Откриха нова бомба в Осло

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167291

Откриха нова бомба в Осло Нова бомба бе открита в Норвегия, съобщи Ройтерс. Подозрителният пакет е намерен от полицията в град Порсгрун. Един човек е арестуван по случая. На мястото бяха изпратени сапьори, които да обезвредят взривното устройство. Четири сгради бяха блокирани от полицията, сред тях са църква и две жилищни кооперации.

Да бъдем Внимателни на пътя не само през празничните дни.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278810_%D0%94%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%BC+%D0%92%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%8F+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0

 Пътната полиция вече глобява за неспазването на средна скорост на две от най-натоварените магистрали - "Тракия" и "Люлин", съобщиха пред "Сега" от МВР. 

Идеята е да се определи средна скорост на движение на опасни участъци от аутобана, в които стават много катастрофи. При неспазването й следва глоба. Понятие "средна скорост" не съществува в законите, но КАТ има правомощието да установява ограничения с пътни знаци. Под средна скорост се разбира максимално разрешената скорост за даден участък.

В момента такава система действа в един от тунелите на магистрала "Люлин". При нея се определя средна скорост от 80 км/ч например, както и входни и изходни точки на даден участък. Там се поставят камери, които следят за колко време един автомобил изминава участъка. Ако предварително е изчислено, че при скорост от 80 км/ч отсечката се минава за 3 минути, но конкретна кола я премине за по-кратко време, се приема, че се е движила с по-висока скорост и водачът се глобява. 

"Миналата година имахме 30 хил. фиша за неспазване на средната скорост", обясниха от КАТ. Пернишкият съд е единственият, който има практика по казуса, защото само в неговия регион има подобна система. Справка в решенията му показва, че според съдиите проблем със средната скорост няма. Устройствата за измерването й се приравняват на останалите технически средства, описани в закона, смята съдът. 

Пътният участък от магистрала "Тракия", където ще се засича средната скорост, е в района на Пловдив. Той е избран заради големия брой катастрофи там. Парите за внедряването са от фонда за безопасност на движението, който пък се финансира с отчисления от платените глоби за нарушения. Камерите ще струват около 200 хил. лв. 

Благодарение на новите си радари КАТ ще следи и за сключена задължителна "Гражданска отговорност" на преминаващите коли. Системата ще има връзка с Гаранционния фонд, където пък се съдържа информацията за сключените застраховки. При заснемане на кола системата ще изпраща данни до фонда, за да се провери дали колата е застрахована. В противен случай ще се издава електронен фиш. 

"Все още обаче няма автоматична връзка между двете системи, тя е в процес на разработване", обясни за "Сега" изпълнителният директор на фонда Борислав Михайлов. "Всеки месец данните на КАТ за броя на регистрираните автомобили се наслагват върху регистъра на Гаранционния фонд и така излизат колите без "Гражданска застраховка", обясни той. 

От началото на годината регистрацията на 300 хил. коли без задължителната застраховка е била заличена служебно. Според Михайлов броят на автомобилите без валидна "Гражданска отговорност" е далеч по-голям - 580 000. Собствениците им не са реагирали в едномесечния срок, след като са били писмено уведомени за изтеклата застраховка. Фондът е изпратил такива писма на близо 750 000 собственици. 

Голямата част от дерегистрираните от КАТ автомобили са без застраховка повече от година - те не са в движение, собствениците им нямат намерение да ги карат или са продадени зад граница. До момента едва 4136 шофьори са платили застраховката си и са получили отново регистрация. Възстановяването на регистрацията в КАТ става веднага след плащането. Незастрахованите коли вече са под 10%.



КАМЕРИ

Пътната полиция планира да се сдобие с още 15 стационарни камери, които да се монтират на различни места по пътищата. Освен тях ще се купят и още 28 преносими камери. В момента КАТ има 148 мобилни устройства. 



ГЪРЦИЯ

Засилени проверки по пътищата започна от вчера пътната полиция в Гърция, предаде БНР. С много високи глоби се наказват пpeвишeнaта cкopocт и нeпpaвилнoто пapкиpaнe. Полицаите могат и да свалят peгиcтpaциoннитe нoмepa нa aвтoмoбилитe, чиито шофьори са нарушили правилата. Пътните полицаи могат да пpoвepявaт и дoкyмeнтитe нa пътyвaщитe - цeлтa e дa ce пpeдoтвpaти тpaфикът нa нeлeгaлни имигpaнти. Властите предупреждават шофьорите, че ако мaлoлeтни бeжaнци пoиcкaт пoмoщ oт тях, нeзaбaвнo трябва да съобщят за това в пoлициятa.




segabg.com

„Ислямска държава“ контролира по-малко от седем процента от територията на Ирак, твърдят от армията

http://www.moreto.net/novini.php?n=348637

Близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ контролира по-малко от седем процента от територията на Ирак – значително по-малко, отколкото преди три години. Това заяви във вторник говорител на армията на Багдад, предава AFP.

200 лева минимална пенсия от 1 юли 2017 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_652682.html

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще стане 200 лева от 1 юли 2017 г. За това са се разбрали на преговорите за коалиция днес ГЕРБ и Обединените патриоти. В момента минималната пенсия е 161 лева. Веднага след встъпването на правителството в длъжност започва ударно преразглеждане на инвалидните пенсии. За огромната част от тях има съмнение, че се получават от фалшиви инвалиди. В момента около 1,7 милиарда лева годишно отиват за инвалидни пенсии. В зависимост пари ще бъдат спестени от фалшиви инвалидни пенсии, в следващите 6-8 месеца ще бъде извършена поетапна индексация на всички останали пенсии, извън редовната годишна индексация, разказа пред OFFNews източник от ГЕРБ, пожелал анонимност. От 1 януари 2018 г. всички пенсии ще бъдат индексирани отново по швейцарското правило - 50% ръста на инфлацията и 50% ръста на средния осигурителен доход. Това се равнява на няколко процента, но вече ще е върху значително по-висока база. Така в края на евентуален четиригодишен мандат минималните пенсии ще доближат 300-те лева, за които настояваха патриотите. Утре предстоят преговорите за коалиционното споразумение в сектор сигурност и отбрана. За разпределение на министерства и за конкретни министри още не е говорено. ГЕРБ са споменали, че са склонни да дадат 4 министерства на Патриотите, но те са отклонили разговора с мотив, че първо искат да се разберат по политиките и чак след като е сигурно, че там няма разминавания, да почнат пазарлъка за министерства.

Лиляна Павлова призова Радев да "озапти" служебния кабинет

https://www.actualno.com/politics/liljana-pavlova-prizova-radev-da-ozapti-slujebnija-kabinet-news_605309.html

Призовавам президента Румен Радев да озапти служебния кабинет - да спрат да правят бели и да кадруват. Това обяви Лиляна Павлова, която беше министър на регионалното развитие в двата предходни кабинета на Бойко Борисов. В началото служебното правителство показваше некомп

Посрещат с букети и овации “диамантените” момичета

https://www.24chasa.bg/sport/article/6167272

Посрещат с букети и овации “диамантените” момичетаНовият ни ансамбъл по художествена гимнастика бе посрещнат с овации и букети след фурора, който направиха в Италия. Възпитаничките на Весела Димитрова и Михаела Маевска спечелиха злато в многобоя от Световната купа в Пезаро. “Диамантените момичета”, както ги нарече президентът на федерацията Илиана Раева, получиха максималната оценка 10.

САЩ готови за стратегическо сътрудничество с Русия

//dariknews.bg/novini/sviat/sasht-gotovi-za-strategichesko-sytrudnichestvo-s-rusiia-2016968

Новото американско правителство начело с президента Доналд Тръмп е отворено за стратегическо сътрудничество с Русия, заяви днес на редовния брифинг за журналисти говорителят на Белия дом Шон Спайсър, предаде ТАСС.

"Ние сме от

От 1-ви юли минималната пенсия ще стане 180 лева

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TTLEvZlbpLU/

На два пъти през тази година ще бъде увеличена минималната пенсия, според договорката, постигната от преговарящите екипи на ГЕРБ и Обединените патриоти. От 1-ви юли минималната пенсия ще стане 180 лева, а от първи октомври ще бъде увеличена до 200 лева.

За останалите пенсии, от 1 ви юли се планира индексация спрямо 2009-та година.

Общият допълнителен разход за набелязаните стъпки се изчислява на 300 милиона лева за тази година. Средствата ще бъдат осигурени от предстояща ревизия на инвалидните пенсии.

По трима на ракетна площадка ще се борят с градушките

http://www.cross.bg/gradyshkite-rabotyat-slyzhitelite-1540123.html

/КРОСС/ Искането на служителите към Изпълнителна агенция "Борба с градушките" (ИАБГ) да работят по трима ракетострелци на една ракетна площадка ще бъде удовлетворено до 18 април. Това стана ясно на среща между министъра на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков, ръководството на ИАБГ и представители на синдикатите, предаде news.bg. На срещата беше постигнато съгласие относно молбата на служителите на ракетните площадки да работят по трима като се редуват на смени. Така противоградният сезон ще стартира на време без риск от щети за земеделските производители. Припомняме, вчера работещите в Агенцията за борба с градушките заявиха, че са в готовност за гражданско неподчинение. Преди седмица те излязоха с протестна декларация. Като причина за недоволството служителите опсочиха недостатъчният брой специалисти, които работят на ракетните площадки за защита от градушки, както и ниското заплащане в агенцията.    

Млада жена загина при тежка катастрофа в Прохода на Републиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167283

Млада жена загина при тежка катастрофа в Прохода на РепубликатаМлада жена е загинала при тежко пътнотранспортно произшествие в Прохода на Републиката. Това съобщиха за „Фокус“ – Велико Търново от Областната дирекция на МВР – Велико Търново. Инцидентът е станал след Мишеморков хан. Лек автомобил с бургаска регистрация, движещ се в посока към Велико Търново, се е завъртял на пътното платно и се е ударил в

Колко струва на България търговията с Русия

https://vesti.bg/bulgaria/kolko-struva-na-bylgariia-tyrgoviiata-s-rusiia-6067836

За десетилетие от България към руските компании под формата на отрицателно търговско салдо са изтекли над 60 млрд. лв.

Германската полиция издирва човек, който плаща една и съща глоба всеки месец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167270

Германската полиция издирва човек, който плаща една и съща глоба всеки месец
Германската полиция се опитва да открие човек, който всеки месец плаща глоба за пътно нарушение, извършено през януари миналата година, съобщи ДПА. Полицията в Дортмунд издала на поляк фиш за 30 евро през януари 2016 г., защото шофирал без колан. Той намерил местен човек, който да плати глобата по интернет.

Американските ТЕЦ струват милиарди на българската държава

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278809_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%A2%D0%95%D0%A6+%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1

 Автор: Ангелаки Гоцев, Велизар Енчев

 
 
Какво показва прочитът на секретния договор, обявен за търговска тайна. Защо кабинетът „Борисов 2“ скри информацията за преговори с американците в Брюксел, на които българската страна не е защитила националните интереси.

Темата за двата американски ТЕЦ-а в Гълъбово отново стана актуална след срещата на протестиращи с Иван Иванов – председател на КЕВР. В един откровен разговор той ни информира, че в последните дни на 2016 г. делегация на българското правителство се среща в Брюксел с представители на двете американски компании – собственици на ТЕЦ 1 ТЕЦ 3. Срещата е била под егидата на Европейската комисия, която преди година устно е обявила договора на Иван Костов с двете щатски компании за „неправомерна държавна помощ”. 

 

Както се установи, за срещата в Брюксел не се знае нищо у нас. По простата причина, че нашата делегация не е постигнала нищо по време на преговорите. А е можела да направи много, след като ЕК е декларирала /но не писмено/, че договорът подлежи на ревизия, защото е „неправомерна държавна помощ” за двете чужди компании. 

 

 В коментар за медиите г-н Иванов уточни, че ЕК е признала договора за „държавна помощ“, но не е казала, че е неправомерна.

 

Да видим фактите за тези договори. Фактите идват от два източника – 43-тото Народно събрание и засекретения договор между България и двете американски компании, който тези дни получихме от анонимен подател.

 

На 10 юни 2016 г. депутатите от временната анкетна комисия към Народното събрание, натоварена да анализира състоянието на енергетиката у нас, заявиха категорично, че договорите с т.нар. американски централи в Маришкия басейн – „AES Гълъбово Марица Изток 1” и „Контур Глобал Марица Изток 3”, „представляват държавна помощ в разрез с европейските правила“.

 

Дългосрочните преференциални договори за изкупуване на електроенергия поставят двете централи в по-изгодно икономическо положение спрямо останалите участници на пазара – съществуващи и бъдещи. Те гарантират висока възвръщаемост на инвестициите и прехвърляне на всички рискове към Националната електрическа компания (НЕК).

 

Тъй като в договора за присъединяване на България към ЕС липсват изключения за отпускане на държавна помощ за сектора, тези договори трябва да бъдат разгледани като неправомерна държавна помощ и да се предприемат съответните действия, препоръчаха депутатите.

 

Временната анкетна комисия беше създадена с решение на парламента в началото на 2015 година, но заседанията й бяха закрити за обществото.

 

Договорите с двата „американски” ТЕЦ-а не са нотифицирани от Европейската комисия и в момента тече процедура по оценка дали те представляват недопустима от европейското законодателство държавна помощ. Но според неофициална информация от Брюксел експертите в ЕК вече са заявили, обаче само в устна форма, че договорите са скандални и представляват неправомерна държавна помощ, поради което трябва да се ревизират.

 

Пожелал анонимност член на КЕВР ни призна, че в ЕК има силно американско лоби, което, разчитайки на бездействието на българското правителство, смята с режисирана мудност и процедурни хватки да спечели още 8 години и срокът на договора да изтече, без ЕК да се е произнесла с писмено становище за неправомерна държавна помощ.

 

Споразумението за закупуване на електроенергия от 13 юни 2001 г. между „Националната електрическа компания” ЕАД – България, и „Консолидейтид Континентъл Комърс Лимитед”, представлявани съответно от Данаил Тафров и Ричард Мардън, изобилства от неблагоприятни и противоречиви обстоятелства, засягащи интересите на българската страна.

 

Още от самото начало на този документ е видно, че фирмата „Консолидейтид Континентъл Комърс Лимитед” – Ирландия, е спечелила международен търг за експлоатация и модернизация на съответните мощности на ТЕЦ „Марица“, но впоследствие, с договор за цесия, е прехвърлила всичките си права и задължения по договора на частно дружество с ограничена отговорност със сходно име, разположено в офшорната зона на остров Мавриций. Тоест офшорни компании прибират стотици милиони от българските ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3.

 

Интересен факт е, че Тафров, като представител на НЕК ЕАД, дава съгласието си за това прехвърляне и подписва Меморандум за разбирателство за осъществяване на сделката. В това споразумение има текст, съгласно който при либерализация на пазара на електроенергия в България 40% от вътрешното търсене на електроенергия в MWh ще бъде доставяно на база сключени двустранни договори. За всеки случай е определен и резерв за капиталовите разходи в размер на 70 милиона евро.

 

Скандалното е, че в договора има текст, определящ като дискриминационен акт от страна на българските власти намаляване на печалбите на фирмата, ако България я принуди да понесе допълнителни разходи.

 

Учудване, граничещо с гняв, предизвиква и определената лихва върху собствения капитал в размер на 17,5% годишно, с ежегодно капитализиране, която е необяснимо висока и противоречи на международната практика.

 

В договора прецизно се описват всички събития, които ще се считат за неизпълнение на договорните отношения от страна на купувача на електроенергия (НЕК), както и съответните санкции и обезщетения. Прави впечатление, че при принудителен престой по вина на купувача той е длъжен да заплати енергията в съответствие с т. 2 на Анекс А. 

 

И което е най-възмутително, НЕК се задължава да не прекратява договора предсрочно, да не извършва каквито и да е изменения в него и да не спира упражняването на договорните взаимоотношения.

 

НЕК също се задължава да изплаща на експлоатиращата фирма разходите за пускове на реакторите, както следва:

  • При пуск от студено състояние – 31 500 лв. плюс цената на пусковата електроенергия.
  • При пуск от топло състояние – 15 500 лв. плюс цената на пусковата електроенергия.
  • При пуск от горещо състояние – 8500 лв. плюс цената на пусковата електроенергия.

 

Като цяло споразумението е неизгодно за българската страна и защитава само интересите на „Консолидейтид Континентъл Комърс Лимитед” – остров Мавриций.

 

Въпросът е един: Защо нито едно българско правителство досега не се осмели нито да съди американската фирма, нито да се позове на подкрепата на Европейската комисия и обяви договора за неправомерна държавна помощ?

 

Отговорът е много прост, но в същото време крайно унизителен за българския народ – нашите управници не смеят да потърсят правата си, ако това ще е за сметка на американските интереси. Истината е една и е време да се произнесе на глас – управлява ни не избрано от народа правителство, а колониална администрация, готова на всяко предателство на националните интереси, ако то ще й осигури нови и нови мандати за управлението на колонията „България“. 

 

 

Ангелаки Гоцев е енергиен експерт

Велизар Енчев е председател на „Българската пролет“

Президентът Радев: “Българите очакваме мерки срещу бедността, корупцията и престъпността”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/afiTFsPxfwU/

На 19 април свиквам 44-то Народно събрание. Изборите откроиха съществени проблеми. Станахме свидетели на опити за вмешателство отвън. Това заяви президентът Румен Радев в обръщение към нацията.

Партиите призоваха по време на вота за крайни мерки, включително затваряне на границите. След изборите темата бе погребана, но проблемите остават.

Според него тези проблеми не се изчерпват само с външно вмешателство в изборния процес. Проблемите няма да бъдат решени само със заклинания, а със закони, каза още той.

“Днес се необходими отговорни действия – законодателни и организационни. На следващото 44-то НС ляга отговорността за намиране на решение на тези проблеми. Приветствам куража на Министерството на правосъдието за намиране на решения на тези проблеми. Предложенията за промени предоставят ясни бариери за навлизане на чуждото влияние.
Според президента е важно Българите зад граница е да могат да се върнат в една независима България.

Най-важната защита на правата на българите зад граница е да могат да се върнат в една независима България. Вярвам, че с един разумен и конструктивен диалог ще се намерят по-добри решения, те трябва да отчитат нашата принадлежност към единното европейско семейство. Сега на ход е парламентът, вярвам, че в него ще се намери мнозинство, което ще гласува адекватно законовите промени. Надявам се, че то ще излъчи работещо правителство. Българите очакваме мерки срещу бедността, корупцията и престъпността, срещу ценовия шок гласуван от независимия регулатор. Пожелавам успех на българските законодатели”, каза държавният глава.

Ученик твърди, че е бит на разпит в полицията

http://offnews.bg/news/n_1/n_652681.html

Съмнения за полицейско насилие над дете в Сливен. 13-годишен ученик твърди, че е бит при разпит в полицията, съобщи бТВ. Бащата на момчето е подал сигнал на тел.112. Семейството ще съди униформените. Полицаите дошли в дома на седмокласника и го взели с патрулка на разпит. Майка му била с него, но не я допуснали вътре в РПУ-то. Тя твърди, че синът й излязъл след два часа, а по лицето му имало следи от удари, бил в кръв и треперел. Момчето разказва, че първо го разпитвали двама униформени полицаи, след което цивилен го извикал в друга стая и започнал да го удря. Искал от него да си признае, че е ограбил възрастна жена в кварталния магазин. Детето отрича и казва, че е било пред магазина след обира. От полицията в Сливен заявиха, че са започнали незабавна проверка и ще бъдат разпитани всички служители, които имат отношение към случая.

За да обвинят Асад-Терористи и актьори от "Бели каски" в Сирия подготвят нова „бомбардировка с химическо оръжие”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278808_%D0%97%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D1%82+%D0%90%D1%81%D0%B0%D0%B4-%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%B8+%D0%B0%D0%BA%D1%82%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D1%

 Терористите в Сирия подготвят мнима бомбардировка с „химическо оръжие” с цел пак да обвинят Башар Асад, съобщил за rusvesna.su източник от разузнавателните служби (Мухабарат).

Този път във видеото на новата провокация за пореден път ще вземат участие актьори от организацията „Бели каски”, наети „специалисти” по неразпространение на химическо оръжие и голям брой местни жители, които ще играят роля на жертви.
 
Очаква се в най-скоро време съответна „шумотевица” в западните медии и поредна порция обвинения към Башар Асад, водещ, според тях, борба не с тероризма, а с невъоръжената опозиция в лицето на мирните жители.

Превод: БЛИЦ




Лиляна Павлова за министър Попниколов: На умряло куче нож не се вади

http://offnews.bg/news/n_1/n_652679.html

Призовавам президента Румен Радев да озапти служебния кабинет - да спрат да правят бели и да кадруват, заяви пред bTV Лиляна Павлова от ГЕРБ. На умряло куче нож не се вади - така Павлова отговори на въпроса на водещата дали служебният регионален министър Спас Попниколов все пак е свършил и нещо полезно. Павлова обвини служебния кабинет, че е спрял ремонтите на тунелите и те няма да бъдат реконструирани до лятото. В началото служебното правителство показваше некомпетентност, но вече целенасочено залагат капани, допълни тя. Според нея Попниколов трябва да се извини на хората от пътното строителство, които е обидил. По думите й, служебният министър е изрекъл много лъжи тази сутрин: че не е уволнил нито един човек от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ), че оценителната комисия за магистрала „Струма” не е работила и че няма пари за ремонт на тунелите. А относно санирането Попниколов е внесъл в прокуратурата някакви "пасквили", твърди тя. По-рано днес Павлова обяви в личния си Facebook профил, че Попниколов е успял "да компрометира и програмата за саниране." "Бих искала да припомня, че България е страна с пазарна икономика, икономическите процеси са тези, които регулират стойностите на всяка стока и услуга, а не желанието на един или друг партиен лидер, нито на някой служебен министър. Доказа се, че програмата за саниране е програма с реален ефект за всеки гражданин и ползите от нея са пряко усетени от домакинствата, взели участие в програмата. Очевидно това не се харесва на БСП и техния служебен министър, но изборите минаха и хората се произнесоха. Не в тяхна полза, разбира се! А дали беше редно след като „подреди“ пътния сектор Спас Попниколов да компрометира и програмата за санирането?" - попита Павлова.

Боян Чуков: Ястребите в Америка тласкат страната към Трета световна война

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/boyan-chukov-yastrebite-v-amerika-tlaskat-stranata-kam-treta-svetovna-voina.84598

/ПогледТВ/ Разговор на Александър Симов с геополитическия анализатор Боян Чуков в предаването "Алтернативен поглед" за това възможно ли е наистина един ден България да изгуби части от своята територия, какво казва Давутоглу в „Стратегическа дълбочина“ по въпроса, искала ли е Турция от нацистите части от България и кое накара Доналд Тръмп рязко да смени полиитическите си обещания. /ВИДЕО/

Александър Симов: Телевизионният терор на десните микроорганизми

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/aleksandar-simov-televizionniyat-teror-na-desnite-mikroorganizmi.84599

/ПогледТВ/ Коментар на Александър Симов в предаването "Алтернативен поглед" за изкривената медийна среда у нас и защо е необходимо медиите постоянно да ни занимават с вътрешните терзания, вълнения, драми, сълзи и сополи на партии, които нямаха сили даже да влязат в парламента. /ВИДЕО/

Румен Радев: Политиците забравиха след вота за чуждата намеса

http://pogled.info/bulgarski/rumen-radev-polititsite-zabraviha-sled-vota-za-chuzhdata-namesa.84603

/Поглед.инфо/ На 19 април свиквам 44-ото НС. На вота през март всички ние излъчихме своите народни представители. Тези избори определиха и някои проблеми. Станахме свидетели на опит за влияние отвън. Българските институции не позволиха това да се случи.

Москва: Сирийските бунтовници ще провокират нови удари на САЩ

http://pogled.info/svetoven/moskva-siriiskite-buntovnitsi-shte-provokirat-novi-udari-na-sasht.84604

/Поглед.инфо/ Сирийски бунтовници прехвърлят бойни отровни вещества в няколко района на Сирия, за да провокират нови удари на САЩ срещу страната, заяви началникът на главното оперативно управление на руския генерален щаб генерал полковник Сергей Рудской.

Видео: 300 км студ, 200 кучета и 28 аматьори

http://www.dnevnik.bg/video/2017/04/11/2951681_video_300_km_stud_200_kucheta_i_28_amatyori/?ref=rss


Почти 30 души без професионални умения в карането на шейни, теглени от кучета, приключиха в неделя дълъг 300 километра преход в далечния Север от Норвегия до Швеция.

В изданието на "Фярлавен Полар 2017" се включиха 28 участници от 12 държави с повече от 200 кучета. Те потеглиха на 3 април от Сингналаден и нощуваха сред дивата природа до Юккасярви в Швеция.

Експедицията е основана в началото на 90-те години от Аке Нордин след като се...

Турция: При химическата атака в Сирия е бил използван зарин

http://www.cross.bg/izpolzvan-zarin-tyrtziya-1540122.html

/КРОСС/ Турските власти обявиха, че изследванията са доказали, че е използван смъртоносният нервнопаралитичен газ зарин при предполагаемата химическа атака в северозападния сирийски град Хан Шейхун на 4 април, при който загинаха близо 90 души, съобщава "Франс прес". "Беше установено, че е бил използван газ зарин", обяви турският здравен министър Реджеп Акдаг, цитиран Анадолската информационна агенция. Резултатите са от анализ на проби от кръв и урина на жертвите на атаката в провинция Идлиб, които са били откарани в Турция за лечение. Трима от тях са починали в болница. Вината за инцидента, при който загинаха 87 цивилни, включително 31 деца в контролирания от сирийските бунтовници град Хан Шейхун, беше хвърлена върху правителството на сирийския президент Башар Асад от Турция и САЩ. По думите на Акдаг, е била открита изопропилова метилфосфонова киселина, която се получава, след като заринът влезе в съприкосновение с околната среда.  

Нортхуг сензационно поиска да се състезава за Русия

http://offnews.bg/news/n_1/n_652683.html

Сензационен трансфер е напът да се осъществи в ски бягането. Норвежката легенда Петер Нортхуг намекна за непреодолими проблеми с местната федерация и разкри, че е готов да кара за Русия. Двукратният олимпийски и 13-кратен световен шампион сподели намеренията си да се свърже с ръководството на руската федерация и да предложи официално услугите. "Това не е шега, 1 април мина. Готов да изслушам евентуално предложение, ако има интерес и от другата страна", каза Нортхуг пред "Спорт-Експрес". В Русия веднага се размечтаха за един непобедим дует в лицето на местната звезда Сергей Устюгов и Нортхуг. Подобен дует би направил руската щафета страшилище, като се отчита, че единственият вариант да стане по-силна е с включването на друг норвежец вместо Нортхуг - актуалната звезда Мартин Йонсруд Сундби. Притесненията са свързани с временната форма на Нортхуг, който съвсем не е онзи доминатор, който феновете помнят. В последния сезон за Световната купа той завърши едва 65-и. От друга страна по неговите собствени думи Устюгов изпитва респект единствено пред него и двамата наистина може да се сработят добре. Другите резерви към Нортхуг са свързани с възрастта му - 31 години, както и с евентуална война с влиятелната норвежка федерация, която има солидни позиции в международните структури и може да донесе допълнителни проблеми на руснаците.

До края на април изнасят цените на чадъри и шезлонги по плажовете у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=348660

До края на април трябва ще бъдат представени цените на чадъри и шезлонги, които ще се предлагат по плажовете у нас. Те ще бъдат нанесени върху интерактивна карта на Министерството на туризма, която ще е достъпна на сайта на ведомството най-късно до две седмици.

Община Поморие с дългогодишно партньорство в изложението „Културен туризъм

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/RZqXcLaAc3A/

dscn6126-mediumМеждународното изложение „Културен туризъм” е първият специализиран форум в България, който цели популяризиране на културния туризъм и акцентира върху значението му за имиджа на нашата страна. И през 2017 г., когато туристическото изложение се проведе за 14 –ти пореден път във Велико Търново, община Поморие също участва и получи грамота за дългогодишно успешно партньорство. Ръководителят на звено „Туризъм” Красимир Железчев получи отличието лично от зам.-кмета на Велико Търново Георги Камарашев по време на официалната церемония

Слаби превалявания ще има утре следобед в Югозападна и Източна България

http://www.cross.bg/oblachnostta-ymeren-mesta-1540121.html

/КРОСС/ През следващото денонощие облачността ще е разкъсана, утре след обяд - често значителна, купеста и купесто-дъждовна. На места в Югозападна България и източните райони привечер слабо ще превали. Вятърът временно ще се ориентира от север-северозапад и в Дунавската равнина ще се усили - умерен до силен. Минималните температури ще са предимно между 4° и 9°, а максималните в повечето места ще са между 16° и 21°. Над Черноморието облачността ще е разкъсана. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще остане без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури на въздуха ще са 14°-16°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала. Над планините облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна и след пладне над масивите в Западна България ще превали дъжд, над 2500 метра - слаб сняг. Ще духа умерен до силен вятър от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 10°, на 2000 метра - около 4°. В четвъртък и петък вятърът ще отслабне, но ще остане от северозапад, през втория ден - до умерен. Облачността ще е променлива, сутринта намаляваща до слънчево, а след обяд - по-често значителна. Само на отделни места, с по-голяма вероятност в планинските райони, ще превали краткотраен дъжд

Акад. Дроздстой Стоянов: Бизнесмени и политици преписват, за да вземат научно звание

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167243

Акад. Дроздстой Стоянов: Бизнесмени и политици преписват, за да вземат научно званиеПлагиатството като проблем е по-силно застъпено при изготвянето на бакалавърски дипломни работи и магистърски тези, относително по-рядко се среща при защита на дисертационни трудове. Това коментира пред bTV най-младият академик у нас – Дроздстой Стоянов във връзка с въвеждането на ясна дефиниция какво е кражба на интелектуална собственост в

Уран над нормата е открит във водата на Хасково

http://www.mediapool.bg/uran-nad-normata-e-otkrit-vav-vodata-na-haskovo-news262580.html

В девет тръбни кладенеца, използвани за битово-питейно водоснабдяване на част от град Хасково, е установено отклонение от нормата на течността по показател "уран" и "алфа активност", съобщиха от Министерството на здравеопазването във вторник. Не става ясно каква е причината за превишението. От ведомството допълват, че тези водоеми са спрени и няма риск за здравето на хората, но информацията идва седмица, след като от Басейновата дирекция "Източнобеломорски район“ са открили превишението и са информирали за това Районната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково. Несъответствието е открито на 4 април по време на проверка на качеството на водата и е отчетено, че по тези два показателя течността не отговоря на въведените през 2015 година по-строги стойности на химични и радиологични показатели в питейните води. От страна на РЗИ незабавно е наредено да се извърши извънредно взимане на проби от всички тръбни кладенци, използвани за водоснабдяване на тези части от града. Пробите са изследвани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита. Според предварителните резултати, в четири от деветте водовземни съоръжения продължава да се отчита, макар и в по-малка степен, несъответствие по химичен показател уран. На 7 април на ВиК-дружеството в Хасково било наредено да се спрат всички тръбни кладенци с превишаване на нормите и да се доведе до града вода, отговаряща на нормативните изисквания. На 11 април управителят на ВиК - Хасково информирал директора на Регионалната здравна инспекция, че предписанията са изпълнени и рискове за здравето на хората не съществуват. Здравната инспекция е взела нови проби за анализ, които да установят ефективността на предприетите мерки. Целта е да се предотвратят евентуални здравни рискове за хората при продължителна употреба на вода с отклонения по химични показатели, допълват от здравното ведомство. То координира с останалите отговорни ведомства съвместните действия за решаване на проблема и проучване на причините, довели до установените отклонения. Не се посочва евентуалната причина за замърсяването на водата, но Министерството на здравеопазването ще даде пресконференция по случая в сряда. МЗ е в контакт и с представителя на Световната здравна организация в България д-р Скендер Сила за експертна оценка по провежданите мерки, допълват от ведомството.

Радарите за превишена скорост утре - 12 април, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=348585

Служители на КАТ ще следят утре - 12 април и в нощта срещу 13 април, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.-08:50ч.

Рекс Тилърсън пристигна в Москва

https://www.actualno.com/europe/reks-tilyrsyn-pristigna-v-moskva-news_605306.html

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е пристигнал в Москва на двудневно посещение, предава руската редакция на Deutsche Welle, цитирана от "Фокус". На 12 април Тилърсън ще се срещне с външния министър на Русия Сергей Лавров. Очаква се да бъдат обсъдени редица международни проблеми, включително ситуацията в Сирия. По-рано Тилърсън изрази надежда, че след химическата атака в Сирия „Русия ще разбере, че в лицето на Башар Асад има ненадежден партньор“.  

Легендата на "Арсенал" Тони Адамс стана треньор на испанския "Гранада"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6167137

Легендата на "Арсенал" Тони Адамс стана треньор на испанския "Гранада" Аутсайдерът в испанското първенство "Гранада" официално има нов наставник - Тони Адамс, съобщи "Марка". Бившият централен защитник на "Арсенал" днес встъпи в длъжност и бе представен на пресконференция. Задачата на новия мениджър няма да е никак лека, тъй като той заварва отбора в доста тежко положение и има само 7 мача на разположение,

Условна присъда за мъж от Каменар, шофирал след коктейл дрога

http://www.moreto.net/novini.php?n=348666

Районен съд - Варна наложи условно наказание и глоба на 34-годишен мъж от село Каменар за шофиране след употреба на коктейл от наркотици, съобщиха от съда за Moreto.net. По силата на постигнато в съдебна зала споразумение, 34-год.

Български журналист с "Пулицър"

https://vesti.bg/bulgaria/bylgarski-zhurnalist-s-pulicyr-6067834

Алексения Димитрова е сред 300-те репортери от Международния консорциум, разследвал „Панама пейпърс”

Димитър Узунов се разкрещя на Лозан Панов на заседание на ВСС

http://offnews.bg/news/n_1/n_652678.html

Грозна сцена се разигра на заседанието на Съдийската колегия на ВСС. Представляващият съвета Димитър Узунов се разкрещя на председателя на ВКС Лозан Панов: "Ти председател на ВКС ли си? Глух ли си?", съобщи "Правен свят". Скандалът се развихрил, когато се стигнало до точката, в която трябва да се проведе дискусия и изразяване на становище по въпроса за членство на съдиите в съсловни организации и конкретно за членството в Съюза на съдиите в България. Точно преди тази точка членове на ВСС поискали първо да се гледат допълнителните точки на Комисията по атестирането и предложенията, а после тази. Скритата цел била след като минат тези извънредни точки, мнозинството да напусне залата, за да няма кворум и така да провалят дебата. Вносителят на точката Калин Калпакчиев започнал с доклада си, което вбесило Димитър Узунов, че не може да предложи пренареждане на дневния ред. Затова той се разкрещял на председателстващия Лозан Панов: "Ти какъв си, председател на ВКС ли си. Глух ли си". Панов го попитал защо вика, а Узунов му отговорил на висок тон: "Помислих, че си оглушал." Последвали бурни реакции сред останалите членове на съвета. Чули се реплики, че това е срам и възмутително.

Боян Чуков: На тези избори изгубиха всички политически сили

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/boyan-chukov-na-tezi-izbori-izgubiha-vsichki-politicheski-sili.84597

/ПогледТВ/ Разговор на Александър Симов с геополитическия анализатор Боян Чуков в предаването "Алтернативен поглед" за това какво се случи на българските избори, кой победи и кой загуби, какво показват абсолютните стойности на резултатите, къде се препъна БСП, защо левицата не успя да мобилизира целия протестен вот и кои са причините да не бъде напълно разпозната като левица. /ВИДЕО/

Проф. Людмил Георгиев: Българската позиция за Сирия е лакейска

http://pogled.info/bulgarski/prof-lyudmil-georgiev-balgarskata-pozitsiya-za-siriya-e-lakeiska.84602

/Поглед.инфо/ Като народ ще оцелеем, за повече не виждам хоризонт, казва преподавателят по етническа психология от Софийския университет

Обявиха номинациите за театралните награди "Аскеер"

http://www.mediapool.bg/obyaviha-nominatsiite-za-teatralnite-nagradi-askeer-news262579.html

Фондация "Аскеер" обяви номинациите в 12-те категории за наградите за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон. 27-та церемонията по връчването на отличията традиционно ще се състои на 24 май в театър "Българска армия". Журито е отсяло номинираните сред 119 представления. 67 от тях са реализираните премиери в София, 52 спектакъла са представени от извънстолични театри. Селектираната продукция принадлежи на 7 столични сцени със 13 заглавия и 2 извънстолични театъра с 3 заглавия. Номинации за "Изгряваща звезда": Боян Крачолов, Димитър Крумов и Иван Николов за "Това НЕ Е Хамлет", авторски спектакъл на Боян Крачолов; Весела Василева за "Великденско вино" от Константин Илиев; Каталин Старейшинска за ролята на Роберта в "Дани и дълбокото синьо море" от Джон Патрик Шанли, постановка Ованес Торосян. Номинации за "Водеща мъжка роля": Владимир Карамазов за ролята на Ален Рей в "Богът на касапницата" от Ясмина Реза, постановка Антон Угринов; Иван Юруков за ролята на Найден в "Майстори" от Рачо Стоянов, постановка Петринел Гочев; Свежен Младенов за ролята на поп Кръстьо във "Великденско вино" от Константин Илиев, постановка Весела Василева. Номинации за "Водеща женска роля": Александра Василева за ролята на Анет Рей в "Богът на касапницата" от Ясмина Реза, постановка Антон Угринов; Меглена Караламбова за ролята на Майката в "Разговори с мама" по Сантяго Овес от Жорди Галсеран, постановка Венцислав Кулев; Радена Вълканова за ролята на Вероник Улие в "Богът на касапницата" от Ясмина Реза, постановка Антон Угринов. Номинации за "Режисура": Диана Добрева за "Вълци" по "Трънски разкази" от Петър Делчев; Григор Антонов за "Вуйчо Ваньо" от Антон П. Чехов; Стайко Мурджев за "Еквус" от Питър Шафър. Номинации за "Най-добро представление": "Богът на касапницата" от Ясмина Реза, постановка Антон Угринов; "Великденско вино" от Константин Илиев, постановка Весела Василева; "Еквус" от Питър Шафър, постановка Стайко Мурджев. С голямата награда за "Цялостен принос към театралното изкуство" е удостоен драматургът Константин Илиев. Номинации за "Поддържаща мъжка роля": Ивайло Христов за ролята на Лебедев Павел Кирилич в "Иванов" от Антон П. Чехов, постановка Стефан Мавродиев; Йордан Ръсин за ролята на Телегин във "Вуйчо Ваньо" от Антон П. Чехов, постановка Григор Антонов; Цветан Алексиев за ролята на Йоан Кръстител в "Последно изкушение" от Никос Казандзакис, драматургична версия Веселка Кунчева и Ина Божидарова, постановка Веселка Кунчева. Номинации за "Поддържаща женска роля": Ивана Папазова за ролята на Икония във "Вълци" по "Трънски разкази" от Петър Делчев, постановка Диана Добрева; Станка Калчева за ролята на Дора Странг в "Еквус" от Питър Шафър, постановка Стайко Мурджев; Ива Тодорова за ролята на Еколожката в "Добре дошли в България" от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, постановка Гергана Димитрова. Номинации за "Сценография": Мариета Голомехова за "Последно изкушение" от Никос Казандзакис, драматургична версия Веселка Кунчева и Ина Божидарова, постановка Веселка Кунчева; Свила Величкова за "Малката морска сирена" от Катрин Ан по приказката "Малката русалка" от Ханс К. Андерсен, постановка Василена Радева; Юлиана Войкова-Найман за "Майстори" от Рачо Стоянов, постановка Петринел Гочев. Номинации за "Костюмография": Мира Каланова за "Влюбеният Шекспир" по сценарий на Марк Норман и Том Стопард, постановка Пламен Марков; Свила Величкова за "Малката морска сирена" от Катрин Ан по приказката "Малката русалка" от Ханс К. Андерсен, постановка Василена Радева; Юлиана Войкова-Найман за "Майстори" от Рачо Стоянов, постановка Петринел Гочев. Номинации за "Театрална музика": Петър Дундаков за "Еквус" от Питър Шафър, постановка Стайко Мурджев; Петя Диманова за "Вълци" по "Трънски разкази" от Петър Делчев, постановка Диана Добрева; Христо Йоцов за "Анна Каренина" от Лев Н. Толстой, постановка Николай Поляков. Преди седмица журито на "Аскеер" определи трите най-добри театрални текста на изминалата година, които ще се борят за приза в категория “Съвременна българска драматургия“. Това са "Добре дошли в България" от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, "Спасителят" от Кирил Топалов и "Пробен срок" от Николай Гундеров.    

Подготвителен лагер на ДЮШ на ОФК “Поморие”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/XW8ZXDj5c7E/

Подготвителният лагер на Детско-юношеската школа на ОФК “Поморие” в град Смолян е към своя край. Младите футболисти от Поморие освен всекидневните тренировъчни занимания, посетиха и някои от забележителностите на Смолянския край, като пещерата “Ухловица” и “Пътеката на здравето”.

Днес се проведе и контролна среща на юношите с връстниците им от ФК “Родопа” -Смолян и резултатът е 2:1 за домакините. Утре /12.04./ сряда от 17:30 часа юношите ще играят 2-ра контролна среща с мъжкия отбор на “Родопа” /Смолян/.

А на 13.04. /четвъртък/ от 13:00 часа при прибирането за Поморие, отборът на U15 ще играе среща с ПФК “Ботев” /Пловдив/ в с. Коматево.

Командироват полицаи полиглоти по морето

https://www.actualno.com/business/komandirovat-policai-poligloti-po-moreto-news_605304.html

12% повече туристи ще почиват това лято във Варна и курортите край града, съобщи на среща с министъра на туризма кметът на града Иван Портних. Според него тази година сезонът ще бъде значително по-дълъг, тъй като 4 ниско тарифни компании за първи път ще летят целогодишно до мо

Вигенин: Правата на българите да се спазват, но чужди държави да не се месят в изборите у нас

http://www.cross.bg/vigenin-predstavitel-siriya-1540120.html

/КРОСС/ „Държим българските гражданите да имат конституционни права, но трябва да се намери достатъчно добра формула, която да ограничи възможността чужди държави да влияят върху вътрешно-политическия ни процес, чрез изборите". Това заяви избраният за народен представител от „БСП за България" Кристиан Вигенин в студиото на БТВ. Той подчерта, че служебният кабинет не трябва да се занимава с въпроси, свързани с избирателното законодателство, а въпросът за уседналостта е един от тях. „Изразихме позиция, че мястото на този дебат е в парламента, с участието на гражданското общество", допълни Вигенин. По неговите думи има различни идеи, които ще бъдат разгледани и дискутирани. „Не сме съгласни да се ограничи възможността на българите в чужбина да гласуват. Оценяваме загрижеността на президента. Споделяме факта, че това е въпрос и на национална сигурност, ще търсим най-добрите решения", каза още той. Избраният за народен представител обясни, че всеки може да изработи законопроект и да го представи на някой, който да го внесе. „Президентът има право да има мнение по законодателството. Той всъщност е част от законодателния процес, защото има право на вето", посочи Вигенин. Според него едно от първите неща, с които трябва да се заеме новото събрание е Изборният кодекс

Съмнения за полицейско насилие над дете в Сливен

https://www.24chasa.bg/region/article/6167210

Съмнения за полицейско насилие над дете в СливенСъмнения за полицейско насилие над дете в Сливен. 13-годишен ученик от твърди, че е бит при разпит в полицията. Бащата на момчето е подал сигнал на тел.112. Семейството ще съди униформените, предава bTV. Полицаите дошли в дома на седмокласника и го взели с патрулка на разпит. Майка му била с него, но не я допуснали вътре.

Волейболната федерация прие бюджет 5.099 млн. лева, очаква нови спонсори

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/11/2952000_voleibolnata_federaciia_prie_bjudjet_5099_mln_leva/?ref=rss


Волейболната федерация (БФВ) прие бюджет от 5.099 млн. лева за 2017 г. Това заяви вицепрезидентът по маркетинговите въпроси Любомир Ганев пред "Дневник" след общото събрание, проведено днес в Казанлък.

"В бюджета повече от 2.200 млн. лева са от собствени приходи", каза Ганев. По думите му те идват от спонсори, билети, реклами, лицензионни такси и т.н.

Във федерацията очакват скоро да завършат преговорите с няколко компании за...

Марешки обеща да крепи Борисов за пълен управленски мандат

http://offnews.bg/news/n_1/n_652677.html

Председателят на "Воля" Веселин Марешки обеща "да подкрепи пълен управленски мандат на бъдещия кабинет с министър-председател Бойко Борисов". Това стана ясно след среща на бизнесмена с лидера на ГЕРБ. За обещаната подкрепа Марешки се аргументирал с думите, че неговата партия се "позиционира в център-дясното политическо пространство". Екипите на ГЕРБ и "Воля" ще продължат да провеждат работни срещи "за намиране на формулата за гарантиране на широко и стабилно парламентарно мнозинство", потвърдиха Борисов и Марешки. Българското председателство на ЕС, мигрантският натиск, Брекзит, Европа на скорости и стабилността на бъдещото управление на страната бяха сред основните теми на разговора днес, твърдят от пресцентъра на ГЕРБ. Марешки и Борисов са се обединили около извода, че "по тези теми България се нуждае от надпартийност и национален консенсус."

This Burning Day & Ophan ще подгряват на концерта на The Devil Wears Prada (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_652676.html

This Burning Day & Ophan ще подгряват преди концерта на The Devil Wears Prada в столичния клуб "Микстейп 5" на 26 юни. Билети можете да намерите в мрежата на на ticketlogic , на касите на bilet.bg или в The Wrong Bar в София. Първите 50 Early Bird билета са разпродадени. До края на април билети могат да бъдат намерени цена от 25лв, а от 1-ви май ще струват 30 лв. В деня на концерта и на място цената на билета ще е 35 лв. Ophan (О́фан, колело/кръговрат на латински) е експериментална метъл група от София официално създадена през 2011 г. Музиката им се счита за близка до жанровете Progressive и Djent. Музикантите работят и по създаването на театрално изпълнение по време на концертите си. Съвсем скоро - в началото на април, Ophan издаде своя дебютен мини албум „The Wheel of Fortune”.  This Burning Day е алтернативна метълкор/джент група, сформирана в началото на 2011 г. в София. Основен елемент в творчеството на групата са мелодичните и ритмични инструментали, върху които се преплитат тежки вокали.  През март 2016 г.This Burning Day издават дебютния си мини албум, озаглавен “Elemental”, предшестван от видео продукциите към синглите „A Former Life” и “If You Feel The Same”.

Лиляна Павлова: Попниколов трябва да се извини, че излъга

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167208

Лиляна Павлова: Попниколов трябва да се извини, че излъгаБившият регионален министър Лиляна Павлова заяви, че служебният министър Спас Попниколов е единственият, който трябва да се извини. Той опетни името на пътния бранш, каза тя в предаването Лице в лице по БТВ. Лъжа номер едно, по думите й е, че не е уволнил нито един човек. Четирима са уволнените от него, заяви Павлова.

Рецидивистът Георги Воденичаров от Бургас с 13 присъди, остава в ареста

https://www.24chasa.bg/region/article/6167039

Рецидивистът Георги Воденичаров от Бургас с 13 присъди, остава в ареста13 пъти е осъждан бургаският крими герой Георги Воденичаров, който на 10 април се опита да прегази двама полицаи, за да осуети проверка. Това стана ясно в съдебната зала днес следобед, когато магистрати решаваха каква мярка за задържане да наложат на 32-годишния мъж. Воденичаров е осъждан за кражби, притежание на наркотици,

500 дъбови дръвчета засадиха край Елена

https://www.24chasa.bg/region/article/6166997

500 дъбови дръвчета засадиха край ЕленаУченици от 10 и 11 клас на СУ "Иван Момчилов" в гр. Елена, заедно с местните лесовъди, засадиха близо 500 едногодишни фиданки край града по повод Седмицата на гората. Фиданките са от вида зимен дъб и са осигурени от Държавното горско стопанство в Елена. По този начин бе попълнена двегодишна дъбова горска култура.

Германски министър: Действията на Ердоган са притеснителни

//dariknews.bg/novini/sviat/germanski-ministyr-dejstviiata-na-erdogan-sa-pritesnitelni-2016962

Германският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди, че турският президент Реджеп Ердоган може би се опитва да създаде диктатура чрез референдума за разширяване на властта си.

Подменят релсите в района на кантон Златари

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/podmeniat-relsite-v-rajona-na-kanton-zlatari-2016963

Във връзка с предстоящи ремонти дейности по трасето на ЖП линия № 42 „Царева ливада - Габрово“ - подмяна на релсите в района на кантон Златари, на 19 и 20 април 2017 г. ще бъде затворена за движение ул. „Златарска“, съобщават Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

За обход

Пианистката Десислава Щерева гостува на Габровския камерен оркестър

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/pianistkata-desislava-shtereva-gostuva-na-gabrovskiia-kameren-orkestyr-2016964

Пианистката Десислава Щерева отново ще гостува на Габровския камерен оркестър по желание на публиката. Концертът ще бъде на 12 април, сряда, от 19.00 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“.

Програмата включва Симфония №1, Концертите за пиано и оркестър №1 и 2 от В. А. Моцарт и п

Изменение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/izmenenie-na-naredbata-za-opredelianeto-i-administriraneto-na-mestnite-taksi-i-ceni-na-uslugi-2016965

Община Габрово открива производство по изменение на „Наредбата за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права на територията на община Габрово“.

Проектът на наредбата е съобразен с действащия към момента Закон за местните данъци и такси, който от своя стра

Експлозии край автобуса на футболния отбор на Дортмунд

//dariknews.bg/novini/sviat/eksplozii-kraj-avtobusa-na-futbolniia-otbor-na-dortmund-2016967

Автобусът на германския футболен отбор на Дортмунд бе повреден, един човек получи нараняване при три леки експлозии малко преди мача от Шампионската лига срещу Монако във вторник вечерта. При взрива са се пръснали стъклата на автобуса, раненият бил вътре, според по

Очакват се дъждове, температурите ще са между 16° и 21°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6167177

Очакват се дъждове, температурите ще са между 16° и 21°През следващото денонощие облачността ще е разкъсана, утре след обяд – често значителна, купеста и купесто-дъждовна. На места в Югозападна България и източните райони привечер слабо ще превали. Това съобщи за Агенция "Фокус" Мартин Славчев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на

Вигенин: Предложението за председателското място в НС беше хитрина на Борисов

https://www.actualno.com/politics/vigenin-predlojenieto-za-predsedatelskoto-mjasto-v-ns-beshe-hitrina-na-borisov-news_605303.html

Постът на председателя на парламента е изключително отговорен и опитът това да се прехвърли като отговорност на БСП е една добра хитрина от страна на Бойко Борисов. Това беше опит да се сподели отговорността за управлението на държавата и за това, което ще се случва оттук н

Няколко държави от ЕС и НАТО създадоха център за „хибридни“ заплахи

http://www.moreto.net/novini.php?n=348665

Във вторник няколко държави от Европейския съюз и НАТО създадоха център, който ще се занимава с изследване на тактиките за справяне с кибер атаки, пропаганда и дезинформация, предава Reuters. САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Швеция, Полша, Финландия, Латвия и Литва подписаха Меморандум за разбирателство относно членството.

ЕС удължи санкциите си срещу Иран заради нарушения човешките права

http://www.cross.bg/zaradi-prava-choveshkite-1540119.html

/КРОСС/ Европейският съюз удължи санкциите си срещу Иран с още една година заради сериозните нарушения на човешките права, съобщава "Ройтерс". В изявление на Брюксел се уточнява, че се удължава забраната за пътуване и замразяването на активите срещу 82 души, а също така и забраната върху износа на ЕС, който би могъл да подпомогне потушаването на инакомислието в Ислямската република. През 2011 г. Европейският съюз наложи ограничения заради репресиите срещу мирни демонстранти, журналисти, защитници на човешките права и др. Санкциите също така са насочени към онези, които са замесени в мъчения, нехуманно отношение и убиването с камъни или бесенето. Така санкциите на ЕС се удължават до 13 април 2018 г. Тези санкции са отделни от онези, наложени на Иран заради предполагаемата му ядрена програма, които бяха отменени след сключването на ядреното споразумение през 2015 г.    

Дрейк запази първото си място в американската класация за албуми

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6167178

Дрейк запази първото си място в американската класация за албумиДрейк запази първото си място в класацията Топ 200 на "Билборд" благодарение на стрийминга, съобщи Ройтерс. От новия опус "More Life" на Дрейк са продадени 16 000 албума и 86 000 песни. Той е стриймван 167 милиона пъти през третата седмица от пускането му в продажба. Така общите продажби са 136 000 албумни единици ( 10 песни са равни на един албум,

Русия може би е знаела, че предстои химическа атака в Сирия

http://www.mediapool.bg/rusiya-mozhe-bi-e-znaela-che-predstoi-himicheska-ataka-v-siriya-news262578.html

САЩ са стигнали до първоначално заключение, че Русия е знаела предварително за нападението с химическо оръжие в Сирия миналата седмица, но нямат доказателство, че е била замесена, съобщи висш американски представител, цитиран от Асошиейтед прес.   Според източника безпилотен самолет, управляван от руснаците, летял над болница, в която били откарвани жертвите на атаката. Часове след като дронът напуснал района, изтребител руско производство бомбардирал болницата - нещо, което американските представители смятат за опит да се прикрие използването на химически оръжия.   Източникът, пожелал анонимност, казва, че присъствието на разузнавателен дрон над болницата едва ли е съвпадение и че руснаците вероятно са знаели, че предстои химическа атака и жертвите ще потърсят медицинска помощ.   Представителят не посочи кога точно дронът е бил в района. Той не разкри и подробности за военната и разузнавателна информация, на която се основат предположенията на Пентагона.   Според друг висш американски служител, пожелал да остане неназован, американската страна не е установила твърдо, че Русия е знаела предварително, че ще бъдат използвани химически оръжия.   Твърденията, че Русия е знаела предварително, са много сериозни дори по стандартите на настоящите, не особено добри, руско-американски отношения, отбелязва АП.   Макар че Русия твърдо поддържа управлението на сирийския президент Асад и извършва координирани атаки заедно със силите на режима, досега Вашингтон не е обвинявал Москва в съучастничество в нападения, свързани с обгазяване на мирни жители, включително деца. Бившите врагове от времето на Студената война дори работиха заедно през 2013 г. за изнасяне и унищожаване на над 1300 тона сирийско химическо оръжие и химикали.   До вчера американските представители не бяха сигурно дали дронът е бил управляван от Русия или от Сирия. Сега те са убедени, че той е бил контролиран от Русия. Според тях обаче остава неясно чий е бил изтребителят, бомбардирал болницата, тъй като сирийските войски използват руски самолети.

Марешки обеща подкрепа за третия кабинет на Борисов

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/mareshki-obeshta-podkrepa-za-tretiia-kabinet-na-borisov-237429/

Позиционирайки се в център-дясното политическо пространство, двете партии ще търсят формулата за гарантиране на широко и стабилно парламентарно мнозинство

Мнозинството в съдийската колегия се опита да цензурира свой колега, Узунов към Лозан Панов: "Ти глух ли си!"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/11/2951892_mnozinstvoto_v_sudiiskata_kolegiia_se_opita_da/?ref=rss

Днес членовете на Съдийската колегия се скараха още при гласуването на дневния си ред, което би трябвало да е най-обикновена процедура. Причина за това стана опитът на мнозинството да цензурира един от колегите си и да изхвърли редовна точка от дневния си ред, предложена от Калин Калпакчиев. Аргументите на мнозинството бяха, че точката е безсмислена и не можело да задължи органа да обсъжда въпроса.

Въпросната точка беше последна в днешния редовен дневен ред се отнасяше...

Годишният ръст на износа през 2017 г. няма да е по-нисък от 5-6%, според експерт

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/godishniiat-ryst-na-iznosa-prez-2017-g-niama-da-e-po-nisyk-ot-5-6-spored-ekspert-237424/

Българският експорт се диверсифицира и се увеличава дела на продукцията с висока добавена стойност, посочи Иво Тодоров от Асоциацията на българските износители

Дневен хороскоп за 12 април

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-12-april-news_605273.html

Овен Тази сряда е възможно да се почувствате несигурни и неспокойни. Не се колебайте да потърсите съвета на верен приятел или близък човек от семейството. Разговорът с тях ще ви накара да се чувствате много по-добре. Телец Тази сряда не се рейте в облаците и останете здрав

В Китай очакват $780 млрд. инвестиции в енергия от слънце и вятър

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/11/2951714_v_kitai_ochakvat_780_mlrd_investicii_v_energiia_ot/?ref=rss


Слънчевата и вятърната енергетика в Китай ще привлекат до 5.4 трилиона юана (782 милиарда долара) инвестиции от 2016 до 2030 година на фона на усилията на страната да постигне целите си за използване на възобновяема енергия, сочи научен доклад, цитиран от "Ройтерс" и БТА

Китай се ангажира да увеличи използването на неизкопаеми енергии най-малко до 20 процента от общото потребление до края на следващото десетилетие - с 12 процента повече спрямо 2015 година - като...

Отпечатани са новите броеве на списанията „Амвон” и „Камбанка” във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348635

В страстната седмица от печат излязоха поредните броеве на списанията „Амвон” и „Камбанка”, научи Moreto.net. Този път на страниците на „Амвон” са застъпени повече библейски теми, но с препратки към съвременния живот. В статиите има разнообразие.

Ето цялото обръщение към нацията на президента Радев (видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6167166

Ето цялото обръщение към нацията на президента Радев (видео)Обръщение към нацията на президента Румен Радев. Текстът е предоставен от администрацията на държавния глава.  В изпълнение на Конституцията на 19 април свиквам 44-ото Народно събрание. На вота през март всички ние с гласовете си излъчихме своите народни представители. Тези избори откроиха съществени проблеми.

Антидемократичната пропаганда в България: Европа загива, Русия се възражда

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/11/2951775_antidemokratichnata_propaganda_v_bulgariia_evropa/?ref=rss


САЩ и НАТО са световен хегемон-кукловод, който води война срещу Европа. ЕС е враг на Европа. Европа загива заради това, че е обединена.

Русия е жертва на агресия от страна на Запада. Въпреки това Русия се въздига, а руските военни акции са миротворчески.

Всички медии, политици, активисти и т.н., отправящи искания за разделение на властите, са едно неразличимо цяло и всички те са "чужди агенти".

Това са основните...

Два пъти през тази година ще бъде увеличена минималната пенсия

http://www.cross.bg/godina-minimalnata-pensiya-1540118.html

/КРОСС/ На два пъти през тази година ще бъде увеличена минималната пенсия, според договорката, постигната от преговарящите екипи на ГЕРБ и Обединените патриоти. Според информация на БНР, от 1-и юли минималната пенсия ще стане 180 лева, а от първи октомври ще бъде увеличена до 200 лева. За останалите пенсии, от 1 ви юли се планира индексация спрямо 2009-та година. Общият допълнителен разход за набелязаните стъпки се изчислява на 300 милиона лева за тази година. Средствата ще бъдат осигурени от предстояща ревизия на инвалидните пенсии.  

Сестрата на Габи: Тя не е починала от тумор в бъбрека

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167150

Сестрата на Габи: Тя не е починала от тумор в бъбрекаПричината за смъртта на 11-годишната Габи, която почина след инцидент в столичното 52-ро Основно училище "Цанко Церовски" не е тумор в бъбрека. В това е убедена сестрата на момиченцето Светослава Бешовишка. В интервю за "Дарик" тя посочи, че нито ръководството на учебното заведение, нито учителката на Габриела са съобщили за това,

Владимир Путин: Готвят се нови провокации в Сирия

http://www.investor.bg/evropa/334/a/vladimir-putin-gotviat-se-novi-provokacii-v-siriia-237426/

„Скучно, девушки“, коментира руският президент по повод атаките на САЩ в Сирия

Президентът остави на парламента да реши за гласуването в чужбина (видео)

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/11/2951944_prezidentut_ostavi_na_parlamenta_da_reshi_za/?ref=rss


Президентът Румен Радев направи кратко обръщение към нацията, в което заяви, че парламентът трябва да направи необходимите законови промени, за да ограничи опитите за влияние на чужди държави в изборния процес у нас. В изявлението си, което продължи по-малко от 6 минути, държавният глава не зае позиция дали трябва да се въведе уседналост за всички избори, с което на практика ще се ограничат избирателните права на българите зад граница. Той обаче похвали Министерството на правосъдието за...

И тази година командироват у нас чужди полицаи за летния сезон

http://www.moreto.net/novini.php?n=348657

Ще бъдат осигурени достатъчно униформени, които да гарантират сигурността през летния сезон в курортите ни. Това заяви във Варна министърът на туризма Стела Балтова, предаде репортер на Moreto.net. Смесени екипи ще бъдат сформирани с румънски, чешки и полски полицаи.

Борещият се за оцеляване "Палермо" уволни четвърти треньор

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/11/2951793_boreshtiiat_se_za_oceliavane_palermo_uvolni_chetvurti/?ref=rss


"Палермо", в чийто състав е Ивайло Чочев, уволни старши треньора Диего Лопес. Това е четвъртата треньорска смяна за отбора през този сезон и общо 11-та в последните година и половина.

"Необходима е огромна промяна из основи. За тази цел решихме да освободим Диего Лопес от задълженията му като треньор. Той пое отбора в трудна ситуация и му благодарим за неговата усърдна работа", каза клубният президент Пол Бакаглини.

VenZy и Цвети от "София - ден и нощ" записват парче

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/venzy-i-cveti-ot-sofiia-den-i-nosht-zapisvat-parche-6067832

Те направиха много специален подарък за феновете заради огромния интерес към техния дует

Потвърдиха ареста на още двама мъже, привлечени като обвиняеми за наркоразпространение във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348633

В две съдебни заседания днес, състав на Варненския апелативен съд потвърди първоначалния арест на Асен Узунов и на Емил Сабинов, привлечени като обвиняеми затова, че държат наркотични вещества, за да ги разпространяват, съобщиха от съда за Moreto.

Берлускони спасява агнета и ядосва италиански месопроизводители (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6166716

Берлускони спасява агнета и ядосва италиански месопроизводители (Видео)Бившият италиански премиер Силвио Берлускони разгневи представителите на  италианската местна промишленост, като се присъедни към вегетарианска кампания и осинови пет агънцета който биха могли да бъдат заклани за Великден. Видеоклипът на Италианската лига за защита на животните и околната среда, показва как Берлоскони гушка,

Изпълнителят на хита "Casablanca" Low Deep T с концерт в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_652675.html

На 26-ти май световноизвестният певец и продуцент Low Deep T пристига за първия си голям концерт в България. В зала 1 на НДК афро-соул изпълнителят ще представи последния си трети студиен албум "Saved By The Music", който излезе на музикалния пазар през месец март, и най-новия хит от него "When I Get Down" („I Don't Stress"). Известен като „нежния гигант на хаус музиката“, Low Deep T е добре познат на меломаните с чувствените си изпълнения и дълбоките и въздействащи вокали, които умело комбинира с африкански ритми. Кадифеният му глас превърна в хит песента "Casablanca", както и парчета като "Big love", "Got 2 Find Love" и много други. След трите клубни посещения, Low Deep T се завръща у нас. Този път на голяма сцена, за да представи пред българските си фенове един по-различен музикален проект - комбинация от динамични денс изпълнения, лайв ди-джей участие и звезден подбор от български музиканти. За специалната селекция на родните артисти, които ще се качат с него на сцената в Зала 1, британецът ще пристигне месец по-рано. Билетите за концерта са на цени от 20лв. до 80 лв. и могат да бъдат намерени в мрежата на Eventim и партньорските каси.

"Ювентус" - историята на една голяма любов

https://www.24chasa.bg/sport/article/6167111

"Ювентус" - историята на една голяма любовДо стадиона се стига трудно, но да чуеш на живо изпълнението на клубния химн, е неописуема емоция Форли е една малка гара, която живее на два коловоза. На единия спират влаковете за Болоня, а на отсрещния тези за Римини. Има и една дебела жълта линия на няколко педи от края на перона, но с изключително важно предназначение. Защо ли?

Хунтелаар напуска "Шалке 04"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6166998

Хунтелаар напуска "Шалке 04"Холандският нападател Клаас-Ян Хунтелаар обяви в официално изявление, че напуска германския "Шалке 04" в края на сезона, съобщи sportal.bg. След 7 - годишен престой в Гелзенкирхен холандецът се превърна в твърда резерва и заяви, че тази роля не го задоволява. "Не съм доволен от моя статут в клуба и затова мога да обявя,

Ентусиасти от цял свят участваха в маратон на Северния полюс

http://www.cross.bg/vreme-styda-beshe-1540117.html

/КРОСС/ Топло облечени заради студа, ентусиасти от цял свят участваха в маратон върху замръзналия арктически лед край лагера Барнео, съобщaва Ройтерс. С маски на лицата, очила, ръкавици и няколко слоя термо облекло, участниците изминаха 42,2 км, разделени на 12 участъка. Предвидени бяха закуски и топли напитки. Освен със студа, бегачите трябваше да се справят и с падащия мек сняг. Полякът Пьотър Сухения премина първи линията с време 4 часа, 6 минути и 34 секунди. При жените победи французойката Фредерик Лоран с време 6 часа, 21 минути и 3 секунди. "Това психически беше вероятно най-трудното нещо, което съм правил. Физически не беше най-лошото, просто не можех да вляза в ритъм по мекия сняг", каза участвалия в маратона Гарет Еванс.    

Вигенин: Хитрина на ГЕРБ е офертата Нинова да стане парламентарен шеф

http://offnews.bg/news/n_1/n_652674.html

Бившият външен министър Кристиян Вигенин съзря опит БСП да бъде ангажирана с подкрепа да изпълняваполитиката на ГЕРБ в предложението на Бойко Борисов председателското място в парламента да бъде дадено на лидера на Столетницата Корнелия Нинова. "Те спечелиха и трябва да си реализират програмата. Това е просто опит за прехвърляне на отговорността. Хитрина от страна на ГЕРБ. Оценяваме жеста, но не го приемаме", каза Вигенин в предаването "На четири очи" по бТВ. Той посочи, че позицията на БСП по изборните правила се разминават. "Искаме българите в чужбина да гласуват, но и да има бариери пред външното вмешателство. Не може обаче да лишаваме стотици хиляди от възможността да гласуват. В този вариант промените в Изборния кодекс ни притесняват", каза Вигенин. Според него нямя драма президентът да има позиция по изборното законодателство, тъй като темата засяга националната сигурност. Вигенин подчерта, че позицията на БСП по правилата за гласуване не се е променила. "Предложението ни е половината - 120 депутати да се избират по пропорционална система и 120 - по мажоритарна. Ще видим какво ще е мнението и на управляващата коалиция. ГЕРБ единствени искат изцяло мажоритарни избори", каза политикът от БСП. Според Вигенин позицията на Външно министерство в подкрепа ударите на САЩ е била прибързана и не отговаря на реалностите. "Трябваше да поискаме разследване на това кой е извършил нападението, има ли химическо оръжие, но служебния кабинет вероятно има допълнителна информация по линия на НАТО", каза той.

Зависимостта от дизела заплашва премиум марките

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/zavisimostta-ot-dizela-zaplashva-premium-markite-6067810

Три от всеки четири продадени автомобила BMW се задвижват от дизелови двигатели. При други марки съотношението е дори по-голямо.

Член на СЕМ: Няма електронна медия с тенденциозно отношение по време на предизборната кампания

http://www.moreto.net/novini.php?n=348627

Сред българските електронни медии няма такива с тенденциозно отношение по време на предизборната кампания. Нямаме една голяма медия, която отчетливо да заема позиция "за" този или срещу" онзи. Това е много удовлетворителен факт.

ЕС продължи с една година санкциите срещу Иран

https://www.actualno.com/europe/es-prodylji-s-edna-godina-sankciite-sreshtu-iran-news_605297.html

Европейският съюз реши да продължи с една година санкциите срещу Иран, въведени през 2011 заради нарушаване на правата на човека, се казва в съобщение на сайта на Европейския съвет. Санкциите са в сила до 13 април 2018 и се прилагат срещу 82 физически лица и една организация. На в

Още две жертви на морбили в Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167122

Още две жертви на морбили в РумънияОще двама души са починали от морбили в Румъния през последната седмица, с което броят на жертвите е достигнал 21 души, съобщи Александру Рафила, председател на Румънското дружество по микробиология, предаде БТА.  Той уточни, че е починало 17-годишно момиче, което не е било ваксинирано и е имало и други заболявания, и дете на година и половина,

Спас Попниколов: Не е ясен механизмът, по който 290 лв. са определени за саниране

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167123

Спас Попниколов: Не е ясен механизмът, по който 290 лв. са определени за саниранеНе е ясен механизмът, по който е определена референтната стойност от 290 лв. /кв.м/ без ДДС в Националната програма за саниране, казва в интервю за БТА Спас Попниколов, министър на регионалното развитие и благоустройството. По програмата липсва контролен орган, който да следи изразходването на публичните финанси и допустимостта на разходите на

ЕК: България да пренасочи еврофондовете за образование в най-бедните си региони

https://www.actualno.com/politics/ek-bylgarija-da-prenasochi-evrofondovete-za-obrazovanie-v-naj-bednite-si-regioni-news_605296.html

Еврокомисията посъветва България да пренасочи оставащите еврофондове за образование на населението и реформи на администрацията в най-бедните си региони. Докладът е изготвен под ръководството на комисаря за регионалната политика Корина Крецу и обхваща 47 региона в 8 държ

Путин: Готови сме да потърпим ролята на общ враг на Запада

http://www.mediapool.bg/putin-gotovi-sme-da-potarpim-rolyata-na-obsht-vrag-na-zapada-news262577.html

Владимир Путин смята, че редица европейски страни са подкрепили американските удари срещу сирийската военно-въздушна база, за да оправят отношенията си с президента на САЩ Доналд Тръмп. Такова мнение изрази руският президент в понеделник по време на обща пресконференция с гостуващия в Москва италиански президент Серджо Матарела.   "Всички искат да възстановят отношенията в западната общност, след като благодарение на бившата американска администрация много европейски страни по време на предизборната кампания в САЩ заеха антитръмповска позиция. Много хубава платформа за консолидация – Сирия, Русия, има общ враг... Забележително! Ние сме готови да потърпим“, каза руският президент, цитиран от Лента.ру.   Същевременно той изрази надежда, че ситуацията ше се промени и „въпреки всичко ще поеме към някакъв позитивен тренд на взаимодействие“.   Преди седмица в сирийското селище Хан Шейхун беше извършена химическа атака, за която западните страни обвиниха режима в Дамаск. Загинаха 87 души. В отговор американската армия нанесе удари срещу сирийска военновъздушна база през нощта на 6 срещу 7 април. Сирийското правителство отрича да е използвало химическо оръжие и твърди, че е поразило склад с отровни субстанции на джихадистите. Москва и Техеран също осъдиха американското нападение и отричат, че сирийският режим е отговорен за химическото нападение.   По време на пресконференцията във вторник Путин коментира темата така: „По този повод си спомням нашите забележителни писатели Илф и Петров. И ми се иска да кажа: „Скучно, момичета – всичко това вече сме го виждали“.   Той обяви, че Русия има намерение да поиска официално разследване на инцидента с предполагаемо използване на химическо оръжие в Сирия, онговорността за който според Москва и Дамаск е на сирийските бунтовници.   "Готвим се да се обърнем официално към съответната структура на ООН в Хага и да призовем световната общност да разследва щателно и да вземе балансирани решения в зависимост от резултатите от разследването", добави Путин.   "Имаме информация от различни източници, че подобни провокации - не мога да ги нарека по друг начин - се готвят и в други райони на Сирия, включително в южните предградия на Дамаск, където се готвят да подхвърлят някакви вещество и да обвинят официалните сирийски власти", заяви Путин. Виновните за организирането на химическата атака в Сирия трябва да бъдат открити и изправени пред правосъдието, заяви Матарела на пресконференцията с Путин.   "Използването на химически оръжия е забранено от Женевската конвенция и е недопустимо", подчерта италианският президент и изрази надежда, че "Москва, както и всички останали, ще може да използва влиянието си, за да не се повтарят подобни удари. Разбира се, трябва да се установи кой е виновен и да бъде изправен пред правосъдието", подчерта Матарела, цитиран от ТАСС. Същевременно в Москва пристигна държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън за среща с външния министър на Русия Сергей Лавров и други руски представители. Това е първото посещение на член на администрацията на Доналд Тръмп в Русия.   Срещата с Лавров е предвидена за сряда, като вероятно основната тема ще бъде ракетният удар на САЩ срещу сирийска военновъздушна база. Според руското външно министерство двамата ще обсъдят и украинската криза, борбата с тероризма, а също Либия, Йемен, Афганистан и Северна Корея. По-рано днес говорителят на Кремъл потвърди, че засега в дневния график на президента Владимир Путин не е предвидена срещу с американския гост.   Във вторник по време на срещата на външните министри от Г-7 Тилърсън заяви, че според САЩ не е от интерес за Русия да остане съюзник на режима на сирийски президент Башар ал Асад.

Стартъпи ще получат до 50 хил. евро за идеи за подобряване на местната среда

http://www.investor.bg/tehnologii/260/a/startypi-shte-poluchat-do-50-hil-evro-za-idei-za-podobriavane-na-mestnata-sreda-237414/

Първата европейска програма на Visa за иновации ще насърчава следващото голямо откритие в индустрията на разплащанията

По-богата програма и нови категории на фестивала Master of Art

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/04/11/2951906_po-bogata_programa_i_novi_kategorii_na_festivala/?ref=rss


Над 60-те премиерни за България заглавия, които ще са част от фестивала Master of Art, бяха обявени днес. Двойно по-богата програма, два пъти повече български проекти, две нови категории и една световна премиера са част от новините за фестивала, който ще протече между 20 и 30 април.

С прожекции в 4 софийски киносалона – "Люмиер Лидл", кино "Одеон", "Евро Синема" и кино "G8", тазгодишното второ издание на Master of Art обещава да...

Стела Балтова препоръча по-високи заплати в туризма

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/04/11/2951901_stela_baltova_preporucha_po-visoki_zaplati_v_turizma/?ref=rss


Проблемът с липсата на кадри в туризма не може да се реши с "внос" на специалисти, а като работодателите увеличат заплатите в сектора, каза днес във Варна министърът на туризма Стела Балтова. Тя се срещна с представители на бранша и контролните органи от Северното Черноморие. В разговора участва и кметът на града Иван Портних.

През тази година се очаква в българските курорти да бъдат наети няколко хиляди служители от чужбина, основно от Украйна и Молдова, посочи...

Ясни са правилата за новите видове отпуски по майчинство и бащинство

https://www.actualno.com/society/jasni-sa-pravilata-za-novite-vidove-otpuski-po-majchinstvo-i-bashtinstvo-news_605293.html

Социалното министерство е подготвило правилата за използване на новите видове отпуски по майчинство и бащинство, които ще влязат в сила от 1 юни т.г. В проекта на обновената наредба за работното време и почивките са разписани видовете документи, с които се иска разрешаване

Павлова публикува реакцията на прокуратурата за Спас Попниколов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167110

Павлова публикува реакцията на прокуратурата за Спас Попниколов"Реакцията на прокуратурата не закъсня, очевидно в подадения сигнал от служебния министър Спас Попниколов не се посочва случай на нанесена вреда на бюджета при изпълнението на програмата за саниране, а са изложени само неясни и неконкретни данни." Това написа Лиляна Павлова във фейсбук страницата си Тя публикува линк към новината в сайта на

Над 180 хил. туристи са разгледали големите исторически обекти във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348663

Повече от 180 хил. туристи са посетили водещите обекти на Регионалния исторически музей във Варна през 2016 г. – Археологическия музей, Римските терми и Аладжа манастир. Това съобщи директорът на РИМ проф. Валентин Плетньов при посещението на министъра на туризма Стела Балтова в морската столица, научи Moreto.

Глобиха шефка на поща, подписала се под невръчено на получателя писмо от ТЕЛК

https://www.24chasa.bg/region/article/6167104

Глобиха шефка на поща, подписала се под невръчено на получателя писмо от ТЕЛКЗаради това кандидат - пенсионерката от шуменското село Средня пропуснала явяването пред лекарската комисия и отново подавала документи Началничката на пощата в село Средня Айнур Х. беше глобена от Шуменския районен съд с 1000 лв. като административно наказание, защото собственоръчно се подписала под препоръчана писмо, вместо получателя,

Путин за химическата атака в Идлиб: Подобни провокации се готвят и на други места

http://offnews.bg/news/n_1/n_652673.html

Химически атаки се готвят на още места в Сирия. Това стана ясно от думите на руския президент Владимир Путин на пресконференция след преговори с италианския му колега Серджо Матарела, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. "Имаме информация от различни източници, че подобни провокации - не мога да ги нарека по друг начин - се готвят и в други райони на Сирия, включително в южните предградия на Дамаск, където се готвят да подхвърлят някакви вещество и да обвинят официалните сирийски власти", заяви Путин.   "Готвим се да се обърнем официално към съответната структура на ООН в Хага и да призовем световната общност да разследва щателно и да вземе балансирани решения в зависимост от резултатите от разследването", посочи Путин. Ситуацията с американските удари по Сирия повтаря нападението им срещу Ирак през 2003 г., "когато представителите на САЩ в Съвета за сигурност на ООН показваха химическо оръжие, уж намерено в Ирак", подчерта руският президент. "След това започна военна кампания в Ирак, която завърши с разрушаването на страната, нарастване на терористичната заплаха и появата на терористичната организация ИДИЛ на международната сцена, нито повече, нито по-малко. Същото се случва и сега и техните партньори им пригласят. Вече сме виждали и наблюдавали всичко това", каза Путин. Матарела подчерта, че виновните за организирането на химическата атака в Сирия трябва да бъдат открити и изправени пред правосъдието. "Използването на химически оръжия е забранено от Женевската конвенция и е недопустимо", подчерта италианският президент. Той посочи, че се надява Русия и останалите държави да използват влиянието си, за да не се повтарят подобни удари.

Нов роман от авторката на „Оставих те да си отидеш“

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6167102

Нов роман от авторката на „Оставих те да си отидеш“Хитовата британска писателка Клеър Макинтош се завръща с нов завладяващ криминален трилър. Във втората й книга „Виждам те“ (ИК „Сиела“) Макинтош умело преплита нишките на съспенса и задължителните за жанра изненадващи обрати, разказвайки ни всъщност една вълнуваща, напълно човешка история. След бляскавия успех на първия й роман „Оставих те да си

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2017/04/11/2951947_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.

Акцентите от емисията днес:

"Ню Йорк таймс" с три награди "Пулицър"

Сондата "Джуно" направи снимка на гигантски вихър на Юпитер

Документални филми от цял свят се събират на фестивала Master of Art

Кой ще се бори за "Аскеер"

"Корн" с 12-годишен басист...

Радев поиска бариери срещу действия против независимостта на България

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/radev-poiska-barieri-sreshtu-deistviia-protiv-nezavisimostta-na-bylgariia-237428/

Президентът изрази надежда парламентът да излъчи работещо правителство, което да изпълни поне част от предизборните обещания

Тръмп предупреди Северна Корея, че "си търси белята"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278807_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%8F%2C+%D1%87%D0%B5+%22%D1%81%D0%B8+%D1%82%D1%8

 Северна Корея си търси белята. Ако Китай реши да помогне, това ще е супер. Ако не, ще разрешим проблема без тях!
Това написа американският президент Доналд Тръмп в Туитър, след като Пхенян обяви, че ще отговори на "неразумното" изпращане на американския самолетоносач "Карл Винсън" и съпровождащите го кораби към Корейския полуостров.
Тръмп показа ясно, че се надява Китай да окаже натиск на съседната страна, която е неин близък съюзник, да прекрати ядрената си програма, отбелязва АП, цитирана от дир.бг.
Президентът на САЩ допълни, че на срещата с китайския си колега Си Цзинпин миналата седмица му е поставил ултиматум: решете кризата със Северна Корея и ще получите добро търговско споразумение. 
"Обясних на китайския президент, че търговското споразумение със САЩ ще бъде далеч по-добро за тях, ако решат севернокорейския проблем", заяви Тръмп в Туитър.
Преди дни съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност генерал-лейтенант Хърбърт Макмастър заяви пред Fox, че САЩ проучват вариантите си за елиминиране на севернокорейската ядрена заплаха. 
Запитан за мотивите за изпращане на самолетоносач близо до Корейския полуостров, Макмастър каза, че "това е проява на предпазливост" срещу един режим, който той нарече "парий, който вече има ядрени способности". 
Съветникът на Тръмп каза, че президентът е поръчал на военните си съветници да бъдат готови и да му предоставят пълна палитра от опции срещу "тази заплаха срещу американския народ и срещу нашите съюзници и партньори в региона".


segabg.com

Кралица Елизабет II на среща със слонове край Лондон (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kralica-elizabet-ii-na-sreshta-sys-slonove-kraj-london-snimki-2016960

Британската кралица Елизабет Втора и съпругът й принц Филип посетиха център за слонове в зоологическата градина в Уипснейд край Лондон и дадоха на животните банани, съобщи Ройтерс. Посрещна ги Дона - един от деветте слона в стадото

Второ детско отделение в Пловдив е под карантина заради морбили

http://www.cross.bg/plovdiv-vtoro-otdelenie-1540113.html

/КРОСС/ Второ детско отделение в Пловдив е под карантина заради морбили, съобщи кореспондентът на bTV региона. Районната здравна инспекция забрани приема на пациенти в отделението по педиатрия на университетската болница "Свети Георги". Малко дете е показало симптоми на заразата и е пренасочено в инфекциозна клиника. До момента болните в Пловдив и областта вече са 45.  

Румен Радев: Изборите откроиха съществени проблеми

http://www.moreto.net/novini.php?n=348664

Тези избори откроиха съществени проблеми, станахме свидетели на организиран опит отвън за повлияване на изборния резултат. Това каза президентът на Република България Румен Радев в обръщение към нацията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

За Великден ще посрещнем най-много туристи от Гърция, Македония, Сърбия, Румъния и Турция

https://www.actualno.com/society/za-velikden-shte-posreshtnem-naj-mnogo-turisti-ot-gyrcija-makedonija-syrbija-rumynija-i-turcija-news_605286.html

През настоящата седмица за великденските празници страната ни ще посрещне най-много туристи от Гърция, Македония, Сърбия, Румъния и Турция. Това заяви на пресконференция във Варна служебният министър на туризма Стела Балтова. Според прогнозните данни на министерството п

Вижте какво решава правителството утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167058

Вижте какво решава правителството утреСедмичното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 12 април, от 10 ч. при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ДОКЛАД ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПЛАНА ЗА ДЕЙСТВИЕ ЗА 2017 Г. С МЕРКИТЕ, ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ ЧЛЕНСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, КЪМ 31 МАРТ 2017 Г.

Как успешно да изгоним съквартирантите си

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/kak-uspeshno-da-izgonim-sykvartirantite-si-6067831

Велко знае най-добрите трикове и ги прилага в най-новия епизод на „Апартамент 404“

"И дъхът стана въздух" - най-добрият мемоар за 2016 г. (откъс)

http://offnews.bg/news/n_1/n_652667.html

Носителят на наградата на читателите на Goodreads за най-добър мемоар за 2016 г., както и носителят на номинация за книга на годината Waterstones „И дъхът стана въздух“ проследява спомените на млад лекар, който се сблъсква със собствената си смъртоносна диагноза. Пол Каланити се отдава на неврохирургията, защото е запленен от „непримиримия ѝ зов за съвършенство и хармония“. Първоначално той не желае да се занимава с медицина заради постоянните отсъствия на баща му, също нервохирург. Защитава магистърска степен по история и философия на науката в Кеймбридж, а защитата на дисертацията му е върху творчеството на поета Уолт Уитман. Но лекарското призвание постепенно се оказва най-прекия път за намирането на смисъл в съществуването. Призванието му като лекар го движи напред, докато един ден животът на младия Каланити не започва да изтича между пръстите и той се оказва неспособен да спаси самия себе си. Именно преходът от авторитетен и защитен от престилката си неврохирург в болен и беззащитен човек превръщат автобиографичната книга в забележително четиво, което поставя редица философски и етични въпроси. Като пациент, изправен пред смъртта, Каланити успява да разграничи лишеното от емоция кариерно развитие от призванието и нравствения дълг на лекаря и осъжда неподатливостта на професионалистите към страданието на своите пациенти и управлението на здравеопазването като индустрия без никакво морално измерение. "Но макар да не знаех какво искам, бях научил нещо – нещо, което не бях открил у Хипократ, Маймонид или Ослър: задачата на лекаря не е да спаси задължително пациента от смъртта или да го върне към предишния му живот. Не, тя е да приеме под крилото си болния и неговите близки, когато животът им се разпада, и да работи с тях, докато те се изправят отново на крака и открият какво осмисля живота им", споделя авторът на книгата.  На дъщеря ми Кейди В смъртта живота дълго време търси ти и въздухът, че дъх преди е бил, едва сега откри. Да, всичко ново е, а старото обречено е на забрава: телата времето погубва, ала душите то не заличава. Читателю! Догде си тук, живей и време намери, че ще настъпи час в безкрая да пристъпиш ти. Барон Брук Фулк Гревил, Caelica 83 Предговор Ейбрахам Вергийс Докато пишех това, изведнъж ми хрумна, че предговорът към тази книга по-скоро напомня заключение. Защото, когато става дума за Пол Каланити, времето обръща своя ход. Ще започна – или по-скоро, ще приключа – с това, че опознах Пол едва след смъртта му. (Моля ви да проявите снизхождение.) Опознах го по-отблизо, когато той вече не бе сред нас. Срещнах Пол в Станфорд в началото на февруари 2014 г., в един ранен следобед, който няма да забравя. „Ню Йорк Таймс“ тъкмо бе публикувал есето му „Колко ми остава?“, което предизвика невероятен отзвук сред читателите. Само за няколко дни то се разпространи с изумителна скорост. (Аз съм специалист по инфекциите, затова ще ми простите, че не употребявам метафори като „със скоростта на вирус“.) После Пол поиска да се срещне с мен, да си поговорим за литературните агенти, издателите и другите детайли, свързани с издателския процес – имаше намерение да напише книга. Тази книга, която сега държите в ръцете си. Помня как в онзи ден слънчевите лъчи, промушващи се през клонките на растящата пред офиса ми магнолия, осветяваха ето това: седящия срещу мен Пол, красивите му спокойни ръце, гъстата брада на пророк и проницателните тъмни очи. В паметта ми тази сцена ми заприлича на творба на Вермеер с характерните размити очертания. Тогава си казах: „Трябва да запомниш това“. Осъзнавах, че гледката пред очите ми е безценна. Заради диагнозата на Пол се замислих не само за неговата неизбежна смърт, но и за своята тленност. В онзи ден обсъдихме много неща. Пол бе старши резидент1-неврохирург. Бе много вероятно пътищата ни да са се пресичали по работа, но не можехме да си спомним нито един общ пациент. Той ми сподели, че в Станфорд основните му предмети в бакалавърската степен са били английски и биология, след което бе продължил обучението си там в магистратура „Английска литература“. Говорихме за отдавнашната му любов към писането и четенето. Порази ме фактът, че Пол с лекота би могъл да стане преподавател по английска литература, и в един определен етап от живота си наистина е бил много близко до поемането в тази посока. Но после, също като своя съименник, свети Павел, на пътя за Дамаск, осъзнал какво е истинското му призвание. Станал лекар, но никога не се отказал от мечтата си да се завърне към литературата, под една или друга форма. Може би щял да напише книга. Някой ден. Мислел си, че има достатъчно време за това. Но в онзи ден и на двама ни бе ясно, че вече не разполага с време. Помня нежната му и донякъде лукава усмивка на слабото, изнемощяло лице. Ракът изцеждаше и последните му сили, но новата биотерапия имаше положителен ефект – Пол се бе осмелил отново да чертае планове за близкото бъдеще. Каза ми, че докато учел в университета, не се съмнявал, че ще стане психиатър, но после се влюбил в неврохирургията. Обичаше не толкова загадките на мозъка, не толкова удовлетворението, което получава от умелостта на ръцете си, извършващи невероятни подвизи по време на операция – не, за него най-важни бяха любовта и съчувствието, които изпитваше към страдащите хора заради вече преживяното от тях страдание и заради това, което тепърва им предстоеше да преживеят. Не мисля, че той ми го каза по такъв начин, по-скоро научих за това му качество от мои студенти, негови бивши асистенти; те бяха поразени от непоколебимата му убеденост в моралния аспект на лекарската професия. После с Пол си поговорихме за смъртта. За неговата смърт. След тази среща поддържахме връзка по електронната поща, но повече не се видяхме лично. Причината не бе, че потънах отново в рутината на всекидневието и бях затрупан от задачи, а защото усещах, че не бива да отнемам от скъпоценното за него време. От Пол зависеше дали ще поиска да се видим, или не. Давах си сметка, че в момента най-малко от всичко се нуждае от това да следва формалностите на току-що завързано приятелство. Въпреки това често си мислех за него и за жена му. Исках да разбера дали пише? Как намира време? Като лекар с много други ангажименти винаги ми е било трудно да отделям време, за да се занимавам с писане. Един известен писател, разсъждавайки за този вечен проблем, веднъж ми призна: „Ако съм неврохирург и кажа на гостите си, че трябва да ги оставя, за да отида на някоя спешна операция за трепанация на череп, никой няма да ме критикува. Но ако съобщя, че се качвам на горния етаж, за да пиша... “. Интересно, дали Пол щеше да сметне тази история за забавна? В края на краищата той наистина би могъл да каже, че му се налага да прави трепанация! Би било съвсем правдоподобно! А всъщност би отишъл да пише. Докато работеше по тази книга, Пол публикува в списание „Станфорд Медисин“ кратко, но забележително есе, посветено на идеята за времето. Аз също пишех есе на тази тема и моите разсъждения бяха поразително близки с неговите идеи, въпреки че разбрах за текста му едва когато списанието попадна в ръцете ми. Прочетох есето и отново се впечатлих от това, което бях забелязал още в текста му за „Ню Йорк Таймс“: стилът му бе просто възхитителен. Би могъл да пише на абсолютно всякакви теми и творбите му пак щяха да са смайващи. Но той не пишеше за други неща. Интересуваше се от времето и какво е значението му за него, сега, след като бе нелечимо болен. И именно това правеше писането му невероятно силно. За мен прозата му бе незабравима. Изпод перото му се лееше чисто злато. Препрочитах текста му отново и отново, опитвайки се да вникна по-дълбоко в него. Първо, той бе музикален. Напомняше ми донякъде на Голуей Кинел2, бе почти като поема в проза. (И ако това се случи някой ден, ще се озовеш с любимия си в кафене на моста Мирабо, край металния бар, където, вече налято в чаши, ви очаква виното пенливо... Това е част от стихотворение на Кинел, което веднъж слушах как лично той рецитира в книжарница в Айова Сити, без да поглежда нито веднъж към листа си.) И същевременно в есето на Пол имаше нещо по-старо, спомен от други времена, в които е нямало метални барове. Няколко дни по-късно най-накрая се сетих: стилът му ми напомняше маниера на Томас Браун. Браун3 е написал Religio Medici („Религията на лекаря“) през 1642 г., в характерния за онова време архаичен стил. Като млад лекар бях обсебен от тази книга, изучавах я така, както фермер се опитва да пресуши блато, което и баща му преди това се е мъчил да надвие. Беше безсмислено, но аз все пак полагах неимоверни усилия да разгадая всичките ѝ тайни, захвърлях я сърдито настрани, после пак я вземах в ръце, без да съм съвсем убеден, че на нейните страници има нещо за мен, но все пак усещайки, че може да ме научи на нещо. Осъзнавах, че ми липсва определено ниво на критическо мислене, за да накарам буквите да запеят песента си за слуха ми, да проумея целия им смисъл. Книгата оставаше неразрешима загадка, независимо колко усилно се опитвах да я разтълкувам. Защо, ще попитате вие? Защо си губех времето в опити да я разбера? Кой изобщо се интересува от Religio Medici? Уилям Ослър, моят герой и пример за подражание, се е интересувал, ето кой. Починалият през 1919 г. Ослър се смята за основател на съвременната медицина. Той е обичал тази книга. Държал я е на нощното си шкафче. Поискал да сложат екземпляр от нея в гроба му. Много години не успявах да разбера какво бе видял на тези страници. След много опити – и няколко десетилетия – книгата най-накрая ми се разкри (за това помогна и новото издание, вече със съвременен правопис). Главният номер бе да четеш на глас – така не може да се изгуби ритъмът: Таим в себе си чудеса, вътре в нас са цялата Африка и всичките ѝ дивни дарове; ние сме тази дръзка и смела част от природата, която мъдрият човек изучава в сбит текст, докато другите се мъчат да открият в отделни томове или гигантски енциклопедии... Когато стигнете до последния параграф в книгата на Пол, прочетете го на глас и ще доловите същия дълъг слог, ритъм, на който ви се струва, че може да потропвате с крак... но както при Браун, ще ви бъде трудно да го следвате. Струва ми се, че Пол е приемник на Браун. (Или – ако допуснем, че линейното време е илюзия – може би Браун е приемник на Каланити. Да, от това може да ти се завие свят.) И после Пол почина. Посетих службата в църквата на Станфорд – великолепно място, където често ходя, когато е празно, за да поседна и да се възхитя на светлината и тишината, и където винаги намирам покой. Беше претъпкана за церемонията. Седнах в края на една пейка и се заслушах в трогателните и понякога пикантни истории, които разказваха най-близките приятели на Пол, пасторът му и брат му. Да, Пол ни бе напуснал, но – колкото и да бе странно – имах чувството, че започвам да го опознавам много по-добре; струваше ми се, че ни свързват много повече неща от онова посещение в кабинета ми и от кратките есета, които бе написал. Той оживя пред очите ми в историите, разказани от близките му в Станфордската мемориална църква – църквата с изящен висок купол, която бе най-подходящото място, където да се съберат всички тези хора, дошли да почетат паметта на мъжа, чието тяло бе погребано в земята, но чийто дух бе все така осезаемо жив. Той продължаваше да живее в своята жена и в малката си дъщеря, в скърбящите родители, братя и сестри, в лицата на множеството си приятели, колеги и бивши пациенти, които бяха дошли, за да се сбогуват с него. Той бе и там, и по-късно навън, на приема, където дойдоха още повече хора. Забелязах, че лицата им са спокойни, озарени от усмивки, сякаш вътре в църквата бяха станали свидетели на нещо прекрасно. Сигурно и моето лице бе придобило същото изражение: всички ние бяхме усетили важността на тази служба и смисъла на прощалните речи, всички бяхме споделили сълзите си. После усетихме смисъла и на приема, където утолихме жаждата и глада си на възпоменателния обяд и общувахме с напълно непознати, с които изградихме дълбока връзка благодарение на Пол, който ни свързваше. Но едва след като получих страниците на книгата, която сега държите в ръцете си, два месеца след смъртта на Пол, най-накрая го опознах истински, по-добре дори ако бях имал честта да се нарека негов близък приятел приживе. Щом прочетох книгата, с която ви предстои да се запознаете, признавам си, останах невероятно впечатлен: тя е толкова правдива и честна, че ти спира дъха. Подгответе се. Настанете се удобно. Ще разберете какво означава истинска смелост. Ще разберете колко храбър е бил този човек, защото иначе не е възможно да разкриеш така душата си. Но най-важното е, че от тази книга ще научите какво означава да продължиш да живееш и да влияеш на живота на другите със силата на думите си дори след смъртта си. В света на асинхронната комуникация, където сме обсебени от екраните, където не откъсваме поглед от вибриращите в ръцете ни правоъгълни предмети и цялото ни внимание е приковано към ефимерното, имам една молба към вас. Спрете и отделете време да встъпите в диалог с моя преждевременно напуснал ни млад колега, останал завинаги жив в паметта ни, неостаряващ. Вслушайте се в Пол. В паузите между думите му си помислете какво бихте му отговорили. Точно тук е скрито посланието му. Аз разбрах какво е искал да ми каже той. Надявам се, че и вие ще разберете. Това е дар. Няма да стоя повече между вас и Пол.

Румънци ще са основните чужди туристи край Варна за Великден

http://www.moreto.net/novini.php?n=348662

Румънските туристи ще са преобладаващите чуждестранни гости по Северното Черноморие за Великден. Това каза във Варна министърът на туризма Стела Балтова, предаде репортер на Moreto.net. “По прогнозни данни за седмицата покрай Великден най-много туристи ще пристигнат у нас от съседни държави.

Радев: Проблемите няма да бъдат решени със заклинания, а със закони

https://vesti.bg/bulgaria/radev-problemite-niama-da-bydat-resheni-sys-zaklinaniia-a-sys-zakoni-6067829

"Партиите призоваха по време на вота за крайни мерки, включително затваряне на границите. След изборите темата бе погребана, но проблемите остават”, заяви президентът

Страничните ефекти на гинко билоба

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6167038

Страничните ефекти на гинко билобаПрез последните 15-20 години са направени много проучвания за състава и въздействието на гинко билоба върху човешкото здраве. Лечебната дрога е растителен извлек от листата на дървото, които съдържат 198 активни съставки като флавоноиди и терпен-лактони, изключително активните антиоксиданти кверцетин и кемпферол,

Русия разполага с информация за подготовката на още химически нападения

http://www.cross.bg/himicheski-idlib-oruzhiya-1540108.html

/КРОСС/ Русия разполагала с разузнавателна информация от "сигурни източници", че в момента са в процес на подготовка провокации с химически оръжия  в още райони в Сирия, включително Дамаск. Това обяви руският президент Владимир Путин след разговори с италианския си колега Серджо Матарела в Москва, съобщават руски медии. "Ние имаме информация от различни източници, че подобни провокации, а аз не мога да ги нарека по друг начин, се подготвят в други райони на Сирия, включително в южните предградия на Дамаск, където те възнамеряват да заложат някакви вещества и да хвърлят вината за тяхното използване на официалните сирийски власти", изтъкнал Путин по време на съвместната пресконференция. Междувременно руският държавен глава обяви, че Русия официално ще се обърне към ООН в Хага за разследване на използването на химически оръжия в Идлиб. "Всички инциденти, напомнящи за химическите атаки, които станаха в Идлиб, трябва да бъдат щателно разследвани", подчерта той. На 7 април САЩ изстреляха 59 крилати ракети "Томахоук" по сирийска военновъздушна база край град Хомс. По думите на американския президент Доналд Тръмп, атаката била отговор на предполагаемо използване на химически оръжия в провинция Идлиб на 4 април, при което загинаха близо 90 души, включително деца.    

Луксозните брандове в САЩ се отдръпват от физическите магазини

http://www.investor.bg/analizi/113/a/luksoznite-brandove-v-sasht-se-otdrypvat-ot-fizicheskite-magazini-237396/

Тенденцията оставя "бели петна" по улици и търговски центрове, които все повече тежат на инвеститорите в търговски площи

Радев поиска промени в закони за защита на държавния суверенитет

http://offnews.bg/news/n_1/n_652671.html

На 19 април свиквам 44-то Народно събрание. Изборите откроиха съществени проблеми. Станахме свидетели на опити за вмешателство отвън, заяви президентът Румен Радев в днешното си обръщение към нацията. "Партиите призоваха по време на вота за крайни мерки, включително затваряне на границите. След изборите темата бе погребана, но проблемите остават. Тези проблеми не се изчерпват само с външно вмешателство в изборния процес. Проблемите няма да бъдат решени само със заклинания, а със закони. Днес се необходими отговорни действия - законодателни и организационни", каза държавния глава. Той посочи, че на следващото 44-то Народно събрание ляга отговорността за намиране на решение на тези проблеми. "Приветствам куража на Министерството на правосъдието за намиране на решения на тези проблеми. Предложенията за промени предоставят ясни бариери за навлизане на чуждото влияние", заяви още държавния глава. Според него "най-важната защита на правата на българите зад граница е да могат да се върнат в една суверенна България". "Вярвам, че с един разумен и конструктивен диалог ще се намерят по-добри решения, те трябва да отчитат нашата принадлежност към единното европейско семейство. Сега на ход е парламентът, вярвам, че в него ще се намери мнозинство, което ще гласува адекватно законовите промени. Надявам се, че то ще излъчи работещо правителство, което да изпълни поне част от предизборните обещания. Българите очакваме мерки срещу бедността, корупцията и престъпността, срещу ценовия шок гласуван от независимия регулатор. Пожелавам успех на българските законодатели", завърши президентът.

"Воля" ще подкрепя ГЕРБ, така се разбрали Марешки и Борисов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278806_%22%D0%92%D0%BE%D0%BB%D1%8F%22+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%8F+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91%2C+%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%

 Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов проведе работна среща с председателя на „Воля“ Веселин Марешки, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
Българското председателство на ЕС, мигрантският натиск, Брекзит, Европа на скорости и стабилността на бъдещото управление на страната бяха сред основните теми на разговора. Марешки и Борисов се обединиха около извода, че по тези теми България се нуждае от надпартийност и национален консенсус.
Бойко Борисов за пореден път декларира, че ГЕРБ ще гарантира евроатлантическата ориентация на България и че основните приоритети пред център-дясното управление на страната остават ниските данъци и увеличаването на ръста на икономиката. Екипите на ГЕРБ и "Воля" ще продължат да провеждат работни срещи за намиране на формулата за гарантиране на широко и стабилно парламентарно мнозинство. Веселин Марешки подчерта, че позиционирайки се в център-дясното политическо пространство, "Воля" ще подкрепи пълен управленски мандат на бъдещия кабинет с министър-председател Бойко Борисов


segabg.com

Румен Радев: Проблемите няма да бъдат решени със заклинания, а със закони

http://www.cross.bg/problemi-vmeshatelstvo-nyama-1540112.html

/КРОСС/ На 19 април свиквам 44-то Народно събрание. Изборите откроиха съществени проблеми. Станахме свидетели на опити за вмешателство отвън. Това заяви президентът Румен Радев в обръщение към нацията. Партиите призоваха по време на вота за крайни мерки, включително затваряне на границите. След изборите темата бе погребана, но проблемите остават. Според него тези проблеми не се изчерпват само с външно вмешателство в изборния процес. Проблемите няма да бъдат решени само със заклинания, а със закони, каза още той. "Днес се необходими отговорни действия - законодателни и организационни. На следващото 44-то НС ляга отговорността за намиране на решение на тези проблеми. Приветствам куража на Министерството на правосъдието за намиране на решения на тези проблеми. Предложенията за промени предоставят ясни бариери за навлизане на чуждото влияние.Според президента е важно Българите зад граница е да могат да се върнат в една независима България. Най-важната защита на правата на българите зад граница е да могат да се върнат в една независима България. Вярвам, че с един разумен и конструктивен диалог ще се намерят по-добри решения, те трябва да отчитат нашата принадлежност към единното европейско семейство. Сега на ход е парламентът, вярвам, че в него ще се намери мнозинство, което ще гласува адекватно законовите промени. Надявам се, че то ще излъчи работещо правителство

Путин коментира обвиненията на Запада към Сирия с фраза на Илф и Петров

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278805_+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%B

 Владимир Путин коментира обвиненията на Запада към сирийските власти, че са използвали химическо оръжие в провинция Идлиб, с известна фраза от "Дванайсетте стола" на Илф и Петров, съобщи Интерфакс.
"Сещам се в тази връзка нашите забележителни писатели Илф и Петров. И ви се иска да кажа: Скучно, момичета - това вече сме го виждали", каза президентът. Той смята, че случилото се Хан Шейхун е провокация. "Не мога да го нарека по друг начин", отбеляза руският лидер.

В главата "Междупланетен шахматен конгрес" Остап Бендер казва в шахклуба във Васюки:
"— Защо в провинцията няма никаква игра на мисълта? Ето например вашата шахсекция. Тя така се и нарича: шахсекция. Скучно, момичета! Защо всъщност да не я наречете ей така някак по-красиво, наистина по шахматному. Това би привлякло в секцията съюзната маса. Да бяхте нарекли вашата секция, да кажем, „Шахматен клуб на четирите коня“ или „Червеният ендшпил“, или „Загуба на качеството при печелене на темп“. Би било прекрасно! Благозвучно!"


segabg.com

Г-7: Няма мирно решение на конфликта в Сирия с Башар Асад на власт

http://www.moreto.net/novini.php?n=348641

Министрите на външните работи на държавите от Г-7 постигнаха съгласие, че конфликтът в Сирия не може да бъде решен по мирен път, докато президентът Башар Асад е на власт. Това заяви първият дипломат на Париж Жан-Марк Еро, предава AFP.

Глобяват бургаския „Кроношпан“ за замърсяване

http://offnews.bg/news/n_1/n_652672.html

Дървопреработвателното предприятие „Кроношпан“ може да бъде глобено с до 500 000 лв. от РИОСВ – Бургас за допуснато замърсяване. За това алармираха първо от Община Бургас, след като кметът Димитър Николов е поискал становище на екоинспекцията относно зачестили жалби и сигнали на граждани от близкия до завода комплекс „Славейков“. Оплакванията са за неприятни миризми и силно запрашаване. От администрацията на градоначалника разпространиха и отговорът на РИОСВ към тях: " В периода март - април РИОСВ Бургас извърши извънредни контролни проверки свързани със запрашаване и изпускане на задушливи газове от дейността на дружеството. Проверките са извършени в присъствието на подателите на сигналите. На място е констатирано, че производствената площадка е запрашена с дървесен прах и стърготини, не е оросена и при вятър има завихряния с пренос на материал. За установените нарушения на дружеството са съставени Актове за установяване на административно нарушение. Предстои налагане на имуществена санкции за неизпълнение на условие от Комплексно разрешително № 475-Н2/2016 г., с условията на което е разрешена работата на инсталация за производство на плочи от дървесни частици (ПДЧ) и ориентирани дървесни частици (ОSB). За това нарушение Законът за околната среда предвижда глоба от 10 000 до 500 000 лева. В присъствие на представители на община Бургас и РЗИ - Бургас бе проведена среща с управителите на дружеството за предприемане на неотложни мерки за привеждане дейността в съответствие с условията в комплексното разрешително, ограничаване на неорганизираните емисии и на разпространението на миризми“ , се казва още в становището на РИОСВ, разпространено от Община Бургас. Директорът на РИОСВ – Бургас, инж. Тонка Атанасова, уточнява, че сигналите са били за запрашеност на въздуха и са били три на брой. Добавя, че екоинспекцията не е извършвала замервания за замърсяване с фини прахови частици, както и на други показатели. Размерът на санкцията все още не е определен, предстои да бъде подписан единият от двата наложени акта. Това не е първият случай през тази година, когато „Кроношпан“ е санкциониран. В началото на 2017 г. беше наложена санкция в размер на 40 000 лв. за превишаване на дебита на измерените от дружеството изхвърлени газове. През изминалия месец мобилната станция на Община Бургас, която измерва качеството на атмосферния въздух, беше разположена именно до „Кроношпан“. Данните от нея показват случаи на замърсяване с фини прахови частици над нормата. От завода са категорични, че появата на прахови частици е причинена единствено от пренареждане на склад за дървесина на открито. През зимния период се е натрупала доста суровина и при нейното пренареждане се е увеличило съдържанието на тези частици във въздуха. В свое становище „Кроношпан“ уточняват: „ Няма дейност или технология на територията на производствената база на „Кроношпан“ в Бургас, които да водят до изпускане на задушливи газове. Електростатичният филтър за мокра очистка на газовете свежда такава вероятност до нула и многобройните проверки през годините доказват този факт .“ От завода са категорични, че това, което бургазлии виждат денонощно да излиза от комина им е само пара, която е пречистена.

Жената на Цветан Василев е напуснала България през 2016 г., обявена е за международно издирване

https://www.actualno.com/politics/jenata-na-cvetan-vasilev-e-napusnala-bylgarija-prez-2016-g-objavena-e-za-mejdunarodno-izdirvane-news_605283.html

Съпругата на Цветан Василев, госпожа Антоанета Василева е привлечена като обвиняема за пране на пари и е обявена за международно издирване. Това каза пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. „Към момента в прокуратурата няма информация за тов

Европейската комисия одобри предложеното от България разпределение на парникови квоти

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/04/11/2951921_evropeiskata_komisiia_odobri_predlojenoto_ot_bulgariia/?ref=rss


Европейската комисия е одобрила предложеното от България разпределение на безплатни квоти парникови газове за 2016 г. Това съобщиха от Министерството на енергетиката.

За 2016 г. България има право на 6 528 467 безплатни квоти, разпределени между 23 оператора. Квотите ще бъдат получени по сметките на операторите, участващи в Националния план за инвестиции, в близките няколко дни. Срещу отпуснатите квоти те са задължени да инвестират средства в размер на 44 458 860 евро...

Съпругата на Цветан Василев е обвинена за пране на пари и е обявена за международно издирване

https://www.actualno.com/politics/syprugata-na-cvetan-vasilev-e-obvinena-za-prane-na-pari-i-e-objavena-za-mejdunarodno-izdirvane-news_605283.html

Съпругата на Цветан Василев, госпожа Антоанета Василева е привлечена като обвиняема за пране на пари и е обявена за международно издирване. Това каза пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. „Към момента в прокуратурата няма информация за тов

Радев: Имаше систематичен опит за влияние от чужбина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278804_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%98%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B5+%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D0

 В обръщение към нацията, президентът Румен Радев заяви, че България е преживяла покрай изборите организиран опит за влияние отвън. Не допуснахме това да се случи, отсече Радев, като допълни, че става дума за "систематични опити за проникване".
Радев призова за законодателни и организационни мерки, като подчерта, че това е работа на стартиращия на 19 април нов парламент. 


segabg

Жена е загинала при катастрофа в Прохода на Републиката

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhena-e-zaginala-pri-katastrofa-v-prohoda-na-republikata-2016958

Млада жена е загинала при тежко пътнотранспортно произшествие в Прохода на Републиката, предаде Агенция "Фокус".

Инцидентът е станал след Мишеморков хан. Лек автомобил с бургаска регистрация, движещ се в посока към Велико Търново, се е завъртял на пъ

Възпитателка в детска градина насърчава децата да се бият (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vyzpitatelka-v-detska-gradina-nasyrchava-decata-da-se-biiat-video-2016959

Пореден сигнал за агресия в детска градина. Аудиозапис разкрива, как помощник-възпитател кара дете да удря друго дете, вместо да възпира насилието между децата. Историята е от 78-ма детска градина в София.

Карина е само на 3 години,

Украса за Великден за 5 минути и с нисък бюджет

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6167018

Украса за Великден
за 5 минути и с нисък бюджетНевинаги трябва да се прави дълга и сложна подготовка за празничната маса на Великден. Моментът от годината е такъв, че природата се събужда и богатството на цветовете радва окото и душата. На нас ни остава просто да пренесем това настроение у дома. Нужен е малък бюджет и по около 5 минути за създаването на красив декор за масата.

Путин предупреди за нова провокация с химическо оръжие в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167016

Путин предупреди за нова провокация с химическо оръжие в СирияРусия има информация, че атаки с химическо оръжие, подобни на тази в Идлиб, може би се подготвят и в други райони на Сирия, заяви руският президент Владимир Путин, предава Интерфакс. „Имаме информация от различни източници, че подобни провокации (а не мога да го нарека по друг начин) се подготвят в други региони на Сирия,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване