Мечтите на бившия български премиер Бойко Борисов за завръщане

http://www.mediapool.bg/mechtite-na-bivshiya-balgarski-premier-boiko-borisov-za-zavrashtane-news261773.html

Бившият български премиер Бойко Борисов направи голям залог по отношение на своето политическо бъдеще. Това коментира европейското издание на "Политико" (Politico), цитирано от Фокус. Едър бивш бодигард и пожарникар, както и доминираща фигура в българската политика за изминалото десетилетие, Борисов подаде оставка като премиер, след като неговата дясноцентристка партия загуби на президентските избори през ноември от социалистически кандидат, желаещ по-близки отношения с Русия. Зад наглед импулсивния жест на Борисов стоеше пресметнатост, че парламентарни избори ще му осигурят по-стабилно мнозинство. Преди вота в неделя обаче допитванията прогнозират, че неговата партия ГЕРБ ще влезе в оспорвана битка с активизиращите се социалисти, които изострят своето проруско послание. Те принудиха Борисов да направи нещо, което върши рядко през последните години - да даде силен тласък на предизборната кампания. "В понеделник ние трябва да имаме стабилна страна. Европа има нужда от такава страна на своята турска граница", заяви бившият български премиер по време на митинг в новопостроена спорна зала в Дупница, малък град, южно от столицата София.

Доналд Тръмп: Никой не познава Америка по-добре от тираджиите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/24/2940992_donald_trump_nikoi_ne_poznava_amerika_po-dobre_ot/?ref=rss


Американският президент Доналд Тръмп се срещна с шофьори на ТИР-ове в Белия дом, с които обсъди законодателния план за отмяната и замяната на здравната реформа на предшественика му Барак Обама. Той планира да отмени закона за общодостъпно здравеопазване, чрез който около 20 млн. американци получиха право на безплатно лечение.

Тръмп дори се качи на влекач, който беше докаран пред Белия дом от професионалните шофьори. Правейки смешни физиономии, президентът наду клаксона на...

Веселин Марешки: От възпитание не мога да кажа всичко това, което мисля за Нинова

https://www.actualno.com/politics/veselin-mareshki-ot-vyzpitanie-ne-moga-da-kaja-vsichko-tova-koeto-mislja-za-ninova-news_601371.html

"По-лесно ми е да кажа кои ще са партиите, с които няма да се коалираме. Това са тези, които разчитат на етническия вот и левицата. Промяната явно ги превъзбужда. Ние имаме по-широк спектър от разговори. Марешки много бързо взима завоите, все още му липсва политическа култура и

Необходима е правителствена подкрепа за българската икономика, производство и земеделски стопани

http://www.cross.bg/podkrepa-bulgarskite-boiichev-1538406.html

/КРОСС/ "Целта 8 милиона българи и нито един беден трябва да бъде обединяваща за българския народ. Необходима е правителствена подкрепа за българската икономика, производство и земеделски стопани". Това коментира в интервю за Радио „Фокус" Жельо Бойчев, водач на листата на „БСП за България" в 23 МИР - София. По думите му става все по-труден достъпът на българските граждани до услуги, като образование и здравеопазване. „Ние сме започнали със законодателни инициативи и смятаме да продължим, слагайки ги като основен приоритет в дейността. Няма успяла държава в света, която не е подкрепяла и не подкрепя своите предприемачи. Тази подкрепа я виждаме в няколко направления, като едното е достъпът на финансиране чрез различни инструменти и фондове, които ще създадем, както й подкрепа на експорта, законодателството, което да гарантира равни права на българските земеделски производители при реализирането на тази стока, и гаранция, че в търговските вериги ще има процент от българските произведени продукти", коментира Жельо Бойчев. Той каза още, че това ще доведе и до сериозен ръст на икономиката. Получавайки такъв тип подкрепа, българските предприемачи те ще реализират своя потенциал. Необходим е един високо технологичен икономически модел на развитие на страната, каза Бойчев. Той допълни, че е важна и връзката на икономиката с образованието.      

Шестима руски гвардейци загинаха в нападение срещу базата им в Чечения

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/24/2940996_shestima_ruski_gvardeici_zaginaha_v_napadenie_sreshtu/?ref=rss


Шестима служители на Росгвардия (бившите вътрешни войски на Русия) са загинали при атака на въоръжени нападатели срещу базата им в Чечения, съобщи ТАСС. Има и неизвестен засега брой ранени.

Инцидентът е станал в Наурски район на Чеченската република, която от години е практически под едноличното управление на Рамзан Кадиров, един от най-лоялните на Владимир Путин регионални лидери в Русия.

Според Националния антитерористичен комитет на Федералната...

Продължават протестите против албанската платформа в Скопие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132865

Продължават протестите против албанската платформа в Скопие
Майки с бебешки колички участваха в поредната демонстрация в Скопие против албанската платформа, съобщават скопските медии. Македония не е собственост на това поколение, а на всички бъдещи поколения, които се противопоставят на всякакви подялби и федерализация, изтъкнал на вчерашния протестен митинг на гражданската инициатива "За единна Македония"

Шетима руски гвардейци загинаха в нападение срещу базата им в Чечения

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/24/2940996_shetima_ruski_gvardeici_zaginaha_v_napadenie_sreshtu/?ref=rss


Шестима служители на Росгвардия (бившите вътрешни воски на Русия) са загинали при атака на въоръжени нападатели срещу базата им в Чечения, съобщи ТАСС. Има и неизвестен засега брой ранени.

Инцидентът е станал в Наурски район на Чеченската република, която от години е практически под едноличното управление на Рамзан Кадиров, един от най-лоялните на Владимир Путин регионални лидери в Русия.

Според Националния антитерористичен комитет на Федералната...

Светейшият патриарх Неофит прие посланика на Ирландия

http://www.cross.bg/neofit-patriarh-negovo-1538405.html

/КРОСС/ "Това не е просто посещение от любезност и протоколна необходимост, а е продиктувано от моето уважение към Българската православна църква и нейния предстоятел и желанието да науча повече за нея" - каза Негово Превъзходителство Майкъл Форбс, посланик на Ирландия в България по време на срещата си с Негово Светейшество Българският патриарх Неофит състояла се в Патриаршеския дом, днес, по молба на г-н посланика. „Българската православна църква заема важно място в нашата държава от самото ѝ зараждане, тя винаги е била вярна опора на своя народ, нейният авторитет укрепва през вековете" - каза Негово Светейшество на своя гост. В отговор на проявения интерес, патриарх Неофит изтъкна, че отношения между Църквата и държавата у нас са традиционно добри и днес БПЦ не само има свободата да изпълнява своята народополезна мисия, но и се радва на подкрепата на светските власти при изграждането на храмове и стопанисването на паметниците на културата. „Наближава светлия християнски празник Възкресение Христово, когато, както при всички значими поводи, духовенство, светска власт и благочестив народ ще бъдем заедно в храма." - заключи той. В хода на разговора Н. Пр. г-н Форбс запозна патриарх Неофит в основни линии с историческото и съвременното положение на Ирландия и приоритетите в своята дипломатическа дейност в България. Срещата, в която взеха участие и Врачански митрополит Григорий и Мелнишки еп. Герасим - гл. секретар на Св

Настъпва нова ера във Формула 1

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/24/2940989_nastupva_nova_era_vuv_formula_1/?ref=rss


Новият сезон във Формула 1 вече чука на вратата, а поне две са много големите промени, които настъпват с началото Мелбърн тази неделя.

За първи път от 1966 г. правилата се променят така, че колите да станат по-бързи. В същото време след повече от 40 години контрол от ръководството на най-популярния автомобилен спорт беше отстранен 86-годишният Чарлз Бърнард Екълстоун.

Тези две промени са толкова сериозни, че мнозина са обнадеждени за бързото връщане...

Преимуществото да си работник на Porsche

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/preimushtestvoto-da-si-rabotnik-na-porsche-6067052

След като компанията обяви печалба от $17 200 на кола през 2016 г., сега Porsche обяви, че всеки един служите на марката ще получи по 9111 евро бонус.

Дни на отворени врати в Медицински университет-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=347115

Днес и утре (24 и 25 март) Медицински университет – Варна отваря вратите си за кандидат-студенти, ученици, родители и граждани. На​ тези дати ще може да разгледате факултетите по Медицина, Дентална медицина, Фармация и Обществено здравеопазване, както и Медицинския колеж и да се потопите в атмосферата на студентския живот.

Полицията разчисти барикадите на "патриотите" по границата с Турция

http://www.mediapool.bg/politsiyata-razchisti-barikadite-na-patriotite-po-granitsata-s-turtsiya-news261772.html

Полицията изтласка в петък следобяд протестиращите на българо-турската граница симпатизанти на коалицията между ВМРО, НФСБ и "Атака" – "Обединени патриоти", за да освободи движението. До този развой на обявената блокада срещу "изборния туризъм" се стигна, след като по-рано служебният премиер Огнян Герджиков свика извънредно съвещание с шефа на ДАНС Димитър Георгиев, вътрешния министър Пламен Узунов и главния прокурор Сотир Цацаров. След него бе обявен ултиматум - ако протестиращите на границата не премахнат барикадите от граничните пунктове "Капитан Андреево", "Малко Търново" и "Лесово", МВР ще предприеме арести. "Участниците в срещата са били единодушни, че свободното движение през граничните контролно-пропускателни пунктове следва да се гарантира незабавно, в унисон с националното и международното право. Ако след отправените многократно призиви към участниците в блокадите на границата движението не бъде възстановено, органите на реда ще предприемат предвидените по закон мерки", съобщиха от пресслужбата на МС. "Полицията ни изтласка, сега стоим отстрани на пътя и ще останем до изборите в неделя", коментира пред Mediapool лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. По думите му барикада на пътя е имало между 11.00 и 16.00 часа, като през това време са били пропускани всички автомобили и товарни камиони. Попитан дали е възможно да се стигне до сблъсък между симпатизантите му и органите на реда, Каракачанов заяви: "Издал съм заповед никой да не вдига ръка срещу българската полиция." Той добави, че повече няма да се изграждат барикади на пътя, тъй като полицейският кордон пречи, но "при удобна тактическа обстановка" може и да бъде направен такъв опит от протестиращите. По-рано в петък полицията предотврати сблъсък между група от преминаващи през ГКПП "Капитан Андреево" и симпатизанти на коалицията между ВМРО, НФСБ и "Атака". Напрежението ескалира, след като протестиращите срещу "изборния туризъм" пропуснаха два празни автобуса, идващи от южната ни съседка, а пътниците им трябваше да преминат пеша, докато ги освиркват. В този момент част от демонстрантите се спуснаха към тях, но униформените успяха да предотвратят сблъсъка, предаде БНР. Пътят бе блокиран в 11.00 часа, като протестиращите пропускаха автомобили на всеки 15 минути. Освен това те изградиха палатков лагер и си избраха коменданти, които да следят за реда по време на демонстрацията, която ще продължи до провеждането на парламентарните избори в неделя. По информация на БНР 27 извънредни автобуса са влезли в страната през ГКПП "Малко Търново" от началото на седмицата. Блокадата на пътя при ГКПП "Малко Търново" започна половин час преди 12.00 часа на един километър след граничния пункт. На мястото пристигнаха два автобуса с протестиращи, един микробус и шест леки автомобила. Подобно на протеста в сряда, на мястото дойде и кукерска група. Около 50 протестиращи се събраха и на паркинга пред ГКПП "Лесово". По-рано тази седмица служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев, който отговаря за изборите, заяви, че властите имат информация за автобуси, които пътуват от Турция към България за изборите на 26 март. От думите му обаче не стана ясно какъв точно е проблемът с автобусите, за които предупреждават националистите, при положение, че българските изселници в Турция с двойно гражданство имат право да участват в изборите. "Вероятно напливът на автобуси по границата ще бъде увеличен. Не очакваме обаче напрежение, а само по-голям пътникопоток. Границата трябва да остане отворена, защото е важна част от икономическите процеси", заяви в сряда Янев пред бТВ, признавайки, че блокирането на свободното движение през граничните пунктове нарушава закона. Вътрешният му колега Узунов обаче не видя особен проблем в действията на "Обединени патриоти", отбелязвайки единствено, че полицията се е справила с охраната на протеста им. Според служебния външен министър Ради Найденов обаче България няма интерес от влошаване на отношенията си с Турция.

Властите заплашиха "патриотите" с арести заради блокадите по границата

http://www.mediapool.bg/vlastite-zaplashiha-patriotite-s-aresti-zaradi-blokadite-po-granitsata-news261772.html

Полицията ще предприеме арести на протестиращите на българо-турската граница симпатизанти на коалицията между ВМРО, НФСБ и "Атака" – "Обединени патриоти", ако те не освободят движението.   Това стана ясно от съобщение на пресслужбата на Министерския съвет (МС) след извънредно заседание на служебния премиер Огнян Герджиков с шефа на ДАНС Димитър Георгиев, вътрешния министър Пламен Узунов и главния прокурор Сотир Цацаров в петък.   То бе свикано по повод подновените от "Обединени патриоти" блокади на граничните пунктове "Капитан Андреево", "Малко Търново" и "Лесово" срещу "изборния туризъм.   "Участниците в срещата са били единодушни, че свободното движение през граничните контролно-пропускателни пунктове следва да се гарантира незабавно, в унисон с националното и международното право. Ако след отправените многократно призиви към участниците в блокадите на границата движението не бъде възстановено, органите на реда ще предприемат предвидените по закон мерки", съобщават от пресслужбата на МС.   Междувременно полицията предотврати сблъсък между група от преминаващи през ГКПП "Капитан Андреево" и симпатизанти на коалицията между ВМРО, НФСБ и "Атака".   Напрежението ескалира, след като протестиращите срещу "изборния туризъм" пропуснаха два празни автобуса, идващи от южната ни съседка, а пътниците им трябваше да преминат пеша, докато ги освиркват. В този момент част от демонстрантите се спуснаха към тях, но униформените успяха да предотвратят сблъсъка, предаде БНР.   Пътят бе блокиран в 11.00 часа, като протестиращите пропускаха автомобили на всеки 15 минути. Освен това те изградиха палатков лагер и си избраха коменданти, които да следят за реда по време на демонстрацията, която ще продължи до провеждането на парламентарните избори в неделя.   По информация на БНР 27 извънредни автобуса са влезли в страната през ГКПП "Малко Търново" от началото на седмицата. От сутринта на пункта има засилено полицейско присъствие във връзка с обявените протести срещу "изборния туризъм".   Блокадата на пътя при ГКПП "Малко Търново" започна половин час преди 12 часа на един километър след граничния пункт. На мястото пристигнаха два автобуса с протестиращи, един микробус и шест леки автомобила. Подобно на протеста в сряда, на мястото дойде и кукерска група. Около 50 протестиращи се събраха и на паркинга пред ГКПП "Лесово".   По-рано тази седмица служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев, който отговаря за изборите, заяви, че властите имат информация за автобуси, които пътуват от Турция към България за изборите на 26 март. От думите му обаче не стана ясно какъв точно е проблемът с автобусите, за които предупреждават националистите, при положение, че българските изселници в Турция с двойно гражданство имат право да участват в изборите.   "Вероятно напливът на автобуси по границата ще бъде увеличен. Не очакваме обаче напрежение, а само по-голям пътникопоток. Границата трябва да остане отворена, защото е важна част от икономическите процеси", заяви в сряда Янев пред бТВ, признавайки, че блокирането на свободното движение през граничните пунктове нарушава закона.   Вътрешният му колега Узунов обаче не видя особен проблем в действията на "Обединени патриоти", отбелязвайки единствено, че полицията се е справила с охраната на протеста им. Според служебния външен министър Ради Найденов обаче България няма интерес от влошаване на отношенията си с Турция.

Пътуващи почти стигнаха до сблъсък с протестиращи на границата с Турция

http://www.mediapool.bg/patuvashti-pochti-stignaha-do-sblasak-s-protestirashti-na-granitsata-s-turtsiya-news261772.html

Полицията предотврати в петък сблъсък между група от преминаващи през ГКПП "Капитан Андреево" и симпатизанти на коалицията между ВМРО, НФСБ и "Атака" – "Обединени патриоти", които за втори път тази седмица вдигнаха блокади на пунктовете по границата ни с Турция.   Напрежението ескалира, след като протестиращите срещу "изборния туризъм" пропуснаха два празни автобуса, идващи от южната ни съседка, а пътниците им трябваше да преминат пеша, докато ги освиркват. В този момент част от демонстрантите се спуснаха към тях, но униформените успяха да предотвратят сблъсъка, предаде БНР.   Блокадата бе вдигната в 11.00 часа, като протестиращите пропускаха автомобили на всеки 15 минути. Освен това те изградиха палатков лагер и си избраха коменданти, които да следят за реда по време на демонстрацията, която ще продължи до провеждането на парламентарните избори в неделя.   По информация на БНР 27 извънредни автобуса са влезли в страната през ГКПП "Малко Търново" от началото на седмицата. От сутринта на пункта има засилено полицейско присъствие във връзка с обявените протести срещу "изборния туризъм".   Блокадата на пътя при ГКПП "Малко Търново" започна половин час преди 12 часа на един километър след граничния пункт. На мястото пристигнаха два автобуса с протестиращи, един микробус и шест леки автомобила. Подобно на протеста в сряда, на мястото дойде и кукерска група. Около 50 протестиращи се събраха и на паркинга пред ГКПП "Лесово".

Блокади на гранични пунктове и магистрали

http://www.mediapool.bg/blokadi-na-granichni-punktove-i-magistrali-news261772.html

Блокади на гранични пунктове и магистрали се очакват в петък. Протестите ще започнат в 11 часа едновременно на няколко различни места в страната. Привърженици на патриотични партии се заканиха да блокират влизането на автомобили в България от Турция. Целта им е да спрат така наречения изборен туризъм. Според лидера на "Движене 21" Татяна Дончева обаче избирателите от южната ни съседка вече са пристигнали у нас. По същото време ще протестират и животновъди, които искат незабавно да им бъдат изплатени субсидиите за миналата година. В сряда десетки недоволстващи се събраха пред Министерство на земеделието и настояха за среща с ресорния министър. До такава не се стигна и затова животновъдите се заканиха да блокират пътни артерии и възлови кръстовища, докато исканията им не бъдат чути.

Австрия: До 2019 г. ще върнем 50 000 мигранти, 1000 евро за доброволно напускане

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132860

Австрия: До 2019 г. ще върнем 50 000 мигранти, 1000 евро за доброволно напусканеАвстрийският министър на вътрешните работи Волфганг Соботка започна нова инициатива за връщане обратно на нелегалните мигранти. Целта на Соботка е до края на 2019 година от Австрия да бъдат върнати обратно 50 000 търсещи убежище, предава БГНЕС, Вътрешният министър съобщи, че на първите 1000 души, които получат отказ за получаване на статут на

Ето го пълното щастие - Volkswagen Golf GTE

http://www.investor.bg/e-drive-academy/487/a/eto-go-pylnoto-shtastie-volkswagen-golf-gte--236270/

Този хибрид ви дава всички плюсове на бензина и дизела, без нито един от минусите

Животновъдите отново на протест, ще блокират основни пътища в страната

http://econ.bg/Новини/Животновъдите-отново-на-протест-ще-блокират-основни-пътища-в-страната_l.a_i.739474_at.1.html

С блокади на основни пътни артерии в страната продължават протестите на животновъди, които преди два дни окупираха министерството на земеделието и...

Спорт по тв днес: старт за Григор в Маями, 2 световни квалификации, Формула 1, тото, баскетбол, ски скокове, колоездене, хокей от NHL, мотоциклетизъм и кърлинг

https://www.24chasa.bg/sport/article/6132386

Спорт по тв днес: старт за Григор в Маями, 2 световни квалификации, Формула 1, тото, баскетбол, ски скокове, колоездене, хокей от NHL, мотоциклетизъм и кърлинг                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Божидар Лукарски: На 26 март всеки десен глас е важен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132392

Божидар Лукарски: На 26 март всеки десен глас е важенНай-добрият сценарий е дясно-центристко правителство. Само такова управление може да спре подмяната, която готви БСП - Г-н Лукарски, вече сме на финалната права преди изборите, какви са основните цели, които си постави вашата коалиция "Реформаторски блок - Глас Народен" по време на предизборната кампания?

Борисов: 4500 лева вземах като премиер, сега живея с 1500 лева на месец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132857

Борисов: 4500 лева вземах като премиер, сега живея с 1500 лева на месецЗа последно плаках на погребението на Ваньо Танов. Дълго време работихме с него, домъчня ми. Не бях плакал от погребението на майка ми, призна Бойко Борисов в сутрешния блок на БТВ. Най-доброто и най-лошото си качество той определи така: "Добър и толерантен човек съм". "4500 лв. вземах като премиер, средно с 1500 лв. на месец живея.

Фотогалерия: Лятно неделно утро през март в Бари

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/03/24/2938178_fotogaleriia_liatno_nedelno_utro_prez_mart_v_bari/?ref=rss


Италия, каквато я познаваме от кадрите на класическите филми от 20 век. Тесни улици, от отворени врати, предпазени от случайни погледи със завеси на ресни, се чуват кухненски звуци.

прозорци, през които да се вижда пречат завеси, се носи музика, мъжете пият кафе в сгушени в някой ъгъл масички на кварталното заведение и обсъждат политиката и техни си ежедневни въпроси, деца тичат без надзор по извитите улички, възрастни дами по нещо средно между рокли и пеньоари пазарувато...

Борис Джонсън: Атентатът в Лондон е атака срещу целия свят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132851

Борис Джонсън: Атентатът в Лондон е атака срещу целия свят
Терористичната атака край парламента в Лондон е атака срещу целия свят, заяви британският външен министър Борис Джонсън в ООН, където председателстваше заседание на Съвета за сигурност, предава БНР. Джонсън обаче изрази увереност, че светът може да обърне "вълната на омразата": Светът започна да обръща тенденцията срещу заплахата от "Ислямска

Емил Георгиев,"Движение Да, България": Решението за самостоятелно явяване трябваше да бъде обяснено по-добре

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/03/24/2940623_emil_georgievdvijenie_da_bulgariia_reshenieto_za/?ref=rss


Емил Георгиев е кандидат за депутат в 24 МИР в София от коалиция "Движение Да, България", в която влизат "Зелените" и ДЕОС. Той е на второ място, а водач е Стефан Тафров. Георгиев е представител на коалиционния партньор ДЕОС и е бил избран да влезе в листите след вътрешни избори в партията. По професия е адвокат, а отскоро и университетски преподавател. "Дневник" разговаря с него ден преди официалния край на предизборната кампания.

Как мина...

ЦИК с последни разяснения преди вота

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132848

ЦИК с последни разяснения преди вотаКъм утрешния ден ще знаем окончателни брой на избирателните секции в България. В чужбина секциите са 371 в 70 държави. Най-много са те във Великобритания - 58. В Германия са разкрити 13 секции, защото там има ограничителен режим. Секциите са разкрити само в посолства и консулства. Това каза в сутрешния блок на БНТ говорителят на ЦИК Александър

Световният ден за борба с туберкулозата

http://www.moreto.net/novini.php?n=347116

Туберкулозата е заболяване, което е една от десетте причини, която води до смърт. През 2015 г. - 10.4 милиона души са се разболели от туберкулоза и 1,8 милиона са починали от болестта. Над 3 милиона не достигат до здравни грижи. Голяма част от тях живеят в света на най-бедните, най-уязвимите общности и се включват в групата на най-уязвимите лица за туберкулоза.

Автобусите, идващи от Турция, ще минават през Гърция

http://offnews.bg/news/n_1/n_650884.html

Избирателите от Турция, които идват да гласуват на 26 март, ще минават през Гърция, заради блокадата на българо-турската граница, съобщи bTV.  През последните дни българите в южната ни съседка получавали есемес, в който им се предлага транспорт до България за вота и указания за коя партия трябва да гласуват. По традиция на хората с български паспорт в Турция е отпуснат платен отпуск, за да пуснат гласа си в България. Новото на тези избори е, че българите в Турция ще трябва да прочетат сами на глас декларацията, която попълват собственоръчно, с което удостоверяват, че гласуват само на това място. В случай че не могат да я прочетат, няма да гласуват, защото няма как да положат подписа си под текст, който не разбират. 20 хил. души са подали вече декларациите си по интернет. Не се знае и колко души имат по две лични карти – една с турското име преди възродителния процес и една с българското.

Твърдо без рускинята Самойлова на „Евровизия“

http://www.clubz.bg/51970-tvyrdo_bez_ruskinqta_samojlova_na_%E2%80%9Eevroviziq%E2%80%9C

Властите в Киев не приемат дистанционно участие на руската изпълнителка в музикалния конкурс „Евровизия“ – за тях Юлия Самойлова е извършила закононарушение, за което ѝ се налага съответната санкция. Това стана ясно от пост в туитър на заместник министър-председателя на Украйна по хуманитарните въпроси Вячеслав Кириленко. Както написа вече британското издание „Метро“, става все по-вероятно Русия да не участва на финала в Киев, което, изглежда, е била и първоначалната цел на страната.

„В Киев не сме съгласни с предложението на организаторите на „Евровизия“ за дистанционно участие на руската представителка  Юлия Самойлова на музикалния конкурс – заяви политикът. – Да излъчим на живо изпълнението на Самойлова по украинските телевизионни канали би било същото нарушение на законодателството ни, както и влизането ѝ в Украйна. Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) трябва да вземе това под внимание.“

По-рано в четвъртък представители на ЕСРТ предложиха нов вариант за участие на Самойлова в конкурса – дистанционно, чрез пряко излъчване на изпълнението ѝ от Москва. Певицата не може да участва в конкурса в Киев, защото Службата за безопасност ѝ наложи забрана за влизане в страната за срок от три години.

Полуфиналите на „Евровизия 2017“ са на 9 и 11 май, а финалът - на 13 май.

"Площад Славейков"

Борисов: България може да стане терен на сблъсък между Турция и Запада

http://www.cross.bg/borisov-izbori-ninova-1538404.html

/КРОСС/ "Имам много приятели в БСП. Не мога да бъда остър с Нинова, защото зад нея стои милион избиратели. Трябва да може да говориш с опонентите си", заяви пред Нова телевизия лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той заговори за среща между Нинова с Доган: "По време на избори двамата опоненти, които публично заявяват, че няма да правят коалиция, са се виждали. Има 2 тези за това - подкрепа на президенстките избори и назначения в правителството. Нинова казва, че се виждала с Карадайъ. Няма какво друго двамата да си кажат освен да говорят за президентските избори или за назначения", каза Борисов. "По скалата трябва да спечелим с 11. Имаше една партия с 140 народни представители. Имаше подкрепа от Патриотите и РБ. Ние поискахме предсрочни избори". Така обясни Борисов желанието да получи висок резултат на изборите. "По време на президентските избори БСП се възползва от това, че техният избирател е проруски и партията вее руското знаме. Тя експлоатира проруските чувства на избирателите и след изборите не изпълнява обещанията си към тях. Още през 90-те години умните комунисти са разделили политолозите на сини и червени. Кънчо Стойчев и Андрей Райчев са даденост, без тях не могат да минат българските медии". Така обясни Борисов твърденията на в. „Уолстрийт джърнъл", че БСП е получила тайна стратегия как да спечели изборите. "България може да стане терен на сблъсък между Турция и Запада", коментира още Борисов

Все повече американци се местят към южните щати

https://www.actualno.com/america/vse-poveche-amerikanci-se-mestjat-kym-ujnite-shtati-news_601364.html

В последно време все повече американци, които живеят в големите градове в северната част на страната, се местят към южните щати. Това сочат нови данни за броя на живеещите в окръзите, публикувани в четвъртък от властите, съобщи БГНЕС. Така например Чикаго и околностите му (щ

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/nikoii-evrokomisar-ognyan-1538403.html

/КРОСС/ "Стандарт" съобщава, че президентът Румен Радев е наредил на служебното правителство, никой да не говори повече по въпроса кого България ще изпрати в Брюксел като еврокомисар. Вестникът се позовава на информация на "Канал 3" за заседание, проведено във вторник вечерта. Другата забранена от Радев тема била за присъединяването ни към еврозоната. "24 часа" цитира премиера Огнян Герджиков, който заявил с ирония за вестника: "Смърт ме грози, ако говоря за българския еврокомисар". Според анализ на вестник "Сега", озаглавен: "Защо изобщо ни е нужен служебен кабинет?", правителството на Огнян Герджиков се е провалило. "На повечето министри никой не им запомни имената, нито се разбра с какво си запълват работното време", пише в анализа.  

Българин е задържан в Атина за фалшиви документи и прехвърляне на мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132844

Българин е задържан в Атина за фалшиви документи и прехвърляне на мигрантиГръцката полиция е арестувала четирима чужденци, сред които един българин, които са заподозрени, че са част от организирана престъпна мрежа, занимаваща се с фалшифициране на документи и прехвърляне на мигранти от Гърция в други европейски страни, съобщава Нюз.ин, цитира БТА. Другите задържани са двама иракчани и един сириец.

Цитат на деня: Руснаците не са като от песните за Червената армия

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/03/24/2940979_citat_na_denia_rusnacite_ne_sa_kato_ot_pesnite_za/?ref=rss


Руснаците отдавна не са тези, които знаем от песните за Червената армия.

Това заяви в студиото на Нова телевизия лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар за отношенията с Русия и в отговор на въпроса дали тя се меси в политиката и конкретно в изборите в момента.

Борисов припомни, че ГЕРБ подкрепя санкциите, наложени от ЕС, но в същото време е за прагматични отношения.

Политическото бунище е пълно с незаменими партньори

https://www.actualno.com/cite/politicheskoto-bunishte-e-pylno-s-nezamenimi-partniori-news_601367.html

Така водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев коментира очертаващата се доста неясна картина за управлението на България след предсрочните парламентарни избори.

Иван Таков: Винаги съм се целил в десетката

http://offnews.bg/news/n_1/n_650882.html

Иван Таков е член на БСП от 2003 година. Председател е на РС на БСП "Възраждане" и на комисията за "Връзки с бизнеса и синдикатите" към Градския съвет на БСП-София. Общински съветник един мандат в периода 2011-2015 година. От 8 години е член на НС на БСП. В момента е кандидат за народен представител в листата на Коалиция „БСП за България“ с №10 в 24-и МИР в София. Г-н Таков, помага ли или пречи фамилията Ви в БСП, а и изобщо в България? Горд съм с историята на моята фамилия, знам я още от времето на първите социалисти в България. Тя минава през пет смъртни присъди. Едва ли ми е служила за трамплин, но не ми е пречила. Гордея се с моите родители и с моите баба и дядо.  Като ходите сега по срещи с избиратели - кой е по-известен: баща Ви Янчо Таков или дядо Ви Пеко Таков? Зависи от възрастта на хората, с които разговарям. Вече имам собствена биография - от доста години работя в партията, а в професионален план съм постигнал не малко. Не мога да кажа кой е по-известен - баща ми или дядо ми. Радва ме, че хората, които са ги познавали и срещали, говорят с добро чувство за тях. Споменахте успехи в професионален план, говори се, че сте милионер? Не съм милионер и не мисля, че успехът трябва да има непременно материален израз. Имам самочувствие с постигнатото като общински съветник в София за районите, за които отговарях. „Легендата” за фамилията е в употреба от бая години. Такива опорни точки има и сега - малко се говори за програми и платформи - разговорът отново се върти около децата и внуците на номенклатурата в листите на БСП. За кръвопийци някакви, за актьори, за журналисти... Номерът ви в листата е 10, съвпада с този на БСП - очаквате ли "феноменът 15/15" да ви помогне? Винаги съм се целил в десетката, но не разчитам на този „феномен”, а на собствените си сили и на това, което съм показал до момента. Няма да играете за преференции, така ли? Стремя се да събирам преференциите за мен от приятели и хора, които ме познават. И не само от гласуващи за БСП. Имам добри познати от всички партии и безпартийни, които ме подкрепят не защото съм в БСП, а заради мен самия. Като столичанин - какво най-много Ви харесва в София, виждате ли положителни промени в града? В последните години центърът придоби по-приветлив вид. Но в крайните квартали нещата са страшни. Вие какво бихте променил в управлението на София? Винаги съм бил против философията на бюджета на СО. В него няма определена политика, няма приоритети. Един и същи бюджет се върти от 7-8 години, актуализира се само според очакваните пари от европрограмите, или събираемост на приходите. Бюджетът е един и същ. Въпросът с яслите и детските градини продължава да виси. Столична община отрича, но ако питате родителите, ще ви кажат друго. Транспортът - един от важните въпроси на града, мръсният въздух и чистотата. Непрекъснато се увеличават парите за чистота, но градът не става по-чист. Много политици сега скачат срещу Европа на две скорости - аз отдавна говоря, че София се развива на две скорости - център и крайни квартали. Хвърлят се огромни пари за центъра, а за крайните квартали остават трохи. Давам пример - за пространството около НДК, което не беше чак толкова зле, се похарчиха 20 млн. лева. За вътрешнокварталните улици, които са в безобразно състояние, бюджетът за тази година е около 35 млн.! Винаги в програмата има големи инфраструктурни проекти - като кръстовището на две нива на бул. "България" и "Гешов", което за шести път е включено в капиталовата програма. Всеки път казвам, че няма готовност да се започне, но се залагат едни 25-30 млн. лева, вместо да се насочат за улици, детски градини, училища... Особен проблем е управлението на общинските дружества. Те притежават активи буквално за милиарди. А всяка година дивидентите, които разпределя СО, са от порядъка на 3-4 милиона. Ако това е частна фирма - не казвам, че общината трябва да е частна фирма, но въпреки това - с един 0.1 процент дивидент годишно никой няма да ви търпи и минута. Градският транспорт е с много сериозни проблеми. Една „тикет система” - за електронно таксуване, вече седем години се бави. Говореше се за цена от 15-20 млн. лева за внедряване на системата. Сега са направили задание - вярно с 10-годишна поддръжка, но с максимално определена цена от 88 млн. лева. 7 години нищо не се прави, затова пък цената е 5 пъти по-висока. За хората и проблемите с парното не са малко? Преди да се смени ръководството на "Топлофикация", 3-4 години имаше временно изпълняващ длъжността директор. Дружеството загуби 95 млн. лева в КТБ и едва тогава ръководството на Столична община го смени. Много пъти съм питал, защо като СО е мажоритарен собственик в Общинска банка, Топлофикация не държи парите там. Не че могат да ги задължат - Топлофикация е търговско дружество и сама преценява. Но след като управляваш публични финанси и това е дружество с дълг около 600 млн. лева, да си държиш парите само в една банка е безотговорно. Като депутат какво бихте могъл да направите, за да се подобри нещо в избирателния ви район? Разумни законодателни инициативи за доброто на гражданите и града. Да се започне с образованието и здравеопазването. В София има около 30 ДКЦ общинска собственост. Миналата година бюджетът отделен за капиталови разходи, беше милион и половина за всичките. Това е скандално, защото с тези пари могат да се оправят покривите на две-три болници и нищо повече. Материалната база се разпада. Необходима е друга форма на финансиране и управление на тези дружества. Образованието също - с делегираните бюджети на училищата финансирането е сбъркано. Училища, сравнително по-известни, получават голямо финансиране, а други, полупразни остават с минимални възможности за подобряване на материалната база. Трябва ново разпределение на парите за образование. БСП и в миналия парламент беше против финансирането на частни училища. Получава се двойно финансиране, защото и родителите плащат високи такси.  Нали идеята беше парите да следват ученика и родителите да плащат по-ниски такси? Не знам в някое частно училище да са паднали таксите. Какво ви казват хората на срещите с тях, кои са основните им проблеми, освен доходите? От 15 години се занимавам с избори в София и в район "Възраждане". За първи път хората се интересуват от това, което им предлагаме. Много не само питат какво предлагаме, но и как ще го изпълним. По-възрастните се интересуват за пенсиите, питат за 3-ия метродиаметър, оплакват се от вътрешнокварталните улици, от разбитите тротоари. Във "Възраждане" се интересуват, кога ще бъде готова втората част на парка. Всичко ги интересува. Ако дядо ви беше жив, какво щеше да ви посъветва, ако станете депутат? Докато беше жив, прекарвах много време в разговори с него. Знам и съвета - бъди сред хората и бъди съпричастен с техните проблеми. Виждал съм как се отнасяше към хората в нужда. Помня и тяхното отношение към него. В парламента много от избранниците забравиха откъде са дошли...  ИЗБОРИ 2017

Канада гласува постановление за борба с ислямофобията

https://www.actualno.com/america/kanada-glasuva-postanovlenie-za-borba-s-isljamofobijata-news_601362.html

Канадският парламент одобри постановление, предложено от управляващата Либерална партия на премиера Джъстин Трюдо. То поставя началото на борба с ислямофобията в страната. За приемането на документа гласуваха 201 депутати, против бяха 91, пише БГНЕС. Постановлението е одоб

Ердоган обеща изненади за ЕС, след като оглави президентска Турция

http://www.mediapool.bg/erdogan-obeshta-iznenadi-za-es-sled-kato-oglavi-prezidentska-turtsiya-news261771.html

Германия и Европейският съюз като цяло "може да чакат изненади" след референдума за промяна на конституцията, След референдума през април Турция ще продължи икономическите отношения с Европейския съюз, но ще преразгледа изцяло политическите и административните връзки, включително сделката за ограничаване на нелегалната миграция, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс. В интервю за Си Ен Ен Тюрк Ердоган каза, че всичко, "от А до Я" в отношенията на Турция с Европа, ще бъде преразгледано след референдума на 16 април за конституционни промени, които ще разширят правомощията му. Според турския президент европейски страни разрешават прояви на онези, които водят кампания за гласуване с "не" на референдума и забраняват прояви на турски представители пред поддръжници на гласуването с "да". Ердоган обвини Германия, че подкрепя тероризма и каза, че няма планове да я посети преди референдума, както твърдяха някои медии. Той не се извини за сравнението с нацизма, посочва Ройтерс. "Смущава ви, когато казваме, че това е фашизъм, че е нацизъм, но това, което правите вие, отговаря на това определение", каза турският президент. "Турция продължава да преговаря за присъединяване към ЕС, но ни водят за носа вече 63 години - визи, помощ за бежанците. Напоследък говорят за президента на Турция като за диктатор, но ЕС, нарушаващ нормите на демокрацията, правата на човека, няма право да говори така. Дневния ред ще бъде определен на 16 април, след което могат да ги очакват изненади", каза Ердоган. Той отбеляза, че сегашните проблеми в отношенията между Турция и ЕС "идват не от Анкара, а от част от страните от съюза". Той добави, че ще има разговори "очи в очи" с новото американско правителство през май и че основните двустранни проблеми, които ще се обсъждат, са Сирия и Фетхуллах Гюлен, обвинен от Турция за осуетения опит за преврат през юли. Ердоган призова Вашингтон и Лондон да отменят възможно най-бързо забраната да се внасят преносими компютри и таблети в пътническите салони на самолетите, излитащи от някои летища, включително от Истанбул. "Надявам се, че тези страни - Съединените щати и Великобритания ще преразгледат това решение и ще го отменят възможно най-бързо", каза Ердоган, цитиран от Франс прес.

Ердоган обеща изненада за ЕС, след като оглави президентска Турция

http://www.mediapool.bg/erdogan-obeshta-iznenada-za-es-sled-kato-oglavi-prezidentska-turtsiya-news261771.html

Германия и Европейският съюз като цяло "може да чакат изненади" след референдума за промяна на конституцията, заяви турският президент Реджеп Ердоган пред "Си Ен Ен Тюрк", предадоха агенциите. Допитването в южната ни съседка е насрочено за 16-ти април. "Турция продължава да преговаря за присъединяване към ЕС, но ни водят за носа вече 63 години- визи, помощ за бежанците. Напоследък говорят за президента на Турция като за диктатор, но ЕС, нарушаващ нормите на демокрацията, правата на човека, няма право да говори така. Дневния ред ще бъде определен на 16 април, след което могат да ги очакват изненади", каза Ердоган. Той отбеляза, че сегашните проблеми в отношенията между Турция и ЕС "идват не от Анкара, а от част от страните от съюза". "Какво направи Великобритания? Направи референдум, направи стъпката, аз ценя тази позиция на Великобритания. Нашите политически и административни отношения с ЕС ще бъдат подложени на преразглеждане от А до Я след референдума, каза още Ердоган.

Камарата на представителите в САЩ блокира отмяната на "Обамакеър"

http://www.clubz.bg/51969-kamarata_na_predstavitelite_v_sasht_blokira_otmqnata_na_obamakeyr

Американците имат не повече доверие в своя Конгрес, отколкото българите в НС. Снимка Уикипедия

Долната камара на американския Конгрес отмени вчера предвиденото гласуване на новия законопроект за здравеопазване, който трябва да отмени "Обамакеър".

Причината - освен от демократите новият проект срещна отпор и от над 20 от сериозните и няколко от умерените републиканци в Камарата на представителите.

Законопроектът бе предложен от група републиканци начело с Пол Райън. Президентът Доналд Тръмп го нарече "прекрасен". Именно той обеща отмяна на здравната система на Обама по време на кампанията си.

Гласуване днес все пак ще има, съобщиха от Камарата.

Не е ясно обаче дали законопроектът ще мине след толкова критики и от двете политически страни.

Преглед на варненския печат - 24 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=347117

„Проучват стандарта на живот във Варна и областта“ е заглавие от първа страница на вестник „Черно море“. Националният статистически институт (НСИ) започва анкетно проучване „Статистика на доходите и условия- та на живот 2017” във Варна и областта.

Борисов: С Ердоган трябва да се внимава след Крим

https://vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-s-erdogan-triabva-da-se-vnimava-sled-krim-6067050

„След вота в неделя ще получим тежко разединен народ в момент, в който съединението трябва да направи силата”, заяви лидерът на ГЕРБ

Борисов: Руснаците се объркаха какви са отношенията им с ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132836

Борисов: Руснаците се объркаха какви са отношенията им с ГЕРБ"Има неща, срещу които няма как да се реагира. Едните политолози са сини, другите са червени, няма как да не са в публичното пространство. Помните ли как Корнелия Нинова отричаше за срещата с Решетников, а те се бяха срещнали в един столичен хотел", коментира Борисов в сутрешния блок на Нова телевизия. "И ние объркахме нещата сега.

Кремъл повишава избирателната активност чрез спортни състезания и танцови конкурси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132835

Кремъл повишава избирателната активност чрез спортни състезания и танцови конкурси
Кремъл проучва експертни препоръки как да повиши избирателната активност на президентския вот догодина в Русия - "с конкурси, флашмобове и други креативни идеи", пише "Ведомости", цитиран от БТА.  Сред основните проблеми в предстоящата изборна кампания аналитиците посочват реализирането на "формулата 70/70" (70 на сто участие във вота и 70 на сто

Протести срещу Тръмп заради искането да отмени Обамабейкър

http://offnews.bg/news/n_1/n_650881.html

Нови протести се вдигнаха срещу Доналд Тръмп в много градове в САЩ. Повод за протестите са опитите на Тръмп да отмени здравната реформа на предишния президент, по-популярна като „Обамакеър”. Законът на Обама даде здравно осигуряване на около 20 милиона по-бедни американци.  Още в предизоборната си програма Тръмп каза, че ще отмени закона и той вече се намира в Камарата.  Вотът по закона трябваше да е късно снощи, но беше отменен, защото републиканците не успяха да съберат достатъчно гласове.

На три тепиха започват схватките от турнира по борба "Динко Петров"

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/na-tri-tepiha-zapochvat-shvatkite-ot-turnira-po-borba-dinko-petrov-2012353

За 9-ти път Стара Загора ще бъде домакин на международния турнир по борба "Динко Петров" за кадети и кадетки, момчета и момичета. Схватките започват на три тепиха едновременно, на 25 март от 9.00 часа, в общинската спортна зала "Иван Вазов".

В него ще участват над 300 състезатели от

Специалисти от Очна болница преглеждат безплатно за глаукома

//dariknews.bg/regioni/varna/specialisti-ot-ochna-bolnica-preglezhdat-bezplatno-za-glaukoma-2012469

За поредна година специалисти от Очна болница – Варна провеждат безплатни профилактични прегледи за глаукома. Те вече започнаха и ще продължат по традиция до 31 март като за целта гражданите трябва само да се запишат предварително на телефон 052/ 63 49 01. Поводът за профилактичната програма е Свет

Ограничават движението в центъра на Плевен заради изборите

//dariknews.bg/regioni/pleven/ogranichavat-dvizhenieto-v-centyra-na-pleven-zaradi-izborite-2012472

Във връзка с транспортирането на материалите от изборните секции, временно ще бъде ограничено движението на моторни превозни средства в някои участъци от улици в Плевен.
От 20.00 часа на 26 март, неделя, до 08.00 часа на 27 март, понеделник, се ограничава движението по ул. „Димитър Константи

Малки меломани откриха класиката и джаза в среща с именити музиканти

//dariknews.bg/regioni/ruse/malki-melomani-otkriha-klasikata-i-dzhaza-v-sreshta-s-imeniti-muzikanti-2012473

Незабравима среща със солистите на знаменитата Чикагска Джаз Филхармония имаха 120 деца от предучилищните групи на ДГ „Снежанка“, ДГ „Детелина“, ДГ „Звездица“, ДГ „Русалка“, ДГ „Зора“ , ДГ „Незабравка“, техните родители и учители в два поредни дни от програмата на Мартенски музикални дни Junior в

Велосипедист почина на място при катастрофа

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/velosipedist-pochina-na-miasto-pri-katastrofa-2012475

71-годишен велосипедист е починал на място при пътен инцидент до село Шейново. Мъжът е ударен от товарен автомобил „Ситроен Джъмпер", управляван от 48-годишен водач.

Автомобилът е застигал и е блъснал движещия се в същата посока. Водачът на товарния автомобил е тестван за употреба на

Весела Лечева: Ще възродим икономиката, за да дадем шанс на България да се развива

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/vesela-lecheva-shte-vyzrodim-ikonomikata-za-da-dadem-shans-na-bylgariia-da-se-razviva-2012474

Водачът на листата на коалиция  „БСП за България“ Весела Лечева се срещна с ръководителите на различните цехове и производства  в „Свилоза“ АД – Свищов. Предприятието е  най-големият работодател в региона, лидер на пазара в България и е едно от водещите предприятия в сектора на Балканския полуостро

"Уолстрийт джърнъл": Русия обучавала БСП как да спечелят изборите в България

http://www.mediapool.bg/uolstriyt-dzharnal-rusiya-obuchavala-bsp-kak-da-spechelyat-izborite-v-bulgaria-news261770.html

По време на кампанията за президентските избори миналата година, опозиционната БСП е получила тайна стратегия как да спечели изборите, пише американският вестник "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на пет различни източника от България – настоящи или бивши официални лица, предадоха агенциите. Според изданието  става дума за около 30-страничен документ, съставен от мозъчен тръст, близък до Кремъл. Той бил доставен от бивш руски шпионин, който е в американския списък на лица с наложени санкции. Стратегията, която била засечена от българските тайни служби, препоръчвала да се използват фалшиви новини и социологически проучвания с преувеличени резултати. Според документа партията също така трябвало да акцентира върху теми, които са в съгласие с политиката на Кремъл – сваляне на санкциите срещу Русия, критики срещу НАТО и окуражаване на Брекзит. "Много съм разтревожен, руската активност в Източна Европа е минала на ново ниво", казва предишният български президент Росен Плевнелиев, който е отявлен критик на Москва. В публикацията, озаглавена "Документ: Русия използва нагласени проучвания и фалшиви новини, за да се меси в чужди избори" се посочва още, че нито БСП, нито българското Министерство на външните работи са били открити за коментар, но няма индикации самият Радев да е знаел за този документ. Русия винаги е отричала да прави нещо нередно в България и Източна Европа, посочвайки че преследва легитимните си интереси в държави, с които има дълбоки икономически и културни връзки. Освен това винаги е смятала Източното разширение на НАТО за враждебно навлизане в район, който е отдавнашна нейна сфера на влияние. Според бившия шеф на руското външно разузнаване, а после ръководител на руския "Институт за стратегически изследвания" ген. Леонид Решетников цитираният документ е измислица на някой, който иска да охлади отношенията между България и Русия. Решетников стана известен със своя среща с лидера на БСП Корнелия Нинова през лятото на миналата година, на която се твърди, че е обсъждана кандидатурата на левицата за президент, твърди вестникът. "Целта на Русия е да подкопае политическото единство на западните институции. Все още не сме разбрали напълно последиците", казва пред "Уолстрийт джърнъл" Андрес Фог Расмусен, бивш шеф на НАТО и премиер на Дания. В Унгария, Словакия и България Кремъл подкрепя десни и евроскептични националистически групировки, казват европейки източници пред вестника, а из целия район никнат като гъби сайтове, които са враждебни към НАТО и Брюксел. Според изданието има ясни знаци, че Москва използва тези страни като плацдарм вътре в самите критично настроени западни институции. "Уолстрийт джърнъл" припомня и думите на бившия посланик на Русия в ЕС Владимир Чижов, които определят България като "руския троянски кон в ЕС". България – най-бедната държава членка на ЕС от векове има дълбоки икономически и исторически връзки с Русия, сред които са православното християнство и славянската култура. Голяма част от застаряващото население в България, жертва на лошо икономическо управление и ендемична корупция, чувства носталгия към комунистическото минало, пише още "Уолстрийт джърнъл".

Социолог: Кампанията условно се раздели на две, ГЕРБ започна съвсем слабо да пълзи

http://www.cross.bg/gerb-risurch-sotziologut-1538402.html

/КРОСС/ В навечерието на изборите проучване на „Алфа Рисърч" отчете 2,6% преднина на ГЕРБ (31,7%) пред БСП (29,1%). „Данните показват нещо много интересно и много различно от президентската кампания. Тази кампания като че ли беше условно разделена на два периода. Първият започна в края на януари и беше много успешен за БСП на фона на защитната позиция на ГЕРБ. Изведнъж подемът се пречупи като хребет, а ГЕРБ започна съвсем слабо да пълзи", коментира в „Здравей, България" социологът от „Алфа Рисърч" Боряна Димитрова. Тя уточни, че разликата от 2,6% между първите двама не е непреодолима. В същото време много близки са позициите между Обединените патриоти (8,9%) и ДПС (8,4%). „ДПС много силно мобилизира вот през последната седмица. Това не е новост за Движението. В хода на кампанията Патриотите остават на почти едно и също равнище. Дори имаме лек спад", каза социологът. „Не е изключено разиграването на националистическата карта дни преди изборите да окаже своите ефекти", допълни Боряна Димитрова. „Колебаещите се избиратели могат да решат дали Реформаторският блок ще влезе в парламента, или не. Това ще определи и дали той ще е от пет или шест партии. Според данните обаче и в двата варианта не е възможна двупартийна коалиция", поясни още социологът. Изследването на "Алфа Рисърч" е проведено в периода 20-22 март и е реализирано със собствени средства

Москва призова Запада да осъзнае опасността от разклащане на Македония

http://www.mediapool.bg/moskva-prizova-zapada-da-osaznae-opasnostta-ot-razklashtane-na-makedoniya-news261769.html

Русия се надява, че западните страни осъзнават опасността от опитите да се разклати ситуацията в Македония. Това е заявил руският външен министър Сергей Лавров, предаде БГНЕС. "Ситуацията в Македония днес е по-сложна, ще я нарека криза, която е провокирана до голяма степен изкуствено и която има за цел да раздели обществото", каза Лавров по време на лекция в Академията на Генерален щаб на Руската федерация. Той се надява, че "Западът разбира опасността от подобни опити". Лавров отбелязал, че Балканският регион "незнайно защо се възприема като регион, в който Русия прави провокации ... и всякакви нормални връзки на Русия с балканските страни веднага се превръщат в предмет на тревожна загриженост, които озвучават политиците, че, уж, Русия настъпва към Балканите". "Ние, ако мога така да кажа, не се плашим от такива изявления. Ние виждаме съвпадения по много въпроси със страните от региона", подчертал Лавров.

Москва призова Запада да осъзнае опасността от разклащането на Македония

http://www.mediapool.bg/moskva-prizova-zapada-da-osaznae-opasnostta-ot-razklashtaneto-na-makedoniya-news261769.html

Русия се надява, че западните страни осъзнават опасността от опитите да се разклати ситуацията в Македония. Това е заявил руският външен министър Сергей Лавров, предаде БГНЕС. "Ситуацията в Македония днес е по-сложна, ще я нарека криза, която е провокирана до голяма степен изкуствено и която има за цел да раздели обществото", каза Лавров по време на лекция на Академията на Генерален щаб на Руската федерация. Той се надява, че "Западът разбира опасността от подобни опити". Лавров отбелязал, че Балканският регион "не знайно защо се възприема като регион, в който Русия прави провокации ... и всякакви нормални връзки Русия с балканските страни веднага се превръщат в предмет на тревожна загриженост, които озвучават политиците, че, уж, Русия настъпва към Балканите". "Ние, ако мога така да кажа, не се плашим от такива изявления. Ние виждаме съвпадения по много въпроси със страните от региона", подчертал Лавров.

Еврокомисарят Виолета Булц: България има шанса за добри инвестиции

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132824

Еврокомисарят Виолета Булц: България има шанса за добри инвестицииЕвропейският комисар по транспорта Виолета Булц за първи път посети България. Пред БНТ тя говори за основните предизвикателства пред Европа, инвестициите в модерните проекти и сигурността по пътищата. Проектът Европейски съюз е проект на мира. Вече 60 години европейският континент няма опит във воденето на войни.

Ердоган отправи нови заплахи към ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=347112

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи нови заплахи към ЕС. Той заяви, че ще преразгледа изцяло политическите и административните връзки със Съюза, включително сделката за ограничаване на нелегалната миграция. В интервю за Си Ен Ен Тюрк Ердоган каза, че всичко - "от А до Я", в отношенията на Турция с Европа, ще бъде преразгледано след референдума на 16 април за конституционни промени, които ще разширят правомощията му: Проблемът в отношенията ни не произтича от нас, а от по-голямата част от страните от Европейския съюз/ЕС/.

САЩ може да съкрати с милиарди вноските си в ООН

https://www.actualno.com/america/sasht-moje-da-sykrati-s-miliardi-vnoskite-si-v-oon-news_601361.html

Администрацията на САЩ възнамерява да намали бюджета за мироопазващите операции на ООН с 1 милиард долара, както и да ореже финансирането на различни програми на световната организация със стотици милиони. Това съобщава авторитетното списание Foreign Policy, позовавайки се на и

Корнелия Нинова не знае как вървят нещата в Европа, заяви генералният секретар на ЕНП

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/24/2940969_korneliia_ninova_ne_znae_kak_vurviat_neshtata_v_evropa/?ref=rss


Корнелия Нинова не знае как вървят нещата в Европа. Тя не е наясно, че когато пише декларации, те се разглеждат от другите европейски държави като мнението на България, а не на Нинова. Това заяви пред Би Ти Ви генералният секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопес.

Той припомни как лидерът на БСП се обяви категорично срещу споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада – СЕТА, и след това обвини евродепутатите от ГЕРБ и ДПС, че са...

Имамът в с. Света Петка е арестуван за купуване на гласове

http://www.cross.bg/tyrtziya-yumer-imamut-1538401.html

/КРОСС/ Имамът в село Света Петка беше арестуван за 24 часа, причината - подозрение, че е купувал гласове, като водел хората от селото на безплатни екскурзии в Турция. Селото е разделено между двама имами и две партии, съобщава Фрог. В началото конфликтът бил за джамията. И религията. Сафер Нурие е старият имам. Ибрахим Юмер е новият имам. Единият подкрепя една партия, другият - друга. А спорът между тях се пренесъл от религията към политиката. Имамът Ибрахим Юмер завел десетки свои съселяни на безплатна екскурзия до Турция няколко дни преди изборите, съобщава НТ. След тази безплатна екскурзия в Турция, българските власти влязоха в Света Петка. След молитвата в Одрин за пътувалите дошъл ред на белезници, обяснения и разследване - купувани ли са гласовете им срещу места в автобуса Ибрахим Юмер не казва кои са благодетелите от Турция, които са платили за пътуването. Не казва и опонентът му Сафер Нурие.    

Премиерът на КНДР е изпратил съболезнования до Тереза Мей

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132821

Премиерът на КНДР е изпратил съболезнования до Тереза Мей 
Премиерът на КНДР Пак Пон-чжу е изпратил съболезнования до британския си колега Тереза Мей във връзка с терористичния акт в Лондон, съобщи севернокорейската информационна агенция КЦТА, цитирана от ТАСС. В телеграмата се казва, че "правителството на КНДР осъжда всички форми на тероризъм". Съболезнования е изпратил и севернокорейският външен

Генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес подкрепя Бойко Борисов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132819

Генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес подкрепя Бойко БорисовПодкрепял съм през годините ГЕРБ и Бойко Борисов, защото мисля, че той е най-доброто за България. Това заяви пред БТВ Антонио Лопес, генерален секретар на ЕНП. По повод спора си с Корнелия Нинова, той каза, че Нинова не е наясно с декларациите, които прави тя, обвинявайки колегите си евродепутати. В другите европейски държави не виждат Корнелия

В София започва състезание на специалисти във високите технологии "Datathon 2017"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132807

В София започва състезание на специалисти във високите технологии "Datathon 2017"Между 24 и 26 март в София ще се проведе състезание на специалисти във високите технологии Datathon 2017. Участниците ще сформират отбори и ще решават казуси от практиката с реални данни. По време на Дейтатон (от английски. data и marathon) екипите ще работят с реални данни и документи, извлечени от практиката на фирми и организации,

За какво се карат най-често семейните двойки?

https://www.actualno.com/curious/za-kakvo-se-karat-naj-chesto-semejnite-dvojki-news_601278.html

За съжалeние все по-често се откроява нарастваща тенденция на неразбирателство между семейните двойки в световен мащаб. Последните проучвания сочат, че 70% от двойките спорят почти всекидневно, а поводите за това най-често са свързани с пари, домакински задължения, липса на

Борисов: Защо Нинова се среща с Карадайъ? Или за назначения, или за коалиция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132812

Борисов: Защо Нинова се среща с Карадайъ? Или за назначения, или за коалиция"Без да вдигна много шум, заведох дело срещу Корнелия Нинова. Когато бях 4-ти клас, се качих на една джанка, но дойде собственика, след което толкова бой изядох от баща си. Оттогава не съм помислил и да открадна нещо. Защитих Делян Добрев, може би не трябваше да го правя толкова гласно, но ще се видим в съда и там всичко ще се реши",

Григор започва в Маями след полунощ

http://offnews.bg/news/n_1/n_650879.html

Дори изсипалият се проливен дъжд над Маями не спря тренировката на най-добрия ни тенисист Григор Димитров за предстоящото му участие на турнира от сериите "Мастърс 1000". В Туитър беше разпространено видео от съвместното занимание на Димитров и треньора му Дани Валверде, които тренираха под дъжда. Междувременно стана ясно, че мачът на Григор от втори кръг с аржентинеца Гуидо Пея ще е пети от програмата на Централния корт, което означава, че няма да започне преди два часа след полунощ в събота. RAIN OR SHINE @GrigorDimitrov @danielvallverdu pic.twitter.com/Hn1UIgRV0S — Ricky Dimon (@Dimonator) March 23, 2017

Патриотите пак блокират границата

http://offnews.bg/news/n_1/n_650878.html

Патриотите се канят да блокират границата с Турция отново днес. Това те направиха и преди два дни с цел да спрат изборните автобуси, влизащи в страната от Турция.  Границата бе болокирана от около 11 часа с огромен транспарант на Обединени патриоти: "Браним България, браним Европа". Автобуси от Турция не бяха забелязани, оказа се, че те вече са влезли в страната. 

След атентата в Лондон Радослав Панталеев размаза италианец

https://www.24chasa.bg/sport/article/6132816

След атентата в Лондон Радослав
Панталеев размаза италианецЧасове след като стана свидетел на атентата в Лондон Радослав Панталеев размаза италианеца Джанлука Росильоне и остава непобеден в Световните боксови серии. Плевенчанинът, който се бие за "Лъвските сърца на Лондон" спечели категорично мача с 3:0 (49:46, 48:47, 49:46).  "Лъвските сърца" спечелиха чисто с 5:0 над "Италия Тъндър".

БНБ отчете ръст на депозити и кредити

http://www.cross.bg/mlrd-razmer-godishna-1538400.html

/КРОСС/ Граждани и фирми кътат над 68 милиарда лева на влог Ръст на депозитите и кредитите отчита статистиката на Българската народна банка, цитира Труд. В края на февруари влоговете на граждани, фирми и финансови институции са в размер на 68,368 млрд. лв., което е увеличение със 7,1% спрямо година по-рано. Влоговете на домакинствата са нараснали с 6,1% до 45,52 млрд. лв., а на фирмите са в размер на 19,052 млрд. лв., увеличавайки се със 7,9 % за година. Най-голямо повишение - 15,5%, е регистрирано при депозитите на финансовите предприятия, в които влизат и банки, застрахователни и пенсионни дружества. На годишна база те достигат 3,789 млрд. лв. Според Асоциацията на банките в България обемът на спестяванията е знак за доверие към банковата система.БНБ отчита ръст и при кредитирането. Заемите, отпуснати от банките на неправителствения сектор, са в размер на 50,742 млрд. лв. в края на февруари, като нарастват с 3,4% спрямо февруари миналата година. Според данните на БНБ кредитите за нефинансови предприятия се повишават с 1,8% на годишна база и през втория месец на настоящата година достигнат 30,561 млрд. лв. Кредитите за домакинства са в размер на 18,677 млрд. лв., като спрямо февруари 2016 г. те се увеличават с 4,5%. Жилищните кредити са за 8,801 млрд. лева и нарастват на годишна база с 2%, докато потребителските възлизат на 7,317 млрд. лв. и се повишават с 3%. Кредитите, предоставени на финансови предприятия, са в размер на 1,504 млрд

816 години от връщането на Варна в пределите на България

http://www.moreto.net/novini.php?n=347111

На днешна дата през 1201 година, след тридневна обсада на Варна, Цар Калоян овладява града и го освобождава от Византия. Калоян (Йоаница) е български цар, царувал в периода 1197-1207 г. Той е от рода Асеневци, брат на цар Асен I (1187-1196 г.

В Сърбия поставиха ракетен комплекс, с който е свален американски бомбардировач през 1999 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132796

В Сърбия поставиха ракетен комплекс, с който е свален американски бомбардировач през 1999 г.Съветски зенитно-ракетен комплекс С-125 "Нева" бе тържествено поставен днес във Военния музей в Белград в навечерието на годишнината от военната операция на НАТО за прекратяване на конфликта в Косово, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Новият експонат в музея се прослави с това, че по време на натовските бомбардировки през 1999 г.

Фийон обвини Оланд в заговор за изтичане на уронваща престижа му информации

http://www.cross.bg/fiiion-oland-fransoa-1538399.html

/КРОСС/ Кандидатът на десницата за президент на Франция Франсоа Фийон обвини държавня глава Франсоа Оланд, че е замесен в правителствен заговор за изтичане в медиите на уронващи престижа му информации, с цел да се подкопаят шансовете му да бъде избран на най-високия държавен пост, предаде Ройтерс. "Има вестници, които получават документи 48 часа, след като са били иззети при обиски, например от офиса ми в Националното събрание. Кой им дава тези документи?", риторично запита Фийон в интервю за телевизия Франс 2. Той посочи като виновник президента на страната. В отговор на обвиненията, президентството съобщи, че Оланд "осъжда твърдо неверните твърдения на Фийон". Рейтингът на 63-годишният бивш премиер Фийон, който бе фаворит в социологическите проучвания, се срина заради предполагаеми фиктивни назначения на негови роднини.  

Шоу на Бразилия срещу Уругвай, подпряха Аржентина срещу Чили

http://offnews.bg/news/n_1/n_650877.html

Бразилия разгроми Уругвай като гост с 4:1 в една от най-интересните квалификации от 13-ия кръг в зона Южна Америка и се утвърди на първото място във временното класиране. Двубоят в Монтевидео започна отлично за домакините, които откриха от дузпа чрез Единсон Кавани в 9-ата минута. Еуфорията на "Сентенарио" продължи до 19-ата минута, когато Паулиньо вкара първия от трите си гола в мача и изравни. С ефектен гол се отличи и суперзвездата на Барселона Неймар, който вкара за 3:1 четвърт час преди края, като ефектно прехвърли стража на домакините. С гол за Аржентина се отчете и съотборника му Лионел Меси срещу Чили при успеха с 1:0 в Буенос Айрес, но с представянето си "гаучосите" не убедиха в превъзходството си. Нещо повече - успехът дойде след пресилена дузпа в 16-ата минута, като това беше признато дори от аржентинските медии. Останалите резултати от зона Южна Америка: Колумбия- Боливия 1:0 Парагвай- Еквадор 2:1 Венецуела- Перу 2:2 Класиране: 1 Бразилия 13 9 3 1 32-10 30 2 Уругвай 13 7 2 4 25-15 23 3 Aржентина 13 6 4 3 15-12 22 4 Колумбия 13 6 3 4 16-15 21 5 Eквадор 13 6 2 5 23-18 20 6 Чили 13 6 2 5 21-18 20 7 Парагвай 13 5 3 5 13-18 18 8 Перу 13 4 3 6 20-22 15 9 Боливия 13 2 1 10 10-32 7 10 Венецуела 13 1 3 9 16-31 6 Заб: първите четири отбора се класират директно за Световните финали, а 5-ият играе бараж с представител на Зона КОНКАКАФ

Има ли космическа заплаха пред Земята (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/s_dve_dumi/2017/03/24/2940838_ima_li_kosmicheska_zaplaha_pred_zemiata_video/?ref=rss


Спомняте ли си филма "Армагедон"? А вярвате ли, че има реална опасност Земята да бъде ударена от астероид и да последва ужасяваща катастрофа?

Истината, както обикновено, е далеч по-скучна от холидувските продукции. Накратко - опасност принципно съществува, но не е непосредствена и нещата не изглеждат безнадеждни. Повече вижте във видео.

Още видео от поредицата "С две думи" - тук.

Силистренският театър предлага познатата инициатива "С един билет - три представления"

//dariknews.bg/regioni/dobrich/silistrenskiiat-teatyr-predlaga-poznatata-iniciativa-s-edin-bilet-tri-predstavleniia-2012456

Силистренският театър ще зарадва отново своите почитатели с познатата инициатива "С един билет - три представление", съобщи директорът на културната институция Златина Станева. Поводът е  Международния ден на театъра - 27 март. Така три комедии от репертоара на театъра ще могат да

Конкурс за нов управител на болницата в Гоце Делчев

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/konkurs-za-nov-upravitel-na-bolnicata-v-goce-delchev-2012450

Община Гoце Делчев ще обяви конкурс за управител на МБАЛ „Иван Скендеров“. Договорът на сега действащия ръководител на здравното заведение д-р Мария Радойкова изтече. Кандидатите, които биха желали да ръководят общинската болница трябва да са магистри по медицина, най-малко 5 годишен стаж като лека

Разкриха кражба на хляб

//dariknews.bg/regioni/vraca/razkriha-krazhba-na-hliab-2012449

42-годишният Г.Г. от град Кула е задържан вчера след извършена кражба.  В 15.00 часа управител на ресторант съобщил в полицията за откраднати 20 хлебни питки и два хляба от летния бар на заведението. В хода на предприетите незабавни оперативно-издирвателни мероприятия авторът на посегателството бил

7 пожара заради небрежно боравене с открит огън

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/7-pozhara-zaradi-nebrezhno-boravene-s-otkrit-ogyn-2012452

7 пожара са гасили екипи на РСПБЗН в Кюстендилска област . Всички са причинени поради небрежно боравене с открит огън, щети не са допуснати. Пожарът в землището на с. Смочево се е развил низово върху територия от 50 дка и е съществувала реална опасност от опожаряване на широколистна гора,информират

Хванаха дрогиран шофьор

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/hvanaha-drogiran-shofior-2012455

 Служители на РУ Кюстендил са установили 25-годишен водач на МПС да управлява след употреба на наркотично вещество. Задържан е с полицейска заповед за 24 ч. По случая е започнато незабавно полицейско производство.
В РУ Рила е започнато бързо полицейско производство срещу 19-годишен водач на

8 декара гори изгоряха в Горно Драглище

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/8-dekara-gori-izgoriaha-v-gorno-draglishte-2012454

Пожар унищожи 8 декара гори в землището на разложкото село Горно Драглище. Огнената стихия се е разразила вчера около обяд.

В потушаването на пожара са участвали два екипа от Района служба  „ Пожарна безопасност и защита на населението”- Разлог и един екип от Якоруда. Причината за го

Дете счупи крак на атракцион в Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/dete-schupi-krak-na-atrakcion-v-kiustendil-2012435

12- годишно момиче е със счупен крак след игра на един от атракционите в Кюстендил, разположен на паркинга зад общината. Детето си е играело на надуваема пързалка.

Причините за инцидента се изясняват, съобщиха за Дарик от полицията в Кюстендил.

Изцяло обновеният "Практикер" в град Бургас отвори врати

http://www.dnes.bg/business/2017/03/24/izcialo-obnoveniiat-praktiker-v-grad-burgas-otvori-vrati.335861

С нова концепция и модерна визия "Практикер" - Бургас посрещна първите си клиенти на познатия, удобен адрес

Еврокомисар Булц: Големите убийци на пътя са алкохолът и дрогата

http://www.cross.bg/byltz-bulgariya-izpolzvat-1538398.html

/КРОСС/ "България е страната с най-много жертви от катастрофи в Европейския съюз. Това заяви в интервю за БНТ транспортният еврокомисар Виолета Булц. Тя е на първото си посещение в София, за да участва в транспортна конференция за проблемите в сектора. Според еврокомисар Булц голям проблем пред България остава жп транспортът и неговото либерализиране - допускането на частни превозвачи на пътници. "Големите убийци на пътя, включително и в България, на първо място са алкохолът и дрогата. Освен тях реална заплаха е неизползването на предпазни колани и високата скорост", каза тя. Булц посочи, че незабавно трябва да се повиши "осведомеността на хората за движение по пътищата". Второ, трябва да се инвестира в инфраструктура, да се използват новите технологии при контрол на движението. "Разбира се, трябва да се използват и финансови механизми. Трябва да сме готови за навлизане на нови типове превозни средства - общи коли, коли без шофьор. Важно е да има мотивация хората да използват тези нови технологии", отбеляза още еврокомисарят по транспорта и допълни: "Животът трябва да се пази. На година социалната сфера губи близо 100 млрд. евро заради пострадалите по пътищата хора. Това са пари, които са били вложени за тяхното образование, инфраструктура и просперитет." Виолета Булц коментира, че в Еврокомисията "много липсва колега от България". "Когато липсва един от нас, това нарушава баланса в съюза

Големите петролни компании заменят нефтените платформи с вятърни ферми

http://www.investor.bg/evropa/334/a/golemite-petrolni-kompanii-zameniat-neftenite-platformi-s-viatyrni-fermi-236259/

Изпълнителните директори в сектора все повече започват да се адаптират към търсенето на по-чисти горива

Фуркад: Много е вероятно след олимпиадата да спра с биатлона

https://www.24chasa.bg/sport/article/6132473

Фуркад: Много е вероятно след олимпиадата да спра с биатлонаЗа следващия сезон имам мотивация. Голяма е вероятността обаче да завърша кариерата си след олимпийските игри в Пьончан догодина. Трудно е да се поддържа мотивацията. Тази заявка за отказване от биатлона през 2018 г. направи в интервю за авторитетното издание “Екип” френският доминатор в зимния спорт Мартен Фуркад.

Гърция дава ход на проект за голям морски курорт край Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132802

Гърция дава ход на проект за голям морски курорт край АтинаГърция скоро ще определи границите на обект, където инвеститори планират да вложат 7,9 милиарда евро, за да изградят един от най-големите морски курорти в Европа, съобщи министерството на културата, сигнализирайки, че дълго отлаганият проект може най-накрая да продължи напред, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Последен ден за агитация, утре ден за размисъл

http://offnews.bg/news/n_1/n_650876.html

Край на предизборната кампания, утре е ден за размисъл. Днес е последният ден, в който политиците могат открито да агитират гласоподавателите. За участие на изборите са регистрирани 13 партии, 9 коалиции и 21 инициативни комитета. Бюлетините вече са в областните управи, а полицията започна проверки за сигурността на секциите за гласуване.

Консорциум ще строи морски курорт на мястото на старо летище край Атина​

http://www.cross.bg/letishte-kyltyrata-ministerstvoto-1538397.html

/КРОСС/ Гърция скоро ще определи границите на обект, където инвеститори планират да вложат 7,9 милиарда евро, за да изградят един от най-големите морски курорти в Европа, съобщи министерството на културата, сигнализирайки, че дълго отлаганият проект може най-накрая да продължи напред, съобщава Ройтерс. Консорциум от инвеститори от Абу Даби и Китай, воден от гръцката компания Ламда, подписа споразумение през 2014 г. за наемане за 99 години на обширен район, където се разполагаше бившето атинско летище Хеленикон, и изграждането на крайбрежен град. Гръцките депутати одобриха инвестицията миналото лято и инвеститорите се надяваха строителните работи да започнат през първата половина на тази година. Но инвестицията, ключова част от гръцката програма за приватизация в рамките на последния ѝ спасителен пакет, беше отлагана дълго време, тъй като властите се бавеха с демаркацията на зоната и даването на необходимите лицензи. В съобщение, публикувано късно снощи в сайта на парламента, министерството на културата заяви, че е на финалния етап на определянето на границите на мястото. То обаче добави, че всички планирани дейности ще бъдат наблюдавани отблизо от гръцки експерти по археология преди издаването на каквито и да е разрешителни. Бившето атинско летище Хеленикон беше затворено през 2001 г. и затъналата в дългове Гърция се опитва от повече от десетилетие да превърне площта от 170 акра в нещо, което би създало работни места и би дало тласък на икономиката, посочва Ройтерс

Варна върна блясък и инвеститорски интерес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132283

Варна върна блясък и инвеститорски интерес Фондове ще финансират водопроводи, канализация и ремонти на пътища в малките общини Над 300 млн. лв. са инвестициите, които се вляха във Варна в последните години. Решихме редица проблеми -Морската градина, регионалната система за отпадъци, детски площадки, инфраструктура. Това не би било възможно без подкрепата на правителството на ГЕРБ,

Стефка Костадинова бе преизбрана за президент на БОК

http://www.moreto.net/novini.php?n=347109

Стефка Костадинова e преизбрана за председател на Българския олимпийски комитет с нов 4-годишен мандат. По време на редовното Отчетно-изборно събрание за Костадинова с тайно гласуване вота си за нея дадоха 49 от 51 гласували членове, двама бяха против, при отсъствието на други кандидатури.

Лондонската полиция взриви подозрителен пакет на „Даунинг стрийт“

http://www.cross.bg/otkrit-dyshi-paket-1538396.html

/КРОСС/ Британската полиция взриви съмнителен пакет, открит на централната лондонска улица „Даунинг стрийт" край Министерството на финансите, предаде БТВ. Оказа се, че не съдържа нищо опасно. Пакетът е открит близо до мястото на атентата от сряда, отнел живота на петима души - трима цивилни, един полицай и самия нападател, както и до площад „Трафалгар", където снощи имаше бдение за жертвите. Полицията разкри, че това е роденият във Великобритания Халил Масуд. Повече от 40 души пострадаха при атаката, за която отговорност пое „Ислямска държава". Нивото на сигурност в Лондон остава на ниво сериозно.  

ООН: Около 400 000 души са в капана на "Ислямска държава" в Мосул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132774

ООН: Около 400 000 души са в капана на "Ислямска държава" в МосулОколо 400 000 души се намират в капана на джихадистите от групировката "Ислямска държава" в Стария град в Мосул, заяви вчера представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Ирак Бруно Джедо, цитиран от Франс прес и БТА. Около 600 000 души се намират в незавзетите от иракските сили райони в западната част на град Мосул (към 60 процента

"Объркахме руснаците дали да са за ГЕРБ или за БСП"

http://www.clubz.bg/51967-obyrkahme_rusnacite_dali_da_sa_za_gerb_ili_za_bsp

СВЯТ Бойко Борисов подари куче на Владимир Путин Cropped

Объркахме руснаците дали да са за ГЕРБ или за БСП, заяви Бойко Борисов в сутрешния блок на Нова телевизия. Според него причината за това са чисто прагматичните отношения, които неговото правителство е имало с Москва, като едновременно с това от ГЕРБ осъждали анексацията на Крим от страна на Русия и подкрепяли санкциите.

Бившият премиер заяви, че основният му опонент - БСП - се възползва на всеки вот, че избирателите им симпатизират на Русия.

"БСП винаги се възползва, че техният електорат е проруски, да размахва дружбата за Русия като нещо приоритетно само за тях. И на президентските избори. Те успяха, защото ние имахме много твърда позиция против анексирането на Крим. И сме имали против това не защото не познаваме историята и не знаем как Хрушчов се е напил и го е дал..."

По същина темата тръгна от въпроса дали Русия наистина се е бъркала в изборите у нас, както разбираме от статия в "Уолстрийт джърнъл", в която се обяснява, че Кремъл е дал инструкции на БСП как да спечели изборите - информация, потвърдена от петима бивши и настоящи държавници, както е твърди в публикацията.

"Кажете на вашите зрители, че това е един от най-големите вестници в света, така че е хубаво да знаят", посъветва Борисов.

Водещите попитаха дали има доклад по темата.

"Има неща, които и да ги знаят службите - няма как да се реагира. Ще обясня. Още 90-те години умните комунисти, защото тогава те са били най-обиграните, най-знаещите, тогава разделили политолозите - как със социологически, политологически изследвания да се насочва в една посока общественото мнение. Едните са направени сини, другите червени. Само че Кънчо Стойчев и Андрей Райчев са дадености, как да ги изолираш от медиите?", заяви Борисов.

Бившият премиер обясни как е работил за по-добри отношения с Русия:

"Увеличихме броя на руските туристи у нас, споразумяхме се за ремонта на военната авиация, платихме дълга за АЕЦ „Белене“. С ЕС се договорихме за изграждането на газовия хъб, който представлява истинска диверсификация. Сега руснаците се объркаха. „БСП ги лъга на два пъти. Казаха, че ще строят „Южен поток“, АЕЦ „Белене“, но това не се случи."

И разказа как преди дни среща с него са поискали от движение "Русофили" и той ги е объркал, като им е изброил "лъжите" на БСП за руските проекти например.

"Аз им изброих това и ги питах - защо им позволихте десет пъти да ви лъжат? БСП винаги е експлоатирала проруските чувства на избирателите и след изборите не е правила нищо", заключи Борисов.

Той подчерта, че "руснаците отдавна не са тези руснаци, които познаваме от песните за Червената армия".

Скандално е да се остави болен в полето

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6132478

Скандално е да се остави  болен в полетоНяма и не може да има логично оправдание за екипа на линейката, изоставил мъж с гангрена буквално в полето между две села. Каквито и да са били обстоятелствата, колкото и трудна и тежка да е била ситуацията с болния мъж, тези хора е трябвало да му помогнат. Вместо да изпълнят професионалните си задължения,

Радарите за превишена скорост днес - 24 март, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=347097

Служители на КАТ-Варна ще следят за превишена скорост днес - 24 март и в нощта срещу 25 март, за превишена скорост в града и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. - Аспарухов мост - северен пътен възел 08:10ч.

Протести в САЩ заради опита на Тръмп да отмени "Обамакеър"

http://www.cross.bg/trump-otmeni-donald-1538395.html

/КРОСС/ Нови протести срещу Доналд Тръмп. В много градове в Съединените щати се проведоха митинги. Поводът този път са опитите на Тръмп да отмени здравната реформа на предишния президент, по-популярна като „Обамакеър". Въведеният преди седем години закон даде здравно осигуряване на около 20 милиона американци, предимно от по-бедните прослойки на обществото. Едно от основните предизборни обещания на Доналд Тръмп беше обаче, че ще го отмени. Гласуването в Камарата на представителите се разглежда като първи тест дали управлението на Тръмп може да работи плавно с Конгреса, но вотът, който трябваше да е късно снощи, беше отменен, защото републиканците не успяха да съберат достатъчно гласове, за да прокарат закона.  

Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

http://www.cross.bg/otbelyazvame-svetovniya-den-za-borba-s-tyberkylozata-1538394.html

/КРОСС/ Днес е Световният ден за борба с туберкулозата. Това е хронично заболяване, което засяга предимно белите дробове. В средата на месеца правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването в размер на 20 милиона лева, припомня Нова телевизия. Средствата ще отидат за ваксини, които са част от Националния имунизационен календар за 2017 година. Според здравните власти Имунопрофилактиката осигурява превенция срещу редица сериозни заболявания, сред които и туберкулозата.  

Земетресение 4,5 в Гърция

http://www.cross.bg/registriran-gurtziya-dulbochina-1538393.html

/КРОСС/ Трус с магнитуд 4,5 е регистриран в южната част на Гърция в 06:24 часа в петък сутринта. Той е бил на дълбочина 158 км. Епицентърът му е на 47 км южно от Атина. Земетресението е с по-голяма дълбочина и това намалява проявленията му на повърхността. Няма сведения за щети, уточнява БГНЕС. Тази нощ бе регистриран и дълбок трус под Вранча в Румъния. Магнитудът там бе твърде слаб - 3,0. Данните са обобщени от Европейския средиземноморски сеизмологичен център.  

Руска програма разобличава престъпници по "езика на тялото"

http://pogled.info/svetoven/russia/ruska-programa-razoblichava-prestapnitsi-po-ezika-na-tyaloto.83979

/Поглед.инфо/ Нова компютърна програма ще следи "езика на жестовете" и ще помага престъпниците да бъдат разкривани сред голяма човешка тълпа – например по време на футболни мачове.

Последен ден от предизборната кампания

http://www.cross.bg/izborite-predizbornata-kampaniya-1538392.html

/КРОСС/ Край на предизборната кампания. Днес е последният ден, в който политиците могат открито да агитират гласоподавателите. Общо 4732-ма са кандидатите за парламента, като за участие на изборите са регистрирани 13 партии, 9 коалиции и 21 инициативни комитета. Бюлетините за изборите пък вече са в областните управи, където ще се съхраняват до събота вечер, когато е и денят за размисъл. От вчера полицията започна проверки за сигурността на секциите за гласуване. За извънредния парламентарен вот са напечатани над 7 милиона и половина бюлетини за България. Над 360 000 ще бъдат изпратени за сънародниците ни в чужбина.  

Земетресение от 4,5 по Рихтер е усетено в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132804

Земетресение от 4,5 по Рихтер е усетено в ГърцияЗеметресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер е регистрирано в Южна Гърция в 06:24 ч. българско време, сочат данни от Европейския средиземноморски сеизмологичен център, предава Фокус. Епицентърът е бил на дълбочина 158 км и се е намирал на 16 км югозападно от нос Сунион, на брега на Егейско море и на 47 км южно от столицата Атина.

Слънчево, до 25 градуса

http://offnews.bg/news/n_1/n_650875.html

Слънчево ще е времето днес. Максимални температури между 20° и 25°, по Черноморието 11° - 14.  Ще духа слаб вятър, предимно от запад-северозапад. На Черноморието ще бъде предимно слънчево и ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максимални температури на въздуха: 11°-14°. Температурата на морската вода е 7°-8°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Над планините ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 14°, на 2000 метра – около 7°. Това съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик Анна Дякова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН).

Преглед на печата - 24 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=347110

"Труд": Баща продал дъщеря си за булка на разсрочено плащане 49-годишен мъж от Луковит бе осъден, след като взел близо 1500 лева откуп на вноски за дъщеря си. До присъдата се стигнало след споразумение с Районна прокуратура-Луковит, съобщиха днес оттам.

Швейцария предупреди Анкара да не шпионира турски имигранти

http://www.cross.bg/shveiitzariya-tyrski-shpionira-1538391.html

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Швейцария Дидие Буркхалтер каза на турския си колега, че страната му ще следи внимателно дали Анкара не шпионира незаконно турски имигранти преди референдума на 16 април за разширяване на правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Ройтерс. На среща с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, Буркхалтер изрази притеснения, че Турция може би използва разузнавателната си мрежа да следи турски граждани в Швейцария преди вота. Швейцарски депутат неотдавна внесе жалба, в която се твърди, че критици на Ердоган, базирани в Швейцария, са били заплашвани с физическа саморазправа. Чавушоглу пристигна в Швейцария да се срещне с турски граждани в посолството на страната си и да разговаря с швейцарския си колега.  

Ердоган отправи нови заплахи към ЕС

http://www.cross.bg/erdogan-prezident-referendyma-1538390.html

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи нови заплахи към ЕС. Той заяви, че ще преразгледа изцяло политическите и административните връзки със Съюза, включително сделката за ограничаване на нелегалната миграция. В интервю за Си Ен Ен Тюрк Ердоган каза, че всичко - "от А до Я", в отношенията на Турция с Европа, ще бъде преразгледано след референдума на 16 април за конституционни промени, които ще разширят правомощията му: Проблемът в отношенията ни не произтича от нас, а от по-голямата част от страните от Европейския съюз/ЕС/. Според турския президент европейски страни разрешават прояви на онези, които водят кампания за гласуване с "не" на референдума и забраняват прояви на турски представители пред поддръжници на гласуването с "да". Ердоган обвини Германия, че подкрепя тероризма и каза, че няма планове да я посети преди референдума, както твърдяха някои медии. Той не се извини за сравнението с нацизма, посочва Ройтерс. Турският президент добави, че ще има разговори "очи в очи" с новото американско правителство през май и че основните двустранни проблеми, които ще се обсъждат, са Сирия и Фетхуллах Гюлен.    

Миньорите от "Оброчище" прекратиха протеста, споразумяха се с концесионера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132783

Миньорите от "Оброчище" прекратиха протеста, споразумяха се с концесионераСлед 4-часови преговори, организирани на място от екип на Министерството на енергетиката с участието на ИА "Главна инспекция по труда", работещите постигнаха споразумение с концесионера "Евроманган" ЕАД. В преговорите участва и омбудсманът Мая Манолова. Споразумението предвижда трудовите възнаграждения на всички работещи в "Евроманган" ЕАД да се

Най-важното от Варна във вчерашния 23 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=347085

Изложба в чест на проф. Васил Йончев се открива във Варна В чест на 100-годишнината от рождението на проф. Васил Йончев (1916 – 1985) ще се открие изложба, научи Moreto.net. Проф. Васил Йончев е основоположник на академичното образование по шрифт и калиграфия у нас.

Протести на животновъди ще затворят основни пътища

http://www.cross.bg/zhivotnovudi-protestite-osnovni-1538389.html

/КРОСС/ С блокади на основни пътни артерии в страната продължават протестите на животновъди, които преди два дни окупираха министерството на земеделието и президентството. Някои от фермерските организации се разграничиха от стачните действия, предаде БНР. От браншовата организация „Обединени български животновъди" обявиха, че протестите ще бъдат на четири основни пункта - на „Дунав мост" - Русе, граничен пункт „Капитан Петко войвода", на пътя Ловеч - Варна и на главен път Е-79 в района на тунел Железница. "Исканията остават абсолютно същите, тъй като няма абсолютно никакъв резултат от нашата стачка", каза Юлия Коюмджийска. Освен исканията за отмяна на министерската заповед, спираща плащанията по мерките за агроекология и незабавно изплащане на субсидиите, фермерите смятат, че има избирателно превеждане на евросредства, заяви още Коюмджийска: "Разтръбиха навсякъде, че са изплатили 70 млн. евро по т.нар. планински райони и различни от планинските, обаче на над 5 хиляди бенефициента не бяха изплатени сумите - без обяснения, без нищо..." Четири животновъдни организации обаче се разграничиха от протестите на колегите си и смятат, че стачката има други цели, каза за „Хоризонт" Велин Мицев: "Не е моментът да правим политически стачки. Би трябвало да се работи с диалог и срещи, защото не можем да кажем, че в служебното министерство има виновни хора

Заподозрени за тероризъм африканци бяха арестувани в Италия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/24/2940952_zapodozreni_za_terorizum_afrikanci_biaha_arestuvani_v/?ref=rss


Италианската полиция арестува четирима заподозрени членове на терористична клетка, разпространявала пропаганда по социалните медии, съобщава БТА. Трима от арестуваните са тунизийци, а един е мароканец. Те са действали в италианските градове Милано и Перуджа, както и в Германия.

При акцията са били извършени и обиски в жилищата на още двама заподозрени - алжирец и тунизиец. Издирва се и друг тунизиец, който е с право за законно пребиваване, живеещ в Перуджа и работещ в...

Ще направи ли КНДР нов ядрен опит съвсем скоро?

https://www.actualno.com/asia/shte-napravi-li-kndr-nov-jadren-opit-syvsem-skoro-news_601358.html

Северна Корея е на финалния етап на извършването на нов ядрен опит. Той може да бъде извършен в края на месеца, съобщи Fox News, цитирана от БГНЕС. Телевизията се позова на длъжностно лице, запознато с последните сведения на американското разузнаване. По-рано през седмицата САЩ

Здравко Цанев: Бавното правосъдие е равносилно на отказ от него

//dariknews.bg/novini/plateni-publikacii/zdravko-canev-bavnoto-pravosydie-e-ravnosilno-na-otkaz-ot-nego-2012438

Здравко Цанев е роден на 15.08.1975г. Завършил Академията на МВР, магистър по право. Член на САК. Председател на СДС - район "Сердика" и съветник в 43-то Народно събрание.

Професионален опит:

2000г.-2008г. СДВР – МВР – разкриване на тежки криминални пр

Антон Георгиев: Сигурност и отговорна държавна политика са нужни за развитието на област Плевен

//dariknews.bg/regioni/pleven/anton-georgiev-sigurnost-i-otgovorna-dyrzhavna-politika-sa-nuzhni-za-razvitieto-na-oblast-pleven-2012436

„Политиката ме привлича единствено заради възможностите, които дава за промяна към по-добро на живота в България“, казва кандидат-депутатът от БСП Антон Георгиев.

„За мен, да си народен представител е голяма отговорност, защото точно от тях зависи бъдещето на България и животът на хо

Православната църква почита днес преподобни Захария

//dariknews.bg/regioni/sliven/pravoslavnata-cyrkva-pochita-dnes-prepodobni-zahariia-2012437

На днешната дата - 24 март, църквата почита паметта на преподобни Захария.
Той бил син на египтянина Карион, който оставил жена и деца и отишъл в манастир, за да приеме монашество.

Карион взел със себе си и Захария. Макар и по-млад от останалите, Захария се удостоил с големи б

Рожденици на 24 март

http://www.cross.bg/bivsh-direktor-ivaiilo-1538388.html

/КРОСС/ Милен Велчев, бивш министър на финансите Ангел Бончев, бивш президент на "Литекс" Борис Дали, попфолк певец Димитър Костов, главен директор по риска в ПИБ Ивайло Петков, бивш национал по футбол Ивайло Гогов, поет и писател Фатме Илияз, юрист, бивш депутат Д-р Тонка Върлева, директор на програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН"  

Православен календар за 24 март, вижте кои са именици днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6132800

Православен календар за 24 март, вижте кои са именици днесПреп. Захария. Св. Артемий, еп. Солунски Преподобни Захария бил син на египтянина Карион, който оставил жена и деца и отишъл в манастир, където приел монашество. Карион взел със себе си и Захария, понеже майката не могла да го изхрани. Макар и по-млад от многото старци в манастира, Захария се удостоил с големи благодатни дарове.

Пазарът на офиси в София е на 49-то място в света по ръст на наемите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278247_%D0%9F%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+49-%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D1%81%D0%

 Пазарът на офиси в София е сред пазарите с умерен ръст (в рамките на 5%) на наемните равнища през последното тримесечие на 2016 г., показват данни на глобалната консултантска компания CBRE.

Наемите на първокласните офис площи у нас отчитат увеличение от 1,9% на годишна база за периода. Това ни нарежда в компанията на пазари като Милано, Канбера и Вашингтон.

С това повишение на наемните нива София е на 49-то място от общо 121 изследвани пазара.

Белфаст е най-бързо растящият пазар на офиси в света през последните три месеца на миналата година с 25% годишен ръст. Втори е Чикаго с почти 20%, а на трето място е Стокхолм със 17,3%.

Топ 10 се допълва от Берлин, Дъблин, Кейптаун, Порто, Лион, предградията на Сиатъл и центъра на Сиатъл.

Същевременно в Калгари е отчетен най-силен годишен спад на наемите на офисите в края на миналата година – 26,5%. Резкият спад на пазара е свързан с кризата в енергийния сектор в Канада заради цените на петрола.

В Джакарта е отчетено намаление на наемите на офисите от 19,2%, а в Истанбул спадът достига 11,1%.

Топ 10 на най-слабите пазари на офиси се допълва от Сао Пауло, Сингапур, преградията на Калгари, Хюстън, Цюрих, Лондон и Мексико сити.

От регионална гледна точка Европа е водеща в глобален мащаб по темпове на ръст на наемните равнища. Средното увеличение на наемите на първокласните площи достига 3,7% за региона спрямо 2,3% средно увеличение в световен план. За Америка и Азия ръстът е по 1,8%.

Центърът на Хонконг запазва лидерската си позиция като най-скъп пазар на офиси в света с почти 2 900 долара годишен наем на кв.м. Следва финансовият район на Пекин с годишен наем в размер на почти 2 хил. долара. На трето място е Коулун в Хонконг с малко под 1 800 долара.

Следват централния район на Пекин, Уест Енд в Лондон, Ню Йорк, Токио, Шанхай, Ню Делхи и Москва.

Като общо правило за глобалния пазар се откроява, че растежът на наемите на офис площите се диктува основно от компании от технологичния сектор. Примери в това отношение са вече установени технологични хъбове, като Сиатъл, Берлин и Стокхолм, както и развиващи се, като Дъблин и Кейптаун.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Калоян Паргов: БСП няма да допусне пак да е заложник на други партии

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6132496

Калоян Паргов: БСП няма да допусне пак да е заложник на други партииОще акценти: България има нужда от стабилно правителство и който се опитва да саботира сформирането му, вреди на държавата С Калоян Паргов, председател на БСП - София, и член на Изпълнителното бюро на партията разговаря Лиляна Клисурова - Г-н Паргов, как стои БСП в София в края на кампанията? - Кампанията беше доста динамична.

Саудитска Арабия губи все повече петролното си превъзходство

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278246_%D0%A1%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%90%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%8F+%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB

 Саудитска Арабия губи хватката си върху големите петролни пазари, на които преди доминираше, на фона на дълбоко намаляване на добива, което предоговори глобалните търговски петролни маршрути и облагодетелства конкуренти като Иран, Русия и САЩ, коментира Wall Street Journal.

За да преглътне сериозното понижение на производството, целящо да спре спада на цените на суровината, най-големият износител на петрол в света отстъпва пред американските шистови производители и ускорява отстъплението си от САЩ, казва източници, запознати със саудитската политика.

Износът на суров петрол от Саудитска Арабия към САЩ за седмицата до 10 март е спаднал с 426 хил. барела на ден спрямо предишната седмица, сочат последните данни от САЩ. Това представлява най-острия седмичен спад, откакто Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) реши в края на ноември да намали добива, за да повиши цените на петрола.

Спадът е бил планиран, казват източниците, тъй като кралството иска вместо това да се насочи към Азия за растеж.

Саудитска Арабия обаче изостава зад Русия от гледна точка на доставките за Китай, показват китайските митнически данни. Китай е един от най-бързо растящите потребители на петрол. В същото време саудитската петролна машина бива задмината от Ирак и Иран при големите европейски клиенти във Франция, Испания и Италия, сочат данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Отдръпването на саудитците от битката за тези пазари отразява компромисите, които кралството прави в момента, за да постигне по-високи цени на петрола, докато се изправя пред фискален натиск от процъфтяващото население, а първичното публично предлагане (IPO) на държавната петролна компания Saudi Aramco наближава.

От години поддържането на пазарен дял бе основен приоритет за Саудитска Арабия. През 2014 г., когато цените на петрола се сринаха, саудитците решиха да не се налага намаление на добива в ОПЕК, за да избегнат отказ от дела си на ключови пазари.

Сега тази стратегия се е променила по начини, които не бихме си представяли преди години.

Откакто Саудитска Арабия и ОПЕК решиха да намалят добива миналия ноември, американските шистови компании се възползват от по-високите цени, за да възстановят дейността си, добавяйки 412 хил. барела на ден ново производство, сочи Администрацията за енергийна информация на САЩ. Макар че част от този петрол е останал на американския пазар, щатският износ на суровината се е вдигнал до над 1 млн. барела на ден тази година.

Саудитска Арабия, която увеличи производството си до рекордни нива, за да се конкурира с американския петрол преди две години, сега се оттегля на фона на новата яростна атака. Кралството е намалило добива си с почти 800 хил. барела на ден от октомври насам. Това е с 60% повече от обещаното в сделката на ОПЕК и сигнализира сериозната ѝ позиция за стабилизирането на пазара на петрол.

Намаляването на износа към САЩ е последният ход от дългата серия оттегляния от преди най-доходоносния пазар за кралството. През 90-те години Саудитска Арабия формираше почти една трета от вноса на петрол в САЩ, но през ноември делът ѝ е бил едва 12%, посочва МАЕ.

Саудитска Арабия със сигурност остават водещият производител на петрол в света, който може да влияе на цените, защото, както твърди, кралството добива с около 2 млн. барела на ден под капацитета си. Това означава, че страната може бързо да засилва и отслабва добива си, влияейки на цените междувременно.

Изтеглянето на кралството е позволило на конкурентите да се развият.

Русия, което не е част от ОПЕК, но се съгласи да намали добива си, произвежда на нива, близки до следсъветските рекорди. Вторият по големина производител в групата – Ирак, също добива на почти рекордни нива. На друга страна членка – Иран, ѝ е бе позволено да продължи с увеличаването на добива си с определен обем.

Иракски и руски представители казват, че са ангажирани с намаляването на производството и не се възползват от саудитската позиция. Иран отказва коментар.

Дори преди да бъде обявено намаляването на добива от ОПЕК, се наблюдаваше очевиден спад във вноса на саудитския петрол в големите европейски икономики. Доставките на саудитски петрол към Испания, Италия и Франция е спаднал с 11% между юли и октомври, сочат данни на МАЕ.

В същото време Иран е предоставил петрол на пазара на износ, и то с отстъпка от 3% спрямо петрола на конкурентите от ОПЕК, сочи конкурентен производител. Резултатът: иранските доставки на петрол към Европа са скочили с 45% през декември спрямо август, сочи компанията за проследяване на доставките Clipper Data.

Ударите за саудитците продължават и в Азия. В Китай вносът на петрол на кралството е бил 13% през 2016 г. спрямо 15% през 2015 г., твърди Energy Aspects.

Кралството се опитва да засили присъствието си на азиатските пазари, докато Русия показа силата си там. През миналата година руската държавна петролна компания Роснефт би Aramco в сделка за втората по големина рафинерия в Индия – Essar Oil.

Крал Салман е на едномесечна визита в Азия, за да промотира IPO-то на Aramco и да осигури клиенти за суровия петрол на кралството, включително чрез споразумение за 7 млрд. долара с Малайзия. Според представители на консултантската компания в сектора Wood Mackenzie Саудитска Арабия се опитва да си гарантира бъдещ пазарен дял, макар че днес се отдръпва.

Саудитска Арабия се опитва да стане по-гъвкава, за да се възползва от ново бъдещо търсене.

Saudi Aramco променя операциите си в Китай, продавайки повече на независими рафинерии, които предпочитат да купуват отделни товари вместо да зависят от дългосрочни договори. Кралството ускорява и планове, за да разчита повече на рафинирани продукти, като бензин, които са по-рентабилни от петрола.

Стават все по-проактивни“, казва изпълнителен директор от саудитската петролна индустрия.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Тръмп: Обикновено излизам прав, разчитам много на инстинкта си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132793

Тръмп: Обикновено излизам прав, разчитам много на инстинкта сиПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп защити спорните си твърдения, често опровергавани от фактите, в интервю за сп. "Тайм", предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Какво да ви кажа? Обикновено излизам прав. Действам инстинктивно, аз съм човек, който знае как стават нещата в живота. Много разчитам на инстинкта си, но той се оказва верен", каза Тръмп.

Бедните в Германия стават все по-бедни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278245_%D0%91%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8

 Богатите германци стават все по-богати, а бедните стават все по-бедни, показва правителствен доклад, публикуван от Ройтерс, разтърсващ популярния световен имидж за страна с високи доходи и равен достъп до високоплатени работни места на стабилен пазар на труда.

Докладът показва, че между 1995 и 2015 г. почасовото заплащане на най-нископлатените 40% от населението е намаляло с 4-7% в реално изражение. В същото време високоплатените 60% от населението са получили увеличения на заплатите между 1 и 10%.

Докладът, изготвен от Министерството на труда и социалната политика, не е публикуван официално, защото все още трябва да бъде одобрен и от останалите министерства.

Бежанците - 890 хил. души, които са пристигнали в Германия през 2015 г., фигурират в доклада и според министерството именно те са причината за повишаващото се равнище на бедност.

Въпреки това властите не са в състояние да определят точно ефекта, който бежанците имат върху бедността, тъй като в допълнение към пречките данните за новопристигналите са твърде оскъдни.

Несъмнено обаче напливът на бежанци води до покачване на броя на хората, търсещи професионално обучение, което е добре за една икономика, страдаща от недостиг на работна ръка в повечето, ако не във всички сектори, се посочва в доклада, получен от Ройтерс.

Проучване на Института за икономически изследвания в Кьолн през 2015 г. установи, че ако пристигналите през тази година бежанци представляват 1% от 82-милионнотото население на Германия и ако всички те печелят по-малко от прага на бедността, това ще доведе до ръст от 0,7% на общото равнище на бедността.

Министерството на труда, което се управлява от лявоцентристката Социалдемократическа партия, коалиционен партньор на консерваторите на канцлера Ангела Меркел, се опитва да повдигне неравенството като една от водещите теми по време на общите избори на 24 септември.

Докладът показва още, че бедността се е увеличила с 6 процентни пункта сред децата, родени през 1980 г., в сравнение с тези, родени през 1970 г.

Днес, между 15 и 21% от децата в Германия са изправени пред заплахата от изпадане в бедност. В същото време икономиката се разширява всяка година от 2010 г. насам, включително и 1,9% през миналата година.

Представители на партията на Меркел отказаха да коментират доклада, тъй като той все още не е официално публикуван. Очаква се те да се противопоставят на някои части от него.

Кандидатът за нов канцлер Мартин Шулц вероятно ще се изправи пред трудна съпротива от страна на бизнеса, както и на част от собствената си партия, ако се опита да приложи реформи на пазара на труда.

Германците са разделени по въпроса. Проучване на общественото мнение на DeutschlandTrend за държавната телевизия този месец показа, че 44 процента от населението смята, че има неравенство в обществото, което е лек спад спрямо 50%, заявили същото миналия месец.

Друго проучване на Института за икономически изследвания RWI Leibniz, публикувано по-рано през март, установи, че един на всеки осем от 7,5 милиона германци на нископлатени работни места, известни като миниработни места в Германия, са получили по-малко от минимално определеното трудово възнаграждение  от 8,50 евро на час.

По статията работи: Веселина Василева

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-predi-izborite-1538387.html

/КРОСС/ „Денят започва", БНТ Тема: Европейски път. По пътищата на Европа - еврокомисарят по транспорта Виолета Булц специално за БНТ Тема: След атаката. На живо от Лондон: между ужаса от атаката и мерките за сигурност - всички подробности от специалния пратеник на БНТ във Великобритания Илина Бисерова Тема: Парламентарни избори. Часове преди изборния ден - гост говорителят на ЦИК Александър Андреев Тема: Муай тай. 6 световни титли и 12 медала за националния ни отбор по муай тай в Банкок. Шампионите специални гости в минутите преди 9 Тема: В „Извън играта" една ледена приказка за хора с горещи сърца от Христо Пимпирев "Тази сутрин", БТВ Часове преди изборите, последно завъртане - политическите остриета на партиите в студиото на „Тази сутрин": Красимир Каракачанов, Константин Проданов, Владислав Горанов, Петър Москов, Александър Симов и Веселин Марешки; На живо от Бурса - как се готвят за изборите българските изселници в Турция? Предават специалните ни пратеници Рада Домусчиева и Иво Иванов; Генералният секретар на европейската народна партия Антонио Лопес; Може ли Европа да противостои на терора и каква е заплахата за България - на живо от Лондон и коментар в студиото на експерта Алекс Алексиев; Певицата Поли Генова за таланта и музикалните открития в новия сезон на „Гласът на България". "Здравей, Българи", Нова телевизия На финалната права - Бойко Борисов в седмицата на лидерите

Защо Доналд Тръмп не подаде ръка на Меркел?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278244_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%BD%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%

 Американци и британци влизат в сериозен конфликт с либералния ЕС

Вашингтонската визита на Меркел започна със символичното послание на Тръмп, че канцлерът не е сред най-желаните гости. Първоначалната дата, на която германският лидер трябваше да кацне в Щатите, беше внезапно отложена от американска страна поради лоши атмосферни условия. Този знак обаче не може да се сравни с дипломатическия конфуз, на който стана свидетел светът по време на самата среща. Съгласно американския протокол задължителна част от всяка официална визита на чужд държавен лидер е фотографирането в Овалния кабинет на Белия дом. За всеки акредитиран фотограф преминаването през многобройните проверки за сигурност и дългото чакане са голямата цена, която трябва да плати за наградата – кадрите на ръкостискащите се държавни лидери на фона на камината в Овалния кабинет.

Ръкостискане между Меркел и Тръмп обаче изненадващо нямаше. В отговор на молбата на фотографите германският канцлер попита Доналд Тръмп дали е готов да стисне ръката й. Първоначално американският президент не реагира по никакъв начин на поканата и продължи да гледа встрани. Тогава Ангела Меркел повтори молбата си, а Доналд Тръмп просто замълча. По-късно говорителят на Белия дом Шон Спайсър обясни пред сп. “Шпигел”, че президентът не е чул какво му казва Меркел. За наблюдавалите видеото от Овалния кабинет стана съвършено ясно – Доналд Тръмп съзнателно отказа да подаде ръка на германския канцлер. Какво се крие зад демонстрацията на враждебност към Меркел и Германия? Налице ли е сериозна фрагментация в евроатлантическата общност?

Между Доналд Тръмп и Ангела Меркел съществува, на първо място, силна идеологическа вражда. Критиките на Тръмп към либералната миграционна политика на Меркел и отговорът на германския канцлер относно указа на Тръмп, забраняващ на граждани от 7 мюсюлмански страни да посещават САЩ, са само щрихи към този идеологически конфликт. В дълбочината на сблъсъка има и друг, по-силен фактор. Както се оказва често на Запад, когато се говори за идеи, става дума за пари. Когато не става въпрос за пари, става въпрос за много пари.

За американския президент Доналд Тръмп съвместната пресконференция с германския канцлер Меркел започна с неволна грешка на езика: “Ние сме много могъща компания…” – обърка се президентът, но бързо се поправи: – “Ние сме много, много силна страна.” С идването си на власт в Белия дом Доналд Тръмп даде заявка да сложи край на развиващата се в процеса на глобализация тенденция САЩ да се превръщат в пощенска кутия за транснационалния капитал. Докато глобализацията се налагаше с американски мускули, от това печелеха крупни корпорации и неколцина европейски и азиатски страни. САЩ губеха работни места, бизнес и цели индустриални производства. Днес Тръмп управлява Съединените щати по същия начин, по който ръководи своите компании, и първото, за което държи сметка, е балансът на приходи и разходи. Два са големите пасива на отношенията ЕС – САЩ, разгледани през бизнес погледа на Тръмп. Цялата десетилетна политика на Вашингтон за подкрепа на структури като Европейския съюз и НАТО в хода на студената война срещу Съветския съюз за новия президент днес означават само разходи.

На първо място такъв е въпросът за сигурността на европейските съюзници от НАТО. Доналд Тръмп се е сблъскал с проблема още в качеството си на крупен данъкоплатец. Съединените щати от години плащат милиарди долари за военни разходи, с които обезпечават не само своята сигурност, но и защитават Европейския съюз. Страните от ЕС се възползват от ситуацията, като съкращават парите си за отбрана и ги насочват към други области на икономическия фронт. Така например Германия и Франция успяха да инвестират сериозно в самолетостроенето и още в началото на века европейският концерн “Еърбъс” измести като водещ производител американската компания “Боинг”. С други думи американските данъкоплатци плащат за сигурността на европейците, а със спестените пари Европа успешно се конкурира и в крайна сметка взема американски производства и работни места. Затова не е изненадващо, че Доналд Тръмп влезе в конфликт с Ангела Меркел по въпроса за отбранителните разходи.

Американският президент има още един повод да демонстрира враждебно отношение към германския канцлер Меркел. Причината е колосалният търговски дефицит, който всяка година трупат САЩ в търговията си с Берлин. За изминалата година германските производители са внесли в Америка стоки с 49 млрд. евро повече, отколкото техните американски колеги в Германия. За икономически протекционист и радетел на силна национална икономика като Доналд Тръмп това означава само едно – САЩ вече нямат интерес да субсидират германската икономика с неравностойна търговия.

Изводът след демонстративния отказ на Тръмп да стисне ръката на Меркел може да е само един – евроатлантическата общност се пръска по шевовете. Американци и британци влизат в сериозен конфликт с либералния ЕС начело с Германия. В битката за пазари и производства ще се оформи новият световен ред в Европа. Както се пошегува Доналд Тръмп единственото общо между него и Ангела Меркел е това, че са били подслушвани от Барак Обама. В цялата тревожна ситуация има риск България да отпадне от ангажиментите на Западна Европа и САЩ. Превръщането на страната ни в далечна периферия сериозно заплашва с опасността София да попадне под влиянието на засилващ се натиск от Югоизток.

(Със съкращения от сайта a-specto)

За пробойните по българо-турската граница

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278243_%D0%97%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BE-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8

 

Имаме „съюзници” в ЕС и НАТО, готови да ни превърнат в „санитарна зона“ на Европа, база където да се спират и заселват нахлуващите от юг нашественици

 

 

Затварянето на българо-турската граница за нерегламентирано преминаване не е управленска прищявка, пропагандно мероприятие, още по-малко някакво банално патриотарско хрумване, че и да не стане, няма кой знае какво значение. Осигуряването на неприкосновеността на българската земя е конституционно задължение на българското правителство, първостепенна и неотменна държавна повеля.

България е в тежка, прерастваща в катастрофа демографска криза. Но тази криза не е просто криза на българското общество – оценка, невярна и прикриваща истината. Единствено българите в днешна България застрашително намаляват, а с това отслабва и българската държава. При динамично нарастване на българските малцинствени общности, особено на ромското население, което все по-трудно се интегрира, на общностите, свързани с исляма и особено ромите мюсюлмани, сред които целенасочено отвън се утвърждават не просто социално демодирани, а ислямски фундаменталистки, в дълбока си същност антиевропейски модели на обществено организиране и социален живот — при тези условия, съхранението и утвърждаването на европейския облик на българското общество и държава, на неговата хомогенност и на българската национална култура като тяхна европейска характеристика, овладяването ѝ от българските ислямизирани общности става първостепенна държавна и обществена задача. И не случайно срещу този „национален“ облик на българската държава се сипе огън и жупел, както от ислямския свят, така и от „приятелски“ неолиберални позиции не само на „соросоидните“ неправителствени организации, но и от подвластни на неолибералния глобализъм държави. Нима нашите държавници не разбират, че мощни фактори от „Юг“ работят целенасочено българската земя да стане отново доминирана от исляма и че те методично обработват (с безотговорното наше примирение) българското ислямизирано население към това. Че и на „Запад“ има сили, уж наши цивилизационни събратя и съидейници, с които сме заедно в ЕС и НАТО, но които са готови да жертват България, да я превърнат в „санитарна зона“ на Европа, база където да се спират и заселват нахлуващите от юг нашественици, да не достигат до техните богати и уредни страни. Да не би за „черните очи“ на г-н Борисов или за „юнашката му снага“ да отпуснаха на България цели 160 млн. евро, не за охрана на границата, а за лагери за „бежанци“. Трябва ясно да се разбере, дори да я нямаше кризата в Ирак и Сирия, България е подложена на мощна, цивилизационно натоварена демографска преса от юг. Към 2025 година се очаква само арабите да надхвърлят 500 млн. – повече от цялото население на Европа – всички мюсюлмани търсят „жизнено пространство“. Към това трябва да добавим и все по-агресивно разгръщащата се неоосманска иредентистка политика на Турция, която със „стратегическа дълбочинност“ активизира влиянието си към „бившите османски територии“, както напоследък в Турция започнаха да наричат Балканите и преди всичко България.

Бежанската вълна“ от 2013 г. сложи началото на новия етап в миграционната ислямска инвазия.  За това най-много допринесе политиката на САЩ за създаване на „контролиран“ (а в същност изпуснат от контрол) хаос в съседния арабския свят, който да дестабилизира и Европа. Логично главен обект на тази мощна миграционна инвазия стана обезлюдяваща се Европа, а България е на най-предната линия сред застрашените от натиска ѝ страни. При това, трябва ясно да се разбере, новозаселилите Европа мигранти не идват да приемат и се обогатят от нейните културни модели и цивилизационни постижения, а възползвайки се от тях да ѝ наложат своите порядки. И ако за големите европейски народи тази заплаха е преодолима, за малка България с най-бързо намаляващо и застаряващо българско население и най-висок процент собствени ислямизирани и бързо нарастващи малцинствени общности, без ясна подкрепа от европейските ни събратя и риска да бъдем жертвани, опасността от мигрантско нашествие приема съдбоносни измерения.

Още в края на 2013 г. Консултативния съвет по национална сигурност при президента (тогава г-н Плевнелиев) единодушно от всички национални политически партии прие становището, че миграционната вълна от Турция е заплаха за националната сигурност и задължи тогавашното правителство на г-н Орешарски да предприеме екстрени мерки за затваряне на границата за нерегламентиран достъп. И само за 5 месеца през 2014 г. то изгради близо 30 километрова телена преграда върху най-уязвимия участък край граничната бразда. Там преминаването на границата (намалено 7 пъти) бе практически овладяно. Но служебното правителство на г-н Близнашки, заменило бламираното от ДПС правителство на Орешарски, от м. юли 2014 г. спря строителството ѝ.

През м. януари 2015 г. под влияние на обществения натиск второто правителство на г-н Борисов с МВР министър г-н Вучков обеща да поднови строителството на телената ограда. Бяха предприети практически мерки, но министърът подаде оставка и работата отново замря. Наместо конкретна работа започнаха „дебати“ – направеното от Орешарски не струвало, оградата трябва да бъде по-висока, по-вкопана, по-здрава – добре, но само до тук! Наместо преграждането на 100 км най-уязвими места от 257 километровата ни граница с Турция, както беше първоначалния замисъл, бе решено да се преградят само 80, заговори се и за 60 км.

Оказа се, че „българските граничари са малко, колите им недостатъчно и повечето от наличните са повредени, липсват битови условия и необходими крайграничните охранителни технически съоръжения. На това отгоре беше спрян и токът за тях, тъй като държавата бе задлъжняла с неплатени над милион лева за използваната до тогава ел. енергия. Валията на Одрин шумно изказа недоволството си, как може да се правят прегради между добри комшии.

През миналата 2016 г. вече започва по-активна реалната работа по изграждане на „временното възпрепятстващо съоръжение“. Предвидено бе, най-после, то да бъде изградено по цялата гранична полоса. Работата е прекратена през зимата, поради тежките метеорологични условия. Така тук 71.5 км. са все още незавършени…

Работи се бавно, но пък по-скъпо; докато правителството на Орешарски плати за 28 км 9.6 млн. лв., управителите на Б. Борисов харчат над 1 милион за километър „съоръжение“ – 4 пъти повече, като над това отгоре, по предложение на народния представител Симеонов, парламентът разреши изпълнителите на оградата да се наемат без конкурс. С други думи за две години и половина въпреки всички възможни облекчения, правителството на г-н Борисов не успя да затвори границата, но за сметка на това похарчи над 200 млн. лева за преграждането ѝ. Специалисти изчислиха, че за два пъти по-малко средства Турция само за година време е изградила 330 км. бетонна преграда край границата си с Ирак и Сирия, висока 4 м. и още 191 км. от бодлива тел с асфалтиран път край нея, като на отделни участъци бетонното препятствие е двуредово…

По данни на МВР, за последните две години и половина под управлението на г-н Б. Борисов, в България са заловени общо над 50 000 нелегално влезли чужденци (31 747 през 2015 г. и 18 800 – 2016 г.). Никой не знае колко са незаловените – сочи се, че 20 00025 000 души са нелегално „трафикирани“ към Западна Европа. За две години в България са влезли нелегално 7075 000 души!

Позицията, че видите ли, мигрантите влизат, но те не остават у нас – заминават на запад, следователно няма нищо страшно –, е израз на недопустимо политическо късогледство и на държавническа безотговорност.

Но българският народ вижда опасността от такава политика и, явно, този път няма да отстъпи. Хората разбират, че се застрашават най-дълбоките устои на българското общество, фундамента на българската държава, нейния конституционно защитен еднонационален облик, водещите позиции в нея на българската нация и на даващата облика ѝ българска национална култура. Това трябва да разберат и в ЕС!

 Главната вина е на самия Б. Борисов – министър-председателят, излъчен от ГЕРБ. Той лично избираше екипите си, той определяше политиката, той се примиряваше с грешките и безотговорността на подчинените си, той е който поради политическо късогледство, липса на каквато и да било стратегия за мястото и бъдещето на страната в ЕС, подвластен на чужди въздействия, допусна, наред с другите, и все по-задълбочаващата се и крайно опасна „бежанска“ криза, заплашваща устоите на държавата, поставила отново в стрес българското общество, в сложно крайно неблагоприятно положение точно когато ни предстои да поемем председателството на ЕС! Тези хора трябва да поемат винта си и не само политически, но и юридически, съобразно повелите на конституцията и законите на страната. Крайно време и и г-н главния прокурор да осъзнае това и изпълни своя дълг пред българската държава.

Доц. Игнат Минков

(със съкращения)

24 март в историята

http://www.cross.bg/nato-istoriyata-slyzhba-1538384.html

/КРОСС/ 1201 г. - Цар Калоян превзема Варна, с което градът преминава от Византийската империя в България.1449 г. - Арта е присъединена към Османски Епир.1721 г. - Йохан Себастиан Бах завършва своите шест „Бранденбургски концерта".1801 г. - На руския престол се възкачва император Александър I.1880 г. - В България е назначено либерално правителство начело с Драган Цанков.1882 г. - Немският бактериолог д-р Робърт Кох обявява, че е открил причинителя на туберкулозата - Mycobacterium tuberculosis.1900 г. - Започва строителството на Нюйоркското метро.1901 г. - По нареждане на правителството започват арести на членовете на Върховния македоно-одрински комитет (ВМОК).1921 г. - С Указ на цар Борис III се премахва наборната военна служба и се преминава към платена доброволческа служба на войнишкия състав.1923 г. - Гърция е провъзгласена за република.1924 г. - Подписано е споразумение с Антантата за окупационния дълг: 25 000 000 златни франка, платими за 10 години при 5% лихва.1944 г. - Втора декларация на „10-те" водачи на опозицията (без комунисти) за скъсване на съюза с Германия, отхвърлена от регентите.1949 г. - За първи път на церемониите по връчване на наградите „Оскар" за най-добър филм е избран чуждестранен - английската екранизация на „Хамлет".1959 г. - Възстановени са дипломатическите отношения със САЩ, прекъснати през 1950 г.1976 г

Петима са вече загиналите при терористичнaта атака в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132777

Петима са вече загиналите при терористичнaта атака в ЛондонБроят на загиналите при терористичното нападение в Лондон достигна пет души, след като 75-годишен мъж почина от раните си в болница, съобщи полицията, цитирана от ДПА и БТА. "Мъжът бе хоспитализиран след атаката и тази вечер бяха изключени животоподдържащите му системи", каза говорител на полицията.

Колко е важна "хош гьорю" в Кърджалийско

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/24/2940773_kolko_e_vajna_hosh_gyorju_v_kurdjaliisko/?ref=rss


Вече сме объркани, казват двама дядовци - българин и турчин. Приятели, които седят на пейка в центъра на Ардино и си говорят за миналото, за бита и по-малко за бъдещето. Не очакват нищо добро. Преди са гласували са ДПС. Сега обаче има и ДОСТ.

Пейката е под плачеща върба

В града няма работни места, не се надяват нещо да се промени след изборите, защото и досега не се е променяло. Децата на единия са в чужбина, на другия синът е останал, но бил...

Масово унищожаване на пилета и кокошки заради птичи грип в Япония

https://www.actualno.com/asia/masovo-unishtojavane-na-pileta-i-kokoshki-zaradi-ptichi-grip-v-japonija-news_601357.html

Хиляди кокошки ще се наложи да бъдат убити в две японски префектури заради избухване на птичи грип, предаде БГНЕС. Решението беше взето след като в една от птицефермите за денонощие умряха близо 100 кокошки и анализът показа положителни проби за наличието на вируса на птичи

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване