Жозеф Дол поздрави лично Бойко Борисов за победата на ГЕРБ на изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143999

Жозеф Дол поздрави лично Бойко Борисов за победата на ГЕРБ на изборите Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол поздрави лично председателя на ГЕРБ Бойко Борисов за победата на партията на изборите в България. Двамата разговаряха в рамките на Конгреса на ЕНП в Малта. Дол пожела на Борисов много сили в сложната политическа ситуация както в страната, така и в Европа.

Къмпинг "Черноморец" без плаж за лятото?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143993

Къмпинг "Черноморец" без плаж за лятото?Къмпинг "Черноморец" може да остане без плаж за лятото. Това предупредиха местни жители след като РДНСК прати багери да премахнат двете буни на една от най-живописните ивици по Южното Черноморие. Според строителната инспекция изкуствено създадените съоръжения, които спират силата на вълните към брега, били незаконни.

Азиатските индекси затвориха търговията разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Азиатските-индекси-затвориха-търговията-разнопосочно_l.a_i.739883_at.1.html

Азиатските пазари отчетоха смесена сесия в сряда, съобщава CNBC. Японският индекс Nikkei 225 затвори с ръст от 0,08% до 19 217,48 пункта. В Китай...

Кунева няма да подава оставка като лидер на ДБГ

http://offnews.bg/news/n_1/n_651445.html

"Няма оставки в ДБГ, а в Реформаторския блок, защото на тези избори се яви блокът, а не партиите поотделно", каза пред журналисти заместник-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски преди заседанието Национален координационен съвет на Реформаторския блок. Така той отговори на въпрос дали лидерът на Кунева трябва да последва примера на Радан Кънев. "Тя първа даде пример, защото не участва в изборите", поясни той. „Най-ясното е, че 300 хил. десни избиратели не са представени. Като цяло моето лично мнение е, че блокът и формацията, в този вид, в който се яви на изборите, би трябвало да бъде съхранена и доразвита“, обясни Зеленогорски, цитиран от "Сега". "Пролет е, ще спазим старата народна традиция – да хванем гората и да станем хайдути", коментира в типичния си стил Даниел Вълчев, заместник-председател на ДБГ. Вчера лидерът на СДС Божидар Лукарски също подаде оставка , заедно с цялото ръководство на партията. Радан Кънев също подаде оставка от ДСБ и Нова Република.

Доналд Тръмп – популист, а Тереза Мей?

https://vesti.bg/sviat/evropa/donald-trymp-populist-a-tereza-mej-6067285

Министър-председателят на Великобриания замаскира радикалната посока на страната със своя приспивен стил

Университетът на Сорос в Унгария смята, че е под прицела на Орбан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143954

Университетът на Сорос в Унгария смята, че е под прицела на ОрбанУнгария обяви днес ограничения на условията на работа за чуждестранните институти - мярка, която Централноевропейският университет (ЦЕУ), финансиран от американския милиардер Джордж Сорос, порица като пряко посегателство срещу своята дейност, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Открити бяха нередности, затова трябва законът да бъде променен",

Университетът, който му пречи

http://www.clubz.bg/52219-universitetyt_kojto_mu_prechi

Виктор Орбан. Снимка EPA/БГНЕС

Няколко неща нямаше да повярвам преди година, когато започвах докторантурата си в Централноевропейския университет (ЦЕС) в Будапеща – Брекзит, победата на Тръмп и това, че Орбан е готов да стигне толкова далече.

Унгарската нелиберална демокрация работи по план. След като помете неудобните медии, сега идва ред на гражданските организации. И на един неудобен университет.

Централната сграда на университета в Будапеща.

ЦЕУ обаче очакваше този удар. След седмици на политически закани в унгарската проправителствена преса, управляващата партия "Фидес" премина към второ действие от атаките си срещу Централноевропейския университет. Законодателни промени, предложени от правителството във вторник, посягат недвусмислено на академичната институция.

Така, когато работиш за университета, основан от Джорж Сорос, а ректорът изпрати имейл до всички в осем вечерта, знаеш, че Орбан не ти мисли доброто.

Поправките са толкова конкретни, колкото и физическото местоположение на ЦЕУ през последните 26 години – на двеста метра от река Дунав. Пет точки от подготвения законопроект целят да направят невъзможно съществуването на университета в Будапеща. Едно от изискванията принуждава ЦЕУ да смени името си. Още: разрешението за работа на служители и преподаватели, идващи от страни извън ЕС, да става само със санкцията на унгарските власти. Следващата примка гласи, че международните университети трябва да имат кампус не само в Унгария, но и в страната, в която са регистрирани (в случая на ЦЕУ – САЩ, щата Ню Йорк).

С новия закон става невъзмножно също ЦЕУ да издава американски дипломи на своите студенти въпреки, че САЩ и Унгария са част от OECD (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие). А срокът за така скроените правила е достатъчно кратък - 15 февруари 2018 година. Няма как в този срок Централноевропейският университет да се превърне в изрядна академична институция.

Правителственият секретар по образованието Ласло Палкович заяви, че държавата подкрепя работата на ЦЕУ, не иска университетът да напуска Унгария и ще подкрепи споразумението между Унгария и САЩ, което позволява на ЦЕУ да работи в страната. Обаче кройката на готвените промени казва друго. В Унгария няма друго академично заведение, което ще бъде засегнато от новите правила. И посланието между редовете не е трудно за разчитане - партията на Орбан прави бърз недвусмислен опит да затвори международния университет в Будапеща.

Единственото, за което не са помислили от "Фидес", е да си осигурят тишина. Часове след като проектопромените станаха публично известни, ректорът на ЦЕУ Майкъл Игнатиев призова в писмо студенти и преподаватели да реагират и да направят публично достояние атаките срещу академичната свобода. Днес Игнатиев събра студенти и преподаватели, за да им каже, че ЦЕУ няма да спре да работи дори за секунда. Ръководството използва всички правни средства за протест срещу готвените правила.

Дойдоха и първите реакции от чуждестранните мисии в Будапеща. Посланиците на САЩ, Канада, както и на няколко европейски държави, сред които Гермния, Швеция и Холандия, се отбиха лично да изразят подкрепата си на пресконференцията в ЦЕУ. А бившите студенти по света започнаха петиция в интернет, в която до момента са се подписали над 2000 души.

И докато Орбан се чуди как да се отърве от най-престижния международен университет в Централна и Източна Европа, кметове на европейски градове вече изпратиха покана до ректора Майкъл Игнатиев да приютят академичното заведение. Кметът на Вилнюс покани ЦЕУ да намери нов дом в столицата на Литва и да допринесе за международната атмосфера на града. Из българския фейсбук също се коментира идеята страната ни да излезе с покана Централноевропейският университет да бъде преместен в София или в Пловдив. Чак и на мен ми се стори възможно да си го помисля за миг.

Преместването обаче засега е план Б. Преди това ръководството на ЦЕУ се надява правителството да отстъпи от готвените промени и заедно да обсъдят как университетът може да продължи да работи в Будапеща. Както през последните 26 години.

Засега обаче плановете на Орбан поставят съдбата на Централноевропейския университет под въпрос. При това особено тревожен въпрос, с оглед на предстоящите парламентарни избори в Унгария през 2018 г. Защото това не е атака срещу неудобен вестник или неправителствена организация, а срещу академичната свобода на дошли от цял свят хора, за да специализират и преподават в Европа. Вълната, в която Орбан дави гражданските институции в Унгария, е мощна. А примерът му може да бъде опасно заразителен. Реакцията зависи само от нас.

...

Ася Методиева е журналист, бивш водещ в БНТ. В момента е докторант по политически науки в Централноевропейския университет в Будапеща.

Над 6 милиона лева са приходите от ловен туризъм за миналата година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143984

Над 6 милиона лева са приходите от ловен туризъм за миналата година Над 6 милиона лева са приходите от организиран ловен туризъм в България. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков при откриването на международната изложба „Природа, лов, риболов” в Пловдив, на която министерството е съорганизатор, съобщиха от държавното ведомство. „Изложението се утвърди като важно делово средище

Пет години затвор за убийство на 17-годишен на пътя

https://www.24chasa.bg/region/article/6143990

Пет години затвор за убийство на 17-годишен на пътяЗа пет години в затвора отива Васил Върбанов, който пиян зад волана предизвика катастрофа и уби 17-годишен на пътя. Според акта на окръжния съд той няма и право да управлява кола за период от 7години и половина. Случаят е от края на юли 2015 г.когато Върбанов бил на семейно тържество в дома на дъщеря си във врачанското с.

Пет години затвор за убийство на 17-годишен на пътя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143990

Пет години затвор за убийство на 17-годишен на пътяЗа пет години в затвора отива Васил Върбанов, който пиян зад волана предизвика катастрофа и уби 17-годишен на пътя. Според акта на окръжния съд той няма и право да управлява кола за период от 7години и половина. Случаят е от края на юли 2015 г.когато Върбанов бил на семейно тържество в дома на дъщеря си във врачанското с.

Нетната индивидуална печалба на Алтерко през 2016 г. се свива с 84%

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/netnata-individualna-pechalba-na-alterko-prez-2016-g-se-sviva-s-84-236616/

Нетните приходи от продажби са в размер на 872 хил. лв., което представлява понижение от 27,6% спрямо година по-рано

20% от смартфоните са имитации

https://www.actualno.com/sciencelogy/20-ot-smartfonite-sa-imitacii-news_602624.html

Електронните устройства, които имитират моделите на големите световни брандове се увеличават с всеки изминал ден, сочи ново проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Според техните данни, 20% от всички смартфони на планетата са ментета. Ситуацията при конзолните игри дори е по-плашеща: 24% от тях са имитации. Компютрите не са обект на фалшифициране от страна на измамниците - едва 6%. Вижте коя страна е лидер в производството на имитации в Expert.bg.

Франсоа Оланд: Брекзит „ще бъде болезнен за британците“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143976

Франсоа Оланд: Брекзит „ще бъде болезнен за британците“Френският президент Франсоа Оланд заяви в сряда, че Брекзит „ще бъде болезнен за Великобритания“, предава AFP, цитиран от "Фокус".  Той добави, че ходът на Лондон, който по-рано официално задейства процедурата по напускане на Европейския съюз, ще „принуди Европа да върви напред, без съмнение на различни скорости“.

Ликвидираха терористична клетка в Москва и Поволжието (видео)

http://www.cross.bg/hizb-moskva-yt-tahrir-1538971.html

/КРОСС/ Руската държавна сигурност (ФСБ) ликвидира клетка на терористичната организация "Хизб ут-Тахрир", предаде РИА Новости. При проведените обиски в района на Москва и в Пензенска област, служителите на спецзвеното арестуваха трима души. Сред тях е и ръководителят на "Хизб ут-Тахрир ал-Ислами". У задържаните са открити религиозно-пропагандна литература, средства за комуникация и други веществени доказателства. Медията напомня, че дейността "Хизб ут-Тахрир"е забранена от Върховния съд на Русия. video:https://www.youtube.com/watch?v=9tNqTESPYfM

Над 680 хиляди души в България са с трайни увреждания, но само 10% от тях работят

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/29/2944315_nad_680_hiliadi_dushi_v_bulgariia_sa_s_traini/?ref=rss


Хората с трайни увреждания в България по данни на Националния осигурителен институт са 689 187. От тях 281 хиляди са в трудоспособна възраст, но само около 10% са получили шанс от работодател и са успели да намерят работа.

Нова кампания за създаване на повече работни места за хора с увреждания ще се опита да промени статистиката. Като част от нея утре в Пловдив започва шестото издание на европейския форум за социално предприемачество, организиран от Европейската комисия,...

Денят в снимки – 29 март

http://www.dnes.bg/index/2017/03/29/deniat-v-snimki-29-mart.336505

Красавици с пролетни цветя, макак с чайник и красота от леда

Видеоповторенията бързо доказаха, че имат място във футбола

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/29/2944150_videopovtoreniiata_burzo_dokazaha_che_imat_miasto_vuv/?ref=rss


Въвеждането на видеоповторения във футбола отне много дълги години, но само три месеца и половина след първото им използване в официален мач вече се вижда положителният ефект от технологията.

Критиците на видеопрегледите продължават да твърдят, че по този начин се намалява човешкият фактор и се забавя темпото на игра.

В действителност обаче системата показа колко ценна може да бъде и колко прецизно може да стане всяко едно отсъждане. И всичко...

Политолог: Слави Трифонов повдигна темата за референдума по невъзпитан начин

http://www.moreto.net/novini.php?n=347572

Слави Трифонов постави ултиматум към политиците. В писмо той дава две седмици на новите депутати да се захванат с референдума и промяната на изборните правила. В противен случай щял да протестира пред парламента. „Добре е, че Слави Трифонов повдига темата, но го направи в не много възпитан план.

Еврокомисар към Борисов: Европа има нужда да си премиер за трети път

http://offnews.bg/news/n_1/n_651442.html

Европейският комисар по въпросите за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос поздрави Бойко Борисов по случай убедителната победа на ГЕРБ в неделя, съобщи официалният сайт на бившия премиер. Аврамопулос и Борисов разговаряха в рамките на конгреса на ЕНП в Малта. „Горд съм с твоята победа и съм радостен, че се завръщаш на европейската политическа сцена, където имаме нужда от твоята помощ в името на европейските граждани“, обърна се европейският комисар към Бойко Борисов. Димитрис Аврамопулос пожела на председателя на ГЕРБ скоро да сформира стабилно и работещо правителство. Еврокомисарят благодари на Бойко Борисов за това, че България продължава да охранява външната граница на ЕС по всички европейски и шенгенски стандарти. Той изрази увереност, че като премиер на трети кабинет, Борисов ще продължи да гарантира сигурността на всички български и европейски граждани, съобщава boykoborissov.bg.

Николай Кръстев е новият водещ в екипа на Bloomberg TV Bulgaria

http://offnews.bg/news/n_1/n_651438.html

Журналистът от БНР Николай Кръстев стана част от екипа на Bloomberg TV Bulgaria. Той е новият водещ на предаването „В развитие“, заедно с Вероника Денизова и Делян Петришки. Кръстев следи геополитическите и макроикономическите теми, както и процесите в политиката и икономиката на Балканите, които засягат бизнеса в България. Николай Кръстев е един от най-изявените международни репортери и редактори у нас. Започва журналистическата си кариера през 1992 година в програма „Хоризонт“ на БНР, още докато е студент в СУ „Св. Климент Охридски“. В националното радио работи в областта на външната политика, отбраната, етническите въпроси и вероизповеданията. Специализира се по проблемите на Балканите и разпадането на бивша Югославия през 90-те години, както и гражданския конфликт в Македония. Работи като специален пратеник по време на военните действия в Босна и Херцеговина, Сърбия, Косово и Македония. Бил е кореспондент на БНР за Западните Балкани, базиран в Белград от 2003 до 2011 година. В този период отразява референдума за независимост на Черна Гора през 2006 г. и отделянето на Косово от Сърбия през 2008 г. След завръщането си в България следи различни теми от международната политика, като акцент са Балканите, Близкия изток и Персийския залив. Отразявал е и протестите в Турция през 2013 година.                               В периода 2015-2017 е бил кореспондент на БНР в Русия и за постсъветското пространство. Бил е в рамките на посещение на група западни журналисти, акредитирани в Москва, в Сирия през 2016 година по време на гражданския конфликт и след операцията по освобождаването на древния град Палмира от ИДИЛ. Сътрудничил е на всички водещи електронни и печатни издания у нас, както и на медии от региона и Австрия.                                                                                       

Гриша Ганчев внесе документите за участие в търга

http://offnews.bg/news/n_1/n_651443.html

Босът на ЦСКА-София Гриша Ганчев внесе днес по обяд необходимите документи за участие в търга с тайно наддаване за вещите и имуществените права на обявеното в несъстоятелност "ПФК ЦСКА АД", съобщава БТА. Крайният срок за подаване на заявките е до 17:00 часа днес, а утре в 14:00 часа синдик Дора Милева ще отвори всички предложения. Досега единствено Ганчев е подал нужните документи, но се очаква в следващите часове това да направят и други кандидати. Търгът с тайно наддаване за вещите и имуществените права от масата на несъстоятелността на Професионален футболен клуб ЦСКА АД (в несъстоятелност) е на обща стойност 1 646 325.00 лева, като включва: недвижимо имущество (земи) за 490 410.00 лева, движими вещи за 47 190.00 лева, екипи за 16 080.00 лева, активи (стоки) за 8 970.00 лева, моторни превозни средства за 23 970.00 лева, вземания за 88 000.00 лева и търговски марки за 971 705.00 лева, съгласно изготвената пазарна оценка. За участие в наддаването следва да се внесе задатък от 10 процента от цената, а впоследствие тези, които имат желание да наддават, посочват предложената от тях цена с думи и цифри и подават предложението си в запечатан непрозрачен плик. Офертите се подават от 13:00 до 14:00 часа на 30 март, деня на продажбата, след което ще бъдат отворени от синдик Милева.

Тереза Мей официално извести Брюксел за началото на Брекзит

http://econ.bg/Новини/Тереза-Мей-официално-извести-Брюксел-за-началото-на-Брекзит_l.a_i.739881_at.1.html

Премиерът Тереза Мей официално извести Брюксел за началото на Брекзит. Документите бяха връчени на председателя на Европейския съвет Доналд Туск от...

Гърция и кредиторите се разбраха за намаляване на разходите за пенсии?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/gyrciia-i-kreditorite-se-razbraha-za-namaliavane-na-razhodite-za-pensii-236595/

Страната ще може да върне колективните трудови договори след изтичането на програмата през 2018 г., твърди Ройтерс

Вебер пожела на Цветанов скорошно сформиране на стабилен кабинет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143952

Вебер пожела на Цветанов скорошно сформиране на стабилен кабинетПредседателят на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента Манфред Вебер се срещна с българската делегация от ГЕРБ по време на Конгреса на ЕНП в Малта, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Вебер отново поздрави зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов с убедителната победа на партията и му пожела скорошно сформиране на стабилно

Джон Леджънд изненада феновете си в Лондон (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6143841

Джон Леджънд изненада феновете си в Лондон (Видео)Поп певецът Джон Леджън изненада феновете си с импровизиран концерт в Лондон, съобщава британския "Телеграф". В сряда сутринта Леджън пристигнаl на гарата "Сейнт Панкрас" от Париж. Той решил да зарадва почитатели си и направил малък импровизиран концерт, използвайки пияното в чакалнята. Звездата подсказала на феновете за идеята си чрез пост в

Борисов СЕ ИЗГАВРИ с Цецка Цачева и ИЗРИТА Румяна Бъчварова!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278420_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%A1%D0%95+%D0%98%D0%97%D0%93%D0%90%D0%92%D0%A0%D0%98+%D1%81+%D0%A6%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B0+%D0%A6%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D0%98%D0%97%D0%A0%D0%98%D0%

 Лявата ръка на Борисов, майката на нацията Цецка Цачева остана извън парламента!

Тази новина потресе активистите на партията и те горко зажалиха с кого ще фиркат до зори и пеят „Цъфнал ГЕРБ“. Потресени са и от факта, че ГЕРБ почти цъфна, а Цецка увяхна!

На пръв поглед Цецка отпадна от парламента легитимно. Заради феномена „15/15“ (но дали заради него). В Плевен четвъртият в листата Владислав Николов е получил най­-много преференции  -­ 5 200.  Така той от четвъртото място се изкачи на второто, което беше запазено за Цецка. Но тя обаче падна до четвърто, защото и третият в листата Пламен Тачев – (личен приятел и бивш бизнес партньор на Борисов, с който двамата навремето въртели фирма за продажба на прах за пране) взе повече преференции от нея. А в същото време най-малко поддръжници на ГЕРБ са отбелязали, че искат Цачева. Заговори се обаче, че третия и четвъртия в герберската листа са броили сума пари на избиратели, за преференциален вот.

„Много я уважавам Цачева, обаче няма да й отстъпя мястото си, не мога да предам избирателите, защото те гласуваха за мен“, каза най-нагло щастливия калитко Николов в ефир. В Плевен ГЕРБ печели три мандата, тъй като е на второ място след БСП. А провалилата се кандидатка за президент остава извън борда на гербаджийския кораб, където вече спокойно ще може да върти баници и да пее из кръчмите.

За да сме точни, ще кажем, че все още има, макар и малка вероятност Цецка да стане депутат- но само ако първият в плевенската листа Ивайло Московски отново стане министър. Нещо, което е малко вероятно след като предишния път най-некадърно разпарчатоса железниците. Така че, направо Цецка отсега да я пишем в девета глуха.

Историята с Цецкиното изхвърляне е работа на Борисов. Напълно в свой стил той реши да унижи и накаже жената, която го предаде!

Тоест посрами го, като отблъсна и отврати българите и те отказаха да я изберат за президент.

Тиквата никога не забравя издънките на другите зеленчуци от бостана си и винаги ги изтръгва от корен. Той нарочно остави Цачева втора, защото второто място е най-проветриво. Много често преференциите го събарят, както се случи и на тези избори на много места в страната. Сега тя е извън борда и зависи само от милостта на Бай Х*й – дали той да смекчи наказанието и да я върне в политиката, но като обикновен депутат, или да я извади изцяло от играта, пращайки я в историята.

Неслучайно Цачева беше сложена именно в листата в Плевен, където хората много добре я познават и откровено я мразят. Преференциите го показаха. Дори най-заклетите гербери игнорираха съгражданката си от бюлетините, които пуснаха за Бойковата партия. Не че тия, които гласуваха преференциално за третия и четвъртия в листата, го направиха по съвест и симпатия… И не че не им бе платено да го сторят. Но това е една друга тема…

Някои пък твърдят, че Цачева вече е амортизирана, дала е всичко от себе си и не може да се надскочи. На Борисов обаче му трябват хора, които предизвикват симпатия, а не дразнят електората дори с присъствието си.

Не така деликатно, като Цачева и не с кадифени ръкавици бе изхвърлена от ГЕРБ силовата министърка Румяна Бъчварова. По разпореждане на Вожда, тя остана седма в листата в София. Така че само при 100 % гласували за ГЕРБ имаше шансове да влезе в парламента.

Прегрешенията на Бъчварова са по-сериозни. Медиите откриха топлите й връзки с кръга на Прокопиев, което буквално й отряза главата. Тя не само беше най-слабия министър на вътрешните работи, но и контактуваше с врага (и бивш вече приятел), което Бащицата не търпи и реже ръце от раменете. Въпреки че тя изпра милион и половина евро с шефа си, това не й помогна.

Така отмъстителния Борисов превърна Бъчварова в политически труп, а Цецка наказа в ъгъла и я остави в режим на изчакване.

Тиквата реже ръце и глави, само и само да докаже, че е строг и справедлив. И да прикрие, че е жалък страхливец!

Но в същото време истината е, че сам не понася пораженията и униженията. И си отмъщава жестоко, но след време. Типично по мафиотски. Чака „врагът“ да се поуспокои и след това му стоварва гилотината с оправданието, че такава е народната воля. Подлостта е втората кожа на Борисов!

Хем отмъщава, хем показва на останалите, че ако не слушат и не изпълняват сляпо заповедите му, следва наказание с доживотна присъда извън политиката.

А някои твърдят, че бил благ човек.

Може ли мафиот и диктатор да е благ?

Може, но само към кучето си!

И тези, които въртят опашки като кутрета около него.

На останалите – БАСТА!

И все пак е благороден. Не ги застрелва.

Мафиотът е демократичен.

След него остават предимно трупове, но… живи! Skandalno.net

Автор: Пею Благов, Skandalno.net


Приемът в болница отново с лична карта

http://www.mediapool.bg/priemat-v-bolnitsa-otnovo-s-lichna-karta-news262022.html

Старата система за чекиране с лични карти при прием и изписване от болница ще замени пръстовите отпечатъци, които съдът отмени окончателно преди ден. Това ще стане след обнародването на съдебното решение в Държавен вестник, съобщи пред Mediapool подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Димитър Петров. Това трябва да стане до две седмици. Петров обясни, че тази опция е предвидена в Националния рамков договор и от здравната каса само ще пуснат указание.   Система за прием с лични карти на практика никога не е излизала от употреба, тъй като продължи да действа като алтернатива паралелно с пръстовите отпечатъци, когато чекирането с тях беше затруднено.   Петров посочи, че системата за пръстова идентификация е блокирала редовно, включително и днес. Това обикновено се случвало в пиковите дни и часове за прием през седмицата, предимно в понеделник и четвъртък около 11 часа.   “Аз съм доволен, че успяхме да предпазим системата от влизането на пръстовия идентификатор в извънболничната помощ, защото това значеше да се купят между 25 000 – 30 000 четци, което е разход от порядъка на 25 млн. - 30 млн. лева, а после щяха да се окажат непотребни“, каза Петров.   По думите му големият разход за отменената система е щял да бъде именно в извънболничната помощ, тъй като сега по негови изчисления болниците са купили не повече от 2 500-3000 чекиращи устройства по 286 лева всяко.   Петров не изключва след отмяната на системата да бъдат заведени дела от болници срещу НЗОК заради задължението да купят чекиращи устройства за пръстовата идентификация, която се оказа незаконно въведена. Болнични сдружения вече дадоха заявка да си търсят правата в съда.   Според него обаче индивидуалните разходи на болниците не са толкова големи, че да си заслужава да се водят дела.   Петров коментира, че никой в касата не е искал въвеждането на системата за пръстова идентификация, а тя е брутално наложена от бившия здравен министър Петър Москов чрез неговите заместници и съветници в управата на НЗОК.   “Това освен на пари доведе до много загуба на време, нерви и поради постоянните грешки и сривове в системата и регистриране на пациенти по алтернативен начин, те всички бяха проверявани от районните каси, което отклоняваше проверяващите от нормалната им контролна дейност“, каза Петров.   “Така че няма никакъв финансов ефект за касата от въвеждането на тази система, а има само загуба на средства за НЗОК и болниците за самата система и за устройства“, коментира Петров.   Той не е убеден дали чекиращите устройства, купени от болниците, които позволяват да бъдат използвани и с карта, ще могат да се съвместят и използват при една бъдеща система с електронни здравни карти.   Авторите на системата за пръстова идентификация от “Стемо – Гама Консулт“ обясниха при нейното представяне, че четците допускат и чекиране с карта, което ще позволи впоследствие да бъдат използвани новите лични карти с биометрични данни.

Цветан Цветанов пред "24 часа": Към този момент коалиция с БСП изглежда нереалистична

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143917

Цветан Цветанов пред "24 часа": Към този момент коалиция с БСП изглежда нереалистичнаКъм този момент коалиция с БСП изглежда нереалистична. Така отговори Цветан Цветанов от Малта на молбата на "24 часа" да коментира изявленията на Валери Симеонов, че трябва да се направи голяма коалиция между ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти. Цветанов, Борисов и други членове на ръководството на ГЕРБ са в Малта за конгреса на Европейската народна

Снуп Дог ще въведе Тупак Шакур в Залата на славата на рокендрола

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6143935

Снуп Дог ще въведе Тупак Шакур в Залата на славата на рокендролаСнуп Дог ще въведе починалия рапър Тупак Шакур в Залата на славата на рокендрола в рамките на церемония в Бруклин следващия месец, съобщи Асошиейтед прес. Найл Роджърс пък ще бъде въведен от Фарел Уилямс в залата. Станаха известни специалните гости, които на 7 април ще участват в церемонията в Барклис център по въвеждането на музиканти в Залата на

Бозуков кани протестиращи тютюнопроизводители на разговори в министерствотo

http://www.cross.bg/bozykov-protesti-razgovori-1538975.html

/КРОСС/Служебният министър на земеделието и храните Христо Бозуков кани протестиращите тютюнопроизводители на разговори в министерството. Това съобщи пред журналисти в Пловдив Христо Бозуков, съобщава "Фокус". „Няма да участвам в никакви протести, да дойдат да разговаряме, всички браншови организации са добре дошли", каза Бозуков по повод готвените протести за този петък. Според министъра със срещи и разговори нещата се случват по-добре, отколкото с протести. „Част от протестиращите бяха вчера при мен, имаше работна група, взеха се конкретни решения и са набелязани мерки за решаване на проблемите. Учудвам се защо протестират сега, след като същите условия са валидни и тази година", добави Бозуков. По думите му в тютюнопроизводството има три браншови организации, двете са удовлетворени, една не е. Министър Бозуков допълни, че може да се угоди на всички. Министърът още веднъж обясни, че средствата, които се отпускат за определен референтен период, се начисляват върху определено количество продукция. „Тези пари не се дават за производство, а за преориентиране, не са за сватба, иначе няма смисъл от тях. Затова се учудваме от някои искания", каза още земеделският министър.    

Утре по Черноморието ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност

http://www.moreto.net/novini.php?n=347558

През нощта ще бъде ясно със слаб северозападен вятър. По Черноморието ще бъде предимно слънчево, след обяд на места ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 15-19°.

Зверски глоби за неиздадени касови бележки в Гърция

http://econ.bg/Новини/Зверски-глоби-за-неиздадени-касови-бележки-в-Гърция_l.a_i.739880_at.1.html

Зверски глоби, стигащи до пет хиляди евро за неиздадени касови бележки ще се налагат в Гърция,  предвижда внесена в парламента в Атина поправка...

СЛАВИ ПРИЗОВА КЪМ РЕВОЛЮЦИЯ!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278419_%D0%A1%D0%9B%D0%90%D0%92%D0%98+%D0%9F%D0%A0%D0%98%D0%97%D0%9E%D0%92%D0%90+%D0%9A%D0%AA%D0%9C+%D0%A0%D0%95%D0%92%D0%9E%D0%9B%D0%AE%D0%A6%D0%98%D0%AF%21+

 Слави Трифонов внезапно избухна заради изборните резултати и призова новоизбраният парламент да се саморазпусне!

Шоуменът припомни, че е проведен референдум, на който три милиона и половина българи са гласували за смяна на избирателната система и са поискали нови лица в парламента и по-пряк и демократичен избор:

„Вие не послушахте народа, а той е суверенът, той е вашият работодател“, каза в специално тиражирано писмо до медиите Трифонов. „Аз не обичам да крещя, не обичам да се налагам, но в случая съвестта ми диктува да застана на страната на тези, които искат промяна в България и тези, които подкрепиха моя референдум. Защото в момента тези хора се чувстват предадени. От вас – политиците!“, пише в писмото си Трифонов и продължава:

„Народът оглушително ви изкрещя на Референдума, че не желае нещата да продължават постарому, но вие  си запушихте ушите и продължихте напук на същия този народа да се самоизбирате и възпроизвеждате по един срамен начин.

На 26-ти март се проведоха едни напълно безсмислени и скъпи парламентарни избори, които не промениха нищо, а няма и как да го променят. Резултатът от тях е буквално нулев и практически възпроизвежда предишния парламент с някакви леки промени в цифрите и броя на депутатите от всяка партия.

Видяхте реакциите на хората. Предишният парламент не беше харесван от никого, сегашния – също. Изборите на 26 март доказаха за кой ли път, че съществуващата сега избирателна система е абсолютно изчерпана. Тя не прави нищо, освен  да възпроизвежда същите хора, които са тотално омръзнали на всички, които си кютат в Парламента до пенсия и никой не може да ги махне оттам.

Сега аз, от името на народа, който ви го каза още преди четири месеца, се обръщам към вас – новите- стари лица и един аптекар – спомнете си какво гласува народа и го изпълнете, нищо че удобно сте го забравили.

Припомням ви, че вашето задължение е едно единствено – да гласувате съобразно волята на народа – мажоритарни избори, избори в два тура, намаляване на партийната субсидия на един лев и задължително гласуване на всички избори и референдуми! Това поиска суверенът, това и трябва да направите.

И за да не забравите защо сте в Народното събрание, ви давам, драги нови-стари депутати, точно две седмици! Ако след този срок не сте започнали да работите по възложената ви от народа задача, на третата лично ще дойда пред сградата на Народното събрание и ще си си потърся гражданските права. Не се плашете, ще дойда сам!

Ако пък случайно, ама съвсем случайно започнете да работите по промяната на законите- ви давам два месеца да ги приемете! Казвам ви го аз, от името на народа. Два месеца са достатъчни да приемете всичко, което хората са поискали!

А ако не се натуткате да решите неотложните задачи и не приемете новия изборен закон, след два месеца отново ще дойда пред парламента. И ще отстоявам докрай правата на този вечно лъган народ!

Повтарям, ще дойда сам, а какво ще решат останалите милиони българи, не мога да ви кажа отсега. Тези, които гласуваха, а вие хвърлихте волята им в кошчето за боклук!“ – завършва ултимативно писмото си Трифонов.

Явно острите му и безкомпромисни думи са стреснали изпадналите в следизборна еуфория вечни политици.

Тихомълком снощи Би Ти Ви свали „Шоуто на Слави“ от екран с аргумента, че в него имало политическа агитация, с която телевизията им не искала да се ангажира. Явно и в спряното предаване е фигурирало същото обръщение на шоумена, което щеше да разбуди духовете на недоволните от изборните резултати.

В момента бъдещето на Дългия в телевизията виси на косъм. Дългата ръка на политическата класа го прасна през устата и го предупреди да млъкне. На специална пресконференция днес Слави Трифонов потвърди, че в БТВ е спряло предаването му, защото в него е имало същото писмо, разпратено преди това до медиите, плюс Химна на България. Това е цензура, категорично каза Слави пред журналистите.

Какво следва оттук насетне. Слави или ще се превърне в стария хъш- революционер, но без трибуна… или ще клекне, като продължи да пуска скучни скечове.

Доколкото познаваме уичндолския му нрав, Трифонов няма да се откаже от желанието си да промени системата.

Революция ли назрява в България? Кой стои зад гърба на Слави?

Народът, честта му, или някой трети фактор?

Олигархията ли  го използва да свали Борисов, или самият Борисов, за да вкара мажоритарната система, да спечели изборите с много на малко и да не се налага да дели властта с никого?

Патриот ли е Слави, кукловод ли, или кукла на конци?

Повечето смятат, че е третото, тъй като герберските сайтове напоследък се размазват да му симпатизират, подхванали са темата за мажоритарното гласуване като мантра и я нищят от всички посоки.

И докато доскоро наричаха шоумена Славуца, сега го възпяват като мъченик.

Явно ни чака бурна политическа пролет, въпреки че според поговорката, пилците се броят наесен. Е, тогава ще настъпи часът на истината в България! Бъдете уверени в това. Skandalno.net

Автор: Станислава СЛАВОВА, Skandalno.net

Поколението, родено в ерата Путин, издига глас в руските протести

http://www.mediapool.bg/pokolenieto-rodeno-v-erata-putin-izdiga-glas-v-ruskite-protesti-news262021.html

Протестите из Русия в неделя белязаха появата на нова възрастова група от противници на Кремъл: поколение от млади хора, водени не от нуждата от стабилност, обсебила техните родители, а от силно желание за промяна.   Хиляди хора излязоха по улиците на Русия, а стотици бяха арестувани. Мнозина от тях бяха тийнейджъри, които не могат да си спомнят времето преди Владимир Путин да поеме властта през 2000 г.   "Целият ми живот досега премина под властта на Путин", казва Матвей, 17-годишен московчанин. Казва, че за малко е щял да бъде арестуван на протеста в неделя, но успял да избяга от полицията. "Трябва да вървим напред, а не постоянно да се обръщаме назад", казва той.   Година преди Путин да поиска, както се очаква, четвърти мандат, протестите бяха най-големите след последните президентски избори през 2012 г. Движеща сила зад протестите бе Алексей Навални, 40-годишен антикорупционен активист, който използва интернет за разпространяване на своето послание, подминавайки контролираните от държавата телевизионни станции, от които почти всички по-възрастни руснаци черпят новини.   "Никой от моите връстници не гледа телевизия и те не й вярват", казва 18-годишният Максим от Санкт Петербург, участвал в протеста там. Той казва, че съобщенията за демонстрацията се разменяли между неговите приятели в "чат група" с приложение за споделяне на съобщения. "Половината от групата отиде на демонстрацията", добавя той.   Навални, който бе арестуван на един от неделните протести, оповестява посланието си на "ЮТюб" или "ВКонтакте" (руският еквивалент на "Фейсбук"). Един от последните му видеоклипове е 50-минутно изложение, в което обвинява премиера Дмитрий Медведев, че тайно притежава "архипелаг" от луксозни жилища. Клипът е гледан повече от 14 милиона пъти в в "ЮТюб". Говорител на Медведев назова обвиненията "пропагандна атака", която не заслужава подробен коментар, и каза, че я причислява към предизборните изяви на Навални.   Докато по-възрастните руснаци може би са си затваряли очите пред официалната корупция през годините, когато жизненото им равнище се е повишавало, по-младите руснаци говорят за нея като за нравствено престъпление. "Защо вярвам, че това, което става сега, е лошо? Защото, когато бях малка, мама ми четеше приказки и в тях се казваше, не бива да крадеш, не бива да лъжеш, не бива да убиваш", казва 17-годишната Катя, която е била на един от протестите в Москва. "Това, което виждам да става сега, не бива да се прави", казва тя. Подобно на другите ученици и студенти, разговаряли с Ройтерс на демонстрациите, Катя, Максим и Матвей помолиха да не бъдат публикувани фамилните им имена, за да избегнат последици. Обществен договор   Активният стремеж на младите хора към промяна е ново предизвикателство за Кремъл. От години той изгражда и поддържа подкрепата за Путин, като се съсредоточава главно върху гарантирането на стабилност, която руснаците търсеха след хаоса през първите постсъветски години. Путин дойде на власт след 90-те години, когато Съветският съюз се разпадна и милиони се озоваха в мизерия.   Но младите хора, които не помнят тези времена, имат различни приоритети от онези, които са по-възрастни само с няколко години, казва политологът Екатерина Шулман. "Нашият политически режим се е фиксирал върху това, което нарича стабилност, тоест на липсата на промяна", казва тя. "Политическата машина е убедена, че най-добрата й оферта към обществото е: "Нека възможно най-дълго запазим всичко така, както е. Младите хора се нуждаят от модел за бъдещето, ясни перспективи, правила на играта, които възприемат като честни, и . . . социална подкрепа. Не само, че не виждат нищо такова, но даже никой не говори за тези неща", казва Шулман.   Според данните за потребителите, почерпени от страницата на социалната медия за хората, заявили, че ще участват в неделния протест в Санкт Петербург, над една шеста от тях са на възраст под 21 години. Все още е прекалено рано да се каже дали този феномен ще прерасне в сериозно предизвикателство за управлението на Путин. Може да се окаже изблик на младежки идеализъм, който да прегори.   Във всеки случай проучванията на общественото мнение показват, че Путин ще спечели с лекота, ако - както очакват мнозина - се кандидатира за президент догодина. Неговият най-сериозен съперник за президентския пост Навални изостава много в анкетите, а и може да бъде спрян от участие заради стара криминална присъда, която той нарича политическа.   Все пак участието на толкова много млади хора накара руските власти да обърнат внимание на протестите. Говорителят на Кремъл каза, че организаторите предлагали на младежите пари, за да се включат. Кремъл не приведе никакви доказателства в подкрепа на това обвинение, а и нито един от младите хора, говорили пред Ройтерс, не каза, че му е предлагано заплащане. Няколко от тях казаха, че са били предупредени от училищните и университетските власти преди протестите, че може да бъдат наказани, ако участват.   Павел, 20-годишен студент по ветеринарна медицина, взел участие в протеста в Москва, казва, че си струва да се рискува част то стабилността в Русия заради надеждата за промяна. "Да, може би това ще бъде негативно; да, може би няма да е стабилността, която имаме сега. Но за личност от 21 век е срамно да живее в такава стабилност, която имаме сега", заявява той.   По БТА

ГЕРБ се похвали: В Европа са горди от победата ни

https://www.actualno.com/politics/gerb-se-pohvali-v-evropa-sa-gordi-ot-pobedata-ni-news_602617.html

Европейският комисар по въпросите за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос поздрави Бойко Борисов по случай убедителната победа на ГЕРБ в неделя, съобщи пресцентърът на партията. Аврамопулос и Борисов разговаряха в рамките на Конгреса на

Рибарските дневници отпадат след среща на Петър Кънев с министър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143924

Рибарските дневници отпадат след среща на Петър Кънев с министърДневниците, които рибарите бяха длъжни да попълват след риболров може да отпаднат. Това се разбра от среща с избрания от Бургас за депутат от БСП Петър Кънев със служебния земеделски министър Христо Бозуков. Разговорът бил по инициатива на народния представител, който по време на предизборната кампания бе поел ангажимент да съдейства на рибарите

За януари и февруари чуждите туристи се увеличават с 18.6%

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2017/03/29/2944339_za_ianuari_i_fevruari_chujdite_turisti_se_uvelichavat/?ref=rss


За първите два месеца на тази година туристическите посещения на чужденци в България се увеличават с 18.6 на сто спрямо същия период на 2016 г., показват данни на Министерството на туризма. На пресконференция служебният министър на туризма Стела Балтова съобщи, цитирана от БТА, че съотнесено към същия период на 2011 г., увеличението на тези посещения е 54 на сто.

Посещенията за почивка и ваканция са около 55 на сто от всички туристически посещения и при тях има ръст от...

Шестият „Байк и рън за Чепън“ край Драгоман ще е навръх Деня на Земята 22 април

https://www.actualno.com/society/shestijat-bajk-i-ryn-za-chepyn-kraj-dragoman-shte-e-navryh-denja-na-zemjata-22-april-news_602616.html

Превърнал се в едно от най-популярните ежегодни състезания по планинско бягане и колоездене, шестият „Байк и рън за Чепън“ край Драгоман тази година ще се проведе в Деня на Земята, 22 април. След миналогодишните близо 700 участници, между които и от съседни държави, тази

Николай Кръстев е новият водещ в екипа на Bloomberg TV Bulgaria

http://www.investor.bg/medii/455/a/nikolai-krystev-e-noviiat-vodesht-v-ekipa-na-bloomberg-tv-bulgaria-236615/

Изявеният международен редактор и кореспондент се присъедини към предаването „В развитие“

Димитрис Аврамопулос към Бойко Борисов:Горд съм с твоята победа.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278418_%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%81+%D0%90%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%BB%D0%BE%D1%81+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%

 Европейският комисар по въпросите за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос поздрави Бойко Борисов по случай убедителната победа на ГЕРБ в неделя. Аврамопулос и Борисов разговаряха в рамките на конгреса на ЕНП в Малта, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. „Горд съм с твоята победа и съм радостен, че се завръщаш на европейската политическа сцена, където имаме нужда от твоята помощ в името на европейските граждани“, обърна се европейският комисар към Борисов. Аврамопулос пожела на председателя на ГЕРБ скоро да сформира стабилно и работещо правителство. Еврокомисарят благодари на Борисов за това, че България продължава да охранява външната граница на ЕС по всички европейски и шенгенски стандарти. Той изрази увереност, че като премиер на трети кабинет Борисов ще продължи да гарантира сигурността на всички български и европейски граждани. /БГНЕС


Части от София ще бъдат без вода утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143890

Части от София ще бъдат без вода утре"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата утре, съобщават от дружеството, цитирани от БТА. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. "Крум Попов", ж. к. "Лозенец", се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 19.00 ч. в района на ул. "Крум Попов", ул. "Криволак", ул. "Розова долина", ул.

Социалдемократите доближават по рейтинг консерваторите на Меркел

http://www.mediapool.bg/sotsialdemokratite-doblizhavat-po-reiting-konservatorite-na-merkel-news262020.html

Левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) наваксва изоставането си по рейтинг в сравнение с консерваторите на канцлера Ангела Меркел. Това сочат резултатите от анкета, публикувана в сряда, по-малко от шест месеца преди федералните избори в Германия, предаде Ройтерс.   Според седмичното проучване на "Форса", поръчано от сп. "Щерн" и телевизия Ер Те Ел, подкрепата за Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и нейния баварски съюзник Християнсоциалния съюз (ХСС) е стабилна и остава на ниво 34 процента. ГСДП с новия лидер Мартин Шулц е добавила един пункт за седмица и може да разчита на 32 на сто от гласовете.   В анкетите на института "Форса" амплитудата на статистическата грешка е 2,5 пункта, което означава, че ХДС/ХСС и СДП са в изравнени позиции.   Антиимигрантската "Алтернатива за Германия" има седмичен спад от два пункта и сега резултатът й е 7 процента - най-ниския от ноември 2015 г. в проучванията на "Форса".   Крайнолявата партия "Левите" с 8 пункта е трета в класацията, а Зелените и либералните "Свободни демократи" са с резултат 7 и 6 на сто съответно при 5-процентна бариера за влизане в Бундестага.   Изследването на "Форса", осъществено от 20 до 24 март, е обхванало около 2500 избиратели. Неговите резултати почти съвпадат с резултатите на проучване на института "Аленсбах" за вестник "Франкфуртер алгемайне", публикувани във вторник, отбеляза Ройтерс.

Великобритания рискува да има същите отношения с ЕС като Тунис

http://www.moreto.net/novini.php?n=347571

Член на борда на Германската федерална банка в сряда предупреди, че Великобритания ще има статус на „трета страна“, ако избере пътя на „твърдия Брекзит“, пише The Local. В интервю за вестник Süddeutsche Zeitung експертът отбеляза, че Обединеното кралство може да получи „статус на трета страна в отношенията си с ЕС, като Тунис например, когато преговорите за напускането приключат“, имайки предвид финансовите отношения между Лондон и Брюксел.

Турските власти са арестували сириец, набирал бойци за "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143896

Турските власти са арестували сириец, набирал бойци за "Ислямска държава"Турските власти са арестували сириец, за когото се предполага, че е набирал от страни в Европа бойци за групировката "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес, като се позовава на Анадолската агенция. Мъжът на име Сафуан Кахвати е бил арестуван по съдебно нареждане днес, малко след като той и съпругата му са били задържани на магистрала близо до

Трудно сбогуване: несигурност се прокрадва сред гласувалите за Брекзит

http://www.mediapool.bg/trudno-sboguvane-nesigurnost-se-prokradva-sred-glasuvalite-za-brekzit-news262019.html

Стоук он Трент е крепост на поддръжници на Брекзита. Почти 70 процента от избирателите в този английски град гласуваха за напускане на ЕС на референдума на 23 юни 2016 г., а за цялата Великобритания този дял бе 52 процента. Изминалите оттогава девет месеца обаче донесоха несигурност и песимизъм с осъзнаването на отрезвяващите резултати от това решение. Младите хора изглежда са загубили интерес и следят последствията от Брекзита "с по едно око от дъжд на вятър", казва 28-годишният местен жител Грег Пилгрим малко преди премиерът Тереза Мей да задейства официално решението в сряда. Предстоящите преговори се очертават трудни, а резултатът от тях - неясен. Някои хора допускат, че процедурата ще накара Шотландия да търси бъдещето си извън Обединеното кралство. Трудностите са очевидни за много от 250-те хиляди жители на Стоук он Трент, град в западното английско графство Уест Мидландс, между по-големите градове Бирмингам и Манчестър. "Цялата процедура по Брекзита изглежда много сложна и протяжна. Никой ли не знаеше това?", пита Маргарет Найтингейл, докато пие чай в кафене. Съпругът на Найтингейл е гласувал за Брекзит. "ЕС нищо не ни е дал", казва той, но също е притеснен. "Всичко поскъпна след референдума", добавя той и изразява съмнение дали правителството на Мей "ще извоюва най-доброто за Англия". "Никой не знае как ще се развият нещата след Брекзита", казва 62-годишната гримьорка Хилари Лейтам, която е гласувала за оставане. "За много от поддръжниците на Брекзита бежанската политика на Ангела Меркел беше важен аргумент", казва тя за решението на германската канцлерка в края на лятото на 2015 г. да отвори границите на Германия. "И аз не мисля, че това беше правилно, макар да съм против напускане на ЕС", казва Лейтам. Според нея избирателите в Стоук са мислели за две неща: имиграцията и икономическия упадък на града през последните 30 години. Градът някога е бил в центъра на британската индустриална революция. Преди 500 години там са се добивали въглища, а последната мина е затворена през 1994 г. Стоманодобивът запада през 70-те години след редували се приватизация и повторна национализация. Традиционното за Стоук грънчарство също е в сериозен спад, след като азиатски страни стават основните производители. Според градските власти 62 000 души са работели в керамичния сектор в Стоук в края на 60-те години. Днес те са едва 6000, а половината им продукция отива в ЕС. "Брекзитът може да ни удари лошо. Заложени са работни места", казва работещата в сектора Сю Хенкок. "Всичко се аутсорсва, нищо не се прави в Англия", казва тя. Въпреки това подкрепящите Брекзита са уверени, че британската независимост от ЕС ще донесе ползи. "Брекзитът ще навреди на Германия повече, отколкото на нас", казва месарят Уилям Браун, който предрича, че големият експортен сектор на Германия ще усети последиците. "Гласувах за напускане по простата причина, че не ща да ме управлява Брюксел", казва Браун. Като напусне човек добре поддържаната пешеходна зона, икономическият упадък на Стоук си проличава. Магазините са затворени, а щорите им са покрити с графити. Внушителните в миналото викториански къщи сега са порутени. 70-годишният Брайън Кокстън е песимист. "Нищо няма да се оправи в тоя град докато съм жив. Тереза Мей се е захванала с нещо непосилно за нея", казва този традиционен поддръжник на Лейбъристката партия. Сега той вече не е толкова сигурен за кого да гласува. Младите хора се насочват към отдавна подкрепящата Брекзита дясна популистка Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), отбелязва той неодобрително. На частичните избори през февруари кандидатът на лейбъристите запази мястото си с 37 процента. ЮКИП получи 25 процента, плътно следвана от консерваторите на Мей с 24 процента. На местния пазар много хора не желаят да говорят за Брекзита. "И да има Брекзит, и да няма - това не променя нищо за обикновените хора", казва продавачът на продукти за коса Майкъл Смит. Той се безпокои само за курса на лирата, тъй като често пътува до Германия и Франция. Близо до центъра е разположена Градската джамия, една от 18-те в Стоук и околностите му. На петъчната молитва в джамията идват главно мъже от бангладешки произход, много от които са родени във Великобритания. Запитани какво мислят за Брекзита, повечето отвръщат, че са гласували за оставане в ЕС. "Почти всеки тук е гласувал против Брекзита", казва млад мъж и обяснява, че е имало безпокойство, че страната ще се изолира от света и това може да е опасно за мюсюлманите. "Всеки тук се бои от хаоса, който е предизвикан от Доналд Тръмп", казва младият мъж. По БТА

Еврото щяло да вдигне цените, глупости! Те и сега скачат

http://offnews.bg/news/n_1/n_651440.html

България може да отговаря на критериите за членство в Европейския Валутен Механизъм - Еврозоната. Страховете от значително, дори двойно увеличение на цените, в резултат от въвеждането на еврото са несъстоятелни. Цените се вдигат и без да сме в Еврозоната. За това достатъчно красноречив пример е поисканото увеличение на цената на природния газ с 30 процента от април. Страните членки на Eврозоната са обект на повишено доверие от инвеститорите, индикатор за което е и понижаването на лихвите по правителствения и корпоративния дълг, на кредитите и дълговите финансови инструменти. С приемане на еврото ще се подобри ефективността на българската икономика и благосъстоянието на домакинствата. Икономическа кохезия означава постигането на еднородна структурата на икономиката на отделните държави-членки и региони в ЕС. Има разлика между кохезия и конвергенция. Кохезията показва сходство на структурите, а конвергенцията е сходство на процесите. Най-силна е икономическата кохезия в Западна Европа, скандинавските страни и части от Централна Европа. В резултата на кохезионната политика на ЕС нараства и икономическата кохезия в Източна Европа, но по-бавно като догонващо развитие. Колкото по-голяма е икономическата кохезия, толкова по-сходна е и структурата на доходите. Сега за България следва преминаване от кохезия към повече конвергенция в ЕС. Цялата логика на ЕС следва принципа на кохезията и конвергенцията. Най-малко на всеки 2 години ЕЦБ и ЕК разглеждат дали държавите членки извън Еврозоната отговарят на критериите за конвергенция и следователно са готови да въведат еврото. Всяка една от тях изготвя доклад за конвергенцията, в който излага своите констатации. Докладите се представят на Съвета на ЕС за разглеждане и последващи решения. ЕЦБ и Комисията могат да изготвят подобен доклад по всяко време по искане на държава от ЕС, която желае да се присъедини към еврозоната, като в докладите за конвергенцията се прави оценка на ситуацията. Само чрез членството си в Еврозоната България може да усили скоростта си на конвергенция към стандарта на живот в ЕС. Така България ще се развива по-бързо и ще привлича повече преки инвестиции. Членството на България в Еврозоната ще е реална конвергенция в ЕС и България може само да спечели от въвеждането на еврото.

Зеленогорски: Няма оставки в ДБГ, защото на тези избори се яви Реформаторският блок

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/29/2944331_zelenogorski_niama_ostavki_v_dbg_zashtoto_na_tezi/?ref=rss


"Няма оставки в Движение "България на гражданите" (ДБГ), а в Реформаторския блок, защото на тези избори се яви блокът, а не партиите поотделно." Това заяви зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски, цитиран от агенция "Фокус", преди заседанието на Националния координационен съвет на блока. На заседанието ще бъде направен анализ на резултатите от изборите – реформаторите не успяха да влязат в парламента, като получиха 3.06%, и ще бъде разгледана колективната...

Функционален ъгъл в 25 кв. м

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6143894

Функционален ъгъл в 25 кв. мКомпактната квартира от 25 кв. м се намира в Стокхолм в стара сграда с високи прозорци и таван. Второто е позволило спалнята да се ситуира на горно ниво, под което е обособена кухнята. Така на практика два елемента от жилището са прибрани изключително функционално в единия ъгъл и това е допринесло за оформянето на удобна и по-просторна дневна.

Порноскандал подгря "Кечмания"

http://offnews.bg/news/n_1/n_651441.html

Страхотен скандал с изтичането на кадри от домашно порно подгря феновете преди началото на най-големия турнир на световната федерация по кеч "Кечмания", който ще се проведе през уикенда в Орландо. 24-годишната британска звезда Пейдж стана жертва на хакери, които пуснаха за свободно гледане в интернет нейно домашно порно. Във филмчетата Пейдж прави секс с двама мъже, като нито един от тях не е приятелят й - бившият кечист Алберто дел Рио. "Мислех за самоубийство. Това много ме нарани. Тези хора не знаят какво ми причиниха. Всички сме хора и правим грешки. Тогава бях млада и съм се подвела", сподели Пейдж. Гаджето й обаче не обърна внимание на станалото и подкрепи Пейдж, като дори обяви, че ще се ожени за нея още днес.  И двамата ще пропуснат "Кечмания", тъй като Пейдж е контузена, а Дел Рио работи за конкурентна федерация. Мегасблъсък между суперзвездите на кеча Бил Голдбърг и Брок Леснър ще са сред кулминационните мачове в предстоящия турнир "Кечмания" на Световната федерация по кеч.  Сред интересните сблъци предстои жадуваното от феновете завръщане на Гробаря, който ще се изправи в мач на честта срещу Роуман Рейнс. В мач за титлата на Световната федерация, ще се изправят настоящият й носител Брей Уайът и претендентът Ренди Ортън.

Еврокомисията блокира мегасделката по сливане на London Stock Exchange и Deutsche Börse

http://econ.bg/Новини/Еврокомисията-блокира-мегасделката-по-сливане-на-London-Stock-Exchange-и-Deutsche-B-rse_l.a_i.739879_at.1.html

В сряда антитръстовата комисия на Европейския съюз блокира официално планираното мащабно сливане за 29 млрд. евро между Deutsche Börse AG и London...

Към този момент коалиция с БСП изглежда нереалистична

http://pogled.info/bulgarski/kam-tozi-moment-koalitsiya-s-bsp-izglezhda-nerealistichna.84158

/Поглед.инфо/ Към този момент коалиция с БСП изглежда нереалистична. Това Цветан Цветанов пред „24 часа” във връзка с мнението на Валери Симеонов, че трябва да се направи голяма коалиция между ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти.

Ангела Меркел отхвърли искането на Мей за паралелни преговори

http://pogled.info/svetoven/evropa/angela-merkel-othvarli-iskaneto-na-mei-za-paralelni-pregovori.84159

/Поглед.инфо/ Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли искането на британската министър-председателка Тереза Мей преговорите за Брекзит да се водят успоредно с преговори за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство.

Катар и Саудитска Арабия дестабилизират Балканите, използват джамиите за пропаганда

http://pogled.info/svetoven/balkani/katar-i-sauditska-arabiya-destabilizirat-balkanite-izpolzvat-dzhamiite-za-propaganda.84160

/Поглед.инфо/ Нарастващото влияние на Саудитска Арабия и Катар застрашават стабилността и сигурността в Югоизточна Европа.

В края на март става ясно колко ще са неохраняемите плажове тази година

https://www.actualno.com/business/v-kraja-na-mart-stava-jasno-kolko-shte-sa-neohranjaemite-plajove-tazi-godina-news_602610.html

На 31 март служебният министър на туризма Стела Балтова ще издаде заповед за това колко от общо 235-те плажа в България тази година ще бъдат неохраняеми. "Имаме 53 действащи договора за концесиии. Подписани са 5 договора за морски плажове „Свети Влас – Нов плаж“, „О

Бомба в микробус уби петима в сирийския град Хомс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143885

Бомба в микробус уби петима в сирийския град ХомсНай-малко петима човека загинаха днес при избухването на бомба, поставена в таксиметров микробус в сирийския град Хомс, предаде Асошиейтед прес, като се позова на полицията. При взрива са ранени няколко пътници. В микробуса са пътували предимно студенти. По първоначални данни мъж се качил в микробуса, за да постави бомбата, след което слязъл,

Георги Свиленски: Представянето на БСП на изборите показа, че надеждата за промяна все още я има

http://www.cross.bg/svilenski-zayavi-georgi-1538970.html

/КРОСС/Георги Свиленски, народен представител от КП „БСП за България", в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми: Георги Свиленски заяви, че що се отнася до представянето на БСП, то това желание за промяна, което партията е искала да даде на хората, вече се вижда в реални гласове. Социалистите са увеличили значително подкрепата за себе си. Това означава, че не е безнадеждна задачата ГЕРБ да бъдат отстранени от властта. Това вероятно ще се случи трудно, но надеждата, че може да се случи промяна в България, продължава да я има. Той заяви, че е важно да се отбележи, че БСП увеличава своята подкрепа сред младите хора. Потвърден е резултата от първия тур на президентските избори. Като цяло партията постига двойно по-добър резултат от 2014 г. „За съжаление обаче не успяхме да станем първа политическа сила, за да реализираме програмата и приоритетите, които един месец и повече обяснявахме на българските избиратели!", заяви Свиленски и добави, че вината затова вероятно се крие и в грешки, които БСП е допуснала по време на кампанията. Свиленски обясни, че вижда като проблем това, че десните партии не са успели да влязат в парламента, защото така част от българското общество остава непредставена. Това ще даде отражение в работата на следващото Народно събрание. Що се отнася до ОП и ДПС, те в общи линии са потвърдили своите резултати. Очакванията към „Воля" са били доста по-големи

6 причини защо никога повече да не се къпете заедно

https://www.actualno.com/curious/6-prichini-zashto-nikoga-poveche-da-ne-se-kypete-zaedno-news_602635.html

Макар и да изглежда забавно, както и еротично, сексът под душа никак не е безобиден. В няколко изречения обобщихме защо не е добра идея да се къпете заедно.1. Може да се контузите Мокрият под и секс опитите могат бързо да завършат в спешното. Едно подхлъзване в неправилна поз

Английските начални учители се самоубиват по-често от останалите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143871

Английските начални учители се самоубиват по-често от останалитеПреподавателите в началните училища в Англия се самоубиват два пъти по-често от средната норма в страната, съобщи в. "Индипендънт". Вестникът цитира данни от Националната статистическа служба на Великобритания. Рискът за самоубийство при учителите в детските градини и началните училища в периода 2011-2015 г.

Зигмар Габриел: Необходимо е ЕС да запази добрите отношения с Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143868

Зигмар Габриел: Необходимо е ЕС да запази добрите отношения с Великобритания

Трябва да се направи всичко възможно за запазването на добрите и приятелски отношения между Брюксел и Лондон, заяви в сряда германският външен министър Зигмар Габриел, предава РИА Новости, цитирана от Фокус. „Звучащият при разводите призив „Нека останем приятели!“ е валиден и в този случай. Великобритания остава наш съсед,

Приеха оставката на политическия съвет на РБ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prieha-ostavkata-na-politicheskiia-syvet-na-rb-2013996

Реформаторският блок започва нов разговор за единодействие на десницата

Осъдиха Фонда за лечение на деца заради отказ на операция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/osydiha-fonda-za-lechenie-na-deca-zaradi-otkaz-na-operaciia-2013990

Фондът за лечение на деца беше осъден от родителите на дете със злокачествено заболяване, заради отказ да се издаде разрешение за лечение в чужбина, съобщават от Центъра за защита правата в здравеопазването.
 
Детето е със злокачествено заболя

С 18,6 на сто повече туристи от чужбина в първите 2 месеца на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143847

С 18,6 на сто повече туристи от чужбина в първите 2 месеца на годинатаЗа първите два месеца на тази година туристическите посещения на чужденци в България се увеличават с 18,6 на сто спрямо същия период на 2016 г., показват данни на министерството на туризма, съобщи БТА. На пресконференция служебният министър на туризма Стела Балтова съобщи, че съотнесено към същия период на 2011 г.

Ново дело срещу Поничките иска прокуратурата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143876

Ново дело срещу Поничките иска прокуратуратаВрачанската районна прокуратура внесе в окръжния съд протест срещу произнесената преди няколко дни оправдателна присъда по делото срещу Десислав и Иван Дамянови. Известните като Поничките братя са обвинени за извършване на хулигански действия с особена дързост и увреждане на чуждо имущество. Случаят,

„Градски транспорт“-Варна с промоционална месечна карта по повод Великден

http://www.moreto.net/novini.php?n=347566

Промоционална месечна карта за всички линии за април предлага „Градски транспорт“-Варна по повод предстоящите Великденски празници, научи Moreto.net. Цената на предложението е 90 лева. Офертата важи до изчерпване на количествата. Кампанията за продажба на абонаментни карти за пътуване през месец април започна на 27 март и ще продължи до 4 април.

Владимир Путин освободи от длъжност директора на инспекцията за безопасност на движението

http://www.cross.bg/godina-nilov-proizshestviya-1538969.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който освобождава от длъжност директора на Държавната инспекция за безопасност на движението Виктор Нилов, предаде Росийская газета. Нилов заемаше длъжността от 2011 година. През февруари на "Бизнес закуска", организирана от Росийская газета Нилов каза, че броят на произшествията и на хората, загинали по пътищата на страната, намалява с всяка изминала година. „През 2016 година при катастрофи са загинали 20 308. През 2015 г. - 23 114 души. Намалява и броят на катастрофите с 5,6%. Това означава, че през последната година е имало 173 694 пътно-транспортни произшествия с жертви. Броят на ранените при тези произшествия е намалял с 4.3% и до 221 140 души. Но най-важното - това е намаляване на броя на жертвите", каза той.  

Ал. Милер: Всички условия за строителството на "Турски поток" са налице

http://www.investor.bg/evropa/334/a/al-miler-vsichki-usloviia-za-stroitelstvoto-na-turski-potok-sa-nalice-236608/

Фактическото строителство на морската част на газопровода ще започне през втората половина на 2017 г., уверяват от "Газпром"

Легалният пазар на марихуана процъфтява, но какво ще каже Тръмп

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/03/29/2944279_legalniiat_pazar_na_marihuana_procuftiava_no_kakvo/?ref=rss


Американският пазар на легална марихуана процъфтява. За 2016 година е отчетен пореден рекорден растеж, но промяната на ръководството в Белия дом буди притеснения. Колко опасна е администрацията на Тръмп за прохождащия сектор на марихуаната? На този въпрос се опитва да отговори анализ на ДПА.

"Трябва да се легализират наркотиците, за да се спечели войната." Това заяви преди над 25 години сегашният американски президент Доналд Тръмп, намеквайки, че ключът към...

Еврокомисарят Аврамопулос към Борисов: Горд съм с твоята победа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143833

Еврокомисарят Аврамопулос към Борисов: Горд съм с твоята победаЕвропейският комисар по въпросите за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос поздрави Бойко Борисов по случай убедителната победа на ГЕРБ в неделя. Аврамопулос и Борисов разговаряха в рамките на Конгреса на ЕНП в Малта. Това съобщиха от ГЕРБ. „Горд съм с твоята победа и съм радостен,

ЕС ще плаща повече на държави, пострадали от природни бедствия

https://www.actualno.com/europe/es-shte-plashta-poveche-na-dyrjavi-postradali-ot-prirodni-bedstvija-news_602607.html

Бюджетът на ЕС ще плаща повече пари на държави, пострадали от природни бедствия. Споразумението беше постигнато на ниво посланици в Брюксел. Евросъюзът почти удвоява финансовата помощ за всички региони, които в бъдеще ще пострадат от земетресения, наводнения, суша или дру

До края на март ще е ясно кои плажове ще останат без стопани

http://offnews.bg/news/n_1/n_651439.html

Действащите към момента договори за наем на плажове са 65, а на 31 март ще стане ясно кои плажове ще останат без стопани. Това обяви пред журналисти министърът на туризма Стела Балтова.  През април и май ще продължат да се обявяват процедури с цел осигуряване на наематели. За морските плажове „Устие на река Велека“, „Мечата дупка“, „Попски плаж – север 5“ и „Сахара 2“ вече има избрани фирми. За „Офицерски-запад“ и „Несебър- изток“ е проведен втори търг, но няма избрани изпълнители. Процедурата за „Нов плаж Балчик“ е прекратена поради нарушения и вече е обявена наново. Стартирани са търгове за наем на „Кранево – централен“, „Къмпинг – Юг“, „Свети Влас – Болницата“, „Росенец – север“, „Малък плаж Лозенец“ и „Варна – централен“, които ще се състоят през април. В новата тръжна документация е посочена само максималната цена е фиксирана, което позволява на наематели да понижават цените през сезона с оглед пиковете и спадовете на посещаемостта и търсенето на предлагания от тях продукт, обясни министърът. До края на седмицата се подготвя стартирането на още 6 тръжни процедури за наем на морски плажове „Панорама“, „Атанасовска коса“, „Кабакум – централен“, „Къмпинг Делфин“, „Фичоза“ и „Крапец – север“. Действащите към момента договори за концесии на плажове са 53. Подписани са 5 договора за морски плажове „Свети Влас – Нов плаж“, „Обзор – юг“, „Къмпинг Оазис“, „Дюни – юг“ и „Нестинарка“. По отношение на другите обявени през 2016 г. и неприключени концесионни процедури, компетентните институции са се произнесли до момента само с решения в полза на Министерството на туризма. КЗК се е произнесла за жалбата на „Бургас – север“ като недопустима. В момента продължава работата на комисията за избор на концесионер, подчерта министър Балтова. За концесията на „Поморие – централен“ има извършено класиране, което се обжалваше. КЗК се произнесе, че жалбата е недопустима. Предстои процедура за решение на Министерски съвет. Прогнозите на министерството са за ръст на румънските туристи с 10 процента. В интервю за "Фокус" министър Балтова обясни, че през последните 10 г. румънците заменят германските туристи. Амбициите на министерството са да привлече повече китайски туристи. 

"Това е трагично за България"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278417_%22%D0%A2%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B5+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%22

 ДВ: Г-н Кадик, като премиер Бойко Борисов се провали вече два пъти, оттегляйки се преди края на мандата си. Сега получава трети шанс. Дали обаче именно той трябва да заеме отново премиерския пост?

Даниел Кадик: Първо бих се запитал дали наистина се е провалил. Защото той не напусна премиерския пост в резултат от вот на недоверие. А си тръгна, подавайки оставка. Два пъти. Първият път съзря проблеми, за които вероятно е преценил, че не е в състояние да реши. Втория път подаде оставка след президентския вот, което всъщност предизвика тези предсрочни избори. А това, според мен, беше тактически ход, защото вероятно преди началото на българското председателство на ЕС Борисов е искал да разполага със стабилно мнозинство. Да излезе от властта, да покаже, че се е разкаял, за да се завърне в крайна сметка с нови сили. Само че: от 2009 страната е управлявана предимно от Борисов. А оттогава насам не сме видели никакви съществени реформи. Видяхме провала на съдебната реформа, видяхме провала и на антикорупционната реформа. Това определено не е особено добра равносметка. Всички доклади на ЕК показват съвсем ясно, че през последните десет години България не е отбелязала почти никакъв напредък.

Същевременно обаче трябва да се запитаме: каква е алтернативата? Нима алтернативата е госпожа Нинова, която демонстрира, че не харесва демокрацията, но за сметка на това одобрява Путин. Макар че заради миналото си, заради двете си оставки Борисов морално не е легитимиран за трети премиерски мандат, към момента в България няма алтернатива. А това, според мен, е трагично за страната.

ДВ: Ако "Обединените патриоти" действително влязат в управлението, как би се отразило това на имиджа на България в ЕС? Както знаем, на 1 януари 2018 България поема председателството на Общността.

Кадик: Това би било голям проблем. Ако анализираме реториката, която използват т.нар. патриоти, ще установим, че те говорят категорично срещу чужденците и срещу малцинствата в страната. Освен това те са силно националистически настроени, както подсказва и името им. И ако Борисов влезе в коалиция с патриотите, те ще сложат своя отпечатък върху това правителство: повече протекционизъм, ясен завой към Русия, "не" на ЕС, на което ще се гледа особено критично на фона на предстоящото българско председателство. Това би било едно наистина трудно правителство, защото много от нещата, за които се застъпват патриотите, не са съвместими с европейското право: например дискриминирането на чужденци и на малцинствата. А това означава, че независимо от мнозинството в парламента, България би останала нестабилна и не би била добре подготвена за председателството на ЕС през 2018.

ДВ: В един видео-репортаж на колеги от ДВ се казва, че чуждестранните инвеститори се притесняват от възхода на националистите, че тези политически формации имат вина за спада на чуждестранните инвестиции в България през 2016. Така ли е? Няма ли и други причини, които отблъскват чуждестранните инвеститори - например правната несигурност?

Кадик: Да, основните причини са действително правната несигурност, корупцията и организираната престъпност. И това не си го измислям аз - казва се всеки път в докладите на ЕК, от десет години насам. Германските фирми и конкретно Германо-българската индустриално-търговска камара посочват като спънка и мудната бюрокрация, както и проблемите в областта на образованието. Това е набор от проблеми, към които сега прибавяме и националистите.

През последните години т.нар. патриоти участваха по един или друг начин в управлението: "Атака" и Патриотичният фронт например редовно подкрепяха правителството и затова можеха да го изнудват. Това доведе например дотам, че бе гласуван закон, който затруднява дейността на чуждестранните търговски вериги. Затова можем да предположим, че ако "Обединените патриоти" влязат във властта, търговският климат в страната няма да се подобри.

ДВ: А как си обяснявате резултата на партия "Воля" на Веселин Марешки? И какво е мнението Ви за представянето на новата формация  "Да, България"? Първата влезе в парламента, втората - не. Означава ли това, че българите се интересуват повече от цените на лекарствата и на бензина, отколкото от съдебната реформа?

Кадик: Добър въпрос, а отговорът му се крие донякъде в профила на избирателите. За господин Марешки гласуват предимно млади мъже под 25 години и хора в пенсионна възраст. И той се опита да достигне именно до тези хора - с евтиния бензин, който интересува предимно младите мъже, и с евтините лекарства, които вълнуват предимно пенсионерите. От другата страна е "Да, България", която се концентрира много силно върху градските елити. Ако човек се вгледа в резултатите по градове, ще установи, че в София "Да, България" бе една от най-силните формации. А ако обърнем внимание на това кои хора застанаха зад тази партия и ясно заявиха подкрепата си за нея в профилите си в социалните мрежи, ще видим, че това бяха все представители на градските елити. Ето тук се изправяме пред един основен проблем - огромното неравновесие между мнозинството и градските елити. Има и още нещо: много от представителите на градските елити напускат България или пък в деня на изборите просто си остават вкъщи.

Същевременно в десния политически спектър наблюдаваме силно разцепление. На тези избори имаше три десни формации, които се бореха за едни и същи гласове. И всички те накрая взеха по около 3%. Ако се бяха обединили, може би щяха да бъдат балансьорът в новия парламент. Сега в лицето на господин Борисов - най-вероятно заедно с патриотите, а и с Марешки - ще имаме един силно популистки фронт. А това не е добре за България.

ДВ: Кои са основните проблеми, с които трябва да се захване новото правителство?

Кадик: Проблемите, с които трябва да се заеме новото правителство, са същите, с които трябваше да се заеме и старото правителство. Това са съдебната реформа, която спешно трябва да бъде проведена, реформата срещу корупцията, борбата срещу организираната престъпност, подобряването на бизнес-климата, образованието. По време на протестите от 2013-2014 хората заявиха съвсем ясно, че им е писнало от корупцията. Оттогава насам обаче не се е случило нищо съществено. Никой не чу гласа на тези избиратели. Трябва да има реформи. Трябва да бъде възстановено доверието на гражданите в институциите. А освен това България спешно трябва да се подготви за председателството на ЕС през 2018. Искам да обърна внимание на факта, че по време на председателството си България ще бъде отговорна за договарянето на условията за Брекзита. Именно по това време ще се водят и дебати за бъдещето на ЕС - в момент, в който самата България не може да се справи със собствените си проблеми. Ето това са големите предизвикателства.

ДВ: Какво си пожелава Германия, какво си пожелава ЕС за България?

Кадик: Времената на пожелателното мислене отдавна отминаха. Твърде дълго време твърде много хора си пожелаваха твърде много неща за това как да се развива България. Контролният механизъм съществува от десет години насам, а ежегодните доклади на Брюксел все изразяват надежда, че нещата ще се променят. Но времето на надеждите отмина. Вече е време за изисквания - и за ясно посочване на последиците, ако тези изисквания не бъдат изпълнени. България се задължи да проведе реформи, но не изпълни обещанията си. Не успя да реализира реформите, които се изискваха от нея. Така че вече е време ЕС да промени не само тона, но и механизмите. Може например да се намалят структурните фондове за България, които са в размер на 7,6 милиарда евро за периода 2014-2020. И да се каже ясно: Ако вие не сте в състояние да проведете реформите, които обещахте да реализирате, тогава и ние не сме в състояние да подкрепяме тази система.

ДВ: Г-н Кадик, какво бихте казали на българите, които смятат, че проблемите на България се дължат главно на еврочленството и на "лошата" европейска политика?

Кадик: На тези българи бих казал същото, което казвам и на германци, холандци или поляци. ЕС не е отговорен за това, което се случва в страната ви. Вие си избирате правителствата. Вашите правителства са отговорни за реализацията на националните политики. ЕС създава просто една институционална рамка, ЕС гарантира свобода на придвижване за хората, стоките, услугите, капиталите. ЕС е гарант за определени основни свободи, но за проблемите във вашата страна е отговорна вашата национална власт.

И нека бъдем честни: каква е алтернативата? Често чуваме реплики като тази: "Да излезем от ЕС, да подсилим националната идентичност и родното стопанство". Само че как ще подсилите националното стопанство без ЕС, без вътрешноевропейската търговия? Държавите от ЕС са най-големият търговски партньор на България. С кого искате да търгувате? Нима искате да се доверите на Русия, която през последните години ясно показа, че умее да преговаря само със заплахи? Лично аз просто не виждам алтернатива. А най-интересното е, че и популистите нямат адекватни предложения. Те само настояват за нещо, но не предлагат концепции. Впрочем, това важи за всички популисти в Европа - списъкът им с желания е много дълъг, но списъкът с решения е съвсем кратък.

 

КЗК глоби "Нет инфо" със 100 хил. лева за заблуждаваща реклама

http://offnews.bg/news/n_1/n_651414.html

Комисията за защита на конкуренцията глоби "Нет инфо" АД за заблуждаваща реклама със 101 600 лева и присъди дружеството да плати и разноските по производството в размер на 2900 лева. Причината е реклама със слогана "Adwise - най-добрата услуга за контекстна реклама в България”, разпространена чрез книга и бюлетин, изпращан по електронен път. Жалбата е от "Изиадс" ЕООД със собственик и управител Иван Иванчев, а решението на КЗК - от 23 март. То може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд. Санкцията е равна на 1% от нетните приходи от продажби за финансовата 2015 г. "Нет инфо" (с предишно наименование „Дарик Нет” ЕАД) и "Изиадс" са  конкурентни дружества в предоставянето у нас на контекстна интернет реклама.  (При нея съдържанието съответства на това на сайта, визуализиран от потребителя, а това се постига чрез автоматично използване на ключови думи.) Контекстна реклама осигуряват не само цитираните, но и други дружества, например Google, чрез системата AdWords, и няма как да се докаже, че те осигуряват по-лоша услуга от "Изиадс". Рекламата се появила през 2015 г. в книгата "На първо място в Google 2015" от Тим Киберман. В нея имало цяла страница реклама с текстов слоган „Adwise – най-добрата услуга за контекстна реклама в България“. Същата реклама била изпратена чрез нюзлетър до всички потребители на сайта  www.adwise.bg  през април и май 2014 г. Adwise е интернет платформа, придобита от "Нет инфо" през 2013 г. заедно с търговското предприятие на „Нет Инфо.БГ“ ЕАД. Рекламно послание на клиентите на Adwise се показва в собствените сайтове на дружеството – Abv.bg, Vbox7.com, Gbg.bg, Vesti.bg, Sinoptik.bg, Pariteni.bg, Gong.bg, Edna.bg, Novanews.bg, Sport.novatv.bg, Diema.bg, Diema Family, Kinonova.bg, DarikNews.bg, DarikFinance.bg и други, както и в сайтове от партньорската мрежа. "Нет инфо" отричат твърденията и заявяват, че не притежават част от рекламираните сайтове (cosmopolitan.bg, rozali.com и bliasak.bg). Според тях става въпрос за препечатка на публикация от 2013 г. и те не са знаели за нея. Разбрали, когато си купили книгата. В бюлетина нямало реклама, а само новини. Не било възможно някой да се заблуди, защото ползвателите на такъв тип реклама са предприятия, които използват като посредници професионалисти (рекламни агенции). Макар "Нет инфо" да не считат посланието „Adwise – най-добрата услуга за контекстна реклама в България“ за рекламно и твърдят, че не знаят кой е авторът му, те считат, че по съдържанието си то е вярно, констатират от КЗК. Твърдението, че "Нет инфо" не са знаели за публикацията от 2015 г. обаче се оборва от издателя на книгите -"Франчайзинг БГ", които предложили на 20 май 2013 г. партньорство за участие в "На първо място в Google" на "Нет инфо" с рекламна страница в книгата с тираж 2000 бройки. Бил договорен бартер. Второто ù издание също било обсъдено между двете страни. От "Франчайзинг БГ" твърдят, че са водени разговори за уточняване на рекламните формати и съдържание в "На първо мясо в Google 2015" и публикуваното е "по желание и с одобрение на „Нет инфо“ АД". „Нет инфо“ АД се управлява от Съвет на директорите в състав Силва Зурлева, Николай Андреев, Дидие Щосел, Албена Радева и Христо Христов и се представлява от Христов. Дружеството е учредено през юни 2013 г. с името "Дарик нет". 

Започна състезанието на песни „Бургас и морето“

http://www.cross.bg/pesni-konkyrs-byrgas-1538968.html

/КРОСС/Започва набирането на песни за тазгодишното издание на националния конкурс „Бургас и морето". Събитието е една от най-чаканите музикалните емоции през лятото в Бургас. Това ще е 35- то му издание, съобщи за Труд Димитър Маджаров, директор на Общинско предприятие „Летен театър, фестивали и концерти". Фестивалът ще се проведе традиционно на 29- ти юли и ще събере в култовия Летен театър жители и гости на Бургас, които обожават морския конкурс. Журито, което ще пресява песните и ще обяви големия победител- носител на наградата, отново ще бъде на сцената, както бе и през миналото лято. Оценяването ще става по десетобалната система. Всеки участник ще може да събере максимално 50 точки. „Този начин на оценяване се наложи като успешен", коментила Димитър Маджаров и добави, че срокът за набиране на песни за тазгодишния конкурс е до 20- ти май. 12 песни ще са финалистите на „Бургас и морето". Те ще бъдат избрани от всички предложения. До 7- ми юни ще се събере подборната комисия, която ще ги определи. Подборът ще е абсолютно анонимен, подчертаха организаторите.  

Отложиха делото "Сарафово" - отново поради проблеми с уведомяването на пострадалите израелци

http://www.moreto.net/novini.php?n=347589

За пореден път Специализираният наказателен съд (СНС) не успя да даде ход по същество на делото за атентата на летище Сарафово. И този път причината беше, че не всички пострадали израелски граждани са били уведомени, че могат да се конституират като страни в процеса.

Двама са тежко ранени при катастрофата край Шумен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143826

Двама са тежко ранени при катастрофата край ШуменВодач на лек автомобил „Пежо“ на 45 години от Разград е загинал на място при тежкия пътен инцидент по пътя близо до разклона за село Тервел, съобщи за Радио „Фокус" Ася Йорданова, говорител на ОДМВР-Шумен. Първоначално сигналът за инцидента е получен в полицейското управление в Лозница и на място се отзовават екип на РУ-Лозница,

Брюксел блокира сделката между Лондонската борса и Дойче бьорзе

http://www.mediapool.bg/bryuksel-blokira-sdelkata-mezhdu-londonskata-borsa-i-doiche-byorze-news262018.html

Европейският съюз блокира сделката за 21 млрд. лири по сливането на германската Дойче бьорзе (Deutsche Boerse) и Лондонската фондова борса (London Stock Exchange), съобщиха световните агенции в сряда. Регулаторните органи в Брюксел са преценили, че това "де факто ще създаде монопол при основни финансови услуги". Така бе осуетен третият опит за сливане на двете борси, което щеше да обедини фондовите борси на Германия, Великобритания и Италия, както и няколко от най-големите клирингови къщи в Европа. Еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер коментира, че сделката "щеше значително да намали конкуренцията, създавайки де факто монопол в жизненоважна област на инструменти с фиксиран доход (като облигации)". Решението бе очаквано, след като миналия месец Лондонската борса обяви, че не може да се ангажира с продажбата на мажоритарния си дял в електронния облигационен пазар Ем Ти Ес (MTS), което щеше да разсее опасенията за монопол. Сделката предвиждаше обединяване на клиринговата къща "Еурекс" (Eurex) на Дойче бьорзе във Франкфурт с "Ел Си Ейч.Клиърнет" (LCH.Clearnet) на Лондонската борса и римската Каса ди компенсационе е гаранция (Cassa di Compensazione e Garanzia). "Те по същество са единствените компании, предоставящи клирингови услуги при фиксирания доход в Европа", отбелязва Вестагер. Компаниите обявиха сделката, която трябваше да бъде изцяло в акции, през март 2016 година, три месеца преди вота на британците за напускане на ЕС. Излизането на Великобритания от ЕС не изигра роля в решението на Европейската комисия да блокира сливането между двете борси, отбеляза днес Вестагер, цитирана от ДПА и БТА. През 2000 година Лондонската борса и Дойче бьорзе обявиха планове да се слеят, но германците се оттеглиха, след като шведската О Ем Иксчейндж (OM Exchange) направи враждебна оферта. Тя бе отхвърлена, а същото стана и с втората оферта на Дойче бьорзе през 2004 година. Председателят на надзорния съвет на Дойче бьорзе Йоахим Фабер, цитиран от АП, заяви, че днешното решение е отстъпление за Европа и моста между континентална Европа и Великобритания. Главният изпълнителен директор Карстен Кенгетер настоя, че Дойче бьорзе е добре позиционирана и самостоятелно, за да се конкурира на глобално равнище с други играчи в пазарната инфраструктура.

Skoda показва електрическата си визия за бъдещето

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/skoda-pokazva-elektricheskata-si-viziia-za-bydeshteto-6067279

Концептуалният модел ще дебютира на автомобилното изложение в Шанхай, давайки насока за посока на електрификация в гамата на марката.

Мъж е бил нахапан до смърт от кучето си, докато давал интервю

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143747

Мъж е бил нахапан до смърт от кучето си, докато давал интервюМъж е починал, след като бил ухапан от собственото си куче, докато давал интервю за документален филм, съобщава британската агенция "Гардиън". 41-годишният Марио Перивайтъс  бил в дома си със снимачния екип на документален филм, когато кучето му , порода стафордширски бултериер, го нападнало и го захапало за врата.

Политическите партии трябва да подадат финансовите си отчети до петък

http://econ.bg/Новини/Политическите-партии-трябва-да-подадат-финансовите-си-отчети-до-петък_l.a_i.739866_at.1.html

До петък политическите партии трябва да подадат финансовите си отчети, припомнят от Сметната палата. Те трябва да представят декларации на...

Тереза Мей: Брекзит е уникална възможност и шанс за по-добро бъдеще

http://www.cross.bg/velikobritaniya-iska-brekzit-1538967.html

/КРОСС/Британският премиер Тереза Мей се изказа пред британския парламент малко след като посланикът на Великобритания в Европейския съюз предаде писмото на страната, подписано от Мей, на Брюксел в лицето на Доналд Туск, с което уведомява, че британските власти са задействали чл. 50 от Лисабонския договор. Тереза Мей настоя Великобритания да "остане заедно" след задействането на Брекзит. По думите ѝ, не може да има "връщане назад" от Брекзит. "В съответствие с желанията на хората, Обединеното кралство напуска Европейския съюз. Това е исторически момент, от който не може да има връщане назад", изтъкна британският премиер пред депутатите. Според Мей излизането от ЕС предоставяло на Обединеното кралство уникална възможност и това бил шансът на това поколение да изгради по-добро бъдеще. Тя иска Великобритания да излезе от Брекзит "по-силна, по-справедлива, по-отворено откогато и да било преди". Тя иска също така страната да бъде магнит за таланти и истински глобална Великобритания. Тереза Мей изтъкна, че иска "ново, специално и дълбоко партньорство с ЕС". По думите ѝ, тя иска Обединеното кралство да бъде страна, която се простира отвъд границите на Европа

Инсталират германски проект след изборите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278416_%D0%98%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%

 Голяма коалиция по модел на Германия предлагат да бъде сформирана у нас. Ключови фигури от ЕС категорично са се противопоставили на вариант, при който „Обединените патриоти“ да влязат в бъдещото правителство.

Мотивите са били, че при сложната геополитическа ситуация, предстоящият референдум в Турция и популистката вълна от крайно леви и десни в ЕС, е „най-малкото нездравословно“ на външната граница на Съюза да се сформира кабинет с участието на националисти. Чашата преляла след демонстрациите на сила спрямо български граждани, които идват да гласуват в родината си от южната ни съседка.

Лидерите на ГЕРБ и БСП – Бойко Борисов и Корнелия Нинова определиха вече това поведение като „крайно неприемливо“.
Натискът е да бъде създадено проевропейско правителство, което да гарантира успешно председателство на България на Съвета на ЕС, сигурност и стабилност в ЕС и региона. При това положение трябвало и Борисов, и Нинова да се откажат от амбициите си за премиерски пост.

Като най-коментиран и приемлив за страната и Европа следващ министър-председател на България е посочен настоящият вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев. 57-годишният бригаден генерал от резерва е завършил Националния университет по отбраната на САЩ във Вашингтон, където по традиция се получава солидна подготовка във военнополитическата област, управление на държавата и международни отношения. Стефан Янев познава във висока степен ситуацията в различни звена в НАТО и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (в Монс), където е бил на изпълнителска и ръководна длъжност.

Най-вероятно ще се стигне и до идеята повечето от служебните министри дазапазят постовете си,тъй като са експерти в своята област. И по един или друг начин са свързани с БСП и ГЕРБ. Целта е при тази формула за голяма коалиция да няма ярко изразени политически лица, а специалисти в съответните ресори.

Днес по-рано от ГЕРБ и БСП отклониха въпроси за това водени ли са подобни разговори с европейските им семейства – ЕНП и ПЕС. Както е известно, Бойко Борисов води делегация в Малта на най-висшия форум на десните. А висши функционери от „Позитано“ 20 бяха лаконични, че ако мандатът за съставяне на правителство дойде при БСП, то Корнелия Нинова няма да е премиер.

Реал Мадрид изправя устатия Пике пред Темида

http://offnews.bg/news/n_1/n_651437.html

Ръководството на мадридския колос Реал ще изправи защитника на Барселона Жерар Пике пред съда заради скандалните му думи по адрес на рекордьора по титли в Испания. В свое интервю Пике заяви, че никога не би работил в Реал, защото не одобрява ценностната система на клубното ръководство. Той намекна също, че магистратът, който води делата срещу Лионел Меси и Неймар за финансови измами, е близък до Реал и затова проявява двоен стандарт. Става въпрос за съдията Марта Силва, която напусна поста си, след като подобно разследване стартира и срещу звездата на Реал Кристиано Роналдо. Според "Марка" от Реал са останали "крайно изненадани" от поведението на играча. Ръководителите смятат, че думите му са преминали отвъд спортните елементи и демонстрират неуважение към всички в клуба и ще търсят удовлетворение от Пике в съда.

Варненка взе злато на Държавното първенство по фигурно пързаляне

http://www.moreto.net/novini.php?n=347586

Златен медал от Държавното първенство по фигурно пързаляне в София взе варненската състезателка Ана Масурска, научи Moreto.net Варненката постигна лично постижение като събра 24,20 точки, което и позволи да спечели първото място в категория VII+ клас.

Туск: Това не е щастлив ден, Великобрлитания вече ни липсва

https://www.actualno.com/europe/tusk-tova-ne-e-shtastliv-den-velikobrlitanija-veche-ni-lipsva-news_602603.html

Няма причини да се преструваме, че днес е щастлив ден. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Туск каза, че Великобритания вече липсва на общността, макар че Лондон активира преди часове двегодишния процес на напускане. „Вече ни липсвате” каза Тус

От 1 юли ще може да се подава заявление за обезщетение за безработица и по интернет

http://www.cross.bg/obezshtetenie-rabota-chrez-1538966.html

/КРОСС/От 1-ви юли хората, останали без работа, ще могат да подават заявление за отпускане на обезщетение за безработица и по електронен път. Това ще става чрез електронен подпис или чрез ПИК, издаден от Националния осигурителен институт. Промяната беше одобрена на заседанието на правителството на 29 март. Кабинетът прие промени в осем наредби, с които се намалява административната тежест за гражданите. Една от тях предвижда отпадане на изискването да се декларира имотно състояние при подаване на заявление за социална пенсия за старост и за персонална пенсия. Освен по интернет чрез квалифициран електронен подпис или ПИК, заявлението за отпускане на обезщетение за безработица ще може да се подава и на хартиен носител в поделенията на НОИ. От института ще преценяват, дали съответният човек има право на такова обезщетение, в какъв размер и за какъв период, без да изискват документи за осигурителен стаж, като използват данните от информационната система. От началото на тази година за хората, останали без работа след 31-ви декември 2016-та, се вземат предвид годините на осигуряване след 2001-ва година. Сред одобрените промени е и въвеждането на осигурителни вноски върху доходите от обезщетения по Кодекса на труда и други специални закони. Такива обезщетения са например дължимите от работодателя на работника при временно отстраняване от работа, при преместване в друго населено място, при трудоустрояване

Туск: Да не се преструваме, че днес е щастлив ден, Великобритания вече ни липсва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143808

Туск: Да не се преструваме, че днес е щастлив ден, Великобритания вече ни липсва

Председателят на Европейския съвет (ЕС) Доналд Туск заяви, че Великобритания вече е започнала да липсва на общността, след като в сряда страната започна формалната процедура по напускане, предава АФП, цитирана от Фокус. След като му бе връчено официалното писмо на британския премиер Тереза Мей за стартиране на Брекзит,

Тенденциозният подход на Тереза Мей във връзка с Брекзит ще бъде с катастрофални резултати

http://pogled.info/svetoven/pes/tendentsionniyat-podhod-na-tereza-mei-vav-vrazka-s-brekzit-shte-bade-s-katastrofalni-rezultati.84157

/Поглед.инфо/ Идните месеци ще бъдат сериозно предизвикателство за Великобритания и за ЕС. Но левите партии в Европа сме единни в своите ясни приоритети относно предстоящите преговори по процедурата:

Гърция губи от несъбрани данъци повече, отколкото е финансовата помощ на кредиторите

http://econ.bg/Новини/Гърция-губи-от-несъбрани-данъци-повече-отколкото-е-финансовата-помощ-на-кредиторите_l.a_i.739875_at.1.html

Нова Демокрация и ПАСОК скочиха на Ципрас заради поредния му опит за промени, наричайки действията опит за лично облагодетелстване на фона на...

Експерти призоваха за "тих час" на работното място

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143799

Експерти призоваха за "тих час" на работното мястоБритански експерти призоваха официално да бъде въведен "тих час" на работното място следобед, когато хората да могат да поспят, съобщи Нюзру, цитирана от БТА. Работата може да предизвика силен стрес. Трудните задачи и напрежение отначало повишават адреналина и активността. Този ефект обаче бързо преминава и настъпва физическа и умствена умора.

Следващият кабинет можел да отмени отмяната на търга за софийското летище

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/03/29/2944271_sledvashtiiat_kabinet_mojel_da_otmeni_otmianata_na/?ref=rss


Служебният министър на транспорта Христо Алексиев съобщи, че идната сряда ще бъде внесено за обсъждане в Министерски съвет предложението му за отмяна на концесионната процедура за летище "София", съобщи "Фокус".

"Отнема техническо време подготовката на цялата документация. Необходима е финансова обосновка, но ще бъде внесена следващата сряда за заседание на Министерския съвет. Аз изтъкнах своите аргументи защо трябва да бъде прекратена процедурата...

ЕС ще плаща повече пари на държави, пострадали от природни бедствия

http://www.cross.bg/bedstviya-prirodni-drygi-1538965.html

/КРОСС/Бюджетът на ЕС ще плаща повече пари на държави, пострадали от природни бедствия. Споразумението беше постигнато на ниво посланици в Брюксел. Евросъюзът почти удвоява финансовата помощ за всички региони, които в бъдеще ще пострадат от земетресения, наводнения, суша или други природни бедствия. Разходите за възстановяване на щетите ще се покриват до 90% от евробюджета, решиха представителите на 28-те правителства в Брюксел. За някои региони досега тя достигаше до 50 на сто. Парите ще дойдат от Европейския фонд за регионално развитие, без да се променя общият размер на предвидения в него бюджет до 2020 г. От съобщението на Съвета не става ясно дали финансирането на щети означава пренасочване на средства от други проекти в други сектори, които не се реализират по план. Съюзът вече подпомага пострадалите от бедствия и по друга линия - чрез фонда за солидарност който разполага с половин милиард евро на година.  

ЕС очаква да запази партньорството си с Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143794

ЕС очаква да запази партньорството си с ВеликобританияСъжаляваме, че Великобритания ще напусне ЕС, но сме готови за процеса, който ще последва. Това пише в изявление на Европейския съвет след днешното задействане от Лондон на чл. 50 от Лисабонския договор, предаде БТА.  За ЕС следващата стъпка ще бъде утвърждаването от Европейския съвет на отправните точки за преговорите.

Затегнете коланите, летище Роналдо вече е открито

http://offnews.bg/news/n_1/n_651433.html

Суперзвездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо удостои с присъствието си официалната церемония по преименуването на летището в родния му град Фуншал. Съоръжението ще носи името "Аерогара Кристиано Роналдо". Нападателят се присъедини към събитието със своята половинка Джорджина Родригес, на което го очакваха стотици фенове от родния му остров Мадейра. "Вие знаете колко съм горд с моите корени, с моята родина", сподели Роналдо и призна, че рядко се среща публична личност, която да бъде почетена приживе и добре знае, че някои хора не са съгласни с промяната на името. На церемонията присъства настоящият президент на Португалия Марсело Ребело де Соуза, който сподели: "Кристиано е истински пример как да работиш с усърдие, постоянство и любов към родината". Португалецът не е първият футболист, чието име е овековечено на летище. През 2006 година Аерогара в Северна Ирландия бе преименувана на Джордж Бест, година след като бившият нападател на Манчестър Юнайтед почина.

Северни морета някога са изхвърляли въглероден диоксид в атмосферата

http://www.moreto.net/novini.php?n=347588

Океаните на Земята сега поглъщат въглероден диоксид от земната атмосфера. Ново изследване показва, че в миналото се е случвало тъкмо обратното - морета са изхвърляли въглероден диоксид в атмосферата, съобщи ЮПИ. Учени смятат, че през последните четири десетилетия Северният ледовит океан и Северно море са погълнали 40 процента от емисиите въглероден диоксид.

Пролетно изложение на ръчно изработени предмети

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/proletno-izlozhenie-na-rychno-izraboteni-predmeti-2013993

Потребители на социални услуги от област Габрово ще представят своите ръчно изработени предмети по време на Пролетното благотворително изложение, организирано от Заместник областния управител Ивелина Петрова. По този начин всеки един ще може да се докосне до дейността на тези хора, резултат от а

Избраха ръководството на похода "Козлодуй - Околчица"

//dariknews.bg/regioni/vraca/izbraha-rykovodstvoto-na-pohoda-kozloduj-okolchica-2013995

Областният управител на Област Враца Момчил Младенов утвърди ръководството на 71-вия Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета” Козлодуй-Околчица. Това стана днес по време на работна среща,която се проведе в сградата на Областна администрация-Враца.
В ръководството на похода уч

Осъдиха Фонда за лечение на деца заради отказ на операция на дете

//dariknews.bg/novini/bylgariia/osydiha-fonda-za-lechenie-na-deca-zaradi-otkaz-na-operaciia-na-dete-2013990

Фондът за лечение на деца беше осъден от родителите на дете със злокачествено заболяване, заради отказ да се издаде разрешение за лечение в чужбина, съобщават от Центъра за защита правата в здравеопазването.
 
Детето е със злокачествено заболя

До 18 ч. движението по АМ "Марица" в посока София е в една лента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143793

До 18 ч. движението по АМ "Марица" в посока София е в една лентаДо 18 ч. днес движението при км 7 на автомагистрала "Марица" в посока София ще се осъществява в една лента, поради монтаж на мантинела в средната разделителна ивица. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура", цитирани от "Фокус". Трафикът се пренасочва от изпреварващата в активната и аварийната лента.

Началото на Брекзит вече е факт

http://offnews.bg/news/n_1/n_651427.html

След 44 години членство в Европейския съюз, днес стартира процедурата за излизане на Великобритания от блока. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск получи официалното писмо, подписано по-рано от британския премиер Тереза Мей, с което започва двугодишният процес по член 50 от Лисабонския договор за уговаряне на условията за отделяне от ЕС.  В писмото се определят седем принципа за предстоящите преговори между кралството и 27-те държави членки на ЕС: 1. Трябва да общуваме едни с други конструктивно и уважително, в духа на честно сътрудничество  2. Трябва винаги да поставяме гражданите ни на първо място 3. Трябва да работим за осигуряване на всеобхватно споразумение 4. Трябва да работим заедно, за да сведем до минимум прекъсването и да осигурим максимална сигурност  5. Трябва да обърнем внимание на уникалните отношения на Обединеното кралство с Република Ирландия и значимостта на мирния процес в Северна Ирландия 6. Трябва да започнем технически разговори за конкретни области в политиката възможно най-скоро, но да приоритизираме най-големите предизвикателства  7. Трябва да продължим да работим заедно, за да развием и защитим нашите споделени европейски ценности "В съответствие с исканията на хората, Обединеното кралство напуска Европейския съюз. Това е исторически момент, от който няма връщане назад", заяви Мей, цитирана от "Гардиън" в реч пред парламента.   Премиерът потвърди, че правата на европейските граждани във Великобритания ще бъдат приоритетни и повтори думите на лидери от ЕС, че кралството не може да подбира и да остане част от единния пазар без да допуска и свободно придвижване. Мей за пореден  път заяви, че държи процесът по напускане на ЕС да бъде гладък и подреден.  "Знаем, че ще има последици от това, че Великобритания напуска ЕС", каза министър-председателят в речта си пред парламента.  В изявление на Европейския съвет се казва, че първата стъпка на ЕС ще бъде да се определят принципи за преговаряне с Великобритания.  "В тези преговори Съюзът ще действа като едно цяло и ще запази своите интереси. Нашият пръв приоритет ще бъде на сведем до минимум несигурността, причинена от решението на Великобритания, за нашите граждани, бизнеси и държави членки. Затова ще започнем да се фокусираме върху всички ключови споразумения своевременно", пише в изявлението. Великобритания вече ни липсва, каза председателят Доналд Туск. 

Ганчев внесе документи за участие в търга за активите на ПФК ЦСКА АД

https://www.actualno.com/bgfootball/ganchev-vnese-dokumenti-za-uchastie-v-tyrga-za-aktivite-na-pfk-cska-ad-news_602598.html

Босът на ЦСКА-София Гриша Ганчев внесе документите за участие в търга с тайно наддаване за вещите и имуществените права на обявеното в несъстоятелност ПФК ЦСКА АД. Днес в 17 часа е крайният срок за подаване на документите, като очакванията са да има и още кандидати за активи

Герджиков: Г-н Местан първо да научи избирателите си на български

http://www.clubz.bg/52218-gerdjikov_g_n_mestan_pyrvo_da_nauchi_izbiratelite_si_na_bylgarski

Служебният премиер Огнян Герджиков призова от ефира на БНТ лидера на ДОСТ Лютви Местан да научи своите избиратели на български език и след това да искат право да гласуват. Така Герджиков коментира решението на ЦИК изселниците в Турция да попълват собственоръчно на български език своите декларации, преди да гласуват.

"Който не може да си напише името на български език за какво гласува? Той знае ли какво гласува? Който иска да участва в изборите, да бъде любезен да знае този език. Когато се случват безобразия и друг път, те трябва да се пресекат. Какви български граждани са като не са научили български език? Те са длъжни по закон. Научете езика, тогава ще гласувате", каза Герджиков.

Той коментира и заканите на Местан да съди България в Страсбург.

"Нека да съди, много интересно какво ще бъде решението. Нека да си научи своите избиратели на български език, тогава да съди. Няма никакви основания. Не бяха нарушени граждански права, бяха затруднени, но това беше предотвратено своевременно. Като си научат да си напишат името на български език, тогава ще гласуват. Да си грамотен е задължение, а искат да упражнява правата си. Трябва да имат и задължения. Аз съм категоричен", каза Герджиков.

Той заяви, че не е имало директна заплаха за националната ни сигурност.

"Успяхме да парираме намесата на Турция в изборите в немалка степен. Не се стигна до неблагоприятни ситуации", каза Герджиков.

Той допълни, че няма информация други държави да са се месили в нашите избори, "освен ако са го правили зад гърба ми". Герджиков коментира и блокадата на границата от страна на "Обединените патриоти".

"Това на границата беше много неприятно. Веднага извиках министъра на вътрешните работи, шефа на ДАНС, главния прокурор. Взехме точните решения, много скоро след това нещата бяха овладени. Направи се така, че могат да преминават и автобусите, и пеша, без да се стига до конфликти. Това беше съчетание на протест с блокада. Блокадата не можа да се осъществи", каза Герджиков.

Според нето организацията на изборите е била много добра.

"Не може да няма никъде никакви проблеми. Но не е това, на което сме били свидетели на предходни парламентарни избори. Организацията беше близка до перфектната", каза Герджиков.

Той допълни, че не иска да остава дълго премиер, защото това не е толкова лесно в личен план. А за България е по-добре да има кабинет.

"Рискуваме да се изложим пред света, това да се отрази пред председателството ни в ЕС", каза Герджиков.

Той направи и сравнение между това да си премиер и председател на парламента, какъвто беше по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски.

"Да си председател на парламента не е лесно, но в сравнение с това да си премиер, е детска игра. Отвсякъде идват бури и всички са през главата на премиера. Това е най-трудната позиция в държавата", каза Герджиков.

На въпрос дали му е предлаган пост в бъдещото правителство той заяви:

"Аз не съм нито ГЕРБ, нито обединен патриот".

Герджиков сподели и как му се е отразило премиерстването и какво ще прави като престане да заема поста.

"Уморително е, загубих си съня. Ще съм щастлив, че съм свършил нещо добро. Може да не е много, но нещо ще оставя добро", каза Герджиков.

И допълни, че се надява да е премиер за още не повече от месец.

Той отрече Бойко Борисов да му е изпращал есемес за уволнението на Иван Гарелов.

БОРИСОВ ПРЕМИЕР, ГЕРБ С КАБИНЕТ НА МАЛЦИНСТВОТО!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278415_%D0%91%D0%9E%D0%A0%D0%98%D0%A1%D0%9E%D0%92+%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%9C%D0%98%D0%95%D0%A0%2C+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%A1+%D0%9A%D0%90%D0%91%D0%98%D0%9D%D0%95%D0%A2+%D0%9D%D0%90+%D0%9C%D0%90%D0%9B%D0%A6%D0%98%D

 Малко повече уважение към Борисов, към партията, която спечели изборите, и към вота на избирателите!

 

От няколко дни провалени политици наглеят с призиви Бойко да се оттеглел от властта и да не правел кабинет. Примерно - светинята на жълтопаветното грантаджийство Христо Иванов.

 

 

 

Въпросният смехурко, вместо да се покрие вдън земя след провала си, поиска лидерът на ГЕРБ да не съставя правителство, тъй като това било опасно за демокрацията.

 

Най-нелепото е, че всички тези типове са си присвоили правото да говорят от името на демокрацията. Като крайна и абсолютна инстанция на истината.

 

Демокрацията, драги, повелява да се зачита народния глас. Повелява да зарежеш месианските пози и да се хванеш за чистач на тоалетните в офиса на "Америка за България" - тъй като си лишен от адвокатски права и не можеш да упражняваш професията си дори.

 

Твоите избиратели били "модерните градски десни", "младите", "прогресивните", "хората с висше образование", "бъдещето". Мнозинството - кучета го яли.

 

Да можеше да си внесеш друг народ, а? Да можеше всички да играем на кортовете на Малееви...

 

Да де, ама балонът ви е спукан. Капе. 

 

Затова - посмирете се малко, наведете глава, преосмислете станалото в неделя. В противен случай може завинаги да изчезнете от политическата сцена и да цъкате джобен тенис в съблекалните на Берберян.

 

Не е зле да се стегнат и патриотите. Оттам се чуват идеалистично-романтични призиви за "голяма коалиция" ГЕРБ - БСП, като Борисов трябвало да се отърси от егото си и да не става премиер. Пак в името на България.

 

И защо Борисов, който спечели парламентарни избори за четвърти път поред, трябва да се отказва от министър-председателския пост, че нещо не разбирам? Защо трябва да се подменя народния вот? ГЕРБ и БСП, ни кон, ни магаре, катър някакъв. Министерски съвет тип "Беров", единение на мафията и олигархията от всички цветове. 

 

Съгласни ли са избиратели на Борисов да сервират половината власт на Корнелия? А обратното? 

 

Къде би бил принципът в подобна коалиция, какво е общото в програмите и идеите на двете партии? Аргументът, че така било в Германия, задължителен ли е за българската публичност и реалия? 

 

В неделя повечето от хората показаха ясно какво искат - кабинет с мандат на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов. И ГЕРБ е длъжен да се съобрази с вота на избирателите си, не с "международното положение" или капризите на потенциалните си коалиционни партньори.

 

Нека опита правителство на малцинството, така би било най-достойно. На всички им писна от рекета на партийния дребосълък. Ако го гласуват, да го гласуват, ако не - наесен с бодра крачка пак към урните. Такива са законите на демокрацията.

 

http://pik.bg

Туит на деня: След 9 месеца Великобритания роди

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/29/2944151_tuit_na_denia_sled_9_meseca_velikobritaniia_rodi/?ref=rss


В мига на връчването на писмото, с което Великобритания уведомява ЕС, че го напуска, председателят на Европейския съвет Доналд Туск се пошегува с Великобритания в "Туитър".After nine months the UK has delivered. #Brexit
— Donald Tusk (@eucopresident) March 29, 2017Коментарът му е игра на думи - писмото се достави до него лично, което буквално би могла да означава фразата ("След 9 месеца Великобритания достави" писмото). Друг вариант е Туск да приветства факта, че...

Спас Делев до Роналдо в идеалния отбор на света на "Франс футбол"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6143767

Спас Делев до Роналдо в идеалния отбор на света на "Франс футбол"Спас Делев, който разби Холандия с два гола в световна квалификация, получи голямо признание. Той попадна в специалната класация на библията на световния футбол "Франс Футбол" за най-добрите играчи по време на последната пауза за националните отбори като става дума за целия свят, а не само мачовете на Стария континент.

Туит на деня: След 9 месеца Великобритания роди

http://www.dnevnik.bg/photos/2017/03/29/2944151_tuit_na_denia_sled_9_meseca_velikobritaniia_rodi/?ref=rss


В мига на връчването на писмото, с което Великобритания уведомява ЕС, че го напуска, председателят на Европейския съвет Доналд Туск се пошегува с Великобритания в "Туитър".After nine months the UK has delivered. #Brexit
— Donald Tusk (@eucopresident) March 29, 2017Коментарът му е игра на думи - писмото се достави до него лично, което буквално би могла да означава фразата ("След 9 месеца Великобритания достави" писмото). Друг вариант е Туск да приветства факта, че...

Брекзит прави Борисов премиер за трети път, а може и за четвърти

http://offnews.bg/news/n_1/n_651428.html

Меркел и ЕНП не са в състояние да не подкрепят Борисов за коалиция с когото и да е, дори с Патриотите, колкото и да се мърмори, че за Германия и за ЕНП националистическите политически формации в ЕС са неприемливи. Това е поради една много проста и очевадна причина, а именно позицията "Кой искате да ръководи правителството в България и председателството на ЕС, когато ще се договаря BREXIT - проевропейски премиер от ЕНП, когото познавате, който е бил въвлечен е европейския процес досега и който е доказал лоялността си към Меркел и останалите в Европейската народна партия, или някой, когото не познавате, технократ без политически опит и модернизиран вариант на Беров, който не принадлежи на ЕНП?" BREXIT катализира и влияе от самото си начало на политическите процеси у нас. С изтегляне на председателството ни заради решението на британците да започнат преговори за излизане от ЕС, Председателството по време на най-важната част от тези преговори дойде при нас. Тази промяна на графика всъщност доведе до предсрочните избори, защото не можеше да се правят избори тук по време на такова важно за ЕС председателство. Естествено бе за Борисов да не полага извънредни усилия за спечелване на президентските избори, чрез което предизвика предсрочни парламентарни, гарантирайки си победата и подкрепата на "големите началници в Европа" - достатъчно време преди нашето председателство и преди началото на председателството на Естония, с което започва нашата председателска Тройка. BREXIT налага дневния ред на ЕС и респективно на политическия процес у нас. Политиката тук, естествено е сведена единствено до кой какъв пост ще държи и каква квота за усвояване ще контролира, а политиките сме ги "аутсорснали" на Берлин и Брюксел. Борисов има всички шансове да състави бързо кабинет, който без участието на ДПС ще е с тяхната негласна парламентарна подкрепа по бюджета и всички важни гласувания в 44-то НС. Коалицията ще е стабилна, а опозицията - конструктивна. Стабилност... Поне докато не мине председателството, когато ще се договорят и еврофондовете за следващия програмен период. А на Борисов му се пада да е първия българин, който да председателства и домакинства Европа. На всички снимки с канцлера, Туск, Юнкер и останалите в центъра ще е той. Ще бъде световно аплодиран, най-малкото от куртоазията, която се полага на един гостоприемен домакин. Ще бъде възнаграден и с още малко еврофондове за следващия програмен период, чието договаряне ще председателства. Може дори да ни отворят вратата за еврозоната и да ни пуснат в ERMII. Борисов влиза в нов уреден мач, този път в Шампионската лига, в който може само да бележи гол след гол. След това пак може да извика едни избори, нали? Освен, ако всичко не се обърка... Илия Лингорски е президент на българската секция на Европейската лига за икономическо сътрудничество и председател на Европейския институт за стратегии и анализи. Изпълнявал е длъжностите заместник-министър на финансите, ръководител на Държавното съкровище, подуправител на МВФ за България, председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие. Статията му е предоставена на OFFNews за публикуване.

Кметът на Добрич гласува „въздържал се” за заплата на държавен чиновник от болницата

https://www.24chasa.bg/region/article/6143722

Кметът на Добрич гласува „въздържал се”
за заплата на държавен чиновник от болницатаКметът на Добрич Йордан Йорданов, като представител на общината, гласува „въздържал се“ на проведеното извънредно общо събрание на акционерите на многопрофилната болница за активно лечение. От министерството на здравеопазването предлагат възнаграждението на членовете на Съвета на директорите, на които няма да бъде възложено управлението,

"Реал" ще съди Пике заради думи на неуважение към клуба

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/29/2944168_real_shte_sudi_pike_zaradi_dumi_na_neuvajenie_kum_kluba/?ref=rss


Футболистът на "Барселона" Жерар Пике обяви, че никога не би работил в "Реал", и подчерта, че основната причина за това е ценностната система на клубното ръководство.

"Много уважавам футболистите на този отбор. Някои от тях са ми добри приятели. Но това, което не харесвам в "Реал", са хората, които са в директорската ложа на стадиона, и начина, по който те манипулират нещата в държавата", каза защитникът след победата на Испания с...

Кабинетът ще разгледа решението за отмяна на концесията на летище София

http://econ.bg/Новини/Кабинетът-ще-разгледа-решението-за-отмяна-на-концесията-на-летище-София-_l.a_i.739871_at.1.html

Служебното правителство ще разгледа решението за отмяна на концесията на летище София следващата сряда, съобщи министърът на транспорта Христо...

С жива верига бранят буните край Черноморец

http://offnews.bg/news/n_1/n_651429.html

Наемателят на плажа „Черноморец - Изток“ и граждани на курортното градче за втори път днес излязоха на протест да защитят буните на плажа край къмпинг „Черноморец“. Според фирмата, която стопанисва ивицата от 2015 г., премахването на двете изкуствено изградени съоръжения, ще унищожи пясъка на малката ивица. От „Акра лидо” ООД са категоричи, че срещу тях се провежда целенасочена атака още от миналата година и посочват като неин автор Община Созопол и кметът Панайот Рейзи. Още тогава той се произнесъл, че ресторантът, изграден на плажа, е незаконен. От фирмата са категорични, че съдът се е произнесъл в тяхна полза. Така се стига и до действията на РДНСК, които изпратили фирма - изпълнител да премахне буните, посочва Борислав Иванов от „Акра лидо” ООД. „ 2015 г., по време на търга, не бяхме уведомени от МРРБ, че буните са незаконни. Напротив - сключихме договор с министерството и в схемата, която ни беше дадена от МРРБ беше записано „Буна 1“ и „Буна 2 “, казва Иванов. Той твърди, че за тяхната незаконност разбрали вчера, когато на място отиват РДНСК и фирма - изпълнител и започват да разрушават едната буна. Показали им заповед от 2012 г. На място се събират и местни хора и успяват да спрат процедурата. От фирмата очакват да се намеси и настоящият принципал - Министерството на туризма, които извършват проверка. Казват, че са потърсили съдействие и от кмета на града Добри Добрев, но той не се е отзовал. Добавят, че са правили и независима оценка от специалист, която е показала, че буните не само са необходими, но трябва и да се подсилят, защото на място има и свлачище. От фирмата твърдят, че за изряден наемател и вече са си платили годишната такса в размер на 107 000 лв. за ивицата, която е около 2.5 дка. От Община Созопол отказват коментар, тъй като плажът е държавна, а не общинска собственост. От МРРБ уточняват, че процедурата по премахването на буните е законна, като добавят, че те са незаконно изградени от неизвестен извършител. Заповедите за това са влезли в сила през 2012 г., а изпълнението им е предвидено за период от декември миналата година до януари 2017 г. Те са обжалвани пред Административния съд от наемателя на плажа през 2015 г. Според Министерството, не отговаря на истината твърдението на фирмата, че са останали изненадани от действията на строителната инспекция, след като обжалват нейните заповеди. От ведомството поясняват, че ВАС не е сметнал наемателя на плажа като заинтересована страна и делата са прекратени. От министерството добявят, че укрепване на морския бряг съгласно законите може да бъде извършено само при наличие на одобрени проекти и издадено разрешение за строеж, което при необходимост може да се направи по инициатива на собственика на плажа. Днес граждани и бизнесмени застанаха в жива верига пред багерите, а наемателят дори сложи ограда, за да възпрепятства влизането на тежките машини. От ДНСК са категорични, че и тя е незаконна.

Новата монета от 1 паунд създава проблеми във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143577

Новата монета от 1 паунд създава проблеми във ВеликобританияПовечето британски търговци на дребно казаха, че са готови да преминат към новата 12-ъгълна монета, но тя може да породи затруднения при плащането на паркинг или закупуването на билети за влака. Монетата мина в обращение във вторник. Магазините, банките и автоматните машини са били предупредени от 3 години за тази промяна.

Започва вторият етап от обновяването на Морската градина във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=347585

Вторият етап от обновяването на Морската градина във Варна продължава със средства от оперативна програма „Региони в растеж” на стойност около 3 млн. лв. Заданието за проектиране е готово и изпратено за съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, научи Moreto.

Нина Добрев със сърцераздирателно послание за котката си в инстаграм

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6143637

Нина Добрев със сърцераздирателно послание за котката си в инстаграмКанадската актриса с български произход, Нина Добрев, съобщи в социалните мрежи,че е загубила най-добрия си приятел - котката ѝ Линкс. В социалната мрежа Инстаграм, Добрев публикува снимка със сърцераздирателно описание, в което съобщава, че нейната вярна спътничка в живота, котката ѝ Линкс, е починала.

Съдбоносен коментар от БСП - възможна ли е коалиция с ГЕРБ!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278414_%D0%A1%D1%8A%D0%B4%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80+%D0%BE%D1%82+%D0%91%D0%A1%D0%9F+-+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0

 "Нееднократно председателят на партията Корнелия Нинова заяви, че това не е възможно", отсече пред ПИК по телефона депутатът от БСП Таско Ерменков по повод лансираната идея от Валери Симеонов за широка коалиция между ГЕРБ, БСП и Обединени патриоти. Още преди да тръгне разговорът, той задраска този вариант.

Според Ерменков, именно в петък, когато е пленумът на социалистите, ще стане ясно за пореден път, че подобно нещо е абсолютно невъзможно.
"Аз не мога да знам от къде идват тези идеи на Валери Симеонов, не съм в неговата глава. Според мен това нещо към дадения момент е абсолютно невъзможно. Още повече, че нееднократно сме го заявявали в предизборната кампания. Ние не сме като някои хора, които казват едно, а после се обръщат като фурнаджийска лопата и правят друго. Поне от историята на Българската социалистическа партия става ясно, че не сме такива", заяви категорично Ерменков. 
Той беше пределно ясен, че пред него подобен вариант не стои. 
 
http://pik.bg

Съдът задължи „Топлофикация“ да каже на омбудсмана за какво харчи юрисконсултските си възнаграждения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143758

Съдът задължи „Топлофикация“ да каже на омбудсмана за какво харчи юрисконсултските си възнагражденияАдминистративния съд в София отмени мълчаливия отказ на „Топлофикация - София“ ЕАД да предостави на омбудсмана Мая Манолова достъп до обществена информация и задължи дружеството да даде исканата от нея информация. На 7 октомври м.г. общественият защитник прати писмо до мениджмънта на дружеството с десет въпроса по Закона за достъп до обществена

Великобритания официално стартира Brexit

https://www.actualno.com/europe/velikobritanija-oficialno-startira-brexit-news_602589.html

Великобритания официално започна процеса по напускане на Европейския съюз, след като беше връчено писмото до председателя на Европейския съвет Донард Туск. Британският посланик в ЕС Тим Бароу лично достави документа, подписан от британския премиер Тереза Мей. „След д

Общинският съвет в Копривщица реши да я заличи като архитектурен резерват

http://www.mediapool.bg/obshtinskiyat-savet-v-koprivshtitsa-reshi-da-ya-zalichi-kato-arhitekturen-rezervat-news262017.html

Общинският съвет в Копривщица е гласувал да се премахне статутът на града като архитектурно-исторически резерват, тъй като пречи на проектите на един местен бизнесмен, научи Mediapool. Информацията за гласуването беше съобщена лично от кмета Генчо Герданов (ГЕРБ), който обяви, че е против решението и ще се бори за запазването на статута на града дори и в съда.   Протокол от заседанието не е качен на сайта на община Копривщица и не може да се види кой за какво е гласувал.   Кметът поясни, че не е присъствал на заседанието, когато е било взето това решение. Нито е присъствал на скандалната дискусия в съвета през февруари, когато е станало ясно, че решението ще се вземе.   "Хората идват в този град заради самия град. Аз ще се боря този статут да остане", каза пред Mediapool кметът Герданов, който е и местен лидер на ГЕРБ.   Копривщица е първият и засега единствен град-музей в България. Обявен е за такъв с решение на Министерския съвет още през 1952 година. Двадесет години по-късно Копривщица е обявена и за архитектурно-исторически резерват - пак с решение на Министерския съвет. Няколко години по-късно са приети специални правила за строителството в градчето с цел да се запази неговият автентичен облик.   Атаката срещу този статут започва през 2016 г. с процедурите по изработване на нов Общ устройствен план на Копривщица. Целта е да се зададе развитието на града през следващите десетилетия. Изработването на плана е 80% платено от държавата, а едва 20% от сумата се дава от общинския бюджет. Общата стойност на проекта е около 150 000 лева.   Фронталната атака започва на 23 февруари, когато общинският съвет в Копривщица обсъжда Общия устройствен план с участието на някои "граждани". Експертите, изготвили плана, очакват той да бъде подкрепен, за да се изпрати за финално одобрение от Националния експертен съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Планът обаче не е приет, защото среща явно непреодолима опозиция.   Тя е в лицето на известният местен бизнесмен Радослав Йовков, изгонен преди пет години от ГЕРБ заради замесването на името му в скандал с незаконна сеч. Той категорично се обявява за премахване на специалния статут на Копривщица от Общия устройствен план, защо пречи... лично на него.   Общинарите мънкат по време на цялото заседание и подкрепят с половин уста тезите на Йовков.   Единствената опозиция на бизнесмена се явяват експертите, изготвили плана. Те обясняват на общинарите, че при изготвянето на проекта са се водили от Закона за културното наследство. Техният план за развитие на Копривщица отговаря напълно на действащите закони и статута на града. Планът е бил отличен и от Камарата на архитектите. Бизнесменът Радослав Йовков не е впечатлен. Той смята ОУП за грешка. Йовков се представя като най-тежко ощетения от случващото се.   "Ако това остане – ние трябва да се обесим. Аз съм най-големият инвеститор в този град. Не можете да заложите показатели за производство, които да са с 60% плътност на постройката, 1.2 кинт и 40% озеленяване, как ще стигна с камионите до производството?! Това са взаимно изключващи се показатели. Вие ми давате на производствена сграда – 10 метра височина. Аз в момента съм в етап на проектиране на производство на сухо мляко. На единия от агрегатите минимумът е 11 метра, а препоръчителното е 12 метра. Това като влезе в сила – инсталацията мога да я направя и другаде, но не и тук. Аз вече имам терена – аз съм инвестирал там. Досега съм проектирал със застрояване 80%, кинта 2.5 и няма височини. За жилищно строителство (ОУП предлага – б.р.) 60% застрояване, 40% - озеленяване – ще хвърчим ли, нали трябва да имаме площадки, да имаме барбекю т.н.", казва той пред общинарите.   Радослав Йовков е изключително ядосан и от факта, че устройственият план предвижда отчуждаването на бившия парк Баркиш, който е негов. Идеята на проектантите е тази територия, която е била парк преди време, да се отчужди и отново да се направи парк. Бизнесменът показва, че очаква много специално отношение от страна на местната власт   "Някой питал ли ме е?! След толкова време, като сте имали време да работите – тук мен и кучетата ме познават и целият град знае, че този парк е мой – да сте си направили труда да питате собственика?! Напишете с червени букви – това посмъртно няма да стане", заканва се Йовков.   Той получава подкрепа от главния архитект на Копривщица Гено Георгиев.   "2005-2007 имаше инициативен комитет и се възстанови собствеността. Аз не мога да разбера едно нещо, което е възстановено като частна собственост, пак се предлага да е парк, за който самата история е показала, че не работи", казва Георгиев.   Ситуацията е доста конфузна, защото арх. Гено Георгиев вече е преглеждал проекта, знаел е за парка, но нищо не е казвал на проектантите. Неговото изказване пред общинските съветници става след избухването на местния бизнесмен.   На 10 март, две седмици след този "дебат", постъпва конкретно предложение от Пешо Вълов - председател на общинска Комисия за териториално и селищно устройство: "Навсякъде от представения документ думите "Архитектурен исторически резерват" да отпаднат и да се намери коректния начин да бъдат заместени", гласи офертата.   Седем дни по-късно офертата е приета, както съобщава кметът Генчо Герданов, който пропуска едни от най-важните заседания на местния Общински съвет, които са в състояние да променят облика на историческото селище.   Пешо Вълов предлага също така да се изпълнят и други искания на бизнесмена Радослав Йовков. Предложенията на Вълов включват възможност за по-високо строителство, промишлена зона, изграждане на зали за конферентен туризъм, ски писта, мотописта и АТВ писта, буферни паркинги и т.н.   Решението на общинския съвет би влязло в сила, ако Общият устройствен план на града влезе в сила в новия му формат. Предстои обсъждането на проекта в експертния съвет на МРРБ.

Варненци откраднаха топки срещу паркиране

http://www.moreto.net/novini.php?n=347587

Млади варненци посегнаха на топките, които възпрепятстват влизането на автомобили в пешеходни зони, съобщиха от полицията за Moreto.net. Вчера някой е подал сигнал на органите на реда, че две сферични тела на улица "Преслав" липсват.

Великобритания въведе нова монета

http://www.cross.bg/moneta-paynd-nova-1538964.html

/КРОСС/Великобритания въведе в обращение нова, по-сигурна и високотехнологична монета от 1 паунд, за да противодейства на фалшификациите, предаде Ройтерс. Досега се използваше монета, въведена преди 30 години, но по груби сметки една на всеки 30 е фалшива. Новият паунд не е кръгъл, а е дванадесетоъгълник, изработен от два метала - външен пръстен в златист цвят и вътрешност - в сребрист. Знакът на паунда под профила на кралица Елизабет се променя в единица, според ъгъла, под който се гледа. Микронадпис и обрезът на монетата също я правят трудна за фалшифициране. Според властите това е най-сигурната монета в света. Вече са изсечени 1,5 млрд. нови паундове.  

Цветан Цветанов проведе среща с председателя на „Мартенс център“ Микулаш Дзуринда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6143751

Цветан Цветанов проведе среща с председателя на „Мартенс център“ Микулаш ДзуриндаЗам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов проведе работна среща с председателя на „Мартенс център“ Микулаш Дзуринда. Срещата се проведе в рамките на Конгреса на ЕНП в Малта. Председателят на „Мартенс център“ изказа поздравленията си на Бойко Борисов и Цветан Цветанов за убедителната победа на изборите и пожела по-скорошно съставяне на стабилно

Компаниите с най-висока репутация сред клиентите

https://www.actualno.com/interest/kompaniite-s-naj-visoka-reputacija-sred-klientite-news_602595.html

Годишното изследване на Reputation Institute показва кои са най-тачените сред потребителите брандове в света. Класацията показва най-добрите 100 марки в световен мащаб, а събраните гласове на потребители са над 240 хиляди в 15 държави. Ето и топ 10 на компаниите с най-добра репутация в св

Гл. архитект на София: Мораториумът на строителството в "Младост" ще струва поне 15 млн. лв.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278413_%D0%93%D0%BB.+%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%9C%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%83%D0%BC%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%

 При мораториум на строителството в „Младост“ ще завалят искове към Столична община за около 15 млн. лв. Това каза главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков по време на съвместно заседание на Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика към Столична община и Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори във връзка с подписката за референдум за застрояването на район „Младост“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Чл. 15 в Закона за устройство на територията казва, че урегулирани един път, поземлени имоти могат да се урегулират само по желание на собственика. Тези имоти ще ни доведат до редица искове в момента, подготвени към Столична община за около 15 млн. лв. Тези искове ще валят към Столична община“, каза той. „Когато ние поемаме тези ангажименти, да знаем, че те ще ни струват много пари“, заяви арх. Здравков и добави, че в утрешния ден някой трябва да плаща т.нар. масраф.

По думите му в „Младост“ процентът на застрояване е 23, в район „ Дружба“– 18%, в центъра на София– 45%, а в центъра на Париж - 66 %. „За какво презастрояване говорим“, коментира той.

Арх. Здравков отбеляза, че подробните устройствени планове имат своите недостатъци, но призова да се намерят конкретните проблеми в плановете - да се дефинират имотите, които са под прозорците на хората, за да може да се работи по тях. 

По време на дебата общинският съветник Стефан Марков от Реформаторски блок заяви, че ако се наложи мораториум на строителството в "Младост", ще са необходими 320 млн.лв., за да се обезщетят исковете на хората и попита откъде ще дойдат тези средства. Той попита още дали кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева ще вдигне данъците на хората, за да може да се набавят тези пари.


segabg.com

Трудовите инспектори констатират 447 нарушения при 109 проверки

https://www.24chasa.bg/region/article/6143741

Трудовите инспектори констатират 447 нарушения при 109 проверки През февруари Инспекцията по труда в Добрич е извършила 109 проверки предимно в предприятия от икономическите дейности, търговия на дребно, селско стопанство и строителство на сгради. По постъпили жалби срещу некоректни работодатели са извършени 15 проверки. Установени са 447 нарушения, от които по спазване изискванията за осигуряване на

Писмото е в ръцете на Доналд Туск, Брекзит започна

https://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-brekzit/pismoto-e-v-rycete-na-donald-tusk-brekzit-zapochna-6067253

Междувременно в парламента в Единбург в Шотландия гласуваха за провеждане на нов референдум за независимост

ЕС ще плаща повече пари на държави, пострадали от природни бедствия

http://www.moreto.net/novini.php?n=347581

Бюджетът на ЕС ще плаща повече пари на държави, пострадали от природни бедствия. Споразумението беше постигнато на ниво посланици в Брюксел. Евросъюзът почти удвоява финансовата помощ за всички региони, които в бъдеще ще пострадат от земетресения, наводнения, суша или други природни бедствия.

Великобритания задейства излизането си от Европейския съюз

http://www.cross.bg/velikobritaniya-evropeiiskiya-zadeiistva-1538963.html

/КРОСС/ Постоянният представител на Великобритания в ЕС Тим Бароу връчи днес на председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмото, подписано от премиера Тереза Мей, с което Лондон задейства чл. 50 от Лисабонския договор, предадоха световните агенции. Туск написа в Туитър: "След девет месеца Великобритания задейства Брекзит". Той помести и снимка от събитието, от което не се предвижда разпространяване на видеозапис и на което не присъстваха журналисти. В същата социална мрежа председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че снощи е разговарял по телефона с Мей. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че днешният ден не е добър и че днес се отгръща нова глава в историята на ЕС. Готови сме, ще продължим напред с надеждата с Великобритания да останем близки партньори, добавя Таяни. Днешната процедура е началото на процеса за излизане на Великобритания от ЕС. Точно след месец Европейският съвет ще заседава извънредно, за да обсъди въпроса. След това Европейската комисия трябва да представи предложение за начало на преговорите. Предложението трябва да бъде утвърдено от Съвета на ЕС, с което да започнат преговори в следващите две години. Преговорите може да завършат без резултат, а до изтичането на срока теоретично Лондон може да се откаже от искането си да напусне на ЕС, както поиска мнозинството британски избиратели на референдума миналата година.    

Останките, открити край Китен, все още не са пристигнали в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/6143654

Останките, открити край Китен, все още не са пристигнали в БургасЧовешките останки, открити в къмпинг Юг край Китен, все още не са пристигнали в Бургас, установи репортерска проверка. Най-вероятно патоанатоми ще ги изследват утре сутринта. Междувременно в полицията вече са назначени няколко експертизи, чрез които да се установи самоличността на трупа, причините и  и времето на настъпване на смъртта,

35-има в област Добрич на работа по програма за заетост и обучение

https://www.24chasa.bg/region/article/6143720

35-има в област Добрич на работа по програма за заетост и обучение35 лица, от които 33-ма души на пълен работен ден и двама – на 4-часов работен ден, ще бъдат наети на работа според приетата от областната комисия по заетост в Добрич Регионална програма за заетост и обучение. При оценка на предложенията от общините с най-голяма тежест са критериите средно месечната безработица и средно месечният брой регистрирани

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване