Плащаме за двуредова ограда по границата с Турция, а се строи едноредова, обяви Румен Радев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/21/2957428_plashtame_za_dvuredova_ograda_po_granicata_s_turciia_a/?ref=rss


Президентът Румен Радев обяви, че има много нередности около строителството на оградата по границата с Турция. Държавният глава е в Хасково, където посети родното си училище, съобщава БТА.

"Има редица смущаващи факти около строителството на оградата. Един от тях е, че договорите са сключвани за двуредова ограда, плащането е за двуредова ограда, а самата ограда е едноредова", заяви Радев.

Той уточни, че до последно ще държи истината за тези...

В Копривщица ще се строи, но само във възрожденски стил

http://www.cross.bg/koprivshtitza-ystroiistven-grada-1540877.html

/КРОСС/ Новият устройствен план на Копривщица не предвижда забрана за строителството, но въвежда изискване новите сгради да се вписват в архитектурния облик на възрожденския град и да са до два етажа. Това обяви пред bTV кметът на града Генчо Герданов. Днес общината представи новия проект за устройствен план, който идва след големия скандал с опита на Общинския съвет в града да премахне статута на Копривщица на архитектурно-исторически резерват. Сюжетът съвпадна с обявяването на солиден инвестиционен интерес от страна на местен бизнесмен. След силен обществен и политически натиск скандалното решение беше отменено. Днес Герданов обясни, че „в т.нар зона за строителство са добре дошли инвеститорите, но и там трябва да се съобразяват". Окончателно решение за плана ще бъде взето на 27 април.    

Български роман спечели Европейската награда за литература

http://offnews.bg/news/n_1/n_653545.html

12 автори от цяла Европа са обявени за носители на Наградата за литература на Европейския съюз за 2017 г. Сред тях е и романът на Ина Вълчанова "Остров Крах". Наградата на ЕС за литература признава изключителни и актуални литературни таланти от цяла Европа.  Всяка година експертни журита на 12 страни, участващи в "Творческа Европа", номинират автори въз основа на конкретни критерии. Всеки от 12-те победители получава парична награда от 5 000 евро и, най-важното, се възползва от по-голямата международна популярност и трансграничното популяризиране, която започва от церемонията по награждаване в Брюксел и продължава към големите панаири на книгата в Европа. Останалите 11 победители са: Руди Ерабара, Албания, за "Епос на утринните звезди" (The Epic of the Morning Stars) Бианка Белова, Чехия, за "Езерото" (The Lake) Калия Пападаки, Гърция, за "Дендрити" (Dendrites) Халдора К. Торъдсен, Исландия, за "Двойно остъкляване"(Double Glazing) Освалдс Зебрис, Латвия, за "В сянката на Ростър Хил" (In the Shadow of Rooster Hill) Уалид Набан, Малта, за "Миграцията на щъркелите" (Exodus of Storks) Александър Бечанович, Черна гора, за "Arcueil" Джамал Оуарячи, Холандия, за "Глада" (A Hunger) Дарко Тушевлякович, Сърбия, за "Бездната" (The Chasm) Син Ергюн, Турция, за "Chikadee" Сунджеев Сахота, Великобритания, за "Годината на бягството" (The Year of the Runaways) Общо четири бяха номинираните български заглавия, като сред тях бе и нашият автор Николай Фенерски за сборника си с разкази "Любов, подслон, храна и вода". Другите две номинации бяха за романът „Кротките" на Ангел Игов и романът "Софийски дует" с автор Иван Димитров.

Искате думата по въпроса за въздуха на София? Няма да стане!

http://offnews.bg/news/n_1/n_653552.html

Гражданите на София нямат право да обжалват въпроси, касаещи въздуха на целия град. Това реши съдия Диляна Николова от Административен съд - София вчера, съобщи сдружение "За Земята". Съдия Николова прекрати частично производството по жалба на жители на квартал ТЕЦ-София срещу новия подробен устройствен план (ПУП) на район „Сердика“ в частта относно територията, където се планира инсталация за горене на отпадъци. Имотът един от жалбоподателите - Николай Петков, граничи с площадката на ТЕЦ София, и му бе признат частичен интерес, но не и спрямо инсталацията за изгаряне на отпадъци. "В противоречие с всички установени правни норми и съдебната практика по ЗУТ (Закон за устройство на територията), правата на Николай Петков като собственик, съответно правния му интерес от обжалване, бяха определени не въз основа на сега действащия ПУП на район „Сердика“, а въз основа на планираното бъдещо изменение на подробния устройствен план", пишат от "За Земята". „Аз обжалвах като гражданин на София, но уви, съдът в този случай има твърдата практика да отхвърля жалбите на граждани, поради липса на правен интерес, защото не притежават имот, граничещ с този, в който се извършват промени. Това се прави заради интереси, различни от обществените. Изключително важно е да бъде променен ЗУТ, така че и там да залегне универсалното право на гражданите да обжалват казуси, които касаят целия град и ще оказват дългосрочно въздействие за цялата му територия. Инсталацията ще е на площадката на ТЕЦ-София, но замърсеният въздух ще се диша от всички софиянци”, коментира Веселин Кирев, чиято жалба е отхвърлена от съда. България е предупреждавана три пъти от комитета на Орхуската конвенция, че решенията на съда, ограничаващи правата на гражданите да обжалват решения, касаещи устройството на територията, нарушават Конвенцията, припомня сдружението. Конвенцията дава правото на обществеността да се включи на следващ етап в процедурата (в случая приемане на Подробен устройствен план - ПУП), за да има достъп до правосъдие с признат правен интерес.

Радев: В понеделник започвам консултациите с партиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6183364

Радев: В понеделник започвам консултациите с партиитеДействията на служебното правителство във връзка с проблема с питейната вода в Хасково са адекватни и своевременни. Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с областния управител на област Хасково Минко Ангелов и с кмета на града Добри Беливанов, съобщиха от прессекретариата на президента.

Радев сравни укриването на урана във водата на Хасково с Чернобил

http://offnews.bg/news/n_1/n_653551.html

Действията на служебното правителство във връзка с проблема с питейната вода в Хасково са адекватни и своевременни. Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с областния управител на област Хасково Минко Ангелов и с кмета на града Добри Беливанов. „За проблема се е знаело още от септември месец миналата година, а ние разбираме чак сега. Информацията е укривана”, подчерта държавният глава. Според него ситуацията напомня за синдрома Чернобил. Длъжностни лица и отговорни институции са изложили на потенциален риск живота и здравето на хората. Местната власт, с подкрепата на държавата, полага максимални усилия за разрешаване на проблема. Областният управител и кметът на Хасково са уверили президента, че се търсят алтернативни водоизточници, които да гарантират здравето на хората. Надеждата на всички е, че няма да се стигне до воден режим в града. Помолен да коментира работата на служебното правителство държавният глава даде висока оценка за организацията и провеждането на открити, честни и справедливи избори, както и на работата по подготовката на председателството на Съвета на ЕС, която се движи по график. „Констултациите с парламентарно представените партии започват следващата седмица. В понеделник са срещите с Обединените патриоти, ДПС и Воля”, обяви президентът Румен Радев. В отговор на журналистически въпрос дали ще бъде спазен срокът за изграждане на оградата по границата ни с Турция, държавният глава каза, че се работи усилено по завършването на строежа. „Съществуват редица смущаващи факти относно договорите, според които се финансира двуредова ограда, но се изгражда едноредова. Ще настоявам истината да бъде изяснена”, категоричен беше Румен Радев.

Европа остава атрактивна дестинация за инвестиции в имоти

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/evropa-ostava-atraktivna-destinaciia-za-investicii-v-imoti-237953/

При дългосрочните инвестиционни стратегии фокусът върху пазарните фундаменти и локацията може да ограничи рисковете

Кубрат Пулев става световен шампион без бой?

http://www.moreto.net/novini.php?n=349365

Кубрат Пулев вероятно ще получи световната титла във версия IBF (Международна боксова федерация), без да му се налага да се качва на ринга. Британското издание "Мирър" съобщи, че актуалният притежател на пояса - Антъни Джошуа - почти сигурно ще го оваканти, ако надвие Владимир Кличко в очаквания с огромно нетърпение сблъсък на "Уембли" следващата седмица.

9 знака, че тя не е "Просто приятелка"

https://www.actualno.com/curious/9-znaka-che-tja-ne-e-prosto-prijatelka-news_607141.html

Трябва да започнем с това, че не отричаме съществуването на истинско приятелство между мъж и жена. Но има моменти, в които нещата излизат извън приятелската зона. Ако държанието на най-добрата му приятелка ви притеснява, вижте знаците, които ще ви подскажат намеренията й. 1.

"Уиз Еър" ще сезира ЕК за изравнените такси на летище "София"

http://www.mediapool.bg/uiz-ear-shte-sezira-ek-za-izravnenite-taksi-na-letishte-sofiya-news262935.html

Нискотарифният авиопревозвач "Уиз Еър" (Wizz Air) се закани да сезира Европейската комисия, ако жалбата й срещу изравнените такси за обработка на пътници на двата терминала на столичното летище не бъде уважена. Това съобщи Йоханес Айндхаген, директор "Маркетинг" в "Уиз Еър", който представи плановете й за развитие на българския пазар. Компанията е подала втора жалба преди няколко седмици в Главната въздухоплавателна администрация (ГВА) срещу решението на летище "София" за изравняване на таксите за обработка на пътниците на двата терминала на 5.5 евро за пътник. Решението беше взето в края на октомври 2016 г. и доведе до преместване на полетите на нискотарифния авиопревозвач "Райънеър" от Терминал 1 на Терминал 2 през януари 2017 г. Преди това таксата на Терминал 2, която плащаха компаниите на летището, беше 11 евро за обработката на пътник. В края на миналата година унгарската компания обжалва пред ГВА решението на директора на летището за изравняване на таксите, но жалбата й беше отхвърлена. В началото на март "Уиз Еър" е внесла нова жалба, подкрепена с документи и финансов анализ. Според тях загубата за летище "София" ще бъде между 8 и 10 млн. евро годишно в резултат на изравняването на таксите. Не може да се позволи да се трупат такива загуби, още повече че тези средства може да бъдат инвестирани в подобряване на инфраструктурата в региона, смята Йоханес Айндхаген. Той заяви, че "компанията има проблем с това решение, защото то дава несправедливо предимство на конкуренцията". "Убедени сме, че решението е незаконно и ще се борим докрай за отмяната му", каза Айндхаген. Ако жалбата на "Уиз Еър" отново бъде отхвърлена, компанията ще сезира Комисията за защита на конкуренцията и българския съд, а ако в България не успее, ще сезира Европейския съд и Европейската комисия за нарушаване на правилата на конкуренцията, посочи Йоханес Андхаген. "Уиз Еър" остава на стария терминал Към момента "Уиз Еър" няма амбиция да се мести на новия терминал, както направи основният им конкурент на българския пазар "Райънеър", стана ясно от обясненията на Андхаген. Той посочи, че са доволни от обслужването на Терминал 1 и са удовлетворени от работата си на него. Унгарската компания стъпи на българския пазар преди 11 години и оттогава досега е превозила над 8 млн. пътници. През 2006 г. превозените от нея пътници до и от България са били 26 000, докато десет години по-късно техният брой достига 1.745 милиона. Ако ръстът на пътниците за 2016 г. е с една четвърт спрямо 2015 г., то за тази година амбициите са за растеж от близо 40% и над 2 млн. пасажери. През 2017 г. "Уиз Еър" възобнови базата си във Варна и вътрешните полети и общо ще предлага 44 дестинации, което е с 11 повече спрямо година по-рано. Заради липса на интерес обаче в началото на годината "Уиз Еър" спря полетите от София до грузинския град Кутаиси. "Уиз Еър" има близо една трета пазарен дял у нас (28%) към края на 2016 г., следвана от "България Еър" (20%), "Райънеуър" (18%), "Луфтханза" и "Аустриан еърлайнс" (по 6%), по данни на унгарската компания. Амбициите й са не само да задържи лидерското място, но и да достигне 40% пазарен дял. През изминалата година "Уиз Еър" е превозила над 23 млн. пътници. Компанията има бази в 15 европейски страни и разполага с 80 самолета Airbus. Унгарската компания става основен спонсор на столичния маратон Днес беше съобщено, че "Уиз Еър" ще е основен спонсор на маратона в София през октомври. Компанията подпомага различни състезания по бягане, като един от социалните спортове, който не изисква големи инвестиции, а само маратонки и желание, по думите на Йоханес Айндхаген. Той даде пример с маратона в Будапеща, където от 3000 участниците нараснали на 12 000 след включването му в програмата на "Уиз Еър". Спортното събитие в София ще даде възможност не само за привличането на участници в маратона, но и още туристи да преоткрият българската столица, смята маркетинг директора на компанията. Очакванията на организаторите са в класическата маратонска дистанция да се включат около 500 състезатели, а в по-кратките бягания хиляди. Наградният фонд е 60 000 лв., а победителите в маратона при мъжете и жените ще получат по 8000 лв. Увеличеният награден фонд нарежда столичния маратон в "средната категория", посочи общинският съветник Анатоли Илиев, който е председател на обществения комитет "София – европейска столица на спорта".

КНСБ е против предлагания вариант за увеличение на пенсиите

http://www.mediapool.bg/knsb-e-protiv-predlaganiya-variant-za-uvelichenie-na-pensiite-news262934.html

Според КНСБ начинът, по който се предлага да бъдат увеличени пенсиите не е най-удачният и е възможно да създаде проблеми в пенсионния модел. Това каза лидерът на синдиката Пламен Димитров, който представи позицията на КНСБ по управленската програма на мнозинството. При преговорите за съставяне на правителство ГЕРБ и "Обединените патриоти" се договориха минималната пенсия да бъде увеличена от 165 на 200 лева на две стъпки до края на годината, но без със същия темп на нарастване да бъдат индексирани и останалите пенсии. КНСБ смята, че единственият смислен начин за увеличение на пенсиите е чрез увеличаване на тежестта на осигурителния стаж във формулата за изчисление на пенсиите, което е и законово заложено, но от синдиката предлагат годишната стъпка да е по-голяма, за да растат по-бързо пенсиите. Димитров допълни, че КНСБ не е против увеличение на пенсиите, но всички пенсии трябва да бъдат свързани с приноса на човека към осигурителната система. Според него получаващите пенсия под прага на бедността трябва да бъдат подпомогнати, но през системата за социално подпомагане, която от синдиката смятат, че трябва цялостно да се ревизира и да се въведе подоходен, но и имуществен критерий. "Защото беден ли е пенсионер с минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст 161 лева, но с пет апартамента на булевард "Витоша"?", каза Пламен Димитров, цитиран от БТА. От КНСБ категорично се противопоставят на обсъжданата от експерти и политици идея за увеличение на пенсионната възраст и стаж, която би довела според синдиката до разрушение на постигнатия с много компромиси пенсионен модел в България. Според синдиката в управленската програма липсва най-важният проблем - как страната ни да се справи с бедността при положение, че до края на мандата е поет ангажимент пред ЕК да се намалят до 2020 г. застрашените от бедност с 260 хиляди. От КНСБ не отрекоха, че все пак има мерки за справяне с бедността като целите за увеличение на минималната заплата до 650 лева и на средната до 1500 лева, но съществува реална опасност те да не се случат, ако са обвързани с ангажиментите по ръста на брутния продукт и заложените 120 милиарда лева БВП през 2020 година. Това по думите на Димитров е доста амбициозна цел и затова увеличението на доходите не трябва да е обвързано с тези показатели, а трябва да е изпреварващо. В сферата по доходите липсва регионалното различие и политики за справяне с обезлюдяването на големи райони, смятат още от КНСБ. КНСБ подкрепя издигането на образованието като стратегически приоритет, както и промяната на философията в системата на делегираните бюджети, каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. От синдиката обаче смятат, че за преодоляване на неграмотността и тъжната статистика, че 12.5 на сто от децата в училищна възраст са неграмотни, трябва да има засилване на извънучилищните дейности, развитие и разширяване на професионалното образование, като се даде втори шанс на отпадналите от училище да се реализират чрез него. КНСБ предлага в механизма за делегираните бюджети да има три основни компонента при формирането на единните разходни стандарти - брой деца и ученици, брой паралелки в училища и детски градини и отдалечеността на училището. Янка Такева посочи, че от 1 януари тази година 92 процента от училищата в страната са увеличили средно с 10 процента работните заплати и средната брутна работна заплата от 946 лева в края на декември, е нараснала на 998.20 лева днес, а за непедагогическия персонал средната брутна работна заплата е над 690 лева, което е добър ръст. По думите й обаче положението в детските градини е тежко - има цели общини, които не са направили опит да направят увеличение на заплатите - Попово, Кърджали, Пернишко, Пловдивско, Пазарджишко. Тя припомни, че с бюджет 2017 година бяха отпуснати 11 милиона лева за увеличение на единните разходни стандарти за детските градини и само тези пари дават основание за 16-процентно увеличение на заплатите на персонала. В областта на външната политика КНСБ подкрепя българското председателство като акцент в управленската програма, но смята, че е важно да има цели, свързани с обикновения гражданин и сигурността. По отношение на политиката в областта на финансите, от КНСБ подкрепят обвързването на политиката по доходите с ангажиментите по тази част, което по думите на Пламен Димитров дава увереност, че и финансовият министър ще се занимава с това и няма да е само пожелание устойчивото нарастване на доходите. От КНСБ обаче не намират нужната причина да се поддържа и постига нулев дефицит, предвид ниските данъчни ставки и нарастващите нужди в социалната сфера, според синдиката по-реалистично е да се очаква да има ниски дефицити на бюджета, което да позволи адекватното финансиране на другите политики. КНСБ има претенции и към данъчната политика - от синдиката искат въвеждането на необлагаем минимум. В областта на икономиката от синдиката не откриват в управленската програма устойчива стратегия за икономическо развитие и развитие на индустрията. КНСБ настоява в програмата за развитието на енергетиката да има отбелязани доминиращи сектори, които да дават нашата енергийна независимост и сигурност.

Ина Вълчанова с Европейската награда за литература

http://clubz.bg/53080-ina_vylchanova_s_evropejskata_nagrada_za_literatura

Ина Вълчанова печели с романа си „Остров Крах“ Европейската награда за литература за 2017 г. Писателката е сред дванайсетимата лауреати на отличието тази година и става третият му носител за България след Калин Терзийски и Милен Русков.

Номинирани от страната ни бяха книгите „Кротките“ на Ангел Игов, „Софийски дует“ на Иван Димитров, „Остров Крах“ на Ина Вълчанова и „Любов, подслон, храна и вода“ на Николай Фенерски.

Европейската награда за литература се връчва всяка година на изгряващи автори от 12 предварително определени държави. Така в тригодишен период всяка страна (освен членките на ЕС, още и три държави от Европейската икономическа зона, както и кандидатите, официални и потенциални, за Общността) има свой призьор. Номинациите се излъчват от национално жури, което впоследствие избира и победителя.

Останалите носители на Европейската награда за литература за 2017 г. са Руди Еребара (Албания), Бианка Белова (Чехия), Калия Пападаки (Гърция), Халдора Тородсен (Исландия), Освалдс Зебрис (Латвия), Уалид Набхан (Малта), Александър Бечанович (Черна гора), Джамал Оуарихи (Холандия), Дарко Тушивлякович (Сърбия), Сине Ергюн (Турция) и Сунджив Сахота (Великобритания).

Площад "Славейков"

Депутат от БСП предложи брак на половинката си

http://www.cross.bg/simov-al-hakim-yuliya-1540875.html

/КРОСС/ Депутатът от БСП и журналист от вестник "Дума" Александър Симов обяви, че се е сгодил. Народният представител се похвали за важната стъпка в живота си, която е направил, в социалната мрежа Facebook. Той е предложил брак на половинката си Юлия Ал-Хаким. Вижте какво сподели самият Симов в профила си: "Днес Юлия Ал-Хаким, най-голямата стихия в моя живот, жената, която ежедневно ми дава сили, кураж, нежност, мъдрост и модни съвети празнува рожден ден. 21 април обаче се превръща вече и в мой личен празник, защото Хакимчето и аз се сгодихме". 

Ангел Джамбазки: За разлика от т.нар. десни, не спорим с ГЕРБ за министри

http://clubz.bg/53078-angel_djambazki_za_razlika_ot_tnar_desni_ne_sporim_s_gerb_za_ministri

ПОЛИТИКА Ангел Джамбазки 16102015 4

Евродепутатът Ангел Джамбазки заяви пред бТВ, че ГЕРБ и "Обединени патриоти" не спорят за министерства.

"Не спорим за министерства, знам че ви е трудно да го повярвате. За разлика от предишния кръг преговори, в който се водеха разговори с политически покойници – т.нар. десни… Там се водеха разговори за министерства, а ние успяхме да не обсъждаме персоналния състав. Това предстои да се случи. Когато стане ясно какво искаме да правим политически, тогава ще говорим персонално", обясни Джамбазки.

Той коментира темата с референдума в Турция.

"Европа е уплашена от това, което се случва в Турция. Мотивирано сме казвали, че тази Турция ще се превърне в заплаха за ЕС, че тя не споделя никакви цивилизационни, нормални граждански ценности. Тази Турция ще се превърне в тежест и враг", заяви Джамбазки.

Според него обаче ЕС няма адектватна реакция по въпроса и вероятно отново ще сътвори "политически коректна глупост". Джамбазки смята, че основна роля ще играе Германия. Това обаче щяло да стане след изборите там, тъй като канцлерът Ангела Меркел разчита на турските гласове.

"При резултатите от референдума в Турция натежаха гласовете на турците в Западна Европа. Това говори, че тези хора не искат да се интегрират, а да променят обществата, в които са дошли. Ами стойте си в Анадола и там си стройте султаната, защо го правите в Белгия и Холандия", каза Джамбазки.

Според него интересът на България е да има добросъседски отношения с "кемалистка република Турция". За пореден път той заяви, че Реджеп Ердоган пропагандира неоосманистка политика, което означава и теритоериални претенции към нас.

Главчев зове към съгласие с Юрая Хийп (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6183356

Главчев зове към съгласие с Юрая Хийп (Видео)С парче на Юрая Хийп поздрави председателят на Народното събрание Димитър Главчев от фейсбук страницата си. Качи го не само за приятелите си, а на отворена аудитория. Песента, която шефът на депутатите избра за поздрав, носи подходящото заглавие "Sympathy" (съчувствие, отзивчивост, симпатия, съгласие, разбирателство).

Стотици тийнейджъри блокираха центъра на София за среща с американска влогър звезда

http://offnews.bg/news/n_1/n_653536.html

Стотици тийнейджъри чакаха с часове пред столичен клуб, за да се снимат и да вземат автограф от американската актриса и модел на "Плейбой" Аманда Сърни и комика Виталий Здроветски. Двете звезди са в България за снимките на филма "Код 211". Аманда е известна американска актриса, модел и влогър. Тя има над 25 милиона последователи в социалните мрежи, а през 2011 г. е била плеймейт на месеца в САЩ. Крисия Тодорова с Аманда Сърни Аманда Кърни на среща с български фенове Виталий Здровецки и Кристиан Костов Виталий Здровецки на среща с български фенове Стотици чакаха на опашка за среща със звездите Снимки: Георги Палейков, "Буфото"

Приключи срещата между ГЕРБ и „Обединени патриоти“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6183373

Приключи срещата между ГЕРБ и „Обединени патриоти“Приключи срещата между ГЕРБ и „Обединени патриоти“, предаде „Фокус“. Поредният ден на преговори се състоя в стая на ПП ГЕРБ в сградата на Народното събрание. На излизане председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и двама от съпредедателите на „Обединени патриоти“ – Валери Симеонов и Волен Сидеров не коментираха проведената среща пред очакващите

Неонацист е извършителят на убийството в сградата на руското разузнаване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6183352

Неонацист е извършителят на убийството в сградата на руското разузнаванеМъж, за когото се предполага, че е член на неонацистка групировка, откри стрелба днес в сграда на руското разузнаване в далекоизточния град Хабаровск, убивайки служител и посетител, предаде БТА. Атаката бе извършена към 17 ч. местно време в приемната на сграда на руската Федерална служба за сигурност.

Столичната община с 205 млн. лв. собствени приходи от началото на годината

http://econ.bg/Новини/Столичната-община-с-205-млн-лв-собствени-приходи-от-началото-на-годината_l.a_i.741463_at.1.html

Собствените приходи на Столичната община от местни данъци и такси, постъпили от началото на годината до момента, са 205 млн.лв., съобщиха от...

КНСБ пак отваря темата за необлагаемия минимум

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/knsb-pak-otvaria-temata-za-neoblagaemiia-minimum-237984/

Синдикатът настоява в програмата за управление да се запишат данъчни промени, мерки за развитие на индустрията и за догонваща политика по доходите

Неизправна лампа предизвика пожар в хотел край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349359

Късо съединение в осветително тяло стана причина за пожар в хотел край Варна. Сигнал за инцидента е подаден вчера около 13:30 часа, съобщиха за Moreto.net от Областната дирекция на МВР. Пожарът е лумнал в сервизно помещение в хотела, който се намира в курорта „Златни пясъци“.

Намериха бележка до тялото на стрелеца от Париж

http://www.cross.bg/parizh-beshe-avtomobila-1540873.html

/КРОСС/ Написана на ръка бележка с възхвала на терористичната групировка „Ислямска държава“ е била открита в близост до тялото на нападателя, който уби полицай и рани други двама снощи в Париж, предава „Франс Прес”. Той беше ликвидиран от полицаите, а по-късно беше идентифициран по документи, открити именно в автомобила му. Той е 39-годишен – Карим Ш., френски гражданин с богато криминално досие. Живеел е в предградията на Париж, и е бил издирван като потенциален терорист.  Освен бележката, в автомобила му властите са открили Корана, разкри източник на агенцията.  Френските власти вече започнаха издирване и за евентуален съучастник в атентата, за когото те бяха предупредени от белгийската полиция. Той обаче се предал в полицейски участък в Антверпен.

Намериха бележка до тялото на стрелеца от Париж

http://www.cross.bg/parizh-belezhka-tyaloto-1540873.html

/КРОСС/ Написана на ръка бележка с възхвала за близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава" е била открита в близост до тялото на нападателя, който бе ликвидиран от френските полицаи след стрелбата в сърцето на Париж, при която загина служител на реда, а други двама бяха ранени, предава AFP.Освен бележката, в автомобила на 39-годишния Карим Ш. властите са открили Корана, разкри източник на агенцията.

415 правонарушения на трудовото законодателство е установила "Инспекция по труда"-Велико Търново през месец март

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/415-pravonarusheniia-na-trudovoto-zakonodatelstvo-e-ustanovila-inspekciia-po-truda-veliko-tyrnovo-prez-mesec-mart-2018904


Контролните органи са констатирали общо 415 правонарушения на трудовото законодателство, от които 276 броя нарушения са свързани с нормите, регулиращи трудовите правоотношения, а останалите 138 са свързани с нормите, регулиращи здравословните и безопасни условия на труд. Това каза пред журн

На изложение на паднали еленови рога бе гост областният управител

//dariknews.bg/regioni/razgrad/na-izlozhenie-na-padnali-elenovi-roga-be-gost-oblastniiat-upravitel-2018907

Областният управител Манол Кившанов бе гост на изложение на паднали еленови рога, което се проведе на територията на Държавно ловно стопанство „ВОДЕН-ИРИ ХИСАР” – съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.
В експозицията са представени събраните през сезон 2017 паднали елено

Няма отклонения в качеството на питейната вода в Сливенска област

//dariknews.bg/regioni/sliven/niama-otkloneniia-v-kachestvoto-na-pitejnata-voda-v-slivenska-oblast-2018873

Няма отклонения по показателите уран и алфа активност в питейната вода в Сливенска област. Това стана ясно от информация на РЗИ - Сливен, „ВиК – Сливен“ ООД и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив. Данните бяха поискани от областния управител Татяна Петкова.
С
поред н

Стрес стая по испански модел ще правят в ОУ“Ив.С.Тургенев“

//dariknews.bg/regioni/razgrad/stres-staia-po-ispanski-model-shte-praviat-v-ouiv.s.turgenev-2018908

Стрес стая по испански модел обмислят да направят в ОУ“Ив.С.Тургенев“-Разград – съобщи директорът на школото Милена Орешкова. Идеята възникнала при посещението на учители и ученици от училището в учебно заведение в Испания – партньор на ОУ“Ив.С.Тургенев“ по проект по програма „Еразъм +“
Какв

Президентът сравни с Чернобил укритата информация за водата в Хасково

http://www.cross.bg/haskovo-problema-glava-1540872.html

/КРОСС/ Действията на служебното правителство във връзка с проблема с питейната вода в Хасково са адекватни и своевременни. Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с областния управител на област Хасково Минко Ангелов и с кмета на града Добри Беливанов. „За проблема се е знаело още от септември месец миналата година, а ние разбираме чак сега. Информацията е укривана", подчерта държавният глава. Според него ситуацията напомня за синдрома Чернобил. Длъжностни лица и отговорни институции са изложили на потенциален риск живота и здравето на хората. Местната власт, с подкрепата на държавата, полага максимални усилия за разрешаване на проблема. Областният управител и кметът на Хасково са уверили президента, че се търсят алтернативни водоизточници, които да гарантират здравето на хората. Надеждата на всички е, че няма да се стигне до воден режим в града. Помолен да коментира работата на служебното правителство държавният глава даде висока оценка за организацията и провеждането на открити, честни и справедливи избори, както и на работата по подготовката на председателството на Съвета на ЕС, която се движи по график. „Констултациите с парламентарно представените партии започват следващата седмица. В понеделник са срещите с Обединените патриоти, ДПС и Воля", обяви президентът Румен Радев

ВАС потвърди глоба за eMAG

https://www.actualno.com/society/vas-potvyrdi-globa-za-emag-news_607136.html

Върховният административен съд потвърди наложена от Комисията за защита на конкуренцията имуществена санкция на „Данте Интернешънъл“ СА в размер на 137 887,44 лв. за нелоялно привличане на клиенти (чл. 36, ал. 3 от ЗЗК) във връзка с провеждането на рекламна кампания под надс

Бизнесът привлича служители директно от студентската скамейка

http://www.investor.bg/drugi/128/a/biznesyt-privlicha-slujiteli-direktno-ot-studentskata-skameika-237982/

Кариерното изложение „Златната ябълка на успеха“ ще се проведе на 27 април в Аулата на Софийския университет

С проект за над 324 000 лв. в Свищов разкриват консултативен център и обучават 25 социални асистенти

https://www.24chasa.bg/region/article/6183263

С проект за над 324 000 лв. в Свищов
разкриват консултативен център и обучават 25 социални асистенти Община Свищов подписа договор с Министерство на труда и социалната политика по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Съгласно договора Общината ще получи 100% безвъзмездна финансова помощ в размер на 324 166 лв., за реализирането на проект „Правото на труд – право за достоен живот“. Проектът надгражда и доразвива мрежата от

Водата във Велинград е спряна заради наличие на уран

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/21/2957421_vodata_vuv_velingrad_e_spriana_zaradi_nalichie_na_uran/?ref=rss


Проверка на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) е установила наличие на уран в питейната вода във Велинград и околните селища. Пробите показват, че уранът е два пъти над допустимите норми, съобщава БНР.

Така Велинград става третият град, в който се откриват подобни проблеми с питейната вода. Първо уран беше открит в Хасково. Това наложи да бъде забранено използването на вода за питейни нужди, както и за готвене. Няколко дни по-късно уран беше открит и в Първомай, но там...

Откриха уран двойно над нормата и във Велинград

http://www.cross.bg/voda-yran-velingrad-1540871.html

/КРОСС/ Има завишени стойности на уран и във водата във Велинград, съобщава БНР позовавайки се на информация от Регионалната здравна инспекция. Наличието на уран в питейната вода на Велинград и околните селища е два пъти над допустимите норми. Водоснабдяването в куротния град е спряно и вода се подава от алтернативен източник - помпена станция. На хората от околните села се препоръчва да не пият вода, а да я ползват само за битови нужди. Румен Атанасов, началник на отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ - Пазарджик допълва: „Зоните са части от квартал "Чепино" и "Лъдженец", село Грашево и махала "Мечо корито" и населените места "Света Петка", местността Юндола и Пашово. Разпоредили сме да спрем водоподаването за питейни нужди. Вероятно вече е спряно това водоподаване от Клептуза и Легоринец. Водоизточниците, за които са получени отклонения, са изключени. Жителите на град Велинград могат да бъдат спокойни, тъй като питейната вода за града е осигурена от пречиствателната станция на града, основно която захранва и до момента е захранвала две трети от града, сега ще захранва целия град. Остават другите населени места, за които просто трябва да се търси алтернатива. По-рано директорът на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик Фани Петрова съгласува информацията с Министерството на здравеопазването

Тръмп: Нападението на „Шанз-Елизе“ ще има голям ефект върху изборите във Франция

https://www.actualno.com/america/trymp-napadenieto-na-shanz-elize-shte-ima-goljam-efekt-vyrhu-izborite-vyv-francija-news_607134.html

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че смъртоносното нападение на парижкия булевард „Шанз-Елизе“, за което „Ислямска държава“ пое отговорност, ще има „голям ефект“ върху предстоящите президентски избори във Франция. „Още една терористична ата

Мадридско дерби на полуфиналите в Шампионската лига

http://www.mediapool.bg/madridsko-derbi-na-polufinalite-v-shampionskata-liga-news262933.html

Мадридското дерби между "Реал" и "Атлетико" ще се изиграе в първия мач от полуфиналите на Шампионската лига на 2 май, определи жребият, изтеглен в Нион в петък. В другия полуфинален сблъсък от най-авторитетния клубен европейски турнир по футбол на 3 май ще се изправят френският "Монако" и италианският шампион "Ювентус". Реваншът е на 9 май, а ден по-късно "Атлетико" и "Реал" ще изиграят и втория мач помежду си. Финалът ще се състои на 3 юни в Кардиф, като символичен домакин ще бъде победителят от двойката "Монако" – "Ювентус". Сблъсъкът между двата мадридски гранда ще е повторение на финалите в турнира от 2014 и 2016 г., както и на четвъртфинала от 2015 г., в които "белия балет" триумфира. Сега "Реал" ще се опита да стане първият отбор след създаването на турнира в сегашния му вид, който печели купата в две поредни години. Двубоят между Юве и Монако е повторение на полуфинала от 1998 г., когато "бианконерите" продължиха след общ резултат 6:4. Преди два сезона двата отбора отново играха един срещу друг, но на четвъртфиналите в турнира, и пак италианците бяха крайни победители. Освен "Реал", който е рекордьор в турнира с 11 спечелени отличия, единствено "Ювентус" също е триумфирал в Шампионската лига от останалите полуфиналисти. "Бианконерите" имат две купи, последната от които беше завоювана през 1996 година. За последно те играха финал през 2015 г., когато загубиха от "Барселона". Малко след жребия за Шампионската лига бяха изтеглени и полуфиналните двойки във втория по сила европейски турнир – Лига Европа. Фаворитите от "Манчестър Юнайтед" срещат испанския "Селта", като гостуват в първата среща на 4 май и са домакини в реванша на 11 май. В другия полуфинал един срещу друг ще се изправят "Аякс" и "Олимпик" (Лион), като холандците домакинстват в първия мач, а французите – във втория. Финалът в Лига Европа ще се изиграе на 24 май в Стокхолм, като победителят автоматично ще се класира за Шампионската лига през следващия сезон, независимо кое място заеме в крайното класиране на вътрешния си шампионат. Единствено "Аякс" е печелил турнира от полуфиналистите тази година.

Митничари изгориха близо тон наркотици

http://offnews.bg/news/n_1/n_653548.html

861 кг наркотични вещества бяха унищожени в периода 20-21 април 2017 г., съобщават от пресцентъра на агенция "Митници". Изгорени са 479 кг марихуана, 209 кг хероин, 54 кг екстази, 107 кг амфетамини, 1 кг кокаин и 11 кг други наркотични вещества по общо над 890 наказателни производства. Общата стойност на унищожените наркотици по цени на "черния пазар" е около 68 милиона лева. Унищожават се само тези количества наркотични вещества, за които има влезли в сила присъди или за тях са издадени постановления на прокуратурата. Наркотиците са задържани от правоприлагащите органи - Агенция "Митници" и Министерство на вътрешните работи. За седемнадесет години Агенция "Митници" организира и осъществи 56 процедури по унищожаване на наркотични вещества с общо количество над 37,9 тона. Предишното унищожаване на наркотични вещества беше преди три месеца.

Съдия зове: Аплодисменти за подсъдимия!

http://www.cross.bg/kracholov-sudiya-aplodismenti-1540870.html

/КРОСС/ "Аплодисменти за подсъдимия!" Тази реплика, която по принцип няма как да бъде чута в съдебните зали, произнесе съдия Христо Крачолов в час на класа, проведен в Пловдивския апелативен съд в Деня на отворените врати, предаде "Марица". Призивът беше чут и учениците от Х б клас от езикова гимназия  в Пловдив, които бяха гости на съда, избухнаха в бурни аплаузи. Подсъдимият беше част от импровизиран процес, в който учениците заеха местата на прокурори, съдии и адвокати и за петнайсетина минути осъдиха на 4 години затвор Иван Петров Иванов, задигнал телефона на момиче в парка. Той призна вината си и съдействаше по всякакъв начин на съдебното следствие, като обясни, че е безработен и е откраднал телефона, за да го продаде. „Това е нашият шофьор, който не само не е извършвал никакви престъпления, а и няма и нарушения на пътя, затова и кара със златен талон", разкри самоличността на подсъдимия съдия Крачолов и така обоснова поисканите аплодисменти. Шофьорът си ги заслужи и защото, преди да бъде осъден, стана част от инсценировка на начините, по които съдебната охрана усмирява буйни арестанти. Така му се наложи да отнесе някоя и друга палка и да повърви с белезници и на ръцете, и на краката, макар и само за демонстрация.

Борисов поискал от Нинова да му остави Деница Златева

http://www.moreto.net/novini.php?n=349366

Получих обаждане от Бойко Борисов и той ми предложи Деница Златева да остане в правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти. Това обяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Нинова отказала предложението на лидера на ГЕРБ и бъдещ премиер Борисов.

За първи път младежко изложение в България Youth Expo-Create Your Future представя водещи младежки организации в Европа и у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6183248

За първи път младежко изложение в България Youth Expo-Create Your Future представя водещи младежки организации в Европа и у насОрганизатор на събитието е Националната Мрежа на Младежките центрове по програма BG 06 „Деца и младежи в риск“, чиито членове са четирите младежки центъра в Пловдив, Стара Загора, Добрич и Враца. Основната цел на експото е популяризиране на професията на младежкия работник на международно и национално ниво.

Съдът потвърди глоба за eMAG

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/21/2957412_sudut_potvurdi_globa_za_emag/?ref=rss


Върховният административен съд е потвърдил наложената от Комисията за защита на конкуренцията имуществена санкция на "Данте Интернешънъл" СА в размер на 137 887.44 лв. за нелоялно привличане на клиенти. Това е станало чрез провеждането на рекламна кампания под надслов "Спечели екскурзия до Канарите".

"Данте" е собственик на онлайн магазина eMAG.

Производството пред комисията бе образувано след постъпили сигнал и жалба...

Чакаме новите европейски правила за авторските права

http://www.barometar.net/88387/

Интернет няма граници и в този цифров век всичко става по-достъпно и по-бързо, но трябва да са защитени и правата на творците. Точно тази тема се дискутира в ЕП, за да има правила, които да дадат една обща европейска регулация. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който организира кръгла маса заедно с Научноизследователския институт […]

Манчестър Юнайтед с любопитен жребий в Лига Европа

https://www.actualno.com/football/manchestyr-unajted-s-lubopiten-jrebij-v-liga-evropa-news_607132.html

Манчестър Юнайтед ще спори с испанския Селта на полуфиналите в турнира Лига Европа. Това отреди тегленият днес жребий в Нион. "Червените дяволи”, които са считани за основен фаворит за трофея, ще гостуват в първия мач във Виго и ще домакинстват на реванша. Коя е втората двойка - вижте в Sportlive.bg!

Асад: Над 50% от сирийската система за противовъздушна отбрана е унищожена

https://www.actualno.com/asia/asad-nad-50-ot-sirijskata-sistema-za-protivovyzdushna-otbrana-e-unishtojena-news_607133.html

Президентът на Сирия Башар Асад призна, че над 50% от системата за противовъздушна отбрана на страната е унищожена от вражески удари. „Няма да давам точен брой сега, защото, както знаете, това е военна информация, но мога да ви кажа, че е повече от 50 %", заяви държавният глава

Ина Вълчанова е българският носител на годишната награда на ЕС за литература за литература

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6183274

Ина Вълчанова е българският носител на годишната награда на ЕС за литература
за литератураБългарският автор Ина Вълчанова е сред тазгодишните носители на Наградата на ЕС за литература, съобщиха организаторите, предаде БТА. Всяка година наградата се присъжда на 12 автори от Европа, които получават 5000 евро и възможността за безплатен превод на отличената им творба на друг език. Конкурсът отличи досега девет групи годишни победители.

Георги Гергов за скандала: Във вторник ще говоря на ИБ, а после - пресконференция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6183313

Георги Гергов за скандала: Във вторник ще говоря на ИБ, а после - пресконференция- Г-н Гергов, притеснен ли сте, че отново сте забъркан в скандал? - Нормално, ще го преживеем и това. - Уреждали ли сте среща между Сотир Цацаров и Сашо Дончев в ЦУМ? - Във вторник следобед, ако се налага, ще дам пресконференция. - Все пак имало ли е такава среща при вас? - Във вторник ще има ИБ на БСП,

Във Франция силите за сигурност са в пълна мобилизация заради изборите

http://www.mediapool.bg/vav-frantsiya-silite-za-sigurnost-sa-v-palna-mobilizatsiya-zaradi-izborite-news262932.html

Във Франция е извършена пълна мобилизация на силите за сигурност, вкл. на елитни подразделения, за да се гарантира сигурността на гражданите на предстоящите президентски избори, заяви премиерът Бернар Казньов след снощната стрелба в центъра на Париж, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. "Варварството и малодушието удариха Париж снощи, както наскоро удариха другаде в Европа - в Берлин, Стокхолм, в Лондон", каза той след спешна среща с шефове от службите за сигурност. По думите му "цяла Европа е мишена, защото изповядва ценностите и идеалите на мира". "Правителството е докрай мобилизирано. Не трябва да се допусне нищо да възпрепятства фундаменталния демократичен процес в страната. Наша отговорност е да не се поддадем на страха и заплахата и на манипулацията, които ще бъдат в изгода за врага", се казва в изявление на Казньов, разпространено след срещата. Към 50-те хиляди полицаи и жандармеристи, които ще бдят за сигурността на първия тур от президентските избори в неделя, ще се присъединят и командоси. Допълнително 7000 войници ще патрулират по улиците, а разузнавателните служби работят "в сянка", каза Казньов. Президентският кандидат Еманюел Макрон прикани избирателите да запазят хладнокръвие след вчерашното нападение на булевард "Шан-з-Елизе", при което един полицай бе убит и двама бяха ранени. "Нашите нападатели искат смърт, символизъм, да всеят паника и да смутят демократичния процес", каза той днес пред радио Ер Те Ел. На въпрос дали атаката ще повлияе на гласуването Макрон отговори: "Никой не знае". Макрон обеща в ефир, че ако бъде избран за президент, в срок до няколко седмици ще създаде специално звено, което да координира работата на френските разузнавателни служби срещу "Ислямска държава". Тази радикална групировка пое отговорността за снощното нападение. По адрес на конкурентката си в изборите, крайнодясната Марин льо Пен, Еманюел Макрон каза, че тя "няма да е в състояние да опази нашите граждани", ако влезе в Елисейския дворец. Самата Льо Пен заяви, че Франция трябва незабавно да възстанови паспортните проверки по границите си и да изгони чужденците, които са наблюдавани от разузнавателните служби. Тя подчерта, че ако бъде избрана за президент, веднага ще направи това. "Не можем да си позволим за изгубим тази война. Но за последните десет години лявото и дясното правителство направиха всичко, за да можем да я изгубим", каза Льо Пен в предизборния си щаб. Тя добави, че Франция се нуждае от президент, който "да действа и да ни защити". "Или ние, или те", възкликна пред репортери консервативният кандидат за президент Франсоа Фийон по адрес на борбата с "ислямския тоталитаризъм". По думите му "борбата за свободата и сигурността на французите" трябва да бъде приоритет за следващото управление, като тази борба ще изисква "непоколебима решителност и хладен ум". Фийон подчерта, че "радикалният ислям е предизвикателство за нашите ценности и силата на нашия характер" и добави, че в тази война "няма алтернатива - или ние, или те".

Фийон заяви, че ще запази извънредното положение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6183304

Фийон заяви, че ще запази извънредното положение Кандидатът на френските консерватори за президент Франсоа Фийон заяви, че ще запази извънредното положение след стрелбата по полицаи вчера в Париж, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. "Борбата за свободата на френския народ и неговата сигурност ще бъде моя", заяви Фийон в предизборния си щаб.

405 учени искат да отсяват проектите за центрове за върхови постижения

http://offnews.bg/news/n_1/n_653544.html

405 учени от цял свят са подали заявления за оценители на научните проекти за създаване на центрове за върхови постижения и центрове за компетентност по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР), съобщи пресцентърът на Министерство на образованието и науката. Те са кандидатствали индивидуално в обявения от Министерския съвет централизиран конкурс, чийто срок изтече на 18 април 2017 г. Набраният брой кандидатури е достатъчен за осъществяване в законовия срок на независима международна оценка на всички подадени проектни предложения, твърдят от МОН. Крайният срок за обявяване на печелившите проекти е юни 2017 г. Както OFFNews писа вчера, през втората половина на месец март в МОН е получено писмо от Европейската комисия, в което се изразяват опасения заради сериозното забавяне на процедурите, което може да доведе до загуба на част от финансирането. Основание за него даде и допълнителното забавяне на избора на оценители заради прекратяването на обществената поръчка за избор на фирма. Решението взе служебният кабинет в края на февруари, когато оценяването на кандидатите беше минало и имаше класиране. От МОН твърдят, че причина затова е, че подадените оферти не съответствали на обявените изисквания. След отмяната бе обявен конкурс от Централното координационно звено към Министерски съвет за набиране на международни експерти. По него са кандидатствали и 405-те учени. Италианската фирма, класирана на първо място обаче обжалва спирането на обществената поръчка и преди дни КЗК отмени решението на МОН. Дали то ще обжалва и дали, ако това се случи, Върховният съд ще се произнесе в негова полза, не е ясно. За да няма забавяне, управляващият орган на оперативната програма е започнал първият етап на оценката (за административно съответствие и допустимост) от подадените 44 проекта паралелно с процедурата за избор на оценители, съобщиха от МОН днес. Тази оценка се прави по методика от български оценители, без да се дават точки. Оценката на научната стойност на подадените проекти, която служи за тяхното крайно класиране и се извършва от международните оценители, ще започне в началото на юни 2017 г. Дотогава всичките 405 кандидатури за оценители трябва да бъдат класирани според съответствието им с изискванията на конкурса, да се сформират и обучат оценителните комисии, както и да завърши оценката за административно съответствие и допустимост на проектите. От министерството твърдят, че всички етапи от оценката на подадените проектни предложения и сключването на договорите със спечелилите кандидати трябва да приключат през септември 2017 г. Крайният срок за обявяването на печелившите проекти е юни 2017.

Юнкер и Сорос ще обсъждат обстановката в Унгария

http://offnews.bg/news/n_1/n_653546.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще приеме следващата седмица в Брюксел основателя на фондацията "Отворено общество" Джордж Сорос, съобщиха от институцията, предава БТА. Срещата ще бъде посветена на политическата обстановка в Унгария, уточни говорител на комисията. В Унгария наскоро бе прието законодателство, което се очаква да направи невъзможна работата на Централноевропейския университет, основан от Сорос. Говорителят уточни, че гостът ще бъде приет също от зам.-председателите на ЕК Франс Тимерманс и Юрки Катайнен, както и от еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова. ЕК не посочи дали програмата предвижда разговори и по теми, различни от Унгария.

Президентът Радев се върна в училището си (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_653542.html

Най-добрата инвестиция в бъдещето е инвестицията в образованието. Днес младите хора на България повече от всякога имат нужда от образование с високо качество. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по случай 45-ата годишнина от създаването на Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин'' в Хасково. Държавният глава е сред възпитаниците, завършили с отличие гимназията. Президентът Радев се обърна към всички бивши и настоящи преподаватели в гимназията с признание и благодарност за обичта и всеотдайността им към учениците и училището. „Добрите български традиции в образованието се пазят и развиват чрез преподавателите”, каза още президентът и изтъкна, че техните усилия са положили началото на много успешни проекти и кариери, и уважението на учениците е само малка отплата за този труд. „Природо-математическата гимназия в Хасково или както всички бивши и настоящи ученици с гордост я наричаме „нашата гимназия“, вече доказа, че е възможно специфичният талант на всеки неин възпитаник да се извае така, че да създава „майстори“ в решаването на трудни и нестандартни задачи. Неслучайно, от създаването на училището досега, между 95% и 99% от завършилите всяка година продължават образованието си в университети и колежи у нас и по света”, подчерта Румен Радев. Президентът отбеляза, че на патронния празник на гимназията, се отбелязват и 110 години от рождението на уважавания преподавател на поколения студенти акад. Боян Петканчин, който е един от първите, включили се активно в създаването и развитието на Математическия институт на БАН. „Вярвам, че примерът на акад. Петканчин, как в утвърден раздел от науката се създава оригиналната българска математическа школа, е достоен за подражание и в настоящето. Математическите знания са приложими във всички области на човешката дейност, а усърдните занимания с нея гарантирано водят до успех”, добави държавният глава.

Над 3000 дървета ще бъдат засадени в Западния парк

https://www.24chasa.bg/novini/article/6183265

Над 3000 дървета ще бъдат засадени в Западния паркЗасаждане на над 3000 дървета в Западния парк в столицата организират утре, в Деня на земята, инициативата "Когато станем 100 000 - ще посадим гора" /www.gorata.bg/ в партньорство със Столичната община и с подкрепата на Инициативен комитет "София - зелена столица", съобщават организаторите. Мястото на срещата е в 10.00 ч.

В двете най-големи области в Северна Италия ще има референдуми за автономия

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/04/21/2957402_v_dvete_nai-golemi_oblasti_v_severna_italiia_shte_ima/?ref=rss


Богатите области Ломбардия и Венето в Северна Италия ще проведат референдуми за автономия през октомври, за да си издействат по-голяма независимост от централното правителство, съобщи "Ройтерс".

Резултатите от допитванията в Ломбардия и Венето – областите, в които се намират съответно Милано и Венеция – няма да имат задължителен характер, но е възможно да увеличат подкрепата за "Северна лига", най-голямата партия и в двата региона. Очаква се и да...

Аякс - Олимпик Лион и Селта Виго - Манчестър Юнайтед са полуфиналите в Лига Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_653547.html

Аякс - Олимпик Лион и Селта Виго - Манчестър Юнайтед са полуфиналните двойки в тазгодишното издание на Лига Европа. Това определи тегленият в Нион жребий. Жребият беше пълен - т.е. всеки ще може да играе срещу всеки, а символичен домакин на финала ще бъде победителят от двубоя между холандците и французите. Юнайтед и Селта започнаха сезона в Лига Европа директно от груповата фаза, Аякс се включи в същата фаза, след като отпадна в плейофите на Шампионската лига. Аякс е единственият отбор от четирите, който е печелил турнира. Другите три стигат до тази фаза за първи път в своята история. Първите двубои от полуфиналите ще се играят на 4 май, четвъртък, докато реваншите са седмица по-късно - 11. Финалът в надпреварата е на 24 май на стадион „Френдс Арена“ в Стокхолм, Швеция.

Прокуратурата оспорва и решението на КЕВР за цената на газа

http://www.cross.bg/kevr-priroden-tzenata-1540869.html

/КРОСС/ Върховна административна прокуратура оспорва пред Административен съд София - град решението на Комисията за енергийно и водно регулиране-КЕВР от 31 март, с което считано от 1 април цената на природния газ се повишава с 29,6%. С оспорваното решение на КЕВР са утвърдени цените, по които обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД продава природен газ до крайните снабдители на природен газ и всички клиенти, присъединени към газопреносната мрежа и към мрежа ниско налягане, както и на "Овергаз Мрежи" АД, в качеството му на краен снабдител на природен газ и цени за продажба на природен газ от крайните снабдители на клиенти, присъединени към съответните газоразпределителни мрежи. При проверката на ВАП са разкрити противоречия с материалноправни разпоредби, изискващи спазване на принципа за най-ниски разходи при образуване на цената на природния газ на вход на газопреносните мрежи. Според ВАП са нарушени и основни принципи на ЗЕ - на прозрачността за определяне на цените, за възстановяване на икономически обоснованите разходи на дейността на енергийните предприятия, защото решението не съдържа всички конкретни цифрови величини и начина, чрез които са определени ценовите компоненти и не е ясен начинът на образуването им

Две спални в каубойския ботуш

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6183311

Две спални в каубойския ботушКъде, ако не в САЩ да бъде построена къща с формата на каубойски ботуш? И по-точно в щата Тексас! Тя вече е факт, намира се в град Хънтсвил и за кратко време се превърна в туристическа забележителност. Общата й площ е 66 кв. м, в които са събрани 2 спални, една баня, кухня и дневна. На покрива има приятно пространство за почивка.

Испанско препятствие пред "Юнайтед" по пътя към финала в Лига Европа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6183297

Испанско препятствие пред "Юнайтед" по пътя към финала в Лига Европа"Манчестър Юнайтед", воден от мениджъра Жозе Моуриньо, ще гостува във Виго на "Селта", докато "Аякс" ще приеме "Лион" в първите полуфинални мачове от Лига Европа този сезон. Полуфиналните двойки:  "Аякс" (Хол) - "Лион" (Фр) "Селта" (Исп) - "Манчестър Юнайтед" (Анг) Първите двубои от полуфиналите ще се играят на 4 май, четвъртък,

Бележка с възхвала на „Ислямска държава“ е намерена до тялото на стрелеца от Париж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6183302

Бележка с възхвала на „Ислямска държава“ е намерена до тялото на стрелеца от ПарижНаписана на ръка бележка с възхвала за близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ е била открита в близост до тялото на нападателя, който бе ликвидиран от френските полицаи след стрелбата в сърцето на Париж, при която загина служител на реда, а други двама бяха ранени, предава Франс прес, цитирана от Фокус.

Ясни са номинираните за Награда „Варна“ в образованието

http://www.moreto.net/novini.php?n=349374

Вече са ясни имената на номинираните за тазгодишните Награди „Варна“ в системата на предучилищното и училищното образование, научи Moreto.net. Експертна комисия за присъждане на призовете заседава на 18 април и излъчи носители в девет категории.

Как Фейсбук смята да наднича в мозъците ни?

//dariknews.bg/novini/komentar/kak-fejsbuk-smiata-da-nadnicha-v-mozycite-ni-2018901

В бъдеще Фейсбук иска да пише вместо нас - да формулира постингите и коментарите ни. За тази цел обаче ние ще трябва да му позволим достъпа до нашите мозъци. Ще може ли Фейсбук скоро да чете мислите ни?

Скоро този текст би могъл да бъде съставен само посредством мислите на автора, бе

Пациентски организации определят като нелепи норми за представителност

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pacientski-organizacii-opredeliat-kato-nelepi-normi-za-predstavitelnost-2018900

Пациентски организации за пореден път поискаха възстановяване на националната си представителност, отнета от бившия здравен министър Петър Москов. Липсата на подобна представителност не дава право на организациите да участват в определени комисии, както и в Надзорния съвет на здравната каса. От Фед

Ученичка падна от Езиковата гимназия в Шумен

//dariknews.bg/regioni/shumen/uchenichka-padna-ot-ezikovata-gimnaziia-v-shumen-2018868

Ученичка падна от сградата на Гимназията с преподаване на чужди езици в Шумен. Тя е приета в Шокова зала на болницата в Шумен и се установява състоянието й.

По думи на други ученици момичето е паднало от прозорец на тоалетните на училището. Те разказаха, че били в ча

Консултациите на Радев с партиите в НС - в началото на следващата седмица

//dariknews.bg/novini/bylgariia/konsultaciite-na-radev-s-partiite-v-ns-v-nachaloto-na-sledvashtata-sedmica-2018899

Президентът Румен Радев започва конституционната процедура за консултации с парламентарно представените политически сили в 44-то Народно събрание на 24 април, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В съобщението се припомня, че в съответствие с Конституцият

Депутатът от БСП Александър Симов се сгоди

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6183259

Депутатът от БСП Александър Симов се сгодиДнес депутатът от БСП Александър Симов се сгоди. Симов съобщи хубавата новина със статус в социалните мрежи. Той написа: Днес Юлия Ал-Хаким, най-голямата стихия в моя живот, жената, която ежедневно ми дава сили, кураж, нежност, мъдрост и модни съвети празнува рожден ден. 21 април обаче се превръща вече и в мой личен празник,

В Добрич задържаха издирван в Европа трафикант на наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6183205

В Добрич задържаха издирван в Европа трафикант на наркотициМъж от Добрич, издирван с Европейска заповед за арест от чешките власти, е с мярка "задържане под стража", съобщиха от Окръжния съд. 43-годишният Радослав М. е с постоянен и настоящ адрес в Добрич. Искането за задържането му е издадено на 20 септември миналата година от съд в Чехия. Мъжът е обвинен в извършването на територията на Чехия на трафик

"Манчестър юнайтед" ще играе със "Селта" в Лига Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/21/2957400_manchestur_junaited_shte_igrae_sus_selta_v_liga_evropa/?ref=rss


"Манчестър юнайтед" ще играе със "Селта" в полуфинала в Лига Европа. В другия двубой съперници са "Аякс" и "Лион".

Първите мачове са на 4 май, а реваншите са седмица по-късно. Финалът ще е на 24 май в Стокхолм.

Очаквайте подробности!

Плевнелиев критикува Радев, че се фокусира върху Турция за сметка на Русия

http://www.mediapool.bg/plevneliev-kritikuva-radev-che-se-fokusira-varhu-turtsiya-za-smetka-na-rusiya-news262931.html

Президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017) посочи трите основни грешки на наследника си Румен Радев до момента. Според него това са опитът му да ограничи гласуването зад граница, фокусирането му само върху опитите за намеса във вътрешните ни работи на Турция за сметка на Русия и прекомерната му намеса в работата на служебното правителство. Освен това Росен Плевнелиев коментира, че служебното правителство е допуснало действия, които трябва да се посочат като "неуспешни, като грешки". Той се надява следващият кабинет да има ясна коалиционна формула, която да бъде обяснена ясно на гражданите, "за да няма съмненията за едни формули от миналото като "3-5-8". "Не отива на държавен глава да разделя" Росен Плевнелиев каза, че продължава да желае успех и подкрепя президента Радев, въпреки че в месеците от края на мандата му той не го е търсил за съвет или подкрепа. В същото време посочи първите му грешки "с надеждата, че курсът ще бъде коригиран". Според него най-голямата от тях в тези три месеца е идеята за ограничаване на изборни права на българските граждани. "Това безспорно ще създаде голям проблем на президента и може да прерасне в стратегическа грешка, от която се надявам той да се предпази", коментира Плевнелиев. "Не отива на българския държавен глава по никакъв начин да разделя, той трябва да интегрира. Не отива по никакъв начин на българския държавен глава да ограничава конституционни права на български граждани, където и да са те по света", коментира отново Плевнелиев. По думите му той първо помислил, че може би това е някакво неразбирателство между институциите, но публичното обръщение на държавния глава разсеяло тези слухове. Това е грешка на държавния глава, която се надявам той да коригира, каза Плевнелиев. "Не само Турция се опитва да влияе в България" Плевнелиев коментира, че не само една, а повече държави се опитват да влияят на изборния процес в България. "Преди всичко прожекторите трябва да се насочат към Русия. Русия организира най-мащабната атака срещу сайтовете на българските държавни институции в деня на референдума и местните избори през 2015 година“, заяви той. Според него опити за намеса във вътрешните ни работи има и от страна на Сърбия и на Македония, но не даде подробности какво точно има предвид. Прекомерен натиск върху служебния кабинет Според Плевнелиев президентът Радев е оставил и усещането за постоянен и прекомерен натиск от страна на президентската институция върху служебното правителство, което не бива да бъде така. Президентската институция е силна само тогава, когато гарантира силен баланс в държавата, смята Плевнелиев. Според него служебното правителство е допуснало действия, които трябва да се посочат като неуспешни, като грешки. Той даде като примери случилото се в МРРБ с отменения поради изчезване на документи конкурс за изграждане на тунел на магистрала „Струма“. Плевнелиев го определи като скандал от мащаба на "Батко и братко", който ще има последствия за България. В МОСВ, в Министерството на земеделието, и в много други важни министерства от гледна точка на европейската солидарност не видяхме никакъв прогрес и стъпки напред, смята Плевнелиев. Според него досега всички служебни правителства са успявали, освен с организацията на избори, да служат и много по-ефективно на нацията и да постигнат нещо голямо. За мен е трудно да дам оценка кое е голямото позитивно за нацията нещо, което това служебно правителство до момента е свършило, надявам се това да се промени, коментира Плевнелиев, според когото част от чистките в министерствата и на областни управители са били абсолютно ненужни. Все пак служебното правителство направи избори, те бяха признати от всички политически субекти - в най-важната задача за това правителство сме свидетели на успех, коментира Росен Плевнелиев. На брифинга той представи принципите и целите на учредената от него фондация "Решения за бъдещето", която се фокусира върху "мир, образование и иновации". Фондацията вече е активна и започва да събира дарения. Плевнелиев представи и международната си дейност след края на президентския си мандат - множество пътувания в чужбина - в Израел, САЩ и други държави. Росен Плевнелиев е бил приет за член на Трилатералната комисия.

България кандидатства съвместно с Румъния за седалище на Европейската агенция по лекарствата

http://www.mediapool.bg/bulgaria-kandidatstva-savmestno-s-rumaniya-za-sedalishte-na-evropeiskata-agentsiya-po-lekarstvata-news262930.html

Шансовете на България да стане седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) са малки, затова има идея да кандидатстваме за това заедно с Румъния. Това обяви в петък в парламента служебният премиер Огнян Герджиков. В момента седалището на агенцията се намира във Великобритания, като след Брекзит се търси нов домакин на ЕМА. В момента различни държави кандидатстват за нов пристан както на европейския лекарствен регулатор, така и на други европейски структури. Герджиков информира, че в момента текат преговори между нашата страна и северната ни съседка за общо кандидатстване. „Шансовете ни са малки, но това не означава, че трябва да сме пасивни“, заяви той. До момента за седалище на ЕМА, в която работят около 500 души, са кандидатствали 26 страни от ЕС. Преди ден стана ясно, че Белгия предлага да приеме лекарствената агенция, като сред сериозните конкуренти е кандидатурата на Милано. Белгийското предложение съдържа две възможности за столицата - в Европейския квартал или край летището, както и две места извън Брюксел - в Дигем (Фландрия) и Льовен-ла-ньов (Валония).  

Ето как да го впечатлите и да спечелите вниманието му, според неговата зодия

https://www.actualno.com/curious/eto-kak-da-go-vpechatlite-i-da-spechelite-vnimanieto-mu-spored-negovata-zodija-news_607130.html

Дайте му да разбере колко много държите на него. Понякога всеки има нужда от подкрепа, с която да усети наличието на партньор до себе си. За това се постарайте, за да му направите впечатление, което дълго да разказва на приятелите си. Везни, Водолей и Дева Винаги се стараят д

Герджиков обясни пред НС за уволненията

https://vesti.bg/bulgaria/politika/gerdzhikov-obiasni-pred-ns-za-uvolneniiata-6068213

Служебният премиер отрече да му е бил оказван натиск за рокадите във властта

Президентът: Инвестицията в образованието е инвестиция в бъдещето

http://www.cross.bg/obrazovanieto-prezidentut-radev-1540868.html

/КРОСС/ Най-добрата инвестиция в бъдещето е инвестицията в образованието. Днес младите хора на България повече от всякога имат нужда от образование с високо качество. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по случай 45-ата годишнина от създаването на Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин'' в Хасково. Държавният глава е сред възпитаниците, завършили с отличие гимназията. Президентът Радев се обърна към всички бивши и настоящи преподаватели в гимназията с признание и благодарност за обичта и всеотдайността им към учениците и училището. „Добрите български традиции в образованието се пазят и развиват чрез преподавателите", каза още президентът и изтъкна, че техните усилия са положили началото на много успешни проекти и кариери, и уважението на учениците е само малка отплата за този труд. „Природо-математическата гимназия в Хасково или както всички бивши и настоящи ученици с гордост я наричаме „нашата гимназия", вече доказа, че е възможно специфичният талант на всеки неин възпитаник да се извае така, че да създава „майстори" в решаването на трудни и нестандартни задачи. Неслучайно, от създаването на училището досега, между 95% и 99% от завършилите всяка година продължават образованието си в университети и колежи у нас и по света", подчерта Румен Радев

Мъж от Сушево се простреля в главата с газов пистолет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6183185

Мъж от Сушево се простреля в главата с газов пистолет36-годишен мъж от заветското село Сушево се прострелял в главата със законно притежавания от него газ-сигнален пистолет "Екол", съобщиха от Областната дирекция на МВР в Разград. Сигналът за случилото се е получен около 23.30 часа на 20 април. Пострадалият А.Т. е прегледан от екип на Филиала за спешна медицинска помощ в Кубрат,

Министър Пламен Узунов връчи ключовете за новите коли на СДВР и ОДМВР в Бургас

http://www.cross.bg/komisar-natzionalna-politziya-1540867.html

Церемонията се състоя в Главна дирекция „Национална полиция“. На нея присъстваха директорът на ГД „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски и двамата му заместници – ст. комисар Константин Димитров и ст. комисар Тодор Гребенаров. Министърът на вътрешните работи Пламен Узунов връчи ключовете на общо 42 нови автомобила.  26 от колите за осъществяване на контролна дейност са разпределени за служителите на СДВР. ОДМВР –Бургас  ще попълни своя автопарк с нови 16 коли. Всички автомобили са оборудвани с мобилни камери за пътен контрол – предна и задна, и трета, която следи ставащото в самата кола.

Инвеститорът в "Парадайс тауър" обещава да построи "зелена" лайфстайл сграда

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/21/2957397_investitorut_v_paradais_tauur_obeshtava_da_postroi/?ref=rss


Лайфстайл сграда на световно ниво със "зелена" архитектурна концепция. Така инвеститорът в "Парадайс тауър" - "Магна МК", описва идеята си за изграждането на небостъргача, който трябва да се намира в непосредствена близост до столичния търговски център на бул. "Черни връх".

Преди две седмици Столичният общински съвет разреши строежа на сградата, която трябва да е на 55 етажа и да е висока 220 метра, с което ще е първенец в София по...

Тръмп: Aтаката в Париж ще има огромен ефект на президентските избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6183273

Тръмп: Aтаката в Париж ще има огромен ефект на президентските избориДържавният глава на Съединените американски щати Доналд Тръмп заяви, че смъртоносната атака в Париж, отговорност за която поеха екстремистите от „Ислямска държава“, ще окаже огромен ефект върху вота за президент във Франция, предава Франс прес, цитирана от Фокус. „Още една терористична атака в Париж. Френската нация няма да поеме повече от това.

Wizz празнува 11 години на базата си в София и обявява и генерално спонсорство на Wizz Air Sofia Marathon

http://www.cross.bg/wizz-sofiya-wizz-1540866.html

/КРОСС/ Wizz Air, най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа, и водещ превозвач в България, днес празнува 11тата годишнина на базата си в София. WIZZ получи първия си самолет в София на 21 април 2006 и сега авиокомпанията има седем самолета, включително най-модерните от семейството Airbus A321, базирани в българската столица и над 250 насочени към клиента местни служители. Първият WIZZ полет от София, излетя през септември 2005. Оттогава авиокомпанията стана водещ превозвач в България с близо 7.5 милиона превозени пътници от и до столицата, като непрекъснато разширява мрежата си от нискотарифни линии. Сега Wizz Air предлага от София 33 маршрута до 16 държави, с повече от 2.2 милиона места в продажба през 2017. На пресконференцията по случай забележителното събитие, Йохан Айдхаген, директор маркетинг, обяви, че WIZZ ще бъде генерален спонсор на Wizz Air Sofia Marathon, това значимо състезание ще се проведе за 33 път в историческия център на българската столица, на 15 октомври. Тази новина отново подчертава дългогодишната ангажираност на Wizz Air с движението и активния начин на живот. С Wizz Air Sofia Marathon авиокомпанията става генерален спонсор на седем състезания в градове в Европа, където има развити бази. Всички тези събития са много популярни както сред професионалистите бегачи, така и сред аматьорите, и посетителите на градовете. През 2016 Wizz Air е превозила над 1

Още 40 дни арест за издирван сърбин наркодилър в Швейцария

https://www.24chasa.bg/novini/article/6183277

Още 40 дни арест за издирван сърбин наркодилър в Швейцария
Окръжният съд в Кюстендил постанови още 40 дни арест за издирван от Швейцария наркодилър. На ГКПП "Гюешево" на 7 март, около 18,30 ч, бе задържан Наим Салихи, сръбски гражданин от албански произход. Той е бил обявен за международно издирване от швейцарските власти с бюлетин "А" на Бюро СИРЕНЕ - Швейцария. Имал присъда от 10 г.

Ще отпаднат ли част от мерките за защита на децата в медиите?

http://offnews.bg/news/n_1/n_653510.html

Съветът за електронни медии (СЕМ) предлага за отпаднат ключови мерки за защита на децата при участие в тв предавания и репортажи, алармира Националната мрежа за децата (НМД). Регулаторът е публикувал за обществено обсъждане проект за редакция на т.нар. "Критерии за оценка на съдържанието, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата". Тези критерии спомагат да се прецени има ли нарушение на Закона за радиото и телевизията при показване на деца на екрана. Предложенията на регулатора учудващо свалят част oт предвидените дoсега ограничения , защитаващи подрастващите от намеса в личното им пространство. Мотивът на съвета е променената медийна среда, която налага актуализация на приетите през 2011 г. защитни мерки. Предлага се да отпадне ключовото изискване за неразгласяване на  данни за детето без писмено съгласие на неговите родители или законни представители, или без писмено становище на органа за закрила  (при предприети мерки за закрила) и без собственото съгласие на детето в случаите, в които то е навършило 14 години. Това, посочват от НМД, създава съществени рискове за поява на случаи на нарушаване на личния живот и достойноство на деца, участници в предавания. СЕМ предлага и друга промяна със съществен ефект - медиите да могат да показват деца жертви на насилие или семейни проблеми, ако за това има информационен повод или обществен натиск и лицата на участниците са показани с филтри. Досега критериите гарантираха неприкосновеността на личния живот на децата дори в тези случаи. Друг е въпросът доколко това се спазва от медиите. СЕМ предлага и леко либерализиране на забраната от 21 ч до 6 ч да се излъчват неподходящи за деца програми, както и промяна в текста, недопускащ представянето на хазартни игри като подходящо средство за лесно придобиване на пари. OFFNews потърси председателя на СЕМ Мария Стоянова с въпроси за мотивите зад тези предложения. Според нея идеята е да се включат родителите по-активно в отговорността по закрилата на децата. Част от отпадащите текстове пък съвпадали с такива от Закона за закрила на детето и нямало смисъл да се дублират.  Интервю с нея - четете по-долу. От гледна точка на обществената значимост големите проблеми с участие на деца в медиите са поне три. Първият е навлизането в личното им пространство чрез репортажи/предавания, които могат да повлияят негативно на здравето, психиката и социалния им живот. Другите два засягат рекламата. Знае се, че децата до определена възраст приемат безкритично видяното на екрана. Говорейки за здравословна и етична медийна среда, е логично да се повдигне въпросът редно ли е да има таргетирана към деца реклама (напр. на играчки, захарни изделия и пр.) . По тази тема изниква и подвъпросът доколко е редно деца да участват в реклами на играчки и вредни храни (кренвирши, газирани напитки, ненатурани сокове и пр.), правейки ги още по-привлекателни за малките зрители. Тези актуални за много деца и родители проблеми са само частично засегнати в критериите, описани по-горе, вероятно защото битката за търговската реклама би била тежка. Което не означава, че не бива да се повежда. А още по-малко означава, че трябва да отпада вече отвоюваното задължение на медиите да пазят личното пространство на най-малките. Председателят на СЕМ Мария Стоянова:  Премахнахме текстове, които се припокриват със Закона за закрила на детето - Г-жо Стоянова, като мотив за промените посочвате променена медийна среда от 2011 г. досега. Кои промени в медийната среда налагат предложеното отпадане на някои защити на децата в Критериите? - Има ли съмнение по въпроса, че медийната среда не е статична и че тя е различна от 2011 насам?! Съветът за електронни медии работи много интензивно през последната една година за актуализиране на Критериите за защита на децата от вредно медийно съдържание. Водени сме от целта и родителите да бъдат обхванати в отговорността по защитата на децата, което е европейска практика и не си преписваме авторство по нея. Въз основа на изследвания, правени в Групата на европейските регулатори /ЕРГА/, които са поместени на нашия сайт, започнахме активен диалог с АБРО. Успяхме да постигнем единомислие по необходимостта от саморегулация на българските медии, така че те помежду си да уеднаквят обозначаването на съдържание за разлчни възрастови групи. Така ще бъде много по-ясно за родителите, кога децата им не е подходящо да бъдат пред екрана. Това е крачка напред в правилната посока. СЕМ обаче няма да се облекчи по този начин, защото нашата отговорност за стриктно спазване на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията остават. Всъщност, единственото ново в критериите, чието обществено обсъждане приключва в понеделник, е именно във въвеждането на точки с възрастово означение. - Защо се предлага да отпаднат т. 1-3 от раздел II, засягащи изискването за спазване на правото на личен живот на детето, за неразгласяване на данни за детето без писмено съгласие на неговите родители или законни представители, или без писмено становище на органа за закрила при предприети мерки за закрила и без собственото съгласие на детето в случаите, в които то е навършило 14 години? - Очевидно става въпрос за недоразумение. Въпросните текстове са норми на Закона за закрила на детето и е невярно твърдението, че СЕМ може да ги отмени. Тези разпоредби в Критериите отпадат именно поради тази причина. Критериите са акт на Съвета за електронни медии, с който се разняснява на телевизиите, какво съдържание е неподходящо. Затова не смятаме, че преписването и включването на законови разпоредби като част от тях е целесъобразно. - Защо се предлага промяна в т. 37, която отменя задължението на доставчиците на медийни услуги за гарантиране на неприкосновеността на личния живот на деца, които са жертви на насилие или на семейни проблеми, като въвежда условие за допустимост на показване на деца, които са преживели насилие или са жертва на злоупотреба, стига събитието да представлява информационен повод и да е от съществен обществен интерес и децата да са показвани с филтри със замъгляване? - Ако точка 37 е прочетена правилно, то тогава е видно, че в нея се държи категорично сметка за личната неприкосновеност на детето. Не случайно там е записано "трябва да зачитат правото на личен живот и неприкосновеността на самоличността на децата при отразяването на съответното събитие". Децата могат да бъдат показани с цел информиране на обществеността и превенция, като лицата им трябва да бъдат неразпознаваеми. Това е допустимо само по изключение и е ограничаващо подхода на телевизиите.  В крайна сметка Критериите са акт, който подлежи на развитие. Не смятаме, че със създаването и приемането им през 2011 те не трябва повече да се преосмислят и преразглеждат. Във всичките си действия по тях, включително и с публичното оповестяване на проекта за промени, се цели единствено и само приемане на по-ясни правила за медиите.

Герджиков обясни за кадровите промени, надява се да се оценят позитивно

http://www.moreto.net/novini.php?n=349375

Служебният премиер Огнян Герджиков каза, че се надява, че немалка част от кадровите промени, направени от служебния кабинет, ще бъдат оценени позитивно от новото правителство. В администрацията на МС не съм извършил нито едно уволнение, нито една смяна, каза Герджиков по време на изслушването в парламента.

Затварят ул. "Константин Величков" в Бургас заради ремонт

http://www.cross.bg/konstantin-velichkov-ti-1540865.html

/КРОСС/ Заради извършването на аварийни ремонти на ВиК мрежата ул. "Константин Величков" в Бургас, в участъка от ул. "Велико Търново" до ул. "24-ти пехотен Черноморски полк", ще бъде затворена за движение в периода от 08.30 ч. на 24 април, понеделник, до 17.30ч. на 5 май. Движението на превозни средства ще се извършва съгласно временна организация на движение. За времето на ремонта маршрутът на автобусна линия №11 ще бъде променен. Автобусите ще се движат по ул. "24-ти пехотен Черноморски полк", ул."Адам Мицкевич", бул."Демокрация" . По маршрута временно се закриват автобусни спирки "Константин Величков" и "Сан Стефано". За улеснение на гражданите се разкрива нова автобусна спирка на ул. "24-ти пехотен Черноморски полк" - преди кръстовището с ул. "Константин Величков".

Руснаци, украинци и турци получават най-често българско гражданство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6183266

Руснаци, украинци и турци получават най-често българско гражданствоПрез 2015 г. България е предоставила гражданство на 1275 души, от които 99 на сто не са произхождали от друга държава от ЕС. Това показват данни на Евростат, представени днес от Европейската комисия. Основният дял сред новите български граждани държат украинците (17.6 на сто), руснаците (16.8 на сто) и турците (14 процента).

Бургас харесва младите обединява млади предприемачи

http://www.cross.bg/byrgas-mladi-mladite-1540864.html

/КРОСС/ На 26 април /сряда/ от 11:00 до 17:00 часа в кафето на Експо център "Флора Бургас" ще се проведе Co-working Wednesday с участието на млади предприемачи. Събитието е част от кампанията на кмета Димитър Николов - "Бургас харесва младите". Организатори на инициативата са Община Бургас и Start it Smart Burgas. Работният форум е естествено продължение на състояла се на 19 април в Младежки културен център среща на млади бургазлии, стремящи се да станат част от "новото поколение предприемачи". Амбицията на Община Бургас и Start it Smart Burgas е тази и следващите Co-working срещи да мотивират и насърчат предприемаческото мислене на младите хора, за да се създаде устойчива бизнес среда в нашия град.  

В Копривщица ще се строи, но само възрожденски къщи

http://offnews.bg/news/n_1/n_653543.html

Само сгради до два етажа, които се вписват в архитектурния облик на Копривщица, ще могат да се строят във възрожденския град.  Изискването е част от новия устройствен план на Копривщица, който не предвижда забрана за строителство, каза кметът Генчо Герданов пред бТВ. Проектът бе представен днес, окончателното му гласуване ще е след седмица. Скандал избухна в Копривщица след опита на Общинския съвет да премахне статута на града на архитектурно-исторически резерват, което решение бе отменено след силен обществен натиск. 

Башар Асад: Над 50 % от сирийската система за противовъздушна отбрана е унищожена

http://www.cross.bg/zashtoto-asad-raketi-1540863.html

В интервю за информационната агенция Sputnik президентът на Сирия Башар Асад призна, че над 50 % от системата за противовъздушна отбрана на страната е унищожена от вражески удари. „Няма да давам точен брой сега, защото, както знаете, това е военна информация, но мога да ви кажа, че е повече от 50 %", заяви държавният глава на близкоизточната република, предаде "Фокус". Асад обясни неспособността на системите да свалят американските ракети „Томахоук" при атаката от 7 април като "технически сложно". "Технически, това е сложно, защото ракетата трябва да види целта си, и за да стане това, имате нужда от радар, който да вижда всеки ъгъл на страната, което е невъзможно, защото говорим за терен и топография, а както знаете, крилатите ракети използват терена, за да се скрият от радара", каза Асад.Сирийският президент допълни, че втората причина, поради която противовъздушната система не е успяла да свали американските ракети, са пораженията, нанесени от атаките, извършени срещу нея.

Прокуратурата оспори пред съда поскъпването на природния газ с 30%

http://offnews.bg/news/n_1/n_653540.html

Върховна административна прокуратура протестира пред Административния съд в София решението на енергийния регулатор за увеличаване на цената на природния газ с близо 30%.  С протестираното решение на КЕВР са утвърдени цените, по които обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД продава природен газ: до крайните снабдители на природен газ и всички клиенти, присъединени към газопреносната мрежа и към мрежа ниско налягане; на „Овергаз Мрежи“ АД, в качеството му на краен снабдител на природен газ и цени за продажба на природен газ от крайните снабдители на клиенти, присъединени към съответните газоразпределителни мрежи. През второто тримесечие на 2017 г. клиентите на "Булгаргаз" ЕАД ще плащат съответно по 370.98 или по 363,26 лева за 1000 куб. метра без акциз, ДДС и такса за пренос (19,73 лева за 1000 куб. м.). През първото тримесечие цената на суровината беше 280,21 лева за 1000 куб. метра. Считано от 1 април 2017 г. се въвежда и промяна в цената, по която се продава природен газ на „Овергаз Мрежи“ АД в размер на 381.78 лв./1000 nm3 (без акциз и ДДС), вкл. по 18.52 лв./1000 nm3. поради предизвиканите допълнителни разходи. ВАП е на мнение, че има съществени нарушения, тъй като при произнасянето на КЕВР не са отчитани обстоятелства, чието изясняване е дължимо по закон и е счетено за необходимо от самия орган. Решението е по повод подаденото от „Булгаргаз” ЕАД заявление за утвърждаване на цени за второто тримесечие на 2017 г. Според ВАП са нарушени и основни принципи на Закона за енергетиката - на прозрачността за определяне на цените, за възстановяване на икономически обоснованите разходи на дейността на енергийните предприятия, защото решението не съдържа всички конкретни цифрови величини и начина, чрез които са определени ценовите компоненти и не е ясен начинът на образуването им. На 11 април 2017 г. ВАП протестира и решението на КЕВР за цената на водата в столицата.  Продължава проверката на Върховна административна прокуратура и по повод решението на КЕВР за цената на топлинната енергия.

КЗП: Възможно е да има следвеликденски залежали промоции

http://econ.bg/Новини/КЗП-Възможно-е-да-има-следвеликденски-залежали-промоции_l.a_i.741459_at.1.html

Възможно е да има следвеликденски залежали промоции. Например, игри и томболи с изтекъл срок или комплекти от стоки, които се продават уж на по-ниска...

Изключеният депутат: Имах „зелена светлина“ от ДПС за преференциална кампания

http://offnews.bg/news/n_1/n_653527.html

Изключеният от парламентарната група на ДПС депутат Ангел Исаев опроверга ръководството на Движението, като обяви, че е имал "зелена светлина" от него да води преференциална кампания. Исаев бе изгонен още в първия парламентарен ден с мотива, че не се е подчинил на искането да се откаже от мястото си в НС, защото бил избран "случайно", на принципа 15/15. Преференциалният вот за Исаев пренареди листата в Бургас и изхвърли от 44-то Народно събрание дългогодишният депутат Дурхан Мустафа. „ Тя, работата беше много отдавна. Знаеше се, че в Бургас се играе преференциално. Даже и председателят на партията го знаеше, но не взеха нещата по-сериозно. Аз имах "зелена светлина" от централата да играя с преференции. Думите бяха: „По-добре преференции, отколкото загубени гласове “, коментира Исаев. Той не разбира защо е изключен от парламентарната група и не е сигурен дали още е член на партията. В ДПС е от 17 – 18 г. Тръгнал от младежките ù структури, бил е кмет от нейната листа (на с. Рудник, сега квартал на Бургас – б.а.), а последно – общински председател за Бургас. Твърди, че няма да напуска ДПС по свое желание. На местните избори през 2015 г. принцип на Движението бил да не се прави преференциална кампания. Той бил втори в листата, но не влязъл в общинския съвет - изместил го преференциално избрания Йордан Козарев. „ Бях много разочарован, написах докладна до централата на ДПС – никакъв отговор. Поставете се на мое място – един път съм пренебрегван вече “, казва Исаев. Той е категоричен, че преференциите за него са реални, въпреки че номерът на ДПС в бюлетината, съвпада с този на неговото място в листата – 9. Той отрича избирането му е да е плод на случайност или грешка. "Защо в селото на   Дурхан Мустафа аз нямам една преференция? Как всичките гласуваха 9/2? 300 – 400 гласа? Там нямаше ли един случаен? Един да гласува за мене с 9/9? “, пита Исаев. Той посочва още, че Мустафа, който очевидно ще стане депутат  след напускането на НС на водача на листата в Бургас Камен Костадинов , е подвел много хора. Определя го като човек, който не е желан от нито една структура на партията, а на следващите местни избори това щяло да си приличи. Потърсихме Мустафа за коментар, но не го открихме на мобилния му телефон.

Регулаторът сваля медийната защита на децата, преживели насилие

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/04/21/2957345_regulatorut_svalia_mediinata_zashtita_na_decata/?ref=rss


Отпадане на изискването за спазване на правото на личен живот на детето, за неразгласяване на данни за него без писмено съгласие на неговите родители и без собственото съгласие на детето, ако е навършило 14 години.

Това е една от промените в предложения от Съвета за електронни медии (СЕМ) Проект за изменение на критериите за защита на децата. Той е публикуван за обществено обсъждане до 24 април, до когато "заинтересованите лица могат да представят своите писмени...

Асад: Над 50 % от сирийската система за противовъздушна отбрана е унищожена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6183257

Асад: Над 50 % от сирийската система за противовъздушна отбрана е унищожена

Над 50 % от системата за противовъздушна отбрана на страната е унищожена от вражески удари, призна Башар Асад в интервю за информационната агенция Sputnik, предава Фокус. „Няма да давам точен брой сега, защото, както знаете, това е военна информация, но мога да ви кажа, че е повече от 50 %", заяви държавният глава на близкоизточната република.

Кръгла маса в Бургас с участието на министър Балтова и министър Денков

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/51UYUxbCnvc/

Министърът на туризма Стела Балтова и министърът на образованието и науката проф. Николай Денков ще участват в кръгла маса на тема „Образованието и реализацията на специалистите в сферата на туризма“. Дискусията се организира от Министерството на туризма с любезното домакинство на Община Бургас. Събитието ще се проведе на 24 април (понеделник) от 11:00 ч. в Културен център „Морско казино“, гр. Бургас.

В кръглата маса ще вземат участие кметът на Община Бургас Димитър Николов, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, представители на висши учебни заведения, които подготвят специалисти за туризма

Няма чистка в държавната администрация, категоричен е Герджиков

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/niama-chistka-v-dyrjavnata-administraciia-kategorichen-e-gerdjikov-237978/

ГЕРБ: Колкото по-рано това правителство прекрати правомощията си, толкова по-бързо ще се върнем към европейския си път, от който се отклонихме

Плевнелиев посочи грешките на президента Радев и правителството

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/21/2957386_plevneliev_posochi_greshkite_na_prezidenta_radev_i/?ref=rss


Президентът на България между 2012 и 2017 г. Росен Плевнелиев вижда грешки както в управлението на служебното правителство, така и в действията на назначилия го действащ държавен глава Румен Радев.

Пред журналисти Плевнелиев коментира, че не отива на един държавен глава да разделя, а да интегрира и изрази надежда, че курсът ще бъде коригиран., предаде БТА.

Според Плевнелиев президентът Радев е оставил усещането за постоянен и прекомерен натиск върху...

По Великден БАБХ конфискувала над 1100 кг храни

https://www.actualno.com/society/po-velikden-babh-konfiskuvala-nad-1100-kg-hrani-news_607124.html

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) конфискува над 1100 килограма храни по време на Великденските проверки, в това число близо 980 килограма храни от животински произход - агнешко месо, агнешки глави, субпродукти и млечни продукти, които са били без здравна и и

Нинова не пуснала Деница Златева да остане и в кабинета на Борисов

http://www.mediapool.bg/ninova-ne-pusnala-denitsa-zlateva-da-ostane-i-v-kabineta-na-borisov-news262929.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи от парламентарната трибуна, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов й се обадил да поиска вицепремиерът в служебния кабинет Деница Златева да остане на поста си и да продължи да отговаря за европредседателството. Нинова обаче отговорила отрицателно. Нинова призна, че Златева е кадър на БСП и по думите й това е единственото участие на социалистите в служебното правителство. "Получих обаждане от Бойко Борисов, който ми предложи вицепремиерът Деница Златева да остане в кабинета на ГЕРБ. БСП има участие в служебния кабинет, казва се Деница Златева и затова носим отговорност. Вицепремиер и министър по европредседателството. И днес пред вас заявявам, че качествата на човека, който участва в името на БСП в кабинета са оценени високо", заяви Нинова в петък по време на парламентарното изслушване на служебния премиер Огнян Герджиков за извършените от него кадрови промени. Нинова заяви, че няма да допусне никога договорки и задкулисие извън общественото внимание и затова е отказала на Борисов Деница Златева да остане вицепремиер и в кабинета на ГЕРБ. "Не можем да правим никакви колаборации с управляващо мнозинство, с което нямаме допирни точки по програми. Винаги може да разчитате на нашето разбиране и гласове, когато решаваме важни въпроси", декларира Нинова. По информация на Mediapool самата Деница Златева, която бе международен секретар на БСП, няма желание да остане и в следващото правителство, тъй като ангажиментът й ще бъде до края на европредседателството догодина, а намеренията й са да се присъедини към екипа на президента Румен Радев. Нинова използва случая да благодари на премиера Огнян Герджиков, че е бил коректен и че е уточнил, че не са разговаряли по никакви теми и председателката на БСП не се е месила в работата на правителството. "Аз не съм Бойко Борисов и нито с есемеси, нито със срещи с вас, нито с обаждане към вас, никога не бих си позволила намеса в работата ви", декларира тя. Малко преди това Герджиков каза, че е имал разговори с Борисов, което според него е нормално. В понеделник двамата планират да обсъдят с експерти позицията на България по преговорите между "Газпром" и ЕК.

Килим от лалета и теменужки радва варненци в Морската градина

http://www.moreto.net/novini.php?n=349373

Истински цветен килим от лалета и теменужки радва от дни варненци в Морската градина. Композицията от червени и жълти лалета, сини, жълти и оранжеви теменужки предизвиква възхищението на минувачите дори и в студените дни, видя репортер на Moreto.

ПСВ – Аякс на живо в неделя по Mtel Sport 2

http://www.cross.bg/sport-chasa-mtel-1540862.html

/КРОСС/ Ще се реши ли битката в Ередивизи и кой ще спечели първия голям турнир на клей за този сезон - това са въпросите, на които феновете на спорта ще намерят отговор през уикенда, гледайки спортните канали на Мтел. След като се доближи само на точка от лидера Фейенорд, Аякс ще се изправи срещу най-сериозното си препятствие до края на първенството в Холандия - дербито с шампионите от ПСВ. Всякакъв резултат, различен от победа, почти със сигурност ще сложи край на шампионските амбиции на гостите от Амстердам. Сблъсъкът е в неделя от 17:45 часа по Mtel Sport 2, а живото студио започва 20 минути по-рано. Същия ден по Mtel Sport 2, но от 15:30 часа, Фейенорд гостува на петия в таблицата Витес, като за селекцията на Джовани ван Бронкхорст трите точки са задължителни, ако иска да удържи финалния щурм на Аякс. Ден по-рано отново Mtel Sport 2 ще следи в реално време мача между АЗ Алкмаар и Твенте, които в момента са шести и седми в класирането на Ередивизи. През уикенда Mtel Sport 1 ще предава пряко решителните мачове от тенис турнира от сериите ATP 1000 в Монте Карло. В събота са двата полуфинала, като първият започва в 14:00, а вторият в 16:30 часа. Мачът за титлата е в неделя от 15:30 часа. И този уикенд феновете на моторните спортове ще станат свидетели на 3 различни надпревари. В събота от 20:30 часа е квалификацията в MotoGP за Голямата награда на Америка, а в неделя от 19:00 часа е състезанието, като и двата старта ще вървят пряко по Mtel Sport 1

КРИБ: Партиите да не изпадат в популизъм

http://clubz.bg/53077-krib_partiite_da_ne_izpadat_v_populizym

Сашо Дончев е член на експертния съвет за КТБ, излъчен от работодатели и синдикати. Снимка БГНЕС

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) призова политическите сили да не изпадат в популизъм.

Тя разпространи декларация по повод изявлениията на различни партии за задочния конфликт между председателя на БСК Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров

Ето и целия текст на декларацията:

"Във връзка с разпространени в медиите изявления на политически партии по повод задочния конфликт между председателя на БСК Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България призовава политическите сили в страната да не изпадат в популизъм и да не експлоатират темата в полза на тяснопартийните си интереси.

Като национално представителна работодателска организация, КРИБ възразява срещу свеждането на обществения дебат по важни институционални теми до неформални разговори „на маса” и разпространяване на записи в интернет. Изразяваме дълбокото си убеждение, че отношенията между представителите на бизнеса и институциите следва да се градят на основата на пряк, открит и прозрачен диалог, в който нямат място политически и медийни посредници.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България винаги е защитавала позицията, че стабилността и върховенството на Закона са задължителните условия за добър бизнес-климат и съхраняване на тенденцията за икономически подем в страната. Вярваме, че както всички членове на КРИБ, така и представителите на  институциите и партиите ще се придържат към отговорно поведение, изключващо създаването на изкуствено напрежение между бизнеса и институциите.

Ние имаме нужда от стабилност и предсказуемост в тези отношения.

УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА КРИБ“

"Реал" срещу "Атлетико" на полуфиналите в Шампионската лига

http://www.cross.bg/polyfinalite-dryg-atletiko-1540861.html

/КРОСС/ Вече са ясни полуфиналните двойки на най-силния европейски клубен футболен турнир - Шампионската лига. След като в последните три сезона - два пъти играха един срещу друг на финал, сега мадридските „Реал" - „Атлетико" ще се изправят един срещу друг на полуфиналите. Това отреди тегленият днес жребий, като „Кралския клуб" ще бъде домакин в първата среща, а реваншът е на стадиона на „Атлетико" - „Висенте Калдерон". В другата двойка „Монако" ще се изправи срещу „Ювентус", като първият мач е в Княжеството.Първите срещи са на 2 и 3 май, а реваншите седмица по-късно. Тази година финалът на надпреварата ще е на стадион „Милениум" в Кардиф на 3 юни. Във втория по сила континентален турнир жребият отреди на полуфиналите да се изправят "Аякс" срещу "Лион" и "Селта" срещу "Манчестър Юнайтед". Първите срещи са на 4 и 11 май. Финалът е на 24 май в Стокхолм.

"Реал" срещу "Атлетико" на полуфиналите в Шампионската лига

http://www.cross.bg/dryg-atletiko-shampionskata-1540861.html

/КРОСС/ Вече са ясни полуфиналните двойки на най-силния европейски клубен футболен турнир - Шампионската лига. След като в последните три сезона - два пъти играха един срещу друг на финал, сега мадридските „Реал" - „Атлетико" ще се изправят един срещу друг на полуфиналите. Това отреди тегленият днес жребий, като „Кралския клуб" ще бъде домакин в първата среща, а реваншът е на стадиона на „Атлетико" - „Висенте Калдерон". В другата двойка „Монако" ще се изправи срещу „Ювентус", като първият мач е в Княжеството.Първите срещи са на 2 и 3 май, а реваншите седмица по-късно. Тази година финалът на турнира ще е на стадион „Милениум" в Кардиф на 3 юни.

Американски върховен съдия се срещна в Бургас с магистрати

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/g3Bx0Tt7TlU/

Съдии и прокурори от района на Апелативен съд – Бургас заедно с адвокати от Адвокатската  колегия в града се срещнаха с Ричард Гейбриъл, съдия от Върховния съд на щата Колорадо/САЩ/. Домакин на срещата беше Апелативен съд – Бургас.

Съдия Гейбръл изнесе лекция пред бургаските магистрати на тема „Как се управлява един съд?“ и говори за съдийското самоуправление в Америка. В последвалата дискусия бяха засегнати и въпроси за атестирането на съдиите, професионалното развитие на магистратите, отношенията между адвокатурата и съдийството и електронното правосъдие. Съдия Гейбръл изрази надежда срещите с българските магистрати да положат основите на едно бъдещо успешно сътрудничество.

От 2008 г. до 2015 г. Ричард Гейбриъл е бил съдия в Апелативния съд на Колорадо. От 2015 г. е назначен във Върховния съд на американския щат. Гейбриъл е с богат опит в областта на търговското право и интелектуалната собственост.Заема ръководни длъжности в различни организации на юристи, чиято цел е да подпомагат професионалната юридическа общност чрез различни обучителни програми, менторство и др.

 

Малина Крумова ще участва в официалното въвеждане в движение на първите трамваи, дарени по Българо-швейцарската програма за сътрудничество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6183252

Малина Крумова ще участва в официалното въвеждане в движение на първите трамваи, дарени по Българо-швейцарската програма за сътрудничествоЗаместник министър-председателят по европейските фондове Малина Крумова, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и посланикът на Швейцария в България Денис Кнобел ще участват в официалното въвеждане в движение на първите трамваи, дарени по линия на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Символична разходка от пл.

Подписка в Дупница, с искане за достъп до градската градина на майки с колички и хора с увреждания

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/podpiska-v-dupnica-s-iskane-za-dostyp-do-gradskata-gradina-na-majki-s-kolichki-i-hora-s-uvrezhdaniia-2018888

Да бъде осигурен достъп до градската градина за майки с колички и хора в неравностойно положение. Предложението и подписката са инициирани от Петьо Кюркчийски.
Достъпа до градската градина в Дупница за майки с колички е ограничен, въпреки че има няколко подстъпа, защото те с

Бизнесът: Безпрецедендно е предлагането на промени в КТ, без да са обсъдени!

//dariknews.bg/novini/biznes/biznesyt-bezprecedendno-e-predlaganeto-na-promeni-v-kt-bez-da-sa-obsydeni-2018887

Процедурата за обсъждане на предложения за промени в трудовите и свързаните с тях отношения е грубо нарушена от омбудсмана Мая Манолова и КНСБ. Това посочват в своя позиция работодателските органицации КРИБ и АИКБ. На 20 април предложения за промени в трудовото законодателство внесоха в деловодсттв

Общински съвет Болярово заседава

//dariknews.bg/regioni/sliven/obshtinski-syvet-boliarovo-zasedava-2018890

Общински съвет - Болярово проведе двадесет и третото си заседание. На него общинските съветници разгледаха, обсъдиха и приеха двадесет и шест докладни записки. Сред тях бяха отчетите за работата през периода ноември 2015 г. - 31 декември 2016 година на кметовете на кметствата на селата: Шарково, Го

Деца научиха повече за озоновия слой на Земята

//dariknews.bg/regioni/vraca/deca-nauchiha-poveche-za-ozonoviia-sloj-na-zemiata-2018893

Днес експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца бяха на гости на ученици в Роман. Поводът бе Световният ден на Земята, който се отбелязва на 22 април. Ученици от І и ІІ клас на НУ „Петко Р. Славейков“ бяха запознати с природното богатство на родния край и необходимостта

ОДМВР - Русе първи на Зонално първенство по полицейска лична защита

//dariknews.bg/regioni/ruse/odmvr-ruse-pyrvi-na-zonalno-pyrvenstvo-po-policejska-lichna-zashtita-2018895

На 20 и 21 април 2017 г. в гр. Габрово се проведе Зонално първенство по полицейска лична защита за служители на МВР. Проявата е част от Спортния календар за 2017 г. на „Спортна асоциация” – МВР. В състезанието участваха представители от спортните клубове на ОДМВР - Плевен, ОДМВР - Ловеч, ОДМВР - Ве

Мъж получи 5 години затвор за причиняване на смърт чрез катастрофа

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/myzh-poluchi-5-godini-zatvor-za-prichiniavane-na-smyrt-chrez-katastrofa-2018894

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия Стоян Димчев за виновен в това, че преди година в Първомай, при управление на лек автомобил „Рено“, модел „Меган“, е нарушил правилата за движение по пътищата, при което по непредпазливост е причинил смъртта на Елена К. Мъжът е избягал от местопроизшествието,

Удължават срока за създаване на Фейсбук група за Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/udylzhavat-sroka-za-syzdavane-na-fejsbuk-grupa-za-sliven-2018896

Срокът за конкура за създаването на Фейсбук група за Сливен се удължава до края на месец май. Това реши Комисията за избор на име, лого и слоган на групата. Председател на Комисията е зам.-кметът по хуманитарни дейности Пепа Чиликова, членове – Милена Чолакова – директор на Дирекция „Образование, к

Ранената при нападението в Париж туристка е германка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6183214

Ранената при нападението в Париж туристка е германка

При стрелбата в сърцето на френската столица от четвъртък вечер е пострадала гражданка на Германия. Това потвърди говорител на Министерството на външните работи на ФРГ, съобщава изданието "Щерн", цитирано от Фокус. Състоянието на жената, възрастта и самоличността на която към момента не се уточняват, е стабилно.

Руски депутати опитаха да погребат Ленин

http://offnews.bg/news/n_1/n_653534.html

Депутати внесоха в руската Държавна дума законопроект, предвижващ законов механизъм за погребването на Владимир Ленин и по-малко от ден по-късно се отказаха от предложението.  Съветският лидер се съхранява балсамиран в мавзолей на Червения площад от смъртта му през 1924 г., но в четвъртък четирима депутати от управляващата партия "Единна Русия" и трима от прокремълската Либерално-демократическа партия на Русия внесоха предложение за законови промени, с които той да бъде погребан. Съгласно предложениете поправките в закона за погребенията ще бъде създадена междуведомствена комисия, която да се занимава с погребването на исторически личност, обяснява пред RT един от инициаторите Владимир Сисоев.  Предлагащите погребението народни представители се позовават на проучване, според което над половината руснаци искат Ленин да бъде погребан. По-късно трима от представителите на "Единна Русия" оттеглиха подписите си от законопроекта, а след това и самата подписка бе оттеглена. От руската православна църква все пак заявиха, че ако се стигне до погребението, духовните лица могат да откажат то да стане  по православните правила. 

Борисов поискал Деница Златева да остане министър

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/21/2957384_borisov_poiskal_denica_zlateva_da_ostane_ministur/?ref=rss


Получих обаждане от Бойко Борисов, който ми предложи вицепремиерът Деница Златева да остане в кабинета на ГЕРБ, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на края на дебатите при изслушването на служебният премиер Огнян Герджиков.

"БСП има участие в служебния кабинет, казва се Деница Златева и затова носим отговорност. Вицепремиер и министър по европредседателството, затова носим отговорности и днес пред вас заявявам, че качествата на човека, който участва в името на БСП в...

Уранът във водата на Велинград е в пъти над нормата

https://www.actualno.com/pazardjik/uranyt-vyv-vodata-na-velingrad-e-v-pyti-nad-normata-news_607118.html

Между 1,5 и 2 пъти над нормата – толкова е количеството уран, открито в няколко водоизточника, които снабдяват Велинград с вода. Нормата е 0,03 милиграма на литър - съгласно Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Това съобщи д-р Румен Атанасо

Креативните мъже, дори и грозни, изглеждат по-атрактивни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6183193

Креативните мъже, дори и грозни, изглеждат по-атрактивниКреативните мъже, дори и когато са грозни, изглеждат по-атрактивни в очите на дамите, установи проучване, цитирано от Франс прес и БТА. Според автора на изследването Кристофър Уоткинс от шотландския университет "Албърти" творчески настроените представители на силния пол с грозновати физиономии предизвикват същото привличане като красавците,

Задържаха трима роднини на извършителя на нападението в Париж

http://offnews.bg/news/n_1/n_653539.html

Френската полиция е задържала за разпит трима роднини на извършителя на нападението в Париж в четвъртък, цитирана от БТА. Прокуратурата подчерта, че разпитът на роднини е рутинна мярка в такива случаи, тъй като се проверява дали нападателят е действал сам, откъде се е сдобил с оръжията си и други подобни данни. При нападението загина един полицай, а други двама бяха ранени. Нападателят беше застрелян от органите на реда.  "Ислямска държава" пое отговорността за атаката.  В колата на нападателя са открити пушка помпа и ножове, както и документите на колата, по които са установени самоличността на нападателя и домашният му адрес, съобщи телевизия Бе Еф Ем, цитирана от ТАСС. Извършен е обиск и в жилището на заподозрения атентатор, намиращо се в град в департамента Сен-е-Марн източно от Париж. Не е ясно защо нападателят не е използвал пушката. По неофициални сведения той е стрелял с автомат "Калашников".

Вижте какво отреди жребият за Шампионската лига

https://www.actualno.com/football/vijte-kakvo-otredi-jrebijat-za-shampionskata-liga-news_607092.html

В петък (малко след 13:00 часа българско време) беше теглен последният жребий в тазгодишното издание на Шампионска лига. Последните 4 отбора в най-комерсиалния клубен турнир научиха своята съдба за полуфиналите - последната крачка преди заветната цел. Полуфинал №1: Реал Мадрид - Атлетико Мадрид (първата среща е на "Сантиаго Бернабеу") Полуфинал №2: Монако - Ювентус (първата среща е на "Луи II")  Подробности четете в SPORTLIVE.BG

Двама убити при стрелба във Федералната служба за сигурност в Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=349368

Неизвестен откри стрелба в приемната на Федералната служба за сигурност в Русия. При инцидента, станал в Хабаровския край, е загинал един служител и един цивилен, предава Руската информационна агенция „Новости”. „На 21 април в 17.

Българка сред носителите на наградата на ЕС за литература за 2017 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/v0byRssWsOY/

Европейската комисия днес обяви дванадесетте носители на наградата на ЕС за литература за 2017 г., сред които е българската писателка Ина Вълчанова с романа ,,Остров Крах“.

Останалите лауреати — по един от държава — са Rudi Erebara (Албания), Bianca Bellová (Чешката република), Kallia Papadaki (Гърция), Halldóra K. (Исландия), Osvalds Zebris (Латвия), Walid Nabhan (Малта), Aleksandar Bečanović (Черна гора), Jamal Ouariachi (Нидерландия), Darko Tuševljaković (Сърбия), Sine Ergün (Турция) и Sunjeev Sahota (Обединеното кралство).

С учредената през 2009 г. награда на ЕС за литература се отличават най-добрите новоизгряващи автори в Европа. Благодарение на нея се популяризират богатството на съвременната европейска художествена литература и уникалното културно и езиково наследство на нашия континент.

Присъждането на наградата се организира от консорциум, включващ Европейската и Международната федерация на търговците на книги (EIBF), Съвета на европейските писатели (EWC) и Федерацията на европейските издатели (FEP), с подкрепата на Европейската комисия. Наградата се присъжда на автори от всички държави, участващи в програмата за култура и творчество на ЕС ,,Творческа Европа“, която включва и страни извън Съюза.

Всяка година национални журита, съставени от експерти, в една трета от участващите държави — 12 този път — номинират авторите в съответствие с определени критерии и определят победителите. Всички отличени автори получават по 5000 евро, но далеч по-важно е това, че наградата им осигурява по-голяма международна видимост и е допълнителна реклама за тях в чужбина, включително на големи панаири на книгата в цяла Европа. Техните издатели получават стимул да кандидатстват за финансиране от ЕС за превода на отличените книги на други европейски езици с цел разпространение на нови пазари.

Наградите ще бъдат връчени от Тибор Наврачич, член на Европейската комисия, отговарящ за образованието, културата, младежта и спорта, от високопоставени представители на Европейския парламент и на малтийското председателство на ЕС по време на официална церемония на 23 май 2017 г. в Брюксел.

Победителят за България  Ина Вълчанова е журналист, писател, редактор-драматург и преводач от френски и руски език. Завършва магистратура по българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Професионалната й кариера е посветена на изкуството на аудиодрамата. Дългогодишен редактор в редакция „Радиотеатър“ в БНР, тя е направила многобройни адаптации за радиото на творби от български и световни писатели. Нейните продукции за радиото печелят Голямата награда на фестивала „При Марулич“ (Хърватия, 1998 г.), втора награда на най-големия европейски фестивал „При Европа“ (Берлин, 1998 г.) и Голямата награда на фестивала „Осмата муза“ (София, 2006 г.). През 2013 г. по първия ѝ роман — „Потъването на Созопол“, е направен филм, за който през 2014 г. авторката получава наградата за най-добър сценарий на фестивала „Златна роза“. Филмът печели наградата за най-добър чуждестранен филм на Международния кинофестивал в Ню Йорк през 2015 г., както и награда за актьорски постижения на Международния филмов фестивал в Милано. През 2016 г. филмът е отличен с Голямата награда на Независимия международен филмов фестивал в Прага.

В „Остров Крах“ се разказва за две жени, които разказват своите необикновени истории. Те почти не се познават, но между тях съществува магическа връзка, защото едната от тях — начинаещ астролог любител, е разгадала по звездите, че над другата тегне предстоящ крах. Всяка от жените знае само своята част от историята и читателят трябва да намести като пъзел отделните парчета от повествованието — две персонални вселени, които се различават толкова една от друга и въпреки това си приличат. Разказва се за жени, за мъже, за деца и за котки. Разказва се за един далечен и прекрасен остров (предполага се, че това е хърватският остров Крък в Адриатическо море), където може да настъпи предвещаният от звездите крах. Разказва се още за земята и морето, за дъжд и пещери, за Слънцето и звездите, за стаи и къщи. Преди всичко обаче се разказва за нещата от живота на човека, за импулсите и чувството на безсилие, за копнежите и реалността, за любовта и липсата на любов, за страстното желание и невъзможността да споделиш душата си с друг. А дали предвещаният крах ще сполети героите, ще стане ясно от неочакваната последна страница на романа. Изненадващото е това, че в повествованието не се разказва за крах

"Ислямска държава" е проучвала възможност за атака срещу турския парламент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6183204

"Ислямска държава" е проучвала възможност за атака срещу турския парламент"Ислямска държава" е подготвяла нападение срещу турския парламент и за тази цел неин боец бил изпратен да проучи района миналата година, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк,цитирана от БТА. Потвърждението дошло след парламентарно запитване по въпроса от депутат на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП).

Конфискуваха 1100 кг агнешки главички и карантия

http://offnews.bg/news/n_1/n_653537.html

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) конфискува над 1100 килограма храни по време на Великденските проверки, в това число близо 980 килограма храни от животински произход - агнешко месо, агнешки глави, субпродукти и млечни продукти, които са били без здравна и идентификационна маркировка, съобщиха от ведомството. Конфискувани са 21 килограма риба без етикет и близо 110 килограма храни от неживотински произход - сладкарски изделия, снакс и подправки. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Най-фрапиращите случаи са конфискуваните в село Чокоба, община Сливен 35 заклани агнета (468 килограма), близо 40 килограма агнешки глави и над 80 килограма субпродукти. В това число са и откритите 160 килограма агнешко трупно месо в кланица в град Кочериново, област Кюстендил, което е било повече от произведеното количество по документи. ОДБХ Сливен конфискуваха и над 100 килограма трайни и нетрайни сладкарски изделия. Инспекторите са затворили и 2 обекта. Единият за лоша хигиена, наличие на храни с изтекъл срок на годност, неспазване на температурния режим на съхранение на храни, непредставяне на записи по системите за управление на безопасността на храните. Обектът се намира на територията на Област Велико Търново. Вторият затворен обект е предприятие за производство на козунак и се намира в Област Търговище. Областната дирекция по безопасност на храните е спряла експлоатацията му поради лоша хигиена. Във връзка с официалния празник Великден са извършени общо 3179 извънредни проверки, които са извън плановия контрол. Най-честите нарушения са свързани със сградния фонд и технологично оборудване, неправилно етикетиране, търговия с храни без идентификационна маркировка за произход и изтекъл срок на годност, занижени хигиенни изисквания при производство и търговия с храни, здравни книжки с изтекъл срок на валидност липса на регистрация съгласно действащото законодателство, предлагане на плодове и зеленчуци без необходимите обозначения, както и пропуски при системите за управление безопасността на храните. Вследствие на установените несъответствия са съставени 57 акта и са направени 161 предписания. Извънредните проверки ще продължат до Гергьовден.

Лидер на Челси в болница

http://offnews.bg/news/n_1/n_653535.html

Защитникът на Челси Гари Кейхил има проблеми с мистериозно заболяване и е прекарал последните две нощи в болница, което значи, че по всяка вероятност ще пропусне полуфинала в Купата на Англия срещу Тотнъм утре. Мениджърът на "сините" от Лондон Антонио Конте обмисля да заложи на Тери за големия сблъсък, въпреки че само преди няколко дни клубът обяви, че се разделя с него в края на сезона. Кейхил игра при загубата от Манчестър Юнайтед миналата седмица, но след това се е оплакал от висока температура. Централният защитник е бил добре във вторник и е тренирал, но по-късно през деня е приет в болница, тъй като състоянието му се влошило. 31-годишният английски национал ще бъде следен от лекарите, но шансовете му да играе утре са минимални. Челси е фаворит да спечели полуфиналния мач в турнира, въпреки силната моментна форма на Тотнъм. Съботният полуфинал който ще се играе на стадион "Уембли" е още едно противопоставяне на двата основни претенденти за титлата в Англия през този сезон.

Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до президента на Франция Франсоа Оланд

http://www.cross.bg/rymen-radev-prezidentut-1540859.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до президента на Френската република Франсоа Оланд по повод стрелбата в Париж, при която беше убит полицай, а негови колеги бяха ранени. „Република България остро осъжда този акт на насилие. Няма кауза, която да оправдае подобна проява на нечовечност", заявява в писмото си българският държавен глава. Президентът Румен Радев изразява от името на българския народ и от свое име най-искрени съболезнования към семейството и близките на загиналия полицай и пожелания за бързо възстановяване на пострадалите.

Руският център в София "възкресява" Левски и Ботев за Априлското въстание

http://www.cross.bg/botev-hristo-levski-1540860.html

/КРОСС/ Христо Ботев и Васил Левски ще оживеят в София навръх годишнината от Априлското въстание. На 21-ви април точно от 18 часа в Руски Културно-Информационен Център – София, Войводата и Апостола на Свободата ще изнесат незабравим спектакъл, съвместно с децата от домашна занималня „Усмивка“ в столицата. Уникалното е, че освен добре познатият на публиката Искрен Красимиров, в ролята на Христо Ботев, децата от занималнята ще влязат в ролята на четници и ще пресъздадат вълнуващи моменти от подвига на Ботевата чета – слизането на българския бряг от парахода „Радецки“, бунтовната клетва и целувката на родната земя. Ще бъде показан и спорния момент с убийството на Войводата във Врачанския Балкан, най-вероятно дело на участник в четата. Освен този театрален спектакъл, гостите ще се насладят и на откъси от филмите за Христо Ботев и Иван Вазов на „Незабравимата България“, както и ще чуят огнените стихове за героите на поета Красимир Стефанов, който ще представи на публиката новата си стихосбирка „Моят Левски“. Васил Левски ще оживее пък на големия екран, като за първи път ще бъде показан публично трейлър на новия филм на Искрен Красимиров „Лъвский: Европеец в Българско“. Входът е безплатен, а родолюбивите емоции – гарантирани.

Над 1 тон храни са конфискувани заради лоша хигиена по Великден

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/21/2957317_nad_1_ton_hrani_sa_konfiskuvani_zaradi_losha_higiena/?ref=rss


Българската агенция по безопасност на храните е конфискувала над 1100 килограма храни по време на Великденските проверки, съобщават от ведомството.

Сред тях са близо 980 килограма храни от животински произход (агнешко месо, агнешки глави, субпродукти, млечни продукти), които са били без здравна и идентификационна маркировка, 21 килограма риба без етикет и близо 110 килограма храни от неживотински произход (сладкарски изделия, снакс и подправки).

Wizz air може да сезира Брюксел заради таксите на летище "София"

http://clubz.bg/53076-wizz_air_moje_da_sezira_bryuksel_zaradi_taksite_na_letishte_sofiq

Унгарският авиопревозвач Wizz air може да сезира Европейската комисия, ако жалбите срещу различните тарифи за обслуждане на двата терминала на летище "София", които пуска до родните институции, бъдат отхвърлени. Това се разбра от думите на Йоханес Айдхаген, директор "Маркетинг" в компанията, цитирани от информационните агенции.

Нискотарифната авиокомпания, която според собствена оценка има 28% пазарен дял в сектора у нас към края на 2016 г., пусна жалба до Главната въздухоплавателна администрация (ГВА) за това, че летище "София" изравни летищните такси за Терминар 1 и Терминал 2. Сега тя е 5,50 евро и за двата терминала, а допреди това цената за Терминал 2 бе почти двойна - 10,50 евро. Това бе причината друга нискотарифна компания -  Ryanair, да премести полетите си на по-новия и голям терминал. От Wizz air обаче отказали, защото не било възможно да преместят всичките си полети, а това може да доведе до объркване на пътници.

Според унгарците еднаквата цена не отговаря на това, че осбуждането на Терминал 2 е по-качествено. Жалбата обаче бе отхвърлена в края на миналата година и сега от превозвача пускат нова. Следвадаща стъпка вероятно ще е да се сезира и Комисията за защита на конкуренцията с мотив, че практиката на летище "София" дава конкуретнто предимство на другите авиопревозвачи, а това е нарушение на антимонополните правила, стана ясно от думите на Йоханес Айдхаген.

Той предупреди, че жалбите може да стигнат и до Европейската комисия. Според Wizz air еднаквите цени водят до загуба в размер на между 8 и 10 млн. евро годишно за летището, освен че ощетяват някои превозвачи.

Wizz air е на българския пазар от 11 години и в момента обслужва 44 дестинации от София и Варна, като тази година предлага и порети между София и Варна. Компанията има бази в 11 страни в Европа и през 2016 г. е обслужила 23 милиона пасажери. 

Фестивалът "Гергьовски люлки" в град Левски събира над 500 участници

https://www.actualno.com/pleven/festivalyt-gergiovski-lulki-v-grad-levski-sybira-nad-500-uchastnici-news_607117.html

Община Левски и читалище „Георги Парцалев 1901“ в града организират за четвърта поредна година фолклорен фестивал „Гергьовски люлки”. Той ще бъде започне на 1 май в 9 ч. на откритата сцена пред сградата на кметството. Над 500 са участниците във фестивала – състави

Опасен рецидивист ще лежи в затвора за въоръжен грабеж във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349353

8 години лишаване от свобода при строг режим е наказанието на опасния рецидивист Исмаил М., който бе предаден на съд от Окръжната прокуратура във Варна, научи Moreto.net. До присъдата на Варненския окръжен съд се стигна, след като 29-годишният подсъдим поиска делото срещу него да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие, за да получи наказание, намалено с една трета, за грабежа, извършен при условията на опасен рецидив със заплашване.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване