Сложили охрана на президентшата, защото била застрашена

http://offnews.bg/news/n_1/n_647451.html

Съпругата на президента Десислава Радева е с охрана от Националната служба за охрана (НСО), тъй като имало заплаха за сигурността ѝ. Това става ясно от съобщение на службата, във връзка с публикации в медиите, че Радева се вози в автомобил на НСО и има охрана.  Традиционно, от НСО се оправдават, че мотивите за охраната не могат да бъдат оповестени, тъй като са държавна тайна. От там обясняват, че решението за охраната е взето от комисия , в която влизат началникът на НСО Ангел Антонов, главният секретар на МВР Георги Костов и председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Неведнъж с решения на комисията са оправдавани решения, за които не е съвсем ясно каква е мотивировката. В същото време новият Закон за НСО разширява значително кръга от лица, които могат да се ползват от облагите на службата.  В съобщението на НСО за конкретния случай е посочено единствено, че законът позволява членовете на семействата на президента, на премиера и председателя на Народното събрание да имат охрана, когато "се констатира наличие на конкретна застрашеност, произтичаща от заплахи за безопасността на съответното лице/а или рискове от извършване на посегателства срещу личността му/им, включително актове на тероризъм, по смисъла на НК". По силата на посочените правни норми исканата информация представлява държавна тайна. По тази причина НСО не може да коментира публикации в медиите, нито да разгласява информация за предоставена охрана: субекти на застрашеност, степен на застрашеност, вид, обхват и времетраене на охраната, изменение или прекратяване на охраната, се посочва още в съобщението от НСО.

Започва миенето на улиците в София

https://www.actualno.com/sofia/zapochva-mieneto-na-ulicite-v-sofija-news_594409.html

В София започва планово миене на улици и булеварди във връзка с повишението на температурите. Дейностите, които извършват екипи на почистващите фирми, започват от основни трасета на градския транспорт, съобщиха от Столична община. Днес ще се мие по бул. “Александър Мали

„Тайната вечеря на дякона Левски”. Не е за изпускане!

//dariknews.bg/regioni/burgas/tajnata-vecheria-na-diakona-levski.-ne-e-za-izpuskane-2004217

Довечера на сцената на бившия Културен дом на нефтохимика е бургаската премиера на хитовата пиеса на Стефан Цанев „Тайната вечеря на дякона Левски”. Режисьор и сценограф е Асен Шопов.
 
В ролите Веселин Калановски, Милен Миланов, Георги Новаков, Стойко Пеев, Александър Дойнов, Антоане

800 000 лева преобразяват район „Северен“

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/800000-leva-preobraziavat-rajon-severen-2004226

800 000 лева е стойността на капиталовата програма на район „Северен“. Това съобщи в студиото на Дарик кметът Ральо Ралев. Сумата се формира от отпуснатите с решение на ОбС на Пловдив 600 000 лева за облагородяване на инфраструктурата в района и 60% от приходите от гаражните клетки, които за тази г

6 години затвор и 5000 лв. глоба грозят мъж, опитал се да подкупи полицаи на пътя

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/6-godini-zatvor-i-5000-lv.-globa-groziat-myzh-opital-se-da-podkupi-policai-na-pytia-2004219

За предложен подкуп на полицаи С.М./34/ е задържан в полицейското управление в Кърджали. Мъжът управлявал лек автомобил „БМВ“ с германска регистрация и бил спрян за проверка на разклона за село Паничково около 17 часа вчера.
Пътните полицаи установили, че водачът не притежава задължителната

За първи път: Щастливец може да грабне рекордна сума от моментна лотарийна игра

//dariknews.bg/novini/liubopitno/za-pyrvi-pyt-shtastlivec-mozhe-da-grabne-rekordna-suma-ot-momentna-lotarijna-igra-2004222

Рекордна ТОП печалба от 3 000 000 лева изпъква в най-новия билет на Национална лотария „3 000 000 JACKPOT“. Това е най-голямата печалба в моментна лотарийна игра в историята на България.

Най-новото ексклузивно предложение крие още изненади. За първи път от билет „3 0

Православен храм и нова детска ясла ще има в „Железник”

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/pravoslaven-hram-i-nova-detska-iasla-shte-ima-v-zheleznik-2004225

През 2017 г. ще бъде извършен основен ремонт на СУ“Железник“ и ОДЗ 58 „Звездица“, предстои отварянето на новата автогара,  изработването на ПУП за част от квартал „Железник“ и санирането на 8 сгради в квартала. Мероприятията са осигурени със средства от Бюджет-2017 на Община Стара Загора, Оперативн

Фотогалерия: Тежката европейска вечер на "Лудогорец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/17/2919994_fotogaleriia_tejkata_evropeiska_vecher_na_ludogorec/?ref=rss


"Лудогорец" направи грешна стъпка в опита си да преодолее "Копенхаген". Българският отбор загуби с 1:2 в София първия мач от 1/16-финалите в Лига Европа и ще се надява на героичен двубой в Дания.

Фигури от висшия пилотаж, изпълнени за първи път с изтребител Су-35С (Видео)

http://www.cross.bg/sy-s-sistemi-samoleta-1534998.html

/КРОСС/ Руското министерство на отбраната публикува в канала си в YouTube клип, посветен на възможностите на новия изтребител Су-35С. Клипът демонстрира всички елементи на полета - като се започне от излитането и се стигне до фигури от висшия пилотаж. Новата руска машина има не само невероятно възможности за маневриране във въздушен бой, но и системи за засичане на противник на разстояние от 400 км. Бойните системи на самолета могат да съпровождат едновременно 30 цели и да водят огън по осем от тях. Су-35С може да носи до 8 тона ракети "въздух-въздух" и "въздух-земя" с различен радиус на действие. В момента в състава на руските ВКС има 52 изтребителя Су-35. В края на миналата година първите четири Су-35 бяха изнесени в Китай, а през близките години още 12 самолета ще постъпят на въоръжение в Индонезия. Video:https://www.youtube.com/watch?v=1rCKLqv3GI0 Източник: Руски дневник

Изтеглят опасно лекарство от аптеките във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=344288

Опасно лекарство трябва да бъде изтеглено от търговската мрежа във Варна. От Регионалната здравна инспекция са предприети мерки за блокиране и изтегляне на продукта Имунофан спрей, научи Moreto.net. На 14 февруари изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата доц.

Семерджиев: През последните години разходите за лекарства са нараснали с 200%

http://www.cross.bg/semerdzhiev-lekarstva-nzok-1534997.html

/КРОСС/През последните години има 200 процента ръст на разходите за лекарства, а нарастването на Брутния вътрешен продукт е с малко над 3 процента, каза министърът на здравеопазаването Илко Семерджиев. Той участва в дискусия, посветена на оригиналните и генеричните лекарства. Законът е единствено валиден, когато говорим за макрочисла в годишен аспект. Това показва, допълни министър Семерджиев, че разходването на публични и частни средства е несъразмерно с растежа на БВП. Затова се налага да отговорим на въпроса как се разходват публичните средства и отговорът не би трябвало да бъде чрез лобизъм, лоши решения, механизми за придърпване на ползите, а чрез основния въпрос как да върнем на потребителя онова, което той е гарантирал чрез своите осигуровки и данъци, каза още той. Когато се говори за цени, трябва да се има предвид и ценности и ако се намери пресечна точка, ще бъдем успешно общество, добави Семерджиев. Някои нови молекули ще бъдат подложени отново на оценка на здравните технологии, каза подуправителят на НЗОК Димитър Петров. Той посочи, че болниците купуват лекарства, консумативи и апаратура на цени, близки до средноевропейските, а ресурсът в системата ни е ограничен. Ако политиците решат, че трябват повече средства за солидарно здравеопазване, средствата ще се увеличат, посочи той. Предвижда се да се засили контролът върху плащането на лекарствата в онкологията, като се обмисля НЗОК да ги плаща директно на търговец, а не на болницата, каза още Петров

Алтернативни факти от алтернативен свят

http://www.investor.bg/sasht/337/a/alternativni-fakti-ot-alternativen-sviat-234209/

Доналд Тръмп изнесе поредното запомнящо се шоу в Белия дом и обяви нова война на медиите

КУПУВАМЕ СЪВМЕСТНО САМОЛЕТИ И ПОДВОДНИЦИ ЗА НАТО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277151_%D0%9A%D0%A3%D0%9F%D0%A3%D0%92%D0%90%D0%9C%D0%95+%D0%A1%D0%AA%D0%92%D0%9C%D0%95%D0%A1%D0%A2%D0%9D%D0%9E+%D0%A1%D0%90%D0%9C%D0%9E%D0%9B%D0%95%D0%A2%D0%98+%D0%98+%D0%9F%D0%9E%D0%94%D0%92%D0%9E%D0%94%D0%9D%D0%98%

 Европейските съюзници от НАТО се договориха днес да купуват съвместно самолети и подводници и евентуално да създадат нова централа на елитните войски. Европа се опитва да покаже на САЩ, че се отнася сериозно към собствената си сигурност, отбелязва Ройтерс.

 
На церемонията по подписването на споразумението в щабквартирата на НАТО в Брюксел министрите на отбраната на Франция и Германия заявиха, че ще купят транспортни самолети на «Локхийд Мартин» C-130 Джей. Германия, Белгия, Холандия и Норвегия ще участват в закупуването на самолети цистерни А330 на «Еърбъс».

 

 

БГНЕС

«Това многостранно сътрудничество в рамките на НАТО е очевиден начин страните да подобрят значително въоръжените си сили«, като едновременно с това ще се гарантира максимално ефективно използване на средствата на данъкоплатците, заяви Роуз Готемолър, заместник-генерален секретар на НАТО.

 

БГНЕС
 

Подписаните предварителни споразумения, макар и без да са юридически обвързващи, показват, че европейските съюзници от НАТО слагат край на годините на конкурентни национални стратегии, при които Европа оставаше зависима от САЩ за базови дейности като презареждане на бойните самолети във въздуха.

 

БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че съюзниците са изправени пред по-големи предизвикателства в областта на сигурността и Алиансът трябва да отговори по съответния начин.

 
 
«Това е начин да повишим ефикасността на това, което правим и да повишим полезната дейност», каза той, коментирайки подписаните договорености.
Алексадра Милева, Дарик

Трюдо в Страсбург: ЕС и Канада трябва да водят световната икономика

http://econ.bg/Новини/Трюдо-в-Страсбург-ЕС-и-Канада-трябва-да-водят-световната-икономика_l.a_i.737531_at.1.html

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо заяви, че целият свят печели от силен Европейски съюз, както и че Блокът и Канада трябва да водят...

На 18 февруари са последните срещи от турнира Pomorie Cup 2017

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/hjVqARA5hCo/

На 18.02.2017 г./събота/ на стадион Поморие ще се изиграят последни срещи от футболния турнир за мъже Pomorie Cup 2017, за разпределение на местата в крайното класиране.

От 11:00 часа ще спорят ФК „Созопол”  и ОФК „Карнобат”, а от 14:00 ч. е срещата между  ОФК “Поморие” и ОФК”Несебър

След изиграните мачове ще бъдат обявени победителите в турнира, които ще получат своите награди.  Отборът,  който ще заеме първо място получава купа

Ще бъдат раздадени и индивидуални награди – за голмайстор, за най-добър вратар и най-млад състезател.

Кредиторите очакват мащабна продажба на държавни ТЕЦ-ове в Гърция

http://www.investor.bg/evropa/334/a/kreditorite-ochakvat-mashtabna-prodajba-na-dyrjavni-tec-ove-v-gyrciia-234206/

Според гръцки медии международните институции настояват за по-бързата приватизация на енергийната компания

Здравната вноска за трайно безработните вече е 18,40 лева

http://offnews.bg/news/n_1/n_647449.html

От 1 януари 2017 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 18,40 лева, уточняват от НАП. Със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2017 г. от 1 януари 2017 г. е определен нов размер на минималния осигурителен доход - 460 лв. Според Закона за здравното осигуряване неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Тоест за тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 8% върху 230 лв. От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Така например здравната вноска за месец януари 2017 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2017 г. От НАП напомнят също, че всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7. Тя се подава в офиса на агенцията по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Тоест, ако от 1 януари трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то следва да подадете декларация Образец 7 до 25 февруари. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева. Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.

Графика на деня: Защо победа на Марин льо Пен може да се отрази зле на Русия?

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/grafika-na-denia-zashto-pobeda-na-marin-lio-pen-moje-da-se-otrazi-zle-na-rusiia-234203/

Обещанието на Льо Пен да изкара Франция от еврозоната може да унищожи и икономиката и финансовата стабилност на Русия

Младеж загина след сблъсък с ТИР на Е-79, трима са тежко ранени

https://www.24chasa.bg/region/article/6062830

Младеж загина след сблъсък с ТИР на Е-79, трима са тежко ранениЕдин загина, а трима са тежко ранени след жестока катастрофа на международен път Е-79 между Мездра и Ботевград тази сутрин. Сблъсъкът станал малко преди 7 часа в м. Копяновец. Лека кола „Ауди“ с врачанска регистрация се движел към София. В нея пътували четирима от врачанското с. Зверино, които отивали на работа.

Геолози идентифицираха нов континент на Земята

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062811

Геолози идентифицираха нов континент на ЗемятаГеолози идентифицираха нов континент източно от Австралия в Тихия океан и го нарекоха Зеландия, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Ако бъде потвърдено съществуването му, това ще е най-малкият континент на Земята. Площта му е 4,9 млн. кв. км, но 94% от нея е под вода. В зоната около новия континент може да има изкопаеми горива на стойност

Варненци искат паметна плоча в чест на Пламен Горанов пред Община Варна

https://pressbulgaria.com/m/QWAY7HB9.html

Уважаеми медии, Наближава годишнина от паметните събития във Варна и страната през февруари - март 2013 година. Това съобщение има за цел да Ви информира, че варненци събират подписи в Петиция със заглавие „Искаме мемориален паметник в чест на Пламен Горанов пред Община Варна!”, намираща се на адрес: http://grajdanskapeticia.com/pview.aspx?pi=BG31640 Текстът на петицията гласи: "По време на големите протести през 2013-та година Пламен Горанов пробуди духа на Варна, възПЛАМЕНи града, промени го, промени и цялата страна! Както казва Димитър Събев в книгата си „Саламандър”, посветена на него: „Свали от власт един премиер и един кмет. Чак национален траур за 2013-та му обявиха, а държавното радио цял ден излъчваше само песните, които той приживе обичаше да слуша.” Тогава варненци и българи от цялата страна, че дори и от света, за дни издигнаха висока Грамада на проклятието в подкрепа на Пламен пред Община Варна и като израз на недоволство към политиката на местната и националната власт. След това Общината дори проведе конкурс за идеен проект, който да замести Грамадата. Днес, четири години по-късно, Грамадата я няма. Изчезна под предлог ремонт на настилката под нея. Изчезнаха и следващите по-малки купчини камъни. Резултатът от конкурса също го няма. В момента няма никакъв знак за тези паметни събития. Ще оставим ли нещата така? Настояваме за мемориален паметник в чест на Пламен Горанов на мястото, на което изгоря! ВАЖНО: Подписката е изцяло гражданска, няма нищо общо с което и да е движение или политическа партия! ЗАБЕЛЕЖКА: Снимката е само илюстративна." Благодаря Ви за отразяването!

Владимир Афенлиев: Цените на лекарствата в България са най-ниски, но пациентът доплаща до 55%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062826

Владимир Афенлиев: Цените на лекарствата в България са най-ниски, но пациентът доплаща до 55%Цените на лекарствата в България са най-ниски в целия Европейски съюз, но пациентите доплащат между 50 и 55% за тях, което е най-много. Това каза на дискусия за фармацията Владимир Афенлиев, представител на "Софарма" и на Изпълнителния комитет на Европейската генерична асоциация. Форумът е част от националната кампания "Новата БГ икономика" на "24

Дим без огън

http://www.cross.bg/kostov-georgi-rukovodstvo-1534996.html

/КРОСС/ Странна история. Главният секретар на МВР Георги Костов изобщо нямал намерение да подава оставка. Имало добро взаимодействие на този етап между политическото и професионалното ръководство на ведомството. Служебният министър Пламен Узунов на свой ред мънкащо обясни, че можел да работи с всекиго и изобщо не е искал оставката на Костов. Предната вечер, чудно защо, друго прозвуча от телевизора.Дим без огън няма. Точно това досегашно професионално ръководство на МВР не може да се похвали с кой знае какви успехи, особено в борбата с престъпността. А за капак се компрометира. Не със смешните приказки за променения профил на мигрантите, а с информациите за общи трапези със съмнителни фигури по морето и подозренията за нетрезви присъствия на работното място. Толкоз се компрометира, че дори на бившата МВР-шефка Румяна Бъчварова й се наложи да обяснява, че през времето, в което е работила с Георги Костов, той не само, че не е идвал пиян на работа, но и не пие. Златен той! Костов се запъна в МВР, а Узунов се сви. За да не го обвинят в реваншизъм? Или реши да следва принципа на служебния премиер Огнян Герджиков за приемственост? Приемственост от МВР на Румяна Бъчварова и Георги Костов? Нагли побоища, малтретиране на възрастни, измами, кражби, безнаказаност. За тази ли приемственост говорим или за друга? Онази, за която Узунов сподели - че има куп забележки към професионалното ръководство на МВР. Но... нещата можели да се оправят

Вицепремиерът Стефан Янев ще се срещне с областните управители във връзка с подготовката за изборите

http://www.moreto.net/novini.php?n=344286

Вицепремиерът по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната Стефан Янев ще проведе днес среща с областните управители във връзка с организационно-техническата подготовка и провеждането на изборите за народни представители на 26 март.

Коректно беше областните управители сами да напуснат, смята Герджиков

http://offnews.bg/news/n_1/n_647448.html

Политическата коректност изискваше областните управители да подадат оставки, тъй като са част от предишното управление. Това каза служебният премиер Огнян Герджиков, който днес представи резултатите от одитния доклад за обществените поръчки в министерствата. Той коментира назначенията на областните управители от последните две седмици. „Поради зачестилите спекулации по смените на областни управители, бих искал да подчертая, че освобождаването им и назначаването на нови бе осъществено изцяло в рамките на закона, с решение на Министерски съвет. От страна на правителството не са изпращани каквито и да е писма, адресирани до конкретни личности“, заяви Герджиков. По думите му кадровата политика по отношение на областните управители е публична, решенията по този въпрос също са такива. „Политическата коректност изискваше областните управители да подадат оставки, тъй като са част от предишното управление. Имаше един случай, в които областният управител от Перник искаше отпуска по време на предизборния период, при положение, че областните управители имат сериозни задачи при осигуряване на изборния процес“, каза още той.

Учени съветват: Ако искате да станете дядовци, яжте месо

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6062799

Учени съветват: Ако искате да станете дядовци, яжте месоАвстралийски учени ни съветват, ако искаме да станем дядовци, да не се поддаваме на вегетариански изкушения, а да похапваме здраво месо, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Специалисти от университета Монаш в Мелбърн констатираха, че липсата на месо в хранителния режим на бащата, може да има трайни последствия върху потомството му.

На 19 февруари пред паметника на Левски в Поморие ще бъде отслужена панихида

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/b8ch7cZusVE/

На  19 февруари /неделя/, от 10:30 часа пред паметника на Васил Левски в Поморие ще бъде отслужена панахида от свещениците на храм „Рождество на Пресвета Богородица”, а признателните поморийци ще поднесат венци и цветя, по повод 144 години от гибелта  на Апостола.

Безработните вече ще плащат по 18,40 лв. за здравни вноски месечно

http://www.cross.bg/mesetza-vnoski-yanyari-1534994.html

/КРОСС/От 1 януари 2017 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 18,40 лева. Това съобщиха от НАП. Със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2017 г. от 1 януари 2017 г. е определен нов размер на минималния осигурителен доход - 460 лв. Според Закона за здравното осигуряване неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Тоест за тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 8% върху 230 лв. Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Така например здравната вноска за месец януари 2017 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2017 г. Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7. Тя се подава в офиса на агенцията по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Тоест, ако от 1 януари трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то следва да подадете декларация Образец 7 до 25 февруари. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева

Социалистите в София-област, Благоевград и Пазарджик обявиха пълна подкрепа за водачите си

http://www.cross.bg/listata-pazardzhik-suvet-1534995.html

/КРОСС/ Социалистите в София-област, Благоевград и Пазарджик обявиха пълна подкрепа за водачите на кандидат-депутатските листи и попълниха състава им. В Благоевград посрещнаха с аплодисменти Тома Томов. Председателят на Областния съвет там - Николай Бошкилов, коментира, че с водач като Томов БСП в областта ще постигне изключителен резултат. Областният съвет на БСП в София-област също подреди листата с кандидати за народни представители в 26 МИР. Водач на листата в областта е журналистът и член на ИБ на БСП Иван Ченчев. "Излизаме мотивирани да спечелим предстоящите избори", коментира областният лидер на БСП Александър Манолов. "Ще се радвам да работим заедно и съм готов да се отзова на всяка покана за среща", каза пред присъстващите водачът на листата на 26 МИР. „Осъзнавам, че времето за кампания е кратко, но съм готов да посетя всяка една от 22-те общини на София област", допълни Ченчев. С много ентусиазъм беше посрещнат и полк. Славчо Велков - водач на листата на „БСП за България" в Пазарджик. Социалистите коментираха, че той е личност, която ги обединява и ще ги поведе към победа. „Аз съм локомотив, който не иска да вижда празни вагони зад себе си, които да натискат спирачки. Искам да работим заедно и сплотено, защото аз съм един от вас", обърна се към присъстващите Велков. Той подчерта, че неговата амбиция е минимум 3 депутатски места от региона

Музей премахна творбите да имигранти

http://offnews.bg/news/n_1/n_647442.html

Музей в щата Масачузетс премахна от експозицията си всички творби, създадени или дарени от имигранти. Инициативата е част от бунта срещу анти-имигрантската политика на Доналд Тръмп, която доведе до серия от демонстрации в страната и чужбина. Кураторите свалиха от стените много картини, а други произведения покриха с черни платна. На местата им сега стоят надписи "Създадено от имигрант". Инициативата на музея "Дейвис" е наречена Art-Less.  Една от липсващите картини е портрет на Джордж Вашингтон, нарисуван от Адолф Улрик Вертмюлер, преселил се в САЩ през последното десетилетие на 18 век. Творбата е дарена на музея от семейство имигранти. Кураторите изчисляват, че около 20% от произведенията на изкуството в галериите им са създадени от имигранти.

Учени: Собствениците на кучета са по-секси от притежателите на котки

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6062792

Учени: Собствениците на кучета са по-секси от притежателите на коткиСобствениците на кучета се оказват по-привлекателни в сексуално отношение от притежателите на котки, установи изследване, обхванало 1000 незадомени британци, съобщава в. "Метро", цитиран от БТА. Според проучването 63% от респондентите заявили, че биха си паднали по партньор, стопанин на куче. Докато отглеждащите котки събрали едва 18% от

Германците предпочитат Щулц пред Меркел

https://www.actualno.com/europe/germancite-predpochitat-shtulc-pred-merkel-news_594403.html

Повечето германски граждани предпочитат канцлер на страната да бъде кандидата на Социал-демократическата партия Мартин Шулц, а не досегашния канцлер Ангела Меркел. Това сочат резултати от публикувано днес проучване на общественото мнение, изготвено от немска социологич

Преглед на икономическите теми в печата, 17 февруари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-17-февруари_l.a_i.737530_at.1.html

"КЕВР попари "Булгаргаз" за поскъпването" Прогнозата на "Булгаргаз" за поскъпване на природния газ от април е необосновано висока, заяви вчера...

МТИТС предлага седем инициативи за Българското председателство на Съвета на ЕС

http://www.cross.bg/forym-konferentziya-predsedatelstvo-1534993.html

/КРОСС/Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще организира поредица от събития в областта на транспортната политика и телекомуникациите, като част от календара на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Инициативите са предложени след широки обществени консултации, включително и с неправителствения сектор и ИКТ бизнеса и предстои да бъдат съгласувани и с европейските институции. По време на Председателството се очаква България да бъде домакин на неформално заседание на министрите на транспорта, както и на създадения по инициатива на Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европа форум „Европейски морски ден". Събитието „Европейски морски ден", което ще се проведе в Бургас, традиционно събира заинтересовани лица от всички сектори на морската икономика и има за цел, обсъждането на възможностите и предизвикателствата пред различните морски рeгиони в Европа. Акцент в частта „Телекомуникации" е конференция на тема „Цифрова асамблея". Този форум се провежда всяка година в рамките на председателствата на различни държави. В него участват делегациите на държавите-членки, представители на бизнеса от ЕС и страните, които са в процес на преговори за присъединяване към съюза, както и от Европейската икономическа зона

Седем българи, замесени в телефонни измами, са предадени на Гърция

http://www.mediapool.bg/sedem-balgari-zameseni-v-telefonni-izmami-sa-predadeni-na-gartsiya-news260285.html

България е предала на Гърция седем българи в четвъртък в изпълнение на европейски заповеди за арест, съобщи МВР. Задържаните са част от организирана престъпна група, която се е занимавала с телефонни измами в Солун от 5 май до 28 юни 2015 г. По първоначални данни в групата са участвали повече от 20 българи и гърци, се казва в съобщението на МВР. Неутрализирането на групата е станало след взаимодействие между българските и гръцките власти. В хода на разследването са се включили служители от Дирекцията на полицията в Солун и криминалисти от Русе и Велико Търново. Участниците в престъпната група са действали основно по две измамни схеми. Едната е била свързана с внезапен здравословен проблем с роднина, настанен в болница и нуждаещ се от средства за лечение. При другата измамникът се представя за "близък", който е причинил тежка катастрофа със загинало дете и спешно се нуждае от пари, за да избегне ареста и да заплати разноски по лечение на пострадалите в катастрофата. Измамниците са подбирали жертвите си сред възрастното население в Солун. Те са се представяли за лекари, адвокати или техни роднини. За да бъдат държани под напрежение и да не могат да се свържат с техните истински близки, още докато разговорите продължавали, двама от участниците в групата отивали пред домовете на възрастните хора, повтаряли неверните данни и обяснявали, че са изпратени от съответния човек. Арестите на седемте българи са продължение на предприети съвместни действия на българската и гръцката полиция, в резултат на които в началото на 2016 г. в Банско е задържан Х.К. (27 г.), който е с кипърско и българско гражданство. По първоначални данни той е бил лидер на групата. В края на миналата година и началото на тази на територията на областите Велико Търново и Русе са установени и задържани и останалите седем българи, участници в престъпната група. Това са А.Х. (42 г.), А.А. (35 г.), Д.Я. (38 г.), Д.Д. (22 г.), Д.Д. (31 г.), Р.Д. (41 г.) и Б.Д. (42 г.). Те са арестувани в изпълнение на европейски заповеди за арест. До момента е установено, че престъпната група се е опитала да измами общо 34-ма възрастни гърци. От тях 30 не са успели да заблудят, но други 14 са станали техни жертви и са им дали различни суми пари и ценни вещи. По първоначални данни общата парична сума, която са придобили и са се опитали да присвоят е в размер на 257 640 евро, както и скъпоценности на неустановена стойност.  

Част от мост падна върху кола в София

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/chast-ot-most-padna-vyrhu-kola-v-sofiia-6065599

„Съоръжението е построено преди повече от 30 години и до момента не му е правен основен ремонт”, обясниха от Столична община

Ferrari 812 Superfast e най-мощният атмосферен „жребец”

http://www.cross.bg/ferrari-superfast-ftdf-1534991.html

/КРОСС/Тази година Ferrari ще отпразнува своя 70-годишен юбилей. Толкова ще направят и V12 двигателите на компанията. Вярно, първите подобни мотори са били със смешни параметри: 1,5 литра работен обем при модела 125 S (100 - 118 к.с.) и 1,9 литра при 159 S (125 к.с.). Показателите на новия Ferrari 812 Superfast, който се явява модернизирана версия на флагманското купе F12berlinetta, са наистина впечатляващи: работният обем на двигателя F140 е увеличен от 6,3 на 6,5 литра, максималната мощност е 800 к.с., а въртящият момент е 718 Нм, като 80% от него идват още при 3500 об/мин. Това превръща Superfast в автомобила с най-мощен атмосферен двигател в историята на Ferrari: при F12tdf параметрите са 780 к.с. и 705 Нм. Технически 812 Superfast копира много сериозно F12tdf. Двигателят отново е снабден с технологии от Формула 1 (конкретно всмукателните и изпускателните клапани), 7-степенният „робот" F1 DCT е с променени предавателни числа и подобрена скорост за смяна на предавките. От Маранело казват, че системата за „виртуално скъсяване на междуосието" (Passo Corto Virtuale 2.0) е усъвършенствана, което важи и за SSC (Side Slip Control 5.0). Под предната броня се намира активен аеродинамичен елементи. Не се размина и без сензации: 812 Superfast е първото серийно Ferrari с електрически усилвател на волана, заменил традиционния хидравличен. „Сухото" тегло на модела е 1525 кг

„Глас народен“ влиза в Реформаторския блок

http://www.cross.bg/blok-reformatorskiya-vitkov-1534992.html

/КРОСС/ Партия „Глас народен" става част от Реформаторския блок, а Светослав Витков ще се изправи срещу Бойко Борисов и Корнелия Нинова в 25 МИР в София. Решението е взето след няколкодневни преговори между всички формации в блока. Официалното споразумение между РБ и „Глас народен" ще бъде подписано днес. По думите на Даниел Вълчев от „Движение България на гражданите" към Реформаторския блок освен формацията на Витков ще се присъединят още две партии. Така трябва да се компенсира напускането на ДСБ и НПСД. Според хронограмата на ЦИК коалициите могат да подават заявление за извършване на промени в състава и в наименованието на вече регистрирана коалиция до 17 часа в събота.

Безработните дължат месечно по 18,40 лв. за здравни вноски

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bezrabotnite-dyljat-mesechno-po-1840-lv-za-zdravni-vnoski-234208/

От 1 януари тази година е определен нов размер на минималния осигурителен доход - 460 лв., припомнят от НАП

Откъс от "Пилето" на Уилям Уортън

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/02/17/2919264_otkus_ot_pileto_na_uiliam_uortun/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Пилето" на Уилям Уортън, любезно предоставен от издателство "Сиела". Една от най-обичаните и хвъркати истории оживява отново в издание с твърди корици.

Това не е история за човек, който мисли, че е птица, а за такъв, който не иска да бъде човек. Пилето е онзи възрастен, чието съзряване му е донесло болезнено отскубване от реалността. Пилето е Икар, който се стреми към невъзможното и изгаря крилете си. Всичко друго е немислимо....

Засилен интерес от България, Турция и Румъния за имоти в Кавала и о-в Тасос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062798

Засилен интерес от България, Турция и Румъния за имоти в Кавала и о-в ТасосРасте интересът на инвеститори от България, Турция и Румъния за покупка на недвижими имоти, терени и земеделски площи в района на Кавала и о-в Тасос, макар че опитите им за това често пъти не стигат до сделки заради нежелание на местните жители на острова да продават на ниски цени, съобщава в. "Имерисия", цитиран от БТА.

Ивайло Петров: Надявам се на добър мач и да зарадваме хората по трибуните

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/ivajlo-petrov-nadiavam-se-na-dobyr-mach-i-da-zaradvame-horata-po-tribunite-2004207

Помощник треньорът на „Черно море” Ивайло Петров очаква „моряците” да направят един добър мач срещу „ЦСКА” и да зарадват хората по трибуните.
„Да, не очаквахме толкова кадрови проблеми в защита да ни се струпат за предстоящия двубой. Михаил Венков твърдо пропуска този мач. За Траян Траянов щ

„Тайната вечеря на Дякона Левски“ ще бъде представена в Благоевград

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/tajnata-vecheria-na-diakona-levski-shte-byde-predstavena-v-blagoevgrad-2004210

В навечерието на националния празник на България - 3 март, Театър „Българска армия“ ще гостува в Благоевград с един невероятен български спектакъл „Тайната вечеря на Дякона Левски“. 

Постановката ще бъде на 2 март от 19.00 часа в зала „Яворов“. Дни, след отбелязването на 144 години о

Кирил Цочев ще води листата на коалиция ПП АБВ и Движение 21 в Русе

//dariknews.bg/regioni/ruse/kiril-cochev-shte-vodi-listata-na-koaliciia-pp-abv-i-dvizhenie-21-v-ruse-2004212

Бившият зам.-председател на парламента Кирил Цочев ще води листата на коалиция  ПП АБВ Движение 21 за предстоящите парламентарни избори. Това съобщи за Дарик областният председател на АБВ адв. Венцислав Великов. Великов , който беше номиниран за водач от местните структури си е направил отвод. „Има

Урок по родолюбие грабна сърцата на учениците в Сандански

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/urok-po-rodoliubie-grabna-syrcata-na-uchenicite-v-sandanski-2004211

По повод 144 години от гибелта на Васил Левски община Сандански покани младия режисьор и потомък на Христо Ботев - Искрен Красимиров, който проведе атрактивен урок по родолюбие. Пред учениците от град Сандански бе представен нестандартно най-ценният урок – да обичаш Родината и да славиш нейните

"Велбъжд" среща "Беласица" за Купата на АФЛ в Симитли

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/velbyzhd-sreshta-belasica-za-kupata-na-afl-v-simitli-2004214

Двубоят от турнира за Купата на Аматьорската футболна лига между кюстендилския “Велбъжд” и “Беласица”- Петрич ще се играе на 19 февруари, от 14 ч. на стадиона в Симитли. “БФС не позволи мача да бъде на стадион “Осогово”, каквото съгласие имахме от “Беласица”, защото наредбата изисква да е на неутра

Предават на съд румънката, блъснала алпиниста Боян Петров на Е-79

//dariknews.bg/novini/bylgariia/predavat-na-syd-rumynkata-blysnala-alpinista-boian-petrov-na-e-79-2004213

Районната прокуратура в Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу румънката, която блъсна еколозите Боян Петров и Андрей Ковачев на Е-79 миналото лято.
Инцидентът стана на 22 август в Кресненското дефиле. Жената пътувала с мъжа си и двете им деца с авто

През последните години разходите за лекарства са нараснали с 200%

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prez-poslednite-godini-razhodite-za-lekarstva-sa-narasnali-s-200-2004157

През последните години има 200 процента ръст на разходите за лекарства, а нарастването на Брутния вътрешен продукт е с малко над 3 процента, каза министърът на здравеопазаването Илко Семерджиев. Той участва в дискусия, посветена на оригиналните и генеричните лекарства.

Законът е един

В Южна Корея арестуваха изпълнителния директор на Samsung (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/v-iuzhna-koreia-arestuvaha-izpylnitelniia-direktor-na-samsung-video-2004126

Изпълнителният директор на най-големия производител на електроника в света „Самсунг“ Лий Джей-Йонг бе арестуван в ранните часове във връзка с предполагаема роля в корупционен скандал, разтърсил най-високите етажи на властта в Южна Корея

Красавицата, принудена да се извини за свои снимки

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/krasavicata-prinudena-da-se-izvini-za-svoi-snimki-6065595

Много хора не одобриха, че 24-годишната американка е позирала за списанието, преоблечена като гейша

НЗОК: Лекарствата да се заплащат на килограм тегло на пациента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062697

НЗОК:  Лекарствата да се заплащат на  килограм тегло на пациентаНов начин за заплащане на лекарствата обмисля Националната здравноосигурителна каса и той е те да се заплщат на  килограм тегло на пациента, обяви д-р Димитър Петров, подуправител на здравната каса, по време на дискусия за актуалните проблеми в лкеарствената политика на държавата, част от Националната кампания на в. „24 часа” и списание .

Тя беше принудена да се извини за фотосесия във "Вог"

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/tia-beshe-prinudena-da-se-izvini-za-fotosesiia-vyv-vog-6065595

Много хора не одобриха, че 24-годишната американка е позирала за списанието, преоблечена като гейша

Безработните вече плащат по 18,40 лв. за здравни вноски месечно

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/EZ46zzaWbXs/

От 1 януари 2017 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 18,40 лева, съобщават от НАП.

Със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2017 г. от 1 януари 2017 г. е определен нов размер на минималния осигурителен доход – 460 лв. Според Закона за здравното осигуряване неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Тоест за тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 8% върху 230 лв.

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Така например здравната вноска за месец януари 2017 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2017 г.

Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7. Тя се подава в офиса на агенцията по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Тоест, ако от 1 януари трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то следва да подадете декларация Образец 7 до 25 февруари. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса.

Кой е бащата на певицата Гери Никол и работи ли с Делян Пеевски

http://web.barometar.net/87766/

След като певицата Рут Колева предизвика скандал, като обвини колежката си Гери-Никол, че баща и Николай Георгиев-Цайса е дал пари под масата за да я класират за „Евровизия“, нека да открехнем завесата за това: Кой е бащата на Гери Никол? Той е зет  на задържания в Панама български капитан Светлозар Собаджиев и е ръководил престъпна […]

България предала на Гърция 7 души, разследвани за ало-измами

http://www.cross.bg/danni-grypata-dyshi-1534990.html

/КРОСС/Българската полиция е предала на гръцките си колеги седем човека, разследвани за телефонни измами. За тях е имало издадени европейски заповеди за арест. Задържаните са част от организирана престъпна група, в която по първоначални данни са участвали повече от 20 души. Освен българи, в нея имало и гърци. Според МВР групата действала около месец и половина, като ползвали две измамни схеми - внезапен здравословен проблем с роднина, настанен в болница и нуждаещ се от средства за лечение , или "близък", причинил тежко пътно-транспортно произшествие със загинало дете, който спешно се нуждае от пари, за да избегне ареста и да заплати разноски по лечение на пострадали от катастрофата. Подбирали жертвите си сред възрастното население на Солун, представяли се за лекари, адвокати или техни роднини. За да бъдат държани под напрежение и да не могат да се свържат с техните истински близки, още докато разговорите продължавали двама от участниците в групата отивали пред домовете на възрастните хора, повтаряли неверните данни и обяснявали, че са изпратени от съответния човек. На този етап е установено, че за периода, в който са действали, участниците в групата са атакували 34 души, като 20 от тях не успели да заблудят. По първоначални данни общата сума, която са придобили и са се опитали членовете на престъпната схема да придобият чрез причиняване на имуществена вреда и застрашаване на чуждо имущество, се равнява на 257 640 евро, както и скъпоценности.  

Повечето германци предпочитат Шулц за канцлер, сочи допитване

http://pogled.info/svetoven/evropa/povecheto-germantsi-predpochitat-shults-za-kantsler-sochi-dopitvane.82819

/Поглед.инфо/ Повечето германски гласоподаватели предпочитат канцлерският пост да бъде зает от кандидата на Социал-демократическата партия Мартин Шулц, отколкото Ангела Меркел да го запази, сочат резултати от публикувано днес проучване на общественото мнение, направено от „Форшунгсгруппе Вален" (Forschungsgruppe Wahlen) по поръчка на телевизия ZDF.

9 обществени поръчки в МО са предадени на Военна прокуратура

http://pogled.info/bulgarski/9-obshtestveni-porachki-v-mo-sa-predadeni-na-voenna-prokuratura.82820

/Поглед.инфо/ 45 нарушения на Закона за обществените поръчки и други нормативни актове са установени в Министерство на отбраната. От тях по 9 процедури е установено наличието на индикатори за измама и са предадени на Военната прокуратура. Останалите 36 процедури, по които са установени нарушения на закона, са изпратени на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Автокрадец №1 в Пловдив кара такси с фалшиви номера

https://www.24chasa.bg/region/article/6062794

Автокрадец №1 в Пловдив кара такси с фалшиви номераПрочулият се като автокрадец №1 на Пловдив Веселин Ампов е бил арестуван, след като полицаи го хванали да кара такси с фалшиви номера. Патрулът го спрял за проверка в кв. "Столипиново", пише Трафикнюз. От районната прокуратура в града уточниха, че по случая е започнало полицейско разследване по чл. 345 от НК.

БАКБ предлага през Виртуалната си банка онлайн депозит с бонус от 0.20%

http://offnews.bg/news/n_1/n_647445.html

Българо-американска кредитна банка  пуска на пазара иновативен онлайн депозит за индивидуални клиенти с надбавка от 0.20% върху стандартния лихвен процент, съобщиха от банката. Промоционалният продукт е сигурен и удобен и не изисква посещение на банков офис. Той е достъпен само на няколко клика разстояние през Виртуалната банка BACB Plus от компютър. Посещавайки www.bacbplus.bg/deposit , клиентите могат да открият и управляват дистанционно повече от един депозит. Те имат възможност да избират между 3, 6 и 12-месечен период, в зависимост от посочената валута. При всеки един от заявените продукти потребителите получават надбавка от 0.20%. Продуктът се предлага за нови индивидуални клиенти, които нямат активна разплащателна, депозитна или друга сметка в БАКБ. За да открият своя виртуален депозит, те трябва единствено да попълнят онлайн в няколко кратки стъпки форма за заявка и регистрация и да предоставят изискуемите данни. При получаване на необходимите документи, служител на БАКБ има грижата веднага да се свърже с тях, за да потвърди параметрите на заявката. След обработката й в БАКБ, клиентът получава на регистрирания електронен адрес за кореспонденция информация за IBAN на открития на негово име онлайн депозит в БАКБ. В рамките на 15 календарни дни след това той следва да захрани депозита си чрез превод от негова собствена сметка при друга банка в България (която e посочил в заявката за откриване). При направена регистрация за онлайн платформата на Виртуална банка клиентите имат възможност да направят следващи заявки за онлайн депозит през нея. Откривайки своя онлайн депозит, потребителите могат да се възползват от сигурност, бързина, комфорт и атрактивни лихвени нива, но и от предимствата на първата виртуална банка в България, посочват от банката. BACB Plus е платформа с изцяло дигитализирани банкови услуги с максимална защита. Тя е с лесна навигация, удобна и интуитивна. Различните канали позволяват на потребителите да банкират без ограничения на устройството или средството за подписване на транзакции, което ползват. Детайлната информация за новия продукт е достъпна тук .

Треньорът на "Копенхаген" очаква труден реванш

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/17/2920027_trenyorut_na_kopenhagen_ochakva_truden_revansh/?ref=rss


Треньорът на "Копенхаген" Стале Солбакен заяви, че очаква труден реванш с "Лудогорец". Датчаните направиха важна стъпка към осминафиналите в Лига Европа след 2:1 в София.

"Това беше много труден мач за нас. Защитавахме се добре и успяхме да блокираме техните атаки и да сведем шансовете им до минимум", каза Солбакен.

"Реваншът също ще бъде труден. Няма да можем да използваме и един от играчите си, който получи червен картон", продължи треньорът на датчаните.
...

Расте броят на децата със съмнение за хранително натравяне във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=344289

Расте броят на децата със стомашно-чревни проблеми от детска градина „Звънче“. До вчера вечерта той е достигнал 22, като 4 от тях са хоспитализирани в Инфекциозна клиника, каза за Moreto.net шефката на Регионалната здравна инспекция д-р Дочка Михайлова.

Зимни спортове и тенис в ефира днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_647446.html

Много зимни спортове предлага родния ефир днес. Естествено, черешката на тортата ще е мачът на Григор Димитров в Ротердам, който започва не преди 20,30 ч. по Mtel sport1. 10:15 Ски, СП в Санкт Мориц Евроспорт/БНТ HD 12:00 Фигурно пързаляне, шампионат на Четирите континента Евроспорт 2 13:30 Тенис, турнир за мъже в Ротердам Mtel sport 1 HD 13:45 Ски, СП в Санкт Мориц Евроспорт/БНТ 15:00 Биатлон, СП в Хохфилцен Евроспорт/БНТ 15:30 Тенис, турнир за мъже в Ротердам Mtel sport 1 HD 16:30 Колоездене, обиколка на Андалусия Евроспорт 2 17:15 Баскетбол, Купа на България БНТ HD 18:00 Волейбол: Пирин – ЦСКА Диема спорт 18:00 Колоездене, обиколка на Алгарве Евроспорт 2 19:00 Снукър, открито първенство на Уелс Евроспорт 2 20:00 Баскетбол: Валенсия – Гран Канария Диема спорт 2 20:30 Тенис, турнир за мъже в Ротердам Mtel sport 1 HD 20:35 Снукър, открито първенство на Уелс Евроспорт 22:30 Тенис, турнир за мъже в Ротердам Mtel sport 1 HD 22:30 Баскетбол: Барселона – Уникаха Диема спорт 2 23:00 Тенис, турнир за мъже в Мемфис F+/Sport+ HD 02:00 НХЛ: Кълъмбъс – Питсбърг Mtel sport 1 HD

Откриха нарушения в обществените поръчки

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/iz_4mCCy5Cw/

Забавяне на сроковете на редица обществени поръчки по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, показва ревизията на досегашната власт, резултатите от която представи служебният премиер Огнян Герджиков.

В Министерството на отбраната са 116 процедури за обществени поръчки и са спрени 31. Оставащите 82 процедури за доставка на стоки и услуги са приключили с договори. При анализа става ясно, че има нарушения в 45 от тези 82 договори. В девет от тях има индикации за измами и сериозни нарушения например условия и изисквания, които дават предимства или ограничават участието на лица е ОП.

Част от поръчките ще бъдат разследвани, 36 ще бъдат проверявани от финансовата инспекция.

В Агенция пътна инфраструктура има нарушения при избора на фирма за поддръжка на участък от АМ „Хемус”, осветлението на тунели „Витиня”, „Топли дол” и „Правешки хан”. Нередности има и при поддръжката на АМ „Тракия” и осветлнието на „Транянови врата”.

В икономическото ведомство има редица дискриминационни условия в поръчките и изменения на критерии след отварянето на самите поръчки.

В Земеделското министерство са докладвани случаи на забавяне на процедури и има риск от спиране на средства по програмата за развитие на селските райони,цитира Кросс.

Нарушения има в МВР за поръчки, свързани с настаняването на мигранти. По тези казуси може да претърпим и финансови санкции от еврокомисията.

Започна миенето на улици и булеварди в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_647447.html

Планово миене на улици и булеварди започва в София, след повишаването на температурите екипите на почистващи фирми стартират от основни трасета на градския транспорт, съобщи Столична община.  Днес ще се мие по бул.“Александър Малинов“, участък от бул.“Васил Левски“ от „Граф Игнатиев“ до бул.“Цар Освободител“, ул.“История славянобългарская“ и др. Дейностите по миене се извършват след като са почистени дъждоприемните шахти и уличните регули. Контролът се извършва от Столичен инспекторат. .

Холандската нискотарифна авиокомпания Transavia ще лети до София от лятото

http://econ.bg/Новини/Холандската-нискотарифна-авиокомпания-Transavia-ще-лети-до-София-от-лятото_l.a_i.737529_at.1.html

През лятото на Летище София ще има нова нискобюджетна авиокомпания, която да обслужва туристи. Това е холандската Transavia, обяви Мариана Кирилова,...

Модел от бежански лагер дебютира с фередже в седмица на модата в Ню Йорк (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6062733

Модел от бежански лагер дебютира с фередже в седмица на модата в Ню Йорк (Галерия)19-годишната сомалийка Халима Аден от Минесота, САЩ направи своя моден дебют, носейки фередже, на шоуто на Кание Уест по време на седмицата на модата в Ню Йорк, предаде "Дейли Мейл". Тя вече е подписала с доста известна агенция за модели, чиито представители са имена като Джиджи Хадид и дъщерята на Синди Крауфорд - Кая Гербер.

Правят маратон на детската литература във Варна за 1 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=344234

Фестивал или маратон на детската литература обмислят да организират от Община Варна за 1 юни. Идеята е в рамките на няколко дни да се организират събития на всички приказни места в града, обяви в аванс зам.-кметът Коста Базитов, предаде репортер на Moreto.

Джордж Клуни и съпругата му Амал очакват момче и момиче

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6062784

Джордж Клуни и съпругата му Амал очакват момче и момичеДжордж Клуни и съпругата му Амал очакват момиче и момче през юни, разкри майката на актьора Нина, цитирана от Контактмюзик и БТА. Миналата седмица стана ясно, че двойката очаква близнаци. Те не коментираха щастливото събитие, но Нина Клуни каза, че децата "ще бъдат по едно от двата пола". "Да, момче и момиче. Това ми казаха. Колко прекрасно!

Безработните дължат месечно по 18,40 лв. за здравни вноски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062763

Безработните дължат месечно по 18,40 лв. за здравни вноскиОт 1 януари 2017 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 18,40 лв., съобщиха от пресцентъра на НАП.

Станимир Стоилов става почетен гражданин на Хасково

http://offnews.bg/news/n_1/n_647443.html

Футболният треньор Станимир Стоилов и диригентът Георги Андреев да бъдат удостоени със званието “Почетен гражданин на Хасково” предлага за сесията на общинския съвет на 24 февруари кметът Добри Беливанов. Мъри е роден на 13 февруари 1967 г. в хасковското с. Въгларово. Той завършва спортното училище “Стефан Караджа”. Като футболист започва кариерата си във втородивизионния Хасково, за който изиграва 100 мача и отбелязва 62 гола. И сега Мъри обича а посещава родния край. При всяко завръщане у нас отделя по няколко дни на любимия язовир край Хасково заедно с приятели. Стоилов вече веднъж беше предложен за почетен гражданин на Хасково в началото на 2016 г. Той отказа по лични причини, но сега май е променил решението си.  Георги Андреев е роден през 1969 г. в Хасково. Завършил е СМУ “Широка лъка”, специалност гъдулка. През 1997 г. завършва с отличие НМА “Панчо Владигеров”. В периода 1994-1997 г. е композитор и аранжор в Българското национално радио. От 1994 г. до 2000 г. е диригент на оркестъра на НФА “Филип Кутев”, а от 2000-а е негов главен диригент. Носител е на множество награди. Георги Андреев е признат и на международно ниво, като има и съвместно турне с цигуларя Найджъл Кенеди. Припомняме, почетен гражданин на Хасково вече е Григор Димитров. Честта му беше оказана миналата пролет.

Директорът на "Самсунг" е арестуван в Корея

http://www.mediapool.bg/direktorat-na-samsung-e-arestuvan-v-koreya-news260284.html

Директорът на южнокорейския гигант "Самсунг" Лий Дзие-юн е задържан, предадоха агенциите. Арестът му е свързан с разследването на големия корупционен скандал, който доведе до временното отстраняване на южнокорейската президентка Пак Гън-хе. Лий на ръководи "Самсунг" след като баща му Лий Кун-хъ получи инфаркт през 2014 г. Компанията е обвинена, че е направила дарения за над 36 млн. долара на неправителствени организации, свързани с близка приятелка на южнокорейската президентка. В замяна държавният глава трябвало да одобри спорна сделка по сливане на два филиала на компанията. Приятелката Чхуе Сун-сил е обвинена, че е използвала връзките си с Пак, за да оказва натиск върху компании като "Самсунг" да финансират нейните фондации.

Габрово излиза на протест срещу местната „Топлофикация”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277150_%D0%93%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82

 Габрово излиза на протест срещу местната „Топлофикация”. Той ще започне по обед и е подкрепен от кмета на града. Причината са системните аварии през отоплителния сезон, некачественото топлоподаване, отказът за диалог от страна на частното дружество и бездействието на държавния регулатор.

Граждани на Габрово ще протестират пред топлофикационното дружество, защото вече пети ден нямат парно.

Авариите са поредица през целия отоплителен сезон.

Тази сутрин температурата, измерена в домовете на хората, е едва 8 градуса.

На "Топлофикация" разчитат 4 училища, от които 3 са с намалени часове.

Бунтът се повежда от кмета Таня Христова. През целия зимен сезон нямаме нормално топлоподаване не получихме никакво обяснение, коментира тя.

СУ вдига семестриалните такси. Някои - над два пъти

http://offnews.bg/news/n_1/n_647440.html

По-високи такси за обучение ще плащат новоприетите студенти за учебната 2017/2018 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Това е решил Съвета на деканите на свое заседание. Предложенията предвиждат увеличаване на таксите в част от факултетите единствено за новоприети студенти. Не се променят размерите на годишните такси за обучение на действащите студенти, докторанти и специализанти, приети преди учебната 2017/2018 година. Без промяна остават таксите на обучение на новоприети студенти, докторанти и специализанти в Биологическия факултет, Медицинския факултет, Факултета по журналистика и масова комуникация, Физическия факултет, Факултета по педагогика и Юридическия факултет. Не се предвиждат промени в таксите за кандидатстване в Софийския университет за учебната 2017/2018 година и те остават 30 лева за явяване на изпит и 30 лева за участие в кандидатстудентската кампания и класиране. Не се предвиждат промени и в таксата от 50 лева за конкурсен изпит на кандидат-докторанти. Предвижда се намаляване на таксата за обучение на студенти редовно обучение, приети в специалност „Математика“ от 800 лева на 640 лева. Първокурсници, приети с максимален бал в специалностите „Математика“ и „Статистика“, ще бъдат освободени от такса за първата година на обучение. Предвижда се увеличаване на таксите за обучение на новоприети студенти и докторанти в: Богословския факултет за редовно обучение - от 540 лева на 560 лева; за задочно обучение - от 246 лева на 300 лева. Геолого-географския факултет за редовно обучение в специалност "Регионално развитие и политика“ - от 380 лева на 420 лева   за задочно обучение в същата специалност - от 150 лева на 300 лева ; за задочно обучение в специалност „Туризъм“ - от 150 лева на 420 лева. Историческия факултет за редовно обучение - от 590 лева на 600 лева; за задочно обучение - от 200 лева на 400 лева; за задочно обучение на докторанти – от 450 лева на 900 лева. Стопанския факултет за редовно обучение в специалност „Стопанско управление“ – от 380 лева на 460 лева ; за редовно обучение в специалност „Икономика“ – от 340 лева на 460 лева. Факултета по класически и нови филологии за редовно обучение в специалностите „Японистика“, „Кореистика“ и „Южна, Източна и Югоизточна Азия“ – от 590 лева на 690 лева ; за задочно обучение на докторанти – от 600 лева на 1 000 лева. Факултета по славянски филологии за задочно обучение на докторанти – от 600 лева на 1 000 лева . Философския факултет за редовно обучение в специалност „Публична администрация“ – от 380 лева на 420 лева; за задочно обучение в специалност „Публична администрация“ – от 150 лева на 300 лева; за редовно обучение в специалност „Културология“ – от 560 лева на 600 лева. Факултета по химия и фармация за редовно обучение на чуждестранни студенти в специалност „Фармация“ – от 4 650 евро на 7 700 евро; за обучение на чужд език на чуждестранни студенти – от 4 650 евро на 7 700 евро. Факултета по начална и предучилищна педагогика за редовно обучение – от 485 лева на 530 лева; за задочно обучение – от 485 лева на 530 лева и намаляване на таксите за редовно обучение на чуждестранни студенти – от 3 300 евро на 3 100 евро и за обучение на чужд език на чуждестранни студенти – от 3 000 на 2 550 евро. Предложенията за промени ще бъдат обсъдени на заседание на Академичния съвет на Софийския университет на 22 февруари 2017 г.

Истина или лъжа: Д-р Емилова закъсала със здравето, тръгнала по санаториуми

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6061824

Истина или лъжа: Д-р Емилова  закъсала със  здравето, тръгнала  по санаториумиД-р Емилова закъса със здравето, написа жълт вестник. Клюкарското издание добавя, че за да стабилизира състоянието си, прочутата диетoложка е тръгнала по санаториуми. Ето каква е истината. В прекрасно здраве и разположение на духа съм, заяви в отговор на жълтите писания д-р Людмила Емилова. Сутрин играя гимнастика с пациентите,

Жельо Бойчев: Отново лъснаха далаверите на управлението на Борисов

http://www.cross.bg/boiichev-vupros-zhelyo-1534989.html

/КРОСС/„Едно правителство трябва да изнася истината. Има неща, които са много смущаващи в доклада на служебния премиер Огнян Герджиков, като министерството с 45 нарушения, с констатации за измама, предадени във военна прокуратура". Това заяви народният представител от БСП в 43-то НС Жельо Бойчев по БТВ. По думите му има и други сериозни проблеми, като например в АПИ. „Няма как правителството да не отговори за трагедията в тунела „Ечемишка". Става въпрос за престъпна небрежност и правителството трябва да извади цялата истина - кой носи отговорност, за да стигнем до това положение", обясни Бойчев и припомни как ПГ на левицата е подавала сигнали до прокуратурата. „Нееднократно алармирахме как се възлагат обществени поръчки за магистрали и пътища. Става въпрос за концентрация на ресурс в една фирма", посочи Бойчев. Той даде конкретен пример с последната такава поръчка. „Става въпрос за изпълнителя на АМ „Хемус", който бе избран без да има осигурено финансиране, но за сметка на това се избра любимият на предходното правителство строител", припомни социалистът. Жельо Бойчев бе категоричен, че в много сектори в страната се картелизираха и монополизираха. Той препоръча също да се обърне внимание и на здравеопазването в България. „Хората трябва да разберат какво се случи с турските ваксини

Йоана Буковска откровено за отрязаните си коси

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/ioana-bukovska-otkroveno-za-otriazanite-si-kosi-6065598

"Сега Йоана може да бъде видяна с червена, черна или къса коса, според епохата на сцената, а под шапките - може само да се гадае какво се крие", загатва звездата

Всичко от Герджиков за ревизията на кабинета "Борисов-2"

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6062766

Всичко от Герджиков за ревизията на кабинета "Борисов-2" По 9 процедури в Министерство на отбраната имало индикатори за измама В икономиката залагали дискриминационни условия към участниците Премиерът Огнян Герджиков за ревизията на обществените поръчки на кабинета "Борисов": Обобщен доклад по дейността за министерствата с обществените поръчки. Сигналите са изпратени до институциите.

Министър Янев: Армията не получава това, което й е необходимо

http://www.cross.bg/yanev-stefan-ministur-1534987.html

/КРОСС/Служебният военен министър Стефан Янев не е спокоен за справянето на армията на границата, тъй като заради студеното време мигрантската вълна не се е активизирала в достатъчна степен. В ефира на БНТ той изтъкна, че неспокойствието идва от това, че не знае колко голяма може да бъде тази вълна. Янев не смята, че проблемът се дължи на недостатъчно разузнавателна информация, а по-скоро на факта, че не може да се предвиди кога мигрантският поток ще се събуди. Напрежение с мигрантите има не само по границите с Гърция и Турция, но и по тази със Сърбия, където се опитваме да хванем потока, който се опитва нелегално да мине към Европа. Стефан Янев обясни, че гръцкият министър на отбраната го е информирал, че по техните острови има над 20 000 души, които ще бъдат документално обработени и преместени на континенталната част. Не може да се предвиди дали ще тръгнат към България. Властите ни се опитват да следят информацията не само с разузнавателни данни, но и с обмен на информация. Имаме добър обмен на информация и добра координация, отчете министърът. Той призна, че сега със студеното време потокът е намалял и не се знае кой от разработените модели за борба с мигрантската криза точно ще сработи, ако се засили. Все пак военният министър подчерта, че известно спокойствие му дава фактът, че е направен план за най-лошия сценарий за масова мигрантска вълна на границата. Направени са необходимите разчети, които дават спокойствие

Скали паднаха на пътното платно в Ловеч

http://www.cross.bg/administratziya-platno-lovech-1534988.html

/КРОСС/ Късове от скали са паднали върху пътното платно на ул. "Васил Левски" в Ловеч вследствие на снеготопенето, съобщават от общинската администрация. Временно е затворен за МПС участъкът от хотел "Лиани" до отбивката за гробищен парк "Стратеш". Промените в организацията на движението по улицата, свързваща стария квартал "Вароша" с индустриалната зона, са сигнализирани със съответната маркировка. Преминаването на пешеходци е възможно. До броени часове пътят ще бъде обезопасен и отворен, допълват от администрацията. Проблемният скален масив над пътя е държавна собственост. От Областна администрация са заявили, че ще поемат своите ангажименти.

Бойчев: Има много смущаващи неща в доклада на Герджиков

http://offnews.bg/news/n_1/n_647444.html

Едно правителство трябва да изнася истината. Има неща, които са много смущаващи в доклада на служебния премиер Огнян Герджиков, като министерството с 45 нарушения, с констатации за измама, предадени във военна прокуратура. Това заяви бившият депутат от БСП Жельо Бойчев по бТВ. По думите му има и други сериозни проблеми, като например в АПИ. „Няма как правителството да не отговори за трагедията в тунела „Ечемишка”. Става въпрос за престъпна небрежност и правителството трябва да извади цялата истина – кой носи отговорност, за да стигнем до това положение”, обясни Бойчев. Той припомни как ПГ на левицата е подавала сигнали до прокуратурата. „Нееднократно алармирахме как се възлагат обществени поръчки за магистрали и пътища. Става въпрос за концентрация на ресурс в една фирма”, посочи Бойчев. Той даде конкретен пример с последната такава поръчка. „Става въпрос за изпълнителя на АМ „Хемус”, който бе избран, без да има осигурено финансиране, но за сметка на това се избра любимият на предходното правителство строител”, припомни социалистът.  Жельо Бойчев бе категоричен, че в много сектори в страната се картелизираха и монополизираха. Той препоръча да се обърне внимание и на здравеопазването в България. „Хората трябва да разберат какво се случи с турските ваксини. Как се оказа, че те се внесоха в страната, а нямаха разрешение да бъдат използвани”, допълни Бойчев.

Започва планово миене на улици и булеварди в столицата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062765

Започва планово миене на улици и булеварди в столицатаВъв връзка с повишението на температурите, в София започва планово миене на улици и булеварди, съобщиха от пресцентъра на Столичната община, цитирани от БТА. Почистващите фирми започват работа от основните трасета на градския транспорт. Днес ще бъдат измити бул. "Александър Малинов", бул. "Васил Левски" от "Граф Игнатиев" до бул.

Петролът поскъпва леко в очакване на данни за броя на нефтените платформи в САЩ

http://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-poskypva-leko-v-ochakvane-na-danni-za-broia-na-neftenite-platformi-v-sasht-234201/

Докладът се счита за показател за това, доколко усилията на ОПЕК за понижаване на добива предизвикват реакция от страна на предлагането в САЩ

Курумбашев: Предизборната програма на БСП не е научна фантастика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277149_%D0%9A%D1%83%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%

 Икономическите промени в програмата на БСП не са научна фантастика и не смятам, че изпълнението им би повлияло на бюджета толкова драстично. Това коментира евродепутатът Петър Курумбашев в студиото на „Тази сутрин”.

По повод одобрението на търговското споразумение с Канада СЕТА Курумбашев коментира, че Сергей Станишев е допуснал техническа грешка подкрепяйки го и по-късно е изпратил писмо и вотът му е бил променен. „ЕНП например гласува единно, социалистите се разделиха обаче. Френските социалисти гласуваха против, белгийските също”, уточни евродепутатът.

Решението на БСП да включи повече нови лица в листите си Курумбашев посочи като включване на сериозни хора в редиците и според него левицата може да спечели изборите.

Бетонен къс от мост е паднал върху кола на околовръстното в София

http://www.mediapool.bg/betonen-kas-ot-most-e-padnal-varhu-kola-na-okolovrastnoto-v-sofiya-news260283.html

Бетонен къс от мост на Околовръстния път в София е паднал върху автомобил, съобщи "Нова телевизия", пред която потърпевш шофьор разказа за инцидента. Парчето е паднало върху автомобила на Иван Стоянов, като е счупило предното стъкло и е смачкало капака на колата. Водачът на автомобила не е пострадал. Мъжът първоначално не е подал сигнал в полицията, но по-късно размислил и се обадил в районното управление. Мостът, от който се е откъснало парчето, е построен преди повече от 30 години и до момента не му е правен основен ремонт, каза Васил Начевски, директор на дирекция "Транспортна инфраструктура" в Столичната община. Той заяви, че сега ще се вземат спешни мерки за обезопасяване на моста. Над 200 мостови съоръжения в страната са в недобро състояние, съобщи преди дни Пирин Пенчев, председател на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура". Освен това близо половината тунели от републиканската пътна мрежа крият риск от инциденти. Това установи проверка, направена след като в началото на февруари жена загина в тунела "Ечемишка" на магистрала "Хемус" от паднала част от осветителната конструкция върху автомобила. В момента се чака решението на междуведомствена група, които от тунелите да бъдат затворени за преминаване. Два – във Велиико Търново и край Ловеч крият много висок риск от падащи късове от тях. Заедно с проверките на републиканската пътна инфраструктура, която се стопанисва от държавата, и някои общини започнаха проверки на улици и съоръжения - част от градските територии. От четвъртък в Пловдив също започнаха ремонти на подлези, в които има течове.

Проверката на служебния кабинет не е установила нарушения в част от министерствата

http://www.moreto.net/novini.php?n=344280

Министър-председателят Огнян Герджиков представи резултатите от проверките по министерства, които разпореди още на първото заседание на служебния кабинет. Премиерът коментира и друга актуална тема - освобождаването на областни управители и назначаването на нови.

Kia готви два модела с алтернативно задвижване

https://www.actualno.com/cars/kia-gotvi-dva-modela-s-alternativno-zadvijvane-news_594372.html

Корейският производител Kia ще представи до 2021 г. два модела, задвижвани с алтернативни силови агрегати. Това разкри изпълнителният директор на европейското подразделение на марката Майкъл Коул в интервю за изданието AutoRai.Още през 2018 г. ще се появи изцяло електрическа Kia Niro,

Атина орязва просрочен корпоративен дълг

http://econ.bg/Новини/Атина-орязва-просрочен-корпоративен-дълг_l.a_i.737528_at.1.html

Гръцкото правителство смята да даде "зелена светлина" за масово "орязване" на част от просрочените задължения на фирми към банки и осигурителни...

Модерна еко технология решава фермерски проблем

https://www.24chasa.bg/novini/article/6061504

Модерна еко технология решава фермерски проблемНякога казваха - имаш крава, пиеш мляко. Днес можем да кажем – имаш крава, имаш ток. Броят на говедата в България е 550 000 по данни на земеделското министерство. Тези животни са източник на ценен ресурс, който все още не използваме достатъчно. Оборска тор се генерира непрестанно. Вече е забранено да се съхранява или изхвърля свободно в полето,

Радев на Мюнхенска конференция за сигурността

http://www.cross.bg/radev-sigyrnostta-glava-1534985.html

/КРОСС/От днес до 19 февруари президентът Румен Радев ще бъде на работно посещение във Федерална република Германия за участие в 53-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На форума на високо равнище в баварската столица ще бъдат обсъдени миграционната криза в Европа, ситуацията в Близкия Изток, кибернетичните заплахи, климатичните промени, както и други актуални предизвикателства пред сигурността. В рамките на конференцията ще бъдат организирани и редица кръгли маси и дискусионни форуми, посветени на перспективите за развитие на европейската отбрана, партньорството в НАТО, борбата с тероризма и др. По време на работната си визита в Мюнхен, държавният глава Румен Радев ще проведе двустранни срещи със свои колеги. Във форума ще вземат участие Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел, вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, както и над 30 държавни и правителствени ръководители и над 80 министри на външните работи и на отбраната.  

Анелия с екслузивен концерт на сцената на Biad premium club днес 17 февруари

http://www.cross.bg/aneliya-zagora-liniya-1534984.html

/КРОСС/ Анелия е родена на 1 юли 1982 г. в Стара Загора, в семейството на Светла и Георги Атанасови. Майка ѝ е родом от Санданския край (дядото на Анелия по майчина линия е от с. Ласкарево, баба ѝ е от с. Любовка), но още малка се премества със семейството си в Стара Загора. Родът на Анелия по майчина линия са известни музиканти. Дядовците ѝ са гайдари и тамбуристи. Кръстена е на дядо си по бащина линия, Атанас. Майката ѝ пее в група до 35-годишна. Тя записва малката Анелия на пиано още в детската градина.  Началното си образование завършва в Стара Загора. Анелия е във 2 клас, когато по инициатива на Славка Иванова (нейна учителка по пеене в началното училище) е сформирано триото „Гласовити тракийчета“ в него участват Анелия и още две нейни съученички. През 1994 г. триото записва в „Балкантон“ собствена плоча с народни песни, предимно от Тракия. Също по инициатива на Славка Иванова след това Анелия пее в малкия хор на ансамбъл „Загорче“. Като малка ходи и на уроци по народни танци, тренира художествена гимнастика. Димитър Колев, диригент в Радио Стара Загора, препоръчва Анелия да учи гъдулка при Начко Влайков. Това става факт, когато певицата е в началото на 5 клас. През 1996 г

Престижно отличие за Културен център „Двореца”

//dariknews.bg/regioni/dobrich/prestizhno-otlichie-za-kulturen-centyr-dvoreca-2004188

Културният институт получи награда "Златен приз" в рамките на „Ваканция и СПА Експо“

144 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски ще бъдат отбелязани днес във Велико Търново

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/144-godini-ot-obesvaneto-na-apostola-na-svobodata-vasil-levski-shte-bydat-otbeliazani-dnes-vyv-veliko-tyrnovo-2004184

144 години от обесването на Васил Левски ще бъдат отбелязани днес във Велико Търново. Програмата ще започне в 17 часа пред паметника на Левски в старата столица с Литературно въведение „От Карлово до Къкрина, и Едно Възкресение през февруари!”, с автор Стефка Петрова. Изпълнението ще бъде на актьор

Конкурс за електронни продукти на тема Васил Левски

//dariknews.bg/regioni/vraca/konkurs-za-elektronni-produkti-na-tema-vasil-levski-2004185

Конкурс за творчески електронен продукт под надслов: „СВЯТА И ЧИСТА РЕПУБЛИКА“ организира ГЕРБ Враца по повод 144-та годишнина от гибелта на Васил Левски, съобщиха от местният офис на партията. Участниците ще могат да се изявят в три категории - презентация на тема: „Ако спечеля, печеля за цял наро

Светльо Витков ще води листата на Реформаторите в 25 МИР-София?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/svetlio-vitkov-shte-vodi-listata-na-reformatorite-v-25-mir-sofiia-2004190

Голяма е вероятността Светослав Витков да оглави листата на коалиция Реформаторски блок-Глас народен в 25 МИР-София. Така той ще влезе в лидерската битка заедно с Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

Непознат открадна от баба портмоне с 800 лв.

//dariknews.bg/regioni/pleven/nepoznat-otkradna-ot-baba-portmone-s-800-lv-2004187

Под предлог, че иска да купи компот и яйца, непознат задигна от възрастна жена в с. Торос портмоне, в което по думите на бабата имало 800 лв., съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Ловеч.
 
Четвърт час преди обед на 16 февруари в РУ – Луковит, бил получен сигнал от

Турски оператор иска да изпълнява регионални полети от летище Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/turski-operator-iska-da-izpylniava-regionalni-poleti-ot-letishte-plovdiv-2004186

Преговори за откриване на нови линии от летище Пловдив се водят в момента, съобщават от общината. Това е станало ясно по време на първото за годината заседание, проведено от Фонда за развитие на аеропорта. 

Председателят на Управителния съвет – кметът на община “Родопи“ Пламен Спасов

Турнето за Атанасовско езеро продължава

//dariknews.bg/regioni/burgas/turneto-za-atanasovsko-ezero-prodylzhava-2004192

И през март ще продължи голямото информационно турне за Атанасовско езеро във всички населени места, които са в близост до него. Идеята е с него да бъде отбелязана двадесетата годишнина, откакто България чества Световния ден на влажните зони.

Тази седмица то премина през училище „Хри

Китайски пенсионер се оперира и стана жена

//dariknews.bg/novini/sviat/kitajski-pensioner-se-operira-i-stana-zhena-2004145

Китаецът Син Юе от Пекин се подложи на операция за смяна на пола на 72-годишна възраст, съобщи в. ”Чайна дейли”.

Операцията е извършена в сряда в южната провинция Гуандун. На Син е направена вагинопластика и са му поставени гръдни им

В Корея е арестуван директорът на „Самсунг”

http://www.cross.bg/samsyng-obvinena-prezidentka-1534983.html

/КРОСС/Наследникът на южнокорейския гигант „Самсунг" и практически негов директор - Лий Дзие-юн, беше задържан, съобщава Би Ти Ви. Арестът му бил свързан с разследването на големия корупционен скандал, довел до временното отстраняване на южнокорейската президентка Пак Гън-хе. Лий на практика ръководи „Самсунг", откакто баща му Лий Кун-хъ получи инфаркт през 2014 г.Компанията е обвинена, че е направила дарения за над 36 млн. долара на неправителствени организации, свързани с близка приятелка на южнокорейската президентка. В замяна държавният глава трябвало да одобри спорна сделка по сливане на два филиала на компанията. Приятелката Чхуе Сун-сил е обвинена, че е използвала връзките си с Пак, за да оказва натиск върху компании като „Самсунг" да финансират нейните фондации, добавя Би Ти Ви.

МВР предаде на Гърция телефонни измамници, заработвали в Солун (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_647441.html

Българските власти предадоха в Гърция 7 души, участвали в група за телефонни измами. Задържаните българи са предадени в изпълнение на Европейски заповеди за арест. От МВР оповестиха инициалите на задържаните - /А.Х. /42 г./, А.А. /35 г./, Д.Я. /38 г./, Д.Д. /22 г./, Д.Д. /31 г./, Р.Д. /41 г./ и Б.Д. /42 г./.  Телефонните измами са осъществени в периода 05.05 – 28.06.2015 г. Неутрализирането на групата, в която са участвали повече от 20 души, е осъществено благодарение на постигнатото отлично взаимодействие между ГД „Национална полиция“ и гръцките власти. В хода на разследването служителите от сектор „Престъпления против собствеността“ в ГДНП и на Дирекцията на полицията в Солун са комуникирали директно, а в операцията на наша територия активно са участвали криминалисти на ОДМВР – Русе и Велико Търново. В процеса на работа било установено, че участниците в престъпната група са действали основно по две измамни схеми – внезапен здравословен проблем с роднина, настанен в болница и нуждаещ се от средства за лечение , или „близък“, причинил тежко пътно-транспортно произшествие със загинало дете, който спешно се нуждае от пари, за да избегне ареста и да заплати разноски по лечение на пострадали от катастрофата. Подбирали жертвите си сред възрастното население на гръцкия град, представяли се за лекари, адвокати или техни роднини. За да бъдат държани под напрежение и да не могат да се свържат с техните истински близки, още докато разговорите продължавали, двама от участниците в групата отивали пред домовете на възрастните хора, повтаряли неверните данни и обяснявали, че са изпратени от съответния човек. Посочените арести са продължение на предприети съвместни действия на българската и гръцката полиция, в резултат на които в началото на миналата година на българска територия, в Банско, е задържан Х.К. /27 г./, с кипърско и българско гражданство, който по първоначални данни се водел и лидер на групата. В края на м.г. и януари 2017 г., под ръководството на ГДНП, на територията на Великотърновска и Русенска област са установени и задържани и останалите седем български граждани, участници в престъпната дейност. На този етап е установено, че за периода, в който са действали, участниците в групата са атакували общо 34 възрастни хора, 20 от тях не успели да заблудят, други 14 превърнали в свои жертви, от които са взели различни суми пари и ценни вещи. По първоначални данни общата парична сума, която са придобили и са се опитали членовете на престъпната схема да придобият чрез причиняване на имуществена вреда и застрашаване на чуждо имущество, се равнява на € 257 640 евро, както и скъпоценности на неустановена стойност.

Д-р Илко Семерджиев: Брутният продукт расте с 30% за 10 г., а разходите за лекарства - с 200%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062721

Д-р Илко Семерджиев: Брутният продукт расте с 30% за 10 г., а разходите за лекарства - с 200%Ако БВП е нараствал с 3%, общо не повече от 30% за 10 г., то ръстът на разходите за лекарства е с над 200%. Това показва, че движението ни в посока разходване на публични средства е в несъответствие с растежа на БВП. Това съобщи служебният вицепремиер и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев при откриването на дебата "Фармацията - между

Проверките в Министерството на отбраната продължават, обяви Стефан Янев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/17/2920011_proverkite_v_ministerstvoto_na_otbranata_produljavat/?ref=rss


Целият доклад за проверката на обществените поръчки в Министерството на отбраната е изпратен в прокуратурата, но с него инспекциите във ведомството не са приключили, съобщи служебният министър Стефан Янев пред БНТ.

"В препоръките на доклада се казваше, че целият доклад трябва да бъде изпратен до прокуратурата и до Агенцията за държавен финансов контрол. Причината – по отношение на прокуратурата, от тези над 100 поръчки, вероятно има 9-10, в които има индикации за някакви нарушения,...

РБ отива на изборите в коалиция с "Глас народен"

http://www.mediapool.bg/rb-otiva-na-izborite-v-koalitsiya-s-glas-naroden-news260282.html

Партия "Глас народен" се присъедини към Реформаторския блок (РБ) за съвместно участие на предстоящите парламентарни избори. Коалицията ще се нарича "Реформаторски блок-Глас народен", а лидерът на новоприсъединилата се формация Светослав (Светльо) Витков вероятно ще оглави листата в 25 МИР-София и така ще влезе в битка с Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Подписаното в петък споразумение предвижда и по-дългосрочно сътрудничество. Привличането на "Глас народен" вероятно цели да компенсира излизането от РБ на три формации – ДСБ и Гражданския съвет, които учредиха "Нова република", и на НПСД, която се обедини с ДОСТ. Три години "Глас народен" не се коалира с никого, но на един етап всяка политическа сила трябва да реши дали да остане сама или да се коалира като целта е защита интересите на гражданите, обясни музикантът съюза с Реформаторите. Той уточни, че лявото и ляво-център не импонират на целите и разбиранията на неговата формация. В Столичния общински съвет, в който партията на Витков има двама съветници, "Глас народен" е в коалиция със "Зелените" и с "Движение 21" на Татяна Дончева. През ноември Светльо Витков бе издигнат за президент от коалиция "Глас народен" и "Зелените", но не стигна до изборите заради нередности в подписката за регистрацията му. "Когато погледнете политическото пространство в България и теглите една черта, ще видите, че париите, които са център-ляво -БСП, АБВ, Кадиев, нямаме работа с тях и общи възгледи. Докато партиите в дясното пространство са близки до нас. РБ е единствената коалиция, която не е лидерска, така че се присъединяваме към тях, защото знаем и вярваме, че всички партии, които седят в дясно, ще трябва един ден да се обединят. Този ден предстои, ако не на тези, то на следващите избори”, коментира още Витков след подписването на споразумението с РБ. Той обяви, че неговата партия никога няма да гласува срещу националната сигурност, вдигане на данъците и теглене на нов дълг. Десницата трябва да е единна в този динамично развиващ се свят, става дума за стратегическа игра, коментира ръководителят на предизборната кампания на РБ Петър Москов. Ако искаш да постигнеш нещо в политиката и да вървиш напред, търсиш хора, с които имаш нещо общо и имаш повече за, отколкото против, заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски: "Сигурно имаме и различния с "Глас народен", но имаме общото виждане, че България трябва да бъде част от Европа, не само на картата и географски. Поради това направихме тази коалиция. Казвам на футболен език, че направихме една добра национална селекция, която съм сигурен, че на 26 ще има много повече играчи, отколкото тези, които играят на полето на популизма. Сигурен съм, че ще се представим с отличен резултат на изборите". Найден Зеленогорски допълни, че РБ и "Глас народен" ги свързвало "много тичане по митинги на СДС" и битката им срещу няколко комунистически правителства. "Дойде време за обединение. Ние в дясно сме единствените, които показват как може да се обединяваме, а не да се цепим. Дясноцентристките избиратели са изправени пред изключителни проблеми с опита за фрагментиране. РБ е тази обединителна част на дясното, която, включвайки такива цветни политически сили, като "Глас народен", ще става още по-интересен за българките избиратели", смята Зеленогорски. "Уверявам ви, че това не е последното разширение на РБ. Днес и в следващите дни ще добавим още елементи в дясноцентристкия политически спектър към РБ и ще се представим много силно на тези избори", допълни той. По-късно в петък към обединението ще се присъедини и "Кауза България". Според хронограмата на ЦИК коалициите могат да подават заявление за извършване на промени в състава и в наименованието на вече регистрирана коалиция до 17 часа в събота. Водачите на листите на Реформаторския блок ще бъдат представени в понеделник.

Глас народен влезе в Реформаторския блок, Светльо Витков може да води в София

http://www.mediapool.bg/glas-naroden-vleze-v-reformatorskiya-blok-svetlyo-vitkov-mozhe-da-vodi-v-sofiya-news260282.html

Партията на Светослав Витков "Глас народен" се присъедини към Реформаторския блок, след като двете формации подписаха в петък споразумение за съвместно явяване на парламентарните избори на 26 март. Голяма е вероятността Светослав /Светльо/ Витков да оглави листата на коалиция Реформаторски блок-Глас народен в 25 МИР-София. Така той ще влезе в лидерската битка заедно с Бойко Борисов и Корнелия Нинова. След като сложи подписа си под споразумение за явяване в обща коалиция на предсрочния парламентарен вот и за по-дългосрочно сътрудничество, Витков, цитиран от БТА, обяви, че неговата партия никога няма да гласува срещу националната сигурност, вдигане на данъците и теглене на нов дълг. Три години "Глас народен" не се коалира с никого, но на един етап всяка политическа сила трябва да реши дали да остане сама или да се коалира като целта е защита интересите на гражданите, обясни музикантът съюза с Реформаторите. Той уточни, че лявото и ляво-център не импонират на целите и разбиранията на неговата формация. Десницата трябва да е единна в този динамично развиващ се свят, става дума за стратегическа игра, коментира ръководителят на предизборната кампания на Блока Петър Москов. Лидерът на СДС Божидар Лукарски описа разширяването на коалицията като една добра национална селекция, която се надява след 26 март да има в парламента повече играчи, отколкото тези, които играят в полето на популизма. Днес следобед в Пловдив към обединението ще се присъедини и "Кауза България". В четвъртък секретарят на политическия съвет на блока Даниел Вълчев каза, че три формации ще се присъединят към Реформаторския блок, а форматът за явяване на изборите ще бъде ясен до края на тази седмицата. Според хронограмата на ЦИК коалиците могат да подават заявление за извършване на промени в състава и в наименованието на вече регистрирана коалиция до 17 часа в събота. Водачите на листите на Реформаторския блок ще бъдат представени в понеделник.

Реформаторският блок и "Глас народен" подписват коалиционно споразумение

http://www.mediapool.bg/reformatorskiyat-blok-i-glas-naroden-podpisvat-koalitsionno-sporazumenie-news260282.html

Партията на Светослав Витков "Глас народен" ще се присъедини към Реформаторския блок. Двете формации подписват в петък споразумение за съвместно явяване на парламентарните избори на 26 март. Освен партията на бившия вокалист на групата "Хиподил" е възможно към коалицията да се присъединят и други формации в последния момент. В четвъртък секретарят на политическия съвет на блока Даниел Вълчев каза, че три формации ще се присъединят към Реформаторския блок, а форматът за явяване на изборите ще бъде ясен до края на тази седмицата. Според хронограмата на ЦИК коалиците могат да подават заявление за извършване на промени в състава и в наименованието на вече регистрирана коалиция до 17 часа в събота. Водачите на листите на Реформаторския блок ще бъдат представени в понеделник. Очаква се партията на Витков да получи избираемо място в софийските листи.

Община Русе ще инвестира още средства в Градския стадион

https://www.24chasa.bg/sport/article/6062744

Община Русе ще инвестира още средства в Градския стадион „Дунав” се надява да домакинства в Русе на 20 март Община Русе ще инвестира още средства в Градския стадион, съобщи зам.кметът Иван Григоров. Предстои изработване на проект за ремонта, който ще бъде извършен през лятната пауза в шампионата на Първа лига. В бюджета на дунавския град за 2017 година вече са заложени около 400 000 лв,

Авария оставя централен район във Варна без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=344285

Заради авария централен варненски район ще остане без вода, съобщиха от ВиК за Moreto.net. До 15 часа днес вода няма да има край Руското училище. По-рано водата бе спряна във високата част на "Виница". Водоподаването там ще бъде възстановено към 13 часа.

Бетонен къс от мост се стовари върху кола в София

http://www.cross.bg/ivan-mosta-sofiya-1534982.html

/КРОСС/Бетонен къс от мост над Околовръстния път в София падна върху автомобил, разказва Нова телевизия. Инцидентът като по чудо се разминал без жертви и пострадали. Водачът на колата - Иван Стоянов, пътувал сам с кучето си по столичния булевард „България", когато върху превозното средство се срутило парче от моста. То счупило предното стъкло и смачкало капака на автомобила. Първоначално Иван не подал сигнал в полицията, но по-късно размислил и се обадил в районното управление. „Съоръжението е построено преди повече от 30 години и до момента не му е правен основен ремонт. Сега ще се вземат спешни мерки за обезопасяване на моста", каза в инж. Васил Начевски от Дирекция „Транспортна инфраструктура" в Столичната община.  

Повишението на инфлацията е временно, твърди ЕЦБ

http://econ.bg/Новини/Повишението-на-инфлацията-е-временно-твърди-ЕЦБ_l.a_i.737527_at.1.html

Представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) са на мнение, че сегашното повишение на инфлацията е "преходно". ЕЦБ решиха миналия месец...

Янев: Армията е системно недофинансирана в последните 7-8 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062734

Янев: Армията е системно недофинансирана в последните 7-8 годиниРезултатите от проверките в министерството на отбраната коментира и служебният министър Стефан Янев в студиото на "Денят започва". След откритите нарушения проверките във ведомството продължават. По-рано тази седмица стана ясно, че нередности в над 100 обществени поръчки са открити в Министерството на отбраната,

Един загинал при челен удар между тир и кола край Мездра

http://www.mediapool.bg/edin-zaginal-pri-chelen-udar-mezhdu-tir-i-kola-krai-mezdra-news260281.html

Един е загинал след челен сблъсък на лека кола в камион на международния път Е-79. Инцидентът е станал около 8 часа в петък в участъка между Скравена и Мездра. Лекият автомобил е пътувал към Мездра. В него са били четирима души. Един от тях е загинал на място. Шофьорът и останалите са в болница, като един е с опасност за живота, посочиха от МВР. Причината за тежкия инцидент се изяснява. Предполага се, че лекият автомобил е поднесъл и се е ударил в тира.

Младеж загина в тежка катастрофа тази сутрин

https://www.actualno.com/sofia/mladej-zagina-v-tejka-katastrofa-tazi-sutrin-news_594386.html

Лека кола и тежкотоварен автомобил са се ударили на главен път Е-79. При удара е загинал един от пътниците, съобщи bTV. Инцидентът е станал около 6:50 ч. тази сутрин. В лекия автомобил са пътували четирима младежи от мездренското село Зверино към София. По пътя той се удря в тежко

Френският парламент прие закон, разрешаващ на полицията да открие огън при определени случаи

http://www.cross.bg/zakon-ogun-strelyat-1534981.html

/КРОСС/Френският парламент прие закон, който разширява кръга на обстоятелствата, при които полицията може законно да открие огън, предаде БНТ. Полицаите вече имат правото да стрелят по бягащи заподозрени или арестанти, които с действията си представляват заплаха за нечий живот, след като отправят две предупреждения. Новият закон позволява на полицаите да стрелят и по автомобили, чиито шофьори не се подчинят на полицейско нареждане да спрат. Те могат да открият огън и за да предотвратят масови убийства. Разширяването на полицейските правомощия идва в момент, когато избухнаха нови напрежения в предградията на Париж заради твърденията на местен младеж, че бил насилен от полицай преди две седмици.  

Огнян Герджиков: Смяната на областни управители е в рамките на закона

http://www.moreto.net/novini.php?n=344283

Освобождаването на областни управители и назначаването на нови бе осъществено изцяло в рамките на закона. Това каза служебният премиер Огнян Герджиков преди да представи обобщения доклад за състоянието на министерствата. Не са изпращани каквито и да е писма, адресирани до конкретни личности, уточни Герджиков.

Кола и ТИР се удариха, жертва и ранени на Е-79

http://offnews.bg/news/n_1/n_647439.html

Мъж загина, трима са в болница след катастрофа на главен път Е-79 след село Новачене, съобщиха от ОДМВР-София.  Ударили са се лек автомобил „Ауди“  и товарен автомобил „МАН“. Пътник от колата е загинал на място, водачът и още двама пътници са в болница. Водачът на товарния автомобил е тестван за употреба на алкохол и резултатът му е отрицателен. Движението в района на местопроизшествието се регулира от полицейски служители. 

Експерт: Има размиване на външнополитическите принципи в световен мащаб

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/ekspert-ima-razmivane-na-vynshnopoliticheskite-principi-v-svetoven-mashtab-234200/

С 2% от БВП България няма да може да модернизира своите военни сили в обозрим период, твърди Йордан Божилов

Герджиков: Забавяне на поръчка в земеделието може да доведе до спиране на средства от Еврокомисията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062728

Герджиков: Забавяне на поръчка в земеделието може да доведе до спиране на средства от ЕврокомисиятаЗабавяне на поръчка в земеделието може да доведе до спиране на средства от Еврокомисията, съобщи премиерът Огнян Герджиков. В Агенция за насърчаване на малките и средните предприятия също са открити нарушения при обществените поръчки, каза премиерът Огнян Герджиков. Става дума за обществена поръчка за разширяване на инсталационна система за

Предадохме на Гърция 7 българи, измъкнали над 500 000 лв. от телефонни измами в Солун (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062720

Предадохме на Гърция 7 българи, измъкнали над 500 000 лв. от телефонни измами в Солун (обновена)Вчера служители от дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ извършиха предаването на А.Х. /42 г./, А.А. /35 г./, Д.Я. /38 г./, Д.Д. /22 г./, Д.Д. /31 г./, Р.Д. /41 г./ и Б.Д. /42 г./ на гръцките власти в изпълнение на Европейски заповеди за арест. Конвоирането на групата бе осъществено от служители на Главна дирекция „Охрана“ към

Турски митничари задържаха 600 кг хероин в тир, пътуващ за България

http://www.mediapool.bg/turski-mitnichari-zadarzhaha-600-kg-heroin-v-tir-patuvasht-za-bulgaria-news260280.html

Турски митничари са открили 600 кг хероин в тир, който пътувал от Иран за България. Стойността на задържания наркотик се оценява на около 30 млн. лева, съобщи бТВ. Наркотикът е задържан на турски граничен пункт с Иран. Шофьорът на тира обявил, че пренася бои и сонаджни материали, но рентгеновата уредба е отчела наличие на повече товар и камионът бил претърсен. Наркотикът е бил разпределен в пакети в два различни цвята. Те са били скрити между палетите в ремаркето на тира. Според турската митническа служба заловеният 600 кг хероин е най-голямото разкрито количество наркотик за годината.

Зукърбърг изложи визията си за Фейсбук в 5700 думи

http://www.cross.bg/zykurburg-feiisbyk-chovechestvoto-1534980.html

/КРОСС/Шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг заяви, че компанията му ще служи в бъдеще като крепост срещу надигащия се изолационизъм, предаде Ройтерс. В съобщение от 5700 думи до потребителите той изложи визията си за Фейсбук, цитира известния с красноречието си американски президент Ейбрахам Линкълн и изрази философски размисли, които са нетипични за бизнес магнат. "Напредъкът изисква човечеството да се обедини, не само в градовете и отделните държави, а като световна общност", каза Зукърбърг. Той изтъкна необходимостта от координирани действия срещу тероризма, природните бедствия, епидемиите и бежанските кризи. "Надеждата ми е, че повече от нас ще посветят енергията си да изградят социалната инфраструктура, която ще е необходима в дългосрочен план за обединяване на човечеството", написа Зукърбърг.  

Днес отварят офертите в конкурса за ремонт на улици в Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=344281

Днес предстои да бъдат отворени ценовите оферти на всички участници, които искат да станат изпълнители по част от уличната мрежа в Аспарухово, научи Moreto.net. Четири фирмите мерят сили за ремонта на улиците, които водят към Специализираната болница за за активно лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко Марков“ и улица към СОУ „Проф.

Борисов: Съдебната реформа трябва да продължи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062714

Борисов: Съдебната реформа трябва да продължи"Няма справедлива държава и богата нация без ефективна, бърза и справедлива администрация и съдебна власт. Българските граждани искат от съда и прокуратурата да прилага точно и еднакво закона спрямо всички. За целта е необходимо продължаване на съдебната реформа. Това са нашите приоритети в сектор „Правосъдие“",

Асад призова Тръмп да отмени санкциите срещу Сирия

http://www.cross.bg/asad-trump-prezident-1534979.html

/КРОСС/Сирийският президент Башар Асад призова американския президент Доналд Тръмп да отмени санкциите срещу Сирия, предаде БНР. Бих поискал от Тръмп и западните държави да отменят ембаргото и да прекратят подкрепата си за терористите и тогава те няма да имат проблеми с имиграцията. Тогава те няма да имат имигранти, нито терористи, инфилтриращи се като имигранти, каза Башар Асад в интервю за френската радиостанция „Europe 1", излъчено снощи. Сирийският президент заяви още, че западните държави са се изолирали сами от усилията за прекратяване на конфликта в страната му. Вчерашният кръг от преговорите в казахстанската столица Астана приключи без разбирателство между правителството и бунтовниците. Посредниците от Русия, Иран и Турция обаче се договориха да създадат обща група, която ще наблюдава спазването на 6-седмичното примирие.  

Европарламентът поиска ЕС да има финансов министър

http://econ.bg/Новини/Европарламентът-поиска-ЕС-да-има-финансов-министър_l.a_i.737525_at.1.html

Европейският съюз има нужда от реформи: създаване на поста "министър на финансите на ЕС", ограничаване на бюрокрацията и повече власт за...

Докладът на Герджиков предизвика остри спорове в ефир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062707

Докладът на Герджиков предизвика остри спорове в ефир"Очаквах с интерес одита на служебния премиер Огнян Герджиков. Най-малкото по професия съм одитор. Това което чухме не е правилният подход". Това заяви бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на bTV. По думите й компетентните органи, които извършват одитите в държавата не са служебните министри.

Наследникът на "Самсунг" арестуван за корупция

http://offnews.bg/news/n_1/n_647438.html

Наследникът на империята "Самсунг" Лий Дзие Юн беше арестуван в Южна Корея по обвинения в корупция. Случаят е свързан със скандала, който доведе до импийчмънт на южнокорейския президент , отбелязва Би Би Си. Обвиненията са, че компанията "Самсунг" е давала дарения на фондации с нестопанска цел, управлявани от приятел на президента, в замяна на услуга от страна на държавния глава относно сливане на два филиала на компанията. Лий Дзие Юн и шефът на фондациите отричат обвиненията.

Жесток сблъсък в тир, младеж загина, трима ранени

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/zhestok-sblysyk-v-tir-mladezh-zagina-trima-raneni-6065596

Лек автомобил се блъсна в камион на път Е-79. Четирима души са пътували в колата, загинал е един от пътниците

Жесток челен сблъсък в тир, един загинал, трима ранени

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/zhestok-chelen-sblysyk-v-tir-edin-zaginal-trima-raneni-6065596

Лек автомобил се блъсна в камион на път Е-79. Четирима души са пътували в колата, загинал е един от пътниците

В „Уни Хоспитал“ се провеждат операции на тазобедрената става

http://www.cross.bg/schypvaniya-stava-aparat-1534978.html

/КРОСС/От няколко седмици в МБАЛ „Уни Хоспитал" се извършват операции на тазобедрена става - първично протезиране, протезиране след счупване на тазобедрената шийка. Тези счупвания са най-честите в напреднала възраст, обясни д-р Иван Геров, началник на отделението по ортопедия и травматология, допълвайки, че интервенциите са възможни, благодарение на новата екстензионна приставка. Първите пациенти на болницата вече са напълно възстановени. В специално оборудваната ортопедична операционна зала за артроскопски асистирани техники се извършват и операции за възстановяване на: предна кръстна връзка; менискуси; колатерални коленни връзки; нестабилно колянно капаче; нестабилна раменна става; увреди на раменния маншон; акромиоклавикуларна става; глезенна нестабилност; увреди на китковата става; увреди на глезенната става. В обхвата на възможностите на ортопедичното отделение на „Уни Хоспитал" се включват лечението на счупвания, изкълчвания и мекотъканни наранявания при деца и възрастни, протезирането на големи и малки стави, реконструктивната хирургия при зле лекувани счупвания, ходилна патология. Подвижен ехографски апарат дава възможност за изследвания на стави и кости без облъчване. Отделението разполага и с най-модерен ударно-вълнови генератор, радиочестотен аблатор и апарат за криоаналгезия. Помощ могат да получат и пациенти с туморни заболявания на опорно-двигателния апарат

Жесток челен сблъсък в тир, един загинал

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/zhestok-chelen-sblysyk-v-tir-edin-zaginal-6065596

Лек автомобил се блъсна в камион на път Е-79. Четирима души са пътували в колата, загинал е един от пътниците

Герджиков се размина с фактите: няма риск от спиране на пари по селската програма

http://www.mediapool.bg/gerdzhikov-se-razmina-s-faktite-nyama-risk-ot-spirane-na-pari-po-selskata-programa-news260279.html

Ревизията на кабинета "Борисов 2" е открила забавяне на срокове и нагласени обществени поръчки в половината министерства, но най-сериозен е проблемът със забавената оценка на изпълнението на старата Програма за развитие на селските райони (ПРСР). "Неизпълнението на този ангажимент може да доведе до риск от спиране на средствата по програмата от Европейската комисия", заяви служебният премиер Огнян Герджиков при представянето на анализа в петък. Той оповести обобщен анализ, извършен от служебния кабинет по заръка на президента Румен Радев. Конкретните факти обаче не са публично достояние и това не дава възможност за преценка доколко основателни са констатациите от проверката, която акцентира на обществените поръчки. В деня, в който сдаде властта на служебното правителство, бившият премиер Бойко Борисов също настоя за ревизия на управлението му, за "да няма спекулации". Сега обаче мнозина се съмняват доколко тази проверка би могла да е безпристрастна и пълна. "Служебния кабинет не му е работата да прави проверки и ревизии на предходните министри. Подобни проверки се правят от компетентни органи и това са Държавната финансова инспекция, Сметната палата и Агенцията по одит, коментира в петък пред бТВ бившият енергиен министър Теменужка Петкова, чието министерство е сред изрядните, според анализа на Герджиков. Тя уточни, че трябва да е ясно как се правят тези проверки и потвърдени ли са. От анализа на Герджиков се разбра, че най-много нередности при обществените поръчки са открити в Министерството на отбраната и в подчинената на регионалното ведомство Агенция "Пътна инфраструктура“. Почти без нарушения са министерствата на финансите, на транспорта, на младежта и спорта, на околната среда и водите, на труда и социалната политика, на образованието, на туризма и на енергетиката. Там са открити само технически и административни пропуски, информира премиерът. Няма риск от спиране на пари от селската програма, а най-много глоба Подвеждащ извод от ревизията е предупреждението на проф. Греджиков, че има риск от спиране на пари по Програмата за развитие на селските райони обаче е подвеждащо. По старата програма няма как да има спиране на средства, защото финансовото й изпълнение изтече в края на 2015 г. Заради забавеното изготвянето на последваща оценка на ПРСР 2007 - 2013 г. е възможно да бъдат наложени финансови корекции, става ясно от отговора на Министерството на земеделието и храните по повод запитване на Mediapool. Последващата оценка на приключилата програма е трябвало да бъде готова до края на 2016 г. и след това предадена на Европейската комисия. Това обаче не е било направено. Причината е в обжалването на обществената поръчка. Тя е била обявена от бившия министър на земеделието Десислава Танева на 13 октомври 2016 г. Прекратена е в деня на подписването на указа за назначаване на служебното правителство - 25 януари 2017 г. с мотив, че няма как да бъде изпълнена до края на 2016 г., защото се обжалва, става ясно от регистъра на обществените поръчки. На 3 февруари 2017 г. служебният земеделски министър Христо Бозуков пуска отново същата поръчка. На 15 февруари офертите на кандидатите са отворени. Не е ясно кои са те, защото протоколът от работата на комисията все още не е публикуван в профила на купувача. Поръчката е с прогнозна стойност от 260 000 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е 124 календарни дни. В отговора на МЗХ е посочено, че е постигната договореност с Европейската комисия документът да бъде предаден до края на април. Заради забавянето му има риск от налагане на финансови санкции по ПРСР 2007-2013 г. Забавяне има и по обявяването на оценка на ПРСР от настоящия програмен период за 2016 година Поръчката предстои да бъде обявена, а документът трябва да бъде изпратен в ЕК до юни 2017 г., посочват от МЗХ. От над 100 поръчки в МО "вероятно има 9-10 с индикации за някакви нарушения" Герджиков открои Министерството на отбраната като лидер по проблемни поръчки. По думите му там са открити 45 нарушения на Закона за обществените поръчки и други нормативни актове при проведени общо 113 процедури през 2016 г. По девет процедури е установено наличието на индикатори за измама и са предадени на Военната прокуратура. Останалите 36 процедури с установени проблеми са изпратени за проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, каза Герджиков. Проверката е установила, че в документацията за обществени поръчки са включвани условия и изисквания към кандидатите, които дават категорично предимство или необосновано ограничават участието в търговете. На 14 февруари военният министър Стефан Янев каза, че е предал на прокуратурата доклад с над 100 обществени поръчки. Така той създаде впечатление, че всички те са нередни. В петък министърът уточни пред БНТ, че целият доклад за над 100 поръчки е даден на държавното обвинение, тъй като "вероятно има 9-10, в които има индикации за някакви нарушения, които могат да водят до съдебни или най-малкото някакви проверки на прокуратурата". Съмнения за нагласени търгове за поддържането на магистралите Същото се е случвало и в пътната агенция при поръчки за поддържане на участък от магистрала "Хемус", включително и осветлението на тунелите "Витиня", "Топли дол", "Правешки ханове" и "Ечемишка", където в началото на февруари паднала част от осветителна конструкция уби жена. Нередности има и при избора на изпълнител на участък от магистралите "Тракия" и "Марица", включително и принадлежащите пътни връзки и поддържането на тунел "Траянови врата", каза Герджиков. Посочените от Герджиков пътни участъци се поддържат от държавната компания "Автомагистрали", чийто изпълнителен директор беше сменен след трагичния инцидент в тунел "Ечемишка" . Дружеството има четригодишен договор подписан през септември 2015 г., който изтича през 2019 г. МФ имало сериозни индикации за картелни споразумения, неясно какви "Зачестили са случаите, при които има сериозни индикации за картелни споразумения по данни на Министерството на финансите", каза Герджиков, но без да конкретизира. Според него при централизирането възлагане на обществени поръчки има риск за съгласуваните действия от страна на търговци в определен сектор. "Те увреждат реалната икономика и реалната конкуренция и водят до неизгодни финансови условия за публичната администрация", каза премиерът. Той допълни, че картелите се доказват трудно, а делата продължават с години. Той не посочи секторите, в които има индикации за картелни споразумения. Министерство на икономиката В Министерство на икономиката са докладвани нарушения за залагане на дискриминационни условия в техническите спецификации и изменения на критериите за подбор след отварянето на офертите. Това е довело до незаконосъобразно допускане на участници, каза Герджиков. При липса на конкуренция е проведен търг от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия през 2016 г. Става въпрос за обществена поръчка за надграждане и разширяване на уеб базирана информационна система за обслужване и вътрешна комуникация между българските служби по търговско-икономически въпроси в чужбина и изпълнителната агенция, посочи Герджиков. Забавени поръчки в Министерството на здравеопазването и МВР В здравното ведомство са открити проблеми при обществената поръчка за застраховането на санитарните автомобили на центровете на спешна помощ и за охрана на сградите на министерството. При Министерството на вътрешните работи е установено забавяне на процедура за обществени поръчки, свързани с изпълнението на информационна система от ноември 2016 г. Според Герджиков това поставя в риск изпълнението и усвояването на заложените средства и евентуално образуването на наказателна процедура от страна на Европейската комисия. Става въпрос за неизпълнение на изискването за създаване на единно звено за контакт, т.нар. система SPOC, което гарантира задължителния обмен на информация относно сигурността на документите. По него има стартирана наказателна процедура, а неотдавна ЕК дори уведоми Европейския съд. Виновни за забавянето обаче са три правителства – двата кабинета на Борисов и това на Пламен Орешарски. Нарушения са установени още и при обществени поръчки на Агенцията по вписванията, каза Герджиков без да конкретизира. "За 14 дена не може да се направи дълбочинен анализ, министерствата ще продължат да го правят", каза още служебният премиер. Той добави, че е разпоредил на министрите неотложните обществени поръчки да бъдат възложени при спазване на закона. Пълният доклад от проверките ще бъде публикуван в понеделник, обеща Герджиков.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване