Шефът на либералите зове ГЕРБ да не сформира коалиция с Обединените патриоти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189839

Шефът на либералите зове ГЕРБ да не сформира коалиция с Обединените патриотиПрезидентът на АЛДЕ партията и член на Европейския парламент Ханс ван Баален призова ГЕРБ, член на Европейската народна партия (ЕНП), да не сформира коалиция с крайно десните Обединени патриоти (ОП), съобщиха от пресцентъра на ДПС. „Бъдещето на България като конструктивен член на Европейския съюз би било много по-успешно,

„Ислямска държава“ уби най-малко 15 цивилни в Мосул

https://www.actualno.com/asia/isljamska-dyrjava-ubi-naj-malko-15-civilni-v-mosul-news_607898.html

Джихадисти от терористичната групировка „Ислямска държава“, представяйки се за освободителни сили за сигурност, убиха най-малко 15 цивилни граждани в Мосул, съобщи "Фокус". Екстремистите са посрещнали цивилните в центъра на града. Облечени в полицейски униформи, те са навлезли още в понеделник в Стария град и са се престрували, че са федерални сили за сигурност, за да проверят реакцията на гражданите.

Махат пластмасовите арки от амфитеатъра в Несебър

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mahat-plastmasovite-arki-ot-amfiteatyra-v-nesebyr-2019666

Голяма част от конструкцията от пластмасови арки от амфитеатъра в Несебър, които предизвикаха възмущението на местните хора и туристите, са премахнати. Това става ясно от съобщение на Министерство на културата, което направи проверка след съобщения в медиите.

Поставя

Първите сто дни на Тръмп - речник от 77 думи и завои на 180 градуса

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/25/2959752_purvite_sto_dni_na_trump_-_rechnik_ot_77_dumi_i_zavoi/?ref=rss


От поражения към промени на позиции - Доналд Тръмп преминава тежко обучение как се управлява. Макар и да показва способност да еволюира, той не е успял истински да установи един "нов" Тръмп с постоянна доктрина и президентски стил.

С наближаването на символичния етап на първите 100 дни от управлението му, които се навършват в събота, равносметката за човек, който обещаваше на американците да "печелят, печелят, печелят", е жестока.

ООН събра на международна конференция 1,1 милиард долара помощ за Йемен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189820

ООН събра на международна конференция 1,1 милиард долара помощ за Йемен Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза днес, че международни донори са обещали почти 1,1 милиард долара хуманитарна помощ за Йемен на конференция в Женева, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА. Гутериш приветства обещанията, като заяви, че конференцията е събрала половината от помощта от 2,1 милиарда долара за Йемен,

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=349699

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 26 април ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 13:00 ч.

Изроди пеят на Шапекоензе: Напълнете резервоара на самолета

http://offnews.bg/news/n_1/n_653889.html

Тотални изроди се оказаха група фенове на бразилския Кричуима. Те запяха подигравателна песен за самолета на Шапекоензе по време на мача срещу тима,който изгуби 19 футболисти в катастрофа миналата година. Сред загиналите беше и бившият бранител на ЦСКА Фелипе Машадо. Според местно издание агитка на домакините започнала да пее: "О, о, о, напълнете резервоара на самолета" по време на мач от първенството на щата Санта Катарина. Както е известно, машината с играчите на Шапо се разби на път за Колумбия точно заради грешна преценка за горивото. Дори останалата част на публиката на Кричуима започна да освирква идиотите. Шефът на Шапекоензе беше бесен: "Това са банда малоумници. Съперничеството трябва да е на терена", каза Плинио де Нес Фильо, "Те не трябва да бъдат пускани повече на стадионите". Това е втори подобен скандал за последната седмица. Песен взриви дербито по хандбал между Бенфика и Порто тези дни. Отборите са към футболните клубове и враждата е огромна. "Колко ми се иска в самолета на Шапекоензе да беше Бенфика", пееха фенове на Порто.

Държавата си взима от БСП паметника на Бузлуджа

http://www.mediapool.bg/darzhavata-si-vzima-ot-bsp-pametnika-na-buzludzha-news263094.html

Държавата си взима от БСП паметника на Бузлуджа, след като за шест години социалистите нищо не направиха за възстановяването на монумента, който се вижда от Космоса. Решението ще бъде взето на заседанието на правителството в сряда. Вносител на предложението е министърът на регионалното развитие Спас Попниколов. Това става ясно от публикувания дневен ред на заседанието на Министерския съвет. Най-вероятно държавата сама ще ремонтира паметника, който привлича все повече чужденци. Това ще стане с помощта на еврофондовете по линия на туристическите атракции от оперативна програма "Региони в растеж". Тествайки "мъжеството на Борисов", социалистите си върнаха паметника през септември 2011 г. с решение на първото правителство на ГЕРБ. Преди това социалистите обвиниха Борисов, че се опитва да им провали събора на Бузлуджа. Поводът беше заповедта на тогавашния областен управител на Стара Загора Йордан Николов, който забрани достъпа до паметника, заради лошото му състояние. Социалистите обещаваха да организират дарителска кампания, за да се съберат средства за реновирането на монумента, но така и не направиха нищо. Янаки Стоилов дори обяви, че ще са нужни 15 млн. лв. за ремонта на чинията. С "космическата" архитектура и запуснатия си вид комунистическият паметник е чест декор за фотосесии и музикални клипове и има много почитатели у нас и в чужбина. В началото на 2016 г. той беше затворен за посетители за пореден път, защото се руши и е опасен. Забраната обаче не пречи на чужди туристи и хора, обичащи екстремните преживявания, да го посещават. Изоставеният дом-паметник на БКП дори стана част от декора на холивудския екшън "Механикът: Възкресение" с Джесика Алба и Джейсън Стейтъм. "Чинията" влезе в ролята на хеликоптерна площадка и с помощта на визуални ефекти беше преместена на морския бряг. Младата архитектка Дора Бонева дори направи дипломната си работа за монумента. Проектът й "Бузлуджа - паметта на времето" получи специална награда и от Камарата на архитектите в България през 2016 г. Идейният проект на архитектката, завършила в Берлин, предлага преустройство на сградата на връх Бузлуджа, която да разказва историята на България от античността до днес. Предвижда се залата да бъде използвана за концерти, четения, дискусии и представления, а кръговете около нея да разказват времето на социализма, османската власт и средновековието. Панорамен асансьор ще превежда посетителите през времето.

Роби Уилямс пуска свой хит на френски език

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6189812

Роби Уилямс пуска свой хит на френски езикПопулярният британски певец Роби Уилямс е записал версия на френски език на хита си "Time On Earth", съобщава сайтът Контактмюзик, цитиран от БТА. 43-годишният изпълнител е много популярен отвъд Ламанша и има многобройни френски фенове. Поради тази причина той включи парчето на френски в луксозното издание на тавата му "The Heavy Entertainment

Лидерът на либералите в ЕС покани ГЕРБ да се коалира с ДПС

http://www.cross.bg/chlen-evropeiiskiya-alde-1541234.html

/КРОСС/ Президентът на АЛДЕ партията и член на Европейския парламент Ханс ван Баален призова ГЕРБ, член на Европейската народна партия (ЕНП), да не сформира коалиция с крайно десните Обединени патриоти (ОП). „Бъдещето на България като конструктивен член на Европейския съюз би било много по-успешно, ако коалицията се сформира с проевропейски ориентирани партии. Движение за права и свободи е такава партия, защото през годините, както в групата на АЛДЕ в Европейския парламент, така и в българската политика ДПС се доказа като надежден защитник на доброто управление, свободата и демокрацията.“

Арабски туристи все по-често посещават българските планини

http://www.mediapool.bg/arabski-turisti-vse-po-chesto-poseshtavat-balgarskite-planini-news263093.html

Туристите от Обединените арабски емирства (ОАЕ) проявяват все по-голям интерес към българската природа и почивките на планина, особено в региона на Родопите. Това пролича на щанда на България на най-голямото международно туристическо изложение в арабския свят Arabian Travel Market (ATM), което се провежда от 24 до 27 април в Дубай, съобщиха от Министерството на туризма във вторник. На борсата страната е представена с информационен щанд от 45 кв. м с акценти върху балнео- и СПА услугите, морската почивка и сити туровете. Съвместно с министерството на щанда участват също туристическите оператори "Ориндж тур", "Уин травъл“, "Солвекс", "М.Б.С. Трейд“ и община Варна. Присъствието на страната ни в изложението е по Програмата за национална туристическа реклама през 2017 г. През последните години туристите от ОАЕ все по-често търсят оферти към България за исторически маршрути, културни прояви, фестивали и др. През 2016 г. страната ни е била посетена от 1615 граждани на ОАЕ с цел почивка и ваканция, което е близо 170% ръст спрямо предходната година. За периода януари-февруари 2017 г. този ръст е над 75%, допълват от туристическото ведомство. ATM е най–значимото международно туристическо събитие за региона на Близкия изток и Северна Африка. То е отворено за професионалисти и масова публика, като броят на бизнес посетителите надхвърля 39 000.

Кобрата не дава пояс и жена на американец

https://www.24chasa.bg/sport/article/6189769

Кобрата не дава пояс и жена на американецКубрат Пулев отряза мераците на Кевин Джонсън да си тръгне от България с неговия пояс и някоя нашенка “Няма да си намериш българска жена. Може да гледаш и да им се радваш, защото са много красиви. Но няма да ти дадем да бъдеш с някоя”, отсече Кобрата, който в петък в “Арена Армеец” ще защитава срещу американеца интерконтиненталната титла на

„Ислямска държава“ уби най-малко 15 цивилни в Мосул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189807

„Ислямска държава“ уби най-малко 15 цивилни в МосулДжихадисти от терористичната групировка „Ислямска държава“, представяйки се за освободителни сили за сигурност, убиха най-малко 15 цивилни граждани в Мосул, съобщава AFP, позовавайки се на иракски представители. Екстремистите са посрещнали цивилните в центъра на града, съобщава "Фокус". Облечени в полицейски униформи,

Джихадисти от ИДИЛ се представиха за освободителни сили, убиха 15 цивилни в Мосул

http://www.cross.bg/sili-mosyl-dzhihadisti-1541233.html

/КРОСС/ Джихадисти от терористичната групировка „Ислямска държава", представяйки се за освободителни сили за сигурност, убиха най-малко 15 цивилни граждани в Мосул, съобщава AFP, позовавайки се на иракски представители, предаде "Фокус". Екстремистите са посрещнали цивилните в центъра на града. Облечени в полицейски униформи, те са навлезли още в понеделник в Стария град и са се престрували, че са федерални сили за сигурност, за да проверят реакцията на гражданите.

Приходите от продажби на SAP отново надминаха очакванията

http://www.investor.bg/softuer/458/a/prihodite-ot-prodajbi-na-sap-otnovo-nadminaha-ochakvaniiata--238212/

Разходите, които бизнесът прави за софтуер, расте, а това насърчава резултатите на германския гигант

Китай ще увеличи ВЕИ на 20% от общото потребление на енергия

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/04/25/2959765_kitai_shte_uvelichi_vei_na_20_ot_obshtoto_potreblenie/?ref=rss

До 2030 г. възобновяемите източници на енергия в Китай трябва да достигнат около 20% от общото потребление на енергия и така да нараснат с повече от половината от търсенето до 2050 г. Такива цели се е поставила държавата, съобщи представител на официалните власти, цитиран от агенция "Ройтерс" във вторник. Тези действия са продължение на дългогодишната стратегия на Пекин за намаляване и преустановяване на употребата на въглища.

Националната комисия за развитие и...

Русия ще снабдява с електроенергия райони в Източна Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189756

Русия ще снабдява с електроенергия райони 
в Източна УкрайнаРуските власти заявиха днес, че ще започнат да доставят електричество на контролираните от сепаратистите райони в Източна Украйна, след като украинското правителство прекъсна електроснабдяването заради неплатени сметки за милиони долари. Този ход на Москва още повече затвърждава руския контрол върху части от Източна Украйна, предаде БТА.

Поляк с 18 загуби в 28 мача е новият съперник на Тервел Пулев

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/25/2959766_poliak_s_18_zagubi_v_28_macha_e_noviiat_supernik_na/?ref=rss


Бронзовият медалист от Лондон 2012 Тервел Пулев ще се изправи срещу поляка Якуб Войчек в един от подгряващите мачове преди двубоя в тежка категория между Кубрат Пулев и Кевин Джонсън.

Съперникът на по-малкия от братята Пулеви беше сменен днес, след като първоначално обявеният му опонент Мустафа Хамиче от Франция се отказа от гала вечерта в зала "Арена Армеец" в петък.

"Хамиче се е наранил на една от последните си тренировки",...

Известни лица от родния футбол тренират деца в неравностойно положение

//dariknews.bg/regioni/dobrich/izvestni-lica-ot-rodniia-futbol-trenirat-deca-v-neravnostojno-polozhenie-2019656

Футболен клуб „Интер“ организира детски спортни образователни игри, насочени към използването на спорта като средство за обединяване на обществата, които ще се проведат на 26 април в 13.30 ч. в с. Победа, област Добрич. Организаторите, в партньорство с Висше училище по мениджмънт с

Отчетоха изпълнението на проекта "Младежки център - Вашето утре"

//dariknews.bg/regioni/dobrich/otchetoha-izpylnenieto-na-proekta-mladezhki-centyr-vasheto-utre-2019658

Община Добрич приключи успешно проекта „Младежки център Добрич – Вашето утре“ финансиран по „Програма Деца и младежи в риск“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014. Това бе отчетено на официално събитие. Общата стойност на проекта възлиза на  1 269 461 евро /2 4

Стартира Купата на България по волейбол, Добруджа 07 победи в първия си мач

//dariknews.bg/regioni/dobrich/startira-kupata-na-bylgariia-po-volejbol-dobrudzha-07-pobedi-v-pyrviia-si-mach-2019660

Борбата за Купата на България по волейбол при мъжете стартира в зала "Добротица" в Добрич. В серията се играе до две победи от три възможни срещи.

Отборът на Добруджа 07 стартира по категоричен начин участието си във финалния турнир за Купата на Б

Ученици от Черноглавци представят Шумен на областното състезание по пътна безопасност

//dariknews.bg/regioni/shumen/uchenici-ot-chernoglavci-predstaviat-shumen-na-oblastnoto-systezanie-po-pytna-bezopasnost-2019662

Учениците на ОУ "Васил Левски" - с. Градище са първенци в общинския кръг на Националната ученическа викторина по Безопасност на движение по пътищата „Да запазим децата на пътя!“. Така те ще представят община Шумен на областният кръг на състезанието утре.

Общо 9 отбора участваха в над

Багери влизат в ромската Арман махала в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/bageri-vlizat-v-romskata-arman-mahala-v-plovdiv-2019664

6 незаконни къщи в намиращата се в пловдивския район „Северен“ Арман махала предстои да бъдат съборени днес. Семействата, живеещи в постройките, сезираха Европейския съд в Страсбург заради издадената заповед за събаряне на жилищата им, а жалбата е изпратена от името на Българския хелзинкски комитет

„Шарли ебдо” с карикатура на семейство Макрон (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/sviat/sharli-ebdo-s-karikatura-na-semejstvo-makron-snimka-2019661

Френският сатиричен седмичник „Шарли ебдо” публикува карикатура на спечелилия първия тур на президентските избори във Франция Еманюел Макрон и съпругата му Брижит.

Делян Добрев се отказал от депутатския си имунитет

//dariknews.bg/novini/bylgariia/delian-dobrev-se-otkazal-ot-deputatskiia-si-imunitet-2019657

Депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев се отказа имунитета си. Днес той е подал заявление за това в деловодството на Народното събрание.
От пресцентъра на ГЕРБ потвърдили информацията пред bTV и обявили,

Прокуратурата и ДАНС влязоха в Пътната агенция

http://www.moreto.net/novini.php?n=349717

Днес прокурори и следователи от Специализирано звено „Антикорупция“, със съдействието на агенти на ДАНС, извършват процесуално-следствени действия по изискване на документи от Агенция „Пътна инфраструктура“. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата за Moreto.

Делян Добрев остава без депутатски имунитет

http://www.cross.bg/dobrev-belene-delyan-1541232.html

/КРОСС/ Депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев се отказа от имунитета си. Днес той е подал заявление в деловодството на Народното събрание. Той е решил сам да се откаже от имунитета си, за да може разследването по делото АЕЦ "Белене" да продължи безпрепятствено. Бившият енергиен министър (2012-2013 г.) Делян Добрев беше привлечен като обвиняем по "Белене" миналата есен. Според прокуратурата той е виновен за умишлена безстопанственост, в резултат на която НЕК е била ощетена с 4.5 милиона евро. С повдигането на обвинението дойде и искането на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на депутатския имунитет, от който Добрев веднага се отказа. С избирането му за народен представител в сегашния 44-и парламент депутатският му имунитет бе подновен автоматично. За да не бави делото, Добрев решил да се откаже от него и без искане от Цацаров. Обвинения заради "Белене" първо бяха повдигнати срещу бившите министри на енергетиката Румен Овчаров и на икономиката Петър Димитров. По-късно като обвиняем беше привлечен и Добрев. Тогава той заяви, че ще докаже невинността си и че е спрял "давалерата на хилядолетието - "Белене". Делян Добрев е депутат в 44-ия парламент от родния си град Хасково. Той беше народен представител в три поредни Народни събрания - 41 НС, 42 НС и 43 НС.

Радев: Ще съдействам за постигане на съгласие по национално значими цели

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189787

Радев: Ще съдействам за постигане на съгласие по национално значими целиДържавният глава завърши цикъла от консултации с парламентарно представените политически сили със среща с представителите на ПГ на ПП ГЕРБ. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Надявам се, че ще реализирате доверието, което получихте от българските избиратели, в отговорно управление.

Основателят на Уикипедия пуска сайт за борба с фалшивите новини

http://offnews.bg/news/n_1/n_653888.html

Основателят на Уикипедия Джими Уелс ще пусне сайт, който ще има за цел да се бори с фалшивите новини, пише "Гардиън", цитиран от БТА.  "Уикитрибюн е новини от хората за хората. За пръв път професионални журналисти и обикновени граждани ще могат да работят заедно на равни начала, да пишат за събитията в момента, в който се случват, да ги редактират онлайн с подкрепата на цялата общност, която ще проверява и препроверява фактите", заяви Уелс. Уелс уточнява, че новият сайт е негов собствен проект и не е свързан със сайта Уикипедия или фондацията Уикимедия. Уикитрибюн ще помества новинарски материали, както и текстове, аудио- и видеофайлове от интервюта. Ще бъдат отразявани както политически теми от САЩ и Великобритания, така и по-специализирани теми от науката и технологиите.  Подобно на Уикипедия новият проект на Уелс ще е със свободен достъп. Сайтът тръгва днес с кампания за набиране на средства с предварителна продажба на месечни "пакети за подкрепа" за финансиране на първите журналисти. Първият брой ще дойде скоро след това. Въпреки че сайтът се лансира в навечерието на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори във Великобритания на 8 юни, Уелс казва, че мотивацията за проекта му е дошла от САЩ. "Един мой познат ме убеждаваше да дам на Тръмп 100 дни преди да си съставя мнение за него, обаче още в първия ден Келиан Конуей изрече крилатата си фраза за "алтернативните факти". Това бе моментът, в който реших да действам", заяви основателят на Уикипедия.

Две години след труса в Непал 80 хил. оцелели още живеят в самоделни колиби

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/25/2959713_dve_godini_sled_trusa_v_nepal_80_hil_oceleli_oshte/?ref=rss


Непал отбелязва днес втората годишнина от опустошителното земетресение, но възстановяването от него върви отчайващо бавно. Най-тежко засегнатите семейства живеят в скалисти и усамотени села и нямат друг избор, освен да упорстват в безперспективния си живот.

Когато земетресението ударило селцето им в планинско подножие в североизточен Непал, Чинимая Шрестха и съпругът ѝ Дал Бахадур Шрестха били погребани под къщата си. Чинимая била спасена от съседи, които ровели в...

Две години след труса в Непал 80 000 оцелели още живеят в самоделни колиби

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/25/2959713_dve_godini_sled_trusa_v_nepal_80_000_oceleli_oshte/?ref=rss


Непал отбелязва днес втората годишнина от опустошителното земетресение, но възстановяването от него върви отчайващо бавно. Най-тежко засегнатите семейства живеят в скалисти и усамотени села и нямат друг избор, освен да упорстват в безперспективния си живот.

Когато земетресението ударило селцето им в планинско подножие в североизточен Непал, Чинимая Шрестха и съпругът ѝ Дал Бахадур Шрестха били погребани под къщата си. Чинимая била спасена от съседи, които ровели в...

Най-големият оръжеен концерн в Германия ще произвежда танкове за Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=349661

Най-големият германски оръжеен концерн – „Райнметал“ - подготвя сделка за производство и доставка на танкове за Турция, пише националният ежедневник Die Zeit. С оглед на това, че Турция е страна, в която политическите опоненти са преследвани, журналистите – вкарвани в затвора, а режимът все повече добива авторитарни белези, споразумението вече предизвика остра критика – най-вече срещу канцлера Ангела Меркел, която не е предотвратила сделката с Анкара.

Дневен хороскоп за 26 април

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-26-april-news_607870.html

Овен Колкото по-малко инициатива проявявате днес толкова по-добре за вас. Или с други думи – стойте мирни, за да не ви боли главата. В противен случай няма да имате право на съчувствие. Телец Още от сутринта може да имате някои противоречия с половинката ви. Най-добре не н

Бащата на Льо Пен с критики към кампанията й

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189575

Бащата на Льо Пен с критики към кампанията йВчера Жан-Мари Льо Пен каза, че дъщеря му Марин Льо Пен, която на 7. май ще се изправи срещу центриста Еманюел Макрон в битка за президентския пост на Франция, е трябвало да ползва по - агресивни послания по време на кампанията си, следвайки примера на Доналд Тръмп, съобщава Ройтерс. 88-годишният Жан-Мари Льо Пен се обяви против решението на

Съдия Никола Попов от Софийския районен съд е уволнен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189729

Съдия Никола Попов от Софийския районен съд е уволненСъдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно с 9 гласа „за“ наложи на Никола Николов Попов, заемащ длъжността „съдия“ в Софийския районен съд, „дисциплинарно освобождаване от длъжност“ за извършени нарушения. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. Дисциплинарно дело № 1 по описа на ВСС за 2016 г.

Гръцката енергийна PPC изтегли заем, за да покрие дълговете си

http://www.investor.bg/evropa/334/a/gryckata-energiina-ppc-iztegli-zaem-za-da-pokrie-dylgovete-si-238211/

Клиентите на държавната компания ѝ дължат 2,2 млрд. евро под формата на неплатени сметки, натрупани от 2010 г. насам

Вижте какво решава Министерският съвет утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189725

Вижте какво решава Министерският съвет утре1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ БРОЯ НА ПРИЕМАНИТЕ ЗА ОБУЧЕНИЕ СТУДЕНТИ И ДОКТОРАНТИ ВЪВ ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА И НАУЧНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2017-2018 Г. Внася: министърът на образованието и науката 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА РЕШЕНИЕ №115 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г.

Единственият, побеждавал машината Джошуа, е медалист от Самоков

http://offnews.bg/news/n_1/n_653887.html

Антъни Джошуа излиза в събота вечер срещу Владимир Кличко в най-важния мач в кариерата си. Британецът е непобеден на професионални ринг и при победа ще събере всички титли в бокса. Антъни е Олимпийски шампион от Лондон при аматьорите, където също има куп успехи. Джошуа допуска само една загуба в кариерата си!  И тя е на европейското първенство за аматьори в Турция. Там машината от мускули губи срещу румънеца Михай Нистор. Комшията нанася поредица от тупаници на съперника в третия рунд, с което печели заслужено. Михай беше потърсен от ВВС, където разказа: "Беше специален ден, треньорът ми каза да не се безпокоя, Джошуа е огромен, но ще свали бързо гарда, ако го удряш на точните места", разказа румънецът. "По това време не съм предполагал, че ще стигне толкова далеч. Беше добър боксьор, движеше се много, удряше силно. Бих го през 2011-а, а година по-късно стана олимпийски шампион". Докато Антъни Джошуа ще прибере над 10 милиона британски паунда в събота вечер, Нистор все още се бие при аматьорите. Той получава заплата от военните в Стяуа - към 1200 паунда на месец. Последният му успех е бронзов медал от европейското първенство в Самоков. Там заема третото място заедно с нашия Петър Белберов.

Служебният кабинет внася 34 точки на "Дондуков" 1

http://www.cross.bg/proekt-vnasya-ministurut-1541231.html

Служебният кабинет на премиера Огнян Герджиков ще внесе 34 точки за разглеждане в сградата на Министерския съвет на "Дондуков" 1 утре. Ето какво ще обсъждат в очертаващите се последни дни за служебния кабинет министрите:  1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ БРОЯ НА ПРИЕМАНИТЕ ЗА ОБУЧЕНИЕ СТУДЕНТИ И ДОКТОРАНТИ ВЪВ ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА И НАУЧНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2017-2018 Г. Внася: министърът на образованието и науката 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА РЕШЕНИЕ №115 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ДЪРЖАВАТА В НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА Внася: заместник министър-председателят по социални политики и министър на здравеопазването 3. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА РЕШЕНИЕ №693 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2012 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА УНИВЕРСИТЕТСКИ БОЛНИЦИ Внася: заместник министър-председателят по социални политики и министър на здравеопазването 4. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПЛАН ЗА 2017 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА АКТУАЛИЗИРАНАТА НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА ДЕМОГРАФСКО РАЗВИТИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (2012-2030 Г.) Внася: министърът на труда и социалната политика 5. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА СДРУЖЕНИЕ „БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ЗА НЕВРОМУСКУЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ” ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНО РАВНИЩЕ В НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ Внася: министърът на труда и социалната политика 6

Съдебният съвет отложи темата за независимостта на магистрата за някога наесен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/25/2959595_sudebniiat_suvet_otloji_temata_za_nezavisimostta_na/?ref=rss


Като "дежа вю" мнозинството от членове на съдийската колегия отново саботираха заседанието в момента, когато трябваше да бъде обсъдена точка за независимостта на магистрата и системата, предложена от Калин Калпакчиев.

Мнозинството показа, както и на няколко предишни заседания, по идентичен начин - чрез напускане на залата и проваляне на кворума, че не иска да обсъжда темата, въпреки че преди време именно тези членове повдигнаха въпроса пред пленума на Висшия...

Бузлуджа отново държавна, социалистите 6 г. не я поискали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189734

Бузлуджа отново държавна, социалистите 6 г. не я поискали Чинията на Бузлуджа, един от емблематичните социалистически паметници, отново става собственост на държавата. На заседанието на Министерския съвет тази сряда ще бъде отменено решение на първото правителство на Бойко Борисов от 2011 г., с което паметникът на БКП се прехвърляше на наследницата ѝ БСП.

"Не подкрепяйте и не укрепвайте българската мафия"

http://clubz.bg/53215-ne_podkrepqjte_i_ne_ukrepvajte_bylgarskata_mafiq

Снимка БГНЕС

Отворено писмо и до Управителния съвет на "Бритиш Американ Тобако" (БАТ, British American Tobacco) с призив да не купуват "Булгартабак" разпространиха от сайта "Биволъ": Авторите на писмото са стартирали и петиция в платформата change.org.

Обръщението е под надслов "Не подкрепяйте и не укрепвайте българската мафия!". В него и в петицията призивът е "към спазване на ангажимента ви за прозрачност и за прилагане на най-високите стандарти за корпоративно поведение и Ви молим да спрете обявената на 12 април сделка за „Булгартабак“ за 100 милиона евро."

"Предупреждаваме ви, че чрез сделката „Булгартабак“ вие ще подадете приятелска ръка на лица, „които искат да се занимават с престъпления и корупция и укриват и използват приходите от тях“. Ще дадете възможност на клептократи да се възползват от активи с вероятен престъпен произход."
 

Авторите на писмото призовават още от БАТ "да вземат предвид сенчестата собственост на "Булгартабак". И питат:

"Знаете ли КОЙ е истинският му собственик? Знаете ли КОЙ ще спечели от вашата инвестиция? Умишлено използваме главни букви за КОЙ, за да насочим вниманието ви към тесните връзки между собствениците на „Булгартабак“ и криминалния модел „КОЙ“ на задкулисието в България. Упражнила ли е вашата компания така наречения дю дилиджънс (due diligence), за да проучи обстойно репутационния риск произтичащ от отношенията със собствениците или собственика на „Булгартабак“?

От "Биволъ" разказват за приватизацията на дружеството и начина, по който е била извършена, припомнят и съмненията за участие в контрабанда. И продължават с предупрежденията:

"Тревожи ли ви това, че престъпни и корумпирани групи може да използват парите на компанията ви, за да засилят контрола над медиите и да задълбочат корупцията в съдебната власт и между държавните чиновници в България, което е един много вероятен сценарий? Ще ви притесни ли това, че вашата инвестиция ще влоши допълнително условията в тази най-малко свободна и най-корумпирана държава в Европейския съюз?

И отново се повтаря призивът сделката да бъде прекратена. 

С пълния текст на писмото на български и на английски език можете да се запознаете ТУК. До момента в петицията да се подписали 97 души, а тя е активна от 3 часа към 21,20 ч тази вечер.

Парламентът срещу народа

http://clubz.bg/53214-parlamentyt_sreshtu_naroda

Мария Габриел Снимка БГНЕС

Кой плаче, че в България нямало национално съгласие?

Има и още как.

Евродепутати от всички български парламентарно представени партии (без „Воля“, които нямат евродепутат - б.р.) днес за пореден път единодушно поискаха Европейският съюз да прекрати наблюдението над правосъдието и вътрешните работи на България чрез т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП).

Мария Габриел, Емил Радев, Сергей Станишев, Филиз Хюсменова и Ангел Джамбазки си подадоха ръце в ресорната комисия на Европейския парламент и заявиха единогласно, че МСП е отживял, неефективен, дискриминационен и изнудвачески и вмешателски.

Това, което не е било никога в София, се състоя в Брюксел – голяма коалиция. При това не само между двете водещи парламентарни сили в България, а между четири от общо петте в парламента ѝ.

И какво ги обедини? Оказа се, че на всички тях наблюдението от Брюксел пречи. Лесно забравиха, че над 70 на сто от българите искат това наблюдение да продължи според данните на Евробарометър. Политическата класа се изказва от името на народа, макар становищата им напълно да се разминават.

Четирите цитирани партии ясно се декларират като проевропейски. Общото им послание обаче е, че искат по-малко Европа в най-слабото място на България – правосъдието, борбата с корупцията, доверието в държавата и в нейните институции.

Аргументите на „коалиционните партньори“ са фалшиви от първия до последния.

МСП не бил ефективен. Представете си за миг, че го нямаше. „КОЙ“ щеше да ни се струва като крем карамел. Българската олигархия щеше да остане съвсем без „ръчна спирачка“. „Батко и братко“ и всички тям подобни щяха да крадат съвсем безпрепятствено. Венета Марковска щеше да е конституционен съдия. Полицията – да получава частни дарения, за да купува бензин за патрулките. Нямаше да ги има и сегашните половинчати съдебни реформи. „Каките“ и „червеите“ щяха да правят каквото поискат. Щяха не просто да липсват присъди за корупция по високите етажи. Нямаше да става дума дори за разследвания. МСП може наистина да не отговаря на очакванията. Но ако те са били Европа „да ни освободи“ без българско участие, се опасявам, че са били илюзорни. Ако някой пита колко струва МСП на европейския бюджет, да попита и колко струва корупцията на България. Например КТБ.

МСП бил дискриминационен. Вярно е, че корупция има навред в ЕС. Това обаче не е причина той да спре да наблюдава България и Румъния. По-скоро е причина да наблюдава всички свои членки или поне част от тях, които дават основания – ако толкова държим на равното третиране.

Не били ясни критериите на МСП. На когото не са му ясни, да прочете пак докладите на Комисията. Тя вече десет години пише точно какво иска да види: „необратими промени“. Ако огромното мнозинство от българите, пак според Евробарометър, не вярват на държавата си, очевидно такива промени още няма. И причината за това не е нито в Брюксел, нито в която и да е друга европейска столица. Ако някой иска да измери количествено ефективността на МСП, да погледне данните за доверието в правосъдието и в останалите държавни институции у нас и в другите европейски страни и да обърне внимание как то в Румъния се е качило през последните години за разлика от това в България.

МСП рушал националния суверенитет. Ако под „суверен“ разбираме народа, МСП напълно отговаря на неговите желания – над две трети от българите искат това наблюдение, както отбелязах по-напред. Дори Слави Трифонов не е постигнал такъв консенсус. Противниците на наблюдението май бъркат националния суверенитет с партийния и със съсловния си интерес.

Накратко – Европа продължава да бъде най-добрият приятел на българина и най-големият дразнител за мнозинството от неговите политици.

Те обаче, вместо честно, като например британските и полските консерватори, или като унгарския премиер Виктор Орбан, да се обявят против ЕС, продължават да се правят на еврофили. Те са за Европа, когато тя дава пари. Но са против, когато ги гледа в ръцете какво правят с тях.

Ако в други държави на ЕС има антиевропейски или евроскептични партии и политици, у нас има псевдоевропейски, т.е. анти-Европа, чиито дела още не са облечени в откровеност. Въпрос на време е обаче и това да стане.

Радарите за превишена скорост утре - 26 април, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=349637

Служители на КАТ ще следят утре - 26 април и в нощта срещу 27 април, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Бизнес парк б-я Петрол - посока Варна 08:00ч.-09:30ч.

Срещата на върха на Атлантическия съвет ще се проведе в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189709

Срещата на върха на Атлантическия съвет ще се проведе в ИстанбулСветовни и регионални бизнес ръководители и политически лидери ще участват в осмата годишна среща на върха на Атлантическия съвет на 27 и 28 април в Истанбул, съобщава в."Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА. Целта на срещата е обсъждане на идеи и действия по въпроси на енергетиката, икономиката и сигурността.

Alitalia си отива

https://news.bg/business/alitalia-si-otiva.html

Италианската авиокомпания застане днес на ръба на финансовата пропаст

Радев свиква КСНС за бедността и демографската криза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279185_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%9A%D0%A1%D0%9D%D0%A1+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B

 Президентът Румен Радев ще свика Консултативен съвет по национална сигурност за бедността и демографската криза в страната. За това са настояли от БСП, а президентът е приел, обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова след края на консултациите при държавния глава.

„Президентът прие нашето предложение да свика КСНС за демографската катастрофа и бедността, но той ще прецени кога да го направи“, каза Нинова.

От БСП оценяват програмата на ГЕРБ и Обединени патриоти като сериозно отстъпление от техните предизборни ангажименти. „Особено се тревожим по две теми: демографска политика и бедност“, обясни Корнелия Нинова. „Обединени патриоти и ГЕРБ отстъпиха от намеренията си, както да се повиши минималната пенсия на 300 лв., така и да се повишат доходите на хората“, добави тя.

По темите национална сигурност и европредседателство от БСП потвърдиха обещанието си за сътрудничество с управляващите в парламента.

Пред медиите Нинова каза още, че въпросът за участие на служебния вицепремиер Деница Златева в кабинет на Бойко Борисов не е повдиган. „Това е принципен въпрос – имаме политическо решение, че няма да участваме в голяма коалиция, заради различнията в нашите програми. Деница е член на БСП“, каза лидерът на социалистическата партия.

„Това не означава, че по принципни въпроси като нашето европейско председателство няма да дадем нашата подкрепа в парламента, за да се гарантира политическия консенсус“, увери Нинова.

 

trud.bg

Калфин: Прехвърлянето на ТЕЛК в НОИ няма да реши проблемите

http://offnews.bg/news/n_1/n_653885.html

Предложението за пренасянето на ТЕЛК в НОИ няма да реши проблемите в системата. Тя се нуждае от дълбока реформа. Това заяви бившият социален министър Ивайло Калфин пред „BloombergTV“, след като от ГЕРБ обявиха, че сред първите задачи на бъдещия социален министър ще бъде именно прехвърлянето на комисиите по ТЕЛК към Националния осигурителен институт, за да се затегне контролът върху отпускането на инвалидни пенсии. „Тук е необходима много дълбока реформа, която беше подготвена, има разработена концепция, но разбира се новото правителство има право да я обсъди още един път и да започне нейното съгласуване с организациите на хората с увреждания. Мисля така, защото освен злоупотребите има много несправедливости в системата за трудова експертиза, има и много трудности. Едва ли има някой в страната, който да е доволен от нея. Ако се погледне самата система на ТЕЛК-овете, тя е недофинансирана, там лекарите нямат право да работят нещо друго, няма достатъчно експерти, поради което ТЕЛК-овете са малко, а хората които трябва да ходят до там изпитват допълнителни затруднения“, коментира Калфин.  По думите му у нас трябва да се приложи европейската практика за трудоспособните хора с някаква степен на увреждане да бъде създадена отделна комисия, която да преценява възможностите им за работа. "Това е методика на Световната здравна организация, сравнително нова, която се прилага в редица европейски страни. Първо се отделят хората, които са в трудоспособна възраст и имат действителна възможност да работят. За тях се прави втора комисия, която определя с конкретното заболяване, какъв вид работа може да изпълнява съответния човек. Всичко останало, което касае деца и възрастни е социална политика, то не е трудова експертиза. Това ще намали потока към въпросната трудова експертиза, като в същото време ще даде възможност тези хора да получат тази грижа, от която те със заболяването си се нуждаят, като освен това и да работят.Това трябва да стане постепенно и хората трябва да се убедят, че нито един от гражданите ни, който има увреждане няма да загуби средства“, каза той. Калфин определи като вредни и противопоставящи хората заявленията, че със спестените от новата организация на ТЕЛК пари, ще се подпомага осигуряването на средства за пенсионната система. „Пенсиите са отделна система, която беше значително затегната с промените, които направихме в НОИ. Това, което трябва да се направи, е просто тя да се дофинансира. Твърдя, че има възможности за това. Ако ГЕРБ работи за реализиране на прогнозата си за средна работна заплата от 1500 лева, това означава за 4 години и 50 процентно увеличение на средните трудови възнаграждания. Това значи и 50 процентно увеличение и на приходите в НОИ от осигуровки, което е нормално и е напълно достатъчно, за да се индексират всички пенсии и то към сегашна дата, а не към 2009 година“, подчерта бившият социален министър. По повод решението за увеличение на минималната пенсия до 200 лева Калфин посочи, че увеличение само за най-малките пенсии е изключително грешен подход.  "Той е анти цялостната логика на пенсионната ни система. Той ощетява страшно много хора. В този случай, когато се увеличават само най-ниските пенсии, се получава така, че хората с малко стаж и внесени осигуровки, на практика ще започнат да получават същото като тези с много повече стаж и платени вноски. Няма как да се прави социална политика през пенсиите, защото те са осигурителен доход, за който всеки човек, който работи си плаща. Това на практика са неговите пари и той си ги получава след като приключи с активната трудова дейност", допълни Ивайло Калфин.

Експерт посочи кои са двата най-големи залога пред „Борисов 3”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279184_%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%87%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8+%D0%B7%D0%

 Новото правителство ще изкара със сигурност до края на председателството на ЕС, а защо не и пълен мандат. Това коментира политологът Първан Симеонов. „Това правителство няма да е реформаторско, а ще крепи и ще кърпи. Някъде при кърпенето може да възникнат турбуленции”, прогнозира той пред bTV. „ГЕРБ ще се разберат по-лесно с патриотите, отколкото с реформаторите. Патриотите имат шанс, който не биха изпуснали, това ще ги направи по-сговорчиви”, каза още той. „Въпреки че увеличи резултатите си на последните избори, подкрепата за ГЕРБ се износва и Борисов го осъзнава много добре. Замисля се за мажоритарен вот не само с рекламна цел”, каза още Симеонов.   Според Нено Димов от Института за дясна политика шансът кабинетът „Борисов 3” да изкара пълен мандат не е малък. „Едно правителство е силно, когато има силна опозиция. Сега БСП е силна, силата на БСП е усилена и от слабостта на ДПС”, посочи той. Според него социалистите не са готови да управляват, а да бъдат силна опозиция. Димов прогнозира, че столетницата ще премине през турбуленция и тя може да вземе глави, включително и на лидера Корнелия Нинова.  Но „ако БСП не се модернизира, ще има съдбата на СДС”. По темата с имената на новите министри пък проф. Михаил Мирчев изрази мнение, че Бойко Борисов не е достатъчно коректен да не съобщава имена. Той трябва да каже какъв тип личности търси, за да комплектува новото правителство. „Големият залог за България е икономиката и финансовият залог и какво правим с Турция. Това са двата залога пред „Борисов 3” и той много добре знае, че му пари под премиерския стол", допълни Мирчев.

 

София събра дигиталния елит от близо сто държави

http://www.mediapool.bg/sofiya-sabra-digitalniya-elit-ot-blizo-sto-darzhavi-news263092.html

Осмото издание на най-мащабния форум за технологии, иновации и бизнес предприемачество в Европа Уебит (Webit Festival Europe) събра в София над пет хиляди участници от близо 100 страни от целия свят. Стартът на двудневния форум бе даден във вторник в присъствието на президентите Румен Радев и Росен Плевнелиев, министъра на икономиката Теодор Седларски, кмета на София Йорданка Фандъкова, Пламен Русев, председател на Webit Foundation, както и хиляди предприемачи, мениджъри, представители на държавни институции, стартъпи и експерти от областта на информационните технологии. "В България има работещ, растящ, успешен и ориентиран към износ сектор на информационните технологии. Условията за развитие на високотехнологичeн бизнес се подобряват. Страната е на челни места в множество класации с топ дестинации за привличане и стартиране на нов бизнес. Скоро беше приета национална стратегия за развитие на Индустрия 4.0 и за дигитализация на българската икономика. Всичко това ще допринесе за налагане на страната като дигитален хъб и ключов регионален център за стартиране на нов бизнес в сектора“, заяви пред форума икономическият министър Теодор Седларски. Той допълни, че България е дом на една растяща и интересна за целия свят стартъп екосистема и общност. ИТ- секторът е сред най-динамично развиващите се в българската икономика и генерира 4,5% от общата брутна добавена стойност в икономиката ни, а 73.3% от наетите в него са на възраст под 40 години, допълни Седларски. Президентът Румен Радев си припомни как, започвайки кариерата си на летец-изтребител на самолет от корейската война, е разчитал само на няколко уреда и собствените си очи, но следващите машини са ставали все по-модерни, по-оборудвани и усъвършенствани, за да се стигне до съвременните изтребители с комуникация в реално време и обмен на тактическа обстановка. Според него обаче така е изникнало по-сериозното предизвикателство – да се управлява информация. "Страшно трудно нещо. Да носиш отговорност за своите решения, базирани на тази информация. Така че, в авиацията, в бойната авиация, давам само пример, ние преживяхме една дълбока трансформация. Но ако погледнем, това се случва в ежедневието с всеки един от нас. Ние вече все по-малко управляваме физически процеси, от сутрин до вечер. Ние, всеки един от нас, всеки миг, управлява някаква информация. С всички мобилни устройства, каквито са около него. Те са част от нас", посочи държавният глава. "Бумът в цифровите технологии, в индустриите, в това цифрово предприемачество, води след себе си много последствия. Те имат социален, политически, бизнес, ако щете философски характер. Те могат да бъдат колкото полезни, толкова и вредни. Зависи как ще ги развиваме, зависи как ще ги използваме. Защото в резултат на тези технологии цели професии, традиционни, с които сме свикнали, ще изчезнат в най-скоро време", каза още Радев. "Благодарение на цифровите технологии, днес в рамките на един ден може да се свали правителство. Няма тайни за информацията. И разбира се, големият философски въпрос: "Къде сме ние като човешки същества, в цялата тази дълбока трансформация, която се извършва около нас и в самите нас?"", коментира президентът. Други големи въпроси според него са: Каква част от дейността ще остава за нашия, човешки интелект, каква ще отива за тези нови, развиващи се устройства? Как ще се интегрираме, как ще си взаимодействаме? Какво става с нашите чисто човешки ценности? "Дали ще има нов поглед върху тези проблеми, аз ще се радвам и съм убеден, че точно тук на този прекрасен форум и то в София, България, са събрани млади лидери, учени, бизнесмени, предприемачи от цял свят и ще се радвам изключително много, ако търсите отговор на тези въпроси. Да гледате повече в бъдещето, ако се обединявате около общите европейски човешки ценности за мир и прогрес, така че тези технологии да служат на нас“, каза още Румен Радев. Кметът Йорданка Фандъкова представи София като град, който има възможности и ресурси, както и воля да се развива като дигитална столица на новите пазари. "През последните години предприемаческата екосистема направи съществен прогрес и сега навлиза във фаза, в която стартъпите започват да се радват на устойчива реализация на своите бизнес модели. Междувременно глобални лидери в ИТ-сектора извършват част от развойната си дейност в града", посочи тя. В рамките на форума с видео обръщения към публиката се включиха и министърът на науката и технологиите на Китай Уан Ганг и вицепрезидентът на Европейската комисия и европейски комисар за енергийния съюз Марош Шефчович. В рамките на двудневния форум над 300 лектори ще споделят безценен опит от водещите световни компании.

Търсят под дърво и камък арабисти за делото срещу Ахмед Муса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189706

Търсят под дърво и камък арабисти за делото срещу Ахмед МусаСъдии се молят на Шуменския университет, след като Пловдивския и Югозападния отказаха Пловдивският апелативен съд моли с писмо Шуменския университет "Св. Константин Преславски" да осигури двама арабисти и двама тюрколози за делото срещу Ахмед Муса и 12-те имами от Пазарджик. Магистратите са се видели в чудо, тъй като други вузове твърдят,

Руски сенатор към Великобритания: Можете да бъдете изтрити от лицето на земята!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279183_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%9C%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%

 Първият зам.-председател на комисията по отбрана в Съвета на федерацията Франц Клинцевич коментира думите на британския военен министър Майкъл Фелън, че Лондон допуска възможността за нанасяне на превантивен ядрен удар

Първият заместник-председател на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията на Русия Франц Клинцевич във вторник (25 април) коментира изявлението на британския министър на отбраната Майкъл Фелън, че Лондон допуска възможността за нанасяне на превантивен ядрен удар, съобщи "Взгляд". 

"Не се боя, че прекалявам", заяви Клинцевич във Facebook. "В най-добрият случай това изказване следва да се разглежда като елемент на психологическата война, която в този контекст се изявява в особено отвратителна форма", допълни той. 

В противен случай, смята Клинцевич, ще бъде "съвсем лошо", тъй като ще се наложи да се даде отговор на въпроса против кого се кани Лондон да използва ядрено оръжие. В този ред на мисли са възможни два варианта: против страна, която притежава ядрено оръжие, и против страна, която не притежава такова. 

В първия случай Великобритания "би била буквално изтрита от лицето на земята" от ответния удар, смята сенаторът. 

Коментирайки втората възможност, той заяви, че очевидно Лондон "няма покой от лаврите на САЩ, хвърлил атомни бомби върху беззащитните Хирошима и Нагасаки". 

Източник: Руски дневник

Гъсеница, отглеждана за стръв, ще изяжда пластмасовите отпадъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=349676

Гъсеница, отглеждана обичайно за рибарска стръв, яде с удоволствие известната с устойчивостта си пластмаса, съобщиха учени. „Откритието може да се окаже много важно средство за справяне с полиетиленовите пластмасови отпадъци, трупани в депа на сушата и в световния океан”, каза преподавателят от университета в Кеймбридж Паоло Бомбели – съавтор на изследване, публикувано от сп.

Spotify и Apple Music спасяват музикалния пазар

https://news.bg/business/spotify-i-apple-music-spasyavat-muzikalniya-pazar.html

Благодарение на стрийминг услугите секторът излиза втора година на печалба след повече от десетилетие спад

Звездите от "Игра на тронове" вземат по 2 милиона паунда за седмия сезон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6189681

Звездите от "Игра на тронове" вземат по 2 милиона паунда за седмия сезонИзпълнителите на главните роли в популярния американски сериал „Игра на тронове” ще бъдат най-високоплатените актьори в историята на телевизията, съобщават британският в. „Дейли експрес” и БГНЕС. С новите договори Емилия Кларк, Кийт Харингтън, Николай Костер-Валдау, Питър Динклейдж и Лена Хиди ще получат по два милиона паунда (2,56 млн.

С круиз до Света гора стартира летният сезон през 2017 г. в Порто Елеа, Халкидики

http://www.cross.bg/sveta-gora-koraba-1541230.html

/КРОСС/ Порто Елеа,място прегърнато и целунато от Бог В дните от 22-и до 25-и май май слънчевата ни съседка Гърция посреща над 200 вип гости. Да открият летния сезон през 2017 г. официално и да посрещнат красивите изгреви и залези на слънцето, си поставят за цел домакините от комплекс Порто Елеа, Халкидики. „Благодаря на генералния мениджър Димитър Димитров на изключително предпочитания комплекс Porto ELEA за професионалния подход и отношение. Очаквам само положително настроени приятели, неверотно настроение и незабравими мигове. Ще имаме разходка с кораб до Светата обител - Света гора, място прегърнато и целунато от Бог. Вдъхновяващ поход по еко пътеки сред природа от маслинива гора и мора. Предстои и официална гала вечеря - с участието на гости изпълнители от Гърция - Ламброс Гонзалес, Памела Апси, докосващи сърцето и душата. Няма да забравим и комплименти и подаръчни комплекти от нашите партньори от Гърция, България, Сърбия, Македония и Румъния.   Порция йога ще има, както и отдих, и плаж сред невероятна природа. Време е да отдадем внимание на самите себе си. Това сподели в социалните медии популярният лайфстайл и медиен специалист Атанас Лазаров, организатор на събитията. В четридневната програма гостите ще имат възможността да потеглят с корабче и да се насладят на красивите гледки и манастири в околността на Света гора. Круизът до Света Гора ще се осъществи с кораба „Свети Георги"

СДС не иска да говори с Нова република без партньорите си от РБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_653881.html

СДС не иска да говори с Нова република без партньорите си от Реформаторския блок. Това стана ясно днес след среща на "Раковска" 134. Нова Република поиска днес работната среща със СДС по темите за предоговаряне на цената на природния газ и монопола при собствеността на акцизните складове на горивата. Тя се състоя, но не по същество, а само СДС да информира Нова република, че няма как да има дискусия между десните, ако в нея не са включени всички формации от РБ. Същевременно Политическият съвет на РБ изпрати позиция след днешното си заседание, в която се посочва, че "РБ не приема опитите за продължаване на сепарирането на десницата, не обсъжда и не отговаря на покани, които са изпратени не до органите на Блока, а само до част от партиите." "Относно предоговаряне на условията за доставките на газ от „Газпром“ към България РБ ще изрази своята позиция, като изпрати своето становище до председателя на Народното събрание и Парламентарните групи, които утре ще обсъждат официалната позиция на България", пише още в позицията на Политическия съвет на РБ.

Повече от 1800 мениджъра от региона са завършили Е/МВА програмите на Cotrugli

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2017/04/25/2959721_poveche_ot_1800_menidjura_ot_regiona_sa_zavurshili/?ref=rss


За 12-та поредна година водещото в региона бизнес училище COTRUGLI предоставя стипендии за Executive MBA и MBA програмите си на амбициозни кандидати, които осъзнават, че инвестицията в знания и качествен нетуъркинг са необходимост за кариерното развитие.

МВА програмите на COTRUGLI събират мениджъри и лидери от цяла Югоизточна Европа. За развитието на студентите допринасят освен знанията и експертизата на световно признати лектори, така и опитът и разнообразието на самите...

Тотално мазало! Деси Цонева спи с мъжа на леля си!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279182_%D0%A2%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%BE%21+%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%B8+%D0%A6%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B8+%D1%81+%D0%BC%D1%8A%D0%B6%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+

 Това се случило преди около 10 години.

 
После се разделили , след като заминали за САЩ, където Анахид срещнала съпруга си.
 
Именно тогава Деси срещнала Джамов за първи път. От близо две години обаче подновили приятелството си, дори Деси приела годежен пръстен.  Цонева не бърза със сватба, тъй като е доста скоро след смъртта на баща й.
 
 Джамов няма да влезе в популярното семейство, защото покойният Димитър Цонев така и не им дал благословията си. Дори не си говорел с него. Мариана напълно подкрепяла съпруга си.
 
Именно това карало Деси да се чуди дали да сключи брак, защото това ще е предателство към семейството й. Поне децата им нямали нищо против родителите им да са заедно.
 

Иванка Тръмп се опитва да защити малкото си име заради китайски компании

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/25/2959641_ivanka_trump_se_opitva_da_zashtiti_malkoto_si_ime/?ref=rss


Иванка Тръмп, дъщерята на американския президент, се опитва да патентова малкото си име и търговската си марка в международен план, пишат американски медии.

Иванка, "която подобно на баща си е колкото личност, толкова и бранд, се опитва да защити името си на международно ниво" на фона на нарастващи запитвания – особено в Китай – от фирми, които искат да го използват, отбелязва вестник "Нешънъл пост". Освен една от най-известните жени на планетата в...

Кубрат Пулев ще започне предпазливо срещу "трудния за пречупване" Джонсън

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/25/2959738_kubrat_pulev_shte_zapochne_predpazlivo_sreshtu/?ref=rss


Кубрат Пулев заяви, че ще подходи по-предпазливо в първите рундове срещу следващия си съперник на ринга - Кевин Джонсън. Той определи американеца като много опитен и коварен боксьор, но изрази увереност, че ще се справи с него.

Двамата се изправят на ринга в зала "Арена Армеец" в петък, а българинът ще преследва 25-а победа в 26-ия си двубой като професионалист. Той ще защитава интерконтиненталната титла на Световната боксова асоциация (WBA), а при успех ще е...

България на прага на технологичната революция

https://vesti.bg/bulgaria/bylgariia-na-praga-na-tehnologichnata-revoliuciia-6068347

Хората се страхуват, че устройствата с изкуствен интелект ще отнемат техните работните места и то с основание

Йогата - ябълката на раздора в „Апартамент 404“

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/iogata-iabylkata-na-razdora-v-apartament-404-6068364

Ревност нахлува във връзката на Антон и Лили, а йога курсовете ще се окажат основната причина за това

Защо Стоянка Мутафова не влезе в "Гинес"

https://vesti.bg/bulgaria/zashto-stoianka-mutafova-ne-vleze-v-gines-6068365

101-годишна актриса се е снимала във филм и затова 95-годишната българка няма да бъде вписана

Община Несебър премахва пластмасови арки от амфитеатъра в старинния град

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/25/2959740_obshtina_nesebur_premahva_plastmasovi_arki_ot/?ref=rss


Общината в Несебър започна да премахва пластмасови арки, поставени незаконно на амфитеатъра в старинния град. Това съобщи Министерството на културата (МК), което е извършило проверка след публикации в медиите.

Снимки на пластмасовите арки бяха разпространени в социалните мрежи преди дни, а проверката е започнала вчера (24 април). Преместваемото съоръжение е било монтирано в старата част на гр. Несебър, в обхвата на Националния археологически и...

Бразилка измести Стоянка Мутафова за "Гинес"

https://vesti.bg/bulgaria/brazilka-izmesti-stoianka-mutafova-za-gines-6068365

101-годишна актриса се е снимала във филм и затова 95-годишната българка няма да бъде вписана

Посланикът на Израел при кмета на Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/6189687

Посланикът на Израел при кмета на БлагоевградКметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и посланикът на Израел в България Ирит Лилиан проведоха работна среща, по време на която бяха обсъдени стратегически въпроси за бъдещи съвместни проекти между двете страни. По време на срещата кметът представи проектите за изграждане на Международен експо център,

Цитат на деня: За съжаление пада ни се кръстът отново

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/04/25/2959737_citat_na_denia_za_sujalenie_pada_ni_se_krustut_otnovo/?ref=rss


За съжаление пада ни се кръстът отново, в случая и "Обединените патриоти" са с нас, защото само това като формула гарантира управление.

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се оплака от тежката си съдба след консултациите за съставяне на кабинет с президента Румен Радев.

Нечуван скандал! Гьокче се скара на президента ни! – Вижте как му отговори Радев...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279181_%D0%9D%D0%B5%D1%87%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%21+%D0%93%D1%8C%D0%BE%D0%BA%D1%87%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D

 С недопустим за дипломацията назидателен тон турският посланик у нас Сюлейман Гьокче се скара на президента ни Румен Радев за изявленията му относно намеса на Турция във вътрешните дела на България.

 
Преди това посланикът говори обстойно за това колко „демократичен и цивилизован” бил референдумът в Турция и как Европа не трябва да избутва Турция настрани, тъй като това щяло да е грешна политика и арогантност.
 
Запитан обаче  как ще коментира репликата на президента Румен Радев, че България не приема уроци по демокрация от страна, в която не се спазват законите, Гюкче рязко смени тона и заяви: „Не е работа на един посланик да дава отговори на президенти. Няма да правя опит да отговарям на негово превъзходителство президента. Ще кажа само едно нещо, което не е пряк отговор на въпроса. Турция не се намесва и не влияе на вътрешните работи на която и да е държава. Тези твърдения са необосновани, неверни, манипулативни и изкривяващи фактите. Ако говорите за национална сигурност и заплахи, нека говорим за тероризъм. България нищо не знае за тероризма, защото това е нещо ужасно.
 
От друга страна ние страдаме от тероризма в нашата страна. ПКК е терористична организация. Вие не сте депортирали нито един член на ПКК в страната ви при наша молба. Това трябва да е въпрос зададен към България. Всички тези твърдения, които чуваме ми напомнят едни мрачни изявления, които излизаха в Работническо дело преди много време. Говори се, че Турция е враг и заплаха за националната сигурност. Всички коментатори говорят в тази посока, с изключение на няколко разумни гласове. Искам политическото ръководство да спре тази лудост”.
 
 

Посланикът на южната ни съседка у нас категорично отрече Турция да  подкрепя ДОСТ на Лютви Местан.
„А на Борисов ще кажа нещо много просто. Вече повече от три години съм тук и повтарям едно и също: Демонстрирайте лидерство - за доброто на двустранните отношения. Недейте да следвате популистки натиск!”, приключи назидателно Гюкче.

http://19min.bg/news/8/88057.html#88057

Радев отговори на Гьокче: Няма да допуснем влияние върху нашите вътрешни дела, подчерта президентът
България не търси проблеми с Турция. И ние не учим никого на демокрация!

„България не търси в никакъв случай проблеми с Турция”, заяви президентът Румен Радев пред журналисти. По този начин той отговори на скандалното интервю на турския посланик Сюлейман Гьокче в Нова телевизия. В него дипломатът направи оценка на  изявленията на президента Радев за намеса на Турция във вътрешните дела на България като "лудост", сравнявайки ги с онези "мрачни изявления, които излизаха в "Работническо дело" преди много време".

„Многократно заявих, че българското държавно ръководство прави всичко възможно да развиваме добросъседски отношения с Турция”, подчерта пред медиите президентът Румен Радев. Но според него добросъседските отношения се основават на равнопоставеността, ненамесата в чуждите дела и взаимното уважение.

„Нека изхождаме от тези принципи. България не е страна, която в лицето на българското държавно ръководство да дава съвети в Турция как и за кого да се гласува”, поясни Радев.

Президентът добави, че той никога не би си позволил да прави коментари за уроци по демокрация.

„Това стана в случая, в който турският президент си позволи да извърши коментар по отношението на състоянието на демокрацията, на човешките права в България. Ние няма да допуснем влияние върху нашите вътрешни дела, това трябва да бъде категорично ясно”, подчерта държавният глава, цитиран от БТВ.

http://epicenter.bg/article/Radev-otgovori-na-Gyokche--/125958/2/48 



Дариха апаратура на Дома за медико-социални грижи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349715

Днес младежката доброволческа група „PTPI – Делфините" дари жизненоважна апаратура и оборудване на стойност 28 000 лева на Дома за медико-социални грижи за деца – Варна, съобщиха от сдружението за Moreto.net. Дарението включва термолегло за Отделението за недоносени бебета, реанимационно легло, масажно легло, ЕЕГ – биофийдбек и четири инфузионни помпи.

Експлозия край автогара в Черна гора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189658

Експлозия край автогара в Черна гораЕксплозия избухна днес край автогара в черногорския град Херцег Нови, при която според националната телевизия РТЦГ е ранен шофьор на автомобил, предаде Танюг, цитиран от БТА. Черногорското министерство на вътрешните работи съобщи за Танюг, че взривът е избухнал около 14,40 часа местно време и един човек е бил тежко ранен.

Движението по пътя Своге-София при село Владо Тричков временно е ограничено

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189676

Движението по пътя Своге-София при село Владо Тричков временно е ограниченоПо пътя Своге-София при село Владо Тричков движението се осъществява временно в една лента поради аварирал тежкотоварен автомобил, съобщи пресцентърът на Агенция "Пътна

Закон подлага на геноцид елитните гимназии

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279180_%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B4+%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B0

 Законът за училищно и предучилищно образование (ЗПУО) подлага на геноцид българските ученици. Благодарение на него всички елитни гимназии стават редови, а профилирани паралелки ще бъдат превърнати в обикновени средно-образователни, а учениците - унифицирани. Няма как всички да учат едно и също. Освен това, законът предвижда и закриването и сливането на редица паралелки, което също няма да доведе до нищо добро. 
И докато всички това се случва от МОН с наглост обясняват за ползите от дуалното образование, докато рушат де що има специализация.
Поредният пример за безумието на ЗПУО е закриването на фолклорните паралелки в Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства Константин Преславски във Варна, която и без друго ще стане от елитно - обикновено СОУ. Стотици граждани в морския град се включиха в протестно хоро срещу това решение. Гимназията обучава ученици с профил хореография вече 11 години. След промени в закона от миналата година обаче, за да продължи да го прави, профилът трябва да бъде заменен с паралелка с професионална насоченост „танцьор". Това обаче е отказано на ръководството на гимназията, тъй като на територията на общината вече има друго училище, което предлага същото обучение.
Протестиращите призоваха за бързи и експертни действия на Народното събрание. Те настояват депутатите спешно да гласуват съответните промени в ЗПУО, позволяващи на училището да продължи необезпокоявано да обучава децата в духа на българския морал, бит и култура.
И докато в държава с традиции във фолклора са на път да закрият хореографски паралелки във Варна, то тази злочеста съдба заплашва всички профилирани училища в страната. Единствените защитени от тези безумия на закона са 23-те учебните заведения към Министерството на културата.

Строителството на морската част на TAP започва през 2018 г.

http://www.investor.bg/evropa/334/a/stroitelstvoto-na-morskata-chast-na-tap-zapochva-prez-2018-g-238203/

Местните общности в Италия засега не успяват да спънат плановете за изграждане на газопровода

Путин: Ефективността на руското оръжие в Сирия е довела до нарастване на износа му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189644

Путин: Ефективността на руското оръжие в Сирия е довела до нарастване на износа муБлагодарение на ефективността на руските оръжия в хода на антитерористичните операции в Сирия, договорите за износ на въоръжение от Руската федерация към други страни са се увеличили. Това заяви руският президент Владимир Путин, предава агенция ТАСС, цитирана от "Фокус". По неговите думи, интересът към руско въоръжение в света расте и това е видно

Варненският свободен университет с нов модел за стимулиране на студентското предприемачество

http://www.cross.bg/dolina-svoboden-yniversitet-1541229.html

Един от най-иновативните български университети – Варненският свободен университет създава нови стандарти във висшето образование. Звучи невероятно, но всъщност е много просто, иска се кураж, мотивация, визия и потенциал. Визията на университета е свързана с откриване на потенциала на студентите и развитието им като иновативни, мислещи и предприемчиви млади хора. В процеса на тяхното развитие и обучение те се срещат с учени и експерти от световна величина. И този път Варненският свободен университет не изневери на традицията да среща своите студенти с доказани имена от различни области. На 27 април в Университета  пристигат топ ментори от Силициевата долина – емблематично място в Калифорния, от където започват кариерата си едни от най-успешните предприемачи в света днес. На 27 април (четвъртък) от 17:00 ч. в Зала 1 на Учебно-спортния комплекс на ВСУ „Черноризец Храбър“ към многоликия международен партньорски екип на Варненския свободен университет ще се включат гуруто на изкуствения интелект - Норман Винарски, емблемата на Tech Valley Майкъл Марвин, звездата на Super Bowl с успех във филмовата индустри Джейми Уйлямс, едни от най-успешните българи в Силициевата долина - Богомил Балански и Дафина Тончева, създателят на Telerik Васил Терзиев и председателят на фондация Interculture Лари Бийл – финансов съветник, инвестиционен мениджър и консултант на стартиращи бизнеси по целия свят

"Форин полиси": Кои европейски страни виждат Русия като заплаха

http://clubz.bg/53213-forin_polisi_koi_evropejski_strani_vijdat_rusiq_kato_zaplaha

Снимки БГНЕС

Кои европейски страни виждат Русия като заплаха? И какво правят по въпроса?

Това е въпросът, на който е готов да отговори базираният в Прага изследователски център "Европейски ценности". В понеделник програмата му "Кремълски наблюдател" с подкрепата на Европейската народна партия (ЕНП) публикува доклада "Как европейските демокрации реагират на агресията на Кремъл?" (Както се вижда от имената и на програмата, и на доклада, "Европейски ценности" започва от предпоставката, че Русия е агресивна към Европа и че това не е нещо добро.)

Докладът, който проследява официални изявление на всички 28 страни членки на ?ЕС, изтъква, че през последното десетилетие е установено следното:

• Вероятно не е изненада, че три от шест страни, настояващи повече за европейски отговор срещу Русия, са балтийските. С тях са Полша, Великобритания и, доста неочаквано, Дания.

• Пет страни промениха отношението си към Русия след нахлуването в Украйна през 2014 г. Сред тях са Швеция и Финландия, които, макар и да не са членки на НАТО, работят все по-интензивно с пакта, за да противодействат на Русия. На 11 април двете страни се присъединиха към няколко членки на НАТО в подписването на меморандум за разбирателство за създаване на Европейски център за противодействие на хибридните заплахи в Хелзинки. Този ход има за цел да допълва НАТО, която приветства в изявление новия център.

• Две страни периодично използват проруски позиции за вътрешни цели. Това са Словакия и най-вече Унгария.

Гърция, Италия и Кипър "не се чувстват застрашени и настояват за по-добри отношения с Русия". От "Европейски ценности" твърдят, че "е трудно да си представим" какво още може да направи Русия извън нахлуването в Украйна, като разпространява дезинформация из целия континент и се намесва в изборите, за да започнат да се променят настроенията в тези три страни.

• От "Европейски ценности" разглеждат като сериозна заплаха избирането на евроскептични политически лидери.

Но има още нещо. Нито една страна не е готова да поведе противопоставянето срещу предполагаемата руска агресия. Великобритания напуска ЕС и ако наесен в Германия бъде избрана коалиция от леви партии, може да се очаква, че германското правителство ще се държи по-малко като "ястреб", отколкото сега.

Противовес би могла да бъде Франция, която исторически има тесни връзки с Русия, но която след нахлуването в Украйна анулира голяма оръжейна сделка с Москва и силно подкрепи европейските санкции срещу Русия (докладът категоризира Франция като опитваща се "да се отдръпне" от въпроси, отнасящи се до Русия). Но почти всички водещи кандидати, борещи се за президент на Франция тази година, подкрепят руския президент Владимир Путин. Единственото изключение - Еманюел Макрон, сега е фаворит за спечелването на изборите следващия месец.

Ако Франция не го направи, щафетата може да поеме Полша, която хем е голяма, хем по исторически и политически причини се противопоставя на руските посегателства срещу ЕС. Но в доклада се твърди, че Полша "пропуска шанса да станe истински, легитимен и уважаван от всички лидер в тази група поради неконструктивното поведение на нейното правителство".

В крайна сметка е трудно да бъдещ защитник на източния фланг на ЕС, когато правителството ти харчи немалко време, за да атакува Съюза и ръководството му.

----

* Авторката е коментатор в изданието "Форин полиси", където е публикувана статията.

Дъщерята на Алек Болдуин сподели гореща снимка в социалните мрежи (Снимка)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6189652

Дъщерята на Алек Болдуин сподели гореща снимка в социалните мрежи (Снимка)Дъщерята на американските актьори Алек Болдуин и Ким Бейсинджър публикува в страничката си в Инстаграм снимка без горнище, в която е прикрила голата си гръд с кученце, съобщава сайтът Лайф, цитиран от БТА. В същата поза е заснета и дъщерята на Стивън Болдуин. 21-годишната Айрланд Болдуин и 24-годишната Алания Болдуин държат респективно домашни

Роналдо и Меси се уредиха до Хубавата жена

http://offnews.bg/news/n_1/n_653883.html

На Меси му вървеше определено в неделя вечер. Той не само заби гол номер 500 за Барса и победи сам Реал Мадрид с 3:2. Геният от Аржентина си уреди фото с Джулия Робъртс. Хубавата жена беше на "Бернабеу" с цялото семейство. "И Оскарът отива (винаги) при Лео Меси", написаха от Барселона. Е, и загубилите от Реал се присламчиха до актрисата. Първи беше Роналдо, който грейна до прочутата кака. И се пусна в социалните мрежи. Алваро Мората, Серхио Рамос и треньорът Зинедин Зидан също се щракнаха за спомен. От Реал подариха фланелка  с автографи на Джулия. По една топка на Реал с подписи от звездите отнесоха трите й деца.

Как западната цивилизация би могла да претърпи крах

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279179_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%86%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B1%D0%B8+%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%8

 Няколко рискови катализиращи фактора вече са налице. Бъдещето на света зависи от това как Западът ще реагира на тях, казва Рейчъл Нюър.

 
Политическият икономист Бенджамин Фрийдман някога сравни модерното западно общество със стабилен велосипед, чийто колела продължават да се въртят в резултат на икономическия растеж. Ако движението напред се забави или спре, стълбовете на нашето общество - демокрацията, свободата на личността, социалната търпимост и други, ще започнат да се разклащат. Нашият свят ще се превърне във все по-грозно място, характеризиращо се с борба за ограничени ресурси и отхвърляне на всички извън нашето непосредствено обкръжение. Ако не намерим начин да приведем отново колелата в движение, ние в крайна сметка ще се изправим пред пълен крах на обществото.
 
 
 
Такива колапси са настъпвали многократно в човешката история и никоя цивилизация, без значение колко велика на вид, не е недосегаема от слабостите, които могат да доведат до края на едно общество. Независимо от това колко добре вървят нещата в настоящия момент, ситуацията винаги може да се промени. Като оставим настрана събитията, които слагат край на видовете, като удар на астероиди, ядрена зима или смъртоносна пандемия, историята ни показва, че обикновено това са множество фактори, които допринасят за разрухата. Какви са те и кои вече са започнали да се проявяват? Не е изненадващо, че човечеството понастоящем е поело по един неустойчив и несигурен път - но колко сме близо до критичния момент, от който няма връщане назад?
 
 
 
 
 
 
 
Южноафриканска полицейска кола е запалена след протестите срещу неравенството през 2016 г. (Снимка: Getty Images)
 
 
 
Макар че е невъзможно бъдещето да се предскаже със сигурност, математиката, науката и историята могат да ни подскажат какви са перспективите пред западните общества за дългосрочното им съществуване.
 
 
 
Сафа Мотешарей, учен от университета в Мериленд, използва компютърни модели, за да придобие по-задълбочено разбиране относно механизмите, които могат да доведат до устойчивост или разруха на местно или глобално ниво. Според констатациите, публикувани през 2014 г. от Мотешарей и колегите му, има два фактора, които са от значение: екологично напрежение и икономическа стратификация. Екологичната категория е по-широкоразпространеният и признат път към възможната гибел, особено по отношение на изчерпването на природните ресурси като подземни води, почва, рибарство и гори - всичко това може да се влоши от изменението на климата.
 
 
 
От друга страна, фактът, че икономическата стратификация сама по себе си може да доведе до колапс, се оказва по-голяма изненада за Мотешарей и неговите колеги. При този сценарий елитите тласкат обществото към нестабилност и евентуален крах, натрупвайки огромни количества богатство и ресурси и оставяйки малко или нищо на обикновените хора, които са значително повече, но ги издържат с труда си.
 
 
 
В крайна сметка, тъй като отредената за тях част от богатството не е достатъчна, работническата класа претърпява срив, последван от крах на елитите поради липсата на работна сила. Неравенствата, които наблюдаваме днес в рамките на отделните държави и между тях самите, вече говорят за такива несъответствия. Така например, 10% от най-богатите в световен мащаб са отговорни за почти толкова общи емисии на парникови газове, колкото останалите 90%, взети заедно. Също така около половината от населението на света живее с по-малко от 3 щатски долара на ден.
 
 
 
И в двата сценария моделите определят един капацитет на натоварване – общ брой население, което ресурсите на определена околна среда могат да задоволят в дългосрочен план. Ако капацитетът на натоварване е прекалено надвишен, крахът става неизбежен. Тази участ обаче може да бъде избегната. „Ако ние вземем рационални решения за редуциране на факторите, като например неравенството, експлозивното нарстване на населението, скоростта, с която изчерпваме природните ресурси и замърсяваме (все напълно изпълними неща), тогава можем да избегнем колапса и да се стабилизираме на една устойчива траектория“, казва Мотешарей и допълва: „Но ние не можем да чакаме прекалено дълго да вземем тези решения.“
 
 
 
 
 
 
 
Един от най-важните уроци от падението на Рим е, че комплексността има цена (Снимка: Getty Images)
 
 
 
За съжаление някои експерти смятат, че такива трудни решения надхвърлят нашите политически и психологически способности. „Светът няма да реши проблема с климата през този век, защото в краткосрочен план е по-скъпо проблемът да се реши, отколкото просто да продължиш да действаш както обикновено“, казва Йорген Рандерс, професор емеритус по стратегия за климата в Норвежкото бизнес училище и автор на „2052: Глобална прогноза за следващите четиридесет години“. „Проблемът с климата ще се влошава още повече, защото няма да можем да изпълним това, което обещахме в Парижкото споразумение и другаде“.
 
 
 
Макар и това да е проблем за всички нас, най-бедните в света първи ще почувстват последиците от разрухата. Всъщност някои нации вече играят ролята на канарчета във въгледобивна мина относно проблемите, които в крайна сметка могат да разкъсат по-богатите държави. В Сирия, например, имаше изключително високи нива на плодовитост за определено време, което поддържаше бързото нарастване на населението.
 
 
 
Тежката суша в периода 2006-2010 г., вероятно повлияна в отрицателна насока от изменението на климата, предизвикано от човека, в съчетание с недостига на подпочвени води, парализира селскостопанското производство. Тази криза направи голям брой хора (особено млади мъже) безработни, недоволни и отчаяни. Много от тях заприиждаха в градските центрове, което предизвика затруднения за ограничените ресурси и услуги там. Съществуващото отпреди етническо напрежение нарастна, създавайки благоприятна почва за насилие и конфликти. Освен това лошото управление, включително неолибералните политики, които елиминираха субсидиите за вода в периода на сушата, тласна страната към гражданска война през 2011 г. и я избута в колапс.
 
 
 
В случая със Сирия (както и с толкова много други обществени колапси в историята) за това допринесе не само един, а множество от фактори, казва Томас Хоумър-Диксън, председател на глобалните системи в училище за международни отношения „Балсили“ във Ватерло, Канада и автор на „The Upside of Down“. Хоумър-Диксън нарича тези комбинирани сили тектонски напрежения поради начина, по който те полека се натрупват и след това внезапно избухват, претоварвайки всички стабилизиращи механизми, които иначе държат обществото под контрол.
 
 
 
Хоумър-Диксън казва, че извън сирийския случай, още един признак, че навлизаме в опасната зона, е все по-често прояваващото се явление на т.нар. от експертите ​​„нелинейност“ или внезапни неочаквани промени в световния ред, като например икономическата криза през 2008 г., появата на ДАЕШ, Брекзит или избирането на Доналд Тръмп.
 
 
 
 
 
 
 
Някои цивилизации просто изчезват – превръщайки се в исторически факти не с взрив, а с хленч (Снимка: iStock)
 
 
 
Миналото също може да подскаже как ще се развие бъдещето. Вземете например възхода и падението на Римската империя. До края на 100 г. пр. Хр. римляните се разпространили отвъд Средиземно море до места, най-леснодостъпни по море. Трябвало е да спрат там, но нещата вървяли добре и те решили да се разширят откъм нови граници по суша. Ако превозът по море бил икономичен, сухопътният превоз обаче бил бавен и скъп. През цялото време те надхвърляли възможностите си и увеличавали разходите си.
 
 
 
Империята успяла да остане стабилна през следващите векове, но последиците от разпиляването на усилията им в различни посоки ги застигнали през 3-ти век, през който бушували гражданска война и инвазии. Империята се опитала да запази основните си земи, въпреки че армията усвоила напълно бюджета си, а инфлацията се покачвала все повече, след като управлението девалвирало сребърната си валута в опит да покрие нарастващите си разходи. Макар че някои учени посочват за началото на краха 410 година, когато нахлуващите вестготи плячкосвали в столицата, това драматично събитие станало възможно благодарение на спираловидния упадък, продължил повече от век.
 
 
 
Според Джоузеф Тейнтър, професор по околна среда и общество в държавния университет в Юта и автор на „The Collapse of Complex Societies“, един от най-важните уроци от падението на Рим е, че комплексността има цена. Както е посочено в законите на термодинамиката, изисква се енергия, за да се поддържа всяка система в комплексно, подредено състояние, а човешкото общество не е изключение. Към 3-ти век Рим все повече добавял нови неща - двойно по-голяма армия, кавалерия, подразделени провинции, всяка от които се нуждаела от собствени бюрокрации, съдилища и отбрана, само за да запази статуквото си и да се предпази от връщане назад. В крайна сметка Рим вече не можел да си позволи да окуражава тези повишени комплексности. Фискалната слабост, а не войната, унищожила Империята.
 
 
 
Засега съвременните западни общества до голяма степен успяват да отложат подобни сривове посредством изкопаеми горива и индустриални технологии - хидравличното разбиване се появи през 2008 г., точно навреме, за да компенсира покачващите се цени на петрола. Тайнтър подозира, че това не винаги ще бъде така. „Представете си разходите, ако трябва да построим морски диги около Манхатън, само за да се предпазим от бури и нарастващи приливи“, казва той. В крайна сметка, инвестирането в комплексност, като стратегия за разрешаване на проблеми, достига до точка на намаляваща възвращаемост, което води до фалит и уязвимост на фискалната система. „Освен ако не намерим начин да платим за комплексността, както правеха нашите прадеди, когато все повече използваха изкопаеми горива“, казва той.
 
 
 
 
 
 
 
Протестна група в Аржентина на демонстрация срещу намесата на Съединените щати в кризите в Сирия и Венецуела (Снимка: Getty Images)
 
 
 
Отново правейки паралел с Рим, Хоумър-Диксън прогнозира, че рухването на западните общества ще бъде предшествано от връщане на хора и ресурси обратно към техните същински родни места. Тъй като по-бедните нации продължават да се разпадат в условията на конфликти и природни бедствия, огромни вълни от мигранти ще потекат от неблагополучните региони, търсейки убежище в по-стабилните държави. Западните общества ще реагират с ограничения и дори забрани за имиграция; стени, струващи няколко милиарда долара и дронове и войници, патрулирщи по границите; повишаване на контрола върху това кой и какво влиза; и по-авторитарни, популистки стилове на управление. „Това е един почти имунологичен опит на страните да подкрепят обкръжаващото пространство и да отблъснат натиска“, казва Хоумър-Диксън.
 
 
 
В същото време нарастващото разграничение между богатите и бедните в тези вече уязвими западни държави ще тласне обществото към бъдеща нестабилност отвътре. „До 2050 г. САЩ и Обединеното кралство ще се превърнат в общества, състоящи се от две класи, в които неголям елит ще живее добър живот, а мнозинството ще има понижаващо се благосъстояние“, казва Рандерс. „Това, което ще претърпи провал, е справедливостта.“
 
 
 
Независимо дали в САЩ, Обединеното кралство или другаде, колкото по-неудовлетворени и уплашени стават хората, казва Хоумър-Диксън, толкова по-голяма ще е склонността им да се придържат към идентичността си в групата - било то религиозна, расова или национална. Отрицанието, включително и на появяващата се перспектива за обществен колапс, ще бъде широко разпространено, както и отхвърлянето на факти, основани на доказателства.
 
 
 
Ако хората признаят, че проблемите изобщо съществуват, те ще прехвърлят вината за тези проблеми върху всички извън тяхната група, предизвиквайки негодувание. „Вие създавате психологическите и социалните предпоставки за масово насилие“, казва Хоумър-Диксън. Когато локализираното насилие най-сетне се разрази, или друга държава или група реши да нахлуе в чужда територия, ще бъде трудно да се избегне краха.
 
 
 
Европа, с непосредствената си близост до Африка, сухопътния си мост към Близкия изток и източното си съседство с повече политически нестабилни държави, първа ще почувства този натиск. САЩ вероятно ще издържат по-дълго, тъй като са заобиколени от буфера на океана.
 
 
 
 
 
 
 
Тежката суша в Сирия направи много хора (особено млади мъже) безработни, недоволни и отчаяни, което може да е факторът, довел до гражданска война (Снимка Getty Images)
 
 
 
От друга страна, западните общества може да нямат насилствен, драматичен край. В някои случаи цивилизациите просто изчезват – превръщайки се в исторически факти не с взрив, а с хленч. Британската империя е поела по този път от 1918 г. насам, казва Рандерс, и други западни нации могат да тръгнат по този маршрут. С течение на времето те ще стават все по-маловажни и в отговор на проблемите, водещи до тяхното бавно изчезване, също ясно ще се разграничат от ценностите, които днес толкова много почитат „Западните нации няма да претърпят крах, но безпроблемното функциониране и приятелската природа на западното общество ще изчезнат, защото ще се възцари несправедливост“, твърди Рандерс. „Демократичното, либерално общество ще се провали, докато по-силните правителства, като Китай, ще бъдат победителите“.
 
 
 
Някои от тези прогнози и ранните предупредителни знаци би трябвало да звучат познати, точно защото те вече са в ход. Въпреки че Хоумър-Диксън не е изненадан от последните събития в света (той прогнозира някои от тях в своята книга през 2006 г.), той не е очаквал подобно развитие на нещата да се случи преди средата на 2020-те години.
 
 
 
Западната цивилизация обаче не е загубена кауза. Използвайки разума и науката при вземането на решения, съчетани със забележително лидерство и изключителна добра воля, човешкото общество може да прогресира към още по-високи нива на благополучие и развитие, казва Хоумър-Диксън. Дори когато сме изложени на предстоящия натиск от промените в климата, нарастването на населението и намаляването на енергийните добиви, ние можем да поддържаме нашите общества и да ги подобряваме. Но това изисква да устоим на напълно естественото желание да станем по-малко отзивчиви, по-малко щедри и по-малко разсъждаващи, когато сме изправени пред такъв огромен натиск. „Въпросът е как можем да запазим някакъв човешки облик, докато преминаваме през тези промени?“, казва Хоумър-Диксън.
 

Индексът Nasdaq се повиши над 6000 пункта за пръв път в историята си*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/indeksyt-nasdaq-se-povishi-nad-6000-punkta-za-pryv-pyt-v-istoriiata-si-238205/

Акциите на американските фондови борси поскъпват благодарение на добри резултати в редица корпоративни отчети

Предсрочно прекратяват мандата на Ценко Чоков в Галиче

http://clubz.bg/53212-predsrochno_prekratqvat_mandata_na_cenko_chokov_v_galiche

Централната избирателна комисия (ЦИК) е изпратила писмо до общинската избирателна комисия в Бяла Слатина, че мандатът на кмета на Галиче Ценко Чоков трябва да бъде предсрочно прекратен. Причината е, че вече 10 месеца той не може да изпълнява задълженията си, тъй като е в ареста заради повдигнати обвинения, съобщи БНР.

Според ЦИК има основание за прекратяване на правомощията на Чоков в Закона за местната власт и местната администрация. В чл. 42 са изброени случаите,  които Общинската избирателна комисия може да вземе решението. Комисията ще заседава идната седмица по казуса. Ако тя прецени да прекрати правомощията на кмета на Галиче, той може да отправи възражение в тридневен срок. 

Ако Чоков бъде отстранен предсрочно от поста си в Галиче тярбав да бъдат насрочени частични избори за кмет. До избирането и полагането на клетва на такъв Общинският съвет избира временно изпълняващ длъжността. 

Борисов: С Радев не сме обсъждали темата за министри (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189620

Борисов: С Радев не сме обсъждали темата за министри (видео)"Днес с президента Румен Радев проведохме консултация преди съставянето на новия кабинет. Той ни поздрави за изборните резултати, а ние го запознахме с тежките преговори за съставяне на правителство". Това написа в профила си във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Не сме обсъждали темата за министри.

Отчетохме Председателството пред европосланиците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279178_%D0%9E%D1%82%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D

 Служебният кабинет успя да изгради ефективен и отлично функциониращ механизъм за работа между отговорните институции и постигна важни резултати в подготовката на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Това заяви заместник министър-председателят в служебното правителство Деница Златева на работна среща с ръководителите на дипломатическите мисии на държавите-членки на Европейския съюз (ЕС).

 
Деница Златева представи пред Дипломатическия корпус напредъка по подготовката на Председателството ни, постигнат през изминалите три месеца и изрази готовност да бъде ангажиран партньор на каузата за успешното българско домакинство на Съвета на ЕС и след края на мандата на служебното правителство.
 
По време на срещата вицепремиерът благодари на дипломатите за активната подкрепа в подготовката на Българското председателство. „Вярвам, че и след съставянето на редовно правителство диалогът ще продължи и всички ще останем единни и посветени партньори в името на успеха на България начело на Европейския съюз", заяви Деница Златева.
 
„Последните месеци, през които заемах поста на вицепремиер, отговорен за подготовката на Председателството, ми дадоха увереност, че България има капацитета и политическата воля да бъде достоен, отговорен и активен лидер на дебатите в дневния ред на Европейския съюз", каза още вицепремиерът Златева.
 
От името на посланиците Н. Пр. Мариан Якубоци, извънреден и пълномощен посланик на Словашката република в България, изрази висока оценка за напредъка в подготовката на Председателството. „България ще поеме отговорността да председателства Съвета на ЕС в решаващ момент за Европа. Оптимисти сме, че през 2017 г. проевропейската идея ще остане силна и обединяваща. България се нуждае от стабилно правителство, ангажирано с провеждането на успешно Председателство", заяви Н. Пр. Якубоци.
 
На работната среща и. д. директор на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Яна Дочева запозна дипломатите с дейността на Центъра. „По време на мандата на служебното правителство успяхме да решим ключови въпроси и да наваксаме със забавянето във важни направления от подготовката. Вече имаме една добра база за успешното реализиране на първото ни Председателство, както и мотивиран, активен и посветен на тази национална кауза екип", заяви Яна Дочева.

Бейл пропуска полуфиналите в Шампионската лига заради контузия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/25/2959634_beil_propuska_polufinalite_v_shampionskata_liga_zaradi/?ref=rss


Крилото на "Реал" (Мадрид) Гарет Бейл ще пропусне полуфиналите от Шампионската лига срещу "Атлетико" заради контузия в левия прасец. Очаква се уелсецът да бъде извън игра близо четири седмици.

"Играчът е диагностициран с травма от втора степен на левия прасец. Възстановяването му ще бъде изяснено допълнително", се казва в изявлението на "Реал".

27-годишният футболист беше принудително заменен в 35-ата минута...

Петър Курумбашев: Преди 60 години в ЕС духът е бил по-голям от тялото, сега е обратното

http://www.cross.bg/kyrymbashev-petur-bulgariya-1541228.html

/КРОСС/ „Не съм си представял, че ЕС може да се управлява толкова зле, а да изглежда толкова добре. Преди 60 години в ЕС духът е бил по-голям от тялото, а сега, за жалост, е точно обратното. Политиката се е превърнала в счетоводство." Това заяви евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в ЕП Петър Курумбашев по време на Международната конференция "Накъде отива Европа: глобализъм срещу популизъм", която се проведе в "София хотел Балкан".  Курумбашев сподели също така, че не си е представял, че ЕС може да се управлява толкова зле, а да изглежда толкова добре, както и че не е очаквал, че ретроградният Меркурий и като цяло - ретроградното - ще имат толкова голямо влияние върху България.„Не съм си представял също така, че една от държавите, която ни е поканила в Съюза, в момента си тръгва от него", коментира Курумбашев в отговор на въпрос, зададен от Соломон Паси - "Кои три днешни реалности биха звучали най-невероятно за вас през 2005 г.?" Според Петър Курумбашев през 2027 г. ЕС няма да бъде в сегашната си форма. „Много малко вероятно е Великобритания да подаде молба за връщане в ЕС", добави той.„Учудвам се на факта, че уж подкрепяме демокрацията, а не ни харесват референдумите", коментира Петър Курумбашев. „Припомням също така, че референдумът е Турция бе организиран от президента Ердоган, а у нас - от Слави Трифонов"

14 тунела имат нужда от основен ремонт

http://www.moreto.net/novini.php?n=349703

14 тунела от трансевропейската и републиканската пътна мрежа се нуждаят от основен ремонт. Това е установила проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП), съобщават от институцията. Нуждаещите се от основен ремонт тунели от трансевропейската пътна мрежа са 6, а от републиканската - 8.

„Лъжовно сърце” - новата премиерна поредица в ефира

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/lyzhovno-syrce-novata-premierna-poredica-v-efira-6068363

Романтичният мексикански сериал прави своя телевизионен дебют в българския ефир на 27 април

Проверката на Стария Несебър приключи, премахват пластмасовите арки

https://www.actualno.com/nessebar/proverkata-na-starija-nesebyr-prikluchi-premahvat-plastmasovite-arki-news_607885.html

Във връзка с публикации и материали в електронни медии относно „дострояване на амфитеатъра в Старинен град Несебър с пластмасови арки”, регионални инспектори от Югоизточен район към Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на Минист

Радев: Новото правителство ще има подкрепата ми

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279177_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0

 Новото правителство ще може да разчита на подкрепата ми за реализацията на всички конструктивни идеи и предложения, обяви президентът Румен Радев след срещата си с представителите на БСП и ГЕРБ. " Важно е политическите партии да достигнат до консенсус и обединяващи решения за създаване на работеща управленска коалиция", категоричен е държавният глава.

 
Румен Радев обяви, че изборите са най-демократичния изход от всяка една ситуация, но провеждането на нови парламентарни избори в този момент ще има негативен ефект за страната и народа. Президентът е уверен, че Народното събрание трябва да отговори на очакванията за разрешаването на важните за българското общество проблеми, свързани с преодоляване на демографската криза и бедността, гарантирането на повече сигурност за гражданите, както и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.

Борисов пред Радев: Взехме си поуки за пълен мандат

https://vesti.bg/bulgaria/borisov-pred-radev-vzehme-si-pouki-za-pylen-mandat-6068361

"Още не е заглъхнало ехото от победата ни на изборите, започва да се говори кога и как ще има нови и ще има избори", заяви бъдещият нов стар премиер и благодари на Радев

Обезвредиха бомба от Втората световна война в Русенско

https://www.24chasa.bg/region/article/6189623

Обезвредиха бомба от Втората световна война в РусенскоСнаряд от Втората Световна война изплаши жителите на русенското село Тетово. Бомбата е обезвредена след 24 часа, когато е пристигнал специализиран екип от Варна, предаде БНТ. Пръв на опасната и необичайна находка се натъкнал Илко Филипов, докато разбърквал хоросан, за да измаже къщата на свой съсед на улица "Марица" в Тетово.

Tesla удвоява своите зарядни станции

https://news.bg/auto/tesla-udvoyava-svoite-zaryadni-stantsii.html

По-голямата част от новите Supercharger ще се появят по най-оживените пътища

Гърция продава контрола над пристанището в Солун

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/04/25/2959702_gurciia_prodava_kontrola_nad_pristanishteto_v_solun/?ref=rss


Гърция ще продаде две трети от собственика на пристанището в Солун на консорциум, воден от германски фонд за дялово инвестиране, съобщи агенцията за приватизация в страната. Сделката се оценява на около 1.1 млрд. евро.

Консорциумът получава концесия да оперира пристанището в следващите 34 години, от което се очакват други 170 милиона евро приходи за гръцката държава. Продажбата на 67% от него беше отлагана на няколко пъти заради политическа съпротива от твърдолинейни...

"Институт Монтесори България" се присъедини към Международната асоциация "Монтесори"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/25/2959593_institut_montesori_bulgariia_se_prisuedini_kum/?ref=rss


Българската национална организация "Институт Монтесори България" официално се присъедини към Международната асоциация "Монтесори" - Association Montessori Internationale (AMI), съобщиха от организацията.

Договорът за присъединяване е подписан на официална церемония по време на Годишната генерална среща на организацията в Амстердам, Холандия, от Лин Лауренс, изпълнителен директор на AMI, и Филип О’Брайън, президент на AMI.

С...

Прокурорът в АПИ: Става въпрос за далавера с много пари

https://www.actualno.com/society/prokuroryt-v-api-stava-vypros-za-dalavera-s-mnogo-pari-news_607889.html

Разследваме далавера с много пари. Това заяви прокурорът Магдален Маринов, който води разследването в Агенция "Пътна инфраструктура" Припомняме, че по-рано днес, 25 април, агенти на ДАНС и специализирани прокурори от антикорупционното звено бяха отново в АПИ във връзка с ра

Бенямин Нетаняху отмени среща с германския външен министър след спор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279176_+%D0%91%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B8%D0%BD+%D0%9D%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D1%85%D1%83+%D0%BE%D1%82%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D1%81+%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%8

 Бенямин Нетаняху, министър-председателят на Израел отмени планирани за вторник преговори с министъра на външните работи на Германия Зигмар Габриел, съобщава AFP.
Решението на израелския премиер дойде, след като Габриел, който е на посещение в страната, отказа да отмени среща с правозащитни организации, критично настроени спрямо правителството.
Израелски представител, пожелал анонимност, потвърди информацията.

Превод и редакция: Цветан Петров

Американска подводница пристигна в Южна Корея

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279175_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%AE%D0%B6%D0%BD%

 На фона на опасенията за извършването на нови ракетни или ядрени изпитания от страна на режима в Пхенян в Южна Корея пристигна американска подводница, предава BBC.
„Мичиган“ е въоръжена с ракети и ще се присъедини към ударната група военни кораби на САЩ, водена от водена от самолетоносача „Карл Винсън“.
Северна Корея празнува 85-та годишнина на армията си във вторник. Подобни големи празници страната отбелязва с ракетни изпитания, припомня британската медия.

Превод и редакция: Тереза Герова

Съдът в Шумен отмени строг затвор за шофьор без книжка, ще лежи, но при общ режим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189611

Съдът в Шумен отмени строг затвор за шофьор без книжка, ще лежи, но при общ режимВодачът заради изчерпване на контролни точки, останал преди 9 години без книжка, но шефът му с писмена заповед го пратил да закара до кв. Дивдядово камион, за лош късмет обаче катаджиите го засекли Голям кутсузлия ще да е бил шуменският шофьор, 44-годишният Недко Гемеджиев, който макар, че вече бил без книжка заради отнети контролни точки,

Вучич: Изказванията за Велика Албания са координирани

https://www.actualno.com/balkani/vuchich-izkazvanijata-za-velika-albanija-sa-koordinirani-news_607878.html

Изказванията на албански и косовски политици за създаването на „Велика Албания” са координирана акция, заяви сръбският премиер Александър Вучич. „Ясно е, че става дума за добре координирана акция на албанските политици, албанците от Косово и Метохия, албанците

Нетаняху отмени среща с външния министър на Германия

http://www.cross.bg/otmeni-netanyahy-gabriel-1541227.html

/КРОСС/ Бенямин Нетаняху, министър-председателят на Израел отмени планирани преговори с министъра на външните работи на Германия Зигмар Габриел, съобщава АФП, цитирана от Фокус. Решението на израелския премиер дойде, след като Габриел, който е на посещение в страната, отказа да отмени среща с правозащитни организации, критично настроени спрямо правителството. Израелски представител, пожелал анонимност, потвърди информацията.

Магарешки тръни „украсиха“ част от варненски булевард

http://www.moreto.net/novini.php?n=349665

Множество магарешки тръни поникнаха в разделителната ивица между двете пътни платна на наскоро ремонтиран участък от булевард „Ян Хунияди“ във Варна. Растенията буквално са „превзели“ пространството между четирите ленти, свързващи булевардите „Сливница“ и „Владислав Варненчик“, сигнализира читател на Moreto.

Русия даде свобода на избор за ваксините през 1998 година - къде е България?

https://www.actualno.com/healthy/rusija-dade-svoboda-na-izbor-za-vaksinite-prez-1998-godina-kyde-e-bylgarija-news_607827.html

Знанието на законите (както националните, така и международните) трябва да е цел за всеки мислещ човек, тъй като в съвременните условия все по-често ни се налага да осъществяваме контакт с практическата медицина, с новите технологии и волно или неволно да участваме в биомед

Съдят бракониер за нападение над горски

https://www.24chasa.bg/region/article/6189603

Съдят бракониер за нападение над горскиРайонна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу Б. Иванов от Разлог за нападение над горски. На 5 април 2016 г., около 17,30 ч, служителите на Регионална дирекция по горите – Благоевград – Г. Гогушев и С. Попов, извършвали обход и проверка по опазването на горския фонд на територията на областта.

ДАНС и прокуратурата са в пътната агенция по сигнал на ОЛАФ за магистрала "Марица"

http://econ.bg/Новини/ДАНС-и-прокуратурата-са-в-пътната-агенция-по-сигнал-на-ОЛАФ-за-магистрала-Марица-_l.a_i.741644_at.1.html

Агенти на ДАНС и специализирани прокурори от антикорупционното звено са отново в Агенция "Пътна инфраструктура" във връзка с разследване за...

Арабски шейхове искат да почиват в Родопите

http://offnews.bg/news/n_1/n_653863.html

Туристите от Обединените арабски емирства (ОАЕ) проявяват все по-голям интерес към българската природа и почивките на планина, особено в региона на Родопите. Това се видя на щанда на България на най-голямото международно туристическо изложение в арабския свят Arabian Travel Market (ATM), което се провежда от 24 до 27 април 2017 г. в гр. Дубай, ОАЕ. На борсата страната е представена с информационен щанд от 45 кв. м, организиран от Министерството на туризма. Той е с акценти върху балнео- и СПА услугите, морската почивка и сити туровете. Съвместно с министерството на щанда участват също "Ориндж тур" ООД", „Уин травъл“ ЕООД, туристическа агенция "Солвекс" ЕООД, „М.Б.С. Трейд“ АД и община Варна. Присъствието на страната ни в експото е по Програмата за национална туристическа реклама през 2017 г. През последните години туристите от ОАЕ все по-често търсят оферти към България за исторически маршрути, културни прояви, фестивали и др. През 2016 г. страната ни е била посетена от 1615 граждани на ОАЕ с цел почивка и ваканция, което е близо 170% ръст спрямо предходната година. За периода януари-февруари 2017 г. този ръст е над 75%. ATM е най–значимото международно туристическо събитие за региона на Близкия изток и Северна Африка. То е отворено за професионалисти и масова публика, като броят на бизнес посетителите надхвърля 39 000.

Лиса Джерард идва в България заедно с "Мистерията на българските гласове"

http://offnews.bg/news/n_1/n_653879.html

Хор „Мистерията на българските гласове“ ще излезе отново на българска сцена, заедно с легендарната Лиса Джерард, за да представи своя изцяло обновен репертоар от предстоящия си нов албум, който ще се появи на световния музикален пазар през есента, предава радио "Z Rock". Магнетичната певица взима участие в няколко от записите в новия албум на хора, а за да го представят артистите са подготвили два големи концерта в София и Пловдив. Лиса идва в България за първи път, а феновете и в страната чакат тази среща повече от 30 г. Тя е позната на меломаните от групата Dead Can Dance, а също и като композитор и изпълнител на филмова музика. През 2000 г. тя печели „Златен глобус“ за музиката към филма „Гладиатор“, създадена съвместно с композитора Ханс Цимер. Концертите ще са на 6 юни в зала „България“ (София) и на 8 юни в Античния театър в Пловдив. В част от песните от албума на "Мистерията на българските гласове" участва и световният шампион по бийтбокс – SkilleR, а почти всички нови композиции са подплатени от невероятното присъствие на немския перкусионист Дейвид Кукерман, който от дълги години работи и концертира с Лиса Джерард и Dead Can Dance. В песните слушателите ще доловят присъствието и на китара, гъдулка, контрабас и струнни инструменти. Целта на новия проект на хора е да запази традициите на българския фолклор и да го съчетае с други традиции и култури. Билетите и за двата концерта вече са в продажба в мрежата на Eventim в цялата страна, както и в OMV, THE MALL, Книжарници Ориндж, Офис 1, Билетен център на НДК, Технополис, Български пощи. Билети за концерта в зала България може да се намерят и на касата на залата. Повече подробности около предстоящите концерти може да видите на фейсбук страницата на събитието.

Това проклето достойнство

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279174_%D0%A2%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE

 Какво скандираха въстаниците от Арабската пролет, тръгнали срещу танкове и дори камили? Не, за демокрация не се сещаха. Викаха „карама“, „достойнство“. Какво искаха българите през 1989? Приватизация, либерализъм? Не, чувстваха се обидени заради привилегиите на номенклатурата и заради липсата на всички онези хубави неща, които на Запад имаха. Ако щете, дори бунтовете от пролетта на 1876, ретроспективно наречени национална революция, са били мотивирани от идеални подбуди, а не от икономически искания.

Днес накърненото достойнство започва да измества всички други теми - напук както на марксистките теории за класовите интереси, така и на либералните за рационален избор. Тръмп се готви да спаси Америка, изнасилвана търговски от Китай и буквално от мексиканските имигранти; Льо Пен е обидена, че Франция се била превърнала в „регион на Европа“; страните от Вишеградската група - че бюрократите от Брюксел ги поучават с някакви ценности. Ще кажеш - детска градина.

Ето откъде идва гневът ни

На последните два избора в България просто нямаше друго, освен проклетото достойнство. Обещаваха ни да тропаме по масата, да отблъскваме въображаеми неоосмански пълчища, да се изправяме срещу ЕС по разни теми. Отделно - хорàта в училище, окайването на „турското робство“, което с годините сякаш става все по-тежко, битката за попадане в книгата на Гинес с най-голямата баница... Националпопулистите, специалисти в жанра, са в сериозна конкуренция с мейнстрийма. Днес левите формулират дори социалните проблеми с езика на достойнството - да получаваш ниска пенсия например е недостойно, не несправедливо.

Как стана така, че емоциите добиха толкова голямо значение в политическия ни живот? Ако животът и в България, и в Щатите изглежда еднакво нетърпим, явно работата не е във фактите, а в някаква промяна на възприятията. Защото усещането за собственото достойнство е въпрос на сравнение, не на факти. А новата медийна среда - фрагментирана, глобализирана, дигитална, хипер-конкурентна - ни изправя непрестанно пред живота на другите. Навремето източноевропейските младежи имаха главно звуков образ от западния живот, на който да завиждат, тук-там някое илюстровано списание, някой чифт дънки. Днес бахрейнският младеж, да речем, е всекидневно бомбардиран с мултимедийни образи на дискотеки и сексуална свобода в големите световни метрополии.

Медиите са превърнали света в сцена, където се разиграват все повече, все по-драматични сюжети. Те слабо засягат живота ни, но сме свикнали с тях като с телевизионен сериал, който неусетно подменя реалността. Няма арабин, който да не се възпламени от съдбата на палестинците, а евреин - от антисемитско изказване някъде по света; снимката на удавеното дете Айдън вдигна вълна от симпатии към бежанците, а фалшивите слухове за масови изнасилвания в центъра на Кьолн - фашизоидна ярост към тях.

Подобни сюжети се разиграват и на исторически терени, произвеждани масово от същата медийна среда. Оттук абсурдът: наместо с времето травмите да отшумяват, расте обидата от далечни исторически събития. Обидата от колониалния гнет, заради който терористи отмъщават на Франция. Обидата заради загубените империи, чието величие обещават да възстановят популистите. В България омразата към турците и обичта към руснаците засега си остава политическа риторика, в бивша Югославия обаче разбудиха демоните на Втората световна война и се изпоклаха. Комунизъм, фашизъм, римски завоевания, кръстоносни походи...

Не казвам, че миналото не трябва да се помни, а че днес то става все по-тежко бреме за настоящето. Причината - сцената на миналото е непрекъснато пред нас, разчесва раните, прави ни обидени и нещастни.

Проф. Ивайло Дичев

Проф. Ивайло Дичев

Парадоксът на съвремието ни

Усещането за неудовлетвореност засилва и индивидуалното сравнение с другия. Може и да ми се вдига материалното положение, но ако на колегата дават повече, достойнството ми със сигурност ще е засегнато. Трябва да има причина един да успява, а друг - не. Мислим се за част от универсално човешкото и затова очакваме да бъдем третирани като другите. А пък обществото е все по-шарено, което създава поводи за все повече раздразнения. Не само се увеличава неравенството, а започват да не работят всякакви обяснения защо единият така, а другият иначе - Фортуна, талант, заслуги, синя кръв... Всичко е все по-видимо и все по-необяснимо: ето откъде идва раздразнението ни. Пред разкоша на богатите и „мързеливите“ безработни, пред различните сексуални нрави и религиозни вярвания.

Оттук и парадоксът: колкото повече различие, толкова по-малко толерантност. Обидени сме от самата гледка на другите възможни животи, те подкопават увереността ни, че трябва да сме това, което сме. И започва едно наддаване в идентичността, едно помпане на символични мускули. Доста опасен процес, като имаме предвид, че цялата тази битка по удържане на различни достойнства все повече измества рационалния дебат за това как можем да управляваме обществата си. Откъде идва тази несигурност на съвременния човек? Вероятно я подхранва мултимедийната илюзия, че някак с един клик можеш да се пренесеш в другия живот - и понеже тая работа е трудна, чувстваш се обиден и се захващаш да браниш достойнството си.

 

Министърът на отбраната Стефан Янев награди аташето по отбрана на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189588

Министърът на отбраната Стефан Янев награди аташето по отбрана на САЩБългария отдава стратегическа важност на връзките си със Съединените щати. Дълбоко ценим сътрудничеството както с посолството на САЩ в София, така и с екипа на военния аташе. Това е заявил днес министърът на отбраната Стефан Янев на церемонията по награждаване на полковник Джеймс Кроухърст, аташе по отбраната на САЩ в Република България,

Радев: Трябва да сме отговорни към ползването на информационните технологии

http://www.investor.bg/web/456/a/radev-triabva-da-sme-otgovorni-kym-polzvaneto-na-informacionnite-tehnologii-238202/

IT секторът генерира 4,5 на сто от общата брутна добавена стойност в икономиката ни, твърди министърът на икономиката Теодор Седларски

Омбудсманът внася промени срещу частни съдебни изпълнители, банки и монополи

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/raKoJDKTOUg/

До две седмици омбудсманът Мая Манолова ще внесе в Народното събрание законодателни промени срещу лошите практики и произвола на частните съдебни изпълнители, банките, монополите и фирмите за бързи кредити. Това стана ясно след проведена днес дискусия на тема „Как да защитим гражданите от лоши практики на частни съдебни изпълнители, банки и монополи”, организирана от обществения защитник.

„Броят на жалбите срещу частните съдебни изпълнители, постъпили в институцията е огромен, реално в последните седмици по 20 на ден, като само за първите 4 месеца на годината те са 536 бр., а за сравнение през цялата 2016 г. са били 601 бр.”, съобщи Манолова.

„Нужни са промени в законодателството и в наредбите, които регламентират работата на частните съдебни изпълнители и банките, по отношение на прекомерните им правомощия да се снабдяват с изпълнителни листове по съкратената процедура”, каза Манолова.
Тя обяви, че е готова със законопроект, който да подобри призоваването, да даде възможност гражданите да плащат без да стигат до съдебно изпълнение, където са натоварени с повече такси, да могат да обжалват оценките на недвижимите имоти, които се продават на публична продан на безценица. Сред предложенията, лансирани по време на дискусията от участници, бяха още санкции за ЧСИ и намаляване на техните такси.
„Нямам приемна в страната, в която хората да не плачат срещу умишлени действия на частни съдебни изпълнители, срещу произвола и злоупотреба с техните права. Това минава всякакви граници, съсипани съдби, съсипани животи, продадени за без пари жилища, неимоверно нараснали минимални задължения. В резултат – паразитни разноски, които се начисляват и такси, които се събират от тях. Време е на това да се сложи точка”, категорична бе Манолова,цитира Кросс.

Утре в институцията на омбудсмана ще се събере експертна работна група с участници от дискусията, която да надгради с нови предложения законопроекта на омбудсмана.
Манолова благодари на всички уважили форума, сред които бяха министърът на правосъдието Мария Павлова, депутати от 44-ото Народно събрание, представители на потребителски, работодателски и синдикални организации, магистрати, адвокати, пострадали граждани и др.

"Появи ли се, ще го претрепем тоя"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279173_%22%D0%9F%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%B8+%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%B5%2C+%D1%89%D0%B5+%D0%B3%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D0%BC+%D1%82%D0%BE%D1%8F%22

 Берлинската прокуратура повдигна пред Областния съд в Берлин обвинение срещу българския гражданин Светослав С. за нанасяне на телесна повреда. 27-годишният е обвинен в това, че на 27 октомври, малко след полунощ, коварно е ритнал в гърба жена. Благодарение на охранителните камери обвиняемият е бил идентифициран като предполагаем извършител. Светослав С., който от 18 декември 2016 година се намира в предварителния арест, е обвинен още и за ексхибиционистични действия в два други случая.

Непосредствено след разкритията за извършителя на престъплението в берлинското метро, германският вестник „Ди Велт” изпрати своя автор Борис Калноки във варненския квартал Максуда. Припомняме Ви част от впечатленията на журналиста, който разговаря с много жители на квартала:
„Как да не съм гледал видеото! Ако ме питаш, тоя заслужава смъртна присъда”, казва един мъж, който тъкмо мие колата си. „Всички тук само за това говорят.”
Авторът на репортажа припомня случилото се в берлинското метро и уточнява, че Светослав С. е живял именно в този квартал: варненския Максуда.
 
Брутално
"Мразя ромите"
„Тук живеят предимно роми, но не само роми. Човекът, който мие колата си и иска да бъде наричан само с първата буква от името си - К., обяснява, че е „истински българин.” „Мразя ромите”, казва той. (…) Ромите и такива деяния като извършеното от Светослав С. навличат на българите лошо име, смята К.
По-нататък в репортажа си Борис Калноки пише, че да отличиш роми от не-роми е лесно:
„Не непременно по външния вид, защото той бързо може да те подведе. Най-вече по отговорите на въпроса каква е разликата между българите и ромите. „Българите обиждат ромите”, обяснява 20-годишният Росен Росенов, който на външен вид не изглежда много по-различно от своя съсед и „истински българин” К. Този отговор човек чува почти всеки път, когато на горния въпрос отговарят роми. Попиташ ли обаче не-роми, обикновено следват презрителни думи по адрес на ромското малцинство.
Росен познавал Светослав С. по физиономия. „Два-три пъти сме се виждали, но нищо особено не сме си говорили”, разказва той и добавя, че е гледал видеото. „Дрога или алкохол. Или двете заедно" - това е краткото му обяснение за грозната случка в Берлин. Росен сочи с ръка в една посока: „Тука сме в по-добрата част на квартала, там отзад обаче е Африка. Там са диваци, внимавайте”, предупреждава ни той. Влезеш ли в „Африка”, наоколо ти бързо се скупчват мъже, които очевидно нямат никаква спешна работа. "Оня явно е бил дрогиран. Или има проблем тука”, добавя един възрастен мъж и почуква с пръст по челото си.
"Какво да правят, като нямат пари?"
„Да, младите хора крадат”, казва Ахмед Хасан Мустафа. „И какво да правят, като нямат пари? Българите ни мразят и не ни дават работа.” Обяснява ми, че е шофьор на такси. Слънчеви очила с червеникави стъкла, тежък златен ланец - прекалено тежък, за да е истински. Защото инак как да му повярваш, че е бедняк? Покрай нас минават двама души в черно БМВ. Лично той никога не бил крал, другите обаче крадели. Ама то било друго, не като стореното от Светослав. Никакво наказание не му било достатъчно на оня. „Да му извиеш врата, лично”, препоръчва як мъжага с татуировки по целите ръце и по врата.
Авторът на репортажа обяснява, че част от ромите в България са мюсюлмани. И твърди, че техните предци са дошли от Турция. Тези обяснения той вписва в контекста на спора какъв точно е Светослав С.: „Докато цяла Германия говори за България като родина на извършителя, в самата България хората мислят за Германия като благословена страна, където отиваш, за да работиш”.
 

"Светослав беше ненормален"

Независимо от историите за убити и загинали българи в Германия, на които Калноки се е наслушал в Максуда, и независимо от образа на Германия като „богата, но брутална и расистка страна”, нагласата на събеседниците му е положителна: „Тя си остава страна, на която може да се има доверие. Ще открият Светослав, там има закони и истинска полиция”, казват ми и остават видимо доволни, когато им съобщавам, че той вече е заловен. „Работил съм там осем години”, обяснява Ахмет. „Светослав беше ненормален, но това не се отнася до хората тук. Като ги знам германците, Вие сигурно го разбирате”, добавя той.

На следващия ъгъл са се събрали осмина мъже в черни кожени якета. Като чуват, че разпитвам за Светослав, в един глас отговарят: „Познаваме го, тука всички го знаят тоя перко”. И всички го мразели, уверяват ме, него и цялото му семейство. „Сбърканяци, които никой не обича.”

Един от мъжете се казва Хасан. „Познавах го добре”, казва ми той. „Винаги е правил проблеми, винаги - или пиян, или по-лошо. Не го обичат дори собствените му баба и дядо. И даже се радват, че са го арестували.” Преди това, преди да го хванат, „ние тук три дни го търсихме, заедно с полицията”, добавя Хасан.

Мъжете обясняват на Борис Калноки, че семейството на Светослав вече не е в Максуда. „Най-добре и той самият да не се мярка никога повече. Появи ли се, ще го претрепем”, казва един от групичката. Защото излагал ромите, добавя Хасан в края на репортажа на Борис Калноки в „Ди Велт”.

 

Ценко Чоков вече не е кмет на Галиче

http://www.mediapool.bg/tsenko-chokov-veche-ne-e-kmet-na-galiche-news263091.html

Централната избирателна комисия (ЦИК) прекрати предсрочно мандата на Ценко Чоков като кмет на врачанското село Галиче. Причината е, че той не е изпълнявал кметските си задължение повече от 10 месеца, което е забранено от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Кметът на Галиче още се намира в ареста заради показания на свидетел, че го е заплашвал. Той и синът му Мартин Чоков бяха арестувани в края на май 2016 година. Прокуратурата повдигна на кмета на Галиче пет обвинения - като ръководител на организирана престъпна група, както и за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди и палежи. От протокола на ЦИК се вижда, че Чоков вече използвал целия си годишен отпуск, докато е бил в ареста. Избирателната комисия взима решението и с аргумента, че в продължение на близо година няма кой да предоставя административни услуги на хората от селото.

ЦИК нанесе тежък удар на скандалния Ценко Чоков! (СТЕНОГРАМА)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279172_%D0%A6%D0%98%D0%9A+%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D0%B6%D1%8A%D0%BA+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D0%B

 Централната избирателна комисия постанови предсрочно да бъде прекратен мандатът на кмета на врачанското село Галиче Ценко Чоков. Решение е в официален отговор на писмо от общинска избирателна комисия в Бяла Слатина, съобщава "Конкурент". Заради повдигнатите обвинения  и оставането си в ареста скандалния кмет повече от 10  месеца не изпълнява задълженията си. Казусът на Чоков бил разследван и от инспекцията по труда и Окръжната прокуратура във Враца. Заключението е, че Чоков  фактически е в невъзможност да изпълнява задълженията си  поради поставянето му под запрещение.     Стенограма от обсъждането на решението в ЦИК, от която се виждат всички процедурни хватки, използвани от кмета в опит да избегне отстраняването: ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ МАРИЯ МУСОРЛИЕВА: Уважаеми колеги, преминаваме към разглеждането на: 4. Доклади по дела, жалби и сигнали. Заповядайте, господин Баханов. ГЕОРГИ БАХАНОВ: Уважаеми колеги, мисля днес да приключим така проточилото се във времето не по наша вина, тъй като изискахме от Централната избирателна комисия становище от различни институции, по повод постъпило в Централната избирателна комисия писмо от общинската избирателна комисия – Бяла Слатина, с вх. № МИ-09-5 от 24.01.2017 г., с което ни излагат фактите, че кметът на с. Галиче е с повдигнати обвинения по Наказателния кодекс и е с мярка за неотклонение задържане под стража от 04.06-2016 г., което вече по мои изчисления е 10 месеца към настоящия момент. Само искам да ви кажа, че във вътрешната мрежа в моята папка е качена абсолютно цялата кореспонденция с различните институции, в т.ч. окръжна прокуратура, областният управител, кметът на област Враца, кметът на община Бяла Слатина, Главна инспекция по труда, Окръжна прокуратура – Враца, по повод на изясняване на фактическата обстановка относно използваните от господин Ценко Чоков отпуски, докато тече мярката му за неотклонение задържане под стража. Която пак казвам, че вече към момента е 10 месеца, с кратко прекъсване беше отменена за един малък период, но доколкото ми е известно, лицето отново е с мярка за неотклонение задържане под стража и реално с. Галиче е без кмет и без лице, което да изпълнява тези функции. Уважаеми колеги, мисля, че повечето от вас са се запознали, тъй като на предходно заседание докладвах всички получени материали. Пак ви казвам, днес са качени в хронологичен ред. И общинската избирателна комисия с цитираното преди малко от мен писмо моли Централната избирателна комисия да издаде методически указания относно изложения казус. Там пише, че той вече девет месеца ползва отпуск, а кметството реално е без кмет, тъй като никой не изпълнява и няма право да изпълнява длъжността. Те са провели заседание във връзка с полученото писмо от прокуратурата, на което заседание повечето от членовете на общинската избирателна комисия са изразили становище, че към онзи момент нямат право да прекратят пълномощията на кмета на с. Галиче, тъй като не попада в хипотезата на чл. 42, т. 10, а именно, когато повече от един месец не се явява неоснователно на работа и не изпълнява задълженията си. Другите точки, колеги, са когато повече от шест месеца фактически е в невъзможност да изпълнява задълженията си поради заболяване обаче. Такива са измененията в ЗМСМА. В момента не е налице такова, и поради поставяне под запрещение. Колеги, само искам да акцентирам вниманието ви на двете писма, които са от Главна инспекция по труда и от Окръжна прокуратура – Враца. Становището на Главна инспекция по труда, подписано от Румяна Михайлова – изпълнителен директор, е, че неизползваният отпуск, тъй като си концентрирахме вниманието относно две отпуски за 2008 г. и за 2009 г., които е ползвал господин Ценко Чоков… Искам да ви кажа, че становището, изразено от Главна инспекция по труда е, че не са прекратявани по давност неизползваните отпуски до 2010 г., т.е. разпоредбата на чл. 165а важала занапред, а нямала обратно действие. А становището с вх. № МИ-09-18 от 28.03.2017 г. на Окръжна прокуратура – Враца, е, че тази заповед е частично незаконосъобразна, а именно, че за ползването на платения годишен отпуск, съгласно чл. 176, ал. 2, отложен и неползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от шест месеца, считано от края на годината, за която се полага. И следователно, становището на Окръжна прокуратура е, че правото на кмета на с. Галиче да ползва годишния си платен отпуск за 2008 г. – 9 дни, и за 2009 г. – 30 дни, е погасено по давност. Погасено е съответно на 31.12.2010 г. и на 31.12.2011 г. и неправилно му е разрешено ползването на отпуска за този период. Колеги, в момента сме изправени пред две различни тълкувания на закона. Едното е от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. Другото е на Окръжна прокуратура – Враца. Колегите от общинската избирателна комисия чакат нашето становище. (Реплики, коментари.) Искам да кажа, че до 31 януари е ползван и неплатен отпуск. Целият отпуск за 2015 г. и за 2016 г. е използван и до 31 януари е бил в неплатен отпуск. И след това има данни, че до 28 февруари отново е бил в неплатен отпуск. Сега сме 6 април 2017 г. Така че, уважаеми колеги, с оглед на докладваната от мене фактическа обстановка и след като се запознаете с представените становища, ще ви моля за становище по случая. ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ МАРИЯ МУСОРЛИЕВА: Много ви благодаря, колега Баханов, за подробния и аргументиран доклад. (Коментари и уточнения извън микрофона.) Да кажа за камерите: имаме технически уточнения на въпроса. ГЕОРГИ БАХАНОВ: Уважаеми колеги, с оглед на изразената фактическа обстановка, и мисля, че се запознахте – ако има някой от колегите, който не се е запознал, моля да изрази такова становище, за да отложим точката за следобедното заседание, но аз считам, че към момента повече от 10 месеца господин Ценко Чоков не изпълнява задълженията си като кмет на с. Галиче. Използвал е целия си наличен отпуск, независимо обаче от ноторно известния факт, че той е задържан под стража за този период. Считам, че населението на с. Галиче не може да търпи неблагоприятни последици от неправомерното и може би така използване на отпуски, тъй като имаме данни и от становището на Окръжна прокуратура – Враца, че тази отпуска за 2008 г. и за 2009 г. е незаконосъобразно използвана. Тоест, че същата се е прекратила по давност. Отделно от това имаме данни, че до 31 януари 2017 г. е в неплатен отпуск или най-много до 28 февруари 2017 г., така че предлагам с оглед на факта, че повече от 10 месеца с. Галиче е без кмет реално и не може населението на това място да получава адекватна административна услуга, да изразим становище с писмо до общинската избирателна комисия в Бяла Слатина правомощията на кмета на с. Галиче следва да бъдат прекратени. ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ МАРИЯ МУСОРЛИЕВА: Заповядайте, колега Бойкинова. МАРИЯ БОЙКИНОВА: В подкрепа на колегата Баханов считам, че основанието може да бъде чл. 42, ал. 1 т. 9: при неоснователно отсъствие от работа за повече от един месец. Както чухме от доклада на колегата Баханов, това неоснователно отсъствие е повече от 10 месеца, така че считам, че … (Реплики.) Дори е по-силното основание, да. ГЕОРГИ БАХАНОВ: само да уточня, че тук е различно тълкуването. Той е имал основание за отсъствието си до един определен период от време, тъй като е използвал целия годишен отпуск – било законосъобразно или не. Уважаеми колеги, аз мисля, че даже, тъй като законодателят е предвидил, че се прекратяват правомощията на кмет, който поради фактическа невъзможност да изпълнява функциите си за повече от шест месеца поради заболяване, на още по-голямо основание не изпълнява функциите си повече от 10 месеца поради задържане под стража. (Реплики, коментари.) РУМЯНА СИДЕРОВА: Само едно допълнение. Колегата Баханов правилно каза, че няма кой да оказва административните услуги. Но още по-голямото основание е, че няма кой да изпълнява решенията и да играе ролята на изпълнителен орган на територията на кметството. Защото той е изпълнителен орган. Да, ще им посочим, че могат да ползват хипотезата, духа на закона, както каза Катя Иванова и че, освен че няма кой да обслужва населението, няма и изпълнителен орган. ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ МАРИЯ МУСОРЛИЕВА: След като докладчикът прие всички направени допълнения, режим на гласуване, уважаеми колеги. Гласували 15 членове на ЦИК: за – 15 (Бойчо Арнаудов, Владимир Пенев, Георги Баханов, Ерхан Чаушев, Иванка Грозева, Йорданка Ганчева, Камелия Нейкова, Катя Иванова, Мария Бойкинова, Мария Мусорлиева, Метин Сюлейман, Росица Матева, Румен Цачев, Румяна Стоева-Сидерова, Севинч Солакова), против – няма. Предложението се приема.


Blitz.bg

САЩ обмислят забрана за лаптопи в самолетните салони при полети от Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=349706

Правителството на САЩ обмисля да въведе забрана за лаптопи в салоните на самолетите при някои полети от Европа, като така би разширило забраната, която вече е в сила за полети от общо осем близкоизточни и африкански страни, съобщават британски медии, цитирани от ДПА.

Избухна скандал във връзка с оперирането на най-пълната жена в света (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189583

Избухна скандал във връзка с оперирането на най-пълната жена в света (Видео)Семейството на Иман Ахмед Абдел Ати, най-пълната жена в света, която претърпя операция в Индия, обвини в лъжа лекарите за реалната загуба на нейното тегло, съобщава ДПА, цитирана от БТА. Агенцията изтъква, че близките на пациентката са били скандализирани от факта, че медицинският екип е принудил пациентката с рекордно тегло да напусне болницата

България е далеч от европейската цел за заетостта до 2020 г.

http://www.investor.bg/evropa/334/a/bylgariia-e-dalech-ot-evropeiskata-cel-za-zaetostta-do-2020-g-238196/

Заетостта в ЕС варира в широки граници - от над 81% в Швеция до 56% в Гърция, показват данните на Евростат

Създадена е необходимата база за успеха на България начело на дебата в ЕС

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/nHwzcG34HjU/

Служебният кабинет успя да изгради ефективен и отлично функциониращ механизъм за работа между отговорните институции и постигна важни резултати в подготовката на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Това заяви заместник министър-председателят Деница Златева на работна среща с ръководителите на дипломатическите мисии на държавите-членки на Европейския съюз.

Деница Златева представи пред Дипломатическия корпус напредъка по подготовката на Председателството ни, постигнат през изминалите три месеца и изрази готовност да бъде ангажиран партньор на каузата за успешното българско домакинство на Съвета на ЕС и след края на мандата на служебното правителство.

По време на срещата вицепремиерът благодари на дипломатите за активната подкрепа в подготовката на Българското председателство. „Вярвам, че и след съставянето на редовно правителство диалогът ще продължи и всички ще останем единни и посветени партньори в името на успеха на България начело на Европейския съюз“, заяви Деница Златева.

„Последните месеци, през които заемах поста на вицепремиер, отговорен за подготовката на Председателството, ми дадоха увереност, че България има капацитета и политическата воля да бъде достоен, отговорен и активен лидер на дебатите в дневния ред на Европейския съюз“, каза още вицепремиерът Златева.

От името на посланиците Н. Пр. г-н Мариан Якубоци, извънреден и пълномощен посланик на Словашката република в България, изрази висока оценка за напредъка в подготовката на Председателството. „България ще поеме отговорността да председателства Съвета на ЕС в решаващ момент за Европа. Оптимисти сме, че през 2017 г. проевропейската идея ще остане силна и обединяваща. България се нуждае от стабилно правителство, ангажирано с провеждането на успешно Председателство“, заяви Н.Пр. Якубоци.

На работната среща и.д. директор на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Яна Дочева запозна дипломатите с дейността на Центъра. „По време на мандата на служебното правителство успяхме да решим ключови въпроси и да наваксаме със забавянето във важни направления от подготовката. Вече имаме една добра база за успешното реализиране на първото ни Председателство, както и мотивиран, активен и посветен на тази национална кауза екип“, заяви Яна Дочева.

КЕВР: Съдействаме на прокуратурата

https://www.actualno.com/society/kevr-sydejstvame-na-prokuraturata-news_607883.html

С цел изясняване на обективната истина и в съответствие със законите на страната, Комисията за енергийно и водно регулиране оказва в пълна степен необходимото съдействие на органите на прокуратурата във връзка с провежданите процесуално-следствени действия в рамките на

Делян Добрев се отказа от депутатския си имунитет

http://offnews.bg/news/n_1/n_653875.html

Депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев се отказа имунитета си. Днес той е подал заявление в деловодството на Народното събрание, научи OFFNews. Потърсихме Добрев, който потвърди информацията. Той е решил сам да се откаже от имунитета си, за да може разследването по делото "Белене" да продължи безпрепятствено. Бившият енергиен министър (2012-2013 г.) Делян Добрев беше привлечен като обвиняем по "Белене" миналата есен. Според прокуратурата той е виновен за умишлена безстопанственост, в резултат на която НЕК е била ощетена с 4.5 милиона евро. С повдигането на обвинението дойде и искането на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на депутатския имунитет, от който Добрев веднага се отказа. С избирането му за народен представител в сегашния 44-и парламент депутатският му имунитет бе подновен автоматично. За да не бави делото, Добрев решил да се откаже от него и без искане от Цацаров. Обвинения заради "Белене" първо бяха повдигнати срещу бившите министри на енергетиката Румен Овчаров и на икономиката Петър Димитров. По-късно като обвиняем беше привлечен и Добрев. Тогава той заяви, че ще докаже невинността си и че е спрял "давалерата на хилядолетието - "Белене". Делян Добрев е депутат в 44-ия парламент от родния си град Хасково. Той беше народен представител в три поредни Народни събрания - 41 НС, 42 НС и 43 НС.

Руският посланик: България има големи възможности в сферата на туризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189572

Руският посланик: България има големи възможности в сферата на туризмаБългария има големи възможности в сферата на туризма. Той е област, в която България може да се окаже в много изгодно положение. Това каза посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров в Хасково, цитиран от БТА. Надявам се, че в най-скоро време ще имам среща с новия министър на туризма, на която ще обсъдим възможностите за активиране на

17 спектакъла на театрален фест в Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/6189577

17 спектакъла на театрален фест в БлагоевградЗа пета поредна година Благоевград ще се превърне с център на театралното изкуство. Най- очакваният фестивал "Тара-ра-бумбия" ще се проведе от 11 до 19 май, а имената които предстои да излязат на благоевградска сцена не само впечатляват, но и дават заявка за един триумф на театралното изкуство именно в областния център на Пиринско.

Почна се-Див скандал в парламента! БСП и ДПС напуснаха демонстративно заседанието, ето я причината!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279171_%D0%9F%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B5-%D0%94%D0%B8%D0%B2+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D0%B2+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%21+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%B8+%D0%94

 Луд скандал се завихри в парламента по време на заседанието на комисията, която готви правилника на Народното събрание, съобщава Канал 3. Ябълката на раздора стана отпадането на блицконтрола по предложение на ГЕРБ. Срещу това скочиха от ДПС и БСП и напуснаха заседанието в знак на протест, след като блицконтролът падна от правилника с 12 гласа "за" и 7 "против". Лично ще се оплача на Цветан Цветанов, закани се Хамид Хамид от ДПС. Той се скара на Данаил Кирилов, че е отсъствал от пленарната зала, когато шефът на ПГ на ГЕРБ напомни в декларация в първия ден на 44 НС, че България е парламентарна република. Това е пълзящ тоталитаризъм, обвини Красимир Янков от БСП, като укори Патриотите, че подкрепят в това начинание ГЕРБ. Вие като един Матросов на амбразурата браните премиера, провикна се и социалистът Иван Иванов, а Дора Янкова стигна до заключението, че след като контролът веднъж месечно в сряда отпада, на опозицията не й остава друго, освен да отиде в градинката пред парламента и да си говори с портретите на премиера и четирите вицета. На аргументите на Екатерина Захариева от ГЕРБ, че блицконтролът е само загуба на парламентарно време, през което могат да бъдат приети важни закони, като ГПК. Шефът на временната комисия Данаил Кирилов пък напомни, че в Конституцията няма такова нещо като блицконтрол, а само петъчен парламентарен контрол и блицформата е била въведена от кабинета Орешарски - за да идва да си се хвали. Аз се радвам, че премиерът толкова е липсвал, каза Кирилов и цитира статистиката - в 43 НС Борисов е идвал 9 пъти от общо 20 блицконтрола. След скандала обаче даде дори почивка, за да покани отново да се върнат на заседанието депутатите от БСП, за да си защитят предложението за замразяването на депутатските заплати. Те отказаха да се завърнат и ГЕРБ, Патриоти и ВОЛЯ отхвърлиха идеята, като приключиха набързо с правилника. Така, безпрецедентно, правилата за работа на 44 Народно събрание бяха приети на първото и единствено заседание на временната комисия.

 
 Blitz.bg

Цветана Пиронкова загуби от квалификантка още на старта в Истанбул

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/25/2959704_cvetana_pironkova_zagubi_ot_kvalifikantka_oshte_na/?ref=rss


Българската тенисистка Цветана Пиронкова записа ново ранно отпадане през сезона. Пловдивчанката напусна турнира в Истанбул още след първия кръг.

Тя загуби с 2:6, 4:6 от квалификантката Башак Ерайдън.

Пиронкова, която беше седма в схемата на надпреварата, има само една победа в основната схема в турнирите от WTA през сезона. За нея това беше първо участие на клей, като беше извън игра в продължение на около месец заради здравословни проблеми.

Глобалният пазар за слънчева енергия достига 303 ГВт

http://econ.bg/Новини/Глобалният-пазар-за-слънчева-енергия-достига-303-ГВт_l.a_i.741643_at.1.html

Международната енергийна агенция за фотоволтаични системи публикува новото си изследване за състоянието на фотоволтаичния пазар. Документът предлага...

Кобрата и Джонсън се сдърпаха за красивите българки

http://offnews.bg/news/n_1/n_653880.html

Малко закачки, опит за шоу на Кевин Джонсън и премерени думи на Кубрат Пулев. Така премина официалната пресконференция на двамата боксьори, които ще се бият този петък в "Арена Армеец". Двамата пристигнаха в София днес. Джонсън обеща, че възраждането на кариерата му ще започне именно от София. И гарантира, че ще си тръгне с българка. Той пофлиртува с журналистите, като взе фотоапарат и започна да ги снима. Кобрата го отряза набързо. "Не, той няма да си намери българска жена. Може само да ги гледа и да им се радва, защото те са много красиви. Ще се снима с тях, но нищо повече", отговори Пулев. Той допълни, че е добре подготвен за мача. "Вярвам в своите възможности. Съперникът ми също е подготвен добре, има характер и е изиграл повече мачове от мен в професионалния бокс. Не е лесно да се пречупи такъв противник, но в петък аз ще покажа как ще го направя. Джонсън е боксьор, който ще опита всичко, но няма да успее", заяви Кобрата. Кубрат подчерта, че предпочита да понамали приказките, за да бъде в топ форма за петък.

Юрий Асланов: Скандалът с главния прокурор е поредно доказателство за задкулисието

http://www.mediapool.bg/yuriy-aslanov-skandalat-s-glavniya-prokuror-e-poredno-dokazatelstvo-za-zadkulisieto-news263090.html

Скандалът около срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и собственика на "Овергаз" и вестник "Сега" Сашо Дончев, организирана от бизнесмена Георги Гергов, е поредно доказателство за съществуващото задкулисие. Това коментира социологът и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов пред БНР във вторник. Посредничеството на Гергов за срещата доведе до оставката му от Изпълнителното бюро на БСП, след като лидерът на партията Корнелия Нинова каза, че няма да позволи на цялата партия "да се слага петно заради лични действия на нейни членове". Нинова даде да се разбере, че с това случаят е приключен, но според Юрий Асланов казусът е по-сериозен. По думите му той показва зависимостите между властта, бизнеса и медиите са все по-видими и проникват във всички сфери на обществото, включително и в партиите. "Случаят е неприятен с това, че за пореден път поднася доказателство за съществуването и функционирането на т.нар. "задкулисие". Тоест в триъгълника политика – власт – медии и съдебна система зад публичността, зад погледа на обществото да уреждат някакви въпроси, и когато това стане известно, да останат куп нови въпроси без отговор на този етап. И очевидно е, че ние всички сме отговорни и трябва да направим нещо с този проблем. Той няма да се реши лесно и от само себе си или бързо, но трябва да се започне", каза Асланов. Според него БСП е затворила страницата за себе си в този скандал с поисканата и получена от лидера Корнелия Нинова оставка на Гергов, макар че самата тя се обяви за разбиването на "паралелната държава", но така и не се осмели да поиска поне независима проверка за установяване на фактите по случая. Сашо Дончев твърди, че Цацаров го е заплашвал заради редакционната политика на в. "Сега", карикатурите на Христо Комарницки, телевизия Би Ай Ти и Христо Иванов. Главният прокурор отрече това и на свой ред обвини Дончев, че искал от него да окаже натиск върху подчинени прокурори. "Очевидно всеки е преследвал някакви свои непублични интереси в тази среща", коментира Юрий Асланов. Според обърканата версия на Георги Гергов целият случай бил едва ли не "активно мероприятие" (включително на Нинова) с цел да се попречи на формирането на новия кабинет на Бойко Борисов. "Аз не съм сигурен, ако той (Георги Гергов – бел.ред.) продължи с поведението да уврежда името на партията като цяло, дали и позицията на пловдивската организация няма да се промени", добави Асланов по повод решението на пловдивските социалисти да подкрепят бизнесмена в битката му с Нинова. Според социолога позицията на Нинова по този скандал е била достатъчно силна и тя не е застрашена от евентуален вътрешен конфликт, който може да предизвика Гергов. "Т.нар. "паралелна държава" дълбоко е проникнала във всички прослойки на обществото и партиите не правят изключение. Ясно е, че вътре не само в тази, във всяка партия има редица зависимости, които като метастази са проникнали в телата на партиите чрез паралелната държава. Този триъгълник между власт, бизнес и медии и взаимната зависимост на база на интересите между тях, той прониква във всички клетки на обществото. И естествено, че партиите са най-пряката мишена – доколкото чрез тях в концентиран вид се проявяват тези зависимости", коментира още Асланов. Нинова: Гергов няма да разцепи партията и това не е активно мероприятие Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви във вторник, че не споделя оценката на Георги Гергов, че целият случай е "активно мероприятие" срещу бъдещия кабинет. Нинова не смята, че БСП ще се разцепи заради оставката на Гергов от Изпълнителното бюро на партията. Преди ден пловдивските социалисти подкрепиха Георги Гергов, който е техен областен председател и решиха да изпратят декларация до Нинова, изразявайки несъгласие с оттеглянето му. Нинова обаче каза, че този въпрос е приключен. "Не, не смятам, че БСП ще се разцепи, решението е взето на Национален съвет, след като г-н Георги Гергов подаде оставка (като член на Изпълнителното бюро на партията - бел.ред.) и за нас този въпрос е приключен", заяви тя в отговор на репортерски въпрос дали очаква партийни последици заради избухналия вътрешнопартиен конфликт.

Разкриха канал на нелегални мигранти през "Дунав мост", действал със съдействието на полицейски служител

https://www.actualno.com/society/razkriha-kanal-na-nelegalni-migranti-prez-dunav-most-dejstval-sys-sydejstvieto-na-policejski-slujitel-news_607876.html

На 24 април 2017 г., след успешна реализация на Сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Русе и Дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР е преустановено действието на престъпен канал за превеждане на мигранти през ГКПП „Дунав мост“, фу

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване