Дясната половина на леглото е по-лошата за здравето

https://vesti.bg/lyubopitno/diasnata-polovina-na-legloto-e-po-loshata-za-zdraveto-6068098

Оказва се, че тези, които спят на дясната страна на кревата, се събуждат в по-лошо настроение

Във Варна стартира велопоход в подкрепа на хората с хемофилия

http://www.moreto.net/novini.php?n=349470

Велопоход в подкрепа на хората с хемофилия ще се проведе днес във Варна, научи Moreto.net. Сборният пункт за тръгване е входът на Морската градина от 10.30 часа. На тази дата София и Пловдив също ще подкрепят болните от хемофилия с подобни походи.

Търсят се написани от деца приказки, за да бъдат издадени в книга

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/04/23/2957863_tursiat_se_napisani_ot_deca_prikazki_za_da_budat/?ref=rss


Конкурсът "Дъбови листа" събира написани от деца приказки, за да издаде най-добрите от тях в книжка, илюстрирана отново от деца.

До 24 май включително всички деца и младежи до 18 години могат да изпращят до 3 свои текста с дължина до 2 стандартни машинописни страници в Word-формат на имейл dabovilista@gmail.com. Ограничения в жанра няма. Добре дошла е всяка добра приказка, независимо дали разказва за феи, принцеси, животни, извънземни и земни истории. Конкурсът...

Французите гласуват за президент в най-непредвидимите избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6185256

Французите гласуват за президент в най-непредвидимите избориБлизо 47 милиона французи гласуват днес на президентски избори, които според наблюдателите са може би най-непредвидимите, съобщават световните агенции. Избирателните участъци отварят врати в 8 ч. и гласуването продължава до 19 ч. В някои от големите градове е предвидена възможност да се гласува до 20 ч.

Жълт код за бурен вятър в 12 области за неделя

https://vesti.bg/bulgaria/zhylt-kod-za-buren-viatyr-v-12-oblasti-za-nedelia-6068249

Предупреждението е за областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен

5,9 по Рихтер разлюля Чили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6185252

5,9 по Рихтер разлюля ЧилиЗеметресение с магнитуд 5,9 по скалата на Рихтер беше регистрирано по крайбрежието на град Валпараисо, Чили, сочат данни от Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът е бил на 13 км дълбочина и се е намирал на 39 км западно от Валпараисо, както но 140 км западно от столицата Сантяго де Чиле.

23 април - Световен ден на книгата и авторското право

https://www.actualno.com/society/23-april-svetoven-den-na-knigata-i-avtorskoto-pravo-news_607339.html

23 април - символична дата за световната литература, превърнала се в повод за основаването на Световен ден на книгата и авторското право (World Book and Copyright Day). Световният ден на книгата и авторското право е част от календара на ЮНЕСКО. С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕС

Франция избира президент

http://www.moreto.net/novini.php?n=349477

Французите избират президент. Очаква се изборите да продължат с втори тур на 7 май. На президентските избори се явяват 11 кандидати, като петима от тях имат по-голям шанс да достигнат до балотажа - лидерът на крайнодясната партия "Национален фронт" Марин льо Пен, центристът Еманюел Макрон, кандидатът на консерваторите Франсоа Фийон, крайнолевият Жан-Люк Меланшон и кандидатът на социалистите Беноа Амон.

Бърнаут не се преодолява с почивка и още от най-четените заглавия в "Дневник" тази седмица

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/04/23/2958052_burnaut_ne_se_preodoliava_s_pochivka_i_oshte_ot/?ref=rss


Световната новина на отминалата седмица беше референдумът в Турция и последствията от него. Читателите на "Дневник" също обърнаха най-много внимание на темата, като класацията тази седмица се оглавява от междинният резултат от националното допитване, а в топ 10 се нарежда и още един материал, посветен на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Във вътрешните скандали на България се отличиха разкритието на Сашо Дончев, че е привикван от главния прокурор за заплахи и...

Неделя заличава...

http://www.cross.bg/nedelya-zalichava-1540979.html

/КРОСС/ „Неделя заличава ръждата на цяла седмица." Джоузеф Адисън    

Жълт код за силен вятър в 12 области в страната

http://offnews.bg/news/n_1/n_653630.html

Жълт код за силен вятър е в сила за 12 области в страната в неделя. Това са областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен. В тези области се очаква да духа силен северозападен вятър с пориви до 24 м/сек. Днес ще има разкъсана облачност, по-често - значителна. Около и след обяд на много места ще превали дъжд. Привечер от северозапад облачността ще разкъса и намалее. Максимални температури - между 13° и 18°, на места в Южна България - до 20°, в София - до 13. В планините ще духа силен, а по-късно през деня по най-високите върхове - бурен северозападен вятър. Облачността ще се увеличи и на много места ще превали дъжд, над 1600-1700 метра - сняг. Ще има и гръмотевици. Максималната температура на 1200 метра ще е 7°, на 2000 метра – около 0°.

Преглед на печата - 23 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349473

"24 часа" Кошмарната схема "Старци под ключ заради имоти" Coбcтвeничĸaтa нa xocпиca в Eлин Πeлин имa нaд 10 жилищa. Cинът ѝ e paзcлeдвaн, oбявeн зa нeвмeняeм, a ce гpижeл зa възpacтнитe "Cтpaшни виĸoвe ce нocexa oт cтaитe.

Великобритания: расте подкрепата за консерваторите

http://clubz.bg/53115-velikobritaniq_raste_podkrepata_za_konservatorite

Тереза Мей може да постигне смазваща изборна победа през юни, след като социологическите проучвания дават на ръководената от нея Консервативна партия подкрепа от 50 на сто – два пъти по-голяма от тази за лейбъристите, съобщава Ройтерс.

Решението на британската премиерка да обяви предсрочни избори на 8 юни зашемети политическите й противници, а изследване на социолозите от ComRes показва, че партията на Маргарет Тачър се радва на подкрепа, каквато не е виждала от 1991 г. Само за седмица тя е скочила с 4 процентни пункта.

Според шефа на ComRes Андрю Хокинс обаче проучванията крият голяма опасност за торите, защото подлъгани от предричания резултат, много от тях могат да се изкушат да останат у дома на 8 юни и това да провали очакванията.

Друго изследване – на Opinium, също показва голяма преднина на консерваторите пред лейбъристите, съответно 45 и 26 процента.

Мей, която седна в премиерското кресло след Дейвид Камерън без избори, обяви, че се нуждае от тях, за да може със собствен мандат да преговаря за „Брекзит“. Тя се стреми и да извлече полза от вътрешното разделение при лейбъристите по отношение на лидера им Джеръми Корбин.

Кубрат: Съперникът ми е сериозен, може да изненада

http://clubz.bg/53114-kubrat_sypernikyt_mi_e_seriozen_moje_da_iznenada

Кубрат Пулев. Снимка БГНЕС

Кубрат Пулев се подготвя в Германия за поредния си мач, който е следващия петък, 28 април, срещу Кевин Джонсън в „Арена Армеец“.

„В спарингова седмица съм и смятам, че съм подготвен. Джонсън е опитен боксьор, който винаги може да поднесе изненада и не се знае. Затова съм подготвен за 12 рунда. Нигериецът не беше подготвен, но не беше никак удобен", заяви Пулев пред Нова тв от Берлин, където се подготвя за предстаящата среща.

„Очаквам пълна зала в София. Очаквам да стане грандиозно шоу. Надявам се да победя безапелационно. Не мога да се съобразя с интереса на публиката колко рунда да бъде, защото си е опасно. Но противникът е сериозен“, сподели Кобрата.

Той коментира и живота си в немската столица: 

„В никакъв случай не съм берлинчанин. Изкарвам тук подготовката си за мачовете, поне по два-три месеца. Треньорът ми е тук, всичко е тук. Тук мога да се почувствам по-уединен. В Германия е по-уредено и по-дисциплинирано. Случват се и тук скандали, по-умерени. И тук се сбиват и се стрелят. Просто тук не им дават такава гласност. Новините тук се занимават с по-друг тип информация“, заяви Кобрата.

Той коментира вълната от тероризъм, стигнала и до Германия:

"За мен атентатите са продиктувани от световната политика. Те не са просто ей така. Това са много добре обучени хора, които са доста над терористи.

Когато не съм в България, по-малко гледам българска телевизия, някои неща ми бягат.

Берлин е хубав град, тук има ред, закони и наказуемост, законите се спазват. Виждате тук българското знаме колко е мъничко, сложили са мой плакат до българското посолство. Има хотел „Кубрат“ (собственост на държавата ни, б.р.), но хотелът не е мой, той е на българското посолство. Кръстили са го на „Хан Кубрат“, наемателят се казва също Кубрат, той го държеше 20-30 години. Сградата е на посолството, но не функционира хотелът. България губи по 35 000 евро месечно от това. Нарочно го спряха, защото някой има апетити към него. Ако аз го стопанисвах, нямаше да е така. Предложих на посланик Ради Найденов (в момента служебен външен министър, б.р.). Мрънкаха...“, заяви Пулев.

 

Нямаха: разказ от Здравка Евтимова

http://offnews.bg/news/n_1/n_653562.html

Небето се огъваше, хвърляше лед и вятър, дърветата пред кафенето, брадясали старци в белия въздух, съскаха с клони. Беше студено в стаичката, обърнала прозорец към Струма, търпеливата река, която ровеше като къртица между камъните и празните пластмасови бутилки по брега. Гого спеше до нея, свит одве, бялата му кожа сребърно езеро, по-светло от мразовития вятър на април. Тя живееше в кафето – в задната стаичка, докосваща Струма. Сутрин първите клиенти на заведението ѝ бяха момчетата от двата камиона, които събираха сметта по улица “Благой Гебрев”. Те пиеха кафето ѝ, брадясалите им лица черни свещи, готови да пламнат, тъмните им очи едновременно ядосани и благодарни на нейната стара синя престилка. “Ще ти купя сребърен пръстен,” подхвърляше най-дребният от тях, мъж жилав и куражлия. Мия знаеше, че той няма пари, никой от тримата нямаше, но я гледаха така, сякаш можеха да ѝ купят въздуха и водата, студа, блоковете, сланата и градинката, заедно с грохналите опели край пътя. Беше наела кафенето и го бе кръстила със собственото си име – “Мария”. Тук идваха мъжете от „Чистота”, работниците от каменната кариера и кланицата - хора, които носеха със себе си миризми на експлозив и барут, на заклани животни, юмруци, кръв и отпадъци. Но те носеха погледи с гъсти думи за нея, които изсъхваха в краката ѝ. Тя все си имаше някой – най-здравия, заклалия най-много животни, най-мътния инат, иначе човекът нямаше да може да се задържи тук, в тясната постройка на завоя на Струма. Сега този тип, разфасовал най-много ялови крави и свине, спеше до нея с невероятно бялата си кожа, която блестеше кротко до нейната. И насън я притискаше до гърдите си, не я пускаше да се отдръпне сантиметър далеч. Този човек се казваше Гого, но го бяха прекръстили Кръвта, защото след няколко ракии скачаше и трошеше – всичко и всеки, който се изпречеше пред очите му. Вечер и той я гледаше, като че можеше да ѝ купи Струма - от извора до Гърция, не, можеше да ѝ купи океан. Ако Мия сама не го извикаше в стаичката, където живееше - зад кафе машината и чашите - той щеше да я причака. Тогава лошо. “Хубаво миришеш”, казваше ѝ той, но това едва ли бе вярно, защото в кафенето вреше от цигарен дим, примесен със съмнителни аромати на ботуши, мокри дрехи, кал и какво ли не. Мъжете го гледаха как протяга ръка да махне някаква прашинка от яката на блузата ѝ и никой не посмяваше да гъкне. Навеждаха се над чашите с евтина ракия, хвърляха погледите си в Струма и запалваха реката – от извора до облаците. Когато Гого се мернеше в кафенето – може да беше по обяд, сутрин, или два часа след полунощ - Мия веднага потъваше в студената стаичка, пълна с водка и гигантски туби домашна ракия. Страшното беше, докато той влезе. Тук, вътре, Кръвта беше смирен като Панчи, кученцето, което Мия осинови от жал заради строшения му крак. Тя въобще не си играеше да губи време с ризата на човека, скована от ледената вода, с която миеха кланицата. Не се бавеше с обувките му, грамадни кожени лодки. Отвеждаше го направо при ниския шкаф, където държеше вафлите. Там се случваше всичко, което във филмите наричат с какви ли не плитки имена, лъжи от край до край. След това го оставаше съвсем кротък, и безсилен в невероятната му сребърна кожа. “Ще ти купя всичко” шептеше той, задавяйки се от дъха ѝ, но тя знаеше, че няма нито стотинка. Кръвта даваше всичките си пари на нея. Тя купуваше евтината ракия за мъжете, които пиеха отвън, зад вратата на стаичката ѝ, в кафенето. Мия предпочиташе да не мисли за ракията, докато чуваше задавения му щастлив глас, който ѝ обещаваше, че ще ѝ донесе панагюрското златно съкровище. Наистина Гого беше страхотно силен човек, дори кланицата не успяваше да изцеди цялата му мощ. Всичко в тази стаичка бе купил той, включително шкафа, върху който тя му постилаше, докато от него останеше само покорно бисерно-бяло лице – грейнало, усмихнато срещу нея. Дори на обяд, когато в кафето идваха момчетата от “Чистотата” и си поръчаха пилешки дробчета, тя държеше Гого, жарък край арестуваната в мрака ракия, чакаше го, докато той забрави собственото си име и не може повече да помръдне в красивата си бяла кожа. Няколко пъти пилешките дробчета изгаряха, превръщаха се на въглен и цялото кафене приличаше на голям пилешки пожар. Ромите от „Чистотата” отиваха до хладилника, изчопляха си замръзнали дробчета, сами си ги печеха, после ги изяждаха полусурови, ослушвайки се за звуците от стаичката на Мия. - Ела с мене в Италия - молеше я Гого. Той с удоволствие би оставил полупрозрачната си кожа завинаги на този шкаф при нея, но бе уредил да отиде в Калабрия - там имало много маслини, за които италианците плащали вагони с пари. Но как да отиде в Калабрия, когато в кафето го чакаше кафявата Мия? Мия, която винаги имаше време за него и му даваше сън и тишина. Беше престанал да пие, откакто за пръв път тя го заведе на ниския си шкаф с шишетата водка. Не се биеше, защото ако се наложеше да го карат в болница и да зашиват раните му, щеше да изгуби скъпоценен ден – без нея. - Няма ли да тръгваш за Италия? – питаше го всеки път тя. – Ще изпуснеш сезона на маслините – но той не можеше да тръгне, не можеше да диша без това кафене. Щеше да умре от глад, ако Мия изчезнеше оттук. Мия гледаше искрящата му кожа, лицето му, което беше най-обикновено брадясало лице. Преди него бе гледала друго лице, обло, почти без брада, точно на същото място до стената. Странно, Мия се боеше от стени, от затворен асансьор, спрял между етажите, и винаги мъжете спяха до стената. - Трябва да тръгваш за Калабрия утре – молеше тя Гого, като съвсем искрено се възхищаваше на белите му рамене. Той се събуждаше, казваше “хайде”.Тя правеше хайде, но му повтаряше – Трябва да тръгваш за Италия. Време е. До сутринта Мия мислеше за ракията в големите туби; по-скоро за един старец мислеше, и за мъжа с облото лице, онзи, почти момче, без брада. Старецът беше баща на голобрадия. Ракията беше на голобрадия, старецът я докарваше и Мия я продаваше в кафенето. И голобрадият береше нещо - или маслини, или Бог знае какво в Испания. Понякога вечер й се обаждаше по Вайбър, казваше й - ще направи толкова много пари, че ще й купи рокля със диаманти.. Казваше й, че брои дните, когато пак ще се върне при нея в мътната стаичка. Той беше човекът на ракията. Момчетата от “Чистота”, мъжете от кланицата и от завод „Стомана” му имаха уважението, защото кафене “Мария” беше негово. Баща му изпичаше ракията - уж от сини сливи, но за какви сини сливи можеше да става дума, за Бога, когато градината на стареца отдавна беше изсъхнала и същите роми от “Чистотата” и каменната кариера изпосякоха сухите дървета за огрев? Дядката слагаше най-различни магии в ракията, приказваше ѝ, къкреше я на огъня, смесваше трънки, глогинки, дренки, а може би я кълнеше, защото питието имаше вкус, остър като рана. Старецът се беше превърнал в смок – пълзеше по баирите на Голо бърдо с километри за някоя джанка, пържеше го слънце, духаше го гръцки вятър и го валеше македонски дъжд. Той влачеше огромна торба в която пъхаше диви круши, джанки, шипки за тая ракия, която докарваше веднъж в седмицата на Мия. Идваше рано, черен като сажди. Тя го познаваше по миризмата на всичките горски плодове. Мъжете винаги миришеха на нещо, но бяха мъже, значи можеше да се разбере с тях. Слагаше стареца до стената и не си губеше времето с оръфаните му маратонки, нито с кафявото сако, с което той винаги се спретваше, за да ѝ донесе ракията си. Мия дори не се дразнеше, че се бе опитвал да заглуши миризмата на гнили плодове с евтин одеколон. Целуваше го, докато тънкото му лице не побелееше от щастие. Всъщност лицето му побеляваше от усмивката на зъбите му, повечето от които още си стояха на местата. Другите бе изгубил по различни причини. Щом може да се усмихва, значи още е мъж, решаваше Мия и продължаваше да не обръща никакво внимание на новото му вълнено сако. Кафява, весела, тя пет пари не даваше за големите туби дива ракия от дренки, глогинки, джанки и кой знае още какво. Не оставяше стареца да се отспива, кротко, с истинско уважение, че на тия години е такъв богатир, го извеждаше от стаичката зад кафенето и го качваше в стария му опел, с който пристигаше той. Там черният дядко спеше, забил глава на стария волан, кафявото му вълнено сако метнато на раменете да го пази от студа. Мия го завиваше грижливо, оставяше му в лимонадено шише от дивата ракия, пъхаше в торбата му банкнота от десет лева да си купи едно друго от града, добавяше парче хляб и сирене. Мястото до стената трябваше да бъде свободно. - Гого! Трябва да тръгваш за Калабрия. В Калабрия има мн-о-го маслини. Там растат най-едрите маслини на света. Тръгвай, защото други ще ги оберат. - Ела с мене и хващаме рейса след час – казваше й Гого. А Мия мислеше за Радомир, голобрадото момче, синът на дядкото с опела, който ѝ докарваше ракия, изравяща рани. Тези дни Радомир щеше да се върне от Испания. Той беше собственикът на кафе “Мария”. Обаждаше ѝ се посред нощ, че в Испания валял дъжд като грозде, имало вятър, който стигал в черния му дроб, толкова било гадно в Испания, защото я нямало Мия там. Испанките били ниски и трътлести. Казваше ѝ всяка вечер, че я усещал – сякаш била до него, на една запалка разстояние. Мия бе закрепила телефона на рамо и слушаше с едно ухо как чак до тука му дошло тук в тоя дъжд и тия маслини. Радомир питаше дали баща му кара ракия веднъж в седмицата, както се бяха разбрали, и дали някой от ония нахалници от кланицата не ѝ досажда. Мия отвръщаше, че всичко е наред, че го чака и дори вече е сложила чиста калъфка на възглавницата му, но той трябва да остане още малко в Испания – при испанките, които въобще не са трътлести и ниски. Всички електрони под облаците на април се събираха в гласа на Радомир и твърдяха, че тя е най-страхотната испанка, която познавал, на-високата и най-красивата испанка, а тези в Испания да имат да вземат. После се заклеваше, че само заради нея ще издеяни още седмица и половина в тоя студен испански дъжд при студените испански маслини. После веднага ще се прибере. Двамата няма да пият въобще нищо, защото като е пиян, не я усеща чисто и хубаво. Добре, добре, отвръщаше му Мия, и посрещаше погледите на брадясалите момчета от “Чистотата”, които искаха да ѝ подарят Струма и целия Перник с магазините за скъпи обувки, макар че нямаха пукнат лев в джобовете си. - Тръгвай в Италия още утре - повтаряше тя на Гого, който отново бе възвърнал силата си, грамадна колкото Витоша. Мия мислеше, че не може да побере Испания и Италия заедно на чистата калъфка до стената, че не може да продължава до безкрай тоя сезон на маслините. Не можеше повече да обещава на черния старец, че още следващия четвъртък ще се качи при него в опела и ще отидат на село, под едрите звезди. Мислеше, че трябва да си тръгне от това кафене и от погледите на момчетата. Трябваше да изчезне някъде, да наеме някоя друга стая, във Видин, в Търново или в Силистра. По-далече от Струма и брадясалите върби, по-далече от април, от тия тъмни мъже и черните им погледи, които ѝ бяха по-скъпи от дивата ракия на стареца. Все някъде щеше да намери някое евтино, топло място. Цяла България беше топло, евтино кафене за мъжете, които утре заминаваха в Испания да берат маслини, да правят магистрали и къщи на испанките. Но и край Струма все някога щеше да започне нейният истински сезон. Тогава тя щеше да почерпи момчетата с най-хубавото кафе и щеше да им подари цялата Струма – от Витоша до небето чак.

Родени на 23 април

http://www.cross.bg/rodeni-na-april-1540985.html

/КРОСС/ Благовест и Светослав Аргирови, певци Валя Ахчиева, журналист Ванча Дойчева, актриса Малин Кръстев, актьор Проф. д-р Милети Младенов, икономист, банкер, председател на управителния съвет на Фонда за компенсиране на инвеститорите Милка Митева, директор на Националното музикално училище "Л. Пипков Огнемир Митев, председател на Държавната комисия по хазарта Орлин Павлов, певец Румен Статков, художник Слава Рачева, актриса  

Северна Корея заплаши да удари Австралия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6185275

Северна Корея заплаши да удари Австралия
От Северна Корея в събота заплашиха Австралия с ядрен удар, съобщава телевизия Sky News, цитирана от "Фокус". Причина за това станаха думи на австралийския министър на външните работи Джули Бишъп, която заяви, че Пхенян може да стане обект на по-нататъшни санкции от страна на Канбера. „Ако Австралия продължава да следва американските ходове за

Томина неделя е

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6185223

Томина неделя еНародът нарича тази седмица и „празна", защото през цялото време не трябва да се работи. В различните й дни се извършват няколко характерни обреда. ИКОНИ В иконите са изрисувани неверието на апостол Тома и доказателствата, които му дава сам Христос. Изобразяват Исус в центъра, със свлечено от лявото рамо наметало.

"Класико" с тежестта на финал: Има ли сили "Барселона" да се върне в играта

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/23/2958093_klasiko_s_tejestta_na_final_ima_li_sili_barselona_da/?ref=rss


Мачът на мачовете в испанското първенство е тази вечер в 21.45 ч. Освен с обичайния си заряд, сега той е натоварен и с допълнителна тежест заради съревнованието между "Реал" (Мадрид) и "Барселона" в спора за титлата и заради малкото време до края на сезона.

Няколко фактора поставят белите като фаворит както в срещата, така и в надпреварата за шампионската корона. Воденият от Зинедин Зидан отбор е начело с три точки преднина пред "Барселона"...

Днес ще е облачно и на места ще има валежи

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6185213

Днес ще е облачно и на места ще има валежиДнес ще има разкъсана облачност, по-често - значителна. Около и след обяд на много места ще превали дъжд, в отделни райони и - ще прегърми. Това съобщи Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Привечер от северозапад облачността ще разкъса и намалее.

573 кандидати за „Медицина“ и „Фармация“ се явиха на предварителен изпит в МУ-Плевен

//dariknews.bg/regioni/pleven/573-kandidati-za-medicina-i-farmaciia-se-iaviha-na-predvaritelen-izpit-v-mu-pleven-2019086

На 23 април 2017 г., в 9:00 ч стартира вторият предварителен изпит по химия за двете магистърски програми на Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) – „Медицина“ и „Фармация“.  Своите места в учебните зали на висшето училище заеха 573 кандидат-студенти. В зала „Асклепий“ те бяха приветствани от

"Господарите на ефира" се преобразяват като Take That в "Като две капки вода"

//dariknews.bg/novini/liubopitno/gospodarite-na-efira-se-preobraziavat-kato-take-that-v-kato-dve-kapki-voda-2019087

В понеделник вечер, от 20:00 ч. по NOVA „Като две капки вода“ ще посрещне „Господарите на ефира“ – Геро, Ненчо, Мария Игнатова и Малин Кръстев. Забавните водещи ще влязат в обувките на култовата от 90-те момчешка банда - Take That.
 
„За първи път четиримата ще се съберем за общо изпъ

Старозагорски ученици първи на спартакиада

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/starozagorski-uchenici-pyrvi-na-spartakiada-2019089

Второ основно училище „Петко Рачов Славейков” – Стара Загора е победител в крайното класиране на проведената Ученическа спартакиада.

Младите спортисти, които бяха домакини и участници във всички 6 вида спорт спечелиха 2 първи, 2 втори и 3 трети места. Първите места са за отбора по ба

Шестото издание на турнира по вдигане на тежести за купа "Русе" се проведе в зала "Академик"

//dariknews.bg/regioni/ruse/shestoto-izdanie-na-turnira-po-vdigane-na-tezhesti-za-kupa-ruse-se-provede-v-zala-akademik-2019088

В спортна зала „Академик“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“ вчера се проведе шестото издание на традиционния турнир по вдигане на тежести за купа „Русе“. Организатор и домакин на турнира е Тежкоатлетически спортен клуб – Русе и Община Русе.

В надпреварата участие взеха 80 млади

Тържествено освещаване на новия храм „Успение на Пресвета Богородица” в Ямбол

//dariknews.bg/regioni/sliven/tyrzhestveno-osveshtavane-na-noviia-hram-uspenie-na-presveta-bogorodica-v-iambol-2019090

С утринно богослужение с чина на освещаването на храм”Успение на Пресвета Богородица” започна освещаването на храма. То се извършва от Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Иоаникий в съслужение със свещенослужители от Сливенска епархия. Освещаването е велико събитие за храма и за

Прогноза за времето - 23 април (неделя)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-23-april-nedelja-news_607336.html

Днес от северозапад облачността ще се увеличи и около и след обяд на много места ще превали дъжд. В отделни райони и ще прегърми. Минимални температури между 2° и 7°, в отделни котловини на Югозападна България, където ще е тихо, до 0° – минус 1°, в София 3-4°. Вятърът о

Главчев ще трябва да спре да купува любимите си гевреци. Но не и билети за Лили Иванова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6183959

Главчев ще трябва да спре да купува любимите си гевреци. Но не и билети за Лили ИвановаПредседателят на Народното събрание е ходил да посреща Благодатния огън, но не се хвали с това Когато във вторник Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ издига Димитър Главчев за председател на Народното събрание, никой не се изненада. Нито пък, когато в сряда депутатите го избраха да е пръв сред тях, и то без нито един глас “против”.

На 23 април ...

http://www.cross.bg/otkrit-sssr-yilyam-1540978.html

/КРОСС/ 181 г. пр.н.е. - В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките.1348 г. - Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в деня на свети Георги Победоносец.1827 г. - Уилям Роуън Хамилтон представя теорията си за системата от лъчи.1856 г. - По инициатива на Кръстьо Пишурка в Лом е създадено българско читалище.1876 г. - Въстава Перущица в рамките на Априлското въстание.1896 г. - В Ню Йорк се състои първата публична кинопрожекция.1907 г. - Писателят Джек Лондон се отправя на околосветско пътешествие.1916 г. - По време на Ирландското въстание революционери завземат ключови сгради в Дъблин и провъзгласяват независимостта на Ирландия.1920 г. - В Анкара е свикано Велико национално събрание на Турция, което отменя правомощията на султан Мехмед VI и въвежда временна конституция.1932 г. - В Стратфорд на Ейвън е открит Кралският Шекспиров театър.1935 г. - Приета е новата конституция на Полша.1940 г. - При пожар в нощен клуб в Начез (Мисисипи) загиват 198 души.1945 г. - Втората световна война: Фелдмаршал Херман Гьоринг уведомява с телеграма Хитлер в обсадения Берлин, че поема властта като негов заместник.1964 г. - В Москва е открит театър Таганка - сцена на авангардния руски театър.1967 г. - Космическа програма на СССР: СССР изстрелва космическия кораб Союз 1 с Владимир Комаров на борда; при завръщане на Земята настъпва авария и космонавтът загива.1986 г. - Във Великобритания са възстановени полетите с дирижабъл като туристическа атракция

Пет любопитни заглавия от филмовия фестивал Master of Art

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/04/23/2958012_pet_ljubopitni_zaglaviia_ot_filmoviia_festival_master/?ref=rss


Над 60 документални филма, посветени на известни личности и събития от света на изкуството и културата, ще покаже до 30 април фестивала Master of Art. Вече във втората си година той има двойно по-голяма програма и две нови категории, за втори път ще бъдат връчени и награди. Клод Моне, Алберто Джакомети, Пикасо, Хана Аренд, Йосиф Бродски, Филип К. Дик, Иржи Менцел и "Пуси райът" са сред героите на документалните филми. Ето 5 любопитни заглавия, които ще бъдат показани в софийските кина...

Международен ден на книгата и авторското право

http://www.moreto.net/novini.php?n=349469

23 април е Международен ден на книгата и авторското право. Денят се чества от 1995 г. в чест на Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега, починали на същия ден през 1616 г. Това е и деня на раждането или смъртта на такива известни автори като Морис Дрюон, X.

Пухкав Ленин (ВИДЕО)

http://clubz.bg/53113-puhkav_lenin_video

Художничка от руския град Томск направи... пухкав бюст на Владимир Илич Ленин. Така Наталия Юдина решила да отбележи 100-годишнината от Октомврийската революция.

Бюстът, носещ не особено оригиналното име "Ленин в зимната планина", е последното творение от колекцията й, озаглавена "Ужасни сибирски мечти", която включва също и кожен глобус и вълнени белезници. От клипа (виж по-долу) се вижда, че "произведението" се поддържа най-добре с гребен и сешоар.

Юдина живее и работи в Томск, но понякога организира изложби в Москва. Тя нарича изкуството си "сибирски романтичен концептуализъм". Юдина използва материали, свързани с топлина, като животински кожи и вълна, заявявайки, че "това е един вид метафора за живот на студено", съобщава Дарик.

 

Радарите за превишена скорост днес - 23 април, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=349422

Служители на КАТ ще следят днес - 23 април и в нощта срещу 24 април, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Път I-9 - резиденция "Евксиноград" 08:10ч.

ГЕРБ: Без блиц контрол за премиера и вицетата

http://clubz.bg/53112-gerb_bez_blic_kontrol_za_premiera_i_vicetata

Блиц парламентарният контрол за премиера и вицепремиерите, който досега се провеждаше всяка първа сряда на месеца, ще отпадне. Такава промяна в Правилника на Народното събрание планират депутатите от ГЕРБ. Временната комисия за промени в правилника, който има силата на закон, ще заседава за първи път във вторник. В понеделник вечерта изтича срокът за предложения. Неин председател е юристът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Блиц контролът бе въведен в 42-рия парламент, когато за премиер бе избран Пламен Орешарски, а управляващи бяха БСП и ДПС. Той предвиждаше министър-председателят и заместниците му да се явяват веднъж месечно в Народното събрание, за да отговарят на въпроси на депутатите без предварителна подготовка, каквато има за редовния парламентарен контрол, който се провежда всеки петък. При петъчното разпитване на министри има и "филтър" за въпросите - председателят на Народното събрание преценява дали даден въпрос или питане съм министър е по правилата, дали е от компетенциите му и дали следва да бъде отговорено.

В 43-тия парламент опозицията често критикуваше бившия премиер Бойко Борисов, че рядко присъства на блиц контрол. От ДПС бяха изчислили, че Борисов е присъствал само два пъти на препитванията през цялата 2016-а - през януари и през юни.

Според ГЕРБ обаче блиц контролът няма смисъл, а и се губело пленарно време. Затова можело да остане само опцията министрите да бъдат викани за препитване в парламентарните комисии. Редовният контрол в петък си остава.

От БСП също планират да поискат промени в парламентарния контрол, но по посока затягането му. От левицата ще настояват за съкратени и фиксирани срокове, в които министрите и премиерът да отговарят на въпроси и питания в залата, защото в последно време в практиката има случаи, когато това не се случва в продължение на месеци, темите остаряват, а това прави контролът над властта неефективен, обясни високопоставен социалист. Групата обаче още не е готова с предложенията си и се очаква да ги внесе в последния момент.

Друго предложение се очаква да е замразяване на депутатските заплати, каквато заявка направи лидерката Корнелия Нинова в първия ден на 44-ия парламент. Тя се изчислява на база средната работна заплата за тримесечие в обществения сектор, изчислена от Националния статистически институт. Към 31 декември това значеше, че основната заплата на народен представител възлиза на около 3100 лв., без добавки.

 
Възможно е броят на постоянните парламентарни комисии да бъде редуциран, тъй като в предишния парламент имаше 8 парламентарни групи, а в този са едва 5, каза пред Клуб Z Данаил Кирилов. Това обаче все още се обсъжда между групите. Разпределението на шефските места пък се очаква да стане след избора на ново правителство и разпределението на ресорите между коалиционните партньори ГЕРБ и "Обединените патриоти" в него. Не е ясно какви председателски места ще бъдат предложени на опозицията. 
 

 

Къде, какво в страната

http://www.cross.bg/chasa-zala-sustoi-1540986.html

/КРОСС/ ***София.От 09.00 часа с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит празничната св. Литургия в храм "Св. пророк Илия" в ж.к. "Дружба 1" ще оглави Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим - главен секретар на Св. Синод на Българската православна църква. ***София.От 10.00 часа в Сити Марк център за изкуство (бившето кино „Левски") Българският Червен кръст, Promodels и Тиамо Консулт организират благотворително модно дефиле. ***София.От 12.00 часа в Sofia Ring Mall „Екоравновесие" ще представи част от кучетата от приюта в с. Горни Богров, като всички желаещи ще могат да се запознаят с тях, да ги разходят на обозначените за това места и при желание - да ги осиновят на място. ***София.От 18.00 часа испанската езикова гимназия „Мигел де Сервантес" ще отбележи своята 25-годишнина на сцената на зала 1 в НДК. ***Благоевград.От 10.00 часа в зала „Скаптопара" над 200 деца от различни клубове по художествена гимнастика ще вземат участие в Първи турнир „Приятели на КХГ „Пирин" и Благоевград". ***Благоевград. От 10.00 часа в Спортен комплекс „Пирин" - Благоевград ще продължи турнир по водно спасяване. ***Бургас.От 10.15 часа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и кметът на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов ще направят инспекция на Южния обход на гр. Бургас ( ул. "Крайезерна")

Любим виц на Мария Стоянова, председател на СЕМ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6184931

Любим виц на Мария Стоянова, председател на СЕМ Ангела Меркел лежи в болница. Получава телеграма със следния текст: “Желаем скорошно оздравяване - 153 гласа “за”, 47 - “против”. Парламентарната

Борисов остава вожд в парламента и правителството, Цацаров - в прокуратурата, Пеевски - в медиите

http://clubz.bg/53111-borisov_ostava_vojd_v_parlamenta_i_pravitelstvoto_cacarov_v_prokuraturata_peevski_v_mediite

Дотук Борисов се е превъплъщавал в борец срещу организираната престъпност, строител и балансьор. В третия сезон на сериала си той ще играе ролята на помирител в международен, но най-вече във вътрешен план. Изисква го международното положение, което отново поставя България в деликатна ситуация между съседи, повечето от които са в безпътица или на грешен път.

Тази нова роля обаче се налага най-вече от натрупаните напрежения вътре в страната. Тези напрежения са взривоопасни и Борисов добре разбира, че крехката „стабилност”, която е постигнал, може бързо да се разпадне като барака от карти.

През последните години полето за съгласие между политическите партии у нас се сви драматично и думата „компромис” стана неприлична. Нещо повече, обществото се раздели на групи, всяка от които смята, че другите по принцип не могат да управляват легитимно. Разделението е по няколко вектора, което създава плуралистична и дори раздробена среда. Когато към фрагментацията се добави и радикализация, резултатът е липса на управляемост. Кратки мандати, сложни и нетрайни коалиции, множество избори и (безсмислени) референдуми…

Векторите на тежко разделение не са икономически, защото там винаги може да се постигне някакъв приемлив компромис. И в този парламент на практика ще има пълен консенсус по следните приоритети:

  • финансово отговорна политика, която да подготви България за членство в еврозоната;

  • постепенно нарастване на доходите (като остават различия между партиите за темповете на това нарастване, но дори тези различия не се измерват с повече от милиард бюджетни средства годишно);

  • запазване на основните характеристики на данъчната система;

  • неяснота по руските енергийни проекти. Докато БСП настоява, че ще ги прави, без да е ясно как и защо, ГЕРБ и съюзниците му по-скоро предпочитат да държат въпроса отворен.

Този широк консенсус предполага широк управленски формат. Към двете основни управляващи партии – ГЕРБ и „Патриотите” – при повечето от гласуванията ще могат да се присъединяват „Воля” и най-вече ДПС. Ще имаме управление от 122-ма депутати и поне две-три дузини резервни колела, срещу които ще стои не много различно мислеща опозиция.

Векторите на разделението 

Тази математически розова картина се разваля обаче, като се вземат под внимание истинските вектори на разделение:

1. Отворена срещу затворена България

През последните години все повече партии започнаха да застават зад визията за „затворена България” – страна, оградена с телени и ментални мрежи, скептична към международни и наднационални форми на сътрудничество като ЕС и НАТО. Предизборните кампании на разнообразните „патриоти” и БСП бяха изградени върху тази визия. Тя ражда едно ключово разделение – „вътрешни” срещу „външни”, „патриоти” срещу „предатели”. И двете страни на тези деления не само не са съгласни с противниците си, но ги смятат за принципно нелегитимни и вредни за страната.

Рецептата, която Борисов предлага, е примирие. „Патриотите” влизат в управлението, но са примирени, а в случая със Сидеров – дори упоени. Колко време ще държи упойката обаче, остава неясно. Неясно е и къде точно стои Борисов в това разделение. Неговата любима позиция е на дувара между двата лагера.

Цената на примирието засега е абстрактна – неяснота за бъдещето, отлагане на решението. За в бъдеще цената от това примирие ще е много конкретна: възможност да се окажем изолирани в една не само балканска, но и балканизирана периферия на Европа, в която племенният сблъсък става доминиращ.

2. Етническа срещу гражданска България 

Последната кампания върна етническата карта в политиката на България със страшна сила. „Патриотите” затвориха границата, искат да отнемат избирателните права на българските турци. Към този хор се присъедини и президентът Радев с радикални идеи за отнемане на гражданство, уседналост и пр. Лесно се провиждат етническите разделителни линии зад тези политики.

Рецептата на Борисов е отново примирие. И патриотите, и ДПС ще участват достатъчно в управлението и интересите им няма да са засегнати. ДПС имат сериозни такива както в местната власт, така в съдебната власт и в медиите. Борисов 3 няма да предприеме стъпки нито по отношение на съществуващи медийни монополи, нито по отношение на съдебната власт и службите, които, както знаем, са „на ДПС” по думите на запознати с тези неща високопоставени магистрати (Янова-Ченалова).

3. Кланова срещу модерна България

Част от проблема с решението на етническото разделение, което Борисов 3 предлага, е че то e кланово, племенно. На всяко племе му се гарантира територия, неприкосновеност на вожда и част от плячката. Борисов иска да е вождът на най-голямото „българско” племе. Доган и Пеевски вземат малцинствените региони, медиите и прокуратурата (като бонус). Червеното племе ще строи опера в панаира, ще се надява на руски проекти, а му беше предложено и мястото на председател на парламента от куртоазия. За „патриотичното” племе трескаво се търсят сравнително безопасни ресори, където поразиите да не се забелязват. „Културата” е един очевиден кандидат. 

Дори на суетното и кресливо градско племе, което остана извън парламента, Борисов иска да даде парче от плячката. Говори се, че Румен Христов ще става министър на земеделието, но и да не стане, ще има други подобни помирителни жестове.

Въпросът е всички да са седнали около парламентарния вигвам и Борисов 3 да пусне лулата на мира сред племенните вождове.

Скандалът “Цацаров-Дончев”

 И точно тук се появи конникът без глава и развали перспективите за цивилизован племенен мир. Този скандал не може да бъде заметен лесно под килима, както не можа да бъде изгасен с уранова вода, в каквито и количества тя да беше открита.

Този скандал е напомняне, че основната стратегия на Борисов 3 не е пригодна за модерна държавност, базирана на принципите на разделението на властта и върховенството на правото. Племенното примирие означава, че всеки си остава абсолютен и безконтролен вожд в рамките на собствената юрисдикция: Борисов в парламента и правителството; Цацаров в прокуратурата; Пеевски в медиите; Гергов в Пловдив; Доган в службите и т.н. Племенното примирие е въпрос не на институционална логика, а на договаряне: на изпушването на лулата на мира, на „мъжкия” разговор, в който единият поема ангажимент да не отвлича добитък на другия, ако и той не го прави.

Е, вместо да влезе в тази роля и да каже, че няма да застрашава чердата на Цацаров с подкрепа за „Да, България!”, телевизията на команчите или друга „апашка” структура, Сашо Дончев е отклонил лулата на мира и е отказал просто да си бъде необезпокояван цар в собственото си газово-преносно племе. И изглежда го е направил по принципни причини: т.е. защото смята, че подобна делба на територии и договаряния са предмодерни фантазии от романите за индианци и каубои.

Уви, изглежда у нас реалността следва романите. Надигна се голямо възмущение сред застрашените племенни вождове в прокуратурата, медиите, службите… Борисов и неговото племе смутено замълчаха, като Цветанов дори роди нова сентенция. Според него, скандалът „Цацаров-Дончев” е проблем не за неговото, а за „червеното” племе.

И, о, чудо! Вождът на червените развали цялата постановка, като поиска скалпа на един от своите, който посредничил между Цацаров и Дончев и им подавал лулата на мира. Всъщност Корнелия Нинова с този си жест отказа да участва в пиеси за племенни вождове и очевидно се сети, че отвъд договорките и медийните тарамбуки има правова държава и етически принципи.

Заключение 

Борисов получи нов, неочакван и не съвсем заслужен шанс да надскочи нивото на добронамерен и миролюбив племенен вожд и да се превърне в министър-председател на модерна държава. За целта е необходимо да се възстанови действието на институциите по закона, а не по договорки в ЦУМ. Вместо да е тартор на всички договорки, Борисов трябва да има друга роля – да гарантира, че няма безконтролни институции (вождове), които да се разпростират много над това, което конституцията им отрежда.

Казусът „Цацаров-Дончев” е безкрайно ясен: вождът на прокуратурата тръгнал да се договаря с някого, когото е сметнал за друг (по-малък) вожд. Индиректните заплахи – т.е. очевидни намеци – са ясен признак за злоупотреба с власт. Разбира се, думите на единия от участниците не са окончателно доказателство, но са достатъчен мотив за независимо разследване на случая. За това са нужни и политическа воля, и законодателни реформи, защото все още не е изпълнена една базова препоръка на всички възможни партньорски проверки, правени на България:

„…нашето предложение е отговорността за упражняването на надзор върху разследването на твърдения за тежки престъпни деяния, извършени от главния прокурор, да се възлага на независимо лице, заемащо висша длъжност в съдебната система извън системата на прокуратурата, което да се подпомага от служители на НСС (предоставени от ръководещия НСС заместник главен прокурор) или от старши полицейски служители от МВР. За тези цели разследващите служители, независимо дали са от НСС или МВР, следва да отговарят пред горепосоченото независимо лице, натоварено с провеждането на разследването.(Из европейския одит на прокуратурата от обвинители от Великобритания, Испания, Германия и Холандия, б.р.)

Липсата на подобни елементарни процедури, които да гарантират, че никой не може да е съдник в собствения си казус (Nemo judex in causa sua!), показва, че България е все още държава на договорките между безконтролни вождове и самодържци.

Хубаво е, че Борисов-3 предпочита лулата на мира пред томахавката. Но още по-хубаво би било, ако станем модерна държава.

---

Коментара на Даниел Смилов препечатваме от Култура, заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Томина неделя

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/tomina-nedelia-2019084

През първата неделя след Великден християните почитат паметта на един от дванадесетте Христови ученици - Св. апостол Тома.

В историята Тома е известен с прозвището си Неверни.

След възкресението на Божия син той се явил на учениците си, но Тома не бил сред тях.

Томина неделя

http://www.cross.bg/toma-nedelya-tomina-1540977.html

/КРОСС/ Почитаме паметта на Свети Тома, един от 12-те Христови ученици, известен с прозвището Неверни. Това наименование идва от евангелските писания, които разказват, че когато мълвата за изчезналото тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал и за да се убеди в чудото, поискал да пипне раните от гвоздеите, с които Исус бил прикован на кръста. На осмия ден от възкръсването си Христос отишъл при Тома и му казал: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали." Когато Тома сам се убедил във възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за прошка. Това моментно неверие на апостол Тома става олицетворение на миговете на колебание и съмнение, в които изпада всеки един човек. Томина неделя е последният ден от седмицата след Великден, наречена Светла или Празна неделя, защото е "празна" откъм работа - в седемте дни не се работи. На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване.    

Спорт по тв днес: "Ел Класико", ЦСКА - "Лудогорец", дербита в Холандия, Англия и Франция + още 15 мача, маратон на Лондон, баскетбол, тото, тенис, колоездене, волейбол, мотоцилетизъм, НАСКАР, световно за щафети, голф и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6185113

Спорт по тв днес: "Ел Класико", ЦСКА - "Лудогорец", дербита в Холандия, Англия и Франция + още 15 мача, маратон на Лондон, баскетбол, тото, тенис, колоездене, волейбол, мотоцилетизъм, НАСКАР, световно за щафети, голф и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Най-важното от Варна във вчерашния - 22 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349463

Посрещаме близо 600 круизни кораба този сезон Близо 600 круизни кораба ще акостират по българските морски и речни пристанища този сезон. Това показват данни на министерство на транспорта предоставени на „Монитор“. Голяма част от тях ще плават до Русе.

Пътна обстановка в страната - 23 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349466

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: До 25.04.2017 г. в участъка от км 319+107 до км 350+700 Железник – пътен възел „Българово“ се извършва възстановяване липсващи мостови парапети. До 28.04.2017 г. в участъка от км 325 до км 359 п.

Сигурността и Европа са важните теми на днешния вот във Франция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/23/2957547_sigurnostta_i_evropa_sa_vajnite_temi_na_dneshniia_vot/?ref=rss


Консервативен католик; тъмночервен германофоб; агресивна евроскептичка и младок-центрист – това са четиримата основни кандидати на президентските избори във Франция, първият тур от които се провежда днес. Балотажът ще бъде на 9 май.

Сигурността и отношението към Европа ще бъдат основните полета на сблъсък между привържениците на четиримата фаворити.

Поредната терористична атака срещу Франция, извършена в четвъртък през нощта, отново разпали страха...

Кои са най-добрите романи за 2016-а

http://clubz.bg/53110-koi_sa_naj_dobrite_romani_za_2016_a

Шест книги са номинирани за Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“. Един от претендентите е „Камбаната“, която в края на миналата година донесе на автора си Недялко Славов втория му приз „Хеликон“, а сред кандидатите има само една жена – Мария Станкова – след като дами спечелиха последните две статуетки „13 века България“.

Журито за настоящото издание на конкурса е в състав проф. дфн Боян Биолчев (председател), доц. д-р Борис Минков, Деян Енев, Здравка Евтимова и доц. дфн Пламен Дойнов, а претендентите са избрани сред романите, издадени през 2016-а и кандидатствали пред Фонда.

Сред номинираните има един носител на наградата – Васил Георгиев. Той спечели отличието с книгата си „Апарат“ през 2014-а, а сега може да го получи за втори път с „Екс орбита“.

Недялко Славов и Христо Карастоянов са вече ветерани в печеленето на друга от най-престижните литературни награда у нас, „Хеликон“ – и двамата имат по две, като Славов получи втората си за „Камбаната“, номиниран и сега за Роман на годината. Преди дни „Камбаната“ получи и „Цветето на Хеликон“, приза за най-продавана българска книга.

Всички шест номинирани за наградата тази година са:

„Екс орбита“, Васил Георгиев, ИК „Хермес“

„Аз още броя дните“, Георги Бърдаров, изд. „Сиела“

„А Бог се смее“, Мария Станкова, изд. „Лексикон“

„Последната територия“, Момчил Николов, изд. „Сиела“

„Камбаната“, Недялко Славов, ИК „Хермес“

„Послепис“, Христо Карастоянов, изд. „Жанет 45“

Последните два лауреата на отличието бяха жени – Емилия Дворянова с „При входа на морето“ и Здравка Евтимова с „Една и съща река“. Преди това наградата са печелили „Лятото на неудачниците“ от Галин Никифоров, „Физика на тъгата“ от Георги Господинов и „Апарат“ от Васил Георгиев.

Площад Славейков

Кога една майка иска да стане баба

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6184807

Кога една майка  иска да стане бабаПет стъпки към бъдещото внуче “Искам внуче, не куче!” Много ми беше забавно, когато синьокоси дами, разхождайки пудели, дакели и каквито там дал господ мопсове, си мечтаят за някое бебе по памперс. Кошмаааар! Ама защо? Защо пресират синове и дъщери за някое ревящо и наакано създание? Брррр! Абе, пийте си, мили мои, коктейлите маргарита,

Тръмп връчи медал "Пурпурно сърце" на войник, ранен в Афганистан (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-vrychi-medal-purpurno-syrce-na-vojnik-ranen-v-afganistan-snimki-2019083

Президентът на САЩ Доналд Тръмп награди с медал "Пурпурно сърце" сержант от сухопътните сили, ранен неотдавна в Афганистан, предаде Асошиейтед прес.
"Когато чух за това, поисках лично да го направя", каза Тръмп на церемония във военната болн

23 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=349420

Събития 181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в деня на свети Георги Победоносец. 1800 г. – Елена е нападната от кърджалии, опожарена е черквата „Св.

Прогноза за времето - 23 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349454

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. В следобедните часове облачността временно ще се увеличи и ще превали дъжд. Възможно е и да прегърми. Северозападният вятър ще се усили. Максималните температури ще са 13-16°. Температурата на морската вода е 10-11°.

Времето се влошава - жълт код за бурен вятър в Плевен и Ловеч

//dariknews.bg/regioni/pleven/vremeto-se-vloshava-zhylt-kod-za-buren-viatyr-v-pleven-i-lovech-2019082

В неделя от северозапад облачността ще се увеличи и около и след обяд на много места ще превали дъжд. В отделни райони и ще прегърми. Вятърът от северозапад ще се усили, особено в Северна България и с него за кратко ще нахлуе малко по-студен въздух. Максимални температури между 13° и 18°, на места

Руска художничка направи пухкав бюст на Ленин (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ruska-hudozhnichka-napravi-puhkav-biust-na-lenin-video-2019071

Художничка от руския град Томск направи пухкав бюст на Владимир Илич Ленин.

Повод за изработката му е отбелязването на 100-годишнината от Руската революция, след която се създава Съветския съюз.
 
Бюстът на Ленин е последното творение от колекцията на <

Торта парфе

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6184841

Торта парфеЗа сладко начало на неделния ден Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Франция избира президент

http://offnews.bg/news/n_1/n_653571.html

Французите избират президент. Очаква се изборите да продължат с втори тур на 7 май.  На президентските избори се явяват 11 кандидати, като петима от тях имат по-голям шанс да достигнат до балотажа - лидерът на крайнодясната партия "Национален фронт" Марин льо Пен, центристът Еманюел Макрон, кандидатът на консерваторите Франсоа Фийон, крайнолевият Жан-Люк Меланшон и кандидатът на социалистите Беноа Амон. Обичайно на изборите във Франция доминират две партии – „Републиканци“ и Социалистическата партия. Очаква се обаче на тези избори победителят да не е член на никоя от двете партии. Според социолозите единият, който ще достигне до балотажа, несъмнено ще е именно Льо Пен. Прогнозите обаче сочат, че срещу когото и да се изправи тя, ще победи другият кандидат.  Като най-вероятен социолозите сочат сценария, в който до балотажа достигнат Марин льо Пен и Еманюел Макрон, като ако това се случи, победата ще е за Макрон с над 60% от гласовете.  Именно Макрон беше най-подкрепян според последните проучвания, които му отредиха 24% от гласовете.  Макрон - който е и най-младият кандидат със своите 39 години, се оказа начело, след като фаворитът за поста Франсоа Фийон се оказа в центъра на скандал за фиктивно назначение на съпругата му.  След разразилия се скандал около Фийон обаче той започна бързо да губи популярност, което постави на челно място Льо Пен. Тя пък беше изпреварена от Макрон в началото на март.  Разликата между петимата основни кандидати обаче е твърде малка - около 3-4%. Въпреки че Льо Пен не е на първо място по подкрепа, е много възможно тя да повтори успеха на Доналд Тръмп в САЩ, смятат анализаторите. Според някои е възможно Льо Пен да получи повече гласове заради атаката в Париж в четвъртък, тъй като нейната кампания е изцяло обвързана с борбата с тероризма и намаляване на мигрантите в страната.  Изборите във Франция ще бъдат проследени с напрегнато внимание и в цяла Европа, тъй като изходът от вота ще определи не само бъдещето на страната, но може да определи и бъдещето на целия Европейски съюз. Причината е в различните политики защитавани от кандидатите. Ако победи кандидатът на крайнодесните Марин льо Пен, по всяка вероятност Брекзит ще бъде последван и от "Фрекзит", което със сигурност ще промени облика на Европейския съюз, а според някои експерти може да доведе и до разпад на ЕС. Льо Пен вече обеща да извади Франция от еврозоната и да инициира референдум за излизане на страната от ЕС.  Срещу политиката на ЕС се е изказвал неведнъж и крайнолевият Жан-Люк Меланшон, който обвинява Брюксел, че поставя на първо място бизнеса, а не работниците. Той настоява и Франция да се оттегли от НАТО и от договорите с ЕС. Кандидатът с най-голям шанс според социолозите Еманюел Макрон пък твърдо подкрепя ЕС. Макрон е критикуван от своите опоненти за уравновесената си между лявото и дясното политика. Именно това обаче може да му спечели подкрепата на французите.

11 кандидати на изборите във Франция

http://clubz.bg/53109-11_kandidati_na_izborite_vyv_franciq

Франция избира днес нов президент на страната. Кандидатите са 11, като основните, които имат реален шанс да се борят за управлението на страната са четирима. Според последните социологически проучвания това са центристът Еманюел Макрон, крайнодясната Марин льо Пен, консерваторът Франсоа Фийон и левият кандидат Жан Люк Меланшон.

Ако на днешния първия тур не бъде избран победител, на 7 май ще се състои балотаж.

Президентските избори се провеждат при засилени мерки за сигурност след атентата на булевард "Шанз Елизе" в Париж отпреди няколко дни.

Над 50 000 полицаи и жандармеристи, както и 700 военни ще се грижат за реда в изборния ден. За първи път във Франция се провеждат избори при извънредно положение. То бе обявено след атентатите на 13 септември 2015 г.

Тероризмът и сигурността на гражданите, както и излизането от Европейския съюз бяха водещи теми и по време на предизборната кампания. Изборите във Франция се смятат за изключително важни, защото изходът от тях може да определи не само бъдещето на Франция, но и бъдещето на целия Европейски съюз.

Във Франция държавният глава се избира на всеобщи преки избори с мажоритарен вот в два тура. Президентът има право на най-много два мандата от по пет години.

За да бъде избран, кандидатът трябва да получи абсолютно мнозинство от подадените гласове, без значение каква е избирателната активност. Ако това не стане на първия тур, двамата кандидати с най-високи резултати отиват на балотаж. От въвеждането на тази избирателна система през 1962 г. досега никой кандидат не е печелил изборите още на първи тур.

Новоизбраният президент ще встъпи в длъжност най-късно на 14 май, когато изтича мандатът на настоящия държавен глава - социалиста Франсоа Оланд.

Последните социологически проучвания предвиждат следното подреждане на първия тур:

39-годишният Еманюел Макрон от центристката партия "Напред".
48-годишната Марин льо Пен от крайнодесния „Национален фронт“.
63-годишният Фрнасоа Фийон от дясната партия "Републиканците".
65-годишният Жан-Люк Меланшон от радикалното ляво движение "Непокорна Франция".

Зад тях в сондажите остава кандидатът на социалистите Беноа Амон.

Останалите кандидати са борците за национален суверенитет Никола Дюпон-Енян, Жак Шеминад и Франсоа Аслино, троцкистите Натали Арто и Филип Путу и депутатът Жан Ласал.

Близо 47 милиона гласоподаватели са включени в избирателните списъци, като 1,3 милиона са извън Франция. Изборните секции отварят в 8.00 ч. местно време (9.00 ч. Българско) и ще затворят в 19.00 ч. В някои от големите градове секциите ще останат отворени до 20.00 ч.

Френските закони също не позволяват публикуване на резултати, освен тези за избирателната активност, преди края на изборния ден в 20.00 ч., за да не се влияе на избирателите.

Нинова: Борисов може сутринта да каже едно, по обяд - друго, а вечерта - трето

http://clubz.bg/53108-ninova_borisov_moje_sutrinta_da_kaje_edno_po_obqd_drugo_a_vecherta_treto

Най-лошата страна на политиката е лицемерието, Корнелия Нинова си прилича с Бойко Борисов само по ината, а една от тъжните й равносметки е, че не е била добра майка.

Това сподели лидерката на БСП тази сутрин пред Нова тв и освен това предрече кратък живот на новото парламентарно мнозинство и предсрочни избори:

"Не намеквам, а направо говоря за нови избори. Смятам, че този парламент и това мнозинство няма да изкарат целия 4-годишен мандат. Твърде много отстъпления от обещанията! Прекалено голям компромис към партии и личности, които до вчера бяха нетърпими едни към други - националисти с антинатовско и антиевропейско говорене и от друга страна Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ)... А се задава увеличение на цените, доходите също няма да се повишат", прогнозира председателката на социалистическата партия.

Нинова описа себе си като "каквото мисля, го говоря и отпред, и отзад завесата" и дори получила критики от приятел, че "трябва да започне да мисли в нюанси".

А това, че БСП е втора на отминалите избори я натъжавало, но малко. На въпроса - простила ли си е гафа с изказването "Демокрацията ни отне много...", тя бе категорична: 

"Не, разбира се! Ако си дал повод, макар че те изманипулираха, обърнаха смисъла..."

Тя окачестви като неуместна шега и другия голям гаф на кампанията - изказването на Крум Зарков за мъчените дядовци и веднага направи уговорката, че "това момче прекалено го демонизираха". Тя отбеляза, че младият депутат има качества.

"Не може от 400 000 сега да имаш 1 млн. гласа, от 38 депутати да имаш 80 и това да е провал", обобщи тя резултата.

Нинова призна, че Бойко Борисов й звъннал, но не непосредствено след изборите, а преди няколко дни с предложението да оглави парламента.

"Поздрави ме за резултата: "Беше достоен опонент - и зад теб, и зад мен сега стоят по 1 млн. хора и трябва да седнем и да говорим". Тогава се говореше за широка коалиция... Предложи ми да стана председател на парламента."

Тя обаче поискала каквото и да имат да си казват, да е публично, а не по телефона. Отказала предложението, което окачестви като "данайски дар", макар че от БСП имало хора, които били съгласни да приемат.

Нинова отговори със смях и на въпроса - дали е Бойко Борисов в женски дрехи.

"Имаме общи черти, може би по инат. Но г-н Борисов може сутринта да каже едно, по обяд - друго, а вечерта - трето. Може би приликите са, че сме амбициозни и двамата. Различието е в неговата отстъпчивост... Аз съм по-безкомпромисна."

Тя отправи критика към кабинета "Герджиков", че не е изнесъл истината за завареното състояние в държавата и в същото време уволнявал журналисти, "когато му се пускат политичски СМС-и" (явно визирайки слуховете за Иван Гарелов и уволнението му, б.р.)

А кой е най-впечатляващият политик за нея?

"От онзи период - Марагрет Тачър, от сега може би (Тереза) Мей."

---

Бел. ред. - интервюто с Корнелия Нинова за Нова тв е заснето преди съботния пленум и скандала с Георги Гергов. 

Православните християни отбелязват Томина неделя

//dariknews.bg/regioni/pleven/pravoslavnite-hristiiani-otbeliazvat-tomina-nedelia-2019081

В първата неделя след Възкресение Христово почитаме паметта на апостол Тома - един от 12-те христови ученици. Тази година Томина неделя е на 23 април.

В историята Тома е известен с прозвището си Неверни. След като Христос възкръсва и се явява на учениците си, Тома не е сред тях. Кога

Кои са кандидатите за Елисейския дворец и какви са политическите им платформи?

//dariknews.bg/novini/sviat/koi-sa-kandidatite-za-elisejskiia-dvorec-i-kakvi-sa-politicheskite-im-platformi-2019080

Днес е първият тур от президентските избори във Франция, които според социологическите проучвания и анализаторите ще бъдат едни от най-оспорваните в историята на републиката. Очакваният втори тур е насрочен за 7 май.

Референдумът в Турция спря мигрантите

http://pogled.info/svetoven/referendumat-v-turtsiya-sprya-migrantite.85009

/Поглед.инфо/ Проведеният миналата неделя референдум в Турция доведе до най-ниския миграционен натиск по българо-турската граница от години насам, сочат данните на МВР.

Стивън Мнухин: Тръмп вярва в реципрочната свободна търговия

http://pogled.info/svetoven/stivan-mnuhin-tramp-vyarva-v-retsiprochnata-svobodna-targoviya.85010

/Поглед.инфо/ Съединените щати, които обмислят нови протекционистични политики, вярват в "свободната и справедлива" търговия, заяви в събота министърът на финансите на САЩ Стивън Мнухин.

Децата от Пето ОУ в състезание- „Спортувай и се закалявай, за да бъдеш здрав!”

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/decata-ot-peto-ou-v-systezanie-sportuvaj-i-se-zakaliavaj-za-da-bydesh-zdrav-2018976

Учениците от Пето ОУ „Христо Ботев” проведоха  пролетно спортно състезание „Спортувай и се закалявай, за да бъдеш здрав!”.
Първата игра бе „Дрибъл и стрелба с баскетболна топка”. Състезателите преминаваха чрез дрибъл с топка покрай конуси. О

Бирената йога завладя света (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/birenata-joga-zavladia-sveta-video-2019067

Нова спортна тенденция завладява все по-масово света - бирената йога.

Първите, които започват да я практикуват в Европа, са двама йога инструктори от Берлин, които се вдъхновили за начинанието, след като видели идеята на американския

"Златна Тракия" повежда Голямото хоро в Брюксел

//dariknews.bg/regioni/haskovo/zlatna-trakiia-povezhda-goliamoto-horo-v-briuksel-2019076

Голямото хоро в Брюксел днес е с участието на  хасковските състави „Златна Тракия“ и народния оркестър на общината. Инициатор за Голямото хоро е Кристалина Георгиева. През 2017 г. организатор на проявата, която се провежда за пета поредна година, е евродепутатът Ева Майдел, а партньори са представи

Започна записването за международен фолклорен конкурс „Пауталия"

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/zapochna-zapisvaneto-za-mezhdunaroden-folkloren-konkurs-pautaliia-2018698

Единайстият международен фолклорен конкурс „Пауталия" - Кюстендил 2017, организира НЧ «Братство 1869». Той ще се проведе от 7 до 9 юли 2017 г., и е под пaтронажа на кмета на Община Кюстендил - г-н Петър Паунов.
Цел на конкурса: Да даде поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от разл

Ученици от Чепеларе отново мерят сили със своя електромобил с отбори от цяла Европа

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/uchenici-ot-chepelare-otnovo-meriat-sili-sys-svoia-elektromobil-s-otbori-ot-ciala-evropa-2019079

Отбор от Чепеларе ще участва за пета поредна година в състезанието „Шел Екомаратон”, съобщиха от Община Чепеларе. Състезателният тим от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм в Чепеларе  ще се включи в надпреварата с прототип на електромобил.

Учениците от род

На автошоу в Монако показаха летящи коли (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/tehnologii/na-avtoshou-v-monako-pokazaha-letiashti-koli-video-2019068

На шоуто на суперколите Top Marques в Монако показаха летящи коли, истинска революция. Словашката компания AeroMobil, разработила модела, демонстрира авомобила, който е предназначен за масова продажба.
 
Компанията определя колата, като "първото достъ

Pew Research Center (САЩ): Демократите считат Русия за «най-голямата заплаха»

http://pogled.info/svetoven/amerika/Pew-Research-Center-sasht-demokratite-schitat-rusiya-za-nai-golyamata-zaplaha.85002

/Поглед.инфо/ 39% от американските поддръжници на Демократическата партия посочват Русия като страната, която представлява най-голяма опасност за САЩ, сочат резултатите от новото социологическо проучване на изследователския център „Пю”, проведено в началото на месец април.

Първи тур на президентските избори във Франция

http://pogled.info/svetoven/evropa/parvi-tur-na-prezidentskite-izbori-vav-frantsiya.85003

/Поглед.инфо/ Французите гласуват днес в първия тур на президентските избори. Повече от 45 милиона са регистрирани в избирателните списъци. Те трябва да определят имената на двама от кандидатите за най-високия пост, които на 7 май ще премерят сили във втория кръг. Победителят от него ще стане държавен глава.

Какво обещават водещите кандидати за президент на Франция?

http://pogled.info/svetoven/evropa/kakvo-obeshtavat-vodeshtite-kandidati-za-prezident-na-frantsiya.85004

/Поглед.инфо/ Общо 11 кандидати за президентския стол в Париж ще премерят силите си днес. Докато шестима от тях са считани за „маргинали“, петима са основните претенденти, на които социолозите дадоха значителна преднина през последните месеци.

Фийон: Превит, но не и пречупен от скандала, който погреба шанса му за президент

http://pogled.info/svetoven/evropa/fiion-previt-no-ne-i-prechupen-ot-skandala-koito-pogreba-shansa-mu-za-prezident.85005

/Поглед.инфо/ Френският консервативен кандидат за президент Франсоа Фийон безпомощно наблюдаваше как надеждите му да спечели президентските избори драстично намаляват заради скандала с фиктивното работно място на съпругата му Пенелъпи, но остана в надпреварата и все още може да поднесе изненада.

Континентът е застрашен от френска рулетка

http://pogled.info/svetoven/evropa/kontinentat-e-zastrashen-ot-frenska-ruletka.85006

/Поглед.инфо/ Сега във Франция има човек, който, изглежда, може да ходи по водата. Името на този феномен е Емануел Макрон. 39-годишният бивш банкер и министър стана нова звезда в Париж - и в същото време последна надежда за Европа.

Нерви в лагера на Макрон дни преди изборите

http://pogled.info/svetoven/evropa/nervi-v-lagera-na-makron-dni-predi-izborite.85007

/Поглед.инфо/ „Ще спечелим! Ще спечелим!“, крещят хиляди привърженици на френския центрист Еманюел Макрон по време на неговия грандиозен митинг в Париж шест дни преди изборите. Насаме обаче мнозина звучат не толкова убедено.

Льо Пен привлича младите избиратели

http://pogled.info/svetoven/evropa/lo-pen-privlicha-mladite-izbirateli.85008

/Поглед.инфо/ Стълбове черен дим се издигнаха от изгарянето на гуми рано сутринта през март миналата година в северния френски град Кале. Френските жандармеристи се бореха да задържат шумна тълпа от около 50 протестиращи, които носеха банери, изискващи затварянето на близкия бежански лагер и депортацията на всички негови обитатели. Полицията в крайна сметка арестува 14 души, всички от крайнодясна група с името Generation Identitaire (GI), която организира протеста.

Сергей Игнатов: Битува много грешното схващане, че държавата възпитава децата

http://clubz.bg/53107-sergej_ignatov_bituva_mnogo_greshnoto_shvashtane_che_dyrjavata_vyzpitava_decata

Снимки за галерии Денят в снимки 6 aug Сергеи Игнатов

"Има един световен закон - не може да има оценка на нещо, което не се преподава."

Така бившият министър на образованието Сергей Игнатов коментира пред Нова тв идеята да се въведат оценки по поведение в училищата. Той анализира нарастващата агресия сред децата. И попита - може ли да има предмет "Как да се държим в обществото?", и какъв ще е резултатът, като той не може да продължи вечно, а ще е примерно една година.

"В България битува едно много грешно схващане, че държавата трябва да се грижи за възпитанието на децата. Не, там водещо е семейството - поясни преподавателят. - От една страна семейството не бива да очаква, че държавата чрез училището ще им отглежда децата. Те трябва да бъдат активните."

Той дефинира, че това, което често наричаме агресия в училище, може да се назове и форма на невербално себеутвърждаване.

Игнатов предложи да създадем свобода на утвърждаване в училище, възможности чрез спорт и изкуства да се канализира енергията на децата и тогава ще постигнем големи резултати.

"Ние, преподавателите, още не сме направили тази решителна крачка - да разберем, че не сме основният носител на информация... Вече сме по-скоро нещо като медиатори. Преди 20-30 г. се появявяше преподавателят – той е знаещият, той казва какви книги да се прочетат. Но сега не е така. Вместо това сега няма диалог между преподавателя и учениците."

Според професора един от отговорите е класовете да станат с по-малко ученици:

"Сегашният минимален брой ученици в паралелка трябва да стане максимален. Трябва да се намалява броят на учениците в училище, да се премахне двусменният режим. Сега учителите се превърщат в джипита с толкова много писане", допълни още Игнатов.

За горски разбойник може да е приемливо, но главният прокурор не може да се мота по интимни седенки

http://clubz.bg/53106-za_gorski_razbojnik_moje_da_e_priemlivo_no_glavniqt_prokuror_ne_moje_da_se_mota_po_intimni

Сотир Цацаров. Снимка БГНЕС

Дотук по Гергов-гейт, дори да изключим съдържанието на разговора Дончев-Цацаров като недоказано и да гледаме единствено версията на главния прокурор и нестройната му отбрана от Пеевските бухалки, имаме ТРИ несъмнени основания за моментална оставка на Цацаров:

1) Цацаров е на повикване (иначе ще излезе, че все пак той е поискал срещата) на члена на ИС на БСП, руския консул, видния масон и скандалния "бизнесмен" Георги Гергов. Към момента на избора си на поста главен прокурор, Цацаров твърди, че са само на здрасти, т.е. версията за сърдечната дружба от детинство от клуба по авиомоделизъм отпада. Твърденията за искане на срещата от Дончев в качеството му на шеф на БСК следва да се игнорират като недоказани - това става с писмо (което, ако съществуваше, щеше още вчера да бъде показано от ПРБ) и подобни срещи се правят в официалния кабинет, следвани от PR церемонии.

2) Цацаров приема да участва в неформални срещи извън служебен терен и в работно време с ДВЕ лица, които са пряко или потенциално засегнати от действия на прокурарурата.

По принцип, Гергов е рекламно лице на гранд-корупцията, замесен е в енциклопедичен набор далавери, велик майстор на "паралелната държава". Не е случайно, че в изслушването при избора си от ВСС Цацаров замазва степента си на близост (или по-точната дума е братство?) с Гергов - ясно му е, че такъв контакт е недопустим дори за кандидат главен прокурор. В частност, Гергов е в центъра на съвсем пресната "оперна" далавера, която е част от довършване на заграбването на Пловдивския панаир. Цацаров има касателство с тази сага в поне три точки - делото за апорта (в качеството му на председател на ПОС), дългогодишната липса на произнасяне по сигналите на пловдивчани за "приватизацията" на панаира (като главен прокурор) и "щавенето" от прокуратурата на кмета Тотев около зоологическата градина, което съмнително съвпадна с натиска от ГЕРБ срещу Тотев да се включи в трампата на остатъчния дял в панаира.

Щавенето секна, щом се чу, че Тотев е клекнал пред Борисов и последва оперния сюжет. За всяко от тези съмнения Гергов, както и впрочем самия Цацаров, трябва да бъдат проверявани и е решително недопустимо да мишкуват заедно.

Пряко или косвено засегнат от действия на прокуратурата е и Дончев. Самата позиция на Цацаров говори за негови интереси от някакви неясни прокурорски подвизи с адрес КЕВР. Пеевските бухалки рисуват епични картини как Цацаров брани народа от качване на цените като сущий Робин Худ. Най-сетне, беше изтечено и друго контра-мероприятие, жалба срещу жалбата на Дончев до ЕК, което също се раздъвква обилно от Пеевската пропаганда и пак Цацаров е Робин. И ако за горски разбойник е приемливо да се скомущисва с който и където иска, главният прокурор просто не може да се мота по интимни седенки с лица, които собственото му ведомство засяга.

3) От "позицията" на Цацаров излиза, че той, като едно нищо неподозиращо Зайченцето бяло, бил примамен от Гергов и Дончев и последният взел да му оказва неконкретизиран натиск, който нашият смел Робин решително отбил. Което е прекрасно, само дето, ако е вярно, Цацаров е длъжен по закон да задейства наказателно преследване срещу Дончев. Това, че си пиеш ичкията при твой брат и си сборувате "човешки" с негов стар познайник, не отменя легалитетния принцип в българското наказателно право, а най-малко за висшия конституционен блюстител на това същото наказателно право. Или това е поредното "завоалиране" и "надскачане на закона"? Тромавичко се получава надскачането този път...

Припомням как румънският главен прокурор се оттегли заради неправомерно ползване на служебна кола.

Колкото до твърденията на Дончев относно съдържанието на разговорите, при една независима и обективна проверка те са напълно проверими. До днес тримата участници трябваше да са разпитани, да са им проверени трафичните данни за СМС-и и обаждания, да са разпитани шофьори и секретарки и доста неща да са ясни. Само че, вместо това ще гледаме медийни упражнения.

Предстои арията на Гергов, който вече почна да лъже (относно СМС-ите си с Дончев) и не бива да забравяме, че най вероятно ще лъже отчаяно и от масонска лоялност. Както е установено от Европейския съд по правата на човека по делото "Колеви" (касаещо любимия ментор Филчев) и както ние всички видяхме на практика по Яневагейт, съмненията за нарушения от главния прокурор не могат да бъдат проверени. Това всъщност е и четвъртата причина за оставката на Цацаров - за да може изобщо целият този кадаиф да бъде проверен.

Впрочем, проверка тече. И това е проверката за това дали в Софийска градска прокуратура има поне един достоен да носи званието български прокурор или поне гражданин, или всичко това с червените тоги е просто унизителен миманс на сцената на пловдивската криминална оперета (щото опера няма да има)...

Заради всичко това и още много много други знайни и незнайни мизерии: Цацаров, оставка!

(И не, тази оставка няма да е нищо повече от началото на голямото разплитане...)

---

* Мнението на бившия правосъден министър и лидер на "Да, България" Христо Иванов е публикувано във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Защо Кремъл трябва наистина да се притеснява от Навални

http://clubz.bg/53079-zashto_kremyl_trqbva_naistina_da_se_pritesnqva_ot_navalni

До президентските избори в Русия, които по силата на сегашната Конституция определят държавния глава за следващите шест години, остават 11 месеца. Реална кандидатпрезидентска кампания за момента води само Алексей Навални – човек, който формално няма право да се кандидатира за президент. В последните няколко месеца Навални разгърна няколко мощни алтернативни инструмента, които показват, че политиката все още е жива дори и в днешната застинала Русия.

Кампанията на опозиционера се води на принципа „дума срещу дума“, а реакцията на властта и преди всичко неспособността й да отговори на публичните обвинения в корупция, изглежда все по-безпомощна. Въпреки системната слабост на опозицията, която се консолодира около Навални, и липсата на партийни структури, за първи път в последните години игровото предимство не е на страната на властта. Картите за официалната президентска кампания вече са раздадени, а Кремъл е принуден да се защитава и да участва в антикорупционния дневен ред, наложен Фонда за борба с корупцията на Навални.

Последната новина от контракампанията на Навални е, че е събрал 300 хиляди електронни подписа в подкрепа на кандидатурата си за президент. Обявената цел от 1 милион подписа – дори и да не бъдат приети от ЦИК, е сам по себе си показателен жест. Навални създава инструмент, с който да влияе на иначе прекършения политически процес в Русия. Събирането на подписите означава, че на едни открити и честни избори опозиционерът би могъл да претендира за нарастваща популярност, защото още в началото на кампанията зад него стои реална подкрепа от хората. Навални качва мизата и Кремъл, изглежда, няма с какво друго да отговори, освен с нови силови акции или наказателни преследвания.

Преди да събере подписите, Навални проведе серия от срещи с избиратели, организира обществено движение в подкрепа на издигането си, а след това затвърди успеха си с националния протест на 26 март. Дори административният арест за 15 денонощия му бе от полза – всички говреха за Навални, а името му стана по-популярно. Въпреки ограничените му ресурси, ситуацията прилича на цайтнот – изглежда сега всеки ход на властта прави опозиционера още по-силен. Особено нелепо изглеждат опитите на представителите на руския елит да не забелязват Навални, да не споменават името му и да изказват съмнение дали изобщо „неведнъж съдено лице“ има правото да се занимава с политика в Русия и да прави каквито и да е политически изявления. Заради сериозността на ситуацията властите престанаха да забелязват, че дрънкат глупости – по всичко изглежда, те искрено мислят, че с политика няма право да се занимава никой друг, освен тях самите и постоянните им оръженосци Зюганов и Жириновски.

В последните два месеца разпознаваемостта на Навални, по данни на „Левада център“, е нараснала от 47 на 55%, като 18% от тях са готови да гласуват за него на президентските избори. Навални провокира истинска правителствена криза – изказването на Медведев в Думата на 19 април бе очаквано с повишено внимание, въпреки усилията на комунистите, които уж забраниха задаването на допълнителни въпроси на премиера. Но самата възможност дежурният правителствен доклад в руския парламент да доведе до скандал изглеждаше невъзможна само преди няколко месеца.

На този фон телевизионният канал „Дожд“ разпространи информацията, че в Кремъл е създаден специален отдел за противодействие на кампанията на Навални. Ние нямаме такива сведения, но това изглежда правдоподобно: митинги, подписи, нарастваща популярност и умение да наложиш своя дневен ред на сервилната Дума – всичко това превръща Навални в заплаха номер едно още в началото на планираната от Кремъл кампания.

Веднага след появата на информацията за „кремълски отдел „Навални“ в мрежата, започна разпространението – включително и платено, на професионално направено филмче с доста странно съдържание, което сравнява Навални с Хитлер. Филмчето е направено толкова несръчно, че би предизвикало само симпатии към човека, за когото се твърдят такива глупости. Съдържанието е странно и защото пропагандата, която отдавна говори за смъртта на Европа под ударите на мигрантите и мултикултурализма, изведнъж се променя и обвинява Навални в национализъм. Видеото няма „водни знаци“ за авторство. Но независимо от това дали видеото е изработено по заповед на властта или от добоволни помощници, то на практика изписва вежди на кандидат-президента и това е още едно доказателство за цайтнота.

Натискът над Навални и неговата способност да повишава подкрепата си принуждават дори и неговите непримирими опоненти да спрат да му се противопоставят. Знаково е искането на Григорий Явлински след протестите на 26 март Навални да бъде допуснат до участие в изборите за президент.

----

* Коментар на ръководителя на политическия отдел на "Новая газета" Кирил Мартинов. Преводът е на Клуб Z.

Тръгва велопоход в подкрепа на хората с хемофилия

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/trygva-velopohod-v-podkrepa-na-horata-s-hemofiliia-2019055

В трите най-големи български града ще тръгне велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия.

Тазгодишното събитие ще се проведе на 23 април паралелно в София, Пловдив и Варна. Велопоходът "Заедно" тръгва в 10.30 ч. едновременно в София от пилоните на НДК, във Ва

Нападение в столично заведение след забележка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/napadenie-v-stolichno-zavedenie-sled-zabelezhka-2019063

Четирима хулигани щурмували столично кафене с бухалки и метални тръби, тъй като преди това барман направил забележка на един от тях да напусне заведението, пише "24 часа".
 
Вандалската сцена станала в петък към 21.30 ч. в кафене на столичния бул. "Ал. Стамбол

Православните християни празнуват Томина неделя (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/pravoslavnite-hristiiani-praznuvat-tomina-nedelia-video-2018898

През първата неделя след Великден християните почитат паметта на един от дванадесетте Христови ученици - Св. апостол Тома.

В историята Тома е известен с прозвището си Неверни.

След възкресението на Божия син той се явил на учениците си, но Тома не бил

Кибер скаути търсят заплахи в глобалната мрежа

//dariknews.bg/regioni/varna/kiber-skauti-tyrsiat-zaplahi-v-globalnata-mrezha-2018766

Първото от поредица обучения по безопасен интернет започва във Варна. Откриването е в 11:00 ч. на втория етаж в Social TeaHouse на ул. „Преслав” 53. Проектът, който се менажира от Beehive – споделеното работно място, е трети пореден за последните две три години. В рамките на предишните две инициати

„И АЗ МОГА“ обявява конкурс за детска рисунка

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/i-az-moga-obiaviava-konkurs-za-detska-risunka-2018798

Център за деца с аутизъм И АЗ МОГА / I CAN TOO организира конкурс за детска рисунка на тема: “Пролетта е тук” - част от инициативите на Центъра за повишаване информираността в месеца на аутизма – април.

Всички желаещи да участват могат да изпращат своите рисунки до 19 май 2017 на адр

Тръмп обявява данъчната си реформа на 26 април

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-obiaviava-danychnata-si-reforma-na-26-april-2019060

Американският президент Доналд Тръмп възнамерява да обяви плановете си за намаляване на данъчната тежест следващата седмица. Това заяви самият той в Twitter.
 
"Една голяма данъчна реформа ще бъде обявена в сряда (26 април)", написа държавният глава.<

Томина неделя

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ZeFzuQX5xBM/

Почитаме паметта на Свети Тома, един от 12-те Христови ученици, известен с прозвището Неверни.

Това наименование идва от евангелските писания, които разказват, че когато мълвата за изчезналото тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал и за да се убеди в чудото, поискал да пипне раните от гвоздеите, с които Исус бил прикован на кръста.

На осмия ден от възкръсването си Христос отишъл при Тома и му казал: “Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали.”

Когато Тома сам се убедил във възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за прошка.

Това моментно неверие на апостол Тома става олицетворение на миговете на колебание и съмнение, в които изпада всеки един човек.

Томина неделя е последният ден от седмицата след Великден, наречена Светла или Празна неделя, защото е “празна” откъм работа – в седемте дни не се работи.

На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване.

“Поморие” постигна много важна победа

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/GdjkfhKLWZo/

“Поморие” постигна втора поред много важна победа. След като в предния кръг бе надигран отборът на ЦСКА-София 2, сега възпитаниците на Малин Орачев победиха и претендентите за Първа лига Витоша (Бистрица). На градския стадион в Поморие домакините се наложиха с 1:0.

Двубоят бе изключително интересен и приятен за гледане. През първото полувреме отборът на Поморие бе по-активен и логично стигна до гол в 37-та минута. Танев центрира от фаул и след разбъркване в наказателното поле, най-съобразителен се оказа Ахмед Ахмедов, който от близко прати топката в мрежата за 1:0. Иван Колев можеше да удвои, след като копна технично над вратаря, но топката премина на сантиметри над напречната греда. Домакините пък имаха претенции  за 2 дузпи, които обаче не бяха отсъдени от главния арбитър.

През втората част поморийци се прибраха и затвориха пространствата пред собствената си врата. Така гостите не успяха да стигнат до чисто голово положение. Още в началото на второто полувреме “Поморие” имаше шанс да удвои. Мощен удар извън наказателното поле на Бекир Расим обаче срещна напречната греда.

В следваща среща отборът на ОФК “Поморие” гостува на друг морски тим – Созопол на 30.04. 2017 г. /неделя/ от 18:00 часа на стадион “Арена-Созопол”.

Учени: Пиенето на диетични напитки увеличава риска от деменция и инфаркт

http://clubz.bg/53069-ucheni_pieneto_na_dietichni_napitki_uvelichava_riska_ot_demenciq_i_infarkt

Хората, които консумират диетични напитки всеки ден са три пъти по-застрашени от деменция или сърдечен удар, показва ново изследване, съобщава "Индипендънт".

Учените обаче не откриват връзка между сладките напитки и увеличения риск от тези две болести. Все пак те предупреждават хората да не приемат газираните напитки като здравословна алтернатива. 

Те уточняват, че ще са необходими още проучвания, за да се проследи връзката между напитките, деменцията и инфаркта.

Сегашното изследване е проведено чрез метода на наблюдението. То е публикувано в списанието на Американската сърдечна асоциация Stroke. Събирани са данни за над 3400 души. Всички участници са попълвали въпросници за това какво ядат и пият през три отделни периода през 90-те години. Учените проследяват групата в продължение на 10 години, като в този период регистрират 97 случая на инфаркти и 81 случая на деменция (63 на Алцхаймер).

След приравняването на фактори, които могат да повлияят на резултатите като възраст, пол, образование, приемани калории, спорт и пушене, се оказва, че при хората, които пият поне една диетична напитка дневно рискът от деменция и инфаркт нараства тройно.

Учените уточняват, че следващи проучвания трябва да проследят начина, по който диетичните напитки влияят върху фактори, за които е известно, че повишават риска от инфаркт и деменция като високото кръвно налягане.

Матю Пейз, старши изследовател в департамента по неврология на Медицинското училище на Бостънския университет обяснява: "Нашето изследване показа нуждата от още проучвания в тази област като се има предвид колко често хората пият изкуствено подсладени напитки". Той уточнява, че въпреки че не е открита връзка между деменцията, инфаркта и напитките със захар, това не означава, че те трябва да се приемат като здравословен вариант.

"Препоръчваме хората да пият вода", казват учените.

Рейчъл Джонсън, бивш председател на Комисията по хранене към Американската сърдечна асоциация и професор по хранене в университета на Върмонт има по-различно мнение

"Знаем, че ограничаването на добавената захар е важна стратегия, за да си осигурим добро хранене и здравословно тегло и докато не научим повече - хората трябва да използват изкуствено подсладените напитки внимателно. Те играят важна роля при хората с диабет и при отслабването, но ние препоръчваме на хората да пият вода, нискомаслено мляко или други наптики без добавени подсладители", смята тя.

Гевин Патнигтън, генерален директор на Британската асоциация за безалкохолните напитка реагира: "Въпреки твърденията им авторите на изследването признават, че не са намерили причина и влияние и не са осигурили основани на науката доказателства, за да подкрепят своите теории. Всъщност като се основава на доказателствата "Общественото здраве на Англия" активно окуражава компаниите в храни и напитки да използват нискокалорични подсладители като алтернатива на захарта, за да помагат на хората да не напълняват. Със сигурност ще опитаме да помогнем на потребителите да намаляват калориите си вместо да приемаме недоказани твърдения."

Д-р Роза Санчо, директор на Центъра за изследване на Алцхаймер във Великобритания има други аргументи: "Това интересно ново изследване посочва по-високите нива на деменция при хора, които пият повече изкуствено подсладени напитки, но не доказва, че тези напитки са причината за този по-голям риск. Когато учените вземат предвид други рискови фактори за Алцхаймер като гени, диабет, сърдечна болест, високи нива на холестерол и наднормено тегло, тази важна връзка се губи и става ясно, че напитките не са цялата картина Следващи изследвания ще трябва да потвърдят тези открития в други групи хора и да се проучи какво може да лежи под връзката между изкуствените подсладени напитки и деменцията".

На 23 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6184919

На 23 април рожден ден иматБлаговест и Светослав Аргирови, певци и музиканти Ванча Дойчева, актриса Валя Ахчиева, журналистка Проф. Димитър Камбуров, лекар ортопед, бивш депутат Малин Кръстев, актьор Проф. Милети Младенов, банкер, бивш подуправител на БНБ Милка Митева, директор на музикалното училище “Л. Пипков” Огнемир Митев,

Папата: Пуснете бежанците от концлагерите

http://clubz.bg/53105-papata_pusnete_bejancite_ot_konclagerite

Престанете да държите бежанците в специални центрове, много от които приличат на концентрационни лагери, призова папа Франциск в римската църква "Свети Вартоломей", която по настояване на папа и вече светец Йоан-Павел II е посветена на Новите мъченици за вярата.

"Не знам как бежанците преживяват в тези концетрационни лагери, защото много от центровете за мигранти са такива, в които бежанците са натъпкани", коментира главата на Римокатолическата църква.

Той се срещна с наследници на избити за вярата в концентрационни фашистки лагери през Втората световна война. На литургията бе и Розелин Амел, сестра на отец Амел, убит при терористичната атака в църква в Руан, Франция, на 26 юли м.г. Присъстваха и много бежанци, потърсили убежище в Италия.  

"В съвременния свят се оказва, че международните споразумения са по-важни от правата на човека", заяви още светият отец. Намекът бе за договорите на Евросъюза с Либия и Турция за връщане на мигранти, успели да проникнат в Европа.

Той изтъкна, че има държави, като Италия и Гърция, които полагат големи усилия, за да помагат на бежанците.

"Ако ние затворим вратите пред бежанците, това се нарича самоубийство", коментира папа Франциск.

След месата католическият пастир се преклони пред реликвите на мъченици от Европа, Африка, Америка и Азия - жертви на комунизма и нацизма, съхранявани в шест параклиса на базиликата.

Шофьори плащат солени банкови такси заедно с глобите за нарушения

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shofiori-plashtat-soleni-bankovi-taksi-zaedno-s-globite-za-narusheniia-2019059

Шофьори недоволстват срещу банкови такси, които плащат към наложените им глоби за нарушения на пътя.
 
Десетки собственици на автомобил сигнализираха за проблема. Възмущават се от такси от над 10 лв., които се налага да плащат към санкциите за извършени от тях нарушен

Раздават книги за смет в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/razdavat-knigi-za-smet-v-plovdiv-2018249

Поредното издание на кампанията „Книги за смет” ще се проведе днес от 10 до 13:00 часа в Пловдив. Събитието е с екологична насоченост и има за основна цел да привлече децата и младите хора към усилието за разделно събиране на битовите отпадъци и намаляване на обемите от отпадъци, които се депонират

Областната администрация ще се включи в пролетното почистване

//dariknews.bg/regioni/dobrich/oblastnata-administraciia-shte-se-vkliuchi-v-proletnoto-pochistvane-2019073

Екипът на Областна администрация – Добрич и тази година ще се включи в обявената от Община град Добрич инициатива „Да почистим Добрич“. Служителите от областната управа заявиха своето участие, като посочиха и обект, където ще почистват на 28 април.

Дните от 24 до 30

Водещи имена от Силициевата долина идват в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/vodeshti-imena-ot-silicievata-dolina-idvat-v-plovdiv-2015020

Днес Пловдив ще се превърне в център на ИТ индустрията и предприемачеството. На официална визита в града пристигат водещи имена от Силициевата долина, историческо място в Калифорния, където е създаден първият компютърен чип. От там започват кариерите на хора като Бил Гейтс (Microsoft), Стийв Джобс

Международният формат TEDx с първо издание в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/mezhdunarodniiat-format-tedx-s-pyrvo-izdanie-v-plovdiv-2018140

Първото издание на формата TEDxPlovdiv ще се проводе днес на сцената на Драматичен театър Пловдив, където ще застанат едни от най-изявените български личности, за да споделят своите идеи.
 
TEDx е организация с нестопанска цел, посветена на идеите, които заслужават да бъдат споделени.

Северна Корея прави първи крачки към капитализма

http://clubz.bg/53081-severna_koreq_pravi_pyrvi_krachki_kym_kapitalizma

Северна Корея и най-вече столицата Пхенян очевидно се променят и приемат елементи от капитализма, пише в. "Ел Паис". Това е факт, въпреки че режимът на Ким Чен Ун упорито отказва да го признае публично.

Подобрението на икономиката е особено видимо в Пхенян. Главоломно са се увеличили ресторантите. Много от тях са с неонови реклами - нещо, което само преди пет години е било немислимо. Там вече се готвят италиански и японски ястия.

Столичани си правят снимки за спомен в новия зоопарк.

Магазините, където рафтовете допреди две години бяха напълно празни, се преобразяват и предлагат все повече и повече стоки.  Те са както внесени от Китай, така и местни. По улиците вече човек лесно може да си купи пакет ябълки или пържени картофи. Появяват се нови търговски центрове.

По тъмните доскоро централни улици са се появили лампи, които светят вечер. Хората не само носят по-разнообразни дрехи, но вече и прическите им са станали по-различни и многобройни.

Лидерът Ким Чен Ун развива с голямо настървение забавленията, които се появиха в края на управлението на баща му Ким Чен Ир. Появяват се нови аквапаркове. Построен бе голям модерен зоопарк. Изобилстват разходките с корабче по реките. Прожектират се все повече филми, включително западни.

Няма улица в Пхенян, където нещо да не се строи и на която да няма строителен кран, твърди "Ел Паис". И се застрахова, че така е поне в районите, до които е разрешен достъпът на журналисти.

Ким Чен Ун лично насърчава модела "бюнчин". Цената обаче е твърде солена.

Все повече на брой стават блоковете, където на първите два или три етажа не живеят хора, а има магазини и офиси.

По този начин режимът на Ким Чен Ун явно иска да изпрати послание, че не го интересуват санкциите, наложени заради ядрената му програма, които бяха засилени миналата година.

Миналата седмица лидерът открил новия булевард "Рьомьон", по който се извисявали футуристични жилищни блокове. Един от тях бил 70-етажен. Булевардът бил изграден ударно, за по-малко от година.

Какво е "бюнчин"?

От 2016 г. Северна Корея развива модел, известен под названието "бюнчин". Това е едновременно развитие на икономиката и напредък във въоръжаването. Докато режимът продължава да разработва оръжия за унищожаване, предприятията вече имат доста голяма свобода в търсенето и намирането на клиенти и доставчици. А земеделските производители вече свободно могат да разполагат с излишъците, които им остават, след като предадат дължимото количество на държавата.

Това са реформи, които твърде много приличата на започнатите в Китай през 80-те г. на ХХ век, писа наскоро професор Андрей Ланков от южнокорейския университет "Кукмин". И в двата случая целите са идентични - хем да бъде придадена легитимност на режима, хем да бъде задоволено населението, по-специално привилегированата му класа. Разбира се, има и разлики. Главната е, че политическият контрол в Пхенян винаги е бил и продължава да бъде много по-жесток, отколкото в Пекин.

Откъде идват парите?

Приходите са най-вече от три направления.

Износът на въглища, предимно за Китай. Той продължава, въпреки че Пекин обяви ембарго.

• Износът на евтина работна ръка в чужбина. Стотици, ако не и хиляди севернокорейски работници работят зад граница, командвани от сънародници и държани в нечовешки условия на съвременно робство. Международните организации неведнъж алармираха за това.

• Частното предприемачество, макар и дребно и несъществуващо на хартия, но толерирано от режима. Още повече, то се практикува предимно от самия елит на страната.

Жители на Пхенян се къпят в басейн в аквапарка "Мунсу".

Не всичко обаче върви по мед и масло, продължава "Ел Паис".

Вкус към потреблението

Живеещите в Пхенян чужденци споделили, че тази зима токът спирал по-често и за по-дълго. По-нередовни и по-малки били и доставките на бензин.

И, разбира се, промените са ограничени в Пхенян - 3-милионен остров в 25-милионна държава. Така поне твърдят чужденците, които са успели да отидат до други градове в Северна Корея. Условията в селата според тях са ужасяващи.

А с домораслия капитализъм вече и в Пхенян става по-видима разликата между бедните и богатите. Елитът може да се вози на таксита и да пие бира. Което не могат да си позволят хората с лошо семейно минало, т.е. близки на репресирани от режима.

Андрей Ланков и други експерти са скептични за развивания от Северна Корея модел "бюнчин". Според тях има два основни проблема.

Първият е липсата на институционна рамка за развитието на пазара и съответните икономически дейности.

Вторият е видимата неспособност на страната да привлича чужди инвестиции.

Същевременно обаче "бюнчин" може да има непредвидими за режима последици. Той вече е развил у откърмените с идеите "чучхе" на Ким Ир Сен жители на Пхенян вкус към потреблението. И те много трудно биха се отказали от него, ако това бъде поискано от тях.

Виолета Найденова е златното момиче на математиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6183909

Виолета Найденова е златното момиче на математикатаШампионката от международни олимпиади разпуска с балет Крехко, малко момиче, изключително притеснителна и вглъбена. Това е първото впечатление от срещата с Виолета Найденова. Ученичка е в 12-и клас в Столичната математическа гимназия и подобно на българските гимнастички е златно момиче. Но в математиката.

Тереза Мей допуска по-високи данъци след изборите

//dariknews.bg/novini/sviat/tereza-mej-dopuska-po-visoki-danyci-sled-izborite-2019049

Британският премиер Тереза Мей не отхвърля възможността за увеличаване на данъците след общите избори, които тя назначи на 8 юни.
 
След среща с привържениците на управляващата Консервативна партия в град Дъдли, министър-председателят отговори на журналистически въпро

Германия шпионирала Интерпол и Европол от години

//dariknews.bg/novini/sviat/germaniia-shpionirala-interpol-i-evropol-ot-godini-2019051

Германската служба за външно разузнаване (БНД) е шпионирала години наред Интерпол и офицери за свръзка на международната полиция в няколко страни по света, пише списание "Шпигел", цитирано от Ройтерс.
 
Германското издание се е сдобило с документи, според които БНД е

Тръмп подписва първо с Брюксел, Лондон чака

http://clubz.bg/53104-trymp_podpisva_pyrvo_s_bryuksel_london_chaka

Съединените американски щати имат готовност да сключат търговско споразумение с Европейския съюз преди какъвто и да е подобен документ с Великобритания, пише британският вестник The Telegraph, цитиран от "Фокус".

След като обеща да третира Лондон благосклонно, американският президент Доналд Тръмп е направил постигането на споразумение с Брюксел по-висок приоритет.

По-рано държавният глава във Вашингтон се стремеше към търговски споразумения с отделни страни, но му беше заявено, че САЩ трябва да преговарят с ЕС като едно цяло.

Обединените патриоти трябвало да имат повече от четири министерства

http://pogled.info/bulgarski/obedinenite-patrioti-tryabvalo-da-imat-poveche-ot-chetiri-ministerstva.85000

/Поглед.инфо/ Структурата на Министерски съвет е готова и се запазва същата като брой министерства. Колко вицепремиери ще има е ясно – 4 вицепремиери, един премиер и 17 министри. Не сме коментирали персонално, но е известно едно нещо – името на министър-председателя в следващото правителство.

Франция очаква труден избор

http://pogled.info/svetoven/evropa/frantsiya-ochakva-truden-izbor.85001

/Поглед.инфо/ Франция замря преди първия тур на президентските избори. Сред кандидатите има фаворити, но ние не можем да говорим за предвидимост на резултатите. Освен това, няколко дни преди гласуването изборните карти се разбъркаха от жесток терористичен акт. В събота в Париж се проведе протест срещу насилието върху служителите на реда.

Времето отново се влошава

//dariknews.bg/regioni/shumen/vremeto-otnovo-se-vloshava-2019054

В неделя от северозапад облачността ще се увеличи и около и след обяд на много места ще превали дъжд. В отделни райони и ще прегърми. Вятърът от северозапад ще се усили, особено в Северна България и с него за кратко ще нахлуе малко по-студен въздух. Максимални температури между 13° и 18°, на места

Терористичният акт увеличава шансовете на Марин льо Пен

http://pogled.info/svetoven/evropa/teroristichniyat-akt-uvelichava-shansovete-na-marin-lo-pen.84996

/Поглед.инфо/ Историческият опит показва, а експертите по предизборна социология сигнализират, че атентатът в четвъртък на Шанз-Елизе може да даде един „положителен” импулс на десницата и преди всичко на крайната десница на първия тур от президентските избори във Франция.

Тръмп беше поставен пред свършен факт

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-beshe-postaven-pred-svarshen-fakt.84997

/Поглед.инфо/ Интервю на Калина Андролова с Тенко Славов, музикант, продуцент, инвеститор, напуснал България по време на комунистическия режим и установил се в САЩ в продължение на 20 години.

САЩ търси сътрудничество с Русия в разследването на киберпрестъпления

http://pogled.info/svetoven/sasht-tarsi-satrudnichestvo-s-rusiya-v-razsledvaneto-na-kiberprestapleniya.84998

/Поглед.инфо/ Съединените щати заявиха готовност да си сътрудничат с Русия по разследването на киберпрестъпления, заяви представител на американското Министерство на правосъдието по време на пресконференция в Сиатъл, съобщи РИА "Новости" в петък (21 април).

В сянката на енергийната зависимост и политическо безвремие

http://pogled.info/bulgarski/v-syankata-na-energiinata-zavisimost-i-politichesko-bezvremie.84999

/Поглед.инфо/ 2016 г. се оказа историческа за българската енергетика. По две причини. Първата – държавата плати 2,5 млрд. лв. на двете велики сили – Русия и Съединените американски щати – заради оборудването на неосъществената АЕЦ “Белене” и натрупаните задължения към т.нар. “Американски ТЕЦ-ве”. Втората – за първи път прокуратурата повдигна обвинения на цели четирима бивши енергийни министри – Румен Овчаров, Петър Димитров, Делян Добрев, Трайчо Трайков.

Младите американци предпочитат родителското гнездо

http://pogled.info/svetoven/amerika/mladite-amerikantsi-predpochitat-roditelskoto-gnezdo.84993

/Поглед.инфо/ Около една трета от американците на възраст между 18 и 34 все още живеят с родителите си и нямат намерение да се отделят и да създадат семейство.

Призив към ЕС да прекрати преговорите за присъединяване на Турция

http://pogled.info/svetoven/evropa/priziv-kam-es-da-prekrati-pregovorite-za-prisaedinyavane-na-turtsiya.84994

/Поглед.инфо/ Министърът на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман настоява за незабавно прекратяване на преговорите по присъединяването на Турция към ЕС.

Будапеща: Сорос отпусна $ 3.8 млн. за създаването на алтернативна опозиция

http://pogled.info/svetoven/evropa/budapeshta-soros-otpusna-3-8-mln-za-sazdavaneto-na-alternativna-opozitsiya.84995

/Поглед.инфо/ Джордж Сорос "напомпи" своите агенции в Унгария с 1.2 млрд. форинта/$3.8 млн/ за да създаде нова алтернативна опозиционна организация, която да може да атакува правителството в Будапеща.

Турция между два свята след разпадането на Османската империя

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6183424

Турция между два свята след разпадането на Османската империя„Световната политика след 1945 г.” от Питър Калвокореси е безценен гид в глобалната политика след Втората световна война. Напомня за неща, които сме забравили, и учи за неща, които не знаем. Откъсът е посветен на развитието на Турция след разпадането на Османската империя. Само сега можете да поръчате книгата тук с 20 % от коричната цена с този

Роден е Иван Мърквичка

https://www.actualno.com/chronicles/roden-e-ivan-myrkvichka-news_606686.html

Иван Мърквичка е български художник от чешки произход. Живописец, педагог и обществен деец. Той е крупна фигура на българския художествен живот след Освобождението, един от създателите на новото българско изобразително изкуство. Най-значителни са художествените му дост

Краси Ранков готвил за 80 човека екипаж на кораб

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6183791

Краси Ранков готвил за 80 човека екипаж на корабАктьорът Краси Ранков, подобно на героя си Зорко от сериала “Ние, нашите и вашите”, обича да готви. Ако в тв продукцията обаче Зорко е професионален готвач, който прави най-вкусните крилца в цяла София, в реалния живот Ранков е полупрофесионален кулинар. Преди време служил 3 години във флота. По случайност корабът, на който бил, останал без кок.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване