Ето кога ще бъде готова първата човешка колония в Космоса

https://www.actualno.com/interest/eto-koga-shte-byde-gotova-pyrvata-choveshka-kolonija-v-kosmosa-news_599066.html

Представители на „Британското междупланетно общество“ направиха сензационно изявление. По думите им след 20 години в орбитата на Земята ще се появи първата колония, населена с хора, пише Svopi. Според тях на орбиталния космически кораб, оборудван с всичко необходимо, ще

Глоба за продажба на кокичета и минзухари до Катедралата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=346206

Служители на екоинспекцията във Варна глобиха продавач на кокичета и минзухари в подлеза до Катедралата. Сигнал за незаконната търговия е бил подаден в последния ден на февруари на Зеления телефон на РИОСВ, научи Moreto.net. До 5000 лева за физически лица и до 10 000 лева – за фирми е глобата за продажба на ранно цъфтящи пролетни цветя, които са включени в приложенията на Закона за биологичното разнообразие.

Албена Данаилова пристига за откриващия концерт на Австрийските музикални седмици

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/03/13/2933990_albena_danailova_pristiga_za_otkrivashtiia_koncert_na/?ref=rss


Първата жена - концертмайстор на Виенската филхармония, българката Албена Данаилова, ще пристигне за откриващия концерт на Австрийските музикални седмици у нас, съобщиха организаторите.

Известната цигуларка ще излезе на сцената на зала "България" на 2 април заедно с гост-диригента Йоханес Вилднер - доскоро също част от Виенската филхармония, Цветана Бандаловска - сопран, Михаил Михайлов - тенор, Георги Султанов - тенор, Валентина Куцарова - мецосопран, Антон Марков - баритон, както...

Вноските за пенсия вече могат да се контролират през мобилен телефон

http://www.investor.bg/softuer/458/a/vnoskite-za-pensiia-veche-mogat-da-se-kontrolirat-prez-mobilen-telefon-235548/

Каменната ера в пенсионното осигуряване в България приключи, твърди изпълнителният директор на „ПОД-Бъдеще“

Ед Шийрън разби музикалните рекорди във Великобритания

https://www.actualno.com/showbusiness/ed-shijryn-razbi-muzikalnite-rekordi-vyv-velikobritanija-news_599000.html

Британският певец Ед Шийрън разби музикалните рекорди в родната си страна. Последният му албум "Divide" е най-бързо продаваният на Острова с 672 хиляди продадени копия още през първата седмица на пазара. Близо 62% от албумите са купени от физически продажби, а останалите са прода

Арест за мъж, пребил жестоко съпругата си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109937

Арест за мъж, пребил жестоко съпругата сиРайонна прокуратура – Плевен повдигна обвинение на Благовест К. заради това, че нанесъл побой на съпругата си, съобщават на сайта на прокуратурата. От проведените до настоящия момент действия по разследването става ясно, че обвиняемият е нанесъл жесток побой на съпругата си. Пострадалата 34- годишна жена от гр.

За да избегне огромна глоба, "Газпром" ще спази правилата на конкуренцията в ЕС

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/03/13/2933975_za_da_izbegne_ogromna_globa_gazprom_shte_spazi/?ref=rss


Руският гигант "Газпром" е готов да се съобрази с регулациите в Европейския съюз и така да избегне глобите, съобщава "Ройтерс" като се позова на изявление на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Новината идва в края на петгодишно антитръстово разследване. Тя е сигнал за размразяване на бизнес контактите между Москва и Брюксел, допълва агенцията.

Антимонополните органи на ЕС разследват компанията заради твърденията за по-високите цени на газа, който продава на...

Ед Шийран ще е в новия сезон на "Игра на тронове"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6109923

Ед Шийран ще е в новия сезон на "Игра на тронове"Британският певец Ед Шийран ще е гостуваща звезда в седмия сезон на сериала "Игра на тронове", предаде ДПА, цитирана от БТА. Това беше обявено по време на дискусионен панел в рамките на тазгодишния фестивал на киното, музиката и технологиите "Саут бай Саутуест" в Остин, щата Тексас. Участници в дискусията бяха създателите на филма Дейвид Беньоф и

Партизан и Звезда честитиха на обвинен за Клането в Сребреница

http://offnews.bg/news/n_1/n_649697.html

Плакати в агитките на Цървена звезда и Партизан разлюляха сръбския футбол. Вчера генерал Ратко Младич, чиято мрачна слава е известна на половината свят, навърши 74 години. И запалянковците не пропуснаха да му честитят. Особено активни бяха "гробарите", които  чак бяха написали посвещение на участника в едни от най-големите кланета на територията на бивша Югославия. Не е ясно дали федерацията ще вземе мерки но случая, но международните протести не закъсняха. През 1996 г. Младич, заедно с няколко други сръбски водачи, е обвинен от Международния наказателен трибунал в Хага за бивша Югославия в извършване на военни престъпления, геноцид и престъпления срещу човечеството. Като висш генерал той е обвинен, че е отговорен за обсадата на Сараево през 1992-1995 г., когато 10 000 души умират. Както и за избиването на 8100 босненски Мюсюлмани на 11 юли 1995 г. в Клането в Сребреница. Ратко Младич е в неизвестност до 26 май 2011 година, когато е арестуван от сръбската полиция в г. Лазарево. Предаден е на трибуна в Хага. Процесът приключи преди 3 месеца, очаква се присъдата.

Шестима убити от кола бомба в Могадишу (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109938

Шестима убити от кола бомба в Могадишу (Снимки)Автомобил избухна в близост до препълнен хотел в столицата на Сомалия Могадишу. Поне шестима души са загинали, а други четирима са ранени, заяви местната полиция, цитирана от aljazeera.com. Експлозията е станала почти до входа на хотел, намиращ се на натоварена улица в града, но сградата е непокътната.

Полската прокуратура привика Доналд Туск

http://www.mediapool.bg/polskata-prokuratura-privika-donald-tusk-news261235.html

Полската прокуратура привика на разпит председателя на Европейския съвет Доналд Туск около казус за връзка на полските специални служби с Русия.    "Доналд Туск е привикан като свидетел по случай срещу бившите ръководители на военните служби за контраразузнаване, които са обвинени в сътрудничество с разузнавателни служби на друга държава без изискваното разрешение от премиера", съобщиха от прокуратурата.   Прокуратурата разследва евентуални връзка с Федерална служба за сигурност на Руската Федерация, която е първоприемник на КГБ. Казусът излезе в полските медии за първи път през декември. Въпреки че предполагаемите връзки с руските служби са станали без знанието на Туск, прокуратурата го вика за свидетел, отбелязва Ройтерс.    Управляващата партия на Ярослав Качински е в тежък конфликт с Туск, който е бивш премиер на Полша, и дори се опита да блокира преизбирането му за председател на Европейския съвет. Полша обаче не получи подкрепа от нито една друга страна членка и Туск бе преизбран.   

Съпруга или бавачка: едно популярно видео и стереотипите за азиатките

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/13/2933991_supruga_ili_bavachka_edno_populiarno_video_i/?ref=rss




Едва ли има много хора, които не са видели последното чаровно видео, разсмяло мрежата – интервюто на Би Би Си с експерта по международни отношения Робърт Кели, прекъснато от нахлуването на двете му малки деца.

Кадрите на сериозния мъж, веселите хлапета и жената, която ги издърпа набързо, обаче повдигнаха и друг въпрос – този за неосъзнатия расизъм.

Много хора и медии предположиха, че азиатката, дотичала след децата, е бавачката им. Тя обаче е съпругата на...

Нова схема за "кражба" на личните данни през елекронните пощи е засечена в последните дни

http://www.moreto.net/novini.php?n=346209

“През последните три-четири дни киберпрестъпници разпращат спам-съобщения с предупреждение за завеждане на съдебно дело. Прикаченият файл съдържа вирус, който компрометира компютърната система и "краде" лични данни и пароли.

В Париж започна съдебният процес срещу терориста Карлос Чакала

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109925

В Париж започна съдебният процес срещу терориста Карлос ЧакалаБлизо 43 години след атентата в Париж, в който бяха убити двама и ранени десетки души, във френската столица започна съдебният процес на венецуелеца Илич Рамирес Санчес, по прякор Карлос Чакала, предаде Франс прес. 67-годишният известен международен терорист от 70-те и 80-те години ще бъде съден в продължение на три седмици от специален съд за

Сирийската опозиция отказа участие на срещата в Астана

https://www.actualno.com/asia/sirijskata-opozicija-otkaza-uchastie-na-sreshtata-v-astana-news_599085.html

Въоръжената сирийска опозиция няма да участва в срещата за Сирия в казахстанската столица Астана, планирана за 14-15 март, предава AFP. Това съобщи членът Националната коалиция на опозиционните и революционни сили (НКОРС) Сирии Усама Абу Зейд. Според него отказът се дължи на „неизпълнените обещания за прекратяване на бойните действия“. Снимка: Архив

Драгомир Стойнев в Казанлък: В листата на „БСП за България” – честни и достойни хора

http://www.cross.bg/bulgariya-stoiinev-kazanluk-1537324.html

/КРОСС/ "Отборът ни е от честни и достойни хора, професионалисти в своята област, които могат да защитават България". Така водачът на старозагорската листа Драгомир Стойнев представи кандидатите за народни представители на „БСП за България" в залата на читалище „Искра" в Казанлък. В листата са и шестима казанлъчани Васил Самарски, Пламен Караджов, Донка Симеонова, Моника Динева, Спас Момов и Теодора Иванова. Драгомир Стойнев заяви, че кандидатите за депутати от листата са експерти, които ще победят опонентите си по всички политики, ако участват в дебат, от който бяга като страхливец Бойко Борисов и не смее да се яви очи в очи с лидера на социалистите Корнелия Нинова. "Сред нас има експерти в различни сфери. Ние нямаме проблем да дебатираме. Програмата ни е алтернатива за България. В нея залагаме на българското производство, на българския потребител. Не случайно искаме за всеки български предприемач до 35 години, създал собствена фирма и желае да сбъдне тук мечтите си - две години той да не плаща данък печалба. Като спечелим изборите, създаваме Държавен фонд „Индустрия" със средства, насочени към слабо развитите региони за производство, който да подпомага именно българските предприемачи", каза Стойнев. Той подчерта, че БСП променена тръгва да променя и държавата. "Това ни дава и самочувствие

10-те най-ярки вида софиянци

http://econ.bg/Новини/10-те-най-ярки-вида-софиянци_l.a_i.738871_at.1.html

София вече толкова е пораснала, че представата за нея е остаряла: това отдавна не е град, това е съвкупност от минидържави, често с ясно изразена...

Печатат небостъргач в Дубай

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6109929

Печатат небостъргач в ДубайДубайската компания Cazza обяви плановете си за строителство на първия в света небостъргач, изработен на 3D принтер. Това ще стане с помощта на технология, наречена "печат с кран". С нейна помощ на 3D ще се печата на височина 80 м и нагоре. За целта няма да е нужно да се създава специален кран, а само към нормалния да се добавят съответните

Рекордно насилие над деца в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_649691.html

Изминалата 2016 г. е била с най-тежки нарушения срещу деца в Сирия, сочи оценка на УНИЦЕФ за въздействието на конфликта върху децата. Според УНИЦЕФ страданията на децата в Сирия са безпрецедентни, а самите те са белязани доживот с ужасни последици за здравето и бъдещето им. Данните на организацията сочат, че случаите на убийства, осакатявания и набиране на деца-войници са се увеличили рязко през изминалата година поради драстичната ескалация на напрежение в страната. Според официалната статистика 652 деца са били убити в Сирия, като това е най-високият брой през трите години, откакто се се събират данни за тази страна на конфликта. Децата, убити във или около учебно заведение, са 250.  Над 850 деца са участвали в бойните действия – два пъти повече отколкото през предходната 2015 г. След шест години гражданска война 6 млн. сирийски деца зависят от хуманитарната помощ, а над 2,3 милиона деца сега живеят като бежанци в Турция, Ливан, Йордания, Египет, Ирак и др.

Иван Симеонов: Целта на „София Тех парк“ не е да носи печалба

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ivan-simeonov-celta-na-sofiia-teh-park-ne-e-da-nosi-pechalba-235529/

В инкубатора на парка вече има над 30 компании, заети са 75% от офисните площи за новостартиращи фирми, твърди директорът на държавното дружество

Григор Димитров - гидът на Индиън Уелс пред света (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/13/2933993_grigor_dimitrov_-_gidut_na_indiun_uels_pred_sveta_video/?ref=rss


A walk-and-talk with @GrigorDimitrov? Get those questions ready. We're LIVE! #BNPPO17 https://t.co/gnZ2WSzaxr— Tennis TV (@TennisTV) March 13, 2017

Българският тенисист Григор Димитров се превърна в гид за любителите на тениса по света "зад кулисите" на турнира в Индиън Уелс. Дванадесетият в схемата на надпреварата засне с телефона си видео в социалната мрежа "Перископ" за Tennis TV.

Димитров показа къде почиват тенисистите, къде и с какво се хранят, както и къде си...

Цяло семейство пребито до безпомощност в Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_649695.html

Пловдивско семейство е било открито в безпомощно състояние след нападение от двама мъже в Пловдив, съобщават от пресцентъра на областната дирекция на МВР. Към 23:40 часа в събота на телефон 112 е подаден сигнал, че пред жилищен блок на ул. “Пламък” в безпомощно състояние са забелязани трима мъже и жена, след което на мястото са изпратени екипи на полицията и Бърза помощ. Установена е самоличността на четиримата – братя на 35 и 36 години, 54-годишната им майка и техен 55-годишен роднина. Всички те са настанени в болница за наблюдение. По-късно полицаите задържали двама мъже от близка фамилия за побоя. Арестуваните са на 20 и 27-годишна възраст. Смята се, че причината за нападението е спор за пари.  Образувано е досъдебно производство, работата продължава под надзора на Районна прокуратура – Пловдив.

Комисията по конфискация спечели на първа инстанция дело за над 4 млн. лв. срещу Веселин Данов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/13/2933985_komisiiata_po_konfiskaciia_specheli_na_purva/?ref=rss


Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) спечели на първа инстанция делото за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, срещу Веселин Данов. Решението е на Варненския окръжен съд.

Конфискуваното имущество на бившия варненски общински съветник е на стойност 4 192 501 лв. До отнемането му се стигнало след влязла в сила присъда срещу Данов за участие във въоръжена организирана престъпна група за склоняване към проституция и пране на пари.

С...

Ъпсурт готвят голям концерт в Арена Армеец

https://www.actualno.com/music/ypsurt-gotvjat-goljam-koncert-v-arena-armeec-news_599080.html

Най-успешната хип-хоп група у нас Ъпсурт ще затвърди своя неоспорим имидж с един "нечувано добър“ концерт в столичната зала "Арена Армеец“. На 13 май (събота) от 20.00 часа класиците на българския рап отново абсолютно безкомпромисно ще поставят на изпитание въображението

Симеон Лютаков ще гастролира на ММД в „Хубавата Магелона“

https://www.24chasa.bg/region/article/6109892

Симеон Лютаков ще гастролира на ММД в „Хубавата Магелона“ Световноизвестни артисти ще разкажат любовна и романтична история от 15 век на сцената на фестивала „Мартенски музикални дни“ в Русе. Любимката на русенската публика и почетен гражданин – пианистката Мария Принц, ще представи заедно с най-търсения баритон в света Матиас Гьорне вокалния цикъл на Брамс „Хубавата Магелона“.

Георги Милков на фиеста в "Малката Хавана" и на ръба на вулкана Масая (галерия + видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6109835

Георги Милков на фиеста в "Малката Хавана" и на ръба на вулкана Масая  (галерия + видео)Главният редактор на списание GEO Георги Милков вече е в "Малката Хавана", откъдето споделя интересни снимки и видеоклипове със своите приятели във фейсбук. Ето какво написа от там: Още една невероятна фиеста! Повече от един милион кубинци и пришълци от цяла Латинска Америка се събират всяка година през март в квартала на Маями,

Разкриват 4 подвижни избирателни секции във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=346197

Една подвижна избирателна секция ще бъде разкрита за вота на 26 март в район „Приморски" във Варна, научи Moreto.net. По данни на Районната избирателна комисия в морската столица, до момента са подадени изискуемите от закона заявления и за разкриването на още две подвижни секции в Провадия, и една на във Вълчи дол.

ЕС призовава за успокоение на обстановката между Турция и Холандия

//dariknews.bg/novini/sviat/es-prizovava-za-uspokoenie-na-obstanovkata-mezhdu-turciia-i-holandiia-2009720

ЕС призовава Турция да се въздържа от изявления и действия, които биха влошили положението допълнително. Това заяви днес говорител на Европейската комисия по повод напрежението от последните дни между Холандия и Турция.

Въпросите, които създават тревоги, трябва да се

Как тренира най-сексапилният мъж в света (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-trenira-naj-seksapilniiat-myzh-v-sveta-video-2009719

Австралийският актьор Крис Хемсуърт, който през 2014 година беше обявен за най-сексапилния мъж в света от списание People, показа в Instagram част от убийствената си тренировка.

Симулирани процеси с участието на ученици в Съдебна палата Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/simulirani-procesi-s-uchastieto-na-uchenici-v-sydebna-palata-kiustendil-2009721

 
„Ден на отворените врати“ е обявен  в Районна прокуратура- Кюстендил,   Районен съд- Кюстендил и Окръжен съд Кюстендил и Окръжна Прокуратура Кюстендил. цел повишаване на правната култура на гражданите и запознаването им с работата на Прокуратурата като орган на съдебната власт. img wi

В „Централен“ започва преасфалтирането на улица „Д-р Александър Пеев“

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/v-centralen-zapochva-preasfaltiraneto-na-ulica-d-r-aleksandyr-peev-2009722

Ремонтът на улица „Д-р Александър Пеев“ започва днес, информираха от администрацията на район „Централен“.
Пътната отсечка ще бъде изцяло преасфалтирана. Ремонтните дейности включват още фрезоване, коригиране нивото на съществуващите дъждоприемни и ревизионни шахти, работа по подосновния асф

НАТО ще продължи да приобщава държавите от Балканите

//dariknews.bg/novini/sviat/nato-shte-prodylzhi-da-priobshtava-dyrzhavite-ot-balkanite-2009724

Ще продължим по пътя на приобщаване на държавите от Балканите към НАТО, ще продължим да осигуряваме мира и сигурността в региона. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг при представянето на годишния доклад за дейността на алианса.

Защитаваме близо

Административният съд в Кърджали отмени решението на Общинския съвет за повишаване на такса смет

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/administrativniiat-syd-v-kyrdzhali-otmeni-reshenieto-na-obshtinskiia-syvet-za-povishavane-na-taksa-smet-2009726

Със свое решение от 10 март Админстративният съд в Кърджали отмени точка 2 от решение на Общинския съвет в Кърджали от декември 2016 година, с което е определен размера на такса битови отпадъци на територията на община Кърджали за 2017 година.
В същото време магистратите оставят без разглежд

Музикалното празнува довечера

//dariknews.bg/regioni/burgas/muzikalnoto-praznuva-dovechera-2009727

По традиция  Националното училище за музикално и сценично изкуство  в Бургас ще посрещне патронния си празник днес с тържествен мултимедиен спектакъл. На тази дата преди 118 години е роден един от най- изтъкнатите представители на българската музикална култура – Панчо Владигеров, чието име носи уче

Проходът Шипка се превърна в ледена пързалка (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prohodyt-shipka-se-prevyrna-v-ledena-pyrzalka-video-2009723

Проходът Шипка се превърна в ледена пързалка. Близо до върха снежната покривка е около 10-12 см на пътното платно.
 
Десетки автомобили закъсаха в прохода, а шофьорите се изнервиха, след като часове наред снегопочистващите машини не влизаха в

5-годишно пи от лекарствата на баба си, лекари се борят за живота му

//dariknews.bg/novini/bylgariia/5-godishno-pi-ot-lekarstvata-na-baba-si-lekari-se-boriat-za-zhivota-mu-2009685

5-годишно момиченце от Нова Загора е прието в реанимацията на областната болница "Д-р Иван Селимински"-Сливен, съобщиха от лечебното заведение.

Детето е с опасност за живота, след като, оставено без надзор, изпило лекарствата на баба си

ЕЦБ не е сигнализирала за скорошна отмяна на стимулиращата парична политика

http://econ.bg/Новини/ЕЦБ-не-е-сигнализирала-за-скорошна-отмяна-на-стимулиращата-парична-политика_l.a_i.738868_at.1.html

След заседанието си през миналата седмица ЕЦБ не е сигнализирала за предстояща в скоро време промяна на стимулиращата парична и лихвена политика, тъй...

УЕФА реши: Няма нищо нередно в мача Барселона - ПСЖ

http://offnews.bg/news/n_1/n_649692.html

Денис Айтекън, най-популярният съдя днес, се размина с наказание  От УЕФА излязоха с официалната позиция за мача Барселона - ПСЖ. Скандалната победа на каталунците с 6:1 в реванша от 1/8-финалите на Шампионската лига порид куп дискусии. Германският съдия придоби световна слава заради спорните си отсъждания по време на мача. Футболната централа обаче обяви, че арбитърът се е справил с ръководеното на срещата и не подлежи на санкция. „След всеки един мач се прави анализ на работата на съдиите и се обсъжда кои от предстоящите мачове той може да получи наряд. За нас реваншът между Барселона и Пари Сен Жермен свърши в момента на последния съдийски сигнал. Не виждаме нищо нередно в отсъжданията на арбитъра и няма да коментираме нищо повече“, обявиха от УЕФА. Странно, тъй като и от Барселона признаха за грешки в тяхна полза. Немецът от турски произход свири повече от слабо, но в тези сред и важи поговорката: "Гарван гарвану око не вади". 

Варна – желана, магнетична и достъпна четири сезона

http://www.barometar.net/88043/

Край на туризма “море-пясък” и начало на интензивен трафик по суша, море и въздух през всички сезони на годината. Това е голямата новина за Варна от края на 2016 година. В очакване на раннопролетно начало на туристическия сезон и гости от всички точки на Европа до Нова година, морската столица престъпи прага на 2017 г. […]

Ново поколение лидери влиза в българския фамилен бизнес

https://pressbulgaria.com/m/DNX4PUZJ.html

Уикендът 10 - 12 март в КК Пампорово успешно премина 1-я за 2017г модул на Академията „Фигури на бъдещето – вдъхновение, мотивация и успех“, иницирана от Сдружение на фамилния бизнес –България и целяща да създаде среда за общуване и развитие на младите хора – наследници на едни от най-големите и успешни фамилни компании в страната! В събитието взеха участие около 40 представители на следващото поколение. Сред тях бяха фирмите: ТЕД, ГЕД, Диневи груп, Атаро клима, Гугушев и партньори, ХМЦ, МТИ, КАТЕ int, Тандем, Роза импекс и др. Домакин на събитието беше комплекс Гранд Манастира, КК Пампорово в лицето на своите собственици сем.Диневи. Тема и основен фокус на събитието бяха „Лидерство, предприемачество, дигитализация на бизнес процесите и как да създадем популярност на компанията в дигиталното пространство“, като лектори по темата бяха изпълнителния директор на Коника Минолта –г-жа Елена Дречева и г-н Пламен Русев, сериен предприемач и създадел на Webit. Г-н Йордан Динев сподели с младежите своя житейски опит, трудностите през които са преминали с брат си през годините и семейните ценности и морала от които винаги са били движени както във живота, така и в бизнеса. Като част от програмата на събитието беше посетена производствената база на Матраци ТЕД в гр. Пловдив. Семейство Тодорови ни посрещнаха, разходиха из модерната фабрика и разказаха близо 30г история на холдинга и през какво са минали започвайки от нулата до днес, когато компанията е един от най-големите и успешни производители на матраци, изнасящи своята продукция в над 40 държави от цял свят.

КОНПИ спечели дело срещу Веселин Данов за отнемане на имоти за 4 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109886

КОНПИ спечели дело срещу Веселин Данов
за отнемане на имоти за 4 млн. лв.Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) спечели на първа инстанция дело срещу бившия общински съветник във Варна Веселин Данов за отнемане на имущество на стойност 4 192 501 лв. Решението е на Варненския окръжен съд. Процедурата срещу Данов е по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество,

МВР си търси стажанти профайлъри

http://offnews.bg/news/n_1/n_649694.html

Институтът по психология на МВР организира стаж за студенти-профайлъри. Стажът е едномесечен, неплатен и ще се проведе за периода 03 април – 05 май 2017 г. Желаещите да се възползват трябва да подадат документите си преди крайния срок - 24 март, съобщи БГНЕС. Практическото обучение е във връзка със засиления интерес на студенти от различни учебни заведения към работата на психолозите от МВР. Кандидатите за стажа трябва да са с непрекъснати права, да се обучават в специалност “Психология” в четвърти курс, да са с българско гражданство и да учат в български висши учебни заведения. Документите, които трябва да се подадат са: заявление, автобиография, препоръки от ръководството на висшето училище, справка, която да удостовери, че кандидатът е студент в съответния ВУЗ, свидетелство за съдимост, удостоверение, че не е привлечен като обвиняем от прокуратурата по местоживеене, Удостоверение от Националната следствена служба че срещу студента няма повдигнато обвинение, декларация за предоставяне на личните данни и разпечатка за регистрация в Портала за студентски стажове в държавната администрация. На 29 март 2017 г. кандидатите, които отговарят на изискванията и са подали всички необходими документи, ще бъдат поканени на интервю, а класирането ще е обявено ден по-късно. Последното тежко престъпление, в което служители на Института по психология на МВР са взели участие е разкриването на убийството в “Борисовата градина”.

Сирийската опозиция няма да участва на преговорите в Астана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109872

Сирийската опозиция няма да участва на преговорите в Астана

Сирийските опозиционни групи няма за вземат участие в новия кръг от преговорите с представителите на правителството в казахстанската столица Астана, съобщи в понеделник говорител на делегацията, предава АФП, цитирана от Фокус. „Опозиционните групи решиха да не участват в Астана“, заяви Осама Абу Зеид и отберяза,

Новите китайски влакове за БДЖ идват още догодина

http://offnews.bg/news/n_1/n_649578.html

БДЖ би могла да има нови влакове още в началото на следващата година. "В случай на добро развитие на преговорите с китайския производител CRRC първите електрически и дизелови мотриси би трябвало да пристигнат у нас още в началото на следващата година". Това заяви в интервю за OFFNews транспортният министър Христо Алексиев. Според него в момента се водят изключително интензивни преговори с китайски банки за осигуряване на кредитна линия, която да обезпечи инвестицията, а България и Китай имат общ интерес проектът да се случи бързо. Ето и цялото интервю с министър Алексиев: - Министър Алексиев, за китайски интерес към железниците у нас се говори, мисля, че от 2009 г. Какво е по-различното сега? - Зная, че и преди години е имало интерес. Сега различното е много сериозният ангажимент на правителството и държавата. Първата среща с китайския производител CRRC бе проведена при премиера Огнян Герджиков и там бе гарантирана пълна подкрепа. След това при нас в министерството бяха проведени редица срещи. Имаме ясна концепция и според мен шансът това да се случи, е много сериозен. Ако стигнем до сделка, ще се решиат в голяма степен проблемите на БДЖ. Спънката преди години вероятно е била издаването на държавна гаранция, но сега работим по друга схема, тъй като ясно заявихме, че държавна гаранция по сделката не трябва да има - първо, защото самата процедура е тежка и от страна на България като държава и второ, защото трябва да се иска нотификация от страна на Европейската комисия. Подобна процедура би отнела много време. Естествено тази държавна гаранция се отразява на дефицита и трудно би била приета от Министерство на финансите. - И какво е решението на този проблем? - В момента се водят разговори с няколко китайски банки и като обезпечение мисля, че ще бъдат приети както активи, така и капиталовия трансфер, който БДЖ получава от бюджета чрез договора за предоставяне на обществена услуга. Защото все пак това е формален документ, който представлява гаранция, че БДЖ ще разполага с тези пари и ще може да погасява задълженията си. Говорим за плащания на целия инвестиционен пакет в рамките на 10-15 години. - Бихте ли обяснили? - Периодът на самото рефинансиране вероятно ще е по-кратък, а новият подвижен състав ще бъде под формата на заем или лизинг. Мисля, че ще постигнем разбиране. Доколкото знам неформално са водени разговори с китайски банки, които са много заинтересовани от това проектът да се случи. Следващата седмица ще трябва да доуточним параметрите. Ясно е каква сума е необходима за рефинансирането - 130 млн. евро, но трябва да се изясни другият компонент - подвижния състав, колко мотриси трябват, колко интерсити влака. Тогава ще имаме окончателна сума на този инвестиционен пакет. Говорим за общо 500 - 600 милиона лева. Тук са включени както рефинансирането, така и поръчка и производство на подвижен състав за нуждите на БДЖ, а също и изграждане на производствени мощности за асемблиране на част от този подвижен състав тук в България.  - Този завод къде ще бъде изграден? - Оглеждани са вече халета и производствени мощности на БДЖ. Има някаква ориентация какво е подходящо. Допълнително следващата седмица ще коментираме къде е възможно да бъде изграден този завод. Идеята е да се използват халета и депа на БДЖ. Плюс това те имат доста свободни територии, на които може да се строи. Това ми е един от основните приоритети и ще положа всички усилия това да се случи. Разговарях с българския посланик в Китай и той също е активизиран където е нужно да помага и съдейства. Гледаме да работим интензивно и мисля, че това е много добър сценарий за по-дългосрочното стабилизиране на БДЖ. - Колко време ще е необходимо? Питам ви, защото наистина е хубаво, че се случват нещата, но мандатът на едно служебно правителство е много кратък. - Ние работим наистина с бързо темпо. За съжаление мандатът ни наистина е кратък, но аз ще се постарая да се проведат преговорите със CRRC, както и с финансиращите банки. Да имаме нещо договорено и готово като продукт, който да стартира. Поне това трябва да направим. Дано да не се забавят много самите банки, защото те трябва да направят преглед, за да отпуснат средствата. Там също съм помолил това да става по най-бързия начин. Самите китайски производители също "натискат". Посланикът ни в Пекин също полага усилия да се работи бързо. Защото, ако се забавим във времето, може да го изтървем този проект. - Сериозно? - Има воля и от българска, и от китайска страна този проект да се случи. В Китай отзивите също са много положителни. - Появиха се обаче и известни притеснения около тази схема. Според някои експерти асемблираните китайски влакове не биха получили типов сертификат за движение в ЕС.  - CRRC вече е доставила влакове на Македония. Там те са получили сертификат, а изискванията им там не са по-различни. Тяхното законодателство е синхронизирано с това на ЕС. - Но няма ли опасност новите влакове да се движат само у нас и да не могат да прекосяват пределите на България? Ще могат ли тези влакове да се продават в чужбина, какъвто предполагам, че е основният интерес на китайската компания? - Железопътната агенция ще бъде мобилизирана максимално, за да бъдат сертифицирани тези влакове. Като изисквания и стандарти те отговарят на европейските норми. По принцип не виждам проблем с това. Няма нищо по-различно. Да, това е въпрос, който трябва да решаваме, но не мисля, че е проблем. След като получат сертификат в България, тези влакове ще могат да се движат навсякъде в ЕС. - Чу се и възражение, че при китайската сделка няма никакъв подарък за страната ни. Става дума за рефинансиране на дълг и се взема заем за нови влакове. - Много важно е, че се инвестира в производствени мощности за подвижен състав. Ясно е, че безплатен обяд няма никъде и китайците също не правят подаръци, но тази сделка наистина е разумна. За България тя води до нови производства, работни места, възможност да станем лидер в това отношение. Ние вече имаме успешен пример с ремонтния завод на "Луфтханза Техник". Това бе добра инициатива. Получи се и продължава да се развива. Така че, ако има воля, всичко е възможно. - За колко работни места става въпрос в новия завод? - Не мога да дам точни данни. В момента те няма да са коректни, но според мен те ще са в рамките на 500  - 1000. - А кадрите? - Кадрите са проблем. Ще ги търсим и ще привличаме хора и от други сектори. Ще търсим заварчици, хора, които са били ангажирани във военните производства. Могат да бъдат привлечени. Иначе за съжаление навсякъде в България има проблем с кадрите. Тези хора ще преминат през обучение. Ще бъде предадено ноу-хау от китайска страна.  - Колко нови влака очакваме да ни доставят китайците? - По принцип сме говорили за минимум 20 мотриси за регионални превози и 15 интерсити влака. Доставката няма да е наведнъж, но най-спешни са мотрисните влакове, защото такива ще са необходими на БДЖ, за да си вържат графика за догодина. - За догодина! - Разбрали сме се, че когато има готови 5 мотрисни влака, те ще бъдат доставени. Първите е възможно да дойдат в началото на следващата година. Китайците ни обясниха, че за мотрисните влакове ще са им необходими 12 месеца. За интерсити влаковете доставката ще е около 2020 г., но те тогава ще ни трябват. Те ще вървят по направленията, които са с по-високи параметри, които сега се изграждат по оперативна програма "Транспорт".

Туристите се завръщат в Европа

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2017/03/13/2933972_turistite_se_zavrushtat_v_evropa/?ref=rss


Туристите се връщат в Европа, а възстановяването се проявява във всичко - от увеличилите се хотелски резервации до продажбите и самолетните резервации, информира "Ройтерс". Това предвещава по-добри печалби за туристическите и развлекателни компании.

Възстановяването на страните с нововъзникващи пазари връща към континентална Европа китайци, бразилци, руснаци, а по-слабата британска лира след решението за Брекзит подкрепя британския туризъм. Въпреки поевтиняването на лирата британците...

В Китай ще се наказват оскърбленията към паметта на героите на революцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109874

В Китай ще се наказват оскърбленията към паметта на героите на революциятаЗаконодатели внесоха промени в подготвяния в Китай граждански кодекс, чиято цел е да признаят за наказуемо охулването на "герои и мъченици" на управляващата Китайска комунистическа партия. Това се прави в момент, когато партията иска да затвърди контрола си върху тълкуването на историята, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Стойнев: Отборът ни е от честни и достойни хора

http://offnews.bg/news/n_1/n_649693.html

Отборът ни е от честни и достойни хора, професионалисти в своята област, които могат да защитават България.  Така водачът на старозагорската листа Драгомир Стойнев представи кандидатите за народни представители на „БСП за България” в залата на читалище „Искра” в Казанлък. В листата са и шестима казанлъчани Васил Самарски, Пламен Караджов, Донка Симеонова, Моника Динева, Спас Момов и Теодора Иванова. Драгомир Стойнев заяви, че кандидатите за депутати от листата са експерти, които ще победят опонентите си по всички политики, ако участват в дебат, от който бяга като страхливец Бойко Борисов и не смее да се яви очи в очи с лидера на социалистите Корнелия Нинова. "Сред нас има експерти в различни сфери. Ние нямаме проблем да дебатираме. Програмата ни е алтернатива за България. В нея залагаме на българското производство, на българския потребител. Не случайно искаме за всеки български предприемач до 35 години, създал собствена фирма и желае да сбъдне тук мечтите си - две години той да не плаща данък печалба. Като спечелим изборите, създаваме Държавен фонд „Индустрия” със средства, насочени към слабо развитите региони за производство, който да подпомага именно българските предприемачи", каза Стойнев. Той подчерта, че БСП променена тръгва да променя и държавата. "Това ни дава и самочувствие. Болезнените промени в партията, означават обновление и нова енергия, която прави каузата България още по-силна и ни зарежда за победа, защото се борим децата ни да останат тук", сподели Драгомир Стойнев. ИЗБОРИ 2017

Черната Барби: Иска ми се хората да се харесват такива, каквито са

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6109777

Черната Барби: Иска ми се хората да се харесват такива, каквито саТя нарича себе си "черната Хана Монтана", но нейните фенове в Инстаграм я оприличават като "черната Барби". Лолита Макуей има над 450 000 последователи в социалната мрежа, които се наслаждават на нейната красота, пише сайтът stylebook.de. Лолита не само качва снимки в Инстаграм, но и отправя послания към своите почитатели : "Иска ми се повече хора

Русенският университет може да остане с 300 студенти по-малко

https://www.24chasa.bg/region/article/6109847

Русенският университет може да остане с 300 студенти по-малкоАко бъдат приети измененията в Постановление номер 64 на Министерския съвет за условията и реда за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища, държавната поръчка на Русенския университет за новата учебна година ще бъде с около 300 студенти по-малко,

Анжделина Джоли шашна всички с розовата си коса (СНИМКА)

https://www.actualno.com/showbusiness/anjdelina-djoli-shashna-vsichki-s-rozovata-si-kosa-snimka-news_599072.html

Анджелина Джоли преди водеше доста бурен живот, но след като стана майка се кротна. Актрисата, която в момента се развежда със съпруга си Брат Пит, сподели снимка в Instagram, на която показва как е изглеждала на младини. 41-годишната звезда е с розова коса и изглежда доста замечт

Руската антидопингова агенция трябва да свърши още много работа, обявиха от WADA

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/13/2933968_ruskata_antidopingova_agenciia_triabva_da_svurshi/?ref=rss


Руската антидопингова агенция трябва да свърши още много работа, за да може да получи лиценз, заяви президентът на Световната антидопингова агенция (WADA) Крейг Рийди.

Руската агенция загуби правата си след огромния скандал от миналата година. Според Рийди са направени стъпки в правилната посока, но трябва да бъде извървян целият път.

"Остава да бъде свършена значителна работа. Тя (руската агенция) трябва да покаже, че е независима от външно влияние", посочи президентът на...

В бъдеще Полша ще изпитва недостиг на работна ръка

http://www.moreto.net/novini.php?n=346199

Работоспособното население в Полща ще се съкрати с 4,9 млн. души до 2050 г., пише The Warsaw Voice. Това означава, че неговият брой ще бъде около 13,6 млн. души, сочи проучване Този спад, продиктуван от застаряването и отрицателния прираст на населението, ще бъде компенсиран само частично чрез увеличаването на заетостта.

Турция привика за трети път холандския посланик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109828

Турция привика за трети път холандския посланик
Турското външно министетство съобщи, че е повикало холандския шарже д'афер*, за да протестира официално срещу отношението към турски министър в страната през почивните дни, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Турция се е оплакала пред холандския дипломат също от "диспропорционалните", според ведомството,

Холандия призова гражданите си в Турция да са предпазливи

http://www.mediapool.bg/holandiya-prizova-grazhdanite-si-v-turtsiya-da-sa-predpazlivi-news261234.html

Холандия призова гражданите си в Турция да са предпазливи след разразилата се през уикенда дипломатическа криза между Анкара и Хага, предаде Франс прес. "От 11 март има дипломатическо напрежение между Турция и Холандия. Останете бдителни и избягвайте масовите събирания на хора и силно посещавани места", казва холандското външно министерство в ново предупреждение до пътуващите в Турция в сайта си. Министерството препоръчва също да се избягват пътувания близо до границите със Сирия и Ирак и напомня, че пътуващите могат да се регистрират в посолството.

Политическата криза в Македония взема етнически обрат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109829

Политическата криза в Македония взема етнически обратПолитическата криза, която парализира Македония от две години, взе етнически обрат, десницата призова гражданите да излязат на улицата и към национално единство пред новите искания на албанското малцинство, съобщава БТА. Въпросът изглеждаше приключен през 2001 г., когато след месеци на бунт, в който загинаха 100 до 200 души, бе постигнат договор,

Бокс между орангутани в Тайланд шокира света (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6109786

Зоопарк в Тайланд шокира света с орангутански бокс. От атракцията те печелят милиони. Служителите карат маймуни се бият една срещу друга за забавление на местните жители и на туристите, пише „Дейли Мейл“, цитиран от novini.bg. Шоуто, което се провежда в „Safari World“ в Банкок, е силно критикувано от активисти за правата на животните,

През 2016 активите на застрахователите у нас се увеличават с 8,2% до 6,619 млрд. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109817

През 2016 активите на застрахователите у нас се увеличават с 8,2% до 6,619 млрд. леваСредствата, управлявани от застрахователните дружества, възлизат на 6,619 млрд. лв. към края на декември 2016 година, отчита БНБ. Размерът на тези средства се увеличава с 501,8 млн. лв. /8,2 на сто/ в сравнение с края на декември 2015 г. /6,117 млрд. лв./ и нараства със 109,9 млн. лв. /1,7 на сто/ спрямо края на третото тримесечие на 2016 г.

2 дни преди изборите - напрежение и дипломатическа криза в Холандия

http://www.investor.bg/evropa/334/a/2-dni-predi-izborite-naprejenie-i-diplomaticheska-kriza-v-holandiia-235551/

Забраната за участие на турски министри в митинги в подкрепа на Ердоган прибави в предизборните дебати темата за културната интеграция

Константин Трендафилов и романът "Затворисърце": История за любовта и липсата ѝ

http://offnews.bg/news/n_1/n_649671.html

Навярно вече сте чували неговото име, виждали сте го я по телевизора, я по софийските улици. Чели сте неговите стихотворения, много е вероятно дори да сте ги споделяли с приятели, защото неговите думи са точно тези, които и вие искате да кажете за любовта, но пък не можете като него. Той е Константин Трендафилов и съвсем скоро втората му книга ще е на пазара. „Затворисърце“ (нарочно изписано заедно) е първият роман на младия поет. Първо пред OFFNews той разказва какво стои зад страниците на книгата. Преди по-малко от година Константин издаде стихосбирката „За кого се сещаш, когато се сещаш за някого“ и направи абсолютен фурор на книжния пазар. Няколко тиража по-късно, хиляди километри за срещи с фенове и автографи и за две бири време се срещаме отново, за да говорим за поезия, жени и други битовизми. Всъщност имам удоволствието да познавам Кокича още от университета. От първото „Здравей“ тогава са минали 5 години и едно знам – няма промяна в начина, по който си казваме „Чао и доскоро“, защото винаги е така. Нито популярността, нито хвалбите, нито вниманието са го променили. Той е честен, когато пише и говори – качество, което рядко човеците притежават. В първи курс Кокича за пореден път закъсняваше за лекция, влиза в стаята, сякаш нищо не е било, а преподавателката го пита „Вие кой сте?“. „1326“ е светкавичният отговор на студента Трендафилов. Факултетният номер вече не е толкова важен, преподавателката сигурно знае кой е той, а закъсненията не са му навик. В дъждовния петъчен следобед Кокича пристига баш на време за срещата, а кофти времето ни принуждава да влезем на топло и по възможност тихо. Бирата е на масата и започваме:  - Защо "Затворисърце" се пише заедно" е въпросът, който задължително трябва първо да ти задам. - Това е въпросът, на който читателите трябва сами да отговорят. Иначе рискувам да направя края на книгата няколко идеи по-безинтересен. - Кога започна да я пишеш, колко време ти отне? - Колкото и банално да звучи, почти като от филм за „съксес стори“, преди две-три години имах сериозен здравословен проблем и за пръв път лежах в болница. До този момент се мислех за безсмъртен. И противно на онази сентенция, това не ме направи по-силен, направи ме по-крехък. Но поне когато излязох, си дадох сметка, че време няма. Всички сме свикнали да ни дундуркат с лъжи като „ще разбереш, като му дойде времето“ и т.н. Не, ако искаш да си наистина добър, трябва да си скъсаш гъза, с извинение *смее се*, от бачкане и то отрано. И няма какво да отлагаш, защото утре не знаеш какво ще стане. И понеже отдавна имах идея и исках да напиша тази история, бързо след като излязох от болницата се хванах и го написах за четири-пет месеца. - Каква част от твоята история е в книгата? - Моята история си е моя и не я давам на никого. Някои от случките са донякъде базирани на такива от живота ми, но те не са много. Почти всичко е фикция. И разбира се, кражба от чуждите животи. Голяма част от книгата се развива в години, в които съм бил твърде малък, за да си водя записки. Но отделих много време в разговори с хора от нужните прослойки, чиито лични драми да дадат сок на сюжета. - Какво ще намери читателят сред страниците? История за любовта, морето и още нещо? - История за двама души, които се сприятеляват там, където най-малко са очаквали, че ще попаднат. И двамата натежали от историите си, останали без избор освен да си ги разкажат. - Аудиторията ти е предимно женска, сигурно в 90%. Може ли "Затворисърце" да бъде и мъжка книга? - До този момент аудиторията ми беше женска, защото сред младите главно момичета се вълнуват от поезия. Но никога не съм целял да пиша за жените. А що се отнася до „Затворисърце“ – това е роман за любовта и липсата й, но съвсем не е роман, предназначен само за жени. Не е боза, ако това питаш *смее се*. - Какво се промени в теб от пускането на стихосбирката до днес? - Нищо. Може би станах малко по-любезен, за да туширам предварително очакването на хората, че сигурно съм се надул заради успеха на книгата. Нямам търпение да се надуя, но това трябва да стане, когато ти признаят качеството, не количеството. А и тогава не трябва. - Преди година си говорихме за литературата у нас, има ли промяна оттогава? Мейнстриймът убива ли нещата? - Голяма. Хиляди млади хора започнаха да четат. Стотици други прописаха. Много от тях си личи, че пишат, защото са видели лесен начин да сваляш мацки. Пишеш там едно изречение и удряш „ентър“ не където трябва, накрая завършваш с „но само ти си избраната“ и готово. Някои си правят откровена гавра и просто показват, че са почнали да пишат много преди да са прочели нещо. Други пък си личи, че са се вдъхновявали от мен и другите млади поети. А ние сме последните, от които трябва да се учат да пишат. Но предполагам, че трябва да се мине през комерса, за да изникне и нещо хубаво. Но нека не бъркаме известността с комерс – това, че си четен, не те прави кофти писач. Обикновено това, че си кофти писач, те прави такъв, другото просто прави дефекта ти по-видим. - За какво все не ти остава време, пък искаш да го направиш? - Имам много идеи, от текстове за песни, до следващи романи. Но най-често не ми остава време за мен *смее се*. - Сякаш в блога ти напоследък има повече мълчание отколкото стихове. Защо? - Не съм спирал да пиша поезия. Даже мисля, че написах най-добрите си стихотворения след като издадох стихосбирката. Но поради по-горната причина, в момента не мисля, че и да ги споделя, ще бъдат оценени, затова сам си ги лайквам *смее се*. Точно в момента клишетата в „поезията“ са заляли Фейсбук и ще изчакам тази вълна да се прибере обратно. Като на хората им дотегне да слушат една и съща песен, може би ще започна да споделям поезия отново. А може и нова стихосбирка, коренно различна. Ще видим. Следщвата ни среща с Кокича навярно ще бъде на 21 март в столичния клуб "Терминал 1" . Там той ще представи за пръв път новия си роман "Затворисърце". Входът е свободен, а виното и бирата хубави.

Индексите на БФБ-София започват новата седмица минорно

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-БФБ-София-започват-новата-седмица-минорно_l.a_i.738867_at.1.html

Индексите на родния капиталов пазар с изключение на BGREIT започват търговията през новата седмица със загуби. Бенчмаркът на БФБ-София SOFIX се...

На 15 март в Бургас ще бъде представена антологията "Под лъчите на слънцето"

http://www.cross.bg/byrgas-bulgarskite-pisateli-1537323.html

/КРОСС/На 15 март 2017 г. от 17.30 часа в зала "Петя Дубарова" на КЦ "Морско казино" ще бъде представена националната литературна антология "Под лъчите на слънцето". Съставител на сборника е Валентина Панова, а редактори - д-р Анета Дилова и доц.Златка Петрова, които "гастролираха" за пръв път в Бургас като членове на журито на конкурса "Голямата книга на малкия град".Специално за събитието в Бургас ще пристигнат писатели и поеги от Враца, Своге, София,Елин Пелин, Искрец, Силистра, Козлодуй .. Всъщност ще дойдат стари приятгели, повечето от които са членове на Конфедерацията на българските писатели, отнесли светъл спомен от Бургас и решили да участват в неговото литературно продължение.Мероприятието се организира от Конфедерация на българските писатели-клон Бургас и Независимо женско дружество "Самосъзнание". Входът е свободен за всички ценители на словото!

От полицията потвърдиха за издирването на 57-годишния професор във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109799

От полицията потвърдиха за издирването на 57-годишния професор във ВарнаИздирваме 57-годишен мъж, каза за "24 часа" говорителката на полицията във Варна Ивана Милева. Тя обаче отказа да потвърди дали става въпрос за бившия шеф на Института по океанология проф. Веселин Пейчев, като добави, че оповестяването на иманета на издирвани лица може да става само със съгласието на техните близки.

С 1,9 млн. евро създават първа в света уебплатформа за овцевъдство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109774

С 1,9 млн. евро създават първа в света уебплатформа за овцевъдствоС проект за уникална уебплатформа за овцевъдство кандидатства пред Европейската комисия Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България, съобщи председателят Симеон Караколев. Проектът е в партньорство с браншови организации от още 4 държави - Англия, Чехия, Унгария и Грузия, уточни той.

5-годишно момче трогна социалните мрежи с бележка до непозната жена

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6109771

5-годишно момче трогна социалните мрежи с бележка до непозната женаМалко момче от Лейкууд, щата Вашингтон, трогна интернет потребителите със сърцераздирателна бележка. 5-годишният Джейк взел вятърните камбанки от прозореца на непозната жена и оставил 5 долара заедно с трогателно извинение. То било следното: „Съжалявам, че откраднахме китайските камбанки с пеперудите.

Иззеха 30 000 къса контрабандни цигари от кола в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109802

Иззеха 30 000 къса контрабандни цигари от кола в ПловдивЗначително количество контрабандни цигари са били иззети от служители на Трето РУ в Пловдив, съобщиха от ОД на МВР. 30 000 къса от стоката били открити в лек автомобил "Шевролет", спрян за полицейска проверка на кръстовище между бул. "Дунав" и бул. "Васил Априлов". Шофьорът на колата, 44-годишен пловдивчанин, е бил задържан за едно денонощие.

Нов опит за отдаванe с търг на варненския плаж „Офицерски-запад“

http://www.moreto.net/novini.php?n=346205

Втори опит за търг с явно наддаване за отдаване под наем на варненския плаж „Офицерски-запад“ ще се проведе в края на март. Това става ясно от обявление на Министерството на туризма, научи Moreto.net. Става дума за ивица с обща площ от близо 10 500 кв.

Мартин Шулц: Политическото развитие в Турция е отказ от демократичните ценности

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109788

Мартин Шулц: Политическото развитие в Турция е отказ от демократичните ценностиЛидерът на германската Социалдемократическа партия Мартин Шулц нарече политическото развитие в Турция отказ от демократичните ценности, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Шулц заяви това в Берлин, говорейки на конференция на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. В Турция демокрацията постепенно се демонтира, каза Шулц,

Кремъл призовава Холандия и Турция към сдържаност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109791

Кремъл призовава Холандия и Турция към сдържаностКремъл призовава Холандия и Турция към сдържаност и "конструктивна деескалация на конфликта", предаде ТАСС, цитирана от БТА. "Безусловно призоваваме и Хага, и Анкара към сдържаност, към конструктивност при деескалацията на напрежението, възникнало между двете страни", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Защо Русия е далеч по-малко заплашителна, отколкото изглежда

http://www.mediapool.bg/zashto-rusiya-e-dalech-po-malko-zaplashitelna-otkolkoto-izglezhda-news261233.html

Трябва ли Съединените щати и Западът да се притесняват, че руската сила е във възход? Може би си мислите така, предвид степента, до която руската намеса, в тази година на избори, доминира новините в САЩ. Но в действителност, руската сила е чуплива. Маскирана като страна намесваща се в западната политика, с инвазия в Украйна и подкрепяща Сирия на Башар Асад, Русия е изправена пред дълбоки социални и икономически проблеми. Застаряването на населението и икономическата слабост на страната са в противоречие с нейните военни разходи и глобалните стремежи. В действителност вътрешни проблеми, пренебрегвани от режима, скоро ще ограничат способностите на Путин за авантюри в чужбина и проекта му за военна сила. Казано просто, Русия няма ресурси да финансира претенцията си да бъде велика сила. Помислете за тези пет фактора. 1. Руската икономика е слаба Да започнем с припомнянето, че икономиката на САЩ е десет пъти по-голяма от руската. Дори в силните дни на високи цени на петрола, Русия не беше в състояние да се конкурира с американската икономическа мощ. А тези дни са вече отдавна отминали. През последното десетилетие износът на въглеводороди представлява приблизително 50% от държавните приходи. С цени на петрола, движещи се над 100 долара за барел през по-голямата част от последните пет години, Русия преживя икономически бум. В действителност, в периода между 2000 и 2013 г., БВП на Русия е нараснал почти девет пъти, една от причините за значителната подкрепа към Путин. Но напоследък сривът на световните енергийни удари сериозно Русия, заличи много от икономическите завоевания от последните години и изпрати икономиката в рецесия. Освен това прогнозата няма да се подобри в скоро време, като икономическият растеж на Русия през 2017 г. се очаква да бъде минимален. За да се подготви за пост-петролната ера, Кремъл създаде през 2000 г. резервен фонд за "черни дни", формиран от излишъка от приходи от нефт и газ. Със спада на цените на петрола, правителството греба от фонда многократно. От 2014 г. досега този национален резерв на Русия е намалял от 87 милиарда долара на едва 16.18 милиарда. В страната има и друг държавен валутен фонд, със 73 милиарда долара, но голяма част от тези пари вече са разпределени. Икономическият спад вече има значителни последствия. Световната банка съобщи, че сега 21.4 милиона руснаци, или 14.6% от населението, живеят под прага на бедността, а броят на руснаците, които печелят по-малко от 10 долара на ден, се е увеличил с 8 на сто. Едно скорошно проучване установи, че 41 на сто от руснаците се затрудняват да спестяват достатъчно, за да си купят храна и дрехи. Икономическото министерство прогнозира, че няма да има подобрение на средните стандарти на живот преди 2035. 2. Русия е изправена пред демографска криза Руснаците нямат достатъчно деца. Раждаемостта в страната възлиза на 1.7 раждания на жена, далеч от 2.1 раждания, нужни само за да се гарантира възпроизводство на населението. Освен това, младите мъже на Русия умират твърде рано. Средната продължителност на живота при мъжете е 64 години - по-ниска от тази на Северна Корея и 15 години по-кратка от тази в Германия, Швеция или Италия. Това се дължи на необичайно високите нива на алкохолизъм, тютюнопушене, нелекуван рак, самоубийства, туберкулоза, СПИН и насилие. През 2012 г. СЗО посочва, че 30% от всички смъртни случаи в страната се дължат на алкохола; 12 милиона руснаци редовно поглъщат сурогатен алкохол като медицински етанол, почистващи препарати за прозорци и парфюми. Русия страда от епидемия от СПИН - в третия по големина град в страната, Екатеринбург, един от всеки 50 граждани има HIV. По същия начин, честота на убийствата в Русия е 11.3 на 100 000, много по-висока от средната за ОИСР от 4.1 (във Великобритания тази честота е 0.2). В резултат на това се очаква населението на Русия да се свие с 16 на сто, или с 23 милиона до 2050 г., което води до намаляване с 25 процента на работната сила. По-малко работници ще пълнят годишния пенсионен дефицит на Русия, който е 54 милиарда долара и вече заплашва да фалира правителството. 3. Русия вече не може да си позволи да откупува нейните смутни региони Русия продължава да харчи до 10 милиарда долара годишно, за да субсидира проблемните си региони като Чечения или Крим. Когато подаянията пресъхнат, напрежението между Москва и външните региони може да кипне отново и потенциално да се възобнови конфликтът в Северен Кавказ. Освен това, руската икономика е силно регионализирана. Само 14 от 83 региона на Русия добавят повече за федералния бюджет, отколкото получават като субсидии. Продължавайки трансферите до отдалечени или не-руски региони, руските власти могат да провокират популистка реакция, което ще ограничи възможността на Москва да подкрепя сепаратистките анклави в Украйна, Грузия или Молдова. 4. Русия ще трябва да намали военните разходи Състоянието на руската икономика до голяма степен определя военните разходи. През 2017 г. Русия ще похарчи 30% от своя бюджет за службите по отбрана и сигурност, като само 2.3% ще разходва за здравеопазване. Заради икономическата стагнация, през 2016 г. разходите за отбрана на Русия намаляха за първи път от 1990 г. насам. До 2020 г. Русия се очаква да изхарчи само 41 милиарда долара за военните. Това е по-малко от съответните разходи на Франция, чието население е 46% от това на Русия. Освен това, спиралата на нарастването на разходите в Сирия и Украйна може да бъде причина за начало на руското оттегляне или за фалит на режима. В действителност, един руски вестник наскоро разкри, че правителството харчи в Сирия 1.8 милиарда долара годишно само за военни доставчици. Сравнете тези 41 млрд. долара с военните разходи на НАТО 892 млрд. долара през 2015 г. Това е една голяма разлика, която изглежда ще се разшири. Русия просто не може да задмине или дори да достигне доброто финансиране на Алианса. Точно сега Путин може да бъде нападателен, защото руският бюджет дава приоритет на оръдията над маслото. Режимът на Путин ефективно търгува икономическото благосъстояние и социалните разходи срещу военната мощ. Тази сделка не може да продължи неопределено време. Помислете например за кризата на Русия в областта на здравеопазването. Около 85 000 селски общини нямат каквато и да е медицинска инфраструктура. Според най-новото проучване на Блумбръг, Русия е последна по ефективност на здравните грижи, нареждаща се след 54 други развити икономики. И все пак правителството планира да намали разходите за здравеопазване с 33% през следващата година, с което те остават само 5.8 милиарда долара. Министерството на здравеопазването ще получи по-малко от 2% от исканото за 2017-2025 финансиране. Заплатите на лекарите в най-бедните региони са около 250 долара на месец и вероятно ще продължат да спадат. Всичко това става по-лошо заради системната корупция в прилагането на програми в областта на здравеопазването. Така например, през 2015 г., Задължителният здравен застрахователен фонд просто "загуби" над 500 милиона долара. 5. Хроничните социални проблеми ултимативно ще се изправят срещу политиката на Русия Руснаците са прословути със своя стоицизъм, но те не са автомати. Популярността на Путин се основава не само на медийните манипулации и оглушително патриотарство, но и на реални икономически ползи. Както Даниел Tрейсман показа, дори и в авторитарните държави, икономическият растеж е свързан с одобрението на народа. В действителност, вече има ръст на протести, свързани с работата. Според проучване сред руски граждани от 2017 г., 32 на сто от анкетираните заявяват, че биха могли да протестират, ако има демонстрация в родния им град. Това е най-високият процент, откакто Путин за първи път дойде на власт през 1999 година. AnchorРусия не е сталинска диктатура, а "управлявана демокрация." Продължителен икономически спад ще промени отношението. Без значение колко мощна или заплашителна може да изглежда точно сега Русия, настоящата ситуация не може да продължи. Руската стабилност и режимът на Путин почиват на нестабилна основа и пукнатините започват да се показват.

Уникална за България радиохирургична техника спасява животи в „Уни Хоспитал“

http://www.cross.bg/hospital-bulgariya-tehnika-1537322.html

/КРОСС/Д-р Захари Захариев, началник на отделението по лъчелечение към „МБАЛ - Уни Хоспитал", и екипът му осъществиха първата за страната ни радиохирургия с техника, която е синхронизирана с дихателните движения на пациентите - SBRT - 4D. Интервенцията беше успешно направена с линеен ускорител „TrueBeam" STX - последно поколение, при двама пациенти, страдащи от злокачествени заболявания с белодробни метастази. Приложената техника се използва за първи път в България, а пациентите понесоха лечението изключително добре, предпоставка за което беше и отличната подготовка на международно сертифицирания екип.Отделението по Лъчелечение на „Уни Хоспитал" разполага с последно поколение високоспециализирана апаратура за радиохирургия, която доказано спира растежа и унищожава туморните клетки и метастазите, а заради липсата ѝ в България до не отдавна десетки пациенти със злокачествени заболявания бяха принудени да търсят лечение в чужбина.От този месец Онкологичният център на болница „Уни Хоспитал", град Панагюрище рутинно прилага това свръхпрецизно и щадящо пациента лечение на онкологични заболявания.

РИК определи подвижни секции в Монтанско

https://www.24chasa.bg/region/article/6109793

РИК определи подвижни секции в Монтанско225 избиратели с увреждания са пожелали да гласуват с подвижни урни. В 29 населени места в 12 монтански избирателен район ще има мобилни секции, определени от Районната избирателна комисия. Според желанията на гражданите те са в община Монтана, Брусарци, Георги Дамяново и общините Лом, Вършец и Медковец.

НАТО призова Холандия, Германия и Турция да успокоят тона

//dariknews.bg/novini/sviat/nato-prizova-holandiia-germaniia-i-turciia-da-uspokoiat-tona-2009712

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес Холандия, Германия и Турция, които влязоха в конфликт покрай референдума за турското държавно управление, да успокоят тона и да се обединят около онова, което ги сплотява, а не да търсят темите, водещи до р

Заради бракониерски набези екипи на ДГС „Болярка“ ежедневно дежурят в Павликенско

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/zaradi-brakonierski-nabezi-ekipi-na-dgs-boliarka-ezhednevno-dezhuriat-v-pavlikensko-2009714

Ежедневни проверки и непрекъснати дежурства за охраната на горски територии в района на общините Павликени и Сухиндол правят служители на ДГС „Болярка“, подразделение на Северноцентралното държавно предприятие.

От началото на годината в района са зачестили случаите на незаконна сеч.

Спипаха наркодилър във Варна, още четирима арестувани с дрога

//dariknews.bg/regioni/varna/spipaha-narkodilyr-vyv-varna-oshte-chetirima-arestuvani-s-droga-2009715

Наркодилър е спипан при специализирана полицейска операция във Варна. 39-годишният мъж е имал в себе си 10 пакетчета с повече от 4 грама кокаин и малки количества амфетамин и марихуана. Намерени са също предмети със следи от същите наркотични вещества. По случая е образувано досъдебно производство,

Мъж загина след скок от четвъртия етаж

//dariknews.bg/regioni/varna/myzh-zagina-sled-skok-ot-chetvyrtiia-etazh-2009716

Мъж загина тази сутрин след скок от жилищен блок във Варна. 

Инцидентът е станал малко след 7 ч. на ул. „Анастасия д-р Железкова". Починалият е полетял от четвъртия етаж. 

Няма данни за извършено престъпление. 
 

Ветераните плувци на „Ирис”-Русе отново призьори

//dariknews.bg/regioni/ruse/veteranite-pluvci-na-iris-ruse-otnovo-priziori-2009717

На 11-12 март т.г. в град Къмпина, Румъния /намиращ се на 190 км северно от Русе/, се проведе Петият международен турнир по плуване за ветерани /от 25 години и по-големи във възрастови групи, определени от Международната федерация по плувни спортове/. Участие взеха 125 плувци, представители на 17 к

От днес се подават документи за писмени изпити в ЮЗУ

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/ot-dnes-se-podavat-dokumenti-za-pismeni-izpiti-v-iuzu-2009718

От днес до 23 март кандидат-студентите, желаещи да се обучават в ЮЗУ „Неофит Рилски“, подават документи за явяване на писмени изпити, които ще се проведат през месец март.

На 25 март кандидат-студентите могат да се явят на изпити по български език, история на България, география на Б

Дунав заля четири острова в началото на българския участък на реката

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dunav-zalia-chetiri-ostrova-v-nachaloto-na-bylgarskiia-uchastyk-na-rekata-2009688

Четири острова в началото на българския участък на Дунав са залети от реката, посочиха от Хидрометеорологичната станция в Ново село.
 
Остров Кошава при км 806 е залят, според данните другите три острова, които са залети са Бе

Община Пловдив започва укрепването на бившия тютюнев склад

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/obshtina-plovdiv-zapochva-ukrepvaneto-na-bivshiia-tiutiunev-sklad-2009656

Експертният съвет за устройство на територията (ЕСУТ) в Община Пловдив е приел проекта, съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) за аварийното укрепване на бившия тютюнев склад на ул. "Одрин"8 в града. Това съобщи кметът Ив

Имейл за несъществуващ дълг "краде" личните данни и пароли, предупреждават от полицията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/13/2933951_imeil_za_nesushtestvuvasht_dulg_krade_lichnite_danni_i/?ref=rss


От Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) предупредиха на сайта си, че в последните 3-4 дни киберпрестъпници разпращат имейли с предупреждение за завеждане на съдебно дело. Прикаченият файл в тях обаче съдържа вирус, който компрометира компютърната система и "краде" лични данни и пароли.

От ГДБОП препоръчаха подобен тип електронна поща да не бъде отваряна и уточниха, че тя се разпраща като спам съобщение. Експертите препоръчаха да се използват съвременни и...

Иван Таков: Спортът и образованието в са основата на всяка просперираща държава

http://www.cross.bg/ivan-obrazovanie-takov-1537321.html

/КРОСС/"Спортът възпитава и гради характер у младите хора. Спортът е здраве. А България има нужда от здрави поколения, на които да се опре за по-доброто бъдеще на всички". Това каза кандидатът за народен представител с №10 в листата на "БСП за България" в 24-и МИР Иван Таков. Той организира неделен турнир по футбол "Поискай промяната" в район "Възраждане". В него участваха отбори с кандидати за народни представители от 24-и МИР. В надпреварата се включи и лидерът на БСП - София Калоян Паргов, който в края на турнира връчи и купите на победителите. Извън състезателната част Калоян Паргов и кандидатите за депутати Иван Таков, Георги Свиленски и Димитър Данчев си биха дузпи и направиха истинско шоу за публиката край терена в парк "Възраждане". "Образованието и спортът са в основата на всяка просперираща държава, коментира още Иван Таков. - Как ще имаме работеща икономика, ако нямаме здрави и добре подготвени млади хора, които да я развиват. В нашата платформа основно място има образованието. Промяната в тази сфера е крайно наложителна. По време на управлението на ГЕРБ българското образование беше напълно съсипано със закона, който приеха за училищно и предучилищно образование. Ние ще върнем справедливостта в българското образование и всички деца ще имат равен шанс да учат в общински и държавни училища като възстановим финансирането за тях. Спортът ще бъде неделима част от българското образование

Велики фенове срещнаха Аталанта като герои след 1:7 от Интер (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_649686.html

Около 1000 привърженици на италианския Аталанта показаха какво е любов. "Тифозите" посрещнаха в Бергамо футболисти и треньори по уникален начин, въпреки загубата на техните любимци с 1:7 гостуването си на Интер в мач от 28-ия кръг на "Серия А".  Още на "Сан Сиро" гостите бяха изпратени с аплодисменти след унизителния резултат. Агитката е наясно, че тимът на Джан Пиеро Гаспери прави невероятен сезон, като отблизо 70 години Аталанта не се е движел толкова добре в първенството. До вчера тимът имаше серия от седем поредни мача без загуба в първенството. В следващия кръг отборът от Бергамо посреща последният Пескара и вече няма съмнение, че трибуните на "Атлети Адзури д'Италия" ще бъдат пълни Аталанта се движи на 6-о място с 52 точки, само на две от четвъртия Интер.

Пенсионерки изплетоха пуловери за пилета

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6109769

Пенсионерки изплетоха пуловери за пилетаГрупа пенсионерки от предградията на Бостън изплетоха пуловери, които да топлят пилетата през зимата, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Необичайният проект започна, след като членовете на клуба по плетене в дома за възрастни хора в Милтън, щата Масачузетс, разбраха за страданията на някои пилета по това време на годината.

Иван Таков: Спортът и образованието са в основата на всяка просперираща държава

http://offnews.bg/news/n_1/n_649690.html

Спортът възпитава и гради характер у младите хора. Спортът е здраве. А България има нужда от здрави поколения, на които да се опре за по-доброто бъдеще на всички.  Това каза кандидатът за народен представител с №10 в листата на "БСП за България" в 24-и МИР Иван Таков. Той организира неделен турнир по футбол "Поискай промяната" в район "Възраждане". В него участваха отбори с кандидати за народни представители от 24-и МИР. В надпреварата се включи и лидерът на БСП - София Калоян Паргов, който в края на турнира връчи и купите на победителите. Извън състезателната част Калоян Паргов и кандидатите за депутати Иван Таков, Георги Свиленски и Димитър Данчев си биха дузпи и направиха истинско шоу за публиката край терена в парк "Възраждане".  “Образованието и спортът са в основата на всяка просперираща държава, коментира още Иван Таков. - Как ще имаме работеща икономика, ако нямаме здрави и добре подготвени млади хора, които да я развиват. В нашата платформа основно място има образованието. Промяната в тази сфера е крайно наложителна. По време на управлението на ГЕРБ българското образование беше напълно съсипано със закона, който приеха за училищно и предучилищно образование. Ние ще върнем справедливостта в българското образование и всички деца ще имат равен шанс да учат в общински и държавни училища като възстановим финансирането за тях. Спортът ще бъде неделима част от българското образование. Ученическите спортни школи бяха изключително добра основа за доброто здраве на младите и за бъдещи успехи във високото спортно майсторство“. Лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов използва възможността, за да мотивира кандидатите за оставащите две най-важни седмици от предизборната битка. „Нека да не се отпускаме и да използваме всеки час, всяка минута, за да убеждаваме нашите близки и приятели, че промяната е възможна, каза той. - Кампанията навлезе в решителната фаза. А с всеки изминал ден става все по-ясно, че нашият опонент е все по-изнервен и притеснен. Показва го и подчертано лявата реторика, която използват всички наши противници. Всички се надпреварват кой повече доходи да обещае, кой по-високи пенсии. А истината е една – страхът им от резултатите на 26-и март изглежда е много голям. Промяната е напълно възможна. Само трябва да я поискаме“.  ИЗБОРИ 2017

Григор Димитров срещу Джак Сок на живо във вторник по Mtel Sport 1

http://www.cross.bg/chasa-sport-dimitrov-1537320.html

/КРОСС/Mtel Sport 1 ще излъчи на живо във вторник мача на Григор Димитров срещу Джак Сок от третия кръг на ATP турнира в Индиън Уелс. Българинът е 12-и, а неговият противник е под номер 17 в схемата на надпреварата, като американецът има предимство от две на една победи в преките сблъсъци до момента. За да стигне дотук Димитров победи безпроблемно Михаил Южни, а Сок преодоля в три сета квалификанта Хенри Лааксонен. При победа най-добрият ни тенисист ще срещне на осминфинал Тейлър Фриц от САЩ или тунизиеца Малек Джазири. Младият американец поднесе една от изненадите до момента, отстранявайки хърватина Марин Чилич, който беше шести в схемата. Потенциален съперник за Димитров на четвъртфинал е японецът Кей Нишикори, който в първия си мач от надпреварата победи в два сета британеца Даниел Еванс. Всички важни сблъсъци при мъжете в Калифорния се излъчват на живо по Mtel Sport 1. През тази седмица началото на прякото предаване е всеки ден от 20:00 часа, а последните мачове ще започват около 6:00 часа сутринта на следващия ден. Състезанието продължава до 19 март, когато е двубоят за титлата, който също ще може да се гледа директно по Mtel Sport 1 от 22:00 часа. Преди и след най-любопитните срещи ще има коментарни студия с експертни коментари и анализи

Видео разходка с Григор Димитров из Индиън Уелс

https://www.24chasa.bg/sport/article/6109731

Видео разходка с Григор Димитров из Индиън УелсГригор Димитров очевидно беше в отлично настроение и много добра кондиция след бързата си победа над Михаил Южни на старта на "Мастърс"-а в Индиън Уелс. Григор не само направи тренировка на корта веднага след като срази руснака с 6:4, 6:0, но и отдели време на официалния тв канал на АТР, за да направи видео разходка за феновете.

Пътната полиция започва засилени проверки за колани и каски

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/03/13/2933937_putnata_policiia_zapochva_zasileni_proverki_za_kolani/?ref=rss


"Пътна полиция" започва засилени проверки за използването на обезопасителните колани в превозните средства и каските от мотористите, съобщиха от пресцентъра на МВР. Операцията е трансевропейска, организирана е от европейската мрежа на службите на "Пътна полиция" и ще продължи до 19 март.

В рамките на проверките служителите на КАТ ще следят и за използването на детски обезопасителни системи при превозването на деца в автомобилите. При акцията ще се проверява и за наличието на валидна...

Пътна полиция започва засилени проверки за колани и каски

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/03/13/2933937_putna_policiia_zapochva_zasileni_proverki_za_kolani_i/?ref=rss


"Пътна полиция" започва засилени проверки за използването на обезопасителните колани в превозните средства и каските от мотористите, съобщиха от пресцентъра на МВР. Операцията е трансевропейска, организирана е от европейската мрежа на службите на "Пътна полиция" и ще продължи до 19 март.

В рамките на проверките служителите на КАТ ще следят и за използването на детски обезопасителни системи при превозването на деца в автомобилите. При акцията ще се проверява и за наличието на валидна...

Гърция бори детската бедност с безплатни градини и храна

http://offnews.bg/news/n_1/n_649688.html

Гърция въвежда нови мерки за борба с детската бедност. Те ще станат факт благодарение на споразумение с кредиторите за отпускане на 500 млн. евро по програма за борба с детската бедност, съобщи БНР. Една от мерките предвижда децата на безработни родители да получават безплатна храна. Премахват се и таксите за детски градини. Повече от 300 хиляди деца тази година останаха извън програмата по обучение в държавни детски заведения. Причината е недостиг на сгради и на преподаватели за най-малките. Много родители, които работят, се принудиха да заплащат или в частни детски градини, или да ангажират роднини, допълва БНР. По новата програма детските градини ще приемат всички деца, навършили тригодишна възраст - както на работещи родители, така и на безработни родители. Финансирането ще минава през общините, които са задължени в срок от няколко месеца да осигурят помещения за настаняване на децата, а Министерството на образованието поема назначаване на детски учители.

Дания призова Йълдъръм да отложи визитата си

http://www.moreto.net/novini.php?n=346200

Премиерът на Дания Ларс Льоке Расмусен призова турския си колега Бинали Йълдъръм да отложи планираното за март посещение заради напрежението между Анкара и Холандия. Това съобщават Агенция "Франс прес" и The Local. "Такава визита не трябва да се случва в светлината на настоящите атаки от Турция срещу Холандия.

Намериха наркотик в багаж за затворник в Белене

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109718

Намериха наркотик в багаж за затворник в Белене
Намериха наркотик в багаж, предназначен за лишен от свобода в Беленския затвор, съобщиха от полицията в Плевен, цитира БТА. Сигналът е получен в полицията в Белене от инспектор при Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Той открил наркотика преди свиждане при проверка на багажа, носен от 51-годишен мъж от Русе.

Имейли за неплатени задължения заляха електронните пощи, съдържат вирус

http://www.cross.bg/zadulzheniya-potrebitelite-virys-1537319.html

/КРОСС/Имейли за несъщестуващи задължения стреснаха потребители в интернет. Хора масово съобщават, че нямат фирми, но са получили съобщения за задължения, които трябва да платят. Писмата са идентични - потребителите получават уведомления, че фирмата им е заявила услуги, най-често в размер на 2 - 3000 лева, които, съгласно договор, трябва да платят до пет дни, информира БТВ. В противен случай следва санкция за всеки просрочен ден. Имейлите са изпратени от японски потребител, но са подписани с българско име. IT специалисти обясниха, че става въпрос за вирус и посъветваха потребителите да не отварят прикачения файл договор.zip.  

Австралийски журналисти идват в България за Джон Терориста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109633

Австралийски журналисти идват в България за Джон ТерористаКореспондети от Европа на най-стария австралийски вестник The Sudney Morning Herald ще пристигнат в България, за да се срещнат със задържания за тероризъм у нас Джон Захариев (21 г.), известен с прякора Джон Терориста. Журналистите научили, че Джон, който има австралийски паспорт, е бил задържан в София през септември м.г.

Имейли за несъществуващи дългове „заразяват“ компютъра ви

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277837_%D0%98%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D0%BB%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%E2%80%9E%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%

 

Предупреждението идва от ГДБОП

През последните дни киберпрестъпници разпращат СПАМ съобщения с предупреждение за завеждане на съдебно дело за натрупани дългове. Прикаченият файл съдържа вирус, който компрометира компютърната система и "краде" лични данни и пароли на потребителя, който го отвори. Това предупреждават от ГДБОП. 

От службата посочват, че подвеждащите мейли имат приблизително следния текст:

"Subject: Искането за възстановяване на задължения по договора № 23889

Уведомяваме ви, че на 16/12/2016 с договор № 23889 от Вашата фирма бяха заявени услуги на стойност 2879,00 лв. 
Съгласно условията на договора, в съответствие с параграф 3.0, в рамките на 5 работни дни от датата на предоставяне на услугите, трябва да бъде направено плащане в пълен размер.
В съответствие с точка 3.2 от настоящия договор следва санкция в размер на 3,5% от стойността на предоставените услугите, за всеки просрочен ден. 
Към днешна дата, плащане от вас не е постъпило. Въз основа на изложеното по-горе, ние ви призоваваме до 15.03.2017, да изплатите изцяло задължението си в пълен обем. В случай на пълен или частичен отказ от удовлетворяване на нашит законови претенции, ще бъдем принудени да депозираме искова молба до компетентния съд.

Поздрави,
Димитринка Дионова"

//nova.bg

 

Тръмп не откликва на искането на Ердоган за среща преди референдума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109710

Тръмп не откликва на искането на Ердоган за среща преди референдумаАмериканският президент Доналд Тръмп не откликва на искането на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за среща преди референдума в Турция през април за въвеждане на президентска система на управление, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитира БТА. Ердоган многократно каза, че иска при първа възможност да проведе среща с Тръмп,

Администрацията на Тръмп работи по разхлабване на правилата в борбата с тероризма

http://www.mediapool.bg/administratsiyata-na-tramp-raboti-po-razhlabvane-na-pravilata-v-borbata-s-terorizma-news261232.html

Администрацията на Тръмп проучва как да премахне или заобиколи наложени при управлението на Обама ограничения, целящи да се избегнат цивилни жертви при удари с безпилотни самолети, операции на командоси и други антитерористични мисии извън конвенционални бойни зони като Афганистан и Ирак, пише в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на запознати с тези вътрешни разисквания официални лица. Президентът Тръмп вече е удовлетворил молба на Пентагона части от три провинции в Йемен да се обявят за "район на активни военни действия", където важат по-хлабави правила за водене на бойни действия. Това създаде възможността за операция на специалните части в края на януари, в която бяха убити няколко цивилни, както и за започналите преди близо две седмици най-масирани американски въздушни удари по бойци на Ал Каида в Йемен, казаха пожелалите анонимност източници. Очаква се още Тръмп скоро да одобри подобно предложение на Пентагона някои части на Сомалия да бъдат обявени за такива бойни зони за срок от 180 дни, което ще премахне ограниченията над въздушните удари и наземни операции срещу заподозрени членове на свързаните с Ал Каида милиции Аш Шабаб. В Белия дом временното преустановяване на ограниченията за някои райони на Йемен и Сомалия се приема като пробно изпитание докато правителството обмисля дали да премине към по-общо премахване или разхлабване на правилата от времето на Обама, казаха източниците. Решението да се увеличи употребата на военна сила - и да се приеме по-голям риск от цивилни жертви - идва в момент, когато администрацията на Тръмп се опитва значително да увеличи военните разходи и да съкрати бюджетите на чуждестранната помощ и на Държавния департамент, отбелязва вестникът. Знак на нарастващото безпокойство от тази политика на правителството е изпратеното вчера писмо на над 30 бивши държавни служители в областта на националната сигурност до министъра на отбраната Джеймс Матис. В него те призовават министъра да запази принципите от времето на Обама за антитерористичните мисии и заявяват, че трябва да се запазят строги стандарти за употребата на сила извън традиционните военни зони. Авторите на писмото предупреждават, че "дори малък брой неволно предизвикани убийства или ранявания на цивилни, без значение дали са били законно разрешени, могат да доведат до значителни стратегически проблеми" като все повече прояви на насилие от радикални групировки или решение на партньори и съюзници да намалят сътрудничеството си със САЩ, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Фийон: Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС са безперспективни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109699

Фийон: Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС са безперспективниПреговорите за присъединяване на Турция към ЕС са безперспективни и европейците отдавна трябваше да обяснят това на турската страна, като започнат да търсят нови формати за сътрудничество. Това заяви днес кандидатът на консерваторите за президент на Франция Франсоа Фийон, цитиран от ТАСС и БТА. Френското правителство (а тази критика се отнася и за

Шахти преливат заради дъжда във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=346203

Вода извира от шахти в различни точки на града. Въпреки че дъждът не е проливен, се оказва, че част от съоръженията не могат да се справят с изсипващите се количества. Сред проблемните места, които граждани посочват във Фейсбук, са кръговото под „Елдом“, а също и бул.

През мразовития януари хотелиерите отчитат по-малко нощувки от 2016 г.

http://econ.bg/Новини/През-мразовития-януари-хотелиерите-отчитат-по-малко-нощувки-от-2016-г-_l.a_i.738863_at.1.html

През мразовития януари в хотелите е имало по-малко нощувки от същия месец на предходната година, отседналите там също са били по-малко. Това показват...

Железопътният превоз на извънгабаритни товари е 3 пъти по-евтин от автомобилния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109700

Железопътният превоз на извънгабаритни 
товари е 3 пъти по-евтин от автомобилнияПочти три пъти по-евтин е железопътният превоз на извънгабаритни товари в сравнение с автомобилния, сочат изчисления на Централната енергоремонтна база ЕАД /ЦЕРБ/. В съобщение от ЦЕРБ се посочва, че това е единствената компания в България, която извършва превози с вагон-лодка. По-изгодно е дори в случаите, когато се налага комбиниране на ж.п.

Задава се най-силната тази зима буря в североизточната част на САЩ

http://www.mediapool.bg/zadava-se-nai-silnata-tazi-zima-burya-v-severoiztochnata-chast-na-sasht-news261231.html

Североизточната част на САЩ очаква да бъде връхлетяна днес от силна снежна буря. Тя може да затрупа емблематичния Сентръл парк в Ню Йорк под половин метър сняг, предаде в понеделник Асошиейтед прес. Националната метеорологична служба издаде предупреждение за буря за щатите Ню Йорк, Ню Джърси и Пенсилвания плюс района Нова Англия. В град Ню Йорк първият сняг е очакван късно днес или след полунощ утре местно време. В Сентръл парк, Манхатън, може да натрупа снежна покривка от близо 46 сантиметра. Възможно е това да се окаже най-голямата снежна буря в американския Североизток тази зима.

Московски: Има пари за магистрала "Хемус", ще я построим ускорено

http://offnews.bg/news/n_1/n_649687.html

Заради голяма част от компромисите, които поехме в условията на коалиционно управление, натрупахме негатив. Така, както се развиват нещата в държавата, най-вероятно, самостоятелно правителство не би могло да управлява, но ние си научихме уроците какви условия да поставяме, когато се коалираме.  Това заяви Ивайло Московски, който заедно с кандидатите за народни представители от ГЕРБ за Плевен Пламен Тачев, Владислав Николов, Ралица Добрева и Дочко Дочев се срещнаха с жителите на Левски. Имахме най-голямото мнозинство от 84 народни представители. Останалите партии, които ни подкрепиха бяха със значително по-малко представителство, но желанието им за власт надделяваше във всеки един момент и най-големите пропуски в управлението на държавата се получиха именно в техните сектори. Това сега се приписва като основен негатив на ГЕРБ”, каза Московски.  Той подчерта, че в програмата на ГЕРБ са посочени решения, които могат да се случат. „Не да направим чудо, а стъпка по стъпка бихме могли да подобрим живота на всеки човек в държавата”, допълни Московски. Двойно увеличение на учителските заплати, подобряване условията за училищата са част от приоритетните мерки на ГЕРБ в сферата на образованието. „Над 2 500 училища сме успели да рехабилитираме, санираме и подготвим за нормални условия. Там, където има нужда от спортни салони, ще ги направим”, каза Ивайло Московски. По думите му, за две години ГЕРБ показа, че в България може да има силна икономика. „А това означава, че ще има и по-добри пенсии и по-добра социална система за тези слоеве от обществото, които не могат да си го позволят”, обобщи Московски. Пред жителите на община Левски той изтъкна основните приоритети за Плевенския регион, водещ сред които е задължителното, ускорено изграждане на АМ ”Хемус”. „Това е необратим процес. Ние успяхме и парите са заделени в бюджета и ако някой спре строежа сега, ще го направи насила. Магистрала „Хемус” е гарантирана, обезпечена финансово. Като проектна готовност е много напред. Оттук нататък трябва да се проведат процедурите коректно и да започне нейното ускорено изграждане. В рамките на един мандат това е абсолютно възможно”, категоричен бе Московски. Магистралата се предвижда като трасе да мине на 10 км. от град Плевен. Това ще гарантира инвестиционния климат, от който има нужда целия регион. 

"24 часа": Бpyтален натиск на Тypция за изборите

https://vesti.bg/izbori2017/kampania/24-chasa-bpytalen-natisk-na-typciia-za-izborite-6066570

Изданието пише за готвени безплатни автобуси и пари от Турция за изборите в Кърджали, там можело да се стигне и до сблъсъци между привърженици на ДПС и ДОСТ

48 души, от които 15 деца, загинаха при свлачище на огромно сметище в Етиопия

http://www.cross.bg/dyshi-abeba-adis-1537318.html

/КРОСС/48 души, от които 15 деца, загинаха при свлачище на огромно сметище в покрайнините на етиопската столица Адис Абеба, предаде Ройтерс. Засега не е ясно какво е причинило свлачището, затрупало няколко импровизирани домове и бетонни постройки. Сметището Коше е място са събиране на отпадъците от столицата от над 50 години. Според местни жители по времето, когато е станало свлачището, в района е имало около 150 души. Кметът на Адис Абеба Дириба Кума каза, че 37 човека са спасени и получават медицинска помощ. Властите заявиха, че ще преместят хората, които живеят на сметището.  

Иран представи танк домашно производство

http://www.mediapool.bg/iran-predstavi-tank-domashno-proizvodstvo-news261230.html

Иран представи танк домашно производство и обяви, че има линия за масово производство на новата военна машина, предаде Асошиейтед прес, като се позова полуофициалната иранска информационна агенция Фарс. Министърът на отбраната Хосейн Дехган отбеляза, че новият танк, наречен "Карар", може да изстрелва ракети с прецизно насочване. Оборудван с модерни системи, той е способен да стреля по неподвижни и подвижни мишени както през деня, така и през нощта. Новият ирански танк може да си съперничи с най-модерните в света по трите основни параметъра - мощ, точност и подвижност, увери Дехган. Иран произвежда сам оръжия и военно оборудване, включително ракети, изтребители и подводници, от повече от две десетилетия, отбелязва АП.

Кметът на Варна Иван Портних връчи наградите на фестивала „Пролетно надиграване“

http://www.barometar.net/88041/

В двата почивни дни варненци преживяха огромната емоция от срещата с красотата на българския народен танц по време на първия фестивал на българския фолклор „Пролетно надиграване“ Варна 2017, който превърна домакина Grand Mall в пъстра арена на носии, музика и много усмихнати лица от всички възрасти. Фестивалът се организира от Grand Mall с партньорството на Сънрайз […]

Шофьорът на Преслава разказа в съда как е убил пешеходец на зебра в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109702

Шофьорът на Преслава разказа в съда как е убил пешеходец на зебра в Пловдив"Нещо оранжево изскочи пред мен, не знаех, че е човек. Беше тъмно, отдясно ме изпреварваше такси". Това каза пред пловдивския окръжен съд Иван Сарафски, бивш шофьор на фолкпевицата Преслава. Той е подсъдим за смъртта на пешеходец. За първи път  даде обяснения пред съда. На 6 декември 2014 г. Сарафски уби на пешеходна пътека 84-годишният Петко

Имейли за несъществуващи дългове "заразяват" компютъра ви

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109660

Имейли за несъществуващи дългове "заразяват" компютъра виПрез последните дни киберпрестъпници разпращат СПАМ съобщения с предупреждение за завеждане на съдебно дело за натрупани дългове. Прикаченият файл съдържа вирус, който компрометира компютърната система и "краде" лични данни и пароли на потребителя, който го отвори. Това предупреждават от ГДБОП. От службата посочват,

Спипаха бракониери с мрежи и 20 кг риба край Полски Тръмбеш

https://www.24chasa.bg/region/article/6109664

Спипаха бракониери с мрежи
и 20 кг риба край Полски ТръмбешСлужители на полицейското управление в П. Тръмбеш хванаха трима бракониери. Вчера в 04,10 ч. при провеждане на специализирана полицейска операция на пътя П. Тръмбеш – с. Раданово полицейски екип е забелязал по черен път, водещ към корекциите на река Янтра, лек автомобил «Опел Астра». В хода на предприетата проверка до автомобила е установен

Багери влязоха в парк Розариума, след 40 дни става оазис

https://www.24chasa.bg/region/article/6109677

Багери влязоха в парк Розариума, след 40 дни става оазисРазчистват кучешките гробове Багери влязоха в пловдивския парк Розариума, който след 40 дни трябва да се превърне в най-атрактивната зона за отдих. 5 беседки, две барбекюта, 10 маси, волейболно игрище, две големи площадки с 18 уреда за игра и питейна чешма са част от придобивките, които ще изгради кметството на район "Западен".

Съветници и кандидат-депутат от Нова република единствени почетоха жертвите на Народния съд

//dariknews.bg/regioni/razgrad/syvetnici-i-kandidat-deputat-ot-nova-republika-edinstveni-pochetoha-zhertvite-na-narodniia-syd-2009700

С панихида и поднасяне на цветя пред паметната плоча в Старите гробища кандидат-депутат, общински съветници и привърженици на Нова република почетоха паметта разстреляните разградчани със смъртни присъди от Народния съд. Това бе единствената политическа сила в Разград, която си спомни и почете тъжн

Ед Шийран влиза в Game of Thrones, за да зарадва Мейзи Уилямс

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ed-shijran-vliza-v-game-of-thrones-za-da-zaradva-mejzi-uiliams-2009702

Британският певец Ед Шийран ще е гостуваща звезда в седмия сезон на сериала "Игра на тронове" (Game of Thrones), предаде ДПА.

Това беше обявено по време на дискусионен панел в рамките на тазгодишния фестивал на киното, музиката и технологиите "Саут б

Младеж краде мобилен телефон по време на сбиване

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/mladezh-krade-mobilen-telefon-po-vreme-na-sbivane-2009705

19-годишен младеж се сбил със свой връстник и му задигнал мобилния телефон. Скандалът станал на ул. "Янтра" в Габрово, двете момчета не са се познавали.

След края на схватката едното момче установило, че мобилния му телефон липсва и подало сигнал в полицията. Униформените задържали о

Задържаха 36-годишен русенец за грабеж

//dariknews.bg/regioni/ruse/zadyrzhaha-36-godishen-rusenec-za-grabezh-2009701

68-годишна жена е ограбена навръх 8 март в Русе, съобщиха днес от полицията в града. По данни на пострадалата, същата вечер около 20:40 часа, докато се придвижвала от ул. „Петко Д. Петков“ към ул. „Асен Златаров“ е застигната от мъж, който издърпал дамската й чанта от ръцете, при което я е съборил

Подпомагат интеграцията на ромите и уязвимите групи в община Тунджа

//dariknews.bg/regioni/sliven/podpomagat-integraciiata-na-romite-i-uiazvimite-grupi-v-obshtina-tundzha-2009703

Община Тунджа е с одобрена концепция по интегрирана процедура за приобщаване на ромите и уязвими групи, финансирана по Оперативните програми "Развитие на човешките ресурси" и "Наука и образование за интелигентен растеж".

Целите са насочени към подкрепа за социално включване, чрез реа

Отнемат на Веселин Данов имоти за над 4 млн. лв. 

//dariknews.bg/regioni/varna/otnemat-na-veselin-danov-imoti-za-nad-4-mln.-lv-2009704

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) спечели на първа инстанция дело срещу варненския бизнесмен и бивш общински съветник Веселин Данов. 

Според решението на Окръжния съд в морската столица той ще се раздели с имоти на обща стойност близо 4,2 млн. лв. Сред тя

Шотландия ще поиска провеждането на нов референдум за независимост

//dariknews.bg/novini/sviat/shotlandiia-shte-poiska-provezhdaneto-na-nov-referendum-za-nezavisimost-2009706

Следващата седмица Шотландия ще подаде молба до британското правителство с искане то да разреши провеждането на нов референдум за независимост на региона, съобщи шотландският първи министър Никола Стърджън. По думите й вотът трябва да се състои между 2018 г. и 2019 г.

"Заразни" мейли за неплатени задължения заляха електронните пощи

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zarazni-mejli-za-neplateni-zadylzheniia-zaliaha-elektronnite-poshti-2009699

Нов вирус за кражба на лични данни се разпространява по електронната поща в последните дни, предупреждава дирекция "Киберпрестъпност" към ГДБОП.
 
Потребителите получават имейл, че фирмата им е ползвала услуги на стойност между 2000 и 3000 лева, които трябва да бъдат

Условно наказание за мъж, отглеждал канабис в двора си в Лясковец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109531

Условно наказание за мъж, отглеждал
канабис в двора си в Лясковец56-годишен мъж е осъден на три месеца „лишаване от свобода“ условно  с изпитателен срок от три години за отглеждане на канабис в Лясковец. Той се признал за виновен и сключил споразумение с Районната прокуратура в Горна Оряховица. Добромир К. е осъден за това, че на неустановена дата в началото на април 2016 г. в двор на имот в гр.

Предадоха на съд мъж, ударил полицай с метална тръба в Плевенско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6109673

Предадоха на съд мъж, ударил полицай с метална тръба в ПлевенскоРайонна прокуратура в Плевен предаде на съд 28-годишния Кирил Н. от село Буковлък, причинил с метална тръба телесна повреда на полицай, съобщиха от прокуратурата. Обвинението е за това, че на 25 ноември м.г. на ул. "Трети март" той е нападнал полицай, който изпълнявал служебните си задължения. Този ден полицаи от Първо управление на МВР в Плевен

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване