Туроператори очакват до 20% увеличение на туристите от Русия

http://econ.bg/Новини/Туроператори-очакват-до-20-увеличение-на-туристите-от-Русия_l.a_i.739869_at.1.html

До 20% увеличение на туристите от Русия прогнозира управителят на един от най-големите български туроператори, който води у нас туристи от Русия....

Григорова: Заради политически покемони като Навални може да се подцени лявата вълна в Русия

http://www.cross.bg/navalni-rysiya-grigorova-1538962.html

/КРОСС/ Най-големите протести в Русия след 2011 и 2012 година, преминали под наслов срещу корупцията и проведени в 82 града, са имитация от различни варианти на протест, които целят популярност на Алексей Навални и нищо друго. Този прочит на руските протести направи за БНР доц. Дарина Григорова, преподавател по руска история в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тя подчерта, че Навални е много удобен за шум, за имитация на движение. С корупция руснаците не можете да ги раздвижите, не можете да събудите ярост. Навални не беше подкрепен от нито една опозиционна партия, дори несистемна. Всички се бяха отдръпнали, посочи в анализа си доц. Григорова: Едно от предположенията е, че Медведев е гръмоотвод, използван от Путин. Либералният Навални срещу либералния Медведев - защо не? Интересен спаринг, който ще създаде интрига за бъдещите президентски избори. Поведението на Медведев показва неадекватност на част от елита и това не остава незабелязано. Ако се разчита само на политически покемони като Навални, може да се подцени лявата вълна в Русия, защото тя тлее. Тя е в кръвта им.    

Реформаторите "остават заедно", зоват за дясно обединение

http://www.clubz.bg/52217-reformatorite_ostavat_zaedno_zovat_za_dqsno_obedinenie

Националният координационен съвет на Реформаторския блок прие оставките на коалиционното ръководство, а то - вече в оставка, обяви курс към... ново дясно обединение. Заседанието бе дълго и напрегнато, ако се съди по периодично напускащите го кадри и тричасовата си продължителност. 

Говорител на общата позиция накрая бе Петър Москов.

"Реформаторският блок е бил заедно и след успешни избори, остава заедно и след оставката. Десницата, разделена на три, не може да представлява десните хора", заяви Москов.

Москов оцени представянето на изборите като "слабо" и заключи, че и трите формации, в които дясното се яви, са се провалили. 

"Всеки носи своята вина, че 300 000 избиратели не са представени. За нас каузата винаги е била обединеие. Дали е структурно, каузално или каквото и да е – този разговор трябва да започне бързо и трябва да сме готови, ако трябва, и съществуващите формати да се преобразуват."

По думите на Москов, ако в ДСБ и формацията на Христо Иванов "Да, България" не осъзнават нуждата от обединение, това е "невъзможност да живееш в реалния свят".

На сбирката я нямаше лидерката на ДБГ Меглена Кунева. Оказа се, че тя е на конгреса на ЕНП в Малта, където е и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. ДБГ е най-младият член на европейската десница сред българските партии. От думите на заместника ѝ Найден Зеленогорски обаче стана ясно, че засега Кунева, за разлика от Божидар Лукарски в СДС, няма да подава оставка като лидер на формацията си, въпреки изборния резултат. Причината е, че самата тя не участва в изборната кампания, защото се отказа от депутатските листи.

Разговорът на заседанието далеч не е бил лишен от взаимни обвинения, че една или друга партия не е работила достатъчно на изборите по време на кампанията. 

Очаквайте подробности.

Край на бедственото положение в „Полимери“ в Девня

http://www.cross.bg/polozhenie-bedstveno-ypravitel-1538961.html

/КРОСС/Срокът на обявеното частично бедствено положение на територията на фалиралия завод „Полимери" в Девня изтича в четвъртък и ще бъде свалено, каза за „Труд" областният управител на Варна Тодор Йотов. Направена е нова настилка на бетоновата площадка на цистерните с опасния трихлоретан, за да се предотврати евентуален разлив в почвата. Областният управител е получил уверение, че Междуведомствената комисия за защита на населението при бедствия и аварии към МС ще отпусне 320 000 лева за извършените аварийни действия. Частичното бедствено положение беше обявено на 28 февруари заради риска от изтичане на отровния химикал.Двете цистерни са пълни с 2500 трихлоретан. До есента трябва да започне цялостното решение на проблема с изнасянето на трихлоретана с вагони за Франция. Предстои подписване на договора с фирмата-изпълнител, спечелила обществената поръчка, обявена за 12 млн.лева без ДДС. Седмица преди Великден трябва да бъде пусната за движение и крайбрежната алея във Варна, затрупана от свлачище на ската, заради което кметът обяви частичното бедствено положение. Това е приоритет №2 за решаване след Девня посочи Йотов. Въпреки че бедственото положение е до 16 април, аварийните действия и ремонтът на цялата инфраструктура край морето ще приключат до 7 април, увери областният управител. Необходимите средства, които се очакват също от Междуведомствената комисия към МС, няма да надхвърлят 80 000 лв., посочи той.  

Едва 10% от българите с увреждания работят

http://www.moreto.net/novini.php?n=347579

Социалната икономика не е само девиз, тя е най-успешно развиващата се като съчетание на предприемчивостта и солидарността. Това каза Минчо Коралски по повод старта на Шестия европейски форум за социално предприемачество, който ще се започне утре, 30-ти март в Международния панаир в Пловдив.

Тереза Мей: След започването на Брекзита не може да има връщане назад

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143685

Тереза Мей: След започването на Брекзита не може да има връщане назад

Министър-председателят Тереза Мей заяви, че не може да има „връщане назад“ след Брекзита и призова нацията за единство, предава АФП, цитирана от Фокус. В сряда Великобритания официално уведоми Европейския съюз за желанието си да напусне блока. „Това е исторически момент, от който не може да има връщане назад“, подчерта Мей.

Хипертония и пикове в налягането остават в миналото

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6143641

Хипертония и пикове в налягането остават в миналото„Инфаркт и инсулт са причина за почти 70% от всички смъртни случаи в света. Седем от всеки десет души умират поради запушване на артериите на сърцето или мозъка. В почти всички случаи причината за такъв ужасен край е една – пикове в налягането поради хипертония. Тихият убиец, както са го нарекли кардиолозите,

Столетник си пожела за рождения ден да се върне на работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143689

Столетник си пожела за рождения ден да се върне на работа Навръх 100-годишния си рожден ден мъж от Ню Джърси си пожела единствено да се върне на работа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Фирмата за отоплителни и охлаждащи услуги "Хъчинсън" в Чери хил сбъдна желанието на Бил Хансън и прие на работа пенсионирания координатор по разрешителните. Имаше торта и овации на крака,

Задържане под стража за обвинен в произвеждане на синтетичен наркотик

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vlJv5g4RKts/

Владимир Георгиев, обвинен в държане на прекурсори за производство на наркотични вещества с цел разпространение остава задържан под стража. Апелативен съд – Бургас не уважи жалбата на Георгиев и потвърди най- тежката мярка за процесуална принуда, която му е наложил ОС-Бургас. Георгиев и Пламен Желев са обвинени в съучастие за престъпление по чл. 354 ал. 1 от НК, което се наказва с лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба от 20 000 до 100 000 лв.

Според въззивния състав законовите предпоставки за вземане на мярка за неотклонение  „задържане под стража“ са налице. Има достатъчно гласни, писмени и веществени доказателства, от които се извежда обоснованото предположение, че Владимир Георгиев е извършвал престъплението в продължителен времеви период, в който е установено, че е произвеждан синтетичен наркотик и е продаван на зависими лица. Съществува и реална опасност обвиняемият да се укрие и извърши друго престъпление предвид зависимостта му от наркотици и фактът, че се е укривал и е бил обявен за издирване.

Определението е окончателно

С изненадващо помирителен тон Мей обяви Брекзит

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/29/2944104_s_iznenadvashto_pomiritelen_ton_mei_obiavi_brekzit/?ref=rss


С изненадващо помирителен тон спрямо Брюксел премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви Брекзит.

Историческата ѝ реч пред Камарата на общините предизвика бурни реакции, а самата Мей бе видимо емоционална, отговаряйки на нападките на опозицията.

За разлика от предишните си изказвания премиерът този път настоя, че преговорите с ЕС трябва да приключат в рамките на две години и че Великобритания няма да опитва да запази правата на страна членка, без...

Гриша Ганчев внесе документите за участие в търга за емблемата на ЦСКА

https://www.24chasa.bg/sport/article/6143673

Гриша Ганчев внесе документите за участие в търга за емблемата на ЦСКАБосът на ЦСКА-София Гриша Ганчев внесе днес по обяд необходимите документи за участие в търга с тайно наддаване за вещите и имуществените права на обявеното в несъстоятелност "ПФК ЦСКА АД", съобщава БТА. Крайният срок за подаване на заявките е до 17:00 часа днес, а утре в 14:00 часа синдик Дора Милева ще отвори всички предложения.

Комисии към Столичния общински съвет отхвърлиха референдума за строеж в Младост

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/komisii-kym-stolichniia-obshtinski-syvet-othvyrliha-referenduma-za-stroej-v-mladost-236606/

При забрана за строителство в квартала, към общината ще бъдат предявени искове за около 15 млн. лв., твърди главният архитект на София

Протест пред затвора в Бургас заради смъртта на бившия борец Горан Горанов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143619

Протест пред затвора в Бургас заради смъртта на бившия борец Горан ГорановПриятели и роднини на бившия борец Горан Горанов се събраха пред сградата на бургаския затвор веднага след погребението му днес по обед. В момента те палят свещи пред входа на затвора, разлепили са некролози и жалейка на металната врата.  Реакцията им е в знак на протест с лансираната официална версия, че Горан е издъхнал от инфаркт.

Живейте без да лъжете!

http://pogled.info/bulgarski/zhiveite-bez-da-lazhete.84151

/Поглед.инфо/ Като ще си правим живота интересен, да се махне лозунгът за съединението, дето уж правело сила – просто не действа. И да се издълбае нов: Живейте, без да лъжете!

АС задължи „Топлофикация“ да каже на омбудсмана за какво харчи юрисконсултските си възнаграждения

http://pogled.info/bulgarski/as-zadalzhi-toplofikatsiya-da-kazhe-na-ombudsmana-za-kakvo-harchi-yuriskonsultskite-si-vaznagrazhdeniya.84152

/Поглед.инфо/ Административния съд в София отмени мълчаливия отказ на „Топлофикация - София“ ЕАД да предостави на омбудсмана Мая Манолова достъп до обществена информация и задължи дружеството да даде исканата от нея информация.

Как Русия победи Турция в Сирия

http://pogled.info/svetoven/kak-rusiya-pobedi-turtsiya-v-sirii.84153

/Поглед.инфо/ Противоречията в руско-турските отношения в продължение на години произтичаха от обстоятелството, че страните имат различни цели в Сирия. Решението на Русия за пряка намеса, прието в края на септември 2015 г., се оказа предизвикателство спрямо интересите на Турция.

Украинският „елит” се готви да напусне потъващия кораб...

http://pogled.info/svetoven/ukrainskiyat-elit-se-gotvi-da-napusne-potavashtiya-korab.84154

/Поглед.инфо/ До 28 март Върховната Рада трябваше да разгледа законопроекта на Петро Порошенко "За гражданство". Президентът на Украйна предлага всички, които имат гражданство на друга страна, да бъдат лишени от националните украински паспорти.

Българско пиано на австрийската марка „FEURICH“ на изложението „Златен лъв“ в Зала „Универсиада“

http://pogled.info/bulgarski/balgarsko-piano-na-avstriiskata-marka-FEURICH-na-izlozhenieto-zlaten-lav-v-zala-universiada.84155

/Поглед.инфо/ 31 март – 9 април 2017 г. - изложение „Златен лъв“ Организатор: Бизнес център – България ЕООД Откриване: 31 март от 11:00 часа, на централен вход на Зала „Универсиада. Бизнес център – България ЕООД за десети пореден път организира изложението „Златен лъв“ в Зала „Универсиада“. Във форумът участват предимно малки и средни предприятия. Изложението основно спомага за тяхната реализация и маркетинг. Производители, които директно предлагат продукцията си по време на изложението – 65 %. (пролетно издание на 2016 г. - 54%).

Даниел Кадик: В България има огромно неравновесие между мнозинството и градските елити

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/03/29/2944153_daniel_kadik_v_bulgariia_ima_ogromno_neravnovesie/?ref=rss


"Макар че Борисов морално не е легитимиран за трети мандат, към момента в България няма алтернатива. А това е трагично за страната", казва Даниел Кадик от софийското бюро на германската фондация "Фридрих Науман" в интервю на Мария Илчева за "Дойче веле".

Г-н Кадик, като премиер Бойко Борисов се провали вече два пъти, оттегляйки се преди края на мандата си. Сега получава трети шанс. Дали обаче именно той трябва да заеме отново премиерския...

Циганска вендета с брадви и колове прати трима в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143642

Циганска вендета с брадви и колове прати трима в болницаМасов брой между два цигански рода в сливенското село Гавраилово изпрати трима души в областната болница "Д-р Иван Селимински", съобщиха днес от болничното заведение. Въргалът, в който двете страни използвали като оръжия дори брадви и колове, започнал малко след 21 часа във вторник в центъра на селото по невинен повод - първо се скарали две деца.

Режисьорът Марий Росен поставя Shopping and Fucking от Марк Рейвънхил в столичен мол

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/03/29/2944133_rejisyorut_marii_rosen_postavia_shopping_and_fucking/?ref=rss


След като взе "Икар" през 2015 г. за "Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени", поставено в бивш магазин, режисьорът, актьор и музикант Марий Росен отново поставя в търговско пространство: новият му спектакъл Shopping and Fucking с театър "Реплика" се играе премиерно на 28, 29 и 30 март в следработното време на "Мосю Бриколаж" в "София ринг мол".

Представлението следва линията на другите му проекти, поставени в...

Цацаров поиска отстраняване на трима прокурори

https://vesti.bg/bulgaria/cacarov-poiska-otstraniavane-na-trima-prokurori-6067282

Ръководителят на Районната прокуратура във Варна - Цветанка Гетова, и заместничката ѝ убедили варненка да оттегли жалбата срещу съпруга ѝ, който я заплашвал с убийство

Нови жертви на пътя в Шуменско: загинаха майка и дъщеря (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/shumen/novi-zhertvi-na-pytia-v-shumensko-zaginaha-majka-i-dyshteria-snimki-2013986

Още двама души загинаха днес при пътен инцидент в Шуменско. По непотвърдена информация майка и дъщеря - на 85 г. и 60 г.са загинали в катастрофа по пътя Нови пазар - Стоян Михайловски в близост до разклона за село Мировци.

Благодарствено писмо за съдия от АС-Плевен

//dariknews.bg/regioni/pleven/blagodarstveno-pismo-za-sydiia-ot-as-pleven-2013987

На 29 март 2017 г. в Административен съд – Плевен се получи благодарствено писмо за съдия Снежина Иванова, изпратено от Лъчезар Тодоров от град Плевен, чрез Висш съдебен съвет.
 
В писмото си Тодоров изразява своята благодарност към съдия Иванова за проявения от нея изключителен профе

Детелина Николова ще участва в заседание на Комитета за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България

//dariknews.bg/regioni/dobrich/detelina-nikolova-shte-uchastva-v-zasedanie-na-komiteta-za-nabliudenie-po-programata-za-transgranichno-sytrudnichestvo-rumyniia-bylgariia-2013989

Областният управител Детелина Николова, като член на Комитета за наблюдение, ще вземе участие в заседание на седмия Комитет за наблюдение на програма „Интеррег Румъния-България“, информираха от Областна администрация. В заседанието, което ще се проведе в Кълъраш, Румъния, членовете на Комитета за н

Редят изложба от карикатури, посветена на смешното в училище

//dariknews.bg/regioni/dobrich/rediat-izlozhba-ot-karikaturi-posvetena-na-smeshnoto-v-uchilishte-2013991

143 карикатури са били представени за участие в конкурса “Смешното в училище в карикатури“ – 2017 г.,организиран от екипа на Младежки център Добрич, информираха от Центъра. Проявата се организира за четиринадесета поредна година по повод 1 април – Деня на хумора и шегата.
 
Професиона

Адвокат: Болниците могат да си искат от НЗОК парите за четците за пръсти

//dariknews.bg/novini/bylgariia/advokat-bolnicite-mogat-da-si-iskat-ot-nzok-parite-za-chetcite-za-prysti-2013992

Болниците могат да си поискат от Надзорния съвет на здравната каса парите, похарчени за купуването на четци за пръсти. Това обясни пред Дарик Асен Георгиев, адвокат на една от организациите, атакували пръстовата идентификация в съда – Федерация „Български пациентски форум

Родители осъдиха Фонда за лечение на деца заради отказ на операция на дете

//dariknews.bg/novini/bylgariia/roditeli-osydiha-fonda-za-lechenie-na-deca-zaradi-otkaz-na-operaciia-na-dete-2013990

Фондът за лечение на деца беше осъден от родителите на дете със злокачествено заболяване, заради отказ да се издаде разрешение за лечение в чужбина, съобщават от Центъра за защита правата в здравеопазването.
 
Детето е със злокачествено заболя

Половинката на Меси ходи с раница за 1900 долара

http://offnews.bg/news/n_1/n_651426.html

Половинката на аржентинската суперзвезда Лионел Меси Антонела Рокуцо пренася памперсите, мокрите кърпички, бибероните и всичко необходимо за едно малко дете в раничка на респектиращата цена от 1900 долара. Става въпрос за един от хитовете на модния пазар - моделът "Палм Спрингс" на престижния производител "Луи Витон". Двамата имат предостатъчно време за разходки, след като стана ясно, че нападателят отпада от националния отбор на Аржентина заради няма да играе в четири световни квалификационни срещи на Аржентина. Лошото е, че "гаучосите" са изключително зависими от мегазвездата си. Без него те са спечелили само един-единствен мач в квалификациите, а сега трябва да се оправят в още три, след като загубиха вече първия срещу Боливия с 0:2. Той ще се завърне в игра с националната фланелка на 10 октомври срещу Еквадор, което е едва последният квалификационен мач.

Кола блъсна дете с велосипед на варненски булевард

http://www.moreto.net/novini.php?n=347577

Дете с велосипед е блъснато, докато пресича на пешеходна пътека на бул. „Владислав Варненчик“. Инцидентът е станал малко преди 14.00 часа, научи Moreto.net. Детето е откарано контактно за преглед в болница.

Жозеф Дол: ЕНП поздравява ГЕРБ за победата на изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143635

Жозеф Дол: ЕНП поздравява ГЕРБ за победата на изборитеЕНП поздравява ГЕРБ и Дяснолибералната Народна партия за свобода и демокрация за убедителните победи на изборите в България и Холандия. Това заяви председателят на ЕНП Жозеф Дол при откриването на Политическата асамблея на Европейската народна партия (ЕНП) в рамките на Конгреса на партията в Малта. Дол поздрави българската делегация и лично Бойко

Паметна плоча за осъдените от Народния съд разбуни духовете в Ст. Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143588

Паметна плоча за осъдените от Народния съд разбуни духовете в Ст. ЗагораСлед дългогодишни спорове, днес върху западната фасада на сградата на драматичен театър "Гео Милев" в Стара Загора бе открита паметна плоча за осъдените от Народния съд. Съдът е заседавал в тази сграда през пролетта на 1945 година, в нея на 29 март и на 14 април са прочетени и 41 смъртни присъди. Социалистите и антифашистите са против постовянето

РИОСВ-Русе санкционира фирма-нарушител

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143508

РИОСВ-Русе санкционира фирма-нарушителПломбирани са част от съоръженията на „Глоуб Индъстрис“ ЕООД Експерти на РИОСВ – Русе приложиха принудителна административна мярка за ограничаване дейността на цеха за производство на мек порест пенополиуретан на „Глоуб Индъстрис“ ЕООД, село Батишница. Санкцията е била е предприета на 28 март след контролна проверка по-рано,

Обстреляха полското консулство в украинския град Луцк

http://offnews.bg/news/n_1/n_651420.html

Консулството на Полша в западния украински град Луцк е обстреляно тази нощ с противотанков гранатомет, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Според Службите за сигурност на Украйна (ССУ) това е провокация и зад нея стои Русия. Властите съобщават, че няма жертви. Само една от страните печели от провокациите срещу Полша, каквито виждаме от време на време в Украйна - това е Русия, твърди ССУ. Президентът на Украйна Петро Порошенко "осъди остро стрелбата и разпореди на силите на реда спешно да вземат всички мерки, за да разследват случая и да открият виновниците", заяви във Фейсбук говорителят на президентската канцелария Святослав Цеголко. Полски медии твърдят, че външното министерство във Варшава е извикало за разговор украинския посланик в Полша. Полша подкрепи Киев при проевропейските протести на Майдана през 2014 г., довели до свалянето на проруския президент Виктор Янукович. След това Русия анексира украинския полуостров Крим, а в Източна Украйна избухна въоръжен конфликт между Киев и местните проруски бунтовници, припомня АФП.

Блокада на границите не е имало според вицепремиера Янев

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/29/2944152_blokada_na_granicite_ne_e_imalo_spored_vicepremiera/?ref=rss


"Блокада на границата не е имало, имаше протест", каза вицепремиерът Стефан Янев на въпрос на "Дневник" дали с блокадата не са нарушени правата на български граждани. "На 21 и 24 март, ОП ("Обединени патриоти" - б.а.) блокираха основните пътища на границата, за да попречат на гласоподаватели, идващи от Турция", пише обаче в доклада на наблюдателите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Валери Симеонов от Патриотите също говореше за блокади и...

"Детройт" прекъсна серията си от 25 поредни участия в плейофите на НХЛ

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/29/2944054_detroit_prekusna_seriiata_si_ot_25_poredni_uchastiia_v/?ref=rss


Серията на "Детройт ред уингс" от 25 поредни участия в плейофите на Националната хокейна лига (НХЛ) вече е в историята.

През изминалата нощ "червените криле" допуснаха загуба с 1:4 от "Каролина хърикейнс", което лиши отбора от теоретични шансове да се класира за фазата на директните елиминации.

Toва беше третата най-дълга серия в историята на НХЛ, като същото постижение има и "Сейнт Луис блус" (1980 - 2004...

Ранното финансово образование учи децата на отговорност към парите

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/rannoto-finansovo-obrazovanie-uchi-decata-na-otgovornost-kym-parite-236597/

Учебен предмет в началния курс по предприемачество и дебитна микрокарта дават полезни знания и умения, коментираха експерти в "Европейската седмица на парите"

Цацаров иска уволнение за трима прокурори

http://www.cross.bg/prokyror-prokyrori-prokyratyra-1538960.html

/КРОСС/Главният прокурор Сотир Цацаров внесе днес предложения в прокурорската колегия на ВСС за уволненията на трима прокурори. Той е поискал образуване на дисциплинарни производства срещу Цветанка Гетова - административен ръководител, районен прокурор на Районна прокуратура във Варна, Милена Даскалова - заместник- районен прокурор на Районна прокуратура - Варна, и Чавдар Чавдаров - заместник- районен прокурор на Районна прокуратура в Кърджали. Предложенията са заради допуснати нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на съдебната власт. На основание чл. 232 от Закона за съдебната власт главният прокурор е отправил предложение дисциплинарните състави да поискат от Прокурорската колегия на ВСС тримата магистрати да бъдат отстранени от длъжност. Главният прокурор ще поиска налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание - дисциплинарно освобождаване от длъжност на прокурорите. Ангажирането на дисциплинарната отговорност на Цветанка Гетова и Милена Даскалова и Чавдар Чавдаров се основават на резултати от извършена проверка от прокурори от отдел „Инспекторат" във Върховната касационна прокуратура, образувана по сигнал на прокурори от Специализираното звено „Антикорупция" в СГП.  

Новата база на "Лудогорец" струва 15 милиона лева

http://www.clubz.bg/52216-novata_baza_na_ludogorec_struva_15_miliona_leva

15 милиона лева струва новата база на "Лудогорец", а сумата ще набъбне, защото предстоят още подобрения и инвестиции, обяви изпълнителният директор на клуба Ангел Петричев на пресконференция в Разград.

Комплексът е разположен точно до стария и ще бъде открит с финалите на международен детски турнир на 6 април. Първият отбор, вторият и тези от школата вече ще разчитат на общо 9 терена, 6 от които с естествена трева и три с изкуствена.

Едно от игрищата има трибуна за 2000 места и е лицензирано дори за мачове от Първа лига, като "Лудогорец" планира да играе и там. Снабдено е със сектор за гости.

Всичките терени разполагат с осветление. Изградена е административна сграда, в която ще се помещават офисите на детско-юношеската школа. Има съблекални, възстановителен център, видеозала и т.н. и т.н. 

На официалната церемония на 6 април се очаква да присъства служебният премиер Огнян Герджиков. Сред официалните гости на откриването на базата се очаква да бъдат зам.-изпълнителните директори на БФС Антон Попов и Павел Колев, спортният директор на Левски Даниел Боримиров, треньорът на руския национален отбор Станислав Черчесов, спонсори и др.

Петричев, до когото на брифинга седеше директорът на детско-юношеската школа Яков Папарков заяви, че новата част на тренировъчния комплекс е поредната успешно завършена инвестиция на собствениците на клуба братя Домусчиеви.

"Те ни предоставят един модерен боинг, който трябва да управляваме по възможно най-добрия начин, така че даде резултати", коментира Петричев.

"Мисля, че вървим по правилния път към една от основните ни цели - да изграждаме футболисти, които да представят българския футбол на високи форуми не само в страната, но и в чужбина. Всичко, което сме си поставили като цел, го постигаме. Убеден съм, че скоро и тази цел - интегрирането на наши юноши, които да играят на високо ниво, ще бъде постигната", добави Петричев. 

Изпълнителният директор на клуба подчерта, че днес новата база е лицензирана от общинската комисия. 

Той подчерта, че веднага след като се премести школата в новата сграда започва реконструкция на старата база в долната част. Там ще бъде обособен медицински център, в който ще бъдат разположена апаратурата, с която разполага клуба, ще бъде закупена и нова, за да може футболистите да получават адекватни грижи.  

Освен това клубът ще въведе софтуер, който ще помогне за цялостната организация на клуба.

"Той ще ни позволи да следим и обобщаваме информацията и за състоянието на терените, тъй като стопанисването е доста сложна задача, освен инвестирането", коментира изпълнителният директор.

Той допълни, че въвеждането на софтуера може би ще отнеме около година, но това по думите му ще бъде изключително иновативно за българския футбол.

36-годишен мъж загина при тежка катастрофа на пътя Русе-Варна

http://offnews.bg/news/n_1/n_651425.html

36-годишен мъж загина при тежка катастрофа на пътя Русе-Варна, близо до село Тервел, съобщи bTV. Инцидентът, станал около 13:00 ч., е вследствие на челен удар между кола и бус. На мястото се извършва оглед. Движението в района е спряно, а обходният маршрут е през Лозница.

Все още няма яснота кога ще стартира ремонтът на Аспарухов мост

http://www.moreto.net/novini.php?n=347576

Все още няма яснота кога точно ще стартира вторият етап от ремонта на Аспарухов мост. Областно пътно управление, което трябва да контролира и координира всички дейности, е в пълна готовност, но реална заповед от Агенция „Пътна инфраструктура“ за стартиране на рехабилитацията на този етап няма.

Търново даде 1 месец срок за доброволно погасяване на стари налози към местната хазна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143575

Търново даде 1 месец срок за доброволно
погасяване на стари налози към местната хазнаОбщина Велико Търново дава едномесечен срок на жителите на населените места да погасят задълженията си за местни данъци и такси, които са натрупани за предходни години и са надлежно установени с административни актове. Това обяви заместник-кметът Снежана Данева-Иванова по време на работна среща с кметовете и кметските наместници,

Шофьор, подхвърлил 30 лева на катаджия, отива на съд

http://offnews.bg/news/n_1/n_651424.html

Окръжната прокуратура в Разград предаде на съда шофьор, опитал да подкупи полицай с 30 лева, съобщават от държавното обвинение.  На 19 март 39-годишният Алдин С. от село Вазово бил спрян за проверка от полицай в Исперих. Униформеният установил, че шофьорът кара без предпазен колан, а колата му не е преминала задължителния годишен технически преглед.  Затова полицаят обяснил, че ще му състави акт за установяване на административно нарушение. Докато служителят от КАТ съставял акта, подсъдимият започнал да го моли да не прави това и поискал да даде пари за почерпка. Пуснал сгъната банкнота от 20 лева в служебния автомобил. Полицаят видял, че в сгънатата банкнота има и друга от 10 лева. Предстои делото срещу Алдин С. да бъде насрочено за разглеждане в Окръжния съд в Разград.

Андрей Пленкович: Хърватия ще усети най-слабо последствията от Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143593

Андрей Пленкович: Хърватия ще усети най-слабо последствията от БрекзитХърватия ще усети най-слабо последствията от Брекзит, заяви в сряда министър-председателят Андрей Пленкович, предава EBL News, цитиран от "Фокус". „Това, че Хърватия ще усети най-слабо последствията от излизането на Великобритания от Европейския съюз, беше показано както от нашите анализи, така и от тези на Европейската комисия.

Трима митнически служители са осъдени за длъжностно присвояване в големи размери

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143596

Трима митнически служители са осъдени за длъжностно присвояване в големи размериТрима митнически служители бяха осъдени от Районния съд във Варна за длъжностно присвояване в големи размери, съобщиха от пресслужбата на съда. Подсъдимите са работели като материално отговорни лица в митнически склад за задържани и изоставени вещи. Те са признати за виновни по повдигнатите им обвинения,

Откриваме консулство във Венецуела

http://www.moreto.net/novini.php?n=347554

Правителството реши днес да открие консулство на България във Венецуела, ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице и със седалище в Каракас. С решението се назначава Стефан Златаров за почетен консул. Той ръководи успешен бизнес и се ползва с висок авторитет в деловите среди в страната.

Дядо доживя до 104 г. с лимони, много месо и пържена сланина

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6143595

Дядо доживя до 104 г. с лимони, много месо и пържена сланинаВсеки ден ям лимони, цял живот съм консумирал много месо и пържена сланина. Не съм слагал цигара в уста, пил съм алкохол само по 50 г. Това твърди Георги Георгиев от с. Бенковски, който навърши 104 г. Той е най-възрастният жител на Пловдивска област. Рождения си ден дълголетникът отпразнува заедно с родата си. Дядото има 2 внуци и 4 правнуци.

Център за интегрирани услуги за развитие отваря врати в София

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/centyr-za-integrirani-uslugi-za-razvitie-otvaria-vrati-v-sofiia-6067283

Проектът прилага единствения по рода си Модел за интегрирано развитие – МИР, разработван и развит в продължение на 15 години от изследователи и специалисти на фондация „Здраве и социално развитие”

Дядо доживя до 104 г. с лимони и пържоли

https://www.24chasa.bg/region/article/6143595

Дядо доживя до 104 г. с лимони и пържолиВсеки ден ям лимони, цял живот съм консумирал много месо и пържена сланина. Не съм слагал цигара в уста, пил съм алкохол само по 50 г. Това твърди Георги Георгиев от с. Бенковски, който навърши 104 г. Той е най-възрастният жител на Пловдивска област. Рождения си ден дълголетникът отпразнува заедно с родата си. Дядото има 2 внуци и 4 правнуци.

Съдът задължи "Топлофикация" да обясни на Манолова за юрисконсултските пари

http://www.cross.bg/informatziya-obshtestvena-razmera-1538959.html

/КРОСС/Административен съд София - град (АССГ) отмени мълчалив отказ на Изпълнителния директор на "Топлофикация София" ЕАД за предоставяне на достъп до обществена информация. Дело от 2016 г. е образувано по жалба на Мая Манолова - омбудсман на Република България, срещу отказ на изпълнителния директор на "Топлофикация София" ЕАД за достъп до исканата от нея обществена информация. В десет точки омбудсманът е пожелала да се информира за размера на присъдените и събрани юрисконсултски възнаграждения по съдебни и изпълнителни дела, заведени от дружеството за 2015 г. За броя на работилите в "Топлофикация" през същата година юрисконсулти, размера на трудовите им възнаграждения, на изплатените им заплати и допълнително материално стимулиране. Както и за размера на средствата, изразходвани от дружеството за повишаване на квалификацията на юрисконсултите. Съдът намира, че информацията относно размера на юрисконсултските и трудовите възнаграждения, на получаваните средства под формата на допълнително материално стимулиране и размерът на възнагражденията на адвокатите е обществена, доколкото касае разходване на обществени средства. Информацията безспорно е обществена по смисъла на чл. 2 от ЗДОИ, тъй като е свързана с обществения живот и от нея може да бъде съставено мнение за дейността на задължените по закон субекти. Информацията е и служебна, тъй като се създава и съхранява по повод дейността на органа

Орбан прогони Централноевропейския университет

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/03/29/2944139_orban_progoni_centralnoevropeiskiia_universitet/?ref=rss


Централноевропейският университет (ЦЕУ) обяви снощи, че правителството на Унгария е внесло проектазакон с промени във висшето образование, които ще направят невъзможно институцията да продължи да функционира в Будапеща, където е централата му от над 25 години, предадоха АП и БТА.

Според поправките, внесени в парламента във вторник, чуждестранните университети трябва да имат кампус както в Унгария, така и в собствената си страна. От учебните заведения ще се изисква да се...

Великобритания връчи писмото, с което задейства член 50 от договора за ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143590

Великобритания връчи писмото, с което задейства член 50 от договора за ЕСПостоянният представител на Великобритания в ЕС Тим Бароу връчи днес на председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмото, подписано от премиера Тереза Мей, с което Лондон задейства чл. 50 от Лисабонския договор, предава БТА. Туск написа в Туитър: "След девет месеца Великобритания задейства Брекзит".

Папата поиска да се предприемат спешно действия в защита на цивилните в Ирак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143585

Папата поиска да се предприемат спешно действия в защита на цивилните в ИракПапа Франциск поиска спешни действия в защита на цивилните в Ирак и заяви, че воюващите в Мосул сили имат задължение да защитават невинните след неотдавнашния пик в броя на цивилните жертви, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТА.  Франциск отправи специален призив за мир в Ирак в края на общата си аудиенция.

Осъдиха четирима за купуване на гласове

https://www.actualno.com/society/osydiha-chetirima-za-kupuvane-na-glasove-news_602578.html

Съдът одобри постигнатите с Районната прокуратура в Плевен споразумения. Мъжете признали, че са давали по 30, 60, 90 и дори по 100 лева. Красимир С. се е признал за виновен за това, че на 24 март в село Крушовица е дал пари на няколко души, за да гласуват за конкретна партия на избори

Осъдиха четирима за купуване на гласова

https://www.actualno.com/society/osydiha-chetirima-za-kupuvane-na-glasova-news_602578.html

Съдът одобри постигнатите с Районната прокуратура в Плевен споразумения. Мъжете признали, че са давали по 30, 60, 90 и дори по 100 лева. Красимир С. се е признал за виновен за това, че на 24 март в село Крушовица е дал пари на няколко души, за да гласуват за конкретна партия на избори

Анкета: Социалдемократите доближават по рейтинг консерваторите на Меркел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143576

Анкета: Социалдемократите доближават по рейтинг консерваторите на МеркелЛевоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) наваксва изоставането си по рейтинг в сравнение с консерваторите на канцлера Ангела Меркел. Това сочат резултатите от анкета, публикувани днес, по-малко от шест месеца преди федералните избори в Германия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Църковни реликви разкриват в Бургас тайнствата на християнството

http://www.cross.bg/ikoni-byrgas-zhivot-1538958.html

/КРОСС/По време на Възраждането българският народ преживява духовно прераждане. Безспорно православието играе изключително важна роля в този процес. Вярата е сред основните камъни, върху които се гради идеята за възстановяване на българската държава.По инициатива на Община Бургас в седмицата преди Великден едни от най-ценните църковни реликви, които нашите предци са използвали в богослужението, ще бъдат показани в Културен център "Морско казино". Те ще са част от изложбата "Християнският ритуал - тайнства и послания", която ще отвори врати на 10 април в зала "Георги Баев". Експозицията ще бъде открита в 18:00 часа с изпълнения на храмовия хор при църквата "Йоан Рилски" с диригент Красимира Костова. Изложбата ще остане в Бургас до 10 май и всеки може да я посети безплатно. Колекцията е предоставена от фондовете на РИМ - Велико Търново и съдържа десетки предмети, с които са си служили свещениците от периода преди Освобождението и първите десетилетия на 20-ти век. Някои от експонатите са били част от интериора на храмовете, в които българите не само са отправяли молитви, а са търсили убежище при нападение. Потири, дискоси, напрестолни, нагръдни и хоругвени кръстове, евангелия в обкови, рипиди, кандила, свещници, икони, йерусалимии ще обрисуват една детайлна картина на духовния живот на предците ни по време на Възраждането. Много от предметите, използвани като утвар, притежават висока художествена стойност

Жестока верижна катастрофа затвори пътя Русе – Варна

http://www.cross.bg/razklona-putya-zatvori-1538957.html

/КРОСС/ Верижна катастрофа затвори главния път Русе - Варна. Тежкият пътен инцидент е възникнал близо до разклона за село Тервел, съобщават от пресцентъра на МВР. По първоначални данни са се ударили лек автомобил, бус и два тежкотоварни автомобила. Загинал е шофьорът на леката кола. На място са изпратени полицейски екипи, които извършват оглед. Предстои катастрофиралите возила да бъдат отместени от пътя. Въведен е обходен маршрут през град Лозница, допълват от полицията. Междувременно от Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че заради катастрофата е ограничено движението по пътя Шумен - Разград. Спряно е преминаването на автомобили и в двете посоки в участъка между разклона за Гороцвет и разклона за Лозница. Шофьорите могат да използват обходен маршрут по път II-51 Просек-Трапище - път II-49 Трапище-Манастирско-Разград. Към тях се отправя призив и да се движат с повишено внимание.    

Правителството обсъди временни мерки за защита на района на Калиакра

http://www.moreto.net/novini.php?n=347561

Министерският съвет разгледа днес Временни мерки за защита на района на Калиакра, в изпълнение на Решение на Съда на ЕС по дело С-141/14 на Съда на Европейския съюз. С тях се налага временно ограничаване на дейностите в територия на защитената зона „Комплекс Калиакра”.

Туроператори очакват до 20% увеличение на туристите от Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143558

Туроператори очакват до 20% увеличение на туристите от РусияДо 20% увеличение на туристите от Русия прогнозира управителят на един от най-големите български туроператори, който води у нас туристи от Русия. Руснаците съживяват пътуванията си извън страната. Турция, Египет, Гърция и България са сред най-предпочитаните дестинации. Руският туристически пазар отчита сериозен ръст на ранните записвания за

Екипът на ЕС, който ще преговаря за Брекзит

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/29/2919545_ekiput_na_es_koito_shte_pregovaria_za_brekzit/?ref=rss


Мишел Барние, главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит, в момента разполага с екип от 29 души, които да координират усилията на Брюксел за постигане сделка за развод с Великобритания до 2019 г.:

Екипът

Ръководен от 66-годишния Барние, бивш френски министър и еврокомисар, екипът може да координира и да използва експертиза от Европейската комисия.

Зам. главният преговарящ Сабине Вейнд е дългогодишен представител на...

Петима души са убити при бомбено нападение в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143555

Петима души са убити при бомбено нападение в Сирия

В сряда терористи са нападнали малък пътнически автобус в град Хомс, който е третият по големина град в Сирия, предава SANA, цитиран от Фокус. При бомбеното нападения петима души са били убити и поне шестима други са били

HDR телевизорите на LG са препоръчани от NETFLIX за изключително телевизионно изживяване

http://www.cross.bg/netflix-televizori-dostup-1538956.html

/КРОСС/За трета поредна година най-новите модели телевизори на LG Electronics (LG) са обявени за „Препоръчани телевизори на Netflix" от глобалната интернет телевизионна компания, популяризираща стрийминг съдържанието. Програмата прави оценка и дава признание на телевизорите, които доставят Netflix съдържание с превъзходно качество на картината. Телевизорите на LG преминаха безпроблемно през стриктното оценяване, базирано на най-значимите за потребителите фактори като лесен достъп и бързo изпълнение, които LG постига благодарение на одобрената си webOS 3.5 Smart TV платформа. За пръв път от 2017 година UHD моделите на LG прибаят специален Netflix бутон на дистанционното си, позволявайки на потребителите достъп до Netflix направо с включване на телевизора. Освен това, най-новите телевизори на LG притежават и последна версия Netflix, която предоставя лесен достъп до услугата директно от заглавния екран на смарт интерфейса. Телевизорите на LG от 2017 са въоръжени с 4K HDR технология, позволявайки възпроизвеждане на 4K и HDR съдържание от Netflix по неповторим начин с изключително високо качество на картината, по-добра дефиниция и по-прецизни цветове с висок обхват. Заглавията от поредиците на Marvel (дори и наскоро стартиралия Marvel's Iron Fist), както и други популярни предавания като The OA и Chef's Table, вече могат да бъдат гледани с невероятно качество и онлайн

Найден Зеленогорски: Трябва да се търси възможност за съгласие вдясно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143548

Найден Зеленогорски: Трябва да се търси възможност за съгласие вдясно"Очевидно е, че трябва да се търси възможност за някакво съгласие вдясно. Нима можем да си позволим постоянно да правим една и съща грешка и тези 300 хиляди общо десни избиратели да ни питат защо и ние да казваме "ние нямаме вина". Това коментира пред медиите преди началото на заседанието на Националния координационен съвет на коалицията

ЕС ще плаща повече пари на държави, пострадали от природни бедствия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143546

ЕС ще плаща повече пари на държави, пострадали от природни бедствия
Бюджетът на ЕС ще плаща повече пари на държави, пострадали от природни бедствия. Споразумението беше постигнато на ниво посланици в Брюксел. Евросъюзът почти удвоява финансовата помощ за всички региони, които в бъдеще пострадат от земетресения, наводнения, суша или други природни бедствия, предава БНР.

Задържаха 49-годишен мъж за каналджийство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143554

Задържаха 49-годишен мъж за каналджийствоПо искане на Районната прокуратура в Елхово съдът постанови мярка за неотклонение "задържане под стража" на 49-годишния Иван Д. от Ямбол за каналджийство, съобщиха от държавното обвинение. На 23 март в района на село Шарково, община Болярово, обвиняемият противозаконно е превел през границата 11 граждани на Сирия,

Атанас Папаризов е определен за представител на България при СТО

http://econ.bg/Новини/Атанас-Папаризов-е-определен-за-представител-на-България-при-СТО_l.a_i.739863_at.1.html

Правителството определи Атанас Папаризов за представител на Република България при Световната търговска организация (СТО). Папаризов е избран с...

Eвродепутат: Бойкотирането на парламента се превръща в популярен спорт на Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143552

Eвродепутат: Бойкотирането на парламента се превръща в популярен спорт на БалканитеЕвродепутатът от Словакия Едуард Кукан отбеляза, че бойкотирането на парламента се превръща в спорт в региона на Балканите, предава Meta News Agency, цитирана от "Фокус". „Бойкотирането на парламента се превръща в спорт в региона на Балканите, но политическите дебати на страната трябва да се провеждат в парламента“,

Bulgari с бижу от Заха Хадид

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6143551

Bulgari с бижу от Заха ХадидПокойната звезда на архитектурата Заха Хадид блести отново като автор на бижута, макар и посмъртно, този път за италианския бранд Bulgari. "Отношенията ни с Хадид стартираха през 2008 година със спор относно подходите в дизайна. А сътрудничеството ни за създаването на B.zero1 започна през 2015 година по време на панаира на мебелите в Милано",

Президентът на Молдова призова Румъния да не се меси във вътрешните им работи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143547

Президентът на Молдова призова Румъния да не се меси във вътрешните им работиПрезидентът на Молдова Игор Додон поиска от Румъния да не се меси във вътрешните работи на Молдова и да признае договора за границата между двете страни, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА. Додон също така заяви, че докато е жив, ще се бори срещу обединение на Румъния и Молдова. Президентът на Молдова даде вчера пресконференция,

Първият модел на проекта Кортеж – седанът се изпитва в Скандинавия

http://www.cross.bg/kortezh-dyma-dosta-1538953.html

/КРОСС/Хващайки за пръв път нов тестови автомобил в заснежената Скандинавия, папараците доста са се пообъркали. Първоначално помислили че става дума за евтино китайско копие на Rolls Royce или Bentley. Малко по-късно, поразравяйки се в мрежата усетили, че става дума за доста трудната за тях дума Кортеж /Kortezh/. Наистина става дума за официалния държавен проект на Русия за автомобили за "първите сред равните" лица на голямата северна страна. Първите реални автомобили, построени в рамките на проекта Кортеж, трябва да бъдат представени до края на тази година. Хванатият в обективите прототипен седан с вероятното бъдещо име Aurus е прикрит от доста лек камуфлаж, което свидетелства за близката му официална премиера. Разработката на машината е поверена на института НАМИ, работещ заедно с редица чуждестранни партньори. Предполага се че за колата ще бъде използван нов турбомотор V12 (6,0-6,6 л, 800 к.с., 1000 Нм), създаден от Porsche Engineering за президентската лимузина. Предвиждат се още шест и осем цилиндрови двигатели за автомобилите на "по-непървите сред равните." Планира се седанът, по-рано фигурирал под името Лидер, да не се използва само в кортежите на първите лица на държавата, но и да се пусне в свободна продажба при цена над два милиона рубли

"Барселона" защити Меси и определи наказанието му за несправедливо

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/29/2944114_barselona_zashtiti_mesi_i_opredeli_nakazanieto_mu_za/?ref=rss


"Барселона" защити футболиста си Лионел Меси, който изтърпява наказание от четири мача за аржентинския национален отбор.

Причината за наказанието е невъздържаното поведение на звездата на каталунците след двубоя с Чили в петък, спечелен от "гаучосите" с 1:0. Тогава Меси нападна с нецензурни реплики съдийската колегия и предизвика спешно заседание в Цюрих, на което Дисциплината комисия на централата излезе с решението си.

Верижна катастрофа е станала на пътя Русе - Варна, има загинал

https://www.24chasa.bg/region/article/6143544

Верижна катастрофа е станала на пътя Русе - Варна, има загиналВерижна катастрофа е станала на пътя Русе - Варна, близо до разклона за село Тервел. За катастрофата потвърдиха за Радио „Фокус“ - Шумен от ОД на МВР - Шумен. Произшествието е с участието на два тежкотоварни автомобила, бус и лека кола. По първоначална непотвърдена информация има загинал водач. Заради катастрофата е въведено временно ограничение

Иво Христов: Животът на този парламент е година, после ще заиграем чалга

http://www.cross.bg/hristov-prof-obshtestvo-1538954.html

/КРОСС/Това ще бъде предпоследният български парламент на сега съществуващата политическа система на прехода. След това предполагам, че ще заиграем политическата чалга, наречена мажоритарни избори, т.е. ще преминем и през този цикъл на малоумието, за да се сблъскаме челно с реалността, а именно, че проблемът на българското общество не са политическите технологии и етикетите ляво и дясно, когато зад тях няма никакво съдържание. Това мнение изрази в интервю за БНР проф. Иво Христов, който ще бъде депутат от БСП. Той прогнозира година живот на новосформиращия се парламент. Необходим е разумен преглед и анализ на действащото законодателство и да не се бърза с приемането на закони на килограм, смята проф. Христов. Две трети от нашето законодателство беше рециклирано от ЕС, преведено от лош английски на лош български със съзнанието, под мантрата "И без това знаем, че няма да се прилага", посочи той. Широка коалиция ГЕРБ - БСП би била краят на БСП, която претендира да бъде идейна партия, а ГЕРБ няма идеология и за тях това е без значение, отбеляза още новоизбраният депутат. Иска ми се БСП да стане социалистическа и българска, т.е. патриотична, срещу т.нар. "мултикултурализъм", който е лебедовата песен на ЕС в късната му фаза. Видях какво искат хората по време на предизборната кампания - това са императивите на деня. БСП загуби не защото е много лява, а защото трябва да стане такава, подчерта проф. Христов

Вземат децата от 19 приемни семейства всеки месец

http://www.moreto.net/novini.php?n=347515

Средно по 19 приемни семейства на месец остават без настанените в дома им деца заради лоши грижи, тормоз или насилие. През миналата година 235 временни родители са били заличени от регистъра за приемна грижа, показват данни на Агенцията за социално подпомагане (АСП).

Парализиран мъж успя да се нахрани сам за пръв път от 8 години с помощта на мозъчен имплант

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/03/29/2944128_paraliziran_muj_uspia_da_se_nahrani_sam_za_pruv_put_ot/?ref=rss


За първ път от осем години парализираният от врата надолу Бил Коучвар успя да повдигне дясната си ръка, да размърда пръстите си, да хване вилица и да се нахрани с картофено пюре. Също да пие вода и да се почеше. 56-годишният мъж е първият доброволец в успешния експеримент на Университета Case Western Reserve и Центъра за електростимулация в Кливланд, САЩ, съобщава "Ройтерс".

В мозъка на Коучвар са били поставени два малки импланта, които приемат импулсите от...

Не пуснаха момичета с клинове да летят, звезди ги защитиха

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/ne-pusnaha-momicheta-s-klinove-da-letiat-zvezdi-gi-zashtitiha-6067228

Случаят провокира вълна от коментари в социалните мрежи, критикуващи сексистките и старомодни изисквания към дрескода. Включиха се и знаменитости

Цацаров предлага трима прокурори да бъдат уволнени

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/29/2944129_cacarov_predlaga_trima_prokurori_da_budat_uvolneni/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров предлага срещу трима прокурори да бъдат образувани дисциплинарни производства - Цветанка Гетова, ръководител на Районната прокуратура във Варна, срещу един от заместниците й - Милена Даскалова, и срещу заместник районния прокурор на Кърджали.

Предложенията са внесени в прокурорската колегия, която заседава всяка сряда, но по неизвестни причини тази седмица няма заседание. Повод за искането на Цацаров е резултатът от проверка на инспектората...

Камен Златков за първи път е шампион на слалома

http://www.cross.bg/slaloma-kamen-purvenstvo-1538955.html

/КРОСС/Първа национална титла в слалома спечели днес алпиецът Камен Златков. Състезателят на националния тим и "Мотен" даде общо време от 1:38,08 мин по отлично подготвеното от домакините от "Юлен" и БФСки трасе на писта "Томба". По-добро с 0,52 сек време от него даде само Стефан Хадалин (Слвн), който ден по-рано спечели и слалома за купа "Пирин". За класирането в държавния шампионат обаче се взимат само резултатите на българските състезатели. Така след Камен среброто отива при Георги Околски ("Боровец"), а бронза при Деян Тодоров ("Мачирски"). Алберт Попов ("Мотен") не завърши първия манш. Участие в днешния слалом при мъжете взеха 91 алпийци от 27 нации. При жените титлата за втори път след 2015-а година отива при Вера Асенова ("Юлен - №4). Тя победи с 1:48,11 мин. Среброто от държавното първенство в слалома е за Мария Киркова ("Юлен"), а бронза при Мира Гелова ("Витоша ски"). На старта при дамите застанаха 25 състезателки от 10 нации. На 30 март (четвъртък) държавното първенство в Банско продължава с дисциплината гигантски слалом.  

КЗК с безпрецедентни мерки срещу търговците на горива

http://econ.bg/Новини/КЗК-с-безпрецедентни-мерки-срещу-търговците-на-горива_l.a_i.739858_at.1.html

Комисията за защита на конкуренцията наложи ограничения за водещите търговци на горива в България - „Лукойл България” ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел...

Боб Дилън ще получи Нобеловата награда за литература тази седмица

http://www.mediapool.bg/bob-dilan-shte-poluchi-nobelovata-nagrada-za-literatura-tazi-sedmitsa-news262016.html

Боб Дилън, който беше удостоен с Нобелова награда за литература, ще получи отличието си в края на тази седмица, съобщиха от Шведската академия. "Добрата новина е, че Шведската академия и Боб Дилън решиха да се срещнат тази седмица. Академията ще връчи нобеловата диплома и Нобеловия медал на Дилън“, написа в блога си постоянният секретар на Шведската академия Сара Даниус. По думите й събитието по връчването на приза ще е малко и частно и на него няма да има поканени медии – единствено Дилън и членове на Академията. Това се е наложило в съответствие с исканията на музиканта. Тази събота и неделя музикантът ще изнесе два концерта в Стокхолм, но Даниус не уточни дали церемонията ще се проведе преди или след тях. По-рано тази седмица стана ясно, че Дилън може да не получи премията от 8 млн. крони (870 000 долара), ако не изнесе традиционната Нобелова лекция в Стокхолм до 10 май. Нобеловата лекция трябва да бъде прочетена не по-рано от 10 юни, за да бъде изплатена паричната премия, припомня БГНЕС. Дилън не присъства и на церемонията по връчването на отличието на 10 декември, въпреки че тогава Академията съобщи, че той ще изнесе лекция. Вместо него наградата прие американската певица и поетеса Пати Смит. Името на носителя на отличието за литература се превърна в голямата изненада по време на раздаването на наградите миналата година. Дилън получи наградата "за създаване на поетически образи във великата американска песенна традиция“, съобщиха от Академията тогава. Така той стана първият музикант, получил престижното отличие.

Книгата на Шарапова излиза на 12 септември

http://offnews.bg/news/n_1/n_651423.html

Автобиографичната книга на бившата приятелка на Григор Димитров Мария Шарапова ще излезе на 12 септември. Произведението на петкратната носителка на титли от Големия шлем се очаква с голям интерес, а феновете се питат дали ще има отделна глава за любовните й несполучия. Откакто Шарапова се раздели с българина през лятото на 2015 година, любовта сякаш бяга от нея, а за капак беше хваната и с допинг. Първоначалната искана санкция за Маша заради употребата на мелдоний беше 24 месеца, но тя се пребори за намаляването й до 13 месеца и в края на април ще се завърне на корта в Щутгарт. "Борих се, защото аз съм вече по-близо до края на кариерата си и всеки месец ми е важен", казва Шарапова, която далеч от корта е успяла да се порадва на живота много добре. "Миналото лято ходи на музикалния фестивал "Коачела". Казах си "Леле, къде съм попаднала". Около мен имаше 120 000 души, които употребяваха наркотици, чийто имена не знам", спомня си рускинята, която тази година обаче е пропуснала проявата, тъй като се готви усилено за завръщането си. Тя е прекарала и една седмица с комисионера на НБА Адам Силвър, което е разширило хоризонтите й и разбиранията за спортен бизнес. Тя също така е работила усилено и с дизайнерите на Nike, за да заслужи годишната си заплата от 12,5 милиона долара като консултант на гиганта в производството на спортни стоки.

Евродепутатът Ева Майдел: Единният цифров пазар е ракетно гориво за предприемачите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143517

Евродепутатът Ева Майдел: Единният цифров пазар е ракетно гориво за предприемачите"Едииният цифров пазар ще умножи многократно възможностите за стартиране и развиване на бизнес в Европа. Той е ракетно гориво за предприемачите, защото им дава еднакъв достъп до над 500 милиона потребители независимо къде в ЕС изберат да развиват бизнеса си", заяви българският евродепутат  Ева Майдел на конференцията на Европейските студенти

Илко Семерджиев сменя директорския борд и във втората по големина варненска болница

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/03/29/2944130_ilko_semerdjiev_smenia_direktorskiia_bord_i_vuv/?ref=rss


Представителят на варненския общински съвет в общото събрание на болницата за активно лечение "Св. Анна" по всяка вероятност ще гласува "против" смяната на Съвета на директорите й, поискана от служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев. Това научи "Дневник" ден преди насрочената за утре извънредна общинска сесия.

Преди дни Семерджиев заяви в телевизионно интервю, че възнамерява да "освежи" състава на ръководствата на...

Гейзерите на сатурновата луна Енцелад са образувани от сблъсък

http://www.cross.bg/entzelad-lyna-lynata-1538951.html

/КРОСС/Американски учени предложиха възможно обяснение за появата на водни гейзери на сатурновата луна Енцелад, под чиято повърхност има океан, съобщи Лента. Специалистите предполагат, че преди по-малко от 100 милиона години голямо небесно тяло се блъснало в южния полюс на Енцелад. Това довело до поява на много цепнатини в ледената повърхност на луната, през които започнала да преминава вода. Сблъсъкът пробил лед с дебелина 20 километра. Малко по-късно цепнатината замръзнала на дълбочина около 10 сантиметра. До тези изводи учените стигнали, след като създали компютърен модел на древния сблъсък. Алтернативните хипотези, обясняващи наличието на гейзери на Енцелад, са свързани с приливно затопляне на луната в резултат на гравитационното й взаимодействие със Сатурн и вътрешни радиоактивни източници. Енцелад е шестата по големина луна на Сатурн и се завърта около планетата за 32,9 часа. Радиусът на луната е 25 пъти по-малък от земния, а масата й е 200 хиляди пъти по-малка от тази на нашата планета. Енцелад, юпитеровата луна Европа и Марс са небесните тела в Слънчевата система, на които има най-големи шансове да бъде открит извънземен живот. Резултатите от изследването бяха представени на 48-ата конференция по лунни и планетарни науки в Тексас.    

Варненец стана шеф на Федерацията по ветроходство

http://www.moreto.net/novini.php?n=347563

Варненецът Росен Марангозов - председател на СК "Черно море Бриз", беше избран за президент на Федерацията по ветроходство, научи Moreto.net. Делегати от 33 ветроходни клуба от страната първо гласуваха за избор на Управителен съвет от 9 души.

И до третото пришествие тази КЗК няма да открие картел на горива

http://www.mediapool.bg/i-do-tretoto-prishestvie-tazi-kzk-nyama-da-otkrie-kartel-na-goriva-news262015.html

До трето пришествие тази комисия няма да намери нищо. Пък и линията на озаптяване на злоупотребите с доминантно положение на пазара на горива не минава през ялова комисия, с ялови възможности в пленена държава. Докато НАП и Агенция "Митници" са в ръцете на политици, които са сключили стратегическо споразумение да пазят "картела" - решение няма да има и до един милиард лева всяка година ще излизат от джоба на потребителите. Тези компании пък ще ви развиват теми за лошите контрабандисти, за танкерите, които влизат без да плащат акцизи, което е все едно крадецът на праскови да сочи към крадеца на кайсии. И накрая ще ви светне, че май и едните, и другите са от едно ОПГ. Все едно с избори да промениш ситуацията в пленена държава. Знаете ли защо задържаха да не обявят решението си преди изборите - защото обектът на разследване е много важен за финансиране на изборните кампании на партиите, които са избрали членовете на КЗК. Марио Пузо дори трудно ще го опише. *Публикуваме коментара на Илиян Василев от Фейсбук. Заглавието е на Mediapool.bg

Референдум в "Младост" няма да има, решиха ресорните комисии към общинския съвет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/29/2944118_referendum_v_mladost_niama_da_ima_reshiha_resornite/?ref=rss


Искането за провеждане на местен референдум в столичния кв. "Младост" не беше уважено от ресорните комисии към общинския съвет. Комисията по устройство на територията и жилищна политика, както и тази по опазване на околната среда решиха, че предложението за допитване дали да се наложи мораториум на строителството в квартала и дали да се промени устройственият план на района е незаконосъобразно, съобщава "Фокус".

До обсъждането се стигна, след като...

Цветанов участва в дебат по сигурността в рамките на Конгреса на ЕНП в Малта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143512

Цветанов участва в дебат по сигурността в рамките на Конгреса на ЕНП в МалтаЗам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов участва в публичен политически дебат на тема „По-силни заедно – западен фронт на сигурност, основан на общи ценности“. Дискусията се проведе в рамките на Конгреса на Европейската народна партия в Малта. Участие в дебата взеха генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес,

Бойко Борисов трябва да е премиер, призивите за коалиция ГЕРБ-БСП са опасни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6143498

Бойко Борисов трябва да е премиер, призивите за коалиция ГЕРБ-БСП са опасниБойко Борисов трябва да стане министър председател. Независимо дали на мен или на някой още по-умен и копнеещ за прекрасно правителство от мен му харесва това или не. Друго решение би било извращение на демокрацията. ГЕРБ спечели изборите и увеличи преднината си. Борисов е лидер на ГЕРБ. Кой да стане министър председател? Орешарски?

Комисиите на СОС отхвърлиха референдума в "Младост"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143501

Комисиите на СОС отхвърлиха референдума в "Младост"Кметът на района отговаря със съд и кафе-митинг Комисиите по екология и по устройство на територията към Столичния общински съвет отхвърлиха искането за провеждане на местен референдум срещу строителството в район "Младост". Това се случи след 4-часово заседание на двете комисии. Причината за отказа е незаконосъобразност на предложените за

Бизнес климатът у нас отскочи до 9-годишен връх

http://econ.bg/Новини/Бизнес-климатът-у-нас-отскочи-до-9-годишен-връх_l.a_i.739857_at.1.html

През настоящия месец общият показател на бизнес климата в България нараства с цели 2,9 пункта към близо 9-годишен връх, показват резултати от...

Крум Зарков: Русе избра трима млади социалисти за депутати

http://www.cross.bg/ryse-zarkov-izbori-1538950.html

/КРОСС/"Резултатът на БСП за Русе на тези избори е най-добрият на партията за областта от 2005 година. БСП е получила над 28 000 гласа, което е повече от 27% от общия брой на гласувалите на вота. Така БСП не само потвърждава, но и повишава с повече от 2000 гласа резултата от първия тур на президентските избори, а спрямо последните парламентарни избори - повече от два пъти." Това заяви новоизбраният за народен представител от БСП за България и член на ИБ на БСП Крум Зарков на първата пресконференция на социалистите в Русе. "По сегашни данни това ще доведе до избирането на трима народни представители, колкото има и ГЕРБ. С отчитане на преференциите, в Народно събрание влизат и докторът по право Пенчо Милков, както и инж. Георги Стоилов. И тримата са на възраст под 38 години", добави водачът на листата за Русе Крум Зарков. Като свои приоритети бъдещите народни представители определиха изграждането на пътя Русе - Велико Търново, кръстовище на две нива при Дунав мост, проекта за канализация на кварталите Средна кула и Долапи.Крум Зарков призова Областния управител да организира среща на всички новоизбрани депутати от всички парламентарни групи, за да търсят заедно решения на наболелия казус със запечатването на Русенската корабостроителница. "Този казус трябва да бъде решен, независимо от това, какво ще е следващото правителство", заяви той.

Боб Дилън ще получи Нобеловата си награда в Стокхолм тази седмица

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6143504

Боб Дилън ще получи Нобеловата си награда в Стокхолм тази седмицаБоб Дилън ще получи Нобеловата си награда за литература в събота или неделя в Стокхолм, съобщи АФП, цитирана от БТА. "Шведската академия и Боб Дилън се договориха да се срещнат през уикенда" в Стокхолм, написа постоянният секретар на академията Сара Даниус в блога си. "Това ще стане с малък комитет и в тесен кръг. Никоя медия няма да присъства".

Брюксел блокира сливането между LSE и Deutsche Boerse

http://www.investor.bg/evropa/334/a/briuksel-blokira-slivaneto-mejdu-lse-i-deutsche-boerse-236598/

Двете групи са отказали да изпълнят всички искания, с които да премахнат опасенията за концентрация на пазара на клиринг с фиксирана доходност

Крум Зарков: Русе избра трима млади социалисти за депутати

http://offnews.bg/news/n_1/n_651421.html

Резултатът на БСП за Русе на тези избори е най-добрият за областта от 2005 година. БСП е получила над 28 000 гласа, което е повече от 27% от общия брой на гласувалите на вота.  Така БСП не само потвърждава, но и повишава с повече от 2000 гласа резултата от първия тур на президентските избори, а спрямо последните парламентарни избори – повече от два пъти, заяви новоизбраният за народен представител от БСП за България и член на ИБ на БСП Крум Зарков на първата пресконференция на социалистите в Русе. "По сегашни данни това ще доведе до избирането на трима народни представители, колкото има и ГЕРБ. С отчитане на преференциите, в Народно събрание влизат и докторът по право Пенчо Милков, както и инж. Георги Стоилов. И тримата са на възраст под 38 години", добави водачът на листата за Русе Крум Зарков.  Като свои приоритети бъдещите народни представители определиха изграждането на пътя Русе – Велико Търново, кръстовище на две нива при Дунав мост, проекта за канализация на кварталите Средна кула и Долапи. Крум Зарков призова Областния управител да организира среща на всички новоизбрани депутати от всички парламентарни групи, за да търсят заедно решения на наболелия казус със запечатването на Русенската корабостроителница. "Този казус трябва да бъде решен, независимо от това, какво ще е следващото правителство", заяви той.

Предстои да разберем колко точно популистка е всъщност Великобритания

http://www.mediapool.bg/predstoi-da-razberem-kolko-tochno-populistka-e-vsashtnost-velikobritaniya-news262014.html

Девет месеца след драматичния референдум, Великобритания най-после отправя искане за официални преговори за излизане от Европейския съюз. През това време се промениха много неща. При гласуването през юни сплотеността на Запада изглеждаше застрашена; Великобритания изглеждаше обречена на политическа нестабилност; а икономиката изглеждаше заплашена от сътресение като това с "Леман Брадърс". За разлика от тогава, днес Великобритания е толкова развълнувана, че все едно чете приложенията за телекомуникациите към договора за Световната търговска организация. Спадането на интереса не бива да се бърка с трайното избягване на опасността от популизма. Съединените щати са ръководени от ексцентричен "каудильо", който навярно е повече популист в стила си, отколкото в последиците от действията си, но Великобритания преживява обратното явление. Безизразната министър-председателка Тереза Мей е сериозна, методична, предпазлива и без въображение: тя е противоположността на Тръмп. Обаче мандатът от референдума, втвърден от рутинно буквалния начин, по който го тълкува тя, е популизъм в концентрирана форма. Великобритания ще си върне контрола върху своите граници с цел вероятно да наложи ограничения на чужденците. Тя до голяма степен ще отхвърли властта на Съда на ЕС, въпреки че известна форма на уреждане на презгранични спорове е неизбежна характеристика на един взаимозависим свят. Навярно ще напусне единния европейски пазар, който е един от най-задълбочените и най-успешни експерименти в глобализацията. Ако шоковият фактор е отслабнал след референдума от миналото лято, това отчасти е така, защото Мей замаскира радикалната посока на Великобритания със своя приспивен стил. Когато Германия отправя сигнали за твърд подход в предстоящите преговори за Брекзит или когато евродепутати обвиняват лагера на привържениците на Брекзит в лъжа, Мей или нейните приближени не отвръщат с възмущение. Мишел Барние, който отговаря за преговорите на Европейския съюз за Брекзит, неотдавна стигна дотам, че заплаши Великобритания с разстройване на въздушното движение, хаос на пристанищата и временно спиране на доставките на ядрени материали. Кабинетът на министър-председателката почти не реагира. В кампанията миналата година поддръжниците на Брекзит обещаха, че ще бъдат спестени милиони от вноските в бюджета на ЕС. ЕС обърна това условие, като неотдавна поиска Великобритания да се съгласи да плати сериозна "сметка за напускане", преди да започнат други преговори. Сметката може да отразява бюджетните планове на ЕС, с които Великобритания се е ангажирала преди това, плюс обещанията за пенсиите на чиновниците в ЕС; сумата остава неизвестна, но най-често посочваната приблизителна оценка е около 60 милиарда долара - почти колкото Великобритания харчи годишно за отбрана. Дори тази извънредно висока цена не смущава министър-председателката, която спокойно върви към задействане на член 50 тази седмица. Напускането на Европейския съюз след повече от четири десетилетия включва мъчителни пазарлъци. Но вместо да се заеме с тях, правителството на Мей дрънка успокоителни глупости. Как ще функционира британската икономика без милиони работници от ЕС? Министърът за Брекзита Дейвид Дейвис обясни тази седмица, че "от време на време ще имаме нужда от повече, от време на време ще имаме нужда от по-малко мигранти", и добави, че "имате индустрия, зависима от мигрантите. Имате структури за обществено подпомагане, Националната здравна служба, трябва да гарантирате, че те ще продължат да работят." Но ако Великобритания наистина иска да остане отворена, защо да се принесе в жертва членството в единния пазар на олтара на граничния контрол? Същото объркване важи за задълбочените въпроси, засягащи вътрешната сплотеност на Великобритания. Правителството на Мей едновременно обещава непреклонно твърда граница с Европа и приятелски мека граница между Северна Ирландия и Република Ирландия; това е малко като да оградиш със стена Мексико и същевременно да изградиш удобни тунели между Сиудад Хуарес и Ел Пасо. Междувременно Мей възпира шумните искания на Шотландия за нов референдум за независимост. Но шотландците, които гласуваха за оставане в Европейския съюз, няма да се примирят с Брекзита, ако не им бъде позволено да се произнесат дали той важи за тях. Тактиката на Мей да говори уклончиво е подпомогната от няколко щастливи събития. Изненадващото възстановяване на световната икономика прикрива икономическата цена за Брекзита; за момента британската промишленост се облагодетелства от сриването на валутния курс след референдума, но още не е платила цената за загубата на достъпа до единния пазар. Избирането на президента Тръмп дава по-голям повод за тревога на геостратезите: ако сплотеността на Запада наистина се разпада, главният виновник е във Вашингтон. Освен това Мей е в изключителната позиция да няма единен вътрешен противник. Лейбъристката партия е под ръководството на засрамения неомарксист Джереми Корбин. Но със започването на преговорите за Брекзит тази седмица Мей ще се сблъска с по-трудни времена. Пазарлъците, които може да бъдат изтласкани настрана с аргумента, че са въпрос на бъдещи преговори, ще попаднат по-ясно в центъра на вниманието. Глупавото перчене на привържениците на Брекзита, които увериха избирателите, че преговорите с другите 27 страни ще бъдат обикновено предизвикателство, ще бъде изложено неумолимо на показ. Британските компании, които през последните девет месеца прилагат поети по-рано инвестиционни ангажименти, ще замразят плановете за ново разрастване. Наближава моментът на истината за британския популизъм. По БТА

Герджиков поздрави ЦИК за добрата и професионална работа по осъществяването на изборите

http://www.moreto.net/novini.php?n=347542

Министър-председателят Огнян Герджиков благодари на председателя на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева и на членовете на ЦИК за добрата и професионална работа по осъществяването на парламентарните избори на 26 март, съобщиха от пресцентъра на МС за Moreto.

Куче хипнотизира 11 души в телевизионно предаване (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6143491

Немски шпиц порази зрителите на китайско телевизионно предаване, като хипнотизира 11 души, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Доброволците един по един паднаха на пода, след като изпаднаха в транс. Кучето постигна това само с поглед. Собственичката на кучето, която е англичанка, обаче го придружава на сцената и е възможно да помага за

7-метров питон глътна човек в Индонезия

http://www.cross.bg/piton-akbar-zmiyata-1538949.html

/КРОСС/Изчезнал индонезиец е бил намерен мъртъв в тялото на питон. Това съобщиха от местната полиция, цитирани от БиБиСи. Акбар изчезнал в неделя на остров Сулавеси, след като отишъл да прибира реколтата от палмово масло. При издирването на 25-годишния мъж полицията открила огромна змия, която заподозрели, че е погълнала човека. Мрежестият питон, който бил дълъг 7 метра, е бил разрязан и тялото на мъжа било открито. Мрежестите питони са сред най-дългите влечуги в света и задушават жертвите си преди да ги погълнат цели. Питоните рядко убиват и ядат хора, въпреки че има отделни съобщения, че са погълвали малки деца или животни. Местните селяни съобщили на полицията, че Акбар е бил изчезнал в продължение на 24 часа. Полицията след това започнала издирване и открила змията близо до палмовата плантация на семейството. "Те не го откриха (Акбар), но селяните видяха неподвижен питон в канавката. Те заподозряха, че може би змията е изяла Акбар. Когато я разразяха, Акбар беше в змията", уточни говорителят на полицията. Специалисти изтъкват, че питон с този размер ловува голяма плячка като глигани и диви кучета. Въпреки че тези змии обикновено избягват населените места, те биха могли да гледат на плантациите с палмово масло като на добро място за лов, тъй като те привличат животни като глигани, примати или кучета.  

Съдът задължи "Топлофикация" да каже на омбудсмана как харчи парите си

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/29/2944093_sudut_zadulji_toplofikaciia_da_kaje_na_ombudsmana_kak/?ref=rss


Административният съд в София отмени мълчаливия отказ на "Топлофикация" да предостави на омбудсмана Мая Манолова информация за това как дружеството харчи парите си за юрисконсулти и адвокати. Освен това съдът задължи изпълнителният директор на дружеството да разкрие тази информация. Решението обаче не е окончателно и може да се обжалва.

Искането на Манолова е по Закона за достъп до обществена информация, а делото бе образувано по нейна жалба, съобщи пресцентърът...

Утвърден е план-приемът за учебната 2017/2018 година в област Кърджали

https://www.24chasa.bg/region/article/6143496

Утвърден е план-приемът за учебната 2017/2018 година в област КърджалиДържавният план-прием за учебната 2017/2018 година в област Кърджали вече е утвърден, каза началникът на Регионалното управление по образование Гроздан Колев, цитира БТА. Той уточни, че новото в тазгодишния план-прием е възможността на училищата да изберат различни учебни предмети при образуването на бала за прием след седми клас за всяка отделна

КЗК не откри картел при горивата, забрани на фирмите да обменят информация

http://offnews.bg/news/n_1/n_651416.html

Комисията за защита на конкуренцията не откри картел на пазара на горива и прекрати производството срещу шестте дистрибутори на горива.  През октомври КЗК обяви, че шест от големите вериги бензиностанции участват в картел. Според Комисията „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България” ООД, „Нис Петрол” ЕООД и „Петрол” АД са се договаряли на какви цени да продават горивата на крайните си потребители. Веригите трябваше да бъдат изслушани отново, след което да се вземе окончателно решение по казуса. При открит картел на горива КЗК можеше да наложи на търговците глоби в размер на до 10% от годишния им оборот.  Сега обаче КЗК е на мнение, че няма основания за продължаване на производството срещу големите вериги.  Комисията излиза в решението си и с мерки срещу картел на горивата. На компаниите и служителите се забранява да контактуват помежду си и да обменят информация, като се забраняват дори контактите на служителите на различните бензиностанции. КЗК изисква да бъдат уволнявани служители, които не спазват изискването за конфиденциалност на търговската информация. Освен това браншовата организация "Българска петролна и газова асоциация“ няма да има право да обсъжда, получава или предоставя търговска информация в рамките на работата си. Решението може да бъде обжалвано от засегнатите и от всяко лице, които има правен интерес, в 14-дневен срок. Предложения комплекс от мерки е адекватен и достатъчен да предотврати възникване и поддържане на антиконкурентно координирано поведение, независимо дали то се осъществяват формално или дори безмълвно. Препятства се възникването на антиконкурентните проблеми, свързани с прозрачността и възможността за координиране на пазарното поведение на ответните страни и другите участници на пазара. Ограничават се предпоставките и възможността страните да си влияят при вземането на стратегически решения по начин, който ограничава конкуренцията, смята КЗК.

18 нови български неделни училища в чужбина от септември

https://www.actualno.com/education/18-novi-bylgarski-nedelni-uchilishta-v-chujbina-ot-septemvri-news_602569.html

От следващата учебна година 18 нови неделни училища в чужбина ще приемат български деца. 13 училища се откриват в Европа (Испания, Малта, Кипър, Германия, Великобритания) четири - в Северна Америка (в щатите Масачузетс, Ню Джърси, Илинойс) и в Квебек, Канада. Българско неделн

Намериха човешки останки край къмпинг „Юг“

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/nameriha-choveshki-ostanki-kraj-kymping-iug-6067277

По първоначални данни костите са малки по размери – най-вероятно на жена или дете

Атанас Папаризов остава представител на България в СТО

http://www.cross.bg/paparizov-bulgariya-predstavitel-1538948.html

/КРОСС/Правителството определи Атанас Папаризов за представител на България при Световната търговска организация (СТО), съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Папаризов е избран с оглед на запазване на постигнатите от България позиции в работата на СТО и във връзка с подготовката и осъществяването на Българското председателство на Съвета на ЕС - 2018 г. Папаризов бе избран за представител на България в СТО през пролетта на 2014 година. Той е роден на 5 юли 1951 г. в София. Завършил е английска гимназия и "Международни икономически отношения" в Московския държавен институт по международни отношения в Москва през 1977 г. До 1990 г. е работил в Министерството на външната търговия. Специализирал е в Харвардския университет. Владее английски, френски, испански, руски и шведски език. Папаризов беше министър на търговията и външно-икономическото сътрудничество по времето на кабинета на Жан Виденов. Бил е министър и в правителствата на Андрей Луканов и Димитър Попов. В периода 2007-2009 г. Папаризов беше и депутат в Европейския парламент. Преди да бъде избран за представител на България в СТО през 2014 година той е бил съветник към комисията за еврофондовете в НС.  

Спешно укрепват участък от жп линията София-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=347552

Правителството обяви днес за публична държавна собственост два имота в местността „Дълбоки дол“ край с. Оплетня, община Своге, и ги предостави за управление на Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Имотите са необходими за изпълнението на проект за неотложно укрепване на слабо място в междугарието Лакатник – Елисейна по втора железопътна линия София – Варна.

САЩ вадят от черния списък за търговия китайската ZTE

http://www.investor.bg/novini/261/a/sasht-vadiat-ot-cherniia-spisyk-za-tyrgoviia-kitaiskata-zte-236593/

Компанията приключи сагата си с нарушаването на американските санкции и запази местните си партньори

(Не)възможните следизборни сценарии

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6142452

(Не)възможните следизборни сценарииВариантът “тематичен кабинет” е осъден на смърт, правителство на малцинството - трудно За да състави правителство, една партия се нуждае от минимум 42–43 процента от гласовете на избирателите. Но резултатът на “двете големи” не е такъв. Тогава? Тогава европейската политическа практика предлага три основни варианта за действие: а) съставяне на

Румен Христов: Реформаторският блок не е работеща формула!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143487

Румен Христов: Реформаторският блок не е работеща формула!„Реформаторският блок” явно не е работеща формула. Затова не съм оптимист за неговото бъдеще. Автентичната десница претърпя провал на изборите. Тези горчиви изводи направи в сряда в Русе заместник-председателят на СДС Румен Христов, който бе и водач на листата на "Реформаторски блок-Глас народен" в региона.

Герджиков: Няма да са лесни преговорите за кабинет

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerdzhikov-niama-da-sa-lesni-pregovorite-za-kabinet-2013966

Кабинет до Гергьовден и трудни преговори - това прогнозира служебният премиер Огнян Герджиков. Пред

Росен Марангозов е избран за президент на федерацията по ветроходство

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/rosen-marangozov-e-izbran-za-prezident-na-federaciiata-po-vetrohodstvo-2013970

Варненецът Росен Марангозов - председател на СК "Черно море Бриз" беше избран за президент на федерацията по ветроходство. Това стана в конкуренция с още трима номинирани за поста - досегашният президент на международната ветроходна федерация в клас 470 Станислав Касъров от Бургас, Александър Калче

Откриване на изложбата "Пазарите в град Русе - назад в историята, днес и в утрешния ден!"

//dariknews.bg/regioni/ruse/otkrivane-na-izlozhbata-pazarite-v-grad-ruse-nazad-v-istoriiata-dnes-i-v-utreshniia-den-2013969

На 29 март, сряда, във фоайето на Доходно здание, от 18 часа ще се състои официалното откриване на изложба от фотографии, обединени под надслов „Пазарите в град Русе - назад в историята, днес и в утрешния ден!”.

Изложбата се организира от „Общински пазари” ЕООД със съдействието на Об

Служители на РЗОК-Плевен получиха благодарствена грамота от управителя на НЗОК

//dariknews.bg/regioni/pleven/sluzhiteli-na-rzok-pleven-poluchiha-blagodarstvena-gramota-ot-upravitelia-na-nzok-2013971

По случай 18 години от създаването на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, Управителят д-р Глинка Комитов награди с Благодарствени грамоти осем служители на РЗОК-Плевен. Наградените работят в институцията от нейното създаване и със своя висок професионализъм и лоялност са допринесли и допр

Реакциите след задействане на процедурата за Брекзит

//dariknews.bg/novini/sviat/reakciite-sled-zadejstvane-na-procedurata-za-brekzit-2013968

Великобритания ще остане близък партньор и приятел на Германия въпреки решението й да напусне Европейския съюз. Но да бъдеш близък приятел не означава да си част от едно семейство. Това се казва в изявление на германското министерство на външните работи след задействането днес от Л

Пуснаха ексшефа на охраната на Поща-та от ареста

//dariknews.bg/regioni/haskovo/pusnaha-eksshefa-na-ohranata-na-poshta-ta-ot-aresta-2013972

Бившият шеф на охраната на хасковската Поща, Тихомир Мавродиев, бе освободен от ареста с решение на Окръжен съд. Мавродиев бе задържан и обвинен от прокуратурата, че е участвал в обира на Поща-та, който стана през лятото на миналата година. Тогава бяха откраднати близо 2 млн.лв., които бяха прен

Двама са в болница след катастрофата на пътя Русе – Варна, загинал е шефът на „Паркстрой“

//dariknews.bg/regioni/razgrad/dvama-sa-v-bolnica-sled-katastrofata-na-pytia-ruse-varna-zaginal-e-shefyt-na-parkstroj-2013974

46-годишен мъж е загинал, двама човека са в болница след катастрофата в местността „Кочеджика“ – съобщават от ОДМВР-Разград за пътния инцидент, за който по-рано Дарик-Разград ви информира.
Сигнал за него е получен малко преди 13 часа в дежурната част на областната дирекция в Шумен, като пред

От 15 септември отварят 18 нови неделни училища в чужбина

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/03/29/2943532_ot_15_septemvri_otvariat_18_novi_nedelni_uchilishta_v/?ref=rss


От следващата учебна година 18 нови неделни училища в чужбина ще приемат български деца. От тях 13 училища се откриват в Испания, Малта, Кипър, Германия, Великобритания, три - в САЩ (в щатите Масачузетс, Ню Джърси, Илинойс), едно - в Канада, и едно - в Обединените арабски емирства.

Така българските училища в чужбина стават общо 190. През миналата година училищата зад граница, подпомагани от българската държава, бяха 175.

От списъка отпадат две...

Тръмп издаде указ за преразглеждане на мерките за климатичните промени

http://econ.bg/Новини/Тръмп-издаде-указ-за-преразглеждане-на-мерките-за-климатичните-промени_l.a_i.739854_at.1.html

В САЩ ще преразглеждат мерките срещу климатичните промени, приети от предишния американски президент Барак Обама. Указ за това е подписан от...

18 нови неделни училища в чужбина ще приемат български деца от септември

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143489

18 нови неделни училища в чужбина ще приемат български деца от септемвриОт следващата учебна година 18 нови неделни училища в чужбина ще приемат български деца. 13 училища се откриват в Европа /Испания, Малта, Кипър, Германия, Великобритания/ четири - в Северна Америка /в щатите Масачузетс, Ню Джърси, Илинойс/ и в Квебек, Канада. Българско неделно училище ще има и в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби,

Проф. Иво Христов от БСП прогнозира година живот на новото НС

http://www.mediapool.bg/prof-ivo-hristov-ot-bsp-prognozira-godina-zhivot-na-novoto-ns-news262013.html

Това ще бъде предпоследният български парламент на сега съществуващата политическа система на прехода. След това предполагам, че ще заиграем политическата чалга, наречена мажоритарни избори, т.е. ще преминем и през този цикъл на малоумието, за да се сблъскаме челно с реалността, а именно, че проблемът на българското общество не са политическите технилогии и етикетите ляво и дясно, когато зад тях няма никакво съдържание. Това мнение изрази в интервю за БНР проф. Иво Христов, който ще бъде депутат от БСП. Той прогнозира година живот на новосформиращия се парламент. Необходим е разумен преглед и анализ на действащото законодателство и да не се бърза с приемането на закони на килограм, смята проф. Христов: "Две трети от нашето законодателство беше рециклирано от ЕС, преведено от лош английски на лош български със съзнанието, под мантрата "И без това знаем, че няма да се прилага"". Широка коалиция ГЕРБ - БСП би била краят на БСП, смята Христов, тъй като според него БСП претендира да бъде идейна партия, а ГЕРБ няма идеология и за тях това е без значение. "Иска ми се БСП да стане социалистическа и българска, т.е. патриотична, срещу т.нар. "мултикултурализъм", който е лебедовата песен на ЕС в късната му фаза... Видях какво искат хората по време на предизборната кампания – това са императивите на деня. БСП загуби не защото е много лява, а защото трябва да стане такава", убеден е Иво Христов. България е периферен и примитивен капиталистически модел, развиван от 90-а година насам, в който БСП трябва най-накрая да се самоопредели, допълни Христов: "Големите началници от Москва се преместиха в Брюксел. За българския елит, с много малки изключения, е много удобна наведената поза и да обясняват всички безобразия в страната с желанието на Високата порта в Брюксел. На това трябва да му се сложи край. Но не виждам особени ресурси в България и в българското общество - най-вече интелектуални, не виждам и политически гръбнак, нито реални политически действия". "Държавният клиентелизъм е изключително стара традиция на следосвобожденското българско общество и на целия т.нар. "Средиземноморски пояс" на Европа. Да се залепиш за държавната трапеза е мечтата на всяко среднобългарско съществувание. В този смисъл, когато говорим за партии, лявото и дясното в България продължават да бъдат етикети. Ако по някаква приумица на историята ГЕРБ бъде откъсната от държавната хранилка, ще видите какво ще се случи с нея – каквото се случи с НДСВ и други такива групи по интереси, които източват държавния ресурс", каза още Иво Христов.

Успя ли Бойко Борисов, царят на завръщанията

https://vesti.bg/bulgaria/politika/uspia-li-bojko-borisov-cariat-na-zavryshtaniiata-6067278

„Зюддойче Цайтунг”: Гражданите на страната едва ли трябва да възлагат кой знае колко големи надежди на бъдещото си правителство

ЕС блокира мащабно сливане на стокови борси

http://www.cross.bg/pritesneniyata-konkyrentosposobnostta-london-1538947.html

/КРОСС/Европейският съюз блокира мащабното сливане на Лондонската стокова борса (London Stock Exchange - LSE) с германската Deutsche Boerse. Като причини за решението си Брюксел посочи притесненията си във връзка с конкурентоспособността и излизането на Великобритания от съюза. „След като страните не успяха да ни предложат необходимите мерки за справяне с нашите притеснения за конкурентоспособността, Комисията реши да забрани сливането", заяви еврокомисарят по конкурентоспособността Маргрете Вестагер в изявление. Решението не е изненада, след като миналия месец LSE обяви, че отхвърля искането на ЕК да се лиши от мажоритарния си дял в италианската търговска платформа MTS. Според Комисията продажбата на MTS би предотвратила създаването на монопол в търговията с акции и би осигурила решение за притесненията на Брюксел. Сливането на двете борси беше обявено миналата година и получи подкрепа както от Лондон, така и от Берлин, въпреки предстоящия Брекзит.Но притесненията в Германия се увеличиха, след като стана ясно, че новопоявилата се компания ще е със седалище в Лондон, а не във Франкфурт.  

Спецсъдът отново не успя да даде ход на делото "Сарафово"

https://www.actualno.com/burgas/specsydyt-otnovo-ne-uspja-da-dade-hod-na-deloto-sarafovo-news_602564.html

За пореден път Специализираният наказателен съд (СНС) не успя да даде ход по същество на делото за атентата на летище Сарафово. И този път причината беше, че не всички пострадали израелски граждани са били уведомени, че могат да се конституират като страни в процеса. Освен з

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване