Секретар на президента е председател на комисията за наименуване на обекти с национално значение

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/13/2953289_sekretar_na_prezidenta_e_predsedatel_na_komisiiata_za/?ref=rss


Със свой указ държавният глава Румен Радев определи своя секретар по регионално развитие Цвета Тимева за председател на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места, съобщиха от прессекретарията на президента.

За членове на комисията президентът Румен Радев назначава Боян Биолчев, Евгения Яйджиева, Красимира Алексова и Александър Костов. Със същия указ държавният глава утвърждава и правилата за работа на Комисията.

Водещите азиатски пазари затвориха сесията с понижения

http://econ.bg/Новини/Водещите-азиатски-пазари-затвориха-сесията-с-понижения_l.a_i.740907_at.1.html

Азиатските пазари отчетоха смесена сесия в чeтвъpтъĸ, съобщава CNBC. Основният индекс на Япония Nikkei 225 се понижи с 0,68% до 18 426,84 пункта....

60 м козунак, игри и томбола за пловдивските деца навръх Великден

https://www.24chasa.bg/region/article/6170511

60 м козунак, игри и томбола за пловдивските деца навръх Великден500 кг козунак около фонтана на площад "Стефан Стамболов" очаква пловдивчани и гостите на града навръх Великден - 16 април. Община Пловдив отново подготвя "Великденско детско утро" от 10,30 часа, което ще забавлява малчуганите с разнообразни състезателни игри с куп награди. Освен в спортните семейни надпревари на сцената,

Знаете ли, че всяка ин витро процедура , може да увеличи вашето тегло от 2 до 3 килограма?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6169017

Знаете ли, че всяка ин витро процедура , може да увеличи  вашето тегло от 2 до 3 килограма?Поемете контрола над теглото в свои ръце, с правилно хранене преди, по време и след бременността. Интервю с Д-р Елена Бангеева – координатор-специалист репродуктивна медицина в Медицински Център Афродита, строго специализиран в инвитро процедури и репродуктивна медицина. Все повече и повече жени в днешно време използват репродуктивните технологии.

ГЕРБ и Патриотите обещават да преизчислят всички пенсии

http://www.moreto.net/novini.php?n=348840

В програмата на ГЕРБ и Обединените патриоти за 4-годишен мандат за управление е заложено индексиране на всички пенсии със средства от събраните суми след ревизиите на инвалидните пенсии. Според лидера на НФСБ Валери Симеонов има достатъчно резерв.

Какво са пили на Тайната вечеря Исус и учениците му

http://offnews.bg/news/n_1/n_652893.html

Библията дава доста изчерпателен отговор на въпроса "Какво би направил Исус?". Но за християните възниква и друг въпрос: какво е пил Исус? За да отговорим на този въпрос, от ключово значение е мястото и времето на Тайната вечеря на Исус и неговите учениците, преди да бъде разпнат. Три от четирите истории за живота на Исус в Библията - известни като Евангелия, посочват, че тя се е състояла в четвъртък преди честването на Пасха около 30 г. от Новата ера, заяви отец Даниел Кендал, професор по теология в Университета на Сан Франциско за приложението за вино Vivino, цитиран от Independent. "За разлика от Йоан Кръстител, Исус е пиел вино", обяснява отец Кендъл и добавя: "От описанията става ясно, че най-вероятно става въпрос за "Седар". Тъй като това е била и все още е най-важния ритуал на евреите, виното вероятно е било част от празненството". Въпреки че сортовете грозде не са били конкретизирани и не са им давани имена, както сега, вино се е правело в тази част на Близкия изток от около 4000 г. преди Новата ера. Археологическите свидетелства предполагат, че около времето на Тайната вечеря, богатите концентрирани вина са били популярни, посочва д-р Патрик Макгавърн, професор по антропология в Университета в Пенсилвания и директор на биомолекулярен археология Проект за Кухня, ферментирали напитки и здраве в Университета на Пенсилвания музей във Филаделфия. В древна Юда, близо до Йерусалим, където е била Тайната вечеря, археолозите са намерили съд с надпис "вино от черни стафиди". Това означава, че производителите на вино може да са използвали грозде, изсушено на лозата или на слънце, за да получат сладко, гъсто вино. В близост до този регион са открити и съдове с надписи "пушено вино" и "много тъмно вино".  Въпреки че по това време е било популярно виното да се разрежда с вода, в Йерусалим са харесвали богато, концентрирано вино, посочва д-р Макгавърн.  За обогатяване на вкуса на виното са използвани подправки и плодове - нар, мандрагора, шафран и канела, а дървесна смола е добавяна за по-доброто му консервиране. Така че виното, което са пили на Тайната вечеря, може да наподобява греяното вино, което някои от нас пият на Коледа.  Макар че не е ясно какво вино точно е пил Исус на Тайната вечеря, д-р Макгавърн се шегува: "Ако някой може да намери Светия Граал и да го прати в лабораторията ми, можем да го анализираме и ще ви кажа. 

Предшественици на динозаврите са приличали на крокодили

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6170634

Предшественици на динозаврите са приличали на крокодили

Американски учени идентифицираха най-стария предшественик на динозаврите, който приличал много на крокодил, предаде БТА. Експертите откриха фосили на четирикрако месоядно влечуго с дълъг врат, наречено Teleocrater rhadinus. То достигало дължина до 3 метра и обикаляло заливните равнини на Танзания преди около 245 милиона години.

Стотици загинали при удар на склад с химически вещества в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170629

Стотици загинали при удар на склад с химически вещества в СирияСтотици хора загинаха от отравяне след удар на международната коалиция начело със САЩ срещу щаб и складове на терористичната групировка ИДИЛ край град Дейр ез Зор на 420 км североизточно от Дамаск. Това се казва в съобщение на командването на сирийската армия, цитирано от агенция САНА и БГНЕС. Ударът бе извършен в сряда в 17:30 местно време.

Кан 2017: политиката настъпва към „Златна палма“

http://www.clubz.bg/52825-kan_2017_politikata_nastypva_kym_%E2%80%9Ezlatna_palma%E2%80%9C

Филмовият фестивал в Кан потвърждава статуса си на домакин на политически натоварено кино. В основната програма на форума влизат редица заглавия, които се занимават с бежанската криза, климатичните промени, менталното здраве и експлоатацията на животни, предава „Гардиън“.

Отбелязвайки 70-ата си година, фестивалът привлича много от редовните си знаменити гости, включително Дъстин Хофман, Марион Котияр и Никол Кидман, която играе в цели четири филма, които ще бъдат излъчени на Лазурния бряг.

Прави се и намигване към бъдещето с приемането на доста продукции на набиращите все повече популярност стрийминг-услуги като „Нетфликс“ и „Амазон“. След седем десетилетия най-сетне и телевизията намира място в Кан (макар и с не кого да е). Като специална прожекция ще бъде представено началото на третия сезон на „Туин Пийкс“ на Дейвид Линч.

Политизираното кино личи както в конкурсните програми, така и извън тях. Специална прожекция например има An Inconvenient Sequel („Неудобното продължение“) на Ал Гор, продължение на документалния му филм за глобалното затопляне „Неудобната истина“. Зрителите в Кан ще видят и режисьорския дебют на Ванеса Редгрейв Sea Sorrow („Морска скръб“) – историята за историческия контекст на днешната мигрантска криза.

Клод Ланцман се завръща на Лазурния бряг след „Шоа“ от 1985-а с новия си Napalm („Напалм“), документален филм за Северна Корея, а Реймон Депардон е за първи път на фестивала с 12 Jours („12 дни“), заснет в психиатрична клиника.

Иначе, сред режисьорите, които ще се борят за „Златна палма“ са унгарецът Корнел Мундруцо с бежанската си драма Jupiter’s Moon („Луната на Юпитер“) и 120 Battements par Minute („120 удара в минута“) на Робин Кампило, за кризата със СПИН.

Жени в Кан

В разгара на фурора покрай снимката на Клаудия Кардинале на официалния постер на фестивала, прави впечатление засиленото дамско присъствие в програмата.

В тазгодишното издание ще участват общо 12 жени-режисьори, три от които са в основния конкурс – шотландката Лин Рамзи с You Were Never Really Here („Никога не си наистина тук“) с Хоакин Финикс, за секс трафик; Наоми Кавазе от Япония с Radiance („Блясък“) за фотограф с влошаващо се зрение; и София Копола с The Beguiled („Измамените“) с Колин Фарел, Кирстен Дънст и Никол Кидман.

Кидман и Фарел са в конкурсната програма и за още един филм – The Killing of a Sacred Deer („Убийството на свещен елен“) на Йоргос Лантимос („Омарът“).

Ветераните

Кан никога не е страдал от липса на огромни авторитети и сегашното издание не прави изключение. Австрийският режисьор Михаел Ханеке ще опита да спечели третата си „Златна палма“ с новия си филм Happy End („Щастлив край“).

В съревнованието са и Фатих Акин с Aus Dem Nichts („Избледняване“) – история за отмъщение в германско-турска общност, както и обичайният заподозрян в Кан Франсоа Озон с L’Amant Double („Двойният любовник“).

Източна Европа е представена от украинеца Сергей Лозница с вдъхновения му от Достоевски филм A Gentle Creature („Внимателно създание“), а руският формалист Андрей Звягинцев предлага „Нелюбов“ („Без любов“). Неговият проект обаче е без държавно финансиране, след като Москва се разгневи от „Левиатан“.

Площад Славейков

Кой има интерес от създаването на лоша банка?

http://www.dnes.bg/business/2017/04/13/koi-ima-interes-ot-syzdavaneto-na-losha-banka.338060

ЕЦБ в момента обслужва свръхзадлъжнели държави с проблемни банкови системи

Цацаров поиска наказания за двама прокурори, изпили 6 ракии и 2 уискита в работно време

http://www.cross.bg/varna-daskalova-getova-1540274.html

/КРОСС/ Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл две предложения до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за образуване на дисциплинарни производства срещу Цветанка Гетова - административен ръководител, районен прокурор на Районна прокуратура /РП/ Варна и Милена Даскалова - заместник районен прокурор на РП Варна за допуснати нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на Съдебната власт. Предложенията за ангажиране на дисциплинарната отговорност на Цветанка Гетова и Милена Даскалова се основават на резултати от извършена проверка от прокурор от Апелативна прокуратура - Варна и прокурор от Окръжна прокуратура Варна. На 13 март прокурорите Цветанка Гетова и Милена Даскалова били на работа. В 13,38 ч. същия ден Гетова и Даскалова пристигнали със служебен автомобил на РП - Варна в заведение в града, където си поръчали храна и напитки. След сигнал за това, че прокурори на ръководни позиции употребяват алкохол в работно време извън прокуратурата, в 15,30 ч. на място в заведението извършили лична проверка прокурор от АП - Варна и прокурор от ОП - Варна. Те установили, че действително Гетова и Даскалова се намират в заведението и употребяват алкохол. Снети са обяснения от сервитьорите в ресторанта и е изискан касов бон за консумираните от Гетова и Даскалова храни и напитки

Полша кани Тръмп през юли

http://offnews.bg/news/n_1/n_652904.html

Полша се надява да посрещне американския президент Доналд Тръмп на кратко посещение през юли и нейният външен министър ще обсъди тази идея при посещението си във Вашингтон следващата седмица, заявиха пред Ройтерс полски правителствени източници, предава БТА. Тази дипломатическа инициатива идва на фона на разполагането днес на 1100 войници, предимно от САЩ, по полската източна граница като част от плана на НАТО за възпиране на засилващата се руска агресивност, посочва агенцията. Върховният главнокомандващ на силите на НАТО в Европа - американският генерал Къртис Скапароти, ще участва в днешната церемония по повод разполагането. Тръмп ще бъде на срещата на върха на групата Г-20 в Германия на 7-8 юли. Полша се надява, че той може да се отбие за кратко форума в западния полски град Вроцлав, който по същото време ще е домакин на конференция за атлантическите ценности. "Полша полага големи усилия да доведе Тръмп тук, макар и за кратка визита", каза полски правителствен източник, пожелал анонимност. А друг правителствен източник отбеляза, че една такава визита би подобрила значително имиджа на Полша в чужбина. Евроскептичното консервативно полско правителство е твърдо проатлантическо и е много по-благоразположено към новата дясна администрация на Тръмп за разлика от много други европейски правителства, отбелязва Ройтерс. Полският външен министър Витолд Вашчиковски ще обсъжда поканата към Тръмп в разговорите си идната седмица с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън във Вашингтон. А източник от канцеларията на полския президент Анджей Дуда, цитиран от Ройтерс, каза, че Варшава очаква решение от Вашингтон по въпроса през първата половина на май. "Нещата като че ли се развиват положително, макар че още няма окончателно решение", каза източникът.

Извън естетическите норми в изложбата на Русчо Тихов

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/04/13/2953170_izvun_esteticheskite_normi_v_izlojbata_na_ruscho_tihov/?ref=rss


"Не, аз никога няма да се озаптисам. Все така ще продължавам да натрупвам и да се отхвърлям", пише артистът Русчо Тихов, който ще представи първата си изложба асамблажи и колажи "70 години Русчо Тихов". Изложбата ще бъде открита в 18.30 часа на 19 април в галерия "Етюд".

"Изкуствоведите биха отредили място на Русчо Тихов сред представителите на течението "ар брют" (от френ. "сурово изкуство", наричано още аутсайдер...

Стотици загинали след атака на водената от САЩ коалиция срещу складове на "Ислямска държава"

http://www.cross.bg/zaginali-koalitziya-armiya-1540273.html

/КРОСС/ Командването на сирийската правителствена армия съобщава, че в резултат на въздушни удари на международната коалиция срещу „Ислямска държава", нанесени в сряда по позиции на терористичната групировка източно от Дейр ез-Зор, са загинали голям брой цивилни, предава държавната агенция SANA. Съгласно информацията на сирийската армия, бомбардировките на международната коалиция, водена от САЩ, е поразила склад на джихадистите, в който са съхранявани токсични материали. Ударите са причинили експлозия, при която стотици, включително голям брой цивилни граждани, са загинали от задушаване в резултат от вдишването на токсични вещества.  

Традиционен Великденски крос ще се проведе в Морската градина във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348837

Великденски лекоатлетически крос за ученици под надслов „Великден с децата на Варна” ще се проведе на 19-ти април /сряда/ в Морската градина, научи Moreto.net. Проявата се организира за дванадесети път от дирекция „Спорт“ към Община Варна, Варненска и Великопреславска митрополия и Олимпийски клуб – Варна.

Клюкарско ченге разобличи неверни слухове за Анджелина Джоли

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kliukarsko-chenge-razoblichi-neverni-sluhove-za-andzhelina-dzholi-2017455

Американското списание In Touch гръмна с новина на корицата си, че Анджелина Джоли се омъжва за богат британски филантроп само седем месеца след раздялата си с Брад Пит.

Според статията в изданието въпросният поданик на Нейно Величество бил семеен пр

16 произведения на изкуството създадени от деца в ателие на открито

//dariknews.bg/regioni/burgas/16-proizvedeniia-na-izkustvoto-syzdadeni-ot-deca-v-atelie-na-otkrito-2017456

16 великолепни гипсови яйца, произведения на изкуството, вече красят зелените площи в град Поморие. Това стана възможно благодарение на Великденската кампания, организирана от Община Поморие, Галерия „Поморие”, общественици, фирми и организации.

За втора поредна година десетки деца от

Д-р Германов награди европейската медалистка по киокушин Сияна

//dariknews.bg/regioni/burgas/d-r-germanov-nagradi-evropejskata-medalistka-po-kiokushin-siiana-2017457

Кметът на община Приморско д-р Димитър Германов посрещна като истински шампион Сияна Стратиева, която завоюва третото място на Европейския шампионат в Дания.  За постигнатият успех градоначалникът награди каратистката с почетния знак на морската община, парична премия и красив букет цветя.

Германия е за забрана на износа на лодки за Либия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170624

Германия е за забрана на износа на лодки за ЛибияГерманското правителство е за забрана на износа на лодки от ЕС за Либия като мярка за пресичане на миграционните потоци през Средиземно море, предаде БТА. Каналджиите често използват паянтови плавателни съдове, за да превозват хиляди мигранти от Либия към Европа всеки месец. Често явление са случаите на масови удавяния при преобръщане и потъване

Великобритания е най-желаната дестинация в Европа за инвестиции в хотели през 2017 г.

http://www.investor.bg/analizi/113/a/velikobritaniia-e-nai-jelanata-destinaciia-v-evropa-za-investicii-v-hoteli-prez-2017-g-237561/

Високата прозрачност на хотелския сегмент и недостигът на други активи от инвестиционен клас насочват все повече инвеститори към хотелите

Поколения се сблъскаха на шах в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6170550

Поколения се сблъскаха на шах в ПловдивВ двора на пловдивския район "Централен" се проведе шахматния празник "Сблъсък на поколенията". Участниците бяха от 16- до 61-годишни и отгоре. Най-младият и най-възрастният състезател, Димитър Костадинов Великов от ДГ "Буратино" и г-жа Малина Митова от Централен пенсионерски клуб, имаха разлика от 82 години.

Китай подкрепя политическо уреждане на конфликта в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170487

Китай подкрепя политическо уреждане на конфликта в СирияКонфликтът в Сирия би трябвало да бъде уреден с политическо решение, заяви китайският външен министър Ван И, чиято страна се въздържа в Съвета за сигурност на ООН при гласуването на резолюция, осъждаща използването на химически оръжия от сирийското правителство, предаде БТА. Резолюцията беше внесена от Великобритания, Франция и САЩ,

16 000 мигранти са преместени от Гърция и Италия през последните 2 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170522

16 000 мигранти са преместени от Гърция и Италия през последните 2 годиниПрез последните две години от Гърция и Италия към други държави от Европейския съюз са преместени над 16 хил. мигранти, търсещи убежище – нов рекорд за Общността. Това заяви пред репортери европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос, предава Greek Reporter, цитиран от Фокус. „Вече преместихме повече от 16 хил.

Дядо Николай боядиса днес яйца в двора на пловдивски храм (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170523

Дядо Николай боядиса днес яйца в двора на пловдивски храм (снимки)Пловдивският владика Николай боядиса днес яйца в двора на храма "Света Марина" заедно с деца изучаващи вероучение и деца със здравословни

Потвърдиха, че задържаният за атаката срещу "Борусия" е член на "Ислямска държава"

http://www.cross.bg/chlen-napadenieto-organut-1540272.html

/КРОСС/ Федералната прокуратура на Германия потвърди, че основният заподозрян, задържан за нападението срещу автобуса на футболния отбор „Борусия" (Дортмунд), е бил член на „Ислямска държава" в Ирак, съобщава „Дойче веле" Въпреки това органът подчерта, че не е в състояние да потвърди връзката му с тройната експлозия, която шокира Германия във вторник вечер. „Разследването до този момент не доведе до никакви доказателства, че заподозреният е участвал в нападението", се казва в изявление на Федералната прокуратура, в което се допълва, че задържаният е бил член на „чуждестранна терористична организация". На това основание органът изисква издаването на заповед за ареста му. Съгласно данните на властите мъжът е ръководил бойна единица от 10 членове, които са организирали отвличания и екзекуции. Очаква се по-късно днес заподозреният, Абдул Бесет А., да бъде изслушан в съда, след което магистратите да решат дали да издадат заповед за арест. Без нея прокурорите може да го задържат не повече от 24 часа.  

Юношеските национали попаднаха в група с Холандия, Англия и Германия на европейското

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/13/2953269_junosheskite_nacionali_popadnaha_v_grupa_s_holandiia/?ref=rss


Юношеският национален отбор по футбол до 19 г. попадна в тежка група на европейското това лято. Българският състав ще спори с Германия, Англия и Холандия.

Воденият от Ангел Стойков отбор ще започне надпреварата с мач срещу Англия на 3 юли. Три дни по-късно е срещата с бундестима. Двубоят с Холандия е на 9 юли.

За полуфиналите на Евро 2017, които са на 12 юли, се класират първите два отбора. Финалът ще е на 15 юли.

В другата...

Нови 205 бежанци на гръцки острови в Егейско море

http://www.moreto.net/novini.php?n=348830

За последното денонощие нови 205 бежанци и мигранти са пристигнали от турския бряг на гръцките острови Лесбос, Хиос и Самос в Егейско море, съобщава БТА. Според официална регистрация на властите на остров Лесбос са били докарани 47 души, на Самос - 38, и на Хиос - 120.

Управленската екопрограма: по-чисти питейна вода и въздух, по-леки процедури за инвеститори

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/04/13/2953233_upravlenskata_ekoprograma_po-chisti_piteina_voda_i/?ref=rss


Програма за чиста питейна вода, повече мерки срещу мръсния въздух, облекчаване на екологичните процедури за инвестиционни проекти. Това са част от акцентите в общата управленска програма, в частта "Околна среда" на ГЕРБ и "Обединените патриоти", представена този четвъртък в 21 страници.

Повечето от заложените посоки на екологичната политика са съкратен вариант на предизборната програма на ГЕРБ.

Бъдещите управляващи вадят като...

2017 г.: най-лошата за Русия

http://www.clubz.bg/52827-2017_g_naj_loshata_za_rusiq

Докато поредните ентусиасти на „кримската пролет“ в Ялта събират подписи за издигане на паметник на цар Александър III в Ливадия, чувстващият духовно родство с резкия нрав на предпоследния руски император Владимир Путин попадна в най-сложната външнополитическа ситуация за целия период на управлението си.

Заповедта на Доналд Тръмп за ракетен удар по позицията на „приятеля Асад“ в сирийската провинция Идлиб постави лидера на Русия пред плашеща алтернатива. Или да се реши на открита конфронтация с най-мощната военна машина в света, или да признае своето поражение в дългата и хитра геополитическа игра, която трябваше да върне Русия на световната сцена като център на силата.

Описаната още в началото на XIX век от германския философ Георг Хегел ирония на историята е в това, че Путин няколко години със собствените си ръце грижливо подготвяше смъртоносния капан, в който падна сега.

Някои далновидни експерти от кремълското обкръжение от време на време боязливо се изказваха за опасностите, които дебнат Москва заради надеждите, които възлага на Тръмп още по време на предизборната кампания в САЩ.

Независимо от всички реверанси, които направи към Путин и серията гръмки изявления за „историческите права“ на Русия над редица региони в Източна Европа, включително и окупирания Крим, ексцентричният рижав милиардер се показа, като абсолютно непредсказуем щом влезе в Овалния кабинет.

Пропагандната индустрия на Кисельов (Дмитрий Кисельов, известен руски тв водещ, наричан неофициално шеф на прокремълската пропаганда - бел.ред.) трябваше спешно да коригира образа на Тръмп в очите на руснаците почти веднага след неговото избиране. Но пряк военен удар по основния съюзник на Кремъл в Близкия изток никой не очакваше.

Множеството версии, появили се след изстрелването на 59-те американски ракети „Томахоук“ по сирийската авиобаза „Шайрат“, включваха целия спектър от мнения – от стремително сближаване на президента на САЩ с китайския лидер Си Дзинпин в противовес на руското световно влияние (Тръмп издаде нареждането за ракетния удар точно по време на дипломатическата си вечеря с ръководителя на КНР) до традиционната конспирация в духа на триковете на всемогъщия вашингтонски естаблишмънт, като не бяха изключени и рептилите.

За първи път през седемте години на ужасната сирийска война, в която така или иначе се оказаха всички играчи с интереси в Близкия изток, Америка открито приложи военна сила срещу диктатурата на Асад. Трябва да си напълно извън световното медийно пространство, за да не разбереш, че това е ръкавица, хвърлена в лицето на Русия, без която (и това е абсолютно видно) върховенството на днешния режим в Дамаск отдавна би приключило. Официалното изявление на Тръмп пред медиите за бомбардировката прозвуча като ласкав призив за подчинение на силния: „Призовавам всички цивилизовани сили да се присъединят към САЩ в усилията им да се прекрати кръвопролитието в Сирия“. А сдържаният коментар на руския външен министър Сергей Лавров се ограничи само до констатацията на факта, че „ако съдим по всичко, сред загиналите няма наши военнослужещи“.

Ако Владимир Путин и неговото обкръжение не са готови да задълбочат конфронтацията си със Запада, чийто военен потенциал е несравнимо по-голям, единственото, което им остава е мълчаливо да преглътнат обидата, примирявайки се с ролята на ученици, склонни към дребни пакости. Или да се опитат да постигнат реванш в други области. Например продължавайки пълзящата експанзия на територията на Украйна. В полза на тази възможност говори рязкото увеличение на числеността на кадровите руски въоръжени сили – от 800 000 на почти 2 милино души към лятото на 2017 г., за което скромно съобщава правителственият правен отдел.

Добре е да се знае, че запасите, натрупани по време на богатите на нефт и газ години в началото на века, към днешна дата са практически изчерпани. Руският финансов министър Улюкаев още миналата година заяви, че Федералният резервен фонд е изтощен до крайност, а това значи, че е дошло време да се премине към Фонда за национално благосъстояние, който е последният бастион на социално-икономическата стабилност на Русия.

В тази светлина внезапният ръст на руската армия до почти китайски показатели не може да се възприема по друг начин освен като игра вабанк. Войната ще заличи всичко.

Освен традиционната за руската политика ескалация на външна агресия, в арсенала на съществуващата система има и други способи за умиротворяване на недоволството в обществото. Само някой много мързелив не би обърнал внимание на това, че кървавият терористичен акт в петербургското метро стана след масовите антикорупционни протести. Безпрецедентната в историята на Русия стачка на шофьорите, грозяща да парализира цели сектори от икономиката, за разлика от предишните протести вече отправи политически искания за оставка на правителството.

Авантюризма, в който все по-дълбоко затъва ръководството на Русия от момента на окупацията на Крим и началото на войната в Донбас, не оставя никакво съмнение в истинността на стария лозунг на Алексей Навални: тези хора са готови да извършат всякакво престъпление, само и само никога да не узнаете колко са откраднали.

По всички закони на нумерологията 2017 г. ще бъде за Русия година на големи сътресения, както във външната, така и във вътрешната политика. За разлика от състрадателния Обама Доналд Тръмп е „президент на войната“, както подсказва популярното издание Politico. Светът е твърде тесен за двама Путиновци. А Русия, както се вижда, вече отеснява дори за един.

-----

* Максим Осадчук е политолог от Крим. Коментарът му е публикуван в „Крым.Реалии“, откъдето го препечатваме с незначителни съкращения. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Провалът на Facebook с екстремисткото съдържание

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/provalyt-na-facebook-s-ekstremistkoto-sydyrjanie-237568/

Експеримент на Times показва, че компанията не реагира адекватно на заявките за екстремистко и порнографско съдържание в платформата

Ето къде е най-добре да се преселим

http://clubz.bg/52826-eto_kyde_e_naj_dobre_da_se_preselim

Заедно с глобализацията расте броят на хората, живеещи извън родните си страни, пише Би Би Си.

По данни на ООН в момента им броят е 244 милиона души. Той се е увеличил с 40 на сто в сравнение с 2000 г.

Все повече хора търсят работа и нови възможности зад граница. Но какво точно прави чуждата страна привлекателна за имигрантите?

Именно с тази цел глобалната общност InterNations проведе наскоро анкетата си, известна като Expat Insider. Тя се допита до над 14 000 имигранти от общо 191 страни.

Хората били помолени да оценят 43 различни аспекта зад граница – от дружелюбните местни жители и семейния живот до цените и баланса между работата и личния живот.

След изчисляване на точките, които събрала всяка държава по всички зададени въпроси, експертите съставили рейтинг на най-привлекателните за имиграция страни.

Тайван

Небостъргачът "101" е символът на тайванската столица Тайпе.

Гостоприемството като особеност на местната култура, дружелюбните хора и всички удобства на западния живот. Това са нещата, позволяващи на имигрантите лесно да се приспособят към живота в тази островна държава. Местните жители винаги са готови да помогнат на пришълците.

„Бях много приятно изненадана от гостоприемството на тайванците. Те проявиха търпение, когато забравих няколко китайски думи, и направиха всичко възможно да ми помогнат, когато се оказах в трудна ситуация“, споделя Моника Мизи.

Тя е родена в Австралия, но сега живее в Тайван, работи като организатор на мероприятие и води културен блог, посветен на столицата Тайпе.

„Повечето имигранти живеят в Тайпе, където има повече хора, говорещи английски и където е развита транспортната система“, допълва Мизи.

Тиенму е предпочитаният от имигрантите столичен район.

„Той прилича повече на предградие и е отдалечен от скоростния транспорт“, изтъква Лизи Джерок.

Тя е американка, родом от Оклахома. В момента се занимава с доброволческа дейност в Тайпе като консул на InterNations. Живее от няколко години в централния район Сини. Най-много й харесва, че наблизо има много магазини, ресторанти, изложбени зали, кина. Човек може да види там и много улични артисти.

В сравнение с други азиатски столици за живота в Тайпе може да се каже, че не е скъп. Ако обаче искате да пестите, по-добре е да се придържате към местния начин на живот.

„Покупката на вносни стоки, включително битова техника, хранителни стоки, дрехи или обувки може да ви излезе скъпо“, заявява канадката Карън Фарли, член на InterNations.

Тези, които тепърва смятат да се преселят в Тайпе, трябва да знаят, че там много малко хора имат широка кухня в западен стил. Повечето кухни са малки с много малка или микровълнова печка.

Според Моника Мизи кухнята в Тайпе и изключително вкусна. Там човек може да си купи храна на нощен пазар, да опита китайска супа от телешко с ориз в обикновено кафене или да иде в японски ресторант.

И много често това излиза по-евтино, отколкото да ядеш у дома.

Малта

Ла Валета е за любителите на спокойния провинциален живот.

Сред главните предимства на тази средиземноморска страна е топлият климат и близостта до континентална Европа.

Благоприятният климат означава, че темповете на живота не са бързи. И затова тези, които смятат да се преселят в Малта, трябва да бъдат готови да се отучат да бързат.

„В някои магазини по обяд започва сиестата, а според наблюденията на мнозина обслужването в ресторантите става по-бавно“, казва италианката Силвия Ди Феличе.

„Веднъж седнах на масата около 20 часа, а си тръгнах в полунощ! Поръчахме си само мезе и второ. Не във всички ресторанти е така, но трябва да бъдете готови за такова небрежно отношение към работата“, допълва тя.

Градовете Сейнт Джулианс и Слиема, намиращи се на източното крайбрежие, привличат хората, които искат да живеят близо от ресторантите и центровете на нощния живот.

А на тези, които предпочитат по-провинциален и спокоен начин на живот, Ди Феличе препоръчва столицата Ла Валета, а също така градчетата Наксар на 12 километра северозападно и Биргу на 9 километра на юг.

В страната се провеждат редица културни мероприятия, след които международен фестивал по изкуствата и кинофестивал в Ла Валета. Редица празници са посветени на местните хранителни продукти – например фестивалът на ягодите Festa Frawli. Да не говорим за безбройните празници на виното.

„Вече имам два любими сорта – бяло вино „Читадела“ и червено „Караваджо мерло“, изтъква Ди Феличе.

Много имигранти биват привлечени от изгодната за чужденците данъчна система в Малта. Там не се облагат доходите от капитали, получени зад граница, Наемите обаче могат да бъдат скъпи.

„По принцип местните жители вземат от чужденците повече. Затова си струва да се отдели време за търсене на жилище, за да бъдат намерени най-добрите варианти“, препоръчва Силвия Ди Феличе.

Еквадор

Гуаякил поразява с красотата си.

Според допитванията животът в тази южноамериканска страна допада на имигрантите по няколко причини – дружелюбни хора, достъпно здравеопазване и вкусна и евтина храна.

Освен това стилът на живот в различните градове е много различен, което дава възможност за избор.

„Красотата на Еквадор е в многообразието“, изтъква Хаган Гат, посланик на InterNations в страната.

Той е родом от Израел, но живее в Гуаякил – най-големия град в Еквадор.

„Пенсионерите, желаещи да се преселят в Еквадор, често търсят места, където животът е по-евтин. Затова за тях биха били подходящо крайбрежието, южните части и Амбато – град на 180 километра южно от столицата Кито“, обяснява Гат.

И продължава:

„А на тези, които смятат да се захванат с бизнес и обичат активния градски живот, биха им подхождали Кито, Гуаякил и Куенка."

Но той предупреждава, че животът в големите градове е по-скъп. Това се отнася и за жилищата, и за ресторантите и кафенетата.

Тези, които знаят добре испански език, могат да отидат във вътрешността.

„Тук, в 20-хилядния град Атутанки (на 100 километра от Кито – б.р.), ние на практика сме единствените имигранти и това ни харесва“, разказва Бил Хейгън.

Той е американец, родом от Канзас Сити. Работи като екскурзовод в туристическата стартъп компания Your Local Cousin.

„Същевревенно на 15 минути път с кола се намира град Котакачи. Ако искаме да си пообщуваме с други имигранти или да похапнем северноамерикански ястия, не е трудно да го направим“, допълва Хейгън.

Мексико

Древните пирамиди в Мексико са сред главните неща, които привличат хората.

Подобно на Малта, Мексико също привлича имигранти с топлия си климат. А гостоприемството на местните жители, богата на традиции култура и вкусната кухня позволява на чужденците да бъдат щастливи за дълго време.

„Мексико е удивителна страна, чиито история и култура датират отпреди няколко хилядолетия, с великолепни плажове, уникални археологически паметници и колониални градове“, заявява Самира Хосейни.

Тя е посланик на InterNations. Родена е в Иран и живее в Монтерей, на 150 километра от границата със САЩ.

„Разнообразната и колоритна мексиканска кухня е това, пред което човек трудно устоява“, смята Хосейни.

Имигрантите са възхитени от гостоприемството на хората в тази страна.

Приятелка на Хосейни се преселила по едно и също време с нея в също толкова голям европейски град. Но на Стария континент никой не я е канил на гости и тя се чувствала самотна.

„Аз също се чувствах уморена, но това бе поради факта, че имах прекалено много приятели и прекалено често ме канеха на вечеринки, посещенията на които не можех да откажа. В Мексико не съм се чувствала самотна нито за ден“, казва Хосейни.

Много западни имигранти предпочитат градовете на океана, включително Тулума на Мексиканския залив или Пуерто Ваярта на Тихия океан. Истинският притегателен център обаче е Мексико Сити, намиращ се в централната част на страната.

„Мексико Сити е истински столичен град“, казва посланикът на InterNations Биокробо Самсън, роден в Нигерия.

Той препоръчва на имигрантите да се заселват в централните столични райони, като Лас Кондес, Ла Рома, Ескандон и Наполес.

Цените там са приемливи, има много ресторанти, барове и клубове. В тези райони е добре развит общественият транспорт и има условия за пътуване с велосипед.

Благодарение на това жителите на тези райони лесно могат да стигнат до други части на града, а много жители на Мексико Сити повече или по-малко говорят английски, което улеснява асимилацията в новата страна.

Този град има още една приятна особеност. На практика всеки имигрант може да открие там частица от родината си.

„Много имигранти могат да намерят ресторант, където сервират националните им ястия, и заведения, където отбелязват националните празници като например германския Октоберфест“, отбелязва Самсън.

Макар да е по-евтин от много други столици, Мексико Сити е един от най-скъпите градове в Мексико. И въпреки това според Самсън едно семейство може спокойно да изкара там с 16 000 песо (около 770 долара) месечно.

Нова Зеландия

Някои хора смятат Окланд за новозеландския Ню Йорк.

Невероятната красота на природата на тази страна привлича хора от цял свят. А благодарение на близостта на плажовете до градската инфраструктура имигрантите бързо свикват с местния незабързан темп на живота.

„Първо се преселих в Нова Зеландия с родителите ми, след това поживях в чужбина, но се върнах, защото ми домъчня за спокойния живот, добрите хора и дружелюбната атмосфера“, споделя Пурва Бхатнагар.

Тя също е посланик на InterNations. Детството й е преминало в Хонконг и Сингапур.

Новозеландецът ходи на работа от 8,30 до 17 часа и никога не работи извънредно. Той обича да бъде със семейството си на закуска, обяд и вечеря. А през почивните дни организира различни мероприятия, включително вечерни забави, пътувания или „тръмпинги“, както в Нова Зеландия наричат туристическите походи.

На тези, които предпочинтат големите градове, Бхатнагар препоръчва Окланд, който нарича „новозеландския Ню Йорк“

В столицата Уелингтън населението е съвсем малко по-малко. Но там има много свободни работни места в сферите на държавното управление, образованието и технологиите.

Главният туристически център на страната е Куинстаун. Той е популярен сред тези, които искат в пълна степен да се насладят на живописната природа, или тези, които желаят да работят в кферата на услугите.

Минус може да бъде относително малката заплата, сравнена с цените (особено на пресните храни и жилищата) в големите градове като Окланд.

Въпреки това пътешествията, активната почивка и медицинските услуги остават относително евтини.

Ето къде е най-добре да се преселим

http://www.clubz.bg/52826-eto_kyde_e_naj_dobre_da_se_preselim

Заедно с глобализацията расте броят на хората, живеещи извън родните си страни, пише Би Би Си.

По данни на ООН в момента им броят е 244 милиона души. Той се е увеличил с 40 на сто в сравнение с 2000 г.

Все повече хора търсят работа и нови възможности зад граница. Но какво точно прави чуждата страна привлекателна за имигрантите?

Именно с тази цел глобалната общност InterNations проведе наскоро анкетата си, известна като Expat Insider. Тя се допита до над 14 000 имигранти от общо 191 страни.

Хората били помолени да оценят 43 различни аспекта зад граница – от дружелюбните местни жители и семейния живот до цените и баланса между работата и личния живот.

След изчисляване на точките, които събрала всяка държава по всички зададени въпроси, експертите съставили рейтинг на най-привлекателните за имиграция страни.

Тайван

Небостъргачът "101" е символът на тайванската столица Тайпе.

Гостоприемството като особеност на местната култура, дружелюбните хора и всички удобства на западния живот. Това са нещата, позволяващи на имигрантите лесно да се приспособят към живота в тази островна държава. Местните жители винаги са готови да помогнат на пришълците.

„Бях много приятно изненадана от гостоприемството на тайванците. Те проявиха търпение, когато забравих няколко китайски думи, и направиха всичко възможно да ми помогнат, когато се оказах в трудна ситуация“, споделя Моника Мизи.

Тя е родена в Австралия, но сега живее в Тайван, работи като организатор на мероприятие и води културен блог, посветен на столицата Тайпе.

„Повечето имигранти живеят в Тайпе, където има повече хора, говорещи английски и където е развита транспортната система“, допълва Мизи.

Тиенму е предпочитаният от имигрантите столичен район.

„Той прилича повече на предградие и е отдалечен от скоростния транспорт“, изтъква Лизи Джерок.

Тя е американка, родом от Оклахома. В момента се занимава с доброволческа дейност в Тайпе като консул на InterNations. Живее от няколко години в централния район Сини. Най-много й харесва, че наблизо има много магазини, ресторанти, изложбени зали, кина. Човек може да види там и много улични артисти.

В сравнение с други азиатски столици за живота в Тайпе може да се каже, че не е скъп. Ако обаче искате да пестите, по-добре е да се придържате към местния начин на живот.

„Покупката на вносни стоки, включително битова техника, хранителни стоки, дрехи или обувки може да ви излезе скъпо“, заявява канадката Карън Фарли, член на InterNations.

Тези, които тепърва смятат да се преселят в Тайпе, трябва да знаят, че там много малко хора имат широка кухня в западен стил. Повечето кухни са малки с много малка или микровълнова печка.

Според Моника Мизи кухнята в Тайпе и изключително вкусна. Там човек може да си купи храна на нощен пазар, да опита китайска супа от телешко с ориз в обикновено кафене или да иде в японски ресторант.

И много често това излиза по-евтино, отколкото да ядеш у дома.

Малта

Ла Валета е за любителите на спокойния провинциален живот.

Сред главните предимства на тази средиземноморска страна е топлият климат и близостта до континентална Европа.

Благоприятният климат означава, че темповете на живота не са бързи. И затова тези, които смятат да се преселят в Малта, трябва да бъдат готови да се отучат да бързат.

„В някои магазини по обяд започва сиестата, а според наблюденията на мнозина обслужването в ресторантите става по-бавно“, казва италианката Силвия Ди Феличе.

„Веднъж седнах на масата около 20 часа, а си тръгнах в полунощ! Поръчахме си само мезе и второ. Не във всички ресторанти е така, но трябва да бъдете готови за такова небрежно отношение към работата“, допълва тя.

Градовете Сейнт Джулианс и Слиема, намиращи се на източното крайбрежие, привличат хората, които искат да живеят близо от ресторантите и центровете на нощния живот.

А на тези, които предпочитат по-провинциален и спокоен начин на живот, Ди Феличе препоръчва столицата Ла Валета, а също така градчетата Наксар на 12 километра северозападно и Биргу на 9 километра на юг.

В страната се провеждат редица културни мероприятия, след които международен фестивал по изкуствата и кинофестивал в Ла Валета. Редица празници са посветени на местните хранителни продукти – например фестивалът на ягодите Festa Frawli. Да не говорим за безбройните празници на виното.

„Вече имам два любими сорта – бяло вино „Читадела“ и червено „Караваджо мерло“, изтъква Ди Феличе.

Много имигранти биват привлечени от изгодната за чужденците данъчна система в Малта. Там не се облагат доходите от капитали, получени зад граница, Наемите обаче могат да бъдат скъпи.

„По принцип местните жители вземат от чужденците повече. Затова си струва да се отдели време за търсене на жилище, за да бъдат намерени най-добрите варианти“, препоръчва Силвия Ди Феличе.

Еквадор

Гуаякил поразява с красотата си.

Според допитванията животът в тази южноамериканска страна допада на имигрантите по няколко причини – дружелюбни хора, достъпно здравеопазване и вкусна и евтина храна.

Освен това стилът на живот в различните градове е много различен, което дава възможност за избор.

„Красотата на Еквадор е в многообразието“, изтъква Хаган Гат, посланик на InterNations в страната.

Той е родом от Израел, но живее в Гуаякил – най-големия град в Еквадор.

„Пенсионерите, желаещи да се преселят в Еквадор, често търсят места, където животът е по-евтин. Затова за тях биха били подходящо крайбрежието, южните части и Амбато – град на 180 километра южно от столицата Кито“, обяснява Гат.

И продължава:

„А на тези, които смятат да се захванат с бизнес и обичат активния градски живот, биха им подхождали Кито, Гуаякил и Куенка."

Но той предупреждава, че животът в големите градове е по-скъп. Това се отнася и за жилищата, и за ресторантите и кафенетата.

Тези, които знаят добре испански език, могат да отидат във вътрешността.

„Тук, в 20-хилядния град Атутанки (на 100 километра от Кито – б.р.), ние на практика сме единствените имигранти и това ни харесва“, разказва Бил Хейгън.

Той е американец, родом от Канзас Сити. Работи като екскурзовод в туристическата стартъп компания Your Local Cousin.

„Същевревенно на 15 минути път с кола се намира град Котакачи. Ако искаме да си пообщуваме с други имигранти или да похапнем северноамерикански ястия, не е трудно да го направим“, допълва Хейгън.

Мексико

Древните пирамиди в Мексико са сред главните неща, които привличат хората.

Подобно на Малта, Мексико също привлича имигранти с топлия си климат. А гостоприемството на местните жители, богата на традиции култура и вкусната кухня позволява на чужденците да бъдат щастливи за дълго време.

„Мексико е удивителна страна, чиито история и култура датират отпреди няколко хилядолетия, с великолепни плажове, уникални археологически паметници и колониални градове“, заявява Самира Хосейни.

Тя е посланик на InterNations. Родена е в Иран и живее в Монтерей, на 150 километра от границата със САЩ.

„Разнообразната и колоритна мексиканска кухня е това, пред което човек трудно устоява“, смята Хосейни.

Имигрантите са възхитени от гостоприемството на хората в тази страна.

Приятелка на Хосейни се преселила по едно и също време с нея в също толкова голям европейски град. Но на Стария континент никой не я е канил на гости и тя се чувствала самотна.

„Аз също се чувствах уморена, но това бе поради факта, че имах прекалено много приятели и прекалено често ме канеха на вечеринки, посещенията на които не можех да откажа. В Мексико не съм се чувствала самотна нито за ден“, казва Хосейни.

Много западни имигранти предпочитат градовете на океана, включително Тулума на Мексиканския залив или Пуерто Ваярта на Тихия океан. Истинският притегателен център обаче е Мексико Сити, намиращ се в централната част на страната.

„Мексико Сити е истински столичен град“, казва посланикът на InterNations Биокробо Самсън, роден в Нигерия.

Той препоръчва на имигрантите да се заселват в централните столични райони, като Лас Кондес, Ла Рома, Ескандон и Наполес.

Цените там са приемливи, има много ресторанти, барове и клубове. В тези райони е добре развит общественият транспорт и има условия за пътуване с велосипед.

Благодарение на това жителите на тези райони лесно могат да стигнат до други части на града, а много жители на Мексико Сити повече или по-малко говорят английски, което улеснява асимилацията в новата страна.

Този град има още една приятна особеност. На практика всеки имигрант може да открие там частица от родината си.

„Много имигранти могат да намерят ресторант, където сервират националните им ястия, и заведения, където отбелязват националните празници като например германския Октоберфест“, отбелязва Самсън.

Макар да е по-евтин от много други столици, Мексико Сити е един от най-скъпите градове в Мексико. И въпреки това според Самсън едно семейство може спокойно да изкара там с 16 000 песо (около 770 долара) месечно.

Нова Зеландия

Някои хора смятат Окланд за новозеландския Ню Йорк.

Невероятната красота на природата на тази страна привлича хора от цял свят. А благодарение на близостта на плажовете до градската инфраструктура имигрантите бързо свикват с местния незабързан темп на живота.

„Първо се преселих в Нова Зеландия с родителите ми, след това поживях в чужбина, но се върнах, защото ми домъчня за спокойния живот, добрите хора и дружелюбната атмосфера“, споделя Пурва Бхатнагар.

Тя също е посланик на InterNations. Детството й е преминало в Хонконг и Сингапур.

Новозеландецът ходи на работа от 8,30 до 17 часа и никога не работи извънредно. Той обича да бъде със семейството си на закуска, обяд и вечеря. А през почивните дни организира различни мероприятия, включително вечерни забави, пътувания или „тръмпинги“, както в Нова Зеландия наричат туристическите походи.

На тези, които предпочинтат големите градове, Бхатнагар препоръчва Окланд, който нарича „новозеландския Ню Йорк“

В столицата Уелингтън населението е съвсем малко по-малко. Но там има много свободни работни места в сферите на държавното управление, образованието и технологиите.

Главният туристически център на страната е Куинстаун. Той е популярен сред тези, които искат в пълна степен да се насладят на живописната природа, или тези, които желаят да работят в кферата на услугите.

Минус може да бъде относително малката заплата, сравнена с цените (особено на пресните храни и жилищата) в големите градове като Окланд.

Въпреки това пътешествията, активната почивка и медицинските услуги остават относително евтини.

Цветан Цветанов: Ново правителство ще имаме около 4 май

https://www.actualno.com/politics/cvetan-cvetanov-novo-pravitelstvo-shte-imame-okolo-4-maj-news_605721.html

Предполагам, че началото на месец май, а защо не и около 4 май, ще имаме ново правителство. Това каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. „За мен е важно, че имаме принципна позиция първо да говорим за секторни политики, за начина, по кой

Как да разберем паролата за Wi-Fi

https://vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/kak-da-razberem-parolata-za-wi-fi-6067918

Само с няколко клика и без много познания, всеки един от нас може да разбере паролата за всяка една Wi-Fi връзка

В Сомалия се разпространява холера, прогнозите са за 50 000 болни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170486

В Сомалия се разпространява холера, 
прогнозите са за 50 000 болниНад 25 000 души в Сомалия са засегнати от епидемия от холера и остра водниста диария и се очаква тя да удвои размерите си в месеците до лятото, съобщи Световната здравна организация, цитирана от Ройтерс и БТА. Наблюдаваната смъртност от болестта, която се разпространява чрез храна или вода, е достигнала 2,1 процента,

Подпалени кофи за боклук предизвикаха коментари във Фейсбук

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170495

Подпалени кофи за боклук предизвикаха коментари във ФейсбукПодпалени контейнери за боклук предизвикаха коментари във фейсбук преди час. Столичани писаха, че гори магазин  на "Кауфланд" в кв. Банишора.  След проверка на "24 часа" в пожарната се оказа, че са били запалени контейнери за боклук зад магазина. Пожарникари са потушили

Образованието за "Борисов 3" - двойни учителски заплати, ликвидиране на неграмотността и родолюбие

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/13/2953109_obrazovanieto_za_borisov_3_-_dvoini_uchitelski_zaplati/?ref=rss


Управленската програма на бъдещия коалиционен кабинет на ГЕРБ и "Обединените патриоти" поддържа предизборното обещание на партията на Бойко Борисов, че образованието ще бъде национален приоритет. Сред разписаните мерки са двойно увеличение на учителските заплати до 2021 г., ликвидиране на неграмотността, превръщане на родолюбието в "основа на възпитание и извисяване на българския дух", както и промяна в методиката за финансиране на системата.

Двойни...

Безработните намаляват, търси се персонал за туризма

http://www.mediapool.bg/bezrabotnite-namalyavat-tarsi-se-personal-za-turizma-news262664.html

Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда през март е 261 771. Той намалява със 7871 души спрямо предходния месец, а в сравнение с март 2016 г. броят им съществено се свива - с 62 538 лица или 19.3 процента по-малко. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта. В сравнение с март миналата година, безработицата се е свила значително - с 1.9 процентни пункта. През март работа са започнали общо 23 262 безработни, от които 22 170 - на първичния пазар на труда. В субсидирана заетост са включени 1092 безработни. От тях 628 лица са започнали работа по програми и мерки за заетост от Закона за насърчаване на заутостта. По схеми на оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“ на работа са постъпили 464 безработни лица. В бюрата по труда са заявени 22 592 свободни работни места на първичния пазар. От тях частният сектор е обявил 18 824, които са 83,3 на сто от всички заявени свободни работни места на първичния пазар през месеца. В сравнение с февруари заявените свободни работни места на първичния пазар нарастват с 50 процента или със 7532 броя. Най-голямо търсене на работна сила по сектори на икономиката през месец март е регистрирано в преработващата промишленост (4774 места), следват хотелиерството и ресторантьорството (4472), търговията (3177), селското стопанство (2411), транспорта, складирането и пощите (1583), операциите с недвижими имоти (1364), строителството (1042), административните и спомагателните дейности (1008), държавното управление (546) и др. Най-търсените професии в бюрата по труда през март са професиите, свързани с предоставяне на персонални услуги на населението, както и персонал, зает в хотелиерството и ресторантьорството, като сервитьори, бармани, камериери, аниматори. Следват операторите на машини в преработвателната промишленост, шивачи, кроячи, гладачи, квалифицирани работници в промишлеността (заварчици, шлосери, автомонтьори), общи работници в строителството, продавачи и касиери в търговията, шофьори, монтажници, общи работници в промишлеността. От специалистите с висше образование най-търсени са учителите и преподавателите, следват инженерите, медиците и стопанските специалисти.

Президентът на Азербайджан с интерес към щанда на Варна в Баку

http://www.moreto.net/novini.php?n=348833

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев и съпругата му Мехрибан Алиева са проявили голям интерес към представянето на Община Варна на международната туристическа борса „Туризъм и пътешествие" AITF 2017 в Баку, съобщиха от пресцентъра на общината за Moreto.

Първан Симеонов: В програмата на ГЕРБ и Патриотите няма нищо особено и неочаквано

http://www.cross.bg/ypravlenie-gerb-patriotite-1540270.html

/КРОСС/ В управленската програма на ГЕРБ и Патриотите няма нищо особено и неочаквано. Това каза „Фокус" политологът Първан Симеонов във връзка с приоритетите в управленската програма на ГЕРБ и „Обединени патриоти". „Очевидно това ще бъде управление, което акцентира на политика по доходите, като потенциалната неприятност от това е, че като цяло едва ли това ще е управление, което ще разсее усещането, че България е задлъжняла. По всичко личи, че това е управление, което ще възприеме идеите на Патриотите най-вече по отношение на реда и сигурността. Явно е също така, че се търси възпроизводство на програмните начела, които бяха заложени от ГЕРБ в хода на предизборната кампания", коментира Симеонов. „Все пак трябва да си даваме сметка за нещо много важно - това в крайна сметка са програмни приоритети. Това е по-скоро платформа, отколкото програма, защото подава стремежите, а конкретиката вероятно ще я видим в хода на самото управление. Въобще малко се надценява важността на програмите. Нали не мислите, че програмата е нещо фиксирано, на което ясно може да се направи оценка дали се изпълнява или не. В днешния факт са по-важни интерпретациите, отколкото фактите. Поне с програмата аз не съм и очаквал да има някакви проблеми. По-интересно ще бъде, когато започнат да говорят за министерски места", посочи още той. По думите му ГЕРБ и Патриотите най-вероятно ще успеят да се разберат за разпределението на министерствата

Винени артерии

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6170334

Винени артерииПроцесът на пълнене на гарафите на френския дизайнер Етиен Мено с червено вино или розе символизира циркулирането на кръвта в организма. Смята се, че червеното вино го загрява и го пази от измръзване. Точно тази идея е вдъхновила Мено при създаването на серията гарафи за вино Strange Carafes. Снимки

Най-търсени са камериерките, според Бюрото по труда в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6170472

Най-търсени са камериерките, според Бюрото по труда в ДобричДесет лекари, началник отдел със специалност архитектура и градоустройство, учител, логопед, помощник нотариус, старши юрисконсулт, агроном, счетоводител, рехабилитатор и кинезитерапевт са длъжностите, изискващи висше образование, които предлага Бюрото по труда като възможност за работа в Добрич с днешна дата.

ГЕРБ и ОП обещаха двойни заплати за учителите

http://offnews.bg/news/n_1/n_652886.html

Двойни заплати на учителите обещават ГЕРБ и Патриотите в управленската си програма. Колко пари ще са необходими и откъде ще дойдат те не става ясно. Разбира се само, че обещанието важи, ако коалицията изкара пълен мандат. Общо 46-те реда за образование в програмата са по-скоро поредица от лозунги, отколкото заявени конкретни и ясни цели с крайни срокове и предвидено финансиране. Под приоритет номер 1 авторите на програмата са записали "издигане на образованието в стратегически национален приоритет" и провеждане на "решителна политика, насочена към ликвидиране на неграмотността", а също и "родолюбие" в образователната система, което да доведе до "възпитание и извисяване на българския дух", "чувство за солидарност в обществото и привързаност към родината".  Не става ясно как образованието ще стане стратегически приоритет. Има витиевато обещание парите да са повече, но с колко, от кога не става ясно. Според програмата от 2018 г. ще се промени формулата, по която се изчисляват делегираните бюджети на училищата и годишните средства ще зависят не само от броя на учениците, а и от качеството на образователния процес. Как ще бъде измерено то също е неясно. В програмата е заложено и "гарантиране на неприкосновеността на учителя", но няма отговор на въпроса "Как?". Вместо това има заявление за прилагане на "решителни мерки" за пълното обхващане на всички послежащи на образование деца и предотвратяване на отпадането на образователната система. За съжаление, дори внимателният повторен прочит не би задоволил любопитството на хора, които биха се почудили как задача непосилна за правителствата през последните 20-25 години, включително на ГЕРБ, ще бъде решително изпълнена сега от ГЕРБ и Обединени патриоти. "Подкрепа за българските училища в чужбина като крепител на българската национална идентичност" е поредното добре звучащо обещание. От ГЕРБ са планирали активно въвеждане на дуалната система в професионалните гимназии, която не е непозната на бившите техникуми. Другите цели на бившите и бъдещите управляващи са: - "повишаване на уменията в областта на предприемачеството, информационните технологии и активната гражданска позиция"; - "повече спорт в училище за повече здраве и живот без агресия"; - ежегоден ръст на средствата за наука, неясно с колко. По традиция, и в тази програма виждаме обещанието за изграждане на високотехнологични паркове. В сферата на висшето образование се предвижда реформиране на Националната агенция за оценяване и акредитация, промени в системата на акредитация и в рейтинговата система, но отново няма и ред конкретика.

Приятелката на ловеца на бежанци Динко се оплакала, че я пребил

http://offnews.bg/news/n_1/n_652902.html

Приятелката на ловеца на мигранти Динко Вълев е подала жалба в полицията, че е била бита от него. От полицията потвърдиха за случая пред OFFNews . Инцидентът е от 11 срещу 12 април вечерта.  Сигнал в полицията е подаден от болницата в Бургас, където била приета Десислава. Пред униформените жената казала, че е паднала по стълбите и така обяснила нараняванията си. На следващия ден сутринта обаче се обадила в полицията и съобщила, че всъщност е била бита.  Жената си извадила удостоверение от съдебна медицина, от което става ясно, че тя има кръвонасядания по устните, лицето, крайниците и тялото.  Случаят се разглежда от полицията в Ямбол, където всъщност е станал инцидентът. Всички материали заедно с медицинското свидетелство са заведени в полицията в града. "Не съм удрял никого", това коментира за OFFNews Динко. "Не съм я виждал от месеци. Тя отдавна не ми е приятелка, аз имам друга приятелка", каза той. Динко обясни, че е в чужбина. На въпрос защо смята, че Десислава е подала сигнал срещу него, той обясни, че така прави "едно момиче, което иска да бъде с теб, но разбира, че ти не я искаш". Твърденията, че е удрял Десислава той определи като лъжа и в медиите виждал, че пишело и че брат му е гей. На въпрос от колко време е в чужбина, Динко отговори, че има работа и затвори телефона.

Разобличиха клюка за Анджелина Джоли и въображаем милиардер

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razoblichiha-kliuka-za-andzhelina-dzholi-i-vyobrazhaem-miliarder-2017455

Американското списание In Touch гръмна с новина на корицата си, че Анджелина Джоли се омъжва за богат британски филантроп само седем месеца след раздялата си с Брад Пит.

Според статията в изданието въпросният поданик на Нейно Величество бил семеен приятел, 40-годишен

Две нови детски площадки в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6170469

Две нови детски площадки в ДобричНа Велики четвъртък кметът на Добрич Йордан Йорданов откри две нови детски площадки по улица „Хан Тервел“- съобщиха от общината.. Площадките се намират в двете пространства на тъй нар. Рилски блокове, които се благоустроиха с общински средства в размер на 40 000 лева. Оформени са алеите, направени са настилки от плочи, изградени са стълби.

Затворници излизат на свобода за Великден

https://www.24chasa.bg/region/article/6170489

Затворници излизат на свобода за ВеликденТочно 20 осъдени на лишаване от свобода и излежаващи присъдите си във Врачанския затвор, ще бъдат пуснати в отпуск за празниците. Пандизчиите получат ваканцията като награда за Великден и за Гергьовден. Списъкът с имената им се пази в тайна, тъй като е възможно някой от одобрените да се провини в последния момент и да се размине с излизането.

Из управленската програма на ГЕРБ и Патриотите: На здравния фронт нищо ново

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/13/2953197_iz_upravlenskata_programa_na_gerb_i_patriotite_na/?ref=rss


Под номер 10 сред приоритетите в управленската програма на ГЕРБ и "Обединените патриоти", която беше разписана днес, се нарежда здравеопазването. Обещанията представляват избрани цитати от предизборната програма на ГЕРБ и не се отличават с новаторство или конкретика.

На преден план е изведен познатият ангажимент за подобряване на здравето на нацията, като се засили ролята на профилактиката. "Разширяване на обхвата на профилактичните прегледи с допълнителни...

Гърция, Хърватия и Холандия предпочитан избор за почивки по Великден

http://offnews.bg/news/n_1/n_652901.html

Гърция, Сърбия, Хърватия, Холандия и Испания са сред предпочитаните дестинации на българите за почивка по Великден, отчетоха тур агенции. Най-изгодните оферти за нашенци пък са тези в съседните Сърбия и Македония. Най-ниските цени на пакетите за екскурзии започват от 150-170 лв. на човек. Те включват транспорт с автобус, екскурзоводско обслужване и настаняване за между 2 и 3 нощувки в тризвездни хотели, казва туроператорът "Посока", който отчита и 8% ръст на почивките по Великден.  Топ дестинациите в Гърция са Халкидики, както и островите Санторини и Тасос.  Наблюдава се и нова тенденция - тази година се отчита засилен интерес към Хърватия и екскурзиите до градчетата Умаг, Пореч и Опатия, които традиционно не са от най-популярните сред пътуващите. Прага, Рим, Виена и Барселона пък се очертават като най-предпочитани сред европейските дестинации в периода между 14 и 17-и април. Националният авиопревозвач "България Ер" пък отчита 25-процентов ръст на пътуванията през великденските празници спрямо миналата година. Близо 12 000 души ще пътуват със самолет на авиокомпанията през дългия празничен уикенд между 14-и и 17-и април, като най-предпочитаната дестинация зад граница е Амстердам, следвана от Мадрид и Лондон.  Берлин, Виена и Франкфурт са другите най-предпочитани европейски градове, където хората са избрали да прекарат Великден. Най-голям обаче остава процентът на тези, решили да се приберат при близките си. Около 11% от всички, които ще летят с националния превозвач през празничните дни, ще пътуват от София до Варна и обратно.

Президентът назначи нов председател на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места

http://www.cross.bg/komisiyata-ykaz-glava-1540269.html

/КРОСС/ Със свой указ държавният глава Румен Радев определи своя секретар по регионално развитие Цвета Тимева за председател на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места. За членове на комисията президентът Румен Радев назначава Боян Биолчев, Евгения Яйджиева, Красимира Алексова и Александър Костов. Със същия указ държавният глава утвърждава и правилата за работа на Комисията.

България е изнесла над 921 тона агнешко през миналата година

http://econ.bg/Новини/България-е-изнесла-над-921-тона-агнешко-през-миналата-година_l.a_i.740901_at.1.html

България внася най-много агнешко месо от Испания, Македония и Гърция, а износът е насочен основно към Хърватия, Италия и Хърватия, съобщиха от...

Не се признаваме за виновни, защитавахме българската граница!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278893_%D0%9D%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%2C+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0

 Михаил Цонков и бившите му колеги в гранична полиция Николай Костов, Живко Петков и Николай Петков заявиха днес на заседание на Районен съд – Бургас, че отказват да дават обяснения по повдигнатите им обвинения от Тежкия наказателен съд в Къркларели, съобщава Флагман.

 

Припомняме, че южната ни съседка реши да съживи случай от преди 9 години, когато при опит да заловят бракониери беше убит турски рибар. Случаят бе разгледан обстойно още тогава от българския съд, както и от Европейския съд по правата на човека и всички обвинения срещу Михаил Цонков бяха свалени. Изведнъж обаче Турция реши отново да възобнови процеса, но този път обвини всички в умишлено убийство.

 

 

 

„И аз и колегите ми не можем да разберем в какво сме обвинени, защото липсват доказателствени материали по делото. Да, изброени са някакви обвинения, но не можем да разберем на базата на какво са повдигнати. Нещата се изясняват след разследване и прилагане на доказателствени материали, каквито липсват. Чакаме турската страна да каже какво следва оттук нататък”, каза след заседанието Михаил Цонков.

 

Николай Костов също подкрепи тезата на почетния гражданин на Бургас и отбеляза, че тогава те са изпълнявали служебните си задължения да защитават българската граница.

 

„Искам да заявя от мое и от името на колегите ми, че не се признаваме за виновни, по простата причина, че ние сме си изпълнявали задачите, поставени от нашата държава по нашите закони. Те са интегрирани с международните закони и международното право”, коментира Костов.

 

http://pik.bg

Нинова за уседналостта: Няма как да се отнемат конституционни права на български граждани

http://www.clubz.bg/52824-ninova_za_usednalostta_nqma_kak_da_se_otnemat_konstitucionni_prava_na_bylgarski_grajdani

Няма как да се отнемат конституционни права на български граждани. Това заяви днес в ефира на бТВ лидерката на БСП Корнелия Нинова в отговор на въпроса как ще коментира законопроекта на Министерство на правосъдието, който според уволненият след това директор там е разработен по искане на президента Румен Радев.

Документът, предложен за обществено обсъждане, предвиждаше българите в чужбина да нямат право да гласуват на всички избори, освен ако не са прекарали последните 3 месеца в България.

Нинова добави, че очевидно това е противоконституционно предложение. Обаче отбеляза, че президентът Радев е спазвал точно предизборните си обещания.

Лидерката на БСП каза, че още в първия ден на новия парламент от партията ще внесат въпроси в рамките на парламентарния контрол. Един от тези въпроси ще е свързан с това дали България прави нещо по преговорите с "Газпром" с цел намаляване на цената на газа.

"Подготвили сме около десетина питания и въпроси към служебния кабинет. Едното от тези питания е точно това. Ние парламентарния механизъм ще го упражним. Трябва да се използваме. От трибуната ще разберем дали са направили нещо по този въпрос", каза Нинова.

Тя коментира и програмата на правителството, оповестена днес.

Според Нинова тази програма е "тежък подарък за българските семейства" за предстоящите празници.

"Отказ от предизборни обещания. Бедност, несигурност, възможности за корупция. Увеличили са цените на газ, парно вода, заплати се очаква да се увеличат в края на мандата. Когато имаш повече разходи, а доходите са ти същите, това е обедняване", каза Нинова.

Според нея има отстъпление в пенсиите, липсва каквато и да е политика по отношение на младите и няма нито една мярка за борба с демографската катастрофа. Нинова изтъкна, че ГЕРБ се отказва от идеята си да увеличи броя на военнослужещите на границата, както и от това да има нови служители в полицията, за да се осигури присъствие във всяко населено място.

Лидерката на столетницата отбеляза, че се увеличават се средствата за саниране, което създава възможности за корупция. Тя обясни, че цялата тема за санирането също ще бъде подложена на парламентарен контрол

"Има ли кражби, няма ли, може ли със същите пари повече жилища да се санират", поясни Нинова.

Тя обобщи, че програмата е "сделка за власт, за постове и за пари" и "тотално излъгване на избирателите". Според лидера на БСП строителство на магистрали е единственото конкретно нещо в програмата. Нинова заяви, че нейната партия не е против строителството на пътища, но трябва да се държи сметка кои фирми го правят, за какви пари и какво е качеството.

Ново правителство в началото на май

http://offnews.bg/news/n_1/n_652900.html

Началото на месец май, а защо не и около 4 май, ще имаме ново правителство. Това каза днес зам.председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, след като ГЕРБ и Обединени патриоти подписаха споразумение за управление и представиха програмата си. Цветанов уточни, че досега са водени разговори само за програмата по сектори и не са обсъждани кой какъв министър ще е. „Единственият, която е ясен за следващия кабинет, това е бъдещият министър-председател Бойко Борисов“, категоричен беше Цветанов. Основен приоритет в програмата за управление на новата коалиция ще е всичко, свързано с увеличаването на БВП, за да се достигне в края на управленския мандат през 2021 година до 120 милиарда лева, което ще позволи средна работна заплата от 1500 лева и 650 минимална работна заплата. Цветанов обясни, че се поема като ангажимент на база на това коалиционно споразумение е в рамките на 1 месец или 40 дни да може да се направи подробна управленска програма от порядъка на около 200-300 страници. „Убеден съм, че членството ни в ЕС и възможността да имаме председателство, ще даде много по-сериозна тежест на страната ни. Това, което беше заявено от Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ е, че по тези теми те ще дадат своята подкрепа и съм убеден, че 4-годишният мандат е съвсем реалистичен с подобни управленски акценти, които бяха споделени пред вас“, коментира още Цветанов.

Патриарх Неофит поздрави Борисов за Великденските празници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170478

Патриарх Неофит поздрави Борисов за Великденските празнициБлагодаря на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за пожеланието по случай Великденските празници. Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във фейсбук. Нека светлината на Възкресение Христово да огрява жизнения път на всички българи. Вижте писмото

Джихад за Великден

http://www.cross.bg/samo-velikden-egipet-1540268.html

/КРОСС/ Спокоен ли ще е Великден? Въпрос, който днес мнозина си задават. Какво бихме могли да очакваме навръх най-светлия християнски празник ? Ще могат ли хората по света спокойно да отидат на църква и да се помолят? Имам усещането, че джихадът е навсякъде около нас - в парковете, в градинките, в моловете, в кафенетата, а сега и в храмовете. Срещу кого е всъщност свещената война „джихад"? Срещу християните, мюсюлманите или целия свят. Отговорът е еднозначен - срещу цивилизацията, религиите са само параван за тероризма. Но този параван с всеки изминал ден става все по-прозрачен. Намеренията на злосторниците прозират през куполите на църквите, през минаретата на джамиите, през тунелите на метрото и автобусните спирки. След взрива в Санкт-Петербург, в кръв бе облян Стокхолм, а после и Египет. Може би не е случайно, че атентатите в две християнски църкви в Египет на Палмова неделя са в навечерието на визитата на папа Франциск на 28 и 29 април. При атентата в коптската църква "Свети Георги" в Танта нападателят се е самовзривил вътре между нищо не подозиращите миряни. Интерсно, дали преди да се взриви е изрекъл „Аллах Акбар", защото ако наистина „Аллах е най-велик" защо убива в неговия храм? Та нали преводът на думата Аллах е Господ

Тайван забрани яденето на кучета и котки

http://offnews.bg/news/n_1/n_652888.html

Тайван забрани консумацията на кучешко и котешко месо като част от цялостна промяна на законите на страната към животните, предава Си Ен Ен. "Забраната на Тайван за консумация на месо е част от нарастващата тенденция в Азия за спиране на бруталното отношение към кучетата и котките", каза Уенди Хигинс от Международната хуманна общност. Тези, които ядат или продават месо от куче или котка, ще бъдат глобявани с между $1,640 и $8,200. Забранено е животните да биват "разхождани" като ги вързват на каишка за коли или други моторни превозни средства, каквато практика съществува в страната. Тайван също така удвои максималният срок за присъда, излежавана в затвор, за жестоко отношение към животните. Насилниците на животни ще лежат в затвора максимално две години и ще трябва да платят глобата до $65 500 за всеки акт, който умишлено е довел да разкъсани крайници, органна недостатъчност или смърт на животно. Промените предвиждат и разгласяване на имената на нарушителите, както и снимки от престъпленията.  Президентът на Тайван Цай Инг-Уен често се показваше с двете си котки по време на предизборната кампания. Тя също така осинови три пенсионирани кучета-водачи на слепи хора. Промените в страната дойдоха след поредица от шокиращи случаи на насилие върху животни.

Арестуваният в Дортмунд е главорез от Ислямска държава

http://offnews.bg/news/n_1/n_652897.html

Арестуваният иракчанин, заподозрян за атентата срещу Борусия Дортмунд, е главорез от Ислямска държава. Това съобщиха от германската прокуратура. 26-годишният  ислямист има богато досие. Той се е присъединил към ИД още през 2014 година. Издига се до командир на бригада от 10 бойци, която се специализира в отвличания, изнудвания и убийства. Иракчанинът е пътувал до Турция през 2015 г. Как е заживял спокойно в Германия, още се изяснява. Вината му предстои да бъде доказана, съдия ще се произнесе днес дали остава в ареста. Както е известно, немската полиция претърси два апартамента в Дортмунд във връзка с трите експлозии във вторник. Другият заподозрян обаче не беше открит. Полицията намери писмото, в които ИД поема отговорност за атентата. Също така бяха открити други следи, водещи към радикални ислямисти.

Герджиков: Подготвям папка с препоръки за бившия и бъдещ премиер Борисов

http://www.cross.bg/gerdzhikov-problemite-surbiya-1540267.html

/КРОСС/ „Подготвям една папка за следващия кабинет, който ще бъде оглавяван от бившия и бъдещ премиер Бойко Борисов. Тази папка ще съдържа много препоръки към неговия кабинет и в нея ще намерят място и проблемите на Западните покрайнини". Това обяви служебният министър-председател Огнян Гержиков на пресконференция след среща с националния съвет на българското малцинство в Босилеград. "Всички държавни мъже сме длъжни да надграждаме. Аз ще ходатайствам пред него да се опита в рамките на своя, вече дълъг мандат, ако не всичките, то поне част от проблемите да бъдат решавани", посочи Герджиков, цитиран от „24 часа". Той допълни, че сред проблемите, отнасящи се до Западните покрайнини са и тези, свързани с образованието и с икономиката. "България има и държавен интерес Сърбия да стане час по-скоро член на Европейския съюз, тъй като това ще даде допълнителен стимул в отношенията между двете страни и нещата ще изглежда различно, след като бъдем в едно европейско семейство заедно", каза още проф. Герджиков Служебният премиер допълни, че е нормално да има противоречия между две съседни държави, но изтъкна, че ние не трябва да се вторачваме само в противоречията. "Напротив - ние сме длъжни да установим възможно най-добри взаимоотношения. От наша страна това се е демонстрирало многократно

Теодор Ушев иска уседналост за децата на политиците

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/teodor-ushev-iska-usednalost-za-decata-na-politicite-6067917

Всички кандидати за власт да се съгласяват децата им да живеят и учат в България, иска аниматорът.

Вдигат минималната заплата със 190 лв. Най-важното от програмата "Борисов-3"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170371

Вдигат минималната заплата със 190 лв. Най-важното от програмата "Борисов-3"Със 190 лв. - до 650 лв., ще расте минималната заплата в страната в мандата "Борисов-3". Това става ясно от управленската програма, която подписаха днес бъдещият премиер Бойко Борисов с лидерите на партньорските партии от "Обединени патриоти". 1500 лв. средна заплата в края на 4-годишния мандат (вместо 1012 лв. сега) е разписано още в документа.

Не слагайте портфейла и телефона в найлонова торбичка и още съвети от полицията в Бургас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/13/2953000_ne_slagaite_portfeila_i_telefona_v_nailonova_torbichka/?ref=rss


Почивните дни за Великден са време, в което хората пътуват, забавляват се, срещат се със семействата си и стари приятели. Но това е и време, в което престъпниците и измамниците не почиват, а статистиката показва, че на този празник често се случват инциденти от различен характер, това предупредиха от бургарската дирекция на полицията, в разпространени до медиите съвети, които да намалят риска от неприятни случки по празниците. След препоръките за безопасно пътуване "Дневник" публикува...

В Пловдив образуваха дело срещу 22-годишен за телефонна измама

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170453

В Пловдив образуваха дело срещу 22-годишен за телефонна измамаРайонната прокуратура-Пловдив внесе искане в съда спрямо Александър И., на 22 г., привлечен като обвиняем за телефонна измама, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. До момента е установено, че на 11 април, в Хисаря, обвиняемият въвел в заблуждение 81-годишна жена. На стационарния й телефон й било съобщено,

Григор Димитров приключи рано и в Мароко

http://www.clubz.bg/52822-grigor_dimitrov_priklyuchi_rano_i_v_maroko

Григор Димитров записа трета поредна загуба от началото на сезона - 4:6, 6:1 1:6 срещу 386-ия в света испанец Томи Робредо на турнира в Маракеш. За жалост отличната форма на първата ни ракета от началото на сезона приключи бързо.

Днес той отстъпи на осминафинал от бившия №5 в света, като отново игра слабо. Сезонът му на клей тръгна с поражение, а бе поставен под №1 в схемата.

Димитров допусна пробив в седмия гейм на първия сет. След това двамата размениха по един сервиз гейм, а при 5:4 Робредо спечели на нула и дръпна в сетовете.

Във втория сет Григор отвърна. Той реализира брейк за 2:0, след което затвърди. До края българинът, подкрепян от солидна родна агитка на трибуните, нямаше особени проблеми и изравни сетовете с 6:1.

В решителната част обаче ролите се размениха, като преимуществото отново бе на страната на испанеца. Той проби на нула за 2:0. Гришо имаше шанс за рибрейк, но не се възползва от три брейк пойнта. Последва нов пробив, а езикът на тялото на българина показваше, че се е предал.

Той съумя да вземе само гейм в третия сет и преклони глава. Сега му предстои участие на турнира в Монте Карло от "Мастърс 1000".

Григор Димитров приключи рано и Мароко

http://www.clubz.bg/52822-grigor_dimitrov_priklyuchi_rano_i_maroko

Григор Димитров записа трета поредна загуба от началото на сезона - 4:6, 6:1 1:6 срещу 386-ия в света испанец Томи Робредо на турнира в Маракеш. За жалост отличната форма на първата ни ракета от началото на сезона приключи бързо.

Днес той отстъпи на осминафинал от бившия №5 в света, като отново игра слабо.

Очаквайте подробности.

Два български филма са в официалната селекция на фестивала в Кан

http://www.mediapool.bg/dva-balgarski-filma-sa-v-ofitsialnata-selektsiya-na-festivala-v-kan-news262663.html

За пръв път след 1988 г. български продукции са избрани да участват в програмата "Особен поглед" на официалната селекция на фестивала в Кан в неговото юбилейно 70-то издание. Това са "Посоки" на Стефан Командарев и копродукцията "Уестърн", съобщиха от Националния филмов център. "Посоки" e четвъртият пълнометражен игрален филм на Стефан Командарев, чийто "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" влезе в краткия списък за наградите "Оскар" за чуждоезичен филм. Филмът "Посоки" разказва историите на таксиметрови шофьори и техните клиенти. В рамките на 24 часа в шест софийски таксита се случват шест истории, повлияни от абсурдите и проблемите на днешната българска действителност. Всички те са обединени от една смърт, която ще даде шанс за нов живот. Шофьорите на таксита са водещите герои, които често са най-точните свидетели на действителността, включително и от тъмната й страна. Сценарият е на Симеон Венциславов и Стефан Командарев, оператор е Веселин Христов, участват Анна Командарева, Васил Василев - Зуека, Иван Бърнев, Герасим Георгиев - Геро, Васил Банов, Асен Блатечки, Ирини Жамбонас, Стефан Денолюбов. Филмът е копродукция с Германия и Македония. Български продуцент e "Арго филм" - Стефан Командарев и Катя Тричкова. "Уестърн" е копродукция между Германия, България и Австрия. Филмът разказва историята на съвременен дуел между мъж и съперника му. Копродуценти от българска страна са "Братя Чучкови". Официалната селекция на фестивала в Кан включва две основни програми - конкурса за "Златната палма" и "Особен поглед" - конкурсна програма, фокусирана върху творби с оригинална цел и естетика. Секцията съществува от 1978 година, а конкурсният принцип в нея е въведен през 1998 г. Тази година фестивалът в Кан празнува своята 70-та годишнина и ще се проведе от 17 до 28 май.

Арестуваният след атентата в Дортмунд е воювал за „Ислямска държава”

http://www.moreto.net/novini.php?n=348802

Арестуваният след атентата срещу отбора на „Борусия” (Дортмунд) 26-годишен иракчанин е заподозрян за членство в терористичната групировка „Ислямска държава”, заявиха от германската прокуратура. Те допълниха, че въпреки това за момента няма доказателства мъжът да е участвал в атаката във вторник.

Наказват прокурори за ракии в работно време

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278892_%D0%9D%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B8+%D0%B2+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE+%D0%B2%D1%8

 Главният прокурор Сотир Цацаров внесе 2 предложения до Прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарни производства срещу Цветанка Гетова, административен ръководител и районен прокурор на РП Варна, както и Милена Даскалова, зам.- районен прокурор. Двете са допуснали нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на Съдебната власт, обяви сайтът на прокуратурата. 

 
Предложенията се основават на резултати от извършена проверка от прокурор от Апелативна прокуратура – Варна и прокурор от Окръжна прокуратура Варна.
 
На 13 март 2017 г. Цветанка Гетова и Милена Даскалова били на работа. В 13,38 ч. същия ден те пристигнали със служебен автомобил на РП - Варна в заведение в града, където си поръчали храна и напитки.
 
След сигнал за това, че прокурори на ръководни позиции употребяват алкохол в работно време извън прокуратурата, в 15,30 ч. на място в заведението извършили лична проверка прокурор от АП - Варна и прокурор от ОП - Варна. Те установили, че действително Гетова и Даскалова се намират в заведението и пият. Снети са обяснения от сервитьорите в ресторанта и е изискан касов бон за консумираните от Гетова и Даскалова храни и напитки. В хода на проверката било установено, че до 15,30 часа двете са си поръчали и консумирали 5 поръчки ракия „Бургас 63", 1 ракия „Бургаска мускатова", 2 поръчки уиски „Джак Даниелс". Поръчали и консумирали са още 2 бири „Туборг" и 1 минерална вода.
 
След извършената проверка прокурорите от АП - Варна и ОП - Варна си заминали, а Гетова и Даскалова не се завърнали на работните си места в Районна прокуратура - Варна, а останали в заведението до около 21.00 часа.
 
Освен, че административните ръководители на Районна прокуратура - Варна са нарушили Правилника за вътрешния трудов ред, като напуснали работното си място за времето от 13.38 ч. до 17.00 ч. на 13.03.2017 г., употребявайки алкохол в работно време и на публично място, Гетова и Даскалова грубо са нарушили утвърдените в обществото разбирания за благоприличие, висок морал и почтеност.
 
Въпреки, че поведението им е установено от горестоящи прокурори от АП - Варна и ОП - Варна, Гетова и Даскалова си поръчали допълнително по една бира и продължили пребиваването си в ресторанта.
 
Разглеждането на предложенията на главния прокурор е насрочено от Прокурорската колегия на ВСС за 19 април 2017 г.
 
Главният прокурор за втори път предлага на Прокурорската колегия към ВСС образуване на дисциплинарни производства срещу Цветанка Гетова и Милена Даскалова. На 29.03.2017 г. поиска да се ангажира дисциплинарната им отговорност за недопустима намеса в работата на прокурор и разследващ полицай при провеждане на следствени действия по досъдебно производство за закана с убийство.

Повече отчетност, но не и повече контрол над главния прокурор

http://www.mediapool.bg/poveche-otchetnost-no-ne-i-poveche-kontrol-nad-glavniya-prokuror-news262662.html

Управленската програма на ГЕРБ и "патриотите" изобилства от приоритети в областта на съдебната реформа, като най-общо в нея се декларира политическа вола за "за гарантиране на ефективна, бърза и справедлива съдебна власт". Фигурира и конкретен ангажимент за изпълнението на всички препоръки от последния доклад на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на страната ни от приемането й в ЕС досега. Прави впечатление обаче, че авторите на програмата са се спрели само на част от идеите, лансирани от Брюксел по линия на съдебната реформа – тези, за които главният прокурор Сотир Цацаров вече е изразявал благоразположението си. Докато препоръките за създаване на механизъм за преодоляване на неговата фактическа безконтролност тотално липсват. Бъдещите управляващи се ангажира, например, с въвеждане на тримесечни доклади на главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) пред парламента. Сега действащият механизъм на отчетност на т.нар. "Трима големи" в съдебната власт е чрез годишни доклади. Конкретно се посочва единствено, че въпросните отчети ще трябва да включват данни "за политиката за борба с корупцията, за организираната и битовата престъпност и по други въпроси от висок обществен интерес", с което очевидно се прави опит да се отговори на постоянните препоръки на ЕК в тази посока. В програмата обаче не фигурира нищо по отношение на отбелязаната в изготвения м.г. от петима европейски прокурори анализ на държавното обвинение необходимост един от заместниците на главния прокурор да е функционално независим, за да може да разпореди разследване срещу него, ако са налице данни за извършено умишлено престъпление. "Предлагаме в случаите, когато има достоверни доказателства за такива деяния от страна на главния прокурор, в работата по казуса да участва независим и уважаван висш служител от системата на наказателното правосъдие. Поради това нашето предложение е отговорността за упражняването на надзор върху разследването на твърдения за тежки престъпни деяния, извършени от главния прокурор, да се възлага на независимо лице, заемащо висша длъжност в съдебната система извън системата на прокуратурата, което да се подпомага от служители на Националната следствена служба (предоставени от ръководещия НСлС заместник главен прокурор) или от старши полицейски служители от МВР", предложиха в края на м.г. европейските обвинители. Освен това те препоръчваха главният прокурор лично да поема отговорност за действията на подчинените му по ключови дела. В анализа директно се посочваше, че няма нищо неправилно в това "главният прокурор – който отговаря за прокуратурата – или друг опитен висш служител, да се включи пряко в работата по делата". По тази препоръка също не е изразено становище в управленската програма на ГЕРБ и "патриотите". Не става ясно и дали те възприемат останалата част от идеята за отчети на главния прокурор през три месеца – това да се случва пред специално създадена комисия в Народното събрание. ГЕРБ и "патриотите" обаче възприемат друго предложение от анализа – делата за корупция по високите етажи на властта да преминат в компетентността на специализираните съдилища и прокуратури. Тази препоръка бе основана на обстоятелството, че тази разследвания най-често се връщат за корекции от съдиите в Софийския градски съд, който в момента единствен е компетентен да ги разглежда. "Това ни кара да се запитаме дали Софийски градски съд е най-подходящият орган за разглеждане на делата относно корупция по най-високите етажи на властта на национално равнище. Считаме, че е налице аргумент за прехвърляне на тази работата на специализирания наказателен съд, където се наблюдава по-конструктивно взаимодействие между прокуратури и съдии и по-малко формализъм", се казваше в европейския анализ на прокуратурата. Друг основен приоритет е приемането на нов Антикорупционен закон, какъвто така и не бе гласуван окончателно от предишния парламент, въпреки ангажимента на тогавашните коалиционни партньори от ГЕРБ и Реформаторския блок. В програмата се уточнява, че той "ще обедини фрагментираното законодателство и ще създаде единен антикорупционен орган на основата на Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество". В програмата са залегнали и промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които да премахнат формализма в наказателния процес, както и да сложат край на "безкрайното връщане на делата в досъдебна фаза с цел избягване на наказателната отговорност". Идеи, лансирани неведнъж от главният прокурор Сотир Цацаров. Посочват се още и ангажименти за приемане на нова наказателна политика и нов Наказателен кодекс, както и за въвеждане на електронно правосъдие до края на 2018 г. "като една от най-силните антикорупционни мерки, свързани със съдебната система". До края на следващата година трябва да бъдат изпълнени и 17-те препоръки от 10-годишния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка. В него се открояваха липсата на независима медийна среда, която блокира реформите, необходимостта главният прокурор да докладва работата по знаковите дела, както и постоянните скандали в настоящия Висш съдебен съвет (ВСС). "Особено важно е в тази институция (ВСС) да има деполитизирана и професионална работна атмосфера, позволяваща концентриране на вниманието върху приоритетите на съдебната реформа. Поредицата от скандали и вътрешни борби, които белязаха работата на ВСС през изминалите години, създадоха съмнения за наличие на външно влияние и подкопаха доверието на обществеността в съдебната власт", се казваше още в евродоклада, представен през януари. В управленската програма на бъдещото правителство обаче не са посочени никакви гаранции срещу евентуалната политическа намеса в предстоящия избор на нов състав на ВСС т.г., която би могла да го компрометира изначално.

Полицейско насилие над 13-годишен в Сливен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170456

Полицейско насилие над 13-годишен в СливенПолицията в Сливен е назначила вътрешна проверка по сигнал за полицейско насилие над 13-годишно момче. Това съобщи за БТА говорителят на ОД на МВР-Сливен Първолета Мандинска. Проверката е била разпоредена след сигнал на телефон 112 от бащата на детето, който заявил, че синът му е бил бит при разпит.

Оправдаха и във Враца Ценко Чоков за измама с имот

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170463

Оправдаха и във Враца Ценко Чоков за измама с имотВрачанският окръжен съд отхвърли протеста на прокуратурата, която оспори оправдателната присъда на скандалния кмет на с. Галиче Ценко Чоков от районният съд в Бяла Слатина и прие за правомерно решението на колегите си. Чоков бе обвинен за документна измама, с която придобил чужд имот в землището на селото без съгласието на собственичката.

Само за месец са регистрирани близо 8000 безработни по-малко

http://offnews.bg/news/n_1/n_652898.html

Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда през март е 261 771. Той намалява със 7 871 души спрямо предходния месец, а в сравнение с март 2016 г. броят им съществено се свива - с 62 538 лица или 19.3 процента по-малко. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта. В сравнение с март миналата година, безработицата се е свила значително - с 1,9 процентни пункта, съобщава БНТ. През март работа са започнали общо 23 262 безработни, от които 22 170 - на първичния пазар на труда. В субсидирана заетост са включени 1 092 безработни. От тях 628 лица са започнали работа по програми и мерки за заетост от ЗНЗ. По схеми на ОП РЧР на работа са постъпили 464 безработни лица. В бюрата по труда са заявени 22 592 свободни работни места на първичния пазар. От тях частният сектор е обявил 18 824, които са 83,3 на сто от всички заявени свободни работни места на първичния пазар през месеца. В сравнение с февруари заявените свободни работни места на първичния пазар нарастват с 50,0 процента или със 7 532 броя. Най-голямо търсене на работна сила по сектори на икономиката през месец март е регистрирано в преработващата промишленост (4 774 места), следват хотелиерството и ресторантьорството (4 472), търговията (3 177), селското стопанство (2 411), транспорта, складирането и пощите (1 583), операциите с недвижими имоти (1 364), строителството (1 042), административните и спомагателните дейности (1 008), държавното управление (546) и др. Най-търсените професии в бюрата по труда през март са професиите, свързани с предоставяне на персонални услуги на населението, както и персонал, зает в хотелиерството и ресторантьорството, като сервитьори, бармани, камериери, аниматори. Следват операторите на машини в преработвателната промишленост, шивачи, кроячи, гладачи, квалифицирани работници в промишлеността (заварчици, шлосери, автомонтьори), общи работници в строителството, продавачи и касиери в търговията, шофьори, монтажници, общи работници в промишлеността. От специалистите с висше образование най-търсени са учителите и преподавателите, следват инженерите, медиците и стопанските специалисти.

Партията на Меркел: Фалиралите гърци биха гласували за Шулц (видео)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/13/2953151_partiiata_na_merkel_faliralite_gurci_biha_glasuvali_za/?ref=rss


"Фалиралите гърци" биха гласували за Шулц" - това гласи малък предизборен спот в страницата на Християндемократическия съюз на Ангела Меркел във "Фейсбук".

В него се появяват изявления на евродепутата от партията СИРИЗА Костас Хрисогонос.

Той казва, че лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц щял да бъде по-снизходителен към Гърция, ако бъде избран за канцлер.

Има и заглавие на в....

Радев назначи Цвета Тимева за шеф на комисията по наименуване на населени места

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170452

Радев назначи Цвета Тимева за шеф на комисията по наименуване на населени местаСъс свой указ държавният глава Румен Радев определи своя секретар по регионално развитие Цвета Тимева за председател на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места. Това съобщиха от прессекретариата на президента.  За членове на комисията президентът Румен Радев назначава Боян Биолчев, Евгения Яйджиева,

Само за месец са регистрирани близо осем хиляди безработни по-малко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170450

Само за месец са регистрирани близо осем хиляди безработни по-малкоБроят на регистрираните безработни в бюрата по труда през март е 261 771. Той намалява със 7 871 души спрямо предходния месец, а в сравнение с март 2016 г. броят им съществено се свива - с 62 538 лица или 19.3 процента по-малко. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта. В сравнение с март миналата година,

Джихад за Великден

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278891_%D0%94%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B4%D0%B5%D0%BD

 Спокоен ли ще е Великден? Въпрос, който днес мнозина си задават. Какво бихме могли да очакваме навръх най-светлия християнски празник ? Ще могат ли хората по света спокойно да отидат на църква и да се помолят?

 
Имам усещането, че джихадът е навсякъде около нас – в парковете, в градинките, в моловете, в кафенетата, а сега и в храмовете. Срещу кого е всъщност свещената война „джихад"? Срещу християните, мюсюлманите или целия свят. Отговорът е еднозначен – срещу цивилизацията, религиите са само параван за тероризма. Но този параван с всеки изминал ден става все по-прозрачен. Намеренията на злосторниците прозират през куполите на църквите, през минаретата на джамиите, през тунелите на метрото и автобусните спирки. След взрива в Санкт-Петербург, в кръв бе облян Стокхолм, а после и Египет. Може би не е случайно, че атентатите в две християнски църкви в Египет на Палмова неделя са в навечерието на визитата на папа Франциск на 28 и 29 април.
 
При атентата в коптската църква "Свети Георги" в Танта нападателят се е самовзривил вътре между нищо не подозиращите миряни. Интерсно, дали преди да се взриви е изрекъл „Аллах Акбар", защото ако наистина „Аллах е най-велик" защо убива в неговия храм? Та нали преводът на думата Аллах е Господ. Да, Господ наистина е най-велик според трите основни религии и никой няма правото да отнема това, което само Създателя може да създава– живота! Трябва ли сега човечеството да трепери отново? Нима ще живеем с мисълта, че велик ще е този Великден, ако оцелеем? Ако сме истински вярващи трябва да победим всяко едно зло намерение не само с думи, но и с дела. Защото няма място за страх, там където е Бог. Властите на Танта съобщиха, че в града била обезвредена още една бомба край местната джамия. Значи под прицел е бил и мюсюлмански храм.
 
Тероризмът няма религия и националност. Не се заблуждавайте, че терористите са правоверни мюсюлмани. Те са слуги на дявола, пратеници на сатаната. Радикалният ислям в наши дни е с новоизмислени догми и правила, компрометиращи истинската вяра. Радикалния ислям ще остане световна заплаха още десетилетия. Той все повече пуска пипалата си по света и е буквално до вас. Терористът може да е симпатичният господин с интелигентен вид и очила в тролея на съседната седалка. Този път, обаче, джихадистите посегнаха върху християнски светини и то на празник. Вероятно това е началото на новия им сценарий за Великден. Къде ли ще е поредното богохулство в името на Аллах. Защото истинският ислям не само, че признава християнството като религия, но изключително уважава Дева Мария. В Свещения Коран има „Сура на Мериям" (на арабски Мария е Мариям). Къде е логиката да унищожаваш това, което признаваш.
 
Коптите, които се оказаха поредната мишена за терор, са ортодоксални египетски християни. Те са най-голямата етнорелигиозна общност с древни корени в Близкия изток и Африка. Смятат ги за преки потомци на древните египтяни – коренното доислямско, неарабско, население на Египет. Те са приели християнството още през 1-ви век от апостол Марк. Днес в сърцето на стария град Кайро е разположен най-големият коптски квартал. Храмът там е наречен "Св. Марк". Апостол Марк е един от четиримата евангелисти, пристигнал в Александрия, за да проповядва християнството. Той бил убит от римляните, а коптите го приемат за свой първи патриарх.
 
Джихадистите ненавиждат древната история и нейните ценности. Това те го доказаха със зверските си действия в Ирак и Сирия, вандалски унищожавайки паметниците на Шумерското царство, Ниневия, древна Асирия и Палмира. Сега под прицел бяха християните в Египет. Утре може да е Хеопсовата пирамида и Сфинкса, а после и църквите във вашия град, което не трябва да се допуска. И само с общи усилия и постоянна борба може да ликвидираме чумата на 21 век – тероризма.

Тръмп мечтае за по-слаб долар, но силната икономика сочи точно обратното

http://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-mechtae-za-po-slab-dolar-no-silnata-ikonomika-sochi-tochno-obratnoto-237539/

Американският президент посочи в интервю, че щатската валута става толкова силна, че вреди на икономиката

Германия ще държи отворена вратата за членство на Западните Балкани в ЕС

https://www.actualno.com/europe/germanija-shte-dyrji-otvorena-vratata-za-chlenstvo-na-zapadnite-balkani-v-es-news_605715.html

В рамките на първата си балканска обиколка министърът на външните работи на Германия подчерта продължаващата подкрепа на Берлин за европейския път на държавите от региона, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Федерална република Германия продължава да д

Турция ще опита да върне смъртното наказание след референдума, обеща Ердоган

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/13/2953203_turciia_shte_opita_da_vurne_smurtnoto_nakazanie_sled/?ref=rss


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че правителството трябва да предложи проектозакон за връщане на смъртното наказание, ако конституционните промени за преминаване към президентска република бъдат одобрени на референдума в неделя.

На митинг в източната провинция Ерзурум той каза, че ще одобри такъв проект, ако той мине в парламента но е готов да започне и ново допитване, ако срещне съпротива от депутатите. "За връщането на смъртното наказание е необходима...

Нито дума за АЕЦ-Белене в часта за енергетика на управленската програма

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/13/2953196_nito_duma_za_aec-belene_v_chasta_za_energetika_na/?ref=rss


Енергийна сигурност чрез собствен добив на петрол и газ. Продължаване на проучването на дълбоко Черно море чрез провеждане на процедура по търсене и проучване и на блок "Терес", това е записано в секция "Енергетика" на управленската програма на ГЕРБ и Обединени патриоти, представена днес. В нея няма и дума за АЕЦ "Белене". Планира се обаче удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на Козлодуй".

Предвижда се подкрепа за проучванията в блок...

Йотова: Българските деца и учители са най-успешните посланици на нашата култура по света

https://www.actualno.com/sofia/jotova-bylgarskite-deca-i-uchiteli-sa-naj-uspeshnite-poslanici-na-nashata-kultura-po-sveta-news_605717.html

Българските деца и учители са най-успешните посланици на нашата култура по света. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на изложба „Да бъде светлина“ в атриума на летище София. Експозицията, организирана от сдружение „Духовно огледало“, пред

Задържаният за атаката над Борусия бил член на "Ислямска държава"

http://offnews.bg/news/n_1/n_652895.html

Германската прокуратура заяви, че 26-годишният иракчанин, задържан след бомбения атентат срещу отбора на "Борусия" (Дортмунд), е заподозрян за членство в групировката "Ислямска държава", предава БТА. Федералната прокуратура обаче посочи, че засега няма доказателства, сочещи той да е участвал в атаката от вторник, предаде Асошиейтед прес. Прокуратурата заяви, че има сведения, че мъжът се е присъединил към "Ислямска държава" в края на 2014 г. и е командвал подразделение от около десетина бойци, участвали в подготовката на отвличания, изнудвания и убийства. Пътувал до Турция през март 2015 г. Прокуратурата заяви, че мъжът, Абдул Бесет А., е продължил да поддържа връзка с членове на "Ислямска държава", след като пристигнал в Германия в началото на 2016 г. По-късно днес съдия ще реши дали бъде оставен в следствения арест.

Националите с кошмарен жребий за Евро 2017

http://offnews.bg/news/n_1/n_652894.html

Героите от юношеския национален тим до 19 години, който се класира за европейските финали през лятото, попадна в кошмарна група. Момчетата на Ангел Стойков ще спорят за място на полуфиналите са Германия, Англия и Холандия. Точно тези три отбора са големите фаворити за спечелването на отличието. Във втората група "А", която изглежда по-приемлива, попаднаха Грузия (като домакин), Чехия, Швеция и Португалия. Европейското първенство ще се проведе между 2 и 15 юли.  Нашите спечелиха две квалификации по пътя към финалите. Първо нашите победиха в Сливен силните отбори на Португалия (1:0) и Дания (3:1). В последната среща без значение отстъпиха 0:1 на Беларус. После дойде големият удар на турнира във Франция. България удари 2:1 домакините, европейски шампион за 2015 година в тази възраст. Завършиха 1:1 с Израел, но накрая взеха нужното 3:1 срещу Босна и Херцеговина.

Създателят на бика от Wall Street поиска безстрашното момиче да си "ходи"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278890_%D0%A1%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%82+Wall+Street+%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88

 Създателят на добре познатия атакуващ бик на Wall Street поиска да бъде премахната статуята на безстрашното момиче, която бе поставена срещу него на 7 март тази година.

Припомняме, че скулптурата на малкото момиченце пред огромния бик бе поставена в навечерието на Международния ден на жените, а целта бе да се привлече вниманието върху липсата на полово разнообразие в корпоративните бордове и върху разликата в заплащането при жените, които работят във финансовите услуги.

Според скулптура Артуро ди Модика обаче неговият бик въплъщава "свободата по света, мира, силата, могъществото и любовта", а „безстрашното момиче" е превърнало посланието в нещо отрицателно.

"Момичето е точно отпред и сякаш казва: "Сега съм тук, какво ще направиш" - оплака се Ди Модика, цитиран от БТА. 

По думите на неговия адвокат статуята на момиченцето на Кристен Висбал е създадена за рекламна кампания на инвестиционна фирма. 

Въпреки това "безстрашното момиче" беше възприето като символ на женските права и способности за лидерство. Статуята трябваше да остане на мястото си временно, но заради популярността ѝ градските власти удължиха срока до февруари 2018 г. 

След пресконференцията на Артуро ди Модика кметът Бил Де Блазио отговори в Twitter, че съществуването на хора, които не обичат жените да заемат пространство, е "причината, заради която имаме нужда от "безстрашното момиче".

Роденият в Италия скулптор Артуро ди Модика създаде бика след краха на фондовата борса през 1987 г. като символ на американската финансова издръжливост. 

По статията работи: Ралица Пейчева

Гордън Рамзи оставя децата си без наследство

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6170449

Гордън Рамзи оставя децата си без наследствоИзвестният шеф готвач Гордън Рамзи обяви, че няма да завещае нищо на четирите си деца, въпреки че печели колкото знаменитости, като Бионсе. 50-годишният Рамзи, който има успешна кариера в телевизията - както във Великобритания, така и в САЩ, и печеливш ресторантьорски бизнес, си е докарал 54 млн. долара доходи само през миналата година,

Ограничават движението на ТИР-ове по магистралата край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348823

Движението на тежкотоварни автомобили по магистрала „Хемус" в района на Варна ще бъде ограничено утре и в понеделник предвид очаквания засилен трафик от пътуващи по празниците. Камиони над 12 тона няма да се движат по аутобана днес от 16 до 20 часа и от 14 до 20 часа в понеделник, съобщи началникът на отдел „Пътен контрол" в КАТ в морската столица, главен инспектор Драгомир Ганчев, предаде репортер на Moreto.

Боядисаха 5000 яйца в Бачковския манастир

http://www.cross.bg/bachkovskiya-manastir-miryanite-1540266.html

/КРОСС/ Пет хиляди яйца боядисаха на Велики четвъртък в Бачковския манастир, съобщи БНТ. Те ще бъдат раздадени на миряните на Възкресение. Яйцата са дарени от ферма в село Моминско. С варенето и оцветяването им се заеха тридесетина жени доброволци от Бачково. Освен по едно яйце на Великден в неделя на миряните в Бачковския манастир ще получат и по парче козунак. След празничната литургия ще бъде раздаден и курбан. Хиляди се очаква да посетят Бачковския манастир за Великден.По традиция най-много хора идват тук на втория ден от празника, когато ще се проведе литийното шествие с чудотворната икона на „Света Богородица" до местността „Клувията". „Процесията ще е с копие на изображението, тъй като оригиналът е поставен в рамка и не бива да се мести пет години", обясни игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон. След литургията иконата отново ще бъде върната в централния манастирски храм.  

За първи път в историята на „Кошмари в кухнята“ шеф Манчев инспектира крайпътно заведение

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/za-pyrvi-pyt-v-istoriiata-na-koshmari-v-kuhniata-shef-manchev-inspektira-krajpytno-zavedenie-2017447

Какво ще спаси Манчев - заведението или лястовичките, които гнездят в салона му – не пропускайте уникалната кулинарна мисия

Най-вълнуващото сопрано в света Соня Йончева с концерт в НДК

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/naj-vylnuvashtoto-soprano-v-sveta-sonia-ioncheva-s-koncert-v-ndk-2017448

След фурора на „Травиата” в „Метрополитън” оперната прима ще зарадва българската публика на 18 юни в зала 1

В първия от празничните дни ще се радваме на слънце

//dariknews.bg/novini/bylgariia/v-pyrviia-ot-praznichnite-dni-shte-se-radvame-na-slynce-2017449

Прогноза за времето за 14 април, петък
 
През нощта облачността ще е разкъсана, на много места намаляваща до ясно. Ще духа слаб западен вятър. Минималните температури ще са от 3° до 8°. Утре ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъж

Сирия обвини САЩ за смъртта на стотици хора в Дейр аз Зур

//dariknews.bg/novini/sviat/siriia-obvini-sasht-za-smyrtta-na-stotici-hora-v-dejr-az-zur-2017451

Сирийската армия заяви, че при въздушен удар на предвожданата от САЩ коалиция срещу склад с отровни вещества на групировката "Ислямска държава" в източната част на Сирия са загинали стотици хора, включително голям брой цивилни, пре

Близо две трети от ямболските фирми декларират и плащат данъци по интернет

//dariknews.bg/regioni/sliven/blizo-dve-treti-ot-iambolskite-firmi-deklarirat-i-plashtat-danyci-po-internet-2017234

До 2 май се приемат декларации на гражданите за получени доходи  през миналата година. В същия срок се плаща и дължимия данък. Тези, които го направиха по интернет до края на месец март ползваха 5 % отстъпка от данъка за довнасяне.

В НАП Ямбол приключи приемането на корпоративни декл

Общински съвет Сливен ще гласува оздравителния план

//dariknews.bg/regioni/sliven/obshtinski-syvet-sliven-shte-glasuva-ozdravitelniia-plan-2017358

Оздравителният план на община Сливен ще бъде внесен за одобрение от Общинския съвет на редовното му заседание през месец април, обяви кметът Стефан Радев. Той съобщи, че документът е съгласуван със служебния министър на финансите Кирил Ананиев и безлихвеният заем, който може да бъде отпуснат, е в р

Григор Димитров отпадна от турнира в Маракеш

//dariknews.bg/novini/bylgariia/grigor-dimitrov-otpadna-ot-turnira-v-marakesh-2017450

Григор Димитров отпадна още в първия си мач от АТП тенис турнира в Маракеш. Българинът не можа да преодолее испанския ветеран Томи Робредо, който записа трети успех над българина с 6:4, 1:6, 6:1.
 
По своите стандарти

Как се ремонтира наполовина улица за 800 000 лева в София?

//dariknews.bg/regioni/sofiia/kak-se-remontira-napolovina-ulica-za-800-000-leva-v-sofiia-2017442

Столична община ремонтира наполовина улица "Боряна" в квартал "Овча купел" за 800 000 лева. Въпреки първоначалния план за цялостно обновление на участъка, от "Московска" 33 са решили да махнат само

НА ЖИВО: Григор Димитров - Томи Робредо

https://www.actualno.com/tennis/na-jivo-grigor-dimitrov-tomi-robredo-news_605713.html

След колебливото си представяне на американска земя по време на Мастърс турнирите в Индиън Уелс и Маями, Григор Димитров започва кампанията си на "клей" кортове в Маракеш. Най-добрият ни тенисист се изправя срещу специалиста на "червено" Томи Робредо, като срещата ще започ

Вицепрезидентът: Българските деца и учители са най-успешните посланици на нашата култура по света

http://www.cross.bg/detza-nashata-iiotova-1540265.html

/КРОСС/ Българските деца и учители са най-успешните посланици на нашата култура по света. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на изложба „Да бъде светлина" в атриума на летище София. Експозицията, организирана от сдружение „Духовно огледало", представя творби на деца от школи от София, Севлиево и Куртово Конаре. „Усилията на хората, които учат българските деца да опознават и да продължават вековни традиции в изкуството и бита на народа, заслужават подкрепа", посочи Илияна Йотова. „Нека си обещаем, че Терминал 2 няма да е мястото, от което да си отиват талантите на България, а ще е място, на което ще им дадем стимул за изява, за да се развиват и намират в нашата страна своето бъдеще", призова вицепрезидентът. Илияна Йотова приветства организаторите за идеята да предложат на всички ни това вълнуващо и красиво преживяване в навечерието на светлите празнични дни. В откриването с танцово-музикална програма участваха също 50 деца от столичната детска градина „Брезичка".  

Ким Чен Ун откри образцова улица окачествена като фронт срещу САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278889_%D0%9A%D0%B8%D0%BC+%D0%A7%D0%B5%D0%BD+%D0%A3%D0%BD+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%86%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%8

 Севернокорейският лидер Ким Чен Ун участва днес в церемония по откриването на нова образцова улица „Рьомьон“ (“Изгрев“) в столицата Пхенян. Десетки хиляди столичани приветстваха първия партиен и държавен ръководител с гръмки аплодисменти и викове "Ура". Церемонията бе посветена на националния празник 15 април, който се чества и като Ден на раждането на Ким Ир Сен, дядото на сегашния ръководител. Реч произнесе премиерът Пак Бон Дю. По думите му улицата, построена по инициатива на Ким Чен Ун, се превърна в „въплъщение на социалистическата цивилизация“, а също във „важен фронт на конфронтацията срещу Съединените щати“. Той призова стриктно да се изпълняват указанията на държавния и партиен ръководител, който „претворява в живота заветите на дядо му и баща му Ким Ир Сен и Ким Чен Ир. Улицата с многоетажни блокове е изградена ударно за една година. На нея има 40 жилищни блока, в тях ще живеят учени и преподаватели. Издигната е и 70-етажна сграда, която е най-високата в КНДР. Използвани са енерго спестяващи и „зелени“ технологии - геотермална енергия и слънчеви панели за осветление и отопление на новите сгради, на чиито покриви има и оранжерии. На церемонията по откриването на улицата присъстваха над 100 чуждестранни журналисти от Русия, Китай, САЩ, Япония, Франция, Финландия и други държави. На нея бяха поканени и редица посланици, без тези от ЕС. По този начин КНДР явно изразява недоволството си от решението на ЕС да въведе допълнителни икономически санкции срещу страната заради ракетните й опити. Любопитно и показателно е, че късно вечерта вчера чуждестранните журналисти получиха указания да се подготвят за „важно мероприятие" и в тази връзка да се съберат на следващия ден в 05.00 часа местно време пред хотел „Янгакдо“, предназначен за чужденци. Едва след дълго процедура по проверка на личните вещи и фотоапаратурата стана ясно, че става дума за тържествената церемония по откриването на улица „Рьомьон“ в присъствието на Ким Чен Ир. /ТАСС 


Високо австрийско отличие за министъра на външните работи Ради Найденов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170442

Високо австрийско отличие за министъра на външните работи Ради НайденовМинистърът на външните работи Ради Найденов бе удостоен с високото отличие "Сребърен кръст със звезда" за заслуги към двустранното сътрудничество с федерална провинция Долна Австрия. Отличието бе връчено от министър-председателя на провинцията д-р Ервин Прьол на церемония вчера в Санкт Пьолтен, съобщи МВнР.

Силвио Берлускони окончателно сдаде "Милан"

http://www.clubz.bg/52821-silvio_berluskoni_okonchatelno_sdade_milan

Окончателно - италианският футболен гранд "Милан" вече не е собственост на Силвио Берлускони, а на китайски инвестиционен фонд, начело на който е Йонхонг Ли. Преговорите започнаха още в края на 2015 г., бяха доведени до успешен край и джентълменско "да" през лятото на 2016-а, а сега са доведени окончателен край.

Сделката е на стойност 740 милиона евро за 99,93 процента от акциите на клуба. В сметката влиза и борчът на "Милан", който възлиза на 220 млн. На два пъти бяха плащани по 100 млн. евро капаро.

Договорът бе подписан днес в ранния следобед от Давид Хан Ли и Денило Пелегрино. Черно на бяло е записано, че азиатците се задължават да изчистят дълга на "росонерите", а също така да инвестират големи средства в селекция още това лято.

Така ерата на Берлускони на стадион "Сан Сиро" приключи след 31 години. В периода бившият премиер на Италия върна славата на 7-кратните европейски шампиони и в два периода успя да ги направи №1 в света.

"Милан" вече се управлява от създадената в Люксембург фирма "Росонери Спорт Инвест".

Румънците са първи в Европа по консумация на незаконен алкохол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170425

Румънците са първи в Европа по консумация на незаконен алкохолРумъния е на първо място в Европа по консумация на незаконен алкохол, информира Световната здравна организация, цитирана от БТА. Равнището на консумация на регистриран алкохол в Румъния е с 42 на сто под средноевропейското, показват още данните. От Националната агенция за данъчно администриране съобщиха днес,

Герджиков ще връчи папка с препоръки на Борисов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170439

Герджиков ще връчи папка с препоръки на БорисовПодготвям една папка за следващия кабинет, който ще бъде оглавяван от бившият и бъдещ премиер Бойко Борисов. Тази папка ще съдържа много препоръки към неговия кабинет и в нея ще намерят място и проблемите на Западните покрайнини. Това каза на пресконференция в пресклуба на БТА в Босилеград премиерът Огнян Гержиков,

Създадена е работната група към Националния съвет по туризъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170429

Създадена е работната група към Националния съвет по туризъмВ присъствието на министъра на туризма Стела Балтова и нейния заместник Ирена Георгиева бе учредена експертната работна група към Националния съвет по туризъм (НСТ), чието формиране бе инициирано на последното заседание на съвета през февруари в Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

ЕСПЧ осъди Русия да плати 3 млн. евро заради трагедията в Беслан

http://www.cross.bg/evro-dyshi-rysiya-1540264.html

/КРОСС/ Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) обяви, че е имало „сериозни пропуски" в реакцията на Русия при трагедията в Беслан през 2004 г., при която загинаха над 330 души, предава "Би Би Си". Руските власти са получили информация, че е планирано нападение, но „не е направено достатъчно, за да бъде попречено на подготовката", като дори охраната на училището не е била подсилена, обяви Съдът. Русия е осъдена да плати над 3 млн. евро на роднините на жертвите - 2,995 млн. евро обезщетение за морални щети и 88 хил. евро за съдебни разходи. Компенсация трябва да получат около 400 души, които бяха подали жалбата в ЕСПЧ посочва ТАСС. На 1 септември 2004 г., по време на откриването на учебната година, в 1-во училище в Беслан чеченски сепаратисти взеха на 1000 души заложници във физкултурния салон на училището. При щурма на руските спецчасти на третия ден от обсадата загинаха 333 души, сред които и 186 деца. От руското правосъдно министерство обаче обявиха, че ще обжалват решението на съда в Страсбург, като имат срок от три месеца да направят това, преди то да влезе в сила, съобщава ТАСС. „ЕСПЧ прави своите изводи, без да има достатъчно информация. Освен това е ясна липса на разбиране от страна на съдиите за спецификата на подобна ситуация след вземане на заложници", гласи част от съобщението на руското министерство на правосъдието

Стотици загинаха при удар срещу склад на ИД за химически вещества в Сирия

https://www.actualno.com/asia/stotici-zaginaha-pri-udar-sreshtu-sklad-na-id-za-himicheski-veshtestva-v-sirija-news_605708.html

Стотици хора загинаха от отравяне след удар на международната коалиция начело със САЩ срещу щаб и складове на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) край град Дейр ез Зор на 420 км североизточно от Дамаск. Това се казва в съобщение на командването на сирийск

Коя е жената, която може да спре Ердоган по пътя му към тотална власт в Турция?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170428

Коя е жената, която може да спре Ердоган по пътя му към тотална власт в Турция?Турция се подготвя за референдума в неделя за пакета конституционни реформи, който би трябвало да даде на президента Реджеп Таийп Ердоган огромни правомощия, но очите в Анкара са вперени в една жена, която иска на всяка цена да вгорчи живота на турския президент. Името й е Мерал Акшенер, пише американското издание "Политико", цитирано от БТА.

51% от турците ще гласуват с "да" на референдума

http://www.moreto.net/novini.php?n=348826

Значителен брой гласоподаватели ще отговорят с „да” на референдума за смяна на Конституцията, която предоставя всеобхватна власт на турския президент Реджеп Ердоган. Това сочи проучване на общественото мнение, публикувано в четвъртък, информира "Ройтерс".

Аниели се усмихна, Дибала подписа с Юве до 2022 година

http://offnews.bg/news/n_1/n_652890.html

Новината на деня във футбола вече е факт. Пауло Дибала подписа с Ювентус до 2022 година. Новият контракт на звездата дойде броени часове след блестящото му представяне срещу Барселона в Шампионската лига. Аржентинецът засени сънародника си Меси и мушна два гола на каталунците за успеха  3:0. Около Дибала веднага се завъртяха Реал, Челси и Барселона. Говореше се, че ще бъде счупен рекордът на Пол Погба от Ювентус в Манчестър Юнайтед. Наистина, големите клубове могат да се учат от "бианконерите" как се правят пари. Дибала получаваше до днес около 35 000 паунда седмично в Юве. Или 7-8 пъти по-малко от мегазвездите на английския футбол, които гледат в момента Шампионска лига само по телевизията. Неслучайно клубният бос на Юве Андрей Аниели се щракна лично до Дибала при подписването на договора. Преди две години торинци платиха на Палермо 32 милиона евро за правата на левичаря.

Русия ще обжалва решението на ЕСПЧ по делото за Беслан

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278888_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%A1%D0%9F%D0%A7+%D0%BF%D0%BE+%D0%B4%D0%B5%D0%

 Решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото за терористичния атентат от 2004 г. в Беслан, Северна Осетия, ще бъде обжалвано. Това потвърдиха от Министерството на правосъдието в Москва, предава TACC
По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли като „неприемливо“ съдебното решение на европейския орган, съгласно което Русия не е предприела необходимите мерки, за да предотврати трагедията, при която загинаха 330 души. Москва ще трябва да изплати близо три милиона евро обезщетения на близките на жертвите, постановиха още магистратите.

Превод и редакция: Тереза Герова

Как да разберем, че сме на правилното работно място?

http://www.investor.bg/novini/346/a/kak-da-razberem-che-sme-na-pravilnoto-rabotno-miasto-237567/

Нужни са поне 6 месеца, за да установим дали трябва да сменим компанията, в която работим, пише в анализ на УниКредит Булбанк

Цената на златото забавя нарастването си в четвъртък

http://econ.bg/Новини/Цената-на-златото-забавя-нарастването-си-в-четвъртък_l.a_i.740899_at.1.html

Цената на златото забавя нарастването си в четвъртък, след като постигна по-рано най-високото ниво от 7 ноември 2016 г. насам, което в частност се...

Македонски митничари спипаха българин с 144 кг в колата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6170432

Македонски митничари спипаха българин с 144 кг в колата Македонски митнически служители са конфискували вчера 144 килограма марихуана в товарна кола, управлявана от български гражданин, на излизане от Македония, съобщи МИА. Митническото управление на Република Македония информира, че когато пристигнал на граничния пункт Богородица, заподозреният заявил на митническите служители,

Коалицията ще бори със закон административната тежест за бизнеса

http://offnews.bg/news/n_1/n_652880.html

Бъдещата управленска коалиция ГЕРБ-Обединени патриоти ще бори със закон административната тежест върху бизнеса, става ясно от подписаната по-рано днес програма за управление за периода 2017-2021 г. В документа е посочено, че пред икономиката стоят два основни проблема - тежките административни процедури за фирмите и липсата на развит капиталов пазар. За тази цел бъдещите управляващи планират специален закон за премахване на административната тежест, който да въвежда принципа на „мълчаливото съгласие“ и на „една информация в една администрация“. Друга мярка в тази посока е свеждане на регулаторните режими до минимално изискуемите от европейското законодателство. Планират се и мерки за насърчаване на инвестициите и развитие на икономически зони. Стратегията за сектор "Енергетика"  предвижда енергийната сигурност да бъде гарантирана чрез собствен добив, в т.ч. чрез продължаване на проучванията за находища на нефт в Черно море, чрез изпълнение на препоръките на ЕК за ТЕЦ "Марица - Изток" 1 и 3, ревизия на разходите на АЕЦ и някои ТЕЦ-ове.; и др. Заложено е изграждане на интерконектори със съседни държави, пълна либерализация на пазара на ел.енергия и газ и съответните законодателни промени, свързани с това. Стратегията за туризма звучи в сферата на пожеланията. Тя "предвижда" България да се утвърди като качествена туристическа дестинация и да се нареди в 5-те най-добри дестинации за туризъм в Югоизточна Европа, като рекламираме възможностите за културен, морски, зимен, СПА, голф, гурме, винен и пр. туризъм.

Предстои откриване на изложбата „Palais Potemkine“

https://www.actualno.com/art/predstoi-otkrivane-na-izlojbata-palais-potemkine-news_605705.html

Вчера (12.04.2017 г.) Мирослава Симова, изпълнителен директор на Перно-Рикар България, представи на специално събитие предстоящата изложба „Palais Potemkine“. Изложбата, която ще се проведе от 19 май до 20 август в Национална галерия / Двореца, пл. „Княз Александър І“, представя

Ръст на икономиката чрез Закон за премахване на административната тежест, планират ГЕРБ и Патриотите

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2017/04/13/2953154_rust_na_ikonomikata_chrez_zakon_za_premahvane_na/?ref=rss


Пред икономиката стоят два основни проблема, решаването на които би довело до устойчив икономически растеж - административната тежест пред бизнеса и липсата на развит капиталов пазар, това е записано в икономическата част на управленската програма, изготвена от ГЕРБ и Обединените патриоти. Планира се изготвянето и приемането от парламента на Закон за премахване на административната тежест, с който ще се въведе принципите на "мълчаливото съгласие" и "една информация в една...

Осемгодишно хлапе се научило да шофира от видеа в Youtube, за да си купи чийзбургер

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/13/2953125_osemgodishno_hlape_se_nauchilo_da_shofira_ot_videa_v/?ref=rss


Имаш ли подходящата мотивация, няма невъзможни неща – това показа осемгодишно американче, научило се да шофира от клипове в Youtube, за да може да отскочи до близкия "Макдоналдс" и да си купи чийзбургер.

Куриозната случка се е развила в селце на име Източна Палестина, Охайо. Дежурният полицай Джейк Колър получил сигнал за шофиращо дете.

Пристигайки в ресторанта, той заварил осемгодишния малчуган все още пред кормилото, придружен от...

ЕСЧП задължи Русия да изплати три милиона евро по делото за терористичната атака в Беслан

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278887_+%D0%95%D0%A1%D0%A7%D0%9F+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B8+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D1%82%D1%80%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%

 В четвъртък Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) се произнесе по жалбата на роднините на жертвите на терористичния атентат от 2004 г. в Беслан, Северна Осетия, задължавайки Русия да изплати на ищците около три милиона евро, предава TACC, като се позовава на текста на съответното решение, публикувано на интернет страницата на ЕСПЧ.
„Съдът постанови, че Русия е длъжна да изплати на жалбоподателите общо 2,995 млн. евро обезщетение за морални щети, а също и 88 хил. евро на представителите на ищците за съдебни разходите", се казва в разпространеното съобщение. 
Компенсация трябва да получат около 400 души, пояснява агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Светлинно шоу за Великден

https://www.24chasa.bg/region/article/6170420

Светлинно шоу за ВеликденВеликденското светлинното шоу, което Община Благоевград организира, се превръща в традиция и в нощта на Възкресение Христово, Благоевград ще бъде озарен от красивите цветни лъчи. За втора поредна година Благоевград ще бъде покрит с мистични светлини. Специалната техника ще радва жителите и гостите на града в навечерието на най-светлия християнски

Кошмарна група за юношите - с Германия, Англия, Холандия на Евро 2017

https://www.24chasa.bg/sport/article/6170419

Кошмарна група за юношите - с Германия, Англия, Холандия на Евро 2017Юношеският национален отбор на България до 19 години попадна в кошмарната група "Б" на европейското първенство в Грузия през юли тази година. Момчетата на Ангел Стойков ще спорят за място на полуфиналите с отборите на Германия, Англия и Холандия, които са големите фаворити за спечелването на отличието.

Програмата на ГЕРБ и ОП: От съдебна реформа до увеличаване на заплати и пенсии

https://www.actualno.com/politics/programata-na-gerb-i-op-ot-sydebna-reforma-do-uvelichavane-na-zaplati-i-pensii-news_605693.html

Управленска програма от 21 страници, в която са записани приоритетите за реализиране по време на общото управление. Това е резултатът от преговорите между ГЕРБ и Обединените патриоти. Според съпредседателя на Патриотите Валери Симеонов това е символ, че двете партии се обе

Новата власт ще пише и нов закон за храните

http://offnews.bg/news/n_1/n_652892.html

Нов закон за храните предвиждат в управленската си програма бъдещите коалиционни партньори от ГЕРБ и Обединени патриоти. Двете партии планират прилагане на политики за защита на българските производители в областта на храните. Увеличаването на дела на произведените в България храни, предлагани в търговската мрежа, стимулирането на добрите и ограничаване на нелоялните търговски практики по веригата на доставки на храни. ГЕРБ и ОП искат редуциране на ползването на дървесина от зрелите гори, за сметка на отглеждане на младите гори с цел задоволяване на потребностите на националния пазар. Също така ще бъдат въведени нови изисквания към средствата за идентификацията на животните и пчелните семейства. Приоритет ще бъде и конкурентноспособността и пазарноориентираното земеделие и за това ще бъде въведена и електронизация на администрирането на селското стопанство.

Транспортната програма обещава БДЖ-мечта

http://offnews.bg/news/n_1/n_652891.html

Транспортната програма на ГЕРБ и Обединени патриоти предвижда „БДЖ-мечта“.  В стратегията за управление на транспорта първа точка е именно българското БДЖ, като за него се предвижда подобряване на качеството на услугите и дългосрочна стратегия за българските железници. За БДЖ-то в документа е разписано, че бъдещето правителство предвижда да осигури модерна, екологична и достъпна ЖП инфраструктура. А част от нея е закупуване на нови влакове. Освен това БДЖ-то се очаква да се развие с изграждане на жп линията София – Септември, жп участък София – Волуяк, част от жп възел София. За модернизация се предвиждат - жп линията Пловдив – Бургас, жп линията Драгоман – София, жп възел Пловдив, както и в възстановяване на проектните параметри на жп линията Русе – Варна. В транспортната програма е записано още че, пътната инфраструктура ще стане безопасна и модерна. Въвеждането на тол системата продължава, както и доизграждане на магистрала Хемус, Струма (Благоевград – Сандански) и магистрала „Калотина – София”. Обещанието на Бойко Борисов за тунел под Шипка също е разписано в програмата. В нея фигурират и скоросните пътища - Русе– В. Търново, Видин – София. Място в транспортната програма е намерило и доизграждане на Южната дъга на Софийския околовръстен път, както и Бургас – Слънчев бряг, обход Пловдив. Започва подготовка за изграждане (проектиране) на интермодален терминал в гр. Варна и в гр. Видин.

Ще пия шампанско за импийчмънта на Тръмп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278886_%D0%A9%D0%B5+%D0%BF%D0%B8%D1%8F+%D1%88%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%B9%D1%87%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%B

 

 

/КРОСС/ Лидерът на ЛДПР Владимир Жириновски заяви, че ако действията на президента на САЩ Доналд Тръмп доведат то импийчмънт, ще пие шампанско за свалянето му.

„Половината от американците гласуваха за различна външна политика. Тръмп не спазва своите обещания. И ако продължава така, то импийчмънтът е неизбежен", заяви Жириновски, цитиран от ТАСС.

Според лидера на ЛДПР целият свят е на страната на Русия.

„Те казват (американците) че Русия няма съюзници. Целият свят е с нас! Всички наблюдават сблъсъка между САЩ и Русия, всички подкрепят Русия и никой американците", подчерта Жириновски

Мравките маршируват, когато влизат в битка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6170397

Мравките маршируват, когато влизат в биткаПодобно на войниците при сражение, представителите на хранещ се с термити вид мравки, открит в Субсахарска Африка, встъпват в битка с маршова стъпка и спасяват ранените си събратя, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Megaponera analis бяха наблюдавани в Национален парк "Комое" в Кот д'Ивоар. "Това не е алтруистично поведение.

Спасиха 64 мигранти в Марица

http://www.cross.bg/migranti-politziya-ostrov-1540263.html

/КРОСС/ Гръцката гранична полиция е спасила 64 мигранти, които са изоставени на малък остров в средата на река Марица, съобщава "Нова ТВ". Нелегалните мигранти пристигнали от Турция. Трябвало да бъдат прехвърлени на гръцка земя с лодки, но ги изоставили в средата на реката, край остров Филакто. Граничната полиция уточнява, че ще бъдат настанени в бежанските лагери, след като получат медицинско помощ.  

Шойбле: Ако мигрантите не приемат живота в Европа, да отидат другаде

http://offnews.bg/news/n_1/n_652885.html

Мигрантите мюсюлмани трябва да разберат, че има по-подходящи места, където да живеят, ако не искат да приемат европейския начин на живот. Това заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от Ройтерс и БТА. На мигрантите, които не приемат начина на живот в Европа, трябва да се каже: „Взели сте погрешно решение”, каза Шойбле по време на дискусия в Берлин. „За живот под ислямския закон има по-подходящи места по света от Европа”, подчерта той.  По отношение на запазване на еврозоната Шойбле заяви, че ако европейските страни искат да я запазят, трябва да изпълняват рамката на съвместни отговорности на общата валута.

Министърът на туризма: Този Великден очакваме 40% повече румънци

http://www.moreto.net/novini.php?n=348791

Очакваме до 40% ръст на румънските туристи в сравнение с миналия Великден, съобщи в студиото на „Здравей, България” служебният министър на туризма Стела Балтова. Тези Великденски празници се очаква и ръст на туристите от Македония, Гърция.

ГЕРБ и Патриотите запазват данъците, дават заявка за пълен мандат

http://www.investor.bg/analizi/85/a/gerb-i-patriotite-zapazvat-danycite-davat-zaiavka-za-pylen-mandat-237566/

Политическите формации обещават гарантиран ръст на доходите, електронно здравеопазване и правосъдие и борба със сивата икономика до 2021 г.

Ирина Бокова: Културата предлага отговор на днешните предизвикателства

https://www.actualno.com/asia/irina-bokova-kulturata-predlaga-otgovor-na-dneshnite-predizvikatelstva-news_605701.html

„Ние се намираме на кръстопът, където все повече хора и лидери осъзнават каква роля играе културата за обществата. Със скорошното приемане на историческата Резолюция за защита на културното наследство и изграждането на мира от Съвета за сигурност на ООН и провеждането

"Тесла" стана най-скъпата автомобилна компания в САЩ

http://www.cross.bg/tesla-motor-kompaniya-1540262.html

/КРОСС/ Tesla се превърна в автомобилната компания с най-скъпи акции, предава „Франс прес". Седмица, след като се нареди пред Ford Motor Co., акциите на Tesla се покачиха с 3,3% в понеделник, което значеше, че пазарната капитализация на марката достигна $50,9 млрд. С това производителят на електрически автомобили поскъпна и се нареди с около $64 млн. пред GM. Така водената от Мъск компания вече се намира на $1 млрд. зад Honda Motor Co. и наближава Топ 5 в световен мащаб. В момента Tesla се нарежда на 6-то място по пазарна капитализация, изоставайки зад лидерите Toyota Motor Corp. ($172 млрд.), Daimler AG, Volkswagen AG, BMW AG и Honda.  

Мъж, опитал да запали полицай, влиза за 6 г. в затвора

http://offnews.bg/news/n_1/n_652889.html

Мъж от село Вакарел ще лежи 6 години в затвора, след като направил опит да запали полицай.  Случаят е от 12 май 2016 г. Пийналият още по обяд мъж отишъл в къщата на свой съселянин, който бил ударил дъщерята на подсъдимия. Влязъл в дома му, крещейки: „Ще ви запаля всичките!“ След това той напълнил тубичка от белина с бензин и отново се върнал до дома съседа си с виковете „Сега ще видите! Ще ви запаля!“ По това време пристига полицай от Ихтиман. Подсъдимият Димчев продължил да се държи арогантно и в негово присъствие, като в един момент вдигнал тубата и започнал да прави опити да я запали. Полицаят побързал да го пресрещне и да предотврати пряк сблъсък между нападателя и хората на улицата. Въпреки това Димчев излял бензина от тубата върху главата на полицая, при което течността напоила униформата му. Отделно от това подсъдимият отправил неколкократно и на висок глас ругатни и заплашителни думи към него „Ще те запаля и тебе! Ще гориш и ти с тях!“ Последвала физическа схватка между двамата, при която Димчев отказвал да предаде тубата, дърпайки я със сила, както и продължил да прави опити да възпламени запалката, насочвайки я към главата на полицая. В един момент той успял да произведе пламък. Пострадалият полицай го загасил с ръка и издърпал тубата. Тогава на място дошъл полицейски патрул, който задържал Димчев и го отвел в Районното управление. Било образувано досъдебно производство под ръководството на Окръжна прокуратура – София, което приключило с внесен в съда обвинителен акт. Софийският окръжен съд наложи наказание от шест години затвор, което мъжът ще изтърпи при първоначален „строг“ режим. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване