Боримиров твърди, че "Левски" е изплатил на Стоилов всичко дължимо

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/24/2941467_borimirov_tvurdi_che_levski_e_izplatil_na_stoilov/?ref=rss


Спортният директор на "Левски" Даниел Боримиров заяви след проведеното заседание на УС на клуба, че лицензът му не е застрашен, защото сините са изплатили всичко, което е трябвало да се плати по договор на Станимир Стоилов.

Бившият наставник на "Левски" подаде официална жалба до Лицензионната комисия към Българския футболен съюз, в която призова да не бъде издаден лиценз на ПФК "Левски АД" за сезон 2017/18, тъй като клубът не е изплатил...

"Прозрачност без граници" призова избиратените да сигнализират за нарушения

http://www.mediapool.bg/prozrachnost-bez-granitsi-prizova-izbiratenite-da-signalizirat-za-narusheniya-news261812.html

Тринадесет от най-честите изборни нарушения, за които гражданите да следят и сигнализират в неделния ден, разпространиха от Асоциация "Прозрачност без граници" два дни преди предсрочните избори за парламент в неделя. Неправителствената организация призова гласоподавателите, ако забележат подобни нередности, да сигнализират в прокуратурата, МВР или избирателната комисия.  От "Прозрачност без граници" посочват, че в изборните помещения не трябва да присъстват кандидати за народни представители. Забраната важи и за представители на местната власт и хора без обозначен статут. Членовете на секционните избирателни комисии (СИК), застъпниците и наблюдателите пък задължително трябва да носят обозначителни знаци. Ако в изборното помещение присъстват хора, които следят изборния процес, но са без обозначителни знаци, гласоподавателите трябва веднага да подадат сигнал. Това важи и ако забележат организирано и безплатно извозване с автобуси и леки автомобили на избиратели за групово гласуване. Друго нарушение е оказване на натиск върху избирателите да гласуват по определен начин. Възпрепятстването да се гласува също трябва да бъде сигнализирано като нарушение. Събирането на лични карти и изготвяне на списъци с данните на избиратели трябва да бъде докладвано в МВР, предупреждават от "Прозрачност без граници". Даването на указания за кого да се гласува, както и разпитването на избирателите за начина, по който възнамеряват да гласуват, също попадат в графата на нарушенията. Гласоподавателите нямат право да разкриват тайната на вота си докато са в избирателната секция. Раздаването на пари и отправянето на заплахи за физическа саморазправа на избирателите нарушават изборния процес. Опрощаването на дългове, за да се гласува по определен начин, както и раздаването на хранителни продукти, дърва за огрев и други материални облаги е незаконно, уточняват от асоциацията. От "Прозрачност без граници" съветват при отиване до урните хората да следят внимателно действията на членовете на секционната избирателна комисия. Те трябва да проверяват внимателно дали гласоподавателите присъстват в съответния избирателен списък и едва след това да подадат бюлетината. Също така трябва да подсигурят запазването на тайната на вота, като за целта не трябва да има пряка видимост към "тъмната стаичка". Членовете на избирателните секции трябва още да откъсват пред гласоподавателите бюлетината от кочана, след това да поставят първи печат върху нея и след гласуването да сверят дали контролният номер в долния ъгъл съвпада с номер от кочана. Чак тогава поставят втори печат и откъсват поредния контролен номер. След това вписват в съответния избирателен списък данните на гласоподавателя и той се подписва срещу името си.

Дъбът Йозеф е Европейското дърво на годината за 2017 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=347178

Резултатите от гласуването бяха обявени на церемония по награждаване в Брюксел на 21 март 2017 г. На второ и трето място са съответно Бримънският дъб, Уелс, Великобритания с 16 203 гласа и Липата от Липка, Чешка република – 14 813 гласа.

БНТ с извънредни предавания в изборния ден

http://www.cross.bg/izborniya-zritelite-izborite-1538472.html

/КРОСС/В изборния ден утвърдените формати за новини и публицистика на Българската национална телевизия ще имат извънредни издания. С преки включвания от 32 места в цялата страна репортерите на обществената медия ще проследят вота за следващото Народно събрание. 54 камери на обществената телевизия ще дадат на зрителите възможност видят всичко важно от изборния ден, а специалните пратеници на БНТ в чужбина ще информират за гласуването на сънародниците ни зад граница. Точно в 7:00 стартира сутрешният информационен блок „Денят на избора започва". Водещи на петчасовото предаване са Георги Любенов, Иво Никодимов и Юлия Стефанова. Репортерите ще разкажат за всички проблеми и любопитни сюжети в деня на вота. Събеседниците в студиото на БНТ ще ориентират избирателите как трябва да реагират, ако забележат опит за нарушение на изборните правила и как да не допуснат да бъде манипулиран вота им. Предаването ще представи интересни гледни точки по темата за избора, който прави всеки от нас, какво влияе при вземането на решение и какво може да мотивира гражданите към по-голяма ангажираност. Екипът на предаването ще разкаже за хобитата на най-известните световни политици и какво говорят те за характерите им. В минутите след 11:00 часа зрителите на БНТ ще имат възможност да надникнат в тайните на политическия живот в глобалната мрежа, а водещите и техните гости ще коментират най-любопитните идеи за съобщаване на изборни резултати по света

Ердоган критикува шефа на германското разузнаване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6134208

Ердоган критикува шефа на германското разузнаванеТурският президент критикува ръководителя на германското разузнаване във връзка с негово изказване, че Берлин не е убеден, че зад опита за преврат в Турция стои ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен, предаде Асошиейтед прес. Реджеп Тайип Ердоган обвини днес шефа на германското Федералното разузнавателно управление (БНД) Бруно Кал,

Радев назначи дъщеря на сътрудник на ДС за свой съветник по външна политика

https://www.actualno.com/society/radev-naznachi-dyshterja-na-sytrudnik-na-ds-za-svoj-syvetnik-po-vynshna-politika-news_601574.html

Със свой указ държавният глава Румен Радев назначи Вероника Орбецова за свой съветник по външна политика. Орбецова е дъщеря на сътрудника на Държавна сигурност Ангел Орбецов. Той ръководи дирекция “Азия, Австралия и Океания" в Министерството на външните работи. Верони

Здравното министерство поръчва още 152 000 ваксини срещу морбили

http://offnews.bg/news/n_1/n_650960.html

Министерството на здравеопазването купува още 152 000 дози ваксини срещу морбили, съобщи БНР.  Министерството разполага с около 10 000 дози, а на регионалните здравни инспекции са раздадени около 52 000 дози, които ще бъдат насочени към личните лекари.  За момента има три потвърдени лабораторно случая на морбили у нас, като се очакват резултатите за още два случая.  От министерството уверяват, че разпространението на заболяването се контролира. Беше създаден и Национален координационен съвет за контрол и управление на заболеваемостта от морбили.  Епидемия от морбили има в момента в Румъния, като вече се е пренесла в няколко държави. Морбили има и в Унгария, Италия и Великобритания. Личните лекари започнаха проверка за това дали пациентите им са имунизирани срещу морбили, а 100 деца бяха по спешност имунизирани в столичния квартал "Столипиново". 

"Използвайте всичко за убиване, дори коли"

http://www.clubz.bg/52003-izpolzvajte_vsichko_za_ubivane_dori_koli

Нападението в сряда в Лондон бе извършено с една от новите любими тактики на терористите - врязване с кола в тълпата.

През юли 2016 г. терорист в Ница се вряза с камион в тълпа от хора, празнуващи Деня на Бастилията на Френската Ривиера, като уби 84-ма души. А през декември мъж влезе с камион на коледен базар в Берлин и уби 12 души.

В Лондон кола връхлетя пешеходци на моста "Уестминстър", като уби най-малко двама души и рани десетки. След това нападателят намушка полицай пред входа на парламента, преди да бъде застрелян.

Специалисти твърдят, че последният инцидент е част от възникващия метод на нападения с използването на обикновени, вскекидневни инструменти, но извършен на места, които със сигурност привличат вниманието на света.

"Терористите разчитат, че много хора ще гледат и това може да бъде по-добре, отколкото много хора да умрат - заяви Франк Фоули, експерт по тероризма в Отдела за проучване на войните към лондонския Кралски колеж. - Този човек, изглежда, е избрал сравнително елементарни оръжия и, доколкото знаем, нямаше взрив. Но те атакуваха много знаменити цели - парламента и моста "Уестминстър", и така веднага напълниха страниците на медиите. Всяка телевизионна програма в Европа и Америка ще излъчва това днес и утре."

Експерти по тероризма във Великобритания заявиха, че нападението в сряда бележи и края на относителния успех на страната в предотвратяването на подобни атаки, най-вече в сравнение с Франция и Белгия.

"Във Великобритания напоследък бе относително спокойно", заяви Стивън Хюит, който изследва следенето и борбата срещу тероризма в Бирмингамския университет.

Той каза, че "забележителни изключения са самоубийствените атентати на 7 юли 2005 г. в центъра на Лондон, убийството на британския войник Лий Ригби през 2013 г. и убийството на лейбъристката депутатка Джо Кокс през миналата година."

С този камион тунизиецът Мохамед Лауайедж-Булел прегази 84-ма души в Ница.

Хюит изтъкна, че силата на британската защита се дължи на опита на полицията и службите за сигурност, както и на дългогодишния опит за справянето с тероризма, датиращ от времето на активността на Ирландската републиканска армия (ИРА).

"Трудно бихме твърдели, че това е ескалация - смята той. - Това наистина е нещо рядко във Великобритания. Това всъщност е нещо изненадващо, то не се е случвало тук преди."

Строгите правила за притежаване на огнестрелното оръжие във Великобритания в сравнение със САЩ, където такива нападения стават често, намалява размаха на възможното насилие, смята Хюит.

"Ние живеем в страна, където има строги закони за контрол на оръжията, обратното на САЩ, където един човек, сдобил се с оръжие, често по легален път, може много бързо да убие много хора и да причини големи щети", допълни експертът.

С този камион бе извършена касапницата на коледния базар в Берлин.

Разбира се, винаги съществува риск от нападения с по-малък ефект и е безкрайно трудно той да бъде намален.

"Как ще спрете някого, който кара кола по улицата и тъкмо е решил да връхлети с нея пешеходците?", попита Хюит.

Отговорът на този въпрос става все по-жизнено важен през последните няколко години, след като терористите започнаха да променят тактиката. В миналото фокусът бе върху върху мащабните зрелищни атентати с участието на много хора и след щателна подготовка. Напоследък обаче групировки като "Даеш" ("Ислямска държава") и "Ал Кайда" призоваха за по-спонтанни терористични актове с всички възможни средства. И тези групировки показаха потенциала на автомобилите не като коли бомби, натъпкани със забележими експлозиви, а като непредвидими оръжия за газене.

Още през 2010 г. йеменският клон на "Ал Кайда" насърчаваше използването на камиони като оръжие. Официалното ѝ списание "Инспайър" ("Вдъхновение") публикува статия, озаглавена "Най-модерната косачка", призоваваща последователите да използват камионите като "машини за косене не за да косят трева, а да покосят враговете на Аллах". Статията от три страници включва съвети как да бъде постигнат максимален брой жертви, кои са най-подходящите превозни средства за използване и снимка на парад за Деня на благодарността в САЩ, който е отбелязан като "отлична цел".

Във видеопослание през 2014 г. Абу Мухамад ал Аднани - главният говорител на "Даеш", заяви на аудиторията:

"Ако не сте в състояние да намерите самоделно взривно устройство или куршум, набележете си неверник американец, французин или от някой от техните съюзници. Разбийте му главата с камък или го заколете с нож, или го прегазете с вашата кола, или го хвърлете надолу отвисоко, или го удушете."

Броят от ноември 2016 г. на сп. "Румия" на "Даеш" изтъкваше каква добродетел е използването на големи товарни камиони с цел причиняване на "кървава баня".

"Достигнахме до етап, когато терористичните организации искат да създадат обстановка, в която те могат да ударят навсякъде по всяко време, като използват всякакви методи - каза пред мои колеги европейски представител по сигурността. - Клиповете и посланията срещу Франция и други европейски страни бяха публикувани в редица платформи в социалните медии с посланието "използвайте всичко за убиване, дори коли."

-----

* Айзък Стенли-Бекер е репортер, а Аманда Ериксън - коментатор. И двамата са журналисти във в. "Вашингтон пост", където е публикувана статията.

„Бързи и сръчни“ и за второкласниците

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/byrzi-i-srychni-i-za-vtoroklasnicite-2012678

На 28 март в залата на Първа ЕГ ще се състои втори кръг от спортния празник „Бързи и сръчни“ за II клас, съобщават от Дирекция спорт на Община Варна. Очакват се над 100 деца да премерят сили по трасето включващо спринт, слалом между конуси, провиране, прескок, шут с топка във врата и обратно. Отбор

Преминаването през ГКПП "Капитан Андреево" се извършва спокойно

//dariknews.bg/novini/bylgariia/preminavaneto-prez-gkpp-kapitan-andreevo-se-izvyrshva-spokojno-2012559

Патриотични формации организираха протести и блокада в района на ГКПП "Капитан Андреево", а целта им е да се противопоставят на така наречения изборен туризъм. В 11.00 часа бе блокирано трасето от Турция към България за леки автомобили и автобуси в района на пункта

Герджиков: Всеки българин има властта да избере кой да управлява страната

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerdzhikov-vseki-bylgarin-ima-vlastta-da-izbere-koj-da-upravliava-stranata-2012676

Гласуването е право и привилегия на гражданите в демократичните и правови държави, заяви премиерът Огнян Герджиков в обръщение към българите  дни преди изборния 26 март. "Всеки от вас има властта да избере кой да управлява страната ни. Кой да води

В Черна гора няма да има референдум за НАТО

https://www.actualno.com/balkani/v-cherna-gora-njama-da-ima-referendum-za-nato-news_601565.html

Черногорската опозиционна коалиция Демократичен фронт официално се е отказала от плановете си за организиране на референдум за членството на страната в НАТО, съобщи местният в. „Победа“. Според лидера на Демократичната народна партия и член на председателството

Рим под блокада в навечерието на европейската среща на върха

http://www.cross.bg/sreshtata-sigyrnostta-stolitzata-1538468.html

/КРОСС/Италианската столица затяга мерките за сигурност в очакване на срещата на върха на ЕС, която ще отбележи 60-та годишнина от създаването на общността. Снайперисти ще охраняват срещата от покривите на централни сгради в столицата. За сигурността на срещата ще се грижат още дронове и над 3000 полицаи, разположени по улиците на града. По-голяма част от честванията ще се проведат на хълма Капитолий - политическото и религиозно сърце на Римската империя в древни времена. В момента там има градска зала, където страните учредителки подписват Римските договори от 1957 г. Според организаторите сигурността в Рим не е била на такова високо ниво от погребението на папа Йоан Павел Втори през 2005 г., като този път властите ще са нащрек не само за атентатори, но и за антиевропейски демонстрации. Очаква се до 30 000 души да се включат в четири отделни акции - както про-, така и антиевропейски. Маршът „Euro Stop" ще бъде следен с особено внимание, тъй като в него има вероятност да се включат крайнолеви или крайнодесни групи от Германия, Гърция и Франция. Италиански медии съобщават, че в помощ на местните служби ще се включи и британският „Скотланд ярд". Пунктове за проверка на сигурността вече има създадени около редица туристически обекта като Ватикана и Пантеона, както и на жп гари и летища. В рамките на целия следващ ден пък столицата ще е зона без полети, а всички товарни превозни средства няма да имат достъп до централната част на града

Мартин Димитров: Нова Република със сигурност влиза в парламента

http://www.clubz.bg/52002-martin_dimitrov_nova_republika_sys_sigurnost_vliza_v_parlamenta

„Нова Република ще получи добър резултат неделя и ще има стабилно присъствие в следващия парламент и без Христо Иванов. Но след това аз вярвам, че ние трябва да работим заедно. В тази посока съм длъжен да кажа, че ние ще сме една от приятните изненади на тези избори и не мога да си представя какви ще бъдат оправданията на социолозите тогава”.

Това заяви в дебат по bTV лидерът на Нова Република Мартин Димитров.

Димитров посочи, че в Нова Република са активно работещите десни политици, които само за последните 2 години имат над 100 законопроекта и 800 въпроса. Като конкретен пример за техните битки той посочи решението на съда отпреди 2 дни Министерство на финансите да каже кой държи акцизните складове за горива.

„Защо е важно това? Защото от тази информация ще стане ясно дали говорим за картел или монопол на пазара на горива. След това ние ще внесем отново нашите законопроекти, които освобождават достъпа до данъчни складове в България. Това е начинът цените на горивата в България да паднат”, аргументира се Мартин Димитров.

„Ние от Нова Република сме за сериозна политика. Блокадата на границата е едно предизборно елементарно шоу, с което не трябва да се занимаваме. Още август 2016 година ние казахме, че заради проблемите с демокрацията в Турция не трябва да  има секции извън дипломатически и консулски представителства. Преди тези избори  пратихме искане до ЦИК със същия смисъл, на което комисията още не е отговорила”, заяви представителят на Нова Република във връзка с блокадите на турската граница.

„Като говорим за заплахите за националната сигурност, вчера The Wall Street Journal публикува информация за България, която не може да бъде пропускана. В нея се говори за фалшиви социологии, фалшиви новини, за това какви съвети е давал Кремъл на българска партия, на БСП, за променят изборния процес. Гледам всички се занимават с Турция, а никой не споменава за Русия. Като ще отчитаме заплахи за националната сигурност, да гледаме навсякъде, а не само едната”, допълни той.

„Нова Република е единственото принципно дясно в България. Дръжте очите си отворени на 4, защото ГЕРБ вече веднъж предложи коалиция на БСП и ще го направи отново, а ние ще бъдем тяхната опозиция в следващото Народно събрание”, заяви Димитров в заключение.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Партиите са получили дарения за над 1,2 млн. лв. за изборите

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/partiite-sa-poluchili-dareniia-za-nad-12-mln-lv-za-izborite-236327/

Над 700 автомобила са били предоставени за безвъзмездно ползване на политическите сили за предстоящия вот, отчитат от Сметната палата

Вероника Орбецова ще съветва Радев за външната политика

http://www.mediapool.bg/veronika-orbetsova-shte-savetva-radev-za-vanshnata-politika-news261811.html

Държавният глава Румен Радев назначи Вероника Орбецова за свой съветник по външна политика, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Вероника Орбецова е работила като дипломатически служител в дирекции "ООН и сътрудничество за развитие” и "Близък Изток и Африка” в Министерството на външните работи. Била е научен сътрудник в катедра "Отношения между ЕС и Китай” и академичен асистент във факултета по Международни отношения и дипломация в Колежа на Европа в Брюж, Белгия. Завършила е двойна магистърска програма "Международни отношения и задгранична дейност” и "Европеистика” в университет Париж 1 Пантеон-Сорбона, като е била удостоена със стипендия за отличен успех от френското Министерство на външните работи.

Боримиров: Платили сме всичко на Мъри, лицензът на "Левски" не е застрашен

https://www.24chasa.bg/sport/article/6134184

Боримиров: Платили сме всичко на Мъри, лицензът на "Левски" не е застрашенСпортният директор на Левски Даниел Боримиров заяви, че лицензът на клуба не е застрашен след проведеното заседание на Управителния съвет на Левски. По-рано днес бившият наставник на Левски Станимир Стоилов подаде официална жалба до Лицензионната комисия към Българския футболен съюз, в която апелира да не бъде издаден лиценз на ПФК Левски АД за

Поредна гордост за Чепеларе

https://www.actualno.com/smolyan/poredna-gordost-za-chepelare-news_601570.html

В периода 14 март - 24 март 2017 година в Грац, Шладминг и Рамсау, (Австрия) се проведоха Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс. България участва с 8 атлети с интелектуални затруднения. Град Чепеларе бе представен с двама скиори – Славка Стоянова, ученичка от СУ „Васил Деч

Радарите за превишена скорост утре - 25 март, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=347129

Служители на КАТ-Варна ще следят за превишена скорост утре - 25 март и в нощта срещу 26 март, за превишена скорост в града и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. бул. "Хр.Ботев-п.в.ул.

Бизнеселитът на Люксембург на крака в София за официалното представяне на Mansfeld Vodka

http://www.cross.bg/bulgariya-mansfeld-vodka-1538469.html

/КРОСС/За първи път в своята история Mansfeld Vodka, дестилирана в Херцогство Люксембург, ще бъде представена в друга държава. Неслучайно изборът е България. Историята припомня за Херцог Мансфелд, като се пренася и в малка България. Красивата Мисис България Алекс Милтенова, собственикът на Gotham и стек хаус Djanam Симеон Щерев, популярният лайфстайл спец Атанас Лазаров, моделът и водеща Мариела Ангелова, се докоснаха до съкровището на средновековен Люксембург.Лично собстевниците на премиум напитката пристиганаха от Люксембург и останаха впечатлени от нощния живот на София.„Ще минем през огън и лед. Заедно ще се насладим на чистото съвършенство на Mansfeld Vodka - напитка със спомен за рицарските времена и наслада до последната капка", споделиха пред медиите Димитър Петров и Марсел Галустов - официалните представители за България. Специално участие за почитателите на черната музика имаше и скандалния бургаски рапър F.O .  

Румен Радев взе за секретар дъщеря на дипломат

http://www.clubz.bg/52001-rumen_radev_vze_za_sekretar_dyshterq_na_diplomat

Президентът Румен Радев назначи още едни член на екипа си. Вероника Орбецова ще е секретар на президента по външна политика, съобщиха от "Дондуков"2.  

Орбецова е работила като дипломатически служител в дирекции „ООН и сътрудничество за развитие” и „Близък изток и Африка” в Министерството на външните работи. Била е научен сътрудник в катедра „Отношения между ЕС и Китай” и академичен асистент във факултета по Международни отношения и дипломация в Колежа на Европа в Брюж, Белгия.

Завършила е двойна магистърска програма „Международни отношения и задгранична дейност” и „Европеистика” в университет Париж 1 Пантеон-Сорбона, като е била удостоена със стипендия за отличен успех от френското Министерство на външните работи. 

Владее английски и френски език, ползва руски и испански език и има познания по китайски език.В края на 2015 г. издържа изпит за стажант -аташе в Министероството на външните работи.

Орбецова е дъщеря на дългогодишния дипломат Ангел Орбецов. Той е бил на задгранична работа в Афганистан (1987–1988), Иран (1989–1992), Пакистан (1995–1999) и като посланик на Република България в Китай по времето на НДСВ и Тройната коалиция. (2003–2007). Автор е и на учебник по персийски език. Орбецов е обявен за сътрудник на ДС от Комисията по досиетата.

Радев взе за секретар дъщеря на дипломат

http://www.clubz.bg/52001-radev_vze_za_sekretar_dyshterq_na_diplomat

Президентът Румен Радев назначи още едни член на екипа си. Вероника Орбецова ще е секретар на президента по външна политика, съобщиха от "Дондуков"2.  

Орбецова е работила като дипломатически служител в дирекции „ООН и сътрудничество за развитие” и „Близък изток и Африка” в Министерството на външните работи. Била е научен сътрудник в катедра „Отношения между ЕС и Китай” и академичен асистент във факултета по Международни отношения и дипломация в Колежа на Европа в Брюж, Белгия.

Завършила е двойна магистърска програма „Международни отношения и задгранична дейност” и „Европеистика” в университет Париж 1 Пантеон-Сорбона, като е била удостоена със стипендия за отличен успех от френското Министерство на външните работи. 

Владее английски и френски език, ползва руски и испански език и има познания по китайски език.В края на 2015 г. издържа изпит за стажант -аташе в Министероството на външните работи.

Орбецова е дъщеря на дългогодишния дипломат Ангел Орбецов. Той е бил на задгранична работа в Афганистан (1987–1988), Иран (1989–1992), Пакистан (1995–1999) и като посланик на Република България в Китай по времето на НДСВ и Тройната коалиция. (2003–2007). Автор е и на учебник по персийски език. Орбецов е обявен за сътрудник на ДС от Комисията по досиетата.

Борисов в Пловдив: Атаките на Турция към Европа вече са насочени и към нас (на живо)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6134135

Борисов в Пловдив: Атаките на Турция към Европа вече са насочени и към нас (на живо)Вечните хитове на "Сигнал" предизвикаха фурор сред хилядите привърженици на ГЕРБ в пловдивската зала "Колодрума". Час преди официалното закриване на кампанията на партията, рок групата взриви публиката. Лиляна Павлова, Теменужка Петкова и Вежди Рашидов пеят и танцуват в такт със "Спри се". Данчо Караджов обяви, че на 1 юни групата ще празнува 39 г.

Цветанов в Пловдив: Това ще е 11-та победа на ГЕРБ с 11% разлика с БСП (на живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6134135

Цветанов в Пловдив: Това ще е 11-та победа на ГЕРБ с 11% разлика с БСП (на живо)Вечните хитове на "Сигнал" предизвикаха фурор сред хилядите привърженици на ГЕРБ в пловдивската зала "Колодрума". Час преди официалното закриване на кампанията на партията, рок групата взриви публиката. Лиляна Павлова, Теменужка Петкова и Вежди Рашидов пеят и танцуват в такт със "Спри се". Данчо Караджов обяви, че на 1 юни групата ще празнува 39 г.

Руският сталинист, който измисли Европа

http://www.clubz.bg/52000-ruskiqt_stalinist_kojto_izmisli_evropa

Александър Кожев е руски аристократ, професор по философия, високопоставен френски държавен служител, вероятно и шпионин, а също така - един от тези, които най-неочаквано ще се окажат ранните архитекти на ЕС.

Той вдъхновява цяло поколение интелектуалци и от висотата на длъжността си на влиятелен чиновник от френското Министерство на икономиката дава напътствия на редица политики, някои от които в бъдеще стават френски и европейски лидери.

Макар идеята за съюз да има много бащи, Кожев играе важна роля в реализирането й, като помага за постигането на Римския договор - документът, учредил Европейската икотомическа общност (ЕИО) и в който е формулиран принципът на "все по-тесен съюз".

Но не очаквайте някой от лидерите на 27-те страни от ЕС да си спомни името на Кожев, когато на 25 март те ще празнуват в италианската столица 60-ата годишнина от подписването на този договор.

Животът на Кожев е сравнително кратък и е белязана от противоречия. След смъртта му на 66-годишна възраст в Брюксел той е посмъртно обвинен в шпионаж в полза на Москва - обвинение, което най-близките му приятели оспорват.

Някога той нарича себе си "съвестта на Сталин" и открито се радва на ролята на агент провокатор, макар да полага основите на следвоенния политически ред в Европа.

Човек с много роли

Роден под името Александър Кожевников в богато московско семейство през 1902 г. (негов чичо е художникът Василий Кандински), след революцията той напуска Русия през 1920 г. След като учи философия в Германия, се мести във Франция, като променя името си на звучащото по-френски Кожев, а от 1933 до 1939 г. преподава в престижното Практическо училище за висши проучвания в Париж.

Неговите семинари за германския философ Хегел стават легендарни. Сред студентите му са психоаналитикът Жак Лакан и политологът Реймон Арон, както и писателят Реймон Кено. Икономистът Робер Маржолен - един от двамата френски комисари в първата Европейска комисия, също е в този кръжок. Приятелството му с политическия философ Лео Строс придобиват форма на публични дебати за цял живот.

25 март 1957 г. - тържественото подписване на Римския договор.

През 30-те г. на ХХ век Кожев е отявлен сталинист.

"Той не таеше илюзии за варварската същност на управлението на Сталин, - пише Робърт Хауз в есе, публикувано в сайта на Института "Хувър". - Кожев по-скоро е вярвал, че принудителната "модернизация" е било единственото или най-бързото средство Русия да бъде в състояние да извърши мирен преход към правова държава. Сталин е просто инструмент на постисторията."

Франсис Фукуяма адаптира и популяризира тезата на Кожев за "края на историята", която се отличава от по-късната книга на Фукуяма. Тя обозначава края на идеологическата борба, започната от Френската революция и Наполеон, а не триумфа на западната либерална демокрация.

Книгата на Кожев за Хегел, която американският философ Алън Блум смята за "една от малкото важни философски книги на ХХ век", все още се смята за значително четиво, а интелектуалният му принос към оформянето на следвоенната политическа идентичност на континента е призната от мнозина.

"Той е един от малкото дейци в Европа, които са в центъра и на дипломатическо и на културно равнище", казва биографът му - италианският философ и журналист Марко Филони, събрал много от статиите, написани от приятели на руския дипломат, в книгата Kojeve mon ami ("Кожев, моят приятел" на френски език - б.р.).

От 1945 г. до смъртта си в Брюксел през 1968 г. Кожев заема високата, но неопределена позиция в търговския отдел на френското Министерство на икономиката.

"Той е във френската администрация, но няма специална роля, - каза Реймон Фан Ван Пхи - бивш високопоставен служител в Комисията, работил с Кожев през 60-те г., и допълни, че руснакът дължал част от силата си на факта, че "е имал огромно интелектуално влияние върху архитектите на френската икономика, които бяха и главните преговарящи от страна на Франция".

Бившият френски премиер Реймон Бар, който е бил стажант при Кожев, веднъж го описва като "изключителен преговарящ" и като "силен посредник на френската търговска политика", като заяви, че руснакът е "свършил огромна работа по време на преговорите за Римския договор".

Дипломатически терор

Кожев започва в Министерството на икономиката като преводач (сред езиците, които знае, са санкскрит, руски, френски и немски), преди да се издигне, като си спечелва репутацията на опасен преговарящ.

"Когато пристигна Кожев, той предизвика паника у останалите делегации, - пише по-късно Бернар Клапие, висш френски представител и бивш шеф на кабинета на някогашния френски премиер и ключов основател на съюза Робер Шуман. - Той бе наистина изключително умен."

Руснакът създава влиятелно трио с Клапие, който също е в икономическото министерство, и с Оливие Вормсер от външното министерство (по-късно управител на Френската национална банка). Вормсер след това казва, че триото помага за формулирането на френската следвоенна политика.

Римският договор е подписан в двореца "Консерватори" - днес част от комплекса на Капитолийските музеи.

След войната господства протекционизмът, но Кожев използва опита си, за да свали митата и други търговски бариери. Идеята на Кожев за отваряне на пазарите на шестте страни основателки - Германия, Франция, Италия и държавите от Бенелюкс - у това да стане "чрез общи списъци на стоки, с които страните биха търгували свободно, защото целта е да се постигне цялото това либерализиране", пише Бар.

Това мислене помага за полагането на основите на Римския договор и "този метод ни позволи да въведем общия пазар през 1968 г. - година по-рано от предвидената в Договора", пише още Бар.

По думите му Кожев е известен като провокатор, на който му харесва да сее хаос на масата за преговори, преди да предложи решение, с което всеки би могъл да се съгласи, и той иска точно това.

В началото на 60-те г. на ХХ век, когато ЕИО е изправена пред проблеми в преговорите с американците за митата, на помощ е повикан Кожев, пише канадският дипломат Родни Грей в друга статия и твърди, че руснакът успешно вкарва преговорите в своите условия. Американските представители обаче не са доволни от неговата тактика и му лепват етикета "змията в тревата", пише Грей.

"Той с удоволствие показваше на американците цялата им липса на последователност", спомня си Вормсер.

Кожев е удостоен с Ордена на Почетния легион - най-висшата награда в страната, за служба на държавата. Но лоялността му към Франция е поставена под съмнение след смъртта му.

Обвинения в шпионаж

В сензационна статия през 1999 г. френският вестник "Монд" намекна за откриването на документ на руското разузнаване, който показва, че руският мислител е бил агент на съветското разузнаване.

Макар доказателствата да изглеждаха несолидни, "британският десен вестник "Дейли телеграф" обяви с мелодраматична алитерация, че "този чиновник чудотворец се оказа шпионин недоброжелател", писа Матю Прайс в "Лингуа Франка" в статия, озаглавена "Шпионинът, който обичаше Хегел".

Според канадския дипломат Грей разкритията едва ли са изненада предвид провокативните изказвания на Кожев. Той бе смятан за антиамерикански и антибритански настроен и мнозина възприемаха стремежа му да придвижи европейския проект като опит да се попречи на американската мощ. Грей обаче предупреди, че без солидни доказателства едва ли ще се разбере дали руснакът действително е бил шпионин на Кремъл.

Приятелите му не вярват в това.

"Никога не съм вярвал в тези обвинения", заявява Пхи, бившият представител на Комисията.

Вормсер също се отнася към тях твърде скептично.

"Никога не съмз повярвал дори за секунда, че той е бил комунист, - пише бившият управител на Френската национална банка. - Той винаги ми е приличал на реакционер."

Реймон Арон пише, че Кожев е неразбран - изказванията му по-скоро са непрестанни опити за epater le bourgeois ("да бъдат смаяни буржоата" - б.р.), да бъдат провокирани и обезкуражени, но в крайна сметка той "служи свободно и с безукорна лоялност на френската си родина".

Що се отнася до това защо професорът по философия решава да стане чиновник, Арон пише, че самият Кожев му е отговорил така:

"Исках да разбера как се прави история."

----

* Авторът е репортер по въпросите на миграцията и външната политика на европейското издание на "Политико", където е публикувана статията.

През почивните дни идва захлаждане

http://www.cross.bg/gradysa-duzhd-zapochne-1538482.html

/КРОСС/Около и следобед в събота на места ще превали дъжд. Това прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Тази нощ от запад ще се увеличи високата и средна облачност, а през деня от север ще започне да се увеличава и вплътнява ниската. Вятърът ще се ориентира от североизток, ще е слаб до умерен, по Черноморието - до силен. С него ще започне да прониква по-хладен въздух. Дневните температури в Североизточна България ще се понижат значително. В останалата част от страната ще се задържат сравнително високи. Минималните ще са между 5 и 10 градуса, а максималните ще са между 11 и 16 градуса. В Югозападна България ще достигнат до 23 градуса. В София утре минималните температури ще са 7 градуса, а максималните - 16. В неделя те ще спаднат с по 2 градуса, като се очаква да вали и дъжд. Във втория от почивните дни в по-голямата част от страната ще вали дъжд. Няма обявени кодове за опасни метеорологични явления.  

Сблъсъци между жандармерия и протестиращи на границата с Турция

http://www.cross.bg/protestirashtite-posoka-granichniya-1538467.html

/КРОСС/Жандармеристи отстраниха протестиращите от едното платно при граничния пункт "Капитан Андреево", съобщава кореспондентката на БНР. След 5-часова блокада се стигна до сблъсък. 120 полицаи и жандармеристи атакуваха колоната, която спря движението и двете платна - за вход и изход. Така на практика границата бе блокирана и в посока България, и в посока Турция. Образуваха се колони от чакащи автомобили. Сред чакащите има и болни, които трябва да преминат на наша територия. Затова униформените предприеха акцията. Те изтласкаха протестиращите от едното платно и се насочиха към тези на другото, допълва кореспондентката. Полицаите се опитват да локализират протестиращите в организирания от тях палатков лагер. Очаква се пропускането на автомобили да започне след минути. До сблъсъци между протестиращи и униформени се е стигнало и на граничния пункт при ГКПП "Малко Търново". В крайна сметка са допуснати да преминат два автобуса. Един човек е бил блъснат земята, но няма пострадали. Автомобилите се пропускат свободно и в двете посоки. Блокадата при пункта продължава.  

Министерството на икономиката за записа: Манипулативно внушение за кадруване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6134151

Министерството на икономиката отказва да се превърне в заложник на корпоративни интереси. Това се казва в позиция, изпратена от пресцентъра на ведомството, във връзка с разпространеия запис и обвинениета срещу служебния министър на икономиката Теодор Седларски. Изнесените днес медийни публикации и тиражиран запис представляват манипулативно

Обстановката на трите гранични пункта с Турция е спокойна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6134162

Обстановката на трите гранични пункта с Турция е спокойнаОбстановката на трите гранични пункта с Турция е спокойна, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. Полицията се е намесила да освободи пътя на преминаващите през ГКПП "Капитан Андреево" и в момента преминаването се извършва спокойно. Очаквайте

МИ след обвиненията: Няма да бъдем заложник на корпоративни интереси

https://www.actualno.com/business/mi-sled-obvinenijata-njama-da-bydem-zalojnik-na-korporativni-interesi-news_601567.html

Изнесените днес медийни публикации и тиражиран запис представляват манипулативно внушение, че министър Седларски „кадрува“ в екипа на дружества от Държавната консолидационна компания. Това се казва в позиция на икономическото министерство, изпратена до медиите. П

Еврокомисарят по транспорта Виолета Булц разгледа софийското метро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6134161

Еврокомисарят по транспорта Виолета Булц разгледа софийското метроЕврокомисарят по транспорта Виолета Булц разгледа втората линия на метрото заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, министъра на транспорта Христо Алексиев и директора на "Метрополитен" Стоян Братоев. Булц е на двудневно посещение в столицата и участва в регионална конференция за насърчаване на инвестициите в транспорта в София,

Цацаров поиска имунитета на кандидат на "Да, България" заради мотор без номера

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-poiska-imuniteta-na-kandidat-na-da-bulgaria-zaradi-motor-bez-nomera-news261810.html

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ЦИК свалянето на имунитета на кандидата за депутат от "Да, България" Николай-Емил Шопов. Причината е, че е заловен да кара мотоциклет без регистрационни табели. Шопов е 14-ти в листата на коалицията в 25 МИР в София. За това престъпление се полага да една година затвор и глоба до хиляда лева. За хора с чисто съдебно минало наказанието е глоба. Николай-Емил Шопов е уличен в нарушението, след като на 23 март се ударил с мотора си в автомобил на столичния булевард "Черни връх". Пристигналите полицаи са установили, че моторът не е бил регистриран в България и няма номера. Николай – Емил е бил арестуван, но по-късно е бил освободен заради имунитета му на кандидат за народен представител.

Швейцария започна разследване за шпионаж срещу членове на турската общност

https://www.actualno.com/europe/shvejcarija-zapochna-razsledvane-za-shpionaj-sreshtu-chlenove-na-turskata-obshtnost-news_601564.html

Швейцарски прокурори заявиха, че са започнали разследване по подозрения за шпионаж срещу членове на турската общност в държавата от страна на неуточнена „разузнавателна служба“, предава AFP. От Федералната прокуратура заявиха за агенцията, че имат „конкретни подо

Варшава все пак ще подпише декларацията от Рим

http://www.mediapool.bg/varshava-vse-pak-shte-podpishe-deklaratsiyata-ot-rim-news261809.html

Заключителната декларация, която страните от Европейския съюз се очаква да приемат на утрешната си среща на високо равнище в Рим, е приемлива за всички, заяви полската министър-председателка Беата Шидло. Вчера тя предупреди, че Полша може и да не я подпише, ако в нея става въпрос за Европа "на няколко скорости", предаде Франс прес. "Декларацията, която ще бъде приета на срещата на върха в Рим, не е на висотата на амбициите ни, Европа може и повече, но е документ, който, при сегашната политически ситуация е приемлив за всички и именно с това е ценен", отбеляза пред журналисти Шидло преди отпътуването си за Рим. "Единството на Европа е приоритет. Единството на Европа и нейният неделим характер присъстват в тази декларация и това е успех за европейската дипломация", подчерта тя. Вчера Шидло заяви пред полска телевизия, че ако декларацията от Рим не съдържа приоритетни за Полша въпроси, Варшава няма да я приеме. Тя изброи четири приоритета, които полското правителство смята за възлови: единството на ЕС, отбраната в тясно сътрудничество с НАТО, по-голяма роля на националните парламенти и запазване на принципите на общия пазар, които трябва да обединяват, а не да разделят.

Дори да водите здравословен начин на живот, може да се разболеете от рак

http://www.moreto.net/novini.php?n=347183

Около две трети от раковите заболявания са причинени от случайни грешки в ДНК, които се наблюдават, когато нормални клетки се самокопират, установи американско изследване, цитирано от Ройтерс и Асошиейтед прес. Това откритие на екипа на д-р Бърт Фогелщайн от университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор обяснява защо много често здрави хора, които правят всичко по силите си, за да избягнат рака, все пак стават жертви на заболяването.

Момчил Неков: Безработицата може да се предотвратява още в училище

http://pogled.info/european-parliament/momchil-nekov-bezrabotitsata-mozhe-da-se-predotvratyava-oshte-v-uchilishte.83983

/Поглед.инфо/ Евродепутатът е докладчик по „Нова програма за умения за Европа“, която касае образованието, обучението и развиването на умения

Марин льо Пен: Ако стана президент на Франция, отменям санкциите срещу Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6134140

Марин льо Пен:  Ако стана президент на Франция, отменям санкциите срещу РусияЛидерката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен заяви след среща в Москва с руския президент Владимир Путин, че ако стане президент на Франция на тазгодишните избори, ще обмисли какво може да направи за бърза отмяна на санкциите, които ЕС наложи на Русия заради украинската криза, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Радев назначи Вероника Орбецова за свой съветник по външна политика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6134155

Радев назначи Вероника Орбецова за свой съветник по външна политикаСъс свой указ държавният глава Румен Радев назначи Вероника Орбецова за свой съветник по външна политика. Това съобщиха от президентския пресцентър. Вероника Орбецова е работила като дипломатически служител в дирекции „ООН и сътрудничество за развитие” и „Близък Изток и Африка” в Министерството на външните работи.

Полицията разпространи снимка на нападателя от Лондон

http://offnews.bg/news/n_1/n_650958.html

Британската полиция разпространи снимка на нападателя от Лондон.  Извършителят на атаката беше идентифициран като Халид Масуд, на 52 години.  Масуд е роден в Кент като Ейдриън Елмс и познат още като Ейдриън Аджао.  През 2004 г. се жени за мюсюлманка, с която имат три деца, а от 2005 до 2009 г. е живял в Саудитска Арабия.  Полицията вече обяви, че Масуд е криминално проявен, като е осъждан за нападение, притежание на оръжие и нарушаване на обществения ред. Най-сериозното му престъпление е от юли 2000 г., когато ранява с нож в лицето собственик на кафене след пререкания с расистки привкус. Тогава Масуд е осъден на две години затвор. Няма данни да е бил свързан с терористична дейност преди нападението.  Засега не е ясно кога се е радикализирал. Възможно е това да е станало в Саудитска Арабия или в затвора.  При нападението загинаха 5 души, а 40 бяха ранени.

Колко струва ЦЕРН? По едно капучино на човек за цяла година

http://offnews.bg/news/n_1/n_650915.html

"Финансирането от страна на държавите, участващи в проекта на ЦЕРН, е колкото едно капучино на човек на година. Аз изпих капучиното си тази сутрин, така че се отчетох", пошегува се пред български ученици в НПМГ изпълнителният директор на ЦЕРН Фабиола Джианоти.  Джианоти е в България за редовното заседание на Европейския комитет за бъдещи ускорители, чийто домакин е Министерството на образованието и науката. Наред с разговорите с български държавници, тя не пропусна да се срещне и с ученици от Националната природо-математическа гимназия в София. Срещата им беше снощи, в препълнената най-вече с ученици актова зала на НПМГ. И встъпителната ù презентация за ЦЕНР, и последвалия разговор с гимназистите бяха само на английски език, без превод. Началото на най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици е поставено през 1953 г. Тогава в Париж 12 държави подписват споразумението за създаването на ЦЕРН, разказа Джианоти, която сподели и че започнала да се занимава с физика, "защото бях много любопитна как работи природата". Сега Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) със седалище в Женева, Швейцария, включва 22 страни, а България заема достойно място в нея. 2800 български ученици и близо 600 български учители са минали през обучения на ЦЕРН за последните 6 години. "Учените в ЦЕРН са предимно млади - средната им възраст е 27 години, част от тях са под 25 години", разказа Джианоти и видимо впечатли младите умове на България. Откриването на Хигс бозона (съществуването му е доказано и потвърдено официално от ЦЕРН на 14 март 2013 г.) благодарение на Големият андронен ускорител (LHC) бе сред най-любопитните теми за учениците. Всъщност именно Джианоти има водеща роля за откриването на Хигс бозона като един от ръководителите на експеримента с LHC. Тя е и една от най-влиятелните жени в света за 2011 г., според класацията на британския вестник "Гардиън". Тя е и личност на 2012 г. година в класацията на сп. "Тайм". "Кое беше най-вълнуващото нещо от работата Ви в откриването на Хигс бозона?", попита ученик. "Няма нищо по-вълнуващо за един учен да види една нова частица, която излиза наяве. Това е фантастично, - отговори Джианоти. - Това е една различна частица, специална и различна от останалите, открити досега." Джианоти с ученик от НПМГ. Зад нея, в сивия костюм, е доц. Леандър Литов - един от българските учени, които работят н ЦЕРН от години. Какво е ежедневието на генералния директор на ЦЕРН, поинтересува се друг гимназист. "Дните ми са необикновени, - засмя се тя. - Аз трябва да реша как ще използваме по най-добрия начин бюджета на ЦЕРН - това капучино на година на всеки гражданин на страните членки на проекта. Всеки ден е различен, всеки ден поднася нови проблеми, а работата на физика е да решава проблеми - за бюджета, за науката, за международните отношения." Пълният график на Джианоти не позволи много дълга среща - след 30-ина минути дойде време за финала ù, за който учениците, облечени в български носии, показаха на гостенката си как се танцуват български народни танци. Джианоти има срещи президента Румен Радев, с премиера проф. Огнян Герджиков, с председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, с ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. По време на заседание на Европейския комитет за бъдещи ускорители в София с домакин МОН пък стана ясно, це ЦЕРН ще направи мониторинг на състоянието на българската физика на ядрото и на елементарните частици. Ще бъде оценявано и участието на български учени и научни организации в изследванията на организацията. С просветния министър Денков Джианоти обсъдила две идеи - за бизнес инкубатор в "София Тех Парк" с технологии, развити в ЦЕРН, и за построяването на център с адронен ускорител, който да се използва за медицински цели и научни изследвания. Снимки: НПМГ

Прекратиха разследването по "Яневагейт"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6134116

Прекратиха разследването по "Яневагейт"Софийската градска прокуратура прекрати разследването по скандала "Яневагейт". Новината съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Това е станало на 14 февруари. Делото е било прекратено от наблюдаващия прокурор Димитър Петков, който вече е в отдела "Антикорупция". То започна с изтичането на записани разговори между бившите съдийки

Цацаров иска да се снеме имунитетът на кандидат-депутат

http://www.cross.bg/shopov-nikolaii-emil-sredstvo-1538466.html

/КРОСС/Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до Централната избирателна комисия за даване на разрешение за привличане на Николай-Емил Шопов като обвиняем за управление на превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред. Николай-Емил Шопов е кандидат за депутат в изборите за народни представители на 26 март тази година. Искането на главния прокурор се основава на доказателства, събрани в хода на разследване, наблюдавано от Софийска градска прокуратура. Вчера около 15.40 ч. на бул. „Черни връх" в София е възникнало пътно произшествие между автомобил „Рено-Клио" и мотоциклет „Хонда", при което мотоциклетът се е ударил в лекия автомобил. Мотоциклетът не е бил регистриран по надлежния ред, не са били издадени и поставени регистрационни табели и е бил управляван от Николай-Емил Шопов. На пристигналите на място полицейски служители Шопов е представил свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено от САЩ. Николай-Емил Шопов е бил отведен в полицията, където е бил задържан за срок до 24 часа. При проверка в страницата на ЦИК станало ясно, че Шопов е кандидат за народен представител и незабавно бил освободен. Съгласно Наказателния кодекс наказанието за управление на превозно средство, което не е регистрирано по съответния ред, е лишаване от свобода до една година или с глоба от петстотин до хиляда лева.  

Полицията освободи "Капитан Андреево" след сблъсък с протестиращите патриоти

https://www.actualno.com/society/policijata-osvobodi-kapitan-andreevo-sled-sblysyk-s-protestirashtite-patrioti-news_601550.html

Жандармеристи отстраниха протестиращите на ГКПП "Капитан Андреево" от пътя. След петчасова блокада се стигна до сблъсък между протестиращи и жандармеристи. 120 полицаи и жандармеристи атакуваха колоната, която спря на платната "вход" и "изход", тоест на пътя към Турция и обр

Застраховател предлага заместващ автомобил при пътен инцидент

http://econ.bg/Новини/Застраховател-предлага-заместващ-автомобил-при-пътен-инцидент_l.a_i.739512_at.1.html

Услугата заместващ автомобил предлага от месец март една от българските застрахователни компании. При настъпване на застрахователно събитие,...

ЕИБ е поискала от френските власти да разследват нейни заеми за Renault

http://www.investor.bg/novini/444/a/eib-e-poiskala-ot-frenskite-vlasti-da-razsledvat-neini-zaemi-za-renault-236321/

Банката има съмнения, че със заемите за 800 млн. евро са разработвани дизелови двигатели, манипулиращи емисионните тестове

Цацаров поиска имунитета на кандидат-депутат от "Да, България"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/24/2941429_cacarov_poiska_imuniteta_na_kandidat-deputat_ot_da/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до Централна избирателна комисия (ЦИК) за снемане имунитета на кандидата за народен представител Николай - Емил Шопов от листата на "Да, България", съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

Искането е за привличане като обвиняем на Николай - Емил Шопов "за престъпление по чл. 345 ал.2 от НК", което е за управление на моторно превозно средство, нерегистрирано по надлежния ред.

Шакира и Чанс дъ Рапър в класация за най-авторитетни лидери

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6134125

Шакира и Чанс дъ Рапър в класация за най-авторитетни лидериКолумбийската певица Шакира и американският хип-хоп изпълнител Чанс дъ Рапър попаднаха в класацията на сп. "Форчън" за най-авторитетните лидери на света, съобщава Контактмюзик, предава БТА. Но далеч преди тях, на пета позиция, беше поставена режисьорката Ава Дюверней за това, че стана първата афро-американска режисьорка,

2 години затвор за варненец, теглил от чужди банкови карти

http://www.moreto.net/novini.php?n=347151

Две години лишаване от свобода при общ режим ще изтърпява Ивелин Ив. от Варна за теглене на пари от чужди банкови карти без съгласието на титуляра. Състав на Варненския окръжен съд му наложи и глоба в размер на 3600 лева, колкото е двойният размер на изтеглената неправомерно сума, научи Moreto.

Съдбата на диктаторите - епилогът на Арабската пролет

https://vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/sydbata-na-diktatorite-epilogyt-na-arabskata-prolet-6067087

Съдбата на диктаторите от арабския свят е олицетворение на противоречивия изход от събитията през 2011 година.

Юнкер към Тръмп: Без ЕС на Балканите ще избухне война

https://www.24chasa.bg/novini/article/6134114

Юнкер към Тръмп: Без ЕС на Балканите ще избухне войнаПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупредил американския президент Доналд Тръмп, че има опасност на Балканите да избухне нова война, ако ЕС престане да съществува, съобщава атинският в. „Катимерини” като се позовава на интервю на Юнкер за в. „Файненшъл таймс”. В интервюто Юнкер изразява загриженост от положителните реакции на

След обществен дебат бе заключено, че българският спорт има нужда от "осъвременяване"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/24/2941451_sled_obshtestven_debat_be_zakljucheno_che_bulgarskiiat/?ref=rss


Спортната система в България има нужда от промяна, която трябва да се случи като се заимства най-доброто от опита от миналото и за която трябва да работят всички държавни институции.

Около това мнение се обединиха участниците в Обществения дебат за развитието на спорта в България, който се проведе в столицата по инициатива на Експертния съвет, създаден от Министерството на младежта и спорта за осъществяване на държавната политика в областта на спорта.

Нови екипажи и еволюция на състезателните автомобили Hyundai i20 Coupe R

https://www.24chasa.bg/avto/article/6134119

Нови екипажи и еволюция на състезателните автомобили Hyundai i20 Coupe RТехнологично подобрените рали автомобили Hyundai i20 Coupe R направиха атрактивна демонстрация на тренировъчната база на Motorsport Academy в Твърдица по време на церемониалното откриване на третия пореден рали сезон на едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy. Визията на новата еволюция на колите впечатли присъстващите на събитието,

Задочни репортажи за литературното наследство на Георги Марков

http://offnews.bg/news/n_1/n_650946.html

Издателство „Сиела” и културния център на СУ „Св. Климент Охридски“ организираха дискусия за творчеството на един от най-изявените български публицисти и писатели от втората половина на 20-ти век – Георги Марков. В разговора участваха журналистът, писател и биограф на Георги Марков Димитър Кенаров, писателят Димитър Бочев, проф. дфн Инна Пелева. Модератор е критикът и писател Ангел Игов, чията книга „Кротките“ е сред избраните български заглавия в надпреварата за Европейската награда за литература. Захари Карабашлиев, главният редактор на издателството, представи личността Георги Марков като „човекът на словото и на езика“ и обяви, че целта на дискусията е да се говори за писателя и създателя на митология, а не за убития журналист. Ангел Игов обясни защо е важна тази дискусия - „всички знаят за Георги Марков, обаче... колко действително познават творчеството му като писател“. Творецът Георги Марков остават в сянката на политическия дискурс. Театрален и филмов сценарист, Марков е автор и на редица новели, пиеси, разкази, романи и есета, много от които забранявани от властимащите след 1945 г. Първата му литературна творба – разказът „Рекордьорът на уиски“, е публикувана във в-к „Народна младеж“ през 1951 г. Произведението, което прави публициста известен за широката общественост, идва 11 години по-късно: романът „Мъже“ (1962), който печели наградата за най-добър роман на годината в България. Изключително талантливият Марков създава конкретна, достъпна проза, изчистена от академичен жаргон или абстракция. Сборниците с разкази и новели „Портрет на моя двойник“ (1966 г.) и „Жените на Варшава“ (1968 г.) са върхови постижения на българската белетристика. Едноименните новели са сред най-доброто, сътворено от писателя, и имат запазено място не само в родната, но и в европейската модерна проза. Проф. Инна Пелева обясни, че за да се четат книгите на Марков, те трябва да се преиздават. Издателство „Сиела“ се зае с тази задача и на пазара може да откриете „Задочни репортажи за задочна България“ в два тома. Писателят и приятел на Марков Димитър Бочев изказа благодарност към издателството за това, че за първи път се издават репортажите с оригиналното им заглавие, дадено от самия автор. Първото издание на репортажите е носело името „Задочни репортажи от България“. Според Бочев Марков пише по „един европейски, светски маниер, с един радикален език“ и излиза „извън рамките на партийността в литературата“, а „пишейки, писателят, всеки автор съзнателно пресъздава себе си, така е, разбира се, и с Георги.“ Но той преминава отвъд това и успява да пресъздаде и образи, които не отговарят на неговата душевност – алчната хиена, „полицейщината на полицая“ и т.н. Димитър Бочев определи Георги Марков като писателят с „най-литературната от всички литературни дарби“, защото превръща читателя в съавтор, в част от сценария. Димитър Кенаров разказа за първия си досег до Георги Марков и зараждането на идеята да пише за него. „Идеята беше да обновим Георги Марков, да го поставим в един по-различен контекст“. За него Герги Марков е интересен човек, защото „съдържа в себе си противоречията на времето“. И допълни, че биографията като жанр в България не е достатъчно обективен, свързан е с „поставянето на пиедестал на определени личности“ и идеализирането ѝ. Неговият подход е по-художествен, приема го като „лично пътешествие на писателя-биограф“. Кенаров обяви предстоящата биография на Марков е донякъде личен проект, но все пак важен за цялата историческа памет.

Нинова: На 27 март трябва да решим 4 въпроса - не партийно, а държавнически

http://www.cross.bg/bulgariya-ninova-bedni-1538465.html

/КРОСС/„На 27-ми март трябва да решим 4 държавнически въпроса. По тях се изисква не да мислиш партийно, а за България". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред граждани в центъра на Перник. Тя обясни, че левицата е готова да търси обединение на всички политици, за да запазим националния суверенитет, териториалната цялост и сигурността на България и всеки български гражданин.На второ място тя посочи като тема за обединение - полагането на максимални усилия- България, като председател на ЕС, да бъде достоен председател, да наложи важните теми за обединена Европа, но и за България и националния ни интерес.На трето място Нинова посочи демографската катастрофа и държавническото отношение към този въпрос. „Не е достатъчно мандатно мислене за 4 години, докато си на власт. Този въпрос изисква хоризонт от 20-30 години и обединени усилия, за да спасим народа си, който изчезва", подчерта председателят на БСП.Нинова заяви, че четвъртата тема е бедността и повишаването на доходите и жизнения стандарт. „Всички други политики- и икономика, и образование, и здравеопазване трябва да са подчинени на една мисъл - доходите и жизненият стандарт на народа ни да се повишат. Нека направим това с енергията, която излъчвате, и силата, която ни давате", обърна се Корнелия Нинова към събралите се. „България отново е на кръстопът. Ние ще трябва да определим нашата съдба

Над 1,2 милиона лева дарения за изборите получили партиите и коалициите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6134113

Над 1,2 милиона лева дарения за изборите получили партиите и коалициитеПартиите и коалициите, които ще участват изборите в неделя, са получили общо над 1,2 милиона лева парични дарения, съобщи БНР. От Сметната палата припомнят, че остава само ден за подаване на допълнителна информация към единния регистър. В него освен дарените парични средства се регистрират предоставеното безвъзмездно движимо и недвижимо имущество,

"Галъп": 50% оценяват работата на служебния кабинет като успешна

http://www.moreto.net/novini.php?n=347179

50% от българите оценяват работата на служебния кабинет като по-скоро успешна, а 33% като по-скоро неуспешна. Засега в масовите нагласи служебният кабинет явно успява да удържа положителната си стартова инерция. Това са част от данните от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ на 21 и 22 март, проведен със собствени средства.

Топ 3 на консорциумите по обществени поръчки в класация на ИПИ

http://www.mediapool.bg/top-3-na-konsortsiumite-po-obshtestveni-porachki-v-klasatsiya-na-ipi-news261808.html

Консорциуми, свързвани с бившия кмет на Сливен Йордан Лечков и настоящия на Ямбол Георги Славов, на майката на пловдивския кмет Иван Тотев и на брата на бившия зам.-министър на екологията Фатме Илияз са спечелили най-много обществени поръчки в периода 2007 – 2015 г. Това показва проучване на Института за пазарна икономика. Трите консорциума са изпълнявали обществени поръчки в сферата на строителството, а майката на Иван Тотев – на услугите. Те обаче не попадат сред първите по стойност на сключените договори. Тук първенци очаквано са консорциуми, изпълнявали големи инфраструктурни обекти като пътни и железопътни магистрали: "Трейс Груп", "СК 13", "Главболгарстрой" и "Пътстрой 92", която е част от "Геострой". От близо 200 000 обществени поръчки в периода 2007 – 2015 г., под 10 000 са спечелени от над 4000 обединения от фирми, показват отворените данни. Сумите по договорите по тях представляват 23% от общо похарчените над 60 млрд. лв. за обществени поръчки, което е 14.5 млрд. лева, според изчисленията на ИПИ. Обикновено консорциуми, обединения или дружества по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) се правят с цел да се изпълнят изискванията за големи и сложни поръчки. Основно това се прави при инфраструктурни проекти. Консорциуми са спечелили около 80% от парите в строителството. За сравнение - от средствата за всички обществени поръчки 43% са отишли в строителния сектор. Шампионът е ГД "Стройинвест" с 81 поръчки, предимно в Сливен Шампион по брой спечелени обществени поръчки е сливенското дружество ГД "Стройинвест". Гражданското дружество е работило по 81 поръчки на стойност най-малко 86 млн. лв. Консорциумът печели поръчките си в периода 2007 - 2011 г. По това време кмет на община Сливен е Йордан Лечков. Основната част от договорите му са именно в Сливен и са свързани със строителство на сгради, съоръжения и пътища, поддържане на осветлението в общината, изграждане на ВиК мрежи. През 2011 г. консорциумът изчезва от списъците с одобрени изпълнители и в последващите години в община Сливен няма друга фирма или консорциум, които толкова често да печелят и изпълняват обществени поръчки, посочват от ИПИ. По-нататъшното изследване на консорциума става трудно, тъй като до 1 май 2016 г. регистър БУЛСТАТ (където подлежат на регистрация гражданските дружества по ЗЗД) не работеше като електронна информационна система. Така, макар и публичен по своя характер, той не беше лесно достъпен - за да се провери от трето за процедурата лице кой реално стои зад едно обединение, посочват от ИПИ. Според регистъра на Камарата на строителите в ГД "Стройинвест" през този период участват три фирми - "Лукском", "Топстрой декор" и "Бул-гейт". До местните избори през 2007 г. собственик и управител на "Лукском" е Георги Славов, който тогава е избран за кмет на община Ямбол и вече трети мандат управлява града като издигнат от ГЕРБ. Към днешна дата "Лукском" е собственост на Коста Добрев Петков, който беше взел под наем дискотека "Империя" на Лечков. Коста Петков е мажоритарен собственик на "Топстрой декор" заедно с Михаил Андонов Загорчев, който според сливенски медии е част от т.нар. кръг "Империя". Собственик на "Бул-гейт" е Мартин Георгиев Стефанов - племенник на Радостин Русев, който два мандата беше общински съветник в Сливен. Обединение от фирми, свързани с майката на пловдивския кмет, излиза на второ място Втората позиция в класацията на ИПИ по брой спечелени поръчки се заема от пловдивското обединение "Логистика и събития – ЛС". В него участват фирмите "Марбро Турс" и "Квалификация Консулт". Те са изпълнител на обществени поръчки на Министерство на труда и социалната политика (МТСП) по осигуряване на логистика за провеждане на събития по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в периода 2013-2015 г. Консорциумът печели всички поръчки на МТСП за тези услуги – общо 51- в периода 2013 - 2015 г. В публикуваните отворени база данни МТСП е пропуснало да впише реалната стойност на договорите, а е отбелязало 0 лева, посочват от ИПИ. Любопитна подробност е, че в графата за участниците в процедурите за всичките 51 договора МТСП вписва едни и същи осем кандидати, юридически лица. Остава въпросът, ако данните са попълнени коректно, защо тези седем други кандидати продължават да се борят за конкретните обществени поръчки, при положение, че винаги победителят е обединение "Логистика и събития – ЛС" и защо нито една фирма не отпада от съревнованието или пък някой нов участник не се включва в него, отбелязва ИПИ. Очевидно в конкретния случай става въпрос за некоректно въведени данни, защото в регистъра на обществените поръчки е посочено, че обединението печели поръчка с прогнозна стойност за 1.8 млн. лв. за логистиката на събитията по оперативната програма. Там са изброени и конкретните дейности, които изпълнил и какви суми са му платени за това. Например обучение на бенефициенти по ОПРЧР е струвало 12 674 лв. без ДДС, а работна среща по ОПРЧР – 1078 лв. без ДДС. Последната платена поръчка по договора е годишната среща на вицепремиера и министър на труда Ивайло Калфин със структурните звена на министерството за 44 330 лв., сочат данните в регистъра на обществените поръчки. Обработката на тези данни обаче е трудна, защото трябва да се отворят около стотина публикувани документи. Идеята на отворените данни на правителството, дело на бившия вицепремиер и вътрешен министър Румяна Бъчварова, бе именно да се улесни тази процедура. Сега остава единствено служителите коректно да ги въвеждат, за да няма недоразумения, неточности и изкривяване на картината. Друга любопитна подробност, свързана с обединението е, че при изследване правния статус на "Квалификация консулт" и "Марбро Турс" става ясно, че техният собственик е едно и също юридическо лице "Плутон-1", посочват от ИПИ. Двете фирми от консорциума имат и абсолютно съвпадащи седалище и адрес на управление. Според Търговския регистър "Плутон-1" е собственост на Роза Георгиева Тотева, майка на кмета на Пловдив Иван Тотев. Номер три С 50 спечелени поръчки за 47 млн. лв. в периода 2009 – 2015 г. е дружеството регистрирано по Закона за задълженията и договорите - "Консорциум за инженеринг, проектиране и изграждане". То заема третата позиция в класацията на ИПИ по брой спечелени поръчки. Консорциумът се състои от три фирми – "Вайс профил" ООД, "Олдекс" ООД и "Техно енерджи" ООД. Те са с различна основна дейност в сферата на строителството, но и трите са собственост на двама съдружници – Димитър Златинов Хрусафов и Хюсеин Муса Кулов, който е брат на бившия зам.-министър на екологията в кабинета "Сакскобургготски" и бивш депутат от ДПС Фатме Илияз. Консорциумът изпълнява обществени поръчки за строителство и цялостни ремонти из цялата страна - в София, Варна, Панагюрище, Созопол, Перник, Благоевград, Свищов и други градове. Някои от най-големите поръчки включват доставка и монтаж на алуминиева и PVC дограма за различни университети, строителство и ремонтни дейности в редица училища и детски градини, изграждане на инфраструктура в бюрата по труда, изграждане на пречиствателна станция за отпадни води. Това е напълно логично предвид факта, че "Вайс профил" е един от лидерите в производството на алуминиева и PVC дограма у нас. Големите пари за големите строители Спечелените поръчки от тези консорциуми обаче бледнеят по стойност на фона на обединенията, които с една поръчка печелят в пъти повече от тях. Всички тези поръчки са изпълнени или се изпълняват с европейски средства. За периода 2007 – 2015 г. четири са консорциумите със спечелени обществени поръчки, всяка една от които е за над 200 млн. лева, показват обработените данни от ИПИ. Безспорният лидер е ДЗЗД "Джисиеф-СК-13-Трейтс Рейлинфра Консорциум". Обединението печели общо четири поръчки - три през 2011 г. и една през 2015 г. на обща стойност 328 млн. лв. И четирите поръчки са свързани с ремонта на железопътния участък Пловдив – Бургас, който е част от т.нар. жп магистрала "Тракия". Възложител на търговете е Национална компания "Железопътна инфраструктура". Консорциумът е съставен от италианската фирма GSF spa, Viale Oceano Atlantico и българските "СК-13 Трансстрой" АД и "Трейс-Груп-Холд" АД. Две обединения са свързани със строителството на магистрала "Струма". Едното е консорциум "Струма-Лот 2", който построи 37-километровия участък от Дупница до Благоевград за 300 млн. лв. В него водеща фирма е италианската "Импреза" АД, вписана в Търговско-промишлената палата, селскостопанска и занаятчийска палата на Рим, която днес е във фалит, по информация от български строители. Българските партньори в обединението са "ГБС Инфраструктурно строителство" и "Пътстрой-92". Другото обединение е ДЗЗД "Консорциум Струма - ЛОТ 3.3". То също има договор за над 234 млн. лв. за изграждане на друг участък от магистрала "Струма", който в момента се строи. В това обединение влизат "ГБС Инфраструктурно строителство", "Пътстрой 92"и "Геострой". "ГБС Инфраструктурно строителство" е собственост на фамилия Пешови – Симеон, Камен и Калин. "Пътстрой 92" пък е част от групата на "Геострой", която е собственост на Цоло Вутов и синове. Обединението "Актор-Хелектор", което построи завода за отпадъците в София срещу 213 млн. лв., е четвъртото обединение с поръчка за над 200 млн. лв. Изводът – държавните чиновници коректно да попълват документите Проверката на ИПИ в отворената база данни на правителството показва, че и при консорциумите, както и при фирмите, сумите по договорите очевидно не са представени коректно. На много места в базата данни липсва сумата по договорите, а за 240 консорциума няма каквато и да било информация за изплатените средства. Описаните случаи показват практики, чиито корени могат да се дължат както на злоупотреби в обществените поръчки, така и на липса на прозрачност и коректност при попълването на информацията от държавните служители, правят заключение от ИПИ. От института посочват, че по този начин се спъват обобщенията и анализът, а проследяването на стотици хиляди обществени поръчки една по една е на практика невъзможно. Това изисква коректното попълване на информацията в базите данни и въвеждането на ясни отговорности при отчитането на държавата пред обществото.

Как с милиони от ЕС се купуват лоялни медии в България

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/24/2941443_kak_s_milioni_ot_es_se_kupuvat_loialni_medii_v/?ref=rss


"С пари от ЕС правителството в България си купува лоялни публикации" - под това заглавие правозащитната организация "Репортери без граници" публикува обширен и силно критичен анализ на медийната ситуация в страната. Александър Андреев от "Дойче веле" разказва за публикацията.

В началото "Репортери без граници" представят накратко акценти на публикацията си: "Преди изборите в България "Репортери без граници" критикуват...

Танци до зори на суинг парти след концерта на Postmodern Jukebox

http://offnews.bg/news/n_1/n_650941.html

Ексцентричната винтидж компания Postmodern Jukebox подготвя бляскаво музикално шоу за стотиците си фенове в България. Концертът им ще бъде на 28 март в Зала 1 на НДK, където ще чуем най-актуалните музикални хитове като Shake It Off на Taylor Swift, Love Yourself на Justin Bieber или We Can’t Stop на Miley Cyrus в ретро аранжимент. Билетите за шоуто вече са на свършване и в последните дни организаторите пуснаха места на втори балкон в залата. След шоуто почитателите на суинга и винтидж естетиката ще могат да продължат емоциите и настроението в залата на най-голямата суинг школа у нас – Lindy Hop само на метри от Зала 1 на НДК. PostModern Swing Party ще посрещне на дансинга всички, които обичат винтидж танците. Музикалната селекция на основателите на Lindy Hop Дамян Найденов и Явор Кънчев ще се състои изцяло от съвременни суинг изпълнители и групи. Разбира се, ще видим и впечатляващи демонстрации на едни от най-добрите танцьори и инструктори по джайв, буги и чарлстон у нас. Дрескодът не е задължителен, но е препоръчителен, защото в света на суинга и Postmodern Jukebox момчетата са с тиранти, карета и костюми, a дамите греят с шикозни ретро тоалети, прически и грим. Всички, които представят билетите си от концерта на PMJ ще могат да влязат на афтър партито, организирано от Lindy Hop срещу цена от 4 лева, а за останалите входът ще е 6 лева. За повече информация посетете страницата на събитието във Фейсбук .  Билети за концерта на Postmoden Jukebox се продават в мрежата на Eventim.bg на цени от 50 до 160 лева.

Путин се срещна с Льо Пен и обяви, че не се меси в изборите във Франция

http://offnews.bg/news/n_1/n_650955.html

Лидерът на френската крайнодясна партия "Национален фронт" и кандидат за президент Марин льо Пен е на посещение в Москва, където се срещна с руския държавен глава Владимир Путин.  Русия "придава много голямо значение на отношенията с Франция", при което се стреми да поддържа уравновесени отношения както с управляващите, така и с опозицията, заяви Путин след срещата. По повод президентската кампания във Франция той декларира, че Русия "по никакъв начин не желае да влияе на настоящите събития, но остава в правото си да общува със всички представители на всички политически сили в страната", като поясни, че така правят в Европа и в САЩ. От своя страна, Льо Пен отбеляза, че между Франция и Русия има дълбоки културни, икономически и стратегически връзки.  Двамата обсъдиха проблемите с миграцията и тероризма.  "За жалост, разрушаването на традиционните основи на живота в много страни от Близкия изток доведе и до покачване на насилието и до увеличаване на миграционния поток. Сега се разиграват трагични събития и в Сирия, и в Ирак около Мосул, където хиляди души станаха бежанци и са принудени да напуснат родните си места", заяви руският президент. Льо Пен отбеляза, че освен солидарността на международното общество по този въпрос, вероятно "трябва заедно да помислим как да помогнем на развитието на африканския регион, по-конкретно на района на Сахара и Сахел". "Военните конфликти и опитите да се освободим от тях отклоняват много финанси от икономиката, селското стопанство и затова младите хора се отчайват и понякога дори се опитват да се присъединят към терористични организации. Трябва да обединим стратегическите си действия на международно ниво, за да подпомогнем развитието на този регион", коментира Льо Пен, а Путин се съгласи с нея.  Преди разговора в Кремъл французойката, която е в Русия по покана на руски депутати, посети изложба, посветена на Свети Людовик и реликви от парижката църква "Сент Шапел".

Прокуратурата проверява най-скъпите и шумни приватизации

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-proveryava-nai-skapite-i-shumni-privatizatsii-news261807.html

Пълна информация за приватизационните сделки с най-високи постигнати цени, най-широко отразявани в медиите и с ореола на скандални е предадена на прокуратурата от Агенцията за приватизация и следпиватизационен контрол, съобщи изпълнителният директор на ведомството Емил Караниколов в интервю за Mediapool. Проверката за нередности бе наредена от бившия премиер Бойко Борисов, който ядосан от това, че постоянно го свързват със сделката за "Булгартабак", в края на октомври 2016 г. преди вота за президент каза, че ще поиска МВР и ДАНС да проверят всички приватизационни сделки, извършени досега. Ревизията вече е направена, а докладът е предаден на прокуратурата. Държавното обвинение в момента извършва допълнителни проверки за нарушения при провеждане на процедурите, има ли записани и неизпълнени ангажименти от купувачите и как са подписвани анекси и отписвани задължения, стана ясно от думите на Караниколов. Според него скандалът със сделката за Дипломатическия клуб в Бояна е извън ведомството му и е законодателен и морален. Преди президентските избори миналия ноември бившият премиер Бойко Борисов заяви, че ще нареди на МВР и ДАНС проверка на всички сключени досега приватизационни сделки. Възможна ли е такава проверка и какви данни предостави Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК)? Става въпрос за около 8 хиляди сделки от началото на процеса на приватизация, но реално разпорежданията започват след 1996 г. От АПСК бе поискана информация за сделките с най-високо постигната цена, тези, които са определяни за обществено значими сделки и които приковават публичния интерес – става въпрос за всички сделки, които са били широко отразени в медиите. Дали сме данни за постигнатите в договорите приватизационни и следприватизационни ангажименти и тяхното изпълнение. Дори и в момента окомплектоване допълнително изискана от прокуратурата информация, чийто обем е доста сериозен. Все пак предвид изтеклата десетгодишна давност за съществена част от сделките може ли да стесним кръга на приватизациите, за които могат реално да се предприемат разследвания? Ние сме предоставили цялата информацията, която е поискана от нас, оттук нататък прокуратурата вероятно е направила своя анализ колко сделки реално могат да бъдат разследвани за нередности, за заложени и неизпълнени инвестиции, за това какви анекси са сключвани към задълженията на купувачите, включително за отписване на задължения. Освен това обект на проверка е и осъществяваният следприватизационен контрол през тези години, как са били водени дела срещу купувачите, има ли накърнен държавен интерес и т.н. Според вас кои са най-проблемните сключени приватизационни сделки? Трябва да отбележа, че през целия приватизационен процес всъщност са действали два закона. До 2002 г. това е Законът за преобразуване и приватизация на държавните и общински предприятия, който със сигурност не е най-добрият. При онези процедури са били допускани т.нар. РМД (работническо-мениджърски дружества) и са им давани определени преференции, което по своята същност представлява нарушение на конкуренцията. Стигало се е и до парадокси, като например РМД, които имат банков заем само колкото да си платят първата вноска от разсроченото 10-годишно плащане по сделката, да изместват стратегически инвеститори. Неправилно е било да се допуска подписването на множество анекси към приватизационните договори, което не е било известно на останалите кандидати в процедурите. Фактът, че днес дружествата, приватизирани от РМД, не съществуват е достатъчно показателен за пороците на този подход. Друг основен момент, който трябва да се подчертае е, че много от проблемните по онова време приватизационни договори е можело да бъдат спокойно прекратени, но вместо това неясно защо към тях са се подписвали допълнителни споразумения в ущърб на държавния и обществения интерес. Възможно ли е да е бил оказван политически натиск за подписване на тези нелогични анекси или за извършване на приватизация чрез свързани с политици лица? По този въпрос аз нямам никаква информация, но всъщност единствената забрана за участие в приватизационни процедури е по отношение на служителите на приватизационната агенция и техните семейства. Друг голям проблем на закона до 2002 г. е, че е допускал приватизационния процес да не бъде унифициран, т.е. сделки е било възможно да се извършват по различни методи и от различни органи и ведомства, които от своя страна също са подписвали спорни анекси, без надзорен орган, който да взема крайните решения. От днешна гледна точка е пределно ясно, че и за инвеститорите, и за нуждите на осъществявания последващ контрол най-удачно е да има един орган, който да извършва приватизацията и да следи за изпълнението на договорите. В сега действащия закон за приватизация мога да твърдя, че голяма част от дефектите на предишното законодателство вече са изчистени. С последните промени вече се изясни и проблемът с обособените части от дружествата, забранени за раздържавяване. Но все още има неща, които трябва да се уредят - например трябва ли АПСК да се произнася при увеличение на капитала на дъщерни дружества на държавни компании. Защо приходите от приватизация замират? Обективният отговор на този въпрос е, че вече няма толкова интересни и атрактивни активи за раздържавяване. За повечето от обектите, които предлагаме на инвеститорите, вече са правени по няколко неуспешни опита. Но в същото време в последните години имаме значителни успехи в продажбата на недвижими имоти - частна държавна собственост. Това се проявява като доста силна наша дейност, която обаче убягва от общественото внимание. Справка сочи, че вече приходите ни от продажба на подобни имоти са над 26 млн. лв. Също така на търгове с явно наддаване предлагаме и обособени части от "Български пощи“ ЕАД. Въпреки че дружеството е в забранителния списък за продажба. Ние редовно продаваме обособени части от забранени за продажба дружества, за което регулярно уведомяваме Народното събрание. Парадоксалното е, че за добилата публичност сделка с Дипломатическия клуб в Бояна, който бе обособена част от държавното дружество АДИС, агенцията имаше одобрението и на Надзорния съвет на АПСК, чийто представители се избират директно от парламента. Уверявам ви, че ако имаше нещо нередно при процедурата, тя щеше да бъде спряна. И все пак сделката с Дипломатическия клуб предизвика голям скандал и много съмнения. Съмненията дойдоха заради различни тълкувания на закона за приватизация относно обособените части на включените в забранителния за продажба списък с държавни фирми. Агенцията няколко години подред е предлагала да се направи публично достъпен регистър на имотите на държавните дружества и на дъщерните им фирми. Да се вижда постоянно къде какво има и в какви процедури е. Но това така и не се случва. Това не променя факта, че се яви дружество с 5 лв. капитал, на неизвестни никому младежи без реално осъществявана дейност, които после "продадоха" имота на фирма, свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Както споменах по-горе процедурата беше одобрена от Надзорния съвет на агенцията. При продажби на имоти - частна държавна собственост или обособени части, агенцията никога не е задавала предварителни критерии към участниците, поне от седем години, откакто аз съм начело на ведомството. Изключение е продажбата на ИПК-Родина, тъй като данъчната оценка бе над 500 хил. лв. и тогава по закон Министерският съвет трябва да заложи изискванията. В деня на публичния търг за Дипломатическия клуб в Бояна ние получихме два платени депозита от по 1.2 млн. лв., но единият участник не подаде оферта. Виждаме откъде идват парите и при положение, че една фирма плаща 1.2 млн. лв., подала е декларация за произхода на средствата, какво да направим? Да не отворим офертата ли? Освен това при самото отваряне в залата имаше журналисти, не е била непрозрачна процедура. Всички обстоятелства около тази сделка бяха проверени. Друг щекотлив въпрос, свързан със следприватизационния контрол, е нарушава ли собственикът на "Булгартабак" договора за покупката на тютюневия холдинг със затварянето на софийската цигарена фабрика преди почти година? Ще бъде ли глобен собственикът "ВТБ Инвест" със 100 млн. евро, каквато е клаузата на контракта при спиране на мощности? Не знам защо това отново се превръща в казус. Още при организираните миналата година от синдикатите протести направихме проверка, после имаше още няколко проверки както в "София БТ", така и в благоевградската фабрика. Положението е следното: Част от дейностите в "София БТ" са запазени. Производствените машини са преместени и са обособени като отделна площадка "София БТ" на територията на "Благоевград БТ". Тези машини работят, установено е, че по договор единственото ограничение е производството да се мести извън територията на страната. Това означава, че машините може да работят където собственикът реши в България. При освобождаването на работниците от София не са констатирани никакви нарушения. Получили са си предизвестията, платени са им заплати и обезщетения и няма никакви причини за налагане на глоба. Дори когато наскоро се заговори за протести на работници в "София-БТ", аз поисках информация от синдикатите за какво става въпрос и от профсъюзите ми казаха, че те не са организирани от тях. В агенцията уведомени ли сте за подготвяна препродажба на тютюневия холдинг, каквито слухове има? Не. Но подобен вариант вече е възможен, тъй като петгодишният срок за забрана на препродажба е изтекъл и собственикът може да бъде сменен, но предметът на дейност на дружеството задължително ще бъде запазен. Какви нови сделки може да очакваме от приватизационната агенция през тази година? В момента чакаме до 31 март областните управители да ни предложат актуализиран списък с имотите, които възнамеряват да продават, каквото е изискването по законите за приватизацията и за обществените поръчка. Към тях има повишен интерес и очаквам да стартираме приватизационни процедури за над 40 имота частна държавна собственост.

Фонд "Земеделие" преведе нови 9 млн. лева за хуманно отношение към птиците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6134095

Фонд "Земеделие" преведе нови 9 млн. лева за хуманно отношение към птицитеДФ "Земеделие" преведе още 9 143 167 лева за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците. До момента, заедно с изплатените през миналата седмица средства, по схемата са разпределени 16 740 077 лв. по 180 договора, съобщават от фонда. Държавната помощ за хуманно отношение покрива направени разходи или пропуснати

Близо 3,2 млн лева са дали партиите за медийно отразяване по изборите

http://offnews.bg/news/n_1/n_650956.html

В края на предизборната кампания 18 от регистрираните участници са изразходвали средства за медийна кампания, възлизащи общо на 3 184 862.79 лв, показват данните на "Отворен парламент" .  Най-много средства са вложени за отразяването на предизборната кампания на ПП ГЕРБ – за реклама във включените в мониторинга медии са изразходвани 799 512 лв. На второ място по разходвани средства е кампанията на КП Реформаторски блок – Глас Народен – 508 018 лв., а на трето – БСП за България с 487 937 лв. Нова телевизия (623 573 лв.) e привлякла най-много средства за отразяване на кампанията, следвана от bTV (567 131 лв.) и БНТ (500 278 лв.). От вестникарските издания най-много средства са насочени за реклама във в. 24 часа (126 666.66 лв.)  Най-голямата сума в единичен договор в тази кампания към момента представлява споразумението между КП БСП за България и Нова телевизия, която стойност е увеличена от 142 856 лв. на 159 431 лв. В края на кампанията най-много дарения са привлекли от КП Реформаторски блок – Глас Народен – 284 190 лв. В допълнение към тази сума, средства в размер на 122 488 лв. са дарили и кандидатите от коалицията. Наблюдението обхваща сайтовете на 44 медии – електронни и печатни – 10 телевизии, 3 радиостанции, 17 вестника и 14 информационни сайтове и агенции. Към 23-и март, 2017 г., 34 от включените в мониторинга медии са публикували информация за сключени договори с участници в изборите. Останалите 10 медии нямат сключени договори с участниците в предизборната надпревара или не са публикували такива. Това са: в. Дума, в. Борба, в. Старозагорски новини, в. Черноморски фар, в. Добруджанска трибуна, в. АрдаNews, сайтовете – BGnes.com, Novini.bg и Blitz.bg, както и телевизия Алфа ТВ.  Всички суми са без ДДС

Партиите са платили 3.2 млн. лв. за медийна реклама преди вота

http://www.mediapool.bg/partiite-sa-platili-32-mln-lv-za-mediyna-reklama-predi-vota-news261806.html

Около 3.2 млн. лв. са платили политическите сили за медийна реклама в предизборната кампания до 23 март. Това отчита мониторингът на Института за развитие на публичната среда в последния ден от законово регламентираната агитация. Организацията отчита, че най-много средства за популяризация в медиите са платили ГЕРБ. Формацията на Борисов е инвестирала в реклама 799 хил. лева. Веднага след тях по щедрост към медиите се класират Реформаторски блок – Глас Народен с 508 хил. лева, а БСП остава трета с 487 хил. лева. От "Нова република" са платили за медийна реклама около 280 хил. лева, а Движението за права и свободи - 269 хил. лева. Обединените патриоти са дали 260 хил. лева, а коалиция Движение 21 – АБВ – 223 хил. лева. ДОСТ са предоставили на медии малко над 60 хил. лева, а "Да, България" и "Воля" - по 50 хил. лв. Най-много средства партиите са платили на националните частни телевизии. Любопитен момент е, че ГЕРБ е "инвестирала" най-голяма сума от всички формации в Канал 3. Там партията е ползвала ефирно време за 54 хил. лева. Веднага след формацията на Борисов се нарежда ДПС с 36 хил. лева. След това са Обединените патриоти и БСП с по около 30 хил. лева. Реформаторският блок – Глас народен пък са се рекламирали в Канал 3 за 18 хил. лева. Мониторингът на Института за развитие на публичната среда включва и безвъзмездните договори за отразяване на кандидатите, публикувани например от телевизия "Евроком". От медията са обявили общо 11 договора за безвъзмездно отразяване. Те са със следните участници – Движение за радикална промяна Българската пролет, КП Коалиция на недоволните, Воля, КП БСП за България, ГЕРБ, Партия на Зелените, Възраждане, Коалиция КОЙ – Българската левица и Зелена партия, ПП Национална републиканска партия, ПП Българско национално обединение и КП Реформаторски блок – Глас Народен. Промените в Изборния кодекс от 2016 г. изискват доставчиците на медийни услуги да обявяват на интернет страниците си информация и за безвъзмездните договори, сключени във връзка с предизборната кампания. От организацията отчитат, че медии като вестник "Дума" и телевизия "Алфа", които са партийни органи, нямат публикувани договори за медийно отразяване, но рекламират определени формации. Мониторингът на организацията сочи, че само половината от участващите в изборите формации са декларирали получаването на парични дарения. Това са коалиция АБВ-Движение 21, БСП за България, Воля на Веселин Марешки, коалицията на Христо Иванов "Да, България", Движение за радикална промяна българската пролет, ДОСТ и Обединените патриоти. Общата сума на даренията за политическите партии и коалиции възлиза на 1 211 087 лв., а тази на средствата на кандидатите – 738 615 лв. В края на кампанията най-много дарения са привлекли от КП Реформаторски блок – Глас Народен – 284 190 лв. В допълнение към тази сума, средства в размер на 122 488 лв. са дарили и кандидатите от коалицията.

Юнкер: Ако ЕС се разпадне, на Балканите ще има война

https://vesti.bg/sviat/balkani/iunker-ako-es-se-razpadne-na-balkanite-shte-ima-vojna-6067084

„Ако ги оставим сами, Босна и Херцеговина, Република Сръбска, Македония, Албания, ще има отново война”, предупредил шефът на ЕК

Вместо петрол - търговия: Икономическите доводи в полза на шотландската независимост

http://www.mediapool.bg/vmesto-petrol---targoviya-ikonomicheskite-dovodi-v-polza-na-shotlandskata-nezavisimost-news261805.html

Докато икономическите доводи за шотландската независимост някога бяха свързани предимно с петрола, сега хора като Нийл Маклейн, който е директор на компания, заявяват, че търговията е начинът да се осигури бъдещият просперитет на страната и да се избегнат негативите от излизането на Великобритания от ЕС. Като се има предвид, че две трети от шотландския износ е за останалата част на Великобритания, превръщането на Шотландия във влиятелен международен търговец ще бъде трудно. Това е така до голяма степен, защото резкият спад на цените на петрола след референдума за независимост на Шотландия през 2014 година, сериозно засегна шотландската икономика. Шотландската национална партия, която състави местното правителство, се стреми към нов референдум. Противниците на идеята да бъде скъсан 300-годишният съюз, заявяват, че икономиката трудно би могла да си позволи една нова кампания за подялба и несигурността, която носи една такава кампания. Нийл Маклейн казва, че и без това има несигурност, тъй като правителството в Лондон се подготвя да преговаря по излизането на Великобритания от ЕС след 44 години в търговския блок. В края на несигурността трябва да помислите къде искате да бъдете, каза Маклейн, който е част от консултационния съвет на групата за независимост Business for Scotland. "Независимостта ни дава посока, по която пазарът на ЕС остава отворен за нас и има възможност за търговия. Брекзитът е обратното," отбелязва той. Компанията му Geo-Rope предоставя инженерни услуги във Великобритания и Европа. Маклейн се нуждае от ЕС като пазар, но и като място за набиране на работна ръка: сред неговите 200 служители има много граждани на други страни от ЕС, чието право на труд във Великобритания остава несигурно след Брекзита. Британското решение на референдума миналата година за напускате на ЕС промени политическия пейзаж. Англия, най-многочислената нация в Обединеното кралство, реши заедно с Уелс да излезе от евросъюза, а Шотландия и Северна Ирландия поискаха да запазят членството в ЕС. Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън казва, че Брекзитът е унищожил сигурността, която някога е предлагала Великобритания. Изправени пред решението да бъдат извадени от ЕС против волята на мнозинството, шотландците трябва да имат нов избор, заяви тя. Независимостта им дава възможност да останат в блока или поне на единния му пазар, след като Великобритания излезе. Британският премиер Тереза Мей, която ще трябва да подпише всеки обвързващ референдум, каза, че сега не е времето за такова допитване, но Стърджън засилва натиска за вот през периода между есента на следващата година и пролетта на 2019 година. Пазар, кой пазар? Агитирайки за отделяне от Великобритания през 2014 година, Шотландската национална партия заяви, че приходите от данъците от добива на петрол в Северно море, които отиват в хазната на Великобритания, трябва да принадлежат на независима Шотландия, осигурявайки резерв за просперитета на петте милиона шотландски граждани. В крайна сметка мнозинството шотландци не видяха смисъл да се разделят с най-големия търговски партньор на Шотландия и с британската валута. Оттогава цените на петрола се сринаха от 100 долара за барел до около 50 долара, което доведе до рязко намаляване на данъчните приходи от Северно море и засегнаха шотландските региони, които обслужват шотландската офшорна енергийна промишленост, особено около град Абърдийн на източното крайбрежие. И националистите, и привържениците на оставането във Великобритания искат разрастване на търговията, но спорят кой пазар да има приоритет. Шотландците представляват 8 % от населението на Обединеното кралство, а шотландският годишен брутен вътрешен продукт (БВП) възлиза на 150 милиарда британски лири, като Шотландия продава стоки и услуги за 50 милиарда британски лири на останалата част на Великобритания. През 2015 година това е възлизало на 63 % от шотландския износ спрямо едва 16% за останалите страни от ЕС, сочат данни на шотландското правителство. "Макар всеки в Шотландия да е съгласен, че свободната търговия с Европа е важна - ние сме съгласни - буквално е невъзможно да се отрече, че търговията с останалата част от Великобритания е четири пъти повече," каза по-рано тази година Рут Дейвидсън, която ръководи консерваторите на Мей в Шотландия. Това мнение се споделя от мнозина в бизнес средите. Петролът вече не е водещ в шотландската търговия. През 2015 година черното злато и химикалите заеха трето място в международния износ, донасяйки 2,8 милиарда британски лири. За сметка на това храните и напитките, включително шотландското уиски, вкараха в хазната 4,8 милиарда британски лири. Ако бъде проведен нов референдум, прогнозите на Шотландската национална партия няма да включват данъчни приходи от добив на петрол, посочи икономическият стратег на партията. Както е при повечето развити икономики, услугите са най-големият сектор, възлизащ на 75% от шотландския брутен вътрешен продукт. Сред тях са туризмът, огромната финансова индустрия с център Единбург и компании като Geo-Rope. Според Шотландската национална партия независимостта не значи бизнесът да обърне гръб на съседните британски пазари. Шотландският министър на икономиката Кийт Браун даде за пример канадския износ, от който 75% отиват за САЩ. "Наистина ли нашите опоненти заявяват, че Канада не е независима, тъй като най-големият й търговски партньор е Америка?," пита той. "Разбира се, че не, защото аргументът им е нелогична глупост," допълва той. Вход към ЕС Икономистите са разделени в мненията си за дългосрочните последици от Брекзита, но Саймън Рен-Люис, преподавател по икономическа политика в Оксфордския университет, е на мнение, че излизането от ЕС може да намали с 10 % британските приходи до 2030 година. "Ако Шотландия, ставайки независима, може да избегне тази съдба, тогава има ясна дългосрочна икономическа полза. Но има и още. Ако Шотландия може да остане на европейския единен пазар, би могла да бъде дестинация за чуждестранните инвестиции, които се насочваха към Великобритания като вход към ЕС," допълни той. Въпросът каква валута би използвала независима Шотландия остава открит. През 2014 година Шотландската национална партия предложи да се запази британската лира, въпреки че това предполага зависимост от Bank of England, а британските власти отхвърлиха идеята. Никола Стърджън посочи, че използването на лирата е "отправна точка" за независима Шотландия. Според бившия британски централен банкер Мървин Кинг използването на лирата не би било голяма трудност, но той обърна внимание на друг въпрос - държавните финанси. Нямам проблем с границите Преди 2014 година шотландската икономика растеше в съответствие с по-обхватния британски брутен вътрешен (БВП) продукт, това обаче се промени след поевтиняването на петрола. През третото тримесечие на 2016 година шотландският БВП нарасна само с 0,7% на годишна основа спрямо 2,2 % за британския БВП. Бюджетният дефицит на Шотландия се оценява на 15 милиарда британски лири за годината, приключващ през март 2016, което се равнява на около 10% от шотландския годишен БВП. Страните от ЕС трябва да поддържат дефицит до 3%, а британският е 3,8%. Дейвид Айзър, изследовател в икономическия център за анализи Fraser към института Allander и съветник в шотландския парламент, казва, че независима Шотландия ще се изправи пред трудни въпроси. "Как се запълва огромна дупка? Има ли икономически дейности, които не са обложени с данък в момента, като сектори от дигиталната икономика (...) и откъде ще съкратите държавни разходи?" пита той. Компаниите искат да се запази свободното движение на работна ръка от ЕС, което помага за справяне със застаряването и намаляването на населението. Около 181 000 граждани на страни от ЕС живеят в Шотландия, а това е около 3,4 % от населението й. Една трета работи в хотелите и ресторантите и около 20 000 в производството на храни и напитки, което се оценява на 14 милиарда британски лири, а голяма част от него е в отдалечени райони. Том Бари управлява фирма за транспорт и логистика, в която работят около 450 шофьори от Великобритания, Франция и Холандия. "Бизнесът ми ще пострада, ако няма свободно движение на стоките и работната ръка", казва Бари, който подкрепя независимостта и иска Шотландия да запази британската лира. Бари е убеден, че след евентуално обявяване на независимост, може да бъде постигнато споразумение с Лондон, с което да се избегнат търговските бариери, посочвайки като пример отворената граница между британската Северна Ирландия и Република Ирландия, която използва еврото. "В Ирландия имат две валути, една страна и нямат граница. Това не се отразява зле на живота там, аз често посещавам тази страна", отбелязва той.

Албания с амбиция до 19 години да формира една трета от бюджета си от туризъм

http://econ.bg/Новини/Албания-с-амбиция-до-19-години-да-формира-една-трета-от-бюджета-си-от-туризъм_l.a_i.739511_at.1.html

Според експертите туристическият сезон тази година в Албания ще бъде успешен. Според Световния съвет по пътешествия и туризъм темповете на ръста на...

26 прогнози за бъдещето на Пламен Русев

https://vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/26-prognozi-za-bydeshteto-na-plamen-rusev-6067085

На съвместна пресконференция в градината на “Кристал”, Пламен Русев и Йорданка Фандъкова откриха изложбата “26 прогнози за бъдещето на Пламен Русев”

"Минимално и контролирано" е разпространението на морбили в България, има достатъчно ваксини

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/03/24/2941432_minimalno_i_kontrolirano_e_razprostranenieto_na/?ref=rss


Разпространението на морбили в страната е минимално и контролирано, няма недостиг на ваксини. Към момента 9 700 дози ваксини са в складовете на Министерството на здравеопазването, а други над 51 хиляди дози са раздадени в регионалните здравни инспекции.

Това обяви служебният вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев по време на днешната среща с директорите на всички регионални здравни инспекции от страната, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Тероризмът - водещата тема в разговора между Путин и Льо Пен

http://www.investor.bg/evropa/334/a/terorizmyt-vodeshtata-tema-v-razgovora-mejdu-putin-i-lio-pen-236323/

Нужна е глобална стратегия, която да се стреми да възстанови и запази световния мир, смята френският националист

Нещата, които ще променят света следващото десетилетие

https://vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/neshtata-koito-shte-promeniat-sveta-sledvashtoto-desetiletie-6067085

На съвместна пресконференция в градината на “Кристал”, Пламен Русев и Йорданка Фандъкова откриха изложбата “26 прогнози за бъдещето на Пламен Русев”

Битка за шеф на НИМ между Божидар Димитров и професорка от УниБИТ

http://www.mediapool.bg/bitka-za-shef-na-nim-mezhdu-bozhidar-dimitrov-i-profesorka-ot-unibit-news261804.html

Несменяемият от 16 години директор на "Националния исторически институт" (НИМ) Божидар Димитров влиза в битка за запазване на поста си с проф. Вера Бонева от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). Двамата са единствените кандидати в обявения от Министерството на културата след дълго отлагане конкурс. Срокът за подаване на документи изчете на 23 март и двамата претенденти ще трябва да защитят своята концепция за развитие на музея пред комисия на Министерството на културата, чийто състав обаче не е ясен. Димитров е начело на музея от 2001 г., когато бе назначен отново на поста след известно прекъсване. За известно време той оваканти мястото, докато беше министър без портфейл в първото правителство на Бойко Борисов, в което отговаряше за българите в чужбина. Постът обаче бе закрит през февруари 2011 г. заради принадлежността на Димитров към Държавна сигурност, което бе широко известен факт още преди влизането му в кабинета. Обявяването на конкурс за шеф на НИМ и други незаети постове в национални културни институции бе предприето от служебния министър на културата Рашко Младенов, след като предшественикът му от ГЕРБ Вежди Рашидов отказа да предприеме действия. В отговор на парламентарно питане на депутати от Реформаторския блок до Рашидов защо ведомството му не обявява конкурс, тогавашният министър обясни, че "никой друг не познава до кътните зъби НИМ". След изясняването на претендентите, Божидар Димитров коментира пред "Капитал", че не се познава с проф. Вера Бонева, но смята, че има някои предимства пред нея като "дългия музеен стаж и управленския си опит". На въпрос защо според него има само двама кандидати в конкурса Димитров отговаря: "Ще прозвучи нескромно, но просто няма по-добър от мен. Здрав, прав съм, мога да работя. Много колеги правилно са преценили, че нямат шанс." Другият участник в състезанието е проф. Вера Бонева е ръководител на катедрата "Културно-историческо наследство" в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Тя е историк, който специализира в периода на Възраждането. Завършила е история във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", след това получава докторска степен от Института по история при БАН. Член е на Акредитационния съвет към Националната агенция за оценяване и акредитация. В последните години преподаватели от УниБИТ се представят силно на конкурсите за директори на културни институти, посочва "Капитал". Миналата година преподавателката в катедрата по "Библиотечни науки" Красимира Александрова стана директор на Националната библиотека "Св. Кирил и Методий". Тя беше единствен кандидат за поста, след като другите двама не бяха допуснати до конкурса. Председател на журито за допускане до конкурса беше Венцислав Велев - също преподавател в УниБИТ, в катедра "Културно-историческо наследство", и началник на отдел "Регионални дейности" към Министерството на културата. А през март миналата година за директор на Националния литературен музей също беше избран пак преподавател от УниБИТ - Пламен Георгиев-Крайски.

Нинова: На 27 март трябва да решим 4 въпроса - не партийно, а държавнически

https://www.24chasa.bg/novini/article/6134078

Нинова: На 27 март трябва да решим 4 въпроса - не партийно, а държавнически„На 27 март трябва да решим 4 държавнически въпроса. По тях се изисква не да мислиш партийно, а за България“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред граждани в центъра на Перник, съобщиха от пресцентъра на лявата партия. Тя обясни, че левицата е готова да търси обединение на всички политици, за да запазим националния суверенитет,

Томислав Дончев: За един мандат можем да удвоим учителските заплати

http://offnews.bg/news/n_1/n_650947.html

Томислав Дончев е политик от политическа партия ГЕРБ, заместник министър-председател и министър по европейските фондове и икономическата политика в кабинета „Борисов 2“ (2014 – 2017). Той е кмет на Габрово (2007 – 2010), министър по управление на средствата от Европейския съюз в кабинета „Борисов 1“ (март 2010 до март 2013), народен представител в 42-то Народно събрание (май 2013 до август 2014) и член на Европейския парламент от групата на Европейска народна партия (ЕНП). Сега Томислав Дончев е кандидат за депутат в листите на ГЕРБ в 23-ти МИР в София и в Габрово .  - Г-н Дончев, кампанията приключва. Най-важно в момента е какво ще се случи след нея. Кои партии вижда ГЕРБ като коалиционни партньори в следващото Народно събрание? - Тези предизборни годежи кой с кого ще се коалира не са ми много по вкуса, а и не е много честно към гражданите, защото в момента политическите сили призовават за подкрепа българските граждани. Не съм чул някой да призовава за някакви следизборни взаимодействия за управление на такъв формат. Наред с това дължим отговор за коалиционните варианти, така е честно. И определено, те са изключително скромни. По-лесният въпрос е с кого не виждам потенциал и това до голяма степен би изчистило въпроса. Не виждам потенциал с БСП, с ДПС, с ДОСТ. Това не означава, че с всички останали нещата са лесни и биха станали. Имаме много труден травматичен опит от съвместното управление в парламентарен формат досега, така че ще бъдем изключително предпазливи оттук-нататък. - Марешки и Патриотите клоняха доскоро към ГЕРБ, а сега дават уклон към БСП. На какво си обяснявате това? - Не е моя работа да си го обяснявам, но иначе сте права, че г-н Марешки поне в последно време изглежда позициониран много по-близо до левицата. За другите нямам подобни наблюдения. Всеки да се позиционира, където намира за добре. - Как ще коментирате социологическите изследвания, които дават много голяма близост в резултатите от изборите на ГЕРБ и БСП. Лидерът ви Бойко Борисов си поръчва собствени социологически изследвания? Вашата партия поръчвала ли си е изследвания за тези избори и какво показват те? - Ако говорим за спортния момент кой ще бъде първи, аз съм убеден, че ще сме първи. И то не, четейки социологически изследвания, аз съм работил в социологическа агенция навремето. Но това го усещам от уличната социология, от контактите с хората. - А какво казват хората, вие обикаляхте из цяла България сега по време на предизоборната кампания, искат ли хората изобщо избори, какви са нагласите, според вас? - Едно е среща в зала, където са нашите поддръжници, тогава настроенията са едни. Много от тях са много твърди, даже радикални - не им харесва политиката на толерантност и компромиси, искат много по твърд подход. Съвсем друго е в друг формат. По улиците и тротоарите ни спират и говорят какви ли не работи, какви ли не хора. Един доволен, друг недоволен, цял букет от настроения. Важно е да се следи пулса и да се говори лице в лице с хората. Проблемът може да изглежда малък от политическа гледна точка, но зад него може да стои голяма емоционална драма и може да се подценява. - Бяхте вицепремиер на еврофонодвете. Имаше атаки от служебния кабинет относно ресорите образование, земеделие. Как оставя ГЕРБ еврофондовете? - Министър Николай Денков (б.а. служебният министър на образованието) беше описал ситуацията в програмата, която не е нова. Тя се дължи на структурен проблем в министерството. Става дума за факта, че трябва да се осигури независимост на така наречения управляващ орган, което е проблем, когато министърът е ръководител на управляващия орган. Ние с Кунева сме разговаряли неведнъж по тази тема. По повод този проблем има писмо от Европейската комисия и е дадено време да се реши този проблем, аз друго не съм чул. Съвсем друг въпрос е, че имаше коментар от Министерство на земеделието и служебния премиер, че можело да бъде спряна старата програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. Ако наистина има такива коментари, те накратко могат да бъдат определени като неточни, защото старата програма за развитие на селските райони няма как да бъде спряна по простата причина, че тя е приключила и е разплатена в края на 2015 г. В този смисъл на база пътя на логиката няма как да бъде спряна. - А как предава еврофондовете ГЕРБ? - 2014 г. имаше блокирани две програми Околна среда и Регионално развитие, между 500 и 700 млн. лв. неразплатени на общините и на фирмите по двете програми - прагматична ситуация. И парите бяха разплатени, като част от действията започнаха още от служебното правителство. Програмите бяха разблокирани, междувременно бяха одобрени всички програми от Европейската комисия от моя програмен период. Акредитирани всички без една – акредитирани означава да имат право да плащат. Приехме специализирано законодателство, което урежда изцяло процесите в системата – права, задължения по нов модерен начин. И специално по всички оперативни програми електронизирахме изцяло процесите, тоест кандидатства се изцяло електронно. Но да поговорим с числа – приключихме стария програмен период, макар че той има малко да се затваря, с плащания почти 99%, което е в разрез с всички анализи на всички експерти. Аз си спомням исторически, особено към 2009-2010 г, какви коментари имаше, че ще приключим с 10-15% разплащания, ние приключихме с 99% 2007-2013 г. Новият програмен период по последни отчетни данни не съм го гледал последно, но разплащанията са близо 9%, договорен е 1/3 от ресурса. В сравнителен план България стои категорично на горната половина на държавите-членки по успеваемост, което означва, че в България машината и системата си е научила урока и е станала по-добра. - Да обсъдим предизборната програма на ГЕРБ. Може ли да кажете защо в предизборната си програма ГЕРБ заложи образованието на фона на здравеопазването, което е остаряло и нефункциониращо? - Първо, като говорим за образованието, да не казваме, че се отказваме от всичко, което сме правили досега. Акцентът върху образованието е вид надграждане. Това не означава, че ще спрем да развиваме останалото – и политиката на разумно надграждане на публичните финанси, еврофондовете и приемствеността да бъдат ползвани по най-добрия начин и инвестициите в базисна инфраструктура, защото те дават ефект. Второ, не е вярно, че образованието е фиксирано като приоритет само по време на изборите, беше тема последните 2 години. Значително повече пари има в бюджет 2016-2017 г. за образование. Това не само трябва да продължи, а трябва да се ускори. А отговорът на въпроса "Защо" – е лесен. Първо това е стратегическа инвестиция в нацията, в бъдещето и в качеството на човешкия капитал. Ако говорим за икономиката, това е стратегическа инвестиция в работна сила, която един ден да доведе до икономика с по-висока добавена стойност. По добро образование, по-добри учебни програми, по-добри учители – след 10 или 15 години означава по-добра държавна администрация, по-добра полиция, по-добри предприемачи, по добри инженери, по добри счетоводители. Ако влезем в по-големи детайли, трябва да започнем не от там, където е най-логично – от висшето образование, от високите постижения и науката и това може да се коментира, но най-важен е началният курс, защото там започва всичко и предвидените радикални мерки с т.нар. необхванати. Това са децата, които не ходят на училище и отпадналите – тоест тези, които напускат образователната система рано. Редно е държавата да си организира целия ресурс на абсолютно всички фирми, без значение дали са част от системата на Министерство на образованието, за да използва всички мерки и ако е необходимо принуда, когато и където е необходимо. Целта е да няма "подлежащо дете", което да не е в образователната система. По една проста причина – който не ходи на училище, няма да може да пише, после да чете и след 10 г. ще е клиент на социалната система или ще е криминален елемент. Без значение какво виждане има семейството му по въпроса. Факт е, че в България има семейства, за съжаление, за които образованието не е ценност и не пращат децата си на училище. Тук, според мен, колкото и да е важно семейството, обществото има превес. И визията на обществото, че не трябва да има необразовани лица, е по-важно и стои по-високо от мнението на семейството, затова в този смисъл ако е необходимо, ще се прилага принуда. Но ключов елемент в цялата образователна система е учителят и тук има много проблеми – отлив от професията, застаряване на голяма част от педагозите в България и приоритетна цел е да бъде направено всичко необходимо най-добрите млади студенти, които завършват университети в България и чужбина, да бъдат привлечени да работят като преподаватели. Това няма как да стане без по-високи възнаграждения. Затова, ако трябва да бъдем кратки, нашите разчети показват, че държавата може да си позволи в рамките на един мандат да удвои заплатите. Обръщам внимание, че ние не сме щедри на обещания, а програмата ни е по-скоро план, който се следва, за да доведе до резултати, които са написани в програмата ни. Но един от конкретните ангажименти, които могат да бъдат поети, е увеличаване на учителските заплати – това ще се изплати двойно и тройно. Може да не е следващата година, може да е след десетилетия, но ще се изплати. Има много какво да се направи – и по отношение на националното обучение, защото аз винаги съм поддържал в работата ми в правителството и последните седмици контакти с бизнеса. Голямата болка, която бизнесът има, не е нито инфраструктурата, нито данъците – те са две – мудните администрации и квалификацията на работна сила. Докарали сме се в положение, не че е толкова атипично, но до голяма част от фирмите да си обучават сами работниците и специалистите. Което да предположим, че не е проблем, но в държавни професионални училища някои ученици учат занаят, не учат професия, но едното се разминава с другото. И само няколко нюанса, свързани със здравеопазването. Темата е огромна. Ако обърнете внимание последното десетилетие, парите за здравеопазване вероятно са се утроили или в най-лошия случай са се удвоили. В същото време, ако питате който и да е пациент, едва ли ще ви каже, че за последните 10 години здравеопазването е станало по-качествено. И е прав и не е прав. Проблемът е как парите функционират вътре в системата и къде отиват. Тук очевидно има и дефицити, има и огромни резерви, системата трябва да я префокусираме, така че парите да отиват там, където трябва, а не някъде другаде. Тук едно от възможните решения е електронната здравна карта, то не е от възможните, тя е от задължителните решения, защото означава и контрол, и проследимост, нещо, което е по-добра версия на пръстовите отпечатъци. С цел създаването на конкуренция, на по-добър контрол, се предвижда и демонополизация на дейността на НЗОК. И това не е панацея, но е добра стъпка. - ГЕРБ даде заявка да промени и Конституцията, но защо не прави това, когато имаше възможност да го направи с Антикорупционния закон на Реформаторския блок в предния парламент? - В самата програма пише, че ще се търси политически консенсус. Формулировката е коректна, защото каквато и парламентарна мощност да събере една политическа сила, изключително малко вероятно е тя да има ресурс да промени Конституцията. По-рано или по-късно. Но там трябва да има като минимум действия в две посоки – едното е изобщо отпадане на института на Великото Народно събрание и възможността от парламентарни промени от обикновен парламент, да, с много по-високо мнозинство или откриването на дефекти на основния закон, особено по отношение на съдебната система е категорично небходимо. И другото, доколкото то касае промяната в Конституцията, е отпадането на имунитета на народните представители. Изключвам този, който е свързан с изказването в залата, както е в целия цивилизован свят, друг имунитет не е е необходим. А що се отнася до Антикорупционния закон не сме имали възможност с реформаторите, ние не сме имали достатъчно парламентарна мощност сами да направим каквото и да било. Това е редно да се отбележи. За да стигнем до приет закон, трябваше повече подкрепа в парламента. А ние не сме имали такъв ресурс. И ако закачката е свързана със съдебната реформа, тя е важна, макар че често се употребява като идеологическо клише, изборът тогава беше дали има стъпки към реформа или да няма нищо. Защото ако от едната страна имаше някакъв реформаторски устрем, от другата страна имаше консолидирана съпротива срещу реформата и това е редно да го припомним. Дали компромисът в конкретния случай е добра технология, спорен въпрос. Близо до сравнението дали нещо е по-добре от нищо. - Какво мислите за изборите, които са след два дни, г-н Дочнев. ГЕРБ изрази съмнения, че може да се повтори аферата Костинброд, след като служебното правителство смени областните ви управители. Мислите ли, че идващите избори ще са честни? - Поставянето под съмнение на резултата от изборите е низка политическа технология, която не сме използвали. Даже след 2013 г. след зловещата манипулация в Костинброд, даже тогава в крайна сметка сме приели резултата от изборите. Така че едва ли има някой, който счита, че тази операция не ни е донесла някаква щета. Това да поставяш непрекъснато под съмнение резултата от изборите е технология на слабия. Аз по тази причина не знам левицата дали има избори от 2009 г., които не е твърдяла, че не са грозни, фалшифицирани и т.н, може би с изключение на президентските избори, по простата причина, че ги спечелиха. Това е низка политическа технология. Няма да влизам в очаквания предизборен репертоар, че изборите са под заплаха. Просто вярвам на институциите в България и се надявам всички да си свършат работата изборите да са честни, прозрачни, почтени. Надявам се, че няма да има политическо заиграване на хора, които са на официални позиции и най вече МВР и службите да си свършат работата по отношение на купуването на гласове, защото това е срамно и е грозно, демокрацията не може да бъде сведена до парични трансфери. Ако всичко се купува, в това число и демокрацията, вече имаме сериозен проблем и чисто държавнически казвам,че се надявам МВР и службите да си свършат работата. - А намесата на Турция в изборите? - Щом институциите - президент и премиер казват, че има опит за намеса на Турция, аз не мога да твърдя нищо различно и щом те го твърдят, очевидно има. То между другото се вижда и с просто око. Това, което трябва да се очаква от самите институции, е категорична реакция. И пак няма да се впусна в очаквания да се опитам да вадя политически дивиденти от това, напротив. Реакцията по отношение на подобни действия трябва да бъде решителна и в същото време хладнокръвна. Защо хладнокръвна – в България избори, в Турция - референдум, това обостря до крайна степен политическите страсти. А решителна и хладнокръвна, защото ще трябва да сме съседи с Турция и на 27 март и ще трябва да работим заедно, ще трябва да търгуваме. Хора ще продължават да се движат и между едната страна и другата, нямам предвид изборния туризъм. Ще имаме общи задачи за решаване в сферата на сигурността, мигрантския натиск и ще трябва да живеем и да работим заедно. Едното не изключва другото. - ГЕРБ обсъжда ли вече кои ще са следващите министри? Вие от тях ли сте? - ГЕРБ няма какво да обсъжда министри, защото ние екипи си имаме. И едва ли някой може да има особени съмнения по въпроса. В крайна сметка от два мандата. Едва ли някой се съмнява в техническия ни експертен отраслов капацитет. Дори аз твърдя, и то не в режим на предизоборно изхвърляне, че експертизата в някои сектори е концентрирана категорично при нас. Ние хора си имаме, експерти и за разлика от други политически формации, вярвам, че не сте чули и видели да има боричкане кой какъв ще става. Има си ред, има си организации, има си израстване в службата – тоест един кадър се развива с години, когато някой млад активист има достатъчно качества, той може да мине целия път от общински съветник до министър и зам. министър. Всичко е вследствие на качествата, които показваш, а не на нещо друго, например как се усмихваш. Не искам да се закачам с колегите от левицата повече, отколкото трябва. Материалът е публикуван съгласно договор от 24.02.2017 г. между ПП ГЕРБ и "ОФФ Медия" АД за медийно представяне на ГЕРБ по време на предизборната кампания за изборите за народни представители, насрочени за 26.03.2017 г.

Поредна глоба след трагедията в хотел „Вероника“ край Варна падна в съда

http://www.moreto.net/novini.php?n=347175

Варненският административен съд e отменил още един от актовете, наложени от Инспекцията по труда след срутването на хотел „Вероника“ край Варна през април 2015 година, научи Moreto.net. От публикуваното вчера решение става ясно, че възложителят („Международен панаир Пловдив“ АД) на дейностите по реконструкцията на злополучния хотел, на практика е спазил задължението си да гарантира изискванията за безопасност на всички етапи на строителството.

Цацаров иска снемане на имунитета на кандидат за депутат

https://vesti.bg/bulgaria/cacarov-iska-snemane-na-imuniteta-na-kandidat-za-deputat-6067083

Разследването и събраните доказателства са за управление на моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред

Станимир Стоилов поиска от БФС да остави Левски без лиценз

http://offnews.bg/news/n_1/n_650954.html

Бившият треньор на Левски Станимир Стоилов подаде жалба до Лицензионната комисия към БФС, в която иска да не бъде издаден лиценз на ПФК Левски АД за сезон 2017/18. Специалистът, който преди време обяви, че все още не получил изплащане на трудовите си възнаграждения от „синия клуб“, след прекратяване на трудовото му правоотношение през 2008 година, изпълни заканата си да се обърне към Лицензионната комисия. "Настоявам Лицензионната комисия към Българския футболен съюз да предприема необходимите мерки, тъй като е очевидно , че издаването на лиценз на ПФК Левски 1914 АД за участие във футболното първенство на България през сезон 2017/2018 ще бъде в нарушение на Наредбата за Национално клубно лицензиране", са казва в жалбата Стоилов, която е пусната вчера. Ръководството на Левски е останало доста изненадано от постъпката на бившия треньор и се очаква скоро да излезе с обяснение за случващото се между двете страни.

Картините на Георги Баев събраха тези, които обичат Бургас

//dariknews.bg/regioni/burgas/kartinite-na-georgi-baev-sybraha-tezi-koito-obichat-burgas-2012675

Да нахраним добрия вълк в нас със сълитата на посланията в картините, призова гостите си адв. Иво Баев

Обраха дома на смядовчанка, тя се разминала с крадците

//dariknews.bg/regioni/shumen/obraha-doma-na-smiadovchanka-tia-se-razminala-s-kradcite-2012673

Апаши задигнаха 550 лева от частен дом в Смядово, докато собственичката отсъствала. По данни на потърпевшата това е станало за между 9 и 10 часа вчера.

Тогава жената отишла до Общината по работа. Когато се прибирала към семейния апартамент в четириетажната коопера

Община Враца предупреждава: Гражданите да не се самовключват към новата канализация!

//dariknews.bg/regioni/vraca/obshtina-vraca-preduprezhdava-grazhdanite-da-ne-se-samovkliuchvat-kym-novata-kanalizaciia-2012674

Гражданите да не се самовключват към новата канализация!
 
Община Враца уведомява всички жители на града и кварталите – „Бистрец“ и „Кулата“, че самовключването в новоизградената канализация по проект „Интегриран проект за воден цикъл на гр. Враца" е незаконосъобразно. То създава риск

Събират средства за популяризиране на крепости

//dariknews.bg/regioni/sliven/sybirat-sredstva-za-populiarizirane-na-kreposti-2012462

Кампания за  популяризиране на 13 крепости в природен парк „Сините камъни“ започна в Сливен. Тя стартира със засаждане на наследник на Стария бряст  –  символ на Сливен и Дърво на Европа за 2014 година. „

Каквото и да се случи с любимото старо дърво, то вече ще има потомство. Останал

Родата на Делян Добрев ударно ангажирана в санирането

http://www.mediapool.bg/rodata-na-delyan-dobrev-udarno-angazhirana-v-saniraneto-news261803.html

Санирането се оказва успешен семеен бизнес за родата на бившия министър на икономиката и енергетиката и депутат от ГЕРБ Делян Добрев. Това се разбира от разследване на "Биволъ", стъпващо върху проучването на Mediapool за най-големите играчи в програмата за саниране на ГЕРБ, която ще струва на държавата 2 милиарда лева. Хасковската фирма "Еко Традекс Груп" е на трето място в списъка с приходи от саниране с 4.8 млн. лева и шест изпълнени договора. Мажоритарен акционер в "Еко Традекс Груп" е фирмата "Форуком", която се притежава от Тенчо Лилянов със 70% , а Даниел Гаргов държи 30%. Макар мажоритарен собственик да е Лилянов, който има разнороден бизнес - от хлебопроизводство през казина до сметосъбирането в Смолян, по-интересен е Даниел Гаргов, който е роднина по сватовство Делян Добрев, борещ се за нов мандат в парламента от Хасково на предстоящите в неделя предсрочни избори. Гаргов е общински съветник на ГЕРБ в Хасково и председател на Комисията за бюджет и финанси. Вероятно по-важното е, че той е женен за първата братовчедка на Делян Добрев - Росица Гаргова, която пък е директор на Дирекция "Финансово-счетоводни дейности и бюджет" в община Хасково. С това историята не свършва. Фирмата "Визьор" ООД, която е на майката и на бащата на Делян Добрев, също участва в програмата за саниране на ГЕРБ, след като е спечелила две поръчки за строителен надзор на проекти в Златоград и Свиленград. Договорите са на "Визьор" за общо 70 370 лв. Проблемът в случая е, че майката и бащата на Делян Добрев трябва да осъществяват строителен контрол на блок, който се санира от Данаил Гаргов. Това е блок 8 в квартал "Изгрев" в Свиленград. Реновирането на този блок ще струва на държавата 1.7 млн. лв. От пресцентъра на ГЕРБ са отговорили на "Биволъ", че не виждат в тези роднински връзки потенциален конфликт на интереси. По закон Делян Добрев не е длъжен да отчита конфликт на интереси с първите си братовчеди.

Храни, които се грижат за анемията и кръвното

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6133884

Храни, които се грижат за анемията и кръвнотоНякои храни се съчетават перфектно не само по вкус, но когато не приемат заедно, стават по-хранителни и по-здравословни. засищат глада Киселото мляко е богато на протеини, а пълнозърнестата закуска - на фибри. Тази комбинация намалява скоростта, с която храната напуска стомаха, и забавя абсорбирането на захарта в кръвта,

Оправдаха двамата братя, Тодор починал от сърдечно заболяване

https://vesti.bg/bulgaria/sad/opravdaha-dvamata-bratia-todor-pochinal-ot-syrdechno-zaboliavane-6067078

Съдебно-медицинската експертиза е установила, че момчето е починало заради сърдечно заболяване, а раните от боя са само повърхностни

На Цветан Василев му увехнаха туите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6133982

На Цветан Василев 
му увехнаха туитеМегаломанският апартамент, който той направи на мястото на бившия ресторант "Кристал" е и с неизмити прозорци Туите, които обграждат двата ката бронирани стъкла вехнат, забеляза бдителен репортер на "24 часа". Апартаментът бе направен за дъщерята на банкера беглец и се отличава с безвкусна показност.

Влак, по-бърз от самолет

http://www.mediapool.bg/vlak-po-barz-ot-samolet-news261802.html

Дирк Алборн иска да превозва хора с 1223 километра в час през тръби, в които цари почти пълен вакуум. Учените гледат скептично на идеята му за "хипер скок" (hyperloop), но първата експериментална капсула скоро ще бъде построена. За мъжа, който иска да направи влаковете по-бързи от самолети, изглежда нищо в живота не става достатъчно бързо. Дирк Алборн седи в турски ресторант в берлинския квартал Пренцлауер Берг и се ядосва заради германската бюрокрация. "С удоволствие бих направил повече неща в Германия, но тук има твърде много хора, които все знаят повече", гневи се той. В Китай, Индонезия и Близкия изток обаче интересът към неговия "влак на хипер скорост" е голям, разказва Алборн. Много по-просто е големи идеи да се осъществяват в автократични държави, отколкото в т. нар страна на енергийния преход, възмущава се той. Самият Дирк Алборн е роден в Германия - през 1976 година, макар сега вече почти да не му личи. Едва 19-годишен, малко след като завършва банков стаж, отегчен от живота се мести в Италия. Преди седем години заминава за САЩ, а това го е белязало силно не само като предприемач, но и на външен вид. Алборн прилича на покойния американски музикант Джони Кеш на млади години, независимо дали тази прилика е случайна или нарочно търсена. Точно сега, докато хапва дюнер в Берлин, най-големият копнеж на Алборн изглежда е най-накрая да бъде напълно приет в родината си. Засега обаче германското правителство реагира по-скоро сдържано. От две години и половина компанията на Алборн Hyperloop Transportation Technologies работи по футуристична технология, която ще даде възможност на хората да пътуват с до 1223 километра в час в бели капсули без прозорци през тръби, в които цари почти пълен вакуум. Компанията вече официално е започнала да изгражда първата тестова капсула. Тя ще е дълга 30 метра, ширика 2,7 метра и ще може да превозва до 40 пътници. В калифорнийския "град на бъдещето" Куай Вали пък се строи първата тестова отсечка. Да пътуваш от дома си в предградията до офиса в града със скорост, малко под тази на звука - това би имало много предимства. Разстоянието от Сан Франциско до Лос Анджелис (около 560 километра - бел. ред.) би могло да се изминава само за близо половин час. Това значително би повишило възможностите на хората да си избират работа, а и самото възприятие за разстояние ще се промени. "Сега точно правим голяма крачка към това бъдеще", убеден е Алборн. Дали обаче някой наистина би поверил живота си на неговите пътуващи капсули, ако те изобщо някога се появят? Във всеки случай учените имат големи съмнения около тази концепция. Космическо съпротивление За да се ускори близо 20-тонна капсула до скорост, доближаваща звуковата, съпротивлението в тръбите трябва да е почти като в космоса. Експертите се съмняват дали е рентабилно да се поддържа почти пълен вакуум на разстояние стотици километри. Поставя се и въпросът какво би се случило, ако капсулата бъде разрушена при терористичен удар или земетресение? Дали тогава пътниците няма да се задушат като космонавти в орбита? Алборн твърди, че пътуването в системата на Hyperloop е десет пъти по-безопасно от самолетите. Според него колоните, върху които са издигнати тръбите, могат да издържат силен земен трус, както и повечето терористични удари. "Разбира се, с достатъчно експлозив можеш да взривиш всичко", признава предприемачът. Въпреки това е направил планове и за подобен сценарий. Ако бомбен взрив разруши тръбите, системата веднага се уплътнява, останалите капсули ще спрат за секунди. Пътниците, оказали се изолирани при подобно аварийно спиране, ще могат да оцелеят и (макар и ранени) да излязат през аварийните изходи. Алборн е оптимист и от гледна точка на разходите. Той планира сред източниците на приходи да бъде и продажбата на електроенергия, която да се произвежда от слънчеви фотоволтаични панели, монтирани по горната част на тръбите и не е била използвана за собствените нужди на системата. Друг източник на приходи биха могли да бъдат и дигитални "прозорци", които да се монтират отвътре по страните на капсулите, за да се избегне чувството на клаустрофобия. По тях компании ще могат да предлагат съдържание, включително и виртуални светове. Така пътуването между Лос Анжелис и Сан Франциско би могло да се превърне в пътуване сред, например, пейзажи от света на "Game of Thrones". Като цяло концепцията на Hyperloop звучи доста утопично. Или антиутопично, според възгледите на всеки. Алборн тепърва ще трябва да докаже, че техниката и бизнес идеите му работят. Той самият вярва, че скоро ще постигне тази цел и се надява до три години да открие първата отсечка. "Най-големият ни проблем не е техниката или парите, а законовата регулация, особено в Германия", обяснява визионерът. След това взема телефона си и показва снимка, на която седи редом до Владимир Путин на вечеря. По думите му руският президент е бил силно заинтересован от идеята на Hyperloop. До Алборн на снимката седи още един човек - бившият германски канцлер и приятел на Путин Герхард Шрьодер. Все пак, ето един германец, чрез който Hyperloop изглежда може да започне. По БТА.

Фотоконкурс на Европейската агенция за околна среда с награди по 1000 евро

http://www.moreto.net/novini.php?n=347177

Европейската агенция за околната среда (EАОС) обявява за поредна година фотоконкурс. Темата на 2017-та е ‘NATURE@work’ и се фокусира върху природата на работното място. Възможност да участва има всеки европейски гражданин над 18 години, който изпрати фотографии по някоя от трите обявени подтеми, научи Moreto.

Лодка с мигранти потъна в морето край Кушадасъ, загинаха 5 деца

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/24/2941321_lodka_s_migranti_potuna_v_moreto_krai_kushadasu/?ref=rss


Телата на 12 мигранти, петима от тях - деца, били извадени от морето, след като лодката им е потънала край средиземноморския бряг на Турция, съобщават турските медии.

Според агенция "Доган" всички на борда са били сирийци. Спасени са седем души, а други четирима все още се издирват от бреговата охрана. Лодката е потънала край курортния град Кушадасъ в Югозападна Турция, чийто бряг е недалеч от гръцкия остров Самос.

Турската телевизия Ен Ти...

Главният прокурор поиска имунитета на кандидат-депутат заради катастрофа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6134006

Главният прокурор поиска имунитета на кандидат-депутат заради катастрофаГлавният прокурор поиска имунитета на 23-кодишния кандидат-депутат Николай Емил Шопов, който е предизвикал катастрофа на бул. "Черни връх" вчера следобед. Шопов е управлявал мотора си "Хонда" без регистрационни табели, което е нарушение на закона.  Това установили полицаите, които отишли на мястото на пътния инцидент след сблъсъка между мотора на

Цацаров научил от медиите за скандала между заместниците си Сарафов и Диков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6134020

Цацаров научил от медиите за скандала между заместниците си Сарафов и ДиковГлавният прокурор Сотир Цацаров е научил от медиите, че заместникът му Борислав Сарафов е подал сигнал до инспектората на ВСС срещу другия му заместник - шефа на националната следствена служба Евгени Диков.  Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. В сигнала Сарафов твърди, че следователи от националната следствена служба са

ЦСКА победи "Монтана" в контрола пред погледа на Гриша Ганчев

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/24/2941424_cska_pobedi_montana_v_kontrola_pred_pogleda_na_grisha/?ref=rss


ЦСКА победи "Монтана" с 2:0 в приятелска среща, играна на тренировъчната база на червените в Панчарево.

Попаденията за успеха отбелязаха Густов Кулма в 11-ата минута и Александър Дюлгеров в 64-ата минута.

Двубоят бе изгледан от ръководството на ЦСКА начело със собственика на клуба Гриша Ганчев.

Още в петата минута домакините организираха опасна атака, която завърши с удар на Симао, който мина на сантиметри от дясната...

Парижки детайли в 25 кв. м

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6133757

Парижки детайли в 25 кв. мИнтериорът е на френското студио Decoration Parisienne, което е имало за задача да осигури удобства на двойка без деца. Предвид малката площ от 25 кв. м за реализацията и визуалното увеличаване на пространството е заложено на светлите цветове. Големите френски прозорци са допълнителен бонус, който осигурява така необходимата естествена осветеност.

Хиляди прииждат в Пловдив за финала на кампанията на ГЕРБ (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6133986

Хиляди прииждат в Пловдив за финала на кампанията на ГЕРБ (снимки)Хиляди пловдивчани се стичат към новата спортна зала "Колодрума", където ГЕРБ закрива предизборната си кампания. Мерките за сигурност са железни. На главния вход са монтирани три скенера, откъдето минават всички. Паркингът пред залата прелива от автомобили. Коли са спрели по цялото протежение на близките булеварди.

Полицаи задържаха турски гражданин, пребивавал в България с фалшив документ за самоличност

http://www.cross.bg/grazhdanin-samolichnost-dokyment-1538464.html

/КРОСС/Пазарджишките полицаи задържаха 34-годишен турски гражданин, който от десет дни е пребивавал в България с фалшив документ за самоличност. Това е установено при рутинна проверка на джип с турска регистрация, в района на пазарджишкото село Алеко Константиново, съобщи говорителят на Пазарджишката полиция Мирослав Стоянов: Представя за проверка пред органите на реда документ за самоличност, визирам турска лична карта, отговаряща на самоличността на друго лице. В хода на разследването е установено, че той е бил издирван за извършено от него престъпление на територията на Република Турция, затова и пребивава нелегално на територията на Република България. Чуждият гражданин е задържан за срок от 24 часа и незабавно е информирана дирекция "Международно оперативно сътрудничество" на МВР с оглед на това да се осъществи контакт с турските власти за установяване на повече подробности и за какво точно се издирва.  

Ако само читателите на Actualno.com избираха парламент: ГЕРБ води двойно на БСП*

https://www.actualno.com/politics/ako-samo-chitatelite-na-actualnocom-izbiraha-parlament-gerb-vodi-dvojno-na-bsp-news_601537.html

ГЕРБ и БСП са първите две политически формации в анкетата ни, в която ви попитахме за кого ще гласувате на предстоящите избори на 26 март. Любопитното е, че въпреки близките проценти, които социологическите агенции дават на двете партии, в нашата анкета към 16:00 часа, ког

Дрон откри изгубена чихуахуа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6134002

Дрон откри изгубена чихуахуаОколо британския град Абъртилери в Южен Уелс в търсенето на изгубено куче от породата чухуахуа се включи дрон, който намери животното пет дни след изчезването му, съобщи Лента, цитиран от БТА. Безпилотният дрон откри кучето Чери за 20 минути в един от местните стари планински тунели, където беше заседнало.

Шефът на КРИБ Кирил Домусчиев дари 15 000 лева на кампанията "Великден за всеки"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6134005

Шефът на КРИБ Кирил Домусчиев дари 15 000 лева на кампанията "Великден за всеки"За втора поредна година Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - КРИБ призова своите членове да се включат в националната кампания „Великден за всеки“ под патронажа на омбудсмана на Република България Мая Манолова. Това съобщиха от секретариата на КРИБ. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев,

Румен Петков: Смаян съм, че съдът не е заличил регистрацията на "Воля"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6134017

Румен Петков: Смаян съм, че съдът не е заличил регистрацията на "Воля"В аптеките на Марешки агитирали в нарушение на закона Аз съм смаян от факта, че Софийсйкият градски съд не е заличил регистрацията на партия "Воля" на Веселин Марешки, каза в Плевен кандидат депутата от АБВ Румен Петков. Видно било, че има нарушения, че повече от 40 човека са учредители на 2 формации,

Кандидатът за народен представител Нели Петрова и МГЕРБ-Варна организираха инициатива, посветена на пътната безопасност

http://www.moreto.net/novini.php?n=347174

Благородна инициатива, посветена на пътната безопасност, организираха кандидатът за народен представител Нели Петрова и структурата на МГЕРБ във Варна. По време на събитието те раздаваха на варненци светлоотразителни стикери, на които бе изписано послание „Аз съм тук.

Втора печалба от Националната лотария в Генерал Тошево

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/vtora-pechalba-ot-nacionalnata-lotariia-v-general-toshevo-6067079

Само преди месец в късметлийския град Генерал Тошево бяха спечелени половин милион лева

Професор от УниБИТ ще конкурира Божидар Димитров за директор на Националния исторически музей

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/24/2941276_profesor_ot_unibit_shte_konkurira_bojidar_dimitrov_za/?ref=rss


Проф. Вера Бонева от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) е единственият друг кандидат, подал документи в конкурса за директор на Националния исторически музей (НИМ), освен досегашния му ръководител Божидар Димитров, съобщи "Капитал". Това бе потвърдено пред "Дневник" и от пресцентъра на Министерството на културата, но все още предстои да бъде обявено кой ще бъде допуснат до следващия етап на конкурса.

След изтичането на...

Животновъди от Югозапада и Пловдивско протестираха на пътя за Гърция

https://www.24chasa.bg/region/article/6134008

Животновъди от Югозапада и Пловдивско протестираха на пътя за ГърцияСтотина земеделци, животновъди и тютюнопроизводители от Югозапада блокираха за минути пътя за Гърция в района на разклона за симитлийското с. Железница. Те са недоволни от забавянето и неизплащането на субсидии на животновъдите и от това, че след предишния митинг пред земеделското министерство няма отговор на исканията им.

Утре по Черноморието ще бъде облачно

http://www.moreto.net/novini.php?n=347152

През нощта от запад ще се увеличи високата и средната облачност, а през деня от север ще започне да се увеличава и вплътнява и ниската. Над Черноморието ще бъде предимно облачно. Ще духа до силен вятър от североизток. Максимални температури на въздуха: 9°-11°.

Президентът назначи Вероника Орбецова за свой съветник по външна политика

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prezidentyt-naznachi-veronika-orbecova-za-svoj-syvetnik-po-vynshna-politika-2012671

Президентът Румен Радев назначи Вероника Орбецова за свой съветник по външна политика, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
Вероника Орбецова е работила като дипломатически служител в дирекции „ООН и сътрудничество за ра

Мъж пострада сериозно при пожар

//dariknews.bg/regioni/ruse/myzh-postrada-seriozno-pri-pozhar-2012672

55-годишен мъж е пострадал сериозно при пожар в Сливо поле, съобщават от полицията. Сигнал за инцидента е постъпил около 15 ч. днес. Към мястото на произшествието са били изпратени два екипа на Пожарната-от Русе и Сливо поле. При пристигане на място се оказва, че пожарът е възникнал в една от стаит

Оправдаха братята Дамянови по случая с починалия Тодор от Враца

//dariknews.bg/regioni/vraca/opravdaha-bratiata-damianovi-po-sluchaia-s-pochinaliia-todor-ot-vraca-2012595

Районният съд във Враца оправда двамата братя Десислав и Иван Дамянови, известни като Поничките. Това съобщи Вероника Бозова, говорител на Районния съд във Враца.

Кюстендилецът Теодор Ушев е предложен за "почетен гражданин"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6133987

Кюстендилецът Теодор Ушев е предложен
за "почетен гражданин"Кюстендилецът Теодор Ушев е предложен от кмета на община Кюстендил Петър Паунов за званието "почетен гражданин". Докладната ще бъде разгледана на сесия на Общински съвет на 31 март, съобщи на пресконференция заместник-председателят на ОбС Ангел Ангелов. Ушев беше номиниран за "Оскар" с канадската продукция "Сляпата Вайша" по книгата на Георги

11 мигранти загинаха, след като лодката им потъна край бреговете на Турция

http://www.cross.bg/migranti-tyrtziya-kraii-1538463.html

/КРОСС/Най-малко единадесет души са загинали, след като лодка, превозваща мигранти, е потънала край бреговете на Турция, съобщава в. „Хюриет". Според информацията на борда на плавателния съд е имало общо 22 души. Досега са спасени седем човека. Инцидентът е станал край бреговете на западната провинция Айдън на Средиземно море. Инцидентът идва по-малко от седмица, след като се навърши една година от подписването на споразумението между Брюксел и Анкара за ограничаване на потока от мигранти към Европа. В рамките й Турция се ангажира да засили контрола най-вече на морските си граници с Гърция, а ЕС от своя страна обеща ускоряване на преговорите за членство с Анкара, визова либерализация, както и финансова помощ. Въпреки сделката обаче от световната организация за миграцията съобщават, че през 2016 г. в Гърция са пристигнали 363 000 мигранти.  

Пратиха на съд кмета на Челопеч, ощетил общината с 50 000 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6133979

Пратиха на съд кмета на Челопеч, ощетил общината с 50 000 леваКметът на Челопеч отива на съд за престъпление по служба, информираха от прокуратурата. Алекси Кесяков е обвинен в това, че на 28 април 2014 г. е нарушил служебните си задължения, регламентирани в ЗМСМА, Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор и Вътрешните правила за изграждане и функциониране на системите за финансово

Почина прославеният съветски летец изпитател Степан Микоян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6133973

Почина прославеният съветски летец изпитател Степан МикоянНа 95 г. днес почина руският летец изпитател, героят на Съветския съюз генерал Степан Микоян, съобщи пресслужбата на авиационната корпорация, цитирана от ТАСС, пише БТА. Той е син на известния съветски държавен деец Анастас Микоян - бивш председател на Президиума на Върховния съвет на СССР, който на свой ред е брат на известния съветски

Авишек Мишра - за ползите от пулсовата диагностика и Аюрведа

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6133971

Авишек Мишра - за ползите от пулсовата диагностика и Аюрведа- Здравейте, д-р Мишра. Какво точно е Аюрведа? - Аюрведа е най-старата холистична система в Индия, създадена преди повече от 5 хиляди години. Думата Аюрведа означава “наука за живота”. Според философията на Аюрведа здравето е хармонично състояние между тяло, ум и дух. Всеки дисбаланс в тези три съставки причинява заболяване.

“ПАЗАРИ ЗАПАД” ЕАД правят “СЕЛСКИ ПАЗАР” с продукти от "Шоплука"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278268_%E2%80%9C%D0%9F%D0%90%D0%97%D0%90%D0%A0%D0%98+%D0%97%D0%90%D0%9F%D0%90%D0%94%E2%80%9D+%D0%95%D0%90%D0%94+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%E2%80%9C%D0%A1%D0%95%D0%9B%D0%A1%D0%9A%D0%98+%D0%9F%D0%90%D0%97%D0

 За първи път в центъра на София и в квартал “Красна поляна”, с подкрепата на “ПАЗАРИ ЗАПАД” ЕАД, шопите ще направят “СЕЛСКИ ПАЗАР”

На 1 и 8 април на  ул.”Граф Игнатиев” и на 2 април на “Пазар Красна поляна”столичани  ще имат уникалната възможност да опитат и да си купят натурални хранителни   продукти  от Шоплука.

Тръмп се готви да преразгледа всички споразумения за свободна търговия

http://econ.bg/Новини/Тръмп-се-готви-да-преразгледа-всички-споразумения-за-свободна-търговия_l.a_i.739508_at.1.html

Американския президент Доналд Тръмп подготвя нови инструкции към администрацията, за да преразгледа всички 14 споразумения за свободна търговия и да...

Земетресение с магнитуд 4,1 по Рихтер разлюля Източна Турция

http://www.cross.bg/erzyrym-magnityd-okrug-1538461.html

/КРОСС/Земетресение с магнитуд 4,1 по Рихтер бе регистрирано днес в източния турски окръг Ерзурум, съобщи телевизия НТВ, като се позовава на турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации. Епицентърът на земетресението е бил в района на град Хоросан. Трусът е регистриран в 10,54 часа на дълбочина 15,51 километра. Земетресението е усетено в целия окръг Ерзурум и в съседните окръзи. Няма информация за ранени или за нанесени материални щети при труса.  

ЕС отпуска 1,3 милиарда евро за инфраструктурни проекти в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6133952

ЕС отпуска  1,3 милиарда евро за инфраструктурни проекти в ГърцияЕвропейският съюз ще отдели 1,3 млрд. евро за големи гръцки проекти в сферите на широколентовия интернет, транспорта и защитата на околната среда. Това се посочва в публикувано днес изявление на Европейската комисия, цитирано от ТАСС. Инвестициите с обем 1,3 млрд. евро ще позволят в периода 2014-2020 година да бъдат завършени големи проекти,

Кремъл: Организираният от Навални протест в Москва е незаконен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6133961

Кремъл: Организираният от Навални протест в Москва е незаконенКремъл заяви днес, че призивите на известния руски опозиционен водач Алексей Навални за организиране на протестен митинг в центъра на Москва са незаконна провокация, предаде Ройтерс. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред журналисти, че не е издавано официално разрешение за митинга, на който според организаторите му ще бъде поискана

Напрежението расте: Автобус след автобус тръгват от Бурса към България, политсила плаща транспорта на прииждащите да гласуват изселници

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278267_%D0%9D%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%3A+%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%81+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%

 Четири автобуса само от един от кварталите на Бурса в Турция потеглиха за България тази сутрин. Стотици български изселници ще се приберат в България, за да гласуват и да видят роднините си. Политически емисари организират пътуванията, имат списъци с имена на хора, които трябва да бъдат качени на автобусите, разказаха те пред БНТ. График на тръгване, стриктна организация, агитационни есемеси по телефоните - така протичат дните преди изборите в града с най-много български изселници. Изключително стриктна организация сред българските изселници е създадена в Бурса. Десетки автобуси дневно тръгват от града за България. Седем са местата в Бурса, откъдето тръгват автобусите - това са предимно големите изселнически квартали - Кестел, Йълдъръм, Йенибалар, Гюрукле, Хюриет... Повечето изселници пътуват за Кърджали, Крумовград, Бенковски и селата в региона, откъдето са родом и където ще гласуват. Автобусите се организират от политическа сила. Има политически емисари със списъци. В списъците са имената на живеещите в даден квартал. Автобусите се попълват според списъците. Екип на БНТ е бил в Милет махала, в която живеят около 60 000 изселници. От махалата тръгнаха тази сутрин в 7 ч. четири автобуса за България. Повечето хора казаха, че пътуването до България е безплатно и използват възможността да се видят с роднините си в родината. Така хем ще гласуват в България, хем ще се видят с приятели и познати. Казват, че не знаят кой плаща за пътуването. Двама души, които признаха пред нас, че са от политическа партия, наблюдаваха изселниците - всеки да се качи в определения автобус. Всеки от емисарите има списъци с имената и данните на изселниците и следи автобусите да потеглят пълни. В организацията на автобусите се включват и местните районни кметове и управи в града. Изселници показаха пред екипа ни и агитационни есемеси, които са получавали през последните дни, да гласуват за определена политическа сила. В Бурса право на глас имат 50 000 изселници. Очакванията на изселническите организации са автобусите да успеят да изпратят в България между 10-21 000 души от Бурса, тъй като в града има само 8 секции, които не са достатъчни, за да могат всички желаещи да гласуват в тях. 

Blitz.bg

Румен Радев и съпругата му се срещат с папата

http://www.cross.bg/rymen-suprygata-radev-1538462.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев, придружен от съпругата си, ще участва в юбилейната среща на върха в Рим. Срещата бележи 60 години от подписването на Римските договори, които положиха основите на Европейския съюз. Шест десетилетия по-късно, пак в италианската столица, ще бъде даден старт на процеса по реформиране на Общността след напускането на Великобритания, предаде Нова телевизия. Вечният град посреща лидерите с драконови мерки за сигурност. Въздушното пространство е затворено за всякакъв вид летателни уреди, включително и дронове. Снайперисти са разположени по покриви, а хиляди видеокамери следят ключовите места в града. Две централни зони са отцепени за движения. Периметърът около Капитолийския хълм, където ще се съберат 27 европейски лидери, е забранен дори за движние на пешоходци. Заплахите, които безпокоят италианските служби за сигурност, са две: терористичен акт на джихадисти, активирани след загубите, понесени в Сирия, и опасност от сблъсъци и провокативни акции на радикални активисти, стекли се от различни страни. 5000 са агентите, които са разположени около ключовите зони. Охранителният периметър е достъпен само след контролни проверки. Забранено е носенето на каски, шапки и качулки, за да се виждат лицата на хората. Тази вечер папа Франциск приема държавните ръководители на Европа, сред които и Румен Радев, продружен от съпругата си.    

Български учител с втора награда на образователен форум на Microsoft

http://offnews.bg/news/n_1/n_650951.html

Български учител спечели втората награда на образователния форум Microsoft Global Eductators Exchange, който се проведе в Торонто, Канада, съобщиха от "Майкрософт България". Росен Ралчев преподава в 164 Испанска езикова гимназия "Мигел де Сервантес" в София. Той е работил в екип с учители от ЮАР, Шри Ланка, Чехия и Индонезия. „Фокусът на моя отбор беше как да подобрим индивидуалния подход при работа с деца със специални образователни потребности. Проектът ни се състоеше в добавяне на нови функционалности в Microsoft Forms. Работихме върху възможност за създаване на банки с въпроси с опция към тях да се добавят тестове, които се определят на случаен принцип от приложението и са различни за всеки ученик. Също така работихме по внедряване на опция за Text-to-speech в приложението за равен достъп на деца със зрителни проблеми“, разказа Росен Ралчев. Microsoft Global Educators Exchange събира на едно място преподаватели от 83 държави, които споделят успешните си учителски практики и обсъждат нови идеи в образованието. В тазгодишното издание на форума взеха участие над 50 преподаватели от 18 страни в Централа и Източна Европа. Те работиха по проекти, свързани с дигиталната трансоформация в образованието, персонализиране на учебните процеси и интегрирането на STEM в учебния материал. В рамките на седмица преподавателите работят съвместно, за да индентифицират належащи проблеми в образованието и представят идеите си за тяхното разрешаване пред жури, което селектира най-иновативните проекти. Освен от България, сред наградените са и преподаватели от Сърбия, Литва, Чехия, Русия, Словения, Кипър, Азербайджан, Малта, Хърватска, Украйна, Словакия и Армения. Освен Росен Ралчев, във форума взеха участие още четирима учители от България - Величка Дафчева от ОУ "Райно Попович", Карлово, Таня Сребрева от СУ "Проф. д-р Асен Златаров" Първомай, Гергана Петрова от ПМГ "Акад. Боян Петканчин", Хасково), Иван Гьонов от 9 Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, София.

Франсоа Оланд упрекна Фийон в липса на "достойнство" и "отговорност"

http://www.moreto.net/novini.php?n=347169

Френският президент Франсоа Оланд разкритикува днес недостойното и безотговорно според него поведение на кандидата на десницата в изборите за държавен глава Франсоа Фийон, обвинил лидера на страната, че организира изтичане в медиите на уронващи престижа му информации, предаде Франс прес.

По света има страни, в които правото на избор е само мечта. Размислете!

http://www.clubz.bg/51998-po_sveta_ima_strani_v_koito_pravoto_na_izbor_e_samo_mechta_razmislete

Служебният премиер Огнян Герджиков се обърна към гражданите в навечерието на деня за размисъл в събота и на изборния ден в неделя, когато ще гласуваме за нов парламент. Ето какво казва министър-председателят:

Уважаеми сънародници,

Скъпи българи по света,

На 26 март над 6 милиона и половина български граждани ще могат да упражнят правото си на глас за избирането на народни представители в 44-я български парламент. От изборите ни дели един ден – денят за размисъл.

Гласуването е право и привилегия на гражданите в демократичните и правови държави. Макар и млада, българската демокрация натрупа своя биография по най-достойния начин – мирно и чрез избори. Всеки от вас има властта да избере кой да управлява страната ни. Кой да води България така, че да не се връщаме назад. Да не рушим изграденото. Да не поставяме под съмнение доброто и успешното. Всички сме участвали в градежа, нека сме горди да го продължим!

Обръщам се специално към младежите, които за първи път имат правото да гласуват. Не се колебайте, гласувайте! България има нужда от вашия глас. Вие сте бъдещето. Вие сте носители на модерното и на прогреса. Затова Родината ни има остра нужда от вашето активно участие в политическия живот.

Обръщам се и към онези, които не смятат да подкрепят никого. Казвам им – по света има страни, в които правото на избор е само мечта. Размислете! Дайте шанс на онези, които планират важните за вас неща по правилния за вас начин. Може да не харесвате личностите, но може да припознаете идеите! Колкото по-добра е една идея, толкова повече подкрепа й е нужна. България се гради от българите, няма кой да ни замени и да ни прости, че тачим само историята, а не искаме да погледнем напред и заедно за градим бъдещето. Това искам да кажа на онези, които са решили да не подкрепят никого или изобщо да не гласуват.

Правителството, което ръководя, изпълни ангажимента си за подготовката на изборите по най-добрия начин. Предизборната кампания бе осигурена с предвидените в закона средства и условия. Организацията в страната и в чужбина е факт. Гарантирано е правото на глас на всеки български гражданин. Сигурността и редът са под непрекъснат контрол. По всички сигнали за нарушаване на закона се реагира веднага и адекватно. Границите се пазят според законовите изисквания. Свободното преминаване на границите е гарантирано с всички предвидени в закона средства. Държавните институции, ангажирани с изборите, са в комуникация помежду си. Имаме готовност да реагираме на всяка извънредна ситуация.

Условията за парламентарния вот на 26 март гарантират правото на всеки български гражданин да гласува. Вотът трябва бъде свободен, мотивиран и демократичен. Ние, българите, сме народ с историческо самочувствие, умен, с дух и характер. Обичаме България по най-красивия начин – като място, където са корените ни, сърцето ни, животът ни, децата ни, внуците ни. Нека бъдем горди. Да се противопоставим на всеки, който се опитва да ни каже как да гласуваме. Да го направим!

Пожелавам успех на всички участници в изборите!

Тотнъм уреди Уембли за домакинствата си

http://offnews.bg/news/n_1/n_650950.html

Тотнъм са получили разрешение да приемат 27 от домакинствата си на стадион "Уембли" през следващия сезон. Това се разбра, след като клубът пусна нови снимки на 61 000-местната арена, която се строи само на метри от текущия им дом "Уайт Харт Лейн". Новият комплекс се очаква да се завърши преди началото на сезон 2018/19 и клубът официално ще приема домакинските си мачове на новото съоръжение. Строежът на новия стадион е на стойност 800 милиона и е от голямо значение проектът да бъде завършен в срок, тъй като би било непосилно за "Уембли" да приеме всичките 36 домакинства и евентуалните такива в европейските турнири. От Тотнъм настояват също и да бъде отворен максималния капацитет места на трибуните (90 000), но по този начин се противопоставят на действащата нормативна уредба на Уембли, която изисква допълнителните събития могат да бъдат отворени само за средните и ниските нива на стадиона (50 835).

Герджиков провел спешно съвещание с Узунов, Цацаров и шефа на ДАНС

http://www.cross.bg/pynktove-tyrtziya-gerdzhikov-1538460.html

/КРОСС/Премиерът Огнян Герджиков е провел спешно съвещание с министъра на вътрешните работи Пламен Узунов, председателя на ДАНС Димитър Георгиев и главния прокурор Сотир Цацаров. Съвещанието е било във връзка с усложнената обстановка на гранично-пропускателните пунктове и струпването на протестиращи, които блокират свободното преминаване на държавната граница, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Представители на патриотични формации организираха протести в районите на граничните пунктове с Турция, като се обявиха срещу така наречения изборен туризъм. В 11.00 часа на ГКПП "Капитан Андреево" те блокираха движението за коли и автобуси от Турция към България, а малко по-късно следобед бе блокирано и движението на изход от страната. От МВР съобщиха, че автобус, идващ от Турция, е бил блокиран в района на пункта. Участниците в срещата при премиера Герджиков са били единодушни, че свободното движение през граничните контролно-пропускателни пунктове следва да се гарантира незабавно, в унисон с националното и международното право. Ако след отправените многократно призиви към участниците в блокадите на границата движението не бъде възстановено, органите на реда ще предприемат предвидените по закон мерки, се казва още в съобщението на правителствения пресцентър.  

Разпускат администрацията в Пловдив за предизборно събитие на ГЕРБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_650948.html

Половин работен ден на стотици хора от администрацията и общински предприятия в Пловдив е спестен принудително, за да участват в политическо мероприятие на ГЕРБ в града, съобщиха от пресцентъра на БСП.  Това довериха самите участници, а случващото се разиграва пред очите на хиляди пловдивчани още в ранния следобед на 24 март. За да изпълни ГЕРБ-Пловдив ангажимента си, да зареди с присъстващи поне 4 000 седалки в залата на Колодрума, е било разпоредено да присъстват общинари от всякакви структури и без значение дали са членове на партията. Така официално, в петък, администрации, общински фирми и такива, които имали ангажименти към кампанията на ГЕРБ, пуснали работниците и служителите си, за да са на линия за партийното мероприятие, на което щял да дойде лидерът им Бойко Борисов. Има сигнал, че и държавната фирма „Водоснабдяване и канализация” ЕООД- Пловдив също е съкратила работния ден, за да се участва в партийното закриване на кампанията на ГЕРБ. Официалното алиби било, че внезапният половин дневен отпуск е заради Деня на водата, който обаче бе отбелязан преди два дни. Така, ангажираните вече служители на общинска администрация и общински фирми вече заемали местата си в залата на Колодрума ,където от 16.00 часа се очаквал предизборен концерт. На самия вход на аудиторията се записвали номерата на местата по поканите, а това е умишлена мярка за контрол на присъствието и на други фирми, поканени и съпричастни с кампанията на ГЕРБ, казват наблюдатели. Демонстративното ангажиране на общински служители и цели общински, и дори държавни предприятия в Пловдив за предизборни цели не е нито за първи, нито за втори път. Грандиозен скандал имаше точно тук, на предишни избори, когато над 100 служители от общински фирми внезапно си взеха вкупом болничен или неплатен отпуск, за да бъдат извозени с организирани автобуси на партийно мероприятие в София, припомнят пловдивчани.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване