Държавата плаща 5000 евро обезщетение по жалба в Съда в Страсбург

http://offnews.bg/news/n_1/n_652075.html

Правителството одобри приятелско споразумение по жалба срещу България в Европейския съд по правата на човека, съобщиха от правителствената пресслужба. Предмет на жалбата на Рашко Огнянов е нарушението на принципа за едно деяние да бъдеш съден един път. През 2008 г. за едно и също деяние той е бил осъден на 15 денонощия задържане под стража по Указа за борба с дребното хулиганство, а след това и на 5 месеца лишаване от свобода по член от Наказателния кодекс. Приятелското споразумение предвижда обезщетение от 5000 евро за вреди, разходи и разноски по делото. С изплащането му случаят се закрива. Съдебната практика на националните съдилища по подобни случаи претърпя сериозно развитие през последните няколко години. В края на 2015 г. беше прието Тълкувателно решение №3 на Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС, което разглежда въпроси в случаите на прилагане на Указа за борба с дребното хулиганство и последващо наказателно производство.

Николай Павлов: Правителството няма как да повлияе върху цената на газа

http://www.investor.bg/energetika/472/a/nikolai-pavlov-pravitelstvoto-niama-kak-da-povliiae-vyrhu-cenata-na-gaza-237060/

„Булгаргаз“ няма резерви към настоящия момент, ако имаше такива, КЕВР щеше да ги намери, категоричен е служебният енергиен министър

Хубавото в лошото

http://www.clubz.bg/52490-hubavoto_v_loshoto

Докато има демокрация, в политиката не може да има само хубаво или само лошо. Хубавото носи рисковете си; лошото съдържа в себе си и нещо хубаво.

Е, добре, на изборите се случи нещо лошо: най-активните и будни граждани, онези, които държат страната на повърхността – те се оказаха не-представени в парламента. В него, както вече и външни наблюдатели констатират, е представена единствено олигархията.

В това лошо има, обаче, и хубаво, ако гледаме от висотата на обществения интерес – на „общото благо“ по Аристотел.

Да огледаме терена от тази гледна точка, като разделим голямото „лошо“ на по-малки „лоши“; и на всяко от тях видим хубавото.

Лошо 1: Бойко Борисов се върна начело на политическата пирамида с много повече подкрепа от очакваната. Предстои още от същото, но на по-ниско ниво – с „патриотически“ физиономии отпред, вместо с реформаторски.

Хубавото: Приливът на гласове към ГЕРБ бе пряк резултат от това, че БСП успя да уплаши хората. В един момент започна да изглежда, че БСП иска да ни вкара „обратно“ в българо-съветската дружба, в някакъв не-демократичен режим и, общо взето, в текезесарско-милиционерския социализъм такъв, какъвто беше.

Хората решиха, че е време да запазят демокрацията, „евроатлантическия избор“ и всичко подобно – да направят заслон пред реваншистките мераци на БСП. Така се оказа, че категоричното мнозинство в България е про-европейско; и че няма сериозно обществено оспорване на избрания „западен“ път.

Хората решиха, за да запазят всичко това, да гласуват за „Гражданите за европейско развитие на България“, което инак е лош ход, тъй като точно тия „Граждани“ са крепителите на олигархията. Но все пак избирателите категорично показаха, къде искат да виждат България и, по-важното – каква искат да я виждат.

Лошо 2: БСП, прекарвайки годините след назначението на Пеевски за шеф на ДАНС в опити да ни убеди, че се е поевропейчила – се саморазкри, щом й замириса на власт, като реакционна, азиатско-феодална сила. Това я прави риск за националната сигурност защото, съгласете се, едно е дадена страна да има за лява партия нещо като ГСДП; и е съвсем друго, ако лявата партия е откровен агент на Кремъл.

Хубавото: След изборите дори в БСП разбраха, че в този си вид нямат бъдеще – че не могат да бъдат по-нацисти от „Патриотите“, по-популисти от Борисов и по-ксенофоби от лумпените в Белене, например. Бившият им лидер Станишев, вече шеф на ПЕС, тенденциозно не подкрепил социалистите по време на изборите, след тях съвсем ясно ги закова, където трябва да бъдат заковани, с три сентенции от статията си в „Дума“:

*„Мнозинството от българите дават доверие за управление на тези, които се заявят като пазители на европейската ориентация на България... Членството на България е най-голямото ни национално постижение за целия преход." Това – по повод социалистическите намеци за излизане от ЕС и сближаване с Евро-Азия.

*“...демокрацията – най-голямото ни завоевание след 1990 г." Това – по повод репликата на Нинова, че „демокрацията ни отне много“.

*“...ако само тропаш по масата, накрая можеш да се окажеш под нея. Впрочем тези правила изцяло важат и за вътрешната политика.“ Това – по повод непрестанните заплахи на Нинова да „се държи твърдо с господата от Брюксел“.

Лошо 3: „Патриотите“ (common or garden Nazis, както би ги нарекла Маргарет Тачър) най-сетне събраха достатъчно гласове, за да са на власт. Веднъж докопали се до нея, няма да имат задръжки да прилагат, вече като реална политика, онази си реторика, според която всеки български гражданин, който иска да влезе в България отвън, може да бъде спиран, дърпан и влачен; както и всеки, който си „знае правата“, да бъде третиран като „много нагъл“.

Хубавото: „Патриотите“ изобщо не успяха да се доближат до основната си цел – да повторят гръмотевичния успех на Брекзит, Тръмп или поне – метеорния възход (приключващ, впрочем) на крайните националисти в Европа. Както имаше хора, пристанали на ГЕРБ за да спрат Нинова, така имаше и такива, гласували за партията на Борисов, за да намалят влиянието на „патриотите“ след грозните сцени по българо-турската граница.

Както Европа, така и България се отърсва от своите крайности.

Лошо 4: Най-активната част от гражданството не е представена в законодателната власт. Нито една от трите формации, претендиращи да го представлява, не влезе в Народното събрание. Непредставени са много повече от прословутите 300 000, тъй като много от хората, гласували за ГЕРБ за да спрат Нинова или Симеонов, по принцип са в тази част от гражданството.

Хубавото тук е точно тази не-представеност. Този път разделителните линии са ясни: в Народното събрание са само „лошите“ – онези, които искат да управляват не за благото на всички, а за своето собствено благо; отвън са онези, които искат да се управлява за общото благо. Това означава, още на първо четене, няколко важни неща:

Първо, след като няма кой да тормози олигархията „отвътре“, в пленарната зала и в комисиите, тази олигархия ще се отвърже и ще безчинства, дискредитирайки се в очите на избирателите. А те, избирателите, изобщо не се оказаха толкова „прости“, колкото понякога изглеждат (виж горе).

Второ, в отговора си на всяко безчинство, останалите отвън формации няма, този път, да бъдат ограничавани от съображения като – „ама дайте да не вдигаме пушилка, за да можем да продължим да ги натискаме в правилна посока изотвътре“. Вън значи вън. И реакцията на безобразията и безчинствата може да бъде, този път, съвсем изчистена: декларации, пресконференции, сигнали до (международни) институции, петиции, отворени писма. И, разбира се – протести.

Трето. Парламентарно представената олигархия все пак вероятно ще успее (поради липсата на вътрешни пречки) да „заключи“ системата – да направи достатъчно здрава сглобка на властта, която да удържи повече, отколкото сега може би си мислим. Това, в съчетание с нарастващата лавина от неминуеми безчинства, ще осигури и време, и поводи на формациите на активните граждани да намерят по-адекватна версия на бъдещо участие и в изборите, и в политиката като цяло.

Очевидно е, че „отвън“ ще се оформи съпротива и „вдясно“, и в „центъра“ (нито-ляво-нито-дясно), и (надяваме се) – в някакво ново, европейско „ляво. Сглобяването на всичко това в ефективен политически съюз ще отнеме време. Е, очертава се, този път, време да има.

Докато има демокрация, всяка лоша новина ще съдържа и добра; и всяко поражение – врати към бъдещи победи. Поне този път се разбра: демокрация ще има.

Мишел Обама се появи за първи път с естествената си коса

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6156083

Мишел Обама се появи за първи път с естествената си коса
Снимка на бившата първа дама Мишел Обама в небрежен вид обиколи социалните мрежи. Тя е хваната в съвсем ествествена светлина – с вързаната си на опашка натурална коса и по потник, предава Нова телевизия. През изминалите осем години, в които съпругът ѝ Барак беше президент на Съединените щати, Мишел се появяваше предимно с изправена коса,

Затварят Панорамата в Плевен за реставрация на живописното платно?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6156082

Затварят Панорамата в Плевен за реставрация на живописното платно?Панорамата в Плевен вероятно ще бъде затворена за посетители известно време, за да бъде почистено живописното платно. Това се налага, след като експертен екип от Асоциацията на реставраторите в България, начело с председателя й Иван Ванев, инспектира състоянието на художественото платно. То е опънато на 115 м.

Не е ясно какво обгази националната опера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6156067

Не е ясно какво обгази националната операДо този момент няма конкретни резултати от проверката за инцидента в столичната опера. Преди две седмици публиката на представление там беше евакуирана заради появила се задушлива миризма в салона. Миризмата се е разнесла за няколко часа и оттогава досега инцидентът не се повтори, но и към момента не е ясно какво е било задушливото вещество,

Виртуално “пътешествие“ предлага туроператор от Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348141

Ставащите все по-популярни очила за виртуална реалност вече влизат в услуга на местния бизнес. Варненски туроператор предлага „виртуално пътешествие“ за клиентите, които са изкушени от технологиите и искат да се възползват от тях в избора си на дестинация, научи Moreto.

Свалиха проекта за промени в Изборния кодекс, служител искал да злепостави Министерството на правосъдието

http://www.cross.bg/pravosudieto-ministerstvoto-kodeks-1539589.html

/КРОСС/ Министърът на правосъдието Мария Павлова освободи директора на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев във връзка с изготвения Проект на Закон за допълнение на Закона българското гражданство и внесените с него промени в Изборния кодекс в частта "Заключителни разпоредби", сложени за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерство на правосъдието. Министерството приема, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра. Министерството на правосъдието сваля Проекта от обществено обсъждане, заради констатирани от министъра несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и несъответствия с Конституцията. Първоначално готвеният проект от експертите на Министерството е предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права на български граждани, живущи на територията на всички държави-членки на Европейския съюз.    

Свалиха проекта за промени в Изборния кодекс, служител искал да злепостави министерството на правосъдието

http://www.cross.bg/pravosudieto-ministerstvoto-obsuzhdane-1539589.html

/КРОСС/ Министърът на правосъдието Мария Павлова освободи директора на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев във връзка с изготвения Проект на Закон за допълнение на Закона българското гражданство и внесените с него промени в Изборния кодекс в частта "Заключителни разпоредби", сложени за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерство на правосъдието. Министерството приема, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра. Министерството на правосъдието сваля Проекта от обществено обсъждане, заради констатирани от министъра несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и несъответствия с Конституцията. Първоначално готвеният проект от експертите на Министерството е предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права на български граждани, живущи на територията на всички държави-членки на Европейския съюз.    

Причините за трудното отслабване при по-възрастните

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6156036

Причините за трудното отслабване при по-възрастнитеС напредването на възрастта се увеличават и килограмите. Без значение колко сте слаби или в каква форма сте, всеки страда от физиологични промени, които трупат мазнини на корема или отпускат кожата на ръцете. Има редица причини това да се случва – от хормонални смущения, до загуба на мускулна маса, пише „Дейли Мейл“, цитиран от Vesti.bg.

Националната полиция: Телефонни измами се извършват и от затвора

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/05/2948433_nacionalnata_policiia_telefonni_izmami_se_izvurshvat_i/?ref=rss


Телефонни измами се извършват дори и от затвора, каза пред БНТ Златка Падинкова, която оглавява специалното звено към Националната полиция за разследване на тези престъпления. Тя заяви, че измамите за тази година са по-малко в сравнение с миналата, но опитите са много.
Тя обосновава самостоятелния сектор в полицията за разследване на измамите с акцент телефонните, с това че измамниците се усъвършенстват и жертвите стават повече, и е необходим по-голям ресурс в разследване и...

Американците не броят България за приятелска страна

http://offnews.bg/news/n_1/n_652058.html

Тази карта изобразява страните, които американците смятат за съюзници, приятелски, неприятелски и врагове. Данните са събрани от изследване на  YouGov, проведено в периода 28 януари-1 февруари, в което  са анкетирани 7150 пълнолетни граждани на САЩ. Те са отговаряли на въпроса "Кои от изброените държави са приятели и кои врагове на САЩ". Освен държавите, за които американците са се изказали категорично дали са съюзници, приятелски, неприятелски и врагове, е добавена пета категория. В нея попадат тези страни, за които 50 или повече процента от гражданите на САЩ не са могли да определят дали са приятелски или неприятелски.  На картата съюзниците са означени в тъмно зелено, приятелските държави в светло зелено, неприятелите - в оранжево, враговете - в тъмно червено, а неразпознаваемите - в лилаво. В топ десет на съюзниците на САЩ попадат: Канада Австралия Великобритания Великобритания Франция Италия Ирландия Израел Норвегия Швеция Германия А при "враговете" нещата стоят по следния начин: Северна Корея Иран Сирия Ирак Афганистан Русия Либия Сомалия Пакистан Палестина В изследването определено има известни изненади. Повечето от държавите врагове на САЩ са очаквани, но в същото време едва 11 процента от американците разпознават Китай като враг, а едва 9% - Куба. България се оказва "пълна мистерия" за участниците в проучването. Страната ни е в групата на държавите, за които американците нямат никаква представа дали са приятели или врагове. Странното е, че България е една от съвсем малкото държави в Европа, за които хората в САЩ нямат категорично мнение. За американците почти всички страни от Европа са съюзници или приятелски настроени. Според данните дори силно залитащата към Кремъл Сърбия категорично е приятел на САЩ, което за нас не важи.

"Галакси Инвестмънт Груп" в битка за международен приз за строителен инвеститор

http://www.mediapool.bg/galaksi-investmant-grup-v-bitka-za-mezhdunaroden-priz-za-stroitelen-investitor-news262331.html

Българското инвестиционно дружество "Галакси Инвестмънт Груп" е сред селектираните претенденти за призовете "Инвеститор на годината“ и "Офис проект” от престижните награди за недвижими имоти SEE Real Estate Awards. Конкурсът се организира от издателската компания Europa Property и оценява постиженията на най-големите строителни и инвестиционни компании в региона на Югоизточна Европа. "Галакси" е избрано заради своя Офис парк Пловдив, който е сред най-модерните офис сгради в Пловдив, приютили водещи компании от сферата на IT и аутсорсинг индустрията. Официалната церемония по награждаването от SEE Real Estate Awards ще се състои на 6 април в румънската столица Букурещ. Раздаването на призовете се провежда за дванадесета поредна година и е единственото по рода си събитие за региона на Югоизточна Европа. Независимо международно жури от професионалисти в сферата на недвижимите имоти гласува и определи победителите сред предварително номинираните компании и проекти. Сред останалите номинирани са и едни от най-големите в бранша - NEPI, притежаващи активи за 3 млрд. евро, GTC, Globalworth и други. Фирмите се оценяват на база цялостния им принос на пазара, качеството на обслужване на клиентите, иновации, търговски успех и лидерство. Офис Парк Пловдив вече получи в края на миналата година специалната награда в категорията "Обществени сгради с бизнес предназначение“ в националния конкурс "Сграда на годината 2016“. "Номинациите в престижните европейски награди са изключително ценни за нас, защото са признание от най-големите експерти в инвестиционния бизнес за нашия принос в сектора на недвижимите имоти. Приемаме включването ни в наградите като положителна оценка за българския бизнес като цяло и нарастването на ролята на страната ни като предпочитана инвестиционна дестинация“, коментира Константин Бояджиев, управител на "Галакси Инвестмънт Груп".

50 години ще трябват за пълното прочистване на Ирак и на Сирия от оръжие

https://www.actualno.com/asia/50-godini-shte-trjabvat-za-pylnoto-prochistvane-na-irak-i-na-sirija-ot-oryjie-news_604027.html

По данни на ООН ще са необходими между 40 и 50 години за пълното изчистване от мини и импровизирани експлозиви на Сирия и на Ирак, предаде ООН. „Предстоят десетилетия работа за тези държави, която изглежда като тази в Европа след Втората световна война, където все още откри

22-годишният Веселин Гечев е в неизвестност от 25 март

https://www.actualno.com/crime/22-godishnijat-veselin-gechev-e-v-neizvestnost-ot-25-mart-news_604022.html

По молба на близките столичното Второ Районно управление на МВР издирва 22-годишния Веселин Калинов Гечев от София. На 25 март т.г. той излязъл от жилището си в ж. к. „Лев Толстой“ и до момента е в неизвестност. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Веселин е висок около 190 с

Откриха нови местообитания на алпийски тритон в Стара планина

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6156025

Откриха нови местообитания на алпийски тритон в Стара планинаНово местообитание на защитения вид алпийски тритон (Ichthyosaura alpestris) е открито в Стара планина. То е разположено в района на Тетевен. Това съобщиха от дирекцията на националния парк "Централен Балкан" със седалище в Габрово, цитирана от БТА. Видът е включен в Червената книга на Република България като "уязвим".

Обискираха дома на 23-годишен мъж заради детска порнография

https://www.24chasa.bg/novini/article/6156055

Обискираха дома на 23-годишен мъж заради детска порнографияПолицаи са иззели компютър и дискове от жилището на 23-годишен мъж от Видин след претърсване в дома му. Това съобщават от Областната дирекция на МВР, информира БТА. Специализирана полицейска операция е проведена след постъпили данни, че мъжът придобил и държи файлове с детска порнография. Предстои назначаване на компютърно-техническа експертиза за

Спряха закона за уседналостта - служител саботирал правосъдното министерство

http://offnews.bg/news/n_1/n_652074.html

Промените в закона за българското гражданство, с които се въвежда принципът на уседналост при гласуване, бяха спрени от министъра на правосъдието Мария Павлова. От поста си е освободен директорът на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев, който умишлено злепоставил институцията, става ясно от прессъобщение на Министерството на правосъдието. Министерството приема, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра, се казва в него. Проектът е свален от обществено обсъждане, заради "констатирани от министъра несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и несъответствия с Конституцията". Първоначално готвеният проект от експертите на МП е предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права на български граждани, живущи на територията на всички държави - членки на Европейския съюз.

КАТ е констатирал 16 789 нарушения на пътя само за седмица

http://www.mediapool.bg/kat-e-konstatiral-16-789-narusheniya-na-patya-samo-za-sedmitsa-news262330.html

16 789 нарушения на пътя са установени от КАТ по пътищата в страната само за седмица между 27 март и 2 април, съобщиха от пресцентъра на МВР. Пътните полицаи са издали общо 8527 фиша и са съставили 5353 акта. Издадени са били и 9360 електронни фиша. 567 от санкционираните нарушители са били хванати зад волана без шофьорски книжки. 248 от тях са шофирали след употреба на алкохол, като при 119 е била отчетена концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 промила. Във връзка с установените тежки нарушения униформените са спрели от движение 72 коли заради неправоспособност на шофьорите им, 79 заради употреба на алкохол и 24 заради наркотици. 142 проверени коли са били без винетки.

Хората с увреждания не са задължени да се редят пред ТЕЛК

//dariknews.bg/regioni/sliven/horata-s-uvrezhdaniia-ne-sa-zadylzheni-da-se-rediat-pred-telk-2015586

Хората с увреждания не са задължени да се редят пред ТЕЛК за получаване на печат върху експертните решения за инвалидност, съобщиха от Лекарската комисия. След множеството протести от ТЕЛК – Сливен излязоха с официално уведомление, че искането заявленията от хора с трайни увреждания да получават на

Предстоящи празнични прояви в община „Тунджа”

//dariknews.bg/regioni/sliven/predstoiashti-praznichni-proiavi-v-obshtina-tundzha-2015394

Стартираха детските празнични прояви по проект „Заедно” – споделена грижа за предучилищното образование, възпитание и подготовка на децата в неравностойно положение в малките населени места от селски тип”.

През месец април всички малчугани в детските заведения на общината и училището

Полицията поздрави Митко, който върна пълно с пари портмоне

//dariknews.bg/regioni/shumen/policiiata-pozdravi-mitko-kojto-vyrna-pylno-s-pari-portmone-2015587

Директорът на ОДМВР- Шумен връчи писмена благодарност на 18-годишният Димитър Йорданов от Шумен, който намери портофейл с пари и документи и го върна на собственика му чрез полицията.

"Гордея се, че мога да стисна ръката на един достоен мъж. Надявам се, че постъпката

Жители стартират подписка за ремонт на възлов път

//dariknews.bg/regioni/vraca/zhiteli-startirat-podpiska-za-remont-na-vyzlov-pyt-2015588

Жителите на селата Чирен и Девене ще започнат подписка, за отпускане на средства от държавата за ремонт на пътя Деривол - Чирен. Инициативата възникна по време на проведени изнесени срещи в двете села с кмета на Община Враца Калин Каменов. Пътният участък, за когото ще се търсят пари е част от репу

Прокуратурата иска постоянен арест за сладострастник от Русенско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6156068

Прокуратурата иска постоянен арест за сладострастник от РусенскоТираджията си поискал сексуална услуга от 14-годишна румънка заради автостоп Районна прокуратура–Бяла протестира пред Апелативния съд във Велико Търново взета от съда мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 1000 лева спрямо сладострастник от Русенско, извършил грабеж и опитал да си изпроси сексуална услуга от 14-годишна румънска гражданка

Семерджиев обвини фармацевтичния бранш и ИАЛ в картел срещу него

http://www.mediapool.bg/semerdzhiev-obvini-farmatsevtichniya-bransh-i-ial-v-kartel-sreshtu-nego-news262329.html

Министърът на здравеопазването Илко Семерджиев, който е с обвинение за оказан натиск над директора на Агенцията по лекарствата (ИАЛ) за назначение на негово протеже, заяви в сряда, че ресорната агенция и контролирания от нея фармацевтичен бранш са в картел срещу него. По думите му лекарствената агенция е “функционално приватизирана институция извън контрола на МЗ“, която се управлява еднолично от директора й Асена Стоименова не в обществен интерес. “Свръхконцентрацията на власт в едно лице, което години наред не желае да назначи свой заместник в разрез с устройствения правилник на агенцията, не само че се е превърнала във фактор за еднолично и незаконосъобразно управление, но също и за отказ да докладва и да се съобразява с висшестоящ орган на власт, какъвто се явява министърът на здравеопазването“, коментира Семерджиев в изявление, разпространено от здравното министерство. “Подобен вид “функционална приватизация“ на държавен орган и осигурената му пълна безконтролност обяснява множеството неблагоприятни ефекти върху здравната система като цяло и лекарствената политика в частност. Този факт вероятно стои и в основата на масирания натиск, упражняван върху министъра на здравеопазването от фармацевтични асоциации, фирми и други подконтролни субекти, но не само“, заявява Семерджиев. Той допълва, че подобно единодействие между контролен орган и подконтролни субекти срещу ресорен министър е демонстрация на своеобразен картел на нерегламентирана власт и други ресурси. Според Семерджиев това е една от причините за силната структурна деформация в здравния бюджет на България. “Известно е, че в добре управляваните здравни системи разходите за лекарства се движат обикновено в диапазона 12 – 15, максимум до 20 – 25% от общите разходи за здравеопазване. В България за 2016 година картината е следната – за здравноосигурителни плащания в Закона за бюджета на НЗОК са били предвидени 2.8 млрд. лв., в това число за лекарства са определени 750 млн. лв., а за медицински изделия – 80 млн. лв. или общо 830 млн. лв., следователно за лечебните заведения остават 1.9 млрд. лв. В същото време общите разходи за лекарства, изделия и други лекарствени средства за 2016 г., които включват както публични, така и частни разходи, се оценяват на 3.5 млрд. лв. Дори да се предположат над 1 млрд. лв. частни разходи за лечебна помощ, съотношението пак остава с повече от 30% превес на разходите за лекарства“, коментира Семерджиев. Според него изводът е, че неефективното управление и липсата на контрол очевидно са превърнали здравната система на България в “една голяма аптека“. “Зная, че бръкнах в гнездото на осите и реакцията не закъсня. Готов съм в съда, ако въобще се стигне до там, да представя факти и доказателства, които ще разтърсят не само българското общество. Това е работата на министрите на здравеопазването – да помагат на здравната система и хората, независимо от това дали са на власт или са тенденциозно подсъдими“, заявява той. Освен това според Семерджиев настоящият статут на ИАЛ не отговаря на законово определените й функции и би трябвало да е държавна комисия, а не агенция.  

Задържаха единайсет турски военни заради разследването срещу ФЕТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6156013

Задържаха единайсет турски военни заради разследването срещу ФЕТОЕдинайсет турски военни са били задържани днес в рамките на разследването срещу Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитиран от БТА. Операцията е била предприета по нареждане на главната прокуратура в източния окръг Елязъг. Акции са били извършени на 11 адреса в градовете Кованджълар и Палу

„Реквием“ на Верди в Софийската опера в международен състав

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6156037

„Реквием“ на Верди в Софийската опера в международен състав
На 13 април, от 19:00 часа, в навечерието на големия християнски празник Великден, в Софийската опера и балет, ще бъде изпълнен концерта „Верди - Реквием“, с участието на международен състав от солисти. Във „Верди - Реквием“ ще пеят солистите: Силвия дала Бенета - сопран, Италия; Тициана Караро - мецосопран - Италия; Даниел Магдал - тенор -

КТ "Подкрепа" настоя за 1000 лв. минимална заплата

http://www.cross.bg/zaplata-podkrepa-rabotna-1539588.html

/КРОСС/ За 1000 лева минимална работна заплата настояват от КТ "Подкрепа". „1800 евро е минималната работна заплата в Люксембург. Ако караме с тези темпове по 40 евро на година - ще достигнем нивата след 90 години", коментира вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Йоанис Партениотис по време на пресконференция, на тема: "Каква България искаме?". Планът за бъдещето на България се очаква да предложи визия за решаването на секторните проблеми в икономиката. Като един от най-важните проблеми Партениотис изтъкна размерът на минималната работна заплата. Той припомни, че преди изборите всички формации са заложили в своите програми, че в края на мандата минималната работна заплата трябва да стигне 700 лв. Понеже някой може да каже, че Люксембург е доста далеч от нас, вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Партениотис даде за пример съседна Румъния, където в момента минималната работна заплата е 320 евро. "Това, което предлагат нашите политици, е да достигнем тези нива след четири годишен мандат на управление", коментира той. Според Партениотис, ако това подценяване на работната сила в страната с пет пъти по-ниско заплащане от европейското продължи, ще продължи и напускането на младите и квалифицираните хора от страната. По думите му, нищо добро не ни чака, ако ние драстично не променим поведението си като политически решения

70 милиона лева ще ни струва председателството на ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=348143

Правителството одобри на днешното си заседание прогнозно разпределение на разходите за подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Средствата на обща стойност 69 361 000 лв. са разпределени в периода 2017-2018 г.

Шестокласничка приета в Свищовския университет

http://offnews.bg/news/n_1/n_652069.html

Шестокласничка от Симитли бе приета за студентка в Свищовския университет със специална покана от ръководството. 12-годишната Рая Митева спечелила мястото с конкурс за есе, обявен от вуза. Без да подозира на каква възраст е авторката, журито на конкурса харесало най-много именно съчинението на Рая и й присъдило сертификат, с който тя може да се запише да следва в избрана от нея специалност.  Есето на Рая било изпратено от учителката й по литература. Преподавателката преценила, че обявената тема "Моята крачка към по-добро утре" ще допадне на момичето и я насърчила да участва. В документите обаче не посочила възрастта на ученичката.  Пред камерата Рая разказва, че е щастлива от признанието. В есето си тя написала, че нейната стъпка към по-добро утре ще е малка, но се надява да расте заедно с нея. От университета на свой ред коментират, че ще се радват такива будни деца да станат техни студенти.

Германия ще анулира сключените в чужбина бракове с деца

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/05/2948443_germaniia_shte_anulira_skljuchenite_v_chujbina_brakove/?ref=rss


Германското правителство одобри днес законопроект, който анулира браковете с непълнолетни, сключени извън територията на страната.

Законът трябва да мине през Бундестага до юли. Правосъдният министър Хайко Маас предложи новите мерки заради стотиците случаи на търсещи убежище непълнолетни момичета, които при пристигането си вече са омъжени за пълнолетни съпрузи.

Той разрешава на социалните работници да взимат под своя грижа непълнолетните девойки,...

Започва ремонт на столичния булевард "Дондуков"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6156033

Започва ремонт на столичния булевард "Дондуков"Започва ремонт на столичния булевард "Дондуков". Първата част обхваща диапазона между ул. "Кракра" и моста "Чавдар". Движението е организирано така, че лентите стават две, но това не предизвиква безпокойства у шофьорите. Те намаляват скоростта, но до тапи и задръствания не се стига. Зам.-кметът на София Евгени Крусев съобщи пред камерите на bTV,

Служебният правосъден министър оттегля текста за уседналостта

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/05/2948449_slujebniiat_pravosuden_ministur_otteglia_teksta_za/?ref=rss


Министърът на правосъдието Мария Павлова спря Проекта на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство, в чиито преходни и заключителни разпоредби беше залегнал текст за въвеждане на уседналост и за парламентарни, и президентски избори.

От съобщение на правосъдното министерство се разбира, че

директорът на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев е бил освободен от длъжност, защото "умишлено злепоставил...

Протест на бежанци на остров Лесбос

https://www.actualno.com/europe/protest-na-bejanci-na-ostrov-lesbos-news_604018.html

Мигранти от различни националности протестираха в бежанския лагер Мория на остров Лесбос. Хвърляха камъни върху офиси и временните постройки, намиращи се в лагера. Нанесени са щети, но няма пострадали. Намесата на полицията овладя напрежението. Конкретата причина за напр

Ибрахимович: Не съм в "Юнайтед" да си губя времето, а да печеля

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/05/2948440_ibrahimovich_ne_sum_v_junaited_da_si_gubia_vremeto_a/?ref=rss


Нападателят на "Манчестър юнайтед" Златан Ибрахимович изрази разочарованието си след равенството 1:1 с "Евертън" и каза е дошъл при "червените дяволи", за да печели, а не "да си губи времето".

"Юнайтед" спечели шест от 16-те си домакинства във Висшата лига през този сезон. Отборът заема петото място с 54 точки, на четири от четвъртия "Манчестър сити".

Бъдещето на нападателя, който вече има...

Оперната звезда Соня Йончева ще изнесе концерт в НДК

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/04/05/2948436_opernata_zvezda_sonia_ioncheva_shte_iznese_koncert_v/?ref=rss


Оперната прима Соня Йончева пристига у нас за концерт на 18 юни в Зала 1 на Двореца на културата, съобщиха от НДК. Това е втората й изява у нас след бляскавия й пробив на световната сцена преди няколко години.

Днес Йончева е една от най-големите звезди на своето поколение, лице на "Метрополитън опера" и "Ковънт гардън", сравнявано с Мария Калас. Наскоро нейната "Травиата" на сцената в Ню Йорк, предавана на живо и у нас, постави световен...

А Вие работили ли сте на черно?

http://econ.bg/Новини/А-Вие-работили-ли-сте-на-черно-_l.a_i.740409_at.1.html

Ако работиш на черно в някое германско домакинство, вероятността да те "хванат" е под 0,1%. Това става ясно от ново проучване, според което около 80%...

Меси: Футболът иска жертви

http://offnews.bg/news/n_1/n_652062.html

Аржентинската звезда на Барселона Лионел Меси демонстрира силен характер, след като сподели, че е свикнал с критиките. Лео смята, че професионалният футбол иска жертви. "Не обръщам внимание на критиките. Разбирам, че сме изложени на показ, което оказва сериозно влияние. Разбирам хората, които искат и изискват от Аржентина да спечели трофей, но никой повече от нас самите футболисти няма по-голямо желание това да се случи. За да станеш професионален футболист, се изискват жертви, но не повече от тези, които прави един обикновен човек ежедневно в работата си", каза той. Тази вечер в 20:30 часа Барселона приема Севиля в мач от 30-ти кръг на Примера дивисион. Каталунците поддържат интригата в битката за титлата, като се намира на втората позиция с 2 точки по-малко от лидера Реал Мадрид, но и с мач повече. Севиля е в неприятна серия от 5 поредни мача без победа във всички турнири и се срина до 4-ото място във временното класиране, което ще накара гостите да търсят трите точки на всяка цена, за могат да останат в зоната на евротурнирите.

Европа осъди България за мръсен въздух

http://www.clubz.bg/52489-evropa_osydi_bylgariq_za_mrysen_vyzduh

ИКОНОМИКА софия трафик

България е нарушила европейското законодателство за чистота на въздуха и може да бъде глобена за това.

Страната ни днес изгуби дело, което Европейската комисия заведе срещу нея в Съда на ЕС в Люксембург заради „систематичното и постоянно неспазване от 2007 г. до 2014 г. включително както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности, приложими за концентрациите на прахови частици“.

Тези концентрации са били нарушавани в градските агломерации на София и Пловдив както и в Северна, Югозападна и Югоизточна България.

Източници на малките прахови частици са промишлеността, автомобилите, отоплението на твърдо гориво. Те са характерни за градската среда и причиняват белодробни заболявания.

България е нарушила европейска директива от 2008 г. за качеството на атмосферния въздух, заради което Комисията водѝ процедура за нарушение, която стигна до финалната си фаза – дело в Съда на ЕС.

Вижте какво реши Министерски съвет днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6156019

Вижте какво реши Министерски съвет днесОдобрено е прогнозно разпределение на разходите за Българското председателство на Съвета на ЕС Правителството одобри прогнозно разпределение на разходите за подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Средствата на обща стойност 69 361 000 лв. са разпределени в периода 2017-2018 г. За 2017 г.

Със 121 млн. лв. администрацията намалила разходите на бизнеса

http://offnews.bg/news/n_1/n_652071.html

От май 2015 г. до края на декември 2016 г. административната тежест на бизнеса намаляла със 121.27 млн. лв. Това показва отчет на правителството за изпълнението на третия план за действие за намаляване на административната тежест. Изпълнени са общо 70 мерки, с което спестените за бизнеса разходи възлизат на 25% на година.  Третият план съдържа 130 мерки за намаляване на административната тежест, реализирането на които ще доведе до нейното намаляване за бизнеса със 144.5 млн. лева годишно. В периода 1 юли - 31 декември 2016 г. са изпълнени 20 мерки от компетентността на министерствата на финансите, на труда и социалната политика, на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). В резултат на това административната тежест за бизнеса е намаляла с 1,27 млн. лв. годишно, се посочва в отчета на правителството. Сред най-важните изпълнени мерки през отчетния период е отпадането от 1 януари 2017 г. на задължения по Закона за акцизите и данъчните складове за предоставяне на удостоверение за наличие или липса на данъчни задължения и задължения за задължителни осигурителни вноски. Изменен е и Правилникът за прилагане на закона, като промените са в сила от 7 февруари т. г. С цел улесняване на бизнеса, МТСП отмени Наредбата за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешения за работа на чужденци в Република България и промени Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа. ДАМТН разработи инструкции и образци на документи, публикувани на нейната интернет страница. През отчетния период са изпълнени пет от забавените мерки от първия план за действие с отговорна институция Министерството на земеделието и храните, свързани с промени в Закона за сдружения за напояване и Наредбата за придобиване и отнемане от сдруженията за напояване правото на ползване върху обектите от хидромелиоративната инфраструктура и обслужващата техника на територията на сдружението. По отношение на останалите неизпълнени мерки от първия и втория план за действие за намаляване на административната тежест за бизнеса е приет нов срок за изпълнение – до края на 2017 г.

Министърът на енергетиката: Купуваме най-евтиния газ в региона

http://www.cross.bg/bylgargaz-tzena-prirodniya-1539587.html

/КРОСС/ Правителството в лицето на министъра на енергетиката не може да влияе на цената на газа. В това е категоричен министърът Николай Павлов, като така коментира и предстоящото увеличение на синьото гориво, което ще доведе и до скок на цените на топлинната енергия в цялата страна. „Новата цена на природния газ се определя от КЕВР. Това е независимият орган, избран от Народното събрание и пряко той осъществява контрол върху дейността на КЕВР. Министрите и правителствата нямат такива правомощия. Нито един министър не може да се меси в ценообразуването", обяви категорично Павлов след днешното заседание на Министерски съвет. Той обясни и че държавното дружество „Булгаргаз" няма резерви, заради което не може да бъде задържана цената. „Към настоящия момент „Булгаргаз" няма резерви. Ако имаше такива, КЕВР щеше да ги намери. Относно печалбата - да, „Булгаргаз" е на печалба от 36,6 млн. лв. за 2016 г. Това е най-добрата година от създаването на „Булгаргаз". Главно печалбата идва от признаване на обезценката на природния газ в Чирен - близо 18 млн. лв., и от продажбата на вземания на „Булгаргаз" от топлофикационни дружества. Това са лихви от близо 13,3 млн. лв. Това отива директно на резултат. В това отношение няма къде да се търсят резерви. „Булгаргаз" ще изплати дивидент на Българския енергиен холдинг (БЕХ), като размерът ще бъде около 17 млн. лв

"Подкрепа" заговори за 1000 лв. минимална заплата до края на следващия мандат на Борисов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/05/2948438_podkrepa_zagovori_za_1000_lv_minimalna_zaplata_do/?ref=rss


Конфедерацията на труда "Подкрепа" настоява минималната работна заплата да продължи да расте ускорено, докато разходите за труд не се изравнят относително с производителността на труда. Според изчисленията на синдикалистите това означава, че в края на мандата на следващото редовно правителство, за което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преговаря, минималното възнаграждение трябва да стане 1000 лв.

Производителността на труда в България е 2 пъти по-ниска от...

Министърът на енергетиката: Купуваме най-евтиния газ в региона

http://www.cross.bg/bylgargaz-tzena-kevr-1539587.html

/КРОСС/ Правителството в лицето на министъра на енергетиката не може да влияе на цената на газа. В това е категоричен министърът Николай Павлов, като така коментира и предстоящото увеличение на синьото гориво, което ще доведе и до скок на цените на топлинната енергия в цялата страна. „Новата цена на природния газ се определя от КЕВР. Това е независимият орган, избран от Народното събрание и пряко той осъществява контрол върху дейността на КЕВР. Министрите и правителствата нямат такива правомощия. Нито един министър не може да се меси в ценообразуването", обяви категорично Павлов след днешното заседание на Министерски съвет. Той обясни и че държавното дружество „Булгаргаз" няма резерви, заради което не може да бъде задържана цената. „Към настоящия момент „Булгаргаз" няма резерви. Ако имаше такива, КЕВР щеше да ги намери. Относно печалбата - да, „Булгаргаз" е на печалба от 36,6 млн. лв. за 2016 г. Това е най-добрата година от създаването на „Булгаргаз". Главно печалбата идва от признаване на обезценката на природния газ в Чирен - близо 18 млн. лв., и от продажбата на вземания на „Булгаргаз" от топлофикационни дружества. Това са лихви от близо 13,3 млн. лв. Това отива директно на резултат. В това отношение няма къде да се търсят резерви. „Булгаргаз" ще изплати дивидент на Българския енергиен холдинг (БЕХ), като размерът ще бъде около 17 млн. лв

Диетичните напитки ни карат да дебелеем

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6156010

Диетичните напитки ни карат да дебелеемВъпреки че производителите на диетични безалкохолни напитки твърдят, че в тях не се съдържат много калории, захар и мазнини, учени установиха, че те ни карат да дебелеем, пише БТА. Според най-ново изследване подсладителят сукралоза, използван в тези продукти, се отразява на стволовите клетки на човешкия организъм, взети от мазни тъкани.

Д-р Румен Петров: Фалшивите новини както порнографията и наркотика създават емоционално преживяване

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/04/05/2946298_d-r_rumen_petrov_falshivite_novini_kakto/?ref=rss


Темата с разпространението и влиянието на фалшивите новини занимава не само анализаторите, тя е в дневния ред на медии, правителства, партии, на технологичните компании (като Google и Facebook). Защо обаче хората четат толкова фалшиви новини, дори когато са ясно различими - по тази тема разговаряме с д-р Румен Петров. Той е психиатър, психодинамичен психотeрапевт и асистент по групови отношения в НБУ. Д-р Петров е защитил е докторантура в Университета на Западна Англия в Бристол,...

Изварата - задължителна за жените и с добро антираково действие

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6156020

Изварата - задължителна за жените и с добро антираково действиеИзварата се получава от пресичане на белтъците на млечни продукти като мляко, суроватка, мътеница. Тя е с много високо съдържание на белтъчини. В 100 г извара се съдържат около 20 г белтък. Има пълномаслена извара, но дори в нея мазнините са в пренебрежимо малко количество. Тези, които правят протеинова диета за отслабване,

Според експерти алергиите са сериозен проблем

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6155987

Според експерти алергиите са сериозен проблем"Проблемът с алергиите действително е сериозен. Той всъщност се увеличава, вместо да бъде побран в някакви рамки, тъй като има непредвидени резултати от човешката дейност, които се изразяват в много различни начини, при които се появяват всякакви нови молекули, с които човешкият организъм се среща ежедневно." Това обясни в проф.

Десните?

http://www.mediapool.bg/desnite-news262328.html

Трудно е да се отговори на въпроса "какво да се прави" с традиционната десница. През последните 15 години тя се върти в един затворен цикъл – от позиции на натоварено с емоции разцепление към принудително обединение с цел попадане в следващия парламент. Тази политическа общност носи комбинация от неблагоприятни наследства, които засягат почти всички черти на нейния характер и идентичност, и несполучливите й названия – градска, традиционна, автентична, но ДЕСНИЦА – са част от проблема. Това, което мога е да споделя наблюденията си почти от ден първи, когато тази "десница" бе зачената и тръгна по пътя си на новата българска демократична общност… Но нека не тръгваме от самото начало Да започнем от 2001-2003 г., когато СДС изгуби изборите в полза на царския проект и фрустрацията беше неописуема. Останала с 18% от гласовете, голямата синя партия преживяваше този резултат като крушение на всички свои мечти, амбиции и политически планове. Иван Костов подаде оставка, а Екатерина Михайлова започна тихо и упорито да лепи едно по едно парченцата на разкъсания с взлом пъзел на демократичните сили. Мисля, че тя може би щеше да успее – ако не да създаде нова вълна ентусиазъм към СДС, то поне да укрепи останалото от съюза до момента, в който царската партия се сгромоляса. Помните ли – тя се сгромоляса много бързо, както се случва с повечето неща, съшити с разноцветни парчета и бели конци. Но за СДС вече беше късно да се възползва от този разпад… През пролетта на 2002 г. Надежда Михайлова е избрана за лидер на СДС. Тя има своите неоспорими политически качества – демонстрирани като успешен външен министър, но организацията и водачеството на политическа партия не е сред тях. Много бързо отношенията между кръга на Н. Михайлова и този на Иван Костов – Е. Михайлова се обтягат, особено след кадровата чистка на "Раковски" 134, извършена от новия лидер. След кратко време от СДС се отдели "партията на Костов" – ДСБ… Заедно с моите колеги – политолози се опитахме да предотвратим разцеплението на СДС. Препоръчахме вътрешна изборна кампания в редиците на Съюза, която да излъчи 10 популярни лидери на демократичната опозиция – представителни за най-широките слоеве членове и избиратели. Този, който получи най-много гласове на вътрешните избори – да стане лидер на СДС. Останалите девет – да станат членове на новия Национален координационен съвет. Моят приятел Николай Младенов казваше, че един политик трябва внимателно да слуша политолозите, за да може да направи точно обратното на това, което те препоръчват и така да минимизира рисковете пред своя успех. Те така и постъпиха с Михайлова през 2003 г. – минимизираха рисковете. От 18-процентовата партия СДС, разгромена на изборите от 2001 г., две години по-късно получихме две 4-5 процентови партии, седящи на близки места в дясната периферия на политиката. Какво ги разделяше освен личната непоносимост? Доста неща, но най-вече наследения от ранното СДС антагонизъм между "идеалисти" и "тарикати", "кинжали" и "пеликани"… През 2003 г. този антагонизъм отново изплува и бе пропагандиран с морален патос и бесноват блясък в очите от неколцина нови – тогава – авторитети на "автентичната десница". Но това разделение отиде отвъд пропагандните битки на разцепилите се демократични сили и започна да функционира като една устойчива полярност и непримиримост между "идеалисти" и "тарикати". В политиката е трудно да постигнеш успех, ако не удържаш в една личност, в една платформа, в една стратегия двете полярности – ценностната и идейна идентичност и политическия прагматизъм, който трансформира доверието на избирателите ти във възможния политически компромис, за да се случат реално преследваните от теб цели. СДС трудно е удържало единството на ценности и реализъм в цялата си история след 1990 г. Претенциите за "идейна чистота" винаги са били удобен инструмент на сините радикали за завладяване на контрола и властта върху демократичната общност. През 1991 г. радикалните фракции на СДС организираха вътрешно-съюзния преврат на 39-те срещу своите колеги, които се опитваха във ВНС да постигнат полезен компромис в приемането на нова конституция. Дали щяха да успеят в подобен компромис е друг въпрос – те не получиха шанс да го направят. На върха на СДС се изкачиха радикалните фракции антикомунисти, безкомпромисно чистещи Съюза от "ченгета", "марксисти", "предатели" и "назначени от Луканов" седесари. Резултатите са известни – победа с "малко, но завинаги" на изборите от есента на 1991 г., кабинет на СДС и парламентарна група наводнени от "правилните" комунистически ченгета, реванш на ново възникналата посткомунистическа мафия с извъртането на Доган на 180 градуса. Беров… През 1995 г. прагматизмът в СДС взе реванш – "пеликаните" пенсионираха "кинжалите" и направиха възможна победата на СДС през 1997 г. – в разгара на голямата национална криза. Но по време на управлението на СДС – ОДС "пеликанското" начало взе драматично връх. Премиерът Костов се бе заобиколил с прекалено много "момчета от народа", на които не им трябваше много усилие да се превърнат в мутри, оползотворяващи по свой тертип приватизацията на националното стопанство. Защо припомням всичко това? Защото и до ден днешен двете страни на едно успешно политическо действие – вярност към принципите и прагматизъм в осъществяването им – са полярно разделени в реториката и практиката на "дясната" политическа общност. Защо се разпаднаха и враждуват РБ и ДСБ? Защото едните са ентусиазирани участници в подялбата на властта с ГЕРБ на всяка цена, а другите – пазители на древните демократични скрижали на прехода… Майтап, ама не съвсем. Едните – продаващи партиите си на властта за жълти стотинки, другите – паднали жертва на правосъдния анти-реформизъм на олигархията… Радикалната анти-системност на едните на практика подпомага радикалната продажност и безпринципност на другите. (Това обобщение моля да не се пренася върху личностите от двете страни на разделението. И в РБ има поредица от много свестни хора – и в ДСБ не всички се числят към "свестните".) Политиката – подобно на историята работи през парадокси. Понякога някои политически фигури просто сменят ролите си в двата края на тази "волтова дъга" между принципи и прагматизъм. Това е наследство на политическа култура, формирана в зората на новата българска демокрация от нищетата, от липсата на алтернатива, която да възникне в недрата на комунистическата епоха. В Полша победоносната Солидарност спечели изборите от 1989 г. и първата й работа беше да … сподели властта с бившите комунисти, за да ги трансформира и маргинализира без остатък. Това стори и Хавел за няколко месеца след 17 ноември. У нас "откривахме" скрити комунисти и ченгета във всеки долап и под всяка кушетка в СДС за да можем да обясним как така не сме в състояние да си свършим работата. Казвам "откривахме", но не съм сигурен в миналото време… В Полша и Чехия направиха лустрация и забравиха (е, днес Качински я прави за втори път, заедно с нас, и в двата случая – след дъжд качулка…), а ние закъсняхме с 20 години – време през което цялата Държавна сигурност спокойно и уверено се превърна в управляваща олигархия. Дисидентските елити на Централна Европа отвориха път за бившите комунисти да минат към публично контролирано демократично битие – и бързичко да се стопят в небитие. Ние водихме титанични битки с не-отиващия си комунизъм докато комунистическите елити спокойно се разположиха в статут на феодална олигархична буржоазия от джунглата на "свободния пазар"… За новосъздадените – Божем, демократични елити – останаха два избора: да продължат битката с вятърните мелници на "комунизма" или да събират лакомо трохите от посткомунистическата олигархична трапеза. А "идеалистите" също не избегнаха съдбата да се превърнат в маргинали… След създаването си през 2003 г. ДСБ се бори почти безразделно за достигане на тези 4 на сто, които ще й дадат място в парламента. Сектантският радикализъм на обречено малцинство, съчетан с ограничените хоризонти на политическо представителство циментира хронично опозиционния статут на партията до дълбочините на инстинкт. Така, след като Бойко и Сотир се извъртяха за "прокурорската квота", водачът на "идеалистите" за часове подаде оставка… А трябваше да почака поне няколко дни. Не, че е лесно, не че е приятно да работиш в днешната политическа и обществена, подвластна на КОЙ среда. Просто инстинктивните отрицания са противопоказани на политиката – на демократичната политика. Ако приемем, че дотук сме се опитали да разберем драмата между РБ-2 и Нова република, нека се обърнем и към другата голяма драма на "градската десница" – въртеливото движение, с което "Да, България" се сбогува с "Нова република" и общата "дясна" анти-олигархична платформа. За да няма съмнения какво мисля за крайния резултат, нека веднага споделя, че според мен този, който даде акъл на Христо Иванов да се откаже от съвместно явяване с Радан Кънев, направи голяма – груба стратегическа грешка. Вече седмица след изборите продължават опитите да се замажат резултатите от тази грешка, но размазването не е равносилно на изчистване. По-важно е обаче, че след получаването на този съвет – от когото и да е – Христо Иванов е въздъхнал облекчено: "Ох, няма да ходим с ДСБ…" Защо така? Защото са наистина различни. Защото ДСБ носи на гърба си наследство от най-малко 12, а може би от 27 години. Защото това, в което вярват хората в ДСБ съществено – понякога драматично се различава от това, в което вярват ентусиастите, създали "Да, България". Но медиите и коментаторите продължават да скърцат като развалена грамофонна плоча – "традиционното дясно се разцепи на три части…" Чакайте, кое е това "дясно" господа? Няма по-паразитна дума, изиграла свръх-лоша шега на българската демократична общност от думата "дясно". Тя възникна като комплимент в ранните 90-те години, когато всичко "ляво" беше комунистическо, а последното, очевидно, беше изчерпателния символ на злото. Кое беше антитеза – "дясното", разбира се. В момента, в който СДС – движение се освободи от Дертлиев и Дренчев, които настояваха да запазят идентичността си отпреди 44-та в лявата част на спектъра, нищо не пречеше на демократичната опозиция да стане най-"дясното", най-правилното нещо на този свят. Милиционерите – крадци, които с големия криминален грабеж създадоха посткомунистическата олигархия, една от най-ретроградните социални системи след края на комунизма в Европа, се оказаха "леви"… Така де, партията им майка е лява, семейната им история е лява, избирателите им, горките – леви… Само коалиционния партньор – Ахмед Доган малко либерал пада, ама нищо, то си е за фасон. Така, тия са "леви". Виж, фукарите от СДС, с радикален троцкистки манталитет и неугасима енергия да съборят "стария свят" – те пък - "десни"… Е, това е то… По принцип, лявото в демократичната политика щедро се самоафишира. Лявото е алтернатива, проект за промяна, за нов свят, за напускане на традицията и недъзите, които тя тегли със себе си и създаването на едно ново, справедливо и радостно бъдеще. Кой го прави – "Ние, левите!" Дясното е в противоречивата позиция на статукво. Щом поддържа статуквото, дясното, без съмнение, печели от него. Което го прави обект на атаки, нападки и обругавания, щом поддържа несъвършения, стария свят. Затова демократичното дясно не обича да се афишира. То се самоназовава консервативно, умерено, разумно, центристко – хайде, център-малко-вдясно, християн-демократично, християн-социално, републиканско – ако републиката е ценна традиция… Май на малко места, България е едното от тях, "дясното" е комплимент Това има своите политически основания отвъд безкомпромисната битка с "комунистите". Българската опозиция се формира на "голо поле" в края на 80-те години. Не-комунистическа България бе обезкръвена и прокудена още през 50-те, затова дисиденти тук вирееха трудно извън стените на Старозагорския затвор. СДС бе създадено като съюз на дисиденти-комунисти (Клуба за гласност, "Екогласност"…), останки от преддеветосептемврийски партии – социалдемократи, земеделци-петковисти, отделни представители на Демократическата партия. В навечерието на кръглата маса СДС се освободи от тези реформисти-комунисти, които се върнаха да променят вече БСП. Но демократичната опозиция представляваше шарен калейдоскоп от личности и партии, разположени обективно в това, което можем да наречем център-ляво. Необходимостта да се противопостави на мутиращата комунистическа партия караше СДС да изостря реториката си и да се движи надясно – като категорична опозиция на комунистите. (Зад димната завеса на преименуването от БКП в БСП се раздаваха "куфарчетата" на новите капиталисти…) Лявото ставаше нелегитимно в СДС – д-р Дертлиев виждаше това и никак не му се радваше. Но и той радикализираше езика си доколкото може, за да не изпадне от процеса на втвърдяване на СДС. Загубата на изборите от юни 1990 г. радикализира допълнително СДС и тласна опозиционния съюз още повече "вдясно". Първи жертви на това втвърдяване бяха симпатизанти и анализатори като социолога Румен Димитров, които предупреждаваха за необходимостта да се остане в един демократичен център, който да се разширява. Нямаше начин! СДС се нуждаеше от идентичност, а най-лекия начин да я придобие беше да се противопостави на "комунистите" – пълен завой "надясно". Посоката "надясно" се хареса на сините активисти от малките и периферни партии на СДС. Съюзът през 1990-та се състоеше от няколко по-мощни организации – БСДП, БЗНС-Никола Петков, кръга около "Клуба" и "Екогласност", както и от поредица по-малки организации – радикалдемократи, демократи, радикални интелектуалци и трибуни. За по-малките партньори в демократичната коалиция преходът "надясно" съчетаваше полезното с приятното. Движението "надясно" делегитимира левите и центристките партньори в СДС, които бяха големите и значими членове на коалицията, държащи решаващите гласове за вземане на решения. Радикализацията след изборната загуба от юни 1990-та, свалянето на втория кабинет на Луканов и – особено – гладната стачка на 39-те, бяха конретните стъпки, отслабващи по-умерените фракции в съюза и прехвърлящи властови ресурси към "истинските антикомунисти" вдясно. Към лятото на 1991 г. решаващите властови пълномощия се концентрираха в ръцете на сините радикали. Бившите големи – д-р Дертлиев, Дренчев, Симеонов – станаха "люспи"… "Ти не си десен" – това стана второто по сила обвинение към някого след обвинението "ти си комунист". Големият СДС – с потенциал да вземе властта от ръцете на преименуваната БКП и да осъществи последователно реформите в посткомунистическото общество – отмина в историята. Тази история е добре известна и припомнянето й има само един смисъл – да изясни механизмите на укрепване на "дясното" в демократичната общност. Но и да постави следващия въпрос: Колко "десни" бяха "десните"? В какво бяха "десни"? Два бяха и си остават най-очевидните индикатори за "дясна" принадлежност на демократичната общност – антикомунизмът и икономическият либерализъм, ескалиращ до идеологически фундаментализъм на тема "пазар". Антикомунизмът бе мощен идентификатор, а икономическият либерализъм бе естествено влияние на господстващата по това време в света икономическа доктрина. Но ако потърсите други "десни" идентификатори на СДС, ще се затрудните. Демократичната общност остана ляво-либерална в най-важните социални и културни измерения на политическата си принадлежност. Сините активисти и избиратели бяха активни защитници на човешките права в тяхната ляво-либерална интерпретация. Чак до към 2005 г. "националист" и "национализъм" бе ругателна квалификация в партиите и групите, произлезли от СДС. Едва след 2005 г. ДСБ започна да развива един по-консервативен възглед по тези проблеми. Либералната принадлежност на демократичната общност можеше да се проследи отчетливо в нейните международни позиции, амбициите на СДС за членство в ЕС, в НАТО и в интернационалистичния – космополитен възглед на сините за глобализацията, европейската интеграция и всички останали ценностни характеристики на европейския консенсус от 90-те години и началото на 21 век. Във всички тези сфери в СДС доминира не просто либералният, но ляво-либералният тип възгледи. Затова разцеплението в демократичната общност през 1991 г. и по-късно не може да бъде обяснено нито с идейни, нито с ценностни подбуди за заемане на "дясна" идентичност. То беше обикновена борба за власт, която разцепи СДС и осуети възможността за реформиране на България преди укрепването на посткомунистическата мафия. Друг е въпросът, че от СДС се очакваше да развие своя собствена доктрина за национален интерес, национална традиция, национална перспектива... Нещо, което така и не се случи на практика поради господстващия либерален етос на синята общност. Днешната "традиционна десница" носи това наследство в една епоха, в която вече обособяването на дясно-консервативни и ляво-либерални лагери на демократичната общност изглежда неизбежно. Особено предвид случващото се в Европа, в Америка и в целия свят. Има силен подтик към ревизия на либералния консенсус от 90-те години и началото на настоящия век от по-консервативни, националистически и ценностно традиционалистки възгледи. Развитието на демократична политическа общност с по-консервативна идентичност е все по-наложително предвид успеха на БСП през по-голямата част от годините на прехода да "приватизира" националната проблематика и да лансира проруски и антизападни версии на дефанзивен национализъм, насочен в крайна сметка срещу Запада и западната принадлежност на България. ГЕРБ прави опити за изграждане на подобна идентичност, но базисно анти-идеологичният, клиентелен характер на тази голяма – от народяшки тип – партия, прави национално ориентираните внушения доста повърхностни и фрагментарни. Националистическият сектор в българската политика, въпреки конюнктурно нарастващото му значение, е също твърде ограничен в капацитета си да развие и лансира ясна национална доктрина за бъдещето на българското общество и държава. Отговорността за това пада преди всичко върху партиите на т.нар. "градска десница“ – да реализират една интелектуално пълноценна и цивилизована версия на национално-демократична политическа стратегия. Има опити за това в средите на ДСБ и "Нова република", отчасти в някои среди на Реформаторския блок и в аналитични общности (Институт за дясна политика), свързани както с ГЕРБ, така и с една по-обща представа за консервативно ориентирана политика. Същевременно обаче, от партиите на демократичната общност се очаква да излъчат и политическата общност на либералните, включително ляво-либералните идеи на нашата съвременност. Макар и либералният консенсус да е в криза в световен мащаб, либералният възглед за света е необходим и ключов елемент от всеки демократичен спектър от идеи и политики. Глупаво е да чакаме БСП да участва в решаването на подобен проблем – партията представлява архаична левица от средата на 20 век със силен анти-либерален етос, съюзена с най-ретроградните елементи на посткомунистическата олигархия в страната. "Либерализмът" на ДПС е фокусиран върху два проблема" Към правата на малцинствата и към все по-съвършени механизми на държавно-централизирана корупция под маската на "свободния пазар". Либералната общност в България е малка, тя включва преди всичко неколцина интелектуалци и предприемачи в София и някои областни градове. Социалната й представителност е минимална, макар, че мнението й в публичния живот тежи много повече от относителното й социологическо тегло. Решението на "Да, България" да се яви отделно на изборите отразява нарастващото чувство за трудна съвместимост на либералните и консервативните елементи на "градската десница". На един предходен етап, по-простонародният традиционализъм на ГЕРБ предизвикваше – и още предизвиква яростта на една културна несъвместимост между тази голяма партия и градския интелектуален елит. Склонността на елита на ГЕРБ да обслужва олигархичното статукво на власт е още по-мощна мотивация за анти-ГЕРБ сантименти в средите на градските интелектуалци – консервативно или либерално настроени. Но ако за целите на нашия анализ се абстрахираме за момент от отношенията между "градската десница" и ГЕРБ, ще видим, че разделенията между ляво и дясно, либерално и консервативно набират сила и в общностите, наследили СДС от миналото. Новите консервативни гласове пледират за съдържателно разграничаване от либералите Последните със сетни сили пазят статуквото на обединените сили на "десницата" под егидата на "либералния консенсус". И едното и другото са илюзорни цели. Разграничението между либерално и консервативно е неизбежно сред демократичната общност – ние няма как да останем остров в един свят, където двата възгледа се поляризират. Но политическото разцепление и противопоставяне в тази демократична общност е безумие, което може да обслужи сили, доста по-мощни и от либералите, и от демократично мислещите консерватори. България е на границата между Изтока и Запада и за българската политика разделението Изток – Запад винаги е било поне толкова важно колкото разделението ляво – дясно или либерално консервативно. В определени епохи либералното и западното са съвпадали срещу източно-консервативната алтернатива. В други епохи – не. Днес руската пета колона води своята най-сериозна битка след края на комунизма за контрол върху българската публичност и стратегическа принадлежност. Новите руски партии никнат като гъби, а старите – добруват и са в парламента, за разлика от партиите на "старата десница". Не е ли демонстративно излишен лукс естествено обособилите се консервативни и либерални крила на тази общност – ако щете стара градска средна класа – да воюват помежду си, вместо да си партнират в каквото могат за гарантиране на европейския и атлантическия избор на България. В Гърция – страна с аналогична национална съдба – една от двете големи партии след 1974 г., Нова демокрация – включва както демократично-консервативни, така и либерални политически общности. Те се конкурират за влияние върху партийната политика, но са единни в необходимостта да уравновесяват политическия живот в една страна, доминирана от силни левичарски – прокомунистически възгледи и пристрастия. Българската демократична общност трябва да ползва този пример за своето пре-конституиране. "Да, България" трябваше да се развие като обособен ляво-либерален проект, за какъвто настояват неговите привърженици, но трябваше също да се яви на изборите в коалиция с "Нова република". Защото отстояването на институционална прозрачност и почтеност, ясна европейска и атлантическа ориентация, прекъсване на олигархичната връзка между политика и икономика са политически приоритети, чиято значимост сериозно надвишава значението на всички други разделения – исторически, ценностни, личностни и психологически. Каракачанов, Симеонов и Сидеров успяха да преодолеят различията си и да се обединят в коалицията на ПФ. Христо Иванов и Радан Кънев не успяха. За какво свидетелства този факт – за интелигентност, за политическа устойчивост или за стратегическа яснота на преследваните цели? Порочната поляризация на "ляво" и "дясно", на идеализъм на принципите и прагматизъм в усвояването на властта в българската демократична общност трябва да бъде загърбена. Време е за политическо съзряване. Време за съдържателна идентификация и за партньорства в различието. Детско-юношеския период в развитието на "традиционната десница" свърши. Ако не премине към зрелост, тази общност има опасност да зацикли в един олигофренски период на политическо безвремие и небитие. *Mediapool публикува текста на Огнян Минчев от неговия блог с незначителна редакция.

Търсят двама психолози за лабораторията на МВР във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348140

Двама психолози за Сектор "Лаборатория" във Варна търси да назначи Министерството на вътрешните работи, научи Moreto.net. Единият от специалистите ще отговаря за Областната дирекция в морската столица, а другият за тази в Разград.

Павлов: "Булгаргаз" няма резерви да коригира цената на газа

https://www.actualno.com/business/pavlov-bulgargaz-njama-rezervi-da-korigira-cenata-na-gaza-news_604014.html

Към настоящия момент „Булгаргаз“ няма резерви. Това каза на брифинг служебният министър на енергетиката Николай Павлов. „Ако имаше такива, КЕВР щеше да ги намери. Относно печалбата – да, „Булгаргаз“ е на печалба от 36,6 млн. лв. за 2016 г. Това е най-добрата годин

NOVA е лидер сред активното население и през първото тримесечие на 2017 г.

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/nova-e-lider-sred-aktivnoto-naselenie-i-prez-pyrvoto-trimesechie-na-2017-g-2015583

През цялото първо тримесечие на 2017 година NOVA продължава да печели интереса на активното население в България, затвърждавайки лидерската си позиция пред втората по гледаемост медия bTV, както в праймтайма и на среднодневна база, така и в най-важното звено на всяка медия - новините. img wide

Глобиха варненска пенсионерка, че не чипирала котките си

//dariknews.bg/regioni/varna/globiha-varnenska-pensionerka-che-ne-chipirala-kotkite-si-2015578

Общински инспектори глобиха пенсионерка от Варна, че не е регистрирала домашните си любимци. Жената трябвало да плати 50 лева, защото не е завела двете си котки на ветеринар, за да им поставят чипове. 

Варненката обаче обжалвала наказанието и в края на март Районният съд решил да отм

Пускат "Анастасия" на Лазаровден

//dariknews.bg/regioni/burgas/puskat-anastasiia-na-lazarovden-2015580

Тази година кораб "Анастасия" ще отплава от обновената "Магазия 1", която се намира в непосредствена близост до входа на Зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас. До края на месец април общинският катамаран ще плава при зимни условия - с капацитет до 50 пасажера, само по предварителна зая

Франсоа Оланд осъди химическата атака в Сирия

//dariknews.bg/novini/sviat/fransoa-oland-osydi-himicheskata-ataka-v-siriia-2015584

Френският президент Франсоа Оланд осъди предполагаемата химическа атака в Сирия, определяйки я като "военно престъпление", предаде Асошиейтед прес.

Набеден за палеж иска от прокуратурата обезщетение от 50 000 лева

//dariknews.bg/regioni/razgrad/nabeden-za-palezh-iska-ot-prokuraturata-obezshtetenie-ot-50-000-leva-2015585

Набеден за извършване на палеж мъж поиска от прокуратурата обезщетение от 50 000 лева. Делото на Красимир Тодоров срещу прокуратурата е по Закона за отговорността на държавата и общините за причинени вреди.
28-годишният мъж бе задържан, обвинен, съден и накрая оправдан за извършване палежа н

Две години пробация за хулигана от магистрала "Тракия"

//dariknews.bg/regioni/burgas/dve-godini-probaciia-za-huligana-ot-magistrala-trakiia-2015574

Наказание от две години "пробация" определи съдът за 32-годишния Ангел Радичев, който през август м.г. засече и спря пълен с пътници автобус на магистрала "Тракия" и заплаши с побой шофьора. Присъдата е по споразумение.

Процесът в Районния съд в Карн

Ради Найденов: Изборите в чужбина струват скъпо, трябва да има промяна

http://www.cross.bg/chyzhbina-nyama-naiidenov-1539586.html

/КРОСС/ След като Министерството на правосъдието внесе предложение за промени в закона, според което, ако бъде прието, на практика ще бъде спряно гласуването в чужбина, сега и служебният министър на външните работи Ради Найденов се изказа по въпроса. Той не беше толкова краен и не смята, че трябва да се ограничават правата на българските граждани, но беше категоричен, че трябва да има промяна. „Струва много пари, прави се по един трудоемък начин, ангажират се много хора с организацията на изборите в чужбина. Искам начинът да е лесен, достъпен за много граждани. Не мога да коментирам хипотези, никога не съм го правил. Закон няма и няма как да има, защото няма парламент. Може да има много идеи, но нека да видим какъв ще е резултатът от дебата. Всеки може да има идеи, това е демократично общество. Това, което аз смятам е, че трябва да се улесни начинът на гласуване на българските граждани навсякъде - не само в чужбина, а и в страната. Аз съм привърженик, въпреки всички минуси, на един съвременен начин на гласуване по електронен път", коментира Найденов.  Той уточни, че е прочел законопроекта на Министерството на правосъдието, но в средствата за масово осведомяване и за това не го коментира. „Ще дадем позиция по документ. Това, което аз мисля, че е правилно, е да се оптимизира начинът, по който се гласува. Всеки, който е български гражданин, има равни права пред закона. Трябва да има съвременен начин

Министърът на енергетиката обясни защо газът трябва да поскъпне

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/05/2948418_ministurut_na_energetikata_obiasni_zashto_gazut/?ref=rss


Цената на природния газ, на която "Булгаргаз" продава в страната се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), а не от министрите или от правителството, напомни министърът на енергетиката Антон Павлов след заседанието на Министерския съвет днес.

Той коментира темата след като енергийният регулатор увеличи цената на природния газ за второто тримесечие с близо 30 на сто, а до края на седмицата предстои да повиши и свързаната с газа цена на...

Какъв мъж имаш до себе си според цвета на очите му?

https://www.actualno.com/curious/kakyv-myj-imash-do-sebe-si-spored-cveta-na-ochite-mu-news_603962.html

Вярвате ли, че характерът на човек има нещо общо със зодията или цвета на очите му? Изглежда, че доста хора могат да те опишат много правилно само по това кога си роден, например. Има нещо вярно, макар и не научно доказано.Ето какво казва цветът на очите му за него:Кафяви Той е

Глобиха с хиляда лв. гласувала два пъти

https://www.24chasa.bg/region/article/6156002

Глобиха с хиляда лв. гласувала два пътиГлоба от 1000 лв. ще плати врачанката Иглика Георгиева заради това, че е гласувала два пъти на последните местни избори. Решението е на районния съд във Враца и може да се обжалва пред по-горната инстанция. Притисната от доказателствата 46-годишната Георгиева се призна за виновна, че през октомври 2015 г. упражнила правото си на глас два пъти.

Атентаторът-пришълец в Русия от Средна Азия

http://www.mediapool.bg/atentatorat-prishalets-v-rusiya-ot-sredna-aziya-news262327.html

Часове след смъртоносния атентат в Санкт Петербург, агенти на специалните служби почукаха на вратата на една къща в киргизстанския град Ош, на над 3000 км от руския град на Нева. В зеления и консервативен град Ош, разположен в средноазиатската Ферганска долина, допреди няколко години е бил домът на заподозреният бомбаджия Акбаржон Джалилов, който навърши 22 г. само два дни преди нападението в понеделник. От икономически западналите градове и градчета като Ош идват много от предимно мюсюлманските мигранти от Средна Азия, които търсят късмета си на руския трудов пазар. Мнозина от стотиците хиляди, решили се на тази стъпка от страни като Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан, са попаднали под влиянието на вербовчици на екстремистки ислямски групировки. Служители на силите за сигурност в Ош разпитват родителите на Джалилов, за да разберат какво може да е подтикнало сина им да се взриви в мотриса на метрото в Санкт Петербург. Джалилов е напуснал Киргизстан, за да се установи в Русия, през 2011 - година след кървавите сблъсъци в Ош между тамошните узбекски и киргизки общности, завършили със стотици убити. Повечето от загиналите бяха узбеки, освен това бяха съсипани техните бизнеси и те се оказаха изключени от обществения живот. След тези събития много узбеки напуснаха страната, търсейки щастието си другаде. За повечето хора в Средна Азия обстоятелствата, накарали ги да тръгнат към Русия, са по-прозаични. Безработицата в региона е повсеместна, а дълбоко вкоренената корупция ограничава възможностите на работливите да печелят. Работни места като строители или пазачи има в изобилие, но условията на труд са лоши, а месечната заплата в повечето случаи не надхвърля 200-300 долара. Към началото на 2016 г. според официални данни на Москва в Русия са работили над половин милион души от Киргизстан, около 850 000 таджики и 1 млн. узбеки. Неофициално цифрите са много по-високи. Безвизовият режим за повечето хора от Средна Азия - бонус, наследен от бившия Съветски съюз - прави прехвърлянето в Русия сравнително лесно. По-сложно е да се получи разрешение за постоянно пребиваване там. За мнозина зле образовани, финансово затруднени и самотни мъже, осъдени да живеят в условия на малтретиране на работното място или от полицията, изнудваща ги за подкупи, е важно усещането, че могат да получат разбиране и подкрепа от страна на религиозни сдружения. Онези, които нямат късмет, попадат под влиянието на екстремистки групировки, пропагандиращи насилие. При някои това става чрез пряко вербуване, при други - чрез социалните медии. Най-податливите в крайна сметка стават "пушечно месо" за екстремистките ислямистки групировки в Близкия изток. Войната в Сирия и Ирак доведе до рязко увеличение на броя на доброволците в екстремистките организации. Но според главния редактор на узбекската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода - Ноа Тъкър, вербуването на етнически узбеки предхожда сегашната фаза на въоръжения конфликт. "Положението се нажежаваше още преди сирийския конфликт. Клонът на Ал Каида "Ислямски джихад", базиран в Пакистан, обработваше узбекски мигранти, работещи в Русия, като използваше за главен аргумент в агитацията си начина, по който към тях се отнасят в Русия", отбелязва Тъкър. Оценките за броя на хората от Средна Азия, тръгнали по този път, варират в големи граници. Официални представители в Киргизстан на различни етапи са оценявали броя на техните граждани, включили се в екстремистки групи, на около 500, като се твърди, че повечето от тях са от узбекската етническа общност. Таджикистан и Узбекистан дават още по-големи цифри за броя на гражданите си. Експерти по сигурността предупреждават подобни оценки да не се вземат за чиста монета. "Ние не знаем колко в крайна сметка са пътували (в Близкия изток). Тези, които дават такива оценки, крият как са стигнали до заключенията си. Така че е трудно да се удостовери тяхната точност, - каза Едуард Лемън, изследовател от Колумбийския университет, занимаващ се с радикализма в Средна Азия. - Когато става дума за броя на средноазиатците, посетили Сирия и Ирак, въпросите все още са повече от отговорите." Правителствата в Средна Азия по правило говорят за опасностите от тероризма с общи мъгляви фрази, раздухвайки с бомбастични термини мащаба на заплахата, без обаче да правят разлика между отделните групировки. Пълното разкриване на (терористичната) атака в Санкт Петербург ще изисква нюансиран подход към тези различия, когато става дума кои националности и общности са представени в различните групи. През последните две години службите по сигурността в Киргизстан неведнъж заявяваха, че страната им е станала обект на много заговори на групировката "Ислямска държава", макар че са представили само мъгляви доказателства в подкрепа на подобни твърдения. Що се отнася до етническите узбеки в Киргизстан, те са представени предимно в групировки, свързани с Фронта "Ан Нусра", създаден като клон на Ал Каида в Сирия, а не заклетите им врагове от "Ислямска държава". "Изглежда, че узбеките от Южен Киргизстан, които се бият на страната на ИД, са много малко, - каза Тъкър. - Много малко пропаганда е била насочена конкретно към тях." Според него безразборното убиване на цивилни по-скоро пасва на модела, предпочитан от "Ислямска държава". Свързаните с "Ан Нусра" узбеки по традиция предпочитат да убиват на бойното поле. "Узбеките, които се биеха в Алепо и бяха свързани по един или друг начин с Фронта "Ан Нусра", не си губят времето да дебатират и оправдават убийството на хора, които не са бойци, просто защото те не вземат на прицел такива хора. (Джихадистите) на ИД обаче правят точно това", подчерта Тъкър. Освен това именно "Ан Нусра"- включително и узбекският клон на организация - понесе особено тежки удари от офанзивата на сирийските правителствени сили, подпомагани от Русия. Който и да се окаже, че стои зад бомбената атака в Санкт Петербург, Русия може отново да изпадне в положението да смята цената на сирийската си авантюра. По БТА

Прогнозите на Бойко Величков: Много голове в Лондон и Неапол

http://offnews.bg/news/n_1/n_652064.html

Днешната футболна сряда изкушава тотоманиаците с куп интересни мачове. Ето съветите на нашия експерт Бойко Величков за 7 срещи. Аякс - АЗ АЛКМААР След уснеха над лидера Фейеноорд очаквам нова домакинска победа за Аякс. Тимът няма да изпусне точки в борбата за титлата.   Прогноза - 1. Ливърпул - Борнемут Първенството на Англия влезе в решителната фаза, Ливърпул се нуждае от точки в битката за Шампионската лига и ще ги вземе. Прогноза - 1. Локомотив Пловдив - Лудогорец Хубавото при купата е, че може да се играе за отстраняване, а не за резултат от редовното време. Така и направете.  Прогноза - продължава Лудогорец. Литекс - Черно море Същата прогноза с тази разлика, че Черно море трябва да си реши всичко в редовното време. Прогноза - 2. Войводина Нови Сад - Борац Чачак  Домакините ще стартират успешно при новия треньор, моят добър приятел и бивш съотборник в Спартак Варна - Александър Веселинович. Мачът е  за купата и Войводина ще бие. Още повече Борац си имат проблеми с оставане в първенството. Прогноза - 1. Наполи - Ювентус Мач за купата между двата добри познайника, които ще изиграят трети мач в рамките на кратък период.  Предвид резултата 3:1 за Юве в първата среща, домакините от Неапол ще се хвърлят смело. Ще има голове и в двете врати. Прогноза - гол-гол.  Арсенал - Уест Хям Очаквам резултатен мач най-вече заради непостоянните изяви на фаворита Арсенал. Прогноза: Над 2,5 гола 

Полицай прекъсна интервю, за да арестува пиян мъж, който ругае (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_652068.html

Австралийски полицай прекъсна телевизионно интервю, за арестува пиян мъж, който ругае по улиците. Видеото показва инспектор Уинстън Уудуард, който дава изявление пред медиите пред полицейския участък в Олбъри в Нов Южен Уелс. В този момент се появява пиян мъж с бутилка бира в ръка, който ругае и прекъсва изявлението на полицая. Тогава инспектор Уудуард прекъсва пресконференцията, приближава се към мъжа и го кара да изсипе бирата в близката кофа за боклук. Мъжът очевидно се държи агресивно, което кара полицаят да го отведе в районното управление. 

Енергийно бедните българи да бъдат подпомагани повече

http://www.dnes.bg/stranata/2017/04/05/energiino-bednite-bylgari-da-bydat-podpomagani-poveche.337202

Социалната тарифа би поставила допълнителни бариери пред свободната търговия на ток

The Times: ЕС с ултиматум към Полша и Унгария - да приемат бежанци или да напуснат блока

http://offnews.bg/news/n_1/n_652066.html

Германия, Франция и още 21 страни от ЕС ще поставят ултиматум пред Унгария и Полша да приемат наложените европейски квоти за преразпределение на бежанците или да напуснат съюза, пише британският The Times, позовавайки се на неназован дипломатически източник.  Полша и Унгария не са приели нито един бежанец от общо 160 000, които трябва да бъдат разпределени между страните членки.  "Те ще трябва да изберат дали са част от европейската система или не. Не можеш да изнудваш ЕС, единството си има цена", твърди анонимният източник.  Очаква се през следващите дни Европейският съд да вземе решение по въпроса за легалността на квотите, които Варшава и Будапеща отказват да спазват.  Източникът на британското издание изразява увереност, че магистратите ще утвърдят системата.  "Тогава те (Полша и Унгария - бел. ред.) ще трябва да спазят решението. Ако не го направят, ще понесат последиците, финансови и политически. Без повече изключения. Няма повече "един крак вътре и един навън". Ще бъдем много строги".  Припомняме, че досега България е приела само 29 чужденци по квотната система на ЕС. Преди дни Европейската комисия отхвърли исканията на Австрия страната да не приема повече мигранти по схемата,. Виена твърди, че тъй като вече е изпълнила задълженията си, не би трябвало да продължи с приема.

Църквата пусна компактдиск с песни на патриарха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155996

Църквата пусна компактдиск с песни на патриархаНов тираж компактдискове с църковни песнопесия, в чието изпълнение участва и патриарх Неофит, пусна Българската православна църква. Предстоятелят на БПЦ Негово Светейшество Българския патриарх Неофит е известен с музикалните си дарования, обясниха от Синода. По случай празника на празниците Пасха Христова и 70 години от основаването на Софийския

ГДБОП провежда мащабна акция срещу пране на пари

http://www.cross.bg/provezhda-gdbop-aktziya-1539585.html

/КРОСС/ Мащабна акция на ГДБОП срещу прането на пари и злоупотреби с ДДС се провежда в София, предаде БНР. По информация на националната медия обект на проверка е фирма, занимаваща се с внос на луксозни автомобили. Акцията се провежда в офисите на фирмата. До момента има няколко човека, които са отведени за разпит в Главната дирекция „Борба с организираната престъпност". Предстои събирането на още доказателства във връзка с акцията и чак тогава вероятно ще има повдигане на обвинения, обясниха източници от МВР. Подозренията са, че при вноса и продажбата на луксозните коли незаконно се укриват данъци и се перат пари.Разследването по случая продължава.

Гошка Милионерката се върнала в България за малко за погребението на майка си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155973

Гошка Милионерката се върнала в България за малко за погребението на майка сиТотомилионерката планирала да купи сградата на старо училище в родния си град Отслабнала и променена, най-известната българска тотомилионерка Гошка се завърна изненадващо в България. Тя пристигнала инкогнито в родния си град Искър край Плевен преди две седмици, разказаха местни жители пред Dnes.bg. Леля Гошка си прибрала по тъжен повод -

Политиката е по-силна от кръвта – бурната история на семейство Льо Пен

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/05/2948346_politikata_e_po-silna_ot_kruvta_burnata_istoriia_na/?ref=rss


Три коленичили момичета се държат за ръце и отчаяно се молят да оцелеят, след като пет килограма динамит избухват в семейния дом в Париж. Баща им крещи: "Живи ли сте?"

Цялата фасада на сградата е в руини. Взривната вълна изхвърля навън бебето от съседния апартамент. Детето пада пет етажа и за щастие попада в клоните на дърво, което го спасява от сигурна смърт.

В този момент осемгодишната Марин льо Пен разбира, че животът ѝ ще бъде посветен...

Златева: В петък ще бъде публикувано новото Постановление 208

https://www.actualno.com/politics/zlateva-v-petyk-shte-byde-publikuvano-novoto-postanovlenie-208-news_604010.html

В петък ще бъде публикувано новото Постановление 208. Това каза на брифинг в Министерски съвет служебният вицепремиер Деница Златева. Тя посочи, че работната група е на финален етап с критериите. „Групата е създадена много преди то да бъде отменено. Има решение на МС, съгл

Сред терористичния удар Лондон получи съболезнования от света. Санкт Петербург получи мълчание

http://www.mediapool.bg/sred-teroristichniya-udar-london-poluchi-saboleznovaniya-ot-sveta-sankt-peterburg-poluchi-malchanie-news262326.html

На 22 март един мъж използва кола и нож, за да нападне цивилни и полицаи пред лондонския дворец Уестминстър, емблематичния дом на британския парламент. Четирима души бяха убити в нападението, което скоро след това бе определено като терористичен акт. Извършителят бе застрелян от полицията. Нападението бързо предизвика порой от шок и мъка из цял свят. Световни лидери побързаха да изразят съпричастността си с хората в Лондон; броени часове след атаката президентът Тръмп изрази съболезнованията си в Туитър. Междувременно световноизвестни обекти в Берлин, Париж и Тел Авив почетоха паметта на жертвите на атаката като бяха осветени в цветовете на британското знаме или угасиха светлините си. По-малко от две седмици след лондонското нападение бе извършена друга предполагаема терористична атака. В понеделник бомба избухна във вагон на метрото в Санкт Петербург. В експлозията бяха убити най-малко 14 души, а десетки бяха ранени. Нови заплахи и съобщения, че е намерено второ взривно устройство, изправиха на нокти втория по големина град на Русия. Ако обаче руснаците са се надявали на подобен изблик на международна скръб, те са останали разочаровани. Имаше твърде малко изрази на съпричастност в социалните медии, не се споделяха снимки в знак на почит или популярен хаштаг като "#wearestpetersburg" (Ние сме Санкт Петербург). Атака срещу Русия изглежда не привлече такова внимание като атаката над Великобритания, въпреки че бяха убити повече хора. Въпреки че някои световни лидери поднесоха съболезнования, реакциите им бяха по-сдържани, отколкото при предишни атаки като тази в Лондон. Дори Тръмп, който рядко пропуска възможност да пусне бърз туит в отговор на терористични нападения, когато се подозира, че се дължат на ислямистки екстремизъм, запази мълчание в Туитър за нападението в Санкт Петербург. Вместо това Белият дом официално прочете съдържането на обаждането на Тръмп до руския президент Владимир Путин. Тръмп каза, че нападението е "ужасно нещо", но едва след като бе запитан за него от журналисти. По света имаше твърде малко видими почитания на паметта на жертвите от Санкт Петербург. Бранденбургската врата в Берлин бе осветена в цветовете на британското знаме след нападението в Лондон. През последните години тази знакова структура бе осветявана и с цветовете на израелското, турското и френското знаме след терористични нападения, а след ужасяващата стрелба в нощен гей клуб в Орландо монументът бе осветен в цветовете на дъгата. Бранденбургската врата обаче не почете руските жертви. Говорител на общината впоследствие каза на местни журналисти, че подобна илюминация се извършва само след нападения в побратимени градове или "места, с които Берлин има специални отношения". Айфеловата кула в Париж обаче угаси светлините си след нападението в Лондон и даде други изрази на почит след други терористични нападения. Тя обаче не отбеляза нападението в Санкт Петербург в понеделник вечерта. Едва след като бяха отправени критики кметът на Париж Ан Идалго обяви във вторник, че светлините на кулата ще бъдат намалени в памет на жертвите в Русия. Кметството на Тел Авив бе една от малкото сгради в чужбина, които почетоха жертвите в Санкт Петербург, осветявайки се в цветовете на руското знаме. То постъпи по същия начин с британските жертви. Относителната липса на международно съчувствие не остана незабелязана от наблюдателите. Руските държавни медии RT и "Спутник" отбелязаха, че нито Айфеловата кула, нито Бранденбургската врата са почели жертвите от Санкт Петербург в понеделник. Потребители в социални медии в Русия и други страни заявиха, че Западът прилага двоен стандарт, когато реагира на атаки. Това обвинение не е нещо ново. Терористичните атаки в Западна Европа или САЩ обикновено получават голямо и почти мигновено внимание, но много по-честите и обикновено много по-смъртоносни атаки в мюсюлманския свят често отминават почти незабелязани. Самоубийствените атентати на "Ислямска държава" в Багдад не карат кой знае колко хора да сменят снимката си в профила във Фейсбук с тази на иракското знаме, например, дори когато са убити стотици цивилни. За руснаците проблемът се изостря от спорната международна репутация на страната им. Дори Тръмп, който често е изразявал желание за по-близки отношения с Путин, може да не е искал да бъде свързван с Русия в този момент, като се има предвид полемиката около твърденията за връзки на предизборния му екип с Кремъл. Руските военни действия в Украйна и Сирия също очевидно влияят на начина, по който мнозина възприемат нападенията срещу руснаци. Колкото и да е парадоксално, дългият опит на Русия с тероризма може би я прави дори по-малко симпатична за чужденците. През последните повече от 20 години Русия понесе няколко смъртоносни нападения. По някои критерии тя е претърпяла най-много терористични нападения от която и да е европейска държава от 1970 г. насам, но руската държава често е реагирала грубо и непохватно на тези атаки. Някои биха казали, че тези реакции поставят още повече руснаци в опасност. Една добре известна теория на конспирацията гласи, че бомбените нападения в жилищни блокове в Русия през 1999 г., в които бяха убити над 300 души, всъщност са били дело на държавата и са имали за цел да направят Путин президент и да оправдаят нова война с чеченските бунтовници. Известни хора като бившия световен шампион по шах и руски продемократичен активист Гари Каспаров намекват, че държавата е замесена в бомбения атентат от понеделник, но не дават доказателства в подкрепа на твърдението си. Недоверието към руското държавно управление е разбираемо в днешната обстановка, но липсата на международна реакция и ширещите се теории на конспирацията след нападението от понеделник смущават дори някои критици на Кремъл. Роденият във Великобритания експерт по руска сигурност Марк Галеоти вчера написа във в. "Москоу таймс", че видимата международна апатия единствено "помага на тезата на Кремъл, която много пъти е бил използвана с далеч по-малко основания" - а именно, че Западът иска на руснаците да им се случват лоши неща. Международната реакция пропуска и факта, че жертвите на атаката от понеделник бяха обикновени руснаци, които живеят във велик, творчески активен и подчертано европейски град. И тези жители на Санкт Петербург реагираха на атаката със състрадание и солидарност, като предлагаха безплатен превоз на засегнати пътници на метрото или се редяха на опашка да даряват кръв за пострадалите. Всички хора биха се гордели с такава реакция - без значение дали живеят в Русия, във Великобритания или другаде. По БТА

Местан настоява за незабавна оставка на ЦИК

http://www.moreto.net/novini.php?n=348133

ЦИК незабавно трябва да подаде оставка и да бъде разследвана за самоуправство. Това настоя по време на брифинг лидерът на ДОСТ Лютви Местан. Според него незабавно трябва да бъде снет имунитетът на Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Ангел Джамбазки заради случилото се на границата.

Шанс за реализация на стартъпи за "зелени" иновации

http://www.mediapool.bg/shans-za-realizatsiya-na-startapi-za-zeleni-inovatsii-news262325.html

Най-мащабният международен конкурс за нови "зелени" бизнес идеи ClimateLaunchpad, за трета поредна година ще се проведе в България. Надпреварата е част от програмата на най-голямото публично-частно партньорство, създадено по инициатива на Европейския съюз и насочено към борба с климатичните промени чрез иновации – Climate-KIC. Основната идея на ClimateLaunchpad е да привлича таланти в сферата на чистите технологии и да им помага да реализират своите решения за справяне с климатичните изменения, както и да изградят бизнес с глобален потенциал. В България конкурсът традиционно се организира от Фондация "Клийнтех България", а срокът за кандидатстване е до 14 май. Критериите за оценяване на участващите проекти са: въздействие върху изменението на климата, бизнес потенциал и умения в рамките на екипа. "Дори и идеята ви да е все още на гърба на салфетка сте добре дошли да участвате", призовават организаторите. В ClimateLaunchpad може да участва всеки с идея в сферата на чистите технологии. За да бъдете допуснати до конкурса, е достатъчно да нямате свой собствен бизнес или да имате такъв, но на не повече от 1 година. Другите две условия са идеята ви да не е привлякла средства надвишаващи 200 000 евро, както и все още да не сте продали продукти, решения или прототипи при търговски условия. В ClimateLaunchpad през 2017 г. се включват над 35 страни от цял свят. Отборите стартират с двудневен Boot Camp и шест Треньорски сесии в предварителна подготовка за националните финали. Топ-3 от всяка страна ще застанат един срещу друг пред международно признато жури на Големия Финал в Кипър през октомври 2017 г. Най-добрите идеи в света ще спечелят достъп до Climate-KIC Accelerator – единствената акселераторска програма на ЕС, фокусирана върху насърчаването на чистите технологии. Победителят в Големия финал в Кипър ще получи и парична награда от 10 000 евро, вторият – 5 000 евро, а третият – 2 500 евро. Има и пет тематични награди, които участниците могат да спечелят в категориите "Преход към интелигентно градоустройство" ("Urban Transition"), "Устойчиво използване на земята" ("Sustainable Land Use"), "Устойчиви производствени услуги" ("Sustainable Production Systems") и "Decision metrics". "Ние трябва да се справим с изменението на климата и имаме само едно поколение време, за да го направим. Навсякъде по света има толкова много велики предприемачи, работещи над идеи за справяне с изменението на климата. ClimateLaunchpad подпомага именно тези таланти по пътя им към глобален успех", казва основателят на ClimateLaunchpad Франс Наута. Конкурсът е подкрепен от над 100 партньори от цяла Европа, сред които компании като Accenture, Benard Schulte Shipmanagement, Deloitte, Ernst & Young, Hellenic Bank, Microsoft, PWC, Sparebank, Volvo и World Wide Fund. Повече информация как да участвате в ClimateLaunchpad, може да намерите на официалния сайт на конкурса. Официални партньори на надпреварата в България са Innovation Starter и Mediapool. Конкурсът се осъществява още с подкрепата на Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора, betahaus, OFFNews и Software University.

Трето издание на най-мащабния международен конкурс за "зелени" стартъпи в България

http://www.mediapool.bg/treto-izdanie-na-nai-mashtabniya-mezhdunaroden-konkurs-za-zeleni-startapi-v-bulgaria-news262325.html

Най-мащабният международен конкурс за нови "зелени" бизнес идеи ClimateLaunchpad, за трета поредна година ще се проведе в България. Надпреварата е част от програмата на най-голямото публично-частно партньорство, създадено по инициатива на Европейския съюз и насочено към борба с климатичните промени чрез иновации – Climate-KIC. Основната идея на ClimateLaunchpad е да привлича таланти в сферата на чистите технологии и да им помага да реализират своите решения за справяне с климатичните изменения, както и да изградят бизнес с глобален потенциал. В България конкурсът традиционно се организира от Фондация "Клийнтех България", а срокът за кандидатстване е до 14 май. Критериите за оценяване на участващите проекти са: въздействие върху изменението на климата, бизнес потенциал и умения в рамките на екипа. "Дори и идеята ви да е все още на гърба на салфетка сте добре дошли да участвате", призовават организаторите. В ClimateLaunchpad може да участва всеки с идея в сферата на чистите технологии. За да бъдете допуснати до конкурса, е достатъчно да нямате свой собствен бизнес или да имате такъв, но на не повече от 1 година. Другите две условия са идеята ви да не е привлякла средства, надвишаващи 200 000 евро, както и все още да не сте продали продукти, решения или прототипи при търговски условия. В ClimateLaunchpad през тази година се включват над 35 страни от цял свят. Отборите стартират с двудневен Boot Camp и шест Треньорски сесии в предварителна подготовка за националните финали. Топ-3 от всяка страна ще застанат един срещу друг пред международно признато жури на Големия Финал в Кипър през октомври 2017 г. Най-добрите идеи в света ще спечелят достъп до Climate-KIC Accelerator – единствената акселераторска програма на ЕС, фокусирана върху насърчаването на чистите технологии. Победителят в Големия финал в Кипър ще получи и парична награда от 10 000 евро, вторият – 5 000 евро, а третият – 2 500 евро. Има и пет тематични награди, които участниците могат да спечелят в категориите "Преход към интелигентно градоустройство" ("Urban Transition"), "Устойчиво използване на земята" ("Sustainable Land Use"), "Устойчиви производствени услуги" ("Sustainable Production Systems") и "Decision metrics". "Ние трябва да се справим с изменението на климата и имаме само едно поколение време, за да го направим. Навсякъде по света има толкова много велики предприемачи, работещи над идеи за справяне с изменението на климата. ClimateLaunchpad подпомага именно тези таланти по пътя им към глобален успех", казва основателят на ClimateLaunchpad Франс Наута. Конкурсът е подкрепен от над 100 партньори от цяла Европа, сред които компании като Accenture, Benard Schulte Shipmanagement, Deloitte, Ernst & Young, Hellenic Bank, Microsoft, PWC, Sparebank, Volvo и World Wide Fund. Повече информация как да участвате в ClimateLaunchpad, може да намерите на официалния сайт на конкурса. Официални партньори на надпреварата в България са Innovation Starter и Mediapool. Конкурсът се осъществява още с подкрепата на Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора, betahaus, OFFNews и Software University.

ОУ "Георги Бенковски" в Бургас посреща 50-годишен юбилей

http://www.cross.bg/georgi-april-chasa-1539584.html

/КРОСС/ На 20 април 2017 г. се навършват 50 години от основаването на ОУ "Георги Бенковски" - http://ou-gbenkovski.com/ в Бургас. През всичкото това време училището достойно носи безсмъртното име на героя от Априлското въстание и ограмотява качествено бургаските деца. "ОУ "Георги Бенковски" 49 години неизменно дава отличен старт на възпитаниците си, за да могат да се справят с предизвикателствата на живота и винаги да побеждават. Всички ние, учители и ученици, обичаме с цялото си сърце нашето училище", заявяват преподавателите и ръководството на учебното заведение, отправяйки покана към всеки, свързан емоционално и професионално с него, да се присъедини към събитията, посветени на юбилея: 6 април, четвъртък 14.30 часа - Състезание по български език и литература ОУ "Георги Бенковски" 7 април, петък 14.30 часа - Спортен празник ОУ "Георги Бенковски" 18 април, вторник 14.30 часа - Награждаване на победителите от състезания и конкурси, посветени на патрона на училището 15.00 часа - Викторини в чест на 50-годишния юбилей ОУ "Георги Бенковски" 19 април, сряда 14.30 часа - "Пътуване към спомените, през настоящето и с мисъл за бъдещето" - Среща на поколенията ОУ "Георги Бенковски" 20 април, четвъртък 16.00 часа - Тържествено шествие на ученици и учители по улица "Александровска" 16

Частната бизнес активност в еврозоната се ускорява до шесгодишен връх

http://www.investor.bg/novini/130/a/chastnata-biznes-aktivnost-v-evrozonata-se-uskoriava-do-shesgodishen-vryh-237063/

Експанзията е доказателство за впечатляващите темпове на икономически растеж, смята главният икономист в IHS Markit Крис Уилямсън

Полицията обискира автокъща за луксозни коли в София по подозрение за пране на пари

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/05/2948393_policiiata_obiskira_avtokushta_za_luksozni_koli_v/?ref=rss


Мащабна акция на Главна дирекция "Борба срещу организираната престъпност" срещу прането на пари и злоупотреби с ДДС се провежда в София, предаде БНР. Според радиото обект на проверка е фирма, занимаваща се с внос на луксозни автомобили.

Акцията се провежда в офисите на фирмата. До момента има няколко души, които са отведени за разпит в Главната дирекция "Борба с организираната престъпност".

Предстои събирането на още...

Обвиниха кмета на Дебрен за документни престъпления, ощетили НОИ

http://www.cross.bg/debren-selo-hodzhova-1539583.html

/КРОСС/ Прокуратурата повдигна обвинение срещу кмета на село Дебрен Тюркиян Ходжова за документни престъпления, довели до ощетяване на Националния осигурителен институт. Периодът, в който е извършвано престъплението, е 2010 и 2013 година, когато настоящия кмет на село Дебрен Тюркиян Ходжова е извършвала счетоводни услуги на фирми. Възползвайки се от фирмените данни, тя е издавала фалшиви документи на безработни хора, които назначавала на работа и впоследствие прекратявала трудовите им договори, за да получават обезщетения от Бюрото по труда, предаде БНР. В други случаи с неистинските документи се получавали обезщетения за майчинство и временна нетрудоспособност. Собствениците на фирми не знаели нищо за измамата. Тъй като фалшивите документи са подавани от самите лица, възползвали се от услугите й, те също са подведени под наказателна отговорност. Тюркян Ходжова е кмет на село Дебрен от 2015 година. Засега не е ясно дали кметът на община Гърмен Минка Капитанова ще поиска временното й отстраняване от длъжност.    

КНСБ иска спешна среща в Министерството на енергетиката заради Мина "Оброчище"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155940

КНСБ иска спешна среща в Министерството на енергетиката заради Мина "Оброчище"Във връзка с кризисната ситуация в Мина "Оброчище" КНСБ настоява за спешна среща в Министерството на енергетиката, в която да вземат участие министърът на енергетиката, представители на концесионера, мениджърският екип и представители на ръководствата на КНСБ и на ФНСМ за намиране на разрешение на острия социален конфликт в предприятието.

Големите и малките огнеборци празнуват заедно Седмицата на гората

//dariknews.bg/regioni/razgrad/golemite-i-malkite-ogneborci-praznuvat-zaedno-sedmicata-na-gorata-2015569

В Седмицатао на гората - от 31 март до 7 април - във всяка Районна служба на РДПБЗН – Разград се провеждат инициативи с Младежките противопожарни отряди – съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград.
В паркове или горски местности младите огнеборци и техните ръководители извършват дейности по

Матей Деведжиев печели конкурса за лого на Детската опера

//dariknews.bg/regioni/ruse/matej-devedzhiev-pecheli-konkursa-za-logo-na-detskata-opera-2015571

Матей Деведжиев е победителят в конкурса за лого на русенската детска опера, съобщи заместник-директорът на културния институт Пламен Александров. Десет от 20-те участници достигнаха до финала. Сред тях има дизайнери от различни възрастови групи и с професионален опит. Бяха допуснати да участват мл

Тежка престъпност, наркотици, корупция в Добричко - в отчета на Прокуратурата за 2016 г.

//dariknews.bg/regioni/dobrich/tezhka-prestypnost-narkotici-korupciia-v-dobrichko-v-otcheta-na-prokuraturata-za-2016-g-2015573

Тежката престъпност все още е проблем в Добричка област, показва отчетът за 2016 г. на Окръжна прокуратура. Областта е залята с наркотици – образувани са 372 досъдебни производства за държане и разпространение на такива вещества, докато през 2014 г. те са били 120.

„Мегахим“ с акт за изпускане на непречистени води в канализацията на Русе

//dariknews.bg/regioni/ruse/megahim-s-akt-za-izpuskane-na-neprechisteni-vodi-v-kanalizaciiata-na-ruse-2015575

Акт за установяване на административно нарушение е съставен на предприятието за производство на бои и лакове „Мегахим“ АД в гр. Русе. Нарушението е костатирано в началото на март при извънредна контролна проверка по сигнал за силна миризма на химикали от канализационната мрежа по ул. „Потсдам“ в

Две години пробация за хулигана от АМ „Тракия“

//dariknews.bg/regioni/burgas/dve-godini-probaciia-za-huligana-ot-am-trakiia-2015574

Наказание от две години “пробация“ определи съдът за 32- годишния Ангел Радичев, който през август миналата година засече и спря пълен с пътници автобус на автомагистрала „Тракия“ и заплаши с побой шофьора. Присъдата е по споразумение.

Процесът в Районния съд в Карнобат приключи в ра

Ромео и Жулиета станаха родители на 3 ловни соколчета (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/izliupiha-se-pyrvite-lovni-sokolcheta-za-2017-g.-video-2015572

Новоизлюпените птици са 3 на брой, а техни родителите са двойката соколи Ромео и Жулиета.

Домът на големия спорт празнува две години

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/domyt-na-golemiia-sport-praznuva-dve-godini-6067572

По случай рождения си ден спортните канали DIEMA SPORT и DIEMA SPORT 2 предлагат още поводи за празнуване на истинските фенове

Парадокс: Субсидията на ”Възраждане” не може да се даде за дарения?

http://www.cross.bg/dori-sybsidiyata-slychi-1539582.html

/КРОСС/ След като проведохме разговори с представители на сметната палата, се оказахме в следната изключително любопитна ситуация. Субсидията е целева и не може да бъде харчена за никакви дарения. Нямаме право дори да купим компютри за някое селско читалище или библиотека, защото те ще бъдат на наше име и трябва да продължим да ги водим като наш инвентар. Тъй като заявихме, че не желаем да ползваме субсидията, сега остава да разберем дали можем поне да я пренасочим към някой сектор от държавния бюджет, като фонд „Ин-витро" например. Но с оглед на безпрецедентната ситуация, едва ли и това ще може да се случи. Та така. Не е проблем субсидията да се харчи за коли, заплати на секретарки, офиси и други подобни, но ако решим да дарим пари и техника, например на Българския културен център в Босилеград, Западните покрайнини, ще бъдем глобени и принудени да върнем парите. Правете си сметката. Ние се отказваме от някакви 400 000 лв. годишно. За ГЕРБ, БСП, Обединените паразити, ДПС и Марешки остават 40 млн., които ще отидат за коли, секретарки и други подобни жизненоважни за партийния живот нужди. А най-интересното е, че цяла седмица бяхме бомбардирани с питания как и къде ще бъде дарена неполучената субсидия, докато никой не зададе дори един, повтарям, дори един въпрос на крадливата дружинка в Народното събрание, как и за какво ще си харчат парите. Дали ще се откажат от субсидията или поне да я намалят, въобще даже и не беше повдигнато като тема

Зеленчукови кютета със спанак и джоджен

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6155953

Зеленчукови кютета със спанак и джоджен Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

След атентата Лондон получи съболезнования, Санкт Петербург - получи мълчание

http://offnews.bg/news/n_1/n_652061.html

На 22 март един мъж използва кола и нож, за да нападне цивилни и полицаи пред лондонския дворец Уестминстър, емблематичния дом на британския парламент. Четирима души бяха убити в нападението, което скоро след това бе определено като терористичен акт. Извършителят бе застрелян от полицията, пише Адам Тейлър за в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА. Нападението бързо предизвика порой от шок и мъка из цял свят. Световни лидери побързаха да изразят съпричастността си с хората в Лондон; броени часове след атаката президентът Тръмп изрази съболезнованията си в Туитър. Междувременно световноизвестни обекти в Берлин, Париж и Тел Авив почетоха паметта на жертвите на атаката като бяха осветени в цветовете на британското знаме или угасиха светлините си. По-малко от две седмици след лондонското нападение бе извършена друга предполагаема терористична атака. В понеделник бомба избухна във вагон на метрото в Санкт Петербург. В експлозията бяха убити най-малко 14 души, а десетки бяха ранени. Нови заплахи и съобщения, че е намерено второ взривно устройство, изправиха на нокти втория по големина град на Русия. Ако обаче руснаците са се надявали на подобен изблик на международна скръб, те са останали разочаровани. Имаше твърде малко изрази на съпричастност в социалните медии, не се споделяха снимки в знак на почит или популярен хаштаг като "#wearestpetersburg" ("Ние сме Санкт Петербург"). Атака срещу Русия изглежда не привлече такова внимание като атаката над Великобритания, въпреки че бяха убити повече хора. Въпреки че някои световни лидери поднесоха съболезнования, реакциите им бяха по-сдържани, отколкото при предишни атаки като тази в Лондон. Дори Тръмп, който рядко пропуска възможност да пусне бърз туит в отговор на терористични нападения, когато се подозира, че се дължат на ислямистки екстремизъм, запази мълчание в Туитър за нападението в Санкт Петербург. Вместо това Белият дом официално прочете съдържането на обаждането на Тръмп до руския президент Владимир Путин. Тръмп каза, че нападението е "ужасно нещо", но едва след като бе запитан за него от журналисти. По света имаше твърде малко видими почитания на паметта на жертвите от Санкт Петербург. Бранденбургската врата в Берлин бе осветена в цветовете на британското знаме след нападението в Лондон. През последните години тази знакова структура бе осветявана и с цветовете на израелското, турското и френското знаме след терористични нападения, а след ужасяващата стрелба в нощен гей клуб в Орландо монументът бе осветен в цветовете на дъгата. Бранденбургската врата обаче не почете руските жертви. Говорител на общината впоследствие каза на местни журналисти, че подобна илюминация се извършва само след нападения в побратимени градове или "места, с които Берлин има специални отношения". Айфеловата кула в Париж угаси светлините си след нападението в Лондон и даде други изрази на почит след други терористични нападения. Тя обаче не отбеляза нападението в Санкт Петербург в понеделник вечерта. Едва след като бяха отправени критики, кметът на Париж Ан Идалго обяви във вторник, че светлините на кулата ще бъдат намалени в памет на жертвите в Русия. Кметството на Тел Авив бе една от малкото сгради в чужбина, които почетоха жертвите в Санкт Петербург, осветявайки се в цветовете на руското знаме. То постъпи по същия начин с британските жертви. Относителната липса на международно съчувствие не остана незабелязана от наблюдателите. Руските държавни медии RT и "Спутник" отбелязаха, че нито Айфеловата кула, нито Бранденбургската врата са почели жертвите от Санкт Петербург в понеделник. Потребители в социални медии в Русия и други страни заявиха, че Западът прилага двоен стандарт, когато реагира на атаки. Това обвинение не е нещо ново. Терористичните атаки в Западна Европа или САЩ обикновено получават голямо и почти мигновено внимание, но много по-честите и обикновено много по-смъртоносни атаки в мюсюлманския свят често отминават почти незабелязани. Самоубийствените атентати на "Ислямска държава" в Багдад не карат кой знае колко хора да сменят снимката си в профила във Фейсбук с тази на иракското знаме, например, дори когато са убити стотици цивилни. За руснаците проблемът се изостря от спорната международна репутация на страната им. Дори Тръмп, който често е изразявал желание за по-близки отношения с Путин, може да не е искал да бъде свързван с Русия в този момент, като се има предвид полемиката около твърденията за връзки на предизборния му екип с Кремъл. Руските военни действия в Украйна и Сирия също очевидно влияят на начина, по който мнозина възприемат нападенията срещу руснаци. Колкото и да е парадоксално, дългият опит на Русия с тероризма може би я прави дори по-малко симпатична за чужденците. През последните повече от 20 години Русия понесе няколко смъртоносни нападения. По някои критерии тя е претърпяла най-много терористични нападения от която и да е европейска държава от 1970 г. насам, но руската държава често е реагирала грубо и непохватно на тези атаки. Някои биха казали, че тези реакции поставят още повече руснаци в опасност. Една добре известна теория на конспирацията гласи, че бомбените нападения в жилищни блокове в Русия през 1999 г., в които бяха убити над 300 души, всъщност са били дело на държавата и са имали за цел да направят Путин президент и да оправдаят нова война с чеченските бунтовници. Известни хора като бившия световен шампион по шах и руски продемократичен активист Гари Каспаров намекват, че държавата е замесена в бомбения атентат от понеделник, но не дават доказателства в подкрепа на твърдението си. Недоверието към руското държавно управление е разбираемо в днешната обстановка, но липсата на международна реакция и ширещите се теории на конспирацията след нападението от понеделник смущават дори някои критици на Кремъл. Роденият във Великобритания експерт по руска сигурност Марк Галеоти вчера написа във в. "Москоу таймс", че видимата международна апатия единствено "помага на тезата на Кремъл, която много пъти е бил използвана с далеч по-малко основания" - а именно, че Западът иска на руснаците да им се случват лоши неща. Международната реакция пропуска и факта, че жертвите на атаката от понеделник бяха обикновени руснаци, които живеят във велик, творчески активен и подчертано европейски град. И тези жители на Санкт Петербург реагираха на атаката със състрадание и солидарност, като предлагаха безплатен превоз на засегнати пътници на метрото или се редяха на опашка да даряват кръв за пострадалите. Всички хора биха се гордели с такава реакция - без значение дали живеят в Русия, във Великобритания или другаде.

ЕС обеща през 2018 и 2019 г. да предостави на Сирия над 1 милиард евро помощи

http://www.mediapool.bg/es-obeshta-prez-2018-i-2019-g-da-predostavi-na-siriya-nad-1-miliard-evro-pomoshti-news262324.html

Европейският съюз обеща да отпусне на Сирия като хуманитарна помощ 560 милиона евро през 2018 г. и още толкова през 2019 г. Това заяви в сряда върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, която откри в Брюксел международна донорска конференция за Сирия. "ЕС изпълни изцяло обещанията си за 2016 г., запази нивото на подкрепа за 2017 г. Запазваме ангажиментите си (за отпускане на помощ) на ниво 560 милиона евро през 2018 г. и още толкова през 2019 г.", каза Могерини. Купените с тези средства стоки от първа необходимост, храни и медикаменти ще бъдат разпределяни чрез международните неправителствени организации и агенциите на ООН. Хуманитарните усилия трябва да бъдат съпроводени с реален напредък на преговорите в Астана за спиране на огъня в Сирия и на срещите в Женева, където се търси политическо решение за сирийския конфликт, подчерта Могерини. Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността настоя да се направи "мощно усилие" в подкрепа на женевските преговори за мир в Сирия, предаде Франс прес. "Трябва да сплотим международната общност в подкрепа на тези преговори", заяви Могерини при откриването на международната конференция. "Милиони и милиарди трябва да бъдат предоставени на Сирия, на сирийските граждани, за да могат да уредят живота си в Сирия и в съседните страни, в Ливан и Йордания (. . .) За да приключи конфликтът, трябва още сега да обсъдим бъдещето на Сирия след войната", посочи тя.

1 жалба срещу строителната забрана върху имоти с културна ценност във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348125

Административният съд вече е разгледал една жалба срещу временната строителна забрана за имоти с културна ценност във Варна, научи Moreto.net. Искането е за спиране на предварителното изпълнение на кметската заповед от 9 февруари.

35 жертви на атаки на ИД в иракския град Тикрит

http://www.mediapool.bg/35-zhertvi-na-ataki-na-id-v-irakskiya-grad-tikrit-news262323.html

Най-малко 35 души загинаха в нападения, извършени тази нощ от бойци на организацията "Ислямска държава" в иракския град Тикрит, предаде ДПА. Сред убитите има 14 полицаи. Ранените са над 40 души, допълва Ройтерс. Петнадесет нападатели атакували полицейски участък в града. След това нападнали и дома на местен полковник от полицията, когото убили заедно с четирима членове на семейството му. Убити са и няколко продавачи в магазините им. Терористите стреляли произволно и по минувачи. После някои от тях атакували и сграда на местно училище, където се барикадирали. Противоречива е информацията за обстановката в града. ТАСС съобщава, че след операция на иракските специални сили всички терористи са били ликвидирани. Ройтерс и ДПА обаче съобщават, че само петима от терористите били ликвидирани, а останалите все още се издирват. Ройтерс допълва, че двама от терористите, носели пояси с експлозиви и когато били обградени от полицаи, се самовзривили. В Тикрит е обявен комендантски час.

Мачовете за "Купа Дейвис" в Созопол отложени заради дъжд

http://www.clubz.bg/52488-machovete_za_kupa_dejvis_v_sozopol_otlojeni_zaradi_dyjd

Окончателно стана ясно, че днес тенис за "Купа Дейвис" в Созопол няма да се играе. Причината е дъжд - вали още сутринта в морския ни курорт. В 15:30 часа организаторите писаха целия ден за дъждовен.

По програма срещите трябваше да започнат в 10 часа сутринта, а малко по-късно на корта да излязат националите на България и Армения. Третият тим в нашата група е Гърция.

Така ако времето позволи, ден първи на турнира ще е четвъртък, когато нашите срещат арменците. Победителят в групата се класира на полуфинал, където ще срещне първенеца от карето на Ирландия, Черна гора, Андора и Косово.

Победителят отива в по-горна група на Евро-африканската зона. 

Българите са в състав Александър Лазов, Димитър Кузманов, Александър Лазаров и Тихомир Грозданов. Капитан (треньор) на селекцията ни е Тодор Енев. Григор Димитров очаквано не е под знамената. Това стана ясно още през миналата година.

Междувременно плановете на Гришо за сезона на клей се промениха. Снощи стана ясно, че първата ни ракета ще играе на турнира в Маракеш, Мароко. Най-добрият български тенисист трябваше да стартира във втората половина на април директно на "Мастърс"-а в Монте Карло.

Надпреварата в Маракеш е от категорията АТП 250.

Тереза Мей не покри главата си в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

http://www.clubz.bg/52487-tereza_mej_ne_pokri_glavata_si_v_sauditska_arabiq_snimki

Британската премиерка Тереза Мей се появи без шал и с незабрадена глава по време на посещението си в Саудитска Арабия. Тя наруши строгите изисквания на петролното кралство за облеклото за жените като още от самолета не сложи нищо на главата си. Така Мей днес разговаря и с първите мъже на Саудитска Арабия. По-рано тя обяви, че иска да даде модел за подражание на жените там. Мей последва примера на Мишел Обама и Хилъри Клинтън като отказа да приеме специално облекло за жени - хиджаб, който покрива тялото и главата.

Преди да отпътува за Саудитска Арабия Мей обясни пред британските медии:

"За мен като жена лидер и като глава на правителството на Великобритания е важно да поддържам връзки, които са от значение за нас като страна, за нашата сигурност и нашата търговия в бъдеще. Надявам се, че  хората ще ме видят като жена лидер и ще видят какво могат жените да постигнат, ако са на важни постове".

Все пак за визитата си в консервативната мюсюлманска държава Мей е предпочела доста затворени, широки и нецветни дрехи, без предпочитаните леопардови обувки на високи токове, показват официалните снимки. 

Британската премиерка с вицепремиера и вътрешен министър Мухаммед бин Найеф.

 

 

Миш-маш с коприва

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6155947

Миш-маш с коприва Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Индексите на БФБ-София нарастват рязко от сутринта

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-БФБ-София-нарастват-рязко-от-сутринта_l.a_i.740405_at.1.html

Индексите на БФБ-София нарастват рязко от сутринта на фона на силен оборот. Бенчмаркът на родния капиталов пазар SOFIX добавя почти 6 пункта или...

Местан поиска касиране на вота, оставка на ЦИК и имунитета на Патриотите

http://offnews.bg/news/n_1/n_652059.html

Председателят на ДОСТ Лютви Местан поиска касиране на парламентарните избори, оставка на ЦИК и отнемане на депутатския имунитет на двама от лидерите на Обединените патриоти - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. По думите на Местан вотът на 26 март се е провел при нарушения на Конституцията. Като аргумент той посочи изискването на ЦИК избирателите в чужбина да попълват и подписват декларации за гласуване само в секциите , което нарушавало съдебно решение на ВАС. В това решение от 15 март по жалба на Валери Симеонов ВАС е постановил, че гласоподавателите могат да попълват декларациите си извън изборните секции. Въпреки това два дни преди изборите от ЦИК е излязла с изрично указание декларациите да се попълват вътре в изборните помещения, а това според ДОСТ попречило на над 40 000 избиратели в Турция да гласуват, посочи лидерът на ДОСТ. Партията настоява главният прокурор да поиска депутатския имунитет на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов заради блокадите на автобуси на турската граница.

Тайни агенти са следили Лео Меси

https://www.actualno.com/football/tajni-agenti-sa-sledili-leo-mesi-news_604000.html

Аржентинската разузнавателна агенция (AFI) е следила нападателя на националния отбор и Барселона Лионел Меси след публикуването на документите на панамската офшорка "Mossack Fonseca". Според информация на "La Nacion", агент на AFI под кодовото име "G" непозволено е следил Меси, който е заподозрян в създаването на офшорната компания "Mega Star Enterprises", използвана за укриване на данъци. Кога Меси е бил следен от тайни агнти вижте в Sportlive.bg!

31 души загинаха при нападение на „Ислямска държава“ в Тикрит

https://www.actualno.com/asia/31-dushi-zaginaha-pri-napadenie-na-isljamska-dyrjava-v-tikrit-news_604001.html

При нападението на терористи-камикадзе в иракския град Тикрит са загинали 31 души, а още 42 са били ранени, предаде AFP. Източник от полицията съобщи, че нападението е било извършено във вторник вечерта, след като тримата терористи откриват огън в центъра на града, отбелязва още "Фокус". По-късно те са се самовзривили, след като са проникнали в домове в района на атаката. Снимка: Архив

Йорданка Фандъкова: Увеличени са мерките за сигурност в метрото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155928

Йорданка Фандъкова: Увеличени са мерките за сигурност в метротоВеднага след атентата засилихме мерките за сигурност в метрото, увеличено беше полицейското присъствие. Има видеонаблюдение на всички станции на метрото. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време пролетното залесяване в с. Железница, част от Седмицата на гората, предаде "Фокус". „Всичко, което е възможно, се прави.

Нова заплаха пред Санкт Петербург

https://vesti.bg/sviat/nova-zaplaha-pred-sankt-peterburg-6067570

Подаването на сигнали за бомби преди атентата може би е целяло да разсее службите за сигурност

Кристо става Доктор хонорис кауза на университета в Торино

http://www.cross.bg/kristo-torino-honoris-1539581.html

/КРОСС/ Христо Явашев или по-известен като Кристо ще получи званието Доктор хонорис кауза по история на изкуството от университета в Торино, съобщи „Стампа". Това трябва да стане в края на октомври преди най-престижното изложение за съвременно изкуство в Италия „Артисима". Кристо е предложен за отличието от ректора на учебното заведение Джанмария Аяни, а мотивът за номинацията му е, че българинът е „новатор в сферата на отвореното за всички изкуство и в преодоляването на понятието за собственост на творбата".    

Новата наредба за интеграцията на бежанците ще се забави

http://www.mediapool.bg/novata-naredba-za-integratsiyata-na-bezhantsite-shte-se-zabavi-news262322.html

Приемането на новата наредба за интеграцията на бежанците ще се забави значително, тъй като ще мине първо през обществено обсъждане, а след това евентуално ще бъде пренаписана наново. Това стана ясно от обясненията на служебния вицепремиер по подготовката на българското председателство на ЕС Деница Златева. По искане на държавния глава Румен Радев служебният кабинет отмени в края на миналата седмица единственият документ, който уреждаше интеграцията на бежанците, и така на практика вкара в правен вакуум настаняването на чужденците, които бягат от войни. За да излезе от ситуацията, служебното правителство реши новата проектонаредба да е готова до 7 април. "Работната група е на финален етап с критериите по новата наредба", съобщи Златева. Предложението ще бъде публикувано за обществено обсъждане, след което ще бъдат взети под внимание всички коментари, които бъдат получени в законовите срокове, и прието на заседание на Министерския съвет, допълни Златева.

Косово се готви да съди Сърбия за геноцид

https://www.actualno.com/balkani/kosovo-se-gotvi-da-sydi-syrbija-za-genocid-news_603998.html

Според президента на Косово Хашим Тачи, Прищина „се подготвя да съди Сърбия за геноцида в Косово“, предаде сръбското радио B92. „Това е процедурен аспект, който трябва да уважаваме“, заяви Тачи пред базирания в Прищина албанскоезичен вестник „Бота Сот“. „

В Русе протича дело за кражба от музей за половин милион лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155916

В Русе протича дело за кражба от музей за половин милион леваВ наказателния съдебен процес в Русе за кражби от музея в град Бяла на исторически ценности за близо половин милион лева защитата на обвиняемите ще иска нова експертиза, съобщи адвокатът Валентин Вълков. На подсъдимата скамейка в русенския окръжен съд са изправени трима души, двама от които са служители на Музей "Освободителна война" - гр. Бяла.

Западът обвини Асад за химическата атака в Сирия, Москва – бунтовниците

http://www.mediapool.bg/zapadat-obvini-asad-za-himicheskata-ataka-v-siriya-moskva-buntovnitsite-news262321.html

САЩ и Европейският съюз обвиниха режима на Башар Асад за най-тежката химическа атака в Сирия от години, жертвите от която достигнаха 72. Бомбардировката превърна държан от бунтовниците северен район в токсична смъртоносна зона, предизвиквайки международно възмущение от все по-голямата безнаказаност на правителството в продължаващата от шест години война в тази страна. Западни лидери, включително президентът на САЩ Тръмп, обвиниха правителството на сирийския президент Башар Асад за атаката и призоваха покровителите му Русия и Иран да не допуснат да се повтори случилото се, което според мнозина е военно престъпление. "Всички доказателства, които видях, показват, че режимът на Асад (. . .) е използвал съвсем съзнателно незаконни оръжия срещу собствения си народ", каза британският външен министър Борис Джонсън, пристигнал в Брюксел за донорската конференция за Сирия.   Германският министър на външните работи Зигмар Габриел, който също участва във форума, призова Русия да подкрепи в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция във връзка с инцидента с химически оръжия в провинция Идлиб.   Френският министър на външните работи Жан-Марк Еро каза, че отговорност за химическата атака в Идлиб носи сирийският режим.   Руското министерство на отбраната твърди от своя страна, че сирийски военни самолети са поразили в сирийската провинция Идлиб склад на бунтовниците, съдържащ токсични субстанции, предаде Ройтерс. "Според данните на руския контрол на въздушното пространство сирийската авиация е нанесла удар в град Хан Шейхун по голям склад на терористите", в който е имало токсични субстанции. Отравянето на хората е в резултат на изтичане на токсичен газ при удара по склада на бунтовниците“, се казва в съобщение на министерството. Говорителят му Игор Конашенков заяви, че в ударения склад са се произвеждали "химически бойни муниции", използвани от сирийските бунтовници в Алепо миналата година. "Симптомите на отравяне на хората в Хан Шейхун, които се виждаха във видеозаписи, излъчени в социалните медии, са същите като симптомите на пострадалите миналата година в Алепо", каза Конашенков. Сирийската армия очаквано хвърли отговорността върху бунтовниците и заяви, че те обвиняват армията в използване на химически оръжия "всеки път, когато не успеят да постигнат целите на спонсорите си". В Сирия сирийски бунтовнически командир отхвърли твърдението на руското министерство на отбраната.   "Всички видяха самолета, докато пускаше бомби с газ", каза Хасан Хадж Али, командир на бунтовническата група Свободна армия на Идлиб. "Всички цивилни в района знаят, че тук няма военни позиции или места, в които да се произвеждат оръжия. Различните опозиционни фракции не са способни да произведат подобни субстанции", заяви бунтовническият командир, цитиран от Ройтерс.   Идентифицирането на жертвите продължава под обстрел Продължава идентифицирането на мъртвите, които според някои хуманитарни организации са над 100. Сред загиналите има 20 деца и 17 жени. Сирийският Център за наблюдение на човешките права съобщи, че военни самолети са извършили още пет удара в района на вчерашното нападение, предаде Ройтерс. Мащабите и наглостта на нападението заплашват да компрометират още повече прекратяването на огъня в някои части от страната, което вече често се нарушава. То бе въведено, след като силите на Асад през декември си върнаха с руска помощ северния град Алепо и това окуражи сирийския лидер да смята, че може да спечели войната. Атаката също така вероятно ще затрудни мирните преговори за Сирия под егидата на ООН в Женева и тези с посредничеството на Русия и Турция в Астана, отбелязва "Ню Йорк таймс". Съветът за сигурност на ООН ще осъди нападението Съединените щати, Великобритания и Франция представиха вчера в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция, осъждаща нападението с химическо оръжие в Сирия и призоваваща за бързо и пълно разследване, съобщи Франс прес. В текста, получен от АФП, се призовава Организацията за забрана на химическите оръжия /ОЗХО/ бързо да представи заключенията си за нападението. Сирийските власти за длъжни да предоставят на разследващите комисии плановете за полетите, бордовите дневници и всякаква друга информация за въздушните операции от 4 април, се казва в документа. От Дамаск се изисква също да предаде на международните експерти имената на всички лица, командващи хеликоптерни ескадрили, незабавно да предостави достъп до авиобазите, от които се предполага, че са извършени нападения с химически оръжия. В случай на приемане на резолюцията, на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш ще бъде поръчано на всеки 30 дни да докладва как сирийските власти сътрудничат с разследващите.

Възстановяват спешно дигите на Чая, опасност от висока вълна

https://www.24chasa.bg/region/article/6155918

Възстановяват спешно дигите на Чая, опасност от висока вълнаДигите на Чая, които са били разрушени на три места преди 2 г. при работа на "Напоителни системи" в коритото на река, трябва незабавно да бъдат възстановени. "Напоителни системи" трябва да изгради буни от едроломен камък на местата на компрометираните участъци. Това реши междуведомствената комисия след съвещание при областния управител на Пловдив

Уорън Бъфет стана рекламно лице на Coca-Cola в Китай

http://www.investor.bg/novini/346/a/uoryn-byfet-stana-reklamno-lice-na-coca-cola-v-kitai-237062/

Инвестиционният холдинг на милиардера е най-големият акционер на Coca-Cola с дял от 9,3%

Седларски предлага дъщерните държавни компании да се продават при по-строг контрол

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/05/2948306_sedlarski_predlaga_dushternite_durjavni_kompanii_da_se/?ref=rss


Приватизацията на контролираните от едноличните търговски дружества с държавно участие да става по същите строги правила, каквито важат и за компанията майка, предвиждат промени в нормативната уредба, предлагани от Министерството на икономиката.

Ведомството е публикувало за обществено обсъждане проекта си за промени в Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, приет през 2003 г.

Така...

Най-големият губещ от Брекзита всъщност може да е Полша

http://www.mediapool.bg/nai-golemiyat-gubesht-ot-brekzita-vsashtnost-mozhe-da-e-polsha-news262320.html

Брекзитът идва в лош момент за страната, която получава най-много помощи от ЕС и изнася най-много работници. Летище Олщин-Мазури в Североизточна Полша процъфтява: местата на двата полета седмично от него, все до Великобритания, са резервирани за цялото лято и почти напълно за зимата. Това е пътуване към неизвестното. Сега, когато часовникът вече отброява двете години след началото на преговорите за Брекзита, Полша изглежда по-уязвима от един болезнен развод между Великобритания и Европейския съюз от която и да било друга страна. Полша е най-големият нетен реципиент на помощ от ЕС и най-големият износител на работна ръка на континента. И тези две неща са срещат именно на терминалите на провинциалните летища като на тази бивша военна база на 160 километра северно от столицата Варшава. Обновено със 121 милиона злоти (31 милиона долара) европейски пари, летището най-вече обслужва част от близо един милион поляци, живеещи и работещи във Великобритания - една трета от всички граждани на ЕС в кралството. Сега под въпрос е не само техният статут, но и парите от ЕС, които ще намалеят, тъй като съюзът ще загуби втория си най-голям нетен вносител след Германия. "Очевидно е, че Брекзитът е критично важен за нас", заяви полският заместник-министър на външните работи Конрад Шимански в интервю, дадено във Варшава. "Ако не бъде направен както трябва, той ще навреди на вътрешния пазар. И вероятно ще бъде трудно да се координираме по въпросите за жителството, тъй като залозите са различни." Началото на Брекзита едва ли би могло да дойде в по-неподходящ момент за Полша. Нейното националистическо правителство е все по-изолирано в Брюксел, след като се опита да отстрани председателя на Европейския съвет, бившия полски премиер Доналд Туск. В същото време страната разчита на европейски инвестиции, за да предотврати забавяне на икономиката си. Над 250 милиарда евро (267 милиарда долара) бяха или ще бъдат похарчени, откакто Полша се присъедини към блока заедно с други бивши комунистически държави през 2004 година. В днешни долари тази сума надхвърля средствата, предоставени на Западна Европа от финансирания от САЩ План Маршал след Втората световна война. Ръководството на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" казва, че иска да отслаби, а не да засили европейските институции след Брекзита. Премиерът Беата Шидло обвини ЕС, че представлява заплаха за суверенитета на Полша, когато европейски представители я обвиниха миналата година, че не е изпълнила решенията на най-висшия съд в страната. Има реален риск полската икономика, която възлиза на 477 милиарда долара, да отслаби темпа, ако останалата част от Европа реши да ускори интеграцията си след Брекзита, според Мирослав Гроницки, който е бил финансов министър на Полша в годината след присъединяването й към ЕС. "Най-големият успех на Полша не е колко европейски фондове е усвоила, а колко се е отворила и спечелила нейната икономика от общия пазар", каза Гроницки. "Ако някои членове на ЕС започнат да задълбочават своите отношения без Полша, ние със сигурност ще загубим." Последният бюджет на съюза покрива периода до 2020 година. Предвижда се преговорите за Брекзита да приключат - със или без споразумение - през март 2019 г. и Полша ще ги следи внимателно. Управителят на централната банка Адам Глапински заяви, че сега договореният бюджет на ЕС ще сложи край на "спокойното мислене" за икономиката. "Или по-рано заради Брекзита", допълни той. Помощта направи Полша по-богата, удвоявайки брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението за срок от едно десетилетие. Икономическият растеж се извиси до 3,9 % през 2015 г. преди да се забави до 2,8 % миналата година заради намаляването на съфинансираните от ЕС инвестиции след смяната на правителството в страната и началото на новия бюджетен цикъл на съюза. Парите бяха използвани за какво ли не - от пътища през водопречиствателни станции и общински басейни до летища - всичко това като част от политиката на съюза за подобряване на стандарта на живот в неговите най-бедни региони. Средната заплата в Полша обаче остава на равнище от около една трета от заплатата във Великобритания и няма особени признаци, че някога пророкуваното голямо завръщане ще се стане факт. Великобритания казва, че иска бързо споразумение за статута на гражданите на ЕС, живеещи на нейна територия, и съответно за британците, пребиваващи в останалите държави от съюза. Ако обаче се съди по първите обещания, Германия иска Великобритания да поеме ангажимент да плати сметките си към ЕС, според запознати със стратегията на правителството в Берлин. Европейската комисия казва, че британските задължения възлизат на близо 60 милиарда евро - цифра, която властите в Лондон оспорват. Летище Олщин-Мазури, което свързва район от Полша с Лутън и Станстед близо до Лондон, има своя собствена стратегия. То планира да предлага от май седмични полети до Норвегия, макар оптимистично настроеният директор на аеропорта по оперативните въпроси да твърди, че това няма връзка с Брекзита. "Миналата година имахме 50 000 пътници, а тази ще надхвърлим 100 000", каза Томаш Каджиолка. "И планът е да продължим да растем бързо." По БТА

Още 19 нови дървета вече растат в центъра на Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/CnmDgkdfLf0/

gorata-2 gorata-7 gorata-10

Председателят на Общински съвет Поморие Адам Адамов и заместник-кметовете Янчо Илиев и инж. Кунчо Гайдов засадиха 19 нови дръвчета в центъра на Поморие, по повод Седмицата на гората.

В инициативата, организирана от Общинско предприятие „Озеленяване, горско и селско стопанство”, участваха и зам.-председателят на Общински съвет Поморие Юсеин Мехмед, директорът на общинското предприятие инж. Станимир Кушев и Дина Туджарова – ръководител дейност „Озеленяване” в предприятието.

Засаждането на нови дръвчета е част от кампанията „Поморие – моят зелен град”, в която на мястото на всяко отстранено дърво се засаждат поне две нови. Освен фиданките от видовете албиция, златист дъжд и индийски люляк, бяха засадени две дървета явор и една елха – подаръци от граждани на Поморие.

Зелената инициатива започна още през месец март, със засаждането на над 20 нови растения в центъра на Поморие. Благодарение на учениците от 3 „г” клас при СУ „Иван Вазов“, училищният двор вече е по-зелен и обогатен с две нови иглолистни дръвчета.

Засаждането на нови дървета и  храсти ще продължава и в останалите населени места. Подготвени са над 70 бр. дървета и над 200 бр. храсти, с които да се обнови и подмлади съществуващата декоративна растителност.

Украйна забранява руските лекарства

http://www.moreto.net/novini.php?n=348094

Украйна забранява руските лекарства. Предложението е направено от министерството на здравеопазването в Киев, съобщава РИА Новости. Министерството на здравеопазването на Украйна насърчава местни и чуждестранни производители да пуснат на пазара качествени заместители руското производство.

ГДБОП влезе в офисите на вносител на луксозни автомобили

http://offnews.bg/news/n_1/n_652063.html

Мащабна акция на ГДБОП срещу прането на пари и злоупотреби с ДДС се провежда в София, съобщава БНР. Обект на проверка е фирма, която се занимава с внос на луксозни автомобили. Акцията се провежда в офисите на фирмата. До момента има няколко човека, които са отведени за разпит от спецполицаите. Предстои събирането на още доказателства във връзка с акцията и чак тогава вероятно ще има повдигане на обвинения. Подозренията са, че при вноса и продажбата на луксозните коли незаконно се укриват данъци и се перат пари. Разследването по случая продължава.

Европейският съюз отпуска над 1 милиард евро помощ за Сирия

http://www.cross.bg/siriya-mogerini-evro-1539580.html

/КРОСС/ Европейският съюз ще отпусне над 1 милиард евро за хуманитарна помощ на Сирия през 2017 г. и 2018 г. Това обяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Могерини откри в Брюксел международна донорска конференция за Сирия. За тази година помощта ще е в размер на 560 милиона евро и ще бъде разпределена между Сирия, както и две от държавите, където има най-много бежанци от страната - Ливан и Йордания. Плановете са да бъде отпусната същата сума и през 2018 г. Купените с тези средства стоки от първа необходимост, храни и медикаменти ще бъдат разпределяни чрез международните неправителствени организации и агенциите на ООН. „Хуманитарните усилия трябва да бъдат съпроводени с реален напредък на преговорите в Астана за спиране на огъня в Сирия и на срещите в Женева, където се търси политическо решение за сирийския конфликт", подчерта Могерини.

Публикуват новото постановление за бежанците в петък за обсъждане

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155926

Публикуват новото постановление за бежанците в петък за обсъжданеВ петък ще бъде публикувано новото Постановление 208. Това каза на брифинг в Министерски съвет служебният вицепремиер Деница Златева, предаде „Фокус“. „По отношение на Постановление 208, работната група е на финален етап с критериите. Тя е създадена много преди да бъде отменено Постановление 208. Има решение на Министерски съвет,

Лондон обмисля "преходна фаза" за свободното движение след Брекзит

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/04/05/2948325_london_obmislia_prehodna_faza_za_svobodnoto_dvijenie/?ref=rss


Британският премиер Тереза Мей обяви, че свободното движение на хора между Великобритания и ЕС може да продължи за известно време и след като страната ѝ окончателно напусне съюза.

На посещение в Саудитска Арабия тя обясни, че тази преходна фаза след излизането на Великобритания от ЕС ще позволи на фирмите и правителствата да получат време да се адаптират към евентуални нови ограничения, които са били договорени в споразумението за Брекзит.

Следствието проучва миналото и връзките на атентатора от Санкт Петербург

http://www.mediapool.bg/sledstvieto-prouchva-minaloto-i-vrazkite-na-atentatora-ot-sankt-peterburg-news262319.html

Следственият комитет на Русия е установил местожителството на предполагаемия изпълнител на терористичното нападение в Санкт Петербург, в жилището му вече е извършен обиск, проверят се евентуални връзки с "Ислямска държава", съобщават в сряда руските медии. Вчера федералното следствие обяви, че експлозията в метрото на Санкт Петербург в понеделник, чийто жертви станаха 14 души, а над 50 бяха ранени, е дело на терорист самоубиец - 22-годишния Акбаржон Джалилов с руско гражданство, роден в Киргизстан. "Терористът от автосервиза" в Петербург, където е работил с баща си, е бил вярващ мюсюлманин и "религиозните му контакти" се разследват приоритетно от тайните служби, посочва източник на електронното издание РБК, близък до ръководството на Федералната служба за сигурност. Според органите на реда атентаторът самоубиец е поддържал връзка с "радикална нелегална мрежа, симпатизираща на "Ислямска държава", но до 2015 г. е бил "светско момче", казва източникът. Засега следствието смята, че Джалилов е оставил скрито в пожарогасител взривно устройство на една от метростанциите, където адската машина после бе открита и обезвредена, а самият той с друг, по-малък заряд е продължил нататък и второто устройство е експлодирало в неговата раница. "РБК" цитира и говорителя на Държавния комитет за национална сигурност на Киргизстан Рахат Сулайманов, съобщил, че местните тайни служби разпитват роднините на Джалилов. Междувременно те разказали пред киргизстанско издание, че предполагаемият терорист като дете е бил "най-послушният" сред децата в семейството. Джалилов не е бил регистриран като екстремист нито в Русия, нито в Киргизстан. В Санкт Петербург младежът тренирал бойни изкуства, а си вадел хляба като келнер и автомонтьор, отбелязва вестник "Комерсант". Според разследващите той се е свързал чрез социалните мрежи със свой земляк, воюващ за ИД - по данни на киргизстанските служби в редиците й се сражават над хиляда души от тази страна. Може би те са го инструктирали как да намери в интернет рецепти за изработване на експлозиви в домашни условия. После Джалилов е купил лагерни сачми и е намерил отнякъде стари пожарогасители. Подготовката за атентата навярно е траяла най-много две седмици и е струвала не повече от няколко хиляди рубли. Обаче системата за антитерористична защита в санктпетербургското метро, за която са похарчени стотици милиони рубли, се оказа безполезна дори срещу някакъв единичен терорист. Петербургските местни депутати настояват градската управа да се отчете за средствата, изразходвани за сигурността в метрото, добавя "Комерсант". Според чичото на предполагаемия извършител, говорил пред киргизстанското издание "24", Акбаржон не е бил религиозен фанатик, предаде ТАСС. Племенникът на Иманджон Джалилов редовно посещавал джамия, но не бил екстремист. Чичото на вероятния атентатор отказал да отговаря на други въпроси, защото "не общувал като хората" с останалите от родата. "Московский комсомолец" цитира експерт, разказал как терористите подготвят атентатори самоубийци. "Нажежават атмосферата, изпълват я с патос, правят от вербувания герой, живописно му обясняват как неговите близки ще се гордеят с постъпката му и т. н. Е да, няма да клъвне всеки - един от сто, дори от хиляда. Вербовчиците избират хора с определен начин на мислене и характер, такива, които да им повярват. Сиреч хора, предразположени към т. нар. социално самоубийство", обяснява служител от руското Главно разузнавателно управление. Междувременно метростанциите в Санкт Петербург бяха отворени отново, въпреки че вчера заради подозрителни предмети бяха проверени над десет станции заедно с тунелите. Трагичният инцидент сплоти жителите на града, коментира „Росийская газета“ по повод гражданските инициативи за взаимопомощ във връзка с нарушения трафик. Междувременно всички пострадали, оцелели след взрива, "се преглеждат всеки ден от най-добрите специалисти. Проведени са всички необходими операции, за всички са осигурени лекарства и кръв", цитира всекидневникът уверение на Вероника Скворцова, здравния министър. Според "Независимая газета" обаче Санкт Петербург "се съвзема трудно" и градският транспорт все още не се е възстановил напълно. Вестникът цитира губернатора на Санкт Петербург Георгий Полтавченко, заявил, че градът не е искал помощ от федералния център, защото може сам да осигури необходимата помощ на пострадалите. "РБК" информира, че мерките за сигурност в транспорта ще бъдат засилени в цяла Русия. Специални мерки за охрана са в сила за стратегическите обекти. Руският футболен съюз подготвя препоръки за сигурност за организационните комитети на ред спортни състезания, включително световното първенство по футбол през 2018 г. Организаторите на следващия Петербургски икономически форум, който ще бъде посетен от президента Владимир Путин, ще монтират система за видеонаблюдение с технология за разпознаване на лица. Изпитание за политиката на Путин в Сирия Радикалните ислямисти са извършвали нападения срещу Русия много пъти, но бомбеният атентат от понеделник е нещо лично за президента Владимир Путин: той бе извършен в родния му град, в ден, в който той бе на посещение там. Атаката, е изпитание и за едно от най-спорните политически действия на държавния глава - решението му да предприеме военна намеса в Сирия на страната на президента Башар Асад, коментира в сряда агенция Ройтерс. Според анализаторите, специалисти по Кремъл, опасността се крие в това да не би руските избиратели да решат, след като са видели вече разрушенията в Санкт Петербург, че сирийската операция ги прави по-уязвими за подобни атентати - а не по-сигурни, както бе обещал Путин. Това ще е проблем за руския президент, който се сблъска с нова вълна на протести срещу корупцията миналия месец в момент, когато предстоят президентски избори и се очаква той да се кандидатира за четвърти мандат, отбелязва агенцията. Никоя групировка не е заявила, че стои зад нападението, но в миналото "Ислямска държава" е заплашвала с отмъщение заради Сирия. Тя вече пое отговорността за свалянето над Синайския полуостров през 2015 г. на самолет, пълен с руски туристи, при което загинаха всички 224 души на борда. Ако бомбеният атентат в Санкт Петербург се окаже отговорът на "Ислямска държава" на руската операция в подкрепа на Асад, "това ще ознаменува пълния провал на сирийския гамбит на Путин", казва пред Ройтерс Алфред Кох, бивш вицепремиер при покойния президент Борис Елцин. "Като се прибави и авиокатастрофата над Синай, картината изглежда доста мрачно за автора на руското участие в сирийския конфликт", добавя той. Засега обаче не е ясно дали редовите руски избиратели ще приемат това за неуспех на Путин. Според социологическите проучвания той има висока подкрепа, а бомбеният атентат над Египет не нанесе кой знае какви щети за позициите му. "За нас случилото се е удар, травма, но в действителност травмите при нас отминават доста бързо", каза пред радио "Ехото на Москва" Глеб Павловски, бивш съветник в Кремъл. "До седмица ще стане ясно накъде клонят хората - към обичайните в миналото искания за повече репресии или към умора от тази безконечна ситуация, в която все ни "продават" сигурност под различни маскировки, а накрая все нямаме сигурност." Първоначалните признаци сочат, че Кремъл ще отговори, като поддържа тезата, че атентатът в Санкт Петербург ясно показва важността на операцията в Сирия, която според Русия има за основна цел да съкруши радикалните ислямисти. Друга от възможните реакции е да се затегне вътрешната сигурност в Русия и да се предприемат строги мерки срещу всякакви прояви на твърдолинейния ислям. Това би имало смисъл от практическа гледна точка за пресичане на бъдещи атаки. Но този бомбен атентат може да донесе и косвени ползи за Кремъл. Руските власти бяха изненадани миналия месец, когато хиляди хора излязоха в градове из цяла Русия на протести срещу официализираната корупция. Организаторите на демонстрациите заявиха, че ще засилят действията си с наближаването на президентските избори през 2018 г. "Ще бъде ли пусната в обръщение заплахата за сигурността като предлог за забрана на демонстрациите (в интерес на обществената сигурност, разбира се) или в по-широк план - като причина да кажат: сега не е време за разединение?", написа в деловия новинарски портал "Интели нюз" Марк Галеоти, експерт по Русия, цитиран от Ройтерс.

Как да разберете, че е време да смените работата

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/kak-da-razberete-che-e-vreme-da-smenite-rabotata-6067568

На 30 години много хора са в състояние на криза – те си мислят, че са на възраст, на която би трябвало да имат план за живота, да правят кариера и да се развиват в своята област, а внезапно осъзнават, че тази работа може и да не е за тях

Президентът на УЕФА обяви, че няма да позволи Суперлига на богатите клубове

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/05/2948283_prezidentut_na_uefa_obiavi_che_niama_da_pozvoli/?ref=rss


Президентът на УЕФА Александър Чеферин обяви, че няма да позволи създаването на Суперлига на богатите клубове, като посочи, че "парите не могат да определят правилата".

Той предупреди водещите клубове на континента, че УЕФА няма да се поддаде на изнудване, и обеща пълно реформиране на футбола в следващите пет години.

Словенецът гарантира и по един милион евро на всички 55 страни - членки на организацията, от нейните приходи. Тези средства...

Лондон и Берлин искат международно разследване за химическата атака в Сирия

http://www.clubz.bg/52486-london_i_berlin_iskat_mejdunarodno_razsledvane_za_himicheskata_ataka_v_siriq

Великобритания призова днес за международно разследване за химическата атака в сирийската провинция Идлиб, която по неокончателни данни взе близо 100 жертви, включително деца.

„Трябва да има осъждане и спешно и цялостно международно разследване“, каза външният министър Борис Джонсън по време на донорска конференция за Сирия в Брюксел.

„Приемам, че разследването на ООН ще изясни кой е виновен за това. Използването на химическо оръжие е варварство“, каза германският външен министър Зигмар Габриел.

Русия е отговорна да изясни ситуацията колкото може по-скоро и да разчисти пътя за политически процес ... Русия има особена отговорност  тук“, добави той.

Никой в Съвета за сигурност на ООН не може да се противопостави на предложена от Великобритания и Франция резолюция, осъждаща химическата атака и настояваща за международно разследване, каза Джонсън.

Позицията на Русия по случая обаче още не е известна. Версията на Москва е, че правителствен въздушен удар е разрушил склад с бойни отровни вещества на бунтовниците.

„Разпространяват се различни истории...всичко сочи към отговорността на режима на Асад“, каза Джонсън, визирайки сирийския президент Башар Асад.

Той призна, че сирийците днес понасят последствията на решенията на САЩ и Великобритания да не бомбардират силите на Асад, когато те използваха нервнопаралитичния газ зарин в предградие на Дамаск през 2013 г. и убиха стотици хора, пресичайки начертаната от Запада „червена линия“.

„Не може да има преход с режима на Асад... Просто не виждам как Башар Асад може да остане на власт след всичко, което направи“, добави Джонсън цитирайки близо 400-те хиляди жертви на гражданската война, която влезе в седмата си година.

Две години „пробация“ за Ангел Радичев

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Ewq6suRp3J8/

Наказание от две години “пробация“ наложи днес Районният съд в Карнобат на 32-годишния Ангел Радичев, след постигнато споразумение с прокуратурата. Процесът приключи в рамките на едно съдебно заседание.

През август 2016 г. мъжът заплаши със саморазправа шофьор на автобус на АМ „Тракия“. Той е обвинен за престъпление против реда и общественото спокойствие, за което законът предвижда наказание до пет години лишаване от свобода.

В случая съдът налага наказанието „пробация“ при следните пробационни мерки – задължителна регистрация по настоящ адрес, задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от две години и поправителен труд по месторабота на подсъдимия, включващ удръжки върху възнаграждението му в размер 25 на сто в полза на държавата за срок от две години, като времето, през което се изтърпява мярката не се зачита за трудов стаж.

Споразумението, одобрено от ОС- Карнобат е окончателно.

За какво служи малкото джобче на дънките и още...

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/za-kakvo-sluzhi-malkoto-dzhobche-na-dynkite-i-oshte-6067567

Защо е нужно малкото джобче, дупките на кецовете и още неща, за чиято потребност не сме подозирали

Богомил Герасимов разказва как се наливаха основите

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/bogomil-gerasimov-razkazva-kak-se-nalivaha-osnovite-2015559

Срещата с почетния гражданин на Габрово, дипломат и писател се посвещава на 45-годишнината на Дома на хумора и сатирата

Номинират фирми с добри условия на труд

//dariknews.bg/regioni/ruse/nominirat-firmi-s-dobri-usloviia-na-trud-2015561

За трета поредна година Областният съвет по условия на труд организира конкурс „Годишни награди по безопасност и здраве при работа в област Русе“, в който ще се отличат примери за добри относими практики. Конкурсът има за цел да насърчи дейности, свързани с превенция и контрол на рисковете на раб

Засякоха три нелегални таксита в Кубрат

//dariknews.bg/regioni/razgrad/zasiakoha-tri-nelegalni-taksita-v-kubrat-2015562

Три нелегални таксита са установени при проверки, извършени около 8.00 часа на 5 април в град Кубрат на изхода за град Разград – съобщават от ОДМВР-Разград.
60-годишният П.А. извършвал нерегламентиран превоз на двама пътника с „Ауди 80“ срещу уговорено заплащане, без да притежава необходимат

Възобновява се работата по изграждане на водопровод по улици в кв. Гарата в Горна Оряховица

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/vyzobnoviava-se-rabotata-po-izgrazhdane-na-vodoprovod-po-ulici-v-kv.-garata-v-gorna-oriahovica-2015564

Възобновява се работата по изграждане на водопроводна мрежа по шест улици в кв. Гарата в Горна Оряховица. Работата беше преустановена през зимните месеци, заради неподходящи метеорологични условия.

Водопроводът се изгражда по проект на Общината, одобрен и финансиран от ПУДООС. Стойно

В „Черно море Тича“ съжаляват за решението на Натов, призовават публиката за мача с „Левски“

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/v-cherno-more-ticha-syzhaliavat-za-reshenieto-na-natov-prizovavat-publikata-za-macha-s-levski-2015565

Ръководството на БК „Черно море Тича“ даде пресконференция по повод предстоящия мач от 25-ия кръг на НБЛ срещу „Левски“ в петък. На нея  бе изложена и позицията на клуба по повод раздялата със Спас Натов. 
На пресконференцията присъстваха президентът Павлин Николов, изпълнителният директор Б

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване