Два взрива прогърмяха в Петербургското метро, има жертви (обновена)

http://www.cross.bg/metroto-sankt-peterbyrg-1539396.html

/КРОСС/ Около 14:30 часа на станциите на метрото "Сенная площад" и "Технологичен институт-1" прогърмяха взривове. Източник от полицията потвърждава, че има ранени и убити, предаде руският информационен канал Life Ru. Местните медии до момента съобщават за 10 загинали. Комисията по здравеопазване в Санкт Петербург разполага с информация за 25 загинали при взривовете в метрото, предаде РИА Новости. Разследващ екип е вече на мястото на взрива в метрото в Санкт Петербург, започва разследване. Всички входове и изходи на метрто за затворени, влакчетата в цялата система не се движат. Взривът в метрото е терористичен акт, заяви президент на Международната асоциация на ветераните от антитерористичното звено "Алфа" Сергей Гончаров. По думите му, експлозиите в метрото на Санкт Петербург са добре планирани, сила им надхвърля 100 грама тротил.  Има информация, че взривното устройство, избухнало в една от метростанциите, е било пълно с шрапнели. Президентът Владимир Путин заяви по повод на взрива, че специалните служби вече работят по изясняването на причините за произшествието.  Ръководителят на руското министерство на здравеопазването Вероника Скворцова e изискала организацията на необходимата помощ за жертвите на експлозията в метрото на Санкт Петербург, както и техните семейства, съобщи пресслужбата на министерството

Два взрива прогърмяха в Петербургското метро, има жертви (обновена)

http://www.cross.bg/metroto-peterbyrg-sankt-1539396.html

/КРОСС/ Около 14:30 часа на станциите на метрото "Сенная площад" и "Технологичен институт-1" прогърмяха взривове. Източник от полицията потвърждава, че има ранени и убити. Местните медии до момента съобщават за 10 загинали, очаква се потвърждение от властите. Разследващ екип е вече на мястото на взрива в метрото в Санкт Петербург, започва разследване. Всички входове и изходи на метрто за затворени, влакчетата в цялата система не се движат. Взривът в метрото е терористичен акт, заяви президент на Международната асоциация на ветераните от антитерористичното звено "Алфа" Сергей Гончаров. По думите му, експлозиите в метрото на Санкт Петербург са добре планирани, сила им надхвърля 100 грама тротил. Президентът Владимир Путин заяви по повод на взрива, че специалните служби вече работят по изясняването на причините за произшествието.  По-рано днес няколко станции на метрото в Санкт Петербург са били затворени заради оставени без надзор предмети, но не е било установено нищо нередно. video:https://www.youtube.com/watch?v=fjWUB0gtBoE

Ограничено е движението при Благоевград заради катастрофа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6152201

Ограничено е движението при Благоевград заради катастрофаОграничено е движението по път І-1 Благоевград – Кулата в участъка Железница – Симитли. Колите се движат в една лента поради пътнотранспортно произшествие. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна

Два взрива прогърмяха в Петербургското метро, има жертви

http://www.cross.bg/zhertvi-suobshtavat-progurmyaha-1539396.html

/КРОСС/ Около 14:30 часа на станциите на метрото "Сенная площад" и "Технологичен институт-1" прогърмяха взривове. Очевидци съобщават за много жертви. Източник от полицията потвърждава, че има ранени и убити. Местните медии до момента съобщават за 10 загинали, очаква се потвърждение от властите. На място са изпратени авариен персонал и оперативните служби, както и правоприлагащите органи. video:https://www.youtube.com/watch?v=fjWUB0gtBoE

ЕС търпя твърде дълго Орбан. Време е това да спре

http://www.clubz.bg/52399-es_tyrpq_tvyrde_dylgo_orban_vreme_e_tova_da_spre

Когато завършвах докторантурата си в Университета в Лайден през 1997 година, възможността да си намеря работа в Холандия не беше голяма. Изобщо не мислех да напускам страната си, но исках да работя в университет и затова се оглеждах и в чужбина. Когато чух за възможността да преподавам един семестър в Централноевропейския университет (ЦЕУ) в Будапеща, не знаех нищо за мястото, но приех, защото бях любопитен как се живее в бивша комунистическа страна.

Работих две години за ЦЕУ и преподавах на вероятно едни от най-прекрасните студенти. По това време повечето от тях бяха от бивши комунистически страни – от Армения до Узбекистан, докато преподавателите бяха основно от Америка и Западна Европа. Днес сред бившите ми студенти има професор в Йейлския университет и вицепрезидент на друг университет в региона. Те не биха били там, където са днес, без ЦЕУ, който им предостави възможността да получат първокласно западно образование.

ЦЕУ е американско-унгарски университет, акредитиран и в двете държави, който е основан и финансиран от американско-унгарския финансист и филантроп Джордж Сорос. Въпреки че това е най-високо класираният унгарски университет в света, отношенията му със страната-домакин са сложни. Или, за да бъда по-конкретен, отношенията му с партията „Фидес“ и нейния лидер – настоящият премиер Виктор Орбан, никога не са били добри. Правителството на Орбан представи проектозакон, който ще принуди ЦЕУ да напусне Унгария. Това не е изненада, защото ЦЕУ е всичко онова, което Орбан не понася: той е критичен, глобален, независим и мултикултурен.

Работех в ЦЕУ, когато Орбан дойде за първи път на власт през 1998 година, начело на консервативно и прозападно коалиционно правителство. Въпреки че самият Орбан е учил в Оксфорд със стипендия от Сорос, което му помогна да се превърне в любимец на западния елит, той вече бе започнал с критиките към мрежата на Сорос, която включва освен университета и фондациите „Отворено общество“ - по това време третият по размер инвеститор във висшето образование в региона, след Германия и САЩ. Правителството на Орбан обсъждаше и различни действия срещу ЦЕУ, включително отнемане на унгарската акредитация, това обаче не се случи.

Но това беше преди 20 години. Тогава Орбан все още само показваше мускули, но все още бе възприеман като прозападен десен политик. Още повече, международният контекст тогава бе различен. САЩ бяха силен защитник на прозападните сили в региона, докато ЕС беше все още най-респектиращата институция в Европа. Нито един лидер от Централна Европа не можеше да си позволи да остане извън процеса на присъединяване, както може да свидетелства нелибералният демократ Владимир Мечиар в съседна Словакия.

Днес Орбан вече не е любимото дете на западния елит, а по-скоро е модел на подражание за нелибералните демократи из Европа – от Марин льо Пен във Франция до настоящото правителство в Полша. След като трансформира собствената си страна в нелиберална демокрация, Орбан се превърна в актьор на европейската сцена и директно се противопостави на германския канцлер Ангела Меркел и нейната визия за включваща и интегрирана Европа.

Окуражен от Брекзит и избирането на Доналд Тръмп, той обяви в речта си за състоянието на нацията през 2017 година:

„Ние бяхме черната овца, но сега сме история на успеха и това ни се признава – макар и неохотно – от тези, които не харесват това, което постигнахме и начина, по който го постигнахме. Няма нищо по успешно от успеха!“

Орбан вярва, че либералната демокрация вече е минало и е дошла нелибералната националистическа ера, очевидно започвайки с него в Унгария. Той се бори срещу „парите, медиите, глобалното управление и отвореното общество“ - много недвусмислена препратка към Сорос, с едва прикрити антисемитски нюанси. Сега той се усеща по-силен заради новите управляващи в САЩ и Обединеното кралство, а в същото време продължава да се опира на Европейската народна партия (ЕНП).

Вече трябва да е ясно, че действията на Орбан не са чисто вътрешни работи. Преди всичко, Унгария е член на ЕС и трябва да спазва неговите правила. Второ, Унгария се превърна в пример за нелиберална демокрация в Европа и вдъхновение за нелибералните демократи в региона. Затова в атаката срещу ЦЕУ не става дума просто за един университет, а за всички университети и за либералната демокрация изобщо. Ако не заемем позиция сега, скоро ще се изправим пред подобни действия в Полша и в други страни.

Времето за любезничене с Орбан трябва да приключи. Този подход се провали. Това не го направи по-умерен, както продължава да твърди ЕНП. Точно обратното, това радикализира други и подкопава самите ценности, които ЕС и ЕНП претендират да защитават. Тази седмица Меркел реагира остро срещу Орбан, когато той разкритикува политиката й за бежанцците в една ислямофобска и крайнодясна реч на срещата на ЕНП в Малта. Време е ЕНП да избира между Меркел и Орбан, между либералната и нелибералната демокрация, между светогледа, в който университетите са окуражавани да бъдат критични и независими, и светогледа, в който критичните и независими университети са заплашени от затваряне.

Коментарът е публикуван в "Гардиън". Преводът е на Клуб Z.

Вижте предполагаемия атентатор от Петербург

http://www.clubz.bg/52398-vijte_predpolagaemiq_atentator_ot_peterburg

Камерите в метрото в Санкт Петербург са заснели предполагаемия атентатор, предаде Интерфакс.

Снимката му бе показана по телевизия РЕН. Никой обаче досега не е потвърдил, че това е точно терористът.

Предполага се, че той е оставил един от двата избухнали експлозива в куфарче във вагон. Тези данни също не са потвърдени.

Третата самоделка, която обаче не избухна.

Убитите бяха намалени на 8. Данните бяха огласени следобед от руската здравна министърка Вероника Скворцова. В началото бе съобщено за 10 загинали.

Терористично нападение в метрото в Санкт Петербург уби поне десет души (обобщение до 19:15)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/03/2947137_teroristichno_napadenie_v_metroto_v_sankt_peterburg/?ref=rss


Тридневен траур, който започва от утре, поне десет загинали и над четиридесет ранени - до това доведе експлозията, избухнала в метрото в Санкт Петербург в 14:40 днес. Самоделно взривно устройство е експлодирало, докато влакът се е движил между станциите "Площад "Сенная" и "Технологически институт". Малко по-късно друга бомба, на близката метростанция "Площад "Восстание", бе обезвредена от силите на реда.

Генералната прокуратура на...

На живо: Взривове в метрото в Санкт Петербург, има жертви (видео)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/03/2947137_na_jivo_vzrivove_v_metroto_v_sankt_peterburg_ima/?ref=rss


Поне десет души загинаха и десетки бяха ранени след експлозия в метрото на Санкт Петербург. Информациите за броя взривове са противоречиви - според някои медии те са били два, на метростанциите "Площад "Сенная" и "Технологически институт". "Интерфакс" цитира свой източник, според който една експлозия е избухнала, докато влакът се е движил между двете станции.

Генералната прокуратура на Русия официално нарече взрива "терористичен...

Взривове в метрото в Санкт Петербург, има жертви (видео на живо)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/03/2947137_vzrivove_v_metroto_v_sankt_peterburg_ima_jertvi_video/?ref=rss


Поне десет души загинаха и десетки бяха ранени след експлозия в метрото на Санкт Петербург. Информациите за броя взривове са противоречиви - според някои медии те са били два, на метростанциите "Площад "Сенная" и "Технологически институт". "Интерфакс" цитира свой източник, според който една експлозия е избухнала, докато влакът се е движил между двете станции.

Генералната прокуратура на Русия официално нарече взрива "терористичен...

Взривове в метрото в Санкт Петербург, има жертви

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/03/2947137_vzrivove_v_metroto_v_sankt_peterburg_ima_jertvi/?ref=rss


На станции метро Технологический институт взорвали вагон. Будьте осторожны.#технологический институт#спб#метро #взрыв pic.twitter.com/KaSwLhm4tK
— Человек из интернета (@trusy_gebbelsa) April 3, 2017
Два взрива избухнаха в метрото в Санкт Петербург, има жертви, съобщава руската медия Life News.

Според англоезичното издание "Спутник" експлозии е имало на метростанциите "Площад "Сенная" и "Технологически институт"....

Взривoве избухнаха в метрото в Санкт Петербург, има жертви (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_651855.html

Експлозия е избухната на метростанция в Санкт Петербург, предава ТАСС.  "Експлозия избухна на станция "Сенная площад", няколко хора са ранени", твърди източник от полицията.  Кадри показват задимената станция.  Според рускоезичния сайт на BBC втори експлозия е избухнала на станция "Технологический институт". Съобщава се за жертви. РИА Новости пише за най-малко 10 ранени, докато "Лента" съобщава за поне 50 ранени и петима загинали. Очаквайте подробности! 

Турция не потвърждава участие в конференция за Сирия в Брюксел

http://www.clubz.bg/52397-turciq_ne_potvyrjdava_uchastie_v_konferenciq_za_siriq_v_bryuksel

СВЯТ бинали йълдъръм 3cr

Турция не е потвърдила до понеделник вечер, че ще участва в международна конференция за Сирия в Брюксел във вторник и сряда, каза днес върховната представителка на европейската дипломация Федерика Могерини.

„Поканата е отворена на ниво министър-председател“, каза Могерини след съвет на външните министри на ЕС в Люксембург. „Тримата премиери на страните, които са най-засегнати от сирийската криза – Турция, Йордания и Ливан – са поканени“.

„Знаем със сигурност, че Йордания и Ливан идват на ниво министър-председатели с големи министерски делегации. От турска страна до момента няма потвърждение. Поканата продължава да е в сила“, добави тя.

През последния месец ЕС и Анкара размениха остри реплики, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган неколкократно обвини Европа във „фашизъм“ и „нацизъм“, защото нейни държави не разрешиха на негови министри да агитират сред турската диаспора на тяхна територия за насрочения на 16 април референдум за разширяване на правомощията на държавния глава.

„Не бих свързала това (турското отстъствие от конференцията – б.а.) с напреженията, защото разговорите с турските власти продължават и продължават да са конструктивни по сирийското досие“, каза Могерини. „Приемам, че решението може да е свързано с вътрешния политически дневен ред, с идващия референдум ... Бих изключила напрежения за Сирия с Турция, по която продължаваме да работим добре“.

Във вторник и сряда Брюксел е домакин на международна конференция за Сирия, в която се очаква да участват делегации на 70 държави и международни организации.

Съпредседатели на форума ще бъдат Европейският съюз, Германия, Кувейт, Норвегия, Катар, Великобритания и ООН.

Участниците ще оценят обстановката в Сирия, ще направят преглед на изпълненото от донорската конференция в Лондон през февруари 2016 г. Очаква се те да потвърдят поетите ангажименти за подкрепа на Сирия и съседните ѝ страни и да прибавят към тях нови.

Валери Симеонов: Чакаме есемес, за да отидем на преговори за кабинет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/03/2947081_valeri_simeonov_chakame_esemes_za_da_otidem_na/?ref=rss


Съпредседателят на коалиция "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО" Валери Симеонов каза, че днес няма да има преговори с ГЕРБ за съставяне на правителство и не знае дали утре ще има. Те обаче не били в застой. "Няма преговори днес, не са в застой, просто днес няма нищо. Не мога да ви кажа кога ще са следващите преговори. Системата е оповестяване чрез есемес. Ние сме винаги готови, чакаме и в момента, когато получим есемес, се качваме на колите и тръгваме. Това е нарочно, за да...

Статуята на София ще бъде осветена в зелено по повод Седмицата на гората

https://www.24chasa.bg/novini/article/6152230

Статуята на София ще бъде осветена в зелено по повод Седмицата на горатаОт днес до края на седмицата един от символите на столицата - Статуята на София, ще бъде осветена в зелено. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община, цитиран от "Фокус". Инициативата е свързана със Седмицата на гората, която тази година се отбелязва за 93 поредна година в страната. „Поддържането и опазването на горите на територията на

Промишлената активност в еврозоната се ускорява през март

http://econ.bg/Новини/Промишлената-активност-в-еврозоната-се-ускорява-през-март_l.a_i.740258_at.1.html

Активността в промишления сектор на еврозоната достигна през март близо 6-годишен връх, показват окончателни данни от проучване на агенция Markit,...

Започнаха проверките за речните корита в Добричко

https://www.24chasa.bg/region/article/6152190

Започнаха проверките за речните корита в ДобричкоЗапочна проверка на проводимостта на речните легла, състоянието на водосборни дерета и пътните съоръжения, попадащи в обхвата им и водните обекти на територията на област Добрич – съобщипха оттам. Проверката ще продължи две седмици. След нейното приключване до края на месеца ще бъде изготвен доклад за състоянието им и ще бъдат набелязани конкретни

Предадоха на съд адвокат за присвояване на сумата от над 15 600 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6152229

Предадоха на съд адвокат за присвояване на сумата от над 15 600 леваРайонната прокуратура във Варна внесе във Варненския районен съд обвинителен акт срещу адвокат Силвия С., която при условията на продължавано престъпление противозаконно присвоила сумата от 15 646.64 лева, собственост на своя клиентка, като обсебването е в големи размери. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.

Има нередности в Агенцията по лекарствата, убеден Илко Семерджиев

http://www.moreto.net/novini.php?n=347957

По повод постановление на Софийската градска прокуратура от 3 април 2017 г., вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев направя заявление. Ето какво казва той: "След встъпването ми в длъжност установих, че от аптечния сектор постъпват множество сигнали за недостиг на инсулин, антикоагуланти, противоепилептични, противоревматични и други лекарства.

ГЕРБ започва преговори за правителство, Борисов е единственият вариант за премиер

http://www.cross.bg/gerb-goranov-premier-1539395.html

/КРОСС/ Лично Бойко Борисов оглавява преговорите за съставяне на правителство. Цветан Цветанов, Владислав Горанов, Томислав Дончев и Делян Добрев са останалите членове на преговорния екип от страна на ГЕРБ. Това заяви Владислав Горанов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ. "Моята задача е да намерим правилния баланс между отделните партньори в една бъдеща коалиция, която да подкрепя или да участва в управлението. Бойко Борисов е признат в цяла Европа и за нас е безалтернативно той да е премиер, друго говорене са само слухове и вдигане на цената на по-малките партии", добави Горанов. Ние не можем да забраним на господин Симеонов да претендира за всичко, но темата за това, кой да е премиер не е за дебат", допълни бившият финансов министър. Веселин Марешки, по думите на Горанов, също бил омекнал след като се разбрало, че поста премиер е за Борисов. В централата на ГЕРБ се провеждат серия от работни срещи с цел предизборната програма на ГЕРБ да бъде превърната в управленска. Очертават се приоритети и срокове за изпълнението им. След днешната среща, освен Владислав Горанов, коментар направи и Лиляна Павлова. Тя обясни, че социалната сфера, реформата в администрацията и още реформи, които ще бъдат обсъдени и след това предложени на партньорите.  

Едно от най-елитните световни висши училища започва програма в София

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2017/04/03/2947136_edno_ot_nai-elitnite_svetovni_visshi_uchilishta/?ref=rss


Най-престижната магистърска програма на един от най-елитните образователни институции в света "Бокони", Италия, стартира в България през октомври. SDA Bocconi School of Management, официално класиран от Financial Times като "шестото най-добро място в света за бизнес образование", съвместно с Американския университет в България, №1 у нас по бизнес администрация, откриват магистърска програма за ръководни кадри "Финанси, банково дело и управление на недвижими имоти",...

Огромен товарен кораб изчезна в Атлантическия океан

http://www.mediapool.bg/ogromen-tovaren-korab-izchezna-v-atlanticheskiya-okean-news262239.html

Огромен южнокорейски товарен кораб изчезна в южната част на Атлантическия океан, съобщи ББС. Екипажът на кораба се състои от 24 души. Двама филипински моряци вече са открити живи на спасителна лодка. В петък е получено съобщение от екипажа на кораба, което гласи, че плавателният съд се пълни с вода, а на борда има силна миризма на гориво. Уругвайският флот незабавно е изпратил сигнал до всички търговски кораби в района, които са започнали издирване. Филипинските моряци са открити именно от търговски кораб и са предадени на уругвайските власти. Издирването на останалите 22-ма души продължава. Южна Корея официално поиска помощ от Бразилия и Уругвай за издирване на оцелелите. Изчезналият кораб се казва "Стелар Дейзи" и е дълъг 312 метра. Той има капацитет 260 000 тона и е собственост на южнокорейска компания. Корабът е плавал под флага на Маршаловите острови. Екипажът му се състои от 16 филипнци и 8 южнокорейци. Неговото пътуване е започнало от бразилско пристанище.

Търсят резерви за по-високи заплати на горските

//dariknews.bg/novini/biznes/tyrsiat-rezervi-za-po-visoki-zaplati-na-gorskite-2015052

Търсят се резерви за увеличаване заплатите на горските служители у нас, обяви заместник-министърът на земеделието и храните Иван Палигоров на отриването на ежегодната Седмица на гората. Тази година тя ще подмине под мотото "Гората е живот".
 
Търсят с

Български студент в Санкт Петербург: Притеснявам се, нормално е

//dariknews.bg/novini/sviat/bylgarski-student-v-sankt-peterburg-pritesniavam-se-normalno-e-2015053

Двете станции на метрото в Санкт Петербург, между които стана взрив във вагон на композиция и уби десет души, се намират в центъра на града и са сред най-оживените. Това разказа пред Дарик българският студент в града Борислав Димитров. Той посочи,

Новият мъж до Джей Ло - успешен спортист

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/noviiat-myzh-do-dzhej-lo-uspeshen-sportist-6067469

В неделя двамата бяха уловени от папараци да се разхождат в Ню Йорк, хванати за ръка

Италианският университет „Бокони“ открива магистърска програма у нас

http://offnews.bg/news/n_1/n_651852.html

Престижният италиански университет „Бокони“ съвместно с Американския университет в България открива у нас магистърска програма за ръководни кадри „Финанси, банково дело и управление на недвижими имоти“. Обучението ще се провежда в София. SDA Bocconi School of Management е класиран от "Файненшъл таймс" на шесто място в класация за университети за бизнес образование. Завършилите магистърската програма ще получат две дипломи – от SDA Bocconi и от Американския университет в България, които ще бъдат признати и в Европа, и в САЩ. Университетът „Бокони“ си партнира с 48 държави в света, а България е първата и единствена държава от Източна Европа, в която ще бъде открита тази магистърска програма. Директорът на програмата от страна на SDA Bocconi, бивш декан и преподавател по корпоративни финанси Маурицио Далокио заяви, че са избрали България, защото са намерили подходящ партньор в лицето на Американския университет в Благоевград, който има същите високи академични стандарти и ниво, отговарящи на критериите на „Бокони“. За нас е удоволствие да бъдем партньори с водеща институция като университета „Бокони“. Американският университет има вече 25-годишна история в България. Започнахме с мисията да доведем качеството на американското образование в България. Щастливи сме, че ще имаме възможност да почерпим опит от „Бокони“, заяви временно изпълняващ длъжността президент на Американския университет в България Стивън Съливан. Обучението ще е изцяло на английски език и ще се състои от 16 модула, които ще свържат теорията с практиката. Курсовете ще се провеждат в Центъра за образование и култура „Илиев“ на АУБГ в Студентски град в София. Цената за студент ще е 22 500 евро, а началото на програмата ще е в средата на октомври тази година. Сред известните личности, завършили университета „Бокони“, са бившият италиански премиер Марио Монти и италианският композитор Джакомо Манцони.

"Прозрачност без граници": ръст на контролирания вот на 26 март

http://www.clubz.bg/52396-prozrachnost_bez_granici_ryst_na_kontroliraniq_vot_na_26_mart

ПОЛИТИКА балотаж избори бгнес1

Значителен ръст на сигналите за контролиран вот показва последният доклад на Асоциация "Прозрачност без граници" за предсрочните избори на 26 март.

Българският клон на международната организация е имал повече от 100 наблюдатели в изборни секции в цялата страна. Данните от доклада са до 20 ч на изборния ден, а получените сигнали за нарушения - 94.

Както се вижда на диаграмата, мнозинството сигнали всъщност са за организационни нарушения - почти половината. Необичаен обаче е фактът, че обикновено този тип сигнали са 60-70% от подадените. Според доклада на организацията донякъде намаляването на този тип нарушения е заради факта, че сега имаше само избори за Народно събрание, а предишните два вота - местните през 2015 г и президентския през 2016 г - се проведоха едновременно с национален референдум.

Организационните нарушения са предимно два вида - неспазване на изискванията за обозначаване на лицата, които присъстват в изборното помещение и непрецизно боравене с изборните книжа (предварително откъсване на бюлетината или отбелязване в изборния списък).

Като особено притеснителен обаче от асоциацията отчитат ръста на сигналите за контролиран вот. В доклада се отбелязва, че опитите за въздействие върху избирателите се осъществяват или чрез участници в изборния процес (членове на секционни избирателни комисии, застъпници, представители на партии), или от представители на местните власти и лица без обозначителни знаци и без ясен статут.

Сред примерите са: представител на партия влиза в тъмната стаичка и указва на избирателите как да гласуват (Плевенско-с. Буковлък); отворена урна в Шуменско – с. Хърсово (като в случая са възникнали съмнения за осъществяван контрол върху избирателите); лица без ясен статут: лица без обозначителни знаци стоят пред изборното помещение и се опитват да влияят върху вота на избиратели (Стара Загора – с.Люляк, с.Лясковец, с. Остра могила, Раднево и с. Плоска могила, и в Ст. Загора), лица без обозначителни знаци стоят встрани от изборното помещение и проследяват гласуването (Шумен-5-то ОУ). 

В различни общини има случаи кметове да стоят пред секциите и да наблюдават как протича гласуването (Търговище - общ. Антоново), кмет да посреща избирателите пред изборното помещение
(Добрич – с. Пчеларово), кмет да извозва избиратели (Добричко), кмет да стои в изборното помещение (Добричко).

За пръв път от "Прозрачност без граници" констатират случай, в който в изборното помещение присъства придружител на член на секционната комисия (в Перник-СИК75, Младежки дом). Отчетен е и друг рядък пример - двама застъпници на една и съща партия стоят в изборното помещение в с. Митино, Петричко.

Сигнал за особен вид корпоративен натиск за гласуване има отчетен в Бобов дол - преди началото на изборния ден работещите в местните мини са получили бонус към заплатите си.

Сигнали за пряко купуване на гласове има в Лом и с. Ново село, Видинско.

"Прозрачност без граници" е изпратила четири сигнала до районни избирателни комисии (Плевен, Варна и Перник) и един до Централната избирателна комисия, в които е отправен апел за издаване на изрични указания към секционните избирателни комисии и предприемане на мерки за преустановяване на нарушенията. 

Това все още не е пълният доклад за вота, който се очаква един месец след изборите - на 26 април.

Гонзо открива на "Армията" плейфоите в първата шестица

http://offnews.bg/news/n_1/n_651851.html

От БФС обявиха програмата за първия кръг от плейофите. Новата фаза на първенството стартира в петък - 7 април, когато има два мача, но от втората осмица. Интересното обаче започва в събота. Тогава стартират битките от първата шестица. Началото е на стадион "Българска армия", където ЦСКА-София приема Черно море. Тимът на Георги Иванов - Гонзо идва със самочувствие от победата 1:0 над Левски преди два дни. Първа шестица: На 8 април ЦСКА - София - Черно море от 20:00 часа На 9 април Левски - Локомотив (Пловдив) от 17:30 часа На 9 април Лудогорец - Дунав (Русе) от 20:00 часа Втора осмица: Група "А" На 7 април Ботев (Пловдив) - Монтана от 20:00 часа На 10 април Верея - Славия от 20:00 часа Група "Б" На 7 април Пирин - Нефтохимик от 17:30 часа На 8 април Берое - Локомотив (Горна Оряховица) от 17:45 часа

Доброволци за БЧК ще се обучават по проект

https://www.24chasa.bg/region/article/6152191

Доброволци за БЧК ще се обучават по проект
Проект на младежката организация към Областния съвет на БЧК-Добрич, е сред одобрените по Фонд за подпомагане и оптимизиране на дейностите на Българския младежси червен кръст „Мисли глобално, действай локално“ – съобщиха от милосърдната организация. Проектът е за подпомагане на дейностите, свързани с изграждане и укрепване на младежките аварийни

Трудовата инспекция започва кампания в строителството

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2017/04/03/2947101_trudovata_inspekciia_zapochva_kampaniia_v/?ref=rss


От началото на април Главната инспекция по труда (ГИТ) засилва проверките в строителството заради затоплянето на времето и активизирането на строително-монтажните работи, съобщи институцията.

Секторът е рисков заради многото нарушения на безопасността на труда, липсата на трудови договори, неспазването на графика за почивки и отпуски и нередности при заплащането. На строителството се падат една десета от проверките и една трета от актовете на ГИТ.

Сръбската полиция задържа 5 килограма кокаин и арестува турски гражданин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6152148

Сръбската полиция задържа 5 килограма кокаин и арестува турски гражданинСръбската полиция конфискува над пет килограма кокаин и арестува турски гражданин на граничен пункт Прешево към Македония, съобщи министерството на вътрешните работи на Сърбия, цитирано от БТА.  В сътрудничество с Митническото управление полицаите открили пет пакета с общо тегло 5,2 килограма в автомобил Голф с германски номера,

Германското правителство отхвърли исканията за закон за ислямските организации

https://www.24chasa.bg/novini/article/6152182

Германското правителство отхвърли исканията за закон за ислямските организацииГерманското правителство заяви, че няма никаква нужда от ново законодателство, което да регулира дейността на ислямските организации в страната, предаде Асошиейтед прес, цитира БТА. Представители на партията на канцлера Ангела Меркел Християндемократически съюз призоваха за забрана на финансирането от чужбина на ислямски организации,

Унгария забързва разглеждането на закона, който би затворил университета на Сорос

http://offnews.bg/news/n_1/n_651853.html

Унгарският вицепремиер Жолт Шемен поиска парламентът да разгледа по-ускорено законопроекта за висшето образование, за който се смята, че е насочен срещу основания от Джордж Сорос Централноевропейски университет в Будапеща, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. По внесено днес предложение на Шемет дебатите и гласуването на законопроекта ще се състоят още утре. Унгарският вицепремиер, председател на Християндемократическата народна партия, аргументира искането си "със заинтересоваността на правителството законът да се приеме по-бързо". Премиерът Виктор Орбан смята родения в Унгария Джордж Сорос за идеологически враг, чийто идеал за "отворено общество" е в разрез с неговите виждания за превръщане на страната в "нелиберална държава", отбелязва Асошиейтед прес. Централноевропейският университет е основан през 1991 г. и в момента в него се обучават около 1400 студенти от 108 държави.

Западните ценности: Какво представляват? /Част 2/

http://pogled.info/svetoven/zapadnite-tsennosti-kakvo-predstavlyavat-chast-2.84327

/Поглед.инфо/ Както посочихме, европейските ценности, за разлика от руските, са ценности на отделната личност. Не им пука за другите. Основното нещо е самият той да е доволен. Но що за ценности са това?

Отговорът на Русия на политическите предизвикателства

http://pogled.info/svetoven/otgovorat-na-rusiya-na-politicheskite-predizvikatelstva.84328

/Поглед.инфо/ Русия прие модела на западната многопартийна система и в същото време в политиката й може да се проследи ярко изразен собствен стил. Западът, по правило, не признава Русия за демократична държава и я обвинява в прекомерен авторитаризъм. За Москва е изключително важно да реши как да реагира на предизвикателствата на вътрешната опозиция и как да предотврати съюзът на тази опозиция със западните сили.

Миграционната политика на ЕС е катастрофа

http://pogled.info/svetoven/evropa/migratsionnata-politika-na-es-e-katastrofa.84329

/Поглед.инфо/ Европа такава, каквато я виждаме днес, едва ли може да оцелее при все по-нарастващото и безкрайно миграционно давление, ако нещата продължават, както са сега.

Отмениха бедственото положение за част от Крайбрежната алея във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=347959

Отменено е частичното бедствено положение във Варна, което бе въведено заради свличане на земни и скални маси от ската на Приморски парк в района над буна 104. Това съобщиха от пресцентъра на Община Варна за Moreto.net. Част от Крайбрежната алея в рисковия участък бе затворена за движение на превозни средства и преминаване на пешеходци в периода около 16 март заради опасност от свличане на прилежащия скат.

Безработицата в Евросъюза се свива през февруари до 8-годишно дъно

http://econ.bg/Новини/Безработицата-в-Евросъюза-се-свива-през-февруари-до-8-годишно-дъно_l.a_i.740257_at.1.html

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз се понижи през февруари до най-ниско ниво от януари 2009-а година, като в същото време и...

Експерт: Радев навлиза в изпълнителната власт с отмяната на наредбата за бежанците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6152147

Експерт: Радев навлиза в изпълнителната власт с отмяната на наредбата за бежанците"Изключително лош политически тон е служебно правителство в края на своя мандат да отмени наредба, приета от редовно правителство, в момент, в който се работи по конструиране на нов кабинет. Това показва политически интерес зад този акт и той безспорно е изключително проблематичен". Това коментира пред БНР преподавателят от Нов български

"Да се разберем като мъже"

http://www.clubz.bg/52395-da_se_razberem_kato_myje

Този път преговорите за съставянето на новото правителство ще бъдат само между мъже. От страна на ГЕРБ начело ще е лидерът Бойко Борисов, който няма да остави политическия пазарлък в други ръце, съобщиха от ГЕРБ

В преговорния екип ще участват още Цветан Цветанов, Томислав Дончев, Владислав Горанов и Делян Добрев.

След изборите за 43-ия парламент ГЕРБ също имаше поредица от тежки срещи и разговори с представители на останалите партии преди да се намери формулата на кабинета. Борисов обаче беше избрал друга тактика и партията беше излъчила дамски екип - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. Съвсем в началото само за кратко се появи Дончев тогава.

Към момента подходът явно е "да се разберем като мъже", тъй като преговарящите от страна от "Обединените патриоти" са основно Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и Волен Сидеров.

Засега се очертават два варианта - коалиция с "Обединените патриоти", която ще разчита на крехкото парламентарно мнозинство от 122 души, или правителство на малцинството. Според представители на ГЕРБ е възможно да има правителство до края на април с хоризонт от четири години.

Вече категорично беше отхвърлена възможността друг, а не Борисов да бъде премиер.

"Наивно и смешно е да се чуват коментари, че някой друг може да е премиер, а не - Бойко Борисов. Той е признат в Европа. Премиер в следващото правителство ще бъде Бойко Борисов", заяви Владислав Горанов днес. По думите му Валери Симеонов с неговите девет депутати нямал право на претенции, но имал право да избор да е новият Радан Кънев или не. Горанов обяви, че на този етап не са обсъждани имена на министри.

Днес в централата на ГЕРБ са били обсъдени детайли за предизборната платформа, която трябва да бъде превърната в управленска програма. Според Лиляна Павлова приоритетни ще бъдат социалната сфера, реформата в администрацията, както и други реформи. Горанов съобщи още, че вече се подготвят проектозакони, като още тази седмица ще има среща на бъдещата парламентарна група на ГЕРБ.

Очаква се да преговорите с "Обединените патриоти" да продължат утре.

ГЕРБ: Няма вариант друг освен Борисов да е премиер

http://offnews.bg/news/n_1/n_651849.html

Бойко Борисов оглавява преговорите за съставяне на правителство. В екипа влизат още Цветан Цветанов, Владислав Горанов, Томислав Дончев и Делян Добрев, обяви днес Горанов в централата на ГЕРБ. Бившият финансов министър посочи, че Борисов е единственият възможен вариант за премиерския пост. "Моята задача е да намерим правилния баланс между отделните партньори в една бъдеща коалиция, която да подкрепя или да участва в управлението. Бойко Борисов е признат в цяла Европа и за нас е безалтернативно той да е премиер, друго говорене са само слухове и вдигане на цената на по-малките партии", заяви Горанов. От ГЕРБ обявиха, че днес в централата им се провеждат серия от работни срещи с цел предизборната им програма да бъде превърната в управленска. Основен приоритет за ГЕРБ оставала реформата в администрацията, съдебната и социалната сфера и образованието. Предстои ГЕРБ да събере парламентарната група, с която в широк кръг да обсъди приоритетите си за реализация в 44-тото Народно събрание.

Конфуз в кабинета заради наредената от Радев отмяна на наредбата за бежанците

http://www.mediapool.bg/konfuz-v-kabineta-zaradi-naredenata-ot-radev-otmyana-na-naredbata-za-bezhantsite-news262238.html

Служебното правителство е отменило наредбата за бежанците по нареждане на президента Румен Радев, въпреки съпротивата на част от министрите и предупрежденията им, че това може да доведе до спиране на европейски средства и правен вакуум. Това става ясно от публикуваната в понеделник стенограма на извънредното правителствено заседание в петък вечерта. То беше свикано по спешност от премиера Огнян Герджиков само с една точка – изпълнение на предизборния ангажимент на Радев и БСП да бъде отменена наредбата, която урежда интеграцията на бежанците. Служебните министри обаче не проявяват очакваното от тях разбиране и обявяват серия резерви срещу предложението, които Герджиков приема, но парира само с един аргумент – "това е желанието на президента на републиката". В крайна сметка волята на държавния глава е изпълнена и е решено наредбата да бъде отменена, но заменена с нова в срок до една седмица. България може да понесе финансови санкции Вицепремиерът по европейските фондове Малина Крумова припомня, че наредбата е в изпълнение на ангажиментите, които България е поела на европейско ниво и предупреждава, че отмяната й "може да се прочете много лошо" и да доведе дори до "използване на някои механизми, които са им дадени по отношение на санкциониране на държавата ни във връзка с кохезионни плащания". "Към сегашния момент процесите, които се развиват на територията на Европейския съюз, поставят много държави членки в цивилизационен, може да се каже включително, избор – за това дали да бъдат демократични общества, които са склонни да проявят солидарност към бежанците или по-скоро въвеждат допълнителни ограничения към тях. Въпросът в случая, който ние трябва да си поставим, е къде искаме да бъдем, в коя от двете групи?", коментира Крумова. Министърът на образованието Николай Денков казва от своя страна, че "няма нито една причина, която да изисква отмяна и започване на нов процес, вместо промяна на съществуващата наредба", а по-късно предлага директно да не се приема подобно решение. Министърът на правосъдието Мария Павлова не крие раздразнението си от извънредната вечерна сбирка и пита: "Ако мога да перифразирам малко въпроса на проф. Денков – кое налага това да се случи точно днес, в петък в 18 часа вечерта?...Аз дойдох тук с нагласата, че ние ще изменяме наредбата. Затова въпросът ми е – сигурно има някакво обстоятелство, което се е случило и което е хубаво ние да го знаем, все пак, за да вземем едно информирано решение". Имиджов проблем Социалният министър Гълъб Донев посочва, че е притеснен за реакциите на Международния комисариат по бежанците към ООН. "Би бил един недобър атестат за правителството и за държавата, че отменяме една наредба, когато нямаме готов изработен проект, с който да бъде заменена", отбелязва той, но въпреки това добавя, че в лично качество подкрепя отмяната на наредбата. Според него в нея не са разписани достатъчно ясно контролни механизми за санкциониране на чужденците, които откажат да се интегрират. Вътрешният министър Пламен Узунов от своя страна добавя, че липсва и координационно звено, което да съгласува задълженията на отделните институции и общини. "Аз тази седмица, в понеделник, бях в Брюксел и там страната ни действително бе критикувана за това, че не изпълнява задълженията си по релокация. Мога да ви кажа, че лицата, които трябва да приемем от Италия, ние не сме го направили до този момент. От Гърция сме взели едва 3% от ангажиментите, които имаме. Като страна, на която предстои Председателството на Европейския съюз, това не добра индикация, това не е добър пример и смятам, че ще бъдем критикувани", отбелязва още Узунов. Външният министър Ради Найденов припомня, че България е получила европейска помощ за охраната на границата си и признава, че се притеснява от "начина, по който една такава мярка с извънредно заседание на Министерския съвет се взима". "То (извънредното заседание) ще рефлектира върху служебния кабинет, което се отразява в случая на две институции – служебният кабинет и президентът, който е назначил този кабинет. Отговорността става споделена. Не мога да преценя точно върху кой ще бъдат повечето стрели", посочва Ради Найденов. Той отбелязва, че трябва да се има предвид откликът в Европейския съюз. "Ние сме част от тази общност. Предстои посещение на президента Туск (Доналд Туск, президент на Европейския съвет -бил.ред.) в началото на следващата седмица. Рационално ли е да дадем знак в тази посока?...В моите компетенции е да коментирам по-скоро хипотетичните реакции от чужбина. Мисля, че при това, което е общата конюнктура, няма да бъдат в наша полза, казва външният министър. Още в събота Европейската народна партия остро критикува отмяната на наредбата за бежанците, но все още няма официална реакция на европейските институции. Обрат след почивката След Найденов се изказва и спортният министър Даниела Дашева, която също декларира, че не е подготвена да гласува подобно решение. След изказването й е обявена 15-минутна почивка. Заседанието е подновено с предложение на ресорния за организацията на българското европредседателство вицепремиер Деница Златева предложението все пак да бъде прието. Златева бе част от предизборния щаб на Румен Радев и изнесе голяма част от кампанията му, така че предложението й не е изненада. От реакциите на министрите пък може да се предполага, че по време на почивката е имало неофициални разговори, които са обърнали хода на дебата. Министърът на образованието Николай Денков вече е склонен да гласува отмяна на наредбата: "Аз бях достатъчно предпазлив, за да не направя предложението, а да кажа, че бих го направил при информацията, която беше налична тогава. Сега има две нови информации, които намирам за важни. Едната е, липсата на координационен механизъм в наредбата, което очевидно е изключително сериозен проблем, но втората е предложението, за което виждам, че има нагласа – да бъде изготвен нов вариант на наредбата, допълнен, в доста кратки срокове". Малина Крумова от своя страна казва, че продължава да има резерви, но в името на консенсуса подкрепя предложението, след като се решава до седмица да бъде приета нова наредба. След това Герджиков закрива заседанието. [div class='right_orange']Какво предвиждаше наредбата? Наредбата бе приета с постановление № 208 през август миналата година и целта й бе да запълни нормативния вакуум в интеграцията на получилите убежище и закрила у нас. Според нея общините ще сключват отделни споразумения с всеки един бежанец, който ще бъде настанен на територията й, като местната власт поема задължение да осигури на бежанците жилище, обучение по български и работа. Освен това поема и здравните осигуровки на чужденците. Предвиждаше се мерките по интеграция да се финансират от европейските фондове, международни и чуждестранни финансови инструменти, международни институции и организации, национално финансиране. Към днешна дата нито една община не е изразила желание и готовност да приеме бежанци. Тъкмо обратното, в някои общини като Белене, Елин Пелин, Широка Лъка и пр. се стигна и до протести. Искането за отмяна на Постановление 208 беше част от предизборната кампания на президента Румен Радев, както и на БСП, чийто лидер Корнелия Нинова го обяви за дискриминационно спрямо българите, които по думите й не получават подобна помощ от собствената си държава. Според нея наредбата подготвя "трайно заселване на бежанци в българските общини". В същото време Нинова така и не обясни как смята да се помогне на бежанците, които бягат от войните в собствените си държави, да се интегрират в страната, в която са получили убежище. [class='right_orange' div] Меdiapool публикува и пълния текст на стенограмата без редакторска намеса: ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Аз имам задачата да докладвам. На основание чл. 31, ал. 2 от Устройствения правилник на Министерски съвет и на неговата администрация внасям за разглеждане проект на Постановление на Министерски съвет за отмяна на Наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, приета с Постановление №208 на Министерски съвет от 2016 г. В наредбата са предвидени конкретни мерки и услуги за интеграция в областта на достъпа до образование и обучение по български език, заетостта, здравеопазването, социалното подпомагане, жилищното настаняване, интеграцията, социалния, културен и граждански живот в обществото на чужденците с предоставено убежище или международна закрила. Общините въз основа на проект за интеграция е следвало да заявят готовност за приемане на определен брой лица с предоставено убежище или международна закрила, като се вземат предвид състоянието на пазара на труда, наличната квалификация, демографски тенденции, перспективи за развитие на общината, наличие на общности от чужденци и други. Няма обаче разписни ясни критерии в наредбата за изпълнение на тези мерки, особено в частта за изпълнение на споразумението на интеграция на чужденците. Предвид изложеното, предлагам Министерският съвет да отмени наредбата и да възложи на министъра на вътрешните работи и на министъра на труда и социалната политика изготвянето на нова наредба по чл. 37а, ал. 2 от Закона за убежището и бежанците в едномесечен срок от влизане в сила на Постановлението. Това е, уважаеми дами и господа. Имате думата по тази единствена точка от дневния ред. Господин Донев, заповядайте. ГЪЛЪБ ДОНЕВ: Благодаря ви, господин премиер. Дами и господа вицепремиери, господа министри, заместник-министри, наредбата за условията и реда за сключване, изменение и прекратяване на споразумения за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила е приета от Министерския съвет през месец август 2016 г. От приемането на наредбата, която указва механизма за интеграция на чужденците с предоставено убежище или международна закрила в България, няма нито едно сключено споразумение по реда на тази наредба. Дори обратното, наблюдаваме някои тенденции на напрежение в местната общност в общините, когато има желание от страна на чужденци, на които е предоставено убежище или международна закрила в Република България, да бъдат настройвани местните общности срещу заселването на тези чужденци на територията на общините. Същото се получава и когато имаме непридружени деца, които се настаняват в центрове за предоставяне на социална услуга в общините. Действително, при така разписания механизъм за интеграция и за сключване и прекратяване, изменение на споразумението за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила няма критериите, по които институциите, органите, които са ангажирани с дейностите по интеграцията, да дадат оценка за това интеграционният процес дали се е случил в положителна посока или в отрицателна. Според мен би трябвало да се разработят такива критерии, които да отразяват и да дават оценка за това доколко съответният чужденец, който е получил убежище или международна закрила, се справя с дейностите, които са заложени в механизма за интеграция. Освен критериите, би следвало да има и ясно разписани, макар и привнесени от законите, тъй като там има разписани и санкции, ако дадено лице, даже след предоставено консултиране, търсене на работа и т.н. от страна на Агенцията по заетостта, това лице откаже тази заетост, съответно да му бъде отнето правото да получава социално подпомагане, така както е за всички български граждани. А чужденците, които са с представено убежище или международна закрила след като получат такъв статут, те вече имат всички права, каквито имат и българските граждани, с изключение на някои, които са изброени в съответните закони. В крайна сметка има един притеснителен момент, че ние приемаме Постановление, с което отменяме наредбата, без да имаме готовия разработен друг нормативен документ, с който да бъде заменена. Другото нещо, което искам да кажа е, че целият този механизъм, който е по сключване, изменение, прекратяване на споразуменията за интеграция, той има абсолютно доброволен характер. Дали даденото лице чужденец, получило статут, дали кметът на общината съответно ще пожелае, защото тук стоят двете страни – чужденецът и общината, ако една от страните не пожелае да сключи такова споразумение, няма орган в държавата, който да задължи някоя от страните да сключат такова споразумение за интеграция. Другият момент е: при сключено споразумение и прекратено извън сега действащата наредба от една от страните, в случаите, които са описани там, също няма някакви последствия нито за чужденеца, получил предоставено му убежище или международна закрила, или по отношение на съответната община или кмет, освен ако общината или кметът не си е изпълнил законовите разпоредби по отношение на издаване на лични документи на съответното лице и другите законови изисквания и съответно вписване в регистъра. Имам едно притеснение от гледна точка на оставането в правното пространство без уредба по отношение на споразуменията за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, която празнота би било редно да бъде запълнена много бързо с разработване на нов проект или усъвършенстване на този механизъм със съответните критерии за интеграция. Другото ми притеснение е по отношение на реакциите, които ще имаме от Международния комисариат по бежанците към ООН, които следят процеса по интеграция и тази наредба, макар и неизявила се до момента със споразумения за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила. Би бил един недобър атестат за правителството и за държавата, че отменяме една наредба, когато нямаме готов изработен проект, с който да бъде заменена. Аз лично ще подкрепя проекта на решение за отмяна на наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумения за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Благодаря ви, господин Донев. Други? Госпожо Крумова, заповядайте. МАЛИНА КРУМОВА: Благодаря ви, господин премиер. Аз имам резерви по отношение на вземането на такова решение. Напълно вярно е това, което е изложено във Вашия доклад по отношение на това, че в Наредбата не са уредени ясни критерии за изпълнение на мерките за интеграция. Тя има и други съществени пропуски, както спомена и господин Донев, по отношение, примерно, на непридружените деца и някои други елементи, които със сигурност трябва да бъдат отстранени. Считам обаче, че отмяната на действаща наредба, при това без да може да се види какво реално я замества, освен че създава правен вакуум, е доста притеснително послание по отношение на европейските ни партньори. В тази ситуация трябва да имаме предвид няколко неща. Тази наредба и въобще механизмът, който е уреден в нея, е в изпълнение на ангажиментите, които сме поели по отношение на бежанците, които са установени на европейско ниво. Това е в изпълнение на решение на Европейския съюз. Към настоящия момент процесите, които се развиват на територията на Европейския съюз, поставят много държави членки в цивилизационен, може да се каже включително, избор – за това дали да бъдат демократични общества, които са склонни да проявят солидарност към бежанците или по-скоро въвеждат допълнителни ограничения към тях. Въпросът в случая, който ние трябва да си поставим, е къде искаме да бъдем, в коя от двете групи. Отделно имам сериозни притеснения, че това може да се прочете, въпреки добронамерените мотиви зад него и ясната необходимост за изменение и допълване на уредбата по отношение на бежанците, за да може тя да бъде работеща, както спомена и господин Донев – тази наредба не е произвела досега нито едно споразумение, очевидно нещо в нея куца. Въпреки това, отмяната й на този етап, без да имаме яснота по отношение на това с какво я заместваме, може да се прочете много лошо от европейските ни партньори, включително да доведе до използване на някои механизми, които са им дадени по отношение на санкциониране на държавата ни във връзка с кохезионни плащания. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Благодаря ви, госпожо Крумова. Деница Златева, заповядайте. ДЕНИЦА ЗЛАТЕВА: Само едно допълнение. Ако вървим към отмяна на Постановление №208, което регламентира Наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумения за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, може би трябва да помислим и за Решение №173 на Министерски съвет, което приехме на подпис в началото на тази седмица, което изменя рамката на националния механизъм за изпълнение на ангажиментите, и да се опитаме да синхронизираме, доколкото е възможно, бъдещото решение с бъдещото Постановление, в което, доколкото разбирам, идеята е да има много ясни критерии, на които трябва да отговарят чужденците с предоставено убежище или международна закрила, за да могат да бъдат сключени споразумения за интеграция. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Благодаря ви. Други желаещи? Заповядайте, проф. Денков. НИКОЛАЙ ДЕНКОВ: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, това, което се вижда от дискусията е, е има две възможни решения Едното е да се потърси промяна в наредбата, а другото е да се отмени и да се потърси по-добра наредба. От всичко, което чух като аргументи, аз не видях никакво предимство на отмяната спрямо другия вариант. Така че, молбата ми е, ако има други аргументи да бъдат казани в някакъв вид, защото от всичко, което беше казано досега, няма нито една причина, която да изисква отмяна и започване на нов процес, вместо промяна на съществуващата. Така че, молбата ми е да обясните защо се налага това решение. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Благодаря ви. Други колеги има ли? Поставят се два въпроса. Единият е – дали ако ще отменяме тази наредба, приета с Постановление №208, не трябва да отменим и Решение №173, което действително е логично. Другият въпрос, който се повдига от министър Денков, кое налага действително отмяната на наредбата, приета с Постановление №208, респективно Решение №173 и дали не е по-коректно да направим изменения? Бих отговорил следното, може би е по-коректно да направим изменение, но ние в момента не сме в състояние да го направим. И би било добър знак към обществото това да отменим Наредбата заедно с Решение №173 и във възможно кратки срокове да изработим нов подзаконов нормативен акт, който да предвижда тези критерии за интеграция, за които говори и министър Гълъб Донев. И това е всъщност основният мотив, който ме кара да мисля, че може би отмяната ще е по-доброто решение в случая. Заповядайте, госпожо Крумова. МАЛИНА КРУМОВА: Благодаря ви, господин премиер. Мисля, че вашите министри и този кабинет са доказали, че когато им поставите срокове, те ги изпълняват. Всичко досега, което ни е възложено, сме си го изпълнили. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Вярно е. МАЛИНА КРУМОВА: В този смисъл аз ще подкрепя въпроса на проф. Денков. Реално погледнато, ако работим в хипотеза, че подготвяме променена наредба и нов нормативен документ, който адекватно да отрази както интересите на чужденците бежанци и търсещи закрила, така и на българската държава, защо това трябва да бъде извършвано в правен вакуум, докато няма наредба? Нека да се мобилизират усилията и в рамките на две седмици да бъде изготвен такъв проект на наредба, пък той дори да предвижда отмяна на настоящата. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Следователно вие пледирате за по-кратък срок, да не е до края на април, а да е в средата на април, както разбирам? Това също е вариант. Заповядайте, госпожо Павлова. МАРИЯ ПАВЛОВА: Ако мога да перифразирам малко въпроса на проф. Денков – кое налага това да се случи точно днес, в петък, в 18 часа вечерта? Знам, че е имало работна група, тъй като от представители на Министерството на правосъдието ми дадоха проект за изменение. Аз дойдох тук с нагласата, че ние ще изменяме наредбата. Затова въпросът ми е – сигурно има някакво обстоятелство, което се е случило и което е хубаво ние да го знаем, все пак, за да вземем едно информирано решение. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Съвсем коректно поставяте въпроса, не мога нищо да кажа срещу тази коректност. Желанието на президента на републиката е това да бъде направено по този начин, по който аз докладвам. Това е. Господин Найденов. РАДИ НАЙДЕНОВ: Благодаря ви, господин премиер. Като че ли ще се разделим на две страни, които подкрепят и не подкрепят решението, но моите опасения са свързани със следното нещо. Когато се обсъжда въпросът за бъдещето на Европа, ние получихме определена помощ от Европейския съюз във връзка със защита на външната граница на съюза. В същото време болезнена тема за целия Европейски съюз е как процедираме по-нататък. Тя е една цяла проблемна група от въпроси, но тя рефлектира и върху това готови ли сме да приемем тези хора, как ги интегрираме по-нататък. Въпросът е комплексен. Моите притеснения са свързани с това, че макар един телевизионен репортаж никога да не може да представи обективно една ситуация, но си спомняме това, което беше дадено за границата между България и Турция непосредствено, когато се подготвяха изборите. Притеснява ме начинът, по който една такава мярка с извънредно заседание на Министерския съвет се взима. Контра на моите притеснения е това, че се предвижда едномесечен срок, за да се приеме нов регламент, което все пак включва в себе си и момента на развитието. Но във всеки случай лично аз очаквам да има специален интерес към това извънредно заседание вътре у нас. То ще рефлектира върху служебния кабинет, което се отразява в случая на две институции – служебният кабинет и президентът, който е назначил този кабинет. Отговорността става споделена. Не мога да преценя точно върху кой ще бъдат повечето стрели. Но ние даваме и знак, че нещо, което е прието, още повече сме в ситуация, в която предстоят и разговори какъв ще бъде бъдещият кабинет, от моите скромни на численост разговори досега с партньори от чужбина притесненията за посоката на развитие на страна ни бяха много силни предвид на това, че една от основните системни партии в българската политическа сцена се ангажира с тези, които са поставящи под въпрос солидарността на България в бъдещото развитие на Европейския съюз. Вероятно всеки в една кампания се стреми да мобилизира повече избиратели. Обаче, ако човек го гледа отстрани и го пречупва през възприемането на други страни и култури, в този момент въпросът е важен кой къде стои, каква солидарност и подкрепа очаква и дори се коментираше това дали в бъдеще ние стоим заедно с групата Вишеградски държави или ще имаме политика, различна от нея. Убеден съм, че за да се стигне до днешното заседание е имало разговори, анализи, изводи, за да се стигне до тази препоръка. Всички ние сме затруднени обаче да вземем обективно решение в подкрепа на едното или другото, не за да играем про или контра, а за да защитим и тези политически личности, които са ни дали доверие. По-скоро трябва да преценим как това нещо ще рефлектира върху възприемането от нашето общество. Вероятно ще има хора, които ще бъдат удовлетворени, но и ще има хора, които ще го възприемат по друг начин. И откликът, който ще получи в рамките на Европейския съюз – ние сме част от тази общност. Предстои посещение на президента Туск в началото на следващата седмица. Рационално ли е да дадем знак в тази посока? Споделям мнение само като външен министър. Притеснен съм и аз за отзвука, който ще има в Европа. Не мога да дам еднозначен отговор в момента, но смятам, че ще бъде подложено на силни коментари. Трябва наистина да се представят разумни аргументи, за да се получи в този диапазон от един месец, който очаквам, че ще бъде поставен въпросът – добре, след като е след един месец, ще бъде ли служебният кабинет тогава, ще трябва ли следващият кабинет да компенсира дейността на този сега, целенасочено ли се върви към промяна, има ли спешна необходимост от това да се приеме точно днес, в този момент това решение? В моите компетенции е да коментирам по-скоро хипотетичните реакции от чужбина. Мисля, че при това, което е общата конюнктура, няма да бъдат в наша полза. Длъжен съм да споделя това свое притеснение. Благодаря ви. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Благодаря ви, господин Найденов. Господин Денков. НИКОЛАЙ ДЕНКОВ: Аз зададох въпрос, така че си запазих възможност да направя изказване. Вече са ясни и плюсовете и минусите на всяко едно решение. Но това, което не чух, е ясна обективна аргументация защо се налага решението да бъде взето сега и по този начин, както беше казано? Така че, моето предложение би било да се отложи решението, защото аз не чух нито един аргумент да има нужда от такова спешно решение. Това не е отлагане на вземането на важните решения, това е въпрос на житейския опит, че ако нещо не е достатъчно добре обмислено, по-добре да се потърси вариант, в който да се обмисли допълнително, да се изговори каквото има да се изговори, отколкото сега да вземаме решение, след което да се окаже, че то не е било най-доброто. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Благодаря. Да считам ли, че вие предлагате да се отложи вземането на такова решение? НИКОЛАЙ ДЕНКОВ: На базата на това, което чух до сега, това би било моето предложение. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Благодаря Ви. Значи има предложение за отлагане от господин Денков. Наистина въпросът е деликатен, няма никакво съмнение, и затова е много важно да вземем точното решение, а точно решение не знам дали има. Все пак е хубаво да се знае, че по всичко това се води стенограма и ще стане публично достояние това, което в момента говорим и решението, което ще вземем, разбира се, накрая. Госпожо Дашева. ДАНИЕЛА ДАШЕВА: Извинявайте, спортът е далеч, но не е ли възможно поне до понеделник да се запознаем с това постановление, защото действително не бях подготвена, не зная нито какви промени са настъпили... Някак си да бъдем и ние аргументирани в това, което ще Аз сега пред себе си имам само промените, без да имам точно какво ще променяме. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Разбирам, ясно, така е. Всъщност, подкрепяте това, което министър Денков каза. ДАНИЕЛА ДАШЕВА: Просто да съм информирана. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Добре. В такъв случай, с оглед на размисъл правим една пауза, в 18,30 часа подновяваме заседанието. (Следва почивка от 18.20 часа до 18.35 часа) ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Уважаеми дами и господа министри, след почивката възобновяваме нашето заседание и продължаваме обсъждането на точката от дневния ред. Кой иска да вземе отношение? Госпожо Златева, заповядайте! ДЕНИЦА ЗЛАТЕВА: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги министри, въз основа на представения от вас доклад с предложение за отмяна на Постановление №208 на Министерския съвет правя и формално предложение за приемане на решение за отмяна на Решение №173 на Министерския съвет от 2017 година за одобряване на изменената рамка на националния механизъм за изпълнение на ангажиментите на Република България по презаселване, одобрена с Решение №263 на Министерския съвет от 2016 година и в пакет работата по новото постановление за сключване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище международна закрила да се разработи и да се измени по-скоро рамката на Националния механизъм за изпълнение на ангажиментите на Република България по презаселване, за да има синхрон и между двата документа. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Благодаря ви. Други, колеги! Господин Донев, заповядайте! ГЪЛЪБ ДОНЕВ: Господин министър-председател, уважаеми дами и господа заместник-министър председатели, дами и господа министри и заместник-министри, действително, че ще се получи колизия, ако отменим Постановление №208, с което е приета Наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, с Решение №173 на Министерския съвет от 28 март тази година, тъй като механизмите по презаселване имат и пряко отношение към механизмите за интеграция. Затова, според мен, е правилно предложението и самото Решение №173 да бъде отменено, за да се направи по-добър пълен синхрон с разработването на новия нормативен акт, с който ще се въведе механизмът за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила. Още един порок, който бих искал да изтъкна в Постановление №208 и в Наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, е това, че в нея липсва координиращо звено, координиращият орган, който да изпълнява и да следи за всеки един етап от интеграцията, от механизма по интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила. Ползвам случая отново да кажа, че и липсата на критерий за интеграция, доколко всеки един от етапите на усвояване на език, на предоставяне на социално подпомагане и социални помощи по включване на пазара на труда с признаване на квалификация, образование и т. н., с последващите действия, които трябва да бъдат предприети по квалификация и преквалификация на чужденците, за да могат пълноценно да се включат на пазара на труда, всички тези моменти трябва да бъдат изчистени и да бъдат ясно и точно разписани в този механизъм и в самото споразумение за интеграция, съответно и да бъдат посочени ясно отговорностите на страните по споразумението; при неизпълнение на едно такова споразумение каква отговорност се носи от чужденеца, каква отговорност имат местните власти. Така че, действително има доста празноти, които трябва да бъдат разписани, за да може да се получи един документ, с който в най-голяма степен да бъдат защитени правата, да бъдат уредени в най-добра степен и изискванията, които поставя пред нас и Европейската комисия така, че да имаме действащ документ, тъй като, пак казвам, до момента по тази наредба нямаме нито едно сключено споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила. В тази връзка предлагам и срокът, в който да бъде разработен проектът на новия документ, да бъде максимално скъсен – може би до края на следващата седмица работната група да разработи и да представи проект на нов нормативен акт, с който да бъде приета Наредба за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Благодаря ви. Министър Узунов! ПЛАМЕН УЗУНОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, подкрепям това, което каза министър Донев. Аз тази седмица, в понеделник, бях в Брюксел и там страната ни действително бе критикувана за това, че не изпълнява задълженията си по релокация. Мога да ви кажа, че лицата, които трябва да приемем от Италия, ние не сме го направили до този момент. От Гърция сме взели едва 3% от ангажиментите, които имаме. Като страна, на която предстои Председателството на Европейския съюз, това не добра индикация, това не е добър пример и смятам, че ще бъдем критикувани. Относно наредбата, която разглеждаме в момента. Смятам, че основният й порок е, че нямаме координиращ национален орган, който да обединява усилията на всички институции, тъй като към проблемите, които са засегнати тук, почти всички министерства имат ангажименти и това са: Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието, Държавна агенция "Национална сигурност", Държавната агенция за бежанците, Министерството на вътрешните работи. Наистина смятам, че тя много сериозно трябва да бъде преработена, така че да може да бъде ефективна за изпълнение на ангажиментите, които имаме към Европейския съюз. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Благодаря ви, господин Узунов. При положение, че се обединим евентуално около това, което предложи министър Гълъб Донев – в кратки срокове да бъде изработена новата наредба, дали министър Денков би си оттеглил предложението за отлагане на днешното решение? НИКОЛАЙ ДЕНКОВ: Аз бях достатъчно предпазлив, за да не направя предложението, а да кажа, че бих го направил при информацията, която беше налична тогава. Сега има две нови информации, които намирам за важни. Едната е, липсата на координационен механизъм в наредбата, което очевидно е изключително сериозен проблем, но втората е предложението, за което виждам, че има нагласа – да бъде изготвен нов вариант на наредбата, допълнен, в доста кратки срокове – една седмица ми изглежда достатъчно убедително, за да е ясно, че този ангажимент не е отпаднал, а обратното. Всъщност, всички осъзнаваме колко важна е темата и че тя трябва да бъде реализирана по най-добрия възможен начин. Така, че от тази гледна точка, аз съм готов да подкрепя такова решение, ако това е реалистично решение. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Благодаря ви, смятам че е реалистично, защото има работна група, която вече е подготвила не малко от това, което се иска. Така че, струва ми се, че една седмица ще е достатъчен срок за подобна наредба. Има ли други желаещи да вземат отношение? Госпожо Дашева, заповядайте! ДАНИЕЛА ДАШЕВА: Уважаеми господин премиер, колеги, след като изслушах различни аргументи, имам едно предложение. Тъй като тази наредба ще се отнася за млади хора, никъде Министерството на младежта и спорта не е ангажирано, така че в тази работна група, ако е възможно, да има и някакви предложения, свързани с това, тъй като смятам, че младите хора, с които ние по някакъв начин сме ангажирани – тук няма нищо за младите хора, дори и те да бъдат от чужденците, получили закрила. Смятам, че има и такива. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Добре, това е добро предложение. Аз лично го приветствам. Хубаво е човек да поема такива ангажименти и върху собственото си ведомство. Други? Има ли желаещи? Струва ми се, че почваме да стигаме до консенсус. Единствено госпожа Крумова ще каже дали наистина е консенсус. Да се обединим около следното решение. Отменяне на Наредба за условията и реда за сключване и изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, както и отмяна на Решение №173 за одобряване на изменената рамка на Национален механизъм за изпълнение на ангажиментите на Република България по презаселване, одобрена с Решение №263 на Министерския съвет от 2016 година. Дали можем да се обединим около такова решение и с допълнението, че в едноседмичен срок трябва да бъде подготвена нова наредба – така, както беше изтъкнато, при изработване на критерии за бежанците, казано най-накратко, и координационен механизъм? Госпожо Крумова? МАЛИНА КРУМОВА: Аз продължавам да имам своите резерви, но въпреки всичко, с оглед необходимостта от постигане на консенсус, все пак ние сме колективен орган, единственото ми предложение е по отношение на §3 – да не е едноседмичен срок от влизане в сила на постановлението, а да бъде определена конкретна дата. Тъй като в момента текстът на §3 е в едномесечен, това ще стане едноседмичен срок, но от влизане в сила на постановлението, което го отлага във времето. Предложението е да бъде определен срок до конкретна дата. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Каква дата предлагате? МАЛИНА КРУМОВА: Седми април. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: Седми април. До седми април? Добре. Дали можем да се обединим около това решение с допълнението, което беше направено от госпожа Крумова? Всички сме съгласни. Благодаря ви, уважаеми колеги. Оказа се, че кабинетът е много висококачествен. Благодаря ви. Закривам заседанието.

„Вашингтон таймс“: Горивото на „Уестингхаус“ не е толкова добро колкото руското, украинските АЕЦ заплашват Европа с ядрена авария

http://offnews.bg/news/n_1/n_651848.html

Днес Украйна разчита на ядрената енергия за 53% от производството на електроенергия, но рискува ядрен инцидент с размери, които нито Европа, нито света могат да си представят. Това пише в свой анализ експертът Л. Тод Ууд на страниците на Вашингтон таймс. Проблемите, които стоят пред украинската ядрена индустрия са много, но основният е същият, който тормози всички бивши съветски републики – корупцията, която ражда липса на отчетност и лошо управление на инфраструктурата в сектора. Предполага се, че украинските АЕЦ трябва да бъдат регулирани от Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна (ГИЯРУ), която по закон е независима. В последните години обаче се превърна в стандартна практика лидерите на ГИЯРУ да се назначават от държавния ядрен оператор „Енергоатом“, вместо чрез независим изборен процес. Това подчинява регулатора на капризите на оператора. Ако „Енергоатом“ не може да изпълни определени стандарти за безопасност или крайни срокове, неговите началници просто информират регулатора за това и крайните срокове се изместват или елиминират, за беда на обществената безопасност. В допълнение към това много позиции в регулатора остават вакантни. Например, позицията на главен държавен инспектор за ядрена и радиационна сигурност е незаета от три години. И други ключови постове в украинския ядрен регулатор остават вакантни. И става по-лошо. Като работи в такава снизходителна среда, „Енергоатом“ не усеща натиск да спазва най-добрите местни регулаторни или международни практики при обществените поръчки. Вместо да се придържа към процедурите на МААЕ и да наема компании с доказани качества, „Енергоатом“ започна да използва съмнителни фирми, които не притежават необходимия опит и експертиза да свършат работата си. Международните инспекции са проформа и не се извършват често. Цялата тази корупция доведе до изключително опасното решение да се постави сигурността на украинците и другите европейци в голям риск. Например, животът на двата енергоблока на Запорожката АЕЦ, най-голямата в Европа, бе удължен като мерките за сеизмична безопасност бяха игнорирани. Една от инспекциите разкрива, че дизел генераторите за спешни случаи, които са отговорни за охлаждане на реакторите в случай на загуба на електроснабдяване, на практика са неспособни да извършат работата си. Липсата на готовност на подобни генератори бе причината за разтопяването на активната зона в японската АЕЦ „Фукушима“, след като цунами разруши електромрежата, подсигуряваща работата на реактора. Има и геополитически привкус в тази история. Западът бута американската „Уестингхаус“ като алтернативен източник на руското ядрено гориво за Украйна и останалата част от Източна Европа. Това се прави не заради безопасността или поради пазарни причини, както често се обявява, а за да се накърнят руските интереси в региона. Но има проблем – реакторите, заредени едновременно с руско и западно гориво трябва да бъдат спирани почти всеки месец поради опасения за сигурността. Продуктът на „Уестингхаус“ просто не е толкова добър колкото руското гориво, направено за реакторите по руски дизайн, като по този начин се създава много опасна ситуация. В допълнение, компанията „Тошиба“ обяви, че дъщерната й американска компания „Уестингхаус“ е подала заявление за несъстоятелност. Това поставя под въпрос дългосрочната жизненост на горивните доставки на „Уестингхаус“ за украинските реактори. Оригиналните производители заявиха, че няма да поемат отговорност при положение, че Украйна не следва съветите им и използва друг горивен доставчик. Това може да се превърне в още един Чернобил. За нещастие, процесът по обществените поръчки също е пропит от проверените с времето корупционни методи от съветско време. Украинската антикорупционна агенция наскоро откри, че чешката компания Skoda JS е давала подкупи на официални лица в „Енергоатом“. Незаконно отклоняване на обществени средства за кабелни продукти, работа с офшорни компании, които спонсорират тероризма и надплащания в размер на стотици милиони украински гривни от страна на „Енергоатом“ бяха разкрити от украинските антикорупционни власти. Би трябвало да се надяваме, че Киев скоро ще осъзнае, че ядрената индустрия не е само риск за енергийната сигурност на страната, но и че сигурността на Украйна като цяло не може да бъде осигурена без напълно независим и функциониращ ядрен регулатор. Това е по-голямо от самата Украйна. Заложено е бъдещето на Европа. *Л. Тод Ууд има дълъг опит на „Уол Стрийт“. Сътрудник на Fox Business, New York Post, Newsmax TV, The National Review, Zero Hedge, The Moscow Times. Завършил е U.S. Air Force Academy и е бивш пилот на хеликоптер за специални операции.

Какви хора не понасят всичките 12 зодии?

https://www.actualno.com/curious/kakvi-hora-ne-ponasjat-vsichkite-12-zodii-news_603485.html

Всяка зодия има определен типаж, който не понася. Не могат да се спогодят, а и не искат, защото другият човек е всичко, което те самите не са. Това са типовете хора, с които зодиите не могат да намерят общ език. Овен Овните не понасят хора, които им казват какво да правят. Власт

Видео: Гигантски балон от найлонови торбички ще съпроводи инициативата "Книги за смет"

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/04/03/2947063_video_gigantski_balon_ot_nailonovi_torbichki_shte/?ref=rss


In Love We Trash – огромен балон от употребявани найлонови торбички ще се издуе пред Паметника на Съветската армия на 22 април по случай петото издание на инициативата "Книги за смет". Инсталацията е дело на културно-изследователския испански екип Basurama, чието творчество от отпадъчни материали показва мащабите и последиците от прекомерното производство и консумация.

"Книги за смет" - традиционната инициатива на фондация Credo Bonum и издателство...

Милиони похарчени за ненужни детектори в метрото в Петербург

http://www.clubz.bg/52394-milioni_poharcheni_za_nenujni_detektori_v_metroto_v_peterburg

Стотици милиони, ако не и милиарди рубли от бюджета на Санкт Петербург са похарчени за гарантиране на мерките за сигурност в метрото. Всичко е било сведено до безсмислени "рамки", т. е. метални детектори, където никого не проверяват, още повече в пиковите часове, когато това на практика е невъзможно.

Това написа в профила си във фейсбук Борис Вишневски - депутат от регионалното Законодателно събрание.

"В крайна сметка тези рамки само пречат на хората да преминават, но по никакъв начин не засилват сигурността. което бе потвърдено днес по най-страшния начин. Затова пък са усвоени парите и някой доста е спечелил от това", пише Вишневски.

(100 милиона рубли са 1,6 милиона евро, а 1 милиард рубли правят 16,6 милиона евро - б.р.)

Изборите. Десните. Грешките

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/03/2946940_izborite_desnite_greshkite/?ref=rss


През изминалата седмица в свое интервю пред БТВ си позволих да изкажа тезата, че причината българската традиционна ("градска", "стара") десница да стагнира през последните десетина години до незавидните и практически непрехвърлими 8-10% се крие най-вече в това, че тя упорито се ситуира като "алтернатива" на двете големи политически партии, които сами се оформиха като алтернативни една на друга. Позволи си да се залъгва с мантрата "БСП и ГЕРБ са всъщност едно и...

Японските туристи се интересуват от тракийската култура

https://www.24chasa.bg/novini/article/6152096

Японските туристи се интересуват от тракийската култураЯпонските туристи са силно заинтригувани от възможността да посетят България и на място да се запознаят с шедьоврите на тракийската култура. Това е станало известно от срещата на служебния министър на туризма Стела Балтова с председателя на Бизнес асоциация Япония-Югоизточна Европа Кихачиро Нишиура, съобщиха от Министерството, цитирано от БТА.

Бойко Борисов ще води преговорите за кабинет

http://www.moreto.net/novini.php?n=347955

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще води преговорите за съставяне на правителство, стана ясно на среща на партийното ръководство. В преговорния екип влизат още Цветан Цветанов, Томислав Дончев, Владислав Горанов и Делян Добрев, съобщи репортер на bTV.

Водещи бизнесмени от Силициевата долина идват в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6152058

Водещи бизнесмени от Силициевата долина идват в ПловдивПловдив ще се превърне в център на ИТ индустрията и предприемачеството. На 23 април т.г. на официална визита в града пристигат водещи имена от Силициевата долина, историческо място в Калифорния, където е създаден първият компютърен чип. Оттам започват кариерите на хора като Бил Гейтс (Microsoft), Стийв Джобс (Apple) и Марк Цукербърг (Facebook).

Десет идеи за пътуване по Великден, предложени от Министерството на туризма

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/04/03/2947071_deset_idei_za_putuvane_po_velikden_predlojeni_ot/?ref=rss


Екскурзиите в чужбина по Великден стават все по-популярни и много туристически агенции започват да ги организират още в началото на годината. В България също не липсват интересни места за посещение и точно заради това от Министерство на туризма разпространиха списък с някои привлекателни вътрешни дестинации за четирите почивни дни.

"България е прекрасна и богата на култура. Много от обектите са под закрила на ЮНЕСКО, което дава повод за допълнително внимание към тях....

Музикаутор с нови членове в Управителния съвет

http://offnews.bg/news/n_1/n_651850.html

На редовното си годишно общо събрание, което се проведе вчера, 2 април 2017 г. в НДК, членовете на Музикаутор проведоха избор на нов Управителен съвет (УС) и Контролно-финансова комисия (КФК) на сдружението на композитори и автори. За членове на УС бяха издигнати 29 кандидатури. След провеждане на избор в три етапа общото събрание преизбра досегашните членове на УС – Васил Гюров, Васил Русев, доц. д-р Георги Арнаудов, проф. Георги Костов, Красимир Куртев, Петър Дундаков, Стоян Михалев, Ясен Козев, „Вирджиния Пъблишинг“ ЕООД и „Шуберт Мюзик Пъблишинг“ ООД. Квотата на автори на симфонична, камерна, хорова, солова и оперна музика беше допълнена от Минко Ламбов – автор на над 100 произведения в различни жанрове и на над 300 аранжименти и оркестрации. Към авторите на популярна, филмова, електронна, приложна музика и джаз в УС се присъединиха Ясен Велчев – композитор и пианист, бивш клавирист на група „Акага“ и основател на група „Те“, и Росен Стоев – продуцент, композитор, DJ и звуков инженер, познат още като DJ Rossko. В квотата на авторите на музика на фолклорна основа също има нов член – това е проф. Стефан Драгостинов – композитор, пианист, диригент, педагог и общественик, автор е на кантатно-ораториална, симфонична, инструментална, хорова, камерна и вокална музика. Деян Каменов – вокалист на група D2, който пее и свири на китара от 14-годишен, допълни квотата на авторите на текст, свързан с музика. Новият Управителен съвет на Музикаутор ще оперира в следващите три години, след което общото събрание следва да проведе нов избор. За членове на КФК на Музикаутор бяха избрани Валери Славчев – български рок музикант и фронтмен на група „Хоризонт“, Васил Стоев – Ампега – български музикант, съосновател на групите „Импулс“ и „Моби Дик“ и Захари Георгиев – композитор и почетен професор в Университета по библиотекознание и информационни технологии. На своето първо заседание днес, 3 април 2017 г., новоизбраният УС на Музикаутор отново издигна Ясен Козев за свой председател, а за негови заместници бяха избрани Васил Гюров и Стоян Михалев. За изпълнителен директор на сдружението на автори и композитори бе избран отново Иван Димитров.

Шампион по бокс заби модел на Плейбой

http://offnews.bg/news/n_1/n_651847.html

Карла Хау не е примерно момиче, затова богатите футболисти я обичат. Достатъчно е да споменем Кристиано Роналдо сред бившите й. Този път моделът на Плейбой беше хваната с боксовия шампион Рики Хатън. Двамата позираха прегърнати на модно шоу в Манчестър.  26-годишната мъжемелачка посети партито на дизайнера Claudia Croazzo. Там беше и отказалият се двукратен шампион Рики, известен фен на Манчестър Сити. Той позира до дамата с празна чаша, която може би от вълнение беше разсипал върху ризата. Иначе списъкът от футболисти на Карла, който сега се изявява по риалити формати, е като състав за мач - 11 титуляри и резерви. Там са новата надежда на английския национален отбор Деле Али. Още Натаниел Клайн, Кайл Уокър, Джеси Лингард, Джордън Айб и Джо Гомес. Известни рапъри също са минали през леглото на модела, която може да бъде открита и в популярни видеоклипове.

Рекорден брой участници събра конкурсът „Звездици за Лора” в Свищов

https://www.24chasa.bg/region/article/6152144

Рекорден брой участници събра конкурсът „Звездици за Лора” в СвищовНационалният конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Звездици за Лора” събра 167 изпълнители от цяла България. За тринадесети пореден път, младежи от различни възрастови групи показаха своя певчески талант и се съревноваваха за призовите места в националния конкурс за популярна песен, посветен на Лора – едно от децата загинали във водите

ЕП ще обсъди тази седмица Брекзит

http://www.mediapool.bg/ep-shte-obsadi-tazi-sedmitsa-brekzit-news262237.html

Европейският парламент ще обсъди на сесията си в Страсбург тази седмица темата за напускането на ЕС от Великобритания. Дебатът е предвиден за сряда, когато ще бъде приета резолюция с основните позиции и цели на ЕП при преговорния процес с Лондон. ЕП ще подчертае необходимостта от осигуряването на равни права на гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, и британските граждани, живеещи в Европа. ЕП ще отбележи, че Великобритания остава в ЕС до официалното си напускане, с права и задължения, включително финансови, които може да стигнат отвъд датата на напускане. Проекторезолюцията, цитирана от БТА, отбелязва, че е необходимо да не бъде допускан компромис между сигурността и бъдещите икономически отношения между ЕС и Лондон. Евродепутатите се противопоставят на икономически отношения, в които преобладават отделни частични споразумения. ЕП настоява, че преходни разпоредби могат да се прилагат в хода на преговорите, но само ако и когато бъде постигнат напредък по споразумението за напускане. Тези преходни разпоредби не могат да продължат повече от три години, се посочва в проекта на резолюцията. Утре евродепутатите ще обсъдят предприемането на спешни мерки за справяне с миграционните потоци. Те настояват за предотвратяването на смъртните случаи на мигранти в Средиземно море. Също утре новоизбраният президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще направи обръщение към ЕП. В сряда евродепутатите ще обсъдят въпросите за словото на омразата, популизма и фалшивите новини. Очаква се ЕП да посочи какъв да бъде отговорът на тези явления, за да се предотврати намеса в демократичния процес и в частност - в изборите. В същия ден ще бъдат гласувани максималните цени на роуминга на едро.

Доналд Тръмп поздравява ЕС, че остава единен след Брекзита

http://www.mediapool.bg/donald-tramp-pozdravyava-es-che-ostava-edinen-sled-brekzita-news262236.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздравява Европейския съюз за "много добрата работа", благодарение на която остава единен след решението на Великобритания да напусне общността, предаде Франс прес, обобщавайки изявления на американския лидер в публикувано в неделя интервю за "Файненшъл таймс". "Първоначално предположих, че и други страни ще последват Великобритания, но всъщност смятам, че ЕС се съвзема", заявява Тръмп по повод Брекзита. Той приветства извършената от ЕС "много добра работа с цел да се сплоти" след шока от референдума на 23 юни. И поздравява общността за това, че през последните месеци е възприела "различна нагласа, за да остане единна". Тези изявления на Тръмп влизат в противоречие с негови предишни думи, отбелязва АФП. "И други страни ще напуснат" ЕС, следвайки примера на Лондон, предрече той след гласуването за Брекзит и окачестви това като "нещо голямо". Тези негови изявления пред британския "Таймс" и германския "Билд" няколко дни преди да встъпи в длъжност в Белия дом възмутиха редица европейски лидери, припомня агенцията.

Премиерът на Финландия сам управлява правителственият самолет

https://www.actualno.com/interest/premieryt-na-finlandija-sam-upravljava-pravitelstvenijat-samolet-news_603578.html

Министър-председателят на Финландия Юха Сипиле е известен с това, че много често пилотира своя самолет, дори и при официални свои визити. Сипиле също така е голям фен на бюджетните икономии и не пропуска да доказва тези свои политически мисли. Той сам плаща голяма част от разходите на правителствения самолет, а доста често сам управлява държавното возило, за да спести от заплата на пилоти. Вижте още подробности за полетите на ексцентричния премиер в Expert.bg.

Деветима арестувани в Лондон заради нападение срещу кюрд, кандидатстващ за убежище

http://www.mediapool.bg/devetima-arestuvani-v-london-zaradi-napadenie-sreshtu-kyurd-kandidatstvasht-za-ubezhishte-news262235.html

Лондонската полиция съобщи, че е арестувала девет души заради жестоко нападение срещу 17-годишен кандидат за убежище, който е в болница със сериозни травми, но в стабилно състояние, предаде Ройтерс. Детективите са установили, че младежът - кюрд от Иран - в петък преди полунощ чакал заедно с двама приятели на автобусна спирка близо до бар в южен квартал на столицата. Нападателите - около 20 човека, узнали, че той е кандидат бежанец, подгонили го и му нанесли жесток побой, вкл. с ритници по главата. Полицията, която възприема инцидента като престъпление от омраза, издирва останалите побойници от групата.

Финландският премиер сам си кара самолета

http://www.mediapool.bg/finlandskiyat-premier-sam-si-kara-samoleta-news262234.html

Подобно на знаменитости като Джон Траволта и Том Круз министър-председателят на Финландия Юха Сипиле сам пилотира своя самолет, включително при официални пътувания. Запален по авиацията и фен на бюджетните икономии, 55-годишният премиер центрист често сяда зад щурвала на наетите за него машини. И дори сам плаща сметките вероятно за да може с повече право да настоява за икономии в държавните структури. Откакто е поел длъжността през май 2015 г., някогашният бизнесмен, известен с управленски умения, се е превърнал в пилот благодарение на досегашните 19 официални посещения във Финландия и чужбина, научи АФП от апарата на премиера. През юли 2016 г. например той прелетя с Чесна 525, разполагаща с 6-7 места за пътници, над 5000 километра от Хелзинки чак до Монголия и столицата й Улан Батор, за да участва в среща между европейски и азиатски лидери. През септември като участник в неформално заседание на държавни и правителствени глави от ЕС в Братислава, отново беше командир на машината по време на 1400-километровия полет. Също и при посещение в Норвегия. "Летяхме много спокойно. Пилотирах сам, нали разбирате", каза той пред делегациите, пристигнали на семинар за Арктика: явно за него това е в реда на нещата. Противник на всякакви привилегии Инженер по образование, Сипиле става милионер, когато се захваща с бизнес инициативи в технологиите. После пък се впуска в политиката. Печели парламентарните избори през 2015 г. с обещания "да ремонтира" всичко, което не върви във Финландия, изпаднала по това време в рецесия. Преди да стигне до този пост, получава на два пъти белодробна емболия - през 2013 и 2014 г. Финландските медии се питат понякога дали това не застрашава пътниците му и него самия. Според тях обаче той напълно се е възстановил и отказва да говори по темата. "Проучихме нещата внимателно и стигнахме до извода, че от гледна точка на сигурността не виждаме причина за ограничения", заяви за АФП шефът на правителствената охрана Яри Илитало. "Ако погледнем статистиката, да пътуваш със самолет е по-безопасно, отколкото да караш кола. Лицензът му е валиден, той е опитен пилот, а полетното оборудване е в добро състояние", добави той. Премиерът гледа на себе си като на обикновен гражданин и е против всякакви привилегии, докато в други страни се спори до безкрай колко струват пътуванията - включително частните - на първите държавни лица. Трудни преговори с коалиционните му партньори за реформата в здравеопазването през ноември 2015 г., приключили късно през нощта, му попречиха веднъж да хване последния петъчен полет за северната провинция Оулу, откъдето е родом. След края на дискусиите рано сутринта Сипиле отказа да бъде нает за него специален самолет. Избра да пътува с медицински полет от Хелзинки за Оулу. Машината бе готова за излитане, но бе останало само едно свободно място. Според авторитетния в. "Хелсингин саномат" той отстъпил това място на съпругата си Мина-Мария и прекарал едночасовия полет, седнал на тоалетната чиния. По БТА  

ЕК не отстъпва пред исканията на Виена за миграционните квоти

http://www.mediapool.bg/ek-ne-otstapva-pred-iskaniyata-na-viena-za-migratsionnite-kvoti-news262233.html

Европейската комисия заяви, че ангажиментите, поети от държавите от ЕС с утвърждаването на миграционните квоти, трябва да се спазват, предаде БТА от Брюксел в понеделник. Време е всички държави да изпълнят политическия, правен и морален ангажимент, който са поели, посочи говорител на комисията. Говорителят потвърди, че е получено писмото от австрийското правителство и отговорът ще бъде готов скоро. Австрийските власти поискаха да не прилагат квотите, тъй като според тях страната вече е приела достатъчно мигранти. ЕК даде отсрочка на Виена за прилагането на квотите, но срокът на действието на отстъпките изтече миналия месец.

Горанов: Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оглавява преговорите за съставяне на правителство

https://www.actualno.com/politics/goranov-lideryt-na-gerb-bojko-borisov-oglavjava-pregovorite-za-systavjane-na-pravitelstvo-news_603576.html

Бойко Борисов оглавява преговорите за съставяне на правителство. Това заяви пред журналисти Владислав Горанов пред централата на ПП ГЕРБ. Горанов поясни, че той, Цветан Цветанов, Томислав Дончев и Делян Добрев са останалите членове на преговорния екип от страна на ГЕРБ. "М

Избори 2017: Купуване на гласове, контролиран вот и организационен хаос

https://www.actualno.com/politics/izbori-2017-kupuvane-na-glasove-kontroliran-vot-i-organizacionen-haos-news_603569.html

Значителен ръст на сигналите за контролиран вот в рамките на изборите за народни представители на 26 март 2017 г. регистрира Асоциация „Прозрачност без граници” в своето осмо поред наблюдение на изборния процес в страната. Малко под половината от всички получени сигнал

Борисов – преговарящ №1 за "Борисов 3"

http://www.dnes.bg/politika/2017/04/03/borisov-pregovariasht-1-za-borisov-3.336970

Водещи фигури от ГЕРБ се събраха, за да пишат управленската програма

Доктор Тасев и истинската му любима (галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6152113

Доктор Тасев и истинската му любима (галерия)Ден преди да стане ясно дали любовта между героите на Наум Шопов-младши и Луиза Григорова от сериала "Откраднат живот" най-накрая ще започне да се случва, ви предлагаме галерия от влюбени снимки, на които доктор Тасев и неговата любима Теа показват обичта си. Човекът е човек, когато е на път с любимия Целувка по върха на носа по залез слънце Да те

7 шофьори от Пловдивско в ареста, карали пияни

https://www.24chasa.bg/region/article/6151827

7 шофьори от Пловдивско в ареста, карали пияниСедмина почерпени шофьори са били заловени през почивните дни в Пловдивския регион. Всички са преспали в ареста, съобщиха от полицията. В събота в ареста на РУ – Раковски се озовали 46-годишен от с. Чалъкови и 48-годишен от с. Белозем. Първият бил седнал зад волана на “Деу” с 2,76 промила, а вторият карал фолксваген с 2,56 промила.

Искат увеличение на доходите в "Градски транспорт" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=347953

За увеличаване на доходите на работещите в „Градски транспорт“ ще настояват синдикалисти, обяви днес във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде репортер на Moreto.net. По думите му, увеличаването на парите за храна с 40 лева при подписването на Колективния трудов договор преди около месец е било стъпка напред, но очевидно хората искат още.

Кметът Стефан Радев се срещна с възпитаници на СУ "Константин Константинов" в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/kmetyt-stefan-radev-se-sreshtna-s-vyzpitanici-na-su-konstantin-konstantinov-v-sliven-2015050

Кметът на община Сливен Стефан Радев  се срещна с ученици от СУ "Константин Константинов", които членуват в клуб "Аз гражданинът...". Срещата беше инициирана от възпитаниците на училището в квартал "Дружба". На нея присъстваха директорът на дирекция "Образование, култура и връзки с обществеността"

Иван Гарелов: БСП събуди страховете на хората в последната седмица преди изборите

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/ivan-garelov-bsp-sabudi-strahovete-na-horata-v-poslednata-sedmitsa-predi-izborite.84325

/ПогледТВ/ Един разговор на Александър Симов с журналиста Иван Гарелов за уволнението му като съветник на премиера, имало ли е или е нямало есемес от Бойко Борисов, спечели ли лидерът на ГЕРБ от атаките си срещу журналистката Елена Йончева, къде сбърка в кампанията си БСП и какво направи правилно, както и защо се провали градската десница и не попадна в парламента. /ВИДЕО/

Иван Гарелов: Коалицията ГЕРБ-Патриоти ще бъде безпринципна и нежизнена

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/ivan-garelov-koalitsiyata-gerb-patrioti-shte-bade-bezprintsipna-i-nezhiznena.84326

/ПогледТВ/ Разговор на Александър Симов с журналиста Иван Гарелов в предаването "Алтернативен Поглед" за това дали е възможна голяма коалиция между БСП и ГЕРБ, налага ли я нещо и няма ли такъв съюз да размие политическите очертания в страната. Има ли хляб във феномена Слави и кое кара хората отново и отново да гласуват за политици тип „Марешки“ - протестът, надеждата или отчаянието. /ВИДЕО/

Герджиков: Това е волята на Радев, министри били против

https://vesti.bg/bulgaria/gerdzhikov-tova-e-voliata-na-radev-ministri-bili-protiv-6067473

"Желанието на президента на републиката е това да бъде направено по този начин, по който аз докладвам. Това е", казал пред министрите Герджиков

"Ведомости": Кремъл "бори корупцията" по съветски

http://www.mediapool.bg/vedomosti-kremal-bori-koruptsiyata-po-savetski-news262232.html

Доходите на руските чиновници са прозрачни за специалните служби и това е достатъчно. Ако за тях поиска да узнае още някой, това е покушение върху целостта на държавата. Официалните коментари на Кремъл по повод публикуваното преди месец разследване на Фонда за борба с корупцията, създаден от Алексей Навални, за корупционната империя на премиера Дмитрий Медведев и последвалите протести от 26 март, показват, че властта в Русия има съветска представа за борбата с корупцията. Това пише в редакционен коментар руският делови всекидневник "Ведомости". Като илюстрация изданието цитира рессекретаря на президента Владимир Путин Дмитрий Песков, който разказа в събота в интервю за Ей Би Си нюз, че доходите на руската администрация са "много прозрачни за органите, които имат нужда от тези данни и отговарят за борбата с корупцията в страната". А обвиненията на "разни активисти" гонели популистки цели и не отговарят на истината, защото активистите "просто не могат да знаят информацията, с която разполагат тайните служби". "Ведомости" се пита защо да не бъде предоставена на активистите тази информация. Може би тогава те ще спрат да гонят популистки цели? Но, "съдейки по коментара на Песков, активистите все едно ще използват такива данни неправилно", пише изданието. Вестникът напомня и думи на президента Путин, че е неправилно политическите сили да използват темата за борба с корупцията. Това според руския лидер е инструмент на "арабската пролет", както и причина за "хаоса в Украйна". Властта в Русия не приема обществото като субект в политиката, коментира "ведомости". Руската власт се опитва да запази монопола си върху политическите дивиденти от борбата с корупцията, смята наблюдателят Алексей Макаркин - за управляващите е изгодно да подават тези данни дозирано, за да покажат, че успешно се борят с рушветчийството. Традиционният телевизионен диалог на Путин в пряк ефир с народа на Русия, провеждан напоследък през април, е отложен за юни най-вероятно заради масовите протести от 26 март, "за които президентът явно не иска да говори", смята директорът на социологическия център "Левада" Лев Гудков, говорил пред "Комерсант". "Темата за корупцията е много взривоопасна. Това хвърля сянка не толкова върху Дмитрий Медведев, колкото върху самия Владимир Путин", изтъква експертът. А според колегата му Константин Калачов "пряката линия" с Путин през юни "може да стане отправна точка" за президентската кампания на президента, чийто пореден мандат догодина приключва. "Необходимо е време, за да се обмисли драматургията, тактическият ресурс, имиджовите характеристики. Президентската администрация може би не успява да формулира дневния ред на кампанията, да представи стратегия", посочва анализаторът. "По време на пряката линия трябва да обяснят защо хората в Русия трябва да гласуват за Владимир Путин, да покажат образа на едно привлекателно бъдеще" Разединение в опозиционния лагер На този фон руски медии коментират признаците за разединение сред опозиционните сили в страната, излезли наяве покрай протестите от 26 март. "Независимая газета" коментира реакциите на руската опозиция след призива на известния критик на Кремъл и бивш олигарх в изгнание Михаил Ходорковски хората "да рискуват свободата и дори живота си", за да сменят режима в Русия. Ръководството на партия "Яблоко" отвърна с критика на Ходорковски, който е планирал нов протест в Москва за 29 април. Председателят на партия ПАРНАС Михаил Касянов заяви, че опозицията трябва да се консолидира и съвместно да организира акции, чиито участници да не бъдат налагани с палки, пише вестникът. Стотици руснаци бяха арестувани на 26 март при неразрешени демонстрации из цялата страна след призива на видния опозиционер Алексей Навални за борба с корупцията. Според изданието обаче фондацията на Навални и движението "Отворена Русия" на Ходорковски отправили сигнали, че независимо от преговорите с други демократи ще следват и занапред своя политика. Играта им е разбираема, коментира "Независимая газета" днешната "интересна ситуация: Навални има възможност да акумулира протестен потенциал, а Ходорковски - финанси за юридическа подкрепа на активистите и възнаграждения на техните адвокати. Тоест за Навални и Ходорковски сегашният взрив от недоволство е добър шанс да увеличат политическия си капитал". Но заявената цел - смяна на режима и нови избори в Русия, изисква на улиците да излязат стотици хиляди, а не десетки хиляди, както сега. "Яблоко" и ПАРНАС, помъдрели вече от натрупания опит, разбират, че предстоят големи трудности, затова отправят призив опозицията да внимава, пише всекидневникът. Експертът Константин Калачов обаче вижда в тези призиви и малко ревност - тези партии не могат според него сами да съберат голям митинг, независимо дали ще е разрешен. В друг материал "Независимая газета" коментира действията на московската полиция, задържала вчера няколко десетки души, за да предотврати неразрешен протест в столицата. Всички водещи опозиционни организации се разграничават от арестуваните активисти и "става ясно, че ударът е бил нанесен по т. нар. неделни разходки", организирани от новосъздаденото движение "Нова опозиция", твърди изданието. Зад вчерашната московска "разходка на опозицията" стоят или непознати засега политически играчи, търсещи известност, или провокатори, смята аналитикът Николай Миронов. "Властта също няма голям интерес да прави такива провокации, защото за нови криминални дела, ако потрябва, ще стигне и материалът от 26 март", посочва политологът Ростислав Туровски.

Арт център в бившето депо "Клокотница", студия за кино до първия трамвай

http://offnews.bg/news/n_1/n_651846.html

Бившето депо "Клокотница", откъдето е тръгнал първият трамвай в София, да бъде отдадено под наем и да се превърне в Музей на транспортните технологии и Център за изкуства, решава Столична община.  Идеята е да се намери желаещ да инвестира 10 милиона лева за 10 години, като плаща и наем от 100 000 лева на месец, срещу което да превърне историческата сграда в място за различни изкуства и студия за кино. Очаква се приходите от заснемането на филми да бъде сред сериозните пера, от които да се възвръща инвестицията. Поне 500 кв. метра трябва да бъдат отделени за музей на транспортните индустрии, обясни зам.-кметът Тодор Чобанов на заседанието на комисията по култура. В постоянната експозиция ще бъде първата столична мотриса, наричана "Графинята", допълни Чобанов. Сградата, която от години не се използва, е със статут на паметник. Оригиналните релси на територията на депото ще бъдат запазени, допълни Малина Едрева, шеф на комисията. Ако обаче не се намери инвеститор при тези условия, общината ще промени изискванията, каза Чобанов и обясни, че целта 

Умението за справяне с "прегарянето" - разликата между талантите и лидерите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/03/2946999_umenieto_za_spraviane_s_pregarianeto_-_razlikata_mejdu/?ref=rss


Все повече се говори за търсенето на таланти, а не на обикновени служители - тоест хора, които да имат уникален принос към организацията, за която работят, а не просто да изпълняват ежедневните си задължения от 9 до 18 часа. Това са именно тези, които успяват да комбинират умения за работа с хора, академични знания и професионализъм и търсят добавена стойност в професията си. Т.нар. лидери на бъдещето знаят как да балансират между личния живот и работата и по тази причина не...

Любимите ни анимационни герои в началото и сега (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_651845.html

Компютърната технология постоянно се развива и променя света около нас - от автомобили до домакински уреди. Вече дори е невъзможно да си представим новите филми без специални ефекти. Героите от нашите любими анимационни филми също са се променили драстично. От Мики Маус, през „Малкото пони“, „Семейство Симпсън“ до „Спайдърмен“, рисуваните ни приятели са порастнали заедно с нас.

Министър Семерджиев: Обвиненията срещу мен са в стил „гузен негонен бяга“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6152137

Министър Семерджиев: Обвиненията срещу мен са в стил „гузен негонен бяга“Обвиненията срещу мен са в стил „гузен негонен бяга“. Това се казва в изявление на вицепремиера и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев по повод постановление на Софийската градска прокуратура от 3 април 2017 г., цитиран от министерството на образованието. Ето пълния текст на изявлението на министър Семерджиев: „След встъпването ми в

Горанов: Борисов ще е премиер, другото е вдигане на цената на малките партии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6152141

Горанов: Борисов ще е премиер, другото е вдигане на цената на малките партииБойко Борисов оглавява преговорите за съставяне на правителство. Това заяви пред журналисти Владислав Горанов пред централата на ПП ГЕРБ, предаде репортер на Агенция "Фокус". Горанов поясни, че той, Цветан Цветанов, Томислав Дончев и Делян Добрев са останалите членове на преговорния екип от страна на ГЕРБ.

Селското стопанство с най-голям ръст в икономиката ни през 2016 г.

http://www.mediapool.bg/selskoto-stopanstvo-s-nai-golyam-rast-v-ikonomikata-ni-prez-2016-g-news262231.html

Българското селско стопанство е нараснало с 4.3 процента през 2016 г. и е било най-ефективно функциониращо спрямо останалите сектори на икономиката на страната и то при положение, че заема дял от едва 4.4 процента в структурата на брутната добавена стойност. Ръстът при услугите, заемащи 67.6 на сто от икономиката ни, е бил 3.3 на сто, а с 1.7% е увеличението при индустрията, заемаща 28%. Това се посочва в месечния икономически обзор на "Райфайзенбанк (България)" с коментар на данните, налични към март, който бе публикуван в понеделник. Финансовата институция отчита, че главно външното търсене е повлияло положителната динамика на икономиката. Водещ фактор от страна на вътрешното търсене е било крайното потребление, даващо 1.4 процентни пункта към ръста на БВП, следвано от брутното капиталообразуване - с 0.2 процентни пункта. "Нарастването на крайното потребление бе резултат от увеличено индивидуално потребление, от което най-значителен принос имаше потреблението на домакинствата, което бе движено не само от нарастването и при двата компонента на дохода в рамките на брутната добавена стойност, но и от снижаването на лихвеното равнище в страната“, коментира икономическият анализатор на "Райфайзенбанк" Емил Калчев. От страна на предлагането, положителен принос за ръста на БВП са имали услугите (1.9 процентни пункта), индустрията (0.4 процентни пункта) и селското стопанство (0.2 процентни пункта). В анализа се посочва още, че към януари 2017 г. брутният външен дълг на страната възлиза на 67.4 млрд. лв., което е с 1.7 млрд. лв. повече от януари година по-рано. В рамките на общия ръст на брутния външен дълг, дългът на държавното управление е нараснал с 2.5 млрд. лв., докато външната задлъжнялост на останалите три институционални сектора (банките, фирмите и другите сектори) се е понижил с общо 800 млн. лв. Кредитите към фирми и граждани отново са се увеличили през януари - с 1.6% на годишна база, или с 1.2 млрд. лв., достигайки 49.2 млрд. лв. При кредитите към домакинствата се отчита по-голямо увеличение от 4% (727.0 млн. лв.), до 18.6 млрд. лв., докато при кредитите към нефинансови предприятия ръстът е малко по-слаб - 2.5% (468.4 млн. лв.) до 30.6 млрд. лв. През януари нивото на лошите и преструктурирани кредити (без овърдрафт) отбелязва спад с 3.1 процентни пункта спрямо същия месец миналата година до 20.1%, оставайки на относително високо ниво, сочат още данните на банката. Делът на лошите и преструктурирани кредити на фирмите се е понижил с 3.5%, достигайки 24.4% (5.2 млрд. лв.), докато при домакинствата той е спаднал с 2.4 на сто, до ниво от 14.9% (2.6 млрд. лв.).

Ако се докаже плагиатство, отнемат научни титли и длъжности

https://www.actualno.com/education/ako-se-dokaje-plagiatstvo-otnemat-nauchni-titli-i-dlyjnosti-news_603572.html

Процедура за установяване на плагиатство с участието на експертна комисия, назначена от МОН предвижда нов проект за изменение и допълнение на Закона за развитието на академичния състав в Република България (ЗРАСРБ), представен от министъра на образованието и науката проф

„Росатом“ очаква ръст от 5,3% на чуждестранния си поръчков портфейл през 2017 г.

http://econ.bg/Новини/-Росатом-очаква-ръст-от-5-3-на-чуждестранния-си-поръчков-портфейл-през-2017-г-_l.a_i.740255_at.1.html

„Росатом“ очаква ръст от 5,3%  на портфейла си от чуждестранни поръчки през 2017 г. Така до края на годината се очаква чуждестранния поръчков...

Партията на арменския президент се размина с мнозинство на изборите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/03/2947022_partiiata_na_armenskiia_prezident_se_razmina_s/?ref=rss


Партията на арменския президент Серж Сарксян е получила най-много гласове на парламентарните избори в неделя, но не й достига един процент за мнозинство. предават "Франс прес" и БТА.

Частичните резултати от централната избирателна комисия сочат, че Републиканската партия на Армения (РПА) е получила 49.12% от бюлетините. Първите екзит полове също дадоха преднина на РПА, но според тях тя беше събрала около 46% от гласовете. Ако новите резултати се потвърдят,...

Заплата в промишлеността у нас = 11% от германската

https://www.24chasa.bg/novini/article/6152088

Заплата в промишлеността у нас = 11% от германскатаСпоред КНСБ ръстът на производителността позволява по-голямо увеличение на доходите 442 евро е средната работна заплата в българската промишленост в последното тримесечие на миналата година. В Германия е 4006 евро, в Чехия - 1078 евро, в Словакия - 1058 евро, в Естония - 1441. Това означава, че българският работник получава 11% от заплатата на

Шеф в ЦСКА 1948 отрече за намеса на Домусчиев

http://offnews.bg/news/n_1/n_651844.html

Оперативният директор на ЦСКА 1948 Добрин Гьонов отрече за връзка между клуба и собственика на Лудогорец Кирил Домусчиев. "Самият аз не го познавам, никога не съм се срещал с него. Парите за търга за емблемата на ЦСКА ги имаме благодарение на чуждите инвеститори, които одобриха проектите, създадени от мен и господин Газдов", каза Гьонов в дискусионен клуб "Дерби". Той допълни, че клубът не иска да придобива автентичността на ЦСКА, а само да бъде наследник на легендарния български отбор. Директорът коментира и жребия за полуфиналите в турнира за Купата на Аматьорската лига, който отреди неговият отбор да се изправи срещу един от фаворитите за влизане във Втора професионална лига - Литекс. “Ще играем с преименувания отбор на Ботев (Луковит) - сега Литекс. Предстои интересен мач на 19 април срещу отбор, който също играе в Трета лига. Със сигурност не сме фаворити, но ще се раздадем на 100% и ще се опитаме да стигнем до финала”, заяви Гьонов “Ние ще подходим по начина, по който го правим за всяка една среща - с нужното уважение спрямо съперника. Да, той е фаворит на фона на това, което е направил до момента в турнира, но на терена са 11 срещу 11 и всичко е възможно”, каза още ръководителят. Междувременно ЦСКА 1948 поиска ревизия на договора, сключен между ЦСКА-София за стадион "Българска армия" и Панчарево. Ето пълният текст: "Уважаеми армейци, скъпи граждани на Република България, В петък, 31 март, ръководството на ЦСКА 1948 подаде поредно писмо в Министерството на младежта и спорта, свързано с достъпа до обществена информация и по-точно – стопанисването на стадион „Българска армия“ и базите в Панчарево. Хронологията на събитията е следната: 21.02.2017 г. – Подаване на заявление за за достъп до „споразумението“ между ММС и наемателите на стадион „Българска Армия“ и базата в Панчарево. 27.02.2017 г. – Отговор от ММС, чрез който на основание чл. 31, ал. 1 от ЗДОИ срокът за предоставяне на поисканата информация се удължава с 14 дни. 31.03.2017 г. – Повторно искане на това „споразумение“, позовавайки се на Закона за достъпа до обществена информация. Предвид развилите се криминални деяния в четвъртък, ние отправяме искане да бъде ревизиран договора, с който се използва стадион „Българска армия“ и Панчарево" .

4-те зодии, за които любовта е мираж

https://www.actualno.com/curious/4-te-zodii-za-koito-lubovta-e-miraj-news_603473.html

В живота често се случва така, че обичаме тези, които не обичат нас. Споделената любов е съкровище, което не се полага на всеки. Това са 4-те зодии, които най-често имат чувства към човек, който не им отвръща със същото: Телец Вечната драма в живота на Телците е несподелената л

Дадоха 10 месеца строг затвор на осъждан, пипнат с 9 кг тютюн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6152093

Дадоха 10 месеца строг затвор на осъждан, пипнат с 9 кг тютюнНаказание от десет месеца лишаване от свобода при строг режим получи 28-годишен мъж, държал акцизни стоки без бандерол. Санди С. е осъден след внесен обвинителен акт и постигнато в съдебна фаза споразумение с Районна прокуратура – Велико Търново. Той се призна за виновен за това, че на 18.11.2015 г. в около 08:00 ч., пред подлез на ул.

Откриха Музей на пчелата в София (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6151908

Откриха Музей на пчелата в София (Снимки)Първият в столицата Музей на пчелата, изграден от Сдружение "Био град София", откриха днес зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова и президентът на Фондация "Америка за България" Нанси Шилър, съобщиха от пресофиса на евродепутата, цитирано от БТА.

Тереза Мей: Хората от ЕС могат да идват във Великобритания и след Брекзит, но по правила

http://www.moreto.net/novini.php?n=347944

Интервю на „Спектейтър” (Spectator) с британския премиер Тереза Мей след задействането на чл. 50 от Лисабонския договор. - Госпожо Мей, преговорите за напускане на Европейския съюз започнаха. Това е исторически момент за нашата държава.

Семерджиев се оправдава за обвинението - директорката на ИАЛ го притискала

https://www.actualno.com/healthy/semerdjiev-se-opravdava-za-obvinenieto-direktorkata-na-ial-go-pritiskala-news_603571.html

Името на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Асена Стоименова беше посочено от здравния министър Илко Семерджиев в официално обяснение относно повдигнатото му обвинение, че на 24 март е заплашил точно Стоименова да назначи за свой заместник посочен ли

Брюксел: Честито, Вучич. Имаш да се сдобряваш с Косово

http://www.clubz.bg/52393-bryuksel_chestito_vuchich_imash_da_se_sdobrqvash_s_kosovo

Александър Вучич току-що е научил за убедителната си победа. Снимка ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз поздрави днес Александър Вучич за победата му в президентските избори в Сърбия и го подсети, че пътят на страната му към европейско членство минава през мира и сигурността на Балканите и помирението с Косово.

В поздравително писмо до Вучич председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер припомнят и че реформите свързани с европейските амбиции на Белград предполагат също „стабилни и функциониращи институции, върховенство на закона е борба с корупцията“.

„Уверени сме, че ще продължите да подкрепяте сътрудничеството и помирението в региона, жизнено важни за стабилността, мира и благоденствието“, пишат Туск и Юнкер. „Вашата решимост ще бъде също ключова, за да продължи напредъкът в улеснявания от ЕС диалог между Белград и Прищина“.

Сърбия преговаря за членство в ЕС от януари 2014 година. Досега е отворила осем от 35 преговорни глави и е затворила две. В ход са преговорите по точка 1 от 35-а глава: „Нормализация на отношенията между Сърбия и Косово“.

Белград е в обтегнати отношения с властите в бившата сръбска провинция, където преобладащите етнически албанци обявиха независимост през 2008 година.

Сърбия е също в процес на модернизация на армията си с руски оръжия.

Полша обвини руски диспечери, били предизвикали катастрофата на самолета на Лех Качински

http://www.cross.bg/katastrofata-polsha-peskov-1539393.html

/КРОСС/ Главната прокуратура на Полша обвини руски диспечери и „трето лице", че са причинили умишлено катастрофата на самолета на президента Лех Качински край Смоленск, предаде РИА Новости. „По време на следствието са събрани доказателства, които позволили на прокуратурата да формира нови обвинения по отношение на авиодиспечерите и трето лице, което е било в кулата за управление на полетите, в умишлено предизвикване на катастрофата, при която загинаха много хора", каза на пресконференция зам.-главния прокурор на Полша Марек Пощенек. Той посочи, че Полша ще се обърне към Русия за правна помощ за разпит от руските авиодиспечери. Главният прокурор, водил екипа по разследването за причините за катастрофата Марек Кучински добави, че юридически предявяването на обвинения на авиодиспечерите в възможно в рамките на сътрудничеството с Русия, в съответствие с конвенцията за правна помощ. От своя страна Кремъл заяви, че „не е възможно да се съгласи с тези заключения". Прессекретарят на президента Дмитрий Песков заяви, че по делото са ангажирани и руските следствени органи, а обстоятелствата около катастрофата вече са изследвани достатъчно обстойно. „Работата ще продължи", коментира Песков. Самолетът на полския президент се разби на 10 април 2010 година, докато захождаше за кацане на летището Смоленск-Север. На борда имаше 96 души, всички загинаха.    

Топ 3: Най-сексапилните зодиакални знаци

https://www.actualno.com/curious/top-3-naj-seksapilnite-zodiakalni-znaci-news_603606.html

Има хора, които пленяват с чар и сексапил. Притежават не само характеристиките на секс символите, но и магията на стрелите на Купидон. Ето кои са 3-те най-сексапилни зодии, които нямат равни из останалите представители. Лъв Стане ли дума за сексапил, Лъвовете винаги са на чел

Кое число е скрито под колата? Само 30% от хората познават...

https://www.actualno.com/curious/koe-chislo-e-skrito-pod-kolata-samo-30-ot-horata-poznavat-news_603503.html

Тази загадка може и да ви затрудни, нищо ще изглежда лесна. Само 30% от всички, които са опитали да я решат, успяват да разберат кой е отговорът. Достатъчно наблюдателни ли сте, за да отгатнете кой е номерът на паркомястото, върху което е паркирала червената кола? Погледнете ка

Бойко Борисов ще оглави преговорите за правителство

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/03/2947066_boiko_borisov_shte_oglavi_pregovorite_za_pravitelstvo/?ref=rss


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще оглави преговорите за съставяне на правителство, които партията ще проведе с политическите сили в 44-ия парламент. В преговорния екип ще участват още Цветан Цветанов, Томислав Дончев, Владислав Горанов и Делян Добрев, потвърдиха от пресцентъра на ГЕРБ.

След изборите за 43-ия парламент ГЕРБ също проведе срещи с представители на останалите партии. В екипа на партията тогава влизаха Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова.

Националната програма за председателството на ЕС ще е готова в последния момент

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/04/03/2947068_nacionalnata_programa_za_predsedatelstvoto_na_es_shte/?ref=rss


Проектът на националната програма за българското председателство на Съвета на Европейския съюз се очаква да бъде готов половин година преди председателството, а окончателният документ – непосредствено преди то да започне (1 януари 2018 г.). Това каза ресорният вицепремиер в служебното правителство Деница Златева, цитирана от БНР.

Златева обясни, че проектът на програмата трябва да е готов до юни, като приоритетите на 6-месечното ротационно председателство ще бъдат...

„Прозрачност без граници“: Ръст на сигналите за контролиран вот на 26 март

http://offnews.bg/news/n_1/n_651841.html

Значителен ръст на сигналите за контролиран вот в рамките на изборите за народни представители на 26 март 2017 г. регистрира асоциация „Прозрачност без граници” в своето осмо поред наблюдение на изборния процес в страната. Малко под половината от всички получени сигнали в изборния ден касаят организационни нередности.  Наблюдението в изборния ден е обхванало всички избирателни райони в страната с повече от 100 наблюдатели.  До 20 часа в изборния ден Асоциация „Прозрачност без граници“ е получила от своите наблюдатели и от граждани общо 94 сигнала за нарушения, като близо половината са свързани с организационни нарушения, 14% са за незаконна реклама и агитация, 8% – за купуване на гласове и 27% – за контролиран вот. Най-голям брой сигнали за организационни нарушения са получени в София-град (8), Благоевград (7), Варна (5) и Шумен (5). Най-голям брой сигнали за контролиран вот са получени от избирателните райони Стара Загора (6), Плевен (3) и Добрич (3). Сигнали за купуване на гласове са констатирани в областите Благоевград, Видин, Добрич, Кюстендил, Монтана. Анализът на данните от деня показа, че най-голяма честота имат организационните нередности – 48,94%. Този процент обаче е по-нисък в сравнение с наблюденията, регистрирани в предходните няколко години, когато организационните нарушения достигаха стойности от 60-70% от докладваните нередности в изборния ден. Донякъде намаляването на дела на организационните нарушения може да се отдаде на факта, че парламентарните избори не бяха съчетани с пряко допитване, какъвто беше случаят при Местни избори 2015 и при изборите за президент и вицепрезидент през 2016 г. Същевременно намаляването на процентния дял на организационните нарушения е съпътстван от значителен ръст на сигналите за контролиран вот. Организационните нарушения в работата на секционните избирателни комисии се изразяват предимно в 1) неспазване на изискванията за обозначаване на лицата, които присъстват в изборното помещение и 2) непрецизно боравене с изборните книжа (предварително откъсване на бюлетините, предварително отбелязване в избирателния списък). В първата част на изборния ден по-съществените организационни нарушения са свързани с допускане на хаос в изборни помещения, отваряне на изборна урна и съзнателни пропуски при поставяне на втори печат на бюлетините, което прави вота на избирателя недействителен. Във втората част на изборния ден се появяват нов тип организационни нарушения, изразяващи се в предварително попълване на части от протоколите (Петрич, Добрич). В рамките на категорията „организационни нарушения“ са констатирани също: неправилно боравене с бюлетини (предварително откъсване на бюлетини от кочана и на контролен номер; допускане на избирател да гласува преди да бъде извършена проверка дали е включен в списъка; четене на висок глас на лични данни; дребни организационни нередности, свързани с липса на обозначителни знаци на членове на комисии, наблюдатели и застъпници, смени на членове на СИК в началото на деня, липса на информация за телефони за подаване на сигнали, грешно изписване на името на коалиция в бюлетината. Данните от наблюдението в изборния ден показват тревожно висок дял на случаите на контролиран вот и опитите за незаконно въздействие върху избирателите. Този дял е значително по-висок от констатираното в рамките на предходните няколко изборни процедури и надхвърля 27%. Анализът на данните дава основание за оценка, че опитите за въздействие върху избирателите се осъществяват или чрез участници в изборния процес (членове на секционни избирателни комисии, застъпници, представители на партии), или от представители на местните власти и лица без обозначителни знаци и без ясен статут. По-драстичните нарушения се изразяват в опити за въздействие върху избирателите от страна на членове на избирателни комисии, представители на партии и застъпници: представител на партия влиза в тъмната стаичка и указва на избирателите как да гласуват (Плевенско  -с. Буковлък); отворена урна в Шуменско – с. Хърсово (като в случая са възникнали съмнения за осъществяван контрол върху избирателите); лица без ясен статут: лица без обозначителни знаци стоят пред изборното помещение и се опитват да влияят върху вота на избиратели (Стара Загора – с. Люляк, с. Лясковец, с. Остра могила, Раднево и с. Плоска могила, и в Ст. Загора), лица без обозначителни знаци стоят встрани от изборното помещение и проследяват гласуването (Шумен - 5-то ОУ). Относително устойчива е тенденцията за нарушения на забраните за агитация. Те се изразяват предимно в разпространение на агитационни материали в близост до секциите в предизборния ден (Разград, Сливен, Велико Търново, София); – микробус, облепен с агитационни материали, обикаля центъра на града (Силистра); – агитация от анонимен анкетьор; – разговори на чужд език в изборното помещение (с. Буковлък- Плевен), представител на политическа партия агитира пред секцията (Русе, Сливо поле); реклама на политическа партия на гърба на касова бележка на бензиностанция (София-25 МИР). На национално ниво се констатира използване на интернет сайтове на медии за предварително обявяване на данни. Този факт е показателен за неадекватна законодателна регламентация за забраните за анонсиране на предварителни социологически данни, посочват от "Прозрачност без граници". Асоциацията е изпратила четири сигнала до районни избирателни комисии (Плевен, Варна и Перник) и един до Централната избирателна комисия, в които е отправен апел за издаване на изрични указания към секционните избирателни комисии и предприемане на мерки за преустановяване на нарушенията.

Зам.-министър Хаджийски ще валидира пощенска марка на тема "100 години Фондация Ротари"

http://www.cross.bg/godini-rotari-suobshteniyata-1539394.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Любомир Хаджийски ще валидира пощенско-филателно издание на тема "100 години Фондация Ротари". Художник на пощенската марка е Емилио Бората. Изданието е с тираж 11 000 броя, а номиналната стойност е 2 лева. Церемонията ще се състои на 4 април, от 11:00 часа, в Музея на съобщенията, ул. „Гурко" №6.  

Българо-американска кредитна банка вече издава най-новите и модерни безконтактни карти с чипове

http://offnews.bg/news/n_1/n_651843.html

Най-новите и модерни безконтактни карти с чипове от днес вече се издават и от Българо-американска кредитна банка. Картите отговарят на последните изисквания за сигурност на международните картови организации и осигуряват множество предимства и удобства за клиентите, съобщават от финансовата институция. С тях картодържателите на БАКБ разполагат с удобството да извършват безконтактни плащания. Те получават автоматична регистрация и безплатна 3D парола за своите сигурни плащания в мрежата. По желание, клиентът може да получи безплатно своята карта по куриер, на предварително посочен адрес или пък да я вземе от посочен от него офис на банката. Високото ниво на сигурност се гарантира и от възможността за изпращане на ПИН кода и паролата за сигурни плащания чрез SMS на мобилен телефон. В допълнение, потребителят бива известяван за всяка авторизация. Водещо предимство за всеки картодържател на БАКБ, че дебитните карти, издавани от банката, са без такса за издаване и поддръжка, без такса за плащане на стоки и услуги в търговски обекти в страната и в чужбина и без такса за теглене на суми от всички банкомати в България. От своя страна, кредитните карти са с до 50 дни гратисен период за безлихвено погасяване на задълженията (включително изтеглените суми в брой). БАКБ предлага кешбек програма по всички кредитни карти на БАКБ - за частни или бизнес клиенти. С нея всяко плащане на ПОС терминал за стока или услуга в магазин или в интернет акумулира сума, която носи приход на ползвателите. БАКБ осигурява постоянни промоционални оферти и отстъпки при търговци на своите картодържатели. Банката регулярно организира томболи и участия в промоции, които осигуряват различни награди за клиентите. 

Наплив от избиратели за референдума в турските консулски служби в Германия

http://www.mediapool.bg/napliv-ot-izbirateli-za-referenduma-v-turskite-konsulski-sluzhbi-v-germaniya-news262230.html

Дълги опашки от желаещи да гласуват турски граждани се трупат всеки ден пред турските дипломатически служби в Германия, съобщава БТА. Гласуването на живеещите в Германия турски граждани на референдума за конституционните промени започна на 27 март. Изборният процес протича в 13-те консулски служби във федералната република. Според информация на турската частна информационна агенция Доган, опашките пред консулствата в Дюселдорф и Кьолн, където живеят многобройни турски общности, надхвърлят 500 метра. Генералният консул на Турция в Дюселдорф Шуле Гюрел заяви, че за 4 дни в консулството са гласували 4 500 души, а очакванията са 9 хиляди да упражнят правото си на вот. Изборните секции са отворени и в празничните дни. В делнични дни се гласува в 8, а в края на седмицата в 10 секционни комисии. Гласоподаватели са само притежаващите турско гражданство и турски паспорти. Около 3 милиона турски избиратели са регистрирани в европейските държави, най-голям е броят им в Германия. Гласуването на турските граждани в Германия за референдума ще приключи на 9 април. В Турция вотът ще бъде на 16 април.

С висока технология срещу кражбата на тоалетна хартия в обществените тоалетни

http://www.mediapool.bg/s-visoka-tehnologiya-sreshtu-krazhbata-na-toaletna-hartiya-v-obshtestvenite-toaletni-news262229.html

В опит да се преборят с кражбата на тоалетна хартия от обществените тоалетни, властите в Пекин въведоха система за лицево разпознаване, ограничаваща количеството, което всеки посетител може да използва, съобщи Асошиейтед прес. Този необичаен подход е още една стъпка напред в китайската "тоалетна революция" за подобряване на качеството на обществените санитарни съоръжения. Управата на 600-годишния Храм на небето признава необходимостта от зареждане на обществените тоалетни с хартия - задължително условие за получаване на най-висок рейтинг от Националната туристическа служба. За да се попречи на посетителите да прекаляват с употребата й, е въведена нова технология, която отпуска само по един 60-сантиметров къс на всеки девет минути след сканиране на лицето. Тоалетните на туристическите места, известни с примитивните си условия и ужасни миризми, са специален фокус на започналата преди две години "тоалетна революция". Целта й е да бъдат построени поне 34 000 нови обществени тоалетни в Пекин и да бъдат ремонтирани 23 000 до края на тази година. Досега затова са похарчени около 25 милиарда юана (3,6 милиарда долара) по данни на Националната туристическа служба.

"Ню Йорк таймс": Китай открива, че пътят към Тръмп минава през неговия зет

http://www.mediapool.bg/nyu-york-taims-kitai-otkriva-che-patyat-kam-tramp-minava-prez-negoviya-zet-news262228.html

Когато американският президент Доналд Тръмп приеме китайския си колега Си Цзинпин в своя клуб "Мар-а-Лаго" във Флорида тази седмица, грижливо подготвената неформалност на срещата ще носи почерка на двама души - китайския посланик в САЩ Цуй Тянкай и зетя на Тръмп Джаред Къшнър, пише в. "Ню Йорк таймс". Според служители, цитирани от американското издание, Цуй е създал неофициален канал за връзки с Къшнър. Двамата са се споразумели "Мар-а-Лаго" да бъде мястото на срещата, а китайският посланик дори е пратил на президентския зет чернови на съвместно изявление, което Китай и САЩ да направят след разговорите. Централната роля на Къшнър отразява не само особения характер на тази първа среща между Тръмп и Си, а и отношенията в по-широк план между САЩ и Китай в началото на президентството на Тръмп. Срещата е едновременно лична и делова, а подобна стратегия според експерти носи значителни рискове, като се имат предвид свързаните с икономиката и сигурността въпроси, които разделят двете страни. Китайските служители установяват, че Тръмп е смущаваща фигура със склонност към провокативни изявления, но все пак стигат до поне една ясна преценка: при неговото управление Къшнър е човекът, когото трябва да познават. Президентският зет за първи път направи осезаемо своето влияние в началото на февруари, когато заедно с Цуй уреди телефонен разговор между Тръмп и Си за изглаждане на разногласията. В разговора Тръмп обеща да се придържа към датиращата от 40 години политика за "един Китай" по отношение на Тайван, макар по-рано да беше намекнал, че тя подлежи на преговори. Сега Тръмп иска нещо в замяна: той планира да притисне Си да засили икономическите санкции срещу Северна Корея, за да я накара да спре програмите си за ядрени оръжия и балистични ракети. Американският президент също така обещава да протестира срещу хроничния търговски дисбаланс между САЩ и Китай, срещу който недоволстваше по време на предизборната си кампания. Ухажването от страна на Китай към Къшнър, което съвпада с маргинализирането на Държавния департамент при управлението на Тръмп, отразява удобството, което Китай изпитва към династичните връзки. Самият Си е от т.нар. червени принцове (потомци на видни комунистически функционери в Китай). Къшнър е не само женен за президентската дъщеря Иванка, а е и един от най-влиятелните съветници на Тръмп. Бивши американски служители и специалисти по Китай предупредиха, че китайците са се подготвили по-внимателно за това посещение от Белия дом, който все още обсъжда колко твърдо да подходи към Пекин и още не е запълнил множество важни постове в Държавния департамент. Някои казаха, че ако Тръмп постави ултиматум на Китай по въпроса за Северна Корея, това може да има обратен ефект, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Руските "мечки" хакнаха тайните на световната лека атлетика

http://offnews.bg/news/n_1/n_651842.html

За хакерска атака призна Международната федерация по лека атлетика в специално изявление. Майсторите от руската група Fancy Bears да разбили системата и са проникнали в ценни файлове. Става въпрос за списък с медикаменти, който елитните атлети използват при различни лечения, или така нареченият TUE. Всички спортисти, изпратили информация за себе си, вече са осведомени за хакерския пробив. Шефът на атлетиката лорд Себастиан Коу каза: "Първата ни задача е да осигурим конфиденциалността на информацията, предоставена ни от атлетите. Те имат нашите искрени извинения. Правим всичко по силите ни, за да възстановим контрол над ситуацията". Легендата призна, че пробивът на руските "Мечки" е бил установен още на 21 февруари.  Fancy Bears първо хакнаха Световната антидопингова агенция WADA. Те започнаха да вадят потресаващи факти за използване на забранени вещества уж с цел медицинско лечение, което е позволено. Естествено, руснаците извадиха първо американските звезди. После обаче пострадаха и британски величия като Мо Фара, Хелън Глоувър и Джъстин Роуз. Хакерите пуснаха и досието на колоездача сър Брадли Уигинс.

Лекари успешно трансплантираха ухо, отгледано на ръката на пациента (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6151999

Лекари успешно трансплантираха ухо, отгледано на ръката на пациента (ВИДЕО)Китайски лекари успешно трансплантираха ухо, отгледано на ръката на пациента, и то вече се оросява правилно с кръв, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА. Сложната операция е направил авторитетният пластичен хирург д-р Го Шучжун, който работи в университета Цзяотун в Сиан. Пациентът г-н Цзи е останал без ухо през 2015 г.

Технологични и организации предприемат инициатива за почтеност в новините

http://www.mediapool.bg/tehnologichni-i-organizatsii-predpriemat-initsiativa-za-pochtenost-v-novinite-news262227.html

"Фейсбук" и "Мозила" са сред компаниите и организациите, които създават фонд от 14 милиона долара за насърчаване на новинарска грамотност и повишаване на доверието в журналистиката, предаде Асошиейтед прес. Фондът, наречен "Инициатива за почтеност в новините", ще бъде със седалище в Градския университет на Ню Йорк. Той ще действа като независим проект с нетърговска цел на Института за следдипломна квалификация по журналистика към университета. Сред участниците в инициативата са също основателят на организацията за електронни обяви "Крейгслист" Крейг Нюмарк и Фондация "Форд". Социологически проучвания напоследък показват, че общественото доверие към новинарските организации е на ниско ниво. Фалшивите новини и дезинформацията, често прикрити като достоверни новини и разпространявани в социалните медии, започнаха да привличат значително внимание след президентските избори в САЩ миналата година.

Умишлен палеж на автомобили в Русе

http://www.cross.bg/kypeto-chast-ryse-1539392.html

/КРОСС/ Два автомобила изгоряха тази нощ в центъра на Русе. По предварителна информация се касае за умишлен палеж, съобщава БТВ. Инцидентът е станал на паркинга край Пантеона на възрожденците. Автомобил „Шевролет" бил залят умишлено със запалителна течност и след това - запален. Огънят се прехвърлил на паркирания в съседство „Мерцедес", чийто собственик го е купил само преди седмица. Предницата на „Шевролет"-а и част от купето са напълно унищожени. От пламъците е пострадала дясната страна и част от купето на „Мерцедес"-а. Случаят се разследва от полицията.

Увеличаване на кредитирането за домакинствата през февруари, отчитат от БНБ

http://econ.bg/Новини/Увеличаване-на-кредитирането-за-домакинствата-през-февруари-отчитат-от-БНБ_l.a_i.740254_at.1.html

Увеличаване на кредитирането за домакинствата през февруари, отчитат от БНБ. Заемите са с 47 млн. повече спрямо същия месец на миналата...

Момче пали църквата в Белене - хвърля горяща свещ в кошче с восък

https://www.24chasa.bg/novini/article/6152090

Момче пали църквата в Белене - хвърля горяща свещ в кошче с восъкМомче на 15 г. е предизвикало пожара в католическата църква "Блажена Дева Мария" в Белене, след като запалило свещ и я хвърлило в кошче за отпадъци. Кошчето било пълно с восък от стари неизгорели свещи. Огънят лумнал внезапно. Сигналът за горящия храм е получен в полицията чрез тел. 112 в 18,42 ч в петък.

Южните либийски племена подписаха мирно споразумение в Рим

http://www.mediapool.bg/yuzhnite-libiyski-plemena-podpisaha-mirno-sporazumenie-v-rim-news262226.html

Племена от южната част на Либия подписаха в Рим мирно споразумение, предвиждащо контрол върху дългата 5000 километра южна граница на страната, през която минават водени от каналджии нелегални мигранти. Това съобщи италианският вътрешен министър Марко Минити, цитиран в понеделник от Франс прес. След три денонощия преговори при закрити врати между племената е сключено споразумение от 12 точки, съгласувано от близо 60 вождове на племена и кланове в присъствието на представители от либийското правителство на националното съгласие в Триполи. Италианското посредничество цели да подкрепи борбата с "незаконната търговия с хора, заради която в Средиземно море са загинали вече стотици хиляди", се казва в документа, цитиран от "Кориере дела сера". Защитата на южната либийска граница ще даде възможност да бъдат обезопасени южните граници на Европа, заяви италианският министър пред "Стампа". Италианският премиер Паоло Джентилони съобщи след среща на 2 февруари в Рим с либийския си колега Файез ас Сарадж, че двете страни са подписали меморандум за разбирателство за засилване на сътрудничеството и за борба срещу трафика на мигранти. Споразумението предвижда главно осигуряване на обучение и оборудване с цел по-ефективен контрол на дългите граници на Либия в пустинята и засилване на бреговата охрана на страната, разполагаща в момента с ограничен брой плавателни съдове. След свалянето на режима на Муамар Кадафи през 2011 г. Южна Либия се превърна в арена на братоубийствена междуплеменна война за контрола над трансграничните пътища, по които се превозват промишлени стоки, храни, добитък, а също така мигранти, цигари, наркотици и оръжия. Обширен пустинен район в покрайнините на Алжир, Нигер и Чад, Южна Либия не се подчинява на правителството в Триполи, при все че повечето политически и военни дейци там са положили клетва за вярност пред правителството на Сарадж, отбелязва АФП. По данни на Международната организация по миграцията от 1 януари до 27 март т. г. в различни европейски страни са пристигнали през Средиземно море 27 589 мигранти и бежанци. Над 80 на сто от тях са излезли на брега в Италия, останалите - в Гърция и Испания. Повече от 650 души обаче са загинали или изчезнали безследно по време на пътешествието.

Окръжната прокуратура в Добрич отчете ръст на осъдените и санкционирани лица през миналата година

//dariknews.bg/regioni/dobrich/okryzhnata-prokuratura-v-dobrich-otchete-ryst-na-osydenite-i-sankcionirani-lica-prez-minalata-godina-2015044

Окръжната прокуратура в Добрич отчете ръст на осъдените и санкционирани лица през 2016 година. В отчета за миналата година, който бе представен днес от административния ръководител – окръжен прокурор на Окръжната прокуратура в Добрич Пламен Николов, се сочи като положителна тенденция и броят на лиц

Неизбухнало взривно устройство е намерено на друга метростанция в Санкт Петербург

//dariknews.bg/novini/sviat/neizbuhnalo-vzrivno-ustrojstvo-e-namereno-na-druga-metrostanciia-v-sankt-peterburg-2015043

Неизбухнало взривно устройство е намерено на централната метростанция "Площад на въстанието" в Санкт Петербург, съобщи Интерфакс.

НА ЖИВО

Задържаха 20-годишна за грабеж и притежание на дрога

//dariknews.bg/regioni/dobrich/zadyrzhaha-20-godishna-za-grabezh-i-pritezhanie-na-droga-2015046

20-годишна добричлийка с инициали Т.Т. е задържана за грабеж, съобщиха от полицията. На 1 април, около 18:40 часа е получено съобщение за извършен грабеж в магазин за хранителни стоки в ж.к. „Добротица” в град Добрич.
 
Установено е, че Т.Т. е използвала електро-шоков фенер върху служ

Разград – домакин на Националната олимпиада по физика

//dariknews.bg/regioni/razgrad/razgrad-domakin-na-nacionalnata-olimpiada-po-fizika-2015047

Разград домакинства на Националния кръг на олимпиадата по физика през следващата седмица – съобщават от Регионалното управление по образование в Разград.
Надпреварата ще е от 10 до 12 април в ОУ“Никола Икономов“. В олимпиадата ще вземат участие 119 ученици от 19 области в страната, класирани

400 дка нови гори ще бъдат залесени през 2017 година в Кърджалийско

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/400-dka-novi-gori-shte-bydat-zaleseni-prez-2017-godina-v-kyrdzhalijsko-2015048

През 2017 година предвижда да бъдат залесени в Кърджалийско 400 дка нови гори  предимно с черен бор, акация, топола и зимен дъб, това заяви по повод старта на Седмицата на гората директорът на РДГ-Кърджали Юлиян Русев. По думите му залесените площи ще бъдат три пъти повече в сравнение с 2016-а.

36 000 лева за кетъринг за полетите на властта

//dariknews.bg/novini/bylgariia/36-000-leva-za-ketyring-za-poletite-na-vlastta-2015049

36 000 лв. ще струва менюто за полетите на властта за година. Това става ясно от обществена поръчка за кетъринг на Авиоотряд 28, обявена в четвъртък, съобщава "24 часа".
 
От документа се разбира още, че колбасите

Екзитполовете са еротика, петинг на избирателя

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6151048

Екзитполовете са еротика, петинг на избирателяУ нас вече има картели, които предлагат комплексна услуга - социология, писане на стратегии, опорни точки, тролове и медийна пропаганда опакована като независими коментатори Както знаем, забраненият плод е най-сладък, а полуразсъблечената плът дразни мъжкото либидо много повече от откровената голота.

При Тръмп Пентагонът е с по-голяма роля във вземането на военни решения

http://www.mediapool.bg/pri-tramp-pentagonat-e-s-po-golyama-rolya-vav-vzemaneto-na-voenni-resheniya-news262225.html

Седмица след седмица, страна след страна, Пентагонът дискретно придобива по-голяма роля във вземането на военни решения, изпращайки още стотици военнослужещи на война без почти никакви обществени дебати и стремейки се към повече власт за борба с екстремистите в Близкия изток и Африка, пише в понеделник агенция Асошиейтед прес. Миналата седмица беше Сомалия, където президентът Доналд Тръмп даде на армията на САЩ повече власт за нанасяне на нападателни въздушни удари срещу свързани с Ал Каида бойци. Тази седмица може да е Йемен, където военните лидери искат да предоставят по-голяма помощ на Обединените арабски емирства за битката им с подкрепяни от Иран бунтовници. Задават се важни решения за Ирак, Сирия и Афганистан - от премахване на ограниченията за броя на войските до разхлабване на правилата, от които се ръководят командирите на място. Промените през първите два месеца от управлението на президента Доналд Тръмп подчертават неговата готовност да позволи на Пентагона да ръководи своите всекидневни бойни действия. При правителството на Обама военните лидери се ядосваха от строгия контрол, който предполагаше командирите да искат одобрение за рутинни тактически решения за цели и придвижване на личен състав, отбелязва агенцията. Делегирането на повече власт на Пентагона - и прехвърлянето на правомощия за вземане на решения за бойни действия на офицери от по-нисш ранг - обаче носи своите военни и политически рискове. Жертвите - мирни жители и американски военнослужещи - може да бъдат най-големи. Все по-голямото участие в битки срещу бунтовници - от уличните боеве, които се водят сега в Ирак, до тайните операции в Йемен и на други места, увеличава вероятността от повече жертви сред американските военни. Подобни трагедии могат да разгневят американската общественост и да създадат политически неприятности с Конгреса в момент, когато правителството на Тръмп се опитва да унищожи групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия и да разшири усилията срещу подобни групировки. Също така, като се позволява на командири от по-нисък ранг да вземат решения за въздушни удари в гъсто населени райони като улиците на иракския град Мосул, може да се стигне до повече цивилни жертви. Армията на САЩ вече разследва няколко бомбардировки в Мосул в средата на март, при които според очевидци са били убити най-малко 100 души. А тя обмисля нови тактики и предпазни мерки на фона на доказателства, предполагащи, че екстремистите тайно вкарват мирни жители в сгради и после подмамват предвожданата от САЩ коалиция да ги напада. Старши сътрудникът в Центъра за стратегически и международни изследвания Алис Хънт Френд посочва пред Асошиейтед прес още един проблем: "откъсването" на военните операции "от цялостната външна политика" може да направи както гражданските лидери, така и армията уязвими за ситуации, които излизат извън контрол. "Политическите лидери могат да изгубят контрол върху военните операции", предупреди тя. Висши военни лидери обаче казват, че имат нужда да могат да действат по-бързо срещу враговете на САЩ, и са твърдо подкрепяни от Тръмп, който обещава да преследва ислямските екстремисти по-агресивно и споделя мнението на лидерите на Пентагона, че строгият контрол, упражняван от правителството на Обама върху военните операции, е ограничавал ефективността. Обяснявайки своето искане за по-голяма свобода на действия в Сомалия срещу бойците на "Аш Шабаб", началникът на Африканското командване на САЩ генерал Томас Уолдхозър каза пред Конгреса миналия месец, че е необходима по-голяма гъвкавост и "навременност" в процеса на вземане на решения. Решението, одобрено от Тръмп в сряда, не е първото разширяване на военните операции. Министерството на отбраната дискретно удвоява броя на силите на САЩ в Сирия. То изпраща военни съветници по-близо до фронтовите линии в Ирак и открито настоява за повече войски в Афганистан. Белият дом евентуално предвижда тази седмица да обсъди предоставянето на помощ в разузнаването, презареждането с гориво и други дейности на ОАЕ в битката им с бунтовниците хуси в Йемен, казали пред агенцията служители, които не бяха упълномощени да говорят за поверителни срещи и пожелаха анонимност. Някои промени стават без много шум. САЩ нямат голямо желание да разполагат значителни военни сили в Ирак и Сирия, но увеличаването на войските се извършва постепенно - със стотици, а не с хиляди. Резултатът може да бъде объркващ за обществеността. Тръмп не премахва наложените от Обама ограничения върху броя на войските. По този начин лимитите от 503 военнослужещи за Сирия и 5262 за Ирак все още са в сила. Армията обаче ги пренебрегва с одобрението на Белия дом и използва съществуваща вече "вратичка" за определяне на изпращаните войски като временни. Например неколкостотин морски пехотинци и войници бяха изпратени наскоро в Сирия, за да помагат на подкрепяните от САЩ сили, включително в битката за отвоюване на град Ракка, провъзгласен от ИД за нейна столица. Всички те бяха определени като временни, следователно не излизат извън лимита. В петък Пентагонът каза, че в Ирак има официално 5262 военни на САЩ, макар служители неофициално да признават, че там има поне две хиляди повече. Президентството на Тръмп все още е в своето начало. Белият дом жонглира със сложни подробности за няколко военни операции и в същото време се занимава с данъчна реформа, провал на усилията си за отмяна на закона за здравеопазването, вътрешнопартийни борби и разрастващи се разследвания за възможни връзки на неговата кандидат-президентска кампания с Русия. Наблюдатели казват, че разширяването на военната сила може да отразява ограничения "обхват" на правителството в момента. Армията обаче иска някои решения да се вземат бързо. Иракските сили се опитват да приключат отвоюването на Мосул - крепостта на ИД в страната, а изпращането на повече американски съветници по-близо до битката може да бъде от полза. Подкрепяни от САЩ бойци доближават Ракка, а Пентагонът се стреми да ускори тези усилия. Пентагонът настоява, че ИД ще бъде подложена на голям натиск, ако двете операции се провеждат едновременно, пише Асошиейтед прес. По БТА

Rammstein пуснаха трейлър към концертно DVD (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/music/rammstein-pusnaha-trejlyr-kym-koncertno-dvd-video-news_603567.html

Германските индъстриъл метъли Rammstein ще издадат ново лайв DVD със заглавие "Париж". Материалът е заснет във френската столица през 2012 г. по време на турнето "Made in Germany".  Кадрите са снимани в продължение на две денонощия с над 30 камери пред 17 хил. зрители. Представени са 22 песни на групата с общо времетраене 128 минути. Дискът ще излезе на 19 май. Вижте трейлър към концертното DVD:

Връзка между уволнен от Тръмп прокурор и Ердоган

https://www.24chasa.bg/novini/article/6152054

Връзка между уволнен от Тръмп прокурор и ЕрдоганНюйоркската полиция арестува заместник-шефа на петата по големина турска банка миналата седмица по подозрения в участие в прехвърляне на стотици милиони долари на Иран, когато ислямската република е била под американски и международни санкции, пише в. "Аарец", цитира БГНЕС. Арестуването на Мехмет Хакан Атила последва разследването на турския

Варненски съд задържа под стража българка, издирвана за трафик на хора

http://www.moreto.net/novini.php?n=347941

Искането на Окръжната прокуратура във Варна за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 23-годишната Йовка И. е уважено днес, от състав на Варненския окръжен съд. Младата жена се издирва с Европейска заповед за арест за професионална търговия с хора с цел сексуална експлоатация, издадена от Районния съд в германския град Розенхайм.

Семерджиев: От един месец шефът на Агенцията по лекарствата организира масиран натиск върху мен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/03/2947078_semerdjiev_ot_edin_mesec_shefut_na_agenciiata_po/?ref=rss


"В течение на повече от месец, чрез различни канали г-жа Стоименова организира масиран натиск върху мен да не бъде сменяна от поста, който заема – заплаха, каквато не е съществувала". Това се посочва в изявление на служебния вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев в отговор на новината от днес, че е обвинен от специализирано звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура (СГП) за заплахи за уволнение на негов подчинен.

В...

Почина пионерът на попарта Джеймс Розенквист

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2017/04/03/2947030_pochina_pionerut_na_poparta_djeims_rozenkvist/?ref=rss


Американският художник Джеймс Розенквист, водеща фигура на попарт течението, е починал на 31 март, предаде "Ройтерс", като се позова на негови представители. Той бе бе на 83 години.

Заедно с фигури като Анди Уорхол и Рой Лихтенщайн Розенквист е един от бащите на жанра, превърнал популярната култура, ежедневните обекти и медийната естетика в предмет на изкуството. За това го вдъхновява ранния му опит като художник на улична реклама. "Рисуването вероятно е...

Литовското разузнаване: Русия може да започне атака в Балтика в срок от 24 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6152059

Литовското разузнаване: Русия може да започне атака в Балтика в срок от 24 часаРуската федерация е развила способността да започне атака срещу балтийските държави в рамките на само 24 часа, заявиха от разузнаването на Литва в понеделник, предава агенция Ройтерс, цитирана от "Фокус". Това ограничава възможностите на НАТО да реагира, освен ако има вече разположени военни сили в региона.

Десетки загинали и ранени след взрив в метрото в Санкт Петербург

http://pogled.info/svetoven/russia/desetki-zaginali-i-raneni-sled-vzriv-v-metroto-v-sankt-peterburg.84322

/Поглед.инфо/ Най-малко десет човека са загинали след експлозия в метрото на Санкт Петербург. По данни на местните власти ранени са около 50 човека. „Към този момент около 50 човека са пострадали, с тях работят медицински лица.

Москва: Създаването на косовска армия е нарушение на международното законодателство

http://pogled.info/svetoven/balkani/moskva-sazdavaneto-na-kosovska-armiya-e-narushenie-na-mezhdunarodnoto-zakonodatelstvo.84323

/Поглед.инфо/ Създаването на въоръжени сили на Косово ще бъде нарушение на международното законодателство. Това се казва в разпространен коментар на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Путин: Разследват се всички версии за взрива в петербургското метро

http://pogled.info/svetoven/russia/putin-razsledvat-se-vsichki-versii-za-vzriva-v-peterburgskoto-metro.84324

/Поглед.инфо/ Причината за взрива в метрото в Санк Петербург все още е неизвестна и към момента се разследват всички версии – както битови, така и терористичен акт. Това заяви руският президент Владимир Путин.

Бадемите поддържат вниманието след хранене

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6152061

Бадемите поддържат вниманието след храненеБадемите помагат да се поддържа концентрацията след хранене, като забавят храносмилането, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. По този начин бадемите регулират съдържанието на захар в кръвта. Така силите не намаляват и не се появява сънливост. Учените от университета "Пардю" обясняват този ефект с високото съдържание на полезни мазнини и фибри

Осъдиха 22-годишен мъж заради купуване на гласове

http://www.cross.bg/osudiha-godishen-muzh-zaradi-kypyvane-na-glasove-1539391.html

/КРОСС/ Шест месеца затвор, отложен с 3-годишен изпитателен срок или т.е. условна присъда. Това е наказанието за купуването на гласове. Постанови го Варненският районен съд, а осъденият е 22-годишен мъж с инициали В.С.   Присъдата му бе наложена след бързо производство, до което се стигна след съдебно споразумение. Младежът е бил с чисто съдебно минало. Причината да бъде задържан и осъден е, че два дни преди парламентарните избори той е дал по 20 лева на двама жители от село Любен Каравелово с цел да ги склони да гласуват за определена партия.    

„Росатом“ очаква ръст от 5,3% на чуждестранните си поръчки през 2017 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_651839.html

„Росатом“ очаква ръст от 5,3% на портфейла си от чуждестранни поръчки през 2017 г. Така до края на годината се очаква чуждестранния поръчков портфейл на „Росатом“ да достигне 140 млрд. долара. Това заяви генералният директор на руската държавна корпорация Алексей Лихачов в кулоарите на Международния арктически форум в Архангелск. „Ще се опираме на амбициозни цифри – 140 млрд. долара“, заяви Лихачов, добавяйки, че за постигането на тази цел трябва „сериозно да се поработи“. Според резултатите от 2016 г. в момента чуждестранният поръчков портфейл на „Росатом“ за 10-годишен период надхвърля 133 млрд. долара.

Дрейк запази първенството си в класацията на "Билборд" за албуми

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6152045

Дрейк запази първенството си в класацията на "Билборд" за албумиКанадският изпълнител Дрейк оглавява класацията Топ 200 на "Билборд" за втора поред седмица с албума си "More Life", който има нови 225 000 еквивалентни единици, съобщи Контактмюзик. Всяка от единиците е равна на 1500 стриймвания на песни от албума. Предишната компилация на Дрейк "Views" прекара 13 непоследователни седмици на върха на класацията

ЕК: Достигнахме до същите изводи, които прави Тръмп, и то по-рано от него

https://www.24chasa.bg/novini/article/6152048

ЕК: Достигнахме до същите изводи, които прави Тръмп, и то по-рано от негоПрочетохме с интерес интервюто на Доналд Тръмп, заяви днес говорител на Европейската комисия по повод коментар на президента на САЩ за вестник "Файненшъл таймс", цитиран от БТА. В интервюто Тръмп поздравява Европейския съюз за "много добрата работа", благодарение на която остава единен след решението на Великобритания да напусне Общността.

Осъдиха телефонен измамник ефективно на 3 години затвор в Ямбол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6152039

Осъдиха телефонен измамник ефективно на 3 години затвор в ЯмболЯмболският районен съд наложи на телефонен измамник три години лишаване от свобода. Наказанието ще бъде изтърпяно при първоначален строг режим. За това съобщиха от съда, цитирани от БТА. Действайки в съучастие с други извършители, подсъдимият успял да заблуди възрастна жена, че дъщеря й се нуждае от спешна операция.

Пак плъзна вирус от името на НАП

http://econ.bg/Новини/Пак-плъзна-вирус-от-името-на-НАП_l.a_i.740253_at.1.html

За пореден път чрез електронната поща се разпространява вирус от името на Национална агенция за приходите. Писмото гласи: "Уважаеми госпожи и...

AFP: Безработицата в еврозоната падна до 7-годишно дъно

http://www.moreto.net/novini.php?n=347949

Равнището на безработица в страните от еврозоната през февруари е намаляло до най-ниското си равнище от месец май 2009 г. насам, съобщава AFP, като се позовава на данни от статистическата служба на Европейския съюз - Евростат. Данните идват въпреки несигурността по отношение на бъдещото излизане на Великобритания от ЕС (Брекзит).

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване