Британските бебета плачат най-много, най-спокойни са в Дания и Германия

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/04/03/2946916_britanskite_bebeta_plachat_nai-mnogo_nai-spokoini_sa_v/?ref=rss


Бебетата във Великобритания, Канада, Италия и Холандия плачат най-много. Най-спокойни са новородените в Дания, Германия и Япония.

Това показва проучване на Университета в Уоруик, публикувано в Journal of Pediatrics и цитирано от агенция "Ройтерс".

Британските психолози са направили метаанализ на данни за 8700 бебета в 28 държави, за да създадат първата по рода си универсална таблица за проверка за "нормалния" по продължителност...

Дете от с. Звънарка е прието в болница след нанесен побой

https://www.actualno.com/kardjali/dete-ot-s-zvynarka-e-prieto-v-bolnica-sled-nanesen-poboj-news_603502.html

В Районно управление „Полиция” – Крумовград е задържан жител на село Звънарка, община Крумовград, нанесъл побой на малолетно дете. Това съобщиха от ОД на МВР – Кърджали. Същото е транспортирано до лечебно заведение до ЦСМП и след преглед оставено за наблюдение.

Запали се кораб в завод, силна миризма на нафта се носи в част от Варна и Езерово (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6151621

Запали се кораб в завод, силна миризма на нафта се носи в част от Варна и Езерово (обновена)Инцидент е станал в кораборемонтния завод "Терем". Запалил се е ремонтиращ се кораб във флотския арсенал, съобщи Нова. На място са пристигнали пожарни екипи. Няма данни за пострадали. Междувременно жители на Варна и село Езерово тази сутрин са подали множество сигнали за силна миризма на нафта. Кметът на Белослав Деян Иванов съобщи,

Лицевото разпознаване на Galaxy S8 може да бъде хакнато със... снимка (Видео)

https://www.actualno.com/sciencelogy/licevoto-razpoznavane-na-galaxy-s8-moje-da-byde-haknato-sys-snimka-video-news_603500.html

Последният смартфон на Samsung - Galaxy S8, даде заявка за революция в биометричните технологии, обявявайки, че отключването на телефона ще може да става с усъвършенствана система за лицево разпознаване.Функцията позволява предната камера да сканира лицето на собственика на Galaxy S

Българин с отличие за храброст във Великобритания

http://www.moreto.net/novini.php?n=347930

Българин с отличие за храброст във Великобритания. Васил Наков, който работи на Острова от година и половина, обезвредил въоръжен нападател в търговски център. В един от търговските центрове на Greenwich Васил влиза да пазарува, както прави всяка вечер.

Комисията за потребителите ще организира виртуални приемни през лятото

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/03/2946923_komisiiata_za_potrebitelite_shte_organizira_virtualni/?ref=rss


Комисията за защита на потребителите планира през летния туристически сезон да организира виртуални приемни, така че само с натискането на един бутон потребителят да може да подаде оплакване, а екипът на комисията да се отзове до минути на сигнала. Това съобщи председателят на комисията Димитър Маргаритов, цитиран от пресцентъра си.
За да бъдем още по-близо до гражданите, подготвяме едни т.нар. виртуални приемни през летния сезон.Този път няма да разчитаме на хора, позиционирани в...

Румъния въвежда нов граничен контрол

http://www.cross.bg/vsichki-pravoto-proverki-1539365.html

/КРОСС/ Румъния започва систематичен контрол по границите си от 7 април. Това съобщиха от гранична полиция на северната ни съседка, цитирани от „Медиафакс". Мерките влизат в сила от 7 април и включват проверки на документите на всички пътуващи в съответните бази данни. Те ще обхванат всички граници на страната, от което се очаква и значително повече време за преминаване на контрола на летищата и наземните КПП-та. Причината за това е влизането в сила на регламент 458/2017 за промени в кодекса на шенгенските граници, приет от Европейския парламент и Съвета на Европа. Промените задължават държавите членки да извършват систематични проверки в съответните бази данни на всички лица, включително лицата, които се ползват от правото на свободно движение съгласно правото на ЕС (граждани на Съюза и членове на техните семейства, които не са граждани на ЕС).

Откриха естествено лекарство срещу махмурлука

http://offnews.bg/news/n_1/n_651815.html

Всеки от нас е имал ужасяващ махмурлук, след като е прекалил с алкохола предишната вечер. И всеки знае, че няма лек срещу главоболието. Но ето че сега двамата студенти от университета Йейл твърдят, че не само са създали лекарство срещу махмурлука, но и че съставките му са натурални, разказва списание "Тайм". Лиъм Макклинток и Маргарет Морс, заедно с преподаватели от университета и една фармацевтична компания, са създали SunUp – естествена прахообразна добавка с цитрусов аромат, която предпазва от махмурлук. Тя се разтваря във вода и дори може да се разбърка с питието. Съставките са предназначени да дават на организма основни хранителни вещества за борба с алкохолната токсичност, докато в същото време балансират нивата на глутамин и противодействат на имунни нарушения, твърдят Макклинток и Морс. Цената на едно пакетче от SunUp ще струва 5 долара.

Дoлapът ce ĸoлeбae в пoнeдeлниĸ сутринта

http://econ.bg/Новини/Дoлapът-ce-oлeбae-в-пoнeдeлни-сутринта_l.a_i.740240_at.1.html

Дoлapът cлaбo ce ĸoлeбae в пoнeдeлниĸ пpи нaчaлoтo нa aзиaтcĸaтa вaлyтнa тъpгoвия. He ocoбeнo oптимиcтичнитe дaнни зa иĸoнoмиĸaтa нa CAЩ и ĸoмeнтapи...

BlackBerry ще правят таблети и друга електроника

http://www.clubz.bg/52384-blackberry_shte_pravqt_tableti_i_druga_elektronika

Някогашните шампиони в бизнес смартфоните - BlackBerry - обявиха намерение да разширят линията на продуктите си.

Канадската компания е подписала редица лицензни споразумения с нови партньори за бранда. Това означава, че други ще правят новите продукти, но те ще носят все още респектиращото име BlackBerry.

Става дума за таблети, носими устройства, медицински прибори, платежни терминали и други.

През ранната епоха на смартфоните - тоест преди няколко години - BlackBerry бяха изключително успешни, защото продаваха удобни, сигурни умни слушалки с уникална форма и удобна физическа клавиатура. 

После обаче дойде iPhone, епохата на чувствителните на допир екрани и въпреки любовта на бизнеса към марката, BlackBerry започна да продава все по-малко. Първо от компанията пробваха няколко любопитни продукта, които бяха посрещнати с интерес от технологичния сектор, но не и от потребителите. След това бяха на път да се откажат изцяло от бизнеса със смартфони.

Това не е първият опит на компанията да даде бранда си за друго устройство. Преди време излезе и изключително безинтересен таблет с тяхната марка.

Шефът на компанията Джак Чен обаче съобщи, че сега има една ключова разлика - освен името си, BlackBerry ще дават и своя софтуер. Той, за разлика от хардуерът им, не загуби славата си като сигурен, надежден и стабилен.

Неймар влезе в "Клуб 100"

http://offnews.bg/news/n_1/n_651811.html

Нападателят на Барселона Неймар стана едва третият бразилец, който достигна границата от 100 гола за Барселона. Техничарят се отчете с попадение в добавеното време на мача с Гранада от 29-ия кръг на Примера дивисион и оформи крайното 4:1 за успеха на каталунците. Това беше юбилейното стотно попадение на Неймар за Барселона във всички турнири. Пред него са само Еваристо със 105 гола и Ривалдо със 130. Младостта на Неймар обещава, че и техните постижения скоро ще бъдат пратени в историята. Съотборникът му Луис Суарес също записа името си сред голмайсторите, а освен това се отчете и с асистенция. Така уругваецът стана първият играч от топ 5 на първенствата на Стария континент, който има двуцифрени показатели. Той има вече 22 гола и 10 асистенции в 27 мача за Барселона в първенството през сезона. Каталунците продължават да са на 2-ото място в класирането с актив от 66 точки, с 2 по-малко от първенецът Реал Мадрид. Яростната битка между двата отбора продължава, като до края на първенството остават 9 кръга. В класирането при голмайсторите Лионел Меси е на първо място с 25 попадения, следван от Луис Суарес с 23 и Кристиано Роналдо с 19. 

Бий бежанеца, плащай газа!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6151054

Бий  бежанеца, плащай газа!Защо служебният кабинет отменя споразумение с риск за наказание от ЕС, а мълчи за скока в цените? БЪЛГАРИЯ отмени постановление 208, с което се дава възможност за интеграция на приетите в страната ни бежанци. По негова сила на хора с официален бежански статут се поемат здравните осигуровки и помощи до намиране на работа,

10 хил. лв награден фонд очаква победителите в Sofia Innovation Hackathon

http://offnews.bg/news/n_1/n_651821.html

За четвърта поредна година у нас ще се проведе безплатната Академия за иновации- Sofia Innovation Hackathon за студенти. През 2017 година в събитието ще участват студенти от Нов български университет (НБУ), СУ "Св. Климент Охридски" (СУ), Технически университет София (ТУ София), Университет за национално и световно стопанство (УНСС), Американски университет Благоевград (АУБГ), Софтуерен университет (СофтУни), Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и др. университети в страната. Sofia Innovation Hackathon 2017 Събитието ще се реализира отново под формата на 24 часов Sofia Innovation Hackathon с награден фонд от 10 000 лв. за отбора студенти с най-креативна и приложима идея, с подкрепата на Mastercard България и посещение в Брюксел за отбора победител, осигурено с институционалната подкрепа на Европейската комисия в България. В рамките на Академия за иновации 2017, студентите, ще имат възможността да разработват и презентират сами свои решения в три категории: - Дигитална среда - Продукти и услуги на бъдещето - Брандинг (конкуренти предимства) на София-град На 30 и 31 май в НДК, Литературен клуб "Перото", младежи ще могат да разработят своите идеи под формата на кратки 15 минутни презентации и демо версии на продукти и услуги, по темите, изброени по-горе. Надпреварата се случва в 24 часа под менторството на журито и членове на нашия екип. Предварителна регистрация за отбори, които искат да участват в хакатона, в която ще се допускат отбори, (с не повече от 5 души в екип), ще тече от 10 март до средата на месец май в нашия сайт. На 31 май от 14:00 ч., при открити врати, в Литературен клуб "Перото" на НДК ще започнат презентациите и журирането за тях. Голямата награда за отбора победител през 2017 г. е 10 000 лв. и посещение в Брюксел. Още две идеи, ще бъдат отличени със специални предметни и парични награди от партньори на Академия за иновации. На 30 май, от 9:00 до 13:00 всички други студенти, ще имат възможността да слушат безплатно лекции по темите иновации и креативност в градска среда, водени от водещи международни и български експерти.

Българин с отличие за храброст във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6151568

Българин с отличие за храброст във ВеликобританияБългарин с отличие за храброст във Великобритания. Васил Наков, който работи на Острова от година и половина, обезвредил въоръжен нападател в търговски център, съобщи НОВА ТВ. В първите дни на тази година, в един от търговските центрове на Greenwich в Лондон, Васил влиза да пазарува, както прави всяка вечер.

Момчето, на което демокрацията даде работа в лондонско списание и не само

http://offnews.bg/news/n_1/n_651816.html

След като Кристиян Радев пусна кратък разказ за преживяването в изборната секция в Лондон, който беше многократно споделян и бързо се разпространи из социалната мрежа, решихме да ви разкажем кой е той и как се сдоби с работа в списание на острова. Ето какво написа той на 26-ти март: „Действието се развива в посолството в Лондон. Момчето, което ме записва (явно подозирайки, че ме познава отнякъде), пита: - Вие ученик ли сте по случайност? - Не, не, работя в едно списание тука на ъгъла. - А! Ъ-ъ... извинете, че Ви питам, но как се сдобихте с тази работа? - Демокрацията ми я даде.“ Кристиян е на двайсет години и е от София. Завършил е средно образование, но ще следва в Лондонския университетски колеж през идната учебна година. На въпроса от колко години живее в Англия, отговоря: "Душевно – седем. Но плащам общински данък от миналата есен, когато официално се преселих." Работата в известно лондонско списание получава благодарение на демокрацията или просто някак я е намерил. "До ден-днешен и аз това се питам. Някак се намерихме. Въпреки че направих връзката чак след като вече бях започнал работа, не смятам, че е случайност, че българското посолство се оказа на съседната пряка от офиса ни. Въпросното списание се казва “Лондонското списание” (The London Magazine) – най-старото литературно списание в Англия, създадено през 18-ти век и публикувало някои от първите творби на автори като Джон Кийтс, Пърси Биш Шел, Т.С. Елиът, Силвия Плат. Това културно наследство беше една от причините да постъпя за работа тук. А на въпросът как се сдобих с работата, винаги казвам, че шефката ми, която се води маркетинг екзекютив, просто искаше да си утвърди званието. “Добре бе, Аби” питам я аз една сутрин, “как си даде йерархичната титла "екзекютив", като няма никой друг освен теб в този отдел?” Шегаджийски ми отговаря, че затова ме наеха мен." Оказва се, че според него демокрацията му е дала не само работата, но всичко като цяло. "Част от иронията и хуморът беше точно, че на живо като ме зърне, човек се чуди как въобще имам навършени осемнайсет години, че да гласувам, камо ли пък да се представям сякаш знам какво е било преди 10-ти ноември! Несъмнено момчето в посолството затова така се стъписа, а хората около него се изсмяха на глас. Колкото до моето поколение, демокрацията ни е дала всичко – но най-вече ни е дала правото и свободата въобще да можем да си правим такива бъзици. Като се има предвид как протекоха предизборните кампании обаче (и въобще българинът как гласува миналата седмица), през ума ми минава само един цитат на Джордж Оруел, който казва: “Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила”. Защото, всъщност, най-болезненото нещо, което хората чувстват, че демокрацията им отне, е младостта – всичко друго е просто прах в очите." "Битови изцепки като тези на госпожа Нинова според мен заслужават само и единствено да бъдат пародирани. Най-малко така се създава неблагоприятен климат за тълпите вярващи (и по-добре). Аз с голямо удоволствие четох чуждите майтапи и се радвам, че и ние, младите, можехме да се включим по един закачливо-самоироничен начин." На въпроса дали чете български медии и как би сравнил родните и чуждите медии, той каза: "Чета, да. В интерес на истина, чета повече тук, отколкото като живях в София, просто защото сега това е единственият ми източник за новини. Има отлики – неизбежно е. Най-значимата, бих казал е, че за разлика от западните медии, българските често наблягат на неща, които са твърде неуместни, лични или воайористични. Това е особено фатално, когато се съчетае със недостига на такива, които могат по адекватен и интересен начин да представят политически и икономически теми от сложен характер. За сметка на това пък също мисля, че често не оценяваме колко на ниво са ни журналистите. Ето пример: наскоро бях изгледал един стар репортаж от 2013-та. По случай премахването на трудовите ограничения за българите и румънците в целия Европейски съюз, известният евроскептик и бивш лидер на Партията на независимостта на Великобритания, Найджъл Фараж, беше посетил България, и от английският “Канал Четири” бяха направили документален репортаж за визитата му. През цялото време гледах как с една много типична англосаксонска арогантност (да не кажа на моменти и невежество) подходи към всичко в България. Към края обач, беше поканен на интервю в “Тази събота”, където златната Лора Крумова абсолютно му скри шапката с проницателните си въпроси и хапливите си отговори. Бях изгледал предаването точно покрай 3-ти март и репортажът ме изпълни с още по-голяма гордост към родината – не само за това, което сме постигнали в миналото, а и за това, което понякога постигаме и в настоящето."

Жители на "Младост" ще протестират срещу застрояването

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/03/2946914_jiteli_na_mladost_shte_protestirat_sreshtu/?ref=rss


Жители на столичния кв. "Младост" ще излязат на пореден протест тази вечер срещу застрояването на района. Повод е отказът на ресорните комисии в Столичната община да допуснат искането за провеждане на местен референдум срещу застрояването на района, се разбира от "Фейсбук" страницата на протеста.

Протестът е насрочен за 18.30 часа днес пред сградата на районната община.

Отделно за четвъртък (6 април) от 9 часа е насрочен и...

Три региона в Румъния са сред петте най-бедни в ЕС

https://www.actualno.com/balkani/tri-regiona-v-rumynija-sa-sred-pette-naj-bedni-v-es-news_603496.html

Три региона в Румъния са били през 2015 г. сред петте най-бедни в ЕС от общо в Европа 276 региона. Става дума за преценка по БВП на глава от населението като в споменатите румънски райони нивото е било 34% от средноевропейското. Макар и в долната част на класацията, тези региони са

Почти не останаха билети за шоуто на Кобрата и Тервел в края на месеца

https://www.actualno.com/moresport/pochti-ne-ostanaha-bileti-za-shouto-na-kobrata-i-tervel-v-kraja-na-meseca-news_603490.html

Най-евтините билети за гала вечерта на 28 април в "Арена Армеец" вече са почти изчерпани. Останали са по-малко от 30 талона с цена от 40 лева. Най-голямото закрито спортно съоръжение в страната ще приеме за втори пореден път мачове на Кубрат и Тервел Пулеви. Още новини и подробности за двубоите на най-добрите ни професионални боксьори в тежка категория може да прочетете в Sportlive.bg.

Георги Киряков: Борисов би трябвало да избягва крехко мнозинство

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/georgi-kiriakov-borisov-bi-triabvalo-da-izbiagva-krehko-mnozinstvo-236823/

В самите Обединени патриоти вече има достатъчно разделения, коментира политологът в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria

Студените дни са активирали износа на ток от България

http://www.investor.bg/energetika/472/a/studenite-dni-sa-aktivirali-iznosa-na-tok-ot-bylgariia-236859/

Потреблението вътре в страната също се повишава, сочат данните на ЕСО за първото тримесечие

Ден за борба срещу детската агресия и насилието в училище организират във Варненския съд

http://www.moreto.net/novini.php?n=347922

На 6 април от 10:00 часа Окръжен съд – Варна и Регионалното управление на образованието - Варна организират съвместна проява, посветена на превенция срещу насилието в училище, научи Moreto.net. Събитието е наречено „Ден за борба срещу детската агресия и насилието в училище“ и се провежда по образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие.

"Съгласие-1869" и ОУ"Йордан Йовков" канят децата на Плевен на пролетен празник

//dariknews.bg/regioni/pleven/syglasie-1869-i-ouiordan-iovkov-kaniat-decata-na-pleven-na-proleten-praznik-2014959

Библиотеката при читалище "Съгласие 1869" и  ОУ"Йордан Йовков" канят децата на Плевен да вземат участие в пролетен празник "Слънчева люлка". Очакват ви много игри, песни, танци и забава, свързани с предстоящите Лазарица, Цветница, Великден, Гергьовден.

Участници в празника ще вземат:

Отцепиха площада около Районния съд заради съмнителна чанта

//dariknews.bg/regioni/varna/otcepiha-ploshtada-okolo-rajonniia-syd-zaradi-symnitelna-chanta-2014958

Площадът около Районния съд във Варна е отцепен заради изоставена чанта до близкия подлез. Сигнал за съмнителния багаж е подаден около 12.00 часа, съобщава Moreto.net

Специализиран екип действа на място по проц

Търси се

//dariknews.bg/regioni/shumen/tyrsi-se-2014960

Във връзка с извършено престъпление около 02:30 часа на 27 март в търговски обект на пл.”Гривица” в Шумен Областната дирекция на полицията търси информация за установяване на самоличността на мъжа от снимката. img w

ЕК не отстъпва пред исканията на Виена за миграционните квоти

//dariknews.bg/novini/sviat/ek-ne-otstypva-pred-iskaniiata-na-viena-za-migracionnite-kvoti-2014961

Европейската комисия заяви днес, че ангажиментите, поети от държавите от ЕС с утвърждаването на миграционните квоти, трябва да се спазват.

Григор губи, но се изкачва нагоре в ранглистата

http://www.clubz.bg/52383-grigor_gubi_no_se_izkachva_nagore_v_ranglistata

Григор Димитров допусна две поредна загуби в последните седмици, но въпреки това вече е №12 в света, личи от публикуваните днес ранглисти на професионалните тенисисти.

Най-добрият ни състезател в "белия спорт" се изкачва с едно място нагоре с 2880 точки. Той изпревари приятеля си и съсед в Монте Карло Давид Гофен.

Пред Димитров са двама французи. Гаел Монфис е 11-и само със 130 т. повече от българина, а десети е Жо-Вилфред Цонга. 

№1 в листата продължава да бъде Анди Мъри, който пропусна турнира в Маями. Следват го Новак Джокович и Стан Вавринка, а четвърти е Роджър Федерер, триумфирал и на двата турнира от серията "Мастърс" в САЩ в началото на сезона.

Маестрото изкачва две места, с колкото напред отива и големият му съперник Рафаел Надал (№5).

При жените челната петица остава непокътната - Ангелик Кербер, Серина Уилямс, Каролина Плишкова, Доминика Цибулкова и Симона Халеп.

Цветана Пиронкова, за която годината започна доста лошо, отстъпва с една позиция и тази седмица е 71-ва.

Тенис керванът вече е в Европа в очакване на старта на сезона на клей. Предстои Мастърс турнирът в Монте Карло, където ще участва Григор Димитров.

Нова противоракетна система получи армията на Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6151570

Нова противоракетна система получи армията на ИзраелПремиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че новите противоракетни средства на израелската армия поставят под заплаха съществуването на онези, които искат да разрушат еврейската държава, съобщиха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА. Министър-председателят говори на церемония в израелската военновъздушна база Хацор,

Всичко води към дома

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6144216

Всичко води към домаНа пръв поглед странни въпроси намират експертен отговор още с изграждането на собствено жилище Какво е общото между издръжливостта на пода в хола на вашия дом, броя играчки в детската стая, синдрома „включена ютия“ и шума от барабаните вкъщи? На пръв поглед нищо. Но ако ви попитаме коя е думата, която обединява и трите,

Timo Tolkki с концерт в София на 25 април

http://offnews.bg/news/n_1/n_651818.html

Timo Tolkki ще изнесе над 2 часа концерт, който ще се състои на 25 април от 19:00 часа в малката зала на столичния клуб Mixtape 5. Репертоара на финландския виртуоз и супергрупата, с която идва, ще включва около 20 от най-добрите композиции на Stratovarius и няколко от различните периоди на кариерата му. Групата ще е в състав: Mikko Härkin - Клавирни (ex Sonata Arctica, Symfonia)  Santtu Lehtiniemi - Бас (Revolution Renaissance prod) Alex Landenburg - Барабани (Rhapsody, Mekong Delta) Mike Livas - Вокали (Fortress Under Siege, Maidenance, ex Keepers of Jericho) Timo Tolkki - Китара (Timo Tlkki’s Avalon, ex Stratovarius, Revolution Renaissance, Symfonia) Билети за бутиковото събитие ще се продават в ограничен брой в мрежата на Eventim в цялата страната. 

Кметове: Не сме готови да изхвърляме отпадъците по вид и в определени торби

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/kmetove-ne-sme-gotovi-da-izhvyrliame-otpadycite-po-vid-i-v-opredeleni-torbi-236861/

Сегашната данъчна основа не е справедлива и не отговаря на количеството генериран боклук, коментираха градоначалници

Баща простреля сина си по невнимание

http://www.cross.bg/bashta-zhivota-nevnimanie-1539364.html

/КРОСС/ Момче на 16 години е с опасност за живота след като баща му го е прострелял по невнимание, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал в село Скобелево. Мъж, на 39 г., е стрелял със законно притежавано оръжие - малокалибрен пистолет "Валтер". Момчето е настанено за лечение в хирургичното отделение на болницата в Казанлък, с опасност за живота. Баща му е задържан за срок до 24 часа, а в РУ-Казанлък е образувано досъдебно производство.

Вижте уникалната изненада на Николета за рождения ден на дъщеря ѝ (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/showbusiness/vijte-unikalnata-iznenada-na-nikoleta-za-rojdenija-den-na-dyshterja-snimki-news_603482.html

Николета Лозанова подари на дъщеричката си Никол рожден ден, за който всяко едно момиченце би завидяло. Двете прекараха специалния ден в града на любовта - Париж. С посещението на френската столица изненадите не спряха, а напротив - Николета сюрпризира Никол с посещение на

„Фич“ потвърди кредитния рейтинг на Русия като „стабилен“

http://econ.bg/Новини/-Фич-потвърди-кредитния-рейтинг-на-Русия-като-стабилен-_l.a_i.740237_at.1.html

Международната рейтингова агенция „Фич“ потвърди кредитния рейтинг на Русия на ниво ВВВ минус със "стабилна" прогноза, предава ТАСС, цитирана от...

Какво представлява "аферата Х-Y-Z" и защо се нарича така

https://vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/kakvo-predstavliava-aferata-h-y-z-i-zashto-se-naricha-taka-6067453

“X”, “Y” и “Z” в случая нямат нищо общо с математически уравнения, а по-скоро с дипломатически недоразумения, довели до избухването на тиха война

Държавата да поиска повече пари от Европа за магистралата при Кресненското дефиле, призова Андрей Ковачев

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/04/03/2946881_durjavata_da_poiska_poveche_pari_ot_evropa_za/?ref=rss


Екологът от Сдружение за дивата природа "Балкани" Андрей Ковачев заяви пред Би Ти Ви, че държавата не трябва да се страхува да поиска от Европейската комисия повече пари за строежа на магистрала "Струма" при Кресненското дефиле. Според него аутобанът не трябва да минава през самото дефиле, тъй като природата ще бъде унищожена. По думите му магистралата трябва да е изнесена в горната част на дефилето, дори това да оскъпи строежа ѝ.

Думите му бяха...

Прокуратурата обвини още един бивш шеф на "Напоителни системи"

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-obvini-oshte-edin-bivsh-shef-na-napoitelni-sistemi-news262220.html

Прокурорското спецзвено "Антикорупция" е повдигнало обвинение на трети бивш шеф от "Напоителни системи", съобщиха от държавното обвинение.   Бившият изпълнителен директор на дружеството Димитър Иванов е привлечен към наказателна отговорност за това, че сключил неизгодни сделки за близо 3 млн. лв., както и за длъжностно присвояване на мобилен телефон и два лаптопа на обща стойност от 6056 лв.   Според разследващите той е извършил тези деяния между 26 ноември 2013 г. и 6 ноември 2014 г. През това време Иванов е сключил четири сделки за правни услуги и консултантски договори без да има необходимост от това.   В рамките на 12 дни през август 2014 г. пък обвиняемият издал заповед, с която сам си разрешил да придобие мобилен телефон за сумата от 85.43 лв., въпреки че реалната му стойност била близо 1100 лв. Със заповедта телефонът бил снет от отчет.   След това наредил двата преносими компютъра, на обща стойност 4 956.66 лв. да се бракуват, без да има такива основания. Единият от лаптопите взел за себе си, а другия предоставил на служител на дружеството.   Преди Иванов прокуратурата вече повдигна обвинения на Ивайло Първанов и Стайко Ганчев, също бивши изпълнителни директори на "Напоителни системи". Тя бяха обвинени в безстопанственост и сключване на неизгодни договори.

Федерер обмисля да почива до "Ролан Гарос"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/03/2946841_federer_obmislia_da_pochiva_do_rolan_garos/?ref=rss


Рекордьорът по титли от Големия шлем в тениса Роджър Федерер обмисля да си даде почивка до "Ролан Гарос".

Швейцарецът изживява впечатляващ възход, като спечели трите най-силни турнира от началото на годината - Australian Open, както и мастърсите в Индиън Уелс и Маями.

И в трите случая той победи Рафаел Надал в спора за титлите. В неделя той се наложи с 6:3, 6:4 в Маями, а триумфът го отведе до четвъртото място в световната ранглиста.

Изплащат великденските надбавки към пенсиите

https://www.actualno.com/business/izplashtat-velikdenskite-nadbavki-kym-pensiite-news_603486.html

Националният осигурителен институт (НОИ) съобщава, че във връзка с предстоящите великденски празници изплащането на пенсиите през месец април ще започне на 06.04.2017 г. (четвъртък) и ще приключи на 20.04.2017 г. (четвъртък). Заедно с пенсиите за април на пенсионерите, на които пенсия

Повдигнаха обвинение на здравния министър Илко Семерджиев

http://www.moreto.net/novini.php?n=347923

Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП привлече като обвиняем д-р Илко Семерджиев – министър на здравеопазването. Той е обвинен в това, че на 24.03.2017 г. е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочено Илко Семерджиев лице за свой заместник.

Великденските празници променят графика за пенсиите

http://www.cross.bg/pensiite-april-mesetz-1539363.html

/КРОСС/Заради предстоящите великденски празници изплащането на пенсиите през месец април ще започне на 6 април (четвъртък) и ще приключи на 20 април (четвъртък), съобщи НОИ. Заедно с пенсиите за месец април на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях е в размер до 314.00 лв. включително, ще бъде изплатена еднократна допълнителна сума в размер на 40.00 лв. съгласно ПМС № 47/08.03.2017 г. Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка пощенска станция. Преводите на сумите за априлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени на 6 април 2017 г. По-рано този месец ще бъдат изплатени и обезщетенията за безработица. Лицата ще ги получат по банковите си сметки на 13 април. Непроменен остава графикът за изплащане на обезщетенията за болест и майчинство, които се превеждат от НОИ всеки вторник и четвъртък на месеца.  

КНСБ призовава за бързо съставяне на стабилно правителство

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/knsb-prizovava-za-byrzo-systaviane-na-stabilno-pravitelstvo-236858/

Засилване на социалния диалог и мерки за възраждане на икономиката са сред исканията на синдиката

Калоян Паргов: БСП промени дневния ред на държавата

http://offnews.bg/news/n_1/n_651817.html

БСП промени дневния ред на държавата. Това, което БСП зададе като дневен ред, се възприе от почти всички партии. Промяната в дневния ред стана, без значение, че левицата не успя да спечели изборите. Това заяви председателят на БСП-София Калоян Паргов по БНТ. Той обясни, че в изборната кампания прави впечатление, че магистралите, лентите и всякакви други градежи не са надделели над посланията за по-високи доходи, по-високи пенсии, перспективи, работни места, сигурност- не само на границата, но и във всеки дом. Понякога в политиката една малка загуба може да бъде път към една по-голяма победа , заяви Паргов по повод изминалите предсрочни парламентарни избори. Според него е очевидно, че е била подцена ситуацията с изборите, дотолкова- доколкото корпоративният вот е изиграл своята ключова роля. „В Пловдив, зала за 4000 души, ГЕРБ организира мероприятие, раздават се покани на фирми. От 1 до 100 на еди коя си фирма. От 101 до 200 друга фирма, за да се напълни залата, след което се гледа на входа, коя фирма колко човека е осигурила, за да се напълни въпросната залата”, обясни Паргов. Той бе категоричен, че за разлика от тях, БСП пълни залите с емоции и ентусиазъм. Председателят на БСП-София бе помолен да коментира и случващото се в столицата. Според него всички столичани трябва да направят равносметка каква София искат . „Дали столицата ни ще продължава да се развива на две скорости. Дали най-после всички райони в София ще видят еднакво отношение от страна на ръководството на столицата в лицето на г-жа Фандъкова, или ще продължаваме да си режем ленти по големите булевадри, а в края на града ще тънем в кал и мрак”, каза Паргов. Той обясни, че от миналата година столицата има преходен остатък от 99 млн. лв., което означва, че през 2016 г. е спестено от инвестиции, култура, канализация... „Ние предложихме тези средства да се дадат приоритетно, например за район Люлин – един краен квартал. Или пък за Надежда, Връбница или друг краен квартал. Защото излезем ли от централните булеварди, ремонтирани многократно, влизаме в някаква друга реалност, коментира той. По повод промените в София, Калоян Паргов каза още, че книжният пазар на площад Славейков не трябва да бъде премахнат, а преустроен. 

Жестоко убийство край Асеновград

http://www.cross.bg/plovdiv-selo-prokyratyra-1539362.html

/КРОСС/Убит е мъж в асеновградско село при опит да бъдат откраднати агнетата му. По случая е образувано досъдебно производство. Мъжът е починал в болница в Асеновград в събота. Подробности около случая ще бъдат изнесени от Окръжна прокуратура. Ето какво съобщиха от прокуратурата: Окръжна прокуратура - Пловдив повдигна обвинения за убийството на 56-годишен мъж, извършено в село Козаново. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив. След провеждане на активни оперативно-издирвателни мероприятия, сформираният разследващ екип, включващ дежурен прокурор, разследващи полицаи и криминалисти от ОД на МВР - Пловдив установи, че извършител на убийството на 56-годишния Георги М., извършено в стопанска постройка в село Козаново, обл. Пловдивска, е 36-годишният Ивелин А. от град Пловдив. Ивелин А. е бил задържан няколко часа след като пострадалият е починал в болница в град Асеновград и вчера е бил привлечен към наказателна отговорност за това, че в периода 30 - 31 март 2017 г. умишлено е умъртвил 56-годишния Георги М., като смъртта е настъпила на 1 април 2017 г. в резултат на нанесени множество удари в главата и тялото на пострадалия - престъпление по чл. 115 от НК. Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде поискано от Окръжен съд - Пловдив вземане спрямо него на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража"

Хванаха непълнолетни за кражба на 5000 лева и злато

https://www.24chasa.bg/novini/article/6151553

Хванаха непълнолетни за кражба на 5000 лева и златоДве непълнолетни момчета са задържани за кражба на метална каса с парични средства от частен дом в град Сливен, съобщиха от Областната дирекция на МВР, цитирани от "Фокус". Полицейските служители започват работа по случая, след като на 31 март 38-годишен мъж подава заявление за извършена кражба от дома му.

Илко Семерджиев е обвинен за натиск над негова подчинена

http://www.mediapool.bg/ilko-semerdzhiev-e-obvinen-za-natisk-nad-negova-podchinena-news262219.html

Служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев е обвинен за натиск над негова подчинена, съобщиха в понеделник от прокуратурата. Специализираното звено "Антикорупция" е повдигнало обвинение на министъра за това, че на 24 март е заплашил с уволнение директор на ведомствена изпълнителна агенция, ако не назначи негово протеже за свой заместник. Семерджиев е подведен под отговорност за принуда на служебно лице чрез заплаха, за което може да получи до 5 години затвор, ако вината му бъде призната от съда. Министърът е с най-леката мярка за неотклонение – "подписка". По-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че потърпевшата е директорката на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Асена Стоименова, която бе нарочена за смяна в края на февруари и началото на март, но след остри реакции от страна на професионалната общност, запази поста си. Според събраните по делото данни на 20 февруари Семерджиев се срещнал с нея и й посочил човека, когото трябвало да назначи за зам.-директор на въпросната агенция. Впоследствие Стоименова направила проучване на протежето на министъра и установила, че притежава "дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването и е в конфликт на интереси с длъжността на заместник изпълнителен директор на агенцията". Седмица по-късно посоченият от Семерджиев човек лично отишъл при шефката на ИАЛ и настоял да бъде назначен. Тя обаче му обяснила, че бизнесът му би го поставил в конфликт на интереси и затова така и не го назначила на високата длъжност. На 24 март министър Семерджиев заплашил подчинената си, че ако не изпълни волята му, ще я уволни. "Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща", заявил министърът, подчертавайки, че не го интересуват "моралните задръжки на директора по повод конфликта на интереси на лицето и че няма да го слуша нито секунда повече", добавят от държавното обвинение. "Заплахата не е документирана със специални разузнавателни средства. Разполагаме с гласни доказателства на двама свидетели, очевидци на този разговор", коментира малко по-късно в понеделник Арнаудова пред журналисти, добавяйки, че общо четирима души са разпитани досега по делото. За приемник на Аснеа Стоименова начело на ИАЛ се спрягаше Боян Доганов, който действително е работил със Семерджиев и участва в няколко консултантски фирми във фармацевтичния бранш, което го поставя в условия на конфликт на интереси да заема ръководен пост в лекарствената агенция. Откакто бе назначен за здравен министър от президента Румен Радев, Илко Семерджиев предприе серия от кадрови промени в системата – смени директора на Изпълнителната агенция "Медицински одит", ръководствата на няколко болници, сред които  "Пирогов", "Иван Рилски" и "Майчин дом" и обяви конкурси за нови директори на дирекции, в спешни центрове и регионални здравни инспекции .

Илко Семерджиев е обвинен за натиск над негов подчинен

http://www.mediapool.bg/ilko-semerdzhiev-e-obvinen-za-natisk-nad-negov-podchinen-news262219.html

Министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев е обвинен за натиск над негов подчинен, съобщиха в понеделник от прокуратурата.   Специализираното звено "Антикорупция" е повдигнало обвинение на министър за това, че на 24 март е заплашил с уволнение директор на ведомствена изпълнителна агенция, ако не назначи негово протеже са свой заместник.   Семерджиев е подведен под отговорност за принуда на служебно лице чрез заплаха, за което може да получи до 5 години затвор, ако вината му бъде призната от съда. Министърът е с най-леката мярка за неотклонение – "подписка".   Разследващите не споменават за коя агенция става въпрос, нито кой е потърпевшият от действията на обвиняемия. Уточняват единствено, че на 20 февруари Семерджиев се срещнал със своя подчинен и му посочил човека, когото трябвало да назначи за зам.-директор на въпросната агенция.   Впоследствие директорът й направил проучване на протежето на министъра и установил, че притежава "дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването и е в конфликт на интереси с длъжността на заместник изпълнителен директор на агенцията".   Седмица по-късно посоченият от Семерджиев човек лично отишъл при шефа на агенцията и настоял да бъде назначен. Директорът й обаче му обяснил, че бизнесът му би го поставил в конфликт на интереси и затова така и не го назначил на високата длъжност.   На 24 март министър Семерджиев заплашил подчинения си, че ако не изпълни волята му, ще го уволни. "Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща", заявил министърът, подчертавайки, че не го интересуват "моралните задръжки на директора по повод конфликта на интереси на лицето и че няма да го слуша нито секунда повече", добавят от държавното обвинение.   Откакто бе назначен за здравен министър от президента Румен Радев, Илко Семерджиев предприе серия от кадрови промени в системата – смени директора на Изпълнителната агенция "Медицински одит", надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, както и подуправителя ѝ. Промени имаше и в ръководствата на някои болници, като "Пирогов" и "Майчин дом".

Откриха обесен българин, изчезнал преди 5 месеца до Пиза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6151544

Откриха обесен българин, изчезнал преди 5 месеца до ПизаТрупът на 44-годишен българин, изчезнал безследно в средата на октомври 2016 г. до Пиза, беше открит до пътя Флоренция - Пиза - Ливорно. Според италианските медии мъжът бил намерен обесен на дърво в пропаст под пътя, близо до местността Монтополи Валдарно. Очаква се тези дни аутопсия да потвърди самоличността на българина,

Вила на три етажа изгоря в смолянско село

https://www.24chasa.bg/region/article/6151518

Вила на три етажа изгоря в смолянско селоТриетажна вила изгоря пред очите на собствениците й в смолянското село Река. До вилата в местността "Равнищата" е бил запален огън, за да изгорят отпадъците при почистване на двора и градината. Предполагаема причина за пожара е небрежност при боравене с открит огън, съобщи пожараната. Огънят е унищожил цялата вилна сграда,

Близо половин милион клиенти на ЕНЕРГО-ПРО ползват услугата известяване за просрочени задължения

http://www.cross.bg/kompaniyata-imeiil-energo-pro-1539360.html

/КРОСС/През декември миналата година ЕНЕРГО-ПРО предостави нова безплатна услуга на своите клиенти - онлайн регистрация на мобилен телефон или имейл за получаване на уведомление за просрочено задължение. Няколко месеца след старта на Интернет модула, достъпен на началната страница на компанията на адрес www.energo-pro.bg, стотици нови клиенти са подали своите данни, за да бъдат информирани, в случай че са забавили плащането на месечната си сметка за електроенергия. Онлайн регистрацията за получаване на уведомления дава на клиентите няколко значителни удобства: надеждно и лесно уведомяване за забавено плащане; намалява риска за прекъсване на електрозахранването поради пропуснато плащане на сметка; избягва допълнителните разходи по възстановяване на електрозахранването, ако то е било прекъснато за неспазен срок за плащане. Услугата на ЕНЕРГО-ПРО за получаване на известие по телефон е достъпна още от 2011 година, а по имейл - от началото на 2014. Преди създаването на новия модул на интернет страницата на компанията, заявяването ставаше с посещение на клиентския център на компанията. След стартирането на модула, онлайн регистрацията отнема минута. Достатъчно е клиентът да въведе своя клиентски номер, номер на една от фактурите за електроенергия, издадени през последната година, и да посочи телефон или имейл, на който желае да бъде известяван

Къде се губят следите на милиардите на Рокфелер у нас

https://vesti.bg/bulgaria/kyde-se-gubiat-sledite-na-miliardite-na-rokfeler-u-nas-6067452

Една акция, скъсана на две, напомня за това, че един българин от Свищов, женен за наследница на Рокфелер, може да направи роднините си богати

Продадоха за 12,6 млн. долара портрет на Мао Дзедун, рисуван от Анди Уорхол

http://www.cross.bg/dolara-yorhol-narisyvan-1539361.html

/КРОСС/ Портрет на китайския комунистически лидер Мао Дзедун, нарисуван от известния американски художник Анди Уорхол бе продаден на търг в Хонконг за сумата от 12,6 млн. долара, предаде „Би Би Си". Купувачът на картината е азиатски колекционер, пожелал да остане анонимен. Цената се оказа, според очакванията, сано предварително се считаше, че ще бъде продадена за сума между 90 и 120 млн. хонконгски долара (11,6-15,5 млн. долара). Портретът на основателя на Китайската народна република е нарисуван от краля на попарта през 1973 г. върху коприна с акрилни бои. „Великият кормчия" е изобразен в червена куртка на кафяв фон. Уорхол има цяла серия разноцветни потрети на Мао в голям формат в същия стил. Размерите на продаденото платно са 127 на 106,6 см.  

Над 500 участници в международния турнир по борба "Дан Колов-Никола Петров"

//dariknews.bg/regioni/ruse/nad-500-uchastnici-v-mezhdunarodniia-turnir-po-borba-dan-kolov-nikola-petrov-2014957

Международния турнир по борба „ДАН КОЛОВ – Никола Петров“ ще се проведе на 8 и 9 април в Булстрад Арена. Събитието бе представено от кмета на Община Русе – Пламен Стоилов, Валентин Йорданов – председател на Българската федерация по борба и брат му Иван Димитров, Валентин Ангелов – треньор в русенск

Враца ще грейне за Великден

//dariknews.bg/regioni/vraca/vraca-shte-grejne-za-velikden-2014951

Враца ще посрещне Великденските празници пролетна и цветна, съобщиха от градската управа. Още преди Цветница, 15 дървета по бул. „Н. Войводов” в централната градска част, ще бъдат украсени в цветни премени и с над 400 пъстри великденски яйца, декорирани от ученици на врачанските училища.

Болницата със 6 бона минус заради пръстовия отпечатък

//dariknews.bg/regioni/haskovo/bolnicata-sys-6-bona-minus-zaradi-prystoviia-otpechatyk-2014950

18 идентификатори за пръстови отпечатъци е закупила Многопрофилната болница за активно лечение в Хасково, след внедряването на идеята на бившия здравен министър. Това е струвало на местната болница около 6 000 лева.  

Сега, когато Върховният административен съд отмени пръстовия отпеч

С равенство между „Лудогорец“ и „Стяуа“ започна турнирът „VIVACOM CUP“

//dariknews.bg/regioni/razgrad/s-ravenstvo-mezhdu-ludogorec-i-stiaua-zapochna-turniryt-vivacom-cup-2014953

Със зрелищно реми започна първото издание на международния футболен турнир за юноши, организиран от ПФК“Лудогорец 1945“. Във „VIVACOM CUP“ участват шест отбора от юноши, родени през 2002 г. – три български и три чуждестранни. Срещите се играят на новата Тренировъчна база на „Лудогорец“, входът е св

Времето на 4 април: Облачно, ще има краткотрайни валежи

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vremeto-na-4-april-oblachno-shte-ima-kratkotrajni-valezhi-2014955

Прогноза за времето за 4 април, вторник

През следващото денонощие облачността ще е значителна. През нощта превалявания от дъжд ще има на места в Южна България. През деня на много места ще се развива купесто и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни ва

Прокуратурата има свидетели за заплахата на Семерджиев към подчинен

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prokuraturata-ima-svideteli-za-zaplahata-na-semerdzhiev-kym-podchinen-2014948

Вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев е отправил заплаха за уволнение към директора на Изпълнителна агенция по лекарствата, за да назначи посочен от него човек за заместник изпълнителен директор на Агенцията. Това обясни гово

Патрис Евра също идва за мача на Бербатов

http://offnews.bg/news/n_1/n_651813.html

Патрис Евра е поредното голямо име, което ще участва в благотворителния мач на Димитър Бербатов през юни. Левият защитник напусна Манчестър Юнайтед през 2014 година, когато подписа с италианския Ювентус.  "Другият ми брат. Винаги положително настроен, винаги с усмивка на лице, но безкомпромисен на терена. Искрено се радваше, когато вкарвах гол, и незнайно как винаги беше пръв да ме поздрави, въпреки че беше ляв бек. Единственият и неповторим Патрис Евра. Има 21 трофея дотук. Но все още е действащ футболист и се стреми към нови. С 5 шампионски титли на Англия с „Манчестър Юнайтед“ и с 2 титли на Италия с „Ювентус“. Заради лидерските му качества сър Алекс го удостоява да носи капитанската лента на „Юнайтед“. Извежда с капитанската лента и на националния отбор на Франция. Сред най-добрите леви защитници в Европа. 3 пъти е в идеалния отбор на английската Висша лига и по веднъж в идеалния тим на света и Европа. С „червените дяволи“ има триумф и в Шампионската лига. Патрис Евра. Очакваме го в София!", написа Бербо.  Нападателят ни публикува и видеопослание на френския защитник, в което той споделя, че няма търпение да посети родината ни, както и това, че е най-близкият приятел на българина.  

Доставките на "Газпром" за България са се увеличили с 19,4 процента през март

http://econ.bg/Новини/Доставките-на-Газпром-за-България-са-се-увеличили-с-19-4-процента-през-март_l.a_i.740235_at.1.html

Доставките на "Газпром" за България са се увеличили с 19,4 процента през март спрямо същия месец на 2016 година. Добра динамика на растежа на...

Обвиниха фермер за убийство на овчар

https://www.24chasa.bg/region/article/6151499

Обвиниха фермер за убийство на овчарОкръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение на 36-годишния Ивелин А. от асеновградското село Козаново за убийство. На 30 срещу 31 март той пребил до смърт своя работник Георги М., на 56 г. Според кмета Атанас Тянев жертвата е от другаде. Ивелин, който е животновъд, наел мъжа да му пази стадото.

6000 хвърлят бутилки и яйца на протест в Париж заради убития китаец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6151493

6000 хвърлят бутилки и яйца на протест в Париж заради убития китаецОколо шест хиляди души излязоха на протест във френската столица Париж в неделя срещу смъртта на китаец, застрелян миналия месец, когато полицията е отговорила на обаждане от апартамента му, пише френското издание на вестник The Local, цитирано от "Фокус". Демонстрацията беше организирана от няколко китайски асоциации във Франция.

Tesla с рекордни продажби за първото тримесечие на годината

https://www.actualno.com/sciencelogy/tesla-s-rekordni-prodajbi-za-pyrvoto-trimesechie-na-godinata-news_603479.html

Производителят на електрически автомобили Tesla е отчел рекордни нива на производство и доставки за първите три месеца на тази година. По този начин компанията изпреварва прогнозите на водещи анализатори в автомобилната индустрия. Дocтaвĸитe нa компанията на Илон Мъск ca дocти

Тирове рушат къщите в Провадия

http://www.moreto.net/novini.php?n=347918

По 140-150 тира минават на ден по главната улица през Провадия. Не е останал здрав прозорец, къщите се тресат от постоянните вибрации, има и много катастрофи, би тревога областният управител на Варна Тодор Йотов. На последното заседание на МС той поставил въпроса за обходен път Тервел-Айтос и натовареното движение на тежките 20-тонни машини – камиони, цистерни, зърновози, да се изнесе извън Провадия.

Министър заплашва: Назначете го или мога да ви направя...

https://vesti.bg/bulgaria/politika/ministyr-zaplashva-naznachete-go-ili-moga-da-vi-napravia-6067460

Илко Семерджиев е оказвал натиск за назначение в една от изпълнителните агенции към министерството

Вицепремиер с обвинение за заплахи и кадруване

https://vesti.bg/bulgaria/politika/vicepremier-s-obvinenie-za-zaplahi-i-kadruvane-6067460

Илко Семерджиев е оказвал натиск за назначение в една от изпълнителните агенции към министерството

Румънските власти започват борба с играта "Син кит"

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/04/03/2946868_rumunskite_vlasti_zapochvat_borba_s_igrata_sin_kit/?ref=rss


Вътрешният министър на Румъния Кармен Дан и столичният кмет Габриела Фиря ще се срещнат с учениците от редица училища в Букурещ, за да говорят за играта "Син кит", информира днес вестник "Либертатя", цитиран от БТА.

"Ще се опитаме да обясним на учениците колко опасна е тази игра", каза вътрешният министър по повод срещата. Играта "Син кит" ще бъде анализирана идната седмица и в румънския парламент, в комисията за контрол на...

Бериша призна, че Албания е въоръжавала АОК

https://www.actualno.com/balkani/berisha-prizna-che-albanija-e-vyoryjavala-aok-news_603481.html

Бившият албански президент Сали Бериша официално призна, че лично е заповядал да бъдат отворени военните складове с боеприпаси и оръжия, за да може т.нар. "Армия за освобождение на Косово" /АОК/ да се въоръжи. "След свалянето на комунистическия режим в Албания аз реших да о

Прокуратурата обвини служебния здравен министър

https://vesti.bg/bulgaria/politika/prokuraturata-obvini-sluzhebniia-zdraven-ministyr-6067460

Илко Семерджиев е оказвал натиск за назначение в една от подопечните му изпълнителни агенции

Свидетел потвърждава опита за натиск от министър Илко Семерджиев

http://www.barometar.net/88254/

Има свидетели на заплахата с уволнение, която служебният министър Илко Семерджиев е отправил към директора на Изпълнителната агенция по лекарствата, ако не назначи за свой заместник посочено от Семерджиев лице.Това обяви говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова. Затова в случая не е налице т.нар хипотеза „дума срещу дума“. Точното изречение, произнесено от служебния здравен […]

Крум Зарков: БСП попадна в пропагандна война, не бяхме подготвени за нея

http://offnews.bg/news/n_1/n_651814.html

БСП беше стигматизирана като антиевропейска партия. Ние се обявявахме за промяна на Европа, а не за излизане от ЕС. Нашето послание не се разбра. Това коментира Крум Зарков, новоизбран депутат и член на Изпълнителното бюро на БСП, по БНР. Очакваме решенията на най-голямата политическа сила след тези избори. Надяваме се България да има стабилно правителство, каза още Зарков. Ако първият мандат не се реализира, ще се опитаме ние. Предварително заявихме, че няма вариант за коалиция между БСП и ГЕРБ, подчерта младият социалист.  На Националния съвет се обединихме, че сме постигнали много на изборите, но не и основната цел – да спечелим, допълни той. Търсихме политически сблъсък, а попаднахме в пропагандна война, за която не бяхме подготвени. Много от посланията ни бяха изкривени. Готов съм да призная някои грешки. Върху това трябва да работим. Ние имаме много силни позиции в Европа, а тя е в ключов момент, допълни Зарков. Изборното законодателство трябва да е една от темите на новия парламент, най-вече заради референдума. Не можем да игнорираме искането за мажоритарност, каза още Крум Зарков

44 деца сред загиналите стотици при свлачищата в Колумбия

http://www.cross.bg/dyshi-zaginalite-kolymbiya-1539359.html

/КРОСС/Десетки деца са сред загиналите стотици хора при унищожителните свлачища на кални маси в югозападната част на Колумбия. Това обяви президентът на страната Хуан Мануел Сантос, цитиран от БиБиСи. Още вчера властите съобщиха, че 254 души са загинали, а стотици други са пострадали. Проливни дъждове наводниха град Мокоа в югозападната част на Колумбия. Кал и камъни затрупаха цели квартали, принуждавайки жителите да напуснат домовете си. Повече от 1000 войници и полицаи участват в спасителната операция в провинция Путумай. Докато не установим самоличността на последния човек, ние няма да спрем, каза Сантос, който прелетя над района след бедствието в събота. По думите му броят на загиналите достигна 254 души, включително 44 деца. Установена е самоличността на 170 души. Армията съобщи по-рано, че 200 души са изчезнали, но впоследствие президентът написа в "Туитър", че официално няма изчезнали хора. Някои местни медии съобщават, че загиналите са около 300 души.  

Цвети Стоянова с трогателно обръщение

http://www.clubz.bg/52382-cveti_stoqnova_s_trogatelno_obryshtenie

Бившата гимнастичка от националния ансамбъл по художествена гимнастика Цветелина Стоянова излезе със съобщение в социалната мрежа "Инстаграм", в което благодари на приятелите, близките си и на всички непознати, които я подкрепиха при опита за самоубийство през юни миналата година.

Цвети скочи от 6-ия етаж на жилищен блок в столичния кв. "Надежда" два месеца преди олимпийските игри в Рио, но извади късмет. И вече е почти напълно възстановена. Води нормален и пълноценен живот.

Вижте какво написа изрусената Стоянова в профила си, публикуваме го без редакторска намеса:

„Може би, не ми остана време да благодаря на семейството ми, на приятелите ми и на всички тези непознати хора, които се молеха за мен, когато бях на ръба на смъртта. Никога няма да забравя този кошмарен спомен и, Слава Богу, той е тук в мислите ми, за да ми напомня колко сила и любов нося в сърцето си. Благодаря ви, мили хора, за всяка молитва и за всяка положителна енергия, която ми изпращахте, за всички цветя, с които ме засипвахте, всички играчки и картички с прекрасни пожелания.

Никога няма да забравя хората, които всеки ден точно в 12:30 ми държаха ръката, дори когато очите ми бяха затворени! Няма да забравя болката в очите на семейството ми и тяхната сила да остават до мен с усмивка на лице. Едно голямо благодаря на семейството ми, истинските ми приятели, добрите хора и най-вече на докторите. Едно голямо СЪЖАЛЯВАМ на семейството ми. Обичам ви и ви подарявам моята най-истинска и щастлива усмивка всеки един ден от новия ми живот!”

Котки тренират учени да им носят храна след позвъняване

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6151475

Котки тренират учени да им носят храна след 
позвъняванеВ огледална демонстрация на условия рефлекс на Павлов, котки започнаха да тренират учени да им носят храна, след като натиснат механичен звънец, пише в. "Дейли мейл", цитирано от БТА. Странното видео бе пуснато в Туитър и то показва две котки, поръчващи се лакомства по необичайния начин. Голям фен на клипчето бил заместник-ръководителят на

Гърция ще ускори връщането на мигранти към Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6151487

Гърция ще ускори връщането на мигранти към ТурцияДокато потокът на мигранти без документи към островите в източната част на Егейско море се увеличава с подобряването на метеорологичните условия, гръцкото правителство планира действие, с което да облекчи натоварването върху все по-пренаселените приемни центрове в страната. Това коментира гръцкият вестник Kathimerini, цитиран от "Фокус".

Майкъл Флин е премълчал плащания от руски компании

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/03/2946846_maikul_flin_e_premulchal_plashtaniia_ot_ruski_kompanii/?ref=rss


Бившият съветник на американския президент Доналд Тръмп Майкъл Флин е премълчал за плащания от руска телевизия и още една компания, свързан с Русия, сочат документи, разпространени от Белия дом, съобщава "Ройтерс".

Не е ясно колко е получил Флин за речите си, които са вписани в раздел, озаглавен "източници на приходи, превишаващи 5000 долара годишно." Според агенцията фактът, че не е информирал за доходите си, може да му създаде проблем, след като...

Тръмп размисли за Брекзит, ЕС се съвземал

http://offnews.bg/news/n_1/n_651812.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздравява Европейския съюз за "много добрата работа", благодарение на която остава единен след решението на Великобритания да напусне общността, предаде Франс прес, обобщавайки изявления на американския лидер в публикувано в неделя интервю за "Файненшъл таймс". "Първоначално предположих, че и други страни ще последват Великобритания, но всъщност смятам, че ЕС се съвзема", заявява Тръмп по повод Брекзита. Той приветства извършената от ЕС "много добра работа с цел да се сплоти" след шока от референдума на 23 юни. И поздравява общността за това, че през последните месеци е възприела "различна нагласа, за да остане единна". Тези изявления на Тръмп влизат в противоречие с негови предишни думи, отбелязва АФП. "И други страни ще напуснат" ЕС, следвайки примера на Лондон, предрече той след гласуването за Брекзит и окачестви това като "нещо голямо". Тези негови изявления пред британския "Таймс" и германския "Билд" няколко дни преди да встъпи в длъжност в Белия дом възмутиха редица европейски лидери, припомня агенцията.

Изгоряха стотици декари гори в различни части на страната

http://www.cross.bg/gora-pozhar-dekara-1539358.html

/КРОСС/ Смесена гора на площ от 25 декара е унищожена при пожар в местността Дълбоки дол, община Габрово, съобщава „Фокус". Сигнал за инцидента е получен вчера в 16.20 часа. Причините за пожара са в процес на установяване. Няма пострадали граждани. В гасенето са участвали 3 противопожарни автомобила и 10 пожарникари от Районната служба в Габрово. Край Копривщица пък горя още по-голям пожар, който обхвана 40 декара иглолистна гора. Огънят обхвана 3 местности над града, като още в неделя вечер е потушен. Голям пожар имаше и край самоковското село Алино, който е пламнал най-вероятно вследствие на запалени стърнища и също обхвана част от прилежаща гора. Най-тежко обаче е било положението в Благоевградско, където изгоряха 200 декара борова гора. Това е станало в местността Гроздев дол. Пожарът е тръгнал от землището на село Осиково вчера в ранния следобед и в рамките на деня е погасен от екип на РСПБЗН - Гоце Делчев. 

МВР: Наберете тел. 112, ако се опитват да ви измамят по телефона

http://www.cross.bg/popov-izmami-telefonni-1539357.html

/КРОСС/Лесно ли е да се задейства МВР по сигнал за телефонна измама? Как реагира системата, когато подадем сигнал?Гражданинът Любомир Дончев разказа в "Преди всички", че са му се обадили телефонни измамници и се е опитал да ангажира полицейските служби. Оказало се, че трябва да отдели твърде много усилия и лично време, за да съдейства на МВР. При реализиране на телефонна измама гражданинът подава писмено сигнал в МВР. Тогава се задейства досъдебно производство и се провеждат съответните оперативно-издирвателни действия, обясни Стефан Попов от сектор "Измами" на Главна дирекция "Национална полиция". Нашето законодателство регламентира какво трябва да се направи, за да можем да реагираме адекватно. Неподаването на заявление ни връзва ръцете. Приканваме хората да сигнализират, когато има опит за измама. Гражданите трябва да звъннат на тел. 112. Една група навърта около 400-500 телефонни номера. Със затварянето на телефона те набират следващия номер. През последната година намалява броят на регистрираните телефонни измами, въпреки че опитите вероятно остават същите. Доста хора, които са станали жертва, идват и подават заявление при нас. За първите три месеца на 2017-а са регистрирани 208 престъпления. За същия период на миналата година те са 247. Има и увеличение на разкриваемостта, подчерта Попов. Секторът за борба с телефонните измами е почти сформиран

Изгоряха десетки декари гори в различни части на страната

http://www.cross.bg/gora-pozhar-obhvana-1539358.html

/КРОСС/ Смесена гора на площ от 25 декара е унищожена при пожар в местността Дълбоки дол, община Габрово, съобщава „Фокус". Сигнал за инцидента е получен вчера в 16.20 часа. Причините за пожара са в процес на установяване. Няма пострадали граждани. В гасенето са участвали 3 противопожарни автомобила и 10 пожарникари от Районната служба в Габрово. Край Копривщица пък горя още по-голям пожар, който обхвана 40 декара иглолистна гора. Огънят обхвана 3 местности над града, като още в неделя вечер е потушен. Голям пожар имаше и край самоковското село Алино, който е пламнал най-вероятно вследствие на запалени стърнища и също обхвана част от прилежаща гора.

Румъния въвежда систематичен контрол на границите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6151484

Румъния въвежда  систематичен контрол на границитеГлавният инспекторат на граничната полиция в Румъния обяви, че от 7 април ще започне систематичен контрол на границите на Румъния, като ще бъдат проверявани документите на всички пътуващи в съответните бази данни, пише днес вестник "Кодитианул", цитирано от БТА. Проверките идват вследствие на влизане в сила на регламент 458/2017 за промени в

Протести в Еквадор след като социалист спечели президентските избори

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/03/2946847_protesti_v_ekvador_sled_kato_socialist_specheli/?ref=rss


Хиляди привърженици на опозиционния кандидат за президент на Еквадор Гилермо Ласо откликнаха на призива му и излязоха на улиците на столицата Кито и други градове, за да протестират срещу резултатите от вчерашния втори тур на президентските избори,

С викове "Измама!" и "Не искаме да станем Венецуела" те събориха металните заграждения и почти успяха да стигнат до входа на сградата на централната избирателна комисия в Кито, преди да бъдат отблъснати от...

Вторият футболен "брат" на Бербатов - Патрис Евра, също идва в София (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6151491

Вторият изключително близък човек на Димитър Бербатов по време на престоя му в "Манчестър Юнайтед" - защитникът Патрис Евра, също ще участва в благотворителния мач между "Юнайтед Старс", водени от българина, и звездите на носителя на "Златната топка" Луиш Фиго. Двубоят е на 14 юни на националния стадион "Васил Левски" в София.

Бизнесът иска нови правила за определяне на почивните дни

http://www.moreto.net/novini.php?n=347919

Почивка по празниците само на празниците! Това е поредната идея за почивните дни на българина, която излиза на дневен ред за обсъждане. Работодателите не са съгласни със сегашните правила за почивка и искат нови. Те предлагат да се почива само и единствено на празника, без да има допълнителен ден за отдъхване, ако той е през уикенда.

Преглед на икономическите теми в печата

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата_l.a_i.740233_at.1.html

"Mиниcтepcтвoтo нa oтбpaнaтa ocтaнa бeз пapи зa нaзнaчeния"  Cлyжeбният миниcтъp Янeв пpoдължи чиcтĸaтa пo въpxoвeтe нa apмиятa, дoĸaтo...

С една пета повече чужди туристи от началото на годината

http://www.clubz.bg/52381-s_edna_peta_poveche_chujdi_turisti_ot_nachaloto_na_godinata

ПОЛИТИКА банско 6

Посещенията на чуждестранни туристи в България през януари и февруари тази година са нараснали с 18.6% спрямо същия период на 2016 година. Това бе обявено на съвместна пресконференция между Националния статистически институт (НСИ) и Министерството на туризма.

Председателят на НСИ Сергей Цветарски каза, че през 2016 г. в България е имало 3 331 места за настаняване с 10 и повече легла с общо над 140 хил. стаи в тях, съобщи пресцентърът на НСИ.

В сравнение с 2015 г. общият брой на местата за настаняване се увеличава с 4%. Цветарски съобщи още, че общият брой на нощувките за 2016 г. е 25.2 млн., което е със 17.7% повече от предходната година. По думите му най-голямо увеличение от 21% се наблюдава във висококатегорийните обекти с 4 и 5 звезди.

Министерството на туризма за първи път от месец април ще предоставя данни на бизнеса за брой самолетодвижения на летищата Варна и Бургас за предстоящия летен сезон, каза министърът на туризма Стела Балтова. По този начин хотелиерите ще могат да си прогнозират заетостта.

Масови кражби на агнета преди Великден

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/masovi-krazhbi-na-agneta-predi-velikden-6067455

Крадци убиха 56-годишен стопанин, за да задигнат агнетата от фермата му

Банско се смее и затова не старее

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/bansko-se-smee-i-zatova-ne-staree-2014942

Доказана рецепта против остаряване представиха самодейците към Читалище „Никола Вапцаров” в Банско по случай 1 април – Денят на хумора и шегата.

Автентичната сценография, оригиналните костюми и високо актьорско майсторство на участниците, представиха  неподражаемия бански хумор в цел

Русенец с бронз от Европейско по вдигане на тежести

//dariknews.bg/regioni/ruse/rusenec-s-bronz-ot-evropejsko-po-vdigane-na-tezhesti-2014943

Русенецът Стилян Гроздев спечели бронзов медал в движението изтласкване на започналото в събота Европейско първенство по вдигане на тежести в категория до 62 килограма при мъжете. Тази година турнирът се провежда в Сплит, Хърватска. Възпитаникът на Тежкоатлатически спортен клуб – Русе и Спортното у

КНСБ: Поне по 100 лева повишение на заплатите всяка година

//dariknews.bg/regioni/varna/knsb-pone-po-100-leva-povishenie-na-zaplatite-vsiaka-godina-2014945

Партиите да намерят формула и да съставят правителство възможно най-бързо, тъй като всяко забавяне носи рискове за икономиката. Този апел отправиха във Варна от Конфедерацията на независимите синдикати в България. Нейният президент Пламен Димитров поиска и своевременни обсъждания на бюджет 2018 със

Спипаха петима мъже, карали незаконно моторни шейни в Национален парк "Рила"

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/spipaha-petima-myzhe-karali-nezakonno-motorni-shejni-v-nacionalen-park-rila-2014944

Заловиха нарушители, управлявали нерегламентирано моторни шейни на територията на Национален парк „Рила“. Те са спипани в неделя, след получен сигнал на телефон 112 за движение на моторни шейни в забранен участък в района на местността Мальовица.

Служителите „Паркова охрана и контрол

Проверка установи нарушения в Математическата гимназия в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/6151470

Проверка установи нарушения в Математическата гимназия в ПазарджикПроблемите в пазарджишката Математическа гимназия продължават. Прокуратурата отново е сезирана – този път след проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, предаде БНР. От Регионалното управление на образованието отказаха среща с мотива, че в момента текат проверки, включително и такава, която ще установи дали господин Велков е годен да

"Антикорупция" обвини министър Семерджиев, заплашил с уволнение шеф на агенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6151474

"Антикорупция" обвини министър Семерджиев, заплашил с уволнение шеф на агенцияСпециализирано звено „Антикорупция“ – СГП привлече днес като обвиняем министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен в това, че на 24 март 2017 г. е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочено Илко Семерджиев лице за свой заместник.

Феновете на „Дунав” готвят отмъщение за „селяните” от Разград

https://www.24chasa.bg/sport/article/6151472

Феновете на „Дунав” готвят отмъщение за „селяните” от Разград Люти закани на фенове на „Дунав” изпълват от неделя насам социалните мрежи. „Ще разпилеем тези селяни от Разград, само да ни дойдат в Русе”, канят се запалянковците на „драконите”. Скандалът между Русе и Делиормана тръгна в неделя следобед. Тогава група фенове на „Дунав”, някои облечени с фланелките на русенския тим,

Достъпният Prestigio SmartBook 141A03 се предлага ексклузивно от Мтел

http://www.cross.bg/smartbook-a-predlaga-1539356.html

/КРОСС/Мтел е първият телекомуникационен оператор, който предлага тънкия и лек мобилен компютър Prestigio SmartBook 141A03. Потребителите ще могат да вземат достъпното устройство с всички планове за фиксирани услуги на компанията, които включват домашен интернет. Цената на SmartBook 141A03 с двоен пакет интернет и телевизия Мтел премиум 200 ще бъде 9,99 лева на месец или 199,99 лева в брой. В допълнение всеки Prestigio SmartBook 141A03 предлаган от Мтел идва с включен лиценз за операционната система Windows 10 Home и талон за 100 GB облачно пространство в Microsoft One Drive за период от две години.  SmartBook предлага тънък и компактен дизайн и висока функционалност на изключително достъпна цена. Устройството разполага с 14-инчов дисплей, има профил от само 20 мм и тегло от 1,45 килограма, което го поставя на ръба на категорията на ултрабук устройствата. С компактните си размери, той е идеален спътник при пътуване и е подходящ за хора, които обичат да ползват мобилния компютър както за развлечение, така и за работа. SmartBook 141A03 е подходящ за сърфиране в интернет, слушане на музика, водене на записки и обработка на документи. 14-инчовият екран е достатъчно голям за гледане филми и видео, без това да се отразява на неговата преносимост. Мобилният компютър разполага с четириядрен процесор Intel Atom Z3735F - рядко срещано явление в този ценови клас устройства. Лаптопът има 2GB оперативна памет, както и 32GB за съхранение на информация

Българин с награда в Англия, обезвредил нападател

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bylgarin-s-nagrada-v-angliia-obezvredil-napadatel-6067456

Васил Наков от Гоце Делчев с награда, след като обезвредил въоръжен обирджия с голи ръце

Прокуратурата обвини министъра на здравеопазването за заплаха на подчинен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/03/2946842_prokuraturata_obvini_ministura_na_zdraveopazvaneto_za/?ref=rss


Специализирано звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев за заплашване на негов подчинен, се разбира от съобщение на държавното обвинение.

Семерджиев е обвинен в това, че на 24 март тази година е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочен министъра човек за свой заместник. От прокуратурата не...

Българин с отличие за храбост в Лондон

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bylgarin-s-otlichie-za-hrabost-v-london-6067456

Васил Наков от Гоце Делчев с награда, след като обезвредил въоръжен обирджия с голи ръце

Прокуратурата повдигна обвинения на служебния здравен министър

http://offnews.bg/news/n_1/n_651810.html

Специализираното звено „Антикорупция“ при Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем служебния министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев. Той е обвинен за това, че 24 март 2017 г. е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочено от Семерджиев лице за свой заместник. На 20 февруари в министерството е била проведена среща между министъра и директора на изпълнителната агенция, по време на която Семерджиев е заявил, че желае директорът на агенцията да назначи за свой заместник посочено от него лице. След проверка директорът установил, че въпросното лице е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването и е в конфликт на интереси с длъжността на заместник изпълнителен директор на агенцията. Седмица по-късно човекът на Семерджиев лично се срещнал с шефа на агенцията, който му казал, че не може да го назначи, защото е в конфликт на интереси. На 24 март Илко Семерджиев на висок тон отправил заплахи към директора, че ако не назначи посоченото от него лице, ще го уволни. Илко Семерджиев е заявил “Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща“ и че до понеделник трябва да му докладва за назначаването на посоченото от него лице за заместник. Заявил, че не се интересува от моралните задръжки на директора по повод конфликта на интереси на лицето и че няма да го слуша нито секунда повече. Илко Семерджиев е с мярка за неотклонение „Подписка“. Разследването продължава.

Турция е задържала 113 000 души заради връзки с Гюлен

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/03/2946833_turciia_e_zadurjala_113_000_dushi_zaradi_vruzki_s/?ref=rss


От юли 2016 г. досега са били задържани 113 260 души, свързани с мрежата на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, съобщи турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, цитиран от БТА.

В интервю пред местната телевизия "Чай ТВ" министърът заяви, че към момента арестуваните са 47 155. Други 23 861 души са били освободени, около 49 000 са били пуснати под съдебен контрол, а 863 души са избягали.

Живеещият в САЩ Гюлен е сочен от...

Не подценявайте жените като разпространители на салафизъм

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/03/2946835_ne_podceniavaite_jenite_kato_razprostraniteli_na/?ref=rss


Жената e най-важната фигура за разпространението на исляма – защото може да го предаде на децата още с майчиното си мляко. На нейната роля като майка и съпруга залагат най-радикалните ислямистки течения в света, разказва Юлия Вергин в "Защото ги учат, че Аллах желае това" - публикация на "Дойче веле".

Югоизточна Азия дълго време се славеше с религиозната си толерантност, напоследък обаче радикалноислямистките групи стават все по-силни. В тях има и...

Из сериала "Напоителни системи": шеф присвоил айфон и два лаптопа

http://www.clubz.bg/52380-iz_seriala_napoitelni_sistemi_shef_prisvoil_ajfon_i_dva_laptopa

Случаите, в които "фамозното" държавно дружество "Напоителни системи" влиза в папките на прокуратурата, се увеличават с още един. Днес е привлечен като обвиняем и Димитър Иванов, бивш изпълнителен директор, за сключване на неизгодни сделки на обща стойност 2 986 355, 52 лв. и за длъжностно присвояване на мобилен телефон и 2 преносими компютъра на обща стойност 6056, 56 лв.

Според прокуратурата Иванов в периода от 26.11.2013 г. до 06.11.2014 г. в гр. София, при условията на продължавано престъпление съзнателно като длъжностно лице е сключил 4 неизгодни сделки (договори за правни услуги и консултантски договори) при липса на необходимост от сключването им и от това са произлезли значителни вреди в общ размер на 2 986 355, 52 лв. за предприятието, което представлява.

На фона на иначе добрите пари, описани по-горе, Иванов е обвинен и в длъжностно присвояване – мобилен телефон IPhone 5 и два преносими компютъра – Sony VAIO и Lenovo IdeaPad, поверени му да ги управлява.

На 15.08.2014 г. в гр. София, бул. „Цар Борис ІІІ" № 136, издал заповед, с която разрешил на председателя на Съвета на директорите на „Напоителни системи" ЕАД да придобие мобилен телефон IPhone 5 16 GB Black, който е на стойност 1099, 90 лева за сумата от 85, 43 лева и веща била снета от отчет. На 27.08.2014 г. издал заповед, с която наредил двата преносими компютъра, на обща стойност 4 956,66 лв. да се бракуват, без да са налице основанията за брак. Единия взел за себе си, а другия предоставил на служител на дружеството, твърдят още от специализиранто звено "Антикорупция".

Димитър Иванов, който е с мярка за неотклонение "Подписка", е третият обвинен по разследване на СЗ "Антикорупция" - СГП след предишните шефове Ивайло Първанов и Стайко Ганчев.

По отношение на ноухауто "консултантски договор", интересен е приносът на Стайко Ганчев, който дал на частна фирма пари да го консултира как "Напоителни системи" да придобие лиценз за оператор на ВиК. Законът за ВиК не предвижда лицензионен режим за това.

Ивайло Първанов ще отговаря за цели 79 неизгодни сделки, като 72 от тях са за правни услуги - с адвокатски дружества или отделни адвокати. Това става, при положение че в "Напоителни системи" има 12 юрисконсулти на щат.

Остра миризма във въздуха стресна варненци, причината все още не е ясна

http://www.moreto.net/novini.php?n=347921

Остра и задушлива миризма стресна варненци в различни райони на града рано тази сутрин. За натрапчив мирис на „нещо като препарат, химикал или изтичаща газ“ сигнализираха и читатели на Moreto.net. От РИОСВ-Варна посочиха, че оплаквания от граждани са постъпили и при тях.

Могерини: Политическо решение изисква участие на всички сирийци

http://www.clubz.bg/52379-mogerini_politichesko_reshenie_iziskva_uchastie_na_vsichki_sirijci

СВЯТ федерикамогерини 1307cr

Евентуално политическо решение на конфликта в Сирия трябва да бъде прието от всички граждани на страната, каза днес върховната представителка на европейската дипломация Федерика Могерини.

„Сирийците трябва да решат, но всички сирийци“, каза тя пред журналисти на влизане в съвет на министрите на външните работи на ЕС в Люксембург.

Могерини поясни, че под всички разбира тези, които са в страната и тези, които конфликтът е прогонил навън, привържениците на режима и на неговата опозиция.

Във вторник и сряда Брюксел е домакин на международна конференция за Сирия, в която се очаква да участват делегации на 70 държави и международни организации.

Съпредседатели на форума ще бъдат Европейският съюз, Германия, Кувейт, Норвегия, Катар, Великобритания и ООН.

Участниците ще оценят обстановката в Сирия, ще направят преглед на изпълненото от донорската конференция в Лондон през февруари 2016 г. Очаква се те да потвърдят поетите ангажименти за подкрепа на Сирия и съседните ѝ страни и да прибавят към тях нови.

В дневния ред на европейските външни министри днес са конфликтите в Северна Африка и в Близкия изток. Освен Сирия те ще обсъждат Либия, Йемен, Сомалия.

Прокуратурата обвини министър Семерджиев (ОБНОВЕНА)

http://www.cross.bg/semerdzhiev-zdraveopazvaneto-agentziya-1539355.html

/КРОСС/ Специализирано звено „Антикорупция" към Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев. Той е обвинен в това, че е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочено от Илко Семерджиев лице за свой заместник. Според обвинителния акт на 20.02.2017 г. в МЗ е била проведена среща между министъра на здравеопазването и директора на изпълнителната агенция, по време на която Семерджиев е заявил, че желае директорът на агенцията да назначи за свой заместник посочено от него лице. Директорът на изпълнителната агенция извършил проверка за лицето и установил, че лицето, което Семерджиев е искал да бъде назначено за заместник, е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването и е в конфликт на интереси с длъжността на заместник изпълнителен директор на Агенцията. На 27.02.2017 г. лицето, което Семерджиев настоявал да бъде назначен за заместник изпълнителен директор, отишло в Агенцията и провело среща с нейния директор. На тази среща директорът на Агенцията уведомил лицето, че тъй като е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването би се намирал в конфликт на интереси, ако бъде назначен на позицията, която се иска от Семерджиев. На 24.03.2017 г

Прокуратурата обвини министър Семерджиев (ОБНОВЕНА)

http://www.cross.bg/semerdzhiev-agentziya-zdraveopazvaneto-1539355.html

/КРОСС/ Специализирано звено „Антикорупция" към Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев. Той е обвинен в това, че е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочено Илко Семерджиев лице за свой заместник. Според обвинителния акт на 20.02.2017 г. в МЗ е била проведена среща между министъра на здравеопазването и директора на изпълнителната агенция, по време на която Семерджиев е заявил, че желае директорът на агенцията да назначи за свой заместник посочено от него лице. Директорът на изпълнителната агенция извършил проверка за лицето и установил, че лицето, което Семерджиев е искал да бъде назначено за заместник, е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването и е в конфликт на интереси с длъжността на заместник изпълнителен директор на Агенцията. На 27.02.2017 г. лицето, което Семерджиев настоявал да бъде назначен за заместник изпълнителен директор, отишло в Агенцията и провело среща с нейния директор. На тази среща директорът на Агенцията уведомил лицето, че тъй като е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването би се намирал в конфликт на интереси, ако бъде назначен на позицията, която се иска от Семерджиев. На 24.03.2017 г

70 български и чуждестранни изложители се представят на борсата „Културен туризъм“ 2017

https://www.24chasa.bg/region/article/6151463

70 български и чуждестранни изложители се представят на борсата „Културен туризъм“ 201770 български и чуждестранни изложители ще се представят от 6 до 8 април 2017 г. във Велико Търново на четиринадесетото Международното изложение „Културен туризъм“. Общини, посолствата на Азербайджан, Бразилия, Виетнам, Палестина, ЮАР, градовете-партньори на Велико Търново Брага (Португалия), Бурса (Турция), Охрид (Македония), Серес (Гърция),

Белослава ще е гост на концерта на Графа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6150829

Белослава ще е гост на концерта на ГрафаСъбитието ще бъде на 6 април в зала “Арена Армеец”. Графа е първият изпълнител от по-младото поколение, който ще направи концерт там, а билетите за него вече са почти изцяло изчерпани. Вероятно Поли Генова също ще бъде сред специалните гости, които ще се качат на сцената. Но имената на останалите певецът пази в тайна.

Прокуратурата обвини министър Семерджиев

http://www.cross.bg/semerdzhiev-litzeto-zamestnik-1539355.html

/КРОСС/ Специализирано звено „Антикорупция" към Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев. Той е обвинен в това, че е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочено Илко Семерджиев лице за свой заместник. Според обвинителния акт на 20.02.2017 г. в МЗ е била проведена среща между министъра на здравеопазването и директора на изпълнителната агенция, по време на която Семерджиев е заявил, че желае директорът на агенцията да назначи за свой заместник посочено от него лице. Директорът на изпълнителната агенция извършил проверка за лицето и установил, че лицето, което Семерджиев е искал да бъде назначено за заместник, е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването и е в конфликт на интереси с длъжността на заместник изпълнителен директор на Агенцията. На 27.02.2017 г. лицето, което Семерджиев настоявал да бъде назначен за заместник изпълнителен директор, отишло в Агенцията и провело среща с нейния директор. На тази среща директорът на Агенцията уведомил лицето, че тъй като е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването би се намирал в конфликт на интереси, ако бъде назначен на позицията, която се иска от Семерджиев. На 24.03.2017 г

Великденски фермерски пазар променя движението на Цветница

http://offnews.bg/news/n_1/n_651809.html

Великденски фермерски пазар ще се проведе на столичната улица Оборище на 9 април. Въвежда се промяна в движението, съобщи Столична община.  От 7 до 19 часа на 9 април се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства на североизточната дъга на пл. „Свети Александър Невски“, между ул. Дунав и ул. Оборище, и на ул. Оборище, между бул. Васил Левски и пл. „Свети Александър Невски“.  От 8.00 часа до 19.00 часа на 9 април се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. Оборище, между бул. Васил Левски и пл. „Свети Александър Невски“. 

10 катастрофи са регистрирани във Варна през последното денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=347920

10 катастрофи са регистрирани във Варна през последното денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При един от инцидентите в града, възникнал на кръстовището на бул. „Владислав Варненчик“ и бул. „Съборни“, е загинал млад мъж.

Дисциплинарно уволнение на държавен съдебен изпълнител в Хасково

https://www.actualno.com/haskovo/disciplinarno-uvolnenie-na-dyrjaven-sydeben-izpylnitel-v-haskovo-news_603464.html

Държавният съдебен изпълнител към Хасковския районен съд Марияна Василева е уволнена дисциплинарно със заповед на служебния министър на правосъдието Мария Павлова. Заповедта е връчена в края на миналата седмица. Марияна Василева е уволнена заради системно неизпълнение на задълженията си и поставените изисквания. През последните години е имало няколко предложения за дисциплинарни наказания срещу Василева.

"Интериор-и" събра под един покрив топ марките си

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6151235

"Интериор-и" събра под един покрив топ марките сиОт 3 април на столичния булевард "Владимир Вазов" отваря врати първият голям шоурум на фирма "Интериор-И". В него на едно място ще бъдат показвани най-новите предложения на известните марки Blum, Kaindl, Rakoll, Siro, Fundermax, Schueco, Bachmann, Reis и Sibu. Архитектите, интериорните дизайнери и производителите на мебели добре познават

Доц. д-р Красимира Калинова: Хептен гарантира комфорт на черния дроб

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6147401

Доц. д-р Красимира Калинова: Хептен гарантира комфорт на черния дробЧерният дроб е голям и силен орган, който дълго време може да компенсира различни вредни фактори. Той е и единствения вътрешен орган, който регенерира след увреждане. Изпълнява много функции, най-важната от които е образуването на жлъчка, необходима за храносмилането. Черният дроб има и обезвреждаща задача.

Как да материализираме мечтите в цели?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6148775

Как да материализираме мечтите в цели?На 16 май 2017 г. в София ще се проведе семинар с топ лектора от САЩ - Боб Дойл Боб Доил е ко-автор на книгата и филма "Тайната" и автор на 2 бестселъра в САЩ за Закона на Привличането. Темата на семинара е: Boosting Results (Как да ускорим резултатите) - чрез Закона на Привличането в професионален и личен план" Боб ще отговори на следните

КАБИЛЕ на „Вила Ямбол” жъне успехи на международната винена сцена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6145921

КАБИЛЕ на „Вила Ямбол” жъне успехи на международната винена сценаБългарското вино спечели интереса на световни търговци Новата серия вина КАБИЛЕ на „Вила Ямбол” привлече сериозен интерес по време на едно от най-престижните и значими търговски изложение – ProWein, което се проведе в Дюселдорф. Избата представи винените си продукти на националния щанд на България. Серията КАБИЛЕ впечатли международните винени

Да компостирате или не?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6145114

Да компостирате или не?Защо да го правите? Какво ще спечелите? Ако е толкова хубаво и лесно защо другите не го правят? А и между другото не сте чували какво е компостиране. А и дори да сте чували, то съвсем не е Ваша работа ... ама съвсем. Заети сте с друго. Така. Това е реакцията, която получавам в 90% от случаите, когато говоря за компостиране с българи.

SIRIUS-D - 100% натурални хранителни добавки възстановяващи тъканите в организма

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6143256

SIRIUS-D - 100% натурални хранителни добавки възстановяващи тъканите в организмаБългарско изобретение, подсилва и укрепва организма, възстановява тъкани и органи. Единствена, без аналог в света, подсилена и усъвършенствана формула на проф. Димитров! Без ГМО, глутен, консерванти, хормони, лактоза. Съдържа водоразтворими протеини на животинска основа, куркума, канела или ванилия.

Тереза Мей изпраща министри на търговски мисии по света

http://econ.bg/Новини/Тереза-Мей-изпраща-министри-на-търговски-мисии-по-света_l.a_i.740229_at.1.html

Британският премиер Тереза Мей изпраща министри на търговски мисии по света по време на великденската ваканция. След стартирането на процедурата по...

Андрю Морис: Ще доведем инвеститори в Северозападна България

http://econ.bg/Новини/Андрю-Морис-Ще-доведем-инвеститори-в-Северозападна-България_l.a_i.740232_at.1.html

The Blueprint е компания, създадена преди две години с цел подпомагане първоначалната дейност на чуждестранни компании, желаещи да започнат бизнес в...

Трайчо Трайков: „Нова република”, „Да, България” и част от РБ трябва да работят заедно

http://www.moreto.net/novini.php?n=347916

Демократичната прореформистка общност в България трябва да работи заедно, за да постига реални резултати. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” Трайчо Трайков от „Нова република”. Той подчерта, че в случая не трябва да се говори за „десница”, а за „Нова република”, „Да, България” (които са позиционирани в ляво-център) и тази част от остатъчния Реформаторски блок, която не подкрепя статуквото.

Взривът, който разтресе „Терем“ е избухнал в машинното отделение на руски танкер

http://www.barometar.net/88252/

Районната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство, образувано при условията на неотложност, за пожар на руски танкер в корабостроителния завод на „Терем“ АД край Варна, информира Блиц. Огънят е бил потушен от екипи на РД“Пожарна безопасност и защита на населението“ във Варна, съобщиха от държавното обвинение. В момента следовател от Окръжния следствен отдел извършва оглед […]

Тереза Мей праща министри на търговски мисии по цял свят

http://www.cross.bg/turgovski-ministri-velikobritaniya-1539354.html

/КРОСС/ Британският премиер Тереза Мей изпраща министри на търговски мисии по света по време на великденската ваканция. След стартирането на процедурата по Брекзит миналата седмица те ще търсят нови възможности за търговски споразумения. Задействането на член 50 от Лисабонския договор означава, че Великобритания вече може да започне официални преговори за търговски споразумения със страни извън ЕС. Министърът на финансите Филип Хамънд оглавява високопоставена делегация, която се отправя на посещение в Индия. Филип Хамънд ще посети Мумбай и Делхи, придружаван от директора на „Банк ъф Ингланд" Марк Карни, търговския секретар на финансовото министерство баронеса Луси Невил-Ролф и заместник-министъра за международна търговия Марк Гарние. Министърът за международна търговия, Лиъм Фокс, който от назначаването му на поста се занимава изключително с подготовката на потенциални сделки веднъж щом Великобритания напусне ЕС, поясни пред "Сън он съндей", че сега британците имат свободата да преговарят, но не и да подписват документи. Мисии са планирани и в други страни от Общността на нациите като Австралия, Канада и Нова Зеландия. В същото време външният министър Борис Джонсън днес ще участва на среща на Съвета на ЕС по външни работи в Люксембург.    

КНСБ поиска стабилно правителство

https://www.actualno.com/society/knsb-poiska-stabilno-pravitelstvo-news_603461.html

КНСБ иска бързо формула за съставяне на стабилно правителство, за да бъдат завършени реформите в съдебната система, здравеопазването и другите сектори, важни за развитието на страната. Това се казва в позиция, приета от Координационния съвет на КНСБ, съобщиха от синдика

Въвежда се организация на движението заради заснемане на рекламен клип в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6151455

Въвежда се организация на движението заради заснемане на рекламен клип в СофияВъвежда се организация на движението заради заснемане на рекламен клип. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община, цитира БНТ. От 8.30 часа до 19.30 часа днес се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на снимачния екип и извън местата в режим „служебен абонамент“ на ул. „Съборна“ между ул.

Все по-малко кандидати за гвардейци

http://www.cross.bg/godina-natzionalnata-gvardeiiska-1539353.html

/КРОСС/Около 38% е некомплектът в Националната гвардейска част, т.е. незаетите места са точно 123. През тази година вече има обявен конкурс, а през изминалата година са били проведени общо три конкурса. Това съобщи в интервю за БГНЕС командирът на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов. От миналата година се наблюдава тенденцията да се явяват около два пъти по-малко кандидати от броя на обявените места. Тази година ръководството планира да обяви поръчка за нови униформи, обясни той. По случай празника на Българската армия тази година вместо Музикален парад на военните духови оркестри ще има концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, разкри още ген. Йорданов. Той пое ръководството на гвардейците през декември м.г., след като преди това беше и заместник-командир и началник на щаба. Бригаден генерал Йорданов е 31-вият гвардейски командир. Националната гвардейска част е представително военно формирование на въоръжените сили и е един от символите на държавната власт заедно с националното знаме, герб и химн.  

КНСБ иска бързо съставяне на стабилно правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6151442

КНСБ иска бързо съставяне на стабилно правителствоКНСБ иска бързо формула за съставяне на стабилно правителство, за да бъдат завършени реформите в съдебната система, здравеопазването и в другите сектори, важни за развитието на страната. Това се посочва в позиция, приета от Координационния съвет на КНСБ, съобщиха от синдиката, цитирано БТА. "Най-големият приоритет е председателството на ЕС от

Кънчо Стойчев определи ултиматума на Слави Трифонов като безобразие

http://offnews.bg/news/n_1/n_651808.html

Правителство може да се създаде до две-три седмици, има добри предпоставки за това.  Това коментира социологът Кънчо Стойчев пред радио Фокус. Според него е изключен вариантът за „широка коалиция". „Двете първи партии получиха прекалено голям резултат. Те получиха заедно едва ли не ¾ от парламента. На този етап няма да бъде възможно да се прави „широко правителство“, колкото и да би било полезно. Остава ГЕРБ и Патриотите да направят правителство. Колкото до предложенията на Веселин Марешки, той не е в състояние да прави такива, защото с неговия резултат може евентуално да изчака някой да го покани, но да инициира каквото и да било, това ми се вижда несериозно, посочи Кънчо Стойчев. По думите му огромен успех бележи БСП – удвояване на депутатските места. „Това е една нова БСП, коренно реформирана, с нов начин на подбиране на ръководство, мандатност на участието в парламента, мандатност на лидера, с пряк избор на лидера“, допълни Кънчо Стойчев. Той посочи, че националната сигурност, охрана на границата и недопускане намесата на Турция във вътрешните ни работи трябва да са ключов приоритет на новия парламент. Други приоритети са демографската криза и образованието. Стойчев определи ултиматума на Слави Трифонов за промените в изборното законодателство като безобразие. Ще има някакви промени в изборното законодателство, но няма как Патриотите да приемат вариант за мажоритарна система в два тура, каквато няма никъде в Европа, каза още Стойчев.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване