Кандидат-шофьорка представи фалшива диплома в Пътна полиция

//dariknews.bg/regioni/razgrad/kandidat-shofiorka-predstavi-falshiva-diploma-v-pytna-policiia-2015563

Досъдебно производство е започнато срещу 34-годишна жена от град Разград. С.И. е представила в сектор „Пътна полиция“ заверено копие и оригинал на неистинска диплома за завършено средно образование при подаване на документи за свидетелство за управление на МПС.
По случая се води разследване

Уеднаквява се режимът за продажба на активи от държавните фирми

http://www.mediapool.bg/uednakvyava-se-rezhimat-za-prodazhba-na-aktivi-ot-darzhavnite-firmi-news262318.html

Всички планирани от държавните фирми продажби на техни активи ще бъдат обявявани на електронната страница на Министерството на икономиката като своеобразен регистър на сделките, предвижат промени в Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, публикувани за обществено обсъждани. С корекциите тези процедури ще станат по-прозрачни и ще бъдат еднакви за всички дъщерни дружества на изцяло държавните компании, а не както е в момента – само за едноличните държавни дружества. Ще се разшири и достъпността на потенциалните купувачи до информация. В момента при намерения за продажба на активи държавните фирми са длъжни да ги обявяват само в един централен ежедневник, а начините за получаване на информация в днешно време са много по-различни. Според икономическото министерство с промените ще се ограничат възможностите за допускане на нарушения при продажбата на активи от дружествата и ще се избегне противоречивата практика при учредяването на вещни права върху недвижими имоти, собственост на дружествата, свързана с това дали е необходимо или не разрешение от едноличния собственик на капитала Ако не се извършат предлаганите сега промени, ще продължи прилагането на различни подходи при сключване на договори за продажба, замяна и наем на дълготрайни материални активи, както и за застраховане на имущество от едноличните търговски дружества с държавно участие в капитала и дружествата, които те контролират, посочват от ведомството. В мотивите се посочва още, че е необходим единен източник, от който потенциалните купувачи да черпят информация за предстоящи разпоредителни сделки с активи на държавни фирми.

Съдия Жозе Матош: Качества и светлина върху кандидатите за съдии, а не потайности

http://www.dnevnik.bg/biznes/intervju/2017/04/05/2948110_sudiia_joze_matosh_kachestva_i_svetlina_vurhu/?ref=rss


Наскоро Съюзът на съдиите в България (ССБ) отбеляза своята 20-годишнина, като организира тематичната конференция "Съдебна независимост". Един от лекторите на форума беше съдия Жозе Игрежа Матош, председател на Европейската съдийска асоциация (ЕСА). В презентацията си той говори за ролята на организацията за отстояването на съдийската независимост, настоящите ѝ приоритети, сред които са борбата с корупцията и съхраняването на съдийския интегритет. Бихте ли се представили, съдия...

Чиновници искат тройно повече пари за българското председателство

http://offnews.bg/news/n_1/n_652056.html

Близо три пъти повече пари от заделените в бюджета са поискали институциите, отговорни за организацията на българското председателство на Съвета на ЕС. Това стана ясно от изказване на ресорният вицепремиер по организацията на председателството Деница Златева. Общо за три години за подготовката на председателството са заделени 150 млн. лв. Оказало се обаче, че предвидените за тази година 50 млн. лв. няма да покрият изискванията. Така ангажираните с подготовката институции поискали общо 130 млн. лв. за 2017 г. В мандата на следващото правителство и парламент вероятно ще се търсят механизми за увеличаване на разходите, от което сметката по подготовката на председателството ще набъбне допълнително.  Първоначалните сметки на предходното правителство за българското председателство не излязоха и сметката беше променяна. В средата на миналата година бяха заделени допълнителни около 400 хил. лв. за Националната служба за охрана (НСО) .  Въпреки това миналата година са похарчени 23 млн. лв., като неизразходваните 37 мл. лв. ще бъдат разпределени за тази година. Тук влизат разходите от 9 млн. лв. за командироване на служители в Постоянното представителство на България в ЕС. 1.2 млн. лв. отиват за НСО за специализирана техника за сигурността и превоз на делегатите, 2.8 млн. лв. са предвидени за Министерството на външните работи (МВнР) и 500 хил. лв. за Министерството на културата, което е организатор на културната програма и събитията по откриването на председателството. С 380 хил. лв. пък министерството на транспорта ще ремонтира правителствения ВИП терминал на Летище София.  На практика служебното правителство даде зелена светлина за стартиране на обществените поръчка, с които институциите ще могат да започнат работа по организация на председателството.  За тази година е предвиден и ремонтът на резиденция "Бояна", който се очаква да надхвърли 7 млн. лв. Той трябва да приключи до 15 ноември тази година. Освен за основен ремонт на резиденцията, до края на годината трябва да се инвестират 35 млн. лв. в основен ремонт и на НДК, където се планира провеждането на голяма част от събитията на Българското председателство на ЕС. 

10-те професии, където се пие най-много

http://econ.bg/Новини/10-те-професии-където-се-пие-най-много_l.a_i.740402_at.1.html

Да вдигнат ръка тези, които не обръщат поне една чашка след работа през седмицата. Този ритуал за разпускане обаче, за някои се случва и по време на...

Кръвният център във Варна ще работи и на Цветница

http://www.moreto.net/novini.php?n=348128

Кръвният център във Варна ще работи на Цветница - 9 април. Това съобщиха от центъра за Moreto.net. Работното време в празничния ден ще бъде от 9 до 13 часа, а адресът е бул.”Цар Освободител”100. На Разпети петък - 14 април, ще се проведе кръводарителска акция в Храм ”Св.

Могерини: ЕС обеща да предостави на Сирия помощи за над 1 млрд. евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155914

Могерини: ЕС обеща да предостави на Сирия помощи за над 1 млрд. евроЕвропейският съюз обеща да отпусне на Сирия като хуманитарна помощ 560 млн. евро през 2018 г. и още толкова през 2019 г. Това заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, която откри в Брюксел международна донорска конференция за Сирия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

2/3 подкрепят да има уседналост при избори, сочи анкетата на OFFNews

http://offnews.bg/news/n_1/n_652057.html

Цели 66 процента от участвалите в анкетата на OFFNews подкрепят условието за 3 месеца уседналост при всички видове избори , показват временните резултати в допитването ни. Темата е силно дискусионна, защото - от една страна - това би ограничило драстично вота от Турция, а от друга - би отнело възможността на болшинството българи зад граница да гласуват. Против въвеждането на такова ограничение в законодателството са 29 на сто от гласувалите. Анкетата продължава.

Арестуваха ас от Формула 1 след сбиване в бар

http://offnews.bg/news/n_1/n_652053.html

Бившият пилот от Формула 1 Йос Верстапен е вкаран зад решетките за побой в бар в Холандия. Бащата на звездата от най-бързата надпревара - Макс Верстапен, е арестуван тази неделя в нощен клуб в родния му град в Холандия. Там се е разразил екшънът. Точните подробности остават неясни, но се оказва, че бившият ас е бил нападнат и има сериозни наранявания по лицето му. Верстапен и неговите противници са били помолени да напуснат от управителите на заведението. Когато той отказал, те се обадили на полицията, която е арестувала бившия пилот. По-късно вечерта а освободан. Според холандски издания адвокат е заявил, че Верстапен е бил атакуван и станал жертва на свадата, след което е изчакал да дойде полицията. Това не е първи проблем с органите на реда за "Шефът", както се обръщат към него сред спортните среди. Преди 5 години Йос бе арестуван, след като умишлено блъсна с кола бившата си приятелка и тя бе откарана с линейка в болница с тежки охлузвания и натъртвания.

Папа Франциск осъди нападението с химическо оръжие в Сирия

https://www.actualno.com/asia/papa-francisk-osydi-napadenieto-s-himichesko-oryjie-v-sirija-news_603991.html

Папа Франциск осъди нападението с химическо оръжие в Сирия, оставило повече от 70 души мъртви в контролираната от опозицията провинция Идлиб, предаде AFP. „Ние гледаме ужасени развитието на последните събития в Сирия“, заяви папата, допълни агенция Фокус. „Напълно окайвам неприемливото клане, осъществено вчера в провинцията Идлиб, където десетки беззащитни хора, включително и много деца, бяха убити“, добави той.

ЕС с ултиматум към Унгария и Полша: Приемате бежанци или излизате от съюза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155855

ЕС с ултиматум към Унгария и Полша: Приемате бежанци или излизате от съюзаСтраните членки на ЕС ще издадат ултиматум към Полша и Унгария: или да приемат мигрантите, или да излязат от Съюза, предаде NewEurope, позовавайки се на статия на британския ежедневник „The Times“, цитиран от "Фокус". Според статията от 4 април, „Унгария е повела въстание срещу квотната система с иска си пред съда на ЕС“,

"Аморално", "противоконституционно" и още мнения за уседналостта при парламентарни избори

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/05/2947896_amoralno_protivokonstitucionno_i_oshte_mneniia_za/?ref=rss


Предложението на служебния кабинет уседналостта от три месеца да бъде въведена за всички избори, включително парламентарни и президентски предизвика много реакции. Как се е стигнало до това изменение и до другите, свързани с увеличаване правомощията на главния прокурор и нови рестрикции за вероизповеданията не е известно. Официално от Министерството на правосъдието казват, че предложенията са изготвени от работна група от експерти. Оттам заявиха, че ще дадат допълнителен коментар, след като...

Ще защитите ли моето право

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/05/2948231_shte_zashtitite_li_moeto_pravo/?ref=rss


Приятели, съграждани, аз съм от гневливите, не от ревливите.

Обаче от вчера следя реакциите на различни по убеждения българи в България по скандалното предложение на служебното правителство да отнеме гражданското право на глас на всички нас, които не сме "уседнали" в страната - и ми се плаче.

Това е варварско предложение.

Неприложимо, обладано от неумиращия дух на тоталитаризма, скарано с разума, оскърбително...

Кристиан Костов се среща с българската общност във Великобритания

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6155696

Кристиан Костов се среща с българската общност във ВеликобританияБългарският представител на Евровизия 2017 ще участва в концерта на „Фондацията“ и „Щурците“ в Лондон Българският представител на Евровизия 2017 – Кристиан Костов – ще представи песента “Beautiful Mess” пред българската общност във Великобратания. Той ще излезе на една сцена с легендарните изпълнители Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони,

Бургаският художник Климент Атанасов: Тук управляват неграмотните

http://offnews.bg/news/n_1/n_652052.html

В понеделник Климбо, както аз го наричам, навърши 60 и си дадох сметка, че приятелството ни заема цялата втора половина от живота му. За да обеме и половината от моя, ще са нужни още седем години. Сега да ви видя как сте с математиката за основното училище... Докато мислите, ще ви съобщя, че два дни след юбилея си той открива тридесет и някоята си самостоятелна художествена изложба, 28 години след първата, тъй като експозиционният му старт съвпада с началото на Прехода. Климбо е типичен представител на бургаската творческа интелигенция, сиреч бохема, която се отличава със своята богата палитра, висока степен на неуправляемост и подчертан стремеж към независимост. Когато мислех как да започна този свой текст, се сетих че точно преди десет години, за 50-ия юбилей на художника написах нещо, част от което мога да цитирам, без да нарушавам Закона за авторското право. Ето този фрагмент, който бих написал и сега, ако все още си пазех таланта. Преди няколко месеца изведнъж осъзнах, че Климент Атанасов е навършил 50 години и ми стана смешно. Защото едно 50-годишно бебе изглежда точно така. Пухкаво, брадато, с учудени кръгли очи и неспокойно движещи се крайници. Искрено, безпардонно и лакомо. Съществуващо извън условностите на задръстената цивилизация, в своя координатна система и обкръжение от лицеприятни нему индивиди. Бебе, което упорито не иска да тръгне на детска градина и най-общо казано не плаща дaнък на колектива. Ако допусне все пак някаква навалица около себе си, това е единствено в миговете на публична слава. В останалото време Климбо служи вярно на собствените си морални, естетически и социални критерии. Които в повечето случаи са с няколко степени над общоприетите. И, естествено, дразнят колектива. Първата в Бургас частна художествена галерия, на която той даде многозначитителното име “К”, се превърна в средище на свободомислещите артисти. Сред пясъчните дюни на безвкусицата той наистина създаде оазис за свободните творци. За онези, които са верни на натюрела си, на своята истина за света и на таланта, който Бог им е дал. Там, в незабравимия уют на задния двор Климбо направи изложби, концерти, театрални спектакли, дискусии. Там всички ние, приятелите на галериста, пускахме фантазията си да препуска на воля и се чувствахме като на друга планета. Може би планетата на Малкия принц? Казва ли ти някой?!… Към тези щрихи мога да добавя, че Климент Атанасов е зограф (завършил е реставрация в Художествената академия), който е съживил стенописите на поне дузина църкви, живописец с постоянно променящ се почерк и дразнител за всеки уважаващ себе си представител на съсловието с квадратни глави. Разговарям с него набързо, тъй като е пристигнал преди малко и стоварва кашоните със своите произведения в кокетните залички на галерия ЛИК, която се намира близо до Руски паметник и където художникът реди втора изложба. Предишната бе преди девет години, а последната му – преди пет. От доста време Климбо емигрира на село. Купи си една селска къща на двайсетина километра от Бургас, навътре в планината и ходи рядко до областния град. За последно се видяхме преди около две години и тогава той ми показваше някои от колекционерските си находки, но нещо не му се рисуваше. Затова и захващам разговора ни от тази точка. - Това ли прави през последните две години? - По-точно – през последните две зими. - „Малките неща“ е добро попадение. Веднага си помислих за малките камъчета, които обръщат колата, дреболиите, които всъщност изпълват живота ни и пр. ... - Не. Картините ми са инспирирани от 44-ия постулат на Спиноза, който гласи: „На природата на разума е присъщо да разглежда нещата не като случайни, а необходими.“ Те имат своя произход в играта на моите представи за пространство и светлина. А малките неща са това, което дава възможност на художника да експериментира. А идеите при мен се раждаха толкова бързо и една след друга, че можех да ги представя единствено върху малки платна, тъй като, ако започнех върху голяма площ, докато нанасям първите щрихи и идеята вече е отлетяла, а на нейно място се е появила друга. - Поредната промяна в теб, ако съпоставим тези формати с телешките кожи, които опъна преди близо 20 години. Как се наричаше този цикъл? - „Цитати по началата“. Това бяха 11 телешки пергамента с височина от 2.5 до 3.5 метра, върху които се бях опитал да проследя пътя на човешката цивилизация през последните десет хиляди години, като с помощта на ситопечат пренесох върху пергаментите знаковите артефакти на този път. Направих я в чест на новото хилядолетие и гостувах с нея в няколко държави. - Тази изложба предизвика известно брожение, доколкото си спомням. - Ами. Просто скандализира някои видни представители на т. нар. художествено–творчески елит, който насъска няколко критици да ме ухапят. Но те хем ме ухапаха, хем ме помолиха да не им се сърдя. - От доста години живееш на село. Това не те ли откъсва от естествената ти среда? - Напротив. Откъсва ме от дразнителите. Аз затова и избягах от големия град, защото всичко това около нас не ми харесва, а ми омръзна да се изявявам по форумите, без да мога да променя каквото и да било. - Като идвах насам, си мислех за твоите малки неща и за големите глупости. Малките неща ценителите на живописта ще видят в галерията, а кои са големите ни глупости? - Най-голямата глупост е това, че някои хора се взимат много на сериозно и не си дават сметка, че са за малко на този свят и са прашинка в него. С това свое поведение те тормозят много хора и са вредни. - А изкуството къде е в този контекст? - Тук, у нас вече няма изкуство. Българската социална действителност отдавна извърши своя четвърти геноцид върху изкуството. Тук вече никой не се се интересува от изкуство, освен хората, които го правят. Ето, и аз си стоя сам вкъщи и си рисувам. - Като гледам кашоните и се опитвам да преброя рамките, бая нещо си нарисувал. - А, много неща останаха на село, но взех повечко, защото са малки формати, а и приятелят ми Людмил Киров – галеристът, каза, че галерията е голяма, но сега ще се чудим как да ги подредим. - В много от картините, които видях е изобразено пространство и сам човек сред него. Самотата ли е сегашната ти тема? - Не. Просто исках да покажа как може да се покаже животът като едно пространство с една фигура в него. Може да го приемем като космическия човек или човека във Вселената. Съвременният човек. - Така ли ти изглеждат човеците, които обитават територията, върху която живеем? - Не, те са нещо съвсем друго. Хората около нас не са дори хомо луденс, те са нещо като хомо чалгарикус. С изпразнена душа и изпразнено съзнание. Повечето просто са такива. - Ти затова ли изпрати и двамата си сина в чужбина? - Естествено. Те не биха могли да живеят и да се развиват тук пълноценно. А аз съм се скрил на село и си рисувам, когато имам идеи. - Реставрираш ли все още църкви? - Да, но на почивки, защото организацията на тази дейност е зависима от различни институции. От известно време реставрирам църквата в Аязмото в Стара Загора, но това е друга тема, която може да разнищим друг път. Църквата, вярата и институциите са отделна тема. - Да, въпреки че донякъде е свързана с това, което исках да те питам. Защо изчезна добротата от живота ни? - Питай управляващите. Те създават и убиват доброто. Когато единственото нещо, което те интересува е да мачкаш хората около себе си, без разлика млади ли са, стари ли са, доброто умира. - Как може една сравнително малка група хора да намачка цял народ? - Питай народа. Става малко като омагьосан кръг, но такъв е животът ни. Параграф 22. - Ти очевидно си се оттеглил във вътрешна емиграция. Обществените активности не те вълнуват. - Определено вече не ме вълнуват. - Масоните ли управляват света? - Не. Не знам. Но тук управляват неграмотните. В този момент пристигна фотографът Сергей Антонов, който също е добър приятел на Климбо и го отведе да му прави снимки. А аз си помислих, че ако напиша текста и го изпратя в сряда сутринта, и той излезе преди откриването на изложбата, ще призная най-после предимствата на виртуалната журналистика.

КНДР можела "да изтрие САЩ от лицето на земята"

https://vesti.bg/sviat/azia/kndr-mozhela-da-iztrie-sasht-ot-liceto-na-zemiata-6067566

КНДР разполлага с водородна бомба, различни типове ядрени бойни глави и е способна във всеки един момент да изтрие САЩ от лицето на земята, пише органът на управляващата партия

Затвориха 3 станции на метрото в Санкт Петербург след сигнал за бомба

http://offnews.bg/news/n_1/n_652054.html

Руската полиция затвори три станции на метрото в Санкт Петербург след анонимен сигнал за бомба.  Затворени бяха станциите "Сенная площадь", "Садовая" и "Спасская".  След проверка на полицията станциите бяха отворени, а взривно устройство не е открито.  Това се случва дни след нападението в метрото в Санкт Петербург, при което загинаха 14 души, а над 50 бяха ранени.  Поставената бомба избухна в тунела между станциите "Технологический институт-2" и "Сенная площадь". Преди атентата също е имало затваряне на станции заради анонимни сигнали, като според редица анализатори е възможно това да е била начин да се отслаби вниманието на службите. Извършителят на бомбената атака беше идентифициран като 22-годишния Акбаржон Джалилов, роден в Киргизстан и получил по-късно руско гражданство. Смята се, че той се е преместил в Санкт Петербург като тийнейджър. Родителите на Джалилов днес са привикани за разпит.  Държавният телевизионен канал "Росия 24" излъчи кадри, на които се вижда жена на средна възраст с червено палто и бяла забрадка и мъж с черно яке, преследвани от журналисти, съобщи БТА.

4,5 - годишно дете пострада при пътен инцидент в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/6155852

4,5 - годишно дете пострада при пътен инцидент в ПазарджикМомченце на 4,5г. е със счупена ключица след пътен инцидент в Пазарджик, съобщиха от полицията. Произшествието е станало на централния булевард "България" на града във вторник следобяд. Момченцето придружавало майка си във фризьорски салон на булеварда. Било оставено да си играе вътре, докато фризьорката правила прическата на майката.

Бившият премиер на Словения към Борисов: Популизмът загуби. Отговорността спечели

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155883

Бившият премиер на Словения към Борисов: Популизмът загуби. Отговорността спечели„Скъпи Бойко, моля приемете моите искрени поздравления за победата Ви и на партия ГЕРБ на парламентарните избори. Популизмът загуби и отговорността спечели. ГЕРБ още веднъж потвърди правото си да продължи успешните политики с доказан професионализъм.“ Това се казва в писмото на бившия министър-председател на Словения и настоящ лидер на Словенската

72 жертви, от тях 20 деца след химическата атака в Сирия - виновен още няма

http://offnews.bg/news/n_1/n_652034.html

Жертвите на вчерашната атака с химически оръжия в района на сирийския град Хан Шейхун достигнаха 72 души, половината от тях жени и деца, съобщава базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права. В резултат сирийският режим и опозицията започнаха да си прехвърлят вината за нападението, а Съветът за сигурност на ООН свика извънредно заседание, на което да предприеме мерки срещу виновниците за атаката, представляваща нарушение на международното законодателство. Ситуацията продължава да се развива, но ето какво знаем засега. Около 6:30 ч. сутринта във вторник самолети нанасят въздушни удари в северозападния град Хан Шейхун в провинция Идлиб, на около 100 км южно от Алепо. Градът с население от приблизително 50 000 души е под контрола на опозицията.  Първоначалната информация, идваща от Сирийската обсерватория за човешки права (СОЧП), сочеше, че ударите са нанесени от руски или правителствени самолети, а пуснатите от тях боеприпаси съдържат неясен химикал, предизвикващ задушаване. При пострадалите се наблюдават симптоми на отравяне като изтичане на пяна от устата, спазми и свиване на зениците. Информацията за броя на жертвите варира според източника, но най-общоприетите сведения идват от разполагащата с мрежа от източници на терен СОЧП. Вчера  Съюзът на организациите за медицинска грижа и помощ съобщи, че жертвите са най-малко 100, а ранените са поне 400. За сходна бройка сигнализира и опозиционния представител Осама Абу Зейд, който написа в Туитър за 90 жертви и над 500 ранени.   По последните данни на СОЧП сред общо 72-те жертви има 20 деца и 17 жени. Социалните мрежи са залети от видеоклипове и снимки на пострадали и загинали деца. Днес в Хан Шейхун са нанесени нови въздушни удари, допълва организацията. Засега не се съобщава нищо за нови жертви.  Сирийското правителство категорично отрече обвиненията в изявление, цитирано от държавната агенция САНА. Според Дамаск армията не разполага с химически оръжия и е изпълнила задълженията си по Конвенцията за химическите оръжия, към която се присъедини през есента на 2013 г. Режимът обяснява обвиненията с изфабрикувани новини.  Руската авиация отрече да е извършвала полети в областта през този ден, а от СОПЧ коментираха, че следите сочат към правителството на Башар Асад заради използваните самолети Су-22. По-късно руското министерство на отбраната излезе с изявление, в което обяснява случилото се с удари на сирийската авиация, нанесени по оръжейни складове на бунтовниците. Официалният представител на ведомството Игор Конашенков обясни във видео, публикувано на страницата на министерството в YouTube, че изтичането на газ идва от боеприпаси на бунтовниците, предназначени и за износ към Ирак. Конашенков не посочи конкретна групировка, а използва терминът "терористи", с който Русия и сирийското правителство отбелязват всички опозиционни фракции. Докато Москва, ключов съюзник на Асад, очаквано прехвърли вината върху опозицията, западните лидери насочиха обвиненията към  сирийския режим . Франция, Великобритания и САЩ предложиха проекторезолюция, която да бъде разгледана от Съвета за сигурност на ООН днес. Срещата започва от 17 ч. българско време и 15-те страни членки ще обсъдят документа, който според агенция Ройтерс съдържа предложение разследващи екипи да бъдат допуснати до бази на сирийската армия, за които се смята, че са използвани при атаката.  Съвместен екип от специалисти от ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия, създаден от Съвета за сигурност, заключи през миналата година, че "Ислямска държава" и правителството на Асад са отговорни за използването на забранени боеприпаси в Сирия през 2014 г. и 2015 г.  Най-смъртоносната атака с химическо оръжие, за което бива обвинявано сирийското правителство, бе извършена през 2013 г. в Гута край столицата Дамаск. При нападение със зарин на 21 август тогава бяха убити над 15000 души. 

Станишев: Правата на европейците не могат да бъдат разменна монета заради Брекзит

http://offnews.bg/news/n_1/n_652050.html

„Времето за съжаление изтече – процесът на напускане на ЕС от страна на Великобритания е в ход. Подчертаваме твърдия ангажимент на социалистите за пълноценно участие в преговорите, както и за бързото представяне на пълен преглед на това какво предстои – както процедурно, така и политически. Правата на европейците, които живеят във Великобритания, и на гражданите на Великобритания в ЕС, както и сътрудничеството в сферата на сигурността не трябва да бъдат използвани като разменна монета за печелене на надмощие в преговорите.” Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев по време на заседание на ЕП в Страсбург, посветено на започналата процедура по Брекзит. Силната социална защита за гражданите на ЕС и на Великобритания е приоритет. Обединеното кралство не може да се възползва от многото предимства на единния пазар, ако излезе от Съюза. Каквото и споразумение да бъде постигнато, Великобритания ще трябва да спазва същите правила, както и всички останали, подчерта лидерът на ПЕС. Нужно е да стартираме спешно дебата за това как ЕС с 27 страни ще коригира бюджета си, политиките и работата на институциите си след оттеглянето на Великобритания. Трябва да се възползваме от тази възможност, за да очертаем нова посока, която в по-голяма степен да ползва гражданите, добави Станишев. По време на заседанието бе приета и резолюция с основните позиции и цели на ЕП при преговорния процес с Лондон. В нея се подчертава, че е необходимо да не бъде допускан компромис между сигурността и бъдещите икономически отношения между ЕС и Обединеното кралство.

Член на ВСС си позволи да помрънка срещу Главния... Ама тихичко

http://www.clubz.bg/52485-chlen_na_vss_si_pozvoli_da_pomrynka_sreshtu_glavniq_ama_tihichko

След изслушванто на енергичния ръководител на Специализираната прокуратура и сформирането на нарочна работна група по неговите неволи - все неща, случили се през последните седмици - днес очаквано съответната колегия на ВСС отпусна още щатове на звеното.

След изхвърлянето на Светлозар Костов, административният ръководител Иван Гешев е един от любимците на обвинител № 1 Сотир Цацаров: той ръководи разследването "КТБ" и дори, когато се премести от Софийската градска поркуратра на ул. "Черковна", и делото изненадващо се оказа за организирана престъпна група, т.е. - "отиде" там след него.

Паралелно припомняме, че тече и сюжетът с предложението на кабинета "Борисов 2" (до ден днешен не е казано от кого точно дойде, б.р.): най-важните дела за корупция по високите етажи, на магистрати, депутати и пр. да се изземат от СГС и да отидат при Гешев и съответно в спецсъда.

Така днес на заседание на прокурорската колегия на ВСС бяха отнети по една щатна бройка обвинители от Видин, Елин Пелин, Карлово, Горна Оряховица и Габрово с предложение до пленума утре да разкрие 5 нови длъжности в специализираното обвинение. Всички те са незаети, т.е. - само се разместват вътрешни резерви.

Също така Сотир Цацаров изчете накратко и аналогично предложение да бъде съкратена по една длъжност следовател от Пловдив, Варна, СГП и цели 4 от Националната следствена служба.

Тук се намеси дори леко саркастично единствен Румен Георгиев, който - меко казано - не е ежедневие да опонира на главния прокурор:

"То донорството от НСлС вероятно скоро ще стане невъзможно като ход... Но ми прави впечатление, че съкращението първоначално щеше да е като съкращение на щат от Военното следствие - каза представителят на следователите във ВСС, който бе пратен там именно от НСлС. - И второ – ако се взима щат от НСлС, с оглед финансовата обезпеченост, дали не може да се намали размяната на 1 длъжност на върховно ниво (каквито на практика са по ранг следователите от НСлС, б.р.) - не трябва ли да не е на принципа кон за кокошка – един на върховно ниво с един примерно младши."

Той поясни, че всъщност има предвид "дали не е възможно" да предложат на пленума "при подобно донорство" да се изчисли адекватността, или пък "да не бъде съкратена някоя бройка на окръжно ниво". (с думи прости: че закриването на 4 щата за магистрати с върховен ранг не е равностойно на откриване на 4 за младши прокурор, б.р.).

"Това е просто като един въпрос... Иначе аз не бих могъл да обърна колелото на историята", дозастрахова се Румен Георгиев.

Румен Георгиев

Цацаров вкратце го скастри, че в двете звена обемът на работа не е адекватен на съществуващата численост. И че "това е направено като предложение", и че прокурорите също така действали от ВКП, защото е "просто безсмислено да пазим тази висока численост във високите нива".

И демократично предложи на Георгиев:

"Ако искате, оформете го като решение и гласуваме..."

Следовтелят, който е пред пенсия, не само че не го оформи като решение, ами... при гласуването 11:0 дори не бе "против". Така не защити собствените си думи с ясното съзнание, че и 10:1 би било достатъчно.

За разлика от него, при последвало гласуване по друга тема - дали кандидатите от прокурорската колегия за новия ВСС да правят предизборни срещи само в извънработно време, на Елка Атанасова не й мигна окото да се противопостави (10:1) срещу мнението на монолитното мнозинство.

Агенцията по храните стартира проверки за Великден и Гергьовден

http://www.moreto.net/novini.php?n=348121

Българската агенция по безопасност на храните започва извънредни проверки за Великден и Гергьовден, съобщиха оттам за Moreto.net. Инспекциите са извън плановия контрол. Ще се проверяват обекти за производство на храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища, както и такива с дейност кетъринг и обекти предлагащи услугата “ол инклузив“.

Родителите на атентатора от Петербург пристигнаха за разпити

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155850

Родителите на атентатора от Петербург пристигнаха за разпитиРодителите на Акбаржон Джалилов, извършителя на самоубийствения атентат в метрото в Русия, пристигнаха днес в Санкт Петербург за разпити, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Държавният телевизионен канал "Росия 24" излъчи кадри, на които се вижда жена на средна възраст с червено палто и бяла забрадка и мъж с черно яке,

Димитър Петров: Електронната здравна карта е добър контролен механизъм

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dimityr-petrov-elektronnata-zdravna-karta-e-dobyr-kontrolen-mehanizym-237054/

Въвеждането на пръстов отпечатък в извънболничната помощ щеше да доведе до пълен хаос, каза подуправителят на НЗОК

Работодателите подкрепят промените на МОН в закона за академичния състав

https://www.actualno.com/education/rabotodatelite-podkrepjat-promenite-na-mon-v-zakona-za-akademichnija-systav-news_603988.html

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изразява своята пълна подкрепа за предлаганите от Министерство на образованието и науката (МОН) минимални национални изисквания към кандидатите за придобиване на научна степен и заемане на академична длъ

София засили мерките за сигурност в метрото

http://offnews.bg/news/n_1/n_652055.html

Веднага след атентата в Санкт Петербург София е засилила мерките за сигурност в метрото и е увеличила полицейското присъствие. Има видеонаблюдение на всички станции на метрото - каза кметът на София Йорданка Фандъкова. „Всичко, което е възможно, се прави. Много важно е и да се знае как трябва да се реагира“, уточни Фандъкова. Кметът на София каза още, че никой никъде не е застрахован от терористични актове.

ДОСТ настоява главният прокурор да поиска касиране на изборите

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/05/2948093_dost_nastoiava_glavniiat_prokuror_da_poiska_kasirane/?ref=rss


Лидерът на ДОСТ Лютви Местан призова главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВКС Лозан Панов да сезират Конституционния съд (КС) с искане за касиране на резултатите от парламентарния вот на 26 март. Мотивът - изборите се провели при нарушения на конституцията.

Един от аргументите за искането на ДОСТ е, че с разпореждането избирателите в чужбина да попълват декларации за гласуване само в секциите Централната избирателна комисия (ЦИК) е нарушила решение на...

Осъдиха мъж на 4 години, не плащал данъци за над 243 000 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155796

Осъдиха мъж на 4 години, не плащал данъци за над 243 000 леваСъдът наложи ефективна присъда на пълномощник на дружество в София, избегнал плащането на данъци за над 243 000 лева. На 4 април 2017 г. по внесен от Софийска градска прокуратура (СГП) обвинителен акт бе постановена ефективна присъда спрямо Венцислав Спасов за извършено от него данъчно престъпление. Това съобщиха от прокуратурата.

За кожата на един университет (СНИМКИ)

http://www.clubz.bg/52484-za_kojata_na_edin_universitet_snimki

Нови протести изпълниха централните улици на Будапеща във вторник вечерта, след като парламентът ударно гласува закон, с който се прави функционирането на Централноевропейския университет в страната невъзможно. Университетът, чийто основател е Джордж Сорос, е в Унгария от 1991 г.  Либералният му дух обаче е в противоречие с политиката на Виктор Орбан. Въпреки острите реакции от цял свят - политически и академични, сред тях и 17 нобелисти, законът вчера беше гласуван. Опозиционните партии бяха против.

Протестиращите направиха жива верига около университета, а след това се отправиха към парламента с надписи "вето". Те искат унгарския президент Янош Адер да не издава указ за влизането на закона в сила.

"Нашата цел е президентът да наложи вето върху закона, въпреки че не вярвам, че той ще го направи", казва Лука Ласло, един от демонстрантите, студент по национализъм в ЦЕУ пред EUobserver.

Законът вероятно ще бъде даден и на Конституционния съд. Очаква се и остра реакция от Европейския съюз, чийто член е Унгария.

Ласло обяснява, че в последния си мейл до студентите ректорът Майкъл Игнатиев им е написал да продължават да учат. Ако законът влезе в сила, от януари 2018 г. няма да бъдат приемани нови студенти в ЦУЕ. Много европейски градове вече предложиха гостоприемство на университета - като най-близката възможност е Виена.

Масови протести в Будапеща срещу затварянето на висшето училище имаше и в неделя. Борбата е за свободата и независимостта на висшето образование и либералната демокрация в Унгария, обясниха участниците. 

 

 

 

Освободен е главният секретар на Агенцията по вписванията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155789

Освободен е главният секретар на
Агенцията по вписваниятаИнспекторатът към Министерство на правосъдието е установил нарушения при провеждането на конкурс за главен секретар на Агенцията по вписванията, който е бил проведен преди 2 г. Заради това в началото на тази седмица е  бил освободен  главният секретар Надя Георгиева. Тя е била освободена от изпълнителния директор на агенцията Елена Маркова.

Станишев за Брекзит: Правата на европейските граждани не могат да бъдат разменна монета в преговорите с Лондон

http://www.cross.bg/velikobritaniya-stanishev-pregovorite-1539579.html

/КРОСС/ „Времето за съжаление изтече - процесът на напускане на ЕС от страна на Великобритания е в ход. Подчертаваме твърдия ангажимент на социалистите за пълноценно участие в преговорите, както и за бързото представяне на пълен преглед на това какво предстои - както процедурно, така и политически. Правата на европейците, които живеят във Великобритания, и на гражданите на Великобритания в ЕС, както и сътрудничеството в сферата на сигурността не трябва да бъдат използвани като разменна монета за печелене на надмощие в преговорите.", заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев по време на заседание на ЕП в Страсбург, посветено на стратиралата процедура по Брекзит. „Силната социална защита за гражданите на ЕС и на Великобритания е приоритет. Обединеното кралство не може да се възползва от многото предимства на единния пазар, ако излезе от Съюза. Каквото и споразумение да бъде постигнато, Великобритания ще трябва да спазва същите правила, както и всички останали. Нужно е да стартираме спешно дебата за това как ЕС с 27 страни ще коригира бюджета си, политиките и работата на институции си след оттеглянето на Великобритания. Трябва да се възползваме от тази възможност, за да очертаем нова посока, която в по-голяма степен да ползва гражданите.", добави Станишев. По време на заседанието бе приета и резолюция с основните позиции и цели на ЕП при преговорния процес с Лондон

Гуардиола: Може би Конте е най-добрият мениджър

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/05/2948186_guardiola_moje_bi_konte_e_nai-dobriiat_menidjur/?ref=rss


Мениджърът на "Челси" Антонио Конте е "може би най-добрият", обяви наставникът на "Манчестър сити" Хосеп Гуардиола. Той добави, че е научил много от отборите, водени от италианеца.

Сините и "гражданите" ще играят на "Стамфорд бридж" тази вечер от 22:00 ч. "Челси" е пръв в класирането с 69 точки, а "Сити" заема четвъртото място с 58.

"Моето мнението е, че колегата Конте е...

Атентатът в Петербург е изпитание за политиката на Путин в Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/05/2948199_atentatut_v_peterburg_e_izpitanie_za_politikata_na/?ref=rss


Радикалните ислямисти са извършвали нападения срещу Русия много пъти, но бомбеният атентат от понеделник срещу метрото на Санкт Петербург е нещо лично за президента Владимир Путин - той бе извършен в родния му град, в ден, в който той бе на посещение там.

Атаката, чиrто жертви станаха 14 души, а 50 бяха ранени, е изпитание и за едно от най-спорните политически действия на държавния глава - решението му да предприеме военна намеса в Сирия на страната на президента Башар...

Състезание по риболов и почистване край яз."Йовковци" стягат в Елена

https://www.24chasa.bg/region/article/6155665

Състезание по риболов и почистване
край яз."Йовковци" стягат в ЕленаРиболовци от градовете Елена, Велико Търново и Горна Оряховица инициират почистване на бреговете на язовир „Йовковци“ на 9 април, неделя. Сборният пункт е на Вълчовския ръкав на язовира, началото е от 9 часа. Община Елена подкрепя инициативата и ще окаже съдействие за извозване на отпадъците от фирма „Глобъл Клинър“,

Розови пеликани "гостуват" в резервата "Сребърна"

//dariknews.bg/regioni/dobrich/rozovi-pelikani-gostuvat-v-rezervata-srebyrna-2015554

Ято от около 20 розови пеликана гостува от седмица в колонията на къдроглавия пеликан в резервата „Сребърна”, съобщиха от Регионалната инспекция по околна среда и води в Русе. Къдроглавите пеликани, които в момента са в гнездови период, реагират добронамерено към „гостите” и не проявяват агресия. Т

Музейни специалисти  на обучение в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/muzejni-specialisti-na-obuchenie-v-sliven-2015553

Обучение тема "Разширяване на достъпа до културно наследство. Работа с публики" започна в Сливен. То се провежда по инициатива на Министерството на културата и в него участват музейни специалисти от Южна България. Домакин на форума е Регионален исторически музей-Сливен.

Обучението, к

Уволниха главния секретар на Агенцията по вписванията

//dariknews.bg/novini/bylgariia/uvolniha-glavniia-sekretar-na-agenciiata-po-vpisvaniiata-2015556

Уволниха главния секретар на Агенцията по вписванията Надя Георгиева. Тя е била освободена в понеделник, тъй като доклад на Инспектората към Министерство на правосъдието установил, че Георгиева е назначена чрез нагласен конкурс.
 
През юни 2015 г. Надя Георгиева е

Андрей Новаков: ЕС отпуска още €6 млрд. за инфраструктура, сигурност и нови работни места

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/andrej-novakov-es-otpuska-oshte-6-mlrd.-za-infrastruktura-sigurnost-i-novi-rabotni-mesta-2015557

Горд съм, че Европейският парламент (ЕП) постигна споразумение за допълнителни 6 млрд. евро по ключови за Европейския съюз (ЕС) програми, което е исторически успех без аналог. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на пленарното заседание на ЕП в Страсбург, където се обсъди

Разбиха група, изготвяла фалшиви документи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155755

Разбиха група, изготвяла фалшиви документиСлужители от отдел „Противодействие на контрабандата и престъпността през държавната граница” в ГДГП и ГПУ Силистра проведоха специализирана полицейска операция на територията на София и Силистренска област, съобщават от пресцентъра на МВР. Документирана и преустановена е престъпна дейност, свързана с изготвяне и разпространение на неистински

EVN България предоставя на своите клиенти възможност за самоотчет на електромерите

http://www.cross.bg/april-tzeni-vklyuchitelno-1539578.html

/КРОСС/ Предвид очакваното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за нови цени на електроенергията от 7 април 2017 г. EVN България предоставя на своите клиенти възможност сами да отчетат електромери и да предоставят данните на дружеството. Самоотчитането се извършва по желание на клиентите без да отменя осъществяването на регулярен месечен отчет на електромерите от страна на дружеството. Клиентите, които желаят да се възползват от тази възможност, следва да попълнят показанията на електромерите си на 7 април 2017 г. в декларация, която се предоставя и попълва в EVN Офис. Приемане на декларациите ще се извършва в периода 7 април - 11 април 2017 г. (вторник) включително. При попълването се посочват ИТН (измервателна точка номер) и клиентски номер, които фигурират във всяка една фактура. Желателно е клиентите да оставят и актуален телефон в случай на грешно подадени показания. На база на предоставените данни от самоотчета дружеството ще фактурира консумираната електроенергия до 6 април 2017 г. включително по старите цени, а от 7 април 2017 г. - по новите тарифи, определени от КЕВР. За всички клиенти, които не пожелаят да отчетат сами електромерите си към 7 април 2017 г. ще важи следният принцип, който се прилага при смяна на цени:- Количеството консумирана енергия по стари цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от датата на отчитането до 6 април 2017 г

Две седмици преди референдума в Турция централната банка повиши лихвите

http://www.investor.bg/novini/130/a/dve-sedmici-predi-referenduma-v-turciia-centralnata-banka-povishi-lihvite-237058/

Така на практика банката се лиши и от предпочитания инструмент за влияние – гъвкавостта, коментира Bloomberg

България е осъдена за системно мръсния въздух

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-osadena-za-sistemno-mrasniya-vazduh-news262317.html

България е виновна за системно и постоянно превишаване на дневните и годишните норми на замърсяване на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ10) на територията на цялата страна. Освен това българските власти са закъснели с предприемането на мерки за подобряването на въздуха във възможно най-кратък срок. Това реши съдът на Европейския съюз в Люксембург, който осъди страната ни заради трайно лошото качество на въздуха в агломерации София, Пловдив и Варна, както и в Северна, Югозападна и Югоизточна България. Осъдителното решението на Европейския съд само констатира нарушението без да налага санкции на страната ни. Бъдещото бездействие на българските институции обаче може да ни струва скъпо. Ако България продължи да не изпълнява съдебното решение и българите да дишат най-мръсния въздух, Европейска комисия може да поиска от съда на ЕС налагането на санкции. Те може да бъдат еднократна глоба за неизпълнението на евроизискванията или всекидневна глоба, докато нарушението не бъде отстранено. Няма информация какви са бъдещите планове на ЕК. Факт е обаче, че и към днешна дата България продължава да не изпълнява изискванията за чистотата на въздуха и превишава пределно допустимите норми по отношение замърсяването с финни прахови частици. Нещо повече, със 118 смъртни случая на 100 000 души България е на второ място в света по смъртност на глава от населението заради мръсния въздух, според изследване на Световната здравна организация (СЗО). "За изпълнение на съдебното решение е необходимо мобилизиране на усилията на всички заинтересовани страни и активното съдействие на населението", заявиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). От тяхното съобщение става ясно, че ведомството разчита на "индивидуалното поведение на всеки член на обществото", а общините да са по-активни в прилагането на мерки срещу замърсяването на въздуха. Екоминистерството явно очаква да има ефект от предвидените в оперативната програма "Околна среда" 115 млн. лв. за общините с нарушено качество и това да бъде отчетено от Европейската комисия. Тези пари са насочени специално към общините с установени проблеми с чистотата на въздуха. МОСВ посочва още, че Националният доверителен екофонд финансира и изпълнява проекти за енергийна ефективност и подмяна на горивната база в сгради държавна и общинска собственост и субсидира закупуването на електрически превозни средства от държавни и общински структури. Продължава и разработването на законови ограничения за съдържанието на сяра и пепел във въглищата и брикетите за битово опотление. Делото на ЕК срещу страната ни беше заведено на 14 септември 2015 г. заради систематичното и постоянно неспазване на пределно допустимите норми за замърсяване на въздуха от 2007 г. до 2014 г. и непредприемането на адекватни мерки това да бъде променено. Полша, която също има проблеми със замърсяването на въздуха, е влязла като страна по спора в подкрепа на България, но и това не е помогнало. България на два пъти иска отсрочка на ангажимента Съгласно договора за присъединяване към ЕС страната ни е следвало да постигне определени нива на серен диоксид, финни прахови частици, олово и въглероден оксид в атмосферния въздух, които да не превишават пределно допустимите стойности още през 2007 г. През годините започва намаляване на замърсяването на въздуха, но по отношение на финните прахови частици страната ни не отбелязва напредък. Трите най-големи български града - София, Пловдив и Варна са първенци по замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Те са с диаметър под 10 микрона и се отделят в атмосферата предимно от човешки дейности – транспорт, промишленост и битово отопление. Замърсяването с финни прахови частици причинява редица болести основно на дихателните пътища и сърдечно-съдовата система. Според български медици над 118 000 българи годишно се разболяват заради мръсния въздух. Въпреки стряскащите данни на два пъти – през 2009 и 2011 г. България отправя искане към ЕК за освобождаване от задължението да прилага пределно допустимите стойности по отношение на финните прахови частици. Брюксел ги отхвърля, а през 2014 г. ЕК предупреждава България, че ще предприеме наказателна процедура заради мръсния въздух за да защити здравето на хората. Българските власти отговарят, че са предприели подходящи мерки за решаването на проблема. Аргументът им е, че е на лице тенденция за намаляване на броя на превишаванията на пределно допустимите норми за замърсяването на въздуха в периода 2011 – 2013 г. ЕК обаче не смята, че е вярно и завежда делото през септември 2015 г. Печките и транспортът са виновни за мръсния въздух у нас Пред съда в Люксембург България не отрича, че е превишавала пределно допустимите норми на замърсяване на въздуха както дневните показатели, така и годишните от 2007 г. насам, но твърди, че е има тенденция за намаляване на концентрацията на финни прахови частици във въздуха. В 28 от 37-те пункта за измерване на качеството на въздуха било регистрирано намаляване на средногодишната им концентрация, както и намаляване на броя на превишаванията на дневните пределно допустими стойности между 2011 г. и 2015 г. България твърди още, че пречка пред усилията ѝ за намаляване на нивата на замърсяване на въздуха е социално-икономическото й положение. Проблемът с вредните емисии бил труден за решаване, заради източниците на замърсяване - битовото отопление и автомобилния транспорт. Съответно икономическите трудности на голяма част от българското население били причината дървата и въглищата да бъдат масово използвани за отопление през зимния период. За 2013 г. българите, които изпитват големи трудности за покриване на основните си месечни разходи, са били около една трета от населението на страната, докато за останалите 27 страни-членки като цяло такива трудности са изпитвали 12 на сто от населението на ЕС, изтъква страната ни. Българските власти твърдят още, че са предприели мерки за подобряването на качеството на въздуха - планове, програми за обновяване на обществения градски транспорт, енергийната ефективност на сградите, развитието на селските региони. Освен това са били приети мерки с цел да се създадат по-добри условия за битовата газификация. Съдът: България нарушава системно и постоянно изискванията за въздуха Съдът обаче не се съгласява с нито един от доводите на страната ни. Страните членки са длъжни да гарантират, че не надвишават допустимите нива на замърсяване на въздуха. Превишаването им е достатъчно, за да се приеме за неизпълнението на поет ангажимент, постановява съдът. Той не приема и тезата, че просто с изготвянето на план за качеството на въздуха държава членка би изпълнила напълно задълженията си. Съдът не приема и довода на страната ни за тежкото "социално-икономическо положение" на хората, което е виновно за мръсния въздух. Съдът смята още, че страната ни е въвела със значително закъснение мерки за подобряването на въздуха. Съгласно евродрективата това е трябвало да стане най-късно до 11 юни 2010 г., но едва в края на 2015 г. е направена промяна в законодателството ни в тази насока. Това се случва след завеждането на делото срещу страната ни. Отделен е въпроса, че редица големи градове все още не са одобрили плановете си за решаването на този проблем, сред тях е и София. Въпреки предприетите мерки дневните и годишните пределно допустими стойности за финните прахови частици продължават да са над нормите. "Следователно посочените пределно допустими стойности продължават систематично и постоянно да бъдат превишавани" в България, въпреки задълженията ѝ, посочва съдът. "Такова положение само по себе си доказва, без да е необходимо подробно да се проучва съдържанието на изготвените от България планове, че в настоящия случай тази държава членка не е привела в действие подходящи и ефикасни мерки, за да бъде периодът на превишаване на пределно допустимите стойности, приложими за концентрациите на финни прахови частици, "възможно най-кратък"", смята Европейският съд. По тази причина той осъжда страната ни, както и да заплати направените разноски по делото, които не са посочени в решението на колко възлизат. "Грийнпис": Решението на съда е оправдано Решението на съда е напълно оправдано, смята българският офис на международната организация "Грийнпийс", която от години се опитва да насочи вниманието на институциите и гражданското общество към лошото качество на въздуха в страната. Европейските норми за качество на въздуха са от изключителна важност и тяхното пренебрегване води до сериозни здравни последици като астма, заболявания на белите дробове, дихателните пътища и сърдечно-съдовата система. "Време е българските градове да започнат прилагането на реално действащи мерки, които да доведат до подобряване качеството на въздуха и да осигурят на жителите си безопасна среда за живеене", коментира Теодора Стоянова, координатор на кампания "Климат и енергия" към "Грийнпийс"-България. Според нея адекватни политики за решаването на проблема са развитието на велосипедния и обществения транспорт, замяната на остарели и неефективни горивни системи за битовото отопление.

Съдът на ЕС осъди България за системно и постоянно замърсяване на въздуха

http://www.mediapool.bg/sadat-na-es-osadi-bulgaria-za-sistemno-i-postoyanno-zamarsyavane-na-vazduha-news262317.html

България за виновна за системно и постоянно превишаване на дневните и годишните норми на замърсяване на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ10) на територията на цялата страна. Освен това българските власти са закъснели с предприемането на мерки за подобряването на въздуха във възможно най-кратък срок. Това реши съдът на Европейския съюз в Люксембург, който осъди страната ни заради трайно лошото качество на въздуха в агломерации София, Пловдив и Варна, както и в Северна, Югозападна и Югоизточна България. Осъдителното решението на Европейския съд само констатира нарушението без да налага санкции на страната ни. Бъдещото бездействие на българските институции обаче може да ни струва скъпо. Ако България продължи да не изпълнява съдебното решение и българите да дишат най-мръсния въздух, Европейска комисия може да поиска от съда на ЕС налагането на санкциии. Те може да бъдат еднократна глоба за неизпълнението на евроизискванията или всекидневна глоба, докато нарушението не бъде отстранено. Няма информация какви са бъдещите планове на ЕК. Факт е обаче, че и към днешна дата България продължава да не изпълнява изискванията за чистотата на въздуха и превишава пределно допустимите норми по отношение замърсяването с финни прахови частици. Нещо повече със 118 смъртни случая на 100 000 души България е на второ място в света по смъртност на глава от населението заради мръсния въздух, според изследване на Световната здравна организация (СЗО). Делото на ЕК срещу страната ни беше заведено на 14 септември 2015 г. заради систематичното и постоянно неспазване на пределно допустимите норми за замърсяване на въздуха от 2007 г. до 2014 г. и непредприемането на адекватни мерки това да бъде променено. Полша, която също има проблеми със замърсяването на въздуха, е влязла като страна по спора в подкрепа на България, но и това не е помогнало. България на два пъти иска отсрочка на ангажимента Съгласно договора за присъединяване към ЕС страната ни е следвало да постигне определени нива на серен диоксид, финни прахови частици, олово и въглероден оксид в атмосферния въздух, които да не превишават пределно допустимите стойности още през 2007 г. През годините започва намаляване на замърсяването на въздуха, но по отношение на финните прахови частици страната ни не отбелязва напредък. Трите най-големи български града - София, Пловдив и Варна са първенци по замърсяване на въздуха с фини прахови. Тези частици са с диаметър под 10 микрона и се отделят в атмосферата предимно от човешки дейности – транспорт, промишленост и битово отопление. Замърсяването с финни прахови частици причинява редица болести основно на дихателните пътища и сърдечно-съдовата система. Според български медици над 118 000 българи годишно се разболяват заради мръсния въздух. Въпреки стряскащите данни на два пъти – през 2009 и 2011 г. България отправя искане към ЕК за освобождаване от задължението да прилага пределно допустимите стойности по отношение на финните прахови частици. Брюксел ги отхвърля, а през 2014 г. ЕК предупреждава България, че ще предприеме наказателна процедура заради мръсния въздух за да защити здравето на хората. Българските власти отговарят, че са предприели подходящи мерки за решаването на проблема. Аргументът им е, че е на лице тенденция за намаляване на броя на превишаванията на пределно допустимите норми за замърсяването на въздуха в периода 2011 – 2013 г. ЕК обаче не смята, че е вярно и завежда делото през септември 2015 г. Печките и транспортът са виновни за мръсния въздух у нас Пред съда в Люксембург България не отрича, че е превишавала пределно допустимите норми на замърсяване на въздуха както дневните показатели, така и годишните от 2007 г. насам, но твърди, че е има тенденция за намаляване на концентрацията на финни прахови частици във въздуха. В 28 от 37-те пункта за измерване на качеството на въздуха било регистрирано намаляване на средногодишната им концентрация, както и намаляване на броя на превишаванията на дневните пределно допустими стойности между 2011 г. и 2015 г. България твърди още, че пречка пред усилията ѝ за намаляване на нивата на замърсяване на въздуха е социално-икономическото й положение. Проблемът с вредните емисии бил труден за решаване, заради източниците на замърсяване - битовото отопление и автомобилния транспорт. Съответно икономическите трудности на голяма част от българското население били причината дървата и въглищата да бъдат масово използвани за отопление през зимния период. За 2013 г. българите, които изпитват големи трудности за покриване на основните си месечни разходи, са били около една трета от населението на страната, докато за останалите 27 страни-членки като цяло такива трудности са изпитвали 12 на сто от населението на ЕС, изтъква страната ни. Страната ни твърди, че е предприела мерки за подобряването на качеството на въздуха - общински планов, програми за обществен градски транспорт, енергийната ефективност на сградите, развитието на селските региони. Освен това са били приети мерки с цел да се създадат по-добри условия за битовата газификация. Съдът: България нарушава системно и постоянно изискванията за въздуха Съдът обаче не се съгласява с нито един от доводите на страната ни. Страните членки са длъжни да гарантират, че не надвишават допустимите нива на замърсяване на въздуха. Превишаването им е достатъчно, за да се приеме за неизпълнението на поет ангажимент, постановява съдът. Той не приема и тезата, че просто с изготвянето на план за качеството на въздуха държава членка би изпълнила напълно задълженията си. Съдът не приема и доводът на страната ни за тежкото "социално-икономическо положение" на хората, което е виновно за мръсния въздух. Съдът смята още, че страната ни е въвела със значително закъснение предприемането на мерки за подобряването на въздуха. Съгласно евродрективата това е трябвало да стане най-късно до 11 юни 2010 г., но едва в края на 2015 г. е направена промяна в законодателството ни в тази насока. Това се случва след завеждането на делото срещу страната ни. Отделен е въпроса, че редица големи градове все още не са одобрили плановете си за решаването на този проблем, сред тях е и София. Въпреки предприетите мерки дневните и годишните пределно допустими стойности за финните прахови частици продължават да са над нормите. "Следователно посочените пределно допустими стойности продължават систематично и постоянно да бъдат превишавани" в България, въпреки задълженията ѝ, посочва съдът. "Такова положение само по себе си доказва, без да е необходимо подробно да се проучва съдържанието на изготвените от България планове, че в настоящия случай тази държава членка не е привела в действие подходящи и ефикасни мерки, за да бъде периодът на превишаване на пределно допустимите стойности, приложими за концентрациите на финни прахови частици, "възможно най-кратък"", смята Европейския съд. По тази причина той осъжда страната ни, както и да заплати направените разноски по делото, които не са посочени в решението на колко възлизат. "Грийнпис": Решението на съда е оправдано Решението на съда е напълно оправдано, смята българският офис на международната организация "Грийнпийс", която от години се опитва да насочи вниманието на институциите и гражданското общество към лошото качество на въздуха в страната. Европейските норми за качество на въздуха са от изключителна важност и тяхното пренебрегване води до сериозни здравни последици като астма, заболявания на белите дробове, дихателните пътища и сърдечно-съдовата система. "Време е българските градове да започнат прилагането на реално действащи мерки, които да доведат до подобряване качеството на въздуха и да осигурят на жителите си безопасна среда за живеене", коментира Теодора Стоянова, координатор на кампания "Климат и енергия" към "Грийнпийс"-България. Според нея адекватни политики за решаването на проблема са развитието на велосипедния и обществения транспорт, замяната на остарели и неефективни горивни системи за битовото отопление.

Съдът на ЕС осъди България заради мръсния въздух

http://www.mediapool.bg/sadat-na-es-osadi-bulgaria-zaradi-mrasniya-vazduh-news262317.html

Съдът на Европейския съюз в Люксембург постанови осъдително решение срещу България заради трайно лошото качество на въздуха в голяма част от страната. Делото бе заведено през 2015 година от Европейската комисия с надеждата, че властите в София ще вземат мерки за справяне с проблема. Едновременно с това бе заведено дело и срещу Белгия. Още с приемането си в ЕС България директно оглави класацията за най-мръсен въздух в съюза. Трите най-големи български градове София, Пловдив и Варна са първенци по замърсяване на въздуха с фини прахови. Тези частици са с диаметър под 10 микрона и се отделят в атмосферата предимно от човешки дейности – транспорт, промишленост и битово отопление, които причиняват тежки проблеми със здравето. Най-големият проблем в България е отоплението с твърдо гориво. От Съда на ЕС казват, че засега не е постановена глоба за България, съобщава БТА. При завеждането на иска от Еврокомисията първото решение на Съда е за установяване на неизпълнение на задълженията по договора. Именно това решение е взето сега. Ако след повторно сезиране от ЕК Съдът на ЕС установи, че България не се е съобразила със съдебното решение, тогава вече може да бъде наложена глоба. Тя може да бъде еднократна или докато нарушението бъде прекратено. Съдът на ЕС посочва, че България е изготвила планове за подобряване на качеството на въздуха, което е потвърдено и от Европейската комисия. Според Комисията обаче България не е предприела всички необходими и от научна гледна точка възможни мерки, за да преустанови превишаването на пределно допустимите стойности. "Замърсяването на въздуха оказва значително вредно въздействие върху здравето ни. По-специално фините прахови частици увреждат както сърдечносъдовата система, така и дихателните пътища", се казва в решението на Съда на ЕС. Според доклада на Световната здравна организация (СЗО) мръсният въздух има връзка с преждевременната смърт на 479 хил. европейци, а в световен мащаб - на над 3 млн. души годишно. Очаквайте подробности

Станишев за Брекзит: Правата на европейските граждани не могат да бъдат разменна монета в преговорите с Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155798

Станишев за Брекзит: Правата на европейските граждани не могат да бъдат разменна монета в преговорите с Лондон„Времето за съжаление изтече – процесът на напускане на ЕС от страна на Великобритания е в ход. Подчертаваме твърдия ангажимент на социалистите за пълноценно участие в преговорите, както и за бързото представяне на пълен преглед на това какво предстои – както процедурно, така и политически. Правата на европейците, които живеят във Великобритания,

Турция се подготвя за нова военна операция в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155795

Турция се подготвя за нова военна операция в СирияТурция се подготвя за нова военна операция в Сирия и в иракския район Синджар, която може да бъде наречена "Ефратски меч", пише в. "Сабах", предаден от БТА. Според изданието подразделения на турските въоръжени сили, разположени на границата, са в бойна готовност. "Сабах" пише, че по данни на разузнаването бойците от Кюрдската работническа партия

Регата "Бриз" започва утре във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348101

37-то издание на регатата "Бриз" ще започне във Варна утре - 6 април, научи Moreto.net. Гонките стартират с детски и олимпийски класове. Класовете в регатата са: Оптимист, Кадет, Лазер 4.7, Лазер Радиал, Лазер Стандарт, 420, Фин и 470.

Как бързо и лесно да успокоите плачещо бебе

https://www.actualno.com/health/kak-byrzo-i-lesno-da-uspokoite-placheshto-bebe-news_603936.html

Често се случва – бебето на възраст до 3-4 месеца е здраво, нахранено, с чист и сух памперс, а плаче, сънят му е накъсан и родителите изтощени, изнервени и недоспали. Къде е причината и как да си помогнем? Науката за отглеждане на бебето се люшка в различни крайности и интели

Задържаха в Свищов дирен за трафик на хора в Унгария

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155714

Задържаха в Свищов дирен за трафик на хора в УнгарияСлужители на Районното управление в Свищов задържаха 36-годишен мъж от Бяла Слатина, обявен за издирване с Европейска заповед за арест, съобщиха от Од МВР Велико Търново. Вчера сутринта в крайдунавския град е извършена прверка на Н. Н., известен на полицията и осъждан. В хода на проверката е установено,

Брюксел подготвя солени глоби за фалшиви данни за емисиите от коли

http://www.investor.bg/novini/444/a/briuksel-podgotvia-soleni-globi-za-falshivi-danni-za-emisiite-ot-koli-237037/

Автомобилните компании, които манипулират данните за нивото на отделените газове, да платят глоба от 30 хил. евро на автомобил, препоръчва ЕП

БАКБ има четвърти изпълнителен директор

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/05/2948207_bakb_ima_chetvurti_izpulnitelen_direktor/?ref=rss


Александър Димитров поема поста член на Управителния съвет и изпълнителен директор на Българо-американска кредитна банка АД, съобщи финансовата институция.

Негов ресор са направленията "Разплащания", "Карти", "Информационни технологии" и "Виртуална банка".

Останалите изпълнителни директори са Васил Симов, който е и председател на управителния съвет от 2011 г., Илиан Георгиев, също в ръководството на банката от...

В Санкт Петербург са задържани лица, вербуващи терористи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155765

В Санкт Петербург са задържани лица, вербуващи терористиШестима души с произход от централноазиатските републики са били задържани в Санкт Петербург по подозрение, че са вербували граждани за извършване на терористична дейност. Следствието сочи, че засега няма данни дали те са свързани с терориста, осъществил нападението в метрото на града на 3 април, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус".

Германия няма да глобява социалните медии заради езика на омразата

http://www.mediapool.bg/germaniya-nyama-da-globyava-sotsialnite-medii-zaradi-ezika-na-omrazata-news262316.html

Германският министър на правосъдието Хайко Маас се е отказал от плановете си за налагане на глоби до 50 милиона евро на социални мрежи, като Фейсбук, ако те не премахват бързо клеветнически или обидни постове, предаде Ройтерс, като се позова на германското издание "Шпигел".   Днес правителството на канцлера Ангела Меркел разглежда проекта на закон, представен от Маас миналия месец. Законът налага стандарти за това как социалните медии да действат в случай на оплаквания и въвежда изискване те да изтриват съдържание, което е в нарушение на германските закони.    Първоначално в проекта имаше правило за налагане на глоби дори и след един инцидент, при който социалните мрежи не са изтрили бързо обидни или клеветнически постове. Сега в модифицираната версия на проекта на закона се казва, че еднократно нарушение не означава, че дадена социална медия няма ефикасни средства, за да се справи с оплакванията, свързани с езика на омразата. В закона се отправя призив към регулаторните органи да внимават, когато постановяват налагане на глоби, така че свободата на словото да бъде защитена.   Още при представяне на проекта на закона от Маас миналия месец, различни групи в Германия предупредиха, че може да се стигне до прекомерна реакция от страна на социалните медии, които да започнат да премахват прекалено много постове и така да се стигне до ограничаване на свободата на словото в интернет.   Германия вече има едни от най-строгите закони в света срещу езика на омразата. В обхвата му влизат клеветите, обидите откритото подстрекаване към извършване на престъпления, както и заплахите за насилие. За отричане на Холокоста или за подстрекаване към ненавист срещу малолетни се предвиждат и затворнически присъди. Сега Германия иска да адаптира тези правила към ерата на социалните медии.    Въпросът за адаптиране на законите е все по-неотложен в разгара на безпокойството от разпространението на фалшиви новини или на расистки коментари в социалните медии, насочени срещу мигрантите, дошли в Германия в последните две години, както и срещу членове на еврейската общност, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. 

ЕС отпуска над 1 млрд. евро на Сирия през следващите две години

http://offnews.bg/news/n_1/n_652051.html

Европейският съюз ще отпусне над 1 млрд. евро за хуманитарна помощ на Сирия през 2018 г. и 2019 г. Това обяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от БТА.  Могерини откри в Брюксел международна донорска конференция за Сирия.  "ЕС изпълни изцяло обещанията си за 2016 г., запази нивото на подкрепа за 2017 г. Запазваме ангажиментите си на ниво 560 милиона евро през 2018 г. и още толкова през 2019 г.", каза Могерини. Купените с тези средства стоки от първа необходимост, храни и медикаменти ще бъдат разпределяни чрез международните неправителствени организации и агенциите на ООН. Хуманитарните усилия трябва да бъдат съпроводени с реален напредък на преговорите в Астана за спиране на огъня в Сирия и на срещите в Женева, където се търси политическо решение за сирийския конфликт, подчерта Могерини.

Конгресмен демократ предрича затвор за някои сътрудници на Тръмп

http://www.mediapool.bg/kongresmen-demokrat-predricha-zatvor-za-nyakoi-satrudnitsi-na-tramp-news262315.html

Конгресмен демократ от комисията по разузнаването на Камарата на представителите смята, че някои сътрудници на американския президент Доналд Тръмп "ще свършат в затвора", когато приключат свързаните с Русия разследвания, съобщи Асошиейтед прес.   В интервю за Си Ен Ен конгресменът от Тексас Хоакин Кастро не пожела да посочи поименно кой според него може да бъде обвинен за престъпление. Той каза, че въз основа на неуточнени доказателства, които досега е видял, е останал с впечатление, че някои хора ще бъдат обвинени.    Кастро е член на комисията в Камарата на представителите, разследваща руска намеса в президентските избори миналата година и евентуалните връзки между предизборната кампания на Тръмп и Русия. ФБР и сенатската комисия за разузнаването също разследват този въпрос. 

Тереза Мей: Свободното движение на хора може да продължи и след Брекзита

http://www.mediapool.bg/tereza-mei-svobodnoto-dvizhenie-na-hora-mozhe-da-prodalzhi-i-sled-brekzita-news262314.html

Британският премиер Тереза Мей заяви, че е възможно свободното движение на хора между Великобритания и ЕС да продължи за известно време след влизането в сила на Брекзита, съобщи Би Би Си, цитирана от Ройтерс.   На посещение в Саудитска Арабия Мей каза на репортери, че тази преходна фаза след излизането на Великобритания от ЕС ще позволи на фирмите и правителствата да получат време да се адаптират към евентуални нови ограничения, които са били договорени в споразумението за Брекзита.   В. "Файненшъл таймс", който цитира същия разговор с журналисти, съобщи, че Мей е заявила, че Великобритания няма да финализира ново търговско споразумение с ЕС докато не приключи процедурата по Брекзита през 2019 г., тъй като има юридически изисквания как ЕС да води търговски преговори.   Мей обаче заяви, че като настъпи времето Великобритания да излезе от ЕС, "е справедливо всеки да знае какви ще са бъдещите договорености, бъдещите отношения, бъдещото партньорство между нас и ЕС".

Глобиха дядо 300 лева, обидил полицаи

https://www.24chasa.bg/region/article/6155794

Глобиха дядо 300 лева, обидил полицаи300 лева глоба ще трябва да заплати 71-годишен пловдивчанин за хулиганска проява. Административното наказание е наложено от районния съд в града, тъй като вчера сутринта в сградата на IV РУ пенсионерът се държал непристойно и обиждал полицаи. Свидетели на инцидента станали колеги на засегнатите служители.

За пример! Моуриньо оправда рефер за измислена засада

http://offnews.bg/news/n_1/n_652037.html

Нетипично, мениджърът на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо защити рефер, порязал тима му при равенството 1:1 с Евертън. Специалния обаче беше убеден, че отборът му щеше да спечели двубоя, ако бяха ползвани видеоповторенията. Но не нападна асистента. Не го стори и дикторът на "Олд Трафорд". "Червените дяволи" се добраха до драматично равенство 1:1 срещу Евертън в домакинството си от 31-ви кръг на английската Висша лига. Ибрахимович изравни от дузпа в продължението. Специалистът отново заяви, че  има нужда от иновацията заради незачетения гол на Златан в средата на втората част. Но все пак грешката на страничния съдия беше защитена дори от хапливия мениджър на домакините, заявявайки, че ситуацията наистина е била трудна за преценка.  “Всъщност вкарахме два гола, но казвам това с усмивка на лицето, защото не мога да се сърдя на страничния съдия. Ситуацията бе доста доста трудна. Може би има нужда от видеоповторения, за да помагат на реферите в подобни моменти. След като натискахме, натискахме, натискахме, най-накрая падна гол", сподели португалският специалист. "Много трудно ще се преборим за топ 4. Страхотно е, че вече 20 мача нямаме загуба, но заради твърде многото домакински равенства сме в това положение. Изграждаме добре атаките си, но не бележим достатъчно голове. Не довършваме съперниците си и в края на сезона може да бъдем наказани за това”, завърши Моуриньо. "Мислех, че е гол, защото излязох от задна позиция", каза Ибра, "Но не мога да кажа дали е засада, нито пък телевизията може да бъде съдник". Анализаторът Йън Райт сподели, че при спорни ситуации трябва да се дава предимство на атакуващия футболист. Накрая  BT Sport покани в ефир бившия топрефер Хауърд Уеб. "Илрахимович не е в засада. Кракът на Уилямс го покрива. Но стигнах до отговор след няколко забавени повторения и стопкадри. Трябваха ми няколко минути, които асистентът няма. Затова съм голям фен на използването на повторения при страничните рефери", каза Уеб. И не пропусна да поздрави Моуриньо за джентълменската позиция. Излишно е е да се правят паралели с родния футбол. Нищо че една засада там решава стотици милиони, а тук класирането отдавна изглежда ясно.

Концесията на летище София прекратена, Белград обрал кандидатите

http://www.mediapool.bg/kontsesiyata-na-letishte-sofiya-prekratena-belgrad-obral-kandidatite-news262313.html

Служебното правителство прекрати процедурата за отдаване на летище "София" на концесия. Основната посочена причина е концесията на летището в Белград, която привлякла 27 кандидати, за разлика от четиримата сигурни участници за българския аеропорт. "Откриване на процедура за концесия на съседно летище със сходни параметри на летището, в рамките на един и същи период, прави процедурата недостатъчно конкурентна и ограничава възможността на държавата да получи най-доброто предложение", е посочено в мотивите за прекратяване на концесията на летище "София". Те са публикувани на страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в сряда. Другата причина за прекратяването на процедурата е необходимостта от изготвянето на нов концесионен анализ, който да отразява ръста на трафика през столичното летище в последните години. Настоящият анализ е изготвен на основата на финансово-икономическите показатели за периода 2012-2014 г., които коренно се различават с настоящата ситуация и са в ущърб на българската държава. Тези обективни обстоятелства не е имало как да бъдат предвидени при приемане на решението за откриване на процедурата през май 2016 г. от правителството на Бойко Борисов, става ясно от публикуваните мотиви за прекратяване на концесията на летище "София". Още преди две седмици транспортният министър Христо Алексиев анонсира решението за прекратяване на процедурата с аргумента, че не е защитен държавния интерес и има заплаха за националната сигурност. Факторът "Сигурност" в концесионната процедура е бил разгледан по искане на президента Румен Радев, каза тогава Алексиев. В сряда за взетото правителствено решение съобщи говорителят на кабинета Ирина Белчева. Премиерът и транспортният министър не коментираха решението след заседанието на Министерския съвет. На практика служебното правителство изпълни отново волята на президента Румен Радев, който имаше резерви по отношение на концесионната процедура. Резерви изрази и одиторската компания "Ърнст енд Янг" заради начина на организиране на самата процедурата и липсата на признат международен консултант. Само четирима кандидати за летище "София" Към настоящия момент има само четирима потенциални участници в концесионната процедура, се казва в мотивите за прекратяване. Техните имена обаче не са посочени. Част от тези кандидати участвали и за концесията на летище "Никола Тесла" в Белград. В тамошната процедура, обявена след нашата, имало ограничение кандидатите да не оперират летище, разположено на 450 км за сръбското, и това пречи на участие в процедурите и за Белград, и за София.- Така е възможно дори сегашните четирима сигурни кандидати да намалеят, става ясно от мотивите към решението. По неофициална информация, според публикации в пресата, като фаворит за концесионер на столичното летище се сочеше консорциум между турския холдинг "Лимак" (Limak Holding), руската "ВТБ Капитал" (VTB Capital) и швейцарската "Флугхафен Цюрих" (Flughafen Zuerich). Те не участват за летището в Белград. Сред допуснатите кандидати за сръбския аеропорт обаче е германската "Фрапорт", която оперира в съдружие с "Химимпорт" летищата във Варна и Бургас, и се сочеше за кандидатите на това в София. Според "Ърнст енд Янг" слабият интерес към българското летище се дължи на липсата на международен консултант, който да подготви концесията и да я промотира по света. Въпреки удължаването на срока на концесията на четири пъти – последният път до 19 май, "трудно могат да се очакват нови участници" в процедурата за летище "София", смята транспортното министерство. Рекордните 27 кандидати за летището в Белград Процедурата за отдаване на концесия на летище "Никола Тесла" в Белград е обявена осем месеца след тази на софийското – на 10 февруари 2017 г. Двете летища имат сходни характеристики – разполагат с по два терминала, като единият от тях обслужва нискотарифни авиокомпании, имат по една писта за излитане и кацане, броят на пътниците и товарите за последните три години е сходен. Въпреки това кандидат концесионерите за летището в Белград са 27, от които до втория тур са допуснати 25. Сред тях са оператори на летища от цял свят и редица големи чужди компании. Неактуален концесионен анализ От мотивите за прекратяване на концесията става ясно още, че концесионният анализ не е с актуални финансово-икономически данни. Той е базиран на отчетните данни на държавното дружество "Летище София" за 2012 - 2014 г., когато полетите и трафикът на пътници са били многократно по-малки спрямо миналата година. Отчетените пасажери през 2016 г. надвишават приблизително с 1 млн. броя пътниците, заложени в прогнозните анализи, а само за първите два месеца на 2017 г. достигнатият пътникопоток е почти 1 млн. Това води до промяна на прогнозните стойности на пътниците и за останалите години от срока на концесията и на параметрите по процедурата, е посочено в мотивите. Основните причини за значителното увеличение на пътниците от 3.8 млн. на близо 5 млн. пътници през последните две години са откритите нови дестинации на нискотарифните авиокомпании. Нова процедура след нов анализ и с международен консултант Нова концесионна процедура на летище "София" ще има след като бъде направен нов концесионен анализ, е посочено в мотивите. При изготвянето му трябва да бъдат обмислени и няколко обстоятелства. Едното е намаляване на размера на еднократното концесионно плащане (минималният заложен размер в настоящата процедура е 550 млн. лева), за сметка на увеличаване на годишните концесионни плащания. Така ще бъде постигнат и по-добър баланс на концесията, е посочено в мотивите. Предвиденият аванс беше предназначен за покриване на задълженията на БДЖ към кредиторите и за купуване на нов подвижен състав. Транспортният министър Христо Алексиев обаче се обяви против финансирането на един вид транспорт с приходите от друг. Освен това в момента се водят преговори с китайски производител на локомотиви да рефинансира БДЖ и да строи у нас завод за специализираното жп оборудване Срокът на концесията, който при прекратената процедура беше 35 години, също трябва да бъде обмислен, предвид факта, че президентът Румен Радев наложи вето на закона за концесиите, който отвори вратичка към т.нар. "вечни концесии". Идеята беше летище "София" да бъде отдадено на концесия именно по тази нова формула. Транспортното министерство настоява още при евентуална бъдеща процедура за отдаване на концесия на летището, тя да бъде подготвена от международно признат финансов и технически консултант, който да подпомогне държавата при предварителните действия, а също така и при провеждането на процедурата. С решението за прекратяване на концесията държавата няма да бъдат понесени финансови щети. Документацията за участие е публична и безплатна, а също така не е искана гаранция за участие в процедурата.

Кабинетът прекрати концесията на Летище "София"

http://www.mediapool.bg/kabinetat-prekrati-kontsesiyata-na-letishte-sofiya-news262313.html

Правителството прекрати процедурата за даване Летище "София" на концесия, обяви в сряда говорителят на кабинета Ирина Белчева.   Процедурата се прекратява поради наличието на обективни обстоятелства, които не са били предвидени при приемане на решението за откриване на процедурата, каза тя.   Процедурата бе открита от второто правителство на Бойко Борисов, като след това на четири пъти срокът за подаване на офертите бе удължаван. До днес крайната дата бе 19 май 2017 г., което вече е без значение.   Едно от изискванията към кандидатите бе минимално еднократно концесионно плащане от поне 550 млн. лв. без ДДС, с които трябваше да се погасят дълговете на БДЖ и да се купят нови влакове. Отделно операторът на летището трябваше да плаща годишно концесионно възнаграждение не по-малко от 7 на сто от общия размер на нетните приходи на летището от всички дейности за текущата година и да вложи най-малко 306.5 млн. лв. в развитието на летището в следващите 35 години; да изгради напълно нов пътнически Терминал 1 на мястото на сегашния с капацитет на обслужване 3 млн. пътници годишно.   Още през март, няколко дни преди парламентарните избори стана ясно, че служебното правителство се готви да отмени процедурата с аргумента, че условията за избор на концесионер не защитават държавния интерес и заплашват националната сигурност.   За прекратяване на концесията на летище "София" настояваха БСП, синдикатите и служители на държавното дружество, управляващо в момента летището.   При така заложените параметри държавният интерес не е защитен, обяви през март служебният министър на транспорта Христо Алексиев. Причината е, че основна тежест при избора на концесионер се дава на концесионното възнаграждение – 55 на сто от общата оценка на кандидатите.   Като друг недостатък Алексиев посочи липсата на яснота за размера на инвестициите, които ще вложи бъдещият концесионер, в развитието на летището. В оценката за избор на кандидат те са с тежест 15 на сто, а плановете за развитие на летището носят 25% тежест. Това означава, че "държавата иска да получи едни къси пари, без да се интересува от развитието на летището. Тоест, фокусът е в неправилна посока", каза Алексиев.   По настояване на президента Румен Радев е направена проверка и на фактора "Сигурност" в концесионната процедура. Според тръжната документация тя има едва 5% тежест при избора на концесионер.   Неофициално се появи информация, че съществува риск основното летище в България да попадне в руски или турски компании. Според публикации в пресата сред кандидат -концесионерите е турският холдинг "Лимак" (Limak Holding) в съдружие с руската "ВТБ Капитал" (VTB Capital) и швейцарската "Флугхафен Цюрих" (Flughafen Zuerich).   Освен руско-турския консорциум, за сигурен кандидат- концесионер се смяташе и операторът на летище Франкфурт – "Фрапорт", който у нас вече управлява на концесия морските летище във Варна и Бургас, заедно с "Еърпорт Сървисиз България", която е на холдинга "Химимпорт", притежаващ авиокомпанията "България Ер" – един от големите длъжници на летище "София" с над 60 млн. лв. дългове.   Като претендент се сочеше и турската ТАВ, която управлява истанбулското летище "Ататюрк".   Като аргумент срещу продължаването на процедурата бе посочена и липсата на международно признат консултант, който да подготви сделката.   Очаквайте подробности.

Правителството прекрати концесията на летище "София"

http://www.cross.bg/protzedyrata-obyavi-aleksiev-1539576.html

/КРОСС/ Правителството прекрати процедурата за концесия на летище "София". Това беше заложено в реда на днешното заседание на Министерски съвет и беше одобрено. Още преди седмица служебният министър на транспорта Христо Алексиев заяви, че условията, поставени към концесионера, не защитават публичния и държавния интерес и процедурата за отдаване на аеропорта ще бъде спряна. Според него, концесията щеше да доведе до отлив на пътници и до поскъпване на летищните такси. През 2016-та година кабинетът „Борисов - 2" обяви процедурата, като на два пъти се удължаваше срокът за подаване на оферти. Предвиждаше се срокът за отдаване да е 35 години и с първоначално концесионно плащане да се покрият дълговете на БДЖ към облигационерите. Нетната печалба за срока се изчисляваше на 1 милиард и 200 милиона лева. Министър Алексиев обяви още, че не бива проблемите на едно дружество да се решават по подобна схема.  Той допускаше, че въпросът може да бъде разгледан и от следващото редовно правителство, но все пак реши да го заложи в дневния ред на служебния кабинет. "Законовите основания за прекратяването на процедурата за отдаването на концесия на Летище „София" са свързани с наличието на обективни обстоятелства, които не са били предвидени при приемане на решението за откриване на процедурата

17-годишен в ареста, потрошил от бой връстник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155773

17-годишен в ареста, потрошил от бой връстник17-годишен от Асеновград е задържан заради побой над негов връстник, съобщиха от полицията. По предварителна информация сбиването между момчетата станало около 20.40 часа в понеделник на площад “Николай Хайтов” в града. Пострадалият е със средна телесна повреда, оказана му е медицинска помощ. Срещу него е образувано досъдебно производство.

Турция има доказателства за химичната атака в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155742

Турция има доказателства за химичната атака в СирияТурският министър на здравеопазването Реджеп Акдаг заяви, че правителството притежава доказателства, сочещи че при нападението, при което загинаха няколко десетки души в сирийската северозападна провинция Идлиб , е използвано химическо оръжие, предаде Reuters, цитирана от БТА. „Около 30 души бяха докарани през границата в турски болници за

Парите за подготовката на председателството ни на ЕС не стигат, одобриха допълнителни 37 млн. лв.

http://www.cross.bg/predsedatelstvoto-razhodi-suvet-1539577.html

/КРОСС/ Правителството одобри прогнозно разпределение на разходите за подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Средствата на обща стойност 69 361 000 лв. са разпределени в периода 2017-2018 г., съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет За 2017 г. са одобрени допълнителни разходи за организация на Председателството на обща стойност 37 240 000 лв.  Средствата за 2017 г. се осигуряват за сметка на предвидените разходи в централния бюджет, а за следващата година ще бъдат заложени в актуализираната бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г.  "Средствата, които бяха поискани от ресорните институции за покриване на необходимостта от разходи за тази година надвишаваха гласуваните в държавния бюджет 50 млн. лв. Гласуваният бюджет за 3-годишната рамка 2016-2018 г. е 150 млн. лв. Миналата година по данни на Министерство на финансите са изхарчени към 23 млн. лв. за подготовка на председателството. За тази година, съгласно постановлението на Министерски съвет, допълнителните разходи за 2017 г. възлизат на 37,2 млн. лв. Прогнозното разпределение за 2018 г. е в размер на 32,1 млн. лв. или общо над 69,3 млн. лв. за двете години. Към тази сума се добавят по 9 млн. лв

Парите за подготовката на председателството ни на ЕС не стигат, одобриха бюджет от 150 млн. лв.

http://www.cross.bg/godina-tazi-predsedatelstvoto-1539577.html

/КРОСС/ Бюджет от 150 млн. лв. одобри служебния кабинет за подготовката на предстоящото председателство на България на Съвета на Европейския съюз. Именно разглеждането на план-сметка беше една от точките за днешното заседание на Министерски съвет. Одобреният бюджет е за период от 3 години.  Само за тази година предвидените разходи са с 37,2 млн. лв. повече от предварително предвиденото, заради това от служебния кабинет ще предложат корекция на бюджета на новото правителство, когато то бъде сформирано. Поисканите средства от ведомства надвишавали предвидените в бюджета от 50 млн. лв. за тази година. "Средствата, които бяха поискани от ресорните институции за покриване на необходимостта от разходи за тази година надвишаваха гласуваните в държавния бюджет 50 млн. лв. Гласуваният бюджет за 3-годишната рамка 2016-2018 г. е 150 млн. лв. Миналата година по данни на Министерство на финансите са изхарчени към 23 млн. лв. за подготовка на председателството. За тази година, съгласно постановлението на Министерски съвет, допълнителните разходи за 2017 г. възлизат на 37,2 млн. лв. Прогнозното разпределение за 2018 г. е в размер на 32,1 млн. лв. или общо над 69,3 млн. лв. за двете години. Към тази сума се добавят по 9 млн. лв

Одобриха 150 млн. лв. за подготовката на председателството ни на Съвета на ЕС

http://www.cross.bg/podgotovkata-kabinet-pari-1539577.html

/КРОСС/ Бюджет от 150 млн. лв. одобри служебния кабинет за подготовката на предстоящото председателство на България на Съвета на Европейския съюз. Именно разглеждането на план-сметка беше една от точките за днешното заседание на Министерски съвет. Одобреният бюджет е за три години и възлиза на 150 млн. лв. Миналата година за подготовката на председателството са похарчени 23 млн. лв., а тази - 37,2 млн. лв. В бюджета са отделени средства и за хотелско настаняване, комуникационни кампании, 1,2 млн. лв. са отредени за Националната служба за охрана (НСО), 500 хил. лв. са отделени за културната програма, а 380 хил. лв. получава Министерството на транспорта за ремонтиране на правителствения ВИП на летището. Тези пари обаче се оказват недостатъчни и от служебния кабинет ще предложат корекция на бюджета и повече пари за подготовката на страната ни на новото правителство, когато то бъде сформирано.  

Кристиан Костов се качва на една сцена с „Фондацията“ и „Щурците“ в Лондон

https://www.actualno.com/showbusiness/kristian-kostov-se-kachva-na-edna-scena-s-fondacijata-i-shturcite-v-london-news_603977.html

Българският представител на Евровизия 2017 – Кристиан Костов – ще представи песента “Beautiful Mess” пред българската общност във Великобратания. Той ще излезе на една сцена с легендарните изпълнители Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов, Венко Поромански, В

6 типа бельо, които всяка жена трябва да има

https://www.actualno.com/curious/6-tipa-belio-koito-vsjaka-jena-trjabva-da-ima-news_603935.html

Всички жени притежаваме голяма част от „задължителните” модни елементи – елегантни черни обувки с тънък ток, бяла тениска, износени дънки, стилен блейзър и т.н. Често обаче пренебрегваме онези части от облеклото, които остават скрити от погледите на хората. Да, бель

Заделиха 150 млн. лв. за подготовката на председателството ни на Съвета на ЕС

http://www.cross.bg/podgotovkata-otdeleni-suveta-1539577.html

/КРОСС/ Бюджет от 150 млн. лв. одобри служебния кабинет за подготовката на предстоящото председателство на България на Съвета на Европейския съюз. Именно разглеждането на план-сметка беше една от точките за днешното заседание на Министерски съвет. Одобреният бюджет е за три години и възлиза на 150 млн. лв. Миналата година за подготовката на председателството са похарчени 23 млн. лв., а тази - 37,2 млн. лв. В бюджета са отделени средства и за хотелско настаняване, комуникационни кампании, 1,2 млн. лв. са отредени за Националната служба за охрана (НСО), 500 хил. лв. са отделени за културната програма, а 380 хил. лв. получава Министерството на транспорта за ремонтиране на правителствения ВИП на летището.    

КАТ няма да отнема контролни точки на шофьорите, които паркират или спират на пешеходна пътека

http://www.moreto.net/novini.php?n=348118

КАТ вече няма да отнема контролни точки на шофьорите, които паркират или спират на пешеходна пътека, кръстовище или спирка от обществения транспорт. Това е една от промените в наредбата на МВР, свързана с контролните точки на водачите, която е обнародвана вчера в Държавен вестник.

Найджъл Фарадж нарече Европарламента мафия

https://www.actualno.com/europe/najdjyl-faradj-nareche-evroparlamenta-mafija-news_603983.html

Още с началото на дебатите по излизането на Великобритания от ЕС в Европейския парламент депутатите започнаха да си разменят обиди и нападки. Британският консерватор Найджъл Фарадж, който беше един от най-големите радетели за излизане на Обединеното кралство от общностт

Вече няма да се отнемат точки за неправилно паркиране

https://www.actualno.com/society/veche-njama-da-se-otnemat-tochki-za-nepravilno-parkirane-news_603982.html

КАТ вече няма да отнема контролни точки на шофьорите, които паркират или спират на пешеходна пътека, кръстовище или спирка от обществения транспорт. Това е една от промените в наредбата на МВР, свързана с контролните точки на водачите, която е обнародвана вчера в Държавен в

Енергийният министър: Нямам правомощия да променям цената на газа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155736

Енергийният министър: Нямам правомощия да променям цената на газаНе познавам изпълнителен директор на компания, който да внася предложения за цена по-ниска от себестойността. Така министърът на енергетиката Николай Павлов отговори на въпрос на "24 часа" в министерски съвет като принципал ще накара ли Булгаргаз да внесе ново предложение за цената на синьото гориво.

Yik Yak е пред закриване

http://www.investor.bg/web/456/a/yik-yak-e-pred-zakrivane-237032/

Социалните медии са задвижвани от моментния бум, но още по-трудно от това да създадеш бум, е да го задържиш

Ало измамници ужилиха свищовлийка с 2600 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155743

Ало измамници ужилиха свищовлийка с 2600 лв.Телефонна измама по схемата «съдействие при задържане на телефонни измамници», разследват служители на РУ – Свищов. Потърпевшата е 83-годишна жена от крайдунавския град. Вчера след няколко телефонни разговора с мъж, представил се за полицейски служител,  тя е оставила пред вратата на жилището си 2620 лв.

ГДБОП нахлу във фирма за луксозни автомобили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155764

ГДБОП нахлу във фирма за луксозни автомобилиГДБОП нахлу във фирма за луксозни автомобили в София, след организирана мащабна акция срещу прането на пари и злоупотреби с ДДС, предаде БНР. Обект на проверка е фирма, занимаваща се с внос на луксозни автомобили. Акцията се провежда в офисите на фирмата. До момента има няколко човека, които са отведени за разпит в Главната дирекция „Борба с

До 50 години трябват за разминиране на Ирак и Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_652045.html

Ще са необходими между 40 и 50 години за прочистване на мините, самоделните взривни устройства и други неексплодирали снаряди в Ирак и Сирия. Това обяви директорът на службата по въпросите на разминирането към ООН Агнес Макаю, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  На конференция в централата на ООН в Ню Йорк Макаю каза, че според данни на нейната служба между 170 милиона и 180 милиона долара на година ще са необходими за прочистване от мини и други неексплодирали взривни устройства на териториите, които са били под контрол на "Ислямска държава" в Ирак. Само за обезопасяването на Мосул ще са необходими 50 милиона долара на година, посочи Макаю. Тя припомни, че десетилетия след края на Втората световна война в Европа все още се откриват неизбухнали бомби.

Александър Димитров е новият изпълнителен директор на БАКБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_652044.html

Александър Димитров поема поста член на Управителния съвет и изпълнителен директор на Българо-американска кредитна банка АД, съобщиха от трезора. Негов ресор са направленията “Разплащания”, “Карти”, “Информационни технологии” и “Виртуална банка”. Промяната в ръководството на БАКБ е в сила от 31 март 2017 г. след вписването на г-н Димитров в Търговския регистър като нов член на УС и изпълнителен директор на БАКБ АД. Александър Димитров притежава 15-годишен управленски опит в банковата система. Бил е член на Управителния съвет и изпълнителен директор на Сибанк АД за периода 2008-2013г. Отговаря за “Клонова мрежа и дистрибуционни канали”, “Банкиране на дребно”, “Разплащания”, “Трежъри” и “Банково застраховане”. Като част от структурата на Обединена българска банка АД, той заема длъжността директор “Управление на риска” през периода 2001-2007г. Бил е директор “Трежъри” в Национална банка на Гърция - клон София и член на Съвета на директорите на ЕТЕВА България АД. Магистър по “Финанси” от Университета за национално и световно стопанство - София.

ЕС ни осъди заради мръсния въздух

https://vesti.bg/bulgaria/es-ni-osydi-zaradi-mrysniia-vyzduh-6067564

Съдът на Европа постанови, че България не спазва директивата на ЕС за качеството на въздуха

5 „красиви” грешки, които ни карат да изглеждаме по-стари

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6155110

5 „красиви” грешки, които ни карат да изглеждаме по-стариТолкова сме пристрастени към красотата, че сме в състояние да накичим лицата и косите си с всевъзможни накачалки, които обаче вместо да изпишат вежди, ни изваждат очите. Понякога почти буквално. В стремежа си да изглеждаме добре, почти не пестим сили и средства, за да придобием желания вид в огледалото.

Няма опасност от преливане на река Марица в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/niama-opasnost-ot-prelivane-na-reka-marica-v-plovdiv-2015543

Опасност от преливане на река Марица на територията на Пловдив няма. Това заяви за Дарик зам.-кметът по сигурността в Общината Георги Маринов. "Има известно повишение на нивото на водата там, където Марица се влива в река Чая, но то е леко и е извън пределите на града", обясни той.

Полицията издирва млад мъж от София

//dariknews.bg/regioni/sofiia/policiiata-izdirva-mlad-myzh-ot-sofiia-2015546

Столичната полиция издирва 22-годишния Веселин Калинов Гечев. Младият мъж е в неизвестност от 25 март, когато излязъл от жилището си в жк "Лев Толстой".
 
Той е висок около 190 см, слаб, с бяла кожа, кафяви очи и тъмнокестенява къса коса.
 
В деня на изч

Пръскат с препарати в местността "Затвора"

//dariknews.bg/regioni/pleven/pryskat-s-preparati-v-mestnostta-zatvora-2015544

Община Плевен съобщава, че в периода 07 – 09 април 2017 г. ще се извърши пръскане с наземна техника срещу плевели и болести в посев от пшеница на площ от 400 дка в местността Затвора в землището на гр. Плевен със следните растителнозащитни препарати:

- „Дерби Супер” с разходна норма

Лекарите с идея за нова методика за остойностяване на труда им

//dariknews.bg/novini/bylgariia/lekarite-s-ideia-za-nova-metodika-za-ostojnostiavane-na-truda-im-2015548

Нова методика за остойностяване на лекарския труд ще предложат от Българския лекарския съюз (БЛС).
 
Представители на КТ "Подкрепа" в съсловната организация са на мнение, че в нея трябва да бъде заложена начална лекарска запла

Недоволни фермери учредяват Селска партия у нас

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/nedovolni-fermeri-uchrediavat-selska-partiia-u-nas-2015549

Първата у нас Селска партия ще бъде учредена на 22 април в град Първомай. На учредителното събрание са поканени земеделци и животновъди от цяла българия. Сред инициаторите за създаването й е и Иван Сабахлъков от Хаджидимово, който е председател на Сдружението на тютюнопроизводителите "Басма".

Хасковско в 21 век: Бедност, черно-бели новини и стари дрехи

//dariknews.bg/regioni/haskovo/haskovsko-v-21-vek-bednost-cherno-beli-novini-i-stari-drehi-2015552

Условията на живот и доходите ни ще следят и тази година от Националния статистически институт.  Проучването ще обхване  286 домакинства от Хасковска област и селата. Изучаването на бедността и социалната интеграция се прави от години насам, едновременно в България и във всички страни в Европейския

Преброиха дървесните видове на Земята

//dariknews.bg/novini/sviat/prebroiha-dyrvesnite-vidove-na-zemiata-2015551

Учени от Международния съвет на ботаническите градини за опазването на растенията със седалище във Великобритания определиха точния брой на дървесните видове на Земята - 60 000, предаде Би Би Си.

Най-много от тях /8715/ растат в Бразилия, а най-малко

ГЕРБ настоява за незабавно оттегляне на промените в Изборния кодекс

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerb-nastoiava-za-nezabavno-ottegliane-na-promenite-v-izborniia-kodeks-2015540

ГЕРБ настоява незабавно да бъде оттеглен и свален от обществено обсъждане законопроектът за промени в Изборния кодекс, съобщи на пресконференция бившият правосъден министър Екатерина Захариева.
 
Докато ГЕРБ даваха пресконференция, кабинетът оттегли з

„Дунав“ ще гони класиране напред за Купата в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/sport/article/6155751

„Дунав“ ще гони класиране напред за Купата в Стара ЗагораДепутат от ГЕРБ ще свири мача Приятната изненада в Първа лига - „Дунав” е амбициран да продължи силната си серия и да отстрани в Стара Загора, където на 6 април, от 20 ч. излиза срещу местния „Верея“ в мач от 1/4-финалите в турнира за Купата на България. Русенци отпътуваха в сряда към южния град, където главен рефер на двубоя ще бъде новоизбраният

99 сгради влезли в експлоатация във Варненско в края на миналата година

http://www.moreto.net/novini.php?n=348117

99 сгради са влезлите в експлоатация жилищни сгради във Варненско през четвъртото тримесечие на 2016 година, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ) за Moreto.net. Новопостроените жилища в тях са 786. Спрямо четвъртото тримесечие на 2015 г.

Розови пеликани „гастролират“ в резервата „Сребърна“

https://www.24chasa.bg/region/article/6155723

Розови пеликани „гастролират“ в резервата „Сребърна“В рамките на последната седмица, в колонията на къдроглавия пеликан ежедневно е наблюдавано ято от около 20 розови пеликана, съобщиха от РИОСВ-Русе. Гостуващите защитени видове са били забелязани в обедните часове, на три различни места в колонията. Къдроглавите пеликани, които в момента са в гнездови период,

Влак минава през... жилищен блок (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/vlak-minava-prez-jilishten-blok-video-news_603978.html

Предпочитанията на Китай към железопътния транспорт са добре известни. Страната усилено строи хиляди километри жп линии и залага изключително много на влаковете, използвайки ги за разнообразни цели – пътнически и товарни превози в градски и междуградски условия. Една

Ученик намери портфейл с пари и лични документи и го върна на собственика му

https://www.actualno.com/goodnews/uchenik-nameri-portfejl-s-pari-i-lichni-dokumenti-i-go-vyrna-na-sobstvenika-mu-news_603985.html

17-годишен ученик от Шумен намери портфейл с пари и лични документи и го върна на собственика му. Това съобщиха от ОДМВР-Шумен. В ранните следобедни часове вчера в полицейското управление в Шумен дошъл 17-годишен ученик, придружаван от своя дядо. Пред дежурния полицай разказа

Съдът на Европейския съюз осъди България заради мръсния въздух

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/04/05/2948187_sudut_na_evropeiskiia_sujuz_osudi_bulgariia_zaradi/?ref=rss


Съдът на Европейския съюз осъди България заради замърсяването на въздуха в страната.

Европейската комисия заведе дело срещу страната през 2015 г. за неспазване на задълженията по директивата за качеството на въздуха. Днес съдът в Люксембург излезе със съдебно решение, съобщи Съдът на ЕС, цитиран от БТА.

Съдът е решил, че България не е изпълнила задълженията си, произтичащи от правото на Европейския съюз.

С постоянното...

Овечкин обяви, че ще участва в олимпийските игри на всяка цена

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/05/2948190_ovechkin_obiavi_che_shte_uchastva_v_olimpiiskite_igri/?ref=rss


Много от звездите в Националната хокейна лига (НХЛ) изразиха голямо разочарование от решението на клубовете да ги спрат от участие в олимпийския турнир, а лидерът на "Вашингтон кепитълс" Александър Овечкин заяви категорично намерение да представя страната си в Пьончан.

Овечкин все още се надява НХЛ и Международният олимпийски комитет (МОК) да се разберат, въпреки че от лигата обявиха случая за "официално приключен". Руският хокеист обаче е решен да...

Служебното правителство актуализира бюджета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155744

Служебното правителство актуализира бюджетаСлужебното правителство ще предложи актуализация на бюджета за тази година пред новоизбраното Народно събрание. Това стана ясно преди малко от изявление на вицепремиерката Деница Златева. Промяната в закона за бюджета се налага заради разходите за председателството. За тази година те са ограничени на 50 млн. лв.

Три стълба за новото правителство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6154972

Три стълба за новото правителствоПреговорите между ГЕРБ и “Обединени патриоти” стигнаха до три важни стълба. Първият - разбраха се кой да е министър-председател. Оттук нататък следва да надграждат конструкцията. Следващият важен стълб се подразбира от уроците на предишните две правителства на ГЕРБ. А те ясно показаха, че едната гола подкрепа от коалиционните партньори не стига.

ГДБОП разследва схеми за внос на луксозни автомобили

https://www.actualno.com/society/gdbop-razsledva-shemi-za-vnos-na-luksozni-avtomobili-news_603975.html

Мащабна акция на ГДБОП срещу прането на пари и злоупотреби с ДДС се провежда в София. Обект на проверка е фирма, занимаваща се с внос на луксозни автомобили. Акцията се провежда в офисите на фирмата. До момента има няколко човека, които са отведени за разпит в Главната дирек

Режисьорът Мария Йосифова представя сценичния си прочит на "Животът - това са две жени" на Стефан Цанев

http://www.cross.bg/stefan-tzanev-zheni-1539575.html

/КРОСС/ На 6 април 2017 от 16 00 часа в КЦ „Морско казино" в Бургас, в зала „Петя Дубарова ще се състои среща-разговор с Мария Йосифова, режисьор и постановчик на пиесата на Стефан Цанев "Животът - това са две жени". Срещата ще премине под надслов "Мария Йосифова и нейният сценичен прочит на "Животът - това са две жени" от Стефан Цанев", след което ще последва прожекция и на самата пиеса. За желаещите да се докоснат до нейния опит входът е свободен.  

Съставиха акт на известна русенска фирма за изпускане на непречистени води в канализацията

https://www.24chasa.bg/region/article/6155734

Съставиха акт на известна русенска фирма за изпускане на непречистени води в канализациятаАкт за установяване на административно нарушение е съставен на известно русенско предприятие за производство на бои и лакове, съобщиха от РИОСВ в дунавския град. Нарушението е било констатирано в началото на март при извънредна контролна проверка по сигнал за силна миризма на химикали от канализационната мрежа по ул. „Потсдам“ в Русе.

Панов призова за разследване на злоупотребите със СРС-та в градския съд

http://www.mediapool.bg/panov-prizova-za-razsledvane-na-zloupotrebite-sas-srs-ta-v-gradskiya-sad-news262312.html

Данните за стотици нарушения, свързани с разглеждането и одобряването на използване на специални разузнавателни средства (СРС) през последните години в Софийския градски съд (СГС), огласени с доклад, разпореден от неговия председател Калоян Топалов, не трябва да остават без последствия. Това обяви ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в сряда пред БНР ден, след като получи въпросния доклад, който бе пратен и до главния прокурор Сотир Цацаров с призив от Топалов констатациите да бъдат проверени за данни за извършени престъпления. Както Mediapool вече съобщи, докладът за дейността на Отдел "Защита на класифицираната информация" в СГС за 2015 г. и 2016 г. разкри стотици повтарящи се нарушения при разрешаването на СРС-та, включително и над 50 случая на подслушване и следене на дипломати в нарушение на Виенската конвенция. Тази констатация недвусмислено потвърди думите на бившия председател на градския съд Владимира Янева в един от епизодите на "Яневагейт", в който тя споменаваше именно за разрешени от нея СРС-та спрямо посолства в София. Освен това проверката установи стотици други нарушения, свързани със заобикалянето на различни ограничения в Закона за специалните разузнавателни средства и изключително занижен съдебен контрол над използването им. "Няма как да не го свържа отново с "Яневагейт", защото имената се припокриват. Очевидно изпълнителната власт, органите на досъдебното производство са имали пълно съдействие и много голям съдебен комфорт при искането на специални разузнавателни средства. От това, което излиза като информация, се потвърждават и думите от записите в "Яневагейт". Случайно или не, не мога да коментирам, но във всички случаи трябва да има последствия и най-важният въпрос е – ако органите на досъдебното производство са имали този съдебен комфорт, имали са възможността да слушат когото, когато и както си поискат, къде са резултатите от използваните специални разузнавателни средства? Отговорите трябва да дойдат от органите на досъдебното производство. Използването на такива средства изисква ресурс, изисква използването на техника, човешки ресурс, много средства и е нормално ние, като магистрати и общество, да питаме тези средства как са разходени и какви са резултатите", коментира председателят на ВКС. По повод предстоящите тази година избори на нов състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на председател на Върховния административен съд (ВАС), съдия Панов заяви, че начинът, по който те ще бъдат проведени е от изключително значение за магистратите и цялото общество. "До 10 април съдиите имат възможност да посочат имена на свои колеги, които да участват в тези избори, но най-важното е как това се осъществява. Ясно е, че избор на Висш съдебен съвет ще има. Въпросът е сега, когато самият закон позволява това да бъде пряко и всеки един съдия има един глас, как ние ще упражним това право за първи път, как ще бъде направено това. Важен е начинът, по който ще се случи. Когато научаваме, че има проведени общи събрания на тази тема още през декември, ноември месец, още преди да се открие процедурата, въпреки че все още не е публикувана хронограмата, не са публикувани датите, които са 10 юни и 17 юни, когато ще се проведе изслушването на колегите и гласуването, не е ясно какво е тайното на такива общи събрания", добави председателят на ВКС. Той не пропусна да призова колегите си в съдебната система да се възползват от новото си право да участват пряко в избора на членове на ВСС от професионалната квота, което бе разписано с последните промени в Закона за съдебната власт. "Участвайте в тези избори, ако някой ви оказва въздействие, ако някой ви спира, моята врата е отворена, елате, заповядайте, споделете го с мене", обърна се към магистратите шефът на Върховния касационен съд.

Depeche Mode призоваха колегите си да пишат протестни песни

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/04/05/2947706_depeche_mode_prizovaha_kolegite_si_da_pishat_protestni/?ref=rss


С текстове като "Връщаме се назад" и "Обвинете дезинформацията" британската електронна банда Depeche Mode се надява да "накара хората да мислят" за положението на света с новия си албум и очаква още музиканти да последват примера им, съобщи "Ройтерс".

Певецът Дейв Гeън, китаристът и клавирист Мартин Гор и клавиристът Андрю Флечър издадоха миналия месец албума Spirit, който включва политически и социално насочени песни като...

Правителството прекрати процедурата за отдаването на концесия на летище „София”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155691

Правителството прекрати процедурата за отдаването на концесия на летище „София”Правителството прекрати процедурата за отдаването на концесия на Летище „София”. Това съобщи на брифинг говорителят на правителството Ирина Белчева, цитирано от БТА. Процедурата се прекратява поради наличието на обективни обстоятелства, които не са били предвидени при приемане на решението за откриване на процедурата, каза тя.

Съдът на ЕС осъди България за мръсния въздух

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sydyt-na-es-osydi-bylgariia-za-mrysniia-vyzduh-237055/

Страната не изпълнява задълженията си за ограничаването на замърсяването с фини прахови частици

Шампион на Русия е сред жертвите на атентата в Санкт Петербург

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155695

Шампион на Русия е сред жертвите на атентата в Санкт Петербург25-годишният Денис Петров, който е шампион на Русия по ръкопашен бой и треньор, е сред жертвите на взрива в метрото на Санкт Петербург, съобщават руските медии. Колеги на Денис разказват, че той пътувал с метрото, за да отиде на тренировка, пише rusdialog.ru, цитира NOVA. Представители на спортния клуб потвърдиха за смъртта на своя обичан и

Москва тръгна към сблъсък със САЩ заради Сирия

http://www.clubz.bg/52483-moskva_trygna_kym_sblysyk_sys_sasht_zaradi_siriq

Русия тръгна към челен дипломатически сблъсък с администрацията на Доналд Тръмп, пише Ройтерс.

Тя даде знак, че публично ще подкрепи сирийския лидер Башар Асад въпреки възмущението по света от вчерашната атака със зарин в град Хан Шейхун, провинция Идлиб.

Западните страни, сред които и САЩ, обвиниха за нападението силите на Башар Асад. То бе извършено от бойни самолети срещу контролиран от бунтовниците район.

Москва обаче излезе с обратна версия. Според нея заринът не бил пуснат от самолетите, а от химически склад на бунтовниците, улучен при въздушните удари.

Руското твърдение бе наречено "лъжа" от Хасан Хадж Али - командващия Свободната армия на Идлиб (САИ).

"Всички видяха самолета, докато той бомбардираше с газ", заяви той пред Ройтерс от крепостта на групировката си в Северозападна Сирия.

"Освен това всички цивилни в района знаят, че там няма военни позиции или места за производство на оръжие. Различните фракции на опозицията не са в състояние да произведат тези вещества", допълни Хасан Хадж Али.

Вашингтон за първи път обвини Асад в използване на зарин от 2013 г. насам. Тогава стотици хора загинаха при химическа атака срещу предградие на Дамаск. За онази атака президентът Барак Обама заяви, че Асад е престъпил "червената линия". И заплаша с въздушни удари, но ги отмени в последния момент, след като сирийският лидер се съгласи да предаде химическия си арсенал според сделка, постигната с посредничеството на Русия. На няколко пъти настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че това решение е показало слабостта на Обама.

Последният инцидент означава, че Тръмп е изправен пред дилемата на своя предшественик - или открито да се противопостави на Москва и да рискува с по-голяма намеса в Близкия изток в опит да накаже Асад за използване на химически оръжия, или да направи компромис и склони сирийският президент на остане на власт с риска самият той да се покаже слаб.

Тръмп окачестви инцидента от вчера като "отвратителни действия на режима на Башар Асад", но също така нападна Обама, че не е успял да приложи "червената линия" преди 4 години. Говорителят на предишния американски президент отказа коментар.

САЩ, Франция и Великобритания внесоха в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция, осъждаща атаката и настояваща за разследване. Русия има правомощията да й наложи вето, както е правила с предишните резолюции, насочени срещу Асад.

Отговорът на Тръмп при евентуален дипломатически сблъсък ще бъде следен внимателно в САЩ поради обвиненията на политическите му опоненти, че прекалено подкрепя руския президент Владимир Путин, отбелязва Ройтерс.

Тръмп неведнъж е казвал, че САЩ и Русия трябва да работят в по-тясно сътрудничество в Сирия в борбата срещу "Даеш" ("Ислямска държава").

Американските разузнавателни агенции твърдят, че Русия се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 г. чрез хакване на компютри, за да помогне на Тръмп да победи Хилъри Клинтън. ФБР и две комисии в Конгреса разследват дали хора от щаба на Тръмп са заговорничели с Москва, което от Белия дом отричат.

Химическата атака в Идлиб - една от последните големи крепости на бунтовниците, борещи се от 2011 г. за свалянето на Асад, ще усложни дипломатическите усилия да бъде сложен край на войната, взела стотици хиляди жертви и накарала половината от сирийците да напуснат домовете си.

През последните няколко месеца западни страни, сред които САЩ, постепенно намалиха исканията си за оттегляне на Асад от властта като условия за прекратяване на конфликта, отбелязва Ройтерс. Те приеха, че бунтовниците вече не са в състояние да свалят режима със сила.

Използването на забранени химически оръжия може да направи по-трудна подкрепата на международната общност за каквото и да било мирно споразумение, което не изисква отстраняването му.

Така например само преди два месеца британският външен министър Борис Джонсън обърна на 180 градуса политиката на страната си и заяви, че на Асад трябва да бъде позволено да се кандидатира отново за президент. Днес обаче Джонсън заяви, че диктаторът трябва да си иде и нарече режима му "варварски".

Най-вълнуващото сопрано в света Соня Йончева с концерт в НДК (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6155664

Най-вълнуващото сопрано в света Соня Йончева с концерт в НДК (Видео)След поредица забележителни дебюти на най-престижните световни музикални сцени в Европа и Америка Соня Йончева пристига за концерт в България, по покана на Национален дворец на културата. Дългоочакваното събитие е на 18 юни в зала 1 от 20.00 ч. и е изцяло продуцирано от НДК. Определяна от специалисти и музикални критици за певица от ранга на Мария

Соломон Паси: Новата наредба за бежанците вече е готова и е много по-добра

http://www.moreto.net/novini.php?n=348103

Новата наредба за интеграция на бежанците вече е изработена и е много по-добра. Тя съчетава европейските изисквания с националните интереси. Това каза в предаването „Тази сутрин” Соломон Паси като цитира съобщение, което е получил от Огнян Герджиков.

ООН: Химическата атака в Сирия е военно престъпление

https://www.actualno.com/europe/oon-himicheskata-ataka-v-sirija-e-voenno-prestyplenie-news_603972.html

Председателят на ООН Антониу Гутериш заяви, че предполагаемата атака с химическо оръжие, която вчера причини смъртта на повече от 70 души в контролирания от бунтовниците сирийски град Хан Шейхун, показва, че военните престъпления в Сирия продължават. „Ужасяващите събит

Кабинетът "Герджиков" прекрати концесията на софийското летище

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/05/2948178_kabinetut_gerdjikov_prekrati_koncesiiata_na_sofiiskoto/?ref=rss


Правителството прекрати процедурата за отдаването на концесия на летище "София", съобщи на брифинг говорителят на Министерския съвет Ирина Белчева. точката не беше включена в официалния дневен ред на заседанието, макар че ресорният транспортен министър Христо Алексиев беше заявил намерение да прокара решението днес.

Срокът за подаване на документи за участие в търга изтичаше в края на май след като беше удължаван няколко пъти.

Според...

Пожарникари са извадили паднал в кладенец мъж

https://www.24chasa.bg/region/article/6155650

Пожарникари са извадили паднал в кладенец мъжЕкип на пожарната е провел спасителна операция по изваждането на паднал в кладенец жител на село Орлов дол, община Тополовград, съобщи Регионална дирекция, цитирано от БТА. След сигнала за бедстващия 62-годишен мъж, в 17,40 часа вчера служителите са се отзовали на място и са успели да го извадят. Установено е било,

Правят Кристо доктор хонорис кауза на Университета в Торино

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155677

Правят Кристо доктор хонорис кауза на Университета в ТориноУниверситетът на Торино ще връчи званието „доктор хонорис кауза” по история на изкуството на Кристо, съобщи в.”Стампа”. Университетът възнамерява да удостои българския творец с титлата в края на октомври, малко преди началото на “Артисима” – това е най-престижното годишно изложение на съвременно изкуство в Италия.

Нов голям успех на български ученици в Международния конкурс на НАСА за космически градове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155662

Нов голям успех на български ученици в Международния конкурс на НАСА за космически градовеЕкип от ученици от ЦПЛР“НАОП“-Варна, Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” и Трета Природо математическа гимназия, Варна са класирани на трето място в Международния конкурс за ученици на НАСА. Това е най-престижният и най-труден конкурс на планетата за ученици за космически технологии. Учениците, разработили проекта са: Александър Георгиев,

Москва организира контра Евровизия. Няма желаещи за участие

http://www.clubz.bg/52482-moskva_organizira_kontra_evroviziq_nqma_jelaeshti_za_uchastie

Участници в международния музикален конкурс „Евровизия 2017“ отказаха да посетят руска вечеринка, посветена на съревнованието, по повод забраната на певицата Юлия Самойлова да пътува за Украйна. За това пред ТАСС е съобщил организаторът на мероприятието Дмитрий Мелников във вторник, 4 април.

„Отначало съгласие за участие в концерта дадоха 10 страни участнички, но после заради политическата ситуация чуждестранните гости се отказаха “, обяснил Мелников.

По думите на организатора на подгряващия концерт, на 3 април, в деня на терористичния акт в петербургското метро, делегацииите изпратили писма със съболезнования, в които уведомявали, че „ще могат да дойда в Москва само ако Русия бъде допусната до гласуването“.

Мелников обяснил, че радиотелевизионните компании, излъчващи „Евровизия“, не могат да подкрепят събитие в страна, „която няма да участва в съревнованието и няма да гласува“. Организаторите на вечеринката са спрели продажбата на билети до изясняване на ситуацията.

Концертът в чест на „Евровизия 2017“ трябваше да се състои на 21 април в Москва. Планирано бе на него Юлия Самойлова да изпее конкурсната песен Flame is Burning, а след нея да се включат участниците в „Евровизия“ от България, Гърция, Молдова, Израел, Азербайджан, Армения, Швейцария и Италии. В програмата щяло да има и руски певци, участвали в различни издания на „Евровизия“, пише сайтът dni.ru.

В края на март ръководителката на Европейския съюз за радио и телевизия, Ингрид Делтенре, изпрати писмо до украинския премиер Владимир Гройсман. В него се казва, че членовете на ЕСРТ оценяват много негативно получилата се ситуация, а някои европейски телевизии, чиито имена не се споменават, имали намерение да бойкотират музикалния конкурс.

Службата за сигурност на Украйна затвори границите на Украйна за Самойлова на 22 март. Решението бе провокирано от концерта на певицата в Крим през 2015 г., което в Украйна се смята за нарушение на държавната граница.

Полуфиналите на „Евровизия 2017“ ще се състоят на 9 и 11 май, а финалът — на 13 май.

"Площад Славейков"

БНР с международна награда за запис на народна музика

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6155673

БНР с международна награда за запис на народна музикаБългарското национално радио получи Специалната награда на Международния конкурс за запис на фолклорна музика „Светозар Страчина Гранд При“, състоял се на 30 и 31 март 2017 г. в Братислава, Словакия, съобщиха от радиото. БНР беше отличено за най-добра интерпретация на „Марта радино оро“ в изпълнение на изтъкнатия акордеонист Милан Завков от Скопие.

Агенцията по храните също тръгва на извънредни проверки

http://www.cross.bg/hrani-yaiitza-hranite-1539574.html

/КРОСС/ Българската агенция по безопасност на храните започва извънредни проверки по случаи наближаващите празници Великден и Гергьовден. Инспекциите са извън плановия контрол, съобщиха от Агенцията. Ще се проверяват обекти за производство на храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища, както и такива с дейност кетъринг и обекти предлагащи услугата "ол инклузив". Проверките ще се фокусират върху производството и търговията на традиционно предлаганите храни за празничната трапеза (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др.) както и на боите за яйца. Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни производители или търговци за злоупотреби, за да могат потребителите спокойно да посрещнат празничните дни. По време на празниците Агенцията по безопасност на храните ще има дежурни екипи. Те ще извършват проверки по сигнали за нередности, които потребителите ще могат да подават онлайн, или да използват за това горещия телефон на БАБХ - 0700 122 99. Комисията за защита на потребителите също вече обяви, че ще прави по-чести проверки преди и по време на празниците и също гарантира, че ще разполага с дежурни екипи в услуга на гражданите.    

БАБХ започва извънредни проверки заради Великден и Гергьовден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155666

БАБХ започва извънредни проверки заради Великден и ГергьовденБългарската агенция по безопасност на храните започва извънредни проверки по случаи наближаващите празници Великден и Гергьовден. Инспекциите са извън плановия контрол. Ще се проверяват обекти за производство на храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия

В Кресненското дефиле са открити 17 мъртви лешояда

http://www.mediapool.bg/v-kresnenskoto-defile-sa-otkriti-17-martvi-leshoyada-news262311.html

До момента са открити 17 мъртви лешояда в Кресненското дефиле, като реалният брой на отровените птици се оценява на над 30 птици. Това съобщиха от природозащитната организация "Зелени Балкани". Отрови за хищници, разпръснати в района на Кресна, опропастяват 15-годишен труд за връщането на белоглавия лешояд в региона. Данните са предоставени от екипа на Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ). В понеделник е имало съвместна комисия от ФДФФ, РИОСВ Благоевград, полицията в Благоевград и Областната дирекция по безопасност на храните, която да документира последните три намерени птици и да събере проби от тях. В сряда на място ще отидат алпинисти от екипа на "Зелени Балкани", които да съдействат на екипа на ФДФФ за вземането на намиращите се в гнездо в дефилето малко лешоядче и яйце. Дейността е съгласувана с РИОСВ Благоевград и се извършва по реда на специално разрешително, с което разполага екипа на ФДФФ, за изключение от забраните, посочени в Закона за биоразнообразието, което им дава правомощия да оказват подобна помощ на бедстващи диви птици. Единият от откритите вчера умрели лешояди в Кресненския пролом е В2С - Ники - малкото излюпено през 2016г. от Врачански Балкан, което е зимувало в дефилето. Младата птица е била кръстена в рамките на Международна кампания, която обяви успешното връщане на белоглавия лешояд в Кресненското дефиле/Пирин и Стара Планина. Ники е бил кръстен на Николай Ненчев - директор на ПП "Врачански Балкан" като знак на признателност за неговия принос за завръщането на белоглавия лешояд в Стара планина. През студените месеци Ники е презимувал в дефилето, привлечен от другите птици, които се придържат към площадката за подхранване на ФДФФ. Екипът на ФДФФ и "Зелени Балкани" са изразили благодарност на всички над 50 доброволци, които са участвали в издирването на отровните примамки и техните жертви, на доброволците-преводачи и на всички съпричастни граждани.

Около Великден агнешкото се очаква да бъде между 15 и 17 лв./кг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6155661

Около Великден агнешкото се очаква да бъде между 15 и 17 лв./кгСега крайните цени на агнешкото са между 12 и 14 лв./кг и се очаква тази година около Великден отново цената да бъде 15 лв./кг,16 лв./кг или 17 лв./кг, което е в противоречие с нашите цени, на които продаваме живите агнета. Това каза Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в интервю за Агенция „Фокус“ за цената на

Панов: Тази година е изключително важна за съдебната система

https://www.actualno.com/society/panov-tazi-godina-e-izkluchitelno-vajna-za-sydebnata-sistema-news_603965.html

Тази година е важна за съдебната система с два ключови момента. Това са изборът за членове на Висшия съдебен съвет и изборът за председател на Върховния административен съд. Това коментира Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд (ВКС). "Това са двата ключови и

ЕС ни осъди за мръсния въздух

http://offnews.bg/news/n_1/n_652039.html

Съдът на Европейския съюз осъди страната ни заради мръсния въздух, съобщи БТА. Съдебното решение на съда в Люксембург е за неспазване на задълженията по директивата за качеството на въздуха. Според него в периода 2007 г. до 2014 г. е имало системно нарушаване на годишните и на дневните пределно допустими норми за прахови частици във въздуха в София, Пловдив, Варна и зоните Северна, Югозападна и Югоизточна. Засегнати са жителите на общо 29 български града. Засега не е постановена глоба. При завеждането на иск за установяване на неизпълнение на задължения по договора за ЕС Съдът се произнася дали държавите са спазили договорните си задължения. Ако Съдът установи неизпълнение на задължение, държавата е длъжна да прекрати неизпълнението незабавно. Ако след повторно сезиране от ЕК Съдът установи, че съответната държава не се е съобразила със съдебното решение, Съдът може да наложи глоба. Междувременно страната продължава да диша мръсен въздух. Тази зима в София например бяха регистрирани опасно високи нива на замърсяване - до 8 пъти над нормата. През 2015 г. РИОКОЗ-Пловдив спечели заведено дело, заведено срещу тях заради мръсния въздух в града под тепетата. Това бе първият в страната колективен иск срещу бездействието на администрацията срещу замърсяването, но съдът го счете за неоснователен. През 2017 г. делото стигна до втора инстанция - Апелативния съд във Велико Търново, преминавайки преди това през няколко съдилища. И там гражданите загубиха.

Велопоход "ЗАЕДНО" на 23 април в подкрепа на хората с Хемофилия!

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2017/04/05/2948175_velopohod_zaedno_na_23_april_v_podkrepa_na_horata_s/?ref=rss


На 23 април 2017 г., Българската Асоциация по Хемофилия за 2-ра поредна година организира велопоход "ЗЕДНО". Социално-спортното събитие стартира точно в 10:30 ч. едновременно в 3 града – София, Пловдив и Варна. Сборният пункт в София са пилоните на НДК, във Варна – Входа на Морската Градина и в Пловдив – Улица Съединение. Тази година паралелно със Световния Ден на Хемофилията, с призива "Чуйте гласа им", акцент на кампанията са девойките и жените с вродени нарушения на...

БАБХ с извънредни проверки за празниците

http://offnews.bg/news/n_1/n_652043.html

Българската агенция по безопасност на храните започва извънредни проверки по случаи наближаващите празници Великден и Гергьовден. Инспекциите са извън плановия контрол. Ще се проверяват обекти за производство на храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища, както и такива с дейност кетъринг и обекти предлагащи услугата “ол инклузив“. Проверките ще се фокусират върху производството и търговията на традиционно предлаганите храни за празничната трапеза (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др.) както и на боите за яйца. При инспекциите в производствените обекти ще следи за произхода, сроковете на годност и условията на съхранение на използваните суровини и храни, правилното етикетиране, придружаващите документи и наличие на необходимата информация за спазване на изискванията за предлаганите храни. По време на проверките в търговската мрежа и заведенията за обществено хранене инспекторите ще гледат за правилното съхранение на храните, спазване на сроковете на съхранение, наличие на здравна маркировка на трупното месо, правилното етикетиране и маркиране на яйца (включително недопускане на яйца от клас „B“ в търговската мрежа), както и за наличие на документи за произход и безопасност. Ще се извършват проверки и на пазарите на живи животни. На тях ще се следи за идентификацията на живите животни, включително паспорти, ветеринарномедицински свидетелства за придвижване на животни към и от пазара и отразяването им в Интегрираната информационна система на БАБХ – ВетИС, съответствието на транспортните средства, с които се придвижват животните, както и ветеринарно-санитарните изисквания и водения регистър от собственика или управителя на пазара. Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни производители или търговци за злоупотреби, за да могат потребителите спокойно да посрещнат празничните дни. По време на празниците Агенцията по безопасност на храните ще има дежурни екипи. Те ще извършват проверки по сигнали за нередности, които потребителите ще могат да подават онлайн, или да използват за това горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване