Години след смъртта си Майкъл Джексън поставя рекорди

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6063232

Години след смъртта си Майкъл Джексън поставя рекордиОсем години след смъртта си Майкъл Джексън продължава да поставя рекорди. От легендарния албум „Thriller” са продадени 33 милиона копия в Съединените щати, което го прави най-продавания отвъд Атлантика за всички времена, съобщава NOVA. Албумът thriller излиза през 1982 г. и оттогава не слиза от музикалния връх.

Светофар падна в тунела "Правешки ханове" на магистрала "Хемус"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/02/17/2920103_svetofar_padna_v_tunela_praveshki_hanove_na_magistrala/?ref=rss


Светофар, част от сигнилизационната система на тунела "Правешки ханове" на магистрала "Хемус" в посока София, е паднал вчера около 18 часа, съобщи "Нова телевизия". Сигналът за инцидента е бил подаден на телефон 112. Тунелът "Правешки ханове" е сред най-новите по пътищата в страната, като е пуснат за експлоатация през 1999 година.

В тръбата за София има общо осем светофара. Според проверката на Агенция "Пътна инфраструктура" светофарът е свален от товарен автомобил с извънгабаритен...

Светофар падна в тунел "Правешки ханове" на магистрала "Хемус"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/02/17/2920103_svetofar_padna_v_tunel_praveshki_hanove_na_magistrala/?ref=rss


Светофар, част от сигнилизационната система на тунел "Правешки ханове" на магистрала "Хемус" в посока София, е паднал вчера около 18 часа, съобщи "Нова телевизия". Сигналът за инцидента е бил подаден на телефон 112. Тунелът "Правешки ханове" е сред най-новите по пътищата в страната, като е пуснат за експлоатация през 1999 година.

В тръбата за София има общо осем светофара. Според проверката на агенция "Пътна инфраструктура" светофарът е свален от товарен автомобил с извънгабаритен...

Наша гимнастичка със сребро от турнира в Москва (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/moresport/nasha-gimnastichka-sys-srebro-ot-turnira-v-moskva-video-news_594451.html

Българската гимнастичка Боряна Калейн спечели сребърен медал на турнира „Алина Къп”, който е съпътстващ към Гран при, провеждащ се в момента в Москва. Калейн игра почти без грешка на обръч и получи оценка 18,200 точки. Преди това грацията ни допусна  незначителни греш

Филмът за Димитър Общи "Възвишение" с премиера през 2017 г. (трейлър)

http://offnews.bg/news/n_1/n_647462.html

Излезе първият официален трейлър на филма "Възвишение" на Виктор Божинов по романа на Милен Русков, чиято премиера предстои в края на тази година. Романът, на който е базиран филмът, се нарежда в челните места на класациите за най-търсени книги у нас от своето излизане през 2011 г. досега. Той получава редица отличия, а през 2014-та година печели наградата за литература на Европейския съюз. Сценаристи на филма са Нели Димитрова, Виктор Божинов и Милен Русков, който е и автор на диалозите. Историята във “Възвишение” преплита исторически факти с художествена измислица. През 1872 година Димитър Общи и сподвижниците му осъществяват Арабаконашкия обир. Сред тях са Гичо и Асенчо – полу-революционери, полу-разбойници, които получават задача да издирят и лично да предадат писмо на Левски. Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, изпълнено с интриги, подлост и предателства. Постепенно революционният ентусиазъм на Гичо и Асенчо отстъпва място на разочарованието и огорчението – състояния толкова познати и на всеки съвременен българин.

България вече не е с най-нисък корпоративен данък в ЕС

http://www.cross.bg/bulgariya-minimalnata-danuk-1535017.html

/КРОСС/От тази година България вече не е на първо място в ЕС по най-нисък данък печалба сред страните-членки. Конкуренцията в областта на данъчното законодателство в рамките на ЕС е сериозна, се казва в съобщение на търговско-промишлената палата. С предвидените промени от 2017 г. Унгария измества България в едно от най-важните предимства за привличане на инвеститори. Данъчната тежест за фирмите там ще бъде значително намалена - от 19% за големите фирми и 10% за малките и средни фирми е въведена единна ставка на корпоративния данък от 9 на сто за всички компании. В Унгария за 2017 г. се отчита и значителен ръст на минималната работна заплата - тя скочи със 17,5% (от 350 евро на 412 евро) на базата на споразумение между правителството и социалните партньори. "Вижда се, че при разумното управление не се говори само за увеличение на заплатите, а се взимат решения и за други елементи, които да осигурят баланс на интересите между държавата, работодателите и заетите лица. Освен това от 2017 година социалните осигуровки, които плащат работодателите в Унгария се намалиха с 5 процентни пункта", подчертаха от БТПП. Увеличава се минималната заплата, но се намаляват данъците и осигуровките, а в България досега се говори само за вдигане на минималната заплата, без да се мисли за данъците и осигуровките, разтревожени са работодателите.  

„Еврофутбол“: ЦСКА София ще победи Черно море във Варна

http://www.cross.bg/singul-live-leva-1535019.html

/КРОСС/  Григор Димитров ще вземе шеста победа над Гофен ЦСКА София ще победи Черно море във Варна – това определи „Еврофутбол“ за старта на пролетния дял на първенството: Черно море – ЦСКА София                             Сингъл, Live                „1“-2.45  „Х“-2.80  „2“-2

Датски острови искат да са отделна държава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6063193

Датски острови искат да са отделна държаваФарьорските острови, които се намират насред Атлантическия океан, между Норвегия и Исландия (и на 990 км от Дания) организират референдум за отделянето си от Дания, съобщи Би Ти Ви. Тяхната площ е близо 1 400 кв. км и население от 50 хил. души от 77 националности. 60%от местното население играе футбол, но в никакъв случай това не означава,

Въвеждат допълнителни такси при напитки със захар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6063204

Въвеждат допълнителни такси при напитки със захарПредвижда се подготвяне на проектозакон за въвеждане на допълнителни такси при напитки, съдържащи захар, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Галин Каменов,цитирано от БТА. Каменов представи състоянието на сектора "Обществено здраве", проблемите в него и потенциалните им решения.

Затворниците заработиха 2,9 млн. лв. заплати

http://www.moreto.net/novini.php?n=344306

Близо 2,9 млн. лв. под формата на заплати са получили затворниците у нас през 2016 година. Това сочат данните на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН), поискани от „Монитор“. Според статистиката 2862-ма лишени от свобода се трудят зад решетките, докато изтърпяват присъдите си.

Върховният комисариат за бежанците пита Герджиков кой е отговорен за интеграцията на мигрантите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/17/2920089_vurhovniiat_komisariat_za_bejancite_pita_gerdjikov_koi/?ref=rss


Представителят на Върховния комисарият за бежанците към ООН в България пита служебния премиер Огнян Герджиков за това кой е отговорен за бежанците, научи "Дневник". От организацията са изпратили писмо, като повод е случаят в Елин Пелин, при който кметът на града отказа да издаде документи на сирийско семейство, получило статут.

От организацията се интересуват и какво се случва с наредбата за интеграция на Министерския съвет от 2016 година и нейното прилагане.

"Като пример...

Върховният комисарият за бежанците пита Герджиков кой е отговорен за интеграцията на мигрантите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/17/2920089_vurhovniiat_komisariiat_za_bejancite_pita_gerdjikov/?ref=rss


Представителят на Върховния комисарият за бежанците към ООН в България пита служебния премиер Огнян Герджиков за това кой е отговорен за бежанците, научи "Дневник". От организацията са изпратили писмо, като повод е случаят в Елин Пелин, при който кметът на града отказа да издаде документи на сирийско семейство, получило статут.

От организацията се интересуват и какво се случва с наредбата за интеграция на Министерския съвет от 2016 година и нейното прилагане.

"Като пример...

НАП: Безработните дължат по-високи здравни вноски

http://econ.bg/Новини/НАП-Безработните-дължат-по-високи-здравни-вноски_l.a_i.737566_at.1.html

От 1 януари 2017 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски ще трябва да плащат по 18.40 на месец. Причина за покачването е...

Единствената комбинация, в която бих стоял до Борисов и Нинова, е: Бойко Борисов, Нинова и аз отзад

https://www.actualno.com/cite/edinstvenata-kombinacija-v-kojato-bih-stojal-do-borisov-i-ninova-e-bojko-borisov-ninova-i-az-otzad-news_594450.html

"Единствената комбинация, в която бих стоял до Бойко Борисов и Корнелия Нинова, е: Бойко Борисов, Корнелия Нинова и аз отзад. Нали се сещате?". Това заяви лидерът на "Глас народен" Светьо Витков по време на пресконференцията по подписването на коалиционно споразумение на партията му с Реформатоския блок. По този начин Витков обоснова избора си на коалиционен партньор, отхвърляйки останали алтернати на невъзможни.  

Прокуратурата откри нарушения в 112 общински наредби за прием в детски градини

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/02/17/2920095_prokuraturata_otkri_narusheniia_v_112_obshtinski/?ref=rss


Проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП) установи нарушения в общо 112 общински наредби за реда за прием в детските градини, съобщиха от прокуратурата. Тези разпоредби са в противоречие с Конституцията на Република България, Закона за предучилищното и училищно образование и Закона за местните данъци и такси.

Държавното обвинение ще оспорва в съда наредбите и ще направи предложения за промяна до съответните общински съвети.

Най-често нарушенията са свързани...

Глобяват трима хулигани, набили защитник на момиче

https://www.24chasa.bg/novini/article/6063190

Глобяват трима хулигани, набили защитник на момичеГлоби по 150 лв. е наложил Районен съд – Елена на трима хулигани, набили свой съселянин. Екшънът се разиграл около 1.30 ч. след полунощ в сряда. 20-годишните К. С. и Р. Р. и 21-годишния М. Х., всички от с. Майско обиждали и нанесли побой на свой 22-годишен съселянин. Младият мъж опитал да защити момиче, което те закачали.

Азиатските пазари изпращат седмицата с понижения

http://www.investor.bg/aziia/336/a/aziatskite-pazari-izprashtat-sedmicata-s-ponijeniia-234218/

Акциите на Samsung Group бяха във фокуса на вниманието след ареста на нейния ръководител

Юнкер не иска САЩ да пристискат ЕС за разходите за НАТО

http://www.cross.bg/razhodite-yunker-otbrana-1535016.html

/КРОСС/Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Европа не трябва да се огъва пред исканията на САЩ да повиши военните си разходи и изтъкна, че развитието и хуманитарната помощ също са част от поддържането на сигурността, предаде агенция Ройтерс. Президентът на САЩ Доналд Тръмп постави под въпрос ангажимента си към НАТО, ако европейските членки на алианса не повишат разходите си за отбрана до 2 процента от брутния си вътрешен продукт. САЩ поемат около 70 процента от бюджета на НАТО. Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис вчера предупреди съюзниците от НАТО, че трябва да спазват ангажиментите си за военни разходи, за да не намалят САЩ подкрепата си. "Това е американското послание от много, много години. Аз съм много против това да допуснем да бъдем тласнати в тази посока", каза Юнкер в кулоарите на започващата днес в Мюнхен международната конференция за сигурността. Той каза, че знае, че Германия няма да има бюджетен излишък, ако увеличи разходите си за отбрана от 1,22 на 2 процента от БВП. "Не ми харесва, че американските ни приятели свеждат понятието за сигурност само до военния компонент. Трябва да се развива модерна политика на стабилността, която се състои от няколко компонента", каза Юнкер."Ако се погледне какво прави Европа в отбраната, плюс помощта за развитие, плюс хуманитарната помощ, съпоставката със САЩ започва да изглежда по-различно

Влекач помете 12-годишен на спирка в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6063203

Влекач помете 12-годишен на спирка в Пловдив12-годишен е в болница с контузни рани, след като вчера е бил ударен от влекач с прикачено ремарке, съобщиха от пловдивската полиция. Тежкото возило преминавало покрай спирка, на която стоял автобус. Детето се канело да се качва в рейса. Алкохолната проба на 39-годишния водач на влекача е отрицателен.

ЕС ще съди няколко държави заради шофьорските книжки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6063205

ЕС ще съди няколко държави заради шофьорските книжкиЕвропейската комисия ще съди няколко държави в Европейския съд, сред които и Хърватия. Причината - не са приложили правилата на блока относно свидетелствата за управление на превозни средства, пише вестник "The Dubrovnik Times", цитиран от Агенция "Фокус". Хърватия, Нидерландия, Португалия и Швеция са държавите-членки,

Безработните дължат месечно по 18.40 лв. за здравни вноски

http://www.mediapool.bg/bezrabotnite-dalzhat-mesechno-po-1840-lv-za-zdravni-vnoski-news260288.html

От 1 януари 2017 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 18.40 лева, съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП). Такива са например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата. Със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2017 г. е определен нов размер на минималния осигурителен доход - 460 лв. Според Закона за здравното осигуряване неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Това означава, че за тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 8% върху 230 лв. Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Така например здравната вноска за месец януари 2017 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2017 г., посочват от НАП. Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, трябва да подадат в НАП декларация Образец 7. Тя се подава в офиса на агенцията по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Тоест, ако от 1 януари трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то следва да подадете декларация Образец 7 до 25 февруари. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева. Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.

Бургер, чипс, паста и 8 бири! Дайте ни Арсенал

http://offnews.bg/news/n_1/n_647455.html

Коремът на най-големия мъж от най-малкия клуб в турнира за Купата на Англия се тресе от смях. Звукът се засилва, когато той се навежда на дивана в клубния офис, който му служи често и за легло. Разкрива защо. "Издател ми направи странна оферта. Искаха да ме снимат гол. Само по ръкавици. Ще ме снимат така, че да не се вижда нищо, ако ме разбирате. Още се чудя дали да приема. Това е най-шантавото нещо в моя живот". Големият мъж е Уейн Шоу, резервният вратар на Сътън Юнайтед, който е и треньор на вратарите в клуба, грижи се за игрището, пази нощем офиса и какво ли още не. Тимът му излиза срещу Арсенал в петия кръг за Купата този понеделник. Шоу едва ли ще запише минута, тъй като няма такава в турнира досега. Но пък 46-годишният мъж привлича камерите повече от титулярите.  Той е бивш продавач на сладолед, който приема с усмивка майтапите с теглото му. "Доведеният ми баща смята, че е доста подигравателно, но за мен си е просто забава. Ако това привлича вниманието към Сътън, добре е дошло", философства Уейн. "Аз не правя нищо специално. Просто съм голям мъж, когото хората искат да видят. Ако не беше турнирът за Купата, нямаше да ги има и необичайните истории. А тази на Сътън е такава". Вратарят е от забавните хора, които са пълни с истории след 30 години във футбола. "Не бях дори вратар като ученик в Саутхямптън. Помня, че бяхме на турнир в Швеция, като в състава играеше и Алън Шиърър. Само три месеца по-късно дебютира за първия отбор с хеттрик. Аз преминах в Рединг, после в Бейзингстоук, накрая в Башли. Нямаше кой да пази и треньорът ми каза да купя чифт  ръкавици. Бихме 1:0 и оттогава съм вратар", обяснява големият мъж. Следват 20 години на обиколки в куп аматьорски клубове. "Хората на терена внимават с мен, а и е за тяхно добро. На никого не му е приятно, ако всичките тези килограми скочат отгоре за висока топка", весел е Уейн, "Случи се на един мач с Флийт Таун. Скочих върху нападателя им и той остана да лежи на земята неподвижен. Направих се на умрял, иначе щяха да ме изгонят". Естествено, вратарят не е пожален никога от феновете на съперника. Такъв е случаят от мач с Кингстониън. Още на загрявката запалянко на гостите започва да обижда Уейн. Шоу просто отива и му прасва един в лицето. Уволнен е от Сътън, но следващият мениджър го помилва и оттогава е верен на отбора. "Просто имах лош ден в работата", обяснява Уейн, "Обичайно е голям майтап, но понякога става доста лично". В момента той се е посветил предимно на треньорство, макар че винаги е резерва и готов да влезе.  "Игрището ни се дава под наем през целия ден. Аз посрещам хората. После го почиствам, защото е изкуствено и остават боклуци. Понеже живея на юг, идвам да работя от понеделник до сряда, а в четвъртък тренирам. После се прибирам", обяснява вратарят. "Гася осветлението в 22,00 часа и лягам да спя на дивана в офиса. Не знам дали е същото с момчетата от Арсенал. Ще ги питам", майтапи се Уейн, "Но обичам работата си. Преди това бачках 23 години като продавач на сладолед при моя чичо. Спрях наскоро, за да съм само в Сътън. Клубът ни е велик. Мениджърът, момчетата - все естествени хора сме се събрали". Симпятагата дава пример с Джейми Колинс - капитанът, който вкара победния гол срещу Лийдс в предния кръг. "Какъв пич", възкликва той за Уейн, "Вечерта преди мача трябваше да се съберем за вечеря в 20,00 ч. Джейми обаче изгладня и към 19,00 ч. хапна бургер и чипс, като обърна две халби "Гинес". След 90 минути омете своята паста и пиле. След още 6 халби реши да си легне", продължава капитанът "На сутринта в 7,30 не остави и троха от солидна порция английска закуска. Върна се да дремне, после направи още една закуска. Вечерта излезе и вкара гол на Лийдс. Велик пич, велик клуб", щастлив е Шоу на своя диван. "Колкото повече яде, толкова по-добър става. Това важи за всички ни", завършва Уейн. Следващи в менюто са Арсенал!

Над 60 % от клиентите на ЕНЕРГО-ПРО имат сметки за потребление през януари до 50 лева

http://www.cross.bg/leva-energo-pro-elektroenergiya-1535015.html

/КРОСС/Средната сметка за електроенергия, консумирана през януари от домакинствата в Североизточна България, е 56,11 лева. Това показват данните на ЕНЕРГО-ПРО - компанията, която доставя електроенергия на повече от 1 млн. битови потребители в областите Варна, Шумен, Добрич, Търговище, Велико Търново, Русе, Габрово, Разград и Силистра. През същия период на миналата година средната стойност на фактурите е била 48,54 лева. Ниските температури през първия месец на 2017 година са се отразили на средното потребление на електроенергия, което е било по-високо с около 15 % спрямо януари 2016 г. и с 24, 6 % спрямо предходния месец декември. На територията, обслужвана от ЕНЕРГО-ПРО, средномесечната температура през изминалия месец е била с 3,6 градуса по-ниска спрямо същия месец на 2016 година. Детайлен преглед на данните на ЕНЕРГО-ПРО показва, че повече от 60 % от клиентите са потребили електроенергия на стойност до 50 лева. Други 18 % имат сметки между 50 и 100 лева, а 16 на сто са консумирали енергия между 100 и 200 лева. Около 5 % от всички битови клиенти на ЕНЕРГО-ПРО имат сметки над 200 лева за консумираната през януари електрическа енергия. Посочените стойности са изчислени на база средно потребление на битовите клиенти. Сметката на всеки отделен клиент зависи от неговото индивидуално потребление през отчетния период и в голяма степен от типа отопление, който използва

Съпругата на Радев с охрана от НСО заради "конкретна застрашеност"

http://www.mediapool.bg/saprugata-na-radev-s-ohrana-ot-nso-zaradi-konkretna-zastrashenost-news260287.html

Националната служба за охрана охранява съпругата на президента Румен Радев Десислава заради "наличие на конкретна застрашеност" срещу нея. Това се разбира от съобщение на службата в петък, седмици след като публично стана ясно, че първата дама се ползва с вниманието и компанията на държавните гардове. В характерния си стил НСО без да посочва конкретни имена обяснява, че има право да слага охрана на семейството на президента при "наличие на конкретна застрашеност, произтичаща от заплахи за безопасността на съответното лице/а или рискове от извършване на посегателства срещу личността му/им, включително актове на тероризъм, по смисъла на НК". НСО е на подчинение на президента и на практика работи изцяло „на тъмно“. Въпреки че след десетилетия беззаконие най-накрая бе приет Закон за службата, той й дава широки правомощия. Решенията й остават в тайна за данъкоплатците, които всяка година финансират охраната на политиците с десетки милиони, тъй като са класифицирана информация. "Фактическите основания, степента на застрашеност, както и видове охрана, определени на конкретни лица, са елементи от решението на комисията по чл. 23 от ЗНСО. Решенията на комисията представляват класифицирана информация и са маркирани с гриф за сигурност на информацията", обясняват още от НСО. Решенията кой да бъде охраняван се взимат от комисия, в която участват главният секретар на МВР, председателят на ДАНС и началникът на НСО. Така и не е ясно кога точно заседава тази комисия. Грифът "строго секретно" дава възможност на НСО да не отговаря на никакви журналистически въпроси. Службата все пак е поставена под известен контрол и понякога ръководството й дава обяснения пред ресорните парламентарни комисии, но те отново не стават достояние на гражданите. В този дух НСО довършва краткото си и неясно съобщение със следното припомняне: "По силата на посочените правни норми исканата информация представлява държавна тайна. По тази причина НСО не може да коментира публикации в медиите, нито да разгласява информация за предоставена охрана: субекти на застрашеност, степен на застрашеност, вид, обхват и времетраене на охраната, изменение или прекратяване на охраната". Съобщението очевидно е публикувано заради "публикации в някои медии" и "запитвания на журналисти". От пресцентъра на президента пренасочват всички въпроси по темата към НСО. За разлика от съпругата на президента Росен Плевнелиев, Десислава Радева е в центъра на общественото внимание. Тя придружава държавният глава Румен Радев на официални събития и демонстрира подкрепата си. Възстанови се и практиката в президентството първата дама да има свой кабинет. Тя привлече внимание още по време на предизборната кампания. Казусът с назначението й във Военновъздушните сили, които бяха ръководени от съпруга й Румен Радев, породи съмнения за конфликт на интереси. Държавният глава обаче категорично ги отхвърли. Заради изключителната чувствителност на данъкоплатците към НСО, и по-конкретно към поведението й на пътя, тя е чест обект на предизборни обещания. Лидерът на БСП Корнелия Нинова например поиска от новоизбрания президент Румен Радев да направи ревизия на службата, но засега не се знае дали държавният глава е взел насериозно препоръката. Нинова алармира, че са поръчани още "две нови коли за Националната служба за охрана за много пари", а бюджетът на службата за следващата година е завишен – от 34 млн. на 37 млн. лева. Миналата година службата за пръв път обяви публично и етичния си кодекс. Според него  "служителят на НСО е активен член на обществото и обществото му дължи уважение и добра материална осигуреност".

Шофьор на бус се преобърна в нива и загина

https://www.24chasa.bg/region/article/6063194

Шофьор на бус се преобърна в нива и загинаТежка катастрофа е станала тази сутрин на пътен участък между пловдивското село Стряма и магистрала “Тракия”, съобщиха от полицията. Около 8.50 часа на тел. 112 е постъпила информация за забелязан микробус “Фолксваген”, който бил преминал през крайпътен канал и се преобърнал в нива. Насочените незабавно натам екипи на полицията и спешна помощ

Джоуи от приятели се връща в телевизията

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/dzhoui-ot-priiateli-se-vryshta-v-televiziiata-6065607

„Имам въздуха, който преди нямах, работейки в студио без прозорци в Калифорния”, разказва актьорът Мат Лебланк, който е новият водещ на „Топ Гиър”

Стотици мигранти нахлуха от Мароко в Сеута

http://www.cross.bg/nahlyha-seyta-migranti-1535014.html

/КРОСС/Стотици мигранти нахлуха от Мароко в Сеута, испански град, разположен на средиземноморския бряг на Северна Африка. Това е станало след сблъсъци с граничната охрана, при които са пострадали хора и от двете страни, съобщи Франс прес. Според силите за сигурност в града са успели да проникнат около петстотин души.  

Юнкер не иска САЩ да пристискат ЕС за разходите за НАТО

http://offnews.bg/news/n_1/n_647460.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Европа не трябва да се огъва пред исканията на САЩ да повиши военните си разходи и изтъкна, че развитието и хуманитарната помощ също са част от поддържането на сигурността, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА . Президентът на САЩ Доналд Тръмп постави под въпрос ангажимента си към НАТО, ако европейските членки на алианса не повишат разходите си за отбрана до 2 процента от брутния си вътрешен продукт. САЩ поемат около 70 процента от бюджета на НАТО. Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис вчера предупреди съюзниците от НАТО, че трябва да спазват ангажиментите си за военни разходи, за да не намалят САЩ подкрепата си. "Това е американското послание от много, много години. Аз съм много против това да допуснем да бъдем тласнати в тази посока", каза Юнкер в кулоарите на започващата днес в Мюнхен международната конференция за сигурността. Той каза, че знае, че Германия няма да има бюджетен излишък, ако увеличи разходите си за отбрана от 1,22 на 2 процента от БВП. "Не ми харесва, че американските ни приятели свеждат понятието за сигурност само до военния компонент. Трябва да се развива модерна политика на стабилността, която се състои от няколко компонента", каза Юнкер. "Ако се погледне какво прави Европа в отбраната, плюс помощта за развитие, плюс хуманитарната помощ, съпоставката със САЩ започва да изглежда по-различно. Съвременната политика не може да е само повишаване на разходите за отбрана", заяви той. "Европейците трябва по-добре да комбинират разходите си за отбрана и да харчат парите по-ефикасно", добави Юнкер.

60 % от клиентите на варненското енерго имали сметка за ток до 50 лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=344307

Средната сметка за електроенергия, консумирана през януари от домакинствата в Североизточна България, е 56,11 лева. Това показват данните на енергото за Moreto.net. През същия период на миналата година средната стойност на фактурите е била 48,54 лева.

Ненчев: Прикриват решения на НАТО, Герджиков изпълнява поръчки на социалисти

http://offnews.bg/news/n_1/n_647461.html

Служебното правителство огласи проверките на министерствата от управлението на Бойко Борисов и на прицел е бившият военен министър Николай Ненчев, който се очаква да бъде разследван за 45 съмнителни обществени поръчки, проведени от неговото министерство по време на мандата му. „Това са едни лъжи, които прикриват реалните неща, случващи се в държавата“, така Ненчев коментира обвиненията. По думите му целта е да се коментират обществените поръчки и да се отклони общественото внимание от важните неща, а именно срещата на НАТО в Брюксел и разполагането на военни на НАТО на предна линия в региона на Черно море. Ненчев наблегна на факта, че по време на мандата му БСП са били категорично против разширяване на присъствието на НАТО в България и затова не разбира позицията на президента Румен Радев и на социалистите. Бившият военен министър е категоричен, че има разминаване между позициите на министъра на отбраната Стефан Янев и Радев. „Искам да разбера каква е позицията на сегашния военен министър, той подкрепил ли е решение за разполагане на постоянна бойна група в акваторията на Черно море“, пита Ненчев. Той е категоричен, че служебният премиер Герджиков се е поставил в услуга на българските социалисти. Ненчев смята, че някой дава поръчки за тези доклади. По думите му това е стар изпитан комунистически трик. Бившият министър на отбраната припомни също така, че заради два танка, които са влезли в България по време на неговия мандат, а сега влиза цяла рота с тежка верижна техника в Ново село и няма реакции. В заключение Николай Ненчев попита президента Радев: „Съвпада ли позицията ви с тази на Путин и Лавров“.

Анкета: За кого ще гласувате на 26 март?

http://offnews.bg/news/n_1/n_647459.html

Дойде време за най-горещият въпрос на годината - "За кого ще гласувате на парламентарните избори на 26 март?". Очакваме отговорите Ви в анкетата на OFFNews, поместена в долната дясна част на страницата ни: - ГЕРБ - Коалиция "БСП за България" - ДПС - Реформаторски блок и "Глас народен" - "Нова Република" - "Да, България", "Зелените" и ДЕОС - Обединени патриоти - ВОЛЯ - Коалиция ДОСТ - АБВ и "Движение 21" - "Презареди БГ" - Друг - Не подкрепям никого - Няма да гласувам Имате думата!

LUMIX GH5 с гаранция от 5 години и V-Log

http://www.cross.bg/lumix-poruchka-garantziya-1535013.html

/КРОСС/От днес до 20 март 2017 г. може да се направи предварителна поръчка на най-новия фотоапарат на Panasonic - Lumix GH5. Предварителната поръчка, освен гаранция на заявилите, че ще бъдат сред първите собственици на този първокласен нов модел, осигурява и допълнителни бонуси.За целта, след получаване на известие за потвърждение на поръчката, е необходимо да се направи регистрация на www.lumix-gh5.eu и попълване на регистрационна форма. След това, представител на компанията ще се свърже с регистрираните потребители и ще предостави повече информация. След проверка на всички детайли, всеки, направил предварителна поръчка получава сертификат за 5 години гаранция и уникален код за активиране на функцията V Log. Магазините, в които може да се направи предварителна поръчка са: • Фотосинтезис - www.photosynthesis.bg• Фотопавилион - www.photopavilion.bg• Фото свят 2000 - www.fotosviat.bg• Динафос - www.dynaphos.bg• Технополис - www.technopolis.bg Поръчайте вашия Lumix GH5, преди пускането му на пазара и го регистрирайте днес!Ключът за актуализация на софтуера DMW-SFU1 дава възможност на GH5 да поддържа V-LogL видео запис. Ключът също така активира LUT (Look Up Table) във фотоапарата, така че потребителите да могат да възпроизвеждат V-LogL видеозаписи с фотоапарата

Linkin Park се завръщат с албум, пуснаха нова песен (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/music/linkin-park-se-zavryshtat-s-album-pusnaha-nova-pesen-video-news_594446.html

Linkin Park обявиха завръщането си, разкривайки подробности за издаването на новия си албум “One More Light”, който ще излезе на 19 май, и представяйки новото си парче “Heavy”, в което участва Kiiara. Продължаващи традицията да представят иновации, наградените с GRAMMY рок музикати б

Филм, посветен на Балканската война, с премиера на София Филм Фест

http://offnews.bg/news/n_1/n_647456.html

Светослав Овчаров разказва увлекателно и завладяващо, с умението на добър познавач на миналото и българската история. Най-новият му филм „Врагове” ще върне зрителите с век назад във времето на Балканската война , в една среща на български войници с техните турски противници. И големият въпрос не закъснява: могат ли противоречията между българите да се окажат по-силни от омразата към враговете? „Всичко беше трудно във „Врагове”, - споделя режисьорът. - Може би защото във филма се разказва за загубена битка. Или пък може би, защото всички роли във филма са мъжки и няма една жена, та да облагороди отношенията. Трудно се снима филм, който би трябвало да струва три милиона, с три пъти по-малко пари. По време на снимките ни удари ураган, който отвя декора в морето. Валя ни дъжд, който щеше да ни удави. Това не е хипербола. Цялата област беше под вода: всички реки бяха придошли. Газихме кал, в която си загубвахме ботушите. Прибирахме се след снимки и подире ни оставаха следи, като че са минали стадо глигани. Нали знаете, че след като стреляш по глигана, той винаги тръгва по посока на изстрела. В поведението на мнозина имаше такъв „глигански инстинкт” – срещу огъня, срещу природата, срещу съдбата. Нито един актьор не каза и дума, въпреки, че момчетата прекараха един месец потопени в ледената вода. Де да знам, може би у всички се беше събудил някакав прастар инстинкт за оцеляване. Никой не се разболя, нямаше даже някоя банална настинка. Видях как хората, обеденени от желание за победа, могат да надминат себе си. Оператор е един от най-добрите майстори на кинообрази в България - Рали Ралчев, а в ролите са Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле, Димитър Овчаров. Във филмографията на Светослав Овчаров има 26 документални и шест игрални филма. Повечето от тях са участвали в престижни международни фестивали като Бусан, Москва, Кайро, Варшава, Солун, Сао Пауло, Хайфа и др. Сред филмите му е и „Зад кадър”, спечелил наградата за най-добра режисура и наградата FIPRESCI на МФФ в Кайро през 2010 г. Сценарист е и на дебютния филм „Жажда” с режисьор Светла Цоцоркова, който спечели редица награди и беше представен на над 60 фестивала по целия свят. Премиерата на „Врагове” е на 17 март в кино „Люмиер”.

Изтичането на капитали от Китай се забавя

http://econ.bg/Новини/Изтичането-на-капитали-от-Китай-се-забавя_l.a_i.737565_at.1.html

Валутният регулатор на Китай заяви в петък, че има съществено отслабване на натиска при изтичането на капитали от страната. Китайските банки са...

Славчо Велков оглави листата на БСП в Пазарджишка област

http://www.cross.bg/myasto-listata-pazardzhik-1535009.html

/КРОСС/О.з. полковник Славчо Велков, който е известен наш експерт по национална сигурност и университетски преподавател, оглави листата на кандидатите за народни представители на БСП в Област Пазарджик. Водачът бе представен на заседание на Областния съвет на партията от Кирил Добрев, член на ИБ на НС. „Влизам в тази битка за победа и съм сигурен, че ще я постигнем и от Пазарджишка област ще имаме поне 3-ма народни представители", заяви о.з. полк.Велков. Аз съм локомотивът и не искам отзад да виждам празни вагони с натиснати спирачки. Трябва да бъдем един отбор, за да може БСП да се поздрави с победа, каза пред членовете на Областния съвет на столетницата в Пазарджик водачът на листата. Областният съвет одобри останалите имена в листата и постави на второ място областният председател на БСП Йордан Младенов, следван от председателя на социалистите в Пазарджик Гурко Митев. Четвърта, седма, девета и 18-та позиция са запазени за представители на гражданската квота. От постъпилите предложения за граждански квоти на 4 и 9-то място бяха предложени представителите на общините Панагюрище и Стрелча-професорът по наказателно право в Пловдивския университет" П.Хилендарски"-Никола Манев и инж.Иван Ильов. В листата са млади хора, доказани професионалисти-учители, икономисти, юристи, които бяха номинирани от общинските конференции по места. На 7-мо-също гражданска квота-директорката на Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в Пазарджик Таня Благова

Румънката, блъснала алпиниста Боян Петров в Кресненското дефиле, отива на съд

http://www.cross.bg/fecheya-putya-petrov-1535011.html

/КРОСС/Румънката, която през август м.г. блъсна с колата си алпиниста Боян Петров и Андрей Ковачев, ще бъде изправена пред българския съд. Това става ясно от съобщение на Районната прокуратура в Благоевград. Ето и текста на цялото съобщение: Районна прокуратура - Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу А. Фечея за извършено от нея престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 2, алт. 1, б. „а", пр. 1, алт. 2 вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК. Обвиняемата Фечея е гражданка на Румъния, постоянно живееща в Италия. На 22.08.2016 г. тя пътувала от Румъния за Италия заедно с мъжа си и двете им деца с автомобил марка „Ауди А6" с италиански регистрационни номера. Около 10 ч. тя поела управлението на колата. Един час по-късно на главен път Е 79, местността „Османската чешма", в района на Кресненското дефиле, тя навлязла в участък с въведена временна организация на движението, свързана с дейности по изграждане на автомагистрала „Струма". Въпреки поставените пътни знаци за ограничение на скоростта до 40 км./ч., забрана за изпреварване и светлинен източник, подаващ мигаща жълта светлина, обвиняемата Фечея не се съобразила с тях и продължила да шофира със скорост 64 км./ч. По същото време от дясната страна на пътя, в района на „Османската чешма", се намирали Б. Петров, А. Ковачев и Н

Трима надрусани зад волана пипнаха за ден в Търновско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6063181

Трима надрусани зад волана пипнаха за ден в ТърновскоТрима водачи, употребили наркотични вещества са установени в Г. Оряховица и Свищов. Тази нощ в 00,55 ч. в с. Първомайци е извършена проверка на лек автомобил ,,Опел Астра", управляван от 26-годишния В. Р. от Г. Оряховица. При проверка на водача за употреба на наркотични вещества апаратът е дал положителна реакция на марихуана.

Реформаторите отиват на избори с партията на Светльо Витков

http://www.moreto.net/novini.php?n=344305

Реформаторският блок ще се яви на изборите с партия „Глас народен” на Светослав Витков. Двете формации официално обявиха обединението си за парламентарния вот на 26 март. Те допълниха, че има повече неща, които ги свързват, отколкото ги разделят и се надяват да мобилизират дясното пространство.

500 мигранти навлязоха към Испания от Мароко

https://www.actualno.com/africa/500-migranti-navljazoha-kym-ispanija-ot-maroko-news_594444.html

Близо 500 мигранти щурмуваха испанската територия в Северна Африка Сеута откъм Мароко рано тази сутрин, съобщиха службите за бърза помощ и полицията, съобщи БГНЕС. „Гражданската гвардия в Сеута смята, че 500 души може да се успели да влязат в града”, съобщиха от службите

Григор Димитров преодоля и Денис Истомин в Ротердам

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-preodolya-i-denis-istomin-v-roterdam-news260286.html

Първата ракета на България в мъжкия тенис Григор Димитров продължи чудесното си представяне от началото на 2017 г., постигайки 16-ата си победа от 17 изиграни мача в четвъртък вечерта. Хасковлията надделя трудно, но в крайна сметка убедително над Денис Истомин (Узбекистан) със 7:6, 6:1, с което достигна до четвъртфиналната фаза на турнира от веригата АТР 500 в Ротердам. След 20.30 часа в петък Димитров ще се изправи срещу белгиеца Давид Гофен в повторение на финала от София Оупън, в който преди по-малко от седмица завоюва втората си титла през този сезон. Двамата две седмици по-рано играха и на Откритото първенство на Австралия, където победител отново стана Димитров. Така в Ротердам българинът последователно отстрани двете приятни изненади от Откритото първенство на Австралия Миша Зверев и Денис Истомин, които изненадващо надделяха в Мелбърн съответно над Анди Мъри и Новак Джокович. Първият сет между Димитров и Истомин беше изключително оспорван, като българинът дръпна с 2:0, след като осъществи пробив още в първия гейм. Григор имаше шанс за пробив и в седмия гейм при 4:2 в своя полза, но узбекистанецът се измъкна и намали на 3:4. Истомин стигна до шанс за пробив в следващия си гейм и при втората си възможност успя да пробие българина за 4:4, а след това и да поведе с 5:4 и 6:5. Така се стигна до много оспорван тайбрек, който Григор Димитров спечели с 9:7 точки. Във втория сет той рязко повиши нивото на играта си и набързо поведе с 3:0 и 4:1 гейма. След това отново успя да пробие съперника си, за да стигне до 5:1 и впоследствие да вземе и сервис гейма си за крайното 6:1.

ВАП констатира нарушения в 112 общински наредби за реда за прием в детските градини

http://www.cross.bg/gradini-obshtinskite-detza-1535012.html

/КРОСС/ Върховна административна прокуратура е предприела действия по реда на надзора за законност по отношение общинските наредби, касаещи условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини, регламентирани в чл.59 от Закона за предучилищното и училищно образование.Констатирани са незаконосъобразни разпоредби в 112 общински наредби в противоречие с Конституцията на РБ и някои закони - Закона за предучилищното и училищно образование/ЗПУО/ и Закона за местните данъци и такси /ЗМДТ/. Най-често констатираните незаконосъобразни положения касаят:- поставени изисквания в противоречие с основните принципи и права, посочени в чл.3, ал.2, т.3 и т.4, чл.7, чл.55 и чл56 от ЗПУО, към заявлението за кандидатстване в детски градини и общински училища да се прилага декларация от родителя, че детето няма да кандидатства в друга детска градина или училище;- въведени изисквания за записване на деца в общински детски градини и предучилищни заведения в зависимост от изпълнение на финансови задължения на родителите или настойниците им - такова например е изискването за представяне служебна бележка от общината, че родителите нямат финансови задължения към нея. Това е в противоречие на чл.9б, чл.81 и чл.92 от ЗМДТ

Бившият британски премиер Блеър призовава за промяна на решението за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6063069

Бившият британски премиер Блеър призовава за промяна на решението за БрекзитБившият британски премиер Тони Блеър предприема "мисия" за промяна на решението на британците за Брекзит. По-късно днес той ще произнесе реч, в която ще изтъкне аргументи като това, че напускането на съюза е заплаха за бъдещето на Великобритания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Премиерът Тереза Мей заяви,

Позитивната тенденция за туризма в Кипър ще продължи през 2017 г.

http://www.cross.bg/tyrizma-tyristi-laktotripis-1535008.html

/КРОСС/Тенденцията за увеличаване броя на пристигащите туристи в Кипър се очаква да продължи и през тази година, заяви министърът на туризма Йоргос Лактотрипис, пише вестник Financial Mirror. Министърът отбеляза, че „скоро ще бъде завършена новата национална стратегия на туристическата индустрия". По време на ежегодната среща на кипърската Асоциация на хотелиерите, Лактотрипис обясни, че 2016 г. е била знакова за туризма на острова, като за първи път е била надскочена границата от три милиона пристигащи туристи, а приходи са достигнали 12% или 2,3 млрд. евро. Министърът подчерта, че туристическият сезон е бил удължен и хотелите са работили по-дълго време през цялата година. През зимните месеци на 2016 г. около 464 хил. туристи са посетили Кипър, което е с 23% повече в сравнение с 2015 г. и с 54% повече спрямо 2014 г. „В Министерството на туризма ние установихме, че тази позитивна тенденция при пристигащите туристи и при приходите от туризма ще продължи през 2017 г.", посочи Лактотрипис.    

Почина най-възрастният жираф в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/6063177

Почина най-възрастният жираф в светаВ Ленинградския зоопарк почина най-старият жираф в света - 35-годишната женска Луга, съобщи БТА, като се позовава на Лента. Тя е родена в зоопарка на 4 ноември 1981 г. Заедно с мъжкаря Хамлет имат седем деца. Според информация от страницата на зоопарка в Инстаграм, на последния рожден ден на Луга е имало празник за посетителите и самата рожденичка.

Листите на "Да, България" и "Зелените" ще са ясни на 20 февруари

https://www.actualno.com/politics/listite-na-da-bylgarija-i-zelenite-shte-sa-jasni-na-20-fevruari-news_594441.html

Не се води махленски пазарлък за листи с "Да, България". Това заяви Зарица Георгиева от "Зелените", която коментира темата след вчерашните слухове, че екопартията обезателно иска водещи позиции в софийските листи. Георгиева поясни за Actualno.com, че "Зелените" вече са готови с име

НСО пази съпругата на президента, защото била застрашена

https://www.actualno.com/politics/nso-pazi-syprugata-na-prezidenta-zashtoto-bila-zastrashena-news_594440.html

Съпругата на президента Румен Радев – Десислава Радева, е с държавна охрана заради "конкретна застрашеност". Това става ясно от съобщение на Националната служба за охрана (НСО), публикувано във връзка с публикации в медии. В съобщението се посочва, че по закон членовете н

Идентифицираха нов континент на Земята

http://www.cross.bg/kontinent-zelandiya-nova-1535007.html

/КРОСС/Геолози идентифицираха нов континент източно от Австралия в Тихия океан и го нарекоха Зеландия, съобщи в. "Дейли мейл". Ако бъде потвърдено съществуването му, това ще е най-малкият континент на Земята. Площта му е 4,9 милиона квадратни километра, но 94 процента от нея е под вода. В зоната около новия континент може да има изкопаеми горива на стойност десетки милиарди долари. Земната маса обхваща както Нова Зеландия, така и френската задморска територия Нова Каледония. Признатите континенти на Земята сега са шест - Африка, Антарктида, Австралия, Евразия, Северна и Южна Америка. В статията си "Зеландия: Скритият континент на Земята" 11 геолози изтъкват, че Зеландия отговаря и на четирите критерия за континент - сушата се издига достатъчно високо, има три вида скали - вулканични, метаморфни (променени от топлина и налягане) и седиментни, земната кора е по-плътна и границите около достатъчно голяма площ са добре очертани. Името Зеландия е измислено още през 1995 г. от геофизика Брус Люендик. Тогава обаче се смятало, че земната маса не отговаря на всички критерии за континент. По-специално на този за голяма единна маса. Спътниковите технологии и гравитационни карти на океанското дъно показаха, че и този критерий е изпълнен. "Научната стойност на класифицирането на Зеландия като континент е много по-голяма", пишат учените

Открит урок за Васил Левски събра малки и големи във великотърновската детска градина „Соня”

https://www.24chasa.bg/region/article/6063074

Открит урок за Васил Левски събра малки и големи във великотърновската детска градина „Соня”Открит урок за Апостола на свободата Васил Левски събра малки и големи във великотърновската детска градина „Соня”. С помощта на своеобразна видеомашина на времето малчуганите се запознаха с живота и делото на Дякона, а техните родители и гостите на събитието си припомниха историята на Апостола. Инициативата е резултат от предложението на кмета на

Димитров срещу Гофен на живо от 20:30 часа по Mtel Sport 1

http://www.cross.bg/mtel-chasa-sport-1535010.html

/КРОСС/ Четвъртфиналният сблъсък от турнира в Ротердам ще може да се гледа в реално време и във Facebook страницата на телекома Mtel Sport 1 ще излъчи на живо днес от 20:30 часа четвъртфиналния двубой на Григор Димитров срещу Давид Гофен от турнира в Ротердам. Феновете на тениса ще могат да гледат сблъсъка директно и във Facebook страницата на Мтел. Коментарното студио ще започне 15 минути преди началото на срещата. Това ще бъде третата битка между двамата през сезона, като в първите две, четвъртфинала на Australian open и финала на турнира в София, победител излезе Димитров. В момента той заема 12-а позиция в ранглистата на ATP, плътно зад своя опонент, който е 11-и. За да стигне до този мач, първата ракета на България преодоля Миша Зверев и Денис Истомин, а белгийският тенисист премина през Андрей Кузнецов и надеждата на домакините Робин Хаасе. Потенциален противник на победителя днес е осмият в света Доминик Тийм, който се изправя срещу изненадата на турнира Пиер-Юг Ербер. Французинът е единственият състезател извън топ-100 на ATP, достигнал до тази фаза на състезанието. Освен срещата днес Mtel Sport 1 ще продължи да излъчва директно всички най-интересни сблъсъци от надпреварата, като преди и след най-важните двубои има преки студия, с участието на тенис специалисти. Финалът на турнира е в неделя от 16:30 часа, а прякото предаване по спортния канал ще започне с коментарно студио половин час по-рано

Турски стрелби в гръцки териториални води

https://www.24chasa.bg/novini/article/6063082

Турски стрелби в гръцки териториални водиНапрежението в Егейско море днес отново ескалира, след като турски военен кораб е възпроизвел изстрели в гръцки териториални води край остров Фармакониси без да е имал разрешение за тях, съобщават гръцките медии, като се позовават на Генералния щаб на националната отбрана на страната. Турските власти снощи са уведомили гръцката страна,

Социалният жилищен фонд в България е под 3%, обяви експерт

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/socialniiat-jilishten-fond-v-bylgariia-e-pod-3-obiavi-ekspert-234205/

Държавата трябва да обвърже жилищните със социалните и икономическите политики, препоръча Минчо Бенов от Коалиция "Достоен дом"

Славчо Атанасов водач на патриотската листа в Пловдив-град, Борис Ячев - в областта

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/slavcho-atanasov-vodach-na-patriotskata-lista-v-plovdiv-grad-boris-iachev-v-oblastta-2004231

Славчо Атанасов ще води листата на Обединените патриоти в Пловдив-град, потвърдиха за Дарик от централата на ВМРО.

На съвместна пресконференция в София лидерите на ВМРО – Красимир Каракачанов, на НФСБ – Валери Симеонов и на ПП „Атака“ – Волен Сидеров, обявиха водачите на листи на няк

От НССБ официално връчват Почетните призове за „Добродетел на 2016”

//dariknews.bg/regioni/pleven/ot-nssb-oficialno-vrychvat-pochetnite-prizove-za-dobrodetel-na-2016-2004232

На 20 февруари от 12:30 часа в конферентната зала на хотел „Ростов” ще се проведе официално връчване на призове за над 50 фирми, организации и общественици, които през 2016 година са допринесли за развитието на деца и младежи в неравностойно социално положение, както и за активната им подкрепа в ре

Младежите от "Интеракт" организират концерт "Заветът на Апостола"

//dariknews.bg/regioni/ruse/mladezhite-ot-interakt-organizirat-koncert-zavetyt-na-apostola-2004233

Благотворителен концерт "Заветът на Апостола" ще се проведе на 18-ти февруари, от 18:00 часа в Драматичен театър "Сава Огнянов". Организатори са младежите от Интеракт клуб. Те са подготвили програмата съвсем сами и искат да накарат зрителите да си спомнят за Васил Левски, да се почувстват горди, че

Зам.-областните управители на Кюстендил Силвия Велкова и Радослава Чеканска са освободени от длъжност

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/zam.-oblastnite-upraviteli-na-kiustendil-silviia-velkova-i-radoslava-chekanska-sa-osvobodeni-ot-dlyzhnost-2004234

Зам.-областните управители на Кюстендил Силвия Велкова и Радослава Чеканска са освободени от длъжност със заповед на служебния премиер Огнян Герджиков. Силвия Велкова заемаше поста по предложение на Реформаторския блок, а Радослава Чеканска – на ГЕРБ. Уволненията им се обосновани с чл. 19А от Закон

До седмица: Тръмп издава нов указ за миграцията

//dariknews.bg/novini/sviat/do-sedmica-trymp-izdava-nov-ukaz-za-migraciiata-2004235

Доналд Тръмп ще представи нов указ за имиграцията следващата седмица. Това обяви американският президент на пресконференция в Белия дом.

Указът от 27 януари, който забрани временно достъпа до САЩ за граждани от седем

72-годишен пенсионер си смени пола в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6063061

72-годишен пенсионер си смени пола в КитайКитаецът Син Юе от Пекин се подложи на операция за смяна на пола на 72-годишна възраст, съобщи вестник ”Чайна дейли”, цитирано от БГНЕС. „Мечтата ми се осъществи – станах жена”, възкликнал той след операцията. Преди тази интервенция Син е преминал серия тестове и трябвало да отговори на повече от 1000 въпроса, за да убеди лекарите,

Домусчиев: Загубихме заради голямата пауза

http://www.cross.bg/domyschiev-lydogoretz-slab-1535006.html

/КРОСС/Собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев остана разочарован от загубата с 1:2 от "Копенхаген" в първия 1/16-финален мач в Лига Европа. Той обаче допълни, че вярва, че не всичко е загубено преди реванша. "Слаб, слаб, слаб, много слаб Лудогорец, беше неговата присъда. - Отдавам това на голямата пауза. След нея трудно се влиза в игрови ритъм. За съжаление не можахме във важен мач да влезем така, както трябва. Надявам се другата седмица да изглеждаме по съвсем различен начин. Това е работа на треньорите. Смятам, че в "Копенхаген" можем да постигнем победа, а дали ще се класираме, ще зависи от резултата. По принцип "Лудогорец" не прави разлика дали играе у дома или навън. Имаме шансове да победим и трябва да играем за нашата чест, да играем на кръв. Смятам, че този мач е изключение. За нас приоритет е спечелване на титлата в България и нов пробив в евротурнирите. Лига Европа освен престиж не ни носи нищо", допълин Домусчиев.  

Световната банка предлага таксата "задължение към обществото" да се повиши

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2017/02/17/2920062_svetovnata_banka_predlaga_taksata_zaduljenie_kum/?ref=rss


Финансовото положение на българската енергетика е стабилизирано, но крехко. Ако не бъдат осъществени допълнителни мерки, дефицитът в сектора ще се повиши до 1.093 млрд. лв. до 2020 г., а ако мерките не се прилагат твърдо, сумата ще се удвои. Това се казва в доклада на Световната банка "Осъществяване на преход към финансова стабилизация и пазарна реформа на енергийния сектор", резюме от който е публикувано на сайта на Министерството на енергетиката за обществено обсъждане.

Световната...

Съд за двама от Варна, обвинени в грабеж

http://www.moreto.net/novini.php?n=344292

Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт във Варненския окръжен съд срещу 31-годишния Явор Хр. и съучастника му – 30-годишния Златомир Т., за грабеж. За подсъдимия Явор деянието представлява опасен рецидив. Това съобщиха от прокуратурата за Moreto.

"Глас народен" се коалира с Реформаторския блок, Витков ще води в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/17/2920074_glas_naroden_se_koalira_s_reformatorskiia_blok_vitkov/?ref=rss


Споразумение за "дългосрочно сътрудничество" и коалиция за съвместно явяване на избори подписаха "Глас народен" и Реформаторският блок, като името на партията на Светослав Витков ще присъства в името на коалицията. Почти сигурно е, че вокалистът на ска-пънк групата "Хиподил" ще води листата на Блока в 25 МИР в София, където ще се изправи срещу Бойко Борисов.

Петър Москов обяви след подписването, че Реформаторският блок продължава консолидация на десницата, а целите, които са...

Съдят румънката, блъснала алпиниста Боян Петров и еколога Андрей Ковачев в Кресненското дефиле

https://www.24chasa.bg/novini/article/6063083

Съдят румънката, блъснала алпиниста Боян Петров и еколога Андрей Ковачев в Кресненското дефилеРайонна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу А. Фечея за инцидента през миналато лято, когато тя удари с колата си алпиниста Боян Петров и еколога Андрей Ковачев в Кресненското дефиле. Фечея е гражданка на Румъния, но постоянно живееща в Италия. На 22 август 2016 г.

Гръцките фермери все още блокират движението на граничния пункт Богородица – Евзони

http://www.cross.bg/makedoniya-dvete-pynkt-1535005.html

/КРОСС/Гръцките фермери продължават да блокират движението в двете посоки при контролно-пропускателния пункт с Македония в Гевгели, най-важната пътна връзка, свързваща двете държави, предава Macedonian Information Agency. Превозните средства не могат да преминат границата при пункта, известен още като Богородица - Евзони. Протестите започнаха на 30 януари и доведоха до значителни материални загуби и проблеми с планирането на пътуванията. Министерството на външните работи на Македония изпрати протестно писмо до Гърция, в което моли въпросът да бъде разрешен, колкото е възможно по-скоро. Освен това Европейската комисия беше уведомена за нарушаването на споразумението за стабилизиране и асоцииране, което гарантира свободното движение на хора и стоки. Търговските камари на Македония и Сърбия също са отправили призив блокадата да бъде прекратена, тъй като усложнява обстановката в региона.    

Огнян Герджиков опитал от прочутия еленски бут на туристическо изложение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6063038

Огнян Герджиков опитал от прочутия
еленски бут на туристическо изложениеЗапазената марка на Еленския Балкан - еленски бут, опитал Огнян Герджиков на туристическото изложение Ваканция § Спа Експо. След официалното откриване служебният премиер и министърът на туризма в служебното правителство Стела Балтова са посетили еленския щанд. „Опитаха от нашите специалитети - кашкавал, сирене, еленски бут, вино на избата в Марян,

Правнучката на Гарибалди ще дойде във Варна

http://web.barometar.net/87770/

Правнучката на Джузепе Гарибалди планира посещение във Варна. Това стана ясно по време на среща между кмета Иван Портних и почетния консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио. Заедно с потомката на революционера в морската столица ще пристигне и богата колекция от негови лични вещи, които ще бъдат подредени във временна музейна експозиция. На разговорите […]

Проверка и пак проверка - а после какво?*

https://www.actualno.com/viewpoint/proverka-i-pak-proverka-a-posle-kakvo-news_594434.html

"Призовавам ви да разровите всичко, което има по министерствата", каза вече бившият премиер Бойко Борисов, когато предаваше властта на служебния министър-председател Огнян Герджиков. А той веднага му отговори: „Не смятам да ви скършвам хатъра“. Тази театрална размяна

Съпругата на президента е с държавна охрана, била застрашена

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/17/2920076_suprugata_na_prezidenta_e_s_durjavna_ohrana_bila/?ref=rss


Съпругата на президента Румен Радев – Десислава Радева, е с държавна охрана заради "конкретна застрашеност". Това се разбира от съобщение на Националната служба за охрана (НСО), публикувано във връзка с публикации в медии.

В съобщението се посочва, че по закон членовете на семейството на държавния глава имат право на охрана в случаи, в които се установи "наличие на конкретна застрашеност, произтичаща от заплахи за безопасността на съответното лице/а или рискове от извършване на...

Доклад на Световната банка: Токът в България трябва да поскъпне

http://offnews.bg/news/n_1/n_647454.html

За да продължи финансовото възстановяване на еелектроенергийния пазар в България са необходими две допълнителни мерки. От една страна това е държавна подкрепа за намаляване на разходите за погасяване на натрупаните задължения, а от друга - увеличаване на такса „Задължение към обществото“ за всички потребители с приблизително пет процента на година до 2019 г. Това е записано в резюмето на доклада на Световната банка за електроенергийния пазар у нас, публикувано на интернет страницата на Министерството на енергетиката.  Според анализаторите на институцията за регулираните потребители, увеличението от тази мярка в крайната цена за електроенергия се очаква да бъде 2% годишно след корекция за инфлация. Според Световната банка досегашният модел на функциониране на регулирания сектор с единствен доставчик в лицето на НЕК вече е неприложим, тъй като се налага въвеждането на нов подход за прехода към конкурентен енергиен пазар, съвместим с вътрешния електроенергиен пазар на Европейския Съюз (ЕС). "Реализирането на организиран пазар „Ден напред“ (ПДН) от страна на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е значителен напредък за прехода към конкурентен енергиен пазар. Следващата стъпка е да се увеличи ликвидността на пазара, за да може ПДН да осигури надеждна референтна цена, чрез (а) въвеждане на механизъм за търговия на технологичните загуби на пазарен принцип и (б) интегриране на производителите с дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия и производителите, възползващи се от преференциални цени на пазара на едро. Второто може да бъде постигнато чрез въвеждане на Договори за разлика. Трябва да се върви в посока разработване на организирани пазар за двустранна търговия (ДТ) и пазар „в рамките на деня“ (ПРД), които да допълнят ПДН. С цел подобряване на прозрачността и ефикасността при двустранните сделки е препоръчително, държавните предприятия – производители на електрическа енергия да прехвърлят своята търговия на платформата за двустранни договори", пише в доклада. Според Световната банка процесът на пълна либерализация на електроенергийния пазар трябва да продължи. Препоръчва се поетапен подход чрез постепенно преминаване от регулирани към пазарно-ориентирани цени за битовите потребители. Това щяло да позволи на домакинствата да се адаптират плавно към пазарните цени на електроенергията преди пълното премахване на регулираните тарифи. Посочва се, че в това отношение е важно да се предприемат мерки за защитата на бедните потребители чрез подобрения както в програмите за социално подпомагане, в краткосрочен план, така и за допълнителни мерки за енергийна ефективност, в средносрочен план. Предложената понастоящем от правителството социална тарифа би спомогнала за смекчаване на обедняването от промяна в цените и от премахването на регулираните цени, ако бъде избран такъв вариант. За да се гарантира, че допустимите физически лица и домакинства ще се възползват от програмата, се препоръчва максимално ефективното използване на наличните административни ресурси с цел автоматично включване в програмата. Правителството трябва също да разгледа варианти за разширяване на критериите за допустимост за големите домакинства с ниски доходи и потребление над 150 KWh на месец, тъй като тези домакинства са идентифицирани от Световната банка като „енергийно уязвими“, посочват от банката. В доклада е отбелязано, че вследствие на предприетите държавни политики в миналото, натрупаният финансов дефицит в регулирания сектор, който обхваща потребителите с право на избор на регулирани цени, е оценен на 1.9 млрд. лв. към края на 2015 г. (2 на сто от БВП). "Реализираните законодателни и регулаторни мерки през 2015 г. спомогнаха за значителното намаляване на ценовия дефицит до 71 млн. лв. през 2015 г., в сравнение с 435 млн. лв. през 2014 г.", посочват от Световната банка.

Кое свързало РБ и "Глас народен": Тичането по митинги на СДС

https://www.actualno.com/politics/koe-svyrzalo-rb-i-glas-naroden-tichaneto-po-mitingi-na-sds-news_594433.html

Какво ни свързва ли? Тичането по митингите на СДС. Битката срещу няколко комунистически правителства. Така зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски коментира какво е събрало "Глас народен" на Светьло Витков и Реформаторския блок. Днес, 17 февруари, двете формации офици

Спад на капиталовите пазари в Европа

http://econ.bg/Новини/Спад-на-капиталовите-пазари-в-Европа_l.a_i.737563_at.1.html

Пазарите в Европа приключиха търговията на червена територия, докато американските индекси завършиха разнопосочно на 16 февруари, пише "Блумбърг". ...

Адел печели над 500 000 паунда на вечер

http://www.cross.bg/adel-paynda-godinata-1535004.html

/КРОСС/Британската музикална сензация Адел е изкарвала по половин милион паунда за всеки от концертите си през първите няколко месеца от турнето си. Това я прави най-високоплатената изпълнителка на живо за всичко времена. По данни на финансовата компания на певицата за периода октомври 2015 г. - април 2016 г. тя е спечелила 11,5 млн. паунда само от концертите си. Освен това Адел прибавя ежемесечно доста големи суми в банковата си сметка от продажби на албуми и сингли. Близки на звездата издават пред световните медии, че грандиозните печалби се базират само на първите няколко месеца от първото й световно турне, което е изключително впечатляващо. И до този момент музикалната сензация не спира да разпродава всички билети за останалите дати от турнето и да пълни арените по целия свят, което ще увеличи приходите й допълнително до края на годината. През 2017 г. певицата ще изнесе още 15 концерта: в Австралия, Нова Зеландия и Великобритания. Дори когато тя не прави концерти или не издава нова музика, пак успява да печели доста сериозни суми. През 2014 г., когато Адел не работеше и се грижеше за децата си, тя е увеличила банковата си сметка със 17 млн. паунда. По непотвърдени данни в момента богатството на Адел се изчислява на 85 млн. паунда. Освен с големите си финансови придобивки британската изпълнителка може да се похвали и с над 15 награди „Грами"

Анкета: Шулц би победил Меркел, ако канцлерът се избираще пряко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6063064

Анкета: Шулц би победил Меркел, ако канцлерът се избираще прякоМартин Шулц, кандидатът на германските социалдемократи за парламентарните избори през септември, би получил 49 процента от гласовете, ако избирателите можеха да гласуват пряко за канцлер, а настоящият правителствен лидер Ангела Меркел би получила 38 процента. Това сочат резултатите от анкета, направена от "Форшунгсгрупе Вален" за телевизия Цет Де

Юнкер: Американските ни приятели стесняват концепцията за сигурност

http://www.moreto.net/novini.php?n=344290

Европа не бива да се поддава на американския натиск за увеличаване на военните разходи, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в кулоарите на Мюнхенската конференция за сигурността, която започва в петък. „Това е американското послание от много, много години.

Инициативата “Подай ръка на различните деца” продължава

https://vesti.bg/bulgaria/medii/iniciativata-podaj-ryka-na-razlichnite-deca-prodylzhava-6065606

Сред предлаганите предмети са висококачествени вина от отбрани изби, картини и скулптури на талантливи творци, фланелки с автографи на футболистите Светослав Дяков и Даниел Боримиров и др.

Акциите на "Самсунг" спадат след ареста на вицепрезидента на компанията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6063049

Акциите на "Самсунг" спадат след ареста на вицепрезидента на компаниятаМакар и очаквана, новината за ареста на вицепрезидента на "Самсунг" Лий Джей-Йонгдоведе до понижение акциите на южнокорейския конгломерат, предаде "Уолстрийт Джърнъл", цитиран от БНР. Акциите на Samsung Electronics се понижиха с 1,05%, на Samsung Engineering – с 1,2% и на Samsung Group като цяло – с 0,42%.

Д-р Димитър Петров: НЗОК има пари за лекарства, но трудно ще издържи на ръста на разходите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6063039

Д-р Димитър Петров: НЗОК има пари за лекарства, но трудно ще издържи на ръста на разходитеВ бюджета на здравната каса са заложени достатъчно пари за лекарства, но касата не може да издържи на тренда за увеличение на разходите напоследък - 26-27% ръст в онкологията и 20% ръст в лекарствата за домашно лечение за последната година е изключително много, каза подуправителят на здравната каса д-р Димитър Петров на дискусията "Фармацията -

Тръмп в най-дългата си прескоференция: Няма връзки с Русия, изненадан да се нарече политик, а медиите са нечестни

http://offnews.bg/news/n_1/n_647453.html

В най-дългата си пресконференция от встъпването си в длъжност американският президент Доналд Тръмп похвали работата на администрацията си, отрече обвиненията за връзки с Русия и за пореден път нападна медиите за тенденциозно отразяване на събитията.   Тръмп определи като "каша" ситуацията, която е наследил на поста, както във вътрешната политика, така и в международните отношения. Президентът похвали работата в посока подобряване на мира и сигурността в много региони по света.  Републиканецът отхвърли обвиненията за връзки между предизборния му щаб и руски разузнавателни служби преди вота през ноември миналата година.  "Тримата, за които говориха, го отричат. И мога да кажа, говорейки за себе си, не притежавам нищо в Русия. Нямам заеми в Русия. Нямам сделки в Русия. Президентът Путин ми се обади много мило да ме поздрави за победата в изборите", обясни Тръмп.  Той отхвърли предположението на журналист, че Владимир Путин го тества и заяви, че за него би било много по-лесно да бъде твърд спрямо Русия, но това не е в интерес на американците и света. Тръмп допълни, че Путин разбира колко непопулярна ще е сделка между двамата политици, след коeто довърши: "Не мога да повярвам, че казвам, че съм политик, но явно сега се такъв".  Милиардерът все пак заяви, че не е направил нищо за Русия, докато бившият държавен секретар и негов опонент на изминалите президентски избори Хилъри Клинтън е отговорна за сделка, според която Щатите дават 20% от своя уран на Русия.  "Хилъри Клинтън на Русия 20% от урана в нашата страна. Нали знаете какво е уран? Това нещо, наречено ядрени оръжия, много неща се правят с уран, включително някои лоши неща", разясни президентът.  Според Тръмп, ако се съди от медийното отразяване на събитията, администрацията е в пълен хаос, но реалността е, че тя работи като "добре настроена машина".  "Пресата е станала толкова нечестна, че ако не говорим за това, правим огромна лоша услуга на американския народ. Огромна лоша услуга. Трябва да говорим и да разберем какво се случва, защото липсата на честност е извън контрол. Нивото на нечестност е извън контрол", категоричен бе Тръмп. 

Той се отбива за чаша вино и печели маратона през 1896 г.

https://vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/toj-se-otbiva-za-chasha-vino-i-pecheli-maratona-prez-1896-g-6065600

Смята се, че Спиридон Луис се отклонил от трасето, за да пийне чаша вино или коняк, но това не му попречило да стигне до финала на стадиона в Атина, където всички го чакали възторжено

КЕВР започва проверка в "Топлофикация Габрово"

http://www.cross.bg/kevr-gabrovo-zakona-1535003.html

/КРОСС/Във връзка с постъпващи многобройни сигнали за нарушено топлоподаване към клиентите на „Топлофикация Габрово" ЕАД, председателят на КЕВР доц. Иван Иванов издаде заповед за назначаване на проверка на топлофикационното дружество. Предмет на проверката на енергийния регулатор е да се установи налице ли са нарушения на издадената на дружеството лицензия за пренос на топлинна енергия на територия в гр. Габрово, както и на лицензията за производство на електрическа и топлинна енергия. След приключване на проверката в „Топлофикация Габрово" ЕАД, проверяващият екип от експерти на КЕВР ще изготви доклад по реда на Закона за енергетиката, резултатите от който ще бъдат обявени от Комисията. При установени нарушения на лицензионните задължения от страна на дружеството, КЕВР ще предприеме предвидените в Закона за енергетиката административно-наказателни и принудителни административни мерки.      

Румънката, която помете с колата си Боян Петров, се изправя пред съда

http://offnews.bg/news/n_1/n_647450.html

Районна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу румънката А. Фечея, която на 22 август миналата година помете алпиниста Боян Петров и еколога Андрей Ковачев  в Кресненското дефиле.  Обвиняемата Фечея е гражданка на Румъния, постоянно живееща в Италия. Във фаталния ден тя пътувала от Румъния за Италия заедно с мъжа си и двете им деца с автомобил марка „Ауди А6“ с италиански регистрационни номера. Около 10 ч. тя поела управлението на колата. Един час по-късно на главен път Е 79, местността „Османската чешма“, в района на Кресненското дефиле, тя навлязла в участък с въведена временна организация на движението, свързана с дейности по изграждане на автомагистрала „Струма“. Въпреки поставените пътни знаци за ограничение на скоростта до 40 км./ч., забрана за изпреварване и светлинен източник, подаващ мигаща жълта светлина, обвиняемата не се съобразила с тях и продължила да шофира със скорост 64 км./ч. По същото време от дясната страна на пътя в същия район се намирали Петров и Ковачев и Н. Недялков, които обследвали дефилето с цел извеждане на мерки за намаляване на въздействието върху биологичното разнообразие във връзка с проект за изграждане на автомагистралата. Тримата вървели пеша противоположно на посоката на движението на пътните превозни средства и носели светлоотразителните жилетки. Около 11:45 ч., когато мъжете извършвали замервания в участъка на км 384+410 на пътя, управляваният от Фечея автомобил наближил обследваната от пешеходците стена и навлязъл в ляв завой. Тя загубила управлението над превозното средство и навлязла в пътния банкет, в резултат на което блъснала двама от пешеходците. Тялото на Петров било изхвърлено встрани от пътя в близост до мантинелата. Последвало отхвърляне на тялото на Ковачев към предния капак с последващо плъзгане по него и удар на главата в предното панорамно стъкло. Обвиняемата предприела задействане на спирачната система на автомобила и същият бил в режим на спиране, след което успяла да го спре в уширението на пътя. След подаден сигнал, на мястото пристигнали екипите на ЦСМП и органите на МВР. Пострадалите били транспортирани по спешност първоначално в МБАЛ – Благоевград, а впоследствие в Военномедицинска академия в София, където претърпели редица оперативни интервенции. От изготвената по делото автотехническа експертиза се установява, че причината за настъпване на ПТП е управлението на лекия автомобил „Ауди А6“ със скорост над ограничената за участъка от пътя и отклоняването на колата в посока надясно с навлизане в банкета на пътното платно, което не се дължи на техническа неизправност на автомобила. Причинената на Ковачев средна телесна повреда се изразява в счупване на мишнична кост и пищяла, довела до тайно затруднение на движенията за около 3-4 месеца. Вследствие на удара на Петров бил счупен левия крак, четири ребра, тазобедрена става, лопатка, лицеви и черепни кости. Той получил черепномозъчна травма, кръвоизлив и контузия на белите дробове. В хода на досъдебното производство обвиняемата Фечея се признала за виновна и съдействала изцяло на разследващите органи. Предстои насрочване на делото от съда.

Двама в ареста за скимиращо устройство на банкомат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6063044

Двама в ареста за скимиращо устройство на банкоматДвама мъже попаднаха в ареста заради поставено скимиращо устройство на банкомат в Банско, съобщиха от полицията. В четвъртък около 10,15 часа в РУ-Банско е получен сигнал за поставено скимиращо устройство на АТМ устройство. Веднага е започнало издирване на хората, които са го поставили и малко по-късно криминалистите задържали Н. П., на  31 г. и Г.

Румънска гражданка отива на съд заради катастрофата с Боян Петров и Андрей Ковачев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/17/2920048_rumunska_grajdanka_otiva_na_sud_zaradi_katastrofata_s/?ref=rss


Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу румънска гражданка заради катастрофата в Кресненското дефиле, при която пострадаха алпинистът Боян Петров и екологът от Сдружение за дивата природа "Балкани" Андрей Ковачев, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

Жената с инициали А. Фечея ще отговаря пред магистратите за причиняване на телесна повреда на двама души след катастрофа по непредпазливост. Обвиняемата Фечея е гражданка на Румъния, постоянно живееща в Италия, съобщава...

Световната банка ни препоръча да вдигнем такса "Задължение към обществото" с 5%

https://www.actualno.com/business/svetovnata-banka-ni-preporycha-da-vdignem-taksa-zadyljenie-kym-obshtestvoto-s-5-news_594425.html

За да се затвърди финансовото възстановяване на енергийния сектор в България, са необходими две допълнителни мерки: държавна подкрепа за намаляване на разходите за погасяване на натрупаните задължения и увеличаване на такса „Задължение към обществото” за всички

Радев: Санкциите срещу Русия не помагат, само вредят

https://vesti.bg/bulgaria/radev-sankciite-sreshtu-rusiia-ne-pomagat-samo-vrediat-6065604

Президентът посочи в интервю за "Евронюз", че Путин и Тръмп трябва да се разберат

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти

http://www.cross.bg/georgi-vasil-hristo-1535002.html

/КРОСС/ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 20-26 февруари 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности. ОБЛАСТ СОФИЯ-ГРАД Община Банкя   На 22.02.2017 г. /13:00 - 16:30 ч./ - Банкя, общ. Столична 20 Април 1, 3, 4, 5, 7, 9; Александър Стамболийски 1, 15, 17, 1а, 2, 20, 2а, 3, 30, 32, 34, 5, 56, 57, 6, 7; Св. Св. Кирил и Методий 1, 11, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 На 22.02.2017 г. /13:00 - 16:30 ч./ - Банкя, общ. Столична 20 Април 1, 3, 4, 5, 7, 9; Александър Стамболийски 1, 15, 17, 1а, 2, 20, 2а, 3, 30, 32, 34, 5, 56, 57, 6, 7; Св. Св. Кирил и Методий 1, 11, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 На 23.02.2017 г. /09:30 - 16:15 ч./ - Банкя, общ. Столична Иван Вазов До Банята, 1, 2, 4, 4а, 6, 8; Княз Борис I/Д

Полицаи откриха открадната кола в Петрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6063057

Полицаи откриха открадната кола в Петрич
Собственик на "Фолксваген голф" в Петрич се оплакал в полицията, че автомобилът му е бил откраднат в сряда. В резултат на проведени издирвателни мероприятия полицейски служители на РУ-Петрич, са задържали извършителят - Д. Д. на 30 г. от с. Кърналово. Автомобилът бил намерен изоставен на пътя за с. Старчево в близост до разклона от път III-108.

Ново земетресение разлюля Гърция

http://www.cross.bg/novo-zemetresenie-razlyulya-gurtziya-1535001.html

/КРОСС/Слаб земен трус с магнитуд 3,7 по Рихтер е регистриран рано тази сутрин в района западно от град Кастория на границата на Гърция с Албания, съобщава изданието Нюз.ин Трусът е бил на дълбочина пет километра. Няма данни за пострадали и разрушения.    

Доларът остава под натиск

http://econ.bg/Новини/Доларът-остава-под-натиск_l.a_i.737562_at.1.html

Дoлapът ocтaвa близo дo ceдмичeн миниyм cпpямo ĸoшницaтa oт вaлyти в нaчaлoтo нa тъpгoвиятa в пeтъĸ. Oптимиcтичнитe иĸoнoмичecĸи дaнни oт CAЩ нe...

И част от "Трошево" остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=344298

Част от варненския квартал "Трошево" остава без вода днес заради авария, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Засегнати са абонатите в района между ул."Фантазия", ул."Младежка", ул."Йордан Йовков" и бул.

Три яйца излязоха златни на баба от ловешко село, даде 800 лева на измамници

https://www.24chasa.bg/region/article/6062981

Три яйца излязоха златни на баба от ловешко село, даде 800 лева на измамнициЗаради три яйца баба се прости с 800 лева в ловешкото село Торос. Новаторската измама станала в четвъртък около 11 часа. Малко по-късно 75-годишната жена се жалвала в полицията, че в дома й влязъл непознат мъж, който поискал да закупи три буркана с компот. Заплатил стоката с банкнота от 50 лева. Бабата взела портмонето си, за да върне ресто,

Д-р Атанас Кундурджиев: Трябват общи усилия по проблема с паралелния износ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062912

Д-р Атанас Кундурджиев: Трябват общи усилия по проблема с паралелния износПрез годините се сблъскваме с едни и същи проблеми. Преди 17 г. пак имахме криза с доставката на инсулин, не бяхме в ЕС, но решихме проблема. Сега проблемът е в паралелния износ и се нуждаем от общи усилия, за да го решим. Това каза служебният зам. здравен министър д-р Атанас Кундурджиев на дискусията "Фармацията - между иновативните и генеричните

„Дунав“ може да играе в Русе преди края на март

//dariknews.bg/regioni/ruse/dunav-mozhe-da-igrae-v-ruse-predi-kraia-na-mart-2004228

„Според фирмата изпълнител („Тарктур“ ЕООД), пъзелът е направен, остава само да бъде сглобен“. Това коментира днес по повод на ремонтните дейности на Градския стадион в Русе председателят на УС на ФК „Дунав“ д-р Симеон Симеонов. Работата по съоръжението се раздвижи в началото на тази седмица. Въ

Левски познат и непознат

//dariknews.bg/regioni/sliven/levski-poznat-i-nepoznat-2004229

Кръгла маса на тема "Левски-познат и непознат", организирана от клуб "Млади възрожденци" при Профилирана гимназия за преподаване на западни езици "Захарий Стоянов"  се проведе в Сливен. Събитиeто по повод 180 години от рождението на Васил Левски и 144 години от неговата гибел откри зам. кмета Пепа

11 пътни инцидента за денонощие в региона, при два от тях са пострадали трима човека

//dariknews.bg/regioni/ruse/11-pytni-incidenta-za-denonoshtie-v-regiona-pri-dva-ot-tiah-sa-postradali-trima-choveka-2004230

На 16 февруари в 15:30 часа на главния път І-5, лек автомобил «Марцедес» с русенска регистрация, управляван от 29-годишен шофьор,напуска пътното платно вляво и се преобръща. В резултат на удара е пострадал водачът с натъртване на таза. Освободен е за домашно лечение след преглед. Екип на Пътна поли

Община Болярово кандидатства с три проекта по Програмата за развитие на селските райони

//dariknews.bg/regioni/sliven/obshtina-boliarovo-kandidatstva-s-tri-proekta-po-programata-za-razvitie-na-selskite-rajoni-2004105

С три проекта по Програмата за развитие на селските региони  кандидатства община Болярово. Проектните предложения са в размер над 7,3 млн лв.   С парите ще бъде подменен водопровода в село Стефан Караджово, преасфалтирани 15 улици в град Болярово  и завършване изграждането на читалище „Възраждане”

Славчо Атанасов водач на патриотитската листа в Пловдив-град, Борис Ячев - в областта

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/slavcho-atanasov-vodach-na-patriotitskata-lista-v-plovdiv-grad-boris-iachev-v-oblastta-2004231

Славчо Атанасов ще води листата на Обединените патриоти в Пловдив град, потвърдиха за Дарик от централата на ВМРО.

На съвместна пресконференция в София лидерите на ВМРО – Красимир Каракачанов, на НФСБ – Валери Симеонов и на ПП „Атака“ – Волен Сидеров обявиха водачите на листи на няко

4 фактора са в основата на 40% от смъртните случаи у нас

//dariknews.bg/novini/bylgariia/4-faktora-sa-v-osnovata-na-40-ot-smyrtnite-sluchai-u-nas-2004227

Нивото на раждаемост в България е едно от най-ниските в Европа. В същото време общата смъртност у нас е с 50% по-висока от средноевропейската.
 
Оказва се, че делът на смъртните случаи у нас вследствие на сърдечно-съдови заболявания е почти три пъти по-голям отколкото в Европа. Даннит

БИЛ ЛИ Е ЛЕНИН „ГЕРМАНСКИ АГЕНТ“?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277152_%D0%91%D0%98%D0%9B+%D0%9B%D0%98+%D0%95+%D0%9B%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%9D+%E2%80%9E%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%9C%D0%90%D0%9D%D0%A1%D0%9A%D0%98+%D0%90%D0%93%D0%95%D0%9D%D0%A2%E2%80%9C%3F

 Пътят на Ленин в “пломбирания вагон”

 

В политическата игра, в която попадат Русия и Европа след Февруарската революция през 1917 г., най-ефективно работят болшевиките.

 

Бацилът на революцията

 

След разпада на СССР и края на съветската епоха, отношението към Ленин се промени рязко. Самият той е основател на Съветската държава, да не забавяме. Световното преклонение беше заменено с яростни обвинения във всички смъртни грехове. При това го хулеха за това, за което преди го възхваляваха.

Ленин _3

 

Едно от най-разпространените обвинения към вожда на социалистическата революция е, че Ленин уж бил действал по заповед на немското разузнаване и с немски пари.

 

“Ленин е бил докаран в Русия с помощта на немците в пломбиран вагон, за да съсипе държавата”, – такива думи по отношение на развенчания вожд могат да се чуят от 1990 г. и до днес.

 

Но обвинителите много често въобще не знаят що е то “пломбиран вагон”. Най-подготвените обвинители цитират думите на Уинстън Чърчил, който казва, че немците са докарали Ленин в Русия в изолиран вагон, като “бацила на чумата”.

 

Каква е истината.

 

 

Е ли “пломбираният вагон” доказателство, че Ленин е работил за германското разузнаване?

 

Нежеланият “възвращенец”

Ленин 80След победата на Февруарската революция в Русия новата власт дава на всички политемигранти, намиращи се в чужбина, право да се върнат в Русия. Това се отнасяло и за лидерите на болшевиките, включително и за Ленин.

 

Но съществувал голям проблем, който се наричал Първа световна война. Съвсем не било лесно да се премине през изровената от траншеи Европа, за да успее руският емигрант да се добере до Русия.

 

Временното правителство казвало “Война до победен край” и искало в Русия да се върнат тези хора, които споделят идеята им.

 

Всички знаели за негативното отношение на Ленин и болшевиките към войната – позицията им не била тайна през 1914 г. Точно затова Временното правителство, без да забранява, тихичко и кротичко, не искало да помогне на лидерите на болшевиките да се върнат в Русия.

 

“Черният списък на пацифистите”

Ленин 103Всичко това било зорко наблюдавано от другите държави, които участвали в Първата световна война, и които защитавали собствените си интереси чрез войната. За Англия и Франция било важно да се запази Русия като съюзник. Германия имала интерес Русия да излезе от войната.

 

Т.е. европейските държави се отнасяли към руските политици в зависимост от техните възгледи за войната.

 

Тези, които подкрепяли лозунга “Война до победен край”, се връщали в Русия през Англия, откъдето поемали към Архангелск, Мурмарнск или по Скандинавския път. Имало постоянна опасност от немски подводници и пътническите кораби се движели с охрана от военни британски кораби, всичко се контролирало от британското адмиралтейство, министерството на външните работи и полицията.

 

Именно такъв маршрут се обмислял първоначално за намиращия се по онова време в Швейцария лидер на болшевиките.

 

Ленин 774Но много скоро станало ясно, че този път е обречен – британските спецслужби отрязали от раз тези руски емигранти, които не подкрепяли продължаването на войната.

 

Нещо повече, спецслужбите на Англия имали “черен списък на най-опасните пацифисти“, които трябвало да бъдат арестувани.

 

Именно затова на път за Русия във Великобритания бил арестуван един от основателите и главен теоретик на партията на есерите Виктор Чернов. В Русия това предизвикало буря от негодувание. След намесата на Временното правителство есерът бил освободен и изпратен в Родината.

 

Германският вариант

Ленин и Платен_i_congress_comintern_presidiumПред болшевиките отново се изправил вечният въпрос “Какво да се прави?”

 

Първи издигнал идеята за завръщане в Русия чрез Германия НЕ Ленин, а неговият непримирим противник, меншевикът Юлий Мартов. Това се случило на събрание на емигрантите в Берн. Ленин първоначално бил скептично настроен към идеята на Мартов: пътуване през територията на вражеска държава съвсем не бил добър вариант.

 

Но времето вървяло, призивите за помощ от Временното правителство така и си оставали без отговор, а пътят през Великобритания  завършвал с арест. Само немският Генерален щаб изразил желание да помогне на “пацифистите”. И в това няма нищо странно – в същите тези дни британският флот под флага си извозвал в Русия всички привърженици на идеята за война до победен край. Немците пък искали точно обратното. Европейските държави много внимателно и съвсем целенасочено се опитвали да се възползват от Русия за свои цели…

 

В тази ситуация Ленин се обърнал към секретариата на Швейцарската социал-демократическа партия Фриц Платен с молба да започне преговори с посланика на Германия в Швейцария Ромберг за преминаването на руски емигранти през територията на държавата.

 

Деветте условия на Ленин

Ленин leninГермания била готова да пусне руснаците, но емигрантите, колкото и това да било странно за германците, поставили условия:

 

 

 

 

 

 

 

“Условия за преминаването на руските емигранти през Германия

 

  1. Аз, Фриц Платен, съпровождам на пълна своя отговорност и на свой риск вагона с политическите емигранти и бежанци, завръщащи се през Германия в Русия.
  2. Общуването с германските власти и чиновници ще води само и единствено Платен. Без негово разрешение никой няма право да влиза във вагона.
  3. На вагона да му бъде признато правото на екстериториалност. Нито при влизането в Германия, нито при излизането от нея не може да се извършва никаква паспортна или пътническа проверка.
  4. Пътниците ще бъдат приети във вагона независимо от техните възгледи за войната или мира.
  5. Платен се задължава да снабди пътниците с железопътни билети на нормални цени.
  6. Влакът, по възможност, да не спира. Никой не трябва нито по собствено желание, нито след заповед да напуска вагона. Не трябва да има никакво задържане по пътя, ако то не е крайно необходимо по технически причини.
  7. Разрешението за предоставянето на влака да бъде на базата на обмен на германски или австрийски военнопленници или интернирани от Русия.
  8. Посредникът и пътниците поемат върху себе си отговорността персонално и в частен порядък изпълнението на т. 7.
  9. Най-възможно е преминаване от швейцарската граница през шведската, защото това е технически изпълнимо”.
  10.  

Тези условия били приети от немската страна, след което решението за пътуването било взето.

 

„Пътешествието“ от Цюрих до Петроград

History of Russia

 

 

 

 

 

 

Пътуването не било секретно. В обявения ден за тръгване, 9 април, на гарата в Цюрих се били събрали както 32-та пътници, така и техните изпращачи, сред които имало и такива, които не одобрявали пътуването. Дори се стигнало до размяната на нелицеприятни реплики.

 

В 15:10 часа местно време 32-та емигранти излезли от Цюрих и стигнали до граничната гара Готтмаденген. Там те минали в пломбиран вагон, който се придружавал от двама германски офицери от Генералния Щаб.

 

Ленин и руски емигранти пристигат в Стокхолм, 1917 г.

Ленин и руски емигранти пристигат в Стокхолм, 1917 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вагонът не бил напълно изолиран от външния свят. “Нашите три врати са пломбирани, четвъртата, задната врата, се отваряше свободно, така че аз и офицерите имахме възможност да излизаме от вагона. Най-близкото до тази врата купе беше предоставено на двамата съпровождащи офицери. На пода имаше поставена една черта с тебешир. Тя отделяше неутралната зона – територията, която заемаха немците, от една страна, а от друга – територията, в която бяха разположени руснаците…Върховното командване заповяда на своите упълномощени да предотвратяват какъвто и да е контакт между руснаците и немските граждани. Строгите правила действаха и в самия вагон. Пътниците строго се придържаха към договореното споразумение”, – това е написал в спомените си Фриц Платен.

 

Както било уговорено, влакът с емигрантите максимално бързо стигнал до гара Засниц, където пътниците се качили на парахода “Кралица Виктория” и се отправили към Швеция. През Швеция, а после през Финландия Ленин и съратниците му стигнали до Русия, пристигайки на Финландската гара в Петроград на 16 април 1917 година.

 

„Който не е с нас, той е шпионин“

Болшевики 1917 г.

Болшевики 1917 г.

Интересно е това – “пломбираният вагон” започнал да се споменава като “доказателство” за работата на Ленин с немското разузнаване доста по-късно, от юли 1917 г., когато конфликтът между болшевиките и Временното правителство достигнал точката си на кипене. Едва тогава срещу лидерите на болшевиките е заведено съдебно дело по обвинение в шпионаж.

 

Обвинението, между другото, за онзи период било напълно типично и в стила на епохата. По онова време обвинявали в шпионаж всички политически противници. Руският революционер Николай Суханов, който се промъкнал при меншевиките и впоследствие станал жертва на сталинските репресии, пише: “Освен болшевиките, всички малко или много забелязани интернационалисти пряко или косвено бяха обвинени, че служат на немците или че общуват с германските власти. Лично аз се превърнах в любима мишена и започнаха да ме наричат “любим на немското сърце” или “високо ценен от немците”. Едва ли не ежедневно получавах писма от столицата, от провинцията и армията, в които ме съветваха или заплашваха, а в други писма направо ме питаха: “Кажи колко взе?”

 

Но през април 1917 г., да повторя, Временното правителство не е повдигало никакви обвинения срещу Ленин, а причините и обстоятелствата около пристигането си през Германия болшевиките изложили пред Съвета в Петроград (където имало най-малко на брой болшевики), а дадените обяснения били сметнати за напълно удовлетворяващи.

 

Главното, за което днес нищо не казват, е следното – в прословутият “пломбиран вагон” Ленин не е бил сам. Малко по-късно в същите “пломбирани вагони” през територията на Германия в Русия пристигат руски емигранти още два пъти, при това вагоните били пълни не с болшевики, а с меншевики, есери, анархо-комунисти и представители на други политически сили, които отхвърляли лозунга “Война до победен край”.

 

300 руски политици преминали през Германия с подобни “пломбирани вагони”.

 

И тези ли 300 руснаци са били немски агенти?

 

Ако да, то тогава излиза, че тези, които са минали през Великобритания, са служили на британската корона, т.е. били са британски агенти.

 

Победата на болшевиките

 

Ленин Владимир-Ильич-Ленин-УльяновАко се гмурнем още по-дълбоко, то можем да стигнем и до следното безумно твърдение: че немският Генерален щаб през 1917 г. е бил бъкан до ушите с агенти на болшевиките. Защото същият този “пломбиран вагон” на Ленин „съдействал“ не само за победата на болшевиките в Русия, но „съдействал“ и за краха на Германската Империя в резултат на революцията, водеща сила в която били немските идейни съратници на Ленин.

 

Работата била къде-къде по-проста.

 

През пролетта на 1917 г. различните политически сили си правели собствени стратегии и тактики, разчитайки на победа, възползвайки се от слабостта на другите политически сили. Апропо, това е древна политическа и житейска практика.

 

Победили в края на краищата болшевиките начело с Ленин, които се оказали по-умни от абсолютно всички останали.


Петя Паликрушева
news -front.info

Австрийски професор „заковава“ Чеци с решаваща експертиза

http://web.barometar.net/87768/

Пряка видеовръзка ще бъде проведена на 23 февруари по делото „Яна“. За първи път, близо 6 години след престъплението, ще бъде разпитано вещото лице, установило, че космите по тялото на Яна Кръстева са на подсъдимия Николай Русинов­ – Чеци. 28­годишната девойка бе открита пребита до смърт и удушена в храстите на Борисовата градина през юли […]

Няколко факултета на Софийския университет искат увеличаване на таксите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/17/2920059_niakolko_fakulteta_na_sofiiskiia_universitet_iskat/?ref=rss


Няколко факултета на Софийския университет "Св. Климент Охридски" са поискали увеличение на годишните такси за обучение на новоприети студенти. Предложението им е обсъдено на заседанието на Съвета на деканите на 14 февруари, се съобщава на сайта на университета.

Не се променят размерите на годишните такси за обучение на действащите студенти, докторанти и специализанти, приети преди учебната 2017/2018 година.

Предстои предложенията да бъдат гласувани на предстоящото...

Стотици мигранти проникнаха през испанския анклав Сеута в Мароко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6063032

Стотици мигранти проникнаха през испанския анклав Сеута в МарокоСтотици мигранти проникнаха рано тази сутрин през високата ограда на испанския анклав Сеута в Мароко и някои бяха ранени, предаде Франс прес, цитиран от БТА.  По оценка на полицията около 500 души са успели да влязат в града. Ранени са някои мигранти, както и служители на силите на реда, съобщиха спасителните служби и полицията.

Проф. Данчев: Цените на лекарствата се вдигнаха с 29%, когато не бяха замразени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6063040

Проф. Данчев: Цените на лекарствата се вдигнаха с 29%, когато не бяха замразениКогато цените на лекарствата без рецепта не бяха замразени, те се вдигнаха с 29%. Ако ги освободим, това ще доведе рязко увеличаване на цените, особено първите 1 -2 години. Това каза Николай Данчев, председател на националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата, на дискусия за фармацията, част от националната кампания "Новата БГ

"Великата стена" - началото на новата вълна американско-китайски продукции

http://www.investor.bg/novini/346/a/velikata-stena-nachaloto-na-novata-vylna-amerikansko-kitaiski-produkcii-234211/

Лентата представлява сериозно усилие за спечелване на феновете от двата най-големи пазара в света, но успехът ѝ е под въпрос

Безработните дължат 18,40 лв. за здравни вноски месечно

https://www.actualno.com/business/bezrabotnite-dyljat-1840-lv-za-zdravni-vnoski-mesechno-news_594419.html

От 1 януари 2017 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигу

Светофар падна в тунел на АМ "Хемус"

http://offnews.bg/news/n_1/n_647452.html

Нов инцидент в тунел по магистрала "Хемус" - светофар падна в "Правешки ханове", за късмет пострадали няма. За инцидента съобщи БНТ. Светофарът се откачил в тръбата за София в тунела на магистралата около 18 часа на 16 януари. Преминаващ шофьор подал сигнал до телефон 112. Съоръжението не е паднало върху автомобил.  Дежурните оператори многократно са подавали сигнали да се направи преглед на светофарните уредби. Движението в тунел "Правешки ханове" не е спирано или ограничавано заради падналия светофар, допълва БНТ. Падналият светофар е един от осемте в тунела.

Централната банка на Норвегия призова за разумно харчене от петролния фонд

http://www.investor.bg/evropa/334/a/centralnata-banka-na-norvegiia-prizova-za-razumno-harchene-ot-petrolniia-fond-234213/

Продължителният ръст в харченето на средства от петролния фонд на Норвегия трябва да бъде спрян, каза управителят на централната банка Ойстейн Олсен

Безработните дължат месечно по 18,40 лв. за здравни вноски

http://www.moreto.net/novini.php?n=344287

От 1 януари хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 18,40 лева.

Видео: Параскева Джукелова и Васил Михайлов в първия трейлър на "Възвишение"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/02/17/2919772_video_paraskeva_djukelova_i_vasil_mihailov_v_purviia/?ref=rss


Първият трейлър на екранизацията на "Възвишение" бе публикуван в страницата на филма във "Фейсбук". Снимките приключиха в началото на декември, а дългоочакваната премиера по романа на Милен Русков се очаква в края на годината.

Александър Алексиев, познат от сериала "Откраднат живот" и кукленият актьор Стоян Дойчев са в главните роли на Гичо и Асенчо, които поемат на революционно-просветна мисия из Балкана "да са возвисят".


Във възрожденските им приключения участва и...

Цените на петрола тръгнаха нагоре

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-тръгнаха-нагоре_l.a_i.737561_at.1.html

Цeнaтa нa пeтpoлa в пeтъĸ зaпaзвa пoлoжитeлнaтa cи динaмиĸa. Toвa ce дължи ocнoвнo нa cъoбщeниятa зa възмoжнo yдължaвaнe нa cpoĸa зa дeйcтвиe нa...

Защо са значките за бременни в метрото

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6062119

Защо са значките за бременни  в метротоВглъбени в проблемите си, не обръщаме внимание на околните В СОФИЙСКОТО метро щели да раздават на бременните значки Baby on board, за да може да е разпознаваемо по-лесно деликатното им положение и останалите пътници да им отстъпват място във влаковете. Изчетох доста положителни коментари за инициативата, но и също толкова подигравателни.

Галена дари Галин с втора рожба

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6062869

Галена дари Галин с втора рожбаПоп фолк изпълнителката Галена е родила второ дете на съпруга си Галин. Това стана ясно от публикация на техен близък в една от социалните мрежи с послание "Честита втора рожба на много специални хора за мен. Обичам

Марк Зукърбърг: Напредъкът изисква човечеството да се обедини

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6062974

Марк Зукърбърг: Напредъкът изисква човечеството да се обедини
Шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг заяви вчера, че компанията му ще служи в бъдеще като крепост срещу надигащия се изолационизъм, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. В съобщение от 5700 думи до потребителите той изложи визията си за Фейсбук, цитира известния с красноречието си американски президент Ейбрахам Линкълн и изрази философски размисли,

Доц. Асена Стоименова: Да се засили контролът на хранителните добавки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062987

Доц. Асена Стоименова: Да се засили контролът на хранителните добавкиОтговорните институции да засилят контрола при проверката на състава на хранителните добавки, призова доц. Асена Стоименова, шеф на агенцията по лекарствата, в отговор на предложение на Деан Денев, директор на Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители в България, контролът по хранителните добавки да премине към ИАЛ,

Турският премиер с пропаганда към младежите преди референдума в страната

https://www.actualno.com/asia/turskijat-premier-s-propaganda-kym-mladejite-predi-referenduma-v-stranata-news_594415.html

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм е изпратил повече от 15 милиона писма, написани на ръка, на младежи в цялата страна с цел да гласуват с "Да" на референдума, който ще се проведе на 16 април. Референдумът има за цел да превърне Турция в президентска република. Други предвиден

Летище Пловдив преговаря с 2 авиокомпании за нови линии

https://www.24chasa.bg/region/article/6062971

Летище Пловдив преговаря с 2 авиокомпании за нови линииПреговори с две авиокомпании за откриване на нови линии от летище „Пловдив“ се водят в момента. Това стана ясно по време на първото за годината заседание, което проведе Фондът за развитие на летище „Пловдив“. Председателят на управителния съвет – кметът на община “Родопи“ Пламен Спасов, изрази надежда, че 2017-а ще бъде силна за фонда и летището.

Повечето германци предпочитат Шулц за канцлер

http://www.cross.bg/shyltz-merkel-anketiranite-1535000.html

/КРОСС/Повечето германски гласоподаватели предпочитат канцлерският пост да бъде зает от кандидата на Социал-демократическата партия Мартин Шулц, отколкото Ангела Меркел да го запази. Това сочат резултати от публикувано днес проучване на общественото мнение, направено от „Форшунгсгруппе Вален" (Forschungsgruppe Wahlen) по поръчка на телевизия ZDF. Ако федералният канцлер се избираше пряко, за Шулц биха гласували 49% от анкетираните, а кандидатиращата се за четвърти мандат Меркел би получила само 38 на сто. Това е съществен пробив за кандидата на СДПГ. Освен това, също 38% от анкетираните са казали, че не виждат разлика между кандидатите.В същото време, 71 на сто от запитаните смятат, че Меркел се справя добре със служебните си задължения.  

Планират да построят град на Марс до 2117 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062825

Планират да построят град на Марс до 2117 годинаОбединените арабски емирства обявиха, че планират да построят град на Марс до 2117 г., предава Xinhua, цитирано от "Фокус". Проектът е наречен „Марс 2117“, той включва визия за създаването на мини град и общност на Марс с международното сътрудничество“, отбеляза вицепрезидентът на страната Шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум.

Зоя Паунова: Зад всяко ново лекарство стоят от 1 до 4 млрд. долара инвестиции

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062807

Зоя Паунова: Зад всяко ново лекарство стоят от 1 до 4 млрд. долара инвестициипредседател на асоциацията на научноизследователските фармацевтични фирми Деян Донев, изпълнителен директор Иновативната и генеричната индустрия сме заедно на пазара на лекарства. Страстта по иновативните лекарства се разпали след разчитането на човешкия геном. През 2015 г. са одобрени 45 нови медикамента в САЩ,

Най-старата птица в света отново си излюпи пиленце (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6062895

Най-старата птица в света - албатросът Уиздъм, отново си излюпи пиленце, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Уиздъм е най-малко на 66 години и е призната за най-старата развъждаща се птица в света. От 60 години тя редовно се връща на атола Мидуей. Отгледала е поне 30 малки, разказа Боб Пейтън,

Военен пилот приземи хеликоптер на шосе, помоли да го упътят (видео)

http://www.cross.bg/kazahstan-helikopter-pomoli-1534999.html

Някой да ви помоли да го упътите не е рядко явление... Когато обаче това прави пилот на военен хеликоптер, се превръща в новина. Точно това се е случило в Казахстан, предаде Novini.bg Шофьори на тирове останали изненадани от кацането на въоръжен боен вертолет Ми-8 директно на шосето. За още по-голямо учудване на шофьорите, един от летците дошъл при тях, отдал чест и ги попитал в коя посока е Актюбинск - един от най-големите градове в Казахстан. Сега той се нарича Актове. video:https://www.youtube.com/watch?v=fmgBMHEhcvg

Военен пилот приземи хеликоптер на шосе, помоли да го упътят (видео)

http://www.cross.bg/kazahstan-pilot-pomoli-1534999.html

Някой да ви помоли да го упътите не е рядко явление... Когато обаче това прави пилот на военен хеликоптер, се превръща в новина. Точно това се е случило в Казахстан, предаде Нова Телевизия. Шофьори на тирове останали изненадани от кацането на въоръжен боен вертолет Ми-8 директно на шосето. За още по-голямо учудване на шофьорите, един от летците дошъл при тях, отдал чест и ги попитал в коя посока е Актюбинск - един от най-големите градове в Казахстан. Сега той се нарича Актове. video:https://www.youtube.com/watch?v=fmgBMHEhcvg

Задържаха нередовен водач, опитал се да подкупи полицаи

https://www.24chasa.bg/region/article/6062848

Задържаха нередовен водач, опитал се да подкупи полицаи За предложен подкуп на полицаи С.М./34/ е задържан в полицейското управление в Кърджали. Мъжът управлявал лек автомобил „БМВ“ с германска регистрация и бил спрян за проверка на разклона за село Паничково около 17 часа вчера. Пътните полицаи установили, че водачът не притежава задължителната застраховка „Гражданска отговорност и няма винетен

Постоянен арест за иранец, задържан с над 3 кг. опиум

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HXzhY3vs-mY/

Иранският гражданин Сирус Рушан, задържан с над 3 кг. опиум ще остане задържан под стража. Апелативен съд – Бургас потвърди определението на ОС – Ямбол с което му е наложен постоянен арест.

Мъжът е привлечен като обвиняем за това, че на 07.02.2017 г., около 09.00 часа на ГКПП Лесово с товарен автомобил с влекач, марка “Волво FН12” с иранска регистрация и полуремарке към него без надлежно разрешително е пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България 3158 грама високорисково наркотично вещество – опиум. За това престъпление законът предвижда наказание от 10 до 15 години лишаване от свобода.

По време на днешното заседание в Апелативен съд – Бургас стана ясно, че наркотикът е бил разпределени в 33 бр. правоъгълни пакети обвити в прозрачно фолио на различни места в товарния автомобил. Според показанията на един от свидетелите в хода по проверката мъжът се опитал да убеди разследващите, че пакетите били по –малко, като написал върху страничния капак на кабината на автомобила  числото 22. По –късно пред същия свидетел иранският гражданин обяснил, че има деца в Германия, които да храни. Обвинението пледира за потвърждаване на мярката за неотклонение, а защитата настоя за по-лека.

Въззивният състав прецени, че към настоящия момент няма основания за промяна на мярката за процесуална принуда и потвърди обжалваното определение. По делото са събрани многобройни гласни, писмени и веществени доказателства, извършена е и експертиза, от които може да се направи обосновано предположение, че СирусРушан е пренесъл високорисковия наркотик, мъжът няма адрес в България и опасността да се укрие е реална, тежестта на наказанието само по себе си представлява представлява мотив за отклоняване от наказателно преследване.

Постановеният съдебен акт е окончателен.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване