма сътресения в работата на фонда преди доплащанията на земеделците за миналата 2016 г. и приема на документи за настоящата година. Решаването на проблема с класирането по общинските проекти и разглеждането на над 3000 проекта на фермери за инвестиции в стопанствата им (мярка 4.1), коментираха запознати. Класирането на общинските проекти Дълго чаканата от общините мярка за европейско финансиране за ремонт на улици, ВиК, площади, детски градини и училища беше отворена за първи път през 2016 г. Интересът очаквано беше голям и надмина и най-смелите прогнози. Причината е, че ПРСР е единственият източник за малките селски общини да получат около 2 млн. лв. за да ремонтират разбитите улици в селата. Така се стига до рекордните 925 проекта от всичките 232 общини на обща стойност 2.11 млрд. лв. Това е над три пъти повече от отпуснатите 670 млн. лв. Малко преди да идването на служебното правителство на власт, класирането на общинските проекти е факт. Документът не е публичен и не е качен на сайта на фонд "Земеделие" или на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), така както е при другите оперативни програми. Причината е, че фондът работи по собствени правила, които се различават за всички останали програми. Така няма как да се провери информацията, че финансиране получават едва 18% от общините, предимно управлявани от ГЕРБ, както твърдят депутати от БСП. Следва недоволство и над 200 подадени жалби срещу класирането. Проблемът е основно с проектите, свързани с ремонт на улици и ВиК инфраструктура. По останалите подмерки – за ремонт на училища, детски градини, площади и т.н. няма напрежение. Допълнените критерии Причината е, че само за ВиК и улични ремонти критериите за класиране са дописвани след затварянето на приема в началото на октомври. На Комитета за наблюдение на ПРСР беше взето решение оценяването на проектите да стане по едни правила. След това по неясни за нас причини те бяха променени, каза Красимир Джонев, кмет на община Летница от БСП пред Mediapool. Той е имал среща с представители на Европейската комисия по тяхно искане в София миналата седмица, на която е представил проблема. Промените са свързани с броя на населението и свързаността на улиците с път от по-висок клас. Например ако в проекта е заложено ремонт на 5 улици, от които 4 имат връзка с път от републиканската пътна мрежа, но петата най-дълга няма, то тогава този критерий не е изпълнен и не се получават точки, обясни Красимир Джонев. От фонд "Земеделие" не отговориха на въпросите на Mediapool защо са дописвани правилата след затварянето на приема. Бившият зам.-министър на земеделието Васил Грудев, който отговаряше за ПРСР, обясни, че промяна на правилата няма. Дадено е било допълнително указание от страна на Министерството на земеделието и храните, което е управляващ орган на ПРСР, към фонд "Земеделие" относно оценяването на проектите с цел да се предотвратят бъдещи нередности заради изкуствено разделяне на инвестициите, обясни Грудев. Той посочи, че това е станало след получен сигнал от Агенцията за обществените поръчки. Грудев даде пример с ремонт на улица от 50 кв.м или 100 кв. м от нея. НСОРБ предлага увеличаване на парите с още 100 млн. лв. Предложението на НСОРБ за решаването на проблема е бюджетът по тези мерки да се увеличи с още стотина милиона лева, каза Красимир Джонев. Аргументите са, че до момента все още нищо не е договорено от парите за общините по ПРСР. В същото време вече тече четвърта година от настоящия програмен период и няма да има време те да се усвоят. Рискът е да се получи както през миналия програмен период - в последния момент да се усвояват средствата. Какво ще бъде решението на земеделския министър Христо Бозуков ще стане ясно в края на февруари. Той е дал срок до 24 февруари да се направи анализ на ситуацията и да се предложат варианти за излизане от нея. Първоначално се е предвиждало да се прави ново класиране на базата на одобрените първоначално критерии. Това обаче ще забави подписването на договорите и означава четвърта нулева година за инвестиции в селата. В същото време до края на 2018 г. се изисква определен процент от средствата по ПРСР да бъде усвоен, за да не загубим т.нар. резерв. Именно по тази причина надделява и мнението да бъдат отпуснати допълнително средства, като сумата все още не е ясна каква ще бъде, коментираха източници от Министерството на земеделието и храните пред Mediapool.

Убиха полубрата на Ким Чен Ун в Малайзия

http://www.moreto.net/novini.php?n=344071

Полубратът на севернокорейския лидер Ким Чен Ун е бил убит в Малайзия, съобщават севернокорейски медии. Според правителствен източник от Сеул Ким Чен Нам, който е най-големият син на покойния лидер Ким Чен Ир, е убит в понеделник.

Осъдиха двама рекетьори на по шест години затвор

http://www.cross.bg/zavedenieto-ohrana-dogovor-1534693.html

/КРОСС/ Специализираният наказателен съд наложи наказания от по 6 години лишаване от свобода и 4000 лева глоба на две лица за изнудване чрез заплахи и побой, в т. ч. нанасяне на тежка телесна повреда, съобщават от МВР. Тихомир Петров - служител на частната охранителна фирма „VTI" ООД, и Златко Кънев - бивш служител в същото дружество, са признати за виновни в това, че през 2014 г., без да имат пълномощия да сключват договори от името на дружеството, принуждавали управителка на заведение в Айтос да подпише договор за охрана срещу 240 лв. седмично. Това ставало със заплахи за тежки последствия за нея, за недопускане на клиенти и затваряне на заведението (престъпление по чл. 213а, ал.2, т.5 във вр. с ал.1). За да докажат намеренията си, двамата подсъдими няколко пъти посещавали заведението с други лица и демонстративно си тръгвали, без да платят направените от тях сметки (две от тях за 516 лв. и за 687.50 лв.). Кънев е осъден и за побой с бухалка и нанасяне на тежка телесна повреда - загуба на око, на служител от друга охранителна фирма (престъпление по чл. 128 ал.2 във вр. с ал.1 от НК). С тази фирма управителката на заведението сключила договор за охрана, след като отказала на „представителите" на „VTI" ООД. Служителят е бил пребит от Петров в двора на къща в Айтос в съучастие с други неустановени по делото лица, защото подписал договор за охрана на заведението и отказал да го прекрати

Швейцария, която въпреки всичко продължава да бъде убежище за компаниите

http://www.investor.bg/evropa/334/a/shveicariia-koiato-vypreki-vsichko-prodyljava-da-byde-ubejishte-za-kompaniite-233979/

Въпреки отрицателния вот на референдума за "данъчни вратички" за мултинационалните компании страната ще запази високия си статут

Нелегални рудници край Бобов дол ще бъдат закрити

https://www.actualno.com/society/nelegalni-rudnici-kraj-bobov-dol-shte-bydat-zakriti-news_593826.html

По разпореждане на Министерството на енергетиката нелегални рудници за въглища край Бобов дол ще бъдат закрити, защото добивът в тях е незаконен и освен това крият риск за инциденти и злополуки, съобщи кметът на общината Елза Величкова. Нелегален добив и търговия на дребн

В Градница предстоят частични избори за кмет, объркаха плакатите на БСП

https://www.actualno.com/gabrovo/v-gradnica-predstojat-chastichni-izbori-za-kmet-obyrkaha-plakatite-na-bsp-news_593828.html

В севлиевското село Градница, където идната неделя предстоят частични избори за кмет, бяха разлепени плакати с кандидата на БСП, но с номера в бюлетината на Движението за права и свободи. Разлепените плакати са свалени, съобщиха от Областния съвет на БСП. Оттам обясниха раз

Какво не знаем за plug-in хибридите

http://www.investor.bg/e-drive-academy/487/a/kakvo-ne-znaem-za-plug-in-hibridite-234013/

От куриозното им раждане в ръцете на Фердинанд Порше до най-смайващите съвременни хиперавтомобили

Мейуедър и Макгрегър са договорили исторически мач за 1 млрд. долара

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/14/2918185_meiuedur_i_makgregur_sa_dogovorili_istoricheski_mach/?ref=rss


Непобеденият на професионалния боксов ринг Флойд Мейуедър и звездата на смесените бойни спортове Конър Макгрегър са постигнали договорка за двубой помежду си.

Очаква се сделката да бъде обявена до две седмици, а наградният фонд на боксовия мач да надхвърли един милиард долара, твърди Irish Times, като се позовава на близък до преговорите източник. "Договорът не е подписан, тъй като има забавяне от трета страна, но всички детайли са уредени", допълва източникът.

В края на...

Италианска двойка бе осъдена заради терористична дейност, свързана с ИД

https://www.24chasa.bg/novini/article/6057315

Италианска двойка бе осъдена заради терористична дейност, свързана с ИДИталиански съд осъди днес на 6 и 5 години затвор мароканец и съпругата му по обвинения в тероризъм във връзка със заговор на "Ислямска държава" да извърши атентати в Рим през Свещената година на милосърдието, приключила миналата есен, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Абдеррахим Мутахарик, който е придобил италианско гражданство,

Президентът на Австрия призова Европа да се обедини

http://www.cross.bg/belen-prezident-evropa-1534692.html

/КРОСС/ Австрийският президент Александър ван дер Белен отправи днес призив от трибуната на европарламента Европа да се обедини, за да даде отпор на популистките движения на континента и да стане пример за останалия свят. На изборите през декември като независим кандидат Ван дер Белен победи крайнодесния Норберт Хофер с 51,7 на сто и пое президентския пост миналия месец. "Всички големи предизвикателства, пред които сме изправени, бягството и миграцията, климатичните промени и енергийната политика, безработицата и бедността, войната, насилието и терора, дигиталната трансформация. Всичко това можем да разрешим само заедно. Вотът за мен за президент беше ясно отхвърляне на национализма, протекционизма и опростенческия популизъм. Национализмът не решава нито един проблем, а само създава нови", каза ван дер Белен.  

Възобновиха неотложните ремонти на улиците в Търново след снега

https://www.24chasa.bg/region/article/6057307

Възобновиха неотложните ремонти
на улиците в Търново след снегаОт днес във Велико Търново продължават неотложните ремонти на уличната мрежа и нарушените настилки след топенето на снеговете. Дейностите започнаха по рисковите участъци от булевард „България”, които вече са изкърпени. В следобедните часове екипи на отговорната за пътната поддръжка фирма „Пътни строежи ВТ” работят по улица „Козлуджа” и Западния

Белград издаде близо 100 заповеди за арест на военнопрестъпници от Косово

http://www.cross.bg/kosovo-haradinaii-zapovedi-1534691.html

/КРОСС/ Около 100 заповеди за арест, издадени от Сърбия срещу косовски албанци, заподозрени във военни престъпления през 1998-1999 година, са в базите данни на международните полицейски служби, информира агенция ТАНЮГ, цитирана от БГНЕС. Става дума както за лица, срещу които вече се водят наказателни дела, така и за други, срещу които следствените действия са били прекратени, но може да бъдат възобновени, ако лицата бъдат задържани. Към втората група спада и бившият косовски премиер Рамуш Харадинай, задържан по сръбска заповед във Франция. Източник на ТАНЮГ посочва, че 57-те заповеди за арест, издадени от Прищина в понеделник срещу косовски сърби, нямат правна сила извън територията на Косово, защото страната не е член на Интерпол. На 4 януари френската полиция задържа бившия министър-председател на Косово Рамуш Харадинай във връзка с искане на Сърбия по обвинения във военни престъпления през 1998-99 година. По-късно френски съд пусна Харадинай под гаранция, но без право да напуска страната. Окончателно съдебно решение ще бъде взето на 2 март. Международният трибунал за бивша Югославия не намери доказателства за вината на Харадинай, който е бил и командир в Армията за освобождение на Косово, и той беше оправдан по две дела в Хага.    

Кончита Вурст ще се отказва от образа на брадата жена (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6057107

Кончита Вурст ще се отказва от образа на брадата жена (Снимки)Победителят в песенния конкурс "Евровизия 2014" Томас Нойвирт, представящ се като брадатата жена Кончита Вурст, планира да смени сценичния си образ, защото досегашният вече се е изчерпил, съобщи Нюзру, цитиран от БТА. Новият образ на Нойвирт може да не е свързан с него самия. С Кончита обаче той ще се раздели.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване