Ето кои мъже са по-атрактивни за жените

https://vesti.bg/lyubopitno/eto-koi-myzhe-sa-po-atraktivni-za-zhenite-6068212

В рамките на експериментите доброволци трябвало да оценят колко атрактивни са осем мъже и осем жени.

Първи официални прогнози: Макрон - 23,7%, Льо Пен - 21,7%

http://clubz.bg/53134-pyrvi_oficialni_prognozi_makron_237_lo_pen_217

Еманюел Макрон бие Марин льо Пен, сочат първите прогнозни резултати от екзитполовете, съобщени официално в 21 часа българско време от Франс24. Те са на института ИПСОС.

Водачът на "В движение" Еманюел Макрон взима 23,7 процента.

След него е крайнодясната председателка на Националния фронт Марин льо Пен с 21,7 на сто.

След тях се нареждат Франсоа Фийон от Републиканците и крайнолевият кандидат Жан-Люк Меланшон. Двамата са с равни резултати - 19,5%.

В щаба на Макрон новината беше посрещната с бурни овации и привържениците му запяха марсилезата.

Привържениците на Льо Пен са доволни, че кандидатката им отива на балотаж.

Обратно - хората на Марин льо Пен бяха студено сдържани при обявяването на резултатите. Те все пак изразиха задоволство, че тяхната кандидатка отива на балотаж.

Само 15 минути след обявяването на прогнозните резултати представителят на социалистите Беноа Амон призна поражението си, но заяви пред избирателите си, че лявата идея не е умряла и в бъдеще ще носи победи. Той призова всички свои привърженици и всички французи в лявото пространство да гласуват на втория тур за Еманюел Макрон.

Очаквайте подробности.

Имунотерпия - Какво не знаем за нея?

http://www.dnes.bg/health/2017/04/23/imunoterpiia-kakvo-ne-znaem-za-neia.338817

Алергенната имунотерапия претърпява прогрес в съвременната алергология

Лидерът на ГЕРБ за урана и президента: Хич не им отива да споменават Чернобил

http://www.mediapool.bg/liderat-na-gerb-za-urana-i-prezidenta-hich-ne-im-otiva-da-spomenavat-chernobil-news262985.html

"Хич не им отива на тези, които употребяват думи като Чернобил”, каза в неделя бившият и най-вероятно бъдещ министър-председател Бойко Борисов по повод скандала около повишените стойности на уран и на радиация в питейната вода на Хасково. Адресат на коментара му, без да бъде споменат поименно, е президентът Румен Радев, който в петък заяви, че за него "информацията за проблема с водата на Хасково, крита от хората, е повторение на синдрома "Чернобил"“. „Пак опитаха да подплашат населението. От 1946 година в България са добити, по времето на управлението на социалистическата партия, над 17 600 тона уран от недрата. Смятайте, ако сега е опасно за населението, какво му се е случвало през урановите мини по време на 17-ия, 20-ия,30-ия конгрес на БСП. Хич не им отива на тези, които употребяват думи като „Чернобил“. Пак тази партия скри от хората“, каза Борисов, в Бургас, цитиран от „Фокус“, като едновременно отговори и на критиките на БСП.Също в петък Корнелия Нинова хвърли цялата отговорност за случката с хасковската вода върху предишния кабинет, оглавяван от лидера на ГЕРБ. „Тогава аз бях на манифестация и валеше дъжд. Майка беше направила едни марули, си спомням, защото само на 24 май, понеже много се връщат към миналото, майка купуваше една плешка агнешко, защото баща ми Методи имаше имен ден. Това беше за годината. Хубавите времена по време сигурно на 18-ия конгрес“, коментира Борисов. По думите му от 76 кладенци, само един има повишено съдържание. „Спомням си, че Световната банка ни даде препоръка от 0,6 да го направим на 0,3. Това 50 години е било така и мога да обещая, че там където възникне проблем, и с уговорката, че направим правителство, веднага да им се дадат пари за нови кладенци, нов водопровод и да се реши въпросът. Всичко друго е политиканстване, което само плаши и притеснява хората. Ще им бъде решен въпросът. Ще направим 5 новикладенци, ако трябва и ще решим въпроса веднага“, каза лидерът на ГЕРБ. „В Банкя водата, пише на чешмата, че не е хубаво да се пие дълго време. България е на такова място, където съдържанието на уран е най-голямо в Европа. Затова са инвестирани толкова пари в урановите мини до 1990 г., когато СДС идва и абсолютно правилно ги затваря. Това не е било полезно за хората. Можем да се върнем и ние назад в историята. Да изчакаме да си вървим по пътя“, добави Бойко Борисов.

Коментари на седмицата. №2: Умен и красив сте, г-н Пеев, но изберете какъв искате да станете

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6186063

Коментари на седмицата. №2: Умен и красив сте,  г-н Пеев, но изберете  какъв искате да станетеБойко Борисов реагира остро на твърденията в “Капитал”, че той купува Нова тв. Като приятели на истината сме длъжни да припомним, че г-н Прокопиев искаше да участва лично в тв сделки и покупки на конкурентни вестници "Уважаеми колеги от "Капитал", подкрепям изцяло Вашата кауза да се борите с фалшивите новини,

Южният обход на Бургас да е готов до юни, поръча Борисов

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/04/23/2958333_jujniiat_obhod_na_burgas_da_e_gotov_do_juni_porucha/?ref=rss


Южният обход на Бургас - ул. "Крайезерна", да е готов този юни, а разширението на пътя до Слънчев бряг за юни догодина. Такъв срок определи лидерът на водещата сила в парламента Бойко Борисов при инспекция в Бургас днес. Според Борисов трябва да се работи усилено, за да се направи обхода на Бургас и трябва до 30 юни да е асфалтирана, иначе няма смисъл да се прави сега, съобщава БТА.

Целта е да се изведе от града трафикът, който идва от автомагистрала...

Слънце и по-високи температури обещават синоптиците за утре

http://www.cross.bg/oblachnostta-temperatyri-vyaturut-1541028.html

/КРОСС/ През нощта облачността над страната ще намалее, вятърът ще отслабне. Сутринта ще е студено, с минимални температури между 0° и 5°, в котловините на Югозападна България, където вятърът ще стихне - и по-ниски. Там ще се образува слана. Утре ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е малка. Вятърът ще е слаб от запад-северозапад. Максимални температури предимно между 14° и 19°. Атмосферното налягане ще се повиши и ще стане по-високо от средното за месец април. Над планините ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността в следобедните часове. Почти без валежи. Вятърът ще отслабне, ще е умерен до силен от северозапад. Максимална температура на 1200 метра ще е около 8°, на 2000 метра - около 0°. По Черноморието облачността ще е променлива. Вятърът ще отслебне. Максималните температури ще са 12-16°. Температурата на морската вода е 10-11°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.    

Партията на Тереза Мей получава 50% подкрепа, сочи проучване

http://www.moreto.net/novini.php?n=349515

Петдесет процента е подкрепата за управляващата във Великобритания Консервативна партия, показва социологическо проучване, цитирано от „Ройтерс”. Това означава, че премиерът Тереза Мей е на път да спечели категорична победа на изборите през юни, които самата тя предизвика.

Цветанов: Няма да дадем министерствата на образованието и финансите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6185876

Цветанов: Няма да дадем министерствата на образованието и финанситеВидяхме доста коментари и доста предположения. Това каза Цветан Цветанов за избора на министри в предаването "Комбина" по Нова тв". "От образованието ГЕРБ няма да отстъпи, от Министерство на финансите също. Министър-председателят е Борисов. За всяко едно министерство ще има разговори , но от тези 3 поста ГЕРБ не прави компромиси.

След като изчисти петното "Гергов" от себе си, БСП не се интересува от истината за срещата Дончев - Цацаров

http://www.mediapool.bg/sled-kato-izchisti-petnoto-gergov-ot-sebe-si-bsp-ne-se-interesuva-ot-istinata-za-sreshtata-donchev---tsatsarov-news262984.html

БСП не се интересува от истината за срещата Сашо Дончев-Сотир Цацаров и дали главният прокурор е отправял заплахи към бизнесмена или последният се опитвал да окаже натиск върху Цацаров, каквито са версиите на двамата участници в разговора. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на парламентарната група на БСП Жельо Бойчев в неделя пред БНР. Той каза, че с оставката на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, който е бил посредник и домакин на частната среща между бизнесмена и главния прокурор, случаят за БСП е приключен.   На драматичен партиен пленум в събота лидерът на БСП Корнелия Нинова успя да принуди Гергов да се оттегли от тясното партийно ръководство, тъй като не желае "да се слага петно" на БСП заради лични действия на нейни членове".   "Разговорът беше труден и не беше приятен за всички, които бяха в залата. Безспорно имахме ситуация, в която представител на ръководството на БСП беше замесен в един публичен скандал, който се разгоря в последните дни. Вчера беше взето едно решение, трудно и за Корнелия Нинова и за БСП като цяло, но мисля, че това беше единственото и вярно решение в момента", коментира Бойчев.   "Аз съм удовлетворен от това, че осъзна своето поведение и, в края на разговора, който имахме, сам се оттегли от Изпълнителното бюро. Мисля, че заради това трябва да бъде поздравен", обобщи той.   По думите му Гергов е "изложил свое виждане" по този въпроса защо е посредничил в срещата между бизнесмена Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров.   "Като политическа сила сме си изразили мнението относно участието на нашия представител в срещата и тази тема за БСП е затворена", каза Бойчев и призова другите двама участници в нея да кажат какво са правили и говорили. Запитан дали за БСП е смущаващо, че такъв тип срещи изобщо се провеждат, Жельо Бойчев, чиято партия се обявява за борец срещу паралелната държава, отговори: "безспорно, но не очаквайте от нас".   Помолен да коментира темата за зависимостите в партията, за които заговори самият Гергов по време на пленума, Бойчев отговори, че БСП е прекалено голяма партия, за да се предположи, че едно лоби управлява.   Той каза още, че съдбата на Гергов в БСП ще реши пловдивската организация, чийто лидер е той, но допусна, че нищо драматично няма да се случи.

Пхенян плаши да потопи щатски самолетоносач

http://clubz.bg/53133-phenqn_plashi_da_potopi_shtatski_samoletonosach

Северна Корея заяви, че е готова да потопи американски самолетоносач. Така щяла покаже военната си мощ, след като два японски бойни кораба се присъединиха към групата на самолетоносача "Карл Винсън", съобщава Ройтерс.

Американският президент Доналд Тръмп нареди на военноморската група на самолетоносача "Карл Винсън" да отплува към Корейския полуостров в отговор на нарастващото напрежение около ядрените и ракетни изпитания на Пхенян и заплахите на КНДР да нападне САЩ и азиатските им съюзници. САЩ не са уточнили къде се намират бойните кораби, които приближават района.

"Нашите революционни сили са в бойна готовност, за да потопят ядрен самолетоносач на САЩ с един единствен удар", се казва в коментар във в. "Нодон синмун", орган на управляващата в КНДР Корейска трудова партия.

Вестникът сравнява самолетоносача с "гнусно животно" и заявява, че един удар по него би бил "реален пример, за да покажем силата на нашата армия".

Коментарът беше публикуван на трета страница на вестника, след статия на две страници как севернокорейският лидер Ким Чен Ун инспектира свинеферма.

Очакват се промени в турския кабинет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6185869

Очакват се промени в турския кабинет На 97-ата годишнина от обявяването през 1920 г. на първия парламент на републиката, наречен Велико национално събрание на Турция, турските депутати се събраха на първото си специално заседание след историческия референдум, на който бяха одобрени конституционни промени, разширяващи значително правомощията на президента.

Ердоган: Определят ме като диктатор, защото говоря срещу тираните

http://www.cross.bg/svyat-diktator-zashtoto-1541031.html

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Ердоган смята, че някои световни лидери го определят като диктатор, защото е говорил срещу тираните, повтаряйки посланията за солидарност и единство срещу продължаващите войни в мюсюлманския свят. „Как може човек, който не чува гласовете на милиони мюсюлмански деца, да се смята за последовател на Пророка?", попита той на церемония, отбелязваща раждането на Пророка Мохамед, цитиран от в. „Хюриет". „Сигурно сте виждали бащата, който държеше мъртвите си близнаци след химическата атака (в Сирия). Колко време ще продължат тези жестокости, без да се плаща цената? Те ме наричат диктатор. Нека, но ще продължим да говорим срещу тях, защото Пророкът е казал, че съгласието със жестокостта е жестокост", посочи държавният глава. „В свят, в който съгласието с жестокостта е жестокост, ние не можем да им кажем, че се справят добре", добави той. Президентът призова мюсюлманския свят да покаже солидарност помежду си. „Пророкът проповядва: Ако видите несправедливост, поправете я с ръка; ако силата ви не е достатъчна, предупредете с езика си; ако това не стига, отхвърлете ги със сърцето си", продължи с цитати Ердоган. „Неотзивчивостта на ислямския свят към мюсюлманите, които са жестоко омаловажени от други организации, които се наричат мюсюлмански или трети групи вярвания, е наистина тъжна", каза той

Дете се уби на пистата на Фернандо Алонсо

https://www.24chasa.bg/sport/article/6185862

Дете се уби на пистата
на Фернандо АлонсоУжасяващ инцидент се случи на пистата за картинг на пилота от Формула 1 Фернандо Алонсо в Испания. Десетгодишно дете почина, след като в събота 22 април, претърпя катастрофа. Тъжната новина разпространи Испанската федерация по автомобилизъм. Малкият Гонсало Басурто тренирал на пистата за шампионата на Астурия,

96% от избирателите на Доналд Тръмп отново биха го подкрепили

http://www.investor.bg/sasht/337/a/96-ot-izbiratelite-na-donald-trymp-otnovo-biha-go-podkrepili-238065/

Тръмп обаче ще посрещне първите 100 дни на своя пост като президента с най-ниско одобрение от 1945 година насам

Двама наблюдатели от ОССЕ загинаха при експлозия на мина в Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6185859

Двама наблюдатели от ОССЕ загинаха при експлозия на мина в УкрайнаЕдин международен наблюдател загина и други двама бяха ранени, след като колата им се натъкна на мина при патрул в Източна Украйна, съобщи Специалната мониторингова мисия (СММ) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), цитирана от ДПА. Шестчленният патрул, придвижващ се с два бронирани автомобила на ОССЕ,

Коментари на седмицата. №3: Каква ще е разликата между “Борисов 3” и първите два мандата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6186057

Коментари на седмицата. №3: Каква ще е разликата между “Борисов 3” и първите два мандатаПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е номер три с над 15 хил. прочитания Крехък парламент ли? Очертава се по-здрав от предишния Новият парламент започна работа. Какво може да се очаква от него, от мнозинството и от бъдещото правителство. С какъв времеви хоризонт разполага?

Дете във Варна спешно се нуждае от кръводарители

http://www.moreto.net/novini.php?n=349517

Пострадало при тежък инцидент във Варна дете спешно се нуждае от кръводарители, научи Moreto.net. 14-годишният Даниел Георгиев Костов е ударен вчера от 20 000 волта ток на жп гарата. Детето е настанено във Военноморска болница, с тежки изгаряния и в критично състояние.

Над 50% повече са мигрантите, заподозрени в престъпления в Германия

http://www.cross.bg/germaniya-prestupleniya-zapodozreni-1541030.html

/КРОСС/ Броят на мигрантите, заподозрени в престъпления в Германия, е нараснал миналата година с 52,7 на сто в сравнение с предходната. Това съобщава днес в. "Велт ам зонтаг", като цитира полицейски доклад, обобщаващ криминалната статистика за 2016 г. Очаква се вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер да представи официално новите данни в понеделник, съобщава ТАСС. В различни престъпления са били заподозрени общо 174 438 мигранти. Делът им в общото население на Германия - близо 82,2 милиона души, не е голям: по-малък от 2 процента. Мигранти са обаче извършителите на 35,1 процента от всички джебчийски кражби в Германия и на 11,3 процента от домашните обири. На тях се падат и по 14,9 на сто от всички сексуални престъпления и от инцидентите с нанасяне на тежки телесни повреди. При това не са обобщавани данни за редица нарушения - например нелегално влизане на германска територия. Статистиката обхваща бежанците и кандидатите за бежански статут в Германия, също и мигрантите, незаконно влезли в страната, уточнява вестникът.    

Депутатски тандем се изяви в кулинарно шоу

https://www.24chasa.bg/region/article/6185320

Депутатски тандем се изяви в кулинарно шоу
Над 70 двойки участници се изявиха в кулинарно състезание по инициатива на Училищното настоятелство на ОУ „Бачо Киро” във Велико Търново.  Способности показаха заедно с децата си 43 майки, 3 баби, 3 каки и шестима бащи, единият от които детутатът от Обединени патриоти Милен Михов. Компетентно жури с председател Шеф Елена Малчева оценяваше домашно

Германски консерватори призовават за край на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС

http://www.mediapool.bg/germanski-konservatori-prizovavat-za-krai-na-pregovorite-za-prisaedinyavane-na-turtsiya-kam-es-news262983.html

Двама високопоставени германски консервативни политици призоваха Европейският съюз да спре преговорите за членство с Турция след референдума за разширяване на правомощията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде Ройтерс. Норберт Рьотген от Християндемократическия съюз на канцлерката Ангела Меркел каза, че ако не се вземат мерки за справяне с последиците от референдума, това ще навреди на Европа. "Ще навредим на доверието към Европа, ако не отговорим на решението на Турция срещу демокрацията, срещу върховенството на закона . . . ако продължим да се държим здраво за измислицата за присъединяване на страна с такова управление и такава конституция", заяви Рьотген, който е председател на комисията за външни отношения на Бундестага. Според него преструването, че Турция може да се присъедини към ЕС, би попречило на Европа да изгради нови, по-реалистични отношения с Анкара. Йоахим Херман от Християнсоциалния съюз каза, че преговорите за присъединяване на Турция към ЕС би трябвало да бъдат спрени, а не прекъснати. "Въпрос на време е да се сложи край на преговорите за членство в ЕС", заяви Херман, който е вътрешен министър на провинция Бавария. "Трябва да спрем да се заблуждаваме: няма общи перспективи с Турция на Ердоган", каза той.

Ракети поразиха болница в Сирия

http://www.mediapool.bg/raketi-poraziha-bolnitsa-v-siriya-news262982.html

Медицински център в Северна Сирия беше улучен от ракети, при което бяха нанесени щети и загинаха няколко души от персонала, предаде Асошиейтед прес, като се позова на опозиционни активисти. Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) каза, че при въздушни удари е силно пострадал медицински център в контролираната от бунтовниците провинция Идлиб. Управляваната от активисти медия "Алепо тудей" също съобщи за ударите. По-късно СЦНПЧ заяви, че ракети, вероятно изстреляни от земята, са поразили изградения за защита подземен център. След това са били нанесени въздушни удари.

"Подари си приятел"! На четири крака

http://www.dnes.bg/sofia/2017/04/23/podari-si-priiatel-na-chetiri-kraka.338904

"Екоравновесие" представи кучета от общинския приют като част от кампания

53-ма нелегални имигранти открити в камион на "Дунав мост"

http://www.mediapool.bg/53-ma-nelegalni-imigranti-otkriti-v-kamion-na-dunav-most-news262981.html

Петдесет и трима нелегални имигранти са били открити в камион на ГКПП "Дунав мост", предаде в неделя БТА, като цитира Гранична полиция в Русе. Камионът с българска регистрация бил спрян за проверка на 21 април /петък/ преди обед. В товарното му помещение били открити имигрантите - 18 деца, 13 жени и 22 мъже. Чужденците са иракчани, сирийци и афганистанци. Повечето от тях били от Центъра за настаняване на чужденци в Харманли. От Гранична полиция информираха, че целта им била да стигнат до Холандия. В момента децата са настанени в приюти, а мъжете и жените са в ареста. Задържани са и двамата шофьори на камиона, които са българи.

Турски вицепремиер: Турция не се превръща в авторитарен режим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6185832

Турски вицепремиер: Турция не се превръща
в авторитарен режим Турският вицепремиер Мехмет Шимшек се опита да успокои безпокойствата около демократичното управление на Турция в периода след референдума, уверявайки, че страната му не се превръща в авторитарен режим, съобщи "Хюриет дейли нюз". Шимшек каза това в изказване във Вашингтон пред ръководители на водещи западни компании като Абот (Abbott),

Ново злато за българските гимнастички

https://vesti.bg/bulgaria/novo-zlato-za-bylgarskite-gimnastichki-6068257

Ансамбълът ни завоюва три медала в Ташкент, а общо отличията за страната ни от турнира в Узбекистан са седем

"Арсенал" обърна "Сити", отива на финал срещу "Челси"

http://clubz.bg/53132-arsenal_obyrna_siti_otiva_na_final_sreshtu_chelsi

Лондонските "Челси" и "Арсенал" са на финал в турнира за купата на Футболната асоциация - най-старата клубна футболна надпревара в света.

Днес "артилеристите" обърнаха "Манчестър Сити" с 2:1 след продължения и се присъединяват към "сините", които вчера зрелищно сразиха "Тотнъм" с 4:2 в първия полуфинал.

Двубоят е на 27 май на стадион "Уембли". "Челси" може да направи дубъл, ако стане и шампион на Англия, а шансовете му за това са огромни. "Арсенал" пък, който е за рекордния 20 път в спора за ценното отличие, датиращо още от XIX век, може да увенчае поредния си лош сезон, в края на който не е ясна съдбата на емблематичния треньор Арсен Венгер.

Французинът си отдъхна тази вечер, за разлика от наставника на "Манчестър Сити" Жосеп Гуардиола, останал без купа в първия си сезон на Албиона.

"Арсенал" и "Сити" се "захапаха" здраво пред повече от 80 хиляди зрители на "Уембли". Първото полувреме предложи интересни ситуации пред двете врати, но завърши без гол. 

"Гражданите" дръпнаха в резултата в 62-ата, когато при мълниеносна контра Серхио Агуеро бе изведен сам срещу Петер Чех и успя да го преодолее - 1:0.

"Арсенал" отвърна и създаде напрежение пред вратата на "небесносините". Още в 71-ата Начо Монреал засече майсторски центриране отдясно - 1:1.

До края на редовното време гол можеше да падне и в двете мрежи, но "Сити" бе по-близо - Яя Туре и Фернандиньо удариха греди в рамките на броени минути.

В продълженията "Арсенал" успя да подчини своя съперник. В 100-тната минута Алексис Санчес хвърли "червено-бялата" част на "Уембли" в екстаз - 2:1. До края манчестърци не успяха да отвърнат и си тръгнаха от столицата недоволни.

Още нещо за историята - в полуфиналите отборите можеха да правят с една смяна повече - по 4. От този експеримент днес се възползва Гуардиола в допълнителното време. Не му помогна.

Най-добрият напоследък български бридж отбор - софийският "К1", стана републикански шампион

//dariknews.bg/regioni/dobrich/naj-dobriiat-naposledyk-bylgarski-bridzh-otbor-sofijskiiat-k1-stana-republikanski-shampion-2019160

След четиридневна битка в Пловдив завършиха финалите на държавното отборно първенство по спортен бридж. Участваха дванадесетте най-добри отбора на България, преминали през тежки квалификационни битки и добили правото да определят шампиона на страната. Те изиграха мачoве от по 20 игри, по система "в

Северна Корея заплаши да потопи самолетоносач на САЩ

//dariknews.bg/novini/sviat/severna-koreia-zaplashi-da-potopi-samoletonosach-na-sasht-2019162

Северна Корея заяви, че е готова да потопи американски самолетоносач, за да покаже военната си мощ, след като два японски бойни кораба се присъединиха към групата на самолетоносача "Карл Винсън", предаде Ройтерс.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп

"Черно море" надви Локо Пловдив

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/cherno-more-nadvi-loko-plovdiv-2019161

Отборът на "Черно море" постигна победа с 3:2 над Локомотив Пловдив в мача от 29-ия кръг на Първа лига, първа шестица. Попаденията в полза на варненци бяха дело на Стефан Станчев, Димитър Везалов, който имаше малшанса да си отбележи автогол, и Марек Кузма. За „смърфовете“ точни бяха Мартин Камбуров

Приходите от нощувки през февруари достигат 189 701 лева

//dariknews.bg/regioni/sliven/prihodite-ot-noshtuvki-prez-fevruari-dostigat-189-701-leva-2019131

46 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване са функционирали през февруари 2017 г. на територията на област Сливен. Общият брой на реализираните нощувки във всички места за настаняване е 4 889, като е намалял с 9.8% в сравнение с

Пожар причини щети на бившия дом на Елвис Пресли в Мемфис

http://www.cross.bg/presli-momenta-domut-1541029.html

/КРОСС/ Пожар причини щети на дом, който бе собственост на Елвис Пресли през 50-те години на миналия век, когато той се изстреля към върховете на славата. Местни медии поясниха, че домът в Мемфис в момента е необитаем и че в него се извършват реновативни дейности. Все още не е направена оценка на щетите. Причината за пожара е електрически кабел в стена, която разделя всекидневната от трапезарията. Пристигналите на място огнеборци потушили пожара. Пресли купил дома през 1956 г. и живял в него повече от година. По онова време той се прочу с участието си в Шоуто на Ед Съливан и с хитовете си "Hound Dog" и "Don't Be Cruel". В момента домът е собственост на музиканта и филантроп Майк Кърб.  

Гергов: Ако се знае колко много кафета са пити в колко офиси, БСП ще остане без хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6185830

Гергов: Ако се знае колко много кафета са пити в колко офиси, БСП ще остане без хораЗапочва да се сваля маската на новия председател на партията. Няма да й спестя нищо в тези дни. Това заяви Георги Гергов в предаването "Беновска пита" по "Канал 3". Доста сериозен сценарий - така определи скандала около него Георги Гергов. Той дава интервюто в събота, 40 минути след като подаде оставка от Изпълнителното бюро на БСП и напусна

Южният обход на Бургас ще е готов през юни

http://www.mediapool.bg/yuzhniyat-obhod-na-burgas-shte-e-gotov-prez-yuni-news262980.html

Южният обход на Бургас да е готов този юни, а разширението на пътя до Слънчев бряг за юни догодина. Това си пожелаха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и кметът на морския град Димитър Николов по време на инспекция на строителството на пътяв неделя. Двамата по-късно бяха и на строежа на спортната зала "Арена Бургас". Според Борисов трябва да се работи усилено, за да се направи обхода на Бургас. До 30 юни отсечката трябва да е асфалтирана, иначе нямало смисъл да се прави сега. Идеята е да се изведе от града трафикът, който идва от автомагистрала "Тракия" и продължава на юг. Според Борисов чрез инвестирането в подобни проекти се носят пари на държавата, потребление, заплати, пенсии. Задръстванията през лятото не са добра атестация и няма да донесат посещаемост. Хората ще спрат да идват тук, ако попадат в задръствания. Същото се отнасяло и за околовръстните шосета на Пловдив и Варна. За пътя до Слънчев бряг, "това лято ще изтърпят хората", каза Борисов, цитиран от БТА, и изрази надежда този проект да бъде готов през юни следващата година. Лидерът на ГЕРБ посети и новостроящата се спортна зала "Арена Бургас". Според него тя ще е по-голяма от софийската "Арена Армеец". Съоръжението ще е ключово за града и благодарение на него Бургас ще домакинства Европейското първенство по лека атлетика на закрито. Очаква се спортната зала да е готова на груб строеж през лятото на 2018 година. Съобразена е с европейските и световни изисквания, добави кметът Димитър Николов, за да е функционална. А през лятото той очаква строежът да се ускори. Залата ще има 6 хиляди места за спортни мероприятия и 14 хиляди за концерти.

Рафаел Надал вдигна титлата в Монте Карло за исторически десети път

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/23/2958329_rafael_nadal_vdigna_titlata_v_monte_karlo_za/?ref=rss


Рафаел Надал постигна целта си и спечели турнира в Монте Карло за десети път. Световният номер седем се наложи с 6:1, 6:3 над сънародника си Алберт Рамос-Винолас. Двубоят продължи 76 минути.

Той стана първият тенисист, триумфирал в един турнир десет пъти. Освен това Надал спечели рекордния си 50-и трофей на клей, а общият брой на титлите в кариерата му стана 70.

Надал е шампион в Княжеството осем поредни пъти между 2005 и 2012 г., като също така...

Сирийци кръщават синовете си на Путин

http://www.moreto.net/novini.php?n=349512

Посланикът на Сирия в Москва Рияд Хадад съобщи, че много благодарни за руската помощ сирийски семейства дават на новородените си момчета имената на Владимир Путин. На среща със зам.-председателя на руския Съвет на федерацията Иляс Умаханов посланик Хадад каза, че решението на сирийския президент Башар Асад руският език да стане втори език в Сирия е знак на благодарност към руския народ за подкрепата му към сирийците, съобщи ТАСС.

В търсене на компромиса, който ще остави МВФ в гръцката програма

http://www.investor.bg/analizi/91/a/v-tyrsene-na-kompromisa-koito-shte-ostavi-mvf-v-gryckata-programa-238060/

Фондът също има сериозна роля за дълга на Атина, отпускайки 30 млрд. евро на страната през 2010 година

Българска лекарка оперира без пари във Виена окото на второкласника Мишо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6185123

Българска лекарка оперира без пари  във  Виена окото на второкласника Мишо- Д-р Анелия Хохвартер сега събира пари в България да има робот локомат за раздвижване на болни       - Децата от училище “Николай Лилиев” в Стара Загора дадоха 1476 лв. за дарителската ѝ кампания “Бъдете все така единни, добри и упорити!” Това пожела д-р Анелия Хохвартер на учениците от II “б” клас в училище “Николай Лилиев” в Стара Загора.

Патрул на ОССЕ се натъкна на мина в Донбас, един наблюдател загина, двама са ранени

http://www.mediapool.bg/patrul-na-osse-se-natakna-na-mina-v-donbas-edin-nablyudatel-zagina-dvama-sa-raneni-news262979.html

Един международен наблюдател загина и други двама бяха ранени, след като колата им се натъкна на мина при патрул в Източна Украйна, съобщи Специалната мониторингова мисия (СММ) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), цитирана от ДПА. Шестчленният патрул, придвижващ се с два бронирани автомобила на ОССЕ, се движеше в район на Луганска област, който не е под контрола на украинските власти. ОССЕ разположи специална мониторингова мисия в Украйна през 2014 г. след началото на конфликта между украинското правителство и подкрепяните от Русия сепаратисти. Организацията има 600 служители в страната. Двамата ранени са откарани в болница. "Смъртта на колега е шок за цялото ОССЕ", написа в Туитър австрийският външен министър Себастиан Курц, който е и председател на ОССЕ. Той призова за "пълно разследване", за да се открие кой е отговорен за взрива. Германският външен министър Зигмар Габриел изрази загриженост от случая. "Днес загуби живота си човек, който просто искаше да помогне за изграждането на мир и да се сложи край на боевете", заяви той. Германия, заедно с Франция и Русия, оглави международните усилия за прекратяване на боевете в Украйна, при които според ООН са загинали около 10 000 души. Мирният план, постигнат през 2015 г. с международно посредничество, все още не е приложен, припомня ДПА. "Това престъпление трябва да бъде разследвано, а виновните задължително да бъдат наказани", подчерта украинският президент Петро Порошенко във Фейсбук. Той добави, че е наредил на външният министър да поддържа постоянен контакт с ОССЕ и изказа съболезнования на роднините и близките на загиналия сътрудник на мисията, предаде ТАСС. Украинската страна осъжда всяко постоянно възпрепятстване на работата на Специалната мониторингова мисия (СММ) на (ОССЕ), подчерта Порошенко, Преди това властите на т.нар. Луганска народна република съобщиха, че при придвижването на два екипа на СММ по маршрута Славяносербск-Соколники в района на село Пришиб единият автомобил се е натъкнал на мина, при което един представител на мисията е загинал и един е ранен.

Патрул на ОССЕ се натъкна на мина в Донбас, един наблюдател загина, а друг е ранен

http://www.mediapool.bg/patrul-na-osse-se-natakna-na-mina-v-donbas-edin-nablyudatel-zagina-a-drug-e-ranen-news262979.html

Патрул на Специалната мониторингова мисия (СММ) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) се натъкна на мина в Донбас, един сътрудник на мисията загина, един е ранен, съобщи външният министър на Австрия, сегашен председател на ОССЕ Себастиан Курц, цитиран от Франс прес. "Трагични новини от Украйна: автомобилът на патрул на СММ се натъкна на мина, един наблюдател е убит, един е ранен", написа Курц в Туитър. В Киев СММ потвърди, че патрул на ОССЕ е бил "въвлечен в сериозен инцидент със сигурността в Луганска област" и добави, че информацията за обстоятелствата се уточнява. Преди това властите на т.нар. Луганска народна република съобщиха, че при придвижването на два екипа на СММ по маршрута Славяносербск-Соколники в района на село Пришиб единият автомобил се е натъкнал на мина, при което един представител на мисията е загинал и един е ранен.

Стотици се извиха на Голямото българско хоро в Брюксел

http://offnews.bg/news/n_1/n_653660.html

За пета поредна година в белгийската столица Брюксел се проведе Голямото българско хоро, в което се включиха стотици българи и местни.  Организатор на тазгодишното издание на събитието е българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която приветства събралите се на централния площад Гранд плас, след което поведе хорото. Голямото хоро е част от единадесетото издание на фестивала Balkan Trafik Festival, а тази година специални гости бяха ансамбъл "Златна Тракия" от Хасково и Народният оркестър на община Хасково. По-долу можете да видите и видео от зрелищното събитие в сърцето на Брюксел:

Вълците на Путин идват у нас на 1 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6185155

Вълците на Путин идват у нас на 1 майРокери, известни като Вълците на Путин, ще се съберат пред Паметника на Съветската армия в София на 1 май. Оттам те ще потеглят на мотопробег към Берлин, където трябва да пристигнат за Деня на победата на 9 май. Към тях в т.нар. Марш на победата ще се присъединят техни събратя от други славянски страни. Това пише в. "Телеграф".

Френски политолог прогнозира убийството на Ердоган

http://pogled.info/svetoven/frenski-politolog-prognozira-ubiistvoto-na-erdogan.85020

/Поглед.инфо/ Френският политолог Филип Моро Дефарж скандализира турците в страната с прогноза за предстояща гражданска война в Турция или убийството на президента Ердоган, съобщава Анадолската агенция.

Русия предупреди Черна гора за влошаващите се двустранни отношения

http://pogled.info/svetoven/rusiya-predupredi-cherna-gora-za-vloshavashtite-se-dvustranni-otnosheniya.85021

/Поглед.инфо/ Присъединяването на Черна гора към НАТО ще се отрази негативно на отношенията на страната с Русия. Това заяви заместник-министърът на външните работи Алексей Мешков в събота (22 април) в интервю за "Интерфакс", цитирано от Лента.ru.

Британец постигна рекордна седма победа в лондонския маратон за инвалиди

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/23/2958327_britanec_postigna_rekordna_sedma_pobeda_v_londonskiia/?ref=rss


Британецът Дейвид Уиър постигна рекордна седма победа в лондонския маратон за инвалиди. Той определи успеха като "най-добрия" в кариерата си.

Шест-кратният параолимпийски шампион вече има най-много победи в това състезание, като изпревари по този показател Марсел Хуг от Швейцария. 37-годишният Уиър завърши за 1,37:06 ч. Хуг остана втори, а трети беше испанецът Рафаел Хименес.

"Беше истинско предизвикателство за мен. След участието си...

Гърция може да разреши медицинския канабис

https://www.24chasa.bg/novini/article/6185820

Гърция може да разреши медицинския канабис Гръцкото министерство на здравеопазването планира да предложи изменения в закона, които да позволят употребата и производството на медицински канабис, съобщава в. "Катимерини". Здравният министър Андреас Ксантос съобщи, че се подготвя решение, с което лекарите ще имат право да предписват медикаменти, съдържащи канабис, само с лечебна цел.

Всички кандидати за президент на Франция гласуваха

http://www.cross.bg/partiya-fransoa-frantziya-1541027.html

/КРОСС/ Всички 11 кандидати за президентския стол в Париж вече дадоха своя глас на днешния вот. Те избраха да гласуват в родните си места, където всеки един от тях е и най-популярен. Републиканецът Франсоа Фийон пусна бюлетина в кметството на 5-ти район в столицата. Неговата съпруга Пенелопе гласува по-рано през деня в Солем. Големият фаворит за поста Емануел Макрон гласува в морския град Льо Туке. В индустриалния Енен-Бомон позицията си заяви другият водещ претендент - крайнодесният лидер и председател на партия Национален фронт Марин льо Пен. Тя впрочем е единственият кандидат, който не смята да се върне в столицата през нощта. Жан-Люк Меленшон се появи в 10-ти избирателен район на Париж, където и живее. Първият подал гласа си беше лидерът на партия "На крак, Франция" Никола Дюпон-Енян близо до капитала. Кандидатът на управляващата Социалистическа партия Беноа Амон изпълни дълга си в Трап. Натали Арто от партия "Работническа борба" беше в Пантен, Жан Ласал - в близост до град Лурд, а Филип Путу - в Бордо. Основателят на партията "Солидарност и прогрес" Жак Шеминад пусна бюлетина в 20-ти район на Париж. Франсоа Аслино също се "разписа" за вота. Настоящият държавен глава Франсоа Оланд гласува в град Тюл, където беше кмет в продължение на 10 години. Той дори изрази съжаление, че 5-годишният му мандат изтича и че не е сред тазгодишните кандидати. По неговите думи въпреки това трябва да се дава път на нови лица

Ужасяваща новина за Видал, застреляха зет му

http://offnews.bg/news/n_1/n_653666.html

Зетът на чилийския национал и футболист на Байерн Мюнхен Артуро Видал е бил убит с изстрел в главата на улицата в покрайнините на столицата Сантяго. 31-годишният Едуардо Нейра Гера, който беше партньор на сестрата на играча Амбер Скарлет, е бил поразен от шест изстрела, докато е бил своя автомобил. Атаката е дошла на кръстовище от хора в друга кола. Един от изстрелите е уцелил жертвата в главата. Независимо от това той не е загинал веднага, а по-късно в болницата. Причините за случилото се все още не са известни. Според слуховете причината за кървавата разправа е свързана с наркотрафик. Все още няма арестувани за демонстративното убийство.

Изложба „Папа на свободата“ представят тази седмица в ХГ"Илия Бешков"

//dariknews.bg/regioni/pleven/izlozhba-papa-na-svobodata-predstaviat-tazi-sedmica-v-hgiliia-beshkov-2019158

Полски институт в София, Посолство на Република Полша в София и Католическа църква „Богородица от Фатима“ - Плевен, съвместно с Художествена галерия „Илия Бешков“, представят документалната изложба „Папа на свободата“ – от Центъра за изучаване на мисълта на папа Йоан Павел Втори.
Откриването

БОНД излизат на варненска сцена и тази вечер

http://www.moreto.net/novini.php?n=349494

Най-успешният и най-продаван струнен квартет в света БОНД ще изнесе и тази вечер коцерт във Варна, припомня Moreto.net. Първата изява на момичета на варненска сцена бе в петък, но поради големия зрителски интерес концерт е предвиден и за днес.

Броят на мигрантите, заподозрени в престъпления в Германия, е нараснал с над 50 на сто

https://www.24chasa.bg/novini/article/6185814

Броят на мигрантите, заподозрени в престъпления в Германия, е нараснал с над 50 на сто
Броят на мигрантите, заподозрени в престъпления в Германия, е нараснал миналата година с 52,7 на сто в сравнение с предходната. Това съобщава днес в. "Велт ам зонтаг", като цитира полицейски доклад, обобщаващ криминалната статистика за 2016 г., предаде ТАСС. Очаква се вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер да представи официално новите

Проевропеецът Еманюел Макрон печели първия тур на президентските избори във Франция

http://www.mediapool.bg/proevropeetsat-emanyuel-makron-pecheli-parviya-tur-na-prezidentskite-izbori-vav-frantsiya-news262978.html

Независимият центрист Еманюел Макрон, бивш инвестиционен банкер, министър на икономиката и основател на безпартийното движение "Напред!" (En Marche!)е победител в първия тур на президентските избопи във Франция, определяни като съдбовни зъ бъдещето и на Европейския съюз. Негов съперник на втория тур на изборите на 7 май ще е лидерката на крайно-десния Национален фронт Марин льо Пен. Въпреки неизвестността и несигурността до последния ден на изборите, резултатът потвърждава прогнозите на социолозите. Според първите частични и предварителни резултати на агенция Ипсос Макрон печели 23,7 на сто от гласовете срещу 21,7 на сто за льо Пен. Агенция Харис прогнозира 23% за Макрон и и 22% за льо Пен. Според трета социологическа агенция съотношението между двамата е 23,8 срещу 21,6%. Очаквайте подробности.

Франция гласува за президент на съдбовни за бъдещето на ЕС избори

http://www.mediapool.bg/frantsiya-glasuva-za-prezident-na-sadbovni-za-badeshteto-na-es-izbori-news262978.html

Действащият президент на Франция Франсоа Оланд призова гласоподавателите "да покажат, че демокрацията е по-силна от всичко", докато гласува сутринта в първия тур от изборите за нов държавен глава, предаде Франс прес. "Колкото до французите, ето най-доброто послание, което могат да отправят според мен - да покажат, че демокрацията е по-силна от всичко", заяви френският лидер, който замина да гласува в град Тюл, столица на департамента Корез, Централна Франция, където е политическият му бастион. Във Франция започна гласуването на първия тур на президентските избори, смятани за най-непредказуемите от десетилетия и тест за разпространението на популизма по света и бъдещето на Европейския съюз. Първият тур протича при засилена охрана поради опасения от атентати след джихадисткото нападение, отнел живота на полицай преди три дни в центъра на Париж. Миналата седмицапък в Марсилия бяха арестувани двама души, планирали терористични атентати по време на изборите, може би дори убийства на някои кандидати. Днешният вот е охраняван от 50 000 полицаи и жандармеристи, плюс 7000 военни, участващи в операцията "Сантинел", започнала след атентатите през януари 2015 г. По данни на радио "Франс енфо" в охраната на секциите тази година са привлечени и многобройни служители от частни охранителни фирми. В редица секции са монтирани паник бутони, чрез които персоналът може незабавно да сигнализира на полицията за извънредни ситуации. Над 60 000 секции отвориха в 08,00 ч. местно време (06,00 ч. по Гринуич, 09,00 ч. бълг. време) и ще затворят в 20,00 ч. (21,00 ч.) в големите градове и 19,00 ч. (20,00 ч.) в останалите населени места. Около 45,7 млн. избиратели са регистрирани в списъците във Франция, и още 1,3 млн. френски граждани, живеещи в чужбина, са регистрирани да гласуват във френските дипломатически мисии.В Париж отрано имаше опашки пред изборните секции, отбелязва агенцията. Социологическите проучвания сочат, че крайнодясната националистка Марин льо Пен и центристът Еманюел Макрон са начело, но консерваторът Франсоа Фийон и крайнолевият каниддат Жан-Люк Меланшон в последната седмица преди изборите изглежда скъсяваха дистанцията. Ако Льо Пен или Меланшон се класират за втория тур, това ще се възприеме като победа за популистката вълна, довела до Брекзит и избирането на Донал Тръмп за президент, отбелязва АП. Очакваният втори тур на изборите е на 7 май. По предварителни данни от средата на април около 30 на сто от французите не са имали намерение да гласуват. Очаква се първите официални предварителни резултати да бъдат огласени още преди полунощ. Френското законодателство строго забранява да се публикуват данни от анкети или оценки за хода на гласуването, както и да се разпространяват изявления на финалистите от президентския маратон, преди гласуването да приключи. За нарушителите на мораториума са предвидени глоби от 75 000 до 350 000 евро. Кандидат-президентът на движението "Напред!" (En Marche!) Еманюел Макронзаедно със съпругата си Брижит гласува в курорта Льо Туке на френското атлантическо крайбрежие, където имат голяма къща. При това те гласуваха в същата сграда, където са сключили брак преди почти десет години, отбелязва ДПА. По-късно днес Макрон ще замине за Париж - в столицата вече е наета голяма концертна зала, в която той ще произнесе слово, щом бъдат огласени първите официални резултати от вота. Допитванията сочат, че Макрон има твърде големи шансове да получи най-силна подкрепа от избирателите и да участва във втория изборен тур. Очаква се той да събере 24-25 на сто от гласовете - с 3-4 процента повече от ръководителката на крайнодесния "Национален фронт" Марин льо Пен. Кандидатите за Елисейския дворец Независимият центрист Еманюел Макрон е неизвестен за широката публика допреди три години, когато решава да приложи в света на политиката уменията си, придобити като инвестиционен банкер. Но след само две години като министър на икономиката той напуска и през август м.г. основава безпартийното движение "Напред!" (En Marche!), като се обявява срещу статуквото - въпреки че е посещавал най-престижните учебни заведения във Франция и че е посредничил на финансовата корпорация на семейство Ротшилд в сделка за 10 милиарда долара. Той заявява, че "Франция е блокирана от склонността на елита към самообслужване", и признава, че е бил част от това. Макрон критикува "свещените крави" от социалния модел като 35-часовата работна седмица, защитата срещу уволнения и доживотните назначения в държавния сектор. Освен това той се зарича, че ще хвърли мост върху разделението между левицата и десницата, което отдавна доминира във френската политика, пише в неделя БТА. При основаването на "Напред!" критици твърдяха, че изгряващата звезда Еманюел Макрон ще има кратък живот. Сега мнозина отдават впечатляващия му възход на обстоятелството, че е ново лице, и на неочаквания срив на няколко опоненти от водещите партии - социалистите на президента Франсоа Оланд са в отстъпление, а десноцентристкият кандидат Франсоа Фийон бе замесен във финансов скандал. Но и тактическият усет на Макрон също изигра роля, за да стане той фаворит за спечелване на изборите. Ако 39-годишният центрист бъде избран, той ще бъде най-младият държавен глава на Франция след Наполеон Бонапарт. Макрон е женен за Брижит Троньо, негова учителка от гимназията. Разликата от 24 години във възрастта между двамата стана обект на множество публикации в булевардните издания и през февруари той трябваше публично да отхвърля слуховете, че има извънбрачна гей връзка. Сред най-привлекателните за избирателите елементи в предизборната програма на Макрон са: освобождаване на голяма част от хората от плащането на т.нар. местен жилищен данък, пълно възстановяване на разходите за културни прояви, зъбни протези и слухови апарати, а също орязване на данъчните ставки за социалните придобивки на хората с ниски доходи в комбинация с данъчни спирачки за техните работодатели. Главните предложения на центриста включват сливане на множеството пенсионни системи в държавния и частния сектор, както и сливане на системите за помощ на безработни. Понастоящем тези системи имат различен подход към хората с редовни доходи и самонаетите лица. Макрон се обявява за поддържане на бюджетния дефицит под задължителните за ЕС 3 на сто от БВП и за намаляване на безработицата от 10 до 7 процента в края на петгодишния президентски мандат. В този срок той обещава инвестиции за 50 милиарда евро и съкращаване на държавните разходи до 60 милиарда евро годишно. Други негови ключови идеи са: намаляване на корпоративните данъци от 33,3 до 23 на сто; системата за данъчни кредити за фирми да бъде превърната в постоянна спирачка върху данъчната ставка за ниско платените работници; 35-часовата работна седмица да остане, а компаниите да решават чрез преговори какво да бъде реалното работно време; ниско платените работници да бъдат освободени от някои социалноосигурителни вноски, което реално ще повиши доходите им. Макрон иска да бъдат осигурени още 15 хиляди места в затворите, да бъдат наети допълнително 10 хиляди полицаи и де се увеличат разходите за отбрана от 1,8 на сто от БВП, колкото са сега, до 2 процента. Той обещава на всички 18-годишни да бъдат раздадени ваучъри на стойност 500 евро за кино, театър и концерти. Настоява да бъде наложена забрана учениците под 15 години да ползват мобилни телефони в училище. Центристът предвижда, ако бъде избран, намаляване с една трета на числеността на Сената и на Националното събрание, съкращаване с една четвърт на персонала на местните власти и забрана за депутатите да назначават свои роднини като асистенти. * * * Марин льо Пен изведе оглавявания от нея "Национален фронт" от периферията и го постави под светлината на политическите прожектори, след като тя стана реален претендент да бъде първата жена държавен глава на Франция, а и първи крайнодесен президент на страната след Втората световна война. Анкетите определят за Льо Пен сигурно класиране за балотажа на 7 май. Това би било стъпка напред за нея, тъй като на президентските избори през 2012 г. тя не можа да стигне до втория кръг и да постигне постижението на баща си, победен през 2002 г. на балотаж от Жак Ширак. След като през 2011 г. пое ръководството на Фронта, Марин льо Пен се зае да го очиства от антисемитския му облик, придобит по време на близо 40-годишното ръководство на нейния баща, бившия командос Жан-Мари льо Пен. Два пъти развежданата майка на три деца позиционира партията от антиимигрантска в евроскептична сила, която предлага протекционистична политика, бранеща френските работници от глобализацията. Въпреки че анкетите прогнозират за Льо Пен загуба на балотажа, те констатират оспорваността на надпреварата. Това е силна позиция за кандидат, който иска референдум за членството на Франция в ЕС и с това изнерви финансовите пазари. Сред плановете на 48-годишната Льо Пен са да се отърве от еврото и да принуди френската централна банка да финансира част от държавните разходи. Тя настоява, че тези неортодоксални намерения са в унисон с антиглобализационните чувства, извели Доналд Тръмп до Белия дом и повишили вота за Брекзит на референдума във Великобритания миналата година. Марин льо Пен се придържаше към по-мек тон за разлика от баща си, който твърдеше, че газовите камери на нацистите са "подробност" от историята. Заради тези възгледи през 2015 г. тя го изключи от партията, но по-рано този месец опъна нервите на мнозина, като заяви, че френската държава не носи отговорност за преследванията на евреи в окупирания от нацистите Париж през Втората световна война. Кредитните институции отказаха да подкрепят кампанията й и тя се озова в неизгодно финансово положение в сравнение с основните си конкуренти. Марин льо Пен е почитател на руския президент Владимир Путин, който през март я прие в Кремъл. Лидерът на "Националния фронт" става член на партията още на 18-годишна възраст. През 1998 г. се отказва от адвокатската си кариера и се заема с партийна работа. Избирана е за общински съветник в парижки район, а от 2004 г. е евродепутат. Освен оттегляне от еврозоната и референдум за "Фрекзит" (ако за шест месеца не бъде предоговорен статутът на Франция в съюза) предизборната платформа на Марин льо Пен, представляваща манифест от 144 предложения, предвижда още: Франция незабавно да се оттегли от Шенгенското споразумение и да въведе паспортни проверки по границите си; експулсиране на всички чужденци, заподозрени от разузнавателните служби; отнемане на френското гражданство на хора с два паспорта, свързани с джихадисти; намаляване на подоходния данък; лишаване на нелегални имигранти от основни здравни грижи. Протекционистичните мерки в програмата й са трипроцентно мито върху вноса, денонсиране на международните търговски договори, допълнително данъчно облагане за фирми, които наемат чужденци. В сферата на сигурността Марин льо Пен обещава да бъдат назначени още 15 хиляди полицаи и да се осигурят нови 40 хиляди места в затворите, а осъдените чужденци автоматично да се изгонват от страната. Според нея Франция трябва да напусне интегрираното военно командване на НАТО, но да увеличи разходите си за отбрана. Лидерката на "Националния фронт" предвижда ограничаване на миграцията до10 хиляди годишно и невъзможност за нелегалните имигранти да узаконяват престоя си. В социалната сфера тя иска да повиши социалните помощи и да намали данъците за домакинствата и малките и средните предприятия, както и да намали от 62 на 60 години пенсионната възраст. * * * Консервативният кандидат Франсоа Фийон се мъчи да спаси политическата си кариера, след като бе засегнат от скандал за фалшиви назначения. Задълго бе смятан за фаворит, но кампанията му изпадна в криза, след като сатиричен седмичник съобщи през януари, че неговата съпруга Пенелоп Фийон е получила стотици хиляди евро за работа, която не е извършвала, вкл. и докато е била негов парламентарен асистент. Съобщено бе също, че Фийон е плащал на две от децата си за правни услуги, докато е бил сенатор от 2005 до 2007 г. Бившият премиер заявява, че не е извършил нищо нередно, но скандалът и войнственият начин, по който реагира на обвиненията, накърниха имиджа му. Освен това 63-годишният Фийон с 36-годишен стаж в политиката бе обвинен в лицемерие заради предложенията си за шокова терапия за френската икономика - рязко съкращаване на държавните разходи, съкращаване на половин милион държавни и общински служители и отменяне на 35-часовата работна седмица Въпреки че изостава в анкетите от Льо Пен и Макрон, той се надява все пак да си пробие път до балотажа. Първоначално обяви, че ако срещу него започне официално разследване, ще оттегли кандидатурата си. Но се отметна, като пренебрегна анкетите, според които мнозинството от избирателите искат той да се оттегли, и преодоля вътрешната съпротива в своята партия "Републиканци". Разследването обхвана и подозрения, че е получавал скъпи подаръци, а той заяви, че е жертва на правителствен заговор за съсипване на кандидатурата му. Социалконсерваторът Франсоа Фийон, който е почитател на бившия британски премиер Маргарет Тачър, иска да ограничи правата на хомосексуалистите да осиновяват деца. Освен това той се обявява за затопляне с Русия. Фийон има пет деца от британската си съпруга; хобито му е да кара спортни автомобили на прочутата писта "Льо Ман", близо до политическата му "крепост" в Западна Франция. Освен заменянето на 35-часовата работна седмица с 39-часова и намаляването с половин милион на числеността на работещите в държавния сектор (в държавната и местната администрация и в държавното здравеопазване работят близо пет милиона човека - една пета от работната сила във Франция) икономическата платформа на Франсоа Фийон предвижда: повишаване на пенсионната възраст от 62 на 65 години; помощта за безработни да е 75 на сто от последната заплата при последващо постепенно намаляване; съкращаване на държавните разходи в размер до 100 милиарда евро за пет години и нулев дефицит в края на този период при 3,76 на сто от БВП сега; намаляване на данъците и социалноосигурителните вноски; повишаване на ДДС с два пункта и намаляване на данъка "Богатство"; намаляване на корпоративния данък от 33,3 на 25 на сто. Подобно на съперниците си той се обявява за увеличаване на числеността на полицията и жандармерията (общо с 10 хиляди) и броя на леглата в затворите (с 16 хиляди). Той е за отнемане на гражданството на лица, сражавали се като джихадисти, и за обявяването им за персони нон грата. Франсоа Фийон иска преразглеждане на Шенгенското споразумение в частта за външния и вътрешния граничен контрол. За разлика от Льо Пен той е привърженик на ЕС и даже настоява за по-плътно сближаване между страните от еврозоната * * * Кандидатът на "Лявата партия" Жан-Люк Меланшон е поклонник на кубинския революционер Фидел Кастро и бившия венецуелски президент Уго Чавес и противник на германския канцлер Ангела Меркел. Според едно от последните проучвания той би получил в неделя 19 на сто от гласовете - колкото Фийон, но с 6 и 3 пункта по малко от Макрон и Льо Пен съответно. Ако 65-годишният Меланшон бъде избран за президент, ще бъде истински левичар, който събира и харчи. Левият кандидат обещава Франция да изхарчи 100 милиарда евро за жилищно строителство и проекти за възобновяеми енергийни източници, както и да обложи с 90-процентна данъчна ставка лицата с годишни доходи над 400 хиляди евро, както и да отхвърли правилата на ЕС за ограничаване на бюджетния дефицит. Той обещава да свика референдум за "Фрекзит", ако Меркел и другите лидери не се откажат от курса за икономии. Меланшон е евродепутат, но противник на насоките на Брюксел за борба с бюджетните дефицити, които според него увеличават бедността и забавят икономиката. Жан-Люк Меланшон, напуснал през 2009 г. Социалистическата партия в търсене на по-твърд вариант на социализма, иска да национализира ключови сектори като летищата и автомагистралите, да създаде огромна държавна банка и да легализира канабиса. Той настоява за девалвация на еврото с цел засилване на търговската конкурентноспособност, обещава да наложи вето върху договорите за свободна търговия и иска да се сложи край на политическия контрол върху Европейската централна банка, а също да извади Франция от МВФ и НАТО. Недоверието на Меланшон към традиционните медии го кара да разчита почти изцяло на социалните медии, за да стигне до избирателите. Той се хвали, че в ЮТюб има повече последователи, отколкото е имал Доналд Тръмп по пътя си към Белия дом. На митингите си използва холограмно изображение, достойно за филмите за "Стар трек", за да се обръща към симпатизантите си едновременно на няколко места, обикновено облечен в подобие на пролетарска куртка. Левичарят иска конституцията на Франция да бъде пренаписана, като бъдат ограничени пълномощията на президента и той да може да бъде свалян с народен вот; обявява се за премахване на Сената - горната парламентарна камара - и за намаляване от 18 на 16 години на възрастта за придобиване на активни избирателни права. * * * Франс прес дава кратка справка за платформите и на други кандидати без шансове да влязат в Елисейския дворец. Беноа Амон, Френска социалистическа партия: - Еврозоната да има представителен орган и собствен бюджет, средствата за който да бъдат осигурени чрез данък върху финансовите трансакции; - Солидарна отговорност за европейските дългове; - Въвеждане на минимална европейска заплата; - Незабавно спиране на прилагането на СЕТА (споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада); - Преразглеждане на директивата за командироване на работници. Никола Дюпон-Енян, партия "Дебу ла Франс" ("На крак, Франция"): ЕС да се замести с Общност на европейските държави, която да има обща, но не и единствена валута. Филип Путу, "Нова антикапиталистическа партия": за Европа "на народите и на работниците".

Французите в чужбина стоят на опашки с часове, за да гласуват за президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6185808

Французите в чужбина стоят на опашки с часове, за да гласуват за президент Френските граждани в чужбина качват из социалните мрежи снимки на дълги опашки от чакащи пред изборните секции в различни страни. Медиите във Франция поместват тези кадри, като изтъкват високата активност на своите сънародници, гласуващи в изборите за държавен глава, информира ТАСС. В. "Еко" отбелязва например,

Протести в Турция срещу резултатите от референдума

http://www.moreto.net/novini.php?n=349508

Пореден протест имаше вчера вечерта в Турция срещу резултатите от референдума в страната. Хиляди излязоха по улиците на Истанбул, за да искат анулирането му. Демонстрантите скандираха лозунги против президента Реджеп Ердоган и настояваха да не се прилага конституционната реформа, която му дава огромни правомощия.

Застреляха зетя на Артуро Видал в Чили

https://www.24chasa.bg/sport/article/6185792

Застреляха зетя на Артуро Видал в ЧилиХалфът на "Байерн" Артуро Видал получи трагична новина от родината си Чили. Неговият зет Игнасио Нейра Гуера е бил застрелян в автомобила си на кръстовище в столицата Сантяго. Сестрата на футболната звезда Амбар има 2 деца от него. Едната от версиите, е, че Нейра е получил куршум в главата, а според другата няколко патрона са попаднали в тялото му.

Новият албум на Кендрик Ламар оглави класацията на "Билборд"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6185803

Новият албум на Кендрик Ламар оглави класацията на "Билборд" Новият албум "DAMN" на рапъра Кендрик Ламар е с най-големи продажби за диск през първата седмица след появата му на пазара в САЩ от началото на годината, сочат данни на "Нилсен мюзик", цитирани от Франс прес. В записите на албума са участвали Риана и "Ю Ту". От "DAMN", излязъл на 14 април, за една седмица са продадени 603 000 албумни единици.

Международният ден на книгата и авторското право

http://www.cross.bg/pravo-knigata-avtorskoto-1541026.html

/КРОСС/ Отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право - 23 април. Целта на Международния ден на книгата и авторското право е да насърчи четенето на книги и книгоиздаването. Денят е празнуван за първи път през 1995 г. и е част от календара на ЮНЕСКО. Датата 23 Април е избрана, защото на този ден през 1616 г. са починали Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир. На тази дата също така са родени Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, Мануел Валехо и други. Международният ден на книгата винаги е бил насочен главно към младите хора и подрастващите. Денят насърчава младите да открият удоволствието от четенето на книги, особено сега, когато в модерното общество младежите са свикнали да прекарват времето си пред телевизора или компютъра. Той свидетелства както за гениалността на великите автори в миналото и настоящето, така и за нужда от образование и култура, които черпим от книгите. Денят е посветен и на авторското право на писателите и творците по света. Авторското право заляга в правото на интелектуална собственост и защитава труда на творците. Въпросът, засягащ правото на творците върху произведенията им, също е много актуален през последното десетилетие, защото в сферата на дигиталните услуги труда на много творци се краде и остава неоценен от обществото. Тази година Световна столицата на книгата е столицата на Гвинея - Конакри, а през 2018 г. това ще бъде столицата на Гърция - Атина, посочи генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова

Франсоа Оланд призова французите да гласуват

https://www.actualno.com/europe/fransoa-oland-prizova-francuzite-da-glasuvat-news_607413.html

Франсоа Оланд призова французите да гласуват. Настоящият президент на Франция заяви, че най-доброто послание от днешните президентски избори ще е „да се покаже, че демокрацията е по-силна от всичко“ и призова избирателите да излязат да гласуват, предаде The News Tribune. Ола

Сляпо куче оцелява цели 18 минути без да диша кислород

https://vesti.bg/lyubopitno/sliapo-kuche-oceliava-celi-18-minuti-bez-da-disha-kislorod-6068199

Трикът на тези гризачи се състои в това, че когато не им достига въздух в свръхнаселените им къртичини, те изменят своя метаболизъм

Откриха лекарства, които спират смъртта на мозъка

https://vesti.bg/lyubopitno/otkriha-lekarstva-koito-spirat-smyrtta-na-mozyka-6068210

Новият подход е насочен към естествените защитни механизми, изградени в мозъчните клетки

Столичанин е открит мъртъв в стая без мебели в Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/6185788

Столичанин е открит мъртъв в стая без мебели в Благоевград47-годишен столичанин е открит мъртъв в кооперация в благоевградския квартал „Освобождение“. Сигналът е подаден към 1 часа тази нощ. В стаята на 5-ия етаж в жилищната сграда, където е намерен мъжът, е имало само матрак, пише Инфомрежа. Най-вероятно смъртта му е вследствие на инфаркт. Има съмнения за употреба на стимуланти.

Деца и младежи от цяла България представиха богатството на българския фолклор във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6185754

Деца и младежи от цяла България представиха богатството на българския фолклор във Велико ТърновоЧетвъртият национален танцов конкурс "Нашите малки, големи танцьори" събра във Велико Търново 16 фолклорни групи от цяла България. Съставите, в които участват деца и младежи, предизвикаха бурни аплодисменти с всяко свое изпълнение на народен танц. Надиграването се проведе на сцената на Двореца на културата и спорта „Васил Левски”,

Започват разкопки на средновековна църква в Родопите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zapochvat-razkopki-na-srednovekovna-cyrkva-v-rodopite-2019153

До дни започват археологически разкопки на средновековна църква край село Добромирци, обл. Кърджали, като една от версията на специалистите е свързана с предположение, че в този район е бил заточен Патрирах Евтимий след падането на Търново. Според проф. Ник

Георги Дракалиев – нов (стар) областен председател на ВМРО

//dariknews.bg/regioni/burgas/georgi-drakaliev-nov-star-oblasten-predsedatel-na-vmro-2019154

Георги Дракалиев беше преизбран за областен председател на ВМРО на конференция на „войводите“. За негов заместник делегатите посочиха д-р Георги Колев от Карнобат. Касиер на областния комитет е Тодор Стаматов.

По време на събранието беше направен отчет за участието на партията в пред

НАСА пусна снимка на Земята и Луната, направена от орбитата на Сатурн (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/nasa-pusna-snimka-na-zemiata-i-lunata-napravena-ot-orbitata-na-saturn-snimka-2019155

Снимка на Земята и Луната, направена от орбитата на Сатурн, беше публикувана от Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА). На снимката, заснета с помощта на апаратурата на автоматичната станци

Цветанов: БСП е странна партия (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cvetanov-bsp-e-stranna-partiia-video-2019156

"БСП е странна партия. Те имат многообразие от много различни интереси и винаги всичко е на базата на компромисите". Това заяви за "Комбина" Цветан Цветанов.

Корнелия Нинова е станала председател на партията точно заради компромисите. 

Борисов отвърна на Радев, че хич не му отива да говори за Чернобил

http://offnews.bg/news/n_1/n_653655.html

От това, което знам, от 76 кладенеца един има повишение на стойностите и то е защото критичните стойности бяха намалени по предложение на Световната банка. Сиреч, водата от десетилетия е такава. И хич не им отива на тези, които употребяват думи и препратки към Чернобил. Tова заяви днес в Бургас лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Коментарът му е по повод проблема с урана във водата в Хасково и изказването на президента Радев от петък, че ситуацията напомня за "синдрома Чернобил".   Лидерът на ГЕРБ каза, че от 46-та година на миналия век в България са добити по време на управлението на социалистическата партия над 17 600 тона уран от недрата на земята. Ако сега се казва, че е опасно, то през времето на урановите мини, през времето на 17-тия, 20-тия и 30 конгрес на социалистите какво е било!? Хич не им отива да употребяват такива думи като "Чернобил", тъй като пак тази партия скри от хората за аварията в Чернобил, добави още Борисов. Ако успеем да съставим правителство, мога да обещая, че там, където възникне проблем, веднага целево ще се дадат средства за нови кладенци, нови водопроводи и каквото е необходимо, за да бъде разрешен въпросът. Всичко друго е политиканстване, каза той. Оградата по границата с Турция По-късно в неделя председателят на ГЕРБ отговори и на още една реплика на президента. В петък Радев заяви, че „съществуват редица смущаващи факти относно договорите, според които се финансира двуредова ограда, но се изгражда едноредова. Ще настоявам истината да бъде изяснена.” Не е вярно, че е била договорена двуредова ограда по границата с Турция, а е изградена едноредова. На места оградата наистина е с един ред, тъй като бежанският натиск беше много голям и тя трябваше максимално бързо да бъде издигната по цялата сухопътна граница, това е и платено. На местата, където е необходимо, обаче, съоръжението е от два реда, каза днес Борисов пред журналисти в Ямбол. Изградени са огромни пътища край границата, които ще бъдат "накичени" с термокамери за движение. Сега полициите ще могат бързо да стигнат до всяка точка по границата. Да си играем непрекъснато със страховете на хората не го считам за държавническа позиция, но явно някой така си е преценил, допълни той.

ООН с поздравителен адрес към Асад по случай 71 години независимост на Сирия

http://www.cross.bg/siriya-gyterish-mira-1541025.html

/КРОСС/ Сирийският президент Башар Асад получи поздравително съобщение от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който изразява най-топли пожелания към правителството и народа на страната. Това се посочва в изявление от канцеларията на държавния глава, цитирано от агенция „Сана" и БГНЕС. "По-рано тази година аз се обърнах към укрепването на мира в името на прогреса и просперитета на човечеството - ценности, залегнали в Хартата на ООН. Изразявам надеждата, че вашата страна ще даде своя ефективен принос към Организацията на обединените нации, за да укрепи и ускори съвместните ни усилия за запазване на мира, развитието и правата на човека", отбеляза в писмото Гутериш. На 17 април Сирия отпразнува 71 години независимост. Тържествена церемония бе проведена в Дамаск, последвана от демонстрации и концерт с изпълнение на патриотични песни по градските площади.    

Генсекът на ООН поздрави Асад за 71-ата годишнина на независимостта на Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_653658.html

Президентът на Сирия Башар Асад получи поздравителна телеграма от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в която той поздравява правителството и сирийския народ по случай 71-ата годишнина от независимостта на страната, съобщи канцеларията на Асад в комюнике, разпространено от осведомителна агенция САНА и цитирано от ТАСС и БТА. "В началото на годината призовах за укрепване на мира в цял свят, на това, към което се стреми цялото човечеството в името на прогреса и благоденствието, на ценностите, залегнали в Устава на Организацията на обединените нации", се казва в посланието на Гутериш. "Надявам се, че страната ви ще даде своя ефективен принос в укрепването на ООН и в общите ни усилия в защита на мира, развитието и правата на човека", допълва генералният секретар. На 17 април Сирия отбеляза 71-ата годишнина на независимостта си. При мемориалния комплекс в планината Касюн край Дамаск се състоя тържествена церемония по случай Деня на евакуацията на френските и британските колониални войски. След церемонията имаше митинги и празнични концерти с изпълнения на патриотични песни по градските площади.

Почти 70% от избирателите във Франция гласуваха

http://pogled.info/svetoven/evropa/pochti-70-ot-izbiratelite-vav-frantsiya-glasuvaha.85016

/Поглед.инфо/ Почти 70% от избирателите са дали своя глас за президентския вот във Франция, предаде външното министерство, цитирано от ТАСС.

RTBF: Емануел Макрон и Марин льо Пен водят по резултати в изборите

http://pogled.info/svetoven/evropa/RTBF-emanuel-makron-i-marin-lo-pen-vodyat-po-rezultati-v-izborite.85017

/Поглед.инфо/ Емануел Макрон и Марин льо Пен водят в кандидат-президентската надпревара, сочат предварителни данни, цитирани от белгийската телевизия RTBF. Каналът се позовава на свои собствени избирателни анкети.

Ердоган: Наричат ме диктатор, защото говорих срещу тираните

http://pogled.info/svetoven/erdogan-narichat-me-diktator-zashtoto-govorih-sreshtu-tiranite.85018

/Поглед.инфо/ Турският президент Реджеп Ердоган смята, че някои световни лидери го определят като диктатор, защото е говорил срещу тираните, повтаряйки посланията за солидарност и единство срещу продължаващите войни в мюсюлманския свят.

ООН с поздравителен адрес към Башар Асад

http://pogled.info/svetoven/oon-s-pozdravitelen-adres-kam-bashar-asad.85019

/Поглед.инфо/ Сирийският президент Башар Асад получи поздравително съобщение от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който изразява най-топли пожелания към правителството и народа на страната. Това се посочва в изявление от канцеларията на държавния глава, цитирано от агенция „Сана“.

Пиронкова ще играе срещу квалификантка в първия кръг на турнира в Истанбул

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/23/2958321_pironkova_shte_igrae_sreshtu_kvalifikantka_v_purviia/?ref=rss


Българската тенисистка Цветана Пиронкова ще играе срещу квалификантка в първия кръг на турнира на червени кортове в Истанбул с награден фонд 250 хиляди долара.

Пиронкова е поставена под номер 7 в основната схема в първото си състезание на клей за сезона.

29-годишната пловдивчанка, която е 70-а в световната ранглиста, не е участвала в турнири от месец. За последно тя игра в Маями през март, но отпадна в първия кръг.

Пиронкова...

Георги Гергов: Цацаров не е заплашвал Дончев

http://clubz.bg/53131-georgi_gergov_cacarov_ne_e_zaplashval_donchev

Главният прокурор Сотир Цацаров не е заплашвал Сашо Дончев по време на срещата им в кабинета на Георги Гергов в ЦУМ. Това стана ясно от интервю на напусналия ИБ на БСП бизнесмен, който даде интервю за Канал 3. „Няма такова нещо!“- бе категоричен Гергов и добави, че разбирал защо Цацаров толкова трудно се е съгласил на тази среща. 

Той разказа, че всеки ден пие кафе с някого, подчертавайки как Цацаров не е всеки, но познанството им е от много години.

„Едно кафе нищо не значи. Един прокурор може да се среща с всеки и е длъжен да се среща с всеки, който иска среща“, обясни Гергов.

И допълни, че днешните действия са „налели вода в мелницата“ на „Да България“, където по негови думи са хора като Прокопиев, които освен себе си не виждат нищо друго.

На въпрос дали това не е някаква своеобразна борба между американско и руско лоби в негово лице, Гергов каза, че няма представа дали е така. Нямал отговор на много неща. И не бил сътрудник на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ).

Гергов каза още, че не е допускал, че ще бъде употребен от Сашо Дончев. Според него не главния прокурор е поискал срещата:

„Какво може да иска главния прокурор от Сашо Дончев?“, попита той.

Ставало дума за един „нормален разговор“, на който той присъствал, без да взема участие.

„Накрая листа, който се извадиха (изваден от Сашо Дончев – бел.ред.), те бяха три листа, бяха ясни желания, които да се изпълнят. Тогава ясно му отговори на Дончев главният прокурор, че това не става. Няма посредници – ние се разбрахме да пием кафе. И го направихме в 12 часа, в обедната почивка на главния прокурор“, каза още Гергов.

И добави:

 „Аз днес изгорях от бюрото за партията за едно кафе“ (интервюто е записано след като Гергов подава оставка от ИБ на БСП в събота – бел.ред.).

Той подал оставка от Изпълнителното бюро, защото според него ставало дума за сценарий, а той като партиен човек не можел да влиза в тяхната схема.

„Когато Корнелия Нинова ме извика преди един ден, за да ми каже, че трябва да си дам оставката, той (Румен Овчаров) беше при нея“, каза Гергов.

На въпрос кой е поискал въпросната среща той беше категоричен, че е бил инициатора за нея, а конкретния час е определила Нинова.

„Ще видим. Една битка, че съм загубил, не значи, че съм загубил войната. Аз мога да бягам на дълги разстояния. Днес обаче се нагледах на един цирк в Националния съвет...“, каза Гергов.

А на въпрос дали е загубил или спечелил битката, отговори:

„Историята ще покаже, историята. Започва да се сваля маската. Започва да се сваля една маска... Маската на новия председател на партията. Аз няма да й спестя нищо в тези дни от тук нататък. Само да знаете как да ме питате. Всичко ще кажа.“

Гергов разказа още, че навремето се застъпил за Нинова „пред другаря Станишев да я направи член на ИБ“. Това била негова заслуга. Тя знаела.

„Знае, разбира се. Знае. Сутринта те отиваха за Испания, а трябваше да я уволнят, когато се върнат. Сергей беше премиер тогава. Той я възстанови в ИБ, а за „Булгартабак“ и за всички останали неща - те се знаят. Просто някои хора не са си свършили работата“, обясни той.

А на въпроса: „Кои?“ отговори:

„Прокуратурата, кои?! Върху този, който сега сипят помия. Мислиш ли, тази атака срещу мен е случайна в БСП? Диктувано от Румен Овчаров. Как мислиш?! „Казвам ти щерко, сещай се снахо!“- знаеш ли го този български израз…“

Гергов припомни, че цялата пловдивска група от 63 човека е подкрепила кандидатурата на Нинова и по този начин тя е спечелила лидерското място в БСП с 30-40 гласа пред Михаил Миков. После разказа как преди самото гласуване на Конгреса на БСП Нинова е попитала него, Красимир Янков и Асен Димитров какво искат и последните ясно са заявили желанието си да са зам.-председатели по организационните въпроси и по коалиционната политика, което в последствие остава само като договорка без изпълнение.

„Аз искам партията да се справи със ситуацията, ние много надежди вкарахме в хората, много вярваха хората в това, че ние ще спечелим на тези избори“, каза още Гергов.

„Задкулисието в държавата е страшно, хората и народа не знаят какво се случва по върховете", каза още Гергов и попита: „Кой по върховете не е в цялата тази схема?“

Според него, държавата се тресе, но нищо не се случва, всеки се хвали, а хората стават все по-бедни. Поясни, че преди 2 месеца е поискал да се оттегли, защото по думите му ИБ обслужва лидера си и няма собствено мнение:

„Освободиха се и се отстраниха много водещи фигури в партията, те просто като валяк ги прегазиха“.

После допълни още, че това е бумеранг, който ще създаде доста главоболия в бъдеще.

Гергов нямало да подава оставка като председател на организацията на БСП в Пловдив – област. Още не бил осмислил качествено ситуацията:

„Аз Корнелия я знам, тя задна скорост няма и сблъсъкът тепърва ще се състои“, допълни той.

На въпрос има ли клаузи в устава на БСП, според които Гергов е трябвало да докладва за срещата с Дончев и главния прокурор, той отговори, че това е несереиозно. Нинова била „амбициозна, напориста, с цели и има какво да крие“, но подчерта, че не е негова работа да се занимава с тези неща.

Попитан да не би Нинова да се бои от него заради близостта му с Цацаров той отговори: „Аз с кой не съм близък в тази държава?“ и добави, че е приет и от десни, и от центристи.

На въпрос за СМС-а, изпратен на Сашо Дончев, в контекста на предупреждението, което последният е получил от главния прокурор, че телефона му се подслушва, Гергов обясни, че въпросното съобщение било част от разговор между двамата за статия, но това не било важно.

Очаквайте подробности.

Благо се разписа победно за "Оренбург" в Сибир от пряк свободен удар (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6185772

Благо се разписа победно за "Оренбург" в Сибир от пряк свободен удар (ВИДЕО)Благой Георгиев доказа, че е майстор при реализирането на статични положения. 35-годишният български халф донесе победата с 2:1 на своя "Оренбург" като гост на "Том" в среща от 24-ия кръг на руската Висша лига. В сибирския град Томск Адесойе Ойеволе откри резултата за тима на Благо в 22-ата мин. Алексей Пугин изравни за "Том" 14 мин по-късно.

Колко още централната банка на Израел може да удържа шекела?

http://www.investor.bg/novini/130/a/kolko-oshte-centralnata-banka-na-izrael-moje-da-udyrja-shekela-237713/

През последните месеци трейдърите увеличиха интереса към израелския шекел, усещайки, че централната банка вече няма да поддържа валутата изкуствено слаба

Евродепутатът Ева Майдел поведе Голямото българско хоро в Брюксел

https://www.actualno.com/europe/evrodeputatyt-eva-majdel-povede-goljamoto-bylgarsko-horo-v-bruksel-news_607411.html

Евродепутатът Ева Майдел поведе Голямото българско хоро, което за пети път се извива в Брюксел, съобщи агенция Фокус. Начело на хорото е ансамбъл Златна Тракия, който представя страната ни на 11-тото издание на фестивала Balkan Festival, представящ културата на Югоизточна България

Протести в Турция срещу резултатите от референдума

http://www.cross.bg/referendyma-rezyltatite-tyrtziya-1541023.html

/КРОСС/ Пореден протест се проведе снощи в Турция срещу резултатите от референдума в страната. Хиляди излязоха по улиците на Истанбул, за да искат анулирането му. Демонстрантите скандираха лозунги против президента Реджеп Ердоган и настояваха да не се прилага конституционната реформа, която му дава огромни правомощия. До края на тази седмица Висшият изборен съвет трябва да разгледа всички петиции на граждани и организации за отмяна резултатите от референдума. Преди това Съветът отхвърли същия иск на най-голямата опозиционна партия - Народно-републиканската.  

Променлива облачност по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=349509

През нощта облачността ще намалее, вятърът ще отслабне. Сутринта ще е студено, с минимални температури между 0° и 5°, в котловините на Югозападна България, където вятърът ще стихне – и по-ниски. Там ще се образува слана. По Черноморието облачността ще е променлива.

Благо Джизъса носи победа на Оренбург

http://offnews.bg/news/n_1/n_653657.html

Бившият футболист на Славия и националния отбор Благой Георгиев - Джизъса донесе победа на своя тим Оренбург при гостуването на Том в среща от 24-ия кръг на руската Премиер лига. Джизъса се разписа от дузпа в 73-ата минута и оформи крайното 2:1. Преди това Адесойе Ойеволе откри за Оренбург в 21-ата минута, но Алексей Пугин изравни в 36-ата. Това беше втора поредна победа за Оренбург след 2:1 над Терек в миналия кръг. Тимът на Джизъса събра 22 точки и върви 13-и в класирането, но е в зоната на изпадащите. Пет точки делят Оренбург от спасителния бряг. Том пък е закотвен на дъното с 13 точки.

Кола се заби в къща във Врачанско, 16-годишен е тежко ранен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6185770

Кола се заби в къща във Врачанско, 16-годишен е тежко раненТийнейджър е тежко състояние след зловеща катастрофа, станала тази нощ във врачанското с. Хайредин . 16-годишният хлапак бил пътник в „Ауди“, което се забило в къща. Според свидетели 19-годишният шофьор на немското возило заради висока скорост загубил контрола над мощната кола и се забил в частен дом.

Ева Майдел поведе Голямото българско хоро в Брюксел (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6185763

Ева Майдел поведе Голямото българско хоро в Брюксел (видео)Евродепутатът Ева Майдел поведе Голямото българско хоро, което за пети път се извива в Брюксел, предаде Фокус. Начело на хорото е ансамбъл Златна Тракия, който представя страната ни на 11-тото издание на фестивала Balkan Festival, представящ културата на Югоизточна България. Стотици българи, жители и гости на белгийската столица се хванаха на

497 проби на питейната вода са изследвани от РЗИ – Сливен през 2016 г

https://www.actualno.com/sliven/497-probi-na-pitejnata-voda-sa-izsledvani-ot-rzi-sliven-prez-2016-g-news_607410.html

497 проби на питейната вода са изследвани от Регионална здравна инспекция – Сливен през 2016 г. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Сливен д-р Даниела Калева, директор на Дирекция в РЗИ. Извършени са 6898 изследвания по физико- химични и микробиологични показатели. От общия

Откъс от "Стаята на Джейкъб", Вирджиния Улф

https://www.actualno.com/literature/otkys-ot-stajata-na-djejkyb-virdjinija-ulf-news_607409.html

„Така че, разбира се – написа Бети Фландърс и заби пети по-надълбоко в пясъка, – не ни остава нищо друго, освен да си тръгнем.“ Бледосиньото мастило полекичка се събра на върха на златния ѝ писец и се разля в точка, защото на това място писалката ѝ засече, очите ѝ се

Граничари хванаха камион с 53 мигранти на "Дунав мост"

http://offnews.bg/news/n_1/n_653656.html

Петдесет и трима нелегални имигранти са били открити в камион на ГКПП "Дунав мост", предава БТА, позовавайки се на информация от Гранична полиция в Русе. До разкритието граничните полицаи стигнали, след като спрели за проверка камион с българска регистрация на 21 април. При отварянето му в товарното помещение били открити 18 деца, 13 жени и 22 мъже от Ирак, Сирия и Афганистан. Повечето от тях били от Центъра за настаняване на чужденци в Харманли. От Гранична полиция информират, че целта им била да стигнат до Холандия. В момента децата са настанени в приюти, а мъжете и жените са в ареста. Задържани са и двамата шофьори на камиона, които са българи.

Идва ли краят на перфектно изглеждащите плодове и зеленчуци на щанда

http://www.investor.bg/novini/346/a/idva-li-kraiat-na-perfektno-izglejdashtite-plodove-i-zelenchuci-na-shtanda-238064/

Американските супермаркети все повече обръщат внимание на грозните продукти в отговор на търсенето на потребителите

Нападение с коктейли Молотов срещу турското консулство в Солун

https://www.24chasa.bg/novini/article/6185760

Нападение с коктейли Молотов срещу турското консулство в СолунНападение с коктейли Молотов бе извършено тази сутрин срещу турското консулство в гръцкия град Солун, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Атаката е била извършена от маскирани лица, които хвърлили бутилки със запалителна течност по полицаите в консулството. Никой не е пострадал. Не се съобщава какъв е мотивът за нападението, предава БТА.

Десет талибани срещу ВВС на САЩ и методистите на НАТО: Уверената победа на терористите!

http://pogled.info/svetoven/deset-talibani-sreshtu-vvs-na-sasht-i-metodistite-na-nato.85015

/Поглед.инфо/ Всички смятаха, че американските сили са реалисти! И аз мислех така до вчера, когато талибаните атакуваха базата на афганските правителствени войски в Мазари Шариф, абсолютно в стила на филма "Неудържимите"; щурмовата им група направи пробив с няколко автомобила, стрелящи във всички посоки с картечници и гранатомети, и като резултат – пълна победа: най-малкото 150 убити противникови бойци срещу десетина свои. Сталоун би им завидил!

Пожар причини щети на бившия дом на Елвис Пресли в Мемфис

https://www.24chasa.bg/novini/article/6185753

Пожар причини щети на бившия дом на Елвис Пресли в МемфисПожар причини щети на дом, който бе собственост на Елвис Пресли през 50-те години на миналия век, когато той се изстреля към върховете на славата, съобщи Асошиейтед прес. Местни медии поясниха, че домът в Мемфис в момента е необитаем и че в него се извършват реновативни дейности, предава БТА. Все още не е направена оценка на щетите.

Пиян шофьор блъсна кола с бременна жена

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/piian-shofior-blysna-kola-s-bremenna-zhena-6068256

Мъжът е бил открит във видимо нетрезво състояние и е отказал да бъде тестван за употреба на алкохол

Пиян шофьор избяга след катастрофа в София

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/piian-shofior-izbiaga-sled-katastrofa-v-sofiia-6068256

Мъжът е бил открит във видимо нетрезво състояние и е отказал да бъде тестван за употреба на алкохол

За граничната ограда е платено толкова, колкото е изградено, увери Борисов

http://www.mediapool.bg/za-granichnata-ograda-e-plateno-tolkova-kolkoto-e-izgradeno-uveri-borisov-news262977.html

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли твърдението на президента Румен Радев, че са сключени договори и се е плащало за двуредова ограда по границата с Турция, а самата ограда е едноредна. За оградата по българо-турската граница е платено толкова, колкото е изградено, заяви Борисов в неделя по време на посещение в Ямбол.   Той каза, че в началото на строителството оградата наистина е била едноредова, защото са бързали да я построят заради големия бежански натиск. "Знаете, че направихме едноредова, защото тогава натискът беше голям, за да можем да подпрем и да помогнем и на армията, и на полицията. Целта беше максимално бързо да се подпре цялата сухопътна граница с Турция, за да може по-лесно полицаите да пазят. На местата, където е необходимо, обаче, съоръжението е от два реда", поясни той.   "Направиха се огромни пътища, сега като се накичат с термокамерите, джиповете ще могат за минути да отиват и навсякъде да задържат. Просто ние трябваше да свършим съоръжението, сега ако искаме можем да правим и двуредова, и триредова, и бетонна, или такава като в Щатите, за един милиард - 90 километра. Да си играем непрекъснато със страховете на хората, не го считам за държавническа позиция, но явно някой така си е преценил", коментира бившият премиер Борисов, който се очаква до дни да оглави свое трето по ред правителство.   Изграждането на защитна ограда по границата с Турция стартира при кабинета "Орешарски" и продължи при правителството "Борисов 2", когато започна строежа на двуредова ограда и цената на съоръжението набъбна значително, като в момента гони 200 млн. лева. По искане на правителството и с решение на парламента договорите бяха сключени без конкурс с мотива, че съоръжението трябва да се завърши бързо. И досега обаче оградата не е готова, въпреки че крайният срок многократно беше удължаван.   Зам.-вътрешният министър във втория кабинет на ГЕРБ Филип Гунев, който бе пряко ангажиран със строежа на оградата, заяви в петък пред Mediapool, че изнесената от президента информация не е вярна.   Той каза, че държавата е платила за построяването на двуредова и на едноредова ограда по границата с Турция. Накрая, където и каквото е било поръчано, това е било построено. Приблизително 1/3 от оградата е двуредова, а останалите 2/3 – едноредова: "Едноредовата е с 30-40% по-евтина от двуредовата. На места беше невъзможно да се построи двуредова ограда, защото нямаше място за нея. Тя трябваше да навлезе в пътя или канавката".   Според Гунев президентът не е злонамерен, а просто е бил подведен, за да хвърля такива обвинения.   Организационният секретар на ВМРО Юлиян Ангелов коментира в неделя пред БНР, че ако има виновни фирми или областни управители, трябва да си понесат отговорността.   "Има хора, които са натоварили тези фирми, които работят по границата, с това да изпълнят определени дейности и това са областните управители. Ако има вина в областните управители или в самите фирми, които са нарушили определени изисквания, нека те да понесат своята отговорност. Това е безспорно, така че ние нямаме никакви задръжки от гледна точка на това да пазим някого - определени хора или определен бизнес, ако злоупотребяват с държавни пари", каза той.

Тръмп чества 100 дни на президентското кресло с митинг

http://www.cross.bg/trump-purvite-beshe-1541021.html

/КРОСС/ Доналд Тръмп ще отбележи 100 дни от встъпването си в длъжност, похвали се самият той в Туитър. По неговите думи честванията ще са на 29 април с голям митинг в Пенсилвания. Бизнесменът спечели изборите за държавен глава на САЩ на 8 ноември, когато претендент за същия пост беше Хилари Клинтън. Встъпването му в длъжност беше на 20 януари. Малко след това той обяви целите за първите си 100 дни като президент. Сред тях бяха прекратяване на споразумението на САЩ с още 11 държави за създаването на Транстихоокеанското търговско партньорство (ТТП), отмяна на въведените при Барак Обама екологични ограничения за добив на въглища и на други енергоносители. Сред приоритетите бяха премахването на ограниченията върху бизнеса, разпореждането силовите ведомства да разработят план за борба с хакерските атаки и установяването кои мошеничества при получаването на визи вредят върху правото на труд на американските граждани. По думите на Тръмп всички тези мерки трябва да работят за „реформирането на Вашингтон" и „създаването на средна класа". В САЩ очакват яростни протести и при празнуването на първите 100 дни на Тръмп на поста.    

"Наполи" направи грешна стъпка към второто място в Серия А

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/23/2958296_napoli_napravi_greshna_stupka_kum_vtoroto_miasto_v/?ref=rss


"Наполи" направи грешна стъпка към второто място в Серия А. Отборът на треньора Маурицио Сари стигна до равенство 2:2 в гостуването си на "Сасуоло" в мач с интересни положения и спорни ситуации.

Неаполитанците са трети в класирането със 71 точки, на една от втория "Рома". "Вълците" ще играят срещу "Пескара" в понеделник.

Очаквайте подробности!

Борисов: В БСП има битка между червените олигарси и кой да надделее в партията

http://www.moreto.net/novini.php?n=349506

"В БСП има битка между червените олигарси и кой да надделее вътре в партията. И балансът е много труден". Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира скандала около срещата на главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев.

"Аватар" с продължение през 2020 г.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6185688

"Аватар" с продължение през 2020 г.Режисьорът Джеймс Камерън заяви, че филмът "Аватар 2" ще се появи по екраните през 2020 г., а по-късно други три продължения на оригиналната лента ще излязат на екран, съобщи Контактмюзик. Чаканото с интерес излизане на продължения на фентъзи филма от 2009 г. няколко пъти бе отлагано, но Камерън оповести във Фейсбук,

Първи екзитпол: Макрон води пред Льо Пен

http://clubz.bg/53130-pyrvi_ekzitpol_makron_vodi_pred_lo_pen

Центристът Еманюел Макрон води пред крайната националистка Марин льо Пен, сочат първи прогнозни резултати от екзитполове на президентските избори във Франция. Те са разпространени от белгийска телевизия, защото във Франция е забранено да се публикуват предварително данни от социологически преброявания в деня на вота.

Еманюел Макрон получава 24 процента, а Льо Пен е след него с 22 на сто.

Трети е представителят на Републиканците Франсоа Фийон, който е предпочетен от 20,5% от гласувалите. Както се очакваше четвърти е крайнолевият политик Жан-Люк Меланшон с 18 процента.

Активността на изборите е много висока. До този момент тя е близо 70 на сто.

Всички 11 кандидати вече гласуваха и са в очакване на резулататите. Бюрата са отворени до 19 часа местно време - 20 часа българско. Но могат да продължат да работят още един час, ако има големи опашки.

Гласуващите в Лондон цял ден висят на огромна опашка, която е поне четири пъти по-голяма от снимките, които сме виждали с българи пред урните в лондонската столица.

Изборите се следят с огромно внимание както във Франция и цяла Европа, но и отвъд океана.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отбеляза, че днешните френски президентски избори са „много интересни“, предаде Politico, цитирано от "Фокус" .

„Много интересни избори в момента се провеждат във Франция“, коментира Тръмп в туитър.

В четвъртък той заяви, че кандидатката за президент от Националния фронт Марин льо Пен е за „най-силни граници и тя е най-силното нещо, случващо се във Франция“.

По-рано прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че Тръмп няма предпочитан кандидат на изборите. 

Кандидатите за президент на Франция вече гласуваха

https://www.actualno.com/europe/kandidatite-za-prezident-na-francija-veche-glasuvaha-news_607408.html

Кандидатите за президент на Франция вече гласуваха. Те избраха да гласуват в родните си места, където всеки един от тях е и най-популярен. Републиканецът Франсоа Фийон пусна бюлетина в кметството на 5-ти район в столицата. Неговата съпруга Пенелопе гласува по-рано през деня

В София арестуваха пиян шофьор, избягал след катастрофа

http://offnews.bg/news/n_1/n_653654.html

Столични полицаи задържаха мъж, направил опит да избяга след пътен инцидент, съобщават от пресцентъра на МВР. Сигналът за катастрофа на кръстовището на булевардите „Александър Стамболийски“ и „Димитър Петков“ в столицата е постъпил в полицията към 12 часа днес.  При пристигането на мястото на инцидента служителите на реда заварили една от двете коли, участвали в инцидента, изоставена на трамвайните релси. Предприети били незабавни действия, в резултат на които в близост е установен и задържан водачът му. Мъжът, който бил във видимо нетрезво състояние, е отказал да бъде тестван за употреба на алкохол. По първоначални данни, той е предизвикал пътния инцидент. Отведен е в столично районно управление. За преглед в болница са откарани шофьорът на другата кола и двамата му спътници, към момента няма данни да са сериозно пострадали. Пътни полицаи са подпомагали преминаването в района на инцидента. След приключване на огледа на място движението на трамваите е възстановено.

Концерт в памет на Джордж Майкъл може да не се състои

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6185683

Концерт в памет на Джордж Майкъл може да не се състоиЖурналистката и телевизионна водеща Естър Ранцен ще се срещне с близките на Джордж Майкъл, за да получи одобрението им за концерт в негова памет, съобщи Контактмюзик. Плановете за концерт в памет на Джордж Майкъл бяха обвити в съмнения, тъй като семейството му не е одобрило организирането на подобно шоу.

Хасково е пред режим на водата

http://www.cross.bg/haskovo-yran-vodata-1541019.html

/КРОСС/ Нивото на водните запаси в Хасково спада и може да се очаква въвеждането на воден режим. Това е заради спрените помпени станции 1 и 2, след като миналата седмица бяха установени превишени нива на съдържание на уран. Резервоарите вече се изчерпват, съобщава БНР. Забраната за пиене на водата в Хасково остава в сила, въпреки че след спирането на две от помпените станции нивото на уран е спаднало. Последните резултати от пробите на водата не отчетоха превишаване на допустимите нива естествен уран. Чака се обаче да излезе планът на отговорните министерства с мерки за бъдещата безопасност на водоизточниците в района. От местното ВиК спешно правят нови връзки, за да осигурят вода в засегнатите квартали. Засега прекъсванията във водоподаването са рядкост, но по думите на началник район ВиК-Хасково Иванко Милушев, цитиран от Нова телевизия, запасите ще стигат за около 10 дни. "Нивото на резервоара на ден пада с между 30 и 40 см. В момента височината му е 4.80 м, т.е. за около 10 дни ще стигне ниво над метър", обясни Милушев.    

Франция гласува (СНИМКИ)

http://clubz.bg/53129-franciq_glasuva_snimki

Над 66 000 избирателни секции отвориха врати днес в континентална Франция. Изборите в отвъдморските територии се проведоха вчера. До урните имаха възможност да отидат близо 45 млн. гласоподаватели, регистрирани в списъците за първия тур на вота.

Очаква се предварителните резултати да бъдат обявени малко преди полунощ. За реда в страната се грижат над 50 000 полицаи.

Водещите имена в днешната президентска надпревара са основателят на движението "Напред" Емануел Макрон и лидерката на "Национален фронт" Марин Льо Пен.

Според последните проучвания преди деня за размисъл двамата имат най-голям шанс за достигнат до втория тур. След тях с малка разлика са кандидатът на дясноцентристката партия "Републиканците" Франсоа Фийон и крайно левият Жан-Люк Меланшон, представляващ "Непокорна Франция". Те двамата също очакват да продължат битката за Елисейския дворец във втория кръг.

Всички 11 кандидати за президентския стол в Париж вече дадоха своя глас на днешния вот. Те избраха да гласуват в родните си места, където всеки един от тях е и най-популярен.

Големият фаворит за поста Емануел Макрон гласува в морския град Льо Туке.

Той се разходи сред съгражданите си.

Снима се в едно бистро.

Съпругата му също стана обект на фотографски интерес.

В индустриалния Енен-Бомон позицията си заяви крайнодясната лидерка и председателка на партия Национален фронт Марин льо Пен.

Тя между другото е единственият кандидат, който не смята да се върне в столицата през нощта.

Републиканецът Франсоа Фийон пусна бюлетина в кметството на 5-ти район в столицата. Неговата съпруга Пенелопе гласува по-рано през деня в Солем.

Жан-Люк Меленшон се появи в 10-ти избирателен район на Париж, където и живее.

Настоящият държавен глава Франсоа Оланд гласува в град Тюл, където беше кмет в продължение на 10 години. Той дори изрази съжаление, че 5-годишният му мандат изтича и че не е сред тазгодишните кандидати. По неговите думи въпреки това трябва да се дава път на нови лица. Оланд заяви, че не е живее с носталгия, а с надежда.

Балотажът между първите двама претенденти е насрочен за 7 май.

Кубрат Пулев: Надявам се да не е интересен мачът ми

https://www.24chasa.bg/sport/article/6185679

Кубрат Пулев: Надявам се да не е интересен мачът миКакво да кажа на българите - очаквам пълна зала, очаквам да стане пак много хубаво и грандиозно шоу. Надявам се да не им е чак толкова интересно и да има драми на ринга, а да победя безапелационно. Но не мога да гоня интереса на публиката, защото е бокс и е опасно, не мога нарочно да бавя победата си.

Кениец спечели маратона в Лондон при дебюта си

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/23/2958290_keniec_specheli_maratona_v_london_pri_debjuta_si/?ref=rss


Кениецът Даниел Уанжиру спечели маратона в Лондон с време 2.05:48 ч. Той удържа на късна атака от етиопеца Кенениса Бекеле, който завърши на второто място. На третото място финишира друг кениец - Бедан Кароки, на минута и 53 секунди от победителя.

Бекеле, който държи рекордите на 5000 и 10000 м, започна атаката си, след като дистанцията беше преполовена, но така и не успя да изпревари Уанжиру. Той спечели с девет секунди в дебюта си в лондонското състезание. Кароки също...

Приятел в нужда се познава! И с пари

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2017/04/23/priiatel-v-nujda-se-poznava-i-s-pari.338902

Над 3000 българи дали или получили приятелски заем за суми над 40 000 лв.

Учени откриха как голите къртичести плъхове оцеляват почти без кислород

http://clubz.bg/53128-ucheni_otkriha_kak_golite_kyrtichesti_plyhove_ocelqvat_pochti_bez_kislorod

От дълго време се знае, че странните голи къртичести плъхове издържат с по-малко кислород - все пак живеят изцяло под земята в големи колонии в Африка. Учени обаче откриха, че грозноватите гризачи са много по-впечатляващи от очакваното и могат да изкарат часове в среда с много ниско съдържание на кислород, и дори да оцелеят 18 минути без никакъв.

В първият си експеримент екипът от Университета в Илинойс, САЩ, оставя група плъхове на 5% кислородна атмосфера, която би била смъртоносна за човека или обикновените лабораторни мишки. В нормалната атмосфера съдържанието е 21%. Това обаче не направило никакво впечатление на голите плъхове, дори в продължение на 5 часа.

Голите и слепи животни, за разлика от истинските къртици, например, живеят в големи групи - от около 300 екземпляра. А храната им включва подземни грудки, подобни на картофите, които обаче не се срещат често и на едно място. За да оцеляват, те трябва да работят заедно и да търсят и споделят храна в голям обсег под земята. Логично много плъхове накуп би трябвало да хабят много кислород и да генерират много въглероден диоксид.

Има няколко метода, по които гризачите постигат това да живеят почти без кислород, обяснява водещият изследването, професорът по невробиология Томас Парк. Първо, подобно на други бозайници в такава среда, те намаляват сериозно темповете на сърцето си и скоростта на дишането си, както и активността си. Поначало метаболизмът им е бавен, в сравнение с повечето бозайници.

Друго, което спестява много енергия, а следователно и кислород, е фактът, че голите къртичести плъхове са единствените студенокръвни бозайници. Да стоим топли е скъпо, както обича да ни припомня "Топлофикация".

Освен това, както е известно вече отдавна, хемоглобинът в кръвта им е много "леплив" за кислорода, и го усвоява по-ефективно.

Най-важен и интересен обаче е последният метод:

"Когато са в условия на кислородна недостатъчност, тези животни могат да ползват простата захар фруктоза, за да докарват директна енергия на клетките на сърцето и мозъка. Другите бозайници, както и хората, ползваме различна захар, наречена глюкоза. Обикновено глюкозата е по-добър избор, защото има повече енергия. Тя обаче се нуждае от кислород, за да бъде генерирана, а фруктозата - не", обяснява проф. Парк.

Всички бозайници имат фруктозни пътища, обяснява още той, но при голите къртичести плъхове те са много по-развити отколкото при нас.

Макар и леко противни на вид, тези животни могат да се окажат един от най-важните източници на начини за борба с болестите убийци. Освен, че на практика не усещат болка по кожата си, те са изключително резистентни към всякакви видове рак. А последното откритие може да е начин да се създаде лекарство, блокиращо най-страшния ефект на инфаркта - загубата на кислород към мозъка и органите и бързите увреждания в следствие на това. Ако се разработи медикамент, който да кара мозъка ни да усвоява фруктоза в случай на сърдечен арест, това може да спасява хора постоянно.

Ученичката, скочила от училище в Шумен, не търсила смъртта, а внимание и разбиране

https://www.24chasa.bg/region/article/6185654

Ученичката, скочила от училище в Шумен, не търсила смъртта, а внимание и разбиранеВ предсмъртното си писмо в своя блог в Tumblr Мадлен отправя тежки думи към майка си: „Остави ме намира поне, когато съм мъртва”. 11-класничката Мадлена В., която в петък скочи от третия етаж на Гимназията с преподаване на чужди езици "Никола Вапцаров" в Шумен и за щастие оцеля, е търсила по-скоро внимание и разбиране от родителите си,

200 деца участваха във футболен турнир във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349510

Близо 200 деца от 6 училища във Варна взеха участие в традиционния футболен турнир на ДФК „Делфините“ за второкласници и третокласници. Някои от училищата участваха с по 2 и 3 отбора. Турнирът се проведе на стадион „Локомотив“ при засилен родителски интерес.

„Златна Тракия“ от Хасково и Ева Майдел поведоха Голямото хоро в Брюксел

//dariknews.bg/regioni/haskovo/zlatna-trakiia-ot-haskovo-i-eva-majdel-povedoha-goliamoto-horo-v-briuksel-2019149

Традиционното вече Голямо българско хоро, организирано тази година от евродепутата Ева Майдел под патронажа на председателя на Европейския Парламент Антонио Таяни се изви днес на централния площад в Брюксел.

„Голямото хоро е олицетворение на европейските ценности и демонстрира красот

Момче с 65% изгаряния е в кома, търсят се кръводарители

//dariknews.bg/regioni/varna/momche-s-65-izgarianiia-e-v-koma-tyrsiat-se-kryvodariteli-2019150

14-годишно момче е с 65% изгаряния във Варненската военна болница, съобщиха за varnautre.bg негови близки. Детето е в медикаментозна кома и спешно се нуждае от кръводарител.

Даниел Костов е бил ударен от електричество с високо напрежение в района на жп гарата. В момента лекарите се б

Могат ли спортните упражнения да бъдат заразителни?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/mogat-li-sportnite-uprazhneniia-da-bydat-zarazitelni-2019151

Спортните упражнения могат да бъдат заразителни и най-често дамите следват чуждия пример, установи проучване, публикувано във в."Метро".

Екипът на Синан Арал и Христос Николаидес анализирали данните от 1,1 милиона фитнес тракера в период от 5 години.

С песен на Елвис Пресли хор „Железни струни“ участва в „България пее“

//dariknews.bg/regioni/razgrad/s-pesen-na-elvis-presli-hor-zhelezni-struni-uchastva-v-bylgariia-pee-2019152

За втора поредна година разградският хор „Железни струни“ се включи в националната инициатива „България пее“, организирана от Българския хоров съюз. Мотото на събитието е „Заедно“, а основният акцент - „Да подкрепим българската музика“.
Концертът, в който разградските хористи са участвали  в

Владислав Горанов: Няма да променяме броя на министрите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6185653

Владислав Горанов: Няма да променяме броя на министритеГЕРБ и Обединените патриоти са се обединили около мнението, че броят на министерствата в новия кабинет няма да бъде променян Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ бившият министър на финансите и настоящ депутат от ГЕРБ Владислав Горанов, който е и част от преговорния екип за съставяне на правителство : Всички се обединихме около това,

Трима иракски полицаи са загинали при нападение в Мосул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6185637

Трима иракски полицаи са загинали при нападение в МосулТрима иракски полицаи са загинали в неделя при самоубийствено нападение южно от град Мосул, в който се провежда операция по връщането на правителствения контрол от „Ислямска държава“, предава Reuters, цитирана от "Фокус". Група от около 10 нападатели, включително четирима атентатори самоубийци, е опитала да проникне в хеликоптерна база на

Нинова писа 4 на кабинета "Герджиков"

http://www.mediapool.bg/ninova-pisa-4-na-kabineta-gerdzhikov-news262976.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова оценява с четворка работата на служебното правителство на Огнян Герджиков и прогнозира, че настоящият парламент и това мнозинство няма да изкарат пълен 4-годишен мандат.   "Много хора ще останат недоволни заради отстъпването от много политики. Прекалено много компромиси за партии и личности, които вчера бяха нетърпими една към друга", коментира тя в неделя пред Нова телевизия бъдещата управленска коалиция ГЕРБ-"Обединени патриоти"   "Сега предстоят разправии и пазарлъци за постове. 122-ма депутати мнозинство - това не е стабилност. Те ще имат сериозна опозиция в наше лице. Очакват ни напрегнати месеци", каза още Нинова. "Оценката ми за служебното правителство е 4", заяви лидерът на БСП и се мотивира така: "Не изнесоха истината за завареното положение от предходното правителство. Герджиков уволняваше журналисти, след като му пускаха есемеси".   Най-лошата страна на политиката е лицемерието, а аз понасям удари в политиката, защото съм много крайна, каквото мисля го говоря, заяви Корнелия Нинова и добави, че властта я направила по-критична.   Тя разказа, че интересът към политиката започнал по времето, когато работела в арабския свят и отговаряла за българи, работещи там. След време отишла в приемната на "Позитано" и казала: "Искам да стана депутат от БСП." Шефът на приемната й отговорил:"Моето момиче, още не сме отворили гишето за молби. Остави си телефона, като го отворим, ще ти се обадим." Сега този човек е началник на кабинета ми, каза Нинова.   Тя разкри, че същият този човек – Асен Марков, който навремето я посрещнал на прага, сега бил политическият й ментор. Той я посъветвал да не приема предложението на Бойко Борисов да стане председател на 44-то Народно събрание. "Имаме хора от изпълнителното ръководство на БСП, които искаха да приема председателството", уточни Нинова.   "С Бойко Борисов се чухме преди седмица, каза ми че съм достоен опонент. Той каза, че и зад мен, и зад него седят по 1 млн. българи, трябва да говорим. След това ми предложи председателския пост на Народното събрание, но аз сметнах, че ще е предателство да седна на него след толкова време конфронтация", обясни лидерът на БСП.   Тъжно е, че на тези избори БСП остана втора, каза тя. Според нея обаче животът на този парламент няма да е дълъг и ще има нови предсрочни избори. "Не съм съгласна с публичните причини за загубата на БСП, които ни се внушават. Че сме загубили, защото сме антидемократична формация, заради репликата ми за демокрацията", каза още Нинова. На въпрос простила ли си е че е казала това, Нинова каза: Не, разбира се. Ако си дал повод, макар че те изманипулираха, обърнаха, трябва да си носиш отговорността.   Нинова оцени като неуместна шега и гаф изказването на Крум Зарков за ченгетата от ДС и мъченето на "нечий дядо".  

В леглото на Алекс Родригес: Джей Ло смени Мадона

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6185652

В леглото на Алекс Родригес:
Джей Ло смени МадонаКакво е общото между Мадона, Кейт Хъдсън, Камерън Диас, Тори Уилсън, Ан Войчички и Дженифър Лопес. Освен че са едни от най-известните публични фигури в света, ги обединява и леглото на най-богатия бейзболист и един от най-великите в историята на спорта Алекс Родригес. Личният живот на Алекс е толкова скандален, колкото и спортната му кариера.

Момче без кожа разплака Стилиян на награди

https://www.24chasa.bg/sport/article/6185650

Момче без кожа разплака
Стилиян на наградиБившият капитан на националния отбор по футбол Стилиян Петров се разплака, докато награждаваше тийнейджъра Моин Юнис, който получи наградата “Гордостта на Бирмингам”. Стилиян бил поканен специално, защото момчето признало на организаторите, че той е неговият любимец в “Астън Вила”. Юнис страда от рядко заболяване,

Започна подготовката на 26-тата българска антарктическа експедиция

https://www.actualno.com/society/zapochna-podgotovkata-na-26-tata-bylgarska-antarkticheska-ekspedicija-news_607404.html

Започна подготовката на 26-тата българска антарктическа експедиция. Това съобщи директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. В Деня на Земята с отчет за приключилите научни проекти и състоянието на материалната база на българското селище на о. Ли

Исак Нютон загубил $3 млн. на борсата

https://news.bg/personal-finance/isak-nyuton-zagubil-usd3-mln-na-borsata.html

Както Греъм пише - "Най-големият проблем пред инвеститора - и дори най-големият му враг - е самият той."

Нелегални мигранти от Ирак са задържани на границата с Румъния

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/23/2958277_nelegalni_migranti_ot_irak_sa_zadurjani_na_granicata_s/?ref=rss


При проверка на камион на граничен пункт "Дунав мост-Русе" в петък са били заловени и задържани 53 чужденци в опит да преминат нелегално границата с Румъния, съобщи МВР.

Мигрантите са от Ирак, сред тях има мъже, жени и деца, включително на тригодишна възраст. Били са открити в една от кухините в товарната част на камиона.

Всички са задържани в полицията в Русе, включително и шофьорът на превозното средство, което се е опитало да ги превози...

Накъде ще поемат банкерите след Brexit?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/nakyde-shte-poemat-bankerite-sled-brexit--237798/

Според прогнозите 70 хил. работни места във финансовия сектор са под риск

Гимнастичките грабнаха и злато от Световното в Узбекистан

http://www.moreto.net/novini.php?n=349511

Ансамбълът на България спечели златните медали от финала на три топки и две въжета на Световната купа в Ташкент, Узбекистан. Българските грации получиха оценка 17.600 и заслужено заеха първото място на последния финал от надпреварата.

Как бразилските евангелисти трупат политическа власт в градските гета

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/23/2957664_kak_brazilskite_evangelisti_trupat_politicheska_vlast/?ref=rss


Пастор Марсиу Антониу стои на амвона в еднокорабна църква, изградена с риск над телени огради и незаконно висящи кабели, и наставлява паството си в бразилска фавела. Бивш наркодилър от Кантагалу, неформално изградено селище, повечето от чиито обитатели нямат официални права на собственост, пастор Антониу и паството му в църквата на евангелистката деноминация "Асамблея на Бога" са част от разрастваща се тенденция.

Евангелистките църкви бързо се разрастват в...

Огнян Минчев: Браво на Корнелия Нинова, че поиска оставката на Гергов

http://www.barometar.net/88397/

Политологът Огнян Минчев коментира ситуацията с поисканата от Корнелия Нинова оставка на Георги Гергов от ИБ на БСП така: „Да ви се похваля – за пръв път от доста време насам съм „червен боклук“, „комунист“, освен, че съм „от АОНСУ“, а вече съм и „хибридчик“… Причината – че съм похвалил Корнелия за изгонването на Гергов. […]

Два ТИР-а са катастрофирали на пътя Видин - Ружинци

https://www.24chasa.bg/region/article/6185625

Два ТИР-а са катастрофирали на пътя Видин - РужинциКатастрофа между два ТИР-а е станала на пътя между град Видин и село Ружинци, съобщава "Фокус". По думите му единият ТИР е със словенска регистрация, а другият е с българска, но водачът е гръцки гражданин. На място има екипи на полицията. Движението е

Нинова: Маргарет Тачър е любимият ми политик, а от днешни времена Тереза Мей

http://www.mediapool.bg/ninova-margaret-tachar-e-lyubimiyat-mi-politik-a-ot-dneshni-vremena-tereza-mei-news262975.html

Маргарет Тачър е любимият ми политик, а от днешни времена Тереза Мей. Висоцки е моят идол. Това сподели лидерът на БСП Корнелия Нинова в неделя пред Нова телевизия.   "Искам да бъда запомнена като почтен човек", каза тя.   Продължавайки с откровенията, Нинова оцени егото си с 9 от 10 възможни точки.   Тя смята, че с Борисов имат прилики, тъй като и двамата са амбициозни, но се различават по постоянството в мненията си. Изобщо не може да се случи 50 нюанса Корнелия, заключи председателката на БСП.

Марсианци окупираха обсерваторията в Рожен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6185623

Марсианци окупираха обсерваторията в Рожен15 деца, приели ролята на марсианци в името на науката, окупираха в събота обсерваторията в Рожен, жадни за информация за планетите, звездите, създаването на вселената и т.н. Въпросите им не затрудниха директора на обсерваторията д-р Никола Петров, който изнесе уникална лекция, обяснявайки и най-сложните космически процеси със забавни примери от

Каракачанов: Новото правителство ще има 4-ма вицепремиери и 17 министри

https://www.24chasa.bg/novini/article/6185620

Каракачанов: Новото правителство ще има 4-ма вицепремиери и 17 министри"Ясна е структурата на бъдещия кабинет на България. Правителството ще има 4-ма вицепремиери и 17 министри.", това обяви за Нова тв съпредседателят на „Обединените патриоти” Красимир Каракачанов Вероятният бъдещ министър-председател Бойко Борисов не пожела да разкрие кои ще са имената в новото правителство.

Защитник на Милан си тръгва в посока Ювентус

http://offnews.bg/news/n_1/n_653653.html

Защитникът на Милан Матиа Де Шилио е обявил пред ръководството на "росонерите", че няма да продължи договора си, който изтича през лятото на 2018 година. 24-годишният играч е разкрил и следващата си дестинация. Това е хегемона Ювентус. В Торино Де Шилио ще работи отново с треньора Масимилиано Алегри, под чието ръководство дебютира в Серия А. Информацията дава отговор веднага на два въпроса. Това означава, че Алегри остава на поста си в Ювентус независимо от това, че е търсен от доста атрактивни места като Барселона и Арсенал. Привличането на нов защитник може също така да означава и раздяла с бранителя Леонардо Бонучи, който е желан от Манчестър Сити.

Сътрудник на ОССЕ загина, автомобилът му се натъкнал на мина в Украйна

http://www.cross.bg/osse-ykraiina-mina-1541018.html

/КРОСС/ Автомобил на Организацията са сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), осъществяваща мисия по наблюдение на ситуацията в Източна Украйна, се е натъкнал на мина, съобщиха от ОССЕ, предаде АФП. Един от сътрудниците на организацията е загинал. „Трагични новини от Украйна: автомобил на Специалната мисия за наблюдение се натъкна на мина. Един сътрудник на ОССЕ е загинал, а друг е ранен", съобщи в „Туитър" външният министър на Австрия и настоящ председател на ОССЕ Себастиан Курц.  

ЧСУ „Юрий Гагарин“ в СОК „Камчия“ с отличие в международен проект

http://www.barometar.net/88395/

Отборът на 4а клас на Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ е сред победителите в престижния международен конкурс „Тетрадка на приятелството“, организиран от Националната асоциация за развитие на образованието в Русия. Нещо повече – рисунката на четвъртокласничката Ния Костадинова стана лице на международната инициатива за тази година. Децата, под ръководството на класния […]

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване