Механизмът за сътрудничество и проверка за България и Румъния се превърна в инструмент за политическо изнудване

http://pogled.info/european-parliament/balgarski-evrodeputati-s-obshta-pozitsiya-za-otpadaneto-na-mehanizma-za-satrudnichestvo-i-proverka-za-balgariya.85095

/Поглед.инфо/ Страсбург. Българските евродепутати Мария Габриел, Филиз Хюсменова, Сергей Станишев, Ангел Джамбазки и Емил Радев за пореден път призоваха за отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Поводът е дискусия в Комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент относно поредния доклад по Механизма от януари 2017 г. и е продължение на усилията на представителите на всички политически семейства Механизмът да отпадне колкото се може по-скоро.

Скандалът с Гергов се разраства, БСП-Пловдив привиква Нинова

https://vesti.bg/bulgaria/skandalyt-s-gergov-se-razrastva-bsp-plovdiv-privikva-ninova-6068352

Скандалът с Гергов се разраства - БСП-Пловдив застава зад лидера си. Междувременно на консултациите с Радев той се е съгласил да свика КСНС по предложение на БСП

Румен Радев: България не търси в никакъв случай проблеми с Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=349693

„България не търси в никакъв случай проблеми с Турция”, заяви президентът Румен Радев пред журналисти. „Многократно заявих, че българското държавно ръководство прави всичко възможно да развиваме добросъседски отношения с Турция”, допълни още той.

Иракските сили освободиха най-големия квартал в западен Мосул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189288

Иракските сили освободиха най-големия 
квартал в западен МосулИракските сили днес освободиха най-големия квартал на западен Мосул, информира БТА. Пред агенцията генерал Абдул Уахаб ас Саади каза, че кварталът Ат Танек е напълно освободен от "Ислямска държава" и вече е под пълен контрол на иракските сили за сигурност. Той не разкри подробности за операцията по освобождаването на района.

Ирина Бокова представи първия по рода си наръчник за преподаване на Холокоста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189293

Ирина Бокова представи първия по рода си наръчник за преподаване на ХолокостаГенералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова представи нов политически наръчник за преподаватели по въпросите на Холокоста, засягащ и теми като геноцид и масови прояви на жестокост. В реч на 15-ата пленарна асамблея на Световния еврейски конгрес в Ню Йорк Ирина Бокова определи наръчника като важен инструмент,

Пик на заетостта в ЕС

https://news.bg/economics/pik-na-zaetostta-v-es.html

Целта на блока е през 2020 г. процентът на заетите да достигне поне 75%

Скок в разходите намали печалбата на Coca-Cola с 20%

https://news.bg/business/skok-v-razhodite-namali-pechalbata-na-coca-cola-s-20.html

Въпреки това приходите на производителя изпревариха очакванията на "Уолстрийт"

Най-добрите спасявания в Шампионската лига (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_653862.html

Добрият вратар е половин отбор. В този вече леко банален израз има много истина, защото върху рамената на човека под гредата лежи невероятна отговорност. Пример е Джиджи Буфон, който унищожи Барса.  Качественият страж вдъхва увереност и спокойствие на тима в задни позиции. Освен това всява респект и стряска противника. Модерните вратари изнасят топката, вече организират играта, действат като метачи. Вратарят има много коварен пост, който не позволява да се правят никакви грешки. Ако футболист сбърка, винаги има някой, който може да се намеси и поправи гафа. Зад голкипъра стои единствено и само вратата. Точно като при сапьорите. В популярния сайт за видеосподеляне Ютуб се появи любопитен клип, в който са събрани 10 от най-добрите спасявания за този сезон в Шампионската лига до момента. Логично, сред най-добрите намеси се отличават ключовите имена на Икер Касияс, Мануел Нойер и Джанлуиджи Буфон, които са включени във видеото.

Турция осъди решението на ПАСЕ да постави страната под наблюдение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189283

Турция осъди решението на ПАСЕ да постави страната под наблюдениеТурското външно министерство заяви днес, че остро осъжда "несправедливото решение" на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ да постави страната под наблюдение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Турското външно министерство посочи също, че на Анкара не й остава друг избор освен да преразгледа отношенията си с ПАСЕ.

Прокуратурата и ДАНС влязоха и в АПИ

https://www.actualno.com/business/prokuraturata-i-dans-vljazoha-i-v-api-news_607852.html

Прокурори и следователи от Специализирано звено „Антикорупция“, със съдействието на агенти на ДАНС, извършват процесуално-следствени действия по изискване на документи от Агенция „Пътна инфраструктура“. Това съобщават от пресцентъра на Прокуратурата. Действ

Елтън Джон отмени концерти след престой в болница

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/04/25/2959499_eltun_djon_otmeni_koncerti_sled_prestoi_v_bolnica/?ref=rss


Британският изпълнител Елтън Джон отмени всичките си концерти до края на май след прекарана "потенциално смъртоносна" инфекция, съобщиха представителите на звездата, цитирани от "Ройтерс"..

70-годишният британски музикант се почувствал зле на полета към дома си след скорошното си южноамериканско турне и прекарал две нощи в интензивно отделение. В момента се възстановява в дома си, след като е бил изписан на 22 април.

Според...

12 г. затвор за братя, ограбили самотна баба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189282

12 г. затвор за братя, ограбили самотна бабаОбщо 12 г. при строг режим ще лежат в затвора братята Юсеин М., на 24 г. и Мехмед М. /22/ за грабеж на възрастна жена от плевенското село Бръшляница. Единият брат влиза 7 г. в затвора, другият - 5, реши съдът в Плевен. През нощта на 23 май м. г. братята разбили вратата на къщата и нахлули при самотната баба.

Бракуват тролейбуси, навъртяли стотици хиляди километри във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349701

Девет стари тролея и един автобус на общинското дружество „Градски транспорт“ ще бъдат бракувани. Това стана ясно на заседание на комисията по собственост и стопанство, предаде репортер на Moreto.net. Возилата са експлоатирани близо 30 години.

Въпросът с оставката на Георги Гергов за БСП бил приключил

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/25/2959598_vuprosut_s_ostavkata_na_georgi_gergov_za_bsp_bil/?ref=rss


БСП няма да се разцепи заради скандала около Георги Гергов, каза Корнелия Нинова след консултациите при президента при Румен Радев. Решението е взето на Национален съвет чрез подадената оставка на Гергов и за нас този въпрос е приключен, каза Нинова на въпрос дали би променила позицията си и върнала Гергов в ръководството, ако това поиска от нея пловдивската структура.

Нинова обяви, че не споделя оценката на Гергов, че скандалът, завихрил се около срещата в неговия офис...

Прокуратура и ДАНС влязоха в Агенция "Пътна инфраструктура"

http://www.cross.bg/prokyratyrata-antikoryptziya-dans-1541214.html

/КРОСС/ Прокурори и следователи от Специализирано звено „Антикорупция", със съдействието на агенти на ДАНС, извършват процесуално-следствени действия по изискване на документи от Агенция „Пътна инфраструктура". Това съобщават от пресцентъра на Прокуратурата. Действията са по наказателно производство на СЗ „Антикорупция" за постъпления по служба и безстопанственост във връзка с изграждането на магистрала „Марица", Лот 1, образувано по сигнал на ОЛАФ (Европейската служба за борба с финансовите измами). Сигналът е за злоупотреба с 50 млн. лв., пояснява БТВ. От Прокуратурата уточняват, че за да не се попречи на разследването, повече информация ще бъде предоставена на по- късен етап.  

Ларва, която яде полиетилен, е новата надежда на еколозите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6189252

Ларва, която яде полиетилен, е новата надежда на еколозитеУчени откриха ларва, която яде полиетилен - една от най-резистентните изкуствени материи, използвана много за опаковки, информира БТА. Откритието дава надежди за бързо биоразграждане на този замърсител, който се натрупва много в околната среда, особено в океаните. Всяка година в света се произвеждат около 80 милиона тона полиетилен.

Кредиторите отново са в Атина за инспекция

http://econ.bg/Новини/Кредиторите-отново-са-в-Атина-за-инспекция-_l.a_i.741632_at.1.html

Представители на кредиторите на Гърция, отново са в Атина за финалните преговори по втория преглед на постигнатото по третата спасителна...

Прокурори и днес в КЕВР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189277

Прокурори и днес в КЕВРПрокурорите продължават и днес работата по изземване документи от КЕВР във връзка са образуваното досъдебно производство срещу длъжностни лица от Комисията за енергийно и водно регулиране за престъпления по служба. Това съобщават от пресцентъра на прокуратурата. Предстои провеждане на планирани от СЗА разпити на свидетели.

Манолова отчете засилване на произвола на ЧСИ

https://www.actualno.com/society/manolova-otchete-zasilvane-na-proizvola-na-chsi-news_607849.html

Омбудсманът Мая Манолова алармира за рязко нарастване на сигналите на граждани за произвол на частни съдебни изпълнители, съобщава БНР. Получени са над 530 сигнала, само за първите месеци на годината, спрямо общо 600 за цялата 2016 година. Манолова е категорична, че ще внесе в Н

Прокурорска проверка на строежа на "Марица" по сигнал на ОЛАФ

http://www.mediapool.bg/prokurorska-proverka-na-stroezha-na-maritsa-po-signal-na-olaf-news263076.html

Прокуратурата проверява част от строежа на магистрала "Марица" по сигнал на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), съобщиха от държавното обвинение. В съобщението не е посочено нито кога е изпратен сигналът, нито по какъв повод е той. Казва се само, че прокурори и следователи от специализираното звено "Антикорупция" и агенти на ДАНС са влезли в сградата на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) във вторник. Разследващите са иззели документи по дело, образувано по сигнал на ОЛАФ, за престъпления по служба и безстопанственост във връзка със строежа на лот 1 от магистрала "Марица". Става въпрос за изграждането на участъка между Оризово и Димитровград. По документи неговото строителство започна през август 2011 г. и приключи четири години-по-късно. За изпълнител на обекта беше избрана италианската компания "Муратория Чементисти – Чи. Ем. Чи. Ди. Равена". Тя спечели търга за 31-километровия лот с цена от 133 млн. лв. без ДДС. Интересното в случая е, че италианската фирма беше наела българската компания "Пътища Пловдив", по това време собственост на бизнесмена Георги Гергов, да строи магистралата. В последните дни Георги Гергов беше замесен в скандала ЦУМ-гейт заради организираната от него среща между бизнесмена Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров. Не е ясно защо проверката на точно тази отсечка от магистралата, която беше пусната в експлоатация през октомври 2015 г., започва чак през 2017 г., ако е имало нещо нередно по нея. "За да не се попречи на разследването, повече информация ще бъде предоставена на по- късен етап", е отговорът, който дават от прокуратурата дори за информация, която по никакъв начин няма да попречи на разследването – от коя година е сигналът и за какво точно. Инфарктният строеж на Оризово-Димитровград Строителство на 31.4-километровата отсечка от Оризово до Димитровград започва на 2 август 2011 г. и по договор трябва да приключи до септември 2013 г. (25 месеца). Но това не става. Напротив, изпълнителят - "Кооператива Муратория Чементисти – Чи Ем Чи Ди, Равена", който печели търга с най-ниската цена от 133 млн. лв. без ДДС, започва да иска още пари, за да довърши магистралата. Италианците на практика са прехвърлили почти цялата работа на българския подизпълнител "Пътища Пловдив". Към този момент компанията е собственост на бизнесмена и лидер на БСП-Пловдив Георги Гергов. Първото правителство на Бойко Борисов, а след това и правителството на Орешарски отказват да дадат пари без да гаранция, че обектът ще бъде приключен качествено и в срок. Междувременно при кабинета "Орешарски" шефът на пътната агенция по времето на ГЕРБ Лазар Лазаров, отива да работи в "Международен панаир Пловдив", чийто мажоритарен собственик е Гергов. Официално Лазаров не работи в пътната фирма на Гергов, за да няма конфликт на интереси, но най-вероятно го е консултирал. Строителството на магистрала "Марица" по времето на Десислава Терзиева - "министърката с розовото костюмче", по думите на Борисов - не помръдва, а Гергов вече е в преговори за продажба на фирмата. През април 2014 г. става ясно, че сделката е финализирана и новият собственик на "Пътища Пловдив" вече е благоевградската "Агромах", която по времето на втория мандат на Борисов се явява "спасителят" на магистралите, строени от чужденци, които не могат да ги довършат. Изпълнителят иска допълнително 76 млн. лв., за да довърши магистралата. В крайна сметка през 2015 г. на "Пътища Пловдив" са отпуснати 42.8 млн. лв. без ДДС и на 29 октомври същата година Бойко Борисов реже лентата на отсечката между Оризово и Димитровград.  Три месеца след откриването магистралата "стандартно" пропада. Европейското финансиране за магистрала "Марица" от 260 млн. лв. обаче е спасено. Другият участък - между Димитровград и Харманли - е пуснат половин година по-рано. Атаката по "Агромах" След като благоевградската "Агромах" довърши инфарктните отсечки на "Струма" и "Марица", строени от чужденци и закъсняващи със сроковете, започна да печели търгове за нови участъци от магистрали, финансирани през настоящия програмен период 2014-2020 г. Тя е изпълнител на участъка между Благоевград и Крупник за 186 млн. лв. без ДДС. Договорът е подписан още в края на 2015 г., но и до днес строителството не е започнало, а причините за това са противоречиви. За това пък "Агромах" попадна под прицела на прокуратурата. В началото на март 2016 г. държавното обвинение започна разследване за укрит от фирмата ДДС. Досега няма публична информация за хода на делото. Половин година по-късно изпълнителният директор на строителната компания Методи Бачев беше задържан от МВР за "пиянска" обида към Борисов. След този случай настъпиха тежки дни за компанията. Търгът за тунел "Железница", за който като фаворит се сочеше "Агромах", защото тунелът се намира посредата на нейния участък на магистрала "Струма", първо се забави подозрително дълго по времето на ГЕРБ. При служебния кабинет изчезнаха и документи от оферти на участници – нещо, което не се беше случвало през последните десетина години в пътната агенция. Отсега може да се прогнозира, че едва ли прокуратурата ще успее да изкара нещо за магистрала "Марица" и по-скоро всичко е за отвличане на вниманието от скандала Цацаров – Дончев. Показателно за работата на обвинението е делото срещу бившия пътен шеф Веселин Георгиев, станал популярен с аферата "Батко и братко", който окончателно беше оправдан от съда.

Прокуратурата проверява строежа на магистрала "Марица" по сигнал на ОЛАФ

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-proveryava-stroezha-na-magistrala-maritsa-po-signal-na-olaf-news263076.html

Прокуратурата проверява част от строежа на магистрала "Марица" по сигнал на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), съобщиха от държавното обвинение. В съобщението не е посочено нито кога е изпратен сигнала, нито по какъв повод е той. Казва се само, че прокурори и следователи от специализираното звено "Антикорупция" и агенти на ДАНС са влезли в сградата на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) във вторник. Разследващите са иззели документи по дело, образувано по сигнал на ОЛАФ, за престъпления по служба и безстопанственост във връзка със строежа на лот 1 от магистрала "Марица". Става въпрос за изграждането на участъка между Оризово и Димитровград. По документи неговото строителство започна в края на 2010 г. и приключи пет години-по-късно. За изпълнител на обекта беше избрана италианската компания "Муратория Чементисти – Чи. Ем. Чи. Ди. Равена". Тя спечели търга за 31-километровия лот с цена от 133 млн. лв. без ДДС. Интересното в случая е, че италианската фирма беше наела българската компания "Пътища Пловдив", по това време собственост на бизнесмена Георги Гергов, да строи магистралата. В последните дни Георги Гергов беше замесен в скандала ЦУМгейт заради организираната от него среща между бизнесмена Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров. Не е ясно проверката на точно тази отсечка от магистралата, която беше пусната в експлоатация през октомври 2015 г., защо започва да се проверява чак през 2017 г., ако е имало нещо нередно по нея. "За да не се попречи на разследването, повече информация ще бъде предоставена на по- късен етап", е отговорът , който дават от прокуратурата дори за информация, която по никакъв начин няма да попречи на разследването – от коя година е сигнала и за какво точно. Очаквайте подробности

Прокуратурата и ДАНС влязоха в пътната агенция по сигнал на ОЛАФ

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-i-dans-vlyazoha-v-patnata-agentsiya-po-signal-na-olaf-news263076.html

Прокурори от спецзвеното "Антикорупция" и агенти на ДАНС са влезли в сградата на Агенция "Пътна инфраструктура" във вторник, съобщиха от държавното обвинение. Разследващите изземват документи по дело, образувано по сигнал на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за престъпления по служба и безстопанственост във връзка със строежа на Лот 1 от магистрала "Марица". Очаквайте подробности.

Трайков: Надплатили сме близо 1 млрд лв. на "Газпром" от 2011 г. насам

http://clubz.bg/53208-trajkov_nadplatili_sme_blizo_1_mlrd_lv_na_gazprom_ot_2011_g_nasam

"Предложих среден подход към "Газпром". Приемаме подхода на Еврокомисията такъв, какъвто е, но искаме "Газпром" да ни компенсира за определени количества газ."

Това заяви днес пред бТВ Трайчо Трайков от "Нова република", който бе министър на икономиката, енергетиката и туризма (2009-2012) в първото правителство на Бойко Борисов. 

Трайков говори по повод приближаващия 4 май. Това е крайният срок, в който правителството ни трябва да изпрати до Брюксел становището си във връзка с антимонополното разследване на ЕК. Тя постанови, че руският газов гигант има господстващо положение в 8 страни членки на ЕС, сред които и България. От служебното правителство обаче твърдят, че и след този срок становищата на държавите могат да бъдат надграждани.

"Процедурата на ЕК не е свързана с газови санкции. Ако има такива, Комисията признава "Газпром" за виновни. Но Брюксел не глобява компанията, а иска от нея ангажименти, че в бъдеще няма да е така. И тук е дилемата на 8-те страни - какъв вариант ще приемат. Различно е. Чехия, Словакия и Унгария нямат претенции към това какво става в момента. А Полша и прибалтийските страни (Литва, Латвия и Естония - б.р.) искат въобще да няма договорки, а да бъде наложена глоба на "Газпром" и те да искат после компенсации", каза Трайков.

И уточни:

"Българското правителство не се е определило. Това, което виждам, е да не се искат тези пари. В предложението на "Газпром" пише 8-те страни да не повдигат в бъдеще въпроси извън обхвата на този документ."

Според него от решението - така, както то е предложено от "Газпром", следва прилагане на идеите на руската компания. Трайков обаче смята, че българските интереси са по-широки от това. Темите биха могли да се разделят на две:

• Какво ще представлява газовият пазар;

• Как сме били ощетени назад в годините.

"Тези 8 страни са надплатили значителна сума пари - така е записано от ЕК. Станало е вероятно поради злоупотреба с господстващо положение. Ако сметнем от 2011 г. досега сме надплатили вероятно около 1 милиард лева. А ако се върнем към 2005 г., вероятно става дума за 3 милиарда", каза Трайков.

Водещата предположи, че бившият министър има предвид тези суми да бъдат броени за бъдещи вноски. Но отговори, че това са технически въпроси.

"В момента цената на газа в България е свързана с нефтения индекс - не с нефта, а с валута и газьол. В наш интерес е, както в цяла Европа, 55 на сто от ценообразуването да е свързано със стоковия пазар, а не с нефтения индекс. Добре е да вкараме и нефт, и стоков пазар. Но за това трябва да се отвори ценовата формула. А за нея трябва да се отвори договорът. От "Газпром" обаче не искат, а предлагат нещо. А след като ние го приемем, те ще коригират в 10-седмичен срок клаузите. Не става дума за предоговаряне, а за едностранни ангажименти на "Газпром", обясни Трайков.

Според него служебното правителство вече е започнало работа по изготвяне на становището. И важното е, че утре в парламента ще има изслушване на служебния министър на енергетиката Николай Павлов. Всички парламентарни сили ще си кажат мнението.

Трайков настоява, че преди да бъде изпратено в Брюксел, становището да стане публично.

Кънчо Стойчев: ГЕРБ и патриотите може да изкарат 4 месеца, ще се скарат за Турция, икономиката и мажоритарния вот

http://www.cross.bg/gerb-nyama-godini-1541215.html

/КРОСС/ Социологът Кънчо Стойчев в интервю за Cross.bg - Г-н Стойчев, бъдещата управляваща коалиция обещава да изкара 4-годишен мандат. Ще издържи ли съюзът на ГЕРБ с Обединените патриоти този път до края? - Tози отговор може да даде само гадателка. Сериозен и научен отговор не може да се даде. Работа на политиците е да правят заявки и обещания за мандата си. Това невинаги съвпада с намеренията им. Всичко зависи от това, как ще се управлява страната през тези години, за които говорят. Както може да продължи един мандат 4 години, така може и да приключи за 4 месеца. Не бих се наел да правя прогнози, особено в подобна международна обстановка. - Като човек, който следи от години политическата обстановка, какъв е вашият рефлекс за евентуалния кабинет? - На първо четене - ще има разминаване в отношението спрямо Турция. По въпроса за мажоритарното гласуване също няма да има съгласие между ГЕРБ и „Обединените патриоти". Ще има разминаване и в социалната и икономическата политика. За последните 6-7 години страната ни увеличи два пъти заемите си. Патриотите няма да са доволни от всичко това. - Кои ще бъдат проблемните министерски кресла? - Както знаем, няма да има лесни политически решения, както е било при всички коалиции. Един от най-сложните ресори са финансите. Нямаме съмнения, че Бойко Борисов ще остане премиер, единствено за това може да сме приблизително сигурни. Това не е най-важното, въпросът е да бъде постигнато коалиционно съгласие

ДАНС и прокуратурата са в пътната агенция по сигнал на ОЛАФ за магистрала "Марица"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/25/2959592_dans_i_prokuraturata_sa_v_putnata_agenciia_po_signal/?ref=rss


Агенти на ДАНС и специализирани прокурори от антикорупционното звено са отново в Агенция "Пътна инфраструктура" във връзка с разследване за престъпление по служба и безстопанственост във връзка с изграждането на магистрала "Марица". То е било образувано по сигнал на ОЛАФ, съобщиха от държавното обвинение.

В началото на април ДАНС отново проведе акция в агенцията, след като в края на март оценителната комисия по търга за тунел "Железница" на...

С грандиозна церемония откриха Webit.Festival Europe - 2017

http://www.moreto.net/novini.php?n=349704

Грандиозна церемония с лазери и серия от специални ефекти даде началото на тазгодишния Webit.Festival Europe - най-влиятелното събитие за дигитална икономика и технологии в региона, което тази година носи мотото “re:Inventing Europe’s Future”.

Ковачки и още петима кандидати с апетит към бизнеса на ЧЕЗ в България

https://www.actualno.com/business/kovachki-i-oshte-petima-kandidati-s-apetit-kym-biznesa-na-chez-v-bylgarija-news_607847.html

Четирима български и двама чуждестранни кандидати имат интерес към бизнеса на чешката енергийна фирма ЧЕЗ (CEZ) в България. Те вече са подали обвързващи оферти за местните дружества на компанията. Българските кандидати са братя Бобокови, Николай Вълканов, Христо Ковачки

Скандалният Ценко Чоков вече не е кмет на Галиче

http://www.cross.bg/chokov-kmet-izpulnyava-1541213.html

/КРОСС/ Централната избирателна комисия постанови предсрочно да бъде прекратен мандатът на кмета на врачанското село Галиче Ценко Чоков, съобщава "24 часа". Решението е в официален отговор на писмо от общинска избирателна комисия в Бяла Слатина. Заради повдигнатите обвинения и оставането си в ареста скандалният кмет повече от 10 месеца не изпълнява задълженията си. Казусът на Чоков бил разследван и от инспекцията по труда и окръжната прокуратура във Враца. Заключението е, че Чоков фактически е в невъзможност да изпълнява задълженията си.

Еманюел Макрон бил в класа на дъщерята на жена си

http://offnews.bg/news/n_1/n_653852.html

Ако Еманюел Макрон стане следващият френски президент, съпругата му - Бриджит Макрон, има потенциала да се превърне в най-необичайната първа дама на Франция.  А Франция е имала доста необичайни първи дами. Най-честата причина за скандалите около френските президенти и техните съпруги са извънбрачни връзки, но наред с тях има и други като измяна и дори убийство, обяви Bloomberg.  През 1914 г. съпругата на френския премиер Жозеф Кайо - Енриет, убива главния редактор на вестник Le Figaro, защото е политическа заплаха за съпруга ѝ. Президентът Франсоа Митеран е имал извънбрачна връзка с Ан Пенжо, от която се е родила дъщеря му Мазарин, докато съпругата му Даниел имала свой любовен живот. Бернадет Ширак призна, че е трябвало мълчаливо да се примирява с извънбрачните връзки на съпруга си Жак. Жената на Никола Саркози Сесилия го напусна и замина с любовника си Ришар Атиа в Ню Йорк през 2005 г., но после прекрати романса и се върна при съпруга си. През 2014 г. пък се разрази скандал около президента Франсоа Оланд, след като стана ясно, че има връзка с актрисата Жули Гайе, въпреки че официалната му спътница в живота по онова време е журналистката Валери Трирвильор. Досегашните първи дами обаче никога не са заемали толкова централно място в живота на френските президенти, какъвто е случаят с Бриджит Макрон.  Бриджит е родена в семейство, което притежава шоколадов бизнес за милиони в Амиен. Тя е най-малкото от 6 деца в семейството на Жан Троньо и Симон Пуйол. Семейният бизнес днес се ръководи от племенника на Бриджит Макрон - Жан-Александър Троньо.  Именно заради шоколадовия бизнес Макрон е ставал повод за шеги заради близостта на името му с един от най-популярните продукти на компанията - френски макарони, продавани под бранда "Macаrons d'Amiens". През 1974 г. Бриджит се омъжва за банкера Андре Луи Озиер, с когото има три деца.  Бриджит се запознава с Еманюел Макрон, когато той е едва на 15 г., а тя е учителка по литература в Йезуитския колеж в Амиен и е на 39 г.  Макрон бил в класа на по-голямата дъщеря на Бриджит - Лоранс. Той е с две години по-малък от сина ѝ Себастиан и с девет години по-голям от малката ѝ дъщеря Тифен.  Двамата станали по-близки, след като Макрон изиграл роля в театрална постановка на Бриджит. Когато бил на 17 г. Макрон обявил, че ще се ожени за нея. По думите ѝ малко по малко успял да преодолее съпротивата ѝ. Когато родителите на Макрон разбират за увлечението му, отначало си мислят, че той е влюбен именно в съученичката си Лоранс. След като разбират истината, опитват да прекратят връзката им, но без успех. Макрон заминал за Париж, а по-късно Бриджит също заминала за френската столица и се развела със съпруга си.  Двамата се оженили през 2007 г. Те нямат общи деца. Бриджит има 7 внуци от децата си от първия брак, което също е ставало повод за шеги по адрес на Макрон - че е станал дядо, преди да навърши 40 години.  "Никой няма да разбере точно в кой момент нашата история се превърна в любовна история. Това е само наше. Това е нашата тайна", казва Бриджит.  Макрон вече обяви, че ако бъде избран, съпругата му ще продължи да играе голяма роля в кариерата му.  "Ако бъда избран - не, извинете, ако бъдем избрани - тя ще бъде до мен, със своя роля и със свое място. Дължа й много, тя ми помогна да стана такъв, какъвто съм", коментира Макрон. Документален филм на France 3 пък показа как Бриджит Макрон помага на съпруга си да се подготви за важна за кампанията му реч.  "Гласът ти пада, когато казваш "За". Повиши тон, за да знаем за какво говориш", казва тя. Близка до Макрон е и малката дъщеря на Бриджит. 30-годишната Тифен е адвокат и работи в щаба на Макрон. През ноември тя организира събитие на движение "Напред" и оттогава играе водеща роля в щаба на политика, когото определя като "изключителна личност" и "интелигентен мъж". Бриджит с дъщеря си Тифен Еманюел и Бриджит Макрон успели да останат встрани от светлините на прожекторите, за да не попречи неконвенционалния им брак на политическата кариера на Еманюел Макрон. Връзката между двамата обаче е широко обсъждана от момента, в който той решава да се кандидатира за президент.  „Ние нямаме класическо семейство, това е неопровержима реалност. Но това не означава, че има по-малко любов в семейството ни“, каза Макрон. Въпреки че са женени от 10 години, подробностите около връзката и брака им бяха посрещнати с критики. Очаква се те да продължат да са в центъра на вниманието, особено ако, както се очаква, Макрон стане новият президент на Франция.  

130 ученически фирми демонстрират модерен бизнес на фест в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6189103

130 ученически фирми демонстрират модерен бизнес на фест в ПловдивБизнес в нови сектори ще демонстрират участници в международния панаир на учебните предприятия "Млад предприемач", който ще се проведе на 27 и 28 април в Пловдив. На него ще се представят 130 ученически фирми от България, Белгия, Румъния, Сърбия и Черна гора. Много от участниците обръщат поглед към модерни направления в бизнеса като пластична

ДАНС и прокуратурата влязоха в АПИ, разследват злоупотреби на АМ "Марица"

http://offnews.bg/news/n_1/n_653866.html

Прокуратурата и агенти от ДАНС влязоха в Агенция пътна инфраструктура (АПИ). Прокурорите и следователите от Специализирано звено „Антикорупция“, със съдействието на агенти на ДАНС, извършват процесуално-следствени действия по изискване на документи в АПИ. Действията са по наказателно производство за престъпления по служба и безстопанственост във връзка с изграждането на магистрала „Марица“, Лот 1, образувано по сигнал на ОЛАФ. По неофициална информация става дума за измами на стойност 50 милиона лева при изграждането на аутобана. За да не се попречи на разследването, повече информация ще бъде предоставена на по-късен етап, уточняват от прокуратурата.

Утре ще бъде предимно слънчево

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6189264

Утре ще бъде предимно слънчевоПрез нощта срещу 26 април ще бъде ясно и почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 3 и 8 градуса. Утре ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд, главно над планинските райони, ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валеж е много малка. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен вятър от юг-югоизток.

Част от отбора на Графа се срещна с британската звезда Алекс Клер

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6189256

Част от отбора на Графа се срещна с британската звезда Алекс КлерМинути преди да излезе на сцената на „Sofia Live Club” Alex Clare се срещна с двама от претендентите за титлата „Гласът на България”. Влади Ампов – Графа заедно с Мария Велкова и Кристиян Грънчаров от отбора му имаха специална среща с изпълнителя. Мария, която влезе в шоуто именно с изпълнение на емблематичната за Алекс Клер песен „Too close” беше

Ще намалят ли критериите за защита на децата в медиите?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-namaliat-li-kriteriite-za-zashtita-na-decata-v-mediite-2019632

Предложените от СЕМ промени в критериите за вредно въздействие на медиите върху децата ще бъдат преразгледани чрез ново обществено обсъждане, с участието на всички заинтересовани страни. Това съобщи в ефира на Дарик Диляна Кирковска, главен експерт в Съвета за електронни ме

Дъщерята на Алек Болдуин разгорещи Instagram със секси снимка

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dyshteriata-na-alek-bolduin-razgoreshti-instagram-sys-seksi-snimka-2019631

Дъщерята на американските актьори Алек Болдуин и Ким Бейсингър публикува в страничката си в Instagram снимка без горнище, в която е прикрила голата си гръд с кученце, съобщава сайтът Лайф. В същата поза е заснета и дъщерята на Стивън Болдуин.

Северна Корея провежда мащабни артилерийски учения

//dariknews.bg/novini/sviat/severna-koreia-provezhda-mashtabni-artilerijski-ucheniia-2019633

Северна Корея провежда мащабни артилерийски учения по повод 85-ата годишнина от създаването на своите въоръжени сили. Ученията се провеждат на фона на отправилата се към Корейския полуостров военноморска група на самолетоносача "Карл Винсън", която САЩ

"Джаует" от 1925 г пристига на ретропарада в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/dzhauet-ot-1925-g-pristiga-na-retroparada-v-sliven-2019458

Ретро парад събира в Сливен всички почитатели на стари автомобили на 29 април, събота. Събитието ще започне в10 часа с дефилиране на автомобилите по централните улици на града, което ще премине по маршрут: булевард "Банско шосе" - булевард "Цар Симеон" - улица "Генерал Скобелев" - улица "Георги С.

Общинският съвет гласува финансовото оздравяване на община Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/obshtinskiiat-syvet-glasuva-finansovoto-ozdraviavane-na-obshtina-sliven-2019604

Изпълнението на оздравителния план ще започне, независимо дали държавата ще отпусне безлихвен заем. Документът ще бъде внесен за разглеждане на сесията Общинския съвет на 27 април, четвъртък.

Планът предвижда сериозно намаляване на разходите на администрацията и безлихвен кредит  от

ЦСКА-София гори здраво при издънка срещу Левски

http://offnews.bg/news/n_1/n_653865.html

Допълнително изпитание ще има за ЦСКА-София при мача с Левски в събота. "Червените" бяха предупредени за последно с лишаване от домакинство. Така при издънка на публиката "Армията" ще бъде затворена в следващия кръг. Причината е нахлуването на публика на терена при равенството 1:1 срещу Лудогорец. За това и други провинения клубът на Гриша Ганчев е глобен с общо 7000 лева. Ето и всички наказания за провинения на публиката, обнародвани в сайта на БФС За нерегламентирано използване на факли и димки, на основание чл.37, ал.1, т.22, б.А от ДП /2016/2017/ – ДК наказва ПФК "Левски" гр. София с имуществена санкция в размер на 300 лева. За нерегламентирано използване на факли и димки, на основание чл.37, ал.1, т.22, б.А от ДП /2016/2017/ – ДК наказва ПФК "ЦСКА-София" гр. София с имуществена санкция в размер на 300 лева. За нерегламентирано използване на бомбички, на основание чл.37, ал.1, т.22, б.В от ДП /2016/2017/ – ДК наказва ПФК "ЦСКА-София" гр. София с имуществена санкция в размер на 2000 лева. За хвърлени предмети, на основание чл.37, ал.1, т.4, б.А, предложение 2 от ДП /2016-2017/ ДК наказва ПФК "ЦСКА-София" гр. София с имуществена санкция в размер на 2000 лева. За навлизане на публика на игрално поле, на основание чл.37, ал.1, т.1, б.В, предложение 3 от ДП /2016-2017/ ДК наказва ПФК "ЦСКА-София" гр. София с предупреждение за лишаване от домакинство и имуществена санкция в размер на 2500 лева. За издигане на символи подлежащи на санкциониране съобразно правилата на УЕФА от публиката на ФК „Литекс” гр. Ловеч, на основание чл.37, ал.4 и във връзка с чл. 16, ал.4, т.1 от ДП на БФС 2016/2017 ДК наказва ФК „Литекс” гр.Ловеч с имуществена санкция в размер на 2375 лв.

Шофьор без книжка опита да подкупи полицаи с 250 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189213

Шофьор без книжка опита да
подкупи полицаи с 250 лв.Арестуваха 33-годишен мъж от Ловеч, който се опитал да осуети полицейска проверка, като предложил пари на униформените. В понеделник в 16,40 часа в град Дебелец е извършена проверка на лек автомобил «Лексус», управляван от неправоспособния С. М. В хода на проверката водачът, който е известен на полицията и осъждан,

Срещу двойна издръжка малките училища образоват зле и дават ниски заплати

http://www.mediapool.bg/sreshtu-dvoina-izdrazhka-malkite-uchilishta-obrazovat-zle-i-davat-niski-zaplati-news263075.html

Учениците от малките общини и малките училища постигат чувствително по-ниски резултати както на държавните зрелостни изпити, така и на външните оценявания след седми клас, въпреки че тяхната издръжка струва два пъти по-скъпо на държавата. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ) за финансирането на училищата чрез делегираните бюджети. Изследването установява, че по-голямата субсидия на дете към малките училища по никакъв начин не гарантира сходно качество на образование с това в по-големите училища. Затова препоръките на авторите са процесът по оптимизация на училищната мрежа да продължи, а заплащането да се обвърже с показаните от децата резултати на външните оценявания и матурите. Според авторите за децата би било по-добре да пътуват до по-големи средищни училища, които им гарантират и по-добро образование. Според ИПИ такава мярка от една страна би помогнала за смаляване на разликите в заплащането в сектора, а от друга би дала възможност на повече ученици за по-качествено образование. “В противен случай ще се поддържат училища “на системи” в малки населени места, а децата в тях ще бъдат обречени на по-нисък старт от гледна точка на образованието си“, е един от изводите на изследването. “Малките училища в селски райони оцеляват финансово благодарение на сегашната система на делегирани бюджети. Към тях субсидията на ученик достига до около два пъти повече от тази за учениците в по-големите градове“, се казва в анализа. Според авторите му запазването на статуквото означава, че тези училища ще продължат да произвеждат нискокачествен образователен продукт, включително и като вписват “мъртви души” в дневниците с цел взимането на съответната субсидия за всяко допълнително зачислено дете. От финансиране на калпак към финансиране на качество “Бъдещи подобрения в системата биха могли да вземат предвид качеството на образование. В настоящата система отсъстват стимули към повишаване на качеството на образование, което е видно в липсата на значително подобрение на резултатите, демонстрирани от учениците в сравнителни международни изследвания на качеството на образование като PISA и в оценяванията, провеждани в края на отделните степени на образование“, се казва в изследването. В предизборната програма на ГЕРБ действително е залегнала промяна в системата на финансиране на училищата чрез делегирани бюджети като субсидията се обвърже в качеството. Обвързване на учителската заплата с изпитните резултати на учениците От ИПИ дават идея как по-конкретно да стане това. “Възможна посока на промяна, която би спомогнала за повишаване на качеството на образованието, е създаване на повече финансови стимули за добрите учители. Т.е. обвързване на една значителна част от заплащането (което би моглода представлява до 50% от крайното заплащане) с външни, обективни оценки на резултатите на учениците, които се обучават от съответния учител. За такива обективни оценки може да се използват външното оценяване и/или резултати от национални и международни състезания“, се казва в изследването. По-ниски учителски заплати в малките общини въпреки по-високата субсидия В момента заплатите на персонала формират повече от половината от разходната част на училищните бюджети. Налице са обаче чувствителни различия между учителските заплати в отделните групи общини, въпреки по-високите разходни стандарти за по-малките общини. Това означава, че по-високата субсидия не е достатъчна, за да компенсира разликите в структурата на разходите и относително малкия брой ученици, и съответно да осигури на преподавателите сходни заплати, независимо от общината, в която работят. Това от своя страна води до понижена мотивация на учителите. Общините със средна учителска заплата над 900 лева не са много, повечето се концентрират в диапазона между 650 и 800 лева. От 244 общини, включени в анализа, средната за страната месечна заплата е 852 лева, но стойностите варират от 589 лева в община Ценово до 1139 лева в община Челопеч. И докато високото заплащане в Челопеч е по-скоро аномалия на общото разпределение, то значителен брой общини гравитират между 600 и 650 лева месечно. Бюджетът купува прескъпо слаби постижения в малките общини В по-малките общини резултатите на учениците от външното оценяване са чувствително по-лоши и вероятно заплащането на учителите в тях е част от обяснението за по-ниското качество на образованието. Отделно, по-ниските заплати в малките общини създават порочен кръг – ниските им нива правят преподавателските позиции там по-малко привлекателни, и съответно в малките общини или попадат преподаватели, които не могат да се конкурират за места в големите общини (или имат много силна нефинансова мотивация), или преподаватели липсват. Това от своя страна допълнително намалява конкурентоспособността на училищата в малките общини и се отразява на резултатите на учениците им. Очевидно настоящата система на делегирани бюджети, въпреки финансовите стимули за по-училищата в по-горните групи в селски, в малцинствени райони, в малки общини не съумява да създаде условия за сходно качество на образованието. Съответно бюджетните средства “купуват“ много различен продукт в отделните училища. Връзката между заплатите в образователния сектор и резултатите на изпитванията след седми клас е налице. Ефектът обаче не е особено значителен –0,02 точки за всеки лев месечна заплата. Разликите в средната заплата между първата и последната група общини е около 200 лева; иначе казано, ако всички разлики в качеството на образованието се дължаха на заплащането в сектора, средната разлика между резултатите между първата и последната група би следвало да е едва около 4 точки. Разликата обаче е доста по-значителна, което от своя страна означава, че трябва да има и други фактори, които обясняват регионалните различия. Данните на PISA на ниво ученик ясно открояват значимостта на различните фактори за качеството на образование, като семейната среда, образованието на семейството и притежанието на книги също оказват влияние.

Маргарита Петкова: БСП е партията на силните личности

http://www.cross.bg/partiyata-gergov-georgi-1541212.html

/КРОСС/ Маргарита Петкова, която бивш лидер на БСП София-област и член на НС на БСП, коментира в ефира на "Хоризонт" ситуацията в партията след оставката на Георги Гергов, в чийто офис се състоя срещата между бизнесмена Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров: „Със свито сърце, няколко пъти нашата председателка каза, че това е най-тежкото решение, което тя е взeмала от конгреса досега, въпреки че не взема малко решения... На всички нас ни се скъса сърцето, когато наистина, прекратихме дискусията и нашият другар Георги Гергов стана на микрофона да каже: "Е, няма да ви разделям на две половини", което беше доста мъжка постъпка. Ние сме партията на силните личности", обяви Петкова, като добави, че оценява острата реакция на Георги Гергов към БСП след подадената оставката като резултат на емоции. Тя каза, че цени много Гергов и смята, че той ще продължи да работи за партията: „Емоционален - всеки от нас е и човек, освен партиен, но това е един от най-партийните хора в партията. И ние сме се учили всички от Гергов и ще продължим да се учим, защото, повярвайте ми, резултатните личности в партията са не само когато са членове на нашите ръководни органи. Ние можем да работим много по-добре с това, което показваме на обществото", допълни социалистката.  

Гърция се произнесе срещу екстрадицията на трима войници, потърсили убежище в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189229

Гърция се произнесе срещу екстрадицията на трима войници, потърсили убежище в странатаВъв вторник гръцки апелативен съд се произнесе срещу екстрадицията на трима от осемте турски военнослужещи, които напуснаха родината си след неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г. и потърсиха убежище от Атина, съобщава електронното издание Ekathimerini, цитирано от "Фокус". Върховният съд на Гърция блокира екстрадицията на всичките

Оланд, Макрон и Льо Пен отдадоха почит на убития на "Шанз Елизе" френски полицай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189242

Оланд, Макрон и Льо Пен отдадоха почит на убития на "Шанз Елизе" френски полицайФренският президент Франсоа Оланд, предшественикът му Никола Саркози и двамата кандидати, класирали се за втория тур на президентските избори - Еманюел Макрон и Марин льо Пен, присъстваха на церемония в памет на убития на булевард "Шанз Елизе" френски полицай, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Чоков вече не е кмет на Галиче, реши ЦИК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189244

Чоков вече не е кмет на Галиче, реши ЦИКЦИК постановиха предсрочно да бъде прекратен мандатът на кмета на врачанското с. Галиче Ценко Чоков. Решение е в официален отговор на писмо от общинска избирателна комисия в Бяла Слатина. Заради повдигнатите обвинения и оставането си в ареста скандалния кмет повече от 10 месеца не изпълнява задълженията си .

Прокуратурата: 6 тунела по пътищата у нас се нуждаят от ремонт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189232

Прокуратурата: 6 тунела по пътищата у нас се нуждаят от ремонтОт основен ремонт се нуждаят шест тунела от трансевропейската пътна мрежа. Това съобщиха от прокуратурата, която инициира проверка на съоръженията От изводите в доклада става ясно, че ремонт трябва да се направи на тунел "Витиня"-лява тръба, двете тръби на тунел "Топли дол", лявата тръба на тунел "Ечемишка", двете тръби на тунел "Правешки ханове",

Българинът, блъснал жена в берлинското метро, може да лежи 10 години в затвор

http://www.mediapool.bg/balgarinat-blasnal-zhena-v-berlinskoto-metro-mozhe-da-lezhi-10-godini-v-zatvor-news263074.html

Прокуратурата в Берлин предяви обвинения към 26-годишен български гражданин, който преди шест месеца блъсна млада жена надолу по стълбите в германското метро, съобщиха информационните агенции.    Ако бъде признат за виновен, той може да получи присъда до десет години лишаване от свобода.    По думите на говорителя на прокуратурата Мартин Щелтнер заподозреният Светослав Стойков е обвинен в нанасяне на тежки телесни повреди.    Случаят е от 27 октомври м.г., но стана известен през декември, когато полицията публикува кадри от наблюдателните камери в метрото. На тях се вижда как няколко младежи преследват млада жена и един от тях я ритва в гърба, след което тя пада по лице надолу по стъпалата.    Пострадалата млада жена получава фрактура на ръката и натъртвания.    Този случай на немотивирано насилие стресна обществеността в Германия и в продължение на няколко дни бе основна тема в медиите.    В началото на декември той бе задържан на централната автогара в берлинския квартал  “Шарлотенбург”, а от 18 декември е в предварителния арест.   

Единна народна партия настоя за спешна и прозрачна проверка на срещата Цацаров-Дончев

http://www.mediapool.bg/edinna-narodna-partiya-nastoya-za-speshna-i-prozrachna-proverka-na-sreshtata-tsatsarov-donchev-news263073.html

Във връзка с добилата публичност среща между главния прокурор г-н Сотир Цацаров и г-н Сашо Дончев с посредничеството на г-н Георги Гергов, Единна народна партия (ЕНП) изразява безпокойство за начина, по който функционират институциите в демократична България. Страните, участвали в срещата, изнасят смущаваща информация, която поражда дълбоки въпроси, относно запазването на принципа за разделение на властите в страната и очевидното пренебрегване на закони, валидни за всички останали граждани, се казва в позиция, разпространена до медиите. ЕНП посочва, че не може да се превръща в съдник на разговор, по който няма обективни доказателства, а твърденията са дума срещу дума. "Но, която и от версиите да се окаже обективна истина, сме свидетели на недопустима намеса или в личните свободи, или в работата на независима по закон институция. Добър за обществото прочит няма!", се казва в позицията. По-нататък ЕНП заявява: "Приемаме за изключително възмутителен факта, че висш партиен функционер се оказва посредник в среща, която не може да се квалифицира като приятелска. Подобно посредничество в средите на БСП явно е практика, а не изключение. Частна среща на главен прокурор с човек заинтересован от изхода на прокурорски действия, е възмутителен и необясним факт в една правова държава. Това изисква спешни и прозрачни действия от страна на Висшия съдебен съвет и Народното събрание. И обратно, ако главният прокурор е бил подложен на "недопустим натиск", трябва да последват незабавни действия от страна на институциите. Средно положение няма." "Единна народна партия настоява това да не се окаже поредният "заметен" случай на недопустима злоупотреба с правомощията или погазване на закона. Рафтовете на историята още пазят случаите "Ало, Ваньо" и "Шефе, ти сам си го избра", за да добавяме нови премълчани истини за практиката на задкулисната власт. До вчера парламентарните партии ни убеждаваха, че идват на власт в името на народа. Сега ние сме народа и чакаме да защитят името ни", каза председателят на Единна народна партия Валентина Василева.

The American Conservative: Защо трябва да си сътрудничим с Русия?

http://pogled.info/svetoven/The-American-Conservative-zashto-tryabva-da-si-satrudnichim-s-rusiya.85089

/Поглед.инфо/ Ако САЩ искат реалистични и сдържани отношения с Русия, с нейна помощ е възможно да се ускори решаването на конфликта в Украйна, за да отслаби продължаващото напрежение с Иран, мирно да се урегулират въпросите свързани с ужасната гражданска война в Сирия. Русия вероятно би могла в бъдеще да послужи като ценен противовес на азиатската заплаха от развиващия се Китай. И, възможно е, двете страни с най-голям в света ядрен потенциал, да престанат да скърцат със зъби, гледайки се един друг.

Омбудсманът Мая Манолова внася промени срещу ЧСИ, банки и монополи

http://pogled.info/bulgarski/ombudsmanat-maya-manolova-vnasya-promeni-sreshtu-chsi-banki-i-monopoli.85090

/Поглед.инфо/ До две седмици омбудсманът Мая Манолова ще внесе в Народното събрание законодателни промени срещу лошите практики и произвола на ЧСИ, банките, монополите и фирмите за бързи кредити. Това стана ясно след проведена днес дискусия на тема „Как да защитим гражданите от лоши практики на частни съдебни изпълнители, банки и монополи“, организирана от обществения защитник.  

Вицепрезидентът Илияна Йотова: След осем месеца на България й предстои да решава предизвикателствата пред ЕС

http://pogled.info/bulgarski/vitseprezidentat-iliyana-iotova-sled-osem-mesetsa-na-balgariya-i-predstoi-da-reshava-predizvikatelstvata-pred-es.85092

/Поглед.инфо/ След осем месеца на България й предстои да решава предизвикателствата пред Европейския съюз. Ще имаме своите ангажименти и ще предложим своите теми, но нашата политика, особено през българското председателство, трябва да се ръководи от разбирането, че Европа не е даденост веднъж завинаги и трябва да се борим, за да си върнем ценностите.

И днес прокуратурата и ДАНС изземат документи от КЕВР

http://pogled.info/bulgarski/i-dnes-prokuraturata-i-dans-izzemat-dokumenti-ot-kevr.85094

/Поглед.инфо/ Продължават действията на прокурори от Специализирано звено „Антикорупция“ по изземване на документи от КЕВР във връзка са образуваното досъдебно производство срещу длъжностни лица от Комисията за енергийно и водно регулиране за престъпления по служба.

САЩ обмислят забрана за лаптопи при полети от Европа

http://www.mediapool.bg/sasht-obmislyat-zabrana-za-laptopi-pri-poleti-ot-evropa-news263072.html

Правителството на САЩ обмисля да въведе забрана за лаптопи в салоните на самолетите при някои полети от Европа, като така би разширило забраната, която вече е в сила за полети от общо осем близкоизточни и африкански страни, съобщиха британски медии, цитирани от ДПА.   Властите на САЩ обмислят разширяване на забраната за летища в Европа, евентуално включващи и британски летища, информира днес в."Гардиън", като се позовава на британски представители.   В."Тайм" цитира анонимен източник, според когото британското правителство се подготвя Вашингтон да разшири ограниченията, свързани със сигурността, и за полети от Европа. Британските ръководители на служби за сигурност са предупредени, че САЩ планират въвеждане на забрана за лаптопи за пристигащите полети от някои райони в Европа, посочва вестникът.   Изданието цитира американски представител, който казва, че разширяването на забраната не е "много далеч в бъдещето" и че Великобритания е сред страните, които може да бъдат засегнати.   Американските власти наложиха забраната за внасяне на електронни устройства по-големи от смартфони в салоните на самолети, пътуващи за САЩ от 10 летища от Турция, Ливан, Йордания, Египет, Кувейт, Саудитска Арабия, Катар и Мароко.   Устройствата трябва да бъдат поставяни в чекирания багаж с изключение на одобрените медицински устройства, които могат да бъдат внасяни в салона след допълнително сканиране.   Великобритания последва САЩ и забрани лаптопите и други по-големи електронни устройства в салоните на самолетите при някои полети от Близкия изток и Африка. 

Не пуснаха във Великобритания най-красивия престъпник в света (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6189203

Не пуснаха във Великобритания най-красивия престъпник в света (Видео)Познат като най-красивия престъпник в света, настоящият модел Джереми Мийкс е депортиран от Обединеното кралство по-малко от осем часа, след като е пристигнал на летище Хийтроу в Лондон. 32-годишният Мийкс от Стоктън, Калифорния, трябвало да прекара седмицата в британската столица, където да заснеме фотосесии за поредица от списания,

САЩ обмислят забрана за лаптопи в самолетните салони при полети от Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189202

САЩ обмислят забрана за лаптопи в самолетните салони при полети от ЕвропаПравителството на САЩ обмисля да въведе забрана за лаптопи в салоните на самолетите при някои полети от Европа, като така би разширило забраната, която вече е в сила за полети от общо осем близкоизточни и африкански страни, съобщават британски медии, цитирани от БТА. Властите на САЩ обмислят разширяване на забраната за летища в Европа,

Радев очаква и парламентът да проверява оградата по границата с Турция

http://www.mediapool.bg/radev-ochakva-i-parlamentat-da-proveryava-ogradata-po-granitsata-s-turtsiya-news263071.html

След като преди три дни президентът Румен Радев обяви, че "държавата плаща за два реда ограда по границата с Турция, а реално се строи само един", във вторник той каза, че тепърва предстои "да се оценят всички факти" и не отговори на въпроса дали ще сезира прокуратурата. "Това е ангажимент на експерти и ще им бъде дадена възможност те да оценят всички факти около оградата, така че, да няма съмнение как са похарчени нашите пари. По казуса също и парламентът може да помогне", заяви Радев. Единствената възможност парламентът да провери строителството на оградата е да формира анкетна комисия. Подобно искане имаше от опозицията още в миналия парламент, а БСП обяви като предизборен приоритет разследването на охраната на границата. "Президентът не е институция, която извършва проверки, но инициирам събиране на информация и ще обсъдим по какъв начин и в какъв формат, тази информация ще бъде проверена надлежно", каза още Радев. Той уточни това, след като преди ден представители на "Обединените патриоти" го цитираха да казва, че е възложил проверки около оградата. Държавният глава обаче няма правомощия да възлага такива проверки, тъй че днешните му обяснения звучат по-скоро като опит за измъкване от скандала, започнал с гръмкото му „разкритие“ за злоупотреби със строителството на оградата. То бе опровергано само няколко часа по-късно от бившия зам.-вътрешен министър във втория кабинет на ГЕРБ Филип Гунев, който обясни, че държавата е платила за построяването и на двуредова и на едноредова ограда по границата с Турция и че каквото е платено, това е и построено.. В събота премиерът Бойко Борисов също отхвърли твърдението на Радев, като коментира, че "е платено толкова, колкото е изградено". А в понеделник, по темата се отчетоха и "Обединените патриоти", които заявиха, че няма никакви факти и доказателства за злоупотреби около оградата. Изграждането на защитна ограда по границата с Турция стартира при кабинета "Орешарски" и продължи при правителството "Борисов 2", когато започна строежа на двуредова ограда и цената на съоръжението набъбна значително, като в момента гони 200 млн. лева. По искане на правителството и с решение на парламента договорите бяха сключени без конкурс с мотива, че съоръжението трябва да се завърши бързо. И досега обаче оградата не е готова, въпреки че крайният срок многократно беше удължаван.

БАН ще подпомага млади учени с програма за 2 млн. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=349702

Информационна среща с млади учени от Академията за представяне на новата „Програма за подпомагане нa млади учени и докторанти – 2017 г.“ се проведе вчера в БАН. Целта на програмата е да стимулира участието на млади учени и докторанти от БАН в научноизследователската работа чрез финансиране на научни проекти, разработващи нови и оригинални идеи в деветте научни направления на Академията.

Два от фестивалите на Велико Търново с престижен европейски лейбъл за 2017 г.

https://www.24chasa.bg/region/article/6189134

Два от фестивалите на Велико Търново с
престижен европейски лейбъл за 2017 г.Кметът на Велико Търново Даниел Панов получи писмо от Дарко Брлек - президент на Европейската фестивална асоциация и Джонатън Милс президент на международното жури на ЕФФЕ 2017-2018, че „Сцена на вековете“ и „Аrbanassi summer music“ отново са част от най-престижният фестивален европейски лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“.

Мая Манолова отчете рязко нарастване на произвол на частни съдебни изпълнители

http://www.cross.bg/manolova-izpulniteli-sudebni-1541211.html

/КРОСС/ Омбудсманът Мая Манолова алармира за рязко нарастване на сигналите на граждани за произвол на частни съдебни изпълнители, съобщава БНР. Получени са над 530 сигнала, само за първите месеци на годината, спрямо общо 600 за цялата 2016 година.Манолова е категорична, че ще внесе в Народното събрание нови промени срещу монополите до няколко седмици и след обществена дискусия. Най-честите оплаквания на гражданите от действията на частните съдебни изпълнители включват това, че са осъдени без да знаят. Също така, че задълженията им са нараснали многократно в резултат на високи лихви, високи разноски и такси по съдебното изпълнение. „Оплакват се и че за незначително задължение, се запорират трудови възнаграждения, всички банкови сметки, недвижими имоти, земеделски земи, включително и леки автомобили", коментира Манолова.

Кубрат: Няма да позволим на Джонсън да си вземе българка (СНИМКИ)

http://clubz.bg/53207-kubrat_nqma_da_pozvolim_na_djonsyn_da_si_vzeme_bylgarka_snimki

Интересни реплики - типично като пред голям боксов мач, размениха Кубрат Пулев и американецът Кевин Джонсън на пресконференция преди петъчния им двубой за Интерконтиненталната титла на WBA в зала "Арена Армеец".

За разлика от подгряването за двубоя с Дерек Чисора през миналата година обаче, този път имаше и думи на уважение, особено между Джонсън и треньора на Кобрата, германецът Ули Вегнер, който се оказа, че познава доста добре щатския боксьор.

По-рано тази година, когато стана известно кой е съперникът на Пулев, първите думи на Джонсън бяха, че той ще дойде в София за пояса на WBА и за българска съпруга, тъй като чувал, че жените тук са много красиви.

"Искам да направя най-важното съобщение на тази пресконференция. Тя е към дамите - заповядайте на мача. Заповядайте. И се покажете къде сте в залата. Просто елате", провикна се Кевин, който се оказа добър шоумен, а какво е останало от него като боксьор ще разберем в петък вечерта.

"Няма да позволим на Кевин Джонсън да си вземе българска жена, отвърна Кобрата. - Той може да гледа българките, да им се радва. Ще му позволим да се снима с тях, да си говори, но само толкова. Няма да си тръгне от тук с жена."

Реакцията на това от страна на Джонсън бе, че е готов да заложи половината си хонорар от мача, че ще изпълни заканата.

Здравенякът, бивш кандидат за световната титла в тежка категория, губил от боксьори като Виталий Кличко, Тайсън Фюри и Антъни Джошуа, добре се позабавлява до началото на закъснялата пресконференция. В един момент той взе микрофон и почна на интервюира хората от антуража си. Направи си снимки с репортери, селфита...

Брифингът имаше и сериозна част, в която двамата съперници говориха за предстоящия сблъсък. Един от треньорите на Джонсън каза, че той се е подготвил добре в Маями, имал е силни спаринг партньори, сред които и кубинецът Луис Ортис, наричан Истинския Кинг-Конг.

"Чувствам се добре като човек, който се завърна в бокса и пак тръгва по пътя към световната титла. За две години помислих добре. Реших, че още има какво да дам на спорта. Целта ми сега е да прекъсна устрема на Антъни Джошуа. За да постигна това ще трябва да победя Кубрат Пулев и аз съм готов да го направя. Няма значение какво ще се случи, аз ще го направя зрелищно. Ще покажа на всички, включително и на българите, как едно момче от Ню Джърси се завръща на най-високо ниво. Един от треньорите ми не може да е тук, тъй като заболяха негови близки, но аз ще се бия и заради него и ще му покажа, че мога да успея. И двамата с Пулев се върнахме. Той имаше мач за световната титла и падна от Кличко, а аз от Антъни Джошуа. Но пак сме тук. Уважавам Пулев, той е добър боксьор, но само толкова. Готов съм да победя. Не съм Самюел Питър. На ринга ще е като в джунглата. Мога да бъда и чудовище. Няма да се пречупя", каза американецът.

Кевин Джонсън.

Той обясни загубите си от Чисори и Тайсън Фюри по точки с това, че е имал много малко дни за подготовка. Докато сега е тренирал месеци. Джонсън си спомни, че през 2003 г. треньорът на Кобрата Ули Вегнер, който утре навършва 75 г., се е грижил за него. Видял го е и в двете крайности - на върха и на дъното. Кевин благодари на седящия на метри от него германец. Той също каза добри думи за Джонсън.

"Аз съм на друго ниво в сравнение с Кевин Джонсън, каза Кубрат Пулев. - Той е добър боксьор и вероятно е добре подготвен, но няма да успее. Силен характер е, но аз ще му покажа и добра защита. Една загуба ще ме върне много назад. Затова направихме солидна подготовка. Подготвен съм, сигурен и спокоен."

Треньорът Ули Вегнер.

В петък вечерта в "Арена Армеец" ще има общо 10 мача, като на ринга ще излязат 11 български боксьори. Двубоят на Кобрата ще започне след 23 часа. Преди това на ринга ще излезе и неговият брат Тервел, който ще се изправи срещу поляка Якуб Войчик, след като първоначално договореният французин се отказа.

Заради контузия и страх, както обясни Нисе Зауерланд, един от братята шефове на промоутърската компания "Зауерланд", която организира боксовата вечер и с която договори имат братя Пулеви.

Кубрат: Няма да позволим на Джонсън да си вземе българка

http://clubz.bg/53207-kubrat_nqma_da_pozvolim_na_djonsyn_da_si_vzeme_bylgarka

Интересни реплики - типично като пред голям боксов мач, размениха Кубрат Пулев и американецът Кевин Джонсън на пресконференция преди петъчния им мач за Интерконтиненталната титла на WBA в зала "Арена Армеец".

За разлика от подгравянето за двубоя с Дерек Чисора през миналата година обаче, този път имаше и думи на уважение, особено между Джонсън и треньора на Кобрата, германецът Ули Вегнер, който се оказа, че познава доста добре щатския боксьор.

Когато стана известно кой е съперникът на Пулев, първите думи на Джонсън бяха, че той ще дойде в София за пояса на WBА и за българска съпруга, тъй като чувал, че жените тук са много красиви.

"Искам да направя най-важното съобщение на тази пресконференция. Тя е към дамите - заповядайте на мача. Заповядайте. И се покажете къде сте в залата. Просто елате", провикна се Кевин, който се оказа добър шоумен, а какво е останало от него като боксьор ще разберем в петък вечерта.

"Няма да позволим на Кевин Джонсън да си вземе българска жена, отвърна Кобрата. - Той може да гледа българките, да им се радва. Ще му позволим да се снима с тях, да си говори, но само толкова. Няма да си тръгне от тук с жена."

Реакцията на това от страна на Джонсън бе, че е готов да заложи половината си хонорар от мача, че ще изпълни заканата.

Здравенякът, бивш кандидат за световната титла в тежка категория, губил от боксьори като Виталий Кличко, Тайсън Фюри и Антъни Джошуа, добре се позабавлява до началото на закъснялата пресконференция. В един момент той взе микрофон и почна на интервюира хората от антуража си. Направи си снимки с репортери, селфита...

Брифингът имаше и сериозна част, в която двамата съперници говориха за предстоящия сблъсък. Един от треньорите на Джонсън каза, че той се е подготвил добре в Маями, имал е силни спаринг партньори, сред които и кубинецът Луис Ортис, наричан Истинския Кинг-Конг.

"Чувствам се добре като човек, който се завърна в бокса и пак тръгва по пътя към световната титла. За две години помислих добре. Целта ми сега е прекъсна устрема на Антъни Джошуа. За да постигна това ще трябва да победя Кубрат Пулев и аз съм готов да го направя. Няма значение какво ще се случи, аз ще го направя зрелищно. Ще покажа на всички, включително и на българите как едно момче от Ню Джърси се завръща на най-високо ниво. Един от треньорите ми не може да е тук, тъй като заболяха негови близки, но аз ще се бия и заради него и ще му покажа, че мога да успея. И двамата с Пулев се върнахме. Той падна от Кличко, а аз от Антъни Джошуа. Но пак сме тук. Уважавам Пулев, той е добър боксьор, но само толкова. Готов съм да победя. На ринга ще като в джунглата. Няма да се пречупя", каза американецът.

Той обясни загубите си от Чисори и Тайсън Фюри по точки с това, че е имал много малко дни за подготовка. Докато сега е тренирал месеци. Джонсън си спомни, че през 2003 г. треньорът на Кобрата Ули Вегнер, който утре навършва 75 г., се е грижил за него. Видял го е и в двете крайности - на върха и на дъното. Кевин благодари на седящия на метри от него германец. Той също каза добри думи за Джонсън.

"Аз съм на друго ниво в сравнение с Кевин Джонсън, каза Кубрат Пулев. - Той е добър боксьор и вероятно е добре подготвен, но няма да успее. Силен характер е, но аз ще му покажа и добра защита. Една загуба ще ме върне много назад. Затова направихме солидна подготовка. Подготвен съм, сигурен и спокоен."

В петък вечерта в "Арена Армеец" ще има общо 10 мача, като на ринга ще излязат 11 български боксьори. Двубоят на Кобрата ще започне след 23 часа. Преди това на ринга ще излезе и неговият брат Тервел, който ще се изправи срещу поляка Якуб Войчик, след като първоначално договореният французин се отказа.

Заради контузия и страх, както обясни Нисе Зауерланд, един от братята шефове на промоутърската компания "Зауерланд", която организира боксовата вечер и с която договори имат братя Пулеви.

Руски хакери ударили щаба на Макрон

http://offnews.bg/news/n_1/n_653861.html

Предизборната кампания на фаворита за втория тур на президентските избори във Франция Еманюел Макрон е била обект на атака от свързани с Русия хакери, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА, като се позова на данни на японската антивирусна компания "Тренд майкро". Ръководителят на кампанията по дигиталните въпроси Мунир Махджуби потвърди вчера в телефонно интервю, че е имало опити за пробив, но всички са били осуетени. "Тренд майкро" съобщи за измамни, наподобяващи оригинала уебсайтове, използвани от хакери, за да подлъжат жертвите си да си дадат паролите. Базираната в Токио фирма неотдавна е открила четири фалшиви домейна, свързани уж с Макрон. Те били създадени от хакерска група на име "Пон сторм" (Pawn Storm) според експерт от антивирусната компания. Махджуби потвърди, че поне един от сайтовете е бил използван неотдавна при опит да бъдат откраднати потребителските имена и паролите на хора от предизборния щаб на Макрон. "Тренд майкро" не отправи обвинение, че някоя страна дърпа конците на хакерската група, но американски шпионски агенции и редица частни разузнавателни компании казват, че "Пон сторм", известна още като "Фенси беър" и Ей Пи Ти 28, е част от разузнавателния апарат на Русия. Френските служители са по-предпазливи от американските си колеги и неведнъж са отричали да знаят за връзки между "Пон сторм" и друг субект. Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков бе цитиран, че твърдението за руски хакерски атаки срещу френските избори е "напълно погрешно".

Когато дариш един мъж с дъщеря...

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6189205

Когато дариш един мъж с дъщеря...Когато даряваш един мъж с дъщеря, ти го даряваш с някого, когото той ще обича безрезервно. Независимо от това колко грешки прави. Когато даряваш един мъж с дъщеря, това, което наистина му даваш, е още една голяма любов и жена на живота му. Някой, когото той да пази всеки ден в живота си. Когато даряваш един мъж с дъщеря,

Президентът ще свика съвета за сигурност по темите бедност и демографска криза

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/25/2959588_prezidentut_shte_svika_suveta_za_sigurnost_po_temite/?ref=rss


Президентът Румен Радев е приел предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по темите бедност и демографска криза. Това съобщи Нинова след консултации при президента за съставяне на правителство.

Оценяваме програмата на ГЕРБ и "Обединени патриоти" като сериозно отстъпление от техните предизборни ангажименти, каза Нинова. В БСП смятат, че патриотите и ГЕРБ са отстъпили от намеренията си както да се...

Велико Търново участва в най-големия технологичен фестивал в България

https://www.24chasa.bg/region/article/6189187

Велико Търново участва в най-големия технологичен фестивал в БългарияВелико Търново участва в най-голямото събитие в сферата на високите технологии в България – WEBIT FESTIVAL, който се провежда днес и утре в столицата София. Старопрестолният град бе представен от заместник-кмета проф. Георги Камарашев, който присъства на тематичната конференция „Умни градове”. Редица IT-компании и специалисти в този сектор от

Приходите от ДДС във Великобритания се свиват за пръв път от 2012 г.

http://www.investor.bg/novini/130/a/prihodite-ot-dds-vyv-velikobritaniia-se-svivat-za-pryv-pyt-ot-2012-g-238184/

Потребителите във Великобритания свиват разходите си в отговор на ускорената инфлация и това започва да се отразява на държавната хазна

Смущения във Варненска област заради профилактика на магистрален водопровод

http://www.moreto.net/novini.php?n=349700

Поради профилактика на магистрален водопровод са възможни смущения във водоподаването за абонатите от Дългопол, Провадия, Долни чифлик и селата - Аспарухово, Сава, Партизани, Лопушна, Медовец, Поляците, Бързица, Бозвелийско, Житница, Падина, Гроздьово, съобщиха от ВиК за Moreto.

Investor Digest - качествени анализи за англоезичната бизнес аудитория

http://www.investor.bg/medii/455/a/investor-digest-kachestveni-analizi-za-angloezichnata-biznes-auditoriia-238186/

Новото списание обогатява портфолиото на Investor Media Group от полезни и информативни медийни продукти

Задържаха група за рекет в Плевен, арестуван е и Куката

https://vesti.bg/bulgaria/zadyrzhaha-grupa-za-reket-v-pleven-arestuvan-e-i-kukata-6068351

Според събраните данни, членовете на групата са изнудвали десетки хора да прехвърлят земите си и собственици на определени обекти, за да поемат охраната им

Само Борисов и Цветанов на срещата при президента (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189170

Само Борисов и Цветанов на срещата при президента (Снимки)Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов влезе на срещата на президента при Румен Радев, придружаван единствено от заместника си в партията и шеф на парламентарната група Цветан Цветанов.  Току-що започна последната от срещите, които държавният глава провежда в рамките на консултациите преди връчването на мандата за съставяне на правителство.

Пенсионерка даде 5000 лв. и банковата си карта на мним полицай

http://offnews.bg/news/n_1/n_653858.html

78-годишна жена от Лом даде над 5000 лв, спестовната си книжка и дебитната си карта с ПИН код на телефонен измамник, представил се за полицай.  На 20 април, около 12,30 часа, възрастната жена потърсила помощ в полицията, съобщават от МВР. Обяснила, че била заблудена по "класическата" вече измамна схема - съдействие на полицията за залавяне на измамници, и оставила пред дома си найлонов плик с 5347 лв., празна спестовна книжка и дебитна карта с ПИН код за нея. По случая веднага било образувано досъдебно производство, в резултат на което органите на реда установили и задържали Р.Н. на 39 г. от с. Трайково - криминално проявен и осъждан. С постановление на прокуратурата той е привлечен като обвиняем. Проведени са множество процесуално-следствени действия, намерени и иззети са веществени доказателства. Работата по документиране на престъплението продължава.

Създадоха нова парламентарна комисия

http://www.cross.bg/komisiya-parlamentarna-narodnoto-1541210.html

/КРОСС/ Временната парламентарна комисия за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание създаде нова парламентарна комисия, по предложение на Обединени патриоти. Тя ще се казва Комисия за наблюдение на приходните агенции, сивия сектор и контрабандата, съобщава БНР. С новата комисия броят на постоянните комисии в Народното събрание ще стане 24. Депутатите от временната комисия не приеха предложението на ДПС да се създадат на паритетен принцип две комисии - едната за контрол над еврофондовете, а другата за контрол над службите.

Прокурори влязоха и в АПИ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189223

Прокурори влязоха и в АПИПрокурори и следователи от Специализирано звено „Антикорупция“, със съдействието на агенти на ДАНС, извършват процесуално-следствени действия по изискване на документи от Агенция „Пътна инфраструктура“. Действията са по наказателно производство на СЗ“Антикорупция“ за постъпления по служба и безстопанственост във връзка с изграждането на магистрала

Прокуратурата: 14 опасни тунела

https://vesti.bg/bulgaria/prokuraturata-14-opasni-tunela-6068350

За основен ремонт са една или две от тръбите на тунелите „Витиня” „Топли дол”, „Ечемишка”, „Правешки ханове”, „Траянови врата”, „Големо Бучино”, 3 тунела на пътя „Видин – Кулата”, 4 тунела на пътя „Русе – Маказа”, полутунел на пътя „Гоце Делчев –Девин”

Апел към българите да дарят за доизграждането на мемориала на кан Кубрат

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6189169

Апел към българите да дарят за доизграждането на мемориала на кан КубратАпел за включване в инициативата да дарят средства за доизграждането на мемориалния комплекс на кан Кубрат е отправен към всички родолюбиви българи – съобщават от Международния организационен комитет, създаден през 2016 г. Доизграждането включва подмяна на гранитната стела, поставена от родолюбиви българи през 2001 г.

Проблеми със сградния фонд и липсата на специалисти мъчат ДКЦ-тата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349692

Проблемите със сградния фонд и липсата на специалисти, които да са готови да работят в общинските лечебници са сред основните проблеми пред този тип здравни заведения. Това стана ясно на заседание на комисията по собственост и стопанство, на което ДКЦ-тата представиха годишните си отчети за дейността през 2016 година, предаде репортер на Moreto.

Нинова: БСП няма да се разцепи заради Гергов, за нас въпросът е приключен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189176

Нинова: БСП няма да се разцепи заради Гергов, за нас въпросът е приключенБСП няма да се разцепи заради скандала около Георги Гергов. Това заяви соцлидерката Корнелия Нинова току-що. Тя коментира темата след консултациите на червените при президента. Решението е взето на Национален съвет чрез подадената оставка на Гергов и за нас този въпрос е приключен, отсече лидерката на въпрос дали би променила позицията си и

Нинова поиска КСНС за бедността и демографската криза, Радев прие

http://offnews.bg/news/n_1/n_653859.html

БСП поиска от президента Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност за демографската катастрофа и бедността. Държавният глава прие предложението ни, обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова след консултации с държавния глава. Два млн. българи живеят в материални лишения, подчерта Нинова. По думите й ГЕРБ и Обединените патриоти са отстъпили от намеренията си минималната пенсия да стане 300 лв и да се повишат доходите на хората. Това е била и причина БСП да предложи тези теми за КСНС. Президентът ще реши кога и кое заседание на Съвета да свика първо, стана ясно още от думите на Нинова. Тя заяви още, че БСП ще търси национално съгласие по въпроси, свързани с национална сигурност и председателство на ЕС.  В сградата на „Дондуков“ 2 заедно с председателя на „БСП за България“ Корнелия Нинова бяха и зам.-председателите на парламентарната групата Антон Кутев, Жельо Бойчев, Крум Зарков и Драгомир Стойнев.

Съюзът на издателите държи на среща с президента по темата за свободата на словото

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/25/2959560_sujuzut_na_izdatelite_durji_na_sreshta_s_prezidenta_po/?ref=rss


Ръководството на Съюза на издателите в България информира, че държи на срещата с президента Румен Радев, поискана с писмо от 5 април. Издателите се надяват да обсъдят с държавни глава "въпросите на свободата на словото и оцеляването на независимите информационни канали".

Уточнението е направено на сайта на съюза след като по-рано днес президентът Румен Радев коментира пред журналисти, че "няма никакъв казус в това писмо", самият той на ден получава...

Заляха с вода принц Уилям и съпругата му Кейт

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/zaliaha-s-voda-princ-uiliam-i-syprugata-mu-kejt-6068346

Докато Кейт, Уилям и Хари раздаваха шишетата с вода на участниците, един от тях намокрил кралските особи с отворената си бутилката с вода

Делото срещу сводника Марто Дебелия и двамата полицаи тръгна при закрити врата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189165

Делото срещу сводника Марто Дебелия и двамата полицаи тръгна при закрити вратаДелото срещу Мартин Филипов-Дебелия и двамата полицаи в районния съд в Благоевград тръгна при закрити врата. Марто Дебелия е подсъдим за сводничество, а двамата служители на реда Стефан Филипов и Петър Кънев са обвинени в укривателство и убеждаване на проститутки да се откажат да свидетелстват срещу Марто Дебелия.

Камарата на архитектите в България ще проведе конкурса за "Парадайс тауър"

http://econ.bg/Новини/Камарата-на-архитектите-в-България-ще-проведе-конкурса-за-Парадайс-тауър-_l.a_i.741629_at.1.html

Камарата на архитектите в България потвърди, че ще организира открит международен конкурс за концепция на бъдещата сграда "Парадайс тауър" в София. В...

Унгарски професор и ортопеди от Плевен сменят колянна става с нов тип имплант

https://www.24chasa.bg/region/article/6189128

Унгарски професор и ортопеди от Плевен сменят колянна става с нов тип имплант
Ортопеди от университетската болница в Плевен и унгарският професор Гюнтер Тибор смениха изкривена колянна става и за първи път в България поставиха коленна ендопротеза от нов тип. 70-годишният пациент от Благоевгред тежал над 100 кг. и бил с тежко износване на коляното, довело до голямо изкривяване. "Имплантът е унгарски.

Велико Търново е домакин на обучение на музейни експерти от Северна България

https://www.24chasa.bg/region/article/6189105

Велико Търново е домакин на обучение
на музейни експерти от Северна БългарияОбучение за повишаване на компетентността на експерти от музеите и художествените галерии в Северна България ще се проведе от 26 до 28 април 2017 г. във Велико Търново. Форумът е организиран от Министерство на културата и Регионалния исторически музей в старата столица. Темата на обучението ще е „Разширяване на достъпа до културно наследство.

БСП поиска от президента КСНС за демографската криза и доходите, той е приел (Снимки+Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189140

БСП поиска от президента КСНС за демографската криза и доходите, той е приел (Снимки+Видео)Президентът Румен Радев да свика КСНС по двете теми - демографска криза и бедност и доходи. Това е предложила соцлидерката Корнелия Нинова на срещата на БСП с държавния глава. А той е приел, съобщи самата тя току-що. По тези две теми трябва да се търси съгласие, коментира Нинова. И обвини ГЕРБ и ОП,

Новото правителствоl

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279166_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BEl

Кабинетът вече е готов. ГЕРБ и Обединените патриоти вече са взели решение кои са новите министри. В новия кабинет очаквано има познати имена и от стария.
Томислав Дончев е министър по европейската политика,
Лиляна Павлова остана начело на регионалното ведомство.
Николина Ангелкова също е лице от стария кабинет на Борисов, тя ще ръководи туризма.
Вежди Рашидов ще е министър на културата, а
Красимир Каракачанов очаквано поема отбраната.
Министерството на правосъдието отново ще бъде поето от Екатерина Захариева.
Министър Ради Найденов от служебния кабинет ще води външното ни ведомство.
Емил Караниколов ще завежда икономиката, а
Владислав Горанов отново ще се грижи за финансите на страната ни.
Красен Кралев застава начело на спортното министерство.

Направиха първа копка на нов инвестиционен проект във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6189138

Направиха първа копка на нов инвестиционен проект във Велико ТърновоПрез последните месеци във Велико Търново с 30 % са нараснали сделките с жилища и терени  Кметът на Велико Търново Даниел Панов и инвеститорът на Praktis Любен Милчев направиха  първа копка на строителството на хипермаркет на ул. „Магистрална“ в Старата столица, съобщиха от местната администрация. „Благодаря на господин Панов и на ръководената от

Радев: Развитието на информационните технологии носи със себе си и отговорността как ще бъдат използвани

http://www.cross.bg/forym-tehnologii-radev-1541209.html

/КРОСС/ Развитието на информационните технологии и цифровото предприемачество носи последици в социален, политически, бизнес и философски характер и за това е важно как ще бъдат използвани. Това заяви президентът Румен Радев при откриването в сграда „Джон Атанасов" на "София Тех Парк" на ежегодния форум Webit.Festival за технологии, иновации и инвестиции, който се провежда под негов патронаж. Държавният глава подчерта, че именно младите хора следва да бъдат подготвени за новите професии, в които водеща ще е машината. „Радвам се, че точно на този форум, и то в България, са събрани млади лидери, учени, бизнесмени, предприемачи от цял свят, които ще търсят отговор на тези въпроси", посочи президентът. Румен Радев призова увлечени в развитието на високите технологии, да не забравяме за ценностите, които съхраняват човека. Държавният глава приветства участниците в събитието и подчерта, че София е „точното място" за организирането на подобен форум. „Защото София и България разполагат с един невероятен капитал - това са нашите млади хора, които с много енергия и интелект дават всичко за развитието на човечеството. Работете заедно с тях", обърна се президентът Радев към участниците в международния форум

Съдебният медик по делото срещу Иван Евстатиев се отрече от показанията си

https://www.actualno.com/society/sydebnijat-medik-po-deloto-sreshtu-ivan-evstatiev-se-otreche-ot-pokazanijata-si-news_607835.html

Фалшив медицински документ може да обърне процеса срещу бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев. Той е обвинен, че е изнасилил непълнолетно момиче в хотел в Стрелча. Процесът се гледа вече няколко месеца и е на финалната права. За това престъпление Евстатиев може да получи з

Президентът: Развитието на информационните технологии носи със себе си и отговорността как ще бъдат използвани

http://www.cross.bg/forym-tehnologii-sofiya-1541209.html

/КРОСС/ Развитието на информационните технологии и цифровото предприемачество носи последици в социален, политически, бизнес и философски характер и за това е важно как ще бъдат използвани. Това заяви президентът Румен Радев при откриването в сграда „Джон Атанасов" на "София Тех Парк" на ежегодния форум Webit.Festival за технологии, иновации и инвестиции, който се провежда под негов патронаж. Държавният глава подчерта, че именно младите хора следва да бъдат подготвени за новите професии, в които водеща ще е машината. „Радвам се, че точно на този форум, и то в България, са събрани млади лидери, учени, бизнесмени, предприемачи от цял свят, които ще търсят отговор на тези въпроси", посочи президентът. Румен Радев призова увлечени в развитието на високите технологии, да не забравяме за ценностите, които съхраняват човека. Държавният глава приветства участниците в събитието и подчерта, че София е „точното място" за организирането на подобен форум. „Защото София и България разполагат с един невероятен капитал - това са нашите млади хора, които с много енергия и интелект дават всичко за развитието на човечеството. Работете заедно с тях", обърна се президентът Радев към участниците в международния форум

В селата в Добричко масово се свързват незаконно за ток

https://www.24chasa.bg/region/article/6189112

В селата в Добричко масово се свързват незаконно за ток
Незаконно присъединяване към електропреносната мрежа са установили чрез подадени сигнали на тел 112 от полицията в Добрич – съобщават оттам. На 24 април в 18,15 ч. е заявено от служител на „Енерго-про мрежи” АД, за установено незаконно присъединяване към електропреносната мрежа в частен дом в село Спасово, общ. Ген. Тошево, обитаван от З. А.

ЕС: Лондон да позволи роднините на европейски имигранти да се местят при тях след Брекзит

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/25/2959538_es_london_da_pozvoli_rodninite_na_evropeiski_imigranti/?ref=rss


Великобритания да изплаща на Брюксел задълженията си и години след Брекзит, да остане под юрисдикцията на европейските съдилища поне за известно време и да позволи на роднините на европейски имигранти да се присъединяват към тях на Острова.

Това ще иска Брюксел от Лондон според документ, подготвен за предстоящите преговори и видян от агенция "Ройтерс". Той трябва да бъде одобрен на срещата на Европейския съвет в Малта през уикенда.

Текстът...

Матурите ще се проверяват електронно

http://www.moreto.net/novini.php?n=349698

Тази година държавните зрелостни изпити ще бъдат проверявани на компютри в 41 оценителски центъра, разположени в цялата страна. За първи път изпитните работи по всички учебни предмети ще се оценяват електронно. Новият начин изцяло ще измести досегашната система на оценяване, при която всички проверители се събираха в столицата и четяха работите на абитуриентите на хартия.

Нинова: Призовахме президента да свика КСНС за демогарфската криза и бедността. Той се съгласи.

http://www.cross.bg/ninova-radev-gergov-1541208.html

/КРОСС/ „Потвърдихме пред президента Радев нашата позиция, че по волята на народа, като втора политическа сила, оставаме опозиция в 44-то Народно събрание. Обсъдихме нашата предизборна програма и го убедихме, че: ще бъдем алтернатива на управленската програма на ГЕРБ и ОП, ако направят правителство; ще внесем предложения в парламента, които на 100% изпълняват нашите предизборни ангажименти и няма да отстъпим от тях". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след проведените консултации при президента Румен Радев. По думите й, левицата оценява програмата на ГЕРБ и ОП като сериозно отстъпление пред техните предизборни ангажименти. Председателят на БСП изрази притеснение по две теми - демографска криза и бедност. „На фона на увеличението на цените и поскъпването на живота, на фона на поредната тревожна статистика, която излиза от ЕВРОСТАТ от НСИ- че 2,5 млн. българи живеят в материални лишения, поставихме сериозно темата бедност. Смятаме, че ОП и ГЕРБ отстъпиха от намерението си както да се направи минималната пенсия 300 лв., така и да растат доходите на хората", обясни тя. Корнелия Нинова обясни, че тези аргументи са основание да предложи на президента Румен Радев да свика КСНС по теми: демографска катастрофа и бедност. „Президентът Радев прие предложението ни за свикване на КСНС по демографската катастрофа и бедност, но той ще прецени кога и как да го направи", поясни тя

Президентът свиква КСНС по предложение на БСП

http://www.cross.bg/ninova-zayavi-gergov-1541208.html

/КРОСС/ „Оценяваме програмата на ГЕРБ и Обединени патриоти като сериозно отстъпление от техните предизборни ангажименти. Това каза председателят на ПГ „БСП за България" Корнелия Нинова по време на брифинг в президентството след проведените консултации с държавния глава Румен Радев. Нинова заяви, че по волята на народа като втора политическа сила БСП е опозиция в 44-тото НС. „Обсъдихме нашата предизборна програма и уверихме президента, че ще бъдем алтернатива на управленската програма на ГЕРБ и ОП", каза Нинова, цитирана от „Фокус". Тя заяви, че „БСП за България" ще внесе нови законови предложения и предложения за промени в закони, които на 100 % изпълняват предизборните им ангажименти. Нинова е предложила на предложила на президента и свикване на Консултативния съвет по национална сигурност. „Два милиона българи живеят в материални лишения. Смятаме,че ОП и ГЕРБ отстъпиха от намеренията си, както да се направи минималната пенсия 300 лева, така и да растат доходите на хората, затова предложихме на президента Радев да свика КСНС по теми - демографска катастрофа и бедност, както той прецени да ги разположи във времето и в поредност", каза лидерът на БСП и посочи, че президентът е приел това тяхно предложение. По думите й по вътрешните теми трябва да се търси национално съгласие

Софийският градски съд отказа да пусне от ареста Роман Логвиненко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189126

Софийският градски съд отказа да пусне от ареста Роман ЛогвиненкоСофийският градски съд отказа да пусне от ареста Роман Логвиненко. Той е обвинен за опита за покушение над Алексей Петров. Съдът отказа да пусне Логвиненко с мотив, че ако е на свобода може да се укрие, предаде БТА. Разследването срещу него влезе в съда, но обвинителният акт беше върнат на прокуратурата през март.

Нинова: Програмата на ГЕРБ и Патриотите е сериозно отстъпление от предизбобрните им обещания

http://www.cross.bg/ninova-gergov-zayavi-1541208.html

/КРОСС/ „Оценяваме програмата на ГЕРБ и Обединени патриоти като сериозно отстъпление от техните предизборни ангажименти. Това каза председателят на ПГ „БСП за България" Корнелия Нинова по време на брифинг в президентството след проведените консултации с държавния глава Румен Радев. Нинова заяви, че по волята на народа като втора политическа сила БСП е опозиция в 44-тото НС. „Обсъдихме нашата предизборна програма и уверихме президента, че ще бъдем алтернатива на управленската програма на ГЕРБ и ОП", каза Нинова, цитирана от „Фокус". Тя заяви, че „БСП за България" ще внесе нови законови предложения и предложения за промени в закони, които на 100 % изпълняват предизборните им ангажименти. Нинова е предложила на предложила на президента и свикване на Консултативния съвет по национална сигурност. „Два милиона българи живеят в материални лишения. Смятаме,че ОП и ГЕРБ отстъпиха от намеренията си, както да се направи минималната пенсия 300 лева, така и да растат доходите на хората, затова предложихме на президента Радев да свика КСНС по теми - демографска катастрофа и бедност, както той прецени да ги разположи във времето и в поредност", каза лидерът на БСП и посочи, че президентът е приел това тяхно предложение. По думите й по вътрешните теми трябва да се търси национално съгласие

Завръщането на Шарапова разедини света на тениса

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/25/2959464_zavrushtaneto_na_sharapova_razedini_sveta_na_tenisa/?ref=rss


След 15 месеца отсъствие Мария Шарапова ще се завърне на корта в сряда. Носителката на пет титли от Големия шлем ще се изправи срещу италианката Роберта Винчи в двубой от първия кръг на турнира в Щутгарт, където ще преследва четвърта титла след 2012, 2013 и 2014 г.

Завръщането на Шарапова, която беше уличена в употреба на мелдоний по време на миналогодишния Australian Open, предизвика много полемики и раздели мненията в тенис средите.

Повечето...

КФН определи отрицателна минимална доходност за периода март 2015 - март 2017 г.

http://econ.bg/Новини/КФН-определи-отрицателна-минимална-доходност-за-периода-март-2015-март-2017-г-_l.a_i.741628_at.1.html

Заместник-председателят на КФН, ръководещ управление "Осигурителен надзор”, определи минимална доходност на годишна база за предходния 24-месечен...

Испания арестува заподозрени за връзки с брюкселските атентатори

http://clubz.bg/53206-ispaniq_arestuva_zapodozreni_za_vryzki_s_bryukselskite_atentatori

Испания е арестувала деветима души, заподозрени в тероризъм и четирима от тях са свързани с атентатите в Брюксел на 22 март 2016 година, които взеха 32 жертви, съобщават днес белгийските медии.

Арестите са извършени в съвместна операция на испанските и белгийските служби за сигурност в околностите на Барселона, предаде телевизия РТЛ.

Трима от арестуваните са близки до Ясин Аттар, който от 27 март 2016 г. е в белгийски затвор по обвинения, свързани с атентатите в Брюксел, пише „Либр Белжик“ на уебсайта си. Той е брат Усама Аттар, за когото се смята, че е ръководил нападенията от Сирия, където е избягал от Белгия, съобщава изданието.

Арестуван в Ирак като терорист от Ал Кайда през 2005 година, Усама Аттар получава доживотна присъда, която по-късно е променена на десет години лишаване от свобода. След като излежава три четвърти от нея, той е освободен през 2012 година.

Братята Аттар са първи братовчеди по майчина линия с братята Ибрахим и Халид ел Бакрауи, които се взривиха съответно на летището и в метрото на Брюксел.

ПАСЕ гласува за възобновяването на процеса на мониторинг спрямо Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189119

ПАСЕ гласува за възобновяването на процеса 
на мониторинг спрямо ТурцияДепутатите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ гласуваха днес за възобновяване на процеса на мониторинг спрямо Турция, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на ПАСЕ в Туитър. "ПАСЕ току-що гласува за възобновяване на процедурата по мониторинг на ситуацията в Турция, която беше прекратена през 2004 г.

Пореден провал за Пиронкова, загуби от 257-ата в света

http://www.cross.bg/pironkova-purvi-tyrnira-1541207.html

/КРОСС/ Цветана Пиронкова отпадна още в първия кръг на турнира в Истанбул. Най-добрата българска тенисистка загуби с 2:6, 4:6 от Башак Ерайдън (Турция). За Цвети това бе първи официален мач от месец насам и първи на клей за сезона. Пиронкова, която бе поставена под номер 7, отпада на старта на четвърти пореден турнир. В момента тя е 74-та в световната ранглиста, а днешната й съперничка е едва 257-а. За туркинята обаче това беше трета поредна победа в турнира, след като започна от квалификациите.

Mitsubishi L200 вече е доста по-агресивен

http://www.dnes.bg/cars/2017/04/25/mitsubishi-l200-veche-e-dosta-po-agresiven.339092

Компанията започва да предлага специални версии на своите модели

Хакерска атака е била извършена срещу предизборната кампания на Макрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189107

Хакерска атака е била извършена срещу предизборната кампания на МакронПредизборната кампания на фаворита за втория тур на президентските избори във Франция Еманюел Макрон е била обект на атака от свързани с Русия хакери, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на данни на японската антивирусна компания "Тренд майкро". Ръководителят на кампанията по дигиталните въпроси Мунир Махджуби потвърди вчера в телефонно интервю,

На всеки 3 месеца депутатите ще канят главния прокурор за изслушване

https://www.actualno.com/politics/na-vseki-3-meseca-deputatite-shte-kanjat-glavnija-prokuror-za-izslushvane-news_607831.html

Правната комисия в парламента ще кани на всеки три месеца главния прокурор за обсъждане по прилагането на закона и дейността на прокуратурата. Това стана факт, след като депутатите от временната комсия, която изготвя правилник за работата на Народното събрание, приеха так

Седемнадесет години затвор за убийство на възрастна жена в с. Малорад

//dariknews.bg/regioni/vraca/sedemnadeset-godini-zatvor-za-ubijstvo-na-vyzrastna-zhena-v-s.-malorad-2019626

Съдът призна за виновен деветнадесетгодишния Д. Павлов, обвинен от Окръжна прокуратура – Враца за извършено от него умишлено убийство – престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс. Подсъдимият Павлов живеел заедно с баща си и баба си в с. Малорад. Бил безработен, поради което периодично се наема

Скандал избухна около оперирането на най-пълната жена в света (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/skandal-izbuhna-okolo-operiraneto-na-naj-pylnata-zhena-v-sveta-video-2019627

Семейството на Еман Ахмед Абдел Ати, най-пълната жена в света, която претърпя операция в Индия, обвини в лъжа лекарите за реалната загуба на нейното тегло, съобщава ДПА.

Агенцията изтъква, че близките на пациентката са били скандализирани от факта, ч

Отхвърлиха Стоянка Мутафова за Гинес, бразилка се снимала на 101 години

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/othvyrliha-stoianka-mutafova-za-gines-brazilka-se-snimala-na-101-godini-2019629

Стоянка Мутафова няма да бъде вписана в книгата с рекордите на Гинес като "най-възрастната активно играеща актриса". Това се казва в писмо, изпратено до българския културен институт в Лондон.
 

Повече от 300 са кандидатите за 3000 лева стартова заплата

http://offnews.bg/news/n_1/n_653856.html

Над 300 кандидати подадоха документи за подбор на кадри за авиодиспечери, съобщиха от Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение". Пролетната сесия за подбор на кадри за една от най-високоплатените професии у нас приключи на 20 април, но приемът на документи продължава и през следващите месеци, като желаещите ще бъдат включени в есенния подбор. Изпитите по английски език вече се провеждат в София, Варна и Бургас. На 2 май предстои първа част на тест FEAST (First European Air Traffic Controller Selection Test), а успешно преминалите кандидати, ще получат известие на електронната си поща за следващите етапи - проверка за медицинска годност, практически  упражнения на симулатор и заключително интервю. Работата на ръководителите на полети е изключително отговорна, тъй като след кризата между Киев и Москва значителна част от въздушния трафик между Европа и Азия се пренасочи над българското небе.  Стартовото възнаграждение на авиодиспечерите в България е около 3000 лева. Полагат им се пари за храна, гориво, карта за градския транспорт, допълнително здравно осигуряване, безплатни почивки на море и планина, извънредни отпуски и други бонуси.

Да забременееш, докато си бременна

http://offnews.bg/news/n_1/n_653836.html

Чували ли сте за медицинския феномен суперфутация? Така се нарича бременност, възникнала по време на друга бременност. Такъв съвсем реален случай наскоро е документиран във Великобритания, съобщава Би Би Си. Бременна с близнаци заченала трето дете и родила тризнаци. Според специалисти човешкият организъм е "програмиран" така, че да не позволява това да се случи, но въпреки това изключения има. Британската родилка на тризнаци е едва шестият подобен случай, описан в научни източници за последните сто години.  При суперфутацията втората бременност настъпва скоро след първата - с разлика от две до четири седмици.  Еволюцията е развила жената така, че при бременност тя не отделя яйцеклетки. А дори това да се случи, те не могат да бъдат оплодени, защото семенната течност не може да проникне до тях. Но ето, че има и изключения. За пръв път за феномена е съобщено през 1865 г., обяснява проф. Саймън Фишъл - специалист по фертилитет, изродил първото ин витро бебе през 1978 г. Възможно е при суперфутация едно от децата да не успее да се развие и да загине в утробата. Причината е, че ембрионите се борят за храна и ако единият е по-слаб, може да остане без нужните му хранителни вещества. Всичко това зависи от плацентата. В случая с британката развитието на нещата било благоприятно и трите деца са родени в добро здраве. В Рим е документиран случай на суперфутация на жена, заченала с 3-4 месеца разлика. Като цяло, явлението е по-често срещано при някои гризачи, при зайците, конете и овцете.

Всички разрешителни за строеж в София вече са на едно място

http://www.mediapool.bg/vsichki-razreshitelni-za-stroezh-v-sofiya-veche-sa-na-edno-myasto-news263070.html

Всички необходими административни актове по отношение на разрешения за строеж, разрешения за поставяне на преместваеми обекти и удостоверения за въвеждане в експлоатация във всичките 24 районни администрации на София вече са в един формат и може да се получи справка за тях от едно място от дома или офиса чрез технологичната платформа на направление "Архитектура и Градоустройство" (НАГ). Това съобщиха от геоинформационна компания "Мапекс", която е разработила продукта. Платформата обединява административни документи и позволява ефективно управление на процесите в областта на устройството на територията във всички 24 районни администрации в София. До момента това не беше възможно и отделните районни администрации нямаха връзка помежду си, а бизнесъта и гражданите трябваше да се разкарват между институциите. "С възможностите на най-новите технологии, "Мапекс" улесни значително работата на експертите от направление "Архитектура и градоустройство" и им предостави всички необходими технологични инструменти за да могат да предоставят по-бързи и по-качествени услуги", коментира Александър Лазаров, изпълнителен директор на "Мапекс". "С настоящият проект ще направим дейността на НАГ много по-прозрачна и ще повишим доверието на всички граждани и инвеститори в една много важна сфера от живота на общината", отбеляза главният архитект на София Здравко Здравков. Въведената технологична система обединява процесите и информацията по управление на административните актове в 24 районни администрации към Столична община. Чрез осигуряване на оперативна съвместимост на регистрите за разрешения за строеж, разрешения за поставяне на преместваеми обекти и удостоверения за въвеждане в експлоатация ще се постигне комплексно административно обслужване. Платформата дава и възможност за предоставяне на по-голямо разнообразие от услуги на гражданите и бизнеса. Системата позволява да се събира, съхранява и предоставя в електронен вид цялата необходима информация за конкретна географска единица. Досега различните районни администрации работеха независимо една от друга и без автоматизирани инструменти, което удължаваше работата на служителите и забавяше времето за предоставяне на услуги към гражданите и бизнеса. Сега това е променено чрез специален софтуер, разработен от "Мапекс", който унифицира и автоматизира процесите по изготвяне на административни актове. Изградена е единна база данни за издадените към момента административни актове. Структурирани са архивите на издадените административни актове за цялата Столична община, което позволява издаването на различни справки за конкретен имот. Служителите от НАГ вече имат на разположение три интернет-базирани приложения, които дават възможност за достъп до базата данни и извличане на информация от нея под формата на справки и подходяща визуализация. Интернет-базираният достъп позволява споделяне и достъп до базите данни от районните администрации на Столична община, както и лесно предоставяне на част от събраната актуална информация в публичното пространство, включително чрез интернет. Цялата информация е интегрирана в интерактивна карта, която показва за всяка избрана географска точка, имот или парцел комплексна информация и пълен архив на издадените административни актове. По този начин значително ще бъде подобрена прозрачността и проследяването на вече издадени административни актове за нуждите на граждани и бизнес, което ще повиши доверието в градоустройственото управление на общината. "Мапекс" е българска геоинформационна компания, която предоставя геодезически и ГИС решения в областта на строителството, архитектурата и дейностите по кадастъра. Компанията предлага услуги свързани с геодезия и кадастър като геодезическо измерване, GPS измерване, трасиране, проектиране, контрол на строителни работи или разработка на кадастрални карти и регистри, както и готови софтуерни и ГИС технологии.

Никога няма да чуеш Обичам те от тези 4 зодии

https://www.actualno.com/curious/nikoga-njama-da-chuesh-obicham-te-ot-tezi-4-zodii-news_607830.html

... и все пак, не се отказвайте от тях. Най-големият страх на тези 4 зодии е произнасянето на тези думи. Добре осъзнават, че казаната дума е хвърлен камък, за това и се страхуват да рискуват с използването й. Разберете кои са тези представители на зодиака и се подгответе за любов

Служебният кабинет разработва нов механизъм за минималната заплата

http://www.cross.bg/zaplata-minimalnata-mehanizum-1541206.html

/КРОСС/ Ръстът на минималната работна заплата ще изостава с две години, ако се приеме разработеният от служебното правителство механизъм за договаряне на минималното възнаграждение между бизнеса и синдикатите, предава „Дарик". Това стана ясно от информацията, представена от служебния социален министър Гълъб Донев по подготвения, но все още без окончателен вариант механизъм, в партньорство с работодателите и синдикатите. Според Донев двете страни ще сядат да преговарят в края на март, въз основа на статистическите данни за предишната година, а договореният размер на заплатата ще важи за следващата година. Ако разработеният механизъм бъде приет и влезе в сила от догодина, той ще изглежда по следния начин - в края на март, когато излизат данните на статистиката за 2017-та година, работодатели и синдикати ще започнат преговори какъв да е размерът на минималната заплата за 2019-а, като се следва и бюджетната процедура за същата година. Те ще се ръководят от 15 индикатора на статистиката, обясни, макар и лаконично, социалният министър Гълъб Донев. Ако двете страни не успеят да се договорят, правителството ще има думата за размера на минималната заплата. "Не е уточнено ограничението на правителството доколко да нараства горния праг, до който да нарасне минималната работна заплата", поясни министърът

Имаш още работа, г-н Макрон

http://clubz.bg/53205-imash_oshte_rabota_g_n_makron

Може ли възпитаник на елитните училища на Франция, бивш инвестиционен банкер и бивш икономически министър на един непопулярен социалистически президент, да победи във времена на отвращение от политиката и то с класическа политика? Задавам този въпрос, защото най-голямата заплаха за Еманюел Макрон – оказал се изведнъж и новото лице на френската политика и познат продукт на френската система – е да повярва, че победата му на първия тур прави успеха му на втория неизбежен.

А той не е. Политическият новак Макрон има още работа да върши.

Марин льо Пен, която получи 21,4% от гласовете на първия тур срещу 23,9% за Макрон, не е фаворит, но не се намира и в ситуацията, в която беше баща й Жан-Мари льо Пен, когато бе смазан на втория тур на изборите през 2002 година. Почти 7,6 милиона французи гласуваха за нея – с 2,8 милиона повече, отколкото на първия тур за баща й преди 15 години. Никога преди расисткият Национален фронт не бе получавал повече от 20% от гласовете. Дори фактът, че този резултат на Льо Пен донесе облекчение в определени кръгове, е знак за стабилния възход на партията.

Във въздуха се усеща разпад и неговият най-ярък израз е антиимигрантската, антиевропейска и националистическа агитация. Традиционните лявоцентристка и дясноцентристка партия бяха пометени, а с тях и някои от основите на Петата република.

Призивите на статуквото да се хвърлят всички сили на Републиката срещу една ксенофобска партия са искрени, но вече не са определящи. Макрон ще трябва да спечели на 7 май, а не да очаква Льо Пен да загуби. Бездната между глобализираните градски центрове и потиснатата провинция, която доведе до политически сътресения във Великобритания и Съединените щати, е налице и във Франция. Париж даде на Льо Пен под 5% от гласовете, докато в закъсалата източна част на страната тя триумфира. Макрон трябва да издигне преграда срещу този разлом, който се разраства в целия свят. За Франция и за Европа е изключително важно той да успее. Европейският съюз може да преживее Брекзит, но ще потъне при напускане на Франция.

Знаем какво ни чака в следващите две седмици. Льо Пен ще атакува Макрон, че е марионетка на Франсоа Оланд. Тя ще го напада, че е бил банкер на Ротшилд, че е човек от „системата“, елитарен глобалист. Ще се опита да експлоатира същите гняв, възмущение и тревожност, които доведоха Брекзит и Доналд Тръмп. Тя ще почука на отворена врата, защото никой не обича повече от французите да се чувства зле. Русия, която е решила да подкопава Европейския съюз, също ще й помогне с каквото може.

Близо 41% от френските избиратели в крайно дясно и крайно ляво гласуваха за кандидати, които подкрепят евентуалното напускане на Европейския съюз и излизане от Еврозоната. В ляво кандидатът беше Жан-Люк Меланшон, чието движение „Непокорна Франция“ получи почти 20% от гласовете. Меланшон все още не е призовал привърженицитте си да спрат Льо Пен. Много от тях ще се въздържат. Някои дори може да гласуват за нея. Крайностите се привличат. Като добавите и готовността на някои от привържениците на консерватора Франсоа Фийон да подкрепят Льо Пен, заплахата за Макрон става видима.

Проучванията, които бяха точни на първия тур, показват сериозна преднина на Макрон пред Льо Пен. Най-опасният враг на Макрон сега може да бъде високомерието. Докато Хилъри Клинтън изобщо не обърна внимание на причините за популярността на Бърни Сандърс, Макрон ще трябва да се съобрази с фактора „Меланшон“.

Когато бях във Франция преди месец, с почуда чух Макрон да декларира: „Съвремието ни е разрушително и аз се подписвам под това“. Използва смели думи, изразява емоционална подкрепа за Европейския съюз и съчувствие към бежанците. Но привържениците на Меланшон предпочитат да се фокусират върху запазването на френската социална държава, изграждането на „социална Европа“ и борбата срещу неравенството. Повече от всяка друга западна индустриална страна, Франция има философски различия с капитализма на 21 век. Макрон ще трябва да потисне своите инстинкти към иновации, технологии и свободен пазар със солидна доза от Галска солидарност. Този баланс ще бъде особено деликатен.

39-годишният Макрон досега успяваше – той създаде от нищото ново политическо движение само за година. Трябва да му се признае способността да въплъщава обновление и надежда, въпреки опитите да бъде обрисуван просто като млад. Сега идва върховното изпитание за него и за Френската република.

Френският икономически модел е изправен пред структурен избор между високата безработица и масовата социална защита. Това го знаят всички и никой не може да го промени. Точно тази задънена улица обяснява донякъде гнева на французите. Младите не могат да си намерят работа. Те се чувстват в безизходица. Несигурността изостри още повече фрустрацията им. Същото направи и разрушаването на модела, който интегрираше поколения имигранти. Льо Пен има лесни и безотговорни отговори на всичко това. Макрон наистина има амбицията да, както ми каза, „трансформира“ Франция „в дълбочина“.

Европа и Франция имат нужда от него. Неговата мантра сега трябва да бъде: работа, смелост, смиреност.

...

Коментарът на Роджър Коен е публикуван в "Ню Йорк таймс". Преводът е на Клуб Z.

Свързани с Русия хакери са атакували щаба на Макрон

http://www.mediapool.bg/svarzani-s-rusiya-hakeri-sa-atakuvali-shtaba-na-makron-news263069.html

Предизборната кампания на фаворита за втория тур на президентските избори във Франция Еманюел Макрон е била обект на атака от свързани с Русия хакери, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на данни на японската антивирусна компания "Тренд майкро".   Ръководителят на кампанията по дигиталните въпроси Мунир Махджуби потвърди в телефонно интервю, че е имало опити за пробив, но всички са били осуетени.    "Тренд майкро" съобщи за измамни, наподобяващи оригинала уебсайтове, използвани от хакери, за да подлъжат жертвите си да си дадат паролите.    Базираната в Токио фирма неотдавна е открила четири фалшиви домейна, свързани уж с Макрон. Те били създадени от хакерска група на име "Пон сторм" (Pawn Storm) според експерт от антивирусната компания.   Махджуби потвърди, че поне един от сайтовете е бил използван неотдавна при опит да бъдат откраднати потребителските имена и паролите на хора от предизборния щаб на Макрон.   "Тренд майкро" не отправи обвинение, че някоя страна дърпа конците на хакерската група, но американски шпионски агенции и редица частни разузнавателни компании казват, че "Пон сторм", известна още като "Фенси беър" и Ей Пи Ти 28, е част от разузнавателния апарат на Русия.   Френските служители са по-предпазливи от американските си колеги и неведнъж са отричали да знаят за връзки между "Пон сторм" и друг субект.    Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков бе цитиран, че твърдението за руски хакерски атаки срещу френските избори е "напълно погрешно". 

Стефан Тафров: Понякога героите са и хомосексуални

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189096

Стефан Тафров: Понякога героите са и хомосексуалниМного вълнуваща национална възпоменателна церемония в Париж в памет на убития от терорист полицай на 'Шан-з-Елизе", написа в профила си във фейсбук Стефан Тафров, бивш представител на България в ООН и посланик във Франция.  Слово на президента Оланд в присъствието на премиера Бернар Казньов, на бившия президент Никола Саркози и - нещо уникално -

Турция критикува казаното от Тръмп относно избиването на арменци в Османската империя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189083

Турция критикува казаното от Тръмп относно избиването на арменци в Османската империяТурското правителство остро критикува казаното от американския президент Доналд Тръмп по повод 102-ата годишнина от избиването на арменци в Османската империя, предаде агенция ДПА, цитирана от БТА. Според турското външно министерство казаното от Тръмп съдържа невярна информация и неверни определения.

1000 лева глоба за незаконна тераса във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349690

Община Варна наложи глоба от 1000 лева на семейство, приобщило незаконно тераса към жилището си. От градската управа санкционирали съпрузите, след като те вдигнали неправомерно външни стени с дограма и покривна конструкция от дървен материал.

Роумингът в ЕС пада от 15 юни и няма мърдане

http://offnews.bg/news/n_1/n_653854.html

Днес бе дадена последната зелена светлина за отпадане на таксите за роуминг в Европа преди това да стане факт от 15 юни. Съветът на Европейския съюз прие правния акт, определящ максималните такси, които операторите могат да начисляват помежду си, за да е възможен роуминг в цяла Европа, съобщава БТА.  Приемането на новите цени на едро се прави, за да се гарантира, че операторите ще могат да предлагат на клиентите си роуминг без никакво оскъпяване в сравнение с таксите в собствените им страни.  На 6 април Европейският парламент одобри с  споразумението относно максималните цени на едро, което тогава бе неофициално съгласувано със Съвета на ЕС. След решението на Съвета следва текстът да бъде подписан от двете структури в средата на следващия месец, а преди края на май да бъде публикуван в Официален вестник на ЕС. Актът ще влезе в сила три дни след публикуването му, което означава, че поставеният краен срок ще бъде спазен. 

ЕС прие отпадането на роуминга от 15 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189091

ЕС прие отпадането на роуминга от 15 юниВъв вторник в Брюксел бе приет последният законодателен акт за премахване на таксите за роуминг, съобщава баварският вестник "Зюддойче цайтунг", цитиран от Фокус. От 15 юни потребителите на мобилни услуги ще може да телефонират, да изпращат съобщения и да сърфират в интернет пространството от мобилните си устройства без допълнителни такси за

Лозан Панов: Цацаров трябва да разкаже какво се е случило в ЦУМ

http://www.cross.bg/panov-gergov-slychilo-1541205.html

/КРОСС/ „Мълчанието на агнетата не трябва да се случва във ВСС. Главният прокурор трябва да разкаже и да обясни какво се е случило, как се е случило, защо се е случило. Той дължи това на магистратите и в частност на всички в прокуратурата", заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, като по този начин коментира и срещата между Сотир Цацаров, Сашо Дончев и Георги Гергов в ЦУМ. Преди седмица стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров се е срещал с директора на „Овергаз" Сашо Дончев в офиса на Георги Гергов от БСП в ЦУМ. Заради разрасналия се скандал Георги Гергов подаде оставка като член на ръководството на левицата, като тепърва предстои да се вземе решение дали да напусне всички ръководни позиции в партията. „Каките спряха да разговарят, но за сметка на това батковците и братковците започнаха да се срещат", допълни шефът на ВКС, цитиран от БТВ. „Има няколко безспорни факта - среща между двама бизнесмени и главният прокурор, срещата е организирана от единия бизнесмен, нещата се случват седмица преди изборите", допълни още Панов. Според него обстоятелствата и обсъжданите теми между тримата са спорни. „Тази тема трябва да бъде анализирана и коментирана във ВСС", коментира още Панов, който е и един от вносителите на предложение казусът да бъде разгледан от ВСС

Днес е Световният ден на пингвините

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6189081

Днес е Световният ден на пингвинитеПингвините са пряко застрашени от затоплянето на климата, което променя много бързо хабитата им и наличието на подходяща за тях храна, предупредиха учени по случай Световния ден на пингвините, предаде АФП, цитирана от  "Пингвините са много добри посланици, за да бъде разбрана необходимостта от защита на ресурсите в Южния океан - заяви пред АФП

Всички тунели на "Хемус" и "Тракия" са за основен ремонт, откри проверка

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/04/25/2959523_vsichki_tuneli_na_hemus_i_trakiia_sa_za_osnoven_remont/?ref=rss


По магистралите и републиканските пътища има четиринадесет тунела, които се нуждаят от основен ремонт, сочат инспекциите, извършени след инцидента в тунел "Ечемишка" в началото на февруари, при който загина жена. Информацията дойде от Върховната административна прокуратура (ВАП), която е възложила проверката на съоръжения на председателя на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" и кметовете на общини.

По аутобаните от основен ремонт се...

Оценяват матурите в 41 центрове

http://www.cross.bg/ezik-godina-otzenyavane-1541204.html

/КРОСС/ Тази година държавните зрелостни изпити ще бъдат проверявани на компютри в 41 оценителски центрове, разположени в цялата страна. За първи път изпитните работи по всички учебни предмети ще се оценяват дистанционно, съобщи БНТ1. Новият начин изцяло ще измести досегашната система на оценяване, при която всички проверители се събираха в столицата и четяха работите на абитуриентите на хартия. По този начин ще се спести време и ще се опрости процесът, тъй като няма да се налага оценките от хартиените носители да бъдат пренасяни на компютър. Така ще бъдат избегнати и евентуални грешки при пренасянето на резултатите, съобщават от МОН. На изпитната сесия през май-юни миналата година на компютри бяха проверени всички изпитни работи, без тези по български език и литература и по английски език. На сесията през август-септември в електронното оценяване бяха включени и работите по български език и литература и по английски език. Всички оценители работеха в София. За проверка на матурите тази пролет са ангажирани 682-ма оценители. Всяка работа ще се оценява анонимно от двама проверители, както досега. Системата за оценяване беше тествана успешно на 22 април 2017 г. Тази година матурите ще бъдат разделени на модули. Тази система е изпробвана през септемврийската изпитна сесия на 2016 година. Учениците ще могат да излизат от стаята, едва след като са приключили работата си по съответния модул и са предали теста си

Историята на Ивайло - трудният път, който калява

http://offnews.bg/news/n_1/n_653838.html

Когато срещнах Ивайло за пръв път, веднага ми направи впечатление на образ, сякаш излязъл от „По пътя“ на Джак Керуак – той беше луд, луд за живот, луд за говорене, писане и танци. Див и първичен, което по-скоро означава смел и непосредствен, Ивайло печелеше радостта и възхитата на околните; достатъчно бе да чуеш няколко негови изстреляни думи, да видиш буйната му коса или да прочетеш негово стихотворение. Да, Ивайло Добрев е поет, но много далеч от тихия и подреден, скромно-мечтателен начин на живот на поетите, които римуват и бленуват сантименталности. В това се състои мъжеството – в отказа от комфорта и суетата. А той познава живота, познава големите завои и дребните камъчета по пътя, познава щастието и страданието и е адекватен на времената, които ние, родените през 80-те години, живяхме и с които продължаваме да се борим. Станахме жилави и най-важното: някак приехме, че тъпченето на едно място убива; някак гъвкави сме и бързо надживяваме миналото. Като Ивайло. Но историята го отвежда до съзнателност и стремеж към чистота, редом до битката за оцеляване и урока за поемането на отговорност. Роден е през 1983 г. в Русе. И тъй като днес се занимава активно с астрология, ще вмъкна още един щрих към портрета му: той е зодия Овен. Което ще рече инат, упоритост, тласкаща сила. Не е необходимо всеки да вярва в зодии и звездни карти, за да се убеди в тези негови черти – историята му ясно ги потвърждава. Корените на рода на Ивайло водят до Беломорска Тракия по бащина линия и Габровския Балкан по майчина. Дядо му – бащата на баща му, когото Иво не познава, тъй като е починал, когато баща му е бил на тринадесет години - изучавал Астрология и Цигулка в стар пловдивски колеж във времена, когато тези дисциплини се изучават на научно ниво. По-късно баща му, който работи във фабрика в Шумен, среща майка му, двамата се влюбват, отиват в Русе и се ражда Ивайло. Първият ярък спомен го заварва на село, в едно желязно корито в горната стая, а върху коритото пада слънчева светлина и майка му го къпе. Влиза един мъж – явно баща му – и започва да се радва на малкия къпещ се човек. Като малък Иво е болнаво дете и родителите му са принудени да го оставят за дълго при баба му и дядо му на село – да се позакрепи малко, а и за да може да ходят на работа в града. „Спомням си, краката ми постоянно бяха на дупки от инжекциите“, казва той. До осмата си година момчето израства на село, в непрестанни игри и буйства, въпреки болестите. Селото е пълно с деца на неговата възраст и това са прекрасни години за малкия Иво – вечер всички излизат, възрастните сядат на пейките, децата търчат, гонят се, щуреят до късно и енергията се изразходва в това чудо на детството – безгрижието. Освен игрите на народна топка и ходенията на гости, приключенията на Иво понякога са буйни и нерядко завършват с кръв, рев и бой. Веднъж, например, след като поотраства малко и започва да добива самочувствие, взима едно стъклено шише и за да се докаже пред другите, решава, че ще прескочи дървената ограда и ще напълни шишето с вода. Стъпва на оградата, но тя се разклаща много силно, Иво губи равновесие и пада. Шишето се чупи и нарязва ръката му. Зашиват го, но и до днес остава белегът на дясната му ръка. Друг път пък, след дълга игра със съседските деца, когато идва време за следобеден сън, Иво – настроен твърде изследователски – решава да вдигне наковалнята на дядо си, защото просто не му се спи и нещо трябва да прави. Наковалнята тежи сто килограма и той едва успява да я помести, но достатъчно, за да падне върху крака му и да нарани кокалчето му. „Аз реввам, дядо ми излиза и се вайка… Слава Богу, не си счупих крака. Изядох един бой, нашамариха ме. Много ги стреснах, какво ли не преживяха с мен баба и дядо…“, смее се Ивайло. Друг спомен го връща към сладката череша на двора. „Тази череша може би ще я помня цял живот – с едни хубави, едри червени череши, много сладки! И като узрее, се почва бране и ядене на корем. А вечер светулките се събираха около нея, ядях череши в топлите летни вечери, ловях светулки в шепите си, а после ги пусках.“ Това се случва отново следобед, когато на Иво не му се спи. „По обед на село все едно всички умират, няма никой и после пак се съживяват“. Решава, че ще се качи на дървото да хапне малко череши, но най-отгоре, защото там са най-хубавите, които стоят необрани. И се качва до върха, а отдолу има ограда с остри железни пръти и пейка. Стъпва на един клон, той се чупи и момчето пада от черешата. За щастие не се набучва на коловете на оградата, но пада върху пейката и с челюстта си я разбива. Зъбите му изхвръкват, целият е в кръв, плаче. „И веднага повикаха леля Миче. Тя беше специалист по вадене на зъби с конец – завързва ти зъба с конец за дръжката на вратата и дърпа. Тя дойде и извади каквото беше останало. Добре, че бяха млечните ми зъби“, разказва Ивайло. Освен всички контузии, в детството на Иво има и много приятни преживявания, за които днес си спомня с топло чувство – къпанията във варела, който дядо му пълни, когато стане горещо, бясното каране на колелета по баирите, пързалянето с шейни до фурната за хляб, откъдето взимат по два-три топли хляба и изяждат единия на връщане… „Просто велико, беше някаква приказка“, казва той днес. А аз си мисля, може би дори нечестно, че това не е ограбеното детство на децата от столицата и че истинското, пълноценното време на село в ранна възраст оставя неразрушими спомени, към които по-късно да се връщаме с усмивка. Още повече, че Ивайло е имал късмета да живее на село преди рязкото обезлюдяване, затварянето на селските фурни, погиването на поминъка на хората там. Но пък вероятно всяко детство – в града или на село – е хубаво, защото е твоето безгрижно време, което никога няма да се върне. Дядото на Иво имал мотор с кош и го возил няколко пъти на него; майсторял си разни неща – печки или нещо друго. А прадядо му бил майстор на ножове, ками и бъчви и се грижел за голямо лозе заедно с прабаба му. „Той постоянно ми разказваше как е участвал във войната, как са го нагърмели с куршуми и го вкарали в моргата, но като видели, че не е умрял, го изкарали. И ми показваше дупките от куршумите по цялото си тяло“, спомня си Ивайло. „Имах прекрасно детство. Дойде пубертета и започнаха проблемите“, усмихва се той, но усмивката му не е точно от радост. В тийнейджърските си години Иво тренира баскетбол. Това е първата му голяма и единствена тогава страст. „Беше ми интересно, приятно, освен това бях много добър“, разказва той. Тренира усилено, изтласквайки училището от кръга на преките си интереси. Всъщност всичко, което не е баскетбол, не го засяга. И съответно никой не можеше да ме накара да направя нещо против волята си, спомня си младият мъж. В същото време, освен проблемите в училище, проблеми има и вкъщи – родителите му не се разбират и скоро ще последва развод. Периодът е мъчителен за Ивайло: от добър ученик до седми клас в Немската гимназия изостава, губи интерес, спасява го баскетболът и скоро се превръща в обещаваща млада надежда на русенския баскетбол. Играе в младежкия отбор на „Дунав – Русе“, а след това и при мъжете, а е само на шестнадесет години. Играе дори срещу ЦСКА. Един ден треньорът му съобщава, че след няколко дни пристига треньорът на националния отбор на България и че той иска да види Ивайло и още едно момче как играят. Има шанс да бъдат приети в националния отбор. Но за лош късмет на Иво предната вечер има приятелски мач между неговия отбор и отбора на Русенския университет. „Бяхме се разбрали само да поиграем малко, без да се пънем. Обаче аз не мога да не се пъна, особено се засягах, когато някой ми открадне топката…“, разказва той. И на самия мач, по време на играта, един от играчите на Университета краде топката на Ивайло, той тръгва да го гони, за да се докаже, съперникът поднася, за да вкара в техния кош, Иво скача да му бие чадър и стъпва накриво. Пука глезена си и в следващите шест месеца не може да ходи изобщо. „Това беше първата ми любов – баскетболът – и си мисля, че впоследствие дори в отношенията ми с жените нещо се пукна.“ Шестте месеца, в които състезателят е с подут глезен, се оказват и финалът на неговата спортна кариера, тъй като губи силната си форма и после не успява да се върне към нея. „Преживях го много тежко, изпаднах в депресия. Съвсем изоставих училището, отношенията вкъщи също не бяха цветущи… И почнах да пия, да пуша, да събирам фасове от блоковете между етажите… Станах гамен.” След това влиза в Руската гимназия в Русе, откъдето обаче скоро е изключен заради учителката по химия – „звярът“ на училището. Ивайло натрупва много двойки по химия, а един ден учителката го изправя пред целия клас и казва пред всички: „Вижте го Ивайло! Срамота, баскетболът го провали!“ И аз я търпях, търпях и станах и я напсувах пред целия клас, разказва Иво. „Дори щях да я ударя с дневника по главата. Бях на ръба да направя някаква много голяма глупост“. Момчето е натрупало и доста отсъствия и в крайна сметка го изключват от това училище. „Отидох в СОУ „Йордан Йовков“. И там пак същата история – не ходех… Учителките казваха, че имам потенциал. По Философия и по Литература бях силен, но всичко друго беше зле. Някои госпожи се смиляваха над мен и ми пишеха тройки. Запалих се по тенис на маса и станах най-добрият в училището. И трябваше да бия най-най-добрия в училището, който беше директорът. Уговорихме мача, дойде директорът, бих го и него. Имах дванадесет двойки за срока. Повторих десети клас. Опитах се да излъжа майка ми, крих бележници, късах листи… - не стана, разбраха и последваха разочарования…“, разказва Ивайло Добрев, за когото учителите казвали, че е много умен и интелигентен, но просто отказва да се придържа към дисциплината и иска да прави само това, което му е интересно. Завършва училище трудно, с успех едва 3,14. И решава да кандидатства във ВУЗ, но пред него изборът не е много голям и единственият вариант се оказва частният колеж в Добрич. Там той е приет в специалността „Маркетинг и мениджмънт“. „Абсолютен филм на Кустурица – бяхме в общежитията на проститутките, обядвахме с тях, идваха сутеньорите им с бе ем ве-тата…“ В това време обаче родителите на Иво се развеждат, донякъде и под негов натиск, тъй като неразбирателствата помежду им нарастват. Възможността да учи пропада – семестърът струва шестстотин лева, които той няма. Единствената работа, която му се предлага в Добрич по това време, е продавач на джи ес еми втора употреба – по дванадесет часа и за десет лева на ден. Той преценя, че това би пречило на обучението му. Но така или иначе прекъсва колежа и тръгва по широкия свят да дири късмета си. „В Добрич имах едно гадже. С нея отидохме в Шумен, тя също прекъсна. Уж щях да работя при баща й, който беше строителен майстор… Живяхме малко заедно, работих за кратко при него. Скоро се разделих с нея и се върнах за малко в Русе“, разказва Ивайло. В родния си град работи известно време при свои приятели – арменци на кооперативния пазар. Продава водопроводни части, клещи, резачки, железария. „Нещо не ме свърташе, пък и нямах никакви умения да продавам такива майсторски неща и ми беше трудно. Нещата в Русе бяха зле – и с работата ми, и с нашите, час по-скоро трябваше да взема някакво решение“, спомня си той. Зимите в Русе са тежки, а Ивайло е поставен пред изпитание. „И в изблик на лудост и на невъзможност… Имах 30 лева, взех си раницата, сложих си някакви чорапи и дрехи и хванах влака за Варна. Имах приятел от студентските време във Варна – Боби. И си казах – аз трябва да си спася живота, не утре, не в други ден, а сега, точно сега, ето хващам си влака и изчезвам!“ Във Варна Ивайло отсяда временно при приятеля си, просто ей така, с двадесет лева в джоба. Започва да обикаля и да търси работа – такава, в която да плащат всеки ден, за да оцелее. „Единственият вариант беше бачкатор на груб строеж. През зимата, при един мой приятел, при едни майстори-цигани. И аз бъркам бетон за 15 лева на ден, за да мога да ям и евентуално да спестя за квартира. Поработих малко, беше адски тежко. Прибирах се „с кофража“ вечер, в квартирата нямаше пералня“, разказва той. Всяка вечер, уморен от работа, той си купува хляб, майонеза и килограм кренвирши, с които си прави сандвичи, режейки кренвиршите на тънки резени, за да стигнат за целия хляб. И е щастлив, че има кренвирши. В това време негово единствено спасение е четенето – чете всичко, което му попадне, но предимно поезия. „Баща ми ми даде някакъв тласък – той пише, поет е, журналист е, беше главен редактор на един русенски вестник, имаше свой вестник по едно време… И от него съм наследил любовта към поезията, към писането и въобще към словото“, казва Ивайло. Скоро наема стая от апартамент с хазаи и всяка вечер след работа чете по десет минути, защото само толкова издържат ръцете му след строителната работа. „Идва другият ден – пак същото. Отивам пеша на строежа, защото нямам пари – в разгара на зимата, нямам и дрехи… Веднъж имах един случай, вече от адска преумора и отчаяние, въобще от цялостна физическа и психическа преумора…, спомням си – през зимата, по една улица, в един квартал във Варна, почнах да си говоря сам. Нямах приятели, приятелка, близки … И си говоря сам, някакви хора ме поглеждат и ме подминават…“ Но един ден, предрешен да бъде по-различен, момчето влиза в Интернет клуб, за което плаща с дребните, които му се намират. И инстинктивно пише думата „духовност“ в търсачката. На първо място излиза „Петър Дънов“. „И аз като удавник за сламка почвам да чета и започвам леко да се съвземам, сякаш почна да ми се възвръща надеждата. Бях на ръба на лудостта. И тогава някак нещата се завъртяха и устоях, благодарение на това, че намерих Петър Дънов в този Интернет клуб. После потърсих негови книги, свързах се с хората от Бялото братство във Варна, започнах да играя паневритмия и да ходя с тях на тяхното място, където се събират. Беседи, лекции, паневритмия, готвене на храна…. В някакъв момент книгите на Дънов ме извадиха от огромно житейско блато, дадоха ми сила да продължа и упование.“ Следва на стр.2 Продължение от стр. 1 След това започва работа в стъкларски цех като резач. Скоро става майстор-резач, работата му е да реже огромни листи стъкло с елзмаз. „Работата беше опасна и смъртоносна, защото във всеки един момент може да падне стъклото, да се счупи и да те направи на парчета – изключително прецизна и опасна работа. Взимах добри пари все пак. Харесваше ми, горях, беше ми тръпка, защото беше опасно, а и ми се отдаваше.“ Но един ден стъклото пада и срязва показалеца на дясната ръка на Ивайло. В началото му става смешно, но болката е много силна, а кръвта блика като фонтан. Следва спешен кабинет и шиене, а докато го шият, Иво рецитира стихове на медицинските сестри. Тогава е на двадесет и две и вече е започнал със своите поетични опити. „Лявата ръка почти не можех да я използвам, нямах усещане с нея и ми беше трудно. Тогава имах една приятелка, която ме къпеше, бръснеше ме, хранеше ме дори, обслужваше ме… И прекарах няколко месеца в чудовищни болки. По цели нощи съм си бил главата в гардероба, нищо не помага, зверски болки!“, разказва той. В това време не може да работи и няма никой, който да му праща пари. Има поезията и физическата здравина на тялото си, която да му помага да оцелява някак, но губейки и нея, като порязва пръста си, отново остава без пукнат лев. За щастие по това време баща му, който работи като амбулантен търговец, му изпраща по малко пари от неговите скромни доходи – ако бащата изкара петнадесет лева през деня, седем от тях той изпраща на сина си, а останалите оставя за себе си. „Добре, че беше моят мил татко да ме спаси тогава“, спомня си Ивайло. Той все пак получава обезщетение от стъкларския цех, но то е дребно и се принуждава да изтегли бърз кредит, за да плати наема и сметките си. После обаче лъч надежда изгрява и на неговата улица и във Варна пристига добрият приятел от Русе – Николай. Двамата наемат обща квартира и започват чудните моменти в морския град. Николай рисува, Ивайло пише, двамата се самозапалват един-друг и практикуват учението на Петър Дънов. „Бяхме си създали духовен, творчески, чист, безгрижен, изобщо - хубав живот“, спомня си добрите времена той. Тогава започва работа в един денонощен магазин, а приятелят му Николай Димчевски – в галерията до магазина. Там един ден идва художникът и музикант Росен Марковски заедно със съпругата си и така, спонтанно и непринудено, както само младостта позволя, се слага началото на незабравимо приятелство между тримата. Днес Ивайло и Николай често си спомнят с наслада онези години във Варна. След това Николай се влюбва и заедно с приятелката си заминава за София, а малко по-късно ги последва и Иво, който, останал без приятелите си, една вечер попийва малко повече – за кураж – напуска магазина и се качва на влака. „Мен вече нищо не ме задържаше там – нито работа, нито жена и деца, само морето. Но какво е морето, когато нямаш приятели, с които да го споделиш?“, казва той. Докато живее във Варна, Ивайло създава и друг ценен спомен – посещенията на библиотеката след работно време. Там чете всичко наред, цялата съвременна поезия, която се намира по рафтовете. И открива още един духовен стимул, който ще е с него дълги години наред – поезията на Езра Паунд. „Когато намерих това тънко книжле на Езра Паунд, една седмица ходех, все едно някой ми е отнесъл главата. Беше нещо уникално. Знаеш – има такива творци, които като ги прочетеш, са толкова силни, мощни и истински, завладяващи, че те отказват да правиш каквото и да било – това е космос. Преписах си цялата книга на ръка – всеки ден ходех и си преписвах стихотворения. Дори някои стихотворения знаех наизуст. Вечер в Морската градина си рецитирах стиховете. После исках да открадна книгата. Просто си казах: аз трябва да я имам тази книга! Сигурно на някой не му пукаше за тази книга, никой не я взимаше. Отидох при библиотекарките и ги питах – кажете, колко пари искате за тази книга – сто, двеста, петстотин – колко? А те – не може, не става, господине. Бях много изкушен да я открадна. Така де, откраднах я. После съжалих, че я откраднах; исках да я върна, но не успях. Загубих я някъде, но след време я изнамерих от сергия на Славейков и си я купих. Дълго време точно определени пасажи или цели стихове на Паунд бяха в съзнанието ми. И до ден днешен някои от тях са с мен“, споделя Ивайло Добрев. „Пишех и правех опити. Много време копирах чистосърдечно и истински начина на писане на тези поети, които четях. От чисто любопитство, от чиста потребност поезията, литературата беше единственото, което ме вадеше от бруталния сблъсък с реалността. С моята реалност. С ежедневието, с цялата тази тежка физическа работа, която трябваше да върша, за да оцелея. Целият сблъсък между този фин и крехък чувствителен вътрешен свят, и тежкия физически труд, който трябва да върша, за да съм жив, за да ям и да живея. Но то пък едното помагаше на другото, защото всяко противоречие създаваше нужния отпор, нужната среда, в която да се зароди нещо творческо. В някакъв момент започнах да различавам моя глас, да намирам своя изказ, който е само мой и не е повлиян от другите. Изказът на Ивайло.“ И така, младият мъж пристига в София и отсяда за малко в ателието на Росен Марковски, където първата вечер, спомня си той през смях, няма ток. После енергиите се отпушват – идва токът, Ивайло работи на обект, където чука камъни, събира пари и наема стая в една много хубава къща на улица „Ами Буе“. Продължава със своите опити с писането. Скоро започва работа като преносвач и товаро-разтоварач в цигарената фабрика, където среща много истински, натуралистични образи, които го вдъхновяват и ги описва в серия кратки разкази и в една недовършена все още пиеса. Един ден Ивайло и неговия приятел Николай стоят пред една галерия, а срещу тях има странна къща с ангели на покрива. Ивайло си казва: кой знае каква откачалка живее тук! Пет месеца по-късно той се запознава с тази „откачалка“, която съвсем скоро ще се превърне в негова съпруга и майка на детето му – Маги. Запознават се във Фейсбук, тя е режисьор и сценограф, той е поет и работник във фабрика. Историята на тяхната любов ги отвежда във Видин на нейно представление, а после и на море във Варвара, където решават, че ще си направят дете. Когато Маги забременява, те се връщат в София и започват да кроят щастливи планове: как ще живеят от съвместните си творчески проекти и ще се обичат. Ивайло напуска цигарената фабрика, правят заедно „Къщура“ и се ражда техният син Ясен. Личен архив: Ивайло Добрев „Дойдоха родителските трудности по отглеждането на Яската – неспането, преумората, безсънието, грижата за това как и откъде ще се изкарват пари… Аз, бидейки човек, който няма поддръжка отникъде, трябва да разчитам само на себе си… Нямам някаква професия, а изведнъж имам дете. И се отключиха едни страхове, напрежения, объркване. Напрежение имаше и в отношенията ни с Маги. Появи се усещането, че съм постъпил много безотговорно, много поетично. Нямам стабилна работа, нито къща, нито професия, нито някой да ми помага. И преминах през брутална криза – самосъжаление, разбиване, самоубиване с алкохол. Преживяхме труден период. Но беше полезен, защото пораснах по някакъв начин – осъзнах, че трябва да поема отговорност за действията си. Тоест, мога и да не поема, но това не е честно, не е справедливо и ще се отрази на Яската. И на Маги. Слава Богу, Маги ми помогна, аз си помогнах и някак си успях да изплувам“, споделя терзанията си Ивайло. Стигат до момент, в който пристигат наемът и сметката за ток, а е зима и творческите проекти не дават финансови резултати. Работата секва, а сметките са над хиляда лева, а семейството трябва да се храни и да купува памперси за бебето. Ивайло блокира от невъзможност, която го изтощава – той стои в кухнята и не може да реагира. „Не можех да намеря мотивация да си вържа обувките – дотам се бях докарал психически и физически“, спомня си той. И тогава единствената надежда идва от отворилата се възможност младият мъж да замине за Англия, където да работи. Братовчедка на неговата Маги е установена там и е готова да приеме Ивайло, докато стъпи на краката си. „Спомням си как Маги ми стяга багажа за полета. Беше китна пролет, точно преди рождените дни на Маги и на Яската. Идва моментът тя да ме изпрати на вратата, аз не знаех кога пак ще ги видя, не знаех въобще какво става, нито какво ще става. Бях в някакъв полусън – единственото нещо, което знаех, беше, че ще спя при братовчедка ѝ, не знаех къде ще работя. И си спомням – този спомен ми стои като на забавен каданс – излизам от вратата, от решетъчната врата на къщата, с куфара, чакам таксито за летището и казвам на Маги: дай да не се задържаме дълго, дай по-бързо, че ще стане твърде емоционално… На двама ни беше трудно, мен ме стягаше отвътре, тя се разплака, а на мен ми се насълзиха очите, но се държах, опитвахме да си даваме кураж един на друг, че нещата ще се наредят. Погледнах багажника на Пасата – виждам как едни прашинки се издигат на слънчевата светлина… пролет е, дръвчетата в двора цъфнали, Маги нещо ми говори…, таксито идва, аз трябва да се качвам… После тя тръгва да се прибира, изведнъж се засилва и тича към решетката, аз я целувам през решетката… Беше като сцена от филм.“ Това е първият полет на Иво със самолет и при кацането му прилошава. На летището го чака Пийт – съпругът на братовчедката – който го откарва до къщата в градчето. През първите няколко нощи Ивайло изобщо не спи. В куфара му са стреличките на Ясен, които Маги му е сложила, за да му напомнят за сина им, да му дават кураж. Така започва английската одисея на Иво от България. Първата му работа е като мияч на чинии в рибен ресторант – огромни купчини чинии, които той мие, нарежда, пак мие и така до безкрай. Случва се така, че първият му работен ден е някакъв национален празник и пред ресторанта се вие опашка от шестдесет човека, които искат да влязат и да се нахранят. Купчината с чинии за миене пред Ивайло нараства постоянно, така е през първите няколко дни: зашеметяващо. От преумора той не може да спи вечер, а ръцете го болят, но цикълът не спира и младият мъж се бори. На шестия ден обаче при него идва мениджърът на ресторанта и му казва: Айвоу, тук има една друга работа за теб, слез за малко в мазето. И Иво слиза в мазето, където го чака голяма машина за белене на картофи. Новата работа за него означава да вдига двайсет и пет килограмови чували с картофи и да ги изсипва в машината, която ги мие и бели. „Усетих, че падам на още по-ниска позиция. Тялото ми не издържа на преумората и на напрежението. И на четвъртият ден рамото ми отказа. Помолих го да се върна на чиниите, но това не стана“. Следват няколко дни, в които Ивайло обикаля сам из Барнстъпъл (в Северен Девън), оставяйки биографии и питайки за работа на различни места. В това време е надъхан, макар че семейството му липсва страшно много. С детето и жена си се чува по Скайп, но скоро осъзнава, че такава връзка няма как да замести истинския контакт. „В един момент си дадох сметка, че трябва да избера или да запазя връзката със семейството, или изкарването на пари в Англия. Видя се, че през скайп всичко си остава на повърхността – връзката се разпада, не се чува, на детето, което беше на три години, не му се говори по телефона. То иска да съм при него, да си играем, да имаме истински контакт. И усетих как моята връзка между баща и син изчезва – аз изчезвам, всичко изчезва“, разказва той. Но продължава. Започва работа като боклукчия, където се задържа близо две седмици, тъй като позицията е по заместване. Още първата сутрин, в която се качва на боклукчийския камион след инструктажа, се чувства бодър и пълен с вяра. Отбелязва, че камионите им са по-чисти от българските. Задълженията му включват придвижване с камиона до кофите за боклук в къщите в околните градчета и изпразването на тези кофи. Има възможност да си говори с колегата и с шофьора на камиона, а при пътуванията пред него се разкриват невероятни пейзажи. Беше страхотно, спомня си Ивайло, който скоро започва да тича след камиона, вместо само да се вози и дори свиква с дъжда, който често вали в Англия. „Бях влязъл във форма, работата ми хареса и си пишех кратки истории, които винаги завършват с ‘keep going!’. Тогава усетих колко спасително може да е словото. Беше ми като бряг, в който можех да се спася от цялото това безумие. И така, след всеки ден или по време на обедната почивка си пишех по една кратка история, която беше за мен нещо съкровено.” Скоро обаче и тази работа приключва. Ивайло вече усеща в себе си голяма преумора. Не успява да свикне с тази толкова различна храна. „Там оцених тези малки неща, на които тук не обръщаме внимание и ги смятаме за даденост – просто една вкусна храна, една непринудена среща с приятел, една пролет, едно хубаво време, в което да излезеш и да си добре... Англичаните постоянно се притесняват от камерите, които са навсякъде. В България можеш да си позволиш да се държиш естествено, дори да си мрачен и тъжен, и разбит. Осъзнах, че ние тук можем да си позволим да сме всякакви. Мисля, че в някакво отношение сме по-дълбоки, въпреки че ни казват, че сме песимисти, черногледи и че сме най-нещастните хора в света. Когато загубих всичко, осъзнах колко важни са тези дребни неща, които пропускаме в ежедневието“. В един момент в Ивайло започва да зрее мисълта, че в случай, че остане в Англия, трябва и семейството му да дойде, при това скоро. Започват да правят планове за събирането им на английска земя, въпреки че Иво се съмнява, че това е подходящо място за тях. Започва да си търси квартира. Когато отива на оглед на стаята, за която научава, че се дава под наем в близост, заварва нещо покъртително. Семейство българи, изнурени и съсипани, с опърпани дрехи, мъжът без ръка и с наведена глава… - страшно тъжни хора, при които живее и една жена – алкохоличка, пияна още на обед. В стаята, която му се предлага, има грохнало легло, счупен гардероб, мивка, която е развалена и мухъл по стените. „В крайна сметка реших, че няма да си причиня това нещо“, казва той днес. След толкова неуспешни опити Ивайло е на път да се откаже – решава, че явно сега не е моментът за подобно нещо и обсъжда това с Маги. „Но все пак реших да направя още един опит. Дължим пари, имаме дете – няма мърдане! Трябва да се напъна още“, спомня си тежкото време младият мъж. За пореден път отива в посредническата агенция, която помага при намирането на работа и казва, че отново му трябва работа, но, моли ги той, нека да не е тежък физически труд, тъй като има травми. Обяснява им, че е много бърз с ръцете и че може да бъде мияч на чинии, боклукчия, сервитьор, барман…, но не и нещо, което изисква тежък труд. „Намериха ми работа във фабрика за самолетни части и ми я описаха като лека работа – едни малки частички, които да обдухвам като при прахово боядисване… Зарадвах се и се обнадеждих, че на третия път ще стане!“ „Отидох първия ден в завода за самолетните части, инструктираха ме, връчиха ми работните дрехи, влязох във фабриката, сложиха ме на машината и почнах да обдухвам – слагаш си ръцете в едни отвори, през едно прозорче гледаш, вътре са частите и с един маркуч, който е зареден със смес, боядисваш. Беше уморително, монотонно, но си казах, че ще стискам зъби, ще падам, ще ставам, но ще издържа! Този път вече няма накъде! Изкарах една седмица, почнах уж да свиквам, машината се разваля, оправяха я… Не спях отново, не се хранех, защото храната не ми беше по вкуса… Бях в нещо като ступор или шок. И въпреки това имаше превъзбуда. И един ден, в някакъв момент, докато си боядисвах частите, получих много силна хранителна халюцинация – че ям сарми. Сармите бяха пред мен и почти се разплаках. Едва се сдържах, за да не шокирам колегите – там всички са много окей външно“, разказва Ивайло. Той продължава. Keep going, както ние, приятелите, всеки ден четяхме в мрежата. Но един ден започват да му дават и други едни части – по двадесет килограма всяка. Иво трябва по осем часа на ден да върти с едната ръка тежката част, а с другата да боядисва, стоейки в едно стъкло. Ръцете му отново отказват, психиката му отново страда. Но той продължава. Докато най-неочаквано шефът го вика при себе си. Иво се надява, че го викат, за да подпише договор. Тъкмо е надделял над трудното и с инат е преминал собствената си бариера на издръжливост. Отново плануват голямото събиране на семейството. Но шефът му казва: “Супер, man, обаче ще трябва да те освободим, защото май сме назначили повече хора, отколкото ни трябват. Sorry.” “И аз приех знака. Малко след това го приех, разбрах, няма да стане“, разказва Иво от България. И все пак, разкъсвайки се отвътре, решава да направи още един опит – вече страшно уморен от цялата повторяемост. От агенцията му предлагат да започне работа в дърводелски цех в съседното градче. На следващия ден трябва да бъде в шест часа сутринта там, като за целта трябва да стане в четири. Но на сутринта Иво не отива. Защото е решил, че ще се върне в България. Прекарва последната си седмица във Великобритания в тежки размисли. А когато се връща, изпада в депресия. Усеща пребиваването си в Англия като провал и се чувства неосъществен – като мъж, като творчески човек, като финансово отговорен баща и съпруг. И започва да пие. „Един вид бях решил да се самоубия. Стоях и треперех в кухнята. Маги се беше уплашила. Яската постоянно плачеше. Може би беше един от най-трудните периоди в живота ми“, спомня си блатото той. Това е време, в което Ивайло Добрев преосмисля досегашния си живот, чувствайки, че нещо не е наред. „И разбрах, че трябва да направя избор – ще живея ли, ще се разрушавам ли, ще си разбивам ли живота, какво ще правя…“. Маги – съпругата му – е сериозно обезпокоена за неговото душевно състояние и всячески се опитва да му помогне. Запазват час за преглед при психиатър. Но един ден, както вървят заедно – Иво, прикрепян от Маги – срещат един човек, който изиграва съдбоносна роля в живота на младия мъж. „Той е съвременен магьосник – занимава се с Кабала и Юмейхо“. След срещата с него, която се случва няколко дни по-късно, Ивайло е променен. Той му казва: „Виж сега. Как искаш да ти го обясня – научно или езотерично? Във всеки един от нас се трупат отрицателни емоции. Може да е едно поглеждане, може някой твой съученик да те е погледнал накриво в първи клас, може дори да не го помниш, но това нещо се трупа като емоция в тялото. И създават едно свое собствено съзнание, което в един момент започва да те контролира мощно. Тоест, в теб има едно чуждо съзнание, което те контролира.“ „И в случая моето беше отзад на плешката, имах адски болки там. И като ме докосна там, аз ревях като малко дете“, споделя Иво. Магьосникът му казва, че той трябва да избира – дали ще живее, или ще умира. Ако избере да умира, остават му две години. Ако ще живее, трябва да спре цигарите и алкохола и да започне да тича всяка сутрин. „А той е много респектиращ човек и като ми го каза това, се свестих, дойде ми като шамар. Почнах аз да тичам, впрегнах си Овнешкия инат. Казах си: или се измъкваш, или потъваш и разказваш играта на себе си, на семейството си, и на всичко. Маги ме подкрепяше – идваше с мен сутрин да тичам. Потях се, болеше ме всичко, падах, ставах. На петия-шестия ден започна да ми се връща цветът на лицето. Значи има някаква надежда, си казах, и се хванахме за нея“. Със спирането на цигарите и алкохола у него се отваря огромна енергия, която той влага в заниманията си с астрология, по които се увлича неимоверно. „Видях, че изобщо не е това, което е прието по тези жълти вестници и сайтове, а си е една сериозна наука. Но хората са много склонни да отричат нещата, непознавайки ги“. Открива учител и днес самият той се учи да изготвя натални карти и извършва астродиагностика. Защото това е неговият начин, по който може да помогне и на други като него да намерят пътя към решаването на своите проблеми. „Астрологията е в крайна сметка звезден език и с моя талант да боравя с човешкия език, се опитвам да предавам звездния език на човешкия език и по този начин да помагам на хората, разкривайки техния потенциал, заложен в наталната карта, в тяхната душевност. Защото наталната карта всъщност е снимка на душата.“ И колкото повече се занимава с това, толкова повече разбира, че астрологията е една необятна област, в която може да вкара своя творчески талант и да започне нещо ново. А относно литературата, Ивайло Добрев е автор на три поетични книги – „Тихотворения“, „Птица в ключалката“ и „Вместо главоболие“, върху която работи в малките моменти на добра кондиция от своя най-труден период, заедно с редактора Яна Букова. „Може би в бъдещ момент ще издам книга с кратки разкази – когато намеря време, защото е огромна работа. Но смятам да вложа по-голямата част от енергия си в астрологията“, казва той. Това е историята на Иво. История на порастването и както казах, история на много от родените в България млади хора. Ще я нарека приказка, макар на места да звучи ужасяващо. Една модерна приказка за труден, но изпълнен с поезия живот.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване