Русия обяви, че е нанесла въздушни удари по обекти на Ислямска държава

//dariknews.bg/novini/sviat/rusiia-obiavi-che-e-nanesla-vyzdushni-udari-po-obekti-na-isliamska-dyrzhava-2004383

Руски стратегически бомбардировачи "Ту-95МС" нанесоха удари с крилати ракети "Х-101" по обекти на "Ислямска държава" (ИД) в района на сирийския град Ракка, съобщи министерството на отбраната в Москва

Ансамбълът ни по художествена гимнастика е втори във временното класиране на "Алина Къп"

http://www.cross.bg/gimnastika-hydozhestvena-layra-1535076.html

/КРОСС/ Националният ансамбъл по художествена гимнастика, в състав - Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Ели Бинева и Теди Александрова, заема второ място след изиграването на композицията си с 5 обръча на Гран При турнира в Москва. В състезанието участват още ансамблите на Русия и Епигет. „Уникална българска композиция, невероятна музика! Имаме най-красивите гимнастички и най-невероятните композиции! Допуснаха грешка днес, вървим втори, оценката която се чу от диктора е 15.700! Всичко това е без значение - ако играем без грешка, всеки път ще сме на почетната стълбичка! Респект към треньора Весела Димитрова и към момичетата: Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Елена Бинева и Теодора Александрова! Фантастични сте!", написа официалната страница на българската федерация по художествена гимнастика.    

Тръмп: Лоши отношения с Русия = ядрен холокост (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6064048

Тръмп: Лоши отношения  с  Русия = ядрен холокост (обзор)100 000 войници ще ловят нелегални имигранти Администрацията на Тръмп ще мобилизира 100 000 войници от Националната гвардия, за да ловят незаконни имигранти, съобщи АП. Американският президент Доналд Тръмп обеща, че ще представи нов указ за имиграцията още следващата седмица, предадоха световните агенции.

Ансамбълът ни по художествена гимнастика е трети във временното класиране на "Алина Къп"

http://www.cross.bg/greshka-bilyana-mariya-1535076.html

/КРОСС/ Ансамбълът на България - девойки (в състав Мария Спасова, Галатея Герова, Биляна Писова, Биляна Везирска и Бояна Гелова и старши треньор Мария Кънчева) се движи на трето място във временното класиране след първия ден, съобщиха от федерацията във Фейсбук страницата си. "Съчетанието ни е много трудно, момичетата играха смело и вдъхновено, допуснаха една грешка и получиха 16.000 т. Води Русия със 17.100 с една съвсем малка грешка и Израел със 16.800 т.Поздравления за смелата игра и настроението на килима! Утре - без грешка!", пишат още от федерацията.  

Турция: Няма натиск върху медиите, ЕС да поднови преговорите за членство

http://www.moreto.net/novini.php?n=344333

Турският премиер Бинали Йълдъръм се ядоса на въпросите на журналисти по време на визитата си в Малта и с рязък тон призова ЕС да поднови преговорния процес за членството на страната, и тогава изобщо да се повдига темата за свободата на медиите, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Жертва и ранени при инцидент в ТЕЦ "Брикел"

http://www.mediapool.bg/zhertva-i-raneni-pri-intsident-v-tets-brikel-news260326.html

Един човек е загинал, а четирима са ранени при инцидент в ТЕЦ "Брикел" край Гълъбово, станал в в ранния следобед в петък, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Жертвата е на 44 години. Единият от ранените е с фрактура или счупване на ръка, а другите трима са с леки натъртвания. И четиримата са без опасност за живота, предаде агенция "Фокус".   Инцидентът се е случил при изпълняване на почистваща операция на наслоявания от гипсова суспензия - налепи по стените и тавана. По време на почистването от тавана се е откъснало парче от суспензията и е паднало върху работниците, което е довело до смъртта на един от тях и до раняването на още четирима. Причините за инцидента се изясняват. На място са следовател, който извършва оглед, съдебен лекар и окръжния прокурор. Образувано е досъдебно производство. Разследването продължава. ТЕЦ "Брикел" е част от енергийната група на бизнесмена Христо Ковачки.

Лиляна Павлова: При ревизията има нездрав интерес към определени поръчки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6064330

Лиляна Павлова: При ревизията има нездрав интерес към определени поръчкиИма нездрав интерес към определени поръчки при ревизията на кабинета „Борисов 2“, подозирам корпоративен финансов интерес в Пътната агенция, според мен се случва нещо с подготовката на изборите и може би се готви „Костинброд 2“. Това каза бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в предаването „Лице в лице“ по

Германия увеличава разходите за отбрана

http://www.cross.bg/germaniya-otbrana-nato-1535075.html

/КРОСС/ Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви днес, че нейната страна ще изпълни дългосрочния ангажимент да повиши разходите си за отбрана до нивото, договорено със съюзниците от НАТО, но уточни, че това ще стане бавно, предадоха световните агенции. На пресконференция с гостуващия в Германия канадски премиер Джъстин Трюдо канцлерът припомни, че Германия е участвала във вземането на решението през 2014 г. страните от НАТО да харчат годишно за отбрана не по-малко от 2 на сто от своя брутен вътрешен продукт. "Германия осъзнава своята отговорност", каза тя и отбеляза, че разходите за помощи за развитие и превенция на кризи също са важни за глобалната сигурност. По думите й Германия ще достигне прага от 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) за военни разходи в определения от срещата на върха в Уелс срок от десет години, тоест до 2024 г. Сега Федералната република отделя за отбрана 1,2 на сто от своя БВП, което в абсолютна стойност е равно на 37 милиарда евро за тази година. За да прескочи летвата от 2 на сто, Берлин трябва да увеличи военните разходи до около 58 милиарда евро, изчислява ТАСС. Руската агенция цитира генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, според когото някои страни от Алианса вече са достигнали или са близо до изисквания праг от 2 на сто от БВП. Той посочи като примери Латвия, Литва и Румъния. "Очаквам всички членове на алианса да изпълнят обещаното през 2014 г

Световната банка: Евтиният ток за бедни да е до 250 квтч

https://www.24chasa.bg/novini/article/6064255

Световната банка: Евтиният ток за бедни да е до  250 квтч Социална тарифа за първите 150 квтч е предложена при отварянето на пазара на ток. Това пише в резюме на доклада на Световната банка, който министърът на енергетиката Николай Павлов пусна за обществено обсъждане. Според експертите тарифата не покрива нуждите на семейства с много членове и малки доходи.

Работник загина и петима са ранени след авария в ТЕЦ ”Брикел”

https://www.actualno.com/starazagora/rabotnik-zagina-i-petima-sa-raneni-sled-avarija-v-tec-brikel-news_594572.html

Един работник е загинал, а петима са пострадали при производствена авария в ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово, съобщиха от Инспекцията по труда в Стара Загора. По-рано бе съобщено, че ранените са четирима. Инцидентът е станал около 15 часа при почистване на сероочистващата инсталация

Човек е загинал при инцидент в ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/17/2920359_chovek_e_zaginal_pri_incident_v_tec_brikel_v_gulubovo/?ref=rss


Един човек е загинал при инцидент в ТЕЦ"Брикел" ЕАД - Гълъбово, а петима са ранени, съобщи агенция "Фокус" като се позова на говорителя на Окръжна прокуратура - Стара Загора Нейка Тенева.

По-късно БНТ съобщи, че трима от ранените са прегледани и освободени.

Инцидентът е станал при изпълняване на почистваща операция на наслоявания от гипсова суспензия - налепи по стените и тавана. По време на почистването, от тавана се е откъснало парче от суспензията и е паднало върху...

Човек е загинал при инцидент в "Брикел" в Гълъбово (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/17/2920359_chovek_e_zaginal_pri_incident_v_brikel_v_gulubovo/?ref=rss


Един човек е загинал при инцидент в "Брикел" ЕАД - Гълъбово, а четирима са ранени, съобщи агенция "Фокус" като се позова на говорителя на Окръжна прокуратура - Стара Загора Нейка Тенева.

Единият от ранените е с фрактура или счупване на ръка, а другите трима са с леки натъртвания. И четиримата са без опасност за живота.

Инцидентът е станал при изпълняване на почистваща операция на наслоявания от гипсова суспензия - налепи по стените и тавана. По време на почистването, от...

Поставят операта “Борислав” в навечерието на Трети март

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6064310

Поставят операта “Борислав” в навечерието на Трети мартПостановката ще бъде на 2 март на сцената на Софийската опера и балет. По случай националния празник билетите ще бъдат на специална цена - само 10 лева. “Борислав” е първата българска историческа опера и е написана от маестро Георги Атанасов. Премиерата е била на 4 март 1911 година на сцената на “Оперна дружба”.

Печалбата на банките в САЩ може да нарасне с 12 млрд. долара при по-ниски данъци

http://www.investor.bg/sasht/337/a/pechalbata-na-bankite-v-sasht-moje-da-narasne-s-12-mlrd-dolara-pri-po-niski-danyci-234254/

Ефективната данъчна ставка на най-големите банки в САЩ достига средно 28% за последните три години, считано до края на 2015 г.

4 златни медала за Варна от турнир по стрелба с лък

http://www.moreto.net/novini.php?n=344317

4 златни медала и едно бронзово отличие спечелиха ОСК "Млади стрелци" по време на първия турнир по стрелба с лък в зала, който се проведе в спортния салон на Първа езикова гимназия, научи Moreto.net. Организатори на събитието са Община Варна и клубът по стрелба.

Радев призова за обща стратегия за решаване на миграционната криза

http://offnews.bg/news/n_1/n_647517.html

Международната общност трябва да се обедини за изработването на стратегия, която да предвиди в дългосрочен план необходимите мерки за справяне с бежанската и миграционната криза. За това призова президентът Румен Радев на работна среща в рамките на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността, посветена на проблемите на бежанците в Европа. Той посочи, че съществуващите регламенти не предлагат устойчиво решение на проблема - както на причините за миграционните процеси, така и за интеграцията на бежанците, и това ще бъде актуална тема от международния дневен ред и през следващите години. „Нито една държава не беше подготвена, когато тази криза започна, и днес много от европейските страни са изправени пред въпроса как да постигнат реална интеграция на хиляди бежанци“, посочи президентът. По думите му, за да има успех бъдещата обща стратегия по миграционната криза, трябва да се отговори на въпроса каква е истинската интеграция и как се постига. „Когато идваш в дадена държава, трябва да спазваш правилата. В това какво запазваш от своите ценности и какви нови ценности ще приемеш, е и отговорът на въпроса за интегрирането в дадено общество“, коментира президентът.  В срещата участваха комисарят за Европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, както и висши представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците, министри.

Цветанов за кандидат кмета на ГЕРБ в Кубрат: Красимир Великов е правилният избор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6064301

Цветанов за кандидат кмета на ГЕРБ в Кубрат: Красимир Великов е правилният изборТук съм днес с Вас, за да засвидетелствам своето огромно уважение и да Ви уверя, че Красимир Великов е правилният избор. Всички трябва да подкрепят неговата кандидатура, защото той не дели хората по етнически признак. Това каза заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на закриването на предизборната кампания в община Кубрат,

Ердоган поведе кампанията за референдума през април

http://www.cross.bg/tyrtziya-erdogan-kampaniyata-1535074.html

/КРОСС/ Президентът на Турция Реджеп Ердоган даде начало на кампанията му за запланувания за 16 април референдум, който може да увеличи правомощията на държавния глава, съобщава "Франс прес". През следващите два месеца се очаква Ердоган да направи обиколка в Турция, за да мобилизира гласоподавателите за националното допитване. Турският лидер даде старт на кампанията в югоизточния град Кахраманмараш след завръщането си от обиколка в арабски държави. Изборът на Ердоган да започне кампанията в този град не е случаен, тъй като това е един от районите, където получи най-много гласове на президентските избори през 2014 г. "Ние сме на прага на историческо решение", обърна се държавният глава на Турция към хиляди симпатизанти по време на реч в Кахраманмараш, предавана на живо по телевизията. "16 април ще бъде нощта на провеждане на реформа в Турция", добави той. Опонентите на конституционните промени се страхуват, че страната ще се превърне в автокрация. Но според Ердоган новата система ясно ще разграничи изпълнителната от законодателната власт, така че "всеки да може да се концентрира върху работата си". "Президентът ще управлява страната, парламентът ще издава закони, а правосъдието ще се грижи за правния процес", изтъкна той. По думите му новата система ще означава, че няма връщане към "старата Турция" с краткосрочни коалиционни правителства, които според него понякога са траели само 25 дни и средно по 16 месеца

Официално: Пламен Нунев отново ще води ГЕРБ в Русе за парламентарни избори

//dariknews.bg/regioni/ruse/oficialno-plamen-nunev-otnovo-shte-vodi-gerb-v-ruse-za-parlamentarni-izbori-2004381

Пламен Нунев ще води листата на ПП ГЕРБ в 19 МИР за предстоящите извънредни парламентарни избори. Листите на партията вече са утвърдени. Областният координатор на ГЕРБ в Русе бе депутат в последните три парламента. Роден е през 1956 г. в град Бяла. Експерт по сигурност. 

На втора поз

Полицаи закопчаха трима за търговия на дрога

http://www.cross.bg/heroin-vezna-elektronna-1535073.html

/КРОСС/ Столични криминалисти заловиха четирима души за търговия с дрога, съобщиха от МВР. В операцията са участвали служители на главната дирекция на полицията и колегите им от СДВР. Първо са действали по оперативна информация и около 16.30 ч. на 16 февруари дежурни са отишли на място на ул. "Суходолска" преди кръстовището с "Околовръстен път". Там криминалистите задържали В.Т., който е на 23 години и 21-годишен от Кюстендил, минути след "покупката". Последвал личен обиск и претърсване на автомобила, с който са се предвижвали. Във В.Т. е намерен полиетиленов плик с кафяво прахообразно вещество, което на полевия тест е реагирало на хероин. Имали са и електронна везна. След разпитите е започнато продължението на операцията и на територията на столицата са били задържани и двамата дилъри - Д.С., на 34 години, и 27-годишната Ц.Д. При обиск у нея е намерена топка, опакована в полиетиленов плик и цветно тиксо, съдържаща, по думите й, хероин и марихуана. В обитавано от мъжа жилище криминалистите открили електронна везна и остатъци от прахообразно вещество с кафеникав цвят, 6 мобилни телефона и пластики за банкови карти. На адреса на Ц.Д. намерили и голям брой бучки и полиетиленови пликове с хероин и електронна везна. Иззетият хероин е с общо тегло 215 г, а марихуаната - 11,65 г. След доклад в Софийска градска прокуратура, на Ц.Д., Д.С. и В.Т. са повдигнати обвинения.    

Започна строителството на джамия на площад "Таксим" в Истанбул

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/17/2920338_zapochna_stroitelstvoto_na_djamiia_na_ploshtad_taksim/?ref=rss


След продължили десетилетия спорове и съдебни битки в петък на истанбулския площад "Таксим" започна строителството на джамия.

На "Таксим" се издига една от най-известните статуи на Кемал Ататюрк и създателите на светска Турция. Дълги години площадът е символ на многохилядни протести на профсъюзи, леви партии и кюрдски организации.

Последният път, когато той бе епицентър на антиправителствен протест на стотици хиляди в големите градове на страната, бяха сблъсъците за парка...

Селена Гомес разби собствения си рекорд

http://www.cross.bg/selena-posledovateli-gomes-1535072.html

/КРОСС/ Селена Гомес вече е с най-много последователи в Instagram - 110 милиона, според данни на списание Forbes, цитирани от Контактмюзик. Тя изпреварва Тейлър Суифт, която е с 97,6 милиона последователи. 24-годишната Селена постна благодарствено послание към феновете, придружено от нейна снимка по време на концерт. "Благодаря за рекордния брой последователи", заяви изпълнителката на хита Kill Em with Kindness. „Всички вие променихте живота ми". Новината идва, след като наскоро Селена Гомес пусна първата си песен от 2015 г. - It Ain't Me. Тя е записана съвместно с норвежкия диджей, продуцент, композитор и музикант Кайго, който е на корицата на новия сингъл заедно със Селена. Последният й засега студиен албум Revival излезе през 2015 г. Селена предизвика истински фурор, след като се съблече напълно гола за обложката му. В момента тя работи над третия си студиен албум.    

Папа Франциск пред студенти: Войните започват първо в сърцата ни

http://www.moreto.net/novini.php?n=344336

Политиците трябва да снижат тона, когато спорят, и да спрат да се обиждат, заяви днес папа Франциск на среща със студенти в Трети римски университет, предаде Ройтерс. Светият Отец каза също, че лидерите трябва да са отворени към диалог с онези, които смятат за врагове, или рискуват да посеят семената на война.

Програмата на Бареков: Да обезглави "хидрата с три глави" - Прокопиев, контрабандата и политиците

http://offnews.bg/news/n_1/n_647513.html

Николай Бареков влиза на изборите на 26-ти март с програма на партията си Презареди - БГ само и единствено с обещание за борба с корупцията. "Социална програма няма да имаме, нито ще обещаваме. Независимо от резултатите на изборите ще се борим само да победим корупцията", категоричен беше Бареков, представяйки програмата на партията си. Той добави, че на предходните избори за парламент България без цензура (името на първата партия на Бареков) е имала най-добрата от всички социални програми, но са получили само спънки на предложенията, които са имали. Сега лозунгът на партията на Бареков ще е "Да сменим системата". "С тази система няма как да се движим напред", каза той.  Бареков е направил схема на това, с което ще се бори, озаглавена "Хидрата на корупцията". Евродепутатът разказа идеята си: "Хидрата има три глави, като обезглавиш едната, на нейно място израстват две, главата за хидрата не е важен орган и по това си прилича с корупцията в България. На хидрата са й важни краката, като ги отрежеш и умира".  Та, трите глави на хидрата, която Бареков ще "обезглавява", са 1-та - Белите якички, сред които с Иво Прокопиев, Огнян Донев, Цветан Василев, 2-та - контрабандата, ръководена от "сиви олигарси" и 3-та - политиците.  Хидрата обаче има и сърце и бял дроб, в които "виреят" тайните приватизации (Лукойл, Кремиковци), източването на КТБ, както и злоупотребата с еврофондове. А черният дроб е Здравната каса, където всяка година потъват 5 млрд. лева. Всичко започва обаче от стомаха, обясни Бареков - от времето на Иван Костов. От неговото време досега в България са източени 70 млрд. лв., е пресметнал политикът. Той даде за пример, че оттогава за всички престъпления - досега няма нито един осъден политик и направи смело предложение: Да се разформирова Софийският градски съд, където се гледали делата на цяла България.  А това, от което тръгва всичко (б.а - корупцията) - краката на видрата са съдът и прокуратурата и партиите, сред които и новите на Марешки, Да България и Нова Република.  И така, Бареков влиза на изборите с четири основни точки и малка Харта за борба с корупцията: Презареждане във властта и политиката, презареждане за бюрокрацията,презареждане на съдебната система и презареждане на медийната среда. В тях се съдържат идеи - от 100% мажоритарен избор на депутати, народни представители без имунитет, операция "Чисти ръце", която да провери имуществото на всички политици, Черна книга на прехода и обвинителни актове за него, криминализиране на неизпълнени предизборни обещания, разваляне на всички концесии, операция "Чисти ръце" и в администрацията, съкращаването й с 30%, 6 месеца за едно дело, електронно правосъдие, детектор на лъжата за всички съдии и прокурори - до изчистване на медиите, разкриване на собствениците им и криминализиране на фалшивите новини.  Преди да представи програмата си Бареков организира и форум на корупцията,накойто специален гост беше бившият премиер на Сърбия Зоран Живкович, който е известен с борбата с корупцията: Ето ме, жив съм и няма телохранители, значи борбата с корупцията не е толкова страшна, каза той и призова българите да се обединят срещу корупцията.  На форума за изкореняване на корупцията на Бареков се появиха и Капка Сидерова, прокурорът Роман Василев, бившият служебен премиер Ренета Инджова и ректорът на УНИБИТ Стоян Денчев. 

"Телеконферентни" уроци за машинния вот на членовете на секционни комисии

http://www.mediapool.bg/telekonferentni-urotsi-za-mashinniya-vot-na-chlenovete-na-sektsionni-komisii-news260325.html

Обучението на секционните комисии за машинното гласуване ще става с телеконферентни връзки с цел едновременно обучаване на много по-голям брой хора, каза вицепремиерът по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната Стефан Янев, който отговаря за организацията на изборите.  В петък той се срещна с новоназначените областни управители, за да координира подготовката за изборите, заедно с ЦИК и администрацията на Министерския съвет. "По-конкретно за обучението ще може да се говори след като е ясна поръчката и какво точно може да бъде доставено", каза той. "В обществената поръчка има технически изисквания как да бъдат предоставени машините и каква част от обучението ще го правят съответните фирми”, заяви вицепремиерът. В страната има около 12 000 секционни избирателни комисии, в които по закон минималният брой членове е петима, а максималният девет.  Веднага след решението на ВАС за задължителния машинен вот във всяка секция от ЦИК неофициално изразиха редица притеснения, че членовете на комисиите няма как да бъдат обучени да работят с апаратурата, а това може да доведе до сериозни проблеми в самия изборен ден. Машинно гласуване ще има или за всички, или изобщо няма да има, заключи Янев. Изказването му бе съвсем в духа на говорителя на ЦИК Цветозар Томов от вчера, когато той заяви, че е "рано да бъдем песимисти или оптимисти за машинния вот". Вицепремиерът отговори на питане дали е възможно да има машини за вот само в някои секции.  "Не мисля, че е предвидено. Последното решение на ВАС е категорично – или машини навсякъде, или не. Така че това е една трета хипотеза, която не бих искал да коментирам от гледна точка на някакво правно тълкуване, по-скоро очакванията са, че ще има или за всички, или няма да има", каза Янев. 22 февруари е крайният срок за получаване на офертите на фирмите, които биха могли да осигурят машините за изборите, както е предвидено в закона. Ако машини все пак не бъдат доставени, ще се гласува с хартия по обичайния начин. "Как ще се произнесат вече в правния свят по тълкуването на този казус, аз не мога да коментирам и не мисля, че е редно", каза Янев.

Мик Джагър не помни да е писал своя автобиография

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6064262

Мик Джагър не помни да е писал своя
автобиографияРок легендата Мик Джагър отложи издаването на автобиография, която е написал през 80-те години, защото не може да си спомни, че именно той е авторът, пише в. "Дейли мирър", цитиран от БТА. Издателят Джон Блейк се е свързал с фронтмена на "Ролинг стоунс", след като получил ръкописа от 75 000 думи преди три години.

През следващата година може да има нова държава в Европа

https://www.actualno.com/europe/prez-sledvashtata-godina-moje-da-ima-nova-dyrjava-v-evropa-news_594566.html

Фарьорските острови могат да се превърнат в най-новата държава в света ако гласуват с "Да" на предстоящия догодина референдум. До този момент страната е автономна област на Дания, подобно на Гренландия. Островите, които се намират насред Атлантическия океан, между Норвегия

Дария Клишина подлуди Белград

http://offnews.bg/news/n_1/n_647516.html

Сексапилната руска атлетка Дария Клишина вдигна с няколко градуса температурите в сръбската столица Белград с пристигането си за участие в турнира "Сърбия Оупън". Надпреварата е подгряваща за предстоящото през март европейско първенство в зала, на което Белград е домакин между 3 и 5 март. За разочарование на феновете в турнира "Сърбия Оупън" няма да участва местната любимка Ивана Шпанович и очакваният дуел с Клишина в сектора на скок на дължина се отлага. Местните издания посветиха цели страници на Клишина, която е една от най-атрактивните атлетки в света. Тя е родена през 1991 година в Твер, но живее и тренира в САЩ, което й позволи да участва на олимпиадата в Рио миналото лято, след като руските атлети бяха дисквалифицирани за употреба на допинг. Личното постижение на Клишина е 7,05 метра. Тя има няколко титли на закрито, а в детството си е тренирала и волейбол, но е избрала атлетиката.

Герджиков назначи нов шеф на Селскостопанската академия

http://offnews.bg/news/n_1/n_647515.html

Шефът на Селскостопанската академия проф. Тотка Трифонова подаде оставка.  На нейно място служебният премиер Огнян Герджиков назначи проф. Иван Пачев.  Земеделският министър Христо Босуков заяви преди дни, че ще поиска оставката на Трифонова.  Преди две седмици оставка подаде и шефът на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов. Новият председател на академията проф. Иван Пачев е завършил Харковския национален аграрен университет в Украйна.  От май 2013 г. е директор на Института по лозарство и винарство в Плевен, който е част от структурата на Селскостопанска академия. 

Далмайер пренаписа историята с десети пореден медал от световни първенства

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/17/2920348_dalmaier_prenapisa_istoriiata_s_deseti_poreden_medal/?ref=rss


Германката Лаура Далмайер спечели исторически десети пореден медал от световни първенства по биатлон.

23-годишната състезателка триумфира с щафетата на 4х6 км в Хохфилцен и задмина норвежката Тора Бергер, която държеше рекорда с девет .

Гемания продължи тоталнаат си доминация в щафетите и спечели четвърта победа от четири състезания през сезона.

Ванеса Хинц, Марен Хамершмид, Франциска Хилдебранд и Далмайер финишираха използваха девет допълнителни патрона, не...

Президентът Радев призовава за обща стратегия за решаване на бежанската криза

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/17/2920349_prezidentut_radev_prizovava_za_obshta_strategiia_za/?ref=rss


Международната общност трябва да се обедини за изработването на стратегия, която да предвиди в дългосрочен план необходимите мерки за справяне с бежанската и миграционната криза. За това призова президентът Румен Радев на работна среща в рамките на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността, посветена на проблемите на бежанците в Европа, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Той подчертал, че съществуващите регламенти не предлагат устойчиво решение както на причините...

Президентът Радев призовава обща стратегия за решаване на бежанската криза

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/17/2920349_prezidentut_radev_prizovava_obshta_strategiia_za/?ref=rss


Международната общност трябва да се обедини за изработването на стратегия, която да предвиди в дългосрочен план необходимите мерки за справяне с бежанската и миграционната криза. За това призова президентът Румен Радев на работна среща в рамките на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността, посветена на проблемите на бежанците в Европа, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Той подчертал, че съществуващите регламенти не предлагат устойчиво решение както на причините...

България с акцент данъци като председател на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6064194

България с акцент данъци като председател на ЕССъс специален софтуер ще се следи за пари към терористи Нови мерки за пресичане на трансграничните данъчни измами, справедливо и ефикасно данъчно облагане, свиване на възможностите за укриване на данъци и разширяване на съдържанието на данните от данъчните досиета, които да се обменят между държавите от ЕС.

БФБ приключва седмицата с няколко печални антирекорда

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/bfb-prikliuchva-sedmicata-s-niakolko-pechalni-antirekorda-234259/

Сравнително ниска инвеститорска активност и оборот от малко над 7 млн. лв. илюстрират слабите седмични резултати за борсата

Радарите за превишена скорост утре - 18 февруари, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=344322

Служители на КАТ ще следят утре - 18 февруари, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. - Бизнес парк б-я Петрол - посока Варна 08:10ч.-08:50ч. - Южен пътен възел /вход/ 10:20ч.

Тенево в траур за загиналия и ранените в "Брикел"

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/tenevo-v-traur-za-zaginaliia-i-ranenite-v-brikel-2004376

44-годишният Сашо Митко Недев от симеоновградското село Тенево, е загиналият при аварията този следобед в ТЕЦ „Брикел” Гълъбово. Това  потвърди кметът на селото Илияна Асенова. В този момент тя е в дома на починалия, при неговите близки. Мъжът започнал работа в ТЕЦ-а съвсем скоро, преди около десет

НФСБ оглави листата на „Обединени патриоти“ в Разград

//dariknews.bg/regioni/razgrad/nfsb-oglavi-listata-na-obedineni-patrioti-v-razgrad-2004379

Регионалният координатор на НФСБ Димитър Димитров е водач на листата на „Обединени патриоти“за Разградски избирателен регион. Първите в листите на коалицията между ВМРО, Атака и НФСБ бяха обявени днес от тримата партийни лидери в столицата.
63-годишният Димитър Димитров за втори път е водач

Прокуратарута откри нарушения в над 100 наредби за прием в детските градини

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prokurataruta-otkri-narusheniia-v-nad-100-naredbi-za-priem-v-detskite-gradini-2004260

Прокуратурата откри нарушения в 112 общински наредби за приема в детските градини. Според държавното обвинение най-често констатираните незаконни текстове са изискването родителите да прилагат декларация, че детето им не кандидатст

Будапеща е на път да оттегли кандидатурата си за лятната олимпиада през 2024 г.

http://www.mediapool.bg/budapeshta-e-na-pat-da-ottegli-kandidaturata-si-za-lyatnata-olimpiada-prez-2024-g-news260324.html

Кметът на Будапеща Ищван Тарлос заяви, че ще обмисли оттегляне на кандидатурата на унгарската столица за домакинство на летните олимпийски игри през 2024 г., ако се окаже, че са събрани достатъчно подписи за референдум против нея, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Унгарското политическо движение "Моментум" съобщи днес, че е събрало над 266 хиляди подписа - много над необходимия минимален брой за всенародно допитване по въпроса. "Моментум" смята, че предложеният бюджет за инвестиции за олимпиадата - 2,4 милиарда евро - ще се превърне в източник на корупция. "Ако се окаже, че достатъчен брой граждани на Будапеща са се подписали в полза на референдум, ще обмисля сериозно въпроса дали да оттегля кандидатурата", заяви на пресконференция кметът. Събраните подписи трябва да бъдат проверени от общинската избирателна комисия.

Москва гневна на НАТО за Черно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6064072

Москва гневна на  НАТО за Черно мореМосква остро осъди решението на НАТО за увеличаване на присъствието си в Черно море в рамките на политиката си на възпиране. Пактът обяви, че това присъствие е реакция на заплашителното поведение на Русия след началото на украинския конфликт през 2014 г. Москва нарече решението “нов етап на засилване на напрежението в регион,

Премиерът Герджиков ще посети Карлово

http://www.cross.bg/levski-vasil-karlovo-1535071.html

/КРОСС/ Министър-председателят Огнян Герджиков ще бъде в Карлово на 18 февруари за възпоменателната церемония по повод 144- та годишнина от гибелта на Васил Левски. В рамките на посещението премиерът ще разговаря с кмета на общината Емил Кабаиванов. В неделя в храм „Св. Богородица" министър-председателят ще присъства на Архиерейската света литургия и панихида в памет на Васил Левски.  

Парламентът на Финландия отхвърли петиция за отменяна на еднополовите бракове

http://www.mediapool.bg/parlamentat-na-finlandiya-othvarli-petitsiya-za-otmenyana-na-ednopolovite-brakove-news260323.html

Финландският парламент отхвърли гражданска петиция за отменяне на закона, който разрешава еднополови бракове, предаде Ройтерс. При гласуването 120 членове на 200-местното законодателно събрание се обявиха против петицията, а 48 я подкрепиха. Така законът отново влиза в сила от следващия месец. Приет от предишния състав на парламента през 2014 г., законът премахна разликата между еднополовите съюзи и хетеросексуалните бракове и еднополовите двойки придобиха правата да осиновяват деца и да споделят едно и също фамилно име. Дотогава Финландия беше единствената от т. нар. нордически страни, която не бе узаконила еднополовите бракове, макар че гей двойките там имаха право още от 2002 г. да регистрират своите връзки, припомни Ройтерс. Организаторите на петицията "Истински брак" събраха над 100 хиляди подписа с настояване за отменяне на закона с аргумента, че право на детето е да има баща и майка.

Така го правят най-добрите

https://vesti.bg/lyubopitno/redbull/taka-go-praviat-naj-dobrite-6065633

Повече няма се чудите, "как става номера" с карането на една гума

Турски патрул е произвел изстрели в гръцки води

http://www.moreto.net/novini.php?n=344337

Турска военноморска патрулна лодка е произвела изстрели в гръцки води, югоизточно от Егейско море, съобщи гръцки военен представител, определяйки инцидента като сериозен. Патрулната лодка е напуснала зоната на инцидента край остров Фармакониси, след като гръцка фрегата се е намесила, изпращайки предупредителни сигнали, заяви армейският източник, пожелал анонимност.

Ужасяваща игра оставя мъртви деца

https://vesti.bg/sviat/uzhasiavashta-igra-ostavia-myrtvi-deca-6065637

При отказ да участват жертвите са заплашвани с насилие или с убийство на техни близки

Ужасяваща игра оставя стотици мъртви деца

https://vesti.bg/sviat/uzhasiavashta-igra-ostavia-stotici-myrtvi-deca-6065637

При отказ да участват жертвите са заплашвани с насилие или с убийство на техни близки

Шефът на софийското летище оглави въздухоплавателната администрация

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2017/02/17/2920341_shefut_na_sofiiskoto_letishte_oglavi/?ref=rss


Досегашният изпълнителен директор на "Летище София" Христо Щерионов е назначен за главен директор на "Гражданска въздухоплавателна администрация", съобщи пресцентърът на Министерството на транспорта. Това е станало със заповед на министърът на транспорта Христо Алексиев.

В съобщението се изтъква, че Щерионов е специалист с дългогодишен опит в авиационния сектор, а по време на неговото управление софийското летище е постигнало значително увеличение на обслужените пътници....

Шампионът от Ротердам детрониран

http://offnews.bg/news/n_1/n_647514.html

Защитаващият титлата си Мартин Клижан (Словакия) отпадна на четвъртфиналите на тенистурнира в Ротердам с награден фонд 1,85 милиона евро. Клижан претърпя поражение от шампиона през 2014 година и номер 4 в схемата Томаш Бердих (Чехия) с 3:6, 3:6 само за 59 минути. На полуфиналите Бердих ще се изправи срещу шестия поставен Жо-Вилфрид Цонга (Франция). Финалистът от 2011 година Цонга елиминира водача в схемата Марин Чилич със 7:6 (8), 7:6 (5) след два часа на корта. Най-добрият български тенисист Григор Димитров излиза срещу Давид Гофен (Белгия) на четвъртфиналите на надпреварата днес от 20:30 часа.

Кабинетът се готви за "Костинброд-2", обяви Лиляна Павлова

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/02/17/2920316_kabinetut_se_gotvi_za_kostinbrod-2_obiavi_liliana/?ref=rss


Бившият строителен министър Лиляна Павлова изрази предположение, че служебното правителство се готви за "Костинброд-2". В ефира на БиТиВи тя посочи, че не иска да е лош пророк, но нещо се случвало с изборите и "с този електронен вот".

"Костинброд" е скандалът, предизвикан преди предсрочните парламентарни избори през 2013 г., чрез ефира на "ТВ 7" и водещият тогава Николай Бареков след сигнал, подаден му от тогавашния депутат от БСП и настоящ омбудсман Мая Манолова. Твърдението,...

Блеър: Да отменим Брекзит!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6064020

Блеър: Да отменим Брекзит!Бившият премиер на Великобритания Тони Блеър оспори ангажимента на британското правителство да извади страната от ЕС, съобщи Би Би Си. По време на реч в Лондон бившият лидер на лейбъристите се обяви против “Брекзит на всяка цена”. Блеър води кампания в полза на оставане в ЕС още преди референдума от юни 2016 г.

Антон Кутев: Корнелия Нинова пое много рискове и те бяха успешни

http://www.cross.bg/bashta-anton-mina-1535070.html

/КРОСС/ Корнелия Нинова пое много рискове и те бяха успешни. Ограничението в депутатските мандати е нещо, което не е правено досега в БСП и отвори рани, но пък създава публичен образ на БСП, който е позитивен и резултатът от изборите ще е добър. Това каза в предаването „Лице в лице" Антон Кутев. Според него, когато БСП получи властта, трябва да покаже промяната веднага: „Нито едно правителство оттук нататък няма време на 100-те дни или на едната година, през която да прави каквото и да било. Който и да дойде на власт оттук нататък, промените трябва да се направят максимум за два месеца. Трябва да се правят промените веднага, защото първо вече са много кратки правителствата, и второ - ако ти не ги направиш веднага, за да можеш да получиш след една година резултат, няма да имаш възможност да финишираш това действие, което си започнал". Има напрежение в БСП около реденето на листите, но това е абсолютно естествен процес, допълни той. На въпроса партия на династиите ли е БСП, дъщерята на Антон Кутев - Мина Кутева, каза, че думата е неправилно употребена, защото при династиите се предават богатства или власт, а при тях това не е така.Нито баща ми е получил нещо от дядо ми, нито аз съм получила нещо от баща ми. Основното, което получава човек, е работа, каза тя и допълни, че се е заинтересувала от БСП още на 12 години. Има млади хора, които симпатизират на БСП, те са безкрайно умни, амбициозни, с кауза, обясни Мина Кутева

Авария в ТЕЦ уби човек и рани четирима

http://www.cross.bg/avariya-v-tetz-ybi-chovek-i-rani-chetirima-1535069.html

/КРОСС/ Един човек е загинал, а четирима са ранени в ТЕЦ „Брикел-Гълъбово". Аварията е станала при почистване на сероочистваща инсталация в ранния следобед, съобщава БНТ. Единият от пострадалите е с опасност за живота. Всички пострадали са откарани с линейки към болницата в Стара Загора. Към мястото на инцидента пътува екип на Инспекцията по труда. По непотвърдена информация, се е срутила стена.    

Радев поиска в Мюнхен дългосрочна стратегия за мигрантите

http://www.mediapool.bg/radev-poiska-v-myunhen-dalgosrochna-strategiya-za-migrantite-news260322.html

Международната общност трябва да се обедини за изработването на стратегия, която да предвиди в дългосрочен план необходимите мерки за справяне с бежанската и миграционната криза. За това призова президентът Румен Радев на работна среща в рамките на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността, посветена на проблемите на бежанците в Европа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава каза, че съществуващите регламенти не предлагат устойчиво решение както на причините за миграционните процеси, така и за интеграцията на бежанците и това ще бъде актуална тема от международния дневен ред и през следващите години. "Нито една държава не беше подготвена когато тази криза започна и днес много от европейските страни са изправени пред въпроса как да постигнат реална интеграция на хиляди бежанци“, посочи президентът. Според Радев, за да има успех бъдещата обща стратегия по миграционната криза, трябва да се отговори на въпроса "Каква е истинската интеграция и как се постига?". "Когато идваш в дадена държава трябва да спазваш правилата. В това какво запазваш от своите ценности и какви нови ценности ще приемеш, е и отговорът на въпроса за интегрирането в дадено общество“, заяви той. Разграничаването на прилаганите подходи към бежанците от военни конфликти, от една страна, от икономическите мигранти, от друга, също беше сред акцентите на срещата. Участниците във форума призоваха също така за спазването на правата на търсещите убежище и за предприемането на по-строги мерки и наказания спрямо участниците в нелегалния трафик на хора. В срещата участваха комисарят за Европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, както и висши представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците, министри.

„Европейската младежка столица“ влиза в университетите във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=344345

Срещи със студентите от варненските университети и колежи за представяне на възможностите за пряко участие в различни инициативи при реализиране на титлата Европейска младежка столица организира Община Варна по инициатива на кмета Иван Портних.

Тенево в траур за загиналия и ранените в ТЕЦ "Брикел"

//dariknews.bg/regioni/haskovo/tenevo-v-traur-za-zaginaliia-i-ranenite-v-tec-brikel-2004375

Загиналият при аварията в гълъбовския ТЕЦ „Брикел“ този следобед мъж е 44-годишният Сашо Митко Недев от симеоновградското село Тенево, потвърди кметът му Илияна Асенова. В този момент тя е в дома му, при неговите близки. Семейството има две дъщери, като едната е в 11 клас, а другата ще е абитуриент

В Германия изтеглиха от пазара говореща кукла, била способна да шпионира

//dariknews.bg/novini/sviat/v-germaniia-iztegliha-ot-pazara-govoreshta-kukla-bila-sposobna-da-shpionira-2004374

Говореща кукла, оборудвана с интернет връзка, беше изтеглена от пазара заради опасения, че може да бъде използвана неправомерно от хакери, пише агенция ДПА.

Вашингтон предупреди за "дъга на нестабилност“ в европейската периферия

http://www.mediapool.bg/vashington-predupredi-za-daga-na-nestabilnost-v-evropeiskata-periferiya-news260321.html

Американският военен министър Джеймс Матис предупреди, че вижда "дъга на нестабилност“ в европейската периферия и призова съюзниците от НАТО да дадат своя справедлив принос към колективната отбрана. "Ние всички виждаме, че нашата общност от нации е под заплаха на няколко фронта, докато дъга на нестабилност бива изграждана в периферията на НАТО и отвъд“, заяви Матис, обръщайки се към годишната Международна конференция по сигурността в Мюнхен. Той посочи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп напълно подкрепя НАТО, но смята, че е необходимо трансформиране на алианса. "Тръмп изрази пълна поддръжка на НАТО и се придържа към идеята за изменение на НАТО, за да може той да съответства на необходимостите на днешния ден“, каза той. По думите му алиансът трябва да обсъжда новите заплахи пред себе си и да действа като едно цяло. "Трябва внимателно да се отнесем към източниците на нестабилност, които възникват на границите на нашия алианс и да направим това решително“, призова Матис. Той също така заяви, че в бъдеще НАТО трябва да се съсредоточи върху противопоставяне на киберзаплахите и тероризма. Матис каза още, че връзката между Европа и САЩ е "най-силната защита“. "Трансатлантическата връзка остава нашата най-силна защита срещу нестабилността и насилието“, посочи той. Берлин: НАТО не може да разчита само на Вашингтон за отбраната си Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лейен от своя страна посочи, че Европа вече не може да разчита само на Вашингтон за въпросите, свързани със сигурността и трябва да полага по-активни усилия за разпределение на натоварването в сферата на отбраната. "Ние обикновено разчитаме на нашите американски приятели. Този подход е недостатъчен“, каза тя и допълни, че "никой няма да реши нашите проблеми“. "Не може да има политика на еднакво разстояние от съюзниците и от тези, които открито поставят под въпрос нашите ценности, нашите граници и международните закони. Това означава, че трябва да гоним надеждни отношения с Русия, вместо да водим двустранни преговори през главите на партньорите ни“, заяви тя. САЩ да не дестабилизират ЕС Фон дер Лайен предупреди Вашингтон и за това, че някои действия на американската страна могат да навредят на целостта на Европа. "Нашите американски приятели знаят добре, че вашият тон спрямо Европа и НАТО има директно влияние върху единството на нашия континент“, каза тя. "Стабилен Европейски съюз също е в американски интерес, както и силен, единен и целеустремен НАТО“, допълни тя в очевидна критика към позицията на американския президент Доналд Тръмп, който похвали решението на Великобритания да напусне ЕС. Продължавайки острия тон спрямо Вашингтон, германският министър заяви, че международната кампания срещу тероризма, включително и срещу "Ислямска държава“, не трябва да се превръща във война срещу мюсюлманите и исляма. “Ние трябва да внимаваме тази борба да не се превърне във фронт срещу исляма и мюсюлманите. В противен случай има риск да се закопаем в един дълбок гроб, в който насилието и терора само ще нарастват. Вместо това трябва да търсим партньорство със сходни по мислене мюсюлмански и арабски държави“, каза тя. Министърът също така заяви, че САЩ трябва да осъзнават своята международна отговорност. "Светът се нуждае от Америка, която осъзнава своята международна отговорност“, каза тя.

Дискриминационен прием в детските градини в почти половината общини

http://www.mediapool.bg/diskriminatsionen-priem-v-detskite-gradini-v-pochti-polovinata-obshtini-news260320.html

Върховната административна прокуратура (ВАП) откри, че 112 общински наредби за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини дискриминират приема на деца и нарушават конституцията и законите за предучилищното и училищно образование и за местните данъци и такси. Това са почти половината от 260 общини в страната. Най-често констатираните незаконосъобразни разпоредби са при кандидатстване на дете за прием в забавачка да се изисква от родителя декларация, че детето не кандидатства в друго детско заведение. Другото нередно нещо е детските заведения да принуждават родителите да представят служебна бележка от общината, че нямат финансови задължения към нея. Противозаконно е и да се дава предимство на деца, чиито родители са с определени професии - това ограничава или дискриминира останалите деца в класирането им за прием в детска градина в противоречие на принципа за равнопоставеност и недискриминация, посочва прокуратурата. Недопустимо е с наредба на общинския съвет децата да бъдат третирани по различен начин и някои деца да се оказват в по-неблагоприятно положение спрямо други. Недопустимо е и децата да се ограничават като се поставят в зависимост от изпълнение на финансови задължения на родителите и настойниците, смятат във ВАП. Прокуратурата е разпоредила да се отменят незаконосъобразните разпоредби в общинските наредби. В хода на проверката тя е установила също, че не всички общини имат наредби за приема на деца в забавачките, каквито е трябвало да бъдат изработени до 1 септември 2016 г. според разпоредба на Закона за предучилищното и училищното образование. Затова е започнала проверка дали всички местни власти имат такива наредби.

Авария в ТЕЦ "Брикел", има загинал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6064178

Авария в ТЕЦ "Брикел", има загиналЕдин човек е загинал, а четирима са ранени в ТЕЦ „Брикел-Гълъбово”. Аварията е станала при почистване на сероочистваща инсталация в ранния следобед, съобщава БНТ. Единият от пострадалите е с опасност за живота. Всички пострадали са откарани с линейки към болницата в Стара Загора. Към мястото на инцидента пътува екип на Инспекцията по труда.

Лондон погна собствениците на стари коли

https://www.actualno.com/europe/london-pogna-sobstvenicite-na-stari-koli-news_594564.html

Шофьорите на стари дизелови автомобили ще бъдат задължени да плащат по 10 паунда за удоволствието на карат в центъра на Лондон. Това нареди кметът на английската столица Садик Хан. Таксата токсичност влиза от октомври, съобщава агенция Cross. Налогът ще обхване всички коли, които са произведени преди 2006 година. Причината е замърсяването на столицата на Великобритания. Годишно 9000 британци умират само в Лондон, вследствие на високите нива от вредните вещества във въздуха.

Йълдъръм: ЕС да поднови преговорния процес за членството на Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-iiuldurum-pregovorniya-1535068.html

/КРОСС/ Турският премиер Бинали Йълдъръм се ядоса на въпросите на журналисти по време на визитата си в Малта и с рязък тон призова ЕС да поднови преговорния процес за членството на страната, и тогава изобщо да се повдига темата за свободата на медиите, предаде БГНЕС. След срещата си с президентката Мари Луис Колейро Прека двамата дадоха съвместна пресконференция, на която Йълдъръм бе атакуван с въпроси, свързани със свободата на словото, журналистите в затворите и успелите да напуснат Турция, както и за арестите, преследването и изгонването на чуждестранни репортери. „Свободата на пресата е всеобщо право, всеки може да изразява своето мнение. Турция е правова държава и всеки ползва правата си според законите. Свободата на медиите е отделно и различно нещо, защото с нейните механизми се дава широка подкрепа на тероризма. Да имаш журналистическа карта и да оказваш логистична подкрепа за терористите, това не е медийна свобода. Истините се изкривяват с цел да се внуши, че Турция подлага на натиск и репресии медиите. ЕС да отвори глави 23 и 24 от преговорния процес, и да каже какво смята, тогава ние ще дадем отговорите. Да се отворят тези глави и ние сме готови веднага да започнем разговор по тях", заяви Йълдъръм, цитиран от „Джумхуриет".    

Дора Чаушева: Левски е обесен на 18-и, а не на 19 февруари 1873 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6063298

Дора Чаушева: Левски е обесен на 18-и, а не на 19 февруари 1873 г.“Свобода и всекиму своето” са думите на Апостола, а не “чиста и свята република” Дора Чаушева, директор на Националния музей “Васил Левски” в Карлово, е родена през 1961 г. в Хасково. Завършила е история във Великотърновския университет. От 1984 г. работи в различни музеи, а от 1987 г. е в музея на Левски в Карлово.

Селскостопанска академия е с нов председател

http://www.cross.bg/akademiya-selskostopanska-ostavka-1535067.html

/КРОСС/ Поредна оставка по високите етажи на властта. Очаквано, днес оставка подаде председателят на Селскостопанска академия проф. Тотка Трифонова. На нейно място, със заповед на премиера Огнян Герджиков, за председател на Селскостопанска академия е назначен проф. Иван Пачев, предаде Дарик. През седмицатa министърът на земеделието и храните Христо Бозуков призна, че очаква оставката на шефа на академията. Преди две седмици оставка подаде и шефът на Държавен фонд „Земеделие" Румен Порожанов. Новият председател на академията проф. Пачев е завършил е Харковски Национален Аграрен Университет в Украйна. От 1986 г. до 2013 г. е научен сътрудник по почвознание и агрохимия в Института по фуражните култури - Плевен. От май 2013 г. е директор на Института по лозарство и винарство, Плевен, който е част от структурата на Селскостопанска академия. Владее руски, полски и английски.  

Фондовите пазари в САЩ отчитат спадове в последния борсов ден от седмицата*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/fondovite-pazari-v-sasht-otchitat-spadove-v-posledniia-borsov-den-ot-sedmicata-234258/

И трите водещи индекса записаха рекордни стойности при затваряне пет поредни сесии, преди да финишират разнопосочно в четвъртък

В ТЕЦ „Брикел“ загина един работник, 4-ма са ранени

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/v-tec-brikel-zagina-edin-rabotnik-4-ma-sa-raneni-6065636

По непотвърдена информация те са работили при сероочистващата система на ТЕЦ-а

"Пирогов" е с ново ръководство

http://www.cross.bg/milanov-stoyan-pirogov-1535066.html

/КРОСС/ Ръководството на столичната болница "Н. И. Пирогов" е сменено с решение на министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев. Сменени са досегашните членове на Съвета на директорите. Определен е нов състав на съвета - Асен Балтов, Емил Доросиев, Стоян Миланов, Людмил Джунков и Илиян Кършев. Те трябва да определят за изпълнителен директор проф. Асен Балтов. Проф. Стоян Миланов незабавно е подал оставка от новия Съвет на директорите по лични и професионални причини, както и като национален консултант по спешна медицина. В писмо до медиите от Министерството на здравеопазването изтъкват като главен мотив за смяната на директора на "Пирогов" проф. Стоян Миланов лошото финансово състояние на лечебното заведение в последните години. Служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев коментира в отговор на подадената оставка на Миланов, че не задължава никого с нищо и приема всякакви оставки.    

Вярно или не? Корнелия Нинова: СЕТА означава безконтролен внос на ГМО в България

http://www.mediapool.bg/vyarno-ili-ne-korneliya-ninova-seta-oznachava-bezkontrolen-vnos-na-gmo-v-bulgaria-news260319.html

[div class='center_orange']"Искаме поименно списъка на българските предатели, подкрепили това споразумение (СЕТА, б. р.). Питаме ги от чие име гласуваха "за"... Това споразумение отваря широко и без никакви пречки и забрани вноса на ГМО в България, което означава отрови за здравето и удар по българската икономика, тъй като те са по-евтини. Твърдим го, защото в споразумението липсва текст, че безопасността на един продукт, преди да бъде пуснат на българския пазар, ще бъде тествана. Тоест безконтролен внос на ГМО. Второ, огромен внос на канадско месо – тежък удар по българските животновъди и производители на месо в България. Огромна квота, убиване на българския пазар и производители. Трето, паралелна съдебна система – трибунал, в който корпорации ще могат да съдят България, но не в националните съдилища, не в международно признатите такива, а в специален трибунал, където те ще съдят България за това, че очакваните от тях печалби в нашата държава не са се случили. Четвърто, всички публични услуги – образование, здравеопазване, ВиК, телекомуникации, пътища, всичко отива на либерализация, приватизация, концесия." Корнелия Нинова, лидер на БСП, пресконференция на 15 февруари 2017 г.[class='center_orange' div] На 15 февруари Европейският парламент одобри подписаното с Канада и най-всеобхватно до момента споразумение за свободна търговия на ЕС – СЕТА ("Всеобхватно икономическо и търговско споразумение"). След като Канада приключи ратификационните си процедури, то ще се прилага временно в по-голямата си част, която се отнася основно до търговията между ЕС и Канада. В пълнота договорът ще влезе в сила едва след като бъде ратифициран от всички държави членки на ЕС. Така ще заработят и текстовете за защита на инвестициите и въвеждането на специална съдебна система, която да решава инвестиционните спорове. Групи в ЕС и Канада от години организират кампании срещу СЕТА, които са част от световната антиглобализационна вълна. Към нея могат да се причислят и протестите срещу други търговски споразумения като "Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции" (TTIP) между ЕС и САЩ и "Транстихоокеанското партньорство" (ТPP) между САЩ и 11 тихоокеански държави (от което Вашингтон се оттегли с указ на призидента Доналд Тръмп в края на януари). На 15 февруари лидерът на БСП Корнелия Нинова свика пресконференция, на която обяви за "национални предатели" българските евродепутати, гласували "за" СЕТА, а от критиките й към споразумението - нахвърляни на едро, човек би останал с впечатление, че то ще е катастрофално за България. Игра на интерпретации Обикновено противниците на подобни международни договори злоупотребяват с тълкуванието на текстовете, с които хората не са запознати, и преекспонират традиционни страхове – например унищожаване на местното производство, заливане на пазара с ГМО, огромни преимущества за едрия бизнес и чуждите инвеститори и т. н. Същия подход приложи и Нинова. Всъщност никой не е в състояние съвсем точно да предвиди какви ще са директните, а още по-малко дългосрочните ефекти от действието на подобен всеобхватен договор като СЕТА върху европейския пазар, а още по-малко – върху българския. Проблемът около СЕТА и другите оспорвани от общественото мнение в развитите държави многостранни търговски споразумения е, че текстовете им не са достатъчно еднозначни и конкретни и всичко зависи от това как ще бъдат прилагани. Цялата "анти"-кампания около СЕТА всъщност стъпва върху изключително разширителна интерпретация, която в много случаи не е правно обоснована. А текстовете са неясни заради трудния и почти невъзможен на моменти баланс между купищата различни интереси, които споразумението засяга. Например общественото мнение в ЕС не одобрява генетично модифицираните (ГМ) храни, докато канадските фирми от години твърдят, че рестриктивната политика на ЕС в това отношение е бариера пред търговията. В опит да тушират проблемите с разнообразните тълкувания заедно с подписването на документа в края на 2016 г. ЕС и Канада приеха и съвместна декларация за интерпретиране на споразумението, която има юридическа сила. И тя обаче не оправда всички очаквания за повече конкретика и яснота. Съзнавайки, че не са решили напълно проблема с тълкуванията, Канада и ЕС са се договорили, че могат да правят задължителни за бъдещия инвестиционен съд тълкувания на текстове от споразумението с цел да се избегнат разминаващи се интерпретации от страна на съдебните състави. В този смисъл дори защитниците на споразумението в Брюксел едва ли могат да се закълнат, че в него няма подводни камъни, но със сигурност може да се каже, че крайните "анти" послания на Корнелия Нинова също нямат много общо с истината. СЕТА не променя регулацията на ГМО в ЕС СЕТА не променя нищо по отношение на регулациите на ГМО в ЕС и предвижда изрична забрана за внос на третирано с хормони месо, твърди Европейската комисия. Храните на европейския, включително на българския пазар, и в момента съдържат ГМО. Това обаче минава през строга система от разрешения и контрол и в никакъв случай не е безконтролно. За да може дадена генетично модифицирана храна да бъде внесена и търгувана на територията на ЕС, първо задължително й се прави оценка на риска от Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA). Разрешението за пускането на храната на пазара обаче се дава от ЕК, което значи, че дори агенцията да каже, че даден продукт е безопасен, той може да не получи разрешение за продажба. Отделните държави членки не могат самостоятелно да забраняват вноса и продажбата на разрешените в ЕС ГМ храни и фуражи на своя територия. Контролът върху ГМ храни в България се прави от регионалните здравни инспекции, като годишно се анализират между 250 – 300 проби на храни от цялата страна. Съдържанието на ГМО в дадена храна задължително трябва да е отбелязано върху етикета с двойно по-големи букви, ако е над нормата от 0.9%. При проверки обаче е установено, че това не винаги се прави. Европейската комисия поддържа регистър на разрешените в съюза генно модифицирани организми, който в момента съдържа към 64 растения (различни видове памук, царевица, рапица, соя и захарно цвекло), като още близо 30 чакат одобрение. От друга страна, Канада е третият най-голям производител на генномодифицирани храни в света и наскоро одобри продажбата дори на генетично модифицирана сьомга. Канадска ГМ соя и в момента се използва за изхранване на животни в ЕС. 90% от рапицата в Канада е генетично модифицирана. Подобно на ЕС и Канада има разрешителен режим за ГМО продуктите и няма никаква толерантност към растителни видове, които не са получили одобрение. Разликата е, че към момента Канада има много по-дълъг списък от разрешени видове в сравнение с ЕС, което означава, че е много вероятно СЕТА да благоприятства навлизането на нови ГМ храни на европейския пазар, успешно преминали през разрешителния режим в Брюксел. Всъщност споровете на тема ГМО между ЕС и Канада се водят много отдавна, тоест далеч преди СЕТА, тъй като канадските производители винаги са твърдели, че високите изисквания на ЕС за ГМО са пречка пред свободната търговия. През 2003 г. Канада дори заведе дело срещу ЕС пред Световната търговска организация, протестирайки срещу забраната за внос на ГМО в определени държави от съюза. През 2009 г. се постигна компромис по темата да се установи механизъм за двустранен диалог. Въпреки че СЕТА не съдържа нито един текст, който да задължава ЕС да промени сегашния си разрешителен режим за ГМО, двете страни са се договорили да задълбочат диалога за сътрудничество по тази тема, особено в сферата на сътрудничеството по отношение на регулациите. Тези текстове според организацията "Приятели на Земята" - Европа могат да се тълкуват в смисъл, че двете страни ще се опитват да нагодят регулациите си с времето, което за Европа на практика означава бавно разхлабване на регулациите за ГМО в съюза. В същото време общественото мнение в ЕС "не вижда ползите от генно модифицираните храни, счита, че те най-вероятно не са безопасни и дори могат да бъдат вредни и не подкрепя развитието на ГМО", сочи проучване на "Евробарометър" от 2010 г. Мнението на хората обаче не съвпада с това на авторитетни организации, запознати детайлно с научните изследвания на тема ГМО като например Американската медицинска асоциация, Световната здравна организация, Европейската комисия. Те твърдят, че засега няма доказателства за това, че е вредно да се консумират разрешените ГМО храни, макар че бдителността в тази сфера трябва да е засилена. "Безопасността на генно модифицираните храни трябва да се установява случай по случай и не могат да се правят общи заключения за безопасността на генно модифицираните храни като цяло. Генно модифицираните храни, които в момента са достъпни на международния пазар, са преминали през тестове за сигурност и не представляват риск за човешкото здраве. Не са установени никакви ефекти върху човешкото здраве в резултат на консумацията на подобни храни от населението в държавите, в които те са одобрени за консумация", твърди на сайта си Световната здравна организация. Следователно, СЕТА по-скоро ще улесни навлизането на повече ГМ храни на европейския и българския пазар, но това няма да става безконтролно и няма да бъде при занижени стандарти спрямо сегашните, освен ако Брюксел не реши да промени политиката си в тази сфера. Няма и доказателства, че разрешените генетично модифицирани храни са "отрови за здравето", както твърди Нинова. СЕТА ще донесе и плюсове, и минуси за животновъдите Основният ефект от СЕТА ще бъде премахването на 99% от митата за всички стоки за Канада с произход ЕС. Това означава, че европейският бизнес ще спести 400 - 500 млн. евро на година, твърди Европейската комисия. Пълното премахване на данъците ще става съобразно определени преходни периоди, като по отношение на чувствителни стоки като свинско месо, говеждо месо, сирене, са разписани лимитирани квоти за безмитен внос. Според европейски фермери СЕТА разширява значително безмитните квоти за внос на свинско и говеждо месо в ЕС – от 12 до 14 пъти, докато квотата за износ на европейско сирене към Канада е малко над сегашния реален износ. Производствените стандарти в хранителната промишленост в ЕС са по-високи от тези в Канада, като в съюза например е забранено ползването на хормони на растежа и антибиотици в земеделската продукция. Ако канадските производители пренастроят производството си, така че месото им да бъде без растежни хормони, и започнат да изнасят повече за ЕС, това най-вероятно наистина ще свали цените на стоката в съюза. Това със сигурност би било проблем за европейските и българските производители, както твърди Нинова, но то също би се отразило позитивно на джоба на потребителя. Освен това подобна промяна може да пренасочи европейското производство към по-качествени месни продукти. СЕТА обаче се очаква да облекчи животновъдите по друга линия – ще увеличи износа на сирене и млечни продукти за Канада и това се признава дори от критиците на споразумението. Друго притеснение на земеделските производители е, че СЕТА ще защити твърде малко на брой защитени географски наименования – 143 (например сиренето "Рокфор", холанската "Гауда" и др.). Към 2015 г. защитените географски наименования в ЕС имат 1308 храни, 2883 вина и 332 алкохолни напитки. Въпреки това споразумението позволява към списъка от 143 наименования да се добавят и други след влизането му в сила, твърди ЕК. Новият съд за инвеститори ще е прозрачен Споразумението наистина въвежда нова независима съдебна система за инвестиционни спорове (инвестиционни трибунали), както твърди Корнелия Нинова, като съдиите ще се назначават от ЕС и Канада. И в момента споровете с участието на чужди инвеститори се решават зад граница - обикновено от международни търговски арбитражи, но тези процеси са лишени от каквато и да било публичност. Такъв бе арбитражът, който реши спора между НЕК и "Атомстройекспорт" за "АЕЦ Белене", като България бе осъдена да плати над 600 млн. евро. Пред подобни институции в момента висят дела срещу България за милиарди левове. Новото при инвестиционните арбитражи на СЕТА ще бъде това, че заседанията им ще са публични, а документите по делата ще се публикуват в интернет. Също за пръв път при СЕТА ще бъде предвиден апелативен механизъм за коригиране на грешки при делата и установяване на еднаква практика на трибуналите. ЕС и Канада дори разглеждат новата система от трибунали като първа стъпка към създаването на Многостранен инвестиционен съд. Специалната съдебна система на СЕТА няма да се ползва с привилегии и инвеститорите ще могат да отнасят споровете си и към националните съдебни системи. СЕТА не дава възможност държавите да бъдат принуждавани да променят законодателството си в полза на инвеститорите, както твърдят критиците на споразумението. Напротив - основанията, на базата на които даден инвеститор ще може да съди конкретна държава, са ограничени. Споразумението не предвижда също чуждите инвеститори да бъдат третирани по-благоприятно от местните. Няма и текстове, които да изискват разхлабване на трудовото законодателство с цел насърчаване на търговията и инвестициите, нито пък пречки пред колективното трудово договаряне. СЕТА не изисква правителствата да приватизират нито една публична услуга, нито пък им забранява да предлагат на обществото нови услуги, извършвани от държавата. Отдаването на публична услуга на частен оператор например чрез концесия не означава, че тази услуга необратимо остава част от частния сектор и не може да се върне отново в ръцете на държавата, както настоява лидерката на БСП. Според Европейската комисия споразумението сериозно ще улесни достъпа на европейски, включително български, фирми до канадския пазар. Те ще имат преимущества, когато реализират инвестиционни проекти в страната. Осигурен е пазарен достъп дори на ниво провинция в сфери като екологията, финансите, телекомуникациите. Европейските компании ще получат и безпрецедентен достъп до обществените поръчки на канадското правителство, както и канадски фирми ще имат достъп до търговете у нас. Подобреният достъп на канадски фирми до европейския пазар ще свали цените при запазване на съществуващите в момента в ЕС строги правила за безопасност и качество на стоките, твърди още ЕК. Комисията подчертава, че от това правило няма изключения. По отношение на износа и вноса на електроника ЕС и Канада са се договорили да признаят взаимно издаваните от техните агенции сертификати за електроника и електротехника, играчки, машини, измервателни уреси и др. Така при определени условия съответната агенция в ЕС ще извърши тестове на европейските продукти, предназначени за износ в Канада според канадските правила, както и обратното. Падат канадските визи за българи България и Румъния печелят от СЕТА и едно специфично предимство – премахването на визите за граждани на двете държави, което бе издействано от второто правителство на ГЕРБ в последния момент преди подписването на споразумението през октомври 2016 г. На 21 октомври миналата година България и Румъния оттеглиха резервите си към договора, след като получиха писмени уверения от Отава, че визите за техните граждани ще отпаднат от 1 декември 2017 г., при условие че СЕТА бъде подписано. Слаба търговия и инвестиции между България и Канада По информация на българското Министерство на икономиката износът на България за Канада през 2015 г. възлиза на 46 млн. долара, а вносът – на 31 млн. долара. За северноамериканската държава България изнася най-много електрически акумулатори, слънчогледово семе, ламарини, листове и ленти от мед, оптични влакна и хлебарски и сладкарски продукти. Страната внася най-много морски дарове (ракообразни), зеленчуци със сухи бобови чушки, печатни произведения, електрически апарати за сигнализация и части за радио-телевизионни апарати, става ясно още от данните на МИ за 2015 г. През първата половина на 2016 г. на първо място сред водещите стоки в износа са били временно консервираните плодове, медикаментите и интегралните схеми. Канадските инвестиции в България са сравнително скромни, твърди МИ. Сред по-големите подобни фирми у нас са златодобивната компания "Дънди Прешъс Металс", която разработва находището край Челопеч, производителят на автомобилни тапицерии "АЛС България" и др. По изчисления на Българската агенция за инвестиции сумата на всички капиталовложения, реализирани от канадски компании в България за периода 1996 г. - 2015 г., е 62.3 млн. евро, като по този начин страната се нарежда на 52-ро място в класацията по географски признак на инвеститорите у нас. Според анализи на Десислава Драгнева, която оглавява българската Служба по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) в Отава, в Канада има потенциал за внос на български вина. "Българските червени вина са сред предпочитаните и търсени вина, още повече, че внасяните количества са много под вноса от другите европейски държави", посочва Драгнева. По думите й българските софтуерни фирми могат да предложат на канадския пазар софтуерни продукти най-вече за управление на бизнес процеси в различни сфери. Има потенциал и пред вноса на фармацевтични продукти, измервателни медицински уреди и медицинска техника. Българските фирми имат по-значим износ и в сферата на електрониката и електротехниката, който също има потенциал да се увеличи. [div class='center_orange']Заключение: Мащабното икономическо споразумение между ЕС и Канада СЕТА засяга огромни икономически и обществени интереси и затова е логично нито у нас, нито по света да има консенсус по него. Текстовете му често не са достатъчно ясни, което подхранва крайната апокалиптична реторика на екоактивисти, земеделци, националисти и леви партии в цяла Европа и Канада, към които може да се причисли и лидерката на БСП Корнелия Нинова. Въпреки че всички те имат някои легитимни основания за съмнение относно това как споразумението реално ще бъде прилагано, изглежда, че то е по-скоро полезно, отколкото вредно за ЕС и България. Заплахите на Нинова, че СЕТА ще доведе до безконтролен внос на ГМО у нас и ще убие българските производители, са силно манипулативни, поради което нейното изказване може да бъде определено като "по-скоро невярно".[class='center_orange' div]   

"Черното пиле" на Мариус Куркински гостува на Театър "Азарян"

http://offnews.bg/news/n_1/n_647510.html

На 15 март 1934 г. е роден един от най-значимите театрални режисьори в историята на съвременния театър у нас – проф. Крикор Азарян. Ден след рождената му дата, в театъра, носещ неговото име, гостува новият моноспектакъл на Мариус Куркински – „Черното пиле“. Представлението на 16 март , Мариус Куркински, който е сред най-талантливите, забележителни и обичани ученици на проф. Азарян, посвещава на големия режисьор.  В спектакъла са включени три разказа на Николай Хайтов – „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и „Черното пиле“. "Много искам да се върна пак на това репетиционно, изучаващо място, където привикваш гласовете на Хайтов, душата на българина. В неговите разкази тя е много чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват“, казва Мариус Куркински. На 23 март 2017 от 19:30 ч. ще бъде първият премиерен спектакъл на Театър Азарян за този сезон. „В очакване на Годо“ по пиесата на Самюъл Бекет е режисьорската версия на Деян Донков, познат на българската публика с над 40 роли в театъра. Спектакълът е вдъхновен от работата и приятелството между Деян Донков и проф. Крикор Азарян, който има формиращо значение за кариерата и артистично въображение на актьора. Билети за представленията в програмата на Театър Азарян може да закупите от касите на Билетен център, НДК.

Борисов: Никой не може да отрече направеното от ГЕРБ в инфраструктурата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6064141

Борисов: Никой не може да отрече направеното от ГЕРБ в инфраструктурата"Никой не може да отрече направеното от Политическа Партия ГЕРБ в инфраструктурата, защото то се вижда и хората го ползват ежедневно". Това напика бившият премиер Бойко Борисов на личния си профил във Фейсбук. И продължи: "Ние градихме България и ще надградим направеното от нас. В новата си програма залагаме на увеличаване на инвестициите за

Топузаков очаква труден мач с "Пирин" (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/17/2920234_topuzakov_ochakva_truden_mach_s_pirin_video/?ref=rss


Треньорът на "Левски" Елин Топузаков очаква труден мач с "Пирин". По думите му мачът вероятно няма да е лек, защото е първи за годината.

"Настроението винаги е добро в нашата съблекалня, но това трябва да се пренесе и на терена. Трябва да играем футбол, да налагаме стила, който налагахме през подготовката. Същевременно да бъдем солидни и отговорни във фаза защита", каза той.

"Нормално да има предстартова треска и напрежение. Ако ги няма, може би няма да сме на това ниво,...

Авария в ТЕЦ "Брикел", работник загина, четирима са ранени

http://offnews.bg/news/n_1/n_647512.html

Един човек загина, а четирима бяха ранени при авария в ТЕЦ „Брикел”, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Инспекцията по труда в Стара Загора.  Аварията е станала днес следобед.  Инцидентът е станал при ремонт на сероочистващата инсталация на топлоелектрическата централа, извършван от външна фирма. По предварителни данни част от инсталацията се е срутила върху работниците.

Фотоконкурс за младежи праща победителя в Брюксел

http://offnews.bg/news/n_1/n_647511.html

Как изглежда Европа през обектива на българите на възраст от 16 до 29 години? Погледът на младите ще можем да видим скоро, благодарение на онлайн фотоконкурса „Това е моята Европа” . Съревнованието в снимки ще се проведе на територията на цяла България от 15 февруари до 16 април 2017 г. Авторът на най-добрия фотос ще пътува до Брюксел и ще посети централата на Европейския парламент. Подгласниците на победителя също няма да са разочаровани – тях ги очакват курс по професионална фотография и фотоапарати. Компетентно жури и вашите харесвания във „Фейсбук“ ще определят 32 снимки, които ще оформят фото-изложбата „Това е моята Европа”. Експозицията от подбраните фотоси ще може да се види от 2 до 16 май 2017 г. в столичната Градска градина пред Народния театър. Всеки, който отговаря на условията и иска да участва в снимковата надпревара „Това е моята Европа”, може да изпрати до 5 снимки, заедно с попълнения формуляр за регистрация, публикуван на интернет адрес www.europeandi.bg . Участниците могат да изпращат своите снимки и на имейл адрес: photo@europeandi.bg,  като посочат името си, валиден имейл адрес, населено място и възраст. Всяка снимка трябва да е придружена с кратко описание – към коя подтема се отнася, къде и кога е заснета и т.н. Младите любители фотографи могат да изпращат свои снимки в някое от следните направления: - природни и/или исторически забележителности; - култура и изкуство; - спорт и развлечения; - средата, в която уча, работя и живея или улична фотография; Изпратените фотографии трябва да са във формат jpg/jpeg, да имат минимална резолюция 3000x4500 pix на 200 dpi и препоръчителна максимална резолюция 4700x7000 pix на 300 dpi. Задължително е снимките да са авторски, да не са участвали в предишни конкурси и да не са печелили други награди. С официалните правила за участие в конкурса можете да се запознаете и във "Фейсбук" на адрес:   https://www.facebook.com/europeandi.bg/ .

Берлин: Европа вече не може да разчита на Вашингтон за сигурността си

http://econ.bg/Новини/Берлин-Европа-вече-не-може-да-разчита-на-Вашингтон-за-сигурността-си_l.a_i.737595_at.1.html

Европа вече не може да разчита на Вашингтон за въпросите, свързани със сигурността и трябва да полага по-активни усилия за разпределение на...

Служебният финансов министър не можел да провери работата на синдиците на КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/17/2920248_slujebniiat_finansov_ministur_ne_mojel_da_proveri/?ref=rss


Министърът на финансите не можел да извърши проверка на работата на синдиците на КТБ /н/. Защото органът, който има пълните правомощия да осъществява контрол над синдиците, е Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Законът, наистина, давал право на финансовия министър да предлага на ФГВБ да смени синдици, ако не си вършат работата, но законодателите не предвидили ред, по който министърът да следи дали си изпълнява задълженията.

Това става известно от отговора на...

Резултати и голмайстори от първите мачове в 1/16-финалите на Лига Европа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6064132

Резултати и голмайстори от първите мачове в 1/16-финалите на Лига Европа                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Рокади в ръководството на Летище София

http://offnews.bg/news/n_1/n_647508.html

Транспортният министър Христо Алексиев направи промени в ръководството на Летище София. Досегашният директор Христо Щерионов беше назначен за главен директор на Дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Досегашният директор на „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Иван Иванов ще заеме поста директор на дирекция „Авиационна безопасност" във въздухоплавателната администрация. За нов директор на Летище София е избран Пламен Станчев, който е заемал поста между 2006 г. и 2010 г. Решението е взето на заседание на Съвета на директорите на Летище София.  Станчев беше отстранен от поста от първото правителство на Бойко Борисов, след като проверки установиха нарушения от страна на ръководството, ощетили бюджета с милиони. 

Герджиков назначи проф. Иван Пачев за нов шеф на Селскостопанската академия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6064128

Герджиков назначи проф. Иван Пачев за нов шеф на Селскостопанската академия Със заповед на премиера Огнян Герджиков за председател на Селскостопанска академия е назначен проф. Иван Пачев, съобщиха от академията. Проф. Тотка Трифонова, която до момента заемаше този пост подаде оставка. Проф. Пачев е роден на 24 март 1956 година в с. Торос, Ловешка област. Завършил е Харковски Национален Аграрен Университет “В. В.

Радев в Мюнхен: Международната общност се нуждае от стратегия за дългосрочно решение на миграционната криза

http://www.cross.bg/kriza-bezhantzite-migratzionnata-1535065.html

/КРОСС/ Международната общност трябва да се обедини за изработването на стратегия, която да предвиди в дългосрочен план необходимите мерки за справяне с бежанската и миграционната криза. За това призова президентът Румен Радев на работна среща в рамките на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността, посветена на проблемите на бежанците в Европа. Държавният глава подчерта, че съществуващите регламенти не предлагат устойчиво решение както на причините за миграционните процеси, така и за интеграцията на бежанците и това ще бъде актуална тема от международния дневен ред и през следващите години. „Нито една държава не беше подготвена, когато тази криза започна и днес много от европейските страни са изправени пред въпроса как да постигнат реална интеграция на хиляди бежанци", посочи президентът. Според Румен Радев, за да има успех бъдещата обща стратегия по миграционната криза, трябва да се отговори на въпроса - Каква е истинската интеграция и как се постига? „Когато идваш в дадена държава трябва да спазваш правилата. В това, какво запазваш от своите ценности и какви нови ценности ще приемеш, е и отговорът на въпроса за интегрирането в дадено общество", заяви българският президент. Разграничаването на прилаганите подходи към бежанците от военни конфликти от една страна, от икономическите мигранти от друга, също беше сред акцентите на срещата

Смъртността у нас е два пъти по-висока от средната за ЕС

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/smyrtnostta-u-nas-e-dva-pyti-po-visoka-ot-srednata-za-es-234246/

Здравното министерство започва преговори с хлебопроизводители и млекопроизводители за намаляване на солта в продукцията им

Затвор за 25-годишна жена, откраднала пари и техника във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=344334

25-годишната М. Николова беше осъдена на 5 месеца лишаване от свобода, които да изтърпи в затвор при първоначален строг режим. В съдебна зала тя призна вината си по повдигнатото й обвинение и постигна споразумение с прокуратурата, което съдът одобри, съобщиха от съда за Moreto.

Бивш шеф на босненска данъчна служба е обвинен за корупция в големи размери

https://www.24chasa.bg/novini/article/6064113

Бивш шеф на босненска данъчна служба е обвинен за корупция в големи размериБосненската прокуратура съобщи, че е повдигнала обвинение срещу бивш шеф на данъчна служба за получаване на близо един милион евро подкупи, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.  Прокуратурата обяви днес, че е обвинила Кемал Чаушевич, шеф на службата за косвени данъци от 2004 до 2011 г., и двама бизнесмени, притежаващи търговски компании,

Хиршер грабна първа световна титла в гигантския слалом

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/17/2920238_hirsher_grabna_purva_svetovna_titla_v_gigantskiia/?ref=rss


Марсел Хиршер спечели първата си световна титла в гигантския слалом. Австриецът триумфира в Сен Мориц, като финишира с общо време от двата манша 2:13,31 минути.

Любопитен инцидент забави началото на втория манш. Самолет, участвал в репетиция за авиошоу, се блъсна една в една от камерите, доставящи кадри от "птичи поглед". Инцидентът не доведе до ранени състезатели или зрители.

Българският представител Алберт Попов завърши на 30-о място с изоставане от 4.9 секунди от...

Papa Roach представиха нова песен - „Help“ (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/music/papa-roach-predstaviha-nova-pesen-help-video-news_594561.html

Калифорнийската група Papa Roach изненада феновете си с ново парче, като това най-вероятно значи, че скоро можем да очакваме и нов диск. Песента се казва "Help" и започва с думите на вокалиста на бандата Джейкъби Шадикс, който изпява "I think I need help. Im drowning in my self". Papa Roach започнаха да раб

Почина бившата аптекарка, опитала да запали печката си с течен спирт в Шумен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6064100

Почина бившата аптекарка, опитала да запали печката си с течен спирт в ШуменПочина от изгарянията си бившата аптекарка от Шумен, която на 18 януари т.г. се опита да запали печката си на твърдо гориво с течен спирт. Жената, 72-годишната вдовица Нели Райкова, беше погребана вчера в гробищния парк на Шумен, след като почти месец лекарите от Клиниката по изгаряния във Варна се бориха за живота й.

Лудото пътешествие в "Да оцелееш като родител" (откъс)

http://offnews.bg/news/n_1/n_647505.html

Затегнете коланите, защото е време за лудото пътешествие, наречено родителство! След като фуриите от сайта „Майко мила!” атакуваха писателските среди, e време да се насладите на книгата, приютила 41 ужасно смешни, вълнуващи и поучителни истории, от които ще разберете, че не е толкова страшно! Раждането за една жена е един болезнен и ключов момент и ако тя успее да го види от смешната страна, то тогава се стига до страхотни и абсурдни приключения . А пътят на отглеждането на дете е дълъг и уморителен процес, но не непременно страховит. "Да оделееш като родител", от създателките на сайта "Майко Мила!" е книгата, която ще ви помогне да се справите в най-трудните моменти на родителството с много смях. Може да прочетете откъс от книгата в следващите редове: Сериал с много жестокост, жертви и сълзи. Би трябвало да бъде забранен за всякаква възраст, но никой не ни пита.  Главни действащи лица: Домът Ланистър (девиз: „Ланистър винаги повръщат това, което са изяли“) Майка Баща Тийнейджър Шестгодишно Бебе Баба 1 Баба 2 Домът на Вируса от Север Домът на Вируса отвъд предела зад морската шир Случайни граждани Сервитьор Първи епизод – „Невидима заплаха“ Виждаме весело, жизнерадостно семейство, което не подозира какво го грози. Всъщност семейството САМО ИЗГЛЕЖДА весело и жизнерадостно. След първите минути зрителите бързо разбират, че майката е невротична, истерична и склонна към крясъци. Бащата е негативно настроен към живота и в поведението му се наблюдава доза цинизъм, комбиниран с депресия, а децата са като всички деца в реалността – непоносими. И все пак, това семейство живее, смее се (малко нервно), работи, децата капризничат и всичко е наред. Една нощ, докато боровете шумят заплашително, а майката е на работа на другия край на България, бебето… започва да повръща, повалено от коварния вирус от Дома на Севера, изпратен вероятно посредством таен пратеник – друго дете на детска площадка. Бебето на Дома Ланистър пада жертва на подли кроежи, вдига температура и предизвиква небивала паника. Страховитото нападение се осъществява без съмнение в петък, часът е вечерен – всеки опитен родител знае, че тогава се случват всички тези неща. И така, бебето започва да повръща и майката разбира за това дистанционно. Започват телефонни обаждания на педиатри, бащата трепери в стрес, бебето повръща веднъж, два пъти, 3… 4… 5… Паниката нараства, майката изгаря в чувство за вина, но нищо не може да направи. Втори епизод – „Началото на разпада“ Следват дни на повръщане, температура и наложена диета с кралски бисквити и солети. След дълго отсъствие, майката най-сетне се връща у дома, възседнала кон. Тя дори успява да сготви и да прегърне децата си, които я поглеждат със съмнение, защото не са я виждали от толкова отдавна, че е възможно да не е тя, а някоя натрапница, която няма дом и се възползва от възможността за покрив над главата. Щом се завръща, се установява, че бебето е отслабнало като клечка, има дълбоки кръгове под очите и жалейно плаче за домати и мляко, но е на диета въпреки владелческия си статут. Епизодът завършва със сцена на особена жестокост (забранена за хора до 73-годишна възраст) – всички ядат домашни виенски шницели и салата, само бебето се навърта със солета в ръка около масата на клечавите си, тънки крачка и тъжно приплаква за шницел. Всички гузно ядат и гледат настрани. Трети епизод – „Кошмарът“ Шницелите са изядени. Шестгодишното лекомислено е погълнало един шницел, хляб, много домати, диня и два шоколадови бонбона. В 23:00 часа вечерта се оплаква от остри болки в стомаха. Майката дава уверено хапче и всички си лягат. В 23:15 се чува пронизителен писък в тъмнината и Домът Ланистър скача на краката си, за да установи, че подът на стаята е залят от ветрилообразен потоп от парчета шницел, диня, домати, бонбони и други неща. Шестгодишното държи в ръцете си леген, трепери, плаче и повръща. И пищи, разбира се, защото повръща за първи път в живота си. Убедено е, че ще умре, и писъците му се носят из цялата къща. Бебето чува зова на сестра си и на свой ред започва самоотвержено да пищи, просто така. За подкрепа. Бащата се провиква от хола „КОЙ ПИЩИ!!!“ и майката отговаря: „ВСИЧКИ!!!“. Тийнейджърката седи на леглото, гледа как сестра ѝ повръща, слуша писъците, гледа майка си как маже с парче хартия, а бащата тича по джапанки, и реве от смях. Тихо, разбира се, за да не вбеси някого истински. (По-късно майката ще се сети за този смях и ще си запише да я изпрати далеч на север, като съпруга на свиреп и безмилостен лорд, който не пуска парното в замъка и държи всички чинии да се мият на ръка със студена вода.)

Във Враца арестуваха телефонен измамник от София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6064109

Във Враца арестуваха телефонен измамник от СофияПолицията във Враца задържа телефонен измамник, опитал се по позната вече до болка схема да измъкне голяма сума пари от млада жена от града.  През последните месеци в града  са спипани четирима, опитали да лъжат и грабят пари от врачани, припомниха от пресцентъра  на областната дирекция. Задържаният измамник е 48-годишният Ивайло В. от София.

Германия спечели женската щафета в Хохфилцен

http://offnews.bg/news/n_1/n_647509.html

Квартетът на Германия в състав Ванеса Хиц, Марен Хамершмид, Франциска Хилдебранд и Лаура Далмайер спечели женската щафета 4х6 км от програмата на световното първенство в Хохфилцен, Австрия. Сребърните медали взеха украинките в състава Ирина Варвинец, Юлия Джима, Анастасия Меркушина и Оле Пидхрушна , а трети са представителките на Франция Анаис Шевалие, Селия Емоние, Жустин Бреза и Мари Дорен Абер. Инцидент в стил Антон Синапов претърпя бягащата на последния пост за Русия Татяна Акимова, която падна върху пушката си и след това не успя да стреля без грешки и така руския квартет се нареди десети. Лидерката на Германия Лаура Далмайер бяга на четвърти пост и защити аванса на съотборничките си, след като в последните минути украинки и французойки упражниха силен натиск. Българският отбор беше затворен с една обиколка още по време на третите постове и остана на последно място в крайното класиране Класиране в топ 10 1. Германия — 1:11.16,6 (0+9). 2. Украйна +6,4 (0+4). 3. Франция +8,1 (0+7). 4. Чехия +14,0 (0+6). 5. Италия +36,5 (0+6). 6. Швеция +1.20,4 (0+7). 7. Полша +1.23,1 (0+6). 8. Словакия +1.36,9 (0+7). 9. Беларус +1.50,7 (0+5). 10. Русия — 2.15,5 (1+8).

Зетят на испанския крал Фелипе VI е осъден на 6 г. за финансови измами

http://econ.bg/Новини/Зетят-на-испанския-крал-Фелипе-VI-е-осъден-на-6-г-за-финансови-измами_l.a_i.737594_at.1.html

Съд в Палма де Майорка оправда сестрата на испанския крал Фелипе VI Кристина по делото за финансови измами, но осъди на 6 години и 3 месеца затвор...

Ройтерс за Стоянка Мутафова: 95-годишна българска актриса все още грее на сцената

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6064047

Ройтерс за Стоянка Мутафова: 95-годишна българска актриса все още грее на сценатаНа 95 години Стоянка Мутафова, считана за най-възрастната играеща актриса в света, редовно изнася представления и не е изгубила младежкия си плам, пише агенция Ройтерс, цитиранa от БТА. "Кралицата на българската комедия", посочва Ройтерс, има в актива си богата палитра от роли, стартирали още от далечната 1945 година,

Брюксел одобри близо 1 млн. евро за проучване за газовия хъб

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/02/17/2920308_brjuksel_odobri_blizo_1_mln_evro_za_prouchvane_za/?ref=rss


Европейската комисия и държавите от ЕС одобриха днес отпускането на средства за проучването на възможностите за обособяването на газов разпределителен център в България, съобщи БТА.

Проектът е познат и като газов хъб "Балкан".

Комисията одобрява държавната компания "Булгартрансгаз" да получи 920 500 евро. Същото дружество може да получи и до 182 000 евро за изясняване на нуждите от осъвременяване на газопреносната система край Вълчи дол, област Варна.
...

Германия и Франция призоваха Русия да играе конструктивна роля в Сирия

http://www.mediapool.bg/germaniya-i-frantsiya-prizovaha-rusiya-da-igrae-konstruktivna-rolya-v-siriya-news260318.html

Външните министри на Германия и Франция призоваха Русия да играе по-конструктивна роля в намирането на решение за гражданската война в Сирия на среща с техни колеги в Бон, предаде Ройтерс. "Вярваме, че Русия може да играе конструктивна роля", заяви френският външен министър Жан-Марк Еро в навечерието на сирийските мирни преговори в Женева, които се подновяват следващата седмица. "Русия трябва да престане да гледа на представителите на сирийската опозиция като на терористи", допълни той. Еро и германският му колега Зигмар Габриел изразиха задоволство от позитивния сигнал, който новият държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън е отправил на срещата за Сирия, състояла се в рамките на форума на Г-20, съобщи Асошиейтед прес. Еро изтъкна, че тя е била "особено полезна", тъй като е "от съществено значение за нас да поддържаме тесен диалог със САЩ по сирийския проблем и по много други въпроси". Габриел посочи пред журналисти, че Тилърсън се е включил "много оживено" в обсъжданията, в които участваха също външните министри на Италия, Великобритания, Саудитска Арабия, ОАЕ, Йордания и ЕС. Държавният секретар подчерта, че няма да има военно сътрудничество с Русия за Сирия, докато тя смята всички представители на опозицията за терористи, каза западен дипломат, цитиран от Ройтерс. "В обсъждането той даде ясно да се разбере, че военно сътрудничество с Русия е изключено, докато тя не приеме, че не всички представители на опозицията са терористи", каза дипломатът. На срещата всички очи бяха вперени в САЩ и подхода им за прекратяване на насилието в Сирия след обещанието на президента Тръмп да изгради по-близки връзки с Русия, която подкрепя правителството на Асад, отбелязва Ройтерс. Жан-Марк Еро изрази общото мнение, че преговорите в Женева са обречени на провал, ако Русия не използва влиянието си върху сирийското правителство и Иран да спрат да определят всички, които се противопоставят на Асад, като терористи. Пратеникът на ООН за Сирия Стафан де Мистура е свикал в Женева нов кръг мирни преговори между сирийските враждуващи страни на 23 февруари, след като предишните преговори преди девет месеца се провалиха. Вчера руският външен министър Сергей Лавров обяви, че САЩ са подкрепили организираните от Русия паралелни преговори за Сирия в столицата на Казахстан. Тяхната цел бе да съдействат за продължаване на крехкото примирие, но приключиха без обща декларация, а отделните сирийски фракции си размениха гневни обвинения, припомня Ройтерс.

Смениха шефа на Летище „София”

https://vesti.bg/bulgaria/smeniha-shefa-na-letishte-sofiia-6065634

За изпълнителен директор на аеропорта бе избран Пламен Станчев

Френският парламент даде по-големи права на полицаите за откриване на огън

http://www.moreto.net/novini.php?n=344303

Френският парламент прие закон, който разширява кръга на обстоятелствата, при които полицията може законно да открие огън Това стана четири месеца след като при нападение с коктейл "Молотов" в парижко предградие бяха ранени сериозно двама полицаи, предаде ДПА.

Мая Манолова съдейства за получаване на заплати на шивачки в Дупница

https://www.24chasa.bg/region/article/6064080

Мая Манолова съдейства за получаване на заплати на шивачки в ДупницаОмбудсманът Мая Манолова лично присъства при подписване на двустранното споразумение между италианския бизнесмен Луиджи Каприоти и представители на работничките от шивашката фирма "Абонданца" в Дупница. Днес тя проведе среща със собственика на фирмата, във връзка с поетия от нея ангажимент към работнички, които я сезираха,

Румен Радев в Мюнхен: Трябва обща стратегия за кризата с мигрантите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6064068

Румен Радев в Мюнхен: Трябва обща стратегия за кризата с мигрантитеМеждународната общност трябва да се обедини за изработването на стратегия, която да предвиди в дългосрочен план необходимите мерки за справяне с бежанската и миграционната криза. За това призова президентът Румен Радев на работна среща в рамките на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността, посветена на проблемите на бежанците в Европа,

Хиршер най-накрая стана световен шампион на гигантски слалом

http://www.cross.bg/slaloma-gigantskiya-popov-1535064.html

/КРОСС/Сушата за Марсел Хиршер на световното по ски в Санкт Мориц приключи. Австриецът спечели златото в гигантския слалом, което е първо за страната му от 2005, когато триумфира великия Херман Майер в Бормио. Титлата е първа за австрийците при мъжете и в Санкт Мориц. За Хиршер това е 5-и златен медал от световни, като има по един в слалома, гигантския слалом и комбинацията. 27-годишният Марсел има и още 3 сребърни. Австриецът е с шанс и за златото в слалома в неделя. Втори и трети на гигантски сензационно се наредиха Роланд Лайтингер (Ав) на 0,25 сек и Лейф Кристиян Хойген (Нор) на 0,71 сек. Българското представяне в дисциплината бе запомнящо се. 19-годишният Алберт Попов постигна впечатляващия 30-и резултат. Като изоставането му от шампиона е 4,90 сек. Постижението му е най-доброто за български алпиец в гигантския на световно от 25-ото място на Любомир Попов в Сестриере 1997 г. "Доволен съм. Пистата успя да издържи за всички. Във втория манш времето се развали и видимоста за мен бе малко по-лоша и тридно виждах следите по които трябва да карам. В първия манш не успях да влезна в 30-ата, но се видя, че съм много близо. Сигурен съм, че скоро и това ще стане, а и късмета трябва да е на моя страна. Развивам се добре и всяка година съм все по-напред и по-напред. За слалома ще кажа, че съм опасен. Когато завърша съм много бърз, но ми трябва и малко късмет", коментира Алберт. На 18-и февруари Камен Попов и Георги Нушев ще карат квалификация за слалома в неделя

Четирима от пострадалите в Унгария българи се върнаха в България

http://offnews.bg/news/n_1/n_647507.html

Четирима от българите, които пострадаха във верижна катастрофа в Унгария, се прибраха в България, съобщиха от Министерството на външните работи, позовавайки се на информация на българския консул в Будапеща.  Това са майката и тримесечното й бебе, както и двама от по-леко пострадалите наши сънародници, които бяха настанени в болница в Мако. Няма промяна в състоянието на останалите българи, пострадали при инцидента. Седем от тях все още се намират в болницата в Сегед, а един в – Мако. Унгарската полиция в Сегед е информирала българския консул, че самоличността на загиналата при катастрофата жена ще може бъде потвърдена най-рано в началото на следващата седмица.

Григор Димитров си взима почивка след Ротердам

http://offnews.bg/news/n_1/n_647506.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се отказа от участие на турнира в Марсилия, който започва следващата седмица. Графикът на 25-годишния хасковлия от началото на годината е доста натоварен, като първата ни ракета вече има изиграни 17 мача през 2017 година, от които е спечелил 16. Единственото му поражение беше в епичния петсетов мач на полуфиналите на Australian Open срещу испанеца Рафаел Надал. Преди това Григор спечели титлата в Бризбейн, а почти веднага след турнира от "Големия шлем" в Мелбърн той изигра и 4 мача в зала "Арена Армеец" в София, където грабна трофея. Тази седмица пък Григор играе на турнира от серията ATP 500 в Ротердам, където вече записа 2 победи, а тази вечер от 20,30 часа излиза за трети път през 2017 година срещу белгиеца Давид Гофен. Мачът, а и турнирът като цяло, се излъчват в ефира на телевизия Мтел Спорт 1. Григор ще бъде заменен в основната схема в Марсилия от представителя на домакините от Франция Жереми Шарди. Най-вероятно следващият турнир на Димитров ще бъде този от серията "Мастърс 1000" в Индиън Уелс през март. След това той би трябвало да участва и на "Мастърс"-а в Маями.

Тръмп: Едва ли има по-успешен от мен

http://econ.bg/Новини/Тръмп-Едва-ли-има-по-успешен-от-мен_l.a_i.737592_at.1.html

Американският президент Доналд Тръмп направи изцяло положителна равносметка за първите си четири седмици в Белия дом - оценка, която диаметрално се...

Върнаха на руски дилър „мъртвороден” Evoque

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/vyrnaha-na-ruski-dilyr-myrtvoroden-evoque-6065570

На дилъра на Range Rover в руския Магнитогорск бе върнат този „мъртвороден” Evoque, а акцията е в резултат на отказа на дилъра да направи безплатен ремонт на двигателя.

Герджиков поиска столичното летище да носи името на Васил Левски

http://offnews.bg/news/n_1/n_647504.html

София и България заслужават да имат летище на името на Апостола. Това заяви министър-председателят Огнян Герджиков, който днес участва в откриване на изложбата „Посветен на Отечеството“ и в открит урок по родолюбие за Васил Левски. Събитието се проведе в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и е част от честванията по случай 180-годишнината от рождението на Апостола. Премиерът приветства инициативата на организаторите летището в София да носи името Летище „Васил Левски“ и пое ангажимент да разговаря с кмета на Столична Община Йорданка Фандъкова по темата. По време на открития урок пред близо 100 деца от столични училища министър-председателят изтъкна, че България има много герои, революционери, давали живота си за Отечеството. „Над тях блести образът на Левски, който ще бъде винаги жив, защото е пример за себеотрицание, за любов към Отечеството, прокламирайки братство, равенство, свобода“, каза премиерът Герджиков. „Нека всички носим символа на България Васил Левски в сърцата си“, призова още министър-председателят.

Светият Синод завежда дело срещу архимандрит Дионисий

//dariknews.bg/novini/bylgariia/svetiiat-sinod-zavezhda-delo-sreshtu-arhimandrit-dionisij-2004368

Светият Синод на Българската православна църква ще заведе дело срещу бившия предстоятел на катедралния храм „Св. Александър Невски” архимандрит Дионисий.

Семерджиев смени ръководството на "Пирогов"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/17/2920275_semerdjiev_smeni_rukovodstvoto_na_pirogov/?ref=rss


Ръководството на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов" е сменено с с протоколно решение на министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев от 16 февруари, съобщи пресцентърът на болницата.

Досегашният Съвет на директорите, състоящ се от д-р Константин Димов, д-р Атанас Кацаров и проф. д-р Стоян Миланов - е освободен и са прекратени правомощията на двама от тях, а Миланов е поканен да остане, но не и като директор на болницата.

Божинов официално се раздели с Партизан

https://www.actualno.com/football/bojinov-oficialno-se-razdeli-s-partizan-news_594554.html

Бившият български национал Валери Божинов вече не е футболист на Партизан Белград, след като договорът му бе прекратен по взаимно съгласие. Новината бе потвърдена от официалния сайт на сръбския клуб. От Партизан уточняват, че Божинов е опростил всички дължими суми на клуб

Семерджиев смени директора на "Пирогов" и цялото ръководство

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/semerdjiev-smeni-direktora-na-pirogov-i-cialoto-rykovodstvo-234252/

Проф. д-р Стоян Миланов е подал оставка от новия Съвет на директорите и като национален консултант по спешна медицина

ОRACLE TEAM USA и Airbus: Загрявка за финалното състезание Нова, летяща АС Сlass яхта бележи две години успешни иновации

http://www.cross.bg/airbus-yahta-team-1535063.html

/КРОСС/ORACLE TEAM USA представиха своята нова яхта, разработена съвместно с Airbus. Тя ще се състезава в America's Cup през юни 2017. Катамаранът American AC Class обединява много нововъведения, резултат от двугодишно партньорство между лидерите в инженерния дизайн, в което Airbus е официален партньор на Oracle Team USA. "Новата АC Class яхта представя какво могат да постигнат заедно водещи шампион по плаване и производител на самолети. Ние споделяме науката за аеродинамиката и сме горди от пионерския дух на двата отбора и тяхното желание да изпъкнат с осъществяването на AC Class.", каза Charles Champion, изпълнителен вицепрезидент по инженерство на Airbus. "С ORACLE TEAM USA си поставихме за цел да подкрепим отбора в проектирането на яхта, с която да спечелят за трети пореден път трофея America's Cup. С нетърпение очакваме да видим тази лодка летяща над водата през юни!" Летенето и плаването имат много прилики в области като аеродинамиката, композитните материали и структурите, хидравликата и системите за контрол, събирането на информация и анализ. В резултат на това, новата AC Class яхта включва по-леки и здрави компоненти.За да е стабилна яхтата по време на глисаж, е необходима нова високотехнологична система за контрол. От началото на 2017г., Airbus предоставя опита си в създаването на такъв тип системи

НАП проверява търговците на дърва за огрев в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6064049

НАП проверява търговците на дърва за огрев в БургасПроверки на складове, в които се продават дърва за огрев бяха извършени от екип на НАП, Икономическа и Охранителна полиция и Държавна агенция по метрологичен и технически надзор в град Бургас. Основната цел на проверките е да се установи отчитат ли търговците извършените продажби на фискалните устройства,

Варненски райони остават без вода до полунощ

http://www.moreto.net/novini.php?n=344335

Няколко варненски райони ще останат без вода заради авария, съобщиха от ВиК за Moreto.net. До полунощ безводие ще мъчи абонатите в района край Техническия университет, около стадион "Варна", части от ж.к. "Бриз" и местност "Свети Никола" до местност Горчивата чешма.

Селена Гомес вече е с най-много последователи в Инстаграм

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6064031

Селена Гомес вече е с най-много последователи в ИнстаграмСелена Гомес вече е с най-много последователи в Инстаграм - 110 милиона, според данни на сп. "Форбс", цитирани от Контактмюзик. Тя изпреварва Тейлър Суифт, която е с 97,6 милиона последователи. 24-годишната Селена постна благодарствено послание към феновете, придружено от нейна снимка по време на концерт.

Погнаха старите дизелови автомобили и в Лондон

http://www.cross.bg/dizelovi-london-avtomobili-1535062.html

/КРОСС/Шофьорите на стари дизелови автомобили ще плащат по 10 паунда за удоволствието на карат в центъра на Лондон, нареди кметът Садик Хан. Таксата токсичност влиза от октомври. Налогът ще обхване всички коли, които са произведени преди 2006 г. Причината е замърсяването на столицата на Великобритания. Годишно 9000 нейни жители умират в следствие на вредните вещества във въздуха.  

Домусчиев пита Марешки кога ще се заеме с картела в енергетиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6064040

Домусчиев пита Марешки кога ще се заеме с картела в енергетикатаМарешки уверява работодателските организации, че ще предприеме действия не само за прекратяване на картела в горивата, но и в енергетиката и други сектори Асоциацията на организациите на българските работодатели представи приоритетите си пред лидера на Гражданско движение „Воля“ Веселин Марешки и икономическия му екип.

Глобяват фирмата, използвала моторни метли за почистване край Орлов мост

http://offnews.bg/news/n_1/n_647502.html

Фирмата, почистваща алеите около Орлов мост с моторни метли, ще бъде санкционирана от Столична община. Това обявиха от дирекция "Зелена система" пред OFFNews.  По-рано днес наш читател ни изпрати видеоклип, който показва как служител на почистваща фирма се бори с мръсотията по земята в София с духалка за листа. На видеото, изпратено ни от Емил Олованов, се вижда как чистачът вдига огромен облак прах, опитвайки се да си свърши работата. От столичната дирекция "Зелена система" обясниха, че фирмите, поддържащи чистотата в София са уведомени при какви условия се използват моторни метли за почистване на алеи по парковете и градините. Указанията им били представени още през лятото на 2015 г. "Моторната метла е удачно средство за събиране на шума по тревните площи през есенния сезон, но не е подходяща за метене на алеи поради увеличаване запрашеността на въздуха и нарушаване спокойствието на гражданите", обясниха от дирекцията. Данните на изпълнителната агенция по околна среда за замърсяването на въздуха в София показват, че столичани дишат въздух с фини прахови частици близо 3 пъти над нормата. Една от измервателните станции, която отчита качеството на въздуха, е на метри от мястото, където е заснет клипа.

Варненският Grand Mall взе туристическа награда

http://www.moreto.net/novini.php?n=344311

Със Златен приз за търговски обект, факт за развитието на туризма в региона се окичи Grand Mall във Варна, научи Moreto.net. Наградата бе връчена, като част от Международното туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо", което се провежда за 34-ти път в София.

Клуб "Терминал 1" празнува рожден ден на 17 и 18 февруари

http://offnews.bg/news/n_1/n_647503.html

Клуб "Терминал 1" празнува трети рожден ден със двудневен парти маратон: В петък, 17.02. , на сцената на клуба ще излезе drum and bass дуото LowQuality със специалното участие на Александрина (вокали) и Яна (флейта). Вечерта ще продължат резидент диджеите на Терминал 1 – DoLittle & Feel. Събота, 18.02 ., е концертната вечер по случай рождения ден на клуба. Програмата е много разнообразна и предполага да събере фенове на различни музикални стилове. Една от бандите за вечерта се пази в тайна до самото събитие. На сцената на клуб Терминал 1 ще видим талантливата Dorothy заедно с live band, младите и вече успешни Nu/Ance, както и едни от най-видните представители на хип-хоп сцената у нас – Жлъч & Гена, FARS, Feel (The Top Stoppers) и Sensei. Още с появата си на софийската нощна сцена, „Терминал 1“ се установяви като едно от най-посещаваните места за забавление. За последните три години, на сцената на клуба се изявяват едни от най-известните български изпълнители – Стефан Вълдобрев, Ъпсурт, Svetlio & The Legends, PIF, Smallman, Бичето, Ivan Shopov / Cooh / Balkansky, Oratniza, Stenli, Рут Колева, Revu, Bobo & The Gang, Odd Crew, Babyface Clan, Милица Гладнишка, Brazz Association Combo, Panican Whyasker, Kontrol, Остава, Illmate и др. Входът за първата вечер от празничния уикенд е безплатен до 00:00 ч., след което става 5 лв. За втората вечер, 18.02., билетите се разпространяват в мрежата на Eventim.bg на цена от 10 лв.

Хвърлят храна на кучетата, каза Лиляна Павлова за ревизията на обществените поръчки

http://www.mediapool.bg/hvarlyat-hrana-na-kuchetata-kaza-lilyana-pavlova-za-reviziyata-na-obshtestvenite-porachki-news260317.html

Има нездрав интерес към определени поръчки при ревизията на кабинета "Борисов 2", подозирам корпоративен финансов интерес в пътната агенция, според мен се случва нещо с подготовката на изборите и може би се готви "Костинброд 2". Такова е мнението на бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и то съвпада с позицията, изразена от други нейни колеги.   ГЕРБ смята, че с обявената ревизия на предходния кабинет, служебното правителство заема страна в предизборната кампания. Притеснително е, че не компетентните органи, а правителството прави проверките, коментира бившият енергиен министър Теменужка Петкова в петък и уточни, че това е работа на Сметната палата, Държавната финансова инспекция и Структурата за одит на евросредствата.   По повод констатациите за забавени обществени поръчки тя коментира пред БНР, че закъсненията не са нарушение. Критиката към Агенция "Пътна инфраструктура" за поддръжка на тунели и магистрали издава частни интереси към държавната поддържаща фирма, казаха още от ГЕРБ. И подчертаха, че Програмата за селските райони пък не е под риск от спиране, както предупреди служебният премиер Огнян Герджиков.   "Аз нарушения не съм правила (...) Всички чухме, че има доклад, но никой не го е виждал. Чухме едни изчетени обществени поръчки, едни витиевати фрази и нищо конкретно. В крайна сметка оставаме с много въпросителни – защо се обяви един доклад и той беше скрит? Защо във въздуха се хвърлиха обвинения, които са необезпечени с професионален одит, проверка от компетентни органи? Дали някой ще дописва този доклад събота и неделя?", запита Лиляна Павлова пред бТВ. "Хвърля се във въздуха храна за кучета, за да може в събота и неделя да се направят предизборни внушения, лов за вещици, пиар, предизборни внушения, инсинуации и манипулации срещу Борисов и понеделник ще дадат доклада", допълни тя. Конкретно нейното министерство бе посочено сред онези, в които не са открити нарушения, но пък такива били констатирани в АПИ, която е под контрола на МРРБ. Лиляна Павлова увери, че няма никакви притеснения Бившият министър увери, че няма притеснения. "Ние сме "за" всяка ревизия и проверка, защото, ако някъде има проблеми, те трябва да бъдат открити и компетентните органи – сезирани", коментира тя. Според нея обаче целенасочено се опетнява и омаскарява, а вече се е видяло, че няма зловещи злоупотреби с обществени поръчки в правителството на Борисов. За констатираните административни и технически пропуски, грешки и закъснения тя каза: "Който не работи, той не греши". Павлова обаче смята, че по-интересно е фокусирането на служебния министър в конкретни поръчки. Първата заповед за проверка, подписана от него, е на държавната фирма "Автомагистрали". За мен това е нездрав интерес или опит последната държавна фирма да бъде приватизирана, фалирана и да отиде в частни ръце, каза Павлова. Подозирам нездрав корпоративен финансов интерес в пътната агенция, продължи тя. Удобно се навързват събитията, включително инцидентът в тунела "Ечемишка", за да може да се прави поголовна чистка, коментира Павлова. В интерес на истината Герджиков не уволни, а само понижи шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" заради "престъпна небрежност" след като греда от осветителната инсталация се заби в преминаваща кола и уби жена в тунела "Ечемишка" на магистрала "Хемус". Първоначално премиерът и регионалният министър Спас Попниколов съобщиха, че шефовете на АПИ и държавната пътноподдържаща фирма "Автомагистрали" са освободени. По-късно обаче се разбра, че досегашният директор и председател на управата на АПИ инж. Дончо Атанасов е само понижен до член на УС на агенцията. Уволнен беше Парашкев Кръстев - шеф на "Автомагистрали", както и още трима пътни експерти в агенцията. Павлова коментира още, че според нея се случва нещо с подготовката на изборите и може би се готви "Костинброд 2" – по подобие на скандала, избухнал в деня за размисъл на изборите през 2013 г. с твърденията за фалшиви бюлетини и готвени манипулации не вота, които впоследствие бяха напълно опровергани. Павлова каза, че не иска да е лош пророк, но нещо се случвало с изборите и "с този електронен вот". На 27 януари, когато сдаде властта на служебния премиер Огнян Герджиков, Бойко Борисов призова: "Надявам се да направите ревизия и да разровите всичко, което има по министерствата, за да може тази спекулация да се прекъсне. Ако има нещо, което ви притеснява, да бъде предадено на прокуратурата". "Не смятам да ви скършвам хатъра, ще го направим с надеждата, че няма много лоши неща да излязат", отвърна му тогава Герджиков. Засега БСП се въздържа да коментира обявения от служебния премиер анализ. БСП ще огласи позицията си по данните за нарушения при обществени поръчки в понеделник, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова: "Днес бяха споменати само някои неща твърде кратко и твърде общи. Смятам, че е и професионално, и коректно да изчетем цялото съдържание на доклада и тогава ще го коментираме".   По-рано в петък Жельо Бойчев (БСП) заяви пред бТВ, че одобрява откритите проблеми в АПИ, защото по думите му нееднократно са изнасяни случаи за нередности по възлагането на обществените поръчки. "Няма как да се радваме, когато се изнасят непотвърдени данни, които не са установени от компетентни органи. Моето усещане е, че служебното правителство се опитва да вземе страна в предсрочните избори”, коментира бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

Нинова: Коалиция между ГЕРБ и БСП е невъзможна

https://vesti.bg/bulgaria/politika/ninova-koaliciia-mezhdu-gerb-i-bsp-e-nevyzmozhna-6065632

За парламентарните избори на 26 март от БСП се опитват да повторят мрежата от подкрепа за президента Румен Радев

ГЕРБ: Не е работа на служебното правителство да ревизира предходното

http://www.mediapool.bg/gerb-ne-e-rabota-na-sluzhebnoto-pravitelstvo-da-revizira-predhodnoto-news260317.html

ГЕРБ смята, че с обявената ревизия на предходния кабинет, служебното правителство взема страна в предизборната кампания. Притеснително е, че не компетентните органи, а правителството прави проверките, коментира бившият енергиен министър Теменужка Петкова и уточни, че това е работа на Сметната палата, Държавната финансова инспекция и Структурата за одит на евросредствата. По повод констатациите за забавени обществени поръчки тя коментира пред БНР, че закъсненията не са нарушение. Критиката към Агенция "Пътна инфраструктура" за поддръжка на тунели и магистрали издава частни интереси към държавната поддържаща фирма, казаха още от ГЕРБ. Програмата за селските райони пък не е под риск от спиране, коментираха още от ГЕРБ. БСП ще огласи позицията си по данните за нарушения при обществени поръчки в понеделник, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова: "Днес бяха споменати само някои неща твърде кратко и твърде общи. Смятам, че е и професионално, и коректно да изчетем цялото съдържание на доклада и тогава ще го коментираме". По-рано в петък Жельо Бойчев (БСП) заяви пред бТВ, че одобрява откритите проблеми в АПИ, защото по думите му нееднократно са изнасяни случаи за нередности по възлагането на обществените поръчки. "Няма как да се радваме, когато се изнасят непотвърдени данни, които не са установени от компетентни органи. Моето усещане е, че служебното правителство се опитва да вземе страна в предсрочните избори”, заяви Петкова.

Четирима от българите, пострадали във верижна катастрофа в Унгария, вече са в България

https://www.actualno.com/society/chetirima-ot-bylgarite-postradali-vyv-verijna-katastrofa-v-ungarija-veche-sa-v-bylgarija-news_594553.html

По информация на българския консул в Будапеща, четирима от българските граждани, пострадали във верижна катастрофа в Унгария на 15 февруари 2017 г., вече са в България, съобщиха от пресцентъра на МВР. Това са майката и тримесечното й бебе, както и двама от по-леко пострадалите н

КНСБ иска не по-малко от 327 млн. лева годишно за увеличение на заплатите на учителите

http://econ.bg/Новини/КНСБ-иска-не-по-малко-от-327-млн-лева-годишно-за-увеличение-на-заплатите-на-учителите_l.a_i.737591_at.1.html

Конфедерацията на независимите синдикати представи днес меморандум с финансово-икономически и социални мерки до политическите партии в предизборната...

Евакуираха лондонско летище заради електронна цигара в тоалетната

http://www.cross.bg/tzigara-elektronna-letishte-1535060.html

/КРОСС/Активирана противопожарна система стана повод за евакуация на зала на лондонското летище Станстед, пише британският в. Дейли мейл. Причината за задействането на устройството бе запалена електронна цигара в тоалетна на терминала. Заради инцидента полетите бяха забавени с около 15 минути. Ръководството на аерогарата поднесе своите извинения за проблема. "Нашият приоритет е сигурността на хората", каза говорител на летището.    

Четирима от българите, пострадали в катастрофата в Унгария, вече са в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6064003

Четирима от българите, пострадали в катастрофата в Унгария, вече са в БългарияПо информация на българския консул в Будапеща, четирима от българските граждани, пострадали във верижна катастрофа в Унгария на 15 февруари, вече са в България, съобщиха от МВнР. Това са майката и тримесечното й бебе, както и двама от по-леко пострадалите наши сънародници, които бяха настанени в болница в Мако, информират от ведомството.

Синодът за нелегалния алкохол: Манастирите да спазват закона!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6063987

Синодът за нелегалния алкохол: Манастирите да спазват закона!Във връзка с извършени проверки от Агенция „Митници” в Бачковския и Троянския ставропигиални манастири, както и в други манастири на БПЦ-БП, и откритите там количества алкохол, съхраняван не според изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове. Св. Синод заяви на своя сайт: "Нееднократно е взимано решение за това,

Директорът на „Пирогов” подаде оставка

https://vesti.bg/bulgaria/direktoryt-na-pirogov-podade-ostavka-6065631

Причината е протоколно решение на министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев

"Булгартрансгаз" ще получи 920 хиляди евро от ЕК за проучване за газов център "Балкан"

http://www.cross.bg/proychvane-predproektnoto-balkan-1535061.html

/КРОСС/ "Булгартрансгаз" ще получи 920 хиляди евро от Европейската комисия за предпроектното проучване на проекта за газово разпределителния център "Балкан", съобщава БНР. От компанията съобщават, че това е половината от предвижданата обща стойност. Европейски пари ще бъдат отпуснати и за модернизация на газопреносната мрежа. Идеята е в района на Варна да бъде изграден газов хъб, в който да постъпват количества природен газ от различни източници за по-нататъшно транспортиране. В същото време се очаква в тази точка да се организира и пазар на синьо гориво, където всеки участник би могъл да извършва сделки. Освен за предпроектното проучване за газоразпределителния център Европейската комисия ще предостави съфинансиране и за дейности по проекта "Рехабилитация и модернизация и разширение на съществуващата газопреносна система", което се отнася до Северния полупръстен на националната мрежа. Отпуснатите европейски средства ще са до 182 000 евро.Парите за предпроектното проучване на газовия хъб "Балкан" идват по направление на Механизма за свързване на Европа - от бюджета на Съюза. Той е предназначен за изграждане на стратегическа транспортна инфраструктура, която да намали енергийната зависимост на държавите от външни доставчици на енергия. Одобрената сума е близо два пъти по-малка от поисканата. Миналият ноември държавният газов оператор "Булгартрансгаз" кандидатства за финансиране от 2 млн

"Нова Република": Герджиков скри Пеевски и Овчаров в своята ревизия

http://www.mediapool.bg/nova-republika-gerdzhikov-skri-peevski-i-ovcharov-v-svoyata-reviziya-news260316.html

"Кръстихме днешната пресконференция "Какво скри премиерът Герджиков", защото чухме някакви неща, които звучаха като да са излезли от устата на говорителя на прокуратурата, но не и три основни: Румен Овчаров, Делян Пеевски, машинно гласуване", заяви говорителят на "Нова Република" Трайчо Трайков в началото на коментара си за т.нар. ревизия на кабинета "Борисов 2", извършена от служебното правителство. "Стана дума за обществени поръчки, с които има проблеми. Беше скрито обаче, кои са хората, които са свързани с тези обществени поръчки. Чухме нещо за монополи и картели, но не и кои са представителите на държавата в монополни и картелни организации. Не чухме нищо и за основното задължение на служебното правителство - подготовката за парламентарните избори и спазването на закона", каза Трайчо Трайков. "На 18 октомври по наше искане ГЕРБ обещаваха да махнат Румен Овчаров като представител на държавата в "Лукойл". Според справка с Търговския регистър от днес той не е махнат. Затова поискахме по Закона за достъп до обществена информация от премиера следното нещо - отчет за работата до момента на Румен Овчаров. Какво е свършил и как е защитил интереса на държавата? След този доклад, ако резултатът е негативен, каквото е нашето впечатление, той трябва да бъде махнат. Това искаме от сегашния премиер Герджиков", уточни Мартин Димитров. Той визира съобщение на Министерство на енергетиката от 18 октомври 2016 година, което гласи, че Румен Овчаров (бивш министър на икономиката от БСП), Петър Димитров (следващ министър на икономиката от БСП) и Асен Гагаузов (бивш строителен министър от БСП) ще бъдат освободени от държавните постове, които заемат. Актуална справка в Търговския регистър обаче показва, че Димитров и Гагаузов вече не заемат постове в управителните съвети на дружествата, а Румен Овчаров все още представлява държавата в "Лукойл Нефтохим Бургас" чрез така наречената златна акция. "Изправени сме пред поредния случай, в който Бойко Борисов излъга българските граждани и то точно преди президентските избори, ясно с каква цел. Нашето проучване сочи, че освен публичното обещание абсолютно никакви действия не са предприети от държавата, за да бъде изваден Румен Овчаров и се поставя въпросът защо. Отговорът е кратък и много прост - по конфиденциалните канали на българската държава Бойко Борисов е получил информация, че Кремъл не е съгласен с това действие и понеже той е верен на принципа "Винаги с Меркел и никога срещу Путин" си е затраял. Аз не вярвам Герджиков да е по-голям герой от него", коментира от своя страната Атанас Атанасов от дясното обединение. Според него основната характеристика на представената от Огнян Герджиков ревизия на предходното правителство е, че е действано избирателно. В определени сектори са се престарали, в други не са пипнали нищо. "Аз лично съм изключително учуден, че не са открили абсолютно никакви нарушения в Министерство на транспорта и Министерство на околната среда и водите. Днес Жельо Бойчев говори по повод ревизията с евфемизъм за "любимия изпълнител на обществени поръчки". Тези хора дори ги е страх да кажат името на Делян Пеевски. Това не е учудващо, защото Жельо Бойчев (говорителът на БСП -бел.ред.) и съпартийците му би следвало да кажат през 2013 година те гласували ли са за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Ето в това се крие страхът на тези хора да говорят с имена.", каза в заключение Атанасов.

От следващата година чешките лекари ще изписват само електронни рецепти

http://www.moreto.net/novini.php?n=344297

Чешките лекари ще трябва да изписват само електронни рецепти от следващата година, което обаче може да принуди четири хиляди души да прекратят своята кариера, предава Prague Daily Monitor, позовавайки се на Mlada fronta Dnes. Новите правила ще струват на лекарите време и пари, но това няма да помогне на пациентите.

Пеевски ще води листата в Благоевград

http://offnews.bg/news/n_1/n_647501.html

Делян Пеевски ще води листата на Движението за права и свободи в Благоевград. Новината се разчу по-рано днес и бе потвърдена пред OFFNews от доскорошни депутати от партията. За пръв път скандалният млад политик се явява на избори в Пиринско. Досега той водеше листата в Пазарджик и Стара Загора. За сметка на това някои от емблематичните депесари от региона като Алиосман Имамов и Ахмед Башев са останали извън списъка с кандидат-депутати. "Вярно е, Пеевски ще води листата, а мен ме няма сред кандидат-депутатите", заяви пред наш репортер бившият депутат и кмет на Рибново Ахмед Башев. Той обясни, че решението е на ръководството, изрично уточнявайки, че го приема. "ДПС направи от едно момче от Рибново народен представител. Ръководството казва, ние се въобразяваме, дори и да не ни харесва. Аз съм длъжник на партията си", добави той. Информацията потвърди и бившият депутат Алиосман Имамов. Той каза, че листата вече е наредена и я води Пеевски. "Листите ни все още не са готови. Вероятно те ще бъдат обявени в понеделник", заяви пресаташето на ДПС Велислава Кръстева пред ОFFNews. Според нея информациите за това, че Пеевски е водач в Благоевград, са спекулации и гадателска журналистика.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване