21 април в историята

http://www.cross.bg/stava-angliya-smurtta-1540792.html

/КРОСС/ На днешната дата през 753 г. пр.н.е. Ромул и Рем основават Рим. През 1509 г. Хенри VIII става крал на Англия след смъртта на баща си Хенри VII.През 1689 г. в Англия се извършва коронацията на Вилхелм III Орански и съпругата му Мария II Стюарт.През 1792 г. Русия анексира Полското кралство.През 1836 г. по време на Тексаската революция се e състояла битката при Сан Хасинто, в която тексаските войски начело със Сам Хюстън побеждават мексиканците, предвождани от ген. Антонио Лопес де Санта Ана.През 1874 г. Васил Друмев е ръкоположен за епископ като Климент Браницки.През 1898 г. започва Испано-американската война, в която Кралство Испания губи управлението над Куба, Пуерто Рико и Филипините.През 1944 г. жените във Франция получават правото да гласуват.През 1945 г. по време на Втората световна война Съветските войски достигат предградията на Берлин.През 1956 г. хитът на Елвис Пресли Heartbreak Hotel става първата му песен, излязла начело в класацията на списанието „Билборд".През 1960 г. официално е открита новата столица на Бразилия - град Бразилия, построена само за четири години по авангардния проект на архитекта Оскар Нимайер.През 1963 г. „Бийтълс" и „Ролинг Стоунс" правят съвместен концерт в Ричмънд.През 1967 г. няколко дни преди парламентарните избори в Гърция, полковник Георгиос Пападопулос оглавява успешен държавен преврат и налага в страната военен режим, който продължава седем години.През 1976 г

"Ислямска държава" пое отговорност за стрелбата в Париж, нападателят е идентифициран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6182481

"Ислямска държава" пое отговорност за стрелбата в Париж, нападателят е идентифициранГрупировката "Ислямска държава" поема отговорност за стрелбата в Париж, при която беше убит полицай, съобщи нейният пропаганден орган - информационна агенция Амак, цитира БТА. "Извършителят на нападението на "Шанз-Елизе" в центъра на Париж е Абу Юсеф Белгиеца, един от бойците на ИД", заяви групировката в комюнике, разпространено от Амак.

Придвижването с колело до работа намалява риска от тежки болести почти наполовина

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/04/21/2956927_pridvijvaneto_s_kolelo_do_rabota_namaliava_riska_ot/?ref=rss


Освен че е евтино и екологично, придвижването с велосипед до работа всеки ден, има постоянен благотворен ефект върху здравето. Всъщност това е най-здравословният начин да отиде човек на работа, повече дори и от ходенето пеша, затова трябва да се поощрява от държавата и общините по всякакви начини, смятат авторите на нов мащабен анализ, публикуван в "Бритиш медикъл джърнъл" и цитиран от "Ройтерс".

Изследователите сравнили здравословното състояние на над...

Най-важното от Варна във вчерашния 20 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349300

Събират оферти за ремонта на Вълнолома във Варна до 9 май До 17:30 часа на 9 май е срокът за събирането на оферти по обявената обществена поръчка за втория етап от ремонта на Вълнолома във Варна. Предложенията ще бъдат отворени ден по-късно, научи Moreto.

Днес ще превалява дъжд, в планинските райони – сняг

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6182484

Днес ще превалява дъжд, в планинските райони – сняг

Днес ще е предимно облачно, ще превалява дъжд, в планинските райони и високите полета – сняг. Вечерта облачността ще се разкъса и намалее, а през нощта в повечето райони ще се изясни. Ще духа предимно умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури, в по-голямата част от страната, ще са между 7° и 12°,

Откъс от "Граница" на Капка Касабова

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/04/21/2956720_otkus_ot_granica_na_kapka_kasabova/?ref=rss

"Дневник" публикува откъс от българското издание на "Граница" на Капка Касабова, което ще излезе на книжния пазар утре в превод на Невена Дишлиева-Кръстева. Пътеписът на живеещата във Великобритания българка бе посрещнат възторжено във Великобритания, където се появи преди няколко месеца. В него Касабова пътува през времето и пространството по една от портите на Европа - пограничните райони на южна България, някога бариера пред опитващите се да избягат от Източния блок. За...

Камен Костадинов от ДПС напуска парламента, след като избраникът от Бургас стана независим

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/IgR9xNDQOzQ/

kamenКамен Костадинов от ДПС напуска 44-то Народно събрание, за да даде личен пример на избраните на случаен принцип депутати от партията.

„Напускам 44-тото Народно събрание. Това мое решение е продиктувано от следните съображение. Във Велико Търново и в Бургас и в двете листи бяха реализирани преференции на случаен принцип”, каза той. По думите му, водачът на листата има освен привилегията да бъде водач и отговорността за поведението на хората в съответните листи. „Считам, че отговорността и примера се дават лично”, заяви Костадинов. Той посочи, че иска да покаже, че политика не се прави само в парламента и че са част от съответните партии и представляват колективна роля, затова ще депозира своето заявление за напускане на 44-тото Народно събрание.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че политическите партии са обществени организации, създадени на доброволен принцип от хора с общи интереси , обща идеология и общи цели. „Членството в партията е доброволно. Всички членуващи в партията, в обществената организация създават общи правила и ги спазват. Неспазването на правилата автоматично изключва персоната от организацията. ДПС като партия притежава тези основни характеристики. Като всяка партия ДПС има правила, чието спазване е основно задължение на доброволно членуващите в нея. Дейността се ръководи според устава и решенията на съответните партийни органи. ДПС има решение да не се реализира мандат на база случайни преференции от рода на 15/15 , а в случая 9/ 9″, каза Карадайъ. По думите му колегата му Ангел Исаев е декларирал, че няма да реализира мандат на този феномен. Карадайъ посочи ,че за съжаление той е решил да реализира мандат не по правилата. „Ние ще имаме и законодателна инициатива за решаването на този въпрос”, каза Карадайъ и обяви, че уважава решението на Камен Костадинов да даде пример.

Първият независим депутат в 44-тото Народно Събрание стана Ангел Исаев. Часове, след като започна работа новият парламент, стана ясно, че ДПС е изключило от групата си Ангел Исаев и той ще е независим депутат. Причината е, че избраникът от Бургас не се е съобразил с решение на ДПС от 2015 г.

Къща в Нова Загора пламна

//dariknews.bg/regioni/sliven/kyshta-v-nova-zagora-plamna-2018728

36 кв.м от сградата и домашно имущество са изгорели при пожар в къща в Нова Загора.

Сигналът е подаден на 20 април около 21,45 часа, съобщиха от полицията в Сливен. Няма пострадали.

Причината за пожара е самозапалване на горими материали, оставени в близост до газова б

През 2050-та Германия щяла да бъде ислямска държава?

//dariknews.bg/novini/komentar/prez-2050-ta-germaniia-shtiala-da-byde-isliamska-dyrzhava-2018735

Мюсюлманите скоро щели да залеят Европа, а ислямът щял да стане най-многочислената религия в света. Пълни глупости, казват учените по повод подобни безпочвени и безотговорни твърдения в социалните мрежи.

Една журналистка от Баварското радио и телевизия си направи труда да провери сам

„България пее“ в Ямбол

//dariknews.bg/regioni/sliven/bylgariia-pee-v-iambol-2018731

Разнообразие от музикални изпълнения предлага на ямболската аудитория вечерта на хоровите концерти днес.  Събитието е част от инициативата „България пее“, която се провежда за втора поредна година. Като град с традиции в този вид изкуство, Ямбол участва и в това издание на кампанията, организирана

Разделяме се със столетника Слави Славов

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/razdeliame-se-sys-stoletnika-slavi-slavov-2018732

Днес Стара Загора се разделя със столетника Слави Нанев Славов. Кметът Живко Тодоров изпрати съболезнователен адрес до близките и роднините  на най-възрастния ветеран от Втората световна война в старозагорска област, който на 15 декември 2016 г., отпразнува 104-та си годишнина.

Най-м

Трио „Tенорите” на сливенска сцена

//dariknews.bg/regioni/sliven/trio-tenorite-na-slivenska-scena-2018450

Трио „Tенорите” ще гостуват в Сливен на 21 април, петък. Те ще изнесат концерт-спектакъл в зала "Сливен от 19 часа.

Кирил Илиев – тенор, Александър Господинов – тенор и Илиян Недев – тенор, ще представят пред сливенска публика богат репертоар от кла

Откриха мъртъв Куба Гудинг-старши

//dariknews.bg/novini/sviat/otkriha-myrtyv-kuba-guding-starshi-2018734

Певецът Куба Гудинг-старши, изпял хита Everybody Plays the Fool през 1972 година, бе намерен мъртъв в автомобила си в Лос Анджелис, съобщи Асошиейтед прес.

Причините за смъртта се разследват. В колата са намерени принадлежно

Задържаха 19- годишен за вандалска проява

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/zadyrzhaha-19-godishen-za-vandalska-proiava-2018736

19-годишен младеж е задържан от кюстендилски полицаи за грубо нарушаване на обществения ред и повреждане на общинско имущество.

Във видимо нетрезво състияние е съборил химическа тоалетна и контейнери за разделно събиране на отпадъци в центъра на града. Младежът ще остане в полицейски

Подпалиха ресторанта, в който простреляха Митьо Очите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/podpaliha-restoranta-v-kojto-prostreliaha-mitio-ochite-2018725

Пожар е избухнал в ресторант "4U" в Слънчев бряг, в който миналото лято беше прострелян Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите.

Арести при възст

Арести в Австрия заради непризнаване на държавната власт

https://www.actualno.com/europe/aresti-v-avstrija-zaradi-nepriznavane-na-dyrjavnata-vlast-news_606980.html

Австрийската полиция арестува 29 души в рамките на операция в цялата страна, насочена към пресичане на нарастващия проблем с хора, непризнаващи държавната власт, съобщи БГНЕС. Сред задържаните в операцията, в която участваха 454 полицаи, са водещи членове на организацията Sta

Трима милионери се будалкат с триста хиляди бедняци!

http://pogled.info/bulgarski/trima-milioneri-se-budalkat-s-trista-hilyadi-bednyatsi.84945

/Поглед.инфо/ Сами се сещате, че това са обединените заради кокала на властта водачи на „бедните и унижените“. И тримата са милионери, единият не го крие, че има триста работници, че има хотел, който ей така, случайно се дава и се пълни с полицаи…

Депутат от ДПС напуска Народното събрание

http://clubz.bg/53050-deputat_ot_dps_napuska_narodnoto_sybranie

Водачът на две листи на ДПС - във Велико Търново и Бургас - Камен Костадинов напуска Народното събрание след две заседания като депутат. Това обяви самият той от трибуната в парламента днес.

"И в двете листи бяха реализирани преференции на случаен принцип, или феноменът 15/15, както го наричате вие. Аз не приемам това като воля на избирателите, а като случайност и грешка, която се получава. Водачът на листата има освен привилегията да бъде водач и отговорността за поведението на хората в съответните листи", заяви той.

В листата на ДПС в Бургас на 9-о място бе Ангел Исаев, който получи извънредно силна подкрепа предполагаемо основно заради съвпадането на мястото му с номера на партията. Въпреки исканията на ДПС остана в парламента и бе изключен от партията, като стана първият и засега единствен независим народен представител в 44-тото народно събрание.

"Считам, че и отговорността, и примерът са нещо, което се дава лично. С този акт искам да дам модерно поведение", обясни Костадинов и добави, че отива в деловодството, за да подаде оставката си.

На въпрос защо той носи отговорност за поведението на хората от листата не бе даде ясен отговор. От ДПС обаче не разкриха дали той е предложил Исаев или дали има нещо общо с подреждането на кандидатите в МИР-а.

Костадинов обаче остава в политиката, партията и ръководството й. Той добави, че иска законодателни промени, за да се премахне феноменът 15/15, но не стана ясно какво може да направи по въпроса, след като няма да е депутат.

Лидерът на Движението Мустафа Карадайъ похвали Костадинов за спазването на партийните правила и достойното по негови думи решение. После обясни основните характеристики на партиите и как работят правилата в тях - според устава и решенията на съответните партийни органи. 

"ДПС имат решение да не се реализира мандат на базата на случайни преференции. Имаме колеги, които веднага след жребия в ЦИК се отказаха от кандидатските листи, за да не дадат възможност за явление на този феномен. Колегата Исаев нееднократно декларира, че няма да реализира мандат на този феномен. За съжаление въпреки неговите декларации той реши да реализира мандат не по правилата", заяви почетният председател.

Карадайъ също призова за законодателни промени в изборния закон.

На въпрос дали Костадинов не е бил посъветван да постъпи така от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, доскорошната пиарка и сега депутатка от Движението Велислава Кръстева отговори с поговорката "ако ходи като пате, ако квака като пате... е пате". Не стана ясно дали става дума за нормално или за почетно пате.

Пътна обстановка в страната - 21 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349315

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Пазарджик: Шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от км 63+600 до км 62+600 в посока Софияпри Церово, където е затворена аварийната лента, поради ремонт на банкетите.

Доналд Тръмп: Силна Европа е важна за САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6182479

Доналд Тръмп: Силна Европа е важна за САЩАмериканският президент Доналд Тръмп, който преди време приветства решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, заяви вчера, че би искал европейският блок да остане силен, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Силна Европа е много, много важна за мен като американски президент, както и за САЩ.

Инвестиции, образование и по-малко депутати - какво обещава Макрон на французите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/21/2956701_investicii_obrazovanie_i_po-malko_deputati_-_kakvo/?ref=rss


Намаляване на данъците, сливане на пенсионната и социалната система и инвестиции на стойност 50 млрд. евро.

Това са част от политиките на кандидата за президент на Франция Еманюел Макрон.

Бившият инвестиционен банкер, състезаващ се като независим центрист, е фаворит за президентството.

Той се конкурира с левия Жан-Люк Меланшон (за програмата му четете тук), Франсоа Фийон (за основните му обещания четете тук) и някои...

"Шкода" пусна първия си модел на ток

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/04/21/2956709_shkoda_pusna_purviia_si_model_na_tok/?ref=rss


Чешкият концерн "Шкода" представи своя първи модел на ток. Дебютат на колата, която за момента е концептуална разработка, стана на автосалона в Шанхай, който се откри на 19 април.

"Вижън И Концепт" (Vision E Concept) обещава освен придвижване с нулеви вреди емисии, щедро вътрешно пространство и асистиращи системи от най-ново поколение. Плановете на "Шкода" са до 2025 година да има в гамата си електромобили и зареждащи се от контакта (плъг-ин)...

Светли петък е, вижте кои са имениците днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6182477

Светли петък е, вижте кои са имениците днесВ Тракийските села петъкът след Великден се нарича летен Петковден и на този ден се устройват жертвоприношения, съпроводени с богати трапези, песни и хора. Петък е смятан за ден на света Петка, покровителката на жените и на женската домашна работа. Навсякъде вярват, че това е тежък и лош ден. Всеки петък е постен ден,

Всяка власт, която се отдалечава от народа...

http://www.cross.bg/naroda-vsyaka-otdalechava-1540803.html

/КРОСС/ "Всяка власт, която се отдалечава от народа, пада като дърво отсечено в корена".   Петко Рачев Славейков

Ерата "Тръмп" е новото предизвикателство за МВФ

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/21/2956957_erata_trump_e_novoto_predizvikatelstvo_za_mvf/?ref=rss


В 70-годишната история на Международният валутен фонд (МВФ) финансовите кризи и политически спорове не са били чужди на институцията, но сега тя е изправена пред ново предизвикателство: американска администрация, принципно противопоставяща се на някои от най-важните позиции на Фонда.

Преди полугодишната среща на 189-те страни членки на МВФ тази седмица (започва утре, 21 април - бел. прев.) разногласия с Белия дом не липсват. Администрацията на (президента на САЩ Доналд)...

Стартират празниците, посветени на 55 години от рождението на Петя Дубарова

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/nDI4MXHL38U/

Започват празниците, посветени на 55 години от рождението на Петя Дубарова.

През 2017 г. се навършват 55 години от рождението на поетесата Петя Дубарова – един от културните символи на Бургас. По този повод ще се проведат редица събития, първото от тях днес от 16 часа в двора на едноименната къща – музей. Това е музикално-поетичният спектакъл „Песъчинка от Луната“, в който ще участват ученици от ІІІ-те класове на СУ „Св. св. Кирил и Методий”.

%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d1%81%d1%8a%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%bb%d1%83%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0

Мария Гигова на 70: Живот с изпълнени мечти!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6182441

Мария Гигова на 70: Живот с изпълнени мечти!Най-много ме докосва, когато хората кажат: „Мария – това е един добър човек“ Великата Мария Гигова навърши 70 г. Тя е родена на 20 април 1947 г. в София. Първата в историята на художествената гимнастика, станала три пъти поред абсолютна световна шампионка (1969, 1971 и 1973 г.) С постижението е вписана в книгата на рекордите „Гинес“.

Радев отива на посещение в Хасково

https://www.actualno.com/haskovo/radev-otiva-na-poseshtenie-v-haskovo-news_606992.html

На 21 април президентът Румен Радев ще посети град Хасково. В 12.20 часа държавният глава ще проведе работна среща с областния управител на Област Хасково Минко Ангелов и кмета на Община Хасково Добри Беливанов в сградата на Областната администрация. По-рано през деня презид

Родени на 21 април

http://www.cross.bg/plamen-prof-istorik-1540794.html

/КРОСС/ Адриана и Камелия Дунавски - бивши гимнастички, треньорки по художествена гимнастика Валери Николов - бизнесмен Владимир Попов - историк Димитър Кръстев - историк и богослов доц. Пламен Бочков - ректор на НБУ Ива Николова - поетеса, журналистка Мария Гигова - бивша гимнастичка Оля Ал-Ахмед - преводачка проф. Петър-Емил Митев - социолог проф. Пламен Джуров - композитор, диригент Розалия Димитрова - директор на Агенция "Митници" Румен Денев - поет Силвио Данаилов - шахматен мениджър Тодор Алексиев - волейболист Тодорка Минева - преводач, редактор

Над 220 души пострадаха при протестите срещу правителството във Венецуела

https://www.24chasa.bg/novini/article/6182475

Над 220 души пострадаха при протестите срещу правителството във ВенецуелаНай-малко 223-ма души пострадаха при антиправителствените протести вчера във Венецуела, съобщиха представители на опозиционния "Блок на демократичното единство", контролиращ парламента, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Според опозиционни представители при протестите на 19 и 20 април в страната са арестувани 585 души.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=349307

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 21 април ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч. до 12:00 ч.

На Светли Петък празнуваме Живоприемен Източник на Пресвета Богородица

http://www.cross.bg/voda-hram-izvorcheto-1540796.html

/КРОСС/ На Светли Петък Православната Църква празнува Живоприемен Източник на Пресвета Богородица в чест на обновяването на нейния храм „Живоприемни Източник” в Цариград. Ето накратко историята на празника, както е записана в Синаксара за този ден. През 5 век в Константинопол, близо до една от неговите порти, се намирала малка горичка. В нея имало изворче, чиито води били целебни и вършели чудеса по молитвите на Пресвета Богородица. С времето обаче мястото около изворчето обрасло и самото то потънало в забрава и в тинна кал. Веднъж воинът Лъв, докато се разхождал в горичката, срещнал на това място слепец, загубил пътя си и лутащ се напред-назад. Лъв помогнал на слепеца да намери обратно пътечката, след което човекът го помолил за малко вода. Лъв тръгнал из гъсталака да дири вода, но не намерил и тъжен се върнал обратно. В този миг чул глас, който му казал: „Лъве, не търси вода другаде, защото си близо до нея!” Удивен от непознатия глас, Лъв се огледал, но не открил вода. Пак чул тайнствения глас, който повторил: „Императоре Лъве, потърси в гъстака на горичката и ще намериш вода. Занеси на слепеца да пие и после помажи очите му с калта от изворчето. Така ще узнаеш Коя съм. Аз ще ти помогна да построиш храм на Моето име тук, така че всички, които Ме призовават, да получават изпълнение на своите молитви и изцеление на недъзите си”

Огнян Герджиков: Търсих златно сечение между идеите на президента и моите убеждения. Невинаги ми беше лесно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6182198

Огнян Герджиков: Търсих златно сечение между идеите на президента и моите убеждения. Невинаги ми беше лесноНа последното заседание ще намалим таксите за бизнеса Дотолкова нямаше натиск от партии, че се почувствах пренебрегнат   - Г-н Герджиков, в края на мандата каква е вашата равносметка за служебното правителство? - Обичам да казвам: Nemo iudex in causa sua (Никой не е съдия сам на себе си). Знам обаче, че този отговор няма да ви задоволи,

Прогноза за времето - 21 април (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-21-april-petyk-news_606876.html

С умерен запад-северозападен вятър ще продължи да нахлува студен въздух. Ще е предимно облачно, ще превалява дъжд, в планинските райони и високите полета сняг. Вечерта облачността ще се разкъса и намалее, а през нощта срещу събота в повечето райони ще се изясни. Минималните

Подпалиха ресторанта в Слънчев бряг, в който бе прострелян Митьо Очите

http://offnews.bg/news/n_1/n_653484.html

Пожар горя в ресторанта в Слънчев бряг, в който миналото лято беше прострелян Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите, съобщи бТВ. Пламъците са засегнали голяма част от заведението, преди пожарникарите да овладеят огъня. Причините за инцидента се изясняват. Водещата версия на разследващите е умишлен палеж. На записите от охранителните камери се вижда, че огънят е предизвикан от двама мъже с качулки. Управител на ресторанта е Божидар Георгиев, известен като Божо Кравата. След престрелката той беше сочен като основен враг на Очите.

Бюджетът няма да издържи на тежестта от обещаното увеличаване на пенсии и заплати

http://pogled.info/bulgarski/byudzhetat-nyama-da-izdarzhi-na-tezhestta-ot-obeshtanoto-uvelichavane-na-pensii-i-zaplati.84944

/Поглед.инфо/ Дори при ръст на икономиката и висока събираемост, държавният бюджет няма да издържи на тежестта от обещаното увеличаване на пенсии и заплати. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев.

Парламентът ще изслуша трима министри заради водата в Хасково

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/21/2956891_parlamentut_shte_izslusha_trima_ministri_zaradi_vodata/?ref=rss


Парламентът ще изслуша днес трима служебни министри заради завишените стойности на уран в питейната вода в Хасково. Това са Илко Семерджиев (здравеопазване), Ирина Костова (околната среда и водите) и Спас Попниколов (регионалното развитие и благоустройството), заради завишеното съдържание на уран във водата в Хасково. Искането е на депутатите от "БСП за България".

В последните дни властите многократно увериха, че няма опасност за здравето на хората в Хасково и...

Държавна комисия подписа Акт 16 на поредния саниран блок в Тетевен

//dariknews.bg/regioni/pleven/dyrzhavna-komisiia-podpisa-akt-16-na-poredniia-saniran-blok-v-teteven-2018717

Държавна приемателна комисия подписа Акт 16 на поредния саниран блок в Тетевен, съобщават от пресцентъра на областната администрация в Ловеч. Жилищната кооперация „Иван Туйков” бе обновена по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Държавната приемателна комис

В Албена ще се определят държавните шампиони по карате

//dariknews.bg/regioni/dobrich/v-albena-shte-se-opredeliat-dyrzhavnite-shampioni-po-karate-2018718

За медалите ще спорят 36 добрички каратеки, най-добрите в Албена ще получат визи за Балканиадата в Истанбул

Клинт Истууд ще снима филм за предотвратен атентат в Европа

//dariknews.bg/novini/liubopitno/klint-istuud-shte-snima-film-za-predotvraten-atentat-v-evropa-2018705

Американският актьор, режисьор и продуцент Клинт Истууд ще заснеме следващия си филм за трима американци, помогнали да се предотврати терористичната атака в пътуващ за Париж високоскоростен влак през лятото на 2015 г.

Както съобщи в

Петрич ще има градски парк за 4,8 млн. лева, МРРБ одобри проекта

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/petrich-shte-ima-gradski-park-za-48-mln.-leva-mrrb-odobri-proekta-2018720

Община Петрич е все по-близо до изпълнението на проекта за градски парк, след като МРРБ одобри проектно предложение на местната власт по по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Така Община Петрич прави решаващата стъпка за обезпечаване с външно финансиране изграждането

Елена Йончева обвини ГЕРБ за урана във водата в Хасково

//dariknews.bg/novini/bylgariia/elena-ioncheva-obvini-gerb-za-urana-vyv-vodata-v-haskovo-2018721

Вина за ситуацията с урана в Хасково носи правителството на ГЕРБ. Това каза говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева от трибуната на Народното събрание в становище от името на вносител на изслушването на трима служебни министри във връзка с урана във водите на Хасково и Първомай.

Кайнарджа е единствената община в Силистренско с положителен естествен прираст на населението

//dariknews.bg/regioni/dobrich/kajnardzha-e-edinstvenata-obshtina-v-silistrensko-s-polozhitelen-estestven-prirast-na-naselenieto-2018722

От началото на деветдесетте години на миналия век демографското развитие на област Силистра  се характеризира с отрицателен естествен прираст на населението. Това сочат данни на отдел “Статистичаски изследвания” – Силистра, на Националния статистически институт. През 2016 г. в резу

Френските власти проверяват имал ли е съучастник нападателят в Париж (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/frenskite-vlasti-proveriavat-imal-li-e-syuchastnik-napadateliat-v-parizh-video-2018680

Нападателят, застрелял полицай и ранил още двама в центъра на Париж снощи, е идентифициран, но името му няма да бъде разкрито, докато следователите не установят дали е имал съучастници, съобщи прокурорът на френската столица Франсоа Моленс, цитиран

Депутатите привикаха Герджиков, питат за кадровите промени

//dariknews.bg/novini/bylgariia/deputatite-privikaha-gerdzhikov-pitat-za-kadrovite-promeni-2018703

Депутатите ще изслушат извънредно в пленарната зала министър-председателя Огнян Герджиков. Изслушването не беше предвидено в програмата за тази седмица.
 

Извънредна среща за питейната вода на Първомай

https://www.actualno.com/plovdiv/izvynredna-sreshta-za-pitejnata-voda-na-pyrvomaj-news_606916.html

Извънредна среща за питейната вода на Първомай и околните населени места свиква областният управител на Пловдивска област Здравко Димитров по повод констатираните повишени нива на уран в питейната вода, съобщи БГНЕС. На извънредната среща са поканени кметът на Първомай,

21 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=349304

Събития 753 г. пр.н.е. – Ромул и Рем основават Рим. 1509 г. – Хенри VIII става крал на Англия след смъртта на баща си Хенри VII. 1526 г. – Бабур, наследникът на Чингиз хан и Тимур, разбива индийската армия и завзема Делхи.

Ум Али със стар козунак

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6181895

Ум Али със стар козунакВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Прогноза за времето - 21 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349306

Над Черноморието облачността ще е променлива и на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа умерен, студен запад-северозападен вятър и заради него дневните температури ще са по-ниски, максималните ще са 8-12°. Температурата на морската вода е 10-12°.

Ислямска държава пое отговорност за атаката в Париж

http://offnews.bg/news/n_1/n_653483.html

"Ислямска държава" пое отговорност за стрелбата в Париж, при която бяха убити и ранени полицаи, съобщи пропагандната агенция на групировката Амак, цитирана от Ройтерс.  "Извършителят на нападението на "Шанз-Елизе" в центъра на Париж е Абу Юсеф Белгиеца, един от бойците на ИД", творди Амак.  Нападателят е 39-годишен гражданин на Франция, информира АФП, като се позовава на свои източници. Той е бил осъден на 15 години затвор през февруари 2005 г. за три опита за убийство, включително срещу полицейски служители. По-рано от прокуратурата в Париж заявиха, че стрелецът е бил идентифициран, но неговото име няма да бъде официално оповестено, докато следователите не установят дали е имал съучастници. Френският президента Франсоа Оланд заяви, че свиква тази сутрин спешна среща на съвета по отбрана и национална сигурност. "Ще бъдем абсолютно бдителни, особено по отношение на изборите", каза той в официално изявление.  Предполагаемият извършител на нападението бил обект на антитерористично разследване, тъй като изразил намерение да убие полицаи, казаха цитирани от АФП източници, близки до разследването. Полицията е претърсила жилището на мъжа в парижкото предградие Сен е Марн. На негово име е регистрирана колата, с която бе извършена атаката.  Нападателят беше убит от полицията по време на стрелбата. Загинаха и двама полицаи, а трети беше тежко ранен. Районът на „Шанз–Елизе” бе отцепен от полиция и специални части.  В неделя Франция гласува за президент. 

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението в Париж

http://www.investor.bg/evropa/334/a/isliamska-dyrjava-poe-otgovornost-za-napadenieto-v-parij-237945/

Стрелецът, който уби полицай, е бил обект на антитерористично разследване за три опита за предумишлени убийства, включително две нападения на полицаи

Защитниците на Боливарската революция във Венесуела са решени да я отстоят

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279073_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%86%D0%B8%D1%8F+%

 След като от седмици наред опозицията във Венесуела нагнетява напрежение чрез улично насилие и чрез представяне пред света на изкривена картина на вътрешната обстановка, на 19 април поддръжниците на Боливарската революция също излязоха масово на улични шествия, но мирни, с послания за диалог и за продължаване на революционния процес и на социалния напредък на страната. Центърът на Каракас бе залят от невиждана „червена вълна” от чависти – последователи на покойния президент Уго Чавес и на неговия курс, воден и от настоящия държавен глава Николас Мадуро.


Опозицията също изведе симпатизантите си на успоредни шествия, в които също се включиха стотици хиляди хора. Но „меренето на митингите” не бе в полза на опозиционерите, защото за пореден път именно от техния лагер бяха провокирани отново улични безредици, при които, уви, загинаха трима души. Днес опозиционните акции продължават, включително и предизвиканите от тяхна страна насилствени сблъсъци.

Същевременно 19 април мобилизира и международните поддръжници на Боливарската революция, които на тази дата отбелязаха Световния ден за солидарност със суверенна Венесуела и с нейния народ.

В България по този повод се състоя конференця, на която венесуелската посланичка у нас Ориета Капони разказа за актуалната обстановка в нейната родина. Тя обясни, че на 19 април народът на Венеусела масово излиза на шествия в подкрепа на Боливарската революция, отбелязвайки така 207-ата годишнина от началото на освободителното движение през 1810 г., 15-годишнината от разгрома на опита за преврат срещу президента Уго Чавес през 2002 г. и четвъртата годишнина от избирането на Николас Мадуро за държавен глава.

 

Посланик Капони подчерта, че

големите световни медии едностранчиво отразяват положението във Венесуела,

давайки думата главно на открито подкрепяната от САЩ опозиция, чиято цел е да предизвика хаос в страната и да свали законно избраната власт. В същото време правителството продължава своята социална политика, въпреки упражняваната срещу него открита икономическа и медийна война.

На конференцията, на която присъстваха много български интелектуалци, членове на Асоциацията за приятелство „България-Венесуела” и активисти на Българския антифашистки съюз, бе излъчена подробна презентация за големите успехи на Венесуела в социалната сфера, здравеопазването и образованието.

Посланик Капони напомни, че въпреки икономическите саботажи и организираната спекула със стоки от първа необходимост, целящи да дестабилизират обстановката в страната, въпреки неблагоприятните международни цени сза основния венесуелски износен продукт – петрола, правителството на Мадуро продължава да

отделя 70 процента от националния бюджет за социални програми.

По индекс на човешкото развитие ООН поставя Венесуела на 71-во място след 188-те страни членки на световната организация – тоест страната изправерва такива свои латиноамерикански съседи като Колумбия, Бразилия, Мексико и т.н.

Още през 2005 г. ЮНЕСКО обяви Венесуeла за страна, свободна от неграмотност – благодарение на успешните правителствени програми за ограмотяване на възрастното население. В момента страната е на 2-ро място в Латинска Америка и на 5-то място в света по брой на университетски студенти.

Минималната заплата е била увеличавана 35 пъти след идването на власт на Уго Чавес през 1999 г. Оттогава са били създадени и 17 800 нови здравни пунктове. Заедно със съществувалите преди това, те днес са общо 23 146. Медицинското обслужване в тях е напълно безплатно – включително провеждането на спецализирани изследвания, като кръвни картини, рентгенови снимки, ядрено-магнитен резонанс и т.н.

Днес 90% от венесуелците в пенсионна възраст получават пенсии – и това е световен рекорд. Жените във Венесуела се пенсионират на 55 години, а мъжете – на 60. 96% от жителите на страната имат достъп до питейна вода, 84% разполагат и с канализация.

За последните 4 години държавата е построила 1 500 000 нови жилища,

като от тях днес се възползват общо над 6 200 000 души. Става дума за апартаменти, които се предоставят на нуждаещите се не само в напълно завършен и оборудван вид, но дори и обзаведени.

Същевременно на индианските общности, които желаят да обитават жилища от традиционен за тяхната култура тип, това също се осигурява  Държавата е построила 3000 такива къщи. Освен това конституцията признава за официални наред с испанския и още 35 индиански езика, на които се преподава и в училищата за тези общности. Дори венесуелският държавен химн е преведен на всички тези езици и така индианците могат да го пеят по разбираем за тях начин.

Пред участниците в конференцията бе прожектиран и видеоматериал, който показва насилническите действия на ударни групи на венесуелската опозиция по време на техни уж „мирни” демонстрации. Видя се например как по кръстовищата маскирани „демонстранти” правят заграждения, изливат между тях машинно масло, за да стане хлъзгаво уличното платно, и опъват тънка и почти невидима тел между стълбове от срещуположните страни на улицата. Така опитващите се да преминат през загражденията мотоциклетисти, включително и когато са от силите за сигурност, губят управление на моторите и рискуват да бъдат обезглавени от телта.

 

Показани бяха и кадри как пак такива агресивни групи нападат, громят, разрушават и палят обществени сгради, министерства, здравни центрове и амбулатории с основната цел да предизвикат колкото се може повече щети. „Нали постоянно тръбят, че икономическото положение в страната било трагично – е, така се опитват наистина да докарат нещата дотам! До момента

причинените от тях материални поражения са за над 50 милиона долара!

А действията им не могат да се квалифицират другояче, освен като вандализъм и тероризъм,” каза Ориета Капони.

Посланичката добави, че много от арестуваните заради такива криминални и вандалски действия „демонстранти” признават, че за това им е било платено. „Опозицията веднага викна, че тези признания са направени след „изтезания”, но няма нищо подобно. Признанията са заснети на видео и на тях личи, че по задържаните няма нито драскотина,” допълни Нейно Превъзходителство.

Ориета Капони обясни още схемата, по която в страната изкуствено се предизвиква недостиг на стоки чрез укриването им и контрабандата, как се спекулира въз основа на неоправдано постоянно покачване на цените от безскрупулни търговци, как всичко това е координирано и с нереалистичен курс на долара спрямо националната венесуелска валута, което е дирижирано отвън.

Посланичката подчерта, че благодарение на усилията на правителството е изработена схема за справедливо и гарантирано разпределение на субсидираните от държавата стоки и лекарства, като се избягват частните търговци. Това става чрез така наречените CLAP (абревиатурата означава Местни комитети за прехрана и продукция – б.а.). Това са структури, действащи на местно ниво – по кварталите. Те

разпределят продуктите и стоките директно сред семействата,

заобикаляйки търговските вериги. „Естествено, това не се харесва на големите компании, които искат единствено да спекулират и да печелят повече и повече. Но демокрацията във Венесуела не е за малцинството, което иска само да се обогатява. Нашата демокрация работи за народа,” изтъкна посланик Капони.

Тя отбеляза още, че амбицията на САЩ да промени курса на развитието на Венесуела е породена главно от две причини: „Първо, защото Венесуела е пример, че един друг свят е възможен. Възможна е система, при която правителството се грижи за народа и заделя 70 процента от националния бюджет за социални нужди. Докато неолибералната система твърди, че социалните разходи са „бреме”. И второ, САЩ искат да контролират Венесуела заради нейните богатства. Страната ни има най-големите петролни запаси в света, има злато, има ценни минерали, включително колтан, който се използва масово днес в електрониката.”

Според Ориета Капони най-абсурдното американско обвинение срещу Венесуела било, че страната имало диктатура. „При коя диктатура опозицията може да се изявява свободно из всички медии и да пътува по света, клеветейки родината си, както прави венесуелската?” – риторично попита посланичката.

Тя добави още, че опозицията ѝ американските ѝ покровители непрекъснато говорят и за политически затворници във Венесуела, настоявайки за „безусловното” им освобождаване. „Но у нас няма политически затворници! Има само хора, осъдени за криминални престъпления, като предизвикване на улични размирици, довели до човешки жертви,” изтъкна посланик Капони.

Тя припомни още, че президентът

Мадуро непрестанно призовава опозицията към мирен и констурктивен диалог

– апел, който беше повторен отново и от масовото чавистко шествие на 19 април. „Но опозицията не иска действен диалог. Тя не предлага никакъв проект, тя иска само дестабилизация и събаряне на правителството. Поставя например условието на провеждане на извънредни президентски ибори, въпреки че конституцията не допуска подобна възможност. А законите все пак са за всички и трябва да се спазват!” – каза Ориета Капони.

С топли думи на подкрепа за Боливарската революция към посланичката на Венесуела се обърна легендарният Анжел Вагенщайн. Той заяви: „Ние, в България, имаме горчив опит. Аз лично дочаках българската свобода в килията на осъден на смърт. И ако съм жив сега, това е благодарение на Червената армия, която преди екзекуцията ми навлезе в България. Социализмът, извоюван от нашата революция, претърпя крушение. И ние знаем цялата жестокост на реставраторите. Затова ви стискаме палци – пазете революцията като зеницата на очите си! Ние сме с вас, сърцата ни са с вас и ви желаем огромни успех, защото вие сте наши братя и сестри по цели и по революция!”

Декларации в подкрепа на Боливарската революция прочетоха председателят на Асоциацията за приятелство „България-Куба” Тамара Такова и на Асоциацията за приятелство „България-Венесуела” Стоян Шатов.

Посланик Ориета Капони благодари за солидарността и изказа пожелание колкото се може повече българи да научат истината за събиитята във Венесуела и за решимостта на защитниците на Боливарската революция да отстоят нейните хуманни цели и идеали.

Запитана от „Барикада”

дали в Латинска Америка може да се говори за реванш на десницата,

Ориета Капони отговори:

„Десницата успя да спечели изборите в Аржентина и по най-нелегитимен начин да смени правителството в Бразилия. Но тези две управления са крайно непопулярни в страните си. Те вече започнаха да прилагат антинародни неолиберални реформи – нали затова САЩ им помогнаха да вземат властта. И това с всеки ден ги прави все по-нежелани от собствените им народи. А ако погледнем Еквадор, в неотдавнашните избори там спечели прогресивният кандидат. Имаме продължение на революционните процеси в Боливия, в Никарагуа… Да не говорим за Куба! Нека видим и успешното развитие на най-демократичната интеграционна структура в Латинска Америка и Карибието – CELAC (учредената през 2010 г. по инициатива на Уго Чавес и Фидел Кастро Общност на латиноамериканските и карибските държави – б.а.). В нея ги няма САЩ, които редовно прокарват интервенционистка политика, които се опитват да саботират нашите революции и нашата интеграция. Да, те постигнаха известен успех. Но дори и да има някоя изгубена битка в голямата борба, сигурна съм, че победата все пак ще е наша!”

 

„Барикада”

 

 

Библиотеката организира традиционния Маратон на четенето

//dariknews.bg/regioni/dobrich/bibliotekata-organizira-tradicionniia-maraton-na-cheteneto-2018708

Регионална библиотека „Дора Габе” организира традиционния Маратон на четенето, част от Националната кампания „Походът на книгите”. В събитието ще се включат деца от детски градини, ученици от училищата в Добрич, читатели на библиотеката, граждани.

Маратонът започва в

Президентът Радев празнува с ПМГ – Хасково днес

//dariknews.bg/regioni/haskovo/prezidentyt-radev-praznuva-s-pmg-haskovo-dnes-2018707

Президентът Румен Радев ще посети Хасково днес. В 12.20 часа държавният глава ще проведе работна среща с областния управител Минко Ангелов и кмета на Общината Добри Беливанов. Срещата ще се състоии в сградата на Областната администрация.

По-рано през деня президентът ще бъде гост на

На Светли петък се благославя св. Петър

//dariknews.bg/regioni/sliven/na-svetli-petyk-se-blagoslavia-sv.-petyr-2018709

Светли петък е денят на Светлата седмица след Великден, в който се благославя свети апостол Петър.

През Светлата седмица, започваща на втория ден след Великден, се просл

Малките футболисти от „Локомотив 1927” наградени с едноседмичен лагер

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/malkite-futbolisti-ot-lokomotiv-1927-nagradeni-s-ednosedmichen-lager-2018712

Ваканционно селище „Албена" зарадва децата от школата на ФК „Локомотив 1927” по случай 90 години футболна история. В Дряново се проведе детски турнир по случай юбилея, а талантливите момчета от набори 2005 и 2008 бяха приятно изненадани с наградата за Феърплей „7-дневен лагер в Албена“.

Клуб на почитателите на Иванка Тръмп се появи в Китай

//dariknews.bg/novini/sviat/klub-na-pochitatelite-na-ivanka-trymp-se-poiavi-v-kitaj-2018711

Клуб в интернет с хиляди фенове на дъщерята на президента на САЩ Иванка се появи и в Китай, съобщи американският телевизионен канал Ен Би Си.
„Преобладаващата част от хората в Китай обичат Иванка, защото проявява приятелско отношение към китайския народ”, ка

Питейната вода в Сливенско е без уран и е годна за пиене

//dariknews.bg/regioni/sliven/pitejnata-voda-v-slivensko-e-bez-uran-i-e-godna-za-piene-2018710

На всички български и европейски екологични норми отговаря водата за пиене в Сливен и цялата Сливенска област. Показателите за алфа и бета активност, естествен уран, тритий, манган, както и индикативните дози от определените за мониторинг зони, са много под допустимите граници, заяви управителят на

Най-богатите руснаци са забогатели още през 2017 г.

//dariknews.bg/novini/sviat/naj-bogatite-rusnaci-sa-zabogateli-oshte-prez-2017-g-2018706

Най-богатите 200 души в Русия са забогатели с общо 100 млрд. долара от началото на 2017 г. досега, съобщава руското издание на "Форбс".
 
Общото богатство на най-заможните руснаци се оценява на 460 млрд. долара, което е увеличение със 100 млрд. в срав

Светли петък e (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/svetli-petyk-e-video-2018676

Светли петък е петият ден на Светлата седмица след Великден, в който се благославя свети апостол Петър.

В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица

Депутатите привикаха Герджиков да отговаря за извършени кадрови промени (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/deputatite-privikaha-gerdzhikov-da-otgovaria-za-izvyrsheni-kadrovi-promeni-video-2018703

Парламентът ще изслуша служебния премиер Огнян Герджиков относно извършени кадрови промени в рамките на управлението на служебното правителство.
 

Ако Тръмп го е толкова грижа за сирийските деца, защо не осъжда бунтовниците, които ги избиват?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279072_%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B3%D0%BE+%D0%B5+%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B6%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%

 

Десетки деца бяха избити в Сирия през миналата седмица – но къде се воплите на президента на САЩ за тези „красиви бебета”, защо няма действия по въпроса? Къде са осъдителните декларации на ЕС и Великобритания? Западът би трябвало да реагира с еднакво възмущение и когато шиити са жертви на тероризъм. Или може би просто не ни пука?

Този уикенд станахме свидетели на върха на лицемерието. Изглежда просто някои мъртви сирийски бебета имат значение, а други мъртви сирийски бебета нямат. Едно масово убийство в Сирия преди две седмици доведе до смъртта на деца и бебета и предизвика праведно възмущение сред нашите лидери. Но друго масово убийство в Сирия в края на миналата седмица, в което загинаха още повече малки деца, не предизвика нищо освен мълчание от страна на тези, които твърдят, че са пазители на моралните ни ценности. Защо ли се получава така?

Когато газова атака в Сирия уби над 70 цивилни на 4 април, включително бебета и деца, Доналд Тръмп нареди ракетен удар. Америка го аплодира. Аплодираха го и медиите. Както и голяма част от света. Тръмп нарече Башар Асад „зъл” и „животно”. ЕС осъди сирийския режим. Британското правителство нарече атаката „варварска”. Почти всеки западен лидер изиска Асад да бъде свален.

 

Въпреки това когато през този уикенд атентатор самоубиец нападна конвой с цивилни бежанци и уби поне 126 сирийци, от които над 80 деца, Белият дом не каза нищо. Макар броят на загиналите да бе значително по-висок, Тръмп дори не изказа съболезнования в Twitter. Щатският флот не изстреля дори един символичен куршум към Сирия. ЕС се направи на ударен и отказа да обели и една дума. Всякакви приказки за „варварство” от страна на Лондон бяха приглушени.

Нямат ли никакво чувство за срам? Какво безсърдечие. Какъв позор. Какво безобразие е, че състраданието ни се изчерпва в момента, в който осъзнаем, че последното клане на невинни не заслужава същия обем сълзи и ярост като предишното клане. Всъщност не заслужава дори една сълза. Защото тези 126 сирийци – почти всички от тях цивилни – които бяха избити в провинция Алепо, бяха мюсюлмани-шиити, евакуирани от контролирани от правителството селища в Северна Сирия.  Техният убиец очевидно е от „Ан Нусра” (Ал Кайда) или някоя от сунитските „бунтовнически” групировки, които Западът въоръжава. Поради това те не се квалифицират за нашата скръб.

В ООН, потропвайки по подиумите както обикновено, все пак проговориха по въпроса и нарекоха последната атака „нов ужас”. Папа Франциск я нарече „позор” и заяви, че се моли за „любимата и мъченическа Сирия”. Добрият стар папа! Даже на практика несъществуващата анти-асадистка „Свободна сирийска армия” осъди нападението като „терористично”.

Но това беше всичко. Да си припомним всички сълзливи истории за това как Иванка Тръмп, като майка, е била изключително развълнувана от кадрите от Хан Шайкун, мястото на химическата атака на 4 април, и е призовала баща си да направи нещо по въпроса. Към това се добави и Федерика Могерини, „върховният представител на ЕС” по външните работи и политиката за сигурност, която описа атаката като „ужасна”, но настоя, че говори на първо място като майка. И имаше право. Но какво се случи с нейните майчински чувства, както и с тези на Иванка, когато се появиха снимките от атентата в Северна Сирия, на които се виждат разкъсани бебета и детски тела, опаковани в найлонови чували? Мълчание.

 

Робърт Фиск, Independent

 

Без вода в части от "Бели брези", "Гео Милев" и "Овча купел"

http://offnews.bg/news/n_1/n_653459.html

"Софийска вода" ще прекъсне временно водоснабдяването днес в части от столицата, съобщиха от дружеството.  Заради монтаж на спирателен кран на ул. "Хайдушка гора“ в "Бели брези“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа по ул. "Хайдушка гора“ от ул. "Проф. Д-р Димитър Атанасов“ до бул. "България“. Прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. "Коста Лулчев“ в жк. "Гео Милев“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа по ул. "Коста Лулчев“ от ул. "Николай Коперник“ до ул. "Алфред Нобел“, по ул. "Алфред Нобел“ от ул. "Коста Лулчев“ до ул. "Цветан Радославов“, по бул. "Цариградско шосе“ от ул. "Александър Жендов“ до ул. "Николай Коперник“ и ул. "Елисавета Багряна“ №2. Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. "Зелена поляна“ в "Овча купел“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на ул. "Костур“, ул. "Гусла“, ул. "Войводина могила“, бул. "Овча купел“. Поради монтаж на пожарен хидрант на ул. "Резбарска“ в НПЗ "Хаджи Димитър“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа по ул. "Резбарска“ от ул. "Васил Кънчев“ до Автобусен гараж "Малашевци“.

На Светли петък трябва да почерпят всички с имената...

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/na-svetli-petyk-triabva-da-pocherpiat-vsichki-s-imenata-6068139

На днешния ден празнуваме обновлението на храма на Превета Владичица Богородица, който се намира извън стените на Цариград и се нарича "Живоприемен източник"

Debenhams планира да затвори 10 магазина във Великобритания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279071_Debenhams+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+10+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B

 Британската верига магазини Debenhams съобщи, че ще закрие някои магазини като част от опита на новия главен изпълнителен директор, дошъл от Amazon.comда възстанови спадащите продажби на компанията за търговия на дребно чрез по-силно онлайн присъствие, съобщава Bloomberg.

Debenhams обяви, че ще затвори 10 британски магазина през следващите пет години и ще започне консултации за закриването на един от трите центъра за разпространение. Съобщението бе разпространено в същия ден, в който конкурентът Marks&Spencer разкри първите детайли от петгодишна програма за закриване на някои от основните магазини в градските центрове.

Клиентите ни променят начина си на пазаруване, затова и ние трябва да се променим“, коментира главният изпълнителен директор на Debenhams в съобщението.

Debenhams и Marks&Spencer се адаптират към среда, в която ръстът на универсалните магазини и онлайн пазаруването кара търговците на дребно да намалят традиционното си физическо присъствие. Спадът на паунда след вота за Brexit засили натиска върху рентабилността на компанията, повишавайки разходите за внос.

Акциите на Debenhams поевтиняха с 5,9%, след като компанията съобщи, че печалбата преди данъци за първото полугодие се понижава с 6% до 88 млн. паунда (113 млн. долара). Компанията каза още, че обмисля раздяла с някои собствени брандове на фона на опасенията, че по-младите потребители не харесват някои от предложенията.

Новият главен изпълнителен директор Серджо Бучър замени Майкъл Шарп през октомври след три години като моден директор в Amazon. Преди това е работил за производителя на спортни стоки Puma и испанския търговец на дрехи на дребно Inditex. Преструктурирането на Debenhams цели да направи изпращането и зареждането на стоки по-бързо – ключов елемент от успеха на бранда на Inditex Zara, заяви британската компания.

Инвестициите в онлайн оферти целят да таргетират клиенти чрез мобилни устройства, за да посещават магазините по-често, каза компанията. Debenhams планира да разработи услуга тип „кликни и прибери“, а освен това компанията вижда възможности за партньорства с доставчици на електронни услуги.

Debenhams заяви, че очаква брутният ѝ марж за годината да спадне с 25 базисни пункта, подчертавайки предизвикателствата пред физическите магазини, които се опитват да се адаптират към света на онлайн пазаруването.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Руски мозъчен тръст е подкопал доверието на американците в избирателната система

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279070_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D1%82%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%BB+%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%82

 Руски мозъчен тръст, контролиран от президента на Русия Владимир Путин - Институт за стратегически изследвания в Москва, е разработил план за преобръщане на изборите в САЩ през 2016 г., така че да подкопае доверието на американските гласоподаватели към избирателната система. Това съобщават трима настоящи и четирима бивши представители на американската администрация, пожелали анонимност, за Ройтерс.

Източниците на информационната агенция описват два конфиденциални документа на мозъчния тръст, които представят рамката и обосновката за това, което американските разузнавателни агенции заключават, че представлява усилия от страна на Русия да се намеси в изборите, които бяха на 8 ноември.

Служители на разузнавателните агенции са получили документите на Института след вота, уточнява информационната агенция.

Институтът се управлява от пенсионирани висши руски чуждестранни разузнавателни служители, назначени от кабинета на Путин.

Първият документ е стратегически и е написан през юни миналата година. Той е разпространяван на най-високо ниво в Кремъл. В него се препоръчва Москва да започне кампания за пропаганда през социалните медии и руските информационни бюра, подкрепяни от държавата, за да насърчат гласоподавателите в САЩ да изберат президент, който да възприеме по-мека позиция към Русия.

Вторият документ е изготвен през октомври 2016 г., като в него се предупреждава, че кандидатът на демократите Хилари Клинтън най-вероятно ще спечели вота. Заради това се залага и на друга стратегия – прекратяване на пропагандата в подкрепа на Тръмп и засилване на съобщенията за измами с избиратели с цел подкопаване легитимността на американската избирателна система и увреждане репутацията на Клинтън.

Засега от американските разузнавателни служби отказват да коментират информацията.

Владимир Путин отрича всякакви обвинения в намеса в американския вот. Агенцията не е открила представители на Кремъл и на въпросния институт за коментар.

Тръмп също посочва, че дейността на Русия няма никакво отношение към резултатите от изборите. Текущите разследвания на Конгреса на САЩ и ФБР за руска намеса досега не са довели до публични доказателства, че сътрудниците на Тръмп са подкрепили руските усилия за промяна на хода на вота.  

По статията работи: Миглена Иванова

Готов ли е ЕС да започне разговори за Frexit

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279069_%D0%93%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%BB%D0%B8+%D0%B5+%D0%95%D0%A1+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+Frexit

 На 29 март 2017 година Лондон официално подаде молбата си за активиране на чл. 50 от Договора за ЕС. Поправката в този договор влезе в сила през 2009 година след срещата на лидерите на общността в Лисабон две години по-рано.

Преди това нямаше текстове, които да предвиждат доброволно напускане на общността. От лятото на 2016 година коментарите и дори заплахите за напускане на ЕС навлизат все по-дълбоко в програмите на националисти и антиевропейски настроени политически движения, които с канят да управляват държавите в общността.

След като проевропейските нагласи надделяха на изборите в Холандия, сега фокусът е към Франция, където през този уикенд ще се проведе първият тур на президентските избори. Сред претендентите с големи шансове са националистът Марин льо Пен и евроскептикът Жан-Люк Меланшон.

Ако спечели изборите, Марин льо Пен директно обеща излизане на Франция от еврозоната, от Шенген, а впоследствие и от ЕС. За Меланшон Frexit е план Б, ако желанието му да предоговори членството на страната в ЕС не доведе до успех

Готов ли е обаче ЕС да се раздели с Франция? Страната е един от основателите на общността и един от стълбовете на съюза във вида, в който го познаваме днес, коментира говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас. Той отказа да отговори на провокативния въпрос дали Брюксел е в състояние да започне разговори и за Frexit.

Допитванията до общественото мнение показват оспорвана битка за президентския стол във Франция. На първия тур, който ще се проведе на 23 април, шансовете Льо Пен да спечели са големи, но едва ли с резултат от над 50 на сто. Това означава, че ще има и втори тур, насрочен за 7 май, а тогава вече ще влезе в ход негласното споразумение, обединяващо проевропейските партии, и най-вероятно новият президент на страната ще се казва Еманюел Макрон или Франсоа Фийон.

Според последното проучване на "Харис интерактив", цитирано от Ройтерс, Еманюел Макрон ще получи 25% на първия тур на изборите, т.е. увеличава подкрепата си с 1 пункт, а при Льо Пен няма промяна и тя ще получи 22%. Франсоа Фийон ще събере 19%, което е спад от 1 пункт. Жан-Люк Меланшон е без промяна също с 19%.

На балотаж Макрон би победил Льо Пен с 66%, Фийон с 68%, а Меланшон - с 60%. Фийон би победил на втори тур Льо Пен с 58%. Меланшон би спечелил балотаж срещу Льо Пен с 60% и Фийон с 58%.

Ако обаче социологическите агенции не са уловили вярно пулса на френското общество и националистът спечели, институциите в Брюксел нямат план Б. Това обясни и френският комисар, отговарящ за икономическата политика на ЕС Пиер Московиси пред EurActiv. И макар скептицизмът да се проявява и във Франция, 70% от французите са свързани с ЕС, обяснява Московиси и заявява, че не вижда причина 50% от хората в страната да решат да подкрепят националиста.

Така че за ЕС план А е силна Франция, дълбоко свързана с ЕС, категоричен е Московиси.

И макар и Frexit да се предлага с лека ръка от Льо Пен и от Жан-Люк Меланшон, последиците от излизането на Франция от ЕС се оценяват като катастрофа от мнозина анализатори – и за Франция, и за ЕС, а и за цялата световна икономика.

Поддържането на еврозоната в нейната цялост е твърде важно и Европейската централна банка (ЕЦБ) вече го доказа в случая с Гърция преди две години. А за бъдещето на ЕС тепърва ще се говори. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Пет комисии искат патриотите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279068_%D0%9F%D0%B5%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%B8+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Пет постоянни комисии в Народното събрание искат да оглавят патриотите, научи “Труд”.

В понеделник се очаква да бъде направено разпределението на председателските места. От него ще стане ясно и кои ще са министерствата, които ще получат “Обединени патриоти”.

Логиката е следната – там, където патриотите ще имат министър, шефът на ресорната комисия в парламента ще е от ГЕРБ или от друга партия. Изключения ще има. ГЕРБ няма да отстъпи председателството на ключовите комисии – по бюджет и финанси, правната и вътрешната.

Патриотите имат претенции да оглавят комисията за контрол на спецслужбите, екологичната, образователната, земеделската (ако не получат министерството), по култура и медии.

В 43-тото НС постоянните комисии бяха 25. Очаква се председателски постове да получат и групите от опозицията – БСП и ДПС. Социалистите предлагат комисията по култура и медии да бъде разделена и да се обособят две.

На 21 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6181994

На 21 април рожден ден иматМария Гигова, легендарна българска гимнастичка Розалия Димитрова, директор на Агенция “Митници” Адриана и Камелия Дунавски, треньорки, бивши състезателки по художествена гимнастика Валери Николов, собственик на търговска верига “Фантастико” Проф. Петър-Емил Митев, социолог, директор на Института за социални ценности и структури “Иван Хаджийски”,

За демокрацията и враговете на "Америка за България"

http://pogled.info/bulgarski/za-demokratsiyata-i-vragovete-na-amerika-za-balgariya.84943

/Поглед.инфо/ Никак не ми се искаше нито през Страстната, нито през Светлата седмица да се занимавам с глупости, но се налага: най-важните за християните дни в годината бяха отровени от публикуването и представянето на един доклад, написан предимно от колеги, които са университетски преподаватели в Софийския и Новия български университет. Доц. дфн Милена Якимова и проф. д-р Боян Знеполски от СУ и проф. д-р Албена Хранова, доц. д-р Димитър Вацов, доц. д-р Боряна Димитрова, доц. д-р Мартин Канушев от НБУ.

Журналистът Васил Иванов пред : Без независими медии има диктатура

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279067_%D0%96%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%3A++%D0%91%D0%B5%D0%B7+%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%

 – Очакваше ли да се вдигне такъв шум покрай твоето напускане на Нова телевизия и имаш ли обяснение защо само твои колеги те нападат за начина, по който си тръгваш от медията? Защото обикновените хора – зрители, читатели, изглежда са на твоя страна.

– Очаквах да се вдигне този шум. Дори на Разпети петък си говорих с жена ми и близките ми, че ще празнувам Разпети вторник – тогава си пуснах молбата за напускане. Зрителите и читателите разбират – хората в България не са глупави. Всички знаем какво се случва в медиите, какво правят в редакциите, как се шушука. Аз го казах на висок глас и затова сега съм грешникът. Не зная защо така реагират журналистите. Сякаш има някаква негласна камора (мафия – б.а.), от която нищо не трябва да излиза. Само че от вторник се уважавам още повече.

– Кога журналистиката в България стана такова затворено общество и щом някой открехне вратата, всички се разтичват като хлебарки. Имаш ли наблюдение откога е тази капсулация на голяма част от гилдията?

– В последните 10-15 години това се усили, а аз работя като журналист от общо 24 г. В началото на демокрацията имаше повече политически вестници. Беше ясно – два са на СДС, два на БСП, един на БЗНС. Създадоха се и силни вестници като „24 часа“, с който Петьо Блъсков направи революция в печата. Но тогава каквото имаше – това се пускаше. Фактите, случващото се. Специално помня това от „24 часа“, такъв беше принципът – излиза това, което е станало. В един момент, преди 15-ина години започнаха да се изкупуват медиите, защото явно се разбра какво влияние имат в политиката, бизнеса. Журналистите вече си гледат заплатите, нямат хъс за това, което работят. Аз също съм журналист, но станах такъв за да бъда журналист, а не да си получавам заплатата на спокойствие. Такава мога да взимам и в друга професия. Завършил съм техникума по електротехника „Киров“ и ако се занимавам с това, сигурно ще изкарвам същите пари. Тези, които са журналисти, за да си получават заплатата, приемат за занаят да оплюят някого, посочен от шефовете им. Поради тази причина винаги съм имал проблеми, защото не това е професията. Допреди време в Нова тв нямаше никаква цензура. Заявявал съм го категорично, в десетки интервюта. За съжаление от година положението вече не е същото. Затова реших, че дори и да не остана журналист, си струва да го кажа. Няма да бъда човек на заплата, заемащ длъжност, само носеща името „журналист“.

– Много от хората, с които доскоро работеше в Нова тв, сега те нападат. Ти стоял ли си до тях в трудни професионални моменти, помагал ли си им? Колко от тях си обучил или довел лично в медията?

– Доста от тях доведох. Някои си тръгнаха през годините. От сегашните Марин Николов дължи работата си на разследващ журналист на мен, взех го в екипа си. Координаторът на „Разследване“ Антон Събев сега ми е обиден заради ситуацията. Изричното ми искане към Дидие Щосел (главния изпълнителен директор – б.а.) беше Марин и Антон да са част от екипа ми. Генка Шикерова я бях поканил, тогава тя не прие, а остана в Би Ти Ви. По-късно дойде в Нова, направи два материала, които – може да се види в архива – аз съм снимал преди години. Тя ги изгледа и ги повтори – става дума за „Спешна помощ“ и Агенцията за бежанците. Но Генка е близка приятелка на Дарина Сарелска, която я доведе в медията.

– На пресконференцията с екипа на „Шоуто на Слави“ ти каза, че твоите доскорошни колеги от Нова тв са те поздравявали на лични съобщения във фейсбук, след като обяви, че напускаш. В същото време голяма част от тези хора застават срещу теб в публичното пространство. Каква е тази раздвоеност?

– Това е разликата между шушукането и говоренето. Аз говоря – когато кажа нещо вкъщи, мога да го изрека и на площада, не правя разлика. Когато имам кауза, не я обсъждам само на масата, както правят много от българите. Отивам в центъра на нюзрума и се боря за това. По този повод колегите от новините не можеха често да работят от нашите спорове с Дарина Сарелска. Опитвах се да й обясня, но явно има нещо много сбъркано. А тези, които ме поздравиха на лични във фейсбук – от тях постовете ми публично харесаха едва един-двама. Имам над 140 поздравления, но само на лични, и то от колеги от Нова. Дори не ми звънят по телефона, защото той е служебен и може да се провери кой ми е звънял. Марин Николов застана срещу мен, въпреки че се възмущаваше от цензурата. Сега казва, че такава няма. Нямаше да пусна записа с него, ако бе излязъл като мъж и казал: „Стоя зад думите си.“

– Относно записите – журналисти от Нова и други медии казват, че това е непростимо. Излиза, че ти непрекъснато записваш разговорите си. Така ли е?

– Записах колеги избирателно, откакто разбрах, че нямам място в Нова тв, тъй като в ситуация на цензура не мога да работя. Не мога да изпълнявам поръчки.

– Има думи като „гнусно“, „долно“?

– Вижте кой ме обвинява – Дарина Сарелска и телевизията. Казват, че имали високи критерии за достоверност на информацията и подкрепят добрите практики. Сарелска е човекът, който и в медиите, и във фейсбук страницата си заяви, че съм правил репортаж за своя кум, който бил главен секретар на МВР. Става дума за Георги Костов, който не ми е кум. Моят кум се казва Станислав Богоев и работи в автомивка в София. Сарелска има претенциите за високи критерии, но в същото време разпространява абсолютно фалшиви новини. Дори не си е проверила информацията. Ето това представлява тя. Сега ме обвинява, че съм извършил незаконни действия, че съм записвал без знанието на отсрещната страна. Иронията е, че преди 2-3 седмици Дарина Сарелска подписа заявление да се платят пари за нови скрити камери за журналистическите екипи на телевизията.

– Значи журналистите могат да записват своите обекти на разследване тайно, без тяхно съгласие, но самите тях никой не може и не трябва да закача?

– Точно така. Нова телевизия преди половин година купи скрити камери, сега пак. Нова тв използва тези устройства. Дарина Сарелска хвали Марин Николов в своята фейсбук страница за негов материал, в който всичко е записано със скрита камера. Значи аз извършвам незаконни действия, а тя разписва за купуване на скрити камери, с които се заснемат хора без тяхното съгласие. Аз записвах само за да се защитя – достатъчно са ми ясни нещата и подозирах, че така ще се случи и тези записи може да потрябват. Бяха правени в последните няколко седмици. Сега всички в Нова тв се обръщат срещу мен, за да си запазят заплатите. Но без тези записи сега в какво положение щях да съм? Щяха да казват, че съм лъжец, и аз нямаше да мога да кажа нищо в своя защита.

– От кого от своите колеги си най-разочарован?

– От Марин Николов. Той се дразнеше от това, което става. Сега вижте какво пише – нямало такова нещо. Това е човек, на когото съм показвал как се работи, бил съм зад него в скандалите, предизвикани от негови материали, заснети непрофесионално. Оправял съм му бакиите, давал съм обяснения.

– А за политиката на Нова тв и линията, която поеха?

– Нова телевизия вече не е Нова телевизия. Тя е нещо друго. Както и Би Ти Ви вече не е Би Ти Ви. Всъщност Би Ти Ви ми направиха услуга – доказаха, че има цензура. В Нова са знаели още на обед, че шоуто ще бъде спряно вечерта. А това са уж две конкурентни медии в условията на пазарна среда. Трябва да се радват, че конкурентът е в лошо положение. А то какво се случи. Значи цензурата идва от едно и също място. В Нова тв оперативната работа на този център очевидно я върши Сарелска.

– Притесняваш ли се от съдебните дела, които ще бъдат заведени срещу теб?

– Те трябва да се притесняват от съдебните дела, които аз ще заведа. Отделно вече дадох в прокуратурата доста интересни факти покрай цялата история. Снощи (в сряда – б.а.) и Слави Трифонов го съобщи. Не зная по кои членове на Наказателния кодекс може да се тълкува информацията – може би злоупотреба с влияние. Но най-малкото в чуждите посолства – американско, руско, германско, ще видят за каква държава става въпрос и къде си хвърлят парите. Без свободни и независими медии има диктатура, защото никой не може да бъде информиран обективно. Интернет все още не е надежден източник – всеки може да лъже там. Но напоследък новините във фейсбук са много по-истински написани, отколкото онези, произведени от хора, наричащи себе си журналисти и работещи в повечето медии. Омръзна ми, доповръща ми се от всичко това. Моите приятели знаят, че когато кажа „дотук“ – край. Днес Виктор Николаев (водещият на „Тази сутрин по Нова тв – б.а.), който безкрайно уважавам и е страшно добро момче, направи в сутрешния блок изявление, че моите действия са свързани с покупката на Нова тв. Ами не, ето ви есемес (Иванов показва телефона си, в есемеса пише, че си подава молбата за напускане – б.а.) от януари до Силва Зурлева. С Марин отпреди 5-6 месеца имаме кореспонденции във фейсбук по този въпрос. Карах се, виках, разправях се. Накрая видях, че трябва да взема окончателно нещата в ръце, за да продължа да уважавам себе си. Не разбирам криворазбраната колегиалност. Хора, които работят журналисти само за да получават заплата, а не да казват истината – те не могат да са ми колеги. Ана Цолова не ми е колежка. Миролюба Бенатова не ми е колежка.

– Как ще ги коментираш тях?

– Миролюба Бенатова могат да я коментират и хората от Катуница, ако помните. Сега ходи и прави интервюта само на хубави места в чужбина с наши сънародници там, за това й се отделя голям бюджет. Тя не ми е колежка и се гордея с това. Генка Шикерова също не ми е колежка. Виктор Николаев ме забърка в някакви световни конспирации и това много ме учуди, а е честен човек. Ами звънни и ме питай, познаваме се от години. Но не, понеже всички са под крилото на Дарина Сарелска, дай да го плюем. Дори да мислиш, че не съм прав, просто се обади и ме попитай какво е станало. Така направиха други хора, известни мои колеги. Някои казаха, че не съм прав, други смятат че така трябвало да действам. Но вземи моята гледна точка, нали така се прави? Те пишат че съм „кал“ и „дъно“. Генка Шикерова, която тичаше през нощта да прави интервюта с нейния приятел певеца Константин, когато му затвориха дискотеката. Абсолютно претенциозно и ненужно беше. И аз я питах: „Брей, снимаш през нощта?“ Тя ми пише: „Ми ние с него сме приятели.“ Сега Шикерова твърди, че аз съм я убеждавал, че ме цензурират. Не, тя ми каза преди време: „Май ще трябва да се местиш в друга телевизия. Положението ти тук не е добро.“

– Докато твоите колеги си взимат заплатата и си я пазят, ти не си казвал колко проблеми имаш през последните години. Кажи ми честно, колко опита за покушение има срещу теб, за които не се знае публично, защото досега мълчиш? Кажи го сега и не се оправдавай, че не искаш да занимаваш хората.

– Два опита са. Не съм занимавал никого. Оправям се сам, без Нова тв, борбен човек съм. Няма какво да се обяснявам, затова не коментирам повече. Все едно машинистът нощна смяна да се оплаква, че му се спи, докато кара влака. Въпреки това, той си върши работата. Искам да кажа друго. Предлагам на Дарина Сарелска заедно да отидем на полиграф и да ме питат мен дали съм получавал пари за мои материали, дали съм изпълнявал поръчки. Всичко, за което тя открито ме обвини. След това на полиграфа да я питаме нея дали е предавала информация на обект на мое разследване (вече бившия кмет на Неделино Стоян Беширов – б.а.). Тя да каже помни ли случая и какво ми каза, когато бях в кабинета й и заявих, че знам за това. Нейният отговор беше: „Девер ми (депутатът от ГЕРБ Недялко Славов – б.а.) е там на местно ниво. Той всъщност е говорил с кмета.“ Беширов пък се обаждал на Славов да каже на Сарелска да пита какво точно имам. Аз се чудех защо тя толкоз често ми звъни и се интересува. Ходихме 12 пъти командировка до Неделино. Има го в счетоводството на Нова тв този разход -12 пъти! Отиваме и този човек все го няма, скрил се. И разбрах, дори се радвал от това, с което разполагаме като информация – нямали сме почти нищо, имал много по-сериозни далавери. Ние го изобличихме за злоупотреба от около 1 милион лева, но го подведоха под отговорност за 11 милиона. Тоест ДАНС и прокуратурата са работили по други негови случаи. Така че Сарелска да дойде с мен на полиграф и да каже предавала ли е информация чрез нейния девер на тогавашния кмет на Неделино. Аз знам за шест разговора.

 

Нашият гост

Васил Иванов е роден на 10 декември 1972 година. Носител е на редица награди, като най-голямото признание е международно – през 2007 г. печели Наградата за свободата и бъдещето на медиите в Лайпциг, известна като европейския “Пулицър”. Друг лауреат на приза бе руската журналистка Анна Политковская, която впоследствие бе убита заради разследванията си.

Няма риск за хората в Хасково заради урана във водата

http://clubz.bg/53049-nqma_risk_za_horata_v_haskovo_zaradi_urana_vyv_vodata

Няма риск за здравето на хората от наличието на завишени количества уран в питейната вода в Хасково. Това казаха пред парламента здравният министър Илко Семерджиев и регионалният министър Спас Попниколов. Двамата бяха изслушани заради възникналият проблем.

Окончателните изследвания на водата обаче ще бъдат готови след около 2 месеца и тогава ще има по-категорични данни.

Пред парламента Семерджиев разказа подробно хонологията на събитията. Тпй каза, че данните за завишени количеста на уран били получени на 4 април. 

На въпрос защо водоснабдяването в Хасково сега се осъществява с водонски, след като няма риск за здравето на хората  той отговори:

"По този начин спазихме абсолютно всички изискваняи за предпазване на населението от здравен риск".

 

Пламна ресторантът в Слънчев бряг, в който простреляха Митьо Очите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6182452

Пламна ресторантът в Слънчев бряг, в който простреляха Митьо ОчитеПожар е избухнал в ресторант "Фор Ю" в Слънчев бряг, в който миналото лято беше прострелян Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите. Това научи bTV от свои източници. Пламъците са засегнали голяма част от ресторанта. На място са дошли екипи на пожарната, които са овладели огъня. Причините за инцидента се изясняват.

За едното име

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279066_%D0%97%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B8%D0%BC%D0%B5

 Разбира се, че Валери Симеонов е невинен по обвинението в конфликт на интереси. Как да не е невинен, когато е изпълнил изискването на закона да излезе от управата на фирмите, които е управлявал. Затова и говори смело, затова си позволява да раздава квалификации, да взема скалпове и т.н.
Откъде ли обаче се е пръкнала българската поговорка, че законът е "врата у поле"? Историята с хотела на Симеонов и военнослужещите, които си плащат нощувката в него с държавни пари, много прилича на един брадат съветски виц. "Гражданино Рабинович, откъде вземате парите, които намерихме у вас? - От шкафчето. - Кой ги слага там? - Жена ми. - Тя откъде ги взема? - Аз й ги давам. А вие откъде ги вземате? Ама нали ви казах. От шкафчето."
Формално Симеонов не участва в управлението на фирмите си, но реално кой може да докаже, че той не се е възползвал от положението си, за да получи стабилна посещаемост на хотела, още повече на фона на оплакванията му, че няма много гости там. А печалбата къде остава? И тя ли е при управителя?
Всъщност такова е положението и с други негови колеги по Народно събрание, които са оставили фирмите си на управители, шуреи, шуренайки и други формално далечни лица. Може да не ви харесва, но законът е такъв.
Подобен на малко изсъхнало смокиново листо, което покрива големи срамни части.
Любопитно е обаче, че обвиненията срещу лидера на НФСБ за конфликт на интереси изобщо не са от тези дни. Още през ноември 2016 г. колегите от сайта "Фрог нюз" разнищват цялата история, а кандидатът за депутат Велизар Енчев дори ги разказва от предизборно студио. Обаче нещата си потъват, както често става у нас, докато пак не изплуват в нужния момент, чрез нужната медия, когато му е нужно на някого. Ненапразно Симеонов разсъждава кой има полза от подновяването на историята с хотела "Козия рог". Той изреди някои възможности, но и през ум не му мина, че освен традиционния му враг ДПС това може да бъде и общественият интерес.
Ето там е големият проблем. В поведението, което игнорира усещането за справедливост и почтеност на обществото и което може да бъде описано като арогантно. Как иначе да тълкуваме фразата към репортерите от "Шоуто на Слави": "Да ви отговарям, да не ви отговарям, все тая". Не. Не е все тая. Както не е все тая и репликата на лидера на НФСБ, че нищо не се водело на него, а било на телевизия "Скат". А тя чия е? И се връщаме на вица за Рабинович.
"Вижте, човек живее и работи за създаване на едното име", каза в едно интервю вчера Валери Симеонов. Златни му уста. Запомнете тези думи и следващия път, като ви разказват басни, сами си правете изводите. Най-добре в тъмната стаичка, че да не стане като последния път.

Парламентът е като апартамента

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279065_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0

 Какво е родният парламент днес? На този въпрос всеки има свой отговор и най-важното - мисли се за прав. На крайната автобусна спирка на прогресивен столичен квартал, за дискусиите около която неведнъж съм ви разказвал, отново кипи дебат, възбуден от първия звънец на парламента. На пластмасова чаша кафе местното будно общество споделя, загърнато в якенца, не знам коя употреба, свои мисли, гарнирани с разкъсващи послания към детеродните органи (и не само) на новото народно представителство. В миговете за анализ обаче просветват интересни образи за сградата на жълтите павета и нейните нови и стари обитатели.
"Абе, бате, тия в Народното са като в нашия апартамент. Гледам ги на телевизора - младите и новите сурати си говорят на една страна, а дъртите - на друга. То и ние сме така. Младите окупираха хола - да им е широко, пък наша милост се гърчи в кухнята с малкия телевизор. Ама я им кажи нещо, надприказване няма, все те са прави и нещастни, че не сме им осигурили апартамент. Това да не ви е при социализма, викам. Ами като сте толкова умни и образовани, защо не се набутате и вие в гювеча при политиците. Я ги погледни, надошли провинциалисти, издокарали се, напарфюмирали се, кеф. А вие, уж образованите,  се гърчите за едно парно и чакате нашата пенсия. А те настъпват. И синът, вкупом с жена си, ме нападат. Не били виновни, че политиците били крадливи и загробили държавата, а пак аз виновен, че съм бил честен и съм възпитавал детето си само да се труди и да не пипа чуждото", споделя малко тъжен работник от някогашното "Кремиковци". И по традиция дава думата за реплика на бивш учител по история от столична гимназия.
"Леярю, ти хубаво говориш, и до голяма степен си прав. Аз обаче хората не ги деля на софиянци и провинциалисти, а на честни и мошеници. За съжаление още от 89-а държавата тръгна в грешна посока, с много корупция и кражби, национални предателства на политиците и практическа загуба на независимост. Сега вече е доста късно за оправяне, защото алчници и зависими от чужди интереси хора променят и досега нормалното ни историческо развитие и ни карат към пропаст и направо изчезване. Уж все ни европеизират и контролират докъде сме я докарали, а забравят, че ние, българите, сме дали много повече за европейската цивилизация, да не говорим за духовното развитие на континента. За съжаление дъщерята казва, че циганите са ни създали доста спорен образ в Европа, пък и много от нашите правят поразии. Аз, добре знаеш, не деля никого. Но тази мизерия тук пропъди много народ навън, а тук останаха хора с проблематична перспектива. А няма ли перспектива, братле, няма живот, няма раждаемост, няма България. И не ги е срам да ни лъжат с пенсиите. Може ли в една далеч по-малка и слаба Македония, в бомбардираната и извън ЕС Сърбия, та дори и в Албания и Косово да имат по-високи пенсии? Нямало пари! Вероятно не стигат, защото много се краде, безобразно се краде. Не съм оптимист, това е."
"Ти много знаеш, учителю, но малко прекаляваш. Какво са ти виновни политиците сега. Я погледни колко се строи, това да не е без пари. Аз Бойко го уважавам и гласувам за него, а Станишев не го дишам. Единият, казват, бил прост, а другият - изучен. Баш ми дреме. За мен е важно, че дъщерята и зетят се уредиха добре на служба и печелят. За празниците сега бяха с джипа в Гърция и ми донесоха тенекия с маслини. Много ги обичам, от онези - големите. Пък и ми помагат за парното и тока. Аз друго не искам. Бях добре при Тодор Живков, сега съм добре с ГЕРБ. Ние сега сме нещо като "активните борци" преди. Затова си гласувам за тях. Това е. Иначе малко ме е страх от мигрантите. Дано не тръгнат пак. Ама нашите, от ГЕРБ, де, нали направиха ограда, пък и били добре с първия човек в Турция, забравих му името. Та на това разчитам да ни опази", изтръгна от сърцето си млада пенсионерка с палаво килната оранжева баретка. Вероятно някакъв предупредителен сигнал, че все пак НИЕ сме от ГЕРБ.
"Гербаджийката да ме прощава - продумва намръщен безработен инженер. - Тя си гледа от своята камбанария, а не вижда как точно тези, които сега ще водят хорото в парламента, загробиха и ще погребат окончателно държавата. Те се интересуват само от комисионите и обогатяването си и хич не им дреме за хората. Обградили са се от яки фирми и монополисти и смучат ли смучат народеца нещастен. Вижте какво стана набързо с водата и парното. Затова не вярвам, че и този парламент ще изкара дълго. Не очаквам и хората на Каракачанов да издържат, защото ще възникнат спорове около вероятната антисоциална политика на новото правителство. Така че БСП-то да му мисли и да се готви за нови избори. Там има и нови хора, нови акъли, дано мислят умно и най-вече - за този народ мъченик, защото, макар и волски търпелив, и на него най-накрая ще му писне. Аз разчитам само на левите, това е!"
Такива мисли обменят хората от крайната спирка на краен софийски квартал. Поне на това имат право в непрестанно демократизиращата се България, която стои в очукания панелен апартамент с пробития покрив, дори и не прескъпо саниран.

Трайков: Българските потребители на газ са в по-неизгодно положение от западните

http://clubz.bg/53048-trajkov_bylgarskite_potrebiteli_na_gaz_sa_v_po_neizgodno_polojenie_ot_zapadnite

 

"Средно за година - последните официални данни са от 2014 г. - българските потребители са купували с 30 на сто по-скъп газ от германските. А преди 2014 г. разликата е била дори 40 процента. В голяма част от времето е било така".

Това заяви днес пред Нова тв Трайчо Трайков от "Нова република", който бе министър на икономиката, енергетиката и туризма през 2009-2012 г.

Той изрично изтъкна, че разликите в цената на газа за Западна Европа и за България варират. 

"Преди последното увеличение, когато цената беше рекордно ниска, тя беше много близка до тази в Западна Европа. Но когато петролът е по-скъп или в различни сезони, например лятото и есента, тогава разликите са драстични", допълни Трайков.

По-рано той заяви, че страната ни има право да иска отстъпки до 2 милиарда лева от "Газпром".

До 4 май България трябва да излезе със становище за цената, на която ще иска да закупува газ от "Газпром". Това стана възможно, след като Еврокомисията отсъди, че руският газов гигант е използвал антипазарни практики спрямо 8 страни в Централна и Източна Европа, включително и България.  

Аржентина „следи Брекзит внимателно“ заради Фолклендските острови

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279064_%D0%90%D1%80%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%91%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B8%D1%82+%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%E2%80%9C+%

 Аржентина отдавна оспорва британския суверенитет върху Фолклендските острови, като южноамериканската държава нахлува в отвъдморските територии на 2 април 1982 г., което довежда до двумесечен въоръжен конфликт между двете държави, пише Daily Telegraph.
В резултат на войната загиват 649 аржентински и 255 британски войници, а Великобритания запазва владението си.
Но 35 години по-късно Аржентина следи внимателно ситуацията около Брекзит, надявайки се, че двугодишните преговори могат да имат за резултат оттегляне на подкрепата на Европа за британския суверенитет върху островите.
Запитана дали напускането на Великобритания може да има влияние върху спора за Фолклендските острови, министърът на външните работи на Аржентина Сузана Малкора заяви, че преговорите [по Брекзит – б. пр.] се следят „внимателно“.
„Европейският съюз, чрез неговите споразумения, е свързан много силно с Великобритания. Възможно е нещата да се променят. Но мисля, че още е твърде рано. Брекзит едва сега започва и има много въпроси. Ние следим ситуацията внимателно“, каза Малкора.
От външнополитическата служба на Европейския съюз (ЕС) не пожелаха да коментират твърденията, че общността може да промени своето отношение към Фолклендските острови.
Тези опасения идват на фона на обвиненията, че ЕС се опитва да използва друга отвъдморска територия на Великобритания – Гибралтар като „политическа пешка“, след като на Испания ще бъде предоставено правото на вето срещу прилагането спрямо Гибралтар на каквото и да било търговска сделка, постигната в хода на преговорите с Великобритания.

Превод и редакция: Делян Николов

Радев: Лоши решения и малко пари причиниха състоянието на армията ни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279063_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9B%D0%BE%D1%88%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D

 „Въоръжените сили на Република България се намират в преломен момент от своето развитие в резултат на политическа недалновидност, системно недофинансиране и кампанийност.“ Това заяви президентът Румен Радев в словото си при отбелязването на 105 години от създаването на Военна академия „Г. С. Раковски“. Той припомни и констатациите в публикувания преди седмица доклад на МО за състоянието на отбраната и въоръжените сили, в който се посочва, че армията ни е може само частично да изпълнява конституционните си задължения по гарантиране на сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната. По думите на президента причините са „до болка познати“, а това са липса на съвременна техника и оборудване, липса на средства за пълноценна военна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав.

Според Радев обаче за преодоляване на тези негативни тенденции държавното ръководство предприема мерки. „Вече са приети важни проекти за инвестиционни разходи и е гарантирано тяхното финансиране. Още повече - като членове на най-мощния отбранителен съюз, България твърдо ще следва политиката на постигане на 2% разходи за отбрана от БВП, 20% от които за инвестиции“, допълни още държавният глава.

Футболният отбор на ПГ по облекло и стопанско управление - Дупница спечели първо място на турнир в Елин Пелин

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/futbolniiat-otbor-na-pg-po-obleklo-i-stopansko-upravlenie-dupnica-specheli-pyrvo-miasto-na-turnir-v-elin-pelin-2018693

Футболният отбор на ПГ по облекло и стопанско управление - Дупница, спечели първо място на зоналния турнир по футбол в Елин Пелин и се класира за финалите на ученическото първенство. Надпреварата е за ученици в 11-12 клас . В Елин Пелин отборът показа отлична игра и победи с 1:0 Панагюрище, като по

Спипаха трима изнудвали местен бизнесмен

//dariknews.bg/regioni/haskovo/spipaha-trima-iznudvali-mesten-biznesmen-2018694

Антимафиоти от столицата са провели акция в Хасково по линия на изнудването, научи Дарик. В операцията са участвали и колегите им от областния град. Според запознати в обсега на действията им са попаднали трима мъже, за които се знае, че имали неуредени финансови взаимоотношения. В операцията е поп

Нощ в библиотеката и още нещо

//dariknews.bg/regioni/vraca/nosht-v-bibliotekata-i-oshte-neshto-2018696

За трета поредна година Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца се включва в Световната нощ на книгата. Инициативата е посветена на 23 април – Световен ден на книгата и авторското право. На 22 април /събота/ от 18:30 до 23:00 часа в залите на библиотеката може да участвате в забавни игри с инт

Следващата седмица пък ще забравим за студа

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/sledvashtata-sedmicapyk-shte-zabravim-za-studa-2018697

Още следващата седмица пък ще забравим за студа, защото температурите рязко ще скочат нагоре.

Последните дни на април ще ни напомнят, че идва лятото.

Времето ще е предимно сухо, температурите ще бъдат дори по-високи от средното за апри

Брус Спрингстийн с химн на протеста срещу Доналд Тръмп (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/brus-springstijn-s-himn-na-protesta-sreshtu-donald-trymp-video-2018699

Американският рок музикант Брус Спрингстийн е записал новата си песен That's What Makes Us Great, наричайки я химн на протеста срещу президента Доналд Тръмп.
 

Славейковци домакинстват спартакиада

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/slavejkovci-domakinstvat-spartakiada-2018638

В Международния ден на Земята, 22 април  възпитаници и преподаватели от Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ в Стара Загора посрещат 330 ученици от 13 училища от цялата страна.
 
Славейковци са организатори на първа по рода си Ученическа спартакиада в 6 вида спорт, посветена

Откриха скулптура на Роден в... мебелен склад

//dariknews.bg/novini/liubopitno/otkriha-skulptura-na-roden-v...-mebelen-sklad-2018695

В мебелен склад във френския град Биариц е открита случайно скулптура от Огюст Роден, създадена през 1885 г., съобщава Artprice.

Според експерти, гипсовата отливка е подготвителна работа към неговата творба "Аз съм прекрасна", която

Снимат клип на песен в атракционен влак за Гергьовден

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279062_%D0%A1%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BF+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%B2+%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%BA+%D0%

 Атракционен влак с парен локомотив пуска БДЖ за Гергьовден. По време на пътуването ще се заснеме и музикален клип на Хилда Казасян, съобщиха от железницата. Гергьовската композиция тръгва в 09:40 ч. от Горна Оряховица и ще се движи по маршрут до Трявна, със спирки във Велико Търново, Дряново и гара Бачо Киро - за желаещите да прекарат празничния ден на Дряновския манастир.

Цената на двупосочния билет със запазено място е 29 лв. В състава на композицията ще бъде включен и вагонът на Борис ІІІ от „Корона експрес”, който ще бъде разглеждан по време на самото пътуване като музей на колела.

След пристигането в Трявна, пътниците ще могат да получат автографи от певицата Хилда Казасян и да си направят селфита както с нея, така и с машиниста Алберт Иванов и неговия екип.

Билети за новото пътешествие, организирано от БДЖ, вече се продават на билетните каси на гарите в Горна Оряховица, Велико Търново, Дряново, Трявна, Варна, Русе, Пловдив и София.

Локомотивът е произведен през 1948 г. в Австрия и сега в света се движат само два от тази серия - единият е в България, който ще тегли празничния Гергьовски влак, а другият - в Люксембург.

Стрелба в сърцето на Париж, убити са двама полицаи, един е ранен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279061_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B1%D0%B0+%D0%B2+%D1%81%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B6%2C+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BC%

 Един полицай е убит, а други двама бяха тежко ранени при стрелба в района на "Шанз Елизе" в Париж, съобщи Ройтерс. По-късно е починал и втори полицай от раните си. Има сведения и за един леко пострадал турист. Трагедията е станала на №82 на улицата в 21 часа местно време, когато мъж е открил огън с автоматично оръжие по полицейска кола. Според някои медии е действал сам, според други е имал съучастник. Нападателят е застрелян. Според Ройтерс терористът е дошъл с влак от Белгия и има досие с гриф S - което говори за радикализация.

Провежда се спецоперация в района на стрелбата в центъра на Париж. Полицията призова да се избягва района, където се стреля. Булевардът е затворен. Три станции на метрото по линия 1 са затворени. Над френската столица летят хеликоптери, чуват се виещи сирени, съобщават очевидци. Говорителят на френското вътрешно министерство Пеир Анри Бранде заяви, че килърите са взели за мишена полицейска кола. Стрелецът е пристигнал също с кола, която е зарязана на мястото. Няма експлозиви в нея. Свидетел от съседен ресторант разказва, че стрелбата е била кратка, но много интензивна. Хората от ресторанта са залегнали на пода. Други хора са останали затворени по заведенията, в които са се намирали. Пред Skynews свидетел разказа, че е видял мъж да слиза от кола и да стреля с автомат "Калашников".

Според полицията не е ясно каква е причината за стрелбата. Неназован представител на полицията съобщи, че ликвидираният стрелец е бил познат на властите. Започнало е разследване за терористична атака. Президентът Франсоа Оланд свика по спешност премиера Бернар Казньов.

Не се коментира дали стрелбата е свързана със започналия процес срещу 20 джихадисти или с арестите по-рано тази седмица на терористи във Франция. Бе съобщено, че терористите готвят мощна атака в навечерието на изборите.

В неделя в страната, която в последната година и половина стана свидетел на сериозни терористични нападения, предстоят президентски избори. Тази вечер има последен дебат между 11-те кандидати, на който основна тема е тероризмът и "Ислямска държава".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира, че става дума за терористичен акт.

Facebook разработва технология, с която да пишем наум

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279060_Facebook+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F%2C+%D1%81+%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B5

 Facebook работи по технология, която ще ни позволява да контролираме компютрите директно от мозъка си, съобщиха от социалната мрежа. Това ще става със специален софтуер за "тих говор", който ще позволи на хората да пишат със скорост от 100 думи в минута, твърдят хората на Марк Зукърбърг. "Мозъците ни обработват достатъчно данни, сравними със свалянето на четири филма с високо качество всяка секунда. Проблемът е, че най-добрият начин, който имаме за споделяне на информация със света - речта, ни позволява да пращаме същото количество данни, колкото и модем от 80-те години", обяснява самият той в своя профил. Новата технология обаче щяла да ни позволи да пишем "директно от главата си" пет пъти по-бързо, отколкото можем да правим това на телефона си.  Проектът, който е в своя начален етап, ще се нуждае от нова технология, която да засича мозъчните вълни без нуждата от инвазивна хирургическа операция. "Не говорим за декодиране на случайни мисли", уверява Реджин Дуган, шефката на Сграда 8, изследователския екип на Facebook. Именно нейният екип ще разработи както хардуера, така и софтуера нужен за тази цел. В него са се включили над 60 учени и академици. Освен за писане, разбира се, новата технология ще може да се ползва и за директен контрол на компютри и други устройства. Както можем да напишем "да" и "не", така можем да подадем "клик" или друга команда с мозъка си, което означава, че работата с тези устройства също ще стане значително по-бърза. Според специалистите на Зукърбърг - и по интуитивна. "Технологията трябва да напредне много, преди да можем да споделим чиста мисъл или чувство, но това е първата стъпка", обяснява създателят на социалната мрежа.

 
Blitz.bg

Уран във водата, концесия зад вратата

http://pogled.info/bulgarski/uran-vav-vodata-kontsesiya-zad-vratata.84942

/Поглед.инфо/ Преди 20-ина години Янчулев, кмет на София, пресуши чешмите в столицата и докара града до водна криза, която роди виц : " Ти от София ли си или така си миришеш ". Никой не подозираше, че този хидролог по образование, е накарал софиянци да засмърдят, само за им бъде по-лесно пробутана концесията на " Софийска вода ".

Задава се нов ужас: Ислямска държава и Ал Кайда преговарят за обединение!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279059_%D0%97%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D1%83%D0%B6%D0%B0%D1%81%3A+%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D0%90%D0%BB+

 Вицепремиерът на Ирак Аджад Алави каза пред Ройтерс, че има доказателства, че Ислямска държава преговаря с Ал Кайда за евентуално обединение. "Разговорите са започнали. Отворен е диалог между Абу Бакър ал-Багдади (самопровъзгласилият се халиф на Ислямска държава) и предводителя на Ал Кайда Айман ал-Завахири. Ислямска държава се отдели от Ал Кайда и веднага предприе голяма териториална експанзия в Ирак и Сирия, а в същото време воюваше с най-мощната в миналото терористична организация. Завахири през това време не щадеше критиките си към бившите си ученици заради техните брутални методи като обезглавявания, осакатяването и давенето на затворници, затова и засега не е ясно точно как двете групировки ще загладят конфликтите си и ще работят заедно. Превод: БЛИЦ

 
 

Белград към ЕС: Велика Албания значи голяма война на Балканите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279058_%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%95%D0%A1%3A+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%90%D0%BB%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D

 Европейският съюз трябва да е наясно, че Велика Албания означава голяма война на Балканите. Това предупреди сръбският социален министър Александър Вулин, предава БГНЕС.
Ако ЕС най-малко не осъди подобно нещо, трябва да се знае, че цялата отговорност за бъдещите събития ще лежи върху него, добави министърът.
Той припомни, че косовският президент Хашим Тачи е бил терорист, коментирайки вчерашното му мнение, че "всички албанци в региона ще живеят в една държава, ако ЕС затвори вратата за Косово".
Преди него албанският премиер Еди Рама заяви, че не може да изключи вероятността за "съюз" между Косово и Албания, ако албанците не бъдат приети в ЕС.


segabg.com

Владимир Путин призова да се защити обективното отношение към историята

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279057_+%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%

 Историята не трябва да създава конфликти между хората, а да го предпазва от грешки и тя не следва да се превръща в идеологическо оръжие, заяви в Кремъл руският президент Владимир Путин по време на заседание на организационния комитет „Победа“, пише правителственият орган „Российская газета“.
Ревизията на историята отваря път към преразглеждане на основите на съвременния ред в света и от това следват огромни рискове, смята още Путин.
Държавният глава е предложил да се обсъдят въпросите за развитието на международното сътрудничество, да се проведе разговор как да бъда задействан колосалният потенциал на хуманитарните връзки „за работа с хора, които са настроени на същата вълна, на която и ние“.
„Тук огромна роля играе работата по запазването и защитата на историческата истина за Втората световна война, за традицията и духа на съюзничеството в борбата срещу нацизма. За нас това са, преди всичко, нравствени понятия, морален дълг към поколението победители, към падналите за Родината. Към тези, които са възстановявали държавата след Великата отечествена война“, заяви Путин.
„Историческата истина скрепява обществото, служи като духовен, ценностен фундамент за развитие, помага на хора от различни поколения да се усетят като една наистина сплотена нация“, каза държавният глава.
Той отбеляза също, че в Русия върви открито обсъждане на най-спорните исторически въпроси – не само от периода на Втората световна война, но и от други епохи.
„Нашата позиция е, че историята, колкото и да е трудна и противоречива, е призвана не да създава конфликти между хората, а да ги предпазва от грешки, да помага за укрепването на добросъседските отношения“, отбеляза руският президент.

Превод и редакция: Делян Николов

Руснак взривил автобуса на "Борусия" (Дортмунд)

http://clubz.bg/53047-rusnak_vzrivil_avtobusa_na_borusiq_dortmund

Руски гражданин на име Сергей В. е задържан за взривяването на автобуса на германския футболен клуб "Борусия" (Дортмунд", предаде Нюз.Ру, като цитира в. "Билд".

Атентатът бе извършен на 11 април, когато футболистите се отправиха за домакинския си мач срещу френския "Монако" от Шампионската лига. От изпотрошените стъкла бе ранен състезателят Марк Бартра, а мачът бе отложен с един ден.

Новината за ареста идва часове след атентата в Париж, при който бе убит полицай, а двама души бяха тежко ранени.

Сергей В. е 28-годишен. Той бил задържан рано тази сутрин край град Тюбинген в провинция Баден-Вюртемберг.

Руснакът отседнал в същия хотел - "Л'Ариве", в който били и футболистите на "Борусия", преди да отпътуват за стадиона. Хотелът се намира почти срещу мястото на взрива.

Арестуваният се издал сам, като привлякъл вниманието на персонала с поведението си. На служителите се сторило странно, че по време на евакуацията Сергей В. не напуснал хотела, а отишъл в ресторанта, където си поръчал обилна вечеря.

Освен това при настаняването си в хотела човекът отказал първоначално предложената му стая и поискал да има изглед към улицата.. Вероятно така е имал възможност след деянието си да наблюдава, отбелязва "Билд".

Мъжът си направил резервации в "Л'Ариве" за два периода - 9-13 април и 16-20 април. Тогава все още не било ясно дали "Борусия" ще се класира за следващия етап на Шампионската лига. Германският тим обаче отпадна от надпреварата.

Според полицията руснакът задействал трите бомби дистанционно.

Сергей вероятно искал да забогатее, твърдят източници на "Билд" и сп. "Шпигел". Непосредствено преди взривовете той придобил по интернет акции на "Борусия" (Дортмунд). Според следователите Сергей искал да натрупа пари от колебанието на курса на акциите на клуба след атентата. "Борусия" е един от най-богатите отбори в Германия.

Първоначално германската прогуратура заяви, че става дума за терористичен акт на ислямист. Дори бе задържан 26-годишният иракчанин Абдул Бесет. Той бе заподозрян във връзки с "Даеш" ("Ислямска държава"). Следствието обаче така и не успя да установи дали арабинът е свързан с взривяването на автобуса.

Задържаха руснак за взрива на автобуса в Дортмунд

http://clubz.bg/53047-zadyrjaha_rusnak_za_vzriva_na_avtobusa_v_dortmund

Руски гражданин на име Сергей В. е задържан за взривяването на автобуса на германския футболен клуб "Борусия" (Дортмунд", предаде Нюз.Ру, като цитира в. "Билд".

Атентатът бе извършен на 11 април, когато футболистите се отправиха за домакинския си мач срещу френския "Монако" от Шампионската лига. От изпотрошените стъкла бе ранен състезателят Марк Бартра, а мачът бе отложен с един ден.

Новината за ареста идва часове след атентата в Париж, при който бе убит полицай, а двама души бяха тежко ранени.

Сергей В. е 28-годишен. Той отседнал в същия хотел, в който били и футболистите на "Борусия", преди да отпътуват за стадиона. Той се намира почти срещу мястото на взрива.

Руският гражданин привлякъл вниманието на персонала с поведението си. На служителите се сторило странно, че по време на евакуацията Сергей В. не напуснал хотела, а отишъл в ресторанта, където си поръчал обилна вечеря.

Освен това при настаняването си в хотела човекът отказал първоначално предложената му стая и поискал да има изглед към улицата.. Вероятно така е имал възможност след деянието си да наблюдава, отбелязва "Билд".

Според полицията руснакът задействал трите бомби дистанционно.

Сергей вероятно искал да забогатее, твърдят източници на "Билд" и сп. "Шпигел". Непосредствено преди взривовете той придобил по интернет ценни книжа на "Борусия" (Дортмунд). Според следователите Сергей искал да натрупа пари от колебанието на курса на акциите на клуба след атентата. "Борусия" е един от най-богатите отбори в Германия.

Жесток насилник обжалва доживотната си присъда

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/zhestok-nasilnik-obzhalva-dozhivotnata-si-prisyda-2018683

Жестокият насилник – 34-годишният Димитър С. С., който получи доживотна присъда от Окръжния съд в Габрово, обжалва решението на втора инстанция, съобщава вестник „100 вести“, цитирайки информация от Пламен Караиванов, говорител на Апелативния съд във Велико Търново.

Изданието припомн

Искат да правят футболен колеж в Тежкия полк

//dariknews.bg/regioni/shumen/iskat-da-praviat-futbolen-kolezh-v-tezhkiia-polk-2018375

Сдружение иска да прави спортна академия на мястото на бившият Тежък полк. Петър Рафаилов и няколко спортни деятели от Шумен искат да възвърнат футболната слава на града. Затова учредяват Сдружение с нестопанска цел в обществена полза „Футболен клуб Волов 1929“.

Те са разработил стра

На Светли петък празнуваме чудо, извършено от света Богородица

//dariknews.bg/regioni/vraca/na-svetli-petyk-praznuvame-chudo-izvyrsheno-ot-sveta-bogorodica-2018629

Винаги в петък от Светлата седмица, която е след Възкресение Христово, Православната църква почита една от чудотворните икони на света Богородица - „Живоприемен източник“. По този повод в храмовете се отслужва тържествена света литургия. Във Враца богослужението ще започне в  9 ч. в църквата „Свети

Великденска приказка от остров Тасос

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/velikdenska-prikazka-ot-ostrov-tasos-2018686

Великден е един от най-святите християнски празници. Ние туристите от туристическо дружество „Осогово“ град Кюстендил избрахме да попътуваме и да се насладим на духа и красотата на древна Елада. Изключително духовният грък задължително посещава църква, пали свещичка и се моли за здраве, щастие и бл

Британски министър: Правителството на Тръмп променя отношението си към Русия

//dariknews.bg/novini/sviat/britanski-ministyr-pravitelstvoto-na-trymp-promenia-otnoshenieto-si-kym-rusiia-2018685

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп променя отношението си към Русия и вече гледа на Москва като на съперник, заяви британският министър на отбраната Майкъл Фалън, цитиран от Ройтерс.

Доналд Тръмп: Силна Европа е важна за САЩ

//dariknews.bg/novini/sviat/donald-trymp-silna-evropa-e-vazhna-za-sasht-2018684

Американският президент Доналд Тръмп, който преди време приветства решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, заяви вчера, че би искал европейският блок да остане силен, предаде АФП.
 
Силна Европа е много, много важна за мен кат

Кандидатите за президент на Франция изразиха солидарност с полицията след стрелбата в Париж

//dariknews.bg/novini/sviat/kandidatite-za-prezident-na-franciia-izraziha-solidarnost-s-policiiata-sled-strelbata-v-parizh-2018681

Кандидатите за президент на Франция изразиха солидарността си със силите на полицията след снощната стрелба в Париж, при която беше убит един и ранени двама полицейски служители, предаде АП.
 
Атаката беше извършена в момент, когато 11-те кандидати участваха в телевиз

Френските власти проверяват имал ли е съучастник нападателят в Париж

//dariknews.bg/novini/sviat/frenskite-vlasti-proveriavat-imal-li-e-syuchastnik-napadateliat-v-parizh-2018680

Нападателят, застрелял полицай и ранил още двама в центъра на Париж снощи, е идентифициран, но името му няма да бъде разкрито, докато следователите не установят дали е имал съучастници, съобщи прокурорът на френската столица Франсоа Моленс, цитиран

Турският референдум съживи дебата за отмяна на двойното гражданство в ЕС

http://pogled.info/svetoven/evropa/turskiyat-referendum-sazhivi-debata-za-otmyana-na-dvoinoto-grazhdanstvo-v-es.84941

/Поглед.инфо/ Докато в България всяка идея, свързана с ограничаването на избирателни права в името на националната сигурност, се посреща на нож, в Европа се чуват все повече гласове не просто за ограничения, а за отмяна на двойното гражданство. У нас щадящото предложение за въвеждане на уседналост за всички видове избори предизвика възмущението на правозащитници и „демократи“. В същото време утвърдени демокрации като Австрия, Белгия и Холандия са готови на много по-радикални мерки, за да се предпазят от влиянието на Турция във вътрешните им дела. При това без да имат проблема ДОСТ.

Стартира нов етап по набиране на заявки от работодатели

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/BgWYdORQlvI/

Стартира нов етап по набиране на заявки от работодатели за разкриване на свободни работни места по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № 2014BGО5М90PО01-1.2014.001 – „Младежка заетост” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Агенцията по заетостта в качеството си на Конкретен бенефициент предоставя изчерпателна информация за стартирането на новия етап и новите възможности, които се предоставят на младежите и работодателите, които желаят да се включат.

За разлика от предходните етапи по набиране на заявки по схемата, този път заявки могат да подават както работодатели от реалния сектор, така и органи на изпълнителната властw съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, общинските предприятия по чл. 52 от Закона за общинската собственост, органите на централната администрация на изпълнителната власт и териториалните им структури, съгласно чл. 38 от Закона за администрацията.

Работодателите могат да осигуряват заетост за младежи посредством стажуване и/или обучение по време на работа. Изключение правят органите на централната администрация на изпълнителната власт и териториалните им структури, които могат да заявят свободни работни места само за стажуване при работодател за младежи със завършено висше образование. В кръга на допустимите работодатели не са включени териториалните органи на изпълнителната власт в лицето на областните управители и съответно областната администрация.

Работодателите могат да подават заявки за разкриване на свободни работни места за младежи с регистрация в Дирекции „Бюро по труда” на територията на цялата страна до изчерпване на финансовия ресурс. Постъпилите заявки ще се обработват по реда на тяхното подаване.

Необходимите документи могат да се намерят в сайта на Агенция по заетостта

За допълнителна информация:

Дирекция „Бюро по труда” гр. Поморие

Тел.: 0596/ 2 26 09

Горя ресторант в Слънчев бряг

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/xFE8_Z-IweE/

На 20.04.т.г. около 22.57 ч. в Районно управление – Несебър е получено съобщение за пожар, възникнал в ресторант „Фор Ю”, разположен в приземния етаж на сграда „Вила Бонита” в Слънчев бряг. Огънят е потушен от два противопожарни автомобила и четирима огнеборци. Установено е, че обгоряла дървената конструкция / тип „параван”/, с който е защитено неработещото през зимните месеци заведение. При извършения първоначален оглед не са намерени следи от запалителен продукт. Предстои извършването на повторен оглед в светлата част на денонощието, съобщават от ОДМВР-Бургас.

Арести в Австрия на непризнаващи държавата

http://pogled.info/svetoven/evropa/aresti-v-avstriya-na-nepriznavashti-darzhavata.84932

/Поглед.инфо/ Австрийската полиция арестува в четвъртък 29 души в рамките на операция в цялата страна, насочена към пресичане на нарастващия проблем с хора, непризнаващи държавната власт.

Защо Русия (може би) ще продължи да подкрепя Башар Асад?

http://pogled.info/svetoven/zashto-rusiya-mozhe-bi-shte-prodalzhi-da-podkrepya-bashar-asad.84933

/Поглед.инфо/ След американската атака срещу сирийската авиобаза Шейрат, в медийното пространство усилено се тиражират слухове, че Русия може и да се откаже от подкрепата си за президента Башар Асад.

За кого са заплаха предсрочните избори във Великобритания?

http://pogled.info/svetoven/evropa/za-kogo-sa-zaplaha-predsrochnite-izbori-vav-velikobritaniya.84934

/Поглед.инфо/ Предложението на министър-председателя Тереза Мей за свикване на предсрочни избори дойде като гръм от ясно небе за опозицията във Великобритания. Претекстът за изненадващия обрат, още преди да е изминала и половината от петгодишния ѝ мандат, бе, че в Уестминстър няма единство по отношение на излизането на страната от Европейския съюз (ЕС). Въпреки че първоначално Мей бе за оставането на Великобритания в рамките на ЕС, тя прие безусловно волята на британците след референдума, като заяви, че няма да позволи на своите опоненти да осуетят преговорите за Брекзит.

Русия укрепва военния съюз в постсъветското пространство

http://pogled.info/svetoven/russia/rusiya-ukrepva-voenniya-sayuz-v-postsavetskoto-prostranstvo.84935

/Поглед.инфо/ Организацията на Договора за колективна сигурност изгражда единна противоракетна и противовъздушна отбрана и ударно укрепва капацитета си

Държавната дума обсъжда погребението на Ленин

http://pogled.info/svetoven/russia/darzhavnata-duma-obsazhda-pogrebenieto-na-lenin.84936

/Поглед.инфо/ В Държавната дума беше внесен законопроект, който предлага законов механизъм за погребението на останките на Владимир Ленин, съобщи за Лента.ru в четвъртък (20 април)

Путин влезе в ТОП-100 на най-влиятелните хора в света според "Тайм"

http://pogled.info/svetoven/putin-vleze-v-top-100-na-nai-vliyatelnite-hora-v-sveta-spored-taim.84937

/Поглед.инфо/ Руският президент Владимир Путин отново влезе в ТОП-100 на най-влиятелните хора в света на списание "Тайм" (Time), съобщи РИА "Новости" в четвъртък (20 април).

ОЗХО се компрометира след твърденията за използван зарин в Сирия

http://pogled.info/svetoven/ozho-se-komprometira-sled-tvardeniyata-za-izpolzvan-zarin-v-siriya.84938

/Поглед.инфо/ Думите на представителя на Организацията за забрана на химическите оръжия за предполагаемото използване на зарин в Хан-Шейхун силно компрометира ОЗХО, заяви говорителят на министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от "Взгляд" в четвъртък (20 април).

Продажбите на автомобили Lada в ЕС са се увеличили с 63%

http://pogled.info/svetoven/evropa/prodazhbite-na-avtomobili-Lada-v-es-sa-se-uvelichili-s-63.84939

/Поглед.инфо/ За първото тримесечие на 2017 г. продажбите на Lada в Европейския съюз (ЕС) са се увеличили с 63%. Само за три месеца са продадени 1142 нови превозни средства, предаде "Взгляд" в четвъртък (20 април), позовавайки се на данни на ACEA.

Алтернативна левица, якобинска левица, либерална левица: наистина ли са непримирими?

http://pogled.info/svetoven/evropa/alternativna-levitsa-yakobinska-levitsa-liberalna-levitsa-naistina-li-sa-neprimirimi.84940

/Поглед.инфо/ Левицата не е политически лагер, а обединение на няколко семейства (либерална левица, якобинска левица и социалистическа левица), произлезли от Просвещението и от Френската революция, общото между които е, че се противопоставят на стария режим. Разцеплението ляво-дясно се ражда по време на Френската революция, но минава повече от век преди да се наложи окончателно. В действителност, трябва да дойде 1899 г. и аферата “Драйфус”, за да се обедини окончателно левицата, обяснява френският журналист Кевин Букар-Виктоар, автор на книгата “Войната на левиците” (La guerre des gauches). В интервю за "Фигаро" той анализира отношенията между якобинската, либералната и алтернативната левица на фона на президентската кампания във Франция.

Дъжд и студ по Черноморието

//dariknews.bg/regioni/varna/dyzhd-i-stud-po-chernomorieto-2018551

Променлива облачност ще преобладава по Черноморието, на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа умерен, студен запад-северозападен вятър и заради него дневните температури ще са по-ниски, максималните ще са между 8 и 12°, за Варна около 9.

Температурата на морската вода е 10-12°.

Обсъждат авторското право на кръгла маса

//dariknews.bg/regioni/varna/obsyzhdat-avtorskoto-pravo-na-krygla-masa-2018548

Кръгла маса на тема „Актуална проблематика на авторските права в  европейското и национално законодателство - регламентация, проблеми и перспективи“ ще се проведе в Икономическия университет. Форумът е организиран от висшето училище и евродепутата Емил Радев.

Основен лектор ще бъде К

Ден на отворените врати в Окръжния съд

//dariknews.bg/regioni/varna/den-na-otvorenite-vrati-v-okryzhniia-syd-2018546

Ден на отворените врати във Варненския окръжен съд. За пореден път съдии ще се срещнат с ученици и студенти. През цялата учебна година съдебната институция е партньор с Икономическия университет по проекта „Младите и правосъдието“. 

Втората група млади хора, които ще посетят съда, са

Светли петък след Великден е! (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/svetli-petyk-sled-velikden-e-video-2018632

В седмицата след Великден се отбелязва т.нар. Светли петък. Денят се нарича още летен Петковден.

Днес православните християни почитат чудотворната икона на света Богородица „Живоносен източник”. Иконата, която носи това име, е свързана с конкретни исторически събития.

"Раликрос Видин" ще събере стотици любители на високите скорости

//dariknews.bg/regioni/vraca/ralikros-vidin-shte-sybere-stotici-liubiteli-na-visokite-skorosti-2018614

Интересът към автомобилната надпревара, наречена "Раликрос Видини" тази година расте. Заявилите участие са 38 представители на клубове от общо четири града – Видин, Ботевград, Монтана и Криводол. Състезанието ще се проведе на пистата на летището край с. Иново. На 22 април, в 14.00 ч. е началото на

Кандидатите за президент на Франция изразиха солидарност със силите на полицията след стрелбата в Париж

//dariknews.bg/novini/sviat/kandidatite-za-prezident-na-franciia-izraziha-solidarnost-sys-silite-na-policiiata-sled-strelbata-v-parizh-2018681

Кандидатите за президент на Франция изразиха солидарността си със силите на полицията след снощната стрелба в Париж, при която беше убит един и ранени двама полицейски служители, предаде АП.
 
Атаката беше извършена в момент, когато 11-те кандидати участваха в телевиз

Идентифицираха нападателя от "Шанз-Елизе", проверяват имал ли е съучастници

//dariknews.bg/novini/sviat/identificiraha-napadatelia-ot-shanz-elize-proveriavat-imal-li-e-syuchastnici-2018680

Нападателят, застрелял полицай и ранил още двама в центъра на Париж снощи, е идентифициран, но името му няма да бъде разкрито, докато следователите не установят дали е имал съучастници, съобщи прокурорът на френската столица Франсоа Моленс, цитиран

Реди се правителство. Патриотите вземат отбрана, икономически ресор и културата?

http://clubz.bg/53046-redi_se_pravitelstvo_patriotite_vzemat_otbrana_ikonomicheski_resor_i_kulturata

Кои ще са министрите на Бойко Борисов в третия му премиерски мандат и колко места в изпълнителната власт ще получат "Обединените патриоти" - това вече със сигурност е тема в преговорите за правителство, колкото и ГЕРБ и партньорите им да не си го признават официално. Днес се очаква да стане ясна черновата на коалиционното споразумение, а вероятно и структурата на Министерския съвет, договорена между двете формации. Поне обещанието на кръга от преговори вчера беше това. А слуховете за новите министри плъзват винаги щом преговорите по същество са в ход.

Премиерът Бойко Борисов се очаква да има поне трима вицепремиери. Освен силов и икономически, вероятно ще има и такъв, който да отговаря и за председателството на Съвета на ЕС, което страната ни поема от 1 януари 2018 г. Броят на министерските кресла е по-вероятно да се запази като в кабинета "Борисов 2", твърдят запознати. 

"Обединените патриоти" преговарят за поне 4 министерски кресла. За лидера на ВМРО Красимир Каракачанов със сигурност се чува, че ще заеме едно от тях. Под въпрос обаче все още било е дали ще е само силов вицепремиер, министър на отбраната или и двете. Според различни източници, близки до преговорите, западните ни партньори нямали проблем с това, че Каракачанов има обявено досие от Държавна сигурност. А и той е станал агент на тайните служби на комунистическия режим у нас съвсем в неговия край - май 1989 г., което било аргумент в полза на дългогодишния политик. За министерството обаче се чува и друго име - на бившия шеф на отбраната, сега депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов.

"Обединените патриоти" преговарят и за министерско кресло в енергетиката или в икономиката. Единият вариант бил отново ГЕРБ да поеме първия ресор и начело да се върне Теменужка Петкова. Другият - човек на националистите да поеме енергетиката, но от партията на Бойко Борисов имали условия за човека. Притеснението им идвало оттам, че в последно време експертът Стефан Гамизов съветвал лидера на НФСБ Валери Симеонов по темата. Нямало никакъв вариант обаче той да получи власт. За енергиен министър обаче се спряга името на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев. При този вариант може Петкова да оглави Министерството на икономиката.

Тъй като "Обединените патриоти" настояват за увеличение на пенсиите и промени в социалните грижи на държавата, не е изключено да си поемат и ресора в Министерството на социалната политика. Засега обаче не се чува име на кандитата за там. И в кабинета "Борисов 2" социалното ведомство първо бе поверено на коалиционен партньор в лицето на АБВ и Ивайло Калфин, но след като те напуснаха управлението, министър стана експертката от ведомството  Зорница Русинова, която бе в листите на ГЕРБ за изборите.

Има голям шанс патриотите да управляват и Министерството на културата. Едното им предложение било начело на бившия ресор на Вежди Рашидов да застане бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов. Той обаче не бил приемлив за партията на Борисов, защото бе в остър конфликт с формацията в родния си Пловдив от времето, когато бе кмет, а след това загуби изборите на косъм от Иван Тотев при първия му мандат. Другият вариант, за който се чува в последните дни, е, че министър на културата може да стане бившият парламентарен секретар на Борисов в предишния му премиерски мандат Петър Николов, който на изборите бе водач на листата на патриотите в Ловеч, твърдят източниците ни. 

Засега сигурните имена в новия парламент били най-доверените министри на Борисов от предишните мандати - Томислав Дончев, Владислав Горанов, Ивайло Московски, Лиляна Павлова, които да поемат отново европейските дела, финансите, транспорта и регионалното развитие, твърдят от голямата управляваща партия. По всяка вероятност Ивилина Василева също ще се върне в екоминистерството, същото се чува и за Екатерина Захариева в правосъдието. Интересно е името, което се върти за МВР - ясно е, че Румяна Бъчварова няма да се върне там. Говори се обаче, че това може да се случи на бившия главен секретар на МВР по времето, когато Цветан Цветанов беше министър - Калин Георгиев. Не било обаче сигурно, че тази прогноза ще се реализира. Настоящ висш полицейски началник вероятно ще поеме поста на главния секретар, твърдят още източници, близки до МВР.

Образованието и здравеопазването, които бяха обявени за приоритет от ГЕРБ, засега също си нямали твърди титуляри. За първия пост се върти името на "обичайно заподозряната" Милена Дамянова от партията на Борисов, която водеше ресора в парламента досега. Чува се обаче, че поста от служебния кабинет можело да запази Николай Денков. Самият той бе смятан за човек на ГЕРБ, докато беше зам.-министър на Меглена Кунева, след което подаде оставка заради несъгласие с начина, по който тя води министерството. В здравеопазването "заподозряна" е лекарката и парламентарист Даниела Дариткова, но тук можело да има изненади. На Дариткова и друг път й е предлагано да влезе в изпълнителната власт, но досега е отказвала, защото няма да може да съвместява политическата работа с лекарската си професия, разказват нейни колеги в ГЕРБ.

За Министерството на туризма не се чува друга опция освен Николина Ангелкова, но нищо не било сигурно. За спорта слуховете носят отново името на Красен Кралев, което също е логично, но непотвърдено. Няма обаче никаква яснота за поста на дипломат №1. Сигурно е, че бившият министър Даниел Митов нямало да се върне във Външно. Допреди няколко дни се чуваше, че служебният министър Ради Найденов може да запази поста си, но към момента е по-вероятно той да остане посланик, само че вече не в Германия, където мандатът му изтича, а в Швейцария, където изтича мандатът на Меглена Плугчиева.

Всички имена, с изключение на премиера Бойко Борисов, обаче са предпоследни, докато самият той не каже последната си дума и докато още текат преговорите с "Обединените патриоти". По всяка вероятност президентът Румен Радев ще връчи мандат идната седмица, а срокът по конституция за изпълнението му е 7 дни. Тоест новото правителство вероятно ще се гласува преди Гергьовден.

Реди се правителство. Патриотите взимат отбрана, икономически ресор и културата?

http://clubz.bg/53046-redi_se_pravitelstvo_patriotite_vzimat_otbrana_ikonomicheski_resor_i_kulturata

Кои ще са министрите на Бойко Борисов в третия му премиерски мандат и колко места в изпълнителната власт ще получат "Обединените патриоти" - това вече със сигурност е тема в преговорите за правителство, колкото и ГЕРБ и партньорите им да не си го признават официално. Днес се очаква да стане ясна черновата на коалиционното споразумение, а вероятно и структурата на Министерския съвет, договорена между двете формации. Поне обещанието на кръга от преговори вчера беше това. А слуховете за новите министри плъзват винаги, щом преговорите по същество са в ход.

Премиерът Бойко Борисов се очаква да има поне трима вицепремиери. Освен силов и икономически, вероятно ще има и такъв, който да отговаря и за председателството на Съвета на ЕС, което страната ни поема от 1 януари 2018 г. Броят на министерските кресла е по-вероятно да се запази като в кабинета "Борисов 2", твърдят запознати. 

"Обединените патриоти" преговарят за поне 4 министерски кресла. За лидера на ВМРО Красимир Каракачанов със сигурност се чува, че ще заеме едно от тях. Под въпрос обаче все още било е дали ще е само силов вицепремиер, министър на отбраната или и двете. Според различни източници, близки до преговорите, западните ни партньори нямали проблем с това, че Каракачанов има обявено досие от Държавна сигурност. А и той е станал агент на тайните служби на комунистическия режим у нас съвсем в неговия край - май 1989 г., което било аргумент в полза на дългогодишния политик.За министерството обаче се чува и друго име - бившият шеф на отбраната, сега депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов.

"Обединените патриоти" преговарят и за министерско кресло в енергетиката или в икономиката. Единият вариант бил отново ГЕРБ да поеме първия ресор и начело да се върне Теменужка Петкова. Другият - човек на националистите да поеме енергетиката, но от партията на Бойко Борисов имали условия за човека. Притеснението им идвало оттам, че в последно време експертът Стефан Гамизов съветвал лидера на НФСБ Валери Симеонов по темата. Нямало никакъв вариант обаче той да получи власт. За енергиен министър обаче се спряга името на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев. При този вариант може Петкова да оглави Министерството на икономиката.

Тъй като "Обединените патриоти" настояват за увеличение на пенсиите и промени в социалните грижи на държавата, не е изключено да си поемат и ресора в Министерството на социалната политика. Засега обаче не се чува име на кандитата за там. И в кабинета "Борисов 2" социалното ведомство първо бе поверено на коалиционен партньор в лицето на АБВ и Ивайло Калфин, но след като те напуснаха управлението, министър стана експертката от ведомството  Зорница Русинова, която бе в листите на ГЕРБ за изборите.

Има голям шанс патриотите да управляват и министерството на културата. Едното им предложение било начело на бившия ресор на Вежди Рашидов да застане бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов. Той обаче не бил приемлив за партията на Борисов, защото бе в остър конфликт с формацията в родния си Пловдив от времето, когато бе кмет, а след това загуби изборите на косъм от Иван Тотев при първия му мандат. Другият вариант, за който се чува в последните дни е, че министър на културата може да стане бившият парламентарен секретар на Борисов в предишния му премиерски мандат Петър Николов, който на изборите бе водач на листата на патриотите в Ловеч, твърдят източниците ни. 

Засега сигурните имена в новия парламент били най-доверените министри на Борисов от предишните мандати - Томислав Дончев, Владислав Горанов, Ивайло Московски, Лиляна Павлова, които да поемат отново европейските дела, финансите, транспорта и регионалното развитие, твърдят от голямата управляваща партия. По всяка вероятност Ивилина Василева също ще се върне в екоминистерството, същото се чува и за Екатерина Захариева в правосъдието. Интересно е името, което се върти за МВР - ясно е, че Румяна Бъчварова няма да се върне там. Говори се обаче, че това може да се случи на бившия главен секретар на МВР по времето, когато Цветан Цветанов беше министър - Калин Георгиев. Не било обаче сигурно, че тази прогноза ще се реализира. Настоящ висш полицейски началник вероятно ще поеме поста на главния секретар, твърдят още източници, близки до МВР.

Образованието и здравеопазването, които бяха обявени за приоритет от ГЕРБ, засега също си нямали твърди титуляри. За първия пост се върти името на "обичайно заподозряната" Милена Дамянова от партията на Борисов, която водеше ресора в парламента досега. Чува се обаче, че постът от служебния кабинет можело да запази Николай Денков. Самият той бе смятан за човек на ГЕРБ, докато беше зам.-министър на Меглена Кунева, след което подаде оставка заради несъгласие с начина, по който тя води министерството. В здравеопазването "заподозряна" е лекарката и парламентарист Даниела Дариткова, но тук можело да има изненади. На Дариткова и друг път й е предлагано да влезе в изпълнителната власт, но досега е отказвала, защото няма да може да съвместява политическата работа с лекарската си професия, разказват нейни колеги в ГЕРБ.

За Министерството на туризма не се чува друга опция, освен Николина Ангелкова, но нищо не било сигурно. За спорта слуховете носят отново името на Красен Кралев, което също е логично, но непотвърдено. Няма обаче никаква яснота за поста на дипломат №1. Сигурно е, бившият министър Даниел Митов нямало да се върне във Външно. Допреди няколко дни се чуваше, че служебният министър Ради Найденов може да запази поста си, но към момента е по-вероятно той да остане посланик, само че вече не в Германия, където мандатът му изтича, а в Швейцария, където изтича мандатът на Меглена Плугчиева.

Всички имена, с изключение на премиера Бойко Борисов, обаче са предпоследни, докато самият той не каже последната си дума и докато още текат преговорите с "Обединените патриоти". По всяка вероятност президентът Румен Радев ще връчи мандат идната седмица, а срокът по конституция за изпълнението му е 7 дни. Тоест, новото правителство вероятно ще се гласува преди Гергьовден.

Сектор „Български документи“ ще работи до 14,00 часа

//dariknews.bg/regioni/shumen/sektor-bylgarski-dokumenti-shte-raboti-do-1400-chasa-2018665

След 14,00 часа сектор „Български документи“ няма да се извършва обслужване на граждани, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Прекъсването на работния процес се налага поради извършване на неотложни ремонтни дейности на ел. съоръженията от Енерго- Про Мрежи и прекъсване на електрозахранване

Франсоа Фийон: Крим е руски, а Макрон не казва нищо конкретно по борбата с тероризма

http://pogled.info/svetoven/fransoa-fiion-krim-e-ruski-a-makron-ne-kazva-nishto-konkretno-po-borbata-s-terorizma.84926

/Поглед.инфо/ В ексклузивно интервю за Le Figaro три дни преди първия тур на президентските избори, бившия министър-председател Франсоа Фийон разкритикува опонента си Еманюел Макрон, като предупреди: "Ако гласувате за Льо Пен, ще получите Макрон!"

Повече от 1300 канадци са се възползвали от закона за евтаназията

http://pogled.info/svetoven/poveche-ot-1300-kanadtsi-sa-se-vazpolzvali-ot-zakona-za-evtanaziyata.84927

/Поглед.инфо/ Повече от 1300 тежко болни канадци са се възползвали от закона за евтаназията, който беше приета в Канада през юни 2016 г., съобщава телевизия Си Би Си.

САЩ ще поискат арестуването на Асанж

http://pogled.info/svetoven/sasht-shte-poiskat-arestuvaneto-na-asanzh.84928

/Поглед.инфо/ Американските власти се готвят официално да повдигнат обвинение срещу основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж и да поискат да бъде арестуван.

"Ислямска държава" пое отговорност за стрелбата в Париж

http://pogled.info/svetoven/islyamska-darzhava-poe-otgovornost-za-strelbata-v-parizh.84929

/Поглед.инфо/ Терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за стрелбата в четвъртък в района на Шанз-Елизе в центъра на Париж, съобщи АФП.

Ален Делон подкрепя Франсоа Фийон за президент на Франция

http://pogled.info/svetoven/evropa/alen-delon-podkrepya-fransoa-fiion-za-prezident-na-frantsiya.84930

/Поглед.инфо/ Актьорът Ален Делон изрази подкрепата си към Франсоа Фийон за предстоящите президентски избори в неделя във Франция.

Втора престрелка в Париж, жертвите на първата станаха две

http://pogled.info/svetoven/evropa/vtora-prestrelka-v-parizh-zhertvite-na-parvata-stanaha-dve.84931

/Поглед.инфо/ Още една престрелка избухна в центъра на Париж, в района на булевард Шанз-Елизе. При нея няма убити и ранени, но жертви на първата станаха двама полицаи.

Кой предаде Априлското въстание

https://www.24chasa.bg/novini/article/6182091

Кой предаде Априлското  въстаниеСтоян Заимов е начело на малодушните Априлското въстание продължава около месец. За сравнение Критското е от 1866 до 1869 г. Три години островитяните се сражават с поробителя. Как се случва така, че другите винаги са пред нас? Причината е предателството. През 1876 г. то изпълзя от подмолите на българската душевност.

Ден на отворените врати в Апелативен съд - Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/den-na-otvorenite-vrati-v-apelativen-syd-plovdiv-2018416

Ден на отворените врати ще се проведе в зала №1 на Апелативния съд. Мероприятието се осъществява от Апелативен, Окръжен и Районен съд – Пловдив. Поводът е Денят на Българската Конституция и юриста, който се отбелязва всяка година на 16 април.  На тази дата през 1879 г. първото Велико Народно събран

Оконтчателно: Вучич печели президентските избори в Сърбия

//dariknews.bg/novini/sviat/okontchatelno-vuchich-pecheli-prezidentskite-izbori-v-syrbiia-2018678

Действащият министър-председател Александър Вучич печели президентските избори в Сърбия с 55,08 процента от гласовете, сочат окончателните резултати, огласени на заседание на Републиканската избирателна комисия (РИК) и цитирани от ТАСС.

Светли петък e

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/svetli-petyk-e-2018676

Светли петък е петият ден на Светлата седмица след Великден, в който се благославя свети апостол Петър.

В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица

Как да стигнем до службата и да извлечем ползи за здравето?

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/kak-da-stignem-do-sluzhbata-i-da-izvlechem-polzi-za-zdraveto-2018679

Хората, които карат велосипед, за да стигнат до службата си, са много по-малко застрашени от рак, сърдечносъдово заболяване или преждевременна смърт, съобщи Ройтерс.

Студен петък

//dariknews.bg/regioni/shumen/studen-petyk-2018660

Днес с умерен запад-северозападен вятър ще продължи да нахлува студен въздух. Ще е предимно облачно, ще превалява дъжд, в планинските райони и високите полета – сняг. Вечерта облачността ще се разкъса и намалее, а през нощта срещу събота в повечето райони ще се изясни. Минималните температури ще

Спешно съвещание при Областния заради уранът във водата

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/speshno-syveshtanie-pri-oblastniia-zaradi-uranyt-vyv-vodata-2018612

Спешно съвещание заради констатираните повишени нива на уран в питейната вода на Първомай и околните села свиква Областният управител на Пловдив Здравко Димитров. 

На срещата се очаква да присъстват кметът на Първомай, директорът на Регионалната здравна инспекция, управителят на Вик

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване