EUFOR: Няма да има война в Босна или региона

https://www.actualno.com/balkani/eufor-njama-da-ima-vojna-v-bosna-ili-regiona-news_607517.html

Командващият силите на ЕС (EUFOR) ген. Антон Валднер изрази увереността си, че в Босна и Херцеговина (БиХ) или в съседство няма да има война. „Тази страна (БиХ) с огромна международна подкрепа вече две десетилетия поддържа мира и стабилността. Не виждам признаци това да се

"Правосъдие за всеки": Цацаров застраши устоите на държавността (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

http://clubz.bg/53159-pravosydie_za_vseki_cacarov_zastrashi_ustoite_na_dyrjavnostta_pylen_tekst

СВЯТ Правосъдие за всеки 27022016 3

"Със срещата си, проведена в частен офис с бизнесмен и политически активист, г-н Цацаров е нарушил служебните си задължения, надхвърлил е със скок определените му от законодателя правомощия, нарушил е духа и смисъла на основния закон на държавата и е уронил престижа на съдебната власт."

Това пишат от гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" в разпространено Отворено писмо до висшите държавни органи по повод нерегламентирани контакти на главния прокурор.

Според тях Цацаров дължи обяснения пред Народното събрание, ВСС и президента. Оттам настояват Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност, а правосъдният министър от новия кабинет да поиска незабавното произнасяне на ВСС по въпроса уронен ли е престижът на съдебната власт.

От неправителствената организация са сред най-острите критици на Цацаров. Те бяха и сред най-активните радетели за съдебна реформа в 7 точки във варианта, който 43-ият парламент категорично оряза.

Ето и целия текст на писмото:

"България е демократична република с парламентарно управление. Главният прокурор на Републиката не се избира от парламента, но е длъжен да се отчита за дейността си пред него, понеже е първи държавен обвинител и ръководи цялостната дейност на прокуратурата. Самата прокуратура следва да е независима, като част от съдебната власт, но не и безотчетна и безконтролна. Това е смисълът на разделението и взаимния контрол и баланс на властите!

Главният прокурор няма право да се среща с частни лица и политически функционери, извън кръга на изпълнение на служебните си задължения и извън определните за това места! В този смисъл смятаме, че със срещата си, проведена в частен офис с бизнесмен и политически активист, г-н Цацаров е нарушил служебните си задължения, надхвърлил е със скок определените му от законодателя правомощия, нарушил е духа и смисъла на основния закон на държавата и е уронил престижа на съдебната власт. За тези действия той дължи обяснение пред органа, който символизира народовластието в държавата и е еманацията на представителната демокрация – Народното събрание, както и пред органа, който го е избрал на поста – Висшият съдебен съвет, и пред този, който го е назначил с указ – българският президент! Тези обяснения – ако не бъдат дадени още тази седмица по почин на самия г-н Цацаров, следва да бъдат изискани по установения за това ред от самите органи. В противен случай ще бъдем свидетели на пряк и тежък удар по върховенството на закона и смисъла на парламентарната демокрация!

Ние, от „Инициатива „Правосъдие за всеки“, настояваме Висшият съдебен съвет и Народното събрание да поставят въпросите за формата, мястото, целта и резултатите от тази „неофициална среща“ още на следващите си редовни заседания, ако самият главен прокурор не поиска разглеждането им преди това! Президентът също следва да поиска отговори на тези въпроси от главния прокурор.

Ако това не се случи във възможно най-кратък срок, редно е българският президент да свика Консултативния съвет за национална сигурност, понеже са застрашени устоите на държавността чрез пораждането на основателни съмнения за търговия с влияние и лобизъм в съдебната система на най-високо ниво. Правосъдният министър, след избора на новото правителство, следва да поиска незабавното произнасяне на ВСС по въпроса уронен ли е престижът на съдебната власт с тези действия на главния прокурор!

Ако всичко това не се случи, то ще има достатъчно мотиви да се поиска оставката на главния прокурор от гражданите на България, чиито интереси той би следвало да защитава!

YouTube ползва нови системи, за да се справи с неподходящото съдържание

http://www.investor.bg/novini/261/a/youtube-polzva-novi-sistemi-za-da-se-spravi-s-nepodhodiashtoto-sydyrjanie-238081/

Проблемите на компанията засягат не само рекламодателите, но и създателите на съдържание, коментира Дмитри Новоселов от Hardware Canucks

Огромен интерес към Webit.Festival Europe

https://vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/ogromen-interes-kym-webit.festival-europe-6068276

Webit обяви, че строи нова конферентна зала и отваряме няколко стотин нови седящи места

Русия е извършвала хакерски атаки срещу Дания две години

http://www.mediapool.bg/rusiya-e-izvarshvala-hakerski-ataki-sreshtu-daniya-dve-godini-news262996.html

Русия е разбила защитата на компютърни системи на датското министерство на отбраната и си е осигурила достъп до имейли на служители през 2015 и 2016 г., заяви министърът на отбраната Клаус Хьорт Фредериксен пред в. "Рлингске".   В доклад на отдела по киберсигурност към датското военно разузнаване се казва, че "чужд играч" е шпионирал датските власти и се е сдобил с достъп до некласифицирани документи. Там не се споменава името на страната, но Фредериксен каза в интервю за вестника, че става дума за Русия.   Кибератаката "е свързана с разузнавателните служби или с централни елементи в руското правителство и водим постоянна борба да ги държим настрана", каза министърът. Говорител на датското министерство на отбраната потвърди, че Фредериксен е бил цитиран коректно, но каза, че засега няма да да дава повече коментари.   Фредериксен каза, че хакването се е дължало на пропуски в сигурността на имейлите с некласифицирана информация, но впоследствие са били взети мерки за подобряването й.

Павлов предложи дебат в НС за позицията ни за "Газпром"

https://www.actualno.com/politics/pavlov-predloji-debat-v-ns-za-pozicijata-ni-za-gazprom-news_607515.html

Държавните дружества са готови със своето становище. По отношение на ангажиментите на "Газпром" има доста неясноти, по отношение на предложените ангажименти, вследствие на това дружествата са подготвили въпроси, които ще се изпратят на ЕК до края на деня. Това заяви служеб

Лошото време остави без ток десетки хиляди в Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6186770

Лошото време остави без ток 
десетки хиляди в РумънияРумънският министър на енергетиката ще направи заедно със специалисти от министерството анализ, за да се установи защо се стигна, от техническа гледна точка, до ситуацията в последните няколко дни, когато голям брой потребители останаха без ток заради аварии, причинени от лошото време, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Стоян Каранлъков: Във „Виваком” се стремим да мислим и действаме от името на клиента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6186751

Стоян Каранлъков: Във „Виваком”  се стремим да мислим и действаме от името на клиентаSMART тарифите ни изпреварват европейската регулация с два месеца и българите ще могат да говорят на една цена във всяка страна от ЕС, казва директорът на „Продажби магазинна мрежа” в компанията - Тази седмица „Виваком” обяви новите си тарифни планове във връзка с променящата се роуминг регулация. Какво да очакват потребителите ви?

Теменужка Петкова: По голяма част от становищата за "Газпром" имаме консенсус

https://www.24chasa.bg/novini/article/6186771

Теменужка Петкова: По голяма част от становищата за "Газпром" имаме консенсусДнешната среща бе изключително важна и ползотворна, във връзка с решението на ЕК за Газприом. Благодаря на колегите ме увериха, че до 4 май ще има становище. Смея да твърдя че по голяма част от тях имаме консенсус. Трябва да се обединим по едината позиция на България по този въпрос. Това заяви бившият енергиен министър Теменужка Петкова след

Варненски студенти преглеждат безплатно зъбите

http://www.moreto.net/novini.php?n=349555

Асоциацията на студентите по дентална медицина – Варна (АСДМ-Варна) организира за първи път кампанията „Погрижи се за венците си!“, припомня Moreto.net. Днес между 11:30-14:30 ч. във Факултета по дентална медицина, ет. 4, зала 408 ще бъдат провеждани безплатни профилактични прегледи, насочени към диагностициране на възможни възпаления на венците.

Дания обвини Русия в хакерски атаки срещу министерството на отбраната

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/24/2958617_daniia_obvini_rusiia_v_hakerski_ataki_sreshtu/?ref=rss

Русия е разбила защитата на компютърни системи на датското министерство на отбраната и си е осигурила достъп до имейли на служители през 2015 и 2016 г., обяви вчера министърът на отбраната Клаус Хьорт Фредериксен пред датския вестник "Рлингске", предадоха "Ройтерс" и БТА.

В доклад на отдела по киберсигурност към датското военно разузнаване се казва, че "чужд играч" е шпионирал датските власти и се е сдобил с достъп до некласифицирани...

Шведски топ хореограф подготвя Кристиан Костов за "Евровизия 2017"

https://www.actualno.com/music/shvedski-top-horeograf-podgotvja-kristian-kostov-za-evrovizija-2017-news_607510.html

Шведският хореограф Саша Жан-Баптист се включи в екипа на Кристиан Костов за Евровизия 2017. Нейната задача е да изгради сценичната концепция при представянето на българската песен „Beautiful Mess“. Кристиан проведе няколко репетиции с известния танцов педагог, по време на к

Децата на 90-те и нещата, които никога няма да забравим

https://www.actualno.com/curious/decata-na-90-te-i-neshtata-koito-nikoga-njama-da-zabravim-news_607163.html

Всеки може да добави поне още 20 неща, които му напомнят за безметежното детство и щурите тийн години, пише "Бг спомен". Заедно с милите спомени няма как да не ни налегне и нотка носталгия. Тя е неизбежна... 1. Децата на 90-те се научихме да ползваме компютри преди нашите родители.

Участниците в MasterChef готвят за близките си утре

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6186748

Участниците в MasterChef готвят за близките си утреУтре вечер от 21:00 часа по bTV отборната битка в MasterChef ще поднесе приятни изненади и неочаквани обрати на топ 10 претенденти за титлата и голямата награда от 100 000 лева. Chef Виктор Ангелов, Chef Андре Токев и Chef Петър Михалчев са поканили 10 специални гости в най-желания ресторант в България,

Как станах враг №1 на Путин (ОТКЪС)

http://clubz.bg/53158-kak_stanah_vrag_%E2%84%961_na_putin_otkys

„Заповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин“ е документален трилър, в който става дума за пари, власт, политика и за финансова измама, заради която един млад човек заплаща с живота си.

Бил Браудър

Американският бизнесмен Бил Браудър, чрез фонда „Хермитидж Кепитъл“, който той управлява, е сред най-големите чуждестранни инвеститори в Русия през 90-те години. Идването на Путин начело на държавата е добре прието от Браудър, който се надява, че огромното влияние на олигарсите от времето на Елцин, ще бъде ограничено. Скоро обаче става ясно, че целта всъщност е едни хора да бъдат заменени с други. Публичните критики на Браудър към новата власт нанасят сериозни щети върху бизнеса му, а самият той изпада в немилост през 2005 г., когато внезапно е изгонен от Русия. Две години по-късно полицията прави обиск в офисите на компанията на Браудър и конфискува документи, чрез които висши държавни служители успяват да поемат контрол върху ключови фирми от фонда. Те откриват, че Браудър е успял да преносочи по-голямата част от активите си извън Русия. Малко след това Браудър с изумление разбира, че срещу неговата фирма има заведена жалба за неизпълнение на договор, какъвто никога не е бил сключван. Ищецът претендира за загуби от 1 милиард долара, точно колкото е печалбата на „Хермитидж Кепитъл“ за 2006 г. Въпреки, че на разследващите са подадени всички необходими документи и аферата излиза наяве, правителството изземва от фонда 230 милиона долара корпоративен данък. Браудър наема екип от адвокати, които разследват случая, но след силови действия от страна на Кремъл, повечето са принудени да напуснат страната. Изключение прави младият адвокат Сергей Магнитски, баща на две малки деца, който не се подава на заплахите, вярвайки, че правото е на негова страна.

Сергей Магнитски

През 2008 г. Магнитски разкрива огромно данъчно престъпление, извършено от висши държавни служители, които са откраднали въпросните 230 милиона долара. Установени са сметки в чужди банки, договори за покупки на луксозни автомобили и луксозни жилищни имоти в Москва и Дубай. Вместо виновните обаче, с помощта на скалъпено обвинение, в затвора попада Магнитски. Въпреки влошеното му здравословно състояние, той отказва да оттегли показанията си и не се пречупва под натиска да натопи Браудър за скандала. Следват многократни откази да му бъде оказана адекватна медицинска помощ, състоянието му става критично, а след поредния жесток побой е открит мъртъв в изолираната си килия.

След смъртта на Магнитски, Браудър инициира широка кампания за разследване на неговото убийство. Случаят придобива международен отзвук. Браудър стига и до Държавния департамент на САЩ, въпреки че по онова време президентската администрация не е особено заинтересована да разваля отношенията си с Русия.

Все пак след различни бюрократични трудности, Конгресът приема „Законът Магнитски“, който налага забрана на различни длъжностни лица от Русия да посещават САЩ, както и ограничава достъпа им до американската банкова система.

Битката на Браудър за разкриване на истината продължава и до днес.

А ето и малко отзиви за книгата:

„Заповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин“ излиза от печат на 27 април. Преводач е Павел Талев. Издател „Слънце“.

Непринудената, безкомпромисна книга на Браудър описва стремглавия възход и гибелното падение на един капиталист, който се натъква на неподходящите хора и плаща твърде висока цена... Рискованите залози гарантират пикантна история. – New York Times

***

Завладяващо свидетелство за пътешествието на Браудър из ранните години на руския капитализъм... Започва като образователен роман, завършва като древногръцка трагедия... „Руските истории никога нямат щастлив край“ казва Магнитски на Браудър в най-незабравимата реплика от книгата. Може би нямат, но са изключително вдъхновяващи. – Washington Post

***

Неудържима лична нападка към Кремъл. – Financial Times

***

Безмилостно свидетелство за възхода, падението и преобразяването на господин Браудър от надут финансист в изтъкнат защитник на човешките права. – The Economist

***

Докато се носи из света на големите пари в Ню Йорк и Лондон, а после из по-сенчестата страна на живота в Москва, „Заповед за арест“ понякога подлага на изпитание доверчивостта. Но точно както Браудър се е превърнал от мениджър на хеджфонд в защитник на човешките права, така и тази история за кураж, подправен с щипка маниакалност, е за истинското настояще… Той ни напомня, че понякога героизмът се крие на неподозирани места. Браудър заслужава нашето уважение. – The Independent

***

„Заповед за арест“ е драматично, трогателно, остросюжетно свидетелство, за това как смъртта на Магнитски превръща Браудър от мениджър на хеджфонд в борец за правата на хората по целия свят. – The Guardian

Предлагаме ви откъс от книгата:

29. ДЕВЕТАТА БОЖА ЗАПОВЕД

На 24 ноември 2008-а рано сутринта три екипа полицаи от Министерството на въ­трешните работи, подчинени на подполковник Артьом Кузнецов, се отправили към различни части на Москва. Единият се насочил към дома на Сергей. Другите два били изпратени в апартаментите на младши юристи, подчинени на Сергей във „Файърстоун Дънкън“.

Когато Ирина Перихина, една от младшите юрис­ти, чула да се чука на вратата, тя седяла пред то­алетната масичка. Като всяка уважаваща себе си тридесетгодишна рускиня, не можела да допусне да разговаря с някого без грим на лицето. Не отговорила и продължила да се гримира и да си слага червило. Ко­гато най-накрая приключила и отишла при вратата, там нямало никого. Полицаите се отказали и си тръг­нали, защото помислили, че апартаментът е празен.

Борис Самолов, друг от юристите на Сергей, за къс­мет не живеел на посочения от него адрес, когато по­чукали там. Така избегнал срещата с полицията.

Но Сергей си бил вкъщи заедно с осемгодишния си син Никита. Приготвял се за работа, а Никита за учи­лище. По-големият му син, Станислав, вече бил изля­зъл. Съпругата му Наташа не се чувствала добре в онази сутрин и отишла на лекар.

Когато се почукало, Сергей отворил вратата и ви­дял трима полицаи. Отдръпнал се и ги пропуснал да влязат.

Семейството на Магнитски живеело в скромен апартамент с две спални на улица „Покровка“ в цен­търа на Москва. През следващите осем часа полица­ите обърнали апартамента наопаки. Когато Наташа се върнала от лекаря, била изумена и изплашена, но не и Сергей. Докато седели в стаята на Никита, той ѝ прошепнал:

– Не се безпокой. Не съм направил нищо лошо. Не могат да ми направят нищо.

Полицаите били все още там, когато Станислав се върнал от училище. Ядосал се, но Сергей го уверил със спокоен глас, че всичко ще се оправи.

Полицаите приключили обиска в четири следобед. Иззели всички лични папки и компютри на Сергей, се­мейни снимки, комплект детски компактдискове и дори колекция от книжни модели на самолети и скиц­ник на Никита. След това арестували Сергей. Когато го отвеждали, той се обърнал към жена си и децата, успял да се усмихне и казал, че скоро ще се върне.

Така започнало трагичното изпитание на Сергей Магнитски. Научавах малко по малко за него в продъл­жение на няколко месеца, но не преставах да мисля за него.

Научих в реално време за обиска в дома му. На 24 ноември следобед Вадим се втурна паникьосан в каби­нета ми.

– Бил, трябва веднага да се съберем в съвещател­ната зала!

Последвах го. Знаех какво ще ми каже. Иван, Едуард и Владимир бяха вече там. Веднага щом затворих вра­тата, Вадим каза:

– Сергей е бил арестуван.

– По дяволите!

Отпуснах се в най-близкия стол, а устата ми пре­съхна. В главата ми изплуваха десетки въпроси и об­рази. Къде го държат? На какво основание? Какво са измислили срещу него?

– Какво ще стане по-нататък, Едуард? – попитах аз.

– Ще го разпитат и или ще го пуснат под гаранция, или ще го оставят в следствения арест. Почти сигур­но е, че ще е второто.

– Какво представляват тези места?

Едуард въздъхна и избегна погледа ми.

– Не са добри, Бил. Определено не са добри.

– Колко дълго могат да го държат?

– До една година.

– Една година? Без да са го обвинили?

– Да.

Въображението ми се развихри. Сетих се за амери­канския телевизионен сериал „Затворът Оз“, в който юрист, получил образованието си в Харвард, беше хвърлен във фиктивен затвор на щата Ню Йорк в компанията на ужасни криминални престъпници. Това беше само телевизионно шоу, но неописуемите неща, които се случиха на този герой, ме накараха да потре­перя, когато се замислих какво ще трябва да изтърпи Сергей.

Щяха ли да го измъчват? Щяха ли да го изнасилят? Как един кротък, ерудиран юрист от средната класа ще преживее такава ситуация?

Трябваше да направя всичко, за да го измъкна от­там.

Първата ми стъпка беше да му намеря защитник.

Свързахме се с Дмитрий Харитонов, известен адвокат от родния му град. Наехме го веднага. Предположих, че ще сподели с нас всяка информация, до която успее да се добере, но той беше крайно предпазлив. Беше си­гурен, че телефонът му се подслушва и имейлите му се следят. Искаше да общува с нас само лично, а това можеше да стане едва когато пристигнеше в Лондон в средата на януари. Намирах тази уговорка за твърде незадоволителна, но щом това беше адвокатът, кого­то Сергей искаше, не можех да споря.

Следващата ми стъпка беше да се видя с Майкъл Дейвънпорт, новия ръководител на отдела за Русия в Министерството на външните работи. Беше юрист, завършил Кеймбридж, приблизително на моята въз­раст. За разлика от предшественика му Саймън Смит не го харесвах много. Бях се срещал с него няколко пъти за кратко във връзка с неприятностите ни с руснаците, но той гледаше на мен като на бизнесмен, получил това, което си е заслужил в Русия, и който не заслужава вниманието на английското правителство.

Сега, когато ставаше въпрос за уязвимо човешко същество, се надявах отношението му да се промени.

Отидох в кабинета му на „Кинг Чарлз Стрийт“ и той ме въведе вътре. Посочи съвещателната маса и седнахме един срещу друг. Помоли помощника си да донесе чай и след това попита:

– Какво мога да направя за вас, господин Браудър?

– Имам лоши новини от Русия – отговорих тихо.

– Какво се е случило?

– Един от юристите ми, Сергей Магнитски, е бил арестуван.

Дейвънпорт се стресна.

– Един от юристите ви, казвате?

– Да. Сергей разкри голямата измама с връщане на вече платени данъци, за която ви разказах по-рано през годината. А сега служителите на Вътрешното министерство, извършили престъплението, го дър­жат в ареста.

– На какво основание?

– Все още се опитваме да разберем това. Но ако трябва да гадая, сигурно ще е за укриване на данъци. Така действат тези хора.

– Това е много лошо. Моля ви, разкажете ми всичко, което трябва да знам.

Разказах му подробностите, а той си водеше бе­лежки. Когато свърших, категорично обеща:

– Ще повдигнем този въпрос в подходящ момент пред колегите в Русия.

Вече си бях имал работа с достатъчно дипломати, за да съм наясно какво означава този стандартен от­говор на Външното министерство: „Няма да си мръд­нем и пръста за вас“.

Срещата не продължи още дълго. Бързо излязох, ка­чих се в едно такси и се отправих обратно към офиса. Докато минавах през Трафалгар Скуеър, телефонът ми иззвъня. Беше Вадим.

– Бил, току-що получих лоши новини от нашия из­точник Аслан.

– Какви?

– Каза ми, че Вътрешното министерство определи­ло девет старши следователи да работят по случая със Сергей. Девет!

– Какво означава това?

– Обикновено по едно криминално дело работи един или най-много двама. Ако е много голямо, могат да станат трима или четирима. Само извънредно голямо политическо дело, като това за ЮКОС, може да има девет следователи.

– По дяволите!

– Има още нещо. Той каза също, че началникът на Отдел „К“ при ФСБ Виктор Воронин бил лично отгово­рен за ареста на Сергей.

– Мамка му! – изругах тихо и затворих.

Сергей беше в голяма беда.

Заседанието за определяне на мярката за Сергей се състояло в Тверския районен съд в Москва два дни след като го арестуваха. Полицията нямала доказател­ства за извършено престъпление и никакво законно основание да го държи в ареста. Сергей и адвокатите му бяха на мнение, че при такова съшито с бели конци дело със сигурност ще бъде пуснат под гаранция.

Когато се събрали в съда, срещу тях застанал нов следовател от Вътрешното министерство, три­десет и една годишният майор Олег Силченко. Имал толкова момчешки вид, че изглеждал дори некомпе­тентен да дава показания пред съда. В кантората „Файърстоун Дънкън“ би могъл да бъде най-много ста­жант в данъчното звено на Сергей, или пък да е то­ку-що завършил семестриално студент в Московския държавен университет.

Силченко заявил, че има опасност Сергей да избяга, и като доказателство размахал „съобщение“ от От­дел „К“, в което се твърдяло, че той е подал молба за английска виза и си резервирал билет за полет до Киев. И двете твърдения били измислени. Сергей по­сочил, че не е подавал молба за английска виза, което може лесно да се докаже със справка в английското посолство. След това преминал на твърдението за резервацията за Киев, но съдията не му позволил да довърши.

– Нямам причина да се съмнявам в информацията, предадена от разследващите органи – казал той. По­сле наредил, предвид предстоящия съдебен процес, Сергей да бъде задържан. Извели го от съда с белезни­ци на ръцете и го качили в затворническа кола. Прека­рал десет дни в място, което така и не разбрал точно къде се намира, а след това бил прехвърлен в затвор, известен просто като московски изолатор № 5, къде­то щял да бъде държан през следващите два месеца.

Когато пристигнал там, бил затворен в килия с още четиринадесет затворници, но само с осем легла. Лампите светели по двадесет и четири часа в дено­нощието и затворниците спели на смени. Това се пра­вело с цел той и другите задържани да бъдат лишени от сън. Вероятно Силченко си мислел, че след седмица борба за дюшек със закоравели престъпници Сергей, един високообразован адвокат по данъчни нарушения, ще направи всичко, което следователят пожелае.

Обаче грешал.

През следващите два месеца Сергей бил местен многократно от едно помещение в друго. Във всяка следваща килия условията били по-лоши. В една няма­ло отопление и липсвали стъкла на прозорците, които да спират арктическия студ. Било толкова студено, че Сергей за малко не умрял от студ. Тоалетните, кои­то представлявали дупки в земята, не били преграде­ни от сектора за спане. Каналът често се задръствал и мръсотията се разливала по пода. В една килия един­ственият контакт се намирал до тоалетната и се на­лагало да топли вода в чайника, надвесен над вонящия клозет. В друга килия Сергей използвал пластмасова купа, за да прикрива тоалетната, но през нощта един плъх я изгризал и голяма част от мръсотията се раз­ляла по пода, което принудило него и съкилийника му да стоят като маймуни върху леглото и на стола.

По-лош от физическите неудобства бил психиче­ският тормоз. Сергей бил човек, привързан към се­мейството си, но Силченко отказвал да му разреши какъвто и да било контакт с близките му. Когато по­дал молба да го посетят жена му и майка му, Силченко отговорил:

– Отхвърлям молбата ти, защото може да попречи на следствието.

Тогава Сергей поискал разрешение да говори с осем­годишния си син по телефона.

– Молбата ти се отхвърля – казал Силченко. – Синът ти е твърде малък да води телефонен разговор.

Силченко отказал и посещение на лелята на Сергей, защото той „не можел да докаже, че тя му е роднина“.

Причината за тези откази на Силченко била проста: да принуди Сергей да оттегли показанията си срещу Кузнецов и Карпов. Обаче той така и не го направил и при всеки негов отказ Силченко правел условията му още по-лоши, като го изолирал все повече от живота, който познавал, и от свободата, на която се радвал до неотдавна.

Едва на съдебното заседание през януари 2009 го­дина за определяне на мярката за задържане на Сер­гей научихме за ужасните условия, при които е бил поставен, за пълната изолация от семейството и за лошото отношение към него в ръцете на Силченко. Едва тогава научихме и за категоричния му отказ да се отрече от показанията си и започнахме да добива­ме представа колко силен човек е Сергей.

Въпреки че по-голямата част от информацията, която получихме през онзи януари, беше изключител­но зловеща, имаше и малко положителни новини. До­като местели непрекъснато Сергей от едно място на друго, по едно време попаднал в една килия с арменец, обвинен в извършване на кражба с взлом. Той се под­готвял за процес и отчаяно се нуждаел от правна по­мощ. Без каквито и да било книги по такива въпроси и без други източници Сергей успял да напише на съки­лийника си една смислена защита. Когато арменецът се явил в съда, изненадващо бил оправдан и пуснат на свобода. Тази новина бързо се разпространила и акци­ите на Сергей пред другите затворници рязко се пока­чили. За една нощ станал най-популярната и най-добре защитената личност в изолатора.

След като научих, че затворниците не го тормо­зят, ужасните образи от телевизионния сериал „За­творът Оз“ поне отчасти започнаха да избледняват и можех да спя малко по-спокойно.

Но за нещастие властите продължили да го тор­мозят.

В края на февруари Силченко тайно преместил Сер­гей в специален арест, наречен изолатор за временно задържане (ИВЗ1). Той бил извън главната система за задържане, където полицията можела да прави какво­то си поиска със задържаните. Подозирахме, че тъкмо там Силченко и ФСБ се опитват да принудят Сергей да подпише фалшиво признание. Нямахме представа как­во са правили с него там, но подозирахме най-лошото.

През следващите два-три месеца не получихме никакви други новини за него. Единственото, което знаехме със сигурност, беше, че независимо какво са правили Силченко и другите служители от Вътрешно­то министерство, Сергей отказал да подпише всичко, което поставяли пред него. Когато Силченко го карал да разобличи някого, той му отговарял: „Ще разоблича онези служители, които извършиха престъпленията“. След време Силченко вероятно си е дал сметка, че се­риозно е подценил този кротък адвокат.

Колкото повече измъчвали Сергей, толкова по-си­лен ставал духът му. В писмо до майка си той написал: „Мамо, не се тревожи прекалено за мен. Понякога мо­ята психическа устойчивост ме изненадва. Имам чув­ството, че мога да издържа всичко“.

Сергей не се пречупил. Но докато волята му била несломима, тялото не било. В началото на април от­ново го преместили, този път в затвора „Матроска тишина“. Там започнал да изпитва остри болки в сто­маха. Те продължавали с часове, той често повръщал. В средата на юни вече бил отслабнал с двадесет ки­лограма.

Бил болен. Но ние нямахме представа от какво.

Докато задържането на Сергей продължаваше през цялата пролет, част от мен искаше той просто да даде на Вътрешното министерство каквото искат. Така може би щеше да увеличи проблемите ми с ру­ските власти, но това щеше да бъде дреболия, ако можеше да излезе от онази адска дупка и да се върне при семейството си.

С всеки изминал ден все по-отчаяно исках да го осво­бодя от затвора. Тъй като не можех да направя нищо в Русия, единственото, което ми оставаше, беше да опитам всички възможности на Запад.

Английското правителство беше дало ясно да се разбере, че няма да направи почти нищо, за да помог­не на Сергей, затова започнах да търся международни организации, които биха могли да го сторят. Първата солидна възможност дойде от Съвета на Европа, мно­гонационална организация, която се занимава с про­блеми, свързани с правата на човека. В централата ѝ в Страсбург бяха представени четиридесет и седем европейски страни членки, в това число и Русия. Една германска парламентарна депутатка, бивш министър на правосъдието, Сабине Лойтхойзер-Шнаренбергер, неотдавна беше определена от Съвета да извърши разследване на руската правна система и тя търсеше знакови примери за доклада си.

Давахме си сметка, че наши съперници за внимание­то ѝ щяха да бъдат много други жертви на руската правна система. По онова време в Русия несправед­ливо бяха хвърлени в затвора около 300 000 души, затова не хранехме големи надежди, но адвокатите ни се свързаха с кабинета ѝ и тя се съгласи на среща. Непосредствено преди нея прекарах една седмица, за да подготвя изложение, което посочваше всяко прес­тъпно действие и как то е довело до вземането на Сергей за заложник и отношението към него по време на задържането му. Когато тя се запозна с ясно из­ложените факти и голямото изобилие от доказател­ства, веднага се съгласи да се заеме със случая.

През април 2009 година тя изпрати дълъг списък с въпроси на руските правозащитни органи. Това беше положителна стъпка, тъй като дори фактът, че Съ­ветът на Европа задава въпроси на руското прави­телство за Сергей, можеше евентуално да доведе до освобождаването му или поне той да бъде поставен при по-добри условия.

За съжаление не стана нито едното, нито другото.

Руските власти отказаха лична среща на Лойтхой­зер-Шнаренбергер и тя беше принудена да изпрати в писмен вид въпросите си. След дълго мълчание получи отговорите им.

Нейният първи въпрос гласеше: „Защо е бил аресту­ван Сергей Магнитски?“

Отговорът: „Сергей Магнитски не е бил арестуван“.

Разбира се, че беше арестуван. Той се намираше в техен затвор. Не можех да си представя какво са си мислили руснаците, когато са ѝ дали такъв отговор.

Вторият въпрос беше: „Защо е бил арестуван от служителя на МВР Кузнецов, срещу когото преди арес­та той е дал показания?“

Тя получи не по-малко смешен отговор: „В москов­ското МВР не работи служител с такова име“.

Ние имахме доказателства, че Кузнецов работи във Вътрешното министерство от много години! Си­гурно бяха взели госпожа Лойтхойзер-Шнаренбергер за голяма глупачка.

Почти всички други въпроси получиха подобни аб­сурдни и неверни отговори.

Тя щеше да включи тези лъжи и абсурди в оконча­телния си доклад, но той нямаше да бъде готов до август, а Сергей не разполагаше с много време. Про­дължих да търся други организации и намерих две влиятелни юридически сдружения, които можеха да се намесят: Международната адвокатска асоциация и Английското юридическо общество. След като чуха историята на Сергей и се запознаха с документите ни, всяка от тях изпрати писмо до президента Медве­дев и до главния прокурор Юрий Чайка с настояване за освобождаването на Сергей.

Отново хранех големи надежди, че тяхната намеса ще помогне, но отново бях разочарован. От кабинета на главния прокурор отговориха на юридическото об­щество така: „Разгледахме молбата ви и не намерих­ме основание за прокурорска намеса“. Руските власти дори не си направиха труда да отговорят на другите писма.

Продължих да търся възможности и се насочих към Америка. През юни 2009 година бях поканен във Вашингтон да направя изложение пред американския Хелзинкски комитет, независима правителствена агенция, чиято работа е да следи за правата на чо­века в страните от бившия Съветски блок. По онова време той се оглавяваше от сенатора демократ от Мериленд Бен Кардин. Целта на слушането беше да се реши кои случаи трябва да влязат в списъка на прези­дента Обама за предстоящата му среща с президен­та Медведев.

Това беше първата възможност да запозная такава влиятелна институция на американската политиче­ска сцена със случая на Сергей. Направих изложението и сенаторите и конгресмените бяха шокирани от из­питанието, на което е подложен Сергей. За нещастие, един член на Хелзинкския комитет, млад човек на име Кайл Паркър, реши да не включва историята на Сергей в писмото на Комитета до президента Обама. Спо­ред Паркър имало твърде много други въпроси, които били по-належащи.

След този опит си дадох сметка, че за да привлечем вниманието към положението на Сергей, трябваше да заинтригуваме медиите. До този момент за него бяха излезли само няколко материала и всичките бяха писани малко след като той беше арестуван. Колкото и да се опитвах, журналистите просто не проявява­ха интерес. При толкова лоши неща, които ставаха в Русия, те не виждаха какво ново може да каже една ис­тория на адвокат, намиращ се в затвора. Всеки опит да ги запозная със заплетените подробности по слу­чая на Сергей срещаше пълното им безразличие.

Бях изчерпал списъка от чуждестранни кореспон­денти в Русия, когато попаднах на Филип Пан, млад ре­портер на „Вашингтон Пост“. За разлика от другите, той беше нов в Москва и неговата чувствителност не беше притъпена. Веднага оцени какъв резонанс би имала историята на Сергей.

От началото на юли до август 2009 година той разговаря поотделно с хората от нашия екип, пре­гледа документацията и направи всичко, което е по силите му, за да получи отговор от руските власти. В началото на август беше събрал достатъчно разоб­личителен материал.

На 13 август „Вашингтон Пост“ публикува матери­ала му „Трима юристи преследвани след разкритие за откраднати фирми“. Той обвини руското правител­ство в голяма финансова измама и подробно обясни за скалъпените съдебни дела срещу Сергей, Едуард и Владимир, целящи да се прикрие престъплението.

Обикновено след подобно разкритие за корупция би се вдигнал голям шум, но в случая последва мъртва тишина. Руснаците останаха напълно невъзмутими и безразлични. Нещо по-лошо, руската преса изобщо не реагира на публикацията. Журналистите в Русия из­глежда бяха твърде уплашени да пишат за каквото и да било, свързано с мен. Бях като радиоактивен.

Приблизително по същото време, когато излезе материалът във „Вашингтон Пост“, Лойтхойзер-Шна­ренбергер публикува доклада си. Също като Филип Пан тя разобличаваше една по една всички руски лъжи, описваше измамата с кражбата на пари от вече пла­тени данъци и как Сергей е бил арестуван под фалшив претекст и малтретиран в руския изолатор. Накрая тя заявяваше: „Не мога да не подозирам, че тази коор­динирана атака се ползва с подкрепата на висши офи­циални лица, които са се възползвали от постоянни слабости в системата на наказателното съдопроиз­водство в Руската федерация“.

Докладът ѝ беше изчерпателен и унищожителен, но и той не предизвика никаква реакция. Руснаците го посрещнаха с оглушително мълчание. На хората, кои­то тормозеха Сергей, не им пукаше.

Дълго обсъждахме какво да правим по-нататък. С традиционните адвокатски средства не бяхме стиг­нали доникъде и идеите ни се изчерпваха. Тогава моя­та двадесет и четири годишна секретарка се показа на вратата и каза:

– Съжалявам за прекъсването, но чувах какво си го­ворите. Някога минавало ли ви е през ум да направите видеоматериал за YouTube?

През 2009 година почти нямах представа какво е YouTube, затова тя донесе лаптопа си и ни показа как действа.

Тъй като не бяхме постигнали никакъв успех дру­гаде, изглежда, си струваше да опитаме. Събрахме информацията, с която разполагахме за измамата, написахме текст и се получи четиринадесетминутен видеоматериал. Той обясняваше с прости думи как по­лицията и престъпниците бяха успели да откраднат 230 милиона долара от руската хазна и как бяха арес­тували Сергей, когато той разкри престъплението. Направихме две версии – на руски и на английски. Тук нещата бяха по-ясни и по-лесно разбираеми от всичко, правено досега, и подозирах, че когато материалът излезе, ще направи голямо впечатление.

Постарах се да излезе колкото може по-бързо, но първо се нуждаех от одобрението на Сергей, тъй като именно той беше най-много изложен на евентуалните последици. Предадох копие от текста на адвоката му и с нетърпение очаквах да чуя дали е съгласен.

Обаче Сергей трябвало да се справя с по-неотложни проблеми.

През лятото на 2009-а здравето му сериозно се влошило. Лекарите в медицинското крило на „Матро­ска тишина“ му поставили диагноза панкреатит, ка­мъни в жлъчката и холецистит. Предписали изследва­не с ултразвук и евентуална хирургическа операция за 1 август 2009 година.

Но една седмица преди насроченото изследване ма­йор Силченко решил да премести Сергей от „Матроска тишина“ в Бутирка, максимално охраняван изолатор, който в съветско време е бил отправен пункт към лагерите за принудителен труд. Това място се ползваше със зловеща слава из цяла Русия. Беше нещо като затвора в Алкатрас, но по-лошо. Особено за Сергей, защото в Бутирка нямало болница за лечение на забо­ляванията му.

Онова, което е трябвало да изтърпи там, е можело да се сравни с романа на Солженицин „Архипелаг ГУЛАГ“.

На 25 юли, веднага щом прекрачил през портала на Бутирка, помолил затворническата управа да бъде из­пратен за медицинско лечение, но тя просто не му обърнала внимание. В продължение на седмици лежал в килията, а болките с всеки изминал ден ставали по- силни.

След това на 24 август в 4 часа сутринта болката в стомаха станала толкова остра, че не можел и да лежи. При всяко положение на тялото тя го пронизва­ла в слънчевия сплит и гърдите. Малко успокоение на­стъпвало само когато заставал на колене и се свивал на кълбо, поклащайки се насам-натам.

В 17,30 следобед същия ден неговият съкилийник Ерик се върнал от разпит. Сергей бил на леглото, пре­вит на кълбо, и тихо стенел. Ерик го попитал какво му е, но Сергей бил толкова измъчван от болката, че не могъл да му отговори. Ерик се развикал за лекар. Пазачът го чул и обещал да извика някой, но не пос­ледвало нищо. Половин час по-късно Ерик затропал по решетките, за да привлече вниманието на пазача, но пак нямало отговор.

Час по-късно чул мъжки гласове:

– Коя килия?

Ерик извикал:

– Двеста шестдесет и седем! Моля ви, елате ведна­га! – Обаче никой не дошъл.

През следващите часове болката на Сергей станала още по-непоносима. Той се превивал и по лицето му се стичали сълзи, когато най-накрая в 21,30 часа вечерта се появили двама пазачи, които отключили килията и го завели в лазарета.

Когато пристигнал, трябвало да чака половин час, докато сестрата бавно попълвала разни документи. Той стоял приклекнал, свит на две, за да облекчи бол­ката. Когато сестрата най-сетне свършила, сърдито се обърнала към него:

– Е, защо си дошъл?

Сергей направо треперел и през стиснати зъби бавно казал:

– Имам непоносими болки. Много пъти настоявах за помощ, но от идването ми миналия месец така и не дойде лекар да ме прегледа.

Сестрата се разсърдила още повече.

– Какво искаш да кажеш с това, че не са те прегле­дали? Преглеждали ли са те в предишния изолатор?

– Да, и ми предписаха лечение и операция. Обаче тук не се случи нищо.

– Кога дойде при нас? Само преди месец! Какво ис­каш? Да те преглеждат всеки месец ли? Трябвало е да се лекуваш, когато си бил на свобода.

– Тогава не бях болен. Разболях се от тези болести в ареста.

– Не ми разправяй врели-некипели – казала тя и го отпратила, без да му окаже помощ. Последните ѝ думи били: – Ако имаш нужда от лечение, напиши пис­мо до лекаря.

Пазачите го върнали обратно в килията. След вре­ме болката стихнала и той се унесъл в неспокоен сън.

Вече било ясно, че управата нарочно не оказва ме­дицинска помощ на Сергей. Използвала заболяването му в изолатора като оръдие срещу него. Знаели, че ка­мъни в жлъчката предизвикват едни от най-силните болки, които може да изтърпи човек. На Запад можеш да изтърпиш най-много два часа, преди да извикаш „Бърза помощ“, където лекарите веднага ще ти бият доза морфин и след това ще започнат да те лекуват. А Сергей трябвало да издържи без болкоуспокояващи четири месеца. Това, което е трябвало да изтърпи, е било невъобразимо.

Той и адвокатите му написали повече от двадесет молби до всяко звено от правната система на Русия, в които отчаяно настоявали за медицински грижи. По­вечето от тези молби останали без последствия, а отговорите, които получили, били направо шокиращи.

Майор Олег Силченко написал: „Напълно отхвърлям молбата за медицинско изследване“.

Съдията в Тверския районен съд Алексей Криворуч­ко отговорил: „Молбата ви за разглеждане на оплак­ванията за неоказано медицинско лечение и жестоко отношение се отхвърля“.

Андрей Печегин от Главната прокуратурата отго­ворил: „Няма причина за намеса на прокурора“.

Съдия Елена Сташина, една от съдиите, наредили продължителното з

Гласът срещу Льо Пен е глас за Франция и за Европа

http://pogled.info/svetoven/pes/glasat-sreshtu-lo-pen-e-glas-za-frantsiya-i-za-evropa.85049

/Поглед.инфо/ Обнадежден съм, че гласът на младите хора по време на първия тур на президентските избори във Франция беше ориентиран към кандидат с проевропейски позиции и послания.

Европа премахва винетките?

https://news.bg/macro/evropa-premahva-vinetkite.html

Нова предложена идея предлага спиране на този тип такси

74-годишна жена загина при падане в пропаст край Бачково

http://offnews.bg/news/n_1/n_653707.html

74-годишна жена е загинала след падане в пропаст край село Бачково. От Областната дирекция на полицията в Пловдив съобщиха, че на спешния тел. 112 в неделя е подаден сигнал за инцидента. Тогава очевидци съобщили за падането в района на екопътека „Сливодолско падало“ в Родопите край село Бачково.  При инцидента жената, която е от Първомай, е починала на място. Огледът на местопроизшествието не е установил следи от насилие, като предстои материалите да бъдат докладвани в Районна прокуратура – Асеновград.

Мъж разхожда голяма птица ему на каишка (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6186744

Британецът Джак Морис публикува в Туитър клип, на който засне словесна схватка с мъж, който разхожда щраус на каишка, съобщи Лента, цитира БТА. За няколко дни публикацията му събра над 5,6 хиляди споделяния и 9,1 харесвания. В клипа авторът на видеото се удиви на необичайното зрелище и нарече мъжа с птицата "ненормален".

Един е пострадал при размирици между мигранти в Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6186742

Един е пострадал при размирици между мигранти в АтинаЕдин човек е пострадал при сблъсъци между мигранти, избухнали в късните часове на неделя в центъра на гръцката столица Атина, съобщава електронното издание Ekathimerini, цитирано от "Фокус". Съгласно разпространената информация в резултат на безредиците са нанесени материални щети на заведение в района.

Освободиха италиански журналист от арест в Турция

https://www.actualno.com/europe/osvobodiha-italianski-jurnalist-ot-arest-v-turcija-news_607511.html

Италиански журналист, арестуван в Турция докато разследвал ситуацията с бежанците край границата със Сирия, беше освободен след двуседмичен престой в ареста. Очаква се днес Габриеле Дел Гранде да пристигне на летището в Болоня, където ще бъде посрещнат от родителите си и

Бившият чешки национал Франтишек Райторал се обеси в Турция

https://www.24chasa.bg/sport/article/6186604

Бившият чешки национал Франтишек Райторал се обеси в Турция31-годишният футболист на "Газиантепспор" Франтишек Райторал е посегнал на живота си вчера, съобщава goal.com. Бившият чешки национал е намерен обесен в дома си в неделя. Той е бил потърсен, след като не се е явил на тренировка през деня. "Той беше човек със силен дух. Наистина не знаем какви са причините за самоубийството му",

Управител на общинското предприятие „Социално предприятие“ търси община Дупница

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/upravitel-na-obshtinskoto-predpriiatie-socialno-predpriiatie-tyrsi-obshtina-dupnica-2019307

Управител на общинското предприятие „Социално предприятие“ търси община Дупница. Конкурсът е отворен за прием на документи до 22 май, ще се проведе на два етапа проверка на документите и интервю с кандидатите. Едно от условията е да живее на територията на изградения жилищен комплекс, за който е съ

Задържан е още един човек за атентата в Стокхолм

//dariknews.bg/novini/sviat/zadyrzhan-e-oshte-edin-chovek-za-atentata-v-stokholm-2019309

Едно лице е временно задържано във връзка с разследването на атентата с камион от 7 април в Стокхолм, съобщи местната полиция, без да уточни каква е връзката на задържания с основния заподозрян, който е под стража, предаде Франс прес.

Колко лесно се разпространяват лъжите?

https://www.actualno.com/books/kolko-lesno-se-razprostranjavat-lyjite-news_607512.html

Една лъжа може да донесе истината – мистериозно дърво връзва плодове, които разкриват тайни, ако му бъдат прошепнати лъжи, в които всички вярват. А едно момиче силно желае да научи кой е убил баща ѝ. И започва да шепне лъжа след лъжа... Енигматичен, мрачен и проникновен, ром

Неразказаната история на първата жена детектив в САЩ

https://vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/nerazkazanata-istoriia-na-pyrvata-zhena-detektiv-v-sasht-6068274

Уарн била толкова добра в работата си, че почти никой днес не e чувал нито името ѝ, нито за разрешените от нея случаи

Мартин Димитров: Трябва да поискаме от "Газпром" ниски цени и конкуренция

http://www.investor.bg/energetika/472/a/martin-dimitrov-triabva-da-poiskame-ot-gazprom-niski-ceni-i-konkurenciia-238084/

След години на противопоставяне Русия вече се възползва в пълна степен от Третия енергиен пакет, смята енергийният експерт Атанас Тасев

Росен Плевнелиев: 4 държави опитват да влияят на политическия процес в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=349556

„Русия, Турция, Македония и Сърбия - тези четири държави по един или по друг начин се опитват да влияят на политическия процес в България”. Това заяви президентът (2012-2017г.) Росен Плевнелиев в ексклузивно интервю за „Здравей, България”.

Казино на живо – хит сред маниаците на онлайн игри

https://www.actualno.com/showbusiness/kazino-na-jivo-hit-sred-maniacite-na-onlajn-igri-news_607504.html

Ако искате да усетите реалната тръпка, но да сте пред компютъра, казино на живо е точно за Вас Онлайн забавленията постепенно изместват обичайните в реалността. В това няма нищо случайно, феноменът е напълно обясним. Съвременният човек е динамичен, захванал се е с множеств

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов се отказа да кандидатства за член на ВСС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6186734

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов се отказа да кандидатства за член на ВССЗам.-главният прокурор Борислав Сарафов е оттегли съгласието си за кандидатиране за член ан Висшия съдебен съвет, съобщават от прокуратурата. Решението му е лично и продиктувано от интересите на институцията. Оттеглянето на Сарафов е извършено след разговор с главния прокурор Сотир Цацаров, който изцяло споделял мотивите на заместника си.

Явор Алексиев: Скептичен съм, че средната заплата ще достигне 1500 лв.

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/iavor-aleksiev-skeptichen-sym-che-srednata-zaplata-shte-dostigne-1500-lv-238085/

До 2023 г. коефициентът на демографско заместване ще расте заради бейби бума от началото на XXI век, прогнозира икономистът от ИПИ

Направете най-финия си ход със SWATCH SKIN

https://www.actualno.com/curious/napravete-naj-finija-si-hod-sys-swatch-skin-news_607041.html

SKIN отбелязва начало на новата ера на най-тънките модели часовници SWATCH Вдъхновена от вълнението по неизвестното, красотата на движението и в очакване на промяната, колекцията SKIN на Swatch представя няколко модела с минималистичен дизайн в два различниразмера на корпусите под

Представят книга за арбанашките търговци във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6186587

Представят книга за арбанашките
търговци във Велико ТърновоМонографията на д-р Светла Атанасова от Регионален исторически музей-Велико Търново „Арбанаси. Търговия и търговски връзки през XVII–XIX век” ще бъде представена на 26 април 2017 г. в Регионалната библиотека „П.Р.Славейков“, съобщиха от институцията. Книгата е цялостно и задълбочено проучване на историята на търговията и търговските контакти на

Филмът „Бензин“ с предпреимера във Варна

http://www.barometar.net/88407/

Кметът на Варна, Иван Портних публикува снимка с актьорите Калин Врачански и Асен Блатечки, придружена със следния текст: „С Асен Блатечки и Калин Врачански – след разговор за филма „Бензин”, в който Варна стана декор на най-романтичните и екстремни кадри! Очакваме новата българска лента през май. С предпремиера във Варна, естествено.“ Припомняме, че в режисьорския […]

Седмичен любовен хороскоп 24.04 - 30.04

https://www.actualno.com/curious/sedmichen-luboven-horoskop-2404-3004-news_607501.html

Седмицата започва със слънчево настроение, което огравя любовните отношения. Изненадите тепърва предстоят, така че бъдете готови за приключения. Вижте какво са подготвили звездите за вас тази седмица.   Овен Връзката ви е станала твърде "удобна". От известно време се чу

Има ли основание за оставка на главния прокурор?

https://vesti.bg/bulgaria/ima-li-osnovanie-za-ostavka-na-glavniia-prokuror-6068278

Спор между журналисти, президентът Плевнелиев смята, че Висшият съдебен съвет трябва да обсъди писмото на Сашо Дончев

Шпионират ни и през "умните" телевизори

http://clubz.bg/53157-shpionirat_ni_i_prez_umnite_televizori

И смарт-телевизорите могат да се ползват за шпиониране, разкри сайтът "Уикилийкс".

Според изтекла информация американците от ЦРУ и британските им колеги от MI5/BTSS разработили заедно софтуера Weeping Angel. Той позволява частичен контрол над умните телевизори от серията F на Samsung. Ключова е възможността да се записва през микрофона на устройството и записите да се съхраняват в паметта му.

Макар да звучи като сцена от "1984" на Оруел, инсталирането на софтуера не става с един клик. Напротив, нужно е физически да се вкара USB-флашка в съответен порт на телевизора - през 2014 г Samsung подобри сигурността на фърмуеъра в телевизорите си и блокира ефективно хакването им през интернет. А записите се събират или по същия начин, или чрез гореща Wi-Fi точка, разположена в близост до телевизора. Това означава, че практическата употреба е ограничена.

Аудио-шпионирането е възможно и в реално време с помощта на софтуера Live Listen Tool.

Разбира се, това не е всичко. В действителност, аудио шпионирането в реално време е възможно и с помощта на Live Listen Tool, който работи на устройства с инсталирана операционна система Windows 7 или 8.

Уикилийкс отбелязва, че ЦРУ и MI5/BTSS са работили съвместно по Weeping Angel. Ръководството за потребителя първоначално е написано от MI5/BTSS и по-късно споделено с ЦРУ. И двете агенции си сътрудничат за по-нататъшното развитие на злонамерения софтуер и координират работата си по време на съвместни семинари.

Сериозна пречка за инсталирането на подобен шпионски софтуер е необходимостта от физически контакт с телевизора, тъй като благодарение на актуализация на фърмуера от 2014 г., Samsung Smart TV не позволява да бъде хакнат през интернет.

Преките чужди инвестиции се свиват с 36% за първите два месеца

http://econ.bg/Новини/Преките-чужди-инвестиции-се-свиват-с-36-за-първите-два-месеца_l.a_i.741543_at.1.html

Преките чуждестранни инвестиции в българската икономика са спаднали с 36% през първите два месеца на годината в сравнение със същия период на...

Вижте 8-годишния модел албинос, който завладя социалните мрежи (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6186602

Вижте 8-годишния модел албинос, който завладя социалните мрежи (Галерия)В модния свят има ново момиче, което всички модни агенции искат - 8-годишната Нарияна, красавица албинос от Якутия в Сибир. Албинизмът е наследствено състояние, което намалява пигмента меланин в кожата, косата и/или очите. Това поразяващо момиченце има порцеланова кожа, дълга права бяла коса, пронизващи сини очи и възхитително кръгли бузи.

Излиза документален филм за Крис Браун

https://www.actualno.com/cinema/izliza-dokumentalen-film-za-kris-braun-news_607489.html

Документалният филм на Крис Браун "Добре дошли в живота ми" (Welcome To My Life) ще се появи в кината през юни, съобщи "Контакт мюзик". 27-годишният певец редовно вижда лицето си по списанията заради публичните си изяви извън закона и драматичните отношения с околните. Ето защо е решил

14-годишно момче има нужда от кръв

https://www.actualno.com/help/14-godishno-momche-ima-nujda-ot-kryv-news_607499.html

14-годишното момче, пострадало при възникнала волтова дъга в района на Локомотивното депо, е с над 60% изгаряния и има нужда от кръв. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна полковник доц. Ивайло Въжаров, началник на МБАЛ – Варна към Военномедицинска академия. Детето е

Вулкан на Камчатка изхвърли пепел на височина 7 км

http://www.cross.bg/pepel-kamchatka-razlichni-1541066.html

/КРОСС/ Вулканът Ключевски изхвърли стълб от пепел на височина 7 км, съобщиха руски учени от Сибирския филиал на Руската академия на науките, цитирани от ТАСС. Изригването е регистрирано в 8.14 часа местно време в понеделник сутринта. Районът на този вулкан е слабо населен, няма международни авиационни коридори. Поредното изригване на вулкан на полуостров Камчатка накара учените да припомнят опасността от свежата вулканична пепел. В Камчатка има 30 действащи вулкана, чиито изригвания може да бъдат съпроводени от изхвърляния на пепел. Броят и разстоянието, на което може да бъдат отнесени облаците от пепел, зависи от мощността на изригването, както и от посоката на вятъра. В момента той духа към югоизток. Ежегодно на полуострова в активен стадий са между 2 и 5 вулкана, а активната атмосферна дейност може да пренася облаците по територията на цяла Камчатка. Прясната вулканична пепел може да бъде опасна, тъй като тя се състои от малки и тънки остроъгълни парченца от различни скали и вулканично стъкло. Присъствието на сяра във въздуха, както и на други корозивни елементи може да предизвика различни видове пристъпи при хората, както и отравяния на животните и водата в откритите водоизточници. Увеличава се възможността от повреди на различни механизми и апаратура. Ключевски е най-високият действащ вулкан в Евразия. Той е висок 4750 метра. Най-близкото селище е на 30 км от него.    

Отложиха делото за убийството на варненски разносвач на пицар на пътя

http://www.moreto.net/novini.php?n=349557

Отложиха делото за убийството на Никола Терзиев, който бе пометен на пътя от 28-годишния Бейтула Исмаил през август 2016-та година, предаде репортер на Moreto.net. Окръжният съд насрочи следващо заседание за първи юни от 9.00 часа.

Надраскаха звездата на Тръмп в Холивуд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6186675

Надраскаха звездата на Тръмп в ХоливудНеизвестен вандал надраска с обиден надпис звездата на американския президент Доналд Тръмп на холивудската Алея на славата в Лос Анджелис. Върху звездата се появиха думи, написани в черен маркер. Според сайта Ти Ем Зи, цитиран от БГНЕС, това се е случило в края на седмицата. От полицейското управление на Лос Анджелис съобщиха,

Ако всяко "мразя" стане "правя" (видео)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/04/24/2958607_ako_vsiako_mrazia_stane_pravia_video/?ref=rss


Участниците в конкурса на Център за образователни инициативи за каузи, които променят света, "Репортийн" доказаха, че хейтът може да търси решения, да се превърне в градивна критика, а защо не и да бъде осмиван.

"Обичам хейта" е посланието на новото издание на конкурса, в който в края на март бяха избрани седмина победители. "Детски Дневник" представя в поредица техните видеоклипове, които задават въпроси и търсят подобрение на различни...

Заместник на Цацаров оттегли кандидатурата си за ВСС

http://offnews.bg/news/n_1/n_653705.html

Заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов оттегли кандидатурата си за изборен член на Висшия съдебен съвет, съобщиха от държавното обвинение.  На 27 март във Висшия съдебен съвет бе внесено предложение на 31 прокурори за издигане на кандидатурата на Борислав Сарафов, заместник на главния прокурор, за изборен член на ВСС. Днес Сарафов оттегли съгласието си за кандидатиране. Решението на г-н Сарафов е лично и е продиктувано от интересите на прокуратурата. Оттеглянето е извършено след разговор с главния прокурор, който изцяло споделя мотивите на заместника си. Чрез пресцентъра на ПРБ Борислав Сарафов изразява благодарност към всички свои колеги, издигнали и подкрепили кандидатурата му. 

Заслужено, Канте стана номер 1 в Англия

http://offnews.bg/news/n_1/n_653701.html

Никаква изненада, "пчеличката" на Челси Н`Голо Канте беше избран за №1 на сезона във Висшата лига от колегите си. Френският халф получи приза за Футболист на годината от Асоциацията на професионалните играчи във Великобритания (PFA). 26-годишният Канте стана третият французин с приза след легендите Патрик Виейра (2001) и Тиери Анри (2004, 2006). За наградата бяха номинирани още Еден Азар, Златан Ибрахимович, Хари Кейн, Ромелу Лукаку и Алексис Санчес. "За мен тази награда значи всичко. Огромна чест е да съм избран за Най-добър футболист на сезона. Най-хубавото е, че Челси продължава да се бори за титлата и Купата на Англия. Ще дадем всичко, за да спечелим тези две титли и се надявам накрая да сме победители," заяви Канте. Другият фаворит Еден Азар посочи Канте за номер 1 и му честити наградата. Двамата правят наистина чудеса с  Челси този сезон. За втора поредна година Деле Али грабна приза за най-добър млад играч. Дейвид Бекъм отнесе награда за заслуги. 

Учени установиха причината за рецидива на раковите заболявания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6186643

Учени установиха причината за рецидива на раковите заболяванияУчени от Сингапур предполагат, че са установили причината, поради която даже след премахването на злокачествените тумори, след известно време се наблюдава рецидив на онкологичното заболяване, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. Изследването е на екип от Нанянския технологичен университет. Според учените здравите участъци биват подлагани на

Баща и син пласират марихуана в Бургас, арестуват ги

https://www.24chasa.bg/novini/article/6186548

Баща и син пласират марихуана в Бургас, арестуват гиБаща и син са задържани при спецакция на криминалисти в Бургас, съобщават от Областната дирекция на полицията. 21-годишният Д.К. и баща му  К.К. на 54 г. се озовали  в ареста, след като в жилището им в к-с "Славейков" полицаите открили около 10 грама марихуана. Според запознати апартаментът в бл.66,  в който  живеели, е бил под наем.

Варненският съд спря дело срещу Марешки заради имунитета

http://clubz.bg/53156-varnenskiqt_syd_sprq_delo_sreshtu_mareshki_zaradi_imuniteta

Делото за изнудване срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки спира в Окръжен съд-Варна заради депутатския му имунитет и е изпратено в Софийския градски съд (СГС). Искане за спиране са подали адвокатите на новоизбрания зам.председател на парламента, пише "Правен свят".

Делото е в съда във Варна от 2015 г., след като през есента на 2014 г. Марешки влезе в конфликт с наемателя на пицария "Ред хот" в града Асен Миланов. Партийният лидер поискал от Миланов да му плаща наем за заведението, въпреки че наемателят имал договор с друг човек - Тони Димитров. Марешки пък бил собственик на земя пред заведението и след като Миланов отказал да му плаща наема, той спрял тока.

Миланов се обърнал за помощ към общинаря Костадин Костадинов, който отишъл на място. Марешки снимал с телефона си Костадинов, който решил да направи същото, но в този момент бизнесменът се приближил и пред полицаи го ударил с юмрук в лицето.

Лидерът на "Воля" е обвинен в изнудване на Миланов и нанасяне на лека телесна повреда на Костадинов. Обвинена в изнудване заедно с Марешки е и Красимира Колева. Тя пък е бивша съпруга на собственика на терена Тони Димитров, но се твърди, че изнудвала Миланов да плаща наем от 10 000 лева на нея и на аптечния бизнесмен.

След близо две години съдебно следствие делото трябваше да започне отначало, тъй като през март съдията по него Светлозар Георгиев беше обвинен и даден на съд за натиск над прокурор Здравка Задгорска по друг казус. След това Георгиев си направи отвод от всички гледани от него дела, включително и това срещу Марешки. Процесът срещу варненския съдия приключи след само едно заседание и той беше оправдан на първа инстанция.

Днес Марешки коментира случая след консултациите при президента Румен Радев преди връчването на мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство. Лидерът на "Воля" каза, че за него делото е проява на форма на натиск, чиято цел е завземане на бизнеса му. На въпрос дали би се отказал доброволно от имунитета си, той каза, че би го направил, ако колегите му в парламента и журналистите видят негова вина в материалите, които обеща да покаже.

"Моето мнение е, че при всяко положение трябва да има комисия, която да разгледа случая. Аз ще предоставя абсолютно цялото дело на всеки един журналист. Ако някой от вас ми покаже дори и едно доказателство за моя вина, аз ще си оттегля доброволно имунитета. Ако обаче няма, ще търся обратното възмездие за тези, които са ме наклеветили. Ще искам съд за тях", каза Марешки.

Съдът в Страсбург решава дали е законно събарянето на ромски къщи в Армана

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/sydyt-v-strasburg-reshava-dali-e-zakonno-sybarianeto-na-romski-kyshti-v-armana-2019306

Утре по обяд се очаква да бъде получен отговор на жалбата на шест семейства от Арман махала, които сезираха Европейския съд в Страсбург заради издадена заповед за събаряне на жилищата им. Това съобщи председателят на инициативния комитет „Право на жилище – район „Северен“, Пловдив“ Васил Къдринов.

Европейско финансиране за проект на ВиК Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/evropejsko-finansirane-za-proekt-na-vik-sliven-2019250

„В и К“ – Сливен спечели европейско финансиране по изработен проект за напредък в социалната област по програма „Развитие на човешките ресурси“ на Министерството на труда и социалната политика.

Проектът на стойност 360 578 лева е за закупуване на работно облекло за служителите на дру

Тържествена сесия за деня на община „Тунджа“

//dariknews.bg/regioni/sliven/tyrzhestvena-sesiia-za-denia-na-obshtina-tundzha-2019304

Община Тунджа отбеляза своя празник. Той започна с тържествена сесия.

Кметът Георги Георгиев връчи наградите „Почетен гражданин на община „Тунджа“, „За граждански принос”, „За стопанска инициатива”, почетен "Герб на Община Тунджа" - златен, почетен "Герб на Община Тунджа" -сребърен,

Пускат Драконовите лодки на Гребната база през май

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/puskat-drakonovite-lodki-na-grebnata-baza-prez-maj-2019302

До 17 май – Националният ден на спортиста, 2-та броя  драконови лодки, които Община Пловдив закупи преди време, ще бъдат пуснати в Гребния канал, заяви зам.-кметът Георги Титюков.

Припомням, че изработката на атракционите беше възложена на полска фирма, а общата цена на двата плавате

Треньорът на шампионките:  Самоков се оказа оазис за варненския баскетбол

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/trenioryt-na-shampionkite-samokov-se-okaza-oazis-za-varnenskiia-basketbol-2019305

„Изглежда Самоков се оказва оазис за варненския баскетбол, тъй като там вече имаме спечелени 3 шампионски титли. Побеждавахме на два пъти отборите на „Левски“ и веднъж този на Самоков“, коментира в интервю за Дарик щастливият треньор на БК „Черно море Одесос“ Венци Гечев след завоюваната титла на д

Взривиха автомобил на земеделски производител в дупнишко село (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vzriviha-avtomobil-na-zemedelski-proizvoditel-v-dupnishko-selo-snimki-2019300

Автомобил "Роувър" бе взривен тази нощ в Яхиново, община Дупница, за щастие няма пострадали. Взривното устройство е поставено под автомобила, намиращ се в гараж без врата. Тази сутрин на мястото се извършваше оглед

Президентът стартира с "Воля" консултациите преди връчването на мандата

http://www.cross.bg/volya-prezidentut-gerb-1541065.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев започна консултациите преди връчването на мандат за съставяне на правителство. Първите консултации са с представителите на най-малката парламентарно представена политическа партия - "Воля". За срещата с президента пристигнаха лидерът на партията и заместник-председател на 44-то Народно събрание Веселин Марешки, както и председателят на парламентарната група на "Воля" Гергана Стефанова, предава news.bg. Очаква се по-късно те да направят изявление във връзка с проведената среща. Припомняме, че в общественото пространство все по-често се споменава 4 май, като дата, на която ще имаме правителство. В края на миналата седмица представителите на ГЕРБ и Обединените патриоти си размениха чернови на коалиционното споразумение. Вчера стана ясно, че вероятно в новия кабинет ще има четирима вицепремиери - двама от ГЕРБ и двама на патриотите.    

Ето ги новите 27-годишни швейцарски трамваи (СНИМКИ)

http://clubz.bg/53155-eto_gi_novite_27_godishni_shvejcarski_tramvai_snimki

В София тръгнаха първите четири трамвая, дарени чрез Българо-швейцарската програма за сътрудничество на София. Те ще се движат по линия 8 от Съдебната палата до кв. "Люлин".

Общо 28 трамвая ще бъдат доставени в столицата до края на годината, като първите четири вече са готови за въвеждане в движение след необходимата им адаптация за работа в София.

Втората доставка от осем трамвая пристигна в депото на „Столичен електротранспорт” преди дни. Целта на проекта „Модернизирани трамваи за град София” е да се подобри качеството и достъпността на услугите в обществения транспорт на града.
Общата стойност на проекта е 3 млн. швейцарски франка, от които швейцарската страна покрива 85% (2 550 000 швейцарски франка).

Швейцарските трамваи ще обслужват линии 8, 6 и 12. Те са произведени през 1990 г. и ще заменят трамваи, произведени през 1980 г.
Модернизирани са преди 12 години, като им е добавена нископодова секция с цел по-голяма достъпност и различни системи, които подобряват както комфорта на пътниците, така и сигурността на ватманите.

Трамваите са с капацитет 60 седящи места и 160 правостоящи.

 

 

Герджиков и Борисов ще обсъдят позицията на България за "Газпром"

http://econ.bg/Новини/Герджиков-и-Борисов-ще-обсъдят-позицията-на-България-за-Газпром-_l.a_i.741542_at.1.html

Служебният премиер Огнян Герджиков е поканил лидера на ГЕРБ Бойко Борисов днес да обсъдят подготовката на становището на България, което тя трябва да...

Вулкан изригна 7 км пепел над Камчатка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6186586

Вулкан изригна 7 км пепел над КамчаткаВулканът Ключевски изхвърли стълб от пепел на височина 7 км, съобщиха руски учени от Сибирския филиал на Руската академия на науките, цитирани от ТАСС и NOVA. Изригването е регистрирано в 8.14 часа местно време в понеделник сутринта. Районът на този вулкан е слабо населен, няма международни авиационни коридори.

Поморие с участие на туристическото изложение „Вашата ваканция”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/yWUvbtHSeVY/

На 20 и 21 април 2017 г. в Изложбен център „Флора” -Бургас се проведе петнадесетото издание на туристическа борса „Вашата ваканция”, организирана от Бургаска регионална туристическа асоциация, под патронажа на Министерство на туризма, Областен управител на област Бургас и Община Бургас. Акцентът на тазгодишното изложение бе ролята на общините в развитието на туристическия продукт, възможностите за вътрешен туризъм, кадрите в туризма. Община Поморие взе активно участие със собствен щанд, представяйки забележителностите и възможностите за туризъм на територията на общината

Община Бургас открива Дневен център за социална рехабилитация на лица с психични разстройства

http://www.cross.bg/razstroiistva-psihichni-litza-1541064.html

/КРОСС/ Община Бургас открива утре сградата на новия Дневен център за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични разстройства. Предвижда се помещенията на II-и етаж на бившия Отрезвител да се ползват за развиване на комплекс от социални услуги, които създават условия за цялостно обслужване на потребителите, свързано със задоволяване на ежедневните, здравните, образователните и рехабилитационните потребности, организация на свободното време и лични контакти. Преки ползватели на програмите и услугите, които ще се предлагат в Центъра, ще бъдат около 30 потребители, лица с психични и поведенчески разстройства, пълнолетни мъже и жени с ниска степен на зависимост от грижи, както и членове на семейства на хора с психични разстройства. Ремонтът, обзавеждането и оборудването на Центъра станаха възможни, благодарение на проект: „Развиване на нови услуги в Дневен център за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични разстройства на територията на община Бургас", по който си партнираме, финансиран по мярка 1: „Подобряване на системата за психично здраве на българските граждани", програма BG07 „Инициативи за обществено здраве" от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) и Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2009-2014 г.  

Как Лионел Меси вкара 500 гола с екипа на "Барселона"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/24/2958539_kak_lionel_mesi_vkara_500_gola_s_ekipa_na_barselona/?ref=rss


Петстотин седемдесет и седем мача. Само толкова бяха необходими на Лионел Меси, за да отбележи 500 гола с екипа на "Барселона".

Аржентинецът се разписа два пъти във вратата на "Реал" (Мадрид) и донесе драматична победа на своя отбор с 3:2 с попадение в добавеното време. След шеметния трилър на "Сантяго Бернабеу" двата отбора се изравниха на върха в класирането, а Меси поведе убедително в битката за голмайторския трофей...

Ибрахимович след травмата: Ще се завърна, да се предам не е вариант

https://www.24chasa.bg/sport/article/6186528

Ибрахимович след травмата: Ще се завърна, да се предам не е вариантНападателят на "Манчестър Юнайтед" Златан Ибрахимович обяви в "Инстаграм", че травмата, която получи няма да сложи край на футболната му кариера, твърди "Сън". Шведът скъса коленни връзки в сблъсъка с "Андерлехт" от турнира "Лига Европа" и ще пропусне остатъка от сезон 2016/2017г. "Първо, искам да благодаря на всички за подкрепата и обичта.

Новият филм на "Агитпроп": музикална история между Италия и България

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/04/24/2958575_noviiat_film_na_agitprop_muzikalna_istoriia_mejdu/?ref=rss


Ако смятате, че документален филм за лютиери, няма да ви бъде интересен - пригответе се да бъдете изненадани. Новият филм на продуцентската компания "Агитпроп" , "От Кремона до Кремона", разказва паралелно историите на няколко български лютиери, започнали от фабрика "Кремона" в Казанлък и стигнало до известния със занаята едноименен италиански град, където ателиетата са над 500.

Филмът, копродукция с Италия, ще бъде показан в рамките на...

Рок на гъдулки звучи на фолклорен конкурс в Монтана

http://www.cross.bg/konkyrsa-napevi-etnotix-1541063.html

/КРОСС/ Група ETNOTIX ще е гвоздеят в програмата на Деветия национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада". Концертът й ще започне в 16.15 ч. на 28 април в Младежкия дом. Нестандартната формация ще излезе на сцената непосредствено след конкурсната програма на раздел „Народно пеене", докато журито обсъди присъждането на наградите. Концертът е на вход свободен. „Предпочетохме тази година да поканим точно ETNOTIX, защото те са ново явление за българската музикална култура и пресъздават фолклора по модерен начин. Творческият експеримент на ръководителя на ансамбъл „Чинари" Асен Павлов и композитора Ангел Добрев прави фолклора атрактивен за младите хора. До момента на сцената на конкурса ни са гостували групи за автентичен фолклор от нашия край и ансамбли за обработен фолклор. Сега ще покажем нещо различно и нестандартно на децата, участващи в конкурса, и на почитателите на народното творчество в Монтана."- аргументира избора си Асен Асенов - директор на Младежкия дом, който организира конкурса за народни певци, инструменталисти и танцьори. Група ETNOTIX е квартет гъдулки, вокал, перкусии и соло китара. В репертоара на формацията са включени както традиционни фолклорни произведения, така и съвременни версии на българска основа, а също и хитови пиеси от световната класика, поп и рок музика, които звучат въздействащо и оригинално. Премиерата на ETNOTIX бе преди 3 г

Само за 10 дни "Бързи и яростни" събра близо 1 милиард долара

http://www.moreto.net/novini.php?n=349552

Осмата серия на "Бързи и яростни" продължава да доминира боксофиса по света. Екшънът събра над 163 милиона долара само през изминалия уикенд. Само за 10 дни по кината, приходите надхвърлиха 900 милиона долара и със сигурност ще направят филма един от най-печелившите в историята на киното.

Жена е починала, след като е паднала край водопад Сливодолско падало

https://www.24chasa.bg/region/article/6186555

Жена е починала, след като е паднала край водопад Сливодолско падалоВъзрастна жена е починала, след като е паднала в района на водопад Сливодолско падало. Това съобщиха  от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК, цитирани от "Фокус". От там уточниха, че инцидентът е станал в събота. Провела се е акция по откриване на жената и прибиране на тялото

Отвори ли „кутията на Пандора“ Ердоган?

http://pogled.info/svetoven/otvori-li-kutiyata-na-pandora-erdogan.85047

/Поглед.инфо/ Резултатите от прословутия референдум в Турция са ясни. Победа с 2% за подкрепящите смяната на системата за управление в страната на Ердоган обаче изправи съседите пред ново предизвикателство, което може да отключи граждански конфликти, а някои твърдят – и гражданска война.

България за втори път се включва в световното движение "Безсмъртният полк"

http://pogled.info/svetoven/balgariya-za-vtori-pat-se-vklyuchva-v-svetovnoto-dvizhenie-bezsmartniyat-polk.85048

/Поглед.инфо/ 37 български града отбелязват 9 май с портрети на българи и руснаци – герои от антифашистката епопея

21 идеи за забавен декор в кухнята

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6186560

21 идеи за забавен декор в кухнятаЧесто разказваме за необичайните приложения на различни неща от бита, които ползваме всекидневно - сапун, захар, домакинско фолио, тиксо и т.н. Но в нетрадиционна роля може да влязат и предмети, които сме трупали във времето, особено в кухнята. Това може да са изоставени чашки и чинийки за кафе, кани, тигани, точилки, гевгири и т.н.

Датските военни се притесняват от руските "капани за мед"

https://www.actualno.com/europe/datskite-voenni-se-pritesnjavat-ot-ruskite-kapani-za-med-news_607488.html

Около 200 датски военнослужещи, които ще бъдат разположени в Естония в края на 2017 г. като част от мисията на НАТО в района на Балтийския район, ще трябва да внимават за „капаните“ на руснаците, някои от които вече са известни на службите, пише столичният The Copenhagen Post. Споре

Юноши старша възраст на Поморие приемат връстниците си от ФК “Черноморец”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/eJmd-JrNONQ/

Отборът на ОФК “Поморие” юноши старша възраст ще приеме на своя стадион в гр. Поморие връстниците си от ФК “Черноморец 1919″ /Бургас/.Срещата е от 19 кръг на първенството и ще се играе на 26.04.2017 г. /сряда/ от 17:00 часа.

Във временното класиране възпитаниците на треньора Лазар Тонозлиев се намират на 3-то място с 30 точки, а гостите от Бургас на 1-во с актив от 37 точки.

Преглед на икономическите теми в печата, 24 април

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-24-април_l.a_i.741541_at.1.html

"Oбщинитe бoйĸoтиpaт пpиeмa нa бeжaнци"  Hиĸoй нe знae ĸaĸвo ce cлyчвa c чyждeнцитe cлeд пoлyчaвaнeтo нa cтaтyт и излизaнeтo им oт...

В ЕС се обмисля закон срещу омразата в интернет

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/24/2958587_v_es_se_obmislia_zakon_sreshtu_omrazata_v_internet/?ref=rss


Европейската комисия обмисля законодателни мерки за хармонизиране на това как интернет платформи като "Фейсбук", "Туитър" и "Гугъл" премахват публикации, подстрекаващи към омраза и насилие. Това твърди "Ройтерс" като се позовава на проект на документ, който трябва да бъде приет в средата на май.

Става дума за политически доклад, в който се заявява, че "има голямо разнообразие от подходи относно премахването на нелегално...

Резултати от играните срещи на ДЮШ на Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Jga_vSzMdUA/

Отбор Деца прие на своя терен ФК “Тунджа 1915” -Ямбол на 23.04.2017 г. Срещата се игра на стадион Поморие и завърши при резултат 2:0 за гостите от Ямбол.

Отбор Юноши младша възраст игра домакински мач с връстниците си от ФК “Тунджа 1915” същия ден. Възпитаниците на треньора Лазар Тонозлиев победиха с 3:1 гостите. Головете отбелязаха Георги Биберов, Съби Маринов и Станислав Дерелиев.

Отбор Футбол 9 игра с отбора на ДФК “Звездичка” в неделя на с.к. “Каменица-Арена” гр. Бургас и  постигна победа в тази среща след отбелязване на 2 гола от Давид Абрашев .

Отбор Футбол 7 игра футболен мач с децата на ФК “Странджа-Агрокорн” /Средец/ в събота, на 22 април на с.к. “Звездичка”. Отборът на Поморие победи с минимален резултат от 1:0, като голът бе отбелязан от Виктор Георгиев.

Малките футболисти от отбора на Футбол 5 играха с връстниците си от ФК “Нефтохимик”  в неделния де на с.к. “Бъдеще” терен 2 гр. Бургас. Малките състезатели на Красимир Пчеларов постигнаха победа от 5:4 . Голмайстори за Поморие : Борислав Пчеларов – 2, Денис Кьосеосман – 2 и Ивайло Костадинов -1 гол.

Съдебното производство срещу Марешки е спряно заради депутатски имунитет

http://www.barometar.net/88405/

Окръжен съд – Варна разгледа внесените молби от адвокатите на Веселин Марешки за спиране на съдебното производство срещу него по дело 1126/2015 на ОС – Варна, във връзка с решение №4686-НС от 31 март 2017 г. на ЦИК, с което е избран за народен представител в 44-ото Народно събрание. Съгласно гл. 25 т.3 от НПК […]

"Риъл Булленд" свива загубата с 40% в началото на годината

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/riyl-bullend-sviva-zagubata-s-40-v-nachaloto-na-godinata-238079/

Причината са увеличените приходи от наеми и приходите от предварителни договори за покупка на инвестиционни имоти

Радев започна с Марешки консултациите си с парламентарните сили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6186542

Радев започна с Марешки консултациите си с парламентарните силиПрезидентът Румен Радев започна провеждането на консултации с парламентарно представените политически сили в 44-тото Народно събрание, информира "Фокус". В съответствие с Конституцията - чл. 99, ал. 1, президентът провежда консултации с парламентарно представените политически сили, преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения

Учени: Имаме 10 години да спасим планетата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6186547

Учени: Имаме 10 години да спасим планетатаВремето за спасяване на планетата от катастрофалния ефект на климатичните промени изтича. Международен екип от 8 учени смята, че човечеството разполага с 10 години, за да спаси Земята. Техните новини обаче не са само лоши. Учените разполагат с модел за балансиране на емисиите въглероден диоксид с въглеродни поглъщатели, например горите.

14-годишен пострада тежко след опит за селфи в локомотивното депо във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6186545

14-годишен пострада тежко след опит за селфи в локомотивното депо във Варна14-годишно момче пострада след опит за селфи в локомотивното депо във Варна, съобщи bTV. Даниел е с 65% изгаряния и е в изкуствена кома във Военноморската болница. Той е пострадал в събота следобед, когато се качил върху локомотив и го е ударила волтова дъга, вероятно при опит за селфи. Предстои да му бъде извършена животоспасяваща операция и има

Днес рожден ден има Лили Иванова. Става на...

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/dnes-rozhden-den-ima-lili-ivanova.-stava-na-6068272

Наричана "Примата на българската поп музика", Лили е една от най-обичаните певици в България в продължение на десетилетия

Зачестяват киберпрестъпленията в Германия

http://www.cross.bg/statistika-broyat-germaniya-1541062.html

/КРОСС/ Киберпрестъпността в Германия добива все по-големи измерения - през 2016 г. броят на престъпленията, извършени с помощта на интернет технологии, е достигнал до 82 649 случая. Данните са притеснителни, като се има предвид, че само година по-рано полицията е регистрирала 45 793 киберпрестъпления, пише националният ежедневник Die Welt, цитиран от "Фокус". Същевременно криминалната статистика показва, че разкриваемостта на подобни деяния се е увеличила с 5,9 %, достигайки нива от 38,7 %. Очаква се по-късно в понеделник федералният министър на вътрешните работи Томас де Мазиер да представи най-новия доклад с полицейската статистика, подготвен от Федералната криминална служба (BKA). Съгласно предварителните данни, през 2016 г. броят на мигрантите, които вероятно са извършили престъпления, се е увеличил с 52,7 %.    

Превземат по въздух и море плажа във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349549

Атрактивна въздушна демонстрация на Централния плаж във Варна ще сложи началото на честванията на 100-годишнината на българската авиация, припомня Moreto.net. Демонстрациите започват в 11 часа на 29 април и ще продължат близо час, а военните ще покажат атрактивни бойни похвати.

Бирена йога завладя руснаците

https://vesti.bg/lyubopitno/birena-joga-zavladia-rusnacite-6068270

Посетителите използват бутилката, за да балансират и изпълняват обичайни йога пози

Избopитe във Фpaнция изстреляха еврото до 5-месечен връх

http://econ.bg/Новини/Избopитe-във-Фpaнция-изстреляха-еврото-до-5-месечен-връх_l.a_i.741539_at.1.html

Eвpoтo пocĸъпнa дo 5-мeceчния cи вpъx cлeд пъpвия тyp нa пpeзидeнтcĸитe избopи във Фpaнция, пpoвeли ce вчepa. Cпopeд peзyлтaтитe oт вoтa нa бaлoтaж...

Филмът "Бързи и яростни 8" остава начело на бокс офис

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6186541

Филмът "Бързи и яростни 8" остава начело 
на бокс офисФилмът "Бързи и яростни" остана на първо място в бокс-офис класацията на Северна Америка за втора поредна седмица, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА. Миналата седмица той подобри световния рекорд за дебют с приходи от 532,5 милиона щатски долара през уикенда. И този път той остана на върха с голяма преднина и приходи от

Среща в БСУ за „Еразъм+“

//dariknews.bg/regioni/burgas/sreshta-v-bsu-za-erazym-2019290

Бургаският свободен университет обявява утре от 16.00 до 18.30 часа информационен ден по проект от програма „Еразъм+“ „Промотиране на европейска идентичност и формиране на ключови компетентности“.

Целта е запознаване на участниците с дейностите и постиженията по проекта, както и да с

От днес вече няма да ям дюнер

//dariknews.bg/novini/komentar/ot-dnes-veche-niama-da-iam-diuner-2019293

Мнозина в Германия не разбират защо толкова голяма част от германските турци одобряват конституционната реформа на Ердоган. Какво правят в Германия, щом са гласували с "да", чудят се те.Репортаж от Бон на Юлия Вергин.

Срещаме и двамата в Бон, в кафенето "Cafe Orange": германеца, койт

Лавров: Русия смята да възстанови пълноценното си сътрудничество с ЕС

//dariknews.bg/novini/sviat/lavrov-rusiia-smiata-da-vyzstanovi-pylnocennoto-si-sytrudnichestvo-s-es-2019292

Русия смята да възстанови пълноценното си сътрудничество с Европейския съюз, най-големия търговско-икономически партньор на федерацията. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров на среща с върховната представителка на ЕС за външната политика и сигурността Федер

Северният плаж вече е на търг

//dariknews.bg/regioni/burgas/severniiat-plazh-veche-e-na-tyrg-2019297

Днес е обявена тръжна процедура за наемател на плажа „Бургас – Север“, обяви министърът на туризма Стела Балтова. Той е под наем, защото процедурата по концесионирането му се обжалва, но няма да остане без стопанин, увери министър Балтова.

Тя коментира, че през последните месеци всяк

Още седмица плащаме данъци с отстъпка

//dariknews.bg/regioni/pleven/oshte-sedmica-plashtame-danyci-s-otstypka-2019296

Дирекция „Приходи от местни данъци и такси” към Община Плевен уведомява своите клиенти, че наближава краят на кампанията по събиране на местни данъци и такси с отстъпка. Касите в паричния салон на Дирекцията приемат плащания без прекъсване в рамките на работния ден от 08.30 до 16.30 часа.
  

ДПС не държи на всяка цена да участва в следващата изпълнителна власт

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dps-ne-dyrzhi-na-vsiaka-cena-da-uchastva-v-sledvashtata-izpylnitelna-vlast-2019298

При така конфигурирано НС, е редно според нас, отговорните политически партии да съставят програма за управление до края на председателството на Съвета на ЕС и около тази програма да се формира мнозинство в парламента, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ сл

„Информационно обслужване“ отчита 30 % ръст за първото тримесечие на годината

http://www.cross.bg/danutzi-predi-pechalbata-1541061.html

/КРОСС/ „Информационно обслужване" АД отчита 30% ръст на печалбата преди данъци за първото тримесечие на 2017 г. спрямо заложените цели в Бизнес плана на дружеството. Реализираните приходи за периода са в размер на 6 760 000 лева като печалбата преди данъци е близо 2 млн. лева.Показателите са резултат от сключени нови договори през първите три месеца на годината, както и започналото изпълнение на дейности по договори сключени в края на миналата година. „Информационно обслужване" е сред технологичните лидери в областта на предоставянето на високотехнологични услуги в ИКТ сектора в България.Компанията е специализирано в изграждането, развитието и поддръжката на информационни системи с национално значение, сред които информационната система за управление на приходите от местни данъци и такси, основните информационни системи на НАП, вкл. и публичните услуги на агенцията, системите на МФ и Агенция „Митници" и технологичен партньор на ЦИК.  

Трите грешки, заради които мечтите не стават реалност

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6183579

Трите грешки, заради които мечтите не стават реалностБоб Дойл от „Тайната“ с Мастърклас на 16 май, Интер Експо Център, София Разбираемо, много хора с ентусиазъм се впуснаха да търсят повече информация за начините по които работи Закона на Привличането. Съвсем логично и пазарът бе много нетърпелив да умножи успеха на „Тайната“. Така изведнъж се появиха „Експерти по закона на привличането“ ,

ЕС научи как се пише Bulgaria

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6186190

ЕС научи как се пише BulgariaКои бяха водещите събития на тази дата според архива на “24 часа” Министърът на администрацията Николай Василев е връчил на ръководителя на представителството на Еврокомисията у нас Майкъл Хъмфрис подготвен от министерството му административен атлас с идея за проект как да се изписва правилно името на държавата ни.

Бизнес и международни отношения на английски език в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6179909

Бизнес и международни отношения на английски език в ИталияEдин от най-реномираните университети в Италия и най-големият частен университет в Европа за бизнес, мениджмънт и международни отношения – Universita Cattolica del Sacro Cuorе – кани българските кандидат-студенти на своите презентации във Варна – 26 април и в София – 27 април. Присъствието на събитията е безплатно с предварителна регистрация ТУК.

Всеки втори човек има нужда от Инсадент

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6179842

Всеки втори човек има нужда от ИнсадентВъзпаление, кървене, отоци - това са първите признаци на пародонтита. Той е второто по честота (след кариеса) стоматологично заболяване, от което според статистиката страдат повече от половината от хората над 30 години. Различават се три стадия в развитието на пародонтита. В началото се появяват неприятни усещания в областта на венците,

Амбърд Хърд призна за връзката си с милиардера Илън Мъск (СНИМКА)

https://www.actualno.com/showbusiness/ambyrd-hyrd-prizna-za-vryzkata-si-s-miliardera-ilyn-mysk-snimka-news_607480.html

Амбърд Хърд потвърди връзката си с милиардера Илън Мъск със забавна тяхна снимка от вечеря в Австралия, която сподели в Instagram. На кадъра създателят на Tesla и SpaceX има целувка от нея по бузата. Актрисата, облечена в бяла рокля, е сложила ръката си върху рамото на 45-годишния бизнесмен. Снимката - вижте ТУК!

Изграждат център за растителна биология и биотехнология за 15 мил. евро в Пловдив

http://www.cross.bg/biologiya-biotehnologiya-rastitelna-1541060.html

/КРОСС/ Центърът по растителна системна биология и биотехнология ще бъде изграден по проект PlantaSYST, финансиран по европейската програма „Хоризонт 2020" Работата по проекта стартира с конференция на 25 и 26 април в гр. Пловдив; В конференцията ще участват представители на правителството, на община Пловдив и Европейската комисия PlantaSYST, единственият български проект, одобрен във втори етап по програмата „Хоризонт 2020" на Европейската комисия, започва работа с откриваща конференция в гр. Пловдив на 25 и 26 април. Основната цел на проекта е изграждането на център за върхови постижения по растителна системна биология. Проектът е избран от общо 170 кандидатури на европейски консорциуми, които са се включили в първата конкурсна сесия по програмата „Тийминг" на ЕС. 31 от тях са одобрени на първата фаза и само 10 получават финансиране във финалната втора фаза. Българският мега-проект е финансиран в размер на 15 милиона евро, с които се планира изграждането на Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ). Сред ключовите цели на проекта са осъществяването на изследвания в областта на растителната биология и биотехнология и обучаването на млади български учени в същите направления

Момче е с опасност за живота, ударено е от волтова дъга във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/6186526

Момче е с опасност за живота, ударено е от волтова дъга във ВарнаНепълнолетно момче от Варна е с множество изгаряния и опасност за живота след инцидент в района на Локомотивното депо, информира "Фокус". По данни на полицията инцидентът е станал около 14.45 часа в събота. При възникнала волтова дъга в района на Локомотивното депо е пострадало непълнолетно момче от Варна, посочиха от полицията.

Киберпрестъпленията в Германия са нараснали с 80% през 2016 г.

http://www.investor.bg/novini/261/a/kiberprestypleniiata-v-germaniia-sa-narasnali-s-80-prez-2016-g--238075/

Общо 82 649 случая на подобни престъпления регистрира правителството на страната за миналата година

Бургас търси млади кадри с различни умения за работа в региона

https://www.24chasa.bg/region/article/6186539

Бургас търси млади кадри с различни умения за работа в регионаКРИБ Бургас и Община Бургас ще представят днес  на местния бизнес алтернативни начини за справяне с проблема с недостига на работна ръка в региона в краткосрочен план. Дискуситята "Привличане на кадри за нуждите на местната икономика" ще започне в 15,30 ч  в  "Гранд Хотел и СПА Приморец". Инициативата е насочена към привличане на млади хора и

Макрон има малка преднина на първия тур във Франция, сочат крайните резултати

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/24/2958537_makron_ima_malka_prednina_na_purviia_tur_vuv_franciia/?ref=rss


Центристът Еманюел Макрон е получил малко над два процента повече гласове от крайнодясната Марин льо Пен на първия тур на изборите във Франция, показват окончателните данни на френското Министерство на вътрешните работи, цитирани от "Ройтерс".

Макрон е спечелил 23.86% от вота, а за Льо Пен са гласували 21.53% от избирателите, които отидоха до урните. Късно в неделя частично преброяване отреди по-добрия резултат на Льо Пен, по впоследствие властите обясниха, че...

Възходът на Макрон

http://www.cross.bg/makron-godina-frantziya-1541059.html

/КРОСС/ От Ротшилд през Оланд и до днес Вероятният бъдещ президент на Франция Еманюел Макрон никога не е бил депутат и никога не се е явявал на избори. Има и малък политически опит като министър на икономиката при президента Франсоа Оланд. Но социалогическите агенции му отреждат победа на 7 май във втория тур срещу Марин льо Пен с 60 на 40 процента от гласовете. Ако това стане в Елисейския дворец ще влезе най-младият президент в историята на Франция - едва 39 годишен. Възходът на Макрон в политиката е стремителен. Той е бил блестящ ученик и студент и веднага след висшето си образование започва работа като инвестиционен банкер в една от финансовите институции на барон Ротшилд. Твърди се, че той е бил посредник на известното милиардерско семейство в сделка за 10 милиарда евро. От тях е получил 9 милиона. Изненадващо през 2014 година получава предложение да стане икономически съветник на президента Оланд. И приема. Много скоро му дават поста министър на икономиката в правителството на Манюел Валс. Известен е с т.нар. Закон Макрон, с който се позволява магазините да работят и в неделя, и се намалява държавния контрол в много отрасли на икономиката. Той е приветстват от финансовите среди на Франция. Макрон се занимава активно и с въвеждане на бързи нововъведения в сферата на високите технологии и способства за развитието на пазара за международни автобусни линии на голямо разстояние

По-полезни ли са "детските" храни?

http://www.moreto.net/novini.php?n=349546

Лъжат ли ни производителите, че продуктите им са за деца? По-качествени ли са майонезите, кренвиршите и кетчупите с етикет „детски” - какво показа нашата проверка? Производители на хранителни продукти масово заблуждават потребителите, че стоките им са предназначени за деца.

Набеден за боя над журналисти на "Тракия" ще съди Нова тв

http://offnews.bg/news/n_1/n_653697.html

Стилиян Георгиев, който е бил посочен за един от нападателите над журналисти на магистрала "Тракия", ще търси правата си в съда. В писмо до медиите той заявява, че е бил неправилно набеден за участник в боя над оператора Огнян Пенев, което той определя като "гавра с невинен човек". С постановление на наблюдаващия прокурор по случая от ареста бяха освободени Румен Мишев и Стилян Георгиев, тъй като е установено, че двамата не са участвали в боя. В писмото си Георгиев описва, че след като станало ясно, че той не е участвал в боя, от телевизията не го обявили. Георгиев обяснява, че е републикански шампион по джудо и треньор на деца. Това обаче не попречило той и Румен Мишев и той да бъдат заклеймени. "Това ли нарича Нова телевизия свободна медия и свободно слово", пита Георгиев, чието писмо със заглавие "От кога посрещаме шампионите си с белезници", публикуваме:    От кога посрещаме шампионите си с белезници.  Обръщам се към всички медии, за да разкажа как за ден от Нова телевизия ме квалифицираха като най-големия престъпник в държавата. Подобна гавра с невинен човек може за секунди да съсипе живота му. Случилото се постави под съмнение авторитета ми, който съм градил честно, с всеотдайност и достойнство с десетилетия. Казвам се Стилиян Георгиев - човекът, който според Нова тв, е участвал в побоя над оператора Огнян Георгиев на автомагистрала "Тракия". А истината е, че аз съм многократен републикански шампион по джудо с над 100 медала от първенства. И най-важното - треньор на малки деца, отдадени на този спорт. В деня, в който се твърди, че е станал въпросният инцидент, тръгнах със съпругата и малкото си дете за Сърбия, за поредния международен турнир. По път взехме от Драгоман Румен Мишев, който ми помага с кондиционните тренировки. Той също взе дъщеря си. На следващия ден пред 500 зрители завоювах златен медал и титлата абсолютен шампион във всички категории. Радостта ни беше огромна. Към 17.00 часа Румен получи обаждане от някой си Асен, който му каза, че бил служител на МВР в гр. Пловдив и че трябва да бъде разпитан. Прибрахме се с титлите в хотела и отидохме да спим. Връщането ни се превърна в кошмар. Излишно е да разказвам подробности - белезници, арести, конвои, камери, микрофони. И въпроси от рода на "Защо биете журналисти". Вместо с почести и цветя, ни посрещнаха с присъда, че сме престъпници. Жестоки, безскрупулни, коварни, безпощадни. Показаха снимка на Румен. Новините започваха с великото разкритие: Задържаха биячите. Бяхме разпознати от журналистите, за което ни повдигнаха обвинения и ни задържаха няколко дни в ареста. Чувствах се смазан и унизен след всичко, което съм постигнал. Мислех си само какво се случва с жена ми, с детето и близките ми. Баща ми е с три инсулта, не знаех дали след всичко, което върви по телевизията, ще остане жив. Не се сдържах и казах на този, който ме бил разпознал: Ако нещо стане с баща ми, ти ще си виновен. Работя с малки деца, които ми вярват. Утре как да отида при тях в залата, как ще ме погледнат. Един от полицаите, който присъстваше на разговора, не се стърпя и призна: Срамувам се, че работя в МВР. След като се разкри истината, Нова телевизия си замълча. Не съобщи на обществото с онзи познат патос, че са се объркали, че са сгрешили. Камо ли да се извинят. За това обаче се изисква достойнство. Нова телевизия смачка мен и Румен без причина. Направиха го с онази лекота, с която и друг път са заклеймявали погрешка много други хора. Това ли нарича Нова телевизия свободна медия и свободно слово. Знам, въпросът ми е риторичен и няма да получа отговор, извинение също. Както и на въпроси от типа защо трябва да приемаме позицията на тези хора за истина? Кой ще им потърси отговорност, че подведоха МВР и прокуратурата? Трябва ли да приемем за достоверна цялата случка, която те описват? Колко още невинни като нас ще пострадат от такива като тях? По българското законодателство това, което ми причиниха, се нарича непоправими неимуществени вреди и съм решен да търся морално и финансово възмездие, като до няколко дена ще предприема всички законосъобразни действия, за да може истината да излезе наяве!   

Петролът изпрати седмицата със 7% спад в цената

http://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-izprati-sedmicata-sys-7-spad-v-cenata-238077/

В понеделник суровината се възстановява, след като пазарите си отдъхнаха след победата на Еманюел Макрон на първия тур на президентските избори във Франция

„Освободените от Русия народи ще се обърнат срещу нея и ще се подмазват на Европа“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279136_%E2%80%9E%D0%9E%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D

 Днес България отново членува в един съюз – НАТО – създаден и съществуващ с единствената цел да е срещу Русия. Това, което пише Достоевски преди 137 години, през 1877 г., за това, че освободените от Русия народи ще се превърнат във васали на Запада звучи като сбъднато предсказание, като настояща реалност.

Но оставям на вас да си направите сами паралелите. Да сравните доколко това, което пише Достоевски година преди края на Руско-Турската освободителна отговаря с политиката, която България води днес. Като член на НАТО и ЕС, като про-американски сателит…

Написаното от Достоевски по-долу са извадки от неговия известен „Дневник“, писани в периода от месец септември до месец декември 1877г.

Фьодор Достоевски за освободените от Русия народи.

 

из „Дневник“* (1877г.)

Те ще започнат новия си живот след освобождението, повтарям, именно с това, че ще си изпросят от Европа – например от Англия и Германия, закрила и покровителство за тяхната свобода. И макар Русия да е също европейска държава, ще го направят именно, за да се защитават против Русия.

И непременно ще започнат с това, че вътрешно, ако ли не даже и на глас, ще заявят сами на себе си и ще убедят самите себе си, че въобще не дължат на Русия никаква благодарност, а напротив: че едва са се спасили от властолюбието на Русия след сключването на мира чрез намесата на европейския концерт – а пък ако не се била намесила Европа, Русия веднага би ги погълнала, «с цел да разшири границите и територията на великата Всеславянска империя, та алчното, хитро и варварско великоруско племе да пороби славяните».

Може би цял век след това, или повече, те непрестанно ще треперят за своята свобода и ще се страхуват от властолюбието на Русия; ще се подмазват на европейските държави, ще клеветят Русия, ще сплетничат и интригантстват против нея. О, аз не говоря за отделните хора: ще има и такива, които ще разберат какво винаги е означавала, означава и ще означава Русия за тях. Но тези хора, особено в началото, ще са толкова малко, че ще бъдат подложени на подигравки, омраза и дори политическо преследване.

А най-приятно за освободените славяни ще бъде да тръбят по цял свят, че те са племена образовани, способни на най-висша европейска култура, докато Русия – това е варварска страна, мрачен северен колос, дори не с чисто славянска кръв, гонител и враг на европейската цивилизация.

Разбира се, те още от самото начало ще си направят конституционно управление, ще имат парламенти, министри, оратори, речи. И всичко това извънредно много ще ги утешава и възхищава.

Те ще се опияняват от възторг, като четат за себе си телеграми, съобщаващи на цял свят в парижките и лондонски вестници, че след продължителна парламентарна буря най-сетне е паднало правителството на (…впишете тук страна по ваш избор) и се е съставило ново, вече с либерално мнозинство и, че (… фамилия по избор) най-после се е съгласил да стане министър-председател.

Русия трябва сериозно да се подготви за обстоятелството, че всички тези освободени славяни с опиянение ще се втурнат към Европа, до загубване на собствената си личност ще се заразят с европейските форми – политически и социални, и ще смятат, че така трябва да изживеят цял един дълъг период на европеизъм, преди да постигнат нещо значително като славяни и в своето особено славянско призвание пред човечеството.

А тези земички вечно ще се карат помежду си, вечно ще си завиждат и ще интригантстват едни против други.

Разбира се, ако се появи някаква сериозна беда, всички непременно ще потърсят Русия за помощ. Колкото и да ни мразят, колкото и сплетничат и да ни клеветят пред Европа, умилквайки се около нея и уверявайки я в своята любов, те винаги инстинктивно ще чувстват (разбира се, само в минути на опасност, не и преди това), че Европа е естествен враг на тяхното единство, винаги е била и винаги ще си остане такъв техен враг; и, че ако въобще ги има на света, то е само, защото съществува огромният магнит Русия, която непреодолимо ги притегля към себе си, като по този начин  запазва тяхната цялост и единство.

 

„Дневник на писателя“ е периодичен сборник от произведения на Фьодор Достоевски, излизали под това заглавие в годините 1873-1881.В „Дневник на писателя“ излизат редица по-малко известни произведения на Достоевски, сред които разкази, очерци и спомени. В своя дневник великият руски писател експериментира със свой стил философски и психологически повести и художествени мемоари с цивилизационни разисквания и обобщения.



Източник alterinformation.wordpress.com

Меси с нови рекорди, вече е властелинът на Ел Класико

http://offnews.bg/news/n_1/n_653700.html

Лионел Меси счупи поредните рекорди след уникалното си представяне в Ел Класико. Звездата на Барселона вкара два гола, изработи червения картон при победата 3:2 като гост на Реал. Така не само съхрани жива интригата за титлата. Меси вкара своите попадения №499 и №500 за Барселона в официални срещи. 29-годишният аржентинец има 343 гола в Ла Лига, 94 в Шампионската лига, 43 за Купата на краля, 12 за Суперкупата на Испания, 5 на световните клубни първенства и 3 за Суперкупата на Европа. Извънземното представяне на Лео му донесе още един рекорд. Той вече е най-резултатният футболист в историята на Ел Класико в Ла Лига с 16 гола. Досега той делеше рекорда с легендата на "белите" Алфредо Ди Стефано (14). Меси има общо 23 попадения срещу Реал Мадрид във всички турнири.  А преди срещата мнозина написаха, че не помнят откога Меси не е вкарвал гол на Реал! Отговорът беше зашеметяващ!  

Цената на златото се понижава след изборите във Франция

http://econ.bg/Новини/Цената-на-златото-се-понижава-след-изборите-във-Франция_l.a_i.741535_at.1.html

Цената на златото  първия работен ден от седмицата се понижава на фона на съобщенията за излизане напред в първия тур от президентските избори...

Зеленчуците, които трябва да похапвате през пролетта

https://vesti.bg/zdravoslovno/hranene/zelenchucite-koito-triabva-da-pohapvate-prez-proletta-6068268

Аспержите са едни от най-полезните пролетни зеленчуци. Те имат високо съдържание на фибри и витамин А и К, който има съсирващо действие и предпазва от кръвозагуба при нараняване

Меси смълча "Бернабеу" със своя гол №500 за "Барса", 23 са срещу "Реал" (снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6186510

Меси смълча "Бернабеу" със своя гол №500 за "Барса", 23 са срещу "Реал" (снимки)Лионел Меси отбеляза два гола при победата на Барселона с 3:2 в дербито срещу Реал Мадрид от 33-ия кръг на Примера дивисион. По този начин аржентинецът оформи на 500 попаденията си с екипа на каталунците. Първият гол за Меси с екипа на Барселона е през сезон 2004/05. Той отбелязва първото си попадение за каталунците на 1 май 2005 година срещу

Прокуратурата с мощен удар по мутрите! Арестуваха Куката, жандармерия обсади Плевен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279135_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%BC%D0%BE%D1%89%D0%B5%D0%BD+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%BF%D0%BE+%D0%BC%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%21+%D0%90%D

 Специализираната прокуратура нанесе поразяващ удар срещу мутрите от 90-те години. В момента жандармерия е обсадила центъра на Плевен, където до минути се очаква да бъде арестуван знаковия местен играч Камен Балбузанов Куката, научи БЛИЦ. Предполагаемото престъпление, което е извършил, е рекет. Очаква се заедно с него да бъдат заключени и много знакови бабаити от революционния град. Те ще бъдат вкарани в полицията, а на някои от тях ще бъдат повдигнати обвинения. БЛИЦ научи, че операцията ще продължи и по отношение на знакови мафиоти от средата на 90-те години. Ивайло КРАЧУНОВ

 
 

И 1000 напудрени интервюта да даде Сарелска си остава комплексирана жена

http://www.barometar.net/88403/

Грандиозният скандал, с който разследващият журналист, Васил Иванов напусна Нова телевизия показа няколко неща. Първо -директорката на „Новини и актуални предавания“ Дарина Сарелска не е харесвала Васил Иванов и методите му на работа. Коя е Дарина Сарелска? Била е репортер в телевизия „Евроком“, после става шеф в БТВ, после отива като шеф в Нова телевизия. […]

Чуждите инвестиции спадат с 36% за първите два месеца

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/24/2958522_chujdite_investicii_spadat_s_36_za_purvite_dva_meseca/?ref=rss


Преките чуждестранни инвестиции в българската икономика са спаднали с 36% през първите два месеца на годината в сравнение със същия период на предходната година. За януари и февруари те са общо 102.4 млн. евро при 161 млн. евро година по-рано.

Това показват данните на БНБ, цитирани от "Капитал daily".

Изданието припомня, че тези данни ще бъдат ревизирани няколко пъти. По тази причина спадът не идва толкова от намаление на инвестициите,...

Вкусни зеленчуци по италиански

https://www.actualno.com/recipes/vkusni-zelenchuci-po-italianski-news_607473.html

Лесни за приготвяне, много ароматни и вкусни печени зеленчуци по Средиземноморски. Букет от подправки, много чесън, качествен зехтин и пармезан. Необходими продукти: 2 тиквички 1 кг малки, пресни картофки 200 г гъби 10 скилидки чесън 100 г чери домати 1/2 ч.л. суха мащерка 1/2 ч.л. сух риган черен пипер сол 60 г настъргано сирене пармезан 50 мл зехтин 2 стръка прясна мащерка Как да ги приготвите - вижте ТУК!

В Румъния се подготвят промени в правителството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6186508

В Румъния се подготвят промени в правителствотоВалежите от сняг в Румъния в последните дни започнаха да застрашават овощните дръвчета и дори някои зърнени култури, най-вече в районите, където температурата падна под нула градуса, пише днес вестник "Зиарул финанчиар", като цитира земеделци. Най-засегнати са насажденията в Североизточна и Северна Румъния.

У нас продават сьомга от района на Фукушима

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279134_%D0%A3+%D0%BD%D0%B0%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81%D1%8C%D0%BE%D0%BC%D0%B3%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A4%D1%83%D0%BA%D1%83%D1%88%D0%

 – Г-н Маргаритов, кои са най-фрапантните оплаквания на потребители, които сте получили?

– Имаше случай на сериозно нарушение, при което на етикета на сьомга е отбелязано, че тя е норвежка, впоследствие обаче потребителят е видял с малки букви изписано мястото, от което е уловена рибата. Оказва се, че това се е случило не в Норвегия, а в близост до Япония, в района на централата „Фукушима“, която неотдавна претърпя авария. Случвало се е потребител да се оплаква, че в агнешкия му комплект няма слезка, което за него е голям проблем, макар да не е сериозно нарушение от гледна точка на закона.

– А открити сериозни нарушения при проверки?
– Има случаи, в които на пръв поглед нарушението не е толкова съществено, но може да крие рискове за здравето на потребителите. Например, открихме, че върху вносен продукт – песто, надписът на българския етикет не съдържа всичките съставки, а в продукта се съдържаха алергени. Както знаете, за определен тип заболявания алергените може да са опасни. При друга проверка в голямо заведение на морето открихме скрит наливен алкохол около 100 литра. Експертите ни забелязали, че бутилките на бара са пълни догоре, но са отворени. За щастие алкохолът не беше фалшив, но е налице тежко нарушение.

– В какъв размер са санкциите при нарушения в хранителната мрежа и колко силен е контролът там?
– Има две основни групи нарушения в хранителната мрежа. Едните са чисто административни, например задължението за посочване на цената върху самия продукт и съответствието с тази върху етикета. Такъв тип нарушения се санкционират от 300 до 3000 лева. Има по-голяма група нарушения, т. нар. нелоялни търговски практики, или опитите на търговците да измамят своите клиенти, като или спестят част от информацията, или предоставят невярна такава. Например заведение в разгара на летния сезон е обозначило цените си в евро, което заблуждава потребителите. Тук се числят и несъответствията между реалното качество и какво пише на етикета – това са имитиращите продукти. В тези случаи санкциите са по-сериозни и могат да стигнат до 30 000 лева първоначално, а ако нарушението се повтори, и до 50 000 лв. Но може да се мисли в посока оптимизиране на законодателството, затягане на контрола и увеличение на глобите, защото когато санкцията е процент от оборота на даден търговец, тя е по-справедлива.

– В редакцията получихме сигнал от читател, който е купил пушена сьомга от голяма търговска верига, но впоследствие установил, че е с изтекъл срок на годност. Кой би трябвало да следи за подобни нарушения и защо се допускат такива стоки да достигат до потребителите?
– Изтеклият срок на годност е административно нарушение, което е във функциите на Българската агенция по безопасност на храните (БАХБ), когато говорим за хранителни продукти. Тя има правото, извършвайки проверка, да изземе от пазара стоките с изтекъл срок на годност и те да бъдат унищожени. Когато говорим за нехранителни стоки, в Закона за защита на потребителите е дадена възможност на търговеца, ако те не представляват риск за здравето на хората, да бъдат продавани, но да са обособени на отделни места и да бъде отбелязано, че това са стоки с изтекъл срок на годност, които не представляват риск за здравето.

– Комисията само при сигнали ли прави проверки на хранителните продукти? В какво се изразяват тези проверки и как протичат те?
– Комисията за защита на потребителите работи и по сигнали и жалби на хората, и по кампании, планирани в годината. Над 20 000 годишно са жалбите и сигналите, които получаваме всяка година в комисията, като броят им нараства с всеки изминал период. Ако прибавим проверките по кампании, те ще са още поне толкова. Екипът трябва да е задължително поне от един инспектор и още едно лице, което изпълнява функцията на свидетел. Посещават търговския обект, проверяват документи, ако е по конкретен сигнал, се изисква повече информация. Ако е налице нарушение, вече се съставя акт за административно нарушение. Ако е нелоялна практика, комисията се произнася с решение и нарушителите също се санкционират.
В последната ни кампания по Великден акцентирахме върху проверките на обществените пазари, които сега, през пролетта, започват активна търговия. Кампанията протече до последния почивен ден след празника. Комисията непрекъснато проверява основно търговската мрежа и туристическите обекти – хотели, заведения, атракциони, в зависимост от сезона, а когато е необходимо, засилваме присъствието си на определени места.

– В големи хипермаркети в Европа намаляват до 50% цената на хранителни стоки с оставащ срок на годност един месец. Възможно ли е у нас в търговската мрежа да се пускат именно такива стоки, но на реални цени, и по този начин хората да попадат на продукти с изтекъл срок на годност?
– Законодателството в България задължава търговеца да продава хранителната стока в срока й на годност, без да е обвързано с цената. Той би могъл да намали значително цената много преди да изтече срокът на годност, както и да не я намали малко преди това. Ако говорим за храна с изтичащ срок на годност, тя вече може да се дари, без да бъде облагана с ДДС. Това би насърчило търговците да даряват повече храната с изтичащ срок на годност.

– В коя сфера на услугите има най-много нарушения?
– В сферата на телекомуникациите. Тази статистика се потвърждава и от броя на жалбите. Около 35% са в този сектор и касаят оплаквания за качеството на услугата, съмнения за коректност на сметките, дефектни мобилни устройства, или подписване на договор за услуги, от които потребителят няма нужда. Ние се опитваме да противодействаме с цел да намаляват нарушенията в този сектор. С едни от последните наши произнасяния спряха практиките на операторите да изключват телефона на абоната, ако не си е платил сметката за интернет, както и е налице възможността договорът с телекома да се прекратява само срещу заплащане на три месечни такси, а не всички оставащи до края на договора.

– Защо търговците в магазините не са длъжни по закон при рекламация да възстановят на клиента сумата от покупката на дадена стока (не хранителна) и се разчита на добрата воля на търговеца, а в същото време, когато стоката е купена онлайн, търговецът веднага връща сумата на потребителя, без да го задължава да заменя стоката? Не трябва ли да са еднакви условията за пазаруване и в двата типа магазини?
– Законът прави разграничение, защото когато си купите продукт в търговската мрежа в страната, вие може да искате парите си обратно само в случай, че сте предявили рекламация по повод дефект на стоката. Но ако я връщате само защото не ви харесва, може да разчитате на добри търговски практики да получите парите си обратно. Иначе може да получите или ваучери на тази стойност, или да замените продукта с друг. При онлайн търговията стоката се избира на екрана, а не пред вас. Не може да се предвиди дали ще има пълно съответствие между това, което гледате, и това, което ще получите. Затова законът дава възможност до 14 дни от получаване на стоката да я върнете обратно, без търговецът да има право да ви откаже възстановяването на парите. На европейско ниво все по-често се обсъжда възможността да се изравнят двата режима, което ще задължи търговците също да връщат цялата сума за продукта, но, разбира се, без дефект. Това е решение, което ще бъде изцяло от полза на потребителите. Ако бъде заложено в регламент, после нашето законодателство ще трябва да го възприеме.

Нашият гост
Димитър Маргаритов е роден на 31 юли 1975 г. в Плевен. Той е председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) от 27 март 2015 година.
Завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски”. Има специализации и допълнителна квалификация в различни области. Работил е в Министерството на външните работи, Министерството на образованието и науката, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и др.

Уран във водата, концесия зад вратата

http://www.cross.bg/vodata-sega-kontzesiyata-1541058.html

/КРОСС/ Преди 20-ина години Янчулев, кмет на София, пресуши чешмите в столицата и докара града до водна криза, която роди виц: " Ти от София ли си или така си миришеш ". Никой не подозираше, че този хидролог по образование, е накарал софиянци да засмърдят, само за им бъде по-лесно пробутана концесията на "Софийска вода". Някакви менте-англичани пипнаха концесията при Софиянски и водата - О, чудо - отново потече от чешмите, но вече на десеторна цена. Ментетата после шитнаха концесията на други чужди шмекери, които сега ни продават водата 100 (сто) пъти по-скъпо, отколкото я купуват, пак от нас. При това на времето водата от чешмата се пиеше, а сега това не се препоръчва. Вероятно концесионерите поддържат комисионни отношения и с търговците на бутилирана вода. Сетих се за тези бизнес аква-еквилибристики от случая с урановите води на Хасково. Нищо чудно подобна завера да е в дъното и на разгарящия се скандал. Откъде изскочи този уран, защо сега, как замърси водата? Всичко ще е покрито с мъгла до момента, в който чужд инвеститор се появи на бял кон и предложи някакво предварително подготвено решение, което ще излезе после през носа на хасковлии. Автор: Васил Василев, Фейсбук    

Футболистите избраха Нголо Канте за №1 във Висшата лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/24/2958516_futbolistite_izbraha_ngolo_kante_za_1_vuv_visshata_liga/?ref=rss


Полузащитникът на "Челси" Нголо Канте беше избран за футболист на сезона във Висшата лига от своите колеги. Той стана 39-ият носител на наградата на Асоциацията на професионалните футболисти (PFA) в Англия и четвъртият французин след Ерик Кантона (1994 г.), Давид Жинола (1999 г.) и Тиери Анри (2003 и 2004 г.).

Канте беше привлечен в "Челси" през лятото след феноменалния си първи сезон във Висшата лига, в който имаше ключова роля за сензационната титла...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване