Джихадистите от ДАЕШ нарекоха американския президент „идиот начело на затъваща страна“

http://pogled.info/svetoven/dzhihadistite-ot-daesh-narekoha-amerikanskiya-prezident-idiot-nachelo-na-zatavashta-strana.84385

/Поглед.инфо/ Джихадистите от ДАЕШ нарекоха американския президент „идиот начело на затъваща страна“. По съобщение на Reuters ислямистите- главорези акцентират върху факта, че САЩ се намират в страшна криза, а Доналд Тръмп „не знае какво е Сирия или Ирак“.

Роналдо предизвика фурор в социалните мрежи с полуголи снимки

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6155490

Роналдо предизвика фурор в социалните мрежи с полуголи снимкиФутболистът на Реал Мадрид Роналдо сподели провокативни кадри в социалните мрежи. Една от снимките е придружена от с текст "Скоро", с който футболната звезда загатна за предстоящ

Започна пролетната кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване

http://www.mediapool.bg/zapochna-proletnata-kampaniya-za-nasarchavane-na-dobrovolnoto-kravodaryavane-news262308.html

Националният център по трансфузионна хематология започна ежегодната си пролетна кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване. Тази година инициативата е под наслов "Запалете свещичка. Дарете кръв. Дарете живот от себе си”, а началото на акцията по традиция съвпада с големия християнски празник Цветница. "На този ден прекрачваме прага на храма и палим свещи за здраве. В същия момент стотици хора се борят за живота си. Всеки ден само в столицата се преливат над 100 литра кръв", отчитат от центъра. Нуждаещите се от кръвопреливане разчитат на нашите съпричастност и милосърдие. На 9 април, от 9:00 до 13:00 часа, мобилните екипи за кръводаряване на Националния център ще бъдат разположени в близост до: храм "Света Неделя” – площад "Св. Неделя” № 19, в аулата на Богословския факултет; храм "Свети Седмочисленици” – в сградата на VI ОУ „Граф Игнатиев”, ул. „6 септември” 16 В; храм "Света Параскева” – до"Дарби колидж" (в двора на храма), бул. "Г. С. Раковски” 58; храм "Покров Богородичен" – в Енорийския център "Покров Богородичен”, зад хотел "Родина”. Българската православна църква подкрепя хуманната проява на доброволно кръводаряване, а Епархийското ръководство на Софийската света митрополия официално даде благословията си за провеждане на инициативата.

Проблемът на третия кабинет на ГЕРБ

http://www.clubz.bg/52473-problemyt_na_tretiq_kabinet_na_gerb

Откъс от анализа на Института по социология "Иван Хаджийски" на политическия март 2017 г. Целия текст може да прочетете тук.

...

Резултатите от нашите избори не се вписаха в европейската тенденция към фрагментация на парламентите. Произведе се много по-консолидирано Народно събрание, с ясен монопол на ГЕРБ в дясното и на БСП в лявото пространство. „Патриотите” за първи път влизат обединени в парламента. ДПС елиминира ДОСТ и е единствената партия с основен електорат сред етническите турци.

Предишният парламент със самия си сложен състав насърчаваше „плаващите мнозинства“ и размитата отговорност, задавайки много повече възможности за политическо маневриране. Сега ситуацията е опростена и именно по тази причина играта се усложнява. Теренът за гъвкавост е крайно тесен, комбинациите са далеч по-малко, далеч по-малко са и шансовете за полуопозиционно-полууправляващо поведение.

Вероятно затова изборите сякаш не оставиха никого доволен. Нямаше политическа сила или лидер, които видимо да се радват на резултатите. Дори на победителите ще им бъде много по-трудно, отколкото в предишния мандат. Процесите на политическа конфронтация раздалечават политическите сили. Формирането на консенсуси е по-сложно начинание, отколкото в миналото.

Очертава се трети кабинет на ГЕРБ, който обаче ще има проблем с международната и вътрешната легитимност на партньорите във властта.

ГЕРБ – успехи и рекорди

В новата ни история ГЕРБ поставя поне три рекорда: четвърта поредна победа на парламентарен вот; първи случай, в който формация след мандат в управлението увеличава подкрепата за себе си; и първи случай на управляваща формация, която след десетгодишно съществуване не е допуснала нито едно значително разцепление. Това говори много и за организацията, и за дисциплината, царящи в ГЕРБ.

Не е трудно да се види и обратната страна. Можем да си спомним изказването на Цветанов, че „в ГЕРБ един грам лоялност тежи повече от един килограм интелект”. Липсата на разцепление е и в липсата на идеен живот, на самостоятелни мнения по важни въпроси.

Докато през 2014 г. Борисов се стремеше да насърчи влизането на определени политически сили в парламента, които да бъдат подходящи за една бъдеща коалиция, в настоящия случай избра изцяло да следва логиката на двуполюсния модел и се позиционира в дясното, като не даде шанс на малките „десни“. В този курс той имаше и подкрепата на ЕНП, която открито агитира за ГЕРБ на българските избори, но „забрави“, за разлика от предишни пъти, да спомене другите свои „сестрински“ партии от България. ГЕРБ умело се възползва от конфронтационния дух на кампанията и съумя да канализира в своя полза страховете на множество избиратели от евентуално връщане на БСП на власт.

При наличието на напълно запазен ресурс в местната власт и по-скоро скромна „ревизия“ на наследството, предприета от служебното правителство и насочена най-вече към министерствата на Реформаторския блок, победният резултат на ГЕРБ получава още едно обяснение.

Перспективата пред ГЕРБ оттук нататък е сложна. Не се вижда ясен нов „образ“ на Борисов-3, който може да вдъхне допълнителна легитимност на поредния мандат, както беше с „възмездителя“ от 2009 г. и „обединителя“ от 2014 г. Задачата му по съставяне на кабинет минава през серия от договорености и компромиси, които силно наподобяват 2014 г., макар и с по-несговорчиви, по-далечни като политически профил и по-неприемливи международно партньори. Тенденцията върви към някакъв тип споразумение с Обединените патриоти със или без подкрепата на „Воля“.

Трудностите в преговорите

Първо, ЕНП със сигурност би предпочела Патриотите да бъдат просто парламентарно подкрепяща формация, но без пряко участие в правителството. Самите Патриоти обаче разбират централната си роля в този парламент. Съзнават ясно, че без тях ще е малко вероятно да се състави правителство, така че настояват за пряко участие.

Същевременно, независимо от формата на участие, те имат претенции, които поставят проблеми пред ГЕРБ – твърда политика срещу Турция, запазване на пропорционалния модел, както и увеличаване на пенсиите. Има пътища, по които несъгласията могат да се изгладят, но още от формирането си евентуалният кабинет ще бъде зареден с недоверие и несигурност, за което ще допринесат вътрешните разминавания в патриотичния лагер.

Въпросът с „Воля“ също съдържа препъни-камък: исканията на Марешки за фактическо поемане на монопола върху горивата, които ГЕРБ също няма как да удовлетвори по много причини, най-важните от които са международни.

Традиция на парламентарната практика на ГЕРБ през годините беше поощряването на разпада на по-малки парламентарни групи и ползване на депутатите им като резерв за мнозинството. От такава гледна точка разпад на „Воля“ не може напълно да се изключи, още повече като се има предвид съставът на самата група и имената в нея. Вероятно от подобни сценарии се боят и Патриотите.

ГЕРБ може да заложи на очертания от Слави Трифонов път. По време на кампанията Борисов преповтори ангажимента си към мажоритарна система, а и спомена за идеята за „нова конституция“. Това би бил коловозът на „прелегитимиране“: да се създаде нов „образ“, от който Борисов се нуждае, за да удължи политическия си живот. Но това е и крайно рискована операция с реалната опасност да доведе до политическо дерайлиране.

Независимо от трудностите, ГЕРБ има и своя безспорен политически потенциал за въздействие. Все пак в новата ситуация Борисов не се нарежда до „омръзналите“ политици от РБ или Първанов, а може да си сътрудничи с най-обсъжданите и харесвани „герои на деня“ – лидерите на Патриотите, Марешки, Слави.

Случаен боец обезвредил бомбата в метрото на Петербург

http://www.clubz.bg/52472-sluchaen_boec_obezvredil_bombata_v_metroto_na_peterburg

Случайно попаднал в метрото боец от ОМОН е обезвредил самоделната бомба, заложена на метростанция "Площада на Въстанието", съобщават руските медии.

Взривното устройство е било маскирано като пожарогасител. Още преди да дойдат сапьори и експерти от спецчастите и полицията, самоделката е била обезвредена от случайно намиращ се наблизо служещ в Руската гвардия и по-точно в спецчастите ОМОН. Той имал познания по разминиране и веднага започнал да действа. За няколко минути успял да ликвидира опасността от взрив, разказват очевидци.

Новината е потвърдена и от източници на разследващите атентата.

Самоделното устройство е било с тротилов еквивалент около 1 килограм. С други думи - три пъти по-мощно от гръмналото във вагона на метрото. Както е известно 14 души станаха жертви на атентата, а 51 са ранени.

Неизвестният герой е спасил хората в метростанцията. Сега журналистите се опитват да го издирят чрез пресслужбата на местното отделение на Руската гвардия.

Диамантът „Розова звезда“ се продаде за рекордните $71,2 млн.

http://offnews.bg/news/n_1/n_652023.html

Рядък диамант, известен като „Розова звезда“, бе продаден на търг в Хонконг за рекордните 71,2 млн. долара, предаде Би Би Си. Камъкът е с овална форма, 59,6 карата и е бил купен след само 5 минути наддаване в „Сотбис“. Това е най-големият шлифован камък в своя клас, който през 2013 г. е бил продаден в Женева за 83 млн. долара, но купувачът не успял да заплати сумата. Природният шедьовър с размери 2,69 см на 2,06 см тежи 11,92 грама е открит в Южна Африка през 1999 г., като в продължение на 2 години камъкът е полиран и изрязван, за да може за първи път да бъде представен на публиката през 2003 г. Предишният рекорд за най-скъп диамант, продаден на търг, е от май 2016 г. и принадлежи на 14,62-каратовият камък „Опенхаймер Блу“.

Продай дома си САМ! С "Продай сам" това е лесно и изгодно!

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6153616

Продай дома си САМ! С "Продай сам" това е лесно и изгодно!Платформата „Продай сам“ ще ви помогне САМИ да продадете имота си, без намесата на брокер. Забравете за безкрайното лутане из документацията, бюрокрацията и високите разходи по сделките с имоти. Иновативната платформа „Продай сам“ ще Ви помогне да се справите с предизвикателството да продадете имот, при това напълно самостоятелно.

ЕП гласува условията за изхода от преговорите за излизането на Великобритания от ЕС

http://econ.bg/Новини/ЕП-гласува-условията-за-изхода-от-преговорите-за-излизането-на-Великобритания-от-ЕС_l.a_i.740383_at.1.html

Европейският парламент ще разисква и гласува свои условия за изхода от преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз /ЕС/. По...

Томислав Дончев: Увеличаването на цената на газа неприемливо

http://www.moreto.net/novini.php?n=348102

Когато коментираме опасността от повишаване цената на газа – увеличаването с една трета е абсолютно неприемливо. Това заяви Томислав Дончев, предаде репортер на БГНЕС. Допълнително опитите да се търсят реминисценции на сценарии, в който се повишава цената на енергиен ресурс и после се ескалира вълната на недоволството, това вече сме го гледали и няма нужда да ни го прожектират пак.

С брадва в ръка дряновец нахлу на строителна площадка и насече телефонен кабел

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/s-bradva-v-ryka-drianovec-nahlu-na-stroitelna-ploshtadka-i-naseche-telefonen-kabel-2015480

56-годишен дряновец дори не дочакал да се стъмни, за да извърши замислената от него кражба. Снощи, към 19:15 часа, той влязъл в строителна площадка зад сградата на Община Дряново и започнал да сече телефонен кабел. 

Бдителни граждани сигнализирали органите на реда. Полицейският екип,

Откриват изложба с творби на Николай Рьорих в Силистра

//dariknews.bg/regioni/dobrich/otkrivat-izlozhba-s-tvorbi-na-nikolaj-riorih-v-silistra-2015481

Изложба, посветена на 70 годишнината на ЮНЕСКО,  ще бъде открита в Художествената галерия в Силистра. Изложбата е озаглавена -"Пактът Рьорих - история и съвременност" и   включва творби на известния руски художник, писател и философ Николай Константинович Рьорих, живял и творил в края на ХІХ и нача

Койчо Митев и Габриел Грозев държат челните позиции групи в третия кръг на Черноморската лига „Спринт”

//dariknews.bg/regioni/sliven/kojcho-mitev-i-gabriel-grozev-dyrzhat-chelnite-pozicii-grupi-v-tretiia-kryg-na-chernomorskata-liga-sprint-2015479

Новозагорските колоездачи от КК „Загорец 1880” Койчо Митев и Габриел Грозев оглавиха челните позиции при двете възрастови групи в третия кръг на Черноморската лига „Спринт” в село Равда за едноименната купа.В категория „Младша възраст” трофея спечели Койчо Митев – първи успех за него във веригата.

Горски стражари конфискуваха незаконно добити дърва за огрев

//dariknews.bg/regioni/dobrich/gorski-strazhari-konfiskuvaha-nezakonno-dobiti-dyrva-za-ogrev-2015484

446 проверки са извършили през изминалата седмица горските стражари към Североизточно държавно предприятие. В периода от 27 март до 4 април са инспектирани 189 обекта за добив на дървесина, 199 превозни средства, 55 физически лица и др. Съставени са шест акта и седем  констативни протокола по Закон

Чистенето продължава. В Димчево било доста мръсно

//dariknews.bg/regioni/burgas/chisteneto-prodylzhava.-v-dimchevo-bilo-dosta-mrysno-2015485

Само за две седмици от началото на тазгодишната кампания по почистване са събрани над 420 чували с боклук. Най-голяма част от събрания до момента отпадък е от бургаското село Димчево и кв. Лозово. Почистени до момента са териториите в с. Маринка - край реката, до Гробищен парк, военния обект и д

Премиерът Герджиков идва заради „Лудогорец“ и Седмицата на гората

//dariknews.bg/regioni/razgrad/premieryt-gerdzhikov-idva-zaradi-ludogorec-i-sedmicata-na-gorata-2015483

Две основни събития включва програмата на служебния министър-председател Огнян Герджиков при посещението му в Разград утре, 6 април. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Разград.
В 10,30 ч. той ще е гост на официалното откриване на новия тренировъчен комплекс на Детската ак

Ученик върна загубени пари на собственика им

//dariknews.bg/regioni/shumen/uchenik-vyrna-zagubeni-pari-na-sobstvenika-im-2015442

Единадесетокласник от  Шумен върна портмоне с пари и документи на собственика му.

Вчера портмонето, в което имало 375 евро, 70 лева, банкова карта и документи, било изгубено в квартал "Тракия" в Шумен.  

6 по Рихтер в Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155486

6 по Рихтер в ИранЗеметресение от 6 по Рихтер беше регистрирано в Иран, съобщават от Европейския сеизмологичен център. Трусът е бил на 2 километра дълбочина. Земетресението е станало около 10:40 часа местно

DESIGN>PEOPLE с продължение

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6153818

DESIGN>PEOPLE с продължениеЗа втори пореден път екипът на Dibla доказа, че наистина „Дизайнът е повече от хората“. Организаторите от платформата за интериорен и продуктов дизайн отново събраха под един покрив 100-те най-успешни родни дизайнери и ги срещнаха с представители на 12 от най-влиятелните фирми в бранша. Единственият по рода си национален форум в рамките на три дни

Военният министър в контраатака: От сметките на “Терем“ са изчезнали 60 млн.лв

http://www.mediapool.bg/voenniyat-ministar-v-kontraataka-ot-smetkite-na-terem-sa-izcheznali-60-mlnlv-news262307.html

От сметките на “Терем“ са изчезнали 60 млн. лв по време на мандата на Николай Ненчев във военното министерство, съобщи служебният министър на отбраната Стефан Янев в сряда пред бТВ. Така той отговори на нападките на Ненчев и Бойко Борисов, че се подменят ключови кадри на институцията, без да има нужда от това. Стефан Янев обясни, че в пет търговски дружества на МО има лоши финансови резултати и това е наложило смяната на тяхната управа. Едно от тях било "Интендантско обслужване", където се шият униформите на армията. "На 2-3 месеца, когато трябва да обличаме служителите на армията, имаме проблем с липса на плат и хора, които да шият униформите. В "Терем" например е имало 60 млн. лв. по сметките на дружеството, а сега няма нито лев и не можем да намерим къде са отишли. Питайте Ненчев къде са", призова Янев. Той отрече да има политическа чистка в министерството. По думите му уволнени са двама-трима души и то заради доказани нарушения, а новите хора са назначавани след конкурс. "Аз съм член на служебно правителство, което е съставено от експерти, а не от политически лица. Няма уволнения без ясни критерии, няма и назначения без конкурс. Говоренето за политическа чистка е несъстоятелно", обясни Янев. Той каза, че е готов да влезе в екипа на президента Румен Радев, след края на мандата на служебното правителство. Преди ден Янев назначи за постоянен секретар на МО Румен Василев, като изборът бе предизвестен от седмици. Постоянният секретар е с мандат от четири години и разполага с широки правомощия по отношение на бюджета, изпълнението на различни проекти, кариерното развитие в администрацията и други. Той обаче може да бъде сменен и предсрочно при незадоволителна оценка за работата му. Логиката бе новият редовен министър на отбраната да назначи сам постоянния секретар, с който ще работи през следващите четири години, но Янев не се съобрази с нея. Във вторник лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов осъди кадровите рокади в МО. "Вече почва да става нахално да се уволняват всеки ден хора. Особено в Министерство на отбраната, но сега, когато ще има военен министър, има поголовни назначение на удобни хора в Министерство на отбраната", коментира Борисов. Новият постоянен секретар е полковник от резерва и е бивш комендант на военното министерство. Mediapool съобщи още преди две седмици, че се готви назначаването му на поста.

Млади, щастливи, секси - те печелят $9000 от снимка

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/mladi-shtastlivi-seksi-te-pecheliat-9000-ot-snimka-6067548

Красива двойка обикаля света, а туристически агенции им плащат пътуванията, както и средно по 9000 долара на снимка в "Инстаграм"

Млади, щастливи, красиви - те печелят хиляди от 1 пост

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/mladi-shtastlivi-krasivi-te-pecheliat-hiliadi-ot-1-post-6067548

Красива двойка обикаля света, а туристически агенции им плащат пътуванията, както и средно по 9000 долара на снимка в "Инстаграм"

Пореден смъртен случай след обир в Плевенско (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155470

Пореден смъртен случай след обир в  Плевенско (Видео)Хората в плевенското село Ореховица са буквално тероризирани от крадци, съобщи НОВА ТВ. Кражбите са ежедневие в областта. Има и пореден смъртен случай на възрастен човек при обир. Мъжът е обиран 15 пъти. От побоя е получил мозъчен кръвоизлив и е изпаднал в кома. След няколко дни 68-годишният мъж е починал в болницата.

Цените на петрола растат във вторник

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-растат-във-вторник_l.a_i.740382_at.1.html

Петролът ускори нарастването си в очакване на данните за запасите в САЩ, сочат данните от търговията. Данните на министерство на енергетиката на САЩ...

"Служебната" гилотина подкара наред!

https://www.actualno.com/viewpoint/slujebnata-gilotina-podkara-nared-news_603792.html

Лъсна му онова нещо и на Радев, нищо, че не спря да се бие в гърдите колко справедлив и принципен президент щял да бъде. Ето само три от провалите му, личните - при това още няма и сто дни, откакто седна на високия стол в президентството, а предстоят поне още цели четири години и

"Каталог на душите По" - нова книга от Мария Станкова (откъс)

http://offnews.bg/news/n_1/n_652018.html

Мария Станкова е родена в Бургас. От 1979 до 1982 г. работи помощник-режисьор във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, а от 1982 до 1987 г. — като помощник-режисьор в Държавния музикален театър „Стефан Македонски“. Работила е като редактор във вестник „Литературен форум“ и списание „Заедно“. През 1998 г. излиза първата ѝ книга — „Наръчник по саморъчни убийства“. През 1999 г. пиесата ѝ „За ръбовете на кръга“ печели трета награда на Конкурса за млада българска драматургия, организиран от фондация „Концепция за театър“ и специалната награда на името на Маргарит Минков за философско осмисляне на действителността. През 2002 г. сценарият ѝ „Маймуни през зимата“ печели субсидия на НФЦ. Филмът (реж. Милена Андонова) печели наградата на Фестивала в Карлови Вари, „Златна роза“ на фестивала във Варна и е определен да представлява България в конкурса за наградите „Оскар“. Новата ѝ книга "Каталог на душите По" излиза на пазара утре, 06.04.2017г. Книгата разказва за съдбата... Това неконтролируемо същество. Съдбата живее свой живот, има собствено мнение, поведението ѝ е непредвидимо. Накъде ни води тя? Разбира се към естествения край на живота, който всъщност е едно ново начало. Съдбата е закодирана във всеки от нас. Живеем с нея, не я забелязваме, кроим планове, гневим се на неудачите и забравяме най-важното - носим в гените си съдбата на всички наши предци. Повтаряме най-тежките изпитания, прибавяме нови, понякога още по-тежки, страдаме, радваме се. А съдбата не е емоционална. Тя е справедлива. Тази книга е за справедливата Съдба. Една от тайните на Вселената. Тази книга е за греховете и изплащането им. Изплащаме винаги сега. Ще се изненадате, когато разберете, че повтаряте родовата съдба. Публикуваме откъс от романа "Каталог на душите По" на Мария Станкова, предоставен специално за OFFNews.bg от издателство "Лексикон" : Душите наши насъщни – Държиш го в хладилника, преди ядене го оставяш за малко да се отвърне. Хлябът става мек като душица... – Душата е твърда като камък. Дай ми от черния. Жената пред мен е толкова категорична, сякаш познава душите като себе си. Едното ? око е насинено, другото – гримирано. Изглежда естествено. Дори някак ? отива. Взима черния хляб, казва да го запишат на сметката и си тръгва. Накуцва. Малко е прекалено. Как ли се казва? Аз пък кървя. Не е външно. Мисля си, че кървя вътрешно. Нещо дълбоко в мен прокапва, понякога потича с пълна сила... Само кръв може да е, но може и да е вода... С какво ли съм натъпкана? Чета непрекъснато за душата. Искам да зная къде е. Удобно ли ? е. В едни китайски трактати по медицина попаднах на много достоверно обяснение. Душата ХУН се помещавала в черния дроб. Имаме един дух. ШЕН. Много е важен. Намира се в сърцето, но ако добре се грижиш за него, премества се на тайното място – под сърцето и над бъбреците... Белите дробове са пълни с души. ПО. Душите ПО! ДУШИТЕ ПО!... Мисля си. Човек е невероятно издръжлив на гадости. Сигурно е от голямото количество души...Казвам се Безцветна. Всяка втора жена на земята е Безцветна. Душите са безсмъртни. Горките! Живеят във вечен ад. Местят се от тяло в тяло... болни тела, стари, дебели тела, чупливи, лениви, млади, но обречени... тела. Повечето твърдят, че телата стоят прави благодарение на костите в тях. Не го вярвам. Жива съм и стоя на краката си, защото душите ми ПО са ме напомпали с надежди, мераци, щения... Ако ми изпуснат въздуха, ще грохна. Просто ще се свлека като стара дреха, като усукан около глезена чорап, като умаляла кожа... Живеем, за да притежаваме. А очите на душите ПО са лъскави като езерна вода, като емайл, като стъклени топчета, като излъскани от носене панталони, като кристално огледало... Колебания Много е трудно началото. Искам да разкажа тази история без думи, само цветове, аромати и жестове. Като древен театър. Като нещо преди Бог, преди словото, преди съзнанието. Искам да пусна душите ПО, душата ХУН, духа ШЕН, да стигна до Тъмната Застава, да погледна времето в очите, да се изсмея в пространството и да дочакам връщането на смеха си. Обратно! Искам да вървя по пътя, който е безначален, и водач да ми бъде утробният спомен... Искам да бутам глиненото гърненце по елипсата, но е трудно. Много е трудно да се започне нещо, когато не си в началото. В началото беше ТЯ. Смъртта. Амбициозна, всеотдайна, неуморна, пленителна, примамлива, привлекателна, притегателна, но сама. Няма очи, в които да се огледа, няма гласове и шепоти. Няма съжаление, нито примирение. Няма нищо! Тогава се появява Той! Светъл, съзидателен, сгряващ, сърдечен, съчувстващ, съпричастен... А, откъде се появяват ТЯ и ТОЙ, ще попита някой, който никога не се е замислял върху появата на нещата. От необходимостта за появяване, ще отговорим ние, защото невъзможно е да държиш узрелия плод в утробата. Той ще напусне ненужното място с цената на всичко. Дори с цената на смъртта. И ако някой не се е замислял върху причините за появата, нека се вгледа в раждането. Не е ли то една смърт?! Така... да се върнем на първата си мисъл: Тъмното нищо се смесва със светлото нищо и в здрача изгрява дъга. Толкова обикновена, че чак прекрасна. Има ли дъга, непременно се появяват очи, за да я видят. Източват се крака и щукват след дъгата. Протягат се ръце, готови на всичко за едно докосване само. Само едно докосване! И ето го света! Цветове, жестове, мимика, танц, ПО, ХУН, ШЕН, звукът ОМ и... живот. Живот! Живот! Оттогава досега – вечният, безпричинен живот.

Търси се Учителя, който обича всички

http://offnews.bg/news/n_1/n_652047.html

Започва националното търсене на Учителя, който обича всички. По случай Дни на приобщаването 2017 Център за приобщаващо образование и блогърът Крис Захариев канят ученици от цялата страна да направят нещо незабравимо за един свой учител. За да се включи в кампанията, всеки клас трябва да избере един учител и тайно от него да планира и осъществи изненада, която да зарадва и вдъхнови любимия преподавател. Изпълнението на изненадата трябва да се заснеме във видео с дължина до 3 минути и да се качи на адрес: http://woobox.com/8bf5a9 от 5 април до 12 май 2017 г. Специално жури ще избере класа, заснел най-вълнуващата…

Ферибот с над 200 пътници е скован в лед край Канада

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155475

Ферибот с над 200 пътници е скован в лед край КанадаПътнически ферибот попадна в капана на леда край атлантическото крайбрежие на Канада, съобщиха телевизия Си Ти Ви и БГНЕС. Фериботът "Хайлендърс" с 209 пътници на борда тръгна от Северен Сидни (провинция Нова Скотия) и следваше курс към Порт-о-Баск (провинция Нюфаундленд и Лабрадор). На борда също така има 85 камиона и 65 леки коли.

EVN България предоставя на своите клиенти възможност за самоотчет на електромерите към 7 април 2017 г. при нови цени на електроенергията от тази дата

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vYfo8_bPvgM/

Предвид очакваното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за нови цени на електроенергията от 7 април 2017 г. EVN България предоставя на своите клиенти възможност сами да отчетат електромери и да предоставят данните на дружеството. Самоотчитането се извършва по желание на клиентите без да отменя осъществяването на регулярен месечен отчет на електромерите от страна на дружеството.

Клиентите, които желаят да се възползват от тази възможност, следва да попълнят показанията на електромерите си на 7 април 2017 г.в декларация, която се предоставя и попълва в EVN Офис. Приемане на декларациите ще се извършва в периода 7 април – 11 април 2017 г. (вторник) включително.

 

При попълването се посочват ИТН (измервателна точка номер) и клиентски номер, които фигурират във всяка една фактура. Желателно е клиентите да оставят и актуален телефон в случай на грешно подадени показания. На база на предоставените данни от самоотчета дружеството ще фактурира консумираната електроенергия до 6 април 2017 г. включително по старите цени, а от 7 април 2017 г.– по новите тарифи, определени от КЕВР.
За всички клиенти, които не пожелаят да отчетат сами електромерите си към7 април 2017 г.ще важи следният принцип, който се прилага при смяна на цени:

  • Количеството консумирана енергия по стари цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от датата на отчитането до 6 април 2017 г. включително по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период
  • Количеството консумирана енергия по нови цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от 7 април 2017 г. до датата на отчитане през април 2017 г. пак по същата средна дневна консумация за пълния отчетен период.

 

Общият брой на дните в отчетния период отговаря на нормалния месечен период на отчитане за всеки клиент, като се запазват регулярните срокове на отчитане.
Както при всяка смяна на цени, информацията за консумацията в следващите фактури ще бъде разделена на два отделни периода – потребление по стари цени до 6 април 2017 г. включително и потребление по нови цени от 7 aприл 2017 г.

Преди 10 г.: Продават ни лекарства след анкета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154926

Преди 10 г.: Продават ни лекарства след анкета При купуването на лекарства, за които не е нужна рецепта, аптекарите ще задават въпроси по образец. И ако се убедят, че човекът не е за лекар, ще го насочват към подходящ медикамент. Подготвят се анкети за пациенти с главоболие, високо кръвно, усложнения от диабет. Ако човек се оплаква от глава, ще бъде питан за силата на болката, откога е тя,

Комисията за потребителите с дежурни екипи по празниците

http://offnews.bg/news/n_1/n_652025.html

Дежурни екипи на Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще консултират потребителите и ще извършват проверки по време на Великденските празници, съобщи председателят Димитър Маргаритов пред БНТ. Тогава Комисията ще насочи усилията си към контрола върху веригите за хранителни стоки. Ще се проверява например дали намаленията са истински, т.е. дали същата стока е била продавана на старата цена определен период от време. Внимавайте с примамливите оферти, включително в интернет, предупреди Маргаритов. Ако е обявен процент намаление от цената на всички стоки, уловката може да е в това, че отстъпката не е действителна или че тя не обхваща целия асортимент. КЗП контролира и офертите на туристическия пазар - както записванията за Великденските празници, така и започналите резервации за летния сезон. Инспекциите по Черноморието започват през месец май. Първият им етап ще обхване заведенията и хотелите, хванати в нарушение минал сезон.

КЗП започва проверки по морето през май

http://www.moreto.net/novini.php?n=348100

Инспекциите на Комисията за защита на потребителите (КЗП) по морето започват през май, съобщи председателят на комисията Димитър Маргаритов, научи Moreto.net. Първият етап от кампанията ще обхване заведенията и хотелите, в които са констатирани нарушения в минал период, за да се установи дали нередностите са отстранени.

Great Wall планира завод в Мексико

https://news.bg/investments/great-wall-planira-zavod-v-meksiko.html

Китайската компания проучва два щата за своята инвестиция

Даниъл Крейг възнамерява да се завърне като...

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/daniyl-krejg-vyznameriava-da-se-zavyrne-kato-6067549

Продукцията ще тръгне в мига, в който Крейг даде съгласието си за ново участие

Льо Пен: Франция се е превърнала в университет за джихадисти

http://www.cross.bg/frantziya-suyuz-prezident-1539560.html

/КРОСС/ Лидерът на Националния фронт Марин льо Пен обяви, че Европейският съюз не се бори достатъчно с тероризма. "Франция се е превърнала е университет за джихадисти", каза Льо Пен. Тя защити въвеждането на граничния контрол. От своя страна центристът Еманюел Макрон обеща, че ако стане президент, то Франция ще води активни военни действия в Близкия изток срещу Ислямска държава. Мястото на Франция в Европейския съюз беше темата, предизвикала най-големи спорове в снощните втори телевизионни дебати между 11-те кандидати на президентските избори във Франция, съобщиха ДПА и "Франс прес". Темата за Европа извади наяве дълбоките различия между отделните кандидати: центристът Еманюел Макрон се обяви за запазване на членството, а националистката Марин льо Пен за напускане на Общността. "Реших да се кандидатирам за президент, защото аз не вярвам в фаталност - в неизбежните пропуски, нито в неизбежността на редуване на власт в продължение само на две партии - левица и десница. Франция е с блокирана политическа система. Тя не иска да признае, че е необходима реформа", каза Макрон.Франция не може да разреши проблема в Сирия, но може да инициира създаването на международен съюз с участието на Русия, който да се бори с радикалните ислямисти. Това заяви по време на дебат, кандидатът за президент на Франция и бивш премиер Франсоа Фийон. "Франция не претендира за ролята на световен жандарм. Франция няма да реши проблема със Сирия

Нели Фуртадо слага край на музикалната си кариера

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6155471

Нели Фуртадо слага край на музикалната си кариераКанадско-португалската певица Нели Фуртадо възнамерява да преустанови музикалната си кариера след излизането на най-новия й шести студиен албум "Ride", пише Контактмюзик, цитира NOVA. Фуртадо гледала на издаването му като на финал на бизнеса й в музиката. Нели Фуртадо е певица, автор на песни, инструменталист, звукозаписен продуцент и актриса.

72 са жертвите на предполагаемата химическа атака в Сирия

http://www.cross.bg/ataka-grad-siriiiskata-1539559.html

/КРОСС/ Според базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека броят на загиналите при предполагаемата химическа атака над държани от сирийската опозиция град в провинцията Идлиб е достигнал до 72 души. От тях 20 са деца, предаде „Франс Прес". „Има още 17 жени сред загиналите и броят им може да се увеличи допълнително, защото има изчезнали хора", съобщава обсерваторията. Жертвите загинаха вследствие на отравяне с токсичен газ в град Хан Шейхун в провинция Идлиб в Северозападна Сирия, като днес ООН специално ще заседава, за да обсъди предполагаемата атака. Режимът в Дамаск отхвърли съобщенията за химическа атака. От Дамаск отричат те да са нанесли въздушния удар, след който много хора са проявили признаци, характерни след атаки с химическо оръжие, най-вероятно зарин. Засега не се знае какво точно вещество е било използвано. От Москва също заявиха, че нямат нищо общо с удара. Според руското правителство сирийската авиация е извършила удар по „склад на терористите, съдържащ токсични субстанции". „Според обективните данни от руския въздушен контрол, сирийската авиация е ударила голям склад на терористите край град Хан Шейхун", пише в официално заявление на руското министерство на отбраната. От там добавиха, че вътре са се съхранявали „токсични субстанции".    

Германия създаде военен център за противодействие на кибератаки

http://www.mediapool.bg/germaniya-sazdade-voenen-tsentar-za-protivodeistvie-na-kiberataki-news262306.html

Военен център за противодействие на кибератаки започва работа в Германия в сряда, съобщи сайтът на “Дойче веле“, цитиран от  “Дневник“. Новото "Командване на кибер и информационното пространство" ще обедини 13 500 военни и цивилни подизпълнители, които в момента работят в областта към различни агенции. Целта е да се "централизират" в по-голяма степен различни киберфункции, отговорността за които досега са били разпределена между различни части на армията и вътрешното министерство. Все още обаче липсва правната рамка, която би позволила на армията да отговори на кибератака с контранападение. През декември германското разузнаване обяви, че Русия се опитва да дестабилизира германското общество преди вота. В арсенала на руснаците влизат фалшивите новини и кибератаките. Компютрите на германската армия биват подлагани на нападения хиляди пъти на ден. Общо 284 000 атаки са засечени за първите девет седмици на годината. Секретарят на министерството на отбраната Катрин Зудер казва, че армията би отвърнала на мащабна кибератака върху Германия, само ако парламентът ѝ нареди да го направи. Според нея са неоснователни притесненията на някои депутати, че липсва надзор над правителствените агенции, отговарящи за киберсигурността. "Съществуващото законодателство е в сила дори за киберпространството," казва тя. Агниешка Бругер, която е част от комисията по отбрана в парламента като депутат от партия "Зелените", твърди, че решение на министерството да поиска нападателни мерки повдига недостатъчно обмислени рискове. "Трябва ни контролен орган към парламента, който да упражнява надзор върху всички операции. Сегашният фрагментиран режим и множеството актьори водят до сериозни пропуски в контрола," казва Брутер, цитирана от "Ройтерс". "Със сигурност има пропуски и нещо трябва да се направи," коментира Томас Врийслинг, вицепрезидент на Федералната академия за политики по сигурността. "Не сме подготвени за мащабна атака", смята той.

От сметките на "Терем" са изчезнали 60 млн. лв. при мандата на Ненчев, заяви Стефан Янев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/05/2948069_ot_smetkite_na_terem_sa_izcheznali_60_mln_lv_pri/?ref=rss


Служебният министър на отбраната Стефан Янев обяви пред Би Ти Ви, че по време на мандата на предшественика му Николай Ненчев от сметките на военноремонтния завод "Терем" са изчезнали 60 млн. лв. Изказването му дойде в отговор на нападките на лидера на БЗНС, че служебният кабинет сменя ръководствата на редица дружества без да има причина затова.

По думите на Янев в пет търговски дружества, където министерството е принципал, има ниски финансови резултати и това е...

Уестбрук изравни рекорда за най-много трипъл-дабъли в един сезон

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/05/2948068_uestbruk_izravni_rekorda_za_nai-mnogo_tripul-dabuli_v/?ref=rss


Звездата на "Оклахома сити тъндър" Ръсел Уестбрук изравни рекорда на Оскар Робъртсън за най-много трипъл-дабъли в един сезон в Националната баскетболна асоциация (НБА).

"Гръмотевиците" разгромиха "Милуоки бъкс" със 110:79 у дома, а 28-годишният гард завърши с 12 точки, 13 борби и 13 асистенции. Той записа 41-ия си трипъл-дабъл в шампионата, колкото прави и Робъртсън с екипа на "Синсинати роялс" през 1961/1962 г.

Какво лекува змийската хурка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6155076

Какво лекува змийската хуркаБилката змийска хурка лекува вътрешни и външни хемороиди, миоми, псориазис. Действа ефикасно при язви на дванадесетопръстника, дебелото черво, шипове, рак на простатата, гастрит. Освен всичко разбива и малки камъчета в жлъчката и бъбреците и помага при нощно напикаване. Химически състав Съдържа алкалоидоподобно вещество, базорин, сапонини,

Йорданка Ананиева посрещна малки лазарки

//dariknews.bg/regioni/burgas/iordanka-ananieva-posreshtna-malki-lazarki-2015470

Момичетата изпълниха пред заместник-кмета по образованитематични песни, танци и стихове

Ученици от Гимназията по туризъм със стипендии от Университета в Ковънтри, Великобритания

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/uchenici-ot-gimnaziiata-po-turizym-sys-stipendii-ot-universiteta-v-kovyntri-velikobritaniia-2015251

Възпитаниците на ПГТ „Д-р Васил Берон” се отличиха в организираната от  фондация "Дарби" викторина на тема "Образование на бъдещето". В нея учениците бяха изправени пред предизвикателството да подготвят презентации на английски език за 6 от най-елитните чуждестранни университети и  да отговарят на

Разкриха престъпна група за фалшиви документи, действала в София и Силистренска област

//dariknews.bg/regioni/dobrich/razkriha-prestypna-grupa-za-falshivi-dokumenti-dejstvala-v-sofiia-i-silistrenska-oblast-2015474

Специализирана полицейска операция, под ръководството на Районната прокуратура в Тутракан е проведена на територията на София и Силистренска област. До момента са събрани данни за изготвяне на документи, предназначени за незаконнопребиваващи чужденци, информираха от Апелативна прокуратура – Варна.<

Започна пролетната кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/zapochna-proletnata-kampaniia-za-nasyrchavane-na-dobrovolnoto-kryvodariavane-2015477

Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) започва ежегодната си пролетна кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ).
 
Тази година инициативата е под на

Задържаха 27-годишен за производство на наркотици

//dariknews.bg/regioni/sliven/zadyrzhaha-27-godishen-za-proizvodstvo-na-narkotici-2015476

Задържаха 27-годишен за производство и  притежание на наркотици в Ямбол.

Полицейската операция е проведена на 4 април , съобщиха от полицията. Извършена е проверка в обитавано от арестувания жилище.

При процесуално-следствените действия на адреса са намерени и иззети р

Тийнейджър преби свой връстник в Асеновград

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/tijnejdzhyr-prebi-svoj-vrystnik-v-asenovgrad-2015469

17-годишен тийнейджър от Асеновград е заподозрян за побой над негов връстник, съобщиха от пловдивската полиция.

Според предварителната информация, сбиването между момчетата възникнало около 20.40 ч. в понеделник на площад “Николай Хайтов” в Асеновгра

Позорната война, подкрепяна от САЩ

https://www.actualno.com/features/pozornata-vojna-podkrepjana-ot-sasht-news_603910.html

От две години Саудитска Арабия воюва срещу хутите в Йемен - с благословията на САЩ. Американците зареждат бойните самолети на саудитците и им продават оръжия. А през това време две трети от йеменците гладуват. Коментар на Матиас фон Хайн: От две години насам най-богатата ст

Петър Славов: Сезираме ЕК за горивата, информацията бе нарочно скрита

http://offnews.bg/news/n_1/n_652022.html

Информацията за това кой държи данъчните складове за горива у нас не беше бавена, тя целенасочено беше скрита от бившия финансов министър, заяви Петър Славов от „Нова република“ в ефира на bTV. Вчера партията получи данни за собствеността на складовете , след като спечели съдебно дело за достъп до информация и Министерството на финансите (МФ) беше задължено да ги предостави. „Няколко пъти като народни представители в миналия парламент сме питали кой контролира данъчните складове, тъй като в България вече и децата разбраха, че за да търгуваш с горива, трябва да имаш достъп до данъчен склад. Тъй като той (финансовият министър, бел. ред.) отказа да ни отговори неколкократно в парламента, ние се видяхме принудени като граждани да заведем съдебно дело“, каза Славов. Той добави, че победата в съда е изключително важна именно защото е заведен граждански иск. „Всеки гражданин, когато му се откаже обществена информация, може да съди съответната администрация, съответния недобросъвестен министър и по съдебен ред да го принуди да предостави тази информация“, добави той. „Видяха се смущаващи цифри. Това, което знаехме към 2011 г. от сходна информация, която тогава е била поискана и получена, е че 80% от тези данъчни складове се контролират от две дружества. Това, което не знаехме, е какво се случва след това. Предупреждавахме, че вероятно ситуацията се е влошила, а това води до допълнителен контрол, допълнително затрудняване на достъпа до пазара на горива на конкуренти, освен за най-големите участници – същите тези, които бяха разследвани за картел от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)“, посочи Славов. „Това, което разбрахме вчера от отговора, е че 92% от капацитетите на данъчните складове за бензина и 82% за дизела се контролират от едно дружество и това е групата на „Лукойл“. Това са данните за 2015 г. За 2016 г. нямаме тази информация, затова вчера попитах дали в новото Народно събрание ще се намери поне един смел народен представител, който да попита новия финансов министър как изглеждат нещата за 2016 г. Възможно е още повече да са се влошили и цифрите да са се доближили още повече до 100%“, каза Славов. Цените у нас са непазарни и трайно по-високи от средноевропейските, така че очевидно има проблем. За нас той е в достъпа до пазара, който се контролира от достъпа до данъчни складове, допълни още Славов. Той посочи, че и други фирми притежават складове, но тяхното участие е толкова незначително, че не могат да влияят на достъпа до пазара на горива. Бившият депутат добави, че КЗК не е пожела да изчака отговора от МФ преди да обяви становището си, че няма картел на пазара на горива, въпреки че е било ясно, че данните ще бъдат предоставени тези дни. „Ако ги беше взела предвид, може би щеше да каже и нещо различно, а не: „Монопол няма, проблем няма“, коментира Славов. „КЗК не пожела да се занимае сериозно с проблема на пазара на горива. Именно затова ние от Нова Република ще сезираме Европейската комисия по въпроса чрез нашия евродепутат Светослав Малинов“, категоричен бе Петър Славов.

Продължава разпознаването на жертвите от атентата в Санкт Петербург

http://www.moreto.net/novini.php?n=348098

В Санкт Петербург продължава разпознаването на жертвите от жестокия атентат в метрото. Досега е установена самоличността на 10 от загиналите. Днес е вторият ден на траур в града и ще бъде отслужена панихида за жертвите. Междувременно разследващите са установили местожителството на предполагаемия извършител на терористичното нападение и в жилището му е извършен обиск.

САЩ започнали тайни проверки на самолетите, идващи от Близкия Изток и Сев. Африка

http://www.cross.bg/ystroiistva-elektronni-letishta-1539558.html

/КРОСС/ Американското министерство на вътрешната сигурност е наредило тайно да се затегнат проверките на самолети на авиокомпании от няколко страни от Близкия Изток и Северна Африка. Те се правят при пристигането им в американските летища, съобщава CNN. Допълнителните проверки са въведени миналия месец и са във връзка със забраната за качване на борда на електронни устройства по-големи от един смартфон. Основно внимание е отделено на проверките под прикритие в багажното отделение. На 20 март правителството на САЩ забрани на пътници, които пристигат в страната от 10-те основни международни летища в Египет, Йордания, Катар, Кувейт, Мароко, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Турция да качват на борда електронни устройства по-големи от мобилен телефон. Това правило важи за всички пътници, заминаващи от тези летища, независимо от тяхната националност. След САЩ и други подобни мерки оповести Великобритания. Островът забрани качването на електронни устройства на самолети от шест страни - Турция, Ливан, Йордания, Египет, Тунис и Саудитска Арабия. Пътниците от тези страни не могат да носят на борда мобилни телефони, таблетни компютри и устройства, размерът на която надхвърля 16 см дължина, ширина и дебелина - 9,3 см и 1,5 см, съответно.

Ритуали за късмет, проверени от поколенията

https://www.actualno.com/curious/rituali-za-kysmet-provereni-ot-pokolenijata-news_603839.html

За да ви съпътства късметът винаги, ще са от полза ритуали за късмет, проверени от поколения хора. В неделя вечерта, след залез слънце, намерете бреза и откъснете малко от ципата, която покрива кората. В понеделник, точно когато слънцето изгрява, вземете парченцето, вдигнете

Българи в чужбина: Не можете да ни забраните да гласуваме

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bylgari-v-chuzhbina-ne-mozhete-da-ni-zabranite-da-glasuvame-6067551

Наши сънародници зад граница ще оспорват законопроекта на служебния кабинет, с който се ограничават избирателните им права

Химическата атака, извършена в Сирия - водеща тема на турския печат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155466

Химическата атака, извършена в Сирия - водеща тема на турския печатХимическата атака, извършена вчера в Северозападна Сирия, близо до границата с Турция, е водеща тема на всички турски вестници днес, информира БТА. Турските издания пишат за над 100 загинали и към 500 ранени при химическото нападение, извършено най-вероятно от сирийските правителствени сили в населеното място Хан Шейхун,

Референдумът за застрояването в "Младост" може да има обратен ефект?

https://www.actualno.com/sofia/referendumyt-za-zastrojavaneto-v-mladost-moje-da-ima-obraten-efekt-news_603901.html

Ако се проведе референдум, и се изработи нов устройствен план, плътността ще бъде много по-голяма. Резултатът ще бъде обратен. В момента е 21% в „Младост”, но може да стигне до 40% ако се спазва ЗУТ. Това каза пред bTV Борислав Игнатов, председател на камарата на архитектите

Правителството решава за концесията на летище София

http://econ.bg/Новини/Правителството-решава-за-концесията-на-летище-София_l.a_i.740380_at.1.html

Правителството ще обсъжда дали да прекрати процедурата за отдаване на концесия на летище София. Преди седмица служебният министър на транспорта...

Местан: ЦИК игнорира Върховния съд за вота в чужбина

http://www.clubz.bg/52471-mestan_cik_ignorira_vyrhovniq_syd_za_vota_v_chujbina

Централната избирателна комисия е игнорирала решение на Върховния административен съд по отношение на попълването на декларации в секциите в чужбина. Това заяви на пресконференция днес лидерът на ДОСТ Лютви Местан.

Той представи решение от 15 март, седмица преди изборите, в което ВАС, разглеждайки жалба на "Обединените патриоти" и Валери Симеонов, отхвърля идеята да се задължат гласуващите в чужбина да попълват декларациите, с които обещават да не пускат вот два пъти и да ги подписват пред член на секционната комисия. 

Въпреки това ЦИК въведе това ново правило в последния мовент - 24-ти март, петък, преди деня за размисъл. В следствие на това вота в чужбина и особено в Турция бе сериозно затруднен.

"Това е противоконституционен образователен ценз чрез тест за грамотност. И ЦИК, и Валери Симеонов като страна по делото са знаели. И по признание на Симеонов 40 000 български граждани не успяха да упражнят правото си на глас", каза Местан.

ВАС е мотивирал решението си  с това, че законът казва, че гласуващите в чужбина "може" да попълнят декларацията в секцията, и не може ЦИК да го превръща на "трябва" с подзаконов нормативен акт.

"Това е най-грозната форма на дискриминация - на етно-религиозна основа. Това е особено тежко престъпление. Това е възпрепятстване на гражданите. Става по-тежко, като се прави в организирана престъпна група", каза още лидерът на ДОСТ и поиска оставка на ЦИК и снемане на имунитета на Валери Симеонов и Ангел Джамбазки.

Очаквайте подробности!

Шампион на Русия е загинал при атентата

http://offnews.bg/news/n_1/n_652019.html

Шампионът на Русия по ръкопашен бой Денис Петров е загинал при взрива в Санкт Петербург. Новината е на сайта Sportfm.ru. По думи на негови колеги Денис пътувал за тренировка, но и така не стигнал до залата. "Той беше много добър човек, децата страшно го обичаха, с удоволствие идваха да тренират при Денис. Такива спортсмени като него почти не останаха. Имаше обещаваща кариера", споделиха колегите на Петров. По-рано във вторник беше публикуван списъкът с пострадалите при атентата. В него още фигурират под номера и неразпознати жени. Адският взрив в метрото избухна на 3 април около 14,30 ч. местно време във влак между станциите "Сенная площадь" и "Технологический институт-2". В резултата загинаха 14 души, а над 50 са ранените.

Затворник съди директора на пазарджишкия затвор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155457

Затворник съди директора на пазарджишкия затворЗатворникът Петър Стоянов е завел дело срещу директора на затвора, в който лежи, стана ясно от предаване на БТВ. Поводът за иска било наложено от директора Веселин Коцев наказание заради незаконно притежание на телефон и излъчване на клип от килията. Според затворника шефът му първо трябвало да докаже наличието на телефон и тогава да го наказва.

Соломон Паси: При служебен кабинет България се превръща в абсолютна монархия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155454

Соломон Паси: При служебен кабинет България се превръща в абсолютна монархияВ условията на служебно правителство България се превръща в абсолютна конституционна монархия, заяви лидерът на Атлантическия клуб Соломон Паси, бивш външен министър. Според него това е сериозен пропуск в основния закон на държавата. Получава се така, че при служебен кабинет президентът получава де факто неограничени пълномощия и може например да

Черно море играе 1/4-финал за Купата на България

http://www.moreto.net/novini.php?n=348089

Черно море ще гостува днес на Литекс в мач от 1/4-финалите за Купата на България, припомня Moreto.net. Срещата ще се играе на градския стадион в града и започва в 17.30 часа.

Столичен общински съвет инициира нов референдум за "Младост"

http://www.cross.bg/referendym-suvet-obshtinski-1539557.html

/КРОСС/ Столичен общински съвет ще инициира нов референдум за "Младост" през септември-октомври тази година. Това каза в интервю за News.bg инж. Симеон Славчев, общински съветник в Столичен общински съвет, заместник-председател на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране. Припомняме, че на свое съвместно заседание постоянните комисии в СОС отхвърлиха провеждането на референдум по предложените от Инициативен комитет "За Зелен Младост" въпроси. Симеон Славчев коментира, че така поставени въпросите от референдума са популистки и не решават проблемите на района. По думите му те са регламентирани в Закона за устройство на територията и Закона за столицата и няма как по тях да се проведе референдум. "Столичният общински съвет не може да вземе отношение по тях", категоричен бе Славчев. Така единият от въпросите, е свързан с промяната на Общия устройствен план и подробните устройствени планове на район "Младост", което е от компетентността на Министерски съвет, а въпросът е свързан с налагането на мораториум върху строежите на територията на район "Младост" е от компетентността на Народното събрание. "Въпросите, които са поставени от инициативния комитет са незаконосъобразни", посочи Славчев. Той подчерта, че както той, така и колегите му са категорично "за" провеждането на местни референдуми и прякото участие на гражданите в управлението на София

ЕП настоява за забрана на употреба на палмово масло в биогоривата

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ep-nastoiava-za-zabrana-na-upotreba-na-palmovo-maslo-v-biogorivata-237010/

Отглеждането на маслодайни палми става причина за масово изсичане на гори, предупреждават евродепутатите

На Москов не му се говори в момента за обединение на дясното

https://www.actualno.com/politics/na-moskov-ne-mu-se-govori-v-momenta-za-obedinenie-na-djasnoto-news_603898.html

Рецепти, веднага след като сме се избили вътре в семейството. Аз нося персоналната вина, защото не убедих достатъчно хора, че точно представителството е най-важно. Това заяви бившият здравен министър Петър Москов, който беше лицето на Реформаторския блок в последната избор

Мъж задържа крадец

//dariknews.bg/regioni/vraca/myzh-zadyrzha-kradec-2015457

Видинчанин е задържан тази нощ в полицейския арест за кражба. В 00.55 часа в РУ-Видин бил получен сигнал от местен жител, който съобщил, че  заловил мъж, извършващ кражба на проводници от мазетата на жилищен блок в к-с ”Гео Милев”. Пристигналите на адреса полицаи установили самоличността на мъжа –

Радичев се уреди с 2г. пробация и 25% удръжка от заплатата

//dariknews.bg/regioni/burgas/radichev-se-uredi-s-2g.-probaciia-i-25-udryzhka-ot-zaplatata-2015460

32-годишният Ангел Радичев, който се изправи пред съда след лют скандал със шофьор на АМ „Тракия“, постигна споразумение с Районната прокуратура в Карнобат. Така, младият мъж ще търпи наказание от 2 години пробация. За този период от заплата на Радичев ще се удържат и 25%. В следващите две години т

Още един видинчанин заподозрян за детска порнография

//dariknews.bg/regioni/vraca/oshte-edin-vidinchanin-zapodozrian-za-detska-pornografiia-2015461

Видински криминалисти са иззели компютър и дискове от жилището на 23-годишен мъж.

Претърсването в дома му е било извършено вчера, в хода на проведена специализирана полицейска операция, след постъпили данни за това, че същият придобил и държи файлове, съдържащи детска порнография.

Одобриха позициите за поставяне на преместваеми обекти в централната градска част

//dariknews.bg/regioni/pleven/odobriha-poziciite-za-postaviane-na-premestvaemi-obekti-v-centralnata-gradska-chast-2015463

План - схема за разполагане на преместваеми обекти в Централната градска част на Плевен одобри на заседанието си през март Общински съвет - Плевен. Схемата е изготвена от комисия от експерти към местната администрация и съгласно предложението включва общо 27 позиции - 5 за колички за продажба на ца

ЕП обсъди въпроса с напускането на Великобритания

//dariknews.bg/novini/sviat/ep-obsydi-vyprosa-s-napuskaneto-na-velikobritaniia-2015464

Европейският парламент обсъди въпроса с напускането на Великобритания от ЕС. Мнозинството евродепутати настоя преговорите с Лондон да бъдат водени в рамката, определена в проекторезолюцията по тази тема. Резолюцията ще бъде приета по-късно днес и очертава условията, при които

Избират с конкурс "Най-добрия клас" в Гоце Делчев

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/izbirat-s-konkurs-naj-dobriia-klas-v-goce-delchev-2015466

Общинска комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните обявява конкурс „Най-добрият клас“.
Могат да участват всички класове в училищата на територията на община Гоце Делчев. Номинирането на класа се прави с мотивирано писмо от класния ръководител, което тр

Държавата внесе съдебен иск срещу „Евроманган“ за неплатени концесионни задължения

//dariknews.bg/regioni/dobrich/dyrzhavata-vnese-sydeben-isk-sreshtu-evromangan-za-neplateni-koncesionni-zadylzheniia-2015465

Държавата, чрез Министерството на енергетиката, е внесла  в Окръжен съд -  Добрич иск за 298 410 лева срещу „Евроманган“ ЕАД заради неплатени концесионни задължения,съобщиха от съдилището.
 
В общата искова претенция на Държавата са включени неизплатено от концесионера задължение за д

Конгресмен предрича затвор за някои сътрудници на Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155451

Конгресмен предрича затвор за някои сътрудници на Тръмп Конгресмен демократ от комисията по разузнаването на Камарата на представителите смята, че някои сътрудници на американския президент Доналд Тръмп "ще свършат в затвора", когато приключат свързаните с Русия разследвания, предаде БТА. В интервю за Си Ен Ен конгресменът от Тексас Хоакин Кастро не пожела да посочи поименно кой според него може да

"София Тех Парк" обяви конкурс за частен инвеститор

http://econ.bg/Новини/-София-Тех-Парк-обяви-конкурс-за-частен-инвеститор_l.a_i.740378_at.1.html

Новото ръководството на "София Тех Парк" обяви първия публичен конкурс за избор на инвеститор. Той ще получи възмездно безсрочно право на строеж в...

Северна Корея пак изстреля балистична ракета

http://www.mediapool.bg/severna-koreya-pak-izstrelya-balistichna-raketa-news262305.html

Северна Корея изстреля в сряда балистична ракета със среден радиус на действие, съобщи БГНЕС, позовавайки се на световните информационни агенции. Съобщението за опита бе направено от южнокорейската армия. Ракетата е летяла 9 минути и е изминала 60 км при максималната височина - 189 км. "Все още е твърде рано да се каже дали изстрелването е било успешно", се казва в съобщението на Южна Корея. Изстрелването е било засечено от кораби на южнокорейския военноморски флот. Според японското Министерство на отбраната, не са нанесени щети. Изстрелването е извършено от района на севернокорейския пристанищен град Синпо. Японското правителство изрази протеста си заради поредния ракетен опит на КНДР. “Тези провокационни действия на Северна Корея са пряко нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и представляват сериозна опасност за сигурността на нашата страна“, заяви генералният секретар на японския министерски съвет на Есихиде Суга.

Брайън Джонсън от AC/DC стартира свое тв шоу

http://www.clubz.bg/52470-brajyn_djonsyn_ot_acdc_startira_svoe_tv_shou

Брайън Джонсън

Легендарният вокалист на AC/DC Брайън Джонсън стартира свое телевизионно шоу - Brian Johnson’s Life On The Road. То ще включва шест епизода, а в тях Брайън, когото бандата освободи през миналата пролет, говори с някои от най-известните рок музиканти, пише zrock.bg.

Шоуто ще започне да се излъчва по-късно този месец по британската Sky Arts.

Сериалът ще се излъчва в петък вечер, а първият епизод е насрочен за 28 април. В него Брайън Джонсън ще си говори с Роджър Долтри от The Who. След това идва ред на барабаниста на Metallica Ларс Улрих. В третия епизод гост е барабанистът на Pink Floyd Ник Мейсън, следват Стинг и фронтменът на Def Leppard Джо Елиът, чието радио шоу пък започна да се излъчва по Z-Rock от миналата събота.

Финалната серия на знаменития вокал ще е с участието на колегата му Робърт Плант на втори юни.

Ето и програмата:

“Brian Johnson’s Life On The Road”

Sky Arts (UK)

* Епизод 1 (28 април) - Роджър Долтри (The Who)

* Еп. 2 (5 май) - Ларс Улрих (Metallica)

* Еп. 3 (12 май) - Ник Мейсън (Pink Floyd)

* Еп. 4 (19 май) - Стинг (The Police, solo)

* Еп. 5 (26 май) - Джо Елиът  (Def Leppard)

* Еп. 6 (2 юни) - Робърт Плант (Led Zeppelin, solo)

Роденият през 1947 г. Брайън Джонсън спря да пее миналата година с AC/DC след проблеми със слуха. Негови близки изразиха мнение, че буквално "багажът му е бил изнесен" от бандата, без да се изчака дали няма да се възстанови. Оттогава зад микрофона на групата е Аксел Роуз, макар че ветеранът твърдеше, че може да се справи отново.

Германия вече има и кибервойска

http://www.clubz.bg/52469-germaniq_veche_ima_i_kibervojska

Снимка Архив

Руски и китайски хакерски армии действат от години и стават все по-агресивни. Досега Германия не реагираше адекватно.

Днес настъпва решителен обрат. Към Бундесвера (германската войска) започва да действа специално поделение – “Кибер и информационно пространство” (CIR) с цел отбрана единствено във виртуалния свят. Формированието е равнопоставено на останалите родове войски – сухопътни сили, боен флот и ВВС.

Доколко е важно за западните демокрации да парират кибератаки стана безпощадно ясно по време на президентската предизборна битка миналата година в САЩ. Руски хакери се добраха до електронната поща на Хилъри Клинтън, хакнаха и сървъра на Демократическата партия.

На 24 септемри т. г. ще се проведат общите избори в Германия, Ангела Меркел се бори за четвърти пореден мандат като канцлер.

В края на миналата година от германското разузнаване БНД предупредиха, че Русия е готова да използва кибератаки с цел всяване на несигурност сред избирателите. Известно е също, че беше хакнат сървърът на Бундестага (германския парламент), следата водеше към Русия.

Крайно време беше да се сформира спецподеление за водене на битки във виртуалния свят.

На първо време заетите в CIR ще са 1800 специалисти, до четири години се очаква броят им да надхвърли 13 000 военни и цивилни. Вече тече кампания за набиране на подготвени IT кадри. На плакати може да се прочете:

“Ние защитаваме свободата. Сега и в глобалната мрежа” и “Киберотбраната търси киберотбранителни сили”.

Залага се и на образованието. Министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен оповести, че във Военната академия в Мюнхен още идната година се откриват 11 нови места за професори в областта на дигиталната отбрана. Наред с това към висшето учебно заведение се открива голям изследователски център, където студенти ще бъдат обучавани по специалност “Киберотбрана”. За целта отбранителното министерство отпуска 20 милиона евро. Който обаче пожелае подобно обучение, ще се задължава да работи 13 години в Бундесвера.

Това поражда известни съмнения. Та кой би предпочел за такъв период да му затворят вратите към завидно заплащане в икономиката?

Поради тази причина се обмисля повишаване на заплащането на IT специалистите към CIR, за да могат да бъдат привлечени не само достатъчен брой специалисти, но и най-добрите. Докато сега доходите на такива експерти в германски фирми варират между 90 000 и 120 000 евро годишно, в Бундесвера те са наполовина.

Цитат на деня: След като сме се избили рецепти не давам

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/04/05/2948055_citat_na_denia_sled_kato_sme_se_izbili_recepti_ne_davam/?ref=rss


"Рецепти веднага след като сме се избили вътре в семейството не искам да давам."

Това коментира в сутрешния блок на Нова телевизия бившият министър на здравеопазването Петър Москов. Така той отговори на въпрос какво трябва да се направи в трите неуспели да влязат в парламента партии - Реформаторски блок, "Нова република" и "Да, България".

Москов обяви, че в близките дни се връща към професията си на анестезиолог в...

Съветът за сигурност на ООН ще обсъди атаката със зарин в Сирия

http://www.mediapool.bg/savetat-za-sigurnost-na-oon-shte-obsadi-atakata-sas-zarin-v-siriya-news262304.html

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание, за да обсъди предполагаемата атака с бойния газ зарин срещу контролирания от сирийските бунтовници град Хан Шейхун, съобщава БНТ. Заседанието е свикано по искане на Великобритания и Франция. При химическата атака са загинали най-малко 58 души,сред които 11 деца на възраст до 8 години. Съветът за сигурност ще заседава на фона на обещанието на  сирийски бунтовнически групировки да отмъстят за смъртта на жертвите. Правителството в Дамаск заяви, че е предупреждавал организацията за забрана на химическите оръжия още преди няколко седмици за подготвяно от терористи нападение.

Жертвите от химическата атака в Сирия са достигнали до 72 души

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155443

Жертвите от химическата атака в Сирия са достигнали до 72 душиСпоред базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека броят на загиналите при предполагаемата химическа атака над държани от сирийската опозиция град в провинцията Идлиб е достигнал до 72 души. От тях 20 са деца, предаде AFP, цитира "Фокус". „Има още 17 жени сред загиналите и броят им може да се увеличи допълнително,

Ахмед Муса е пуснат под домашен арест

http://www.mediapool.bg/ahmed-musa-e-pusnat-pod-domashen-arest-news262303.html

Окръжният съд в Пазарджик пусна под домашен арест подсъдимия за проповядване на радикален ислям Ахмед Муса, съобщи бТВ. Той прекара в ареста две години и половина. Прокуратурата може да обжалва решението пред Апелативен съд – Пловдив. Държавното обвинение изправи на съд Муса, твърдейки, че от ноември 2013 г. до ноември 2014 г. той е проповядвал чрез фейсбук радикален ислям. Освен това се твърди, че Муса е организирал  издаването на книгата "Науакиду`л Ислям" (Вероотстъпване) и е произнасял проповеди в пазарджишката джамия Абу Бекир. В социалната мрежа Муса е публикувал снимка на фона на знамето на "Ислямска държава". Заедно с Муса обвиняеми са още 13 души. Разследването два пъти бе връщано от съда на прокуратурата заради процесуални нарушения. От всички подсъдими само той бе държан в ареста толкова дълго.

Служебният кабинет прекрати концесията за Летище "София"

http://www.clubz.bg/52468-slujebniqt_kabinet_prekrati_koncesiqta_za_letishte_sofiq

Служебното правителство е взело решение да прекрати процедурата за отдаване на концесия на Летище "София", съобщи "Фокус". Новината е съобщила говорителната на кабинета Ирина Белчева.

Неотдавна министърът на транспорта във временния кабинет Христо Алексиев заяви, че в процедурата има нередности, а и идеята парите от концесията да отидат за оздравяне на БДЖ на кабинета "Борисов" 2 според него е несъстоятелна.

 
Очаквайте подробности.

Шеф в БФС призна: ЦСКА-София може и да не бъде допуснат в Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_652017.html

ЦСКА-София може да не бъде допуснат до участие в европейските клубни турнири дори и ако добие спортно право за това. Прогнозата е на заместник-изпълнителния директор на БФС Павел Колев пред bTV. Той категорично отрече в централата да е пристигнало писмо от УЕФА, чрез което още сега се забранява на "червените" да играят на континенталната сцена. Информацията бе публикувана в спортен всекидневник, а от "Българска армия" се заканиха да заведат дело срещу изданието. "Лицензирането за европейските клубни турнири е в края на май. Докато УЕФА не разгледа документите на отборите, подали заявка, и не излезе със становище, няма как да твърдим нищо с категоричност", обясни Колев пред bTV. На въпрос каква е личната му прогноза по казуса бившият журналист отговори, че не е изключено ЦСКА-София действително да не участва в Европа. "Ако погледнем какво се случи миналата година с участието на Литекс в младежката Шампионска лига - клубът беше спрян, защото като Литекс заяви стадион "Българска армия" и червеното като основен цвят. Ако това е индикация, бихме могли да очакваме негативно становище на УЕФА за участието на ЦСКА-София. Това обаче е само моя догадка, какво ще стане - трудно е да се прогнозира." Всъщност, правилникът на УЕФА е ясен. Според правило 51 BIS всяка смяна на име, цвят и клубно седалище вади автоматично до изваждане от турнирите за 3 години. УЕФА обаче се произнася, едва когато даден клуб се класира за тях. Преди това не е длъжна да дава разяснения  и не го прави.  Отделно срещу ЦСКА-София се води разследване във ФИФА след няколко сигнали, включително и от Левски.

Наръчник за руските туристи: Забравете псувните, думата "негър" и пиперливите вицове

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/04/05/2947045_naruchnik_za_ruskite_turisti_zabravete_psuvnite_dumata/?ref=rss


Не псувайте, не прекалявайте с алкохола, уважавайте чуждите традиции, пазете си документите, не се приближавайте на повече от 50 см до хората, не си служете с жестове от холивудските филми - тези общи напътствия съдържа наръчник за руския гражданин, пътуващ в чужбина, публикуван от външното министерство в Москва.

Освен общите съвети - да се спазва лична хигиена в сауни и басейни, да не се нарушават правилата за движение по пътищата, да не се критикуват местните традиции и...

Спорт по тв днес: два 1/4-финала за купата, дербита в Англия и Италия, мачове на "Реал" и "Барса"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6154930

Спорт по тв днес: два 1/4-финала за купата, дербита в Англия и Италия, мачове на "Реал" и "Барса"                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Ердоган се зарече да продължи да нарича европейските страни "нацистки"

http://www.moreto.net/novini.php?n=348097

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се зарече да продължи да нарича европейските страни "нацистки". А междувременно турската прокуратура поиска сурови присъди за опозиционни журналисти. Ердоган заяви, че докато сегашното им отношение срещу Турция продължава, няма да спре нарича някои европейски страни нацистки и фашистки, въпреки осъждането на това поведение от страна на европейските столици.

Mercedes и Bosch обединяват усилия за създаването на робо-таксита

http://www.investor.bg/novini/261/a/mercedes-i-bosch-obediniavat-usiliia-za-syzdavaneto-na-robo-taksita-237000/

Компаниите се включват заедно в надпреварата за масово използвана технология за автономни коли

Yandex държи над 55% от пазара на интернет търсачки в Русия

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/yandex-dyrji-nad55-ot-pazara-na-internet-tyrsachki-vrusiia-237030/

Платформата се използва дори повече от Google, твърди Денис Злобин, един от основателите на компанията

Продадоха за рекордните 71,2 млн. долара най-скъпия диамант

http://www.cross.bg/zvezda-dolara-rozova-1539555.html

/КРОСС/ Британската аукционна къща "Сотбис" продаде за рекордните 71,2 милиона долара диаманта "Розова звезда", като купувач се оказа китайският ювелирен гигант "Чой Тай Фук", предадоха световните агенции, цитирани от БНТ. За скъпоценния камък наддавали трима клиенти, преди най-голямата оферта да бъде предложена от споменатата бижутерна компания със седалище в Хонконг. Според "Сотбис" "Розова звезда" e станал най-скъпият скъпоценен камък, продаван някога на търг. Това е и най-скъпият в историята лот, реализиран някога в Азия. Наддаванията започнаха със стартова цена от 51,6 милиона долара и продължиха около шест минути. Името на купувача не стана известно на самия търг, а по-късно беше разкрито от медиите. Предишният рекорд за най-скъп диамант принадлежеше на камъка "Син Опенхаймер", кръстен на собственика си Филип Опенхаймер, който е внук на основателя на компанията "Де Беерс" Ърнест Опенхаймер. Диамантът е 14,62-каратов и бе купен за 57,6 милиона щатски долара на търг на "Кристис" в Женева през май 2016 г. от неизвестен частен колекционер. 59,6-каратовият "Розова звезда" е с размер на яйце на пъдпъдък. Той първоначално бил открит в мина от компанията "Де Беерс" като нешлифован 132,5-каратов диамант. Неговата обработка в компанията "Щайнмец даймъндс" е продължила 12 месеца и първоначално той се е казвал "Розов Щайнмец"

Експерт: Атентатът няма да спре туристическия поток към Русия

http://econ.bg/Новини/Експерт-Атентатът-няма-да-спре-туристическия-поток-към-Русия_l.a_i.740357_at.1.html

Няма особено засилени мерки за сигурност по улиците на Москва.  Засилен е обаче трафикът по улиците, защото много хора са решили да пътуват с...

Протести в Сърбия срещу избора на президента Александър Вучич

http://www.mediapool.bg/protesti-v-sarbiya-sreshtu-izbora-na-prezidenta-aleksandar-vuchich-news262302.html

Хиляди млади хора протестираха във вторник вечерта в по-големите сръбски градове срещу избора на Александър Вучич за президент на Сърбия, съобщи Нова телевизия, цитирайки местните медии. Демонстрации имаше в Белград, Ниш, Чачак, Нови Сад и Смедерево. В столицата протестът започна в центъра, отправи се към сградата на правителството, президентството, а после и към централната жп гара. Участниците носеха барабани, свирки, вувузели, както и транспаранти с надписи: “Не искам сандвич, а революция“, "Днес съм на улицата, защото не искам утре да съм на улицата" и др. Протестът бе най-шумен пред сградата на държавната телевизия РТС, където хората хвърляха пластмасови бутилки срещу сградата и запалиха няколко боклукчийски кофи. Пред вратата на президентството бе закачена голяма секс кукла. "Докато всичко е спокойно и мирно, докато има само скандиране "за" и "против" всичко е в реда на нещата. Ние сме демократична държава и всеки има право да бъде щастлив или нещастен от изборните резултати. Само си представете, ако призова всички мои привърженици да започнем празненствата за победата, какво би станало тогава…", коментира Вучич.

Москов се връща в реанимацията на Света Анна

http://offnews.bg/news/n_1/n_652015.html

Нося персонална отговорност за десницата - за това, че не съм бил достатъчно убедителен, че точно представителството е важно и че то може да бъде постигнато чрез единодействие. Всичко друго са глупости и прехвърляне на вина”. Така Петър Москов коментира неуспеха на коалицията „Реформаторски блок – Глас народен” на изборите пред Нова телевизия. „Колко пъти може да се спъне човек в една и съща мотика? Всеки път взимаме поука от лошите си резултати, че сме настъпили мотиката и всеки път след това забравяме, че тя все още е в двора и като дойдат избори продължаваме да се удряме в нея”, допълни реформаторът. „Имаше сгрешени противници в част от десницата на тези избори. Когато отиваш на избори трябва много ясно да позиционираш кой е противникът ти. За част от десницата той беше ГЕРБ, а близкият – Реформаторският блок. В момента, в който върнеш хората в окопите, за да търсиш индивидуалния си проект, нещата се сгромолясват по този начин”, заяви още Москов. Естественият избор на човека пред заплахата от БСП, е нещо сигурно – ГЕРБ“, коментира още Москов. Той каза, че правителството ще е такова, каквото народът е избрал да бъде. „Притеснявам се, че балансите ще бъдат много трудни в това мнозинство в парламента и ще се изискват повече компромиси. Това от своя страна означава по-малка възможност за радикални промени там, където е гнило и където правилата липсват. Другото ми голямо притеснение е, че в този парламент няма изявено проевропейско мнозинство”, заяви Москов. Бившият здравен министър Петър Москов се връща се към операционната тези дни, в реанимацията на болница „Света Анна“ - една от най-тежките реанимации.

Стефан Янев: Обвиненията за чистка в Министерството на отбраната са неоснователни

http://www.cross.bg/yanev-otbranata-stefan-1539554.html

/КРОСС/ Говоренето за чистка в МО е неоснователно. Това обяви пред БТВ служебният министър на отбраната Стефан Янев. По думите му всички назначения и уволнения, които са извършени в периода на служебното правителство са на базата на ясни критерии. "Няма човек, който да е уволнен без ясни критерии за извършени нарушения. Няма назначение, което да не е направено с конкурс, там където законът изисква", допълни министърът. "Администрацията не може да спре да работи", допълни министърът. "В случая със смяната на постоянния секретар на отбраната документооборотът на дневна база може би е по-голям отколкото при министъра и всички трудности ще се струпат на новия министър", обясни той. "Не съм дошъл в МО със списък за уволнение, нямам статистика колко са уволнени", заяви Янев. По думите му така нареченият подбор е направен между повече от 40 души в администрацията на МО, като е била дадена възможност и на хора извън МО да участват. Стефан Янев заяви, че са отстранени всички директори на търговски дружества с пряк принципал министъра на отбраната, поради ниски финансови резултати, включително на ръба на колапса. "Функциите, които изпълняват тези дружества, са специфични и много оттговорни", каза още министърът. "Те са около пет"

Опустошителни наводнения в Аржентина (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155430

Опустошителни наводнения в Аржентина (Видео)Опустошителни наводнения в Аржентина. Цели градове са под вода. В една от южните провинции водата е разрушила напълно 2 000 къщи. Училищата са затворени. Град Санта Роза е наводнен напълно. На север река Марапа е преляла и е наводнила град Ламадрид. Хиляди хора са били евакуирани. През последните 10 дни над Аржентина се изляха проливни валежи,

Телефонни измами се извършват и от затвора

http://www.cross.bg/izmami-padinkova-godina-1539553.html

/КРОСС/ Телефонни измами се извършват дори и от затвора. Това обяви пред БНТ " Златка Падинкова, която оглавява специалното звено за разследване на ало измами към Националната полиция. Тя открои, че измамите за тази година са по-малко в сравнение с миналата. „Но опитите са много", добави Падинкова. Самостоятелният сектор в полицията ще постави акцент на телефонните измами. Това позволява по-голям ресурс в разследване на този вид измами и надграждане на постигнатото. „Измамниците се усъвършенстват и жертвите стават повече. Имаме и все повече случаи на рецидиви, един, който е бил жертва, става два или три пъти жертва", коментира Падинкова. „Напоследък особено актуален сценарий е заплаха от страна на измамниците, както и за катастрофи, искане на пари заради пострадали роднини и близки. Наблюдава се и липса на пряк контакт между измамниците и жертвата, много често парите се изхвърлят през прозореца или се оставят някъде", коментира още представителката на Главна дирекция "Национална полиция". „Най-младите измамени са деца. Обикновено в тези случаи говорят за пострадали родители", каза още Падинкова. „Има и схема на измама към преводачи, като нарушителите искат съдействие от лицето за лични нужди на задържано лице и им казват, че средствата ще бъдат възстановени в полицейското управление. Сумите не са големи, но се плащат по банков път - 200-300 лева

Опозицията в Албания се обедини срещу Еди Рама

https://www.actualno.com/balkani/opozicijata-v-albanija-se-obedini-sreshtu-edi-rama-news_603891.html

Лидерите на албанските опозиционни партии се обединиха около искането за сформиране на служебно-експертно правителство преди провеждането на парламентарните избори в страната, предаде БГНЕС. Искането на Демократическата партия /ДП/ на Люзим Баша, на "Червено-черния алиа

Откриха постоянно мутиращи организми

//dariknews.bg/novini/liubopitno/otkriha-postoianno-mutirashti-organizmi-2015445

Учени от Калифорнийския университет в Санта Барбара идентифицираха редица неизвестни досега микроорганизми, които непрестанно мутират, съобщи Лента. Тази способност им придава генетичен механизъм, свързан с т.нар. генериращи разнообразие ретроелеме

Съдът на ЕС: България не е спазила директивата за качеството на въздуха

//dariknews.bg/novini/sviat/sydyt-na-es-bylgariia-ne-e-spazila-direktivata-za-kachestvoto-na-vyzduha-2015446

Съдът на Европейския съюз в Люксембург постанови съдебно решение по заведеното от Европейската комисия дело срещу България за неспазване на задълженията по директивата за качеството на въздуха. Това съобщиха от Съда на ЕС.

Съдът е решил, че България

Агенцията по храните с предпразнични проверки

//dariknews.bg/novini/bylgariia/agenciiata-po-hranite-s-predpraznichni-proverki-2015450

Българската агенция по безопасност на храните започва извънредни проверки по случаи наближаващите празници Великден и Гергьовден. Инспекциите са извън плановия контрол.
 
Ще се проверяват обекти за производство на храни, пакетиращи центрове за

Задържаха младеж, обвинен за грабеж

//dariknews.bg/regioni/vraca/zadyrzhaha-mladezh-obvinen-za-grabezh-2015447

След проведени издирвателни мероприятия криминалисти в Монтана са задържали 22-годишния К.Р. от Монтана, заради извършено от него нападение над жена в областния център, съобщиха от ОД на МВР. Нападението е извършено на 08.02.2017 г., около 19,15 ч. , на кръстовището между ул. "Св. Климент Охридски"

Депутатът д-р Иван Ибришимов призова за широка обществена дискусия за общинската болница

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/deputatyt-d-r-ivan-ibrishimov-prizova-za-shiroka-obshtestvena-diskusiia-za-obshtinskata-bolnica-2015451

Народният представител д- р Иван Ибришимов излезе със специална позиция относно съдбата на общинската болница в Дупница. Той критикува и действията на местната власт по темата.

„Считам, че е крайно време да погледнем истината в очите

Установиха подпалвач

//dariknews.bg/regioni/vraca/ustanoviha-podpalvach-2015449

На 31.03.2017г., около 11,00 ч. , неизвестен извършител запалил  селскостопанска сграда с площ над 200 кв.м в село Горно Церовене, сградата е собственост на 73-годишен местен жител. Нанесената щета е значителна, но до момента не е установена. В резултат на проведените бързи издирвателни мероприятия

Неизвестен изкорени лозе във вилна зона

//dariknews.bg/regioni/vraca/neizvesten-izkoreni-loze-vyv-vilna-zona-2015453

За унищожени лозови насаждения съобщават от ОД на МВР Монтана. Не е ясно кога точно е извършено престъплението, тъй като собственикът не е бил на мястото от септември миналата година до сега. Лозовите насаждения са се намирали във вилата на 71-годишен мъж от София, в ломската вилна зона „Садовете“.

Радан Кънев се опита да саботира участието на Реформаторския блок на изборите, обяви Кунева

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/05/2948047_radan_kunev_se_opita_da_sabotira_uchastieto_na/?ref=rss


Подалата оставка като председател на ДБГ Меглена Кунева обяви, че Радан Кънев се е опитал да саботира участието на Реформаторския блок на парламентарните избори. Пред Би Ти Ви тя заяви, че не вини никого за резултата от вота, но подчерта, че тепърва трябва да се проведат разговори за ново обединение в дясно.

Кунева припомни, че Реформаторският блок е можело да не вземе участие в изборите, ако лидерът на партията НПСД, която беше част от РБ, Орхан Исмаилов не беше поставил...

Защо липсва солидарност към руснаците?

http://www.investor.bg/analizi/91/a/zashto-lipsva-solidarnost-kym-rusnacite-237020/

Решението Бранденбургската врата да не се освети в цветовете на руското знаме е срамно, коментира за DW Инго Мантойгел

Стефан Янев: Постановление 208 не отговаря на националния интерес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155424

Стефан Янев: Постановление 208 не отговаря на националния интересОтмяната на постановление 208 за интеграцията на бежанците цели по-добро спазване на българския национален интерес, заяви Стефан Янев, вицепремиер и министър на отбраната пред БТВ.. Той обаче не конкретизира къде точно е нарушен този интерес. Обеща до петък постановлението да бъде ремонтирано. Янев отхвърли обвиненията за масова чистка в

Никой не иска Черния Петър да е в него, всеки иска да е невинен

https://www.actualno.com/cite/nikoj-ne-iska-chernija-petyr-da-e-v-nego-vseki-iska-da-e-nevinen-news_603899.html

Така водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев коментира темата с готвеното поскъпване на топлата вода и парното.

Франсоа Фийон заговори за съюз с Русия срещу радикалния ислям

https://www.actualno.com/europe/fransoa-fijon-zagovori-za-syuz-s-rusija-sreshtu-radikalnija-isljam-news_603890.html

Франция не може да разреши проблема в Сирия, но може да инициира създаването на международен съюз с участието на Русия, който да се бори с радикалните ислямисти. Това заяви по време на предизборен дебат кандидатът за президент на Франция и бивш премиер Франсоа Фийон. "Франц

4000 БГ затворници лежат в чужбина, прибрахме си 86

http://www.moreto.net/novini.php?n=347993

Само 86 БГ затворници от около 4000 нашенци, излежаващи наказанието си зад граница, са били върнати у нас през последните 2 години. Пандизчиите са трансферирани в родни затвори, където да продължат да изтърпяват присъдите си, съобщиха за „Монитор“ от Министерство на правосъдието.

Телефонни измами се вършат и от затвора, най-голямата взета сума е 100 хил. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155404

Телефонни измами се вършат и от затвора, най-голямата взета сума е 100 хил. леваТелефонни измами се извършват дори и от затвора, каза пред БНТ Златка Падинкова, която оглавява специалното звено за разследване на ало измами към Националната полиция. Тя открои, че измамите за тази година за по-малко в сравнение с миналата. Но опитите са много, добави Падинкова. "Самостоятелният сектор в полицията ще разследва измамите с акцент

Манолова: Никой не обяснява защо сметките скачат

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/manolova-nikoj-ne-obiasniava-zashto-smetkite-skachat-6067546

Гражданите ще платят за финансовите дупки в енергийните дружества, смята омбудсмана

Мая Манолова: Запушват дупките в дружествата от джобовете на гражданите

http://offnews.bg/news/n_1/n_652013.html

Запушват дупки в енергийните дружества от джобовете на гражданите. Това каза омбудсманът на България в ефира на Нова телевизия. „Гражданите са гневни, защото никой не обяснява по разбираем начин защо се налага това шоково увеличение. Според мен то е необяснимо. Когато цената на природния газ падаше, тогава КЕВР обясняваше, че няма пряка връзка между нея и тази на парното и топлата вода”, коментира Манолова. „През последните две години намалението на природния газ е в рамките на близо 87%. Приемаме, че разходите на природен газ в топлото са между 52 и 57%, както твърди КЕВР. Това означава, че парното би трябвало да поевтинее по време на намалението с 49%. Само че то намаля с 21% - тоест има един буфер от 27%. Обяснението на КЕВР беше, че този буфер ще бъде ползван, когато природният газ тръгне нагоре”, обясни омбудсманът. „Бих приела, че има някаква целенасочена политика за това да бъде подкрепена „Топлофикация”, но загубите, които дружеството трупа и се оставят такива буфери е впечатляващо”, каза още тя. По думите ѝ се запушват дупки в енергийни дружества от джобовете на гражданите. „Въпросът е как и в чий интерес работи КЕВР. Тя трябва да работи публично и прозрачно. Тоест трябва да е ясно защо вдига цената на природния газ с 30%, като с 15% е на световните пазари. Трябва да обясни защо вдига парното и топлата вода, при положение че е оставила буфер в размер на 27%. КЕВР трябва да съблюдава баланс между интересите на потребителите и на енергийните дружества. В момента имаме диктатура на бюрокрацията в лицето на КЕВР – те работят изцяло за силните на деня”, заяви Мая Манолова. Ако по-високите цени бъдат окончателно приети, омбудсманът се закани да подкрепи всички протестиращи срещу промените. Така жалбите им ще стигнат до съда, а именно там Манолова се надява да се изясни причината за поскъпването.

КЗП започна усилени проверки на хранителните вериги преди Великден

http://www.cross.bg/margaritov-dali-verigi-1539551.html

/КРОСС/ „Текат усилени проверки преди Великден в хранителните вериги", обяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред БНТ. Той открои, че основно се проверява дали офертите в магазините са действителни, както и тези на туроператорите. „Потребителите ще могат да се обърнат към нас по всяко време, понеже ще имаме и дежурни екипи", отбеляза Маргаритов. Председателят на КЗП коментира и повишаването цената на газа. „Повишаването на цената на газа идва от естествени процеси, не знам дали е в точния момент обаче. Ще проследим как ще се отрази на стоките това повишаване". Димитър Маргаритов препоръча на търговците да са лоялни към потребителите и да няма спекулации. При нарушение ще има 30 000 лв санкции, при повторно - 50 000. Ще се проследи и започването на летния сезон. Проверки на заведенията по морето ще са през май месец, коментира още председателят на КЗП.    

Светнаха прожекторите на стадиона в Русе

https://www.24chasa.bg/sport/article/6155405

Светнаха прожекторите на стадиона в РусеВъв вторник вечерта, последователно светнаха част от прожекторите на първите два стълба от осветлението на Градския стадион в Русе. Първо бяха подпалени лампите на стълба откъм бул. „Липник”, а минути след това светнаха и тези от този до зала „Ялта”. Около 20 и 30 пробите приключиха. Очаква се в сряда вечерта всичките четири стълба да озарят

Омбудсманът пита КЕВР защо поскъпват топлата вода и парното, като трябва да има буфер

https://www.actualno.com/business/ombudsmanyt-pita-kevr-zashto-poskypvat-toplata-voda-i-parnoto-kato-trjabva-da-ima-bufer-news_603895.html

Никой не обяснява защо сега се налага да се вдигат цените на топлата вода и парното. Когато цената на природния газ падаше, от КЕВР обясняваха, че няма пряка корелация с цената на топлоенергията, но сега се оказа друго. Тази теза изказа омбудсманът Мая Манолова относно готве

Подготвителен лагер за Детско-юношеската школа на Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/FRi6-GNbyv4/

За четвърта поредна година ОФК “Поморие” организира пролетен подготвителен лагер за отборите на юноши младша възраст и деца от Детско-юношеската школа.Лагерът ще се проведе от 07.04 до 13.04 2017г.. в гр. Смолян, водени от своите треньори Лъчезар Данев и Лазар Тонозлиев.

Младите футболисти ще провеждат сутрин и следобед тренировки на стадиона в гр. Смолян, където ще бъдат организирани и контролни срещи с отбори от школата на ФК “Родопо”, а през свободното време ще  посещават местните забележителности.

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/pishe-leva-poskupvaneto-1539550.html

/КРОСС/ По-висока сметка за парно с 35 лева от петък, пише "Монитор". Почти сто лева ще струва мегаватчас отопление в София, изчислява вестникът. Протестиращи поискаха отлагане на поскъпването и оставка на председателя на регулатора. "Монитор" съобщава и че след София, водата ще поскъпне и в останалите райони. Изданието се позовава на интервю на самия председател на регулатора Иван Иванов. Водещото заглавие на "Земя" е: "КЕВР се гаври с народа", защото от регулатора твърдят, че поскъпването няма да се отрази на цените на стоките и услугите. "Дума" пише: "БСП иска отмяна на повишените цени на газа". "Политиците побързаха да яхнат недоволството от поскъпването на газа", пише вестник "Сега". Адвокатът Михаил Екимджие, учредител на "Да, България" коментира: "Политическа пролет: Чалга десницата победи чалга левицата." На днешното заседание на служебното правителство министрите ще предадат отчетите си за свършеното от тях, пише "Труд". Премиерът Огнян Герджиков е наредил в докладите да се посочат бройките на освободените държавни служители в отделните ведомства, както и причините за това. Обществените поръчки, обявени по време на служебното правителство, също трябва да бъдат описани. Съвсем очаквано евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел е фаворит за български еврокомисар, пише "24 часа". Бойко Борисов обаче е заявил, че при него този въпрос не е обсъждан

„Природата около нас“ в галерия „Околийска къща“ в Дупница

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/prirodata-okolo-nas-v-galeriia-okolijska-kyshta-v-dupnica-2015439

„Природата около нас“ това е изложбата, която ще може да видите в галерия „Околийска къща“ в Дупница до 25 април. В изложбата са подредени фотографии на Михаил Михайлов, лесовъд, бивш директор на ПП „Рилски манастир“. Авторът разказа, че се е увлякъл по фотографията още в ученическите си години. За

Вълна от гняв заради новата реклама на Pepsi с Кендъл Дженър (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vylna-ot-gniav-zaradi-novata-reklama-na-pepsi-s-kendyl-dzhenyr-video-2015440

Pepsi пусна нов рекламен клип, в който включи един от на-популярните модели в света – Кендъл Дженър. От компанията заложиха на манекенката, която е полусестра на риалити звездата Ким Кардашиян, и на песента Lions на

Ваня Джаферович: В началото на „Като две капки вода“ получавах паник атаки

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/vania-dzhaferovich-v-nachaloto-na-kato-dve-kapki-voda-poluchavah-panik-ataki-2015441

„Преди да изляза за първи път на сцената на „Като две капки вода“ изтръпнах. В началото дори получавах паник атаки. Имитацията на Люси Дяковска и групата No Angels ми беше най-труднa, защото имаше изключително сериозна хореография“, разказа футболистът Ваня Джаферович

Община Велико Търново приема кандидатури за Съвета на децата

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/obshtina-veliko-tyrnovo-priema-kandidaturi-za-syveta-na-decata-2015239

Община Велико Търново приема кандидатури за членове на Съвета на децата. Предложенията могат да бъдат внесени до 24 май 2017  г. на място, по електронен път /на email: mayorvt@vt.bia-bg.com/, или да бъдат изпратени по пощата на адрес: Велико Търново, площад „Майка България №2”.

Докум

Мая Манолова заплаши със съд, ако бъдат приети новите по-високи цени на парното

http://www.cross.bg/kevr-manolova-parnoto-1539549.html

/КРОСС/ Скок на цените на газа, тока и парното. Очаква се новите цени на топлото и горещата водата да са с между 18 и 38% по-високи от сегашните и да бъдат окончателно одобрени на 7 април. Ако те бъдат наистина приети, омбудсманът Мая Манолова се закани да подкрепи всички протестиращи срещу промените. Така жалбите им ще стигнат до съда, а именно там тя се надява да се изясни причината за поскъпването. „Гражданите са гневни, защото никой не обяснява по разбираем начин защо се налага това шоково увеличение", обяви омбудсманът Мая Манолова пред „Нова телевизия" по повод планираното поскъпване от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). „Според мен то е необяснимо. Когато цената на природния газ падаше, тогава КЕВР обясняваше, че няма пряка връзка между нея и тази на парното и топлата вода. През последните две години намалението на природния газ е в рамките на близо 87%. Приемаме, че разходите на природен газ в топлото са между 52 и 57%, както твърди КЕВР. Това означава, че парното би трябвало да поевтинее по време на намалението с 49%. Само че то намаля с 21% - тоест има един буфер от 27%. Обяснението на КЕВР беше, че този буфер ще бъде ползван, когато природният газ тръгне нагоре, обясни Манолова. „Бих приела, че има някаква целенасочена политика за това да бъде подкрепена „Топлофикация", но загубите, които дружеството трупа и се оставят такива буфери е впечатляващо", каза още омбудсманът

Рекордна пратка метамфетамин бе конфискувана в Австралия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155398

Рекордна пратка метамфетамин бе конфискувана в АвстралияРекордна пратка метамфетамин е била конфискувана в Австралия, предоха световните агенции. Двама души са арестувани и обвинени по случая. Дрогата е била открита в склад в Нунауадинг, източно от Мелбърн. Става дума за 903 килограма метамфетамин на стойност 900 милиона австралийски долара (637 милиона щатски долара).

Пускат в продажба пенсионерските карти за градския транспорт във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348090

От днес до 15 април ще се издават абонаментни карти на лица на и над 65г., припомня Moreto.net. Право на карта на преференциални цени имат всички граждани на възраст 65 и повече години, с постоянен адрес на територията на община Варна.

Ферибот с 209 пътници заседна в ледовете на Канада

http://offnews.bg/news/n_1/n_652012.html

Пътнически ферибот заседна в леда край атлантическото крайбрежие на Канада, съобщава БГНЕС.  Фериботът "Хайлендърс" вози 209 пътници на борда. Корабът е тръгнал от Сидни и е пътувал към Порт-о-Баск.  На борда има 85 камиона и 65 леки коли. Към блокирания кораб се е отправил ледоразбивач на Бреговата охрана на Канада. От Порт-о-Баск към Северен Сидни е тръгнал и фериботът "Blue pattis", който също ще се опитат да предостави цялата необходима помощ.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване