От какво зависи качеството на секса?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ot-kakvo-zavisi-kachestvoto-na-seksa-2014717

Убеждението за наличието на сексуална несъвместимост влияе лошо върху сексуалното удовлетворение, предупреждават изследователи от университета на канадския град Торонто. Според тях удоволствието, което човек получава от секса, пряко зависи от неговите възгледи.

Млада майка от Плевен предизвиква: Облечете децата си в носии на Лазаровден

//dariknews.bg/regioni/pleven/mlada-majka-ot-pleven-predizvikva-oblechete-decata-si-v-nosii-na-lazarovden-2014718

Облечете децата си в народни носии на Лазаровден. Това предизвикателство отправя към всички родители 24-годишната Ива Миленова от Плевен

"Сватбената рокля на Бети”- на 6 април в Драматичния театър

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/svatbenata-roklia-na-beti-na-6-april-v-dramatichniia-teatyr-2014558

Представлението „Сватбената рокля на Бети” от Анна Петрова на 6 април, от 19.00 часа, на камерна сцена, е поредната премиера в Драматичен театър „Гео Милев”.
 
Режисьор на спектакъла е Невена Митева – директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов” – Габрово. Анна Петрова е сред любимите

Пакистанец упои и уби 20 души в суфитски храм

//dariknews.bg/novini/sviat/pakistanec-upoi-i-ubi-20-dushi-v-sufitski-hram-2014719

Двайсет души бяха убити днес в суфитски храм в пакистанската провинция Пенджаб от пазача на светилището, съобщиха Франс прес и ДПА, като се позовават на местните власти.

Силен пожар избухна в Дубай близо до най-високата кула в света (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/silen-pozhar-izbuhna-v-dubaj-blizo-do-naj-visokata-kula-v-sveta-snimki-2014716

Силен пожар избухна днес в строяща се жилищна сграда в центъра на Дубай, близо до най-големия мол в страната и до най-високия небостъргач в света - Бурдж Халифа, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

Ден след старта на сезона: моторист загина на АМ Хемус

//dariknews.bg/regioni/shumen/den-sled-starta-na-sezona-motorist-zagina-na-am-hemus-2014714

44-годишен мъж е загинал при пътно-транспортно произшествие на АМ “Хемус“ край  Каспичан, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал само ден след откриването на мото сезона.

Марешки: Само ГЕРБ, ДПС и Воля излязоха почтено пред избирателите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mareshki-samo-gerb-dps-i-volia-izliazoha-pochteno-pred-izbiratelite-2014713

„Воля” е част от следващия парламент. Първо да поздравим победителите. Тяхна е ролята за съставяне на кабинет, те си избират партньорите. Не сме се чували още, не сме водили разговори. Предполагам, че следващата седмица, ако имат желание, ще ни поканят”, коментира в предаването „Съ

Сърбия избира президент

http://www.mediapool.bg/sarbiya-izbira-prezident-news262188.html

В Сърбия днес ще се състоят президентски избори, фаворит на които е лидерът на управляващата Сръбска прогресивна партия и премиер Александър Вучич, предаде БТА. На изборите участват 11 кандидати с различна политическа ориентация. Според последното преди деня за размисъл проучване на общественото мнение на социологическата агенция Ипсос Вучич води с 54.3 процента от гласовете, следван от проевропейския кандидат Саша Янкович с 12.8 процента. Трети с 9.5 процента подкрепа е пародийният кандидат Лука Максимович, по-известен с псевдонима Любиша Прелетачевич Бели. На четвърто място е бившият външен министър Вук Йеремич с 6.8 на сто. Подкрепата за останалите осем кандидати е до 5.5 процента. Сред тях е някогашният ментор на Вучич, лидерът на крайнонационалистическата Сръбска радикална партия Воислав Шешел. Според сръбската конституция президентът се избира за срок от 5 години и няма право да заема този пост повече от два пъти. В Сърбия са регистрирани 6 милиона и 800 хиляди граждани с право на глас. 58.3 процента от гражданите са заявили намерението си да гласуват. Ако днес нито един от кандидатите не получи 50 процента плюс един глас, на 16 април, Великден, трябва да има втори тур. Във втория кръг на изборите участват двамата кандидати с най-голям брой гласове и побеждава този, за когото са гласували повече избиратели. Републиканската избирателна комисия съобщи, че ще бъдат открити 8523 избирателни секции. В Косово ще има 90 избирателни секции. Сърбите в още 32 страни ще могат да гласуват в 53 секции, а резултатите от гласуването в чужбина няма да се съобщават преди завършване на вота в Сърбия. Изборите ще бъдат проследени от 1955 местни наблюдатели от четири сдружения и 126 чуждестранни наблюдатели от 25 организации, изборни комисии и посолства. Гласуването започва в 7 часа и ще продължи до 20 часа местно време (21 часа българско). Окончателните резултати трябва да бъдат оповестени официално най-късно на 6 април в 20 часа.

Започва обработка против кърлежи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=347858

От началото на април започва пролетната дезакаризация на терени с обществено значение на територията на Варна, съобщи д-р Антоанета Тончева, директор на общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“, научи Moreto.

Води ли Вучич Сърбия към авторитарно управление?

https://www.actualno.com/viewpoint/vodi-li-vuchich-syrbija-kym-avtoritarno-upravlenie-news_603305.html

Силният сръбски политик Александър Вучич иска да заздрави хватката си около властта с победата си на президентските избори на 2 април, въпреки обвиненията, че страната върви към авторитарно управление. Според опозицията Вучич се опитва да концентрира в собствените си ръц

В Сърбия се провеждат президентски избори

http://offnews.bg/news/n_1/n_651725.html

В Сърбия днес се провеждат президентски избори, в които се очертава като фаворит лидерът на управляващата Прогресивна партия и премиер на страната Александър Вучич. Той е в съревнование с още 10 кандидати с различна политическа ориентация, съобщава БНР. Според последното проучване на социологическата агенция Ипсос, Вучич води с над 54 процента от гласовете. Следва го проевропейският кандидат Саша Янкович с близо 13 на сто. Колорит на кампанията придава третият, според прогнозите - пародийният кандидат Лука Максимович, по-известен с псевдонима Любиша Прелетачевич Бели. Според сръбската конституция президентът се избира за срок от 5 години с право на не повече от два мандата. Ако днес нито един от кандидатите не получи 50 процента плюс един глас, на 16 април ще има балотаж между двамата кандидати с най-голяма подкрепа от първия тур.

Арсенал - Ман Сити и още много футбол днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_651723.html

Безкрайна е и днешната футболна програма по българските телевизии. Черешките са Арсенал - Ман Сити и Наполи - Ювентус. Ето мачовете, които ще бъдат излъчени директно: 13:00 Севиля - Спортинг Хихон F+ 13:30 Витес – НЕК Mtel sport 1 14:00 Рубин – Зенит Mtel sport 2 15:30 Аякс – Фейенорд Mtel sport 1 15:30 Суонзи – Мидълзбро Диема спорт 16:00 Рен – Лион Нова спорт 16:00 Пескара – Милан Ринг 16:30 Инголщат – Майнц Евроспорт 2 17:00 ЦСКА 1948 - Урвич Панчарево TV1 17:15 Реал Мадрид – Алавес Sport+ HD 17:30 Дунав – Славия Диема 18:00 Арсенал - Манчестър Сити Диема спорт 18:00 Монпелие – Тулуза Нова спорт 18:30 Байер – Волфсбург Евроспорт 2 20:00 Локомотив (ГО) – Верея Диема спорт 2 21:45 Гранада – Барселона Sport + HD 21:45 Наполи – Ювентус Ринг 22:00 Ница – Бордо Диема спорт

Спящи от години пустинни цветя разцъфнаха в Калифорния

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6150263

Спящи от години пустинни цветя разцъфнаха в КалифорнияЗаради дъждовете пустинни цветя разцъфнаха в Калифорния за първи път от години и предложиха красива гледка, привличащи рекорден брой туристи в малки градчета като Борего спрингс, съобщи "Асошиейтед прес", цитирана от БТА. Около 150 000 души посетиха за един месец това малко градче на около 135 км северозападно от Сан Диего.

Колона от ТИР-ове задръсти Капитан Андреево

http://offnews.bg/news/n_1/n_651724.html

На българо-турската граница трафикът е интензивен. 5-километрова колона от товарни автомобили се е образувала на ГКПП-Капитан Андреево на изход от страната, съобщава "Фокус", като се позовава на пресцентъра на ГД "Гранична полиция". На ГКПП-Лесово има опашка от камиони от 1 км, отново на изход от България. Като цяло на българо-турската граница трафикът е интензивен. Нормално се осъществява преминаването през българските контролно-пропускателни пунктове на границите на страната със Сърбия, Македония, Гърция и Румъния.

Ненчев хвърли оставка. Не му я приеха

http://www.clubz.bg/52342-nenchev_hvyrli_ostavka_ne_mu_q_prieha

Председателят на БЗНС Николай Ненчев и цялото политическо ръководство на партията подаде оставка заради лошия изборен резултат. Това стана на заседание на Управителния съвет на партията, която бе част от коалицията Реформаторски блок-Глас народен, съобщи Дарик. 

След гласуване от членовете на Управителния съвет на партията, обаче оставката не беше приета. Членовете на УС се обединиха около декларация, с която заявиха желанието си за обединение на демократичната общност.

„Като организация със 117 годишна история БЗНС, няма да си позволи да влезе в спиралата на обвиненията и самоизяждането на дясното. Срещу никого няма да хвърляме камъни!“, обяви Ненчев.

"Над 300 000 демократично мислещи български граждани няма да бъдат представени в 44-то Народно събрание, но ние ще работим с нашите партньори за това техният глас да бъде чут", се казва в приетата декларацията.

По време на форума бе подчертано, че БЗНС не приема "реваншистката политика на служебното правителство" и протестира срещу масовите политически чистки в държавния апарат и особено в сферата на националната сигурност.

"Недоумяваме как за толкова кратко време служебното правителство създаде хаос в областта на земеделието и изкара хора на протест заради неясноти около разпределението на субсидиите за 2016 г. Липсата на компетентност застрашава и цялата кампания за подпомагане на земеделските производители през 2017 г. В тази връзка ще държим президента Радев отговорен за всички действия на кабинета „Герджиков“, заявиха членовете на УС на БЗНС.

Те изразиха и възмущение от създалото се напрежение преди изборите на българо-турската граница.

"Публично питаме защо президентът Радев и главният прокурор Цацаров не се отнасят с еднаква сериозност към сигналите за намеса в изборния процес от страна на Анкара и от страна на Кремъл", заявяват от партията.

От БЗНС са категорични, че ще следят внимателно преговорите за сформирането на изпълнителна власт и дали се спазват принципите на демокрацията, върховенство на закона и придържането на България към евроатлантически път на развитие.

Британското разузнаване предупреди електроцентрали и летища за акибератаки

http://offnews.bg/news/n_1/n_651722.html

Британските специални служби предупреждават, че терористи могат да намерят начини да заобиколят съществуващите системи за сигурност, пише вестник "Телеграф", цитиран от агенция "Новости". Във връзка с това е наложено засилване на защитата за летища и атомни електроцентрали. От британското разузнаване предполагат, че групировката "Ислямска държава" и други радикални движения може да разработят начини за поставяне на взривни материали в лаптопи и мобилни телефони така, че да остават незабелязани при проверка. Пред "Телеграф" министърът на енергетиката Джеси Норман е заявил, че централите са длъжни да гарантират защитата си от нарастващите киберопасности.

280 хил. българи пътуват за Великден, най-много в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6150253

280 хил. българи пътуват за Великден, най-много в Гърция280 хил. българи ще пътуват за Великден, най-много предпочитат Гърция (40 хил.), след това Сърбия и Македония, каза в студиото на „Събуди се“ по Нова тв Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. „Гърците, които ще дойдат в България ще са повече от нашенците, които ще отидат там“, прогнозира той.

Отиде си големият руски поет Евгени Евтушенко

https://www.actualno.com/asia/otide-si-golemijat-ruski-poet-evgeni-evtushenko-news_603296.html

Късно снощи на 85-годишна възраст почина големият руски поет Евгени Евтушенко, той се спомина в САЩ, където живее от 1991 година. „Преди пет минути Евгений Александрович отиде във вечността“, каза близкият му приятел Михаил Моргулис. Поетът ще бъде погребан в Москва, как

Повишена терористична заплаха за британските летища и ядрени централи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6150239

Повишена терористична заплаха за британските летища и ядрени централиБританските служби за сигурност обявиха, че летищата и ядрените централи са в състояние на повишен риск от терористичен акт, предаде БГНЕС. Британското разузнаване допуска, че терористичната групировка ИДИЛ и други екстремистки групи са разработили начини за поставяне на взривове в лаптопи и мобифони по такъв начин,

Световен ден за информираност за аутизма

http://www.moreto.net/novini.php?n=347856

На 2 април отбелязваме Световния ден за информираност за аутизма. По този повод у нас ще се проведат различни инициативи, които да насочат вниманието към заболяването, като сред тях е осветяването на НДК в синьо. Осветяването на сградата в синьо е част от световната кампания Autism Speaks – Light It Up Blue, в която България участва от 2010 година.

Над 200 души са загинали при свлачища в Колумбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6150233

Над 200 души са загинали при свлачища в КолумбияНай-малко 200 души са загинали, а стотици други са ранени или изчезнали в резултат на огромни кални свлачища в град Мокоа, Югозападна Колумбия, съобщава Франд прес, цитира БТА.  Според последни данни бедствието е отнело живота на 206 души, 202 са ранени, 220 са изчезнали, а 300 семейства са засегнати, заяви за АФП Сесар Уруеня,

Амриканската армия призна гибелта на около 400 цивилни в Сирия и Ирак

https://www.actualno.com/asia/amrikanskata-armija-prizna-gibelta-na-okolo-400-civilni-v-sirija-i-irak-news_603306.html

Международната коалиция начело със САЩ призна гибелта на най-малко 396 цивилни лица от въздушните удари в Сирия и Ирак от началото антитерористичната операция през 2014 година. Това съобщи централното командване на американската армия, предаде БГНЕС. По-рано коалицията бе п

18 души са ранени при експлозия по време на карнавал в Париж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6150230

18 души са ранени при експлозия по време на карнавал в ПарижФренски официален представител съобщи, че 18 души са били ранени при случайна експлозия, предизвикана от неправилно боравене с огън, по време на панаир в северно предградие на Париж, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирани от БТА. Представител на прокуратурата на департамента Сен Сен Дени уточни, че петима от пострадалите, включително едно дете,

Александър Манолев получил за урок двойка по история от майка си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6148724

Александър Манолев получил за урок двойка по история от майка сиБившият зам.-министър на туризма е трети по преференции след Борисов и Нинова 41-годишният нов депутат от ГЕРБ в Благоевградския район Александър Манолев получи бронз в надпреварата за преференции в страната. За него имаше пуснати 6703 бюлетини, като го изпревариха само Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

Маратонът на четенето стартира в Русенската библиотека

//dariknews.bg/regioni/ruse/maratonyt-na-cheteneto-startira-v-rusenskata-biblioteka-2014710

С награждаване на най-четящите деца на Детски отдел през 2016 г. стартира Маратонът на четенето в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе. Никол Данева, Симона Младенова, Виктория Минева, Елеонора Младенова, Деница Недева, Екатерина Кюркчиева, Елвина Стоянова, Максим Арнаудов, Анджелина Арна

Над 130 изпълнители са заявили участие в „ЦВЕТЕН КАМЕРТОН“ 2017

//dariknews.bg/regioni/sliven/nad-130-izpylniteli-sa-zaiavili-uchastie-v-cveten-kamerton-2017-2014682

Четиринадесетото издание на Националния фестивал за млади изпълнители на популярна музика „Цветен камертон“ ще се състои на 8 и 9 април 2017 година в Сливен. Досега са получени около 130 заявки за участие, съобщи на пресконференция зам.-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова.

4-ти рожден ден на клуб "Роботика"

//dariknews.bg/regioni/ruse/4-ti-rozhden-den-na-klub-robotika-2014711

Ректорското ръководство и студентите от клуб „Роботика“ на Русенския университет имат удоволствието да Ви поканят на ЧЕТВЪРТИЯ рожден ден на клуба, който ще се състои на 3 април 2017 г., понеделник, в 10 часа във фоайето на Ректората.

Студентите ще представят роботите-шампиони, завою

Саня Георгиева от Великотърновския университет е стипендиант на БДВО

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/sania-georgieva-ot-velikotyrnovskiia-universitet-e-stipendiant-na-bdvo-2014495

Студентката във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” Саня Георгиева е първият носител на стипендията на БДВО на името на Проф. Тодор Петев за 2017 г.

Журито избра Саня Георгиева за първи стипендиант за изключително доброто познаване на съвременните социални и комуни

"И ние можем" - фотоизложба на младежи с интелектуални затруднения

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/i-nie-mozhem-fotoizlozhba-na-mladezhi-s-intelektualni-zatrudneniia-2014550

„Родители в действие“ и Лумос, откриват фотоизложба във фоайето на читалище „Искра – 1860“, която е вдъхновена от желанието на младите хора с увреждания да работят, да имат доходи, да са независими и полезни за другите. 
„Вярвам, че с малко подкрепа всеки има какво да даде на света и да е по

Ръководството на БЗНС подаде оставка, Управителният съвет не я прие

//dariknews.bg/novini/bylgariia/rykovodstvoto-na-bzns-podade-ostavka-upravitelniiat-syvet-ne-ia-prie-2014712

Цялото политическо ръководство на БЗНС подаде оставка заради изборния резултат. Управителният съвет на партията, която се включи в коалицията Реформаторски блок-Глас народен, проведе заседание, на което разгледа и анализира резултатите от парламентарния вот.

Двама загинаха при сблъсък между кола и ТИР край Ботевград

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dvama-zaginaha-pri-sblysyk-mezhdu-kola-i-tir-kraj-botevgrad-2014709

Двама души загинаха, а един е тежко ранен след сблъсък между ТИР и лек автомобил. Около 7.25 ч. тази сутрин е подаден сигнал за инцидент е в района на ПИК- а при Ботевград.

Включиха най-голямото изкуствено слънце на Земята

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/vkliuchiha-naj-goliamoto-izkustveno-slynce-na-zemiata-6067248

Целта на експеримента е да се задвижи реакция за производството на водородно гориво

Усещане за многомашиннички и знатни доячки

http://www.clubz.bg/52341-useshtane_za_mnogomashinnichki_i_znatni_doqchki

„Ми…как се процедира, как се гласува, как… всичко.“ Това са очакванията от обучението на новите депутати на БСП на една от пресните народни представителки, с които народът е щедро компенсиран срещу отсъствието на други забележително артистични фигури от предишния парламент. Избирателите на БСП са добри хора за разлика от десните избиратели, те не надигат вой, когато в листите е инсталирана хубава жена на избираемо място. Не като десните избиратели, които овикаха Луиза Григорова, която беше хем на неизбираемо място, хем без тежнения, че и талантлива за разлика. Но думата е за друго. И е хубаво, че новите, докато са нови, казват истини, за които после ще станем петимни да чуем. Дори Александър Симов жизнерадостно признава: „…техническата част за изработването на някой закон все още крие някоя-друга мистерия.“

Млади хора, няма как да знаят, че напомнят за едни други народни представители от едни други времена. Познавах една знатна тъкачка и една легендарна доячка, които гласуваха закони преди 1989 година. Бяха добри и работливи жени, които се обучиха как да гласуват (тогава с вдигане на ръка, лесна работа), но мистериите в създаването на законите си останаха за тях мистерии докрай. На тях напомняха в репортажа за обучението някои от новите депутати на БСП. Така шегичката за другарката от левия ъгъл по подобие на краварката от рекламата за масло се изпълни с ново съдържание. Човек в тази наша страна не бива да е остроумен – я е измислил някаква шега, я на другия ден е станала истина. Изобщо – на когото не сме се подигравали, той не ни е управлявал. И това все пак беше БСП, където има някакви критерии. Ако имаше такъв репортаж за новите от партията на Марешки, приликата на героите на аптечния труд с депутати-герои на социалистическия такъв щеше да е още по-ярка. Но за тях и обучение явно няма.

Неразбираема е гордостта на Корнелия Нинова, че е постигнала ограничение от 3 мандата за народен представител. Да предположим, че сме наясно какво значи депутат. Законотворец значи. Човек, за когото създаването на законите не е мистерия. Това е професия. Трудна за усвояване, иска натрупване и опит, иска да си се учил от много учебници, от дълга практика и от незабравими уроци, като всяка сложна професия. Какъв би могъл да е мотивът да се забрани на някого да упражнява професията си, точно когато я е овладял добре?

Не един – даже два мотива би могло да има. Първият: Ако онова, което в утвърдените демокрации е професии, а у нас е чисто и просто поминък. В смисъл на облажаване, възползване, комфортен престой на място, около което се чертаят обръчите на замогването. Облажил си се, възползвал си се, релаксирал си три мандата, стига ти толкова. Вторият: Ако искаш да се отървеш от едни хора по социално приемлива, а не по истинската причина, че ти пречат, да речем. И така покрай Михаил Миков, да изриташ и Янаки Стоилов, за когото в създаването на закони няма мистерии, а на негово място да сложиш човек, който ще приключи мандатните си усилия с научаване как се натиска копче при гласуване.

Нито една от двете причини не е повод за гордост, ако не бяхме малка весела държава.

Текстът е публикуван в Редута.bg.

Международен ден на детската книга

http://www.moreto.net/novini.php?n=347855

Днес е Международният ден на детската книга – празник, който се отбелязва в цял свят и има над половин вековна история. Празникът се отбелязва от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни най-популярните приказки на всички времена.

Днес ще е слънчево, максимални температури до 23°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6150210

Днес ще е слънчево, максимални температури до 23°Днес отново ще бъде слънчево, около и след обяд - топло. В сутрешните часове на места в източните райони видимостта ще бъде намалена. Това съобщи за Агенция "Фокус" Евгения Егова, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Ще духа слаб вятър от изток-югоизток.

Изпити по български и математика в СУ

http://offnews.bg/news/n_1/n_651619.html

Кандидатстудентски изпити по български език и литература ще проведе днес Софийският университет. Изпитът по литература започва в 9 ч. и продължава 4 часа. Той е състои от две части. Първата е тест с 50 въпроса със и без варианти за отговор. Максималният брой точки е 70. По-голяма тежест има българският - 1/3 от точките са за въпросите по литература, 2/3 - за тези по български. Втората част от изпита е писане на есе (до 3 страници), което носи до 30 точки. Максималният брой точки от изпита е 100. Есето е задължително. Ако кандидатът не напише такова, ще има двойка, дори и да е решил без грешка теста. Темата за него може да бъде върху твърдение/сентенция от литературен или нелитературен източник. Вторият изпит днес е по математика. Той започва в 14 ч. и също продължава 4 часа. Състои се от 20 задачи с избираем отговор и пет с отворен. Кандидатът трябва да напише само отговора на съответния ред, а не цялото решение. Има и три задачи, за които се изписва цялостното решение. Разрешава се използването на химикалки, пишещи синьо, черен молив, линийка, триъгълник, пергел и гума. Не се разрешава ползването на калкулатори, електронни бележници и портативни компютри.

На 2 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6149718

На 2 април рожден ден имат Проф. Боряна Слънчева, началник Неонатологична клиника в УАГБ "Майчин дом", национален консултант по неонатология Доц. Георги Николов, бивш председател на Сметната палата Доц. Златин Радев, художник аниматор, режисьор Катя Станева, член на Комисията за конфликт на интереси Павел Гоневски, журналист и писател Стефан Комитов,

Спорт по тв днес: дербита в Италия, Англия и Холандия + още 14 мача, тенис - финал в Маями, волейбол, баскетбол, хокей от NHL, тото, вдигане на тежести, снукър, мотокрос, колоездене и фигурно пързаляне

https://www.24chasa.bg/sport/article/6149950

Спорт по тв днес: дербита в Италия, Англия и Холандия + още 14 мача, тенис - финал в Маями, волейбол, баскетбол, хокей от NHL, тото, вдигане на тежести, снукър, мотокрос, колоездене и фигурно пързаляне                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Прогноза за времето - 2 април (неделя)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-2-april-nedelja-news_603289.html

През нощта ще бъде ясно, а утре отново слънчево, около и след обяд топло. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Минимални температури, в повечето места, между 0° и 5°, максимални между 18° и 23°, по-ниски отново по Черноморието между 11° и 13°. Атмосферното налягане ще бъде

Преглед на печата - 2 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=347851

"Труд": Евтин калкан заля пазара Рекордно евтин калкан за около 20 лева на килограм заля пазара в Бургас. Вкусната риба може да се намери за толкова ниска сума в една от популярните рибни борси, показа проверка на "Труд".

Res XXXIV: Българското робство

http://offnews.bg/news/n_1/n_651721.html

Re: християнските консервативни ценности, съвсем накратко, заради “либералистичния” откат. Те не означават “всички под строй на църква”; не означават дори и “квазипатриаршеското” предложение децата непременно да учат християнска етика. Означават четири неща, които - mi sembra - са по мисловните сили на всеки “либерал”: възприятието на християнството като културна, а не строго религиозна рамка; антропоцентричното “човешката освещена личност да има безусловен приоритет във всяка политическа програма”; свободата по Св. апостол Павел, която е там, където е “Духът Господен”; християнското семейство като вид ненакърнимо тайнство. *** Вярата е дълбоко интимно преживяване - и предикат на простото човешко достойнство. *** Аз например вярвам - след тежки и внимателни изследвания на хуманитарното и по-специално философското наследство, - че вярата едновременно съгражда и подрежда светогледа, а достойнството го осмисля. Помислете върху това. *** В същото време никога не съм бил чужд на бунта и разпада на консервативни ценности – но повечето гиганти, на чиито рамене съм стъпил, за да съществува какъвто и да било дискурс (от Милетската школа до Бергсон), в крайна сметка ни тикат към подреден светоглед, в който да се приютиш (when all is said and done). Ще ви дам шеговит пример с Маркс, когото смятам за надценен хегелианец: подобно на Бентам и Мил, той ненавижда романтизма; ще му се да бъде учен, а не революционен философ, дори бих си позволил да твърдя, че материалистическият му take към историята е истинен дотолкова, доколкото Маркс не го смята за обективен. Но, както видяхме по-късно, този take се превърна в нещо като ирационално предубеждение, заради което Хегел – стига да беше видял последствията – би му вкарал един в брадата. *** Но към българската съдба. Какво ще кажете – след като знаменито гласувахте за ГЕРБ – за правителство на малцинството, тайно подкрепено от ДПС? Последните с оргазмено удоволствие пак ще вземат земеделието, екологията и тия три работи. *** Еднокнижния вече десетилетие champion-ва като добродетел това да си прост – и промени цели социокултурни нагласи, макар и не сам. Ако си спомням добре, някъде докъм 2001 (преди избухването на Пайнер Мюзик), да си прост – без значение дали си “успешен” - беше срамно. *** Имитират разправии, щяло да е много трудно. Но малцина знаят, че олигарсите в БСП натискат за скрита коалиция с ГЕРБ – не за друго, а щото почти навсякъде се “пресичат”, особено в провинцията. Това е вид непосилна задача – все едно емотикон, който различава Анаксимандър от Анаксимен, макар и двамата да са от Милет. Но за Тях няма нищо непосилно. *** Лъжепатриотите, на свой ред, са просто бизнесменчета, които искат да топнат човката, а не опасни крайнодесни като на Запад. И слава Богу, би казал мислещият българин. *** Хайде и шега: ако Радев връчи втория мандат на Хорни Корни и тя направи кабинет със селските лъжепатриоти, това най-сетне е БГ национал-социализъм, nicht wahr? *** Коалиция на желаещите малограмотни. *** Имаме огромен проблем, който вече се превръща в екзистенциален шок не само за мислещия, но и за работещия: Западът си е ОК с ГЕРБ, начело с Еднокнижния тупан, макар че му предстои “брежневски” застоен период. Същият този, който изчислено разби дясното, като спъна изначално с дебелия си крак неговото обединение. *** Препотвърдено съглашение на тримата шишковци, които се хранят с вашето бъдеще. *** Но всъщност имаме еднополюсен модел, честито. ГЕРБ и БСП се разбират за всичко, докато ви предлагат срамно слаб, не-чеховски театър; а вие сякаш гледате тази по-същество мутриада и си казвате “ми аз не разбирам от театър”. *** Ако лъжепатриотите влязат в изпълнителната власт, дори ГЕРБ ще ви се видят като чавчарчета. Особено ако получат министерство, свързано със сигурността. *** Проблемът вдясно не е единствено Христо Иванов. Проблемът е по-дълбок, досущ като при ранните франкски съглашателски военачалници – Арбогаст, например, е нещо като предателски аватар на император Теодосий. *** “Да, България”, впрочем, се оформи като опасното имплицитно допускане, че политиката може да е дело и на Homo Ludens, а не на Homo Faber. Но все пак, все пак: да бъдем барбизонци като Курбе. *** А може би да сме Сезан? Да ненавиждаме безредието и да потърсим усещане за вещественост и дълбочина? С безразличие към “правилния рисунък”? За да подскажем нещо на “бъдещите импресионисти”? *** За Еднокнижния, съответно и за всички, гласували за него, това е пирова победа: сега окончателно ще бъде официализиран моделът КОЙ, или, както вече съм го наричал многократно още от 2013, моделът КОИ. За самия Еднокнижен е ясно – каквото и да прави, пак няма да изкара цял мандат (въпреки че ДПС са си с него, тайно политически и още по-тайно икономически), а за вас – работещите, създаващите – това е трагична загуба, смазваща липса на хоризонт. *** Всички вдясно питат “кво станА, копеле, кво станА”. Ето какво: християндемокрацията от ерхардов тип губи с нула на много от байганьовската демокрация от еднокнижен тип. Но има едни 300 хиляди, които – въпреки разочарованието – няма да изтърпят Модела. Въпросът е дали Борисов ще се довери на инстинкта си и ще предизвика нови избори - преди натягането на гражданска енергия за нов протест. *** Пропаст между мнозинството и градските елити? Да - мнозинството буквално няма къде да чуе градските елити, защото чете Пеевски и гледа телевизия, съответно не ги припознава нито като лидери, нито като послания. Това е разликата с, да речем, Чехия или Словения. *** Ако БСП е туморът, ГЕРБ са разсейките. Българско робство – вие сте поробени, за четвърти път, икономически и всякак, но този път от “ваши”, от българи. *** Еднокнижния, понеже е прост, не е изчислил следното: този близо половин милион, който създава националния продукт, са непредставени – за сметка на чиновниците, насилените да гласуват (корпоративния вот) и купените (основно от ГЕРБ) смазани “бели цигани”. Това е малкият до среден бизнес, основата на средната класа, който няма да го търпи дълго, защото се терзае и не забогатява – тъкмо заради неговото управление и, парадоксално, тъкмо защото гласува за него. Същите ще му вземат главата. *** БСП заслужено го ядат дълбоко и с gagging, ако позволите този стар латински израз. Първо, далаверки чрез служебния кабинет чрез Радев (след голямото изгладняване), второ, имитация на ревизия на Борисов (чрез политическото нищо Герджиков), и трето – заради простоватата лелка начело, която сама обърна мача с репликата за “демокрацията”; ако не броим, разбира се, стотиците хиляди купени от Цветанов гласове в самата неделя, основно корпоративен вот по места, а не “малцинствени”. (Имаше наддаване – някъде БСП или особено ДПС дават 100 лв., а Цветанов веднага вдига на 120, плюс, за преференция, още 100. Това е страдалческата, провинциална България в Третия свят, за която 300 лева допълнително – по семейства - са си пари-пари.) *** Сега, без десни в парламента, които поне да разлайват кучетата, ще усетите “модела КОИ” в цялата му прелест, навътре в дебелото национално черво. С евентуално Марешки като лубрикант. (Той искал министерството на икономиката – и ако го вземе, Лукарски ще ви се види като Адам Смит.) *** Към “колегите” от медиите: няма вече европари за вас, ще ви хранят единствено от поръчките и ще ви опитомят окончателно. *** Да се обзаложим: Еднокнижния пак ще реже лентички, Домусчиев ще си “направи фрегатите”, “онази банка” ще си продуцира бизнесите с парите на вложителите, а 3-те милиарда от КТБ си заминаха завинаги. *** Избрахте си още от същото: единствената разлика е, че Борисов ще е принуден да храни разните там червени свинари и говедари през ББР, т.е. чрез Пеевски. А някой като Спас Русев ще усвоява парите по “Добро управление”, докато затрива отбора на “Левски”, щот трябва да си връща заемите покрай БТК. *** Следващия път, когато и да е, пак гласувайте за ГЕРБ и БСП. Киркегор възприема идващото от Хегел определение на иронията като “безкрайна, абсолютна негативност”, като състояние на пълно отрицание и на почти пълна липса на позитивно-конструктивен момент, т.е. иронията е сократическа сама по себе си. Т.е., вид глас “против”, а не глас “за”. Но аз ще си позволя само тук и само веднъж да опонирам задочно на Киркегор – иронията ни предпазва. Не само от увлеченията в абсолютното, но и от всецаруващата, еднокнижна простотия. *** На която сме обречени културно и всячески – заради предишните робства, но и заради липсата на обикновена, обща социокултурна функционалност. И нямаме дори Джон Ръсел Тейлър, който да се подиграе киркегоровски с нас, казвайки, “да, плуралистичен свят, в който най-напредничавото обикновено има най-традиционен облик”. *** Дясното трябва спешно да предложи “нова дясна сделка” – с нови хора (homines novi) и хоризонт евроизборите 2019. Енергията, с извинение за платонисткото наблюдение, тук трябва да замени материята. Вие казвате: обединение на дясното. Аз, като кисел Парменидов философ, казвам, че бъркате “пътя на истината” с “пътя на мнението”: моят отговор е “един-единствен лидер”. Самият Парменид твърди, че след като в момента познаваме нещо, което обикновено е мислено като минало, в действителност не може да е минало, а трябва в някакъв смисъл да съществува и сега. Помислете и върху това. *** А аз? Аз същото: отварям очите на приживе мъртвите. Т.е. правя едно и също, очаквайки различен резултат. NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

Марешки иска коалиция с ГЕРБ и ДПС

http://www.clubz.bg/52340-mareshki_iska_koaliciq_s_gerb_i_dps

Единственият възможен европейски вариант за правителство в България е то да бъде съставено от ГЕРБ, ДПС и "Воля".

Това заяви днес пред Нова тв лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

Според него ГЕРБ и ДПС управляват заедно в Европа. Той не вижда защо трябва да има друга ситуация в България.

"С Бойко Борисов не сме си говорили след изборите, но той знае, че няма как да участваме като подкрепящи, а само в коалиция. Европейският вариант е да има управление от ГЕРБ, ДПС и "Воля". Това са единствените три формации, които са евроатлантически ориентирани, нормално е да управляваме в коалиция. Има вариант, ако ДПС не е приемлива, коалиция на ГЕРБ с "Воля", а другите просто да ни подкрепят. Преди с реформаторите пак имаха 107 мандата, това си е приемливо и сега. Неприемлив е за Европа най-широко обсъжданият вариант", каза Марешки.

Той явно визираше евентуална коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти".

"Не искаме конкретни министерства, не искаме дребни пазарлъци за постове, а разговори за политики", каза още Марешки.

Той говори и за бизнеса си.

"Не обръщам внимание на обвиненията в дъмпинг. Свикнал съм", коментира Марешки информацията, че КЗК разследва цените на предлаганото гориво по неговите бензиностанции. 

С благотворителен концерт и синя светлина София отбелязва Деня на хората с аутизъм

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/04/02/2945895_s_blagotvoritelen_koncert_i_sinia_svetlina_sofiia/?ref=rss


На 2 април е Световният ден за информираност за аутизма и пациентски организации ще отбележат повода с голям благотворителен концерт пред НДК тази вечер. Освен това за шеста поредна година Националният дворец на културата ще бъде осветен със синя светлина в знак на съпричастност към хората, засегнати от състоянието. Кампанията този път е с мотото "Детската усмивка е над всичко!".

Инициативата се провежда под патронажа на президента Румен Радев и кмета на София...

Внимание, пожар

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/02/2937081_vnimanie_pojar/?ref=rss


Светът гори, държавата ни – също. Вероятно всичко е започнало с някое малко пламъче. С небрежно захвърлена кибритена клечка, фас или нещо подобно. Дали на световно равнище това е бил атентатът срещу Световния търговски център, Световната икономическа криза или пожарът е тлеел още по време на Студената война?

А в България този пожар е горял с години още от времето на социалистическия режим с неговите три невидими фалита за тогавашната (а за съжаление и за огромна част от...

Най-важното от Варна във вчерашния - 1 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=347847

Варненската полиция търси изчезнал мъж ОДМВР-Варна издирва Йордан Тошков Йорданов на 33 години, който е в неизвестност от 17:10 ч. на 29 март, когато е видян за последно, съобщиха от полицията за Moreto.net. Варненските рокери откриха мотосезон 2017 (видео) Стотици рокери от Варна и страната се събраха пред Катедралния храм "Свето Успение Богородично" малко след 10 часа тази сутрин за официалния старт на мотосезона, предаде репортер на Moreto.

Синоптици от НИМХ обявиха прогнозата за днес!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278522_%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%9D%D0%98%D0%9C%D0%A5+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0

 В неделя ще е слънчево, около и след обяд - топло. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Минималните температури, в повечето места, ще са между 0° и 5°, а максималните - между 18° и 23°, по-ниски отново по Черноморието между 11° и 13°. Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за месец март и през деня ще се задържи почти без промяна, съобщава Дарик. Слънчево ще бъде времето и в планините. Вятърът ще е слаб до умерен от югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 - около 6°. Над Черноморието ще бъде слънчево със слаб изток-югоизточен вятър, който ще е причина за ниските дневни температури – между 11° и 13°. Температурата на морската вода е 8-10°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Blitz.bg

Авиоотрядът обяви търг за кетъринг на основно вегетарианска храна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/02/2945771_aviootriadut_obiavi_turg_za_keturing_na_osnovno/?ref=rss


Обществена поръчка за кетъринг на прогнозна стойност от 30 хил. лв. е обявил авиоотрядът. Търгът е за доставка на хранителни продукти в готов за консумация вид, алкохолни и безалкохолни напитки и консумативи за бордния бюфет на въздухоплавателните средства.

Доставката ще включва необходимите за сервиране консумативи. Кетърингът трябва да се доставя за самолетите "Еърбъс", "Фалкон" и два хеликоптера. Количествата и вида на храните, напитките и...

Повишена терористична заплаха за британските летища и ядрени централи

//dariknews.bg/novini/sviat/povishena-teroristichna-zaplaha-za-britanskite-letishta-i-iadreni-centrali-2014703

Британските служби за сигурност обявиха, че летищата и ядрените централи са в състояние на повишен риск от терористичен акт. Британското разузнаване допуска, че терористичната групировка „Ислямска държава“ и други екстремистки групи са разработили начини за поставяне на взр

Възрожденските изкуства дърворезба, рисуване върху бръшлян и иконопис оживяха в Център „Българка”

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/vyzrozhdenskite-izkustva-dyrvorezba-risuvane-vyrhu-bryshlian-i-ikonopis-ozhiviaha-v-centyr-bylgarka-2014706

Еди и Дилян - две момчета, които се учат да създават изкуство чрез дърворезба

Когато Еди и Дилян работят, дърворезбата не изглежда сложно занимание. Длетото сякаш се плъзга, насочвано от ръцете на момчетата. Те показват как се резбоват фигурите върху предварително из

140 боксьорки се събират в Разград за държавен шампионат

//dariknews.bg/regioni/razgrad/140-boksiorki-se-sybirat-v-razgrad-za-dyrzhaven-shampionat-2014704

Разград е домакин на Държавен личен шампионат по бокс за жени и девойки през следващата седмица – съобщиха от боксов клуб „Олимпия“-Разград. Те заедно с Българската федерация по бокс и община Разград са организатори на състезанието.
Турнирът продължава четири дни, откриването е в 16,00 ч. на

Стартираха над 300 атлети в Маратон „Стара Загора“

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/startiraha-nad-300-atleti-v-maraton-stara-zagora-2014707

Точно в 10.00 ч. зам.-кметът Красимира Чахова даде началният изстрел за старта на Маратон „Стара Загора“. Във второто издание на международната верига маратони под мотото „Бягането - начин на живот“ участват над 300 атлети от 15 държави - Кения, Етиопия, Великобритания, Хърватия, Япония, Италия, По

Приемат се предложения за наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/priemat-se-predlozheniia-za-nagradite-stara-zagora-i-mlada-zagora-2014452

Община Стара Загора очаква предложения за присъждане на наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ за 2017 година.  Наградите се връчват по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост.

Мотивирани предложения от културните институти, творчески сдружения

16 деца за 16 часа в петата вълшебна Нощ на Андерсен

//dariknews.bg/regioni/ruse/16-deca-za-16-chasa-v-petata-vylshebna-nosht-na-andersen-2014708

Русенската библиотека се включи за пети пореден път в международната инициатива Нощ на Андерсен, която тази година беше под мотото „Малкото голямо приключение“.
Разделени на два отбора, 16 деца от различни русенски училища се впуснаха във вълнуващи литературни приключения, търсиха изгубени п

ЦИК обяви имената на новите депутати

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cik-obiavi-imenata-na-novite-deputati-2014691

Централната избирателна комисия обяви имената на избраните 240 депутати в 44-тото Народно събрание, съобщи

Латинска сентенция препоти мераклиите за Софийския университет

//dariknews.bg/regioni/sofiia/latinska-sentenciia-prepoti-merakliite-za-sofijskiia-universitet-2014705

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" днес тече изпитът по български език и литература от първата кандидатстудентска сесия. Кандидат-студентите, подали заявление за явяване, са 1443, съобщи пресцентърът на висшето училище. Алпай Мустафов от Търговище е изтеглил вариант 3 н

Живков пита: Костов ли ще правят премиер? Ето как Командира се добра до властта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278521_%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%3A+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%BB%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%3

 Спомнете си онзи въпрос на сваления вече диктатор Тодор Живков към журналиста Кеворк Кеворкян през 1990 г.: „Костов ли ще правят премиер?” , разкрит от самия Кеворкян в интервюто му по Нова телевизия на 7 септември 2014 г. Този въпрос е синтезирал истината за цялата кариера на Командира преди 10 ноември и след тази дата, пише в свой анализ вестник „Телеграф“.





Историята започва през есента на 1970 г., когато Иван Костов е приет за студент по специалността „Политическа икономия” във ВИИ „К. Маркс”. Според строго секретните кадрови справки на СГУ-МВР-ДС, свързани с дело за оперативна проверка „Самозванец”, което управлението провежда в началото на 80-те години по отношение на Костов, пише: „след приемането му за студент още първата година е избиран за секретар на Дружествения комитет на ДКМС, а следващите три години е член на ДК. Като член на ДКМС в дружеството на асистентите и аспирантите се проявява като деен комсомолец.” Дружествените комитети в соцвузовете бяха от по десетина човека ­ най-големите натегачи пред партийното ръководство на съответния ВУЗ. Костов е сред тях.

Покровители от ПГУ

 През 1974 г. Костов защитава дипломна работа на тема „Относно развитието на теорията за предмета на политическата икономия” – ужасна марксистко-ленинска боза, която трудно се чете. Негов научен ръководител е Стоядин Савов. В архивите на Комисията по досиетата има документи, че „за проявено високо гражданско, патриотично и партийно съзнание и за оказана многократна, честна и безкористна помощ на Първо главно управление – ДС (ПГУ) при провеждане на агентурно-оперативни и активни мероприятия на територията на НРБ и зад граница” Стоядин Савов е награден с медал „За заслуги за сигурността и обществения ред”. Друг покровител на Иван Костов в средата на 70-те години във ВИИ „К. Маркс” е проф. Лалю Радулов, отново със зависимости от ДС. Той е назначен за ОРОН (оперативен работник на обществени начала) към ПГУ-ДС със заповед № 31 от 9.12.1976 г., с псевдоним „Романов”. От ранни години, та до днес около Иван Костов гъмжи от кадрови офицери, секретни сътрудници, агенти, информатори, осведомители, оперативни връзки, явочници и каквито се сетите още щатни и нещатни сътрудници на ДС и РУМНО. По тази линия върви една от най-чудовищните асиметрии между думи и дела при този човек.

Сексуални щения

През декември 1974 г., след успешно издържан конкурс, Костов е назначен за асистент във ВИИ „К. Маркс”, т.е идеологически работник, който трябва задължително да стои на „здрави идеологически позиции”. През 1977 г. облаците над асистента по политическа икономия се сгъстяват ­ партийното бюро дори взема решение да не бъде допускан до педагогическа работа, защото заедно с още един преподавател имали сексуални щения към свои студентки. Заради това е принуден да напусне и през 1979 г. постъпва като асистент във ВМЕИ „Ленин”. Там той попада в най-идеологизираната катедра – Център по идеологически дисциплини (ЦИД). През 1982-1983 г. е привлечен от главния икономически помощник на генералния секретар на БКП Тодор Живков, проф. Иван Илиев, който е и съветник на министър-председателя Гриша Филипов. Проф. Илиев е участвал в създаването на лаборатория, а после и на специален научен институт за алтернативни варианти за развитие на стопанството на НРБ до 2000 г. В средата на 80-те години Костов е привлечен в работна група, обслужваща комунистическия терорист Мако Даков, който е председател на Комитета по горите и горската промишленост.

Факти

На Костов и през ум не му е минавало да се бори с комунистическата тирания, да даде знак, че осъзнава нейната престъпна идеология и практика, нито пък може да намерим дори и едно-единствено доказателство, че той има интелектуална сила и морална твърдост да прозре отвъд тези няколко години, които делят диктатурата на БКП от нейния край. Такъв факт вие няма да намерите в нито една негова статия, студия, текст, дисертация, хабилитационен труд от онова време. Показателно в тази посока е и неговото поведение в първите месеци след падането на Т. Живков и комунистическия режим. Той буквално избягва от големия митинг на СДС (виж карето). На 30 ноември 1989 г. публикува във в. „Работническо дело” статията „Никаква отсрочка”, в която съветва БКП как да се реформира. На 22 януари 1990 г. излиза втора статия на Костов със заглавие „Ръкуване с перестройката” пак в „Работническо дело”. Днес той хич не обича да си спомня тези факти, но тъкмо к.и.н. Иван Костов и неговата статия в сп. „Отечество” от 11 юли 1989 г., озаглавена „Анатомия на илюзиите”, става основа за доклада на Андрей Луканов на разширеното заседание на Политбюро на ЦК на БКП от 13 юли 1989 г. Лично Луканов идва при Петър Берон през 1990 г. и му казва „дай да го направим Иван Костов министър”. И Костов няколко месеца по-късно влиза в кабинета „Попов”. Без да е член на СДС, оглавява съюза и го превръща в необолшевишка партия, същата секта, каквато днес представлява следващото му политическа отроче – ДСБ.

Бяга от митинга на СДС

На 7 декември 1989 г. се създава СДС, готви се митинг на 10 декември, както и жива верига около Народното събрание на 14 декември. Да видим къде е бил Иван Костов по това време: „Обсъдиха се предложения кой да говори на митинга… Имаше предложение за някой си Иван Костов, бил публикувал интересна статия в „Работническо дело“. Костов беше канен да бъде оратор и отказа.“ (Симеонов, П., „Голямата промяна, 1989-1990 г. Опит за документ“, С., 2005, изд. Български писател, стр. 95-96). В края на 1989 и началото на 1990 г. Костов категорично не желае да има каквото и да е общо със СДС и антикомунистическата опозиция. И как да желае, като само допреди няколко години преди 10 ноември е бил в екипа, съветвал Живков, а буквално до пролетта на 1989 г. прави няколко опита да стане член на БКП. Затова в началото на прехода работи срещу парички за КНСБ (след като СДС му отказва такива според свидетелството на Ж. Желев в неговите спомени). Покойният Николай Добрев пазеше в архива си протокол от решение на първична партийна организация, която издига Иван Костов за кандидат-депутат от името на БКП/БСП за изборите за Велико народно събрание. (Не)знайна ръка обаче е сложила на листа стрелка „СДС“, т.е. командироваме го в създадената от нас опозиция.

Съветник на Югов, помощник на Живков

Кой е проф. Иван Илиев? От май 1962 г. е съветник на министър-председателя Антон Югов, от октомври 1971 г. е зав.-отдел „Икономически” на ЦК на БКП. През януари 1978 г. става зам.-министър на народната просвета, а от май 1980 г. е съветник на един от зам.-председателите на МС. А сега внимание – от септември 1982 г. проф. Иван Илиев става съветник на председателя на МС Гриша Филипов, а от октомври 1983 г. е икономически помощник на генералния секретар на ЦК на БКП Тодор Живков!

 

Партизанин и горският на ЦК

Кой е Мако Даков, кой не е чувал за него? Мако Даков е терорист шумкар през 1943-1944 г. в Червенобрежката партизанска шайка. След 9 септември става заместник-председател и председател на Управление „Горско стопанство” (1953-1957), заместник-министър на земеделието и горите (1957-1960), председател на Главното управление на горите (1960-1962) и председател на Комитета по горите и горската промишленост (1962-1990). От 1966 до 1990 година Мако Даков е член на Централния комитет на БКП. Издига си до академик и зам.-председател на БАН. Ген. Атанасов се обгражда с хора на тоталитарните служби ДС дърпа конците на Командира

Агент Иванова върти приватизацията, Пешко го съветва

Темата за ДС и ченгетата, с която толкова обичат да се заиграват Костича и неговият джобен генерал Атанас Атанасов, наподобяват копчета с програмиран ефект. Натискаш преди избори копчето и някаква (макар и все по-рехава) група избиратели ти осигурява политическо рециклиране в парламента.

Учи се от КГБ

Но когато са на власт, и двамата нямат равни в назначенията основно на ченгета от ДС и РУМНО (военното разузнаване). Искате факти? Ето например кои са хората, които стават заместници на Атанас Атанасов в НСС (контраразузнаването). Първият се казва Янис Груйчев. От 1980 г. „разузнавач” в Ленинско РУ на МВР-ДС. Мотив за предложението Янис Груйчев да бъде прехвърлен от милицията в ДС е, че се „учи от натрупания опит на нашите и братските органи на КГБ” (Архив на Комисията по досиетата, лично кадрово дело, л.13). Нека видим кой беше вторият заместник на великия борец с ДС и досаден кресльо Атанас Атанасов. Това е Владимир Манолов, бивш кадрови офицер в отдел 09 на Второ главно управление (контраразузнаването) на ДС. Третият му заместник беше отново кадрови офицер от ДС. Казва се Васил Берберов, трайно свързан освен с бившите тоталитарни служби и с „Позитано” 20. Самият Берберов обичаше да разказва в тесен кръг, че санкция да приеме предложението на Атанасов е получил от Николай Добрев, с когото е бил изключително близък. Берберов напуска през 1999 г. и на негово място отново е назначен кадрови офицер от Второ главно на толкова омразната на Костича и Атанасов ДС – Иван Драшков.

Куки от Шесто

Костича не пада по-долу в назначенията на куки от любимеца на зам.-шефа на Шесто управление ген. Георги Силянов. За зам.-министър, отговарящ за приватизацията, е назначена неговата близка приятелка с библейско име и агентурна зависимост към Държавна сигурност Едит Гетов, агент Иванова. В периода ноември 1999 ­ юни 2000 г. ръководител на дирекция „Информация и връзки с обществеността” в Министерския съвет (1999-2000) при правителството на Иван Костов е медийният консултант Михаил Михайлов агент на Шесто управление на Държавна сигурност с псевдоним Пешко. Съветник по сигурността в кабинета на Иван Костов е Филип Филипов, бивш служител на ПГУ-ДС и ВГУ-ДС, в демократични времена официален представител на НРС в Мадрид. Спортният съветник на Иван Костов в периода 1997-2000 г. Веселин Балевски също е бил кадрови офицер на ДС. Това е малка, много малка част от назначенията на другаря Костов. Само и единствено щатни и нещатни сътрудници на ДС и РУМНО. Направо не е за вярване, че при това цунами от зависими хора, с които се е обграждал, все още има нахалството да говори за „ченгетата”.

Първата далавера на Костов като финансов министър

Държавата ужилена с $20 млн. от „Сапио”

На 20 декември 1990 г. Иван Костов става финансов министър в коалиционното правителство между БСП и СДС, на което министър-председател е Димитър Попов. Много порочната формула на коалиция между БСП и СДС създаде неразрушимата и до днес традицията на сговор между десни и леви. И Костов веднага започва със злодействата. Аферата „Сапио” е най-знаковата за ранния му период.

Огромен дълг

Става дума за около 400 млн. лева невнесени данъци, такси, мита от фондацията. Курсът на долара в края на 1991–1992 г. варира около 19–22 лева за долар. „Сапио” е ощетила държавата с около 20 млн. долара. Тя е собственост на бившия депутат от СДС в ВНС Ясен Златков. На 24.III.1992 г. финансовият министър Иван Костов пише резолюция върху писменото искане на фондация „Сапио” и разрешава „по изключение” договорените от фондацията стоки да бъдат внесени по режима на ПМС №133 от 1990 г., ако това стане до 31.III.1992 г. По това време според справка на Столичното данъчно управление от тогава задълженията на фондацията са огромни. Защо Костов дава една седмица на фондация с такива данъчни котви да направи една от най-големите афери на ранния преход? Имал ли е вина и каква е тази вина, ако е съществувала? Вина има и тя е свързана с обстоятелството, че резолюцията „По изключение до 31.III.1992 г.” на финансовия министър, осигурява една седмица, в която да не се прилага ПМС № 36 от 26.II.1992 г. – постановлението, с което преференциалният режим на фондациите е премахнат.

Нарушение на закона

В резолюцията на Костов има два смущаващи момента. Първо, тази резолюция е в пълно противоречие с отговора, който неговото министерство дава на фондация „Сапио” на нейното искане. Вторият момент, който според експерти представлява нарушение на законите, е, че не може с подпис, пък бил той и на министъра на финансите, да се удължава срок на нещо, което е отменено с постановление.

Алъш-вериш с цигари „Нефтохим” и заемът на Световната банка е друга от далаверите на драгалевския наглец (виж карето). Година по-късно нашият човек продължава да е министър. Този път в правителството на СДС. И се почва пак старата песен на нов глас. Сега обект на неговата благосклонност е приятелската фирма на офицера от ДС Веселин Балевски. На 25 март 1992 г. финансовият министър в правителството на СДС Иван Костов подписва заповед №90/25.III.92 г., с която позволява на фирмата на Веселин Балевски „Б.Н.К.” ООД да извършва незаконна валутна търговия, основно с цигари – без конкурс, без основание, в грубо нарушение на действащите нормативни документи.

Облажва и мошеникът Марк Рич

Кабинетът упълномощава Костов като финансов министър да води преговори и да подпише от името на България споразумение с Експортно-импортната банка на Япония за отпускане на кредит. Определен е и начинът за изразходване на заема: от Световната банка за закупуване на 400 хил. т мазут на стойност 54 млн. долара и на 640 хил. т петрол на стойност 96 млн. долара и от Япония за закупуване на 400 хил. т нефт, 5 хил. т памук, 1500 т вискозно и полиестерно влакно. Записано е, че потребителите ще заплатят стойността на внесените петрол и мазут, както и дължимите лихви. Средствата в левове е трябвало да постъпят в сметката на ДФРР, но това така и не се случва. Било е постигнато и рамково споразумение с казахстанската държавна петролна компания и „Нефтохим”, но пипалата на растящите в геометрична прогресия корупционни практики са предпочели нефтът да дойде от други фирми. Назначената временна парламентарна комисия доказва, че се облажва главно мошеникът с международна слава Марк Рич, вносител на петрола.

Източник: „Телеграф“



socbg.com


Кои са белите петна в биографията на Бойко Борисов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278520_%D0%9A%D0%BE%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%

 Дата на раждане : 13 юни 1959 г .

Допълнение: Не лъже поне за името и рождената си дата, но пък си има дядо до поискване за всяка аудитория.

Трудов стаж

21.05.2013 – понастоящем

Народен представител от ПП ГЕРБ в 42-рото народно събрание на Република България.

Допълнение: Плаща на РБ и протестърите да го върнат като премиер. Осигурил си монополно медийно влияние в поне две национални телевизии, създал профили във Фейсбук, Туитър, където наел хора да пишат от негово име, закупил множество сайтове и като апотеоз – създал си собствен сайт, в който с любопитство научава какво е написал.белите петна.

27.07.2009 – 21.02.2013 г.

Министър–председател на Република България.

 

Допълнение: Превърнал рекета срещу бизнеса от зората на демокрацията в държавна политика. Ще се запомни с “Мишо Бирата”, което влезе като пример в последния доклад на ЕС за корупцията. Свален по най-позорен начин от властта, но избегнал пряк побой от благодарното гражданство. Изхарчил 8 млрд. и докарал фискалния резерв до санитарен минимум. Посегна и на Здравната каса. Първият премиер, превърнал държавата в лош платец, който не си изпълнява задълженията и така доведе до фалит хиляди фирми. Създаден е култ към личността му по това време в медиите на Пеевски. Назначил най-нефелния президент на държавата като продължение на трайната кадрова политика – да издига калинки. Летял и ритал.

10.11.2005 г.

Назначен на длъжност кмет на Столична община, с решение № 270 от 06.11.2005г. на Столичен Общински Съвет.

Допълнение: Администраторът на сайта да се уволни! “Спечелил изборите за кмет” се пише, Колтуклиева. Продължил политическата си кариера с присвояване на резултати на МВР, но бързо установил, че е по-добре да печели популярност, като открива градинки, катерушки и раздава бизнес на разни Котараци.

01.09.2001 г.

Назначен на длъжност Главен секретар на МВР с указ № 194/2001 на Президента на република България, а със заповед на Министъра на вътрешните работи му е присъдено звание „полковник” от МВР. С указ № 32/2002 на Президента на Република България е удостоен със звание генерал-майор, а на 25.06.2004 г. е удостоен със званието генерал-лейтенант.

Допълнение: Назначен от Симеон на длъжност, която е много нависоко и встрани от нивото му на компетентност. Даже е в насрещното на длъжностната си характеристика, защото би трябвало сам да се разработва. Използвал длъжността си, за да си приписва като своя заслуга резултатите на службите дори когато липсват или той научава за тях от медиите. Прочул се с убийството на Чакъра под личното му ръководство. Целувал ръка на Доган, П. Стоянов и Първанов за колекция от генералски звезди, които превърнаха званието в гротеска. Отнел охраната на нефтопровода на „Лукойл“ от МВР и я прехвърлил на ИПОН. Прехвърлил бюджетите на основни звена на МВР в банката на Цветелина, като й осигурил и офиси в помещенията на МВР за услуги на гражданите. По негово време са извършени повечето неразкрити убийства на прехода.

1991 г.

Основава фирма „ИПОН-1” ООД, която е сред най-големите охранителни фирми в страната. Фирмата членува в Световната организация на охранителите IAPPA, а Бойко Борисов е персонален член на организацията.

Допълнение: Напуска МВР при деполитизирането му, за да остане член на БКП. Участва активно в СИК, където натрупаха пари от рекет, като насилствено охраняваха и застраховаха с мотивите на бухалката; правеха фабрики за амфетамин и фалшиви цигари. Намесваха се в трафика на турските гастарбайтери, като хората им пробиваха радиаторите на колите при мотел „Божур“; след това ги чакаха да стигнат на неохранявано място по пътя, за да ги оберат. С отнет лиценз на ИПОН заради бандитска дейност, лично признал, че е раздавал масово подкупи, за да си го върне, но не станало. Вербуван като “Буда” и формално разработван, с което му е осигурен чадър срещу любопитни ченгета.

1985 – 1990 г.

Преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР. Защитава дисертация на тема “Психо-физическата подготовка на оперативния състав” и му е присъдена научната степен „кандидат на науките” (равностойна на „доктор”). През 1990г. напуска системата на МВР.

Допълнение: Командир на батальон за репресии по време на възродителния процес. Особено чаровно е допълнението в скобите, което лъже, че тогава кандидат на науките е равностойно на доктор на науките.

1982 г.

Командир на взвод, впоследствие – командир на рота.

Допълнение: Липсват данни за смелост и саможертвеност при гасенето на пожари.

Образование

1982 г.

Дипломира се във Висшата специална школа на МВР като инженер по специалността “Противопожарна техника и безопасност” с чин лейтенант.

Допълнение: Където нямаше изобщо да учи, ако беше вярно, че има дядо, убит от Народния съд.

 

http://socbg.com

Пътна обстановка в страната - 2 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=347848

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: от км 325+000 до км 358+000 се извършва демонтаж и монтаж на ОСП (мантинела). Срок до 07.04.2017 г. АМ „Хемус“: област София: ограничава се движението в дясната тръба на тунел „Витиня“ в посока Варна, поради ремонт.

БСП се стяга за нови избори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278519_%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%8F%D0%B3%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8

 Нови избори са възможни още този септември или следващата година, БСП е готова, обяви членът на ИБ на партията Красимир Янков. Той предрече в Канал 3, че новото правителство на Борисов няма да има дълъг живот. 

"БСП отправи призив към КЕВР дали може да се намали 30% увеличение на природния газ. Лошо е стопанисвана държавната собственост в енергийния сектор. Не очаквайте БСП да провокира натиск през улицата заради повишаването на цените на горивата. Симпатизантите ни обаче са будни и протести не са изключени", добави Красимир Янков.


Той уточни, че не трябва да има пазарлък и договаряне, а ясно предлагане на конкретни мерки при съставянето на правителство."Ние ще предложим своята програма и ако бъде подкрепена, БСП ще може да състави и кабинет. За съжаление Борисов умее да забива карфицата и да въздейства на хората. Ще има мнозинство, може да е целево, за определени теми. Парламентът е така структуриран, че мнозинството в парламента ще повиши доходите. Има вероятност за правителство на малцинството, само от ГЕРБ", поясни Красимир Янков.


Според него Обединените патриоти ще подкрепят програмата на Бойко Борисов. "Опитва се да се наложи мантра, че председателството на ЕС ще бъде изключително важно. Нямам обяснение за много от действията на служебното правителство", каза още Красимир Янков.

 standartnews.com

Слънчево и топло ще е времето в неделя

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/02/2946419_slunchevo_i_toplo_shte_e_vremeto_v_nedelia/?ref=rss

Тази неделя времето ще бъде ясно и слънчево, а около и след обяд топло. Максималните температури ще достигнат между 18 и 23 градуса. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Това съобщи дежурният синоптик Христо Христов в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН), цитиран от агенция "Фокус".

Минимални температури, в повечето места ще са между 0° и 5°. Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за месец...

Радарите за превишена скорост днес - 2 април, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=347846

Служители на пътната полиция ще следят днес - 2 април и в нощта срещу 3 април, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. - резиденция "Евксиноград" 08:10ч.

Партиите пренареждат парламентарните си групи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278518_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D

 Заявления за отказ от депутатство заваляха в ЦИК, след като бяха обявени официалните резултати от парламентарните избори.

Късно вечерта в петък комисията публикува списъка с кандидати, избрани в два района. Това са Бойко Борисов, Владислав Горанов, Теменужка Петкова, Томислав Дончев и Цветан Цветанов от ГЕРБ, Стефан Данаилов от „БСП за България“, Валери Симеонов от „Обединени патриоти“, Делян Пеевски, Камен Костадинов и Мустафа Карадайъ от ДПС и Албена Найденова и Веселин Марешки от „Воля“. Те трябва да заявят писмено в коя листа желаят да останат избрани.

Отделно в ЦИК започнаха да постъпват и заявления за отказ изобщо да бъдат обявени за избрани, с което на практика се отстъпват местата на следващите в листите. До момента са публикувани такива искания от Хасан Азис, Ивелин Розинов, Фатма Исаева, Пламен Петров и Искра Михайлова от ДПС, Венка Кутева-Цветкова от БСП и Цветелина Лучкова, Калинка Славова, Елена Аксиева, Владимир Иванов Александров от „Воля“.

254-ма убити от кални свлачища в Колумбия (СНИМКИ)

http://www.clubz.bg/52339-254_ma_ubiti_ot_kalni_svlachishta_v_kolumbiq_snimki

Най-малко 254-ма души са убити от кални свлачища в град Мокоа в Колумбия, предаде Ройтерс.

Свличанията са причинени от наводнения в резултат на проливните дъждове. Стотици хора са ранени.

Стихията връхлетяла домовете посред нощ. Това принудило много местни хора да побегнат панически по пижами, отбелязва Ройтерс.

Пороите предизвикали преливането на няколко реки. Те понесли камъни и отломки от скали право към домовете и пътищата в Мокоа, столицата на югозападната провинция Путумайо.

Хиляди коли останали в плен на калта.

"Това беше дъждовна буря, която се усили неимоверно между 23 часа и полунощ", споделил местният жител Марио Усале.

42-годишният мъж търси изчезналия си тъст. Той открил жива тъща си, отнесена на 2 километра разстояние.

В Мокоа пристигна колумбийският президент Хуан Мануел Сантос. Той лично започна да наблюдава спасителните операции и се срещна с пострадалите семейства.

"Ще направим всичко възможно да им помогнем. Сърцето ми е разбито", каза Сантос.

Той обаче съобщи в туитър, че убитите са 193-ма.

Близо 200 души са изчезнали, съобщи армията.

В Колумбия често стават кални свлачища с много жертви. Най-тежкото е през 1985 г. в град Армеро. Тогава загиват 20 000 души, припомня Ройтерс.

 

България изостава в класацията по дела срещу държавата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278517_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D1%8

 По брой на висящите жалби страната ни се нарежда на 15-о място в Европа

Държавата е платила близо 1 млн. евро обезщетения през 2016 г.

 

Tази седмица правителството прие решение да изплати 105 519 евро обезщетения на българи, осъдили държавата по шест дела в Европейския съд по правата на човека. Междувременно прокуратурата публикува своя преглед на годишния доклад на ЕСПЧ за 2016 г.

От документа става ясно, че към края на миналата година срещу България има 723 висящи жалби, което е под 1% от общия брой на жалбите към момента – 79 750.

От държавното обвинение подчертаха, че по брой на висящите жалби, както и по брой постановени осъдителни решения България не попада в класацията на водещите държави. По първия показател страната ни е на 15-о място от общо 47 държави в Европа. В първата десетка по най-голям брой висящи дела пред ЕСПЧ за 2016 г. са Украйна, Турция, Унгария, Русия, Румъния, Италия, Грузия, Полша, Азербайджан и Армения.

08-2-newПрез 2016 г. срещу България са постановени 37 съдебни решения (от общо 829), което поставя страната ни на седмо място. По две дела държавата е оправдана. В 33 случая България е призната за виновна в нарушаването на различни граждански права. В близо половината от случаите – 14, това е правото на собственост. По 9 дела държавата е осъдена за нарушаване правото на справедлив съдебен процес и в още толкова – за незачитане правото на личен живот.

През миналата година срещу България не е водено нито едно дело за бавно правосъдие. В топ 3 по брой на осъдителните решения са Русия с 222 присъди, Турция – със 77, Румъния – 71, и Украйна – 70.

Непосредствено преди България е Хърватия, която е загубила 25 дела. Броят на висящите български жалби бележи чувствителен спад за последните години. През 2016 г. са 882 от общо 53 493 за всички държави, а през предходните три години са съответно 1209, 928 и 1031.

След 2013 г. страната ни не е в „класацията“ на 10-те държави с най-голям брой осъдителни решения. Въпреки това все още всяка година държавата плаща десетки хиляди евро за обезщетения. През 2016 г. България е платила 960 100 евро, а само през януари 2017-а – 55 336 по 4 дела.

 

По един на 10 000 българи се жалва всяка година

Според представената в доклада информация на 10 хил. души българско население се пада малко повече от 1 жалба – 1,23. По този показател България се нарежда зад Босна (2,7), Хърватия (1,82), Естония (1,57), Унгария (5,67), Македония (1,64), Литва (1,31), Латвия (1,41) Молдова (2,36), Черна гора (2,65) Румъния (4,15), Сърбия (1,89). При това страната ни е с много по-добри показатели от държави с приблизително същата численост на населението като Сърбия и Унгария.

Иванка Тръмп – Дъщерята на баща си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278516_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%E2%80%93+%D0%94%D1%8A%D1%89%D0%B5%D1%80%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D1%89%D0%B0+%D1%81%D0%B8

 Както и да го погледнем, само за 70 дни като президент на САЩ Доналд Тръмп утвърди имиджа си на непредсказуем играч в политиките, ходовете и назначенията си. И ако в мнозинството си последните създадоха множество съмнения за конфликти на интереси и липса на компетентност в съответните ресори, най-новият член на кабинета на американския държавен глава е “човекът за мястото”.

В крайна сметка кой, ако не женският символ на “запазената марка Тръмп”, щерката Иванка, да стане личен съветник на баща си в Белия дом. При това като “работеща майка на три деца” (по нейните думи), управител на част от едноименната империя, собственик на модна линия, бивш фотомодел и т.н., ще го съветва доброволно и няма да получава заплата. Въпреки че според американските закони, които бяха извънредно тълкувани от съда по случая, се оказа, че правилата срещу непотизъм не се прилагат в Белия дом където, президентът, ако иска, може да си назначи цялата рода до седмо коляно. Но той засега се е спрял само на Иванка и съпруга й.

Някои сатирици и коментатори зад Океана подчертаваха по време на кампанията му и след това, че най-голямата дъщеря на президента Тръмп еднолично засенчва всички останали членове на семейството. До степен той най-вероятно да не се напъва да помни имената на всички други. Ако добавим и неколкократно повтореното навремето от Доналд Тръмп изявление, че ако не е баща на Иванка, щял…, да кажем, веднага “да й обърне внимание”, картинката става малко зловеща. Но така или иначе американците видимо вече са се примирили с неподражаемия стил на президента си, какво да го коментираме повече!? Виж, “съветничката” му е друг въпрос.

Иванка Мари Тръмп е родена на 30 октомври 1981 г. в Ню Йорк като второто дете от първия брак на баща й с натурализирания фотомодел от чешки произход Ивана Мари (Зелничкова по баща). След раздялата на родителите й през 1991 г. остава на издръжката на татко си. Което в крайна сметка ще й гарантира престижно образование през университетите Джорджтаун и Уортън в Пенсилвания, преди да завърши с почести последния като бакалавър по икономика през 2004 г. Дотогава обаче младата дама съвсем не скучае. Като дъщеря на самопровъзгласилия се за най-успешен нюйоркски предприемач, но преди всичко собственик на правата върху конкурсите за красота “Мис Вселена”, “Мис САЩ” и впоследствие “Мис тийн-САЩ” (на който е и водеща), Иванка е на корицата на популярното навремето младежко списание “Седемнадесет” (Seventeen) още през 1997 г. В следващите години ще дефилира за престижни модни къщи като “Версаче” “Тиери Муглер” и “Томи Хилфигър”, а покрай различните си начинания след завършване на университета ще се появява на първите страници на “Форбс”, “Ел”, “Харпърс Базаар” и т.н.

Вече с тапията в джоба и след кратък опит в бизнеса с недвижимо имущество по примера на баща си в крайна сметка влиза на ръководен пост в корпорацията “Тръмп” през 2005 г.

Две години по-късно Иванка Тръмп сключва договор с известен нюйоркски дилър на диаманти, с когото лансира нейна собствена линия бижута, което е първото й собствено (сравнително успешно) бизнес начинание, което съществува и до днес. Паралелно на скъпоценностите към марката й през годините ще се добавят модни и козметични артикули, които след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ в края на 2016 г. редица американски търговски вериги започнаха да бойкотират.

Разбира се, като част от семейната бизнес империя Иванка участва на различни етапи и в риалити шоуто на баща й “Стажантът” като гостуващ съдия.

С цялото това внимание към нея не е учудващо, че през годините много юнаци са се опитвали да откъснат златната ябълка. Иванка обаче никога не е падала под инвестиционен банкер (или рок звезда) до 2005 г., когато завързва връзка с крупния магнат в недвижимото имущество Джаред Къшнър. Родителите на последния обаче се противопоставят на брака им, докато Иванка не приеме ортодоксалния юдаизъм, което се случва през 2009 г. С новата религия дъщерята на Тръмп взема и еврейското име Яел. Същата година издава и първата си книга “Картата Тръмп: как да играеш за победа в работата и живота”.

 

Тайното оръжие на The Donald

С осъзнаването на фактите около победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2016 г. мнозина наблюдатели са единодушни, че със или без руска намеса в кампанията единственият фактор, който не бяха включили в сметките си, беше “ефектът Иванка”. Дъщерята на скандалния кандидат не само успяваше умело да се дистанцира от по-шокиращите му изказвания, но и много успешно служеше за буфер на разочарованите от разкритията за Хилъри Клинтън млади избиратели, които виждаха в нея оправдание да гласуват за баща й.

 

За нея

Разбира се, че е повърхностна

Няма нищо кой знае колко задълбочено в Иванка. И смятам, че това е положителна оценка за нея. Защото със сигурност жена, която е красива, колкото е тя, би стигнала твърде далеч, ако не беше повърхностна.

Челси Клинтън, близка приятелка на Иванка и дъщеря на съперничката на баща й Хилъри

 

Първото правило на Етичен клуб

Вече е официално, Белият дом има по-ниски критерии за наемане на служителите си от търговска верига… Значи Иванка казва, че ще спазва всички правила на Етичния кодекс. Струва ми се, че първото правило на Етичния клуб би трябвало да е: не наемай дъщеря си на работа.

Тревор Ноа, американски сатирик

 

Вече е държавен чиновник

Предвид какви ще бъдат задълженията й, съмнявам се да има избор дали да спазва или не етичните норми. Има кабинет в Западното крило (на Белия дом), има служебен имейл и ще се занимава с изготвяне на политики. В името на възможния конфликт на интереси трябва да приемем, че тя вече е държавен чиновник.

Ричард Пейнтър, американски юрист, бивш съветник на Джорд Буш-младши по етичните въпроси

"Театъръ "Ренесансъ" изгорѣ"

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/02/2942280_teaturu_renesansu_izgor/?ref=rss

"Тази сутрин театър "Ренесанс" изгоря" - с такава първа страница излиза на 1 август 1940 г. тогавашният в. "Дневник" . Сградата на пл. "Възраждане", която горя и миналата неделя, става жертва на опустошителен огън преди 77 г., а след войната е реконструирана с доброволния труд и дарения на Софиянци във вида, познат и до днес.

За разлика от стихията, вилняла през 1940 г. сегашният пожар остана в сянката на парламентарните избори....

Британските инвеститори имат прекалено голямо доверие на правителството

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278515_%D0%91%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D

 Британското правителство на 29 март задейства член 50 от Лисабонския договор за излизане от Европейския съюз. Шотландското правителство настоява за провеждането на втори референдум за независимост, преди преговорите за Brexit да приключат, а в иначе предвидимата Английска централна банка се появи първият глас в подкрепа на повишение на лихвените проценти.

Ако погледнете пазарите обаче, няма да предположите, че многото последици от решението на страната да напусне ЕС се разпространяват в икономиката. Инвеститорите не бива да приемат, че тази липса на влияние ще продължи, особено ако Brexit се окаже не толкова процес, а по-скоро събитие, което настъпва изведнъж, коментира Джордж Магнус от Оксфордския университет в материал за Bloomberg.

Единственото, което действително се случи след референдума от юни 2016 г. е обезценяването на лирата. Но по-голямата част от 17-процентовото понижение спрямо долара и 12-процентовото понижение спрямо паунда се случи непосредствено след вота. През последните месеци паундът се търгува в сравнително тесни граници.

Тенденциите на фондовия и дълговия пазар засега нямат нищо общо с Brexit. Ако не друго, поне приличните потребителски разходи и поддържат доброто представяне на фондовия пазар, без да вредят на дълговия, въпреки ускорената инфлация.

Индексът FTSE 100, който до голяма степен зависи от лирата, достигна рекорден връх на 23% над дъното, докоснато след референдума. Борсовият измерител се представя по-добре от паневропейския Stoxx Europe 600. По-широкият и по-тясно фокусиран върху вътрешния пазар FTSE 350 също отчиташе подем, сходен с този при FTSE 100.

През август доходността по 10-годишните държавни облигации се понижи до 0,5% и макар че днес те са 1,25%, те остават под нивата отпреди референдума. За сравнение, облигациите със същата доходност в САЩ и Германия имат по-високи доходности със съответно 70 и 30 базисни пункта.

Това добро състояние на пазарите обаче работи, при най-оптимистичния сценарий, при който Великобритания се справя на няколко фронта:

- Успешно договори условията по член 50 за излизането на страната от Европейския съюз.

- Успешно договори принципните бъдещи отношения с ЕС в рамките на няколкогодишен преход.

- Успешно реши кои закони, приети през последните 40 години в рамките на членството в ЕС, да модифицира или отхвърли.

- Успешно поддържа икономическата експанзия в застаряващата държава, като същевременно успешно се справи с негативните икономически последици от Brexit върху стандартите на живот и

- Успешно предотврати разпадането на Обединеното кралство.

Властите и парламентът в Лондон са длъжни да одобрят провеждането на референдум в Шотландия, което засега премиерът Тереза Мей отхвърля. Мей не иска провежда не на вот, преди Brexit да се осъществи, а кампанията в Шотландия, която иска референдум, ще се постарае възможно най-много да усложни задачата на премиера.

Финансовите пазари сякаш не приемат, че една или повече от тези задачи могат много да се объркат, особено предвид появилите се въпроси за компетентността на властите да се подготвят за Brexit.

Няма много време. Преговорите по член 50 трябва да приключат до края на март 2019 г., в противен случай Обединеното кралство ще трябва да напусне ЕС без никакво споразумение. Изборите във Франция и Германия обаче може да отложат същинското началото на преговорите до есента на тази година, така че процесите по одобрение в ЕС може да изискват споразумение още през октомври 2018 г.

Освен това трябва да се обмисли т.нар. твърд Brexit, при който Великобритания ще има по-голям контрол над имиграцията за сметка на достъпа до единния пазар. Това е предпочитаният вариант от Торите в парламента и може да се случи дори по-скоро от 2019 г., ако преговорите се провалят. Това ще изложи икономиката на по-големи шокове при търсенето и предлагането и ще създаде правна и регулаторна каша за британските компании, граждани и пазари, както и безизходица за граждани на ЕС във Великобритания, а и обратното.

Извън единния пазар Обединеното кралство ще има нужда от време, за да уреди одобрението на условията по членството си в Световната търговска организация (СТО), да се приспособи към по-високите мита, да преориентира износа си на услуги, който в момента е фокусиран върху ЕС и да се заеме с продължителни преговори за изграждане на нови търговски отношения с държави извън Европа. Те от своя страна може би никога няма да компенсират загубите от напускането на най-голямата в света зона за свободна търговия.

Предвид двата варианта – за твърд Brexit и за оптимистичен сценарий, би било разумно инвеститорите да се позиционират добре и за допълнително поевтиняване на лирата, и за по-висока рискова премия при акциите, корпоративните кредити и имотите. Дълги позиции при британските облигации за сметка на американски и европейски вероятно биха се отплатили в такава среда, но не и преди те също да се поддадат на страха, свързан със по-слаба лира.

По статията работи: Радина Колева

 

Банички със спанак и извара

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6149653

Банички със спанак и извара Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Вучич иска още повече

http://www.clubz.bg/52338-vuchich_iska_oshte_poveche

Той е навсякъде. Неуморно се демонстрира като политик, който се бори за доброто на страната. Премиерът Александър Вучич иска да стане президент, по възможност още на първия тур на изборите, които се провеждат в неделя (2.4). Ежедневно прерязва ленти и открива нови фабрики и участъци от магистрали. Дори новата спортна зала в едно селско училище бе за него достатъчно добър повод да се покаже пред обществеността.

На тези мероприятия сръбският премиер неизменно е заобиколен от безброй журналисти, малцина от които се осмеляват да му задават критични въпроси. Вучич пътува из страната, придружаван от свои съпартийци в специално наети за целта автобуси. А онези от тях, които работят в публичната администрация, са официално освободени от работа, докато траят премиерските воаяжи. За храната и напитките им също е помислено. Партията на Вучич - Сръбската прогресивна партия - се е погрижила и за това.

Новините за Вучич - една от друга по-положителни

“Защо новите училища или участъци от магистрали трябва непременно да се откриват в присъствието на партийни функционери? Каква е истинската цел на медиите - да информират за конкретно събитие или да възхваляват премиера?“, пита Златко Минич от антикорупционната организация "Трансперънси Интернешънъл Сърбия“.

С изключение на два-три ниско тиражни вестника и една кабелна телевизия, всички останали медии в Сърбия не спират да сипят похвали за Вучич. Статистиките показват също, че медийното време, отделено за Вучич е колкото на останалите десет кандидат-президенти взети заедно. Разбира се, новините за него, бликащи от екрана, са все положителни.

Който не познава особеностите на политическия живот в балканските държави, навярно не може да си обясни, защо му е притрябвало на един сравнително млад политик (47) като Вучич, който сам се е обявил за най-успешния премиер в новата история на Сърбия, да сменя най-важния властови пост в страната срещу президентско кресло? Та нали в Сърбия президентът има само представителни функции.

"В Сърбия конституцията и бездруго няма особена стойност. Затова властта ще се прехвърли към онази функция, която Вучич реши да изпълнява в момента“, казва философът Йово Бакич от белградския университет.

Впрочем, президентският пост винаги е имал и силно психологическо въздействие над народа – както автократът Слободан Милошевич, така и демократът Борис Тадич предпочитаха да управляват страната от президентството, предоставяйки премиерския пост в ръцете на някоя подходяща марионетка. С такива разполага и Вучич. Неговата партия не оставя нищо на случайността: помощниците на премиера обикалят гражданите, разнасят хранителни продукти, предлагат им безплатни медицински прегледи, гратис подстрижки или превоз до изборните секции.

Вучич е упрекван, че гледа на държавата като на своя собственост: работни места и обществени поръчки се раздават само с одобрението на партията, медиите се използват като пропагандно оръжие, в същото време пенсиите стават все по-малки, а десетки хиляди млади хора напускат Сърбия. Навън обаче Александър Вучич се представя като прагматик, който прокарва реформи и е гарант за стабилност.

Социолозите предвиждат за Вучич между 50% и 56% от гласовете на първия тур. За опозицията би било истински успех, ако изобщо се стигне до балотаж – защото останалите кандидати нямат почти никакъв достъп до медиите и залагат предимно на отчаяни кампании в социалните мрежи.

Двама безпартийни се борят срещу Вучич

Най-силните конкуренти на Вучич са двама безпартийни: бившият омбудсман Саша Янкович, който през последните пет години документира безброй афери на управляващите; и Вук Йеремич, бившият външен министър, който в надпреварата за генерален секретар на ООН остана втори -  след Антонио Гутереш. На основните въпроси за сръбската политика и Янкович, и Йеремич отговарят като Вучич: „ДА” на ЕС и сътрудничеството с Русия и „НЕ” на независимостта на Косово.

Управляващите в Сърбия смятат, че двамата безпартийни кандидати са потенциално опасни, затова близките до правителството вестници ги описват като “психопати“, "чуждестранни агенти“, “кандидати на НАТО“. А кулминацията в тази мръсна предизборна кампания беше безпочвеното твърдение, че съпругата на Йеремич – бивша водеща на новините по телевизията – била “водач на наркокартела“ в Сърбия.

Има и други двама кандидати, които се борят за "магическото“ второ място, което би ги изпратило на балотаж срещу Вучич. Това са крайният националист Воислав Шешел, едновремешен политически ментор на Вучич, който бе оправдан от Хагския трибунал на първа инстанция. Стар познат, така да се каже. Съвсем ново лице е обаче Лука Максимович. 27-годишният предизвика същинска еуфория и въодушевява най-вече сръбската младеж. В предизборната кампания той влезе под псевдонима “Любиша Прелетатевич-Белия“, носеше само бели дрехи и пародираше различни политици: ту обещаваше да построи море, ту настояваше другите политици да му осигурят финансова помощ от 720 милиона евро. "Белия” е нещо като послание. Той иска да ни каже: Политиците не ги бива за нищо. Достатъчно!“, коментира анализаторът Душан Янич. Впрочем, някои социологически проучвания отреждат именно на младия сатирик второто място - с почти 12% от гласовете. Ако се окаже, че в неделя Александър Вучич не е събрал достатъчно гласове за победа на първия тур, сърбите ще трябва да гласуват още веднъж – датата за евентуалния балотаж е 16-ти април.

Дори и тя е избрана сякаш само, за да ядоса опозицията. Защото точно тогава е православният Великден и много от нерешителните избиратели навярно ще си останат в къщи, за да празнуват, вместо да гласуват.

Препечатваме коментара от Дойче веле.

Орбан започна кампания срещу политиката на ЕС за бежанците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278514_%D0%9E%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%BD+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%

 Унгария започна кампания срещу Европейския съюз като знак за несъгласие с политиката, „излагаща на риск независимостта на страната“, съобщи БГНЕС.
В страната вече са пуснати въпросници, озаглавени „Да спрем Брюксел“, съобщи днес старши правителственият служител Бенце Тусон на пресконференция. „Големите решения и борби тепърва предстоят на Унгария. Ние можем да спечелим борбата, само ако чувстваме подкрепата на гражданите“, каза той.
От днес унгарците могат да дадат своето мнение по 6 въпроса от рода на „Какво трябва да направи Унгария по отношение на политиките на ЕС в областта на имиграцията“ или „на фона на поредицата от терористични атаки в Европа“. Има и други питания, засягащи икономически въпроси. 
Сред опциите за отговор са: "Нелегалните имигранти трябва да бъдат под наблюдение, докато властите не решат в техните случаи" или "Трябва да позволим на нелегалните имигранти да се движат свободно в Унгария". 
Проучването, наречено "Национална консултация 2017" от правителството на Виктор Орбан, ще бъде ползвано за основа за въвеждането на нова мигрантска политика. Такава кампания имаше и през 2015 г., когато гражданите отново бяха питани основно за имиграцията и тероризма. Тя бе остро разкритикувана от Агенцията за бежанците на ООН, които изразиха своя „шок“ от ксенофобията. 
От 28 март унгарските власти връщат всички, търсещи убежище, обратно. Целта на новите мерки е да не се позволява на хора с неясен статут да се движат свободно в страната в Европейския съюз.


segabg.com

Времето през април - от минус 2 до 31 градуса

http://offnews.bg/news/n_1/n_651703.html

Най-ниските температури през април се очаква да варират между минус 2° и 3°, а най-високите - между 26° и 31°. През целия месец температурите ще се повишават значително, като броят на слънчевите дни ще се увеличава. През втората половина на месеца се очакват гръмотевични бури. В началото на месеца времето ще бъде предимно слънчево, сутрин ще е хладно, но дневните температури ще се повишават бавно. Около средата на първото десетдневие ще има по-значителни увеличения на облачността и валежи; температурите ще се понижат. Повече слънчеви часове и затопляне се очакват през последните дни от десетдневието. През второто десетдневие ще бъде сравнително топло. Изгледи за по-значителна облачност и валежи на повече места има на 11-12 април, около средата и към края на десетдневието. Към края на периода и температурите ще са относително по-ниски. В края на месеца има повишена вероятност за валежи, а впоследствие има изгледи за стабилизиране времето. Продължителността на деня в началото на месеца ще бъде 12 часа и 44 минути, като в края на април светлата част от денонощието ще достигне 14 часа и 3 минути.

Депутат от БСП: Правителство на ГЕРБ и патриотите ще има скрита подкрепа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278513_%D0%94%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%91%D0%A1%D0%9F%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%

 Правителство на ГЕРБ и Обединените патриоти ще се ползва с подкрепата и на другите партии в парламента с изключение на БСП. Това прогнозира депутатът Жельо Бойчев, съобщи “Дарик”. "Властта има качество да събира едни големи политически различия. Аз прогнозирам правителство на ГЕРБ и патриотите и със скрита подкрепа от останалите политически сили, когато е необходимо, извън БСП, разбира се”, заяви той. 

БСП няма да влезе в коалиция с ГЕРБ, бе категоричен Бойчев. Той заяви, че двете партии имат непреодолими различия. “Нямаме право да предадем вота на тези, които гласуваха за нас. Не може в кампания да казваш едно и на другия ден да правиш друго”, каза депутатът. Ако все пак ГЕРБ не успеят да съставят правителство, БСП ще се опитат, но са на мнение, че партията на Бойко Борисов трябва да носи отговорност, тъй като е получила най-много гласове. "Затова те ще си носят отговорността за съставяне на това правителство”, заяви Бойчев.

По повод гласувания от партията вот на доверие към лидера Корнелия Нинова, Бойчев заяви, че това се дължи на добрия изборен резултат. “От 10 месеца Корнелия Нинова е начело на БСП. Тогава имахме 10% доверие. Имаше прогнози, че партията е със затихващи функции в политиката. За по-малко от година спечелихме президентските избори с кандидатурата, която подкрепихме. Вдигнахме сериозно рейтинга си и доверието към нас - над 950 000 гласа. Това е огромно признание за добре свършена работа. Стана ясно, че БСП е категоричната опозиция на ГЕРБ и алтернатива. Обявихме курс на промяна и показахме, че можем да променяме и себе си, по този начин да поискаме доверието на гражданите. Не успяхме да направим това толкова категорично, колкото ни се искаше. Изводът на тези избори обаче е, че хората искат промяна”, каза още Бойчев.

segabg.com

Задават ли се нови предсрочни избори?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278512_%D0%97%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%3F+

 Резултатите от изборите и все по-силното използване на преференциите показаха, че повечето избиратели имат ниска политическа култура. Това каза в предаването „Метроном“ по Радио „Фокус“ – Пирин д-р Калоян Методиев, политолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“. Той обясни, че има предвид феномена 15/15. „Лично аз смятам, че нямаме нужда от промяна на избирателната системата. Тенденцията с преференциалния вот е опасна, защото виждате, че партиите имат едни екипи от хора, които са подбрани с оглед на това да имат хора за отделните сектори. Този парламент трябва да се управлява, да ражда продукт, а не да пее, танцува и рита топка“, каза още д-р Методиев. Той коментира и това, че за момента не е ясно колко ще бъде продължителността на живот на 44-то Народно събрание. „Първият път изкара 3 години, вторият път изкара 2, сега мисля, че няма да е повече от една, една и половина. И това, ако се състави правителство. Но пък изключения винаги са възможни. Има вероятност 2017-2018 пак да сме на избори“, посочи политологът д-р Калоян Методиев.

Blitz.bg

2 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=347845

Събития: 1512 г. – Испанският мореплавател Хуан Понсе де Леон достига източното американско крайбрежие и нарича полуострова Флорида. 1861 г. – Йосиф Соколски е ръкоположен от римския папа за архиепископ на Униатската църква в България.

Започва пролетното почистване на София

http://offnews.bg/news/n_1/n_651702.html

За 14-та поредна година в София ще се проведе кампания по пролетно почистване. В нея са поканени да вземат участие всички граждани на столицата. Откриването ще се състои в 11.30 часа в парка на Военна Академия „Г. С. Раковски“. Ще се почиства парковото пространство от клони и храсти и ще бъде изграден зелен вход от туи от парка към двора на Академията в западната част.  Тази година Пролетното почистване ще се проведе от 2 до 28 април под мотото „Заедно за по-чиста и зелена столица“. В първия етап на почистването, който ще продължи до 13 април, ще се почистват прилежащите територии към жилищни сгради, еднофамилни къщи, дворове, паркинги, държавни и общински учреждения, паркове, детски и спортни площадки, градинки, междублокови пространства, затревяване на свободни общински площи и др., засаждане на растителност. Във втория етап - от 18 до 21 април - ще се извършва озеленяване на училищни дворове, детски заведения, територии около паметници, затревяване на свободни общински места, засаждане на дървета, нискостеблени храсти и цветя в градинки и паркове, възстановяване на пейки /подмяна на счупени летви/ и боядисване на същите; премахване на изоставени, ръждясали табели от стълбове по улици и булеварди, почистване на ел. табла от агитационни материали, рисуване от спонсори. В третия,п оследен етап, от 24 до 28 април, ще се извършвап очистване на територии около манастири, крайградски места и зони за отдих, затревяване на свободни площи, засаждане на дървета, нискостеблена растителност, цветя. 

2 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=347860

Събития 1265 г. – Битка при Ившам: Симон дьо Монфор е разгромен и убит, а папа Климент IV предоставя на Шарал д'Анжу права за организиране на кръстоносен поход. 1860 г. – На Великден в цариградската църква Свети Стефан при църковната служба епископ Иларион Макариополски не споменава името на Вселенския гръцки патриарх; Българската православна църква се отделя от Гръцката патриаршия.

Най-четеното в "Дневник": Спирането на шоуто на Слави и защо не се отслабва със спорт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/02/2946428_nai-chetenoto_v_dnevnik_spiraneto_na_shouto_na_slavi_i/?ref=rss


Новините около спирането на шоуто на Слави, изборите и откритието защо от спорт не се отслабва, са сред най-четените в dnevnik.bg тази седмица. Със 123 714 прочитания към 19 часа в събота безапелационен победител е Би Ти Ви спря "Шоуто на Слави" в понеделник вечер. Следват Как работи метаболизмът и защо със спорт не се отслабва (92 233 отваряния), както и Предозиране: Давам ви две седмици и идвам пред парламента, обяви Слави Трифонов (66 683 клика).

Сериозен...

Прогноза за времето - 2 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=347844

Днес над страната ще бъде слънчево. Над Черноморието ще бъде слънчево със слаб изток-югоизточен вятър, който ще е причина за ниските дневни температури – между 11° и 13°. Температурата на морската вода е 8-10°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Засадиха 30 фиданки ясен, смърч и ела в Банско

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/zasadiha-30-fidanki-iasen-smyrch-i-ela-v-bansko-2014699

Във връзка със започващата Седмица на гората от 1 до 9 април, кметът на Банско Георги Икономов и неговият заместник Александър Мацурев взеха участие в засаждането на 20 броя планински ясен.

Фиданките са собствено производство, отгледани от озеленителите към администрацията. По протеж

Елитни атлети от Кения, Етиопия и Мароко ще бягат на Маратон „Стара Загора“

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/elitni-atleti-ot-keniia-etiopiia-i-maroko-shte-biagat-na-maraton-stara-zagora-2014700

Истинско съзвездие от елитни атлети ще участват в Маратон "Стара Загора", който стартира точно в 10.00 часа, на площада пред Общината. Второто издание е първото мащабно събитие за 2017 година, в която Стара Загора е обявен за Европейски град на спорта. Лицензираното през 2016 г. трасе преминава по

Първи медали за шуменци от държавното по кик бокс

//dariknews.bg/regioni/shumen/pyrvi-medali-za-shumenci-ot-dyrzhavnoto-po-kik-boks-2014701

Ясни са първите медалисти от Държавното първенство по кик бокс, което се провежда в Шумен. Участие вземат близо 450 бойци от 49 клуба в България, съобщават от СК "Шуменска крепост".

Бяха изиграни общо 155 срещи - 83 на ринг и 72 на татами, а състе

Самостоятелна изложба „Откровение” откри в Г.Оряховица Илия Банков

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/samostoiatelna-izlozhba-otkrovenie-otkri-v-g.oriahovica-iliia-bankov-2014480

40 творби подреди в Художествена галерия „Недялко Каранешев” горнооряховският художник Илия Банков. Картините са обединени от мотото „Откровение”. 31 от картините са нови, изложени са и 9 по-стари творби на художника. Всички те са рисувани в смесена техника.

„В навечерието на най-све

Православен календар за 2 април

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6149677

Православен календар за 2 април
Преп. Тит Чудотворец Преп. Тит живял във време, когато, гонени заради вярата си, много християни защитавали смело православното учение. Такъв бил и преп. Тит. От малък той се отказал от светския живот и станал монах. За неговата благочестивост и отдаденост на хората Бог го дарил с чудодейни способности - да лекува неизлечимо болни и да предпазва

Майкъл Флин не декларирал доходи от Русия

http://www.clubz.bg/52337-majkyl_flin_ne_deklariral_dohodi_ot_rusiq

Майкъл Флин - бившият съветник по националната сигурност на президента Доналд Тръмп, не декларирал хонорари, които получил от руска телевизия и от компания, свързана с Русия, предаде Ройтерс.

Тези данни липсват в декларацията му за месец февруари, става ясно от документи, огласени от Белия дом.

Печатният формуляр е подписан от Флин на 31 март. Той е посочил в него, че изнасял речи пред руски институции, сред които финансираната от Кремъл телевизия RT и авиокомпанията "Волга-Днепър".

В документа не се споменава какви са хонорарите суми. Но речите фигурират в раздела "източници на компенсация, превишаващи 5000 долара годишно".

Тези речи обаче не са включени във формуляра, подписан от Флин по електронен път на 11 февруари. Той също е огласен от Белия дом.

Несъответствието между двата документа може да бъде поредната неприятност, която да се стовари върху Майкъл Флин, отбелязва Ройтерс. Той изкара едва 24 дни като съветник по националната сигурност на Тръмп, след което бе принуден да подаде оставка. Причина бяха негови контакти с руски представители. Властите в САЩ разследват евентуална намеса на Москва в президентските избори през 2016 г.

Флин скри, че е разговарял с руския посланик Сергей Кисляк за американските санкции срещу Русия и така подведе вицепрезидента Майк Пенс. Това се случи преди Тръмп да встъпи в длъжност.

Бобовдолци в Седмицата на гората

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/bobovdolci-v-sedmicata-na-gorata-2014694

Седмицата на гората в община Бобов дол ще протече от 3 до 9 април, с активното участие на децата от детските градини, СУ „Христо Ботев” гр. Бобов дол и представители на клуб „Млад еколог” към ОУ „Никола Вапцаров”.
Децата от ДГ „Дружба” са участвали в инициативата „Когато станем 100 000 ще по

В Сърбия избират президент

//dariknews.bg/novini/sviat/v-syrbiia-izbirat-prezident-2014697

В Сърбия днес започнаха президентските избори, предаде ТАСС. В 7 ч. местно време в цялата страна бяха отворени 8 523 избирателни участъка, които ще продължат работа до 20.00 часа. Окончателните резултати от изборите, според конституцията на страната, трябва да бъдат публикувани в с

Първи мач на обновения Градски стадион в Елена

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/pyrvi-mach-na-obnoveniia-gradski-stadion-v-elena-2014486

Първи мач ще се играе днес на обновения градски стадион в Елена. На стадион „Чумерна“ в 17 часа започва  футболната среща от „Елитна“ областна футболна група между отборите на еленския ФК „Чумерна“ и  ФК „Лозен 2006“ град Сухиндол.

Това е първият мач, който ще се играе на градския ст

Днес е международен ден на...

//dariknews.bg/regioni/shumen/dnes-e-mezhdunaroden-den-na-2014621

Днес е Международният ден на детската книга. 2 април се отбелязва като празник на детската книга от 1967 г. по инициативата и решението на Международния съвет за детската книга (International Board on Books for Young People, IBBY). Празникът съвпада с рождения ден на датския писате

Деца чупиха общинско имущество в Панорамна алея "Стъпалата" в Разлог

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/deca-chupiha-obshtinsko-imushtestvo-v-panoramna-aleia-stypalata-v-razlog-2014698

За пореден път вандали посегнаха на имуществото в уникалната Панорамна алея „Стъпалата” в град Разлог. Този път злосторниците са деца. Група от шестима малчугани, а малко по-късно още две хлапета са потрошили част от инвентара. Едно от кошчетата е блъснато в дерето под туристическия обект, който пр

Над 200 жертви взеха кални свлачища в Колумбия (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/nad-200-zhertvi-vzeha-kalni-svlachishta-v-kolumbiia-video-2014695

Най-малко 200 души са загинали, а стотици други са ранени или изчезнали в резултат на огромни кални свлачища в град Мокоа, Югозападна Колумбия, съобщава Франд прес, позовавайки се на данни на Червения кръст.

<

Любим виц на Део

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6149727

Любим виц на Део Срещат се двама приятели. Единият мрачен като градоносен облак. – Какво ти има бе, Пешо? Що си такъв мрачен? – А, остави, роди ми се син… – Е, защо не се радваш тогава? – Ами щото и жената

АГРОгейт - Удар срещу задкулисието вдясно /Среща Ерато - Стенограма/

http://pogled.info/bulgarski/agrogeit-udar-sreshtu-zadkulisieto-vdyasno-stenograma-ot-edna-vazhna-tyahna-sreshta.84276

/Поглед.инфо/ "Основна функция на медиите е да показват истината на гражданите. На парламентарните избори останаха излъгани 300 000 българи. Нито един от лидерите на т.нар. "автентично" дясно, не се осмели да излезе и да разкаже въпросната истина. Изчакахме изборите да преминат, за да не се сметне за удар срещу конкретна формация. Изпращаме го сега и то с една единствена цел - да се види цялата истина. Това е удар, но срещу задкулисието вдясно. Изпращаме Ви стенограма от среща, на която присъстват интересни личности - Христо Иванов, Иво Прокопиев, Трайчо Трайков, Радан Кънев, Мартин Димитров, Петър Славов, Антоанета Цонева, Светослав Малинов, Гроздан Караджов, Иван Бедров, Константин Павлов-Комитата, Нойзи, Велислав Минеков, Емил Мачиков, Александрина Пендачанска и много други. На тези разговори се обсъжда нов политически проект. Какво е предизвикало раздор и разцепление след това, могат да кажат само лицата от срещите. Изпращаме пълния текст, във вида, в който го получихме.

Кирил Кертиков: Готов съм да бъда съден за нерегламентиран протест пред сградата на КЕВР

http://pogled.info/bulgarski/kiril-kertikov-gotov-sam-da-bada-saden-za-nereglamentiran-protest-pred-sgradata-na-kevr.84277

/Поглед.инфо/ Уважаеми читатели, Моя милост не само мисли, но поема и персонална отговорност, с последствия както следва:

Боб Дилън получи своя Нобел

http://www.clubz.bg/52336-bob_dilyn_poluchi_svoq_nobel

Легендарният поп певец Боб Дилън получи Нобеловата награда за литература, с която бе удостоен миналата година от Шведската академия.

Церемонията се състоя в Стокхолм, предаде БГНЕС.

Съгласно желанието на Дилън церемонията се проведе в камерна обстановка без журналисти. Присъстваха само певецът и членовете на Академията. Повече подробности за мероприятието не се съобщават.

Предполага се, че Дилън е предал Нобеловата си лекция, записана на видео. Изнасянето на такава лекция от лауреата в срок от 6 седмици след връчването на наградата е задължително условие, за да получи той паричната награда от 8 милиона шведски крони (837 000 евро).

Удостояването на един певец с Нобелова награда за литература бе твърде изненадващо. То бе обявено на 13 октомври 2016 г. „заради създаването на поетични образи във великата американска песенна традиция“. Всъщност Боб Дибън стана първият музикант, удостоен с престижната премия. Той е автор на такива песни като Blowin' in the Wind (1963 г.), The Times They Are a-Changin' (1964), Like a Rolling Stone (1965) и други.

В средата на ноември Шведската академия информира, че е получила писмо от певеца, в което той обявява, че няма да присъства на традиционното връчването на наградата поради заетост. Той признава, че е поласкан от удостояването му с наградата.

Къде ще спира тока в Кюстендилска област

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/kyde-shte-spira-toka-v-kiustendilska-oblast-2014390

 
Кюстендилска област
Община Бобошево  
На 04.04.2017 г. /15:45 - 16:00 ч./ - Блажиево: ул. „Васил Левски“ № № 1, 11, 12, 13, 16, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 3, 30, 33, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 42, 43, 44, 45, 46, 48, 5, 50, 52, 53, 55, 6, 7, 8, 9, Скз Блажие

Създават График за миенето на улиците в Кюстендил, майки с оплаквания до съветници

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/syzdavat-grafik-za-mieneto-na-ulicite-v-kiustendil-majki-s-oplakvaniia-do-syvetnici-2014519

Община Кюстендил ще изготви График, по който се извършва миенето на улиците в града, заяви кметът Петър Паунов, в отговор на питания на съветниците Невенка Панчева и Атанас Гергинов.
Панчева информира кмета в началото на днешното заседание на Общинския съвет

Походът на книгите и Маратон на четенето в Кюстендил през април

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/pohodyt-na-knigite-i-maraton-na-cheteneto-v-kiustendil-prez-april-2014370

Походът на книгите и Маратон на четенето ще се проведе от 2 до 23 април в Кюстендил. Организатор на проявата е Регионална библиотека „Емануил Попдимитров”. Проявите, които са предвидени са следните:
3 април, 10.00 ч. в Детски отдел - Откриване Маратона на четенето:
- «От приказка в пр

Община Бобов дол влага 20 000 лв. в бунтовното Големо село

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/obshtina-bobov-dol-vlaga-20-000-lv.-v-buntovnoto-golemo-selo-2014648

20 000 лв. ще инвестира община Бобов дол в Големо село. Решението беше взето на заседание на ОбС в града. Предложението беше на кмета на общината Елза Величкова, която е провела среща с жителите на населеното място, които вече обявиха, че искат да преминат към територията на община Дупница и събрах

Нов сезон на музикални приказки за деца в Градската галерия

//dariknews.bg/regioni/varna/nov-sezon-na-muzikalni-prikazki-za-deca-v-gradskata-galeriia-2014690

Музикалната приказка  „Танците и Симфоничният оркестър“  започва в 11:00 в неделя, на 2 април, в Градската художествена галерия на Варна. Входът за концерта е свободен и за деца, и за родители. Проявата е част от серията интерактивни образователни концерти в рамките на ММФ „Варненско лято“, със съд

ЦИК обявява имената на новите депутати

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cik-obiaviava-imenata-na-novite-deputati-2014691

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви имената на избраните 240 депутати в 44-тото Народно събрание, съобщи

Депутати се отказват от парламента

http://pogled.info/bulgarski/deputati-se-otkazvat-ot-parlamenta.84273

/Поглед.инфо/ Десет избрани депутати се отказват от парламента. С официални писма до ЦИК те са заявили нежеланието си да заемат банките в пленарната зала. Неочакваното пренареждане стана буквално в последните минути. Най-много отказали се депутати има в листите на ДПС – петима, съобщи бТВ.

Четири цента за хектар: как Русия продаде Аляска

http://pogled.info/svetoven/russia/chetiri-tsenta-za-hektar-kak-rusiya-prodade-alyaska.84274

/Поглед.инфо/ Дори след 150 години продажбата на Аляска на САЩ предизвиква много въпроси, а хрониките на събитията в различни източници са пълни с противоречиви факти. Кой е виновен, че Русия е продала Аляска, защо руски барон е давал на американски чиновници подкупи и какво е станало с парите, спечелени от продажбата?

Крайцерът "Варяг" от Тихоокеанския флот излезе на далечен поход

http://pogled.info/svetoven/russia/kraitserat-varyag-ot-tihookeanskiya-flot-izleze-na-dalechen-pohod.84275

/Поглед.инфо/ Флагманът на Тихоокеанския флот "Варяг" отплава от Владивосток на далечен поход. Това съобщи началникът на пресслужбата и капитан от II ранг на Тихоокеанския флот Владимир Матвеев, предаде РИА "Новости" в събота (1 април).

Близо 20% от ромските деца отпадат от училище

//dariknews.bg/novini/bylgariia/blizo-20-ot-romskite-deca-otpadat-ot-uchilishte-2014680

Всяко четвърто дете от ромски произход не е стъпвало в училище, а тези, които влизат в класната стая, често отпадат и не завършват средното си образование. Данните сочат, че близо 20% от учениците от ромски произход отпадат от училище. Това са най-често деца в осно

Трима състезатели на „Десант“ на финали на европейското по ММА

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/trima-systezateli-na-desant-na-finali-na-evropejskoto-po-mma-2014688

Трима състезателите на варненския "Десант" намериха място на финалите на европейското първенство по ММА, което се провежда в София. Мястото си там заслужиха бойците Фердун Османов, Делян Георгиев и Даниел Гълъбаров, съобщи щастливият им треньор в „Десант“ Николай Добруджански.  Още шестима българи

Кампанията "Бъди здрав" се открива с концерта "Детски хор и приятели"

//dariknews.bg/regioni/dobrich/kampaniiata-bydi-zdrav-se-otkriva-s-koncerta-detski-hor-i-priiateli-2014675

Започва кампанията „Бъди здрав“, организирана от община Добрич. Събитията в програмата ще се проведат от днес до 7 април.

Кампанията се открива с хоров концерт „Детски хор и приятели“, с участието на Детски хор „Маестро Захари Медникаров“ и Дамска хо

Спират движението през прелеза на бул. "6-ти септември"

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/spirat-dvizhenieto-prez-preleza-na-bul.-6-ti-septemvri-2014471

Днес бул. „Шести септември“ се затваря за движение на пътни превозни средства в участъка на железопътния прелез с  бул. „Копривщица“. Това съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта“. Причината е рехабилитация и изграждане на еластична прелезна настилка на жп-прелеза.

Маршру

Тилърсън: На Лавров му е забранено да танцува, как да се получи тангото

http://pogled.info/svetoven/tilarsan-na-lavrov-mu-e-zabraneno-da-tantsuva-kak-da-se-poluchi-tangoto.84268

/Поглед.инфо/ Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън предизвика бурни аплодисменти на срещата с колегите си от НАТО заради свой коментар за структурата на властта в Русия.

Флин работил за турското правителство

http://pogled.info/svetoven/flin-rabotil-za-turskoto-pravitelstvo.84269

/Поглед.инфо/ Бившият съветник на американският президент по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин е спечелил 1,3 млн. долара от 2014 година.

Международната коалиция начело със САЩ избила 396 цивилни в Сирия и Ирак

http://pogled.info/svetoven/mezhdunarodnata-koalitsiya-nachelo-sas-sasht-izbila-396-tsivilni-v-siriya-i-irak.84270

/Поглед.инфо/ Международната коалиция начело със САЩ призна гибелта на най-малко 396 цивилни лица от въздушните удари в Сирия и Ирак от началото антитерористичната операция през 2014 година.

Първоаприлска среща Путин-Ердоган-Асад

http://pogled.info/svetoven/parvoaprilska-sreshta-putin-erdogan-asad.84271

/Поглед.инфо/ Идната седмица в Москва ще се проведа среща между президентите Путин, Ердоган и Асад, бе обявено тази вече в предаването „Друг поглед към света“ на турската телевизия Tele1.

Легендарният руски поет Евгени Евтушенко почина с послание за мир между Русия и САЩ

http://pogled.info/svetoven/legendarniyat-ruski-poet-evgeni-evtushenko-pochina-s-poslanie-za-mir-mezhdu-rusiya-i-sasht.84272

/Поглед.инфо/ На 85-годишна възраст почина големия руски поет Евгени Евтушенко, той се спомина в САЩ, където живее от 1991 година.

Как с избори да станем богати и щастливи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6148649

Как с избори да станем богати  и щастливиСексът веднъж седмично е равен на радостта от 50 000 долара годишно. Политиците са на ход И като заваляха долари, та цял мандат! Няма шега, няма измама – изборите минаха и сега ще забогатеем. Всеки български избирател ще получи 50 000 долара годишно и безгранично щастие. Независимо кой ще състави правителството. Истина е, пишеше го във вестника.

„Спартак 1918“ ще спира устрема на Караманите днес

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/spartak-1918-shte-spira-ustrema-na-karamanite-dnes-2014687

„Спартак 1918“ има мач от 12-ия кръг на първенството в Областната група А 2 днес. Варненци приемат на стадион „Спартак“  „Устрем“ Караманите. Двубоят е с начален час 16:00. След изтърпяно наказание за натрупани картони в игра за тима на Иван Найденов се завръща нападателят Ивайло Русев. „Спартак 19

Канят деца с аутизъм на безплатна конна езда

//dariknews.bg/regioni/vraca/kaniat-deca-s-autizym-na-bezplatna-konna-ezda-2014479

За девета поредна година ГЕРБ - Враца организира традиционната хипотерапия за деца с аутизъм. Поводът е отбелязването на Световния ден за повишаване информираността на хората по въпросите на аутизма. Инициативата ще се проведе днес от 10.30 ч. на базата край пещерата „Леденика".

Деца

Трънливият път на Сърбия в ЕС: защо буксуват преговорите

http://pogled.info/svetoven/balkani/tranliviyat-pat-na-sarbiya-v-es-zashto-buksuvat-pregovorite.84266

/Поглед.инфо/ Сърбия води преговори за членство в ЕС от 2014 г., но за момента е съгласувала само две глави. Пречка за напредъка на Белград е неговата позиция по Косово и икономическите проблеми на страната.

Сърбия между проруските настроения и проевропейската политика

http://pogled.info/svetoven/balkani/sarbiya-mezhdu-proruskite-nastroeniya-i-proevropeiskata-politika.84267

/Поглед.инфо/ В Сърбия растат проруските настроения, а проевропейските губят популярност. Но настроенията трудно могат да бъдат конвертирани в нещо реално, констатиран експертите.

Хубавото време остава

//dariknews.bg/regioni/shumen/hubavoto-vreme-ostava-2014671

Днес отново ще слънчево, около и след обяд топло, обещават синоптиците. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Минимални температури, в повечето места, между 0° и 5°, максимални между 18° и 23°, по-ниски отново по Черноморието между 11° и 13°.

За Шумен минимални 1, макс

Скоро такса "смет" ще поскъпва с до 20%

http://econ.bg/Новини/-Скоро-такса-смет-ще-поскъпва-с-до-20-_l.a_i.740168_at.1.html

Такса "смет" ще поскъпва с до 20 % през следващите няколко години. Това предвижда публикуваният законопроект за промени в Закона за местните данъци и...

Скоротакса "смет" ще поскъпва с до 20%

http://econ.bg/Новини/-Скоротакса-смет-ще-поскъпва-с-до-20-_l.a_i.740168_at.1.html

Такса "смет" ще поскъпва с до 20 % през следващите няколко години. Това предвижда публикуваният законопроект за промени в Закона за местните данъци и...

Чехите недоволни, че българинът Иван Бърнев ще играе във филм на Иржи Менцел

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6148329

Чехите недоволни, че българинът Иван Бърнев ще играе във филм на Иржи МенцелАктьорът научава чешки език, след като го канят за главната роля в “Обслужвал съм английския крал” “Точно преди 10 години на кинофестивала “Берлинале” излязох на сцената с останалите от екипа, за да се поклоним след филма, и една от най-ценните ми награди и признания е реакцията на публиката тогава.

ПСЖ отново спечели Купата на лигата след 4:1 над "Монако"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/02/2946504_psj_otnovo_specheli_kupata_na_ligata_sled_41_nad_monako/?ref=rss


"Пари сен жермен" спечели Купата на лигата във Франция след убедителна победа с 4:1 срещу лидера в Лига 1 "Монако". Парижани завоюваха трофея за четвърта поредна година и общо за седми път, като и двете постижения са рекордни.

"Moнако" допусна втора загуба в третия си финал в турнира след 1984, 2001 и 2003 г., когато триумфира, а тазгодишният сблъсък за отличието беше белязан и от две спорни ситуации, при които паднаха първите два гола на...

Роден е Георги Сава Раковски

https://www.actualno.com/chronicles/roden-e-georgi-sava-rakovski-news_603143.html

Георги Стойков Раковски е български революционер и възрожденец. Раковски е основоположник на организираната националнореволюционна борба за освобождаването на България, революционен демократ, публицист, журналист, историк и етнограф. Георги Стойков Раковски (по рожден

Как да ги убиваме? Да ги варим живи или да ги набиваме на кол?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149756

Как да ги убиваме? Да ги варим живи или да ги набиваме на кол?САЩ обсъждали през XIX в. най-хуманния вариант за смъртни присъди и избрали електрическия стол Намушкване, пребиване с камъни, удавяне и варене. Това са част от 34 вида екзекуции, обмисляни от депутати в Ню Йорк през XIX в. за изпълнение на смъртните присъди в САЩ преди електрическия стол, съобщи в. “Дейли мейл”. През 1887 г.

Цитат нa деня: Банда престъпници дойде да прави баташко клане на "Армията"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/02/2946474_citat_na_denia_banda_prestupnici_doide_da_pravi/?ref=rss


Банда престъпници дойде да прави баташко клане на "Армията".

Това заяви административният директор на ЦСКА Милко Георгиев пред клубната телевизия след двубоя с "Лудогорец".

Червените загубиха с 0:2 след две попадения, при които имаше сериозни съмнения за засади, а хората от клуба обвиниха реферите, че умишлено са помагали на разградчани и че шампионите се ползват със съдийски комфорт.

"Аз лично бях...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване