Уникална за България радиохирургична техника спасява животи в „Уни Хоспитал“

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6166686

Уникална за България радиохирургична техника спасява животи в „Уни Хоспитал“Д-р Захари Захариев, началник на отделението по лъчелечение към „МБАЛ - Уни Хоспитал“, и екипът му осъществиха първата за страната ни радиохирургия с техника, която е синхронизирана с дихателните движения на пациентите – SBRT - 4D. Интервенцията беше успешно направена с линеен ускорител „TrueBeam“ STX – последно поколение, при двама пациенти,

Евакуация на летище в Берлин заради подозрителна чанта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6166678

Евакуация на летище в Берлин заради подозрителна чантаЛетище „Шьонефелд“ във федералната германска столица Берлин бе евакуирано във вторник преди обед заради подозрителна чанта, съобщава вестник Berliner Kurier, информира "Фокус". Изоставената чанта е била открита в едно от кафенетата на летището в около 11 часа (местно време). Спецчасти на германската полиция е инспектирала чантата.

Мартин Шулц - летящ старт, приземяването неизвестно

http://clubz.bg/52730-martin_shulc_letqsht_start_prizemqvaneto_neizvestno

От обявяването на 25 януари т.г. на кандидатурата на Мартин Шулц за канцлер на Германия неговите социалдемократи са в еуфория – 5000 нови партийни членове, социологически изследвания сочат повишаване рейтинга на Германската социалдемократическа партия. Хиляди се стичат на проявите на Шулц в страната, речите му се посрещат с бурни овации.

„Решаващото за трайния успех на социалдемократите ще е дали Мартин Шулц ще съумее убедително да съчетае обаянието си с конкретни теми, които вълнуват хората. Неговата партия не бива да разчита на моментен успех”, каза наскоро известният социолог Армин Насехи.

На същото мнение е и самият Шулц, който на среща със съмишленици в град Херне предупреди: „Това е бягане на дълги разстояния. Пробягахме първата отсечка, но трябва да внимаваме да не се задъхаме.”

Вече се е случвало

Пеер Щайнбрюк

Може би Шулц си е спомнил съдбата на предшественика си Пеер Щайнбрюк. На предишните парламентарни избори преди 4 години той беше кандидатът на социалдемократите за канцлер. В началото еуфорията беше както сега при Шулц. Социологически агенции му даваха преднина пред Ангела Меркел. И какво се случи на парламентарния вот? Щайнбрюк се срина катастрофално, Меркел победи и започна третия си пореден мандат като канцлерка.

Едва ли основната причина са били твърдения, че Щайнбрюк е прибирал завишени хонорари за свои лекции. Декларирал ги е, плащал е данъци. И все пак остана горчив привкус. Алчността на политик е гибелна, поне в Германия.

И Мартин Шулц може да се приземи, преди хеликоптерът му да е стигнал до площадката на канцлерството.

Доскорошният председател на Европейския парламент попадна в полезрението на ОЛАФ. Европейската служба за борба с измамите започна в края на февруари т.г. проверка на сигнали за съмнителни повишения на негови приближени и изплащане на неоправдани бонуси по времето, когато е оглавявал Европейския парламент.

Ако експертите на ОЛАФ потвърдят изнесеното в германски медии, не е изключено да бъде образувано следствие срещу Мартин Шулц. Предпоставка обаче е наличието на неопровержими доказателства за измама, корупция или други противоправни действия в ущърб на бюджета на Европейския парламент.

Първите сигнали за превишаване на права, незакономерни повишения и плащания се появиха в сп. „Щерн”. Не закъсня и „Шпигел”. Негов екип разследващи журналисти публикува в два последователни броя на седмичното списание стъписващи факти и документи, предоставени от Брюксел.

Големите привилегии

Мартин Шулц и протежето му Маркус Енгелс.

С най-големи привилегии се е ползвал личният съветник на Шулц Маркус Енгелс, който сега оглавява предизборния щаб на кандидата за канцлер.

Енгелс е плътно до Шулц от началото на 2012 г., когато поема ръководството на информационното бюро на Европейския парламент в Берлин. В заповедта му за назначение обаче изрично е посочено, че работното му място е в Брюксел. Ако действително работи там, на него му се полагат месечно по 840 евро задгранични надбавки върху основната заплата от 5200 евро.

И още – тъй като се води на работа в Брюксел, Енгелс е отчитал фиктивни командировки до Берлин. Само през 2012 г. броят им възлиза на 273 дни, което му носи допълнително под формата на командировъчни 16 621,47 евро. Излиза, че почти всеки ден от годината е бил командирован от Брюксел до Берлин.

Действителното работно място на Маркус Енгелс е в Берлин, но той продължава да получава и 840-те евро месечно върху заплатата си за работа зад граница.

Учудващо, ако не и възмутително е, че „дългосрочната мисия” на Енгелс в берлинското информационно бюро на Европарламента от 23 януари 2012 г. до 31 декември 2012 г. му е издействана от Шулц.

Щедри бонуси

От журналистическото разследване на „Шпигел” става също ясно, че по нареждане на бившия шеф на Европарламента през 2014 г. се разкрива специална служба Media Intelligence Unit, която да оглави Маркус Енгелс.

„Лично президентът Шулц снощи ми каза колко важно за него е това да стане. Длъжни сме да го направим”, пише в електронно съобщение от 27 февруари 2014 г. до колегите си служител от отдел „Персонал”, твърди „Шпигел”, но по обясними причини не съобщава име.

Въпреки настойчивите молби на „Шпигел” Енгелс и ръководството на Германската социалдемократическа партия отказват коментар и препращат към Европейския парламент. Оттам заявяват: „Определянето на ръководители на реферати не е от компетенцията на президента.” Освен това Енгелс имал право да отчита командировъчни.

На друго мнение е видният берлински юрист Улрих Батис:

„Всичко е много просто. Когато отчиташ командировъчни, трябва да си бил в командировка.”

Не е нужно да си юрист или финансист, за да знаеш, че няма как да си в офиса си в Берлин и същевременно да пътуваш от Брюксел до германската столица.

Какво мисли шефката на бюджетната комисия на Европарламента, германката Инге Гресле?

„Шулц заобикаляше и погазваше правилата на парламента, както никой друг президент не го е правил. Когато ставаше въпрос за съпартийци, великодушието на Шулц беше безгранично”, заявява Гресле за „Шпигел”.

И шефът на парламентарната фракция на зелените в ЕП, белгиецът Филип Ламбертс, отправя критика: „По принцип много лесно може да се обяснят действията на Шулц. Решаващият въпрос е какво е от полза за него?”

Според журналистическото разследване Енгелс не е бил единственият приближен на Шулц, който е бил облагодетелстван. Бившият шеф на ЕП е подписвал изплащане на бонуси поне на четирима от екипа си – между 1300 и 2200 евро месечно, или средногодишно по 21 000 евро върху заплатите. При един от тях месечната заплата с бонусите е стигнала рекордните 10 000 евро.

Струва ли си цената?

Самият Мартин Шулц също е обект на критики. С основна заплата и полагащите се бонуси годишният му доход възлиза на 320 000 евро, като две трети от сумата не се облага с данъци. Това изобщо не е укоримо – дали Шулц или друг е председател на ЕП, тези пари му се полагат. Въпросът е друг – когато участваш в предизборна кампания, трябва да вземеш отпуск. В такъв случай не се изплащат полагащите се за работа зад граница дневни в размер на 304 евро — за всеки ден от годината.

Мартин Шулц започва предизборната си кампания за депутат в Европарламента на 26 януари 2014 г., но отпуск взема едва на 18 април с.г., само пет седмици преди вота.

Ангела Меркел все още не е загубила битката за канцлерството.

Преди 18 април той посещава редица държави, сред които Франция и Италия. В качеството си на кандидат за депутат в ЕП се среща с президента Франсоа Оланд и с тогавашния кмет на Рим Игнасио Марино. Придружават го негови сътрудници. Разходите по тези и други пътувания са за сметка на ЕП. На запитване на „Шпигел” от Брюксел отговарят, че Шулц е пътувал в качеството си на председател на Европейския парламент.

На друго мнение са от Парламентарната комисия по контрол на бюджета. Във визирания период Мартин Шулц е провеждал предизборна кампания.

Дори от ОЛАФ да не съберат достатъчно неопровержими доказателства за противоправни действия в ущърб на бюджета на Европейския парламент, съмненията на германците ще останат. А те не прощават. Няма политик в Германия, който да не е платил висока цена за погазване на правилата.

----

* Този материал е публикуван в списание „Клуб Z” през март 2017 г. Поради непреходната му стойност и актуалност днес го предлагаме на читателите на www.clubz.bg. Ако искате да четете качествени политически, икономически, културни и спортни материали навреме, списанието „Клуб Z” излиза всеки месец и през тази година и можете да го намерите на будката до вас. Или да се абонирате – каталожен № 1403 за „Български пощи“ или каталожен № 525-1 за „Доби прес“. Можете да го направите и в нашия магазин.

Мартин Шулц - летящ старт, приземяването неизвестно

http://www.clubz.bg/52730-martin_shulc_letqsht_start_prizemqvaneto_neizvestno

От обявяването на 25 януари т.г. на кандидатурата на Мартин Шулц за канцлер на Германия неговите социалдемократи са в еуфория – 5000 нови партийни членове, социологически изследвания сочат повишаване рейтинга на Германската социалдемократическа партия. Хиляди се стичат на проявите на Шулц в страната, речите му се посрещат с бурни овации.

„Решаващото за трайния успех на социалдемократите ще е дали Мартин Шулц ще съумее убедително да съчетае обаянието си с конкретни теми, които вълнуват хората. Неговата партия не бива да разчита на моментен успех”, каза наскоро известният социолог Армин Насехи.

На същото мнение е и самият Шулц, който на среща със съмишленици в град Херне предупреди: „Това е бягане на дълги разстояния. Пробягахме първата отсечка, но трябва да внимаваме да не се задъхаме.”

Вече се е случвало

Пеер Щайнбрюк

Може би Шулц си е спомнил съдбата на предшественика си Пеер Щайнбрюк. На предишните парламентарни избори преди 4 години той беше кандидатът на социалдемократите за канцлер. В началото еуфорията беше както сега при Шулц. Социологически агенции му даваха преднина пред Ангела Меркел. И какво се случи на парламентарния вот? Щайнбрюк се срина катастрофално, Меркел победи и започна третия си пореден мандат като канцлерка.

Едва ли основната причина са били твърдения, че Щайнбрюк е прибирал завишени хонорари за свои лекции. Декларирал ги е, плащал е данъци. И все пак остана горчив привкус. Алчността на политик е гибелна, поне в Германия.

И Мартин Шулц може да се приземи, преди хеликоптерът му да е стигнал до площадката на канцлерството.

Доскорошният председател на Европейския парламент попадна в полезрението на ОЛАФ. Европейската служба за борба с измамите започна в края на февруари т.г. проверка на сигнали за съмнителни повишения на негови приближени и изплащане на неоправдани бонуси по времето, когато е оглавявал Европейския парламент.

Ако експертите на ОЛАФ потвърдят изнесеното в германски медии, не е изключено да бъде образувано следствие срещу Мартин Шулц. Предпоставка обаче е наличието на неопровержими доказателства за измама, корупция или други противоправни действия в ущърб на бюджета на Европейския парламент.

Първите сигнали за превишаване на права, незакономерни повишения и плащания се появиха в сп. „Щерн”. Не закъсня и „Шпигел”. Негов екип разследващи журналисти публикува в два последователни броя на седмичното списание стъписващи факти и документи, предоставени от Брюксел.

Големите привилегии

Мартин Шулц и протежето му Маркус Енгелс.

С най-големи привилегии се е ползвал личният съветник на Шулц Маркус Енгелс, който сега оглавява предизборния щаб на кандидата за канцлер.

Енгелс е плътно до Шулц от началото на 2012 г., когато поема ръководството на информационното бюро на Европейския парламент в Берлин. В заповедта му за назначение обаче изрично е посочено, че работното му място е в Брюксел. Ако действително работи там, на него му се полагат месечно по 840 евро задгранични надбавки върху основната заплата от 5200 евро.

И още – тъй като се води на работа в Брюксел, Енгелс е отчитал фиктивни командировки до Берлин. Само през 2012 г. броят им възлиза на 273 дни, което му носи допълнително под формата на командировъчни 16 621,47 евро. Излиза, че почти всеки ден от годината е бил командирован от Брюксел до Берлин.

Действителното работно място на Маркус Енгелс е в Берлин, но той продължава да получава и 840-те евро месечно върху заплатата си за работа зад граница.

Учудващо, ако не и възмутително е, че „дългосрочната мисия” на Енгелс в берлинското информационно бюро на Европарламента от 23 януари 2012 г. до 31 декември 2012 г. му е издействана от Шулц.

Щедри бонуси

От журналистическото разследване на „Шпигел” става също ясно, че по нареждане на бившия шеф на Европарламента през 2014 г. се разкрива специална служба Media Intelligence Unit, която да оглави Маркус Енгелс.

„Лично президентът Шулц снощи ми каза колко важно за него е това да стане. Длъжни сме да го направим”, пише в електронно съобщение от 27 февруари 2014 г. до колегите си служител от отдел „Персонал”, твърди „Шпигел”, но по обясними причини не съобщава име.

Въпреки настойчивите молби на „Шпигел” Енгелс и ръководството на Германската социалдемократическа партия отказват коментар и препращат към Европейския парламент. Оттам заявяват: „Определянето на ръководители на реферати не е от компетенцията на президента.” Освен това Енгелс имал право да отчита командировъчни.

На друго мнение е видният берлински юрист Улрих Батис:

„Всичко е много просто. Когато отчиташ командировъчни, трябва да си бил в командировка.”

Не е нужно да си юрист или финансист, за да знаеш, че няма как да си в офиса си в Берлин и същевременно да пътуваш от Брюксел до германската столица.

Какво мисли шефката на бюджетната комисия на Европарламента, германката Инге Гресле?

„Шулц заобикаляше и погазваше правилата на парламента, както никой друг президент не го е правил. Когато ставаше въпрос за съпартийци, великодушието на Шулц беше безгранично”, заявява Гресле за „Шпигел”.

И шефът на парламентарната фракция на зелените в ЕП, белгиецът Филип Ламбертс, отправя критика: „По принцип много лесно може да се обяснят действията на Шулц. Решаващият въпрос е какво е от полза за него?”

Според журналистическото разследване Енгелс не е бил единственият приближен на Шулц, който е бил облагодетелстван. Бившият шеф на ЕП е подписвал изплащане на бонуси поне на четирима от екипа си – между 1300 и 2200 евро месечно, или средногодишно по 21 000 евро върху заплатите. При един от тях месечната заплата с бонусите е стигнала рекордните 10 000 евро.

Струва ли си цената?

Самият Мартин Шулц също е обект на критики. С основна заплата и полагащите се бонуси годишният му доход възлиза на 320 000 евро, като две трети от сумата не се облага с данъци. Това изобщо не е укоримо – дали Шулц или друг е председател на ЕП, тези пари му се полагат. Въпросът е друг – когато участваш в предизборна кампания, трябва да вземеш отпуск. В такъв случай не се изплащат полагащите се за работа зад граница дневни в размер на 304 евро — за всеки ден от годината.

Мартин Шулц започва предизборната си кампания за депутат в Европарламента на 26 януари 2014 г., но отпуск взема едва на 18 април с.г., само пет седмици преди вота.

Ангела Меркел все още не е загубила битката за канцлерството.

Преди 18 април той посещава редица държави, сред които Франция и Италия. В качеството си на кандидат за депутат в ЕП се среща с президента Франсоа Оланд и с тогавашния кмет на Рим Игнасио Марино. Придружават го негови сътрудници. Разходите по тези и други пътувания са за сметка на ЕП. На запитване на „Шпигел” от Брюксел отговарят, че Шулц е пътувал в качеството си на председател на Европейския парламент.

На друго мнение са от Парламентарната комисия по контрол на бюджета. Във визирания период Мартин Шулц е провеждал предизборна кампания.

Дори от ОЛАФ да не съберат достатъчно неопровержими доказателства за противоправни действия в ущърб на бюджета на Европейския парламент, съмненията на германците ще останат. А те не прощават. Няма политик в Германия, който да не е платил висока цена за погазване на правилата.

----

* Този материал е публикуван в списание „Клуб Z” през март 2017 г. Поради непреходната му стойност и актуалност днес го предлагаме на читателите на www.clubz.bg. Ако искате да четете качествени политически, икономически, културни и спортни материали навреме, списанието „Клуб Z” излиза всеки месец и през тази година и можете да го намерите на будката до вас. Или да се абонирате – каталожен № 1403 за „Български пощи“ или каталожен № 525-1 за „Доби прес“. Можете да го направите и в нашия магазин.

Румен Радев поздрави еврейската общност в България за празника Песах

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/11/2951792_rumen_radev_pozdravi_evreiskata_obshtnost_v_bulgariia/?ref=rss


Президентът Румен Радев поздрави еврейската общност в България за празника Песах, съобщиха от прессекретариатът на държавния глава. В писмо до председателя на Централния израилтянски духовен съвет София Коен той отправи пожелания за здраве и благополучие.

"В следващите дни, както традицията повелява, семейства от еврейските общности по целия свят ще се съберат около масата, за да си припомнят историята на Изхода. Нека, когато възрастните разказват на децата за...

Тръгна акция "Венгер, остани"

http://offnews.bg/news/n_1/n_652645.html

Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер намери неочаквана подкрепа по време на печалния за "артилеристите" двубой с Кристъл Палас от 32-ия кръг на Премиър лийг. Арсенал загуби гостуването с 0:3, а феновете на "артилеристите" скандираха станалите традиционни възгласи "Венгер, вън". В отговор привържениците на "орлите" запяха "Венгер, искаме да останеш". За първи път и футболистите на Арсенал бяха освирквани и призовавани да свалят фланелките, които не заслужават да носят. В най-скандалния епизод от мача феновете задържаха топката на трибуните, вместо да я върнат бързо на Ектор Бейерин да изпълни тъч.

БФС раздаде топки за сняг

http://offnews.bg/news/n_1/n_652654.html

Българският футболен съюз е раздал топки като тези, с които ще се играе финалът в Шампионската лига в Кардиф, на всички участници в Първа лига. Разпределени са по 65 топки на отбор, или общо 910 топки. От тях всеки клуб е получил по пет червени, които са подходящи за игри при снежен терен, обявиха от футболния съюз. Припомняме, че заради липсата на именно такива топки избухна скандал по остта Славия - Лудогорец. Тогава директорът в Лудогорец Ангел Петричев каза, че "белите" нямали такива и се наложило тима от Разград да им осигури. Моделът е на "Адидас" и ще бъде представен официално във финала на Шампионската лига на 3 юни. "За втори пореден сезон клубовете ще получат футболни топки като подарък благодарение на доброто сътрудничество между Българския футболен съюз, Българския спортен тотализатор и Министерството на младежта и спорта", обясняват от БФС.

От 20 до 150 лв. са билетите за мачовете на О'Съливан и Хендри в София, Пловдив, Варна и Бургас

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/11/2951613_ot_20_do_150_lv_sa_biletite_za_machovete_na_osulivan_i/?ref=rss


Двама от най-добрите играчи в световния снукър Рони О‘Съливан и Стивън Хендри ще играят един срещу друг в четири демонстративни мача в Пловдив, София, Варна и Бургас, като срещите са част от Efbet Eleven 30 Snooker Show. Двубоите ще се проведат съответно на 5, 6, 7 и 8 септември.

Билети за двубоите могат да се закупят от сайта на Eventim и партньорската мрежа в цялата страна. Цените са от 20 до 150 лева. Най-скъпите билети (ULTRA VIP - 150 лв.) ще имат най-добро...

Издирват съпругата на Цветан Василев

https://vesti.bg/bulgaria/sad/izdirvat-syprugata-na-cvetan-vasilev-6067820

Искането е във връзка със задочно повдигнато обвинение на Антоанета Василева за пране на пари

Молдова с интерес за бизнес форум във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348638

Кметът на Варна Иван Портних се срещна днес с Щефан Горда, извънреден и пълномощен посланик на Република Молдова в Република България. На срещата присъства и зам.-кметът Пейчо Пейчев, съобщиха от общината за Moreto.net. Кметът запозна госта си с инвестиционните проекти на Община Варна – включително с работата по създаването на двете индустриални зони - около Варненско езеро и на острова.

Двама руски войници са убити в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_652650.html

Двама руски войници са загинали в Сирия при минометен обстрел, а трети е тежко ранен, съобщи пресслужбата на министерството на отбраната на Русия, цитирано от ТАСС, предава БТА. Руските военни на служба по договор, намиращи се в едно от подразделенията на сирийската армия като инструктори по стрелкова подготовка заедно с офицер - руски военен съветник, са били подложени на минометен обстрел от група екстремисти. В резултат на взрив на мина двамата руски военнослужещи са загинали, а за живота на третия се борят военните медици. Комюникето не уточнява къде и кога са били убити войниците, отбелязва Франс прес, но руското издание ПБК тази сутрин съобщи, като се позова на близките на единия от тях, че това е станало на 9 април. С тях официалният брой на убитите в Сирия руски военни от началото на интервенцията на Русия в страната през септември 2015 г. стана 29 души. Освен това един войник се е самоубил в самото начало на военните операции по данни на министерството на отбраната. Най-тежката загуба Русия понесе на 1 август 2016 г. , когато петима военни загинаха, след като хеликоптерът им бе свален.

Министър даде санирането на прокуратурата, Павлова отговори

https://vesti.bg/bulgaria/ministyr-dade-saniraneto-na-prokuraturata-pavlova-otgovori-6067814

Спас Попниколов подал сигнал до СГП, като част от нарушенията са прекалено и необосновано високи цени, както и наддоговаряне на средства

Програмираният провал на Тилерсън в Москва

http://www.cross.bg/tilersun-asad-novi-1540094.html

/КРОСС/ Тилерсън, държавен секретар на САЩ, щял да иска от Путин да се откаже от Асад. Все едно Путин да иска САЩ да се откажат от Аляска. Не че е невъзможно, но на този етап е невероятно. Тилерсън, който пристига в сряда в Русия, не може да не знае това. Т.е. дали отива на мисия, в чийто неуспех е предварително убеден? Тогава защо ще ходи? Най-вероятно, за да демонстрира пред световното обществено мнение добри намерения, като предложи някаква сделка - напр. Вие изоставяте Асад, ние изоставяме санкциите. Подобна оферта, видимо, няма да бъде приета, поради което е логично второ действие - тогава Вие продължавайте с Асад, ние ще налагаме нови санкции. Руснаците, мисля, са готови за това. Въпросът за тях е как да не се стигне до точката на кипене, когато заради една малка грешка всичко може да заври. Те още са в състояние да регулират температурата, но не са сигурни, че другата страна може. Международната обстановка сега е по-опасна от времето на Карибската криза. Тогава решението бе просто - руснаците изтеглят ракетите, американците - корабите. Днес аритметиката е много по-сложна - в уравнението са включени не само Сирия, но и Северна Корея, кюрдите, Иран.... За всяка точка и между всички трябва да се намери някакъв баланс, който при това да е поддържан от една страна от Китай и Индия и от друга - от НАТО и ЕС. Ако Лавров и Тилерсън договорят сега някаква, дори временна, червена линия, която и двете страни се ангажират да не престъпват, би било голям успех

Санирането на прокурор, Павлова отговори

https://vesti.bg/bulgaria/saniraneto-na-prokuror-pavlova-otgovori-6067814

Спас Попниколов подал сигнал до СГП, като част от нарушенията са прекалено и необосновано високи цени, както и наддоговаряне на средства

Григор Димитров все по-близо до топ 10

http://www.cross.bg/sledvashtata-izprevari-sedmitza-1540093.html

/КРОСС/ Григор Димитров е все по-близо до топ 10 на световната ранглиста по тенис. В момента той е на 12-о място в класацията, но със сигурност още следващата седмица той ще се изкачи на 11-ата позиция измествайки Гаел Монфис. Французинът отказа участие на силния турнир в Монте Карло през следващата седмица и така няма да може да защити 600 точки за участието си на финала в надпреварата през миналата година. Така Григор, дори и без да играе, ще го изпревари и ще се приближи максимално близо до десетката, където първо трябва да изпревари друг французин Жо-Вилфред Цонга, който в момента е под №10.

Разследването срещу Марешки за дъмпинг не било за горивата, а за лекарствата

http://www.mediapool.bg/razsledvaneto-sreshtu-mareshki-za-damping-ne-bilo-za-gorivata-a-za-lekarstvata-news262571.html

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разследва бизнесмена-политик Веселин Марешки за дъмпинг, но не на пазара на горива, а на лекарства. Преди 10 дни на пресконференция за приключилото разследване на пазара на горива шефката на органа Юлия Ненкова обяви, че е образувано производство срещу Марешки за дъмпинг, като остави впечатление, че става въпрос за бензиностанциите на варненския бос. Сп. "Икономист" обаче съобщи, че Ненкова се е объркала, защото единственото образувано производство към момента е по отношение на фармацевтичния бизнес на Марешки. От пресцентъра на КЗК потвърдиха пред Mediapool, че на пресконференцията се е създало погрешно впечатление, защото действително образуваното производство е за лекарствата. То е стартирало на 19 януари 2017 г. и е образувано срещу фирмата "Фармнет" и лично срещу Марешки, става ясно от публичния регистър на КЗК. Сигналът е подаден от Специализираната прокуратура във връзка с дело, в което Марешки първоначално е разследван за рекет. В постановлението на прокуратурата се посочва, че "от събраните в хода на разследването доказателства се установява, че в периода 2013 – 2014 г. Веселин Марешки в качеството си на собственик на търговски дружества, извършващи дейност по продажба на лекарствени средства, заедно със сътрудници под негово ръководство (включително Пламен Христов и Кръстина Таскова) са предприели агресивни действия спрямо собственици на аптеки в България, като са отправяли предупреждения към тях, че ако откажат да закупуват лекарствени продукти от дистрибутора "Фармнет” АД, до аптеките им ще бъде отворена тяхна аптека с логото на "Супер нова” за Северна България и "Лидер” за Южна България, които да продават лекарствени продукти на по-ниска цена от доставните цени, или щели да им бъдат пращани проверки от Изпълнителната агенция по лекарствата, като по този начин ще бъде унищожен бизнесът им", посочва КЗК. Държавното обвинение счита, не се са събрани достатъчно доказателства, които да уличават Марешки в рекет, а извършените от него действия представлявали "нелоялна конкуренция" и затова случаят е препратен към антимонополния орган. КЗК е счела, че от установените в досъдебното производство факти "възникват основателни съмнения за извършени нарушения на глава 7 от ЗЗК – забрана за нелоялна конкуренция" и затова е образувала производство, което и към момента е висящо. Въпросите към шефката на КЗК за дейността на Марешки преди десет дни обаче бяха в сектор "горива". Те бяха предизвикани от твърденията на председателя на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и генерален директор на "Лукойл" Валентин Златев пред парламента, че Марешки продава горивата на нереално ниски цени и е възможно да става дума за укриване на данъци. В момента Марешки има 16 бензиностанции в страната с марката "ВМ Петролеум" в градовете Варна, София, Пловдив, Силистра, Добрич, Русе, Разград, Свищов, Павликени, Горна Оряховица, Габрово, Стара Загора, Сливен, Айтос и Бургас, сочат данните на сайта fuelo.net. Към 11 април "ВМ Петролеум" продава бензин А-95 на цена от 1.87 лв./л, което е с 0.19 ст. по-ниско от средната цена за страната – 2.06 лв./л. и с 0.22 лв./л по-ниско от цената на "Лукойл" - 2.09 лв./л. Преди месец разликата между цената на бензина в "Лукойл" и "ВМ Петролеум" беше 0.26 лв./л. При дизела разликата е по-голяма. Средно в страната към 11 април той се търгува на дребно за 2.05 лв./л. В "Лукойл" цената му е 2.09 лв./л, а във "ВМ Петролеум" - 1.85 лв./л по данни на fuelo.net. В края на март КЗК обяви, че прекратява производството срещу шест вериги бензиностанции - "Лукойл България", "Еко България", "Шел България", "ОМВ България", "НИС Петрол" и "Петрол", тъй като не е открила картел на пазара на горивата. Бизнес моделът на Марешки в сектор "горива" досега не е проверяван от ведомството.

Манолова и Българската хранителна банка представят първото дарение на храни, освободени от ДДС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6166659

Манолова и Българската хранителна банка представят първото дарение на храни, освободени от ДДСУтре омбудсманът Мая Манолова и изпълнителният директор на Българската хранителна банка /БХБ/ Цанка Миланова ще представят първите дарения на храни, освободени от ДДС. На 7 април тази година БХБ получи своята регистрация като първия и единствен оператор на хранителна банка в България. Събитието, което е част от кампанията на обществения защитник

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън пристигна в Москва (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/dyrzhavniiat-sekretar-na-sasht-reks-tilyrsyn-pristigna-v-moskva-video-2016950

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън пристигна в Москва за среща с външния министър на Русия Сергей Лавров и други руски представители, за да обсъди гражданската война в Сирия, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Това е първото пос

Центърът на Смядово посреща с великденска украса

//dariknews.bg/regioni/shumen/centyryt-na-smiadovo-posreshta-s-velikdenska-ukrasa-2016951

Централният градски площад в Смядово е празнично украсен в очакване на светлия християнски празник Великден.
Украсата е с мотиви от различни традиции и включва яйца, кокошки и великденски зайци. img wide]32385645[/img]

Румен Радев поздрави еврейската общност в България по повод празника Песах

https://www.24chasa.bg/novini/article/6166656

Румен Радев поздрави еврейската общност в България по повод празника Песах В писмо до председателя на Централния израилтянски духовен съвет София Коен, държавният глава Румен Радев поздравява еврейската общност в България по повод празника Песах и отправя пожелания за здраве и благополучие, съобщават от пресцентъра на президентството. „В следващите дни, както традицията повелява,

Откриват два нови 5-звездни хотела в община Балчик

https://www.24chasa.bg/region/article/6166644

Откриват два нови 5-звездни хотела в община БалчикХотелите и ресторантите на първа линия в Балчик вече работят целогодишно – заяви с кметът на община Балчик Николай Ангелов при срещата си в Белия град с министъра на туризма Стела Балтова, съобщиха от министерството. През уикендите идват български, румънски и полски туристи, заяви кметът. Според него,

386 деца във Варна не са имунизирани срещу морбили поради отказ на родителите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6166594

386 деца във Варна не са имунизирани срещу морбили поради отказ на родителите386 деца от Варна и областта не са обхванати с имунизации и реимунизации срещу морбили поради отказ на родителите. Това каза д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионалната здравна инспекция (РЗИ), цитирана от "Фокус". Във връзка с разпореждане на Министерство на здравеопазването за недопускане

Над 180 000 туристи са разгледали големите исторически обекти във Варна

https://www.actualno.com/varna/nad-180-000-turisti-sa-razgledali-golemite-istoricheski-obekti-vyv-varna-news_605250.html

Повече от 180 000 туристи са посетили водещите обекти на Регионалния исторически музей във Варна през 2016 г. – Археологическия музей, Римските терми и Аладжа манастир. Това съобщи директорът на РИМ проф. Валентин Плетньов при посещението на министъра на туризма Стела Балто

Изпреварваме Румъния по бързо правосъдие

http://www.moreto.net/novini.php?n=348561

Раздаването на присъди в България се извършва в по-кратки срокове спрямо Румъния, с която бяха подложени паралелно под наблюдение от Европейската комисия при влизането ни в ЕС през 2007 година. Това сочат данните в доклад на Брюксел за състоянието на правосъдните системи в целия съюз.

Специализираният съд даде ход на делото срещу Ценко Чоков

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/11/2951784_specializiraniiat_sud_dade_hod_na_deloto_sreshtu_cenko/?ref=rss


Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу кмета на врачанското село Галиче Ценко Чоков, съобщава "Фокус". По този начин беше отхвърлено искането на защитата то да бъде върнато на прокуратурата.

По делото подсъдими са още шест души, сред които и синът на Чоков Мартин. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група, лихварство, отвличане, побой и палежи.

Според адвокатите на кмета на Галиче има редица пропуски при...

Съветник на Тръмп начерта на салфетка план за разделяне на Либия на три

https://www.actualno.com/america/syvetnik-na-trymp-nacherta-na-salfetka-plan-za-razdeljane-na-libija-na-tri-news_605249.html

Високопоставен служител на Белия дом по въпросите на външна политика работи по план за разделяне на Либия и е нарисувал карта за това как страната може да бъде разделена на три зони на салфетка при среща с високопоставен европейски дипломат, съобщи британският вестник The Gu

Бъдещето е тук

http://www.clubz.bg/52729-bydeshteto_e_tuk

Всички сме гледали филма „Смело сърце”. Мел Гибсън като Уилям Уолас препуска пред войската си и крещи с пълна сила: „Могат да отнемат живота ни, но не и свободата ни!“ Размахва приканващо меча си и всички въодушевено се впускат в атака. Или пък филма „300”, където Джерард Бътлър като крал Леонид непрекъснато насърчава бойците си и те съсипват живота и войната на Ксеркс в Термопилите.

Изобщо темата за директната комуникация между управляващите и управляваните е стара като света. Още от времето, когато първият водач на стадо маймуни е взел клон и е раздал наказания, та до ден днешен директната комуникация си има своите неоспорими предимства.

В процеса на комуникация между управляващи и управлявани има три елемента: комуникатор, публика и средство. А основната цел на управляващите е да използват максимално добре средствата за комуникация, така че да убедят управляваните да приемат положението и да не се бунтуват много. Това е грубо казано, защото има различни вариации, но общият модел се е запазил.

Огън, кожи, подскачащ шаман

Използването на шамани в комуникацията е подсилвало суеверията на невежите.

Естествено, исторически погледнато, този процес зависи от съответното ниво на обществено развитие. Вождовете на примитивните племена са били уж близки до хората. Колиба до колиба, така да се каже. Но в комуникацията си са използвали шамани, за да подсилват суеверията на невежите и думите им да имат по-голяма сила. Как да се опълчиш на вожда, ако самите богове пращат светкавици, земетресения или слънчеви затъмнения в негова подкрепа? Средствата за комуникация са били прости – огън, кожи, подскачащ шаман. Мечтата на всеки съвременен PR специалист.

По време на робовладелството управляващите за пръв път опитват пряката комуникация с масите. Представете си: колизеум, протегната ръка, палец нагоре или надолу, директни присъди пред хората, овации от тълпата – опияняващото чувство на народната любов. Чувство, което ще ръководи мнозинството управляващи през вековете. Хората, т.е. тогавашната идея за хора – само имащите право да гласуват, често са се събирали по агорите или на други публични форуми за обсъждане на теми от всекидневието. Тези сбирки били използвани от политиците като удобно място за речи и убеждаване в една или друга гледна точка. Все пак Картаген е трябвало да загине.

Държавата, това съм аз

Кралят Слънце - Луи IV

През феодализма комуникацията замира. Да, хората, по-точно крепостните селяни са имали някаква форма на свобода. Но владетелите са имали армии и наследствени титли, нямали са нужда от каквато и да е комуникация. Особено кралските особи. Финалната еманация – кралят Слънце. Държавата, това съм аз. Самотното самодоволство на свръх-Аза като контрапункт на комуникацията. Не е чудно, че напрежението избива в революции и отрязани глави пред Бастилията. Комуникационните средства са се изчерпвали със закачени свитъци по дърветата или евентуалното им прочитане от глашатай. Което си e било много напредничаво, предвид нивото на образование по онова време. Даже с появата на първите по-свободни градове и държави тенденциите не са се променили много. Макиавели не е бил привърженик на честната и открита комуникация на управляващите с народа.

Преминаването на капиталите в ръцете на предприемчиви, макар и обикновени хора преобръща отношенията. Феодалното високомерие постепенно отстъпва място на практическото осъзнаване, че без комуникация не може. Както за продуктовата реклама – все пак новите фабрики и производители e трябвало да реализират стоките си по някакъв начин, така и за политическата комуникация.

Все пак са извоювани някакви права, хората се вълнуват, има избори от време на време. Правителствата не са пожизнени или предавани по наследство, управляващите за пръв път са принудени да си дадат зор и да комуникират директно с управляваните. Особено в оная новата земя. Новата държава, създадена от хора, избягали от потисничество и липса на комуникация. Изстрадали с животите си откъсването от Стария свят. Как да си позволиш да не комуникираш с тях… Речите на „бащите основатели“ все още се дават като пример за директна комуникация и метод за убеждаване на хората в някаква кауза. Някъде по това време афишите и плакатите постепенно се напълват с повече информация, започват да се раздават и продават, а не да се лепят, появяват се вестниците. Нова страхотна трибуна за всички политици да заливат масовата аудитория с идеите си. И те го правят с удоволствие.

Една епоха си отива

Въвличането на света в Първата световна война е тъжно събитие. Дори не искам да описвам причините, поводите, предпоставките и сложните политически взаимоотношения. Има хиляди дебели книги по темата. Но май обединяваща може да се окаже липсата на добра комуникация. Както по вертикалата между управляващи и управлявани, така и по хоризонталата вътре между самите групи управляващи – политически сили, клонове на фамилии, крупни индустриалци и т.н. Всички знаем резултатите – милиони загинали, още повече със съсипани животи, тотално преначертани карти на държавите, ярост и фрустрация у почти всички групи хора. Без значение на жизнен статус или положение в обществото. Една цяла епоха и нейните представители – буржоазията, си отива.

Новите лидери

Йосиф Сталин

Новите лидери вече са си научили урока: „Спечели сърцата им и ще имаш подкрепата им.“ Започва ерата на популизма. Първоначално от новите възможности се възползват тоталните диктатори – Ленин, Сталин, Хитлер и всички останали. На крилете на манипулацията, масовото промиване на мозъците, тоталната пропаганда, лъжа и подмяна на истината, изливащи се от всички възможни канали, съчетано с брутална сила и физическо смазване на всякакво инакомислие и различно говорене, тоталитарните режими побъркват много народи. Вестниците са поставени под контрол, новото изобретение – радиото, бълва речи на Лидера непрекъснато. Не е чудно, че големи маси от хора започват да вярват на пропагандата. Или че леко уплашени от възможните репресии, избират да си затварят очите пред истината. Директната комуникация на Големия брат към всеки един член на обществото изиграва своята роля.

Уинстън Чърчил

От другата страна също не остават назад. Чърчил ще бъде запомнен с организирането на „демократичната опозиция“ срещу тоталитарните режими. Неговата реч, че не предлага „нищо друго освен кръв, мъки, сълзи и пот“, остава в историята. Предадена и по радиото, съдържаща призиви като: „С цялата си мощ и с всичката сила, която Бог може да ни даде, да водим война срещу една чудовищна тирания, надминала всички в мрачния и печален списък от човешки престъпления. Това е нашата политика.“ Тя става само първото оръжие в дългата битка за сърцата на хората. Донякъде именно благодарение на подобна директна комуникация англичаните, а и останалите народи се изправят срещу нацизма, понасят ужаса на Втората световна война и побеждават.

Политици или филмови звезди

Джон Кенеди

В годините след 1945-а никой сериозен политик вече не подценява директната комуникация с масовата публика. Даже напротив, прозорливите знаят, че не трябва да чакат избори и само тогава да се изявяват. Те комуникират през цялото време, държейки се близо до хората. Самите избиратели вече са свикнали на подобно отношение. Те търсят, искат, нуждаят се от информация. Понякога политиците са като филмови звезди. Хората съпреживяват даже личните им драми. Поредното изобретение – телевизорът, леко променя правилата на играта. Вече не е необходимо само да говориш умни неща. Важно е и как изглеждаш.

Лейди Даяна

Телевизорът „вкарва политиците в къщите на хората“. Дистанцията се скъсява. Управляващите стават по-земни, по-близки. Всички се вълнуват с Кенеди, всички мразят Никсън, всички плачат за лейди Даяна. Духът е пуснат от бутилката и няма връщане назад. Комуникациите са отишли на ново ниво. Ниво, което прави самата публика да мисли, че участва в процеса. А както по-късно и наистина ще се окаже, че участва реално, като взема решение за гласуване не само спрямо политическите платформи и обещания, а и по симпатии. Лични симпатии към политиците – все едно са им съседи.

Измамната стабилност

Всички си мислеха, че нещата са стабилни и няма да има много промяна. Политиците даваха охотно интервюта, гушкаха бебета пред камери, режеха ленти на всеки километър и участваха охотно в сутрешни блокове. PR специалистите и журналистите си бяха разработили процедури, по които спокойно работеха и служеха като „комуникационни посредници“ между политиците и масовата публика, между управляващи и управлявани. И всички сякаш изглеждаха доволни.

Първоначално никой не обърна внимание на новото изобретение. „Интернетът“ се прие само като играчка за ученици и средство за някой и друг бърз имейл. Докато родителите се караха на децата да не чатят в странни и зле изглеждащи „сайтове“ (друга нова дума), дигиталната епоха неочаквано пристигна. И не само пристигна, но и помете всичко останало. В рамките на няколко години технологиите, комуникациите, даже самата философия за общуване се промени тотално. А социалните мрежи бяха черешката на тортата.

В началото традиционните медии, PR специалистите и особено политиците не обърнаха много внимание на това поредно „интернет чудо“. Но бързо разбраха силата му. Например при едно голямо земетресение до бреговете на Чили се надигна вълна цунами. Традиционните медии не успяваха навреме да отразят движението й, но потребителите на туитър докладваха къде е забелязана и накъде се движи. Може би много животи бяха спасени тогава. Друг пример. Командването на НАТО дълго време отрича полезността и смисъла да използва социалните мрежи. Докато един генерал не влязъл да разгледа за какво става дума и с ужас установил как бойците спокойно си постват: „Тръгваме на секретна мисия към координати Х, У. Дано се върнем здрави, защото сме само един взвод срещу стотина талибани.“ И НАТО рязко смени политиката и прие нов тип комуникация.

Дигитална дипломация

Доналд Тръмп побърка света с туитовете си.

Естествено, политиците бързо осъзнаха огромните ползи, които могат да извлекат. Директен контакт с публиката, предаване на посланията едно към едно, прескачане на медиите и други „комуникационни посредници“ и т.н. Много политици и институции си направиха профили и започнаха комуникация. Легенди се носят в PR средите как Барак Обама спечели предишните си избори с кампания предимно в туитър и фейсбук. Доналд Тръмп побърка света с туитовете си. Сякаш на шега, с две изречения той може да събори огромна компания. Или да докара до инфаркт всеки политически лидер по света. А феновете му са луди по него. Той им дава точно това, което търсят – близост, усещане за директно участие в процесите, възможност да са част от вземането на решения, непрекъсната обратна връзка (била тя позитивна или негативна).

Директната комуникация вече е на ново ниво. Нивото на дигиталната комуникация. Нивото, на което всеки е цел, средство, медия, директен участник, всичко това накуп. В много държави вече е приет терминът „дигитална дипломация“, реферирайки към директните послания в социалните мрежи и резултатите в другите държави. Достатъчно е само да си припомним „Арабската пролет“ и последствията от нея.

На практика вече няма как процесът да се обърне. Следващите политици няма как да не комуникират директно с публиката. Другите вече го правят. Публиката вече го очаква. Времената са нови.

И бъдещето е тук.

----

* Любомир Аламанов е комуникационен специалист. Текстът му е написан специално за сп. „Клуб Z”

** Този материал е публикуван в списание „Клуб Z” през март 2017 г. Поради непреходната му стойност и актуалност днес го предлагаме на читателите на www.clubz.bg. Ако искате да четете качествени политически, икономически, културни и спортни материали навреме, списанието „Клуб Z” излиза всеки месец и през тази година и можете да го намерите на будката до вас. Или да се абонирате – каталожен № 1403 за „Български пощи“ или каталожен № 525-1 за „Доби прес“. Можете да го направите и в нашия магазин.

Г7: Не може да има мир, докато Асад е на власт

https://vesti.bg/sviat/evropa/g7-ne-mozhe-da-ima-mir-dokato-asad-e-na-vlast-6067817

Големите икономики не постигнаха и обща позиция за климатичните промени

Защо влюбените се хранят един друг със сватбената торта

https://www.actualno.com/curious/zashto-vlubenite-se-hranjat-edin-drug-sys-svatbenata-torta-news_605248.html

  Символичното хранене с торта, се е превърнало в най-дългата сватбена традиция, която се пренася през годините. Освен забавлението и удоволствието, което доставя, специфичното хранене носи много суеверия и пожелания. Като начало, начинът, по който се поднася тортат

За да могат да се върнат в една независима и суверенна България (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

http://www.clubz.bg/52728-za_da_mogat_da_se_vyrnat_v_edna_nezavisima_i_suverenna_bylgariq_pylen_tekst

В изпълнение на Конституцията на 19 април свиквам 44-ото Народно събрание. На вота през март всички ние с гласовете си излъчихме своите народни представители. Тези избори откроиха съществени проблеми. Станахме свидетели на организиран опит отвън да се повлияе на изборните резултати. Българските институции и мъдростта на българските граждани не допуснаха това да се случи. По време на кампанията партиите призоваваха за крайни мерки, нарущаващи дори действащите закони, включително отмяна на двойното гражданство, затваряне на изборни секции и на граници.

След изборите, темата бързо бе погребана. Проблемите обаче остават. Тези проблеми съвсем не се изчерпват само с външно вмешателство в изборния процес, а с целенасочени опити за систематично и дълбоко проникване и влияние върху обществото и политическия живот в страната. Проблемите няма да бъдат решени със заклинания, а със закони. След години разхищаване на националния суверенитет, поради безотговорност, междупартийни сметки и късогледо законотворчество, днес са необходими отговорни и ефективни действия: законодателни и организационни.

Върху следващото 44–о Народно събрание ляга отговорността да намери решение на тези проблеми. В това отношение приветствам куража и усилията на Министерството на правосъдието да формулира конкретни предложения за законови промени. Те обхващат не само промени в изборното право, но и ключови изменения в други закони, целящи укрепване на разклатения ни имунитет. Предложенията за промени в законите за вероизповеданията, за политическите партии и за българското гражданство, поставят ясни бариери пред действия, насочени срещу нашите независимост, интегритета на държавата и обществото.

Последните предложения, обаче, не останаха извън фокуса на обществения дебат. Може би съвсем целенасочено, той бе концентриран само върху предложенията за така наречената „уседналост“ при гласуване. Някои съзряха в предложените идеи „ограничаване на права“. Най-важната защита на правата на българите зад граница е да могат да се върнат в една независима и суверенна България. Дебатът извади политическата класа от дългогодишната летаргия по тази тема. Вярвам, че в един разумен и конструктивен диалог ще се намерят и по-добри решения. Те следва да отчитат и нашата принадлежност към единното европейско семейство.

Когато говорим за права и задължения, нека ги сравняваме и с далеч по-строгите ограничения в редица държави от Европейския съюз, които за нас са еталон за демокрация.

Сега на ход е парламентът. Вярвам, че в него ще се намери мнозинство, което да осъзнава залога и да има характер да гласува адекватни законови промени. Надявам се то да излъчи стабилно и работещо правителство, което да изпълни поне част от предизборните обещания. Българите очакваме мерки срещу бедността, корупцията, несправедливостта и престъпността. Срещу ценовия шок, гласуван от независимия регулатор.

Пожелавам успех на българските народни представители и вярвам, че те ще бъдат на висотата на определената им мисия.

...

Обръщение към нацията на президента Румен Радев. Текстът е предоставен от администрацията на държавния глава. 

Нинова отказа на Борисов да стане председател на НС

http://www.mediapool.bg/ninova-otkaza-na-borisov-da-stane-predsedatel-na-ns-news262570.html

БСП е отказала предложението на ГЕРБ да излъчи председател на парламента, съобщи Бойко Борисов след консултации между представители на двете партии във вторник. "Заради добрите резултати на партията й, предложих на г-жа Нинова председателския пост на парламента, тя отказа. Каза, че БСП ще бъдат твърда опозиция", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Отказахме това предложение, защото нашата политика и тези 1 млн. българи, които ни подкрепиха, бяха за промяна. Няма как с един пост тези принципни различия да бъдат купени или преодолени. Ние не водехме тази борба за постове. Ние я водим принципно и ще я изведен до край", заяви Корнелия Нинова. Борисов бе придружен от останалите членове на партията, които водят преговори с "Обединените патриоти" за ново правителство - Цветан Цветанов, Томислав Дончев, Делян Добрев. От страна на БСП участваха Корнелия Нинова, Валери Жаблянов, Крум Зарков и Георги Гергов. *Очаквайте подробности

ЕС е осигурил 75.5 млрд. евро помощ за развитие миналата година

http://www.mediapool.bg/es-e-osiguril-755-mlrd-evro-pomosht-za-razvitie-minalata-godina-news262569.html

За миналата година ЕС е осигурил 75.5 милиарда евро помощ за развитие, съобщи Европейската комисия във вторник. Тези данни затвърждават първото място на ЕС в света по отношение на предоставяната помощ на бедните страни, отбелязва БТА.   Посочената сума е най-голямата, отпускана досега за тази цел и е равна на 0.7 на сто от брутния национален доход (БНД) в ЕС. Най-щедри са били Люксембург с предоставянето на един процент от БНД, Швеция (0.94 на сто), Дания (0.75 на сто), Германия и Великобритания (0.7 на сто).   Отчита се, че въпреки икономическата криза в началото на десетилетието, ЕС е успял от 2002 г. насам да увеличи помощта си за развитие с 40 на сто. В общата сума, посочена за миналата година, делът на разходите, свързани с бежанците, е достигнал 10.7 милиарда евро. През 2015 г. за бежанци ЕС е похарчил 8.8 милиарда евро, показват данните.   ЕС разглежда предоставянето на помощ за развиващите се страни като предпазна мярка срещу влошаването на обстановката в тези държави и срещу повишаването на миграционните потоци. Наскоро Германия настоя тази помощ да бъде изчислявана в разходите за отбрана, отчитани пред НАТО.

KAN WAKAN с троен албум и премиера в София

https://www.actualno.com/music/kan-wakan-s-troen-album-i-premiera-v-sofija-news_605246.html

На 21-ви май KAN WAKAN поставят първа спирка от турнето си в София. Георги Линев ще представи своя троен албум Phantasmagoria пред публиката в Sofia Live Club. Един от най-успешните български музиканти зад граница, ще се качи на сцената на Best Live Music Club в София, за да ни отведе в музикална колабора

БСП ще подкрепи управляващите по две теми

http://www.cross.bg/ninova-komisii-pensiite-1540092.html

/КРОСС/ "1 милион българи, които ни подкрепиха, поискаха промяна". С този аргумент лидерът на БСП обясни защо е отказала да е председател на Народното събрание. Бъдещият премиер Бойко Борисов й го е предложил преди малко на среща в парламента. "Коалиция между нас е невъзможна. Ние се заявихме като алтернатива на ГЕРБ", категорична е Нинова. "Нашата политика за промяна продължава. Алтернативата е реална", изтъкна соцлидерът. По 2 теми социалистите ще подкрепят управляващите - председателството ни на ЕС и сигурността. Иначе БСП е готова като опозиция с 10 законопроекта.На първо място са доходите. Социалистите искат преизчисляване на пенсиите, както и други мерки срещу бедността. "Ще има плаващи мнозинства - например за преизчислението на пенсиите", каза тя. Политиките се прокарвали с мнозинство в залата, а не с постове. "Ще обсъдим участието в постоянните комисии, конкретно комисии не сме разпределяли", каза Нинова на въпрос на "24 часа" ще приеме ли БСП такива постове. Лидерът на БСП е придружена от Георги Гергов, Валери Жаблянов и Крум Зарков.  

Г-7 не реши нищо за санкции срещу Русия

https://www.actualno.com/europe/g-7-ne-reshi-nishto-za-sankcii-sreshtu-rusija-news_605247.html

Външните министри на седемте най-развити страни в света не са успели да се договорят дали да налагат нови санкции срещу сирийския президент Башар Асад или неговия съюзник Русия. Това стана ясно след двудневната министерска среща на страните от на Г-7. „Към момента няма к

Борисов предложи на Нинова да е шеф на парламента, тя отказа

http://offnews.bg/news/n_1/n_652646.html

Бойко Борисов е предложил на председателя на БСП Корнелия Нинова да стане председател на 44-тия парламент, съобщи той след среща, проведена днес между представители на ГЕРБ и червените. Нинова отказала с мотива, че партията й ще бъда твърда опозиция на управляващите. Предложението си Борисов отправил като знак на уважение към добрия резултат на БСП на изборите, обясни той и уточни, че не са говорили за коалиция.  Самата Нинова потвърди за предложението след срещата. То било отправено лично към нея, а нея към партията й. Това обаче няма как да стане, тъй като нямаме мнозинство и няма как да провеждаме политики, коментира тя. На днешната среща ГЕРБ и БСП обсъдиха темите за сигурността и председателството на ЕС. Сходни позиции намерили и по въпроса за родното производство, по който в следващия парламент можело да работят в синхрон за законови промени, стана ясно още след срещата. След изборите през 2014 г. Борисов предложи и на лидера на БСП тогава Михаил Миков председателския пост в НС. Миков също отказа. Вече стана ясно, че Цецка Цачева няма да бъде шеф на парламента, тъй като към момента не е избрана за депутат. Тя все пак има шанс да влезе в Народното събрание, ако първият в листата в Плевен Ивайло Московски стане министър. 

Ювентус срещу Барса - всичко преди битката в Торино

http://offnews.bg/news/n_1/n_652642.html

Колективът на Ювентус или геният на Барса? Двата гиганта на футбола се срещат в първи четвъртфинал от Шампионската лига тази вечер в Торино. Мачът започва от 21,45 ч. българско време. Юве излиза с жажда за частично отмъщение след загубения финал с 1:3 от каталунците преди две години. Тимът на Алегри няма притеснения във вътрешното първенство, а и събра оптимален състав. Марио Манджукич се завърна в групата след контузия.  Барселона идва в Торино, разтърсен от загубата 0:2 в Малага, която отдалечи тима от титлата. Наказан пък е Бускетс, важна фигура в схемата на гостите. Контузиите на Арда Туран и Рафиня не са от особено значение. Меси, Неймар и компания никога не трябва да бъдат отписвани, показа драмата с ПСЖ. "Бианконерите" са безмилостни в домакинските си мачове. Отборът няма загуба в Торино от август 2015 година. В евротурнирите отборът също се представя феноменално -  21 поредни мача без поражение на свой терен. Статистиката от преките двубои обаче е за Барса - при 7 изиграни срещи испанците имат 3 победи, италианците  - две, а две са и равенствата. В лагера на италианския шампион застрашен да пропусне реванша заради жълти картони е единствено Хуан Куадрадо. От основните фигури в Барселона за реванша висят Неймар и Ракитич. И още един интересен факт. През 2003 г. Юве и Барса отново играха 1/4-финал в Шампионска лига. Двете срещи завършиха 1:1, но италинаците биха на "Камп Ноу" след продължения с гол Марсело Салайета, въпреки че игра с човек по-малко на терена заради изгонване на Едгар Давидс през второто полувреме. Тогава настоящият треньор на Барса Луис Енрике носи 120 минути капитанската лента. На вратата на Юве отново беше легендата Буфон.

Кампания насърчава варненци да даряват генетичен материал

http://www.moreto.net/novini.php?n=348644

Кампания, която да насърчи повече хора да станат доброволни дарители на сперматозоиди или яйцеклетки в помощ на двойки с репродуктивни проблеми планират от Фондация „Искам бебе“ във Варна. Идеята е повече хора да научат за този тип донорство, обясни Валентина Иванова от организацията, предаде репортер на Moreto.

Борисов: Предложих на Корнелия Нинова БСП да приеме председателското място в парламента, но тя отказа

http://www.moreto.net/novini.php?n=348647

Предложих на Корнелия Нинова БСП да приеме председателското място в парламента, но тя отказа. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Народното събрание след срещата си с БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нито ние, нито те някога сме говорили за коалиция.

Тилърсън: Русия трябва да избере на чия страна да бъде в сирийскияконфликт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6166631

Тилърсън: Русия трябва да избере на чия страна да бъде в сирийскияконфликт Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че Русия трябва да избира между това дали да застане на страната на САЩ и техните съмишленици или да подкрепя сирийския президент Башар Асад, Иран и въоръжената групировка Хизбула, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Не е ясно дали Русия не е съумяла да приеме сериозно отговорностите си за

Съдът отхвърли искането на Ценко Чоков и даде ход на делото му

http://www.cross.bg/deloto-chokov-dade-1540091.html

/КРОСС/ Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу скандално известния кмет на село Галиче Ценко Чоков. Той е обвинен за ръководене на престъпна група за отвличания, палежи, побои, изнудване и лихварство. Заедно с него, като участници в групата, са обвинени синът му Мартин и още шестима души. Поради служебните ангажименти на двама от защитниците на обвиняемите делото бе отложено за 12 април от 9:00 ч. Съдът не уважи искането на защитата съдебното производство да бъде прекратено и върнато на прокуратурата за доразследване. Адвокатите твърдяха, че са нарушени процесуалните права на Чоков - той не е успял да даде пълни обяснения, тъй като е искал преди това да се запознае с материалите по делото, но такава възможност не му е била дадена. Чоков е имал само 11 дни, които не са му били достатъчни.  

Нинова: Отказах да оглавя НС заради доверието на 1 милион души

https://www.24chasa.bg/novini/article/6166624

Нинова: Отказах да оглавя НС заради доверието на 1 милион души1 милион българи, които ни подкрепиха, поискаха промяна. С този аргумент лидерът на БСП обясни защо е отказала да е председател на Народното събрание. Бъдещият премиер Бойко Борисов й го е предложил преди малко на среща в парламента. По 2 теми социалистите ще подкрепят управляващите - председателството ни на ЕС и сигурността.

Делегация от Свищов почете жертвите от Лим в Биело поле

http://www.cross.bg/bielo-pole-svishtov-1540090.html

/КРОСС/ На 4 април се навършиха 13 години от зловещата катастрофа в река Лим, при която загинаха дванадесет деца от Свищов. От тогава всяка година след тази дата родители на загинали деца, заедно с представители на Община Свищов посещават мястото на инцидента и изразяват своята благодарност към хората, които оказаха помощ в априлската нощ на 2004 година и предотвратиха трагедията да бъде още по-голяма. И тази година родители на загинали при инцидента деца посетиха Биело поле, като заедно с тях бяха председателят на Общински съвет - Свищов д-р Кристиян Кирилов, зам.-кметът Пламен Петков и секретарят на Общината Любомира Петрова, съобщава Труд. На 7 април те поднесоха цветя пред паметна плоча в центъра на Биело поле, в близост до която има символично поставени 12 рози - спомен за свищовските деца. За да изразят почитта си на годишнината от трагедията присъстваха посланикът на България в Черна гора Младен Червеняков и посланикът на страната ни в Сърбия Радко Влайков, представители на администрацията в Биело поле и на Община Приеполе (Сърбия). Присъстващите поднесоха цветя и на паметник в централната част на Биело поле, издигнат в памет на жертвите от тежка железопътна катастрофа, случила се две години след трагедията в Лим, при която загиват деца и възрастни

Близо половината млади германци подкрепят Меркел

http://www.mediapool.bg/blizo-polovinata-mladi-germantsi-podkrepyat-merkel-news262568.html

Почти половината гласуващи за пръв път млади германци подкрепят Ангела Меркел, която през септември ще се кандидатира за четвърти мандат като канцлер, показва анкета на Форза, цитирано от Ройтерс.   Сред всички потенциални избиратели Меркел има 43 процента подкрепа спрямо 32 процента за кандидат-канцлера социалдемократ Мартин Шулц. Тази преднина обаче нараства до 47 на 29 процента сред младите избиратели на възраст между 18 и 21 години, показва допитването.   "Младите хора познават канцлерката Меркел, с която са израснали, но не и кандидата Шулц. Те иска стабилност и приемственост в тези несигурни времена", каза ръководителят на института Форза Манфред Гюлнер.   По партиен признак анкетата, направена по поръчка на сп. "Щерн" и телевизия Ер Те Ел, дава на Християндемократическия съюз на Меркел и баварския му съюзник Християнсоциалния съюз 36 процента, с 6 пункта повече от Германската социалдемократическа партия на бившия председател на Европейския парламент Шулц.   Друга анкета на института ИНСА за в. "Билд" дава на ХДС/ХСС преднина от 1,5 пункт пред ГСДП за изборите на 24 септември.   Антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" се задържа на 8 процента в допитването на Форза и увеличава подкрепата си с 1 пункт на 10 процента в анкетата на ИНСА.   Либералната Свободна демократическа партия вероятно ще се завърне в парламента. Тя печели 1 пункт и подкрепата й сега е 6 процента в допитването на Форса и увеличение с 1,5 пункт до 6,5 процента в анкетата на ИНСА.   Както Меркел, така и Шулц се надяват да съставят ново правителство с малки коалиционни партньори, но двете анкети показват, че сегашната им "широка коалиция" вероятно ще се запази, отбелязва Ройтерс.

Над 60 непубликувани досега текста на Константин Павлов бяха издадени

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/04/11/2951740_nad_60_nepublikuvani_dosega_teksta_na_konstantin/?ref=rss


"Оставайки един и същ, почеркът ми се променя."

Думите са на поета Константин Павлов и са част от преиздадената книгата "Записки 1970-1993", представена снощи пред читатели. Тя съдържа вече публикувани текстове, както и над 60 допълнения, които се публикуват за пръв път.

Фрагментите в новото издание на "Записки 1970-1993" от издателството "Факел експрес" са от лични тетрадки на Павлов, запазени от съпругата му...

Откриха изчезналия Румен Димитров невредим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6166619

Откриха изчезналия Румен Димитров невредим
Обявеният за издирване Румен Радков Димитров е открит в добро здравословно състояние, съобщават от пресцентъра на МВР. Припомняме, че по-рано от Вътрешното министерство съобщиха за изчезването на Димитров. Той беше обявен за издирване, след като за последно бил забелязан около 45 минути след полунощ на ул. "Житница" и бул. "Цар Борис" III.

Новият президент на Палермо уволни първия си треньор

http://offnews.bg/news/n_1/n_652648.html

Славният бивш президент на Палермо Маурицио Дзампарини може да е спокоен, че е оставил в "добри" ръце клуба. Дзампарини беше прочут с нетърпението, което проявява към треньорите, като за 15 години управление се изхитри да смени 39 специалисти начело на тима. Наследникът му Пол Бакалини продължава делото му достойно. Бившият телевизионен водещ изгони настоящия треньор Диего Лопес заедно със спортния директор Никола Салерно едва два месеца и половина, след като беше назначен на 26 януари 2017 година. Новият треньор ще бъде Диего Бортулоци. Палермо е застрашен от изпадане, а през уикенда загуби с 0:4 при гостуването на Милан. Сред мерките, които Бакалини е предприел извън смяната на треньора, са завишени премии. 

Девет дела за незаконно имущество са образувани в Окръжния съд в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6166603

Девет дела за незаконно имущество са образувани в Окръжния съд в ДобричДевет граждански дела по Закона за отнемане на незаконно придобито имущество са образувани в Окръжния съд-Добрич, през 2016 г. Сравнението с предходните две години, когато тези дела са били съответно 3 и 8, показва малко по-високо „постъпление”. Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е внесла в Окръжния съд 4 молби за налагане на

Синдикатът "Образование" предлага оценка "Възпитание" в училище

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/04/11/2951777_sindikatut_obrazovanie_predlaga_ocenka_vuzpitanie_v/?ref=rss


Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" настоява за въвеждане на оценка "Възпитание" в училище. Тя трябва да бъде участва във формирането на бала след основно образование, както и при кандидатстване във висши училища, се посочва в позиция на синдиката, цитирана от БТА.

"Нарастващата агресия между деца и между ученици е проекция на агресията в обществото ни", се казва в позицията, озаглавена "Училището - поле на агресия и...

Заловиха изнудвач след сигнал

https://www.24chasa.bg/region/article/6166608

Заловиха изнудвач след сигнал
37-годишен мъж от град Шабла се оплаква в полицията, че от 6 април до 7 април е получил множество обаждания на мобилния си телефон от мъж, който чрез заплахи срещу него и семейството му се е опитал да го принуди да поеме финансово задължение в размер на 70 000 лева – съобщиха от полицията в Добрич. От незабавно предприетите оперативно-издирвателни

Борисов: Предложих на Нинова председателското място в парламента, тя отказа

http://www.cross.bg/parlamenta-borisov-otkaza-1540089.html

/КРОСС/ „Предложих на Корнелия Нинова БСП да приеме председателското място в парламента, но тя отказа". Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата в Народното събрание между представители на двете водещи партии. „Нито ние, нито те някога сме говорили за коалиция. Предложих на г-жа Нинова в знак на уважение към добрия им резултат да приемат председателското място в парламента, тя отказа, тъй като считат, че ще бъдат твърда опозиция", обяви Борисов. Лидерът на ГЕРБ беше лаконичен в изявлението си, но все пак накратко поясни по кои точки партията му има съгласие с Левицата. "Мисля, че по темата за сигурността в България, за провеждане на европейското председателство, за родното производство бихме могли да намерим общи теми в парламента и в новите закони, и промяна на стари да намерим синхрон, за да работи нормално държавата в следващите месеци и години", допълни Борисов и поясни, че преговорите продължават.

Борисов: Предложих на Нинова да приемат председателското място в парламента

http://www.cross.bg/parlamenta-myasto-borisov-1540089.html

/КРОСС/ „Предложих на Корнелия Нинова БСП да приеме председателското място в парламента, но тя отказа". Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата в Народното събрание между представители на двете водещи партии. „Нито ние, нито те някога сме говорили за коалиция. Предложих на г-жа Нинова в знак на уважение към добрия им резултат да приемат председателското място в парламента, тя отказа, тъй като считат, че ще бъдат твърда опозиция. Мисля, че по темата за сигурността в България, за провеждане на европейското председателство, за родното производство бихме могли да намерим общи теми в парламента и в новите закони и промяна на стари да намерим синхрон, за да работи нормално държавата в следващите месеци и години", коментира лаконично Бойко Борисов и добави, че преговорите продължават.

Борисов предложил на Нинова да стане председател на парламента, тя отказала

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/11/2951778_borisov_predlojil_na_ninova_da_stane_predsedatel_na/?ref=rss


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е предложил на председателя на БСП Корнелия Нинова да стане председател на 44-ия парламент. Тя обаче е отказала. Това се разбра от изявление на Нинова след срещата между екипи на ГЕРБ и БСП днес.

След парламентарните избори през 2014 г. на среща между двете партии Борисов отправи същото предложение на тогавашния председател на БСП Михаил Миков, който оглавяваше предходния парламент. Той също отказа.

Подробности...

Расте опасността от масови жертви на гладна смърт в три африкански страни и Йемен

http://www.mediapool.bg/raste-opasnostta-ot-masovi-zhertvi-na-gladna-smart-v-tri-afrikanski-strani-i-yemen-news262567.html

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКООНБ) предупреди, че расте опасността от масови жертви на гладна смърт в Североизточна Нигерия, Сомалия, Южен Судан и Йемен заради суша и конфликти, предаде Ройтерс.   "Днес повишаваме степента си на тревога заради сушата, която засяга и редица съседни страни (на Африканския рог и Нигерия) и заради недостига на финансиране, който е толкова сериозен, че една хуманитарна криза, която можеше да се избегне и е може би по-тежка от тази през 2011 г., сега може да стане неизбежна", заяви говорителят на ВКООНБ Ейдриън Едуардс в Женева.   През 2011 г. 260 000 души умряха от глад в Африканския рог, припомня Ройтерс.

Вместо кисело мляко, клиентка изтегли огромен питон

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/vmesto-kiselo-mliako-klientka-iztegli-ogromen-piton-6067813

Влечугото лежало на дъното на хладилния щанд, в който предлагали млечните продукти

Герджиков оставил назначенията на посланици за следващото правителство

http://offnews.bg/news/n_1/n_652644.html

Служебният кабинет ще остави назначението на нови посланици на новото правителство. От пресслужбата на Министерски съвет съобщиха за OFFNews, че темата за новите посланици не е обсъждана в рамките на служебното правителство и тази задача ще бъде оставена на следващия редовен кабинет.  По-рано в медиите се появи информация, че в президентството са обсъждани имената на няколко нови посланици. Процедурата изисква имената да бъдат съгласувани с администрацията на "Дондуков 2" преди правителството да направи предложение за назначаването на дипломатите.  Сред спряганите имена са това на Атанас Кръстин - секретар на Радев по външната политика, Любомир Иванов, бивш постоянен представител на България в НАТО, Ирина Бокова, Красимир Тулечки, бивш посланик в Анкара, Ганчо Ганев - посланик в Женева по времето на Сергей Станишев, Александър Орбецов - бивш директор на дирекция във Външно министерство, освободен в първото правителство на ГЕРБ от министър Николай Младенов и Ради Найденов - министър на външните работи в служебното правителство на Огнян Гержиков.  Президентът Румен Радев свиква Народното събрание на 19 април. Преди да даде мандат на за съставяне на правителство, той трябва да проведе консултации с парламентарно представените партии, след което да връчи мандат на най-голямата партия в парламента. 

Тази нощ ще видим „розова Луна”

http://www.cross.bg/lyna-lynata-pulnolynieto-1540088.html

/КРОСС/ Всяка година през април в небето се появява априлската „розова Луна". Тази година това ще се случи в нощта на 11 април - вторият ден от Страстната седмица, предаде Vesti.bg. След тази нощ растенията и животните се будят за нов живот след дългата зима. По традиция, в индианската култура кръщавали пълните Луни в зависимост от сезона, в който се появяват. Пълнолунието се казва така не заради цвета на Луната. Наречено е на цветето Флокс. Това е едно от първите цветя, които разцъфват през ранна пролет. Неговите цветове са розови. Розовата Луна се среща и с други имена като "Луната яйце" (The Egg Moon) и "Луната риба" (The Fish Moon), пише сайтът "Спейс". Пълнолунието отбелязва началото на различни религиозни празници по света - Великден в Източноправославната църква, Пасха при евреите и индуския фестивал Хануман. В арабската култура нощта на розовата пълна Луна се нарича "бадр", което означава "пълен".    

Археолози откриха свидетелства за първобитна стоматология

//dariknews.bg/novini/liubopitno/arheolozi-otkriha-svidetelstva-za-pyrvobitna-stomatologiia-2016945

Археолози откриха в Италия древни човешки зъби с пломби от битум, съобщи Лента.

Възрастта на находката е 13 000 години. Учените са убедени, че тя свидетелства за първобитна стоматология.

Комисия ще нищи демографските проблеми в Северен централен район

//dariknews.bg/regioni/razgrad/komisiia-shte-nishti-demografskite-problemi-v-severen-centralen-rajon-2016946

Специализирана комисия за анализ на демографските проблеми на територията на Северен централен район бе създадена днес по време на 33-тото заседание на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район. Заседанието се проведе в конферентната зала на хотелски комплекс «Островче», ръководи го

11-годишната Габи не е починала от тумор в бъбрека, категорична е сестра й

//dariknews.bg/novini/bylgariia/11-godishnata-gabi-ne-e-pochinala-ot-tumor-v-bybreka-kategorichna-e-sestra-j-2016947

Причината за смъртта на 11-годишната Габи, която почина след инцидент в столичното 52-ро Основно училище "Цанко Церовски" не е тумор в бъбрека. В това е убедена сестрата на момиченцето Светослава Бешовишка.
 
В интервю за Дарик тя посочи, че нито ръководството на учебното заведение, н

Зов за помощ! Росиян има седмица, за да събере пари за операция

https://www.actualno.com/society/zov-za-pomosht-rosijan-ima-sedmica-za-da-sybere-pari-za-operacija-news_605242.html

17-годишният Росиян Нейков се нуждае от спешна операция, за която обаче близките му нямат средства. Открита му е  мозъчна аневризма, а интервенцията е насрочена за 18-ти април и срокът за събиране на парите - около 10 000 лв., е изключително кратък. Росиян е ученик от 11-ти клас в

Бившата на Марадона: Обичаше да бъда полицай в леглото

http://offnews.bg/news/n_1/n_652640.html

Марадона се оказа не само виртуоз на терена, но и майстор на креватните изпълнения. Това разкри бившата жена на звездата - Вероника Охеда. Двамата бяха заедно осем години и имат син - Диего Фернандо. Вероника разказа за голямата си любов,като не спести куп пикантни подробности. "Най-добрият в леглото. Надявам се, че и той ще каже същото за мен. Когато скъсахме, не правих секс две години", каза блондинката. "Несъмнено това е любовта на живота ми, а най-хубавата ни нощ беше на безлюден карибски плаж, до който стигнахме с лодка. В леглото му давам оценка 10. Помня как ме караше да слагам полицейска униформа и още си я пазя. На едно парти в Колумбия пък правихме секс в басейн, който беше пълен с хора", добави още горещата дама.

Твърдолинеен прокурор ще е основен конкурент на иранския президент Рохани

http://www.mediapool.bg/tvardolineen-prokuror-shte-e-osnoven-konkurent-na-iranskiya-prezident-rohani-news262566.html

Твърдолинейният духовник Ебрахим Раиси, смятан за главния конкурент на президента прагматик Хасан Рохани за изборите на 19 май, е близък до върховния лидер на Иран и презира Запада, пише във вторник агенция Ройтерс.   Фракцията на хардлайнерите в Техеран изглежда е постигнала единодушие около кандидатурата на 57-годишния духовник с надеждата да не допусне раздробяване на гласовете на онзи сегмент от електората, който те разглеждат като жадуващ за възстановяване на ценностите на Ислямската революция от 1979 г.   Раиси е личност от средния ешелон в йерархията на иранското шиитско духовенство, но от десетилетия е в съдебната система, която осъществява клерикалния контрол върху страната. На бившия главен прокурор може да му е трудно да бъде припознат от избирателите, но според анализатори Раиси, благодарение на подкрепата си от върховния лидер аятолах Али Хаменей, е в състояние да се окаже истинско предизвикателство за преизбирането на Рохани за втори мандат.   "Кандидатурата му е изненадваща и определено е предизвикателство, и то голямо, за Рохани", заяви Хосейн Расам, бивш съветник по въпросите на Иран в британското министерство на външните работи.   "При това положение още повече се увеличава възможността за втори тур на изборите, като на този втори тур ще има доста голяма поляризация."   Рохани победи на президентските избори преди четири години още на първи тур с над 50 процента от гласовете, след като обеща да намали международната изолация на Иран и да донесе повече свободи във вътрешен план. Нито един от останалите кандидати тогава не спечели повече от 17 процента.   Но този път Рохани може да се изправи пред по-трудно предизвикателство, ако един-единствен хардлайнер като Раиси обедини консерваторите срещу него и докара нещата до балотаж.   Знаковото постижение за управлението на действащия президент, споразумението с големите световни сили за ограничаване на иранската ядрена програма срещу отмяна на финансовите санкции, все още не е донесло онези големи икономически ползи, за които говореше правителството. Някои привърженици дори казват, че са обезсърчени от бавните темпове на промените във вътрешната политика.   Раиси се присъедини към критиките на твърдолинейните среди за постиженията на Рохани, заявявайки, че президентът е заложил прекалено много на разведряването в отношенията с враговете и не е направил почти нищо, за да подобри икономическата ситуация.   "Нашите проблеми няма да се решат от американците и от Запада", каза Раиси през септември. "Те не са решили нито един проблем в нито една страна. Донесли са само нещастия на другите страни."   Раиси обяви намерението си да се кандидатира в неделя. В изявление, разпространено от иранските осведомителни агенции, той окачестви като първа и най-важна стъпка за решаване на икономическите проблеми на Иран промяната в управлението, призовавайки избирателите да подкрепят правителство под негово ръководство, което според думите му ще бъде "компетентно и грамотно".   Хаменей назначи Раиси през 2016 г. за попечител на Астан Кодс Разави, организация, под чиято шапка действа религиозна фондация за милиарди долари, разпореждаща се с даренията за най-почитания храм в Иран, намиращ се северния град Машхад.   Религиозният конгломерат, чието икономическо подразделение според сайта му обединява 36 дъщерни компании и институции, притежава мини, текстилни предприятия, фармацевтичен завод и дори голяма нефтогазова компания.   Дори и преди революцията "влизащите в ръководството на тази фондация винаги са били близки до държавния глава, до върховната власт в страната", каза пред Ройтерс пожелал анонимност бивш високопоставен ирански дипломат. "Раиси разполага с голяма власт."   Запознати заявиха, че Хаменей, който в иранската система на управление е над избрания президент, е одобрил кандидатурата на Раиси. Той се оттегли миналата седмица от органа за надзор на изборите - пост, който нямаше да му позволи да се кандидатира.   "Без одобрението на Хаменей Раиси не би могъл да се оттегли от сегашната си длъжност, за да се кандидатира за президент", каза пожелал анонимност високопоставен представител на иранската държава. "Той е доста сериозна конкуренция за Рохани."   Кандидатурата на Раиси обезпокои някои от реформаторите поради дългата му кариера в твърдолинейната иранска съдебна система. Той е бил заместник-прокурор на Техеран през 1988 г., когато са екзекутирани хиляди политически затворници.   Миналото лято се появи аудиозапис отпреди 28 години от среща между аятолах Хосейн Али Монтазари, един от основоположниците на революцията, който по онова време бил заместник на върховния лидер, и представители на съдебната система, отговарящи за екзекуциите, включително Раиси.   В записа Монтазери, който по-късно ще стане най-влиятелният вътрешен радетел за реформи, заявява, че е имало екзекуции на "бременни жени и 15-годишни момичета" и че това са били "най-големите престъпления, извършвани от Ислямската република".   Синът на Монтазери беше арестуван и осъден на затвор за огласяването на записа. Наблюдаващият прокурор по делото беше Раиси.   Раиси е заместник-ръководител на съдебната система в продължение на десет години, преди да бъде назначен за главен прокурор на Иран през 2014 г.   "Раиси знае много добре как да си проправя път из тъмните коридори на иранската политика. Но той е по-привикнал да измъчва политиците от уютната сянка на съдебната система, отколкото под изпепеляващото слънце на погледите на обществото", заяви Расам, бившият съветник на Великобритания.   Някои ирански политици смятат, че Раиси е готвен за наследник на Хаменей, 77-годишния върховен лидер, който е на власт от 1989 г., и че президентският пост е само първата крачка.   "Раиси е част от довереното обкръжение на Хаменей. Той е ученик на Хаменей и вижданията му са много близки до тези на върховния лидер", каза пред Ройтерс бившият депутат от реформаторите Джамиле Кадивар.   По БТА

Двама руски военнослужещи са загинали в Сирия, тежко ранен е още един войник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6166580

Двама руски военнослужещи са загинали в Сирия, тежко ранен е още един войникДвама военнослужещи на Руската федерация са загинали в Сирия, а трети е тежко ранен в резултат на минометен обстрел от противници на режима в Дамаск. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната в Москва, предава TACC, цитиран от "Фокус".  Съгласно разпространената информация руските военни са се намирали в едно от подразделенията

Столичните социалисти писаха "много добър" на БСП за вота

http://offnews.bg/news/n_1/n_652643.html

Членовете на Градския съвет на БСП в София поставиха оценка „много добър“ на резултатите от предсрочните парламентарни избори.  Това стана по време на пленума на столичната организация на социалистите. На него лидерът на БСП - София Калоян Паргов представи анализа, който беше обсъден от членовете, а след това беше приет единодушно. "Резултатите от изборите показват категорично един факт, който е абсолютно неоспорим - че промяната в държавата започна, каза Калоян Паргов пред членовете на Градския съвет на БСП в София. - България вече е различна. Голямото наше постижение е, че наложихме нов дневен ред в държавата. Накарахме десните партии да използват нашата, лява риторика. И това е най-голямото доказателство за началото на промяната. Надявахме се тя да стане веднага, отведнъж, но очевидно ще трябва време. Важното е, че на тези избори за първи път темата за доходите победи магистралите и градежите. Ето това е стъпката към голямата промяна и най-голямото доказателство, че пътят, по който сме тръгнали е правилен".  Калоян Паргов анализира цялостното представяне на партията, както и резултатите на столичната организация на социалистите в предсрочните парламентарни избори: „Коалиция „БСП за България“ не успя да победи на тези избори, но постигна много добър резултат, утвърди се като единствена парламентарна сила в лявото пространство, удвои броя на депутатите си – от 38 на 80, от които 15 от София, стана по-силен и незаобиколим фактор, реална алтернатива на ГЕРБ. В интерес на истината, новоизбраните депутати, членуващи в София са повече от 15. Столицата даде принос по места със свои кадри като водачи на листи - Таско Ерменков, Иван Ченчев, Стоян Мирчев, Александър Симов, Кристиян Вигенин и Крум Зарков“. Според лидера на столичните социалисти, БСП е мобилизирала максимално своите избиратели в София, малките градове и селата, но изостава в областните центрове, което е и причина за крайния изборен резултат. „Структурите на градската партийна организация показаха възможности за мобилизация на членове и симпатизанти и за отваряне към обществото, каза още Калоян Паргов. - Увеличеният брой депутати от София заедно с общинските съветници дава възможност за по-активни и успешни действия по проблемите на столицата“. В анализа Калоян Паргов отчете, че е била правилна стратегията за общи послания за борба с корупцията и паралелната държава. Като слабост обаче той отбеляза липсата в кампанията на конкретика и доразвиване на тезите в тази посока, както и това какво точно предлага БСП като алтернатива на статуквото. „На тези избори допуснахме и грешки, призна той. - Най-голямата е, че позволихме да ни вкарат в калъпа на антиевропейска партия. Допуснахме чрез външен и вътрешен натиск ГЕРБ да се позиционира като „европейска партия“, а на БСП беше пришита опасността от отклоняване на държавата от европейския път на развитие. Като цяло в кампанията БСП не показа категорична готовност за управление и това повлия на крайния резултат“. От София БСП ще има 15 депутати в 44-ото Народно събрание. Най-много – 6 – са от 23-и МИР. Това са Жельо Бойчев, Христо Проданов, проф. Георги Михайлов от гражданската квота, Румен Гечев, Ирена Анастасова - досегашен общински съветник, и Румен Георгиев. От 24-и МИР са четирима – проф. Стефан Данаилов, Георги Свиленски, Димитър Данчев и Нона Йотова от гражданската квота. От 25-и МИР са 5 народни представители – Корнелия Нинова, Николай Цонков, Михаил Христов от гражданската квота, Антон Кутев и Петър Витанов.

Плевнелиев: Искрено съм притеснен от действията на президента

http://www.clubz.bg/52725-plevneliev_iskreno_sym_pritesnen_ot_dejstviqta_na_prezidenta

Росен Плевнелиев. Снимка БГНЕС

Притеснен съм от това какво ще предложи днес президентът Румен Радев, заяви пред журналисти във Варна бившият държавен глава Росен Плевнелиев.

"Няма как да не споделя своето огромно притеснение от това какво ще чуем и какви ще са действията, които ще бъдат обявени днес", заяви той.

Според Плевнелиев, ако Радев в действителност има намерения да свика референдум за избирателните права на българите в чужбина, това е потенциално противоконституционно.

"Искрено съм притеснен и очаквам президентската институция да си даде сметка за последствията, в които може да изпадне след един подобен акт. Държавният глава трябва да се замисли какво послание ще изпратим към милионите българи, които са успешни, свободни, глобални", каза още той.

Президентът Радев обаче не призова за народно допитване в изявлението си днес. Вместо това заяви, че са нужни законодателни промени, за да се ограничи намесата отвън на изборите ни. Подкрепи обаче законопроекта на Министерство на правосъдието, който предвижда именно 3 месеца уседналост на всички избори, на практика ограничавайки вота в чужбина.

200 км пробег с електрически камион

https://www.24chasa.bg/avto/article/6166585

200 км пробег с електрически камионТежкотоварното подразделение Mercedes-Benz Trucks, ще пусне в употреба тестова серия на изцяло електрическия си камион Urban eTruck още през тази година. След като показаха концептуалната разработка на новата си технология през септември миналата година, сега от германския гигант съобщават, че водят приговори с около 20 компании,

Борисов предложил на Нинова да е шеф на парламента, тя отказала (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6166582

Борисов предложил на Нинова да е шеф на парламента, тя отказала (видео) Бойко Борисов е предложил на Корнелия Нинова да е председател на Народното събрание, но тя е отказала. Това съобщи току-що лидерът на ГЕРБ. Очаквайте

Двама руски военни бяха убити в Сирия

http://www.cross.bg/zaginali-minometen-dvama-1540087.html

/КРОСС/ Двама военнослужещи на Руската федерация са загинали в Сирия, а трети е тежко ранен в резултат на минометен обстрел от противници на режима в Дамаск. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната в Москва, предава TACC. Съгласно разпространената информация руските военни са се намирали в едно от подразделенията на сирийската армия в качеството си на инструктори по обучение в стрелба. Те са загинали при минометен обстрел по време на нападение на бунтовници срещу въпросната база, която не се споменава конкретно. От ведомството добавят, че военните лекари продължават да се борят за живота на третия пострадал военнослужещ.    

Командващият военновъздушните сили на САЩ в Европа и Африка пристигна на посещение в България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/11/2951772_komandvashtiiat_voennovuzdushnite_sili_na_sasht_v/?ref=rss


Командващият на военновъздушните сили на САЩ в Европа и Африка и командир на Съюзното военновъздушно командване на НАТО генерал Тод Уолтърс пристигна на работно посещение в България, съобщиха от Министерството на отбраната.

В рамките на визитата си той ще проведе двустранни разговори във връзка с предстоящите съвместни учения и тренировки. Реализацията на проекти по инициативата на САЩ за инвестиции в областта на сигурността в Европа също ще бъде обсъдена. От...

Варненската ин витро програма с най-висока успеваемост у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=348643

22 бебета са се родили от началото на финансираната от Община Варна ин витро програма досега. Очакват се и още бременности, а успеваемостта в морската столица е двойно по-голяма от тази в национален мащаб, съобщи Валентина Иванова от Фондация „Искам бебе“, предаде репортер на Moreto.

Максим Бехар стана носител на международната награда ProPR за 2017-та година

http://econ.bg/Новини/Максим-Бехар-стана-носител-на-международната-награда-ProPR-за-2017-та-година_l.a_i.740779_at.1.html

Българският ПР експерт и президент на Световната ПР организация ICCO Максим Бехар стана носител на международната награда ProPR за 2017 година....

Тръмп подкрепил общата кандидатура на САЩ с Мексико и Канада за световното през 2026 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/11/2951593_trump_podkrepil_obshtata_kandidatura_na_sasht_s/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналд Тръмп е подкрепил съвместната кандидатура с Мексико и Канада за домакинството на световното първенство по футбол през 2026 г. Тя беше представена официално преди ден.

Президентът на американската футболна федерация Сунил Гулати обяви, че Тръмп "напълно подкрепя" и "окуражава" кандидатурата.

"Той е особено доволен, че Мексико е част от кандидатурата. Не сме притеснени от проблемите, които някои хора...

ЕС е осигурил 75.5 млрд. евро помощ за развитие миналата година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6166573

ЕС е осигурил 75.5 млрд. евро помощ за развитие миналата годинаЗа миналата година ЕС е осигурил 75.5 милиарда евро помощ за развитие, съобщи днес Европейската комисия. Тези данни затвърждават първото място на ЕС в света по отношение на предоставяната помощ на бедните страни. Посочената сума е най-голямата, отпускана досега за тази цел и е равна на 0.7 на сто от брутния национален доход (БНД) в ЕС.

Над 10 сигнала за опити за телефонни измами само за 30 минути в Шумен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6166567

Над 10 сигнала за опити за телефонни измами само за 30 минути в ШуменНад десет са получените сигнали в дежурната част на ОДМВР-Шумен за опити за телефонни измами през последните 30 минути. Измамниците обясняват, че са от полицията и, че имат списък, в който фигурира тяхното име като потенциална жертва на измамници. Това съобщиха от ОДМВР-Шумен, цитирани от "Фокус". Във второ обаждане на отсрещната страна на линията

Падението на застаряващия губернатор на Алабама, влюбен в своето пресаташе

http://www.mediapool.bg/padenieto-na-zastaryavashtiya-gubernator-na-alabama-vlyuben-v-svoeto-presatashe-news262565.html

През 2013 г. Робърт Бентли, уважаван дерматолог и църковен деец, станал политик, бе 70-годишен и спокойно подготвяше преизбирането си на влиятелния пост губернатор на щата Алабама. Успоредно с това поддържаше извънбрачна връзка с най-близката си сътрудничка Ребека Колдуел Мейсън.   Вчера, след продължил повече от година скандал, губернаторът, разведен и заплашен от сваляне от поста и наказателно преследване, подаде оставка.   "Прекарах последната година в дълбоки и искрени молитви за щата и жителите ни. Всеки ден се моля да получа мъдрост, помощ и прошка за извършените от мен грехове", заяви с разкаян вид Бентли - висок, слаб, оплешивял мъж.   Така завърши кривването от правия път на уважавания някога политик, раздиран от позакъсняла любовна страст, но ръководен от също толкова неудържимото желание да спаси репутацията си - с всякакви средства, включително щатски.   В един разяден от корупция район, където немалко висши функционери - както републиканци, така и демократи - са се озовали зад решетките, грешката на Бентли беше твърде фрапираща и цялата политическа класа в крайна сметка обърна гръб на губернатора републиканец.   "Толкова шокиращо е да направи такова нещо, изобщо не му подхожда", каза за АФП местната журналистка Лийда Гор от "Алабама мидия груп", която отразява цялата афера. Запис Любовниците бързо станали небрежни. Високоуважаваната съпруга на губернатора Даян Бентли се усъмнила още през 2013 г.   Г-жа Мейсън, бивша телевизионна журналистка, омъжена, днес - около 40-годишна, бързо се издига, става пресаташе и директор по комуникациите, а после вездесъща политическа съветничка на шефа на изпълнителната власт в консервативния и беден южен щат в сърцето на т.нар Библейски пояс (район в САЩ, където една от важните културни характеристики е евангелското протестантство, определяно като християнски фундаментализъм - бел. прев.).   Тя редовно остава да спи в крилото за гости на губернаторската резиденция. Губернаторът започва работа по-рано сутрин, работи до по-късно вечер. Веднъж се появява със следи от грим по ризата. Съветничката идва в канцеларията му, когато пожелае.   През 2014 г. Робърт Бентли изпраща погрешка от своя айфон на жена си есемес: "Обичам те, Ребека", придружавайки съобщението с емотикон розичка.   За да няма никакви съмнения, почувствалата се изоставена Даян Бентли записва съпруга си, без той да знае с телефона си, скрит в чантата, докато той звъни на любовницата си от дома им.   "Обичам, обожавам да ти говоря", казва Робърт на Ребека. Той описва на висок глас колко иска да е близо до нея, да докосва гърдите й. . . Никсъновски методи   От момента, в който г-жа Бентли се сдобива със записа, аферата излиза от рамките на сферата на морала.   Губернаторът спешно изпраща полицаи, които се грижат за охраната му, при сътрудничките му да намерят записа и да ги накара да мълчат.   Той принуждава неотзивчивите членовете на екипа си да подадат оставка или ги уволнява, обвинявайки ги в различни измислени провинения.   Бентли вози в самолета си г-жа Мейсън, нарушавайки правилата, които забраняват това за хора, които не са държавни служители, Ребека Мейсън работи от частната си консултантска фирма, но й се плаща от предизборния щаб на Робърт Бентли.   През септември 2015 г., след 50-годишен брак, семейство Бентли за всеобща изненада обявява, че се развежда. През март 2016 г. аферата гръмва след изтичането в общественото пространство на прословутия запис от чантата.   Окончателният удар обаче идва под формата на убийствен, много подробен доклад, огласен в петък в щатската Камара на представителите във връзка с процедура за импийчмънт, на която бе даден ход вчера.   "И президентът Никсън, и губернатор Бентли са използвали силите на реда и правителствени ресурси за своя облага", заяви вчера авторът на доклада Джак Шармън, сравнявайки губернатора с бившия президент Ричард Никсън, свален от власт заради аферата "Уотъргейт" през 1974 г.   Отделно етичната комисия предаде на прокурора досие за нередности, свързани със средствата за кампанията на Бентли.   Притиснат, Робърт Бентли се призна за виновен по два пункта от обвинението и се отказа от всякакъв мандат за в бъдеще.   "Тази история е напълно в стила на южняшката готика", заключава журналистката Лийда Гор, говорейки за литературния жанр, смесващ свръхестественото и особената атмосфера на американския Юг.   По БТА

Узбекистан е огнище на радикалния ислям в Централна Азия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6166534

Узбекистан е огнище на радикалния ислям
в Централна АзияВ Узбекистан, откъдето идва задържаният за атентата с камион в Стокхолм, през 90-те години се зароди радикално ислямистко движение, което днес се разраства. Узбеки бяха замесени в редица атентати в цял свят, съобщава Франс прес, цитирана от БТА. Според шведските власти главният заподозрян в атентата,

Фирмите отписват приходи заради дългове, но не ползват колекторски компании

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/11/2951762_firmite_otpisvat_prihodi_zaradi_dulgove_no_ne_polzvat/?ref=rss


Заради забавени или неосъществени плащания фирмите в България годишно отписват 4.2% от годишните си приходи. Това показват данни от проучване сред 9440 компании в 19 страни в Европа, изготвено от една от най-големите колекторски компании – шведската Intrum Justitia.

Резултатите от изследването на навиците за плащане и финансовото здраве на бизнеса в Европа са отразени в т.нар. Европейски доклад за плащанията 2016 (European payment report 2016), цитиран в днешния брой на...

Иракската армия: ИДИЛ е загубила 3/4 от завладените от нея територии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6166518

Иракската армия: ИДИЛ е загубила 3/4 от завладените от нея територииИракската армия заяви, че групировката "Ислямска държава" е загубила над три четвърти от териториите, завладени от нея при стремителното й настъпление от лятото на 2014 г., предаде БТА. Бригаден генерал Яхия Расул, военен говорител, заяви, че екстремистката групировка в момента контролира по-малко от 30 000 кв.

Прокуратурата прати цените на столичната вода в съда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6166533

Прокуратурата прати цените на столичната вода в съдаВърховна административна прокуратура протестира пред Административен съд София – град решението на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ от 29.03.2017г., с което се одобрява бизнес план за развитие на дейността на „Софийска вода“ АД като В и К оператор за регулаторен период 2017 г. - 2021 г.

Чехите изнасят масовата си бира и купуват от местни крафт пивоварни

http://offnews.bg/news/n_1/n_652617.html

Чехия достигна историческия си максимум по експорт на бира - през изминалата година е изнесла 4,3 милиона хектолитра.  Годишно чешките пивоварни произвеждат около 20 милиона хектолитра и каквото остане недоизпито на вътрешния пазар, се изнася за чужбина. Същевременно в страната се наблюдава бум на малките местни занаятчийски пивоварни, които предлагат бира собствено производство. В края на 2016 г. броят им е 350, но по данни на Чешко-моравската камара на минипивоварните всяка седмица в страната се отваря по една нова малка фабрика за крафт бира. Очаква се до десет години крафт бирите да заемат 7% от вътрешния пазар и да има бум на провинциалния "бирен туризъм". Къде отива масовата чешка бира? Чехия изнася бира най-вече за Европа, като Германия, Словакия, Унгария и Полша са най-благодатните пазари. През 2016 г. Staropramen, втората по големина пивоварна в Чехия, е увеличила с 20% продажбите си в Хърватия, Румъния, България, Унгария и Полша спрямо 2015 г. Холдингът Plzeňský Prazdroj, най-големият чешки производител на бира, обяви, че има значителни продажби и на азиатските пазари. Бирата съдържа над 90% вода, а да пренасяш вода на другия край на Земята не е най-изгодното от икономическа гледна точка. Така че, предвид разходите за транспорт и дистрибуция, мисля, че е по-целесъобразно да се задържим на европейския пазар, обяснява Томаш Майер от Чешкия селскостопански университет - ВУЗ-а, който най-активно изследва производството и пазарите на бирата. Бира с над 6% алкохол Статистиката показва, че на вътрешния пазар има ръст и на продажбите на бира с по-високо съдържание на алкохол. През последната година в Чехия са продадени 46 хиляди хектолитра бира с над 6% съдържание на алкохол. Същевременно бирата с 3% алкохол се харчи все по-малко. Чехите пият по 4 литра бира седмично, чехкините - по 1 90% от мъжете и 56% от жените в Чешката република са почитатели на бирата, показва проучването "Бирата в чешкото общество" на Института по социология в Прага. Сред мъжете най-големите консуматори на пиво в страната са тези във възрастовата граница от 45 до 59 години, а сред жените - между 30 и 44 години. За жените ключовите фактори при избора на бира са мястото и цената, докато при мъжете главна роля играят навикът, вкусът и произходът на напитката. Мъжете в Чешката република изпиват средно по 4 литра бира седмично, а жените - по 1 литър. Социолозите от Чешката академия на науките регистрират и още един любопитен феномен: мъжете са на мнение, че световно лидерство на страната по потребление на пиво е повод за национална гордост, докато при жените преобладава мнението "Няма защо толкова да се хвалим с този факт". Докато 9 от 10 чехи без колебание поръчват в заведенията бира, то при жените изборът е по-богат - те често предпочитат вино или безалкохолна напитка.

Вместо кисело мляко, клиентка изтегли от щанда огромен питон в Африка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6166499

Вместо кисело мляко, клиентка изтегли от щанда огромен питон в АфрикаВместо кофичка с кисело мляко, клиентка в супермаркет в южноамериканския град Коматипорт изтегли за опашката 4-метров питон, предаде БТА. Влечугото лежало на дъното на хладилния щанд, в който предлагали млечните продукти. Според управата на магазина питонът се е промъкнал в него или през покрива, или през канализацията.

Вашингтон да се откаже от амбициите си в Сирия, призоваха от Москва

http://www.cross.bg/prezident-amerikanskiya-dushteryata-1540086.html

/КРОСС/ „Вашингтон да се откаже от амбициите си и да не се поддава на емоции" по сирийския въпрос, защото евентуална въоръжена конфронтация би означавала мащабна война". Това призова заместник-председателят на комисията за международни отношения в Съвета на Руската федерацията Владимир Джабаров пред „РИА Новости". "Особено не трябва да се поддавате на емоциите на дъщерята на американския президент", добави той. Изказването беше по повод информациите от по-рано днес, че реакцията на дъщерята на американския президент Иванка Тръмп относно химическата атака в Идлиб е повлияла решението на Белия дом за нанасянето на ракетния удар. Освен това говорителят на Белия дом Шон Спайсър обяви, че САЩ не биха се поколебали да нанесат нови удари на Сирия. Дори Щатите да предприемат нова атака, то Русия обаче не възнамерява да използва Въздушно-космическите сили против американските ракети, категорично обяви Джабаров, като изтъкна мотива, че страната му не иска да се въвлича в подобна мащабна война.    

Задържаните за атентата в Санкт Петербург са част от терористични клетки

http://www.moreto.net/novini.php?n=348634

Задържаните след терористичния акт в метрото на Санкт Петербург са членове на законспирирани терористични клетки, каза шефът на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников, цитиран от ТАСС. Той говори на заседание на националния антитерористичен комитет.

Поскъпването на водата в София също отива на съд

http://www.mediapool.bg/poskapvaneto-na-vodata-v-sofiya-sashto-otiva-na-sad-news262564.html

Влязлото в сила поскъпване на водата в София с 18 процента за бита и 4.4. на сто за стопанските потребители от април се обжалва пред Софийския административен съд, съобщиха във вторник от Върховната административна прокуратура (ВАП), която е протестирала решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Обвинението смята, че незаконосъобразно е взето решението, с което е одобрен петгодишния бизнес план на концесионера на столичната ВиК-мрежа" "Софийска вода". Основният мотив на прокуратурата е, че регулаторът е нарушил изискванията на Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги. Според разпоредбите му комисията регулира цените чрез норма на възвръщаемост, която се определя целево за всеки воден оператор, отчитайки специфичните условия във всяко ВиК-дружество и като взема предвид социалната поносимост на цената на ВиК услугите, изискванията за бъдещи капиталови разходи и показателите за финансова стабилност. "Вместо КЕВР самостоятелно да определи норма на възвращаемост, комисията възприема директно величината 17% възвръщаемост на собствения капитал на "Софийска вода“ АД, определена с договор за концесия за предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги на територията на Столична община между Столична община и „Софийска вода“ АД", посочват от ВАП. Според държавното обвинение, е налице противоречие на мотиви (по същество приравнено на липса на такива), тъй като от една страна се приема, че е налице законов ред за определяне на нормата на възвръщаемост на собствения капитал, а от друга, този ред не се спазва с аргумент, че в договор е налице клауза, която "пречи“ на приложението на закона. Именно нормата на възвръщаемост на "Софийска вода" бе най-тежко дискутираният въпрос по време на закрито заседание на регулатора, след което бе решено да се отложи окончателното одобряване на бизнес плана на концесионера. Комисарите спореха дали да се заложат 17-те процента от концесионния договор или нормативно определената от КЕВР норма на печалба от 9.94 на сто за "Софийска вода". По-ниската възвръщемост би позволила натиск на поскъпването на водата в следващите пет години. В крайна сметка във взетото непосредствено след предсрочните парламентарни избори решение се заложи нормата от 17 на сто с мотива, че в противен случай "Софийска вода" ще има повод да прекрати концесионния си договор със Столична община и от "Московска "33 да бъдат принудени да плащат взетия от компанията заем от над 100  млн. лв. за рехабилитация на ВиК-мрежата. Одобреното поскъпване в петгодишния бизнес план бе приветствано от "Софийска вода", откъдето обясниха, че така ще могат да покрият задълженията си и да изпълнят инвестиционната си програма за подновяване на ВиК-мрежата. От април домакинствата в София ще плащат за кубически метър по 2.16 лв. с ДДС, а през следващите четири години тарифите ще са съответно 2.32 лв., 2.47 лв. през 2019 г., 2.57 лв. година по-късно и 2.69 лв. през 2021 г. Процентно поскъпванията са съответно 27%, 35%, 41% и 47 на сто за периода 2018-2021  г.

ООН: Расте опасността от масови жертви на гладна смърт в три африкански страни и Йемен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6166531

ООН: Расте опасността от масови жертви на гладна смърт в три африкански страни и Йемен Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКООНБ) предупреди, че расте опасността от масови жертви на гладна смърт в Североизточна Нигерия, Сомалия, Южен Судан и Йемен заради суша и конфликти, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА. "Днес повишаваме степента си на тревога заради сушата, която засяга и редица съседни страни (на

65 милиона души са прогонени от домовете им заради глад и войни

http://www.clubz.bg/52723-65_miliona_dushi_sa_progoneni_ot_domovete_im_zaradi_glad_i_vojni

Гражданските войни, климатичните промени, гладът, природните бедствия, тероризмът. Причините да се превърнеш в бежанец са много, а резултатите са кошмарни за десетки милиони хора.

65,3 милиона души по света в момента са принудени да напуснат родните си места. Това показват данни на ООН и на Международната организация по миграция (МОМ). По-голямата част от тях успяват да останат в родните си страни, особено когато териториите им са големи. 21,3 милиона са избягали в чужди държави.

Често на тези хора им се налага да намерят убежище и прехрана на хиляди километри от дома. Съвсем не са редки случаите, когато това се случва в неблагоприятна среда, където на бегълците постоянно им се натяква, че не са желани.

Това е една от мрачните перспективи за 2017 г., пред която са изправени общностите по целия свят, прогнозира "Обзървър".

Бежанци се тълпят край центъра за настаняване в германския град Ауе.

Бежанци има не само от Близкия изток, Северна Африка, Афганистан и Пакистан, с каквито в момента е залята Европа. Хора напускат домовете си и в такива далечни и почти непознати за нас страни като Папуа-Нова Гвинея, Южен Судан, Нигерия и Камбоджа. Много от тях са непълнолетни. През 2015 г. децата са съставлявали 51 на сто от бежанците по света. Голяма част са откъснати от родителите си или са се придвижвали сами.

Средната продължителност на напускането на родното място в момента е 10 години. За тези обаче, които бягат от конфликти, тя е 17 години. Независимо дали си строят самоделни къщи, или живеят сред чужди общности, тези "устройвания" почти никога не се превръщат в дългосрочно разрешение. Нито пък са били предназначени да служат като такива.

Според ООН 24-ма души са били принудени всяка минута да бягат от родното си място през 2015 г. Тази бройка е четирикратно по-висока, отколкото десетилетие по-рано. Тогава на минута са бягали "само" по шестима.

"Милиони мъже, жени и деца са прогонени и принудени да се местят, докато светът е изправен пред безпрецедентни поредици от едновременни, комплексни и продължителни кризи по протежение на "арката на нестабилността", простираща се от западния край на Африка до Хималаите", се казва в доклад на ООН.

"Това не е почувствано никъде толкова остро, колкото в Средиземно море“ - коментира генералният директор на МОМ Уилям Лейси Суинг.

На 23 декември 2016 г. Организацията регистрира 5000-ната за годината смърт на мигрант от удавяне в Средиземно море.

Папуа-Нова Гвинея

Много жители на островната държава страдат от глад и липса на чиста вода в резултат на климатичните ефекти от природното явление Ел Ниньо. Тази година там не се очаква почти никаква реколта. Опитите за възстановяването от пораженията ще бъдат спъвани от ограничения достъп до чиста питейна вода, лошото напояване и опразнените складове, както и очакваните суша, наводнения и земни свличания.

Тихоокеанската страна е раздирана и от десетки местни конфликти, макар и не от голям мащаб. Те са свързани със спорове за собствеността на земята, компенсациите за отнета земя, племенни различия и други.

Нигерия

Жители на Нигерия се спасяват в съседен Нигер от ислямистите от "Боко Харам".

В района на езерото Чад в Северна Нигерия 3,6 милиона души са пряко засегнати от дейността на ислямистката групировка "Боко Харам". Нападенията и несигурността прогониха от домовете им 2,6 милиона души. От август 2015 г. насам 1 милион се завърнаха в родните си места. Много хора обаче продължават да бъдат бежанци, живеещи в лагери и чужди общности из цялата страна. Над половината от тези бежанци са деца. Постоянно се увеличава необходимостта от повече както хранителни, така и нехранителни продукти, като например одеяла.

Сирия

На шестата година от избухването на гражданската война в Сирия над 13,5 милиона души все още имат нужда от хуманитарна помощ в страната. Същото важи и за 6,5 милиона души, избягали от родните си места. Това е най-големият брой такива хора в света в момента. От тях 4,2 милиона сирийци намериха убежище в 4 съседни държави – Ливан, Йордания, Турция, Ирак, както и в Египет.

Темповете на бягствата не намаляват въпреки редица опити за примирие. Само през 2016 г. родните си места са напуснали 1,6 милиона души. Много от тях го направиха за втори, че дори за трети път по време на конфликта. Според последните данни на ООН само в Турция са потърсили спасение 2,7 милиона жители на Сирия.

Мианмар

Хиляди хора бягат от Мианмар към Китай заради сраженията между властите в индокитайската страна и действащите в района бунтовници сепаратисти.

Десетки хиляди мюсюлмани от народността рохингя избягаха в съседните държави, за да се спасят от военните операции на правителството, при които загинаха много от тях. Но има и други причини за бягство от индокитайската държава, която доскоро бе почти изолирана от света заради военната хунта. Това са ограничените възможности за препитание и лошите социално-икономически условия. А в чужбина тези хора са приемани с отворени обятия, защото работят срещу по-ниско заплащане и полагат неквалифициран труд, който местните хора избягват.

Отделно през 2015 г. Мианмар бе връхлетяна от проливни дъждове по време на мусонния сезон, последвани от циклона Комен. Те доведоха до опустошителни наводнения и земни свличания в много райони, като засегнаха 1,6 милиона души. 333 000 напуснаха родните си места.

Камбоджа

Лошо охраняваните граници, бедността и географското положение превръщат Камбоджа в главен пункт за излизане, влизане и транзит на нелегални мигранти. Продължаващият усилен трафик на хора е сериозен повод за тревога не само в страната, но и в целия Индокитай.

Последните тенденции показват, че все повече и повече мъже в Камбоджа са жестоко експлоатирани в регионалната риболовна индустрия. Те са прекарвани нелегално през съседните държави и обикновено стигат до непознато място, където не могат да намерят никаква защита срещу нечовешкия труд.

Южен Судан

Между 50 000 и 100 000 души загинаха в тази африканска страна след избухването на конфликта между политическите противници през 2013 г. Над 3 милиона избягаха. Над 200 000 души са подслонени в лагери под протекцията на ООН. Други отидоха в отдалечени от домовете им райони.

Хората, напуснали домовете си с оскъден багаж, могат да разчитат само на хуманитарните агенции. Световната програма по прехраната (СПП) прогнозира, че тази година в Южен Судан от глад ще страдат 4,6 милиона души.

По-малко от 7% от територията на Ирак е под влиянието на ИД

https://www.actualno.com/asia/po-malko-ot-7-ot-teritorijata-na-irak-e-pod-vlijanieto-na-id-news_605234.html

„Ислямска държава” контролира по-малко от 7% от Ирак, а преди 3 години владееше 40 на сто”, заяви бригаден генерал Яхия Расул – говорител на командването на съвместните операции, което координира битката с джихадистите. „Към 31 март т.г. те контролират едва 6,8% от иракската територия” каза генералът, цитиран от AFP.

Кметът на Русе зариби езерото в Лесопарка „Липник”

https://www.24chasa.bg/region/article/6166522

Кметът на Русе зариби езерото в Лесопарка „Липник”Кметът Пламен Стоилов, който е отрасъл на Дунав и е страстен риболовец, пусна във вторник първите шарани в езерото в курортната местност Лесопарк „Липник“. Пролетното зарибяване се финансира традиционно от бюджета на ОП „Спортни имоти“ и включва над 1200 кг риба. Малките шаранчета са с тегло около 120 грама всеки и наброяват близо 6500.

Мария Габриел отрича да я готвят за комисар

http://www.clubz.bg/52722-mariq_gabriel_otricha_da_q_gotvqt_za_komisar

Мария Габриел Снимка БГНЕС

Евродепутатката Мария Габриел каза днес, че никой не е обсъждал с нея възможността да бъде номинирана за българска еврокомисарка.

„Няма как да коментирам тема, която никога не е била коментирана с мене“, каза Габриел пред български журналисти в Европейския парламент.

Тя се въздържа от всякакъв друг коментар.

Медии и политици споменават Габриел (37 г.), зам.председателка на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, като евентуална българска номинация от седмици.

„Габриел е много добър кандидат и според мен реалистичен“, каза бившият министър на финансите Владислав Горанов пред радио „Дарик“ миналата събота.

Служебният министър-председател Огнян Герджиков каза, че би се наложило той да номинира комисаря, само в случай че партиите не могат да съставят редовно правителство в разумен срок след изборите.

Българският стол в Колегиума на комисарите е празен повече от три месеца, след като Кристалина Георгиева напуска заместник-предсетаделското си място в него в края на декември 2016 г., за да стане главна изпълнителна директорка на Световната банка в края на декември 2016 г.

Габриел говори пред журналисти в кулоарите на конференция за охраната на външните граници на ЕС, която тя организира днес в Европейския парламент в Брюксел.

БСП-Добрич: НЕ на коалиция с ГЕРБ!

//dariknews.bg/regioni/dobrich/bsp-dobrich-ne-na-koaliciia-s-gerb-2016939

При никакви обстоятелства да не се прави коалиция между БСП и ГЕРБ – това решение на Националния съвет на партията препотвърдиха с гласуването си на заседание членовете на Общинския съвет на БСП  в град Добрич.
 
На разширения пленум присъстваха секретарите на основни партийни оганиза

Отвличат живи пчели в Бургаско

//dariknews.bg/regioni/burgas/otvlichat-zhivi-pcheli-v-burgasko-2016940

Крадци отвличат живи пчели в Бургаски регион, сигнализират потърпевши.  Криминалисти допускат, че бандитите са професионалисти, разполагат с пълна екипировка, защото аматьори, едва ли биха посмели да отворят кошер, без да бъдат жестоко нахапани от ципокрилите. 
Само преди ден изчезнали полов

R&M - домът на авторите в сърцето на Бургас

//dariknews.bg/regioni/burgas/rm-domyt-na-avtorite-v-syrceto-na-burgas-2016944

Арт студио в сърцето на Бургас събира на едно място автори от София, Варна и Бургас. R&M е дело на две дами – Росица Станкова и Женя Гайтанджиева. Бургазлийките казват, че вложили много усилия за създаването на своето креативно място, в което свое място намират творенията на приложници, дизайнери и

Марешки обещал да подкрепи пълен управленски мандат на кабинета „Борисов“ 3

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mareshki-obeshtal-da-podkrepi-pylen-upravlenski-mandat-na-kabineta-borisov-3-2016941

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов проведе работна среща с председателя на „ВоляВеселин Марешки, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

ГЕРБ предлагат: 100 IT студенти без семестриални такси

//dariknews.bg/regioni/burgas/gerb-predlagat-100-it-studenti-bez-semestrialni-taksi-2016942

Със средства от бюджета на Община Бургас да бъде подпомогнато обучението на 100  студенти  в областта на IT сектора, предлагат в докладна записка общински съветници от ГЕРБ.
Ако бъде прието предложението ще се подпомогне обучението за придобиване на образователна-квалификационна степен „Б

Археолози откриха най-старите зъбни пломби

//dariknews.bg/novini/liubopitno/arheolozi-otkriha-naj-starite-zybni-plombi-2016945

Археолози откриха в Италия древни човешки зъби с пломби от битум, съобщи Лента.

Възрастта на находката е 13 000 години. Учените са убедени, че тя свидетелства за първобитна стоматология.

Двата предни зъба са принадлежали на един и същ човек. Те са намерени в участъка Р

Близо 32 000 мигранти в Европа от началото на годината през Средиземно море

http://www.mediapool.bg/blizo-32-000-migranti-v-evropa-ot-nachaloto-na-godinata-prez-sredizemno-more-news262563.html

Броят на пристигналите от началото на годината в европейските страни през Средиземно море мигранти и бежанци приближава 32 000 души. Над 660 души са загинали или изчезнали безследно по пътя, съобщи Международната организация по миграцията.   По нейни данни, от 1 януари досега в Европа по море са пристигнали 31 993 мигранти и бежанци. Основата част от тях са приели Италия (26 886 души) и Гърция (3107).   Най-смъртоносен си остава пътят през Средиземно море от Африка към Италия. По него са намерили гибелта си 603-ма кандидати за "обетованата земя".

Българските отбори ще играят с уникална топка (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/bgfootball/bylgarskite-otbori-shte-igrajat-s-unikalna-topka-video-news_605233.html

Всеки един от отборите участници в първенството на Първа професионална лига през сезон 2017-18 ще получи по 65 футболни топки. За втори пореден сезон клубовете ще получат футболни топки като подарък, благодарение на доброто сътрудничество между Българския футболен съюз, Бълг

Медиите да убедят депутатите да отпадне забраната за съобщаване на резултати в изборния ден, препоръча ЦИК

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/11/2951738_mediite_da_ubediat_deputatite_da_otpadne_zabranata_za/?ref=rss


Медиите могат да убедят народните представители от новия парламент за отпадане на забраната за оповестяване на резултати от екзит пол в изборния ден. Тази препоръка направи председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева в отговор на журналистически въпроси. В комисията няма справка за глобите, които са наложени на интернет сайтове за обявяване на междинни резултати преди 20.00 часа.

Според председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) Мария...

Български звезди подкрепят MTV Presents Varna Beach

http://www.moreto.net/novini.php?n=348604

Вълнението около провеждането на MTV Presents Varna Beach нараства бързо, след като много популярни личности в България се обединиха и изразиха подкрепата за този вълнуващ и важен за страната проект. На 15 юли 2017 г. MTV идва в България, за да осъществи невероятно музикално събитие от световна класа, което ще включва впечатляващо присъствие на много световноизвестни изпълнители.

Синът на Тръмп потвърди, че атаката в Сирия била заради Иванка

http://offnews.bg/news/n_1/n_652639.html

Синът на американския президент Доналд Тръмп Ерик потвърди, че решението за атаката в Сирия е било повлияно от сестра му Иванка.  Британски медии съобщиха вчера, че именно Иванка Тръмп е убедила баща си за нападението, защото била потресена от снимките на десетките убити от химическата атака в Идлиб.  Медиите се позоваха на телеграма на британския посланик във Вашингтон сър Ким Дарък до премиера Тереза Мей и външния министър Борис Джонсън. По думите на Ерик Иванка била "смазана от мъка и възмутена от жестокостта" на химическата атака в Сирия.  Иванка е майка на три деца, тя има влияние. Убеден съм, че е казала: "Слушай, това е ужасно". Баща ми ще действа в тези ситуации.  Ерик обяви, че самият той е бил потресен от снимките и се радва, че баща му е реагирал по този начин.  Ерик Тръмп отхвърли твърденията, че баща му е действал импулсивно, след като видял снимките след химическата атака. Той подчерта, че баща му е практичен, а не импулсивен. "Гордея се, че предприе тези действия. Повярвайте ми, той премисля нещата", синът на американския президент. Ерик допълни, че баща му е бил против подобни действия в Сирия преди две години. "След това един лидер атакува с газ своите хора, жени и деца, затова Америка - глобален лидер и световна суперсила, трябва да действа и това се случи с подкрепата на нейните съюзници и според мен това е чудесно", подчерта той. 

Започна срещата Борисов - Нинова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6166521

Започна срещата Борисов - НиноваПредседателят на БСП Корнелия Нинова пристигна в Народното събрание на среща с бъдещия премиер - лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Двамата вече разговарят заедно с най-близките си съпартийци. Очаквайте

Марешки при Борисов. Ще го подкрепя за пълен мандат

http://www.clubz.bg/52721-mareshki_pri_borisov_shte_go_podkrepq_za_pylen_mandat

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна днес с лидера на "Воля" Веселин Марешки, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Срещата е била работна. Марешки е декларирал, че ще подкрепи ГЕРБ за пълен управленски мандат.

Темите на разговора между двамата са били българското председателство на ЕС, мигрантският натиск, Брекзит, Европа на скорости и стабилността на бъдещото управление на страната.

Марешки и Борисов са се обединили около извода, че по тези теми България се нуждае от надпартийност и национален консенсус Борисов за пореден път е декларирал, че ГЕРБ ще гарантира евроатлантическата ориентация на България и че основните приоритети пред център-дясното управление на страната остават ниските данъци и увеличаването на ръста на икономиката.

Екипите на ГЕРБ и "Воля" ще продължат да провеждат работни срещи за намиране на формулата за гарантиране на широко и стабилно парламентарно мнозинство. Веселин Марешки подчерта, че позиционирайки се в център-дясното политическо пространство, "Воля" ще подкрепи пълен управленски мандат на бъдещия кабинет с министър-председател Бойко Борисов.

По-рано днес обаче Марешки заяви, че коалиция между ГЕРБ и "Обединените патриоти" няма шанс да изкара пълен мандат и това звучи "абсурдно":

"Програми през годините сме видели много. Мисля, че математически и чисто програмно коалиция ГЕРБ - патриоти не би издържала", коментира Марешки.

Той подчерта, че никой не го е търсил за преговори и отбеляза, че явно Борисов ще разговаря с него, след като се срещне с всички други формации.

Герджиков ще посети Босилеград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6166516

Герджиков ще посети БосилеградНа 13 април министър-председателят Огнян Герджиков ще бъде гост на гр. Босилеград, Сърбия, за да даде началото на Двадесет и четвъртото издание на Международния детски Великденски фестивал. Посещението е по покана на организатора на събитието – сдружение „ГЛАС“, което през 2015 година получи европейски знак за фестивала.

Лиляна Павлова: Спас Попниколов успя да компрометира и програмата за саниране

https://www.24chasa.bg/novini/article/6166505

Лиляна Павлова: Спас Попниколов успя да компрометира и програмата за саниране"Спас Попниколов успя да компрометира и програмата за саниране". Това написа в профила си във фейсбук Лиляна Павлова. "За краткото време, с което разпологаше, отново двете основни опорни точки на БСП по време на предизборната кампания, бяха вкарани в употреба: Съмнение в професионализма на експертите,

ДБГ: ГЕРБ и Патриотите да не пипат пенсионната система

https://www.actualno.com/politics/dbg-gerb-i-patriotite-da-ne-pipat-pensionnata-sistema-news_605231.html

 ГЕРБ и Обединени патриоти да не пипат пенсионната система „на тъмно“ без обществен дебат и консенсус. Призоваваме бъдещите коалиционни партньори да спрат с популизма и да не увеличават и без това прекомерната данъчна и осигурителна тежест върху хората и бизнеса,

БФС раздаде топки като от финала в Шампионската лига на клубовете от Първа лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/11/2951683_bfs_razdade_topki_kato_ot_finala_v_shampionskata_liga/?ref=rss


Българският футболен съюз е раздал топки като тези, с които ще се играе финалът в Шампионската лига в Кардиф, на всички участници в Първа лига.

Разпределени са по 65 топки на отбор, или общо 910 топки. От тях всеки клуб е получил по пет червени, които са подходящи за игри при снежен терен, обявиха от футболния съюз.

Моделът е на "Адидас" и ще бъде представен официално във финала на Шампионската лига на 3 юни.

Минимална пенсия става 200 лв., трябват почти 2 млрд. лв. на година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6166515

Минимална пенсия става 200 лв., трябват почти 2 млрд. лв. на година 300 млн. лв. ще струва увеличението на минималната пенсия на 200 лв. Общо обаче разходите ще се увеличат с 1,8 млрд. лв., ако се пренесе увеличението с 21% и към останалите пенсии. Това показва актюерски разчет на Националния осигурителен институт, който е правен по искане на преговарящите за правителство ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Виктор Орбан засилва контрола върху медиите

http://www.mediapool.bg/viktor-orban-zasilva-kontrola-varhu-mediite-news262562.html

Голям унгарски всекидневник е закрит, някога либерален седмичник вече публикува евроскептични приложения, бивш авторитетен новинарски сайт сега е правителствен официоз: в страната на Виктор Орбан независимите медии повече от всякога се мъчат да останат независими.   "Ако преди пет години някой ми беше казал какво ще се случи с Ориго, щях да кажа, че е луд", въздиша Бенце Марта, бивш журналист от този информационен сайт.   Доскоро Ориго бе смятан за един от най-надеждните информационни източници в страната. През март обаче той остро нападна Централноевропейския университет (ЦЕУ), създаден през 1991 г. в Будапеща от милиардера Джордж Сорос, който е трън в очите на Орбан, като го обвини в измама при издаването на дипломи.   Не са дадени доказателства, а ЦЕУ излезе с официално опровержение. Правителството обаче се възползва от това твърдение, за да прокара спешно закон, който може да доведе до закриването на тази институция, въпреки критиките на Вашингтон и ЕС и редица демонстрации в Будапеща. Последната бе в неделя вечерта и участвалите в нея десетки хиляди поддръжници на учебното заведение я превърнаха в една от най-масовите обществени прояви през последните години.   Според Марта историята на Ориго е завършекът на процес, който започна със завръщането на Орбан във властта през 2010 г., който се е ускорил през последните месеци.   През 2014 г. Ориго бе купен от близка до властта компания в обстановка на масови оставки след уволняването на главен редактор, който публикува разследване за разточителните министерски разходи. Отначало сайтът запази редакционната си политика.   След пристигането на нов главен редактор миналата година обаче сайтът редува нападки срещу опозицията, мигрантите и неправителствените организации, в синхрон със суверенисткия лидер Орбан, който редовно е критикуван за своя авторитарен и ксенофобски уклон.   Това далеч не е изолиран случай. Бившият авторитетен финансов седмичник "Фидельо", който през октомври осъждаше опит да бъде сплашен след негова статия за банковата национализация, бе купен през декември от друга близка до партията Фидес на Орбан, Мария Шмит. Сега той препредава правителствената кампания "Да спрем Брюксел!"   През октомври опозиционният всекидневник "Непсабадшаг", един от главните информационни вестници в страната, спря да излиза, а след това бе купен, заедно с група регионални вестници, от олигарха Лоринц Месарош, кмет на родния град на Орбан Фелчут и близък до лидера.   "Наблюдава се ясна координация на армията от медии под контрола на Фидес. От сайтове като Ориго до таблоиди през телевизията, едни и същи послания се предават по един и същ начин", отбелязва Габор Поляк от независимия институт Мертек. От 2010 г. правителството на Виктор Орбан съществено промени правилата на медийната игра и си навлече много предупреждения от ЕС.   Нови закони принудиха на теория всички медии да се регистрират пред държавата и да предлагат "балансирани" теми. Медиен съвет, всички членове на който идват от Фидес, е по принцип натоварен със санкционирането на нарушенията. Обратно, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа упрекна националната телевизия МТВ, че отразява политически пристрастно организирания от властите и в крайна сметка загубен референдум против мигрантите. "Опонентите на правителството продължават да имат медии на свое разположение", уверява Агощон Мраз от проправителствения институт Незопонт.   Липсата на рекламни приходи от държавата или близки до нея фирми обаче застрашава икономическата им жизненост, смятат наблюдатели.   "Няма да се учудя, ако правителството се захване с малкото останали независими медии преди следващите избори", на които Орбан ще се състезава за трети пореден мандат след година, казва Андраш Петхьо, бивш водещ журналист от Ориго.   Един медиен полюс обаче изглежда в състояние да устои финансово: този на магната Лайош Шимичка, който през 2015 г. стана заклет враг на Орбан, след като бе близък до него. Неотдавна той публикува рекламна кампания на крайнодясната партия Йоббик.   Правителството и сайтът Ориго не пожелаха да отговорят на въпросите на Франс прес.     По БТА

Кофеинът – как контролира мозъка ни?

http://www.dnes.bg/health/2017/04/11/kofeinyt-kak-kontrolira-mozyka-ni.337697

Води до отделянето и на естествени стимуланти като глутамин и допамин

Задържаните в Санкт Петербург са членове на терористични клетки и са от Средна Азия

http://www.mediapool.bg/zadarzhanite-v-sankt-peterburg-sa-chlenove-na-teroristichni-kletki-i-sa-ot-sredna-aziya-news262561.html

Задържаните след терористичния акт в метрото на Санкт Петербург са членове на законспирирани терористични клетки, каза шефът на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников, цитиран от ТАСС. Той говори на заседание на националния антитерористичен комитет.   Той припомни, че в хода на оперативно-издирвателните и следствени действия след атентата са били задържани 8 членове на такива тайни терористични клетки. Шестима от тях бяха задържани в Санкт Петербург, а двама - в Москва. Всички те произхождат от средноазиатските републики, отбеляза Бортников. При обиските е иззето голямо количество оръжие и средства за поразяване. Издирват се организаторите и евентуални помагачи, добави шефът на ФСБ.   Според него разследването на взрива, причинил смъртта на 13 души и ранил десетки други, и провежданите в момента действия на властите все още не отговарят напълно на степента на заплахите от международните терористични организации, подчерта Бортников.   "За предотвратяване на опитите за проникване на терористи в Русия трябва да бъдат предвидени допълнителни мерки относно режима на държавната граница, на каналите за влизане и излизане от страната и при контрола на пътническия поток спрямо лицата, заподозрени в причастност към терористични структури", каза той.   Шефът на ФСБ смята за необходимо също да се въведе ред в миграционната сфера и да се повиши отговорността на контролиращите служители.

Електронните медии отразили безпристрастно предизборната кампания

http://www.cross.bg/medii-predizbornata-kampaniya-1540085.html

/КРОСС/ „Сред българските електронни медии няма такива с тенденциозно отношение по време на предизборната кампания. Нямаме нито една голяма медия, която отчетливо да заема позиция "за" този или „срещу" онзи. Това е много удовлетворителен факт". Това обяви председателят на Съвета за електронни медии Мария Стоянова при представянето на окончателния мониторингов доклад за резултатите от наблюдението върху радио-телевизионните програми на доставчици на медийни услуги по време на предизборната кампания за парламентарните избори на 26 март 2017 г., цитирана от „Фокус". По думите ѝ по време на предизборната кампания българските политици са предпочели да се изявяват в традиционните медии, като радиото и телевизията за сметка на интернет пространството, което понякога се превръща в естествена среда за разпространение на фалшиви новини и враждебна реч. „Много сигнали СЕМ изпрати до ЦИК, въпреки това констатацията е, че българските електронни медии показаха зрялост, растеж и развитие. Не спестявахме нищо, което смятахме за проблематично и неправилно. Ние сме единствената държавна институция, която е оторизирана да следи медиите. Въпреки това има и неправителствени организации, които претендират да правят същото, като по този начин се явяват и наш коректив", посочи Стоянова

Издирват младеж, изчезнал от Кнежа през септември 2015 г.

https://www.24chasa.bg/region/article/6166500

Издирват младеж, изчезнал от Кнежа през септември 2015 г.Полицейската дирекция в Плевен обяви за издирване във вторник 23-годишния Петър Евдов Георгиев от Кнежа. Той е в неизвестност от 6 септември 2015 г., когато е напуснал дома си. За последно е разговарял със сестра си, казал й, че пътува за Добрич. 2 дни по-късно мобилният му телефон е бил изключен. При издирването досега младежът не е открит на

Човечеството трябва да бъде готово за следващата смъртоносна грипна пандемия*

https://www.actualno.com/interest/chovechestvoto-trjabva-da-byde-gotovo-za-sledvashtata-smyrtonosna-gripna-pandemija-news_605171.html

Според експертите е неизбежно. Когато следващата пандемия от грип стане факт, твърдят те, това ще се отрази на цялото човечество и на всичко останало, което се случва по света днес. Както повечето хора, вероятно не сте се замисляли за това. В крайна сметка, човешката пирода е

САЩ изразиха безпокойство от новия закон за университетите в Унгария

http://www.mediapool.bg/sasht-izraziha-bezpokoistvo-ot-noviya-zakon-za-universitetite-v-ungariya-news262560.html

САЩ са обезпокоени от новия унгарски закон, който според Вашингтон е насочен против основания от финансиста Джордж Сорос Централноевропейски университет (ЦЕУ), каза водещият американски дипломат за Централна и Източна Европа, цитиран от Ройтерс.   "САЩ са обезпокоени от обнародвания вчера закон, защото той е съвсем ясно насочен срещу ЦЕУ и застрашава тази важна американско-унгарска институция", каза заместник-помощник-държавният секретар Хойт Ий.   Хойт, който е в Унгария главно за обсъждане на този въпрос, заяви, че Будапеща остава важен съюзник на САЩ въпреки закона, който вреди на университета и на академичните свободи.

Белгия обмисля мерки срещу терористични нападения с дронове

http://www.mediapool.bg/belgiya-obmislya-merki-sreshtu-teroristichni-napadeniya-s-dronove-news262559.html

Белгийските власти обмислят мерки срещу възможни терористични нападения с дронове, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.   За целта е свикана работна група от представители на министерството на отбраната и на полицията.   Преди седмица холандските власти са изготвили доклад, в който се твърди, че е вероятно терористи да предприемат нападение с безпилотни летателни устройства. Белгийският министър на вътрешните работи Ян Ямбон коментира, че тези данни се възприемат напълно сериозно.   През 2014 г. във Франция бяха засечени полети на дронове над седем атомни централи. Тогава бе изяснено, че използваните дронове са от професионалната гама и струват по около 30 хиляди евро, с възможност да бъдат управлявани от далечни разстояния. Месец след това над белгийска атомна централа също бе забелязан дрон.   Белгийски експерти коментираха, че за да нанесат тежки поражения, терористите не е необходимо да въоръжат дроновете, а е достатъчно да ги ударят с пълна скорост в подстанция на АЕЦ. Ако подобни действия бъдат предприети едновременно срещу няколко трансформатора, цялата електросистема на страната може да бъде изведена от строя, а за възстановяването й биха били необходими месеци.   Специалистите отбелязаха, че подобен удар не е необходимо да се извършва в рамките на централите, където има добра защита, а е достатъчно да бъде насочен срещу който и да е възлов агрегат по веригата на електроразпределението.

Валери Симеонов: Постигнахме приемливо решение за пенсиите, продължаваме по останалите сектори

http://www.moreto.net/novini.php?n=348626

Постигнахме приемливо решение за пенсиите, сега спокойно можем да продължим и по останалите сектори. Това каза пред журналисти лидерът на НФСБ и съпредседател на Коалиция "Обединени патриоти - НФСБ, ВМРО и Атака" Валери Симеонов след срещата с ГЕРБ, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Радев защити проекта за уседналостта. Укрепвал "разклатения ни имунитет"

http://www.clubz.bg/52719-radev_zashtiti_proekta_za_usednalostta_ukrepval_razklateniq_ni_imunitet

Станахме свидетели на организиран опит за влияние на изборите ни отвън, сега е ред на 44-тото Народно събрание да намери решение на този проблем. Това заяви президентът Румен Радев на специално изявление днес по повод законопроекта, публикуван преди седмица за публично обсъждане от Министерство на правосъдието. Документът предвиждаше 3 месеца уседналост за всички избори, практически ограничавайки гласуването на българите в чужбина.

"Тези проблеми съвсем не се изчерпват само с външно вмешателство в изборния процес, а за целенасочени опити за систематично и дълбоко проникване и влияние в обществения и политическия живот", отбеляза Радев. "След години разхищаване на националния суверенитет от безотговорност, са необходими отговорни и ефективни действия, законодателни и организационни."

Той припомни, че на 19-и април свиква 44-тото Народно събрание, което ще трябва да се заеме с нужните законодателни промени.

"В това отношение приветствам куража и усилията на Министерство на правосъдието да формулира конкретни предложения за законови промени. Те обхващат не само промени в изборното право, но и в други закони, целящи укрепване на разклатения ни имунитет", заяви Радев.

Не стана ясно обаче защо президентът поздравява министерството за документ, за чието публикуване бе уволнен директорът на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев. А самият проект бе оттеглен. 

Според Радев ключовото в закона не било предложението за уседналостта.

"Предложенията за промените в Закона за вероизповеданията, за политическите партии, за гражданството, представляват ясни бариери на нашата независимост, интегритета на обществото. Последните предложения обаче останаха извън фокуса на обществения дебат, може би целенасочено той бе концентриран върху предложенията по така наречената уседналост за гласуване. Някои съзряха в предложените идеи за ограничаване на права. Най-важната защита на българските граждани зад граница е да могат да се върнат в една независима и свободна България", заяви Радев.

Според него дебатът по темата е извадил политическата класа от "дългогодишна летаргия".

"Вярвам, че в парламента ще се намери мнозинство, което да осъзнава залога и да има куража да гласува адекватни законови промени", каза още президентът.

Радев добави, че се надява на стабилно правителство, което да предложи мерки срещу основните проблеми на обществото, и пожела успех на българските народни представители.

Без нови санкции срещу Русия и Сирия заради химическата атака

http://offnews.bg/news/n_1/n_652638.html

На срещата на върха на страните от Г-7 не е постигнато съгласие относно налагането на нови санкции срещу Русия и Сирия, предава Би Би Си.   Външните министри търсеха обща позиция, която да бъде представена при посещението на държавния секретар на САЩ Рекс Тилерсън в Москва, където той ще се опита да убеди руския си колега Сергей Лавров, че Русия трябва да преустанови подкрепата си за сирийския президент Башар Асад.  Според източник от британското правителство, цитиран от Би Би Си, няма да бъдат налагани санкции срещу Русия и Сирия преди да приключи разследване относно предполагаемата химическа атака в Хан Шейхун от 4 април. Лидерите от Г-7 ще изчакат "твърди и неоспорими доказателства" относно вината за извършване на нападението, с което правителството на Башар Асад отрича да има нещо общо. 

От Г-7 решиха, че няма бъдеще за Сирия с Башар Асад

http://www.cross.bg/bashar-asad-siriya-1540084.html

/КРОСС/ Министрите на външните работи на държавите от Г-7 постигнаха съгласие, че конфликтът в Сирия не може да бъде решен по мирен път, докато президентът Башар Асад е на власт. Това заяви първият дипломат на Франция Жан-Марк Еро, цитиран от „Франс Прес". На срещата на външните министри в италианския град Лука, която се проведе в навечерието на визитата в Москва на американския държавен секретар Рекс Тилерсън, е постигнато единодушие, че „няма бъдеще в Сирия с Башар Асад", разкри Еро пред репортери. В Г-7 членуват САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Япония и Канада. Френският външен министър допълни, че не е било постигнато споразумение между страните от Г-7 за разширяването на санкциите срещу Русия и Сирия. По-рано Великобритания настоя западните страни да въведат нови санкции срещу Руската федерация, ако Москва не прекъсне връзките си със сирийския президент Башар Асад, докато конфликта в близкоизточната страна ескалира.  

Меркел изтъкна пред Тръмп, че сирийският процес трябва да продължи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6166402

Меркел изтъкна пред Тръмп, че сирийският процес трябва да продължиВъв вчерашния си телефонен разговор с американския президент Доналд Тръмп за войната в Сирия канцлерът Ангела Меркел изтъкна необходимостта организираният от ООН политически процес да продължи, съобщи германското правителство, цитирано от БТА. Според изявление на правителствения говорител Щефен Зайберт, канцлерката е казала,

Протестите срещу внецуелския президент продължават

http://www.mediapool.bg/protestite-sreshtu-vnetsuelskiya-prezident-prodalzhavat-news262558.html

Продължават започналите преди две седмици протести срещу венецуелския президент Николас Мадуро. Хиляди хора демонстрираха с искания за предсрочни избори, стигна се до конфронтация между тях и силите за сигурност, които използваха сълзотворен газ и отцепиха улици в столицата Каракас, предаде Асошиейтед прес.   Демонстрантите се опитаха да стигнат до центъра на града, развявайки венецуелски знамена и носейки транспаранти срещу президента Мадуро. Участниците бяха покрили лицата си, за да се предпазят от използвания срещу тях сълзотворен газ. Някои хвърляха камъни.   Вчерашният протест се състоя в първия ден от Страстната седмица, когато обикновено много от венецуелците прекарват времето тихо и спокойно у дома със семейството или заминават на почивка. Водачите на опозицията призоваха хората да се откажат от плановете си за почивка и да излязат по улиците, за да упражнят натиск върху правителството.   Властите бяха затворили няколко метростанции в Каракас от съображения за сигурност, но въпреки това хиляди участници в демонстрациите стигнаха до мястото на планираните митинг и шествие пеша.   При протеста бяха ранени десетина души. От началото на размириците във Венецуела досега един човек е загинал, а над сто души са задържани.   Мадуро вчера беше в Куба за среща на Боливарианската алтернатива за Америка (АЛБА), лява коалиция на 11 латиноамерикански страни.

Цветни великденски пастички

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6166420

Цветни великденски пастичкиВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Извършителят на атентата в Стокхолм ще остане под стража до 11 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6166421

Извършителят на атентата в Стокхолм 
ще остане под стража до 11 майСтокхолмският окръжен съд постанови извършителят на атентата с камион в Стокхолм Рахмат Акилов да остане под стража до 11 май, предаде БТА. Прокуратурата е възможно да поиска продължаване на този срок, ако сметне за нужно, се казва в официално изявление. Заместник главният прокурор на Швеция Ханс Ирман заяви, че Акилов е "човекът,

Денков: Стрелбата в пловдивското училище е по-скоро проблем на МВР и КОС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6166425

Денков: Стрелбата в пловдивското училище е по-скоро проблем на МВР и КОСПроблемът е по-скоро на МВР и службите, занимаващи се с контрол върху оръжието, а не на училищните власти. Това каза пред Радио „Фокус“ – Сливен служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков във връзка инцидента с газово оръжие в училищен двор в Пловдив, при който 19-годишен младеж е прострелял свой връстник в главата.

Художничка от Банско – трета в Международен конкурс по живопис в Турция

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/hudozhnichka-ot-bansko-treta-v-mezhdunaroden-konkurs-po-zhivopis-v-turciia-2016930

Художничката Здравка Русева от Банско спечели трето място сред над 100 творци в Международния конкурс по класическа живопис, категория „Натюрморт” в Анкара, Турция. Конкурсът е част от програмата на  Международната седмица на изкуството в Турция, която за първи път през тази година се проведе съвме

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване