Административен съд –Бургас финализира лекциите „Съдебната система информиран избор и гражданско доверие“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/q77RxoWtYWY/

С аплодисменти и снимка за спомен завърши последното учебно занятие от образователната програма „Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие“, която Административен съд – Бургас реализира с ПГРЕ „Г.С. Раковски“ по проект на ВСС и МОН. Учениците от 10 „г“ клас на гимназията се срещнаха със съдия Веселин Енчев, който представи пред тях професията “съдия“. Магистратът показа нагледно модели на съдийска тога, обясни значението и смисъла съдията да влиза с тога по време на заседание. В откровен разговор с младите хора той наблегна на нравствените качества, които трябва да притежава един съдия и подчерта, че макар и самотна съдийската професия е най-благородната юридическа професия. „Съдията трябва да е с висок морал и винаги да е пример за останалите членовете на обществото“, посочи лекторът и допълни че в САЩ съдиите биват проучвани 6 месеца преди да могат да правораздават. Учениците разбраха, че превръзката на очите на Темида е символ на справедливостта, че съдията трябва да бъде независим, да пише съдебните актове безпристрастно и само на основата на закона. В заключение в отговор на въпрос съдия Енчев разказа за труден момент в своята работа, и решаването на казус, при който е имало разминаване между закона и справедливостта.

Сътрудничеството между Административен съд- Бургас и ПГРЕ Г.С.Раковски“ се реализира в рамките на втория учебен срок. В продължение на два месеца магистрати доброволно въвеждаха в материята на административното правосъдие десетокласници от гимназията. Финалът на образователната програма е инициативата “Ден на отворените врати“ на 6 април. Тогава учениците ще могат на място в Съдебната палата да допълнят своите теоретични знания с преки впечатления за работата на съдебната институция.

Започват "Дни на класическата китара" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=347123

"Дни на класическата китара" ще се проведат от днес - 24 март до 26 март във Варна, научи Moreto.net. В представянето на школите по класическа китара в България тази година ще бъдат изслушани 97 млади участници от цялата страна, разпределени в 5 категории – 3 възрастови групи, група „Камерни ансамбли“ и група „Свободна сцена и Сцена на солиста“.

Политик с прякор Лакомото изпълзя на политическата сцена!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278148_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA+%D1%81+%D0%BF%D1%80%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D1%80+%D0%9B%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%B7%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B

Спас Панчев-Лакомото е една от най-мистериозните фигури в българската политика, продукт на задкулисието. За него се носят легенди, които го свързват с различни тайни общества, служби на бившата ДС и чужди разузнавания. Но истинската му стихия са приватизационните сделки и комисионните. В началото на бизнес кариерата си той прави неуспешен опит да приватизира апетитно предприятие чрез РМД. Тогава Лакомото се концентрира основно към Великотърновска област и като октопод обхваща всички най-апетитни икономически сектори чрез десетки фирми и поставени лица. В медийното пространство името Спас Панчев се свързва с приватизацията на военния завод „АРКОС” в Лясковец, с приватизацията на аптечно управление Велико Търново, с производството на фармацевтични продукти и медикаменти и др. Превръща се в истински местен феодал. В политиката Лакомото попада случайно, заема мястото на пропилия се по това време Светослав Шиваров като лидер на БЗНС „Александър Стамболийски” след един фалшифициран бутафорен конгрес в парк-хотел Москва. За да се откаже от лидерския пост Спас обещава на Шиваров да го запази като почетен председател, но естествено след това не изпълнява обещанието си. От тук започват големите политически игри и големи предателства на бате Спас. Негова запазена марка става политическото подлизурство към всеки силен на деня. Унизително и противно физиономията му се появява при всички публични прояви на властимащите. Беше сянка на Сергей Станишев, после на Бойко Борисов, на Михаил Миков, на Орешарски, а сега и на Корнелия Нинова. „Земеделецът” е майстор на задкулистните игри. Винаги с единия крак е извън коалицията на БСП – ту в АБВ, ту с други земеделски формации, а в последно време активно заиграва с Воля. В местната власт съветниците от неговата партия влизат във всевъзможни формации против БСП. Тогава какво прави Спас в коалицията се питат по-наивните социалисти. Нима ръководството на БСП не чете десетките публикации в медиите – „Сензационно! Топ мафиот ще е втори в листата на БСП в Пиринско след водачът Емил Костадинов!?”, „Лакомото сменя Пашата в далаверата със земи, гори и храни…”, „Какво правят в една масонска ложа човекът на Първанов Спас Панчев…”, „Червеният депутат Спас Панчев напуска групата, на БСП, отива в АБВ” – Флагман, „Не искаме парашутиста Спас Панчев в листата на БСП” – Вяра, „Масони и ложи в България – Спас Панчев” – Григор Симов и др. Та дори архиереите от Светия синод на БПЦ проумяха истината за Спас Панчев Лакомото и преди няколко месеца най-позорно го изключиха от настоятелството на патриаршеския катедрален храм „Александър Невски”. 


Камен Нотев

http://www.blitz.bg/politika/politik-s-pryakor-lakomoto-izplzya-na-politicheskata-stsena_news497746.html

Шестима военнослужещи са били убити при въоръжено нападение в Чечения

http://www.cross.bg/bili-voennoslyzheshti-natzionalnata-1538416.html

/КРОСС/ В Чеченската република, една от съставните части на Руската федерация, въоръжени са нападнали военна част на Националната гвардия на Русия. Това съобщиха от Националната антитерористична комисия, предава агенция РИА Новости. В резултат на атаката са загинали шестима военнослужещи от гвардията, а други трима души са пострадали. Един от тях е ранен в главата и е в тежко състояние. Агенцията уточнява, че тази нощ около 2.30 часа местно време, шестима въоръжени нападатели са опитали да проникнат на територията на 140-ти артилерийски полк под прикритието на гъстата мъгла, но са попаднали на въоръжения караул. При престрелката всички терористи са били убити. На телата на двама от тях са били открити колани с взрив на т.нар. "мъченици-смъртници".    

Шестима военнослужещи са били убити при въоръжено нападение в Чечения

http://www.cross.bg/bili-shestima-natzionalnata-1538416.html

/КРОСС/ В Чеченската република, една от съставните части на Руската федерация, бунтовници са нападнали военна част на Националната гвардия на Русия. Това съобщиха от Националната антитерористична комисия, предава агенция РИА Новости. В резултат на атаката са загинали шестима военнослужещи от гвардията, а други трима души са пострадали. Един от тях е ранен в главата и е в тежко състояние. Агенцията уточнява, че тази нощ около 2.30 часа местно време, шестима въоръжени нападатели са опитали да проникнат на територията на 140-ти артилерийски полк под прикритието на гъстата мъгла, но са попаднали на въоръжения караул. При престрелката всички терористи са били убити. На телата на двама от тях са били открити колани с взрив на т.нар. "мъченици-смъртници".    

Британките най-често напускат мъжете си по политически причини

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6132987

Британките най-често напускат мъжете си по 
политически причиниПървата причина, поради която жените напускат мъжете си, са политическите различия, незадоволителният секс идва едва на второ място, разкри проучване, публикувано във в. "Метро", цитиран от БТА. Изследването е проведено през 2016 година сред потребители на апликация за запознанства и е обхванало 6 842 души.

Задържаха свищовлия, ударил с колата си полицай

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/zadyrzhaha-svishtovliia-udaril-s-kolata-si-policaj-2012532

Служители на РУ – Свищов задържаха 53-годишен мъж, който не изпълнил  полицейско разпореждане и ударил с автомобила си униформен служител.

Случката се разиграла вчера в 17,30 ч. на пътя Свищов – село Ореш. Полицейският служител предприел проверка на лек автомобил „Форд Фиеста”, като

Д-р Иван Ибришимов, БСП :Всеки, който иска да управлява трябва да е наясно, че не всички започва и свършва с него

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/d-r-ivan-ibrishimov-bsp-vseki-kojto-iska-da-upravliava-triabva-da-e-naiasno-che-ne-vsichki-zapochva-i-svyrshva-s-nego-2012534

Кандидатът за депутат от БСП д-р Иван Ибришимов направи обръщение към гласоподавателите от 10 МИР- Кюстендил:

"Уважаеми жители на Кюстендилска област, съмишленици и приятели!

Обръщам се към вас, а не към моите опоненти , защото не искам да влизам в задочен спор с никой

Мина „Оброчище“ възстанови нормалната си работа, от рудника благодариха на Министерството на енергетиката

//dariknews.bg/regioni/dobrich/mina-obrochishte-vyzstanovi-normalnata-si-rabota-ot-rudnika-blagodariha-na-ministerstvoto-na-energetikata-2012536

 
От днес мина „Оброчище“ възстанови нормалната си работа, след активни протестни действия на миньорите от 9 до 23 март тази година. От ръководството на рудника благодариха на Министерството на енергетиката за ценното съдействие  за решаването на трудовия спор в дружеството.

Дирекция „Български документи за самоличност“ ще работи и в изборния ден

//dariknews.bg/regioni/pleven/direkciia-bylgarski-dokumenti-za-samolichnost-shte-raboti-i-v-izborniia-den-2012537

Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда допълнителна организация с цел съдействие на българските граждани да упражнят правото си на глас в деня на изборите за Народно събрание
Звената на дирекцията в ОДМВР – Плевен работят за дните от 21 до 25 март 2017 година от 08:30 часа до

Задържаха укривал се в България турски гражданин

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadyrzhaha-ukrival-se-v-bylgariia-turski-grazhdanin-2012538

Служители на МВР-Пазарджик установиха и задържаха укривал се в България турски гражданин, съобщиха от МВР.
 
Вчера в 16.00 ч. в пазарджишкото село Алекоконстантиново за рутинна проверка бил спрян джип "Порше Кайен" с турска регистрация. В превозното средство са устано

Три причини за мъжката изневяра

//dariknews.bg/novini/komentar/tri-prichini-za-myzhkata-izneviara-2012540

Защо мъжете не могат да държат ципа си затворен? И наистина ли изневерите са главно мъжки патент? Берлинският психолог Волфганг Крюгер отговаря на тези и на още въпроси, свързани с брачното кръшкане.

Не, изневярата не е само мъжки патент, казва терапевтът Волфганг Крюгер, според кого

Всяко четвърто ромско дете не е стъпвало в училище и детска градина

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vsiako-chetvyrto-romsko-dete-ne-e-stypvalo-v-uchilishte-i-detska-gradina-2012535

23% ромските деца никога не са посещавали училище и детска градина. Няма отпадащи ученици от 1 до 4 клас, но след това до 12 клас само 3-4% от тези деца завършват средно образование, а само 1% - висше.
 

Дори дъждът не спря тренировката на Григор Димитров в Маями (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/24/2941103_dori_dujdut_ne_spria_trenirovkata_na_grigor_dimitrov_v/?ref=rss


Дори изсипалият се проливен дъжд над Маями не спря тренировката на Григор Димитров преди първия му мач на за предстоящото му участие на турнира от сериите.

В Туитър беше разпространено видео от съвместното занимание на Димитров и треньора му Дани Валверде, които тренираха под дъжда.

Междувременно стана ясно, че мачът на българина от втори кръг с аржентинеца Гуидо Пея ще е пети от програмата на Централния корт, което означава, че няма да започне...

Директорът в село Иваново приюти неприемани сирийчета в училището

http://offnews.bg/news/n_1/n_650893.html

В харманлийското село Иваново директорът на местното основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" Андриан Христов намерил начин да сплоти българчета с различно вероизповедание и бежанци, бягащи от войната в Близкия Изток, разказва БНТ. Според директора на училището, непознатото плаши хората, а в конкретната ситуация е трябвало да се работи доста усилено с възратните хора в селото. Той споделя, че децата, за разлика от родителите си, приели сирийчетата с интерес и че вече сред тях има и приятелства. Две от сирийчетата Билал и Нур са брат и сестра. Живеят в Харманли, но учат в село Иваново, тъй като другаде не ги приемали. Ученици са във втори клас на основното училище. Идват от Алепо и познават ужаса от войната, страха и липсата на сигурност. Директорът полага всекидневни усилия за приобщаването на бежанците, въвеждайки идеята във всяко голямо междучасие учениците да играят хоро. Идеята му е, че танцът събира хората и хванати ръка за ръка създават единение. Паралелно с това от училището са формирали и група за фолклор на етносите, като целта е, чрез изучаване на бита и традициите - музика, песни, танци на всеки етност, да се възпитава толерантност и взаимно уважение. За 1 година и няколко месеца бариерите в съзнанието на местните паднали. Всекидневно директорът постига реформа нужна на национално ниво, влагайки упоритост, търпение и диалог.

Наградена от кмета е жената, която намери пари на улицата и ги върна

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/YZr8neyVylI/

Стефка Тодорова е името на поморийката, която преди 3 дни откри повече от 1700 евро в улична кофа за боклук и ги предаде в Районното управление – Полиция. За да я поздрави лично, кметът Иван Алексиев покани Стефка Тодорова днес в кабинета си. Посрещна я с плакет и грамота, но я зарадва и с 200 лв. парично поощрение, съобщават от пресцентъра на Община Поморие.

Жестът трогна жената и тя не успя да скрие вълнението си. Стефка сподели, че от 29 години работи като метачка в сметопочистващата фирма и е свикнала да живее скромно, затова оценява стойността на всеки изработен лев.

„С доблестната си постъпка предизвика изключителен интерес и стана герой на деня. Но аз смятам, че хора като теб са герои на времето и по-често трябва да бъдат давани за пример. Вече близо година община Поморие търси доброто и го популяризира чрез рубриката „Добрата новина”. Благодаря ти, че със скромност и честност се превърна в добрата новина за града ни”, каза на Стефка кметът Иван Алексиев в края на срещата

"Екзакта": ГЕРБ води с 3% пред БСП

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6132986

"Екзакта": ГЕРБ води с 3% пред БСП„Екзакта Рисърч Груп” проведе национални представителни изследвания в началото, в средата и в края на изборната кампания. Изследването ни в самия край на кампанията – четири дни преди вота за парламент показва, че на 26 март 2017 г. биха могли да гласуват около 3.7 млн. избиратели. Противно на очакванията за нов парламент с участието на по-малко

В планината Алтай вече има връх Газпром

https://vesti.bg/sviat/azia/v-planinata-altaj-veche-ima-vryh-gazprom-6067059

Безименно възвишение беше именувано в чест на огромни инвестиции в републиката.

ЕС е поискал от Бразилия доброволно да спре износа на месо за страните членки

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/24/2941068_es_e_poiskal_ot_braziliia_dobrovolno_da_spre_iznosa_na/?ref=rss


Европейският съюз е поискал Бразилия доброволно да спре целия си износ на месо към 28-те държави членки, за да избегне налагането на забрана, която след това ще отнеме време да бъде вдигната. Бразилското правителство обаче не се е съгласило, съобщиха вчера европейски дипломати в столицата на страната, цитирани от "Ройтерс" и БТА.

"Поискахме бразилците да преустановят целия си износ, но те отказаха", заяви дипломат, пожелал да остане анонимен. Той...

Григор Димитров излиза на корта срещу аржентинеца Гуидо Пея тази вечер

https://www.24chasa.bg/sport/article/6132965

Григор Димитров излиза на корта срещу аржентинеца Гуидо Пея тази вечерИзлезе програмата на големия турнир за мъже и жени в Маями за петък, 24 март. Григор Димитров ще започне участието си в "Мастърс 1000" състезанието в "Крандън парк" с двубой срещу Гуидо Пея от Аржентина. Дъждът отложи някои двубои, които бяха пренасрочени за днес. Двубоят от втория кръг е на централния корт и трябва да започне не преди 2:00 часа

Белгия обмисля закон, забраняващ на чужди президенти да влизат в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132973

Белгия обмисля закон, забраняващ на чужди президенти да влизат в страната Белгия може да въведе закон, с който да отказва на чуждестранни държавни глави и министри да влизат в страната и да водят политическа дейност, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. Предложението е на председателя на парламентарната група най-голямата партия в Белгия Нов фламандски алианс. Отбелязва се,

ЕК: 3 млн. мигранти в Турция могат да тръгнат към Европа

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-3-mln-migranti-v-turciia-mogat-da-trygnat-kym-evropa-236280/

Бежанските центрове по гръцките острови са препълнени, отчете комисарят Димитрис Аврамопулис при посещение в Атина

Днес мислим. А как гласуваме утре?

http://www.clubz.bg/51975-dnes_mislim_a_kak_glasuvame_utre

Изборният ден започва в 7.00 ч. и свършва в 20.00 ч. След този час до гласуване се допускат само избирателите, които чакат пред изборното помещение, като член на комисията събира документите им за самоличност. Гласуването може да продължи не по-късно от 21.00 ч.

В изборното помещение не се допускат лица с поведение, накърняващо добрите нрави, както и лица, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се предварителното раздаване на изборни книжа и материали. Забранява се изнасянето на бюлетини от избиратели извън изборното помещение. Не се разрешава присъствие на други лица, освен гласуващи в момента избиратели, на разстояние, по-малко от три метра от кабината за гласуване, когато в нея има избирател.

Забранява се след попълване на бюлетината и преди пускането в избирателната кутия избирателят да разгъва бюлетината по начин, позволяващ да се види начинът на гласуване. При нарушаване на забраната комисията незабавно обявява бюлетината за недействителна и отбелязва това обстоятелство върху бюлетината и в графа "Забележки" на избирателния списък. Избирателят не се допуска повторно до гласуване.

Ученици и студенти могат да гласуват в избирателна секция по избор в населеното място, където се обучава, когато то е различно от населеното място по постоянен адрес. Те трябва да представят документ за самоличност, заверена учебна книжка и декларация по образец, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

Бюлетината за гласуване е обща и на лицевата страна съдържа:

1. наименованието и номера на изборния район;

2. пълното и/или съкратеното наименование на партията или коалицията, посочено в заявлението ? за регистрация, или наименованието "Инициативен комитет", като абревиатурата за партия се изписва с "ПП", а за коалиция - с "КП";

3. квадратче за поставяне на знак "X" или "V", отразяващ волята на избирателя, в което е изписан поредният номер на партията, коалицията или инициативния комитет;

4. кръгчета с изписани в тях поредни номера, броят на които отговаря на удвоения брой на мандатите в съответния изборен район, за поставяне на знак "X" или "V", отразяващ предпочитанието (преференцията) на избирателя за кандидат от кандидатска листа на партия или коалиция; номерът, изписан във всяко отделно кръгче, означава поредния номер, с който е регистриран кандидатът в кандидатска листа на партия или коалиция;

5. квадратче за поставяне на знак "X" или "V", отразяващ волята на избирателя, в което е изписано "Не подкрепям никого".

Редовете на отделните партии, коалиции и инициативни комитети се отделят един от друг с плътна черна хоризонтална линия. На гърба на бюлетината се отбелязват две места за поставяне на печата на съответната секционна избирателна комисия. Извън страната се гласува само с бюлетина за партии и коалиции.

Избирателят удостоверява самоличността си пред председателя или член на комисията В случаите, когато личният (зелен) паспорт или личната карта са с изтекъл срок, повредени, унищожени, изгубени или откраднати или в процес на издаване, избирателят се допуска до гласуване, ако представи удостоверение за издаване на лични документи.

След като бъде допуснат до гласуване, избирателят получава хартиена бюлетина от член на секционната избирателна комисия, който я откъсва от кочана с бюлетините непосредствено преди предаването и я подпечатва с печата на комисията. С получената бюлетина избирателят отива в кабината да гласува. В кабината може да има само един избирател.

Избирателят гласува, като:

1. поставя в квадратчето с номера на избраната от него кандидатска листа знак "Х" или "V", който изразява по еднозначен начин неговия вот;

2. ако желае, поставя в кръгчето с номера, с който е регистриран избраният от него кандидат от избраната от него листа на партия или коалиция, знак "Х" или "V", който показва по еднозначен начин неговото предпочитание (преференция) за съответния кандидат;

3. сгъва бюлетината по начин, който не позволява да се вижда поставеният знак за партия, коалиция или инициативен комитет или предпочитание (преференция);

4. излиза от кабината и подава сгънатата бюлетина на член на комисията.

Членът на комисията сверява дали номерът върху бюлетината съответства на номера върху кочана и при съответствие подпечатва повторно бюлетината с печата на комисията и откъсва отрязъка с номера от бюлетината, който се пуска в отделна кутия. При несъответствие бюлетината се обявява за недействителна и това обстоятелство се отбелязва върху бюлетината и в графа "Забележки" на избирателния списък. Избирателят не се допуска повторно до гласуване.

След повторното подпечатване на бюлетината избирателят я пуска в избирателната кутия, полага подпис в избирателния списък, получава обратно документите си и напуска помещението.

Вписването в бюлетината на специални символи, като букви, цифри или други знаци, прави гласа недействителен. Забранява се върху кочана да се вписват специални символи, като букви, цифри или други знаци.

Избирател, който сгреши при поставянето на знака, изразяващ неговия вот, може да върне сгъната сгрешената бюлетина на секционната избирателна комисия и да получи нова бюлетина за гласуване от същия вид. Това право се предоставя на избирателя само веднъж.

Бойко Борисов призова да се внимава с Ердоган след Крим

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-prizova-da-se-vnimava-s-erdogan-sled-krim-news261774.html

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов предупреди, че "при толкова агресивен съсед" всичко може да се случи и единственият начин да се противодейства на сблъсъка между ЕС и Турция е да се договарят нещата в рамките на НАТО. "Турският президент Реджеп Ердоган всеки ден заплашва Европейския съюз, включително и България. Познавам добре Ердоган, знам колко твърди и внимателни трябва да бъдем с този човек", каза Борисов пред Нова телевизия. Той отбеляза, че след Крим и Косово, сега има опасност за България. "Някой може да отиде, да забие едно знаме в Кърджали и да каже: Това е наше!", каза Борисов. Според него "след вота в неделя ще получим тежко разединен народ в момент, в който съединението трябва да направи силата". "БСП обиждат всички милиони избиратели на ГЕРБ с всички тези обиди, квалификации и неверни твърдения. Бих отговорил много остро на Корнелия Нинова, но зад нея стои друг милион хора. Имам много приятели от БСП. Ако започна да говоря така за тях, ние ще счупим по средата отношенията си като хора", каза Борисов. "Чуждо не пипам" Той потвърди, че е завел дело срещу лидера на БСП Корнелия Нинова за думите й "крадецът вика - дръжте крадеца". Нинова не спира да повтаря тази поговорка за Борисов по повод скандала му с "новото лице" на БСП журналистката Елена Йончева. Лидерът на ГЕРБ разказа как се е научил да не краде. "Бях в 4-и клас, с още едни момчета от квартала се качихме на една джанка. Дойде собственикът, ние смачкахме един лук, докато бягахме. Толкова бой ме е бил баща ми, и майка ми… Баща ми бие, майка ми говори. Оттогава никога не съм си мислил да открадна. Толкова превенция и толкова добре съм запомнил, че чуждото не се пипа", каза Борисов. "Да върнем член 1 в Констутитуцията" Бившият премиер коментира и думите на Нинова, че "демокрацията ни отне много", казани по време на предизборен митинг в Хасково. "Демокрацията им пречела… ми чл. 1 от Конституцията да го върнем и БСП да са на власт. Те все пак са на 130 години партия. В неделя ще получим един тежко разделен народ. И всичките тези, просто буквално обиди, квалификации, буквално неверни неща, когато 10 години над милион души гласуват за ГЕРБ, така обиждаш всичките тези хора. Аз бих й отговорил много остро, но зад нея стои друг милион хора. Аз имам много приятели от БСП, ако започна да говоря така за тях, ние ще счупим отношенията си като хора", каза Борисов. Коалицията БСП - ДПС Той смята, че БСП и ДПС готвят коалиция, с която да управляват след изборите. Аргументът му е разговора между Нинова и лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по време на кампанията. Според Борисов разговорът между двамата лидери "може да е бил само за коалиция или за назначенията от служебното правителство". Лидерът на ГЕРБ повтори тезата си, че назначенията направени от служебния кабинет са на БСП и ДПС, а ГЕРБ  няма нито едно. Борисов каза, че не се е виждал с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, но се е чувал с настоящия лидер Карадайъ. "Чух с Карадайъ, като минах през Кърджали от Смолян, и с Местан и им викам: "Минавам през Кърджали, тука да не се сбиете", ей така, приятелски разговор", каза Борисов. Той отново повтори, че няма да прави коалиция нито с ДПС, нито с ДОСТ. "Категорично с ДОСТ нямаме нито уговорки, нито смятаме да управляваме заедно... На ДПС многократно съм им благодарил – за подкрепата за бюджета, за плоския данък, за промени в закона за отчужденията", посочи Борисов. Като искахме да ходим на църква, БКП не даваше Лидерът на ГЕРБ съжали младия кандидатдепутат на БСП Крум Зарков, чийто дядо Леонид Кацамунски е генерал майор на Държавна сигурност, за неуместната му шега от преди ден. При влизане в студиото на Нова телевизия в четвъртък Зарков каза: "Закъснях за предаването, защото с едни ченгета от ДС се чудехме как да измъчваме нечий дядо". Лидерката на БСП Корнелия Нинова, която го чакаше се разсмя, което не беше особено тактично. "Аз истински съжалявам за това момче младо, което така ехидно говореше вчера за убитите по лагерите. Считате ли, че е човешко да се шегувам със смъртта на близкия ти? За дядо ми са писали, че умрял от червен вятър, има такава болест. Все едно аз сега да му отрежа ушите и да кажа, че е умрял от заушка", каза Борисов. На въпроса моли ли се за победа на изборите на "началника", както обикновено нарича Бог, той отговори, че е "вярващ човек".  "Помня като искахме да ходим на църква, кварталният беше отпред и не можехме, тогава управляваше БКП. Това са толкова антихристи хора, толкова лицемерни…", каза Борисов.

Над 30 хил. лева дължат училища от община Долни Дъбник за такса "Битови отпадъци"

http://www.cross.bg/dolni-ychilishte-taksa-1538415.html

/КРОСС/ Общинското Средно училище „Христо Ботев" в Община Долни Дъбник ще трябва да заплати 5 хил. лева такса "Битови отпадъци" на собствената си община. Възмущението си изрази в социалните мрежи директорът на училището Тошко Гетов. Според информацията, училищата в общината ще трябва да заплатят над 30 хиляди лева, ако успеят да се вместят в срока, в който да се възползват от 5% отстъпка от налозите. "5000 лева такса „БИТОВИ ОТПАДЪЦИ" за 2017 година трябва да заплати ОБЩИНСКОТО Средно училище „Христо Ботев" на собствената си Община Долни Дъбник! За ПРЪВ ПЪТ в близо 200 годишната история на образователното дело в Община Долни Дъбник ДНЕШНИТЕ ОБЩИНАРИ сложиха налог върху бюджетите на собствените си училища! ЗА ПРЪВ ПЪТ! И то какъв налог - такса „Битови отпадъци"!И то в какъв размер! Близо 5000 лв. трябва да заплати СУ "Христо Ботев", гр. Долни Дъбник; 5500 лв. - основното училище в с. Петърница; 7000 лв. началното училище в гр. Долни Дъбник; 8000 лв. - основното училище в с. Горни Дъбник и т.н. Или общо над 30 000 лв

Фрапорт ще инвестира над един милиард евро в гръцките летища

http://econ.bg/Новини/Фрапорт-ще-инвестира-над-един-милиард-евро-в-гръцките-летища-_l.a_i.739479_at.1.html

Eдин милиapд eвpo инвecтиции ce oчaĸвa дa нaлee гepмaнcĸият лeтищeн oпepaтop Фpaпopт, cлeд ĸaтo пoeмe yпpaвлeниeтo нa 14 peгиoнaлни лeтищa в Гъpция,...

40% намалява заболеваемостта и смъртността от туберкулоза до 2020

http://www.moreto.net/novini.php?n=347126

Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата за периода до 2020 година предвижда да се намали заболеваемостта и смъртността с 40 на сто. Програмата, както и другите проблеми в областта на общественото здраве са предмет на дискусия, която ще се състои днес в столицата.

Анкара ръси ДОСТ-ове из Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278252_%D0%90%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D1%80%D1%8A%D1%81%D0%B8+%D0%94%D0%9E%D0%A1%D0%A2-%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B8%D0%B7+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0

 На 12 март по покана от фондацията „Дианет вакъф“главният мюфтия Мустафа Хаджи е завел районните мюфтии в Истанбул на инструктаж от турския президент Ердоган, съобщи „Труд“. Тази фондация е пряко свързана с дирекцията по религиозните разпоредби Дианет, която е основен инструмент за проникване в чужди държави сред турските малцинства и въобще сред мюсюлманското население в тях.

У нас Главното мюфтийство е на издръжка на Дианета от 2010 г., месечните постъпления от Турция са по 2 млн. лв., на всеки имам давали по 600 евро заплата. Естествено, не за черните им очи и бели бради, а за да работят в интерес на Анкара сред мюсюлманите в България. Което те и правят постоянно, а сега предизборно в полза на открито проанкарската етнорелигиозна партия ДОСТ работят на пълна пара. Подпомагайки на наша територия акциите със същата цел с автобуси и пропаганда сред изселниците в самата Турция.

С различни нюанси според конкретиката в отделните страни с мюсюлманско население в Евросъюза турският Дианет провежда по различни данни от 2012-2014 г. Някои страни, където мюсюлманите са значителен процент от населението, вече се стреснаха не на шега. Сериозните им опасения рязко се засилиха след нарастването на мигрантския поток и последствията от самоубийствената мултикултурщина и зловредна „интеграция“. Особено широко тамошните политици отвориха очи след крайно агресивните изявления напоследък от страна на управници в Анкара и лично от президента Ердоган.

Дори в натъпканата с американски и британски бази Германия политиците се изокаха гръмогласно, видни членове на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел настояха правителството да забрани влизането в страната на турски политици. Очевидно силно са се докачили след обидните обвинения с изрази като „нацизъм“ и „фашизъм“, със заплахи с „османски шут” на европейците и за пускане на вълни от бежанци.

Председателят на Външната комисия в Бундестага Норберт Рьотен заплаши Турция с прекратяване на преговорите за присъединяване към ЕС, ако страната премине към президентска система на управление. И предупреди турците, на които скоро предстои да отидат на референдум за промяна на конституцията, че тази реформа на Ердоган всъщност е „легализиран държавен преврат“, на който ще гласуват за бъдещите отношения между Турция и ЕС.

Берлин отмени два митинга, свързани с агитация за предстоящия референдум с участието на турски министри. Изтече информация за разследване на дейността на Дианета на територията на ФРГ. Турският вицепремиер Куртулмуш дочу „маршовите стъпки на фашизма и нацизма“ и предупреди Европа, че рискува да падне в „капана на фашизма“.

Във Франция по повод предстоящите избори също се водят разгорещени дискусии за плодовете на либералната лъжедемокрация, за резултатите от политкоректното мачкане на французите в полза на обгнаглелите мигранти, за подмяната на християнските традиции и добродетели с Ония ценности, разрушаващи европейската същност. Напълно провалилите се в очите на избирателите при президентстването на Оланд либералстващи социалисти отчаяно опитват с компромати срещу десните и националистите да се поизмъкнат от тресавището на общественото презрение. Но на изборите ги чака само тежък или ужасен провал.

Изборите в Холандия приключиха и след тях предстоящата електорална картина за Франция, Германия и повечето западни държави от ЕС се проясни. Същите, които четвърт век наобикалят или отдалеч мониторят България за наличието на ксенофобия спрямо горките мюсюлмани у нас, за нивото на одобрение от българите на националистическите идеи и структури, за възприемането на вносните Ония ценности, предполагащи диктатура на малцинствата и бранещите ги НПО-та. Като си затваряха очите не само за попълзновенията на османистите в Анкара не само у нас, но и в техните страни.

В Ниската земя, макар и с по-малко отпреди места в парламента, победи десният кандидат Рюте, и то след като взе на въоръжение повечето лозунги на националистите, сочейки ги същевременно като „неправилни“, а себе си за „правилен“ десен. Срещу крайнодясната антиемигрантска и антиислямска Партия на независимостта на Герт Вилдерс месеци наред се водеше много агресивна пропаганда от страна на цялото либерално войнство в страната, в Брюксел и наоколо.

Големият губещ на изборите очаквано се оказа социалдемократическата „Партията на труда“ с историческия си срив от 38 места на предишния до 9 в новия парламент. За ужас на трезвомислещите граждани обаче в него влязоха трима кандидати от откровено религиозната партия на мюсюлманите, която се отцепи от социалдемократите. Denk на холандски значи „мисля“, на турски многозначително – „равенство“, тъй като се цели в гласовете на мюсюлманското малцинство, наброяващо около 800 хиляди.

Ето първия трагичен за Западна Европа, но и за целия ЕС резултат от проникването на османисткия елит в Турция в политическите структури на отделните страни. Двамата турци и мароканецът от една съвсем скоро създадена партия в холандския парламент са пример за подражание за политиците с емигрантски и мюсюлмански произход в други страни. Този факт е и важно предупреждение за Запада, за цяла Европа.

Касае се за стратегия на ислямиста Ердоган и обкръжението му. Дианетът е само един, макар и много важен изпълнител на тяхната воля. Откъдето DENK, оттам и ДОСТ, също създадена през 2016 г. Затова и разликите между тях са главно в контекста на спецификите в Холандия и България, но не и по същество. Там мюсюлманската партия се рои от социалдемократите, тук се пръкна в социално-либералния период на социалистите след знаковите прегръдки и целувки на Сергей Станишев с Лютви Мстан.

Ако днес опонентите на БСП не градят предизборната си борба с нея на тази основа и с тази знакова картинка, значи не искат да спечелят. В Германия е подобна картината. Досега за социалдемократите гласуват на избори над 40% от произхождащите от емигрантски семейства, а сред тези от турски произход – над 70%. Нямат т.нар. леви пролетариат, заложиха на чуждия компонент! Ето и едно от обясненията за победите на Меркел – под 30% от етническите германци гласуват за социалдемократите.

DENK заявява, че не е уместно да се говори за интеграция на емигрантите в обществото, било расистко, а за „приемане“. Дори настояват за лустриране от държавна служба на всички, които употребяват термина „емигрант“! Настояват още да се изучават в училищата турски и арабски език, да се преподават и посочени от имами предмети, както и училища за имами. При това държавата да не се бърка в тези процеси, а само да ги финансира.

Част от тези искания вече ги чуваме от ДОСТ-овците, повечето ще озвучат много скоро, ако влязат в българското Народно събрание. Генезисът и финансирането преопределят сходните линии на поведение. ДПС се появи в български условия сред български граждани, а не сред пришълци. Във времето се разви в спецификата на нашия политически живот, разликите с политинженерните проекти на ислямистка Анкара са много големи, несъответствието доведе но създаване на ДОСТ.

В Холандия директно наричат DENK „партията на Ердоган“, същото определение напълно пасва на ДОСТ. Знаменателна фраза споделя понякога турският президент: „Демокрацията е влак, от който слизаш, след като пристигнеш на желаната гара“. Колкото се повозил досега, вече слезе.

Льо Пен в Москва: Ако стана президент, свалям санкциите

http://www.clubz.bg/51974-lo_pen_v_moskva_ako_stana_prezident_svalqm_sankciite

„Ние отдаваме голямо значение на отношенията ни с Франция, като освен това се стараем да поддържаме гладки отношения, както с представителите на действащата власт, така и с представителите на опозицията“, заяви Путин на срещата си с крайнодясната националистка Марин льо Пен в Кремъл.

Той добави, че по никакъв начин не иска да се намесва в предизборната кампания за президент на Франция, предаде ТАСС.

„Ние в никакъв случай не искаме да влияем на протичащите събития, но си запазваме правото да общуваме с всички представители на всички политически сили в страната, както правят нашите партньори, например, в Европа и САЩ“, подчерта руският президент.

Мадам  Льо Пен отвърна, че между Франция и Русия има дълбоки културни, икономически, и стратегически връзки.

„Особено важна е нашата среща, когато такава сериозна терористична заплаха е надвиснала над всички ни“, заяви тя, и благодари на Путин, че я е приел.

Марин льо Пен е в Москва по покана на Комисията по външните работи на Руската Дума.

"Не виждам повод, който може да оправдае днешното враждебно отношение на френските власти към Русия", заяви по-рано пред руски депутати лидерката на крайнодясната френска партия Национален фронт. 

Нейната позиция по парливите въпроси в Украйна съвпада с мнението на Кремъл и затова тя обеща, ако стане президент на Франция да отмени наложените на Русия санкции, съобщава агенция Нюз.ру.

Както е известно президентските избори във Франция са в края на април и началото на май. Най-вероятно мадам Льо Пен ще победи на първия тур, но на втория всички политически партии ще се обединят срещу нея и тя ще бъде бита от Еманюел Макрон, лидер на "В движение".

"Знаете, че аз съм поддръжничка на развитието на сътрудничеството с Русия. Исторически нашите страни са свързани. Става дума за връзки в културата, между депутатите, търговските отношения, сътрудничеството в сферата на технологиите", подчерта радикалната дясна лидерка.

После тя говори и за обща битка срещу световния тероризъм. И се върна на отношенията между Париж и Москва.

"Винаги съм била за отмяна на санкциите срещу Русия, които считам за контрапродуктивни. Надявам се, че Франция ще може, аз ще мога да отстоя позицията, че трябва да се отменят "черните списъци" поне на територията на Франция", заяви Марин льо Пен. И добави: "Сега тези списъци остават в сила под натиска на Брюксел".

"Ние не вярваме нито в дипломатическите заплахи, нито в дипломатическите санкции, нито в дипломатическия шантаж, които за съжаление в последно време Евросъюзът все по-често предприема срещу Русия и против своите собствени членове", обяви лидерката от името на Националния фронт.

Според националистката Франция е престанала да бъде суверенна страна и е делегирала част от правата си на ЕС. Тя привества едно връщане на Франция изцяло като независима страна и изрази мнение пред руските депутати, че се надява президентът на САЩ Доналд Тръмп да "извоюва" за Франция особена роля в световната политика.

Преди да замине за Москва заместникът на Льо Пен Флориан Филипо обяви, че тя няма да иска финансиране от страна на Русия. Както е известно през 2014 година Льо Пен взе кредит от 9 миилона евро от дъщерна банка на "Европейската руска банка", която е под контрола на Генадий Тимченко, един от най-близките другари на Владимир Путин.

През декември миналата година френската преса твърдеше, че Националният фронт е сключил договор с Кремъл, който включва отпускане на пари за предизборната кампания на Марин льо Пен в замяна на признаването на Крим при нейна победа. Тогава тя опроверга тези съобщения, но през януари стана ясно, че на националистическата партия е бил отпуснат кредит от московската фирма "Конти", която се занимава с отдаване на земи под наем и дава машини на лизинг, припомня Нюз.ру.

Льо Пен в Москва: Ако стана президент, свалям сакциите

http://www.clubz.bg/51974-lo_pen_v_moskva_ako_stana_prezident_svalqm_sakciite

"Не виждам повод, който може да оправдае днешното враждебно отношение на френските власти към Русия", заяви пред руски депутати лидерката на крайнодясната френска партия Национален фронт. Марин льо Пен е в Москва по покана на Комисията по външните работи на Руската Дума.

Нейната позиция по парливите въпроси в Украйна съвпада с мнението на Кремъл и затова тя обеща ако стане президент на Франция да отмени наложените на Русия санкции, съобщава агенция Нюз.ру.

Както е известно президентските избори във Франция са в края на април и началото на май. Най-вероятно мадам Льо Пен ще победи на първия тур, но на втория всички политически партии ще се обединят срещу нея и тя ще бъде бита от Еманюел Макрон, лидер на "В движение".

"Знаете, че аз съм поддръжничка на развитието на сътрудничеството с Русия. Исторически нашите страни са свързани. Става дума за връзки в културата, между депутатите, търговските отношения, сътрудничеството в сферата на технологиите", подчерта радикалната дясна лидерка.

После тя говори и за обща битка срещу световния тероризъм. И се върна на отношенията между Париж и Москва.

"Винаги съм била за отмяна на санкциите срещу Русия, които считам за контрапродуктивни. Надявам се, че Франция ще може, аз ще мога да отстоя позицията, че трябва да се отменят "черните списъци" поне на територията на Франция", заяви Марин льо Пен. И добави: "Сега тези списъци остават в сила под натиска на Брюксел".

"Ние не вярваме нито в дипломатическите заплахи, нито в дипломатическите санкции, нито в дипломатическия шантаж, които за съжаление в последно време Евросъюзът все по-често предприема срещу Русия и против своите собствени членове", обяви лидерката от името на Националния фронт.

Според националистката Франция е престанала да бъде суверенна страна и е делегирала част от правата си на ЕС. Тя привества едно връщане на Франция изцяло като независима страна и изрази мнение пред руските депутати, че се надява президентът на САЩ Доналд Тръмп да "извоюва" за Франция особена роля в световната политика.

В руските медии не се съобщава дали крайнодясната националистка ще има среща с Владимир Путин. 

Преди да замине за Москва заместникът на Льо Пен Флориан Филипо обяви, че тя няма да иска финансиране от страна на Русия. Както е известно през 2014 година Льо Пен взе кредит от 9 миилона евро от дъщерна банка на "Европейската руска банка", която е под контрола на Генадий Тимченко, един от най-близките другари на Владимир Путин.

През декември миналата година френската преса твърдеше, че Националният фронт е сключил договор с Кремъл, който включва отпускане на пари за предизборната кампания на Марин льо Пен в замяна на признаването на Крим при нейна победа. Тогава тя опроверга тези съобщения, но през януари стана ясно, че на националистическата партия е бил отпуснат кредит от московската фирма "Конти", която се занимава с отдаване на земи под наем и дава машини на лизинг, припомня Нюз.ру.

Боб Дилън даде интервю за новия си албум

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6132961

Боб Дилън даде интервю за новия си албумБоб Дилън увери, че не копнее по миналото в интервю за новия си албум от кавъри "Triplicate", предаде Ройтерс, цитирана от БТА. В компилацията ветеранът певец и текстописец предлага кавъри на американските хитове от 30-те, 40-те и 50-те години на миналия век. Освен това Боб Дилън е равнодушен дали феновете му ще харесат албума,

Могат ли патриотите да погълнат десницата през участие в управлението

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6132489

Могат ли патриотите да погълнат десницата през участие в управлениетоПрибързана и открита коалиция с БСП би ги капсулирала в носталгичен вот НЕ СИ ТЪП, когато си гладен. Българските патриоти са странно животно - хем патриоти, хем социалисти, хем русофили, хем десни. Накратко казано - голям миш-маш. Или поне така беше доскоро.... Колкото и странно да звучи, Патриотичният фронт е най-умно работещата политическа

Проблемът е, че индианците са все толкова, но претенциите за вождове са повече

https://www.actualno.com/cite/problemyt-e-che-indiancite-sa-vse-tolkova-no-pretenciite-za-vojdove-sa-poveche-news_601369.html

Проблемът е, че индианците са все толкова, но претенциите за вождове са повече. Така описа ситуацията в дясното политическо пространство бившият министър на здравеопазването Петър Москов.

Операция "Патриот" или планът "Решетников"! Да го спрем!

http://www.clubz.bg/51973-operaciq_patriot_ili_planyt_reshetnikov_da_go_sprem

ДОСТ се явява на тези избори с бюлетина №13.

Загрижената служебна държава брани интересите на диспечера на властта Доган. Действа стриктно по сценария на Решетников.

Страхът от провал на кремълския сценарий заставя марионетките на кукловодите да напуснат приличието и да газят закона и българската конституция.

По границата се разиграва театър за недопускане на насила прогонените от комунистическия режим български граждани да упражнят задължителното си по закон конституционно изборно право. 

В ход е операция "Патриот", която да попречи на нашите съграждани да преминат границата с Република Турция и влязат в родината си България.

Барикадите от атомобилни гуми и тела на подпийнали атакисти са заменени с митнически драмсъстав, дълги многочасови проверки, инсцениране на "проблеми" с компютърната система и гавра със стотици хора, преживели ужаса от керваните през "възродителното" лято на 1989 г.

Няма да се изненадам, ако утре се окаже, че има срив в митническата система и се "преустанови временно пропускането на превозни средства през българо-турската граница". Това по всяка вероятност ще бъде съчетано с атакистко-патриотична масирана блокада, която силите на реда "ще овладеят", но... "системните технически проблеми" и "хакерската атака към граничната информационна система" "обективно няма да позволят" пропусквателния режим и той "временно да бъде преустановен".

НяКОЙ май си играе с огъня!

Аз пък се питам - дали тези "патриотични" игри не са малко опасни да се играят от толкова много генерали в управлението на държавата? 

И дали паниката в Сараите на Доган трябва да направи заложник демократичния ред в България и европейското ни бъдеще?

Но това не е всичко...

Вече са готови плакатите с надписи "Кърджали е в Турция" и "Искаме автономия". Те са планирани да бъдат издигнати утре на заключителния митинг на ДОСТ в Кърджали, на който се очаква да присъстват хиляди привърженици. Набелязани са и активистите на ДПС, които трябва да извършат тази провокация. Разработен е и резервен вариант с предизвикване на паника от задействано самоделно взривно устройство. 

Неслучайно ДПС отложи финалната си предизборна проява в този град. Това, че хората на Доган и Карадайъ бяха поканили Азиз и Есил Дюран, а гост на ДОСТ ще е мега рок звездата Мустафа Джеджели, любимец на цяла България, не ги извади от равновесие. Разби ги това, че вече дори в своя бивш бастион не могат да съберат повече от 200 души на митинг. Отчаяните кукловоди на Сараите в паниката си от загубата отиват на отчаяни ходове, след като дори блокадата на границата не може да ги спаси от грандиозния провал на тези избори. 

И ако всичко това не е докладвано от ДАНС и службите, то президентът Румен Радев незабавно трябва да поиска оставката на шефовете им.

И да подскажа на гражданите на България, защото службите на Пеевски го занаят:

Целта (минимум) на тези болни мозъци е да ни втълпят, че докато Доган (разбирай Москва) е държал монопола над тези близо 500 000 избиратели, с помощта на които се е гарантирала властта на Петата колона и БСП, етническият мир е бил гарантиран, а появата на ДОСТ и лошите момчета Михайлов и Боздуганов са причинили безредици и напрежения.

Целта (максимум) е заплаха за босненски вариант, по-твърда власт на генералите в държавното управление и изваждане на България от ЕС и НАТО. Така ще се реализират и програмите на обединените русофилски патриоти. Неслучайно атакистите Слави Бинев и Камен Петков водят листи на ДПС, а издателят на органа на БСП - в. "Дума", и председател на НД "Русофили" Николай Малинов е в софийската листа на "Обединени патриоти".

При осъществено управление на евразийската националсоциалистическа коалиция БСП, ДПС и ПФ ще може спокойно да се множим и да чакаме светлото пенсионно бъдеще. Но... ще доживеем до понеделник и ще видим...  А преди това с №13 трябва да им вгорчим тоста, който се канят да вдигнат за поредното ни "освобождаване", този път от Европа.

И утре е ден. Ден за размисъл! 

Хора, мислете!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Операция "Патриот" или плана "Решетников"! Да го спрем!

http://www.clubz.bg/51973-operaciq_patriot_ili_plana_reshetnikov_da_go_sprem

ДОСТ се явява на тези избори с бюлетина № 13.

Загрижената служебна държава брани интересите на диспечера на властта Доган. Действа стриктно по сценария на Решетников.

Страхът от провал на кремълския сценарий заставя марионетките на кукловодите да напуснат приличието и да газят закона, и българската Конституция.

По границата се разиграва театър за недопускане, на насила прогонените от комунистическия режим български граждани, да упражнят задължителното си по закон конституционно изборно право. 

В ход е операция "Патриот", която да попречи на нашите съграждани да преминат границата с Република Турция и влязат в родината си България.

Барикадите от атомобилни гуми и тела на подпийнали атакисти са заменени с митнически драмсъстав, дълги многочасови проверки, инсцениране на "проблеми" с компютърната система и гавра със стотици хора, преживяли ужасът от керваните през "възродителното" лято на 1989 г.

Няма да се изненадам, ако утре се окаже, че има срив в митническата система и се "преустанови временно пропускането на превозни средства през българо-турската граница". Това по всяка вероятност ще бъде съчетано с атакистко-патриотична масирана блокада, която силите на реда" ще овладеят", но... "системните технически проблеми" и "хакерската атака към граничната информационна система", "обективно няма да позволят" пропусквателния режим и той "временно да бъде преостановен".

НякоКОЙ май си играе с огъня!

Аз пък се питам, дали тези "патриотични" игри , не са малко опасни да се играят от толкова много генерали в управлението на държавата? 

И дали паниката в Сараите на Доган, трябва да направи заложник демократиния ред в България и европейското ни бъдеще?

Но това не е всичко...

Вече са готови плакатите с надписи "Кърджали е в Турция" и "Искаме автономия". Те са планирани да бъдат издигнати утре на заключителния митинг на ДОСТ в Кърджали, на който се очаква да присъстват хиляди привърженици. Набелязани са и активистите на ДПС, които трябва да извършат тази провокация. Разработен е и резервен вариант с предизвикване на паника от задействано самоделно взривно устройство. 

Не случайно ДПС отложи финалната си предизборна проява в този град. Това, че хората на Доган и Карадайъ бяха поканили Азиз и Есил Дюран, а гост на ДОСТ ще е мега рок звездата Мустафа Джеджели, любимец на цяла България, не ги извади от равновесие. Разби ги това, че вече дори в своя бивш бастион не могат да съберат повече от 200 души на митинг. Отчаяните кукловоди на Сараите в паниката си от загубата отиват на отчаяни ходове, след като дори блокадата на границата не може да ги спаси от грандиозния провал на тези избори. 

И ако всичко това не е докладвано от ДАНС и службите, то президентът Румен Радев незабавно трябва да поиска оставката на шефовете им.

И да подскажа на гражданите на България, защото службите на Пеевски го занаят:

Целта (минимум) на тези болни мозъци е да ни втълпят, че докато Доган (разбирай Москва) е държал монопола над тези близо 50 0000 избиратели, с помоща на които се е гарантитала властта на Петата колона и БСП етническия мир е бил гарантира, а появата на ДОСТ и лошите момчета Михайлов и Боздуганов са причинили безредици и напрежения.

Целта (максимум) е заплаха за босненски вариант, по-твърда власт на генералите в държавното управлвние и изваждане на Българияот ЕС и НАТО. Така ще се реализират и програмите на обединените русофилски патриоти. Не случайно атакистите Слави Бинев и Камен Петков водят листи на ДПС, а издателят на органа на БСП - в. "Дума" и председател на НД "Русофили" Никоай Малинов е в софийската листа на "Обединени патриоти".

При осъществено управление на евразийската националсоциалистическа коализия БСП, ДПС и ПФ ще може спокойно да се множим и да чакаме светлото пенсионно бъдеще. Но.. ще доживеем до понеделник и ще видим...  А преди това с № 13 трябва да им вгорчим тоста, който се канят да вдигнат за поредното ни "освобождаване", този път от Европа.

И утре е ден. Ден за размисъл! 

Хора, мислете!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

„Труд“: Партия „Воля“ е учредена с фалшиви документи

http://www.barometar.net/88171/

Най-малко 44 едни и същи учредители имат двете партии на Веселин Марешки. Това показа преброяване и проверка на “Труд” в над 1100 декларации за индивидуално членство, внесени от “Национално движение за свобода и демокрация” и “Либерален алианс” (прекръстена сега на “Воля”) в Софийския градски съд. Двупартийността е грубо нарушение на Закона за политическите партии (ЗЗП), […]

Около 2000 туристи за Великден очакват в курорта "Албена"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132929

Около 2000 туристи за Великден очакват в курорта "Албена"
Курортният комплекс "Албена" очаква около 2000 туристи за Великденските празници, съобщиха от пресцентъра на ваканционното селище. Повечето от тях ще дойдат от Румъния, но от дългия уикенд между 14-17 април ще се възползват и българи, и германци, предава БТА. В някои от седемте хотела, които ще бъдат отворени за Великден,

Задържаха престъпна група, занимавала се с нелегален внос на автомобили в Силистра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132931

Задържаха престъпна група, занимавала се с нелегален внос на автомобили в СилистраПрестъпна група, занимавала се с нелегален внос на моторни превозни средства от страните от Европейския съюз и САЩ - обекти на кражби и застрахователни измами, както и с изготвяне на неистински документи, е задържана при специализирана полицейска операция на служители на ОДМВР-Силистра в координацията с ГД "Национална полиция" и под наблюдението

Откровено: Играх крокодил, наричаха ме дебела, но успях

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/otkroveno-igrah-krokodil-narichaha-me-debela-no-uspiah-6067053

Не бях най-красивата и дори ми казваха, че ще съм късметлийка като актриса, ако получа роля на дебелана... Чувствах се ужасно заради всички тези подигравки", сподели Уинслет

Кейт Уинслет: Играх крокодил, наричаха ме дебела, но успях

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/kejt-uinslet-igrah-krokodil-narichaha-me-debela-no-uspiah-6067053

Не бях най-красивата и дори ми казваха, че ще съм късметлийка като актриса, ако получа роля на дебелана... Чувствах се ужасно заради всички тези подигравки", сподели Уинслет

Ивелина Василева, водач на листата на ГЕРБ в Бургас: Залагаме на проекти, които ще увеличат доходите на хората

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6132923

Ивелина Василева, водач на листата на ГЕРБ в Бургас: Залагаме на проекти, които ще увеличат доходите на хората Индустриалните зони и гаранционен фонд за Странджа ще дръпнат още региона напред - Макар че изборите са парламентарни, ГЕРБ извади по време на кампанията и регионална програма. Според вас състоя ли се дебат за Бургас и областта? - Въпреки че изборите са парламентарни, се избират депутати от даден регион и съвсем нормално е хората да имат

Япония изчисли колко губи от самоубийствата

http://www.moreto.net/novini.php?n=347125

Икономическите загуби от самоубийствата в Япония достигат 459 млрд. йени (около 4,1 млрд. долара) годишно, съобщиха експерти от министерството на здравеопазването, цитирани от телевизия NHK. Числото е изведено от изчисления колко биха допринесли 23 000-те японци на възраст от 15 до 69 години, които са сложили край на живота си през 2015, ако бяха работили до 70-годишна възраст.

Разговорът за Европа е разговор за България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6132474

Разговорът за Европа е разговор за БългарияДнес страната ни има по-голяма потребност от Eвропейския съюз, отколкото преди На 25 март се навършват 60 г. от подписването на Римските договори, дали началото на Европейския съюз. На тази дата лидерите на държавите членки ще се срещнат в италианската столица, за да приемат декларация за бъдещето на съюза.

Борисов живее с 1 500 лв. на месец и има Мерцедес в гаража в Банкя

http://offnews.bg/news/n_1/n_650892.html

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че живее с около 1500 лева на месец, че е вземал заплата 4 500 лева и че има ретро Мерцедес от 98 г., който си го е направил много хубаво. Така той отговори на интервюто на Нова телевизия с колко пари на месец живее. "Мога да извадя фактури за сметките си", каза Борисов. После добави, че все още го охранява НСО и не плаща пари за транспорт, нов гаража си в Банкя има стар Мерцедес, който струва около 10 000 лева, но е раставрирал с части от Германия и му е направил идеални бели джанти.  Коментарите му за лидерите: Нинова: "Фантастична, но защото харесва фантастиката и е бъдещ диктатор" Марешки: "Познаваме се добре, ходихме навремето заедно в спорта, но сега има от него разочарование в много посоки" Карадайъ: "Принципни отношения"  Чувства Борисов каза и кога е плакал за последно - на погребението на Ваньо Танов, бившия шеф на Митниците. "От погребението на майка ми не бях плакал, но разстроих се тогава, познавахме се от много години", каза той. А за свое положително качество Борисов посочи" добър и толерантен", за свое лошо качество - "добър и толерантен", за своя грешка - пак "добър и толерантен". А от какво го е страх лидерът на ГЕРБ: "Налагам си да преодолявам страха". Борисов даде пример с факта как при инцидента с цистерната в Хитрино, когато е трябвало тя да бъде обезвредена и е имало голяма опасност да гръмне, той е слязъл при нея с пожарникарите, но не е искал да се казва по медиите, за да не кажат, че си прави пиар. "Във всеки случай, когато е трябвало да проявя смелост, съм я проявявал", каза Борисов. За какво още го е страх Бойко Борисов: "Ако няма стабилно управление в понеделник и вкараме държавата в политическа криза, от това много ме е страх".

"Екзакта": ГЕРБ води пред БСП с 3%

http://www.clubz.bg/51972-ekzakta_gerb_vodi_pred_bsp_s_3

ГЕРБ води на БСП с 3% дни преди парламентарните избори в неделя. Това са данните от национално представително изследване на "Екзакта рисърч груп". Според агенцията 31,2% от избирателите ще гласуват за ГЕРБ, а 28,1% ще предпочетат БСП. Следват "Обединени патриоти" – 10,5% ДПС – 7,6% "Воля" – 6,5% "РБ-Глас народен" – 4,0%.

Под бариерата за влизане в парламента са  "АБВ-Движение 21" – 2,6%, "Нова Република" – 2,6%, "Движение Да, България" – 1,5%. "Не подкрепям никого" събира 2,4%.

Данните показват, че в следващото Народно събрание е възможно да има шест политически формации. При очертаващите се изборни резултати съставянето на следващо управление ще изисква широка коалиция. Няма съмнение и в това, че ГЕРБ е партията, около която би било по-лесно, при очертаващата се картина, да се състави нов кабинет.

От началото до средата на кампанията ГЕРБ остава първа политическа сила, макар и с минимална преднина от около един процент. В последните дни от кампанията ГЕРБ увеличава леко дистанцията пред БСП до 3%. Въпреки това разликата между двете основни партии остава в рамките на стандартната грешка за подобен род проучвания. Данните на „Екзакта” показват, че в самия край на кампанията мобилизацията на електоратите на ГЕРБ и на БСП е съизмерима и висока.

Електорални нагласи за парламентарен вот сред твърдо решилите да гласуват към 22 март 2017 г. (в %)

ГЕРБ – 31.2%

БСП за България – 28.1%

Обединени патриоти – 10.5%

ДПС – 7.6%

Воля – 6.5%

РБ – Глас народен – 4.0%

АБВ-Движение 21 – 2.6%

Нова Република – 2.6%

Да, България – 1.5%

Не подкрепям никого – 2.4%

Вот за други партии, коалиции и независими кандидати – 3.0%

За разлика от началото на кампанията, когато еуфорията на БСП се пренесе от президентския вот към парламентарните избори и това създаде визия за „летящ старт” и висока ефективност, в края на кампанията този ефект избледня и БСП все по-малко може да привлича вот на колебаещи се и конформистки настроени избиратели.

В последните дни на кампанията се регистрира мобилизация сред избирателите на АБВ-Движение 21 и "Нова република". Този факт оставя впечатлението, че тези формации биха могли да подобрят позициите си до деня на вота.

Електоратът на ДОСТ трудно може да бъде измерен, но някои косвени индикатори сочат, че тази партия може да поднесе изненада в деня на вота. От "Екзакта" уточняват, че провеждат изследвнията си на територията на страната и не отчитат вота от чужбина.

Електоралната прогноза на "Екзакта рисърч" е изготвена на базата на национално представително проучване, проведено в периода 17-22 март 2017 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю. Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на „Екзакта Рисърч Груп”. Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%.

"Екзакта": ГЕРБ води на БСП с 3%

http://www.clubz.bg/51972-ekzakta_gerb_vodi_na_bsp_s_3

ГЕРБ води на БСП с 3% дни преди парламентарните избори в неделя. Това са данните от национално представително изследване на "Екзакта рисърч груп". Според агенцията 31,2% от избирателите ще гласуват за ГЕРБ, а 28,1% ще предпочетат БСП. Следват "Обединени патриоти" – 10,5% ДПС – 7,6% Воля – 6,5% "РБ-Глас народен" – 4,0%.

Под бариерата за влизане в парламента са  АБВ-Движение 21 – 2,6%, "Нова Република" – 2,6%, "Движение Да, България" – 1,5%. "Не подкрепям никого" събира 2,4%.

Данните показват, че в следващото Народно събрание е възможно да има шест политически формации. При очертаващите се изборни резултати съставянето на следващо управление ще изисква широка коалиция. Няма съмнение и в това, че ГЕРБ е партията, около която би било по-лесно, при очертаващата се картина, да се състави нов кабинет.

От началото до средата на кампанията ГЕРБ остава първа политическа сила, макар и с минимална преднина от около един процент. В последните дни от кампанията ГЕРБ увеличава леко дистанцията пред БСП до 3%. Въпреки това разликата между двете основни партии остава в рамките на стандартната грешка за подобен род проучвания. Данните на „Екзакта” показват, че в самия край на кампанията мобилизацията на електоратите на ГЕРБ и на БСП е съизмерима и висока.

За разлика от началото на кампанията, когато еуфорията на БСП се пренесе от президентския вот към парламентарните избори и това създаде визия за „летящ старт” и висока ефективност, в края на кампанията този ефект избледня и БСП все по-малко може да привлича вот на колебаещи се и конформистки настроени избиратели.

В последните дни на кампанията се регистрира мобилизация сред избирателите на АБВ-Движение 21 и "Нова република". Този факт оставя впечатлението, че тези формации биха могли да подобрят позициите си до деня на вота.

Електоратът на ДОСТ трудно може да бъде измерен, но някои косвени индикатори сочат, че тази партия може да поднесе изненада в деня на вота. От "Екзакта" уточняват, че провеждат изследвнията си на територията на страната и не отчитат вота от чужбина.

Електоралната прогноза е изготвена на базата на национално представително проучване, проведено в периода 17-22 март 2017 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю. Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на „Екзакта Рисърч Груп”. Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%.
 

Регенеративната медицина - силата на стволовите клетки

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6132236

Регенеративната медицина - силата на стволовите клеткиГолям е оптимизмът в научната общност за многобройните приложения на стволовите клетки и тяхното бъдещо приложение за все по-голям брой заболявания. Вижте защо има толкова много ентусиазъм в регенеративната медицина от едно интервю с известния акушер - гинеколог, Емил Филипов - Медицински директор на МЦ "Афродита" ООД,

„Столичен автотранспорт” ЕАД осигурява обучение за категория „Д” - „Водач на автобус”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132208

„Столичен автотранспорт” ЕАД осигурява обучение за категория „Д” - „Водач на автобус”Обявяваме, че „Столичен автотранспорт” ЕАД осигурява обучение за придобиване на правоспособност за управление на МПС категория „Д” на кандидати за заемане на длъжността „Водач на автобус” в „Столичен автотранспорт” ЕАД. Работодателят осигурява: 1. Обучение за категория „Д”. 2. Провеждане на изпит по теория и управление. 3.

Чаша вино или бира дневно предпазват сърцето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6132922

Чаша вино или бира дневно предпазват сърцето
Умерената консумация на алкохол намалява риска от инфаркт или инсулт, установиха британски учени, предава в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Учени от Кембриджския университет анализираха данни за 1,9 милиона души. Резултатите показват, че пиещите умерено - до 14 алкохолни единици седмично, са с по-малък риск от проблеми със сърцето от пълните

Намаляване на таксите зa бaнĸoвитe и финaнcoвитe ycлyги иcĸa Бpюĸceл

http://econ.bg/Новини/Намаляване-на-таксите-зa-бaн-oвитe-и-финaнcoвитe-ycлyги-иc-a-Бpю-ceл_l.a_i.739477_at.1.html

Πo-eвтини финaнcoви ycлyги и пo-ниcĸи тaĸcи зa тpaнcaĸции мeждy дъpжaвитe члeнĸи иcĸa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия (EK). Oт инcтитyциятa пpeдcтaвиxa нoв плaн...

Porsche награждава работниците си

https://www.actualno.com/cars/porsche-nagrajdava-rabotnicite-si-news_601387.html

Сериозен бонус ще получат служителите на Porsche заради отличните финансови резултати на компанията, постигнати през 2016 г. Те ще надминат 9000 евро на човек, като ще зависят от стажа и отработени часове от конкретния работник, съобщиха от ръководството на марката.Максималната с

18 години от бомбардировките на НАТО срещу Белград и големите градове в Сърбия

http://www.cross.bg/nato-armiya-kosovo-1538414.html

/КРОСС/ На 24 март се навършват 18 години от началото на бомбардировките на НАТО срещу Белград и големите градове в Сърбия. Официалната причина за бомбардировките е югославската местна операция „Подкова", която цели етническо прочистване на Косово според военното разузнаване на НАТО, които водели до големи човешки жертви - загиват стотици граждани. Това е втората голяма бойна операция на НАТО след операция "Преднамерена сила" в Босна и Херцеговина през 1995 г. Тя е извършена без съгласието на Общото събрание на ООН. Бомбардировките водят до оттеглянето на югославските войски от Косово и установяването на Временната администрация на ООН в Косово. По-късно е организиран Международен наказателен трибунал за бивша Югославия, който решава, че югославските сили за сигурност са отговорни за престъпления срещу човечеството и масови потъпквания на човешките права на гражданското население в Косово - главно по време на операцията на НАТО[1]. Югославската армия, с върховен главнокомандващ Слободан Милошевич и началник на Генералния щаб генерал Драголюб Ойданич, води отбранителни сражения срещу натовските самолети като 2 (от тях един „Ф-117") са свалени от Югославската противовъздушна отбрана. На 24 март 1999 г. генералният секретар на НАТО Хавиер Солана заповядва на командващия въоръжените сили на НАТО в Европа ген. Уесли Кларк да започне въздушни бомбардировки срещу градове и военни обекти на СР Югославия

МВР в Силистра разкри мрежа за кражби на коли и мотори

http://offnews.bg/news/n_1/n_650890.html

Служители на МВР - Силистра задържаха престъпна група, която се е занимавала с нелегален внос на автомобили и изготвяне на фалшиви документи. Това съобщиха от полицията в дунавския град. Открити и иззети са автомобили от висок клас и мотоциклети, фалшиви документи, както и специализирана техника за изготвянето им. С постановление на Районна прокуратура – Силистра един от участниците в групата е задържан за 72 часа. Престъпна група е внасяла нелегално коли от страните от Европейския съюз и САЩ, които са били обект на кражби и застрахователни измами. Операцията по разкриването на схемата е била под координацията на ГД „Национална полиция“ и под наблюдението на прокуратурата.  На 22 март, след разрешение на Районен съд – Силистра, са предприети процесуално-следствени действия на няколко адреса в Силистра, както и в селата Майор Ценович и Айдемир. В имоти, собственост на 55-годишния И.Д., са открити четири автомобила от висок клас, микробус, четири мотоциклета и АТВ с манипулирани идентификационни номера на рамите. Установени са други десет моторни превозни средства с неистински документи за регистрация. Намерени са и голям брой неистински документи - стикери с идентификационни номера на автомобили, договори за покупко-продажба на МПС, застрахователни полици, пълномощни за управление на МПС, регистрационни табели и други. Иззета е специализирана техника за изготвяне на свидетелства за регистрация на МПС, ламинираща техника, компютърна и офис техника. В Силистра, в домовете на други петима души /на възраст между 24 и 58 години/, за които имало данни, че са действали в съучастие с И.Д., са намерени голям брой фалшиви документи. В хода на операцията са предприети претърсвания на адреси и на територията на областите Русе, Варна и Хасково. Били установени още четирима, съпричастни към престъпната дейност. От жилищата им са иззети множество неистински документи, както и луксозен автомобил „Рейндж Ровър Спорт”, обект на посегателство от територията на София. И.Д., който има богато криминално минало, включително и осъдителни присъди за подобна дейност, е задържан с постановление на Районна прокуратура – Силистра за срок до 72 часа.

Шофьор мина на червено, помете моторист

//dariknews.bg/regioni/varna/shofior-mina-na-cherveno-pomete-motorist-2012516

Мотоциклетист е пострадал в катастрофа на кръстовището на ул. «Отец Паисий» и бул. «Цар Освободител». Инцидентът е станал вчера следобед. 

58-годишната водачка на лека кола «Пежо» минала на червено и причинила катастрофа с мотоциклет «Сузуки». Мотористът паднал на пътя и получил фрак

Б. Хасанов: Да разбием порочните практики в управлението на страната

//dariknews.bg/regioni/ruse/b.-hasanov-da-razbiem-porochnite-praktiki-v-upravlenieto-na-stranata-2012518

Здравейте Приятели/Здравейте Български граждани, Здравейте Русенци,
Аз съм Бюлент Хасанов, Областен Председател на ПП Дост и кандидат за народен представител от Обединение Дост в  19- МИР Русе. Живял съм дълги години в Великобритания, където съм придобил своето образование и професионален оп

Намаляват безработните в Свищов

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/namaliavat-bezrabotnite-v-svishtov-2012519

Спад в броя на регистрираните безработни в Свищов отчитат за февруари. В края на месеца те са 1 471  души, което е намаление спрямо предходния месец с 68 души. Равнището на безработица пада с 0,4 пункта и в края на месеца е 9,4 % /при 8.2 % на национално ниво/. През същия период на предходната годи

Врачанска ученичка – с една от най-добрите иновационни финансови идеи

//dariknews.bg/regioni/vraca/vrachanska-uchenichka-s-edna-ot-naj-dobrite-inovacionni-finansovi-idei-2012521

Единадесетокласничката Катрин Кацарска от СУ „Козма Тричков”- Враца се класира на второ място в Националното състезание за иновационни финансови идеи, което се проведе в София и бе организирано от Джуниър Ачийвмънт България и NN България в рамките на съвместния проект „Социални иновации“. В надпрев

Честна, доверчива и измамена

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/chestna-doverchiva-i-izmamena-2012520

63-годишна габровка е подала в РУ Габрово сигнал, че е станала жертва на телефонна измама. Неизвестен извършител, представяйки се по домашния и́ телефон за полицейски служител, поискал пари за залавяне на телефонни измамници.

Жената предала сумата от 7100 лв. По случая в РУ Габрово е

НАСА тества двигателите за бъдещите полети до Марс (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/tehnologii/nasa-testva-dvigatelite-za-bydeshtite-poleti-do-mars-video-2012482

НАСА проведе поредните изпитания на модернизирания двигател "RS-25", предназначен за ракетата-носител "Спейс лонч систем" и за изстрелването на корабите "Орион" към Марс, съобщи американското космическо ведомство, цитирано от ТАСС.

Търговците в Банско отчитат слаб сезон

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/tyrgovcite-v-bansko-otchitat-slab-sezon-2012461

Търговци в Банско отчитат слаб сезон, въпреки големия ръст на туристи. По думите им с всяка изминала година продажбите в магазините за спортни стоки, сувенири и конфекция драстично намаляват. Миналата година също е била слаба по отношение на продажбите, тази година тенденцията се запазва.

Япония губи $4,1 млрд. годишно от самоубийствата

https://www.actualno.com/asia/japonija-gubi-41-mlrd-godishno-ot-samoubijstvata-news_601396.html

Икономическите загуби от самоубийствата в Япония достигат 459 млрд. йени (около 4,1 млрд. долара) годишно, съобщиха експерти от министерството на здравеопазването, цитирани от телевизия NHK. Числото е изведено от изчисления колко биха допринесли 23 000-те японци на възраст от 15

Какво е "Антисоциална мрежа" и кое общото с тази актриса

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/kakvo-e-antisocialna-mrezha-i-koe-obshtoto-s-tazi-aktrisa-6067055

Актрисата сподели в социалната мрежа "Туитър", че подготвя ново предаване, което носи името "Антисоциалната мрежа"

НАСА направи изпитания на двигателите за бъдещите полети до Марс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132918

НАСА направи изпитания на двигателите за бъдещите полети до МарсНАСА проведе поредните изпитания на модернизирания двигател "RS-25" /Ар Ес-25/, предназначен за ракетата-носител "Спейс лонч систем" и за изстрелването на корабите "Орион" към Марс, съобщи американското космическо ведомство, цитирано от ТАСС и БТА. Тестовете са се състояли на полигона на космическия център на НАСА "Джон Стенис" в щата Мисисипи.

Северна Корея със съболезнователна телеграма до Лондон след атентата

http://offnews.bg/news/n_1/n_650891.html

Премиерът на Северна Корея Пак Пон-чжу изпрати съболезнования до британския си колега Тереза Мей във връзка с терористичния акт в Лондон, съобщи севернокорейската информационна агенция КЦТА, цитирана от ТАСС и БТА. В телеграмата се казва, че "правителството на КНДР осъжда всички форми на тероризъм". Съболезнования е изпратил и севернокорейският външен министър И Йон-хо до британския си колега Борис Джонсън.

Юри Велев, Главен готвач на МЕТРО Академия: Българското агнешко ще присъства на великденската трапеза с предложенията на МЕТРО

http://www.moreto.net/novini.php?n=346905

Великденската и гергьовска трапеза на българина не могат без прясно агнешко месо. На празника МЕТРО България дава възможност на професионални готвачи и любители кулинари да сложат на масата ястия с автентичен вкус и с отгледано в България агнешко от 3 породи – каракачанска овца, ил дьо франс, аваси и ярешко месо.

Кой клати държавата?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278251_%D0%9A%D0%BE%D0%B9+%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0%3F

 В дните преди парламентарния вот расте броят на провокациите срещу обществения ред. Поредица от събития, несвързани наглед помежду си, засилват усещането за несигурност и страх в страната. Има данни за организирана кампания с цел предизборно покачване на напрежението, твърдят източници от службите. Иначе казано – някой умишлено клати държавата, за да се домогне до властта.

Да проследим хронологията на „подозрителните“ събития от последните седмици.

На 9 март група партийно организирани пенсионери излязоха на протест пред президентството с искане за по-високи пенсии. Защо там? Не е ясно, при положение, че президентът пенсии не дава. Конкретен повод за недоволство също липсваше. Но важното бе да се скандира „Не на геноцида“ пред „Дондуков“ 2, за да се внуши, че президентът е отговорен за окаяната съдба на народа.

Оттогава организирани групи за натиск клечат почти ежедневно пред сградата на президентството. Едни искат мерки за ограничаване на жертвите по пътищата (любима тема на ГЕРБ), други са срещу незаконните шофьорски книжки, трети изобразяват противници на СЕТА, колкото да генерират шум в системата, четвърти си търсят забавените заплати, пети – просто веят трибагреника и размахват плакат с фундаменталния въпрос: „Защо сме толкова прости?“. Това е, да го наречем, „социалното крило“ на провокаторите.

Организатор на пенсионерския протест пред президентството е близкият до десницата Граждански съюз Нетърпимост.
Има обаче и „криминално“. На 16 март четири коли пламват край НДК. Зрелището, съвсем разбираемо, вдига градуса на обществената тревога. Според разследващи става дума за умишлени действия, други говорят направо за саботаж.

Два дни по-късно неизвестни вандализират автобус на протурската партия ДОСТ в центъра на Разград. Инцидентът се разиграва на фона на крайно напрегнатите ни отношения с Турция заради агресивната й намеса в изборите у нас. И съдържа взривоопасен потенциал, застрашаващ  националната сигурност.

Масло в огъня налива и все по-арогантното поведение на въпросната партия с нейните провокативни предизборни клипове, в които се съдържат призиви за реванш на Възродителния процес, а турски чиновници са впрегнати в ролята на политически агитатори.

За екзактния иначе и високонаративен Местан е пределно ясно, че филмчетата ще взривят обществото, че са недопустими по закон и представляват заплаха за етническия мир в страната. Арогантността, с която се върши всичко това, не оставя никакво съмнение, че става дума за чиста проба изборна провокация.

За финал на жълтите павета изскочиха разни очилати „реформатори“, които довчера съглашенстваха с хората на Местан, но сега придирят защо не се прави нищо срещу турската намеса в изборите. Същите тия претенциозни позьори утре на драго сърце биха се прегърнали с ДОСТ в името на евроатлантизма, но сега е важно да се бунят масите. И тук стигаме до най-важния въпрос. Каква е целта на целия този ажиотаж?

Кой има интерес да пали чергата на държавата?



Отговорът ще осветли част от замисъла, скрит зад серията от уж случайни събития. Чувството за хаос, несигурност и страх интинктивно ще тласнат мнозина към „твърдата ръка“ на нашенския „Пиночет“, махащ от десетките „непризнати“ билбордове из родината. „Да си дойде Бойко“ е търсеният ефект от кампанията. А дойде ли той, ще има шанс и за Местан, и за Радан, и за Москов, и за Иванов. Само ГЕРБ може да осигури политическо бъдеще на разпарчетосаната дясна гарнитура. Този сценарий вече бе проигран с протестите от 2013 г., които, макар и основателни в своя генезис, прераснаха в своеобразен пуч срещу кабинета „Орешарски“ и завършиха с връщането на Борисов на власт. Сега интифата е горе-долу същата: „Да спрем БСП!“. Па макар и с ДОСТ под ръка. Според доверени източници, истеризацията на този процес предстои след изборите. При разочароващ резултат на ГЕРБ, „полезните идиоти“ от протестърското войнство ще бъдат отново мобилизирани с цел предизвикване на нови парламентарни избори. „Важното е да се спре БСП!“. Боят по президента е неотменна част от тази схема, доколкото тъкмо неговата победа на президентския вот вдигна на крака социалистите. Ако сценарият не успее, ще се върви към „апелация“ пред по-висшата инстанция – ЕК, която има своите „европейски средства“ за сваляне на легитимни правителства. Все пак държи единственото църцорещо кранче на българската икономика – парите по оперативни програми.

„Да си дойде Бойко“ е търсеният ефект от кампанията.

Този път, обаче, планът може и да не успее. Просто ситуацията в света коренно се промени от 2013 г. насам и днес Европа няма интерес от дестабилизация и хаос в своята периферия. Още по-малко в буферната зона с Турция, която откровено я предизвиква.

Предстои да видим дали събитията ще се развият по набелязания сценарий, но режисура, без съмнение, има. Някой опасно се заиграва със стабилността на държавата, гонейки теснопартийните си и политически цели. Този някой се надяваше на безапелационна победа на предсрочните избори след демонстративно хвърлената оставка. Трендът обаче се обърна, и този някой изпадна в ролята на губещ. Само голям трус или сериозна външна заплаха може да му лъсне отново пагоните. И тук ДОСТ върши чудесна работа в ролята на плашило и агресивен проводник на турския интерес. Същият този интерес, който човекът с фуражката от плаката и министрите му защитаваха, докато бяха на власт. И, ако е речено, пак ще защитават, с любезното съдействие на реформаторския миманс.

http://www.transmedia.bg/2017/03/22/%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-2/ 




Ердоган към европейците: Никъде по света няма да можете да се разхождате спокойно по улиците!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278250_%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5%3A+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0

 Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви в сряда, че европейците няма да бъдат в състояние да се разхождат сигурно по улиците, ако запазят сегашното си отношение, предава Reuters, цитирана от "Фокус". 


„Ако Европа продължава по този начин, нито един европеец в която и да е част на света няма да може да се разхожда сигурно по улиците. Ние призоваваме Европа да уважава правата на човека и демокрацията“, подчерта Ердоган пред журналисти в Анкара. 

Турция попадна във вихъра на дипломатически скандал с Германия и Нидерландия, след като властите на двете европейски държави отмениха изяви на политици на Анкара, агитиращи в полза на планираните конституционни промени.

http://epicenter.bg/article/Erdogan-kam-evropeytsite--Nikade-po-sveta-nyama-da-mozhete-da-se-razhozhdate-spokoyno-po-ulitsite--/123414/7/0




Вижте как евакуираха Тереза Мей по време на нападанието в Лондон (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132908

Вижте как евакуираха Тереза Мей по време на нападанието в Лондон (Видео)Кадри, разпространени от "The Sun", показват как премиерът Тереза Мей е евакуирана от парламента по време на нападението в

Преглед на икономическите теми в печата, 24 март

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-24-март_l.a_i.739476_at.1.html

"Kaндидaт-дeпyтaти ca зaceчeни в aĸтивнa избopнa тъpгoвия"  Kyпyвaнeтo нa глacoвe ce aĸтивизиpa из цялaтa cтpaнa. Жaндapмepия зaвapди...

Лавров: Западът трябва да осъзнае опасността от разклащането на Македония

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278249_+%D0%9B%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5+%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D

 Москва се надява, че западните страни осъзнават опасността от опитите да се разклати ситуацията в Македония. Това е заявил руският външен министър Сергей Лавров, предава БГНЕС 
„Ситуацията в Македония днес е по-сложна, ще я нарека криза, която е провокирана до голяма степен изкуствено и която има за цел да раздели обществото“, каза Лавров по време на лекция на Академията на Генерален щаб на РФ. Той се надява, че „Западът разбира опасността от подобни опити“. Като цяло, Лавров отбелязал, че Балканският регион „не знайно защо се възприема като регион, в който Русия прави провокации ... и всякакви нормални връзки Русия с балканските страни веднага се превръщат в предмет на тревожна загриженост, които озвучават политиците, че, уж, Русия настъпва към Балканите“ „Ние, ако мога така да кажа, не се „плашим“ от такива изявления. Ние виждаме съвпадения по много въпроси със страните от региона“, подчертал Лавров. 


segabg.com

Вижте как британската преса коментира атентата в Уестминстър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132911

Вижте как британската преса коментира атентата в УестминстърНовината, че нападателят в Лондон е роден във Великобритания и е вдъхновен от радикална ислямистка идеология е била напълно предвидима, тъй като той е имал криминално досие, пише днес "Гардиън" във връзка с атаката край парламента, в която бяха убити четирима души и ранени десетки. Вестникът отбелязва, че извършителят Халид Масуд е на 52 години,

Росица Кирова: Имаме избор: "Не искаме повече да ни лъжете"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132907

Росица Кирова: Имаме избор: "Не искаме повече да ни лъжете"- Предизборната кампания е към своя финал. "Единни за промяна" проведе мащабна разяснителна кампания да се гласува за квадратчето "Не подкрепям никого". Очаквате ли да бъдете чути от избирателите? - На тези избори в политическия ресторант партиите ни сервираха едно и също - манджа, която ни предлагат от 20 години, претоплена, развалена манджа,

Димитър Танев: БСП прави заявки да ни върне назад, призовавам за консолидиран десен вот за РБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_650888.html

Toвa ca нaй-вaжнитe избopи, зaщoтo oт БCΠ пpaвят тpeвoжни зaявĸи зa вpъщaнe нaзaд и зa peвaншизъм. Kopнeлия Hинoвa зaяви в Cтapa Зaгopa, чe дeмoĸpaциятa ни oтнe мнoгo, a Ивo Xpиcтoв, чe ако някой се е допитвал до тях, ниe нямa дa бъдeм в Eвpoпeйcĸия cъюз и в HATO. Toвa коментита вoдaчът нa лиcтaтa на коалиция Реформаторски блок – Глас народен за Стара Загора Димитър Танев. "Hямa ĸaĸ тoвa дa нe тpeвoжи дeмoĸpaтичнo миcлeщитe xopa. За да избегнем лош сценарий за България дecнитe избиpaтeли дa ce мoбилизиpaт и дa пoдĸpeпят ĸoaлициятa Реформаторски блок – Глас народен, зaщoтo тя щe бъдe eдинcтвeнaтa oт старата дecницa, ĸoятo щe влeзe в 44-тo Hapoднo cъбpaниe и тpябвa дa имa cилнo пpeдcтaвитeлcтвo. Сoциoлoгичecĸитe aгeнции вeчe ни дaвaт над 5% дoвepиe", добави той.  Танев беше ĸaтeгopичeн, чe пpиcъcтвиeтo нa ĸoaлиция "Peфopмaтopcĸи блoĸ - Глac нapoдeн" в cлeдвaщия пapлaмeнт щe e гapaнция, чe нямa дa имa пpoмянa нa пoeтия ĸypc нa cтpaнaтa ни пo oтнoшeниe нa HATO и EC. Той припомни своите приоритети за региона : енергетика, зелена и чиста Стара Загора, силна индустриална зона, професионално образование. За проблемите в комплекс Марица изток апелира към единна национална позиция, която дни по-рано обяви в нарочна декларация, адресирана до всички партийни щабове в града. Необходимо е решение на Народното събрание, категорична позиция в ЕС и инвестиции от държавата с грижа за региона и хората. Темата Зелена Стара Загора той разшири с чистота на въздуха и в регионите Казанлък, Раднево, Гълъбово, със зелени пояси и предложи комплексен подход над и единствено застрояването на парковете и зелените площи. “Стимулите за бизнеса с екологични производства ще бъдат моя първа задача в следващия парламент”, каза Танев. Той подробно коментира и друг основен свой приоритет – силна индустриална зона в Стара Загора. Градът не е привлекателна инвестиционна дестинация, но мой приоритет е до 6 месеца в Стара Загора да заработи регионална структура на Българската агенцията за инвестиции. “Индивидуалният подход към инвеститора е гаранция за успех и аз съм готов да продължа работа в тази посока”. Стара Загора и регионът и сега изпитват нужда от повече професионални кадри. Проблемът с професионалното образование минава през държавна регулация и стимули за ученици и бизнес. Но днес е по-важно от всякога да мобилизираме сили в подкрепа на "Peфopмaтopcĸи блoĸ - Глac нapoдeн", другото е вот за БСП и ДПС. Избори 2017

Таня Петрова, кандидат на ГЕРБ за народен представител: Трябва да върнем престижа на учителската професия

http://www.moreto.net/novini.php?n=347121

Таня Петрова е директор на ОУ „П.Р. Славейков“ във Варна. Цялата й професионална кариера е свързана с образователната система - 15 години е била гимназиален учител, а от 19 години е училищен директор. Магистър е по математика от СУ „Св.

Сърбия отбелязва днес 18 години от началото на бомбардировките на НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132903

Сърбия отбелязва днес 18 години от началото на бомбардировките на НАТОГодишнината от началото на бомбардировките на НАТО срещу Съюзна Република Югославия ще бъде отбелязана днес с многобройни прояви в различни градове на Сърбия, съобщава белградският вестник "Данас", цитиран от БТА. Премиерът на Сърбия Александър Вучич ще ръководи днес централната държавна церемония по повод Деня в памет на загиналите в агресията на

Лиляна Павлова: Ремонтът на Аспаруховия мост е наложителен и трябва да продължи

http://www.barometar.net/88169/

Ремонтът на Аспаруховия мост е наложителен и трябва да бъде завършен, коментира на среща с жители на район „Аспарухово” водачът на варненската листа на ГЕРБ Лиляна Павлова. Бившият регионален министър потвърди ангажимента на ГЕРБ за цялостен ремонт на стратегическото пътно съоръжение. Павлова призова хората да проявят търпение заради неудобствата, които причинява затруднения трафик. „Ремонтът е […]

Tурски медии : След 16 април може да има изненади за ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132904

Tурски медии : След 16 април може да има изненади за ЕССлед референдума на 16 април ще има изненади за Европейския съюз, заяви снощи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турските вестници и БТА. "След 16 април ще има изненади за ЕС" ("Сабах"), "ЕС да се готви за изненада" ("Стар"), "След 16 април може да има изненади за Европейския съюз" ("Йени шафак").

Борисов: Случилото се в Крим може да стане и в Кърджали

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/24/2940998_borisov_sluchiloto_se_v_krim_moje_da_stane_i_v_kurdjali/?ref=rss


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ако сега бил премиер, Турция не би си позволила да се меси, защото там му имали респект. Той похвали президента Румен Радев за реакцията, при която вчера той обяви, че България не дава, но и не приема уроци по демокрация, особено от държави, които не спазват върховенството на закона.

След Косово, след Крим при този агресивен съсед това може да се случи и в България. Някой може да отиде да забие едно знаме в Кърджали и да каже: Това...

Защита на потребителите или абонати доживот?

https://www.actualno.com/actualno/zashtita-na-potrebitelite-ili-abonati-dojivot-news_601268.html

Съвсем наскоро - на 15 март за поредна година отбелязахме Световния ден на потребителя. И за пореден път правата ни потребители в България бяха поставени като тема един вид "празнично". Коментар на редактора Малко история. Датата е в чест на прословутата реч на американския

"Алфа Рисърч": ГЕРБ води с 2.6% пред БСП

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278248_%22%D0%90%D0%BB%D1%84%D0%B0+%D0%A0%D0%B8%D1%81%D1%8A%D1%80%D1%87%22%3A+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8+%D1%81+2.6%25+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%91%D0%A1%D0%9F

 В навечерието на изборите проучване на „Алфа Рисърч” отчете 2,6% преднина на ГЕРБ (31,7%) пред БСП (29,1%).
„Данните показват нещо много интересно и много различно от президентската кампания. Тази кампания като че ли беше условно разделена на два периода. Първият започна в края на януари и беше много успешен за БСП на фона на защитната позиция на ГЕРБ. Изведнъж подемът се пречупи като хребет, а ГЕРБ започна съвсем слабо да пълзи”, коментира в „Здравей, България” социологът от „Алфа Рисърч” Боряна Димитрова.
Тя уточни, че разликата от 2,6% между първите двама не е непреодолима.
В същото време много близки са позициите между Обединените патриоти (8,9%) и ДПС (8,4%).
„ДПС много силно мобилизира вот през последната седмица. Това не е новост за Движението. В хода на кампанията Патриотите остават на почти едно и също равнище. Дори имаме лек спад”, каза социологът.
„Не е изключено разиграването на националистическата карта дни преди изборите да окаже своите ефекти”, допълни Боряна Димитрова.
„Колебаещите се избиратели могат да решат дали Реформаторският блок ще влезе в парламента, или не. Това ще определи и дали той ще е от пет или шест партии. Според данните обаче и в двата варианта не е възможна двупартийна коалиция”, поясни още социологът.

Изследването на "Алфа Рисърч" е проведено в периода 20-22 март и е реализирано със собствени средства. То е проведено сред 1033 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.



segabg.com

Два района във Варна останаха без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=347122

От ВиК-Варна съобщиха, че без вода ще останат абонатите в два варненски района. Причината за това е авария. Ето кои да засегнатите райони: - района на Цирковата площадка и стадион "Локомотив" до около 14 ч. - ж.к."Младост" от бл.

ЦИК: Точният брой на изборните секции у нас ще стане ясен утре

http://www.cross.bg/sektzii-razkriti-broii-1538413.html

/КРОСС/ Точният брой на изборните секции у нас ще стане ясен утре. В чужбина са разкрити 371 секции в 70 държави. Пред БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев, съобщи, че пред всяка секция у нас трябва да бъдат оповестени телефоните на дежурния прокурор и районното полицейско управление, за да може избирателите да подават сигнали за нарушения. Най-много секции има във Великобритания, където въз основа на заявленията са разкрити 58 на брой. По време на президентските избори секциите са били 52. Ако са били подадени повече заявления, щяха да бъдат разкрити още секции, уточни говорителят на ЦИК. В Германия има 13 секции в 8 места, където България има дипломатическо представителство. По отношение на гласуването в Турция ЦИК е предприела мерки за протичане на нормален изборен процес във 35-те секции. Ограничена е възможността да се повлияе на избирателите при упражняване на правото на глас. Попълването на декларацията, че не е гласувано на друго място, трябва да бъде подписана лично пред Секционната избирателна комисия. Наблюдаването на изборния процес извън страната ще става от наблюдатели, представители на политическите сили и застъпници, които могат да подават сигнали пред ЦИК.    

Трусове в Гърция и под Вранча

http://offnews.bg/news/n_1/n_650887.html

Около 06:24 часа тази сутрин е регистриран трус с магнитуд 4,5 и епицентър на 47 км южно от Атина в Гърция. Земетресението е с голяма дълбочина - 258 км и затова е усетено леко. Тази нощ е регистриран и дълбок трус под Вранча в Румъния. Трусът е бил с магнитуд 3 по скалата на Рихтер. 

Пристрастен към залагания любовник задигна спестяванията на любимата си

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/pristrasten-kym-zalaganiia-liubovnik-zadigna-spestiavaniiata-na-liubimata-si-2012514

Пристрастен към залагания любовник задигнал спестяванията на любимата си. Чувствата между двамата дряновци дотолкова се задълбочили, че нежната половинка извадила втори ключ за жилището си. Въпреки че не живеели заедно, мъжът можел да влиза по всяко време. Оказало се обаче, че е воден от двойна стр

Мъж от Хасковско е задържан за опита за подкуп на кмета на Неделино

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/myzh-ot-haskovsko-e-zadyrzhan-za-opita-za-podkup-na-kmeta-na-nedelino-2012508

60-годишен мъж е задържан за срок до 24 часа за предлагане на подкуп на длъжностно лице. М.И.К. е от област Хасково, съобщиха от полицията.

Припомняме, че двама души се опитаха да подкупят с 5000 лева кмета на Неделино Боян Кехайов в четвъртък. 60-годишният Митко К. и по-младият м

Хванаха нелегални мигранти в Монтанско

//dariknews.bg/regioni/vraca/hvanaha-nelegalni-migranti-v-montansko-2012509

В полицията в Монтана е получен сигнал за транспорт на бежанци през територията на областта с автомобил "Рено Еспейс" със софийска регистрация, с посока от София до Видин. Около 18,00 часа в четвъртък на път Е 79 в района на ресторант "Пъстренец" в Монтана полицаите спрели автомобил "Рено Еспейс" с

6D маса за лъчелечение в Онкото в Бургас

//dariknews.bg/regioni/burgas/6d-masa-za-lychelechenie-v-onkoto-v-burgas-2012510

 С модерна 6D маса ще се прецизира лъчелечението на пациентите в Комплексния - онкологичен център в Бургас. Апаратурата ще увеличи ефективността на двата линейни ускорителя, тъй като позволява движение на пациента освен в 3 оси и в ротация около тези оси. По този начин ще може максимално точно да с

Ралев откри преасфалтираната улица “Черешово топче”

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/ralev-otkri-preasfaltiranata-ulica-chereshovo-topche-2012513

Кметът на Район “Северен”  Ральо Ралев откри цялостно преасфалтираната улица “Черешово топче”

Ремонтните дейности включваха фрезоване, полагане на основа на участъците, където това е необходимо, нови вибропресовани бордюри, полагане на 6 сантиметров асфалт, както и реконструкция на с

Засякоха в Монтана откраднат чужд автомобил

//dariknews.bg/regioni/vraca/zasiakoha-v-montana-otkradnat-chuzhd-avtomobil-2012515

В сектор "Пътна полиция” на ОДМВР Монтана е подадено заявление за издаване на транзитни номера на лек автомобил „Ауди А6“. Заявлението е подадено от П.И./32 г./ от областния град. След проверка е установено, че колата е обект на издирване от Република Словакия. Установено е още, че идентификационни

Япония изчисли колко губи от самоубийствата

//dariknews.bg/novini/sviat/iaponiia-izchisli-kolko-gubi-ot-samoubijstvata-2012442

Икономическите загуби от самоубийствата в Япония достигат 459 млрд. йени (около 4,1 млрд. долара) годишно, съобщиха експерти от министерството на здравеопазването, цитирани от телевизия NHK. Числото е изведено от изчисления колко биха допринесли 23 000-те японци на възраст

НАСА направи изпитания на двигателите за бъдещите полети до Марс

//dariknews.bg/novini/tehnologii/nasa-napravi-izpitaniia-na-dvigatelite-za-bydeshtite-poleti-do-mars-2012482

НАСА проведе поредните изпитания на модернизирания двигател "RS-25", предназначен за ракетата-носител "Спейс лонч систем" и за изстрелването на корабите "Орион" към Марс, съобщи американското космическо ведомство, цитирано от ТАСС.

До дни ще бъде сключен договор за доставка на нови дози ваксина срещу морбили

//dariknews.bg/novini/bylgariia/do-dni-shte-byde-skliuchen-dogovor-za-dostavka-na-novi-dozi-vaksina-sreshtu-morbili-2012511

До дни ще бъде сключен договор за доставка на нови 152 000 дози ваксина срещу морбили, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Илко Семерджиев. Той участва в среща с директорите на регионалните здравни инспекции.
 

Болните от туберкулоза мъже у нас са два пъти повече от жените

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bolnite-ot-tuberkuloza-myzhe-u-nas-sa-dva-pyti-poveche-ot-zhenite-2012489

В България броят на болните от туберкулоза мъже е два пъти по-висок от броя на жените. Това каза пред журналисти д-р Тонка Върлева, ръководител на програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" и на програма "Превенция и борба с туберкулозата". По думите й все още заболеваемостта от туберкулоза в регио

ЦИК: Точният брой на изборните секции у нас ще стане ясен в събота

//dariknews.bg/novini/izbori2017/cik-tochniiat-broj-na-izbornite-sekcii-u-nas-shte-stane-iasen-v-sybota-2012501

Днес приключва предизробната кампания за предсрочните парламентарни избори. За вота в неделя са регистрирани 13 партии 9 коалиции и 21 инициативни комитета.
 
Отпечатани са над 7 и половина милиона бюлетини. Точният брой на изборните секции у нас ще с

Варненски ученици със златни медали от национална състезание

http://www.moreto.net/novini.php?n=347030

Ученици от Хуманитарната гимназия във Варна спечелиха златни медали по време на Националния детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче”, съобщиха от учебното заведение за Moreto.net. Престижният конкурс събра над 1400 участници от цялата страна.

1000 лева заплата за касиерките в "Лидл"

http://offnews.bg/news/n_1/n_650886.html

„Лидл България” обяви, че ще повиши нивата на заплащане на служителите в магазините си в София. Компанията отваря нови 80 позиции за касиер-продавачи, като стартовото брутно възнаграждение е в размер на 1000 лева с перспективата да нараства всяка година и още в края на втората да достигне до 1350 лева. Новите възнаграждения ще бъдат въведени както за новите, така и за настоящите служители в магазините в столицата. Освен конкурентно заплащане, новопостъпилите могат да разчитат и на въвеждащо обучение, необходимо за бъдещата работа, задълбочено запознаване с възложените задачи, възможности за кариерно развитие, както и допълнително здравно застраховане и ваучери за храна в размер на 60 лева месечно. Част от обявените позиции предлагат и гъвкаво работно време, което дава възможност те да бъдат заемани от студенти или като допълнителен ангажимент за работещите на непълен работен ден. Повишаване нивата на заплащане на служителите в софийските магазини е поредната стъпка от дългосрочната стратегия на компанията за разширяване на търговската мрежа в цялата страна, както и за утвърждаване позицията й на водещ работодател сред веригите у нас, коментират от веригата.

Откриха ку-треска при кози в с. Церово

https://www.24chasa.bg/region/article/6132902

Откриха ку-треска при кози в с. ЦеровоПет кози в благоевградското с. Церово са заразени с ку-треска, показаха първите взети проби от 10 проби животни. Това се наложи след като преди дни над 20 души от селото бяха настанени в болница със съмнения за вирусна пневмония. Тогава РЗИ се усъмни в атипичното протичане на болестта и сигнализира ОДБХ.

Русия, Турция и Китай напират към Балканите

https://www.actualno.com/features/rusija-turcija-i-kitaj-napirat-kym-balkanite-news_601384.html

ЕС е зает с вътрешните си проблеми, което радва Москва. С невероятна пропагандна офанзива Русия иска да спечели сърцата на хората в балканските страни и явно постига успехи. Обръща ли се Източна Европа към Русия? При последната си обиколка на Балканите Върховната предста

Журналистка е застреляна в Мексико

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132890

Журналистка е застреляна в МексикоПетдесет и четиригодишна журналистка е застреляна днес в северния мексикански град Чиуауа, съобщи полицията. Това е третото убийство на репортер в тази страна от началото на март, предаде Франс прес. Мирослава Брийч Велдусеа е пишела за вестниците "Хорнада" и "Норте де Хуарес". Открита е мъртва в колата си "с множество куршумни рани" по тялото,

Александър Симов, БСП: Трети път с ДПС- не

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132900

Александър Симов, БСП: Трети път с ДПС- неСтатията в "Уолстийт Джърнъл" за намеса на Кремъл в изборите е безсилие "Трети път коалиция с ДПС-не". Така Александър Симов от БСП, цитирайки Корнелия Нинова, отговори на въпрос на БТВ дали това е възможна коалиция след изборите. Вече няма да повтаряме такива грешки, каза Симов. И допълни, че като като кандидат-депутат в Кърджали е предложил да

Цените на петрола пълзят нагоре от сутринта

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-пълзят-нагоре-от-сутринта_l.a_i.739475_at.1.html

Цените на петрола вчера се понижиха поради опасенията от излишък от горива на пазара. По-рано министерство на енергетиката на САЩ съобщи за ръст на...

Симов за статията в "Уолстрийт джърнал": Изградена върху убежденията на автора, без доказателства

http://www.cross.bg/simov-statiya-edno-1538412.html

/КРОСС/ "Два пъти много страдахме от коалиция с ДПС, така че трети път няма да я повторим. Ние най-много сме страдали, когато преди избори сме казвали едно, а после сме правили друго. Така че, минахме през нашия период на изкупление и катарзис". Това заяви сутрешния блок на БТВ водачът на листата на БСП в Кърджали Александър Симов. "В Кърджали ние бяхме първата политическа сила, която постави ДОСТ като заплаха, като реален враг", допълни социалистът. Относно статията във в „Уолстрийт джърнъл", че БСП е получила от Русия тайна стратегия как да спечели изборите, Симов заяви, че това е пълна манипулация, а самата статия е дело на българин с фамилия Кънчев. "В нея няма нито един документ или каквото и да е доказателство за подобна среща и подобен план", коментира Симов."Тази статия е изградена върху вътрешните убеждения на автора, че такова нещо има", коментира Александър Симов. "Цялата статия е едни празни думи и голословни твърдения, непочиващи на нито едно име", допълни социалистът.    

Един човек е загинал, а 16 души са ранени при катастрофи през денонощието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132896

Един човек е загинал, а 16 души са ранени при катастрофи през денонощиетоЕдин човек е загинал, а 16 души са ранени при 16 тежки пътнотранспортни произшествия в страната през последното денонощие, съобщиха от МВР. За живота на един от ранените има опасност. В София са регистрирани три тежки и 70 леки пътни произшествия с четирима

Трето убийство на журналист в Мексико от началото на март

http://www.cross.bg/nachaloto-chiyaya-meksiko-1538411.html

/КРОСС/ Петдесет и четиригодишна журналистка е застреляна днес в северния мексикански град Чиуауа, съобщи полицията. Това е третото убийство на репортер в тази страна от началото на март, предаде Франс прес. Мирослава Брийч Велдусеа е пишела за вестниците "Хорнада" и "Норте де Хуарес". Открита е мъртва в колата си "с множество куршумни рани" по тялото, се казва в полицейското комюнике. Предполагаемите извършители на престъплението са избягали с кола, добавя полицията. Журналистката е публикувала материали за организираната престъпност, наркотрафика и корупционни афери, свързани с местните власти. В една от последните си статии е описала въоръжения конфликт между двама главатари на престъпна банда, свързана с картела Хуарес. Губернаторът на щата Чиуауа Хавиер Корал заяви на пресконференция, че убийците са оставили на местопрестъплението "заплашително послание". "Ясно е, че става дума за планирано престъпление", каза той. Според местния прокурор камера за видеонаблюдение е заснела момента на убийството. Репортери на различни медии в Чиуауа, говорили пред Конгреса, настояха властите да хвърлят светлина върху това престъпление и да гарантират сигурността на журналистите, докато те изпълняват своя дълг. Мисията на ООН в Мексико и представителка на Междуамериканската комисия по човешките права заявиха в комюнике, че са "ужасени" от престъплението и го осъждат

Tръмп пристигна в Белия дом с камион (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6132875

Tръмп пристигна в Белия дом с камион (Снимки)Президентът Доналд Тръмп се качи на голям влекач, докаран пред Белия дом от професионални шофьори. Правейки смешни физиономии, президентът наду клаксона на машината и написа в Twitter, че никой не познава Америка по-добре от тираджиите, предава Нова телевизия. ВИЖТЕ ВИДЕО ТУК! 

Бразилия разгроми Уругвай в квалификациите, Арженитна се измъчи с Чили

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/24/2941002_braziliia_razgromi_urugvai_v_kvalifikaciite_arjenitna/?ref=rss


Бразилия нанесе тежко поражение с 4:1 на Уругвай като гост в мач от световните квалификации и по този начин увеличи преднината си в класирането в Южна Америка.

Големият съперник на "кариоките" - Аржентина, пък имаше труден двубой срещу Чили, но все пак стигна до минимална победа с 1:0 в Буенос Айрес.

Бразилците вече имат комфортна преднина от седем точки пред втория Уругвай, "гаучосите" са на осем от първото място, а Колумбия -...

5 модерни начина да носим деним тази година

https://www.actualno.com/curious/5-moderni-nachina-da-nosim-denim-tazi-godina-news_601269.html

Дънките винаги ще бъдат неразделна част от нашия гардероб, но понякога ни омръзва да носим любимите си скини дънки. Не казваме, че трябва напълно да ги зачеркнете, но ви предлагаме да почерпите вдъхновение от тези 5 тенденции, които ще бъдат актуални през 2017. Широки подгъви

"Избягала" черна дупка разказва за вселенски катаклизъм

http://www.cross.bg/dypka-tzentura-cherna-1538410.html

/КРОСС/ Американски учени откриха свръхмасивна черна дупка, която се е отдалечила от центъра на своята галактика на разстояние над 35 000 светлинни години. Изследователите обясняват това с последиците от въздействието на гравитационните вълни, породени от катаклизма - сливане на две галактики и черните им дупки. Информацията е публикувана в четвъртък от НАСА. Учените са сравнили данните, получени от космическия телескоп "Хъбъл" с тези на ренгеновия орбитален телескоп "Чандра". За присъствието на черна дупка свидетелства квазарът 3C 186. Тези ярки и най-древни от известните на астрономите звездни обекти са възникнали в ранните етапи на еволюцията на Вселената и излъчват огромно количество енергия. Предполага се, че в центъра им се намират свръхмасивни черни дупки. Засмуквайки окръжаващото вещество, те го ускоряват до скорости близки до светлинната и по този начин генерират излъчване, което може да се улови от телескопите. Астрономите обърнали внимание на нехарактерното разположение на 3C 186. "Когато видях това за първи път, разбрах, че наблюдавам нещо своеобразно", подчертава ръководителят на изследването Марко Киябердже от университета "Джон Хопкинс" в Балтимор, щата Мериленд. "Обединихме данните, получени от "Хъбъл", "Чандра" и от наблюденията на SDSS (Sloan Digital Sky Survey). Те посочиха един и същ сценарий на събитията", продължи той

Горанов: Ще съставим и правителство на малцинство, ако ГЕРБ е първа политическа сила

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132887

Горанов: Ще съставим и правителство на малцинство, ако ГЕРБ е първа политическа сила Имало "тежки подозрения" за уговорка на БСП за пряка или непряка подкрепа от ДПС Няма да правим коалиция с партиите с етнически вот, и с левицата, която се държи истерично. Надявам се в новата коалиция, в която ще участваме, че сме си научили урока. Койтоспечели изборите ще може да вода разговори с другите партии,

Климатичните промени са безпрецедентна заплаха за човечеството, според Гутериш

http://www.moreto.net/novini.php?n=347119

Изменението в климата се задълбочава и става безпрецедентна заплаха за мирното съществуване и процъфтяване на човечеството, заяви в четвъртък генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. „Изменението на климата – това е безпрецедентна и все по-голяма заплаха за света и процъфтяването, както и за реализацията на целите на устойчивото развитие”, каза Гутериш.

Вижте последната снимка на убития полицай в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132867

Вижте последната снимка на убития полицай в ЛондонПоследната снимка на полицай Кийт Палмър е малко преди да бъде убит в нападението в сърцето на Лондон. Снимката е направена от американската туристическа Стейси Мартин. Тя позира с полиция 45 минути преди атентата, пише Би Би Си. До този момент е ясно, че Халид Масуд е роден в Дартфорд и е на 52 години.

Димитър Танев: Призовавам за консолидиран десен вот за Реформаторски блок

https://www.actualno.com/starazagora/dimityr-tanev-prizovavam-za-konsolidiran-desen-vot-za-reformatorski-blok-news_601377.html

Toвa ca нaй-вaжнитe избopи, зaщoтo oт БCΠ пpaвят тpeвoжни зaявĸи зa вpъщaнe нaзaд и зa peвaншизъм. Kopнeлия Hинoвa зaяви в Cтapa Зaгopa, чe дeмoĸpaциятa ни oтнe мнoгo, a Ивo Xpиcтoв, чe ако някой се е допитвал до тях, ниe нямa дa бъдeм в Eвpoпeйcĸия cъюз и в HATO. Hямa ĸaĸ тoвa дa нe тpeвoжи дeмoĸpaтичнo миcлeщитe xopa. За да избег

Ердоган, Лудата кралица на Турция

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/erdogan-ludata-kralica-na-turciia-6067054

Кой щеше да е президентът на Турция Реджеп Ердоган, ако участваше в „Игра на тронове”

В САЩ протестираха срещу опитите на Тръмп да отмени "Обамакеър"

https://www.actualno.com/america/v-sasht-protestiraha-sreshtu-opitite-na-trymp-da-otmeni-obamakeyr-news_601373.html

Нови протести срещу Доналд Тръмп. В много градове в Съединените щати се проведоха митинги. Поводът този път са опитите на Тръмп да отмени здравната реформа на предишния президент, по-популярна като „Обамакеър”, съобщи Нова телевизия. Въведеният преди седем години за

Спортът в ефира на 24 март

http://offnews.bg/news/n_1/n_650880.html

Наситена ще е телевизионната програма в днешния петък, 24 март. Започват световните квалификации в Зона Европа, като феновете ще могат да проследят два двубоя от 21,45 часа в ефира на Диема. Безспорният гвоздей в програмата е мачът на Григор Димитров в ефира на Мтел Спорт 1, но той ще започне след полунощ. 13,30 Кърлинг, СП (жени)    Eurosport 2 (пряко) 15,45 Ски скокове, СК в Планица    Eurosport 1 (пряко) 16,00 Колоездене, Гран при ЕЗ    Eurosport 2 (пряко) 17,00 Тенис, турнир за мъже в Маями    Mtel sport 1 (пряко) 17,00 Тенис, турнир за жени в Маями    F+/Sport+ HD (пряко) 17,00 MotoGP, Гран при на Катар (трен.)    Mtel sport 2 (пряко) 17,45 Колоездене, обиколка на Каталуня    Eurosport 1 (пряко) 18,00 Баскетбол, Евролига, УНИКС - ЦСКА (М)    Mtel sport 2 (пряко) 20,00 MotoGP, Гран при на Катар (трен.)    Mtel sport 2 (пряко) 21,45 Ирландия - Уелс    "Диема спорт" 2 (пряко) 21,45 Испания - Израел    "Диема" (пряко) 22,00 Баскетбол, Евролига, "Барселона" - "Цървена звезда"    Mtel sport 2 (пряко) 1,00 NHL, "Питсбърг" - "НЙ Айлендърс"    Mtel sport 2 (пряко) 4,00 NHL, "Анахайм" - "Уинипег"    Mtel sport 2 (пряко) 5,00 Формула 1, Гран при на Австралия (трен.)    "Диема спорт" 2 (пряко)

Путин посети постановка в Малий театър в Москва

http://www.cross.bg/teatur-maliii-pytin-1538409.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин присъства на постановка в Малий театър в Москва, предаде Россия 24. Той изгледа с интерес представелението "Последна жертва" от руския драматург Александър Островски. Путин бе придружен от генералния директор на Малий театър Тамара Михайлова и от министъра на културата Владимир Медински. Руският президент беше планирал да гледа представлението на 19 декември м.г., но тогава в Турция беше убит руският посланик Андрей Карлов.   video:https://www.youtube.com/watch?v=dWZc0e1AyWc

Борисов: "Откак обрах джанката и баща ми ме би, не крада"

http://offnews.bg/news/n_1/n_650885.html

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че вече е започнал процедурата за завеждане на дело срещу лидера на БСП Корнелия Нинова за това, че го е нарекла лъжец в ефир. Днес пред Нова телевизия Борисов разказа как в 4-ти клас с приятели се е качил на джанка, за да я оберат. Тогава стопанинът ги хванал, Бойко тръгнал да бяга, а после вкъщи баща му го набил, а майка му му прочела конско. „Толкова бой ме би баща ми, а майка ми през това време ми нареждаше. Оттогава аз никога не съм си мислил, че мога да крада“, коментира той. После Борисов се върна на темата избори: „Ще мине неделя, в понеделник ще имаме тежко разединен народ, в момента, в който съединението трябва да направи силата“, каза Борисов и добави, че положението около нас е сериозно – "кризи в Гърция, Македония, Ердоган всеки ден заплашва ЕС, а вече и България, а в света има терористичен акт след терористичен акт". Борисов пак премина на темата Нинова, срещу която започва съдебно дело. „БСП обиждат всички милиони избиратели на ГЕРБ с всички тези квалификации и неверни твърдения. Бих отговорил много остро на Корнелия Нинова, но зад нея стои друг милион хора. Имам много приятели от БСП. Ако започна да говоря така за тях, ние ще счупим по средата отношенията си като хора”, коментира той. Лидерът на ГЕРБ добави, че преди с Нинова са си писали есемеси и са се поздравявали за празници. Той коментира и реакцията на лидера на БСП, когато в интервю я попитали „Виждали ли са се с Доган. Тя се смути, замълча и после каза – „С Карадайъ се виждах“. „Нинова казва, че с ДПС няма да правят коалиция – по каква работа могат да се виждат“, попита риторично той. После припомни мнението си, че на президентските избори БСП е получила гласовете на ДПС и че в момента се правят назначения на хора от БСП и ДПС от служебното правителство във властта. „Кой управлява служебното правителство, не е ГЕРБ“, каза той. На въпрос дали той се е чувал с ДПС, Борисов отговори, че когато е минал на предизборните си обиколки през Смолян, се е обадил по телефона на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и на лидера на ДОСТ Лютви Местан. „Тука да не се сбиете“, ги попитал той и категорично заяви, че няма уговорка с ДОСТ за изборите. На въпрос колко му е важно да спечели изборите по скалата от 1 до 10, Борисов пак не отговори по същество: „11“. Той бе помолен да коментира и темата с Турция и намесата й в изборите у нас. „Просто това при мен нямаше да се случи. Те имаха респект. Отказвал съм категорично разговори с турските лидери, ако те не си променят тона”, заяви Борисов. „Турският президент Реджеп Ердоган всеки ден заплашва Европейския съюз, включително и България. Аз знам колко твърди и внимателни трябва да сме с този човек”, допълни той. „БСП винаги се възползва на изборите от това, че техният електорат е проруски. По същия начин тази тема бе експлоатирана от тях и по време на президентските избори. Тогава ГЕРБ имаше много твърда позиция спрямо Русия заради анексията на Крим. Винаги съм настоявал, включително и в Брюксел, за спазване от страна на Русия на Минските споразумения. Но в същото време виждате какво става в Турция. И у нас може да се случи това – някой да забие едно знаме в Кърджали и да каже „наше е”, посочи Борисов. „Единственият ни шанс при тази ескалация на напрежението е чрез ЕС и НАТО да се справим с предизвикателства, включително и като това с мигрантите. Виждате, че по мое време нямаше проблем с тях”, каза Борисов. На конкретен въпрос дали Русия се намесва сега в изборите в България, лидерът на ГЕРБ каза: „Объркаха се нещо нещата, и ние ги объркахме“. После изброи направеното по отношение на Русия от правителството на ГЕРБ – туризма, ремонта на миговете, военните кораби. „Руснаците отдавна не са това, което знаехме“, каза Борисов и добави, че ГЕРБ има твърдо отношение затова подкрепя санкциите срещу Крим, но в същото време са прагматични в изгода на двете страни. „А БСП експлоатира проруските чувства, а след изборите не изпълнява поетите ангажименти“, коментира лидерът на ГЕРБ, като уточни, че не са построили нито Белене, нито Южен поток, когато са били на власт, макар че са обещавали. И после Борисов шеговито добави: „Имаме голям износ на кисели краставички, и на пресни, и на всякакви има“.

В Германия заловиха предполагаем член на "Ислямска държава"

http://www.cross.bg/politziya-prokyratyrata-arest-1538408.html

/КРОСС/ Мароканец, срещу когото е била издадена европейска заповед за арест, бе задържан в Германия и предаден вчера на португалските власти, които го подозират, че принадлежи към групировката "Ислямска държава", съобщиха прокуратурата и съдебната полиция в Лисабон, цитирани от АФП. Заподозреният бе поставен под временен арест, след като бе разпитан в рамките на разследването за "присъединяване и подкрепа за международна терористична организация (Даеш-ИДИЛ)". Той е обвинен също така в набиране на джихадисти и финансиране на тероризъм, посочи в комюнике прокуратурата. Този 63-годишен мъж, живеещ в района на град Авейру, е един от двамата заподозрени, срещу които португалската съдебна полиция води разследване за "международен тероризъм". Според местната преса задържаният се казва Абдесалам Тази, бивш марокански полицай, получил през 2013 г. статут на бежанец в Португалия, където се запознава с млад сънародник, Хишам ел Ханафи.    

Мая Манолова лично написа споразумението на миньорите от Оброчище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132873

Мая Манолова лично написа споразумението на миньорите от Оброчище Протестът и гладната стачка на миньорите от мангановата мина в Оброчище приключиха късно снощи, след като подписаха споразумение за колективен трудов договор с изпълнителния директор на фирмата-концесионер Дейвид Уелингс. Документът бе собственоръчно написан от омбудсмана Мая Манолова, която изигра ключова роля при тежките преговори вчера.

Италианската Eni откри значителни запаси от нефт

http://econ.bg/Новини/Италианската-Eni-откри-значителни-запаси-от-нефт_l.a_i.739478_at.1.html

Италианската компания Eni откри значителни запаси от петрол по крайбрежието на Мексико. Тя е и първата чуждестранна компания, пробила кладенец, след...

Служебният вътрешен министър предлага "пълна промяна" на реформата в МВР

http://www.cross.bg/osnovno-vuznagrazhdenie-mesechno-1538407.html

/КРОСС/ Служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов предлага "пълна промяна" на реформата на МВР. Това става ясно от публикуваните за обществено обсъждане две наредби за - условията и реда за изплащане на обезщетения и за размера на основните месечни възнаграждения на държавните служители в МВР, предаде Дарик. Още при встъпването си в длъжност, Узунов обяви намерения да преформатира последните промени в Закона за МВР от края на 2016 г., свързани основно с възнагражденията. Последните два месеца служебният министър на МВР многократно обявяваше, че обслужващият персонал в МВР, който трябва да подсигурява полицаите, е по-добре платен от самите униформени. Занапред тези положения се променят. Така например - основното месечно възнаграждение на главния секретар на МВР ще е 2136 лв. Началник на отдел ще има основно месечно възнаграждение от 1456 лв., разследващ полицай в ГДБОП ще се разписва срещу основно месечно възнаграждение от 937 лв. Полицейски инспектор - 1215 лв., началник на Районна служба за пожарна и аварийна безопасност ще получава основно възнаграждение в размер от 1352 лв., а началник-група в Специализираният отряд за борба с тероризма ще има основно възнаграждение 1027 лв. Държавни служители със средно образование, които са назначени в МВР ще получават максимум 682 лв. основно възнаграждение. Това са полицаи, пожарникари, спасители. Лица, работещи на трудово правоотношение ще получават като основно месечно възнаграждение - зам

Откъде да научат българите истински важните неща?

http://www.clubz.bg/51971-otkyde_da_nauchat_bylgarite_istinski_vajnite_neshta

Ролята на медиите в една демокрация е да предоставят на гражданите достоверна и обективна информация и така да им помагат да се ориентират, да участват в дебати по истински важните теми и най-вече - да могат да направят информиран избор. Изпълниха ли българските медии тази задача по време на предизборната кампания? Отговорът е еднозначно НЕ, с малки изключения.

Медийната картина в България от последния месец е следната: политиците са извадени от новините, участията в предизборни хроники струват много пари - до няколко десетки хиляди лева на минута в частните национални телевизии, „безплатните“ интервюта се договорят според размера на платената реклама, а самите медии налагат „горещи“ теми, които нямат нищо общо с важните за страната въпроси. Резултатът е, че най-големите медии не само не изпълняват ролята си, но и пречат на гражданите да направят информиран избор. Като това е дори по-добрият вариант, защото в много случаи медиите съвсем целенасочено манипулират.

Имаш ли пари, присъстваш

Изключването на политиката от новините има поне две обяснения. При БНТ и БНР става дума за законови регулации - лоши, но задължителни. При частните медии става дума и за липса на доверие в интегритета на редакциите, и за много пари. От една страна нито една медия не смее да заяви, че ще представя новините така, както преценят журналистите, спазвайки етичните правила, разбира се. Никой няма да им повярва. По-важна в случая е втората причина - повече приходи от политическа реклама. Така най-големият разход на партиите преди изборите е именно медийният. Имаш пари, присъстваш. Нямаш пари, не присъстваш. Без значение кои са важните теми, без значение кой какво има да каже, без значение какъв е общественият интерес.

Така стигаме до парадокса в предизборно време - точно когато хората най-много се интересуват, а и е най-важно да бъдат информирани какви са предложенията на различните кандидати, политиката е извадена от новините. Компенсацията би трябвало да бъде доставена чрез т.нар. дебати, чиито теми и участници се определят по неизвестни, а и вероятно често променящи се критерии. Внушението, че светът се затваря в избора БСП-ГЕРБ, стигна дотам, че хората започнаха да се шегуват дали и прогнозата за времето скоро няма да бъде представяна като сблъсък между тези две партии.

Подмяна на темите

По-големият проблем обаче е в замяната на важните теми с популистки въпроси, които са крайно удобни на най-големите политически сили - онези, които свикнахме да наричаме статукво. Опитите за намеса на Турция в изборния процес са безспорно важен въпрос, но медийното преиграване имаше за цел да потисне всички други теми. И успя. Така българите бяха облъчвани с новата патриотична опаковка на Доган и други ченгета, бяха „страхувани“ с нахалните изказвания на Ердоган и заливани от съобщения за рязкото активизиране на главния прокурор и службите. Но никой не им даде контекст - че Ердоган също е в предизборна кампания и ще говори какво ли не до 16 април. А темите за бъдещето на Европейския съюз и мястото на България в него, за спора на Брюксел с Газпром и интереса на България от по-ниски цени на газа - нищо от това не бе оценено като достатъчно важно за страната.

Такава медийна среда и такава предизборна кампания е удобна за управлявалите в последните години големи партии. И БСП, и ГЕРБ, и ДПС печелят от това - едните с насаждането на внушението „Нямате друг избор“, а другите с нахалната претенция „Доган ще ни спаси от Ердоган“. А и за да бъде медийната среда такава, каквато е в момента, вината е също тяхна. На фона на всичко това публикуваните през ден предизборни проучвания, „финансирани със собствени средства“, са като дребен детайл. Публиката не научава, че повечето от тези сондажи са платени от някоя от големите партии. Социологическите агенции все пак не са благотворителни дружества.

Преди два месеца Европейската комисия изненадващо включи две изречения за медийната среда в редовния си доклад за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка. Тогава прочетохме, че „българската медийна среда се характеризира често с ниска степен на независимост и неефективно прилагане на журналистическите стандарти, което оказва отрицателно влияние върху обществения дебат относно реформите“. Ако някой тогава се е чудел какво точно означава това, в края на тази предизборна кампания вече трябва да е разбрал.

Дойче веле.

"Политико": Мечтите на бившия български премиер Борисов за завръщане

http://www.mediapool.bg/politiko-mechtite-na-bivshiya-balgarski-premier-borisov-za-zavrashtane-news261773.html

Бившият български премиер Бойко Борисов направи голям залог по отношение на своето политическо бъдеще. Това коментира европейското издание на "Политико" (Politico), цитирано от Фокус. Едър бивш бодигард и пожарникар, както и доминираща фигура в българската политика за изминалото десетилетие, Борисов подаде оставка като премиер, след като неговата дясноцентристка партия загуби на президентските избори през ноември от социалистически кандидат, желаещ по-близки отношения с Русия. Зад наглед импулсивния жест на Борисов стоеше пресметнатост, че парламентарни избори ще му осигурят по-стабилно мнозинство. Преди вота в неделя обаче допитванията прогнозират, че неговата партия ГЕРБ ще влезе в оспорвана битка с активизиращите се социалисти, които изострят своето проруско послание. Те принудиха Борисов да направи нещо, което върши рядко през последните години - да даде силен тласък на предизборната кампания. "В понеделник ние трябва да имаме стабилна страна. Европа има нужда от такава страна на своята турска граница", заяви бившият български премиер по време на митинг в новопостроена спорна зала в Дупница, малък град, южно от столицата София, пише "Политико".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване