Президентът започва консултациите за кабинет

http://www.mediapool.bg/prezidentat-zapochva-konsultatsiite-za-kabinet-news262991.html

Президентът Румен Радев започва в понеделник консултациите с три от парламентарно представените партии за съставянето на новия кабинет, а във вторник - с останалите две политически сили в 44-то Народно събрание.    Совалките започват с най-малките партии - Воля, ДПС и "Обединените патриоти" и продължават с по-големите по негови думи.   "Последната консултация ще бъде с парламентарната група на партия ГЕРБ и тогава ще уточним точното време на връчването на мандата", обясни държавният глава в края на миналата седмица.   След свикването на парламента президентът Румен Радев трябва да връчи първия мандат за съставяне на правителството на най-голямата партия, като Конституцията не е предвидила в какъв срок трябва да стане това. Кандидатът за министър-председател трябва да състави правителство до седем дни. Ако не успее, държавният глава връчва мандат на втората по големина партия, в случая това е БСП.    Лидерът на левицата вече обяви, че е готова да се опита да състави кабинет, ако ГЕРБ не успее.    Ако и втората най-голяма партия не успее да състави правителство, държавният глава връчва третия мандат на партия по своя избор. 

Бизнес и международни отношения на английски език в Италия

http://www.moreto.net/novini.php?n=349251

Eдин от най-реномираните университети в Италия и най-големият частен университет в Европа за бизнес, мениджмънт и международни отношения – Università Cattolica del Sacro Cuorе – кани българските кандидат-студенти на своите презентации във Варна на 26 април.

В Бяла Слатина протестират срещу дупките

https://www.24chasa.bg/novini/article/6186406

В Бяла Слатина протестират срещу дупкитеГраждани на Бяла Слатина организират протест срещу плачевното състояние на част от улиците в града. Липсата на асфалт и газенето на кал са ежедневие за хората от години, предаде bTV.  В най-трагично състояние е улица „Бачо Киро“, която при обилни валежи се превръща в река, както се е случило по Великден.

Росен Плевнелиев пише книга за атаките срещу него по време на мандата му

http://offnews.bg/news/n_1/n_653691.html

Бившият президент Росен Плевнелиев пише книга за мандата си като президент на България и е стигнал до момента, в който описва 17 паралелни атаки, които са се водили срещу него едновременно.  "Книгата е честен прочит на това какво се е случи в моя мандат", обясни Плевнелиев. Бившият президент беше гост в сутрешния блок на Нова телевизия и коментира обществени и политически теми. Плевнелиев каза, че Борисов не му е казвал каква е причината да не го подкрепи за следващ мандат и не знае дали това не е станало заради натиск от Русия.  "Борисов има усет, той имаше своята преценка доколко кандидатурата ми може да бъде успешна", коментира Плевнелиев.  Той разказа за мандата си, че това са били много трудни за него години - с 5 правителства и 3 парламента и на моменти е усетил "изцяло безпринципно противопоставяне". "В тези години аз усещах подкрепата на ГЕРБ, но действах независимо, макар че често бях свидетел на безпринципни атаки", каза още Плевнелиев и добави, че с ГЕРБ са в прекрасни отношения.  Росен Плевнелиев коментира и намесата на другите държави в политиката на България. Той е категоричен, че Русия и Турция се опитва да влияят и вече са го направили в изборния процес.  "Има съмнения, че Русия финансира български партии и че много често политици посещават Русия. Една голяма част от визите на българскитег политици не минават през външно министерство. Ние имаме доказателства, доклади на ДАНС, които посочват че е организирана кибератака в деня на предишните избори с референдума за електронното гласуване. Това беше кибератака срещу ЦИК, Президентството, МС", обяви Плевнелиев. По думите му това е атака срещу българската демокрация и "трябва да си даваме сметка за това". Той каза още, че разполага с подобен доклад. Работата на наследника си - сегашния президент Румен Радев Плевнелиев коментира така: "Дал съм му мобилния си телефон, да ми се обажда за съвети. Готов съм да помагам... Но да се опитваш да ограничаваш изборни права на 2 милиона българи в чужбина е голяма грешка и се надявам той да я поправи". Бившият президент коментира също, че Радев не може да направи нищо относно срещите между Сашо Дончев, главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Георги Гергов, а единствено да сезира ВСС.    Плевнелиев каза още, че в момента се занимава с Фондация с един служител, която си е направил и чиято цел е да се бори за по-добро бъдещето - мир и образование. 

Раздават минерална вода във велинградски села

http://www.cross.bg/voda-mineralna-razdavat-1541042.html

/КРОСС/ Раздават минерална вода в пет села на община Велинград заради съмнения за завишени нива на уран във водата, предаде Нова телевизия. Здравните експерти вече призоваха хората да не използват водата за пиене и готвене, а раздаването на минерална вода се налага заради липсата на алтернативен източник на водоснабдяване. Всеки жител ще получи по два литра и половина. Резултатите от пробите на здравните власти ще станат ясни най-рано след две седмици.  

Българин пострада тежко при трудова злополука в Кипър

http://www.cross.bg/limasol-nastanen-platforma-1541041.html

/КРОСС/ Българин на 47 години е настанен в болница в кипърската столица Никозия в критично състояние, съобщи Нова телевизия. Той е пострадал при силен удар от метална платформа, докато е работил в хотелски комплекс на туристическата перла Лимасол. Според полицията трудовата злопоука е станала около 7 часа сутринта, когато металната платформа, монтирана на втория етаж на хотела, е паднала върху българина. Мъжът е закаран с линейка в болницата на Лимасол, където е установено, че е с тежка травма на главата, вътрешномозъчен кръвоизлив и тежко увреждане на мозъка, хематом, множество фрактури и счупени прешлени на врата, гръбнака и гръдния кош. Поради критичността на ситуацията, пациентът е прехвърлен от Лимасол в многопрофилната болница на Никозия и е настанен в интензивно отделение.  

Автобус 109 с нов маршрута от днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=349529

От днес - 24 април се променя маршрутът на автобусна линия 109. Няма да се обслужват двупосочно спирки „Ген. Заимов“, „Писател“, „Хоризонт“, „Журналист“, съобщиха от Градски транспорт АД, за Moreto.net Промените се въвеждат във връзка реализирането на проекта „Частично изграждане, реконструкция, рехабилитация на канализационна мрежа в СО „Ален мак“.

Втора крачка към Доброто: Битката със Завистта

http://www.barometar.net/88399/

Смятам, че ако първата стъпка към Доброто е да погледнеш себе си искрено и честно, втората е да се пребориш със Завистта. Освен вътрешната ми самооценка, мнението на близки, приятели, познати е било барометър как се справям с живота. Това, което разбрах през годините е, че Завистта стои в основата на разрушаването на всяко приятелство. […]

Пазарите посрещат добре първата победа на Макрон

http://www.investor.bg/analizi/9/a/pazarite-posreshtat-dobre-pyrvata-pobeda-na-makron-238070/

Еврото поскъпна след първия тур от президентските избори във Франция, анализатор очаква френският водещ индекс CAC 40 да се покачи с 3%

Динко заплаши да "изнесе навън" директор на училище след насилие в час

http://offnews.bg/news/n_1/n_653690.html

Директорът на Основно училище "Христо Смирненски" в Ямбол подаде оставка заради пореден случай на насилие в час. В ефира на Нова тв Димитър Бояджиев заяви, че напуска поста си, след като станалият известен като "ловец на бежанци" Динко Вълев го заплаши да го "изнесе навън". На видеото се вижда как три момчета, едно от които маскирано, удрят шамари на момиче. Следват ритници в корема. „Имало е ритници и побоища и така нататък”, разказа майката на пострадалото момиче Мария Желязкова . "Това е измислен директор. "От утре брат, ако, съм на тебе, подавам оставка. Ти си голяма работа, ако моето дете беше на това място, щях да те изнеса навън", закани се Динко. Хулиганската проява на четвъртокласници беше записана от съученичка на битото момиче. Родители твърдят, че тормозът в училището бил системен, но не са взимани никакви мерки.  Пред Нова тв директорът заяви, че не е имало системно насилие в училище. Той нарече случая "инцидент". "Няма такова нещо, за първи път се случва и то от такива деца", коментира той.  

Макрон срещу Льо Пен на втори тур във Франция

http://www.cross.bg/makron-frantziya-prezident-1541040.html

/КРОСС/ След преброяването на всички бюлетини от първия тур на президентския вот във Франция центристът Еманюел Макрон печели 23.75% от гласовете, предаде агенция "Ройтерс". Той ще се изправи на балотажа срещу националистката Марин льо Пен, която получава 21.53%. Трети остава консерваторът Франсоа Фийон с 19.91%, четвърти е крайно левият Жан-Люк Меланшон с 19,64%. Значително се различава картината в Париж, където Марин льо Пен е едва пета.Водач отново е Макрон, за когото са гласували 34.83% от избирателите, втори е Франсой Фийон с 26.45%, трети Меланшон с 19.56%, четвърти е кандидатът на социалистите Беноа Амон с 10.18%.Льо Пен получава 4.99%. Еманюел Макрон, заяви, че иска след две седмици да стане президент на всички французи, пред заплахата на власт за дойдат националистите, предадоха информационните агенции. Той сподели, че гледа с оптимизъм към втория тур. "Искам след две седмици да стана вашият президент, президент на целия френски народ, президент на патриотите пред заплахата от националистите." - заяви Макрон пред свои поддръжници. "Отваряме нова страница в политическата история на Франция", каза още той. Водачът от първия тур посочи, че му предстои още повече да сплоти хората, да преодолее противопоставянето във Франция, за да победи на балотажа. Той добави, че за да постигне това, трябва от сегашния момент да започне изграждане на широка коалиция "за управление и промяна"

Китайският президент призова Тръмп за сдържаност по въпроса за Северна Корея

http://www.mediapool.bg/kitaiskiyat-prezident-prizova-tramp-za-sdarzhanost-po-vaprosa-za-severna-koreya-news262990.html

Китайският президент Си Цзинпин каза на американския си колега Доналд Тръмп, че се надява всички страни да проявят сдържаност.   по въпроса за Северна Корея и че Китай се противопоставя на всякакви действия, които са в разрез с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, съобщи Ройтерс, като се позовава на китайски медии.    В телефонен разговор с Тръмп китайският лидер заявил също, че всички страни трябва да избягват действия, които водят до нарастване на напрежението, посочила държавната телевизия.

Майката на битото от четвъртокласници момиче: Тормозът продължава от 2 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6186401

Майката на битото от четвъртокласници момиче: Тормозът продължава от 2 годиниТормозът продължава от 2 г. Гергана не иска да ходи на училище. Това каза пред bTV Мария, майка на малтретираното момиче в ямболското училище "Христо Смирненски". Припомняме, че в края на миналата седмица се появи видеоклип, на който се вижда как маскирани четвъртокласници бият момичето. Водихме я и в спешното отделение.

Тилърсън: Действията на Русия в Украйна са пречка за по-добри отношения със САЩ

http://www.mediapool.bg/tilarsan-deistviyata-na-rusiya-v-ukraina-sa-prechka-za-po-dobri-otnosheniya-sas-sasht-news262989.html

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън каза в телефонен разговор с президента на Украйна Петро Порошенко, че действията на Русия в източна Украйна са пречка за подобряване на отношенията между САЩ и Русия, съобщи Франс прес.   В телефонния разговор след смъртта в източна Украйна на американски наблюдател от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Порошенко и Тилърсън са подчертали, че е необходимо всички страни и преди всичко сепаратистките сили, ръководени от Русия, да изпълнят незабавно ангажиментите си по силата на Минските споразумения за мир, каза говорителят на Държавния департамент Марк Тонър.   Той посочи, че Тилърсън се е обадил по телефона на Порошенко, за да обсъдят неотдавнашното му посещение в Москва. Държавният секретар е приел съболезнованията на Порошенко за смъртта на американския наблюдател от ОССЕ.   Според ТАСС убитият е работел като фелдшер в мисията на ОССЕ.   Заместник-ръководителят на мисията на ОССЕ Александър Хъг каза, че наблюдателят, убит при избухването на противопехотна мина, е американец, напомни Асошиейтед прес, цитирана от БТА.   Ранени са двама членове на мисията - германец и чех. Австрийският външен министър Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на ОССЕ, поиска разследване на експлозията и заяви, че виновните трябва да си понесат отговорността.   Говорителят на Държавния департамент изказа съболезнования на семействата и близките на убития. Говорителят Марк Тонър заяви, че САЩ отново призовават Русия да използва влиянието си над сепаратистите да направят първа стъпка към мира в източна Украйна и да внесат видимо, подлежащо на проверка и необратимо подобряване в сигурността, добавя АП. 

Слънчево и по-топло ще е времето днес

http://www.cross.bg/oblachnostta-vyaturut-otslabne-1541039.html

/КРОСС/ Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е малка, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Вятърът ще е до умерен от запад-северозапад, но вечерта ще отслабне и ще се ориентира от юг. Максимални температури предимно между 14° и 19°, в София 14°. Над Черноморието облачността ще е променлива. Вятърът ще отслабне. Максималните температури ще са 12 - 16°. Температурата на морската вода е 10 - 11°. Вълнението на морето ще бъде 1 - 2 бала. Над планините ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността в следобедните часове. Почти без валежи. Вятърът ще отслабне, ще е умерен до силен от северозапад. Максимална температура на 1200 метра ще е около 8°, на 2000 метра - около 0°.    

Нова будка с бариера променя режима за коли в Стария град

https://www.24chasa.bg/region/article/6185812

Нова будка с бариера променя режима за коли в Стария градЕлектронна бариера с нова будка за охранителите на ул. "Съборна" ще затегнат режима за влизане с автомобили в Стария Пловдив. В момента се работи по въвеждането на новия режим, съобщиха от общината. Проектът е внесен за съгласуване в института за паметници на културата, понеже се налага да бъде направен малък изкоп.

Георги Колев: Административно дело у нас свършва до 100 дни, а в Италия за 1008

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6186122

Георги Колев: Административно дело у нас свършва до 100 дни, а в Италия за 1008Шефът на Върховния административен съд Георги Колев казва още: * Няма нужда да се съкращават съдилища, те работят отлично * След края на мандата ми няма да остана в съдебната система * Надявам се следващият председател да е номинация на пленума на ВАС - Г-н Колев, неотдавна чествахте 10 г. от създаването на административните съдилища у нас.

Джамбазки: Традиционните партии не изразяват надеждите на френските граждани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6186399

Джамбазки: Традиционните партии не изразяват надеждите на френските гражданиТрадиционните партии не изразяват надеждите на френските граждани. Това е наказание за политиката на лозунгите и клишетата. Изборите във Франция показват сериозната нужда за промяна на начина, по който работи Европейският съюз. Не може да бъде заглушаван този глас. Това заяви евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки пред БНТ.

Тръмп продължава да настоява Мексико да плати стената по границата

http://www.mediapool.bg/tramp-prodalzhava-da-nastoyava-meksiko-da-plati-stenata-po-granitsata-news262988.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и министърът на правосъдието Джеф Сешънс отново настояха, че Мексико ще финансира строежа на стена по общата им граница.   Тръмп припомни в Туитър обещанието си от предизборната кампания, че ще построи стена по границата с Мексико, която ще струва десетки милиарди долари.    "В крайна сметка, но на по-късна дата, за да можем да започнем рано, Мексико ще плати под някаква форма за така необходимата стена по границата", написа Тръмп.   Сешънс каза пред Ей Би Си нюз: "Ще ни платят за стената по един или друг начин".    Тръмп и Сешънс заявиха това преди предстоящата битка в Конгреса за бюджета и заплахата от блокиране на дейността на правителството заради разногласия по проекта за стената, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.   Тръмп обвини демократите, че пречат на финансирането на проекта, поради което строежът не може да започне.    "Демократите не искат стената по границата да се финансира с пари от бюджета, въпреки че тя ще спре наркотиците и много лошите гангстери от бандата МС 13", написа Тръмп в Туитър.   Водачката на демократическото малцинство в Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви пред Ен Би Си, че демократите не подкрепят проекта за стената.    "Според мен стената е неморална, скъпа и неразумна", каза Пелоси.   Въпреки че републиканците имат мнозинство и в двете камари на Конгреса, Тръмп има нужда от 60 гласа в 100-членния Сенат, за да прокара закона за финансиране на стената, което означава, че ще му трябват и гласове на сенатори демократи, добавя ДПА. 

Пхенян готов да потопи американски самолетоносач

https://vesti.bg/sviat/azia/phenian-gotov-da-potopi-amerikanski-samoletonosach-6068263

Армадата отплува към Корейския полуостров в отговор на растящото напрежение около ядрените и ракетни изпитания на Пхенян

Как скъпи мотори изчезват безследно от двора на хотел? (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6186396

Как скъпи мотори изчезват безследно от двора на хотел? (Видео)Mотори за хиляди левове изчезнаха безследно. И то от двора на хотел, показа NOVA.  Хотел в покрайнините на София. Група холандци отседнали там. В началото на месеца. Дошли да карат кросiвите си мотори. В планините. Антъни им бил екскурзовод. Докарали моторите си, с контейнер. От Холандия. Но си тръгнали без тях.

Китай помоли Тръмп да е сдържан със Северна Корея

http://offnews.bg/news/n_1/n_653689.html

Президентът на Китай Си Дзинпин е провел телефонен разговор с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп. Темата на разговора е била Северна Корея. Президентът на Китай е призовал Тръмп за „сдържаност“ по отношение на Северна Корея, предава AFP.  „Китай се надява, че заинтересованите страни могат да проявят сдържаност и да избягват действия, които биха увеличили напрежението на Корейския полуостров“, е казал Дзипин. Очаква се през следващите дни американски самолетоносач да пристигне край бреговете на Корейския полуостров. Междувременно Северна Корея обяви, че е готова да потопи американски самолетоносач. Изявлението за това е качено в официалния сайт на Корейска трудова партия. Целта на изявлението е да се демонстрира военната мощ на режима в Пхенян. В същото време два японски бойни кораба се присъединиха към групата на американския самолетоносач "Карл Винсън".

Домусчиев изригна: Дузпа ала Литекс, на метър извън пеналта

http://offnews.bg/news/n_1/n_653688.html

Босът на Лудогорец Кирил Домусчиев се изсмя на съдийствтото при равенството 1:1 с ЦСКА-София. "Червените" поведоха след измислена от депутата Стефан Апостолов дузпа. Хосе Паломино игра с ръка, но на метър извън пеналта. Бизнесменът използва профила си във Фейсбук, за да се оплаче от съдийството. "Дузпа ала Литекс! Не помня някога да са свирили подобна дузпа за Лудогорец, на метър извън наказателното поле. Никога не се е случвало и надали ще се случи. Ако свирят такава дузпа за нас, ще черпя цяла България." "Дори и да беше в наказателното поле, пак няма дузпа, тъй като ръката на Паломино е в естествено положение. Няма умишлена игра с ръка и ситуацията не е голова. Иначе играта на Лудогорец не бе на ниво. Това не е Лудогорец", призна иначе Домусчиев.

Делото за смъртта на снимал се като малък с Бойко Борисов футболист продължава да се точи

https://www.actualno.com/crime/deloto-za-smyrtta-na-snimal-se-kato-malyk-s-bojko-borisov-futbolist-prodyljava-da-se-tochi-news_607453.html

Ускорено дело ли е това, при което си убил на пътя и девет месеца по-късно още си на свобода, заяждаме се за запетаите в експертизата, въпреки че тя доказва, че си убил с 200 км/ч? Това попита Ралица, сестрата на трагично загиналия Никола Терзиев преди поредното заседание в съда

Президентът събира партиите за консултации преди да връчи мандата

http://www.cross.bg/grypa-parlamentarnata-chasa-1541038.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев започва политически консултации с парламентарно представените партии преди да връчи мандат за съставяне на правителство. Консултациите са предвидени в конституцията. Според текстовете след консултациите президентът трябва да възложи на кандидата за министър-председател на най-голямата по численост парламентарна група да състави правителство. От 10.00 часа в понеделник за консултации са поканени представителите на парламентарната група на ПП "Воля", от 11.00 часа - представителите на парламентарната група на партия ДПС, а от 13.00 часа - представителите на парламентарната група на „Обединени патриоти". Във вторник Румен Радев ще продължи консултациите с представителите на парламентарната група на "БСП за България" от 13.30 часа, а от 15.00 часа са поканени представителите на парламентарната група на ПП ГЕРБ.  

Балотаж между Макрон и Льо Пен ще определи президента на Франция

http://www.moreto.net/novini.php?n=349528

Независимият центрист Еманюел Макрон получи подкрепата на 23,75% от французите, а крайнодясната Марин Льо Пен – 21,53 на сто на първия тур на президентските избори. Крайният победител ще бъде определен на балотаж на 7 май. По данни на Министерството на вътрешните работи, отговорно за провеждането на вота, консерваторът и представител на традиционната десница „Републиканците” – Франсоа Фийон е трети с 19,96%.

Св. мчк Сава Стратилат Римски и 70 войни с него

http://www.cross.bg/sava-hristovoto-hristos-1541037.html

/КРОСС/ В памет на свети мъченик Сава Стратилат и седемдесетте воини с него Светият мъченик Сава произхождал от готите и живял в Рим при царуването на император Аврелиан. Той имал сан стратилат, тоест бил воевода, но бил и верен, и угоден на Небесния цар, нашия Господ Иисус Христос. Често посещавал страдалците за Христовото име по тъмниците, помагал им от своето имущество, подкрепял ги търпеливо да понасят страданията и ги подбуждал към мъжествени подвизи. Този негов добродетелен живот бил така угоден Богу, че заради чистотата и постничеството на светеца Бог му дарил власт над бесовете и той изгонвал нечистите духове от хората.Скоро донесли на царя, че Сава е християнин, и царят го привикал на разпит. Тук той безстрашно изповядал Христа, свалил воинския си пояс и го хвърлил, отричайки се от воеводския сан, като същевременно заявил, че е готов да отиде на всякакви мъчения за Христовото име. Тогава, по нареждане на мъчителя, провесили светеца и го били жестоко, после го горили с огън и накрая го хвърлили в котел с вряща смола. Но светецът, опазван от невидимата Божия сила, останал цял и излязъл от котела невредим.Като видели чудото, седемдесетте воини, които били там, повярвали в Христа и открито изповядали, че са християни. По заповед на мъчителя те веднага били посечени с меч и така получили мъченически венец, като че от ръцете на Самия Христос

Камион се запали на околовръстното на Стара Загора

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/kamion-se-zapali-na-okolovrystnoto-na-stara-zagora-2019231

Камион се запали на околовръстното на Стара Загора между кв. "Зора" и кв. "Кольо Ганчев". Инцидентът е станал преди около 20 минути. Няма пострадали. 

В момента служители на пожарната гасят камиона.


 

Отложиха делото срещу шофьора, който уби на пътя разносвач на пици

//dariknews.bg/regioni/varna/otlozhiha-deloto-sreshtu-shofiora-kojto-ubi-na-pytia-raznosvach-na-pici-2019234

Делото срещу Бейтула Исмаил, който уби на пътя 23-годишния Никола Терзиев, беше отложено от Варненския окръжен съд заради липса на експертиза. Следващото заседание е насрочено за юни.

28-годишният Бейтула Исмаил е обвинен в това, че на 28 август миналата година при управление на лек

Датски министър: Русия е извършвала хакерски атаки срещу Дания

//dariknews.bg/novini/sviat/datski-ministyr-rusiia-e-izvyrshvala-hakerski-ataki-sreshtu-daniia-2019233

Русия е разбила защитата на компютърни системи на датското министерство на отбраната и си е осигурила достъп до имейли на служители през 2015 и 2016 г., заяви вчера министърът на отбраната Клаус Хьорт Фредериксен пред в. "Рлингске", предаде Ройтерс.

В доклад на отдел

Чували с боклук и варели на дъното – и корабите цапат

//dariknews.bg/regioni/varna/chuvali-s-bokluk-i-vareli-na-dynoto-i-korabite-capat-2018846

Чували с боклук, лежащи на дъното, пълни найлонови торби и дори цели варели. Това са част от отпадъците, които корабите изхвърлят при движението си край родния бряг.
 
На подобни „находки” се натъкват родните океанолози при изследване чистотата на морското дъно, разкри пред Дарик проф

Младеж отива в ареста, заради обиди и шамар

//dariknews.bg/regioni/vraca/mladezh-otiva-v-aresta-zaradi-obidi-i-shamar-2019235

Видинският Районен съд наложил административно наказание „задържане в поделение на МВР” за срок от 3 денонощия на А. М./19 г./, жител на областния град. Наказанието е наложено по Указа за борба с дребното хулиганство, за непристойно поведение на обществено място. На 21 април пред хотел в града, мла

Започнаха консултациите на президента с партиите в парламента

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zapochnaha-konsultaciite-na-prezidenta-s-partiite-v-parlamenta-2019230

Започнаха консултациите на президента Румен Радев с парламентарно представените политически сили в 44-ото Народно събрание.

Президентъ

Предстоящи спирания на водата в София

https://www.actualno.com/sofia/predstojashti-spiranija-na-vodata-v-sofija-news_607374.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 24 април 2017 г. (понеделник). Това съобщиха от пресцентъра на водоснабдителното дружество. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Мъдрен“ жк. „Христо См

Северна Корея готова да потопи американски самолетоносач (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6186390

Северна Корея готова да потопи американски самолетоносач (Видео)Северна Корея обяви, че е готова да потопи американски самолетоносач. Изявлението беше поместено в официалния орган на Корейска трудова партия, за да се демонстрира военната мощ на режима в Пхенян, предаде NOVA.  Това се случва в момент, когато два японски бойни кораба се присъединиха към групата на американския самолетоносач "Карл Винсън".

Maкрон спечели с визия за Европа, но срещу статуквото

http://www.mediapool.bg/makron-specheli-s-viziya-za-evropa-no-sreshtu-statukvoto-news262987.html

Проевропейският центристки кандидат за президент на Франция Еманюел Макрон спечели първия тур на изборите и след две седмици ще се изправи на балотажа срещу кандидата на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен. След най-оспорваната и изпълнена с обрати предизборна кампания в най-новата история на страната за 39-годишния бивш банкер Макрон, който създаде движението си "Напред" само преди година, гласуваха 23.75 от гласоподаватели, а за Марин льо Пен - 21. 53 %. Очаква се на балотажа на 7 май Макрон да обедини повечето французи срещу крайната десница и според предварителните прогнози ще спечели вота с подкрепа от 62%. Очакваната победа на проевропейският кандидат успокои Брюксел и другите правителства в ЕС, които са изправени пред най-голямото предизвикателство пред Общността заради напускането на Великобритания и вълна от национализъм в цяла Европа. Вотът във Франция обаче е и тотална загуба за традиционните партии, които за пръв път от 60 години няма да имат представител на балотажа. От основаването на Петата република през 1958 година досега президентът винаги е бил от социалистите или републикантите. Сега обаче консерваторът Франсоа Фийон остана трети с 19.91 процента, следван от крайнолевия кандидат Жан-Люк Меланшон с 19.64 на сто. Кандидатът на управляващите социалисти Беноа Амон приключи с трагичните за партията малко над 6%. Така балотажът във Франция се превръща в пряк сблъсък между двете съперничещи си световни визии. Кампанията на Марин льо Пен мина под слогана "В името на народа". Тя призова всеки, който се нарича патриот, да гласува за нея и обеща строги мерки срещу мигрантите, да проведе референдум за излизането на Франция от ЕС, да следва протекционистка политика и да засили връзките в руския президент Владимир Путин. За разлика от нея Макрон е силен поддръжник на либералния западен ред. Maкрон ще е "гласът на Европа", а льо Пен ще освобождава Франция от елитите След изборната победа Еманюел Макрон заяви, че ще бъде гласът на надеждата за Франция и за Европа и призова "всички патриоти" да го подкрепят. Той каза, че веднага започва да работи за постигане на парламентарно мнозинство на изборите през юни, което ще му е необходимо, за да управлява. "За една година променихме лицето на френската политика", каза Еманюел Макрон, който досега никога не е участвал в избори. Марин льо Пен от своя страна благодари на ”патриотичните гласоподаватели“ за историческия резултат и обеща да защитава френската нация и нейната независимост“. Льо Пен отбеляза, че ще ”освободи френския народ от арогантните елити” и добави, че оцеляването на страната е заложено на карта. Тя допълни, че очаква с нетърпение прекия сблъсък с Еманюел Макрон преди втория тур на изборите. За нея гласуваха малко повече от 7 млн. французи, като това е рекорден резултат за крайната десница. "Републикански фронт" срещу крайната десница Очаква се през следващите два дни ожесточената кампания да продължи. Още в понеделник Марин льо Пен порица "прогнилия републикански фронт", който се опитва да сформира коалиция около конкурента й на втория тур на президентските избори Еманюел Макрон. Говорителят на Макрон Бенжамен Гриво пък се подигра на крайнодясната кандидатка за президент и я нарече "баба Коледа" заради популистките й икономически предложения, предаде ДПА. "Републиканският фронт" е формулата, използвана в момента за описване на политици с всякакви убеждения, които призовават да бъде спряна крайната десница, независимо кой е другият кандидат. По-голямата част от френската политическа класа призовава от вчера да се гласува за Макрон срещу кандидатката на Националния фронт. Крайната десница обаче се надява да спечели гласове, дадени на първия тур за движението "Непокорна Франция" на кандидата на радикалната левица Жан-Люк Меланшон, който не е препоръчал на поддръжниците си за кого да гласуват на втория тур. Поддръжниците на държавния суверенитет, гласували за кандидатите в края на класирането и за най-консервативните десни партии, също може да гласуват за Льо Пен. Вече излязоха и първите изследвания за подкрепата, която двамата претенденти за президентския пост ще получат на следващия етап от изборите. Според проучвания на Cevipof и Ipsos на втория тур Макрон би получил 62%, а лидера на ”Националния фронт“ 38%. Сблъсъци в Париж Веднага след като бяха ясни първите резултати в Париж станаха и сблъсъци между няколкостотин демонстранти, представящи се за антифашисти, и полицията. Двама души бяха ранени и трима - арестувани. На площад "Бастилия" протестиращи младежи, някои маскирани и облечени в черно, замеряха полицаите с бутилки и бомбички. По призива за "нощ на барикадите", отправен от движения, представящи се за антифашистки, около 300 души се събраха на протест след обявяването на прогнозните резултати от първия тур на изборите. Организаторите на проявата поискаха всички да протестират "и срещу Марин, и срещу Макрон". Ръст на еврото Почти веднага след публикуването на предварителните резултати еврото поскъпна спрямо долара. Към 24 ч. българско време европейската валута се търгуваше с 1.8% повече, като това са най-високите стойности от ноември. Основните индекси на водещите фондови борси в Европа също се повишиха силно в началото на днешната търговия. Франкфуртският Dax скочи с 2.48 на сто до 12 347.36 пункта, информира Маркетуоч. В Париж САС 40 прибави цели 3.76 процента и малко след началото на сесията бе на равнище 5349.65 пункта. Лондонският FTSE 100 също се присъедини към възходящата тенденция макар и с по-слабо повишение от 1.85 на сто до 7246.21 пункта. Западният печат: Статуквото е елиминирано След британския вот за напускането на Европейския съюз и избирането на политическия новак Доналд Тръмп за президент на САЩ, на вчерашните президентски избори във Франция традиционната политическа сцена отново бе разтърсена и лицата на статуквото бяха елиминирани, пише в. "Гардиън". Резултатите от историческия първи тур бяха показателни за отношението към управляващата политическа класа - за пръв път от края на Втората световна война традиционните лява и дясна партия във Франция бяха едновременно изхвърлени от надпреварата на първи тур. Двамата политически аутсайдери - прогресивният, пробизнес настроен либерал Еманюел Макрон и крайнодясната противничка на Европейския съюз Марин Льо Пен - ще се изправят един срещу друг на втория тур на 7 май, който ще преначертае френската политическа карта и може да предопредели накъде ще тръгне Европа оттук насетне, допълва британското издание. Очаква се кампания с голям заряд През следващите две седмици френските избиратели може да очакват кампания с изключително голям заряд. Те ще трябва да изберат между две диаметрално противоположни визии за Франция и мястото й в света: Макрон е привърженик на глобализацията, икономическата модернизация и евроинтеграцията, а Льо Пен призовава за протекционизъм, за възстановяване на националните граници и за изтегляне от еврозоната, пише в. "Файненшъл таймс". Изпращайки на втори тур проевропейския бивш министър на икономиката и лидерката на Националния фронт, френските граждани направиха категоричен избор, отбелязва в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА. Сега предстои битка между претендент, който иска да предпази Франция от глобализацията и друг, който иска да премахне още повече граници с останалата част на света. Победителят може да определи дали международните съюзи, представляващи гръбнака на Запада след Втората световна война, ще бъдат укрепени или разтурени със силата на национализма, посочва американският вестник. Крайнодесните за пръв път толкова близо до властта От Втората световна война антиимигрантското крайнодясно не е било толкова близо до идването на власт във Франция, пише в. "Ню Йорк таймс". Но впечатляващото постижение на Льо Пен на вчерашните избори е толкова обезпокоително, че още при обявяването на първите прогнозни резултати минута след затварянето на последните изборни секции, фактически всички нейни големи опоненти сред 11-те кандидати призоваха тя да бъде победена на балотажа и приканиха поддръжниците си да гласуват за Макрон. Въпросът е дали този традиционен за френската политика междупартиен, антикрайнодесен "Републикански фронт" ще удържи и този път, пише американското издание.

Maкрон с 2 % пред Марин льо Пен: Ще бъда гласът на надеждата за Европа

http://www.mediapool.bg/makron-s-2-pred-marin-lyo-pen-shte-bada-glasat-na-nadezhdata-za-evropa-news262987.html

Проевропейският центристки кандидат за президент на Франция Еманюел Макрон заяви, че ще бъде гласът на надеждата за Франция и за Европа, съобщи Франс прес.   Той ще се изправи на втория тур срещу кандидата на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен, като се очаква да обедини срещу нея повечето французи. Според предварителните проучвания Макрон ще стане президент с около 62% подкрепа на втория тур.    "От ваше име ще бъда гласът на надеждата за нашата страна и за Европа", каза 39-годишният Макрон и увери привържениците си, че ще бъде "президент на патриотите срещу заплахата на националистите".   Бившият банкер Макрон каза, че веднага започва да работи за постигане на парламентарно мнозинство на изборите през юни, което ще му е необходимо, за да управлява.    "За една година променихме лицето на френската политика", каза Еманюел Макрон, който досега никога не е участвал в избори и едва преди 12 месеца създаде своето центристко движение ”Напред”.    Печален резултат за традиционните партии   Макрон обаче получи подкрепата на 23.75 от гласоподаватели  на първия тур на изборите за президент и отива на балотаж с лидера на крайнодесните  Марин льо Пен , за която гласуваха 21, 53 %.    Трети е консерваторът Франсоа Фийон с 19,91 процента, следван от крайнолевия кандидат Жан-Люк Меланшон с 19,64 на сто, се казва в съобщението на вътрешното министерство, цитирано от Ройтерс.   Резултатите от първия тур на изборите са удар по двете най-големи партии във Франция: нито представителят на републиканците, Франсоа Фийон, нито този на социалистите, Беноа Амон успяха да стигнат до втори тур. Това се случва за първи път от шест десетилетия.    Марин льо Пен ще освобождава Франция от елитите   Марин льо Пен от своя страна благодари на  ”патриотичните гласоподаватели“ за историческия резултат и обеща да защитава френската нация и нейната независимост“.    Льо Пен отбеляза, че ще  ”освободи френския народ от арогантните елити” и добави,  че оцеляването на страната е заложено на карта.    Тя допълни, че очаква с нетърпение прекия сблъсък с Еманюел Макрон преди втория тур на изборите.    За нея гласуваха малко повече от 7 млн. французи, като това е рекорден резултат за крайната десница.   Социологическите проучвания дават преднина за Макрон   Вече излязоха и първите изследвания за подкрепата, която двамата претенденти за президентския пост ще получат на следващия етап от изборите.    Според проучвания на Cevipof и Ipsos на втория тур Макрон би получил 62%, а лидера на ”Националния фронт“ 38%.   Подобни бяха нагласите в социологическите проучвания, направени и преди изборите.   Сблъсъци в Париж   Веднага след като бяха ясни първите резултати в Париж станаха сблъсъци между няколкостотин демонстранти, представящи се за антифашисти, и полицията.   Двама души бяха ранени и трима - арестувани. На площад "Бастилия" протестиращи младежи, някои маскирани и облечени в черно, замеряха полицаите с бутилки и бомбички.   По призива за "нощ на барикадите", отправен от движения, представящи се за антифашистки, около 300 души се събраха на протест след обявяването на прогнозните резултати от първия тур на изборите.   Организаторите на проявата поискаха всички да протестират "и срещу Марин, и срещу Макрон".   Ръст на еврото   Почти веднага след публикуването на предварителните резултати еврото поскъпна спрямо долара.    Към 24 ч. българско време европейската валута се търгуваше с 1,8% повече, като това са най-високите стойности от ноември. 

Родени на 24 април

http://www.cross.bg/rodeni-na-april-1541036.html

/КРОСС/ Лили Иванова, примата на българската естрада Красимир Радков, актьор Виолета Марковска, актриса Вилхелм Краус, бизнесмен, бивш министър на транспорта Николай Стоянов, писател, председател на фондация "Балканика", собственик на издателство "Библиотека 48" Проф. Снежана Начева, бивш конституционен съдия  

Къде, какво в страната

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiyaot-1541035.html

/КРОСС/ ***София.Президентът Румен Радев ще проведе консултации с парламентарно представените политически сили. От 10.00 часа за консултации са поканени представителите на ПГ на ПП ВОЛЯ, от 11.00 часа представителите на ПГ на партия ДПС, от 13.00 часа представителите на ПГ на „Обединени патриоти". ***София.От 10.00 часа в голямата конферентна зала на УНСС ще се проведе кръгла маса на тема: „Изграждане на устойчиви бизнес модели за публикуване в интернет". ***София.От 10.00 часа в зала „Средец" на София Хотел Балкан ще се проведе дискусия на тема: „Потенциалът на България - практически подход към икономически партньорства". Участие в дискусията ще вземат Н. Пр. Роланд Хаузер, посланик на Република Австрия и съпредседател на събитието, Ради Найденов, вицепремиер по европейските фондове и социалните политики, Теодор Седларски, министър на икономиката, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, управители на водещи компании. ***София.От 10.00 часа в залата на Дома на Европа на ул. „Георги С. Раковкси" №124, Евродепутатът Момчил Неков е официален домакин на събитието „Уверени родители за успешни деца". ***София.От 14.00 часа в Интер Експо Център - София министърът на икономиката Теодор Седларски ще открие изложенията Техномебел и Светът на мебелите. ***София.От 11

Отровно безхаберие към битата в Ямбол четвъртокласничка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6186196

Отровно безхаберие към битата в Ямбол четвъртокласничкаДни след като МОН излезе с 22 мерки срещу агресията в училище, клип в мрежата показа как маскирани четвъртокласници бият жестоко своя съученичка в ямболското основно училище “Христо Смирненски”.  Шамарите били само за “загряване”, после наритали момичето в корема. Съученичка на детето, заснела клипа, твърди,

Действията на Русия в Украйна са пречка за по-добри отношения със САЩ, заяви Рекс Тилърсън

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/24/2958487_deistviiata_na_rusiia_v_ukraina_sa_prechka_za_po-dobri/?ref=rss


Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън каза в телефонен разговор с президента на Украйна Петро Порошенко, че действията на Русия в източна Украйна са пречка за подобряване на отношенията между САЩ и Русия, съобщава БТА.

В телефонния разговор след смъртта в източна Украйна на американски наблюдател от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Порошенко и Тилърсън са подчертали, че е необходимо всички страни и преди всичко сепаратистките сили,...

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-parizh-1541034.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Живот по статистика. Колко харчим? Какво ядем? Как живеем? Анализ на данните на Националната статистика Тема: Европатриотично. От Анкара до Париж през Балканите - евродепутатът Ангел Джамбазки Тема: ДПС И НС. Преференции и рокади - Хамид Хамид от ДПС Тема: За банките, лихвите и хората - председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов Тема: Политика и газ. Из дебрите на газовата интрига - проф. Атанас Тасев и Мартин Димитров Тема: Франция избира. Френският глас - на живо от Париж пратеникът на БНТ Надежда Василева, а в студиото - коментар на проф. Ивайло Дичев и Татяна Ваксберг Тема: TED в България. TED или идеите, които променят света БТВ, "Тази сутрин" Тема: Разследване на bTV: Как държавни служители узаконяват кражба на дървесина и има ли чадър над тях? Тема: Между терора и разделението - приключи ли европейската приказка? Гост - бившият външен министър Даниел Митов. Тема: На живо от Ямбол - защо родители спират детето си от училище? Тема: Започнаха ли договорките за министерски кресла и колко поста ще получат патриотите? В студиото - Емил Димитров-Ревизоро. Тема: В рубриката „Чети етикета": Кое излиза по-скъпо - новият или старият автомобил? Тема: Още драматични развръзки след втория музикален дуел в „Гласът на България

Раздават минерална вода в пет велинградски села (Видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/6186387

Раздават минерална вода в пет велинградски села (Видео)Раздават минерална вода в пет села на община Велинград. Причината е съмнения за завишени нива на уран във водата, информира NOVA.  Здравните експерти вече призоваха хората да не използват водата за пиене и готвене, а раздаването на минерална вода се налага заради липсата на алтернативен източник на водоснабдяване.

Герджиков и Борисов ще обсъдят становището по преговорите между ЕК и "Газпром"

http://offnews.bg/news/n_1/n_653687.html

Становището, което България трябва да представи по преговорите между Европейската комисия и "Газпром" ще обсъдят служебният премиер Огнян Герджиков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Становището е във връзка с преговорите за монополното положение на руския газов гигант и трябва да бъде представено в Брюксел до 4 май. От ГЕРБ и Нова Република поискаха служебното правителство да договори с Европейската комисия удължаване на срока за внасяне на становището, за да може с него да се заеме редовно правителство. Целта е страната ни да се възползва максимално от предоговарянето на условията с "Газпром".

Радарите за превишена скорост днес - 24 април, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=349523

Служители на пътната полиция ще следят днес - 24 април и в нощта срещу 25 април, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. - улица "Девня", магазин "Филбо"-изход 08:00ч.

Звездата на Тръмп в Холивуд пак пострада

https://www.actualno.com/curious/zvezdata-na-trymp-v-holivud-pak-postrada-news_607447.html

Неизвестен вандал надраска с обиден надпис звездата на американския президент Доналд Тръмп на холивудската „Алея на славата” в Лос Анджелис, съобщи TMZ, цитиран от БГНЕС. Върху звездата се появиха думи, написани в черен маркер. Това най-вероятно се е случило в края на с

Еврото поскъпна след първия тур от президентските избори във Франция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6186384

Еврото поскъпна след първия тур от президентските избори във ФранцияЕврото поскъпна към долара и йената тази сутрин на азиатските валутни борси след първия тур на президентските избори във Франция, предаде БТА. Малко преди 6.30 ч. сутринта в Токио еврото се разменяше за 1,088 долара, а половин час по-рано струваше 1,0726 долара. Едно евро се разменяше за 120 йени, а в петък в Ню Йорк курсът бе едно евро за 117

Борислав Сарафов размисли след разговор с Цацаров - вече не иска във ВСС

http://clubz.bg/53150-borislav_sarafov_razmisli_sled_razgovor_s_cacarov_veche_ne_iska_vyv_vss

ПОЛИТИКА Борислав Сарафов 23022016 10

Кратко съобщение от Прокуратурата на Република България ни разказва какво е станало във... Висшия съдебен съвет. А то е, че заместникът на Сотир Цацаров - Борислав Сарафов, който се замеси в подобаващ брой скандали, е оттеглил кандидатурата си за изборен член на бъдещия Висш съсдебен съвет.

"На 27.03.2017 г. във Висшия съдебен съвет бе внесено предложение на 31 прокурори за издигане на кандидатурата на Борислав Сарафов, заместник на главния прокурор, за изборен член на ВСС.

Днес, 24.04.2017 г. Борислав Сарафов оттегли съгласието си за кандидатиране. Решението на г-н Сарафов е лично и е продиктувано от интересите на прокуратурата. Оттеглянето е извършено след разговор с главния прокурор, който изцяло споделя мотивите на заместника си.

Чрез пресцентъра на ПРБ Борислав Сарафов изразява благодарност към всички свои колеги, издигнали и подкрепили кандидатурата му."

Двата акцента са хем, че решението е лично, хем  - "продиктувано от интересите на прокуратурата". И че е станало след разговор с... ясно кой. Нещо което неизвестно защо ни съобщават, може би за по-сигурно - да не излезе от другаде, че е имало разговор.

Кандидатурата на Сарафов бе донякъде изненадваща, след като на два пъти безпрецедентно полицайки и следовател заведоха частни искове срещу него като зам.главен прокурор. Причините бяха, че Сарафов ги е мачкал и унижавал с обидни думи, както и е постановявал предварително кой да е виновният, съответно в дело, касаещо "Агромах" и за катастрофата в Неделино.

Разследващата полицайка от ГДБОП Любомила Ценова рязко размисли и оттегли иска си.

Следователят от НСлС Страхил Каменички, който твърди, че е унижаван, излезе по-упорит. Той пробва дела и в София и в Шумен, където е извършено деянието. И на двете места те бяха прекратени, тъй като съдът прие, че функционалният имунитет на зам.главния прокурор (т.е. - защитата му да не сбърка по служба) го пази и при такива казуси.

Според информация на Клуб Z, отношението на Цацаров към Борислав Сарафов, който му беше верен съратник в прожекциите за Костинброд, тефтерчето на Златанов, скандала с № 10 и др., в последно време рязко е охладняло.

Времето в понеделник: Слънчево с температури до 19 градуса

http://offnews.bg/news/n_1/n_653686.html

Времето над страната днес ще бъде предимно слънчево с температури до 19°. Увеличения на облачността се очакват в следобедните часове, но вероятността от валежи е малка.   Над Черноморието облачността ще е променлива. Вятърът ще отслабне. Максималните температури ще са 12 - 16°. Температурата на морската вода е 10 - 11°. Вълнението на морето ще бъде 1 - 2 бала. Над планините ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността в следобедните часове. Почти без валежи. Вятърът ще отслабне, ще е умерен до силен от северозапад. Максимална температура на 1200 метра ще е около 8°, на 2000 метра – около 0°.

Преглед на печата - 24 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349526

Вестниците в понеделник съобщават нови детайли от преговорите по сформиране на правителството на ГЕРБ и ПФ. "Съвет от шеcтима pешава cпоpните въпpоcи в кpачкa. Oбмиcля cе патpиотите да дадат зам.-миниcтъp за вcяко ведомcтво.

Награда “Южна пролет” за романа на Георги Караманев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6186073

Награда “Южна пролет” за романа на Георги Караманев Георги Караманев, зам. главният редактор на списание “Осем”, получи една от наградите в тазгодишното издание на конкурса “Южна пролет” за романа си “И додето се раждат лъчите”. В него той разказва историята на големия български фотограф Йордан Йорданов - Юри (1940-2009). Най-престижните ежегодни награди за дебют в българската литература бяха

Петима души, от които три деца, загинаха в пожар в къща в Ню Йорк

https://www.24chasa.bg/novini/article/6186382

Петима души, от които три деца, загинаха в пожар в къща в Ню ЙоркТрима души, от които три деца, загинаха вчера в пожар, пламнал в еднофамилна къща в Ню Йорк, предаде БТА. . В пожара, обхванал и други къщи, са ранени няколко души. Огънят пламнал вчера рано следобед в двуетажна къща в нюйоркския район Куинс. Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио каза, че пожарът се е разгорял много бързо и е погълнал цялото семейство.

Най-важното от Варна във вчерашния - 23 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349522

Дете във Варна спешно се нуждае от кръводарители Пострадало при тежък инцидент във Варна дете спешно се нуждае от кръводарители, научи Moreto.net. Д-р Огнян Пелов във Варна: Здравето не идва с кутийки и шишенца, взети от аптеката Темата за тайните на българската традиционна кухня като храна на столетниците беше представена от д-р Огнян Пелов по време на втория ден от Фестивала "Вино и храна" във Варна.

Протест под прозорците на Цацаров заради ЦУМ-гейт

http://clubz.bg/53149-protest_pod_prozorcite_na_cacarov_zaradi_cum_gejt

ПРОТЕСТИ ПРОТЕСТИ Съдебна палата Оставка Протест Протестна мрежа 1

Беззаконието трябва да приключи, веднага!

Така се казва протестът, организиран за днес във фейсбук след последните събития около главния прокурор Цацаров. Мястото в София е пред Съдебната палата, а часът - от 18:30 до 19:30 ч.

Организаторите написаха:

Време е да кажем на висок глас, че това не може да продължава безкрай.
Гафовете на Гл . Прокурор станаха безброй. Сега е момента да кажем -
#ОСТАВКА. В Е Д Н А Г А!!! 

Да се излиза на протест срещу главния прокурор - като фигурата, която не бива разпозната като честен и почтен защитник на интереса на обществото, не е прецедент. На 15 юли 2015 г. "Протестна мрежа" организира на същото място събитие със същото искане - оставка на главния прокурор.

Медиите от орбитата около Делян Пеевски така самоотвержено се хвърлиха да защитават главния прокурор, че вече загубиха няколко дела за клевета за това, че са писали, че протестите били платени.

 

Иначе - за разлика от минали времена, Съдебната палата (и сградата на ВСС) вече са основна мишена на гражданското недоволство, а не парламентът, Министерският съвт, президентството и пр. Заради липсата на законност протестираха мотористи, но най-вече самите съдии, които излизаха веднъж на стълбите на Палатата и цели 3 пъти - под прозорците на ВСС на ул. "Екзарх Йосиф".

Пръскат горските масиви в землищата на селата Драговищица, Горановци, Николичевци и Копиловци

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/pryskat-gorskite-masivi-v-zemlishtata-na-selata-dragovishtica-goranovci-nikolichevci-i-kopilovci-2019222

Областна дирекция по безопасност на храните Кюстендил издаде разрешение на ЮЗДП ТП ДГС Кюстендил за извършване на въздушно третиране на горски масиви с бял и черен бор в землищата на с. Драговищица, с. Горановци, с. Николичевци и с. Копиловци, общ. Кюстендил. Третирането с хеликоптер ще се проведе

Заслужен успех за Локо (Русе) срещу „Калиакра“

//dariknews.bg/regioni/ruse/zasluzhen-uspeh-za-loko-ruse-sreshtu-kaliakra-2019224

Локомотив (Русе) удари Калиакра (Каварна) в първа среща от плейофите на „Първата седмица“ в Североизточната трета лига. Единственият гол падна от дузпа. Точен бе Мартин Недков в 72-ата минута. Играещият старши треньор на русенци Ивайло Кирилов лично изведе с капитанската лента домакините и остана н

Деца от Шабла се включиха в образователния проект "Планета енергия"

//dariknews.bg/regioni/dobrich/deca-ot-shabla-se-vkliuchiha-v-obrazovatelniia-proekt-planeta-energiia-2019226

Двете училища в община Шабла – СУ „Асен Златаров” и ОУ ”Св.Климент Охридски”, се включиха в образователния проект „Планета енергия“, реализиран благодарение на Асоциацията на българските черноморски общини и фирма Тотал Е&П България.
 
В навечерието на Деня на Земята

Нападнаха и ограбиха възрастен мъж

//dariknews.bg/regioni/vraca/napadnaha-i-ograbiha-vyzrasten-myzh-2019225

Около 21,15 ч. в неделя между гр. Вълчедръм и с. Черни връх неизвестен крадец нападнал в гръб 53-годишен жител на Вълчедръм и му отнел 60 лв., мобилен телефон "Нокия" и кутия цигари, след което избягал в неизвестна посока. Местопроизшествието е посетено от полицаи, извършен е оглед и е образувано д

Заместник-кметът Иван Григоров присъства на Празника на Гюргево

//dariknews.bg/regioni/ruse/zamestnik-kmetyt-ivan-grigorov-prisystva-na-praznika-na-giurgevo-2019227

Вчера в Гюргево се проведе традиционното честване на Празника на града. Събитието уважиха заместник-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров,  Ирена Петрова – директор дирекция „Култура и образование“ и Лили Ганчева – директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“.

Традиционната лит

Задържаха наркодилър

//dariknews.bg/regioni/varna/zadyrzhaha-narkodilyr-2019228

Окръжната прокуратура във Варна привлече като обвиняем и задържа за срок до 72 часа мъж, държал наркотици с цел разпространение. В късния следобед на 21 април, при проверка на лек автомобил „Сеат“ с варненска регистрация и последвал обиск на водача, са намерени и иззети 35 г марихуана и електронна

ТИР се заби в ограда

//dariknews.bg/regioni/vraca/tir-se-zabi-v-ograda-2019229

В неделя, около 13,25 ч., в с. Смирненски, общ. Брусарци македонският гражданин А. К. при управление на влекач "Мерцедес Актрус 1844 ls” с прикачено ремарке "Schmitz", собственост на фирма от гр. Струмица, забива тежкотоварният автомобил в предпазната ограда на частен двор. Катастрофата е станала н

Радев ще проведе консултации с "Воля", ДПС и "Обединени патриоти"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6186380

Радев ще проведе консултации с "Воля", ДПС и "Обединени патриоти"Президентът Румен Радев започва конституционната процедура с парламентарно представените политически сили в 44-то Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В съответствие с Конституцията - чл. 99, ал. 1, президентът провежда консултации с парламентарно представените политически сили,

"Опел" вкарва трети кросоувър в гамата си

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/04/24/2957607_opel_vkarva_treti_krosouvur_v_gamata_si/?ref=rss


"Опел" пусна първата информация и снимки на новия си кросоувър "Грандленд Екс"(Grandland X), който с дължината си от 4.48 метра се позиционира над "Мока" и "Кросленд Екс". Продажбите на колата ще започнат през есента.

Една от отличителните черти на модела е гамата от системи за подпомагане на водача. Сред тях са адаптивен темпомат, с разпознаване на пешеходци и автоматично аварийно спиране, предупреждението за умора на водача,...

Акценти в печата

http://www.cross.bg/borisov-vestnik-statyt-1541054.html

/КРОСС/ "Борисов с право на последно мнение кой да е министър. Обмисля се патриотите да дадат заместник-министър за всяко ведомство", съобщава вестник "24 часа".Изданието допълва, че Обединените патриоти трябва да предложат по няколко имена за всеки министерски пост, който получават в правителството "Борисов 3". След това лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер ще има последната дума. Според изданието за министър на образованието се готви Милена Дамянова, която беше заместник-министър в първото правителство на Борисов. "Шефът на Александровска болница Костадин Ангелов ще поеме здравеопазването в новото правителство. Това научаваме от вестник "Труд". По информация на изданието до края на миналата седмица фаворит за поста е бил началникът на ВМА ген. Николай Петров, но е отпаднал заради близостта си с бившия президент Росен Плевнелиев. "Общините бойкотират приема на бежанци. Никой не знае какво се случва с чужденците след получаването на статут и излизането им от лагерите". Това пише на първата си страница вестник "Сега". Изданието коментира, че Българската агенция за бежанците е в пълна безизходица и невъзможност да си върши работата. Според всекидневника представителите на местната власт отказват да приемат бежанци, а държавата не прави нищо, за да ги накара да спазват закона. От началото на годината по официални данни на Агенцията за бежанците е бил даден бежански статут на 349 души, а хуманитарен - на 384

Българин е в критично състояние след пътен инцидент в Кипър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6186378

Българин е в критично състояние след пътен инцидент в КипърВ неделя 39-годишен българин е бил приет в интензивното отделение на болница в Никозия, след като е претърпял тежка катастрофа в ранните часове на деня, пише Cyprus Mail, цитиран от "Фокус".  Полицията съобщи, че жителят на Ксилофагу е пътувал между своето село и Авгору с още двама души, когато е изгубил контрол над превозното средство,

Кой е типичният гласоподавател за Марин льо Пен

https://www.actualno.com/europe/koj-e-tipichnijat-glasopodavatel-za-marin-lio-pen-news_607440.html

Типичният гласоподавател за Марин льо Пен е представител на работническата класа или безработен гражданин, който има ограничено образование и е роден в селски район. Това сочат резултатите на френската компания за провеждане на социологически проучвания Ipsos, предава Franc

Даниел Митов: Русия също влияе деструктивно в България

http://clubz.bg/53148-daniel_mitov_rusiq_syshto_vliqe_destruktivno_v_bylgariq

ПОЛИТИКА Даниел Митов 1

Не е имало разговори, заяви бившият външен министър Даниел Митов на въпрос дали ще заеме отново поста в кабинета "Борисов-3". 

"Бях министър в много тежки времена. Анексията на Крим, дестабилизацията на Източна Украйна, сирийската криза, бежанската вълна и Брекзит се случиха по време на мандата, в който бях министър", отбеляза Митов в сутрешния блок на бТВ.

И допълни, че е готов да помага на всеки бъдещ външен министър, както и че има добри отношения със сегашния служебен министър Ради Найденов и Димитър Абаджиев, двама други, спрягани за поста.

Той коментира накратко разликите си в позициите с лидера на ГЕРБ:

"Не мисля, че с премиера Бойко Борисов сме се разминавали драматично, той понякога артикулира нещата по-различно, но външният министър е длъжен да стои на ясни и твърди позиции."

Митов коментира и действията на президента Румен Радев, който според него е влязъл в роля, неприсъща "на един президент по Конституция"

"Не биваше толкова остро да се опитва да влияе на кабинета. Има новоизбран парламент, ще си избере правителство, което легитимно избраното, което трябва да върви в посока на определени решения”, категоричен беше Митов.

Той бе критичен и към довода на Радев за ограничаване на изборните права на българите в чужбина - че това е нужно заради намеса на Турция във вътрешните ни работи. Според него, президентът пропуска друг фактор:

"Тук можем да си говорим и за влиянието на Руската федерация, което е не по-малко деструктивно."

Бившият министър отбеляза още и забавянето на служебния кабинет за европейската процедура за предоговаряне на цените на газа с "Газпром", защото така държавата ни не може да си защити интересите.

"Разбирам също, че вече много бързо са взели решение, ако ми е вярна информацията, за това какъв тип изтребител да бъде купен. Това не е работа на служебен кабинет или на президента. Това е работа на бъдещото правителство”, подчерта той.

Митов се обяви и за премахване на служебния кабинет - изборите можело да ги оргавизира и редовното правителство.

"В отношенията на България и Турция имаше момент на ескалация, който беше излишен. Референдумът в Турция беше до голяма степен катализатор на говорене, което в Европа не желаем да виждаме. Това говорене беше мобилизационно около референдума, за да се вдигне избирателната активност. Според него формулата „служебен кабинет” е изчерпана и спокойно може правителство, което е легитимно избрано, да организира избори. Референдумът в Турция демонтира държавата на Ататюрк, онази република, която имахме до момента и нейните принципи", отбеляза той.

И допълни, че отсега нататък фокусът на отношенията между Европа и Турция ще е върху миграционните потоци, борбата с тероризма и икономическото развитие.

11-те входни артерии на Пловдив с камери за джигити

https://www.24chasa.bg/region/article/6185804

11-те входни артерии на Пловдив с камери за джигитиДо месец 44 камери заработват по 11-те входно-изходни артерии на Пловдив. Те ще предават информацията директно в МВР. Новото видеонаблюдение е за 320 000 лева, които общината отдели и проведе поръчката, а устройствата предостави на МВР. Това стана с решение на местния парламент, уточни зам.-кметът Георги Маринов.

Президентът събира партиите за консултации преди да връчи мандата

http://offnews.bg/news/n_1/n_653685.html

Президентът Румен Радев започва политически консултации с парламентарно представените партии преди да връчи мандат за съставяне на правителство.  Консултациите са предвидени в конституцията. Според текстовете след консултациите президентът трябва да възложи на кандидата за министър-председател на най-голямата по численост парламентарна група да състави правителство. От 10.00 часа в понеделник за консултации са поканени представителите на парламентарната група на ПП "Воля", от 11.00 часа - представителите на парламентарната група на партия ДПС, а от 13.00 часа - представителите на парламентарната група на „Обединени патриоти“. Във вторник Румен Радев ще продължи консултациите с представителите на парламентарната група на "БСП за България" от 13.30 часа, а от 15.00 часа са поканени представителите на парламентарната група на ПП ГЕРБ.

Пътна обстановка в страната - 24 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349524

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: До 25.04.2017 г. в участъка от км 319+107 до км 350+700 Железник – пътен възел „Българово“ се извършва възстановяване липсващи мостови парапети. До 28.04.2017 г. в участъка от км 325 до км 359 п.

Избори във Франция: За Еманюел Макрон са гласували 23,75% , Марин льо Пен - 21, 53%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6186376

Избори във Франция: За Еманюел Макрон са гласували 23,75% , Марин льо Пен - 21, 53%Еманюел Макрон получава 23,75 на сто от гласовете на първия тур от президентските избори във Франция. Това сочат окончателните резултати, съобщени от френското министерство на вътрешните работи, предаде БТА.  За водачката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен са гласували 21,53 на сто от избирателите.

24 април в историята

http://www.cross.bg/stava-osmanskata-obyavyava-1541033.html

/КРОСС/ 1479 г. пр.н.е. - Тутмос III става фараон на Египет.1184 г. пр.н.е. - Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания).1771 г. - 85-метрово цунами връхлита японския остров Ишигаки.1792 г. - Французинът Клод-Жозеф дьо Лил съчинява музиката и текста на Марсилезата - химн на Франция от 1795 г.1877 г. - Светият синод избира за български екзарх Йосиф I.1877 г. - Начало на Руско-турска война (1877-1878): Руският император Александър II с манифест обявява война на Османската империя.1884 г. - Канцлерът на Германия Ото фон Бисмарк обявява немско владичество върху територията на днешна Намибия, което е начало на германската колониална империя.1895 г. - Джошуа Слоам започва първото самостоятелно околосветско плаване с яхта.1907 г. - Основан е египетският футболен клуб Ал-Ахли1915 г. - С ареста и депортирането на стотици видни арменци в Константинопол (днес Истанбул) започва Арменския геноцид в Османската империя.1916 г. - Започва Великденското въстание в Дъблин, което цели отделяне от Великобритания и създаване на ирландска република.1938 г. - Иван Джаков излъчва първото радиолюбителско повикване от територията на България, от София, в телеграфен режим по морзовата азбука, на честота 7 МХц - „CQ de LZ1ID".[1]1941 г. - Принц Нородом Сианук става крал на Камбоджа.1953 г. - Уинстън Чърчил е ръкоположен за рицар от кралица Елизабет II.1967 г

7420 престъпления са били извършени през януари тази година

https://www.actualno.com/crime/7420-prestyplenija-sa-bili-izvyrsheni-prez-januari-tazi-godina-news_607442.html

Общо 7420 престъпления са били извършени през януари, 2017 година. От тях са разкрити 2122 или 28,6% от регистрираните. Разкрити са и 281 престъпления от минали периоди. Установени са общо 4688 лица - извършители на престъпления. Това сочи справка на МВР. Най-висока е разкриваемостта на

Днес ще бъде слънчево с максимални температури между 14° и 19°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6186368

Днес ще бъде слънчево с максимални температури между 14° и 19°Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е малка. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Вятърът ще е до умерен от запад-северозапад,

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=349521

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 24 април ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Св. свещеномъченик Сава Стратилат и седемдесетте римски войни с него

https://www.actualno.com/celebrate/sv-sveshtenomychenik-sava-stratilat-i-sedemdesette-rimski-vojni-s-nego-news_607443.html

Свещеномъченик Сава бил по произход гот. Той живял през времето на римския император Аврелиан (270 - 275). Както показва името му (стратилат - воевода), бил военачалник във войската. Като приел християнската вяра и станал ревностен Христов служител, той посещавал християните, ко

Спират водата на площад "Сред село" и още 5 места в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_653677.html

"Софийска вода" ще прекъсне временно водоснабдяването в части от столицата днес , съобщиха от дружеството.  Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Мъдрен“ в жк. „Христо Смирненски“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа по ул. „Мъдрен“ от ул. „Александър Момчев“ до ул. „Христо Халачев“ и ул. „Христо Халачев“. Подмяна на спирателен кран на ул. „Славия“ в едноименния квартал налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на Бл. 5, бл. 6, бл. 7, бл. 8, бл. 9, бл. 10, бл. 13. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Латинка“ в кв. „Челопечене“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на ул. „Яне Стоянов“, ул. „Лесновска“, ул. „Латинка“, ул. „Карашка“, ул. „Слънчево утро“. Прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Велчо Атанасов“ в  „Подуене“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа по ул. „Блага Димитрова“ от ул. „Велчо Атанасов“ до ул. „Георги Пеячевич“. Поради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Мургаш“ в кв. „Кремиковци“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на ул. „Чавдар“, ул. „Мургаш“, ул. „Малина“ по ул. „Река Елешница“ от ул. „Мургаш“ до ул. „Чавдар“. Инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Евлия Челеби“ в кв. „Карпузица“ налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа по ул. „Евлия Челеби“ от ул. „Лазарополе“ до площад „Сред село“. 

Колония Къп с още участници

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/koloniia-kyp-s-oshte-uchastnici-2019209

По всичко личи че детският футболен турнир "Колония къп" ще бъде най-силният това лято край морето. След като потвърдиха участието си в Кранево и Златни пясъци с общо 4 формации, сръбските грандове Партизан и Цървена звезда, сега официално потвърди присъствието си на българското Черноморие и Стяуа

В Германия зачестяват киберпрестъпленията

//dariknews.bg/novini/sviat/v-germaniia-zachestiavat-kiberprestypleniiata-2019208

Киберпрестъпността в Германия добива все по-големи измерения – през 2016 г. броят на престъпленията, извършени с помощта на интернет технологии, е достигнал до 82 649 случая. Данните са притеснителни, като се има предвид, че само година по-рано полицията е регистрирала 45 793 кибер

Мемориалът на Делчевия род в Благоевград се руши, започва кампания за реставрация

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/memorialyt-na-delcheviia-rod-v-blagoevgrad-se-rushi-zapochva-kampaniia-za-restavraciia-2019210

Благоевградчани стартират кампания за ремонт на мемориала на Делчевия род, който се намира в двора на благоевградския катедрален храм „Въведение Богородично“. Инициативата е на неправителствената организация „Форум Балканика” с председател Цоня Кръстева.

„Надявам се, че кампанията ни

Вижте къде спират водата в София на 25 април

//dariknews.bg/regioni/sofiia/vizhte-kyde-spirat-vodata-v-sofiia-na-25-april-2019212

На 25 април 2017 г. (вторник), във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Брегалница“  Център, се налага спиране на водоподаването от 10:00  до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. „Брегалница“ от ул. „Цар Симеон“ до ул. „Пиротска“.

Седмица на детската книга организират в Белица

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/sedmica-na-detskata-kniga-organizirat-v-belica-2019213

Народно читалище „ Георги Тодоров- 1885” в Белица заедно с Общината и местните училища организират поредица прояви за „Седмица на детската книга изкуствата за деца”.

Първото събитие стартира днес с презентация по повод 115 години от рождението на Ангел Каралийчев -„ Вълшебник броди п

Пиян велосипедист се блъсна в автомобил

//dariknews.bg/regioni/sliven/piian-velosipedist-se-blysna-v-avtomobil-2019211

 
Две катастрофи с пострадали са станали през почивните дни в Сливен. При първата в квартал “Дружба” 69-годишен велосипедист се е ударил в паркиран лек автомобил.

Пробата за употреба на алкохол е показала 2,36 промила. Мъжът е откаран в ЦСМП-Сливен за оказване на медицинска по

Откраднаха фураж от склад

//dariknews.bg/regioni/sliven/otkradnaha-furazh-ot-sklad-2019214

11 чувала с фураж са откраднати от складови помещения в сливенското село Самуилово.

Кражбата е извършена през нощта на 20-ти срещу 21-ви април, съобщиха от полицията в Сливен. Нанесената щета е в процес на установяване.

По случая е образувано досъдебно производство.

2, 6 млн. даде служебният кабинет на пловдивския университет

https://www.24chasa.bg/region/article/6185815

2, 6 млн. даде служебният кабинет на пловдивския университет2, 6 милиона лева е получил Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" от служебното правителство на проф. Огнян Герджиков. Така държавата е възстановила изцяло сумата, която вузът е броил на 11 реститути за сградата на химическия факултет. Висшето учебно заведение е покрило единствено нотариалните такси по придобиването на имота,

Никола Радлев-Киш: Почувствах се като Суворов, като ме повишиха в чин още в съблекалнята с "Интер"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6185833

Никола Радлев-Киш: Почувствах се като Суворов, като ме повишиха в чин още в съблекалнята с "Интер"Никола Радлев-Киш е авторът на един от най-великите голове в историята на родния футбол. Той изравнява резултата на 26 април преди половин век и ЦСКА прави второ 1:1 срещу великия “Интер” на Хеленио Херера и праща 1/2-финала за КЕШ в трети мач. Радлев е роден на 17 април 1947 г. и малко преди половинвековния юбилей от мачовете с “Интер” празнува и

Проф. Божидар Димитров: Чужди пари открай време хранят партиите ни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6186102

Проф. Божидар Димитров: Чужди пари открай  време хранят  партиите ниТрите най-големи политически партии у нас, които стоят зад преврата на 9 септември, са рожби на чужди централи В началото на ХХ в. Коминтернът дава на БКП стотици хиляди долари за социалистическата революция, Франция и Гърция пък плащат на БЗНС - Буквално преди дни “24 часа” цитира годишните доклади на ДАНС и държавна агенция "Разузнаване",

Изворът на истинската красота...

http://www.cross.bg/krasota-istinskata-izvorut-1541032.html

/КРОСС/ Изворът на истинската красота се намира в отношението на човека към самия себе си. Titus Lenk  

Казньов призова поддръжниците му да подкрепят Еманюел Макрон

https://www.actualno.com/europe/kazniov-prizova-poddryjnicite-mu-da-podkrepjat-emanuel-makron-news_607438.html

Министър-председателят на Франция Бернар Казньов, подобно на победения кандидат на социалистите Беноа Амон, призова поддръжниците на партията да подкрепят Еманюел Макрон на втория тур от президентските избори, пише The Guardian. „Официално призовавам да се гласува за Еманю

Първите трамваи от Базел тръгват от днес в столицата

http://offnews.bg/news/n_1/n_653675.html

Швейцарски трамваи тръгват от днес в София, първите 12 мотриси от Базел вече са в столицата ни. Превозните средства ще се движат по линии 6, 8 и 12.  Трамваите ще бъдат въведени в движение от площад "Възраждане", в символичната разходка ще участват кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник министър-председателят по европейските фондове Малина Крумова и посланикът на Швейцария в България Денис Кнобел. До края на годината мотрисите, дарени на Столична община, ще станат 28. Всяка от тях има нископодова секции и 60 седящи от общо 220 места.   Целта на проекта „Модернизирани трамваи за град София” е да се подобри качеството и достъпността на услугите в обществения транспорт на столицата. Общата стойност на проекта е 3 млн. швейцарски франка, от които швейцарската страна покрива 85 на сто. 

Нов лидер или чаровен празнодумец?

http://clubz.bg/53147-nov_lider_ili_charoven_praznodumec

Франция - очакван и все пак шокиращ резултат, който бележи края на Петата република и началото на ново политическо противопоставяне, за цяла Европа.

Малко факти:

1. Льо Пен (младша) за първи път е на балотаж, но резултатите й са далеч под надеждите и под успехите от последните 4-5 години. 

Комбинацията от старомоден национализъм и икономически комунизъм не е печеливша, поне засега. 

2. Неокомунизмът на Меланшон консолидира крайното ляво (обичайно разпиляно) и добави от гласовете на Льо Пен и на социалистите. 

Крайното ляво, желанието за "истинска левица" ще има влияние в близко бъдеще. 

3. Социалистите опитаха да конкурират Меланшон на терена на "истинската левица" и загубиха катастрофално - и левите, и центристките гласове. 

4. "Непобедимите бяха победени" (по Фигаро) - за първи път дясното не е на балотаж. 

Опитът да се изгради "истинско консервативно дясно" и да се конкурира Льо Пен за нейните избиратели беше катастрофа. Никой не може да изчисли доколко катастрофата беше морална (корупционните скандали) и доколко политическа (логична загуба на центристки вот).

5. Макрон води - очаквано и все пак... Спечели платформа с три основни линии:

- Икономически реформи, по същество революционни, сходни с това, в което Жупе се провали през 90-те; 

- Умерен социален либерализъм; 

- Европейски федерализъм, като за френския стандарт - много силно изразен, близък до идеите на Жискар. 

Подкрепата идва и от левия, и от десния център.

Всички кандидати (дори катастрофата Хамон) проповядваха радикална промяна на статуквото, и провалът на двете "системни партии" - социалистите и републиканците - показва, че французите искат наистина това.

В крайна сметка, балотажът ще противопостави двете най-различни помежду си визии за промяна. Предстои мащабен сблъсък на идеи: 

- Пазарни реформи (особено на трудовата политика) срещу икономически неокомунизъм; 

- Отворени пазари и повече интеграция в Европа срещу излизане от еврозоната; 

- Европейски федерализъм срещу "Фрекзит";

- Повече Франция в НАТО срещу повече Путин във Франция;

- Икономически модел на интеграция на чужденците през реформи на социалната система срещу закани за изселването им.

Големият въпрос: Не дали десните републиканци ще подкрепят Макрон - направиха го лидерите, ще го направят и избирателите. По тези точки те са на близки, макар не еднакви позиции.

А дали крайно левите на Меланшон ще подкрепят Макрон - лидерът не го направи, хич не е сигурно и за избирателите. Икономическите програми на крайно лявото и крайно дясното са близки, както и отношението им към ЕС и Путин. Дълбоко ги разделя отношението към мигрантите (важна част от избирателите на Меланшон са зелени и крайно леви про-мигрантски среди, а и много мюсюлмани).

Победата на Макрон е вероятна, но не и предрешена. Парламентарните избори през юни - непредвидими. Разделението на обществото - сигурно и трайно. А бъдещето на Европа - трудна, но съвсем не обречена борба за единство.

Радикалната промяна във Франция е факт, но някои неща остават същите. Един дребничък възрастен гасконец ни се усмихва от двора си в Пиренеите. От 15 години, никой не е печелил без подкрепата на чичо Франсоа Бейру. А адашът му Фийон забрави това...

ПП. Естествено, моите надежди са за убедителна победа на Макрон. Голяма част от идеите му - особено реформата на трудовия пазар, борбата за единна Европа и стратегическото единство на Запада - изцяло споделям. За други ми е малко ляв, но пред лицето на ЛьоПен/Меланшон си е почти ОК.

Притеснява ме това, което дава надежди на французите - той е котка в чувал. Не го познаваме. Ако дядо Ален Жупе (който щеше да бие с лекота, с подкрепата на Бейру) беше предвидим и дори скучен, този е загадка.

Дали Франция, а и Европа, ще получи дългоочаквания нов лидер? Или поредния чаровен празнодумец?

On verra bien. (ще видим - б.р.)

...

Коментарът е от фейсбук профила на Радан Кънев. 

 

24 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=349520

Събития: 1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. – 85-метрово цунами връхлита японския остров Ишигаки. 1792 г. – Французинът Клод-Жозеф дьо Лил съчинява музиката и текста на Марсилезата – химн на Франция от 1795 г.

Невиждани от 60 г. избори във Франция, кървави протеси

https://vesti.bg/sviat/evropa/nevizhdani-ot-60-g.-izbori-vyv-franciia-kyrvavi-protesi-6068261

Победителят в първия тур заяви, че това обръща страницата на френския политически живот

Макрон срещу Льо Пен, невиждани от 60 г. избори

https://vesti.bg/sviat/evropa/makron-sreshtu-lio-pen-nevizhdani-ot-60-g.-izbori-6068261

Победителят в първия тур заяви, че това обръща страницата на френския политически живот

Супа от агнешки врат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6185950

Супа от агнешки вратПриготвена без застройка Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Герджиков и Борисов ще обсъдят позицията на България за "Газпром"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/24/2957614_gerdjikov_i_borisov_shte_obsudiat_poziciiata_na/?ref=rss


Служебният премиер Огнян Герджиков е поканил лидера на ГЕРБ Бойко Борисов днес да обсъдят подготовката на становището на България, което тя трябва да представи в Брюксел по преговорите с "Газпром" във връзка с монополното му положение.

За срещата съобщи в петък депутатът и бивш енергиен министър в правителството "Борисов 2" Теменужка Петкова.

До поканата се е стигнало след като темата беше обсъдена от експертните екипи на ГЕРБ и...

Прогноза за времето - 24 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349519

Днес над страната ще бъде предимно слънчево. По Черноморието облачността ще е променлива. Вятърът ще отслебне. Максималните температури ще са 12-16°. Температурата на морската вода е 10-11°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Туристка загина, падайки в пропаст край Бачково

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/turistka-zagina-padajki-v-propast-kraj-bachkovo-2019194

В РУ – Асеновград е образувано досъдебно производство заради смъртта на 74-годишна жена.

Около 12:20 часа в неделния ден на спешен телефон 112 постъпил сигнал за паднала туристка в стръмна пропаст в района на екопътека „Сливодолско падало“ край село Бачково. При инцидента жената, коя

Ден без асансьори и в Стара Загора

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/den-bez-asansiori-i-v-stara-zagora-2018786

Стара Загора се включва в международната инициатива „Ден без асансьори”, а инициативата  е включена в кампанията „Стара Загора – европейски град на спорта 2017“.

Ден без асансьори (No Elevators Day) е европейска инициатива част от целогодишната кампания NowWeMOVE, която раздвижва все

Журналистът Светослав Иванов ще изнесе публична лекция пред студенти от ЮЗУ

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/zhurnalistyt-svetoslav-ivanov-shte-iznese-publichna-lekciia-pred-studenti-ot-iuzu-2019195

Телевизионният водещ Светослав Иванов ще изнесе лекция пред студентите от ЮЗУ "Неофит Рилски".
Срещата ще се състои във вторник от 15:30 часа в „Червената зала“ в Учебен корпус – 6 (IV етаж).

Гостуването на журналиста е по покана на Студентско правителство и Студентски парламе

Майстор №1 на зелниците в кюстендилско е Даниела Георгиева

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/majstor-1-na-zelnicite-v-kiustendilsko-e-daniela-georgieva-2019197

Даниела Георгиева е най- добрият майстор на зелници в кюстендилско. Тя спечели първата награда от Празника на зелника и сладките изкушения в село Жабокрът, организиран от Народно читалище “Съгласие 2007”.
В

Мерки за насърчавене на работодателите от “Бюро по труда”- Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/merki-za-nasyrchavene-na-rabotodatelite-ot-biuro-po-truda-kiustendil-2019198

Дирекция “Бюро по труда”- Кюстендил уведомява работодателите от общините Кюстендил, Невестино и Трекляно, че разполага с финансови средства за сключване на договори за ползване на програми и насърчителни мерки за заетост и обучение по Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ) през месец април 2017 г

944 социално слаби ще получат хранителни пакети от БЧК

//dariknews.bg/regioni/dobrich/944-socialno-slabi-shte-poluchat-hranitelni-paketi-ot-bchk-2019199

На 27 април Областният съвет на БЧК стартира раздаването на хранителните продукти на допълнителна целева група от социално слаби хора в Добричка област. Храните се предоставят от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Изготвен е график, като в Крушари и Шабла хранителните пакети

Плевнелиев: Четири държави се опитват да влияят на политическия процес в България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/plevneliev-chetiri-dyrzhavi-se-opitvat-da-vliiaiat-na-politicheskiia-proces-v-bylgariia-2019192

Русия, Турция, Македония и Сърбия -  тези четири държави по един или по друг начин се опитват да влияят на политическия процес в България”. Това заяви президентът (2012-2017г.) Росен Плевнелиев в ексклузивно интер

На 24 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6186054

На 24 април рожден ден имат Красимир Радков, актьор Виолета Марковска, актриса Вилхелм Краус, бизнесмен, бивш министър на транспорта Николай Стоянов, писател, председател на фондация “Балканика”, собственик на издателство “Библиотека 48” Проф. Снежана Начева, бивш конституционен

Православен календар за 24 април

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6185960

Православен календар за 24 априлСветли четвъртък. Мчк Сава СтратилатСв. мчк Сава бил по произход от готите. Той станал военачалник по времето на римския император Аврелиан. Като приел християнството, се превърнал в ревностен служител на Христа. Посещавал затворените в тъмница християни, подпомагал ги с щедри дарения и ги съветвал да бъдат твърди и с търпение да понасят

Макрон срещу Льо Пен на втори тур за президентския вот във Франция

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5J63xfhCUH0/

След преброяването на всички бюлетини от първия тур на президентския вот във Франция центристът Еманюел Макрон печели 23.75% от гласовете. Той ще се изправи на балотажа срещу националистката Марин льо Пен, която получава 21.53%.

Трети остава консерваторът Франсоа Фийон с 19.91%, четвърти е крайно левият Жан-Люк Меланшон с 19,64%.

Кой ще спечели наградата "Стоян Камбарев" днес? (СНИМКИ)

http://clubz.bg/53146-koj_shte_specheli_nagradata_stoqn_kambarev_dnes_snimki

За осма поредна година днес ще се състои официалната церемония за връчване на Наградата за полет в изкуството на Фондация „Стоян Камбарев”, като за първи път събитието ще гостува на сцената на “Théatro”, предаде БГНЕС.

Наградата, носеща името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като един от най-чаканите и престижни призове за млади творци в България. Уникалността ѝ се състои в това, че тя не е строго профилирана в конкретна арт сфера, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области на изкуството.

Победителят ще получи красивата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3 000 лв. Кой ще спечели голямата награда определя жури, в което влизат членовете на Фондация „Стоян Камбарев”- водещи имена от културния и обществен живот на България, начело с председателя на УС Деси Тенекеджиева. Но не само победителят ще има стимул за висок полет в изкуството. Най-важното е, че всички получават сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни техни проекти, както и много парични и предметни награди. Ето защо истинската мисия на фондацията започва след края на церемонията, а именно реализацията на мечтите и арт проектите на талантливи млади творци.

Номинираните за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2017 са:

Двадесет и шест годишната Мина твори в широк спектър на изобразителното и визуално изкуство, като залага основно на анимацията и фотографията. Успява да впечатли членовете на Фондацията с чаровно чувство за хумор, дълбока емпатия и опит за налагане на свой собствен стил. След интересни изложбени участия зад гърба си, Мина завършва Националното училище за изящни изкуства, а по-късно и анимация в НАТФИЗ, където развива своя непринуден, семпъл художествен изказ и създава цикъл от няколко кратки анимационни филма, с които е селектирана на международни фестивали. В момента, в колаборация със свои колеги стартира нова компания за анимация “Feuerwerk Studio”. 

Младата актриса Ралица Стоянова е изцяло отдадена на своето поприще кукления театър и на любовта си към най-взискателната публика в света - детската. Номинирана е заради майсторското си кукловодене и заради таланта си да пее, танцува и да се преобразява с лекота в различни ярки характери. Родена е в семейство на артисти, още от дете се заразява от магията на сцената. След като завършва Актьорско майсторство за куклен театър в НАТФИЗ, става част от театрите в Пазарджик и Видин, а по-късно и асистент на преподавателите си от академията. Занимава се професионално и с дублаж на филми. Миналата година красивата и изпълнена с енергия Ралица получи Наградата “Сивина” за млад актьор. 

Двадесет и три годишният Радослав е рядко интересен феномен. Живее в Лондон от 2004, където завършва Колежа по изкуство и дизайн Тауър Хамлетс, а после и университета Голдсмитс. През 2015 получава Наградата за живопис The Neville Burston, след което се завръща в България и открива своя духовен и артистичен оазис в ателието си в Ябланица. Искрен в емоциите си, Радо успява да изрази себе си чрез колоритен и експресивен стил, чрез който разказва за своите мечти и фантазии. Номиниран е заради самостоятелната си изложба в галерия “Ракурси”, наречена “Не толкова лош ден”, чийто модерен и асоциативен живописен език му донесе и наградата на Фондация “Едмонд Демирджиян”.

Фондация “Стоян Камбарев” отдавна следи развитието на осемнадесет годишната Мария. Изненадващо опитна за възрастта си, тя е солист в Детския радиохор на БНР от дете и израства под музикантското крило на големия диригент академик Христо Недялков. Участва в много концерти на едни от най-прочутите концертни зали в света. Нейният красив кристален тембър е съчетан с много добрата за възрастта й техника и впечатляваща визия, което е рядка, но печеливша комбинация в класическата музика. Тази година Мария е абитуриентка и ще започне професионалното си обучение по класическо пеене като студент в Националната Музикална Академия.

Христо е творец, който докосва с искреност, смелост и честност не само във филмите си, но и в живота. Фондацията го оценява заради суровия му талант, привлечен от тъмната страна на реализма и ясно разпознаваемия му кинематографичен стил. Младият режисьор използва документален подход и успява брилянтно да работи с непрофесионалните си актьори, които избира след дълъг кастинг. Последният му филм “Синът” печели много отличия, сред които и Голямата награда за късометражно кино на Филмовия фестивал в Котбус. В момента Христо работи едновременно върху нова късометражна лента и подготовка за снимките на първия си пълнометражен филм “Защитени видове”. 

Преди година, голямата награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2016 отиде при кинорежисьора Павел Веснаков. Фондацията ще продуцира следващия му късометражен филм, а той вече подготвя и пълнометражния си дебют. Специалната награда на главния партньор на фондацията – УниКредит Булбанк, спечели художникът Нора Ампова, която ще реализира своя самостоятелна изложба с издаването на луксозен двуезичен каталог. Младият драматург Кирил Буховски вече бе изпратен като представител за България на големия международен театрален фестивал за нова драматургия Europe Interplay 2016 в Гьотеборг в Швеция. 15-годишният класически китарист Георги Димитров-Жожо блесна като солист на Камерен оркестър Софийски Солисти в Централния Военен клуб, а по-рано и на Коледния си концерт на сцената на България мол. Актрисата Деница Даринова ще участва в нов филм и спектакъл също благодарение на фондацията. А театралният режисьор Анастасия Събева в началото на годината получи и наградата си от Столична община, а именно възможността да реализира спектакъла “Мери Попинс” на сцената на театър София, премиерата на който беше скоро.

Румен Радев започва консултации с партиите преди да връчи мандат

http://clubz.bg/53145-rumen_radev_zapochva_konsultacii_s_partiite_predi_da_vrychi_mandat

Консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените партии преди връчването на мандат за правителство започват днес. Процедурата е предвидена в конституцията и трябва да приключи с даване на мандат на кандидат за премиер, посочен от най-голямата партия - в случая ГЕРБ. От обявената програма за разговорите става ясно, че държавният глава е решил да приключи процедурата бързо - в рамките на днешния и утрешния ден.

Първи на "Дондуков" 2 днес ще отидат лидерът на "Воля" Веселин Марешки - в 10 ч. Час по-късно ще е срещата с ДПС с лидер Мустафа Карадайъ и екипа му. 

в 13 ч в президентството са поканени "Обединените патриоти", които ще бъдат част от управляващото мнозинство. 

Срещите на Радев с лидерката на БСП Корнелия Нинова е утре, а последни при президента в рамките на процедурата ще влязат безспорният в бъдещата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти" кандидат за премиер Бойко Борисов и представители на партийното ръководство на ГЕРБ.

След това се очаква държавният глава да връчи мандат за съставяне на правителство на Борисов.

Преговорите между ГЕРБ и партиотите междувременно продължават и се очаква до края на седмицата да се подпише и коалиционно споразумение за управление. До момента е сигурно, че ще бъде предложена структура на Министерския съвет без съществени промени - 4-има вицепремиери и 17 министри. 

 
Очаква се също гласуването на ново правителство от 44-ия парламент да е на 4 май - четвъртък. Конституционният срок от връчване на мандат за кабинет до реализирането му е 7 дни. Това значи, че мандатът може да бъде връчен на Борисов и тази седмица.
 

За обходния път на Ахелой няма избрана фирма изпълнител

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7-UBwdlzySg/

За обходния път на Ахелой няма избрана фирма изпълнител,  каза инж. Митко Порязов, директор на ОПУ- Бургас. Той обясни, че за първия участък- обхода на Поморие – има избрана фирма изпълнител, но в момента решението се обжалва в съда.

По думите му за обхода на Ахелой няма избран изпълнител, като предстои отваряне на процедурата за избор на изпълнител. Според него, през последните месеци комисия е разглеждала офертите от страна на фирми за цени за ремонта.

Стана ясно още, че сроковете за строителството на обходния пътя Бургас- Слънчев бряг са една година. Има преведени пари. В края на юни следващата година той би трябвало да е готов, предаде Фокус.

 

Учени "отпечатаха" кръпка за сърце

http://clubz.bg/53144-ucheni_otpechataha_krypka_za_syrce

Учените отдавна мечтаят да могат да "закърпят" сърцето на човек след сърдечен удар, но от години създаването на изключително комплексната структура на истинските тъкани бе твърде голямо предизвикателство.

Изследователи от Университета в Минесота, САЩ, обаче може би са открили успешния метод - 3D-печат на "кръпка" от клетки, съощи Engadget. Екипът учени използва лазерен биопринтер, с който слага стволови клетки в матрица, разработена около 3D скан на обичайните протеини на сърцето. Когато клетките порастват, матрицата не само репликира структурата на нормалната тъкан на сърцето (до микрон), но започва да бие в синхрон. Ранните резултати са изключително обещаващи.

Екипът от Минесота тества това върху обичайната лабораторна мишка. Само след 4 седмици сърцето му получава "значително подобрение" на функционалния капацитет. И по-важното - сърцето реабсорбира "кръпката", което означава, че не се налага допълнителна операция или "прекърпване".

Видео показва как изкуствено създадената тъкан тупти в ритъм с естествената:

 

 

Разбира се, сърцето на една мишка е далеч по-малко (макар и по-бързо) от човешко сърце. Според изследователите прилагането на технологията в по-голям мащаб е само въпрос на време - след няколко години технологията ще може да се ползва от хора.

Така в близкото бъдеще възстановяването от сърдечен удар може да е само въпрос на стабилизиране на пациента и "закърпване" на сърцето. След това просто оставяш тялото да свърши работата си само. Освен в подобни случаи, 3D-принтирането на сърдечна тъкан може да улесни безброй операции по сърдечни пороци. А 3D-принтирането на тъкан като цяло ще има още хиляди приложения в медицината.

Изгоряла е ивица с тръстика, суха трева и храсти -5 декара край Атанасовско езеро

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/GeVDvQL9SlA/

На 22.04.т.г. около 20.25 ч. в дежурната част на ОДМВР – Бургас е получено съобщение за пожар, възникнал в землището на кв. «Черно море» между пътя Бургас – Каблешково и квартала. Установено е, че пожарът възникнал в района на северната дига на Атанасовско езеро /местността «Сладката вода»/, като изгоряла ивица с тръстика, суха трева и храсти с площ около 5 декара. Поради трудния достъп пожарът е локализиран и изгасен в 00.20 ч. на 23.04.т.г., съобщават от ОДМВР-Бургас. Причините за инцидента, както и стойността на нанесените щети са в процес на установяване.

Училище сменя черната дъска с тъчскрийн

//dariknews.bg/regioni/shumen/uchilishte-smenia-chernata-dyska-s-tychskrijn-2019172

Часовете на учениците от СУ „Трайко Симеонов“ не минават пред черната дъска. От няколко години дъските са бели, но отскоро те могат да се „управляват“ и с пръст подобно на съвременните телефони.
 
Нововъведението е част от интерактивното обуче

Преглед на регионалния печат на 24.04.2017 г.

//dariknews.bg/regioni/razgrad/pregled-na-regionalniia-pechat-na-24.04.2017-g-2019185

„Изложение на паднали еленови рога във Воден“ – водещо заглавие за „Гледища Днес“. Статията разказва за събитие в Държавно ловно стопанство „Воден – Ири Хисар“. „В ОУ“И.С.Тургенев“ ще бъде създадена стрес стая по испански образец“ – заглавие от стр. 3 в „Гледища Днес“. Впечатленията са от Испания с

Къде няма да има вода в Габрово днес

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/kyde-niama-da-ima-voda-v-gabrovo-dnes-2019187

За отстраняване на авария без вода от 09:00 до 17:00 ч. ще останат следните улици: 

"Йосиф Соколски", "Добри Чинтулов", "Бачо Киро", "Тунджа", "Гимназиална", "Климент Охридски", "Даскал Алекси", "Иван Тончев".


Във връзка с изпълнение на дейности по основен ремонт

Сливен 4х4 Екстрийм 2017 събра любители на офроуда от цялата страна

//dariknews.bg/regioni/sliven/sliven-4h4-ekstrijm-2017-sybra-liubiteli-na-ofrouda-ot-cialata-strana-2019186

За седма поредна година  край Блатец се проведе офроуд състезанието Сливен 4х4 Екстрийм 2017, част от веригата траялни състезания „4х4 Екстрийм" - тип „затворено трасе с голяма трудност".

26 екипажа от цялата страна участваха в състезанието.  Те се

Затварят участък от ул. „Капитан Петко войвода“

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/zatvariat-uchastyk-ot-ul.-kapitan-petko-vojvoda-2018891

От 1 май до 31 май т.г. ще бъде затворена ул. „Капитан Петко войвода“, в участъка от кръстовището с ул. Никола Икономов“, до блок № 75 на кв. „Три чучура север“в Стара Загора.

Временната организация на движението се налага с оглед осигуряване на безопасното организиране и извършване

Първите швейцарски трамваи тръгват по релсите в София

//dariknews.bg/regioni/sofiia/pyrvite-shvejcarski-tramvai-trygvat-po-relsite-v-sofiia-2019189

Тръгват първите четири трамвая, дарени чрез Българо-швейцарската програма за сътрудничество на София.
 
Общо 28 трамвая ще бъдат доставени в София до края на годината, като първите четири вече са готови за въвеждане в движение

Любим виц на Росен Петров

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6186051

Любим виц на Росен Петров Като умра, искам да ме погребат в мола, за да може жените ми да идват всеки ден да ме

Росен Плевнелиев: Радев да сезира ВСС за срещата Цацаров-Гергов-Дончев

http://clubz.bg/53143-rosen_plevneliev_radev_da_sezira_vss_za_sreshtata_cacarov_gergov_donchev

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев поднесе поредна остра критика срещу своя наследник Румен Радев. В петък Плевнелиев посочи три грешки на настоящия държавен глава – опита за ограничаване на гласуването в чужбина, премълчаването на намесата на Русия и натиска върху служебното правителство.

Тази сутрин в интервю за Нова телевизия Росен Плевнелиев каза как би постъпил, ако днес той е президент и до него е изпратено писмо от Съюза на издателите за оказан натиск от страна на главния прокурор върху бизнесмена и издател Сашо Дончев. Такова писмо е било изпратено още в началото на месеца.

„Щеше да го прочетечем и разбира се щеше да сезираме компетентните институции. Правилно е, че обществото е особено чувствително към подобни проблеми. Повече от ясно е, че институциите са длъжни да имат позиции по подобен казус, но да действат спрямо правилата, да действат спрямо основите на демократичната държавност. В този случай има само едно решение, за да се разсеят всички съмнения – а то е да се сезира Висшия съдебен съвет, който е компетентната институция, и да даде отговори на тези въпроси“.

А защо президентът Румен Радев мълчи, бе следващият въпрос.

"Това, което президентът може да направи, е да прехвърли това писмо – с разбира и едно писмо и от него – да катализира процеса към компетентната институция... Той би могъл да сезира Висшия съдебен съвет, а Висшият съдебен съвет ще си носи своята отговорност."

Според Плевнелиев, е съвсем нормално главният прокурор да организира всякакви срещи.

„Аз лично считам, че е съвсем нормално главният прокурор да организира всякакви срещи, които могат да му бъдат необходими, за да си върши работата. Така че, самият факт на срещата за мен не е проблем. Проблемът е какво се е случило на тази среща – дали е имало натиск? Това е големият проблем. И ако е имало натиск – от чия страна към коя страна. Аз бих бил благодарен и на двете страни – и на главния прокурор, и на г-н Дончев, ако съдействат на компетентната институция да излезе истината.“

Росен Плевнелиев каза още, че очевидно има нещо нередно в тази среща, „след като вече сме свидетели на оставка на член на ръководството на БСП“.

„Считам, че тази оставка беше разумна и коректна в смисъл, че не е добре за политиците да организират подобни срещи. Това е едно правилно решение на БСП“.

Президентът Плевнелиев коментира още, че говори абсолютно свободно по телефона - „независимо дали и как са ме подслушвали“.

„Много се смея на моите приятели, които се чудят къде да си сложат телефоните. Всички сме в един филм, който не съществува и не би трябвало да съществува“.

Благотворителният базар събра над 2 000 лв. в Дупница

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/blagotvoritelniiat-bazar-sybra-nad-2-000-lv.-v-dupnica-2019183

Благотворителният базар, в който се включиха деца, родители и учители събра над 2 000 лв. за каузата на всяко едно от детските и учебни заведение. ДГ „Зора” бяха избрали лого "Деца за цветен живот и жива природа", те събраха 433 лева, които ще бъдат закупени растителни видове и засадени от децата в

Дупничанинът Доброслав Радев започна с победа в Австрия

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/dupnichaninyt-dobroslav-radev-zapochna-s-pobeda-v-avstriia-2019184

Дупничанинът Доброслав Радев, състезател на СК „Патриот” – Дупница, който е част от националният отбор на България по кикбокс започна с победа на престижният турнир в Инсбрук, Австрия. „Очакванията от Добри са за медал, той е добре подготвен и концентрирани го доказа с победа над представителя на С

Избират нов председател на ОС- Дупница. Правят план за оздравяване на общинската болница

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/izbirat-nov-predsedatel-na-os-dupnica.-praviat-plan-za-ozdraviavane-na-obshtinskata-bolnica-2018977

17 докладни ще разгледа ОбС- Дупница на редовно заседание на 28 април. И на тази сесия, няма докладна за теглене на кредит за спасяване на общинската болница. Не е изключено все пак да бъде входирана като извънредна.
След избирането на Ивайло Константинов за

Франция изправена пред тежки времена

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6186187

Франция изправена пред тежки временаПрезидентските избори във Франция преминават под сянката на терора. Независимо кой ще ги спечели, едно вече е ясно: страната е изправена пред тежки времена. И това щеше да е така, дори и в четвъртък да не беше извършено терористичното нападение на “Шан-з-Елизе”. Темата за сигурността занимава много французи. Но това е разбираемо.

Температурите тръгват нагоре

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/temperaturite-trygvat-nagore-2019181

Променлива облачност и максимални температури до 12 градуса се очакват в региона на Габрово днес. Валежи няма да има, денят започва с хладно утро. От утре започва повишение на температурите, като най-топло се очаква да бъде в сряда - 19 градуса.

В следобедните часове ще има временни

Петима души, от които три деца, загинаха при пожар в къща в Ню Йорк

//dariknews.bg/novini/sviat/petima-dushi-ot-koito-tri-deca-zaginaha-pri-pozhar-v-kyshta-v-niu-iork-2019180

Трима души, от които три деца, загинаха вчера в пожар, пламнал в еднофамилна къща в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес.
 
В пожара, обхванал и други къщи, са ранени няколко души.
 
Огънят

Еврото поскъпна след първия тур от президентските избори във Франция

//dariknews.bg/novini/sviat/evroto-poskypna-sled-pyrviia-tur-ot-prezidentskite-izbori-vyv-franciia-2019182

Еврото поскъпна към долара и йената тази сутрин на азиатските валутни борси след първия тур на президентските избори във Франция, предаде Франс прес.

Мръсничко мероприятийце на да-българистите

http://pogled.info/bulgarski/mrasnichko-meropriyatiitse-na-da-balgaristite.85043

/Поглед.инфо/ Позорно е за делови човек да разгласява самия факт за неофициална среща, особено когато сам я е поискал Толкова са могли да съчинят да-българистите, Прокопиев и Дончев – мръсничко мероприятийце на нивото на „големия“ юрист Христо Иванов

Нагли и алчни: "бароните" на НРБ

http://clubz.bg/53142-nagli_i_alchni_baronite_na_nrb

"Всеки месец лично представях на Тодор Живков фактурите за разходите на неговата внучка Евгения Живкова, които тя правеше в специалните магазини за номенклатурата. Големите суми, записани в тях, не правеха впечатление на Живков. Той никога не се е учудвал и не ме е питал как и защо едно съвсем младо момиче си позволява такива невъобразими за обикновените хора в НРБ разходи", разказва о.р. генерал Георги Милушев. В периода 1986-1989 той ръководи многохилядния колектив на УБО при ДС, което е охранявало и обслужвало всестранно кастата на "правоимащите". И до днес 79-годишният Милушев помни в детайли ежедневието от годините, в които е бил първи бодигард на "народната власт". От сутрин до вечер налице е бил непрестанен поток от посещения и обаждания на "упоритите и напористи правоимащи" и "неправоимащи" апаратчици, както казва той. До последния му работен ден на 14-ти ноември 1989 години всички те жадували за все нови и нови придобивки и осребряване на полагащите им се, според правилата и извън правилата на ЦК на БКП, привилегии.

Кой не обича "екстрите" на капитализма!

Ярък пример за наглостта на богопомазаните в НРБ, който Милушев никога няма да забрави, е култовото писмо на "бойния другар" на Живков от отряда "Чавдар" и бивш военен аташе в Москва о.р. генерал-майор Борис Тошков. В навечерието на 10 ноември пенсионираният партизанин, който днес е на 97 години, поискал лично от Живков народната власт да му внесе без мито чисто нов Мерцедес дизел. Активният борец бил готов да си купи необходимите за целта долари и даже определил курса, по който да го направи - 65 стотинки за долар. Тошков обаче съвсем не е бил единственият любител на "екстрите" на капитализма. А вдъхновението за това произтича от безобразията, вършени от членовете на семейството на самия Живков.

Георги Милушев си спомня за душевните терзания на диктатора след визита в Западна Германия, по време на която той е бил придружаван от внучката Евгения. При посещението им в заводите на "Фолксваген" Живков се сдобива със скъп джип, а Евгения - със спортна кола. Всъщност Живков първоначално се противопоставя на желанието на внучката си да получи лъскавия автомобил с мотива, че по протокол той не ѝ се полага. След многократни натяквания на "детето" обаче диктаторът се съгласява то да получи скъпата "играчка", но срещу заплащане (по нереалния валутен курс на БНБ за "правоимащи" – б.а.). "Отидох при Живков, а той отвори касата и извади парите за колата на Евгения без забележки", свидетелства Милушев. Пак по изрично указание на Живков и с пари от бездънната му каса е закупено и лъскаво западно возило и за внучето Тошко. Скъпи западногермански коли огряват и сина му Владимир и зетя Иван Славков. В своите мемоари Славков пише и за друга своя транспортна придобивка от "народната власт": тъй като често лети със струващите по 10-15 хиляди долара полети със свръхзвуковия "Конкорд", бившият шеф на БНТ и на БОК се сдобива с почетен сертификат, определящ го като първия българин, ползвал популярната някога сред милионери и аристократи услуга.

Живот в "каретата на властта"

"Как можеш да живееш в "Люлин"?!", попитал Живков току-що назначения през октомври 1986 нов шеф на УБО Георги Милушев. "Несъмнено Живков беше силно изненадан, че човек, призван да пази и обслужва властта му, живее в обикновен тристаен апартамент в обикновен панелен квартал, а не в строго очертаните територии на властта", спомня си Милушев. Незабавно на генерала са предложени просторни жилища в "каретата на властта" край Докторската градина в центъра на София. Там и в района на Бояна е кипял буквално денонощен труд по раздаване, преместване, преустройване, разширяване и дообзавеждане на домове, вили и резиденции на "хората от народа" и техния свръхправоимащ елит – членовете на Политбюро и Секретариата на ЦК на БКП, свидетелства Милушев в книгата си "По коридорите на властта". 

Георги Милушев и досега няма отговор на въпроса как и защо дошлите от социалните низини и често отраснали в недоимък властимащи в НРБ бързо са се превърнали в "безскрупулни нагаждачи и подлизурковци", чиято основна работа във властта е била да облагодетелстват себе си и поколенията си до девето коляно напред. "Всичко опира до морала. Между тях имаше и свестни хора, като Станко Тодоров например. Но това бяха изключения, които само потвърждаваха правилото", спомня си пенсионираният генерал.

Милушев разказва, че една от най-странните и разточителни задачи е било поддържането на над 20 елитни резиденции и огромни ловни стопанства - като в тази цифра не влизат още по-голям брой резиденции и "къщи за гости" на окръжните комитети на БКП и казионната БЗНС. Манията да се строят нови и все по-луксозни резиденции след 1970 година прераства в истинска епидемия на разточителството и безнаказаното пилеене на народни пари и взимани отвън кредити във валута. На фона на острата жилищна криза в градовете, към четирите доста скромни резиденции от времето на Царство България "народната власт" добавя дълъг списък от абсолютно ненужни и рядко посещавани разкошни "прогимназии" с огромни красиви паркове и водни площи. Постоянната охрана и персонал за поддържането им струват десетки милиони годишно. Повечето от тях са посещавани през отделни години по един-два пъти. Живков иска от шефа на УБО членовете на ЦК да бъдат известявани със специални писма, призоваващи ги да посещават резиденциите, защото "те са построени за вас".

Днес няма голяма промяна

Не по-малко скъпи са охраната и поддържането на многобройните ловни резервати на властта, опасани със стотици километри огради. Само ловното стопанство "Мазалат" в централна Стара планина има площ от над 400 квадратни километра. За дивеча и подслона на ловните дружинки на Живков и Пенчо Кубадински се грижат стотици охранители, лесовъди и гледачи. Във "Воден" пък ловуват величия като Брежнев, Чаушеску и Франц-Йозеф Щраус със сина си. Именно във "Воден" Милушев научава от румънския си колега, че Чаушеску наказва със затвор всеки, дръзнал да влезе в някое от ловните му полета в Карпатите. "Ловните забавления продължаваха по всяко време, дори когато България вече се намираше в тежка икономическа, продоволствена и дългова криза. По време на т.нар. Възродителен процес страната изпадна в пълна международна изолация, но нищо не потискаше апетитите на властта да се забавлява", спомня си Милушев.

Бившият шеф на УБО е убеден, че манталитетът на властимащите в България не се е променил много от епохата на диктатурата на БКП. "Имам още какво да кажа за онези времена, но си мисля, че заглавие от рода "По новите коридори на властта" би звучало по-актуално", заключава в пристъп на горчив смях Георги Милушев.

Текстът е от Дойче веле

СМС с надежда чака Камелия от Димитровград

//dariknews.bg/regioni/haskovo/sms-s-nadezhda-chaka-kameliia-ot-dimitrovgrad-2019178

Камелия Ставрева спешно се нуждае от 15 000 евро за операция в Германия. Тя е на 37 години, от Димитровград, където завършва ПМГ „Иван Вазов“. От 2005 г. живее сама под наем в Бургас, където я отвежда работата й.

Ходенето по мъките за младата жена започва през 2014 г. В края на годин

Алпинистът Боян Петров представя дебютната си книга в Габрово

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/alpinistyt-boian-petrov-predstavia-debiutnata-si-kniga-v-gabrovo-2019179

Боян Петров, изкачил 8 от най-високите върхове на планетата, ще представи дебютната си книга „Първите седем“ в Габрово на 26 април, сряда. Тази информация разпространява вестник "100 вести". Темата е водеща за изданието.

Срещата с емблематичния български алпинист е в Актовата зала на

Еманюел Макрон и Марин льо Пен отиват на втори тур на изборите във Франция

//dariknews.bg/novini/sviat/emaniuel-makron-i-marin-lio-pen-otivat-na-vtori-tur-na-izborite-vyv-franciia-2019170

Младият проевропейски центрист Еманюел Макрон и кандидатката на крайната десница Марин льо Пен се класират за втори тур на президентските избори във Франция. Това показват първи прогнозни резултати след края на днешния изборен ден, предаде Франс прес и допълни, че

Възходът на Макрон

http://clubz.bg/53141-vyzhodyt_na_makron

Вероятният бъдещ президент на Франция Еманюел Макрон никога не е бил депутат и никога не се е явявал на избори. Има и малък политически опит като министър на икономиката при президента Франсоа Оланд. Но социалогическите агенции му отреждат победа на 7 май във втория тур срещу Марин льо Пен с 60 на 40 процента от гласовете. Ако това стане в Елисейския дворец ще влезе най-младият президент в историята на Франция - едва 39 годишен.

Възходът на Макрон в политиката е стремителен. 

Той е бил блестящ ученик и студент и веднага след висшето си образование започва работа като инвестиционен банкер в една от финансовите институции на барон Ротшилд. Твърди се, че той е бил посредник на известното милиардерско семейство в сделка за 10 милиарда евро. От тях е получил 9 милиона.

Изненадващо през 2014 година получава предложение да стане икономически съветник на президента Оланд. И приема. Много скоро му дават поста министър на икономиката в правителството на Манюел Валс.

Известен е с т.нар. Закон Макрон, с който се позволява магазините да работят и в неделя, и се намалява държавния контрол в много отрасли на икономиката. Той е приветстват от финансовите среди на Франция.

Макрон се занимава активно и с въвеждане на бързи нововъведения в сферата на високите технологии и способства за развитието на пазара за международни автобусни линии на голямо разстояние.

Бизнесът посреща промените с "Ура", обаче срещу тях са позициите на левичарското крило на Социалистическата партия.

Създава партията си "В движение" през април миналата година. Определя я като "нито лява, нито дясна". Така неговото участие в кабинета на Оланд и Валс вече става невъзможно. И през август 2016 г. той подава оставка. Почти веднага след това обявява, че се кандидатира за президент на Франция.

Някой от неговите най-важни предизборни обещания са:

- Инвестиции от 50 милиарда евро в модернизация на инфраструктурата и преход към възобновяеми източници на енергия.

- Стопроцента плащане от държавата на зъбни протези и слухови апарати за нуждаещите се.

- Съществени съкращения на данъците за бизнеса и по-голяма свобода на мениджърите при договорите за работната седмица.

- Намаляване на безработицата до 7 на сто от сегашната 9,7%.

- Забрана за използавен на мобилни телефони в училищата от деца до 15 години, както и въвеждане на абонамент за непълнолетните само от 500 евро на година за посещаване на музеи и театрални постановки.

Младият политик се радва на голяма популярност сред хората. Те следят отблизо и живота му с 25 години по-възрастната от него Брижит Троньо. Когато миналата година на парада на Шан-з-Елизе по случай националния празник на Франция - 14 юли, двамата се появиха усмихнати, французите с удивление разбраха, че това всъщност е ученическата любов на Макрон. Само че той заобичал не съученичка, а... учителката си по литература. Любовният роман започва през 1995 година в град Амиен и страстта им един към друг продължава и днес.

„Беше много въздействащ, много ме впечатли. Личеше му, че е свръхнадарен“, разказва мадам Макрон за времето, когата Еманюел е ученик в католически колеж в Амиен и е едва на 15 години. 

Бащата - професор по неврология и майката - педиатър, успяват да разделят Еманюел от учителката. Той отива в Париж да довърши образованието си. Но оттам започва телефонната любов между двамата, завършила накрая с брак. Брижит има три деца от първия си съпруг.

Говори се, че тя има огромно влияние върху Еманюел, който се допитвал до нея с какви чорапи и риза да излезе, кой служител да уволни или повиши и какви акценти да сложи в предизборната си кампания.

Крим има шанс да се превърне в руското Монако

http://pogled.info/svetoven/russia/krim-ima-shans-da-se-prevarne-v-ruskoto-monako.85040

/Поглед.инфо/ До няколко години Крим има шанс да се превърне в руското Монако, смята председателят на Управителния съвет на Ялтенския международен икономически форум (ЯМИФ) Андрей Назаров, цитиран от РИА "Новости" в събота (22 април).

Гергов: „Аз изгорях от бюрото на партията за едно кафе - атаката се диктува от Румен Овчаров“

http://pogled.info/bulgarski/gergov-az-izgoryah-ot-byuroto-na-partiyata-za-edno-kafe-atakata-se-diktuva-ot-rumen-ovcharov.85041

/Поглед.инфо/ Бизнесменът Георги Гергов заяви в интервю за Канал 3, че е бил употребен от предприемача Сашо Дончев, който предизвика скандал като огласи подробности от състояла се преди месец среща на двамата с главния прокурор Сотир Цацаров. По думите на Гергов на въпросната среща шефът на „Овергаз“ действително е направил опит да повлияе на главния прокурор във връзка с прокурорска проверка срещу него.

Типично по герберски

http://pogled.info/bulgarski/tipichno-po-gerberski.85042

/Поглед.инфо/ Борисов и хората му прилагат една и съща тактика всеки път, когато идват на власт. Щом отминат изборите, те се опитват да формират определен политически консенсус, на чиято база впоследствие да се опре правителството им. С което се цели постигането на три резултата. На първо място, да бъде остракирана дейността на политическата опозиция до степен тя да загуби своята автентичност. Ако подкрепяш големите цели на едно управление, звучи неискрено да искаш неговата промяна. На второ място, лишени от идеология, ГЕРБ използват проблемите от злободневието, за да ги налагат като дневен ред на цялото общество. Те наистина са добри да представят изграждането на една ограда от бодлива тел като основен национален преоритет. И трето – реализирайки първите две цели, те получават възможността максимално да прикриват управленските си провали и да потискат обществените настроения срещу себе си.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване