Красен Станчев: Новината за сделката с ВАТ е повече от добра

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/krasen-stanchev-novinata-za-sdelkata-s-vat-e-poveche-ot-dobra-237535/

Увеличаването на минималната пенсия, без индексация на останалите, създава лоши стимули, твърди икономистът

Не купувайте агнешко от багажници на автомобили, призоваха от Агенция по храните

http://www.cross.bg/hranite-kylinski-garantzii-1540231.html

/КРОСС/ „Хората да купуват традиционните храни за Великденските празници само от регистрирани търговски обекти, а не от багажници на автомобили". Това призова директорът на дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните д-р Любомир Кулински. „В регистрираните търговски обекти до голяма степен има проследимост и гаранции за качество на храните. Ако на агнешкото месо няма печат, това означава, че не е от регламентирани кланици", уточни пред БНТ експертът. „При нелегалното агнешко, човек рискува собственото си здраве и здравето на семейството си, тъй като няма никакви здравни гаранции за месото. Понякога рискът за здравето от заразено месо остава и след термичната обработка", предупреди д-р Кулински. По думите му, яйцата при определени условия също могат да бъдат рискова храна, при наличие на салмонелната бактерия. „Хората трябва да внимават за кода на черупката, който се състои от две букви и десетина цифри, което гарантира, че яйцата са с регламентиран произход", обясни той. „За да носи една храна наименованието „био", трябва да отговаря на много строги условия. Сертификацията е дълъг и скъп процес. Ако производителят твърди, че козунакът е „био", трябва да докаже, че всичките му съставки са сертифицирани като био", каза още д-р Любомир Кулински.  

„Сампдория” взема на проби вратар на „Дунав”

https://www.24chasa.bg/sport/article/6169471

„Сампдория” взема на проби вратар на „Дунав”15-годишният вратар на „Дунав” и юношеския национален тим Цветелин Енчев е получил покана за едноседмични проби в италианския „Сампдория“, съобщиха от русенския клуб. Той е възпитаник на русенската школа и в момента е титулярен вратар на отбора на „драконите“, който под ръководството на Драгомир Григоров се бори за първото място в елита при

Нинова: Всяко наше обещание в кампания се превръща в действие от другата седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169472

Нинова: Всяко наше обещание в кампания се превръща в действие от другата седмицаНе можеш да говориш едно, а да правиш друго "Всяко обещание в кампанията се превръща в действие от другата седмица. Ние няма да отстъпим от поетите ангажименти към хората. Един милион българи ни вярват, няма да ги разочароваме". Това заяви на среща с членове на БСП в Етрополе лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Барикади и държавни пречки - ежедневието за активистите, които са против Ердоган

https://www.actualno.com/asia/barikadi-i-dyrjavni-prechki-ejednevieto-za-aktivistite-koito-sa-protiv-erdogan-news_605583.html

Барикади и дълго време за разрешение за официално провеждане на кампания против референдума за промяна на турската конституция – това е част от картината за плебисцита, който ще се проведе точно на Великден, 16 април. Пред Нова телевизия активистка, която защитава позици

Самолет пусна труп върху покрива на болница

http://offnews.bg/news/n_1/n_652839.html

Труп на мъж, хвърлен от самолет, падна върху покрива на болница. Необичайният случай е от Мексико, щата Синалоа - дом на известни наркотрафиканти, пише "Guardian". Тялото паднало върху покрива на болница в Елдорадо около 7:30 ч. сутринта местно време, съобщиха властите, които не уточняват името на жертвата. Свидетели, които в този момент били пред медицинския център, казват, че самолетът летял ниско и някой хвърлил тялото. По него са открити следи от насилие, каза зам.-главният прокурор Хесус Роблес. Властите не могат да кажат дали мъжът е бил хвърлен жив или вече е бил мъртъв. На около 60 км от мястото са били открити още две тела. Местните медии съобщават, че те са били хвърлени от същия самолет и че са ги прибрали хора, които са заподозрени за участие в престъпни групи. В Ла Туна, Синалоа е роден наркобаронът Хоакин Гусман, по-известен като Ел Чапо. Той беше екстрадиран в САЩ по-рано тази година.

Ина Ананиева е бременна (Обновена)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6169253

Ина Ананиева е бременна (Обновена)В края на миналата година Ина Ананиева обяви, че се оттегля от от поста треньор на националния ансамбъл по художествена гимнастика. Вече е ясно, че тя е взела това решение, след като е научила, че е бременна с второто си дете, информира Нова ТВ. „Ще е момиченце. Очакваме да се роди в началото на юли. Вече съм избрала име”, разказа днес Ананиева.

Корнелия Нинова: Всяко наше обещание в кампания се превръща в действие от другата седмица

http://www.cross.bg/ninova-zayavi-korneliya-1540230.html

/КРОСС/ "Всяко обещание в кампанията се превръща в действие от другата седмица. Ние няма да отстъпим от поетите ангажименти към хората. Един милион българи ни вярват, няма да ги разочароваме". Това заяви на среща с членове на БСП в Етрополе лидерът на Левицата Корнелия Нинова. "Готови сме със закони, които изпълняват предизборната ни програма и в областта на политика за малкия и среден бизнес, за доходи и пенсии, за образование, за борба с битовата престъпност и корупцията. Осемдесет души в Народното събрание ще отстояваме като един обещаното", каза още Нинова. По думите й това също е знак за промяна, която БСП ще наложи в политиката. Тя добави, че досега всички ходят по страната преди избори и после сядат на депутатските банки и забравят. "Ние тръгваме отново в страната - и ръководство, и депутати", категорична бе тя. По думите й не може преди избори да говориш едно, а след това да се отмяташ. "Ето затова хората не обичат политиците. Да наложим друг стил и да се знае, че думата е закон", заяви лидерът на БСП. Тя благодари на организацията в Етрополе, където БСП е първа политическа сила.

Обвинените в Турция български полицаи решават дали да присъстват на процеса

http://offnews.bg/news/n_1/n_652840.html

Четиримата български гранични полицаи, които Турция обвинява в убийство, ще се явят днес в Районния съд в Бургас, където им бяха предявени обвиненията. Заседанието е в 10.00 часа тази сутрин, съобщиха от пресслужбата на съда. Очаква се днес обвинените българи да заявят дали желаят да участват в процеса срещу тях в Турция. Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов са обвинени от турските власти в непредумишлено убийство на бракониер. Случаят е от 17 април 2008 година, когато при сблъсък с турски бракониери в български териториални води на Черно море, граничният полицай Цонков произвел изстрел със служебното си оръжие и ранил смъртоносно един от рибарите. Заедно с двамата свои колеги полицаят е трябвало да задържи нарушителите, които обаче оказали съпротива. Стигнало се до ръкопашна схватка, при която единият от турските граждани опитал да избие оръжието от ръката на Цонков. При падането на двамата оръжието на полицая гръмнало веднъж и изстрелът се оказал фатален. У нас срещу Михаил Цонков бе повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. След края на разследването Сливенската военна прокуратура прекрати производството. Решението ѝ бе обжалвано, но потвърдено от две съдебни инстанции. Паралелно разследване, което тече и в Турция, приключи с обвинителен акт срещу българите. Той е 40 страници, а всеки един от граничарите е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост, нанасяне на телесна повреда по непредпазливост и нанасяне на неимуществени вреди.  Според европейската конвенция, по която Турция е страна, България не е задължена да предаде обвиняемите.

Полицията в Австрия засилва присъствието си на великденските базари във Виена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169468

Полицията в Австрия засилва присъствието си на великденските базари във ВиенаСлед терористичните нападения в Германия и Швеция австрийските власти взеха решение за засилване на полицейското присъствие на великденските базари във Виена, предава ORF, цитирана от Фокус. От сряда, когато в австрийската столица бяха открити традиционните базари за празника, на много места можеше да бъдат наблюдавани засилени полицейски

Русия наложи вето на проекторезолюция на ООН за Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=348774

Русия отново наложи вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, за да защити сирийския президент Башар Асад, като блокира опит на Запада да осъди смъртоносната химическа атака в сирийския град Хан Шейхун, която се приписва на сирийския режим, предаде Ройтерс.

Шойбле: Ако мигрантите не приемат начина на живот в Европа, има и други места

http://www.mediapool.bg/shoible-ako-migrantite-ne-priemat-nachina-na-zhivot-v-evropa-ima-i-drugi-mesta-news262645.html

Мюсюлманите, които мигрират в Европа, трябва да разберат, че има по-подходящи места, където да живеят, ако не искат да приемат европейския начин на живот, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от Ройтерс. На мигрантите, които не приемат начина на живот в Европа, трябва да се каже: "Взели сте погрешно решение", заяви Шойбле на дискусия в Берлин. "За живот под ислямския закон има по-подходящи места по света от Европа", добави той. По отношение на еврозоната Шойбле заяви, че ако европейските страни искат да запазят еврото, те трябва да изпълняват рамката на съвместни отговорности на общата валута, предаде БТА.

Тръмп: НАТО вече не е остаряла организация (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-nato-veche-ne-e-ostariala-organizaciia-video-2017332

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че НАТО не е остаряла организация, както твърдеше самият той, но добави, че страните членки на НАТО трябва да плащат своя дял за поддържането на сигурността в Европа, предаде Ройтерс.
<

Задигнаха икона от „Св. Димитър”

//dariknews.bg/regioni/haskovo/zadignaha-ikona-ot-sv.-dimityr-2017331

В навечерието на Великден 52-годишен хасковлия открадна икона от църквата „Св. Димитър”, съобщиха от полицията. В началото на седмицата е получен сигнал от местната църква в Хасково, че неизвестен е откраднал иконата Св.Тодор Тирон. Тя е била окачена на колона до входа на храма.

Хаск

Червенокръстци шарят яйца в Бачковския манастир и в Градската градина на Пазарджик

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/chervenokrystci-shariat-iajca-v-bachkovskiia-manastir-i-v-gradskata-gradina-na-pazardzhik-2017333

Над 5000 яйца ще боядисат на Велики четвъртък доброволци в Бачковския манастир. Те ще бъдат раздадени на богомолците на Възкресение заедно с парче козунак.

Днес от Младежката организация на БЧК с благословията и по покана на Пловдивската Света Митрополия ще боядисат 200 червени яйца,

Цацаров отказа да оспори законността на изборите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cacarov-otkaza-da-ospori-zakonnostta-na-izborite-2017334

Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да внесе мотивирано искане за сезиране на Конституционния съд да се произнесе по законността на изборите за народни представители в 44-ото Народно събрание.

На 4 април лидерите на Коалиция „Обединение ДОСТ“ Лютви Местан<

За Сирия има само три ужасни сценария

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169458

За Сирия има само три ужасни сценарияПри ракетното нападение, чието извършване срещу сирийското летище в Шайрат беше заповядано от американски президент Доналд Тръмп, успокоителен е фактът, че няма нито един експерт, който да знае какво означава тази военна операция. Дали това е било импулсивно действие от страна на изключително емоционалния върховен главнокомандващ и дядо,

Дават на съд решението за по-скъпо парно на КЕВР

http://www.cross.bg/predsedatelyat-ombydsmana-reshenieto-1540229.html

/КРОСС/ Жалба срещу решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за увеличение на цената на парното ще бъде внесена в Административния съд в София. Това ще стане в 12:00 часа днес, а новината съобщиха от пресслужбата на омбудсмана. Делото ще бъде заведено от омбудсмана Мая Манолова, изпълнителният секретар на Сдружение „Федерация на потребителите в България" Емил Георгиев, председателят на „Сдружение за правна помощ на потребителите" Димитър Деков, председателят на сдружение „Гражданско движение ДНЕС" Анжелика Цокова и граждани.    

Роналдо след рекорда: Не знам кой се съмнява в мен

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/13/2952905_ronaldo_sled_rekorda_ne_znam_koi_se_sumniava_v_men/?ref=rss


Кристиано Роналдо показа задоволството си след победата на "Реал" (Мадрид) срещу "Байерн" и след рекорда, който постигна. Белите се наложиха с 2:1 в Мюнхен, а португалецът стана първият футболист, достигнал 100 гола в евротурнирите.

"Не знам кой се съмнява в мен. Това е нещо дребно - хората, които ме подкрепят, които обичат Кристиано, нямат съмнения", каза Роналдо.

Според него "Реал" е играл добре, проявил е...

Съветниците на ГЕРБ и БСП одобриха сделката с Панаира на Гергов

http://www.clubz.bg/52802-syvetnicite_na_gerb_i_bsp_odobriha_sdelkata_s_panaira_na_gergov

31 от общо 51 общински съветници в Пловдив одобриха приемането на 20,63% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД от държавата. В подкрепа на сделката гласуваха представителите на ГЕРБ, БСП и по-малките групи на "Кауза Пловдив", Земеделския съюз "Александър Стамболийски" и коалицията на Здравко Димитров. Против бяха само съветниците на "Съюз за Пловдив" на Дани Каназирева и двама представители на Реформаторския блок. Представителите на Патриотичния фронт се въздържаха. 

Решението на общинския съвет в Пловдив дава зелена светлина за довършване на цялата схема, която предложи Министерският съвет през миналото лято. Пловдив да приеме 20,63% от държавните акции в Панаира, а Варна да приеме още 29%. Община Варна пък ще размени този дял за "Дупката" в центъра на града, която е собственост на Георги Гергов. Така бизнесменът, който е в ръководството на БСП, ще придобие почти 80% от Панаира и ще има право сам предприема стъпки за увеличаване на капитала. 

Само преди девет месеца ГЕРБ в Пловдив бе против сделката.

Гласувалите "против" нарекоха сделката далавера. Преди два дни кметът на Пловдив Иван Тотев и бившият министър на културата от ГЕРБ обявиха заедно с Георги Гергов намерение за подписване на тристранно споразумение между общината, държавата и "Международен панаир Пловдив" АД, по силата на което Панаирът да отстъпи право на строеж за нова опера. 

Противниците на сделката нарекоха операта "смокинов лист", който да скрие далаверата. Иван Тотев призова съветниците да подкрепят сделката.

"Трябва да приемем акциите, защото това е търговско дружество, в което община Пловдив ще бъде партньор и ще запази Панаира. А моята задача е да си изкарам втория мандат и някой след 20 години да каже: „Искам да съм кмет като Тотев."

Разкриха самоличността на атентатора от Александрия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169460

Разкриха самоличността на атентатора от АлександрияСилите за сигурност на Египет са установили самоличността на извършителя на кървавия атентат срещу коптска църква в Александрия. Това е роденият през 1986 г. Махмуд Хасан Мубарак, жител на провинция Суец, работник в нефтена компания, предаде ТАСС. Самоличността на другия атентатор в църквата в Танта все още не е известна.

Кисело мляко по арбанашки

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/04/13/2950751_kiselo_mliako_po_arbanashki/?ref=rss


Вероятно повечето хора имат поне бегла представа как се кваси мляко, макар и да не са в детайлите на производствения процес в домашни условия. Това обаче е напълно непозната територия за туристите в България дошли от дестинации като САЩ и Австралия. А и от по-близо.

Това разказват домакините на една къща в Арбанаси - близначките Росица и Цанка, със седемминутна разлика в рождения си час, както сами отбелязват.



От няколко...

Русия се готви за рекорден добив на петрол

http://econ.bg/Новини/Русия-се-готви-за-рекорден-добив-на-петрол_l.a_i.740871_at.1.html

В рамките на споразумението с ОПЕК, Русия вече е постигнала намаление на добива на петрол от над 200 хил. барела на ден, съобщи пред журналисти...

Байрактаров атакува: За да стане минималната пенсия 300 лв., са нужни 750 млн. лв.

https://www.actualno.com/politics/bajraktarov-atakuva-za-da-stane-minimalnata-pensija-300-lv-sa-nujni-750-mln-lv-news_605585.html

За да може минималната пенсия в България да стане 300 лева, както бурно искаха "Обединени патриоти", са необходими 750 млн. лева. Тази сметка направи бившият депутат на "Патриотичния фронт" Димитър Байрактаров, който напусна коалицията по време на предизборната кампания заради

Спорт по тв днес: Григор с първи мач в Маракеш, ЦСКА гостува на "Лаута", 1/4-финали в Лига Европа, дартс, хокей от NHL, тото, голф и колоездене

https://www.24chasa.bg/sport/article/6169068

Спорт по тв днес: Григор с първи мач в Маракеш, ЦСКА гостува на "Лаута", 1/4-финали в Лига Европа, дартс, хокей от NHL, тото, голф и колоездене                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Ето как ще ни управляват ГЕРБ и Патриотите (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

http://www.clubz.bg/52801-eto_kak_shte_ni_upravlqvat_gerb_i_patriotite_pylen_tekst

Преди минути ГЕРБ и Обединените патриоти представиха приоритетите си за съвместно управление за следващите 4 години. Двете партии преговаряха две седмици, докато постигнат консенсус по 18 теми.

Тук можете да свалите документа.

Ето и пълните 21 страници текст на програмата:

 

ПРИОРИТЕТИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ (2017- 2021)

 

          I. Външна политика

          Външната политика на България ще се ръководи от принципа на прагматично следване на националния интерес и недопускане на намеса във вътрешните работи на страната ни. Ще продължим неотклонно по пътя на евро-атлантическата интеграция. Българската държава ще се стреми да защитава ефективно правата и да отстоява законните интереси на българите зад граница.

          1. Очакваме реформите в ЕС да се основават на принципите и ценностите на европейската солидарност и равноправие при взаимно зачитане на интересите и доверието между държавите членки (ДЧ). Перспективите за фрагментация на ЕС след референдума във Великобритания изглеждат все по-реални. Съществуването на различни нива на интеграция на страните-членки в ЕС е източник на нестабилност. Ние се обявяваме за запазване на единството на ЕС и приветстваме бъдещо задълбочаване на интеграцията между ДЧ.

          2. Присъединяване на България към Шенген. При използването на целия инструментариум на шенгенското законодателство, България би могла значително да допринесе за превенция на нарушаването на границите на ЕС.

          3. Значението на евроатлантическата интеграция расте на фона на засиленото влияние на трети страни в региона на Черно море и Балканите. Сътрудничеството между НАТО и ЕС трябва да се задълбочи по необходимост при подобни обстоятелства.

          4. Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018г. Едно успешно наше председателство на ЕС ще допринесе за утвърждаване на позициите на България в общността. Координацията с Естония и Австрия по програмата и приоритетите в рамките на триото председателстващо в периода юли 2017 г. - декември 2018 г. ще доведе до поставянето на цели, повишаващи сигурността, икономическата активност, защитата на правата на потребителите и защита на интересите на българските общности зад граница.

          5. Устойчиво решение на проблема с миграцията може да бъде намерено единствено със съвместните усилия на всички засегнати или изложени на риск страни. Приоритет на ЕС трябва да бъде спирането на притока от мигранти на турските граници – сухопътни и морски.

          6. Споделяме необходимостта от една по - радикална реформа на Дъблинския регламент, така че тежестта при обработване на молбите за международна закрила да не се поема само от държавите на предна линия.

 

          II. Регионална политика

          1. Безопасна и модерна пътна инфраструктура

          1.1 Въвеждане на по-справедлив модел на плащане за преминаване по републиканската пътна мрежа – чрез въвеждане на смесена система: електронна винетка за леки коли и тол такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили и други МПС.

          1.2 Изграждане на модерна и безопасна пътна инфраструктура като част от трансевропейската транспортна мрежа. Завършване на магистралния пръстен на страната и модернизацията на пътната мрежа.

          2. Завършване на реформата във ВиК сектора с цел подобряване на услугите за гражданите и бизнеса.

          3. Развитие на регионите. Силна държавна политика за слабо развитите региони.

          Целим съчетаване на финансови и икономически инструменти, извеждайки като приоритет балансирано регионално развитие и намаляване на регионалните различия.

          4. Жилищна политика

          4.1 По-нататъшно изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и увеличаване на финансовия ресурс по тази програма чрез нарастващ процент на самоучастие на гражданите.

          4.2 Разширяване на програмата чрез обхващане на тухлени многофамилни и еднофамилни жилищни сгради.

 

          III. Социална политика

          Нужно е на социалната политика да се гледа като на комплекс от политики, които насърчават и правят възможно социалното включване и личната реализация на хората. Разбираме социалната политика като политика на партньорство между гражданите, бизнеса, нестопанските организации, социалните партньори и държавата.

          1. Увеличаването на доходите чрез заетост и по-голяма производителност на труда. Чрез системно провеждане на политики за модернизация на страната и ускоряване на растежа ще работим за БВП от 120 млрд. лв. в рамките на мандата. При изпълнение на мерките от тази програма, гарантираме в рамките на мандата минимална работна заплата от 650 лв. и средна работна заплата от 1500 лв.

          Работещите хора ще имат полза от по-гъвкави възможности за заетост и допълнителна квалификация. Като улесним активните и предприемчивите с мерки за по-добро съвместяване на кариерата със семейния живот, ще подкрепим както растежа на икономиката, така и борбата с демографските проблеми на страната.    

          Социалните помощи ще се обвържат със заетост – всички в трудоспособна възраст, които получават помощи трябва да се включат в заетост.       

          2. Грижата за децата трябва да обхваща всички деца, а не само тези в риск. Изработването на Закон за детето и семейството ще гарантира правата на всички деца. Посещението не само на училище, но и на детска градина, трябва да бъде обвързано с изплащането на социални помощи. Чрез промени в Семейния кодекс ще разширим подкрепата на кандидат-осиновителите, осиновителите и децата - преди, по време на и след осиновяването.

          3. Стабилната пенсионна система, която гарантира предвидимост и спокойствие на хората в дългосрочен план, може да съчетава балансирано повишаване на пенсиите от една страна, с намаляване на дефицита в системата - от друга.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи до 180 лв. от 1 юли 2017г.;

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи до 200 лв. от 1 октомври 2017г.;

Ще се преизчислят всички пенсии, отпуснати преди 2010г. със средния осигурителен доход за 2009г. със средствата спестени от неправомерно отпуснати инвалидни пенсии.

           Полагане на усилия в посока сближаване на минималната пенсия с прага на бедността.         

          4. Подсилване на системата за Експертизата на работоспособността чрез прехвърлянето й в НОИ като инструмент за засилване на контрола върху неправомерното ползване на права от пенсионната система.

          5. По-тясно обвързване на социалните помощи с полагането на обществено полезен труд, отговорното родителство и редовното посещаване от децата на детските градини и училищата.

          6. Приемане на система от мерки за преодоляване на негативните демографски тенденции.

 

          IV. Обществен ред и сигурност

          1. Миграционна политика – осъществяване на политика за недопускане и връщане на незаконно пребиваващи чужденци.  Повишаване на капацитета на охрана на границата.

          2. Ефективно противодействие на тероризъм, организирана престъпност и корупция. Изработване на ефикасни програми за превенция на радикализацията и екстремизма.

          3. Полицейско присъствие във всяко населено място. Териториално преразпределяне на кадровия ресурс с цел увеличаване на униформения полицейски състав в малките и средно големите населени места. Приемане на нов закон за частната охранителна дейност, който да подобри взаимодействието  между    полицейските и частни структури за противодействие на конвенционачната престъпност.

          4. Приемане на закон за доброволчеството, който следва да регламентира отношенията между доброволците и органите на централна и местна власт при преодоляването на последствията от бедствия, аварии и опазване на общественият ред.

          5. Изграждане на полицейски офиси за обслужване на граждани в ОДМВР и във всички РУП с цел бързо обслужване на гражданите, предоставяне на електронни услуги и издаване на всички служебни документи.

 

          V. Финанси

          1. Стабилната финансова система е основна предпоставка за устойчиво икономическо развитие и поддържане на атрактивна инвестиционна среда.

          1.1 Основна цел на България е по-нататъшната интеграция в Европейската финансова инфраструктура. Единният банков съюз и Еврозоната са естественият ни път на развитие след изпълнение на всички критерии. До тогава Валутният борд е безалтернативен и неприкосновен.

          1.2 Запазване на данъчните ставки на преките данъци и недопускане на допълнителни данъчни облекчения.

          1.3 Ставките и прагът за регистрация по ДДС остават непроменени.

          1.4 Предприемане на решителни мерки за борба със сивата икономика.

          1.5 Стремеж към балансиран бюджет, чрез намаляване на дефицита от 2017 г. в съответствие с тригодишната бюджетна прогноза през всяка следваща година с цел достигане на балансиран бюджет през 2020г.

          2. Устойчивото нарастване на доходите е основен приоритет на нашето управление и то може да стане за сметка на ръста на икономиката.

 

          VI. Управление на средствата от Европейския съюз

          1. Унифициране на системите за управление на оперативните програми съфинансирани от ЕС с оглед на пълна електронизация и подчиняване на едни и същи правила.

          2. Продължаване процеса на опростяване на документацията по кандидатстване и отчитане на проекти.

          3. Увеличаване на капацитета за управление на финансовите инструменти на оперативните програми.

          4. Подготовка за адекватно участие в преговорите за бъдещето на кохезионната политика и за бюджета на ЕС след 2020 година, вкл. използване на председателството на ЕС през 2018 г.

          5. Улесняване на достъпа до информация и финансиране по ОП и ПРСР за малкия бизнес и дребните селскостопански производители.

        

          VII. Отбрана

          1. Българската армия е надежден гарант за сигурността на страната.

          1.1. Гарантиране на националния суверенитет и независимост, както и защита на териториалната цялост на страната.

          1.2 България е активен и надежден член на НАТО и ЕС. Активно и последователно ще участваме в изготвянето и изпълнението на новата политика на ЕС за европейска отбрана.

          1.3 Увеличаване на разходите за отбрана и достигане на ниво от 2% от БВП в края на предстоящия управленски мандат.

          1.4. Преглед на организацията и дислокацията на ВС с оглед на ефективното изпълнение на трите мисии: „Отбрана“, „Подкрепа на международния мир и сигурност“, „Принос към националната сигурност в мирно време“, включително и с оглед на охраната на границата.

          1.5. Попълване на резерва на въоръжените сили и подобряване на мобилизационните способности на страната.

          2. Активно сътрудничество с военно-патриотичните съюзи и други неправителствени организации за патриотичното възпитание на младежта и съхраняването на традициите на българската армия.

          3. Изграждане на силна армия чрез ускорено развитие на въоръжените сили.

           Разширяване на участието на българската отбранителна промишленост и научноизследователски институции при изпълнението на инвестиционни проекти за модернизацията и превъоръжаването, включително и с използване на средства от Европейския план за отбрана.

          4. Разширяване на участието на Въоръжените сили за по-ефективна защита на населението при бедствия и аварии, както и при опазването на границата и противодействието на тероризма в съответствие с промените в ЗОВС на РБ и новия Закон за противодействие на тероризма.

          5. Въвеждане на военно обучение в училище. Разширяване на възможностите за доброволна военна служба.


          VIII. Правосъдие

          1. Продължаване на съдебната реформа за гарантиране на ефективна, бърза и справедлива съдебна власт.

          2. Продължаване на борбата с корупцията на всички нива. Приемане на нов Антикорупционен закон, който ще обедини фрагментираното законодателство и ще създаде единен антикорупционен орган на основата на Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество.

          3. Приемане на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, премахване на формализма в наказателния процес, както и на безкрайното връщане на делата в досъдебна фаза с цел избягване на наказателната отговорност. Създаване на нов ред за преследване на корупцията по високите етажи на властта, преминаване на тези дела в специализирания съд и прокуратура.

          4. Приемането на нова наказателна политика и приемане на нов Наказателен кодекс. Промяна на определението за маловажен случай с оглед на противодействие на конвеционалната престъпност.

          5. Въвеждане на електронно правосъдие до края на 2018 г. като една от най-силните антикорупционни мерки, свързани със съдебната система.

          6. Въвеждане на тримесечни доклади на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС пред Народното събрание в това число и за политиката за борба с корупцията, за организираната и битовата престъпност и по други въпроси от висок обществен интерес.

          7. Промени в Гражданско-процесуалния кодекс и в Административно-процесуалния кодекс. Ще продължим работата по изменения на процесуалните закони за постигане на адекватно и ефективно съдопроизводство, за по-добро управление на натовареността на съдилищата, включително за подобряване и опростяване на процедури и преодоляване на несъответствия в тях.

          8. Поемаме ангажимент до края на 2018 г. да бъдат изпълнени 17-те препоръки от 10-годишния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка. Целта е да бъдат постигнати необратими резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност; за независимост на съдебната власт.

 

          IX. Образование и наука

          1. Издигане на образованието в стратегически национален приоритет. Провеждане на решителна политика насочена към ликвидиране на неграмотността и задължително образование със силата на всички държавни институции и инструменти. Родолюбието в образователната система трябва да бъде основа за възпитание и извисяване на българския дух, средство за формиране на чувство за солидарност в обществото и привързаност към родината.

          1.1. Увеличаване на инвестициите в образованието и гарантиран ежегоден ръст на бюджета за образование. Промяна в системата на делегираните бюджети от 2018 г.,като финансирането няма да зависи само от броя на децата, а и от качеството на образователният процес.

          1.2. Водещата ни задача е да имаме мотивирани, подготвени и подкрепяни учители чрез инвестиции в тяхното развитие и квалификация. Удвояване на учителското възнаграждение до края на мандата. Мерки за гарантиране на неприкосновеността на учителя.

          1.3 Прилагане на решителни мерки за пълно обхващане на всички подлежащи на образование деца и предотвратяване на отпадането от образователната система.

          1.4. Подкрепа за българските училища в чужбина като крепител на българската национална идентичност.

          1.5. Развитие на професионалното образование в партньорство с бизнеса чрез активно въвеждане на дуалната система – обучение чрез работа. Кариерно ориентиране на учениците чрез стабилни партньорства с родителите, висшите училища и бизнеса.

          1.6 Повишаване на уменията в областта на предприемачеството, информационните технологии и активната гражданска позиция.

          1.7 Повече спорт в училище за повече здраве и живот без агресия.

          1.8 Нова законодателна уредба в сферата на висшето образование с цел повишаване на неговото качество и ориентирането му към практическите нужди на пазара на труда. Реформиране на НАОА и системата за оценяване и акредитация. Усъвършенстване на рейтинговата система.

          2. Ежегоден ръст на средствата за наука с цел укрепване и модернизиране на научните организации в страната за конкурентоспособни научни изследвания. Прозрачно и справедливо финансиране на научните изследвания съобразно националните приоритети.

          Изграждане на високотехнологични паркове и центрове за ускорено внедряване в икономиката на създадените от научните изследвания резултати, изобретения и патенти.

 

          X. Здравеопазване

          Подобряване на здравето на нацията е стратегическа цел.

          1. Засилване ролята на профилактиката като възможност за по-добро здраве и качество на живот. Разширяване на обхвата на профилактичните прегледи с допълнителни скринингови изследвания. Ранна диагностика и откриване на предхронични и хронични състояния чрез въвеждане на ежегодни профилактични прегледи на всички български граждани на кръв, урина и кардиологични изследвания. По този начин ще бъдат наблюдавани и лекувани по-голямата част от хроничните заболявания преди навлизането им в стадий нуждаещ се от болнична помощ.

          Въвеждане на интегриран подход за намаляване употреба на наркотични вещества и за справяне с нарастващия процент на наркозависимите подрастващи.

          2. Осигуряване на финансова стабилност и обезпеченост на здравната система. Стабилизиране на здравноосигурителния модел. Започване на поетапна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса.

          3. Създаване на интегрирана информационна система, свързваща в реално време информационните системи на Министерството на здравеопазването, НЗОК, НОИ, НАП, доставчиците на медицински и здравни услуги (болници, практики в извънболничната помощ, аптеки) и прехвърляне на целия документооборот в електронен вид.       

          4. Преодоляване на регионалните дисбаланси и осигуряване на функционално взаимодействие между отделните нива на медицинската помощ. Кадрово и ресурсно обезпечаване в Спешната медицинска помощ чрез подобряване на условията за обучението и квалификацията на специалистите, както и на заплащането, на условията на труд, на сигурността и техническата обезпеченост на кадрите. Подобряване достъпа и качеството на специализираната, болничната и доболничната медицинска помощ. Осигуряване на медицинска помощ в малките населени места.


          XI. Култура

          1. Приемане на национална стратегия за развитие на изкуствата, културните и творчески индустрии, културното наследство и културния туризъм.

          2. Приоритетно финансиране на дейности по опазване на културното наследство - археологически проучвания, социализация и представяне на движимо и недвижимо археологическото наследство.

          3. Подобряване на условията и мерките, насочени към предоставяне на допълнителни публични и алтернативни средства, насочени към модернизиране на мрежата от културни институти, читалища и библиотеки в страната.

          4. Достигане до максимално финансиране на българското кино от държавата съгласно Закона за филмовата индустрия.

          5. Реално изпълнение на предвиденото в Закона за хазарта отчисление от 10% за Националния фонд „Култура”.

          6. Модернизиране на материалната база в сферата на културата – училища, театри, опери, музеи и др.

          7. Разширяване на присъствието на българската култура в Европа и по света и активна роля на българската култура във връзка с председателството на Съвета на ЕС.


          XII. Околна среда

          1. Модернизация и обновление за здравословна околна среда. Изпълнение на инфраструктурни мерки за управление на риска от наводнения. Национална програма в областта на водите, насочена към осигуряване на чиста питейна вода и пречиствателни съоръжения в по-малките населени места.

          2. Подобряване качеството на атмосферния въздух в населените места. Разширяване на комплекса от мерки за опазване чистотата на атмосферния въздух. Разработване на национална програма за качеството на атмосферния въздух.

          3. Опазване и оползотворяване на природните ресурси за развитие и растеж. Реализация на широкообхватни мерки за опазване и устойчиво използване на ресурсите в сектори „Води”, „Отпадъци”, „Природа и биоразнообразие”, балансирайки природозащитните функции и функциите на катализатор на екологосъобразен икономически растеж - мерки за запазване и възстановяване на екосистемите и услугите, които се предоставят, в полза на местното икономическо развитие. Създаване на ефективна платформа за взаимодействие между държавата и научните среди за изпълнение на държавните природозащитни политики.

          4. Въвеждане на мерки за оптимизиране на превантивната дейност, в посока опростяване на процедурите на инвестиционния процес (ОВОС), премахване на излишни процедури и съвместяване на изискванията, където е приложимо; подобряване на интегрирането на аварийната безопасност в управлението на тежката индустрия.

          5. Развитие на националната система за мониторинг на околната среда.

 

          XIII. Земеделие, храни, рибарство и гори

          1. Устойчиво земеделие. Реформа в поземлените отношения за устойчивост, комасация и отношение към земеделската земя като към природен ресурс, осигуряващ националната хранителна сигурност. Хидромелиорации – развитие на ефективно поливно земеделие, ръководено от сдруженията да напояване.

          1.1. Довършване на изграждането, въвеждане и реално функциониране на нова система за борба с градушките, покриваща цялата територия на страната.

          1.2. Приемане на Закон за браншовите организации.

          2. Конкурентноспособно и пазарноориентирано земеделие. Осигуряване на финансова подкрепа с фокус върху малките и средни предприятия и стимулиране на доходоносно селскостопанско производство и равнопоставеност на пазара.

          2.1. Запазване и въвеждане на нови схеми за държавна подкрепа.

          2.2. Максимално усвояване на европейските мерки за подкрепа.

          2.3. Осигуряване на институционална подкрепа и електронизация на администрирането на селското стопанство.

          3. Продължаване на политиките на балансирано и диверсифицирано земеделие. Прилагане на обвързано с производството подпомагане. Предоставянето на обвързана подкрепа ще се основава на критерии за по-високо качество, продуктивност и конкурентоспособност на животновъдното производство;

Засилване на контрола за спазване на изискванията за производство на биологична продукция и популяризиране на ползите от биологично произведените храни и продукти за човешкото здраве.

          4. Полагане на грижи за здравеопазване на животните и превенция. Въвеждане на нови изисквания към средствата за идентификацията на животните и пчелните семейства.

          5. Разширяване на системата за събиране и обезвреждане на странични животински продукти в България.

          6. Приемане и прилагане на нов Закон за храните. Прилагане на политики за защита на българските производители в областта на храните. Увеличаването на дела на произведените в България храни, предлагани в търговската мрежа, стимулирането на добрите и ограничаване на нелоялните търговски практики по веригата на доставки на храни.

          7. Усъвършенстване на превенцията и контрола за опазване на горите. Редуциране на ползването на дървесина от зрелите гори, за сметка на отглеждане на младите гори с цел задоволяване на потребностите на националния пазар. Устойчиво поддържане, опазване и увеличаване на горските ресурси на страната.

 

          XIV. Транспорт

          1. Ефективно поддържане, модернизация и развитие на транспортната инфраструктура.

          1.1 ЖП инфраструктурата – модерна, екологична, достъпна

Закупуване на нови влакове;

Изграждане на жп линията София – Септември;

Изграждане на жп участък София – Волуяк, част от жп възел София;

Модернизация на жп линията Пловдив – Бургас, Фаза 2;

Модернизация на жп линията Драгоман – София;

Модернизация на жп възел Пловдив;

Възстановяване на проектните параметри на жп линията Русе – Варна.

          1.2 Пътната инфраструктура – безопасна и модерна пътна инфраструктура.

          1.2.1 Въвеждане на по-справедлив модел за плащане на пътищата – чрез въвеждане на смесена система: електронна винетка за леки коли и тол такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили.

          1.2.2 Завършване на магистралния пръстен на страната и модернизация на пътната мрежа:

Ускорено доизграждане на АМ „Хемус”;

Доизграждане на АМ „Струма” (Благоевград – Сандански);

Изграждане на АМ „Калотина – София”;

Тунел под връх Шипка;

скоростен път Русе– В. Търново;

скоростен път Видин – София;

доизграждане на Южната дъга на Софийския околовръстен път;

Бургас – Слънчев бряг, обход Пловдив.

          1.3. Създаване на условия за развитие на морския и речен транспорт.

          1.4. Разширение на метрото в София. Подготовка за изграждане (проектиране) на интермодален терминал в гр. Варна и в гр. Видин.

          2. Привличане на инвестиции и професионално управление на транспортната инфраструктура и съоръжения.

          3. Повишаване на сигурността и безопасността на транспортния сектор, въвеждане на интелигентни транспортни системи.

          4. Подобряване на качеството на услугите в железопътния сектор, дългосрочна стратегия за българските железници.

 

          XV. Икономика

          Пред икономиката стоят два основни проблема, решаването на които би довело до устойчив икономически растеж - административната тежест пред бизнеса и липсата на развит капиталов пазар.

          1. Премахване на административната тежест за бизнеса. Приемането на специален Закон за премахване на административната тежест с въвеждане на принципа на „мълчаливото съгласие“ и принципа на „една информация в една администрация“.

Свеждане на регулаторните режими до минимално изискуемите от европейското законодателство. Създаването на пътна карта на документооборота за всеки бизнес.

          2. Подкрепа за развитието на икономически зони, чрез финансиране на мерките за насърчаване на инвестициите. Безвъзмездно прехвърляне в собственост на общините на военни терени с отпаднала необходимост.

          3. Подкрепа на изпълнителната и законодателната власт за реализирането на всички мерки от Стратегията за развитие на капиталовия пазар.

          4. Засилен и ефективен следприватизационен и следконцесионен контрол.

 

          XVI. Енергетика

          1. Енергийна сигурност чрез собствен добив. Продължаване на проучването на дълбоко Черно море чрез провеждане на процедура по търсене и проучване и на блок „Терес”.

Подкрепа за проучванията в блок „Хан Аспарух” и блок „Силистар”, които да гарантират конкурентоспособни цени на енергийните ресурси, енергийната сигурност и значителни приходи от концесионни възнаграждения.

          2. Изпълнение на решението (препоръките) на ЕК по отношение на ТЕЦ “Марица – Изток 1” и ТЕЦ “Марица - Изток 3”.

          3. Ревизия на разходите на ТЕЦ “Марица – Изток 2”, мини “Марица – Изток”, АЕЦ “Козлодуй” и други.

          4. Енергийна сигурност чрез изграждане на интерконектори между България и съседните ни страни.

          5. Пълна либерализация на пазара на електроенергия и газ. Изготвяне на законодателни промени, свързани с въвеждане на пълна либерализация на пазара

          6. Продължаване на дейностите по удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

 

          XVII. Туризъм

          Утвърждаване на България, като целогодишна туристическа дестинация с качествен туристически продукт, развиваща всички видове туризъм и влизането ни в топ 5 на туристическите дестинации в Югоизточна Европа. Да се постави акцент върху туристическата реклама и популяризиране на туристическия продукт на България извън страната:

          1. Културно-историческият туризъм и туристическите атракции;

          2. Летен морски туризъм;

          3. Зимен туризъм и развитие на ски-инфраструктурата;

          4. Балнео и СПА туризъм;

          5. Голф туризъм, еко туризъм, приключенски, винен, гурме и др. видове туризъм.

 

          XVIII. Младеж и спорт

          1. Законодателни промени, регламентиращи цялостна реформа на българския спорт вкл. подзаконови нормативни актове въз основа на новия закон.

          2. Реализиране на програма за реконструкция, модернизация и цялостно изграждане на спортната база в българските училища. Подобряване на качеството на спортната инфраструктура, като съвместно с общините се изграждат многофункционални спортни площадки и съоръжения.

          3. В областта на спорта за високи постижения – провеждане на реформи и ефективно управление на ресурсите и насочването им на пазарен принцип към сферите с традиции, международни успехи и спортове със силен социален ефект. Фокус върху организиране и поемане на домакинства на състезания от най- висок ранг на спортове, отговарящи на същия критерий.

          Прецизиране начина, методиката, критериите и показателите за финансиране на спортните клубове в съответствие с Програмата за развитие на спортните клубове. Насочване икономисания финансов ресурс към масовия спорт и масовите структури, както и към националните младежки и детско-юношески отбори. Създаване на условия за развитие на деца с изявен спортен талант и

Нови протести в Унгария срещу закриването на университета на Сорос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169456

Нови протести в Унгария срещу закриването на университета на СоросНяколко хиляди унгарци участваха в поредния протест в центъра на столицата Будапеща в защита на Централноевропейския университет. Участниците се обявиха срещу рестриктивните мерки въведени от властите срещу университетите и неправителствените организации, които са финансирани от чужбина, предава БГНЕС.

И Стоичков идва за шоумача на Бербатов и Фиго

http://www.clubz.bg/52800-i_stoichkov_idva_za_shoumacha_na_berbatov_i_figo

SPORT kamata50yearsigra

Хегемонията от звезди на "Манчестър Юнайтед" за благотворителния мач на Димитър Бербатов и Луиш Фиго на 14 юни в София е нарушена. И не от кого да е, а от Христо Стоичков.

Камата е поредното голямо име за благотворителното шоу на стадион "Васил Левски". Досега бяха потвърдили все бивши асове на "Юнайтед" - Едвин ван дер Саар, Неманя Видич, Гари Невил, Патрис Евра, Пол Скоулс, Райън Гигс...

През миналата година Бербо бе сред героите на юбилейния мач на Христо Стоичков по случай 50 г. Тогава той направи хиляди съпричастни с излъчване на живо във фейсбук - първо от автобуса на звездите, а след това и от терена.

Ето че сега Стоичков е готов да му върне жеста.

Вижте как Бербатов представи поредния си знатен гост в социалнните мрежи: 

"Каквото и да кажа, ще е малко. Живата легенда, футболистът, от който всички след него сме се учили, на който сме се възхищавали. Беше удоволствие да работя с него в националния отбор. Той беше този, който ме направи капитан.

Неговото име прославя България по цял свят. Емблематичният №8, който е роден да бъде №1. Най-успелият български футболист. Носител на най-престижната награда във футбола - „Златната топка“. През 1994 г. извежда България до най-големия успех във футболната ни история – бронзови медали на световно първенство. Става голмайстор на шампионата на планетата в Америка. През същата година е и шампион на Испания с „Барселона“, вдига и Суперкупата на Испания. И логично целият футболен свят се прекланя пред него – един велик българин печели „Златната топка“. През същата година е и Спортист №1 на България, и Спортист №1 на Балканите. Той е и носител на „Златната обувка“ като голмайстор №1 на Европа за 1990 г.
Има 3 шампионски титли на България с ЦСКА, 4 купи и една суперкупа. През 1989 г. извежда ЦСКА до полуфинал в КНК и става голмайстор на турнира. Има 5 шампионски титли на Испания с „Барселона“. Печели 4 пъти Суперкупата на Испания и веднъж Купата на краля. През 1992 г. става носител и на най-ценния клубен трофей – Купата на европейските шампиони. Тогава печели и Суперкупата на Европа. През 1997 г. с „Барселона“ вдига и трофея в КНК. 5 пъти е Футболист №1 на България.

Каквото и да кажем за него е малко, защото той е най-големият!

Христо Стоичков! Очакваме го за мача на 14 юни в София!"

Почина комикът Чарли Мърфи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169452

Почина комикът Чарли МърфиНа 57-годишна възраст почина по-големият брат на Еди Мърфи - стендъп-комикът Чарли Мърфи. Причина за кончината на актьора е неуспешната борба с левкимията, съобщава "Холивуд Репортър", позовавайки се на изявление от мениджъра му Доминик Нати. Чарли бе известен не само като страхотен комик, изявяващ се в сферата на стендъп комедията,

25 лева такса за одобряване на план за строителни отпадъци във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348755

Да се въведе нова услуга за одобряване на планове за управление на строителните отпадъци искат от кметската администрация във Варна. Планирано е тя да струва 25 лева. А срокът за издаването й ще е 14-дневен, става ясно от публикувано на сайта на градската администрация предложение на кмета за промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, научи Moreto.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" обявяват общата си управленска програма

http://www.mediapool.bg/gerb-i-obedineni-patrioti-obyavyavat-obshtata-si-upravlenska-programa-news262644.html

ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще обявят в четвъртък програмата на коалиционното си правителство, изготвена след преговорите по управленските приоритети. Досега стана известен единствено консенсусът за увеличението на пенсиите. Бившият финансов министър Владислав Горанов обяви, че до края на годината минималната пенсия ще стане 200 лева. Това ще стане на две стъпки – от 1 юли на 180 лева, и от 1 октомври – на 200 лв. И ГЕРБ, и Патриотите заявиха, че този път кабинетът ще изкара 4-годишен управленски мандат. Конкретни имена за министри ще има след празниците. И двете страни отричат за момента да са водени разговори за кадрови назначения и разпределение на министерства.

Смартфоните ни могат да бъдат хакнати заради сензори за движение

https://www.actualno.com/sciencelogy/smartfonite-ni-mogat-da-bydat-haknati-zaradi-senzori-za-dvijenie-news_605582.html

Все по-широкото използване на фитнес и игрални приложения доведе до обзавеждането на смартфоните ни и други мобилни устройства с над 25 сензора – от камери до акселерометри и жироскопи, които регистрират всяко кликане, скролване и могат да разчетат и запаметят индивидуа

Мароканските власти разбиха терористична група, свързана с "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169449

Мароканските власти разбиха терористична група, свързана с "Ислямска държава"Мароканските власти обявиха вчера, че са разбили терористична група от седем души, свързана с "Ислямска държава", съобщи Франс прес. Групата действала в градовете Фес и Мулай Якуб, където вербувала и изпращала марокански доброволци в джихадистките крепости в Ирак и Сирия. При обиски са заловени хладни оръжия, военни униформи,

Предстои да бъдат отличени постиженията на бизнеса в „Компания на годината ’16”

http://www.cross.bg/business-lady-biznes-1540228.html

/КРОСС/ На 19 април 2017 г. в хотел "Хилтън" ще се проведе трето издание на Годишните награди „КОМПАНИЯ НА ГОДИНАТА", инициирани от сп. Business Lady, сп. Bulgaria Business Review и Business Lady Club. Официалната церемония ще стартира в 20:00 часа в зала Мусала. Наградите се връчват за заслуги, свързани с развитие на човешкия капитал, устойчиво развитие, иновативен мениджмънт, непрекъснато повишаване на качеството на предлагания продукт/услуга, конкурентоспособност и иновации, успешен бизнес модел, корпоративна социална отговорност, добро пазарно позициониране и др. Подбраните категории тази година са ИНДУСТРИЯ, ПРОМИШЛЕНОСТ, ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, СТРОИТЕЛСТВО И АРХИТЕКТУРА, ФИНАНСОВ СЕКТОР, ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ, ИКОНОМИКА И МЕНИДЖМЪНТ, МЕДИИ, ГЛОБАЛЕН БИЗНЕС, ИТ СЕКТОР, ГРИЖА ЗА ОБЩЕСТВОТО. Целта на наградите „КОМПАНИЯ НА ГОДИНАТА" е да се даде гласност на добрите бизнес практики, да се популяризира успешната индустрия в световен и локален мащаб, да се фокусира общественото внимание върху иновативни и актуални модели за управление на бизнеса и компанията, като по този начин се поощри предприемачеството сред българската общественост. Наградите на списание Business Lady са продължение на основната цел на изданието - да споделя успешни бизнес модели, да бъде трибуна за различни професионални успехи, лични качества и достижения. Медийни партньори на форума и церемонията са: радио Фокус, ИА Фокус, ИА Кросс, b2bmedia.bg, Mail

Температури до 24 градуса днес

http://www.cross.bg/metra-temperatyri-duzhd-1540227.html

/КРОСС/ Днес преди обяд ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността, по-значителни над планинските райони. Главно там на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Максималните температури ще се повишат и ще бъдат между 19° и 24°. Атмосферното налягане ще се понижи. Над Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури на въздуха ще са 13°-16°. Температурата на морската вода е 10° - 11°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала. Над планините ще има и слънчеви часове, но след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна и на места в Рило-Родопска област ще превали дъжд, над 2500 метра - сняг. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 13°, на 2000 метра - около 6°.  

Северна Корея е готова да извърши нов ядрен тест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169445

Северна Корея е готова да извърши нов ядрен тест

Северна Корея е готова да извърши пореден ядрен тест. Това заявиха от изследователската група "Север 38", наблюдаваща Корейския полуостров. Регистрирана повишена активност на главния ядрен полигон на страната и тестът може да се състои всеки момент. Това би бил поредният балистичен опит от страна на Северна Корея за последните месеци.

Трябва нещо да се излъчи по телевизията, за да се направи проверка

https://www.actualno.com/cite/trjabva-neshto-da-se-izlychi-po-televizijata-za-da-se-napravi-proverka-news_605587.html

С тази констатация водещата на сутрешния блок на Нова телевизия Анна Цолова констатира как работи българската държава - конкретно по темата за многобройните телефонни измами.

Точно на Великден студ и дъжд

https://vesti.bg/bulgaria/tochno-na-velikden-stud-i-dyzhd-6067897

Времето през следващите два дни ще бъде типично за пролетта

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/velikden-intervyu-ministur-1540226.html

/КРОСС/ Разпределят ресорите след Великден, патриотите ще вземат пет министерски кресла и ще имат един вицепремиер, съобщава "Труд" на първа страница. Красимир Каракачанов ще е вице, лидерът на НФСБ Валери Симеонов също ще е министър, въпреки че отричаше да иска непременно да е в изпълнителната власт. Според вестника на постовете си от ГЕРБ ще се върнат Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Владислав Горанов, Ивайло Московски и Десислава Танева. "Управленската програма готова днес", пише и "24 часа". В интервю за вестника, директорът на Агенцията за приходите Бойко Атанасов декларира "Истинският ни успех е, че 83 на сто от данъкоплатците доброволно изпълняват вече задълженията си". "Безразборното увеличаване на пенсиите се обръща срещу пенсионерите", коментира бившият социален министър Иван Нейков в интервю за "Сега". По този повод вестник "Земя" излиза с водещото си заглавие "Патриотични игри". Гаврят се с пенсионерите, вместо обещаните 300, минималната пенсия ще нараства до 200 лева, без индексация за останалите пенсионери. Армията е без войници, без пари и лошо въоръжена, пише "Сега". Вестникът цитира доклад, представен от министъра на отбраната Стефан Янев за 2016 г. "Дума" допълва по темата "Липса на пари в армията довела до 30 на сто недостиг на личен състав".Според "Телеграф", 250 хиляди българи ще работят през почивните дни за Възкресение

320 души загинаха при наводнения и кални свлачища в Колумбия

//dariknews.bg/novini/sviat/320-dushi-zaginaha-pri-navodneniia-i-kalni-svlachishta-v-kolumbiia-2017321

Триста и двайсет души загинаха при наводнения и кални свлачища в колумбийската община Мокоа, съобщи президентската администрация, цитирана от ТАСС.

Сред загиналите има 118 малолетни и непълнолетни. Ранени са 332 души, всички от които вече са изписани

Мерилин Монро – русото изкушение на Холивуд (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/merilin-monro-rusoto-izkushenie-na-holivud-video-2017323

Преди време легендарната холивудска актриса Мерилин Монро бе призната за най-великата блондинка на всички времена. Най-популярният секс символ за 50-те е вдъхновение за редица жени и до днес. Блясък по клепача, сластно притворен поглед и широка усмивка, изрисувана

Млади кюстендилски художници рисуваха „Етнография на лицето"

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/mladi-kiustendilski-hudozhnici-risuvaha-etnografiia-na-liceto-2017320

Изложба под надслов „Етнография на лицето" ще бъде открита в Кюстендил. Тя е на школата по изобразително изкуство „Новите майстори"- Кюстендил, с ръководител Евгени Серафимов. Неговите ученици са пресъздали 45 портрета на малки общности от цял свят- Южна Америка, Европа, Африка, Азия. Изложбата е г

Почина ветеранът от Холивуд Михаел Балхаус

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-veteranyt-ot-holivud-mihael-balhaus-2017326

На 81 години в дома си в Берлин след кратко боледуване почина германският оператор Михаел Балхаус, сред чиито филми се нареждат "Добри момчета", "Бандите на Ню Йорк" и "От другата страна", предаде Ройтерс.
<

Мерки за обществения ред по празниците

//dariknews.bg/regioni/vraca/merki-za-obshtestveniia-red-po-praznicite-2017327

Мерките на ОД МВР Видин и РД ПБЗН бяха представени днес от старши комисар Янколов и комисар Генчев

54 000 са били икономически активните лица в областта през 2016 г.

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/54000-sa-bili-ikonomicheski-aktivnite-lica-v-oblastta-prez-2016-g-2017328

54 000 са били икономически активните лица на възраст 15 - 64 навършени години в Кюстендилска област през 2016 г., или 69.9% от населението на същата възраст, показват данни на Статистическо бюро- Кюстендил. В сравнение с 2015 г. коефициентът на икономическа активност (15 - 64 навършени години) нар

Управленската програма на ГЕРБ и Патриотите е с хоризонт 2021-а

//dariknews.bg/novini/bylgariia/upravlenskata-programa-na-gerb-i-patriotite-e-s-horizont-2021-a-2017324

Управленската програма на ГЕРБ и Обединените патриоти е с хоризонт 2021 година. Това стана известно от изявление на лидерите на двете политически сили Бойко Борисов и Валери Симеонов на брифинг в парламента.
 
Преговорният процес за и

Ограничават движението на тирове по пътищата за Великден

http://www.moreto.net/novini.php?n=348771

От 16 часа на 13 април, последният работен ден преди четирите почивни дни за Великден, между 16 ч. и 20 ч., се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътни направления.

ГЕРБ и Патриотите обявиха: Готови сме с програмата 17/21

http://www.barometar.net/88322/

Изправяме се пред вас, за да ви информираме, че преговорният процес за изготвяне на обща програма вече е завършена. Това заяви Валери Симеонов от Обединените патриоти на брифинг след поредната порция преговори между двете партии. Програмата е разписана в символичните 21 страници, което потвърждава готовността ни да управляваме страната до 2021 година. Кипя сериозен труд […]

Тръмп зове за край на войната в Сирия, нарече Асад "касапин"

https://www.actualno.com/asia/trymp-zove-za-kraj-na-vojnata-v-sirija-nareche-asad-kasapin-news_605581.html

Американският президент Доналд Тръмп даде съвместна конференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Белия дом, на която поиска спиране на "бруталната гражданска война" в Сирия и призова съюзниците си в НАТО да съдействат при разрешаването на този проблем, пре

Критици на Ердоган в Европа се оплакват от "лов на вещици"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/13/2952794_kritici_na_erdogan_v_evropa_se_oplakvat_ot_lov_na/?ref=rss


Ерджан Каракоюн се обръща два пъти назад, след като излиза от дома си в Берлин, за да се увери, че никой не го следи.

Каракоюн е последовател на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвинява за опита за военен преврат в Турция миналото лято. 37-годишният мъж казва, че е получавал няколко смъртни заплахи след проваления опит за преврат.

Враждебността не е нараснала след анонимните заплахи, но...

Синдикалисти: Заплатите трябва да растат със 100 лв. годишно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169442

Синдикалисти: Заплатите трябва да растат със 100 лв. годишноОсигурителната система може да издържи всякакъв скок на пенсиите, зависи кой ще плати цената. Това каза в сутрешния блок на БНТ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Не е работа на политиците да се бъркат в тази система, тези неща няма как да бъдат решавани толкова набързо. Политиците говорят разнопосочно по темата, заяви той.

На света съществуват само две трагедии...

http://www.cross.bg/polychish-tragedii-sushtestvyvat-1540225.html

/КРОСС/ На света съществуват само две трагедии, едната е да не получиш каквото си искал, другата е да го получиш. Оскар Уайлд

Рождениците днес

http://www.cross.bg/predsedatel-dimitrov-bivsh-1540224.html

/КРОСС/ Днес повод да почерпят имат: Ваня Василева - председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на Токуда Банк. Димо Николов - управител на „Мото-Пфое". Велизар Димитров - футболист Мартин Димитров - политик, бивш председател на СДС Мария Стефанова - журналист, бивш председател на СЕМ Евгений Станчев - журналист

Кога и къде няма да се движат камиони през празничните дни

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/04/13/2952901_koga_i_kude_niama_da_se_dvijat_kamioni_prez/?ref=rss


Днес от 16 ч. до 20 ч. се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по магистралите и най-натоваренитe пътни направления. Забраната се налага заради очаквания голям поток от автомобили в последния работен ден преди Великденските празници, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Целта е да се повиши безопасността на движение и да се осигури спокойно пътуване за водачите на леки автомобили.

Ограничението на камионите е за следните...

Пътят за Гърция ще "гъмжи" от полицейски патрули

http://offnews.bg/news/n_1/n_652836.html

Засилено полицейско присъствие ще има по пътищата в страната за четирите почивни дни по Великден. Особено концентрирано ще бъде присъствието на Пътна полиция по пътя за Гърция.  Повече полицейски патрули ще бъдат разположени на главен път Е-79. Пътните полицаи ще подпомагат и регулират движението и ще засилят контролa на грубите нарушители, oбясни пред bTV началникът на КАТ – Благоевград старши инспектор Данаил Стоицов. Тази сутрин движението на „Кулата” е спокойно, но вече се усеща, че трафикът започва да става по-интензивен. Оттам се очаква да минат хиляди автомобили в посока Гърция. Ще засилим контрола и с мобилните камери за скорост, увери той. В тъмната част на денонощието служителите на КАТ ще проверяват шофьорите за алкохол и наркотични вещества, ще следят и за неправоспособни водачи зад волана. След 16 ч. ще бъде ограничено и движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, които ще бъдат спирани, за да изчакват на място до 20 ч. Почти един милион българи тръгват на път от днес. Четирите почивни дни за Великденските празници отново ще са причина за големи задръствания по пътищата. По-рано днес от Гранична полиция съобщиха, че на българо-турската граница на ГКПП Капитан Андреево има образувала се колона от около 4 км от товарни автомобили на изход, а на ГКПП Лесово колоната е от 4 км. На българо-румънската граница, на ГКПП "Дунав мост- Русе" има образувала се колона от около 2.5 км от товарни автомобили на изход и около 4.5 км на вход. На българо-гръцката граница трафикът е интензивен на изход на ГКПП "Кулата". Нормален е трафикът на всички пунктове по границите със Сърбия и Македония.

Подозират, че Северна Корея подготвя шести ядрен опит

http://offnews.bg/news/n_1/n_652833.html

Северна Корея изглежда подготвя ядрен опит в демонстрация на неподчинение срещу Доналд Тръмп, който не изключва военни действия, за да окаже натиск над режима да изостави ядрената си програма, пише британският в. "Guardian". Базираната в САЩ група за наблюдение "38 North" заяви, че сателитни снимки показват, че страната подготвя шестият ядрен опит от 2006 г. насам. Снимките от 12 април от полигона за изпитвания на ядрени оръжия Пунгери показват продължаващи действия около Северния портал, нова активност в основната административна зона и няколко служители в командния център, пише "38 North". При Северния портал изглежда е паркирано малко превозно средство, точно пред входа, посочват от групата и добавят, че притокът на вода там е намалял през последните 10 дни. Снимки: "38 North" Южнокорейски длъжностни лица обаче омаловажиха спекулациите, че предстои ядрен опит. "Няма необичайна дейност", каза говорител на началник щабовете в страната, цитиран от новинарската агенция "Yonhap" и "Guardian". В този момент около 200 журналисти, включително от САЩ и Япония, са в Пхенян, защото страната се подготвя да отбележи в събота 105-ата годишнина от раждането на основателя ù Ким Ир Сен. Въпреки спекулациите, че събитието може да бъде свързано с изстрелване на ракети или ядрен тест, репортерите са били отведени за откриването на жилищен комплекс в Пхенян. Ким Чен Ир също бил там, но не разговарял с журналистите.

"Борусия" се чувства "напълно пренебрегнат" заради решението мачът с "Монако" да се играе

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/13/2952899_borusiia_se_chuvstva_napulno_prenebregnat_zaradi/?ref=rss


"Борусия" (Дортмунд) се чувства "напълно пренебрегнат" от УЕФА заради решението мачът с "Монако" да бъде отложен само с ден. Срещата трябваше да е във вторник, но след атаката по автобуса на германците в Дортмунд беше пренасрочена за сряда.

"Монако" спечели с 3:2 на "Сигнал Идуна парк" и взе добра преднина в четвъртфинала в Шампионската лига.

Треньорът на жълто-черните Томас Тухел се изказа критично...

Студентка има 16 категории за шофиране

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169437

Студентка има 16 категории за шофиранеСтуденка има 16 категории за шофиране. Тя е със златен талон, без произшествия. След като навършила 18 година, Стиляна побързала да изкара шофьорска книжка. По-късно се научила да кара и по-големи автомобили като автобус. Днес тя следва в Техническия университет в Пловдив със специалност "Авиационна техника и технологии".

След срещата между Лавров и Тилърсън - какво ще правят САЩ и Русия?

https://www.actualno.com/europe/sled-sreshtata-mejdu-lavrov-i-tilyrsyn-kakvo-shte-pravjat-sasht-i-rusija-news_605570.html

Очакваната с голям интерес среща между Русия и САЩ в Москва трая цял ден (12 април), но като в нея в крайна сметка взе участие и руският президент Владимир Путин. Външният министър на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън съобщиха подробности за темит

Манчестър Юнайтед в ефира днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_652834.html

Лига Европа се завръща в ефир днес. Манчестър Юнайтед гостува в Белгия на коравия Андерлехт. Ето всички мачове: 17:00 Локомотив (ГО) - Нефтохимик Диема спорт 19:30 Локомотив (Пд) - ЦСКА Диема спорт 22:05 Андерлехт - Манчестър Юнайтед БНТ 1 22:05 Лион - Бешикташ БНТ HD 22:05 Аякс - Шалке 04 bTV Action 22:05 Селта - Генк RING

Днес във Варна ще се проведе конкурс за рисуване на космически великденски яйца

http://www.moreto.net/novini.php?n=348770

Конкурс за рисуване на великденски яйца ще се проведе днес - 13 април от 11.00 часа във варненската обсерватория и планетариум „Николай Коперник“. В надпреварата могат да участват ученици от 3 до 7 клас, научи Moreto.net. Всеки, който желае да премери сили и да покаже умения в изрисуването на яйца, трябва да даде предварителна заявка за участие до 11 април.

Тръмп: НАТО вече не е остаряла организация

http://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-nato-veche-ne-e-ostariala-organizaciia-237531/

На пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Тръмп благодари на членките на алианса за подкрепата им на решението на САЩ за атаката в Сирия

ГЕРБ и Патриотите финализират преговорите за правителство

http://www.cross.bg/gerb-politika-stane-1540223.html

/КРОСС/ Програмата за бъдещо правителство се очаква да бъде договорена окончателно днес. Преговорните екипи на ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще направят съвместно изявление в сградата на парламента. Очаква се да бъде обявена програмата на правителството, изготвена след преговорите по управленските приоритети. Двете формации вече постигнаха консенсус по спорната тема за увеличението на пенсиите, като бившият финансов министър Владислав Горанов обяви, че до края на годината минималната пенсия ще стане 200 лева.Това ще стане на две стъпки - от 1 юли на 180 лева, и от 1 октомври - на 200 лв. В началото на седмицата беше обявено, че вече е постигнат компромис по четири секторни политики - отбрана, енергетика, туризъм и спорт. Разговаря се и по темите образование, социална политика, икономика и външна политика. И ГЕРБ, и Патриотите декларираха че визират 4-годишен управленски мандат. Конкретни имена за министри предстои да бъдат обявявани. И двете страни отричат за момента да са водени разговори за кадрови назначения и разпределение на министерства. Ясно е, че министър-председател за трети път ще бъде Бойко Борисов. От партията на Веселин Марешки "Воля" обявиха, че ще подкрепят новия кабинет, а от ДПС направиха заявка за обща програма с ГЕРБ с хоризонт една година.

Русия наложи вето на проекторезолюцията на ООН за Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_652835.html

Русия наложи вето на резолюцията, предложена от Съвета за сигурност на ООН, след смъртоносната химическа атака в Хан Шейхун. Москва за осми път блокира решения на Съвета в защита на президента Башар Асад от началото на гражданската война в Сирия, съобщава БНТ. Документът, внесен от Съединените щати, Франция и Великобритания, изискваше Русия да осъди химическата атака, за която сирийското правителство отрича да носи отговорност. От Москва се очакваше да отправи призив към Асад да позволи международно разследване на атаката. Китай, който е налагал вето шест пъти на проекторезолюции за Сирия, този път се въздържа от глас. На съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Белия дом, американският президент Доналд Тръмп заяви, че е време да се сложи край на бруталната гражданска война, за да се даде възможност на бежанците да се завърнат у дома.

Цех бълва фалшиви БГ документи в Шумен

http://www.clubz.bg/52799-ceh_bylva_falshivi_bg_dokumenti_v_shumen

Криминалисти на ОДМВР-Шумен пресякоха престъпна схема за изработване и разпространение на неистински български документи за самоличност, съобщи МВР.

Оперативните действия стартирали по сигнал, получен преди дни за предстояща сделка на задграничен паспорт и други документи. В хода им била планирана и организирана полицейската операция, реализирана под надзора на наблюдаващ прокурор.

В резултат завчера - 11 април към 15,30 ч., в момента на предаване на плик криминалистите задържали трима участници в сделката - К. Г. (54 г.),  А. Г. (51 г.) и 47-годишен мъж от варненското село Тръстиково.

От варненско BMW са иззети неистински документи, между които фалшиви български паспорти. Последвали претърсвания в жилищата на К. Г. и А. Г. в Шумен, както и в автомобили, ползвани от тях. Иззети са компютърни конфигурации с инсталиран софтуер, принтери, скенер, ламиниращи устройства, карти памет, флаш устройства, пластики, фолиа, специална хартия и други вещи за производство на фалшиви документи. Открити са и готови неистински документи за самоличност, изработени за клиенти.

В хода на разследването са разпитани и свидетели.

С полицейска мярка за 24 часа са задържани петима. Що се отнася до К. Г. и  А. Г. - повдигнати са им обвинения за престъпление по чл. 308, ал. 3 (изготвяне на неистински документи за самоличност с цел имотна облага), взета им е мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 2000 лв.

Велики четвъртък

http://www.cross.bg/cherveno-veliki-yaiitze-1540222.html

/КРОСС/ Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в които според традицията се боядисват яйца. Първото яйце трябва да бъде червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденския хляб. Той носи най-разнообразни названия по територията на цяла България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсява с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини. У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така, както боядисаните в червено яйца - кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага също червено яйце.  

Велики четвъртък

http://www.cross.bg/veliki-cherveno-yaiitze-1540222.html

/КРОСС/ Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в които според традицията се боядисват яйца. Първото яйце трябва да бъде червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденския хляб. Той носи най-разнообразни названия по територията на цяла България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсява с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини. У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така, както боядисаните в червено яйца - кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага също червено яйце. Този следобед в катедралния храм „Св. Александър Невски" Негово светейшество българският патриарх Неофит ще оглави богослужение. Програмата на Светия Синод предвижда патриархът да бъде посрещнат в 18.55 ч

Албанското и косовското правителство с четвърто съвместно заседание

https://www.actualno.com/balkani/albanskoto-i-kosovskoto-pravitelstvo-s-chetvyrto-syvmestno-zasedanie-news_605580.html

На 24-ти април ще се проведе съвместно заседание на правителствата на Албания и на Косово, предаде БГНЕС. Решението за заседанието, което ще се състои в албанския град Вльора, бе договорено от премиера на Албания Еди Рама и от косовския министър на външните работи Енвер Ходж

Спасени 64 бежанци и мигранти в района на р. Марица в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169425

Спасени 64 бежанци и мигранти в района на р. Марица в ГърцияГръцката гранична полиция е спасила 64 бежанци и мигранти, сред които и деца, идващи от Турция, които са се оказали блокирани в коритото на р. Марица, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА. Каналджиите са се опитали да ги прекарат с лодки до Гърция, но незнайно защо са ги стоварили призори на островче в средата на реката близо до село Филакто

13 април в историята

http://www.cross.bg/voiina-svetovna-vtora-1540221.html

/КРОСС/ 1059 г. - Римският папа Николай II издава декрет, според който занапред само кардинали ще имат право да участват в избора на папи.1204 г. - Кръстоносците от Четвъртия кръстоносен поход превземат и разграбват Константинопол, като убиват и над 2000 православни християни.1598 г. - Френският крал Анри IV подписва Нантския едикт, с който гарантира свобода на вероизповеданието за френските хугеноти.1771 г. - Екатерина II заповядва да започнат тайни медицински експерименти с безнадеждно болни от чума с цел откриване на лечение.1814 г. - Немският математик Карл Вите получава докторска степен на 12-годишна възраст.1829 г. - Английският парламент гарантира свобода на вероизповеданието за католиците.1835 г. - В Търново са обесени водачите на Велчовата завера.1848 г. - Сицилия обявява независимост от Неапол и става самостоятелно кралство.1849 г. - Унгария е обявена за република.1871 г. - Двете епархии - Варненска и Преславска са обединени във Варненска и Великопреславска епархия.1886 г. - Учреден е почетен знак Червен кръст по предложение на Настоятелството на дружество „Червен кръст".1919 г. - Провъзгласена е Баварска съветска република, разгромена от войските на правителството на Германия през май с.г.1924 г. - Основан е ФК АЕК Атина.1925 г. - Извършен е опит за атентат срещу цар Борис ІІІ при прохода Арабаконак1934 г. - Извършен е последният полет за спасяване на оцелелите от кораба Челюскин.1940 г

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiya-1540220.html

***София. От 11.00 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в официалното откриване на изложбата „Да бъде светлина", която ще бъде разположена в обществената зона на Терминал 2, летище София. ***София. От 11.00 часа в сградата на Народното събрание преговорните екипи на ПП ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще направят съвместно изявление след завършването на преговорите по управленските приоритети. ***София. От 09. 30 до 13 .00 часа в Аулата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски" ще се проведе съвместен българо-японски научен семинар на тема: „Наука, технологии и иновации за общество на бъдещето". От японска страна семинарът ще бъде открит от посланика на Япония у нас Шиничи Яманака, а от българска страна - от министъра на образованието и науката проф. Николай Денков. ***София. От 11.00 часа в Министерството на здравеопазването ще се проведе заключителна пресконференция по Предварително дефиниран проект №4 "Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи", финансиран по Програма БГ 07 "Инициативи за обществено здраве", осъществявана с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014. ***София. От 12.30 часа в сградата на Европейската комисия в България (ул. „Г. С

Евакуация в Нова Зеландия заради циклона "Кук"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169421

Евакуация в Нова Зеландия заради циклона "Кук"Градовете по източното крайбрежие на Северния остров на Нова Зеландия са евакуирани заради циклона „Кук“, който се смята е най-лошата буря от поколения насам, предава "Фокус". Властите предупреждават за високи вълни, бури и свлачища. Към момента е обявено извънредно положение на

ГЕРБ и Патриотите обявяват готовата си управленска програма

http://www.moreto.net/novini.php?n=348773

ГЕРБ и Обединените патриоти се очаква да обявят готовата си управленска програма днес. Така поне се надява лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Самото коалиционно споразумение вероятно ще бъде готово след Великденските празници. В него вероятно ще бъдат записани структурата и състава на правителството и как ще се взимат решенията в коалицията.

Тръмп вече не смята НАТО за "остаряла организация"

http://www.mediapool.bg/tramp-veche-ne-smyata-nato-za-ostaryala-organizatsiya-news262643.html

Американският президент Доналд Тръмп призова, че е "време да се сложи край на бруталната гражданска война" в Сирия, няколко дни след началото на въздушната офанзива на САЩ в страната, провокирана от химическата атаката в провинция Идлиб, приписвана на режима на Башар Асад. След среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Тръмп демонстрира и прелом в разбирането му за ролята на Алианса за гарантиране на сигурността. Той заяви, че вече не смята НАТО за "остаряла организация", както я определи неведнъж по време на предизборната си кампания. "Време е да се сложи край на тази брутална гражданска война, да се победят терористите и да се даде възможност на бежанците да се завърнат у дома", заяви Тръмп на съвместна пресконференция със Столтенберг в Белия дом. Той определи сирийския си колега като "касапин", заради нападението със зарин в град Хан Шейхун, при което загинаха 87 души, сред които десетки деца. Тръмп допусна възможността Русия да е знаела за подготовката на тази атака. "Определено е възможно, но все пак слабо вероятно, и знам, че в момента те разследват това. Ще ми се да мога да кажа, че те (руснаците) не са знаели, но определено може да са знаели. Те са били там", заяви американският президент. Той подчерта, че няма "абсолютно никакво съмнение", че САЩ са постъпили правилно, като са отвърнали на химическата атака с ракетен удар по сирийска военновъздушна база, въпреки че това предизвика ескалацията на ново напрежение между Вашингтон и Москва. В момента изобщо не се разбираме с Русия "Би било прекрасно НАТО и нашата страна да могат да се разбират с Русия. В момента изобщо не се разбираме с Русия. Като става дума за отношенията ни с Русия е възможно те да са на най-ниското си ниво от когато и да било", призна Доналд Тръмп. Въпреки това според него държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е провел "много успешни" срещи в Москва. "Ще разберем какви са окончателните резултати след по-дълъг период от време. Разговорите не са най-важното. Според това, което чух, всичко е преминало добре, може би по-добре отколкото се очакваше", добави лаконично Тръмп, цитиран от ТАСС. НАТО вече не била остаряла организация Той използва пресконференцията си със Столтенберг, за да обяви, че вече не смята НАТО за "остаряла организация", както я определи неведнъж по време на предизборната си кампания, предаде Ройтерс. Тръмп благодари на членките на алианса за подкрепата им на решението му да изстреля 59 ракети по сирийска военновъздушна база като ответна мярка след химическате атака над цивилни в провинция Идлиб. Според него НАТО се приспособява към по-общата мисия за борба с радикалните ислямисти, за която той призоваваше. Американският президент декларира, че е ангажиран със съюзниците си и, че ще работи по справянето с бъдещи предизвикателства като миграцията и тероризма. Той призова НАТО да помогне за решаване на кризата в Сирия, предаде ДПА. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е имал отлична и продуктивна среща в Овалния кабинет и благодари на Тръмп за подканата му към страните от алианса да увеличат разходите си за отбрана. По думите му за пръв път от много години миналата година е установено увеличение от 3.8% в разходите за отбрана сред страните членки на НАТО, което възлиза на 10 милиарда долара и обръща досегашната тенденция на спад. Столтенберг: Единственият подход към Русия е да сме силни "Работим по запазването на тази инерция", заяви Столтенберг на пресконференцията с Тръмп, добавяйки, че НАТО трябва да е твърда и предсказуема в подхода си към Русия. Алиансът трябва "да намери начини да съжителства с тях" (руснаците), за да се избегне нова Студена война или надпревара във въоръжаването, смята той. "Убеден съм, че единственият начин да възпрем Русия е да сме силни, тоест да осигурим надеждни начини на възпиране, като същевременно поддържаме прагматични работни отношения", заяви още Йенс Столтенберг. Според него "единственият начин да избегнем нова Студена война, нова надпревара във въоръжаването е да продължим да привличаме Русия за участие в политически диалог. "Разполагаме повече войски по източния фланг на алианса, повишаваме боеготовността на нашите сили и увеличаваме разходите за отбрана. Осъществяваме най-мащабното увеличение на колективната отбрана от края на Студената война", каза още генералният секретар на НАТО, подчертавайки, че действията на Алианса са с "отбранителен характер". 

Тръмп нарече Асад "касапин" и призова за край на "бруталната гражданска война"

http://www.mediapool.bg/tramp-nareche-asad-kasapin-i-prizova-za-krai-na-brutalnata-grazhdanska-voina-news262643.html

Американският президент Доналд Тръмп призова, че е "време да се сложи край на бруталната гражданска война" в Сирия, няколко дни след началото на въздушната офанзива на САЩ в страната, провокирана от химическата атаката в провинция Идлиб, приписвана на режима на Башар Асад. "Време е да се сложи край на тази брутална гражданска война, да се победят терористите и да се даде възможност на бежанците да се завърнат у дома", заяви Тръмп на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Белия дом, предаде Франс прес. Той определи сирийския си колега като "касапин", заради нападението със зарин в град Хан Шейхун, при което загинаха 87 души, сред които десетки деца. Тръмп допусна възможността Русия да е знаела за подготовката на тази атака. "Определено е възможно, но все пак слабо вероятно, и знам, че в момента те разследват това. Ще ми се да мога да кажа, че те (руснаците) не са знаели, но определено може да са знаели. Те са били там", заяви американският президент, цитиран от БТА. Той подчерта, че няма "абсолютно никакво съмнение", че САЩ са постъпили правилно, като са отвърнали на химическата атака с ракетен удар по сирийска военновъздушна база, въпреки че това предизвика ескалацията на ново напрежение между Вашингтон и Москва. "Би било прекрасно НАТО и нашата страна да могат да се разбират с Русия. В момента изобщо не се разбираме с Русия. Като става дума за отношенията ни с Русия е възможно те да са на най-ниското си ниво от когато и да било", призна Доналд Тръмп. Въпреки това според него държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е провел "много успешни" срещи в Москва. "Ще разберем какви са окончателните резултати след по-дълъг период от време. Разговорите не са най-важното. Според това, което чух, всичко е преминало добре, може би по-добре отколкото се очакваше", добави лаконично Тръмп, цитиран от ТАСС.

Русия наложи ново вето над резолюцията на ООН за Сирия

http://www.mediapool.bg/rusiya-nalozhi-novo-veto-nad-rezolyutsiyata-na-oon-za-siriya-news262642.html

Русия отново наложи вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, за да защити сирийския президент Башар Асад, като блокира опит на Запада да осъди смъртоносната химическа атака в град Хан Шейхун, предаде Ройтерс. В текста се искаше международно разследване на химическата атака и се отправяше призив към сирийското правителство да съдейства на това разследване. Това е осмо вето на Русия в Съвета за сигурност по въпроси, свързани със Сирия. Китай, който е налагал вето шест пъти на проекторезолюции за Сирия от началото на гражданската война в страната, този път се въздържа заедно с Етиопия и Казахстан. Десет страни гласуваха в подкрепа на текста, а против него освен Русия гласува и Боливия. Преди гласуването постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари заяви, че страната му е готова да допусне проверка на експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) във военновъздушната база Шайрат, за да се установи дали там се е съхранявал зарин. По думите му Дамаск е изпратил писмо до генералния директор на ОЗХО Ахмет Юзюмджю с молба "да изпрати безпристрастна и професионална мисия в Хан Шейхун и на авиобазата Шайрат, за да се установи какво наистина се е случило", предаде ТАСС. "Сирия подчертава готовността си да осигури достъп на мисията до авиобазата Шайрат, за да установи дали там се е съхранявал зарин", подчерта Джафари. Дипломатът добави, че за достъп до Хан Шейхун експертите от ОЗХО ще имат нужда от гаранции за сигурността си от "Джебхат ан Нусра" и други терористични групировки, които действат в този район, както и от "страните, които им оказват подкрепа". Междувременно Си Ен Ен съобщи, че американското разузнаване е прихванало разговори, в които сирийски военни и експерти по химически оръжия са обсъждали атака със зарин в провинцията Идлиб. Данните били част от огромния масив информаия, събиран от разузнаването в Сирия и Ирак, затова и останали необработени. По тази причина Вашингтон не знаел предварително за използването на химическо оръжие в град Хан Шейхун на 4 април. Въпросните разговори били установени едва след химическата атака в Идлиб, уточнява телевизията, позовавайки се на правителствени източници.. Цитирани от Си Ен Ен американски официални представители заявили, че за тях няма никакво съмнение, че за използването на химическо оръжие носят отговорност сили, подчинени на сирийския президент Башар Асад. До момента САЩ не са открили в прехванатите от тях данни информация, показваща, че представители на руските въоръжени сили са влизали в каквито и да са комуникации във връзка с атаката в Сирия, допълва БТА.

Православен календар за 13 април

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6169419

Православен календар за 13 априлСв. свщмчк Артемон, презв. Лаодикийски През царуването на Диоклетиан възникнало преследване на християните. Св. Артемон идвършил велики чудеса и обарнал мнозина към Господа, като ги научил на евангелската истина. По време на негова проповед езичници го заловили и посекли с меч. За делата си получил венец от Христа,

Хеви метъл пенсионер?... Не е зле (ВИДЕО)

http://www.clubz.bg/52798-hevi_metyl_pensioner_ne_e_zle_video

Веднъж заради парите, веднъж - заради шоуто...

Къде по-достойно, къде не чак толкова, виждаме рок звезди, които а-ха и ще почнат да излизат с памперс на сцената. Пък някои може би и излизат...

Със сигурност сред тях има такива, принудени от нуждата - преживели тежки катаклизми, разводи и финансови падения (Дий Снайдер), оцелели, но фалирали по клиники (Шейн МакГоън) и други подобни. Но има някои - като например Ангъс Йънг, които надали са опрели до коравия залък, показвайки си задните части всяка вечер. И може би вече лекинко "демонтирайки" легендата за себе си и ставайки за смях.

Тук не включваме Кийт Ричардс и Ози Озбърн - те са от някаква друга планета, май. Не говорим и за такива, на които физическото състояние не позволи да продължат - Ерик Клептън, Малкълм Йънг.

Днес ви разказваме за двама герои - според някого от миманса, според други - безценни органи от автентичното тяло съответно на "Джудас Прийст" и AC/DC.

К. К. Даунинг (днес на почти 66 г.) се оттегли с поклон от сцената през 2011 г. Казва в едно от малкото си интервюта, че е имало "минимум 21 причини" за това. Просто намери баланса кога да слезе.

Персоналният му сайт дава бегла представа за любовта на милиони фенове към "Стоманената мелница" - сърцето на "Джудас Прийст".  

Оттогава е хващал китара (поне публично) през 2012 г. - по специална покана да се включи в Who Are You? An All Star Tribute to the Who (както личи от заглавието - трибют на "Дъ Ху").

Голф комплексът, в който има главна роля - The Astbury, е разположен на 300 акра земя... Че и награди взима за постиженията си в сферата на голф игрищата.

Кенет Даунинг има и собствена линия парфюми, озаглавена... никога няма да познаете: METAL.

Ех, а какви години бяха... 

Другият още по-дискретен - но едва ли по-малоимотен - пенсионер, на когото отдаваме чест днес, е Клиф Уилямс. 

Басистът на AC/DC обяви през юли 2016-а, че най-накрая се оттегля и така остави в групата само Ангъс Йънг. След като Фил Ръд изтърпява присъда у дома си, Брайън Джонсън спря да чува, а Малкълм има деменция... Е, Ангъс остава с Аксел Роуз от "Гънс", но това е друг разговор. Или "друго животно", както Клиф нарича бандата.

Тъжното клипче, озаглавено A message from Cliff, е изгледано над 200 000 пъти само в канала на рок титаните в YOUTube:

"Просто съм готов да сляза." Това казва Клиф.

Бас китаристът е в AC/DC от 1977 година, когато замества Марк Евънс.

Хобитата на дългурестия чаровник са риболов и любителски полети. Мести се във Флорида навремето, след като животът в имение на хавайските острови започва да му се струва "твърде изолиран".

Днес прекарва времето си повече във френския Прованс - до Лазурния бряг.

Роденият на  14 декември 1949 г. Клифърд Уилямс има енофилия - това е думата, която описва любовта към виното.

 

 

Експерт: Не купувайте агнешко от багажници, рискувате здравето си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169414

Експерт: Не купувайте агнешко от багажници, рискувате здравето сиХората да купуват традиционните храни за Великденските празници само от регистрирани търговски обекти, а не от багажници на автомобили. За това призова в сутрешния блок на БНТ директор на дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните д-р Любомир Кулински. В регистрираните търговски обекти до голяма степен има

Пожар на туристически кораб, потънал край остров Миконос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169411

Пожар на туристически кораб, потънал край остров МиконосПожар по неясни причини е избухнал на туристически кораб с 10 пътници на борда край гръцкия остров Миконос, съобщава агенция АНА-МПА, цитирана от БТА. Предполага се, че огънят се е разразил в машинното отделение на плавателния съд, в резултат на който корабът е потънал на сто метра от брега на острова.

Албания отива на избори без участието на опозицията

https://www.actualno.com/balkani/albanija-otiva-na-izbori-bez-uchastieto-na-opozicijata-news_605579.html

Най-голямата опозиционна формация Демократическата партия (ДП) няма да участва в предстоящите парламентарни избори на 18-ти юни в Албания. Това съобщи Албанската централна избираталена комисия (АЦИК) в Тирана. От АЦИК уточниха, че в срок са подадени документите за участие н

4 км са колоните от тирове на изход на ГКПП "Капитан Андреево" и "Лесово"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169410

4 км са колоните от тирове на изход на ГКПП "Капитан Андреево" и "Лесово"На българо-турската граница на ГКПП Капитан Андреево има образувала се колона от около 4 км от товарни автомобили на изход, а на ГКПП Лесово колоната е от 4 км. Това съобщиха от пресцентъра на ГД "Гранична полиция". Информацията е към 06.00 часа. На българо-румънската граница, на ГКПП "Дунав мост- Русе" има образувала се колона от около 2.

Външно съветва българите да са нащрек за терористични заплахи

http://offnews.bg/news/n_1/n_652832.html

Министерството на външните работи (МВнР) предупреди българите, които ще пътуват зад граница за предстоящите почивни дни, да бъдат нащрек заради терористични заплахи.  Заради повишените нива на терористична заплаха в редица страни се препоръчва гражданите да проявяват "постоянна бдителност", особено на места с големи струпвания на хора като - централни градски части, градски транспорт, гари, летища, концертни зали, туристически и търговски центрове и други. С повишено внимание следва да се подхожда и при посещения на храмове и богослужения, както и на религиозни паметници. МВнР препоръчва на пътуващите в чужбина български граждани: - да се съобразяват максимално с въвежданите допълнителни мерки за сигурност в страната на дестинация, както и да следват стриктно препоръките на местните власти в тази насока; - да носят винаги в себе си валиден документ за самоличност и зареден мобилен телефон; - да бъдат с повишено внимание за подозрително движение на хора и изоставени предмети, и при нужда да информират местните власти; - да поддържат връзка с близките си и при необходимост да се постараят да ги информират за своето местонахождение; - предварително да се снабдят с координати на най-близкото задгранично представителство на България и/или на друга страна член на Европейския съюз; - да следят внимателно всяка информация, свързана със сигурността, в местните средства за масово осведомяване; - да се информират предварително от страницата на МВнР, на адрес www.mfa.bg, за общите препоръки за пътуване и особеностите на дестинацията, която смятат да посетят, както и за свързаните с нея рискове за сигурността и поведение при евентуални кризисни ситуации. Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации се приемат денонощно в МВнР от дирекция „Ситуационен център" на: тел. +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56, е-mail: crisis@mfa.bg, както и на дежурните телефони и електронна поща на българските дипломатически и консулски представителства.

Велики четвъртък е

http://www.moreto.net/novini.php?n=348772

Православната църква отбелязва Велики четвъртък. Смята се, че на този ден са се случили четири от най-важните събития от Христовите страсти. В Евангелието е записано, че това е денят, в който е станало Божественото умиване на нозете, тайната вечеря на Исус с неговите ученици, произнасяне на молитвата в Гетсиманската градина и предателството на Юда.

Милион българи тръгват на път днес, на Е-79 дебнат пътни патрули

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/milion-bylgari-trygvat-na-pyt-dnes-na-e-79-debnat-pytni-patruli-2017307

Близо един милион българи тръгват на път днес за предстоящите четири почивни дни около Великден. Пътната полиция ще асистира на движението в цялата страна, но основната концентрация на присъствието им ще бъде по пътя за Гърция.

"Повече полицейски патрули ще бъдат разположени на главе

Около 20 дупничани протестираха в защита на общинската болница

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/okolo-20-dupnichani-protestiraha-v-zashtita-na-obshtinskata-bolnica-2017308

Около 20 дупничани се включиха в днешния протест, под надслов "Да спасим общинската болница“. Той се проведе пред сградата на общината, преди заседанието на Общински съвет- Дупница.
Организаторът Любомир Авджийски се изказа и по време на сес

Изобретателна схема за телефонна измама сработи в Дулово

//dariknews.bg/regioni/dobrich/izobretatelna-shema-za-telefonna-izmama-sraboti-v-dulovo-2017310

63-годишна жена от Дулово е предала на телефонни измамници значително количество златни накити, след като била подведена по изобретателен начин от престъпниците.

Вчера на домашния й телефон се обадил мъж, представящ се за полицейски служител, и я предупредил, че й го

САЩ прехванали разговори на сирийски военни за нападение със зарин

//dariknews.bg/novini/sviat/sasht-prehvanali-razgovori-na-sirijski-voenni-za-napadenie-sys-zarin-2017309

Сирия е готова да предостави на експерти достъп до военновъздушната база Шайрат, за да проверят дали там се е съхранявал зарин

„Да подкрепим Ники” в МВР

//dariknews.bg/regioni/haskovo/da-podkrepim-niki-v-mvr-2017312

„Да подкрепим Ники“ – под това мото се проведе благотворителен концерт в Министерството на вътрешните работи. Проявата е част от кампанията „Деца помагат на деца“. До този момент за 17-годишната Ники бяха организирани два концерта – в Луковит и Хасково.

В инициативата се включиха дец

Експерт: Преди по-дълго пътуване автомобилът трябва да премине диагностика

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ekspert-predi-po-dylgo-pytuvane-avtomobilyt-triabva-da-premine-diagnostika-2017314

Преди по-дълго пътуване автомобилът ни трябва да премине през диагностика, каза Алeкси Кесяков, секретар на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението по пътищата, в интервю за Агенция „Фокус.
 

280 000 българи на път за Великден

//dariknews.bg/novini/biznes/280-000-bylgari-na-pyt-za-velikden-2017306

Около 280 000 са българите, които ще пътуват около Великден у нас и зад граница, като 210 000 от тях ще пътуват в България и 70 000 излизат в чужбина. Това съобщи председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов във връзка с

Русия наложи за осми път вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН за Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/13/2952897_rusiia_naloji_za_osmi_put_veto_na_proektorezoljuciia/?ref=rss


Русия отново наложи вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, за да защити сирийския президент Башар Асад. Руската федерация блокира опит на Запада да осъди смъртоносната химическа атака в сирийския град Хан Шейхун, която се приписва на сирийския режим, съобщава БТА.

В текста се искаше международно разследване на химическата атака и се отправяше призив към сирийското правителство да съдейства за него. Това е осмо вето на Русия в Съвета в защита на Асад,...

Сирия е готова да пусне международни инспектори заради зарина, въпреки че Русия блокира резолюция на ООН

https://www.actualno.com/asia/sirija-e-gotova-da-pusne-mejdunarodni-inspektori-zaradi-zarina-vypreki-che-rusija-blokira-rezolucija-na-oon-news_605573.html

Сирия е изразила готовност да предостави на Организацията за забрана на химическите оръжия достъп до правителствената авиобаза "Шайрат", която беше обстреляна с ракети "Томахоук" от САЩ в края на миналата седмица. Достъпът до базата е необходим, за да се провери за наличиет

Бумът от сливания и придобивания, или опасност за 7 трлн. долара

http://www.investor.bg/drugi/338/a/bumyt-ot-slivaniia-i-pridobivaniia-ili-opasnost-za-7-trln-dolara-237479/

Глобалният силен ръст на сделките оставя огромен отпечатък върху корпоративните счетоводни баланси и не става дума само за дълга

Бойко Атанасов: Истинският ни успех е, че 83% от данъкоплатците доброволно изпълняват вече задълженията си

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6169189

Бойко Атанасов: Истинският ни успех е, че 83% от данъкоплатците  доброволно изпълняват вече задълженията сиНАП спести на бизнеса и гражданите над 300 милиона лева, обработвайки 100 милиона електронни документа, казва изпълнителният директор на НАП И още акценти:  Скоро ще има достъп до данъчната сметка и по телефона Доверието към нас е над 50%-резултат, който ще пазим и надграждаме За да си вършим работата е важно правителството да осигурява

Харалан Александров: Задълбочава се усещането за гибел на българската нация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169407

Харалан Александров: Задълбочава се усещането за гибел на българската нацияМоделът на семейството драматично се променя – все по-малко хора избират да раждат деца и да инвестират в тяхното възпитание и образование. Изключение, разбира се, правят гетата. Това каза в сутрешния блок на БНТ социалният антролог Харалан Александров. Версията, която имаме за обществото ни е, че то е на прага на катастрофа.

Samsung Galaxy S8 би по предварителни поръчки предишния модел S7

http://www.clubz.bg/52797-samsung_galaxy_s8_bi_po_predvaritelni_porychki_predishniq_model_s7

Предварителните поръчки за новия флагман на Samsung - Galaxy S8 - са надминали тези на предишния модел S7, съобщи пред Ройтерс шефът на мобилния бизнес на корейския гигант Ко Донг-джин.

Продажбите започват на 21 април в Южна Корея, САЩ и Канада, и на 28-ми в България. От Samsung се надяват, че новият смартфон ще "изтрие срама" от запалващия се Galaxy Note 7, който компанията се принуди да изтегли от пазара заради проблем с литиево-йонната батерия. 

"Bce oщe e твъpдe paнo, нo пpeдвapитeлнитe пopъчĸи, ĸoитo зaпoчнaxa нa paзлични мecтa пo cвeтa, ca пo-дoбpи, oтĸoлĸoтo oчaĸвaxмe", ĸoмeнтиpa Ko на брифинг пред медиите.

Според него това е знак, че потребителите дават нов шанс на компанията след гафа с Note 7/

Новият S8 е в два модела с голям и малък екран, впечатляващият двойно извит дисплей, вече емблематичен за Samsung. Характеристиките му се първокласни, цената му - също.

Анализаторите считат, че корейската компания ще има най-добрата тримесечна печалба между април и юни именно заради силните продажби на S8

За службата на Великден носете яке и чадър

http://offnews.bg/news/n_1/n_652831.html

Хладно и с възможни превалявания ще бъде времето в събота вечерта. Това каза пред Нова тв климатологът Георги Рачев. На Разпети Петък времето все още ще е топло. Тогава температурите ще достигнат 24 градуса. В събота и неделя ще бъде слънчево преди обяд, а вечерта - с превалявания. Времето в нощта на великденската служба ще бъде между 0 и 10 градуса. Ще започне нахлуването на хладен въздух и се очаква той да донесе и дъжд. В неделя вечерта, предимно в Южна България, се очакват обилни валежи. В областта над Родопите се очаква те да бъдат интензивни. "В неделя ще е доста топло за сезона, но привечер и през нощта срещу понеделник ще има доста валежи, особено в Източна България и в Южна България. В понеделник валежите в източната част на страната ще продължат", обясни Рачев. Времето в съседна Гърция, където се очаква близо 40 хил. българи да прекарат почивните дни, в събота ще бъде топло и слънчево. На Великден обаче в цяла Гърция и Албания се очакват валежи.

В Дортмунд бесни: На УЕФА не им пука, все едно някой е хвърлил кенче бира по автобуса

http://offnews.bg/news/n_1/n_652828.html

Бесни от решението да се играе мач 24 часа след атентата срещу автобуса им останаха в Борусия. Дортмундци паднаха 2:3 от Монако в Шампионската лига, като за капак съдиите зачетоха нередовен гол на гостите.  Но играха лъвски. Треньорът Томас Тухел обаче нападна справедливо решението на УЕФА да се изчака само ден след трите експлозии, които раниха защитника Марк Бартра. Метални парчета, намерени в облегалките, по чудо не взеха жертви.  "Чувстваме се ощетени от решението на УЕФА да играем този мач. "Към нас се отнесоха тека, все ядно някой беше хвърли кенче с бира по автобуса", каза Тухел. "Чувстваме се безпомощни, че просто трябва да работим, а на другите не им пука. Ние всичките се окуражавахме да изиграем мача. Но футболът не е всичко на този свят", добави треньорът. "Има играчи, които се справят по-лесно, но други не. С много смесени чувства съм. Искахме повече време да се отърсим от шока, но някой в Швейцария реши да играем. Това не е честно!  Аз съм много благодарен на целия отбор. Момчетата дадоха сигнал за демокрацията е свободата по цял свят", каза Трухел.

Тръмп: НАТО вече не е остаряла организация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169405

Тръмп: НАТО вече не е остаряла организацияВ сряда американският президент Доналд Тръмп се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на посещение в САЩ. По време на съвместната пресконференция Тръмп промени своята риторика от предизборната си кампания и заяви, че НАТО „вече не е остаряла“ организация и приветства ролята й в борбата „срещу тероризма“.

Преглед на печата - 13 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=348761

"Монитор": МВР следи за терористи по Великден МВР ще следи за съмнителни лица и такива, които могат да извършат терористичен акт по време на великденските празници. Според оперативните данни в България и в цяла Европа има повишен риск от тероризъм.

В Кремъл започва борба за бъдещия наследник на Путин

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/13/2952801_v_kremul_zapochva_borba_za_budeshtiia_naslednik_na/?ref=rss


Руският опозиционен политик Алексей Навални се озова там, откъдето тръгна, пише британският в. "Файненшъл таймс". Опозиционерът, освободен в понеделник, след като прекара 15 дни в затвора за организирането миналия месец на големи антиправителствени протести, се надява, че инерцията от тези протести ще увеличи шансовете му като конкурент на Владимир Путин на следващите президентски избори.

В Кремъл обаче гледат под друг ъгъл на вероятността Навални да събуди...

Полицията ще внимава за възможни атентати по Великден

https://www.actualno.com/crime/policijata-shte-vnimava-za-vyzmojni-atentati-po-velikden-news_605571.html

Повишено внимание за възможни терористични актове по Великденските празници ще има в МВР. Според оперативните данни в България и в цяла Европа има повишен риск от тероризъм. Конкретни заплахи обаче няма. Това стана ясно вчера по време на пресконференция, на която бяха пре

Световната здравна организация: 2 млрд. души по света пият замърсена вода

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169403

Световната здравна организация: 2 млрд. души по света пият замърсена водаЗначителни подобрения са необходими, за да се гарантира достъпът до чиста вода, отбелязаха в четвъртък от Световната здравна организация (СЗО), предупреждавайки, че около два милиарда души в момента пият замърсена вода, предава AFP, цитиран от "Фокус".  Стотици хиляди умират всяка година, защото са принудени да пият замърсена вода,

Плевнелиев основа фондация "Решения за бъдещето"

http://offnews.bg/news/n_1/n_652830.html

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) основа Фондация „Българска памет“. В сряда той подписа споразумение с Фондация „Българска памет“. Това стана по време на форум за 10-годишнината от членството на България в ЕС. Пред участниците във форума Плевнелиев посочи, че България получава над 3 пъти повече средства по линия на европейската солидарност, отколкото внася в бюджета на ЕС. „България е един от нетните бенефициенти сред страните от ЕС. Общите вноски в бюджета на ЕС за предния програмен период (2007-2013) възлизат на над 2,6 млрд. евро, но пък общите разходи от бюджета на ЕС за страната за същия период са над 8,6 млрд. евро.”, обясни пред участниците той.

Плевнелиев обяви началото на фондация „Решения за бъдещето“

http://www.clubz.bg/52795-plevneliev_obqvi_nachaloto_na_fondaciq_%E2%80%9Eresheniq_za_bydeshteto%E2%80%9C

Президентът на България (2012–2017) Росен Плевнелиев обяви началото на дейността на своята фондация „Решения за бъдещето“. Организацията е била регистрирана преди около месец, а снощи Плевнелиев е подписал споразумение за сътрудничество между „Решения за бъдещето“ и фондацията на д-р Милен Врабевски „Българска памет“.

Първата публична поява на Плевнелиев в новото качество е станала в рамките на 20-ото издание на Пролетния семинар на фондация „Българска памет“ под наслов "България 2017 - 10 години част от Европейския съюз, период на предизвикателства, възможности и научени уроци". В него са участват над 200 младежи от историческата българска диаспора в Украйна, Молдова, Сърбия и Македония.

"България е един от нетните бенефициенти сред страните от ЕС. Общите вноски в бюджета на ЕС за предния програмен период (2007-2013) възлизат на над 2,6 млрд. евро, но пък общите разходи от бюджета на ЕС за страната за същия период са над 8,6 млрд. евро”, е казал Плевнелиев, цитиран от пресофиса си.

Росен Плевнелиев и като президент подкрепяше инициативата. Тази година е акцентирал върху това, че България получава над 3 пъти повече средства по линия на европейската солидарност, отколкото внася в бюджета на ЕС.

Преди месец Росен Плевнелиев съобщи за първи път в интервю пред Нова телевизия за новата фондация.

"Ще ходя в университетите, ще работя с читалищата, с неправителствени организации. В нея всеки може да дарява – дали 5 лева или повече."

Тогава Плевнелиев отрече слуховете, „че ще обединя дясното, че ще направя собствена партия, че имам таен план“.

"Пиша едновременно три книги – две на български и една на английски. Едната е задължителна за всеки държавник и се казва „Президент в трудни години”, като в нея ще извадя ключови речи и послания от мандата. Втората книга се казва „Извадки от моя дневник” и ще е моето лично послание към българския народ. По време на президентския си мандат изписах 7 дебели тефтера. Писах, когато ми беше тежко”, обясни тогава президентът Росен Плевнелиев.

Този ритуал с конец ще сбъдне всичките ви желания

https://www.actualno.com/curious/tozi-ritual-s-konec-shte-sbydne-vsichkite-vi-jelanija-news_605499.html

Набавете си парче здраво бяло въже или конец. Вземете го в двете си ръце, като го държите за двата края. Дърпайте го с всички сили в различни посоки, като си представяте, че енергията на вашето желание влиза в него. След това омотайте въжето около свещ. Запалете свещта и я изчакайте да изгори до край. Съберете изгорелите остатъци и ги увийте в нещо – това е вашият талисман за изпълнение на желания. Цялата статия - четете в Iwoman.bg.

НАТО вече не е "остаряла" организация, поправи се Тръмп

http://offnews.bg/news/n_1/n_652829.html

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че НАТО вече не е "остаряла" организация, преосмисляйки позицията си, с която притесни съюзниците, пише Би Би Си. Пред генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг в Белия дом Тръмп заяви, че заплахата от тероризъм подчертава важността на НАТО. Той призова НАТО да направи повече, за да помогне на иракските и афганистанските "партньори". Тръмп многократно е поставял под въпрос целта на НАТО, докато се е оплаквал, че САЩ плащат нечестно голям дял за членството си.

Радарите за превишена скорост днес - 13 април, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=348768

Служители на КАТ ще следят днес - 13 април и в нощта срещу 14 април, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.-08:50ч.

От 16.00 часа се ограничава движението на камиони над 12 тона по магистралите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169390

От 16.00 часа се ограничава движението на камиони над 12 тона по магистралитеОт 16.00 часа днес, последният работен ден преди четирите почивни дни за Великден, между 16.00 и 20.00 часа, се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътни направления. Целта е да се повиши безопасността на движение и пропускателната способност на пътната инфраструктура и да се

Български кариерен форум във Франкфурт ще опита да привлече обратно младите специалисти

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/13/2952606_bulgarski_karieren_forum_vuv_frankfurt_shte_opita_da/?ref=rss


За трета поредна година сдружение "Български кариерен форум" ще отведе група български работодатели при българските студенти и специалисти във Франкфурт, за да им покаже възможностите за развитие и свободните позиции в родната страна. Така организацията се включва в борбата с "изтичането на мозъци" и заявява, че пътят обратно към България може да е път напред.

Подобни срещи Българският кариререн форум е организирал и в Лондон в последните пет години, а...

КЗП: Не се поддавайте на оферти „последна възможност” в сайтовете за туристически услуги

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169400

КЗП: Не се поддавайте на оферти „последна възможност” в сайтовете за туристически услугиПотребителите да не се поддават на агресивни послания, че остават само една или две стаи в избрания от тях хотел, когато правят резервации през сайтове за туристически услуги. Това може да се окаже заблуждаващо, защото не е ясно дали тази стая е единствената останала свободна в целия хотел или е единствената, която този сайт може да предложи,

Русенец загина при пожар

//dariknews.bg/regioni/ruse/rusenec-zagina-pri-pozhar-2017304

43-годишен мъж е открит мъртъв при пожар в апартамент в Русе. Безжизненото му тяло е открито с обгаряния 3-4-та степен на тялото, съобщиха от полицията. По непотвърдена информация мъжът е бил болен и вероятно се касае за пожар по непредпазливост.

Сигнал за пожара е получен около 23 ч

Може ли сградата на СДС да стане музей на демокрацията?

//dariknews.bg/regioni/sofiia/mozhe-li-sgradata-na-sds-da-stane-muzej-na-demokraciiata-2017302

Сградата на СДС на столичната ул. „Раковски” 134 да стане музей на демократичните промени, ако бъде отнета от партията, след като десните не успяха да се преборят за място в парламента. Това предлага проф. Михаил Неделчев, един от основателите на синята партия, съо

Шойбле: Европа не е място за живот под ислямския закон

//dariknews.bg/novini/sviat/shojble-evropa-ne-e-miasto-za-zhivot-pod-isliamskiia-zakon-2017305

Мюсюлманите, които мигрират в Европа, трябва да разберат, че има по-подходящи места, където да живеят, ако не искат да приемат европейския начин на живот, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от Ройтерс.

На мигрантите, които н

280 000 българи на път за Великденските празници

//dariknews.bg/novini/biznes/280-000-bylgari-na-pyt-za-velikdenskite-praznici-2017306

Около 280 000 са българите, които ще пътуват около Великден у нас и зад граница, като 210 000 от тях ще пътуват в България и 70 000 излизат в чужбина. Това съобщи председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов във връзка с

Здравното министерство: Няма заплаха за здравето на хората в Хасково (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169386

Здравното министерство: Няма заплаха за здравето на хората в Хасково (Обзор)Няма заплаха за общественото здраве в Хасково. В това увери служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев по време на пресконференция, свързана с установеното наличие на уран в питейната вода в Хасково. Той бе категоричен, че ситуацията е напълно овладяна, тъй като от ВиК-Хасково са уверили, че градът е пресвързан към други водоизточници,

"Манчестър юнайтед" продължава "план Б" за стигане до Шампионската лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/13/2952836_manchestur_junaited_produljava_plan_b_za_stigane_do/?ref=rss


"Манчестър юнайтед" не може да спечели титлата във Висшата лига, но може да триумфира в Лига Европа. Това обяви мениджърът Жозе Моуриньо след победата с 3:0 над "Съндърланд" през уикенда.

Това е отличието, което липсва в богата витрина на клуба. За да се случи това обаче, първо трябва да се преодолее "Андерлехт" в четвъртфиналите на надпреварата.

"Юнайтед" наскоро спечели Купата на лигата след драматичен успех...

Герджиков ще посети Босилеград

http://offnews.bg/news/n_1/n_652827.html

Премиерът Огнян Герджиков ще бъде гост на Босилеград, където ще даде началото на 24 издание на Международния детски Великденски фестивал. Посещението в Сърбия е по покана на организатора - сдружение „ГЛАС". Премиерът ще разговаря с представители на българската общност, ще посети и най-старата църква и запазеното килийно училище в Западните покрайнини. В ранния следобед в сградата на гимназията в Босилеград Огнян Герджиков ще има работна среща с Ивица Дачич, първи вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия. Двамата ще положат цветя на паметника на Васил Левски в центъра на града и ще открият изложбата Световен конкурс за детска рисунка в Културния дом.

Астрономи за пръв път заснеха тъмна материя

https://vesti.bg/tehnologii/astronomi-za-pryv-pyt-zasneha-tymna-materiia-6067893

Снимката изглежда потвърждава основните разбирания за мистериозната субстанция

Представят програмата за 4 г. управление днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169016

Представят програмата за 4 г. управление днесОт 1 юли най-малката пенсия става 180, а от 1 октомври - 200 лева Днес преди обед управленската програма за 4-годишно управление ще е напълно готова и тя ще бъде обявена пред медиите. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Преговорите - сектор по сектор, продължиха от рано сутринта до късно следобед вчера.

ЕК иска България да започне да приема бежанци по мигрантските квоти

https://www.actualno.com/society/ek-iska-bylgarija-da-zapochne-da-priema-bejanci-po-migrantskite-kvoti-news_605563.html

Еврокомисията призова вчера България да започне да изпълнява ангажиментите, които е поела за приемане на бежанци от Гърция и Италия и за презаселване от Турция, Йордания и Ливан. ЕК огласи своя 11-и доклад за напредъка по схемите на ЕС за спешно преместване и презаселване, в

Немислимото се случи, Роналдо вкара 100 гола в Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_652824.html

100 гола в цялата футболна кариера се смятат за добро постижение. 100 гола само в европейските турнири доскоро изглеждаха нереално. Е, вече са факт. Кристиано Роналдо достигна извънземната кота 100 благодарение на двата си гола в Мюнхен снощи, с които Реал обърна Байерн 2:1 в четвъртфинал на ШЛ. Първия си гол в Европа португалецът вкара при историческата победа на Манчестър Юнайтед със 7:1 срещу Рома на "Олд Трафорд" в мач-реванш от 1/4-финалите на Шампионската лига през април 2007 година. Португалецът има 97 гола в Шампионската лига, 2 за Суперкупата на УЕФА и 1 в квалификационната фаза на ШЛ. Кристиано е реализирал тези 100 попадения в 143 срещи. Близо до него е аржентинската мегазвезда на Барселона Лионел Меси с 97 гола (118 мача). Далеч назад е третият в подреждането - легендата на Реал Мадрид Раул Гонсалес, който е със 76 гола в 158 срещи. Най-великите голмайстори в евротурнирите: 100 - Кристиано Ронадло (143 мача) 97 - Лионел Меси* (118) 76 - Раул Гонсалес (158) 70 - Филипо Индзаги (114) 67 - Андрий Шевченко (142) 62 - Рууд ван Нистелрой (92) 61 - Герд Мюлер (69) 59 - Тиери Анри (140) 59 - Хенрик Ларсон (108) 56 - Златан Ибрахимович* (136) 54 - Еузебио (70) 53 - Алесандро Дел Пиеро (129) 51 - Карим Бензема* (93) 50 - Дидие Дрогба (102) 50 - Клаас-Ян Хунтелаар* (82)

Най-важното от Варна във вчерашния 12 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=348726

Задържаните за убийството на таксиметров шофьор във Варна остават в ареста Варненският окръжен съд реши да остави за постоянно в ареста двамата обвиняеми за убийството на таксиметровия шофьор Васил Ашиков, предаде репортер на Moreto.

Ахим Щайнер е номиниран за ръководител на Програмата за развитие на ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169380

Ахим Щайнер е номиниран за ръководител на Програмата за развитие на ООНГенералният секретар на ООН Антониу Гутериш избра германеца Ахим Щайнер за нов ръководител на най-голямата агенция на световната организация - Програмата за развитие на ООН, предаде Франс прес, цитиран от "Фокус".  Номинацията трябва да бъде утвърдена от Общото събрание на ООН. Щайнер ще замени на поста бившата министър-председателка на Нова

Велики Четвъртък е

http://offnews.bg/news/n_1/n_652826.html

Днес е Велики четвъртък - най-важният ден от Страстната седмица. На този ден Христос събира учениците си на Тайната вечеря и им казва, че ще бъде предаден. В недоумение учениците питали, кой ще стори това. Запитал и Юда, и Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската градина, където се молил до идването на предателя. На този ден свещениците изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. Всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве. Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или през Велика събота преди празника. Първото яйце задължително трябва да е червено - символ на пролятата кръв на Спасителя. Докато боята още не е изсъхнала, с яйцето се рисува кръст върху челата на децата и се натриват бузките им - за здраве. Първото яйце се пази в къщата в продължение на година, за да носи успех и щастие на домакините. Второто яйце също се боядисва в червено. То ще бъде занесено и оставено в църквата след празничната литургия в полунощ на събота срещу неделя.

Броят на жертвите при наводненията в Колумбия е достигнал 320 души

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169376

Броят на жертвите при наводненията в Колумбия е достигнал 320 душиБроят на загиналите в резултат на наводненията в Колумбия е достигнал 320 души, съобщиха в сряда от администрацията на президента, предава ТАСС, цитиран от "Фокус".  Общо 118 непълнолетни са станали жертва на стихията, а 332 души са пострадали. Властите уточниха, че над два милиона долара вече са били преведени на сметката,

Община Пловдив вече иска дялове от Международния панаир

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/04/13/2952764_obshtina_plovdiv_veche_iska_dialove_ot_mejdunarodniia/?ref=rss


Осем месеца след като общинските съветници в Пловдив отказаха общината да получи безвъзмездно 20% дял в дружеството "Международен панаир Пловдив", днес същите ще гласуват напълно противоположното решение. В началото на седмицата кметът на града Иван Тотев, бившият министър на културата Вежди Рашидов и мажоритарният собственик на "Международен панаир Пловдив" Георги Гергов представиха идея общината да изгради Дом на операта.

По техни изчисления проектът...

Пълен обрат на Тръмп: НАТО вече не е вехт съюз

http://www.clubz.bg/52794-pylen_obrat_na_trymp_nato_veche_ne_e_veht_syyuz

"НАТО не е остаряла. Вече не е остаряла организация", заяви президентът Доналд Тръмп след срещата си с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Това стана само няколко часа след като Владимир Путин обяви в интервю, че НАТО е организация от миналото и няма защо да съществува след като вече го няма блоковото противопоставяне в света.

Самият Тръмп обърна позицията си на 180 градуса. До преди няколко месеца той твърдеше, че Северноатлантическият блок вече е схоластичен, вехт и трябва дълбоко да се реформира и едва ли не е отживелица. Той остро критикуваше военната организация и няколко пъти заплаши, че няма да помага на страни-членки - дори изпаднали в беда, ако не си плащат и увеличат разходите за Съюза.

Сега след като посрещна много сърдечно Столтенберг, Тръмп все пак обясни на обща пресконференция на двамата, че държавите от НАТО трябва да плащат своя дял за поддържане на сигурността в Европа. Но тонът му бе мек и уважителен.

Американският президент благодари на страните от НАТО, че подкрепиха решението му да изстреля 59 ракети по сирийска военновъздушна база. И добави:

"Аз се оплаквах дълго време от НАТО, но тя се промени и сега се бори срещу тероризма. Алиансът се приспособява към мисия за борба с радикалните ислямисти", след което призова НАТО да помогне за решаване на кризата в Сирия. "Ужасното убиване на невинни граждани с химически оръжия, включително варварското избиване на малки и безпомощни деца и бебета трябва да бъде насилствено отхвърлено от всяка нация, която цени човешкия живот", изтъкна президентът и определи сирийския президент Башар Асад "като касапин". "Време е да сложим край на бруталната гражданска война, да победим терористите и да позволим на бежанци да се завърнат у дома", призова Тръмп.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е имал отлична и продуктивна среща в Овалния кабинет с Тръмп. Той благодари на президента на САЩ за подканването на страните от алианса да увеличат разходите си за отбрана и да стигнат 2% от БВП, отделяни за отбрана. 

"Убеден съм, че единственият начин да възпрем Русия е да сме силни, тоест да осигурим надеждни начини на възпиране, като същевременно поддържаме прагматични работни отношения", заяви Столтенберг. "Но единственият начин да избегнем нова студена война, да избегнем нова надпревара във въоражаването и да избегнем нарастване на напрежението - това е да продължаваме да привличаме Русия към политически диалог", добави генсекът.

Според него засилването на източното крило на НАТО е много важно в настоящия момент.

"Ние дислоцираме повече войски на източния фланг на Алианса, повишаваме боеготовността на нашите сили и увеличаваме разпходите за отбрана. Ние осъществяваме най-голямото и мащабно увеличаване на колективната отбрана от края на студената война насам", подчерта Столтенберг.

И отново акцентира:

"Но не искаме студена война. Не искаме надпревара във въоръжаването. Твърдо сме убедени, че не съществува противоречие между един силен Алианс - надежден в отбранителната сфера и политическия диалог с Русия".

Джъд Лоу опитомен от фантастичните животни

http://www.clubz.bg/52793-djyd_lou_opitomen_ot_fantastichnite_jivotni

Дъмбълдор на Джоан Роулинг има ново лице – това на Джъд Лоу. Актьорът ще изиграе младия Албус в продължението на „Фантастични животни и къде да ги намерим“ – поредица от света на Хари Потър.

Лоу тръгва по стъпките на Ричард Харис и сър Майкъл Гамбън, които бяха Дъмбълдор в оригиналните филми. В новия филм, който ще излезе по кината през ноември 2018 г., ще видим героя, преди да стане директор на магическото училище „Хогуортс“.

„Джъд Лоу е феноменално талантлив актьор, на чиято работа се възхищавам и нямам търпение най-сетне да снимаме заедно – коментира режисьорът на „Фантастични животни и къде да ги намерим 2“ Дейвид Йейтс. – Знам, че той брилянтно ще улови всички неочаквани аспекти на Албус Дъмбълдор в тези много трудни времена от живота му.“

В новия филм Джони Деп ще се завърне в ролята на тъмния магьосник Гелърт Гриндълуолд, който за кратко се появи и в първата част. Водещата роля и в този филм ще бъде на магизоолога Нют Скамандър - Еди Редмейн.

Роден в Лондон през 1972 г., Джъд Лоу има номинации за "Оскар" за ролите си в „Талантливият мистър Рипли“ (1999) и „Студената планина“ (2003). Актьорът играе и във филмите за Шерлок Холмс на Гай Ричи (като д-р Уотсън), а в началото на тази година го гледахме в сериала „Младият папа“ по НВО.

"Площад Славейков"

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване