Малайзия обвини две жени за убийството на Ким Чен Нам

https://www.actualno.com/asia/malajzija-obvini-dve-jeni-za-ubijstvoto-na-kim-chen-nam-news_596680.html

Малайзийската прокуратура предяви в сряда обинения на гражданка на Виетнам и гражданка на Индонезия за убийството на Ким Чен Нам - брат на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, предаде БГНЕС. Полицията в Малайзия е стигнала до извода, че двете жени са нанесли отровното вещест

Днес решават за великденските надбавки за най-бедните пенсионери

https://www.24chasa.bg/novini/article/6085746

Днес решават за великденските надбавки за най-бедните пенсионериВ първия ден на март ще стане ясно дали най-бедните пенсионери ще получат добавки за Великден и какъв ще бъде техният размер. Миналата сряда премиерът Огнян Герджиков възложи на финансовия министър Кирил Ананиев да подготви разчети за възможностите на бюджета да осигури такива добавки за предстоящия празник.

Честита Баба Марта

http://offnews.bg/news/n_1/n_648541.html

Първи март всяка година е повод за радост в България, където хората се окичват и даряват един друг с мартеници, символизиращи здраве, радост и късмет. Освен всичко друго Баба Марта слага край на зимата и начало на пролетта. Смята се, че с мартеници - тогава само овързани червени и бели конци - се кичели още траките, а в последствие и българите, като се среща мнението, че българите са първоносители на тази традиция. Извън България Баба Марта се празнува само в частите на балканските страни и Молдова, където има или е имало голямо българско население. Баба Марта е митологичен образ във фолклора на България, почит към който се отдава всяка година от първи март до края на месеца. Тя е сестра на Голям Сечко (януари) и на Малък Сечко (февруари), които често я дразнят и затова тя е ту добра, ту лоша, което води до непредвидимост на характера й и на времето през месеца. В класическия си вид мартеницата (марта, мартичка, гадалушка, кичилка) представлява усукани бял и червен конец, най-често вълнени. Цветовете имат строго определен смисъл: червено - кръв, живот; бяло - чистота, щастие. Традицията е на първия ден от март най-старата жена в семейството да връзва на ръцете на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки. Затова с мартеница се украсяват сватбените китки и сватбеното знаме; с мартеница се кичи котлето, в което се дои първото мляко на Гергьовден; с мартеница се завързват събраните на Еньовден билки. Мартениците се носят до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица, тоест до настъпването на пролетта, след което се връзват на клончета от цъфнало дърво или храст. Друг обичай е мартениците да се носят, докато се видят първите щъркели и чак тогава да се закичат на дърво. В някои краища на България с мартеници се окичват и домашните животни и плодните дръвчета.

1 март в историята

http://www.cross.bg/purviyat-suzdadena-voiina-1536199.html

/КРОСС/ 86 пр.н.е. г. - Битка при Херонея (86 пр.н.е.): Римляните съумяват да превземат Атина.317 г. - Константин I Велики провъзгласява сина си Крисп за цезар в Сердика и го изпраща като префект на Галия.1331 г. - Османският владетел Орхан Гази превзема Никея.1462 г. - Френската благородничка Шарлот дьо Валоа, дъщеря на крал Шарл VII и неговата метреса Агнес Сорел, сключва брак с граф Жак дьо Брезе.1555 г. - Нострадамус публикува книгата „Столетия", съдържаща предсказания за събития от европейската история.1562 г. - Във френския град Васи католици-екстремисти избиват над 1000 хугеноти, което е начало на Религиозната война в тази държава.1565 г. - В Бразилия е основана колонията Рио де Жанейро.1700 г. - В Швеция е въведен нов календар, известен като Шведски календар.1803 г. - Охайо става 17-я щат на САЩ.1841 г. - Атанас Иванов открива в Стара Загора взаимно училище, с днешно име СОУ „Иван Вазов".1845 г. - Президентът на САЩ Джон Тайлър приема законопроект с който САЩ анексира Република Тексас.1848 г. - Германска революция 1848/49: Започва Мартенската революция в Баден с окупирането на сградата на баденския парламент в Карлсруе.1859 г. - Експедицията на английския полярен изследовател Френсис Макклинток достига северния магнитен полюс.1872 г. - В САЩ е открит Йелоустоун - първият национален парк в света.1873 г. - Фирмата „E. Remington & Sons" започва производство на първите пишещи машини за масова употреба.1878 г

Контрабандно гориво за 1 млрд. лева минава през "ведомствените бензиностанции"

https://www.actualno.com/business/kontrabandno-gorivo-za-1-mlrd-leva-minava-prez-vedomstvenite-benzinostancii-news_596660.html

В нито един български закон не съществува определението „ведомствена бензиностанция”. В 90% от случаите зад това название се крие двор, в който има стара цистерна или бидони с гориво и една ръждясала колонка за зареждане. Собствениците на тези „бензиностанции” т

Най-важното от Варна във вчерашния 28 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=345171

Няма влошаване в състоянието на засмуканото от джакузи дете във Варна Стабилни са жизнените показатели на детето, засмукано от джакузи в хотел край Варна. 4-годишното момиченце продължава да е в медикаментозна кома в Реанимацията на МБАЛ „Св.

Предимно слънчево с максимални температури до 24° в Предбалкана

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6085738

Предимно слънчево с максимални температури до 24° в ПредбалканаДнес ще е предимно слънчево с максимални температури от 12° до 24° на места в Предбалкана. Това съобщи за Фокус Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за месеца. До обяд видимостта в низините и по Черноморието ще се подобри.

Какво знаем за плановете на Марешки?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277503_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8%3F

 Коментар от Татяна Ваксберг:

Избирателите на варненския бизнесмен Веселин Марешки са очевидно от хората, които едва в последния момент решават кой им харесва - на президентските избори те се ориентираха чак в последната седмица. Първоначално се твърдеше, че Марешки ще получи пренебрежим брой гласове, но дни преди изборите социолозите обявиха, че подкрепата за него бележи силен ръст и вече се измерва с малко над 7 процента, което означава четвърто място в надпреварата. Няколко дни по-късно дойде и резултатът - 11.17%. Твърде малко за президентския пост, но достатъчно много за силно влияние в политиката, ако изборите бяха парламентарни.

Как е сега?

Днес социологическите проучвания измерват сходни темпове на ръста в подкрепата, съчетани с една особеност: този път формацията на Марешки стартира от по-високо ниво. В края на януари „Алфа Рисърч” оповести, че за Марешки ще гласуват 4.4% от избирателите. Месец по-късно делът им е вече 5.7%. От агенцията твърдят, че това е формацията, която бележи най-голям ръст на подкрепата. И че все още не е ясно как ще се развива оттук нататък този процес. “Воля” на Марешки е засега петата политическа сила. Според „Маркет линкс” - четвъртата.

По данни на “Галъп”, голяма част от младите хора на възраст от 18 до 30 години са предпочели на последните избори именно Марешки. В тази група за бизнесмена са гласували 27%. За сравнение: 15.2% са дали гласа си за кандидата на ГЕРБ.

Накратко: тази нова формация има големи шансове да влияе на бъдещата политика. А ние знаем твърде малко за намеренията ѝ. Повече ни впечатлява обвивката, защото възпроизвежда нещо, което ни е добре познато от феномена „Борисов” - с господарското шествие на думата “аз” из всички фрази, изразяващи колективно действие, и с простодушната убеденост, че нешлифованата реч и липсата на вербални задръжки могат да бъдат припознати като гаранция за честност и откритост.

Какво иска Марешки?

Ако се спрем на официалните му изказвания, Марешки иска точно това, което искаше и Борисов преди петнайсетина години - да остане в историята. С една особеност: иска да го свързват и с революционно изменение в някоя област.

Пред „Дарик Радио” Марешки твърди, че ако го поканят да влиза в коалиция с някого, няма да подхожда като всички останали партии и да се "разправя" за отделни постове тук или там, а ще иска да получи “цял ресор”, тоест - цяло министерство, в което да може да извърши “революционни промени”. А когато го питат дали би пожелал да “вземе” здравеопазването или икономиката, бизнесменът-политик казва, че предпочита икономиката, макар и да не е мислил за нещо конкретно. “Там [в икономиката] можем да покажем революционни дела”. Думата “революционно” фигурира и в други интервюта на Марешки. Тя не е случайна и няма синоним.

Татяна Ваксберг

Татяна Ваксберг

Какво предлага?

Единствените му конкретни планове са от онзи вид политически обещания и намерения, които гарантират гласове на популистка основа. Досега Марешки е развил две тези: че ще осигурява жилища срещу 300 евро на квадратен метър на нуждаещи се млади семейства и че в началото на всяка учебна година ще дава по 100 лева на дете с успех над 4 или над 4.50 (все още не е решил кое от двете да предпочете). Останалите идеи на движението му ще бъдат публикувани не наведнъж в платформа, а на части, за да им се обърне “повече пъти” медийно внимание, казва Марешки в поредна проява на непрестореност. И обикновено заменя въпроса за плановете си в управлението с въпроса за това на кого се оприличава - на Доналд Тръмп, казва Марешки поне четири пъти пред различни медии.

Що се отнася до България - и тук той се вижда на мястото на някой друг: това на Бойко Борисов. “Ние се борим за тяхното [на ГЕРБ] място”, каза Марешки през януари. През февруари пък посочи, че ГЕРБ са направили повече за България от БСП - и така затвърди първоначалното впечатление, че симпатиите му са на страната на Борисов, а не на Нинова. Но със или без симпатии, програми и идеи, малкото, изразено до този момент от Марешки, показва, че реалното му желание е нещо съвсем трето: съюз с когото и да е, “революционни” промени където и да е. Стига на хоризонта да се вижда отнетият трон на Борисов.

Лекари от болницата в Шумен излизат на протест

https://www.24chasa.bg/region/article/6085735

Лекари от болницата в Шумен излизат на протест
Лекари, медицински сестри и санитари от болницата в Шумен излизат на протест. Напрежението е заради заради увеличение на заплатите на само част от персонала. След обединението с болницата в Нови пазар финансовото състояние на лечебното заведение се е влошило, смятат медицинските работници, информира БНТ.

Кабинетът ще направи промени в плана за българското председателство на ЕС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/01/2926611_kabinetut_shte_napravi_promeni_v_plana_za_bulgarskoto/?ref=rss


Служебното правителство днес се очаква да направи промени в плана за подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Предложението за промените е на вицепремиера по подготовката на председателството Дница Златева, след като в средата на февруари се разбра, че работата се бави и редица мерки не са изпълнени.

След британския референдум за Брекзит се наложи промяна в схемата, по която държавите членки на ЕС поемат ротационното председателство. Така...

Поредна странност на "Оскар"-ите - рецидивист седи на първи ред

https://www.actualno.com/showbusiness/poredna-strannost-na-oskar-ite-recidivist-sedi-na-pyrvi-red-news_596679.html

Крадец-рецидивист, който прекарал 20 години в затвора, бил на първия ред на „Оскарите”, пише порталът TMZ, цитиран от БГНЕС. Тъмнокожият Хари Алън Ко бил сред група туристи, които режисьорите на шоуто завели, без да бъдат предупредени по-рано, на церемонията по връчването

Пътна обстановка в страната - 1 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=345231

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Хемус“: област София: ограничава се движението на тежкотоварни автомобили над 10 т. в тръбата в посока София на тунел „Витиня“. Обходен маршрут за камионите над 10 т.

Тръмп обеща възраждане на американския дух (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-obeshta-vyzrazhdane-na-amerikanskiia-duh-video-2007002

Като най-важни цели той посочи увеличаване на работните места и повишаване на заплатите

ТД "Осогово" и "Мъжът на годината" Боян Петров в поход за защита на природата в Стража

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/td-osogovo-i-myzhyt-na-godinata-boian-petrov-v-pohod-za-zashtita-na-prirodata-v-strazha-2007004

ТД „Осогово“ организира транспорт за желаещите да се включат в поход до Парамунската планина / Стража /. “Уникалната природа в община Трън е застрашена от проект за мащабен златодобив в планините Руй и Ерулска. Ако желаете да се насладите на невероятната и все още непокътната природа на Краището и

Благоевград посреща първия ден от месец март с пъстра програма

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/blagoevgrad-posreshta-pyrviia-den-ot-mesec-mart-s-pystra-programa-2007005

Благоевград посреща първия ден от месец март с пъстра програма. От 11.00 часа пред зала „22 септември“ Баба Марта ще пристигне, за да зарадва малките жители и гости на града. С песни, стихотворения и танци, възпитаниците на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, ще поздр

Неврокопчанинът генерал Андрей Боцев става началник на отбраната

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/nevrokopchaninyt-general-andrej-bocev-stava-nachalnik-na-otbranata-2007006

Още един неврокопчанин поема висш държавен пост. Служебното правителство ще предложи на президента Румен Радев генерал Андрей Боцев да поеме поста началник на отбраната. От длъжността ще бъде освободен вицедамирал Емил Ефтимов, който бе назначен временно на поста през януари, когато ген. Константин

Уникална боксова вечер във Враца

//dariknews.bg/regioni/vraca/unikalna-boksova-vecher-vyv-vraca-2007007

Точно на националния празник 3-ти март, врачани и гостите на града ще имат възможност да присъстват на български бокс от висока класа.
Традицията продължава с четвъртата боксова гала вечер, организирана от All Stars Boxing Club и Winner Boxing Promotion .
Мачът очакван с най-голям инт

Поредeн успех на ученици от НПГ “Димитър Талев” в Гоце Делчев

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/poreden-uspeh-na-uchenici-ot-npg-dimityr-talev-v-goce-delchev-2007008

Осмокласниците от специалност “Организация на туризма и свободното време” в НПГ “Димитър Талев” в Гоце Делчев, Виргиния Петкова, Елис Ходжова и Сюлейман Господев, ръководени от преподавателката си Мария Кирева, взеха участие в Национален конкурс за есе на тема “Вдъхновители на новото време”, органи

Промяна в маршрута на автобусните линии на 3 март

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/promiana-v-marshruta-na-avtobusnite-linii-na-3-mart-2006882

Община Стара Загора уведомява жителите и гостите на града, че във връзка с честването на Националния празник на Република България – 03 март, за времето от 11:00 часа до 13:00 часа и от 19:00 до 21:30 часа движението на обществения транспорт ще се осъществява по обходен маршрут, както следва:

37 френски и международни медии се обединяват срещу дезинформацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6085731

37 френски и международни медии се обединяват срещу дезинформациятаСъюз от 37 френски и международни медии, подкрепени от Гугъл и международната медийна мрежа "Фърст драфт", създаде днес платформа за проверка на факти, наречена "КросЧек", срещу разпространяването на фалшиви новини, които може да навредят на президентските избори през април и май, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

И децата ли да плащат ...?

http://pogled.info/bulgarski/i-detsata-li-da-plashtat.83220

/Поглед.инфо/ „Безгрижно детство“ – словосъчетание, все повече лишавано от смисъл. За да са безгрижни децата, възрастните трябва да мислят и да се грижат за тях. Така е било, така и трябва да бъде. Но преходните години промениха навиците и поведението на всички ни, затрупаха и децата с грижа за собственото си жизнерадостно „безгрижие“.

"Тръмп ще жертва НАТО в името на украинска сделка с Путин"

http://pogled.info/svetoven/tramp-shte-zhertva-nato-v-imeto-na-ukrainska-sdelka-s-putin.83221

/Поглед.инфо/ Анализ на западните медии за причините за "любовта" на Тръмп към Русия, за излъчването му от руските канали, за гаранциите за прекратяване на войната в Украйна и за "ръката на Москва" в американските сепаратистки движения. Извадки:

Украйна започва да променя отношението си към Крим

http://pogled.info/svetoven/ukraina-zapochva-da-promenya-otnoshenieto-si-kam-krim.83222

/Поглед.инфо/ Украинските политици обикновено имат безкомпромисна позиция по въпроса за Крим. Но ледът започва да се топи: редица депутати признават провала на дясната политика по въпроса за Крим и предлагат алтернатива. Депутатът от Радикалната партия Андрей Артеменко многократно е изразявал „революционни” мисли, за което може да бъде разследван от украинската прокуратура за углавно престъпление. Той предлага Украйна да проведе референдум за отдаване на полуострова под наем на Русия за 30-50 години, след което да се проведе нов референдум относно бъдещето на Крим.

Русия и САЩ: Особености на националната политика

http://pogled.info/svetoven/rusiya-i-sasht-osobenosti-na-natsionalnata-politika.83223

/Поглед.инфо/ Съединените щати имат една особеност: когато някъде по света според тях стават „неприятности”, американското ръководството счита, че негово право е да се намеси. След речта на Путин в Мюнхен през 2007 г., препъникамъкът по пътя към световната доминация на САЩ стана Русия, с която Америка днес е в най-лоши отношения от края на Студената война.

Тръмп се опитва да раздруса Евразия

http://pogled.info/svetoven/tramp-se-opitva-da-razdrusa-evraziya.83224

/Поглед.инфо/ На пръв поглед, изявленията на Доналд Тръмп могат да наведат и към мъдра, и към цинична геополитическа стратегия. Новата администрация на САЩ може да се опита да попречи на усилията на Москва да консолидира евразийското политическо и икономическо пространство. Първата предпоставка за подобно съждение e налице. Доналд Тръмп и членовете на вътрешния му кръг демонстират твърда позиция спрямо Китай и Иран, възлагат егоистични надежди на Индия и намекват за възможност от "голяма сделка" с Русия.

Могерини в писмо до Борисов: Скъпи Бойко, сигурна съм, че ще продължим да работим за общата европейска кауза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277502_%D0%9C%D0%BE%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE+%D0%B4%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A1%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B8+%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE%2

 Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини благодари в писмо на лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов за сътрудничеството помежду им през последните 2 години, съобщи официалният сайт на Борисов, публикувайки писмото.

Посланието е подписано собственоръчно със „Скъпи Бойко“ и изразява увереност, че „ще продължим да работим в полза на същата обща европейска кауза“.

Могерини подчертава конструктивния принос на Бойко Борисов като министър-председател на България към общите усилия на Брюксел да се справи с много глобални предизвикателства, в частност по отношение на Глобалната стратегия на ЕС. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността изразява своята убеденост в предстоящата съвместна работа в полза на общата европейска кауза.

„Благодаря на г-жа Могерини за добрата оценка на сътрудничеството ни. Политическа Партия ГЕРБ ще продължава да работи с цел да допринася за разрешаването на сериозните проблеми в дневния ред на ЕС“, коментира във фейсбук Борисов.

Св. преподобна мъченица Евдокия

http://www.cross.bg/evdokiya-zhivot-german-1536198.html

/КРОСС/ Житие на св. преподобна мъченица Евдокия Веднъж един монах на име Герман, връщайки се в своя манастир от поклонение, спрял да нощува в сирийския град Илиопол. Познат християнин го приел и му дал една малка стая, в която монахът прекарал нощта. Преди да легне, той дълго се молил. След това, като си починал малко, той отново почнал с глас да се моли и да чете Св. Писание. Той чел за страшния съд Господен, за вечния радостен живот, който ще бъде награда за праведниците, за вечните мъки, очакващи грешниците, и често прекъсвал четенето си с въздишки, сълзи и молитва. До стаята, където се молел монахът, само през една стена, живеела една жена, известна в целия град със своята красота, голямо богатство и грешен, лекомислен живот. Тя се именувала Евдокия. С бляскавата си красота тя пленявала младите момци, получавала от тях богати дарове и живеела в грях, разкош и веселие, без да се грижи за душата си, мислейки само за радостите на временния живот. Като се събудила през нощта, тя чула четенето и молитвата на Герман. Думите му за страшния съд и за вечните мъки дълбоко я развълнували и изпълнили душата й с безпокойство и страх. Тя вече не могла да заспи и сутринта рано повикала при себе си инока. - Моля те - казала му тя, - разкрий ми цялата истина! Тая нощ аз чух твоето четене и душата ми е пълна със скръб. Ако е истина, че вечни мъки са определени за грешниците, то кой може да се спаси? - Нима ти никога не си чула за Христа и за страшния съд Господен? - запитал я Герман

Контрабанда за 1 милиард лева минава през „ведомствени бензиностанции“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277501_%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+1+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4+%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%

 Проверки се правят твърде рядко, а глобите за нарушителите са ниски

Министерството на финансите: Има над 30 000 такива нелегални обекта, но не ги знаем къде са

10-01-3-%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82-%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%82-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%bd%d0%ba%d0%b0Колонка за гориво в ресторант до село Скобелево.

Кои са най-често използваните схеми за източване на ДДС при вноса на горива за българския пазар? Защо мерките на държавата не дават ефект? Защо този сектор за милиарди левове от икономиката ни е оставен встрани от приоритетите на официалната власт? На тези и още много въпроси „Труд“ дава отговор в новата си поредица ПРОБОЙНИТЕ В ПАЗАРА НА ГОРИВА.

В нея ви представяме разследване, което показва как контрабандата сериозно изкривява пазара на горива. От това страдат всички – легалните доставчици, държавата, която търпи колосални загуби, и крайният потребител, въведен в заблуда, че когато купува на малко по-ниска цена, получава качествено гориво.

В днешната трета част от специалната поредица ще разберете, че официалните власти наричат „ведомствена бензиностанция“ всяка цистерна в двор на селска къща.

В нито един български закон не съществува определението „ведомствена бензиностанция”. В 90% от случаите зад това название се крие двор, в който има стара цистерна или бидони с гориво и една ръждясала колонка за зареждане.

Собствениците на тези „бензиностанции” твърдят, че използват нафтата за собствени нужди – т.е. да развиват земеделски, транспортен или строителен бизнес. Но разследващи разкриха пред „Труд”, че именно през тях минава контрабандно гориво за 1 милиард лева годишно.

Въпреки изискването за регистрация никой не знае точната бройка на т.нар. ведомствени бензиностанции, показа проверката ни. Причината е, че те никнат като гъби, а собствениците им не изгарят от желание да ги регистрират.

От началото на 2015 г. има изискване тези обекти да се водят на отчет към Националната агенция за приходите, но дори и това не успя да изсветли бизнеса. Причината е, че проверки се правят твърде рядко, шансът нарушителите да бъдат хванати е минимален, а и глобите не са високи на фона на печалбите – за физическо лице наказанието е до 1000 лв.

В свой анализ от 2015 г. Министерството на финансите казва, че по неофициални данни „ведомствените бензиностанции” у нас са над 30 000.

„За тези обекти за съхранение и зареждане на горива държавните и регулаторните органи не разполагат с информация нито за тяхното местонахождение, нито за техническото оборудване и вместимостта на резервоарите и съдовете за съхранение на горива”, пише още в документа.

По официални данни през миналата година у нас е имало 4225 законни бензиностанции. От тях 1440 са регистрирани към НАП като „ведомствени”.

Финансовото министерство посочва, че има изключително висок риск от обектите за зареждане на горива за собствени нужди да се извършват и нерегламентирани продажби в особено големи размери.

И имат право да се притесняват. Пътят от Благоевград до Кулата е осеян с табели за по-евтин дизел с 20 ст., а в 99% от случаите търговията по нелегалните бензиностанции върви в кеш.

Финансистите са изчислили, че при средногодишно потребление на дизелово гориво от 3 391 500 хил. литра декларираните средногодишни доставки са в размер на 2 163 160 хил. литра. Това означава, че средногодишно не се декларират 1 228 340 хил. литра дизелово гориво, което като относителен дял представлява 36,2%. Загубата за държавния бюджет се оценява на 1,1-1,2 млрд. лева годишно.

Експертите признават, че създадената връзка между НАП и митниците и въвеждането на системи за следене на количествата в бензино­станциите в началото на 2013 г. са намалили продажбите без платен акциз и ДДС, но едва с 6-7%. А за около 30% от потребените горива продължават да не се внасят данъци.

„Запазва се и тенденцията по отношение на най-рисковите получатели на дизелово гориво – „Селско стопанство“ и „Транспорт”, като най-рисковите обекти са именно попадащите в изключението на чл. 118 от ЗДДС – обекти, разположени на територията на различни предприятия (селскостопански дворове, транспортни, строителни и промишлени предприятия и др.) – т.нар. ведомствени бензиностанции, отбелязват експертите.

По-надолу в анализа пише, че в голяма част от тези обекти за резервоари се използват бракувани жп цистерни с вместимост 60 000 или 70 000 литра или бракувани автоцистерни с вместимост 5000, 10 000 или 20 000 литра. Липсва информация доколко използваните резервоари и съдовете за съхранение на течни горива съответстват на изискванията за противопожарна безопасност.

Внимателен прочит на документа обаче повдига въпроса как така властите хем знаят, че са над 30 000, хем не знаят къде са. Недоумение буди и фактът, че в същия анализ на едно място пише, че няма информация за техническото оборудване и вместимостта на резервоарите и съдовете за съхранение на горива, а след това обясняват точно какви цистерни използват.

От Министерството на финансите са на мнение, че не може по безспорен начин да се установи дали от тези обекти се извършват зареждания само на собствени превозни средства, машини и съоръжения, или се извършват и нерегламентирани продажби на течни горива без платени данъци, както и дали в тях не се зарежда нелегално гориво, за което не са издадени документи.

По данни на браншови организации в резултат на нелоялната конкуренция на „ведомствените бензиностанции” в малките населени места са закрити 700 малки бензиностанции, вследствие на което без работа са останали 2500 души.

В края на миналата година при изслушване в парламентарната комисия, която анализира пазара на горива у нас, от Българската петролна и газова асоциация посочиха, че голяма част от ведомствените бензиностанции са част от сивия сектор.

Асоциацията е убедена, че нелегални горива се внасят през митнически складове без измервателни уреди, след това се прехвърлят през петролни бази и така стигат до „ведомствени бензиностанции”, които продават на дребно.


 

Огнян Герджиков отчита месец работа на служебния кабинет

https://www.actualno.com/politics/ognjan-gerdjikov-otchita-mesec-rabota-na-slujebnija-kabinet-news_596657.html

Огнян Герджиков ще обобщи резултатите от работата на служебното правителство за месеца от назначаването му. Служебният премиер ще направи своя обзор веднага след заседанието на кабинета. Дневният ред на редовното правителствено заседание предвижда министрите да разг

Честита Баба Марта!

http://www.moreto.net/novini.php?n=345238

На 1 март празнуваме Баба Марта - един от най-почитаните български обичаи с хилядолетна традиция. В народните представи пролетта идва с пристигането на Баба Марта. Месец март е месецът на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието.

Новите жилища в Москва поевтиняват

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277500_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0+%D0%B2+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82

 Цените на новото строителство в Москва продължават да се понижават, съобщава „Известия“. От началото на годината квадратният метър е поевтинял с 6% до 143 хил. рубли (малко над 4500 лв.) за жилища на зелено, по данни на компанията Est-a-Tet.

Средната цена на жилище в сграда в процес на изграждане е достигнала 7,7 млн. рубли (над 240 хил. лв.), или с 2% по-малко спрямо януари 2016 г. Има и по-евтини варианти.

Обемът на строителството в руската столица продължава да расте. По данни на Est-a-Tet през 2017 г. се планира да бъдат въведени в експлоатация 81 сгради с обща площ над 353 хил. кв. м, или с 10% повече спрямо 2016 г. (53 сгради).

Според директора на компанията  Владимир Богданюк през януари тази година за продажба са били предложени общо 3 млн. кв. м в сгради в процес на изграждане, което е най-високата стойност в историята на пазара на руски недвижими имоти. 

В условията на жестока конкуренция строителите са готови да правят специални предложения и промоции, за да привлекат вниманието на клиентите, казва Юлия Иванова, ръководител на отдела за анализи и консултации на компанията „НДВ-Недвижимост“.

Огромният обем предложения на фона на ограниченията в платежоспособността сваля постепенно цените, коментира и  Наталия Кузнецова, шеф на агенцията за недвижими имоти „Бон Тон“. Тя очаква цените да продължат да се понижават през годината.

Най-ниски са цените на проектите, които са току-що представени на пазара и трябва да привлекат купувачи. Повечето предложения са точно в тази група.

През 2016 г. издадените разрешителни за жилищно строителство в Москва са за 10,17 млн. кв. м – почти два пъти повече спрямо 2015 г., когато са издадени разрешителни за близо 5,3 млн. кв. м. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Барак и Мишел Обама сключиха договор с книгоиздателство за рекордна сума

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6085724


Барак и Мишел Обама сключиха договор с книгоиздателство за рекордна сумаБившият американски президент Барак Обама и съпругата му Мишел сключиха рекорден договор с издателство "Пингуин рандъм хаус" за издаването на по една книга от всеки от двамата, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Според в. "Файненшъл таймс" издателят, който не уточнява стойността на договора, е приел да сложи на масата над 60 милиона долара,

Защо инвеститорите в имоти трябва да следят глобалните демографски тенденции?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277499_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B

 Вероятно бихте се изненадали коя е най-добрата инвестиция в имот в света днес. Отговорът? Крайбрежни вили в Сомалия. Или поне така твърди Ханс Рослинг, шведски професор по обществено здравe и пионер във визуализацията на данни. Аргументите на Рослинг са убедителни, а професионалните имотни предприемачи като Barratt и Klépierre вече използват теорията му, разказва в свой материал имотният коресподент на Financial Times Кейт Алън.

Обяснението лежи в демографията. Целият прогнозиран ръст на населението в света от 3 млрд. души до 2100 г. ще бъде градски, посочва Рослинг. Една трета от него ще бъде в Азия, а две трети – в Африка. От икономическа гледна точка развитият Запад ще се разраства с между 1% и 2% до 2100 г., а останалата част от света – с 4-6%. А това означава зашеметяваща глобална промяна на модела на търговия.

В резултат на това, според Рослинг, златните пясъци на север от Могадишу може да се превърнат в отлично място за почивка на азиатските средни класи до няколко десетилетия.

Сомалия е ярък пример за невероятна дългосрочна имотна инвестиция, но не е единствената. Докато светът се урбанизира, той предлага няколко нови възможности за тези, които искат да мислят малко по-креативно къде влагат парите си.

„В Азия и Близкия изток най-вече градовете се разрастват с все сила и инвеститорите търсят алтернативи, в които да инвестират“, казва Марк Хефеле, глобален главен инвестиционен директор в UBS Wealth Management.

Много нови градове трябва да бъдат построени, трябва да бъде оправена голяма транспортна инфраструктура и много енергия да бъде създадена“, казва Рослинг. „Класическият източник на богатство е чрез запълване на нуждите на обикновените семейства – жилище, образование, транспорт, забавление – а тази нужда е огромна на развиващите се пазари“, добавя той.

Най-добрият пример може би е Нигерия, която ще бъде най-бързо разрастващата се държава през останалата част на века, сочат прогнози на ООН. До 2100 г. населението ѝ ще се е изстреляло нагоре до почти 1 млрд. души от по-малко от 38 млн. през 1950 г. и 184 млн. днес. Това ще я направи третата по големина на населението страна след Индия и Китай.

При имотните инвестиции не става въпрос само за броя хора обаче. Нивата на доходите също са важни. Най-бързият растеж сред средните класи се случва в Азия. До 2030 г. ще има над 3 млрд. души от средната класа в Азия, сочат прогнози на Brookings Institution, спрямо 525 млн. души днес. Индия ще бъде най-големият потребител в света, като средната класа ще харчи по 12,8 трлн. долара годишно, показва още прогнозите.

Йоланде Барнс, директор на световните проучвания в Savills, подсказва, че азиатските курорти са сфера на растеж за инвеститорите. „Богатството, създадено в Азия, удари градовете, но все още не е стигнало индустрията с курортни имоти, с изключение може би на японските ски курорти“, казва тя. Тя обаче е внимателна, когато говори за бъдещето, поглеждайки първо назад към миналото. „Само защото европейците обичат да се излежават по плажовете, не значи, че китайската средна класа също иска“.

За разлика от Азия прогнозите са броят на лицата от средната класа в Северна Америка да се свие с 16 млн., а в Европа да се увеличи с 16 млн. Потреблението от средната класа в САЩ също ще спадне от 4,4 трлн. долара годишно през 2009 г. до 4 трлн. долара през 2030 г., според Brookings Institution. Китай ще бъде най-големият губещ от гледна точка на демографията. В резултат на политиката за едно дете населението ще се свие с 316 млн. души през следващите 8 десетилетия.

По-голямата част от свиващите се населения в света са в развити страни. Япония ще изгуби 42 млн. души, а Германия – почти 26 млн. души, сочат прогнози на ООН. Голяма част от това се дължи на намаляващата раждаемост.

Населението на Европа в 20-те и 30-те си години ще се свие с една пета между 2010 и 2020 г., сочи доклад на Deutsche Bank от 2012 г. Това означава, че ще има по-малко търсене на студентски жилища, магазини на модни марки, първи жилища, фитнеси, предполагат изследователите на Deutsche Bank. Междувременно старото поколение на континента ще създаде устойчиво търсене на старчески домове, втори жилища, уроци по голф и медицински заведения.

Имотните компании вече следват тази тенденция. Британският строителен предприемат Barratt Developments префокусира бизнес плана си, отдалечавайки се от традиционните купувачи на първи жилища, или младите семейства, към възрастни хора, които искат да живеят в по-малки къщи, след като децата им се изнесат.

Освен това според анализаторите от Deutsche Bank по-младите хора в развитите страни се насочват повече към големите градове, а старите остават в по-малките градове и села.

Klépierre – втората по големина вписана на борсата имотна компания в Европа, която се специализира в търговски молове, използва демографския анализ, за да избере накъде да фокусира амбициите си за разрастване и къде да продава активи.

Демографският растеж произвежда икономически растеж в много по-кратък период от време – както от хора, които сменят мястото (където живеят), така и от хора, родени там“, казва Лоран Морел, председател на Klépierre.

За пример той дава Мадрид, сега третият по големина град в Европа, основно заради вълната от имиграция от Латинска Америка и Северна Африка от началото на 21-и век. Тенденцията обаче започва да се обръща, откакто финансовата криза доведе вкара Испания и други икономики от еврозоната в дълбоки рецесии.

Въпреки влошаващата се икономика на местния си пазар – Франция, компанията на Морел е оптимистично настроена за няколко региона в страната, най-вече източен Париж, Тулуза и Монпелие. В последните два населението се увеличава с около 100 хил. души на всеки 5-6 години, казва той.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Китайски магнат купува емблематичен за Лондон небостъргач

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277498_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%B5%D0%BC%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+

 Инвестиционната компания на китайския имотен магнат Чън Чън Киу ще придобие небостъргача в Лондон, известен като „Рендето за сирене“, от British Land Co. за около 1,02 млрд. паунда (1,27 млрд. долара), предава Bloomberg.

Ако сделката се реализира, тя ще е най-голямата във Великобритания от 2014 г. насам.

По-рано информационната агенция съобщи, че компанията на Чън C C Land ще придобие 50% дял в проекта.

Според различни медийни публикации китайският конгломерат се е състезавал с Korea Investment Corp. и сингапурският Temasek Holdings.

Засега от British Land и съсобственика Oxford Properties не разкриват официално името на купувача. Двете компании само съобщиха, че са в напреднала фаза на преговори за продажбата на проекта.

Според съобщението още дори не е ясно дали ще се стигне до финализиране на сделката.

Наемите в сградата са вече рекордни за района, в който се намира – около 1 100 паунда за кв.м. Сред наемателите ѝ са Aon Plc. и Amlin Plc.

С парите от продажбата на проекта British Land планира да финансира нов комплекс в близост до централната гара на Ливърпул.

През 2016 г. инвеститори от Китай и Хонконг са похарчили почти 3 млрд. паунда за придобиване на офиси в централен Лондон, показват данни на консултантската компания Knight Frank. Те са и най-голямата група чуждестранни инвеститори в офис проекти в града.

Миналия месец C C Land се споразумя да придобие друга офис сграда в Лондон за 2,9 млрд. хонконгски долара (374 млн. долара).

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
 
investor.bg

Прогноза за времето - 1 март (сряда)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-1-mart-srjada-news_596667.html

През деня над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. До обяд ниската облачност в низините и по Черноморието ще се разкъса и намалее, мъглата ще се разсее. Ще се появи до умерен югозападен вятър, който северно от планините ще се усилва. Минималните температури щ

Българите имат най-много доверие на Армията, Църквата и Европейския съюз (графика)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/01/2926571_bulgarite_imat_nai-mnogo_doverie_na_armiiata_curkvata/?ref=rss


Само четири институции се ползват с доверието на повече от 50% от българското население. Първото място с 55% одобрение си поделят Европейският съюз и Българската православна църква, второто с 50% - Армията и българските университети. В долния край на класацията са политическите партии с едва 17% доверие, предхождани от Народното събрание, правителството и съда.

Това е един от изводите в новото национално-представително изследване на общественото мнение на Институт "Отворено...

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=345229

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 1 март ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Непостоянният март: от -7 до 25 градуса

https://vesti.bg/bulgaria/nepostoianniiat-mart-ot-7-do-25-gradusa-6066080

Март е месец характерен с големи аномалии и с резки промени на времето, но все пак пролетта идва

Китай обмисля ограничения за емитирането на дълг на частни имотни компании

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277497_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F+%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%

 Един от регулаторите на дълговите пазари в Китай обмисля да наложи ограничения над емитирането на облигации от страна на частни компании за недвижими имоти. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои анонимни източници.

Китайската асоциация по ценните книжа, която е към Регулаторната комисия по ценните книжа, търси възможности за ограничения на дълговите емисии. Става дума за строителни компании, които нямат разрешение да продават публични облигации, които пък са под контрола на комисията. Тези компании ще бъдат включени в списъка на асоциацията с фирми, на които е забранено да емитират облигации при частни сделки.

Регулаторите в Китай са загрижени за евентуален балон в недвижимите имоти и изглежда имат известен успех да прочистят сектора. Миналия месец броят на градовете, където цените на жилищата записаха повишения, беше най-малкият от една година насам. Вътрешният китайски пазар на ценни книжа, обезпечени с недвижими имоти, пък вероятно е най-рисковата част от местния дългов пазар в юани през 2017 г. Това сочат резултати от проучване, проведено в края на декември.

Властите в Китай предприеха и други мерки през последните месеци, за да ограничат финансирането на някои индустрии, включително недвижимите имоти. През октомври миналата година фондовият пазар в Шанхай повиши прага за продажба на някои ценни книжа от страна на имотни компании и сектори със свръхкапацитет.

Асоциацията по ценните книжа може да добави към списъка и компании, които нарушават правителствената политика за свиване на капацитета, казват източниците на Bloomberg. Освен това там може да влязат и фирми, които са извършавали счетоводни измами през последните две години. Според предишните правила този период беше една година.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Миглена Иванова

Франсоа Оланд показа завидно хладнокръвие при инцидент със стрелба (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/europe/fransoa-oland-pokaza-zavidno-hladnokryvie-pri-incident-sys-strelba-video-news_596686.html

Снайперист на френските сили за сигурност рани двама души по време на реч на президента Франсоа Оланд в Югозападна Франция, съобщи leparisien.fr. Снайперистът се е намирал на покрива на сграда на около стотина метра от шатрата, в която говорел Оланд. Докато сменял позицията си об

Ученици изписаха "3 март" с хартия, осветена с телефони

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6085719

Ученици изписаха "3 март" с хартия, осветена с телефониУченици във Варна изписаха със светлината от телефоните си 3 март. Атрактивната инициатива е посветена на предстоящия национален празник. Ученици от 8 до 12 клас на училище "Гео Милев" се събраха за патриотичния надпис след часовете и го изписаха с цветни листове, осветени от екраните на телефоните им, предава Нова телевизия.

Инцидент със стрелба по време на реч на Франсоа Оланд (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/europe/incident-sys-strelba-po-vreme-na-rech-na-fransoa-oland-video-news_596686.html

Снайперист на френските сили за сигурност рани двама души по време на реч на президента Франсоа Оланд в Югозападна Франция, съобщи leparisien.fr. Снайперистът се е намирал на покрива на сграда на около стотина метра от шатрата, в която говорел Оланд. Докато сменял позицията си об

Подготвяйте палатките, футболният император трябва да остане в Манчестър

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/01/2926364_podgotviaite_palatkite_futbolniiat_imperator_triabva/?ref=rss


"Никога не се моля на играч да подпише договор. Но ако е необходимо, феновете могат да отидат пред вратата на къщата му и да останат там цяла нощ."

Това каза мениджърът на "Манчестър юнайтед" Жозе Моуриньо на въпрос за бъдещето на Златан Ибрахимович в отбора. Шведският нападател, чийто договор е до лятото, изглежда в разцвета на силите си на "Олд Трафорд" и вече има 26 гола в 38 мача за отбора.

С последните си две попадения той помогна на "Юнайтед" да победи с 3:2...

Оферта за правата за мемоарите на семейство Обама е достигнала 60 млн. долара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277496_%D0%9E%D1%84%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%8

 Хитов търг за получаване на глобалните права за двете книги на Барак и Мишел Обама е достигнал над 60 млн. долара, съобщава Financial Times, позовавайки се на източници, запознати с процеса на продажбата. Сумата е рекордна спрямо мемоарите на предишни президенти в САЩ.

Семейство Обама пишат отделни книги, но продават правата заедно.


Няколко издателски къщи, включително Penguin Random House, която публикува предишните три книги на президента Обама, и HarperCollins, собственост на News Corp на Рупърт Мърдок, са изразили интерес към най-очакваната гореща книжна сделка за годината.

Penguin Random House води с офертата си, за да спечели правата на семейство Обама, сочат източниците, брифирани с движението на търга, като решение се очаква скоро. Издателската къща е отказала коментар по въпроса, както и представители на Обама.

Предлаганата сума ще задмине всички други сделки за права за книги на предишни президенти на САЩ. Knopf, подразделение на Penguin Random House, плати 15 млн. долара за правата на мемоарите на Бил Клинтън през 2004 г., а Джордж Буш получи около 10 млн. долара за своите мемоари, публикувани от Crown.

Семейство Обама поддържат нисък профил, откакто напуснаха Белия дом. Още преди да стане президент, Барак Обама вече бе спечелил добра репутация в издателския бизнес с бестселърите си Dreams From My Fatheи The Audacity of Hope. Перспективата за съвместна сделка със съпругата му Мишел обаче даде допълнителен тласък на сегашния търг.

 

По статията работи: Виктория Тошкова

investor.bg

Ради Найденов: Въпросът е не дали да кандидатстваме за еврозоната, а кога

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6085439

Ради Найденов: Въпросът е не дали да кандидатстваме за еврозоната, а когаОще акценти от интервюто: Сегашният начин на гласуване в чужбина е старомоден, скъп и трудоемък Да не се спекулира със страховете на хората, че минаваме към евро скоро. И че държави като Чехия отказват - ето, Словакия я изпревари в икономическо отношение, защото е в еврозоната Не мога да обещая, че няма да има опашки за гласуването в чужбина,

Предстоящи събития на 1 март

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiyaot-1536182.html

/КРОСС/ ***София.В „Гранд Хотел София", президентът Румен Радев ще приветства българските производители, които тази година ще получат своите отличия за качество и професионализъм „Златна мартеница". ***София.От 10.00 часа ще се проведе заседание на Министерски съвет. ***София.От 12.30 часа в сградата на Софийската професионална гимназия по туризъм, министърът на туризма доц. Стела Балтова ще изнесе открит урок пред учениците. ***София. От 13.00 часа в сградата на Министерски съвет ще се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), под председателството на вицепремиера и министър на здравеопазването Илко Семерджиев. На заседанието министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев ще представи приоритетите на ръководеното от него министерство по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Ще бъдат определени и теми за работна програма на НСТС в мандата на служебния кабинет. ***София.От 09.30 часа, 15-състав на Софийски градски съд ще проведе съдебно заседание по делото срещу Любомир Д., обвинен в престъпление по чл. 115-118 от НК. ***София.От 09.30 часа, 4-ти състав на Специализираният наказателен съд ще проведе съдебно заседание по делото срещу Валентин Д. („Топлофикация"). ***София.От 10.00 часа 3-ти състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Хованес М., Пламен Т., Владимир Р. за образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 10

Имиграционните закони ще направят страната по-сигурно място за всички, според американския президент

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277495_%D0%98%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%

 В рамките на първото си обръщение към двете камари на Конгреса държавният глава на САЩ Доналд Тръмп подчерта, че въвеждането на имиграционни закони ще допринесе за сигурността на нацията, предава телевизионният канал CNN, цитиран от "Фокус".
„С налагането на нашите имиграционни закони ще повишим заплатите, ще подпомогнем безработните, ще спестим милиарди долари и ще направим нашата общност по-сигурно място за всички“, заяви американският президент.

Blitz.bg

Месец на изкуствата в детска градина "Светлина"

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/mesec-na-izkustvata-v-detska-gradina-svetlina-2006856

Започва специалният  Месец на изкуствата в ДГ №10 „Светлина“. В деня на Баба Марта петима музиканти от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Загорче“ посрещаха деца и родители с мартенички, усмивки и хубаво настроение. В 9 часа в двора на градината започва концерт на малките загорчета, след което цял

Откриват изложба на рисунки на деца от България и Иран 

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/otkrivat-izlozhba-na-risunki-na-deca-ot-bylgariia-i-iran-2006752

От днес до 10-ти март във варненската галерия „Графит“ ще бъде представена международна изложба с рисунки на деца от България и Иран под надслов „Мир на земята“. Организатор на проявата е Община Варна. 
В експозицията са включени 50 творби на ирански и български деца на възраст между 6 и 18

Ученици декорират в бяло и червено „копчетата“ на Главната

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/uchenici-dekorirat-v-bialo-i-cherveno-kopchetatana-glavnata-2006994

Ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства  в Пловдив ще декорират днес в 10 часа в бяло и червено част от т.н. „копчетата“ пред сградата часа на община Пловдив, в близост до дървото, което беше украсено с мартенички по повод 1 март.

Един час по-късно  майсторите

Директорът на НУ"Христо Ботев" предлага мярка срещу агресията в училище

//dariknews.bg/regioni/pleven/direktoryt-na-nuhristo-botev-predlaga-miarka-sreshtu-agresiiata-v-uchilishte-2006999

С писмо до медиите, директорът на НУ"Христо  Ботев" в Плевен Цветелин Горанов предложи да се въведе дежурство на родители на доброволни начала в училищата в Плевен.  Целта е реализирането на по-добра интеграция на семейството в работата на педагогическите екипи в училищата.

Предлагам

„Баските“ загубиха от „Тетевен Волей“

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/baskite-zagubiha-ot-teteven-volej-2006996

Отборът на „Тетевен Волей“ победи категорично с 3:0 (25:22, 25:16, 25:23) „Черно море БАСК“ в мач от междинния 21-и кръг на Суперлигата, изигран в СК "Г. Бенковски", съобщава bgvolleyball.com. 
 
Срещата стартира равностойно, впоследствие домакините поеха инициативата. Варненци обаче

Около 120 деца се включиха в дните на Зимно предизвикателство

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/okolo-120-deca-se-vkliuchiha-v-dnite-na-zimno-predizvikatelstvo-2006998

Около 120 деца от 8 училища се включиха в деня на Зимно предизвикателство, които Община Варна отбеляза в Ледената пързалка в ОСРК „Младост”. Проявата нямаше състезателен характер, а целта бе спортния празник да популяризира активния и здравословен начин на живот чрез практикуване на зимни спортове.

Майстори на мартеници с носии "въстанаха" срещу китайските ръкоделия (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/majstori-na-martenici-s-nosii-vystanaha-sreshtu-kitajskite-rykodeliia-snimki-2006987

Майстори на мартеници от Велико Търново, продаваха красивите си ръкоделия, облечени в традиционни български носии. По този начин те символично протестираха срещу китайските ръкоделия, които от години заливат пазара в навечерието на 1 март, а освен

Кораб потъна наполовина в Дунав след пробойна от ледохода (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/korab-potyna-napolovina-v-dunav-sled-probojna-ot-ledohoda-snimki-2006997

Тласкачът "Панайот Волов" потъна наполовина във водите на река Дунав при Русе. Това стана в лимана, където корабът е бил на ремонт. Той е част от флота на Параходство "Българско речно плаване", Корабът, който е на 52 години, е потънал на 9 февруари, като веднага е

Ето как Доналд Тръмп коментира съюзниците от НАТО в речта си пред Конгреса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277494_%D0%95%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D0%BA+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8

 Държавният глава на Съединените американски щати изрази подкрепата си към съюзниците от НАТО, но още веднъж подчерта, че страните-членки на Алианса трябва да увеличат разходите си за отбрана, предупреждавайки, че неговата работа не е да „представлява света“, предава AFP, цитирана от "Фокус".
Новият лидер в Белия дом стресна съюзническите столици по време на кампанията си, твърдейки, че американската подкрепа за НАТО трябва да зависи от нарастващите разходи за отбрана на членките. Оттогава насам обаче Тръмп се постара да защити пакта. 

„Моята работа не е да представлявам света. Моята работа е да представлявам САЩ“, бяха думите, които Тръмп изрече при първото си обръщение към двете камари на Конгреса. 

„Подкрепяме силно НАТО. Но нашите партньори трябва да да отговорят на финансовите си задължения. Очакваме от нашите партньори, независимо дали са от НАТО, Близкия изток или Тихия океан, за да заемат пряка и смислена роля и в стратегически, и във военни операции, и да плащат справедлив дял от разходите", категоричен бе американският президент, допълвайки, че „на базата на нашите дискусии те започват да правят точно това“.

Blitz.bg

Адриано Челентано живее като в "Нос Страх"

https://www.actualno.com/showbusiness/adriano-chelentano-jivee-kato-v-nos-strah-news_596678.html

Легендарният италиански певец, актьор и общественик Адриано Челентано се оплака на полицията в община Галбиате в северната част на Италия, където живее. Той разказа за подозрителна поредица събития, включваща следене и проникване в дома му, започнала миналата седмица, ког

1 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=345228

Събития: 86 пр.н.е. г. – Битка при Херонея (86 пр.н.е.): Римляните съумяват да превземат Атина. 317 г. – Константин I Велики провъзгласява сина си Крисп за цезар в Сердика и го изпраща като префект на Галия. 1331 г. – Османският владетел Орхан Гази превзема Никея.

Klassa.bg-Честита Баба Марта!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277493_Klassa.bg-%D0%A7%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%91%D0%B0%D0%B1%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%21

 Иде празник Баба Марта
разновидност на хазарта – 
купиш, кичиш шарени конци – 
здраве да спечелиш се надяваш ти! 
Фокуси такива, който прави, 
от злото може и да се избави! 
Но едва ли мартеничка на ръката 
ще “позлати” на гаджето душата! 
Търговец хитро се подсмива, 
бизнесът добре му се развива! 
И друг “празник” наближава, 
печалбата се умножава! 
Който иска да се заблуждава, 
бързо мартенички да набавя! 
Който иска здраве, благини – 
БОГ ДА ГО БЛАГОСЛОВИ!


















http://sanovnik.bg

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА! Вижте каква е легендата за мартеницата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277492_%D0%A7%D0%95%D0%A1%D0%A2%D0%98%D0%A2%D0%90+%D0%91%D0%90%D0%91%D0%90+%D0%9C%D0%90%D0%A0%D0%A2%D0%90%21+%D0%92%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%B5+%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D

 На първи март традиционно българите си връзваме мартеници. Имен ден на този ден празнуват хората, които носят имената Марта, Мартин, Евдокия. 

 

Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор. В народните вярвания, представени в пословици и приказки, името ѝ е свързано с името на месец „март“. Три са месеците, които са персонифицирани в българските митични представи – януари, февруари и март. Януари и февруари са представени като братя с лют характер – Голям Сечко и Малък Сечко. Баба Марта се смята за тяхна сестра, която ту е усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла.

 

 

 

С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай, свързан с Баба Марта, е закичването на хора и млади животни с Мартеница (усукани бяла и червена нишка) на 1 март – деня на пристигането на Баба Марта. През целия месец се извършват обреди за гонене на змии и гущери, както и гадания, свързани с някои прелетни птици.

 

Вижте как е била създадена мартеницата, според легендите!

 

Легендата се отнася за времето, когато Аспарух бил на десния бряг на Дунав. Брат му Баян и сестра му Хуба го чакали на левия бряг и търсели брод за България. Вързали края на бяло кълбо за крака на сокола, за да полети и им покаже брода, по който да минат. Хазарска стрела пронизала Баян. Бликнала алена кръв, която обагрила бялата връв, която трябвало да послужи като знак за Аспарух, че скъпите му брат и сестра идват при него.

 

След като получил скъпата вест, Аспарух късал конци от бяло – червената нишка, връзвал ги на ръцете на войниците си и повтарял:

 

“Нишката, която ни свързва да не се прекъсва никога.

 

Да сме здрави, да сме весели, да сме щастливи, да сме БЪЛГАРИ”…

 

ЛЕГЕНДА ЗА БАБА МАРТА

 

Живяла Марта със своите братя далеч в планината. Братята й носели едно име - Сечко. Само че единият наричали малък, а другия - голям Сечко.

 

От високата планина те виждали и чували всичко, каквото става по земята. Усмихвала ли се Марта, погалвала и гадинки, и тревички. Стопляла простора с благата си усмивка, блестяло като златно слънцето, прелитали весело птичките.

Веднъж една млада пъргава невеста подкарала овчиците си в планината, топло слънчице огряло, птички се обадили, та тревица стоката да попасе.

 

- Не извеждай, булка, ваклушите на паша, рано е! - думал й свекърът, стар стария. Преживял много той и мъдро може да поучи. По-слънцето познавал старецът кога ветровете ще завеят, по месеца разбирал кога дъжд ще захване, кога град ще бие, кога зла зима ще вилнее.

 

- Кирпикожусите цъфтят сега, снахо - топло й напомнил старецът.- Това е цвете лъжовно, не прецъфти ли, не му вярвай, кожухчето не сваляй!

 

- Е, тейко, какво ще ми стори Марта? Тя е жена и зло на жена не може да направи - казала невестата и подбрала овцете и козите към планината.

 

Дочула Марта тези думи и тежка мъка й домъчняла. Нищо че е жена, и тя може да покори слънцето като братята си, и тя има сила и бури и хали да посее, и тя знае кога слънчев благодат да прати. Какво от това, че жена й думат!

 

Не минало много. Тъмни облаци надвиснали над планината. Ветровете заблудили безмилостно набъбналата гора, леден сняг зашибал, захванала люта зима. Сковала се земята, замлъкнали птиците, секнал ромонът на ручея.

 

Непокорната млада овчарка така и не се върнала вече. Тя останала вкаменена заедно с овчиците си горе в планината.

 

Носенето на мартеници е български народен обичай. Баба Марта е един от най-почитаните български обичаи, запазил се от древноста до наши дни. На 1 Март всеки подарява на своите близки специален амулет наречен мартеница, който ще го дари със здраве и сила през следващата година.

 

На този ден стопанката на дома ставала рано, измитала двора, запалвала буен огън и простирала или закачвала пред дома си червени престилки, пояси, прежди, черги или пресукани червени конци. Вярва се, че те пазят къщата, за да не влезе в нея злото - болести и немотия. Като ги видела, баба Марта щяла да се разсмее и да пекне слънце.

 

За да не пада гръм, в някои добруджански села не тъкат, не трупат, не варят нищо. На огъня не слагат черни /опушени/ съдове, за да няма главни по растенията. В Родопите се гадае по първите дни на месеца за времето през годината. Има обичай, според който се гадае каква ще бъде годината за отделния човек, като си избере ден от март /в някои райони се гадае според рождената дата/.

Някои от обичаите на 1 март, свързани с изгонването на злите сили, включват палене на огън и изгаряне на сметта на двора, а след това всички прескачат жаравата.

 

Някаде възрастни жени не излизат извън дома, за да не срещнат Марта и да я разсърдят, тъй като тя ще се усмихне и времето ще е хубаво, ако я срещне млада жена или мома. На Марта жените не перат и не простират бели дрехи, за да не падат слани и градушки.

 

Децата като се събудят тичат да прескачат огъня, за да не ги вестява болест и да им е весело през цялата година. После им връзвали мартенички от усукани бели и червени конци. Когато долитала първата лястовичка или щъркел, децата сваляли мартеничките и ги закачали на първата клонка. Според едно поверие мартениците се слагат под камък и след девет дена се гледа, какво има под него. Ако са се настанили мравки ще е богата годината с овце, ако пък има други по-едри буболечки – сполука с едър добитък и др.

Ученици даряват усмивки на хората с ръчно изработени мартеници

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/WMvVH-ujAQs/

Над 1000 мартеници, изработени от възпитаниците на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” ще бъдат раздадени днес в Бургас. Това ще се случи в 8 търговски обекта. Всеки клиент ще получи красива ръчно изработена мартеница за здраве и благополучие.

Инициативата на училището по изкуства е под мотото „Подари мартеница за здраве и късмет”. Тя е част от един нов  проект на Националната мрежа за децата „Училището като център в общността“, в който участие ще вземат 20 училища от цяла България. Идеята е  училищната общност  – ученици, родители, учители, служители, партньори и приятели, да стане още по-жива и по-ефективна, да гради заедно училищните стратегии, политики, ценности и правила.

Искаме  да дарим повече усмивки на хората на 1 март, коментират идеята си  децата и преподавателите от Музикалното училище и допълват , че мартеницата е символ на мира и любовта, на здравето и щастието.  А според поверието в белия цвят е втъкана чистотата и искреността на отношенията, а в червения – топлотата, на приятелството и взаимната обич.

Прогноза за времето -1 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=345227

Днес над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Над Черноморието преди обяд ще е с ниска облачност или мъгла. След обяд видимостта в повечето райони ще се подобри до предимно слънчево, но на север от Варна облачността ще се задържи значителна.

Седми протест на жителите на "Дружба"

https://www.actualno.com/sofia/sedmi-protest-na-jitelite-na-drujba-news_596675.html

Днес, 1 март, жителите на "Дружба" в София излизат на нов протест в "Дружба" 2, седми поред. С мартеници на ръце хората от софийските квартали, подкрепени от жители на "Младост" ще се съберат от 18:00 часа пред затворения път (от страната на Кауфланд). Хората искат възстановяване на

Грантаджиите в Темида поискаха цензура

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277491_%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%A2%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D1%83%D1%80%D0%B0

 

ВСС поряза мераците на Калин Калпакчиев за медиен контрол

Грантаджиите в Темида в лицето на скандалния член на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев излезе със скандално настояване за това кадровиците от съдийската колегия да наложат цензура над медиите. Истеричното искане на грантаджията в тога бе продиктувано от серия разобличаващи материали в медиите, показващи, че съдия в Софийски градски съд обслужва интересите на единият от менторите на олигархичния кръг, около който кръжи и самия Калпакчиев – банкерът-беглец Цветан Василев.

За да спре подобни разкрития да излизат в средства за масова информация, скандалният член на ВСС внесе допълнителна точка, която гласи дословно: „Изразяване на становище по повод публичните атаки срещу работата на съдии от Софийски градски съд, както и предприемане на действия от съдийската колегия на ВСС за

създаване на съвместни правила и стандарти на взаимодействие

между съдебната власт и медиите“. Наглостта на Калпакчиев стигна до там да настоява кадровиците на Темида да осъдят публикациите, които според него накърнявали професионалната репутация и достойнството на съдия Марияна Георгиева, уличена като проводник на интересите на Василев в Темида. Освен това Калпакчиев поиска съдийската колегия да изработи правила, по които да си взаимодейства с медиите.

Преди седмица в медийното пространство се появи информация, че съдия Мариана Георгиева от Търговското отделение на СГС за втори път е изпълнила поръчка на забегналия в Сърбия банкер Цветан Василев по отношение на „Виваком“. Въпреки че няма никакви права върху това дружество, което беше придобито изцяло със средства на вложителите в КТБ, Цветан Василев и пионката му Дмитрий Косарев от близо половин година предявяват всевъзможни претенции и умишлено пречат да бъде вписано новото ръководство на компанията. Според разследването преди да стане съдия Мариана

Георгиева е работила като юрисконсулт във фирма на олигарха Огнян Донев.

До разглеждане на точката за налагане на цензура обаче така и не се стигна, тъй като колегите на Калпкчиев го порязаха. Галя Георгиева възрази, че искането му е от компетентността на пленума на ВСС. „Не сезирам пленума, а съдийската колегия, ако тя желае, да сезира пленума, но като вносител искам да го разгледаме тук – трябва да защитим един съдия “, заяви Калпакчиев. Със 7 гласа „против“ и 6 „за“ членовете на съдийската колегия отхвърлиха предложената от него допълнителна точка да влезе в дневния ред.

 

АгенАгенция Мониторция Монитор

Българите посрещат 1-ви март с мартеници

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/1Wz_zp3k42o/

Днес българите посрещат 1-ви март с мартеници-усукани бели и червени конци. Мартеницата се закичва на дрехата или се връзва на китката на ръката. Това е българска традиция и символично пожелание за здраве и късмет. Някога смятали мартеницата за амулет. Вярвали, че тя предпазва хората, добитъка, къщата и цялото стопанство от “злите сили” на отиващата си зима. По традиция мартеници се носят до Първа пролет, а най-популярна е представата, че червено-бялата мартеница се сваля, когато човек види цъфнало плодно дръвче или щъркел. Свалената мартеница се връзва на цъфнала клонка, за да стане плодовито дървото.

"Еклипс Крос" паркира между ASX и "Аутлендър" в гамата на "Мицубиши"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/03/01/2926728_eklips_kros_parkira_mejdu_asx_i_autlendur_v_gamata_na/?ref=rss


Нов глобален модел, с който да подсили гамата си от кросоувъри ще представи на автосалона в Женева "Мицубиши". "Еклипс Крос" има дължина 4.41 метра, като е по-голям от ASX, но по-малък от "Аутлендър".

Атрактивен дизайн, подсилван от новия за марката червен цвят, е сред отличителните за модела. В салона правят впечатление добре организираното арматурно табло, стилният екран на мултимедията и дисплея на нивото на очите на водача, на който се извежда полезна за шофирането информация....

В Русия създадоха дрон, внедрен в реактивна система за залпов огън "Смерч"

http://pogled.info/svetoven/russia/v-rusiya-sazdadoha-dron-vnedren-v-reaktivna-sistema-za-zalpov-ogan-smerch.83214

/Поглед.инфо/ Научно-производственото обединение "Сплав" е създало дрон, прикрепен към ракета на реактивната система за залпов огън "Смерч", съобщи за ТРК "Звезда" главният конструктор на предприятието Николай Макаровец.

България е сред страните, които инвестират в Крим

http://pogled.info/svetoven/russia/balgariya-e-sred-stranite-koito-investirat-v-krim.83215

/Поглед.инфо/ Предприемачи от Италия, Турция, Китай, Гърция, България и други страни работят на територията на Крим. Това обяви зам.-председателят на Съвета на министрите на Република Крим и постоянен представител на Крим към президента на РФ Георгий Мурадов по време на Руския инвестиционен форум в Сочи, съобщи агенция "Регнум" във вторник (28 февруари).

Telegraph: Източна Европа се готви отново да я предадат

http://pogled.info/svetoven/evropa/Telegraph-iztochna-evropa-se-gotvi-otnovo-da-ya-predadat.83216

/Поглед.инфо/ Докато президентът на САЩ Доналд Тръмп флиртува с Русия, Източна Европа се готви отново да я предадат, пише британското издание "Дейли Телеграф" (The Daily Telegraph) във вторник (28 февруари).

Тръмп: Не съм звънял в Русия от десет години

http://pogled.info/svetoven/tramp-ne-sam-zvanyal-v-rusiya-ot-deset-godini.83217

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник (27 февруари), че "не се е обаждал в Русия" от цели десет години, предаде РИА "Новости". Той направи това изказване на фона на слуховете, че има връзки с Русия.

Германия ще бори „фалшивите новини” с нов рускоезичен канал в Прибалтика

http://pogled.info/svetoven/evropa/germaniya-shte-bori-falshivite-novini-s-nov-ruskoezichen-kanal-v-pribaltika.83218

/Поглед.инфо/ Официалният говорител на германското външно министерство Мартин Шефер анонсира плановете на Германия да подпомогне Литва, Латвия и Естония в създаването на рускоезични медии в Прибалтика за противодействие на това, което нарича „системна дезинформация” от излъчващите в региона руски телевизионни канали.

Искахме американски училища – имаме ги

http://pogled.info/bulgarski/iskahme-amerikanski-uchilishta-imame-gi.83219

/Поглед.инфо/ Реакциите срещу изстъпленията в българското училище онагледяват в колко инфантилно, зомбирано и глупаво общество сме се превърнали. Имаме пожар, който гори перманентно – вместо да потърсим палещата клечка, се чудим с какъв шланг да гасим – дълъг ли, къс ли, пожарната ли да викаме, пожарогасител ли да изпробваме… И заемаме геройски обвинителни пози, когато нещо около потушаването не сработи. Клечката, глупаци, клечката е важна!

Тръмп се обяви против расизма, поиска обаче качествени имигранти и обеща да не се меси на света

https://www.actualno.com/america/trymp-se-objavi-protiv-rasizma-poiska-obache-kachestveni-imigranti-i-obeshta-da-ne-se-mesi-na-sveta-news_596674.html

"Против" расизма и антисемитизма, но "за" качествените имигранти - това беше един от основните щрихи на речта на американския президент Доналд Тръмп пред Конгреса. В речта си Тръмп повтори вече чути тези - за икономическа реформа, за промяна на здравната реформа "Обамакеър" и

Отлагат за след празниците поскъпването на водата в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277490_%D0%9E%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%

 Поскъпването на водата в столицата се отлага за след празниците. Това стана ясно от решение, взето в понеделник на закрито заседание на КЕВР. С него проектът на решение на работната група на КЕВР, относно искането на Сфийска вода” за поскъпване на водопроводната услуга в София със 18% е върнат за доработка, съобщиха от регулаторната комисия.

От там уточняват още, че работната група трябва да представи преработен вариант в тридневен срок. Въпросният документ за одобряване на бизнес плана и за утвърждаване и одобряване на цени на ВиК услуги на „Софийска вода“ АД също ще бъде разгледан от КЕВР на закрито заседание.

В началото на февруари регулаторният орган реши одобряването на бизнес плана и на концесионера на столичното водоснабдяване за периода 2017-2021г. и заявлението му за утвърждаване на по-високи цени на ВиК услуги да бъде разгледано в края на февруари.

BMW Alpina: хулиганът на пътя

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/bmw-alpina-huliganyt-na-pytia-6066071

На старо този автомобил върви около 50 000 лв., но поддръжката след това е проблем.

РИК- Кюстендил се мести днес в Областна администрация

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/rik-kiustendil-se-mesti-dnes-v-oblastna-administraciia-2006898

РИК- Кюстендил започва днес действия по преместването си от сградата на община Кюстендил, в сградата на Областна администрация. Председателят на комисията Красимир Петров изрази надежда за хубаво време, за да могат да се пренесат безпроблемно техниката и документите на комисията. Тя ще  заседава в

Ученици от София протестираха срещу уволнението на любим учител

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277489_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D1%83%D0%B2%D0%BE

 Десетки възпитаници на столичното 81-во СУ „Виктор Юго“ се събраха в защита на своя заместник-директор и преподавател по история.

 
След 22 години в училището Румяна Парцова била освободена от работа вчера.
 
Директорът Елена Налбантова обясни, че това е направено заради промяна в изискванията към педагогическите специалисти, според които Парцова вече няма достатъчна квалификация за поста.
 
Единствения орган за разрешаване на трудово-правните спорове е съдът, каза още тя.
 
Учениците обаче не са съгласни и искат учителката им да бъде върната. Те се заканват да протестират всеки ден.
 
Вижте повече във видеото:

http://btvnovinite.bg

На 1 март рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6085103

На 1 март рожден ден иматАлисия, фолкпевица Проф. Вихрони Попнеделев, художник Проф. Дора Христова, диригент на ансамбъл “Мистерията на българските гласове" Калина Радичева, главна медицинска сестра на МБАЛ “Здраве”, Велинград Любомир Дяковски, оперен певец Магдалена Ташева, бивш депутат Минчо Спасов, юрист, бивш депутат Петър Андонов,

Хороскоп за 1 март, сряда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277488_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+1+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%2C+%D1%81%D1%80%D1%8F%D0%B4%D0%B0

 Овен 21 март – 20 април

Проблемен и рисков ден за родените около 10 април. Луна, Марс и Уран във вашия знак провокират експлозивно поведение и проява на изкрящи страсти. Ще ви е трудно да се държите дипломатично. Може да кажете и направите нещо, за което да съжалявате. Противопоказно е да се водят преговори. Трудно ще се разберете за каквото и да било. Не взимайте решения по важни въпроси и стойте далече от колективните инициативи. Днес може да се окажете жертвения овен или този, който ще подпали пожари.

Р-4

П-4

Л-5

К-4

З-3

 

 

Телец 21 април - 20 май

Наелектризиран ден, в който трябва да стъпвате много внимателно, да не работите в екип и да не следвате колективния порив. Отделете се, отдалечете се от местата, в които се фокусират и събират интересите на много хора. Тълпата е неуправляема, героите и агресорите водят тежки битки. В такъв момент правилната позиция е да се дистанцирате, да се занимавате с тихи семейни дела, да не се намесвате в чуждата работа и избор. Отложеното за утре ще донесе успех и ще ви издигне на престижни позиции.

Р-5

П-5

Л-5

К-5

З-5

 

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Днес е противопоказно да се работи в екип, да се сформират нови групи по интереси, да се коалират партии, да се провеждат събрания и митинги. По незначителни поводи ще избухват скандали, които ще се разрастват, но по някакъв начин ще работят във ваша полза и интерес. Ако искате да преговаряте за финансиране и инвестиции отложете срещите за утре. Този ден е зареден с голяма доза агресия. Трудно се разбираме, още по-трудно си правим взаимни отстъпки, а така работата не върви и предателите действат.

Р-4

П-4

Л-5

К-4

З-5

 

 

Рак 22 юни – 21 юли

За родените около 10 юли действа опасен кръст на планетни сили. Очертават се скандали, конфликтно поведение и прединсултни състояния предизвикани от силни емоционални и депресивни реакции. Ще се скарате по незначителен повод, ще качите кръвното и може да предприемете стъпка, за която ще съжалявате. Не се препоръчва работа в екип. На гърба ви ще се стоварят задълженията на мързеливците. Този ден може да стане щастлив или нещастен поради избора, който ще направите. Затова не предприемайте нищо съществено.

Р-4

П-5

Л-4

К-3

З-3

 

 

Лъв 22 юли – 22 август

Ще извлечете ползи от действията на лаиците, на хора, които са изгубили надежда и самоконтрол и смятат, че с битки и натиск ще променят нещата. На всички нива ще се действа агресивно и без да се подбират средствата. Добре е да действате от разтояние, да увеличите дистациите с хора насторени на скандали и разправии. Родители и деца се настройват един срещу друг. Трети лица се намесват в любовта и връзките ни и ще се опитват да извличат лични ползи. Ще си решите проблемите, ако яхнете изблиците на недоволство.

Р-5

П-5

Л-5

К-5

З-5

 

 

Дева 23 август – 22 септември

Ден на тежки битки, на експлозивно държание и поведение. Тъпата е неуправляема. От нещо дребно може да пламнат свещенни войни и семейни скандали. Не влизайте в спорове, стойте далече от колективните иницативи и изяви. Тенденцията е трети лица да се вмъкват в личната ни вселена, да провокират професионалните и брачни отношения. Каквото отложите за следващите два дни ще ви донесе късмет, пари и повече щастливи мигове. Днес може да попаднете на нелоялна конкуренция и да загубите пари.

Р-4

П-4

Л-5

К-4

З-4

 

 

Везни 23 септември – 22 октомври

Ден с тежки и предизвикателни аспекти. Вероятно е да изгубите самообладание в труден момент и да разкриете картите си пред непознати. Не допускайте до делата и бизнеса си непроверени хора. Не споделяйте неща от живота си и не клюкарствайте. Може да ви потърсят сметка и обяснение за предизвикателните думи и поведение. Ден на фатални привличания, от които всички излизаме ощетени и наранени. Тенденцята е към прединсултни състояния. Трудно ще избегнете скандалите. Правото днес е на по-силния.

Р-4

П-4

Л-4

К-4

З-4

 

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

Ако днес ви предложат да изберете между доброто и злото просто не правете никакъв избор. Стойте настрана от служебните конфликти и разправии и си вършете работата без да коментирате чуждата. Десет пъти премислете преди да кажете или направите нещо. Не сечете дървета и не подарявайте цветя. Всеки жест днес се тълкува превратно, търсят се поводи за агресия и натиск. Ако не се намесвате ще извлечете ползи, когато двама се карат. Днес късметът ще е за тези, които играят ролята на фон в отношенията.

Р-5

П-6

Л-5

К-4

З-5

 

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

Днес не сте склонни да си „оставяте магарето в калта”. Готови сте да влезете в планирани и непланирани битки, ако ви предизвикат. Ще получите подкрепа от неочаквано място. Не обединявайте интерси и действия с тези на друг. Където се съберат повече хора със сигурност ще има предател. Ако сте сънували нещо объркано и животът ви може да се обърка, но ако сте сънували родителите си това е знак, че битката е неизбежна. Проверявайте получените информации преди да реагирате агресивно.

Р-5

П-4

Л-5

К-4

З-4

 

 

Козирог 22 декември – 20 януари

Агресивен и рисков ден, особено за родените около 10 януари. Спазвайте закона и предписанията за работа с техника и елетроуреди. Денят е зареден с експлозивност, която може да се изрази по различни начини, да ви качи кръвното и да ви разболее. Вероятни са прединсултни състояния. Не реагирайте агресивно на лични забележки и критика. Не предизвиквайте чуждата агресия. Може да направите непростима грешка и да загубите пари, влияне и престиж. Каквото отложите за следващите дни ще ви донесе пари, късмет и слава.

Р-4

П-4

Л-4

К-4

З-3

 

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

За вас този ден може да даде лост и опорна точка, с които да повдигнете и разрешите проблемите си. Действайте сами. Ако се съюзите с някого ползите ще са за него. Затова вършете си работа сами, не се включвайте в колективни проекти и не споделяйте идеите си. Ще ви предлагат изкушаващи варианти с различни ползи и възможности. Не избирайте нищо, не се обвързвайте и не сключвайте нови договори. Хора стоящи зад кадър ни използват като марионетки и ни настройват един срещу друг.

Р-5

П-5

Л-5

К-4

З-5

 

 

Риби 20 февруари – 20 март

Насъбраното в миналите дни избива на повърхноста. Вероятни са агресивни реакции и поведение, особено там, където се събират големи групи хора. Може да попаднете на фатално привличане и влияние. Не се съгласявайте на съвместна работа, особено ако се изисква да вложите всичките си спестявания и да поставите на карта любовта и семейния мир. На много места ще възникнат конфликти. Тълпата е неуправляема. Законите не се спазват. Всеки тълкува нещата както му изнася и се възползва от другите както може.

Р-4

П-5

Л-4

К-4

З-4

 

Ч.Р.Д.

Личната ви година е петица. Очертават се премествания, пътувания, възможности за внедряване в нова среда и в нова пазарна ниша. Не се отказвайте и от работа в чужбина. Степените ви на свобода нарастват. Ноември ще ви донесе големи награди.

Родените днес носят в себе си огромен енергиен и експлозивен заряд. Ще се опълчват срещу закона и със сигурност ще го променят. Може да имат проблеми във връзка с главата. Лесно ще губят самообладание. Не очаквайте да стоят мирни.

Заченатите днес са предопределни да завършат родовите битки, да възстановят права и собствености на рода. В тяхно лице ще видите някой от предците си.

Честита Баба Марта! Освен Мартин, имен ден днес имат...

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/chestita-baba-marta-osven-martin-imen-den-dnes-imat-6066062

На 1 март отбелязваме Баба Марта, имен ден имат всички, които носят името ѝ, както и имената Евдокий и Евдокия

Честита Баба Марта

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/01/2926231_chestita_baba_marta/?ref=rss


На първи март българите отбелязват празника на Баба Марта. По традиция на този ден всеки подарява на близките и приятелите си специален амулет - мартеница, изработена от бял и червен конец, за здраве и сила.

Празникът вероятно е древен езически обичай, запазен единствено от българите. Той се свързва и с началото на пролетта и новата стопанска година. На 1 март Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, червена забрадка и червени чорапи. Месец март е единственият...

Българинът изчезва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277487_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B5%D0%B7%D0%B2%D0%B0

 

Топим се повече, отколкото през войните, за последните години 11 области са намалели с 15%, Видинска с 24%

За последните години 11 области са намалели с 15%, а Видинска е намаляла с 24%, обяви по време на дискусия “Отговорно за здравето“ организационният секретар на сдружението на общинските болници Радко Велков, цитиран от Нюз.бг.

Той заяви, че към 2020 г. в България няма да бъдат родени повече от 48 000 деца, което е спад от над 30%. По думите му такъв спад България не е имала дори по време на войните.

Участниците в дискусията се обявиха за конкретни стъпки и определяне на няколко основни приоритета в сферата на здравеопазването.

 

zemia-news.bg

Докъде либералният капитализъм доведе България за 25 години?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277486_%D0%94%D0%BE%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BB%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC+%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5+%

 В навечерието сме на нов световен ред — многополюсен. Той ще замени либералния капитализъм и съответстващата му демокрация, които успяха през 19891991 г. да надделеят над съветския модел на социализъм и да обявят света окончателно и безвъзвратно за еднополюсен. Главните ценности и ориентири на “новия световен ред“, провъзгласен за “края на историята“, станаха неограничаваните от държавата частна собственост и лична свобода. Много бързо и двете бяха взети на въоръжение от най-безкрупулните и лицемерни представители на олигархичното мислене, които за 23 десетилетия успяха да ликвидират философията и морала на нравственото и социалното, да демонтират социалната държава и въобще всяка държава, издигайки в култ глобализацията на материалното. Законът и моралът бяха прекроени по техен тертип, националните елити бяха заменени от послушни креатури, финансирани и хранени с трохи от олигархията. Лидерите, чиито държави отказваха да се денационализират и превърнат в суровинен източник и неограничен пазар за либералните стоки и услуги, бяха сваляни от власт, затваряни, убивани, въз основа единствено на нелепи твърдения и обвинения.

Но както всяка лъжа, изградена на основата на насилие, манипулации и неистини, глобалният неолиберализъм изчерпа жизнения си цикъл и приближава леталния си изход. Дори Кисинджър и Бжежински призовават новия американски президент Доналд Тръмп за отказ от еднополюсното мислене и зачитане интересите на различните цивилизационни полюси в света. Най-вече на Русия и Китай!

Какво потвърждение намират тези констатации на българска почва?

В изпълнение на “Вашингтонския консенсус“ доминиращият англосаксонски неолиберализъм забрани в България всичко, което е различно от него — независимо дали е било успешно преди 10 ноември 1989 г. или не? С решение на Народното събрание, наречено “закон“, без да притежава атрибутите на такъв нормативен акт, беше обявен за престъпен, “политическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г.“ Този “закон“ не държи сметка, че през посочения период на новата си история България е била конституционна и международно призната държава, членувала е в ООН и други световни организации, поддържала е двустранни дипломатически, икономически и културни връзки с всички “велики сили“ в двете половини на света, разделен от желязна завеса, постигнала е необикновено високи достижения в социално-икономическото и духовното си развитие, била е 6-та космическа страна, наречена е “Държава на духа“. Излъчила е учени, артисти и спортисти на световно ниво, позната е с най-изявените си синове и дъщери по четирите краища на планетата.

Тъжното е, че този “закон“ не само разчиства сметките на новите кариеристи с естествените елити, създадени от българската държава, за да работят за нейното възвисяване, но и отнема възможността младите поколения да се учат от миналото и от натрупания практически опит (а и от допуснатите грешки).

И още нещо — скудоумието и липсата на морал в обществото са толкова разпространени, че са обладали дори политическите наследници на обявения за престъпен “режим“, чиито представители в парламента, президентството и политическите партии са се примирили с тази историческа несправедливост. Нещо повече — 16 години след приемането на “закона“, той е допълнен с изискването, прието в парламента през ноември м.г., да се премахнат “надписи, паметници, символи, лозунги, създадени през комунистическия режим в негова възхвала“.

Освен явно недемократичния характер на този “пещерен антикомунизъм“, добре е да се видят реалните факти на “комунистическия режим“ и да се сравнят статистическите показатели с днешна дата. Това би могло да се направи за всеки икономически отрасъл и социална или духовна сфера, но поради липса на пространство ще посочим мястото към днешна дата на България сред 138 държави в света по 12 показателя. Данните са достоверни, източникът не подлежи на съмнение — Доклад на Световния икономически форум, провеждан ежегодно в Давос — Швейцария:

- по независимост на съда България от 108 място през 2010 г. пада на 116 място през 2015 г.;

- по защита на интелектуалната собственост — от 109 на 117;

- по субективизъм на решенията на държавната администрация — от 110 на 122;

- по прозрачност на политиката на държавата — от 118 на 120;

- по законовата рамка при уреждането на спорове — остава на 116;

- по ефективност на законите при оспорване на правилата — от 105 на 114.

Или осреднено и с някои други показатели, българските държавни институции са в групата на най-изостаналите в света — на 97 място.

Ако се спрем на икономическите условия, в които живеем, ще установим, че:

- по инфрастуктура сме на 70-място;

- по макроикономическа среда — 42;

- по здравеопазване — 57;

- по образование — 56;

- по добри търговски практики — 57;

- по ефективност на трудовия пазар — 54;

- по развитие на финансовия пазар — 59;

- по пазарен капацитет — 65;

- по степен на пазарно развитие — 79;

- по иновации — 65.

В противовес на позициите на България в съвременния еднополюсен свят, са данните за нашето място в света за един друг 30-годишен период: 19601990 г. Според доклад на Human Developwent index (HDI) България е била на 27 място в света — в клуба на “45-те най-високо развити държави в света“.

По показателя “най-незначителни разлики между пет прослойки на населението“ е заемала 1-во място в света през 1960196519681972 г. и 19741976 г. — или общо 10 пъти.

Ако през 1990 г. България е била на 27 място по Индекса за човешко развитие, то през 2015 г., тя е на 58 място — т.е. регистрира отстъпление от 31 позиции. Въпреки прокламирания неолиберален капитализъм и съответстващата му обществена демокрация, българският частен капитал, възникнал след разграбването на държавната собственост от времето 19441989 г., не е допринесъл с нищо за подобряването на икономическите параметри на страната и обществото ни. Нещо повече — този капитал постепенно и неминуемо прераства в наднационален, губи обществената си полезност и обслужва единствено притежателя си — чуждестранните инвеститори. Свидетелство за тази констатация са данните на Световната банка за неравенството между различните по приходи групи от населението на България:

- през 1990 г. — най-богатите 20% са били 3,25 по-богати от най-бедните 20%;

- през 2015 г. 20% най-богати са 7 пъти по-богати от 20% най-бедни;

- през 2015 г. 25% от българите живеят под прага на бедността, т.е. над 1,6 млн. от 7,2 милионното население.

В България все по-често — медии, социологически проучвания, статистика — говорят за икономически, но и културен геноцид. Той се провежда както явно — чрез икономически закони и поднормативни актове, правещи богатите още по-богати и увеличаващи броя на наследствено бедните слоеве, но и прикрито — чрез косвена икономическа, информационна и друга политика. Чрез политическа демагогия и лидерска хамелеонщина на програмно-партийно равнище въздействат върху демотивирания и обезверен електорат. Доказателство за последната констатация са приличащите си като две капки вода предизборни платформи на основните партии и сходното, агресивно и лицемерно поведение на партийните водачи.

В нито една програма и нито един лидер не поставят открито и целенасочено въпроса за смяна на основните принципи на системата на либералния капитализъм, защото се е провалил и продължава да носи бедност, война и деморализация на света. Това е лоша новина, но ще има и добри — светът се променя и нищо не може да спре тази промяна.

Проф. д.ик.н. Димитър Иванов

Включете се в Националния конкурс за „Бостанско плашило”

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/vkliuchete-se-v-nacionalniia-konkurs-za-bostansko-plashilo-2006980

На 1 март стартира традиционният национален конкурс за „Бостанско плашило”, организиран от Етнографски музей на открито „Етър”.
 
Плашилото е човекоподобно чучело, облечено в стари дрехи, които са натъпкани със слама. То трябва да плаши и прогонва птиците от селскосто

Общини в Родопите с ангажименти за намаляване на вредните емисии

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/obshtini-v-rodopite-s-angazhimenti-za-namaliavane-na-vrednite-emisii-2006981

Общините Брацигово, Златоград и Рудозем се присъединиха към европейската инициатива "Конвент на кметовете", ангажирайки се да намалят емисиите на въглероден диоксид на територията на съответната община с най-малко 20 процента до 2020 г., съобщи Златка Николова, изпълнителен директор на Асоциацията

Отново замразиха проекта ХЕК „Горна Арда“

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/otnovo-zamraziha-proekta-hek-gorna-arda-2006983

Австрийската компания ЕВН обяви, че замразява реализацията на проекта за изграждане на Хидроенергийна каскада Горна Арда в България.Това решение е отразено във финансовия отчет на EVN AG за първото тримесечие на текущата финансова година. Не се уточнява какви са причините за замразяването на проект

„Нова република“: На Трети март заедно пред всеки паметник в областта

//dariknews.bg/regioni/razgrad/nova-republika-na-treti-mart-zaedno-pred-vseki-pametnik-v-oblastta-2006984

Българският трибагреник  ще се вее на Трети март  пред всеки войнишки паметник в Разградска област. В деня на националния празник надпартийното дясно обединение „Нова република”  организира във всеки град и село в Лудогорието поклонение   в памет на  загиналите за България.
Ще  се съберем за

Обвинените в убийството на Ким Чен-Нам смятали, че са обект на скрита камера

//dariknews.bg/novini/sviat/obvinenite-v-ubijstvoto-na-kim-chen-nam-smiatali-che-sa-obekt-na-skrita-kamera-2006982

Малайзийската прокуратура предяви в сряда обвинения на гражданка на Виетнам и гражданка на Индонезия за убийството на Ким Чен-Нам - брат на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, съобщи Киодо, цитирана от ТАСС.

Стига вражда, злоба и ненавист!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277485_%D0%A1%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%2C+%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0+%D0%B8+%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D1%82%21

 Многобройни са поводите да седна и напиша това, което избухва в душата ми, когато гледам и слушам различни предавания на родната телевизия. Доколкото имам представа, една от главните цели на тази медия е наред с информационната дейност да съдейства за духовното израстване на нацията, за повишаване на културата, толерантността, морала на хората. За съжаление наскоро от устата на бившия ни премиер прозвучаха слова, изпълнени със злоба и ненавист към неговите политически опоненти, намеци за картата с черепите и за Белене. За него като че всеки ден вече е "ден на жертвите на комунизма". Предизборно.
В началото на февруари в интервю на Цветанка Ризова бившият министър на отбраната Ненчев, който напира пак за парламента от листата на "реформаторите", се оплака, че пред параклиса пред НДК на "жертвите" дошли да се поклонят много малко хора, че нямало държавни ръководители, че бившият президент Плевнелиев редовно идвал на това място, пък новоизбраният ген. Радев не присъствал сега. Водещата изстрелваше "откоси" как е възможно сегашните политици да не отдават почит на "невинните жертви на комунизма" и че "този период трябва да се опише в учебниците, за да знаят бъдещите поколения какви кървави времена е имало". Ако дамата бе отгърнала един учебник, щеше да знае, че в него вече няма почти нищо друго "престъпления на комунизма". 
Не едно и две са подобни телевизионни манипулации - съчетание от платена злоба и невежество. Нима телевизионните герои не са чували понятията причина и следствие; престъпление и наказание; провинение и възмездие. Не знаят ли или съзнателно прикриват съвременните защитници на "невинните" жертви и на "унищожения политически и интелектуален елит", че кръвопролитията в нашата страна започнаха от една фашистка хунта, която на 14 юни 1923 г. обезглави законния министър председател Александър Стамболийски заедно с неговите сподвижници? Че проля реки от кръв по време и след Септемврийското въстание 1923 г. и по време на т.нар. Бял терор през 1925 г. Не знаят ли тези трубадури на "истината", че българският държавнически и политически елит на 1 март 1941 г. присъедини страната към тристранния пакт - Германия, Италия и Япония, а през декември същата година обяви официално война на САЩ и Англия? Тези хора присъединиха България към фашисткия троен съюз, причинил най-зловещия апокалипсис в цялата история на човечеството с над 55 милиона жертви и неизчислими мъки и страдания на милиони по цялата Земя. Хората от цял свят знаят, че за победата над армиите на фашизма освен могъщите военни сили на САЩ, Англия и СССР в тила на противника водеха героична битка на живот и смърт борците от антифашистката съпротива. Тази борба се водеше почти във всички страни - от белоруските гори на Изток до бреговете на Ламанш на Запад. 
    Вечен символ на тази борба ще останат опожарените до основи от немския фашизъм селища - Орадур във Франция, Лидице в Чехия и Хатин в Белорусия. За чест и слава на България в периода 1941-1944 г. у нас се разгърна мощна по мащаби антифашистка съпротива и тя бе неразделна част от европейската антифашистка съпротива. В борбата срещу партизаните и бойните групи по градове и села се включиха армията, полицията и жандармерията, българският фашизъм прояви нечувана жестокост - хиляди разстрели без съд и присъди, опожаряване на партизански и яташки домове, изплащане по 50 хил. лв. за всеки убит участник в съпротивата.    В тази жестока и неравна борба са убити 9140 партизани, 20 070 ятаци и помагачи на партизаните. Зад всяка цифра от тези огромни числа стоят огромна болка, мъка и непреодолими страдания на хиляди българи. Ако ще говорим за интелектуалния елит, кой уби блестящи поети и писатели като: Гео Милев, Христо Ясенов, Сергей Румянцев, Никола Вапцаров, Антон Попов, Христо Кърпачев, Васил Воденичарски, Цветан Спасов, Иван Нивянин и десетки други? Всяка година на 23 юли стотици почитатели се събират на Гарнизонното стрелбище в София, за да сведат чела към паметта на разстреляните на тази дата през 1942 г.: Никола Вапцаров, Антон Иванов, Антон Попов, Атанас Романов, Петър Богданов и Георги Минчев. Нито един път бившият президент Плевнелиев не дойде на тяхното лобно място да склони глава или да положи цветя. Нито един път неговата уста не спомена имената на невинните деца Ценка (7 г.), Цветанка (7 г.), Стойне (7 г.), Димитринка (10 г.), Надежда (12 г.) и Иван (10 г.) от с. Ястребино, разстреляни на 20 декември 1943 г. заедно със своите родители - общо 18 човека. Генетичните наследници и идеологическите последователи на техните "невинни" палачи сега издигат паметници, правят молебени, създават филми за тяхната "святост", за техния героизъм в тогавашната държава - верен съюзник на нацистка Германия.
     Естествено "Борбата е безмилостно жестока" и тя не приключи като с магическа пръчка на 9 септември 1944 г. Вероятно някои от преминалите през ада на фашистките полицейски участъци и гнили по 10-15 години във фашистките зандани са раздавали лично "правосъдие", без да дочакат това от Народния съд. Има и невинно пострадали хора и тогава, и в началните години на "Желязната завеса". Как да оценим вината на едните и на другите извършители на престъпления? Според мен важният критерий са идеалите - целите, за които много хора са се борили и жертвали живота си в онези жестоки кървави времена. Българското фашистко правителство изцяло подкрепяше нацистка Германия, която при евентуална победа би превърнала света в огромен концлагер с газови камери и димящи крематориуми. Идеалът на хората от другата страна на барикадата е отразен в творчеството на великите поети: "Умирам за един нов свят, който ще огрее с такава силна светлина, с такава хубост, че моята жертва пред него е нищо" (Антон Попов). Вапцаров мечтаеше за общество, в което "ще се радват на труда си хората, ще живеят и се ще обичат като братя", а Гео Милев - че "Човешкият живот ще бъде един непрестанен възход - нагоре, нагоре. Земята бе бъде рай, ще бъде!"
    Лесно е от телевизионните екрани да се сеят преднамерено злоба и омраза, но трудно се създават предавания за разбирателство в името на добруването на всички хора, за справедливост и хуманизъм. Очевидно, допуснатите до публични изяви нямат подобни идеали...

Илюстрация: diagnosa.net







"Наш" ли е Трети март

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277484_%22%D0%9D%D0%B0%D1%88%22+%D0%BB%D0%B8+%D0%B5+%D0%A2%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82

 В навечерието на Трети март ние преодоляваме  комплексите си за историческа вторичност. Наш ли е Трети март или просто резултат от войни между две империи. Обсебени от фактори, причини и последствия в анализирането на политически събития около нашето Освобождение, ние смятаме емоцията в тях за допълнителен, периферен и не толкова значим фактор. Преобладават геополитика, дипломация, икономика, интереси.
Но невинаги е само това. Възкръсването на българската държава на Трети март, наред с всичко друго е и триумф на общественото мнение в Европа. България е родена не само с меч, войни и въстания, но и като продукт на това, което днес наричаме Гражданско общество. В това отношение тя е първата държава в Европа, която е създадена и поставена на европейската карта по такъв начин.
Когато в европейската преса и дипломатическа преписка се появяват сведения за зверската разправа с априлци от 1876 г., тогава светът открива българите не само като внушителен етнически масив в Източните Балкани. Той внезапно научава за книжовното и държавно великолепие на българското Средновековие, за историческите заслуги на българите към християнска Европа, за особения и оригинален принос на българите към културната съкровищница на европейската цивилизация. Понася се ужасната мълва, че потомците на този етнос са обект на свирепи репресии от една чужда и враждебна власт. Появява се не само образът на християнски мъченици в сърцето на континента, но и на страдалци на Европа. Заговаря се за жертви на вярата и книгата, за поругаване на кръста. Така тръгва нашето незримо присъствие в Освобождението.
Дотогава за българския исторически живот знаят само тънките познавачи на балканската история преди турците. Този път в европейската публицистика се появяват коментари не само за бунтове, но и за облика на българите като културен компонент на европейската традиция. От Петербург до Дъблин вече знаят какво са българите. Русия на Александър II не е Русия на Николай I. За нея Търново не е Самарканд, нито България - Средна Азия. Тя първа и най-остро се изправя в защита на българите. Европейският свят е отегчен от династически комбинации и междудържавни войни, при които се осъществи обединението на Германия и Италия, от крайностите на Парижката комуна, от съюзи на императори и републикански скандали във Франция, от войните на кралица Виктория в отвъдморски пространства. И изведнъж в такава рутинна и елитарна политическа среда възниква въпросът за съдбата на българите. По чайове, концерти, вечеринки, приеми и сказки се заговаря за тях. Българският въпрос като морална дилема става главната тема на Голямата балканска криза 1875-1877 г., която започва с въстанието в Босна. Анкети от местата на престъпленията, дипломатическа конференция в Цариград през декември 1876 г., проекти за устройство на бъдещата българска държава. Всичко това е отзвук на един обществен порив, обединил учени, писатели, художници, клерикали.
Тургенев и Достоевски, Оскар Уайлд и Антъни Тролоп, Чарлз Дарвин и Уилям Морис, целият интелектуален елит на Европа застава в подкрепа на българите. Заговаря се за "моралното здраве" на европейското общество, което допуска такава несправедливост. Паралелно с Цариградската посланическа конференция в Сент Джеймс хол в Лондон, на 8 декември се свиква грандиозна конференция по Източния въпрос, на която присъстват 710 представители от 117 английски градове. Централен въпрос е българският. 85 депутати от парламента произнасят гневни речи. Няма голям английски град, в който да не се провеждат митинги в подкрепа на българите.
Това позволява на Русия да осъществи своята велика мисия на избавителка. Настъпва нейният благороден час. В този случай тя осъществява идеите и идеалите на европейския XIX век., тя е повече европейска сила, отколкото онези правителства, които възразяваха срещу българската независимост. Пробългарската кампания в цяла Европа "върза" ръцете на противниците на свободна България. Гладстон победи Дизраели и всички останали опоненти. Така че Трети март е наш. Нашите будители, книжовници, четници въстаници и опълченци, или техните сенки, вървяха редом до освободителната руска армия. Това е често незримото, но реално съучастие на българския народ в епичната драма на неговото освобождение.
Но ако не беше руското оръжие, прогонило завинаги турците, нашите благодетели в Европа щяха да изразят спрямо нас само искрено и трогателно, но безпомощно ожалване. Не можем да въздишаме по Санстефанска България и да избягваме въпроса кой я е сътворил с меч и картография. Този факт стои неумолимо на Трети март, независимо от всички "прочити", спекулации и измишльотини спрямо него. Няма красиви войни. Но благородни и съзидателни войни има! Това е най-благородната война за вярата. Тази война реализира саможертвите и мечтите на поколения участници в националноосвободителното движение и дело на българите. Тя донесе Трети март не като подарък, а като заслуга.


Оставете го на мира

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277483_%D0%9E%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0

 Ама, оставете го на мира Борисов, моля ви се! Много ви се моля...
Няма да се яви той на лидерски дебат. Няма. Никога не го е правил и никога няма да му го позволят. Няма как да стане. Защото кукловодите (и отвън, и тукашните) осъзнават болезнения факт, че той битките очи в очи не ги умее. Нито капацитетът от прочетени книги му е достатъчен, нито характерът му е, да кажеш, кой знае колко херкулесовски, нито красноречието му гони някакви невиждани интелектуални висини.
Който не вярва, да си спомни може би единствения едночасов негов диспут на живо - с проф. Вучков. Величествено беше, да не дава Господ...
Престанете да го тикате към тоя пусти дебат, защото, като се усети в ъгъла, Борисов може само едно, отвътре му иде - оголва зъби и няма спирка на хистеричните простотии. Не ви ли обръгна само за два дни - кафета, гаджета, женски акъли, прасета, кръвопийци... Представяте ли си какво ще произвежда устата му след неминуемия провал, ако вземе, че седне срещу Нинова? Сакън.
Така че, както и да го увърта, от колкото пиарски кладенци да вади вода, Борисов на дебат няма да се престраши. Тази битка Корнелия вече я спечели.



Тръмп иска трилион долара за инфраструктурата на страната си

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-iska-trilion-dolara-za-infrastrukturata-na-stranata-si.83210

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща във вторник да насочи един трилион долара публични и частни инвестиции за подобряване на инфраструктурата в САЩ.

Тръмп подкрепя НАТО, вижда още съюзници

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-podkrepya-nato-vizhda-oshte-sayuznitsi.83211

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп, избран на основата на националистическа и изолационистка програма, предупреди във вторник пред Конгреса, че няма да защитава интересите на международната общност, а тези на Америка, предаде АФП.

Честита Баба Марта

http://pogled.info/bulgarski/chestita-baba-marta.83212

/Поглед.инфо/ Празникът на Баба Марта е символ на пролетта, който свързваме с пожелания за здраве и плодородие. Това е началото на новия цикъл в природата.

МВнР на Русия: САЩ обмислят икономическа блокада на Русия

http://pogled.info/svetoven/mvnr-na-rusiya-sasht-obmislyat-ikonomicheska-blokada-na-rusiya.83213

/Поглед.инфо/ Недоброжелатели в Конгреса на Съединените Щати "с всички сили се опитват да провалят и най-малкия положителен напредък" в бездруго напрегнатите отношения между Москва и Вашингтон като предлагат на практика икономическа блокада на Русия, заяви руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от "Московски комсомолец" във вторник (28 февруари).

Бойко Борисов избяга от дебат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277482_%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%8F%D0%B3%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D1%82

 Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов избяга от дебат "очи в очи" с лидера на БСП Корнелия Нинова. Той й предложил да отидат в НДК, да представят екипите си и да се оттеглят да пият кафе и да ръкопляскат, стана ясно от изявление на Нинова. Тя е категорична, че БСП приема политиката за сериозно занимание, а не за шоу програма. Борисов отвърна, че се шегувал, а с председателката на БСП не били гаджета, за да седят очи в очи. И вчера той продължи да настоява във формата да участват и други хора.
Борисов обяви, че ще отиде днес в НДК и ще чака Нинова. Ще използвам ефирното време, защото три телевизии са ни поканили безплатно, заяви той. Социалистката е готова за лидерски дебат, но според нея от поведението на ГЕРБ става ясно, че такъв не може да бъде осъществен.



Инициативата "Подари усмивка" се провежда в Горна Оряховица за 1 март

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/iniciativata-podari-usmivka-se-provezhda-v-gorna-oriahovica-za-1-mart-2006954

Близо 3000 мартеници ще бъдат раздадени на 1 март в рамките на инициативата „Подари усмивка”, която ще се проведе за трета поредна година в Община Горна Оряховица. Червено - белите символи  са изработени от деца от детски и учебни заведения в Общината, от участници в мартенската работилница в Истор

Кирил Добрев: Водопроводът от Севлиево до Априлци ще бъде подменен

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/kiril-dobrev-vodoprovodyt-ot-sevlievo-do-aprilci-shte-byde-podmenen-2006978

„Поискай промяната“ - Коалиция „БСП за България“ е с номер 10 в интегралната бюлетина, водач на листата - Кирил Добрев

Герджиков отчита резултатите от едномесечното управление

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerdzhikov-otchita-rezultatite-ot-ednomesechnoto-upravlenie-2006979

Един месец след назначаването на служебното правителство кабинетът Герджиков се отчита за свършеното, съобщи

Българска дизайнерка разказа за емоцията да види свое творение на червения килим на Оскарите (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bylgarska-dizajnerka-razkaza-za-emociiata-da-vidi-svoe-tvorenie-na-cherveniia-kilim-na-oskarite-video-2006972

Българска рокля на „Оскарите”. Съпругата на актьора Винс Вон се появи на церемонията за връчване на наградите "Оскар" с тоалет на българската дизайнерка Антоанета Балабанова. Как се прави рокля, достойна за червения килим?

"Приятно е

Малка плевенчанка даде на възрастните урок по чистота

//dariknews.bg/regioni/pleven/malka-plevenchanka-dade-na-vyzrastnite-urok-po-chistota-2006974

Кметът на Плевен Георг Спартански покани четвъртокласничката от НУИ „Панайот Пипков”, Божидара заради примера, който даде на съгражданите си, почиствайки заедно с майка си Даниела Дочева пространството около блока, в който живеят в жк „Дружба”.
"Техните снимки ме впечатлиха и аз изказах в со

Честита Баба Марта!

//dariknews.bg/regioni/haskovo/chestita-baba-marta-2006977

Всяка година на 1 март българите се закичваме с мартеници – за здраве и в очакване на пролетта. Обредът датира от векове. Смята се, че белият цвят символизира дълголетие, а червеният – здраве и сила

Паметникът на Трети пехотен Бдински полк ще бъде възстановен за 3 март

//dariknews.bg/regioni/vraca/pametnikyt-na-treti-pehoten-bdinski-polk-shte-byde-vyzstanoven-za-3-mart-2006884

Започна възстановяването на липсващите няколко елемента на паметника на площад „Бдинци“. Това става, след като в Община Видин бе получено предложение от политическа партия за финансиране на необходимите дейности. Изпълнител е скулпторът Светлин Савов, който за втори път се отзовава на молба от стра

Днес ще стане ясно за великденските добавки за най-бедните пенсионери

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dnes-shte-stane-iasno-za-velikdenskite-dobavki-za-naj-bednite-pensioneri-2006964

В първия ден на март ще стане ясно дали най-бедните пенсионери ще получат добавки за Великден и какъв ще бъде техният размер. Миналата сряда премиерът Огнян Герджиков възложи на финансовия министър Кирил Ананиев да подготви

Европейският парламент ще призове да се върнат визите за гражданите на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6085684

Европейският парламент ще призове да се върнат визите за гражданите на САЩЕвропейският парламент ще приеме утре резолюция, в която се очаква да призове за връщане на визите за гражданите на САЩ, които пътуват до ЕС. Това сочи програмата на двудневната сесия на ЕП в Брюксел. Евродепутатите отчитат, че Европейската комисия е задължена по закон да върне временно визите за гражданите на САЩ заради отказа на Вашингтон да

ЕК представя виждането си за бъдещето на ЕС до 2025 г.

//dariknews.bg/novini/sviat/ek-predstavia-vizhdaneto-si-za-bydeshteto-na-es-do-2025-g-2006971

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще представи виждането на ЕК за бъдещето на ЕС до 2025 година. Идеите ще бъдат изложени в доклад, наречен Бяла книга, който ще бъде кратък и на достъпен език.

Котаракът Мартин - талисман на нюйоркски полицаи (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kotarakyt-martin-talisman-na-niujorkski-policai-snimka-2006969

Бруклински полицаи взеха на служба в своя участък котарака Мартин, който се превърна в добросъвестен блюстител на реда в сградата, пише агенция ЮПИ.

Животинчето бродело няколко месеца около полицейското управление и чакало да го нахранят. Накрая поли

Какво време ни вещае Баба Марта

//dariknews.bg/regioni/shumen/kakvo-vreme-ni-veshtae-baba-marta-2006952

 През деня над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. До обяд ниската облачност в низините и по Черноморието ще се разкъса и намалее, мъглата ще се разсее. Ще се появи до умерен югозападен вятър, който северно от планините ще се усилва. Ще бъде топло с максимални температури от около

Учени откриха система от две звезди като тази в "Междузвездни войни"

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ucheni-otkriha-sistema-ot-dve-zvezdi-kato-tazi-v-mezhduzvezdni-vojni-2006966

Намиращата се в система от две звезди скалиста планета Татуин, на която израства Люк Скайуокър в сагата "Междузвездни войни", може да има своя двойничка във Вселената, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

В основа

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/chestita-baba-marta-2006953

Днес се закичваме с мартенички за здраве и дълголетие

Ахмед и Смаил спасяват 200 души от горящ хотел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6085008

Ахмед и Смаил спасяват 200 души от горящ хотелЗаедно с читателите си “24 часа” избира достойните българи на годината Достойните българи на годината” е една от най-ярките и вдъхновяващи инициативи на “24 часа”. Нейното 15-о поредно издание предстои. За четвърта поредна година кампанията е подкрепена от “Мтел”. В началото на 2017 г. в. “24 часа” се обърна към своите читатели да предложат или

Тръмп иска само качествени имигранти в САЩ

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-iska-samo-kachestveni-imigranti-v-sasht.83206

/Поглед.инфо/ Доналд Тръмп предложи на Конгреса нова система за имиграция "основана на качества”, сочейки като пример страни като Канада и Австралия.

Тръмп повтаря очаквани икономически тези пред Конгреса

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-povtarya-ochakvani-ikonomicheski-tezi-pred-kongresa.83207

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп обещава във вторник вечерта (сряда бълг.вр.) пред Конгреса историческа данъчна реформа, сочат откъси от речта му. Те станаха известни още преди тя да бъде произнесена пред двете камари на американския парламент около 21:00 часа местно време (02:00 UTC, 04:00 часа бълг.вр.).

Тръмп е за нови съюзи и нови приятелства на САЩ и за по-голям военен бюджет

http://pogled.info/svetoven/tramp-e-za-novi-sayuzi-i-novi-priyatelstva-na-sasht-i-za-po-golyam-voenen-byudzhet.83208

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп обещава да изкове „нови съюзи” и да изгради „нови приятелства”.

САЩ няма да налагат своя път на света

http://pogled.info/svetoven/sasht-nyama-da-nalagat-svoya-pat-na-sveta.83209

/Поглед.инфо/ Новата администрация на САЩ няма намерение да отказва на другите държави правото да се движат по собствен път. Това увери във вторник вечерта на Капитолийския хълм президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Честита Баба Марта!

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/chestita-baba-marta-2006976

Всяка година на 1 март българите се закичваме с мартеници – за здраве и в очакване на настъпването на пролетта. Обредът по закичването на сукани бели и червени конци датира от векове. Смята се, че белият цв

Пролетта идва с Баба Марта

//dariknews.bg/regioni/shumen/proletta-idva-s-baba-marta-2006950

Всяка година на 1 март българите се окичват с мартеници. За здраве и радост в очакване на настъпващата пролет. 

Обичаят е познат не само в България, но и в Румъния, Молдова, Албания, Гърция, Македония и Сърбия. В Румъния те се връзват на ръцете на жените и малките деца, докато в Гърц

Алабала ленд

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6085353

Алабала лендСамо си представям, ако грешката с пликовете на оскарите беше станала в България, прогресивната мисъл как щеше да наскача. В залата ВИП компании от видни футболисти, собственици на автокъщи и зърнопроизводители с вталени ризи и нарочно щръкнати коси като на Роналдо освиркват българските Уорън Бийти и Фей Дънауей. “Пе***ас!

Февруари 2017 – месец на нескончаеми победи за Езиковата в Плевен

//dariknews.bg/regioni/pleven/fevruari-2017-mesec-na-neskonchaemi-pobedi-za-ezikovata-v-pleven-2006973

Немският език в Гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен продължава да триумфира с поредната победа. След успешно завоюваните DSD1 дипломи от 15 възпитаници на гимназията, за първи път в историята на училището ще бъде представена ученическа театрална постановка на немски език на национално

Спорт по тв днес: мач на "Лудогорец", дерби в Италия, тенис, световно в северните дисциплини

https://www.24chasa.bg/sport/article/6085290

Спорт по тв днес: мач на "Лудогорец", дерби в Италия, тенис, световно в северните дисциплини                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Хороскоп за март

http://offnews.bg/news/n_1/n_645147.html

{"oven":"През март май по-често ще следвате чужди идеи, не своите планове. Овните да обърнат подчертано внимание на хората, с които обединяват усилия в делови и обществени изяви, нужно е гъвкаво да напасват интереси, дейности. Неуспехът ще ви подскаже къде е куцало нещо, ала защо да чакате неприятните моменти, когато можете да вземете мерки овреме... През първото и третото десетдневие бъдете бдителни за финансите и не забравяйте, че и другите също разчитат на печалби от общите начинания. Вкъщи нещата вървят ОК, роднини и приятели ви подкрепят, а вие бъдете малко по-загрижени към хора и извън техния кръг.","telec":"Този месец се очертава доста динамичен за мнозина от вашия знак – едни чертаят амбициозни стратегии, втори обмислят настъпващите промени в сферата си на дейност. Трети са влюбени и стабилизирането на връзката изисква по-добре да опознаят избраника си, да се съветват с близки, за да уредят деликатните лични неща. Телците ще бъдат по-затворени в себе си от обичайното, а така може да подразнят хората в тесния си кръг. Но пък първото и третото десетдневие на март ви убеждават: съмишлениците ви са верни на общата кауза, следват ви. Преценете кой какви отговорности може да носи...","bliznaci":"За вас март ще бъде напрегнат, очертават се сериозни делови ангажименти и за да бъдете в добра форма, трябва стриктно да следвате по-здравословен режим на живот. Някои Близнаци се чувстват отговорни за атмосферата в службата, мъчат се да неутрализират клюки, интриги. Не е лесно, финансовите проблеми се изострят, а и вие ще плащате повече, понеже сте пренебрегвали куп разумни съвети на близките. Е, късметът е с вас и вероятно ще ви се усмихне, понеже усилията по преките ви задачи заслужават уважение. Разпределяйте най-точно работата, а и останалите в екипа няма да се крият зад вас в трудните моменти.","rak":"Първите двадесетина дни на март ви носят неясноти в делови и личен план, потърпете. Раците да се вслушват в интуицията си, понякога клюки и интриги замъгляват ситуацията, усложняват отношения. Ще опознаете по-добре кръга си си, анализирате задълбочено мотивацията на всеки, не само сладките думи. Мнозина имат възможности да се издигнат или да започнат кариера в друга област, влиятелни личности и приятели са благонамерени към амбициите им. Действайте предпазливо, пък като ви повишяат, бъдете много уважителни и с подчинените. Ако нещо ви е дотежало в личния живот, ще намерите решение.","luv":"И за вас март не е най-успешен, бързо ще уловите проблеми даже в стари свои партньорства. Доста Лъвове ще заложат на общуването и лека-полека ще преодолеят пречки, ще уговорят по-ефективно съдействие. Бъдете бдителни, не подценявайте неприятни процеси, щом засега засягат само колеги, познати и т. н. Вземете ли мерки овреме, околните и да не признаят веднага усилията ви, свършеното ще е важно. Понякога ще действате твърде бързо, понякога – не по правилата, но принципите си няма да погазите и факта ще отчетат и най-близки. Сигурно има какво да прощавате и в този кръг, но и в това е силата ви.","deva":"Март е динамичен и ще ви накара да си наложите строг режим, за да успеете в начинанията, които сега си чертаете. Група Деви да не се отказват от новите си шансове за изява и лични промени, макар че понякога темпото ще им се вижда уморително. Споделяте плановете си за бизнес дела и печалби, но надали ще искате помощ, сътрудничество. Е, на по-възрастните не им прилича да се държат като студенти пред изпит, могат да разпределят къде по-реалистично време, финанси, усилия. Предвидете важна подкрепа за избраника си, ако сте обвързани, ако пък търсите половинка, да не е с безкрайни купони и авантюри.","vezni":"Навлизате в динамичен период, предстои доста работа, ала резултатите няма да бъдат толкова високи, колкото ви се иска. Везните да не се обезкуражават, старанието им пред първите 2 десетдневки на март ще привлича вниманието на шефове и по-широка публика, предвидливостта им ще спечели доверие. Е, вас ви интересува и финансовата страна, не само издигане, но дали околните ще разберат пестеливостта ви, желанието да направите разумни вложения... Бъдете искрени, но не позволявайте да ви се месят, както и вие не се бъркате даже на близки. Огромната ви грижа е за най-обичаните, тях ще подкрепяте.","scorpion":"Лесно се палите по проекти и начинания, само че първите 5-6 дни на март ще покажат: така не се постигат високи и трайни успехи. А Скорпионите са пълни с енергия и решителност за сериозни изяви, понякога и без голяма подготовка. Последното десетдневие на месеца ще ви накара да погледнете по-обективно на въпроса. Едни не са избрали най-подходящи цели. Втори дълго подминават домашни проблеми и това може да усложни отношенията с половинката, важи особено за амбициозните господа. Трети от знака бързо обещават и още по-бързо забравят думата си. Хубаво е да действате смело, но се пазете и от щети.","strelec":"През март е редно да засилите предпазливостта си в работата, в отношенията със съседи и познати. Уж нещата вървят добре, но поне до средата на месеца Стрелците не бива да рискуват в изявите си, вероятни са интриги, опити да им навредят. За щастие вие имате усет за такива намерения, няма да се поддавате на кариерни и финансови изкушения, мнозина от околните ви навиват да действате и без особена подготовка. Вероятни са пътувания, ще има и критика към усилията ви, затова се запасете с търпение и дискретност. При част от знака грижите са лични, ще изяснят и разведрят отношения у дома, с роднини.","kozirog":"Март разпалва критичността ви в службата и кръга ви, но почти до края на месеца е редно да избягвате тези теми. Козирозите да се погрижат да повишат тонуса си, да подготвят планове за бъдеща изява и печалби, да стабилизират положение в екип, където има клюки и интриги... Ще преминете през всички трудни моменти с чест дори ако не можете точно сега да се издигнете в йерархията или да увеличите постъпленията си. Навярно някои ще сменят работата си с друга, няма да го преживяват кой знае колко. За по-лични неща обаче не отстъпвате от принципи, само че без драми, близки ще оценят такта.","vodolei":"Почти до края на март сте в приповдигнато настроение. Ех, колкото и добре да върви работата ви, предпазливост и сдържаност само ще помагат за успехите. Май едни Водолеи са влюбени, втори по-често от обичайното чуват хвалби и покани за най-перспективни партньорства. Хич не е зле да стъпвате здраво на земята. Някои от околните много обещават, обаче сега едва ли са подготвени за сериозните начинания. Други са се уповавали на влиятелни покровители, но шансът като че ли не е на тяхна страна. Бъдете реалисти и по отношение на поети ангажименти, и за финанси. За интимни неща ви е нужен искрен съвет.","ribi":"И вие влизате в март с куп неясноти, но имате смели идеи за изява и печалби. Рибите да упорстват в работата, ала да не се изолират от близки и познати даже да не са винаги доволни от подкрепата, която им оказват. Едни от знака не се радват много от хода на общи проекти, втори пък са обект на критика от екипа. Споко, ще се справите с всичко, а е и за ваше добро, ако можете да започнете по-системно усвояване на нови знания и умения. Трета група имат лични проблеми, ако партньорството не върви – да не се хвърлят в любовни авантюри. Имате шанс да заздравите връзката, да направите стъпка към брак."}

Свиквайте с агресията! Така ни се пада

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6085401

Свиквайте  с агресията! Така ни се падаТя е рожба на бедността ни. Но два пъти по-големият проблем е, че не работим и не се учим. Така няма и да станем богати Миналата седмица завърши с ножа в шахтата и ритник в корема. Това е страната ни: тържество на тялото - на секса и силата. Сега от сутрин до вечер ще слушате, че решението са вяра, родители, психолози и пр.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване