Отец Кортези на заминаване: Къде сте, патриарх Неофит и г-н президент?

http://offnews.bg/news/n_1/n_649708.html

Енорийският свещеник от Белене Паоло Кортези напусна България в събота, 10 март,  след скандала с прокуденото от града сирийско семейство. Часове преди отпътуването си отецът даде интервю за сайта desebg.com, в който призова патриарх Неофит и президента Румен Радев за активна позиция по казуса. Свещеникът си замина, след като общински съветник от Белене и група националисти скочиха срещу настаняването на бежанците в града, а впоследствие отец Кортези получи и заплахи за живота си. Досега нито едно лице от властта не е защитило Паоло Кортези и неговата позиция. „Не успях да защитя едно мирно семейство. Днес сирийците са бежанци. Преди 70 години бежанците в Европа бяха евреите. Утре може да сме ние”, казва в интервюто свещеникът и признава, че се чувства като бежанец сред бежанци. Неговият жест е към българските институции, които по думите му трябва да се събудят.  Къде сте днес, патриарх Неофит? Излезте от вашата крепост. Заемете честна и почтена позиция, като тези смели ваши предшественици Кирил и Стефан. Народът има нужда от вашата дума! Къде се, г-н президент Румен Радев? Излезте и вие от вашето президентство и се обърнете към народа си. Вземете пример от другите лидери. Вземете пример от Мартин Лутър Кинг и неговата мечта за едно общество, в което няма да има дискриминация, където всички да живеем заедно. Говорете на своята нация, която тръгва по грешен път и влиза в джунглата. Къде сте граждани на България? Излезте и покажете, че не сте съгласни! Къде сте български институции? Защо не работите така, че законите да се спазват? Защитете справедливостта!, коментира отец Кортези. Той добавя, че оставя сърцето си в Белене. Тръгвал си натъжен от България, понеже не успял да защити семейство Албакри. Междувременно пастор Бедрос Алтунян от Евангелска методистка църква в България написа писмо в пламенна защита на Кортези. "Скъпи брат Паоло, ти извърши това, което ние трябваше да направим. Прости ни, че ние от другите християнски общности останахме само наблюдатели. Но ние днес те уверяваме, че високо ценим всичко, което направи и оставаме съпричастни на твоето дело", казва пастор Алтунян. Създадена бе и петиция в защита на Паоло Кортези и с призив той да се завърне в България и да продължи дейността си.

Еврокомисар заяви, че "Северен поток - 2" не е проект от общ интерес

http://www.mediapool.bg/evrokomisar-zayavi-che-severen-potok---2-ne-e-proekt-ot-obsht-interes-news261244.html

"Северен поток - 2", по който се планира да потече руски газ до Германия, минавайки по дъното на Балтийско море, не е "проект от общ интерес" за ЕС, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от Ройтерс. "От законова страна на нещата стана много ясно, че Еврокомисията не определя "Северен поток - 2" като проект от общ интерес", посочи Вестагер на пресконференция в Брюксел. Тя повтори позицията на Еврокомисията, че проектът не е в подкрепа на усилията на ЕС да реформира енергийния пазар и да намали зависимостта от руския газ.

Цветанов в Дулово: ГЕРБ се противопоставя на популизма и страха, който всяват опонентите ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6110252

Цветанов в Дулово: ГЕРБ се противопоставя на популизма и страха, който всяват опонентите ни Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, областният координатор на ГЕРБ в Дулово Тодор Тодоров, кметът на Дулово д-р Юксел Ахмед и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев представиха пред жителите на Дулово кандидатите за народни представители от ГЕРБ-Силистра.

Пожар гори в сграда на бул. "Стефан Стамболов" в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6110248

Пожар гори в сграда на бул. "Стефан Стамболов" в СофияПожар гори в сграда, намираща се на бул. „Стефан Стамболов“ в София. Това съобщи за Агенция „Фокус“Валентин Кръстев, говорител на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Гори част от етаж на изоставена къща. Сигналът за пожара е подаден около 14.50 часа. На място са изпратени два екипа пожарникари.

Русия обмисля увеличаване на ДДС

http://www.investor.bg/aziia/336/a/rusiia-obmislia-uvelichavane-na-dds--235555/

Същевременно властите в Москва планират свиване на дела на социалните осигуровки за работодателите

ЕС призова Турция да се въздържа от изявления, които биха влошили положението

http://www.mediapool.bg/es-prizova-turtsiya-da-se-vazdarzha-ot-izyavleniya-koito-biha-vloshili-polozhenieto-news261243.html

ЕС призовава Турция да се въздържа от изявления и действия, които биха влошили положението допълнително. Това заяви в понеделник говорител на Европейската комисия по повод напрежението от последните дни между Холандия и Турция, предаде БТА от Брюксел. Въпросите, които създават тревоги, трябва да се решават в пряка комуникация, добави говорителят. По неговите думи напрежението от последните дни между Турция и държави от ЕС показва, че следва да се избягва допълнително задълбочаване на проблемите и да се търсят пътища за успокоение на обстановката. Говорителят посочи, че въпросът за свикването на митигни в държавите от ЕС се решава от държавите, които следва да бъдат домакини на подобни прояви. По неговите думи подобни митинги трябва да отговарят на законовите изисквания на държавата домакин. Това, че някои държави избраха друг подход (Франция разреши митинг на турците в Мец - бел. кор.), показва, че всяка държава преценява сама, включително на основата на националния и регионалния контекст, поясни говорителят. По повод на изявленията на турския президент Реджеп Ердоган по адрес на Холандия той повтори оценката на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че подобен език е срамота и няма място в Европа. Говорителят съобщи, че през почивните дни Юнкер е разговарял по телефона с властите в Турция, Холандия и други страни от ЕС. Говорителят отбеляза, че ЕК е готова да посредничи за подобряване на отношенията между ЕС и Турция. Той не отговори на въпрос дали ЕС ще потърси начини да накаже Холандия - както призова Ердоган - заради отказа за разрешение за приземяване на турски министър в Ротердам и експулсирането на друг член на турското правителство. ЕК изрази очакване споразумението ЕС-Турция за миграцията да продължи да се прилага, защото е във взаимен интерес. Говорител на комисията уточни, че част от предприсъединителните фондове за Турция може да бъдат преразгледани в области, където липсва напредък. Турция получава значителна подкрепа от ЕС и главната част от помощта е насочена към въпроси, свързани с демокрацията, управлението, основните права, социалните и икономическите реформи, върховенството на закона, поясни говорителят. В последния годишен доклад на ЕК за Турция бе отчетено отстъпление и липса на реформи, това се влоши след опита за преврат. Реформите не са с бързината, която очакваме, уточни говорителят.

Британското правителство: Вотът за независимост на Шотландия ще бъде „разединяващ“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6110194

Британското правителство: Вотът за независимост на Шотландия ще бъде „разединяващ“Втори референдум за независимост на Шотландия ще бъде „разединяващ“ и ще доведе до „огромна икономическа несигурност“. Това заявиха в понеделник от правителството в Лондон, след като първият министър на Шотландия обяви плановете си за провеждането на нов вот, предава AFP, цитирана от БТА. „Друг референдум ще бъде разединяващ и ще причини огромна

Реформаторите зоват Радев да преосмисли секциите в Турция

http://offnews.bg/news/n_1/n_649714.html

Президентът Румен Радев и служебният премиер Огнян Герджиов да преосмислят отварянето на секции в Турция. За това настоява в своя позиция коалицията "Реформаторски блок - Глас народен".  Във връзка със зачестилите опити за вмешателство от страна на Турция в изборите у нас и ескалиращото напрежение между Анкара и страни членки на ЕС, коалиция "Реформаторски блок - Глас народен" призовава президентът и излъчения от него служебен премиер да преосмислят отварянето на секции в Турция във връзка с прецедентите за намеса от страна на турската държава във вътрешната политика на България, се казва в документа. От формацията настояват още:  - МВнР ясно да постави пред Анкара границите в отношенията между две страни в изборна ситуация, които категорично изключват намеса на посланици в процеса. За България отношенията с Турция са от първостепенно значение и турският посланик трябва еднозначно да уважава суверенитета на България. - Да гарантират ненамесата на Турция на изборите у нас, включително и чрез недопускане на организиран стимулиран вот на изборни туристи на територията на България. - Във връзка с изявленията на турското правителство, че ще спре изпълнението на споразумението с ЕС за бежанците, да предприемат незабавни действия по организиране на присъствието на европейски сили за сигурност по южната граница на ЕС в съответствие с правата ни като член на ЕС и НАТО по линията на колективната сигурност. За България двустранните и добросъседски отношения с Турция са от първостепенна важност, при спазване на европейските принципи за демократичност, равнопоставеност и ненамеса във вътрешните работи, пишат от "РБ- Глас народен".

Боян Чуков: Името на Йончева не е свързвано с пари

http://www.cross.bg/iioncheva-chykov-boyan-1537344.html

/КРОСС/Във връзка с възникналия спор между Бойко Борисов и Елена Йончева, бих искал да ви кажа, че за периода април-май 2009 г. в рамките на служебните ми задължения като външнополитически съветник на министър-председателя и секретар на Съвета по сигурността към МС съм водил служебен „диалог" с френския посланик в София Н.Пр. Етиен дьо Понсен, касаещ трагедията с отвлечените от сомалийските пирати български моряци. Това заяви Боян Чуков на страницата си във Фейсбук по повод на престрелките между Йончева и Бойко Борисов от последните часове. "От френска страна ми бе обърнато еднократно внимание, че двама български граждани се намират в район, който е опасен за живота им, продължи Чуков. Ставаше въпрос за г-жа Елена Йончева и операторът, който беше с нея. Името на българската журналистка и нейният оператор в нито един момент не бяха свързани с даването на пари от страна на българската държава. За периода 2008-2009 г., когато съм изпълнявал посочените по-горе две длъжности в МС, освен в „сомалийския" случай, никога в мои служебни разговори не е споменавано по никакъв повод името на г-жа Елена Йончева и не е ставало дума за даване на пари", допълни позицията си Боян Чуков.  

Учени установиха колко трябва да се излагаме на слънце през различните сезони

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6110158

Учени установиха колко трябва да се излагаме на слънце през различните сезониУчени от университета на Валенсия изчислиха колко време е необходимо хората в Испания да се излагат на слънце, за да получат необходимата дневна доза вит. D, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Средностатистическият човек - с кожа тип III, във Валенсия не трябва да се излага на пряка слънчева светлина повече от 29 минути през юли.

Великденски четения започват във варненски храм

http://www.moreto.net/novini.php?n=346207

Традиционните Великденски четения ще се състоят във варненския храм "Свети Атанасий", научи Moreto.net. Програма: 17 март, петък, 18.00 часа Лекция на тема: „Кръстът като път и начин на живот”. Лектор: протойерей д-р Добромир Димитров от Богословски факултет при ВТУ „ Св.

Стърджън поиска нов референдум за независимост на Шотландия преди Брекзит

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/13/2934041_sturdjun_poiska_nov_referendum_za_nezavisimost_na/?ref=rss


Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че ще се обърне към парламента с молба да насрочи нов референдум за независимост идната седмица.

Подробностите около допитването и времето на провеждане ще се уточнят от шотландските власти. Преди това обаче е нужно одобрение от Лондон, а там по този въпрос са категорично против. "Едва преди две години народът на Шотландия се произнесе решително за оставане в рамките на Обединеното кралство в референдум, определен от шотландското...

Искат оставката на главния архитект на София заради план за строеж в двора училище

http://offnews.bg/news/n_1/n_649696.html

Оставката на главния архитект на София Здравко Здравков поиска инициативата "Граждани за София". Причината е намерението за строеж на жилищна сграда в двора на училище в ж.к. "Лозенец". За проблема със 139-о основно училище "Захарий Круша" предупредиха засегнати родители. Предвижда предназначението на парцела, което сега е "за обществено строителство, дом на книгата и трафопост" да се промени на "за офиси, жилища и магазини", след което да се построи и сградата. Проектът е изработен от собственика - търговска банка, а основанието е заповед на главния архитект на Столична община Здравко Здравков от 22 ноември 2016 г. за разрешение на изработване на подробен устройствен план. Инициативен комитет от родители и ученици изпрати и две писма жалби до председателя на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков и до председателя на комисията по образование към СОС Малина Едрева. Писмата са изпратени през февруари, но и до днес няма отговор. Затова и родителите канят на среща общинарите на 16 март от 18 ч. във физкултурния салон на основното училище. "На срещата ще ви запознаем с исканията на стотиците родители, ученици и живущи в района и ще можете да видите фактическата обстановка на планираното строителство", пишат от комитета до общината. Очаква се на нея да присъстват родителите на учениците, ръководството на училището, жители на квартал "Лозенец", районният кмет, медии. Към исканията на родителите и учениците се присъедини и независимият кандидат за депутат Георги Кадиев, който днес публикува информация за казуса във фейсбук страницата си. "В края на 90-те години половината двор е даден на "Български благотворителен фонд", който прави триетажна сграда, подходяща за кабинети на училище или занималня. През 2005 продават имота на Пощенска банка, която ще прави "обществено строителство, дом на книгата и трафопост". Нищо от това не се случва. През 2017 г. го продават на строителна компания, която в момента иска разрешително за седеметажна сграда, кота корниз 20 м., плътност на застрояване 60% и озеленена площ 30 %, за "офиси, жилища и магазини". Така от училищен двор, през младежки информационен център, през дом на книгата стигаме до офиси, жилища и магазини. Ето това е корупцията на Столична община. Започнала при Софиянски и продължаваща при Фандъкова. Подкрепете тези родители.  Така, както ние го правим", пише Кадиев. Днес и от "Граждани за София" обявиха, че допускането на високо строителство в двора на 139 ОУ "Захарий Круша" в район "Лозенец" би нарушило нормалния учебен процес. Това означава директна заплаха за живота и здравето на децата, заяви днес Димитър Димитров, представител на инициативата "Граждани за София". Според него се подготвя "убийството" на училището, като се свиват пространствата за учениците, които са повече от 600. Някога дворът е бил 7 дка и в него е имало и детска градина. Сега ширината на двора е 18 метра и децата играят почти на бул. "Арсеналски", посочи той. "Училището е общинско, но няма акт за общинска собственост. Собственикът на сградата има право на строеж, но няма никаква земя. Направление "Архитектура" на Столична община в лицето на архитект Здравков се разпорежда и издава заповед за промяна на предназначението на този имот и на мястото на Дом на книгата да се вдигне 7-етажна сграда, с над 1200 квадрата застроена площ. И то без да е искано съгласието на училището", каза архитектът. По думите му районната администрация пък е издала миналата година на собственика скица с невярно съдържание. "В общината фигурира скица, която е напълно невярна, но според която главният архитект на София дава правото на градоустроствена процедура. Проектът гласи, че 60% (1200 кв. м.) от територията, върху която ще се извършва дейност, ще бъде застроена. Само че теренът все още не е отделен и фигурира в общия имот на училището", каза архитектът.

Възможно ли е да отслабнем без диета?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6110178

Възможно ли е да отслабнем без диета?Кое е това съединение, което прекодира метаболизма? Научните работници потвърждават: Този екстракт блокира гена на напълняването и прекодира метаболизма! Проблемът с наднорменото тегло застрашава все повече хора и това кара науката непрекъснато да търси начини за справяне. Освен естетическата страна,

Откриха идеалната възраст за сключване на щастлив брак

https://www.actualno.com/curious/otkriha-idealnata-vyzrast-za-skluchvane-na-shtastliv-brak-news_599109.html

Учени са проучили кога е най-подходящата възраст за сключване на брак. Специалистите от университета в щата Юта стигнали до извода, че след 23-та година, след като сме завършили висшето си образование, сме достатъчно зрели, за да се решим на тази стъпка. Освен това наблюдения

Марешки: Корупцията започва от задкулисието

http://offnews.bg/news/n_1/n_649713.html

„В студиото вероятно е и бъдещият премиер“, така водещият от Нова телевизия Виктор Николаев откри тази сутрин предизборния дебат на водачите на листи в 25 МИР София, който се смята за лидерски. В този район са издигнати Веселин Марешки от ВОЛЯ, Бойко Борисов от ГЕРБ, Корнелия Нинова от БСП. Борисов и Нинова отново не се появиха. Радан Кънев от „Нова Република“ поздрави Веселин Марешки за това, че е уважил дебата, който трябваше да бъде между водачите на листи, а не с техни представители.  Марешки нееднократно покани публично Борисов и Нинова на дебат, но от централите на партиите продължават да мълчат. Днес от щаба на ВОЛЯ бяха изпратени официални писма до тях, в които лидерът на движението отново отправя предизвикателството да коментират пред избирателите важните за бъдещето на България въпроси. „Отсъствието им от този дебат показва, че се правят задкулисни договорки, а от подобни задкулисни действия започва корупцията“, заяви Веселин Марешки по време на дискусията, която беше посветена на корупцията и престъпността. Той защити позицията на ВОЛЯ, че именно корупцията и картелите са основният проблем на страната и управлението. Изслушвайки представителите на партиите от статуквото как взаимно се обвиняват в неизпълнени обещания, Марешки подчерта, че това още повече мотивира хората да ги изгонят от парламента. По думите му, няма как проблемите да се решават със същите хора, които са ги създали през годините.  Марешки показа копие от общински вестник, в който кандидатка на коалицията Реформаторски блок – Глас народен се рекламира с мотото „ВОЛЯ за достоен живот“. Той коментира това плагиатство с думите „Всеки се стреми да копира най-доброто и най-добрите“. Според лидера на движение ВОЛЯ, една от мерките срещу битовата престъпност е да се увеличи броят на униформените полицаи и да се повишат възнагражденията им. Той даде пример, че над 20 млн. лева годишно се ограбват от картела само от горивата на полицията, а с тези пари може да се купят нови автомобили и да се повишат заплатите в силовите структури.  ИЗБОРИ 2017

Корнелия Нинова ще се срещне с представители на бизнеса в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6110149

Корнелия Нинова ще се срещне с представители на бизнеса в София На 14.3 (вторник) председателят на БСП Корнелия Нинова и кандидати за народни представители от софийските листи на "БСП за България" ще се срещнат с представители на бизнеса. Срещата ще се състои в хотел "Рамада" от 17:00

Александър Димитров e новият старши треньор на "Локомотив" Горна Оряховица

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/aleksandyr-dimitrov-e-noviiat-starshi-trenior-na-lokomotiv-gorna-oriahovica-2009767

Бившият ст.треньор на "Берое" и националните юношески отбори до 17 и 19 години Александър Димитров ще бъде новият старши треньор на "Локомотив"/ГО/. Той е предложението на спортно-техническият директор Ивайло Йорданов.
 
40 годишният специалист утре ще оформи своя договор, който ще бъ

Български студенти ще се обучават на руска техника

//dariknews.bg/novini/biznes/bylgarski-studenti-shte-se-obuchavat-na-ruska-tehnika-2009769

Български студенти ще се обучават на руска техника. За това се договориха министърът на земеделието и храните Христо Бозуков и  Алла Елизарова, директор на Руската асоциация на производителите на селскостопанска техника "Росагромаш" на среща в земеделското министер

Според Мей: Новият референдум ще предизвика разделение

//dariknews.bg/novini/sviat/spored-mej-noviiat-referendum-shte-predizvika-razdelenie-2009772

Нов шотландски референдум за независимост би предизвикал поляризация и огромна икономическа несигурност във възможно най-неподходящото време за Великобритания. Това заяви днес говорител на премиера на Обединеното кралство Тереза Мей, цитиран от Ройтерс.

"Само

Удължават срока за раздаване на хранителни пакети в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/udylzhavat-sroka-za-razdavane-na-hranitelni-paketi-v-sliven-2009771

Удължен е срокът за раздаване на хранителни продукти от "Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица", съобщиха от БЧК Сливен. 

Раздаването ще продължи до 20 март и всички правоимащи, включени в списъците на Агенцията за социално подпомагане, ще получат по 38,550 кг от 1

Областният управител инициира приемна за граждани с акцент потребителски кредити

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/oblastniiat-upravitel-iniciira-priemna-za-grazhdani-s-akcent-potrebitelski-krediti-2009773

На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителите, за да напомним техните основни права при закупуването на стоки и ползването на услуги, както и да ги насърчим да бъдат взискателни към търговците и техните предложения, а също и нетърпими към проявите на нелоялност и некоректност, които ги зася

Две събития пренасят Елена в света на традицията и модерността

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/dve-sybitiia-prenasiat-elena-v-sveta-na-tradiciiata-i-modernostta-2009774

Две събития ще пренесат Елена в света на традицията и модерността  в началото на април.
 
Фестивалът на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“ ще се проведе паралелно с Европейските дни на художествените занаяти. По този начин еленчани и гостите на балканското градче  ще могат да

За повторно разглеждане е върнато решение на Общински съвет Тунджа

//dariknews.bg/regioni/sliven/za-povtorno-razglezhdane-e-vyrnato-reshenie-na-obshtinski-syvet-tundzha-2009775

За повторно разглеждане решение на Общински съвет „Тунджа” върна областният управител на Ямбол.

Върнатото решение касае приемане на Правилник за изменение и допълнение на Правилник за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската ад

ЕС удължи санкциите срещу Русия и Украйна с още 6 месеца

//dariknews.bg/novini/sviat/es-udylzhi-sankciite-sreshtu-rusiia-i-ukrajna-s-oshte-6-meseca-2009764

Европейският съюз удължи днес с още шест месеца - до 15 септември 2017 г. - действието на индивидуалните санкции срещу граждани и фирми в Русия и Украйна, отговорни за дестабилизирането на положението в Украйна. Това се казва в съобщение на Съвета на ЕС, огласено д

Илияна Йотова: Редовно правителство да излъчи еврокомисар

//dariknews.bg/regioni/shumen/iliiana-iotova-redovno-pravitelstvo-da-izlychi-evrokomisar-2009763

Следващият еврокомисар трябва да бъде излъчен от редовно правителство. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на визита в Шумен.

"Газпром" няма да иска обезщетения от България за спирането на „Южен поток“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6110153

"Газпром" няма да иска обезщетения от България за спирането на „Южен поток“"Газпром" няма да иска обезщетения от българските си партньори заради прекратяването на проекта „Южен поток“, съобщи еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на представителството на Европейската комисия в България. "Газпром" окончателно ще премахне всички клаузи за сегметиране на пазара от

Българката, създала първия таблет за незрящи: Имаме поръчки от цял свят

http://www.cross.bg/tzvetanova-poruchki-tablet-1537343.html

/КРОСС/Българката Кристина Цветанова създаде първия таблет за незрящи в света. С това тя спечели награда „Изгряващ предприемач" от Еврокомисията. Устройството работи чрез аудиовъзпроизвеждане и приплъзване. По този начин потребителят може да избере какво иска да прави с него. Иновативното при този таблет е, че екипът на Цветанова представя за първи път цял екран с повече от 13 реда брайлово писмо. „В момента устройство само с един единствен ред може да се закупи на пазара и то струва от порядъка на 5-8 хил. евро. Ние намалихме цената над 10 пъти от всичко съществуващо до сега", обясни тя в ефира на Bulgaria ON AIR. Продуктът е в предпроизводствена фаза. В идните три-четири месеца се очаква таблетът да бъде пуснат на пазара. Цената му ще е в размер от 500 долара. Екипът на Цветанова разработва бизнес план, който ще позволи временното ползване на таблета: „До момента сме разработили бизнес модел, който не е строго и единствено 500 долара на бройка. Работим с Камбоджа, като там може за 50 цента да наемеш устройството за един ден". На въпрос дали се разпространява устройството, Цветанова отговори, че от цял свят вече имат поръчки: „Една от най-големите ни поръчки е от министерството на технологиите и образованието в Кения в размер на 10 000 бройки. Имаме поръчки от ОАЕ, Сингапур, Германия, Испания." Тя допълни, че се очаква таблетът много скоро да бъде пуснат и в България.  

"Газпром" разхлаби хватката над България и Източна Европа

http://www.mediapool.bg/gazprom-razhlabi-hvatkata-nad-bulgaria-i-iztochna-evropa-news261242.html

Руският монополист "Газпром" е поел ангажименти да въведе конкурентно ценообразуване за България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия, да разреши на държавите да препродават свободните им количества руски газ чрез реекспорт, да им осигури достъп до западноевропейските газови хъбове и да се откаже от непазарни преимущества, получени за сметка на контрола върху газотранспортната и газоразпределителната инфраструктура. Концертът разхлабва хватката си над Югоизточна Европа, за да се избегне солена глоба от Европейския антитръстов орган, който уличи "Газпром" в злоупотреба в господстващо положение на газовия пазар в Източна Европа. Компанията бе заплашена от глоба до 10 процента от оборота си за 2016 г. Европейската комисия оповести в понеделник представените от "Газпром" ангажименти в отговор на опасенията на Брюксел за злоупотреби и засегнатите осем държави имат седем седмици да представят своите становища по предложенията на руснаците. ЕК публикува и коментарите си за всяка от засегнатите в казуса страни. В бележките на Брюксел се посочва, че "Газпром" е изолирал българския пазар на газ чрез териториални ограничения в договорите с "Булгаргаз". Държавното дружество нямаше право да извършва свободен пренос на руския газ през българската граница и това бе проблем за извършването на обратен поток на газ от Гърция към България. След започналото от Брюксел антитръстово производство "Газпром" е премахнал изричната забрана за износ от всички свои договори за доставка в България, чийто срок все още не е изтекъл. Падането на контрола на руския концерн над обемите на всички входно-изходни точки на газопреносната ни мрежа ще позволи цялостно междусистемно свързване между Гърция и България и ще интегрира българския пазар с регионалния и европейския, посочват от ЕК. По-често предоговаряне на цените В хода на антитръстовото разследване ЕК е успяла да извоюва от "Газпром" правото "Булгаргаз" да иска от доставчика си предоговаряне на цената на газа, ако предлаганата от руснаците тарифа се различава от ценовите референтни стойности в Западна Европа, включително цените в конкурентните газоразпределителни възли. Това ще гарантира, че българските цени на газа са по-тясно обвързани с цените, определени в онези части на ЕС, в които има и други източници на газ и цените са конкурентни. Подобно преразглеждане на цените, заложено в договорите, ще се прави по-често и графикът за извършването му ще се рационализира. А един по-интегриран газов пазар в Централна и Източна Европа, за който ще допринесат ангажиментите на "Газпром", е сам по себе си стимул за гарантирането на конкурентни цени. Без претенции за спирането на "Южен поток" "Газпром" е поел ангажимент да оттегли исканията се във връзка с прекратяването на проекта "Южен поток“, получени чрез използване на пазарна позиция. Концернът се е ангажирал да не иска обезщетения от българските си партньори заради прекратяването на проекта "Южен поток“. Без да се засяга въпросът дали тези искания са били валидни на първо място, това ще даде на засегнатите български дружества така необходимата сигурност за бизнеса, смятат от ЕК. "Газпром" е обещал кончателно ще премахне всички клаузи за сегметиране на пазара от договорите си за доставка на газ с клиенти от Централна и Източна Европа. Така България ще могат да изнасят газ за други пазари в ЕС и да внасят газ от тях без никакви ограничения, произтичащи от договорите за доставка на "Газпром". Концернът също така ще предостави на българския оператор на газопреносната инфраструктура "Булгартрансгаз" контрола над трансграничните потоци на газ и ще улесни сключването на споразумения за междусистемно свързване между България и съседните ѝ държави от ЕС, по-специално Гърция. Възможност за реекспорт на руския газ Друг ангажимент на руския монополист е да даде на "Булгартрансгаз" възможност за извършването на пренос на газ от други части на Централна и Източна Европа до България чрез операции, подобни на размяна. По този начин българските клиенти ще могат да търсят алтернативни доставчици на газ дори преди да бъде готова свързващата инфраструктура със съседните им държави. "Смятаме, че с ангажиментите на "Газпром" ще се даде възможност за свободен пренос на газ на конкурентни цени в Централна и Източна Европа. Тези ангажименти разсейват опасенията ни по отношение на конкуренцията и осигуряват перспективно решение в съответствие с правилата на ЕС. Всъщност те спомагат за постигането на по-добра интеграция на газовите пазари в региона. Това е от значение за милиони европейци, които се нуждаят от газ, за да отопляват домовете си и да осигуряват енергия за бизнеса си", коментира еврокомисарят по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер. В срок от седем седмици след публикуването на поетите от "Газпром" ангажименти в Официалния вестник на Европейския съюз, засегнатите държави ще могат да предоставят своите становища. Като вземе предвид всички получени коментари, Комисията ще приеме окончателно становище дали ангажиментите представляват задоволителен отговор на свързаните с конкуренцията опасения на Комисията. От Брюксел допълват, че в по-общ план ефективната конкуренция на централно- и източноевропейските газови пазари не зависи единствено от прилагането на правилата на ЕС за конкуренцията, но и от инвестиции в диверсификацията на доставките на газ, целенасочено европейско и национално законодателство в областта на енергетиката и правилното му прилагане. Ето защо основен приоритет на Комисията е създаването на Европейски енергиен съюз.

Фийон обеща да не се кандидатира отново, ако го изберат за президент

http://offnews.bg/news/n_1/n_649712.html

Кандидатът на партията "Републиканците" за президент на Франция Франсоа Фийон заяви, че ако бъде избран, няма да се кандидатира за втори мандат след пет години, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Той допълни, че въвеждането на ограничение за един президентски мандат не трябва да се вписва в Конституцията, но подчерта, че той винаги е бил склонен да се кандидатира само за един мандат, тъй като "искам да хвърля всичките си сили в борбата за осигуряване на възраждането на страната". Според френската Конституция човек може да бъде президент само два последователни мандата по пет години.  На вътрешнопартийните избори на "Републиканците" през ноември Фийон обяви, че не е изключено да не пожелае преизбиране. "Потвърждавам пред вас този ангажимент", каза днес Фийон пред репортери. Изборите за президент на Франция ще се състоят на 23 април и вероятния втори тур на 7 май. За момента социолозите поставят Фийон на трето място, което означава, че вероятно няма да успее да се класира за балотажа. Фаворитите за участие във втория тур са крайнодясната Марин льо Пен и центристът Еманюел Макрон. Льо Пен също е казвала, че ако бъде избрана, ще остане в Елисейския дворец само един мандат.

НАТО продължава да приобщава държавите от Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6110136

НАТО продължава да приобщава държавите от БалканитеЩе продължим по пътя на приобщаване на държавите от Балканите към НАТО, ще продължим да осигуряваме мира и сигурността в региона. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг при представянето на годишния доклад за дейността на алианса, съобщи БТА. Защитаваме близо един милиард души. Докладът показва усилията на НАТО да се приспособи

Силен ръст на износа и вноса през януари

http://www.mediapool.bg/silen-rast-na-iznosa-i-vnosa-prez-yanuari-news261241.html

2017 г. стартира със силен ръст на външната търговия, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ) за януари. Увеличението на износа през месеца е с 8.7% на годишна база, а на вноса – с 21.2%. Износът на България за трети страни се увеличава с 12.7% на годишна база. Основните търговски партньори на страната извън ЕС са Турция, Египет, Китай, Сърбия и Македония, които формират 52.7% от експорта за трети страни. Вносът от трети страни пък се увеличава с 30.8%. Най-много като стойност стоки се внасят от Русия, Турция, Китай и Сърбия. Износът към държавите от ЕС бележи увеличение с 6.6%, а вносът от съюза – с 16.1%, става ясно още от данните на НСИ.

Никога няма да предположите как Адел се придвижва на концертите си (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/showbusiness/nikoga-njama-da-predpolojite-kak-adel-se-pridvijva-na-koncertite-si-video-news_599112.html

Адел е една от най-известните певици в момента, която прави концерти по цял свят. Но славата изисква своите жертви. Оказва се, че изпълнителката използва кутия, за да се придвижва незабелязано от феновете, когато пее на стадиони. Член на нейния екип разкри, че за да стигне от

Нова система от етикети за храни с цветовете на светофара трябва да се появи по магазините

http://www.cross.bg/nikolov-etiketi-sistema-1537342.html

/КРОСС/Нова система от етикети за храни с цветовете на светофара ще се появи по магазините до няколко месеца, съобщи пред „Хоризонт" Богомил Николов от Асоциация Активни потребители в навечерието на световния ден на потребителите 15 март. Така купувачите лесно ще се ориентират за основните съставки захар, сол и мазнини. Николов обясни за новата система: Например, ако в една храна мазнините са повече спрямо препоръчителната дневна доза, която е очертана от Световната здравна организация, то тази стойност ще бъде маркирана в червено или в жълто. Тогава, когато стойността е по-малка спрямо препоръчителната доза, стойността ще бъде зелена. Николов уточни, че етикети в червено, жълто и зелено първи ще въведат шест големи мултинационални компании.  

„Газпром” няма да търси от нас обезщетения заради спрения „Южен поток”

http://www.moreto.net/novini.php?n=346230

"Газпром" оттегля исканията си за обезщетения заради проекта "Южен поток". Руската компания се ангажира да не иска обезщетения от българските си партньори заради прекратяването на проекта. Това е един от ангажиментите, които от "Газпром" са заявили в отговор на опасенията Европейската комисия (ЕК) за конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа, съобщават от комисията.

Каранга е възстановен от контузията и тренира пълноценно с ЦСКА

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/13/2933981_karanga_e_vuzstanoven_ot_kontuziiata_i_trenira/?ref=rss


Нападателят на ЦСКА Фернандо Каранга е напълно възстановен от контузията, която получи в мача с "Левски" на 4 март, съобщи сайтът на червените.

От днес бразилецът тренира пълноценно с отбора. Очаква се той да бъде в групата за гостуването на "Локомотив" (Пловдив) в събота.

Каранга получи разкъсване на мускулни влакна в дербито с "Левски". Бразилецът премина изследване и резултатите от магнитния резонанс показаха 3-сантиметрово разкъсване.

До момента от ЦСКА не...

Утре в Габрово ще бъдат извършени взривявания по повод изграждането на път

https://www.24chasa.bg/region/article/6110135

Утре в Габрово ще бъдат извършени взривявания по повод изграждането на пътВъв връзка с изграждането на обходния път на Габрово на 14 март ще бъдат извършени взривни дейности в района на кварталите Велчевци и Гачевци. Взривяванията са планирани за периода 14,00 - 16,00 часа. Това съобщиха от общината. Взривното поле се намира на билото на хребета над язовир "Гачевци". От фирмата изпълнител умоляват гражданите да не

Станишев, Шулц и премиерите на Швеция, Португалия и Италия са в ръководството на нова световна организация – Прогресивен алианс

http://pogled.info/svetoven/stanishev-shults-i-premierite-na-shvetsiya-portugaliya-i-italiya-sa-v-rakovodstvoto-na-nova-svetovna-organizatsiya-progresiven-alians.83638

/Поглед.инфо/ Избраха Станишев, Шулц и премиерите на Швеция, Португалия и Италия в борда на новата световна организация на социалистите и социалдемократите – Прогресивен алианс

Часът на истината за управляващата в Саудитска Арабия династия и петродоларите

http://www.mediapool.bg/chasat-na-istinata-za-upravlyavashtata-v-sauditska-arabiya-dinastiya-i-petrodolarite-news261240.html

След края на споразуменията от Бретън Удс системата на петродоларите позволи на Съединените щати да продължат да задължават целия свят да се разплаща в тяхната валута. Този нов световен ред, начертан през 1971 година, обаче има една Ахилесова пета: династията Ал Сауд. В края на Втората световна война огромните златни резерви на САЩ - най-големите на планетата по онова време - им осигуриха привилегията да построят един нов световен ред, центриран около долара. Конференцията, проведена в Бретън Удс през 1944 година, на практика официализира статута на долара на първа световна резервна валута, около която националните валути на останалите страни да гравитират по курсове, които са фиксирани, така както и стойността на златото, една тройунция от което е "закована" на 35 долара. В резултат на тази "интронизация" на долара всички централни банки бяха задължени да държат резерви от "зелената валута" и той се превърна в разплащателното средство, използвано в международната търговия. Доларът стана жертва на своя успех, като инвеститорите, спестителите, държавите и компаниите на цялата планета трупаха резерви от него, до такава степен, че в един момент запасите от злато на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ вече не бяха достатъчни, за да задоволят търсенето. Известен брой субекти, които притежаваха долари, на практика поискаха - както имаха и право - да превърнат своите запаси в злато. В резултат американските резерви от благородния метал се стопиха от 574 на 261 милиона тройунции между 1945 и 1971 година. Краят на златния стандарт, ключов момент в световната история (Логичното) премахване на златния стандарт на 15 август 1971 г. от Ричард Никсън бе един от онези важни моменти в американската и дори световната история, сравними с борсовия срив от 1929 година, убийството на Джон Кенеди и атентатите на 11 септември 2001 година. Краят на Бретън Удс позволи на долара да се котира свободно в зависимост от предлагането и търсенето, без да е твърдо фиксиран към стойността на тройунция злато. Естествено, това ключово решение бе определено като временно от Никсън, който всъщност бе доста доволен от факта, че неговата централна банка вече ще може да печата пари на воля. Временно положение се запазва вече над 45 години и в резултат на него доларът загуби над 80 % от стойността си от 1971 година! Смъртта на Бретън Удс де факто е изпадане на САЩ в неплатежоспособност по техния ангажимент да осигуряват незабавно конвертиране по фиксиран курс на тяхната национална валута в злато. Оттогава, при условие че другите държави и чуждестранните компании вече нямат реална причина да държат долари в такъв мащаб и че търсенето на американската валута е обречено на силно намаление, американците намериха решение. В действителност краят на системата от Бретън Удс имаше не само финансови, но и изключително важни геополитически последици за света. Правителството на САЩ въведе нов ред, който би трябвало да позволи на долара да запази своя статут. Измислянето на петродолара, майсторски удар Причината, която принуди всички страни в света да продължат да държат долари и да търгуват с тях, бе системата на петродоларите. Този майсторски удар, измислен от митичния тандем Никсън-Кисинджър (тогавашния президент на САЩ и държавния му секретар Хенри Кисинджър), се свеждаше до установяването, между 1972 и 1974 година, на специални отношения със Саудитска Арабия - страна с огромни петролни резерви и всемогъщ лидер на ОПЕК. Този съюз позволи на Съединените щати да се отличат в стратегически план в борбата си срещу Съветския съюз, което им гарантира скъпоценна подкрепа за тяхното снабдяване с енергия в трудния контекст на войната от Йом Кипур през 1973 година, когато петролът поскъпна четворно. Според този пакт САЩ се ангажираха да пазят на власт уахабитската династия, която в замяна гарантира, че цялата търговия с петрол винаги ще бъде в долари и впоследствие приходите ще бъдат инвестирани в американски държавни облигации. Тази прекомерна привилегия, дадена на Цар Долар, бе наложена на целия свят, поставен пред свършения факт да плаща задължително енергийните си сметки в тази валута. Следователно централните банки и министерствата на финансите на всички държави бяха принудени да трупат долари, жизненоважни за техните петролни и газови трансакции. Този изкуствен пазар, създаден за щатската валута, принуждаваше, страна като Франция, например, да продава френски франкове и да купува долари, за да плаща своята доларова сметка - ето как функционираше системата на петродоларите. Падането на династията Ал Сауд би променило облика на света Невъзможно е да опишем с пълна точност изключителните предимства, извличани от Съединените щати от въвеждането на тази система, при която едно множество от операции и трансакции, нямащи пряко отношение към тях, въпреки това се осъществяват в долари; самите те внасят и изнасят в своята собствена валута и при това могат да печатат пари без ограничения! Именно това е фундаменталната причина за специалното отношение, проявявано от американския елит към саудитците. Ето какво обяснява освен това защо Саудитска Арабия - страната на произход на по-голямата част от извършителите на атентатите на 11 септември - не е сред държавите, срещу които новият президент на САЩ Доналд Тръмп предприе в последно време мерки, за да забрани на техните граждани да влизат на американска територия с аргумента, че те подпомагат радикалния ислямистки тероризъм. Въпреки това сегашният световен ред, чиито основи бяха положени през 1971 година, днес изглежда разклатен от заплахите от разпадане на династията Ал Сауд, която преживява период на голяма уязвимост, определено най-критичния от своето възкачване на престола през 1932 година. В действителност изглежда, че звездите се нареждат неблагоприятно за една изпаднала в затруднено положение Саудитска Арабия с ключов залог евентуалния край на системата на петродоларите, който несъмнено ще представлява промяна в парадигмата, толкова важна за света, колкото и краят на Бретън Удс през 1971 година. По БТА.

Нов рекорд за Реал Мадрид

http://offnews.bg/news/n_1/n_649705.html

Реал Мадрид счупи един от най-старите рекорди след победата над Бетис с 2:1 в мач от 27-ия кръг на испанското първенство в неделя вечер. Мадридчани задминаха постижението на Бенфика от 47 поредни мача, в които са отбелязали гол. Изравнителното попадение на Роналдо изведе белите до новия рекорд, който се държеше от португалския гранд повече от 50 години. Серията на Реал от 48 мача с отбелязан гол включва 34 победи, 11 равенства и 3 поражения. По-важното за клуба от подобрения рекорд в неделя беше, че се възползва от поражението на Барселона срещу Депортиво, което ги върна на върха в класирането. 

Рухна част от къща в центъра на Шумен

http://www.cross.bg/shymen-kushta-obshtinata-1537340.html

/КРОСС/Покривът на стара къща, паметник на културата на 135 г., рухна по обяд в понеделник в центъра на Шумен. За късмет по това време в района на бул. "Цар Освободител" 125 в Шумен не е имало минувачи, нито пък автомобили. „Чу се страшен шум, помислих, че е земетресение. Две минути по-рано минах от там и можеше да ме убие", разказа собственичката на съседния магазин Галя Недева. Тя е писала писмо до община Шумен за срутващата се пред очите й сграда, подавала е много сигнали. Двуетажната къща се руши, необитаема е от десетина година, а собствениците й не се разбират за ремонта. Общината обезопасила района - оградила целия тротоар с бодлива тел. Днес улицата беше затворена от полицейски екип. Работници на общината започнаха разчистване на отломките, за да може да се отвори бързо натоварения булевард. В къщата на втория етаж е живял известният шуменски художник Стефан Петров. Сега собственици са неговите наследници Златка Петрова и Петър Петров. На първия етаж стопанин е Иванка Петрова. Точно тя се явила в общината след подадената жалба от Недева. Обяснили й, че трябва да се изготви проект за ремонт на покрива, който да се съгласува, защото къщата е паметник на културата. След това й било указано, че ще може да търси парите от наследниците на художника по съдебен ред. Това пише в отговора си инж.Тодор Тотев до възмутената гражданка. Никой не предприел мерки и резултатът със срутването вече е факт

Стърджън настоява за референдум за независима Шотландия през 2018 г. или 2019 г.

http://www.investor.bg/evropa/334/a/styrdjyn-nastoiava-za-referendum-za-nezavisima-shotlandiia-prez-2018-g-ili-2019-g-235556/

По-голямата част от населението на Шотландия поиска Великобритания да остане в Европейския съюз по време на вота през юни миналата година

Столтенберг: Опитът за преврат в Черна гора е аргумент в полза на присъединяването към НАТО

http://offnews.bg/news/n_1/n_649711.html

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес съобщи, че 25 от 28-те държави от НАТО са ратифицирали протокола за присъединяване на Черна гора към алианса, предава БТА. По неговите думи опитът за преврат в Черна гора не е аргумент срещу, а в полза на присъединяването на страната към НАТО. Всеки опит за намеса в процеса на присъединяване е посегателство срещу националния суверенитет, коментира той. Столтенберг посочи, че развитието на европейска отбрана се вписва в намеренията на НАТО, защото повечето от държавите от ЕС са и част от алианса. Важно е да няма припокриване, а допълване на усилията. Не става дума за европейска армия и за създаване на командни центрове, които ще преповтарят НАТО. След напускането на Великобритания от ЕС е още по-важно алиансът и Общността да работят заедно. Това не е състезание, а допълване, заяви генералният секретар. Той съобщи, че в края на май предстои новата сграда на централата на пакта в Брюксел да бъде открита в присъствието на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО. Тогава ще обсъдим новите предизвикателства пред сигурността и отбранителните разходи на страните от алианса, борбата с тероризма, уточни Столтенберг.

Добрич е сред трите български общини, одобрени за "Ромакт"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6110117

Добрич е сред трите български общини, одобрени за "Ромакт"З български общини, сред които и Добрич, ще имат възможност да работят по програмата Ромакт на ЕК за подпомагане на кметове и общински органи за сътрудничество с ромските общности, съобщи кметът Йордан Йорданов. Още през януари той е провел среща с Лидия Макавеева, представител на асоциация „Интегро” за обсъждане на ангажиментите на общината,

Леля Ванга попитала Тома Томов защо я обича

http://offnews.bg/news/n_1/n_649710.html

Водачът на листата на коалиция „БСП за България“ в Благоевград - Тома Томов, посети паметното за него място храм „Св. Петка Българска“ в местността Рупите.  Той разказва за филма, който заснел специално за пророчицата Ванга: „Тъй рече Ванга“. Филмът проследява последните седем години от живота й. В него тя разказва как я осенила дарбата да провижда в бъдещето, какви чудеса е преживяла, разказва за младостта и живота си. Заснети са кадри, в които Ванга получава видения и тълпите от хора, които са чакали да се срещнат с нея. Тома Томов споделя, че посещава това място отново, тъй като той е заснел цялостния процес на построяването на храма „Св. Петка Българска“. Филмът е изключително популярен и днес в цял свят. Леля Ванга, както я нарича Тома Томов, го допуска толкова близо до себе си, тъй като чрез него тя ще успее да достигне до целия свят, коментират свидетели. „ Леля Ванга е кръстница на внучката ми. Тя почина, държейки икона, която аз й подарих. Тази икона ми бе подарена от Гена Димитрова в Щатите и излекува майка ми от рак. За първи път когато отидох да посетя леля Ванга, тя се обърна към мен с думите: „Ти защо ме обичаш ?“, коментира журналистът.  В местността Рупите Тома Томов бе придружен от втория в листата и председател на БСП Благоевград – Николай Бошкилов. Също така заедно с тях бяха и председателят на БСП Петрич и петата в листата – Йорданка Атанасова.  ИЗБОРИ 2017

За 8 март в Русе незаконно са продавани цветя от защитени видове

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/03/13/2934097_za_8_mart_v_ruse_nezakonno_sa_prodavani_cvetia_ot/?ref=rss


Общо 89 букетчета от синчец, снежно кокиче и пролетна циклама са конфискували при проверка на 8 март експерти на Регионалната екоинспекция в Русе. Това съобщават от Министерство на околната среда и водите.

Всички тези ранно цъфтящи видове цветя са включени в приложенията на Закона за биологичното разнообразие, който категорично забранява да се берат от естествените им находища.

Двамата нарушители са ги продавали в района на Централните градски хали в Русе.

...

Шотландският първи министър ще иска официално втори референдум за независимост

http://www.cross.bg/referendym-nezavisimost-parlament-1537339.html

/КРОСС/ Следващата седмица Шотландия ще подаде молба до британското правителство с искане да разреши провеждането на нов референдум за независимост на региона, съобщи шотландският първи министър Никола Стърджън. По думите й вотът трябва да се състои между 2018 г. и 2019 г. „Следващата седмица ще поискам шотландският парламент да договори с парламента на Обединеното кралство... процедурата, която ще позволи на шотландския парламент да издаде закон за референдум за независимост", посочи тя.  

НАТО: Опитът за преврат в Черна гора е допълнителен повод страната да се присъедини към алианса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6110116

НАТО: Опитът за преврат в Черна гора е допълнителен повод страната да се присъедини към алиансаГенералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес съобщи, че 25 от 28-те държави от НАТО са ратифицирали протокола за присъединяване на Черна гора към алианса, цитира БТА. По неговите думи опитът за преврат в Черна гора не е аргумент срещу, а в полза на присъединяването на стратата към НАТО. Всеки опит за намеса в процеса на присъединяване е

32-годишен загина след скок от жилищен блок във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=346222

Мъж на 32 години е починал рано тази сутрин след като скочил от четвъртия етаж на жилищен блок във Варна. Сградата се намира на ул. "Анастасия Железкова", съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Рокадите във фонд "Земеделие" продължават

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/03/13/2934090_rokadite_vuv_fond_zemedelie_produljavat/?ref=rss


След отстраняването на изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" през февруари в разплащателната агенция са назначени и двама нови заместник-директори. Това е станало в петък с решение на управителния съвет на институцията.

На една от позициите е назначена Иванка Багдатова-Мизова, се вижда от съобщение на земеделското министерство. Тя заема мястото на Лозана Василева, която имаше ресори "Селскостопански пазарни механизми", "Технически инспекторат" и "Държавни помощи"....

Заради бракониерски набези горски ежедневно дежурят в Павликенско

https://www.24chasa.bg/region/article/6110092

Заради бракониерски набези горски ежедневно дежурят в ПавликенскоЗаради бракониерски набези екипи на ДГС „Болярка“ ежедневно дежурят в Павликенско Ежедневни проверки и непрекъснати дежурства за охраната на горски територии в района на общините Павликени и Сухиндол правят служители на ДГС „Болярка“, подразделение на Северноцентралното държавно предпирятие. От началото на годината в района са зачестили случаите

ВУЗ-ове на борса в Добрич за студенти

https://www.24chasa.bg/region/article/6110110

ВУЗ-ове на борса в Добрич за студенти20 висши учебни заведения, които представят своите обучителни програми, изисквания за кандидатстване и социално битови условия, участват в 23-ото издание на кандидатстудентската борса в Добрич. Тя се организира от сдружение “Кандидатстудентска борса” – София, община и Младежкия център. В рамките на два дни кандидат-студентите имат възможност да се

Тома Томов посети храма на Ванга

http://www.cross.bg/vanga-toma-tomov-1537338.html

/КРОСС/Водачът на листата на коалиция „БСП за България" в Благоевград - Тома Томов посети паметното за него място храма „Св. Петка Българска" в местността Рупите. Той разказва за филма, който заснел специално за пророчицата Ванга: „Тъй рече Ванга". Филмът проследява последните седем години от живота й. В него тя разказва как я осенила дарбата да провижда в бъдещето, какви чудеса е преживяла, разказва за младостта и живота си. Заснети са кадри, в които Ванга получава видения и тълпите от хора, които са чакали да се срещнат с нея. Тома Томов споделя, че посещава това място отново, тъй като той е заснел цялостния процес на построяването на храма „Св. Петка Българска". Филмът е изключително популярен и днес в цял свят. Леля Ванга, както я нарича Тома Томов, го допуска толкова близо до себе си, тъй като чрез него тя ще успее да достигне до целия свят, коментират свидетели.„Леля Ванга е кръстница на внучката ми. Тя почина, държейки икона, която аз и подарих. Тази икона ми бе подарена от Гена Димитрова в Щатите и излекува майка ми от рак. За първи път когато отидох да посетя леля Ванга, тя се обърна към мен с думите: „Ти защо ме обичаш?", коментира журналистът и водач на листата в Пиринско Тома Томов.В местността Рупите Тома Томов бе придружен от втория в листата и председател на БСП Благоевград - Николай Бошкилов

Ангел Джамбазки: Аз съм български националист. Европа е моят избор

http://offnews.bg/news/n_1/n_649660.html

Ангел Джамбазки е роден в София през 1979 г. Завършил е право в Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.Член на ВМРО от 1997 г., в момента е заместник-председател на ВМРО. От ноември 2011 г. до юни 2014 г. беше общински съветник в Столичния общински съвет, избран с листата на ВМРО. На 25 май 2014г. беше избран за член на Европейския парламент от Р България от квотата на ВМРО. Кандидат е за депутат в листите на Обединени патриоти в 7 МИР-Габрово и в 24 МИР-София. Г-н Джамбазки, една от най-обсъжданите теми напоследък е „Европа на две скорости“. Какво означава това и каква е заплахата за България при такава политика? Ако слушаме изявленията на тези няколко европейски лидери, които водят този разговор, би означавало различни степени на вписване на европейските държави в рамките на ЕС. Това ще означава различни концентрични кръгове - едни държави ще са в Шенген, едни ще са в Еврозоната, други ще са извън двете. Ние на този етап сме извън тези два договора. Защо това е неприемливо? Реакцията на държавите от Вишеградската четворка беше много показателна – те казаха, че в никакъв случай не приемат този план за разделение на Европа. Той би предполагал различни зони на отговорност, различни привилегии. Например – държавите от Еврозоната се ползват от общата валута по един начин, останалите държави не ползват, да речем, възможностите за европейско финансиране и т.н. Съвсем очевидно е, че от няколко столици – Париж и най-вече Берлин, идват най-големите напрежения и притеснения, има сериозно идейно объркване след резултатите от британския референдум. Очевидно пътят на тиха постепенна федерализация, който те опитваха да налагат от Лисабонския договор насам, стигна до своя край. Няма как да продължи интеграцията на ЕС по този начин. Трябва да се зададат някакви рамки, някакви граници, някакви срокове за вписването на държавите в рамките на ЕС, което означава прехвърляне на все повече и повече суверенитет в определени области. България има интерес да сътрудничи много плътно в определени области, а има области, в които не би трябвало да сътрудничи. Тези, които биха били полезни за нас са например общата отбрана на външните граници. За нас това е от особена важност, защото се намираме на границата с една враждебна, все по-недемократична, все по-диктаторска, все по-проислямистка Турция. Тя е заплаха за нашата национална сигурност. Това е видно от начина, по който турската държава се намесва в предстоящите ни избори. Съвсем нагло, арогантно, през своя посланик. В тази сфера ние имаме интерес от общо сътрудничество. А къде нямаме интерес? Според мен в сферата на образованието и то на ценностите, които то формира, тъй като всяка държава има своите традиции, има своя начин, по който образова своите поколения. Не казвам, че българското образование е на добро ниво, напротив, в момента е съвсем видимо, че е на катастрофално ниво по отношение най-вече на дисциплината, уважението и ценностите, които се възпитават в училището. Друга сфера, която не би трябвало да бъде обект на общоевропейска регулация е сферата на семейните отношения. Традиционно, на наша територия, бракът е между мъж и жена. Ако има хора, които желаят да подредят живота си по друг начин, никой не им пречи, нямаме против това. Възразяваме против директивата това да бъде нормативно и законодателно уреждано по някакъв начин, защото това не е нужно, не е съществен проблем за българското общество, но е пряка намеса. Затова, от моята група - Европейските консерватори и реформисти, която е трета по големина в Европейски парламент, сме се обединили около няколко важни за наа неща, които би трябвало да бъдат реформата на ЕС, за да може той да продължи да изпълнява задачите, които са му поставени към момента. Първото е ЕК да не се превръща в правителство , а да продължи да бъде изпълнителен орган, не орган, който формира политика. Да не се допуска извеждането на политическите решения в ръцете на хора, които не са избрани . Нашето твърдо убеждение е, че политическата отговорност и воля се носят от тези, които отговарят пред избирателите си. Затова, политическите решения в ЕС трябва да се взимат в Съвета, където са държавните ръководители, президентите и отделните министри. Всеки един от тях има своите избиратели, без значение дали в Скарбек или Долно Уйно, но тези хора отиват на избори, а местното население, хората, които плащат данъци и са техни избиратели, ги питат: „Защо така живеем в Долно Уйно, защо така живеем в Скарбек?“ Много по-разумно е политическите решения да се взимат от политически лица, хора, които са избрани, които се явяват на избори, защото те имат естествената спирачка. Кои страни очаквате да се включат в тази Европа "на първа скорост"? Разделението на различни скорости ще бъде стъпка към разпада на ЕС. Моите очаквания са, че ако Западноевропейският съюз опита отделно оформяне, то това вероятно ще обединява Германия, Франция, донякъде Испания и донякъде Италия, но не е много сигурно, защото Италия и Испания имат сериозни проблеми със своята финансова дисциплина и с кредитите, които са раздали техните банки. Вероятно държавите от Бенелюкс ще се впишат в тази Европа на първа скорост и всъщност ще се оформи Европа от 60-те години, след Римските договори. Такъв остатъчен Европейски съюз не обрича ли периферията, в това число и България, на руско, а може би и на турско влияние? Това е проблемът. За мен това е огромен проблем, за който говорим вече две години, даже от страниците на OFFNews сме водили полемики и спорове с хора, които не вярваха, че тази мигрантска политика е грешна. Призивът на немската индустрия беше "Елате, хиляди младежи". Надяваха да дойдат пианисти и атомни специалисти от Сирия и Либия, а дойдоха брадати талибани. Западноевропейските икономики ще се опитат да изсмучат каквото могат от този човешки потенциал и ще се опитат да превърнат източните държави в нещо като утайник за тези, които вече не са желани на тяхна територия. Ще се опитат да ги избутат обратно по силата на Дъблинските споразумения. Нека напомним, че ние имаме повече от 60 хил. издадени статута. Къде са тези хора? Нали не са в България? Но нищо не пречи един ден тези хора да бъдат върнати и Германия ще има основанията да ги върне, защото ние сме подписали Дъблинските споразумения и трябва да ги изпълним. Отстъплението на запад, преместването на границата към Виена, не се случва за пръв път в българската история. В момента и руският автократичен и диктаторски до голяма степен режим, и турският режим са първи приятели. Те в историята много пъти са били приятели. Това не носи нищо добро за нашата част на света. Ние нямаме никакъв интерес от това ЕС като геополитически съюз да се изтегля от нашата територия и ние да останем някаква сива зона. А имаме ли сили да защитим мястото си в ЕС? Защото от друга страна германските граждани нямат кой знае какъв интерес България да се ползва със същите права като тях? Не съм съгласен, че нямат, напротив, имат интерес, защото 20 години българската нация кредитира германската икономика с безценния човешки ресурс. Нали не сравняваме един български програмист с един афганистански талибан? Ползата от единия и от другия е много различна. Самата западноевропейска част от ЕС няма интерес от това разделение на две скорости, убеден съм. То е породено от слабото политическо лидерство, от неумението на тези хора, които управляваха ЕС да обяснят провала си. Признанието, че Европа трябва да бъде на две скорости е провал. Нека го кажем по друг начин – във Видин не се живее като в малко западно градче. Това е провал за българските правителства, но и провал за Европейската комисия, защото ЕК 10 години благосклонно наблюдаваше как се харчат европейските фондове в България, нали така? Тези еврофондове не превърнаха Видин в добро място за живеене. Дори мога да дам пример със завода за гуми, който една френска фирма, която произвежда автомобили в Румъния се опитала да възстанови завода за гуми във Видин, заради уменията на хората, работната ръка, образованието и инфраструктурата. Местните дерибеи са попречили това да се случи, защото в остатъчна част от завода все още има част от ТЕЦ, с което най-вероятно крадат пари от българската енергетика. Дали това не го виждат в Брюксел? Защо ги покриват? Нали най-голямата управляваща партия в България е член на ЕНП. Те са съпартийци с Ангела Меркел. Тя не ги ли вижда тези работи? Другите са съпартийци с партията на нашите социалисти. Те не ги ли виждат? Нали и едните, и другите управляваха? Защо го правят? Защото са благосклонни и си мълчат, когато са им удобни. Така подхранваха и отглеждаха в България един фалшив, лицемерен евроентусиазъм, абсолютно лъжлив. Българите бяхме излъгани затова какво е ЕС . Беше създадена грешната, фалшива, нередна представа, че ЕС е куче-касичка, от което може да откраднеш колкото падне. Българските граждани живееха с фалшивата идея, че от 1 януари 2007 година ще се събудят с още пари отгоре и някой ще им дава незаслужени и неизработени пари, все едно търкат билетчета. Да, някои хора наистина получиха такива пари. И продължават да обитават не някое изправително заведение на остров „Белене“ или друго място за лишаване от свобода, а продължават да обитават жълтите павета и телевизорите. Нима не се виждаше, че парите не се разпределят, така че да повдигнат българската икономика? Нима не се виждаше, че Европейските фондове не превърнаха българското стопанство в конкурентно, не превърнаха българския земеделец в добър среден земеделец, въпреки че сме получили много повече пари, отколкото сме внесли като вноска. А в същото време поляците се борят за всяка ябълка. Те могат да бъдат консерватори, патриоти, традиционалисти, но се борят за всеки цент, за всяка ябълка и иди да им вземеш ябълката! Скачат и става страшно. И европейците им отстъпват. Сега се чудим защо българските магазини от чуждите големи вериги са пълни с полски ябълки и носталгия по нашата ябълка. Нашата ябълка я няма в магазина, защото не беше защитен интересът на ябълкопроизводителя, не бяха преборени субсидии за този човек, не му беше дадена и възможността да произвежда. Нима не се виждаше, че инфраструктурата, която сама по себе си е добро начинание, се влага по сбъркан начин в България и разделя Северна и Южна България. Че страната ни се превръща в транзитна държава за турските тираджии? Инфраструктурните проекти обслужват ГКПП „Капитан Андреево“ и „Калотина“. Къде е железопътната двойна линия до Видин? Къде е този чудесен проект, който може да свърже Солунското пристанище, оттам всичкото китайско и всякакво друго карго, което може да отиде до Видин или Лом? Лом има голямо товарно пристанище, а то пустее. Защо я няма двойната жп линия с тунел до Петрохан? Задавахме въпроси на миналото народно събрание, нашите народни представители от този регион питаха, защо парите за тази линия бяха отклонени за довършване пак на южни трасета. Това неравномерно развитие на държавата чудовищно обезлюдява българската територия. Северна България се превръща в една циганизираща се пустиня . Тази седмица бях в Червен бряг и си говорих с кмета, който ми каза: „Дойдоха едни хора да открият една фабрика за инструментална екипировка и не можаха да намерят работници“. Безработницата е огромна, по улиците се виждат само безработни цигани, които пият бира и чакат социалните помощи. Идва този с инструменталната екипировка и няма кого да намери, защото няма един шлосер, един заварчик, електротехник. Инвеститорът преместил фабриката в Горна Малина, Софийска област. И сега хора от Червен бряг пътуват до Горна Малина, за да работят. Нима това ЕК не го виждаше толкова време? Нали тези, които бяха най-големите евроентусиасти управляваха държавата 10 години? Защо не видяха това, което се случва и не обърнаха внимание? Затова казваме, че тази политика, която беше водена досега е провалена. И провалът е за тези, които досега говореха тези приказки на ангро. Питаш ги, защо България е разделена на две – те ти казват повече Европа. Питаш ги защо парите за земеделие отиват в 100 човека зърнари, а не в дребното селско стопанство – те ти казват „да“ на Европа, повече Европа, Европа за нас... Никой не запита защо България няма Европейска агенция на своя територия. Каква Европейска агенция, не съм чул някога да става дума за това? Европейската агенция е една от структурите на комисията, квазиминистерство. Това са развойни структури, в които европейската политика се прекарва през високо образование, знание, идеи и т.н. В някои от европейските държави има и по четири. За 10 години не сме чули някой да постави този въпрос. Не го е поставил при влизането на България в ЕС, не го поставят и до сега. Като пример ще посоча Малта – Агенция за бежанците би била идеална за България, защото ние сме външна граница, а сега е в Малта. Само в България и в Кипър няма европейски агенции. Въпрос, който дълго може да бъде разработван - Великобритания напуска. Агенцията за лекарства, която е във Великобритания, трябва да се премести някъде. Защо да не е в България? Защо любезно не поставим този въпрос? Това означава общоевропейско министерство, което е на територията на България и целият персонал е в България, харчи тук европейските си заплати... Точно така. Но и нещо друго означава това - че млади българи, които ще завършат висше образование ще могат да работят при тези заплати и ще могат да се развиват в тези европейски структури. Да имат висока реализация, просперитет, да имат самочувствието, знанието и опита. А този въпрос, вече 10 години - поставян ли е някога? Не ми е известно, рових в архивите – не, не е поставян. Не съм чувал досега някой да го поставя. И ето сега, ще трябва да преговаряме за излизането на Великобритания. Какъв е българският интерес тук? А ние как точно ще преговаряме като нямаме еврокомисар? Това е другата много хубава тема. Ние наистина сме евроидиотите в това отношение. Кристалина Георгиева беше на поста, който се оказа едва ли най-важният след напускането на Великобритания. Но точно когато постът й стана важен, тя се оттегли. Много тежки думи ще кажа за тази дама, която познавам и съм водил с нея няколко разговори по важни теми. Нейното поведение за мен наистина граничи с национално предателство. Нека не изглежда прекалено помпозно или прекалено емоционално. Без да предупреди Министерски съвет, без да даде време за разговори и преговори, без да даде време за подготовка... Да, постът на комисаря по финансите или по бюджета е най-важният в ЕК, но забележете кой го зае, зае го комисарят Йотингер, защото това беше една от най-важните грижи на канцлера Меркел, която се опита да овладее тези позиции в ЕС, които ще й позволят да продължи да води политиката, която смята за удачна на европейско ниво. Тук визирам не просто еднократен акт на г-жа Георгиева, но и много по-сериозна, по-сложна многоходова комбинация, която беше свързана с поста на генерален секретар на ООН и тези смешни рокади с кандидатури, които бяха ритуално самоубийство за всички. Необяснимо поведение, необясними подкрепи, необясними оттегляния на подкрепи. Ние продължаваме да нямаме европейски комисар, но дори и скоро да имаме, той най-вероятно ще бъде по езиковото разнообразие, защото този, който досега имахме, вече е зает. Това, което ни липсва е изправеното национално поведение – никой не казва да се държим грубо или арогантно в рамките на ЕС, но просто трябва да се държим нормално. Унгария е в нашата ситуация, тя е с нашата историческа съдба. Унгария е съпоставима с България по население и територии, с нерешени проблеми със своите съседи, абсолютно съизмерима. Вижте обаче начина на живот и стандарт в Унгария и в България. Вижте как унгарците държат на своето. Няма дори да рискувам да дам за пример поляците. Вие, 16-те български депутати... 17 сме българските депутати, но 16 работят, един е пас. Така че грешката е вярна. ... събирате ли се, говорите ли си ги тия неща? Сега ще ви кажа нещо, което ще ви изненада. Ние сме едни от много малкото национални делегации, които се събираме преди всяко гласуване. Има делегации, които не си говорят. Гърците се гонят по коридорите, псуват, обиждат се, нещо страшно е там, имат много тежки вътрешнопартийни разделения. Ние винаги се събираме, винаги преди всяко гласуване каним българския представител в Съюза посланик Цанчев, който винаги идва с дневния ред, такъв, какъвто ние ще го гласуваме на следващия ден и го носи с решението на българското правителство. И тук нека кажа - в рамките на два служебни кабинета и на две различни правителства на г-н Орешарски и на г-н Борисов, не е имало случай, с много малко изключения, когато ние да не подкрепим важно за държава решение. Няма такъв случай. Всички 16, нарочно казвам 16, защото единият колега е над тия неща. Ето, например, имаше една директива, която не сме преборили още и още ни заплашва - доклада за намаляване на вредните емисии. Сроковете и условията, които се поставят, ще ударят тежко последната останала българска индустрия, ще ударят мините, ще ударят ТЕЦ-овете, ще ударят стъкларската промишленост, защото няма една българска мощност, която да отговаря на стандартите за замърсяване. Това са стандарти, взети от западните държави. Там стандартът е различен, там животът е различен. Там могат да си позволят да говорят за зелена енергия - „Не горете въглища“, виждал съм такива реклами. Само че ние не можем да си позволим да оставим хора без работа и без хляб, особено в тези региони, които са свързани с мините. Защо стандартът за мините да е един, а за храните да е различен? Защо има два различни стандарта за храните? А това също е интересен въпрос, но нека да довърша това и ще минем на храните. Събрахме всички български представители, гласувахме по един начин, допитахме се до българската индустрия и правителство, без значение кое е на власт в момента. Гласувахме по един и същи начин. Още нещо ще ви кажа – докладът за българското малцинство в Албания. Там гласуваха и колегите от ДПС. Това трябва да се знае. Тези, с които предишната седмица се бях карал и си бяхме казвали „национални предатели“ по друга тема, но когато трябваше да се гласува, отидохме при тях и им казахме „Това е националният интерес“ и те обърнаха техният лист за гласуване, бяха им сложили минуси от тяхната група, те сложиха плюсове. И това трябва да се знае. И благодарение на тях мина този доклад. По отношение на двойния стандарт на храните. Още преди една година зададохме този въпрос, когато беше станало известно, че започват такива изследвания. Безспорен факт, големите търговски вериги и големите корпорации продават в Източна Европа стоки с различно съдържание от тези в Западна Европа. Защо? Явно, за да докарат цената или защото смятат, че тук няма кой толкова да ги проверява. Тези стоки не са вредни, но и не са тези, които рекламират. Защото по телевизията гледаме едни усмихнати реклами, разни червенобузести мечета, пият напитки, ядат храни. Нито шоколадът е с толкова какао, нито газираните напитки са със същата концентрация, напротив, съвсем различни са. Пак казвам, те не са вредни, но очевидно ни смятат за хора, които могат да се задоволят и с много по-ниско качество. Какво поискахме тогава? Поискахме на всички тези етикети, на всички тези стоки да се наслагат надписи, че е или имитиращ продукт или че има различно съдържание . И да се изброи съдържанието. В интерес на истината и сега на етикетите е написано съдържанието, но когато не можете да направите сравнение, защото вие не си купувате една бутилка газирана напитка от Париж, една бутилка от Пордим, за да ги сравните двете да видите какво е съдържанието. Вземете всеки един етикет, той е с толкова малки букви, че първо аз не мога да ги видя с тия очила и второ, дори да ги прочетем, ние не можем да направим разлика, не можем да сравним, че всъщност продуктът е различен. Искахме да се направи следното нещо. На перилните препарати да пише „Това е толкова процента от продукта“. На газираните напитки, на захарните изделия, на всичко това. Тогава се обърнахме към Комисията за защита на потребителя, глас в пустиня. Комисията за защита от дискриминацията, освен по жалба на някой циганин, сменил си три пъти пола, приел четири религии, с друго не се занимава. На нас не ни обърнаха внимание. А това, което ще направим сега, отново написах писмо на комисаря за защита на потребителите и ще му обърна внимание. Според първата неофициална информация, която имам, те казват, че това е търговска практика. А по това колко коректно са описани, те казват, че не можели да направят нищо. То наистина е коректно изписано, само че съдържанието е различно. Така че ето виждате тук Европа на две скорости. Отдавна вече ги има. И това не е в наш интерес. Вашите противници Ви обвиняват, че сте против Европейския съюз, а аз не оставам с такова усещане като Ви слушам... Ние казваме следното: Мястото на България е в този геополитически съюз. Ние имаме своите традиции, своите корени, ние сме в Европа, много преди голяма част от западноевропейските държави да съществуват. Да оставим тази историческа препратка, тя е вярна, но да речем, че не значи много в настоящия момент. Българите бяха заблудени, че Европейския съюз е касичка, от която ще получават пари, без да работят. Не, Европейският съюз е съюз на ценности. Искаме ли да живеем както живеят в Турция? Аз не желая. Искаме ли политическа система като в Русия? Аз не желая. Искаме ли несигурност, сива зона, утайник за бежанци и нелегални емигранти? Аз не желая. Аз искам българите, като носители на древна европейска цивилизация и като хора, които имат богат културен и исторически принос, да бъдат част от Западноевропейския съюз на ценности. Но не да ни казват „ценност ще бъде квота за жени в администрацията“. За мен това е грешка. Грешка е да слагаш квоти. Защо? Да не би жените да са непълноценни? Нали знаете защо е силна пропагандата срещу Европейския съюз? Защото улавя глупостите. Улавят дебат в пленарната зала на Европейския парламент за цвета на водата в тоалетната чиния. Това не е работа на парламента. Той трябва да бъде място за политически дебати. Там трябва да се говори колко политика ще има комисията. Там трябва да се говори кой ще прави политиката - Съветът или Комисията. Цветът на водата в тоалетното казанче нека го обсъжда някой, който разбира от това. Това е уловено от пропагандата и раздуто до гротеска. И оттам се започва – забраниха ни Православието, забраниха ни и други неща. Има ли информационна война срещу Европейския съюз? Има! А има ли отговор – не, няма! Защото либералната му върхушка е неспособна да отговори, защото те възпитават своите общества в сбъркани модели,  пречупват чувството за борба, волята за борба, за самозащита. Отварят широко поле за пропагандата. – Като си говорим, две неща ми правят впечатление. Аз толкова проевропейски разговор, колкото с теб, представител на ВМРО не съм водил. И такова признание за добри неща, които ДПС е направило, досега не съм чувал. Защо тогава наричат ВМРО националистическа, пропагандна, популистка партия? – Аз се определям като български националист. Това е политически израз на родолюбието. Последните години в България заради повишаването на политическата цена на патриотизма, много политически организации се опитват по някакъв начин да се домогнат до такъв етикет. Обърнете внимание - тези, които бяха либерали, тези които бяха леви, тези които бяха десни, сега всички искат да имат патриотичен отенък. Няма лошо, политическите идеи нямат авторство, не се запазват в патентното ведомство и който може да ги осъществи, той ще получи плодовете от това осъщестяване. Защо Европа е националистически интерес? Защото ясно осъзнаваме къде са проблемите и къде са враговете на Отечеството. Аз казвам: Турция е враждебна държава. В сегашното състояние, в което се намира българското общество, държава и армия, съмнявам се да успеем да окажем ефективен отпор при една нарастваща заплаха от страна на Турция. Дори един мигрантски натиск от няколко десетки хиляди мигранти на нашата граница ще предизвика колапс на българската държавност. Тогава къде е нашият интерес? Ние не се лъжем, че някой друг може да окаже ефективна защита на тази граница. Но като казвам това, казвам: българският граничар пази Брюксел, Париж, Стокхолм. Пази целият този политически съюз, който безспорно е най-проспериращият в момента, няма друго място на планетата, на което да се живее по-добре. Това че в Лом и Видин не се живее добре, е наша национална вина. Не е вина на някой друг, ние така сме си наредили нещата. Ние сме допуснали негодници да ни управляват, това е безспорен факт. Извадете снимки на български заводи, изглеждат като снимки от Алепо. Но това е национален проблем, не ни е виновен никой друг, никой не ни ги е разрушил. Европейският съюз е възможност да възродим нацията си, но начинът, по който го правим, е сбъркан. Тези десет години можем да ги наречем „десет години на пропуснати възможности, на глупаво поведение, на лаладжийско поведение“. Само празни приказки за европейски ценности, на зле вложени европейски пари, но не трябва да позволяваме това да се случва. Има народи, които нямат държава. Няма държава, която няма народ. Ако продължаваме да губим най-ценното си – човешкия капитал, ще бъдем свидетели на края на една държава с 1400 години история. Това е недопустимо, като български националисти трябва да се огледаме и да видим реалностите. Трябва да видим какво е полезно за нас. Европейският съюз не е ценен като куче-касичка, а като съюз на ценности, заедно да правим нещо и да споделяме тези ценности. Не мисля, че управленията и държавните устройства, които се намират на юг, на север, на изток от нас, ще бъдат подходящи за България. Деспотията над едно общество не може да го въздигне. Това са митове. И такива държави могат да съществуват, само когато имат природни ресурси и могат да ги използват. Вижте средноазиатските култури, бившите съветски републики – там където копнеш има природни ресурси, които продават и държат народа си с тиранично управление. Последно един такъв диктатор беше назначил жена си за негов посмъртен заместник. Искаме ли да живеем в такова общество? Аз лично – не. Избори 2017

118 в битка да са "спортен талант" на Еврофутбол

https://www.actualno.com/moresport/118-v-bitka-da-sa-sporten-talant-na-evrofutbol-news_599104.html

118 спортисти се борят за финансиране по програма „Спортни таланти“ на „Еврофутбол“, след като от постъпилите общо 125 проекта 7 отпаднаха още в началната фаза на оценяването, поради некоректно попълнени документи (т.нар. административен критерий). Това стана ясно,

Глутница бездомни кучета разкъсва овце и кози в селски дворове

https://www.24chasa.bg/region/article/6110082

Глутница бездомни кучета разкъсва 
овце и кози в селски дворовеХората в горнооряховското село Върбица пропищяха от глутница бездомни кучета, които влизат в селските дворове, душат и разкъсват овце и кози. Едрите изгладнели песове кръстосват улиците и се крият в десетките необитаеми къщи, а местните са в ужас да не станат техни жертви. "От месец започнаха тези нападения, имам 3-4 сигнала от стопани,

Кола и рейс се удариха в София, две жени пострадаха

http://offnews.bg/news/n_1/n_649709.html

Две жени са пострадали и са откарани във Военномедицинска академия след катастрофата между кола и автобус на градския транспорт в „Люлин“ 4.  Автомобилът и рейс № 42 са се ударили челно, зад волана на колата е била жена, съобщиха от ЦГМ за Фокус. Тя е едната пострадала, другата е ударила крака си, след като при сблъсъка е паднала в автобуса.  

Хиперфагия и крейвинг - новите хранителни зависимости

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6110103

Хиперфагия и крейвинг - новите хранителни зависимостиСпоред изследване всяка четвърта жена страда от хранителна зависимост. Цифрите са шокиращи, но не става дума само за тежките булимия и анорексия, а за хранителни навици, които специалистите определят като нов тип разстройства. Отдавна е доказана връзката на хранителните разстройства с психични проблеми.

В Париж започна пореден процес срещу международния терорист Карлос Чакала

http://www.mediapool.bg/v-parizh-zapochna-poreden-protses-sreshtu-mezhdunarodniya-terorist-karlos-chakala-news261239.html

Близо 43 години след атентата в Париж, в който бяха убити двама и ранени десетки души, във френската столица започна съдебният процес на венецуелеца Илич Рамирес Санчес, по прякор Карлос Чакала, предаде Франс прес. 67-годишният известен международен терорист от 70-те и 80-те години ще бъде съден в продължение на три седмици от специален съд за терористични убийства. Атентатът от 1974 г. е най-отдавнашният, за който го преследва френското правосъдие, и последният, за който той ще е съден от Франция. На 15 септември 1974 г. двама души бяха убити и 34 ранени при експлозията на граната в търговски пасаж в сърцето на Париж. Съдът ще изслуша 17 свидетели и две вещи лица по делото. Карлос може да бъде осъден на доживотен затвор. Венецуелецът, който лежи във френски затвор откакто бе заловен от френските специални служби в Судан през 1994 г., досега на два пъти е получил доживотна присъда - за убийството на трима души, сред които двама полицаи през 1975 г. в Париж и за четири бомбени атентата, в които са убити 11 души и ранени близо 150 през 1982 и 1983 г. в Париж, Марсилия и в два влака.

100 работници от Корабната в Русе остават на улицата

https://www.24chasa.bg/region/article/6110099

100 работници от Корабната в Русе остават на улицата Синдиците търсят ликвидация, а не погасяване на дълговете, твърди директорът 100 работници от „Русенска корабостроителница Запад” АД ще останат на улицата, като няма да получат и последните си заплати. В същото време, има клиенти и предприятието може да работи за оздравяване, но е тикано към ликвидация,

Преизбраха съюзник на Орбан за президент на Унгария

https://www.24chasa.bg/novini/article/6110097

Преизбраха съюзник на Орбан за президент на УнгарияУнгарският парламент преизбра за президент за следващите пет години Янош Адер, съюзник на премиера Виктор Орбан, с голямо мнозинство след гласуване на втори тур, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Очаквайте

Хиляди неграмотни получават основно образование чрез проект за 25 милиона лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=346219

Около 10 000 неграмотни и слабограмотни ще бъдат включени в проекта "Нов шанс за успех". Това съобщи ръководителят на проекта Евгения Костадинова на семинар в Боровец. Проектът е на стойност 25 милиона лева. Инициативата надгражда предишната фаза на проекта, който успешно са завършили над 14 000 души, от които над половината не са можели да четат и да пишат.

НАТО призова за спокойствие и диалог по повод кризата между Хага и Анкара

http://www.mediapool.bg/nato-prizova-za-spokoistvie-i-dialog-po-povod-krizata-mezhdu-haga-i-ankara-news261238.html

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Холандия, Германия и Турция, които влязоха в конфликт покрай референдума за турското държавно управление, да успокоят тона и да се обединят около онова, което ги сплотява, а не да търсят темите, водещи до разделение. Напрегнатият дебат е в сърцето на демокрацията, но е необходимо взаимно уважение, призовавам всички съюзници да го показват, да запазят спокойствие, заяви Столтенберг. Важно е да се съсредоточим в общите заплахи, а не в теми, които ни разделят. Важното е, че има диалог, добави той по повод отношенията между посочените три държави от алианса. Референдумът ще определи вида на властта в Турция, ще признаем резултата, стига процесът да е демократичен. Всяка държава от НАТО сама решава дали управлението й е президентско или парламентарно, добави генералният секретар. Той съобщи, че се е свързал с правителствата в Холандия и Турция, като ги е призовал да запазят спокойствие. Не мога да споделя подробности за разговорите, но наистина вярвам, че трябва да се съсредоточим върху опасностите извън границите на НАТО, посочи Столтенберг. Той определи напрежението между Хага и Анкара като двустранен въпрос.

ЕС призова Турция да се въздържа от „прекомерни изказвания“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6110085

ЕС призова Турция да се въздържа от „прекомерни изказвания“Европейският съюз призова Турция да се въздържа от „прекомерни изказвания“ и действия, които биха могли да усилят напрежението във връзка с отказите на Германия и Нидерландия за провеждане на митинги на турски министри, предава AFP. „Европейският съюз призовава Турция да се въздържа от прекомерни изказвания и действия,

Фен на ПСЖ уби приятел заради подигравки след 1:6 от Барса

http://offnews.bg/news/n_1/n_649706.html

Африканците са по-емоционални хора. За съжаление, футболен спор в Габон не спря до фейсбук заяждания. Запалянко на ПСЖ уби свой приятел, който му се подигра заради загубата 1:6 от Барселона в Шампионската лига, съобщи АФП. Драмата се разиграла в бар в столицата Либървил. С последния сигнал жертвата започнала да майтапи своя 18-годишен авер заради знаменития обрат. Фенът на ПСЖ обаче извадил нож и уцелил във врата събеседника. Последният издъхнал на място от раната. Убиецът се защити, че не е искал в никакъв случай да нарани приятеля си. Действал импулсивно, освен това бил пиян до козирката. За второто потвърждение има и от други посетители. Двамата не спрели да се черпят цяла вечер. Драмата между Барселона и ПСЖ не спира да ражда още спорове по цял свят, но за жертви не се съобщаваше досега. Единствено пострада запалянко на парижани, който се опита да спре колата на Тиаго Мота на връщане във Франция. Фенът падна и си контузи гърба. Други пък съобщиха за счупен крак на запалянкото.   

Лондон има резервен план за Брекзит

http://econ.bg/Новини/Лондон-има-резервен-план-за-Брекзит_l.a_i.738875_at.1.html

В неделя британският министър по въпросите за Брекзит Дейвид Дейвис отрече твърденията, че правителството не е добре подготвено за сценарий, при...

Меркел отива при Тръмп

http://pogled.info/svetoven/merkel-otiva-pri-tramp.83635

/Поглед.инфо/ За Берлин на първо място стоят въпросите, свързани с ядрените гаранции и запазването на режима на свободна търговия.

ЕС и НАТО предупредиха Турция да не ескалира напрежението

http://pogled.info/svetoven/es-i-nato-preduprediha-turtsiya-da-ne-eskalira-naprezhenieto.83636

/Поглед.инфо/ Европейският съюз и НАТО предупредиха Турция да се въздържа от допълнителни действия, които биха могли да доведат до ескалиране на напрежението между нея и други държави от Европа. Коментарите идват във връзка с разрастващия се конфликт между Анкара и Хага, след като през уикеда холандските власт не позволиха провеждането на мероприятия с двама турски министри. Преди това подобни действия предприеха и регионални власти в Германия.

Иван Таков: Спортът и образованието в са основата на всяка просперираща държава

http://pogled.info/bulgarski/ivan-takov-sportat-i-obrazovanieto-v-sa-osnovata-na-vsyaka-prosperirashta-darzhava.83637

/Поглед.инфо/ "Спортът възпитава и гради характер у младите хора. Спортът е здраве. А България има нужда от здрави поколения, на които да се опре за по-доброто бъдеще на всички". Това каза кандидатът за народен представител с №10 в листата на "БСП за България" в 24-и МИР Иван Таков.

За какво могат да ви осъдят на смърт в Северна Корея

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/za-kakvo-mogat-da-vi-osydiat-na-smyrt-v-severna-koreia-6066577

Смъртно наказание грози тези, които проявят неуважение към Върховния вожд или покажат афинитет към чужда култура

Italdesign и Airbus предлагат автономен автомобил-дрон (видео)

http://www.cross.bg/airbus-transport-popup-1537337.html

/КРОСС/Italdesign и Airbus предложиха в Женева поглед към възможно бъдещо решение за преодоляване на задръстванията по пътя със съвместната си концептуална разработка наречена Pop.Up. Става дума за концептуално превозно средство, съставено от пътническа капсула, която се куплира с два различни електрически силови модула - единият за движение по нормален път, другият летящ във въздуха по принципа на дрон. Цялата тази комбинация се предполага че ще бъде командвана от "интелигентна" софтуерна платформа. Pop.Up е засега само концепция, според заявлението на Матиас Томсен, главен мениджър за градска въздушна мобилност в компанията Airbus. Но метниджърът твърди още, че това ще стане търговски предлагана услуга в период от седем до десет години напред в бъдещето. "Малко по-късно тази година ще направим и първата си демонстрация на живо, защото технологията вече я имаме." Естествено, това развите на автономния транспорт, подобно на това автомобилите роботи ще има да преодолява сериозни трудности при прилагането си, включително приемането от масовата публика и нуждата от създаване на държавни регулации за начин на транспорт, който дори не можехме и да си въобразим преди две-три години. И в двата си варианта на движение - по земя и във въздуха, максималната скорост ще е 100 км/ч, пробегът с едно зареждане по земя ще е 130 км, а пролетът 100. Видеото показва как концептът би могъл да работи. video:https://www.youtube.com/watch?v=-FseeVy7uvU  

Отрова убива кучета в столичния кв. "Младост"

http://offnews.bg/news/n_1/n_649707.html

Бързодействаща отрова, разпръсната в столичния квартал "Младост", убива домашни и улични кучета, алармират стопани. Пред БНТ Явор Гечев от фондация "Четири лапи" обясни, че отровата е възможно да е селскостопанска и дори в малки количества да е смъртоносна.  "20-килограмово куче умира само за няколко часа, представете си какво би се случило, ако до отровата се доближи дете", коментира Гечев. Потърпевша разказа, че кучето ѝ починало в ръцете ѝ, бързо и без видими признаци. За последните седмици над 10 кучета са били убити от отровата, като се препоръчва на стопаните да разхождат кучетата си на каишка и с намордник.

DW: Европа на различни скорости отдавна е реалност

http://offnews.bg/news/n_1/n_649704.html

*Ясен Бояджиев в анализ по темата "Европа на различни скорости" за българската секция на "Дойче веле. Заглавието е на редакцията на OFFNews. Вой до небесата срещу идеята за „Европа на различни скорости”. При това тази идея отдавна е реалност, но не защото „някой в Брюксел” унижава България, а защото тя самата се е поставила в задния двор.  Първият сигнал дойде с „Бялата книга“ на Юнкер с петте опции за бъдещето на ЕС. Вторият - от срещата на лидерите на 4-те най-големи страни в съюза, които ясно застанаха зад една от тези опции - "които искат повече (интеграция), правят повече" . Станала популярна със следната метафора - страните са се качили на два, три или повече автомобила, всеки от които се движи по пътя на интеграцията с желаната от „пътниците“ скорост. Смешен плач И настъпиха плач и вой до небесата (не само в България, естествено). По-приглушен в официалната правителствена позиция – „България е против допълнителното фрагментиране в сценария "Европа на много скорости" и е за запазване и задълбочаване на единството в ЕС чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели“. И откровено истеричен в някои партийни позиции. И тук като главен „говорител“ се изявява лидерката на социалистите, която, готвейки се да става премиер, напоследък е яхнала коня на най-крайните популистки тези. Според нея „не само се отнасят към нас като към второ качество“, ами Юнкер бил поискал „официално да сложи България в задния двор на Европа". А понеже Юнкер „принадлежи на политическото семейство на ГЕРБ", тя попита лидера на тази партия "отново ли за едно потупване по рамото ще се съгласи родината му да бъде унижавана и послушно ще изпълнява заповедите на началниците". Можем да оставим настрана дребния факт, че ако Юнкер и лидерите на Германия и Испания са от ЕНП, то останалите двама от голямата четворка – лидерите на Франция и Италия – са от „политическото семейство“ на българската социалистка. Защото и без това нейният плач е достатъчно смешен. Първо, „Европа на различни скорости“ отдавна вече не е концепция за бъдещето, а реална действителност. Второ, колкото и да се възмущаваме, няма как да спрем онези, които желаят по-бърза и по-дълбока интеграция. Не защото са по-големи и по-силни и могат да наложат нещо на останалите, а защото и сега договорът на ЕС им дава това право. И трето – най-важното – защото България сама се е сложила в „задния двор“ и не прави достатъчно, за да се измъкне от него. Пропуснатите години Да, официализирането на идеята за „различните скорости“ наистина крие потенциалната опасност някои да останат изолирани в „периферията“ и постепенно, вместо да се приближават до стандартите на „клуба на богатите“, отново да изпаднат от него. Да, наистина, това противоречи на стратегическия национален интерес на България – за сигурността и развитието ѝ, за благоденствието на бъдещите ѝ поколения няма друга алтернатива освен принадлежността към един динамичен и жизнен Европейски съюз. Досега обаче този интерес не бе защитен. Нужната дълбока модернизация и европеизация не се състояха, понеже изминалите 10 години на българското членство в ЕС до голяма степен бяха пропиляни в противоречиви и формални псевдореформи. Най-показателен е примерът със съдебната система, която въпреки натиска и помощта от ЕС остана нереформирана. Вместо поне да бъде ограничена, корупцията премина на ново, по-ниско ниво – срастване между институционалната структура на държавата и олигархично-мафиотските интереси. Какво трябва да се прави? Какво да се прави оттук нататък, за да бъде наваксано изоставането, така че България да остане възможно най-близо до ядрото на ЕС при неизбежно задаващите се трансформации в него? В отговор на този въпрос се чуха и разумни гласове: понеже „няма кой да ни чака и, формално или неформално, водещите държави ще вървят на своите скорости“, са ни нужни „национална мобилизация“, „последователност и воля“, „трябва по-бързо да се доближим до реда, който са създали страните основателки“, „категорично да продължим с важни структурни реформи“, за „ефективна правна система“ и „укрепване върховенството на закона“, например. И същевременно: „да бъдем солидарни и да подкрепяме единството на съюза - като ценностна ориентация и като реални действия, а не само на думи“, „точно сега да изглеждаме максимално европейски". Какво НЕ трябва да се прави? Течащата в момента предизборна кампания обаче не дава много надежди, че разумните гласове ще надделеят. Напротив. Предизборните програми на много от „водещите“ играчи не предлагат структурни реформи, а сладко звучащи, но празни обещания. Ако се съди по тези програми, корупцията ще продължи да се „бори“ с лозунги, а ядрото на пороците и зависимостите в съдебната система ще остане незасегнато. Отново се надигат мощни гласове срещу европейския мониторинг, а защитниците на истинската съдебна реформа са отново обект на яростни атаки. Вместо на „ценностна ориентация и реални действия“ в подкрепа на единството в съюза, сме свидетели по-скоро на истерична антиевропейска кампания и откровени лъжи, които постоянно и съзнателно подяждат доверието в европейската ориентация и интеграция на страната. Пример за това бяха лъжите за европейското споразумение с Канада, които станаха повод гласувалите го да бъдат наречени „национални предатели“. Или най-новият пример - за европейските санкции срещу Русия, на които лидерката на социалистите се кани да наложи вето. "Санкциите са равни за всички европейски страни. Защо на България е забранено да си продава киселите краставички в Русия, а "Мерцедес" откри фабрика в Русия?“, попита тя и обяви, че загубите за България били в размер на 1,2 милиарда лева. С което натрупа още четири лъжи едновременно: всъщност, краставичките са „жертва" на руските санкции срещу ЕС; вето не може да наложи никой, защото тези решения се вземат с гласуване; Русия може да е забранила вноса на някои храни, но не и инвестициите на своя територия (като тези на „Мерцедес“); ако въобще има щети, няма как да са 1,2 милиарда, защото дори в пиковите си години целият български износ за Русия е бил по-малък. В България, в която повече от половината публични инвестиции идват от ЕС и огромната част от чийто износ отива към страните от ЕС, всеки ден могат да се чуят твърдения, че европейските директиви противоречат на „българския интерес“, че трябва „да спрем слугинажа пред европейските институции“ и че „началниците в Брюксел“ са виновни едва ли не за всички неблагополучия и неволи. Тези дни водач на листа и сигурен бъдещ депутат от БСП направо заяви: „Оказа се, че влизането ни в ЕС задълбочи деструктивните процеси ... Ако направим анализ за това какво бяхме, какво сме, как сме тръгнали и къде отиваме, ще се разбере, че целият курс на страната е погрешен". Така по европейския път на България проблемът не е толкова със скоростите, колкото с посоката. Защото в българския „автомобил“ мнозина, след като с цяла сила натискаха спирачката, сега се опитват да включат на „задна скорост“ – далеч от ядрото и дори извън периферията на ЕС.

Автобус и кола катастрофираха в София, има пострадали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6110089

Автобус и кола катастрофираха в София, има пострадалиДве жени са откарани във Военномедицинска академия след катастрофата между автомобил и автобус от градския транспорт в ж.к. „Люлин“ 4. Това съобщиха за „Фокус“ от Центъра за градска мобилност. От ЦГМ уточниха, че колата и автобус от линия 42 са се ударили челно. При удара е паднала жена, пътувала в автобуса, която е се оплакала от болки в крака.

Ген. Кирчо Киров за скандала Борисов-Йончева: Не издавам държавни тайни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6110079

Ген. Кирчо Киров за скандала Борисов-Йончева: Не издавам държавни тайни"Каквото и да кажа, ще трябва да издам класифицирана информация. А това означава да издам държавна тайна." Това каза пред ПИК бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров по повод разразилия се скандал между бившия премиер Бойко Борисов и кандидат-депутатката Елена Йончева.

Община Плевен изпраща установените нарушения в читалищата до компетентните органи

//dariknews.bg/regioni/pleven/obshtina-pleven-izprashta-ustanovenite-narusheniia-v-chitalishtata-do-kompetentnite-organi-2009753

В началото на седмичното оперативно заседание на ръководството на Община Плевен в присъствието на журналисти, кметът Георг Спартански подписа писмото до Министерството на културата с анализ как се харчат парите от държавния бюджет от читалищата на територията на общината.
Копие от писмото ще

Съдят младеж, играл Pokémon Go в руска църква

//dariknews.bg/novini/sviat/sydiat-mladezh-igral-pokmon-go-v-ruska-cyrkva-2009750

Съдебен процес срещу блогъра Руслан Соколовски започна днес в руския град Екатеринбург по обвинение в разпалване на религиозна омраза, предаде Асошиейтед прес.

Подсъдимият е в предварителния арест от октомври 2016 г., след като съдът е отменил първоначално наложената

Магистрати в училище

//dariknews.bg/regioni/burgas/magistrati-v-uchilishte-2009752

Значението, ролята и функциите на Европейския съд за правата на човека в Страсбург и Съда на Европейския съюз в Люксембург разясни пред ученици от ПГРЕ „Г.С.Раковски“ съдия Чавдар Димитров от Административен съд – Бургас. Вторият час по административно правосъдие се проведе пред два от десетите

Откриха изложбата "Разрушение и съзидание"

//dariknews.bg/regioni/vraca/otkriha-izlozhbata-razrushenie-i-syzidanie-2009751

Изложба "Разрушение и съзидание“ бе открита днес във фоайето на СУ "Христо Ботев" във Враца. Организатори на експозицията са Регионален академичен център Враца, Институтът по математика и информатика при БАН и Регионалният исторически музей във Велико Търново.

Изложбата беше открита

„Под лъчите на слънцето“ за ценители

//dariknews.bg/regioni/burgas/pod-lychite-na-slynceto-za-ceniteli-2009754

Писатели и поети от Враца, София, Елин Пелин, Искрец, Силистра, Козлодуй и други точки на България ви канят на представянето в Бургас на националната литературна антология „Под лъчите на слънцето“.
 
Съставител на сборника е Валентина Панова, а редактори - д-р Анета Дилова и доц.Златк

Явор Божанков: „Срещу българския производител днес се борят и конкуренцията, и държавата ни“

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/iavor-bozhankov-sreshtu-bylgarskiia-proizvoditel-dnes-se-boriat-i-konkurenciiata-i-dyrzhavata-ni-2009755

„Българският производител днес се бори на два фронта – първо срещу конкуренцията на пазара и второ – със собствената си държава, която пречи, вместо да помага“. Това заяви кандидатът за народен представител Явор Божанков от „БСП за България“ по време на среща в „Захарни заводи“ в Горна Оряховица.

Стив Кайл: България няма да бъде Силициевата долина

http://www.investor.bg/novini/261/a/stiv-kail-bylgariia-niama-da-byde-silicievata-dolina-235542/

Страната предлага добри възможности на стартъпите, но няма 50-годишната история на Долината зад гърба си, категоричен е предприемачът

Алберт Попов изпусна медал, остана пети на световното

https://www.24chasa.bg/sport/article/6110088

Алберт Попов изпусна медал,
остана пети на световнотоАлберт Попов изпусна медала на световното за младежи в Оре (Швеция). Най-добрият ни алпиец завърши пети в гигантския слалом. В първия манш той бе втори само на 6 стотни от лидера Лоик Мейлар (Швеайцария). Алберт обаче даде 21-о време във втория манш и така се отзова на петото място на 1,09 сек от Мейлар, който взе титлата.

Срутилата се сграда, която уби дете, била собственост на починал човек

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/13/2934057_srutilata_se_sgrada_koiato_ubi_dete_bila_sobstvenost/?ref=rss


От община Благоевград обявиха, че срутилата се вчера сграда в село Изгрев е частна собственост. При инцидента загина 12-годишно момче, което играело в изоставената постройка заедно с още няколко свои приятели.

По данни на общината собственикът на сградата е починал. Досега няма постъпили сигнали и жалби, че постройката е необитаема и не се ползва от собствениците. Няма и оплаквания, че сградата е потенциално опасна.

Постройката се намира на разстояние от около 3-4 км извън...

Боян Чуков: Името на Елена Йончева не е било свързвано с даването на пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6110078

Боян Чуков: Името на Елена Йончева не е било свързвано с даването на париИмето на Елена Йончева не е било свързвано с даването на пари в периода април-май 2009 г. Това съобщи във фейсбук Боян Чуков, който е бил външнополитически съветник и съветник по националната сигурност в правителството на тройната коалиция (2008 – 2009). Ето какво написа той (без редакторска намеса): Във връзка с възникналия спор между Бойко

Отнемат имоти за 4 млн. лева от Веселин Данов

http://www.moreto.net/novini.php?n=346218

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) спечели на първа инстанция дело за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност срещу Веселин Данов на обща стойност 4 192 501 лв. Това става ясно от решението на Варненския окръжен съд, научи Moreto.

Приходите на хотелите се увеличиха с 5,5%

http://www.cross.bg/nastanyavane-zvezdi-mesta-1537335.html

/КРОСС/Приходите на хотелите от нощувки през януари 2017 г. са 41,6 млн. лв., или с 5,5% повече от същия месец на миналата година, обявиха от НСИ. Увеличават се приходите както от чужденци - с 8,8%, така и от български - с 1,4%. По-любопитното е, че приходите нарастват при по-малко реализирани нощувки в хотелите. Това означава, че цените са вдигнати или хората посещават по-скъпи места - например през миналата година са отседнали в хотел с 3 звезди, а сега отиват в хотел с 4 звезди.Общият брой на реализираните нощувки във всички места за настаняване през януари е 802 хил., или с 1,2% по-малко от същия месец на миналата година. Най-голямо намаление на нощувките (с 3,9%) се наблюдава в местата за настаняване с 1 и 2 звезди. Което показва, че хората все по-често търсят по-добро качество при пътуванията си и отсядат в по-добри хотели.През януари в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 71,1% от общия брой нощувки на чужденци и 36,1% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 21,4% от нощувките на чужденци и 33% - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 7,5% и 30,9%.При броя на пренощувалите лица спадът през януари е още по-голям - с 2,4%, сочат данните на НСИ. През първия месец на годината във всички места за настаняване са нощували общо 334,6 хиляди души. От тях 61,7% са българи, като повечето от тях (63,6%) са били в места за настаняване с 1, 2 или 3 звезди и са отседлани за 2 нощувки

Рухналата постройка, убила дете, е изоставена от собствениците

http://www.cross.bg/blagoevgrad-kostadin-opasna-1537336.html

/КРОСС/Рухналата плоча на вила, която затисна и уби 12-годишно дете в Благоевград, е изоставена от собствениците. Лозето и постройката са били на Славе Бобошевски от Благоевград, който отдавна е покойник.Тя се намира извън регулация. Земята е била възстановена на Бобошевски по параграф 4 за земеделските земи, според който в подобен имот можеше да се строи до 35 кв. м без документация в пълен вид. Бобошевски е строил вила, но починал. А наследниците са изоставили имота, тъй като там няма нито вода, нито ток, а на метри от оградата е гробището на града. За поддържане на имота са необходими много средства, затова е и изоставено. Вилата е станала обект на разграбване от неизвестни лица. Там каквото е можело да се измъкне - тухли и желязо е извадено, което е направило постройката опасна и нестабилна. За съжаление никой не е подал сигнал,че е опасна. Тепърва разследването и прокуратурата ще изясняват кой носи вина за опасната сграда. Четири деца от Благоевград отишли в неделя следобед да играят там. Две се качили на втория етаж и започнали да играят на гоненица. Изведнъж покривната плоча от бетон,както и една от стените рухнали и премазали 12-годишния Костадин Стоймирски, а тухли ударили по главата 16-годишния Николай Шарков. Момчето се отърва с уплаха , шок и четири шева на главата. Починалото дете е от кв. Струмско, хората са потресени от трагедията. Жертвата е бил ученик в 6-то училище в квартала

Шофьор на камион уби 35 души в Нигерия

http://www.cross.bg/dyshi-nigeriya-abybakar-1537334.html

/КРОСС/ 35 души са загинали, след като шофьор е загубил контрол над камион в Нигерия. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на полицията. Говорителят на полицията в щата Адамава Отоман Абубакар обяви, че други 28 души са били ранени катастрофата, която е станала в неделя на пътя между Йола и Нгуроре. Абубакар допълни, че камионът бил натоварен с добитък. Щатският председател на Националния съюз на работниците в автомобилния транспорт съобщи, че ремаркето идвало от град Сонг в Източна Нигерия.  

Най-подценяваната страна в Африка (снимки)

https://vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/naj-podceniavanata-strana-v-afrika-snimki-6066579

Древни храмове и пирамиди, екзотиката на Черния континент и уникални хора - всичко това е Судан

Лозен дава 300 лева за "главите" на вандали, унищожили арка

http://offnews.bg/news/n_1/n_649703.html

Активистите от софийското село Лозен, които станаха известни миналата година с протестите срещу изсичането на едноименната планина, подеха нова инициатива. Този път те дават 300 лева за информация, която ще им помогне за залавянето на вандали, разрушили арката на екопътека.  Тя беше вдигната с доброволен труд от ентусиастите от "Бъдеще за Лозен", след като преди това беше унищожена от дървосекачите. Ето целият текст: "Помните ли, как преди около 7 месеца, група ентусиасти се събраха и възстановиха унищожената от дървосекачите арка на " Лозенска екопътека ". Вижте лицата им, огрени от идеята, че правят нещо хубаво за своя Лозен, запомнете тези усмивки. Вижте сега и снимките от днес. Само 7 месеца след като бе възстановена, арката е унищожена по най-брутален и безмилостен начин. Някой реши да покаже, че в Лозен не може да има нищо хубаво, че разрухата трябва да бъде символа на нашето село. Някой с ялов мозък, неспособен да измисли нищо съзидателно и красиво с което да бъде запомнен. Това са "хора", решили да наложат на Лозен облик на бунище, облик на гето. "Хора", който изхвърлят боклуците си в съседното място или край село, драскащи фасадите на новобоядисаните сгради, рушащи площадките на лозенските деца, унищожаващи всичко хубаво, покрай което минат.Едва ли има смисъл да си задаваме въпроса защо са го направили, отговор на това няма да намерим.  Време е да се запитаме, докога ще търпим всичко това? Докога ще оставяме тези хора да ни въвличат в тяхната кочина, действителност в която те са свикнали да живеят? Молим за съдействие, за установяване на извършителите на това долно деяние. Залавяйки вандалите ще дадем повод за размисъл, на всеки друг решил да посегне на селото ни. Нека спрем вандалските прояви и унищожаването на хубавия облик на селото ни. Обявена е награда от 300 лв. за достоверна информация, която ще доведе до залавянето на реалните извършители. Моля желаещите да дадат информация да пишат на лично съобщение, гарантираме 100% поверителност", се казва в съобщението на "Бъдеще за Лозен".

Кой ще облича семейството на Тръмп, всички се дърпат

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/koj-shte-oblicha-semejstvoto-na-trymp-vsichki-se-dyrpat-6066580

Много са малко дизайнерите, които все още нямат против имената им да бъдат свързани с фамилия Тръмп. Долче и Габана са едни от тях

Сирийските бунтовници бойкотират мирните преговори в Астана

http://www.cross.bg/astana-pregovori-stolitza-1537333.html

/КРОСС/Сирийската бунтовническа опозиция няма да участва на новия кръг преговори с представители на правителството в казахстанската столица Астана. Това заяви говорител на опозицията, цитиран от "Франс прес". "Бунтовническите групи решиха да не участват в Астана", каза Осама Абу Зеид. Той поясни, че една от причините за бойкота е "неизпълнените обещания относно спирането на боевете". Третият кръг преговори в Астана, организиран от Русия и Турция, трябва да започне във вторник. Форматът в казахстанската столица има за цел да потвърди сключеното с помощта на Москва и Анкара примирие през декември. Решихме да не участваме в Астана, защото не е изпълнено споразумението за прекратяване на боевете, каза Ахмад Отман, командир на подкрепяната от Анкара бунтовническа група "Султан Мурад". Режимът и милициите продължават да бомбардират, разселват и обсаждат, добави той и поясни, че бунтовниците са уведомили организаторите на преговорите за решението си. Според сирийския всекидневник "Ал Уатан", който е близък до правителството, делегацията на Дамаск ще пристигне в Астана в понеделник. Политическите преговори ще бъдат подновени в Швейцария на 23 март.  

НСИ: Основните ни търговски партньори през януари - Турция, Египет и Китай

http://www.cross.bg/yanyari-bulgariya-stoiinost-1537332.html

/КРОСС/През януари 2017 г. износът на България за трети страни се увеличава с 12,7% в сравнение със съответния период на предходната година и е на стойност 1 312.1 млн. лева, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). Основни търговски партньори на България са Турция, Египет, Китай, Сърбия и бившата югославска република Македония, които формират 52,7% от износа за трети страни. При износа на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през януари 2017 г. в сравнение със същия месец на 2016 г. най-голям ръст е отбелязан в секторите "Минерални горива, масла и подобни продукти" (73,8%) и "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (24,2%). Най-голям спад се наблюдава в сектор "Разнообразни готови продукти, н.д." (36,3%). Вносът на България от трети страни през януари 2017 г. се увеличава с 30,8% в сравнение със съответния период на предходната година и е на стойност 1 574.9 млн. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия. При вноса от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през януари 2017 г. спрямо същия месец на 2016 г. най-голямо процентно увеличение е отчетено в секторите "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" (89,5%) и "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (68,8%)

Никола Стърджън: Шотландия ще поиска нов референдум за независимост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6110071

Никола Стърджън: Шотландия ще поиска нов референдум за независимост

Следващата седмица Шотландия ще поиска от британското правителство разрешение да проведе референдум за независимостта на страната в периода между края на 2018 г. и началото на 2019 г., заяви Никола Стърджън, първи министър на Шотландия, предава АФП, цитирана от Фокус. „Следващата седмица ще поискам шотландския парламент да съгласува с британското

По-малко туристи и по-високи цени в хотелите през януари

http://www.mediapool.bg/po-malko-turisti-i-po-visoki-tseni-v-hotelite-prez-yanuari-news261237.html

Въпреки прогнозите на Министерството на туризма за ръст на туристите и през тази година, националната статистика отчете по-малко туристи и нощувки, но по-високи цени в хотелите през януари спрямо година по-рано. Нощувките в местата за настаняване у нас са били 334 хиляди през януари. Това е с 2.4% по-малко спрямо същия месец на 2016 г.  По-голямата част от тях (61%) са реализирани от българи, които са отсядали предимно в хотели с една, две и три звезди. Средно са имали по две нощувки. Чужденците се настаняват у нас предимно в хотели четири и пет звезди и остават за три нощувки. Най-голям брой туристи е привлякла София – общо 70 хил., от които близо 42 хил. са чужденци. Следват област Благоевград (64.5 хил.), Софийска област (35.3 хил.) и област Смолян (31 хил.), където са и повечето ни планински и ски курорти. Въпреки спада на туристите, приходите от нощувки растат – с 5.5% до 41.6 млн. лева през януари. Повече са приходите и от чуждите граждани (с 8.8%), докато от българите се увеличават с 1.14%. През януари 2017 г. в страната са работили 1797 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места. Броят на стаите в тях е 54.5 хил., а на леглата - 109.5 хиляди. В сравнение с година по-рано общият брой на местата за настаняване намаляват с 1.8%, а на леглата в тях - с 1.7%.

Мечките в Централен Балкан се разбуждат от зимен сън

http://www.dnevnik.bg/zelen/bioraznoobrazie/2017/03/13/2934023_mechkite_v_centralen_balkan_se_razbujdat_ot_zimen_sun/?ref=rss


Две маркирани с GPS нашийници мечки са напуснали зимните си бърлоги в Централен Балкан в края на февруари и началото на март, по-рано от обичайното за тези животни, информира Министерството на екологията.

Животните са били маркирани с научна цел миналата година. С наближаването на зимата експертите са забелязали тяхното придвижване в защитената територия. Последните сигнали от нашийниците им преди събуждането им са от ноември 2016 г.

Ранобудните мечки на територията на...

Карлос Чакала пак се изправя пред съда

https://vesti.bg/sviat/evropa/karlos-chakala-pak-se-izpravia-pred-syda-6066582

Той е обвинен за атентата в Париж през 1974-та година, при който бяха убити двама и ранени други 34 души

Според ново проучване все повече граждани подкрепят независимостта на Шотландия

http://www.moreto.net/novini.php?n=346189

Докато британския премиер Тереза Мей се подготвя за започването на преговорите за Брекзит, ново проучване показва, че все повече граждани подкрепят независимостта на Шотландия, пише The Herald. Според изследване на BMG 52% от запитаните одобряват оставането на страната в Европейския съюз на фона на подновените спекулации, че първият министър на Шотландия Никола Стърджън ще организира нов референдум през есента на 2018 г.

"Газпром" обеща на ЕК да не търси обезщетения заради прекратяването на проекта "Южен поток"

http://www.cross.bg/gazprom-kompaniya-priroden-1537331.html

/КРОСС/Руската компания "Газпром" е обещала на ЕК да не търси обезщетения заради прекратяването на проекта "Южен поток", съобщи еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. Руският газов доставчик се ангажира да премахне всички ограничения в договора на България, които ѝ забраняват да препродава руския природен газ на други държави и фирми. "Газпром" е обещал да прекрати надценките при продажбата на синьо гориво у нас и да обвърже изчисляването на цените с конкуретнти и прозрачни показатели. Според Еврокомисията предложенията на руската държавна компания са задоволителни, така че тя да избегне огромни финансови глоби за господстващо положение на пазара. Окончателното решение обаче Брюксел ще вземе след 4 май. Дотогава потребителите и засегнатите страни на пазара на търговия с природен газ ще имат право да изкажат своето мнение по предложенията на "Газпром" за споразумение.    

САЩ разполагат щурмови дронове в Южна Корея в обстановка на напрежение с КНДР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6110040

САЩ разполагат щурмови дронове в Южна Корея в обстановка на напрежение с КНДРСАЩ започнаха да разполагат щурмови дронове в Южна Корея дни след като започнаха да дислоцират там усъвършенстваната противоракетна система THAAD заради "трайни провокационни действия" от Северна Корея, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Дроновете "Грей Игъл" (Сив орел) са част от по-общ план за разгръщане на по една рота безпилотни самолети с

Ципрас: "Не" на отслабването на политиките на кохезия и конвергенция в ЕС"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6110002

Ципрас: "Не" на отслабването на политиките на кохезия и конвергенция в ЕС"Гръцкият премиер Алексис Ципрас призовава да не бъде допуснато отслабване на политиките на кохезия и конвергенция в Европейския съюз, съобщава БТА. В статия във в. "Ефимерида тон синдактон" Ципрас изтъква, че политиката на икономии и строги бюджетни ограничения е увеличила дистанцията и скоростта сред европейските икономики и е влошила още повече

Фондация "Онасис" спонсорира новогръцка филология в СУ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109986

Фондация "Онасис" спонсорира новогръцка филология в СУОт началото на академичната 2016-2017 година специалността "Новогръцка филология" си сътрудничи с фондацията "Александрос С. Онасис" в популяризирането и развитието на обучението по новогръцки език и култура в Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщиха от пресцентъра на СУ. През академичните 2016-2017,

Туристите се завръщат в Европа

http://econ.bg/Новини/Туристите-се-завръщат-в-Европа_l.a_i.738873_at.1.html

Туристите се връщат в Европа, а възстановяването се проявява във всичко - от увеличилите се хотелски резервации до продажбите и самолетните...

Врачанският митрополит Григорий: Храмовете трябва да се поддържат, защото те са домът на Божието слово

http://www.cross.bg/mitropolit-kudeto-grigoriii-1537329.html

/КРОСС/Като огромен кредит на доверие и знак за сериозна подкрепа занапред: както от клира и народа във Врачанската епархия, така и сред членовете на Светия синод на Българската православна църква определи своя избор новият Врачански митрополит Григорий. В интервю за предаването "12+3" той посочи, че този вот го задължава и го изпълва с чувство на признателност и благодарност. Относно заявеното от него желание за благоустрояване и ремонт на храмовете той посочи, че това включва и строителство на нови храмове: Немислимо е да се напредва във вяра, благочестие и любов към Бога без наличието на храма Господен като мястото, където отправяме своите молитви, където благодарим на Бога, където трябва да забравим за момент всички житейски несгоди и неволи и да беседваме с Бога. Храмовете са светилници, в които се разпространява словото Божие. Именно затова трябва тези храмове да бъдат поддържани. Според митрополит Григорий в училищата, където е възможно, религията трябва да се изучава поне като свободно избираем предмет, както и да се провеждат енорийски беседи по места за приобщаване на повече млади хора към вярата. Социалната роля на църквата може да се прояви в организирането на нови социални кухни в полза на социално слабите

Шотландският премиер: Подаваме молба за референдум за излизане от Обединеното кралство

https://www.actualno.com/europe/shotlandskijat-premier-podavame-molba-za-referendum-za-izlizane-ot-obedinenoto-kralstvo-news_599092.html

Шотландия ще подаде молба за провеждането на нов референдум за независимост, заяви шотландският премиер Никола Стърджън. Това ще стане през следващата седмица, като идеята е плебисцитът да се състои през есента на 2018 година или пролетта 2019 година. Причината за искането е ф

Марин льо Пен: НАТО е остаряла организация

http://www.cross.bg/nato-nyama-ostaryala-1537330.html

/КРОСС/ НАТО e остаряла организация, която няма причини да съществува след разпада на СССР, заяви Марин льо Пен в интервю за полския вестник „Реч посполита". „Доналд Тръмп е прав, когато казва, че НАТО е остаряла. Причината е проста: тази структура бе създаден, за да брани Запада от Съветския съюз. Отчитайки, че него повече го няма, НАТО няма причини да продължи съществуването си", поясни лидерката на националистическия партия „Национален фронт". Според нея Северноатлантическият алианс "се е превърнал в инструмент за политическо влияние, благодарение на което САЩ налагат своята позиция на другите държави, влизащи в НАТО. Това трябва да се промени", посочи Льо Пен. БГНЕС припомня, че именно поради тази причина през 60-те години френският президент ген. Шарл де Гол реши да извади страната си от военните структури на НАТО. Тя бе върната там през 2009 година от президента Никола Саркози.    

Делото за рухналата сграда на ул. „Алабин” продължава на 12 април

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109982

Делото за рухналата сграда на ул. „Алабин” продължава на 12 априлСвидетелски показания бяха изслушани на днешното съдебно заседание по случая с падналата сграда на ул. "Алабин". За последния свидетел не остана време за разпит, заради ангажимент на един от адвокатите и делото беше насрочено за 12 април от 9.30 часа, предаде БГНЕС. Бяха изслушани показанията на Виктор Горчев, Виктория Гешева, Георги Пройчев,

Учени създадоха изкуствена ретина, надяват се да връща зрението

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6109984

Учени създадоха изкуствена ретина, надяват се да връща зрениетоЕкип от учени разработи специален имплант за ретина, който вече успешно е възвърнал зрението на плъхове. Положителните тестове дават надежда, че подобна техника би могла да се използва и при хора, пише научното издание „Сайънс алърт“, цитирано от БГНЕС. Очаква се експериментите с хора да се проведат по-късно тази година.

Започва укрепването на разрушения тютюнев склад в Пловдив

http://www.cross.bg/ykrepvaneto-sklad-plovdiv-1537328.html

/КРОСС/По проект на Община Пловдив започва укрепването на разрушения тютюнев склад на ул. "Одрин" 8. Проектът е утвърден от Общинския експертен съвет за устройство на територията и е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Предстои избор на фирма - изпълнител. Кметът Иван Тотев заяви, че най-вероятно Общината сама ще извърши укрепването на сградата - паметник на културата, а по-късно ще предяви искания към собствениците за възстановяване на сумата. Той уточни, че заради неизплатени дължими данъци в размер на около 300 000 лева върху имота в момента има запор.  

Заловиха мъж в Измир, заподозрян, че наредил атентата в Берлин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109964

Заловиха мъж в Измир, заподозрян, че наредил атентата в БерлинБоец на ИД, заподозрян, че е дал нареждането за атентата срещу коледен базар в Берлин през декември, е бил заловен в Измир Мъж, заподозрян, че е издал нареждането за атентата срещу коледен базар в Берлин на 19 декември м.г., е бил заловен в Западна Турция, съобщава "Хюриет дейли нюз". Смята се, че предполагаемият боец на "Ислямска държава",

Кандидат-депутат на ГЕРБ е аут от управата на фонд "Земеделие"

http://www.mediapool.bg/kandidat-deputat-na-gerb-e-aut-ot-upravata-na-fond-zemedelie-news261236.html

Рокадите в Министерството на земеделието и храните не спират. След като беше сменен изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), сега е освободена от поста заместник-шефката Лозана Василева, която е шеста в кандидат-депутатската листа на ГЕРБ за район Пазарджик. Василева беше излязла в отпуск за кампанията за парламентарните избори. Това е станало на заседание на Управителния съвет на ДФЗ в петък. На него е взето решение да бъдат назначени двама нови заместници на фонда - Иванка Багдатова-Мизова и Гея Георгиева, става ясно от прессъобщение на Министерството на земеделието и храните. Така в рамките на служебния кабинет вече има три промени в ръководството на най-голямата разплащателна администрация, която разпределя около 2 млрд. лв. годишно. Ръководството на институцията ще продължи да се състои от изпълнителен директор и четирима заместници. Като зам.-изпълнителен директор на ДФЗ Лозана Василева отговаряше за ресорите "Селскостопански пазарни механизми", "Технически инспекторат" и "Държавни помощи". Сега те ще бъдат поети от Иванка Багдатова-Мизова, която от 2003 г. заема различни позиции във фонд "Земеделие". През 2014 г. беше зам.-изпълнителен директор на фонда по времето на правителството на Пламен Орешарски, но с идването на власт на втория кабинет "Борисов" беше сменена с Лозана Василева. През 2014 г. Мизова е отговаряла за мерките и схемите в "Селскостопански пазарни механизми", оперативна програма "Рибарство и аквакултури" и САПАРД. Магистър е по икономика от УНСС. Другият заместник-изпълнителен директор Гея Георгиева е непозната за институцията и най-вероятно идва от частния консултантски бизнес. Тя ще отговаря за ресорите "Директни плащания на площ" и "Информационни технологии", които досега бяха администрирани от Живко Живков, поел фонда след уволнението на предишния шеф Румен Порожанов. Георгиева има дългогодишен опит в управлението на европейски проекти и програми. Завършила е УНСС и е защитила магистратура по бизнес администрация в Загреб, Хърватска, е посочено в съобщението на Министерството на земеделието. . С двете нови назначения се запазва досегашната структура на ръководството на фонда - изпълнителен директор и четирима заместници. Освен новоназначените Багдатова и Георгиева в институцията заместник-директори са още Атидже Алиева-Вели, която отговаря за Програмата за развитие на селските райони, и Атанас Добрев, чийто ресор е програма "Рибарство". Фондът беше сред първите със сменен директор след идването на служебното правителство. В средата на февруари земеделският министър Христо Бозуков поиска оставката на тогавашния му ръководител Румен Порожанов. На негово място беше назначен зам.-директорът на фонда Живко Живков, който отговаряше за директните плащания.

Партии разлепят неправомерно плакати в Хасково

//dariknews.bg/regioni/haskovo/partii-razlepiat-nepravomerno-plakati-v-haskovo-2009738

Проверка на КОРЗ към община Хасково установи, че няколко политически сили са налепили плакати извън установените за това места. От общинската администрация заявяват, че проверките ще продължат.

Служителите са установили, че има плакати върху спирки на градския транспорт, контейнери з

Приморско се представя в Москва

//dariknews.bg/regioni/burgas/primorsko-se-predstavia-v-moskva-2009742

И тази година Община Приморско ще вземе участие в Международното туристическото изложение MITT – 2017, от 14 до 16 март в руската столица Москва.

Общината ще представи своите възможност за почивка с брошури, дипляни, каталог, диск и книга за себе си.

MИТТ е най-големия

Извършиха първата трансплантация на стволови клетки при дете във варненска болница

//dariknews.bg/regioni/varna/izvyrshiha-pyrvata-transplantaciia-na-stvolovi-kletki-pri-dete-vyv-varnenska-bolnica-2009731

Първата трансплантация на хематопоетични стволови клетки на дете беше осъществена днес във варненската болница „Св. Марина”. 

Операцията беше проведена в Трансплантационния център на Клиниката по детска хематология и онкология от екип, включващ медицински специалисти от клиниката и б

Пожар избухна в изоставена сграда в столицата

//dariknews.bg/regioni/sofiia/pozhar-izbuhna-v-izostavena-sgrada-v-stolicata-2009741

Пожар пламна в изоставена сграда на бул. "Стефан Стамболов" в столицата.

Гори част от етаж на изоставена къща. Няма пострадали при инцидента, потвърди говорителят на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Валентин К

"Заразни" мейли за неплатени задължения заляха електронните пощи

//dariknews.bg/regioni/pleven/zarazni-mejli-za-neplateni-zadylzheniia-zaliaha-elektronnite-poshti-2009748

Нов вирус за кражба на лични данни се разпространява по електронната поща в последните дни, предупреждава дирекция "Киберпрестъпност" към ГДБОП.  

Немски полицейски микробус катастрофира

//dariknews.bg/regioni/haskovo/nemski-policejski-mikrobus-katastrofira-2009745

Полицейски микробус на немските части във „Фронтекс”, в Свиленград катастрофира тази сутрин на кръстовището. Причината за инцидента била, че водачката на микробуса не спряла на знак „Стоп”.

Няма пострадали. Катастрофата е само с материални щети. Заради ситуацията движението е било затр

Седемдесет чувала боклуци събраха от Агалина

//dariknews.bg/regioni/burgas/sedemdeset-chuvala-bokluci-sybraha-ot-agalina-2009749

Седемдесет чувала от по 100 литра боклуци събраха активистите на сдружение „Агалина” от едноименната защитена местност на юг от Созопол.
 
Сметта е била най-много на на три места, на които туристи и рибари спират най-често своите автомобили.
 
На друго място са били изси

Дунав заля четири острова в началото на българския участък

http://www.cross.bg/rekata-novo-selo-1537327.html

/КРОСС/ Четири острова в началото на българския участък на Дунав са залети от реката, посочиха от Хидрометеорологичната станция в Ново село. Остров Кошава при км 806 е залят, според данните другите три острова, които са залети са Безименен, Малък Близнак и Петрич. Опасност от заливане има и за островите Кутово и Добрина, както и за брега край град Лом. Нивото на реката за последното денонощие се понижи с 14 см при Ново село и водният стоеж там е 526 см. При Видин понижението е с 4 см и водният стоеж е 572 см. При Лом нивото на реката е 592 см, регистрирано е покачване с 3 см. При Оряхово също има покачване на нивото с 14 см, водният стоеж е 466 см. Температурата на водата при Ново село е 7,8 градуса, а при Оряхово 8,5 градуса.    

Мъже, ето защо да си пуснете брада

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/myzhe-eto-zashto-da-si-pusnete-brada-6066566

Дори и представителите на силния пол да са ниски на ръст, пускането на брада компенсира този дефект пред нежния пол

Обясниха защо жените обожават мъже с бради

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/obiasniha-zashto-zhenite-obozhavat-myzhe-s-bradi-6066566

Дори и представителите на силния пол да са ниски на ръст, пускането на брада компенсира този дефект пред нежния пол

Ягодите и спанакът имат най-много пестициди, царевицата и авокадото - най-малко

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6109963

Ягодите и спанакът имат най-много пестициди, царевицата и авокадото - най-малкоаботната група по околната среда към американското министерство на земеделието анализира 48 плодове и зеленчуци, отглеждани с обичайни практики, и установи, че ягодите и спанакът съдържат най-много пестициди, а царевицата и авокадото - най-малко, съобщи "Медикъл дейли", цитиран от БТА. Въпреки старателното измиване и дори белене на повече от 36

Шотландия ще проведе втори референдум за отделяне от Великобритания

http://offnews.bg/news/n_1/n_649699.html

Шотландия ще проведе втори референдум за отделяне от Великобритания между есента на  2018 г. и пролетта на 2019 г., заяви в пресконференция първият министър на страната Никола Стърджън.  Стърджън обяви, че още следващата седмица ще поиска разрешение от парламента за провеждане на ново допитване. С това министърът затвърди плановете си да даде шанс на шотландците, мнозинството от които гласуваха за оставане в ЕС, да решат съдбата си. 62% от шотландците гласуваха за оставане в Европейския съюз на британския референдум от юни 2016 г. и според първият министър да се откаже от ново допитване за отделяне от кралството би означавало да го последва в "твърд Брекзит". "Какъвто и път да поемем, трябва да е определен от нас, не за нас", каза тя. Предни дни Стърджън заяви, че според нея есента на 2018 г. е разумен период за провеждане на референдума.  На състоялия се през септември 2014 г. референдум 55,3 на сто от жителите на Шотландия застанаха за оставането на страната им като част от Великобритания.

5-годишно дете е в тежко състояние, изпило хапчетата на баба си

http://www.cross.bg/baba-izpilo-tezhko-1537326.html

/КРОСС/ 5-годишно момиченце от Нова Загора е прието в реанимацията на областната болница "Д-р Иван Селимински"-Сливен, съобщиха от лечебното заведение. Детето е с опасност за живота, след като, оставено без надзор, изпило лекарствата на баба си. Според близките му то взело само една таблетка от силен невролептик. Момиченцето е доведено в болницата късно снощи от негови близки. Според лекарите е било неконтактно и в тежко състояние. Семейството живее в Нова Загора. Майката разказа пред бТВ, че детето е намерило лекарствата на баба си, която е с психиатрично заболяване и ги изпило.  

ВМРО пита транспортния министър за участието на #КОЙ в търг

http://offnews.bg/news/n_1/n_649702.html

В писмо до Христо Алексиев, служебен министър на транспорта, общинският съветник от ВМРО в София Карлос Контрера повдига въпроса за начина на провеждане на процедура по определяне на превозвачи за междуградски автобусни линии.  Контрера пита дали е нормално да се допуска до търга компания, която има задължения към държавата и доставчиците си и според твърдения е във фактически фалит, пък била тя и свързана с общински съветник от ГЕРБ в Дупница, както и косвено със сина на бивш депутат от ДПС. Вторият спечелил е Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи, и свързани със Зеки Байрям и Фуат Гювен фирми, които според масмедиите са част от кръга на фирмите на ДПС.  Това не е ли поредният добре приготвен търг от #КОЙ и неговите бизнес партньори и не е ли време държавата в лицето на министерството да прекрати тази порочна практика, пита още Карлос Контрера. „Даването" на всички междуградски линии на две основни фирми неминуемо ще доведе до смъртта на по-малките превозвачи и ликвидирането на предприятия, които дават работа и доходи на много семейства, категоричен е Карлос Контрера. Пълен текст на писмото: Уважаеми г-н министър, Обръщам се към Вас във връзка с проведена процедура по определяне на превозвачи за междуградски автобусни линии. С недоумение и в същото време с огромно притеснение аз и моите колеги, общински съветници от ВМРО – Българско национално движение в Столичния общински съвет, наблюдаваме случващото се в пътническия междуградски транспорт. Обстановката там ни кара да си задаваме много въпроси, на които сме задължени да търсим отговори. Съзнаваме, че Вие сте от скоро на горещия стол на министър и една голяма част от тези въпроси се коренят в предишни управления на държавата, но случващото се е притеснително и затова се надяваме на голяма част от въпросите да получим отговор. Опасявахме се, че ще видим поредната държавна поръчка, която е с предизвестен край и за съжаление това се оказа истина. Реализираха се отново прийомите на администрацията за прозиращи пликове и липсващи документи. „Даването" на всички междуградски линии на две основни фирми неминуемо ще доведе до смъртта на по-малките превозвачи и ликвидирането на предприятия, които дават работа и доходи на много семейства. Тук, разбира се, идват въпросите. Нормално ли е да се допуска до търга една компания, която има задължения към държавата и доставчиците си и според твърдения е във фактически фалит, пък била тя и свързана с общински съветник от ГЕРБ в град Дупница, както и косвено със сина на един бивш депутат от ДПС? Нормално ли е втората фирма или консорциум от фирми, собственост на Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи, но в същото време свързани със Зеки Байрям и Фуат Гювен, които според масмедиите са част от кръга на фирмите на ДПС, да печели останалата част от линиите? Това не е ли поредният добре приготвен търг от #КОЙ и неговите бизнес партньори? Не е ли време държавата в лицето на министерството да прекрати тази порочна практика? Наясно сте, че сред превозвачите е налице сериозно недоволство от резултатите от тази процедура. В тази връзка не считате ли, че е редно въпросната процедура да бъде обстойно анализирана и да се дадат публично отговори как два транспортни превозвача концентрират такъв значителен обем от дейности? Редно е, като имаме предвид и прокламираното от министър-председателя Герджиков, да се разнищи тази процедура. Нашето общество и професионалната гилдия очакват отговори. Те са нужни, защото практиката да се концентрират дейности в един кръг от търговски дружества е порочна. Отделно от това считаме, че социалните ефекти от подобни практики са крайно негативни – влошаване на качеството на услугите, загуба на работни места и доходи. Уважаеми г-н министър, Чрез настоящото писмо настояваме за отговори. Но не отговори до нас, а за публичен дебат по темата, за да бъде наясно транспортният бранш в областта на автобусните превози ще има ли най-накрая равнопоставеност и смисъл да се работи в нашата държава. Въпросите са сериозни, а отговорите тежки. Очакваме Вашата реакция!

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване