Туроператори по морето очакват по-дълъг сезон с повече туристи

http://www.moreto.net/novini.php?n=347880

Туристическият бранш по морето очаква по-добър и по-дълъг летен сезон от миналогодишния. Прогнозите са броят на туристите и приходите да задминат изключително добрите резултати от 2016 г. Туристите, които загубихме от Западна Европа през последните няколко години, сега отново се връщат у нас.

Окончателният списък на новите 240 в парламента

http://www.cross.bg/raiion-listata-izboren-1539322.html

/КРОСС/Край на разместването в листите. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви окончателния списък с имената на новите 240, които влизат в парламента. Вижте всички ТУК. 12-те души, които бяха избрани за депутати в по два избирателни райони са: от партия ГЕРБ Бойко Борисов, Владислав Горанов, Теменужка Петкова, Томислав Дончев и Цветан Цветанов; от "БСП за България"- Стефан Данаилов; от "Обединени патриоти - НФСБ, партия "Атака" и ВМРО" - Валери Симеонов; от ДПС - Делян Пеевски, Камен Костадинов, Мустафа Карадайъ, и от партия "Воля" - Албена Найденова и Веселин Марешки. Те вече посочиха кой многомандатен район да представляват.Вижте списъка ТУК

Коментар на седмицата №1: От главния редактор: Човекът с потник BOSS и юздите на лицемерието

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6150853

Коментар на седмицата №1: От главния редактор: Човекът с потник BOSS и юздите на лицемериетоКак и защо вестник “24 часа” реши да му отпусне края и да върши това, което му е работа - да информира честно и бързо Вестник “24 часа” скъса юздите на лицемерието. Започна да публикува резултатите от екзитполовете в изборния ден незабавно, в реално време на своя сайт. Решихме се на това, защото от десетилетия в България и по тоя въпрос има

Нетаняху поздрави Борисов за победата на изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6150850

Нетаняху поздрави Борисов за победата на изборитеМинистър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху поздрави в телефонен разговор председателя на ГЕРБ Бойко Борисов за изборната победа на партията. Това съобщиха от сайта на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Нетаняху заявил надеждата си, че Борисов ще състави възможно най-бързо работещо правителство, което да гарантира стабилността на държавата.

Дневен хороскоп за 3 април

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-3-april-news_603364.html

Овен Още от сутринта изхвърлете от главата си идеята, че ще може да се справите с всичко сами. Колкото по-рано го осъзнаете, толкова по-добре.До обяд се обадете на най-верните си помощници. Телец Този понеделник няма да ви пожали. Още в началото на деня пред вас ще изникне п

За единна национална позиция по европейската тематика призова Станишев

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/za-edinna-nacionalna-poziciia-po-evropeiskata-tematika-prizova-stanishev-236844/

Като председател на Съвета на ЕС гласът ни ще звучи по друг начин, но е важно да формулираме какво искаме, каза лидерът на ПЕС

"Императора" Божинов игра 78 минути при равенство на отбора му

http://offnews.bg/news/n_1/n_651773.html

Българският футболист Валери Божинов бе титуляр за своя тим Мейджоу Хака при равенството 1:1 в гостуването на Шижиажуан в мач от третия кръг на китайската Първа лига. Отборът на нападателя завърши срещата с човек по-малко, тъй като в 72-ата минута лявото крило Ал Янг бе изгонен. Това е същият футболист, който по-рано днес бе обявен от Божинов за Праско. Тимът на българина трябва да съжалява за пропуснатата победа, след като изравнителното попадение на домакините падна в последната минута на срещата и то след автогол. Преди това бразилецът Джонас Aугусто даде аванс на Мейджоу в 42-ата минута. Божинов остана на терена до 78-ата минута на срещата, а с тази точка Мейджоу вече има четири точки в своя актив след първите три кръга. По всяка вероятност в съвсем скоро време българският нападател, който наскоро се самопровъзгласи за Генерал и Император, ще ни зарадва с поредното видео, което да предизвика множество реакции.

Евтушенко най-вероятно ще бъде погребан на 7 или 8 април в подмосковското селце Переделкино

http://www.cross.bg/evtyshenko-april-peredelkino-1539321.html

/КРОСС/Руският поет Евгений Евтушенко, който почина на 84-годишна възраст в Съединените щати, най-вероятно ще бъде погребан на 7 или 8 април в подмосковското писателско селце Переделкино. Затова предаде информационната агенция "Новости", позовавайки се на източник от семейството на Евтушенко. А един от синовете му - Евгений-младши, съобщи, че класикът на съветската и руската поезия е бил болен от рак.    

Рекорди на маратона в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/sport/article/6150840

Рекорди на маратона
в Стара ЗагораС рекорди на трасето по всички дистанции и изключително силни постижения ще се запомни второто издание на Маратон Стара Загора. Класното участие на елитни атлети в дългите бягания роди постижения, достойни за най-добрите полумаратонски и маратонски бягания в Европа. Отличните метео условия и прохладното време също подпомогнаха участниците.

В Япония проектират „магистрали“ за дронове

http://www.moreto.net/novini.php?n=347900

Две японски фирми ще си партнират за изграждането на магистралите. Едната ще разработи триизмерна въздушна карта. Другата ще предостави данни за наличната електропреносна мрежа. Така ще създадат въздушни коридори с регулирано движение и дроновете няма да се сблъскват нито помежду си, нито с кабели и електрически стълбове.

"Шпигел": Масовите протести в Русия - случай за двама

http://www.clubz.bg/52358-shpigel_masovite_protesti_v_rusiq_sluchaj_za_dvama

Дмитрий Медведев мълчи, дори дни след масовите протести няма негова позиция. Премиерът предпочита да поства снимка, на която е заедно с президента Владимир Путин на архипелага Земя на Франц Йосиф в Северния Ледовит океан. Наречен е на името на австрийския кайзер. Снимки, които държавната телевизия отново и отново показва.

Медведев и Путин са облечени с дебели червени якета с руския флаг и герба. Всъщност вероятно не е било планирано държавният глава да вземе със себе си премиера на въпросната екскурзия в руския Север сред ледници и бели мечки. Путин демонстративно подкрепя премиера в труден за него момент. Пътешествието е и знак към елитите в страната: дуото Путин-Медведев, което през 2012 г. си размени постовете на премиер и президент, продължава да е сплотено, също при, а и точно поради обвиненията в корупция срещу правителствения ръководител.

За мнозина в Русия Медведев се превърна в лицето на корупцията, след като опозиционерът Алексей Навални документира на видео богатствата на премиера. Милиони видяха кадрите от разточителни имения, лозови масиви, дворци, луксозна вила с отделна постройка за патиците му.

Според разследването на Навални зад всичко това стои мрежа от фондации, изградена от приятеля на Медведев от студентските години Иля Елисеев. Той оповести, че през идните дни ще направи изявление. Това обаче няма да промени настроенията в страната след масовите протести от миналата неделя.

Участниците бяха предимно млади хора, ученици и студенти, събрали се, за да настояват за отговор на правителството. Мнозина носеха маратонки – намек за слабостта на Медведев към дизайнерски спортни обувки, които е купувал също през мрежата от фондации.

Полицията в Москва арестува участник в протестите срещу Медведев.

Но дори отново да се въртят слухове за оставка на Медведев, а самият той да чете в печата, че се държи като аристократ, едва ли е възможно оттегляне преди президентските избори през 2018 г.

Подобна стъпка би била огромен успех за Навални, който иска да се възправи на вота срещу Путин. Но протестите не са насочени единствено срещу Медведев, а срещу режима на Путин като цяло.

“Вън Медведев, вън  Путин!”, крещяха хората, явно знаейки, че премиерът е само част от апарата на Кремъл, а корупцията се е вкоренила здраво сред руските властимащи.

На много млади хора като 20-годишния демонстрант Виктор Раткин е ясно, че страната е разяждана от корупция, цялата система е гнила.

Премиерът като гръмоотвод

Досега разделението на труда между Медведев и Путин винаги е функционирало добре. Премиерът, който като президент следваше либерален курс с призиви за повече демокрация и борба с корупцията, преди всичко е гръмоотводът на Путин.

За президента с одобрение от над 80 на сто лоялният премиер му е от полза, макар във времена на икономическа криза да е недолюбван от народа. Към това трябва да се прибави и че Медведев не винаги реагира адекватно. Примерно през май 2016 г., когато посети Крим и каза на отчаяна пенсионерка, поискала повишение на пенсията й:

“Пари няма. Дръжте се! Всичко хубаво!”

Или пък миналата неделя, в деня на протестите, на въпрос как се чувства, той отговори в инстаграм:

“Не беше зле, покарах ски.”

За мнозина Медведев се превърна в символ на арогантната държавна власт.

Много хора се питат кой съветва премиера, който използва предпочитаните от младежта туитър, инстаграм и фейсбук и въпреки това, за разлика от Навални, не разбира как функционират. Гневът след арестите на стотици демонстранти и присъдата на критика на Путин Навални е огромен, но също и страхът, че сега интернет ще бъде още повече следен.

Масовите протести вече определят дебата в страната - как ще реагира Кремъл една година преди президентските избори? Изненадващо по време на раздаване на филмови награди в Москва взе думата известният режисьор Александър Сокуров:

“Трябва да разбираме младите хора. Те разбраха какво се случва в нашата страна. Те искат да узнаят истината.”

Голяма е критиката и сред писателите като Борис Акунин. 

Дни наред държавните медии не тематизираха нито протестите, нито обвиненията в корупция срещу Медведев. Междувременно след настояване на депутат от компартията Главна прокуратура оповести, че ще проучи обвиненията срещу премиера.

Путин проговори

Доколко е голямо брожението, показва изявлението на смятаната за влиятелна личност председателка на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко: 

“Длъжни сме да говорим с обществото. Да говорим с хората, за да разберем защо протестират. Правителството не трябва да прави така, като че ли нищо не се е случило.”

Путин за пръв път взе отношение по масовите протести в четвъртък. Реагира, както се очакваше – обвини Навални в егоистични интереси. Според президента хората много добре виждали, че държавата се бори с  корупцията. Ако някой или някои политически сили с оглед собствена  изгода злоупотребявали с антикорупционната битка, то това било инструмент, който не служи за подобряване на положението в страната, а единствено за самореклама по време на предизборни кампании.

“Борбата с корупцията е правилна. Но да я използваш като инструмент за политически цели, е погрешно”, каза Путин и стигна толкова далеч, че сравни положението с началото на Арабската пролет и събитията на Майдана в Украйна.

Естествено, Путин не изрече името на Навални.

---------

* Авторката е кореспондент в Москва на германското сп. “Шпигел”, откъдето препечатваме публикацията й. Преводът е на Клуб Z.

Стилиян 5 години след диагнозата: Беше трудно и в същото време ми донесе радост

https://www.24chasa.bg/sport/article/6150827

"Чувствам се невероятно", каза бившият капитан на националния отбор Стилиян Петров в специално видео за 5 години от диагнозата левкемия. На 30 март 2012 година стана ясно, че той страда от рак на кръвта. "Бяха изключителни пет години. Трудни, а в същото време ми доставиха и много радост. С любовта, с вниманието, с борбата.

14-годишно момче открито мъртво пред блок във Варна

http://www.cross.bg/varna-momche-samoybiiistvo-1539320.html

/КРОСС/14-годишно момче е било открито мъртво пред жилищен блок във Варна, съобщават от МВР. Нещастен случай или самоубийство са двете версии , по които полицията работи за изясняване на причините за смъртта на непълнолетен от Варна. Тялото на момчето е намерено на 1 април сутринта около 5 часа на улицата пред блока, където е живеело, съобщиха от ОД на МВР. На зловещата находка се е натъкнал случаен минувач, който подал сигнал на тел. 112. Районна прокуратура Варна наблюдава разследването на трагичния инцидент, като е образувано досъдебно производство за склоняване към самоубийство. Няма данни за насилствена смърт, казаха разследващите. Момчето е паднало от 6 етаж, от апартамента , където живеело. По перваза на прозореца е личала следа от стъпката му, направена преди фаталния скок, научи „Труд". Все още не са направени аутопсия и съдебна експертиза. Според сайта „Варна утре" мъртвото момче е Д. Д., на 14 години от Първа езикова гимназия в града , занимавал се с ММА и има вероятност да е станал жертва на побой.    

Седмичен хороскоп за 3-10 април

https://www.actualno.com/curious/sedmichen-horoskop-za-3-10-april-news_603363.html

Овен През тази седмицата изхвърлете от главата си идеята, че ще може да се справите с всичко сами. Колкото по-рано го осъзнаете, толкова по-добре. Още преди вторник се обадете на хора, за които сте сигурни, че ще може да ви помогнат и няма да ви откажат. Ако не го направите риск

Какво е бъдещето на Гибралтар след Brexit

http://www.dnes.bg/world/2017/04/02/kakvo-e-bydeshteto-na-gibraltar-sled-brexit.336886

Испания се възползва, за да преговаря за територията, смята Фабиан Пикардо

Великобритания е готова на война с ЕС за Гибралтар

https://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-brekzit/velikobritaniia-e-gotova-na-vojna-s-es-za-gibraltar-6067437

Министърът на отбраната Майкъл Фалън обеща да защити британската територия по всякакъв начин

Газпром отчете увеличение на износа за март, включително и към България

http://www.investor.bg/drugi/338/a/gazprom-otchete-uvelichenie-na-iznosa-za-mart-vkliuchitelno-i-kym-bylgariia-236843/

Динамика в растежа на търсенето показват страните, които могат да получават газ от Русия по "Турски поток"

Николай Цонков уцели десетката и стана депутат от първи опит

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6148493

Николай Цонков уцели десетката и стана депутат от първи опитФеноменът 10/10 вкара преподавателя от УНСС в парламента от червената листа в 25-и МИР Един млад социалист уцели право в десетката и стана депутат от първи опит. Преподавателят в УНСС Николай Цонков извади късмета да е 10-и в червената листа в столичния 25-и МИР. Всъщност късметът му бе, че БСП изтегли именно №10 за бюлетината за парламентарните

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=347898

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 3 април ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:30 ч. до 16:00 ч.

Началото на седмица ни носи слънце до обяд и облаци следобед

http://www.cross.bg/gradysa-predimno-obyad-1539319.html

/КРОСС/През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Минималните температури ще са предимно между 0 и 5 градуса. Утре, през по-голямата част от деня, ще бъде предимно слънчево. Ще се появи слаб източен вятър. Още преди обяд от югозапад ще започне увеличение на облачността, отначало висока, която постепенно ще се вплътнява и снишава, посочва НИМХ-БАН. Максималните температури отново ще са между 18 и 23 градуса, по Черноморието - 10-13 градуса. Вечерта в крайните югозападни райони ще има превалявания от дъжд, а през нощта срещу вторник ще превали и на места в останалата част от страната. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. След обяд облачността от юг ще започне да се увеличава и ще е предимно висока. Ще се задържи без валежи. Ще духа слаб източен вятър и с него дневните температури отново ще се задържат ниски - максималните ще са между 10 и 13 градуса. Температурата на морската вода е 8-11 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Над планините от Югозападна България ще има разкъсана облачност, която след обяд ще се вплътни и сниши и вечерта на места там ще превали. Над останалите масиви през деня ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен юг-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 13 градуса, на 2000 - около 5 градуса.

Следете на живо битката във Висшата лига между Арсенал и Манчестър Сити

https://www.actualno.com/football/sledete-na-jivo-bitkata-vyv-visshata-liga-mejdu-arsenal-i-manchestyr-siti-news_603382.html

Битката в Англия става все по-ожесточена с всеки изминал кръг, а днес любителите на Висшата лига ще се насладят на страхотно дерби. Арсенал и Манчестър Сити излизат в голямото дерби на 30-ия кръг във Висшата лига и в директна битка за място в Топ 4. Срещата може да следите НА ЖИВО в Sportlive.bg. "Артилеристите" заемат 6-то място с 50 точки, докато "гражданите" са 4-ти с 57 т. и с мач повече от днешния си съперник.

Ръководството на БЗНС подаде оставка, но тя не бе приета

http://www.mediapool.bg/rakovodstvoto-na-bzns-podade-ostavka-no-tya-ne-be-prieta-news262204.html

Цялото политическо ръководство на БЗНС подаде оставка заради изборния резултат, но тя не бе приета, съобщи "Дарик радио". Управителният съвет на БЗНС, която се включи в коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“, проведе заседание, на което разгледа и анализира резултатите от парламентарния вот, съобщиха от партията. След като ДСБ на Радан Кънев, НПСД на Корман Исмаилов и Гражданският съвет на РБ напуснаха Реформаторския блок, останалите в него партии СДС на Лукарски, ДБГ на Меглена Кунева и БЗНС на Николай Ненчев се коалираха с "Глас народен" на Светльо Витков. Обединението получи подкрепата на 3. 06% от избирателите и няма да бъде част от следващия парламент. Новата партия "Да, България" на бившия правосъден министър Христо Иванов получи 2.88%, а "Нова Република", в която участват ДСБ, Гражданският съвет и други организации финишира с 2.48%. Лидерът на "Нова Република” и ДСБ Радан Кънев пръв от десния спектър подаде оставка още в деня след изборите. Впоследствие това направи и лидерът на СДС Божидар Лукарски. Председателят на "Да, България" Христо Иванов обаче обяви, че няма да прави това, тъй като отчита спечелите над 100000 гласа като сериозен успех за краткото време, което имаше учредената му през януари партия. "Като организация със 117 годишна история БЗНС, няма да си позволи да влезе в спиралата на обвиненията и самоизяждането на дясното. Срещу никого няма да хвърляме камъни!", каза председателят на БЗНС и бивш министър на отбраната Николай Ненчев. След гласуване от членовете на управителния съвет на партията обаче оставката не беше приета. Те се обединиха около декларация, с която заявиха желанието си за обединение на демократичната общност. "Над 300 000 демократично мислещи български граждани няма да бъдат представени в 44-то Народно събрание, но ние ще работим с нашите партньори за това техният глас да бъде чут", се посочва в декларацията. В нея пише още, че БЗНС не приема "реваншистката политика на служебното правителство" и протестира срещу масовите политически чистки в държавния апарат и особено в сферата на националната сигурност, по "Недоумяваме как за толкова кратко време служебното правителство създаде хаос в областта на земеделието и изкара хора на протест заради неясноти около разпределението на субсидиите за 2016 г. Липсата на компетентност застрашава и цялата кампания за подпомагане на земеделските производители през 2017 г. В тази връзка ще държим президента Радев отговорен за всички действия на кабинета „Герджиков“, заявиха членовете на БЗНС. Те изразиха и възмущение от създалото се напрежение преди изборите на българо-турската граница. "Публично питаме защо президентът Радев и главният прокурор Цацаров не се отнасят с еднаква сериозност към сигналите за намеса в изборния процес от страна на Анкара и от страна на Кремъл", заявяват от партията. От БЗНС са категорични, че ще следят внимателно преговорите за сформирането на изпълнителна власт и дали се спазват принципите на демокрацията, върховенство на закона и придържането на България към евроатлантически път на развитие.

Крадци на агнета пребиха до смърт овчар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6150806

Крадци на агнета пребиха до смърт овчар56-годишен овчар издъхна в асеновградската болница след жесток побой. Пастирът работил във ферма в село Козаново, където бил нападнат и бит до смърт. Това станало в петък срещу събота. Разследващи уточниха, че не става въпрос за пиянска свада. Овчарят бил закаран в асеновградската болница в безпомощно състояние в 12 часа в събота.

Състезатели от цялата страна участваха във велорали “ROCKS‘N ROLL"

//dariknews.bg/regioni/vraca/systezateli-ot-cialata-strana-uchastvaha-vyv-velorali-rocksn-roll-2014766

Днес в Белоградчик се проведе състезание по планинско колоездене - велорали “ROCKS‘N ROLL". То стана традиция в последните шест години. Негови домакини отново бяха велоклуб "Скала", с помощта на благодетели и ентусиасти. Участие в днешното издание станаха 146 състезатели.
Много са ентусиасти

Добрев, Дончев, Сираков и Борисов стават депутати от региона

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/dobrev-donchev-sirakov-i-borisov-stavat-deputati-ot-regiona-2014767

Кирил Добрев, Томислав Дончев, Николай Сираков и Борис Борисов са депутатите, които влизат в новия парламент от Габровския регион. Това обяви Централната избирателна комисия.

Като депутати те са избрани с листите на ПП ГЕРБ - два мандата, коалиция "БСП за България - един мандат и коа

40 декара гори горят край Копривщица

//dariknews.bg/novini/bylgariia/40-dekara-gori-goriat-kraj-koprivshtica-2014768

Пожар избухна край Копривщица. Около 40 декара гори горят над града, съобщава bТV.
 
На място вече има пожарни екипи, които работят за пълното пот

Димитър Митев: Ще си работя на камиона, нищо че ударих 12 млн. лв.

http://www.clubz.bg/52357-dimityr_mitev_shte_si_rabotq_na_kamiona_nishto_che_udarih_12_mln_lv

Цяла седмица спечелилият рекордния джакпот от 12 милиона лева не се обади в лотарията, нито разкирваше самоличността си.

Сега той го направи пред Нова. Той е 60-годишен пенсионер от Ямбол, шофьор на камион и още не може да повярва какво се е случило.

„Това са много пари. Не са за обикновен човек като мен. Ще ги получавам няколко години”, казва милионерът Димитър Митев.

Вече са го съветвали да инвестира парите вместо да ги държи в банка. А за разумен съвет разчита на своя шеф.

„Ще продължа да работя. Ще бъде при хората, ще си работя на камиона. Досега си мислех, че съм карък. Още не вярвам, че съм спечелил толкова много пари. Не съм на себе си”, казва още Димитър.

А какво си пожела най-новият български милионер?

„Желая да съм жив и здрав, и да не остарявам, за да мога да си изхарча парите”, казва милионерът Димитър Митев. 

Непълнолетно момче е открито мъртво на бул. „Осми Приморски полк“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=347897

Непълнолетно момче е открито мъртво във Варна на бул. „Осми Приморски полк“. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна говорителят на ОД на МВР – Варна Ивана Милева. По думите и, това е станало на първи април около 5.00 часа сутринта. Момчето е намерено на тротоара пред жилищния блок, в който живее.

Обявиха окончателния списък с имената на 240-те народни представители

http://www.moreto.net/novini.php?n=347895

Централната избирателна комисия обяви окончателния списък с имената на 240-те народни представители в 44-ия парламент. 3 МИР Варна ПП ГЕРБ 1. Лиляна Николова 2. Таня Петрова 3. Павел Христов 4. Красен Кралев 5. Стоян Пасев 6.

Елена Йончева: Има хубава новина от тези избори - ДОСТ не влязоха в Народното събрание

http://pogled.info/bulgarski/elena-ioncheva-ima-hubava-novina-ot-tezi-izbori-dost-ne-vlyazoha-v-narodnoto-sabranie.84288

/Поглед.инфо/ „Не мисля, че съм от другата страна, защото журналистиката иска директно, честно отношение и мисля, че депутатството изисква същата позиция“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Елена Йончева пред Бтв.

Расте броят на загиналите при наводненията и калните свлачища в Колумбия

http://www.cross.bg/dyshi-zhertvite-mokoa-1539318.html

/КРОСС/Най-малко 254 души са жертвите на пороите и свлачищата, поразили град Мокоа в Колумбия. Силите за сигурност издирват над 200 души, които са в неизвестност. Над 1 100 войници и полицаи участват в спасителните операции. Ръководителят на пожарната служба Андрес Миранда обясни, че през първите 48 часа се работи активно за издирване и спасяване на оцелели. Изпратихме голямо количество питейна вода. Четири цистерни от четири града пристигат в момента в Мокоа с над 10 хиляди галона вода. Изпратихме също линейки, медицинска помощ, каза Миранда. Военновъздушните сили също пренасят оборудване, вода и лекарства в пострадалия град, център на провинция Путумайо. Президентът Хуан Мануел Сантос обяви извънредно положение в района и пристигна на място, за да се срещне с пострадалите и да инспектира спасителните операции. Не знаем колко ще са жертвите, издирването продължава, но първото нещо, което искам да кажа е, че моето сърце, нашите сърца, сърцата на всички колумбийци са с жертвите на тази трагедия, посочи Сантос. Президентът Сантос още, че за една нощ в района са паднали около трийсет процента от количествата дъжд за цял месец. Дъждовете са станали причина няколко реки да прелеят и са довели до калните свлачища, затрупали сгради и пътища в Мокоа. Много жилища са напълно разрушени, а много от местните жители издирват близки, които са били отнесени от потопа. Готовност да окаже помощ обяви правителството на Венецуела

Черна гора ще плаща по половин милион евро годишно, за да членува в НАТО

https://www.actualno.com/balkani/cherna-gora-shte-plashta-po-polovin-milion-evro-godishno-za-da-chlenuva-v-nato-news_603378.html

Пълноправното членство в НАТО ще струва на Черна гора около 450 000 евро годишно. Това съобщи местният Съвет за членство в Северноатлантическия съюз. От там подчертаха, че не е точна информацията в медиите, според която Подгорица ще трябва да дава по 2% от брутния си вътрешен пр

Три националистически партии създадоха алианс в Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6150800

Три националистически партии създадоха алианс в РумънияТри румънски извънпарламентарни националистически партии - партия "Единна Румъния", партия "Велика Румъния" и "Новите десни", сключиха споразумение за политически алианс, който ще се нарича "Блок за национална идентичност в Европа", предаде ТАСС, цитирана от БТА. След 27-годишен разкол на националистическата част на политическия спектър днес три

Лудогорец благодари на полицията

http://offnews.bg/news/n_1/n_651772.html

Ръководството Лудогорец изказа благодарността си към служителите на полицията, които гарантираха сигурността и провеждането на мача с ЦСКА-София в мач от 26-ия кръг на Първа лига, който завърши 2:0. Разградчани отбелязват, че органите на реда не са допуснали нито един инцидент и са опазили групата на североизточния град. Ето го изявлението: "Ръководството, треньорите и футболистите на ПФК Лудогорец изказват благодарността си към служителите на полицията, които с професионализма си гарантираха сигурността и провеждането на мача с ЦСКА, въпреки създаденото напрежение през седмицата. Органите на реда не допуснаха никакви инциденти с групата на Лудогорец и спомогнаха за опазването на обществения ред, така че никой да не пострада. Лудогорец благодари на всички униформени служители, които в събота вечер вместо да са при семействата си, изпълниха доблестно служебните си задължения".

"Газпром" вдигнал доставките за България през март с 19%

http://www.mediapool.bg/gazprom-vdignal-dostavkite-za-bulgaria-prez-mart-s-19-news262203.html

Доставките на Газпром за страни, които могат да станат потребители на газ по проекта за газопровод "Турски поток", през март значително са се увеличили спрямо същия месец на 2016 година. Само за Турция износът е скочил с 51 на сто. Това се посочва в съобщение на руския газов холдинг, цитирано от БТА. Като цяло от 1 до 31 март 2017 година доставките на Газпром за чуждестранни партньори са нараснали с 3.3 процента (496 милиона кубични метра) в сравнение с март миналата година. Добра динамика на растежа на търсенето показват страните, които могат да получават газ от Русия по "Турски поток". Износът за Турция се е повишил с 51 процента, за Сърбия - с 37.6 процента, за България - с 19.4 процента, се отбелязва в съобщението. През 2016 година доставките на руската компания за т.нар. далечна чужбина (страните извън ОНД) нараснаха с 12.5 процента спрямо 2015 година - до исторически максимум от над 179.3 милиарда кубични метра, припомня ТАСС. Износът за Великобритания възлезе на 17.8 милиарда кубични метра (растеж от 59.9 процента), за Франция бе 11.5 милиарда кубични метра (+18.1 процента), за Полша – 11.1 милиарда кубични метра (+24.2 процента), за Австрия – 6.1 милиарда кубични метра (+37.9 процента), за Холандия – 4.2 милиарда кубични метра (+77.1 процента), за Дания – 1.7 милиарда кубични метра (+156,.2 процента). Положителна тенденция имаше и при страните от Югоизточна Европа, потенциални потребители на газа, който ще се доставя по "Турски поток". Миналата година доставките за Италия нараснаха с 1.1 на сто до 24.7 млрд. куб метра, за България - с 2.1 на сто до 3.18 милиарда кубични метра, за Гърция - с 35 на сто до 2.68 млрд. куб метра, за Сърбия - с 4.3 на сто до 1.75 млрд. куб метра, за Румъния - с цели 740 процента до 1.48 млрд. куб метра, за Хърватия - с 54.8 на сто до 0.76 млрд. куб метра, за Македония - с 56.5 на сто до 0.21 млрд. куб метра.

"Газпром" увеличил износа за България през март с 19%

http://www.mediapool.bg/gazprom-uvelichil-iznosa-za-bulgaria-prez-mart-s-19-news262203.html

Доставките на Газпром за страни, които могат да станат потребители на газ по проекта за газопровод "Турски поток", през март значително са се увеличили спрямо същия месец на 2016 година. Само за Турция износът е скочил с 51 на сто. Това се посочва в съобщение на руския газов холдинг, цитирано от БТА. Като цяло от 1 до 31 март 2017 година доставките на Газпром за чуждестранни партньори са нараснали с 3.3 процента (496 милиона кубични метра) в сравнение с март миналата година. Добра динамика на растежа на търсенето показват страните, които могат да получават газ от Русия по "Турски поток". Износът за Турция се е повишил с 51 процента, за Сърбия - с 37.6 процента, за България - с 19.4 процента, се отбелязва в съобщението. През 2016 година доставките на руската компания за т.нар. далечна чужбина (страните извън ОНД) нараснаха с 12.5 процента спрямо 2015 година - до исторически максимум от над 179.3 милиарда кубични метра, припомня ТАСС. Износът за Великобритания възлезе на 17.8 милиарда кубични метра (растеж от 59.9 процента), за Франция бе 11.5 милиарда кубични метра (+18.1 процента), за Полша – 11.1 милиарда кубични метра (+24.2 процента), за Австрия – 6.1 милиарда кубични метра (+37.9 процента), за Холандия – 4.2 милиарда кубични метра (+77.1 процента), за Дания – 1.7 милиарда кубични метра (+156,.2 процента). Положителна тенденция имаше и при страните от Югоизточна Европа, потенциални потребители на газа, който ще се доставя по "Турски поток". Миналата година доставките за Италия нараснаха с 1.1 на сто до 24.7 млрд. куб метра, за България - с 2.1 на сто до 3.18 милиарда кубични метра, за Гърция - с 35 на сто до 2.68 млрд. куб метра, за Сърбия - с 4.3 на сто до 1.75 млрд. куб метра, за Румъния - с цели 740 процента до 1.48 млрд. куб метра, за Хърватия - с 54.8 на сто до 0.76 млрд. куб метра, за Македония - с 56.5 на сто до 0.21 млрд. куб метра.

Десетки арестувани в Москва след опозиционните протести

http://offnews.bg/news/n_1/n_651771.html

Полицията в Москва е задържала днес 29 опозиционни демонстранти, предаде Франс прес. Те са били арестувани заради нарушаване на обществения ред, посочи пресслужбата на полицията в руската столица, пише БНР. Само журналистът на Франс прес, който е на мястото на събитието, станал свидетел на задържането на 30 души, предава изданието.  Арестите им идват седмица, след като стотици бяха задържани на антикорупционни протести в Москва и други руски градове, организирани от опозиционния лидер Алексей Навални, който също бе арестуван.  В цяла Русия през последната седмица се проведоха протестни демонстрации с настояване за оставка на премиера Дмитрий Медведев заради обвинения в корупция. Хиляди хора са се включили в протестите.

Столичани на протест срещу увеличението на цената на парното

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/stolichani-na-protest-sreshtu-uvelichenieto-na-cenata-na-parnoto-236841/

Протестиращите отправят въпроси към членовете на енергийния регулатор относно предложената нова цена на топлинната енергия

Изпитите за вход в Софийския университет вече са с нови правила

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/02/2946685_izpitite_za_vhod_v_sofiiskiia_universitet_veche_sa_s/?ref=rss


Изпитите за вход в Софийския университет вече се провеждат по нови правила. В неделя сутрин стотици се явиха на тест по български език и литература, който е разделен на модули, показа в свой репортаж Нова телевизия.

За първи път от тази година кандидат-студентите се явяват на изпит от две части - тест с 50 въпроса и есе. Така темите по литература отиват в историята.

Максималният брой точки е 100 - 70 от теста и 30 от есето. Ако зрелостникът откаже...

След Брекзит – Великобритания върна сините паспорти

http://www.cross.bg/velikobritaniya-pasporti-suyuz-1539317.html

/КРОСС/Сините паспорти ще бъдат върнати, след като Брекзит вече е факт, съобщи Daily mail. Министерството на вътрешните работи във Великобритания сключи договор за 490 милиона паунда, за да бъдат изработени новите документи. Редизайнът на паспортите вече е обявен на търг. След излизането на Великобритания от Европейския съюз всички паспорти ще бъдат променени от стандартните за съюза червени в предишните традиционно сини. Андрю Роседнал от партията на Торите заяви, че бордото като цвят бил „национално унижение". „Преминаването към сини паспорти е знак, че Великобритания се завръща. Нашата идентичност беше загубена, докато бяхме членове на ЕС и сънародниците ни ставаха все по-недоволни", каза Росендел. Жителите на кралството гласуваха на референдум през 2016-та година за излизане от Европейския съюз, като разликата в гласовете „за" и "против" беше по-малко от 4%.  

Коментар на седмицата №2: Демокрацията отне на БСП победата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6150793

Коментар на седмицата №2: Демокрацията отне на БСП победатаПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е номер 2 с над 58 800 прочитания. Агресивният тон, наложен от Нинова, обърна хората към ГЕРБ - не толкова защото  харесват Борисов, а като застраховка срещу БСП Има една народна мъдрост - каквото човек сам си направи, няма кой друг да му го направи.

Отрова мори улични и домашни животни в „Аспарухово”

http://www.moreto.net/novini.php?n=347864

В горната част на кв.”Аспарухово” преди дни е била разпръсната отрова. Има починали бездомни кучета и котки, както и домашни кучета. За това алармират от „Анимал хоуп" Варна. Става въпрос за района около улиците „Марагидик” и „Лонгоза”.

Деца от цяла България мериха сили в шахматния турнир „Търновско царство”

https://www.24chasa.bg/region/article/6150780

Деца от цяла България мериха сили в шахматния турнир „Търновско царство”Близо 100 деца от цяла България мериха сили в тридневния шахматен турнир „Търновско царство”, провел се в красивата крайградска местност Ксилифор. Претенденти в различни възрастови групи се състезаваха за многобройните награди, осигурени от организаторите. Кметът на Велико Търново Даниел Панов поздрави всички участници в състезанието и връчи

14-годишно момче открито мъртво пред блок във Варна

http://offnews.bg/news/n_1/n_651770.html

14-годишно момче е било открито мъртво пред жилищен блок във Варна, съобщават от МВР, цитирани от "Фокус". Трупът е бил открит на бул. „Осми Приморски полк“ на 1 април около 5.00 часа сутринта. Момчето е намерено на тротоара пред жилищния блок, в който живее. Причините и обстоятелствата около смъртта на момчето се изясняват. Образувано е досъдебно производство, което Районна прокуратура – Варна наблюдава. „Към момента не са установени каквито и да било данни за извършено криминално престъпление спрямо лицето“, посочи Ивана Милева. Тя добави, че последващите резултати от експертизите и аутопсията са част от досъдебното производство, които към момента няма как да се коментират.

Нови правила за движение в Европа

https://www.actualno.com/europe/novi-pravila-za-dvijenie-v-evropa-news_603372.html

Правилата за движение на чужденци в Европа се промениха доста преди Brexit, с изисквания, които влязоха в сила от 1 април, пише „Индипендънт“. Пример за това е новата такса в Париж, Лион и Гренобъл. От вчера гражданите на други страни, които влизат в тези френски градове, тр

„Газпром“: С близо 20% е нараснал износът на газ към България

http://www.cross.bg/stranite-mart-klienti-1539316.html

/КРОСС/Руската петролна компания „Газпром" през месец март е увеличила газовите доставки към страните, които могат да бъдат клиенти на проекта за газопровод „Турски поток", предава агенция ТАСС. От компанията заявиха, че износът само към Турция е увеличен с 51% на годишна база. През март освен това доставките към чуждестранни клиенти са нараснали с 3,3% (496 млрд. куб.м.) за спрямо миналата година. „Ние можем да станем свидетели на положителна динамика в търсенето от страните, които биха били способни да получават газ от Руската федерация чрез газопровода „Турски поток", коментираха от „Газпром" и добавиха: „Износът към Сърбия е нараснал с 37,6%, към България - с 19,4%".  

Две банки се сляха и създадоха най-голямата в Абу Даби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6150785

Две банки се сляха и създадоха най-голямата в Абу ДабиДве водещи банки от Обединените арабски емирства (ОАЕ) - Фърст гълф банк (First Gulf Bank - FGB) и Националната банка на Абу Даби (National Bank of Abu Dhabi - NBAD) - доведоха докрай сливането си, създавайки най-голямата банка в страната под името Фърст Абу Даби банк (First Abu Dhabi Bank), предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пищна бразилка: Роналдо поиска от мен 15 минути секс

http://offnews.bg/news/n_1/n_651765.html

Пищна бразилка потърси популярност с разказ как е била сваляна от Кристиано Роналдо. Ерика Канела разкри, че португалецът я е поканил в къщата си в Лисабон, въпреки че има официална връзка с Джорджина Родригес. Асът на Реал обаче предварително уточнил, че сексът ще трае 15 минути. Това отказало поредната Мис Бум Бум. През 2013 година Роналдо преспа с друга едра бразилка – Андреса Урах. По-късно красавицата потвърди историята и доказа, че португалецът е изневерил на тогавашната си приятелка Ирина Шейк. Сега 20-годишната Ерика заяви: „Чух за аферата му с Андреса. Може би той има фетиш към момичетата от Мис Бум Бум“. Ерика, която спечели титлата за най-добро дупе през ноември, разкри, че Роналдо е използвал „WhatsApp“ за свалката. „Да се срещна с Ронално беше мечта за мен, защото го харесвам много като мъж. Мислих си, че той харесва повече модели тип „Барби“, но не съм си представяла, че ще се загледа към бразилка с голямо дупе, като мен. Той направи цялата свалка. Прати ми съобщения в „WhatsApp“. Последното гласеше: „Искаш ли да дойдеш в къщата ми? Искам да те видя“. Беше организирал дори превоз от хотела ми. Всичко вървеше добре, докато не говори с него на излизане от колата. Каза ми, че съм закъсняла и има само 15 минути за мен. Но аз не съм жена за четвърт час, така че го оставих сам в тези 15 минути. Почувствах се като обект. Когато се върнах в Бразилия, разбрах, че ме е блокирал в „WhatsApp“, коментира Ерика. Не е ясно дали не лъже. Но на Джорджина няма да й стане приятно. Още повече, се заговори, че плейбоят се готви за сватба.

Специалистите алармират: Всеки трети с алергична хрема заплашен от астма

http://www.moreto.net/novini.php?n=347893

Всеки трети с алергична хрема у нас е заплашен от бронхиална астма, алармират специалистите от диагностично-консултативния кабинет в Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив в началото на Световната седмица на алергиите. Тя се провежда от 2 до 8 април и нейната цел е да увеличи информираността на хората към заболяването, което все повече зачестява.

В Япония проектират „магистрали“ за дронове

http://www.cross.bg/dronovete-magistralite-mrezha-1539315.html

/КРОСС/Дроновете навлизат във все повече сфери на дейност. Широката им употреба налага обаче да се вземат и мерки за сигурност. До няколко години за дроновете в Япония ще има обособени „магистрали", които ще осигуряват безопасното им прелитане, информира БНТ. Две японски фирми ще си партнират за изграждането на магистралите. Едната ще разработи триизмерна въздушна карта. Другата ще предостави данни за наличната електропреносна мрежа. Така ще създадат въздушни коридори с регулирано движение и дроновете няма да се сблъскват нито помежду си, нито с кабели и електрически стълбове. Директорът на едната от фирмите е убеден в ползата от проекта. „Дроновете ще ни позволят да използваме пълния потенциал на нашата електрическа мрежа. Освен това новата инфраструктура ще бъде от полза на обществото", казва Хироши Ямагучи. На магистралите ще има пунктове за поддръжка и ремонт на дроновете. Там ще се зареждат и батериите им, а това значи зелена светлина за дългите полети. Новите трасета ще зарадват дистрибутори и онлайн търговци. Те ще могат да наемат магистралите и да си осигурят безпроблемни доставки. Японският проект ще се отрази благоприятно също на аерофотографията, пръскането с пестициди, геоложките проучвания. Бизнесът с дронове, изглежда, ще продължава да се развива. Трябва обаче да кажем, че има и противници на тази тенденция, които виждат личното си пространство застрашено.  

Трагедия в Колумбия - кални свлачища убиха над 200 души

http://offnews.bg/news/n_1/n_651768.html

Кални свлачища в Колумбия отнеха живота на най-малко 254 души, ранени са над 400 души, а изчезналите хора са стотици, съобщават световните агенции. Калните свлачища възникнаха заради обилните валежи през последните дни в страната. Губернаторът на провинцията Путомайо Сорел Арока обяви случващото се за „безпрецедентна трагедия“ и посочи, че „стотици семейства все още не са открити, а цели квартали липсват“. Властите сочат, че е възможно да има нови жертви. Свлачищата са предизвикани от прииждането на река Мокоа и на нейните притоци. Около 1100 военни са нагърбени със спасителните акции в района на трагедията. Венецуела вече изказа готовност да окаже помощ веднага на съседна Колумбия.

Велосипедисти засадиха дръвчета на Кьошковете

//dariknews.bg/regioni/shumen/velosipedisti-zasadiha-dryvcheta-na-kioshkovete-2014760

По повод Седмицата на гората, която стартира в понеделник, служители от ПП "Шуменско плато" и членове на велоклуб „Илчов баир“ организираха днес акция за залесяване. Дръвчетата за инициативата са дарени от ДГС-Шумен, като стопанството е част от СИДП. img wide]

Разградчанин оглави Младежкия Червен Кръст

//dariknews.bg/regioni/razgrad/razgradchanin-oglavi-mladezhkiia-cherven-kryst-2014759

Разградчанин оглави Българския Младежки Червен Кръст.
22-годишният Станимир Бояджиев е избран на лидерския пост по време на 14-ия Национален събор на БМЧК, провел се през уикенда в СОК-Камчия. Преди да стане председател на организацията Станимир Бояджиев бе един мандат заместник-председател.

Седмица на гората

//dariknews.bg/regioni/sliven/sedmica-na-gorata-2014684

„Гората е живот“ – това е мотото, под което ще премине традиционната Седмица на гората през 2017-а. Най-голямото събитие в горския сектор започва официално на 3 април, понеделник. Цяла седмица активности ще запознават хората с грижата за българската гора, както и с екосистемните ползи от нея.

Откриха статуя на бабата на Тутанкамон в Египет

//dariknews.bg/novini/liubopitno/otkriha-statuia-na-babata-na-tutankamon-v-egipet-2014762

Археолози намериха "красиво изсечена" алабастрова статуя в погребалния храм на Аменхотеп Трети, която вероятно е на съпругата му Тий, бабата на
Тутанкамон, съобщи в. "Дейли мейл".

Историк: Мартин Шулц ще е по-добър германски канцлер за Европа

//dariknews.bg/novini/sviat/istorik-martin-shulc-shte-e-po-dobyr-germanski-kancler-za-evropa-2014761

Британският историк и бивш жител на Берлин Тимъти Гартън Аш определи Брекзита като най-голямото поражение в политическия му живот, но вижда надежда за ЕС в насрочените за септември германски парламентарни избори, предаде ДПА.

Кой е най-новият български милионер? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/koj-e-naj-noviiat-bylgarski-milioner-video-2014764

60-годишен пенсионер от Ямбол, се оказа щастливецът, ударил рекордния за България джакпот от 12 милиона лева, разказва

"168 часа": Горан - от злато на тепиха до странна смърт в изолатора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6150777

"168 часа": Горан - от злато на тепиха до странна смърт в изолатораБургаският екшън герой Горан Горанов, който през последните години подлуди полицията, отново скандализира града, този път със собствената си смърт. Мистериозната кончина на бившия състезател по борба, открит мъртъв в килията си на 25 март, отприщи лавина от предположения. Убит, отровен, упоен, задушен или просто покосен от инфаркт?

Мароканец и етиопка спечелиха титлите в маратона в Стара Загора

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/02/2946682_marokanec_i_etiopka_specheliha_titlite_v_maratona_v/?ref=rss


Мароканецът Абделайди Таяр спечели маратона в Стара Загора. Етиопката Белайнеш Югезу заслужи втора поредна титла в България, след като през есента триумфира в София.

Най-добре от българите в маратонските бягания се представиха Сабина Николова с 3.42:42 ч и Илия Куцаров с 2.39:35 ч.

Мъжкият маратон се оказа оспорван. Група от петима африканци бягаше далеч напред заедно до 40-ия километър, след което Таяр се откъсна. Мароканецът финишира за 2.19:47 ч....

Протестиращи бащи поискаха споделено родителство, а не свиждане

http://www.cross.bg/roditelstvo-borisov-vruzka-1539314.html

/КРОСС/Пореден протест на бащи се проведе пред Съдебната палата. Те отново поискаха споделено родителство, съобщава БГНЕС. Споделеното родителство е страшно ефективно. То гарантира, че детето ще има възможност да изгради лична връзка с всеки един от родителите си. Всеки един от тях пък ще може да понесе сравнително по-рано тежестта и радостите на родителството, коментира Пламен Борисов от Асоциация за детско развитие "Член 24". Той посочи, че споделеното родителство е като споделените пътувания и споделената икономика. По думите на Борисов в Австрия законът е много ефективен. Почти във всички държави в Европа имало споделено родителство. Пламен Борисов смята, че предложението за изменение на Семейния кодекс е стъпка напред, но не е достатъчно добро. Модерното европейско и световно законодателство предлага споделеното родителство да е под формата на оборима презумпция. Така то ставало истинско. Съдът трябвало да направи всичко възможно детето да прекарва не по-малко от 35% от времето с когото и да е от родителите си. Пламен Борисов поясни, че в момента това време е около 2% - два уикенда месечно и от 20 до 30 дни ваканция през лятото. Той смята, че това не е достатъчно, за да се изгради нормална връзка дете-родител. Режимът произвеждал неделни татковци и по-рядко майки, тъй като дете и родител си ходят на свиждане. Борисов възнегодува, че на свиждане се ходи в болница или затвор. Той е категоричен, че родител и дете имат нужда да изграждат ефективна връзка

Netflix ще плаща за субтитри на филмите и сериалите

http://www.clubz.bg/52356-netflix_shte_plashta_za_subtitri_na_filmite_i_serialite

Стрийминг услугата Netflix, която влезе в България преди година, ще предлага на потребителите да превеждат филмите срещу заплащане, обяви компаниията.

Заедно с България още 130 държави получиха достъп в последните 12 месеца. Това обаче остави мнозинството филми без никаква локализация на местен език. За момента Netflix поддърка над 20 езика, но не за всички филми и сериали, които предлага.

Идеята е както професионални преводачи, така и аматьори да могат да превеждат субтитри. Дали все пак са способни на това ще се определи с тест в рамките на програмата Hermes. Процедурата отнема около седмица. При регистрация Netflix иска да посочите преводачески опит или такъв с аудио и субтитри, ако имате. 

Заплащането ще зависи от езика. Преводът от японски на исландски например струва 27,5 долара за минута видео, но този от по-лесните комбинации като английски-български вероятно ще плаща по-малко.

В Гибралтар се безпокоят за статута си след Брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=347886

Кризата около Гибралтар се задълбочи след като първият министър на задморската територия Фабиан Пикардо заяви, че е било пренебрегнато искането му да бъде включено правото на Гибралтар да остане част от Великобритания, в писмото на премиера Тереза Мей за задействането на член 50.

„Газпром” силно вдигна доставките на газ за България

https://vesti.bg/bulgaria/gazprom-silno-vdigna-dostavkite-na-gaz-za-bylgariia-6067435

Голямо увеличение има и в износа на синьото гориво за страните, евентуални клиенти на „Турски поток”

Майкъл Кейн мечтае да изиграе остарелия Джеймс Бонд

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6150763

Майкъл Кейн мечтае да изиграе остарелия Джеймс БондБританската екранна легенда сър Майкъл Кейн няма роля, която да му се е опряла, но сега мечтае да изиграе остарелия Джеймс Бонд, пише сайтът Контактмюзик, цитиран от БТА. 84-годишният актьор е на мнение, че в дългата си кариера се е превъплътил в какви ли не образи, за което, разбира се, не съжалява.

9 фена, купили билети за All Stars 2017, с подарък за 9-ия рожден ден на фондация „Димитър Бербатов“

https://www.24chasa.bg/sport/article/6150753

9 фена, купили билети за All Stars 2017, с подарък за 9-ия рожден ден на фондация „Димитър Бербатов“Всички фенове, закупили билети за благотворителния футболен мач All Stars 2017 до 7 април, имат шанс да получат подарък. „На 7 април Фондация "Димитър Бербатов" има рожден ден. И рожденичката иска да направи подарък на някои от своите дарители - фенове, които купуват билети за мача на 14 юни: всеки, който е купил билет до 7 април включително,

Гибралтар не е за продан, категоричен Лондон

http://www.cross.bg/gibraltar-velikobritaniya-nyama-1539313.html

/КРОСС/Британският външен министър Борис Джонсън подчерта, че Гибралтар "не е за продан" по време на преговорите за Брекзит, след като ЕС обяви, че Испания трябва да има думата за всяко споразумение след излизането на Великобритания от съюза, включващо и Скалата, съобщава Франс прес. Гибралтар не е за продан. Гибралтар не може да бъде търгуван. Гибралтар няма да бъде пазарен, писа Джонсън в статия за "Сънди телеграф". По-рано тази седмица стана ясно, че Европейският съюз предлага на Испания право на вето върху бъдещите отношения между Гибралтар и ЕС след излизането на Великобритания от съюза. Според проектопозицията на ЕС за предстоящите преговори с Лондон, която трябва да бъде одобрена на срещата на върха на евролидерите на 29 април, "след като Обединеното кралство напусне съюза, няма да се прилага споразумение между ЕС и Великобритания за територията на Гибралтар без сделка между Испания и Великобритания". Конкретно ЕС предлага на Мадрид специални пълномощия върху съдбата на Гибралтар, но само ако територията не е вътрешен проблем на ЕС. Джонсън поясни, че политиката на правителството остава "фиксирана и твърда. Суверенитетът на Гибралтар не може да бъде променен без съгласието на Великобритания и на народа на Гибралтар". "Статутът на Гибралтар остава непроменен от 1713 г. Нямаше никакво значение, когато Великобритания се присъедини към общия пазар през 1973 г. и когато Испания още не беше член

1000 лв. глоба за руснак, убил 3 кози със самурайски меч

https://www.24chasa.bg/region/article/6150755

1000 лв. глоба за руснак, убил 3 кози със самурайски меч
1000 лв. глоба ще плати руснак, убил три кози със самурайски меч, постанови окончателно окръжният съд в Ямбол. Чужденецът живеел в елховско село, където имал къща с двор. На 19 февруари м.г. за пореден път козите на негов съсед влезли в дворното място на руснака, където той отглеждал бадеми. Стопанитъ се ядосал, защото това не било изолиран случай.

20% увеличение отчете "Газпром" в доставките си към България

http://offnews.bg/news/n_1/n_651767.html

Руската петролна компания „Газпром“ през месец март е увеличила газовите доставки към страните, които могат да бъдат клиенти на проекта за газопровод „Турски поток“, предава руската информационна агенция ТАСС. От компанията заявиха, че износът само към Турция е увеличен с 51% на годишна база.През март освен това доставките към чуждестранни клиенти са нараснали с 3,3% (496 млрд. куб.м.) за спрямо миналата година. „Ние можем да станем свидетели на положителна динамика в търсенето от страните, които биха били способни да получават газ от Руската федерация чрез газопровода „Турски поток“, коментираха от „Газпром“ и добавиха: „Износът към Сърбия е нараснал с 37,6%, към България - с 19,4%“.

ВМРО призна: Блокадата на границата беше пресилена

http://www.mediapool.bg/vmro-prizna-blokadata-na-granitsata-beshe-presilena-news262202.html

ВМРО призна, че спорната блокада на българо-турската граница в дните преди изборите, в която участваше, е била "пресилена" и "непремерена". Няколко дви преди изборите "Обединени патриоти" организираха шумна блокада на българската граница с Турция до ГКПП "Капитан Андреево". Освен че спираха превозни средства, по време на акцията "патриотите" с груб тон отпращаха възрастни жени с българско гражданство, дошли да гласуват у нас от Турция. "От гледна точка на ефекта – недаване на възможност на Ердоган да има свои представители в българското Народно събрание – действията бяха оправдани, но те бяха пресилени в някои моменти, категорично, и непремерени", заяви пред БНР в неделя един от най-активните участници в блокадата – евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. Той призна, че подобни кампании не са начинът и че в дългосрочен план това няма да работи. В четвъртък и Софийска градска прокуратура обяви, че започва проверка за престъпление против политическите права на гражданите, защото е получила множество сигнали заради недопустими действия срещу български граждани и направен опит да им се попречи да упражнят избирателните си права. "Прокуратурата нека проверява, да установи фактите и да им даде правна квалификация. Но има и един друг, чисто правен аспект този въпрос – въведеното от Изборния кодекс задължение на българските граждани да гласуват. Е, добре, като са длъжни да гласуват, как да им пречим те да се върнат и да гласуват в България? Това, което се разигра на границата на 24-и март има три аспекта: правен, политически и чисто човешки. Да демонстрираш сила на очевидно по-слаби от теб едва ли е много мъжка постъпка. Чисто морално и чисто човешки подобни действия са недопустими", коментира пред БНР и бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. Според Ангел Джамбазки обаче блокадата е провокирана от опита за грубо вмешателство във вътрешните работи на България чрез действията на Турция в подкрепа на ПП ДОСТ. "На границата забелязахме много лица, които чистосърдечно си признаваха, че екскурзията им е платена от ДОСТ, за да гласуват за ДОСТ, а това малко или много е открито купуване на гласове", посочи евродепутатът. По думите му тези хора са получили облага за гласуването за определена политическа партия, което е нарушение на Наказателния кодекс. По думите на Пламен Киров България не се е защитила достатъчно мощно срещу намесата във вътрешните си работи, а турският посланик е трябвало да бъде обявен за персона нон грата. Според Ангел Джамбазки, за да се предотвратят подобни проблеми вбъдеще, трябва да се отнеме възможността за гласуване при двойно гражданство, да се въведе уседналост, гласуване само при плащане на данъци в България или други подобни мерки. Същинските преговори за съставяне на коалиция между "Обединените патриоти" и ГЕРБ все още не са започнали, каза още Джамбазки, въпреки че в края на миналата седмица бе проведена неколкочасова среща между коалицията и партията на Бойко Борисов. Според Джамбазки в преговорите не става въпрос за министерски кресла. "Уточнени са нещата, които би трябвало според нас да бъдат част от една бъдеща управленска програма, ако се стигне до това. Въпроси, свързани с доходи, със сигурност, с външна политика, с предстоящо председателство, и трябва да се намерят рамките, в които тези въпроси да бъдат превърнати в една бъдеща управленска декларация, под която да бъдат сложени подписи. Ако ме питате дали говорим за министерски кресла - не, не говорим за министерски кресла", каза зам.-председателят на ВМРО.

Хиляди откриха велосезона в Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_651766.html

Над 2000 пловдивчани от всички възрасти участваха в традиционното шествие под надслов "Аз карам велосипед, последвай ме". С проявата официално бе открит велосезон 2017 в града, пише Plovdiv24. Тази година бройката на участниците бе рекордна, след като в шествието за начало на миналия сезон се пуснаха около 1000 души. Стартът беше даден в 11 часа на площад "Съединение", като колоната премина през булевард "Марица" - юг и завърши с една обиколка на Гребната база. Сред участниците в шествието бяха зам.-кметът Георги Титюков, двукратният олимпийски шампион Николай Бухалов, бившият международен футболен съдия Атанас Узунов и др.

Коментар на седмицата №3: Тези избори счупиха тъпометъра

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6150741

Коментар на седмицата №3: Тези избори счупиха тъпометъраПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е номер 3 с над 53 100 прочитания. Ами ако сега Брюксел ни принуди да повторим вота в Турция и да отворим 350 секции? А? На тези избори видяхме неадекватни партии и селяндурски коментиращ елит. Започвам веднага с примерите. От всички социологически агенции близо до истината пак

До 23-ти април в цялата страна се провежда "Походът на книгите"

http://www.cross.bg/april-smeem-godina-1539312.html

/КРОСС/От днес до 23-ти април в цялата страна се провежда "Походът на книгите". Кампанията е свързана с втори април - Международен ден на детската книга, затова официалното начало беше в детския отдел на Столична библиотека. Първият "Поход на книгата" от 2011-та година дойде след публикуването на резултатите от международното оценяване - тревожни констатации за функционалната грамотност на голям дял от българските ученици. Публикуваният през декември 2016-та година пореден доклад отново потвърждава: българските деца остават много под средното ниво по отношение на способностите да ползват познанията от училище в областите като четене, математика, природни науки. Днес в Столичната библиотека учениците бяха и малки, и големи.Началото на похода постави министърът на образованието Николай Денков: Какви са ми най-сладките моменти, които съм имал с моите деца - това са моментите, в които заедно сме вечер. Аз им чета някаква книжка, обикновено тя е смешна, по-рядко е страшна, и се смеем заедно. На какво се смеем? Защо се смеем? Ето това е възпитанието.  

Виртуални приемни по плажовете през лятото ще свързват туристите с КЗП

http://www.moreto.net/novini.php?n=347863

Комисията за защита на потребителите /КЗП/ започва засилени инспекции по Черноморието през месец май, заяви пред Дарик радио председателят на институцията Димитър Маргаритов. „Където в минали периоди сме констатирали нарушения, ще имаме предварителни проверки, които да установят дали всичко е наред.

Следизборно. Ще се разпадне ли Реформаторският блок

http://www.clubz.bg/52355-sledizborno_shte_se_razpadne_li_reformatorskiqt_blok

Снимка БГНЕС

Ще го бъде ли форматът "Реформаторски блок" извън парламента или ще се (до)разпадне само два месеца, след като партиите в него направиха общ конгрес. На този въпрос се очаква да има отговор във вторник, когато се събира Националният съвет на СДС. Освен оставката на лидера Божидар Лукарски и ръководството на сините заради изборния резултат се очаква решение за бъдещето. На последното заседание на Националния изпълнителен съвет във вторник след парламентарния вот е обсъждан вариант за прекратяване на формата РБ с партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" (ДБГ) и призив за обединение на десните партии около едно ядро - СДС и ДСБ, разказаха участници в заседанието.

"В СДС има настроения, че въпреки всичко най-близкият партньор политически е ДСБ", заяви високопоставен седесар. 

Решенията за коалициите в СДС обаче се взимат от Националния съвет - широкия партиен орган, а не от изпълнителното ръководство. На заседанието на Реформаторския блок, на което се валидира оставката на общия политически съвет, Петър Москов, който оглавяваше кампанията, посочи, че "РБ остава заедно" и обяви обща воля за обединение. Лукарски обаче е заявил пред настроенията в партията си пред останалите партньори, въпреки че Кунева не беше там. Не са били спестени и обвиненията, че хората на ДБГ по места не са работили за общата предизборна кампания, при това не на изолирани места. Подобни обвинения обаче са се чули и от страна на ДБГ към СДС.

Напрежение заради явяването на изборите с ДБГ имаше още преди самите избори. Тогава вече бившият водач на СДС-София бе скоропостижно отстранен, след като излезе с писмо срещу продължаването на общия проект с партията на Кунева. Сега в някои сини структури идеята за нов опит за събиране на десницата и прекратяване на формата РБ не се приема безропотно. Въпросът е коя от версиите за бъдещето ще надделее на сбирката във вторник.

Кунева засега е единственият лидер на партия в т.нар. традиционна десница, която не е подала оставка от поста. Мотивът, споделен от Найден Зеленогорски бе, че на избори се яви РБ, а не ДБГ, а и самата Кунева се отказа от място в листите за парламент. 

Пред СДС стои и един битов въпрос - какво става с централата на партията на "Раковски" 134, тъй като според Закона за политическите партии тя може да им бъде отнета. Един от вариантите това да не стане, освен благосклонност от страна на бъдещия столичен областен управител, тъй като сградата е държавна, е единственият евродепутат на традиционната десница - Светослав Малинов от ДСБ, да декларира, че е представител на десните от времето, когато двете партии бяха заедно в РБ. 

"Газпром": Износът на газ към България е нараснал с почти 20%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6150736

"Газпром": Износът на газ към България е нараснал с почти 20%Руската петролна компания „Газпром“ през месец март е увеличила газовите доставки към страните, които могат да бъдат клиенти на проекта за газопровод „Турски поток“, предава руската информационна агенция ТАСС, цитирана от Фокус. От компанията заявиха, че износът само към Турция е увеличен с 51% на годишна база.

Венцислав Стефанов: Домусчиев много бързо научи лошите неща в българския футбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/02/2946650_vencislav_stefanov_domuschiev_mnogo_burzo_nauchi/?ref=rss


Президентът на "Славия" Венцислав Стефанов заяви, че собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев много бързо е научил лошите страни в българския футбол. Според него повечето мачове на шампиона са с предварително ясен край.

"Познавам братя Домусчиеви от много години, когато не са имали и помен да се занимават със спорт, да не говорим с футбол. Добри и интелигентни момчета, направили са пари. Да са живи и здрави", каза Стефанов в интервю за...

Мачото на бейзбола призна за връзка с Джей Ло

http://www.cross.bg/dzheii-vreme-sred-1539311.html

/КРОСС/Бейзболният идол на Америка Алекс Родригес призна, че е гадже с латино дивата Дженифър Лопес. Спортистът участва в телевизионно предаване. Той не спря да сваля звезди на Джей Ло в ефир. "Тя е наистина страхотно, страхотно момиче и едно от най-умните човешки същества, които съм срещал в живота си. Освен това е невероятна майка", каза той за нея по време на участието си в шоуто "The View". Певицата и Алекс се запознаха през февруари по време на нейно участие и оттогава са неразделни. Клюкарите дори твърдят, че спортистът е причината да се разпадне двумесечната връзка на певицата с рапъра Дрейк. Родригес е прочут разбивач на дамски сърца. Сред завоеванията му блестят аткрисите Кейт Хъдсън и Камерън Диас. Сред пресните му бройки еАна Войжитски, бившата жена на Сергей Брин, един от създателите на Goоgle. И мачото, и Лопес са разведени с по 2 деца. Джей Ло е родена през 1969-а година, а бейзболистът 6 лета по-късно.  

Рилският манастир и мекици дават сили на ансамбъла

http://offnews.bg/news/n_1/n_651764.html

Ден за почивка имаха момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика и се възползва от хубавото време по най-добрия начин. Група за разходка до Рилския манастир поведе теньорът Весела Димитрова и помощникът й Михаела Маевска, предава колегата Стефан Ралчев от "Блиц спорт". С момичетата бяха хореографите Светлин Димитров и Маргарита Будинова. Капитанът Симона Дянкова бе с приятеля си, както и „златното момиче” Михаела Маевска. Целият отбор – Ели Бинева, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Мадлен Сергеева, Теди Александрова, Камелия Стоилова и Стефани Кирякова, прекара страхотен ден на едно от най-красивите места в България. Естествено, треньорите и момичетата, отправиха молитви за успешен сезон. Разходката до Светата обител беще придружено и със задължителното похапване на... мекици. В Рилския манастир стана традиция да се опитват от вкусните домашни вкусотии, които се продават на един от близките павилиони. Последва обяд и обратен път към София. Момичетата трябва да са щастливи с либерални треньори. Навремето Нешка Робева не даваше на Златните момичета да опитат дори едно пържено картофче, да не говорим за мекици. 

В София започва кампания за почистване и облагородяване на паркове и градини

https://www.actualno.com/society/v-sofija-zapochva-kampanija-za-pochistvane-i-oblagorodjavane-na-parkove-i-gradini-news_603365.html

В София започна кампанията на общината за почистване. На три етапа ще бъдат почистени, залесени и обновени пространствата в столицата. От Столичния инспекторат съобщиха, че се правят всички необходими действия, за да се почистят междублоковите пространства. "Надявам се, ч

Цветан Цветанов на картинг с 3 от жените си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6150727

Цветан Цветанов на картинг с 3 от жените сиСлед дългата и напрегната предизборна кампания, днес прекарах един чудесен ден със семейството си. Те са хората, които винаги са ме подкрепяли истински и всеки момент с тях е изпълнен с незабравими емоции.  В края на деня повишихме съботния адреналин на пистата за картинг в София Ринг мол. Уникално преживяване!

Утре над Черноморието ще бъде слънчево

http://www.moreto.net/novini.php?n=347881

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. След обяд облачността от юг ще започне да се увеличава и ще е предимно висока. Ще се задържи без валежи. Ще духа слаб източен вятър и с него дневните температури отново ще се задържат ниски, максималните ще са между 10° и 13°.

Намериха ученик от Варна мъртъв пред блока му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6150723

Намериха ученик от Варна мъртъв пред блока му14-годишен ученик от Първа езикова гимназия във Варна е починал миналата нощ, съобщи varnautre.bg. Момчето лежало на тротоара на бул. “Осми приморски блок” пред блока, в който живеело. Според полицията няма данни за насилствена смърт, но предстоят аутопсия и разследване.  Неофициалната версия е, че момчето е било надрусано и пребито до смърт.

Столичани излизат на протест срещу новата цена на парното

http://www.cross.bg/tzena-energiya-dds-1539310.html

/КРОСС/Пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) във вторник ще се проведе протест. в 13.30 часа граждани ще изразят недоволство срещу решението на регулатора за увеличение на топлинната енергия за клиентите на „Топлофикация" София ЕАД с 23%. В доклада на КЕВР не са посочени кои са причините, които налагат увеличение на цената на топлинната енергия на 79,20 лв/МВтч (без ДДС), при цена на природния газ 363,26 лв/МВ(без ДДС). Само преди 3 години при цена на природния газ е била 612,80 лв/МВтч (без ДДС) и тогава топлинната енергия за клиентите е струвала 79,89 лв/МВтч. (без ДДС), поясняват организаторите на протеста. Защо при по-ниска цена на природния газ от 1 април 2017г. спрямо 1 април 2014г. с 69% се предлага почти същия размер на цената на толпинната енергия, питат от инициативата. Протестът е разрешен от общинските власти и е обявен във Фейсбук групата „Протест срещу безобразията на КЕВР".  

Костов: Русия и Турция пробиват националната ни сигурност

http://www.clubz.bg/52354-kostov_rusiq_i_turciq_probivat_nacionalnata_ni_sigurnost

"Националната сигурност на България беше пробита. Определено."

Това заяви пред Нова тв бившият премиер (1997-2001) Иван Костов.

"Ако изцяло бутаната от Ердоган партия беше влязла в парламента, щяхме да говорим за истински пробив", продължи Костов, като визира ДОСТ.

Заплахата за страната ни идва както от Турция, така и от Русия, но и от заплахата с хуманитарната катастрофа.

"Ердоган е в много тежка ситуация. Той е в гражданска война. И Русия изпада в тежка ситуация. Тази година тя изчерпва валутния си резерв. Вкарана в два военни конфликта. Такава страна може да стане агресивна. Такъв може да стане и Ердоган, вкаран в неговите проблеми", смята експремиерът.

Според него България е в политическа криза от 2013 г. Доверието към партиите и политиците е елиминирано и това ги прави още по-безпомощни.

Предизвикателствата, особено външните, са все по-големи. Турция със сигурност се намесва в България. Русия - също.

"Не мога да твърдя, както Плевнелиев, че партиите взимат пари, защото нямам такива данни. Но руската пропаганда помага на много проруски политически формации - БСП, "Атака", напоследък и "Воля". Веселин Марешки беше 100 процента подпомогнат от нея", убеден е Иван Костов.

Но българинът на битово ниво е избрал Евопа. Той не праща децата си в Русия, нито ходи да работи там, аргументира се Костов.

В момента за страната ни има два ключови въпроса.

Първият е дали тя ще излезе от политическата криза.

„Дали ще има четиригодишен цял мандат? Много малко анализатори казват, че ще си изкарат мандата. Всички даже се ангажират, че ще има избори след една година или в края на 2018 г.”, каза Костов.

Вторият въпрос е отношението на хората към държавата.

"Да вземем един пример с десницата. Колко злоба и негативизъм се изля върху нея, и то от хора от самата десница! Някой нарече "гламави" лидерите й, но те си подадоха оставките. Гламавите не подават оставки. Тази озлобеност не се споделя дори от БСП. Дори Корнелия Нинова си казва, че е загуба да ги няма в парламента. Дават си сметка какво е те да бъдат заменени от "Обединените патриоти". Защо ГЕРБ не задават този въпрос?", попита Костов.

На изказаното от водещата мнение, че ако са били обединени, десните формации са щели да влязат, бившият министър-председател отговори, че критиките към тях могат да се кажат по-интелигентно.

Костов смята, че на най-повърхностно ниво вината за провала е на прекаленото его в десницата.

"Има обаче, мисля, по-дълбоки причини. В България вдясно от центъра има огромно струпване на дяснолиберални фомации. ГЕРБ са такива - ще ги познаете по това, че защитават тезата за малката държава с ниски данъци. Според мен проблемът е, че цялата тази либерална доктрина е в тежка криза в Европа и фалира в САЩ с избора на Доналд Тръмп", заяви Иван Костов.

И заключи:

"Когато не можеш да отговориш на интересите на избирателите, те престават да те чуват."

А никъде "патриотите" нямат програми за управление - нито в България, нито другаде.

"На България, а и на всички трябват нови големи идеи в политиката за големите въпроси. Те са накъде да върви ЕС, как да се справи той в конфликта с Турция, как да се справи с миграцията, как да намери десетки ключови решения, които не намери и заради които Великобритания си тръгна."

За експремиера най-вероятен вариант за правителство е коалиция между ГЕРБ, "патриотите" и евентуално Марешки.

А коалиция между ГЕРБ и БСП означава цялостна трансформация на политическия модел в страната, която никоя от тези партии няма да допусне.

"Основен риск за евентуалното бъдещо правителство е голямата маса изключително подготвено градско население. Това е риск за една сглобка, която ще изглежда устойчива в момента, в който се прави, но тя е с много тежки недъзи и няма да издържи един сблъсък. При едно недобро управление напред излиза голяма маса високо образовани хора в големи градски центрове. Те са близо 300 000 души, но тях ги няма в парламента. Те обаче са на възлозив постове, управляват бизнесите", заяви Костов.

Според него ДПС не може да излезе от изолацията, в която са го вкарали политическите партии. То е в хладилника, тежко замразено.

"Дали ще осребри от хладилника позициите си, зависи само от неопитността на "Обединените патриоти". Ако допуснат ГЕРБ да прави това зад гърба им, "патриотите" много бързо ще се разпаднат."

Колкото до ДОСТ, тази партия може би ще има още една битка. Тя ще опита да се пребори на следващите избари, особено ако са извънредни.

Накрая Костов бе попитан какво ще посъветва бъдещия премиер.

"Държавата може да се реформира много интелигентно и много силно. Но трябва да има малко самоотверженост. Какво казва един много оплюван бивш президент на САЩ - Джордж Буш-младши? "Аз гледам на получената подкрепа като на инвестиция. И ще я похарча заради американците, заради Америка." Т.е. взимаш доверие, ще го загубиш, но ще го инвестираш в нещо, което ще донесе добро на хората."

Съвсем естествено след този отговор Костов бе попитан дали такава е и неговата съдба.

"Правиш нещата заради другите, а не заради себе си, заради твоите успех и слава", каза той.

И завърши с прогнозата, че идат тъмни времена.

10 депутати на Марешки отказаха да влязат в парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_651763.html

15 кандидат-депутати са подали заявления да не бъдат обявявани за народни представители в 44-ия парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК). Най-много от тях - 10, са от партията на Веселин Марешки "Воля". Някои от тях са направили избора си още преди да бъдат обявени окончателно имената на избраните за народни представители. Отказ от депутатското си място в 44-тото Народно събрание са заявили: -Искра Михайлова-Копарова от листата на ПП „Движение за права и свободи“ (ДПС) в Тринадесети изборен район – Пазарджишки; -Пламен Петров от листата на ПП „Движение за права и свободи“ (ДПС) в Осми изборен район – Добрички; -Владимир Александров от листата на партия „ВОЛЯ“ в Седемнадесети изборен район – Пловдивски; -Елена Стефанова от листата на партия „ВОЛЯ“ в Седемнадесети изборен район – Пловдивски; -Калинка Славова от листата на партия „ВОЛЯ“ в Двадесет и трети изборен район – София; -Цветелина Лучкова от листата на партия „ВОЛЯ“ в Шестнадесети изборен район – Пловдив; -Фатма Исаева от листата на ПП „Движение за права и свободи“ (ДПС) в Тринадесети изборен район – Пазарджишки; -Венка Кутева-Цветкова от листата на коалиция „БСП за България“ в Четвърти изборен район – Великотърновски; -Ивелин Розинов от листата на партия „Движение за права и свободи“ (ДПС) в Четвърти изборен район – Великотърновски; -Хасан Азис от листата на партия „Движение за права и свободи“ (ДПС) в Девети изборен район – Кърджалийски; -Недко Жечев от листата на партия „ВОЛЯ“ в Двадесет и първи изборен район – Сливенски; -Иво Тодоров от листата на партия „ВОЛЯ“ в Двадесет и пети изборен район – София; -Борис Славейков от листата на партия „ВОЛЯ“ в Двадесет и шести изброен район – София-област; -Иван Банчев от листата на партия „ВОЛЯ“ в Двадесет и седми изборен район – Старозагорски; -Щерияна Проданова от листата на партия „ВОЛЯ“ в Двадесет и четвърти изборен район – София. Последните петима от партия ВОЛЯ са подали заявленията си вчера, но тъй като са по-назад в листите, решението за тях ще бъде взето на утрешното заседание на ЦИК. Те са поискали да бъдат заличени от кандидатската листа.

След Брекзит – Великобритания върна сините паспорти

http://offnews.bg/news/n_1/n_651762.html

Сините паспорти ще бъдат върнати, след като Брекзит вече е факт, съобщи Daily mail. Министерството на вътрешните работи във Великобритания сключи договор за 490 милиона паунда, за да бъдат изработени новите документи. Редизайнът на паспортите вече е обявен на търг. След излизането на Великобритания от Европейския съюз всички паспорти ще бъдат променени от стандартните за съюза червени в предишните традиционно сини. Андрю Роседнал от партията на Торите заяви, че бордото като цвят бил „национално унижение”. „Преминаването към сини паспорти е знак, че Великобритания се завръща. Нашата идентичност беше загубена, докато бяхме членове на ЕС и сънародниците ни ставаха все по-недоволни”, каза Росендел. Жителите на кралството гласуваха на референдум през 2016-та година за излизане от Европейския съюз, като разликата в гласовете „за” и "против” беше по-малко от 4%.

Дойде времето на Овена

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/dojde-vremeto-na-ovena-6067433

Овенът е знак на живота - елементът на огъня произтича от духа

58-годишен загина при пожар в Свищов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6150632

58-годишен загина при пожар в Свищов58-годишен мъж загина при пожар тази сутрин в Свищов, съобщи главен инспектор Станко Лазов от РД на ПБЗН във Велико Търново. Сигналът за горящ етаж от къща е подаден в 8:30 часа.  На местопроизшествието веднага е отишла една пожарна кола с четирима огнеборци. Те разбили вратата, за да влязат в помещенията, обхванати от пламъците.

Станишев: Факторът „контролиран вот" в България не е преодолян

http://www.cross.bg/bulgariya-stanishev-evropa-1539309.html

/КРОСС/България, партиите, обществото и институциите, независимо от форматите на управление, трябва да консолидираме национални приоритети и позиции в този решаващ и за Европа, и за нашето бъдеще момент. Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев по БНР. По думите му, България ще бъде в уникална позиция, с прозорец от възможности да разговаря с всички като страна, която председателства целия ЕС. „Тогава гласът ни ще звучи по друг начин, но е важно да формулираме какво искаме. Защото този, който не знае къде иска да отиде, обезателно и неизбежно ще се окаже там, където не иска да бъде. Не е достатъчно да кажем „Ние не искаме Европа на няколко скорости", с основание впрочем, защото тази идея рискува да се превърне в Европа на няколко етажа и ние да бъдем на приземния, или в Европа на няколко класи. Ако щете, вдигам топката и на БСП, да поеме инициативата по всички тези въпроси - да започнем национален обществен дебат, който не се състоя по време на изборите. Тези теми потънаха в нашите домашни разправии. През последните години за съжаление у нас върви процес на деградация на политическата дискусия и свеждането й до махленска разправия. Имайки пълноправно членство в ЕС, ние постоянно се оплакваме, но не си формулираме какво искаме и не водим разговор за това какво искаме", каза Станишев

Протестиращи бащи поискаха споделено родителство, а не свиждане

http://www.moreto.net/novini.php?n=347884

Пореден протест на бащи се проведе пред Съдебната палата. Те отново поискаха споделено родителство, съобщава БГНЕС. Споделеното родителство е страшно ефективно. То гарантира, че детето ще има възможност да изгради лична връзка с всеки един от родителите си.

15 подали заявления да не бъдат обявени за депутати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6150690

15 подали заявления да не бъдат обявени за депутати15 кандидат-депутати са подали заявления да не бъдат обявявани за народни представители в 44-ия парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК). Някои от тях са направили избора си още преди да бъдат обявени окончателно имената на избраните за народни представители. Отказ от депутатското си място в 44-тото Народно събрание са

Трима загинали и 56 ранени след катастрофата с ученици в Швеция

http://www.mediapool.bg/trima-zaginali-i-56-raneni-sled-katastrofata-s-uchenitsi-v-shvetsiya-news262201.html

Най-малко трима души са загинали, а други 56, предимно ученици, са ранени след катастрофа на ученически автобус в Швеция, съобщи РИА Новости. Шестима от пострадалите са в тежко състояние. Според местната телевизия SVT инцидентът е станал, след като шофьорът е загубил контрол над превозното средство. Най-вероятно настилката е била заледена. Автобусът е излязъл от пътя на 20 км от град Свег на провинция Харйедален в централната част на страната около 7 ч. местно време. С него са пътували 52 деца и 7 възрастни, които са отивали към ски курорт. „Инцидентът е сериозен и има жертви“, заяви представителят на спасителната служба Олоф Брабьорг, без да дава подробности за мащаба. На мястото пристигнаха два хеликоптера, шест линейки и редица служители на гражданската защита.

Лек автомобил се е самозапалил по пътя за село Българчево

https://www.24chasa.bg/novini/article/6150633

Лек автомобил се е самозапалил по пътя за село БългарчевоЛек автомобил се е самозапалил по пътя за благоевградското село Българчево. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пирин Георги Пармаков, директор на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“-Благоевград. Инцидентът е станал около 14,00 часа днес. Огънят е потушен. Изгорял е двигателният отсег на автомобила.

Тежка катастрофа край Ботевград

http://www.mediapool.bg/tezhka-katastrofa-krai-botevgrad-news262200.html

Двама души загинаха, а трети е тежко ранен при катастрофа близо до Ботевград. Заради инцидента за няколко часа бе затворен част от път Е-79. Сигналът за тежката катастрофа е подаден около 7.30 тази сутрин. Товарен камион, който превозвал селскостопанска машина, е ударил челно пикап с возещи се в него трима души. Двама от тях са загинали на място при тежкия инцидент. Третият е откаран в болница с опасност за живота. Шофьорът на товарния камион не е пострадал. Той е тестван за алкохол от пристигналите на място полицаи, пробата е била отрицателна. Причините за инцидента се изясняват. Не е изключено да става дума за неправилно изпреварване, обясниха разследващи.

Още четирима души от благоевградското село Церово са болни от ку-треска

http://www.cross.bg/ky-treska-tzerovo-selo-1539308.html

/КРОСС/Още четирима жители на благоевградското село Церово са болни от ку-треска. От Районната здравна инспекция и областната Агенция по безопасност на храните обявиха извънредни мерки за ограничаване на заболяването сред хората и животните. От взетите преди дни още осем проби на хора, настанени за лечение в болнични заведения, половината са дали положителен резултат. Доказано заразените с ку-треска жители на село Церово към момента са пет. Общо 31 човека бяха приети с първоначална диагноза пневмония . Сред тях са и седем деца. На всички е предписано антибиотично лечение. Ветеринарните лекари потвърдиха, че заболяването се разпространява от козите и овцете в селото. До момента са изследвани над 200 животни, като положителните проби от тях са около 10. От БАБХ разпоредиха поставянето на 500 антибиотични ваксини. Предприети са ограничаващи разпространението на заразата мерки, като е забранено пашуването на животните, а стопанските дворове към къщите се дезинфекцират. От Районната здравна инспекция провеждат информационна кампания за предпазване от заразяване. Инфекционистите предупреждават, че причинителят на ку-треската е изключително устойчив във външната среда и съветват да не се използва млякото и месото от заразени или съмнителни животни.    

Венгер ще продължи да работи, защото "за възрастните оттеглянето е смърт"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/02/2946629_venger_shte_produlji_da_raboti_zashtoto_za_vuzrastnite/?ref=rss


Мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер заяви, че ще продължи да работи. Макар бъдещето му в клуба от Лондон да е неясно, той е сигурен, че не иска да напуска професията.

"Няма да се оттегля. Оттеглянето е за младите хора. За възрастните оттеглянето е смърт", каза Венгер.

Французинът е подложен на много остри критики в Англия, а част от привържениците на "Арсенал" призовават за раздяла с него. Той заяви след отпадането от...

Баща простреля неволно сина си след разправия в магазин

https://www.actualno.com/crime/bashta-prostrelja-nevolno-sina-si-sled-razpravija-v-magazin-news_603358.html

16-годишен младеж е в реанимацията на болницата в Казанлък, след като е бил прострелян в корема от баща си късно снощи, съобщава БГНЕС. Инцидентът се е случил семейното им заведение в село Скобелево. След разправия с клиенти, собственикът на заведението е извадил законно при

Костадинов: Субсидията за партиите в България е най-висока в целия свят

http://www.moreto.net/novini.php?n=347883

Лидерите на патриотичните партии са готови да направят правителство с всеки, който им предложи власт и пари, заяви в предаването "По-полека" по Дарик председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов. Това е и единствената извънпарламента партия, която получава държавна субсидия, но ще я дари, както обеща преди изборите.

Близо 3000 влизат в ясла и градина в Бургас, на 3 април започва електронният прием

https://www.24chasa.bg/region/article/6150599

Близо 3000 влизат в ясла и градина в Бургас, на 3 април започва електронният приемВ понеделник, 3 април, стартира приемът в детските градини, яслите и подготвителните групи. Кандидатстването чрез електронната система на сайта на Община Бургас започва точно в 8 часа. За първи път тази година чрез системата за електронно записване ще може да се осъществява и прием в полудневните подготвителни групи към училищата.

Испания с рязък завой – няма да пречи на шотландска независимост

http://www.cross.bg/nyama-ispaniya-shotlandiya-1539307.html

/КРОСС/Испания обяви, че няма да налага вето в опит да спре независима Шотландия да се присъедини към ЕС - това е най-ясният сигнал досега, че Брекзит смекчи дългогодишната опозиция на Мадрид, пише "Гардиън". Испанският външен министър Алфонсо Дастис заяви пред европейски издания, че правителството няма да блокира надеждите на Шотландия за членство в ЕС, въпреки че той подчерта, че Испания не приветства разпадане на Великобритания. Министърът добави още, че Единбург ще трябва да внесе документи за членство в съюза - процес, който може да продължи няколко години. Директно запитан дали Испания ще наложи вето на независима Шотландия да се присъедини към ЕС, Дастис отговори: "Не, ние няма да го направим". Обаче Мадрид е решен да не дава никаква възможност на Каталуния да постигне стремежа си за независимост. "Не искаме (шотландска независимост) да се случи. Но ако стане законно и конституционно, ние няма да го блокираме. Не насърчаваме разцепване на нито една страна членка, защото смятаме, че бъдещето е в различна посока", поясни Дастис. Преди първия референдум за шотландска независимост през 2014 г. премиерът на Испания Мариано Рахой обяви, че отделяне на страната от Обединеното кралство би било катастрофа, която носи риск от дезинтеграция на Европа, но политическите сметки в Мадрид и Брюксел се промениха след референдума за Брекзит.  

Членството в НАТО ще струва на Черна гора 450 000 евро годишно

http://pogled.info/svetoven/chlenstvoto-v-nato-shte-struva-na-cherna-gora-450-000-evro-godishno.84285

/Поглед.инфо/ Пълноправното членство в НАТО ще струва на Черна гора около 450 000 евро годишно. Това съобщи местният Съвет за членство в Северноатлантическия съюз. От там подчертаха, че не е точна информацията в медиите, според която Подгорица ще трябва да дава по 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) по това перо.

ЦИК обяви новите 240 депутати в 44-ото НС

http://pogled.info/bulgarski/tsik-obyavi-novite-240-deputati-v-44-oto-ns.84286

/Поглед.инфо/ Край на разместването в листите. Централната избирателна комисия обяви окончателния списък с имената на новите 240, които влизат в парламента.

Вилхелм Волф – верният другар на Маркс и Енгелс

http://pogled.info/svetoven/vilhelm-volf-verniyat-drugar-na-marks-i-engels.84287

/Поглед.инфо/ На 9 май 1864 г. в изгнание, далеч от родината си, умира един от най-близките приятели и съратници на Маркс и Енгелс - Вилхелм Волф . Той е човекът, на когото Маркс посвещава първия том на "Капиталът". "Маркс и аз загубихме един истински приятел, а немската революция човек, неповторим по своята ценност", пише Енгелс в статия, посветена на памета на Волф.

Канадци с трето злато при танцовите двойки

http://offnews.bg/news/n_1/n_651760.html

Канадците Теса Въртю и Скот Моър нямат конкуренция през последните години. Красавицата и нейният партньор заеха първото място в танцовите двойки на Световното първенство по фигурно пързаляне. Двамата събраха общ резултат от 198.62 точки и поставиха световен рекорд по този показател. Предишното постижение пак беше тяхно - 197.22 точки. Забележително! Теса се отдаде за две години на светски събития и се върна освежена на леда Второто място е за французите Габриела Пападакис и Гийом Сизер, които останаха със 196.04. Бронзовите медали получиха американците Майя и Алекс Шибутани със 185.18 точки. Французите бяха най-добри във волната програма със световен рекорд от 119.15, но това им помогна само за среброто. За Въртю и Моър това е трета световна титла. Кандаците са още олимпийски шампиони от 2010-а година и сребърни медалисти от Игрите в Сочи, след които си взеха две години почивка.

ЦИК обяви имената на всички 240 депутати от 44-тото Народно събрание

https://www.24chasa.bg/novini/article/6150601

ЦИК обяви имената на всички 240 депутати от 44-тото Народно събраниеЦентралната избирателна комисия (ЦИК) взе окончателно решение кои ще бъдат новите 240 депутата в Народното събрание. От комисията поясниха, че има подадени общо 15 заявления за отказване от депутатските места, като на тяхно място влизат следващите в листата, но те не влияят на окончателните списъци.

Титли и за тримата състезатели на „Десант“ от Европейското по ММА

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/titli-i-za-trimata-systezateli-na-desant-ot-evropejskoto-po-mma-2014756

И тримата състезатели на варненския клуб „Десант“ триумфираха на европейското първенство по ММА в София. Делян Георгиев, Фердун Османов и Даниел Гълъбаров са европейски шампиони по ММА! За първия това е първа дългоочаквана титла, съобщава техният треньор в „Десант“ Николай Добруджански.  „Ферди спе

Вижте къде спират водата в София на 3 април

//dariknews.bg/regioni/sofiia/vizhte-kyde-spirat-vodata-v-sofiia-na-3-april-2014757

На 3 април 2017 г. (понеделник), във връзка с монтаж на водомерен възел  след резервоар „Колежа“  кв. „Малинова долина“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00  до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по бул. „Климент Охридски“ от №34 до ул. „Георги Кьосеиванов“ и

Бургаски партиен лидер ще е депутат от София, но няма трети

//dariknews.bg/regioni/burgas/burgaski-partien-lider-shte-e-deputat-ot-sofiia-no-niama-treti-2014758

Валери Симеонов вече е народен представител от 23 избирателен район на столицата, където беше регистриран

БЗНС не прие оставката на Нечев и се закани да търси отговорност на президента

http://offnews.bg/news/n_1/n_651761.html

Цялото политическо ръководство на БЗНС подаде оставка заради провала на изборите. На заседание на Управителния съвет на партията е направен анализ на резултатите от парламентарния вот.  „Като организация със 117 годишна история БЗНС, няма да си позволи да влезе в спиралата на обвиненията и самоизяждането на дясното. Срещу никого няма да хвърляме камъни!“, каза председателят на БЗНС Николай Ненчев. След гласуване от членовете на Управителния съвет на партията, оставката не беше приета. Те се обединиха около декларация, с която заявиха желанието си за обединение на демократичната общност. В декларация от партията заявяват, че Управителния съвет на партията потвърждава желанието си за обединение на демократичната общност и изразява съжаление, че отправените призиви от БЗНС не били чути.  Над 300 000 демократично мислещи български граждани няма да бъдат представени в 44-то Народно събрание, но ние ще работим с нашите партньори за това техният глас да бъде чут, се посочва в декларацията. Посочва се още, че партията не приема реваншисткото поведение на служебното правителство и чистката, която е направена в "държавния апарата и особено в сферата на националната сигурност". От партията заявяват, че ще държат отговорен пряко президента Румен Радев, който като командир на ВСС влезе в остър конфликт с лидера на БЗНС, заемал по това време поста министър на отбраната.  Възмутени сме и от грозните предизборни сцени на българо-турската граница. Считаме, че нагнетяването на напрежение, с която и да е от нашите съседни държави, крие огромни опасности. Националистическата истерия никога не е била присъща на българския народ. Публично питаме защо президентът Радев и главният прокурор Цацаров не се отнасят с еднаква сериозност към сигналите за намеса в изборния процес от страна на Анкара и от страна на Кремъл. Относно преговорите за сформиране на изпълнителна власт, заявяваме, че ще следим внимателно спазването на принципите на демокрацията, върховенството на закона и придържането на България към евроатлантически път на развитие, се посочва още в декларацията. След провала на изборите оставки подадоха единствено Радан Кънев и Божидар Лукарски. Меглена Кунева запази поста си на председател на ДБГ.

Ръководство на БЗНС подаде оставка, но тя не беше приета

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/02/2946642_rukovodstvo_na_bzns_podade_ostavka_no_tia_ne_beshe/?ref=rss


Цялото политическо ръководство на БЗНС, начело с председателя на партията и бивш военен министър Николай Ненчев, подаде оставка днес, но управителният съвет на организацията не я прие. На днешната сбирка беше приета декларация, в която от БЗНС потвърждават желанието си за обединение на демократичната общност.

"Над 300 000 демократично мислещи български граждани няма да бъдат представени в 44-то Народно събрание, но ние ще работим с нашите партньори за това техният...

Утре на обед ще бъдат проверени сиренните системи

https://www.actualno.com/society/utre-na-obed-shte-bydat-provereni-sirennite-sistemi-news_603357.html

Утре от 13 часа в единадесет областни града в страната ще има проверка на сиренните системи. Това съобщават от пресцентъра на МВР. Сигналите ще бъдат с гласова информация за начало и край на тревогата.Тренировката е част от тестовете за техническото състояние на системата, която се извършва периодично на всеки няколко месеца.

Възстановено е движението по пътя Враца-София при Ботевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6150583

Възстановено е движението по пътя Враца-София при БотевградВъзстановено е движението по пътя Враца-София при Ботевград, съобщават от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура. По-рано днес, поради тежък пътен инцидент движението за София беше отклонено по обходен маршрут през Лютиброд и

Тестват сирените в 11 града

http://www.cross.bg/sistema-grada-gradovete-1539306.html

/КРОСС/В 11 областни града на страната и в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй" в понеделник, 3 април, ще бъде тествана сиренната система. Това съобщават от пресцентъра на МВР. От ведомството уведомяват жителите и пребиваващите на територията на градовете и в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ, че системата ще бъде задействана в 13.00 часа. Ще се излъчват националните сигнали за тревога и край на тревогата. Сигналите ще бъдат съпътствани от гласова информация. От МВР допълват, че в тренировката ще участват и интегрираните към Национална система за ранно предупреждение и оповестяване локални системи, които са изградени в обекти, чиято дейност създава опасност от възникване на бедствия. Целта на тренировката е да се провери техническото състояние на националната система и обучение на населението. Сирените ще прозвучат в градовете: Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца.  

Другата седмица започва ремонтът на Аспарухов мост

http://www.moreto.net/novini.php?n=347857

Другата седмица вторият етап от ремонта на Аспарухов мост ще стартира. Това заяви пред медии кметът Иван Портних, предаде репортер на Moreto.net. „Длъжни сме да стартираме веднага. Имаше едно забавяне покрай изборите. Ремонтът на моста е ангажимент на държавата.

Явор Божанков впечатлил Слави Трифонов с битката си срещу подкупен преподавател

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6148712

Явор Божанков впечатлил Слави Трифонов с битката си срещу подкупен преподавателИзненадата на вота във Велико Търново е сред достойните българи на “24 часа” При новия депутат от БСП Явор Божанков животът минава на бързи обороти. Едва на 27 г. той е председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия у нас, има 4-годишен син и си гарантира място в 44-ия парламент от Търновска област със зашеметяващ личен вот от 3388 гласа.

В понеделник ще има тест на сиренната система

http://www.mediapool.bg/v-ponedelnik-shte-ima-test-na-sirennata-sistema-news262199.html

В Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и населените места в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй" в 13.00 ч. на 3 април ще бъде задействана сиренната система чрез излъчване на националните сигнали за тревога и край на тревогата. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналите ще бъдат съпътствани от гласова информация. Тренировката се извършва за проверка на техническото състояние на националната система и обучение на населението.

20% избирателната активност към 12 ч. на президентския вот в Сърбия

http://www.cross.bg/surbiya-vychich-podkrepa-1539305.html

/КРОСС/20,2% избирателна активност до 12 часа на президентските избори в Сърбия, съобщава местната медия b92. Днес сърбите трябва да изберат държавен глава сред 11 кандидати. В гласуването ще вземат участие повече от 6,7 милиона граждани. Избирателните секции отвориха в 07:00 местно време и ще затворят в 20:00 часа. В 90 секции в Косово също ще може да се пусне бюлетина за сръбски президент. Най-големи шансове да управлява през следващите пет години има премиерът Александър Вучич. Той се ползва с подкрепата на 54,3% от избирателите. Вучич трябва да получи повече от 50% подкрепа, за да избегне балотаж на 16 април. Основните конкуренти на Вучич са омбудсманът Саша Янкович, бившият външен министър Вук Йеремич и националистът Войслав Шешел. Наистина се надявам, че с тези избори Сърбия ще се насочи към още по-голяма стабилност с пълната подкрепа на правителството, каза Вучич, след като пусна гласа си. Не знам дали ще спечеля, но наистина се надявам, че тези, които искат да дестабилизират Сърбия няма да успеят, добави той. Янкович от своя страна изрази удовлетворението си от проведената кампания. В Сърбия е създадено ново, честно политическо движение и това е причината защо трябва да бъда оптимист, каза независимият кандидат. Студентът - социолог Лука Максимович, който на шега се включи в кампанията, се шегува с корумпираните политици в Сърбия като обещава да започне да краде, ако бъде избран. Нека най-добрият кандидат спечели

Столичани излизат на протест срещу новата цена на парното

http://offnews.bg/news/n_1/n_651759.html

Пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) във вторник ще се проведе протест. в 13.30 часа граждани ще изразят недоволство срещу решението на регулатора за увеличение на топлинната енергия за клиентите на „Топлофикация" София ЕАД с 23%. В доклада на КЕВР не са посочени кои са причините, които налагат увеличение на цената на топлинната енергия на 79,20 лв/МВтч (без ДДС), при цена на природния газ 363,26 лв/МВ(без ДДС). Само преди 3 години при цена на природния газ е била 612,80 лв/МВтч (без ДДС) и тогава топлинната енергия за клиентите е струвала 79,89 лв/МВтч. (без ДДС), поясняват организаторите на протеста. Защо при по-ниска цена на природния газ от 1 април 2017г. спрямо 1 април 2014г. с 69% се предлага почти същия размер на цената на толпинната енергия, питат от инициативата. Протестът е разрешен от общинските власти и е обявен във Фейсбук групата „Протест срещу безобразията на КЕВР".

Британските летища и АЕЦ затягат мерките срещу терористични актове

http://www.mediapool.bg/britanskite-letishta-i-aets-zatyagat-merkite-sreshtu-teroristichni-aktove-news262198.html

Британските летища и атомни електроцентрали получиха нареждане да затегнат мерките за защита срещу терористични нападения поради нараснали заплахи срещу електронните системи за сигурност, съобщи в. "Телеграф". Разузнавателните служби смятат, че "Ислямска държава" и други терористични групи са разработили начини за поставяне на експлозиви в лаптопи и мобилни телефони, така че да не могат да бъдат открити при проверките за сигурност на летищата, посочва вестникът. Съществуват също опасения, че хакери са се опитвали да преодолеят мерките за сигурност на АЕЦ. Правителствени служители предупредиха, че терористи, чуждестранни шпиони и хакери активисти се опитват да експлоатират уязвимостта на интернет защитата на ядрената промишленост, пише "Телеграф".

Боб Дилън получи Нобеловата си награда за литература месеци след церемонията

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/04/02/2946631_bob_dilun_poluchi_nobelovata_si_nagrada_za_literatura/?ref=rss


Три месеца след официалната церемония Боб Дилън е получил Нобеловата си награда за литература, съобщи Би Би Си, цитирайки шведска медия.

Това е станало на частно събитие в Стокхолм в събота. От Шведската академия обявиха, че събитието е било в тесен кръг и без присъствието на медии по молба на певеца. След частната церемония певецът е изнесъл концерт в събота вечерта в Stockholm Waterfront venue и е планирал още един концерт в града за неделя.

Групата на Григор Димитров "Backhand Boys" издава албум тази година (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6150580

Групата на Григор Димитров "Backhand Boys" издава албум тази година (Видео)Григор Димитров ще издаде "мини-албум" тази година заедно с колегите си Роджър Федерер и Томи Хаас. Групата "One Handed Backhand Boys" стана популярна дори извън тенис средите с двете си изпълнения на известни парчета на Australian Open и Индиън Уелс, като второто бе професионално оформено, преди да бъде разпространено за широката публика.

Европейци сме ний, ама все не сме дотам…

http://pogled.info/bulgarski/evropeitsi-sme-nii-ama-vse-ne-sme-dotam.84283

/Поглед.инфо/ Нека за миг си представим света, в който живеем. Как изглежда? Красив, светъл, просторен, напрегнат, страшен, опасен, технологично напреднал, цивилизован, варварски… Сега нека насочим фокуса си към Европа. По-конкретно към нейния югоизток, към една малка по територия и население държава, разположена на кръстопът и именно затова с изключително важно значение. Онази, с 1336-годишната история. Която през вековете е доказала, че духът не може да бъде сломен и охулен. Която има славно минало, на което би трябвало да се уповават и базират настоящето и бъдещето. Да, държавата е България. Онази България, която гасне, изгубена в Запада. Политически зависимата България.

Майкъл Фалън: Британската отбрана е вързана за САЩ, а не за ЕС

http://pogled.info/svetoven/maikal-falan-britanskata-otbrana-e-varzana-za-sasht-a-ne-za-es.84284

/Поглед.инфо/ Британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви, че отбраната на Великобритания е "вързана за САЩ, а не на ЕС", отхвърляйки ролята на съюза в силите на НАТО.

Предполагаеми руски изтребители удариха сирийски бунтовници

http://www.mediapool.bg/predpolagaemi-ruski-iztrebiteli-udariha-siriyski-buntovnitsi-news262197.html

Изтребители, смятани за руски, днес удариха позиция на умерени сирийски бунтовници в северозападна Сирия, близо до голям контролно-пропускателен пункт на границата с Турция, съобщи Ройтерс, като се позовава на бунтовнически източници, предаде БТА. Най-малко един бунтовник е бил убит, а няколко са ранени. |Мишена на въздушните удари било село Бабеска в провинция Идлиб, убежище за няколко групировки от умерената Сирийската свободна армия. Една от тези групировки е Джаиш ал Ислям, която контролира последната голяма крепост на бунтовниците близо до сирийската столица. Джаиш ал Ислям е подписала споразумението за крехкото примирие, постигнато с посредничеството на Русия и Турция в края на миналата година. Бунтовниците твърдят, че Русия не е успяла да окаже натиск върху сирийското правителство, за да се запази примирието, отбелязва Ройтерс. Сирийското правителство смята Джаиш ал Ислям за терористична групировка и я обвинява, че заедно с други бунтовнически формирования е извършила неотдавна нападения срещу контролирани от правителството райони в Дамаск.

Арестуваха българин с 90 кг . хашиш в Италия

http://www.cross.bg/hashish-italiya-suobshtava-1539304.html

/КРОСС/Българин беше арестуван в Италия с 90 килограма хашиш. Наркотикът е намерен в камиона, с който 69-годишният мъж пристигнал в Италия от Барселона, предаде Нова Телевизия. Властите се усъмнили заради нервното му поведение. Пакетите с хашиш са открити в тайник в покрива. Хашишът бил опакован заедно с кафе и захар, за да се заблуди обонянието на специално обученото куче, но все пак е бил надушен. Пазарната стойност на намерения хашиш била на 500 000 евро, съобщава полицията в Чивитавекиа. Българинът, чието име не се съобщава е задържан по обвинение за трафик на наркотици.  

Цифровата валута стана платежно средство в Япония

http://www.moreto.net/novini.php?n=347838

От днес Япония започва да признава цифровата валута като легален метод за плащане, съобщават японски медии. След проведения в продължение на няколко месеца дебат парламентът прие изменение на закона за банковото дело, който приема криптовалутата като някакъв вид инструмент за предплащане.

43-годишен мъж е в болница с прободни рани след грабеж в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6150572

43-годишен мъж е в болница с прободни рани след грабеж в Пловдив43-годишен мъж е в болница с няколко прободни рани, след като е бил нападнат на бул. „Цариградско шосе“ в Пловдив с цел грабеж. Това съобщи за „Фокус“ – Пловдив говорителят на Областна дирекция на МВР-Пловдив. Сигналът за инцидента е подаден в 23.20 часа снощи. По първоначални данни мъжът е бил нападнат от двама души.

Забулените жени изграждат поколенията джихадисти

http://www.clubz.bg/52353-zabulenite_jeni_izgrajdat_pokoleniqta_djihadisti

Снимка ЕПА/БГНЕС

Югоизточна Азия дълго време се славеше с религиозната си толерантност, напоследък обаче радикалноислямистките групи стават все по-силни. В тях има и много жени, които разпространяват и защитават ислямистките идеи – често пъти незабелязано, но твърде ефективно. През 2008 г. в Индонезия влезе в сила закон срещу порнографията – той забранява всички публични прояви, които биха могли да предизвикат сексуална възбуда. Към наказуемите прояви се числят носенето на къси поли, както и някои традиционни танци с прекалено предизвикателни движения на таза.

Приемането на закона беше още една победа на все по-засилващите се радокалноислямистки течения в Индонезия и Югоизточна Азия.

"В защита на закона имаше огромни демонстрации на изцяло забулени жени", спомня си етноложката Сузане Шрьотер, която изследва ислямските общества в Югоизточна Азия. "Жените играят много важна роля за разпространението на салафизма в Югоизточна Азия", посочва тя и пояснява: „Това са жени, които са горди, че забулват лицето и тялото си и се смятат за бойци на салафитското течение в исляма”.

Неговите привърженици почитат исляма от 7 век, т.е. от времето, когато пророк Мохамед обикалял земята и въплъщавал истинския, „чист” ислям. Тогава, според салафитите, в света царял ред, докато днес се ширели само разврат и хаос. Салафитската идеология се опитва да спре моралната разруха и пропагандира стриктно разделяне на половете. За жените има дълъг списък от правила какво бива и какво не бива да правят. Забулването на тялото и пространственото разделяне от мъжете са две от основните правила. Мястото на жените е само при жените.

Каква роля им е отредена в рамките на една тъй репресивна идеология като салафизма? Изследване на Института за политически анализи на конфликти (IPAC) посочва, че екстремистката групировка "Дарул ислям" е описал ролята на жената за радикалноислямската идеология като централна – и то още през 80-те години на миналия век.

Ислямските закони се налагат в семейството

Ислямските закони могат да се наложат в една страна, само ако бъдат наложени и в семейството. Само така идеологията може да се разпространи в обществото и да се превърне в крайна сметка в политическа система. Жените са тези, които създават предпоставките за успеха на салафизма: именно те отговарят за възпитанието на децата, а с това и на следващото поколение потенциални джихадисти.

Жените имат голямо значение за разпространението на крайния ислям не само като майки, а и като съпруги. Брачните съюзи в рамките на ислямистките организации гарантират стабилност и увеличават ислямистката мрежа. Въоръжената индонезийската групировка "Джемаа Исламия”(JI) например използва създаването на брачни съюзи, за да засили  присъствието си в области, в които е слабо разпространена.

През 1990-те години радикалната групировка започва да превзема друга ислямистка организация, "Моro Islamic Liberation Front" (MILF), като стимулира браковете между своите бойци и дъщерите на чуждите водачи.

Още преди десетилетия жени започват да се организират в свои групировки, посочва изследването. "Дори в консервативните ислямистки среди на жените се дава това право", потвърждава етноложката Шрьотер. В тези групировки се четат текстове от Корана, заветите на пророците или избрани писания на салафитски лидери - най-често под ръководството на по-възрастните и по-опитни салафитки. В Индонезия се предлагат освен това уроци по писане, в които правоверните мюсюлманки се научават да записват наученото и да го разпространяват сред другите си сестри по убеждение.

"Жените имат огромен потенциал да набират нови привърженици на салафизма", обяснява Шрьотер. Не само чрез срещи по домовете, но и чрез присъствие във виртуалните пространства на социалните мрежи. Фейсбук и сие са станали междувременно незаменимо средство за достигане до жените и спечелването им за салафитската кауза, посочва експертката.

Без да искат, жените укрепват неравенството между половете

Жените в радикалноислямистките организации вършат незаменима работа. И точно изпълва много от тях с гордост. Етноложката Шрьотер разказва за свой научен проект в Южен Тайланд. Южната част на страната се състои от четири провинции, в три от които живеят предимно мюсюлмани. Там салафизмът вече е изместил умерения ислям - именно с помощта на правоверните мюсюлманки, които защитават правото на мъжете на многоженство и проповядват пълното женско забулване, вкл. носенето на ръкавици в тропическите ширини на Тайланд.

"Самите жени разбират салафитската пропаганда като еманципационен проект", установява изследователката в многобройните си разговори с жените. Това е така, защото те играят активна и важна роля. И им е все едно, че покрай това защитават неравенството между половете. Защото вярват, че Аллах желае именно това.

Женски проект ли е радикализирането на Югоизточна Азия? Не, защото нормите, които спазват жените, всъщност са измислени от мъже. "Наръчник по женственост" е най-важното салафитско издание за жени в Индонезия - то се препоръчва изрично от групировката ""Джемаа Исламия”.

Забулени от главата до петите, жените  имат право да се грижат за домакинството - това е техният радиус на действие, според предписанията за ислямска женственост. Мъжете съчиняват посланията, жените ги разпространяват. Не са ли в такъв случай жените главно марионетки? Марионетки са, смята Сузане Шрьотер. Фатално ще е обаче, ако в тази им роля ги подценяваме.        

Дойче веле.

"Походът на книгите" насърчава четенето от най-ранна възраст

http://www.mediapool.bg/pohodat-na-knigite-nasarchava-cheteneto-ot-nai-ranna-vazrast-news262196.html

"Походът на книгите" отново насърчава четенето в Международния ден на детската книга. До 23 април в цялата страна се провежда шестото издание на Националната кампания за насърчаване на четенето "Походът на книгите", съобщи БГНЕС. Кампанията събра днес много малчугани и техните родители в Столичната библиотека, предаде репортер на БГНЕС. Кампанията включва и мащабния "Маратон на четенето" в българските библиотеки, където също се организират събития, свързани с детската литература. За поредна година част от "Походът на книгите" е и "Бисерче вълшебно" - единствената книжна награда в България, чието жури са децата от 6 г. до 15 г. Над 100 заглавия, разпределени в 3 възрастови категории, както и 7 проекти-иноватори очакват подкрепата на младото жури. И тази година бъдещите читатели с мнение (под 6 г.) също могат да подкрепят любима книжка. "Походът на книгите" е поход за душите на децата ни и срещу всичко, което пречи в момента на обществото - агресия, депресия, негативизъм. Това заяви служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, който се включи в инициативата "Походът на книгите". "Срещу всичко това можем да се борим само по един начин като дадем позитивна посока на децата ни. Има толкова хубави неща в живота, трябва да се говори и за тях. Когато видим, че в книгите има такива примери, може би, ще започнем да ценим и примерите около нас”, убеден е Денков. Според него с децата има само едно нещо, което работи и това е личният пример. "Когато майката започне да чете на детето, смеят се заедно на това, което пише в книгите, след това и детето ще обича книгите. Това е единствената рецепта”, категоричен бе министърът на образованието. Денков коментира, че има ренесанс както на българското кин, така и на литература. "Вече се вижда и в международните награди. За съжаление, в България първо трябва да те припознаят в чужбина и тогава може би ще те разпознаят и в България”, каза още той. Денков прочете откъс от "Патиланци” на Ран Босилек пред събралите се деца в Столичната библиотека. Не можем да живеем без книгата. Това е духовната ни храна, а тя е по-важна от всичко друго, каза актьорът Стоян Алексиев. Според него децата трябва да я заобичат и да тръгнат по свой път към нея. "Децата трябва първо да усетят и обикнат природата около себе си, света, в който живеем. Тогава ще имат любопитство и ще влязат в света на книгата. Това ще бъде с обич и ще бъде завинаги”, убеден е Алексиев. Когато усетиш връзката с природата ще усетиш, че дори и в един предмет има душа, защото е създаден от човека, каза още актьорът.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване