15-годишно момиче е открито мъртво в Дюселдорф, полицията задържа 16-годишен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109650

15-годишно момиче е открито мъртво в Дюселдорф, полицията задържа 16-годишенВ неделя следобед е намерен трупът на 15-годишно момиче в близост до бивша хартиена фабрика в Дюселдорф, пише вестник "Билд". Случайни минувачи са открили тялото на тийнейджърката и сигнализирали органите на реда. В съобщението на полицията се посочва, че момичето е убито. Органите са задържали 16-годишно момче, заподозряно за престъпното деяние.

Меркел ще предупреди Тръмп, че данъчни промени в САЩ могат да доведат до съответни контрамерки

http://www.moreto.net/novini.php?n=346201

Германският канцлер Ангела Меркел ще предупреди президента на САЩ Доналд Тръмп, че предложенията на американските власти за основен ремонт в данъчната сфера могат да предизвика ответни контрамерки, включително и по-високи данъчни тарифи за американските компании, съобщава агенция "Блумбърг", цитирайки списание Der Spiegel.

Двама загинали при огромна блъсканица на рок концерт в Аржентина

http://www.mediapool.bg/dvama-zaginali-pri-ogromna-blaskanitsa-na-rok-kontsert-v-arzhentina-news261229.html

Двама души загинаха и много бяха ранени при огромна блъсканица на рок концерт в Аржентина в неделя, предаде Франс прес. Десетина човека, сред които една жена, са в интензивно отделение. Над 300 000 души залели град Олавария, близо до столицата Буенос Айрес, за да слушат Индио Солари. "Ситуацията излезе извън контрол. Не очаквахме толкова много хора", заяви кметът Есекиел Гали. Той отбеляза, че обикновено на концерти идват "само" 170 000 човека. Олавария има 130 000 жители. Вчера в града влезли 100 000 коли. Блъсканицата настъпила след началото на концерта. Индио Солари прекъснал шоуто за 20 минути. Миналата година 68-годишният Солари разкри, че страда от болестта на Паркинсон. Концертите му редовно привличат множество фенове от всички поколения в Аржентина.

Бабини хитрини: Гоним лошата миризма от хладилника

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6109665

Бабини хитрини: Гоним
лошата миризма от хладилникаНеприятна миризма може да се появи във всеки хладилник, най-често от развалена храна или от незабелязана замърсена повърхност. Дори и даден продукт да е добре опакован, не значи, че е в добро състояние, защото е много вероятно скоро да изтича срокът му на годност или дори това вече да е станало. Има и друг вариант - външният вид да е добър,

Нова схема за кражба на данни удря хиляди българи

https://vesti.bg/bulgaria/nova-shema-za-krazhba-na-danni-udria-hiliadi-bylgari-6066575

Изпращат съобщения с предупреждения за съдебни дела, заповеди за събиране на задължения, данъчни уведомления

Берлинските летища удължиха стачката до сряда сутринта

https://www.actualno.com/europe/berlinskite-letishta-udyljiha-stachkata-do-srjada-sutrinta-news_599056.html

Профсъюзът на наземните служби на берлинските летища реши да удължи започналата днес стачка с още един ден или до сряда 04:00 часа местно време. Първоначално стачката трябваше да свърши утре в същия час. Авиакомпаниите вече отмениха 660 полета в двете летища на Берлин заради

Износът извън ЕС расте двуцифрено през януари

http://econ.bg/Новини/Износът-извън-ЕС-расте-двуцифрено-през-януари_l.a_i.738862_at.1.html

През януари износът на България за трети страни се увеличава с 12.7% в сравнение със същия месец на предходната година и е на стойност 1.312 млрд....

Водещи специалисти обучават пациенти и лекари за новостите в кохлеарната имплантация

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6109654

Водещи специалисти обучават пациенти и лекари за новостите в кохлеарната имплантацияИнициативата е част от IV-тия курс по отохирургия на Болница „Тракия“ Стара Загора Болница „Тракия“ ще представи иновациите в кохлеарната имплантация. То ще се проведе в рамките на IV-тия курс по отохирургия, организиран от клиниката по "Уши-нос-гърло" на Болница "Тракия" и Българското национално сдружение по оториноларингология.

Орангутански бокс в Тайланд шокира света

https://vesti.bg/sviat/azia/orangutanski-boks-v-tajland-shokira-sveta-6066572

Примати са принуждавани да се боксират като хора за забавление на туристите

Приходите от нощувки през януари 2017 г. достигат 41.6 млн. лв.

https://www.actualno.com/business/prihodite-ot-noshtuvki-prez-januari-2017-g-dostigat-416-mln-lv-news_599055.html

През януари 2017 г. в страната са функционирали 1 797 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). Броят на стаите в тях е 54.5 хил., а на леглата - 109.5 хиляди. В срав

Американски прокурор бил уволнен, след като отказал да подаде оставка

http://www.mediapool.bg/amerikanski-prokuror-bil-uvolnen-sled-kato-otkazal-da-podade-ostavka-news261228.html

Видният манхатънски федерален прокурор Прийт Бхарара, известен с активната си дейност в борбата с корупцията, каза, че е бил уволнен, след като отказал да подаде оставка, предаде Асошиейтед прес. Бхарара обяви уволнението си в Туитър. По-късно се разбра, че президентът на САЩ Доналд Тръмп се е опитал да се свърже с него чрез свой сътрудник, но двамата така и не са разговаряли. През ноември Бхарара се срещна с Тръмп в Ню Йорк и каза, че избраният тогава президент на САЩ е поискал от него да остане на поста. Американският прокурор е бил уведомен, че е уволнен, малко след като станало ясно, че не възнамерява да подаде оставка в отговор на искането на министъра на правосъдието Джеф Сешънс за напускане на останалите на работа служители, назначени при управлението на предишния американски президент Барак Обама. Бхарара каза, че службата му като прокурор в Ню Йорк "завинаги ще бъде най-голямата чест" в неговата професионална кариера. "Отличителен белег на правосъдието е пълната независимост и това беше моето мерило във всеки ден от службата ми", заяви той. Правосъдното министерство потвърди, че Бхарара вече не е федерален прокурор, но не даде подробности.

Божидар Искренов: От футболистите на Левски чеп за зеле не става, да ги гонят

http://offnews.bg/news/n_1/n_649685.html

Здрава критика в свой стил удари Божидар Искренов към футболистите на Левски. "Сините" паднаха 0:1 от Берое в Стара Загора, където Гиби живее от няколко години. Радостта на народа се взе с местната треньорка по гимнастика Кремена. Двамата вдигнаха сватба преди 2 години. Любимецът на феновете беше на стадиона вчера. "Нищо не видях. Срещу ЦСКА бяха ентусиазирани. Да, играха, но имаха и късмет. Сега съм разочарован. Има хора, които нямат място в Левски. Много от момчетата трябва да си ходят. Има ръководство, да решава. Моето мнение не е важно, коментирам като зрител", каза пред БНТ Божидар Искренов. "Един от футболистите искал повече пари, за да остане в Левски (б.р. - Георги Костадинов). Чеп за зеле не става от някои от тях! Да ги гонят по-бързо. Има достатъчно добри юноши на Левски, нека се даде шанс на младите момчета", призова Гибона. "Аман от тези недоказани чужденци, които ги взимаме на килограм и се чудим после как да ги изгоним", добави Радостта на народа. "Не знам за декларацията на легендите и ветераните. Не съм бил на срещата със Спас Русев. Живея в Стара Загора, далеч съм от Левски. Нямам идея какво става, но нещата не са добре. Не знам кой ще ги оправи", каза още идола на "сините".

ЕСМ може да замести МВФ в програмата за Гърция след 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109649

ЕСМ може да замести МВФ в програмата за Гърция след 2018 г.Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) можи да замени Международния валутен фонд (МВФ) след края на гръцката помощна програма през 2018 г., съобщава в."Имерисия", цитиран от БТА. Съгласно разработван план Б за Гърция това щяло да стане до май, а дотогава ЕСМ щял да изкупи от фонда заеми в размер на 12 млрд. евро.

Община Бургас ще отоплява с минерална вода бъдещия Център за рехабилитация на деца във „Ветрен“

http://www.cross.bg/rehabilitatziya-voda-podkrepa-1537317.html

/КРОСС/Благодатните качества на минералната вода ще се използват в широк диапазон в Центъра за рехабилитация и психологическа подкрепа за децата с детска церебрална парализа, аутизъм и соматични увреждания и техните семейства. Социалното заведение се изгражда в квартал "Ветрен" по проект на Община Бургас.Водата от Минералните бани ще се използва като възобновяем източник на топлинна енергия. В момента се изгражда инсталацията, която ще захранва помещенията. Водата ще циркулира в тръби под повърхността на пода и алуминиеви радиатори, като по този начин ще поддържа приятна температура в стаите през зимните месеци и преходните сезони на годината. Използването на термалната вода е един от най-екологичните варианти, тъй като се използва естествената й топлина и ако се налага подгряване, то е минимално. Нейните параметри са 55/45 градуса. От друга страна това е добро енергоспестяващо решение, тъй като в дългосрочен план експлоатационните разходи са значително по-ниски, отколкото с конвенционални методи на отопление.За подгряването на водата за битови нужди в центъра е предвидена група от два плоски слънчеви колектора, със селективно покритие.Лечебните свойства на минералната вода ще се използват и в специалния закрит басейн, който се изгражда в центъра за рехабилитация. Той ще е оборудван със специален лифт, чрез който децата с ограничена подвижност лесно и удобно ще се потапят във водата, а след процедурите ще бъдат връщани отново извън басейна

Европейските страни имат право да отнемат гражданство по подозрение в тероризъм, реши Съдът в Страсбург

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/13/2933844_evropeiskite_strani_imat_pravo_da_otnemat_grajdanstvo/?ref=rss


Европейските държави имат право да отнемат гражданството на хора, заподозрени в тероризъм, за да им попречат да се върнат в страната.

Това постанови Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в дело, заведено срещу Великобритания от суданец с двойно гражданство. Решението бе окончателно и единодушно.

Мъжът, представен само с инициалите K2, е бил заподозрян в терористична дейност в Сомалия. През 2010 г. правителството отнема британското му гражданство и му забранява да се...

"Хюриет дейли нюз": Турция никога преди не е била в такова положение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109616

"Хюриет дейли нюз": Турция никога преди не е била в такова положение Мурат Йеткин, "Хюриет дейли нюз"  Напрежението между Турция и европейските страни около забраните на пропагандни речи като част от кампанията за референдума на 16 април достигна опасен връх, когато холандските власти забраниха на турски министър да влезе в турското консулство в Ротердам вечерта на 11 март.

Година и половина строг затвор за младеж с 5 присъди, ограбил търновка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109556

Година и половина строг затвор за младеж с 5 присъди, ограбил търновкаРецидивист, извършил грабеж, е осъден на една година и шест месеца „лишаване от свобода“ при строг режим, по обвинение на Окръжна прокуратура – Велико Търново. Делото е разгледано по реда на съкратено съдебно следствие, при което подсъдимият се призна за виновен и е приел за верни фактите, изложени в обвинителния акт. Кирил В.

Пътят за Новосел е затворен заради паднали дървета

https://www.24chasa.bg/region/article/6109613

Пътят за Новосел е затворен заради паднали дърветаОт днес се затваря за движение пътят Шумен-Новосел, в участъка от ул. "Стара планина" в Шумен до моста над пътя Лозево-Кочово. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Ограничителните мерки се предприемат поради паднали напречно на пътното платно дървета, които пречат на движението на моторните превозни средства.

Чавушоглу и Лавров разговаряха по телефона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109602

Чавушоглу и Лавров разговаряха по телефонаТурският външен министър Мевлют Чавушоглу разговаря днес по телефона с руския си колега Сергей Лавров, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Представителят на външнополитическото ведомство обаче не е предоставил информация за темите, обсъдени по време на разговора. Същевременно ТАСС цитира посланика на Турция в Русия Хюсеин Дирийоз, който заяви днес,

Варненци с най-много призове от Пролетното надиграване

http://www.moreto.net/novini.php?n=346194

Варненските танцьори взеха най-много призове от Пролетно надиграване 2017, което се проведе през уикенда в Гранд мол, научи Moreto.net. Върхов момент на фестивала беше срещата на варненската публика с магията на легендарния Ансамбъл Пирин, Благоевград.

Кола блъсна 10-годишно момче в Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109517

Кола блъсна 10-годишно момче в ТърновоДвама пешеходци пострадаха при пътни инциденти в областния град в събота. На 11 март около 15.15ч. на ул. “Лазурна” л.а. Фолксваген голф управляван от 47-годишния В.Х. удря внезапно появилото се на пътното платно 10-годишно момче. Пострадалото дете е с охлузна рана в областта на главата, освободено е за домашно лечение без опасност за живота.

Меле в Столипиново, цяло семейство пребито за дългове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109618

Меле в Столипиново, цяло семейство пребито за дълговеДвама братя на 35 и 35 г., майка им и техен родственик са били открити в безпомощно състояние малко преди полунощ в събота. Те били пребити заради неуредени финансови сметки, уточни МВР. Към 23.40 часа на телефон 112, постъпила информация, че пред жилищен блок на ул. “Пламък” в безпомощно състояние са забелязани трима мъже и жена.

Холандия издаде предупреждение за свои граждани в Турция

https://www.actualno.com/europe/holandija-izdade-preduprejdenie-za-svoi-grajdani-v-turcija-news_599053.html

Холандските власти издадоха ново предупреждение за пътуващите свои граждани в Турция на фона на разрастващия се дипломатически скандал между Амстердам и Анкара. „От 11 март 2017 г. има дипломатическо напрежение между Турция и Холандия. Бъдете нащрек на територията на цял

В Каварна отчетоха увеличение на събираемостта на турстическия данък

https://www.actualno.com/dobrich/v-kavarna-otchetoha-uvelichenie-na-sybiraemostta-na-tursticheskija-danyk-news_599050.html

Увеличена събираемостта на туристическия данък с 50%, изпълнението на местните данъци е в размер на 1 711 602 лв., а на неданъчните приходи – 3 360 674 лв. Увеличени са и приходите от продажба на стоки и услуги – размерът е 100 000 лв. Това каза кметът на община Каварна Нина Ставрева

Кметът Йорданов: Член съм на Движение „България на гражданите", а не на друга партия

//dariknews.bg/regioni/dobrich/kmetyt-iordanov-chlen-sym-na-dvizhenie-bylgariia-na-grazhdanite-a-ne-na-druga-partiia-2009687

Към днешна дата аз съм областен координатор на Движение „България на гражданите”, заяви в ефира на Дарик радио кметът на Добрич  Йордан Йорданов, попитан в коя партия членува. Въпросът бе провокиран от думи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, казани на среща в Добрич, че Йорданов вече

Раздават призове за иновации на "Пчеломания" 2017

//dariknews.bg/regioni/dobrich/razdavat-prizove-za-inovacii-na-pchelomaniia-2017-2009692

Организаторът на международното специализирано изложение "Пчеломания" - "Добрички панаир" АД ще връчи тази вечер своите призове на най-заслужилите и оригинални фирми, участващи тази година в борсата.

Най-висока оценка - с приз и грамота, ще получи "Ренис Хъни" ЕООД.

Марин льо Пен: НАТО няма причини да продължи съществуването си

//dariknews.bg/novini/sviat/marin-lio-pen-nato-niama-prichini-da-prodylzhi-syshtestvuvaneto-si-2009691

НАТО e остаряла организация, която няма причини да съществува след разпада на СССР, заяви Марин льо Пен в интервю за полския вестник „Реч посполита“.

„Доналд Тръмп е прав, когато казва, че НАТО е остаряла. Причината е проста: тази структура бе създад

Меркел се радва да размени мнения с Тръмп

//dariknews.bg/novini/sviat/merkel-se-radva-da-razmeni-mneniia-s-trymp-2009696

Германското правителство очаква интензивна размяна на мнения между канцлерката Ангела Меркел и президента на САЩ Доналд Тръмп по време на посещението й във Вашингтон.

Това заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт. „Канцлерката се радва на възможнос

СК „Ичи геки“ отборен шампион на държавното в Бургас

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/sk-ichi-geki-otboren-shampion-na-dyrzhavnoto-v-burgas-2009695

Клубът на Световния Шампион – Шихан Емил Костов – СК“Ичи геки – Варна“ стана отново отборен шампион на Държавното лично първенство по карате за деца от 5 до 13 години, което се състоя в зала ”Бойчо Брънзов” в Бургас.
Турнирът бе организиран съвместно с Община Бургас и Спортен Карате Клуб “Ки

Кукерите от селата Маломир и Чарган с награди

//dariknews.bg/regioni/sliven/kukerite-ot-selata-malomir-i-chargan-s-nagradi-2009698

Награда за интересни персонажи  спечели кукерска група „Карапча“, село Маломир на Общинския кукерски празник в Елхово. Кукерите от село Чарган се завърнаха с награда за маски и костюми.

Елхово за седма поредна година беше домакин на Общински кукерски празник. 

В празни

118 спортисти се борят за финансиране по програма „Спортни таланти“ на „Еврофутбол“

http://www.cross.bg/vsichki-evrofytbol-sportisti-1537316.html

/КРОСС/118 спортисти се борят за финансиране по програма „Спортни таланти" на „Еврофутбол", след като от постъпилите общо 125 проекта 7 отпаднаха още в началната фаза на оценяването, поради некоректно попълнени документи (т.нар. административен критерий). Това стана ясно, след като партньорите на букмейкърската къща в каузата - Фондация „Работилница за граждански инициативи", осигуриха техническата обработка на кандидатурите и ги изпратиха за разглеждане от Групата на съветниците, в която попадат представители на медийните партньори на Програмата, общественици, настоящи и бивши спортисти и треньори. Ето имената на отпадналите: 1. Михаел Михайлов,  Стара Загора, 15 г., тенис на маса; 2. Цветейоана Пейчева, Сестримо, 8 г., художествена гимнастика; 3. Мария Манова, София, 11 г., фигурно пързаляне; 4. Рая Лалова, Мездра, лека атлетика; 5. Божидар Темелков, Айтос, 18 г., джудо и самбо; 6. Радостина Лулова, Кърджали, 24 г., силов трибой; 7. Цвета Галунова, Велико Търново, 21 г., шахмат. За финансова подкрепа в размер на до 5 000 лева се състезават атлети от различни спортове, а както „Еврофутбол" вече обяви, търсената от спортистите сума е близо половин милион лева. След като приключи оценяването на проектите от специалното жури, букмейкърската къща ще организира официална церемония, на която ще обяви победителите, както и размера на тяхното финансиране

Пенсионно дружество пусна първото мобилно приложение за проверка на вноските

http://econ.bg/Новини/Пенсионно-дружество-пусна-първото-мобилно-приложение-за-проверка-на-вноските_l.a_i.738861_at.1.html

Пенсионноосигурителното дружество "Бъдеще" пусна първото мобилно приложение в сектора, което позволява на клиентите му навсякъде и по всяко време да...

И в търсенето на работа са нужни почивки

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/13/2933735_i_v_turseneto_na_rabota_sa_nujni_pochivki/?ref=rss


Понякога търсенето на работа и опитите да намерите нещо различно могат да бъдат по-натоварващи и стресиращи дори и от последния ви професионален ангажимент. Колкото и голямо да е желанието ви да намерите нова реализация, не бива да заемате по-голямата част от ежедневието си с това, защото в един момент ще прегреете. Трябва да знаете кога е настъпил моментът да си вземете почивка от проверяването на имейла, разглеждането на портали с оферти, звъненето по обяви и ходенето по интервюта.
...

Синът на саудитския крал замина за САЩ, среща се с Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109550

Синът на саудитския крал замина за САЩ, среща се с ТръмпВлиятелният саудитски втори вицепремиер и министър на отбраната Мохамед бин Салман замина за САЩ, където ще се срещне с президента Доналд Тръмп на започващо l четвъртък работно посещение, обяви държавната агенция СПА, цитирана от Франс прес и БТА. 31-годишният принц ще е най-високопоставеният саудитски представител,

Унгария избира нов президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109558

Унгария избира нов президентУнгарският парламент се събра на пленарно заседание в Будапеща, за да избере нов президент, предаде ТАСС, като се позова на унгарската телевизия "М-1". За висшия пост претендират двама. Кандидат на управляващата партия ФИДЕС- Унгарски граждански съюз е действащият държавен глава Янош Адер, кандидат на лявата опозиция - бившият омбудсман Ласло

Пет възможности България да участва в бъдещето на Европа

http://www.mediapool.bg/pet-vazmozhnosti-bulgaria-da-uchastva-v-badeshteto-na-evropa-news261227.html

Европейският съюз се променя, но това не е задължително лошо. Нещо повече, вероятно ако не се промени, Съюзът няма да издържи дълго. Затова България – страна, която неотдавна е преживяла голяма промяна, трябва да покаже гъвкавост и да играе в полза на своя интерес. Сегашният момент е безспорно риск за Европа – но и възможност, от която сме длъжни да се възползваме.   През последната седмица видяхме необикновен медиен интерес към тема, свързана с Европейския съюз и неговото функциониране, предизвикан от публикуването на т.нар. Бяла книга на Юнкер. Сведущите експерти се оказаха много, политическите партии пък решиха да избягват темата в предизборните си кампании.    И наистина, ако основният мотив е "нас ни изтласкват, по принцип ни презират и всичко това е съдба", то действително няма печеливш начин темата за бъдещето на ЕС да стане част от разговора на политиците с обществото.   Всъщност този разговор се води в голяма част от страните членки отдавна, в Германия например още от 1994 г. Докладът Шойбле-Ламерс описва преди 22 години рисковете пред Съюза: различни интереси на все по-голям и по-разнообразен кръг от страни; икономически и социални проблеми; засилване на "регресивен национализъм"; рисковете на външната сигурност. Днешният прочит на този не твърде дълъг документ е изумителен: ами че то всичко си е там, дори проблемите с ценностите на Централна и Източна Европа, която тогава предстои да се присъедини (единствената грешна прогноза е за демократизиралата се Русия, която ще е фактор за стабилността на континента).    Междувременно след 1994 г. промените в Договора за ЕС в посока на повече гъвкавост са факт: вече много по-малко решения се взимат с единодушие, а междуправителствените споразумения, които избягват всеобхватността на институциите на ЕС, са възможни и практикувани форми (например началото на прилагането на Шенгенското споразумение през 1995 г.). Според Лисабонския договор ако не се постигне консенсус по даден въпрос, коалиция от 9 страни може да продължи със засилено сътрудничество.   Всъщност именно Шенген е прецедентът, от който федералистите в Европа се боят: по негов пример и еврозоната може да е на хартия отворена за всички, но на практика да е клуб на едни страни, който да е затворен за други.   Е добре, ще кажат някои, дори и да сме изпуснали цялото това развитие и да се присъединяваме в последния момент към разговора за бъдещето на ЕС, какво от това? Как той засяга българските граждани?   Най-късно от пика на бежанската криза насам, или от вота за Брекзит, или след осъзнаването, че вероятно сме отговорни сами за европейската сигурност – в последната година разбрахме, че се нуждаем повече от ЕС – или от повече ЕС. Не само ние: много от другите европейци също, по-критични и по-заплашени от националисти и популисти. В момента все още модусът е обсъждане, защото преди президентските и парламентарните избори във Франция нищо сериозно не може за се предприеме. Впрочем, днес никой не иска и да си помисли за промени в Договора за ЕС – отварянето му ще е твърде опасно, може да се окаже кутия на Пандора. Затова задачата пред България е ясна: през идните 6-8 месеца да изработи и предложи идеи и да демонстрира инициатива за включване в следващите стъпки.   Не трябва да си представяме "Европа на няколко скорости" йерархично, като няколко кръга един под друг, а по-скоро паралелно – като гъвкави коалиции по различни политики, в които онези, които имат желание и ресурси, могат да участват.    Да видим кои са те в нашия случай, защото ако само стоим със затворени очи, светът няма да спре да се движи.   1. Еврозона. За разлика от Вишеградската група, която (с изключение на Словакия) изтъква идеологически основания, за да страни от еврозоната и с излизането на Великобритания изгуби стратегически съюзник, България просто се страхува да кандидатства за членство. Бюджетната позиция на страната ни е достатъчно добра, за да гледаме без притеснение на Маастрихтските критерии. А членство в ЕРМ2 ще отнеме част от прерогативите на системата на банковия надзор в България, заради което и тази идея среща известна съпротива. И все пак, добре изработен политически и дипломатически, този ход ще направи невъзможно повторението на казуса КТБ, ще постави нова цел за реформи и ще приближи България към сърцето на интеграцията. Кандидатурата ни за ЕРМ2 трябва да бъде подадена възможно най-скоро.    2. Шенген плюс. Споразумението в момента на практика е замразено от няколко страни – Австрия, Германия и Франция, които върнаха граничния контрол. Но в близка перспектива ще се избистри съгласие между група от сегашните страни-членки на Шенген за засилено сътрудничество, в което България може да се включи с изявената си позиция за защита на външните граници. Ако страни като Чехия продължават да ни блокират безпричинно за пълен достъп до шенгенската информационна система, членството на България в новия Шенген плюс може да се окаже по-важно от деструктивното поведение на централноевропейците.   3. Европейска прокуратура. Тя е част от Договорите от 2009 г. насам, но както показаха последните шест години и половина, създаването ѝ на ниво ЕС не е възможно. Тук ще се премине на засилено сътрудничество между желаещи страни-членки и понеже ползата за България е ясна и дългосрочна, ние трябва да заявим желание за участие в "коалиция на приятелите" на Европейската прокуратура. Няма причина да не започнем час по-скоро активни действия в тази посока.   4. Обща европейска отбрана. Ще има инициатива за интеграция в отбраната, която вероятно няма да включва всички държави в ЕС, а само група от тях. България може да участва в нея, като по този начин ще спести ресурси и ще увеличи сигурността си.   5. Енергиен съюз. Регионът на Югоизточна Европа е далеч от степента на енергийна независимост, която би била в негов интерес. България беше набрала скорост в някои аспекти на Енергийния съюз, сега трябва да продължи с още идеи и реални действия – в този смисъл интерконекторът с Гърция не може да се бави повече.   Това са само няколко посоки, в които България може да напредне, за да не се чувства изолирана и изоставена. Би помогнало, ако веднага след съставяне на ново мнозинство България успее да излъчи добър еврокомисар, който да участва в разговорите "отвътре".    Но най-съществената работа ще бъде в София, в администрацията, както и в столиците на евентуалните ни коалиционни партньори по различните политики. Сегашният момент е безспорно риск за Европа – но и възможност, от която сме длъжни да се възползваме.      *Анализът е изготвен за Меdiapool. 

Безалкохолни напитки, алкохол и тютюн са с най-голям ръст на износа за ЕС през 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/03/13/2933820_bezalkoholni_napitki_alkohol_i_tjutjun_sa_s_nai-goliam/?ref=rss


През 2016 г. износът на България за ЕС нараства със 7.2% спрямо 2015 г. и е за 31.153 млрд. лв., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 63.8% от износа за държавите - членки на ЕС.

Само през декември износът за ЕС се увеличава с 12.8% спрямо съответния месец на предходната година и е на стойност 2.439 млрд. лв.

Най-голям ръст е отбелязан в секторите...

Ед Шийрън ще играе в "Игра на тронове"

http://offnews.bg/news/n_1/n_649684.html

Британската мегазвезда Ед Шийрън ще има роля в сериала "Игра на тронове". Певецът ще се появи в седмия сезон на поредицата, потвърдиха създателите Дейвид Бениоф и Ди Би Уайз. Една от причините за появата на Шийрън в сериала е, че звездата от "Игра на тронове" Мейзи Уилямс е огромна фенка на певеца и това е жест от продуцентите към нея. Сезон 7 на "Игра на тронове" ще започне излъчване на 16 юли тази година.  За момента не е ясно каква точно ще е ролята на Шийрън, дали ще изпълнява песен в сериала и дали изобщо ще бъде разпознат от феновете си. Истината ще разберем след няколко месеца.

Българите пътуват безвизово в 153 държави

http://www.moreto.net/novini.php?n=346188

Според Nomad Passport Index (NPI) България поделя с Кипър 38-то място с общ резултат от 96,5. Индексът NPI има за цел да покаже на хората по света истинската стойност на тяхното гражданство. Според тазгодишната класация ние можем да пътуваме безвизово в 153 държави по света.

Мъж даде на момиче да кара и двамата загинаха

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/myzh-dade-na-momiche-da-kara-i-dvamata-zaginaha-6066571

Лекият автомобил с бургаска регистрация е бил управляван от 16-годишната девойка, която нямала шофьорска книжка

Почина създателят на тетрациклина Лойд Коноувър (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109537

Почина създателят на тетрациклина Лойд Коноувър (Видео)Лойд Коноувър, химикът, изобретил тетрациклина - един от най-ефективните и масово предписвани антибиотици, почина на 93 години в САЩ. Работата му води до създаването на цяла поредица от подобни медикаменти, спасили живота на милиони хора през годините, пише "Дневник". Той започва работа като изследовател в компанията "Пфайзър" в Бруклин през 1950г.

Стабилизирано е състоянието на пребития общински съветник от Петрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109541

Стабилизирано е състоянието на пребития общински съветник от ПетричСтабилизирано е състоянието на пребития общински съветник от Петрич. Това съобщи за „Фокус“ – Пирин Димитър Бръчков, кмет на общината. Той поясни, че към момента не разполага с друга информация по случая. Припомняме ви, че общинският съветник от Петрич Росен Стоянов бе пребит в петък вечер. Пострадалият е настанен в Многопрофилна болница за

Мъж даде на момиче да кара и двамата умряха

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/myzh-dade-na-momiche-da-kara-i-dvamata-umriaha-6066571

Лекият автомобил с бургаска регистрация е бил управляван от 16-годишната девойка, която нямала шофьорска книжка

Wizz Air обявява партньорство за пътнически застраховки с „Chubb“

http://www.cross.bg/evropa-chubb-wizz-1537315.html

/КРОСС/Wizz Air, най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа обяви подписаното наскоро партньорство с „Chubb", за да осигури на своите клиенти застрахователно покритие за пътуване и полет.   Пътниците, които резервират полети на wizzair.com и през мобилното приложение сега могат да добавят, осигурена от „Chubb"  застраховка за пътуване или за отмяна на полет, или и двете, в зависимост от тяхното местоположение. Покритието е валидно за 23 държави в Европа и е предоставено на 17 езика.   Джордж Михалополус, търговски директор на Wizz Air, каза: "Ние в Wizz Air сме ангажирани да предлагаме възможно най-ниските тарифи и отлично преживяване по време на пътуването с WIZZ. В „Chubb" ние открихме партньор, които ще предостави на нашите пътници застрахователни решения според техните конкретни изисквания, осигурявайки им спокойствие, което да направи пътуването още по-безпроблемно и приятно. Ние ще продължим да подобряваме нашите услуги и продуктово портфолио, за да посрещнем най-добре нуждите на нашите клиенти

Приходите от нощувки на чужденци в България с 8,8% повече през януари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109530

Приходите от нощувки на чужденци в България с 8,8% повече през януари
Приходите от нощувки през януари достигат 41,6 млн. лв., или с 5,5 на сто повече в сравнение с януари 2016 година, съобщи Националният статистически институт, цитира БТА. Регистрирано е увеличение на приходите както от чужденци - с 8,8 на сто, така и от българи - с 1,4 на сто. През януари в страната са работили 1797 места за настаняване с над 10

Слухове продават парка в царския град Баня

https://www.24chasa.bg/region/article/6109542

Слухове продават парка в царския град БаняКметът на град Баня, Карловско, Стамен Гешев категорично опроверга слуховете, че паркът ще се продава. Той и кандидатката за народен представител от ГЕРБ в Пловдив-област Данка Люртова, категорично отрекоха разпространените спекулации, че най-зелената част от градчето е спазарена. „Нито аз, нито кметът ще допуснем да се продаде и сантиметър от

Албанската полиция залови 1,6 тона марихуана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109523

Албанската полиция залови 1,6 тона марихуанаАлбанската полиция залови над 1,6 тона марихуана и два килограма хероин в няколко операции през изминалия ден, съобщи МИА. Бреговата охрана залови над 1,2 тона наркотици близо до остров Сазан, но операцията бе прекъсната заради лошите метеорологични условия. Крайната дестинация на дрогата бил италианският наркопазар,

Предупреждават холандците в Турция да внимават

http://offnews.bg/news/n_1/n_649681.html

Холандското министерство на външните работи отправи предупреждение към гражданите си в Турция заради обтегнатите отношения между двете страни.  "От 11 март 2017 г. има дипломатическо напрежение между Турция и Холандия. Останете бдителни в цяла Турция и избягвайте събирания и оживени места", се казва в изявлението на ведомството. Предупреждава се, че има риск при пътуване в Турция и холандците могат да се регистрират в министерството преди отпътуването си за южната ни съседка. Холандските власти обръщат внимание на опасността от терористични атаки в цяла Турция и приканват да се избягва пътуване близо до границите със Сирия и Ирак.  

Руският посланик в САЩ се е срещал и със съветници на Клинтън, каза говорителят на Путин

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/13/2933758_ruskiiat_poslanik_v_sasht_se_e_sreshtal_i_sus/?ref=rss


Руският посланик в САЩ се е срещал не само с хора от обкръжението на избрания през ноември за президент Доналд Тръмп, но и със съветници на неговата основна съперничка на изборите, демократката Хилари Клинтън. Това заяви Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, цитиран от БТА.

В интервю в неделя за американската телевизия Си Ен Ен Песков отбеляза, че хора, свързани с Клинтън, са се срещали много пъти с руския посланик Сергей Кисляк. Той направи уточнението,...

Какво прави ЕС, ако Турция пусне бежанците?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6108507

Какво прави ЕС, ако Турция пусне бежанците?В Европа повече от всякога ни е нужна солидарност Две събития от последните дни показват колко голяма е кризата ва Европейския съюз и вероятно биха засилили плановете той да мине на няколко скорости, за да излезе от нея. От една страна, Полша се обърна срещу сънародника си Доналд Туск, блокирайки издигането му повторно за председател на

Ще се изумите как от филии стар хляб става най-вкусната вечеря

https://www.actualno.com/recipes/shte-se-izumite-kak-ot-filii-star-hljab-stava-naj-vkusnata-vecherja-news_599003.html

Тази вкуснотия може да се приготви само с продукти, които всеки има в хладилника си, а е способна да засити цялото семейство. Освен това става изключително лесно и бързо! Вижте как във видеото!    

Износът на България за ЕС нарасна със 7,2 на сто за 2016 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109522

Износът на България за ЕС нарасна със 7,2 на сто за 2016 г.През 2016 г. износът на България за ЕС нараства със 7,2 на сто спрямо 2015 г. и е в размер на 31 153,1 млн. лева, показват предварителни данни на Националния статистически институт. През декември 2016 г. износът за ЕС се увеличава с 12,8 на сто спрямо съответния месец на предходната година и е на стойност 2 439.9 млн, лева.

Невръстен джигит спретна гонка с полицаи в Елена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109493

Невръстен джигит спретна гонка с полицаи в ЕленаБързо производство за неизпълнение на полицейско разпореждане е започнато в РУ Елена, съобщи пресцентърът на МВР в Търново. На 10 март в 21.35ч. в гр. Елена БМВ внезапно променя посоката си на движение, след като забелязва униформените служители. Полицаите подават светлинен и звуков сигнал, но вместо да спре,

Бекер отново се захласна по Григор Димитров

http://offnews.bg/news/n_1/n_649682.html

Легендата на тениса Борис Бекер отново засипа с похвали нашия Григор Димитров. Немецът явно е гледал разпрата на българина срещу Южни, защото написа в Туитър. "Много съм щастлив да видя Григор Димитров отново във форма! Един от най-симпатичните/талантливи играчи на тура...сега има и добър треньор! #Дани". Естествено, Бекер хвали и Дани Валверду - треньорът, който обърна буквално за месеци кариерата на Гришо в положителна посока. Нова не са първите комплименти на немската машина към Григор. Бекер беше очарован от мачовете на българина по време на Аустрелиън Оупън. Самият "Мистър Бум Бум" е успешен треньор след края на знаменитата си кариера. Бекер работеше доскоро с Новак Джоквич и двамата постигнаха много. След раздялата формата на Ноле дръгна рязко надолу.   

Д-р Стивън Съливан е назначен за вр. и. д. президент на Американския университет в Благоевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109519

Д-р Стивън Съливан е назначен за вр. и. д. президент на Американския университет в БлагоевградНастоятелството на Американския университет в България /АУБГ/ обяви днес, че назначава д-р Стивън Съливан на поста вр. и. д. президент на висшето учебно заведение в Благоевград, предаде БТА. Д-р Съливан е дългогодишен член на общността на АУБГ, се посочва в съобщението. Той започва своята кариера в университета преди 19 години и е служил като

Wі-Fі ocтaвa в минaлoтo

http://www.cross.bg/w-f-intepnet-mpezhata-1537314.html

/КРОСС/Бeзплaтният бeзжичeн дocтъп дo мpeжaтa чpeз Wі-Fі e пoд нaтиcĸa нa бeзлимитния мoбилeн интepнeт и пo-cъвpeмeнни тexнoлoгии зa бeзжичнo пpeдaвaнe нa дaнни. Toй гyби пoпyляpнocт и pиcĸyвa дa cтaнe eднa pядĸo cpeщaнa тexнoлoгия в oбoзpимo бъдeщe, твъpдят eĸcпepти, aнĸeтиpaни oт Вlооmbеrg, пише money.bg. Cпopeд тяx, вce пoвeчe пpитeжaтeли нa caмapтфoни ca пpecтaнaли дa ce вĸлючвaт ĸъм бeзплaтнитe мpeжи нa Wі-Fі и чepпят инфopмaция или глeдaт видeo, изпoлзвaйĸи мoбилния интepнeт чpeз cвoeтo ycтpoйcтвo. Ceгa ocнoвнитe мoбилни oпepaтopи в CAЩ и в peдицa дpyги cтpaни пpeдлaгaт тapифни плaнoвe c нeoгpaничeн дocтъп дo интepнeт. B peзyлтaтa нa тoвa зa пoтpeбитeлитe нa paзлични мoбилни ycтpoйcтвa ce нaмaлявa нeoбxoдимocттa дa тъpcят и изпoлзвaт Wі-Fі. Зaeднo c paзвитиeтo нa дpyги бeзжични тexнoлoгии тaзи тeндeнция мoжe дa нaпpaви Wі-Fі нeaĸтyaлнa и излишнa в бъдeщ, пишe Вlооmbеrg. Πo пpoгнoзи нa ocнoвaтeля нa ĸoнcyлтaнтcĸaтa ĸoмпaния Теlесоm Меdіа Fіnаnсе Аѕѕосіаtеѕ Tим Фapap, aĸo ceгa oĸoлo пoлoвинaтa oт мoбилния тpaфиĸ ce гeнepиpa c пoмoщтa нa влючвaнe ĸъм Wі-Fі нa oбщecтвeни мecтa ĸaтo лeтищa, cтaдиoни или пapĸoвe, тo cъвceм cĸopo тoзи пoĸaзaтeл щe cпaднe дo eднa тpeтa. "Moжe дa нacтъпи гoлямo пpeнacoчвaнe. A пpи ĸaфeнeтaтa и дpyгитe зaвeдeния щe имa вce пo-мaлĸи cтимyли дa пpeдocтaвят бeзплaтeн Wі-Fі

Учени изясниха подробности, свързани със заселването на първите хора в Австралия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109502

Учени изясниха подробности, свързани със заселването на първите хора в АвстралияАвстралийски и германски учени описаха главните пътища, свързани със заселването на Австралия, съобщи Лента, цитира БТА. Специалистите предполагат, че след като преди около 50 000 години хора са колонизирали днешната територия на Австралия, по-нататъшното им разселване по източното и западното крайбрежие на материка е било мълниеносно.

Две хиляди безработни финландци ще получат по 560 евро гарантиран основен доход

http://econ.bg/Новини/Две-хиляди-безработни-финландци-ще-получат-по-560-евро-гарантиран-основен-доход_l.a_i.738860_at.1.html

Финландия стартира неотдавна дързък експеримент: до края на 2018 година 2000 безработни финландци, избрани на случаен принцип, ще получават...

17- годишният Кристиан Костов ще представи България на "Евровизия 2017"

http://www.mediapool.bg/17--godishniyat-kristian-kostov-shte-predstavi-bulgaria-na-evroviziya-2017-news261226.html

Младият музикален идол Кристиан Костов е българският участник в тазгодишното издание на "Евровизия 2017", съобщиха от Българската национална телевизия в понеделник. Костов ще стъпи за първи път на сцената на конкурса през май в украинската столица Киев. Според предварително изтегления жребий, България е във втория полуфинал на музикалното състезание, който ще започне в 22.00 часа българско време на 11 май. Тогава за българския представител ще могат да гласуват зрителите и журитата на 21 държави - Украйна, Франция, Германия, Швейцария, Македония, Естония, Израел, Малта, Холандия, Сърбия, Дания, Русия, Румъния, Сан Марино, Литва, Хърватия, Норвегия, Беларус, Унгария, Австрия и Ирландия. "Това е най-големият и вълнуващ подарък, който можех да получа два дни, преди да навърша 17 години. Новината, че съм избран да представя България на тази престижна сцена ме кара да се чувствам безкрайно щастлив, но и отговорен пред всички българи. От избраните участници досега, се очертава да съм най-младият, което ми се случва често. Но точно това ме мотивира да покажа, че е важно колко е голямо сърцето, таланта и вдъхновението", заявява Кристиан Костов, цитиран в съобщението на БНТ. Песента, която той ще представи, е "Beautiful Mess". Композицията е с модерно поп звучене, а текстът е история на контрастни чувства и герои. Българската песен е посветена на младите хора, отстояващи ценностите, в които искрено вярват. Проектът е реализиран специално за конкурса от "Вирджиния Рекърдс". Песента е създадена в партньорство с творческия екип на "Symphonics", в който са композиторите и музикални продуценти Борислав Миланов /България/, Себастиан Арман /Австрия/, Йоаким Бо Персон /Швеция/. Към този международен тандем, който стои зад "If love was a crime" - хитът, завоювал 4-то място на финала на "Евровизия 2016" в Стокхолм, тази година се присъединиха Алекс Омар и Александър В. Блей. Песента "Beautiful Mess" ще бъде достъпна в понеделник след 18.00 ч. българско време в официалния канал на "Евровизия" в YouTube и сайта на конкурса. За тазгодишния музикален конкурс БНТ потърси партньор за участие сред продуцентските компании и професионалните екипи в музикалния бизнес. Постъпили са общо 11 кандидатури с предложение за българското участие в "Евровизия 2017", които са включвали песен, изпълнител и концепция за сценично представяне. Предварителна селекция от страна на обществената телевизия е допуснала до участие 6 предложения, които отговарят на всички посочени от медията изисквания. Те са били консултирани с международни експерти с опит в "Евровизия" от 12 държави. Чрез специално създадена онлайн платформа музикалните специалисти са имали възможност да се запознаят с всички представени проекти и да изразят своето професионално мнение и препоръки, които да подпомогнат експертната комисия на БНТ при взимането на окончателно решение. Кристиан Костов е познат на българската публика като изпълнител на едни от най-големите поп-хитове у нас през последните няколко месеца и финалист от четвъртия сезон на Х-фактор. Дебютният му сингъл "Не си за мен" оглави националната класация на най-излъчваните български песни в ефир за две седмици, а песента на Павел и Венци Венц с негово участие, "Вдигам Level", беше лидер в официалната класация 14 поредни седмици.

Постоянен арест за наемател, присвоявал вещи на хазаи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109484

Постоянен арест за наемател,
присвоявал вещи на хазаи32-годишен мъж е задържан за поредица от присвоявания, съобщиха от ОД МВР Велико Търново. На 22.11.2016г. в гр. В. Търново Р.С. от гр. Стражица противозаконно присвоил фризер на стойност 760 лева, собственост на възрастния му хазаин. В РУ Велико Търново е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 206, чл.1 от НК. На 09.03.2017г.

Спипаха двама украинци с контрабандни дрехи, конци и парфюми (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109504

Спипаха двама украинци с контрабандни дрехи, конци и парфюми (Снимки)Опит за контрабанда на текстилни изделия, конци за бродиране и парфюми с логото на световноизвестни марки на обща стойност близо 52 000 лева са предотвратили русенските митничари на ГКПП "Дунав мост". Това съобщиха от митницата. Контрабандните стоки били открити в товарен микробус "Мерцедес" с украинска регистрация,

Анимираната история на Германия (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/interest/animiranata-istorija-na-germanija-video-news_599044.html

Германия е една от най-влиятелните страни в света. Централноевропейската държава е притегателно място за живот и работа за милиони души, а културните и спортни мероприятия са част от живота на средностатистическия германец. Страната обаче притежава и много богато минало,

Из делниците на един луд (6-10 март)

http://offnews.bg/news/n_1/n_649683.html

Понеделник, 6 март Човек, ако живее достатъчно дълго, може да получи отговор на всеки един въпрос. Вчера, както си се разхождам из мрежата, и гледам в OFFNews отговора на един въпрос, който ме мъчи от половин век без преувеличение. Бях се примирил, че така и няма да разреша тази загадка. Някой си качил видео в Twitter, в което стадо пуйки се разхождат в кръг около мъртва котка. И понеже видеото предизвикало голям интерес, биологът Алън Кракауер от Калифорнийския университет обяснил, че това поведение се наричало "надзор на хищника" (Predator inspection). Понякога животни, които са по-надолу в хранителната верига, се приближавали до хищника, за да държат под око опасността и да съберат информация дали възнамерява да ги изкльопа и, съответно, да бият тревога. Кракауер бил виждал пуйки да действат по подобен начин с койот. Пък докторът е виждал със зайци. Както ви споменахме веднъж, в детството си д-р Филипов е пасъл пуйки. Мисирки по-точно. Верно, пише ни го в досието, подчертано е с червен флумастер. И многократно сме виждал как пуйките се скупчват около некоя твар, било змия, било заек. Като видят заек из стърнището, първо го оградят и после почнат да стесняват кръга. И клявкат като… мисирки. А заекът седи като препариран. И докторът само се пресегне над мисирките и го хване за ушите. Честно, не ви лъжа. Три заека съм хванал така. А колко съм изпуснал… „Труд“ на Блъсков (по документи, иначе на Пеефски) вие като флекс, дето президент Радев рече, че решението за липсата на необходимост от екооценка на плана за национален парк "Пирин" е прибързано, в следствие на което министър Ирина Костова по спешност го отмени. Пирин е пашалък на Цеко Минев и ПИБ. А Цеко пък е спонсор на „Труд“. Всъщност, той още не знае, че е спонсор. Той си мисли, че е кредитор. И Цветан Василев така си мислеше, преди да изгори. Та съвсем разбираемо е, че Блъсков „завива краката на спонсорчето“, както се казваше в един стар виц. Пък Владо Каролев разровил и открил, че началникът на кабинета на Радев Иво Христов в близкото минало взимал пари по проекти на фамилните НПО-та на Тома Белев и жена му, Петко Ковачев, Андрей Ковачев, Борис Ралев и т.н. И задава риторичния въпрос: Дали тоя журналист не е „захлебил пак, за да говори зелените опорки“. То дори не е толкова въпрос, колкото отговор… Не мога да взема отношение по случая. Но знам по принцип, че подозренията за взети/дадени от тоя и оня пари надминават няколко пъти брутния вътрешен продукт. Един взема, на десет им става скомина. Ало, пенсиите! В продължение на темата от миналия път искам да ви съобщя, че в Дебелец е открито общежитие от закрит тип, поделение на затвора в Бургас. По четирима души в луксозна килия, със собствен санитарен възел, постоянно течаща топла вода. На всеки етаж има столова, а храната ще се приготвя на място. Обособени са стаи за свиждане и срещи с адвокати, фитнес зала, места за престой на открито, учебни кабинети, киносалон, параклис, медицински център със стационар. Има и магазин, в който можете да се наредите на опашката и да се побутате, ако много ви домъчнее за цивилизацията. Не се мотайте, капацитетът му е само 450 души! Вторник, 7 март Корнелия Нинова си заслужи прякора „Госпожа Лъжа“. Вчера пак нагло се изплези на истината. "Защо на България е забранено да си продава киселите краставички в Русия, а "Мерцедес" миналата седмица откри фабрика в Русия? Докога в Европа ще се гледа на България като втора ръка хора?!" Въпросът е напълно резонен. Сбъркан е само адресатът. Двойният стандарт в случая не е на Европа, а на Русия. Европа и САЩ забраниха на стотина видни руски политици и бизнесмени, сред които доста приятели на Путята, да влизат на тяхна територия. На което Русия отговори с икономически санкции. И, ако някой трябва да отговори защо мерцедеси може, а корнишони не може, това е батюшката. На какво разчита госпожата, та лъже така смело и безотговорно? На това, че част от хората не знаят истината. И не е необходимо да им се казва. Другите я знаят, но ще я забравят. Хората бързо забравят. Пък, ако някой не забрави, едва ли ще посмее да попита. Пък, ако попита, едва ли някой ще му отговори… Така си вървят нещата у нас от години. Нямаме причина сега да ги променяме. Не е прав Линкълн. Възможно е постоянно да се лъжат всички хора. Стига да се сменят лъжците. Макар че те и излъганите се смениха за тия години. В България умират по около 110-115 хил. души годишно. От Виденов до сега към 2.5 млн. души са напуснали електоралния корпус. И живота изобщо, но сега говорим за избиратели. И са подменени от нови, които нямат опит в излъгването. В това отношение Борисов е най-онеправдан. Свидетелите на неговите лъжи тепърва ще измират… Сряда, 8 март Едно от малкото предимства да си на свободна практика, е, че на 8-ми март не се налага да купуваш цветя, нито да се правиш на болен, за да не идеш на работа. Представяте ли си колко жени има в една редакция! При тази феминизация на професията, трябва да носиш цял цветарник и отгоре на това няма с кой една ракия да изпиеш. И какъв празник е това?! От КНСБ изнесли данни, че жените у нас получават все по-ниски заплати, и съответно пенсии, от мъжете. Ако през 2007 г. разликата в заплащането по пол е била 10.6%, то през 2015 г. вече стига 14.2%. Сигурно е така. Обаче ако погледнем средната продължителност на живота у нас, ако отчетем и факта, че жените се пенсионират по-рано, то излиза, че те вземат по-ниски пенсии, но я вземат средно около 10 години по-дълго. Тоест, ако някой е в тежест на НОИ, то това са жените. Но това е нищо, в сравнение с ноторния факт, че парите на мъжете ги харчат жените. Дадох на булката картата да изтегли някой лев, щото него ден ме мързеше да излизам. И тя да вземе да смени пина. И сега само тя може да тегли. А беше нова карта, ще ми я сменят чак 2019 г. Но може би и така трябва. Икономистите още преди векове са забелязали прогресивната роля на разделението на труда. В конкретния случай разделението се изразява в това аз да изкарвам пари, а тя да ги харчи. То в повечето български семейства е така. И не мога да скрия от вас, че тя много по-добре от мен си изпълнява задължението. Просто е значително по-способна. То това при жените генетично е заложено. Една жена винаги може да похарчи повече, отколкото един мъж може да изкара. Но поне не ми се налага да обикалям магазините за подарък за 8-ми март. Просто ѝ казах да си купи нещо за десетина лева. Тя чула стотина, отпуснала си още 50 от нея… Няма пълно щастие. Като казах „ноторен факт“, та искам да обърна внимание на колегите от „После“ на „Сега“, че не се казва „ноторно известен“ ( „…ноторно известен факт е, че който е ял кренвирш, е ял всичко.“) Правя го, защото смятам, е ние, интелигентните медии, трябва да си помагаме, за да ставаме още по-интелигентни. Нема да чакаме на Пеефските медии да ни ограмотяват, я?! Преди време и ние употребихме конструкцията „ноторно известен факт“. И тогава една интелигентна читателка ни направи на трътка. Около интелигентните автори се събират интелигентни читатели, не ли? Да. Та тази госпожа ни обърна внимание, че „ноторно известен“ е тавтология. (Notorius - който е общоизвестен.) И като кажеш ноторен е достатъчно. В Юридическата енциклопедия пише: „Ноторен факт - Общоизвестен факт, който не се нуждае от доказване.“ Пак казвам, не се заяждам, за добро го правя. Бен Карсън министър в екипа на Тръмп, рекъл, че робите в САЩ са били „имигранти“ в Америка: „Имало е други имигранти, пристигнали тук в трюмовете на кораби с роби, които са работили дори по-дълго, по-тежко и срещу по-малко. Те обаче също са мечтали синовете и дъщерите им, техните внуци… да се сдобият един ден с богатство и щастие на тази земя." Карсън отговаря за жилищното строителство и градоустройството. Нещо като Лилито Павлова и почти толкова умен. Американците са емигранти, бе, льольо! Не робите. Имаше един действителен случай. Американски конгресмени отишли в индиански резерват, за да поговорят с вожда за бъдещето на САЩ. Индианецът изгледал бледоликите, попушил мълчаливо и казал: „Обърнете особено внимание на нелегалните имигранти. Ние навремето подценихме този въпрос.” И Доналд Тръмп е първият американски президент, който се вслушва в мъдрите думи на вожда. Когато почна мигрантската вълна преди две години, от италианската „Северна лига” пуснаха тоя плакат. На него пише: "Те не можаха да въведат правила за имигрантите и сега живеят в резервати." Статуята на свободата в Ню Йорк изгаснала. В буквалния смисъл изгаснала. В продължение на два часа и светела само короната и факелът. Не знам дали нещо със свободата се случва в САЩ, или само със статуята ѝ. Станало ден след като Доналд Тръмп подписа новата версия на антиимигрантския указ. Казвал ли съм ви, че само показалецът на тази статуя е дълъг 2.40 м.? Предполагам, че средния ѝ пръст е някъде към 3 метра. Хубаво е да ги знаете тия работи. Щото това е най-дългият среден пръст в света… Четвъртък, 9 март Борисов си каза, че не може да лъже и верно не може. Такива нескопосни ги ръси… Разправя при Хъкмакян, че още като 16-годишен имал досие в службите, в което досие с червен флумастер било подчертано, че е „внук на враг на народа и не трябва да му се дават никакви ръководни постове“. Без да оспорваме истинността на твърдението в цялост, имаме известни съмнения по отделните му компоненти. Даже по повечето. Всъщност, по всички. Първо, не е внук, а правнук. Убит е прадядо му! (Горкият прадядо, дали си е представял, че Бойко ще го разнася като Хамлет черепа от телевизия в телевизия?! Ама нема как, тоз прадядо трябва да неутрализира един дядо комунист и един баща полковник…) И, второ, излиза, че ченгетата са били едни изключителни визионери. Още през 1975 г. са преценили, че това момче го чака изключително бъдеще и са се опитали да му препречат пътя към него. По принцип е възможно. Службите работеха с баба Ванга. Но вероятно е станало малко по-късно, след като Бойко е ходил при Ванга и тя е видяла какво бъдеще го чака. Според някои, освен, че ще стане премиер, пророчицата му казала, че ще умре от насилствена смърт. Ще бъде убит по пътя между София и Пловдив. И сега Борисов го вземал тоя път или със самолет, или с подсилена охрана. Не знам дали е вярно. Трето, досие на възраст 16 г. по онова време можеше да има само младеж със силно изразени криминални прояви. Четвърто, това досие влиза в сериозен конфликт на интереси с посетнешната история на протагониста – школата за запасни офицери, Симеоново, бързата кариера в пожарната, партийното членство… Най-тъжното е, че така ще си отиде някой ден тоя човек и ние няма да знаем почти нищо за него. Ни един журналист не се поинтересува, да поразучи това-онова. Всички работят по автобиографията му и многобройните ѝ преработени и допълнени издания. Между другото, сега се сещам, че в „Златната клонка“ на Джеймс Фрейзър се разказва, че в древни времена сред някои народи бил разпространен обичаят да убиват краля си в края на владичеството му, което обикновено продължавало 10-12 години. Щом изтечал този срок, народът се събирал и го заколвал. Смятало се, че е за благото на обществото и самите крале го приемали най-доброволно. Захи Хаваас, който бил един от най-известните египтолози в света, вика, че Меси бил пълен идиот. В качеството си на посланик за популяризиране на Египет като лечебен център за Хепатит C, Меси гостувал в страната. И тамошните власти решили да му направят ихтибар и му изпратили специалист да го разведе и да му покаже пирамидите в Гиза. Проф. Хаваас му разказал много интересни неща за историята им. „Но не мисля, вика, че той бе заинтересован дори най-малко. Не прочетох никакъв интерес в лицето му от това, което му разказах. Грам не се трогна и от тайниците на пирамидите и историята за Тутанкамон… Съжалявам, че трябва да го кажа, но той е идиот!" Е, поне не си е написал името с пирон някъде из пирамидата. Не знам Стоичков дали би успял да се въздържи. "Телеграф" писа по-лани, че на „Чудните мостове” си го бил написал. Пък Джизъса го арестуваха в Рим, щото си написа името на колона в Колизеума. Та казвам, че от един футболист не може да се иска повече, отколкото може да даде. Петък, 10 март Нинова: „ Служебният кабинет е кабинет на ГЕРБ.“ Като доказателство посочи зам.-министъра на финансите Ананиев, който е записан в инвентарната книга на министерството на финансите. Всички правителства от Костов насам си предават по наследство заради бюджетарските му способности. Посочи и трима несменени (за сега!) областни управители. Малко хора са способни на такава фактологична субституция! Сапри се, бе, госпожа! Не сме против да се поизлъже, избори идат. Но всичко трябва да е умерено. Липсата на умереност е началото на края на всичко в тоя свят! Тия дни беше пълнолуние. Не знам дали знаете, но през XIX в. в Англия намалявали с една степен тежестта на престъплението, ако се окажело, че извършителят е лунатик. Смятало се, че за деянието е виновен не толкова той, колкото Луната, която го е подтикнала. Законът отчитал, че Луната може да докара човек до лудост. С Борисов са родени един за друг! Направо са като Хитър Петър и Настрадин ходжа. И двамата имат савант-синдром с особено дарование в областта на лъжата. Това заболяване понякога се получава след тежък удар по главата. Както и да е. Той пък рекъл, че платил на Елена Йончева милиони. Щото пък тя рече преди това, че санирането е огромна кражба. Даже използва неговата метафора за целофана, но тури в него гнила ябълка. В оригинала при Борисов ябълката беше вече ядена… И Борисов призова Дянков за потвърждение. Той обаче употреби една по обтекаема формулировка - „значителна сума“. Което може да значи и 5000 лв. Пенсиите, 5000 е много значима сума, не ли? И сега тя ще го съди, пък той ще призовава Дянков и службите по разузнаването за свидетели. Не разбрах защо и службите. Дали Йончева и там е била на ведомост? Почвам да се потискам вече. Как пък никой не ме потърси веднъж и мен. Можеше да съм полезен… На срещата на върха в Брюксел снощи държавните и правителствените ръководители на страните - членки са приели резолюция, в която между другите работи има и приветствие до евродепутатите, че са гласували в подкрепа на СЕТА. Резолюцията е приета и с подкрепата на България, представлявана от президента Радев. Но това, че президентът е приветствал приемането на решението за СЕТА, не значи, че го одобрява. Не, той още е против, смята го за вредно за България и не се е отказал да го дава на Конституционния съд. Така че прави са и тези, които казват, че е приветствал, и тези, които казват, че не подкрепя. Подобно раздвоение не е нещо рядко срещано у нас. Ние 45 години приветствахме БКП, а на 10 ноември се оказа, че само отделни граждани са я приемали. Борисов продължава да настоява за промяна на избирателната система: "Още след първия ден на създаване на парламента той ще бъде подложен на огромен натиск. Има референдум - 2.5 милиона са казали, че искат по друг начин да бъдат провеждани изборите - мажоритарни, с 1 лев субсидия. И ако политиците си мислят, че това ще се игнорира и ще се забрави, това няма да се случи…" Пък аз мисля, че е възможно да се случи. Ще зависи от това дали ГЕРБ ще е първа на изборите или БСП ще ги бие. Защото, както вече и кучетата научиха, при мажоритарния вот стридата отива при първия, за втория остава черупката… За грозния случай в Белене бях написал цял чаршаф точно на това място. Но прочетох думите на Отец Рафаил: „Нека бъдем повече хора, отколкото българи и повече християни, отколкото православни.“ И задрасках моите банализми. Дедо поп е казал всичко в едно изречение. To be continued

Татяна Дончева: В България трябва да има правила, ред и върховенство на закона

http://www.moreto.net/novini.php?n=346195

Всички партии казват, че искат да премахнат бедността, но повечето нямат идея как това да стане. Това заяви на среща в град Девня лидерът на ПП Движение 21 и водач на варненската листа на Kоалиция “АБВ – Движение 21” за предстоящите парламентарни избори Татяна Дончева.

Благороден мъж от Пещера отстъпи реда си за трансплантация на момче

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109489

Благороден мъж от Пещера отстъпи реда си за трансплантация на момче Ахмед Моллов е с хронична бъбречна недостатъчност. От 7 години е включен в листата на чакащите за бъбречна трансплантация. През тези години здравословното му състояние постоянно се влошава, той е със 100% трайна нетрудоспособност с чужда помощ. Но въпреки нуждата от трансплантация, когато преди време събират няколко болни за изследвания,

Руският посланик в САЩ се е срещал и с хора на Клинтън

http://www.moreto.net/novini.php?n=346196

Руският посланик в САЩ се е срещал не само с лица от обкръжението на Доналд Тръмп, но и със съветници на съперничката му от президентския вот Хилари Клинтън. Това разкрия президентският говорител Дмитрий Песков в интервю за CNN, на което се позовава германската агенция ДПА.

Българите пътуват без виза в 153 държави

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109477

Българите пътуват без виза в 153 държавиСпоред Nomad Passport Index (NPI) България поделя с Кипър 38-то място с общ резултат от 96,5. Индексът NPI има за цел да покаже на хората по света истинската стойност на тяхното гражданство. Според тазгодишната класация ние можем да пътуваме безвизово в 153 държави по света, предава БГНЕС. Докато повечето индекси сравняват само способността на

Петролът с пети пореден седмичен спад

http://www.dnes.bg/crime/2017/03/13/petrolyt-s-peti-poreden-sedmichen-spad.334650

Американският лек суров петрол WTI записа най-голямото седмично понижение от пет месеца

Почти всички полети от Берлин са отменени заради продължаващата стачка, включително до София

http://www.cross.bg/otmeneni-poleti-vsichki-1537313.html

/КРОСС/Почти всички полети от двете берлински летища са или ще бъдат отменени заради продължаващата стачка на наземния персонал, съобщава Deutsche Welle. Работниците настояват за увеличение на заплатите и по-добро работно време на фона на увеличената натовареност. Очаква се стачката да продължи от 4.00 ч. (местно време) в понеделник до 5.00 ч. във вторник, според профсъюза „Верди", представляващ близо 2 хил. души от наземния персонал на двете основни летища в Берлин - северното „Тегел" и южното „Шьонефелд". Говорител от летищата информира, че почти всички полети в понеделник ще бъдат отменени: 194 от „Шьонефелд" и 448 от „Тегел". Стачката в понеделник е продължение на тази от петък, при която близо 700 полета бяха отменени и хиляди пътници останаха блокирани. Според информация от сайта на Летище София, всички полети от и за Берлин също са отменени.  

Струва ли си човек да работи, ако има безусловен базов доход

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/13/2933786_struva_li_si_chovek_da_raboti_ako_ima_bezusloven_bazov/?ref=rss


Финландия стартира неотдавна дързък експеримент: до края на 2018 година 2000 безработни финландци, избрани на случаен принцип, ще получават гарантиран основен доход в размер на 560 евро. Какво сочат резултатите досега, разказва Карстен Шмистер в материал за "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".

"Когато видях писмото, знаех че е от социалното осигуряване. И като го прочетох, страшно се зарадвах", разказва Юха Ярвинен. Той е глава на семейство и от известно време е безработен. Юха...

Загиналият с 16-годишната Анелия е военен, съученици на момичето в шок

https://www.24chasa.bg/region/article/6109426

Загиналият с 16-годишната Анелия е военен, съученици на момичето в шокЗагиналият заедно с 16-годишната Анелия Богомил Велчев е военен, последно е служил в поделение край Бургас. Негови приятели, както  и съучениците на десетокласничката от Бургас са шокирани от внезапната им смърт,  а стените и на двамата във фейсбук почерняха от съболезнования. Анелия учи в професионалната гимназия по туризъм.

Холандия предупреди гражданите си в Турция да внимават заради „дипломатическото напрежение“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109469

Холандия предупреди гражданите си в Турция да внимават заради „дипломатическото напрежение“В понеделник Нидерландия предупреди нейните граждани в Турция да бъдат внимателни във връзка с влошените отношения между двете страни. „От 11 март 2017 г. съществува дипломатическо напрежение между Турция и Нидерландия. Бъдете внимателни на територията на цяла Турция и избягвайте събрания и оживени места“,

Тон нелегално гориво в микробус без регистрационни номера заловиха в Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/6109472

Тон нелегално гориво в микробус без регистрационни номера заловиха в РусеКонтейнер, съдържащ 970 литра нелегално гориво, откриха в товарно помещение на микробус без регистрационни номера служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване" към Митница Русе. На 9 март 2017 г. вечерта, при обход на район на територията на дунавския град, в местността „Христо Македонски" митническите служители засекли съмнителен

17 инвестиционни посредници се включват в инициативата "Ден за акции"

http://econ.bg/Новини/17-инвестиционни-посредници-се-включват-в-инициативата-Ден-за-акции-_l.a_i.738859_at.1.html

17 инвестиционни посредници ще участват в третото издание на инициативата на Българска фондова борса-София и Централен депозитар „Ден за акции“....

Йохан Кройф - гений и деспот

https://www.actualno.com/books/johan-krojf-genij-i-despot-news_599036.html

Йохан Кройф, човекът, който промени футбола завинаги, се нарежда с Пеле и Марадона в славната троица на най-великите футболисти в историята. В книгата си "Йохан Кройф - гений и деспот" (издателство ЕРА) известният френски футболен журналист и коментатор Шериф Гемур очертава

Мобилните оператори отнасят глоби заради лошо покритие

//dariknews.bg/regioni/sliven/mobilnite-operatori-otnasiat-globi-zaradi-losho-pokritie-2009567

Мобилните оператори може да отнесат сериозни глоби заради лошо покритие. Това съобщи в Сливен председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков. Според него е недопустимо мобилните оператори да обявяват покритие от 99.9% , а това да не отговаря на реалността. Затова КРС с

Предай нататък: Стотици готови да помогнат на абитуриенти в нужда

//dariknews.bg/regioni/varna/predaj-natatyk-stotici-gotovi-da-pomognat-na-abiturienti-v-nuzhda-2009621

Освен с осигуряване на транспорт и тоалет за бала, благодетели са готови да платят кувертите за бала и дори да дадат джобни на абитуриенти в неравностойно положение

Блъснаха велосипедист в Елхово

//dariknews.bg/regioni/sliven/blysnaha-velosipedist-v-elhovo-2009680

18- годишен велосипедист е блъснат от лек автомобил в Елхово. Инцидентът е станал на 12 март около 17 часа на кръстовището на ул. „Ангел Вълев” и ул. „Момчил Войвода”  в града.

Лек автомобил „Опел – Астра”, управляван от 24-годишен жител на града е блъснал велосипедистта, който е изл

Ясни съдиите за мачовете на „Морето“ за купата на БФС

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/iasni-sydiite-za-machovete-na-moreto-za-kupata-na-bfs-2009681

Станаха ясни съдийските наряди за предстоящите полуфинални срещи реванш за купата на БФС. При децата „Черно море“ приема „Левски“ след злополучното 1-7 в първия двубой. Мачът е на 16-и март от 11 часа. Поверен е на Борис Попов с помощници Светослав Стойчев и Дарин Страхилов.
При юношите стар

15 см сняг в планината

//dariknews.bg/regioni/sliven/15-sm-sniag-v-planinata-2009684

По пътя Чуката - Меча поляна – Българка – Раково работят екипи по зимно поддържане

Двама пешеходци пострадаха при пътни инциденти във В.Търново

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/dvama-peshehodci-postradaha-pri-pytni-incidenti-vyv-v.tyrnovo-2009686

Двама пешеходци пострадаха при пътни инциденти във Велико Търново.

На 11.03.2017г. около 15.15ч. на ул. “Лазурна” лек автомобил "Фолксваген голф",  управляван от 47-годишен мъж удря внезапно появилото се на пътното платно 10-годишно момче. Пострадалото дете е с охлузна рана в областт

Изчезна бившият шеф на Института по океанология

//dariknews.bg/regioni/varna/izchezna-bivshiiat-shef-na-instituta-po-okeanologiia-2009574

 Бившият директор на Института по океанология към БАН проф. инж. Веселин Пейчев е в неизвестност от петък.
 
Издирваме 57-годишен мъж, каза за "24 часа" говорителката на полицията във Варна Ивана Милева. Тя обаче отказа да потвърди дали става въпрос з

Младо момиче и мъж загинаха при тежка катастрофа в Бургас (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mlado-momiche-i-myzh-zaginaha-pri-tezhka-katastrofa-v-burgas-video-2009653

Младо момиче и мъж загинаха при тежка катастрофа в Бургас.  
 
Инцидентът е станал малко след 23:00 ч. снощи на ул. "Тодор Александров" в посока пътен възел "Юг".
 
Лек автомобил, шофиран от 16-годишно момиче, се блъснал

Пореден инцидент след агресия между ученици

//dariknews.bg/novini/bylgariia/poreden-incident-sled-agresiia-mezhdu-uchenici-2009683

Първокласник е бил откаран в Спешния център в Благоевград с болки в корема след удар от негов съученик. Инцидентът е станал тази сутрин в 6-о училище в града.
 
Децата са се скарали в час и докато се намеси класният ръководител едното удря другото в к

5-годишно дете е в болница, след като пи от хапчетата на баба си

//dariknews.bg/novini/bylgariia/5-godishno-dete-e-v-bolnica-sled-kato-pi-ot-hapchetata-na-baba-si-2009685

5-годишно момиченце от Нова Загора е прието в реанимацията на областната болница "Д-р Иван Селимински"-Сливен, съобщиха от лечебното заведение.

Детето е с опасност за живота, след като, оставено без надзор, изпило лекарствата на баба си

През мразовития януари хотелиерите отчитат по-малко нощувки от 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2017/03/13/2933784_prez_mrazovitiia_ianuari_hotelierite_otchitat_po-malko/?ref=rss


През мразовития януари в хотелите е имало по-малко нощувки от същия месеце на предходната година, отседналите там също са били по-малко. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

През месеца в страната са функционирали 1 797 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 54.5 хил., а на леглата - 109.5 хиляди. В сравнение с януари 2016 г. общият брой на местата за...

Необходима е организационна промяна във Фонда за лечение на деца

http://www.cross.bg/fonda-lechenie-detza-1537312.html

/КРОСС/Новият директор на Фонда за лечение на деца в чужбина д-р Тинка Троева заяви, че няма проблем да работи с Обществения съвет към Фонда. Тя не намира причини да бъдат променени неговите функции. Всички промени в правилника на Фонда за лечение на деца трябва да гарантират бърз и своевременен достъп за диагностиката и лечението на децата. Административният подход трябва да бъде сведен до минимум, заяви д-р Троева в интервю пред БНР. Според нея промените, които следва да се направят в правилника на Фонда за лечение на деца, трябва да гарантират организационното и финансово подпомагане в процесите на диагностика и лечение на децата от най-уязвимата група от населението. За да не се "протакват" процедурите, е необходимо да се спазват сроковете, особено за спешните случаи или когато се изискват по няколко експертизи, допълни тя. Промяна е необходима и в процесите на подаване и разглеждане на заявленията. Според д-р Тинка Троева 30-дневният срок от подаването на документите до представянето на заявлението с всички документи на Обществения съвет може да бъде спазен от родителите на децата. Промяната е нужна във вътрешните срокове за получаване и пълнотата на експертизите.  

Изчезна бившият шеф на Института по океанология

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109462

Изчезна бившият шеф на Института по океанологияЕксшефът на Института по океанология към БАН проф. инж. Веселин Пейчев е в неизвестност от петък. За последно учения, който в момента ръководи звеното по морска геология и археология към института, е видян, след като той напуснал работното си място. Проф. Пейчев си тръгнал от института във варненския квартал „Аспарухово” заедно със своя колега доц.

Пампорово – Мечи Чал приема елита на сноуборда в средата на март

https://www.actualno.com/smolyan/pamporovo-mechi-chal-priema-elita-na-snouborda-v-sredata-na-mart-news_599033.html

След кратка пауза, доказано най-голямото и атрактивно фрийстайл събитие в България се завръща с нови сили! Между 13 и 19 март, Pamporovo Freestyle Open 2017 ще предизвика едни от най-големи и популярни имена в сноуборда в много оспорвана надпревара на родна земя. Осмото издание на събитиет

Радан Кънев, Нова Република: Корупцията ще бъде спряна с прокуратура по румънски модел

http://offnews.bg/news/n_1/n_649679.html

Докато в България няма здрава прокуратура, която да е политически независима и необвързана с изпълнителната власт, няма да има осъдени публични фигури за корупция. Всички други пропускат темата за прокуратурата, но ние от Нова Република не го правим.  Това заяви лидерът на Нова Република Радан Кънев по време на дебат на тема борба с корупцията и мафията по Нова тв. „И в Швеция, и във Финландия, и в Германия, когато има беззаконие, държавните служители крадат. И в България, и в Румъния, и в Сърбия, когато има здрав закон, те крадат малко и, който краде, влиза в затвора. Каквито и декларации да се попълват, какъвто и закон за обществените поръчки да приемем, докато в България няма здрава прокуратура по румънски модел, нищо няма да се промени. Защото прокуратурата е тази, която повдига обвинения, събира доказателства и в крайна сметка определени хора влизат в затвора", уточни Кънев.  Той открито заяви своето възмущение от факта, че единствено той и Веселин Марешки са се явили на дебат за така наречената „битка на лидерите" – 25 МИР София, където водачи на листата водещите фигури от всяка формация. „Ако за Нинова и Борисов знаем, че са на меден месец, не разбирам защо лидерът на Реформаторския блок – г-н Витков го няма, както и лидерите на други партии, които са кандидати от 25-ти район", коментира Радан Кънев. „Нека да говорим за сериозните и големи неща, а не за дреболии. Имаме АЕЦ „Белене", за който българските граждани извадиха от джоба си милиард и половина миналата година. Има КТБ – над 4 милиарда, има Агенция „Пътна структура" – около 1 милиард кражби всяка година. Да наричаме нещата с имената им. Отиват във фирми, свързани с Пеевски, преди това беше с Васил Божков, сега с Веселин Златев. Всички ги знаем, тези скандални обществени поръчки спират развитието на инфраструктурата в България. 3-4 фирми държат боклука във всички областни центове на страната. Всеки ги знае", заяви още Радан Кънев.  „Конкретно за Варна показах как става далаверата с обществената поръчка. Въпросът е как може тази мега корупция да бъде спряна? Защото тя очевидно се разгръща на най-високо политическо ниво и очевидно се разгръща при различни управления – и при "Тройната коалиция" и при първия мандат на ГЕРБ, и при следващата тройна коалиция, и при втория ГЕРБ. Ние имаме сходни проблеми. Аз бих казал, че проблемите започват преди 70 години, когато комунистите откраднаха на хората земята и добитъкът и оттогава властта не е спряла да краде. Ние трябва да имаме радикални решения. Най-малкото толкова радикани, колкото в Румъния, за да може това нещо да се прекрати", допълни десният лидер. ИЗБОРИ 2017

За кои хора постът е опасен

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6109452

За кои хора постът е опасенПравославните пости са период, посветен на духовно пречистване, който в същото време е и чудесен начин да освободим тялото си от токсините. Лекарите обясняват, че постният режим е полезен, но само за здрави хора. Има групи, които не бива да го прилагат: за децата и бременните жени не е препоръчителен, а за хората,

Административният съд във Варна отмени наредба на общината в Девня

http://www.moreto.net/novini.php?n=346182

Административен съд - Варна отмени текстове от Наредба № 5 за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти на територията на община Девня. Това съобщиха от съда за Moreto.net. Административното дело е било образувано по протест на Окръжна прокуратура – Варна с мотивите, че оспорената подзаконова разпоредба, с която се иска нотариално заверено писмено съгласие на останалите съсобственици, за поставяне от единия съсобственик на преместваем обект в частния съсобствен имот, противоречи на чл.

Нокаутираха фен на Тотнъм след лондонското дерби с Милуол (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_649680.html

Привърженик на Милуол нокаутира фен на Тотнъм. Екшънът настана, след като "шпорите" разгромиха с 6:0 "лъвовете" в лондонското дерби от 1/4-финалите на ФА Къп. Инцидентът се разви, докато феновете на гостите се прибираха след края на мача. Непровокиран с нищо, привърженикът на Милуол нацели директно в главата човек, който наблюдава отстрани шествието. Лондонската полиция потвърди, че през деня има два извършени ареста за нарушаване на обществения ред от страна на привърженици на двата отбора. Органите на реда имаха работа почти през целия ден на мача, след като групи фенове участваха в масови мелета по улиците преди и след двубоя. Привържениците на Милоул са известни като най-коравите на Острова. 

Кристиан Костов ще представя България на "Евровизия"

http://offnews.bg/news/n_1/n_649677.html

Младият певец Кристиан Костов, който набра популярност у нас след тв формата "X Factor", ще представи България на тазгодишното издание на "Евровизия". Новината за това съобщи самият артист във Фейсбук страницата си. Костов ще се качи на сцената на конкурса през май в украинската столица Киев. Според предварително изтегления жребий, България е във втория полуфинал на музикалното състезание, който ще започне в 22:00 часа българско време на 11 май. Тогава за българския представител ще могат да гласуват зрителите и журитата на 21 държави (Украйна, Франция, Германия, Швейцария, Македония, Естония, Израел, Малта, Холандия, Сърбия, Дания, Русия, Румъния, Сан Марино, Литва, Хърватска, Норвегия, Беларус, Унгария, Австрия и Ирландия). „Това е най-големият и вълнуващ подарък, който можех да получа 2 дни, преди да навърша 17 години. Новината, че съм избран да представя България на тази престижна сцена ме кара да се чувствам безкрайно щастлив, но и отговорен пред всички българи. От избраните участници досега, се очертава да съм най-младият, което ми се случва често. Но точно това ме мотивира да покажа, че е важно колко е голямо сърцето, таланта и вдъхновението”, сподели Кристиан Костов. Песента, която Кристиан Костов ще представи на Евровизия 2017, е озаглавена „Beautiful Mess” . Композицията е с модерно поп звучене, а текстът е история на контрастни чувства и герои, пише в сайта на Евровизия. „Beautiful Mess” ще бъде достъпна днес след 18:00 часа българско време в официалния канал на Евровизия в YouTube и сайта на конкурса – eurovision.tv. Скандали около "Евровизия" има почти всяка година, тази също не бе подмината, макар и да премина предимно в социалните мрежи. Искрата подпали певицата Рут Колева с гневен статус във фейсбук. Тя твърдеше, че  колежката й Гери-Никол е възможният наш представител на европейския песенен конкурс. Рут намеква, че Гери-Никол разполага с финансов гръб, за да бъде избрана да замине за Киев. Все пак единственият ни представител на конкурса ще бъде младият Костов.

Закопчаха двама маскирани бандити минути преди обира на склад

https://www.24chasa.bg/region/article/6109425

Закопчаха двама маскирани бандити минути преди обира на складДвама маскирани бандити са зловени от полицаите от участъка в Бусарци минути преди обира на склад на известен земеделец. Това съобщиха от ОД на МВР- Монтана. Младите мъже, добре въоръжени, опитали да задигнат селскостопански препарати от склада на 63- годишния Тошко М. П. В село Василовци, община Брусарци на 11-ти март малко след 23 часа.

"Фенербахче" иска Ивелин Попов, предлага Еменике плюс доплащане

https://www.24chasa.bg/sport/article/6109446

"Фенербахче" иска Ивелин Попов, предлага Еменике плюс доплащанеТурският гранд "Фенербахче" иска да вземе двукратния футболист №1 на България Ивелин Попов от лятото. Истанбулският клуб възнамерява да предложи на "Спартак" (Москва) нападателя Емануел Еменике, като даже е съгласен да доплати разумна сума, твърди турското издание Mynet Spor, цитирано от руски медии.

Известен косовски политик и адвокат е бил ранен в престрелка в Прищина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109428

Известен косовски политик и адвокат е бил ранен в престрелка в ПрищинаИзвестният косовски адвокат и политик Азем Власи е бил ранен тази сутрин от огнестрелно оръжие в близост до дома си в Прищина, съобщи Танюг, позовавайки се на косовски електронни медии. Радио-телевизия Косово, цитирано от БТА, съобщи, че Власи е бил ранен в ръката и няма опасност за живота му. Косовската полиция потвърди,

Хокей до полуда: С осем продължения мач в Норвегия стана най-дългият в историята

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/13/2933759_hokei_do_poluda_s_osem_produljeniia_mach_v_norvegiia/?ref=rss


Нали помните шегата за онзи петък, който ще се отработва заради зрелищния полуфинал между Григор Димитров и Рафаел Надал на Australian Open? Е, сега в Норвегия вероятно имат подобни, свързани с историческия двубой между "Сторхамар" и "Спарта" в плейофите на местното хокейно първенство.

Мачът се превърна в най-дългия в историята на хокея, като продължи 8.35 часа. Срещата завърши след 2.30 часа местно време, което със сигурност е довело до затруднения за поне част от присъствалите...

Фийон: Европа трябва да се откаже от санкциите срещу промяна в позицията на Москва

http://www.mediapool.bg/fiyon-evropa-tryabva-da-se-otkazhe-ot-sanktsiite-sreshtu-promyana-v-pozitsiyata-na-moskva-news261225.html

Европа трябва да води диалог с Русия и да се откаже от антируските санкции "срещу промяна в позицията" на Москва, по-специално по украинския въпрос. Това заяви пред радио "Европа 1" кандидатът на френската партия "Републиканците" за президентския пост Франсоа Фийон.   В момента Русия може да е поела курс, неприемлив в очите на Европа, но сама е отговорна за това, каза той.    "Това става, защото от самото начало водехме неправилна политика към Русия, тоест отблъснахме Русия, наложихме й санкции. Констатирам, че сгрешихме и не може да се каже, че не носим отговорност", каза кандидатът за президент.   Според него тези санкции са "втвърдили руската позиция". "Те трябва да бъдат вдигнати срещу промяна в руската позиция. Винаги съм защитавал тази идея", подчерта Фийон.   Сред ключовите проблеми тук остава конфликтът в Украйна и в интерес на ЕС е да съдейства за възможно най-скорошното му уреждане, добави той.    "Трябва да говорим с Русия, защото не бива да се допуска ЕС да се разпада, г-н Тръмп да изолира САЩ, Китай да ни ограбва в търговски план и на всичко отгоре да влизаме в конфликт с Русия", допълни Фийон.    Кандидат-президентът заяви днес, че е жертва на "преследване" и обвини журналистите, че "се ровят в боклука" му - след разкрития в печата, че е получил от дарител два луксозни костюма, съобщи Франс прес.   "Днес съм мишена на толкова атаки, че не мога да не отбележа, че става дума за преследване", заяви Фийон, призован в сряда в следствието, където може да му бъдат повдигнати обвинения за фиктивно назначаване на членове на семейството.   "Всеки ден слизат с едно стъпало по-надолу, нахлувайки в личния ми живот", констатира той. "Защо? Защо ли стотици, десетки при всяко положение журналисти ровят в кофите за боклук, захващайки се с моите костюми, утре с моите ризи, а защо не и с долните ми гащи?", запита бившият премиер.   Вестник "Журнал дю диманш" писа вчера, че богат приятел на Фийон му купил два луксозни костюма на обща стойност 13 000 евро. "Благодетелят" уточнява, че подписал чек за тях на 20 февруари. Изданието твърди също, че шикозната модна къща "Арнис" получила в брой близо 35 500 евро от сметката от общо 48 500 евро, която Фийон натрупал към нея от 2012 г.  "Това естествено не е точно", коментира тази сутрин Фийон.   Запитан за предстоящия разпит по случая с назначенията на негови роднини, разкритията за които свалиха рейтинга му, кандидатът отново заяви, че дори да бъде обвинен, това няма да промени нищо в неговата кампания. "Няма да се огъна и да оттегля кандидатурата си по заповед на онези, които превръщат правосъдието в инструмент", каза той.

Битката за „Любимата книга на България” 2016 г. продължава

https://www.actualno.com/books/bitkata-za-lubimata-kniga-na-bylgarija-2016-g-prodyljava-news_599030.html

Започва финалният етап от надпреварата за „Любимата книга на България” 2016 г. От 13 до 19 март на сайта www.vsichkozaknigite.bg читателите ще могат да гласуват само за една от книгите финалисти и така да определят пoбедителя в Националния конкурс „Моята любима книга – 2016“. Ф

Брокери: Жилищата в България отново поскъпват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109404

Брокери: Жилищата в България отново поскъпватСамо за половин година цените на жилищния пазар у нас са скочили с 12%, сочат данни на Сдружението на брокерите на имоти, информира БНР. В столицата средната цена на един квадратен метър жилищна площ е около 1000 евро. Възражда се и интересът към сделките с имоти "на зелено". Брокерът Илияна Василева обясни, че най-търсени са имотите до 60 кв.

17-годишен финалист от X Factor ще представя България на "Евровизия"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/03/13/2933782_17-godishen_finalist_ot_x_factor_shte_predstavia/?ref=rss


Кристиан Костов, който след два дни навършва 17 години, ще представя България в тазгодишното издание на "Евровизия". Той ще стъпи за пръв път на сцената на музикалния конкурс през май в украинската столица Киев, съобщиха от Българската национална телевизия.

Според предварително изтегления жребий България е във втория полуфинал на състезанието. За българския представител ще могат да гласуват зрителите и журитата на 21 държави - Украйна, Франция, Германия, Швейцария, Македония,...

Кристиан Костов ще представя България на "Евровизия"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/03/13/2933782_kristian_kostov_shte_predstavia_bulgariia_na_evroviziia/?ref=rss


16-годишният Кристиан Костов ще представя България в тазгодишното издание на "Евровизия". Той ще стъпи за първи път на сцената на музикалния конкурс през май в украинската столица Киев, съобщиха от Българската национална телевизия.

Според предварително изтегления жребий България е във втория полуфинал на състезанието. За българския представител ще могат да гласуват зрителите и журитата на 21 държави - Украйна, Франция, Германия, Швейцария, Македония, Естония, Израел, Малта, Холандия,...

Китайският президент поиска повече модерни технологии във въоръжените сили

https://www.actualno.com/asia/kitajskijat-prezident-poiska-poveche-moderni-tehnologii-vyv-vyoryjenite-sili-news_599027.html

Китайският президент Си Цзинпин призова въоръжените сили на страната да бъдат снабдявани с модерни технологии. В реч пред военни делегати на сесията на парламента Си заяви, че стимулирането на научно-техническите иновации е ключът към нарастване на възможностите на кит

Никос Кодзиас: Отношенията между Гърция и САЩ са стабилни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109408

Никос Кодзиас: Отношенията между Гърция и САЩ са стабилниОтношенията между Гърция и САЩ са стабилни и ние се надяваме на по-нататъшно развитие, заяви гръцкият външен министър Никос Кодзиас преди да отпътува днес на двудневно посещение във Вашингтон, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА. Първият гръцки дипломат каза, че по време на неговата визита ще разисква с американските си домакини проблеми на

КАТ започва проверки за колани и каски на пътя

http://www.cross.bg/kaski-proverki-obezopasitelni-1537309.html

/КРОСС/Пътна полиция започва засилени проверки за използването на обезопасителни колани. Мотоциклетистите пък ще бъдат проверявани за предпазни каски. Операцията, организирана от TISPOL, започва днес и ще продължи до 19 март, съобщават от МВР. В рамките на проверките пътните полицаи ще следят и за използването на детски обезопасителни системи при превозването на деца в автомобилите. Основната цел на предстоящите проверки е въздействие върху поведението на водачите и пътниците в МПС и на мотоциклети. Пътните полицаи ще припомнят колко е важно да използват предпазни колани, системи и каски при пътуване, които биха ги предпазили от сериозно увреждане или смърт при пътен инцидент. Използването на обезопасителни колани и каски оказва пряко въздействие на аварийността и в частност на броя на пострадалите и загиналите при тежки пътнотранспортни произшествия. По време на проверките, освен за използването на обезопасителни средства от водачите на МПС и пътниците, ще се извършват проверки за валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите.  

На среща жените избират салата, а мъжете - най-скъпото от менюто

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6109400

На среща жените избират салата, а мъжете - най-скъпото от менютоВ компанията на привлекателен мъж жените губят апетита си към нездравословна храна и предпочитат да ядат нискокалорични салата. В подобна ситуация мъжете обаче държат да демонстрират благосъстояние и избират скъпи ястия и напитки, установиха датски учени, цитирани от в."Дейли мейл", цитиран от БТА. Учените от университета в Орхус направиха пет

5 600 лева са откраднати от ресторант в Банско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109399

5 600 лева са откраднати от ресторант в Банско5 600 лева са откраднати от ресторант в Банско. Това съобщиха от ОДМВР - Благоевград. Полицейски служители на РУ - Банско работят по установяване на извършителят на кражба от ресторант в гр. Банско. За времето от 00.20 часа до 06.40 часа на 12 март, неизвестен извършител е проникнал в ресторанта и е отнел сумата от около 5 600 лева.

Година след бутането започва укрепване на тютюневия склад в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6109402

Година след бутането започва укрепване на тютюневия склад в ПловдивПловдивската община предприема укрепване на разрушения тютюнев склад на ул. "Одрин" 8. Това става точно година след събарянето му. Сградата на "Ориент табако" беше бутната на 6 март, последваха серия протести. Оттогава имотът е ограден, но нищо по него не е направено. Експертният съвет в общината прие проекта за укрепване след становище на

Пътна полиция проверява дали слагаме коланите

http://www.moreto.net/novini.php?n=346186

Пътна полиция започва засилени проверки за използването на обезопасителни колани в автомобилите. Това съобщиха от МВР за Moreto.net. Мотоциклетистите ще бъдат проверявани за предпазни каски. Операцията, организирана от TISPOL, започва днес и ще продължи до 19 март.

Слабата информираност може да спъне плановете на ЕК за енергийна революция

http://www.investor.bg/evropa/334/a/slabata-informiranost-moje-da-spyne-planovete-na-ek-za-energiina-revoliuciia-235531/

Потребителите са в центъра на пакета "Чиста енергия за всички", но те съвсем не се чувстват подготвени за тази роля

Износът извън ЕС расте двуцифрено през януари

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/03/13/2933767_iznosut_izvun_es_raste_dvucifreno_prez_ianuari/?ref=rss


През януари износът на България за трети страни се увеличава с 12.7% в сравнение със същия месец на предходната година и е на стойност 1.312 млрд. лева, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Основни търговски партньори на България са Турция, Египет, Китай, Сърбия и Македония, които формират 52.7% от износа за трети страни.

Най-голям ръст е отбелязан в секторите "Минерални горива, масла и подобни продукти" (73.8%) и "Мазнини, масла и восъци от...

Тръмп си развързва ръцете за борбата с тероризма

http://offnews.bg/news/n_1/n_649676.html

Администрацията на Тръмп проучва как да премахне или заобиколи наложени при управлението на Обама ограничения, целящи да се избегнат цивилни жертви при удари с безпилотни самолети, операции на командоси и други антитерористични мисии извън конвенционални бойни зони като Афганистан и Ирак, пише в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на запознати с тези вътрешни разисквания официални лица. Президентът Тръмп вече е удовлетворил молба на Пентагона части от три провинции в Йемен да се обявят за "район на активни военни действия", където важат по-хлабави правила за водене на бойни действия. Това създаде възможността за операция на специалните части в края на януари, в която бяха убити няколко цивилни, както и за започналите преди близо две седмици най-масирани американски въздушни удари по бойци на Ал Каида в Йемен, казаха пожелалите анонимност източници. Очаква се още Тръмп скоро да одобри подобно предложение на Пентагона някои части на Сомалия да бъдат обявени за такива бойни зони за срок от 180 дни, което ще премахне ограниченията над въздушните удари и наземни операции срещу заподозрени членове на свързаните с Ал Каида милиции Аш Шабаб. В Белия дом временното преустановяване на ограниченията за някои райони на Йемен и Сомалия се приема като пробно изпитание докато правителството обмисля дали да премине към по-общо премахване или разхлабване на правилата от времето на Обама, казаха източниците. Решението да се увеличи употребата на военна сила - и да се приеме по-голям риск от цивилни жертви - идва в момент, когато администрацията на Тръмп се опитва значително да увеличи военните разходи и да съкрати бюджетите на чуждестранната помощ и на Държавния департамент, отбелязва вестникът. Знак на нарастващото безпокойство от тази политика на правителството е изпратеното вчера писмо на над 30 бивши държавни служители в областта на националната сигурност до министъра на отбраната Джеймс Матис. В него те призовават министъра да запази принципите от времето на Обама за антитерористичните мисии и заявяват, че трябва да се запазят строги стандарти за употребата на сила извън традиционните военни зони. Авторите на писмото предупреждават, че "дори малък брой неволно предизвикани убийства или ранявания на цивилни, без значение дали са били законно разрешени, могат да доведат до значителни стратегически проблеми" като все повече прояви на насилие от радикални групировки или решение на партньори и съюзници да намалят сътрудничеството си със САЩ, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Новите технологии повишиха добивите на зърно, но оскъпиха производството

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/novite-tehnologii-povishiha-dobivite-na-zyrno-no-oskypiha-proizvodstvoto-235536/

От година на година положението с поливането се влошава, според Ангел Вукодинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите

Кристиан Костов е българският представител на Евровизия 2017

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6109390

Кристиан Костов е българският представител на Евровизия 2017Кристиан Костов е българският участник в тазгодишното издание на Евровизия 2017, съобщи БНТ. Костов ще стъпи за първи път на сцената на конкурса през май в украинската столица Киев. Според предварително изтегления жребий, България е във втория полуфинал на музикалното състезание, който ще започне в 22:00 часа българско време на 11 май.

Отварят ул. ”Богдан“ в „Северен“

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/otvariat-ul.-bogdan-v-severen-2009670

Първа копка на реконструкцията на ул.”Богдан” направи кметът на район „Северен” Ральо Ралев. Пътната отсечка ще бъде отворена за движение към ул.”Карловска”, тъй като в момента е тупик, а проектът е съгласуван с КАТ, съобщи Ралев.

„Улицата няма да бъде ремонтирана изцяло, тъй като е

Приходите от нощувки през януари 2017 г. надхвърлят 40 млн. лева

//dariknews.bg/novini/biznes/prihodite-ot-noshtuvki-prez-ianuari-2017-g.-nadhvyrliat-40-mln.-leva-2009671

През януари 2017 г. в страната са функционирали 1797 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).
 
Броят на стаите в тях е 54.5 хил., а на леглата

Десислава Танева: Всички показатели в отрасъл "Земеделие" през последните години бележат растеж

//dariknews.bg/regioni/sliven/desislava-taneva-vsichki-pokazateli-v-otrasyl-zemedelie-prez-poslednite-godini-belezhat-rastezh-2009672

Всички показатели в отрасъл "Земеделие" през последните години бележат растеж.  Това заяви Десислава Танева, водач на листата на ПП ГЕРБ Сливен по време на кръгла маса по въпросите на земеделието в Добрич. Според нея важно за добруджанския регион е, че брутната добавена стойност (БДС) нараства с 3%

През 2016 г. износът на България за ЕС нараства със 7,2%

//dariknews.bg/novini/biznes/prez-2016-g.-iznosyt-na-bylgariia-za-es-narastva-sys-72-2009673

През 2016 г. износът на България за ЕС нараства със 7,2% спрямо 2015 г. и е в размер на 31 153.1 млн. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 63,8% от износа за държавите членки на ЕС, съобщиха от Националния стат

Над 100 трудно подвижни хора от Монтанско поискаха да гласуват

//dariknews.bg/regioni/vraca/nad-100-trudno-podvizhni-hora-ot-montansko-poiskaha-da-glasuvat-2009674

Четири ще бъдат подвижните избирателни кутии за предстоящия парламентарен вот в община Монтана. Образуваните петчленни секции, със заповед на кмета Златко Живков, ще обикалят по домовете в 11 села и в град Монтана. Подадени са общо 104 заявления от трудно подвижни хора. Най-много са в село Горна Ве

Основните ни търговски партньори през януари били Турция, Египет и Китай

//dariknews.bg/novini/biznes/osnovnite-ni-tyrgovski-partniori-prez-ianuari-bili-turciia-egipet-i-kitaj-2009675

През януари 2017 г. износът на България за трети страни се увеличава с 12,7% в сравнение със съответния период на предходната година и е на стойност 1 312.1 млн. лева, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).
 
Основни търговски партньори на България са

Дупка след ВиК авария застрашава пешеходците в централната градска част на Дупница

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/dupka-sled-vik-avariia-zastrashava-peshehodcite-v-centralnata-gradska-chast-na-dupnica-2009676

Дупка след ВиК авария застрашава пешеходците в централната градска част на Дупница. Още през октомври миналата година имаше теч при стълбите за градската градина, под паметника на Ятачката. Създаваше проблем заради заледяванията при минусови температури. Седмици по късно от ВиК отстраниха проблема,

Зелени салати, морски дарове и секс борят пролетната умора

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6109398

Зелени салати, морски  дарове и секс борят  пролетната умора Освен от добра храна тялото се нуждае и от движение Пролетната умора най-често се изразява с отпадналост, обща умора, замаяност, липса на настроение и работоспособност. Около 50% от българите са засегнати от пролетната умора, а поред специалистите жените са по-податливи. Хората, натрупали повече килограми през зимата,

Кристиан Костов е българският представител на Евровизия 2017

http://www.cross.bg/evroviziya-kristian-kostov-1537311.html

/КРОСС/Младият музикален идол Кристиан Костов е българският участник в тазгодишното издание на Евровизия 2017. Той ще стъпи за първи път на сцената на конкурса през май в украинската столица Киев. Според предварително изтегления жребий, България е във втория полуфинал на музикалното състезание, който ще започне в 22:00 часа българско време на 11 май. Тогава за българския представител ще могат да гласуват зрителите и журитата на 21 държави (Украйна, Франция, Германия, Швейцария, Македония, Естония, Израел, Малта, Холандия, Сърбия, Дания, Русия, Румъния, Сан Марино, Литва, Хърватска, Норвегия, Беларус, Унгария, Австрия и Ирландия). „Това е най-големият и вълнуващ подарък, който можех да получа 2 дни, преди да навърша 17 години. Новината, че съм избран да представя България на тази престижна сцена ме кара да се чувствам безкрайно щастлив, но и отговорен пред всички българи. От избраните участници досега, се очертава да съм най-младият, което ми се случва често. Но точно това ме мотивира да покажа, че е важно колко е голямо сърцето, таланта и вдъхновението" - сподели Кристиан Костов. Артистът, който от миналата година е част от музикалната компания Вирджиния Рекърдс, е познат на българската публика като изпълнител на едни от най-големите поп-хитове у нас през последните няколко месеца и финалист от четъртия сезон на музикалното риалити X Factor

180 000 се подписаха за преиграване на Барселона - ПСЖ

http://offnews.bg/news/n_1/n_649675.html

Онлайн петиция за преиграване на драмата Барселона - ПСЖ (6:1) събра набързо 180 000 подписа. Каталунците продължиха напред в Шампионската лига с общ резултат 6:5 след гол в 95-ата минута. Инициативата за нов реванш дойде от Луис Олмедо, привърженик на Реал Мадрид. Той се аргументира с поредицата грешки на съдията Денис Айтъкън от Германия. Луис пусна петицията в събота, а в неделя подкрепилите я вече стигнаха шестцифрено число. Подписката може да бъде намерена на change.org, като е под оригинално заглавие: "I want to request a replaying of the Barcelona-PSG match". Привърженикът на Реал подкрепя искането с куп доказателства за грешна намеса на съдията, като твърди, че поредицата от гафовете започват още с признаването на първия гол на Луис Суарес, който е от засада. Въпреки нарастващата популярност на петицията, УЕФА едва ли ще се трогне. Още повече, че липсва официална жалба от страна на ПСЖ, която може да даде правно основание за разглеждане на казуса. Липсва и подобен прецедент в Шампионска лига. В медиите се промъкна съобщение, че Денис Айтъкън няма да свири в Европа до края на сезона. Но едва ли някой го топли, защото битият си е бит, знаем. И другото.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване