Испанското вътрешно министерство смята, че ЕТА има още скривалища за оръжие

http://www.mediapool.bg/ispanskoto-vatreshno-ministerstvo-smyata-che-eta-ima-oshte-skrivalishta-za-orazhie-news262678.html

Министерството на вътрешните работи на Испания смята, че баската сепаратистка групировка ЕТА не е предала целия арсенал, с който разполага, пише в четвъртък испанският в. "Мундо", като се позова на експерти по борба с тероризма от ведомството.   Според министерството е възможно ЕТА да разполага с още няколко скривалища, в които да държи до два тона взривни вещества, около 80-90 пистолета, както и ракетни пускови установки.   ЕТА разкри на 8 април на френската полиция местонахождението на осем скривалища с оръжия. Френският премиер Бернар Казньов съобщи, че силите на реда са открили там около 3,5 тона боеприпаси, взривни вещества и оръжия.   В резултат на терористичните актове, извършени от създадената през 1959 г. групировка, са загинали над 800 души. През 2011 г. тя обяви, че прекратява въоръжената борба, но властите в Испания и Франция продължават да преследват нейни членове.

Черна гора обвини руски граждани в тероризъм

https://vesti.bg/sviat/balkani/cherna-gora-obvini-ruski-grazhdani-v-terorizym-6067929

Според черногорската прокуратура няма никакво съмнение, че Русия е участвала в подготовката на опит за преврат в Подгорица

Асад иска „безпристрастно“ разследване на химическото нападение в Идлиб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170967

Асад иска „безпристрастно“ разследване на химическото нападение в ИдлибПрезидентът на Сирия Башар Асад заяви по време на ексклузивно интервю пред AFP, че ще позволи единствено „безпристрастно“ външно разследване на предполагаемото химическо нападение в провинцията Идлиб, цитира "Фокус". „Ще позволим разследване единствено, ако то е безпристрастно, когато бъдем сигурни, че страни, които не вземат страна,

Улай пристига в България за своя изложба

http://offnews.bg/news/n_1/n_652919.html

На 27 април, като част от платформата “Майстори на фотографията”, във VIVACOM Art Hall ще бъде открита първата изложба в България на Франк Уве Лайзипен – Улай: “Аз Другият”. Изложбата се осъществява от фондациите “Мусиз” и “Америка за България” и VIVACOM. Снимка: © Андрей Пеуник / MGML Той е на международната арт сцена от края на 60-те години. Франк Уве Лайзипен, по-известен като Улай, има множество самостоятелни и групови изложби в целия свят. Години наред той и Марина Абрамович са най-влиятелната креативна двойка в света на изкуството. Снимка: © Елф. 1974 “Аз Другият” е неговото първо представяне в България. Изложбата започва с някои от емблематичните работи в творчеството на Улай, в които художникът се концентрира върху собственото си тяло и неговото социално отчуждение, а след това продължава да ни въвлича в един завладяващ диалог с презентации на отношенията му с неговите събратя, независимо дали това са близки приятели, или напълно непознати. Основната идея на “Аз Другият” e да представи работата на Улай през призмата на неговите междуличностни отношения, превърнали се в неразделна част от творческата му практика. Снимка: © Андрей Пеуник / MGML В допълнение към някои проекти, които днес вече са норма в изкуството на пърформанса и фотографията, изложбата ще представи пред българската публика и непознатите ефимерни документи от дългата кариера на Улай в областта на изкуството, включително често пренебрегвани художествени материали като дневници, рисунки, снимки от пътувания, звукозаписи и др. Изложбата „Аз Другият”, заедно с каталога към нея представляват пространство, където може да бъде прочетена историята на художника: история на неговото безспирно, неуморно търсене на собствената идентичност, разкъсван между многообразните символични светове, хора, места и медии. Житейският опит на Улай е документиран във фотографии, пърформанси, рисунки, анекдоти и афоризми, свидетелстващи за начина, по който той изгражда отношения с всеки човек, навлязъл в неговото пространство.

Герджиков: Ще се застъпя за решаването на проблемите на българското малцинство в Западните покрайнини

http://www.moreto.net/novini.php?n=348847

Министър-председателят Огнян Герджиков се срещна с членовете на Националния съвет на българското малцинство в Сърбия и разговаря с тях по темите, които вълнуват българите в Западните покрайнини. Срещата се състоя в рамките на посещението на премиера в Босилеград за откриването на Двадесет и четвъртото издание на Международния детски Великденски фестивал.

Над 20 души са загинали при пожар на религиозно събитие в Сенегал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170935

Над 20 души са загинали при пожар на религиозно събитие в СенегалНай-малко 22-ма мюсюлмански поклонници са загинали при пожар, избухнал в сряда по време на религиозно събитие в Сенегал, предаде "Фокус". Пламъците са избухнали в момент, в който мюсюлманите са се събирали за събитието в град Медина Гоунас. Около 20 други са получили тежки наранявания, поясниха противопожарните служби.

Раздвижване на ядреният полигон в Северна Корея

http://www.mediapool.bg/razdvizhvane-na-yadreniyat-poligon-v-severna-koreya-news262677.html

Сателитни снимки показват, че полигонът за ядрени изпитания в Северна Корея е "в готовност", обяви в четвъртък американска организация, цитирана от ДПА.   На направените вчера снимки личи ново раздвижване в административната зона, при северния портал и сновящи хора около командния център на полигона Пънгге-и, твърди уебсайтът 38north.org към Института САЩ-Корея.   Но южнокорейски военни представители, цитирани от агенция Йонхап, казаха, че не виждат някакви "необичайни признаци" отвъд 38-ия паралел.   Пънгге-и е подземен обект, на който режимът в Пхенян извършва ядрени тестове от 2009 г. Активизиране там бе забелязано през септември м.г. малко преди Северна Корея да извърши пети успешен ядрен тест.   Северна Корея може би има способност да използва ракети с бойни глави, заредени със зарин, заяви днес на парламентарно заседание японският премиер Шиндзо Абе на фона на опасения, че изолираната азиатска държава може скоро да проведе своя шести ядрен опит или още изстрелвания на ракети, предаде Ройтерс.   Абе подчерта също, че опасността от развитието на севернокорейската ракетно-ядрена програма е достигнала ново равнище. "Продължава тясното сътрудничество между Япония и САЩ в тристранен формат с Южна Корея, а така също с Китай, Русия и други заинтересовани страни. Ние постоянно призоваваме Северна Корея да се въздържа от провокативни действия и да спазва резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, както и да се откаже от ядрената и ракетната си програма", допълни премиерът.   Пхенян направи няколко ракетни изпитания тази година, като последното бе на 5 април. Последният му ядрен тест бе на 9 септември 2016 г.

България и Япония подписват ново споразумение за сътрудничество в областта на науката

http://www.cross.bg/naykata-bulgariya-naychni-1540286.html

/КРОСС/ България и Япония подготвят ново споразумение за сътрудничество за научни изследвания и създаване на иновации. Партньорството предвижда и обмен на изследователи от двете страни. Това заяви днес министърът на образованието и науката проф. Николай Денков при откриването на Българо-японски научен семинар на тема „Наука, технологии и иновации за общество на бъдещето", който се проведе в Софийския университет. Настоящото споразумение, според което двете държави си сътрудничат е в сила от далечната вече 1978 г. Министър Денков обясни, че приоритетните научни области, в които двете страни могат да си сътрудничат, са информационни и комуникационни технологии, енергийни източници и енергийна ефективност, нанонауки, нови материали, биомедицина и качество на живот, биоресурси и екология, промени в климата и астрономия. "Тези актуални научни направления са силно развити в Япония, но и тук имаме добри школи. Науката е интернационална и сътрудничеството ще бъде от огромна полза за България", каза проф. Денков. Той посочи, че важна част от науката е практическото й приложение и допълни, че ще се водят разговори и в тази посока.  

Нетрадиционно боядисване на яйцата

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6170959

Нетрадиционно боядисване на яйцатаКолкото по-оригинални са великденските яйца, толкова по-шарено и весело е настроението на празника. Тази година ви предлагаме да боядисате яйцата нетрадиционно. ЕкоВеликден Може да се възползвате от даровете на природата при боядисването на яйца – със сигурност ще направите празника по-здравословен.

Бъдещият кабинет ще увеличи пенсиите, като се пребори с фалшивите инвалиди

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/13/2953421_budeshtiiat_kabinet_shte_uvelichi_pensiite_kato_se/?ref=rss


Една от най-спорните точки, по които ГЕРБ и "Обединени патриоти" успяха да постигнат съгласие в преговорите за бъдещия кабинет, беше размерът на минималната пенсия. Договорката им е намерила отражение в управленската програма, която беше подписаната от ръководствата на двете формации днес.

Според програмата увеличението, за което настояваха Патриотите, ще стане на два пъти тази година, като първият ще е на 1 юли, когато минималната пенсия ще стане 180 лв., и...

Евакуираха 2 станции на метрото в Атина заради сигнал за бомба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170946

Евакуираха 2 станции на метрото в Атина заради сигнал за бомбаПолицията е затворила и евакуирала две станции от метрото в Атина днес като реакция спрямо два анонимни сигнала за поставени експлозиви, пише Ekathimerini, цитиран от "Фокус". Сапьори от полицията са били изпратени на място, след като сигналите постъпват малко след 13:30 часа местно време (съвпада с българското).

Асад ще позволи единствено "безпристрастно" разследване на химическото нападение в Идлиб

https://www.actualno.com/asia/asad-shte-pozvoli-edinstveno-bezpristrastno-razsledvane-na-himicheskoto-napadenie-v-idlib-news_605772.html

Президентът на Сирия Башар Асад заяви по време на ексклузивно интервю пред AFP, че ще позволи единствено „безпристрастно“ външно разследване на предполагаемото химическо нападение в провинцията Идлиб. „Ще позволим разследване единствено, ако то е безпристрастно,

Ветеран спря Григор още на старта в Маракеш

https://www.24chasa.bg/sport/article/6170937

Ветеран спря Григор още на старта в МаракешГригор Димитров не започна по най-добрия начин сезона на червени кортове. Българската звезда в тениса отпадна още на старта. Талантът от Хасково бе поставен под №1, но загуби 4:6, 6:1, 1:6 от Томи Робредо. Испанският ветеран е на 34 години, в момента е 385-и в световната ранглиста заради контузии, а до мача с Димитров имаше само 3 победи за сезона.

Русия няма данни за загинали след бомбардировката над Дейр аз Зур в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170955

Русия няма данни за загинали след 
бомбардировката над Дейр аз Зур в СирияРуското министерство на отбраната не разполага с информация за гибел на хора и за характера на разрушенията в резултат на бомбардировката от самолети на международната коалиция на сирийския град Дейр аз Зур, съобщи пред журналисти в Москва днес говорителят на министерството генерал Игор Конашенков, цитиран от БТА.

Меркел видя пропуски в подхода на федералните провинции към тероризма

http://www.mediapool.bg/merkel-vidya-propuski-v-podhoda-na-federalnite-provintsii-kam-terorizma-news262676.html

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че има законодателни пропуски в подхода на 16-те федерални провинции на Германия към заплахата от тероризъм, предаде ДПА.   "За съжаление, има сериозни различия, що се отнася до законите в отделните провинции", каза тя в интервю за вестниците от медийната група "Функе".   Меркел призова федералните субекти да възприемат общ подход за уеднаквяване на равнището на сигурност и посочи като пример за разминаване провинция Северен Рейн-Вестфалия, където полицията няма право да извършва рутинни проверки на случаен принцип.   Германският канцлер заяви също, че извършването на наблюдение на лица, смятани за потенциална заплаха, не е позволено навсякъде в Германия.   "Никога няма да отстъпим пред терора", каза Меркел. "Съзнаваме, че подобно на много страни сме под заплаха и правим всичко по силите си да гарантираме сигурност в условията на свобода за нашите граждани - в тясно сътрудничество между федералното правителство и провинциите."   Канцлерът заяви, че в германските служби за сигурност са назначени нови служители и са им предоставени още ресурси. "А където е необходимо, ще променяме и законодателството."

Volkswagen планира офанзива в САЩ с високопроходими автомобили

http://www.investor.bg/novini/444/a/volkswagen-planira-ofanziva-v-sasht-s-visokoprohodimi-avtomobili-237579/

Новите модели местно производство ще бъдат пуснати на американския пазар през следващите месеци

Турция с "последна оферта" към Европа след референдума

http://www.mediapool.bg/turtsiya-s-posledna-oferta-kam-evropa-sled-referenduma-news262675.html

Турция ще представи последната си оферта за отпадане на визовия режим за турски граждани след конституционния референдум в неделя, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от местните медии. "През юни ще представим пред ЕС последното предложение по въпроса за премахването на визите за турските граждани в европейските държави. Ще преценим как да продължим по-нататък и с всички вас ще споделим решенията, които ще вземем. Трябва да получим тази либерализация. В крайна сметка, тя е част от споразумението за спиране на миграцията, което подписахме", изтъкна Мевлют Чавушоглу Анкара многократно заплаши, че ще спре да изпълнява споразумението с ЕС за реадмисия на мигрантите, ако не получи либерализация на визовия режим. Брюксел обаче не е готов на отстъпки и обвързва падането на визите с гарантирането на човешките права в Турция. На този фон турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че правителството ще предложи проектозакон за връщане на смъртното наказание, ако конституционните промени за преминаване към президентска република бъдат одобрени на референдума. Отпадането на смъртното наказание също е едно от изискванията на ЕС за напредък по преговорния процес за присъединяването на Турция. Два дни преди референдума резултатите остават трудни за прогнозиране. Малко над 51 % от гражданите на Турция ще кажат „да“ на референдума за конституционните промени на Анкара. Това показва проучване на компанията "Конда", цитирано от Ройтерс. От компанията обаче предупреждават, че в резултатите от проучването може да има грешка от плюс/минус 2.4%. Неделният вот може да предопредели най-големите промени в държавното управление от времето на създаването на модерната турска република преди близо век, заменяйки парламентарната система с президентска. Ердоган предприе курс към едноличен режим след неуспешния опит за преврат срещу управлението му миналата година. От тогава режимът му задържа и уволни десетки хиляди негови политически опоненти. "Експерти от ООН са обезпокоени от влиянието на масовите уволнения сред държавни служители в Турция върху сферата на правата и свободите и се опасяват от увеличаване на нарушенията на човешките права в случай, че след референдума на 16 април бъдат увеличени правомощията на президента", посочват в изявление четирима докладчици на Съвета на ООН по правата на човека,. Отчитайки произволния характер на извънредните решения, приети след юли 2016 г., сме много обезпокоени, че тези пълномощия може да бъдат използвани по такъв начин, че ще се увеличат сегашните мащабни нарушения на икономическите, социалните и културните права, отбелязват експертите. Според тях извънредното положение, въведено в Турция след опита за военен преврат, е било използвано за оправдание на масовите нарушения на правото за образование и право на труд, посочиха още експертите. Експертите отбелязаха, че режимът на извънредно положение, въведен след провалилия се опит за преврат през юли, е довел до уволненията на до 134 хиляди държавни служители и закриването на 1000 училища и 15 университета, припомня Ройтерс.

Григор Димитров започна сезона на клей със загуба

http://offnews.bg/news/n_1/n_652903.html

Григор Димитров изгуби от Томи Робредо в първия си мач на клей за 2017 година. Осминафиналният двубой от турнира в Маракеш, Мароко (категория ATP 250) бе втори в програмата на централния корт и започна в 14:30 ч. българско време. Той завърши след час и 48 минути игра с резултат 4:6, 6:1, 1:6. Първият сет започна с размяна на сервис геймове, без пробиви до седмия, когато 34-годишният испанец проби за 4:3. До края българинът не успя да върне пробива и сетът приключи с резултат 4:6. Във втория сет ситуацията беше напълно различна и надмощието на 25-годишния българин беше очевидно. Той започна с пробив и поведе с 2:0, увеличи преднината на 3:0. До края на сета даде само гейм на съперника си - 6:1. Третият сет се разви по абсолютно същия начин, но в полза на Робредо, който също го взе с 6:1. Робредо ще се изправи срещу французина Беноа Пер на 1/4-финал. От трите им предишни двубоя Робредо има две победи, Димитров - една. 34-годишният испанец е достигал до №5 в света, а сега е №385 на сингъл, където хасковлията заема 12-ото място. Робредо има 12 титли в кариерата си, а Димитров спечели петата и шестата си титла в началото на тази година - в Бризбейн и в София. Федерер, Вавринка, Григор Димитров и най-добрите в тениса може да гледате по каналите Mtel Sport 1 и Mtel Sport 2. Повече информация ще намерите ТУК .

Борис Джонсън: Смаян съм от ветото на Русия за Сирия

http://www.clubz.bg/52829-boris_djonsyn_smaqn_sym_ot_vetoto_na_rusiq_za_siriq

Смаян съм от ветото на Русия върху резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Това заяви днес британският външен министър Борис Джонсън.

"Мисля, че най-важното нещо е, че отново само руснаците наложиха вето. Дори китайците, които обикновено подкрепят Русия като съозници, се въздържаха. Натискът върху руснаците сега е много голям и те го осъзнават. Въпросът сега към руснаците е как те продължават да поддържат режим, който обгазява собствения си народ", заяви Джонсън.

Вчера през нощта Съветът за сигурност гласува проекторезолюция, която осъжда химическата атака над сирийския град Идлиб, която уби над 70 души, и предвижда пълно международно разследване. Представителите на Русия обаче използваха правото й на вето и блокираха резолюцията.

Според Джонсън Русия трябва да "престане да подава спасително въже на режима на Башар Асад". Той подкрепи призивите на САЩ да се намери политическо решение, и заяви, че лидерите от Г-7, които имаха среща преди дни, са готови да работят с Русия за прекратяване на насилието в региона.

"За мен е важно Русия да поеме отговорност като глобална сила. Бих желал да видя руснаците да признаят това, което се случи, и да започнат процес на дистанциране от отровния режим на Башар Асад. Това, което виждаме е, че руснаците, които искат да се присъединят към борбата срещу тероризма, на практика сътрудничат на Асад, който е най-големия терорист", каза още Джонсън.

Той потвърди информацията, че пробите от химическото нападение, изследвани от британски учени, свидетелстват за употреба на зарин или друг подобен невропаралитичен газ. Президентът на Сирия Асад обаче твърди, че атаката е "фабрикация на Западът", основно на САЩ, които са ползвали това, за да ударят по негова база.

Сграда с българи пламна в Германия, 13 души са пострадали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170940

Сграда с българи пламна в Германия, 13 души са пострадалиГерманската полиция разпитва свидетелите на пожара, който избухна в понеделник вечер в многофамилна къща в германския град Бремерхавен, провинция Бремен, предаде "Фокус". При инцидента са тежко са пострадали 13 души, сред които седем деца и бебе на няколко месеца. Жена е скочили през прозорец, за да се спаси от огнената стихия,

Осъдиха в Мездра измамник, подпалил автомобил във Франция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170938

Осъдиха в Мездра  измамник,  подпалил  автомобил във ФранцияЕдна година лишаване от свобода при първоначален общ режим е определеното наказание на Васил Иванов, обвинен от районната прокуратура в Мездра в извършване на три престъпления – въвеждане в заблуждение с цел имотна облага, унищожаване на чужда вещ чрез умишлен палеж и деклариране на неверни данни пред орган на власт. Подсъдимият Иванов познавал св.

БДЖ осигурява 13 800 допълнителни места във влаковете за почивните дни по Великден

http://www.moreto.net/novini.php?n=348848

БДЖ ще увеличи по Великден с допълнителни вагони съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната, съобщиха от превозвача за Moreto.net. От днес до 18 април включително, националният железопътен превозвач ще предостави над 13 800 допълнителни места във влаковете по най-натоварените маршрути в страната.

Част от изгубените пари на съхранение в полицията са намерили своя притежател

http://www.mediapool.bg/chast-ot-izgubenite-pari-na-sahranenie-v-politsiyata-sa-namerili-svoya-pritezhatel-news262674.html

Жена е потърсила загубената голямата сума пари, открита в плик в хранителен магазин, която се съхраняваше в столичното Пето районно полицейско управление и за която преди ден полицията съобщи пред медиите. В сряда стана ясно, че в Пето районно управление се съхраняват две намерени суми, които все още никой не е потърсил. Едната е предадена на 5 април от управителката на голям хранителен магазин на бул. Мадрид, която открила до една от касите плик с петдесетолевки. След тиражирането на информацията от медиите тяхната притежателка се е разпознала и си ги е потърсила в полицията. “Сумата не беше малка. Беше ми много неприятно, упреквах себе си за това, че не съм си опазила парите, но в крайна сметка казах: „Това ще ми е за урок”, каза собственичката на изгубената сума Петя Колева пред бТВ. Колева допълни, че е била приятно изненадана, след като снощи познати са започнали да й се обаждат, за да й разкажат за излъчения в медиите репортаж.

Фокусът ни е върху детето, не върху системата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170906

Фокусът ни е върху детето, не върху систематаДиляна Божинова, основател на първото частно учебно заведение в България и заместник-председател на асоциацията на частните училища, пред 24 часа. - Вие сте директор на най-старото частно учебно заведение у нас, което навърши четвърт век. Нека ви върна назад във времето – какво ви амбицира да се захванете с това начинание?

Запасите от пшеница в ЕС намаляват до най-ниско ниво от 13 години

http://www.investor.bg/evropa/334/a/zapasite-ot-pshenica-v-es-namaliavat-do-nai-nisko-nivo-ot-13-godini-237577/

Комбинацията от слаба реколта, силно потребление и по-висок от очакваното износ пресушава резервите

Григор Димитров направи фаулстарт в сезона на клей след загуба от Робредо в Маракеш

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/13/2953425_grigor_dimitrov_napravi_faulstart_v_sezona_na_klei/?ref=rss


Българският тенисист започна неуспешно сезона на червени кортове. Той беше отстранен от Томи Робредо още в първия си мач в Маракеш.

Водачът в схемата, който получи "уайлд кард", отстъпи с 4:6, 6:1, 1:6 срещу испанеца.

Очаквайте подробности!

Асад: Ще позволим само безпристрастно разследване на случилото се в Идлиб

http://www.cross.bg/razsledvane-asad-budem-1540285.html

/КРОСС/ Президентът на Сирия Башар Асад заяви по време на ексклузивно интервю пред „Франс прес", че ще позволи единствено „безпристрастно" външно разследване на предполагаемото химическо нападение в провинцията Идлиб, заради което след това САЩ нанесе ракетен удар на военновъздушна база на сирийската армия. „Ще позволим разследване единствено, ако то е безпристрастно, когато бъдем сигурни, че страни, които не вземат страна, ще участват в делегацията и бъдем сигурни, че те няма да използват разследването за политически цели", заяви Асад. Според него мирните преговори за спирането на войната в страната са неефективни, защото Вашингтон „не е сериозен" при прекратяването на конфликта. „САЩ не са сериозни при постигането на политическото решение. Те искат да го използват като чадър за терористите", допълни сирийският президент.

Шеф Манчев - инспектор в крайпътно заведение

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/shef-manchev-inspektor-v-krajpytno-zavedenie-6067927

Какво ще спаси Манчев - заведението или лястовичките, които гнездят в салона му – не пропускайте уникалната кулинарна мисия на 18 април в 21.00 ч. по NOVA

Шеф Манчев - инспектор крайпътно заведение

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/shef-manchev-inspektor-krajpytno-zavedenie-6067927

Какво ще спаси Манчев - заведението или лястовичките, които гнездят в салона му – не пропускайте уникалната кулинарна мисия на 18 април в 21.00 ч. по NOVA

Живей активно

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/zhivej-aktivno-2017468


По време на Великденските празници ОП „Общински спортни имоти – Габрово“ предоставя възможност на габровци от всички възрасти да спортуват.


Ще бъдат отворени спортен комплекс „Христо Ботев” и стадион „Априлов” със следното работно време:

14 април, петъ

Меркел: Имаме пропуски в подхода ни към тероризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170901

Меркел: Имаме пропуски в подхода ни към тероризма
Канцлерът Ангела Меркел заяви, че има законодателни пропуски в подхода на 16-те федерални провинции на Германия към заплахата от тероризъм, предаде БТА. "За съжаление, има сериозни различия, що се отнася до законите в отделните провинции", каза тя в интервю за вестниците от медийната група "Функе". Меркел призова федералните субекти да възприемат

На Разпети петък - предимно слънчево, температурата стига 26 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6170891

На Разпети петък - предимно слънчево, температурата стига 26 градусаПрез нощта облачността ще е разкъсана, на много места намаляваща до ясно. Ще духа слаб западен вятър. Минималните температури ще са от 3 до 8 градуса. Утре ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в планинските райони ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър.

Американско списание: Анджелина Джоли се омъжва за богат британец

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6170892

Американско списание: Анджелина Джоли се омъжва за богат британецАнджелина Джоли се омъжва за богат британски филантроп само седем месеца след раздялата си с Брад Пит, пише американското списание "Ин тъч". Според статията в изданието въпросният поданик на Нейно Величество бил семеен приятел, 40-годишен бизнесмен, а новата връзка на Анджелина била старателно прикривана от нейните близки и приятели.

Не пийте и не гответе с водата в Хасково, препоръчва здравното министерство

http://www.clubz.bg/52828-ne_pijte_i_ne_gotvete_s_vodata_v_haskovo_preporychva_zdravnoto_ministerstvo

Въпреки незначителния здравен риск е добре хасковлии да не ползват водата в града за пиене и готвене, съобщи бТВ. Причината е наднормено съдържание на уран.

Това препоръча междувемодствена работна група на Министерството на здравеопазването, Министерството на околната среда и водите и Министерството нарегиоалното развитие и благоустройството. 

Вчера здравното министерство съобщи за установеното от Районната здравна инспекция замърсяване, но позицията беше, че няма опасност за хората. Сега като превантивна мярка обаче се препоръчва водата в Хасково да се ползва само за къпане и миене.

Междувременно прокуратурата започва проверка защо за наличието на уран се е знаело в последните 6 месеца, но до вчера не са предприети никакви мерки.

Изследванията, извършени в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита и Изпълнителната агенция по околна среда, засега са предварителни. Вече са събрани нови проби, резултатите от които ще са ясни следващата седмица. Пълната проверка трябва да приключи до 20 дни.

„Тя и той“ показва комичната страна на връзките

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/tia-i-toj-pokazva-komichnata-strana-na-vryzkite-6067926

Популярният влогър Павел Колев е главният герой във втория сезон на уеб поредицата

Опасният трихлоретан в „Полимери“ е прехвърлен успешно в здрав резервоар

http://www.moreto.net/novini.php?n=348853

Опасното вещество трихлоретан в „Полимери“ е прехвърлено успешно от компрометирания резервоар в нов и подсигурен. Утилизацията на химикала обаче не бива да бъде отлагана и трябва да се случи възможно най-скоро. Предвид високите нива на киселинност химикалът може да престои в контейнера около 2 години.

Повече от половината варненски фирми са декларирали печалбата си по интернет

http://www.moreto.net/novini.php?n=348838

57 023 е общият брой на подадените декларации от корпоративни клиенти в НАП Варна до края на март на 2017 година. 35 240 от тях са подадени по електронен път, което представлява 61.80% от общо подадените декларации. 13 686 от дружествата са подали декларациите си в местния офис на НАП, а 8 097 са ползвали услугите на „Български пощи“.

Теодор Ушев предложи 30-годишна уседналост за децата на властта

http://www.mediapool.bg/teodor-ushev-predlozhi-30-godishna-usednalost-za-detsata-na-vlastta-news262673.html

Известният български художник и аниматор Теодор Ушев предложи свои идеи за уседналост за всички избори у нас. Идеята му идва в отговор на проекта за законови промени, лансиран от президентството и ограничаващ изборните права на по-голямата част от сънародниците ни в чужбина. Във "Фейсбук" Ушев, който твори в Канада, и който бе номиран от Американската филмова академия за "Оскар" за късометражния си филм "Сляпата Вайша", написа: "В съответствие с добилия популярност Закон за Уседналост, предлагам следната точка: 1. Всички кандидати за овластяване (депутати, министри, президенти) да подписват декларация, че а. Децата им ще пребивават и живеят (уседнали), в следващите 30 г., в страната на местожителство на родителите. б. Ще учат и ще се лекуват (ползват услугите на образованието и здравеопазването) единствено в държавата, които родителите им управляват. Това ще създаде една независима, просперираща и уседнала държава, управлявана от грижовни родители. И поколение, освободено от чужди зависимости."  

Герджиков ще ходатайства пред бъдещия премиер за Западните покрайнини

http://www.mediapool.bg/gerdzhikov-shte-hodataistva-pred-badeshtiya-premier-za-zapadnite-pokrainini-news262672.html

Екипът на служебното правителство подготвя препоръки към следващия редовен кабинет във връзка с различни проблеми и сфери. Сред тях ще има и препоръки по отношение на Западните покрайнини, които са свързани основно с образованието и стимулиране на икономиката на този край чрез инвестиции. Това съобщи служебният премиер Огнян Герджиков, който се срещна в четвъртък в Босилеград с членовете на Националния съвет на българското малцинство в Сърбия и разговаря с тях по темите, които вълнуват българите в Западните покрайнини. "Всички държавни мъже сме длъжни да надграждаме. Аз ще ходатайствам пред бъдещия премиер да се опита в рамките на своя, вече дълъг мандат, ако не всичките, то поне част от проблемите да бъдат решавани", е допълнил Герджиков, цитиран от правителствения пресцентър. Премиерът е посочил, че страната ни е готова да помогне на Сърбия в затварянето на преговорните глави за присъединяването към Европейския съюз. "България има държавен интерес Сърбия да стане час по-скоро член на ЕС, тъй като това ще даде допълнителен стимул в отношенията между двете страни и нещата ще изглеждат различно, след като бъдем в едно европейско семейство заедно", е казал Герджиков. В рамките на посещението Огнян Герджиков ще има работна среща с Ивица Дачич, първи вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия. Двамата ще положат цветя на паметника на Васил Левски в центъра на града и ще открият изложбата Световен конкурс за детска рисунка в Културния дом, с което ще бъде даден официалният старт на Международния детски Великденски фестивал.

Тръмп: Отношенията с Русия ще се получат добре

http://pogled.info/svetoven/tramp-otnosheniyata-s-rusiya-shte-se-poluchat-dobre.84662

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп заяви, че отношенията между Вашингтон и Москва ще доведат до положителен резултат, ден след посещението на държавния секретар Рекс Тилърсън в руската столица.

Асад отрече Сирия да притежава химическо оръжие

http://pogled.info/svetoven/asad-otreche-siriya-da-pritezhava-himichesko-orazhie.84663

/Поглед.инфо/ Сирийският президент Башар Асад заяви, че неговото правителство е предало още през 2013 г. всички химически оръжия, с които разполага и не би могло да извърши атаката със зарин срещу град Хан Шейхун миналата седмица.

Международната коалиция отрича да е нанасяла удар по склад с химическо оръжие

http://pogled.info/svetoven/mezhdunarodnata-koalitsiya-otricha-da-e-nanasyala-udar-po-sklad-s-himichesko-orazhie.84664

/Поглед.инфо/ Международната коалиция начело със САЩ заяви, че не е нанасяла въздушен удар по склад с химическо оръжие на терористите от „Ислямска държава” в сирийската провинция Дейл ез Зор, за която съобщи сирийското военно командване.

Прокурорки се наливат с алкохол в работно време

https://vesti.bg/bulgaria/sad/prokurorki-se-nalivat-s-alkohol-v-rabotno-vreme-6067925

Въпреки че поведението им е установено, Цветанка Гетова и Милена Даскалова не се трогнали, а си поръчали по още една бира

30 мигранти са заловени за последното денонощие на сръбско-румънската граница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170872

30 мигранти са заловени за последното денонощие на сръбско-румънската границаНад 30 мигранти от Ирак и Пакистан са заловени през последните 24 часа на границата със Сърбия при опит да влязат нелегално в Румъния, съобщава Аджерпрес, цитирана от Фокус. Граничните полицаи от западния румънски окръг Тимиш са заловили група от 33 иракски и пакистански граждани, от които 24 пълнолетни на възраст между 18 и 49 години,

Ерменков: В цялата каша, наречена програма, се е загубила целта, към която ще се стреми България

http://www.cross.bg/programa-bulgariya-ypravlenska-1540284.html

/КРОСС/ Спорните теми в управленската програма на ГЕРБ и Обединените патриоти според Таско Ерменков от БСП са гласуването на българите в чужбина, борбата за повече национално самосъзнание и социалните помощи - дали те ще бъдат обвързани с минималната заплата, или ще се увеличат само минималните пенсии. „Загуби се социалният елемент в тази програма. Струва ми се, че не е ясен лозунгът „България над всичко". Дали това ще е България на богатите, или на бедните? Дали България на далаверите, или на честния труженик? В цялата каша, която са се опитали да съставят като управленска програма, се е загубила целта, към която България ще се стреми. Какво искаме? Четири години управление на две политически сили - едната коалиция, другата отделна. Това ли е целта на тази управленска програма?", заяви Ерменков пред БНР. Според него постигнатите компромиси са на гърба на българския народ. „Какво стана с позициите на ВМРО и Атака по отношение на „Южен Поток" и АЕЦ "Белене"? Някъде да се виждат в тази управленска програма, да са споменати поне? Когато няма принципност в приемането на една управленска програма, когато компромисът е в основата, за да се направи правителство, а не да се развива България, няма как да очакваме добро бъдеще на държавата. Ние, като опозиция, ще бъдем конструктивни, няма излишно да клатим лодката, но няма да допуснем тези компромиси да бъдат на гърба на обикновения човек", каза още социалистът

ВСС бе сезиран за прокурорски запой в работно време

http://www.mediapool.bg/vss-be-seziran-za-prokurorski-zapoi-v-rabotno-vreme-news262671.html

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в четвъртък две предложения до Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) за образуване на дисциплинарни производства срещу шефката на Варненската районна прокуратура Цветанка Гетова и заместничката й Милена Даскалова. Това съобщиха от държавното обвинение само седмица, след като срещу двете бяха образувани дисциплинарки за това, че м.г. принудили жена да оттегли жалбата си за закана с убийство срещу мъжа с когото живее. Този път Гетова и Даскалова попадат в полезрението на главния прокурор и ВСС заради запой в работно време. Става въпрос за случай от 13 март (понеделник) т.г., когато двете решили да отидат със служебна кола във варненско заведение. Въпреки че това се случва в работно време – малко след 13.30 часа, двете си поръчали солидно количество алкохол и така и не се върнали на работа. Два часа по-късно в заведението са отишли обвинители от апелативната прокуратура и окръжната прокуратура във Варна, за да извършат проверка на подаден сигнал, че "прокурори на ръководни позиции употребяват алкохол в работно време извън прокуратурата". В този момент Гетова и Даскалова все още консумирали поръчките си. "Снети са обяснения от сервитьорите в ресторанта и е изискан касов бон за консумираните от Гетова и Даскалова храни и напитки. В хода на проверката било установено, че до 15.30 часа прокурорите Гетова и Даскалова са поръчали и консумирали 5 поръчки ракия "Бургас 63", 1 ракия "Бургаска мускатова", 2 поръчки уиски "Джак Даниелс". Поръчали и консумирали са още 2 бири "Туборг" и 1 минерална вода", съобщават от държавното обвинение в четвъртък. Според главния прокурор подчинените му грубо са нарушили "утвърдените в обществото разбирания за благоприличие, висок морал и почтеност", както и Правилника за вътрешния трудов ред във Варненската районна прокуратура. В съобщението се казва още, че въпреки присъствието на техни проверяващи колеги в заведението, Гетова и Даскалова невъзмутимо си поръчали по още една бира и продължили с дългия си обяд до около 21.00 часа. Предложенията за образуване на дисциплинарни производства срещу двете ще бъдат разгледани идната сряда от Прокурорската колегия във ВСС.

Стругаре и Gonjasufi ще изнесат съвместен хип-хоп концерт на 14 май

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/04/13/2953368_strugare_i_gonjasufi_shte_iznesat_suvmesten_hip-hop/?ref=rss


Българският алтернативен рапър Стругаре и американската хип-хоп звезда Gonjasufi ще изпълняват песните си на съвместен концерт в Mixtape 5 на 14 май. Събитието е организирано от "Фалшименто", които 4 дни по-късно ще представят британския изпълнител Kojey Radical и софийското дуо Григовор/Гена на същата сцена.

Gonjasufi идва от Сан Диего, Калифорния, за да завърши европейското си турне в София. Той е част от независимата звукозаписна компания за алтернативна...

Видео: В Китай взривиха замръзнала река на 20 места

http://www.dnevnik.bg/video/2017/04/13/2953364_video_v_kitai_vzriviha_zamruznala_reka_na_20_mesta/?ref=rss


Плътната ледена покривка на река Хъйлундзян в едноименната североизточна провинция на Китай бе взривена, за да се предотвраят наводнения.

Зарядите бяха заложени на повече от 20 места, където ледът се е струпал през последните 4 дни и ако не бъде разбит, водата започва прелива през бреговете.

Властите се намесиха за взривяване на ледените бентове, защото времето в района започва да се затопля и реките стават пълноводни.

Тайван е първата азиатска страна, забранила кучешкото и котешкото месо

http://www.moreto.net/novini.php?n=348849

Тайван стана първата азиатска страна, забранила кучешкото и котешкото месо. За нарушителите глобите варират от 1600 до 8000 щатски долара. Забраната обхваща развъждането, продаването, производството и употребата на кучешко и котешко месо.

Пчеларите призовават да не се пръска рапицата през деня

//dariknews.bg/regioni/razgrad/pchelarite-prizovavat-da-ne-se-pryska-rapicata-prez-denia-2017465

Пчеларите от Разградско призоваха арендаторите да не пръскат нивите си през деня, а само вечер, тъй като съществува опасност за медоносните насекоми. Това стана по време на вече традиционна работна среща при областния управител Манол Кившанов в началото на пролетно-летния сезон.
Участниците

Все още има уран във водата в Хасково, препоръчват да не се пие засега

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vse-oshte-ima-uran-vyv-vodata-v-haskovo-preporychvat-da-ne-se-pie-zasega-2017466

Продължава да се отчита наличие на уран в питейната вода в отделни райони на Хасково. Това показват предварителните резултати от последните проби, извършени в Националния център по радиобиология и радиационна защита, съобщиха преди минути от здравното минис

"Лудогорец" взе още една купа след успех над "Левски" с дузпи

//dariknews.bg/regioni/razgrad/ludogorec-vze-oshte-edna-kupa-sled-uspeh-nad-levski-s-duzpi-2017467

Само за два дни академията на Лудогорец добави две купи на БФС в своята витрина - съобщава клубният сайт. Талантите от школата на шампиона, родени след 1 януари 2003 г., се справиха със силния отбор на Левски след изпълнение на дузпи – 10:9. В редовното време мачът, който се игра на стадион „Ивайло

Не преподписваме с телекома при отпадане на роумунга

//dariknews.bg/novini/biznes/ne-prepodpisvame-s-telekoma-pri-otpadane-na-roumunga-2017464

Отпадането на таксите за роуминг в Европейския съюз от 15 юни не налага преподписване на договори с мобилните оператори. Това обясни за Дарик председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков
 

Жена потърси голямата сума пари, намерени в хранителен магазин в София (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170863

Жена потърси голямата сума пари, намерени в хранителен магазин в София (видео)Жена е потърсила загубената голямата сума пари, които бяха намерени в плик в хранителен магазин, съобщиха от полицията. Петя Колева е била близо седмица в чужбина. Потърсила парите веднага след като се върнала в София и разбрала за случая от медиите. Парите била загубила на 5 април. Намерените банкноти били по 50 лева.

КЗП: Не се поддавайте на агресивни туристически оферти "последна възможност"

http://econ.bg/Новини/КЗП-Не-се-поддавайте-на-агресивни-туристически-оферти-последна-възможност-_l.a_i.740910_at.1.html

Потребителите да не се поддават на агресивни послания, че остават само една или две стаи в избрания от тях хотел, когато правят резервации през...

Осем банки предложиха изгодни ипотечни кредити през март

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/osem-banki-predlojiha-izgodni-ipotechni-krediti-prez-mart-237558/

Кредитните институции пoнижaвaха лиxви и коригираха предложенията си в пaĸeтите oт ycлyги, пише в анализ на MoitePari

Фенове на "Локо" (Пд) с "кърваво писмо" във фейсбук

https://www.24chasa.bg/sport/article/6170864

Фенове на "Локо" (Пд) с "кърваво писмо" във фейсбукЧаст от феновете на "Локо" (Пд), обединени в една от фракциите, пуснаха прочувствено обръщение към футболистите във фейсбук. "Кървавото писмо" е продиктувано от последните събития, в частност от загубите от "Лудогорец" и "Левски" съответно за купата и в Първа лига, с общ резултат 0:9. Веднага след втората старши треньорът и клубна легенда Едуард

"Тойота" изобрети иновативна роботизирана протеза за крак

http://www.mediapool.bg/toiota-izobreti-inovativna-robotizirana-proteza-za-krak-news262670.html

Автомобилният гигант “Тойота“ изобрети иновативна роботизирана протеза за крак, предназначена да помогне на частично парализирани хора отново да проходят. В четвъртък компанията дори направи първата публична демонстрация на новото роботизирано приспособление в главния си офис в Токио, с която го представи на света, съобщи БГНЕС. Системата на “Welwalk WW-1000“ е направена от моторизирана механична рамка, която се прикача към крака на човек от коляното до долу. За момента роботът асистент е пригоден да бъде носен само на единия от двата крака на хора, чиято една страна от тялото е била тежко парализирана след преживян инсулт. А рехабилитационните процедури с него ще се извършват на специална пътека за бягане, която ще помага на пациентите с баланса. “Предвид факта, колко разпространена е парализата вследствие на инсулт в Япония, САЩ и Европа, очакваме устройството на “Тойота“ да се окаже наистина полезно“, казва доктор Еичи Саито, който е медик и вицепрезидент на “Фуджита Хелт Юнивърсити“ – университетът, взел активно участие в разработката на протезата. Очаква се близо 100 от “Welwalk“- системите да бъдат въведени в японските болници до края на годината. Цената на протезата ще включва еднократна вноска от 1 млн. йени (9000 долара) и още 350 000 йени (3200 долара) месечна такса. Пред медиите Тошиюки Исобе – ръководителят на проекта за “Тойота“ заяви, че “Welwalk“ въплъщава идеално желанието на компанията да приложи роботиката в медицината и други области на социалното подпомагане и грижи, а не само в сферата на забавленията. В момента японският автомобилен гигант разполага и с дроид, наподобяващ героя R2-D2 от “Междузвездни войни“, чиято механична ръка помага на прикованите към легло хора да взимат вещи от къщата си. “Целта ни е да предоставим на всеки възможността да се движи“, споделя Исобе.  

Милан вече е китайски

http://offnews.bg/news/n_1/n_652915.html

Италианският гранд Милан официално премина в китайски ръце. Днес контролираният от бившия премиер на Италия Силвио Берлускони холдинг Fininvest обяви, че е продал 99,3% от акциите на "росонерите" на китайски консорциум, оглавяван от Юнхун Ли.  Цената е 740 милиона евро, като в нея влизат и задължения на Милан в размер на 220 милиона. Така след повече от 30 години начело на един от най-титулованите европейски отбори, Берлускони слиза от сцената. Той купи Милан през 1986 година и по време на ръководството му тимът спечели осем титли в Италия и триумфира пет пъти в КЕШ и Шампионската лига. В последните години обаче славата на Милан помръкна и клубът се превърна в бледа сянка на славното си минало. #BREAKING AC Milan sold to Chinese-backed consortium: official — AFP news agency (@AFP) April 13, 2017

Мая Манолова: КЕВР увеличи цената на парното в интерес на енергийните дружества

http://www.cross.bg/tzenata-manolova-parnoto-1540282.html

/КРОСС/ Омбудсманът Мая Манолова изпълни намерението си и внесе поредна жалба срещу необоснованото, според нея, решение на Комисията за енергийно и водно регулиране да увеличи цената на парното. Към жалбата, подадена в Административния съд на София-град, се присъединиха и граждани, и представители на неправителствени организации. Манолова бе категорична, че решението на Комисията за енергийно и водно регулиране от 7 април, с което цената на топлинната енергия е увеличена средно с 23 процента, е незаконосъобразно. „И в този случай нямаше предвиденото в закона обществено обсъждане. Процедурата по повишаване на цената на парното започна още преди да е извършено увеличението на природния газ и в хода на самата процедура от топлофикационните дружества не бяха постъпили заявления с искане за това увеличение. На практика КЕВР служебно увеличи цената на парното в интерес на енергийните дружества, без те да са инициирали тази процедура. Решението е без мотиви, неаргументирано, без съответен икономически анализ. Затова не може да бъде направена проверка как е извършено ценообразуването", обяви Манолова, цитирана от БНР.  

МАЕ: Петролните пазари са много близо до баланс

http://www.investor.bg/surovini/365/a/mae-petrolnite-pazari-sa-mnogo-blizo-do-balans-237576/

Агенцията ревизира прогнозата за глобалното търсене на петрол през 2017 г. заради по-бавния ръст на активността в Русия и Индия

6 години затвор за мъж, който запалил полицай

http://www.cross.bg/zapali-politzeiiski-myastoto-1540281.html

/КРОСС/ Шест години затвор. Това е присъдата, която постанови окръжният съд в София за мъж, запалил полицейски служител, съобщиха от институцията. Драмата се разиграла на 12 май миналата година в село Вакарел. Подсъдимият П. Д. заплашил, че запали къщата на свои съселяни, а причината била, че един от тях бил ударил дъщеря му. Докато той отправял закани на мястото пристигнал полицейски инспекто, но въпреки присъствието на полицая, мъжът продължил да заплашва хората в къщата, че ще ги запали. Заплахи отправил и към самия полицай. В един момент той излял част от бензина върху главата на полицая, последвала физическа схватка между двамата, при която П. Д. успял да запали бензина и съответно служителя на реда. Полицият успял да загаси огъня с ръка и да издърпа тубата от виновния, а малко след това на мястото на престъплението пристигнал патрул, който арестувал П. Д. Присъдата на мъжа не е окончателна и подлежи на обжалване.  

Руските хакери разкриха предател сред атлетите

http://offnews.bg/news/n_1/n_652914.html

Руската хакерска група Fancy Bear разкри предател в редиците на атлетите, който е давал информация на международната федерация (IAAF) относно употребата на допинг. Става въпрос за четирикратния шампион на Русия по бягане на къси дистанции Александър Хюте. Той е станал информатор през 2015 година, когато е заловен с допинг. Атлетът обвинява в кореспонденция с шеф в IAAF своята треньорка Зухра Верещагина. Именно тя настоявала за приема на определени препарати от забранителния списък. Хюте е искал да му бъде намалено наказанието от четири години срещу полезна информация от кухнята на руската атлетика. Той посочва няколко имена на местни атлети, които със сигурност са взимали допинг, но пробите им са били подменени.

Утре над Черноморието ще бъде предимно слънчево

http://www.moreto.net/novini.php?n=348820

През нощта облачността ще е разкъсана, на много места намаляваща до ясно. Ще духа слаб западен вятър. Минималните температури ще са от 3° до 8°. По Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който след обяд ще се ориентира от изток-югоизток.

Подвижен небостъргач? Може би това е бъдещето!

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6170524

Подвижен небостъргач?
Може би това е бъдещето!Проект за подвижен небостъргач, който ще помага в борбата с глада, спечели първата награда в международен конкурс. Skyscraper Competition бе организиран за 12-а поредна година от списание eVolo и е за футуристични високи здания. Небостъргачът победител е проектиран от поляците Павел Липински и Матеуш Франковски и е наречен Мashambas.

Цацаров отказа на ДОСТ да поиска касиране на вота

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-otkaza-na-dost-da-poiska-kasirane-na-vota-news262669.html

Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да внесе в Конституционния съд (КС) искането на ДОСТ за касиране на изборите.   В четвъртък в отговора си до партията на Лютви Местан Цацаров е заявил, че няма данни да са извършени тежки и повсеместни нарушения, които да са довели до опорочаване на изборния процес.   "Няма данни за нарушения от такова естество, че да води до дълбоко компрометиране на резултатите и невъзможност да се установи действителната воля на избирателите", пише главният прокурор.   Мотивите на ДОСТ да поиска резултатите от изборите да бъдат отменени основно са два - блокадата на границата от Обединените патриоти и изискването декларацията за допълване на избирателния списък да се попълва и подписва пред членовете на секционната комисия.   От партията на Местан твърдят, че от 21 до 26 март заради блокадите на трите гранични пункта с Турция хиляди български граждани са били възпрепятствани да упражнят избирателното си право. А с указанието на ЦИК къде и как да се попълват декларациите за добавяне в списъка с избиратели недопустимо е въведено изискване за образователен ценз за писмена грамотност на български език.   В отказа да сезира КС главният прокурор се е опрял на решение на конституционните съдии отпреди 4 години. "В него е застъпено становището, че незаконността на изборите може да бъде обусловена само от нарушения с особено съществен характер, когато се констатира, че изборният процес е протекъл в нарушение на основополагащите демократични конституционни принципи, относими към избирателното право (общо, пряко и равно избирателно право с тайно гласуване – чл. 10 от Конституцията), които са в такава степен тежки и повсеместни, че опорочават изцяло изборния процес и общи резултат от изборите", пише Цацаров.   За блокадите на ГКПП "Капитан Андреево", "Малко Търново" и "Лесово" главният прокурор сочи, че те са продължавали средно 3-5 часа и периодично са били пропускани хора и коли, а "компетентните органи своевременно са се намесили и практически е била осигурена необходимата възможност за преминаване“.   За "недопустимото изискване за образователен ценз" в отговора си до ДОСТ Сотир Цацаров заявява, че то не намира подкрепа в документите, които от партията са изпратили на прокуратурата. В четири от сигналите се говорело за забавяне на гласуването по тази причина и струпване на повече хора.   Според главния прокурор не може да се приеме, че по време на изборите са извършени такива нарушения, които да опорочат резултатите от вота и да наложат сезирането на КС.   От държавното обвинение съобщиха, че Цацаров е отказал да оспори и законността на изборите в 16 МИР в Пловдив и 5 МИР във Видин по сигнали от отделни кандидати за народни представители в тези райони.

ГЕРБ и Обединени патриоти договориха управленска програма до 2021 година

http://econ.bg/Новини/ГЕРБ-и-Обединени-патриоти-договориха-управленска-програма-до-2021-година-_l.a_i.740911_at.1.html

Преговорният процес за изработването на обща стратегическа програма за бъдещото коалиционно управление на ГЕРБ и Обединени патриоти е завършена и...

Братът на Еди Мърфи почина на 57 г. от левкемия (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170840

Братът на Еди Мърфи почина на 57 г. от левкемия (обзор)По-големият брат на Еди Мърфи почина след битка с левкeмия в нюйоркска болница на 57 г. Чарли Мърфи, успешен комик, известен с участието си в Шоуто на Чапел, се е подлагал на химиотерапия. Според Ти Ем Зи членовете на семейството му са били напълно шокирани, защото смятали, че Чарли се е подобрявал.

Ученици от Варна създадоха космическа полиция срещу терористични атаки

http://www.moreto.net/novini.php?n=348845

Проект на ученици от Варна, класиран на трето място в конкурс на НАСА, предвижда как Земята да бъде защитена от терористични атаки чрез космическа полиция. Според разработката на единадесетте участници космическият Интерпол трябва да следи за всички химически и ядрени оръжия на Земята, както и за всички групировки, които биха създали проблеми на планетата.

Discovery Channel проследява търсенето на изгубените милиони на Пабло Ескобар

http://www.cross.bg/eskobar-discovery-channel-1540280.html

/КРОСС/ Пабло Ескобар, най-известният колумбийски наркобарон, се превръща от обикновен наркотрафикант в глава на кокаиновия картел в Меделин - империя с приходи от десетки милиарди долари от продажба на наркотици. Ескобар е изхарчил много от парите си за луксозни вещи и имоти по света. Според градските легенди обаче, голяма част от богатството му все още не е открито и е заровено из Колумбия и Централна Америка. С безпрецедентен достъп и помощта на колумбийското правителство, Discovery се впуска в търсене на предполагаемото скрито съкровище на колумбийския наркобарон в новата поредица „Милионите на Ескобар" (работно заглавие), която ще се излъчи по-късно през годината. Дъг и Бен, бивши офицери от ЦРУ, са на мисия да разрешат мистерията веднъж завинаги. Те комбинират уменията си с последен модел георадар, за да намерят незаконните печалби от наркотици на Ескобар. „Милионите на Ескобар" (работно заглавие) е продуциран за Discovery Channel от Network Entertainment и Blackfin. Изпълнителни продуценти са Дерик Мъри и Джено Макдърмът, заедно с Фред Пичел и Дъг Лукс. Изпълнителни продуценти за Discovery Channel са Мат Вафиадис и Линдзи Малинчак. За повече информация, посетете www.discovery.com.        

Мерилин Монро е била затрупана с дългове преди да почине

https://www.actualno.com/curious/merilin-monro-e-bila-zatrupana-s-dylgove-predi-da-pochine-news_605759.html

Броени месеци преди да почине актрисата Мерилин Монро е била затрупана с дългове. Това доказва поглед върху личната й чекова книжка, която в момента се продава на търг от аукционната къща "Джулиенс Окшънс". Според съдържанието на книжката, красавицата е била превишила кред

“Ужас, високо строителство!”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6169155

“Ужас, високо строителство!” Вместо да се радваме, че градът ни се развива, ние негодуваме, сякаш това е единственото, в което ни бива СОФИЯ няма да изглежда като Париж, Лондон, Рим, Виена, казвате. Нека бъдем честни. Тя никога няма да изглежда като тях. Искате високите сгради да имат “свое” място, на което да са групирани, както в други големи европейски градове,

Джъд Лоу ще играе младия Дъмбълдор във „Фантастични животни 2“

http://offnews.bg/news/n_1/n_652865.html

Джъд Лоу ще поеме ролята на младия Дъмбълдор в продължението на „Фантастични животни и къде да ги намерите“. Спечелилият Оскар актьор, играл за последно в драматичния сериал „Младият Папа“ на Паоло Сорентино, ще последва стъпките на Ричард Харис и Майкъл Гембън, които изиграха предишните версии на героя в поредицата за Хари Потър. Авторката Джоан Роулинг разкри през 2007 г., че героят Дъмбълдор е гей, но не е ясно дали сексуалността му ще бъде елемент от предстоящия филм. Тази година вече видяхме няколко хомосексуални превъплъщения в две касови продукции - „Красавицата и Звяра“ и новият „Пауър Рейнджърс“. „Фантастични животни и къде да ги намерите“ - отделна адаптация на историята за Хари Потър - беше голям хит през 2016 г., като достигна печалба от над 800 милиона долара в световен мащаб. Роулинг разкри, че новата продукция би се равнявала на пет филма. Втората част ще бъде режисирана отново от Дейвид Йейтс, който дирижира първата, и Лоу ще се присъедини към Джони Деп, който се въплъти отново в подлия Гелърт Гриндълуолд. "Джъд Лоу е феноменално талантлив актьор, на чиято работа отдавна се възхищавам, и чакам с нетърпение най-после възможността да работя с него", каза Йейтс в изявление. „Джоан Роулинг разкрива един много по-различен момент от живота на героя и знам, че Лоу блестящо ще улови всички неочаквани аспекти на Албус Дъмбълдор“. В филмите за Потър виждаме Дъмбълдор като директора на Хогуортс, още от предисториите, а сега той ще бъде претърпи метаморфоза. Джъд Лоу може да бъде видян в „Рицарите на кръглата маса: Крал Артур“ на Гай Ричи и в партньорство с Руни Мара в музикалната драма „Vox Lux“.

БДЖ пуска над 13 800 допълнителни места във влаковете за Великден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170796

БДЖ пуска над 13 800 допълнителни места във влаковете за Великден

„БДЖ – Пътнически превози” ЕООД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната. Увеличението на съставите на влаковете се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на почивните дни по повод Великден. Това съобщиха от пресцентъра на "Холдинг Български

С растителни багрила се постигат най-ярките цветове на великденските яйца

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/s-rastitelni-bagrila-se-postigat-naj-iarkite-cvetove-na-velikdenskite-iajca-2017463

Велики Четвъртък е един от най-важните дни през Страстната седмица. Християните боядисват великденски яйца. На този ден започва подготовката на хлябовете, свързани с празника. Познатите днес козунаци са по-късен вариант, преди тях българите месят краваи и обредни хлябове.
 
В средата

Обвинение за мъжа, прострелял уличен музикант в подлеза на "Плиска"

//dariknews.bg/regioni/sofiia/obvinenie-za-myzha-prostrelial-ulichen-muzikant-v-podleza-na-pliska-2017462

26-годишният мъж, който вчера простреля уличен музикант в подлеза до бившия хотел "Плиска", е обвинен за нанасяне на средна телесна повреда. Това съобщиха за Дарик от районна прокуратура в София.
 
Към момента младежът е задържан за 72 часа, а в събот

Осъдиха Русия да плати 3 млн. евро на жертвите от Беслан

http://www.moreto.net/novini.php?n=348846

Европейският съд по правата на човека осъди Русия да изплати три милиона евро на ищците по делото за заложническата криза в Беслан през 2004 г., когато загинаха над 300 души, съобщи Франс прес. Според съда властите не са успели да предотвратят вземането на заложници в училище в град Беслан, република Северна Осетия, от отряд прочеченски бунтовници, допуснали са сериозни грешки при подготовката и контрола върху операцията по сигурността и са използвали непропорционална сила при последвалия щурм.

Динко от Ямбол пребил приятелката си? Той: Тя е все дрогирана и пияна, паднала е!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170733

Динко от Ямбол пребил приятелката си? Той: Тя е все дрогирана и пияна, паднала е!Тежък побой е нанесъл ловецът на мигранти Динко от Ямбол на приятелката си Деси, научи Burgas24.bg от сигурни източници. Екшънът се е разиграл късно вечерта на 11-и април в къщата му в Ямбол. От УМБАЛ-Бургас потвърдиха за нашата медия, че момичето е прието след полунощ с множество травми и наранявания по цялото тяло.

„Бясно” записване на румънци за великденски уикенд в Балчик и Албена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170777

„Бясно” записване на румънци за великденски уикенд в Балчик и Албена„Днес около 800 румънци се запасиха за великденските празници в хотелите по Северното Черноморие. В Балчик и в курорта „Албена”, където гости чакат 5-7 хотела, вероятно ще отворят още хотели, освен предвидените досега” – каза председателят на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Димитров.

Прокуратурата в Черна гора обвини в тероризъм двама руски граждани

https://www.actualno.com/europe/prokuraturata-v-cherna-gora-obvini-v-terorizym-dvama-ruski-grajdani-news_605756.html

Прокуратурата в Черна гора повдигна обвинение в тероризъм срещу обвиняемите за инцидентите по време на изборите на 16 октомври 2016 г., съобщи БГНЕС. Обвинението в тероризъм е срещу руските граждани Едуард Шишмаков и Владимир Попов, както и срещу лидерите на опозиционния Дем

БДЖ пуска 13 800 допълнителни места във влаковете по празниците

http://www.cross.bg/sofiya-vlakovete-dopulnitelni-1540278.html

/КРОСС/ „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната. Увеличението на съставите на влаковете се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на почивните дни по повод Великден. От днес (13-и април) до 18-и април включително, националният железопътен превозвач ще предостави над 13 800 допълнителни места във влаковете по най-натоварените маршрути в страната. Основните направления, по които влаковете ще се движат с допълнителни вагони са: София - Варна - София, София - Бургас - София, София - Пловдив - София, София - Горна Оряховица - София, София - Русе - София, София - Силистра - София, София - Лом - София, София - Видин - София, София - Благоевград - София, Варна - Пловдив - Варна и др. „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД напомня на своите клиенти, че при закупуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват от 10 % до 30 % намаление от редовната цена на билета в зависимост от различните търговски оферти на дружеството. Клиентите на националния железопътен превозвач могат да получат подробна информация за свободните места във влаковете през почивните дни от служителите на гишетата „Информация" и билетните каси в железопътните гари и бюра в страната или на националния информационен телефон 0700 10 200.  

Хю Джакман предизвика Ноле на тенис

http://offnews.bg/news/n_1/n_652912.html

Популярният холивудски актьор Хю Джакман отправи предизвикателство към бившия номер 1 в мъжкия тенис Новак Джокович. Известният с ролята си на Върколака 48-годишен австралийски артист пусна призива си към сърбина в Инстаграм. "Има ли някой за тенис? Под някой имам предвид теб, Новак Джокович", написа Джакман. Все още няма реакция от Ноле, но той едва ли ще се отнесе отрицателно към подобна оферта. Публикация, споделена от Hugh Jackman (@thehughjackman) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Инфлацията в Германия се забавя през март

http://econ.bg/Новини/Инфлацията-в-Германия-се-забавя-през-март_l.a_i.740909_at.1.html

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през март с 0,2% спрямо февруари, когато нарасна с 0,6%, показват окончателни данни на...

Момиче е подало жалба срещу Динко Вълев за побой

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/13/2953306_momiche_e_podalo_jalba_sreshtu_dinko_vulev_za_poboi/?ref=rss


Господин Вълев - известен като Динко - добил популярност като човекът, който се похвали, че лови бежанци, е нанесъл побой над приятелката си. Тя е подала жалба в полицията, като е установено, че тя е удряна по главата и лицето. Нанесена й е лека телесна повреда, съобщиха за "Дневник" от МВР Бургас.

Момичето първоначално е отказала всякакво съдействие на полицията.

От МВР са получили сигнал от лекарите, които приемат младата жена в четири...

Цацаров иска наказания за почерпени варненски прокурорки

http://www.moreto.net/novini.php?n=348839

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе 2 предложения до Прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарни производства срещу Цветанка Гетова – административен ръководител, районен прокурор на Районна прокуратура /РП/ Варна и Милена Даскалова – заместник районен прокурор на РП Варна за допуснати нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на Съдебната власт.

Индустрията свива инвестициите си със 7.4%

http://www.mediapool.bg/industriyata-sviva-investitsiite-si-sas-74-news262668.html

Индустриалните предприятия смятат да свият инвестициите си през 2017 г. със 7.4% спрямо тези, направени през миналата година. В частия сектор свиването ще е още по-голямо - с 11.2%. През 2016 г. промишлените фирми са намалили инвестициите си, по-конкретно разходите за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи с 1.6% в сравнение с 2015 г. Това става ясно от регулярната анкета на Националния статистически институт (НСИ) за инвестиционната активност сред промишлените предприятия, проведена през месец март. Най-голям дял в инвестициите през 2017 г. се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (44.1%), при което се предвижда ръст от 5.9% спрямо предходната година. На второ място са енергетичните и свързаните с водата сектори (с дял от 27.2%), при които също се очаква увеличение (с 9.9%) в сравнение с 2016 г. На трето място е производството на недълготрайни потребителски стоки, което е с относителен дял от 15.4%. Предвижданията на мениджърите в този сектор са за свиване на инвестиционните програми с 37.0% спрямо предходната година.

Нагласите в Турция: 3 на 1 за Ердоган

https://vesti.bg/sviat/balkani/naglasite-v-turciia-3-na-1-za-erdogan-6067923

Резултатите обаче са много близки и остават в рамките на статистическата грешка

Стоте гола на Роналдо в Европа (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_652910.html

Може да го наричате вече Роналдо Стоте гола в Европа. За Стоте манекенки сигурно също е вярно. Извън майтапа - Кристиано си заслужава уважението.  С двете попадения срещу Байерн асът на Реал стигна границата от сто гола в европейските турнири, което доскоро звучеше като фантастика. "Толкова съм щастлив от победата и от постигнатите 100 гола в европейските турнири. Огромно благодаря на всички мои колеги и треньори. Без тях това нямаше да е възможно", написа Роналдо в социалните мрежи. От Манчестър Юнайтед също не пропуснаха да ме честитят постижението. Все пак португалецът записа доста от головете си с екипа на "Червените дяволи". УЕФА също почете Роналдо и пусна клип с головете му. 

NOVA спечели зрителите с разследване на "ало" измами

https://vesti.bg/bulgaria/medii/nova-specheli-zritelite-s-razsledvane-na-alo-izmami-6067922

Серията от репортажи по горещата за обществото тема затвърждава лидерската позиция на NOVA в сутрешен блок и новини

Турция с последен ултиматум към Европа след референдума

http://offnews.bg/news/n_1/n_652906.html

Турция ще постави последната си оферта за отпадането на визовия режим за турски граждани, пътуващи към  ЕС, след конституционния референдум в неделя, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от агенция "Анадолу".  "Ще оправим последното си предложение към ЕС след 16 април", каза Чавушоглу. Първият дипломат обясни, че след това Анкара ще вземе решение как да действа и ще го оповести. По думите му отпадането на визите е част от договореното през миналата година споразумение за мигрантите между Турция и ЕС. Анкара многократно е заплашвала да спре да изпълнява задълженията си и да пусне бежанците от своя територия към Европа. Условията на постигната сделка включват предоставяне на 6 млн. евро на Турция и отпадане на визовия режим за нейни граждани.

"ЦСКА 1948" - футболният стартъп, който опитва да пребори съмненията

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/13/2952819_cska_1948_-_futbolniiat_startup_koito_opitva_da/?ref=rss


"Имам една детска мечта - промоция в А група и турнир с "Интер", "Байерн" (Мюнхен) и "Ливърпул". Да покажем кои сме". С тези думи изпълнителният директор на "ЦСКА 1948" Ивайло Мишев привършва разговора, в който с двама свои представят пред "Дневник" вижданията и целите си.

Другите двама са членът на управителния съвет Никола Газдов, който стана известен при блокадата на "Българска армия", когато опита...

Банките ще внесат 111.3 млн. лв. във фонда за преструктурирането им

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/13/2953309_bankite_shte_vnesat_1113_mln_lv_vuv_fonda_za/?ref=rss


Българската народна банка определи, че общата вноска на банките във Фонда за преструктуриране на банките за 2017 г. ще е 111 274 208 лв.

През миналата година вноската беше 95 687 327 лв., а през 2015 г. - 82.2 млн. лв.

Фондът беше създаден преди две години заради промените в банковото законодателство на европейско ниво, въведени в българското чрез Закон за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. Там е...

Катастрофа причини километрично задръстване на магистрала Тракия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170731

Катастрофа причини километрично задръстване на магистрала ТракияКилометрично задръстване от автомобили се е образувало при 18 км от магистрала "Тракия" посока София. Причината е катастрофирал автомобил, информират от Агенция "Пътна Инфраструктура".  Трафикът се осъществява в аварийната

Турция поставя ултиматум на Европейския съюз

http://www.cross.bg/predlozhenie-rezhim-ankara-1540277.html

/КРОСС/ Турция продължава да настоява за визова либерализация с Европейския съюз и след провеждането на референдума за конституционните промени Анкара ще направи „финално" предложение Брюксел за безвизовия режим на пътуване. Това заяви министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, предава Anadolu Agency. „Ще направим нашето финално предложение към ЕС след 16 април. Тогава ще решим как ще действаме и ще направим нашето решение публично. Трябва да получим безвизов режим. Това е част от последното споразумение за мигрантите, което подписахме", подчерта Чавушоглу. Съгласно въпросното споразумение от март 2016 година турската страна пое ангажимента да прибира незаконно проникналите от нейна територия мигранти в ЕС (главно в Гърция), а ЕС да предостави финансова помощ, да премахне визите за турските граждани и да ускори преговорите за присъединяване на страната към ЕС. Анкара неведнъж поставяше ултиматуми за сроковете на тези договорености, но досега не прибягваше до тях.  

МВР: Все по-интензивен става трафикът на ГКПП „Кулата“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170741


МВР: Все по-интензивен става трафикът на ГКПП „Кулата“Все по-интензивен става трафикът на ГКПП „Кулата-Промахон“. Това съобщиха за „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Той обясни, че на този етап все още не се образуват струпвания на автомобили. На ГКПП „Илинден-Ексохи“ и ГКПП „Капитан Петко войвода-Орменион“ движението е с нормална интензивност, на ГКПП „Златоград-Термес“ и ГКПП „Ивайловград-Кипринос“

Румънците са първи в Европа по консумация на нелегален алкохол

http://www.moreto.net/novini.php?n=348832

Румъния е на първо място в Европа по консумация на незаконен алкохол, информира Световната здравна организация, цитирана от БТА. Равнището на консумация на регистриран алкохол в Румъния е с 42 на сто под средноевропейското, показват още данните.

ГЕРБ и БСП дадоха Пловдивския панаир на Георги Гергов

http://offnews.bg/news/n_1/n_652911.html

БСП и ГЕРБ гласуваха Пловдив да приеме 20,63% от държавните акции в Пловдивския панаир.  Сделката предвижда Пловдив да приеме 20,63% от държавните акции в Панаира, а Варна да приеме още 29%. Община Варна пък ще размени този дял за "Дупката" в центъра на града, която е собственост на Георги Гергов. Както OFFNews писа сделката е изцяло в полза на Гергов, който ще вземе почти 80% от Панаира и вече ще може да увеличава капитала. 31 от общо 51 общински съветници от ГЕРБ, БСП, "Кауза Пловдив", Земеделския съюз "Александър Стамболийски" и коалицията на Здравко Димитров одобриха сделката.  Против бяха само съветниците на "Съюз за Пловдив" на Дани Каназирева и двама представители на Реформаторския блок. Патриотичният фронт се въздържа. Само преди девет месеца ГЕРБ в Пловдив бе против сделката, срещу нея се възпротиви и кметът Иван Тотев. Само преди дни обаче бившият министър на културата Вежди Рашидов обяви, че на 5 дка от Пловдивския панаир ще се строи нова опера на Пловдив.

Жена може да срине султанските мечти на Ердоган

https://vesti.bg/sviat/zhena-mozhe-da-srine-sultanskite-mechti-na-erdogan-6067919

Името ѝ е Мерал Акшенер и тя иска на всяка цена да вгорчи живота на турския президент

Износът на Китай се увеличава през март

http://econ.bg/Новини/Износът-на-Китай-се-увеличава-през-март_l.a_i.740908_at.1.html

Китайският износ се увеличи през март с 16,4% на годишна база, след понижение с 1,3% през февруари, докато вносът нарасна с 20,3% след скок с 38,1%...

В нощта срещу Великден градският транспорт в София ще работи до 01:30 ч.

//dariknews.bg/regioni/sofiia/v-noshtta-sreshtu-velikden-gradskiiat-transport-v-sofiia-shte-raboti-do-0130-ch-2017461

В нощта срещу Великден столичният градски транспорт ще работи до 01:30 ч., след полунощ. Метровлаковете ще се движат на интервали от 15 и 30 минути, съобщи за Дарик Антон Деспотов от Центъра за градска мобилност.
 
Платените зони за почасово паркиране няма да работят в неделя и понеде

Ким Чен-ун откри комплекс със 70-етажни небостъргачи (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/kim-chen-un-otkri-kompleks-sys-70-etazhni-nebostyrgachi-snimki-2017459

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун откри комплекс от жилищни блокове небостъргачи, предаде Асошиейтед прес.

Над 100 000 души се събраха за тържественото събитие. Ким пристигна с черна лимузина и се качи на покрития с червен килим подиум за церемония

ОМК "Несебър 2000" даде старт на регата "Великден" за най-добрите ветроходци

//dariknews.bg/regioni/burgas/omk-nesebyr-2000-dade-start-na-regata-velikden-za-naj-dobrite-vetrohodci-2017460

От днес до 16 април  Несебър е домакин на Ветроходната регата „Великден“, която ще се проведе в акваторията на Несебърския залив. Спортната надпревара представлява  втори старт за сезона от календара на Федерацията по ветроходство и носи на състезателите точки за влизане в националните отбори за пр

Арестуваха софиянец, плюл по варненски полицаи

http://www.moreto.net/novini.php?n=348842

Мъж от София бе арестуван във Варна, защото наплю полицаи, съобщиха от МВР за Moreto.net. Около 15.35 часа вчера е подаден сигнал, че 29-годишният мъж се държи непристойно на улица "Пирот". Мъжът започнал да обижда варненски полицаи, дърпал ги, а накрая наплюл.

Тръмп може да посети Полша в началото на юли

http://www.mediapool.bg/tramp-mozhe-da-poseti-polsha-v-nachaloto-na-yuli-news262667.html

Полша се надява да посрещне американския президент Доналд Тръмп на кратко посещение през юли и нейният външен министър ще обсъди тази идея при посещението си във Вашингтон следващата седмица, заявиха пред Ройтерс полски правителствени източници.    Тази дипломатическа инициатива идва на фона на разполагането днес на 1100 войници, предимно от САЩ, по полската източна граница като част от плана на НАТО за възпиране на засилващата се руска агресивност, посочва агенцията. Върховният главнокомандващ на силите на НАТО в Европа - американският генерал Къртис Скапароти, ще участва в днешната церемония по повод разполагането.    Тръмп ще бъде на срещата на върха на групата Г-20 в Германия на 7-8 юли. Полша се надява, че той може да се отбие за кратко форума в западния полски град Вроцлав, който по същото време ще е домакин на конференция за атлантическите ценности.   "Полша полага големи усилия да доведе Тръмп тук, макар и за кратка визита", каза полски правителствен източник, пожелал анонимност. А друг правителствен източник отбеляза, че една такава визита би подобрила значително имиджа на Полша в чужбина. Евроскептичното консервативно полско правителство е твърдо проатлантическо и е много по-благоразположено към новата дясна администрация на Тръмп за разлика от много други европейски правителства, отбелязва Ройтерс.    Полският външен министър Витолд Вашчиковски ще обсъжда поканата към Тръмп в разговорите си идната седмица с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън във Вашингтон.    А източник от канцеларията на полския президент Анджей Дуда, цитиран от Ройтерс, каза, че Варшава очаква решение от Вашингтон по въпроса през първата половина на май. "Нещата като че ли се развиват положително, макар че още няма окончателно решение", каза източникът. 

Вижте как изглеждат звездите от "Женени с деца" сега? (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6170551

Вижте как изглеждат звездите от "Женени с деца" сега? (Галерия)Те са най-известното телевизионно семейство от 90-те години - винаги недоволният продавач на обувки Ал Бънди, неговата мързелива, но умна Пеги, синът им Бъд и дъщеря им Кели. Немското издание "Билд" публикува статия за "Женени с деца" по случай 30-годишнината от започването на сериала. Ед О'Нийл, който играе Ал Бънди,

Китай гони бразилец, рекламирал хазарт с порно звезда

http://offnews.bg/news/n_1/n_652905.html

Китай може да изгони от страната бразилския халф Паулиньо. Техничарят изкара две години на скамейката на Тотнъм, но си уреди сладък трансфер в Гуанджоу. Паулиньо се провини, след като снима реклама на хазартен оператор. За капак партньорка в кадрите му беше Аои Тсукаса. Дамата е популярна звезда от японските порно филми. Бразилецът ще бъда разпитан от китайските власти, както и от клубните шефове, задето се е съгласил да снима рекламата за компанията Letou. Букмейкърът се е прицелел в потребители от най-многолюдната страна, въпреки че там залаганията са забранени. Паулиньо може да мине разпит и във ФИФА. Световната централа е против професионални играчи да участват в мероприятия на хазартната индустрия. За капак Китай забранява порнографията. И ще погледне с лошо на снимките с госпожица Аои,  която е една от големите азиатски звезди на филмите за възрастни.

Чавушоглу: Турция с последно предложение на ЕС за безвизовия режим за пътуване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170700

Чавушоглу: Турция с последно предложение на ЕС за безвизовия режим за пътуванеСлед провеждането на референдума за конституционните промени Анкара ще направи „финално“ предложение на Европейския съюз за безвизовия режим на пътуване. Това заяви министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, предава "Фокус". „Ще направим нашето финално предложение към ЕС след 16 април. Тогава ще решим как ще действаме и ще направим нашето

Новият филм на Командарев попадна в селекция на Кан

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/04/13/2953268_noviiat_film_na_komandarev_popadna_v_selekciia_na_kan/?ref=rss


Новият игрален филм на режисьора и сценарист Стефан Командарев "Посоки" попадна в официалната съпровождаща програма "Особен поглед" (Un Certain Regard) на юбилейния 70-и кинофестивал в Кан, смятан за най-голямото годишно събитие в света на кино изкуството.

Организаторите обявиха в четвъртък 19-те участници в конкурсната програма, 16 - в "Особен поглед", по 3 извън конкурса и в "Среднощни прожекции" плюс 8 специални прожекции, 1 филм...

Промени в организацията на движение в столицата за Великден

http://www.mediapool.bg/promeni-v-organizatsiyata-na-dvizhenie-v-stolitsata-za-velikden-news262666.html

Във връзка с Великденските празници и за предотвратяване на струпването на голям брой пътни превозни средства в районите около църквите се въвеждат промени в организацията на движение, съобщават от Столичната община. От 19 ч. на 15 април до 02 ч. на 16 април се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, престоят и паркирането на ул. "Оборище" между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Васил Левски"; ул. "15-ти ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Александър Невски"; ул. "11-ти август" между бул. "Княз Александър Дондуков" и пл. "Св. Александър Невски"; ул. "Княз Борис Трети" между ул. "Неофит Рилски" и бул. "Патриарх Евтимий"; ул. "Хан Аспарух" между бул. "Христо Ботев" и ул. "Княз Борис Трети"; ул. "Цар Самуил" между бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Хан Аспарух"; ул. "Цар Шишман" между ул. "Граф Игнатиев" и ул. "Ген. Паренсов"; ул. "6-ти септември" между ул. "Ген. Гурко" и ул. "Граф Игнатиев"; ул. "Георги Бенковски" между ул. "Екзарх Йосиф" и ул. "Цар Симеон"; ул. "Цар Симеон" между ул. "Будапеща" и ул. "Г.С.Раковски"; бул. "Витоша" между ул. "Алабин" и бул. "Ал. Стамболийски"; бул. "Македония" между пл. "Руски паметник" и пл. "Македония", с изключение на трамвайните мотриси на градския транспорт.

Какво ни готви новата власт: 1500 средна заплата, но без мажоритарна система

http://offnews.bg/news/n_1/n_652908.html

Новата управляваща коалиция ГЕРБ - Обединени патриоти е факт. Двете партии подписаха коалиционно споразумение и представиха програмата си за управление днес. Предстои обсъждане и разпределяне на министерските постове. А в началото на май ще да бъде гласувано и новото правителство от новия парламент. Днес коалицията публикува и програмата си за управление – 21 страници и наблегна на факта, че символиката със страниците не е случайна, тъй като имат желание да управляват до 2021 година. OFFNews разгледа и публикува цялата програма по сектори, за които може да прочетете в темата „Програма на правителство“. А ето и най-важното от нея, което ГЕРБ и патриотите обещават да направят за България и българите в предстоящия им 4-годишен мандат: - Минимална работна заплата ще стане 650 лв., а средната работна заплата - 1500 лв. - Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи до 180 лв. от 1 юли 2017 г. - Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи до 200 лв. от 1 октомври 2017 г. - Преизчисляване на всички пенсии, след 2010 година, но само при условие че се спрат всички неправомерно отпуснати инвалидни пенсии - двойни заплати за учителите до края на 4-годишния мандат  - Без социални помощи за деца, които не посещават детска градина и училище  - Военно обучение в училище - Полицай във всяко село - Магистрала Хемус и Струма и други важни пътни отсечки - Изграждане тунел под Шипка - Продължаване на програмата за саниране, но с увеличаване на финансовото гражданско съучастие в нея - Лекари в малките населени места - Край на монопола на Националната здравноосигурителна каса - Електронно здравеопазване - Намаляване на администрацията - Нов Наказателен кодекс - Нов антикорупционен закон - До края на 2018 г. пък трябва да бъде въведено електронното правосъдие Зам.председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов не пропусна да уточни, че програмата тепърва ще бъде допълвана в рамките на следващия месец и ще набъбне до 200 страници. В сегашните 21 страници обаче няма и ред за промяната на Изборния кодекс, която ГЕРБ обещаваше предиозборно. За мажоритарната система се знае, че патриотите не одобряват изцяло мажоритарни избори. Предстои да видим дали те ще присъстват в новия документ, който бъдещето коалиционно управление ще кове. Обещаната от ГЕРБ 0 лева субсидия за партиите също не е част от бъдещите планове за следващите 4 години и отсъства от програмата. Или поне в тези 21 страници отсъства. В глава „Енергетика“ има три думи за 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлудуй“ и нито една дума за АЕЦ „Белене“. Обещанията за промяна в Констутицията също ги няма. Преди изборите от страна на ГЕРБ се чуха такива намерения. А най-големите обещания бяха за депутати без имунитет, намаляване броя на народните представители и Намалявана не парламентарната квота във ВСС за баланс в правосъдието. В Програмата на ГЕРБ – Обединени патриоти и едните отстъпили, и другитем стана ясно от думите на Бойко Борисов днес. Докуемтът от 21 страници е подписан от Бойко Борисов, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров.

Наказват две прокурорки, пили по три ракии в работно време

http://offnews.bg/news/n_1/n_652907.html

Дисциплинарни производства срещу шефката на районна прокуратура във Варна Цветанка Гетова и заместничката й Милена Даскалова поиска Сотир Цацаров от ВСС. Двете дами се запили в работно време и обърнали по три ракии, уиски и бира в заведение, до което отишли със служебна кола прокуратурата.  Главният прокурор Сотир Цацаров внесе 2 предложения до Прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарни производства срещу Цветанка Гетова – административен ръководител, районен прокурор на Районна прокуратура /РП/ Варна и Милена Даскалова – заместник районен прокурор на РП Варна за допуснати нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на Съдебната власт, съобщиха от прокуратурата.  На 13 март прокурорите Цветанка Гетова и Милена Даскалова били на работа. В 13,38 ч. същия ден Гетова и Даскалова пристигнали със служебен автомобил на РП - Варна в заведение в града, където си поръчали храна и напитки. След сигнал за това, че прокурори на ръководни позиции употребяват алкохол в работно време извън прокуратурата, в 15 30 ч. на място в заведението извършили лична проверка прокурор от АП - Варна и прокурор от ОП - Варна. Те установили, че действително Гетова и Даскалова се намират в заведението и употребяват алкохол. Снети са обяснения от сервитьорите в ресторанта и е изискан касов бон за консумираните от Гетова и Даскалова храни и напитки. В хода на проверката било установено, че до 15.30 часа прокурорите Гетова и Даскалова са поръчали и консумирали 5 поръчки ракия „Бургас 63“, 1 ракия „Бургаска мускатова“, 2 поръчки уиски „Джак Даниелс“. Поръчали и консумирали са още 2 бири „Туборг“ и 1 минерална вода. След извършената проверка прокурорите от АП - Варна и ОП - Варна си заминали, а Гетова и Даскалова не се завърнали на работните си места в Районна прокуратура - Варна, а останали в заведението до около 21.00 часа. Освен, че административните ръководители на Районна прокуратура - Варна са нарушили Правилника за вътрешния трудов ред, като напуснали работното си място за времето от 13.38 ч. до 17.00 ч. на 13.03.2017 г., употребявайки алкохол в работно време и на публично място, Гетова и Даскалова грубо са нарушили утвърдените в обществото разбирания за благоприличие, висок морал и почтеност.  Въпреки, че поведението им е установено от горестоящи прокурори от АП - Варна и ОП - Варна, Гетова и Даскалова си поръчали допълнително по една бира и продължили пребиваването си в ресторанта. Разглеждането на предложенията на главния прокурор е насрочено от Прокурорската колегия на ВСС за 19 април.  Главният прокурор за втори път предлага на Прокурорската колегия към ВСС образуване на дисциплинарни производства срещу Цветанка Гетова и Милена Даскалова. На 29.03.2017 г. поиска да се ангажира дисциплинарната им отговорност за недопустима намеса в работата на прокурор и разследващ полицай при провеждане на следствени действия по досъдебно производство за закана с убийство.

Мъжете нямат бъдеще

http://pogled.info/svetoven/mazhete-nyamat-badeshte.84660

/Поглед.инфо/ Културно-исторически, мъжете са били носители на авангардни идеи; днес, както показват изследванията, по-голямата част от тях са носители на ретроградни идеи. Видимо, мъжествеността е останала във вчерашния ден.

Удивителната история на линкора "Император Александър III"

http://pogled.info/svetoven/udivitelnata-istoriya-na-linkora-imperator-aleksandar-III.84661

/Поглед.инфо/ "Император Александър III" е третият линеен кораб (дреднаут) от класа "императрица Мария", спуснат на вода в Черно море и предназначен за борба с флота на Османска Турция. Удивителните приключения на кораба започнали с поредица от проблеми още на етапа проектиране и производство, и забавили пуска на кораба.

Над 400 модерни апарата са купени за отделенията по неонатология на 34 болници

http://www.mediapool.bg/nad-400-moderni-aparata-sa-kupeni-za-otdeleniyata-po-neonatologiya-na-34-bolnitsi-news262665.html

Отделенията по неонатология в 34 болници в 28-те области в страната ще получат 437 високотехнологични медицински апарати по проекта "Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи". Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Атанас Кундурджиев на заключителна пресконференция по проекта. В болниците вече са доставени 400 апарата. Предстои доставяне и на модерна ултразвукова апаратура. Проектът се изпълнява от юли 2015 година и е на стойност е 12.7 млн. лева. Основната му цел е да допринесе за намаляването на децата с вродени заболявания и на детската смъртност в страната. Други цели на проекта са подобряване на методите за пренатална диагностика и на неонаталните грижи, както и на уменията на специалистите по акушерство и гинекология. Проектът предвижда също високоспециализирано обучение на 100 специалисти от болниците във всяка от областите в страната във феталната морфология. Обществената поръчка обаче включва обучението на 124 специалисти. Предвижда се и обмен на практики с посещението у нас на двама норвежки експерти по ултразвук в акушерството. Атанас Кундурджиев отбеляза наличието на жалби в КЗК и в съда за обжалаване на процедури от проекта. Заместник-министърът изрази надежда срокът за изпълнение на проекта в частта за доставката на ехографска апаратура и обучението на специалисти да бъде удължен и проектът да се изпълни в неговата цялост. Националният консултант по неонатология проф.Боряна Слънчева коментира, че не е очаквала, че проектът ще върви толкова трудно, но изрази задоволство, че неонатологичните клиники получават висококачествена апаратура. Периодът за изграждането, организирането, одобряването на апаратурата продължи почти четири години, но благодарение на активното желание на някои членове на министерството, нещата се случиха в максимално добър вариант, посочи тя.

Абитуриентът, прострелял връстник, страдал от личностно разстройство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170670

Абитуриентът, прострелял връстник, страдал от личностно разстройствоСъдът в Пловдив го остави в ареста Личностно разстройство е диагнозата на 18-годишния Михаил Дели-славов, който простреля свой връстник. Той е обвинен в опит за умишлено убийство. На 9 април т.г. Дели-славов насочи пистолет и рани 19-годишния Иван Чирпанлийски. Това стана в двора на училище в Пловдив.

Опасният трихлоретан в "Полимери" вече е прехвърлен в здрав резервоар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170671

Опасният трихлоретан в "Полимери" вече е прехвърлен в здрав резервоар
Опасният трихлоретан в "Полимери" вече е прехвърлен от компрометирания в здрав резервоар, съобщи кметът на община Девня, на чиято територия се намира заводът, Свилен Шитов, цитиран от БТА. Той уточни, че общината е изпълнила поставени при обявяването на частичното бедствено положение задачи. Измерена е дебелината на стените на резервоара,

Външният министър получи отличие в Австрия

http://www.cross.bg/avstriya-naiidenov-dolna-1540275.html

/КРОСС/ Високото отличие "Сребърен кръст със звезда" е връчено на министъра на външните работи Ради Найденов заради заслуги към двустранното сътрудничество с федерална провинция Долна Австрия, съобщиха от ведомството. Найденов получи отличието по време на тържествена церемония в Санкт Пьолтен. То му е връчено от министър-председателя на провинцията д-р Ервин Прьол. Той подчерта личния принос на Найденов за отличните контакти между Долна Австрия и България по време на мандата му като извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия в периода 2005-2012. Найденов бе поздравен за заемания висок пост и получи от австриеца пожелания за успехи в отговорната работа. От своя страна първият ни дипломат изтъкна значението и дейността на д-р Прьол за засилването на политическите, икономическите и културни връзки. Той открои приноса му и за изграждането на общата визия за развитието на Дунавската стратегия като мост, свързващ двете страни. От Външно допълват, че по време на разговора си Ради Найденов и Ервин Прьол са изразили задоволство от активните контакти и конструктивния политически диалог между България и Австрия, и в частност с провинция Долна Австрия.    

Опашка на хърватско-словенската граница заради празниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170625

Опашка на хърватско-словенската граница заради празницитеНа граничния пункт Брегана на хърватско-словенската граница вече започнаха празничните задръствания и колите чакат около 3,5 часа, информира БТА. Вчера хърватският министър на туризма Гари Капели каза, че за тазгодишните великденски празници се очаква над 10 процента увеличение на броя на туристите в сравнение с миналата година.

Динко: Деси, разкажи колко пияна беше

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dinko-desi-razkazhi-kolko-piiana-beshe-6067920

Момичето твърди, че ловецът на бежанци й нанесъл множество удари, Динко отрича побоя

Динко пребил зверски приятелката си

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dinko-prebil-zverski-priiatelkata-si-6067920

Момичето твърди, че ловецът на бежанци й нанесъл множество удари, Динко отрича побоя

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване