"Часът на Земята" се провежда от 10 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6135654

"Часът на Земята" се провежда от 10 годиниОт Сидни до Париж и Ню Йорк градове и паметници отново ще угасят осветлението си тази вечер в рамките на инициативата Часът на Земята, която от 2007 г. напомня за необходимостта да се вземат мерки срещу климатичното затопляне, предаде Франс прес, цитирана от БТА. От първото издание на "Часът на Земята",

ЦИК напомня за какво да внимаваме в изборния ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=347223

Близо 6 млн. и 800 хиляди българи ще могат да гласуват на предсрочните парламентарни избори, които се провеждат утре. При нарушения в деня на вота, гражданите могат да подават сигнали до районните избирателни комисии. Това заяви в ефира на Дарик говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

Ангела Меркел: Днес е велик ден за Европа

https://vesti.bg/sviat/evropa/angela-merkel-dnes-e-velik-den-za-evropa-6067102

Римската декларация има за цел да потвърди решимостта на държавите от ЕС да запазят единството си пред общите предизвикателства и да отговорят на очакванията на европейските граждани за сигурен, социален и обединен Съюз

Кой яхна диктатора Ким Чен Ун на конче?

http://www.clubz.bg/52030-koj_qhna_diktatora_kim_chen_un_na_konche

Кой е севернокорейският офицер, яхнал "на конче" диктаторът на страната Ким Чен Ун? 

Никой не знае. Наблюдателят на Северна Корея Майкъл Мадън обяснява пред Би Би Си, че мъжът със сигурност не е известна личност в политиката на тоталитарната държава. Униформата му подсказва, че е офицер от средно ниво на Стратегическите сили, които отговарят за тестовете на офанзивни ракети. И толкова.

Предполага се, че въпросният мъж е играл ключова роля в последния тест на севернокорейските военни, които в последните месеци особено изнервят великите сили.

Друг важен детайл е, че тези кадри са разпространени от държавната информационна агенция на страната.

Според Мадън, който е част от Института за взаимооотношения между САЩ и Северна Корея към университета "Джон Хопкинс", със сигурност снимката е нагласена, "но не напълно машинирана или фабрикувана", а по-скоро знак на окуражение.

Целта и според други специалисти е да се представи Ким Чен Ун като дружелюбен и доброжелателен лидер - пред обикновените севернокорейци диктаторът прилага друг тип пропаганда. На международната сцена пък е рязък и се опитва да изглежда силен. Към висшия еталон на партията е безмилостен.

Митовете оживяват със "Скандинавска митология" от Нийл Геймън

https://www.actualno.com/books/mitovete-ojivjavat-sys-skandinavska-mitologija-ot-nijl-gejmyn-news_601670.html

Никога, никъде и никой не ви е разказвал скандинавските митове и легенди по-увлекателно! „Скандинавска митология“ ще ви пренесе в земите на далечния север и ще съживи света на богове и великани. До епохата на викингите легендите за богове, елфи и джуджета се разпростр

Чавдар Цветков точен, купи уиски заради Барса

http://offnews.bg/news/n_1/n_651016.html

Легендата Чавдар Цветков може да губи басове, но ги изпълнява. Факт, който беше запечатан със снимка и пратен до OFFNews. Бившият национал се издължи до последната капка уиски на Сашо Станков. Както съобщихме, двамата хванаха бас преди епоса Барселона - ПСЖ (6:1). Бившият голмайстор на Славия бил убеден в крайния успех на ПСЖ. Станков твърдо вярвал, че Барса ще преодолее пасива от 4 гола. Двамата вързали облог на уиски при съотношение 1:6. Ако Чавдар Цветков спечели, Сашо Станков му дава бутилка от еликсира. Сътвори ли Барселона чудото, 6 броя поемат в обратна посока. Знаем, то пък излезе точно резултат 6:1! "Разбрахме се, че честното е бутилките да са 5. Чавдар ми ги даде като истински джентълмен", заяви Сашо Станков пред медията ни, "Няма да ги пазя, ще почерпя цялата футболна компания, в която се събираме да гледаме мачове или да обсъждаме спортни теми". 

Обвиниха жена от Панагюрище, предлагала имотни облаги в замяна на гласуване за определена партия

https://www.24chasa.bg/region/article/6135646

Обвиниха жена от Панагюрище, предлагала имотни облаги в замяна на гласуване за определена партияПовдигнато е обвинение на жена от Панагюрище, предлагала имотни облаги в замяна на гласуване за определена партия. Това съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Пазарджик пред "Фокус". Тя уточни, че има образувано досъдебно производство и повдигнато обвинение на жена, за която четирима свидетели са дали показания, включително и пред съдия,

Графика на деня: Най-важните гейминг платформи за 2017 г.

http://www.investor.bg/harduer/459/a/grafika-na-denia-nai-vajnite-geiming-platformi-za-2017-g-235772/

Макар че новата гейминг конзола на Nintendo – Switch, започва доста добре, тя все още няма нещо, което всъщност е от най-голямо значение

Какво подписа Радев в Рим? (ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА)

http://www.clubz.bg/52029-kakvo_podpisa_radev_v_rim_pylen_tekst_na_deklaraciqta

Днес в Рим българският президент Румен Радев сложи подписа си под Римската декларация. С нея 27 държави-членки на ЕС потвърждават, че той е общото им бъдеще, че остава неделим, но може да се развива на различни скорости. Документът на две места посочва, че ЕС остава верен на кохезията (социално-икономическото сближаване), за което България настояваше заедно с държавите от Централна и Източна Европа. С подписа си Радев, както всички лидери, потвърждава, че "Европейският съюз е най-добрият инструмент за постигането на нашите цели". Той приема и че "ще действаме заедно, ако е необходимо с различни темпове и интензивност, но ще се движим в една и съща посока". Следва пълният текст на декларацията. 

Декларация на ръководителите на 27 държави членки и на Европейския съвет, Европейския парламент и Европейската комисия

Римска декларация (25 март 2017 г.)

Ние, ръководителите на 27 държави членки и на институциите на ЕС сме горди от постиженията на Европейския съюз: изграждането на европейското единство е дръзко, далновидно начинание. Преди шейсет години, съвземайки се от трагедията на две световни войни, ние решихме да стиснем ръце и заедно да възродим от пепелта нашия континент. Изградихме неповторим Съюз с общи институции и непоклатими стойности, общност на мир, свобода, демокрация, човешки права и върховенство на закона, огромна икономическа сила, отличаваща се с безпрецедентни равнища на социална закрила и благополучие.

Европейското единство започна като мечта на неколцина и се превърна в надежда за мнозина. Тогава Европа отново стана едно цяло. Днес сме единни и по-силни: стотици милиони хора в Европа се радват на живот в един разширен Съюз, преодолял старите разделения.

Европейският съюз е изправен пред безпрецедентни глобални и вътрешни предизвикателства: регионални конфликти, тероризъм, все по-голям миграционен натиск, протекционизъм и социални и икономически неравенства. Заедно сме решени да се борим с предизвикателствата на бързо променящия се свят и да предложим на своите граждани както сигурност, така и нови възможности.

С още повече единство и солидарност помежду ни и със спазване на общите правила ще направим Европейския съюз по-силен и по-устойчив. Единството е необходимост, но то е и нашият свободен избор. Поотделно бихме били изхвърлени встрани от глобалната динамика. Да бъдем заедно е най-добрият начин да влияем на тази динамика и да отстояваме нашите общи интереси и ценности. Ще действаме заедно, ако е необходимо с различни темпове и интензивност, но ще се движим в една и съща посока, както сме правили преди, в съответствие с Договорите и като държим вратата отворена за онези, които желаят да се присъединят на по-късен етап. Съюзът ни е неразделен и неделим.

В идните 10 години искаме Съюз, който да бъде безопасно, сигурно и благодатно място, да бъде конкурентоспособен, устойчив и социално отговорен, да има волята и способността да играе ключова роля в света и оформянето на глобализацията. Искаме Съюз, в който гражданите да имат нови възможности за културно и социално развитие и икономически растеж. Искаме Съюз, който остава отворен за онези европейски страни, които зачитат нашите ценности и се ангажират да ги насърчават.

В тези времена на промяна, като вземаме присърце тревогите на нашите граждани, ние приемаме Римската програма и изразяваме решимост да работим за:

1. Безопасна и сигурна Европа: Съюз, в който всички граждани се чувстват в безопасност и могат да се движат свободно, в който външните граници са защитени, който има ефикасна, отговорна и устойчива миграционна политика, който спазва международните норми; Европа, решена да се бори с тероризма и организираната престъпност.

2. Просперираща и устойчива Европа: Съюз, който генерира растеж и създава работни места; Съюз, в който един силен, свързан и развиващ се единен пазар, отворен към технологичното преобразуване, и една стабилна и допълнително укрепена единна валута отварят възможности за растеж, сближаване, конкурентоспособност, иновации и обмен, по-специално за малките и средните предприятия; Съюз, който насърчава постоянен и устойчив растеж чрез инвестиции, структурни реформи и усилия, насочени към завършване на изграждането на икономическия и паричен съюз; Съюз, в който икономиките се сближават; Съюз, в който има сигурна енергия на достъпни цени и чиста и безопасна околна среда.

3. Социална Европа: Съюз, който като се основава на устойчивия растеж, насърчава икономическия и социален прогрес, както и сближаването и конвергенцията, като същевременно поддържа целостта на вътрешния пазар; Съюз, който отчита многообразието на националните системи и ключовата роля на социалните партньори; Съюз, който насърчава равенството между жените и мъжете, както и правата и равните възможности за всички; Съюз, който се бори с безработицата, дискриминацията, социалното изключване и бедността; Съюз, в който младите хора получават най-доброто образование и обучение и могат да следват и да намират работа навсякъде на континента; Съюз, който съхранява нашето културно наследство и насърчава културното многообразие.

4. По-силна Европа на световната сцена: Съюз, който доразвива съществуващите партньорства, изгражда нови и насърчава стабилността и просперитета в непосредствено съседство на изток и на юг от него, но също така и в Близкия изток, в цяла Африка и по света; Съюз, който е готов да поеме повече отговорности и да подпомага създаването на по-конкурентоспособна и интегрирана отбранителна промишленост; Съюз, ангажиран да укрепва общата си сигурност и отбрана, също и в сътрудничество и взаимно допълване с Организацията на Северноатлантическия договор, като отчита националните особености и правни ангажименти; Съюз, който участва в ООН и поддържа основаната на правила многостранна система, гордее се със своите ценности и закриля своите граждани, който насърчава свободната и лоялна търговия и положителната световна политика в областта на климата.

Ние ще преследваме тези цели, като твърдо вярваме, че бъдещето на Европа е в собствените ни ръце и че Европейският съюз е най-добрият инструмент за постигането на нашите цели. Ние се ангажираме да се вслушваме в опасенията, изразени от нашите граждани, и да реагираме на тях и ще работим съвместно с нашите националните парламенти. Ще работим заедно на най-подходящото и ползотворно равнище, независимо дали на равнището на Европейския съюз, на национално, регионално или местно равнище, в дух на доверие и лоялно сътрудничество, както между държавите членки, така и между тях и институциите на ЕС, в съответствие с принципа на субсидиарност. Ще оставим необходимата свобода на действие на различните равнища, за да засилим потенциала на Европа за иновации и растеж. Ние желаем Съюзът да действа мащабно по важните въпроси и скромно по маловажните. Ще поощряваме един демократичен, ефективен и прозрачен процес на вземане на решения и постигането на по-добри резултати.

Ние, в качеството си на ръководители, които работят заедно в рамките на Европейския съвет и между нашите институции, ще направим необходимото за изпълнението на днешната програма, така че утре тя да се превърне в действителност. Ние се обединихме в името на нещо по-добро. Европа е нашето общо бъдеще.

Министерството на спорта организира поклонение за Иван Абаджиев

http://www.cross.bg/abadzhiev-sporta-izpraten-1538534.html

/КРОСС/ Министерството на младежта и спорта ще организира поклонение, с което да бъде изпратен големия треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев. Той почина на 85-годишна възраст, а новината беше съобщена от дъщеря му. От ведомството гарантираха, че Абаджиев ще бъде изпратен достойно и ще подпомогнат семейството му. Поклонението ще бъде в храма на българския спорт, към който Старшията има огромен принос с десетките медали на своите възпитаници - Националния стадион „Васил Левски", а датата и часът ще бъдат оповестени допълнително. „България загуби един изцяло отдаден на спорта специалист, под чието ръководство нашите състезатели по вдигане на тежести са спечелили повече от 100 медала от олимпийски игри, световни и европейски първенства. Носител е на най-високото държавно отличие орден „Стара планина" първа степен и на званието Доктор хонорис кауза на Националната спортна академия. Всички го наричаха Папата на щангите заради изключителната му компетентност и умения да изгражда шампиони", написаха от спортното министерство.  

Радарите за превишена скорост утре - 26 март, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=347201

Служители на КАТ-Варна ще следят за превишена скорост утре - 26 март и в нощта срещу 27 март, за превишена скорост в града и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Аспарухов мост - северен пътен възел 08:10ч.

Изкърпват дупките по пътя Монтана-Видин

https://www.24chasa.bg/region/article/6135639

Изкърпват дупките по пътя Монтана-ВидинРемонтират пътя Монтана- Видин в участъка през селата Студено буче, Д-р Йосифово и Славотин. Хората там си отдъхнаха от засиления трафик. В момента продължава изкърпването на настилката и изпълнението на текущи дейности на компрометирани участъци от път III-112 Дъбова махала – Смирненски – Славотин – Студено буче – Монтана.

Откриха тялото на бивш шампион по борба в затвора

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/otkriha-tialoto-na-bivsh-shampion-po-borba-v-zatvora-6067106

32-годишният рецидивист Горан Горанов е излежавал 2,6-годишна присъда в бургаския затвор за нападение над надзирател

Първи италианец във Ф1 от 2011 г. насам

https://www.24chasa.bg/sport/article/6135640

Първи италианец
във Ф1 от 2011 г. насамИталиански пилот ще стартира за първи път във Формула 1 след 2011 г. насам. Тогава в последното състезание в Бразилия бяха Ярно Трули и Витантонио Лиуци. От този момент една от най-силните държави в моторните спортове нямаше представител. Завръщането стана възможно, след като от "Заубер" прецениха, че здравословното състояние на Паскал Верлайн не

Радев в Рим: България ще вложи още повече енергия в бъдещето на обeдинена Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_651015.html

Като председател на Европейския съвет България ще продължи с още по-голяма енергия да бъде ангажирана с бъдещето на общия ни европейски проект. Ще работим в тясно сътрудничество с останалите държави членки и европейските институции и ще подкрепяме всяко усилие, което би ни позволило да подобрим нашия Съюз, запазвайки неговите достойни постижения. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Рим след тържественото отбелязване на 60-годишнината от подписването на Римските договори. Държавният глава посочи, че приемането на Римската декларация е от ключово значение за развитието на започналите дискусии за бъдещето на ЕС през следващото десетилетие и отвъд този хоризонт. „Декларацията потвърждава единството на Съюза и неговата неделимост. Тя отразява и общото ни разбиране, че ЕС се нуждае от по-голяма ефективност и заздравяване на връзката си с гражданите, особено в контекста на множеството безпрецедентно сложни вътрешни и външни предизвикателства през последните години”, подчерта Румен Радев. Според президента Римската декларация затвърждава решимостта на ЕС да се изправи през предизвикателствата на днешния ден, без да отстъпва от своите ценности, ангажименти и исторически постижения и без да поставя под съмнение своите основополагащи принципи. В рамките на заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 9 и 10 март 2017 г. България издигна ясен глас в защита на единството на ЕС, на солидарността и кохезията като основни принципи на ЕС, каза още държавният глава. „Позициите на страната ни срещнаха широко разбиране сред останалите държави членки и намериха отражение в текста на Римската декларация. Без тези принципи силна, просперираща и уважавана от целия свят Европа не е възможна. Без единството, солидарността и кохезията не можем да надградим историческите постижения на нашия Съюз. Римската декларация определя нов дневен ред на ЕС, който допълва и надгражда стратегическите ни приоритети и ще окаже влияние включително върху програмата и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС”, подчерта Румен Радев.

МВР оказват съдействие за издаване на лични документи за изборите

//dariknews.bg/regioni/shumen/mvr-okazvat-sydejstvie-za-izdavane-na-lichni-dokumenti-za-izborite-2012800

Служители на сектор “Български документи за самоличност” към ОДМВР- Шумен ще окажат съдействие на български граждани, които искат да гласуват, но са загубили, повредили или личните им документи са с изтекъл срок или откраднати. Те ще имат възможност да подадат заявления и да получа

Инцидент с проверка на багаж доведе до частична евакуация на германско летище

//dariknews.bg/novini/sviat/incident-s-proverka-na-bagazh-dovede-do-chastichna-evakuaciia-na-germansko-letishte-2012802

Полицията затвори рано днес терминал на германското летище Кьолн-Бон заради открит подозрителен предмет в ръчния багаж на пътник, съобщиха ТАСС и ДПА.

Около 500 души бяха евакуирани от зоната за заминаващи на Терминал 1 за над два часа и едва след то

За Христо Фотев, роден на Благовещение и оцелял

//dariknews.bg/regioni/burgas/za-hristo-fotev-roden-na-blagoveshtenie-i-ocelial-2012805

Майка му променя името му седмица след раждането, кръщава го на Христос след сън

Радев в Рим: България ще вложи още повече енергия в бъдещето на обединена Европа

//dariknews.bg/novini/sviat/radev-v-rim-bylgariia-shte-vlozhi-oshte-poveche-energiia-v-bydeshteto-na-obedinena-evropa-2012803

Като председател на Европейския съвет България ще продължи с още по-голяма енергия да бъде ангажирана с бъдещето на общия ни европейски проект. Ще работим в тясно сътрудничество с останалите държави членки и европейските институции и ще подкрепяме всяко усилие, което би ни позволило да подобрим наш

Според РИК-Пазарджик не е имало незаконна агитация във велинградското село Света Петка

https://www.24chasa.bg/region/article/6135634

Според РИК-Пазарджик не е имало незаконна агитация във велинградското село Света ПеткаСпоред Районната избирателна комисия в Пазарджик не е имало незаконна агитация от имама Ибрахим Юмер във велинградското село Света Петка, предаде БНР. Сигналът е препратен за становище от Централната избирателна комисия. Говорителят на РИК в Пазарджик Георги Добрев:. При извършената проверка не се констатира, тъй като това е постфактум.

Пациентска, природозащитна и женска ромска организация спечелиха подкрепа от BOOST

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/25/2936034_pacientska_prirodozashtitna_i_jenska_romska/?ref=rss


Първите финалисти в първото издание на конкурса за неправителствени организации BOOST на най-голямата платформа за доброволчество в България TimeHeroes са известни. Победителите, които като награда ще получат професионално рекламно видео и помощ за популяризиране на дейността си, са Сдружение "Диабет, предиабет и метаболитен синдром", Сдружение за дива природа "Балкани" и Женско ромско сдружение "Хаячи".

Победителите

Бивш шампион по борба починал в бургаския затвор

http://www.cross.bg/goran-nadziratel-suobshti-1538533.html

/КРОСС/ Горан Горанов, бивш младежки шампион по борба, е открит мъртъв в изолирана килия бургаския затвор. Тялото на 32-годишния Горанов е намерено от надзирател рано сутринта, съобщи директорът на затвора Бранимир Мангъров, цитиран от "Дарик". В момента експертна група извършва оглед, подробностите се установяват. По предварителни данни няма следи от насилствена смърт и вероятно става въпрос за инфаркт. Горан Григоров е бил зависим от наркотици. Той е изтърпявал присъда от 2 години и 6 месеца за нападение над надзирател. Разследван е и за побой, хулиганство и за нападение на свещеник от Католическата църква в Бургас. Адвокатът му Захари Кирилов съобщи, че е научил за смъртта на Горан по телефона от други затворници.  

Руски синдикалисти настояват Минск да освободи задържани техни колеги

https://www.24chasa.bg/novini/article/6135628

Руски синдикалисти настояват Минск да освободи задържани техни колегиРуските синдикалисти подкрепят беларуските си колеги, протестиращи срещу указа на президента Александър Лукашенко за борба със социалния паразитизъм, добил популярност като "указа срещу тунеядците". Синдикатите в Русия приканват властите в Беларус да освободят задържаните активисти на Беларуския конгрес на демократичните профсъюзи.

Румен Радев: България ще вложи още повече енергия в бъдещето на обeдинена Европа

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rumen-radev-bylgariia-shte-vloji-oshte-poveche-energiia-v-bydeshteto-na-obedinena-evropa-236360/

Приемането на Римската декларация е от ключово значение за развитието на започналите дискусии за бъдещето на ЕС, заяви президентът

Какво се случва на границата с Турция ден преди вота

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kakvo-se-sluchva-na-granicata-s-turciia-den-predi-vota-6067105

На трите пропусквателни пункта няма блокади, но протестиращите се заканват, че няма да си тръгнат преди края на изборния ден

Близките на Горан Горанов в шок, искат реаутопсия

https://www.24chasa.bg/region/article/6135626

Близките на Горан Горанов в шок, искат реаутопсияНай-близките на внезапно починалия в бургаския затвор Горан Горанов са в шок от новината, а майка му сподели, че днес е трябвало да се види със сина си на свиждане. "Ще искаме реаутопсия в София, след като бъде направена атупосията в Бургас, за да се установи по безспорен начин причината за смъртта", коментира адвокат Захари Кирилов,

Откриха бивш младежки шампион по борба мъртъв в бургаския затвор

http://offnews.bg/news/n_1/n_651014.html

32-годишният Горан Горанов, бивш младежки шампион по борба, е открит мъртъв в изолирана килия бургаския затвор. Тялото на Горанов е намерено от надзирател рано сутринта, съобщи директорът на затвора Бранимир Мангъров, цитиран от Дарик.  В момента експертна група извършва оглед, подробностите се установяват. По предварителни данни няма следи от насилствена смърт и вероятно става въпрос за инфаркт.  Горан Григоров е бил зависим от наркотици.  Той е изтърпявал присъда от 2 години и 6 месеца за нападение над надзирател. Разследван е и за побой, хулиганство и за нападение на свещеник от Католическата църква в Бургас. Адвокатът му Захари Кирилов съобщи, че е научил за смъртта на Горан по телефона от други затворници.

Излезе "Черната къща" на Питър Мей - един изкусно написан, спиращ дъха трилър

https://www.actualno.com/books/izleze-chernata-kyshta-na-pityr-mej-edin-izkusno-napisan-spirasht-dyha-trilyr-news_601667.html

Излезе „Черната къща” на Питър Мей, един изкусно написан, спиращ дъха трилър с потресаващ обрат на самия финал. С „Черната къща“ (превод: Деян Кючуков, 384 стр., цена: 18 лв.) е книга 1 от нашумялата трилогия за остров Луис, спечелила няколко престижни отличия. Брутално

65-годишен мъж изгоря в пожар в село край Лом

http://www.cross.bg/politziyata-ogun-dobridol-1538532.html

/КРОСС/ Трагедия се разигра в намиращото се на 20 км от Лом крайдунавското село Добридол. Мъж на 65 г. загина в огън, запален край дома му. Пожарът, овъглил стопанина, тръгнал и към близките къщи, но хората в тях потушили пламъците, съобщиха от полицията в Монтана. Трагичният инцидент е станал в петък към 14:30 часа. Николай З., който отглеждал пчелни кошери в селото, почиствал двора си от бурени и клони и най-вероятно запалил отпадъците, за да ги унищожи. В този момент обаче му прилошало или е бил задушен от дима и паднал в огнището. Съседи забелязали плъзналите в тревите пламъци и започнали да гасят пожара с подръчни средства. Сред пепелището открили овъгления наполовина труп на мъжа.На мястото е извършен оглед от полицията, образувано е досъдебно производство, а тялото е предадено за аутопсия. „Николай не е от селото ни, но много му харесваше природата и преди петнадесетина години купи къща с двор и сложили 50 кошера. Често идваше и правеше много хубав мед!", разказаха жители на Добридол, цитирани от „Труд". Загиналият мъж е известен с прякора Капитана, заради страстта си към Дунава и корабите. Той имал и свидетелство за управление на плавателни съдове и често се пускал с лодки и катери по реката. След края на пролетта в Северозапада всеки ден избухват пожари в сухи треви и храсти, които застрашават гори и селища

Роб Уотсън: Нападателят в Лондон вероятно се е насочил към най-близкия вход на парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6135625

Роб Уотсън: Нападателят в Лондон вероятно се е насочил към най-близкия вход на парламентаСлучайно или не в седмицата, в която Европа отдаваше почит към загиналите при терористичните атаки от 22 март миналата година в Брюксел, а във Вашингтон международната коалиция срещу терористичната групировка "Ислямска държава" обсъждаше по-ефективни действия за неутрализирането на екстремистите - британската столица стана арена на поредния

Надал, Раонич и Нишикори продължават в Маями

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/25/2941778_nadal_raonich_i_nishikori_produljavat_v_maiami/?ref=rss


Рафаел Надал, Кей Нишикори и Милош Раниоч се класираха за третия кръг на турнира "Мастърс 1000" в Маями.

Седмият в световната ранглиста испанец победи с 6:3, 6:4 израелеца Дуди Села. Публиката в южна Флорида през цялото време подкрепяше Надал, който стигна до успеха след час и 20 минути.

На няколко пъти дъжд отлагаше началото на двубоя, а когато стартира условията за игра продължиха да бъдат тежки заради вятъра.

В Рим Радев обеща енергично българско председателство за по-добър ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/03/25/2941774_v_rim_radev_obeshta_energichno_bulgarsko/?ref=rss


Като председател на Европейския съвет България ще продължи с още по-голяма енергия да бъде ангажирана с бъдещето на общия ни европейски проект. Ще работим в тясно сътрудничество с останалите държави членки и европейските институции и ще подкрепяме всяко усилие, което би ни позволило да подобрим нашия Съюз, запазвайки неговите достойни постижения.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Рим след тържественото отбелязване на 60-годишнината от подписването на...

Рекс Тилърсън ще се срещне с Ердоган в Анкара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6135619

Рекс Тилърсън ще се срещне с Ердоган в АнкараАмериканският държавен секретар Рекс Тилърсън ще се срещне с турския президент Реждеп Ердоган по време на визитата си в южната ни съседка, съобщи Държавният департамент на САЩ, предаде БНТ. „Рекс Тилърсън заминава за Анкара на 30 март, за да се срещне с турския президент Реджеп Ердоган и други високопоставени държавни служители.

Понеделникът след преместване на стрелките е най-критичен за здравето ни

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/ponedelnikyt-sled-premestvane-na-strelkite-e-naj-kritichen-za-zdraveto-ni-2012798

Местим стрелките на часовниците с един час напред тази нощ. В 3.00 ч. преминаваме към лятното часово време, припомнят от Българския институт по метрология. Местенето на стрелките обаче не се отразява положително на здравето, според д-р Веселин Герев.
 

Сбогуваме се с Иван Абаджиев на стадион „Васил Левски“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sboguvame-se-s-ivan-abadzhiev-na-stadion-vasil-levski-2012797

Министерството на младежта и спорта с дълбока болка изказва съболезнования на семейството и близките на починалия Иван Абаджиев. Големият български треньор по вдигане на тежести ни напусна на 85-годишна възраст.

Малкият Байрям спешно пътува с линейка до Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6135607

Малкият Байрям спешно пътува с линейка до ГерманияНа 26 март 9-годишният Байрям Али, който страда от остра бъбречна недостатъчност, ще отпътува за трансплантация в Германия с реаномобил на Центъра за спешна и неотложна помощ – Стара Загора, предаде haskovo.net. В края на февруари момчето най-накрая получи зелена светлина за операцията в чужбина, след като първоначално здравното министерство

Трима нашенци закопчани в Гърция, разреждали горива с химикали

http://www.moreto.net/novini.php?n=347220

Гръцката полиция арестува трима българи, участвали в канал за трафик на химикали от България. Химикалите са използвани за разреждане на горива. Полицията разполага с пълни данни за начина, по който е действала мрежата за внос на забранени химикали.

Румен Радев в Рим: Като председател на Европейския съвет България ще вложи още повече енергия в бъдещето на обeдинена Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6135608

Румен Радев в Рим: Като председател на Европейския съвет България ще вложи още повече енергия в бъдещето на обeдинена ЕвропаКато председател на Европейския съвет България ще продължи с още по-голяма енергия да бъде ангажирана с бъдещето на общия ни европейски проект. Ще работим в тясно сътрудничество с останалите държави членки и европейските институции и ще подкрепяме всяко усилие, което би ни позволило да подобрим нашия Съюз, запазвайки неговите достойни постижения.

Атентаторът от Лондон живял две години в Саудитска Арабия

http://www.cross.bg/stranata-sayditska-arabiya-1538531.html

/КРОСС/ Атентаторът от Лондон, който уби четирима души и рани десетки край британския парламент, три пъти е бил в Саудитска Арабия, като дори е живял в страната за период от две години. Това обявиха официално от посолството на арабската държава в Англия, цитирани от „Гардиън". Още след като стана известна самоличността на мъжа - Халид Масуд, английските медии обявиха, че той е бил учител по английски език. Оказа се, че е преподавал английски именно в Саудитска Арабия. Той е бил „командировка" в страната в продължение на една година през ноември 2005 до ноември 2006 г. и отново от април 2008 до април 2009. Той е имал работна виза. Посетил е отново страната за шест дни и през март 2015 г. чрез туристически агент. Саудитските сили за сигурност не са го следели и той не е имал криминално досие там. В Англия 52-годишният мъж обаче има богато криминално досие, датиращо още от 1983 г., но не е бил подозиран за тероризъм.    

Сбогуваме се с Иван Абаджиев на стадион „Васил Левски“

http://offnews.bg/news/n_1/n_651012.html

Поклонението пред Иван Абаджиев ще се извърши на Националния стадион "Васил Левски". Това съобщиха от Министерството на младежта и спорта.  Иван Абаджиев почина на 85-годишна възраст. Датата и часът ще бъдат обявени допълнително на интернет страницата на министерството, обявиха оттам. Министерството на младежта и спорта с дълбока болка изказва съболезнования на семейството и близките на починалия Иван Абаджиев. България загуби един изцяло отдаден на спорта специалист, под чието ръководство нашите състезатели по вдигане на тежести са спечелили повече от 100 медала от олимпийски игри, световни и европейски първенства. Носител е на най-високото държавно отличие орден „Стара планина“ първа степен и на званието Доктор хонорис кауза на Националната спортна академия. Всички го наричаха Папата на щангите заради изключителната му компетентност и умения да изгражда шампиони. В тези изпълнени със скръб и болка мигове Министерството на младежта и спорта ще подпомогне семейството на Иван Абаджиев, за да бъде изпратен достойно в последния си път най-добрия български треньор за изминалия век, посочиха от министерството.

В Добрич няма да има сватби с безалкохолно шампанско

https://www.24chasa.bg/region/article/6135601

В Добрич няма да има сватби с безалкохолно шампанскоВ събота и неделя в Обредния дом в Добрич няма записвания за сватбени ритуали – каза организаторът „Радостни дейности” Костадинка Ангелова. „Иначе, когато има заповед на кмета за забрана за алкохол, ако бракосъчетанието е в изборни дни, предупреждаваме младоженците да си носят безалкохолно шампанско” – добави тя.

Европейските лидери подписаха Римската декларация

http://offnews.bg/news/n_1/n_651010.html

Лидерите на 27 страни членки на Европейския съюз подписаха Римската декларация, като така подновиха ангажимента си за съвместно бъдеще.  Това се случва шест десетилетия след като шестте държави основателки подписаха Римския договор и създадоха Европейската икономическа общност, поставила основата на ЕС. Декларацията беше подписана в отсъствието на представител на Великобритания и дни преди официално да стартира процедурата за Брекзит. Срещата преминава при засилени мерки за сигурност заради терористичната заплаха, която се изостри още повече след нападенията в Лондон и на парижкото летище "Орли".

Забраната за внасяне на лаптопи в самолетите обхвана и летището в Дубай

http://www.investor.bg/drugi/338/a/zabranata-za-vnasiane-na-laptopi-v-samoletite-obhvana-i-letishteto-v-dubai-236359/

"Емирейтс", въвежда безплатна услуга, с която пътниците ще могат да използват техниката си до самото качване на борда

Доналд Туск: Европа или ще бъде обединена, или няма да съществува изобщо

https://www.actualno.com/europe/donald-tusk-evropa-ili-shte-byde-obedinena-ili-njama-da-syshtestvuva-izobshto-news_601665.html

Председателят на Европейския съвет призова лидерите на Европейския съюз да направляват страните за излизане от кризата. Той е сред участниците на срещата на върха в Рим по повод 60-тата годишнина от подписването на Римския договор, чрез който 6 държави поставят началото на

Текст на декларацията от Рим, разпространен от Съвета на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6135577

Текст на декларацията от Рим, разпространен от Съвета на ЕСДекларация на ръководителите на 27 държави членки и на Европейския съвет, Европейския парламент и Европейската комисия Римска декларация Ние, ръководителите на 27 държави членки и на институциите на ЕС сме горди от постиженията на Европейския съюз: изграждането на европейското единство е дръзко, далновидно начинание.

Стотици миряни се събраха на Благовещение в храма в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6135596

Стотици миряни се събраха на Благовещение в храма в МонтанаНегово Високо Преосвещенство видинският митрополит Дометиан и протосингелът на епархията архимандрит Антим отслужиха Света литургия в православния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Монтана. Заедно с местните свещеници те пожелаха на присъстващите мир, здраве и благополучие и повече добрини. Православната Християнска Църква празнува този ден в чест

Учениците се вдъхновяват повече от връстниците си, отколкото от учителите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6135575

Учениците се вдъхновяват повече от връстниците си, отколкото от учителитеНово проучване показа, че учениците се мотивират повече от връстниците си, отколкото от учителите, предаде агенция ЮПИ, цитирана от БТА. Учените от университета на Мичиган откриха, че учениците пишат по-добре формулирани есета и имат по-високи оценки, когато актьори в ролята на техни връстници, вместо на ръководители,

Пет жени получиха награди в Париж за научни постижения

http://www.investor.bg/drugi/128/a/pet-jeni-poluchiha-nagradi-v-parij-za-nauchni-postijeniia-236319/

Сред откритията им са нови наночастици, свръхбързи квантови компютри и магнитни материали

Радев: Като председател на ЕС България ще вложи още повече енергия в бъдещето на обединена Европа

http://www.cross.bg/deklaratziya-rimskata-radev-1538530.html

/КРОСС/ „Като председател на Европейския съвет България ще продължи с още по-голяма енергия да бъде ангажирана с бъдещето на общия ни европейски проект. Ще работим в тясно сътрудничество с останалите държави членки и европейските институции и ще подкрепяме всяко усилие, което би ни позволило да подобрим нашия Съюз, запазвайки неговите достойни постижения". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Рим след тържественото отбелязване на 60-годишнината от подписването на Римските договори. Държавният глава заяви, че приемането на Римската декларация е от ключово значение за развитието на започналите дискусии за бъдещето на ЕС през следващото десетилетие и отвъд този хоризонт. „Декларацията потвърждава единството на Съюза и неговата неделимост. Тя отразява и общото ни разбиране, че ЕС се нуждае от по-голяма ефективност и заздравяване на връзката си с гражданите, особено в контекста на множеството безпрецедентно сложни вътрешни и външни предизвикателства през последните години", допълни Румен Радев. Президентът подчерта, че Римската декларация затвърждава решимостта на ЕС да се изправи през предизвикателствата на днешния ден, без да отстъпва от своите ценности, ангажименти и исторически постижения и без да поставя под съмнение своите основополагащи принципи. В рамките на заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 9 и 10 март 2017 г

Сбогуваме се с Иван Абаджиев на стадион „Васил Левски“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6135587

Сбогуваме се с Иван Абаджиев на стадион „Васил Левски“Министерството на младежта и спорта с дълбока болка изказва съболезнования на семейството и близките на починалия Иван Абаджиев. Големият български треньор по вдигане на тежести ни напусна на 85-годишна възраст. България загуби един изцяло отдаден на спорта специалист, под чието ръководство нашите състезатели по вдигане на тежести са спечелили

За половин година бежанците и мигрантите у нас се стопиха наполовина

http://www.moreto.net/novini.php?n=347219

За последните шест месеца бежанците и мигрантите у нас са намалели наполовина. Това показва статистиката на Държавната агенция за бежанците и Дирекция “Миграция” на МВР, предаде репортер на БГНЕС. В момента центровете за настаняване са заети на 55-60%.

Лидерите на ЕС трябва да си върнат доверието на европейските граждани, заяви италианският премиер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6135572

Лидерите на ЕС трябва да си върнат доверието на европейските граждани, заяви италианският премиерЛидерите на ЕС трябва да спечелят подкрепата на своите граждани и да отблъснат надигащия се национализъм на континента чрез създаването на работни места и елиминирането на социалното неравенство, заяви италианският премиер Паоло Джентилони при откриването на срещата на върха на ЕС по случай 60-ата годишнина от подписването на Римските договори,

Откриха издирваният Емил Димитров от с. Коняво

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/otkriha-izdirvaniiat-emil-dimitrov-ot-s.-koniavo-2012791

 
33-годишният Емил Димитров от с. Коняво е открит от столични полицаи в района на София тази сутрин, в добро физическо състояние е. Той бе обявен за общодържавно издирване от РУ Кюстендил вчера. 
 

Освежават входовете на Хасково и пътната маркировка

//dariknews.bg/regioni/haskovo/osvezhavat-vhodovete-na-haskovo-i-pytnata-markirovka-2012793

Подрязване на храсти край пътя на входовете на Хасково стартира от днес ,съобщиха от ОП  „Екопрогрес“ . Закупена е приставка мулчер на новия багер с която се извършва почистването на растителността. Предстои да бъдат подрязани и храстите по общинската пътна мрежа.
  img wide]32053339[/i

Стивън Хокинг се появи чрез холограма в Хонконг

//dariknews.bg/novini/tehnologii/stivyn-hoking-se-poiavi-chrez-holograma-v-honkong-2012792

Известният физик Стивън Хокинг се обърна към аудитория в Хонконг посредством холограма, изтъквайки ползата от тази технология, която все по-често се използва в политиката и шоубизнеса, предаде АФП.
 
Британският учен се появи чрез холограма пред стотици хора, които го

Областният управител демонстрира създадената инфраструктура за приемане на протоколите в изборния ден

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/oblastniiat-upravitel-demonstrira-syzdadenata-infrastruktura-za-priemane-na-protokolite-v-izborniia-den-2012795

Създадената инфраструктура за приемане на протоколите от СИК в изборния ден беше показана пред медии от областният управител Йордан Татарски.За да се избегне струпване на членове на СИК пред сградата на областна администрация има обособена буферна зона, пропускателен режим, два потока маркирани със

Близките на починалия в бургаския затвор шампион искат реаутопсия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/blizkite-na-pochinaliia-v-burgaskiia-zatvor-shampion-iskat-reautopsiia-2012794

Най-близките на внезапно починалия в бургаския затвор Горан Горанов са в шок от новината, а майка му сподели, че днес е трябвало да се види със сина си на свиждане.
 
"Ще искаме реаутопсия в София, след като бъде направена аутпосията в Бургас, за да се установи по без

Лечение на базата на стволови клетки е ефикасно срещу полова немощ

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6135565

Лечение на базата на стволови клетки е ефикасно срещу полова немощМъже, които се били подложили на хирургична операция заради рак на простатата и вече не можеха да имат ерекция, отново правят секс благодарение на терапия на базата на стволови клетки, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА. 8 от участвалите в изследването и подложили се на терапията 21 мъже възвърнали сексуалните си функции.

"Императора" Божинов продължава да бележи, хвали се сам (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_651011.html

Българският нападател Валери Божинов не спира с добрите си изяви в Китай. Голмайсторът вкара гол и направи асистенция при равенството 2:2 на неговия тим Мейджоу Хака срещу шампиона и най-добър тим в последните години - Гуанджоу Евъргранд. Нападателят отново бе титуляр и остана на терена 80 минути. Той се разписа от дузпа за 1:1 в 25-ата минута, а три по-късно асистира на централния нападател Джонас за втория гол. Тимът на Гуанджоу, воден от Луис Фелипе Сколари бе без Паулиньо, който онзи ден вкара хеттрик за Бразилия срещу Уругвай, както и без контузения Джаксън Мартинес, и китайските национали в състава. Божинов се превърна в герой за Мейджоу още с дебютния си мач в първенството и помогна на отбора си да извоюва първата победа за сезона с 2:1 над Улхан Зал. Българинът вкара победния гол, а преди това асистира за първото попадение. Нападателят не пропусна да се похвали сам, след като веднага след мача публикува видео в профила си в Инстаграм: "И днес Божигол - гол и асистенция. Срещу Гуанджоу Евъргранде - шампиона. Резултатат е 2:2 за съжаление, но все пак за нас беше важно да играем добре и да се представим добре. Гол и асистенция. Браво, Императоре"

Ограничават достъпа до сайтовете на институциите в изборния ден

http://www.cross.bg/saiitovete-izbori-rabotyat-1538529.html

/КРОСС/ Достъпът до официалните сайтове на институциите в България ще бъде ограничен в деня на предсрочните парламентарни избори в страната на 26 март, съобщи „24 часа". Става дума за временно преустановяване на достъпа от чужбина, за потребители от България всички уебстраници ще работят напълно. Целта на тези мерки е да се намалят възможностите за хакерски атаки срещу сайтовете на ключови институции като МВР, МВнР и ЦИК, нещо което се случи по време на парламентарния вот през 2015-а. В днешния ден за размисъл пък в министерствата и ведомствата работят специални дежурни, като задача е да наблюдават за „фалшиви новини", които могат да бъдат разпространявани в социалните мрежи и интернет сайтовете. Самите избори все пак не са застрашени от хакерска атака, тъй като преброяването на бюлетините не се извършва онлайн.  

Поклонението пред Иван Абаджиев ще бъде на стадион "Васил Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/25/2941773_poklonenieto_pred_ivan_abadjiev_shte_bude_na_stadion/?ref=rss


Министерството на младежта и спорта изрази съболезнованията си към семейството и близките на Иван Абаджиев. Дългогодишният треньор по вдигане на тежести почина на 85-годишна възраст.

"България загуби един изцяло отдаден на спорта специалист, под чието ръководство нашите състезатели по вдигане на тежести са спечелили повече от 100 медала от олимпийски игри, световни и европейски първенства", се казва в съобщението на министерството.

Най-високата статуя на Богородица в света ще остане на тъмно в "Часът на Земята"

https://www.24chasa.bg/region/article/6135563

Най-високата статуя на Богородица в света ще остане на тъмно в "Часът на Земята"Най-високата статуя на Божията майка в света - вписаният в Книгата на рекордите на Гинес монументът на Света Богородица с Младенеца на хълма "Ямача" над Хасково ще остане с изгасено осветление за час между 20.30 и 21.30 часа вечерта днес в рамките на световната инициатива "Часът на Земята", съобщи Туристическият информационен център.

Уморихме се да тичаме като хамстери в клетка - защо българите си тръгват

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/25/2941762_umorihme_se_da_tichame_kato_hamsteri_v_kletka_-_zashto/?ref=rss


След като 20 години се е опитвала да се прехранва като собственик на автошкола, Златинка Златева накрая се отказва миналия септември и приема работа като детегледачка във Великобритания.

"Бях бясна на всичко. Закрих автошколата и два дни след това отлетях за Лондон", казва 51-годишната Златева в репортаж на агенция "Ройтерс". "Във Великобритания на минимална заплата мога да си позволя пътуване до Париж. В България работиш, имаш фирма и като си...

Далечна галактика е изхвърлила гигантска черна дупка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6135545

Далечна галактика е изхвърлила гигантска черна дупкаАстрономи от НАСА откриха масивна черна дупка, която е била изхвърлена от центъра на родителската галактика, съобщи Лента, цитира БТА. Учените смятат, че това е било предизвикано от гравитационни вълни. Черната дупка, чиято маса е 1 милиард пъти по-голяма от слънчевата, била открита с помощта на космическия телескоп "Хъбъл".

Зигмар Габриел: Германия трябва да поема повече отговорност в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6135543

Зигмар Габриел: Германия трябва да поема повече отговорност в ЕССтраните от ЕС трябва да участват в изграждането му според своите възможности, като при необходимост водещите държави, като Германия, следва да поемат върху себе си повече отговорност, но и да уважават мнението на всички страни членки. Германия не трябва да създава впечатление, че поучава останалите, въпреки призивите тя да играе ръководна роля,

Три години след трагедията в "Аспарухово" - 30 фургона все още са дом за хората

http://www.moreto.net/novini.php?n=347206

Живот без дом. Близо 3 години след трагедията в "Аспарухово" десетки не могат да се върнат към стария си живот. След като наводнението разруши къщите им, сега те са принудени да живеят във фургони. Три години след наводнението в "Аспарухово" все още 30 фургона се превръщат в дом за хората, които тогава загубиха собствения си.

Забраната за внасяне на електронни устройства в самолета обхвана и летището в Дубай

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/25/2941767_zabranata_za_vnasiane_na_elektronni_ustroistva_v/?ref=rss


Забраната за внасяне на таблети и компютри в самолетните салони, наложена от САЩ за някои полети от арабски страни и от Турция, влезе в сила днес за летището в Дубай, едно от най-оживените в света, предадоха "Франс прес" и БТА.

Това се случва в момент на пиково натоварване за летището с най-висок международен пътнически трафик в света. Близо 1,1 милиона пътници се очаква да минат през аерогарата му от петък до неделя - Обединените арабски емирства (ОАЕ)...

Български режисьор става директор на театъра в Тулуза

http://www.cross.bg/stoev-teatur-direktor-1538528.html

/КРОСС/ Българският режисьор Галин Стоев е новият директор на Националния театър на Тулуза, съобщи "Ле Паризиен", позовавайки се на съобщение на френското министерство на културата. Стоев, който е един от най-успешните български театрални режисьори в чужбина и поставя редовно в "Комеди Франсез", ще поеме поста от Лоран Пели и Агат Мелинан, които ръководят театъра от 10 години. Ангажиментът му трябва да започне на 1 януари 2018 г. Новината, която бе оповестена снощи, засега не е разпространена официално от самия театър, нито е потвърдена от режисьора. Галин Стоев е роден през 1969 г. в България и е завършил театрална режисура в НАТФИЗ "Кръстю Сарафов". Поставял е спектакли в Германия, Чехия, Великобритания, Русия и Белгия, а у нас името му се свързва с постановките "Приятнострашно" и "Малка пиеса за детска стая" в Театър 199 по текстовете на Яна Борисова. Има и собствена театрална компания Fingerprint, основана през 2005 г. в Брюксел. В момента режисьорът работи над дебюта си в киното - филмът "Безкрайната градина" по "Приятнострашно" на Яна Борисова, продуциран от българска страна от "Агитпроп". Според плановете на българския Народен театър Стоев ще постави и представление на неговата камерна сцена до края на 2017 г.    

Част от Виница остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=347218

Заради авария на водопровод варненски район ще остане без вода днес, съобщиха от ВиК за Moreto.net. До 16 часа вода няма във висока зона на кв."Виница".

Албанската полиция задържа израелски гражданин с подозрително устройство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6135531

Албанската полиция задържа израелски гражданин с подозрително устройствоАлбанската полиция съобщи, че е задържала израелски гражданин, у когото било намерено подозрително електронно устройство, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Израелският гражданин бил задържан вчера на международното летище "Майка Тереза" в Тирана, преди да напусне страната. Полицията е конфискувала електронното устройство и телефона на

В понеделник започва големият ремонт на надлеза на Ченгенето

//dariknews.bg/regioni/burgas/v-ponedelnik-zapochva-golemiiat-remont-na-nadleza-na-chengeneto-2012784

От 27 март започва ремонтът на надлеза при Ченгене скеле. Очаква се той да продължи до началото на юни. Ще струва близо 400 000 лева от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.

При работа по средния отвор ще бъде ограничено движението по директното трасе, а трафикът Бургас-Созопол

Жива фигура на "60+" в Казанлък

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/zhiva-figura-na-60-v-kazanlyk-2012263

Светът отбелязва днес в 20.30 часа "Часът на Земята". За десета поредна година милиони хора ще загасят светлините в домовете си за час, за да изразят съпричастност с каузата за опазване на планетата Земя.

На площад „Севпотолис“ десетки момичета и момчета от Младежки общински съвет къ

Учениците се вдъхновяват повече от връстниците си, отколкото от учителите

//dariknews.bg/novini/liubopitno/uchenicite-se-vdyhnoviavat-poveche-ot-vrystnicite-si-otkolkoto-ot-uchitelite-2012789

Ново проучване показа, че учениците се мотивират повече от връстниците си, отколкото от учителите, предаде агенция ЮПИ.
 
Учените от университета на Мичиган откриха, че учениците пишат по-добре формулирани есета и имат по-високи оценки, когато актьори в ролята на техн

Борисов показа внука си Бойко на Благовещение (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-pokaza-vnuka-si-bojko-na-blagoveshtenie-snimka-2012790

На днешния християнски празник Благовещение Бойко Борисов качи снимка в профила си в социалната мрежа Instagram на внука си.
 
<

Светът, начин на употреба

http://www.clubz.bg/52028-svetyt_nachin_na_upotreba

Вие за кого сте на изборите?
– Мен ако питате, аз съм за… борбата с глобалното затопляне…

Някъде в мрежата го прочетох, предполагам, че е опит за виц. И посланието му е, че дотолкова няма причини за какво конкретно да се гласува на тези избори, че човек предпочита да избере борбата за нещо съвсем отвлечено и различно, нямащо нищо общо с изборите – глобалното затопляне. Авторът на тази шега вероятно не подозира колко  е близо до истината всъщност: тези избори – не само предстоящите български, а и всички останали избори, които стават сега по света –  са силно свързани с глобалното затопляне. Но, за да го разберем, първо трябва да си изясним картинката.

Старата картина на света вече не ни върши работа. Разпадна се. Тя може и да не беше идеално сглобена, части от пъзела й липсваха, но все пак беше достатъчно ясна – живеем в свят, в който икономиката се глобализира, а отношенията се либерализират. Рамката на тази картина обаче се поразкриви, пропука се и ето че се и счупва тук-там, а от пролуките изпадат отделни парчета от пъзела. Ние ги наблюдаваме изненадани, не ги проумяваме и се задоволяваме само да ги назоваваме: брекзит, Тръмп, стената, Ердоган, оградата, холандски избори, френски избори…

Вътре в картината ли бяха досега тези части, те ли бяха умело скрити или ние бяхме небрежни наблюдатели? Не се проявяваха или не искахме да ги видим? Защо рамката не издържа и как сега да си сковем нова, по-издръжлива, по-съответна на частиците, от които е съставен животът? Това са въпросите, на които светът търси отговор сега и всички избори, които се правят, са част от търсенето на този отговор.

Със сигурност стените и оградите не са част от правилния отговор. Посочете ми една стена, която не може да бъде прескочена, назовете ми една ограда, която е опазила нещо, което някой е решил да ограби, и ще призная, че греша. Виждала съм прословутата ограда между САЩ и Мексико в най-образцовия й участък между Сан Диего и Тихуана. Не може да има по-висока, двойна, осветена, охранявана по въздух, земя и вода ограда от тази. Уверявам ви – прескачат я. Дори има случай, в който по предварителна уговорка няколко хиляди души я прескачат едновременно, видях документалния филм, в който неколцина бяха хванати, останалите успешно избягаха навътре в САЩ. За една друга възможно най-стабилна стена, онази в Берлин, думата не е прескачат, а пролазват – по тунели под земята. За българския панаир да се пази границата тези дни от кукери и с тъпани по часови график, няма изобщо да отварям въпрос. Няма невъзможна за преминаване стена или ограда, няма.

Защо тогава толкова много хора се вкопчиха в идеята да се строят стени, защо лидери печелят избори с идеята всеки да си стои там, откъдето е? Защо изведнъж великата битка се оказа не срещу бедността, неграмотността или други световни опасности, а между национализма и глобализма? Ето го отговора: Защото това, което е сега светът, не ни харесва и най-лесната човешка представа е, че след като преди не е било така, значи трябва да се върнем там, назад – в преди-то, да възстановим порядките в оня вид, в който не са били опасни, да се завърнем като блудни синове с добрия стар дом  на миналото, в което хората не можеха да щъкат където си искат по света, работеха в близост до дома си, произвеждаха си чисти зеленчуци, ходеха по улици, на които минувачите бяха със сравнително еднакви антропологии и не се разминаваха с човеци, за които не си сигурен дали под заметнатия чаршаф не са омотани с жици и взрив.

„Да направим отново Америка велика!“; да излезем от Европейския съюз, за да бъдем отново великата Британия, каквато сме били преди Европейския съюз; да бъдем като Балканджи Йово; да изчистим Франция; да отидем дотам, докъдето се е простирала османската империя; да върнем блясъка на царска Русия… Да се завърнем, да се завърнем там, в сигурното, в спокойното, в тихото, в чистото, в ясното – това е разбираемо желание. Но то има голям недостатък – не е възможно. Да оставим дали е правилното, да не мислим дали е справедливото – достатъчно му е, че е невъзможно. И тъй като самите му носители и поддръжници чувстват огромната несъвместимост между желано и възможно, те компенсират с агресия. Агресия да го наложат, агресия срещу всеки, който не е съгласен.

Защо пък да е невъзможно? –  ще скочат и сега. По много причини не е възможно, дори само по една, колкото смешна и дребна да изглежда тя – в онова блажено-спокойно време интернетът не е бил измислен. Ако искаме да го върнем, ще се наложи да „отмислим“ интернета. На практика ще се наложи да върнем с магически ход всичко, което създава съвсем различната картина на света – електрониката, телекомуникациите, климатичните промени, глобализираната икономика и общо взето всичко, от което е съставен живота ни.

Всъщност можем да пробваме нещо друго: да си въобразим, че е възможно да се върнем, да се опитаме да го направим, толкова старателно да имитираме, че го правим, та то наистина да се превърне в действителност. Това всъщност ни предлага национализмът. На непоносимата в момента картинка на глобализма, национализмът противопоставя друга картинка – поносима, но невъзможна. Един спукан балон срещу един напомпан фалшив балон – това е всъщност битката на глобализма с национализма. Затова рамката на живота не издържа, чупи се и се разлетяват необясними парчета. Невъзможното вчера го виждаме днес, а за утре изпитваме страх.

Как рамката може отново да бъде стабилизирана и в нея да се преподредят старите и намерят място нови парчета от пъзела – това е големият световен въпрос днес. Вече  си признахме, че днешната комбинация от глобализирана икономика и либерализирана политика не доведе до успех – тя доведе до разделянето на света на малък богат елит и гневно мизерстващо мнозинство. Затова се налага да се избере друг вариант, друга комбинация – или икономиката да стане национална, или политиката да се глобализира. Това е всъщност голямата битка днес – между идеята да се глобализира политиката и идеята да се национализира икономиката. Битката срещу СЕТА и ТТИП, споровете дали има климатични промени, дрязгите до кръв в българския фейсбук, караниците в кафенетата, репликите на политическите лидери и всичко останало, за което се сетите, е всъщност част от тази битка, независимо дали хората, които участват в нея, съзнават, че са част от две световни армии – армията на хората за отворен срещу армията на хората за затворен свят.  Свободата срещу сигурността, застраховката срещу предприемчивостта, рискът срещу гарантираността и т.н.

В този момент тероризмът пое ролята на главен световен аргумент и всекидневно накланя везните в полза на затвореността, стените, оградите, национализма. Сега той побеждава тук-там, но може би ще разширява своята територия, може би дори ще се превърне в преобладаваща илюзия. Точно така – илюзия. Защото днес светът може да успокои отделни свои страхове с национализъм, но големите, истинските, световните проблеми не могат да бъдат решени на национално равнище. Най-сериозните проблеми на човечеството са глобални – предстоящите екологични проблеми, надвисналите опасности от електронната престъпност, за която няма граници, биоинженерните проекти, които могат всеки момент да ни изненадат с изпитания от съвсем нов род.

Дори и да се върне изцяло в плен на национализма, човечеството ще бъде принудено да разбере, че са нужни усилията на всички държави, ако се случи, да речем, голяма екологична катастрофа. Само ще е платило много голяма цена за националистичните си заблуди. И ето, че идваме до т.н. смешка от началото: Ти за кого ще гласуваш, ами май че ще гласувам за борбата с глобалното затопляне. Не, не е смешно. Сериозно и вярно е. И проблемът, и решението му са кодирани в самото му название: глобално затопляне. Попитайте впрочем някой твърд националист какво мисли за глобалното затопляне. Ще ви каже, че няма такова нещо. Не че има доказателства или аргументи, просто е по-лесно да няма такова нещо, за което нямаш решение.

Мисли глобално, действай локално – такава беше нагласата на човечеството няколко десетилетия. Сега национализмът се опитва да ни убеди, че по-добра е следната: Мисли локално, действай локално. Дано не му повярваме, защото само след тежък и страшен урок ще проумеем, че връщането назад е невъзможно, а напред ни чакат глобални проблеми, чието решение е възможно само с глобални усилия.

Редута.

40 души на протест на "Капитан Андреево", границата не е блокирана

http://offnews.bg/news/n_1/n_651009.html

Около 40 души протестират на граничен пункт "Капитан Андреево". Блокада на границата обаче няма и движението на автомобилите продължава спокойно.  Протестът с идеята за блокада на границата беше продиктуван от желанието да се спрат изборните автобуси, влизащи в страната от Турция.  Очаква се по-късно протестиращите да опитат отново да блокират границата, съобщи bTV. Демонстрантите обявиха, че през нощта в страната ни са влезли около 50 автобуса. Не е ясно обаче дали те са пътували към България, тъй като в момента има много румънски туристи, които се прибират от почивка в Турция.  Няма блокада и напрежение на граничния пункт край Малко Търново и при Лесово. При Малко Търново полиция и жандармерия охраняват около 40 души, които са прекарали нощта в импровизиран лагер край пътя, на около километър от пункта. Движението е слабо и никой не пречи на малкото коли да пътуват от и за Турция, а автобуси не са преминавали от снощи. На „Лесово” е спокойно. Преминаването на граничния пункт е свободно за всички превозни средства, като протестиращите са се оттеглили вчера. След петчасова блокада жандармеристи отстраниха протестиращите на ГКПП "Капитан Андреево" от пътя снощи. На пункта "Малко Търново" също имаше сблъсък между полицаи и протестиращи.

Цецо от “Гласът на България”: В махалата казваха: “Махни го този, дето се прави на българин”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6134056

Цецо от “Гласът на България”: В махалата казваха: “Махни го този, дето  се прави на българин”20-годишен участник в “Гласът на България” изтръгна от устата на Графа признанието, че е изпълнил песента му “Давам всичко за теб” по-добре от него самия. Това се случи в кастингите на тъмно, където трима ментори се обърнаха едновременно с желанието да вземат Цветко Кушев в отбора си за големите концерти. Графа спечели.

Юнкер: ЕС ще чества и 100-годишен юбилей

https://www.24chasa.bg/novini/article/6135529

Юнкер: ЕС ще чества и 100-годишен юбилейЕвропейският съюз ще има и 100-годишен юбилей, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в деня, когато лидерите на съюза честват 60 години от подписването на Римските договори, поставил основите на единна Европа. Въпреки всички трудности за ЕС, включително напускането на Великобритания, общността ще продължи да съществува,

Двама треньори от школата на "Левски" присъстваха на лекция на Фабио Капело

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/25/2941766_dvama_trenyori_ot_shkolata_na_levski_prisustvaha_na/?ref=rss


Треньорите Йордан Петков и Тодор Симов от Детско-юношеската школа на "Левски" взеха участие в престижния форум на УЕФА Младежка Шампионска лига за треньори (UEFA Youth League Coaching Forum), който се проведе в Нион между 21 и 22 март, съобщи сайтът на сините.

На форума наставниците имаха възможността да съберат опит от едни от най-изявените специалисти, като част от програмата като гост-лектор беше бившият селекционер на Англия и Русия Фабио Капело.

Проф. Герджиков на Благовещение в храма на Ванга

https://www.24chasa.bg/novini/article/6135533

Проф. Герджиков на Благовещение в храма на ВангаСлужебният премиер проф. Огнян Герджиков на Благовещение днес посети храма на Ванга в м. Рупите. Той присъства на тържествената литургия в църквата "Св. Петка". След това разгледа къщата на пророчицата, парка и бе на откриването на ритуалната зала за венчавки и кръщенета в манастирския комплекс. Водосветът бе отслужен от от отец Живко.

САЩ ще разгледат възможността за разширяване на военноморската база на НАТО на Крит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6135527

САЩ ще разгледат възможността за разширяване на военноморската база на НАТО на КритСАЩ ще проучат възможността за разширяване на военноморската база на НАТО в залива Суда на гръцкия остров Крит, заяви американският министър на отбраната Джеймс Матис на среща с гръцкия си колега Панос Каменос, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Матис отбеляза, че базата е ключов военноморски обект и че се намира в ръцете на "способен участник в НАТО

Знакови постановки от началото на прехода припомня днес и утре "Червената къща"

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/03/25/2941761_znakovi_postanovki_ot_nachaloto_na_prehoda_pripomnia/?ref=rss


Знакови театрални постановки от първото десетилетие след промените у нас ще припомни днес и утре "Червената къща". Прожекции на спектакли на Лилия Абаджиева, Явор Гърдев, Теди Москов и Галин Стоев, придружени с дискусии, ще закрият програмата "В/ХОД назад" на студиото за документален театър Vox Populi, посветена на поколението на 90-те години.

На 25 март от 15 часа ще бъде прожектиран спектакълът на Теди Москов "Майстора и Маргарита" от 1997...

Ходорковски: В Русия действа феодално-престъпна система, оглавявана от Путин

http://www.clubz.bg/52027-hodorkovski_v_rusiq_dejstva_feodalno_prestypna_sistema_oglavqvana_ot_putin

СВЯТ михаил ходорковски 4cr

Владимир Путин обмисля оставката си, но това ще стане най-рано през 2024 г., заявява Михаил Ходорковски в интервю за “Зюддойче цайтунг”. Някогашният приближен на руския президент, превърнал се впоследствие в негов яростен критик и отявлен враг, представя и вижданията си за Русия при и след Путин. В момента бившият олигарх живее в изгнание в Лондон, след като през декември 2013 г. беше освободен от трудов лагер.

Ходорковски е убеден, че “в Русия действа феодално-престъпна система, оглавявана от Путин”. Неговата власт обаче не била безгранична. Като такъв модел тази система била обречена и краят й щял да настъпи, когато се разпростре във всички кътчета на страната. Сега Путин разпределял “порциите” и си затварял очите пред разрухата на правовата държава.

На въпрос на интервюиращия Юлиан Ханс доколко в момента Путин е силен, след като на Запад вярват, че е манипулирал президентските избори в САЩ и същевременно клати Европа, Ходорковски заявява, че в известна степен западните общества са изгубили способност за отбрана. За последните 25 години Западът разпилял сили. По думите му проблемът изобщо не бил в мощта на Путин, а в западното общество като цяло.

С оглед предстоящите в Русия през 2018 г. президентски избори Ходорковски е убеден, че не би могло да се очаква промяна в отношенията между държавната власт и опозицията. Единствено по лични съображения Путин обмислял оставка най-рано през 2024 г. Длъжен бил обаче още отсега да предприеме решителни стъпки. Една от тях била да помисли за свой наследник.

“Това не изключва определен риск и аз не знам дали той ще поеме по този път”, изказва съмнение Ходорковски.

След оставка никой в Русия не би могъл да гарантира на Путин неприкосновеност:

“Точно в това е проблемът. Ето защо е нужно да бъде изработен някакъв модел, но ще са нужни години. Подобен модел би могъл да действа единствено с участието на Запада.”

Западната демокрация била резултат от извървян дълъг път. На въпрос какво ще се случи след Путин, отговорът е:

“На Русия й предстои да мине по този път и решаващият въпрос е кога ще бъде направена първата стъпка. Убеден съм, че първата стъпка е изграждането на правова държава.”

Ходорковски излага тезата си:

“Да вземем правосъдието. У нас за година се гледат 2 милиона наказателни дела. Имаме закони, но съдиите добре знаят, че прилагането им не е задължително. Появят ли се съмнения, най-добре е да се пита началството. И това съвсем не е рядкост. Дори да е при 2 на сто от случаите, това са 40 000 съдебни дела, решени по политически причини. Как да решиш едно дело? Президентската администрация просто не е в състояние да се справи с такъв обем и съветва: “Решавайте сами, ръководени от волята на президента.” Всички започват да прилагат тази воля по собствено усмотрение. В резултат зад решетки попадат дребни риби. В ерата на информираността на обществото не са нужни много подобни погрешни решения, за да се появи чувство за беззаконие.”

Подобен проблем имало и в икономиката.

“Отколешният приятел на Путин, бившият сътрудник на КГБ Сергей Чемезов, сам по себе си не е лош мениджър. Но в оглавявания от него концерн “Ростех” влизат над 700 компании от всички възможни отрасли. Как да ги контролираш? Всички те обаче напират да са под крилото на “Ростех”. Удаде ли ти се да се докопаш до самия връх, то ти се оказваш в свободно от действията на законите пространство”, коментира Ходорковски.

“Да допуснем, че утре върху главата на Путин се стовари тухла. Кой ще заеме мястото му? По закон това би следвало да е министър-председателят Дмитрий Медведев. В такъв случай той би бил изправен пред избор. Сяда на кръглата маса със силоваците. Ще трябва да търси баланс между хора, като шефа на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев, титуляра на отбранителното министерство Сергей Шойгу, на МВР Владимир Колоколцев, президента на Чечня Рамзан Кадиров и шефа на нефтения концерн “Роснефт Игор Сечин.”

За разлика от Путин обаче Медведев не се радвал на авторитет сред тези хора. Те не били зависими от него. Подобна кръгла маса щяла по-скоро да прилича на “военна хунта”, с която никой по света не би водил преговори.

“На второ място Медведев би могъл да се обърне към обществени и политически сили. Тогава на кръглата маса би трябвало да бъдат поканени хора, като Генадий Зюганов или по-млади представители на компартията, бившият финансов министър Алексей Кудрин, опозиционният политик Алексей Навални”, Ходорковски, а вероятно и някой от националистите. Също и някой губернатор със силни позиции, примерно кметът на Москва Сергей Собянин. И всички тези хора ще трябва да обсъждат реформи”, посочва Ходорковски.

Що се отнасяло до силовите ведомства, то те биха били готови да служат на държавната власт, ако прозрат, че това действително е реалната власт.

За себе си Ходорковски казва:

“Аз съм човек с идеи. Още в детската градина мечтаех да стана директор на фабрика. Бях убеден, че ще постигна целта си и упорито я преследвах. Естествено, че има ситуации, при които никога не бива да си безучастен наблюдател. Когато бушува пожар, трябва да се взима решение. Но винаги съм виждал ролята си в демократична Русия като човек, градящ промишленост. Това е, което действително умея да правя добре. Днешната ми цел е Русия като правова държава. И това у нас ще се случи – още в моя живот.”

 

Европейските лидери подписаха нова декларация

https://vesti.bg/sviat/evropa/evropejskite-lideri-podpisaha-nova-deklaraciia-6067102

Римската декларация има за цел да потвърди решимостта на държавите от ЕС да запазят единството си пред общите предизвикателства и да отговорят на очакванията на европейските граждани за сигурен, социален и обединен Съюз

Половината от работещите в IT сектора искат да емигирират

http://www.moreto.net/novini.php?n=347215

Свръх натоварването е сред най-големите проблеми на работещите в IT сектора, следвано от лошо уредени офиси и шумна работна среда. Това сочи проучване на КНСБ. Изследването показва, че въпреки преобладаващата удовлетвореност на специалистите в тази сфера, половината от тях имат намерение да я упражняват в чужбина.

Високи заплати, но липса на кадри и добри условия на труд отчетоха в IT-сектора

http://www.cross.bg/kadri-tryd-ysloviyata-1538527.html

/КРОСС/ Високи заплати, липса на кадри и лоши условия на труд. С тези противоречиви характеристики се отличава IT-сектора в България, стана ясно от проучване за условията на работа в този отрасъл, огласено от КНСБ. Близо 70 000 души се трудят в момента в тази сфера, а оборотът от дейността е близо 2 млрд. лв. Този сектор обаче би имал и двойно по-голям потенциал, ако има достатъчно работна ръка, изтъкна президентът на КНСБ Пламен. Липсата на кадри е един от най-големите проблеми, тъй като води до по-голямо натоварване на съществуващата работна сила, посочва и изследването на пазара, обобщено от Института за социални и синдикални изследвания. Според 61,5 на сто от анкетираните, сериозен проблем е натовареността в определени периода на годината. Всеки трети в проучването се оплаква, че работи повече от регламентираните 8 часа на ден или пък през нощта и през уикенда. Близо 17 на сто от анкетираните полагат извънреден труд поне веднъж на седмица, а за 11,7 % това е постоянна практика. Основната причина е недостигът на квалифицирани кадри в IT индустрията и работа в намален състав на персонала. През последните години се наблюдава непрекъснато разширяване на дейността на IT сектора, това води до висока конкуренция между компаниите за кадри и свръхнатоварване на наличния персонал, на фона на малко на брой добре подготвени кадри, излизащи от образователната система. Въпреки високото заплащане - 2700 лв

Доналд Туск призова събралите се в Рим лидери да изкарат Европа от кризата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6135524

Доналд Туск призова събралите се в Рим лидери да изкарат Европа от кризатаПредседателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на специалната среща на върха в Рим по повод 60-тата годишнина от учредителните договори на Европейския съюз призова лидерите да направляват Европа за излизане на кризата, предава AFP, цитирана от "Фокус". „Докажете днес, че сте лидерите на Европа,

Кола блъсна 9-годишно момиченце в Ракитово

https://www.24chasa.bg/region/article/6135510

Кола блъсна 9-годишно момиченце в Ракитово9-годишно момиченце е с наранявания по главата, но без опасност за живота, след като е било блъснато от лек автомобил в Ракитово, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 17.30ч. в петък на улица в родопския град. 29-годишният Михаил Е. навлязъл изненадващо с опела си в платното за насрещно движение на прав участък от улицата и блъснал

Лидерите на ЕС подписаха нова Римска декларация

http://pogled.info/svetoven/evropa/liderite-na-es-podpisaha-nova-rimska-deklaratsiya.84020

/Поглед.инфо/ Лидерите на 27-те членки на ЕС, с изключение на Великобритания, подписаха нова декларация, 60 години след Римския договор, поставил началото на общността.

Лорд Майкъл Хезълтайн твърди, че „Брекзит“ проправя пътя за господство на Германия

http://pogled.info/svetoven/evropa/lord-maikal-hezaltain-tvardi-che-brekzit-propravya-patya-za-gospodstvo-na-germaniya.84021

/Поглед.инфо/ Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще проправи пътя за господство на Германия, твърди бившият британски вицепремиер лорд Майкъл Хезълтайн.

Туск: Само обединена Европа може да бъде суверенна

http://www.clubz.bg/52026-tusk_samo_obedinena_evropa_moje_da_byde_suverenna

Родил съм се точно преди 60 години, така че съм на една възраст с Европейската общност. По тази причина, моля ми позволите по-личен размисъл днес. Както знаете, понякога мястото на раждане е дори по-важно от датата на раждане. В моя случай то е град Гданск, упорито строен стотици години от поляци и германци, от холандци, от евреи, от шотландци и французи. През 1945 година, инцидентно също през март, за няколко дни Хитлер и Сталин разрушиха моя роден град. Той беше изгорен до основи.

Бях на 8 години, когато Общността създаде единен съвет и единна комисия чрез Договора за сливането; пътят, по който минавах тогава всеки ден за училище, още водеше  през развалините на изгорения град. За мене Втората световна война не е абстракция.

През 1980 г., година след първите избори за Европейски парламент, в моя Гданск се роди движението "Солидарност". Бях там тогава, в гданската корабостроителница, между работниците, заедно с Лех Валенса, който имаше смелостта извика истината за нашите мечти в лицето на комунистическия режим. Това бяха прости мечти: за човешко достойнство, за свобода и демокрация. По това време всички ние гледахме към Запада, към свободна и обединяваща се Европа, инстинктивно чувствайки, че това е бъдещето, за което мечтаехме. И въпреки че срещу нас бяха изпратени танкове и войски, тези мечти продължиха да живеят.

Когато през 1987 г. Единният европейск акт (началото на единния пазар) влезе в сила, ние в Полша се подготвяхме за последната битка. "Солидарност" победи и скоро след това Берлинската стена също падна: пътят за Европа се отвори за нас. И 20 години по-късно, вече като полски министър-председател, откривах най-модерния стадион в Европа, разбира се, в родния ми град Гданск. Градът, който тогава беше напълно построен отново и красив както никога преди. Моята страна беше вече 8 години в Европейския съюз.

Спомням си този кратък ход на историята днес, само за да подсетя всички, че за милиони хора - и днес тези милиони ще манифестират по улиците на нашите столици, в Рим, във Варшава, дори в Лондон - Европейският съюз не е лозунги, не е процедури, не е регламенти. Нашият съюз е гаранция, че свободата, достойнството, демокрацята и независимостта не са вече само наши мечти, но всекидневна реалност.

Повече от половината от живота ми живях зад Желязната завеса, където беше забранено дори да мечтаеш за тези ценности. Да, тогава това наистина беше Европа на две скорости. И затова днес имам правото високо да повторя тази проста истина, че нищо в нашия живот не ни е дадено завинаги, че да построиш свободен свят трябват време, големи усилия и жертви. Затова то е постигнато на толкова малко места по Земята. И все пак ние го направихме. Да разрушиш такъв свят, е много лесно. Трябва само кратък момент. Както някога се случи с моя Гданск.

Днес в Рим подновяваме уникалния съюз на свободни държави, който беше заченат пред 60 години от нашите предци. По това време те не обсъждаха много скорости, не измисляха изходи, но въпреки всички трагични обстоятелства на най-новата история те вложиха цялата си вяра в единството на Европа. Те имаха смелостта на Колумб да влязат в непознати води, да открият Нов свят.

И така, кажете ми: защо трябва да губим доверие в целта на единството днес? Само защото е станало наша реалност? Или защото то ни отегчава и уморява?

Европа като политическa единица или ще бъде обединена, или няма да я бъде изобщо. Само обединена Европа може да бъде суверенна Европа спрямо останалия свят. И само суверенна Европа гарантира независимостта на своите нации, гарантира свободата на своите граждани. Единството на Европа не е бюрократичен модел. То е набор от общи ценности и демократични стандарти. Днес не стига да призовеш за единство и да протестираш срещу многото скорости. Много по-важно е да спазваме общите ни правила като човешките права и гражданските свободи, свободата на словота и свободата на събранията, спирачките и противотежестите и върховенството на закона. Това е истинската основа на нашето единство.

Съюзът след Рим трябва да бъде повече от преди Съюз на същите принципи, Съюз на външен суверенитет, Съюз на политическо единство. Докажете днес, че вие сте лидерите на Европа, че ви е грижа за това велико наследство, което ни завещаха героите на европейската интеграция преди 60 години.

Благодаря ви.

Президентът на Венецуела иска помощ от ООН заради дефицита на лекарства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6135516

Президентът на Венецуела иска помощ от ООН заради дефицита на лекарстваВенецуелският президент Николас Мадуро съобщи, че се е обърнал за помощ към ООН за облекчаване на дефицита на лекарства в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Този проблем става все по-остър със задълбочаването на икономическата криза в петролодобивната страна. Във Венецуела има трицифрена инфлация.

Мирослава Кацарова: Мечтаех за едно момче, а то днес е мой съпруг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6135518

Мирослава Кацарова: Мечтаех за едно момче, а то днес е мой съпругРазговорите с Мира винаги са малко пътешествие през гора от емоции. Такъв е погледът й, такъв е и гласът. Няма как и музиката й да не е такава. С новия си проект The New Standards Мира дава нов живот на любими парчета на Massive Attack, Kings of Leon, Radiohead, Аланис Морисет, Джон Ленън, Ейми Уайнхаус, Стинг.

Половината от работещите в ИТ сектора са с нагласи за емиграция

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/03/25/2941749_polovinata_ot_raboteshtite_v_it_sektora_sa_s_naglasi/?ref=rss


Неравномерното разпределение на сроковете за изпълнение на задачите и нерегламентираното увеличаване на работното време до повече от осем часа дневно са сред основните проблеми пред работещите в сферата на информационните технологии (ИТ) у нас. Данните са от проучване за условията на труд в сектора.

През последните десет години секторът се удвои и достигна 70 000 души. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров при откриването на дискусия "Условията на труд в IT...

Генна терапия може да помогне срещу някои форми на глухота

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6135507

Генна терапия може да помогне срещу някои форми на глухотаИзследване на учени от университета Джонс Хопкинс допринесе за откриването на нова генна терапия, която може да възстанови слуха и да намали световъртежа у животни, засегнати от синдрома на Ъшър, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. Данни на Американските центрове за контрол и превенция на болестите сочат, че един на всеки трима души на възраст между 65 и

Лидерите на страните-членки подписаха декларация за бъдещето на Европейския съюз

http://www.cross.bg/evropeiiskiya-zayavi-evropa-1538526.html

/КРОСС/ Лидерите на 27-те страни-членки на Европейския съюз отбелязаха 60-годишнината от основаването на Блока и подновиха своя ангажимент за съвместно бъдеще, съобщава „Франс Прес". На фона на множеството кризи лидерите на държавите, с изключение на напускащата Общността Великобритания, подписаха нова Римска декларация. Това се случи шест десетилетия по-късно, след като шестте държави-основателки подписаха Римския договор и създадоха Европейската икономическа общност (ЕИО). „Европейският съюз ще има и 100-годишен юбилей", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „Въпреки всички трудности за ЕС, включително напускането на Великобритания, общността ще продължи да съществува", каза още Юнкер. Според председателя на ЕК страните членки на общността ще запазят националната си самобитност. „Никога няма да видим ЕС като държава. Нито пък вървим към одържавяване по примера на САЩ, заяви той. Всеки подобен стремеж може да убие Европа", предупреди Юнкер. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова лидерите на Европейския съюз да направляват страните за излизане от кризата. „Докажете днес, че сте лидерите на Европа, че можете да се грижите за това велико наследство, което получихме от героите на европейската интеграция преди 60 години", заяви Туск и добави: „Европа като политически субект или ще бъде обединена, или няма да съществува изобщо"

Лидерите на страните-членки подписаха декларация за бъдещето на Европейския съюз

http://www.cross.bg/suyuz-evropeiiskiya-liderite-1538526.html

/КРОСС/ Лидерите на 27-те страни-членки на Европейския съюз отбелязаха 60-годишнината от основаването на Блока и подновиха своя ангажимент за съвместно бъдеще, съобщава „Франс Прес". На фона на множеството кризи лидерите на държавите, с изключение на напускащата Общността Великобритания, подписаха нова Римска декларация. Това се случи шест десетилетия по-късно, след като шестте държави-основателки подписаха Римския договор и създадоха Европейската икономическа общност (ЕИО). „Европейският съюз ще има и 100-годишен юбилей", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „Въпреки всички трудности за ЕС, включително напускането на Великобритания, общността ще продължи да съществува", каза още Юнкер. Според председателя на ЕК страните членки на общността ще запазят националната си самобитност. „Никога няма да видим ЕС като държава. Нито пък вървим към одържавяване по примера на САЩ, заяви той. Всеки подобен стремеж може да убие Европа", предупреди Юнкер. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова лидерите на Европейския съюз да направляват страните за излизане от кризата. „Докажете днес, че сте лидерите на Европа, че можете да се грижите за това велико наследство, което получихме от героите на европейската интеграция преди 60 години", заяви Туск и добави: „Европа като политически субект или ще бъде обединена, или няма да съществува изобщо"

Лидерите на ЕС подновиха ангажиментите си

http://www.cross.bg/zayavi-liderite-yunker-1538526.html

/КРОСС/ Лидерите на 27-те страни-членки на Европейския съюз в събота отбелязаха 60-годишнината от основаването на Блока, като подновиха своя ангажимент за съвместно бъдеще, съобщава „Франс Прес". На фона на кризи и напускащата Общността Великобритания лидерите подписаха нова Римска декларация. Това се случи шест десетилетия по-късно, след като шестте държави-основателки подписаха Римския договор и създадоха Европейската икономическа общност (ЕИО). „Европейският съюз ще има и 100-годишен юбилей", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „Въпреки всички трудности за ЕС, включително напускането на Великобритания, общността ще продължи да съществува", каза още Юнкер. Според председателя на ЕК страните членки на общността ще запазят националната си самобитност. „Никога няма да видим ЕС като държава. Нито пък вървим към одържавяване по примера на САЩ, заяви той. Всеки подобен стремеж може да убие Европа", предупреди Юнкер. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова лидерите на Европейския съюз да направляват страните за излизане от кризата. „Докажете днес, че сте лидерите на Европа, че можете да се грижите за това велико наследство, което получихме от героите на европейската интеграция преди 60 години", заяви Туск и добави: „Европа като политически субект или ще бъде обединена, или няма да съществува изобщо".    

Юнкер: ЕС ще чества и 100-годишен юбилей

http://www.cross.bg/yunker-evropeiiskiya-suyuz-1538526.html

/КРОСС/ Лидерите на 27-те страни-членки на Европейския съюз в събота отбелязаха 60-годишнината от основаването на Блока, като подновиха своя ангажимент за съвместно бъдеще, съобщава „Франс Прес". На фона на кризи и напускащата Общността Великобритания лидерите подписаха нова Римска декларация. Това се случи шест десетилетия по-късно, след като шестте държави-основателки подписаха Римския договор и създадоха Европейската икономическа общност (ЕИО). „Европейският съюз ще има и 100-годишен юбилей", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „Въпреки всички трудности за ЕС, включително напускането на Великобритания, общността ще продължи да съществува", каза още Юнкер. Според председателя на ЕК страните членки на общността ще запазят националната си самобитност. „Никога няма да видим ЕС като държава. Нито пък вървим към одържавяване по примера на САЩ, заяви той. Всеки подобен стремеж може да убие Европа", предупреди Юнкер. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова лидерите на Европейския съюз да направляват страните за излизане от кризата. „Докажете днес, че сте лидерите на Европа, че можете да се грижите за това велико наследство, което получихме от героите на европейската интеграция преди 60 години", заяви Туск и добави: „Европа като политически субект или ще бъде обединена, или няма да съществува изобщо".    

БНБ отказа продажбата на банка "Виктория"

http://www.moreto.net/novini.php?n=347214

БНБ отказа на „Търговска банка Д“ да придобие банка „Виктория“. Според Централната банка, това не би гарантирало на „Виктория“ създаването на устойчив бизнес модел и би изисквало постоянна капиталова и ликвидна подкрепа от банката - собственик.

Вижте какво остана след концерта на турската мегазвезда Джеджели в Кърджали (Видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/6135501

Вижте какво остана след концерта на турската мегазвезда Джеджели в Кърджали (Видео)Скъсани плакати, знамена, празни бутилки и хартии останаха след концерта на турската мегазвезда Мустафа Джеджели пред стадиона в Кърджали. С проявата беше закрита предизборната кампания на една от коалициите. "Комисия направи констативен протокол. На представители на предизборния щаб е връчено предписание районът да бъде почистен до 18 часа в

Лидерите на ЕС подписаха Декларация от Рим за бъдещето на съюза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6135499

Лидерите на ЕС подписаха Декларация от Рим за бъдещето на съюзаЛидерите на 27-те страни на ЕС подписаха Римска декларация за бъдещето на съюза без Великобритания. Тържествената церемония се състоя преди минути на Капитолийския хълм в италианската столица, където се провежда среща на върха на ЕС по случай 60-годишнината от Римския договор. България е представена от президента Румен Радев на форума.

ЦИК отказа да свали имунитета на кандидат-депутата от "Да, България"

http://offnews.bg/news/n_1/n_651008.html

Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърли искането на главния прокурор Сотир Цацаров да свали имунитета на кандидата за депутат от "Да, България" Николай-Емил Шопов. Искането беше отправено вчера заради каране на мотор без регистрационни табели след катастрофа между кола и мотор на столичния бул. "Черни връх", когато е установено нарушението.  На пристигналите на мястото на инцидента полицаи Шопов представил шофьорска книжка, издадена в САЩ. Той е задържан за 24 часа. Започнало бързо производство за каране на нерегистрирано превозно средство. В хода му е направена проверка в ЦИК и е установено, че Шопов е кандидат-депутат, след което той е освободен. Решението на ЦИК е от вчера, като 8 от гласувалите 14 членове на Комисията са гласували "против" свалянето на имунитета на кандидат-депутата.  От ЦИК посочват, че деянието е извършено три дни преди изборния ден и на членовете не е станало ясно какво е мотивирало Цацаров да поиска разрешение да привлече като обвиняем кандидат-депутата толкова близо до изборите.  Изказани са и мнения относно законосъобразността на задържането на кандидата за народен представител за срок от 24 часа, се посочва в решението. То подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок.

Радев: Римската декларация определя нов дневен ред на ЕС

http://www.clubz.bg/52025-radev_rimskata_deklaraciq_opredelq_nov_dneven_red_na_es

Като председател на Съвета на ЕС България ще продължи с още по-голяма енергия да бъде ангажирана с бъдещето на общия ни европейски проект, заяви пред български журналисти в Рим президентът Румен Радев, предаде прессекретариата на държавния глава. 

Ще работим в тясно сътрудничество с останалите държави членки и европейските институции и ще подкрепяме всяко усилие, което би ни позволило да подобрим нашия Съюз, запазвайки неговите достойни постижения, доъплни той. Радев участва в тържественото отбелязване на 60-годишнината от подписването на Римските договори в столицата на Италия. 

Президентът заяви, че приемането на Римската декларация е от ключово значение за развитието на започналите дискусии за бъдещето на ЕС през следващото десетилетие и отвъд този хоризонт.

„Декларацията потвърждава единството на Съюза и неговата неделимост. Тя отразява и общото ни разбиране, че ЕС се нуждае от по-голяма ефективност и заздравяване на връзката си с гражданите, особено в контекста на множеството безпрецедентно сложни вътрешни и външни предизвикателства през последните години”, посочи Румен Радев. 

Според него Римската декларация затвърждава решимостта на ЕС да се изправи през предизвикателствата на днешния ден, без да отстъпва от своите ценности, ангажименти и исторически постижения и без да поставя под съмнение своите основополагащи принципи. 

В рамките на заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 9 и 10 март 2017 г. България издигна ясен глас в защита на единството на ЕС, на солидарността и кохезията като основни принципи на ЕС, припомни още държавният глава.

„Позициите на страната ни срещнаха широко разбиране сред останалите държави членки и намериха отражение в текста на Римската декларация. Без тези принципи силна, просперираща и уважавана от целия свят Европа не е възможна. Без единството, солидарността и кохезията не можем да надградим историческите постижения на нашия Съюз”, подчерта Румен Радев. 

„Римската декларация определя нов дневен ред на ЕС, който допълва и надгражда стратегическите ни приоритети и ще окаже влияние включително върху програмата и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС", посочи още президентът. 

Бивш помощник на Тръмп не е обсъждал предаването на Гюлен с турски представители

https://www.24chasa.bg/novini/article/6135496

Бивш помощник на Тръмп не е обсъждал предаването на Гюлен с турски представителиМайкъл Флин, бившият съветник по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп, не е обсъждал предаването на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен на Турция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Това съобщи в петък за СиЕнЕн представителят на Флин Прайс Флойд, опровергавайки твърдения на бившия директор на ЦРУ Джеймс Улси.

ЦИК не позволи кандидат-депутат да бъде привлечен като обвиняем

http://www.mediapool.bg/tsik-ne-pozvoli-kandidat-deputat-da-bade-privlechen-kato-obvinyaem-news261834.html

Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърли искането на главния прокурор Сотир Цацаров за привличане на кандидат за народен представител като обвиняем по досъдебно производство. Това съобщиха от пресцентъра на ЦИК. Кандидатът за депутат е бил задържан на 23 март след катастрофа на столичния булевард "Черни връх". Причината – управляваният от него мотор бил без номера и регистрация. Според Наказателния кодекс това е престъпление, което се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от 500 до 1000 лева. Кандидатът за депутате бил отведен в полицията. По-късно е освободен, след като станало ясно, че участва в изборите. В петък Сотир Цацаров внесе искане в ЦИК за сваляне на имунитета на провинилия се. Изборният кодекс постановява, че от деня на регистрацията до обявяване на резултатите от изборите претендентите за депутати не могат да бъдат задържани или привличани като обвиняеми. Изключение се прави при извършено престъпление от общ характер и след дадено разрешение от ЦИК. При проведеното гласуване в ЦИК не е било постигнато необходимото мнозинство от две трети от членовете на комисията  за сваляне на имунитета на кандидата за народен представител. Начленове от ЦИК не станало ясно какво е мотивирало главния прокурор да иска разрешение за привличане като обвиняем на кандидат за депутат два дни преди изборния ден, става ясно от прессъобщението на ЦИК. В него е посочено, че членове на комисията са изразили съмнения и доколко законосъобразно е било задържането на кандидата за депутат за 24 часа. Решението на ЦИК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.

Грандиозен спектакъл за финала на Sofia Fashion Week

http://www.cross.bg/fashion-sofia-week-1538525.html

/КРОСС/ Sofia Fashion Week SS 2017 завърши с грандиозен моден спектакъл. Най-мащабното и вече традиционно модно събитие в България, организирано от Hotel Marinela Sofia и българската модна телевизия Code Fashion TV, се проведе в пет тематични вечери от 20 до 24 март в зала EFE на Hotel Marinela. По време на гала вечерта на финала на събитието бяха представени ексклузивни ревюта на световни гости и елитни чуждестранни и български марки. За първи път по време на седмицата на модата в София присъстваха и световни байери. Те се срещнаха с дизайнери, участващи в събитието и обсъдиха възможности за развитието им на международния моден пазар. В рамките на Sofia Fashion Week SS 2017 всеки ден беше отворена и първата модна улица Sofia Fashion Street. Гала вечерта започна със звездното шоу на Christian of Roma - „Под светлините на прожекторите", представено от Любен Николов и „Алфапарф Милано" със специалното участие на филхармония и модна къща PRINCESS. Модна къща RUMYANA KONSTANTINOVA с дизайнери Румяна Костантинова и Сергей Александров, позната вече 25 години на българския пазар, показа колекция пролет-лято 2017. Моделите са от висококачествени платове с великолепни цветни принтове, както и ръчно изработени аксесоари от многоцветно муранско стъкло. Ревюто премина със специалното участие актриса Силвия Лулчева

"Лос Андежлис лейкърс" издигна статуя на Шакил О'Нийл

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/25/2941748_los_andejlis_leikurs_izdigna_statuia_na_shakil_oniil/?ref=rss


"Лос Анджелис лейкърс" почете един от най-доминиращите центрове в историята на НБА Шакил О'Нийл. Това стана с издигането на бронзова статуя пред "Стейпъл сентър". На церемонията присъстваха Джери Уест, Карим Абдул-Джабар и Коби Брайнът.

Статуята тежи 545 килограма и висока 280 сантиметра. О'Нийл е изобразен как е забил с две ръце, увиснал се на коша и повдигнал коленете си. По време на кариерата си той споделя, че обича да прави точно...

"Руснаците са нормални хора, просто имат проблем с властта"

http://offnews.bg/news/n_1/n_651005.html

Популярният германски писател Владимир Каминер е живял в Москва до 1990 година. В интервю с Жана Немцова за "Дойче веле" той разказва за "рускоезична Германия" и нейните политически пристрастия. Жана Немцова: В Германия станахте известен със сборника разкази "Russendisco". След това написахте над десет книги. И всичките на немски език. Защо все на немски? Владимир Каминер: Живея в Германия вече 27 години. Тук широката публика не разбира другите езици. Странно би било да общувам с германската публика на някакъв чужд език. Според мен, читателите не бива да се делят по национален признак. Наскоро се върнах от панаира на книгата във Финландия - в Турку представях германската култура с книгата "Russendisco". През последните години постоянно пътувам из Германия. И на срещите идват много руснаци, при това не само читатели. Идват такива едни млади и здрави момчета с боксьорски носове, по анцузи. Идват и силно гримирани блондинки на високи токчета. И казват: "Може ли да се снимаме с теб, Владимир? Ти си си наш!" Те научиха немски. Заинтересуваха се от германската култура. В мен навярно откриха изразител на някакви общи черти. Жана Немцова: През февруари излезе от печат новата Ви книга "Goodbye Moskau". Тя е посветена на стогодишнината от Октомврийската революция. Какво е посланието на тази книга? Владимир Каминер: След анексията на Крим неочаквано възникнаха много въпроси. Получавах покани за интервюта, за някакви конгреси. И започнах да изнасям доклади на теми от рода на: "Какво се върти в главата на Путин?", "Какво се случи с руснаците? Къде сбъркаха?" и пр. И всички тези въпроси, връхлетели Европа, кото че ли бяха насочени към мен. Когато се задълбочих в тях, разбрах, че зад тези политически събития стои дълбоката човешка трагедия. Много хора увиснаха между миналото, което дълго време не искаха да разберат, и бъдещето, което още не е дошло. Всъщност този Съветски съюз никъде не се е дянал. 70 години наред хората строяха бъдещето, забравяйки за настоящето и затваряйки очи за своето минало. В юбилейната година постоянно чувам, че това било нашето общо минало. Няма таково нещо. Няма никакво общо минало. Всеки има свое собствено минало. Жана Немцова: Миналата години писателят Владимир Сорокин каза в едно интервю, че е разочарован повече от постсъветския човек, отколкото от съветския. И Вие ли имате такова усещане? Владимир Каминер: Аз обичам хората, за разлика от Сорокин, навярно. Не съм разочарован. Това са пълни глупости. Глупаво е да наричаш хората и страните "лоши момчета". Руснаците са нормални хора, те просто имат проблем с властта. Жана Немцова: В книгата "Russendisco" има много иронични описания на руснаците, живеещи в Германия. Владимир Каминер: Дойдох в Германия през 1990 година. Живеехме в общежитие за чужденци. Там имаше хора от най-различни нации. С много от тях поддържам контакт и до днес. Но по принцип, 90 процента от тези хора се адаптираха към тази нова реалност. Запазиха си някои празници, навици и традиции, но по принцип тези хора са европейци. Те осъществиха своето гражданско право да бъдат част от Европа. Жана Немцова: Мнозина смятат, че Путин е много популярен сред рускоезичното население. Вярно ли е това? Владимир Каминер: Хората, които идват при мен, не обичат Путин. А тези, които го обичат, не обичат да разказват за това. Безусловно пропагандата действа и тук, но тя целенасочено се прицелва в рускоезичното население. Много пъти съм забелязвал това - в социалните медии, както и на сайта "Живеем в Германия", където сред всякакви обяви за попупко-продажби и безплатни подаръци, на всеки 20 минути излизат и политически новини. И всичките от един и същ източник. Това дори не е "Алтернатива за Германия", а някакво още по-дяснорадикално крило на тази алтернатива. Най-мръсният възможен боклук. И това безусловно не е случайно. Жана Немцова: Вярно ли е, че много от руските преселници от бившия Съветски съюз подкрепят дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия? Много от рускоговорящите имат двойно гражданство и могат да гласуват на предстоящите избори. Владимир Каминер: Моят добър приятел, политологът Александър Морозов посети една среща на рускоезичните родители. Има такава организация в Германия, която обединява многочислени рускоезични общности. Тази организация никога не се е увличала от политиката. Хората в нея са занимават с детските градини за рускоезичните, с преподаването на руски език в училищата. И изведнъж те се срещат с представители на политическите партии. На срещата присъстват представители на всички партии, включително и на "Алтернатива за Германия". На срещата е и дядото на Лиза - момичето, което с личната си "драма" едва не разпали световна война. Днес дядото на Лиза е герой и звезда. Той не каза нищо за Лиза. Каза, че ние сме възпитани в християнска култура, че не можем да допуснем пълзяща ислямизация на Европа и че сме против това. Смешно е, разбира се. Ако се съди по възрастта му, той не е израснал в християнска култура, а в съветска, където гонеха поповете, а в черквите отглеждаха картофи. Въпреки това сега дядото на Лиза е представител на християнската култура. Случват се и такива неща... Жана Немцова: Вие все пак сте мизантроп... Владимир Каминер: Не, не е така, уверявам Ви. В това аз виждам проява на нарастващо гражданско самосъзнание. Подобни хора се заинтересуваха от това, което става в Германия. И започнаха да възприемат тази страна като своя.

В стомаха на китайка израсли гъби (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6135490

В стомаха на китайка израсли гъби (Видео)Гъби, прорасли в стомаха на жителка на град Иу в китайската провинция Чжъцзян, бяха отстранени по хирургичен път, съобщи Лента като цитира британски медии. 50-годишната жена потърсила лекарска помощ, тъй като почувствала болки в корема. Лекарите изследвали храносмилателната й система с помощта на ендоскоп и открили растящи гъби в стомаха й.

Административният съд в Ямбол отмени заповед на кмета на община Елхово

https://www.24chasa.bg/region/article/6135487


Административният съд в Ямбол отмени заповед на кмета на община ЕлховоНа свое заседание днес състав на Административния съд в Ямбол отмени заповед на кмета на община Елхово Петър Киров, с която се забранява провеждането на митинги непосредствено до ГКПП "Лесово" от 11 часа на 24 март до 11 часа на 26 март. За това съобщи говорителят на съда Катя Няголова, цитира

Турция видя подкрепа на българската държава за протестите по границата

http://www.cross.bg/bulgarskata-poiskal-kyrtylmysh-1538524.html

/КРОСС/ Турските власти се възмутиха от блокадите по българската граница, които граждани организират срещу т. нар. изборен туризъм. Вицепремиерът Нуман Куртулмуш дори намекна, че държавата негласно подкрепяла демонстрациите. Както е известно в дните преди изборите текат протести покрай граничните пунктове край Капитан Андреево, Малко Търново и Лесово, като демонстрантите броят автобусите, които влизат от южната ни съседка. Те дори се бяха заканили, че ще организират и блокади на пътя, както стана и във вторник, ако видят увеличен брой на автобусите, което обаче към момента трудно може да стане поради засиленото присъствие на полиция и жандармерия. „Очевидно тази блокада няма официален характер. Това е проява на цивилни граждани, но може би с подкрепата на българската държава, която опитва да предотврати хора от Турция да отидат да гласуват там. Това не е приемливо, това е против демокрацията и в разрез в добрите отношения между двете страни", обяви Куртулмуш по време на предизборна проява в Газиантеп, цитиран от „Си Ен Ен Тюрк". Той уточнил, че турският външен министър Мевлют Чавушоглу е разговарял с българския си колега Ради Найденов по повод проблемите на границата и е поискал заедно да работят за засилване на двустранните отношения. Чавушоглу е поискал от България да не се допуска повторение на събитията от вчера, като за това държавата да мобилизира всичките си властови структури.

Работа в туризма на Германия

//dariknews.bg/regioni/burgas/rabota-v-turizma-na-germaniia-2012780

Агенцията по заетостта и EURES България в сътрудничество с германската Федерална агенция по труда набират кандидати за работа в туристическия сектор на Германия. Предлагат се места в сферата на хотелиерството и ресторантьорството в хотели и ресторанти, разположени из цяла Германия, както и работни

Пролетното почистване продължава

//dariknews.bg/regioni/burgas/proletnoto-pochistvane-prodylzhava-2012783

Продължава почистването и измиването на улиците след зимния сезон. Вече са готови "Захари Стоянов" и "Въстаническа" (частично), маршрутът на бърза линия Б1 (частично), околовръстнrs път и "Индустриална".

Почистването става от екипи на сметопочистващите фирми със специализирана техник

На Благовещение Огнян Герджиков запали свещ в храма на Ванга

//dariknews.bg/novini/bylgariia/na-blagoveshtenie-ognian-gerdzhikov-zapali-svesht-v-hrama-na-vanga-2012781

В деня на размисъл, преди утрешния парламентарен вот, служебният премиер Огнян Герджиков и съпругата му посетиха местността Рупите.
 
Двамата запалиха свещ в храма "Света Петка Българска" и уважиха официалното откриване на рит

Опасна въртележка в парка (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/opasna-vyrtelezhka-v-parka-video-2012782

Пет години, след като е обявена за незаконна, известната като "Въртележката на леля Таня" в столичния парк "Заимов" продължава да работи. Или поне до преди няколко дни, когато става и поредният инцидент, съобщава <

Без спиртни напитки в магазини и заведения във Варна на 26 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=347194

Продажбата на спиртни напитки в магазините, заведенията за обществено хранене и други места във Варна ще бъде забранена на 26 март. Това гласи кметска заповед във връзка с организацията на деня на вота, научи Moreto.net. Употребата и предлагането на алкохол в търговските обекти в морската столица ще бъде забранено от 00:00 часа до 20 часа на 26 март.

Корнелия Нинова на Благовещение: Спокойствие, топлина и обич в семействата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6135485

Корнелия Нинова на Благовещение: Спокойствие, топлина и обич в семействата"Честито Благовещение! Големият християнски празник да донесе мир и спокойствие за всички! Желая ви топлина и обич в семействата! Мили момичета, съпруги, майки и баби, специален поздрав към вас за силата и любовта, с които създаваме дом и уют, раждаме и отглеждаме живот!". Това бяха думите на Нинова по повод днешния празник,

Режисьорът Галин Стоев стана директор на театъра в Тулуза

http://offnews.bg/news/n_1/n_651007.html

Българският режисьор Галин Стоев стана директор на Националния театър на Тулуза, съобщиха френски медии, позовавайки се на съобщение на френското Министерство на културата. Стоев е един от най-успешните български театрални режисьори в чужбина. Той ще поеме поста от Лоран Пели и Агат Мелинан, които ръководят театъра от 10 години на 1 януари догодина. Новината беше разпространена снощи, но все още не е потвърдена официално от самия режисьор.  Галин Стоев е роден през 1969 г. в България и е завършил театрална режисура в НАТФИЗ "Кръстю Сарафов". Поставял е спектакли в Германия, Чехия, Великобритания, Русия и Белгия, а у нас името му се свързва с постановките "Приятнострашно" и "Малка пиеса за детска стая" в Театър 199 по текстовете на Яна Борисова. Има и собствена театрална компания Fingerprint, основана през 2005 г. в Брюксел.

Станишев в Рим: ПЕС ще се бори за силна, справедлива и социална Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6135403

Станишев в Рим: ПЕС ще се бори за силна, справедлива и социална ЕвропаВ навечерието на срещата на върха на ЕС, левите премиери се събраха в Рим, за да обсъдят обща позиция относно бъдещето на Съюза. Срещата беше организирана от ПЕС, с домакинството на италианския премиер Паоло Джентилиони, а лидерите се обявиха за: повече сигурност за правата на европейските граждани, битка със социалния дъмпинг,

По-близо ли е Google до Китай?

http://www.investor.bg/analizi/262/a/po-blizo-li-e-google-do-kitai-235533/

Компанията прави все по-усилени опити да се върне на най-големия интернет пазар в света

Изборната комисия отказа на Цацаров да свали имунитета на кандидат-депутат

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/25/2941739_izbornata_komisiia_otkaza_na_cacarov_da_svali/?ref=rss


Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърли искането на главния прокурор Сотир Цацаров да свали имунитета на кандидата за народен представител от "Да, България" Николай - Емил Шопов.

То е заради катастрофа между кола и мотор на бул. "Черни връх" в София на 23 март, при която моторът се е ударил в автомобила. Мотоциклетът не е бил регистриран по надлежния ред, не са били издадени и поставени регистрационни табели и е бил управляван от Шопов. На...

Българският актьор с 81 роли в Холивуд

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/bylgarskiiat-aktior-s-81-roli-v-holivud-6067104

Велизар Бинев е син на големите актьори Николай Бинев и Домна Ганева

"Патриоти" и полиция пазят границата с Турция

http://www.mediapool.bg/patrioti-i-politsiya-pazyat-granitsata-s-turtsiya-news261833.html

Така наречените "Патриоти" продължават да стоят на граничните пунктове с Турция с цел да предотвратят "изборния туризъм". Те ще останат по местата си до края на приключването на изборния ден в неделя. Срещу тях стоят полицаи и жандармеристи, които не разрешават блокада на границата. Преминаването на автомобили и автобуси е свободно. Трафикът не е интензивен. На граничния пункт "Малко Търново" са преминали около десетина леки коли, а на "Капитан Андреево" около 10 – 15 автобуса. На пътя на за ГКПП "Малко Търново" има около 60 души, каза Илиян Янчев, кмет на община Малко Търново. "Границата е достъпна за всички, платното е отворено и в едната, и в другата посока. Хубаво е човек да има собствено мнение и да го отстоява, но не бива да пречи на другия", каза Янчев. На ГКПП "Капитан Андреево" също има хора. Преди обяд имаше и митинг. Преди обяд се появи информация за протести пред българското консулство в Одрин. До момента обаче такива не е имало и обстановката е спокойна, съобщи Нова телевизия. През изминалата седмица бяха проведени няколко протеста на турската граница срещу изборния туризъм, организирани от участник в предстоящите парламентарни избори в неделя. Те блокираха движението на автомобили за да попречат на влизащите в страната ни от турска територия. В петък следобед блокадата беше вдигната след намесата на полицията.

Юнкер заплашва с война на Западните Балкани, ако се разпадане ЕС

http://pogled.info/svetoven/evropa/yunker-zaplashva-s-voina-na-zapadnite-balkani-ako-se-razpadane-es.84019

/Поглед.инфо/ Разпадът на Европейския съюз може да предизвика война на Западните Балкани, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за в. "Файненшъл таймс".

САЩ включи и летището в Дубай в забраната за лаптопи и таблети

http://www.cross.bg/dybaii-letishteto-tyrtziya-1538523.html

/КРОСС/ И летището в Дубай беше включено в списъка на САЩ със забрана за внасяне на таблети и компютри в самолетните салони. Това обявиха от базираната в емирството компания „Емиратс", като уточниха, че й е разпоредено да прилага забраната до 14 октомври. Тя се отнася и за електронните уреди, продавани в безмитните магазини на летището в Дубай. Това предизвика и гнева на доста клиенти на компанията, която изпълнява всеки ден 18 полета до САЩ. Тя дори въведе безплатна услуга, чрез която пътниците ще могат да използват компютрите и таблетите си до самото влизане в самолета. Американските власти вече забраниха внасянето на лаптопи и таблети в салоните на самолетите от девет авиокомпании, пристигащи от десет международни летища, разположени в арабски страни и Турция, като се мотивираха с опасност от атентати. Всичките осем държави, чиито летища и фирми обхваща забраната, са съюзници или партньори на САЩ - Турция, Йордания, Египет, Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, ОАЕ и Мароко. САЩ не уточниха колко време ще трае ограничението, но авиокомпанията "Емирейтс" със седалище в Дубай съобщи за АФП, че й е разпоредено да го прилага до 14 октомври. След САЩ подобна забрана огласи във вторник и Великобритания; тя обхвана Турция и пет арабски страни - Ливан, Йордания, Египет, Тунис и Саудитска Арабия, но не и Дубай.    

Европейският съюз отбелязва 60-тата си годишнина

http://econ.bg/Новини/Европейският-съюз-отбелязва-60-тата-си-годишнина_l.a_i.739548_at.1.html

Днес Европейският съюз празнува своя рожден ден, 60 години след подписването на Римския договор, дал началото на общността. В италианската столица...

Мариза омая София с магията на фадото

http://www.clubz.bg/52024-mariza_omaq_sofiq_s_magiqta_na_fadoto

Легендарната изпълнителка Мариза Нунеш за пореден път достави изключителни емоции на любителите на музиката й в България. 

Кралицата на фадото и нейните виртуозни музиканти накараха феновете в залата на НДК да настръхнат под звуците на класическото и съвременното фадо, обогатено с морните на Кабо Верде, ритъм енд блус, класика и други скъпи на сърцето й ритми.Португалката не скри емоциите си около шоуто в София, което е и първото за европейското й турне .

„Вълнувам се много за предстоящата ни среща. Обичам България, защото публиката е невероятна! Въпреки голямата езикова бариера, хората пеят песните ми и винаги усещам уважението, което засвидетелстват към мен и моята музика“, сподели Мариза и допълни: „Този концерт ще бъде много откровен. Въпреки голямата зала ще се опитам да достигна до всеки един човек чрез музиката и емоциите, които носи тя“. 

Изпълнението й бе повече от зашеметяващо. Тя наистина достигна до сърцата на всички в залата. Носителката на престижната награда „Best Artist” at Songline music awards , която е й обявена за една от 20те най-влиятелни жени в света според Executiva Magazine зарадва българските фенове с песни и от новия си албум “Mundo” .

Мариза е родена през 1973 г. в Мапуто – Мозамбик, от смесен брак между африканка и португалец, припомня БГНЕС. Още като дете семейството й се премества в Португалия и тя започва да пее фадо дори без да разбира думите по картинките, които нейният баща рисува. Издава първия си албум „Fado Em Mim” на 26 години. През годините тя си партнира както на сцената така и в студиото с артисти като Стинг, Тито Париш, Конча Буйка, Руй Велозо, Иван Линс и Доминик Милър и остава след себе си поредица от хитове. Мариза изминава дългият път на млада певица с богат, жив глас и силна харизматичност до големия артист от световна класа . Българската публика се увери за пореден път в силата, с която Мариза изпълнява родната си музика и със сигурност ще я чака със затаен дъх отново и отново. 

Община Варна се включва в инициативата „Часът на земята“ тази вечер

http://www.moreto.net/novini.php?n=347192

Община Варна ще се включи и тази година в инициативата на природозащитната организация WWF - „Часът на земята“. В знак на съпричастност към каузата за опазване на природата,днес, от 20.30 ч. до 21.30 ч., ще бъде изключено осветлението на административната сграда, както и на други по-малки общински обекти в морската столица, научи Moreto.

Анкара смята, че властите в България негласно подкрепят блокадата на границата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6135471

Анкара смята, че властите в България негласно подкрепят блокадата на границатаВицепремиерът и говорител на правителството в Анкара Нуман Куртулмуш заяви, че блокадата на границата с Турция не е дело на официалната българска държава, но става с дълбоката нейна подкрепа, предаде БГНЕС. По време на предизборното си посещение в югоизточната провинция Газиантеп Куртулмуш изрази възмущението си от инцидентите на границата при

Горан Горанов открит мъртъв в затвора в Бургас, следователи са на мястото

https://www.24chasa.bg/region/article/6135421

Горан Горанов открит мъртъв в затвора в Бургас, следователи са на мястотоЕдин от най-популярните обитатели на бургаския затвор Горан Горанов е открит мъртъв в килията си тази сутрин. В момента на място е пристигнала оперативно-следствена група, потвърди началникът на затвора Бранимир Мангъров. Причините за смъртта на Горан все още не са ясни, но най-вероятно става дума за инфаркт.

​Забраниха лаптопите в самолетите и на летището в Дубай ​

http://offnews.bg/news/n_1/n_651006.html

Забраната за внасяне на таблети и компютри в самолетните салони, наложена от САЩ за някои полети от арабски страни и от Турция, влезе в сила и за летището в Дубай, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Забраната идва в момент на пиково натоварване за летището с най-висок международен пътнически трафик в света. В Обединените арабски емирства идването на пролетта се празнува с удължена седмична почивка и летището в Дубай между петък и неделя се очаква да преминат близо 1,1 милиона пътници. За цялата година пък летищните власти очакват в Дубай около 89 милиона транзитни пътници. Американските власти забраниха внасянето на лаптопи и таблети в салоните на самолетите от 9 въздухоплавателни компании, пристигащи от 10 международни летища, разположени в арабски страни и Турция, като се мотивираха с опасност от атентати. Всичките осем държави, чиито летища и фирми обхваща забраната, са съюзнници или партньори на САЩ - Турция, Йордания, Египет, Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, ОАЕ и Мароко. САЩ не уточниха колко време ще трае ограничението, но авиокомпанията "Емирейтс" със седалище в Дубай съобщи за АФП, че й е разпоредено да го прилага до 14 октомври. След САЩ подобна забрана огласи във вторник и Великобритания; тя обхвана Турция и пет арабски страни - Ливан, Йордания, Египет, Тунис и Саудитска Арабия, но не и Дубай. Въведената забрана се отнася и за електронните уреди, продавани в безмитните магазини на летището в Дубай. За да уталожи недоволството сред клиентите си и по-специално пътуващите бизнесмени, "Емирейтс", която изпълнява всеки ден 18 полета от Дубай за САЩ, обяви, че въвежда безплатна услуга, чрез която пътниците ще могат да използват компютрите и таблетите си до самото влизане в самолета.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване