Владислав Николов: ПП ГЕРБ обещава само това, което може да изпълни

//dariknews.bg/regioni/pleven/vladislav-nikolov-pp-gerb-obeshtava-samo-tova-koeto-mozhe-da-izpylni-2012636

Владислав Николов, който е четвърти в листата на ПП ГЕРБ в Плевен за изборите на Народно събрание, засегна пред Дарик въпроса за ниските доходи в България и относно това, какво предвижда ГЕРБ за постигане на по-висок ръст на заплатите и пенсиите:

„В нашата програма вече сме заложили

Аплодисменти и обща снимка за финал

//dariknews.bg/regioni/burgas/aplodismenti-i-obshta-snimka-za-final-2012637

С аплодисменти и снимка за спомен завърши последното учебно занятие от образователната програма „Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие“, която Административният съд в Бургас реализира с Гимназията за помански езици „Г. С. Раковски“.

Учениците от 10 „г“ клас се сре

При засилени мерки за сигурност Рим се готви за 60-годишнината от Римския договор

http://www.mediapool.bg/pri-zasileni-merki-za-sigurnost-rim-se-gotvi-za-60-godishninata-ot-rimskiya-dogovor-news261792.html

Снайперисти, затворен исторически център, наблюдателни камери: Вечният град е предвидил внушителни мерки за сигурност за утрешното отбелязване на 60-годишнината на Римския договор, на което се очакват 27 европейски лидери и хиляди демонстранти, предаде Франс прес. Заради терористичната заплаха, която се изостри след неотдавнашните нападения в Лондон и парижкото летище "Орли", полицията в Рим разполага около 3000 полицаи около Капитолийския хълм, където се намира кметството на Рим. Там ще протекат повечето церемонии. Мерките за сигурност са три пъти по-усилени от обичайното за този вид събитие според организаторите. Италианското национално управление на гражданската авиация съобщи, че закрива въздушното пространство над центъра на Рим. Забраната, въведена от днес, обхваща всички летателни апарати, включително безпилотните, и важи до 23.00 ч. местно време в събота, 25 март. Римските летища ще работят, както обикновено. Към риска от атентат се прибавя опасността от сблъсъци заради различните демонстрации, планирани около градския център. Очаква се общо около 30 000 души да участват в четири отделни шествия, както проевропейски, така и евроскептични. Две от тях ще се насочат към Колизея. Силите на реда се безпокоят най-вече от присъствието на десетина хиляди анархисти и радикални активисти от Германия, Гърция и Франция. Проверките на самоличност и багаж са засилени от няколко дни по автомагистралите, гарите и големите летища на Италия, а утре в Рим ще бъдат задействани два охранителни периметъра - синя и зелена зона. В първата, около Капитолийския хълм, където ще се намират европейските лидери и дипломатическите делегации, движението ще бъде напълно забранено от 00.30 ч. в събота сутрин, а втората, която е буферна зона, ще има двадесетина контролирани точки на достъп. В двете зони са монтирани стотина наблюдателни камери. Забранено е носенето на шлемове, шапки и качулки, за да не може да се крият лицата. От полунощ днес достъпът до историческия център на Рим ще е забранен за пешеходци без разрешително, а основните паметници и археологически обекти в зоната, включително Колизеят и Римският форум, ще останат затворени. Градският транспорт ще бъде отклонен, а някои станции на метрото ще бъдат затворени.  

Още 47 новозагорски семейства се радват на обновени жилища

//dariknews.bg/regioni/sliven/oshte-47-novozagorski-semejstva-se-radvat-na-obnoveni-zhilishta-2012565

С тържествен водосвет, в присъствието на кмета Николай Грозев и неговия екип, председателя на ОбС Нова Загора Георги Николов официално беше открит санираният блок на ул. „Никола Койчев” №14, 16, 18. Още 47 семейства, живущи в многофамилната жилищна сграда, се радват на своите обновени жилища.

Патриотични партии отново блокираха границата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/patriotichni-partii-otnovo-blokiraha-granicata-2012559

Патриотични формации организират протести в районите на граничните пунктове с Турция, а целта им е да се противопоставят на така наречения изборен туризъм. В района на ГКПП "Капитан Андреево" от 11.00 часа бе блокирано трасето от Турция към България за леки

Една година без легендата Йохан Кройф

http://offnews.bg/news/n_1/n_650925.html

На този ден преди една година футболът загуби един от своите най-велики играчи. На 68-годишна възраст си отиде неповторимият Йохан Кройф, след като загуби битката с рака. През годините холандецът се превръща в емблема със своя футболен талант, дързост и иновативност. Известен със силния си характер и лидерски качества, постепенно Кройф започва да пише история в спорта. Надарен с неподражаема харизма и с впечатляващ дух, той придава нов облик на играта. Кройф е роден на 25 април 1947 година в столицата на Холандия - Амстердам в обикновено работническо семейство. Израства в близост до стадиона на Аякс, където майка му работи като чистачка. Като играч е шампион на Холандия 9 пъти, печели Купата на страната 6 пъти. Три пъти триумфира с Аякс в турнира за КЕШ. С Барселона е първенец на Испания през 1974-а година, през 1978-а вдига Купата на Краля с екипа на каталунския гранд. Сред успехите му са и Междуконтинентална купа и Суперкупа на Европа. Кройф е световен вицешампион с Холандия през 1974-а година и европейски бронзов медалист през 1976-а. Той е 3-кратен носител на "Златната топка" и играч на столетието в Холандия. По време на треньорската си кариера Йохан Кройф поставя началото на големите успехи на Барселона, донасяйки първа КЕШ в историята на клуба през 1992-а година. Той е основоположникът на "дрийм тийма" на каталунците, воден в нападение от българската легенда Христо Стоичков. С Барса печели още 4 поредни титли на Испания, 1 Купа на Краля, 1 Суперкупа на Европа.

Фийон обвини президента Оланд, че е замесен в заговор срещу него

http://www.mediapool.bg/fiyon-obvini-prezidenta-oland-che-e-zamesen-v-zagovor-sreshtu-nego-news261791.html

Кандидатът за президент на Франция Франсоа Фийон обвини президента Франсоа Оланд, че е замесен в правителствен заговор за изтичане в медиите на уронващи престижа му информации, с цел да се подкопаят шансовете му да бъде избран на най-високия държавен пост, предаде Ройтерс. Рейтингът на консерватора Фийон, който преди бе фаворит в социологическите проучвания, се срина заради предполагаеми фиктивни назначения на негови роднини. "Има вестници, които получават документи 48 часа след като са били иззети при обиски, например от офиса ми в Националното събрание. Кой им дава тези документи? Държавните служби", каза той в интервю за телевизия Франс 2. На въпрос дали политици или правосъдната система дават одобрението си за това, Фийон каза: "Ще стигна много по-далеч. Обвинявам президента на републиката." В отговор на най-новите обвинения на кандидата на десницата за Елисейския дворец, президентството съобщи, че Оланд "осъжда твърдо неверните твърдения на Фийон". "Изпълнителната власт никога не се е намесвала в никакви съдебни процедури и винаги стриктно е спазвала независимостта на съдебната власт“, се казва в съобщението. Самият Оланд разкритикува недостойното и безотговорно според него поведение на кандидата на десницата. Не желая да се връщам към изборните дебати, не съм кандидат, но трябва да се поддържа известно достойнство, отговорност. Според мен г-н Фийон сега или прекалява, или пада под необходимото ниво, каза Оланд пред радио "Франсенфо". По-рано тази седмица Фийон каза, че целта на предполагаемата кампания с изтичането на информация в медиите цели да неутрализира кандидатурата му на президентските избори, които ще се проведат в два тура през април и май. Шейсет и три годишният бивш премиер изглеждаше в идеални позиции да върне властта в лоното на десноцентристите след пет години управление на Френската социалистическа партия. В края на януари обаче се появиха медийни информации, според които той е плащал на съпругата си Пенелоп и двете им деца хиляди евро държавни пари за работа, която може би не са вършили. Сега обаче срещу него има официално образувано разследване на магистрати по подозрение за присвояване на държавни средства.

Сигнал срещу икономическия министър заради кадрови промени

http://econ.bg/Новини/Сигнал-срещу-икономическия-министър-заради-кадрови-промени_l.a_i.739501_at.1.html

Сигнал срещу служебния министър на икономиката Теодор Седларски ще е обект на проверка от специалните служби, предаде БГНЕС. Става въпрос за...

Финансовата индустрия вече не е врагът на света

http://www.investor.bg/drugi/338/a/finansovata-industriia-veche-ne-e-vragyt-na-sveta-236297/

Политиците по целия свят все повече се насочват към облекчаване на банковите правила

Протестът на миньорите от "Оброчище" приключи с нов колективен договор

http://www.cross.bg/dogovor-minyorite-evromangan-1538483.html

/КРОСС/Протестът и гладната стачка на миньорите от мангановата мина в "Оброчище" приключиха късно снощи, след като подписаха споразумение за колективен трудов договор с изпълнителния директор на фирмата-концесионер Дейвид Уелингс. Документът бе собственоръчно написан от омбудсмана Мая Манолова, която изигра ключова роля при тежките преговори вчера, съобщават от пресцентъра на омбудсмана. Първи ангажимент на ръководството е от 1 април да увеличи заплатите на всички 230 служители в рудодобивния комплекс „Евроманган" ЕАД със 158 лева. Близо четири часа общественият защитник е убеждавала изпълнителния директор на фирмата, че трябва да парафира споразумението за колективния трудов договор. Постигнато е споразумение и за ваучери за храна и за дните, в които е положен извънреден труд, медицински прегледи, увеличение от 23 ст. на 30 ст. на час заплащане за нощната смяна, минерална вода и ободряващи напитки за миньорите втора смяна. Настояването им за безплатен транспорт до работното място също е удовлетворено, като страните са се споразумели до възстановяването на редовния транспорт „Евроманган" ЕАД да изплаща на работещите по 12 лева транспортни разходи на 100 км на автомобил при представяне на съответните документи и след проверка. Дните на протеста - от 9 до 23 март 2017 г., ще се начисляват като платен отпуск, а тези от миньорите, които нямат право на такъв - като неплатен

17 идеи за втория живот на джинсите

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6133629

17 идеи за втория живот на джинсите
Името джинси идва от френското наименование на италианския град Генуа - Jeane o Jannes. Изглежда странно, като се има предвид, че това е едва ли не най-популярното облекло на съвремието ни. Но има обяснение - платът, от който през 1853 година американският индустриалец Леви Щраус прави първите работни панталони, идва именно от Генуа.

РИА Новости: Български доброволци строят ограда по границата с Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-granitzata-izbori-1538447.html

/КРОСС/ Български доброволци започнали на своя глава да строят ограда по границата с Турция, за да "предотврати турските провокации по време на избори", както и за да спре незаконното влизане на мигранти от съседните страни, съобщава пред РИА Новости представител на Воински съюз "Васил Левски" и Българско народно опълчение „Шипка" Николай Иванов. Опълченците се притесняват за изборите Поради трудната ситуация на границата, за да се избегнат провокации от турска страна и незаконното влизане на бежанците, нашите активисти строят ограда с височина 4 метра. В близост до град Малко Търново вече има изградена около 11 км, строителството продължава", разказва Иванов По думите му, изграждането на оградата се извършва изцяло доброволно от движението. Съдейки по снимките, които са предоставили на движението, оградата представлява стена с метални решетки от двете страни, увити с бодлива тел. В акцията участват около 400 души. Властите не се намесват по никакъв начин. Ситуацията на българския-турската граница е значително по-сложна през последните дни, в навечерието на парламентарни избори на 26 март. Някои партии смятат, че Турция може да поддържа протурска партия, изразявайки интересите на турското малцинство в България. С такива обвинения по адрес на Анкара излезе дори президентът Румен Радев. Във връзка със ситуацията миналия четвъртък посланикът на страната в Турция Надежда Нейнски е била привикана в София за консултации

Преди минути! ЕРДОГАН: ВОЙНАТА НА ПОЛУМЕСЕЦА СРЕЩУ КРЪСТА ЗАПОЧВА ОТ БЪЛГАРИЯ!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278264_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%82%D0%B8%21+%D0%95%D0%A0%D0%94%D0%9E%D0%93%D0%90%D0%9D%3A+%D0%92%D0%9E%D0%99%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%9D%D0%90+%D0%9F%D0%9E%D0%9B%D0%A3%D0%9C%D0%95

 На митинг пред свои симпатизанти тези дни, турският президент Реджеп Ердоган обяви, че войната на Полумесеца и Кръста вече е започнала.

Някои скептично настроени българи веднага ще кажат, че на Ердоган не бива да се вярва, защото той лесно се пали и изказването му може да е само емоционален изблик, предназначен за вътрешна употреба.

Само че ако погледнем фактите ще се убедим точно в обратното. Какво се случва напоследък пред очите ни: Ердоган за нула време успя да се скара с целия Европейски съюз. Най-напред той се нахвърли върху Холандия, обвинявайки я, че не спазва демократичните правила. И я заплаши, че ще пострада сериозно заради пренебрежителното си отношение към Турция. Той визира забраната на Холандия към турски министри да агитират сред тамошното турско малцинство в полза на референдума, който ще разшири изключително много правата на Ердоган като президент. И на практика Турция от парламентарна държава ще се превърне в президентска.

След това, по същия повод Ердоган се скара и с Австрия. Германия пък нарече няколко пъти „нацистка държава“. После се опита да сплаши и Франция.

Защо Ердоган си позволи  така грубо да нахока най-силните държави-членки на Евросъюза? Причините са две: Първо, в тези държави има многомилионна турска диаспора. И не трябва много да разсъждаваме, за да се сетим, че голяма част от тази диаспора са просто радикални ислямисти. Тоест те представляват пряка заплаха за сигурността на гражданите и държавите от Западна Европа. Вторият коз, който държи Ердоган са милионите арабски мигранти в Турция, които той всеки момент може да пусне, за да залеят Европа. Следователно буйният президент на Турция знае, че Европа му е в кърпа вързана. Знае, че всички държави сега зависят от неговото благоволение. И най-важното, Ердоган знае, че именно сега е най-удобният момент, в който да стартира истинската и явна война на Полумесеца срещу Кръста.

Специалистите по Турция- и руските, и българските, и западноевропейските, отдавна предупреждават, че не само с Ердоган шега не бива. Шега не бива и с Турция. Защото тези хора са убедени, че ИСЛЯМЪТ е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПЪТ, по който трябва да вървят народите в Европа и на Балканите. И когато казват, че Те, мюсюлманите, трябва да започнат СВЕЩЕНА война с „изкривената“ Европа, те изобщо не се шегуват. За тях това е въпрос на най-дълбока вяра. Вяра в непоклатимостта на думите на Пророка, който е казал, че „неверниците трябва да се унищожават с всички средства“.

И точно в този контекст истински лъсва националното предателство на родния доскорошен велможа Борисов, който продаде България на Ердоган и я превърна в ТУРСКИ ВИЛАЕТ. Борисов предаде България, защото многократно пренебрегна тревожните предупреждения на българските експерти турколози, които в прав текст са му заявявали неведнъж, че компромиси с Турция не бива де се правят. По простата причина, че днешна Турция в очите на Ердоган и на милионите негови привърженици е Османската империя вчера. И за да възстановят миналото величие на едновремешната Висока Порта, Ердоган и голяма част от турските му привърженици, са готови на всичко. Включително и да подпалят война. На Балканите, в Европа, и в света.

Нещо повече: Привържениците на Ислямска държава в Турция вече свободно изразиха в социалните мрежи своята огромна радост от вчерашните атентати в Лондон и приветстваха убийството на невинни хора. В един момент дори е имало заплаха и за премиера на Великобритания Тереза Мей.  А най-популярният лозунг на турските радикали в Интернет гласи: „Скоро битката ще се води на ваша земя!“

Ако някой все пак търси още доказателства, че турците се готвят за битка с християните,  нека влезе в сайта на новоучредената с разрешението на Борисов турска партия „ДОСТ“ и там ще прочете какво ни подготвя Ердоган.  В сайта черно на бяло пише, че ако нахлуе в България, турската войска ще я превземе само за 72 часа.

Тези факти са повече от достатъчни, за да се убедим, че Ердоган се готви да заграби България отново, и да я превърне в турска провинция. Защото Турция никога не се е примирявала, че българските „гяури“ са свободни. На всичкото отгоре България заема и най-важната част от Балканите. Тя е стратегическият кръстопът между Изтока и Запада. Тя е и ключът към завладяването на Балканския полуостров.

Ето защо можем само да изкажем адмирации на президента Румен Радев, който предприе БЪРЗИ И КАТЕГОРИЧНИ мерки за справяне с турската заплаха. Още на 14 март той привика българския посланик в Турция Надежда Михайлова за спешни консултации в България. След това, на 15 март проведе екстрени срещи с посланици, акредитирани у нас. Най-напред бе срещата с руския посланик Анатолий Макаров.  После Румен Радев се срещна с посланиците на Холандия, Австрия, Германия и Франция, защото тези държави бяха пряко замесени в конфликта с Турция.

Последва нещо нечувано и изключително рядко срещано в нашата дипломатическа практика: България експулсира няколко турски граждани, като им забрани да влизат в страната за срок от 5 години.

Това говори, че радикалните турски ислямисти са подготвяли нещо много опасно за нашата национална сигурност. И съвсем неслучайно председателят на БСП Корнелия Нинова каза, че първите неща, които ще направи като премиер, ако социалистите спечелят изборите са две: Незабавно да отмени Постановление № 208 за заселване на бежанци в България. И незабавно ще подкрепи президента Румен Радев за неотложно свикване на  Консултативния съвет за национална сигурност.

Изводът за всички нас е ясен. И твърде категоричен: България и българският народ не трябва да гласуват никакво доверие на Турция. Не можем да очакваме помощ и от Евросъюза, понеже западните държави тепърва ще имат сериозни проблеми с Ердоган. А в същото време нито имат военната сила, нито пък желанието да се бият с втория най-силен член на НАТО Турция, заради нас.

Затова остава единственото решение, което екипът на Skandalno.net повтаря от години: Доверие можем да имаме само на нашите руски братя. Защото те имат и сили, и възможности, и желание да ни избавят от очертаващото се ново турско робство, което ни заплашва.

И ЗАЩОТО БЕЗ РУСИЯ – НЯМА БЪЛГАРИЯ! Skandalno.net

Автор: Иво Македонски, Skandalno.net

БНТ2 отбелязва международния ден на театъра със спектакъл, посветен на 135-та годишнина на първата българска професионална трупа

http://www.cross.bg/teatur-ivan-spektakul-1538446.html

/КРОСС/На 27 март (понеделник) от 18:00 часа БНТ2 ще излъчи спектакъла „Играя - следователно живея", с който Драматичният театър в Пловдив отбеляза 135 години от основаването на първата българска професионална трупа. Телевизионната версия на представлението е художествен разказ за механизмите, които изграждат театралното тайнство и пресъздава артистичната суматоха. Телевизионните зрители ще имат възможност да „надникнат" зад кулисите на Драматичен театър „Н.О.Масалитинов", където вдъхновението от създаването на всеки спектакъл увлича множество хора с различни професии: сценични работници, гримьори, шивачи, сценографи, администратори, гардеробиери, всички, за които театърът е начин на живот.„Играя - следователно живея" съчетава атрактивно различни сценични жанрове и включва изпълнения на актьори от Държавния куклен театър в града под тепетата, на артисти от Пловдивската опера и на изпълнители от фолклорен ансамбъл „Тракия".Автор на сценария за юбилейния спектакъл на Пловдивския театър е Алексей Кожухаров, режисьор е Стайко Мурджев, а телевизионната адаптация е дело на екип на БНТ-Пловдив: продуцента Десислава Шишманова, отговорния оператор Виолин Палейков, операторите Станимир Навущанов, Антон Марчев, Васил Кръстев и режисьора по монтажа Нончо Нончев.Пловдивският драматичен театър „Николай Осипович Масалитинов" е първият професионален театър у нас

Шведската принцеса София е бременна с второто си дете

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6133587

Шведската принцеса София е бременна с второто си детеШведската принцеса София, съпруга на принц Карл Филип, който е четвърти по ред за наследяването на трона, очаква второто си дете, съобщи АФП, цитира БТА. Раждането се очаква през септември.  Принцеса София е на 32 години. Тя роди първото си дете Александер през април 2016 г. Неговото братче или сестриче ще е шестото внуче на крал Карл XVI Густав и

Прокуратурата даде на съд 8 ДАИ-аджии за подкупи

http://www.moreto.net/novini.php?n=347162

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу осем участници в организирана престъпна група за корупционни престъпления (искане и получаване на подкупи), сред които действащи и бивши служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация.

Калоян Паргов: БСП ще въведе правила и ред в охранителния бранш

http://offnews.bg/news/n_1/n_650931.html

“В охранителния бранш има нужда от въвеждане на правила и ред. Поехме ангажимент депутатите от Коалиция „БСП за България“ в 44-ото Народно събрание да работят сериозно в посока да ги въведат възможно най-бързо“. Това заяви лидерът на БСП-София Калоян Паргов след среща с представители на Асоциацията на частните охранители. На нея присъстваха и кандидатите за народни представители Георги Свиленски, който е №2 в листата на „БСП за България“ в 24-и МИР, и Христо Проданов - №2 в 23-и МИР. “Благодаря на представителите на Асоциацията на частните охранители за това, че поискаха тази среща с нас, коментира Паргов. - Това е поредната среща с браншова организация, която правим в кампанията за предсрочните парламентарни избори. Обсъждахме въпроси, свързани с регулацията в този бранш, със създаване на правила и ред с оглед преодоляване на проблема с нелоялната конкуренция. Охранителните фирми в страната са няколко хиляди и борбата за достъп до поръчки е голяма. А съвсем обяснимо държавата и общините са най-големият ползвател на тези услуги“. Лидерът на БСП-София Калоян Паргов и кандидатите за народни представители Георги Свиленски и Христо Проданов се ангажираха да работят за промени в Закона за обществени поръчки с оглед обвързване с промените в минималната работна заплата. „Това е основният компонент, оформящ цената на услугата, която предлагат охранителите, обясни Калоян Паргов. - В крайна сметка, най-вече от заплатата на охранителите в една фирма зависи цената на услугата, която предлага фирмата. Коментирахме и въпроси, свързани с утвърждаване на браншовата организация и с лицензирането на охранителните фирми с оглед предоставяне на по-качествени услуги“. Избори 2017 г.

Официално: БОЙКО БОРИСОВ ВЛИЗА В ЗАТВОРА!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278263_%D0%9E%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%3A+%D0%91%D0%9E%D0%99%D0%9A%D0%9E+%D0%91%D0%9E%D0%A0%D0%98%D0%A1%D0%9E%D0%92+%D0%92%D0%9B%D0%98%D0%97%D0%90+%D0%92+%D0%97%D0%90%D0%A2%D0%92%D0%9E%D0%A0%D0

 Два дни преди изборите Борисов се почувства отново премиер и показно отиде да инспектира мястото на несбъднатия тунела под Шипка с лековатото обещание да го построи.

Ние тази песен за тунела сме я слушали много пъти. Затова и сега никой не му повярва. А не е сигурно, че и той сам си вярваше, когато разпалено обясняваше как щял да пробие планината.

Да, нашият Винету, който не можа да завърши нито един от двата си мандата, в момента е яхнал метлата и лети от село на село и от град на град. А там, на място, отваря торбата с лъжливите обещания, на които сме се наслушали до втръсване.

Той е Скалата! Ще удари челно няколко главички и ще пробие Стара планина. Даже ще я премести.

Той е Супермен! Едновременно е във Враца и в Каспичан, ще пребори битовата престъпност с един замах. Само като погледне крадците и те ще изпаднат в ступор и бабите най-после ще посмеят да излязат да си насадят лука в градинките.

Той е Батман! Спасява слабите…, като ги прави още по-слаби и бедни! Кланя се на силните в поза партер, но иначе сърцето му е юнашко.

И успешно и дълго кри най-голямата тайна- че всъщност е Лъжливото овчарче, което призоваваше студентите да пасат овце, докато сам почти успешно съумя да пасе цяло едно народно стадо, мамейки го с едни и същи лъжи и обещания. Наш Бочко даже е за Оскар! Дотолкова се вживя в ролята си, че все още не може да разбере защо хората не гласуваха за скъпоценната му Цецка, а сега не искат да гласуват и за него.

И обиден, и огорчен, и недоумяващ, но пък нахъсан „да ги бие“ на тези избори Бащицата се хвърли на бой последен: Като извади всичките си скрити компроматни и ченгеджийски козове. И пусна на предна линия придворните си шутове, а хранениците му изпълзяха на светло и започнаха да ръсят безумия.

Интервюта дадоха дори сенчестите олигарси от КРИБ. Уплашени за бизнесите си, големите крими-бизнесмени изпълзяха на светло и започнаха да уверяват народа, че ако БСП дойде на власт, бизнесът ще фалира, защото щели да поискат по-високи данъци и по-големи заплати за работниците. „

Е как така? Нали само преди седмица същите тези работодатели се кълняха, че те искали да вдигнат заплатите на служителите си, но ГЕРБ ги натискали да не го правят? И сега на какво да вярваме? Че ГЕРБ съзнателно е държал народа в мизерия? Та тогава платформата на БСП напълно удовлетворява господарите, които искали да плащат повече на робите си. Как внезапно идеите им се разминаха с тези на БСП? Или от КРИБ искат хем да няма данъци, хем хората да им работят безплатно, а те, бизнесмените, да делят печалбата само с партийните каси, и по-точно само с тази на ГЕРБ.

Дни преди изборите и социолозите полудяха, сритани брутално по кокалчетата от основния си спонсор ГЕРБ. Само за 24 часа излязоха чисто нови прогнози, в които ГЕРБ внезапно изскочи от второ на първо място. Е, с преднина от 1 % засега, но Борисов много се бил изнервил да се гледа в графиките под БСП.

Ами да му направят една специална психо-изборна прогноза със 100 % ГЕРБ, а останалите партии с нула, че да се поуспокои!

Гербаджийския наемник Мишо Константинов дава дежурните си интервюта вече денонощно.

Лилито Павлова чак извади дъщеря си на показ.

Журналистите в трите герберастки национални телевизии вече едва не се влачат по корем, докато интервюират някой от ГЕРБ.

А на народа му писна!

Ама яко!

Едни и същи герберски муцуни, едни и същи лъжи, една и съща плоча от грамофон с изтъркана игличка.

Българите искат да знаят следното:

Докога ще сме най-бедните, най-болните и въобще най-големите нещастници в ЕС?

Докога ще се търкаляме във втората писта и то на опашката?

Докога ще сме роби на собствените си политици и на тези от Брюксел?

И най-важното – кой ще връща 27-те милиарда държавен дълг, които Борисов взе и прибра в някакви черни каси, под предлог, че спасявал икономиката и социалната стабилност. И към ден днешен никой не може да каже къде са тези пари. Заради които Борисов със сигурност ще влезе в затвора.

Но кой назначи Борисов с едничката цел да разсипе и окраде България?!

КОЙ? КОЙ? КОЙ?

Отговор на тези въпроси от Борисов и уродливото му мафиотско изчадие ГЕРБ няма да получим. Отговора и решенията днес идват от опозицията БСП. Ето за кого трябва да се гласува.

Всичко останало е фарс! Изборите са на 26-ти март. Да изритаме веднъж и завинаги от властта мафиотската шайка ГЕРБ! Skandalno.net

Автор: Станислава СЛАВОВА, Skandalno.net

Партиите са декларирали 1803 дарения за 1.2 млн. лв.

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/24/2941254_partiite_sa_deklarirali_1803_dareniia_za_12_mln_lv/?ref=rss


Направените парични дарения за предизборната кампания са 1803 или поне толкова са декларирани пред Сметната палата до петък на обед. Общия им размер е: 1 207 337.23 лв. Непаричните дарения са 795. От тях 727 са движимо имущество, 13 недвижимо, а услугите са 55. Под движимо имущество най-често се разбира даването на автомобил от партийни членове или сподвижници за периода на предизборната кампания.

Сметната палата напомня на участниците в изборите, че трябва да подадат...

Екип на ЦЕРН ще оцени нивото на ядрената наука в България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/24/2941248_ekip_na_cern_shte_oceni_nivoto_na_iadrenata_nauka_v/?ref=rss


Международна комисия от 22 учени от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) ще направи мониторинг на състоянието на българската ядрена наука представянето на български учени и научни организации в изследванията на организацията, съобщи Министерството на образованието.

Екипът от чуждестранни експерти вече е в България и до около месец ще изготви доклад за нивото в България, след като се запознае с работата на научните институти и висшите училища в тази сфера,...

Путин прие льо Пен, тя демонстрира пълен синхрон с руските позиции

http://www.mediapool.bg/putin-prie-lyo-pen-tya-demonstrira-palen-sinhron-s-ruskite-pozitsii-news261790.html

Месец преди президентските избори във Франция лидерката на крайнодесния "Национален фронт" Марин льо Пен демонстрира в Москва пълен синхрон с руските позиции по всички ключови международни въпроси. Кандидат-президентката говори на заседание на външнополитическата комисия на Държавната Дума, след което бе приета в Кремъл от президента Владимир Путин. Той пък увери, че страната му по никакъв начин не се меси в изборите във Франция. Връзките на „Националния фронт“ с Русия са под светлините на прожекторите, откакто той взе заем от 9 милиона евро от банка в Москва. Дипломати казват, че членове на НФ са чести посетители в Русия. Партията на льо Пен е една от многото националистически, крайнодесни и евроскептични партии в Европа, които се ползват с добрите чувства на руските власти (включително помощ от руски пропагандни канали, заеми от руски банки, посещения в Русия) и им отвръщат с взаимност. "Не виждам поводи, които да оправдаят днешното враждебно отношение на френските власти към Русия", заяви льо Пен на заседание на външнополитическата комисия в Държавната дума в петък. "Винаги смятаме, че Русия и Франция трябва да поддържат и развиват отношенията, които ни свързват от стари времена", добави Льо Пен, обилно цитирана от ТАСС. "Колкото до санкциите и моето отношение към санкциите (на ЕС срещу Русия - бел. ТАСС), знаете, че винаги сме били против санкциите. Смятам ги за несправедливи и нещо повече, за глупави", подчерта тя. "Не вярваме нито в дипломацията на заплахите, нито в дипломацията на санкциите, нито в дипломацията на шантажа, която ЕС напоследък прилага все по-често не само срещу Русия, но и срещу свои собствени членки", отбеляза френският политик. Франция вече не е изцяло суверенна страна, защото е делегирала на ЕС част от своите пълномощия, "поне що се отнася до търговските преговори и упражняването на дипломатически функции" - "а ЕС се държи в момента като противник на идеята, която отстояваме в своята политика", заяви Льо Пен. Русия и Франция трябва да обединят усилия в борбата с общите предизвикателства, по-специално с ислямския фундаментализъм. Русия дава безспорен принос за тази борба. Надявам се Франция да си възвърне суверенитета и вече да няма никакви поводи, за да се възпрепятства подновяването на руско-френските отношения, каза тя. Марин льо Пен съобщи, че позицията й във връзка с конфликта в Украйна все така съвпада с позицията на Русия. "Винаги съм подчертавала в изявленията си ролята на ЕС за разрастване и задълбочаване на този конфликт", каза тя, след което повтори дословно и руската теза за събитията в Украйна. "Днес в Украйна сме принудени да контактуваме с правителството, което незаконно дойде на власт в резултат на "революцията от Майдана" и сега бомбардира гражданското население на Донецк и Луганск. Това е военно престъпление и то би трябвало да възмути до крайност всички онези защитници на човешките права, които днес чуваме постоянно да правят съвсем различни изявления във френските медии", поясни Льо Пен. Но френското ръководство според нея "слуша на първо място американските си стопани". "САЩ целят да предизвикат истинска война в Европа с това, че се канят да въоръжат Украйна. Те искат да докарат зоната на НАТО до руската граница. Те вече много години се опитват да засилят влиянието си в Източна Европа. САЩ се стремят Украйна да влезе в НАТО, същата цел преследва и днешното украинско правителство", заяви Марин льо Пен. Русия "придава много голямо значение на отношенията с Франция", при което се стреми да поддържа уравновесени отношения както с управляващите, така и с опозицията, каза по-късно по време на срещата си с льо Пен в Кремъл Владимир Путин. По повод президентската кампания във Франция той декларира, че Русия "по никакъв начин не желае да влияе на настоящите събития, но остава в правото си да общува със всички представители на всички политически сили в страната". Путин поясни, че така правят в Европа и в САЩ. Льо Пен благодари на Путин за срещата и отбеляза, че между Франция и Русия има дълбоки културни икономически и стратегически връзки.

Физическите лица стават все по-голям фактор на пазара на бизнес имоти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278262_%D0%A4%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC+%D1%84%D0%B0%D0%B

 Частните лица се превръщат във все по-сериозен фактор на глобалния пазар на бизнес имоти, според доклад на консултантската компания Knight Frank.

Частни лица са осъществили 27% от общия обем на световните инвестиции в бизнес имоти през 2016 г., отчитат експертите. Една четвърт от личното богатство на клиенти на компанията физически лица се държи в имоти.

Това, разбира се, варира сериозно според региона, от който идват богатите физически лица. Най-висок дял от личното си богатство, инвестирано в имоти, държат хората от Близкия изток – 33%, следвани от северноамериканските частни инвеститори – 11%.

По-голямата част от инвеститорите в бизнес имоти са водени от желанието за диверсификация на портфейлите.

Като цяло имотите продължават да се считат от частните инвеститори за убежище. Въпреки известната предпазливост заради политическите сътресения, апетитът на частните инвеститори за бизнес имоти остава силен и през тази година.

Според проучване на компанията по-голямата част от инвеститорите физически лица смятат, че не са направили достатъчно вложения в имоти. Най-предпочитаните локации са в Австралия, Великобритания, САЩ и Африка.

Макар че частните инвеститори основно се насочват към жилища и офиси, логистичните имоти стават все по-интересни за тях, особено градската логистика.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Калоян Паргов: В охранителния бранш има нужда от правила и ред, с депутатите от "БСП за България" ще работим, за да ги въведем

http://www.cross.bg/pargov-kaloyan-bransh-1538445.html

/КРОСС/"В охранителния бранш има нужда от въвеждане на правила и ред. Поехме ангажимент депутатите от Коалиция „БСП за България" в 44-ото Народно събрание да работят сериозно в посока да ги въведат възможно най-бързо". Това заяви лидерът на БСП-София Калоян Паргов след среща с представители на Асоциацията на частните охранители. На нея присъстваха и кандидатите за народни представители Георги Свиленски, който е №2 в листата на „БСП за България" в 24-и МИР, и Христо Проданов - №2 в 23-и МИР. "Благодаря на представителите на Асоциацията на частните охранители за това, че поискаха тази среща с нас, коментира Калоян Паргов. - Това е поредната среща с браншова организация, която правим в кампанията за предсрочните парламентарни избори. Обсъждахме въпроси, свързани с регулацията в този бранш, със създаване на правила и ред с оглед преодоляване на проблема с нелоялната конкуренция. Охранителните фирми в страната са няколко хиляди и борбата за достъп до поръчки е голяма. А съвсем обяснимо държавата и общините са най-големият ползвател на тези услуги". Лидерът на БСП-София Калоян Паргов и кандидатите за народни представители Георги Свиленски и Христо Проданов се ангажираха да работят за промени в Закона за обществени поръчки с оглед обвързване с промените в минималната работна заплата. „Това е основният компонент, оформящ цената на услугата, която предлагат охранителите, обясни Калоян Паргов

Партиите с 1803 дарения за 1,2 млн. лв.

http://econ.bg/Новини/Партиите-с-1803-дарения-за-1-2-млн-лв-_l.a_i.739500_at.1.html

Направените парични дарения за предизборната кампания са 1803 или поне толкова са декларирани пред Сметната палата до петък на обед. Общия им размер...

Учени предлагат въглеродните емисии да бъдат намалявани наполовина всяко десетилетие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6133351

Учени предлагат въглеродните емисии да бъдат намалявани наполовина всяко 
десетилетиеУчени предложиха законова и икономическа рамка за борба срещу климатичните промени, като въглеродните емисии бъдат намалявани наполовина всяко десетилетие от 2020 г. и бъдат предвидени тежки санкции за производителите на въглеродни емисии, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.  Предложението, публикувано в сп.

1,6 трлн. евро се насочват към сектора на имотите тази година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278261_1%2C6+%D1%82%D1%80%D0%BB%D0%BD.+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0

 Силният икономически растеж, наличието на достатъчно дългов капитал и по-положителните перспективи пред инвеститорите се очаква да са основен двигател за ръста на капиталовите потоци през тази година, посочва се в доклад на консултантската компания CBRE.

Само за инвестиции в имоти се очаква през тази година да се насочат 1,6 трлн. евро, изчислява компанията.

По-високата доходност от вложенията в имоти продължава да е основният двигател на интереса към сектора, посочва компанията. Най-предпочитаният регион за насочване на инвестициите е Северна Америка. Най-популярните градове са Лондон, Лос Анджелис и Сидни, а най-притегателният сегмент от пазара са офис площите, като логистичните имоти също стават все по-популярни.

Повечето от анкетираните от компанията инвеститори посочват, че през тази година ще разполагат или с по-голям капитал за инвестиции в имоти в сравнение с 2016 г., или със същия. Само 16% от участниците в проучването на компанията възнамеряват да намалят инвестициите си в имоти.

Въпреки нестабилната политическа среда в глобален план и предстоящите ключови избори във Франция и Германия, инвеститорите в имоти остават сравнително спокойни. Основните им опасения са свързани с възникването на някакъв икономически шок и по-бърз от очакваното ръст на лихвите. Последното се усеща все по-силно и представлява най-голямата промяна спрямо 2016 г.

 

Експертите подчертават, че по същото време на миналата година инвеситорите бяха притиснати от волатилността на капиталовите пазари, докато в момента акциите покоряват нови и нови рекорди, а икономическото доверие се увеличава. Има обаче несигурност около това накъде ще се насочи икономическата политика, като повечето очаквания са промените да отблокират растежа.

На хоризонта се забелязват и някои облаци, посочва се в доклада. Дълговете на развиващите се икономики изглеждат проблематични, както и финансовата ситуация в Гърция.

От миналогодишното проучване се виждаше, че тогава инвеститорите се насочваха към първокласни активи, както и качествени второкласни. Тази тенденция изглежда частично ще се обърне през 2017 г., тъй като намалява интересът към първокласните активи, но се засилва този към опортюнистичните.

Почти половината от инвеститорите пък изразяват опасения заради цените на активите на водещите пазари.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Дете счупи крак на пързалка, КЗП спря използването ѝ

http://offnews.bg/news/n_1/n_650930.html

Дете счупи крака си при игра на надуваема пързалка в Кюстендил, съощи директорката на Спешния център в града Анелия Георгиева, цитирана от "Фокус". Вследствие на инцидента Комисията за защита на потребителите извърши проверка и забрани използването на пързалката. Момиченцето е на 12 г. Ицидентът е станал на 23 март в следобедните часове на пързалката, която се намира на паркинга зад общината. Тя е част от атракциони, поставени временно, във връзка с празника на града - 21 март. След инцидента и от МВР - Кюстендил са направили оглед и е била назначена експертиза за доказване на обезопасеността на съобържението. Започнало е и досъдебно производство. КЗП спря предоствянето на услугата до предоставянето от търговеа на документ, удостоверяващ извършена оценка за съответствие на съоръжението с изискванията за безопасност.

Как БСП лъже, как БНТ маже

http://www.clubz.bg/51995-kak_bsp_lyje_kak_bnt_maje

Ако Владимир Путин плаща на прокремълски тролове в България, напразно троши парите на братския руски народ. Българската държавна телевизия, която официално е "национална", върши много по-добра работа - при това безплатно, т.е. за сметка на българския данъкоплатец.

Часът е малко след 19 в четвъртък (23 март), предаването е "Още от деня" с водеща Аделина Радева, събеседничка е Весела Лечева, кандидатка за депутатка от БСП.

Тя говори за България и Европейския съюз и пита: "Какво се случва след 2020 година, когато няма да работят еврофондовете?"

Не знам какво разбира бившата шампионка по спортна стрелба под това еврофондовете "да не работят". Не знам и какво изобщо знае за Европейския съюз. Видно е само, че повтаря опорна точка и не е първата, която го прави. 

Същото направи на 10 март в Брюксел президентът Румен Радев, съобщавайки че се борил да спаси "кохезионната политика, която в момента не съществува никъде, не се споменава след 2020 г."

Внушението е прозрачно: след три години европейските пари свършват. Остават само санкциите срещу Русия, бежанските квоти, проверките на шенгенските граници, "наказателните" процедури и мониторингът.

Прозрачен е и изводът, до който внушението трябва да доведе клетия избирател: За какво ни е тогава Европейският съюз?

Кохезионната политика (на български политика за социално-икономическа сближаване) съществува в договора на ЕС. Тъй като никой няма намерение да го променя в обозримото бъдеще, няма опасност и тя да "спре да работи" през 2020 г.

Ще се промени ли обаче тази политика? Със сигурност - както винаги се е променяла досега. 

Условията за еврофинансиране бяха едни в приключилата многогодишна финансова рамка на ЕС (2007 - 2013 г.), други са в сегашната (2014-2020 г.). За да получаваш пари от бюджета на ЕС, вече не стига да ги харчиш законно, т.е. да не крадеш и да не злоупотребяваш.

Трябва да покажеш и резултати от инвестицията, които съответстват на целите на съюза; длъжен си и да спазваш правилата за бюджетна дисциплина, що се отнася до таваните на публчния дефицит и дълг, да правиш реформи за отстраняване на макроикономически неравновесия.

С годините се изменят, макар и не рязко, и съотношенията между основните пера в бюджета на ЕС. Миграционната криза го принуди да прекрои разходите си в движение през 2015 г. Заплахите за сигурността и "Брекзит" (Великобритания дава над 10 на сто от приходите в европейския бюджет) очевидно ще наложат още промени.

Всеки бюджет, включително европейският, отразява приоритети. Не можем да очакваме през 2020 г. и през  2010 г., през 2017 г. и  през 2007 г. Европа да има едни и същи приоритети при всичките перипетии, през които мина, при всички промени в света.

Тревогата на Източна Европа не е дали ще има кохезионна политика, а колко пари ЕС ще отделя за нея. Това е отворен, а не предрешен въпрос. ЕС приема многогодишната си финансова рамка (седемгодишния си бюджет) с единодушие между държавите членки. Недоволните имат широки възможности да преговарят, могат и да блокират. Не е толкова лесно някой лош в "стара Европа" да ни спре парите. 

Ангажиментът на ЕС да продължи кохезионната политика е изрично записан в черновата на Римската декларация за бъдещето на съюза, която държавните и правителствените ръководители се очаква да приемат в събота, каза днес пред Клуб Z дипломат запознат с текста. 

Един от принципите на европейското финансиране е условността (conditionality). То наистина може да "спре да работи", ако получателят не изпълнява условията.

Ако например трябва да го чакат десет години да осъди някого за корупция. Ако претендира данъкоплатци на други страни да финансират незаработени доходи, които предизборно е обещал. Ако иска финансова солидарност, но обръща гръб, когато трябва да сподели чужда тежест, например миграционна. Ако настоява за единство, когато става дума за кохезията, но го руши, когато Европа трябва да отстоява принципите си и международния правов ред.

Справедлив би бил въпросът доколко една страна от ЕС може да минава за "нова" след десет години членство. Справедливо би било гражданите на другите държави да я попитат: а вие какво направихте с парите, които ви ги давахме досега? Да упрекваш другите в ЕС, че не искат да те отглеждат безсрочно, може да върви у дома, но на съветите в Брюксел не минава.

Не е изненада, че кандидатка за депутатка лъже. Не е изненада и че лъже за Европа. Не е изненада и че вероятно не съзнава какво точно казва. Изненадата е, че в прайм тайма на т.нар. "национална" телевизия няма кой да възрази. Да каже: извинете, но това не е вярно. Водещата е конферансие.

У мнозинството от хората, които не са длъжни да познават предмета в детайли, остава едно впечатление: Европа .е лоша. Следователно са такива и тези, които са за нея. Тогава да гласуваме за другите.

Висш обществен интерес е мненията да са свободни. Но не по-малко висш обществен интерес е фактите да са верни. Особено, когато става дума за национална телевизия. Тя дължи на обществото да го пази от лъжи, защото то я издържа. 

БНТ не го прави винаги, поне що се отнася до ЕС. Дребен, но показателен е фактът, че в новините преди въпросното предаване тя нарече председателя на Европейския съвет Доналд Туск "председател на Европейския парламент" и за по-нагледно показа и сградата на парламента в Страсбург. Ако "телевизията-майка" предлага такова качество на информацията, какво да очакваме от останалите? 

В тазвечершното си предаване Радева настояваше вицепремиерът Стефан Янев да ѝ каже кои натовски армии ще дойдат да пазят границата ни от бежански наплив (който поне засега не се забелязва) и каква ще е ролята на "Фронтекс" в такава ситуация.

Като данъкоплатец легитимно очаквам БНТ да знае, че:

- НАТО не орханява граници,

- "Фронтекс" е бивша агенция на ЕС ; 

- тя вече  е преобразувана в Европейската гранична и брегова охрана (ЕГБО) с увеличени ресурси и правомощия; 

- последната беше открита на 6 октомври 2016 г. на българската граница с Турция; 

- служители на ЕГБО вече има по същата граница;

- службата  разполага със сили за реагиране при кризи и че може да ги изпрати у нас, стига страната ни да пожелае. 

Бях готов да гласувам за тази партия, която: 

- отмени закона за телевизията и радиото, датиращ от ранния преход;

- разтури СЕМ;

- отреже законно съществуващата кръвосмесителната връзка, чрез която ръководствата на на т.нар. "национални" медии зависят от това кой управлява държавата, самите тези медии се финансират от държавния бюджет;  

- предложи концепция за истински обществени медии, които гражданите финансират и контролират. 

Бях, но никой не предложи това.

Ако има нещо положително в изтеклата кампания, то е, че свали маските. Можем да кажем, че тя отбеляза края на "новобранския" еврооптимистичен период на България.

След десет години членство в страната ни както и в т.нар. "стара Европа" има ясно идентифицирани не само проевропейски, но и псевдоевропейски, евроскептични и антиевропейски сили. Контингентът на "Булекзит" е тук. Пропагандата му - също. 

 

 

Отчетно–изборно събрание на Българо-гръцко дружество “Анхиало”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/PTYKY5Bmz7I/

Ръководството при Българо Гръцко дружество “АНХИАЛО” гр.Поморие, кани своите членове да присъствуват на отчетно – изборното събрание на дружеството, което ще се състои на 21(петък) април 2017год. от 17.00 часа в сградата на дружеството. Отчетът е за  периода март 2014год. – март 2017год. за дейността на дружеството.

Присъствието за членовете на дружеството е задължително, съобщават от управителния съвет.

 

 

Радослав Янков с премия от 5000 евро

https://www.24chasa.bg/sport/article/6133665

Радослав Янков с премия
от 5000 евро"Няма да забравя някои от стотните, които не ми стигнаха за спечелване на медал от Световното първенство, но няма да забравя и победата в Банско. Страхотни емоции пред родна публика, това беше най-готиният момент през сезона", сподели носителят на Малкия кристален глобус в Световната купа по сноуборд Радослав Янков,

Турция ще загуби над 40% от европейските туристи това лято

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278260_%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+40%25+%D0%BE%D1%82+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D1%8

 През 2017 година Турция ще бъде посетена от около 2,5-3 млн. руски туристи, пише турското издание Dunaya, цитирано от РИА Новости. Броят на руснаците расте значително, но не може да компенсира спада на туристите от Европа.

 
Според изчисленията на изданието южната ни съседка ще изгуби поне 5 млн. европейски туристи. Това означава, че туристите от Европа ще бъдат с 40-45% по-малко.
 
Турската туристическа индустрия преживя критичната 2016 година, но новият сезон може да се окаже още по-труден, коментират експерти. Доскоро Турция беше любима дестинация за европейците. Много от тях закриваха сезона с почивки през ноември и декември. Германците пък резервираха курортите през януари и февруари.
 
През тази година обаче резервации практически липсват. Туристите започват и да отказват вече направените в края на 2016 година.
 
Туристическият сезон ще зависи много и от резултатите от референдума, насрочен за 16 април. Тогава ще стане ясно дали турците подкрепят даването на повече власт на президентската институция. Ако президентът Реджеп Тайип Ердоган получи одобрение на предлаганата реформа, вероятно тогава и разривът в отношенията между ЕС и Турция ще се задълбочи, пишат анализаторите.

В същото време отношенията между Анкара и Москва се подобряват, но и остават някои спорни точки. Русия например още не е вдигнала забраната за внос на някои селскостопански стоки, не премахва визите на турски граждани и все още има някои ограничения пред руснаците, които искат да посетят Турция.

Това кара турските туристически експерти да остават нащрек, пише още РИА Новости.
 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Прокуратурата е прекратила разследването за "Яневагейт"

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/24/2941212_prokuraturata_e_prekratila_razsledvaneto_za_ianevageit/?ref=rss


Прокуратурата е прекратила преди около месец досъдебното производство за изтеклите записи на разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, съдия Румяна Ченалова и адвоката Момчил Мондешки, съобщи сайтът на "Капитал". Мотивите са неизвестни. Прекратено е разследването, образувано за незаконен запис.

Досъдебното производство се водеше от специализираното звено "Антикорупция".

Негов ръководител е...

Манол Генов, БСП: Нека изборната победа уцели право в 10-ката!

http://www.cross.bg/kampaniya-tazi-pobeda-1538444.html

/КРОСС/„Преди месец, на откриването на нашата кампания, ви казах, че ние, социалистите и симпатизантите ни от Асеновград и общината, влизаме в тази кампания с една огромна привилегия - тази, че ние знаем и сме доказали как се печелят избори. И то не веднъж."- с тези думи кандидатът за народен представител от коалиция „БСП за България" Манол Генов мотивира партийния актив в Асеновград. Стотици се събраха на площад „Акад. Николай Хайтов", развявайки с гордост и надежда за победа партийни знамена, на закриването на кампанията и пожелаха успех на своя кандидат. На събитието присъстваха и част от листата на БСП за 17 МИР Пловдив област: Виолета Христодулова, Пенка Запрянова и Димитър Попов.„В продължение на цял месец всички ние направихме така, че с делата си да заслужим победата за БСП, а в нейно лице и най-добрият избор за България. Никак не ни беше лесно. Срещу себе си имахме противник, който с цената на всичко държи да се върне отново на власт. Срещу себе си имахме върволица от популистки партии и надробена десница, обещаващи небесни блага с неясни основания.Обиколихме всяко кътче на общината, срещнахме се с хората, обяснявахме и убеждавахме. Трупахме съвети и събирахме поуки. Поемахме ангажименти, без да даваме напразни обещания. Като кандидат за народен представител моите маршрути в тази кампания бяха още по-дълги. А една част от тях се повториха, и потретиха

Юнкер предвижда война на Балканите ако ЕС се разпадне

https://www.actualno.com/europe/unker-predvijda-vojna-na-balkanite-ako-es-se-razpadne-news_601493.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупредил американския президент Доналд Тръмп, че има опасност на Балканите да избухне нова война, ако ЕС престане да съществува, съобщава атинският в. „Катимерини” като се позовава на интервю на Юнкер за в. „F

14 000 служители на МВР ще охраняват изборите

https://www.actualno.com/society/14-000-slujiteli-na-mvr-shte-ohranjavat-izborite-news_601486.html

Във връзка с изборите общо 14 000 служители от МВР пряко ще бъдат ангажирани в охраната на изборните места и секции. Това каза заместник-директорът на Главна дирекция „Национална полиция” стaрши комисар Тодор Гребенаров. Изборните места по техни данни са 7319, секциите

"Репортери без граници": Как се купуват лоялни медии в България

http://www.mediapool.bg/reporteri-bez-granitsi-kak-se-kupuvat-loyalni-medii-v-bulgaria-news261789.html

Преди изборите в България международната организация "Репортери без граници" излиза с обширен материал, в който се критикува "сериозното ограничаване на свободата на печата в страната". Публикацията е преведена с известни съкращения и публикувана от "Дойче веле". Повечето български медии се намират в ръцете на малцина предприемачи, които в тясна координация с политиците им предписват редакционната линия. Правителството си купува лоялни медийни публикации чрез субсидиране на медиите, главно с европейски пари. Тъкмо поради това през последните години България се свлече от 35 до 113 място в ранглистата за свободата на печата и независимо, че е член на ЕС, остава след страни като Украйна, Косово и Уганда. "Тревожен сигнал е фактът, че днес едва всеки осми българин вярва в независимостта на медиите. ЕС трябва много по-ясно, отколкото досега да настоява българското правителство да разпределя финансовите помощи от ЕС по един наистина прозрачен начин. То трябва да зачита такива основни ценности на Общността като медийния плурализъм и професионалната свобода на независимите журналисти", казва изпълнителният директор на "Репортери без граници” Кристиан Мир. Оцеляването зависи от финансовите помощи Журналистите в България често пъти са подложени на ограничения в своята работа в резултат от силния политически или икономически натиск. Оцеляването на много медии зависи от финансовите помощи, чрез които правителството директно въздейства върху публикациите, като ги раздава само на добронамерени медии. Голяма част от тези пари идват от фондовете на ЕС, както наскоро по убедителен начин доказа в свой доклад Югоизточноевропейската медийна организация SEEMO. Организацията твърди, че между 2007 и 2012 година по непрозрачен начин са били раздадени 3.6 милиона евро само на печатни издания, като медиите са се отплащали с проправителствени публикации." Журналистическото разследване на Спас Спасов (журналист в "Дневник") доказа, че само за две години в десет общини са били раздадени допълнително 1.4 милиона евро – пари от ЕС – за да се осигурят благоприятни публикации. Малцина на брой предприемачи владеят повечето медии в България и ги използват, за да постигнат своите – обикновено икономически – цели. Ето защо рядко излизат независими разследвания за корупцията и за преплитанията между икономическите и политически елити. И обратно – все по-често излизат платени публикации без обозначение, а журналистите си налагат автоцензура, за да не изгубят работата си. Поради всичко това доверието на хората в независимостта на медиите от години продължава да спада. Проблемът с преплитанията, зависимостите и непрозрачността ясно се онагледява от случая с Делян Пеевски, най-влиятелния медиен предприемач в България. Неговият холдинг "Нова българска медийна група" (НБМГ) поддържа тесни връзки с всяко от управляващите правителства. На 21-годишна възраст, благодарение на семейните си връзки, Пеевски започва стремителна кариера в правителствения апарат, като успоредно с това името му е забъркано в редица скандали за лично обогатяване и злоупотреба с власт. Номинацията му за шеф на тайните служби през юни 2013 година предизвика няколкомесечни масови протести срещу правителството. Днес предприемачът и депутат притежава повечето централни и регионални вестници (вкл. "Телеграф", „Монитор”, "Политика"), няколко от най-четените информационни портали - например "Блиц" и "Пик" (Пеевски не ги притежава официално – бел.ред. Mediapool) , както и телевизията с национален обхват ТВ 3 (вероятно се има предвид Канал 3, която също не се притежава официално от Делян Пеевски – бел.ред.Mediapool). Освен това той контролира голяма част от разпространението на вестници и като предприемач е сред най-платежоспособните рекламодатели в страната. Една медийна империя Същинската структура на медийната империя, която Пеевски изгради заедно с майка си Ирена Кръстева, продължава да е неясна – включително и след решението им през август 2015 г. публично да оповестят съпритежаването на многобройни медии. В много случаи сложните бизнес-модели и различните посреднически фирми пречат да се видят ясно структурите на собствеността. В депутатската декларация на Пеевски пред парламента са вписани единствено едно жилище и един стар автомобил (така беше до 2015 г. но в декларацията си пред Сметната палата през 2016 г. Пеевски вписа доходи от дивидент и дялови участия във фирми – бел.ред. Mediapool). Изискванията за прозрачност в България са слаби и почти не се прилагат. Положението не се промени и с влизането в сила през 2014 г. на закон, според който фирмите, регистрирани в чуждестранни данъчни оазиси, нямат право да притежават медии. Според наблюдатели, този закон се е прицелвал най-вече в конкурентите на Пеевски на медийния пазар. Толкова по-очевидни обаче са връзките на Пеевски с политическите елити. Кредитът за изграждането на неговия медиен холдинг навремето дойде най-вече от КТБ, където по онова време държавата държеше голяма част от активите си. По онова време медиите от НБМГ пишеха много лоялно за българското правителство и остро нападаха лидера на опозицията и тогавашен кмет на София Бойко Борисов. Когато Борисов беше избран за премиер, те незабавно преминаха на негова страна и оттам насетне започнаха с ентусиазъм да пишат вече за делата на правителството, да оклеветяват политическите му опоненти и да сплашват онези журналисти, които пишеха критично за връзките на Пеевски с властващите. С такива нападки отново и отново се атакува реномираният информационен портал "Биволъ", известен с журналистическите си разследвания. През декември 2016 г. "Репортери без граници" призоваха българските власти да вземат по-сериозни мерки за охраната на репортера от "Биволъ" Димитър Стоянов, който стана обект на масивни заплахи след публикациите си за злоупотреба с европейски пари. След разследването на "Биволъ" за "Булгартабак", медиите, които тогава притежаваше Делян Пеевски и които принадлежаха към неговата НБМГ, нападнаха редакционния екип с една безпримерна клеветническа кампания. На мушка бяха най-вече основателите на сайта Асен Йорданов и Атанас Чобанов, които през 2014 г. „Репортери без граници” включиха сред най-големите "Герои на свободата на печата". Натиск срещу журналисти През юни 2016 година една от най-смелите журналистки в България, Лили Маринкова, неочаквано изгуби работата си в държавното Българско национално радио. Това уволнение беше едно от първите решения на новия генерален директор Александър Велев. Радиото обясни, че Маринкова излиза в пенсия. "Репортери без граници" смятат, че това е само претекст, и предполагат, че преди президентските избори през ноември е трябвало да бъде заглушен един независим глас. Маринкова често критикуваше правителството, а в едно от последните ѝ предавания стана дума и за предприемача Делян Пеевски и неговите имущества. Открит натиск върху критичните журналисти в България упражняват също така различни власти и министри. През юли 2016 г. министър на културата Вежди Рашидов се оплака от твърде критични събеседници в студиото на държавната телевизия. Той препоръча на водещия Георги Ангелов да си припомни кой му плаща заплатата и да не се шегува с правителството. След обществените протести и писмото от Асоциацията на европейските журналисти, в които се настояваше за неговата оставка, министърът се извини. За сплашване на неудобни редакции властите използват още данъчни процедури (например – срещу вестник "Сега", който критикува правителството) или пък клеветнически кампании (такава проведе бившият министър на инвестициите Иван Данов срещу шефа на "Биволъ" Атанас Чобанов), та чак до ужасяващи глоби. През януари 2015 г. Финансовият надзор наложи глоби в размер на 85 000 евро на икономическия седмичник "Капитал" и на всекидневника "Дневник". Ставаше дума за техните публикации около банковата криза през 2014 г. и отказа на редакциите да огласят източниците си. Двете издания са част от "Икономедия", която принадлежи на бизнесмена Иво Прокопиев.

Пламен Русев и Йорданка Фъндъкова представиха 26 прогнози за следващите 10 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=347161

Роботи, безпилотни летящи таксита, бебета с добавен интелект и принтирани органи. Това са само част от елементите на бъдещето, видени през погледа на Пламен Русев - сериен предприемач, инвеститор и изпълнителен председател на Webit.

Герджиков: Отблокирайте границата, или ще вземем мерки

http://www.clubz.bg/51994-gerdjikov_otblokirajte_granicata_ili_shte_vzemem_merki

Проф. Огнян Герджиков. Снимка БГНЕС

Блокадата на границата ни с Турция, организирана днес сутринта от представители на "Обединени патриоти", трябва да бъде незабавно спряна, пише в прессъобщение на Министерски съвет.

Днес служебният премиер Огнян Герджиков е провел спешно съвещание в министъра на вътрешните работи Пламен Узунов, председателя на ДАНС Дмитър Георгиев и главния прокурор Сотир Цацаров. И четиримата държавни мъже са били единодушни, че свободното движние през ГКПП-тата "Капитан Андреево" и "Малко Търново" трябва да бъде възстановено веднага.

"Ако след отправените многократно призиви към участниците в блокадите на границата движението не бъде възстановено, органите на реда ще предприемат предвидените по закон мерки", пишат от кабинета.

Протестиращите не искат да пускат в България автобусите с граждани с турски и български паспорт, които идват, за да гласуват на вота в неделя. Според тях масова практика е те първо да гласуват в Турция, а след това да пуснат незаконно бюлетина и тук.

Пешеходец, ранен при атентата в Лондон, проговори: Цяло чудо е, че съм жив (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6133609

Пешеходец, ранен при атентата в Лондон, проговори: Цяло чудо е, че съм жив (Видео)Пешеходeц, който едва не е убит по време на нападението на моста Уестминстър, заяви: "Родих се отново", предава "Дейли мейл". 26-годишният Франсиско Лопес е с наранявания на краката и прободни рани на ръцете си. Португалският гражданин сподели, че се е страхувал за живота си, когато е бил повален на земята.

Турция ще загуби над 40% от европейските туристи това лято

http://www.investor.bg/evropa/334/a/turciia-shte-zagubi-nad-40-ot-evropeiskite-turisti-tova-liato-236299/

Увеличеният брой на руските туристи няма да компенсира загубата на европейските пазари

"Glas Zapadne Srbije": Навършват се 18 години от бомбардировките на НАТО над Сърбия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278259_+%22Glas+Zapadne+Srbije%22%3A+%D0%9D%D0%B0%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%B5+18+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%

 Навършват се 18 години от началото на бомбардировките на НАТО над Сърбия, предава сръбското електронно издание "Glas Zapadne Srbije", цитирана от Агенция Фокус.
Изданието припомня, че по време операцията на Североатлантическия алианс през 1999 г., която продължи 78 дни са били убити 2500 души и са били ранени други 12 500 души. Армията и полицията на Сърбия са дали общо 1 031 убити и 5 173 ранени. Десетки хора продължават да се водят безследно изчезнали, а сред ранените е имало 2700 деца. Щетите за икономиката на Сърбия се изчисляват на десетки милиарди долари.
Според "Glas Zapadne Srbije" главната отговорност за бомбардировките и за жертвите, дадени от Сърбия, се носи от тогавашния генерален секретар на НАТО, Хавиер Солана и от тогавашния командващ на съюзническите въоръжени сили, американския генерал Уесли Кларк.



segabg

Нинова към Лопес: За втори път проявявате неуважение към българския народ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6133619

Нинова към Лопес: За втори път проявявате неуважение към българския народЗа втори път проявявате неуважение към българския народ. Това каза Корнелия Нинова по повод думите на генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес срещу нея и в подкрепа на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  Ето и цялото изказване на Нинова:  Г-н Лопес, За втори път се месите във вътрешните работи на суверенна България и показвате неуважение към

Нинова към Лопес: За втори път проявявате неуважение към българския народ

http://www.cross.bg/bulgariya-lopes-bulgarskiya-1538443.html

/КРОСС/Лидерът на БСП отново критикува генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес. Г-н Лопес, За втори път се месите във вътрешните работи на суверенна България и показвате неуважение към българския народ. Първият път заявихте: „смирено очаквам, че на предстоящите избори българските граждани ще Ви покажат, че не сте способна да поемете огромната отговорност за управлението им". Днес вече не очаквате смирено, а пряко се намесихте в изборния процес. Говорите за демокрация, но грубо нарушихте поне два демократични принципа - за ненамеса във вътрешната политика на друга държава и вторият - нарушихте законите на страната, за което сезирам СЕМ и ЦИК. Питам Ви, Вие от каква позиция поучавате българите? Вашето управление не ни доведе до единен и силен Европейски съюз, с равноправни граждани в него. Днес, Вие предлагате Европа на две скорости и ни слагате във втората. Не ние, а Вашето управление докара евроскептицизма и популизма. Разбирам, че със зъби и нокти браните статуквото в България и послушния и удобен Борисов. Затова Ви заявявам, че няма да променя позицията си за: 1. Единен и силен Европейски съюз, а не такъв, в който слагате България във втората скорост 2. Уважение към българския народ- като към равноправен на вашите народи. 3. Равнопоставено партньорство с другите европейски лидери, а не послушание и превиване на гръб пред Вас. Корнелия НиноваПредседател на НС на БСП  

Юнкер предупредил САЩ, че ако бутнат ЕС, ще има война на Балканите

http://www.clubz.bg/51993-yunker_predupredil_sasht_che_ako_butnat_es_shte_ima_vojna_na_balkanite

Жан-Клод Юнкер. Снимка ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е предупредил САЩ, че с говоренето си в полза на "Брекзит" могат да доведат до разпад на ЕС, а оттам - до война на Балканите, пише "Файненшъл таймс".

Той доверява пред британския всекидневник, че при срещата си американския вицепрезидент Майк Пенс в Брюксел през февруари му е казал: "Не казвайте това, не канете други да напуснат, защото, ако Европейският съюз се разпадне, в Западните Балкани ще имате война".

Според Юнкер, ако Албания, Босна и Херцеговина и Македония изгубят европейската си перспектива, между тях ще избухне конфликт.

Председателят на Комисията казва също, че говоренето на Тръмп за "Америка първо" плаши европейците и че за първи път в следвоенната история президент на САЩ създава впечатлението, че не се интересува от европейските дела.

Юнкер възнамерява да посети Вашингтон идния месец, но още няма потвърдена среща с Тръмп. 

“Опитват се да я уредят, но той има други приоритети", казва председателят на Комисията. "Между другото, той не разбира нищо от Европа. Говорил е с (председателя на Европейския съвет Доналд) Туск по телефона и си мислел, че говори с мене“.

В интервю за Би Би Си в петък Юнкер изчислява, че сметката на Обединеното кралство да напусне ЕС ще бъде 58 милиарда евро.

"Изчислихме сбора от задълженията на Обединеното кралство. Фактурата трябва да бъде платена", казва той.

ЕС ще преговаря с Великобритания по "приятелски и честен начин", добавя председателят на Комисията.

Разпускат администрацията в Пловдив заради предизборно събитие на ГЕРБ

http://pogled.info/bulgarski/razpuskat-administratsiyata-v-plovdiv-zaradi-predizborno-sabitie-na-gerb.83981

/Поглед Инфо/ Половин работен ден на стотици хора от общинска администрация и общински предприятия в Пловдив е спестен принудително, за да участват в политическо мероприятие на ГЕРБ в града. Това довериха самите участници, а случващото се разиграва пред очите на хиляди пловдивчани още в ранния следобед на 24 март, съобщиха от БСП.

Нинова към Лопес: За втори път проявявате неуважение към българския народ

http://offnews.bg/news/n_1/n_650927.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще сезира СЕМ и ЦИК за намеса в изборите на генералният секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес, който говори на закриването на кампанията на ГЕРБ в НДК.  Той призова българските граждани да защитават функциониращата демокрация в страната ни от хора, които се опитват да разрушат устоите й. „Това са същите хора, които използват антиевропейското говорене. Те са хората, които разиграват картата на популизма в наше време. Това са социалистите! Тази игра е опасна. Във всяка европейска държава се прилага същата тактика от социалистите, която се проваля в дългосрочен план“, каза Лопес.  В текста си Нинова заявява:  Г-н Лопес,  За втори път се месите във вътрешните работи на суверенна България и показвате неуважение към българския народ. Първият път заявихте: „смирено очаквам, че на предстоящите избори българските граждани ще Ви покажат, че не сте способна да поемете огромната отговорност за управлението им". Днес вече не очаквате смирено, а пряко се намесихте в изборния процес. Говорите за демокрация, но грубо нарушихте поне два демократични принципа - за ненамеса във вътрешната политика на друга държава и вторият - нарушихте законите на страната, за което сезирам СЕМ и ЦИК. Питам Ви, Вие от каква позиция поучавате българите? Вашето управление не ни доведе до единен и силен Европейски съюз, с равноправни граждани в него. Днес, Вие предлагате Европа на две скорости и ни слагате във втората. Не ние, а Вашето управление докара евроскептицизма и популизма. Разбирам, че със зъби и нокти браните статуквото в България и послушния и удобен Борисов. Затова Ви заявявам, че няма да променя позицията си за: 1. Единен и силен Европейски съюз, а не такъв, в който слагате България във втората скорост 2. Уважение към българския народ- като към равноправен на вашите народи. 3. Равнопоставено партньорство с другите европейски лидери, а не послушание и превиване на гръб пред Вас.

БФБ организира курс за диверсификация на портфейли

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/bfb-organizira-kurs-za-diversifikaciia-na-portfeili-236296/

Лектор е известният експерт в областта на капиталовите пазари професор Грегори Гаджински

Предадоха на съд бившия шеф на ДАИ и още 7 души, събирали "такса спокойствие"

http://www.cross.bg/grypata-tovari-agentziya-1538442.html

/КРОСС/Специализираната прокуратура внесе в спецсъда обвинителен акт срещу екс шефа и действащи и бивши служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" за искане и получаване на подкупи. Това съобщиха от прокуратурата. Седем обвинения са повдигнати на доскорошния ръководител на "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов. Той е обвинен и за два подкупа преди създаването на групата, взети още когато е началник на Областния отдел „Автомобилна администрация" в Плевен. Като участници в групата са предадени на съд Соня Христова, Цветелина Димчева-Дойчинова,Тихомир Вълчев, Пламен Ангелов, Емил Иванов, Венцислав Генов и Цецка Димитрова. Доказателствата по делото сочат, че Цветелин Цветанов e организирал групата през февруари 2015 г. Оттогава тя започва паралелна дейност под паравана на Изпълнителната агенция по събиране на т.нар

Животновъдите ще продължат протестите и след изборите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/03/24/2941239_jivotnovudite_shte_produljat_protestite_i_sled_izborite/?ref=rss


С блокади на основни пътни артерии в страната продължават протестите на животновъди, които преди два дни протестираха пред министерството на земеделието и президентството, съобщи БНР. Те настояват служебният министър Христо Бозуков да отмени забраната за кандидатстване и финансиране по мерките за агроекология и биоземеделие, защото те имат да получават по тези мерки много пари. Освен това те настояват да бъде преразгледана и наредбата за продажбата на мляко и млечни продукти.

Боряна Мусева: Родолюбието е съкровено чувство, не е оръжие срещу другите

http://www.clubz.bg/51992-borqna_museva%C2%A0rodolyubieto_e_sykroveno_chuvstvo_ne_e_oryjie_sreshtu_drugite

- Патриотизмът като че ли стана новата партийна мода през последните години. Заради това ли и вие от „Да, България!“ говорите толкова за патриотизъм?

Ние не говорим за патриотизъм, а за родолюбие, защото смятаме, че има съществена разлика.

Родолюбието за мен е силно интимно, лично чувство, което човек носи като съкровена част от себе си. Това чувство на обич и привързаност прави родината част от същността на човека. Патриотизмът е от диапазона на чувства, които те водят до стадиона и те карат да викаш.

Ние от „Да, България!“ искаме да персонализираме родолюбието в българската реалност като точно това съкровено чувство, което те извисява, одухотворява и мотивира твоите действия. В нашата представа няма нужда да крещиш и да използваш името на родината си като оръжие срещу някого или нещо. Родолюбието е като многообразна палитра, с която можеш да нарисуваш най-хубавата картина - как искаш да изглежда твоята България.

- Няма ли противоречие в това, след като сте единствената партия, която не обещава, че ще връща българите от чужбина обратно в България?

Не. Няма значение на кой континент живееш, ако си родолюбец, ти си част родината си с всичко, което правиш за нея и за близките си. Затова нашата програма е много отворена към българите извън България. Ние искаме всички те да бъдат привлечени към голямата, много по-силна национална българска общност, към съединението, което ни прави силни. Имаме невероятен ресурс от хора, всеки на своето място и поприще по света. Трябва да го използваме по адекватен начин и той не е да ги увещаваме да променят живота си, а да бъдат полезни на себе си и на родината си.

- Как с програмата си „Да, България!“ си представя България?

Всеки от нас има своя мечта за България. Аз съм юрист и си представям, че моята България ще бъде уредена държава, където има правила. Правила, които са справедливи и се прилагат от компетентни хора, с разбиране за отговорността, която носят. Правила, които създават спокойствие и сигурност и на които хората се опират.

Всъщност, ако се замислим, българите в чужбина успяват, защото отиват в общества, където има ред и правила. Те виждат, че това е работещият модел, който им осигурява развитие и удовлетворение. Тук това им липсва. Това е нашата битка. В основата на проекта „Да, България!“ е Да! на правилата, Да! на реда със справедливи закони, които всички да спазват.

Днес на улицата един човек ми каза: „Как да няма ред? Има ред на мафията“. Не бива да допускаме неспазването на правилата да се превърне в обществено правило.

- Как ще продължите тази битка, ако не влезете в парламента, както твърдят социолозите?

Аз съм дълбоко убедена, че „Да, България!“ ще бъде в парламента. Аз съм кандидат за депутат от Видин и София. Обиколих много места и видях много хора, на които им тежат същите неща, за които сега говорим с вас. Виждат, че тези обещания за просперитет, за псевдо борба с корупцията всъщност са абсурдни. Те не могат да бъдат изпълнени от системните политически партии, които живеят върху корупцията. Как да повярват тогава хората, че същите партии ще въведат правилата на прозрачност, предвидимост, сигурност, ефективност? Не им вярват.

- Мнозина казват, че не искат гласът им да се изгуби. Защо да гласуват хората за вас?

Ние създадохме „Да, България!“ не просто, за да има нов политически проект. Аз и много други хора сме в движението, защото усетихме, че това е онзи исторически момент, когато нетърпимостта и политическият вакуум трябва да получат отговор и той е в създаването на политическо представителство в лицето на Христо Иванов и на хората, които са застанали до него. Една политическа партия трябва да помага на гражданите да формират и да изразяват своите политически възгледи. В България гражданите отдавна искат нормалност. „Да, България!“ им помага да я изразят и да я наложат чрез участие в избори и в управлението на страната.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Стоичков пред "Марка": Кройф бе футболният ми баща, още живее в мен

https://www.24chasa.bg/sport/article/6133618

Стоичков пред "Марка": Кройф бе футболният ми баща, още живее в мен"Кройф беше футболният ми баща - заяви Христо Стоичков пред испанския "Марка", потърсен по повод първата годишнина от смъртта на холандския гений - Йохан беше човек, който се грижеше за мен. Беше мой приятел, треньор и баща, а това означава много. Невероятен човек, въпреки че сме имали търкания, тъй като и двамата сме силни характери.

Организират акция за извозване на стари мебели

//dariknews.bg/regioni/shumen/organizirat-akciia-za-izvozvane-na-stari-mebeli-2012618

Община Шумен организира акция за събиране и извозване на едрогабаритни и растителни отпадъци на 25 и 26 март - събота и неделя.

Гражданите могат да изнесат от дома си стари мебели, килими, мокети, балатуми и да ги оставят до контейнерите за смет. Слу

Нели Петрова с инициатива, посветена на пътната безопасност

//dariknews.bg/regioni/varna/neli-petrova-s-iniciativa-posvetena-na-pytnata-bezopasnost-2012620

Благородна инициатива, посветена на пътната безопасност, организираха кандидатът за народен представител Нели Петрова и структурата на МГЕРБ във Варна. По време на събитието те раздаваха на варненци светлоотразителни стикери, на които бе изписано послание „Аз съм тук. Пази ме!”.

„Бла

Държавата се отказа от смяната в управлението на болницата във Враца

//dariknews.bg/regioni/vraca/dyrzhavata-se-otkaza-ot-smianata-v-upravlenieto-na-bolnicata-vyv-vraca-2012619

Няма да има промени в Съвета на директорите на Многопрофилната болница на активно лечение във Враца. Това решение бе взето на днешното извънредно заседание на акционерите и стана факт след като представителят на държавата Ирина Танева гласува “против” промяната, за което бе упълномощена от здравния

Анкети са подготвили в „Проф. д-р Асен Златаров“

//dariknews.bg/regioni/burgas/anketi-sa-podgotvili-v-prof.-d-r-asen-zlatarov-2012627

Консултации за определяне на професионалната ориентация ще бъдат организирани за кандидат-студентите, които ще посетят Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас в деня на отворени влати - 25 март.  Подготвени от преподаватели и психолози въпросници ще позволят на младите хора, които още не са

11 мигранти загинаха, след като лодката им потъна край бреговете на Турция

//dariknews.bg/novini/sviat/11-migranti-zaginaha-sled-kato-lodkata-im-potyna-kraj-bregovete-na-turciia-2012623

Най-малко единадесет души са загинали, след като лодка, превозваща мигранти, е потънала край бреговете на Турция, съобщава в. „Хюриет“.

Според информацията на борда на плавателния съд е имало общо 22 души. Досега са спасени седем човека. Инцидентът е

Ремонти за половин милион лева започват в Монтанско

//dariknews.bg/regioni/vraca/remonti-za-polovin-milion-leva-zapochvat-v-montansko-2012626

Започват ремонти за половин милион лева в селата на община Монтана. Средствата са за шест храма, пет читалища, едно килийно училище и няколко отсечки от четвъртокласна пътна мрежа, съобщи кметът  Златко Живков

Тази седмица е направен първият превод на 32 хиляди лева от Дирекцията по

Оправдаха братята Дамянови за скандала и боя с починалия Тодор от Враца

//dariknews.bg/regioni/vraca/opravdaha-bratiata-damianovi-za-skandala-i-boia-s-pochinaliia-todor-ot-vraca-2012595

Районният съд във Враца оправда двамата братя Десислав и Иван Дамянови, известни като Поничките. Това съобщи Вероника Бозова, говорител на Районния съд във Враца.

Герджиков провел спешно съвещание с Узунов, Цацаров и шефа на ДАНС

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerdzhikov-provel-speshno-syveshtanie-s-uzunov-cacarov-i-shefa-na-dans-2012613

Премиерът Огнян Герджиков е провел спешно съвещание с министъра на вътрешните работи Пламен Узунов, председателя на ДАНС Димитър Георгиев и главния прокурор Сотир Цацаров. Съвещанието е било във връзка с усложненат

Животновъдите ще продължат протестите и след изборите

http://econ.bg/Новини/Животновъдите-ще-продължат-протестите-и-след-изборите_l.a_i.739498_at.1.html

Блокади на основни пътни артерии в страната продължават протестите на животновъди, които преди два дни протестираха пред министерството на...

Шофьорът от Антверпен е обвинен в опит за терористично убийство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6133614

Шофьорът от Антверпен е обвинен в опит за терористично убийствоСрещу мъж от белгийския пристанищен град Антверпен е образувано дело с обвинения в тероризъм, включително опит за убийство, съобщава АФП, цитирана от Фокус. Той е изправен пред съда, след като опита да се вреже с висока скорост в оживена търговска зона. 39-годишният тунизиец, идентифициран като Мохамед Р.

Над 14 хил. полицаи ще охраняват над 7 хил. изборни места

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/24/2941200_nad_14_hil_policai_shte_ohraniavat_nad_7_hil_izborni/?ref=rss


Над 14 хиляди полицаи ще охраняват предстоящите на 26 март избори, заяви зам.- директорът на "Национална полиция" Тодор Гребенаров на специален брифинг. В неделя ще има 7 319 изборни места. Секциите ще са 12 294, подвижните ще са 184, ще има и над 500 временни секции в затворите, както и в болниците и домовете за стари хора.

Всички български граждани с изгубени, откраднати, повредени, унищожени лични карти или такива, чийто срок е изтекъл, включително в деня на...

Прокуратурата обвини задържания в Антверпен шофьор в опит за атентат

http://www.cross.bg/zadurzhaniya-shofyor-vruhleti-1538441.html

/КРОСС/Белгийската прокуратура повдигна обвинение на задържания в четвъртък шофьор, опитал се да атакува минувачи в пешеходна зона в центъра на Антверпен, съобщи федералният прокурор на страната. В автомобила, с който френският гражданин се опита да се вреже в множеството хора, са открити пушка и хладни оръжия. „Заподозреният Мохамед Р., роден на 8 май 1977 г., е с френско гражданство и е жител на Франция", се казва още в съобщението на властите. По-рано беше съобщено, че мъжът е от Северна Африка. Той се е опитал да връхлети с автомобил върху хора в търговска част на курортния град. „Превозно средство с френски регистрационни номера се опита да връхлети с висока скорост на търговската улица. „Мъж с камуфлажни дрехи беше отведен", посочи началникът на полицията в града Серж Мутер на пресконференция. Пешеходците трябвало да отскочат в страни, за да не бъдат блъснати.  

Битката за Ракка започва до дни

http://offnews.bg/news/n_1/n_650924.html

Битката за отвоюване на град Ракка, крепост на групировката "Ислямска държава" в Сирия, ще започне през следващите дни, каза френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Франс прес, предава БТА. "Днес може да се каже, че Ракка е обкръжена и битката за града ще започне в идните дни", каза министърът пред френската новинарска телевизия "Се Нюз". Ракка и иракският град Мосул, за чието освобождаване иракските сили воюват от средата на октомври, са двата главни бастиона на ИД. "Битката ще е много тежка, но изключително важна, тъй като след завземането на тези два града - от иракските сили, от една страна, и арабско-кюрдските сили, от друга - "Ислямска държава" наистина трудно ще просъществува", каза Льо Дриан. "Водачът на ИД Абу Бакр ал Багдади днес наистина е в трудно положение. Натискът трябва да продължи", добави министърът и отбеляза, че през следващите дни предстои среща във Вашингтон с американския му колега Джеймс Матис. Относно Мосул Льо Дриан каза, че очаква пълното му превземане от иракските сили през следващите седмици. ИД ще загуби. Съвместната операция на иракските сили и коалицията, в която участва и Франция, ще доведе постепенно до завземането на Мосул, заяви той. Франция участва в операциите срещу ИД с 1500 военни - летци, артилеристи и съветници на иракските сили. Френският министър на отбраната ще бъде днес в Лондон, за да се срещне с британския си колега Майкъл Фалън и с тримата ранени при атентата онзи ден френски гимназисти.

ВК Нефтохимик също се присъедини в помощта за Вики

http://offnews.bg/news/n_1/n_650923.html

Волейболистите на Нефтохимик Бургас също не останаха равнодушни към благородната кауза и подкрепиха със средства лечението и възстановяването на малката Виктория Георгиева. Благотворителният футболен турнир “Заедно за Вики“, който ще се проведе утре 25 март (събота) от 10:45 часа на терените на “Спортна София 2000” - комплекс Борисова градина има за цел да подпомогне лечението на малкото момиченце. Двегодишното детенце има поставена диагноза “Морбус Хиршпрунг”, свързана с проблеми на част от дебелото и правото черво. Бургаска връзка и поредно приятелство на главния инициатор на настоящия турнир - Кирил Евтимов, този път с капитана на ВК Нефтохимик Ники Николов, се оказаха достатъчни за да да откликнат и волейболистите на "шейховете" на поканата да станат част от благотворителното събитие, организирано в полза на Вики . С поредно дарение се включи и фирма „Саванто“ АД, чиито съдружници Иван Шарков и Делян Манолов също дариха средства. В благотворителната инициатива “Заедно за Вики” със средства вече се включиха четири отбора от футболната ППЛ – Нефтохимик Бургас, Локомотив Пловдив, Дунав Русе и Лудогорец. Разкриха се и още няколко от наградите, които ще бъдат разиграни на благотворителната томбола, а именно - брандирана тениска Drama Queen, предоставена лично от Влади Ампов-Графа, както и две ВИП покани за двубоя България-Холандия, осигурени с любезното съдействие на вицепрезидента на БФС Михаил Касабов. Освен тях вече обявените награди включени в томболата са маркова бутилка южно-американско вино, книгата „Стоичков-това съм аз“ и автентичен автограф на Камата предоставени безвъзмездно от бившият национален състезател и бранител на „Левски“ Веселин Балевски. Съдията на турнира бившият международен арбитър Христо Ристосков дарява за томболата оригинална значка на световната футболна асоциация „ФИФА“. На събитието утре ще бъдат разиграни екип на четвъртият в света Пламен Николов-Пинко, брандирана шапка на DJ Mascota и няколко бутилки българско вино, предоставени ексклузивно за благородното събитие. Друга приятна изненада за гостите е, че легендата на националният отбор по футбол и бронзов медалист от САЩ 1994 г. Ивайло Йорданов също ще присъства на благотворителния турнир и ще раздаде награди на участниците. Отборите, които ще си оспорват първото място са тези на Министерството на финансите, Министерството на земеделието и храните, ЧСИ Неделчо Митев и ФК Торнадо 2013.

Още два района във Варна и село Каменар останаха без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=347159

От ВиК-Варна съобщиха, че без вода ще останат абонатите в два варненски района. Причината за това е авария. Ето кои да засегнатите райони: - кв."Владиславово" района около Пощата/1-ви микрорайон / до около 15 ч. - района около ф-ка "Христо Ботев" до около 16 ч.

Боят настана! Опълчение на патриотите заварди "Капитан Андреево", няма да пускат автобуси с изселници за изборите!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278258_%D0%91%D0%BE%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%21+%D0%9E%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0

 Граничният пункт „Капитан Андреево” на българо-турската граница е затворен от протест на националисти. Целта на протестиращите е да не допуснат автобусите от Турция, които превозват български изселници за участие в изборите на 26 мрат. Националистите се заканиха блокадата да остане до неделя. Те ще протестират на смени, строи се вече палатков лагер.

Около 150 души блокираха тази сутрин границата с Турция при ГКПП Капитан Андреево заради изборния туризъм, съобщава подробности Haskovo.net. Те затвориха цялото входно трасе около 11 часа и не допускат преминаване на никакви превозни средства – нито товарни, нито леки автомобили, нито автобуси. Протестиращите са организирани от патриотични организации, които се заканиха да не допуснат изборните туристи от Турция да гласуват на вота в неделя. Хората възнамеряват да останат на пътя до изборния ден и дори започнаха изграждане на палатков лагер. Малко по-късно все пак бяха пропуснати да преминат леки автомобили, за да не се натрупна огромна опашка. На границата са съсредоточени значителни полицейски сили и жандармерия. Засега обаче сблъсъци с протестиращите няма. Заради блокадата някои от чакащите на опашката откъм Турция решиха да минат пеша. Според активисти от блокадата малко след тяхната барикада ги очаквали бусове, които ги извозвали към крайната дестинация. На граничен пункт „Лесово” също има протестиращи, но движението все още не е блокирано. Очаква се през деня още националисти да се присъединят към протеста на Лесово и е възможно пътят да бъде блокиран.

Blitz.bg

Мартин Чой, Ангел Караньотов и Асен Блатечки сред звездите на Moto Expo 2017

http://www.cross.bg/mall-ring-moto-1538440.html

/КРОСС/От 24 март до 2 април Sofia Ring Mall е домакин на най-голямото мотоциклетно изложение в БългарияВ изключителен празник се превърна откриването на изложението MOTO EXPO 2017 в Sofia Ring Mall. Мото събитието на годината, което е с вход свободен, се провежда под егидата на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България. MOTO EXPO 2017 ще продължи от 24 март до 2 април в Sofia Ring Mall. Там в продължение на десет дни среща си дават най-големите мото звезди и шампиони и над 200 модела мотоциклети, сред които близо 40 премиери. Станалото вече традиционно мотоциклетно изложение в Sofia Ring Mall стартира с официална пресконференция, в която участие взеха изпълнителният директор на мола Димитриос Папулис, изпълнителният директор на Асоциация на автомобилните производители Таня Груева, трикратният носител на приза пътен полицай на годината Лъчезар Близнаков, инсп. Мария Ботева от ГНДП, зам.-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска и актьорът и режисьор Асен Блатечки. Авторът на предстоящия кинохит „Бензин" даде газ на MOTO EXPO 2017, като запали съвместно с Димитриос Папулис един от над двестате мотоциклета, представени на изложението. Освен Асен Блатечки, и всички най-големи мотоциклетни звезди ще подкрепят с присъствието си MOTO EXPO 2017 в Sofia Ring Mall. На 2 април от 15 до 17 ч

Приключи протестът на пчелари и животновъди на ГКПП "Дунав мост"

https://www.24chasa.bg/region/article/6133570

Приключи протестът на пчелари и животновъди на ГКПП "Дунав мост" Приключи протестът на пчелари, биопроизводители и животновъди от Североизточна България на ГКПП "Дунав мост". Това заяви Иван Кънев от Федерацията на българските пчелари, съобщава БТА. Протестиращите се събраха преди обед в района на граничния пункт, където бе прочетена декларация с техните искания,

„Фронтекс“ ни помага до три дни при миграционен натиск от Турция

http://offnews.bg/news/n_1/n_650920.html

В рамките на три дни Европейската гранична и брегова охрана („Фронтекс“) може да съдейства при евентуална ситуация с миграционен натиск. Това каза в Бургас евродепутатът Мария Габриел. Срокът е разписан и в новия правилник на „Фронтекс“, уточни тя. „ Когато се установи или уязвимост на дадена граница, или страна – членка поиска тази помощ. В Европейския парламент, директорът на „Фронтекс“ Фабрис Леджери потвърди това в случая с България, с конкретен пример – българо – турската граница. „Фронтекс“ има готовност в този момент да ни помогне “, каза Габриел. Европа предприема и по-строги мерки по отношение на контрола по границите, свързан и с терористичната опасност. България ще има водеща роля и в новата система за влизане и излизане, т. нар. “entry – exit system”, каза Габриел и добави: „ Това е нова, автоматизирана система за контрол, която още на границата ще изчислява необходимия престой, такъв – какъвто той е регламентиран, спрямо закона, на лицата влизащи и излизащи от ЕС. Това ще позволи много по-сигурен контрол върху броя дни, който един човек има право на престой в някоя от страните – членки, кога му е даван отказ и защо му е даван отказ. Също така, само преди месец, приехме още един много важен документ. Това са систематичните проверки при влизане и излизане от ЕС не само за граждани на трети страни, но и за граждани на ЕС. За съжаление, видяхме, че в последната година атентатите и в Европа, са дело на европейски граждани “, добави Мария Габриел. Криминализират се и всички пътувания до места, където терористични групировки провеждат обучения на хора, както и подстрекателството към тероризъм, каза още евродепутатът.

Купуваме 152 хил. дози ваксина срещу морбили

http://www.moreto.net/novini.php?n=347156

До дни ще бъде сключен договор за доставка на нови 152 хиляди дози ваксина срещу морбили, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Илко Семерджиев. Той участва в среща с директорите на регионалните здравни инспекции. По думите му към момента са осигурени 9 700 дози ваксини срещу морбили, а 51 хиляди дози вече са раздадени към регионалните здравни инспекции, които ще бъдат предоставени на общопрактикуващите лекари.

5 женски странности, които привличат мъжете като магнит

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6133173

5 женски странности, които привличат мъжете като магнитНаясно сме, че господата са привлечени от пищен бюст, от малко дуп, от безкрайни крака, от дълга коса. Или поне така е по подразбиране. Има обаче странни неща, които карат мъжете да се побъркват по женствеността. Когато ни е страх Страхът е нещо, което е изключително привлекателно за силната половинка на човечеството.

Владимир Путин се срещна с Марин льо Пен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6133584

Владимир Путин се срещна с Марин льо Пен

Президентът на Руската федерация Владимир Путин в петък се срещна в Кремъл с кандидата за президент на Франция Марин Льо Пен, съобщава агенция Интерфакс, цитирана от Фокус. „Ние отдаваме голямо значение на отношенията ни с Франция, като освен това се стараем да поддържаме гладки отношения, както с представителите на действащата власт,

Земеделци блокират движението към Гърция

http://www.cross.bg/gurtziya-dvizhenieto-iskat-1538439.html

/КРОСС/ Тютюнопроизводители и животновъди блокираха движението към Гърция край Свиленград. Те твърдят, че състоянието на земеделието е катастрофално, предаде Нова. Земеделците искат спешни мерки за оздравяване на сектора и изплащане на забавените субсидии. Според тях всички пари са преведени от Европа още преди два месеца, но само една малка част е стигнала до земеделците. На Дунав мост в Русе се събраха пчелари и фермери от региона. Те искат изплащане на закъснелите от миналата година субсидии и заплашиха с ежедневни протести. Затворен е и пътят към Гърция. Пореден протест на животновъди в района на село Железница. Те блокираха международния път Е79, но го освободиха бързо. Има засилено полицейско присъствие и не се стигна до ексцесии. Протестите са заради спряното финансиране в бранша.    

"Галъп интърнешънъл": Две трети не искат българско гражданство за турските изселници

http://www.clubz.bg/51991-galyp_intyrneshynyl_dve_treti_ne_iskat_bylgarsko_grajdanstvo_za_turskite_izselnici

50% от българите оценяват работата на служебния кабинет като по-скоро успешна, а 33% - като по-скоро неуспешна. Засега в масовите нагласи служебният кабинет явно успява да удържа положителната си стартова инерция.

80% от българите се съгласяват с твърдението, че не трябва да се допуска в страната масово да влизат автобуси с гласоподаватели. 17% обаче възприемат мнението, че всеки, който живее в Турция и има право да гласува у нас, е добре дошъл.

Това са част от данните от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ на 21 и 22 март, проведен със собствени средства. Тези сондажи показват бърза картина на масовите нагласи и пораждат важни хипотези. 

1

Малко над 40% от българите са чули за писмото на Ахмед Доган. Сред чулите очаквано преобладава неодобрение – 55% по-скоро не одобряват. Дял от 37% обаче по-скоро одобряват и това показва, че все пак тезите на Доган вече достигат до адресат, смятат от "Галъп интернешънъл".

От агенцията проверяват експериментално отношението по темата за двойното гражданство. Най-големи са дяловете на хората, които приемат гражданство да се дава на наши сънародници от традиционни български общности зад граница. На другия полюс са бежанците и изселниците. Под една трета от анкетираните смятат, че хора с турски произход - потомци и роднини на изсленици-трябва да имат двойно гражданство. 

Очевидно българите стават все по-малко търпими към различните от тях. "В българското общество си проправят път тревожни тенденции на нетолерантност, които заслужават коментар и последващо изследване", смятат от агенцията.  

2

Данните са от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ на 21 и 22 март, проведен със собствени средства. Тези сондажи показват бърза картина на масовите нагласи и пораждат важни хипотези. 

Протестите на тютюнопроизводителите продължават

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/03/24/2941228_protestite_na_tjutjunoproizvoditelite_produljavat/?ref=rss


Тютюнопроизводители от Свиленградско и други райони от Южна България за пореден път протестираха и поискаха уеднаквяване на националните доплащания за продукцията им. Това съобщи, цитиран от БТА, организаторът на днешния митинг на пътя за граничния пункт с Гърция "Капитан Петко войвода" Живко Желев, заместник - председател на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България.

Продължаваме да настояваме за отмяна на решенията на Консултативния съвет...

Халид Масуд - от учител по английски до терорист

http://www.clubz.bg/51990-halid_masud_ot_uchitel_po_anglijski_do_terorist

Робърт Мендик, Емили Алън

Кой е той?

Едрият, запален по бодибилдинга Халид Масуд (52 г.) е роден в Дартфорд, графство Кент, на Коледа през 1964 г. Майка му Джанет Аджао го ражда, когато е едва 17-годишна и го отглежда под името Ейдрийн Ръсел Аджао.

Масуд е баща на три деца. В продължение на години той се е местил из цялата страна и нейната система от затвори под различни самоличности, включително тази на Ейдриън Елмс.

В последно време той е живял в графство Западен Мидланд и е извършвал престъпления с употреба на нож. След серия престъпления е приел исляма.

Откъде е той?

Когато Масуд е едва на 2 г., майка му, която в момента е на 69 г., се омъжва за човек на име Филип и двамата отглеждат детето в къща за 300 000 паунда (346 000 евро) в крайбрежния град Рай в Източен Съсекс.

Двадесет години по-късно те се местят в Тънбридж Уелс в Кент, където живеят с доведените братя на Масуд - Алекс и Пол. Пол живее в Банбъри, Оксфордшър, където притежава магазини за цветя и платове.

Г-жа Аджао сега живее с Филип в село Трелеч в селския район Кармантъншър, където се говори уелски език. Тя продава стоки от текстил, които шие сама.

През последните 5 или 6 години Масуд, 39-годишната му съпруга и малките им деца постоянно са се местили. Живели са повече от две години до 2013 г. в Лутън, където често идвал и бил възторжено посрещан от хората Анджем Чудари - влиятелният проповедник, намиращ се днес в затвора за терористична дейност.

Проповедникът екстремист Анджем Чудари често идвал в Лутън по времето, когато Халид Масуд живял там.

От Лутън Масуд и семейството му се преместили във форест Гейт в източната част на Лондон, където съседите твърдят, че той често е посещавал джамия в близкия Лейтън. По едно време жената на Масуд се преместила в ново жилище в района на Олимпийското село. Едно жилище там бе обискирано от полицията през нощта срещу четвъртък.

Миналата година Масуд и семейството му се преселили в Бирмингам. Не е ясно защо са отишли там, но това жилище също бе обискирано от антитерористичните полицейски сили след атентата.

Осъждан ли е?

Да, той е известен на полицията и е имал няколко присъди през един 20-годишен период, макар никога да не е бил съден за тероризъм. Първата му присъда е от ноември 1983 г. за криминални щети. Тогава Масуд е едва 18-годишен.

В изявление на лондонската полиция се казва:

"Той е известен на полицията и има редица присъди от преди за нападения, включително нанасяне на тежка телесна повреда, притежаване на нападателни оръжия и нарушения на обществения ред."

Кое е най-сериозното му престъпление?

През юли 2000 г., когато е 35-годишен, Масуд ударил и порязал човек през лицето с нож след спор с "расов оттенък". Тогава той живее в спокойното селце Нортиън в Съсекс и напада с ножа собственика на кафене Пиърс Мот.

След нападението пред съда в Хоув е заявено, че Масуд и младото му семейство са "отлъчени" в селото. И преди той бил в конфликт с жертвата.

След като излязъл от бара, в който се скарал с жертвата си, Масуд побеснял и нарязал облицовките на седалките в колата на Мотс. Когато Мотс пристигнал, Масуд размахал ножа срещу него и го хванал за лицето, като оставил там повече от 20 резки.

Масуд заявил, че изпил 4 пинти бира (1 пинта е равна на 568 грама - б.р.) следобед и носел ножа, защото украсявал спалнята на дъщеря си. Съдията Чарлз Кемп осъдил Масуд, който тогава носел фамилията Елмс, на 2 години затвор.

Три години по-късно и вече на свобода Масуд бил обвинен, че е наръгал в носа човек в Ийстборн, като се наложило пострадалият да бъде подложен на козметична операция. Пак го пратили в затвора за 6 месеца за притежание на нападателно оръжие.

Какво още знаем за него?

През 2005 г. той работил в Янбу, Саудитска Арабия, където обучавал служители в Главното управление на гражданската авиация в Джеда. Така твърди в. "Сън", който се сдобил с копие от биографията на Масуд.

В биографията той нарича себе си "британец", "приятелски настроен и отзивчив", добър слушател. В документа се твърди също, че той има икономическо образование. Вероятно е започнал в сферата на продажбите, а по-късно е бил издигнат за мениджър на предприятието "Арън кемикълс" в Бодиъм, Източен Съсекс.

През 2004 г. той се оженил за мюсюлманка на име Фарзана Малик. Не е ясно какво е станало с техния брак и дали по това време Масуд е приел исляма. "Сън" пише, че според биографията му през същата година Масуд получил сертификат TESOL, който му позволява да преподава английски език на чужденци.

През 2009 г. Масуд се завърнал във Великобритания от Саудитска Арабия. След петмесечна пауза той започнал работа в лондонски колеж като старши преподавател по английски.

Какво знаем за последните му движения?

В сряда, след като прекарал нощта преди атентата в евтин хотел в Брайтън, той се качва на взета под наем кола, отива в Лондон, гази пешеходци, ранява полицай и е застрелян, като по-късно умира от раните си.

Бил ли е в полезрението на МИ-5?

Бил е известен на властите и е влязъл в полезрението на МИ-5 преди няколко години като "второстепенна" фигура в разследване, свързано с тероризма, каза в четвъртък пред депутатите премиерката Тереза Мей.

По някое време обаче е решено, че той вече не е смятан за заплаха, и Мей заяви, че по време на атентата в сряда той "не е бил предмет на никакво текущо разследване".

"Преди това няма разузнавателни данни за негово намерение да извърши терористична атака", допълни тя.

Кога се е радикализирал?

Затворът "Люс" е един от тези, където е лежал атентаторът. Той може да се е радикализирал именно там. Снимка Уикипедия

Никой не знае със сигурност. Масуд е лежал в затворите "Люс" в Източен Съсекс, "Уейланд" в Норфолк и затвора от открит тип "Форд" в Западен Съсекс. Твърде вероятно е да се е радикализирал, докато е лежал зад решетките.

Бил ли е свързан с "Даеш"?

"Даеш" ("Ислямска държава") обяви, че Масуд е един от нейните "войници" в изявление, разпространено в четвъртък чрез новинарската й агенция "Амак".

"Даеш" заплашваше да извърши атаки във Великобритания през последните 18 месеца. В края на пропаганден клип, в който пое отговорност за атентатите в Париж през 2015 г., "Даеш" посочи като следваща цел Великобритания.

Сам ли е действал?

Полицията смята, че е действал сам, макар да разследват възможността за възможни съучастници.

До този момент са арестувани десет души и са претърсени редица адреси в Лондон, Бирмингам и на други места.  Една жена е пусната под гаранция.

Сред задържаните има 39-годишна жена, открита на адрес в източната част на Лондон през нощта след атентата, по подозрение в подготовка на терористичен акт.

------

* Робърт Мендик е старши репортер, а Емили Алън - репортер от в. "Дейли телеграф", където е публикувана статията.

Ще умре ли Европейският съюз на 60 години

https://vesti.bg/sviat/evropa/shte-umre-li-evropejskiiat-syiuz-na-60-godini-6067074

Утре общността навършва 60 на фона на развод с Великобритания и кризи, които все повече се превръщат във въпрос на оцеляване

С кой известен актьор се загаджи Даян Крюгер? (СНИМКА)

https://www.actualno.com/showbusiness/s-koj-izvesten-aktior-se-zagadji-dajan-kruger-snimka-news_601481.html

Отдавна се носят слухове, че Даян Крюгер и Норман Рийдъс са повече от приятели. Вчера двамата актьори потвърдиха, че са заедно, след като бяха снимани да се целуват. 40-годишната Даян, която преди 8 месеца се раздели с дългогодишния си приятел Джошуа Джаксън, изглеждаше много

Ключови служители напускат Морска администрация

http://bnr.bg/varna/post/100811467/kluchovi-slujiteli-napuskat-morska-administracia

По информация на Радио Варна заради влошените личностни отношения в Морска администрация Варна, напускат ключови служители, като началник отдел квалификация и регистрация на морските лица. До дни администрацията напускат и двамата все още работещи началници на отдела за порт стейт контрол. От началото на годината са напуснали двама души. Очакват се и други. Преди месец и половина една трета от служителите са подали сигнал за тормоз на работното място от ръководството. Отговор на жалбата им до момента няма. Подобен сигнал имаше и преди две години. Тогава под него стояха подписите на половината служители на Морска администрация Варна, но реакция срещу оплакването за тормоз над служителите също нямаше.

Русия отказа да се яви дистанционно на "Евровизия"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/03/24/2941208_rusiia_otkaza_da_se_iavi_distancionno_na_evroviziia/?ref=rss


Русия не е съгласна представителката й на "Евровизия" да участва чрез сателитна връзка, стана известно вчера, след като тазгодишният домакин на конкурса Украйна забрани на Юлия Самойлова достъп до територията си за 3 години. Това е "удар по престижа на "Евровизия", заяви говорителят на Кремъл Димитрий Песков вчера, задълбочавайки дипломатическия скандал около песенното състезание, пише "Ройтерс".

Самойлова е нежелана заради своя изява в...

Готвят рок фест на Бузлуджа

http://www.cross.bg/kazanluk-byzlydzha-fest-1538437.html

/КРОСС/Рок фестивал в подножието на изоставената "чиния" на връх Бузлуджа подготвят на 8 юли ентусиасти от Казанлък, съобщава WeRock. Сред евентуалните участници на първия фест "Бузлуджа рок-култура" са Николо Коцев с групата си Кикимора, SEVI и "дизайнерската" банда от Казанлък Inspiration, в която участват млади музиканти, ученици и възпитаници на Националната гимназия по пластични изкуства "Академик Дечко Узунов". Очаква се предложението да бъде прието и от Община Казанлък, която да включи феста в културния си календар.  

Републиканци блокираха плана на Тръмп за отмяна на "Обамакеър"

http://www.mediapool.bg/republikantsi-blokiraha-plana-na-tramp-za-otmyana-na-obamakear-news261788.html

Камарата на представителите в САЩ отмени предвиденото за вчера гласуване за изменения в системата на здравеопазване, след като над 20 консерватори отказаха да одобрят подкрепяния от президента Доналд Тръмп законопроект, съобщиха конгресмени от Републиканската партия, цитирани от ДПА. Законопроектът за отмяна на Закона за достъпни грижи (Affordable Care Act) се натъкна на съпротива не само от демократите, но и от над 20 твърдолинейни републиканци и няколко умерени членове на партията в долната камара на Конгреса. Отмяната и замяната с нов текст на приетия през 2010 г. закон, известен като "Обамакеър", бе едно от големите предизборни обещания на Тръмп в миналогодишната предизборна кампания. Белият дом заяви, че гласуване все пак ще има. Представител на Белия дом каза, че вотът е отложен за тази сутрин и така нямало да се налага конгресмените да гласуват по нощите. Той изрази увереност, че текстът ще бъде прокаран.

ООН: Около 400 000 души са "в капан" в Стария град в Мосул

http://www.mediapool.bg/oon-okolo-400-000-dushi-sa-v-kapan-v-stariya-grad-v-mosul-news261787.html

Около 400 000 души се намират в капана на джихадистите от групировката "Ислямска държава" в Стария град в Мосул, заяви вчера представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Ирак Бруно Джедо, цитиран от Франс прес. Около 600 000 души се намират в незавзетите от иракските сили райони в западната част на град Мосул (към 60 процента от Западен Мосул), 400 000 от тях - в Стария град, обясни по телефона от Ирак Джедо. "Тези хора се нуждаят отчаяно от храна, Те са в паника. Няма гориво, храна и електричество. Хората са принудени да горят мебели, стари дрехи - всичко, което могат, за да се топлят през нощта, тъй като силните валежи продължават и нощем температурите се понижават значително", каза той. От 19 февруари иракските сили напредват откъм Южен Мосул и завзеха няколко квартала, за да се доближат до Стария град, който се намира на западния бряг на река Тигър. Задачата остава сложна, тъй като Старият град представлява гъстонаселен лабиринт от тесни улички, където не могат да навлязат бронетранспортьори, а използването на тежко въоръжение застрашава жителите. По данни на комисариата за бежанците от 19 февруари досега от Западен Мосул са избягали близо 153 000 души. Между 8000 и 12 000 души пристигат всекидневно в транзитния център Хамам ал Алил, южно от Мосул. От началото на настъплението на иракските сили, подкрепяни от международната антиджихадистка коалиция на 17 октомври миналата година, от Мосул са избягали общо към 340 000 души. Около 70 000 от тях обаче са се върнали по домовете си.

14 000 униформени ще охраняват изборите

http://www.cross.bg/izborite-sektzii-karti-1538438.html

/КРОСС/ Във връзка с изборите общо 14 000 служители от МВР пряко ще бъдат ангажирани в охраната на изборните места и секции. Това каза заместник-директорът на Главна дирекция „Национална полиция" стaрши комисар Тодор Гребенаров, предаде Нова. Изборните места по техни данни са 7319, секциите - 12 294, като допълнително има 184 подвижни секции и 254 временни секции. Стaрши комисар Гребенаров обясни, че мерките са обичайни при всеки един вид избори. „Като цяло за обезпечаване на обществения ред на територията на столицата на всички изборни места са ангажирани общо 2363 служители, като в тази бройка са включени и придадени сили от дирекция „Жандармерия" и "Гранична полиция", посочи директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов. Във връзка с изборите и местата, където ще се гласува до вчера, от пожарната са проверени 7217 обекта, в 782 са установени нарушения на изискванията за пожарна безопасност, които не са фрапиращи. Има създадена организация за издаване на лични карти, така че тези българи, на които са им изгубени, откраднати или повредени и унищожени личните карти, да могат да подадат заявление и да получат удостоверение, с което могат да гласуват. Месец преди изборите МВР имали ускорено издаване на български лични карти. От 27 февруари до 23 март са издадени около 48 000.    

Четиринайсет страни поискаха от Венецуела да освободи политическите затворници

http://www.mediapool.bg/chetirinaiset-strani-poiskaha-ot-venetsuela-da-osvobodi-politicheskite-zatvornitsi-news261786.html

Четиринадесет американски страни поискаха от Венецуела да освободи политическите затворници и да изготви график за произвеждане на избори, съобщи Франс прес. Те отправиха искането си в съвместно изявление, публикувано от мексиканското външно министерство. Подписалите я държави са Аржентина, Бразилия, Канада, Чили, Колумбия, Коста Рика, САЩ, Гватемала, Хондурас, Мексико, Панама, Парагвай, Перу и Уругвай. Изявлението, което мексиканският външен министър Луис Видегарай казва, че цели да насърчи Венецуела към "възстановяване на демокрацията", призовава за диалог и преговори за уреждане на кризата в страната, която страда от недостиг на храни и гориво, отбеляза Ройтерс. Отстраняването на Венецуела от Организацията на американските държави е вариант, който може да бъде използван в краен случай и по-добре да не се стига дотам, освен ако не се изчерпат всички други дипломатически средства, се казва в изявлението. Венецуела е вкарала в затвора около 100 противници на правителството, които обвинява в подстрекаване към насилие и че планират да свалят от власт президента Николас Мадуро.

Нова Република: България става заложник на геополитическо надцакване

http://www.clubz.bg/51989-nova_republika_bylgariq_stava_zalojnik_na_geopolitichesko_nadcakvane

Нова Република предупреждава българските граждани, че партиите от политическия картел са пред финализиране на сделката по продажба на интересите на България на близки и по-далечни геополитически сили. Днес сме свидетели на опасно съвпадение на интересите и манипулиране на обществото в посока обща коалиция БСП-ГЕРБ плюс различни патерици.

Доказателствата за това са налице:

Бойко Борисов потвърди информацията от публикацията на „Уолстрийт джърнъл", че ДАНС е придобила наръчника за предизборната кампания, който Русия е връчила на БСП. Призна също, че е бил информиран за това и не е предприел нищо. Похвали се, че е обслужил интереса на Русия за АЕЦ „Белене" и ремонта на самолетите Миг-21, като така бил объркал руснаците кого да подкрепят в България – ГЕРБ или БСП.

Нова Република настоява за отговори:

  • Защо Борисов като премиер не е възложил на ДАНС да противодейства на руската намеса във вътрешните работи?

  • Защо не е противодействал на практическото приложение на наръчника и разпространението на фалшиви новини и манипулирани социологически проучвания?

  • Защо подчини цялото си поведение на наръчника на Кремъл и обслужване на интересите на Москва?

Констатацията днес е нерадостна:

БСП открито защитава интереса на Русия с позициите си за Крим и за отмяна на санкциите срещу пряко ангажираните с анексирането. Т.нар. патриоти повтарят същите позиции, а в листите им е лично шефът на „Русофили" Николай Малинов, който поздрави Русия за анексирането на Крим и каза, че „идват Балканите по южния път".

Доган и Местан разделиха етническия вот в интерес на Русия и Турция. А всички заедно търпят нахалното поведение на Ердоган, защото си делят гласовете на изселниците в Турция – на президентските избори половината отидоха за БСП, другата половина за ГЕРБ. Борисов дори се самопредложи за куриер на Ердоган в спора му с Европа.

По-далечни геополитически сили открито подкрепят запазването на статуквото и активните действия по изолиране на непримиримата пробългарска десница.

И всички тези са се озъбили за властта, защото там е мястото на голямото крадене.

В тази ситуация България има нужда от смела десница, която да се противопостави на геополитическото парцелиране на кражбите. Хората имат нужда от защитник. Малкият и средният бизнес имат нужда от това някой да ги пази от рекета на властта.

Само Нова Република поведе битка срещу картела при горивата и осъди Министерството на финансите да разкрие собствениците на данъчни складове, които са в основата на картела и високите цени. Нито една друга политическа сила не ни подкрепи в тази битка. А ограбването на българите е възможно с мълчаливото съгласие и на източни, и на западни интереси.

Само Нова Република предлага румънски модел на правосъдие, който да вкара крадците в затвора. Нито една друга политическа сила не ни подкрепи в тази битка. Защото една антикорупционна прокуратура ще спре кражбите на всички, независимо дали си слагат евразийски или евроатлантически етикети.

Само Нова Република призовава за обща национална позиция за представените пет сценария пред Европейския съюз и отвоюване на българския интерес в петия сценарий – Единна Европа с обща охрана на границите, с обща прокуратура и с общ енергиен пазар. За всички останали този вариант само би попречил на парцелирането на кражбите.

Това са причините Нова Република да бъде поставена под медийно затъмнение и да бъде обявена за черната овца на тези избори. Срещу нас воюват медийният и социологическият картел.

Днес България има нужда от смели, принципни и загрижени единствено за страната ни политици. България има нужда Нова Република.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

 

Путин прие Марин льо Пен

http://pogled.info/svetoven/putin-prie-marin-lo-pen.83980

/Поглед Инфо/ Русия придава много голямо значение на отношенията с Франция, но в никакъв случай не иска да влияе на президентските избори в страната, запазвайки се правото да общува с представители на политическите сили”, заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на срещата си с кандидатката за президент на Франция Марин льо Пен.

Индексите на БФБ-София се покачват срамежливо

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-БФБ-София-се-покачват-срамежливо_l.a_i.739497_at.1.html

Борсовите измерители на родния капиталов пазар бележат минимални ръстове на фона на вяла търговия. Оборотът на регулирания пазар днес се движи от...

НАСА тества двигателите за бъдещите полети до Марс

http://www.cross.bg/rs-nasa-speiis-1538436.html

/КРОСС/НАСА проведе поредните изпитания на модернизирания двигател "RS-25", предназначен за ракетата-носител "Спейс лонч систем" и за изстрелването на корабите "Орион" към Марс, съобщи американското космическо ведомство, цитирано от ТАСС. Тестовете са се състояли на полигона на космическия център на НАСА "Джон Стенис" в щата Мисисипи. Те продължиха 6 минути и 20 секунди. Специалистите все още не дават други подробности и доколко успешно са протекли изпитанията. На видео, публикувано в сайта на НАСА се вижда, че всичко протича нормално. Модернизираните двигатели "RS-25" имат разчетена тяга от 105 тона при старт от Земята. По-рано те бяха монтирани на космическите совалки, чиято експлоатация приключи през 2011 година след 135 старта. "RS-25" са усъвършенствани, като са снабдени с нов блок за управление, позволяващ осъществяването на съобщения между носителя и двигателя. Първото изстрелване на кораб "Орион" с помощта на "Спейс лонч систем" е предвидено за края на 2018 г. Полет на човек до Червената планета се планира за средата на 30-те години на този век, припомня агенцията.  

Кремъл обмисля да повиши изборната активност със спортни състезания и танци

http://www.mediapool.bg/kremal-obmislya-da-povishi-izbornata-aktivnost-sas-sportni-sastezaniya-i-tantsi-news261785.html

Кремъл проучва експертни препоръки как да повиши избирателната активност на президентския вот догодина в Русия - "с конкурси, флашмобове и други креативни идеи", пише "Ведомости", цитирана от БТА. Сред основните проблеми в предстоящата изборна кампания аналитиците посочват реализирането на "формулата 70/70" (70 на сто участие във вота и 70 на сто от гласовете да бъдат за Владимир Путин). Вече са предприети някои стъпки за вдигане на избирателната активност, посочва вестникът. Изборите например са отложени от 11 за 18 март 2017 г., когато е поредната годишнина от присъединяването на Крим към Русия. Премахнати са и удостоверенията за гласуване на друго място. Според източниците на вестника властите може да приложат в изборния ден "мобилизационно-мотивиращи схеми" - спортни състезания, танцови конкурси или флашмобове. Има и "по-груб" вариант - с родителски срещи, за да бъдат мотивирани хората "главно чрез децата", казва човек, близък до властовата партия "Единна Русия". От февруари специална минигрупа политически технолози вече разработва начини да вдигне избирателната активност, разказва събеседник на изданието от експертната общност в Русия. По думите му групата формира банка за идеи, изготвен е вече първоначален доклад и се пише нов. Подготовката за изборите ще мине на етапи, всички губернатори ще бъдат принудени да подкрепят креативните начинания, а не да действат чрез административния ресурс, казва той. С високия си рейтинг и своите предложения президентът Путин е напълно способен да осигури огромна избирателна активност. Достатъчно е да има и един качествен кандидат за висшия пост, важното е той да покаже нещо ново, казват експертите на "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Битката за сирийския град Ракка ще започне до дни

http://www.mediapool.bg/bitkata-za-siriyskiya-grad-rakka-shte-zapochne-do-dni-news261784.html

Битката за отвоюване на град Ракка, крепост на групировката "Ислямска държава" в Сирия, ще започне през следващите дни, каза френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Франс прес. "Днес може да се каже, че Ракка е обкръжена и битката за града ще започне в идните дни", каза министърът пред френската новинарска телевизия "Се Нюз" (CNEWS, бивша i-Tele). Ракка и иракският град Мосул, за чието освобождаване иракските сили воюват от средата на октомври, са двата главни бастиона на ИД. "Битката ще е много тежка, но изключително важна, тъй като след завземането на тези два града - от иракските сили, от една страна, и арабско-кюрдските сили, от друга - "Ислямска държава" наистина трудно ще просъществува", каза Льо Дриан. "Водачът на ИД Абу Бакр ал Багдади днес наистина е в трудно положение. Натискът трябва да продължи", добави министърът и отбеляза, че през следващите дни предстои среща във Вашингтон с американския му колега Джеймс Матис. Относно Мосул Льо Дриан каза, че очаква пълното му превземане от иракските сили през следващите седмици. ИД ще загуби. Съвместната операция на иракските сили и коалицията, в която участва и Франция, ще доведе постепенно до завземането на Мосул, заяви той. Франция участва в операциите срещу ИД с 1500 военни - летци, артилеристи и съветници на иракските сили. Френският министър на отбраната ще бъде днес в Лондон, за да се срещне с британския си колега Майкъл Фалън и с тримата ранени при атентата онзи ден френски гимназисти.

Dust In Mind ще подгряват Pain в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_650921.html

След по-малко от месец ще се състои дългоочакваният концерт на PAIN у нас. Заедно с тях ще видим и младата френска банда DUST IN MIND, която ще направи и дебют на българска сцена. Създадени през 2013 година Dust In Mind са петчленна банда с дамски вокал от Страсбург. Групата бе финалист на W:O:A Metal battle France и е турирала с Machine Head, Evergrey и Samael. Имат зад гърба си един, но добре оценен от световната преса албум "Never Look Back"(2015), а на 7 април се очаква да бъде издаден и вторият наречен "Oblivion". Събитието е част от турнето по представянето на „Coming Home”, актуалният и сочен за най-креативен албум на шведската индъстриъл метъл група PAIN. В него ще откриете бомбастични текстове и откровения, прекрасни акустични китарени въведения, бурни моменти, страхотни симфонични партии дело на вече познатия на родните фенове Clemens “Ardekˮ Wijers от Carach Angren. А специалното участие на Joakim Brodén (SABATON) и на 17-годишния барабанист Sebastian Tägtgren в парчето “Call Me” допълват букета от приятни изненади. Не пропускайте, на 23 април от 19:00 часа в столичния клуб Mixtape5, завръщането на култовият продуцент и музикант Peter Tägtgren, този път с любимите на родните фенове PAIN! Билети за събитието може да откриете в мрежата на Eventim в цялата страна.

Жена загина при пожара в украинския оръжеен склад

http://www.mediapool.bg/zhena-zagina-pri-pozhara-v-ukrainskiya-orazheen-sklad-news261783.html

Жена загина при огромния пожар в склад за боеприпаси в района на украинския град Харков, близо до границата с Русия, съобщи Асошиейтед прес. Тялото на 66-годишната жена е намерено в къща, ударена от снаряд в градче близо до склада в Балаклея, съобщи пред депутати ръководителят на Държавната служба на Украйна по извънредните ситуации Микола Чечоткин. Около 20 000 души бяха евакуирани след избухването в четвъртък на пожар в един от най-големите военни арсенали в Украйна, съдържащ огромни запаси от едрокалибрени артилерийски снаряди. Чечоткин каза, че пожарът, започнал след поредица от експлозии, продължава да бушува, но вече не е толкова силен. Украинските власти обвиниха руски и сепаратистки саботьори, че са предизвикали пожара с помощта на безпилотен самолет. Сепаратистите отричат и твърдят, че той е причинен от некомпетентността на украинските военни. Президентът на Украйна Петро Порошенко възложи на няколко ведомства да се обърнат към НАТО за помощ в разминирането на територията на склада за боеприпаси, където днес избухна пожар. "Спешно възложих на министерството на външните работи, на отбраната и на службата за извънредни ситуации да потърсят помощ от НАТО за разминиране в Балаклея", написа той в Туитър. Според украинските власти пожарът в склада е избухнал в следствие на "саботаж".

Над 700 души дойдоха на закриването на кампанията на ПП ГЕРБ в Сандански

https://www.24chasa.bg/novini/article/6133561

Над 700 души дойдоха на закриването на кампанията на ПП ГЕРБ в Сандански За този месец направихме повече от 100 срещи и разговаряхме с хиляди хора. Чух много проблеми, надежди, критика, но и вяра, че трябва да продължим и да надграждаме направеното до тук. Да дадем стабилност на България. Аз вярвам, че тази стабилност ще бъде създадена от ГЕРБ. Това каза кандидатът за народен представител от партията в област

Неков: Безработицата може да се предотвратява още в училище - професионалното образование предлага реални решения

http://www.cross.bg/ymeniya-obychenie-obrazovanie-1538434.html

/КРОСС/„Около 70 милиона европейци не притежават основни умения като четене, писане и математическа грамотност, което им пречи да имат нормален жизнен стандарт и достойно трудово заплащане." Тази тревожна статистика сподели българският евродепутат Момчил Неков по време на представянето на доклада относно „Нова програма за умения за Европа", на който той е автор. „Трябва да обърнем внимание на тези аспекти от образованието, които създават у младите умения, които ги правят гъвкави на пазара на труда. Така намирането на нова работа ще се улесни, а с това ще се разреши и проблемът с безработицата", коментира Момчил Неков. „Трябва да се увеличи привлекателността на професионалното образование и обучение. Практическото обучение и дуалното образование имат потенциала да се справят с проблема на недостиг на умения. За да го направим по-привлекателно обаче, е нужно ранно кариерно ориентиране, както и целенасочена работа с родителите, които рядко насочват децата си към този тип обучение" допълни българският евродепутат, член на ресорната Комисия по култура и образование в Европейския парламент. Друг аспект, който възпрепятства борбата с безработицата, е отношението на работодателите към продължаващото обучение. „В средите на работодателите липсва нагласата да се инвестира в преквалификацията и обучението

Путин нарече нападението в Чечения „тежък случай"

http://www.cross.bg/slychaii-checheniya-gvardiya-1538435.html

/КРОСС/ Путин нарече нападението в Чечения „тежък случай". „Днес в Чечения се случи тежък случай: един от блоковете на Националната гвардия е бил нападнат", каза държавният глава по време на среща с кандидата за президент на Франция Марин Льо Пен, предаде #Новости. Тази нощ шестима въоръжени нападатели са опитали да проникнат на територията на 140-ти артилерийски полк под прикритието на гъстата мъгла, но са попаднали на въоръжения караул. В резултат на атаката са загинали шестима военнослужещи от гвардията, а други трима са пострадали, един е в тежко състояние. Главнокомандващият Федералната служба на Националната гвардия Виктор Золотов заяви, че войниците са предотвратили цивилни жертви с цената на собствения си живот.  

Обвиниха сводник, карал 16-годишна да проституира

https://www.24chasa.bg/novini/article/6133383

Обвиниха сводник, карал 16-годишна да проституира37-годишен мъж от Килифарево е обвинен в склоняване към проституция на непълнолетно момиче. В хода на проведеното разследване е установено, че в периода от февруари до 22 март тази година Н. Н., известен на полицията и осъждан, е склонявал 16-годишно момиче да предлага секс услуги. След доклад на материалите по случая в прокуратурата той е

„Реформаторски блок – Глас народен“ събра десните симпатизанти на рок концерт във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=347141

РБ е гаранцията, че БСП няма да управлява отново и че България ще има дясно-центристко управление „Реформаторски блок – Глас народен“ събра симпатизантите на десницата на рок концерт, с който приключи предизборната си кампания. Групите Светльо & The Legends и Фанданго зарадваха публиката с незабравимите си хитове.

Симеон разгледа природонаучния музей, основан от дядо му Фердинанд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6133541

Симеон разгледа природонаучния музей, основан от дядо му ФердинандПо покана на настоящия и двамата бивши директори Д-р Николай Спасов, д-р Петър Берон и д-р Алекси Попов Симеон Сакскобургготски разгледа новите експонати в музея, който е основан от неговият дядо Цар Фердинанд І, съобщи kingsimeon.bg. Алекси Попов е внук на вероятно най-известния директор на музея – акад.

Откритото първенство на Китай по снукър започва по Евроспорт

http://www.cross.bg/evrosport-purvenstvo-tyrnira-1538433.html

/КРОСС/Световният снукър тур продължава идната седмица с „Чайна оупън" по Евроспорт - „Домът на снукъра". Откритото първенство на Китай ще се проведе в аулата на Пекинския държавен университет и е последна квалификация за световния шампионат през април. Евроспорт 1 и Евроспорт 2 ще покажат пряко всички сесии от турнира. Първото пряко предаване е на 27 март от 9.30 ч. по Евроспорт 1, а финалът - на 2 април от 9.00 ч. по Евроспорт 1 и от 14.30 ч. по Евроспорт 2. Зрителите могат да наблюдават всички двубои и на абонаментната платформа Eurosport Player. Шампионът Джъд Тръмп оглавява схемата. Победителят от Шампионата на играчите открива турнира в понеделник с квалификационен мач срещу ветерана Джейсън Уестън. Световният шампион Марк Селби среща аматьора Адам Стефанов, а Рони О`Съливан, който ще се появи на турнира за първи път от пет години насам, започва срещу уелсеца Гарет Алън. „Чайна оупън" винаги е минавал в сянката на предстоящото световно първенство и много пъти в последните години водещи играчи изобщо не се записваха за участие за да пестят сили. 13 от 16-те места за поставени в схемата в „Крусибъл" вече са заети, а последните трима ще бъдат определени в Пекин. Кайрън Уилсън и Антъни МакГил са с единия крак на световното, но 16-ия в световната ранглиста Райън Дей е уязвим, защото отпадна в квалификациите

Путин се срещна с Льо Пен, обеща да не се меси в изборите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/24/2941223_putin_se_sreshtna_s_lyo_pen_obeshta_da_ne_se_mesi_v/?ref=rss


Руският президент Владимир Путин се срещна с лидерката на националистите във Франция Марин льо Пен в Москва.

Срещата не бе обявена предварително и дори когато тя потегли към Кремъл домакините казаха, че отива да разгледа изложба.

По-късно националната телевизия показа репортаж от разговора им, в който той заяви, че Русия няма намерение да се меси във френските президентски избори, които започват точно след месец.

Путин добави,...

Боряна Димитрова: Подемът в кампанията на БСП се пречупи в края

http://www.mediapool.bg/boryana-dimitrova-podemat-v-kampaniyata-na-bsp-se-prechupi-v-kraya-news261782.html

Някои тези на БСП започнаха да плашат избирателите и затова във втората половина от предизборната кампания има отлив към ГЕРБ. Такава тенденция посочи Боряна Димитрова от агенция "Алфа Рисърч" по повод последното й социологическо проучване, което отчита над 2.5% преднина на ГЕРБ пред БСП. Данните се потвърждават и от изследването на агенция "Екзакта" в петък, както и от агенция "Галъп интернешънъл", която три дни преди изборите на 26 март за пръв път отечете минимална преднина на ГЕРБ, а не за БСП, каквито данни представяше досега (за последно на 19 март) "Социологическите данни показват нещо много интересно и много различно от президентската кампания, а то е, че тази преди парламентарните избори сякаш формално бе разделена на две", коментира Боряна Димитрова в петък пред Нова телевизия. "Първият период започна в края на януари и беше много успешен за БСП на фона на защитната позиция на ГЕРБ. Тогава бе конгресът на БСП, промотираха се нови лица, БСП рано представи програмата си със силни социални послания. Действията на служебното правителство съвпаднаха с изказванията на БСП. Имаше подем", каза Димитрова. "На фона на защитната позиция на ГЕРБ и на фона на победата на президентските избори БСП започна да излъчва самочувствието на победител", допълни тя. По думите ѝ обаче в средата на същинската кампания именно излъчването на победител, "вероятно накараха БСП да артикулира по-ясно тези, които дотогава под сурдинка маркираше", каза Боряна Димитрова и избори: "промяна на данъчното законодателство, промяна в лихвите на банките, вето върху санкциите срещу Русия, българските евродепутати, които гласуваха за СЕТА, бяха наречени национални предатели и в края на кампанията беше поставена под въпрос демокрацията, като отнемаща и ощетяваща българина". "Тази поредица от ясни тези започна да ражда страхове и опасения за една непредвидима промяна", смята Димитрова. По думите ѝ неопределилите се са престанали да се оглеждат в БСП. "Изведнъж подемът се пречупи като хребет, а ГЕРБ започна съвсем слабо да пълзи”, каза социологът. Тя уточни, че разликата от 2.6% между първите две партии не е непреодолима: "Тази разлика представлява малко над 90 000 гласа". В същото време много близки са позициите между "Обединените патриоти" (8.9%) и ДПС (8.4%). "ДПС много силно мобилизира вот през последната седмица. Това не е новост за Движението. В хода на кампанията Патриотите остават на почти едно и също равнище. Дори имаме лек спад”, отбеляза Боряна Димитрова. Тя смята, че "не е изключено разиграването на националистическата карта дни преди изборите да окаже своите ефекти". "Колебаещите се избиратели могат да решат дали Реформаторският блок ще влезе в парламента, или не. Това ще определи и дали той ще е от пет или шест партии. Според данните обаче и в двата варианта не е възможна двупартийна коалиция”, каза Боряна Димитрова. Според последните данни на "Алфа Рисърч" в парламента със сигурност влизат ГЕРБ, БСП, "Обединени патриоти", ДПС и партия "Воля" и с голяма доза вероятност коалицията "Реформаторски блок-Глас народен", която е на границата на четирите процента.

Готвят рок фест на Бузлуджа

http://offnews.bg/news/n_1/n_650919.html

Рок фестивал в подножието на изоставената "чиния" на връх Бузлуджа подготвят на 8 юли ентусиасти от Казанлък, съобщава WeRock. Сред евентуалните участници на първия фест "Бузлуджа рок-култура" са Николо Коцев с групата си Кикимора, SEVI и "дизайнерската" банда от Казанлък Inspiration, в която участват млади музиканти, ученици и възпитаници на Националната гимназия по пластични изкуства "Академик Дечко Узунов". Очаква се предложението да бъде прието и от Община Казанлък, която да включи феста в културния си календар.

Опашки на ГКПП Гюешево, срив в компютърната система

https://www.24chasa.bg/novini/article/6133539

Опашки на ГКПП Гюешево, срив в компютърната системаКилометрични колони от автомобили се образуваха на ГКПП Гюешево, сигнализираха пътуващи за Република Македония нашенци. Пропускането през пункта е спряно за неопределено време. "Има срив в компютърната система от 12,20 ч, което е причина за образуването на опашките на пункта. Работи се по отстраняване на проблема", увериха от "Гранична полиция".

Дебютът на Григор Димитров в Miami Open и стартът на MotoGP на живо през уикенда по Mtel Sport 1

http://www.cross.bg/mtel-sport-chasa-1538432.html

/КРОСС/Два са гвоздеите в програмата на спортните канали на Мтел през уикенда - дебютният мач на Григор Димитров на турнира Miami Open и началото на сезона в MotoGP. И двете събития ще вървят Mtel Sport 1. Григор Димитров излиза на корта за мача от втория кръг срещу 158-ия в света Гуидо Пея. Срещата ще се излъчва на живо по Mtel Sport 1 в ранните часове на съботния ден, като се очаква да започне в 2:00 часа. Българинът почива в първия кръг, докато аржентинецът победи трудно квалификанта Тим Смичек от Съединените щати в три сета. Това ще е втори двубой между двамата, като единственият досега бе спечелен от Димитров. От сряда насам Mtel Sport 1 излъчва всички най-интересни двубои от мъжкия турнир в Маями. Първите мачове започват в 17:00 часа, а последните - след полунощ. Финалът на състезанието е на 2 април и също бъде излъчен на живо по Mtel Sport 1. Преди и след най-интересните срещи ще има коментарни студия с експертни мнения и анализи. След като вече имаха възможност да гледат шоуто NASCAR, феновете на моторните спортове ще имат шанса да проследят и целия сезон на две колела в MotoGP. Началото е тази неделя от 17:00 часа в ефира на Mtel Sport 1, когато ще бъде даден старт на състезанието за Голямата награда на Катар. Ден по-рано по същото време каналът ще предава директно и квалификацията за място

Коалиция „АБВ – Движение 21“ закри кампанията си в столичния парк "Заимов"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/koaliciia-abv-dvizhenie-21-zakri-kampaniiata-si-v-stolichniia-park-zaimov-2012603

След като за всяко нещо се търсят най-добрите, за политиката това е още по-задължително, затова гласувайте с номер 8. Това каза лидерът на "Движение 21" и водач на листата на коалиция „АБВ – Движение 21“ в 3-ти МИР Варна и в 24-ти МИР София Татяна Дончева по време на закриването на предизборната ка

Продължава облепването на коли в район „Южен“

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/prodylzhava-oblepvaneto-na-koli-v-rajon-iuzhen-2012602

Нови 17 броя излезли от употреба коли бяха  облепени в „Южен” в изпълнение на Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Пловдив, съобщиха от районната администрация.
Колите са разположени на терени общинска собственост в района и са на следните адреси:

  • ул. „К

Канят на джаз в музея

//dariknews.bg/regioni/ruse/kaniat-na-dzhaz-v-muzeia-2012605

Регионален исторически музей – Русе кани любителите на качествената музика на джаз. Началото е от 19.00 ч. на 27.03.2017 г. (понеделник) в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей. Борис Петров (кларинет, саксофон), Милен Кукошаров (пиано) и Веселин Веселинов - Еко (бас) ще представят програм

Първа пролет в детска гардина „Здравец”

//dariknews.bg/regioni/sliven/pyrva-prolet-v-detska-gardina-zdravec-2012607

Детска градина „Здравец”, Болярово посрещна Първа пролет. Празникът  започна с игрива песничка за края на зимата – с появата на топлия южен вятър (в неговата роля се превъплъти Найден от група „Мики Маус”).

После пристигна тя – дългоочакваната пролет, понесла кошница с пролетни цветя

Семейство Тръмп планира нова хотелска верига

//dariknews.bg/novini/sviat/semejstvo-trymp-planira-nova-hotelska-veriga-2012606

Семейство Тръмп планира нова хотелска верига - смело разширяване на компания, която според критиците и без това вече е твърде голяма и непрозрачна за фирма, чийто собственик седи в Овалния кабинет, информира Асошиейтед прес.

Как правилно да пием кафе сутрин

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-pravilno-da-piem-kafe-sutrin-2012609

Кафето е една от най-популярните напитки в цял свят. То е отличен източник на антиоксиданти, а през 2016 г. Световната здравна организация го обяви за безопасна напитка, която дори има позитивен ефект върху човешкия организъм.

Бийтбокс с гъдулка и марсианец във „Фортисимо Клас“

//dariknews.bg/regioni/razgrad/bijtboks-s-gydulka-i-marsianec-vyv-fortisimo-klas-2012610

Марсианец със сиамски близнак Марселиньо кацна на сцената на Общинския културен център днес, а Печенката изпълни бийтбокс парче със съпровод на гъдулката на  Десислава Тодорова.
Уникалният спектакъл, в който участваха и актьорът и телевизионен водещ Александър Кадиев и Разградската филхармон

Дори да водите здравословен начин на живот, може да се разболеете от рак

//dariknews.bg/novini/sviat/dori-da-vodite-zdravosloven-nachin-na-zhivot-mozhe-da-se-razboleete-ot-rak-2012608

Около две трети от раковите заболявания са причинени от случайни грешки в ДНК, които се наблюдават, когато нормални клетки се самокопират, установи американско изследване, цитирано от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Изпитът по история на България за кандидат-студенти в СУ е в деня на изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6133475

Изпитът по история на България за кандидат-студенти в СУ е в деня на изборитеКандидатстудентският изпит по история на България от предварителната сесия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се състои на 26 март от 9.00 часа. Това съобщи пресцентърът на СУ, цитиран от БТА. Изпитът е писмен и се състои от два компонента. Първият е за развиването на тема по даден исторически проблем, а вторият е тест.

Поничките са невинни и за хулиганство, реши врачанския съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6133515

Поничките са невинни и за хулиганство, реши врачанския съдРайонният съд във Враца оправда напълно братята Десислав и Иван Дамянови след като бяха изслушани и последните експертизи, поискани от председателката на съдебния състав Стела Колчева. Последното обвинение срещу Поничките бе за хулиганство и увреждане на чуждо имущество. Братята бяха обявени за невинни и по двата пункта.

Войници от Ирак намериха 7-годишно момче с колан с експлозиви (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6133346

Войници от Ирак намериха 7-годишно момче с колан с експлозиви (Видео)Скандално видео, разпространено в интернет, показва как иракски войници обезвреждат 7-годишно момче, облечено в комплект на Челси. Самоубийствената бомба е около кръста на малкото момче. Той е хванат извън Мосул, където хиляди семейства се крият от "Ислямска държава", пише "Дейли Мейл". Кадрите показват как войникът повдига тениската на момчето и

Заловиха каналджия на афганистанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6133474

Заловиха каналджия на афганистанци Група от 12 нелегални мигранти са открити при проверка на автомобил на път Е-79, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Монтана. Акцията е била проведена след получен сигнал за транспорт на бежанци. По данни на полицията през територията на областта преминал автомобил "Рено Еспейс" със софийска регистрация в посока Видин.

„Еврофутбол“: Първо полувреме 0-0 и краен изход 0-1 е най-вероятен на България - Холандия

http://www.cross.bg/leva-singul-live-1538430.html

/КРОСС/Българският букмейкър „Еврофутбол" счита, че Точният резултат Първо полувреме/Краен изход 0-0/0-1 ще е най-вероятният за предстоящата световна квалификация между България и Холандия на 25.03.2017 г. от 21.45 часа на Националния стадион „Васил Левски". Коефициентът за това е 7.65. Следващият е 0-1/0-2 с 9.40, а 0-0/0-0 е с 9.50. „Еврофутбол" предлага общо 63 отделни видове залог за двубоя, които можете да намерите тук. Най-вероятният Първи голмайстор в срещата се очаква да е Ариен Робен с 4.30, колкото има и Бас Дост. От българите най-напред е Ивелин Попов с 8.00, а Андрей Гълъбинов е с 8.50: България - Холандия                                                  Сингъл, Live, ТОП       „1"-4.20  „Х"-3.75  „2"-1.45 Ето и други интересни квалификации за Сметовното първенство в Русия 2018 г

Пирински за Плана „Юнкер“ - необходима е ревизия!

http://www.cross.bg/pirinski-kontrol-fonda-1538431.html

/КРОСС/ На 22 март тази година в Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент бяха разгледани проектостановища относно досегашното прилагане на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) и относно предложението на Европейската комисия за неговото удвояване и по-нататъшно изпълнение. Докладчикът в сянка от Групата на социалистите и демократите, българският евродепутат Георги Пирински, изтъкна като основен проблем на Фонда крайно неравномерното географско разпределение на инвестираните средства - 92 % в петнадесетте „стари" държави-членки и само 8 % в „новите" тринадесет. Това, според Пирински, показва, че основната цел на Фонда - стимулирането на по-рискови инвестиции, е останала нереализирана в географски аспект. Ето защо е необходимо преразглеждане на процедурите за вземане на решения при избора на проекти. Освен това е нужно сериозно активизиране на Консултантския център по инвестиционни въпроси към ЕИБ не само в технически аспект, но и с оглед увеличаване на неговия бюджет. В хода на дискусията в Комисията по бюджетен контрол тези предложения на Пирински срещнаха определена подкрепа, в това число и от страна на ръководството.  

23% от циганчетата не знаят какво е училище и детска градина

http://www.moreto.net/novini.php?n=347155

23% от ромските деца не знаят какво е училище и детска градина. Тази тревожна статистика сподели председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на конференция на тема "Надграждане на политиките за социализиране на децата от ромски произход в училището и обществената среда".

ПИБ отчита 90 млн. лв. печалба за 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2017/03/24/2941213_pib_otchita_90_mln_lv_pechalba_za_2016_g/?ref=rss


Първа инвестиционна банка (ПИБ, FIbank) отчита печалба преди данъчно облагане и обезценки в размер на 255 млн. лв., а след тях - 90.2 млн. лв. за 2016 г., се казва в прессъобщение на институцията.

В основата на ръста на печалбата стоят по-ефективното управление на активите и пасивите, е обяснило ръководството на банката на днешна среща с миноритарните акционери. През годината банката е заделила провизии в размер на 155 млн. лв. Тя отчита ръст на активите от 2% до 8.9...

Русия увеличава златните си резерви

http://econ.bg/Новини/Русия-увеличава-златните-си-резерви_l.a_i.739494_at.1.html

Русия значително увеличава златните си резерви и в същото време се чисти от американските държавни облигации, като ги предлага на пазара. По същия...

Мъри Стоилов иска "Левски" да остане без лиценз

http://www.clubz.bg/51988-myri_stoilov_iska_levski_da_ostane_bez_licenz

Бившият треньор на "Левски" Станимир Стоилов е пуснал жалба до лицензионната комисия на БФС с искане на клуба да не бъде издаван професионален лиценз за следващия сезон, съобщава Gong.bg.

"Сините" дължат на Мъри 70 000 лв. от заплати до 2008 г., когато бе уволнен. Което означава, че всяка година оттогава специалистът си е затварял очите и не е предявявал претенции, за да може "Левски" да получава разрешение да играе в "А" група.

На 26 май миналата година е сключено споразумение между двете страни, но до момента не е преведена нито една вноска. Това е принудило треньора на казахстанския "Астана" да предприеме крайната мярка.

"Настоявам Лицензионната комисия към Българския футболен съюз да предприема необходимите мерки, тъй като е очевидно , че издаването на лиценз на ПФК Левски 1914 АД за участие във футболното първенство на България през сезон 2017/2018 ще бъде в нарушение на Наредбата за Национално клубно лицензиране", пише Стоилов в жалбата.

До 31 март "Левски" или трябва да се разплати с човека, вкарал отбора в групите на Шампионската лига през 2006 г., или да подпише ново споразумение за разсрочване. В противен случай "сините" остават без лиценз.

Във включеното през миналата година споразумение е записано, че в периода септември 2016 - юни 2017 г. от "Герена" трябва да преведат на Стоилов 10 вноски по 7000 лева. По всичко личи, че до момента "Левски" не е започнал да плаща.

Вижте жалбата на Стоилов и копие от споразумението, депозирани днес в БФС:

Проверяват сигнал срещу служебния икономически министър заради сменени ръководства

https://www.actualno.com/business/proverjavat-signal-sreshtu-slujebnija-ikonomicheski-ministyr-zaradi-smeneni-rykovodstva-news_601467.html

Сигнал срещу служебния министър на икономиката Теодор Седларски ще е обект на проверка от специалните служби, предаде БГНЕС. Става въпрос за нередности при смяна на членове на бордовете на редица държавни дружества. Въпреки че е бил запознат с нередностите около документ

Бивш треньор на Левски отнесе глоба от 10 милиона

http://offnews.bg/news/n_1/n_650913.html

Бившият треньор на Левски Люпко Петрович отнесе два мача и глоба от 10 милиона виетнамски донги, които се равняват на около 400 евро. Сърбинът загуби контрол над нервите си и получи солено наказание от футболния съюз във Виетнам. Специалистът избухна от ярост на отменен гол на неговия тим Тхан Хоа и се нахвърли на съдиите. Въпросното незачетено попадение е вкарано в 88-ата минута, което тотално вбеси Петрович и го накара да налети със спринт към съдиите. „Това е първото ми наказание в живота. Смятам, че не бе особено справедливо. Не съм удрял или притискал съдията. Затичах се към него, за да го попитам защо е взел такова решение", обяснява Петрович пред медиите. От края на миналата година сърбинът води виетнамския отбор Тхан Хоа, който през миналия сезон стигна до шестото място в местното първенство. За последно Люпко води Левски у нас, но си тръгна със скандал. Той посочи здравословни проблеми.

Проф. Славов: Възстановяваме пикочен канал по нов метод - с лигавица от езика

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6133362

Проф. Славов: Възстановяваме пикочен канал по нов метод - с лигавица от езикаСред първите сме в света, връщаме мъжете към нормален живот, казва член-кореспондент проф. д-р Чавдар Славов, дмн, един от най-известните български уролози. Автор е на над 300 научни труда, 16 монографии и учебници. Разработва и въвежда за първи път в България реконструктивните операции на мъжката уретра с лигавица от устната кухина.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване