Тереза Мей дава старт на Brexit

http://www.investor.bg/evropa/334/a/tereza-mei-dava-start-na-brexit-236559/

Британският премиер подписа официалното писмо, с което днес ще бъде уведомен председателят на ЕС Доналд Туск за намерението на Великобритания да напусне съюза

Трима загинаха по време на "лов на торнадо" в САЩ

http://www.cross.bg/tornado-zaginali-trima-1538905.html

/КРОСС/ Трима души са загинали при пътен инцидент в американския щат Тексас по време на "лов на торнадо", съобщават БГНЕС и "Dallas News". Инцидентът е станал във вторник вечерта, малко след сигнал обявяването на предупреждение за приближаващо торнадо. Две коли са се сблъскали на кръстовище. И тримата, които са били в колите, са загинали на място. Според говорителя на полицията на щата Тексас Джон Гонсалес, трите жертви са "ловци на торнадо". Двама от тях работили за телевизия Weather Channel.  

Акценти в печата

http://www.cross.bg/aktzenti-v-pechata-1538914.html

/КРОСС/ Хлябът може да поскъпне до 1.20 лв. заради поскъпването на газа от 1 април. Причината е, че повечето от производството е именно на природен газ, съобщава "Стандарт". Сред най-засегнати от по-скъпото синьо гориво ще бъдат и млекопроизводители, таксиметрови шофьори, хотелиери и ресторантьори. Притеснения изразиха и директори на болници и училища. Единственият производител на серийни автомобили в България - "Литекс моторс", изпадна в процедура по несъстоятелност - статия на"Сега". През 2011 г. компанията започна да сглобява модели на китайската "Great Wall" в завод в ловешкото село Баховица. Засега не е ясно дали предприятието ще бъде ликвидирано или ще се намери нов собственик, пише "Сега". До 20% ръст на ранните записвания от руски туристи за почивка у нас, изчисляват от "Дума". По данни на Националния статистически институт, през февруари всеки втори турист у нас е гражданин на Европейския съюз. Отмяната на пръстовия отпечатък като начин за приемане в болниците също намира отражение в днешните печатни издания. Най-вероятно системата ще се върне отново към стария прием - с лична карта, пише "Труд". Според разчети дотук въвеждането на пръстовия идентификатор е струвало 1 млн. лева, уточнява публикацията.  

Присъди и глоби за сътрудници на Навални

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142923

Присъди и глоби за сътрудници на НавалниСътрудници на руския опозиционер Алексей Навални, задържани заедно с него на неразрешен протест в Москва в неделя, бяха осъдени днес, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Тринадесет членове на Фонда на Навални за борба с корупцията бяха изправени пред съда за отказ да се подчинят на полицията по време на ареста.

Бразилия се класира на световното в Русия

http://www.clubz.bg/52192-braziliq_se_klasira_na_svetovnoto_v_rusiq

Бразилия е първият отбор, който се класира на световното по футбол в Русия през следващата година. "Селесао" спечели с 3:0 срещу Парагвай и с първото си място в Зона Южна Америка (КОНМЕБОЛ) вече си осигури квотата и на теория.

Головете за "златистите" вкараха Фелипе Коутиньо, Неймар и Марсело.

От КОНМЕБОЛ първите четири отбора се класират директно, а петият играе допълнителен бараж с победителя в Зона Океания.

Любопитно е, че петата позиция за момента се заема от Аржентина. "Гаучосите" загубиха от Боливия с 0:2 в Ла Пас. Часове преди мача стана ясно, че Лионел Меси е наказан за 4 срещи заради тежки обиди към един от асистент съдиите в двубоя с Чили (1:0).

До края на надпреварата в Южна Америка има още 4 мача.

Преглед на варненския печат - 29 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=347511

„Търговци на бебета отиват на съд“, е заглавие от първа страница на вестник „Черно море“. Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 11-членна организирана престъпна група (ОПГ) за търговия с новородени в съседна Гърция. Престъпната дейност била ръководена от 43-годишния Александър Т.

Деби нанесе огромни щети в Австралия

http://www.cross.bg/zaradi-hilyadi-debi-1538904.html

/КРОСС/ Опасност от наводнения в Австралия заради опустошителния циклон Деби. Бурята, която преминава през континента с проливен дъжд и ветрове със скорост 260 километра в час, причини огромни щети. Трима души са пострадали, но има опасения, че ранените са доста повече. Те обаче не могат да се свържат с властите, за да поискат помощ заради прекъснати телефонни линии. Полицията предупреди хората да стоят по домовете си и да не пътуват. Общо 63 хиляди домакинства са без ток, а евакуираните са повече от 25 хиляди.  

Лица на ДПС също вън от парламента

http://www.clubz.bg/52191-lica_na_dps_syshto_vyn_ot_parlamenta

Снимки за галерии Четин Казак 13012016 1

Популярни лица на ДПС засега отпадат от състава на 44-тото народно събрание. Това показват предварителните разчети на разпределението на мандатите в новия парламент.

Бившият временен съпредседател на движението и един от малкото юристи в групата Четин Казак, засега не се очертава да е депутат, защото ДПС не получава мандат от Габрово, където той беше водач на листата. Същото е положението и с бившия министър на финансите Петър Чобанов във Враца. Не става народен представител и водачът във Видин - бившият министър на екологията Станислав Анастасов. Движението обаче към момента получава мандати в Ловеч и Монтана и така депутати ще станат някогашният лидер на Младежкото ДПС Джейхан Ибрямов и бившият депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов. Последният беше разследван, но в крайна сметка оправдан по дела за подкупи.

С водач на листата в Благоевград Делян Пеевски ДПС взема там и втори депутатски мандат за сметка на "Воля". Движението получава мандат повече в Бургас, но губи такъв в Силистра, показват още предпоследните разпределения.

В резултат на разместването на мандати по региони за ДПС на тяхно място влизат хора от "Обединените патриоти" и "Воля". При националистите обаче също има засегнати от разпределението на мандатите. Така например бившият парламентарен секретар на Бойко Борисов в предишния мандат Петър Николов не взема мандат в Ловеч, където се появи изненадващо като водач на листата на патриотите.

В ГЕРБ също има важна промяна 

След като заместничката на Борисов в ГЕРБ и първата жена - председател на Народното събрание, Цецка Цачева засега остава извън парламента заради преференциите на двама местни кандидати - Пламен Тачев и Владимир Николов, това се очертава и за бившата вицепремиерка и също заместничка на лидера Румяна Бъчварова. Тя бе на 7-о място в листата в 25-и избирателен район в София. Там обаче ГЕРБ взема мандат по-малко от очакваното, а и феноменът 11/11 с преференциите прати по-нагоре кандидата Христо Гаджев. В резултат дали Бъчварова ще стане депутат зависи от решението на Борисов дали да влезе в парламента от София, или ще е народен представител от Пловдив, където също бе водач. Както и от това дали бившата енергийна министърка Теменужка Петкова ще стане депутат като водач на листата в Търговище, тъй като е трета и в софийския списък.

В БСП феноменът 10/10 е разместил подредбата на кандидатите на 9 места, призна лидерката Корнелия Нинова, но там не били засегнати знакови лица.

Социолог: Работата по референдума трябваше да се случи още при предишното НС

http://www.cross.bg/izbiratel-referendyma-sotziologut-1538903.html

/КРОСС/ Слави Трифонов с ултиматум към политиците. В писмо той дава две седмици на новите депутати да се захванат с референдума и промяната на изборните правила. В противен случай щял да протестира пред парламента. „Добре е, че Слави Трифонов повдига темата, но го направи в не много възпитан план. Ултиматуми не може да дава никой, още по-малко каквато и да било гражданска организация. Тонът на писмото му е - аз съм изключителен и вие ще се съобразявате с мен", заяви пред Нова политологът Димитър Димитров. „Работата по референдума трябваше да се случи още при предишното Народно събрание. Неестественото е, че се забави толкова много във времето. Политическо лицемерие е да се правиш, че нищо не се е случило, когато 3,5 милиона души са гласували", коментира от своя страна социологът Мира Радева. „Един мажоритарен вот изисква много сериозна подготовка. Трябва да си дадем сметка, че всяка една от партиите трябва да представи 240 кандидати. Нещо, което е в ресурса единствено на двете големи партии. В този смисъл в такива кратки срокове това е невъзможно", допълни Радева. „Тази организация, която ти казва, че ти си избирател по рождение, трябва да се прекрати. Във всички демократични държави ти се самоопределяш като избирател, ти решаваш къде да бъдеш избирател", коментира още социологът.    

Тереза Мей подписа писмото за Брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=347514

Британският премиер Тереза Мей подписа писмото, с което формално се дава началото на преговорите за излизането на страната от Европейския съюз, предаде ТАСС. Очаква се днес писмото да бъде лично предадено на председателя на Европейския съвет Доналд Туск от британския представител в ЕС Тим Бароу.

Реформаторският блок обсъжда оставките на лидерите си

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/29/2943726_reformatorskiiat_blok_obsujda_ostavkite_na_liderite_si/?ref=rss


Националния координационен съвет на Реформаторския блок се свиква днес за да разгледа колективната оставка на ръководния си орган Политическия съвет. Освен това ще бъде направен анализ на изборните резултати на коалицията с "Глас народен", която взе 3.06% и остана извън парламента.

Политически съвет бе избран малко преди изборите и се състои от 17 членове: Божидар Лукарски, Борислав Великов, Димитър Бъчваров, Найден Зеленогорски, Емил Кабаиванов, Николай Ненчев,...

Нов опит на съда да даде ход на делото "Сарафово"

http://www.cross.bg/deloto-hasan-atentata-1538902.html

/КРОСС/ Ново опит за ход на делото "Сарафово". Специализираният наказателен съд ще заседава по делото за атентата на бургаското летище. През 2012 годна автобус с израелски туристи беше взривен. Загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, както и извършителят на атентата. Съдът досега няколко пъти не успя да даде ход на делото заради липсващи пълномощни и тъй като голяма част от пострадалите не могат да бъдат открити и призовани редовно. За терористичната атака са обвинени Мелиад Фара - ливанец с австралийски паспорт, и Хасан Ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство.  

Деян Донков: На сцената минавам през Ада

http://www.clubz.bg/52190-deqn_donkov_na_scenata_minavam_prez_ada

„Навикът е голям заглушител“, казва Самюъл Бекет във „В очакване на Годо“. Но навик като ходенето на театър не е от тях. Всяка среща с текста на Бекет, тази илюзия за спасението, ни поставя нови въпроси, на които отговори трудно ще намерим. Деян Донков предлага своите „защо“ в Театър „Азарян“. Ето един от тях: защо актьорът влиза в ролята на режисьор.

С Донков разговаряме за изборите – в изкуството и в политиката, за театъра като бизнес, за късмета и предела.

– Гласувахте ли в неделя?

– Обикновено не гласувам – не защото не съм обществено ангажиран, а по-скоро защото не вярвам в тази форма на управление. Не мисля, че трябва да има политици изобщо.

– А как да бъде управлявана държавата?

– По друг начин, защото досегашният начин вече не работи. Не гласувам и защото очите ми са избодени от тази корупция. Безброй хора са ми споделяли, примерно дядовци и баби в Лещен, Ковачевица, че са ги заплашвали, купували са им гласовете. Това го казват най-прости (в добрия смисъл) хора.

– Вашият глас с какво може да бъде купен?

– Ами аз никога не съм обичал да бъда купуван, не си представям себе си като стока.

– С честност биха ли могли да ви „купят“?

– Да, това съм го наследил може би от майка ми – човек не бива да се продава.

Трябва да знаете, че в политическите теми съм абсолютен лаик. Не чета вестници, не гледам телевизия – както се казва, не съм в час. Не внимавам в час. Вълнуват ме по-големи и важни неща, не мога да отделям време за глупости. Предпочитам да го губя на разходка по Витоша или с приятели да пием бира, вместо да следя политическия живот – не вярвам в него.

– Не вярвате, че Годо все някога ще дойде?

– Той ни чака, не ние него – това е грешка, така че Годо никога няма да дойде. Самюъл Бекет е суров към човека, обръща го с хастара наопаки и изважда цялата му карантия. Ако вземем като цяло всичко, което се случва на човека в тази пиеса, глупакът съм аз, човекът. По причина, че вярваш толкова лесно в думи – например „Гласувайте за мен, ето ти пет лева“, и ти гласуваш, не си даваш дори сметка какво правиш, продавайки си гласа.

Казвате, че гласувайки показваме позиция – но има и други начини. Аз съм по-революционно настроен: ако ще правим нещо, да го направим. Гледам какво правят в Румъния – вдигат се стотици хиляди, отиват и казват: „Ние сме народът, ние сме силата, това е положението“. Тук такова нещо няма. Много лесно продажни сме.

– А и ние живеем на Балканите – защо желанието за справедливост при румънците е по-силно от нашето?

– Няма обяснение.

– Вие сте родител, не мислите ли, че отношението ви към политиката трябва да бъде по-отговорно, защото гласувайки избирате бъдещето на децата си?

– Не. Мисля, че децата сами си определят бъдещето. Хубаво е да им дадем добър старт.

– Вашият пример на сцената дава старт в кариерата на немалко млади актьори – самите те го твърдят. Как приемате подобни признания?

– Ласкателствата не са нещо специално за мен, радвам се, вълнувам се, но съм земен човек. Такова нещо може да ме разчувства, но не и да ме възгордее. Ако е вярно, че аз съм пример за подражание на сцената, по същия начин очаквам да подражават и на политиците. Ако видиш, че са честни, ако им знаеш историята и точно кои са те, ще им имаш доверие.

– Не сте ли виждали такъв в политиката?

– Не съм търсил. А в изкуството има такива примери – и в миналото, и днес.

– Кога усетихте, че се превръщате в актьор?

– Не съм си давал сметка. Преди всяка премиера, преди всяко начало на нещо ново човек се чуди: ще се справя ли, дали с това няма да сбъркам, дали ще съумея да възбудя актьорската си природа.

– Разпечатах за вас т. нар. Завети на Крикор Азарян. Следвате ли ги?

– Да, да, Десетте завета – чувал съм ги много пъти. Но ги нямам, така че благодаря от сърце.

„На сцената не излизай, ако няма какво да кажеш“. Дори да си вече изработил ролята си, дори да играеш за 100-тен път, трябва пак да излезеш с нагласата, че е за пръв път и имаш какво да кажеш. Пак и пак, и пак. Не да излезеш на сцената и да изрецитираш чужд текст.

– Как го правите?

– Минаваме през Ада. Не че сме се мъчили нещо толкова, но аз специално в търсене на отговори толкова нощи не съм спал… Когато си кажеш едно „защо“, то работи вътре в теб. И докато не го намери, човек може да полудее.

– Как точно ви вдъхнови Крикор Азарян за „Годо“?

– Преди години като студент правих един откъс от „Годо“ с мой колега в НАТФИЗ и си спомням, че Коко беше казал някакви хубави неща. Даже не ми беше преподавател тогава. С него съм споделял, че понякога ми е интересно да изповядвам мои идеи на сцената. Във „Вишнева градина“ той ме остави да направя сам монолога с оркестъра, почти цялата сцена. Чисто режисьорски съм му предлагал някакви неща и той ги е приемал. Казвал ми е: „Ако ти е интересно, просто се пускай“. Не е провокирано от амбиция, а от нужда по-скоро – нужда да кажеш нещо.

– Какво беше усещането да бъдете и актьор, и постановчик?

– Малко шизофренно е, защото в един момент се усетих, че гледам Цецо (бел. ред. – Цветан Алексиев) не като участник в спектакъла, а чисто постъновъчно. Чудех се там ли му беше мястото – скарах се сам на себе си и пак влязох в образа на Владимир. Вярвам, че след още няколко представления съвсем ще компресираме и завършим партитурно представлението, за да можем да уцелим точната доза.

– Заради режисьорската криза ли се заехте и с постановката на „Годо“?

– Да, наистина. Извинявам се, че съм малко бохав, но едно от нещата, които изпитвам като рана или болка (и пак е свързано с Коко, защото той считаше сцената и театъра за свещено място, свързваше го с храм), е че театърът стана бизнес – правят се спектакли само за да е шарено, смешно и да се покажат едни гърди. Евтино такова. Режисьорите, с които съм се срещал през годините, или са се отказали, или не са в България.

– И не ви се чака?

– Именно. Всъщност с Радина (бел. ред. – Радина Кърджилова, партньорката му) четохме някакви неща, мисли, есенции, формулировки за нещо си на различни известни личности. И тогава тя ми прочете нещо на Бекет, което ме втрещи, върна ме рязко в пиесата. Бях я чел за последно преди 15 години, но тази мисъл ме жигоса. Принципно не харесвам татуировки и други подобни – аз съм си я татуирал в мозъка, за какво ми е на кожата?! – но смятам тази мисъл за достойна за татус. Прочетох пак пиесата и усетих нещо много по-различно, едно тревожно чувство. Това, което открих зад текста, е бездна. Всъщност, освен цялата бездна, пиесата е и много поетична.

Моята цел е да бъда проводник на този текст. Не да актьорствам. В тази пиеса нищо не може да се категоризира какво точно е – и не бива. Тя трябва да задава въпроси, не да дава отговори.

– Достигали ли сте предела си като актьор?

– Как да знае човек къде му е пределът? Знам кога съм стигал дъното на морето. На някакви дълбочини знаеш, че ще го докоснеш. Но най-високо човек никога не знае кога ще стигне. Няма нищо по-хубаво от това сам да се изненадва, да се провокира и надскача. Тогава си още жив.

– Знаете ли си мярката – кога да спрете, да бъдете пестелив?

– Като казахте пестелив и мярка, се сетих за „Полет над кукувиче гнездо“. В романа типажът, който пресъздавам, е широкоплещест, червенокос, с къдрава коса. От тези рижи хора е, дето казват за тях, че носят нескончаема енергия, сякаш не са от тази планета. Като слънцето са – постоянно бълват. И в този образ колкото и да давам, никога не е достатъчно – колкото повече можеш, толкова по-добре. Зависи, наистина… Но в това мъчително за героите в пиесата на Бекет време, там някак си много ми харесва тоя минимализъм. Всичко е свръхконцентрирано. Там е много важна дозата.

„Смятам, че публиката трябва да бъде възпитавана като дете. Тя идва в театъра чиста, наивна.“

– Играете в театъра, а гледате ли спектакли?

– В последно време не ходя, защото няма какво толкова да видя ново, а другата причина е, че имам бебе, както и по-голям син. Много високо оценявам времето, което мога да прекарам с тях. Смятам, че публиката трябва да бъде възпитавана като дете. Тя идва в театъра чиста, наивна. Не става просто да им наливаш всичко – защото тя може да е всеядна.

Бях в Банско на един фестивал. Принципно моите представления, в които участвам, не пътуват много заради сложната сценография – въобще, играем в Народния и не пътуваме. Мен това ме мъчи, защото ми се пътува. И отиваме с „Дон Жуан“ на този фестивал в Банско. След представлението идват някакви хора и казват: „Никога не сме знаели, че може да има нещо толкова мащабно нещо на сцена“. Бяха възторжени какъв би могъл да бъде театърът…! Стана ми мъчно за това, че театърът за тях означава смешки от телевизията. Това е също причина да посегна към „В очакване на Годо“ и да го работя по тоя начин.

– В българското кино също рядко се случват интересни неща. В театъра е по-лесно, по-евтино, а в киното най-често открадват парите и на екрана не гледаме филм, а някаква мъка.

– Виждали сме го това, не само сме го чували само…

– Вие не снимате малко. Как мислите, върви ли ви в киното?

– Мисля, че не съм стигнал дотам. Иска ми се да ми се случи някакъв сценарий, който наистина да ме възбуди. Не в смисъл да се надскачам, а да се излея. Скоро заснехме филм с едно момче, Боби Михайловски – той сам си събра средства за сценарий, с него беше кандидатствал неуспешно за финансиране в НФЦ доста пъти. Заснехме нещо, което ме провокира и как да кажа – силни неща се случиха пред камерата. Филмът се казва „Обичам те, Бойдин“.

– В театъра имате по-добър късмет..

– Там, все пак, са ми поверени роли, които са в световна класика. Това е много трудно, но като се справиш, е благодатно.

– … Жалко за краткия живот на някои спектакли с много добри ваши роли – в „Иванов“, например.

– Знам къде беше грешката и с „Иванов“, и с „Г-ца Юлия“, които паднаха – и двете представления бяха за камерна сцена, не за голяма. Щяха да се играят години, сигурен съм.

„Дали ми върви в киното? Мисля, че не съм стигнал дотам.“

– Има ли актьорска роля – в сериал или филм, за която да завидите, че не сте я получили. Да речем в сериала „Табу“, който тръгна наскоро по HBO.

– Зверско ли е? Последно ме разкърти, макар да няма нищо общо, „Солта на земята“ на Вим Вендерс. След такъв филм една година нищо не мога да гледам. Пет пъти съм го гледал досега. Потъвам, докато говори Салгадо. Изумителна харизма. Вим Вендерс е такъв, абсолютно велик. Киното е прекрасно, смислено, смело, новаторско. Различно. Неговият филм „Буена виста“ направи хора на пределна възраст световноизвестни. Аз самият, заради Вендерс, се влюбих в едно място в Куба, което видях във филма – и години по-късно отидох там, исках да видя фикусите, където пианистът (Рубен Гонсалес) даваше интервю на една пейка. Стволът на фикуса е с диаметър около 7-8 метра.

Кой знае колко още хора са направили нещо заради тоя филм. След него, след „Солта на Земята“ не можеш да говориш после за политика, за цялата несправедливост, грешка на човека. Както казва Себастиао Салгадо: „Аз не вярвам вече в човека“. Купих си няколко негови фотоалбума – единият му е 10 години от живота в Африка, другият е 10 години сред индианците в бразилските джунгли. Себастиао Салгадо прави от пустинята джунгла, доказва, че чудото е възможно.

– Кога сте се чувствали най-щастлив на сцената?

– На 23 юни, миналата година. Тогава се роди Христо, в същия ден се роди и Годо. Моят „Годо“. Преди 9 месеца точно, на 23 юни изиграхме за пръв път „В очакване на Годо“ в Театър „Азарян“, а преди да излезем на сцената, се роди Христо. Аз бях в абсолютен шок, защото го видях като се роди на обяд, отидох да репетирам и след като го изиграх, си спомням, че в тъмното стиснах ръката на Иван Бърнев така, че щях да я счупя от щастие.

– Различно ли играете, след като станахте баща? Бенедикт Къмбърбач сподели в едно интервю притеснението си, че ще изиграе Хамлет различно, след като е станал баща.

– Къмбърбач, безспорно, е свиреп актьор. Но не знам какво общо има актьорството с бащинството. За мен това са глупости. Нямаш право да говориш такива неща. Бащата си е баща, актьорът си е актьор. Това са различни неща. Като играя, обикновено забравям, че съм баща и имам деца. На премиерата на „Годо“ в нито един момент не съм се сетил, че съм баща или че аз не съм „аз“. Аз съм в „Годо“.

Деян Донков в Театър „Азарян“


„В очакване на Годо“, постановка Деян Донков, Театър „Азарян“ – 6 и 24 април.

"Площад Славейков"

Пак протест във Варна заради Морската градина

https://www.actualno.com/varna/pak-protest-vyv-varna-zaradi-morskata-gradina-news_602432.html

Нов протест заради Морската градина ще се проведе във Варна днес, 29 март. Той ще започне в 18:00 часа пред сградата на Община Варна и се организира посредством Facebook. В съобщението организаторите от ГС "Варна диша" посочват, че преди 5 години на варненци било обещано в Морската г

Силно земетресение в Далечния изток на Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142920

Силно земетресение в Далечния изток на РусияСилен земен трус, който по предварителни данни е бил с магнитуд 6,9, разлюля днес район недалеч от руските Командорски острови - архипелаг в югозападната част на Берингово море, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенцията се позовава на Геофизическия институт на САЩ. Първоначално бе съобщено, че магнитудът е 7.

Служебният кабинет ще разгледа промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142915

Служебният кабинет ще разгледа промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стажСлужебният кабинет ще разгледа Проект на постановление за изменение и допълнение на наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, приета с постановление №30 на министерския съвет от 2000 г. Това предвижда 25-ата точка от дневния ред на правителството за днешното редовно заседание в Министерския съвет, предаде "Фокус".

Европа даде нов ясен знак, че няма как да ни пусне на свобода заради съдебната система

https://www.actualno.com/politics/evropa-dade-nov-jasen-znak-che-njama-kak-da-ni-pusne-na-svoboda-zaradi-sydebnata-sistema-news_602431.html

Европейският съюз не изглежда готов да се откаже от мониторинга върху съдебната ни система и борбата с корупцията. Това стана ясно отново след открито писмо от 12 европейски дипломати. В писмото посланиците на Австрия, Белгия, Дания, Франция, Финландия, Германия, Италия, Люк

“24 часа”: Изборният закон трябва да се смени, за да има информиран избор

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6142537

“24 часа”: Изборният закон трябва да се смени, за да  има информиран избор“24 часа” се обръща към новоизбраните депутати с искане да бъде променен Изборният кодекс, така че новият век да настъпи и там. Нашето предложение е ограничението за публикуване в реално време на данни от екзитполовете по медиите да бъде отменено. В момента то е разрешено само във фейсбук и другите социални мрежи, които според член 205, ал.

"Златен век" за композитора Георги Арнаудов поставя началото на честванията за юбилея му

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/03/29/2943644_zlaten_vek_za_kompozitora_georgi_arnaudov_postavia/?ref=rss


Известният български композитор, музиколог и педагог доц. д-р Георги Арнаудов, който през 2017 г. празнува 60-годишен юбилей, ще получи почетен знак "Златен век" - звезда от Министерството на културата Той ще му бъде връчен от служебния министър на Рашко Младенов днес, 29 март от 14 ч. в зала "Колегиум" на министерството, съобщават оттам.

Серия музикални събития през годината ще отбележат юбилея на композитора, започвайки още на 5 април. Тогава в...

КАТ припомня най-важните правила на пътя преди началото на мотосезона

http://www.cross.bg/putya-pravila-motosezona-1538901.html

/КРОСС/ Дни преди началото на мотосезона столичната Пътна полиция ще напомни кои са най-важните правила на пътя. Едно от задължителните правила е мотористите да бъдат с каски и специална екипировка. Често шофьорите на автомобили не показват достатъчно толерантност към тях. Именно през топлите месеци сред жертвите на пътя често са и мотористите. По план в събота трябва да бъде открито събитието "Безопасно управление на мотоциклети през летния сезон и толерантност на пътя". Затова днес повече ще обяснят от столичния КАТ и мотоклубовете. На 1 април ще се състои официалното откриване на мотосезона в София. Както обикновено, основното мероприятие ще се състои на пл. "Св. Александър Невски" от 10 часа. То се организира от Gentlemen MC Bulgaria и софийските мотоклубове, и тази година преминава под мотото "Не на насилието и агресията на пътя". Освен представителите на мото клубове и свободни мотористи, в откриването могат да се включат всички любители на машините на две колела. Най-многолюдната мотоорганизация "София райдърс" е създала специална организация, съгласувана с КАТ и СДВР, именно заради очакването, че по-голямата част от групата, събрана в социалните мрежи, ще се придвижи от Sofia Ring мол до центъра през кварталите на града. Мотористите ще са придружени от полиция, ще се затварят и кръстовищата, през които преминава колоната, за да не се създават предпоставки за ПТП.      

Тръмп спря борбата с глобалното затопляне

https://vesti.bg/sviat/trymp-spria-borbata-s-globalnoto-zatopliane-6067255

С подписаната от президента на САЩ заповед за независимост на енергетиката се дава тласък на добива на изкопаеми горива

4 км колона от товарни автомобили на ГКПП „Дунав мост-Русе“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142912

4 км колона от товарни автомобили на ГКПП „Дунав мост-Русе“На българо-румънската граница трафикът е интензивен на изход. На ГКПП Дунав мост-Русе има образувана колона от 1 км на вход и 4 км на изход от товарни автомобили. Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция“. На ГКПП Дунав мост Видин има колона от 2 км на изход за товарни автомобили. Трафикът на българските гранични

На тази дата в историята

http://www.cross.bg/voiina-bulgariya-voiiski-1538900.html

/КРОСС/ 1430 г. - Султан Мурад II превзема Солун.1516 г. - Изгонените от Испания евреи по силата на декрет на съвета на десетте са настанени във Венеция в обособен квартал - гето.1638 г. - Шведските колонисти основават тяхното първо поселище в Делауеър, наречено Нова Швеция.1792 г. - Кралят на Швеция Густав III умира, след като е бил застрелян 13 дни по-рано в гърба на нощен маскен бал в Кралската шведска опера в Стокхолм. 1807 г. - Открит е астероидът 4 Веста - третият по големина астероид в астероидния пояс. 1809 г. - Финландия е обявена за Велико княжество в лична уния с Русия.1848 г. - Поради струпване на лед Ниагарският водопад спира за едно денонощие.1886 г. - В Атланта Джон Пъмбертън за първи път произвежда напитката Coca-Cola.1911 г. - Съставено е тридесет и второто правителство на България, начело с Иван Евстратиев Гешов.1912 г. - Британският изследовател сър Робърт Скот загива на връщане от Южния полюс, след като в опита си да го достигне пръв е бил изпреварен от норвежеца Руал Амундсен.1936 г. - В Германия диктаторът Хитлер получава 99% от гласовете на референдум за приемане на незаконната немска реокупация на Rhineland.1944 г. - Втората световна война: София е бомбардирана от англо-американската авиация.1945 г. - България във Втората световна война: Начало на Мурската настъпателна операция на Първа българска армия (29 март-14 април 1945 г

Нов метод за диагностика на рак на простатата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6141052

Нов метод за диагностика на рак на простататаОткрит в ранен стадий, ракът почти винаги е лечим. С най-новата технология за таргетирана диагностика на рак на простатата MR-TRUS Fusion, Анадолу Медицински Център допълни своя авангарден инструментариум за всеобхватна грижа към пациента. Кръвният тест за рак на простатата е ефективен начин за ранна диагностика.

Време е за обща европейска политика за отбрана, призоваха Вебер и Верхофстад

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/03/29/2943630_vreme_e_za_obshta_evropeiska_politika_za_otbrana/?ref=rss


Европа трябва да води обща политика на отбрана и международни отношения. Това заявиха в обща статия в "Политико" Манфред Вебер и Ги Верхофстад – лидерите съответно на групите на Европейската народна партия (ЕНП) и на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европарламента.

"Бащите-основатели на Европа изковаха съюз на мира и свободата. Следващото поколение задълбочи икономическия и валутен съюз. Днешното поколение трябва да възроди духа на...

Преглед на печата - 29 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=347510

"Сега": Божидар Лукарски подаде оставка като лидер на СДС Председателят на СДС Божидар Лукарски, заедно с цялото ръководство на партията, подаде оставка. "Във връзка с резултатите от изборите поемам отговорност и подавам оставка, както и цялото ръководство на СДС в лицето на Националния изпълнителен съвет (НИС)", заяви Лукарски.

Радарите за превишена скорост днес - 29 март, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=347504

Служители на КАТ-Варна ще следят за превишена скорост днес - 29 март и в нощта срещу 30 март, за превишена скорост в града и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.

Родени на 29 март

http://www.cross.bg/bivsh-krasimir-pevitza-1538899.html

/КРОСС/ Симеон Пешов, президент на „Главболгарстрой" Ахмед Доган, почетен председател на ДПС Валентина Корчакова, солистка в Музикалния театър Веселин Дремджиев, журналист Десислава Добрева, певица Иван Кънев, художник Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО Красимир Балъков, бивш футболен национал Проф. Лазар Груев, юрист, бивш председател на ВКС Райко Райчев, дипломат Руслан Тошев, бивш депутат Теди Кацарова, певица    

Събитията в страната днес

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiya-1538898.html

/КРОСС/ ***София. От 10.00 часа ще се проведе седмичното заседание на Министерски съвет. ***София. От 09.30 часа в Българска телеграфна агенция ще се проведе Форум „Политика и общество" на тема: „Социалдемократическите партии в България след изборите. ***София. От 09.30 часа 1 състав на Специализираният наказателен съд ще проведе съдебно заседание по делото срещу Пламен Г., Ердинч Х., и Костадин К., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 10.00 часа в киносалона на отдел „Пътна полиция", СДВР ще проведе брифинг, по повод предстоящото официално откриване на мотосезона. ***София. Зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов ще участва в третото издание на кариерния форум „Професиите на бъдещето", организиран от JA България. Форумът ще се проведе на 29 март в София Тех Парк. ***София. От 10.00 часа зам.-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов ще провери дейностите по изграждане на нова сграда на детска градина в район „Витоша". ***София. От 10.00 часа 15 състав на Специализираният наказателен съд ще проведе съдебно заседание по делото срещу Никола М. и Димитър Ш. обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 10.00 часа 3 състав на Специализираният наказателен съд ще заседава по делото срещу Мелиад Ф. и Хасан Х., обвинение в тероризъм. ***София. От 10

Тръмп зачеркна труда на Обама за климатичните промени

http://offnews.bg/news/n_1/n_651371.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, с която на практика зачерква всички усилия на Обама относно борбата с климатичните промени, съобщи Би Би Си. Тръмп заяви, че с това си действие ще "убие регулациите, които отнемат работни места". Заповедта за енергийна независимост, подписана от Тръмп, прекъсва 12 мерки за климата, взети от Обама. Документът изчиства пътя на изкопаемите горива, като бизнесът в САЩ приветства това решение. Еколозите обаче са недоволни. 200 души протестираха вчера пред Белия Дом, недоволни от действията на Тръмп. Президентът пък подписа заповедта заобиколен от миньори и с думите "Моята администрация ще сложи край на войната срещу въглищата".

Спецсъдът с нов опит да даде ход на делото за атентата на летище "Сарафово"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142897

Спецсъдът с нов опит да даде ход на делото за атентата на летище "Сарафово"У нас специализираният наказателен съд ще направи пореден опит да даде ход на делото за атентата на бургаското летище "Сарафово", предаде БНТ. На 18-ти юли 2012 година атентатор самоубиец се взриви до автобус с израелски туристи на паркинга на летището. Загинаха петима туристи и шофьорът на автобуса - българският гражданин Мустафа Кьосов.

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-stydioto-zhivo-1538897.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Само 10% от хората с увреждания в България работят - как може да се промени това? Гледайте преди 7 Тема: Болките вдясно - коментар на Стефан Тафров и Методи Андреев Тема: В кадър: кои са хората, които броят гласовете ни и кой ги избира? Достатъчно ли е само да знаят български език? - журналистът Надя Обретенова представя филма „Преброители на гласове" Тема: Зад резултатите от изборите - анализ на Харалан Александров и Юрий Асланов Тема: Нова визия за столицата - чуждият опит в помощ на промяната в София - гости главният архитект Здравко Здравков и архитект Хенриет Вамберг БТВ"Тази сутрин" Тема: На живо: Родители обвиняват в тормоз учители от училището във Владая Тема: Маскиран и въоръжен с нож мъж нахлу в магазин. На живо: Как опитът за грабеж се превърна в екшън? Тема: Наредбата за пръстовия отпечатък падна окончателно в съда

Валери Симеонов: Идеята за коалиция ГЕРБ и БСП е от 2013 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142903

Валери Симеонов: Идеята за коалиция
ГЕРБ и БСП е от 2013 годинаИдеята за коалиция между ГЕРБ и БСП била от 2013 г., обясни съпредседателят на ОП Валери Симеонов. Това бил единственият правилен изход от ситуацията. "Нямам доверие в третия играч. Още от сега иска да е премиер, да става министър", заяви той по Нова тв, като имаше предвид "Воля". "Няма да има драма и да не сме в тази коалиция.

Вучич се отказа да посети Косово

https://www.actualno.com/balkani/vuchich-se-otkaza-da-poseti-kosovo-news_602438.html

Сръбският премиер и кандидат за президент Александър Вучич няма да посети Косово. Визитата беше предвидена за днешния ден, но вече е ясно, че тя няма да се състои, предаде БГНЕС. "Няма да приемам подобен натиск и цирк от страна на Прищина", каза Вучич пред сръбските медии в Бе

Сигнал за грабеж в Бяла Слатина

//dariknews.bg/regioni/vraca/signal-za-grabezh-v-biala-slatina-2013797

В 20.50ч. , снощи, в РУ-Бяла Слатина е получен сигнал от 22-годишен жител на село Алтимир, който заявил, че пред заведение в същото село, две непознати лица отнели от владението му 20 лв. След бързи издирвателни мероприятия е установено, че деянието  е извършено от лицето И.П./21г./ от гр. Бяла Сла

Бар Рафаели оповести, че е бременна със снимка

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bar-rafaeli-opovesti-che-e-bremenna-sys-snimka-2013798

Бар Рафаели оповести, че очаква второто си дете, съобщи Контактмюзик. Манекенката обяви новината със снимка в Instagram, на която се вижда, че е с издут корем.

"Градски транспорт" пусна промоционална месечна карта

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/gradski-transport-pusna-promocionalna-mesechna-karta-2013802

Във връзка с предстоящите Великденски празници, Градски транспорт предлага промоционална карта за всички линии за месец април на цена от 90.00 лв., което е с 30 лева по-малко от стандартаната цена. Офертата важи до изчерпване на количествата, уточняват от общинската транспортна фир

Вили Вуцов, Вальо  Станчев и Асен Блатечки част от 100% Power Мач на звездите

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/vili-vucov-valio-stanchev-i-asen-blatechki-chast-ot-100-power-mach-na-zvezdite-2013805

Футболният треньор Велислав Вуцов, шефът на школата на ПФК Лудогорец Валентин Станчев и актьорът Асен Блатечки са част от популярните имена, които ще се включат в тазгодишното издание на 100% Power Мач на звездите, съобщава all-star.bg. Топсъбитието на българския мъжки баскетбол ще се проведе на 2.

"Уестингхаус" обяви банкрут

//dariknews.bg/novini/sviat/uestinghaus-obiavi-bankrut-2013801

Американската компания за производство на ядрени реактори и гориво "Уестингхаус", която е част от японския гигант "Тошиба", обяви банкрут, съобщиха световните агенции.

Американската компания трябваше да изгражда 7 блок на АЕЦ "Козлодуй", но така и не

17 акта и 73 глоби по фиш са съставени при полицейска акция „Пешеходец“

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/17-akta-i-73-globi-po-fish-sa-systaveni-pri-policejska-akciia-peshehodec-2013806

17 акта и 73 глоби по фиш съставиха полицейски служители от областта по време на акция "Пешеходец". Инициативата се проведе вчера за времето от 08,00 ч. до 18,00 ч. на територията на всички РУ  при ОДМВР – Велико Търново по заповед на директора на ОДМВР – В. Търново.

Проверени са  11

Къде ще спира водата на 30 март?

//dariknews.bg/regioni/sofiia/kyde-shte-spira-vodata-na-30-mart-2013804

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 30 март 2017 г.
 
Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Крум Попов“ в жк „Лозенец“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, жи

Трима загинаха по време на "лов на торнадо" в САЩ (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/trima-zaginaha-po-vreme-na-lov-na-tornado-v-sasht-snimki-2013748

Трима души са загинали при пътен инцидент в американския щат Тексас по време на "лов на торнадо", съобщава сайтът Dallas News.

Семерджиев предлага нови здравни книжки за работещите в детски градини

//dariknews.bg/novini/bylgariia/semerdzhiev-predlaga-novi-zdravni-knizhki-za-raboteshtite-v-detski-gradini-2013760

Служебният вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев предлага изменение на Наредба от 2006 г. за здравните изисквания към лицата, работещи в детските заведения, специализираните институции за деца и възрастни, водоснабдител

Задържаха двама мъже, заплашили с пистолет шофьор и му взели БМВ-то

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadyrzhaha-dvama-myzhe-zaplashili-s-pistolet-shofior-i-mu-vzeli-bmv-to-2013790

Задържани са двама души за кражба на автомобил след бърза реакция на полицаи, съобщиха от МВР.

Сигналът за престъплението е постъпил в полицията тази нощ в 1.17 ч. Според първоначалните данни пред заведение в жк "Студентски град" двама души заплашили с пистолет 24-годишния во

Световен урбанист подобрява градската среда в София

http://www.clubz.bg/52189-svetoven_urbanist_podobrqva_gradskata_sreda_v_sofiq

Снимка Клуб Z

Екипът на световния урбанист Ян Гейл е пристигнал в София, за да направи анализ на градската среда и да даде предложения за подобряването ѝ. Това съобщи БНТ.

През седмицата архитектът ще проведе семинар с жителите на града.

"Мисля, че има всички елементи налице, но са станали натрупвания, които са довели до нарушаване на публичното пространство. От една страна, автомобилите, които влизат в града, и местата, където трябва да паркират. Има паркинги, разположени до църкви и паметници. Качеството на живот на пешеходците е нарушено. Има проблеми, свързани с това, че е било разрешено да се построят някои високи сгради, така че да засенчат планината. Друго е комерсиализацията, зоните за сервиране пред заведенията са твърде големи и нарушават движението на пешеходците."

Това коментира архитект Хенриет Вамберг от екипа на Гейл. 

Архитектът на София Здравко Здравков обясни, че крайният резултат от работата на Гейл ще бъде доклад с препоръки за това какви стъпки трябва да се предприемат.

"Имаме редица наслоявания, но както каза един колега архитект: "София е като един мускулест атлет, облечен с лоши дрехи." Трябва да свалим лошите дрехи и да покажем красотата на града. Трябва да подобрим средата. Трябва да намерим постепенни и радикални решения, за да решим проблемите с колите", коментира Здравков.

През 1957 г. в София е имало 1,4 автомобила на всеки 1000 души население. През 1990 автомобилите в столицата ни са вече 204 на всеки 1000 души, а през 2016 са 600 на 1000 души. Над половината от хората в столицата се движат с автомобил.

"Красавицата и звяра" продължава да е най-гледаният филм у нас

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6142891

"Красавицата и звяра" продължава да е най-гледаният филм у насМюзикълът по популярния анимационен филм на "Дисни" "Красавицата и звяра" вече втори уикенд продължава да е най-гледаният филм у нас, сочат обобщените данни от киносалоните, предаде БТА. За вече десетте дни откакто е на екран филмът за обикновеното момиче, влюбващо се в превърнат в чудовище младеж, е гледан от 119 842 зрители и е събрал 1 195 277

Бивш румънски министър беше осъден на шест години затвор за корупция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/29/2943838_bivsh_rumunski_ministur_beshe_osuden_na_shest_godini/?ref=rss


Елена Удря, бивш министър на регионалното развитие и туризма на Румъния, е осъдена на шест години затвор за корупция, съобщава БТА. Тя е осъдена по делото, наречено "Гала вечер Буте", след като беше обвинена в няколко престъпления, включително получаване на подкуп. Присъдата на Върховния касационен съд не е окончателна и може да се обжалва.

През 2011 г., според прокурорите, е бил сключен договор между министерството на туризма и фирма на тогавашния шеф на...

Google прекратява използването на Captcha

https://www.actualno.com/sciencelogy/google-prekratjava-izpolzvaneto-na-captcha-news_602172.html

Независимо дали се регистрирате някъде, искате да направите поръчка или просто да коментирате онлайн съдържание, няма как да не ви се е случвало да срещнете едно от най-злощастните изобретения на интернет епохата – Captcha. Съобщението „въведете показания текст“ може

Температурите се повишават още, максимални днес до 23°

http://www.cross.bg/slunchevo-pochti-temperatyri-1538896.html

/КРОСС/ Времето ще бъде слънчево и почти тихо. Максималните температури ще са предимно между 18 и 23°, в София - около 18°. По Черноморието ще бъде слънчево и почти тихо. Максималните температури ще са 15-16°. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. В планините ще бъде слънчево. Ще духа умерен предимно източен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 - около 4°. Атмосферното налягане ще е по-високо от средното за месеца.  

Тереза Мей днес натиска копчето на "Брекзит"

http://www.clubz.bg/52188-tereza_mej_dnes_natiska_kopcheto_na_brekzit

Британската министър-председателка Тереза Мей се очаква днес да изпрати на председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмо, с което официално го уведомява, че стрната ѝ иска да напусне ЕС съгласно чл. 50 от неговия договор.

За първи път в историята държава членка на ЕС се възползва от тази възможност. Великобритания е в ЕС от 1973 г.

По-късно Мей ще говори пред британския парламент.

Писмото ѝ поставя началото на преговори за условията на раздялата, които според Лисабонския договор трябва да приключат за две години.

"Когато седя на масата на преговорите идните месеци, ще представлявам всички в Обединеното кралство… и всички европейски граждани, които са направили тази страна свой дом", се очаква да каже Мей в речта си.

Във вторник тя е говорила по телефона с Туск и с германската канцлерка Ангела Меркел.

Часове по-рано регионалният шотландски парламент се произнесе с 69 на 59 гласа в полза на нов референдум за отделяне от Обединеното кралство. Привържениците на независимостта изгубиха предишното допитване до народа през 2014 г.

Брекзит официално започва

http://offnews.bg/news/n_1/n_651370.html

Британският премиер Тереза Мей подписа документа, който официално задейства клаузата за излизането на Англия от ЕС. Официалното предизвестие по член 50 от Лисабонския договор ще бъде доставено на председателя на Европейския съвет Доналд Туск около14.30 часа българско време.  След като стигне ЕС писмото ще задейства официалната процедура по изхода на Великобритания от Европейския съюз. Времето за преговори е две години. Днес Тереза Мей ще изнесе реч през Камарата на общините в британския парламент.  На 29 април Туск свика среща на Върха с лидерите на останалите 27 страни-членки на Европейския съюз, в която те ще дадат мандат на Европейската комисия да започне официални преговори с Великобритания.  И двете страни целят дискусиите да приключат до есента на 2018 година, след което Европейската комисия, Европейския парламент и парламентът на Великобритания ще гласуват за уточнените условия на изход. Очаква се процесът да приключи до края на март 2019 година.

Тръмп подписа указ за преразглеждане на мерките за климата, въведени от Обама

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142884

Тръмп подписа указ за преразглеждане на мерките за климата, въведени от ОбамаПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителен указ, с който нарежда да бъдат преразгледани голяма част от мерките в плана на бившия президент Барак Обама за борба с климатичните промени и за опазване на околната среда, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Планът на Обама, наречен "План за чиста енергия" (Clean Power Plan),

Мира Радева: Неестествено е, че още няма мажоритарен вот

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142892

Мира Радева: Неестествено е,
че още няма мажоритарен вот"Неестествено е, че толкова се забави въвеждането на мажоритарния вот. Защото трябваше да стане още в предното народно събрание. Защото за него гласуваха 2,5 милиона човека. С 1 милион повече от всяка една партия в парламента", заяви социоложката Мира Радева по Нова тв. Според политолога Димитър Димитров тонът на писмото на Слави Трифонов бил

Изложението "Стройко" се открива в НДК

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/03/29/2943484_izlojenieto_stroiko_se_otkriva_v_ndk/?ref=rss

От днес до 2 април в Националния дворец на културата ще се проведе специализираното изложение за архитектура, строителство и обзавеждане "Стройко 2000". Това е 48-то издание на изложението.

Над 180 български и чужди фирми представят продукти и услуги, свързани със строителството, обзавеждането на домове и офиси, новите технологии в сектора и подобряването на енергийната ефективност. В пролетното издание на "Стройко 2000" ще могат да се видят мебели,...

До 23 градуса ни чакат днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_651369.html

Днес ще бъде слънчево и почти тихо. Максималните температури ще са предимно между 18 и 23°, в София – около 18°. Това съобщиха за „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Атмосферното налягане ще е по-високо от средното за месеца. По Черноморието ще бъде слънчево и почти тихо. Максималните температури ще са 15-16°. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. В планините ще бъде слънчево. Ще духа умерен предимно източен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 - около 4°.

Oбвиниха в злоупотреба с държавни средства съпругата на Франсоа Фийон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142882

Oбвиниха в злоупотреба с държавни средства съпругата на Франсоа ФийонПенелоп Фийон, съпругата на кандидата на десницата за френски президент Франсоа Фийон, бе подведена тази вечер под съдебна отговорност заради възможни фиктивни назначения, по-конкретно в Националното събрание, съобщи съдебен източник, цитиран от Франс прес. На Фийон бяха повдигнати обвинения в "съучастничество укривателство и злоупотреба с

Забравете разправиите и омразата, обединете се срещу криминалното политическо статукво

http://offnews.bg/news/n_1/n_651368.html

Скъпи приятели, Това е едно писмо до всички пострадали и посърнали след резултатите от последните парламентарни избори в родината. А резултатите са – победа за корупцията, мафията, простотията, тарикатлъка, егоизма, посттоталитаризма и мутрофилията. Съответно свирепа загуба за можещия, работещия, моралния, създаващия и изобщо всички потиснати разумни същества, населяващи заченатата ни в беззаконие демокрация. С една дума – след четвъртвековни усилия се сдобихме с парламент, който може да ни доведе до пълен национален разпад, вечно олигархично управление, систематичен грабеж и оскотяване, превръщащо ни в неолитно общество. Въобразявате си, че сте достойни и трудолюбиви, малко нещастни, но с блещукаща надежда. Въобразявате си, че все пак има някаква държавност, че сте почтен гражданин. Осъзнавате нещастието едва тогава, когато сте окраден, когато разберете, че съдът не дарява справедливост, когато детето ви изчезне, когато очаквате да бъдете лекуван или образован. Длъжен съм да ви предупредя, че оптимизмът и доверието са вредни за вашето здраве. В случай, че спазвате традициите на националното примиренчество, имате шанс за оцеляване. Ако сте на години – събирайте клечки в гората, изправяйте стари капачки за буркани, превръщайте полските джанки в ракия. Ако сте млад, спестявайте за чартърен полет. Търсят се берачи на краставици в Бавария, свинари в Андалузия, боклукджии в Калабрия, бояджии в Южен Уелс и винаги ще имате късмет да продадете първородната си рожба в слънчева Гърция. А ако сте нормален, ако желаете да имате нормален живот там, където сте роден, ако обичате дома си, ако обичате близките си, ако … Всъщност имате възможност за бъдеще, но ако го пожелаете. Но вие мразите политиката и политиците, те също ви мразят. Няма да гласувате, разочарован сте. А те са очаровани и с помощта на „гласувалите“ ще бъдете обран и отново нещастен. Харесвате жълти и дебели прасешки вестници, живеете в света на техните конспирации и модни тенденции, даже вярвате в техните метеорологически прогнози. Симпатични са ви физиономиите на криминални бандити, заченати с тиквено семе и аптекарски аспирин. Харесвате леля, която ви припомни, че демокрацията ви е отнела Трабанта, а тя самата е била принудена да изпрати детето си в Америка. Мразите чужденците, защото се славим като гостоприемни, а чужденците предпочитат да са германци, но не и някога българи. Мечтите се въртят в социалните утопии на комуноподобните, азиатски, политически религии. Желаете ли бъдещето, което заслужавате ? Всъщност, място за отчаяние няма. Надеждите не са невъзможни, напротив сега е моментът за революция на разума. Нещастието на мислещите може да разруши трагедията от реалността. Въпросът е единствено в желанието за единение на масата от почтени люде, останали в сиротата на своя интелект. Тук няма нищо невъзможно. Забравете разправиите, забравете омразата. Да, има личности, които вече не понасяме, ще ги помолим да останат настрана. Партии, които внезапно или постепенно намразихме, ще ги забравим. Безплодни политически въжеиграчи, ще се присмеем. Претенциозни сиви кардинали ще погребем в забвение. Или казано ясно – сега, веднага, точно в този момент е необходимо ясно политическо обединение на всички достойни в нещастието си. На всички осъзнали парадоксалното и криминално политическо статукво. На всички пожелали бъдеще. Това е напълно възможно. Ако го пожелаете. Ако превърнете омерзението в съзидание. Ако пожелаете тържеството на разума. Ако ви има. Текстът на скулптора проф. Велислав Минеков е публикуван в личния му фейсбук профил. Заглавието е на редакцията.

Днес ще бъде слънчево и почти тихо, максималните температури ще са между 18° и 23°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278402_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE+%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D1%82%D0%B8+%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%BE%2C+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%

 Днес ще бъде слънчево и почти тихо. Максималните температури ще са предимно между 18 и 23°, в София – около 18°. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Боряна Маркова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Атмосферното налягане ще е по-високо от средното за месеца.
По Черноморието ще бъде слънчево и почти тихо. Максималните температури ще са 15-16°. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. 
В планините ще бъде слънчево. Ще духа умерен предимно източен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 - около 4°. 

Боряна Димитрова: Новата власт ще се раздели на “фронт офис” и “бек офис”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6142532

Боряна Димитрова: Новата власт ще се  раздели на “фронт офис” и “бек офис”ГЕРБ трябва да поеме отговорност в нови сектори До края на европейското председателство на България предсрочен вот няма да има Градската десница изпадна от властта заради егоистично, късогледо, нереформаторско поведение БСП изяде победата си, защото  артикулира публично тежнения и тези, които разделиха обществото - Водеща дясноцентристка

Всеки месец се отнемат децата на десетки приемни семейства заради лоши грижи

https://www.actualno.com/society/vseki-mesec-se-otnemat-decata-na-desetki-priemni-semejstva-zaradi-loshi-griji-news_602424.html

Средно по 19 приемни семейства на месец остават без настанените в дома им деца заради лоши грижи, тормоз или насилие. През миналата година 235 временни родители са били заличени от регистъра за приемна грижа, показват данни на Агенцията за социално подпомагане (АСП). Така на с

Най-важното от Варна във вчерашния 28 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=347425

Почистват дерето в кв. "Възраждане" във Варна РИОСВ – Варна и Басейнова дирекция „Черноморски район“ провериха сигнал за течаща черна вода в дерето между ж.к. „Възраждане 1 и 2 във Варна, научи Moreto.net. Пак задигнаха част от улуците на Юнашкия салон във Варна За поредна кражба на част от улуците на Юнашкия салон във Варна сигнализира читател на Moreto.

Сенатът на САЩ одобри присъединяването на Черна гора към НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142871

Сенатът на САЩ одобри присъединяването на Черна гора към НАТОАмериканският Сенат даде вчера зелена светлина за присъединяването на Черна гора в НАТО, която ще стане 29-ата държава членка на пакта, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Сенаторите взеха това решение почти единодушно - 97 гласуваха "за" и само двама "против" - което ще позволи на президента Доналд Тръмп да ратифицира присъединяването.

Вишеградската четворка отряза ЕС за имигрантите

https://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/vishegradskata-chetvorka-otriaza-es-za-imigrantite-6067254

„Този план е чисто изнудване и ние няма да го приемем”, се казва в съвместното изявление

Проф. Иво Христов: ГЕРБ няма бъдеще

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278401_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%98%D0%B2%D0%BE+%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5

 „Бойко Борисов се отърва от неудобни съюзници в лицето на т. нар. градска десница. Трябват му по-послушни изпълнители. Една от причините за предсрочните избори е и да се отърве от въпросните политически навлеци и да си конструира нещо друго, което да бъде по-управляемо”, коментира той.

"Борисов вероятно ще управлява с патриотите, но няма да му бъде по-лесно", посочи проф. Христов.

Лично той заяви, че не би подкрепил коалиция между БСП и ГЕРБ, както и между БСП и ДПС.

Иво Христов коментира и тезата, че много от хората са гласували за ГЕРБ, защото са се уплашили, че „комунистите идват пак на власт”.

„Вижте откъде е върхушката на ГЕРБ. Всичките са с тъмночервено комунистическо минало. От кои комунисти се уплашиха”, попита проф. Иво Христов.

„Не мога да разбера абсолютното малоумие на това общество, в което комунисти твърдят, че се борят с комунизма”, допълни той.

Според него геополитическата ситуация работи против ГЕРБ.

„В Европа рязко ще се промени политическият климат. Външнополитическата ситуация е коренно различна и ще се променя драматично в рамките на тази година”, прогнозира той.

По думите му отношенията между САЩ и ЕС ще стават все по-драматични, а Турция се отделя от европейския (и натовския може би донякъде) геополитически кораб, и заиграва собствена роля. Проф. Христов прогнозира, че в южната ни съседка също тепърва предстоят много драматични събития – вътрешни и около самата страна.

Според него винаги външният фактор решава нещата в България, а не вътрешният. „Нито един общественополитически преврат у нас не се е решавал от българските сили”, отбеляза той.

По думите му в момента БСП е в чудесна позиция и в добра кондиция.

„Тя, разбира се, има тежки проблеми със собствената си идентичност. Надявам се тези проблеми в ход да бъдат решени. Ако не бъдат решени, няма бъдеще, но няма драма. И ГЕРБ няма бъдеще. В момента, в който ГЕРБ бъде откачена от хранилката на държавната ясла, тя престава да бъде каквато и да била политическа структура, защото това е клиентелистка структура”, подчерта проф. Христов.

„Държавната и общинската администрация в България са около 790 000 души, като сложим техните близки и роднини, отговорих на въпроса защо ГЕРБ спечели изборите”, смята проф. Христов.

Според него критиките към Брюксел от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова не са оказали никакво влияние за резултатите от вота.

„Меко казано, негативизмът към брюкселската администрация е всеобщо споделен. В този смисъл г-жа Нинова нищо не е казала, освен да артикулира негативизми”, коментира проф. Христов.

Той подчерта, че разпространените думи на Нинова, че демокрацията ни е отнела много, са били извадени от контекста и са били като „елементарна уловка за наивници”.

„Псевдодемокрацията на България за тези 27 години ни лиши от нашата държава, а България - от бъдеще”, подчерта той.

 

Самолет на "Аерофлот" кацна аварийно в Екатеринбург

https://www.actualno.com/europe/samolet-na-aeroflot-kacna-avarijno-v-ekaterinburg-news_602445.html

Пътнически самолет на авиокомпания "Аерофлот", осъществяващ полет от Москва до Шанхай, извърши аварийно кацане на летището в Екатеринбург, съобщи БГНЕС. Екипажът на самолета е поискал разрешение за аварийно кацане в Колцово. Приземил се е успешно в Екатеринбург през нощта в 01:40 местно време. Пътниците все още са в терминала на летището, съобщават от авиокомпанията. Все още се установява причината за извънредното кацане.

Днес ще бъде слънчево, максималните температури ще са между 18° и 23°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6142796

Днес ще бъде слънчево, максималните температури ще са между 18° и 23°Днес ще бъде слънчево и почти тихо. Максималните температури ще са предимно между 18 и 23°, в София – около 18°. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН), цитира "Фокус". Атмосферното налягане ще е по-високо от средното за месеца.

Рейнджъри установиха незаконна сеч

//dariknews.bg/regioni/vraca/rejndzhyri-ustanoviha-nezakonna-sech-2013779

Незаконна сеч е била установена в района на с. Горна Бела речка, съобщиха от Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан". Анонимен сигнал за бракониерството бил подаден на 24 март и веднага била направена проверка от рейнджърите на Дирекцията на парка. При посещението на място са намерени отсече

Как да се харесаме по-лесно на противоположния пол?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-da-se-haresame-po-lesno-na-protivopolozhniia-pol-2013782

Психолози от Ирландия и Швейцария изясниха как езикът на тялото влияе на сексуалното привличане, съобщи Нюзру. Оказа се, че наклонът на главата играе важна роля.
 
Доброволците в експериментите са подреждали снимки на знаменитости според тяхната привл

Баба от Гоце Делчев даде 850 лева на телефонни измамници

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/baba-ot-goce-delchev-dade-850-leva-na-telefonni-izmamnici-2013780

Жена на 78 години от Гоце Делчев попадна в капана на телефонните измамници и предаде всичките си спестявания.

Вчера около обяд бабата получила обаждане на домашния телефон от непознато лице, което й се представило за полицейски служител. Мнимият униформен призовал възрастната жена да

Семинар с демонстрации организира в добричкото село Полковник Минково Националната служба за съвети в земеделието

//dariknews.bg/regioni/dobrich/seminar-s-demonstracii-organizira-v-dobrichkoto-selo-polkovnik-minkovo-nacionalnata-sluzhba-za-syveti-v-zemedelieto-2013783

Информационна среща – семинар с демонстрации на тема „Дейности при регистрация на повърхностен/подземен воден обект за стопански цели” ще се проведе в добричкото село Полковник Минково. Организатори на събитието са Националната служба за съвети в земеделието и Басейнова дирекция „Черноморски рай

Конфискуваха над 3 кг канабис в Новозагорско

//dariknews.bg/regioni/sliven/konfiskuvaha-nad-3-kg-kanabis-v-novozagorsko-2013781

Разкрити са две лаборатории за отглеждане и сушене на наркотичното вещество

Преасфалтират участъци от уличната мрежа във Велико Търново

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/preasfaltirat-uchastyci-ot-ulichnata-mrezha-vyv-veliko-tyrnovo-2013786

Частично преасфалтиране на участъци от уличната мрежа започна във Велико Търново. То се прави на места, където настилката бе засегната след обилните снеговалежи през януари и февруари. Екипи на фирмата изпълнител на дейностите по пътна поддръжка работят в няколко градски зони.

Близо

Удължиха срока на разследването срещу бившия управител на общинската болница в Дупница Росен Тимчев

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/udylzhiha-sroka-na-razsledvaneto-sreshtu-bivshiia-upravitel-na-obshtinskata-bolnica-v-dupnica-rosen-timchev-2013785

С два месеца е удължен срокът на разследването срещу бившия управител на общинската болница в Дупница Росен Тимчев. Досъдебното производство е за упражняване на професия, свързана със здравеопазване на населението, без да има съответната правоспособност и за съставяне на неистински официален докуме

"Аеросмит" отменят турне, за да запишат нов албум

//dariknews.bg/novini/liubopitno/aerosmit-otmeniat-turne-za-da-zapishat-nov-album-2013775

Легендарната рокгрупа "Аеросмит" отмени своето предстоящо северноамериканско турне, за да се фокусира върху записването на своя пореден албум.
 
"Аерос

Пенелопе Фийон официално бе обвинена в корупция

https://www.actualno.com/europe/penelope-fijon-oficialno-be-obvinena-v-korupcija-news_602430.html

Френски следователи повдигнаха обвинение в корупция срещу Пенелопе Фийон - съпругата на френския кандидат на партия Републиканците Франсоа Фийон за президент, съобщи БГНЕС. Обвиненията срещу съпругата на Фийон са представени в рамките на разследването за заплащане срещ

Д-р Михайлов: Борисов е преиздаване на Тато в прехода

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278400_%D0%94-%D1%80+%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D0%B0%

 В хода на последното управление имаше едно стихване на неговата рязкост. Той натежава и в ментален, и във физически смисъл, защото преживява себе си като неизбежен, като нещо от националната съдба. Не е без основание, защото Борисов е своеобразен уникум. Той е игрово, много талантливо, подвижно преиздаване на Живков в сложни условия. Така смята д-р Николай Михайлов.

Защото тоталитарните бяха прости, но трудни за понасяне, отбеляза психиатърът.

Именно усещането за високия символ, за нещо, без което не може, е в основата на несъстоялия се лидерски дебат с Корнелия Нинова, допълни той. „Като не може без мен, защо трябва да се появя пред нацията срещу Нинова и да я легитимирам като алтернатива, обясни докторът.

Бойко Борисов ще трябва да демонстрира умението си да преговаря, за да сформира трето правителство. И патриотите, и Веселин Марешки показват голяма увереност и имат нужда от самоутвърждение, но са засекретени комформисти и биха приели участие във властта, ако бъдат изпълнени техните условия. Това каза още психиатърът д-р Николай Михайлов в ефира на bTV. 

Психиатърът отбеляза, че на фона на напрежението между България и Турция Бойко Борисов се държи уравновесено. Оценката на д-р Михайлов за ДОСТ е категорична: „Това е турска партия, (влизане) в българския парламент означава пробив на границата, по-сериозен от прекосяването й от някой бежанец (…) Тук беше екзалтирано разиграно това от някои хора – през ДОСТ минава съпротивата срещу Путин, това е гротесково, екзалтирано малоумие”.

Според него президентът Румен Радев е изрекъл твърди думи, на които Росен Плевнелиев вероятно е нямало да се реши. „Мисля, че беше добронамерен както го разбира. Слабостта на Плевнелиев беше натискът, който упражняваше дидактически неговият антураж от съветници, ешелонирани от тук до Виена, може би до Брюксел или зад Океана”.


Кметът Милен Дулев: Площадката на АЕЦ "Белене" може да стане космодрум

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/03/29/2939281_kmetut_milen_dulev_ploshtadkata_na_aec_belene_moje_da/?ref=rss


Милен Дулев е магистър по "Социално и застрахователно дело" от Стопанската академия в Свищов.
Завършил е курс на обучение в Американската агенция за международно развитие и Департамента по труда на САЩ, както и курса "Създаване на конкурентноспособни стартиращи фирми" на Министерство на икономиката и енергетиката. Преминал е интензивно обучение по подготовка, управление и отчитане на европейски проекти. В момента, според информацията, поместена на сайта на община...

Пътна обстановка в страната - 29 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=347506

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: до 31.03.2017 г. от км 310 до км 324 се извършва подмяна на ограничителни системи. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. АМ „Хемус“: област София: до 16.

Нови разкрития за Хитлер и наркотиците в Третия райх

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278399_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%A5%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B5%D1%80+%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B

 Хитлер е бил "наситен" с наркотици и по време на войната става все по-зависим от коктейл от вещества, се твърди в нова книга, станала хит в Германия. „Индипендънт“ цитира части от „Наркотиците в Третия райх" от Норман Олер. Авторът провел проучване и тръгнал по „следите“ на митовете, които се ширят около живота на Фюрера. Олер твърди, че по времето на Хитлер хапче, наречено первитин станало широко достъпно, а дори войниците го приемали. Неговата активна съставка била метамфетамин, сега известен като кристал мет. Наркотиците се "просмуквали по целия път“ от обикновените войници, до висшето командване и самия Хитлер, се твърди още в книгата. Според Олер, има данни, че зависимостта му започнала през 1941-ва година, когато му инжектирали животински и стероидни хормони. След това Хитлер „едва ли се е радвал на трезв ден“, а вените му били пропити с опиати, пише още авторът. Според него дълго ширеното твърдение, че Хитлер е страдал от болестта на Паркинсон, това всъщност били реакции от факта, че е намалил приема на опиати. Това, според книгата, станало във времето, когато войната била в разгара си, а много от фабриките били взривени. Именно тогава достъпа до наркотици намалял рязко. Книгата на Олер всъщност дава нова светлина върху живота и начина на работа в Третия райх. Историци оспорват част от написаното в нея, като частта, че цялата армия се е дрогирала, например. "Нищо чудно, че тази книга е бестселър в Германия" пише историкът Ричард Еванс. Той обяснява, че книгата опитва да намали вината на германския народ по онова време, като приписва действията им на наркотиците и опиянението, което имали всички, участвали в сраженията. Източник: vesti.bg


Парализиран мъж раздвижи дясната си ръка с мисъл чрез иновативна технология

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142790

Парализиран мъж раздвижи дясната си ръка с мисъл чрез иновативна технологияПарализиран мъж от Охайо успя за пръв път от осем години да се нахрани сам, благодарение на иновативна технология, която чете мислите му и изпраща сигнали за задвижване на мускулите на ръката му, съобщиха вчера американски учени, цитирани от световните агенции. Петдесет и шест годишният Бил Коучвар е парализиран от рамената надолу след инцидент с

Испания би Франция с видеоповторения

http://www.clubz.bg/52187-ispaniq_bi_franciq_s_videopovtoreniq

Испания победи Франция с 2:0 в приятелски мач на "Стад дьо Франс", но не резултатът от този двубой ще се запомни. ФИФА и УЕФА изпробваха видеоповторения по време на срещата. 

Методът се използваше при спорни ситуации. И помогна на гостите - гол на домакините не бе зачетен, обратното се случи в полза на гостите. Как работеше? Съдиите имаха връзка със свой асистент, който седеше в кабина на стадиона и имаше на разположение видеозаписи.

Франция можеше да открие резултата още в 5-ата минута, но Давид де Хеа се справи при акция на 18-годишния талант на "Монако" Килиан Мбапе. В 48-ата Антоан Гризман вкара гол, първоначално зачетен от рефера. 

Последва обаче видеоповторение, което показа, че както Гризман, така и асистентът му при паса Толисо са били в засада. И решението бе отменено, а резултатът остана 0:0.

В 68-ата Лоран Косчелни фаулира влезлия като смяна Жерар Даулофеу и съдията отсъди дузпа, реализирана от Давид Силва.

В 77-ата самият Деулофеу удвои резултата. Тук технологията отново помогна на Ла Роха. Първото решение бе за засада. След преглед на човека "горе" обаче стана ясно, че реализаторът е бил покрит от защитник - 2:0 за Испания.

В друга контрола тимът на Холандия, съперник на България в световните квалификации, записа втора поредна загуба само в рамките на дни. В Амстердам "лалетата" паднаха и от Италия - 1:2. 

И трите гола бяха отбелязани от "адзури". В 10-ата минута Романьоли си отбеляза автогол. Още от центъра обаче Едер изравни. За крайното 2:1 точен бе Бонучи в 31-вата.

Португалия допусна горчив обрат в мача срещу Швеция, игран най-вече в чест на Кристиано Роналдо на остров Мадейра, където е родното място на №7. Пред препълнения стадион "мореплавателите" показаха европейската купа, спечелена през миналата година. 

И до 58-ата минута всичко вървеше триумфално и празнично за Португалия. Кристиано се разписа за луда радост на местните в 18-ата минута. В 34-тата Гранкивст си отбеляза автогол.

След почти час игра Клаесен намали, а в 77-ата изравни. В даденото от съдията продължение Жоао Консело си отбеляза автогол.

Катар разширява инвестициите си във Великобритания и САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278398_%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%88%D0%B8%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B5%D0%BB

 Държавният инвестиционен фонд на Катар планира експанзия във Великобритания и САЩ въпреки Brexit и идването на Доналд Тръмп на власт, съобщава Bloomberg.

Емирството възнамерява да разшири британския си портфейл от активи с 5 млрд. паунда (6,3 млрд. долара) за период от 3 до 5 години. Отделно фондът планира да открие свой офис в Силициевата долина. Той ще е вторият му в САЩ след този в Ню Йорк.

Фокусът на новите инвестиции ще е инфраструктура, технологии, здравеопазване и имоти.

Плановете за експанзия на фонда във Великобритания и САЩ бяха обявени два дни преди премиерът на Острова Тереза Мей да активира чл. 50 от Договора за ЕС, с който да стартира процедурата за излизане от съюза. Инвестиционните намерения на фонда в този момент вероятно ще се разчетат като сигнал, че Великобритания все още е атрактивна дестинация за чуждите инвеститори дори и извън блока, отбелязва информационната агенция.

Финансовият министър на Катар Али Шариф ал Емади коментира в интервю за агенцията, че инвестициите на фонда се базират на бизнес логиката и са дългосрочни. Той припомни, че суверенният фонд на емирството беше сред водещите инвеститори на Острова и в Европа като цяло още по време на глобалната финансова криза.

Катар отдавна е водещ инвеститор и от двете страни на Атлантика. Активите на фонда във Великобритания се изчисляват на стойност от 35 млрд. паунда. Сред тях са магазинът Harrods в Лондон, както и хотел Savoy и небостъргачът Shard.

Фондът е предвидил и 35 млрд. долара инвестиции за САЩ, от които до момента реално вложени са около 60%.

Ето и най-големите сделки на емирството за последните 10 години:

През 2007 г. катарският държавен инвестиционен фонд придоби 20% от London Stock Exchange, а през следващата година направи крупна инвестиция в британската банка Barclays в разгара на кризата.

През 2009 г. Катар купи дял от небостъргача Shard, който поетапно увеличи до 95% през годините. През 2010 г. суверенният фонд придоби емблематичния магазин в Лондон Harrods за 1,5 млрд. паунда, а на следващата година и W Hotel в Лондон за 200 млн. паунда.

През 2012 г. Катар плати 900 млн. паунда за 20% дял от летище Хийтроу. През 2013 г. Qatary Diar започна да строи луксозни жилища в Челси в Лондон, а през 2014 г. емирството купи половината от хотел Savoy.

През 2015 г. консорциум от катарския държавен инвестиционен фонд и канадската Brookfield Property Partners купи финансовия комплекс Canary Wharf, а през миналата година катарските авиолинии увеличиха дела си в British Airways до 20%.

Катар е и основен доставчик на втечнен природен газ във Великобритания, осигурявайки 90% от нуждите на страната.

Държавният инвестиционен фонд на Катар е създаден през 2005 г., за да намали зависимостта на емирството от въглеводородите. Той притежава активи за 335 млрд. долара по света. Заради срива на цените на енергията темповете на инвестиции се забавиха, но за кратко. С възстановяването им се възстанови и инвестиционната активност.

Наскоро суверенният фонд на Катар придоби дялове в най-големия производител на пилешко месо в Турция, в руския гигант „Роснефт“ и в британската енергийна компания National Grid Plc.

Фондът оценява и възможностите да инвестира 100 млрд. долара в глобален технологичен фонд, формиран от SoftBank Group Corp.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

„Литeкc мoтopc“ на Гриша Ганчев влиза в процедура по фалит

http://www.barometar.net/88217/

От завода за коли на Гриша Ганчев – „Литeкc мoтopc“ AД, са пoдaли мoлбa дo cъдa зa зaпoчвaнe нa пpoцeдypa пo нecъcтoятeлнocт. Toвa cтaвa яcнo oт cпpaвкa в тъpгoвcкия peгиcтъp, кaтo дoкyмeнтът e внeceн на 23 фeвpyapи 2017 гoдинa, цитира в. „24 часа“. B нeя пpeдcтaвлявaщият дpyжecтвoтo Илия Tepзиeв дeклapиpa, чe тo e изпaднaлo в […]

С какво се занимава порасналата дъщеря на Еминем

http://www.clubz.bg/52186-s_kakvo_se_zanimava_porasnalata_dyshterq_na_eminem

Порасналата дъщеря на Еминем направи фурор в интернет. Профилът ѝ в инстаграм привлече вниманието на редица медии, а читатели се възхищават колко красива е станала 21-годишната Хейли Джейд Скот Матърс.

В социалната медия Хейли е качила селфита и снимки от ваканции, както и с гаджето си. Освен това разкрива, че е студентка по психология и съвсем обикновено момиче, което не гони славата на баща си, отбелязва Нова тв.

Хейли води сравнително нормален живот като студентка в държавния университет в Мичиган.

А по-наблюдателните забелязаха, че много прилича на майка си Кимбърли Ан Скот. 

 

Снимка Инстаграм

Умът забогатява вземайки...

http://www.cross.bg/ymut-vzemaiiki-zabogatyava-1538835.html

/КРОСС/ "Умът забогатява вземайки, а сърцето - давайки." Виктор Юго  

Deutsche Bank е най-големият кредитор за сектора на имотите в Ню Йорк

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278397_Deutsche+Bank+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D

 Deutsche Bank е станала най-големият кредитор за бизнес имоти в Ню Йорк през 2016 г., съобщава Financial Times, като се позовава на статистика на компанията за данни CrediFi.

Най-голямата германска банка е разширила финансирането за сектора на бизнес имотите в мегаполиса на фона на отстъплението на конкурентите ѝ заради регулаторни пречки и опасения за нов балон в сектора, допълва изданието.

През 2015 г. германският кредитор, който е свързван с президента на САЩ Доналд Тръмп заради финансирането за няколко негови проекта, е бил на пето място по отпуснати кредити за сектора на имотите в Ню Йорк, припомня CrediFi.

През 2016 г. широкият пазар на бизнес имоти в ню Йорк се е свил със 17% до 82 млрд. долара. Кредитополучатели обаче са си осигурили финансиране за инвестиции в бизнес имоти в размер на почти 6 млрд. долара от Deutsche Bank. Това е с 37% повече спрямо отпуснатото финансиране от банката през 2015 г.

Deutsche е застанала зад няколко доста сериозни сделки в Манхатън точно в най-бурния си период от миналата година, когато акциите ѝ достигнаха рекордно ниски стойности, посочва изданието.

Този месец германският кредитор потърси от акционерите 8 млрд. евро за заздравяване на бизнеса, след като през декември постигна споразумение с американския регулатор за глоба в размер на 7,2 млрд. долара заради злоупотреби на пазара на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, преди 2008 г.

Американските регулатори внимателно наблюдават развитието на пазара на бизнес имоти в САЩ. Цените на бизнес имотите почти са се удвоили спрямо дъното, достигнато през 2009 г., показва индексът на Green Street Advisors.

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън определя цените на имотите в страната като „високи“, а в изслушването ѝ пред конгреса тя посочи, че пазарът на недвижимости е източник на все по-големи опасения за централните банкери в САЩ.

New York Community Bancorp, която през 2015 г. е била номер 1 кредитор за сектора на имотите в Ню Йорк, е свила експозициите си наполовина през 2016 г., а Morgan Stanley понижава отпуснатото финансиране за имоти с една пета.

Засега германската банка отказва коментар. Запознати източници обаче посочват, че финансовата институция не е променяла лимитите за кредитополучателите, както и че вече избягва да кредитира проекти за луксозни жилища в Ню Йорк.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Самолет се запали при кацане в Перу (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/america/samolet-se-zapali-pri-kacane-v-peru-video-news_602443.html

Пътнически самолет на Peruvian Airlines се запали във вторник при кацане на летището в перуанския град Хауха, съобщи БГНЕС. На борда на самолета е имало 140 пътници. По предварителна информация, след приземяването, всички са били евакуирани. Летището беше затворено за излитане и кацане на самолети. На мястото на инцидента веднага са пристигнали противопожарни екипи. Снимка: архив

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=347503

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 29 март ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч. до 17:00 ч.

Огнян Минчев: Кои са тия гномове, които искат да скършат хатъра на Славчо?

http://www.barometar.net/88215/

Политологът Огнян Минчев коментира ситуацията със спрения епизод от „Шоуто на Слави“ и обвиненията в цензура спрямо шоуто: „БТВ упражнили цензура спрямо Шоуто на Слави. Браво на БТВ! Най-после. В продължение на шест месеца големи групи от хора – политици, експерти, хора, занимаващи се с избирателни системи през целия си живот – обясняват на гологлавия […]

Ръстът на цените и сделките за инвестиция са сред основните двигатели на имотния пазар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278396_%D0%A0%D1%8A%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8+%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B

 Растящите цени и ръстът на сделките с цел инвестиция заради по-високата доходност от отдаване под наем са сред основните двигатели на пазара на имоти в България.

Това коментира в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Калоян Богданов, маркетинг мениджър на AG Capital, част от който са посредническите агенции Адрес Недвижими имоти и Имотека.

Пазарът на имоти в България се движи от фундаментални фактори, допълни Богданов.

Търсенето на пазара съживява и жилищното строителство, което обаче още е далеч от бума отпреди 2008 г. Ако през 2008 г. издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради са достигали около 12 хил., то сега броят им е наполовина, около 6 хил., коментира Милена Виденова от Кофас България.

Вижте целия разговор във видеото



По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Миглена Иванова


Джипът от „Оркестър без име“ паркира в „Арена Армеец“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278395_%D0%94%D0%B6%D0%B8%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%82+%E2%80%9E%D0%9E%D1%80%D0%BA%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%B8%D0%BC%D0%B5%E2%80%9C+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B2+%E2%

 Култовият джип от любимия български филм „Оркестър без име“, с който героите Павката, Велко, Жорето и Филип обиколиха Черноморието, ще пристигне в „Арена Армеец“ за едноименния мюзикъл. Публиката ще има шанс да си направи селфи с автомобила на 1-ви ноември. На сцената в най-голямата зала у нас ще запеят Мария Илиева, Николай Урумов, Станимир Гъмов, Филип Аврамов, Румен Угрински и Стефан Щерев. А незабравимите образи ще бъдат пресъздадени под режисурата на Борис Радев. Удивителни декори пък ще напомнят на зрителите за магията на 80-те, с дъх на море и италиански шлагери.

Билети за шоуто на цена от 30 до 70 лв. се продават в eventim.bg.

Арестувани са 10 членове на нюйоркската мафия за изнудване и лихварство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142786

Арестувани са 10 членове на нюйоркската мафия за изнудване и лихварствоДесетима души, заподозрени в принадлежност към нюйоркската мафия, бяха задържани вчера за предполагаемо изнудване и лихварство, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Това е трета полицейска операция срещу Коза ностра за последните малко над шест месеца. Всички арестувани вчера са заподозрени в принадлежност към клана Бонано - една от петте големи

Някои уроци, които трябва да научи Слави Трифонов

http://www.barometar.net/88213/

Нито ефирът, нито авторитетът на бТВ, граден от стотици хора, е собственост на „Шоуто“, за да го използват както си искат в собствената си продукция, пише vevesti.bg Да, заглавието е предизвикателно и то е точно като оня баланс и симетрия, с които толкова се „забавляваха“ в Шоуто на Слави тази вечер. А определението „Шоу“ за […]

"Санг Йонг" показа новия "Рекстън"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/03/29/2943524_sang_iong_pokaza_noviia_rekstun/?ref=rss


Появиха се първите снимки на новия "Санг Йонг Рекстън", който ще дебютира в четвъртък на международното автомобилна изложение в Сеул. За момента кросоувърът носи означението Y400 и е направен на база на концепта LIV, чиято последна версия беше показана на автосалона в Париж през есента на миналата година.

Всъдеходът ще е с предно разположен двигател и задно задвижване, с възможност за превключване в режим 4х4, когато условията го изискват. Новост е рамата,...

Трима души загинаха по време на "лов на торнадо" в САЩ

https://www.actualno.com/america/trima-dushi-zaginaha-po-vreme-na-lov-na-tornado-v-sasht-news_602442.html

Трима души са загинали при пътен инцидент в американския щат Тексас по време на "лов на торнадо", съобщи БГНЕС. Инцидентът е станал във вторник вечерта, малко след сигнал обявяването на предупреждение за приближаващо торнадо. Две коли са се сблъскали на кръстовище. И тримата, които са били в колите, са загинали на място. Според говорителя на полицията на щата Тексас Джон Гонсалес, трите жертви са "ловци на торнадо". Двама от тях работили за телевизия Weather Channel.

"Санг Йонг" показа новият "Рекстън"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/03/29/2943524_sang_iong_pokaza_noviiat_rekstun/?ref=rss


Появиха се първите снимки на новия "Санг Йонг Рекстън", който ще дебютира в четвъртък на международното автомобилна изложение в Сеул. За момента кросоувърът носи означението Y400 и е направен на база на концепта LIV, чиято последна версия беше показана на автосалона в Париж през есента на миналата година.

Всъдеходът ще е с предно разположен двигател и задно задвижване, с възможност за превключване в режим 4х4, когато условията го изискват. Новост е рамата,...

Днес започва излизането на Великобритания от ЕС

https://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-brekzit/dnes-zapochva-izlizaneto-na-velikobritaniia-ot-es-6067253

Междувременно в парламента в Единбург в Шотландия гласуваха за провеждане на нов референдум за независимост

Грантаджията в тога Лалов се самопредложи за член на ВСС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278394_%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%B0+%D0%9B%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%BE

 Грантаджията в тога, който напусна със скандал поста на председател на Софийския районен съд - Методи Лалов, се самопредложи за член на новия състав на Висшия съдебен съвет. За разлика от всички останали Лалов, когото кадровиците на Темида дадоха на прокуратурата заради одит на Сметната палата, е решил сам да издигне кандидатурата си. В предложението си до Общото събрание на съдиите в страната той обяснява, че се номинира сам, защото имал необходимия юридически стаж и опит да е кадровик. Лалов директно напада сегашния ВСС с призиви, че било време да се извадят непочтените и некадърните от него и не спира да се хвали, че имал необходимите качества да стане член на съвета. В края на писмото грантаджията в тога заявява, че е допускал грешки, но никога не бил работил против колегите си. Междувременно стана ясно, че в последния ден за номинации за членове на ВСС в понеделник 31 прокурори са номинирали зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. С него кандидатите за членове на прокурорската колегия в съвета стават 13, които ще се борят за 4 места. Друг от заместниците на Цацаров – Евгени Диков, който е и директор на Националната следствена служба, пък е единственият кандидат за член на съвета от квотата на следователите. В същото време на заседание на съдийската колегия на ВСС във вторник нейният член Калин Калпакчиев пробва да замаже скандала със съдебните помощници във ВКС, които упражниха физическо насилие над евродепутата Николай Бареков и не го допуснаха да присъства на конференцията с участието на румънския прокурор Лаура Кьовеши, организирана от Лозан Панов. Калпакчиев благовидно предложи колегията да изиска информация от съдилищата в страната къде колко съдебни помощници има, как са назначени и какви функции имат. „За да имаме информация за анализ и да можем да вземаме мотивирани решения, а не конюнктурни“, каза Калпакчиев. „Не е вярно, че няма правна уредба за съдебните помощници. В Закона за съдебната власт изрично се посочват функциите им, изброени са в 5 позиции, обхващат всички техни дейности, но не и функциите във ВКС по време на конференцията с румънската прокурорка – трябваше да правят подбор на присъстващите в залата. Считам, че не следва да си иска информация от съдилищата“, сряза го Светла Петкова. Каролина Неделчева пък му напомни, че подобна информация вече е постъпвала във ВСС. В крайна сметка съдийската колегия не прие предложението на Калпакчиев, тъй като 5-има от членовете на съвета бяха „за“ и 5-ма „против“. 

Г-жа Фийон е обвинена в злоупотреба с публични средства

http://www.clubz.bg/52185-g_ja_fijon_e_obvinena_v_zloupotreba_s_publichni_sredstva

Пенелопа Фийон - съпругата на френския кандидат-президент Франсоа Фийон, бе подведена снощи под съдебна отговорност, предаде АФП.

Повод са фиктивни назначения, по-специално в Националното събрание.

На г-жа Фийон бяха повдигнати обвинения в "съучастие, укривателство и злоупотреба с публични средства" наред с други закононарушения. В същото разследване това е третото повдигане на обвинения след тези срещу Франсоа Фийон и неговия бивш сътрудник Марк Жуло.

Всичко това се случва по-малко от месец преди президентските избори във Франция. Първият тур е на 23 април, а вторият, какъвто със сигурност ще има - на 7 май.

До избухването на "Пенелопагейт" Франсоа Фийон бе фаворитът за спечелването на вота.

През януари сатиричният седмичник "Канар аншене" разкри, че Пенелопа Фийон е получила общо над 900 000 евро  с договор, който я трудоустроил фиктивно. Тя се водела помощничка на съпруга си през 1988-1990, 1998-2002 и 2012-2013 г. В тези периоди той е бил депутат. Отделно Франсоа Фийон уредил за помощници и две от децата си.

Кандидат-президентът заяви, че заплатите, с които е уредил членовете на семейството си, са напълно законни, но се извини на сънародниците си, като призна, че е допуснал грешка. Той обаче отказа да се оттегли от надпреварата за държавен глава.

След скандалните разкрития рейтингът на Фийон рязко спадна и според проучванията той вече няма шансове да се класира за втория тур. Вероятно борбата ще бъде между крайнодясната кандидатка Марин льо Пен и центриста Еманюел Макрон.

Св. преподобни Марко, епископ Аретусийски

http://www.cross.bg/episkop-marko-bili-1538863.html

/КРОСС/ Житие на св. преподобни Марко, епископ Аретусийски В царуването на император Константин Велики (337 г.), когато християнската вяра възтържествувала над езичеството, в много градове били построени църкви, а капищата били разрушени. Мнозина християнски епископи получили тогава от царя право да разоряват идолските капища, между които бил и аретусийския* епископ Марко - човек благочестив, свят и ревностен в разпространението на истинската вяра. Скоро в империята започнали страшни смутове: войници убили мнозина роднини на царя и искали да убият и племенниците му Гал и Юлиан. Аретусийският епископ ги спасил, като ги скрил в църквата. След смъртта на Константин ставали много вълнения и от друг род; наследникът му Констанций покровителствал еретиците ариани и гонел правоверните. След Констанция встъпил на престола Юлиан*, оня същият, когото спасил от смърт епископ Марко. Юлиан от младини ненавиждал християнската вяра, която престорено изповядвал при Констанций. Като станал император, той веднага обявил, че поддържа езичеството. Той употребявал всички средства, за да унизи, угнети и оскърби християните. Юлиан издал указ - идолските капища, разрушени от християните, да бъдат пак издигнати за сметка на тия, които ги разрушили. Епископ в Аретуса бил все същият Марко, вече престарял и дълбоко почитан от всички за благочестивия си и свят живот. Градските власти поискали от него средства за възстановяване на капищата, които той разрушил при Констанций

Демокрацията отне на БСП победата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6142502

Демокрацията отне на БСП победатаАгресивният тон, наложен от Нинова, обърна хората към ГЕРБ - не толкова защото  харесват Борисов, а като застраховка срещу БСП Има една народна мъдрост - каквото човек сам си направи, няма кой друг да му го направи. Е, тя важи с пълна сила за представянето на БСП на тези парламентарни избори. БСП имаше всички шансове да е първа политическа сила.

Варна отново се вдигна на протест срещу застрояването на Морската градина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278393_%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%

 Жители на Варна отново излязоха на протест срещу застрояването на Морската градина. По закон, строителството в Парка е забранено, но платежоспособни инвеститори намират начин да реализират идеите си, „привличайки“ към тях и местни общинари. „Те маскират чисто нови строежи, като ремонтни дейности, като едно от смехотворните им твърдения беше събарянето на постройка в Парка от вятъра, а всъщност с багери”, обясни Славена Панайотова от „Варна диша”.

Протестиращите настояват от години и за тотална забрана и за движение на коли в Морската градина, като твърдят, че сега действащото ограничение не е ефективно. Ден преди вчерашния протест „Варна диша“ изпрати открито писмо, в което уведомява, че организира протест „За Морската, за Плажа, за Правото ни да дишаме!“. В посланието си до варненци те посочиха, че „Преди 5 години ни обещаха, че в Морската градина на Варна няма да се строи и няма да има коли. От тогава насам са налице блъснати деца и възрастни, няколко нови сгради, няколко бетонирани огради и бунгала (забележете!), поне два строежа на пясъка, приватизирани Кални бани, изсечени десетки дървета, паркинг в историческото ядро и ... списъка продължава. Нагло и безочливо продължава... Казваме Край! Излизаме! Пак! Отново! Всички! Защото нашето мнение тежи повече от банкнотите им! Защото нашата воля трябва да е техен закон! Забравиха какво можем, или решиха, че сме се отказали, че сме малко и, че нямаме право на глас! Подиграха ни се, докато ни лъжат и размотават. Този път не познаха! Помним какво постигнахме заедно! И сега ще си го припомним, защото ще излезем всички, ще сме много и ще викаме, докато не ни чуят!“, посочиха екозащитниците. Така вчера отново бе предприета новата вълна на протести, като зелените припомниха най-скандалния случай на строителство в Приморския парк на града, известен с куриозния факт, че в процеса на придобиване на общински имот от частното дружество „Зърнени храни“- Силистра, намиращата се в него стара постройка, е нараснала от 145 кв.м на 344 кв.м. Тъй като първоначално полученото разрешително за строеж е давало право единствено за ремонт на съществуващата сграда, строена през 20-те и 30-те години на миналия век, новите й собственици прибегнали до интересен трик. Оказало се, че на 2 март 2012 година „силни пориви на вятъра“ са разрушили подготвяната за ремонт постройка. Така, според документите, съставени след „аварията“, вилата вече била негодна за ремонт и трябвало да бъде построена наново?! „Неведнъж сме протестирали и трябва да го направим отново. Когато някои си мислят, че са над закона и не признават законността, всички ние трябва да я извоюваме - за нас самите, за града ни, за Морската градина“, написаха в призива си за протест от „Варна диша“. Те искат от Община Варна незабавно да издадат забрана за строително-ремонтни дейности на обекти в Морската и на плажа, както и замразяване на всички „обекти в ремонт“, строеж или укрепванем, като тези на „Зърнени храни-Силистра“ АД, „М-прес“ ООД и другите! Екозащитниците настояват още да се спрат колите в Парка и по Крайбрежната алея, да се съборят всички огради и да се включи незабавно Морската градина в зеления регистър на града. Това на първо време, докато междувременно се организира провеждането на широко обществено обсъждане за ПУП-а на Морската градина само за озеленяване и с отчуждаване на всички имоти в рамките на 15 години. За целта зелените предлагат да се учреди и Фонд за отчуждаване на имоти в Морската градина с участие на граждани и граждански организации и започване на процедурата.

Най-скандалното подновяване на незаконния строеж на „Зърнени храни“ в началото на 2016 г., както и поредния граждански протест по този повод, предизвика тогава изявлението на кмета Иван Портних, който на 17.02.2016 г. съобщи, че документите, свързани със случая, ще бъдат внесени в прокуратурата, че строителният обект е запечатан и е разпоредено да бъде наблюдаван от Общинска полиция, а работата по него да бъде спряна, до произнасянето на прокуратурата. Въпреки обявените мерки, строежът добива завършен вид, както показват приложените снимки от зелените.

Историята на новата двуетажна сграда, която се появи на мястото на някогашен общински имот започва с придобиването й от силистренската компания през 2012 г. по силата на договор за публично - частно партньорство, подписан от бившия кмет на Варна, Кирил Йорданов. За да стане собственик на имота „Зърнени храни” поема ангажимента да инвестира близо 1,4 млн. лв. в спортен комплекс и басейн към една от общинските детски градини. Фактите по казуса с незаконния строеж на „Зърнени храни – Силистра“АД показват, че според действащия ОУП, имотът попада в устройствена зона за градски паркове и градини за широко обществено ползване. Той е в територия на наложена строителна забрана, влязла в законна сила със Заповед № 1626/13.05.2013г на вр.и.д. кмет на Община Варна - Димитър Николов. Строителната забрана не се отнася само за извършването на ремонтни дейности на сгради, които съществуват на територията. Старата сграда в този имот не е имала градоустройствен статут, а само временен, защото за имота няма ПЗ, нито план-извадка за застрояване, поради причината, че от РП от 1959 г. попада в отреждане „за парк - публична собственост“, потвърдено и в последващи планове от по-високо ниво. Ето защо за сградата е издадено разрешително само за ремонт № 140/12 г., но тя е съборена през 2013 г. и вече не съществува. Не може да се възстанови с разрешителното за ремонт, тъй като това е възможно само и единствено с разрешение за реконструкция, но такова е отказано.

Скоро след придобиването на имота комисия, назначена с кметска заповед, разпорежда сградата да бъде укрепена, тъй като е застрашена от самосрутване и е „опасна за здравето и живота на преминаващите хора“. Това е следвало да стане с „поправяне, възстановяване и заздравяване, чрез преизграждане на компрометирани елементи“. При извършването на ремонта обаче „силен вятър“ предизвикал „авария“, при която старата сграда се саморазрушила. По тази причина през 2013 г. тогавашният главен архитект на община Варна Петър Йорданов издал ново разрешение за строеж, с което одобрил „нови инвестиционни проекти“. С тях съборената стара вила е била заменена със съвършено нова двуетажна сграда със застроена вече площ от 344 кв.м., почти два пъти по-голяма от първоначалната, с променена фасада, един допълнителен етаж и напълно нова конструкция. Как се е случила подмяната? През октомври, 2015 г. постояннодействаща комисия към Община Варна, извършва проверка в имота и съставя констативен протокол, в който описва, че това е „опасна за живота и здравето на хората“ сграда, в която „стените, зидарския разтвор и тухлите са започнали да се разпадат...“ Констатираните сериозни дефекти, както и обстоятелството, че къщата е с масивна конструкция, но 50-годишния проектен експлоатационен срок на конструкцията е изтекъл“ са записани в протокола от 20.10.2015 г. на съборената през 2013 г. стара сграда, за която се препоръчва заздравяването й. Констативният протокол е одобрен на 06.11.2015 г. и на същата дата се издава Заповед за поправяне и заздравяване на несъществуващата сграда, като принудителна административна мярка. Според нея, собственикът на имота е задължен в рамките на 12 месеца да го укрепи. Така, под формата на загриженост за здравето и живота на хората, не просто се позволява, а се насърчава абсолютно ново строителство, защото няма как да бъде заздравена и укрепена фактически несъществуваща сграда. Нещо повече, строи се нова сграда, която има повече етажи и очевидно много по-голяма РЗП. По този начин в Парка се осъществява напълно ново строителство в имот, попадащ в територия на наложена строителна забрана, влязла в законна сила със Заповед № 1626/13.05.2013 г. Новата двуетажна сграда, на мястото на „съборената от вятъра“ стара вила в Северната част на варненската Морска градина, вече е завършена. Строежът е факт, независимо от гражданските протести и очевидните нарушения при издаването на строителните книжа за „укрепването“ на старата постройка. Случаят е последната илюстрация на „технологията“, по която в продължение на години се застроява Морската градина. Затова в подновените си протести „Варна диша‘ иска да се съборят строежите на „Зърнени храни-Силистра“ АД, „М-прес“ ООД и всички други, построени обекти от 2012 година насам, а от държавата искат ревизия на сделката за Крайбрежната алея!

Делегация по проекта “Eurobalades” бе на посещение в Община Варна

http://www.barometar.net/88211/

Чуждестранна делегация от седем европейски държави, партньори по международния проект “Eurobalades” на „Еразъм+“ се срещнаха с Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна. От българска страна участник в проекта е частно училище „Малкият принц“. Гостите бяха запознати с инициативите във връзка с титлата „Варна – Европейска младежка столица“, добрите практики […]

Пати Смит купи къщата на Рембо

http://www.clubz.bg/52184-pati_smit_kupi_kyshtata_na_rembo

Пати Смит е известна със словата си – в книгите и музиката. Предвид това едва ли е изненада последната покупка на 70-годишната певица и писателка. Реконструираната къща на френския поет Артюр Рембо вече е нейно притежание, разказва „Аркитекчъръл дайджест“.

Жилището, което се намира в малкото градче Рош, близо до границата с Белгия, е реставрирана версия на дома от детството на Рембо. Тук той, когато е само на 19 години, пише може би най-известната си работа – „Един сезон в ада“. Поемата, близо 100 страници, се откъсва от приетата тогава поезия и отваря нов път към сюрреализма.

Реконструкцията на дома на Рембо бе извършена в последните години, след като в рамките на няколко десетилетия къщата – превърнала се в място за поклонение на почитателите на поета – започна да се руши.

По време на скорошно пътуване до Париж Пати Смит, извън светлината на прожекторите, е подписала документите за покупката на сградата. Засега не е ясна дадената сума.

дадената сума.

Артюр Рембо (в средата) в картина от 1872 г. на Анри Фантен-Латур

За Смит, която в края на миналата година изпя песен на Боб Дилън на церемонията по връчването на Нобеловите награди, покупката е едновременно сбъдната мечта и граждански дълг да се поддържа дом, който е толкова преплетен с поезията. Певицата признава, че обожава Рембо от млада. В интервю за списание „Бомб“ от 1996-а Смит заяви:

„Посветих толкова много от момичешките си въжделения на Рембо. Той ми беше нещо като гадже“.

"Площад Славейков"

Хора на Прокопиев напомпаха „Да(й), България“ с над 70 бона

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278392_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D1%85%D0%B0+%E2%80%9E%D0%94%D0%B0%28%D0%B9%29%2C+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3

 

Една трета от даренията за олигархичната партия – от обкръжението на „Алфа финанс холдинг“

Хора от най-близкото обкръжение на олигарха Иво Прокопиев са „помпали“ предизборно „Да(й), България“. По време на кампанията за току-що отминалите парламентарни избори формацията, чиито конци се дърпат от престъпния тандем на Командира, Сашо Дончев, Прокопиев и Цветан Василев, е била напомпана с около 74 000 лева, дадени все от авери на разградския енергиен бос. При положение, че за цялата кампания ръководената от сламения лидер Христо Иванов формация е декларирала малко над 163 000 лева, простите сметки показват, че

почти половината от официално обявените спонсорства

са дошли от обкръжението на обвиняемия тартор на кръга „Капитал“, а една трета – право от „Алфа финанс холдинг“.

„Да(й), България“ претърпя пълно фиаско на вота, като избирателите я изхвърлиха с шут от сцената, към която драпаше, въпреки щедрите финансови инжекции, подпомогнали масираната и скъпа агитация на олигархичната формация. Подкрепата за нея е в рамките на статистическата грешка – 2,88%.

Сред най-щедрите дарители е била съпругата на изпълнителния директор на „Алфа финанс холдинг“ и дясна ръка на Иво Прокопиев – Юри Катанов. Десислава Катанова е превела на формацията, в чийто „другарски съд“ е половинката й, 9880 лева, заявявайки, че парите били от спестявания. Кампанията е била подпомогната с мощна инжекция и от финансовия директор на „Алфа финанс холдинг“ - Георги Пулев, който е превел по сметките на „Да(й), България“ 9100 лева.

Като източник на парите посочил, че са от заплатите му.

С 5000 лева пък се е отчел Ангел Гяуров – друг човек от близкото обкръжение на Прокопиев и Катанов и брат на настоящата шефка на грантаджийския институт на Христо Иванов – БИПИ, Биляна Гяурова-Вегертседер. Гяуров е управител на компанията „Алфа център“.

Сред дарителите с 1680 лева е и още едно лице от обкръжението на Прокопиев, което отскоро е и лидер на „Зелените“ - Владислав Панев. Панев, който е бивш служител на разградския олигарх и е известен с прякора си Компенсаторката, бе сред кандидатите за депутати на „Да(й), България“. Тя се яви на вота благодарение на регистрациите на „Зелените“ и ДЕОС. Панев, който участва в управлението на „СКАЙ управление на активи“, е посочил като произход на дарението средства от дивиденти. Щедрост към кампанията са проявили и двама негови колеги от компанията – изпълнителният директор на фирмата Десислава Петкова и инвестиционният консултант Иван Иванов са дарили по 5000 лева. С 9200 лева се е бръкнал Иво Коларов – автор в медиите на Прокопиев, а 10 000 лева е извадил директорът на „Уолтопия“ Ивайло Пенчев, който също е считан за част от близкото обкръжение на Прокопиев.

Въпреки очевидните връзки между спонсорските инжекции за „Да(й), България“ и лица, принадлежащи към кръга „Капитал“ на Прокопиев или гравитиращи около него, днес сламеният лидер на формацията и провален правосъден министър Христо Иванов продължи да твърди, че финансирането на партията нямало общо с Прокопиев. На въпрос за дарителите пък заяви, че били давали „собствени пари“.

В анализ за изборните резултати пък

Иванов се пробва да изкара фиаското си успех,

и дори не даде дума да се издума за негово оттегляне. За разлика от лидера на другата олигархична формация - „Нова република“ - Радан Кънев, който поне формално обяви, че подава оставка от лидерския пост, Иванов заяви, че нямал основания да се оттегля. И дори нападна Кънев за „приятелски огън“ по време на кампанията. Все пак с половин уста заяви, че предстояла национална конференция на „Да(й) България“, на която щял да поиска вот на доверие. На изпроводяк пък призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не става премиер.

Иван Портних участва в Конгреса на ЕНП в Малта

http://www.barometar.net/88209/

Кметът на Варна и областен координатор на ГЕРБ Иван Портних е сред участниците в Конгреса на Европейската народна партия (ЕНП), който се провежда в Малта. В рамките на форума председателят на ГЕРБ Бойко Борисов ще проведе редица работни срещи с европейските лидери. Заедно с Борисов в конгреса участва и делегация на партия ГЕРБ, в чийто […]

Външният ни дълг нагоре с 857 млн. евро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278391_%D0%92%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5+%D1%81+857+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE

 

Върнали сме 299 млн. евро през януари

Брутният ни външен дълг е скочил с 857 млн. евро за година, сочат последните данни на Българската народна банка (БНБ) за януари тази година. През по-миналия месец държавата ни е дължала 34,448 млрд. лв., което е 70,7% от БВП, а година по-рано през януари 2017 г. сумата е възлизала на 33,852 млрд. евро. За януари обаче дългът ни намалява със 195 млн. евро, тъй като през декември 2016 г. задълженията ни са били 34,728 млрд. лв.

Проверка на „Монитор“ установи, че за миналата година най-високо ниво на брутния ни външен дълг е отчетен през април – 35,379 млрд. евро, а най-малко през януари – 33,852 млрд. евро.

Парите пък, които дължи сектор „Държавно управление“ в края на първия месец от годината са 6,739 млрд. евро. Спрямо края на 2016 г. те намаляват с 43,6 млн. евро, защото през декември са били 6,782 млрд. евро. Външните задължения на сектора се повишават с 1,256 млрд. евро, или с почти 23% в сравнение с януари 2016 г., в резултат на придобитите нерезидентни ценни книжа от емитираните през март 2016 г. облигации на международните капиталови пазари.

Данните показват, че външните задължения на банките възлизат на 3,897 млрд. евро. Те се понижават с 266 млн. евро спрямо декември на миналата година и с над 170 млн. евро в сравнение с първия месец на миналата година.

От централната банка обясняват, че получените през януари кредити и депозити от външни лица са 203,6 млн. евро при 154 млн. евро за същия месец на 2016 г. От тях 12,8 млн. евро са отишли за сектор „Държавно управление“, 74 млн. лв. за банковите трезори и почти 68 млн. евро за вътрешнофирмено кредитиране.

Наблюдава се спад и в изплащането на парите, които дължим за изтегления ни външен дълг. Миналия месец сме върнали малко над 299 млн. евро, като сумата намалява с 67,9 млн. лв., тъй като през януари 2016 г. извършените плащания ни са били 367 млн. евро.

29 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=347502

Събития: 1430 г. – Султан Мурад II превзема Солун. 1516 г. – Изгонените от Испания евреи по силата на декрет на съвета на десетте са настанени във Венеция в обособен квартал – гето. 1638 г. – Шведските колонисти основават тяхното първо поселище в Делауеър, наречено Нова Швеция.

Великобритания пусна нова монета от 1 паунд

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278390_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+1+%D0%BF%D0%B0%D1%

 Нова монета с номинал от 1 паунд пуска днес Кралският монетен двор на Великобритания, съобщи ТАСС.

Монетата не е кръгла, а 12-ъгълна и има повишена степен на защита срещу фалшифициране. Тя ще смени използваната вече 30 години пара със същия номинал. За разлика от старата новата монета ще е двуцветна. Централният кръг е от никелово месингова сплав и е сребрист, краищата са от същата сплав, но със златист цвят.

На лицевата й част под портрета на кралица Елизабет ІІ е изобразен приличащ на холограма символът на британската лира, който в зависимост от ъгъла на гледане се вижда и като единица. Ликът на британския монарх е същият както и на монетите емисия 2015 г.

Очаква се подмяната на старите монети от 1 паунд с новите да завърши към есента. Според експерти в момента британците имат в портмонетата си около 1,3 млрд. фунта на монети. Една трета от тях са от една лира. От Кралския монетен двор смятат още, че около 45 млн. монети от тях са фалшифицирани.

Чужденци броят по 3500 евро за туристически пътувания с влак

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278389_%D0%A7%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%BE+3500+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+

 

Британци и немци са най-големите любители на атракционната железница у нас

Чужденци плащат поне по 3500 евро на човек за атракционно пътуване с влак у нас. Това са начални тарифи за едноседмичен туристически тур, съобщават от БДЖ. И уточняват, че цената е без аналог за туристическо преживяване в България.

Според информацията на държавната железница в цял свят пътуването с ретро локомотиви и вагони е сред най-скъпите преживявания. Причините са, че то изисква перфектна организация. Освен това поддръжката на старата техника е значително по-трудна и скъпа, обясняват още от железницата.

Британците са едни от най-редовните пътници на атракционни пътувания с ретро влакове у нас. Освен тях към любителите на превоза с парни локомотиви трябва да се добавят и немци, холандци и австрийци. Това са основните групи чужденци, който най-често се возят на атракционна железница и идват организирано с туроператорски фирми. Сред най-предпочитаните дестинации са Драгоман - Бургас, Мездра - София и Плевен - Черквица. Други търсени направления са от Димитровград към Момчилград и Подкова, от гара Левски през Ловеч към Троян, както и Алдомировци - Бели брег. Често избирани линии са от столицата към Пловдив, Карлово, Казанлък, Велико Търново, Плевен, както и от София към Мусачево и Казичене. Предпочитан е и маршрутът Пловдив – гара Стамболийски - Пещера.

За тази година вече има 26 запитвания за атракционни пътувания, а около 30 дни е оптималният срок нужен за организиране на тур с ретро железница.

В момента група от 50 чужденци е на атракционно пътуване в страната. Преобладаващата част от пътниците са германци. Композицията е теглена от парен локомотив, в състава й са включени и 13 товарни вагона, а обиколката ще продължи до неделя.

На Лазаров ден ще има пътуване с рерто влак, теглен от парния локомотив „Баба Меца”. То ще е по маршрута София-Кюстендил. Като на гарата в най-западния ни областен град пътниците ще бъдат посрещнати от програма и гидове, които ще помогнат на всеки гост да се отправи към забавление, което го интересува. Цената на билет за отиване и връщане със запазено място е 43 лв. Предвижда се влакът да спре на Радомир, където за половин час локомотивът ще бъде технически обслужен.

За любителите на природата са предвидени две спирки на Земен - за Земенски манастир и на Скакавица - за едноименния водопад. Тръгването от гара София е в събота 8 април, 08:55 ч., а връщането обратно към столицата е предвидено за 15:05 ч.

В неделя на Цветница ще има още едно атракционно пътуване с Баба Меца. Дестинацията е София - Черепишки манастир а цената на двупосочен билет е 31 лв. Тръгването е от столичната централна гара е неделя на 9 април, в 09:30 ч. Предвижда се влакът да пристигне на спирка Черепиш в 11:50 ч., а връщането е планирано за 15:05 ч. Билети за атракционните пътувания могат да бъдат закупени от билетните каси на БДЖ в столицата.

"Баба Меца” е най-мощният в Европа е най-мощният в Европа парен локомотив от серията 46.03, а неговата колоосна система е проектирана от български инженери и е уникална за света. Машината е построена през 1931 г. в Полша. Наречен "Баба Меца” заради огромните си размери и изключителната тяга. За да спре огромният 150-тонен локомотив се се прилага 90 тона спирачна сила.

Тереза Мей подписа писмото за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142788

Тереза Мей подписа писмото за БрекзитБританската министър-председателка Тереза Мей подписа вчера официалното писмо, с което днес ще бъде уведомен председателят на Европейския съвет Доналд Туск за намерението на Великобритания да напусне ЕС. Това става ясно от снимка, разпространена от Даунинг стрийт 10, съобщиха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Автомобилът Made in BG май умря

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/avtomobilyt-made-in-bg-maj-umria-6067246

Обещанията бяха големи, но си останахме само с тях. Какво беше преди години, какво обеща „Литекс Моторс” при стъпването си в България, какво стана ясно вчера?

Жена подаде сигнал за увредени автомобили

//dariknews.bg/regioni/vraca/zhena-podade-signal-za-uvredeni-avtomobili-2013763

Неизвестен счупи стъклата на два автомобила и открадна акумулаторите им. Сигнал за инцидента е подаден от Мариана К.  на 58 години, от гр. Вършец. Жената обяснила, че за времето от началото на 2017 г. до 23 март извършителят е счупил стъкла на 2 леки автомобила марка "Ауди А 4"  и "Мерцедес С 200" 

Елтън Джон и Ендрю Лойд Уебър ще работят заедно върху анимационен филм

//dariknews.bg/novini/liubopitno/eltyn-dzhon-i-endriu-lojd-uebyr-shte-rabotiat-zaedno-vyrhu-animacionen-film-2013764

Световно известните музиканти Елтън Джон и Ендрю Лойд Уебър, както и драматургът Тим Райс, ще работят заедно върху анимационен филм, базиран на мюзикъла "Йосиф и фантастичната му пъстра дреха".
 
Това обяви шефът на продуцентската компания STX Enterta

Заловиха мъж и малолетно момче, нападнали дядо в дома му

//dariknews.bg/regioni/vraca/zaloviha-myzh-i-maloletno-momche-napadnali-diado-v-doma-mu-2013766

Снощи, към 20.20 ч. В ОДЧ - Лом е постъпил сигнал от Георги Й на 88 години от с.Септемврийци, общ.Вълчедръм за това, че около 20 минути по-рано две неизвестни лица са проникнали в дома му на ул."22-ри септември" №7. Единият от нападателите му нанесъл удари в областта на главата и тялото, след което

Върнаха открадната дебитна карта

//dariknews.bg/regioni/vraca/vyrnaha-otkradnata-debitna-karta-2013770

Служители на полицията във Вълчедръм откриха извършител, откраднал дебитна карта от дома на възрастен мъж от с.Черни връх, и изтеглил от нея на няколко пъти 2000 лв. Потърпевшият е Илия Т. , на 71 г.

От проведените издирвателни мероприятия е установено, че  извършители на кражбата са

Маратон „Стара Загора“ събира елитни състезатели от 15 държави

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/maraton-stara-zagora-sybira-elitni-systezateli-ot-15-dyrzhavi-2013768

От Стара Загора, обявен за „Европейски град на спорта 2017“, ще започне тази година международната верига маратони под мотото „Бягането като начин на живот“. Маратон „Стара Загора“ се организира за втори път и дава възможност на всички любители на бягането да се включат в надпреварата на маратон (4

Върнаха в Холандия откраднати картини на Ван Гог

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vyrnaha-v-holandiia-otkradnati-kartini-na-van-gog-2013769

Две картини на Винсент Ван Гог, откраднати през 2002 г., бяха върнати в едноименния музей на художника в Амстердам, Холандия, съобщава Artprice.
 

Пожар унищожи кафе-аперитив

//dariknews.bg/regioni/vraca/pozhar-unishtozhi-kafe-aperitiv-2013773

Огънят е лумнал във времето от 02:30 ч. до 03:20 ч. предишната нощ. Заведението се намира на  ул. Първи май". Според полицията причина за огъня е технически неизправен ел. уред.
В  следствие на инцидента е унищожено цялото оборудване, дограмата и различни стоки в обекта. Извършен е оглед на

Американският ядрен гигант „Уестингхаус” фалира

https://vesti.bg/sviat/amerikanskiiat-iadren-gigant-uestinghaus-falira-6067252

Aмериканската корпорация, която искаше да строи 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” в България, ще подаде молба в съд в САЩ

Американският ядрен гигант „Уестингхаус” иска фалит

https://vesti.bg/sviat/amerikanskiiat-iadren-gigant-uestinghaus-iska-falit-6067252

Aмериканската корпорация, която искаше да строи 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” в България, ще подаде молба в съд в САЩ

Новото правителство ще бъде краткотрайно и нестабилно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278388_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B9%

 

Дясното претърпя „ядрена” катастрофа, единственият път на спасението е да повторят ходенето по мъките с опита за обединение

 

 

Доц. Александър Маринов, политолог

- Доц. Маринов, очакван ли беше този резултат на изборите и големият въпрос – отново ли около ГЕРБ ще се формира следващата управляваща коалиция?

- Нека да припомним основните факти. Вие посочихте резултатите при почти 90% обработени протоколи на СИК-овете, което означава, че вероятността за промяна в основните неща е много малка. Първо, ГЕРБ печели доста по-убедително, отколкото можеше да се предположи, за мен поне, или даже бих казал по-точно БСП загуби по-убедително, отколкото очаквах, тъй като, аз вече казах снощи, че при определени обстоятелства, кампания, лидерство, БСП можеше да спечели тези избори, макар и с малко. Второ, по-зле от очакваното се представиха звездите от президентските избори – „Обединени патриоти“ и „Воля“. Трето, което е много съществено и има пряко отношение по вашия въпрос, че по всяка вероятност нито една дясна формация няма да влезе в парламента. В момента гледам данните, „Да България“ имат 3,06%, РБ, който се смяташе за сигурен има 3,02%. Така че 5-партиен парламент, при който съставянето на правителство ще е много трудно и аз затова бих казал, че за БСП не е толкова лошо, че загуби тези избори, макар че би могла да ги загуби по-елегантно. Сега на ГЕРБ хич няма да е лесно. Вече няма изненада в това отношение, че следващото управление, дори да бъде съставено ще бъде краткотрайно, нестабилно и след не много време ще ходим пак на избори.

-Тоест очаквате съвсем скоро предсрочни избори?

- Съвсем скоро – не.

- Каква според вас ще е ролята на патриотите сега, може би още по-силна, отколкото в предишното управление, вероятно ще бъдат ухажвани и отляво, и отдясно, но можем ли да предвидим те какво ще предпочетат?

- Проблемът е в това, че патриотите биха могли да бъдат много важни, ако се бяха представили на нивото на президентските избори. Сега те все пак са доста по-слаби, така че ясно е, че в този парламента двупартийна коалиция не може да има, освен в хипотетичната голяма – ГЕРБ и БСП, а оттук нататък вече какви биха могли да бъдат вариантите, аз не съм смятал точно, ще видим какви ще са мандатите, но може да се окаже, че дори ГЕРБ, патриотите, плюс „Воля“ ще бъдат на ръба. Така че трудно е да се каже, при всяко положение патриотите са в най-изгодна позиция, защото биха могли да се коалират и вляво, и вдясно.

- Ролята на ДПС каква би била, много от тези основни политически партии се разграничиха, казаха, че с ДПС коалиция не биха правили?

- Предполагам, че предвид създалата се ситуация, ДПС ще имат много важна роля. Без тяхната неофициална подкрепа според мен много трудно може да се състави правителство или поне да функционира нормално. Няма да участват, според мен, или поне на този етап е ясно, че няма да участват официално, открито във властта, но тяхното отношение ще е много съществено.

- Предстои да видим наистина в следващите дни, след всички тези разговори, които предстоят между партиите. БСП все пак бележат сериозен ръст на подкрепата, спрямо предходния парламентарен вот. Кое според вас съживи левицата, много хора я отписваха?

- Първо, съживи ги победата на Румен Радев. Ние виждаме, че по всяка вероятност гласовете, получени от БСП се доближават до гласовете, получени от Румен Радев и Илияна Йотова на първия тур. Второ, вижте, всичко се познава в сравнението, включително и в политиката. През 2014 година БСП се провали с трясък, заради коалицията с ДПС, мина време, видя се, че следващите не са кой знае колко по-добри. Общо-взето негативизмът на хората, критичността се насочи другаде, у нас това често се случва – позабравя се. Но вижте, фактът си е факт. Не се случи втора серия на „филма Радев“, просто това е друг тип вот.

- Със сигурност това трябва да го отчитат политиците. Дясното пространство – там ситуацията изглежда коренно различна – все повече, все по-малки партии, все по-раздробено изглежда това пространство. Първо, причините може би са ясни за това, но имат ли възможност тези партии да се консолидират около нещо, така че да могат да влязат дори в парламента?

- Да, разбира се. Оставете РБ, остатъчният, където възникнаха тежки конфликти, но дори ако „Да България“ и „Нова Република“ бяха заедно щяха да влязат с един приличен резултат, спокойно да влязат. Дясното има два пътя – или ще се опитат по някакъв начин пак да се съберат, както се случи с РБ в миналия парламент и тогава ще е отново едно ходене по мъките, повторение, или ще се опитат поотделно или по някакъв друг начин да излъчат някакъв свой фаворит, някакъв свой водач, но отношенията между лидерите са толкова изострени, а вероятно има и други причини, че аз не виждам как тези отломки от дясната стомна могат да се съберат отново заедно. Така че дясното е пред своята „Фукушима“, ако мога така да се изразя, като катастрофа все едно, че е станала ядрена. Не виждам в близко време някакви съществени позитивни тенденции, което е лошо, защото България няма никакво автентично дясно, защото ГЕРБ е всичко друго, само не и дясна партия.

Интервюто е на Агенция „Фокус”

(със съкращения, заглавието е на ЗЕМЯ)

Стотици хиляди искат Мелания да се махне от Ню Йорк

https://www.actualno.com/america/stotici-hiljadi-iskat-melanija-da-se-mahne-ot-nu-jork-news_602435.html

Повече от 120 000 души са подписали петиция, призоваваща съпругата на президента на САЩ Мелания Тръмп да се премести във Вашингтон, тъй като разходите за престоя ѝ в нюйоркския небостъргач "Тръмп Тауър" излизат много скъпо на данъкоплатците, предаде БГНЕС. Петицията, озаглаве

Дата по дата - как Великобритания ще напусне ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/29/2943631_data_po_data_-_kak_velikobritaniia_shte_napusne_es/?ref=rss


Британският премиер Тереза Мей ще уведоми Европейския съюз, че страната ѝ го напуска в 14 ч. българско време.

Ето какво предвижда планът за двете години от началото до преговорите до момента, в който Великобритания окончателно ще си тръгне от съюза. Информацията е на агенция "Ройтерс", която е съчетала данните от официалната програма и от източници, които са част от европейските структури.

29 март: Мей уведомява парламента, че е изпратила...

Quo vadis, Европа!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278387_Quo+vadis%2C+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%21

 Създаването на Европейския съюз е приказка с щастлив край. Така обичаха да ни омайват емисарите и комисарите от Брюксел, когато ни прикоткваха да влезем в тяхното европейско семейство. Годините летяха и в привидно задружната фамилия настана време за развод.  
Миналото лято, когато Велика Британия стресна континентална Европа с решението си да напусне Европейския съюз, в. "Телеграф" направи подборка на най-добрите цитати за Европа и европейците. Днес отново имаме повод да прочетем някои от тях и да добавим други в чест на рождения ден на тази организация - 25 март 1957 г., леко помрачен от претоплената идея за Европа на две или повече скорости.
Подборката започва трогателно с мисълта, че поговорките са споделената любов на европейците. Над 50 000 английски пословици имат аналог в останалите държави. Вестникът е избрал "Ранно пиле, рано пее". За първи път е включена в сборника от английски поговорки на Джон Рей (1670). Радостното за нас е, че от гордия Албион са дали и българския вариант след английския, френския, немския и испанския.

"Америка никога няма да забрави, че Европа е открила нещо преди нея."
Оскар Уайлд (1854-1900), ирландски писател, поет, драматург и журналист от късната Викторианска епоха

"Който казва Европа, греши: тя е географско понятие."
Ото фон Бисмарк (1815-1898), първият райхсканцлер на Германската империя, известен като "железния канцлер". Привърженик на принципа за равновесие на силите или т.нар. европейско равновесие.

"Ние трябва да имаме европейска правна система, европейски апелативен съд, обща валута, еднакви мерки и теглилки, еднакви закони... Ще направя от всички народи в Европа един народ, а Париж - столицата на света." 
Наполеон І Бонапарт (1769-1821), корсиканец, император на французите, пълководец. Полага основите на съвременната френска държава. Притежава удивителната способност да представя лошите новини като добри, а хубавите - като триумф. "Ако трябва да се охарактеризира гения на Наполеон с една дума, тази дума е "пропаганда". В това отношение Наполеон е бил човек на ХХ век."

"В скоро време носталгията ще бъде другото име на Европа."
Анджела Картър (1940-1992), английска писателка. Най-известната й книга е "Кървавата шапчица".

"По-скоро бих помирил цяла Европа, отколкото две жени."
Луи ХІV (1643-1715), известен като Краля Слънце на Франция

"Нито един европейски държавник няма да обедини Европа: Европа ще бъде обединена от китайците."
"Западна Европа се превърна, без дори да забележи това, в протекторат на американците. Сега трябва да отхвърлим тяхното господство."
"... трудността е, че колонизираните не се стремят да се освободят [от американците]."   
"... германците се държат зле. Те се поставят напълно под ботуша на американците. Те предават духа на френско-германския договор. Те предават Европа."
"Интегрирана Европа не подхожда на Франция, нито на французите. Освен на някои болни като Жан Моне, които преди всичко са загрижени да слугуват на САЩ." 
Ген. Шарл де Гол (1890-1970), ръководител на "Свободна Франция", основател и президент на Петата република

"Когато започнем да се прескачаме един друг в големите градове, както е в Европа, тогава ще станем толкова корумпирани, колкото са в Европа."
Томас Джеферсън (1743-1826), президент на САЩ, посланик във Франция и философ от епохата на Просвещението. Участник във Войната за независимост, един от авторите на Декларацията за независимост и бащите основатели на САЩ, основоположник на Демократическо-републиканската партия.

"Европа е рак с майонеза, но Америка доставя вкусния омар."
Дейвид Лорънс (1885-1930), английски писател, автор на романа "Любовникът на лейди Чатърли"  

"Голяма част от ябълките и дори от лука, консумирани във Великобритания през ХVІІ век, са били внасяни от Фландрия."
Адам Смит (1723-1790), шотландски икономист и философ. Неговата книга "Изследване на природата и причините за богатството на народите", известна като "Богатството на народите" (1776), се смята за основополагащ труд на класическата политикономия. Днес 79% от ябълките са внос, над 65% от ябълковите градини са унищожени през последните 40 години.
  
"Двата големи европейски наркотика: алкохол и християнство."
Фридрих Ницше (1844-1900), германски философ. Прекарва детството си в Лайпциг, следва в Бон, професор в Швейцария, живее в Генуа, Рапало, Торино, Ница.

"Християнска Европа винаги е била смърт... смърт и наказание."
Томас Пинчън-младши (р. 1937), американски писател, един от основоположниците на школата на черния хумор. Лауреат на националната литературна награда за книгата си "Гравитационната дъга" ("Gravity's Rainbow"), в която осъжда колонизаторската политика на Европа. "Колониите са нужници за европейската душа, където човек може да си свали панталоните и да си отдъхва, да се наслаждава на аромата на своето л...но."

"Срещнах много хора в Европа. Дори срещнах себе си."
Джеймс Болдуин (1924-1987), американски романист, публицист, драматург. Последовател на Мартин Лутер Кинг. Бидейки негър и гей в расистка и хомофобска Америка от 40-те, заминава за Франция. Негов дом става Европа. В романа "Стаята на Джовани" (1956) описва трудностите за интеграция на "различните" много преди движението на хомосексуалните. 

"В Европа актьорът е творец. В Холивуд, ако той не работи, е бродяга."
Антъни Куин (1915-2001), американски актьор от мексикански произход, носител на две награди "Оскар"

"Франция и цяла Европа имат велика култура и забележителна история. Най-важното е, че тук хората знаят как да живеят!"
Джони Деп (1963), американски актьор, кинорежисьор, музикант, сценарист и продуцент. В жилите му тече индианска и гръцка кръв.

"Европа не се основава на общ език, култура и ценности... Европа е резултат от планове. На практика тя е класически утопичен проект, паметник на суетата на интелектуалци, програма, чиято неизбежна съдба е провал; под съмнение е само размерът на крайното поражение."
Маргарет Тачър (1925-2013), "желязната лейди", министър-председател на Великобритания (1979-1990), баронеса, член на Консервативната партия. Протестантка методистка. Провежданата от нея икономическа политика е известна като "тачъризъм".

"Страните в Европа трябва да бъдат обединени в една свръхдържава, без хората да го усетят. Това може да се постигне чрез последователни стъпки, всяка замаскирана като имаща някаква икономическа цел, но които в крайна сметка и необратимо ще доведат до федерация."
Жан Моне (1888-1979), френски предприемач и политик. Заместник-председател на Обществото на народите (1920-1923). Първи председател на Европейската общност за въглища и стомана. Един от бащите основатели на Европейския съюз. Наричат го бащата на Европа.

"Съединените европейски социалистически щати според мен са единствената перспективна политическа цел днес."
Джордж Оруел (1903-1950), английски писател и журналист, автор на романа антиутопия "1984" (1949). Въвежда термина "студена война" в статията си "Ти и атомната бомба" (в. "Трибюн", 19.10.1945 г.).

"Европейската интеграция всъщност е въпрос на война и мир през ХХІ век." 
Хелмут Кол (1930-1998), канцлер на ФРГ, председател на Християндемократическия съюз. Има решаваща роля за обединението на Европа и на Германия и за прекратяването на студената война.

"... Когато днес гражданите питат нас, политиците, "Какво ще стане с Европа?" или "Накъде пътува влакът на европейското единство?", ние по правило отбягваме да отговаряме. "Ние не искаме свръхдържава." "Знаете ли, че ЕС е устроен по уникален начин?" "Ние не искаме европейска федерална държава, а конфедерална или федерална конструкция" или "съюз от национални държави"...
... гражданите критикуват това все повече като "заобикаляне на същността"... "Как всъщност човек може да се идентифицира като гражданин с този прехвален от вас европейски проект, след като не получава честен отговор накъде се движи Европа? Ако продължавате да определяте Европа така технократично и сложно, не се учудвайте, че ви приемаме за технократи!" 
Вивиан Рединг, заместник-председател на ЕК. "Защо имаме нужда от Съединени европейски щати", доклад в Университета в Пасау (8.11.2012 г.)

------
Ще завършва с пророческата песен на талантливия индийски актьор и режисьор Радж Капур от филма "Господин 420" (1955):
"Гуменките ми японски,
Панталоните английски,
Шапката ми е руска,
А сърцето ми индийско."


На карикатурата във в. "Пънч" (1866 г.) е изобразена подялбата на Европа между Бисмарк и Наполеон ІІІ


Антъни Куин в "Зорба гъркът"


"Желязната лейди"

 

Прогноза за времето - 29 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=347501

Днес над страната ще бъде слънчево. По Черноморието ще бъде слънчево и почти тихо. Максималните температури ще са 15 -16°. Температурата на морската вода е 8 - 9°. Вълнението на морето е 1 - 2 бала. Над страната ще преобладава тихо време.

Сметката е за нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278386_%D0%A1%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%81

 Чудесата нямат свършване в милата ни Татковина. Вчера председателят на уж най-независимия регулатор КЕВР обяви, че ведомството му почти нищо не регулирало. Едва някакви си 2%, и то само в надценката за обществената доставка на газ. С което като съвременен Пилат опита да "измие" от себе си вината и да отдалечи гнева на потребителите за онова, което ни чака до дни - скок в цените на парното, топлата вода, електроенергията и в добавката "задължение към обществото". Ако беше така, както твърди председателят на КЕВР, чудно как цялата 2015 г. "Булгаргаз" продава синьото гориво на вътрешния пазар на загуба? Кой го принуди? Да не би сам? А защо през 2016 г. въпреки, че реализира печалба, се наложи БЕХ да го дофинансира? 
Законът на енергетиката задължава КЕВР да осигурява равнопоставеност и баланс на интересите. Уж независимият ни регулатор обаче гледа повече да осигурява властта. Довчера й трябваха ниски цени. КЕВР ги осигури. Изборите приключиха, вече може да осигури и интересите на енергийните дружества. Гражданите кучета ги яли. За нас остава да плащаме сметката. За регулирането. За енергията. За по-скъпите стоки и услуги. За всичко. 

Откриха следи от най-гигантските динозаври, обитавали Земята

https://www.actualno.com/interest/otkriha-sledi-ot-naj-gigantskite-dinozavri-obitavali-zemjata-news_602434.html

Група палеонтолози от Куинсландския университет откриха в северозападната част на Австралия следи от огромни тревопасни завроподи, съобщава The Washington Post. Към групата на завроподите ( “гущерокраки” ) спадат най-големите динозаври. Те били мирни и бавни. Характерни за т

Пиле "Уелингтън"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6142002

Пиле "Уелингтън"Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Коалиция между ГЕРБ и БСП ще е пагубна за двете партии

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278385_%D0%9A%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%B8+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D

 СТЕФАН ГЕОРГИЕВ е роден през 1985 г. в гр. Габрово. Завършил е социология и политология в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал е работа с НПО и гражданското общество в САЩ. От 2006 г. работи в Агенцията за социални и маркетингови изследвания АФИС.

 
 
ДПС е в криза и загуби традиционната роля на балансьор в парламента
 
- Г-н Георгиев, ГЕРБ отново е първа политическа сила, въпреки че в края на кампанията БСП сякаш бе дръпнала преди нея. Какво ги изтласка отново на върха?
- През тази кампания наблюдавахме няколко основни неща. На първо място, мобилизация на вота както за ГЕРБ, така и за БСП. На второ място, имаше различни фази и тези по време на кампанията. Можем да разделим кампанията на две части - в първата половина се предлагаха политики, които преди всичко бяха или в центъра, или вляво. ГЕРБ обещаваше повишаване на доходите в сферата на образованието, БСП говореше за повишаване на доходи, на пенсии. През първата половина кампанията имаше по-скоро социален характер. През последните 10 дни геополитическото говорене измести фокуса, което доведе и до различна динамика. А това предизвика и различния резултат, който се отличава от прогнозите в рамките на предизборната кампания.
ГЕРБ успя да мобилизира в по-голяма степен колебаещи се гласоподаватели. Успя да открадне и тези, които се колебаеха дали да гласуват за малките десни партии. БСП успя да мобилизира в голяма степен потенциала, с който разполага в днешната ситуация. БСП много трудно може да събере повече от 1 млн. гласа на партийни избори, които коренно се различават от президентските.
- БСП почти достигна тези 1 млн. гласа. Загуба или победа е това за социалистите на този етап?
- От гледна точка на количествените изражения, това е много сериозен успех за БСП - удвояване на мандатите в НС, почти удвояване на вота в сравнение с този от 2014 г. В същото време си даваме сметка, че гласоподавателите, които са в център-дясно, така или иначе са повече. БСП все още носи тежка социална стигма в българското общество, но като че ли сигналът й към него е: "Ние се възстановяваме, ние имаме потенциал. Ние сме живи и да, ние сме незаобиколим фактор в българската политика."
- Корнелия Нинова преформатира коалицията за парламентарните избори. Полезен ли беше този ход?
- Като цяло изигра положителна роля. Беше важно за българите да видят по-свежи идеи, да видят нови лица, да чуят по-категорично и ясно говорене, да видят заемане на позиция, която може да бъде отстоявана... Нещо, което левият гласоподавател като че ли беше отвикнал да вижда през последните десетина години.
- Разрояването на десните доведе до излизането им от парламента. Губи ли някой от този развой?
- Всички десни малки партии губят, единственият печеливш е ГЕРБ. ГЕРБ успя да консолидира в много голяма степен десните гласоподаватели в България, оставяйки трите малки формации - "Нова република", Реформаторски блок и "Да, България", да си поделят средно по около 100 хил. гласа, което в този случай със сигурност не беше достатъчно. Тежка стратегическа грешка на малките десни партии беше да не намерят начин да се консолидират и да работят заедно за тези избори. Те остават и без партийна субсидия, и без партийна централа. Това важи и за малката лява коалиция "АБВ-Движение 21". Малките партии и вляво, и вдясно са големите губещи на тези избори.
- В НС ще има и нов политически субект - "Воля" на Веселин Марешки. Това по какъв начин ще се отрази на парламентарния живот?
- Много е рано да се каже, тъй като не познаваме толкова добре г-н Марешки и неговата формация. Първо, ще се запознаем с лицата, които ще влязат в неговата ПГ. Тепърва ще се запознаваме и с техните тези и поведение. Даваме си сметка, че това е най-малката парламентарна група, която обаче в една или в друга ситуация може да подпомага ключови решения на парламента или на правителството, ако това е необходимо или нужно. Много е трудно обаче да прогнозираме системно каква ще бъде ролята на "Воля" в парламента.
- ДОСТ успя да открадне гласове от ДПС, имаше и напрежение около новата формация и начина, по който се пропагандираше, както и намесата на Турция в изборите. Наля ли това гласове при патриотичните формации или тепърва ще очакваме развитие?
- Трябва да обърнем внимание на разрива, на разбиването на турския вот между ДПС и ДОСТ. За първи път наблюдаваме нещо толкова сериозно в този електорален корпус. Очевидно ДПС е в криза, нещо повече - за първи път през последните 20 г. ще наблюдаваме толкова малка парламентарна група на Движението за права и свободи. Това автоматично измества ДПС от неговата традиционна роля на балансьор в парламента.
Заявката на ДОСТ не е за пренебрегване и за подценяване. Очевидно става въпрос за сериозна организация и за сериозен потенциал за генериране на гласове по един или друг начин.
Ако погледнем данните от изборите, ще видим, че патриотите не набират преднина и не реализират потенциала, който видяхме по време на президентските избори. Нещо повече, сумарният вот за трите формации през 2014 г., гласовете, които са събрали тогава, са повече от гласовете, които в момента успяват да получат. Това говори за разколебаване, за невъзможност за по-силна мобилизация на този националистически патриотичен вот. Нещо повече - данните от екзитпол ни показват, че едва 30% от гласувалите за "Атака" през 2014 г. в момента подкрепят "Обединени патриоти". Това потвърждава и тезата, че макар постигнатите резултати да не са за пренебрегване, "Обединени патриоти" не успяха да реализират това, което всички предричаха.
- Заради Турция бяха наложени и ограничения в изборните секции в страни извън ЕС. Как това се отрази на вота зад граница?
- Като че ли няма толкова сериозно отражение. Ако има някакъв ефект, то е, че гласовете от турските секции са малко по-малко, отколкото на предишните избори - заради чисто административните спънки процесът беше забавен. От друга страна, видяхме, че и българите зад граница, зад западната граница на България, т.е. всички, които са в Западна Европа и САЩ включително, не проявиха забележителна активност. Сега не можем да говорим за някаква свръхизбирателна активност на гласувалите зад граница, общо взето, този процес като че ли се балансира. Има по-скоро етичен и със сигурност политически въпрос - доколко можем да ограничаваме едни български граждани да гласуват за сметка на други. Имам предвид въвеждането на ограничения за брой избирателни секции в различни държави. Не съм много сигурен, че аргументът "ЕС или извън ЕС" може да бъде валиден на 100% от случаите.
- В момента нито една от двете големи парламентарни партии не може да сформира самостоятелен кабинет. Ще успеят ли ГЕРБ все пак?
- Тепърва ще започнат преговорите. Допускам, че процесът ще бъде доста тежък поради няколко причини. Корнелия Нинова категорично заяви, че няма да участва дори и в разговори за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ. Това обаче не даде отговор на въпроса, ако се връчи мандат на БСП, дали биха поканили ГЕРБ за преговори в тази посока. Преди това обаче ГЕРБ ще трябва да положат усилия да намерят общия знаменател с малки формации като "Воля" и патриотите.
Изключвам ДПС, тъй като и БСП, и ГЕРБ категорично заявиха, че не биха направили правителство, или не биха преговаряли с Движението за права и свободи. Интересно е какво ще се случи в следващите два дни, тъй като Бойко Борисов в момента е на среща на лидерите на ЕНП в Малта. ЕНП поне официално има резерви по отношение на националистически и патриотични формации, каквито са "Обединени патриоти". Интересно е да наблюдавам поведението на г-н Борисов и какво ще каже, след като се върне от това посещение. Допускам, че то може да окаже някаква роля при евентуалните преговори, които би трябвало да започнат следващата седмица. С две думи - труден процес. Няма как отсега да прогнозираме съставянето на едно или друго правителство с информацията, с която разполагаме.
- Споменахте, че не е изключена коалиция ГЕРБ-БСП може би. Полезен ли ще е този ход за двете партии?
- За двете партии със сигурност няма да бъде полезен. Той може да бъде полезен за държавата, защото би внесъл стабилност. За партиите обаче подобен ход би нанесъл сериозни щети. По данни на агенция "Афис" отпреди три седмици вариантът широка коалиция между БСП и ГЕРБ е най-непредпочитаният - едва 9% от българските граждани биха приели възможна коалиция между ГЕРБ и БСП. От тази гледна точка това ща нанесе сериозна вреда и за ГЕРБ, и за БСП.
 

Тръмп спря борбата с глобалното затопляне

http://www.clubz.bg/52183-trymp_sprq_borbata_s_globalnoto_zatoplqne

Американският президент Доналд Тръмп подписа тази нощ указ за отмяната на ключови елементи от плана на предшественика си Барак Обама за борба срещу глобалното затопляне, предаде Ройтерс.

Това стана на официална церемония в централата на ЕПА - Агенцията за защита на околната среда. Обкръжен от миньори и от изпълнителни директори на минни компании, Тръмп подписа документа, наречен Указ за енергийна независимост.

Стъпката на президента предизвика недоволството на 23 щатски и местни управи, както и на природозащитни групи. Те нарекоха указа "заплаха за здравето на хората" и се зарекоха да го оспорят в съда.

Документът е насочен най-вече срещу Плана за чиста енергия на Обама, изискващ щатите да намалят въглеродните емисии от електроцентралите. Това бе ключов фактор САЩ да изпълнят ангажиментите си в съответствие със Споразумението за борбата с климатичните промени, постигнато между близо 200 държави в Париж през 2015 г.

Указът отменя също така забраната въгледобивни компании да вземат под наем федерални парцели, разпоредбите за намаляване на метановите емисии при производството на петрол и газ, а също така намалява тежестта на киматичните промени и въглеродните емисии в политиката и при решенията за разрешаване на инфраструктурните промени. Въглеродният диоксид и метанът са два от главните парникови газове, които според учените причиняват глобалното затопляне.

"Предприемам исторически крачки да вдигна ограниченията върху американската енергетика, да отменя намесата на правителството и разпоредбите, ликвидиращи работните места", заяви Тръмп в централата на ЕПА.

Намиращите се вътре миньори и шефове на минни компании му ръкопляскаха. А акциите на американските минни компании скочиха като резултат.

Това е най-значителната крачка на Тръмп в премахването на разпоредбите за защита на околната среда и съживяването на минната индустрия - нещо, което той на няколко пъти обеща по време на кандидатпрезидентската си кампания през 2016 г.

Анализатори и шефове на компании в сферата на енергетиката обаче поставиха под съмнение твърденията, че стъпката ще има голям ефект върху тази индустрия, отбелязва Ройтерс.

"Не мога да ви кажа колко работни места ще създаде указът, но мога да ви кажа, че той гарантира доверие в ангажимента на тази администрация към минната индустрия", заяви пред агенцията Тайлър Уайт - шеф на Асоциацията на каменовъглените мини в щата Кентъки.

Според природозащитници указът е опасен и е в противоречие с тенденцията за създаването на по-чисти технологии в енергетиката. Срещу него скочиха предимно управлявани от демократите щатски и местни управи.

"Няма да се поколебаем да защитим тези, на които служим, включително члез агресивно противопоставяне в съда срещу действията на президента Тръмп, които игнорират и законите, и изключителната важност на изправянето срещу много реалната заплаха от климатичните промени", се казва в изявление на съюз, ръководен от Ерик Шнайдерман - главния прокурор на щата Ню Йорк.

В тази коалиция влизат щати като Калифорния, Масачузетс и Вирджиния, както и градове, сред които Чикаго, Филаделфия и Баулдър, Колорадо.

Тръмп спря борбата със затоплянето

http://www.clubz.bg/52183-trymp_sprq_borbata_sys_zatoplqneto

Американският президент Доналд Тръмп подписа тази нощ указ за отмяната на ключови елементи от плана на предшественика си Барак Обама за борба срещу глобалното затопляне, предаде Ройтерс.

Това стана на официална церемония в централата на ЕПА - Агенцията за защита на околната среда. Обкръжен от миньори и от изпълнителни директори на минни компании, Тръмп подписа документа, наречен Указ за енергийна независимост.

Стъпката на президента предизвика недоволството на 23 щатски и местни управи, както и на природозащитни групи. Те нарекоха указа "заплаха за здравето на хората" и се зарекоха да го оспорят в съда.

Документът е насочен най-вече срещу Плана за чиста енергия на Обама, изискващ щатите да намалят въглеродните емисии от електроцентралите. Това бе ключов фактор САЩ да изпълнят ангажиментите си в съответствие със Споразумението за борбата с климатичните промени, постигнато между близо 200 държави в Париж през 2015 г.

Указът отменя също така забраната въгледобивни компании да вземат под наем федерални парцели, разпоредбите за намаляване на метановите емисии при производството на петрол и газ, а също така намалява тежестта на киматичните промени и въглеродните емисии в политиката и при решенията за разрешаване на инфраструктурните промени. Въглеродният диоксид и метанът са два от главните парникови газове, които според учените причиняват глобалното затопляне.

"Предприемам исторически крачки да вдигна ограниченията върху американската енергетика, да отменя намесата на правителството и разпоредбите, ликвидиращи работните места", заяви Тръмп в централата на ЕПА.

Намиращите се вътре миньори и шефове на минни компании му ръкопляскаха. А акциите на американските минни компании скочиха като резултат.

Това е най-значителната крачка на Тръмп в премахването на разпоредбите за защита на околната среда и съживяването на минната индустрия - нещо, което той на няколко пъти обеща по време на кандидатпрезидентската си кампания през 2016 г.

Анализатори и шефове на компании в сферата на енергетиката обаче поставиха под съмнение твърденията, че стъпката ще има голям ефект върху тази индустрия, отбелязва Ройтерс.

"Не мога да ви кажа колко работни места ще създаде указът, но мога да ви кажа, че той гарантира доверие в ангажимента на тази администрация към минната индустрия", заяви пред агенцията Тайлър Уайт - шеф на Асоциацията на каменовъглените мини в щата Кентъки.

Според природозащитници указът е опасен и е в противоречие с тенденцията на създаването на по-чисти технологии в енергетиката. Срещу него скочиха предимно управлявани от демократите щатски и местни управи.

"Няма да се поколебаем да защитим тези, на които служим, включително члез агресивно противопоставяне в съда срещу действията на президента Тръмп, които игнорират и законите, и изключителната важност на изправянето срещу много реалната заплаха от климатичните промени", се казва в изявление на съюз, ръководен от Ерик Шнайдерман - главния прокурор на щата Ню Йорк.

В тази коалиция влизат щати като Калифорния, Масачузетс и Вирджиния, както и градове, сред които Чикаго, Филаделфия и Баулдър, Колорадо.

Започва фактическото излизане на Великобритания от ЕС

https://www.actualno.com/europe/zapochva-fakticheskoto-izlizane-na-velikobritanija-ot-es-news_602433.html

Писмото, с което британският премиер Тереза Мей уведомява председателя на Европейския съвет за намерението на страната да напусне ЕС, трябва да бъде връчено днес (29 март) на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, предаде БГНЕС. С това се слага начало на процедурата

На 29 март рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6142243

На 29 март рожден ден иматАхмед Доган, почетен председател на ДПС, бивш депутат Валентина Корчакова, солистка в Музикалния театър Веселин Дремджиев, журналист Десислава Добрева, певица Иван Кънев, художник Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО Красимир Балъков, бивш футболен национал Проф. Лазар Груев, юрист, бивш председател на ВКС Райко Райчев, дипломат Руслан Тошев,

Синът на Мадона става модел

//dariknews.bg/novini/liubopitno/sinyt-na-madona-stava-model-2013750

Роко Ричи, 16-годишният син на Мадона и Гай Ричи, сключи първият си договор като модел. Момчето ще участва в представянето на модната линия на "Адидас" и Александър Уанг за сезон пролет 2017 г.
 

Да спрем да сме безразлични към насилието- "И тя като мен" в Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/da-sprem-da-sme-bezrazlichni-kym-nasilieto-i-tia-kato-men-v-kiustendil-2013751

Националната кампания “И тя като мен” може да бъде разбрана чрез изложбата с постери в Регионалната библиотека в Кюстендил. Фокусът е върху жените, върху нашите майки, сестри, дъщери, нежни половинки, разказа пред Дарик инициаторът Ясен Николов, ос

Обявиха обществени поръчки за проектиране на три обекта в Стара Загора

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/obiaviha-obshtestveni-porychki-za-proektirane-na-tri-obekta-v-stara-zagora-2013753

„Културен център за развитие на талантите и способните деца от община Стара Загора“ , бившата сграда на метрологията и сградата на общината

Отровена е цяла колония белоглави лешояди в Кресненския пролом

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/otrovena-e-ciala-koloniia-beloglavi-leshoiadi-v-kresnenskiia-prolom-2013755

Поти цяла колония белоглави лешояди е изтровена в района на Кресненското дефиле. Най-вероятната причина е незаконно използване на отрова, коментира за Дарик Емилиян Стойнов от фонд за дивата флора и фауна.

Природозащитниците призовават отговорните институции за спешни, ефективни и ко

Започна обрушването на най-опасните скали в Ловеч

//dariknews.bg/regioni/pleven/zapochna-obrushvaneto-na-naj-opasnite-skali-v-lovech-2013752

Община Ловеч започна действия по обрушване на най-опасните скали в района на Пресечената скала и участъка до тунела в посока към града, съобщават от пресцентъра на администрацията. Въведена е временна организация на движението, като потокът от коли е пренасочен по обходния път. Изходът от Ловеч в п

Магична среща Златна котка” е най-значимото илюзионно събитие на Балканите

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/magichna-sreshta-zlatna-kotka-e-naj-znachimoto-iliuzionno-sybitie-na-balkanite-2013754

Предстои шестото издание на най-значимото илюзионно събитие на Балканите - „Магична среща - Златна котка” 2017.

По традиция фестивалът ще се проведе на 8-ми и 9-ти април в зала „Възраждане“. Организаторите са се погрижили, събитието да остави незабравими спомени у габровци и гостите на

Кметът на Ловеч прикани партиите да изчистят плакатите си

//dariknews.bg/regioni/pleven/kmetyt-na-lovech-prikani-partiite-da-izchistiat-plakatite-si-2013756

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова прикани партиите, коалициите и инициативните комитети да премахнат поставените от тях агитационни материали. Така на Цветница ще можем да посрещнем всички гости на града в една приятна обстановка, коментира тя.
 
Градоначалникът благодари на партиите

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване