Цацаров разказал за ЦУМ гейт в личен разговор с колеги

http://offnews.bg/news/n_1/n_654258.html

Главният прокурор Сотир Цацаров обяснил за "ЦУМ гейт" на колегите си от прокурорската колегия на ВСС в личен разговор след края на заседанието вчера.  Това обяви членът на ВСС Ясен Тодоров по бТВ. Според колегата му Калин Калпакчиев въпросите за задкулисни зависимости все така остават без отговор.  Скандалът избухна, след като издателят на в.”Сега” Сашо Дончев обяви, че е бил заплашван от обвинител №1 заради вестника и предполагаемо участие в други медийни и политически проекти. Гергов беше посочен като посредник за срещата и беше принуден да напусне ръководството на БСП. И двамата дни по-късно бяха замесени в разследвания на прокуратурата. ВСС отказа да се занимава със случая официално. Според Тодоров скандалът е с цел да се дестабилизира държавата от "политически сили, които не са успели да влязат в парламента и имат интерес този парламент да има кратък живот”. Калин Калпакчиев от съдийската колегия на ВСС посочи, че още при избора на Сотир Цацаров за главен прокурор през 2012 г. е задавал въпроси за отношенията му с Георги Гергов: „Ние тогава питахме дали е вярно, че Сотир Цацаров има близки нерегламентирани отношения с Георги Гергов, дали членуват заедно в една масонска ложа. Не получихме отговор”.  По отношение на актуалния скандал Калпакчиев отбеляза, че въпросът за отношенията с Гергов остава висящ, а към него се прибавят и други – защо Цацаров е отишъл на срещата, питал ли е Сашо Дончев за издавания от него вестник и т.н.

Турция блокира достъпа до "Уикипедия"

http://www.mediapool.bg/turtsiya-blokira-dostapa-do-uikipediya-news263250.html

В събота сутрин турските власти са блокирали достъпа до интернет-енциклопедията “Уикипедия“, предаде AFP, цитирана от агенция "Фокус". Все още не е ясно защо е била наложена забраната. “Блокирането се разпростира върху версиите на „Уикипедия“ на всички възможни езици. То бе усетено в 8:00 часа местно време (7:00 българско), след административна заповед от турските власти“, заяви следящата интернет организация “Турция блокира“. Кореспонденти на AFP потвърждават, че жителите на Истанбул могат да достигнат до страниците на “Уикипедия“ единствено чрез виртуални частни мрежи, но не и по обичайния начин.

Съмнителен багаж затвори за кратко летището във Варна. Няма промяна в разписанията за деня

http://www.moreto.net/novini.php?n=350019

Заради съмнителен багаж част от терминал 2 бе затворен тази сутрин. Около 9 часа в чекинг зоната е установен съмнителен багаж на пътници, чийто полет е бил за лондонското летище Лутън, съобщиха от Летището за Moreto.net. Пътниците са изведени, пакетът е проверен, но не е установен проблем.

Шойбле: След Brexit Великобритания няма да разполага с привилегии

https://www.actualno.com/europe/shojble-sled-brexit-velikobritanija-njama-da-razpolaga-s-privilegii-news_608696.html

Великобритания трябва да разбере, че няма да разполага с привилегии, след като преговорите за напускането на блока приключат, заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле, предава Reuters. „Ние не искаме да отслабим Великобритания. Но ние също така не искаме ост

Кубрат Пулев победи Джонсън в зрелищна битка

http://www.mediapool.bg/kubrat-pulev-pobedi-dzhonsan-v-zrelishtna-bitka-news263249.html

Най-добрият български професионален боксьор Кубрат Пулев сложи още един голям скалп на колана си, след като победи Кевин Джонсън пред екзалтираната "Арена Армеец", съобщава Gong.bg. Мачът продължи пълни 12 рунда, като в крайна сметка Кобрата победи по точки, но с пълно съдийско единодушие. Така българинът даде ясна заявка, че е готов за битка за световната титла, която ще е следващият му мач. А съперник там ще бъде победителят измежду Владимир Кличко и Антъни Джошуа. Българинът започна предпазливо, а докато американецът беше свеж, беше много опасен. Дори първите няколко рунда бяха в полза на Джонсън, който пласира няколко опасни удара в главата и тялото на Пулев. Но постепенно българинът взе инициативата и методично наложи превъзходството си. След седмия рунд вече Пулев биеше здраво опонента си, а малко не стигна този двубой да завърши с нокаут. От средата на десетия рунд до самия край на мача Джонсън едва се крепеше на краката си, а публиката с неистов рев даваше сили на Кобрата. Американецът стоеше до въжетата, спасяваше се само с клинчове и с наведена глава при стоманените удари в главата и тялото му от Пулев. В крайна сметка Джонсън удържа пълни 12 рунда, но това е единственото, с което може да се похвали. С пълно съдийско единодушие и с резултат от 120:108 и 119:109 реферите решиха да дадат съвсем заслужено победата на Пулев. Така Пулев чака битка с победителя от мача между Владимир Кличко и Антъни Джошуа, които ще се бият в събота вечерта на "Уембли". Мачът между тях ще бъде насрочен допълнително, но едва ли ще е преди средата или края на август. Иначе българинът записа 25-та си победа на професионалния ринг и нанесе едва деветата загуба на именития си съперник. А "Арена Армеец" екзалтирано поздрави победителя след последния гонг и когато ръката му беше вдигната победоносно.  

Достъпът до Уикипедия в Турция е блокиран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196630

Достъпът до Уикипедия в Турция е блокиранТази сутрин турските власти са блокирали достъпа до интернет-енциклопедията „Уикипедия“. Все още не е ясно защо забраната е наложена, предаде AFP. „Блокирането се разпростира върху версиите на „Уикипедия“ на всички възможни езици. То бе усетено в 8:00 часа местно време (7:00 българско), след административна заповед от турските власти“,

Варненец загина на магистрала "Тракия" край Сливен

http://www.moreto.net/novini.php?n=350018

Варненец загина при тежка катастрофа на магистрала "Тракия" край Сливен. Инцидентът е станал тази сутрин около 7:00, съобщават от местната полиция. Починалият е на 57 години. Той е бил зад волана на джип "Мазда", който се е преобърнал и през мантинелите е паднал в съседното платно.

Турция блокира достъпа до „Уикипедия“

http://offnews.bg/news/n_1/n_654257.html

Турските власти са блокирали достъпа до онлайн енциклопедията „Уикипедия“. Все още не е ясно защо забраната е наложена, предаде AFP. „Блокирането се разпростира върху версиите на „Уикипедия“ на всички възможни езици. То бе усетено в 8:00 часа местно време (7:00 българско), след административна заповед от турските власти“, заяви следящата интернет организация „Турция блокира“, цитирана от Фокус. Кореспонденти на информационна агенция AFP потвърждават, че жителите на Истанбул могат да достигнат до страниците на „Уикипедия“ единствено чрез виртуални частни мрежи. 

Кевин Джонсън получи няколко шева в "Пирогов"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6196645

Кевин Джонсън получи няколко шева в "Пирогов"Тежка нощ в София прекара американския боксьор Кевин Джонсън. Първо той бе победен от Кубрат Пулев в битката за Интерконтиненталната титла в "Арена Армеец", а след това се наложи да посети болница, информира "Фокус". Джонсън приключи битката с почти затворено око и няколко аркади по лицето. След като напусна залата в София,

Каква е ситуацията в Македония след размириците?

//dariknews.bg/novini/sviat/kakva-e-situaciiata-v-makedoniia-sled-razmiricite-2020549

Обстановката около парламента в Скопие днес и засега е спокойна, съобщават македонските медии, цитирани от БГНЕС. Край седалището на правителството има засилено полицейско присъствие.
 
Политическото напрежение в Македония взе връх в

Русия: „Ислямска държава“ води преговори за сливане с други групировки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196621

Русия: „Ислямска държава“ води преговори за сливане с други групировкиДиректорът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия Александър Бортников съобщи, че има данни, че „Ислямска държава“ води преговори за сливане с други терористични групировки, предаде РИА Новости. „Има данни за преговорите на „Ислямска държава“ с други терористични групировки относно възможно обединяване“, заяви Бортников.

Засилено полицейско присъствие на варненското летище. Проверяват съмнителен багаж (обновена)

http://www.moreto.net/novini.php?n=350016

За струпване на полицейски сили на варненското летище сигнализира на редакционната поща на Moreto.net наша читателка. Според нейна информация полицаите проверяват съмнителен багаж на полета за Лондон. Очаквайте подробности! Допълнение: Пътниците със съмнителния багаж за изведени, летището работи нормално.

Левски и ЦСКА-София излизат за едната чест, среброто е на втори план

http://offnews.bg/news/n_1/n_654254.html

Левски приема ЦСКА-София днес от 17,00 ч. на националния стадион в мач, който е повечето за едната чест. "Сините" водят с три точки и победа ще има гарантира до голяма степен второто място. Но едва ли на някой му пука дали медалите ще са сребърни, дали бронзови. Още повече, Левски е бетониран в Лига Европа, докато "червените"ги чака наказание от УЕФА. Ще го разберем около 30 май. Напрежението Този път то е повече в лагера на ЦСКА-София, тъй като временният треньор Стамен Белчев може да бъде уволнен за постоянно при нова издънка. Човекът не е толкова виновен, тъй като не беше надигран тактически нито веднъж, но пък и не спечели нито един важен мач. Падна от Левски, не би Лудогорец в последния кръг, въпреки че шампионите се разхождаха в Борисовата градина с около 20 процента от възможностите си. Гриша Ганчев беше често черна котка за "сините" в Ловеч, но откакто се премести на "Армията" не може да им намери цаката.  И със сигурност няма да е доволен на друг резултат освен успех. В Левски решиха да се уволняват преди последното издание на битката с "армейците", но сега треньорът Николай Митов - Жадното е спокоен. Е, лампичката светна срещу Дунав предния кръг. "Сините" не биха на Герена (1:1), макар че след мача се тупаха цял ден в гърдите как са играли атрактивно. Все пак отсреща бяха момчета с по 1500 лева заплата, а не Лео Меси и компания. Тактиките В Левски окапа капитанът Веселин Минев, така че на левия бек ще излезе Сашо Александров. На десния пък ще бъде върнат универсалният войник Роман Прохазка. Божо Краев ще действа като "фалшива деветка", други изненади не се очакват.  Стамен Белчев също няма варианти и ще заложи на тактиката от равенството 1:1 с Лудогорец. Контузеният стълб в средата на терена Бумал ще бъде сменен от Малинов или Симао. Това отваря проблем с избора на играчи извън ЕС, защото на "Армията" се напълниха с всякакви гурбетчии. Публика, полиция Рисковано е да се предположи бройка, въпреки че до снощи бяха продадени едва 4000 билета. МВР се готви като за 20 000 зрители. София се поопразни в почивните дни, но феновете у нас обичат да купуват билети в последния момент. Взети са втръсналите на всички мерки за сигурност. Трябва да се знае, публиката на загубилия напуска първа, другите ще останат да се порадват 30 минути на стадиона. При равенство "червените" се изнасят първи. Вероятни състави Левски: Кръстев, Прохазка, Лукин, Пиргов, Сашо Александров, Костадинов, Бурабия, Нар, Адениджи, Аниете, Краев ЦСКА: Китанов, Манолев, Чорбаджийски, Бодуров, Недялков, Пинто, Шимао, Арсенио, Десподов, Кулма, Каранга Съдия Никола Попов

Участникът в Евровизия: Притеснявам се, че ще представям цяла България

http://www.cross.bg/vsichki-myasto-kris-1541603.html

/КРОСС/ „Вълнувам се, че за пръв път ще представям цялата държава и всички българи по света. Само тази отговорност ме притеснява, иначе съм подготвен, сигурен съм в себе си, знам, че работата, която свършихме през последните 2 - 3 месеца няма как да не се отблагодари". Това каза пред БТВ участникът в Евровизия 2017 Кристиан Костов. „Мисля, че от мен зависи най-много 20%, останалото е екипът, а имам голям късмет с него - същият екип подготви Поли Генова миналата година и тя стигна до 4-то място", каза 17-годишният певец. Той разказа, че вече познава другите участниците в конкурса и с някои дори искат да работят заедно след това. Смята, че най-големият конкурент за първото място е Италия - във всички рейтинги нейният участник е нареден първи, а Крис - втори. За собствените си планове той разказа, че е приет да учи със стипендия в американския университет „Бъркли", което е било голямата му мечта. От университета обаче са се съгласили да го изчакат до 2018 г. Междувременно Крис иска да поработи и може би да издаде албум.

Турция блокира Уикипедия

http://www.cross.bg/yikipediya-pres-vlasti-1541602.html

/КРОСС/ Турските власти са блокирали достъпа до интернет-енциклопедията Уикипедия. Все още не е ясно защо забраната е наложена, предава „Франс прес". „Блокирането се разпростира върху версиите на Уикипедия на всички възможни езици. То бе усетено в 8:00 часа местно време (7:00 българско), след административна заповед от турските власти", заяви следящата интернет организация „Турция блокира". Кореспонденти на "Франс прес" потвърждават, че жителите на Истанбул могат да достигнат до страниците на „Уикипедия" единствено чрез виртуални частни мрежи, но не и по редовния начин.  

Лоши са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196574

Лоши са условията за туризъм в планинитеЛоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за “Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК). По високите върхове духа силен вятър. Температурите са високи, а снегът е тежък. Очаква се в следобедните часове времето да се влоши и да завали. От ПСС съветват туристите да изберат по-ниските части на

Русия предупреди: "Ислямска държава" се обединява с други групировки

http://www.cross.bg/drygi-grypirovki-durzhava-1541601.html

/КРОСС/ „Ислямска държава" опитва да разшири влянието си като се обедини с други терористични групировки. Това предупреди директорът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия Александър Бортников. „Има данни за преговорите на „Ислямска държава" с други терористични групировки относно възможно обединяване", заяви Бортников. Той отбеляза, че и поотделно групировките имат достатъчно ресурси, „за продължаване на своята престъпна дейност".    

По-малко хора, търсещи закрила напускат центровете за бежанци у нас

http://www.mediapool.bg/po-malko-hora-tarseshti-zakrila-napuskat-tsentrovete-za-bezhantsi-u-nas-news263248.html

Двойно по-малко хора, търсещи закрила, са напуснали центровете за настаняване към Държавната агенция за бежанците или МВР през април, показва статистиката на вътрешното министерство, цитирана от "Дневник". Ако общо през март "самоволно напусналите" са близо 1000 души - 974, то през април те са 467. Това се случва на почти сходен "приток" на мигранти. През март общо при опит да влязат, излязат или във вътрешността на страната са били задържани 294 души. За април те са малко над 200. През последната седмица се е увеличил броят на хората, задържани при опит да излязат от страната, които са били без регистрация в МВР - т.е. тяхното преминаване е било регистрирано за първи път. През целия март преобладаващо пристигащите са били от Афганистан, но през последната седмица най-много са задържаните от Ирак. През февруари също е имало вълна от хора от тази държава - тогава са спрени близо 100 души. Същевременно в центровете за настаняване в края на април най-много са сирийците. България е дала бежански статут на малко над 1300 души миналата година, като е отхвърлила повече от половината от всички 3045 молби. Това показват данни, разпространени от Евростат. Според тях у нас се уважават молбите предимно на сирийци   

Полиция обсади Летище "Варна", багаж е дал положителна проба за бомба

https://www.actualno.com/society/policija-obsadi-letishte-varna-bagaj-e-dal-polojitelna-proba-za-bomba-news_608690.html

Засилено полицейско присъствие има към в момента на Летище „Варна", съобщава БНР позовавайки се на информация от МВР. Причината е, че един от багажите, които са минавали през скенера, е дал положителна проба за взривно вещество. На мястото са изпратени екипи на Специализ

Летище Варна затвори заради съмнителен багаж (обновена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/29/2962503_letishte_varna_zatvori_zaradi_sumnitelen_bagaj_obnovena/?ref=rss


Полицията е затворила летище Варна. В момента има засилено полицейско присъствие. Причината е, че единият от багажите, които са минавали през скенера, е дал положителна проба за взривно вещество, съобщи БНР.

На място са изпратени екипи на Специализирания отряд за борба с тероризма, които да проверят багажа. От МВР не са уточнили пред радиото за кой полет е бил предназначен рисковия багаж.

Пред "Дневник" от вътрешното министерство...

Летище Варна е затворено заради съмнителен багаж

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/29/2962503_letishte_varna_e_zatvoreno_zaradi_sumnitelen_bagaj/?ref=rss


Полицията е затворила летище Варна. В момента има засилено полицейско присъствие. Причината е, че единият от багажите, които са минавали през скенера, е дал положителна проба за взривно вещество, съобщи БНР.

На място са изпратени екипи на Специализирания отряд за борба с тероризма, които да проверят багажа. От МВР не са уточнили пред радиото за кой полет е бил предназначен рисковия багаж.

Пред "Дневник" от вътрешното министерство...

Докато "Ислямска държава" губи територии, чуждите бойци се връщат в Европа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/29/2962317_dokato_isliamska_durjava_gubi_teritorii_chujdite_boici/?ref=rss


11Голям брой чужди бойци и поддръжници изоставят "Ислямска държава" и се опитват да влязат в Турция, тъй като групировката все повече губи позиции в последните месеци, пише британският вестник "Гардиън".

Десетки чужденци, между тях поне двама британци и един американец, са избягали, като много от тях са били заловени от граничните власти в Турция, след като са прекарали над две години в райони, контролирани от екстремистите, твърдят източници, пожелали...

Гуен Стефани спука тъпанче

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6196555

Гуен Стефани спука тъпанчеНа 47-годишната певица Гуен Стефани й се наложи да отложи свое участие в Лас Вегас, след като се оказа, че е спукала тъпанче. Въпреки желанието си да присъства, бившата вокалистка на "Ноу Даут" е била възпрепятствана от доктора си, съобщи самата тя. Той я е посъветвал да не лети в това състояние, тъй като то може да причини загуба на слуха,

Кметът на Сливен присъства на празничния концерт на езиковата гимназия

//dariknews.bg/regioni/sliven/kmetyt-na-sliven-prisystva-na-praznichniia-koncert-na-ezikovata-gimnaziia-2020491

Празничен концерт по случай 45 години от създаването на Профилирана гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов" се състоя в зала "Сливен". На него присъстваха настоящи и бивши учители, директори и ученици на гимназията, родители и гости. Сред присъстващите беше и кметът на община Слив

Работническа олимпиада за Деня на труда

//dariknews.bg/regioni/shumen/rabotnicheska-olimpiada-za-denia-na-truda-2020547

Спортът събра десетки работещи на игрищата на СУ "Сава Доброплодни". Те станаха част от спортния празник по случай Деня на труда, организиран от КНСБ в Шумен.

В работническата олимпиада бяха включени различни спортове.

Най-голяма публика събра турнирът по мини футбол,

КТ "Подкрепа" организира шествие за 1 май

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kt-podkrepa-organizira-shestvie-za-1-maj-2020548

Денят на труда не трябва да се отбелязва само от една партия. Затова на 1 май КТ „Подкрепа” организира шествие, което започва от храм „Света Неделя” и ще завърши с рок концерт зад музея „Земята и хората”. За това разказа в „Седмицата” на Дарик пред

Летище Варна е затворено заради съмнителен багаж

http://offnews.bg/news/n_1/n_654255.html

Сигнал за съмнителен багаж затвори летище Варна.  Служители на МВР проверяват сигнала, подаден малко преди 9,30 часа, съобщиха от МВР-Варна, цитирани от Фокус.  Районът е отцепен. На мястото са изпратени екипи, които отработват случая.

Михай Нистор - последният боксьор, нокаутирал Антъни Джошуа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/29/2961456_mihai_nistor_-_posledniiat_boksyor_nokautiral_antuni/?ref=rss


Чували ли се името Михай Нистор? Малко вероятно, защото дори най-големите фенове на бокса едва ли са. Е, това е последният и единствен засега боксьор, успял да нокаутира световния шампион в тежка категория Антъни Джошуа.

И докато англичанинът в момента печели милиони и опитва да стане първият абсолютен шампион в дивизията след Ленъкс Люис, Нистор преживява в своя апартамент в Букурещ и все още се боксира на аматьорско ниво. И се отнася с пренебрежение към богаташите в...

Летище Варна бе затворено за кратко заради съмнителен багаж

http://www.mediapool.bg/letishte-varna-be-zatvoreno-za-kratko-zaradi-samnitelen-bagazh-news263247.html

Част от зоната за сигурност на летище Варна бе затворена за кратко в събота. Причина за тревогата е съмнителен багаж на пътници за Лондон. По информация на БНР един от багажите, които са минавали през скенера, е дал положителна проба за взривно вещество. На място бяха изпратени екипи на Слециализирания отряд за борба с тероризма, които да проверят съмнителния багаж. От летището обясниха, цитирани от бТВ, че пътниците от полета са били помолени да напуснат отцепения район. Нямаше промяна в разписанието на останалите полети. След проверката летището възобнови нормалната си работа.  

Летище Варна е затворено заради съмнителен багаж

http://www.mediapool.bg/letishte-varna-e-zatvoreno-zaradi-samnitelen-bagazh-news263247.html

Летище Варна е временно затворено, съобщи в събота сутрин Нова телевизия. На място има засилено полицейско присъствие. Причината е, че един от багажите, които са минавали през скенера, е дал положителна проба за взривно вещество, съобщи БНР, позовавайки се на източник от МВР. На място са изпратени екипи на Слециализирания отряд за борба с тероризма, които да проверят съмнителния багаж. От МВР не са уточнили за кой полет е бил предназначен багажът. Позовавайки се на очевидци Нова телевизия съобщи, че заминаващите пътници са били помолени бързо да напуснат сградата. В момента се извършват огледи. Очаквайте подробности. 

Изборът на нов ВСС се опорочава още в зародиш

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/29/2962258_izborut_na_nov_vss_se_oporochava_oshte_v_zarodish/?ref=rss


В разгара на скандала "Цацаров - Дончев - Гергов" Висшият съдебен съвет (ВСС) опита да измести темата към предстоящите избори за нови членове на съвета. Начинът, който мнозинството използва за това, беше нападка към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заради искани от него протоколи от общите събрания на някои съдилища в страната, с което опитвал да влияе на издигането на кандидатури. На практика обаче някои председатели на съдилища са искали да убедят колегите...

Какво оръжие ще получи Русия до 2025 година

http://pogled.info/svetoven/russia/kakvo-orazhie-shte-poluchi-rusiya-do-2025-godina.85240

/Поглед.инфо/ Русия ще се въоръжи с изтребители от пето поколение, нови междуконтинентални балистични ракети и вероятно с първите в света хиперзвукови ракети. Но експертите са на мнение, че кризата и санкциите съществено ще ограничат възможностите и плановете на Министерството на отбраната.

Доходите на българските домакинства - откъде идват различията

http://econ.bg/Новини/Доходите-на-българските-домакинства-откъде-идват-различията_l.a_i.741859_at.1.html

От информацията се вижда ясно, че разликите в благосъстоянието на домакинствата в различните доходни групи се задълбочават най-чувствително в периода...

България прави Адвокаат за 3-и път треньор на Холандия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6196337

България прави Адвокаат за 3-и път треньор на ХоландияБлагодарение на България един от най-известните и успешни холандски треньори - Дик Адвокаат, ще има шанс за трети път да води националния отбор на родината си. Местната телевизия NOS е категорична, че 69-годишният специалист ще се завърне на поста, след като изтече ангажиментът му с турския гранд “Фенербахче” в края на сезона.

Пенсиониран полицай в Атина удуши 6-годишната си дъщеря

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196625

Пенсиониран полицай в Атина удуши 6-годишната си дъщеря61-годишен баща призна, че е убил 6-годишната си дъщеря Стела, след като е заявил на полицията, че е изчезнала и не знае нищо за местонахождението й. След 16 часа търсене полицията намери тялото на Стела в кофа за боклук. Момичето, което страдало от проблеми с придвижването, очевидно е починало от удушаване, съобщава "Български новини".

Ясен Тодоров: Христо Иванов и останалите, които не влязоха в НС, дестабилизират страната

https://www.actualno.com/politics/jasen-todorov-hristo-ivanov-i-ostanalite-koito-ne-vljazoha-v-ns-destabilizirat-stranata-news_608688.html

"Всичко, което се случва, е опит за натиск върху главния прокурор. Цели се дестабилизиране на цялата страна. Атаката идва от политическа сила, която не е успяла да влезе в парламента и има интерес този парламент да няма дълъг живот". Това каза пред БТВ членът на Висшия съдебен

Временно затвориха летище "Варна", след като багаж дал положителна проба за бомба (обновена)

http://www.cross.bg/beshe-proverka-polozhitelna-1541600.html

/КРОСС/ Съмнителен багаж предизвика суматоха на летище "Варна" тази сутрин. Аерогарата беше временно затворена, районът отцепен, а причината беше, че един от багажите, които са минавали през скенера, е дал положителна проба за взривно вещество, съобщи БНР позовавайки се на свои източници от МВР. Сигналът бил подаден към 9:30 часа и веднага на мястото са изпратени екипи на Специализирания отряд за борба с тероризма, които да извъшат съответните действия по процедура. След някаколкочасова проверка от пресцентъра на МВР съобщиха, че "не са открити съмнителни вещества и предмети". МВР не уточниха за кой полет е бил предназначен съмнителния товар, но според варненския сайт Petel.bg след първоначалната проверка са били задържани лица, които имали намерение да летят за Лондон.  

Временно затвориха летище "Варна", след като багаж дал положителна проба за бомба (обновена)

http://www.cross.bg/varna-bagazh-beshe-1541600.html

/КРОСС/ Съмнителен багаж предизвика суматоха на летище "Варна" тази сутрин. Аерогарата беше временно затворена, районът отцепен, а причината беше, че един от багажите, които са минавали през скенера, е дал положителна проба за взривно вещество, съобщи БНР позовавайки се на свои източници от МВР. Сигналът бил подаден към 9:30 часа и веднага на мястото са изпратени екипи на Специализирания отряд за борба с тероризма, които да извъшат съответните действия по процедура. След някаколкочасова проверка от пресцентъра на МВР съобщиха, че "не са открити съмнителни вещества и предмети". МВР не уточниха за кой полет е бил предназначен съмнителния товар, но според варненския сайт Petel.bg са задържани лица, които имали намерение да летят за Лондон.  

Затвориха летище "Варна", след като багаж дал положителна проба за бомба

http://www.cross.bg/momenta-letishte-polozhitelna-1541600.html

/КРОСС/ Засилено полицейско присъствие има към в момента на летище „Варна", съобщава БНР позовавайки се на информация от МВР. Причината е, че един от багажите, които са минавали през скенера, е дал положителна проба за взривно вещество. На мястото са изпратени екипи на Специализирания отряд за борба с тероризма, които да проверят съответния багаж, а към момента изходите на летището са затворени. МВР не уточниха за кой полет е бил предназначен рисковия товар. Според варненския сайт Petel.bg са задържани съмнителни лица, които имали намерение да летят за Лондон.  

Мечки слизат към населените места в Габровско и Великотърновско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196543

Мечки слизат към населените места в Габровско и ВеликотърновскоБроят на популацията от кафява мечка на територията на Великотърновска и Габровска област расте притеснително. Има няколко случая на унищожени пчелини, посочиха от Регионалната дирекция по горите, цитирани от БНР. Кафяви мечки са започнали да слизат от високопланинските райони, където са техните местообитания, към населените места,

Отлагат с час авиошоуто във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=350015

С час ще бъде отложеното авиошоуто на Цетралния плаж във ВАрна за 100 години морска авиация, предаде репортер на Moreto.net. По план демонстрациите трябваше да започнат в 11 часа, но сега са изместени за 12 часа. Вероятната причина е гъстата мъгла над Варна.

Два часа проверяваха летище Варна

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/dva-chasa-proveriavaha-letishte-varna-6068548

Приключи проверката за съмнителен багаж на Летище Варна. Не са открити съмнителни вещества и предмети, съобщиха от пресцентъра на МВР

Извънредна ситуация на летище Варна

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/izvynredna-situaciia-na-letishte-varna-6068548

Един от багажите, които са минавали през скенера, е дал положителна проба за взривно вещество

Турция блокира достъпа до "Уикипедия"

https://www.actualno.com/asia/turcija-blokira-dostypa-do-uikipedija-news_608687.html

Тази сутрин турските власти са блокирали достъпа до интернет-енциклопедията „Уикипедия“. Все още не е ясно защо забраната е наложена, предаде AFP. „Блокирането се разпростира върху версиите на „Уикипедия“ на всички възможни езици. То бе усетено в 8:00 часа местн

Ето как започва овладяването и на следващия ВСС

http://clubz.bg/53378-eto_kak_zapochva_ovladqvaneto_i_na_sledvashtiq_vss

ВСС Ясен Тодоров и Сотир Цацаров 27012016 2

През седмицата Висшият съдебен съвет (ВСС) разводни и заглуши в едно заседание два важни въпроса относно съдебната власт.

Първо, взе решение да не проверява скандала ЦУМ-гейт, с което препотвърди влиянието на главния прокурор над мнозинство от членовете на ВСС. Но мандатът на това мнозинство изтича и то полага неимоверни усилия да обезпечи следващото мнозинство, което да държи силно политико-олигархичното статукво, сломяващо устоите на българското правосъдие.

На второ място, вместо ВСС да осъди неправомерните действия на редица ръководители на съдилища при намесата им в издигането на кандидати за бъдещи членове на ВСС, Съветът произведе безрезултатно решение. Това действие ще оневини злоупотребилите с властта си председатели и ще остави пролуки за атака към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) по време на цялата кампания за избори за нов състав на ВСС. За пореден път неформалното надмощие на съдебната номенклатура ще покаже на съдиите какво се случва с осмелилите се от тях да защитават прогласената от Конституцията, но потъпквана от управниците независимост на съдебната власт.

  • Каква е промяната, която не се харесва на статуквото?

До измененията в Закона за съдебната власт (ЗСВ) от 2016 г. единадесет от 22-мата изборни членове на ВСС се избираха непряко чрез делегатски събрания при представителство един делегат на 10 души. По този начин, още на местно ниво чрез редица похвати, ставаше възможно излъчването на „правилните” делегати, които след това да изберат „правилните” кандидати за членове на ВСС. С приетите промени в ЗСВ съставът на ВСС от квотата на съдиите, прокурорите и следователите ще се избира пряко от самите тях. Това ще се извършва на общи събрания на магистратите, които предстои да се проведат в близките два месеца. Смисълът на прекия избор е всеки магистрат сам да изрази волята и предпочитанията си, всички номинирани кандидати да бъдат изслушани, а събирането на едно място на всяко магистратско съсловие засилва чувството за общност.

  • Защо съдиите са им важни?

В съдийската колегия на ВСС, състояща се от 11 души, шестима се избират пряко от съдиите, а петима - от Народното събрание. Съдийската квота е важна, защото именно съдиите са единствени сред магистратите и техните организации, които отстояват необходимостта от реформиране на съдебната власт. При неоспоримата доминантна позиция на главния прокурор над следователите и прокурорите, овладяването и на съдийската колегия на ВСС ще гарантира сломяването на вътрешната съпротива от страна на системата. После политиците лесно ще твърдят, че да получиш подкрепа от магистратите за реформа на съдебната власт е като да получиш съдействие от мъртвите при преместването на гробище.

  • Как статуквото прави подмяна на промяната?

Веднъж осъзнало как е на път да загуби контрола над отделните съдилища, статуквото във ВСС прокарва един от елементите на латинската сентенция Divide et impera - Разделяй и владей, внушавайки, че е от особена важност отделните съдебни райони да се обединят около един кандидат за съдебен район на принципа на регионалната представителност. На практика това се осъществи като председателите на съдилищата на общите събрания на всеки съд още при откриване на събранието си присвоиха правото те първи да номинират кандидати за ВСС. Най-изразителна е тази практика в района на Апелативен съд – Пловдив, като на събранието на Окръжен съд – Хасково председателката заявява в прав текст: „Идеята е всеки апелативен район да се обедини около кандидатура”. Разбираме, че са последвали протести от страна на съдиите, които са били потулени от председателката, но са станали известни благодарение на намесата на председателя на Върховния касационен съд. Този подход, освен че е изцяло противозаконен, не гарантира равномерно представителство нито на географски, нито на йерархичен принци и може да доведе само до възпроизвеждане на статуквото.

  • А къде още е проблемът?

Паралелно с по-горе описаните порочни практики, се застъпва тезата, че съдиите, прокурорите и следователите не бива да гласуват присъствено на самите общи събрания, които ще се проведат в София, а могат да упражнят вота си чрез електронно дистанционно гласуване. Тази теза се защитава най-вече от съдебната номенклатура. Пример за това е изявление на председателя на Апелативен съд – Бургас отпреди година, в което се твърди, че е важно за съдиите извън София да могат да гласуват и неприсъствено. В същото изявление се застъпва как съдиите от бургаския апелативен район започват разговори за единен кандидат за Висшия съдебен съвет. Въпреки двете становища на Съюза на съдиите, в които се апелира към ВСС да обясни допълнително как електронната система за избор гарантира тайната на вота и достоверността на направения избор, от ВСС не са представени убедителни доказателства.

Ето защо е важно за статуквото да се гласува електронно и на регионален принцип. Последиците ще са национални.

...

Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. Заглавието е на Клуб Z.

ЕС, САЩ, НАТО и ОССЕ осъдиха размириците в Македония

http://www.mediapool.bg/es-sasht-nato-i-osse-osadiha-razmiritsite-v-makedoniya-news263246.html

Ръководителите на делегациите на ЕС, САЩ, ОССЕ и НАТО в Македония осъдиха в съвместно изявление безредиците и насилието в Скопие от последните дни. “Осъждаме организираната атака срещу парламента на 27 април. Изразяваме сериозна загриженост, че властите не са успели да я предотвратят и не дадоха необходимата сигурност на членове на парламента и присъстващите журналисти. Нападението на държавна институция, която е в основата на демокрацията, е нападение срещу самата демокрация. Очакваме, че за тези престъпления бързо ще бъде проведено разследване, а организаторите и извършителите ще бъдат изправени пред съда. Също така очакваме, че държавните институции бързо ще направят важните изводи и ще предприемат необходимите мерки“, пише в обръщението. Дипломатите призовават всички лица да се държат отговорно и да допринесат за спокоен, демократичен процес. “С насилие страната и обществото не могат да вървят напред“, се казва още в изявлението. Междувременно ситуацията в Македония в събота е спокойна след поредната нощ на протести. В петък вечерта около 2000 протестиращи се събраха пред мисията на ЕС в Скопие. Демонстрантите поискаха нови избори и изразиха недоволството си, че Брюксел призна за легитимен избора на председателя на парламента, който е от албански произход. Македонските социалисти обвиниха лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски в опит за разпалване на напрежението. В размирната нощ, в която граждани щурмуваха парламента и биха депутати, те бяха пропуснати безпрепятствено в сградата по заповед на полицейски шеф, който е човек на Груевски. Преди два дни депутати бяха бити от разгневена тълпа с мотива, че социалдемократите от СДСМ и албанските им коалиционни партньори водят Македония към разпад. Конкретната причина бе, че мнозинство избра етнически албанец за председател на парламента. Това е и тезата на падналите от власт след десетилетие в нея ВМРО-ДПМНЕ (управлявали заедно със същите албански политици), както и на голяма част от медиите, които на практика не отразиха опита за линч, при който изключително тежко пострада албански народен представител. След като вътрешният министър на страната подаде оставка и обяви, че подчинените му са го саботирали и са допуснали погрома, вчера мерките за сигурност в района на парламента бяха изключително сериозни. Затова и протестиращите се събраха не пред парламента, а пред представителството на еврокомисията. Те обвиняват европейските държави в намеса във вътрешните работи, тъй като изборът на албанец за председател на парламента беше признат в чужбина, а именно новият пост на бившия военен министър Талат Джафери стана повод за насилието. ВМРО-ДПМНЕ, чийто лидер Никола Груевски още като премиер беше замесен в корупционни и СРС скандали, искат нови избори, на които да се опитат да си върнат властта. Идващият от техните среди президент Георге Иванов свика консултации, които бяха бойкотирани от СДСМ и албанците.

Протестиращите в Македония насочиха гнева си срещу Европейския съюз

http://www.mediapool.bg/protestirashtite-v-makedoniya-nasochiha-gneva-si-sreshtu-evropeiskiya-sayuz-news263246.html

Ситуацията в Македония в събота сутрин е спокойна след поредната нощ на протести. В петък вечерта около 2000 протестиращи се събраха пред мисията на ЕС в Скопие. Демонстрантите поискаха нови избори и изразиха недоволството си, че Брюксел призна за легитимен избора на председателя на парламента, който е от албански произход. Междувременно, македонските социалисти обвиниха лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски в опит за разпалване на напрежението. В размирната нощ, в която граждани щурмуваха парламента и биха депутати, те бяха пропуснати безпрепятствено в сградата по заповед на полицейски шеф, който е човек на Груевски. Преди два дни депутати бяха бити от разгневена тълпа с мотива, че социалдемократите от СДСМ и албанските им коалиционни партньори водят Македония към разпад. Конкретната причина бе, че мнозинство избра етнически албанец за председател на парламента. Това е и тезата на падналите от власт след десетилетие в нея ВМРО-ДПМНЕ (управлявали заедно със същите албански политици), както и на голяма част от медиите, които на практика не отразиха опита за линч, при който изключително тежко пострада албански народен представител. След като вътрешният министър на страната подаде оставка и обяви, че подчинените му са го саботирали и са допуснали погрома, вчера мерките за сигурност в района на парламента бяха изключително сериозни. Затова и протестиращите се събраха не пред парламента, а пред представителството на еврокомисията. Те обвиняват европейските държави в намеса във вътрешните работи, тъй като изборът на албанец за председател на парламента беше признат в чужбина, а именно новият пост на бившия военен министър Талат Джафери стана повод за насилието. ВМРО-ДПМНЕ, чийто лидер Никола Груевски още като премиер беше замесен в корупционни и СРС скандали, искат нови избори, на които да се опитат да си върнат властта. Идващият от техните среди президент Георге Иванов свика консултации, които бяха бойкотирани от СДСМ и албанците.

Венецуела напуска Организацията на американските държави

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/29/2962483_venecuela_napuska_organizaciiata_na_amerikanskite/?ref=rss


Венецуела уведоми официално Организацията на американските държави (ОАД) за намерението си да я напусне, след като постави началото на процедура, която ще продължи 24 месеца съгласно правилата на организацията, предаде БТА, позовавайки се на световните агенции.

"От днес Венецуела е по-свободна", заяви посланикът на страната в базираната във Вашингтон регионална организация - Кармен Луиса Веласкес след кратката си среща с генералния секретар на организацията...

Летище Варна е затворено заради съмнителен багаж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196566

Летище Варна е затворено заради съмнителен багажПолицията проверява сигнал за подозрителен багаж на Летище Варна, съобщи БТА. Сигналът е бил подаден към 9.30 часа тази сутрин. Районът е

Ясен Тодоров: Партии, които не влязоха в парламента, целят дестабилизиране на страната

http://www.cross.bg/prokyror-todorov-glavniya-1541597.html

/КРОСС/ "Всичко, което се случва, е опит за натиск върху главния прокурор. Цели се дестабилизиране на цялата страна. Атаката идва от политическа сила, която не е успяла да влезе в парламента и има интерес този парламент да няма дълъг живот". Това каза в предаването „Тази събота" по БТВ членът на Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров по повод скандала, в който беше замесен главният прокурор Сотир Цацаров след среща със Сашо Дончев и Георги Гергов, който ВСС обаче отказа да разглежда. "Говоря за Христо Иванов и другите политически формации, които не влязоха в парламента. Всички хора, които присъстват в стенограмите АРГО-гейт. В техните разговори става дума за клатене на държавата, безсъние на главния прокурор и Бойко Борисов, за никакви благородни цели не става въпрос. Агнешките главички са хора, които са във властта от периода на правителството, което управляваше 1997-2001 година (правителството на Иван Костов)" , каза още Тодоров. "Главният прокурор е достатъчно доблестен и той ни разказа какво се с случило в срещата със Сашо Дончев. Звучи несериозно главният прокурор да е поискал среща със Сашо Дончев. Всеки магистрат има право на личен живот, въпросът е, доколко личните контакти влияят на действията на един магистрат, коментира Тодоров. "Ще се обърна към Лозан Панов: Ако имате капчица достойнство, подайте си оставката

Доналд Тръмп разреши нефтодобива в северните води на САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=350011

Американският президент Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, с която отпадат ограниченията за добив на нефт в Арктика и Атлантическия океан, съобщи Би Би Си. Целта е да бъде „освободена американската енергия”. Държавният глава заяви, че с този си ход ще даде възможност да бъдат открити хиляди нови работни места – макар към момента нефтеният пазар да не е в най-добрата си форма.

Временно се променя движението на трамваите с номера 10 и 11 заради ремонт на релсите

https://www.24chasa.bg/region/article/6196537

Временно се променя движението на трамваите с номера 10 и 11 заради ремонт на релситеВременно се променя движението през уикенда на трамваите с номера 10 и 11 заради ремонт на релсите, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. От 5.00 до 16.00 часа днес маршрутът на трамвайна линия 10 се скъсява от ж.к. "Западен парк" до площад "Журналист". След 16.00 часа движението ще се възстановява по постоянния маршрут.

17 състави от България и Македония отбелязват Деня на танца в Гоце Делчев днес

https://www.24chasa.bg/region/article/6196606

17 състави от България и Македония отбелязват Деня на танца в Гоце Делчев днесМеждународният ден на танца ще бъде отбелязан в Гоце Делчев днес, съобщиха от общината домакин. Община Гоце Делчев и Народно читалище "Просвета 1865" организират за поредна година празнично отбелязване на Международния ден на танца - 29 април. Денят е обявен е за такъв от ЮНЕСКО през 1983 година. Всяка година на този ден се чества танцът като едно

57-годишен мъж от Варна е загинал при катастрофата на АМ „Тракия“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196577

57-годишен мъж от Варна е загинал при катастрофата на АМ „Тракия“57-годишен мъж от Варна е загинал при катастрофата на АМ „Тракия“ край Сливен. Това съобщиха за „Фокус“ – Сливен от Областната дирекция на МВР. В лекия автомобил се е возил пътник, който е на 43 години, също е от Варна. Той е без наранявания. Инцидентът е станал рано сутринта на км 257 на автомагистрала „Тракия“ в посока Бургас.

ЕС, САЩ, ОССЕ и НАТО осъдиха размириците в Скопие

http://pogled.info/svetoven/es-sasht-osse-i-nato-osadiha-razmiritsite-v-skopie.85236

/Поглед.инфо/ Ръководителите на делегациите на ЕС, САЩ, ОССЕ и НАТО в Македония осъдиха в съвместно изявление безредиците и насилието в Скопие от последните дни. Те отправиха послание към гражданите за въздържание, избягване на провокации и запазване на спокойствие.

Франсоа Оланд: Трябва да гарантираме единството на Европейския съюз

http://pogled.info/svetoven/evropa/fransoa-oland-tryabva-da-garantirame-edinstvoto-na-evropeiskiya-sayuz.85237

/Поглед.инфо/ Основна задача при срещата на върха в Брюксел е гарантиране на единственото на Европейския съюз, заяви френският президент Франсоа Оланд пред журналисти. Той изрази надежда, че точно под това мото ще премине и самото събитие.

Русия подкрепи спиране на програмите на Пхенян, ако САЩ се оттеглят

http://pogled.info/svetoven/rusiya-podkrepi-spirane-na-programite-na-phenyan-ako-sasht-se-otteglyat.85238

/Поглед.инфо/ Москва подкрепя предложението на Китай за замразяване на военните програми на Северна Корея в замяна на спиране на военните учения на САЩ и Южна Корея, заяви руският заместник-министър на външните работи Генадий Гатилов.

Кристиан Керн: Британците надценяват своята позиция

http://pogled.info/svetoven/evropa/kristian-kern-britantsite-nadtsenyavat-svoyata-pozitsiya.85239

/Поглед.инфо/ Австрийският канцлер Кристиан Керн заяви, че Великобритания надценява своята позиция.

Могерини: Вратата за членство на Турция в ЕС остава открехната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196538

Могерини: Вратата за членство на Турция
в ЕС остава открехнатаЕС оставя открехната вратата за членство на Турция, но заяви, че Анкара трябва да изпрати по-ясни послания дали възнамерява да изпълни критериите за присъединяване в области като човешките права и върховенството на закона, предаде Асошиейтед прес, цитира БТА. Върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини каза днес,

Силно земетресение разтърси Филипините

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/29/2962486_silno_zemetresenie_raztursi_filipinite/?ref=rss


Силно земетресение с магнитуд 7.2 разтърси южната част на Филипините, причинявайки щети на някои сгради и принуждавайки хиляди жители да напуснат домовете си, предаде BTA.

Филипинският институт по вулканология и сеизмология заяви, че трусът бил на дълбочина от 10 км и с епицентър na 57 км югозападно от град Сарангани на остров Минданао, най-големия в южната част на архипелага. Няма данни за пострадали.

Шефът на филипинския сеизмологичен институт...

Протестиращите в Македония скочиха срещу Европейския съюз

http://www.cross.bg/makedoniya-dyshi-parlamenta-1541599.html

/КРОСС/ Гневът на протестиращите в Македония се насочи срещу Европейския съюз. След като полицията отцепи района около македонския парламент, демонстрацията на националистите в петък вечер се проведе пред представителството на ЕС в Скопие. Демонстрацията е организирана от т.нар. гражданска инициатива "За единна Македония", същата, която организира нахлуването в парламента в четвъртък вечер. Макар че се обявява за надпартийна, значителна част от нейните активисти са симпатизанти на ВМРО-ДПМНЕ и на бившия премиер Никола Груевски.Те обвиняват европейските държави в намеса във вътрешните работи, тъй като изборът на албанец за председател на парламента беше признат в чужбина, а именно новият пост на бившия военен министър Талат Джафери стана повод за насилието.Ораторите на митинга пред представителството на ЕС обявиха, че с избирането на Джафери е "извършен държавен преврат", насърчен от посланик на страна-членка на ЕС.Активистите на "За единна Македония" обвиниха лидера на социалдемократите Зоран Заев, че подарява суверенитета на Македония на чужди държави. „Това е сценарий за унищожение на Македония", твърдят демонстрантите. Те настояват за незабавно провеждане на нови парламентарни избори в страната, цитирани от "Курир". По-рано днес македонското МВР съобщи, че за безредиците в и около парламента в четвъртък са задържани 8 души. При безредиците са ранени над 100 души

Левски - ЦСКА-София и много футбол в ефира днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_654252.html

Феновете на футбола имат богат телевизионен избор днес. Левски приема ЦСКА-София в България, Барселона играе градско дерби. 10,30 - Шанхай Шенхуа - Шандон Лунен по Мтел Спорт 2 16,30 - Борусия Д - Кьолн по Евроспорт 2 17,00 - ЦСКА 1948 - Железница по TV1 17,00 - Левски - ЦСКА-София по Диема Спорт 17,15 - Реал Мадрид – Валенсия по Sport+HD 18,00 - Монако –Тулуза по Нова Спорт 19,30 - Волфсбург – Байерн по Евроспорт 2 19,30 - Кристъл Палас – Бърнли по Диема 19,30 - Лас Палмас - Атлетико Мадрид по Sport+HD 20,00 - Локо ГО – Берое по Диема Спорт 21,00 - Гинган - Сент Етиен по Нова Спорт 21,45 -Торино – Сампдория по Ринг 21,45 - Еспаньол – Барселона по F+ 23,00 - Орландо Сити - Колорадо Рапидс по Евроспорт 2

ДАЗД: Няма увеличение на случаите на агресия сред децата

https://www.actualno.com/society/dazd-njama-uvelichenie-na-sluchaite-na-agresija-sred-decata-news_608683.html

Няма увеличение на случаите на агресия сред децата. Това показва анализ на Държавната агенция за закрила на децата. Анализът е на база на проверки в 30 училища в малки населени места и в 5 духовни в страната. Установени са единични случаи на пререкания, спречквания и конфлик

Срам за католическите епископи във Франция

http://clubz.bg/53377-sram_za_katolicheskite_episkopi_vyv_franciq

Главният равин във Франция, Съветът на мюсюлманите и Представителството на протестантите вече го сториха. Те призоваха вярващите от трите религии да гласуват за Еманюел Макрон на втория тур от президентските избори. Според тях, партията на Марин льо Пен "Национален фронт" е националистическа, ксенофобска и сее омраза. С този призив те последваха примера на традиционните партии, които не искат да допуснат Марин льо Пен да дойде на власт. След дълго колебание дори крайно левият Жан-Люк Меланшон призова своите привърженици да не гласуват за дясната популистка. Макар че не успя да надмогне себе си и да призове привържениците си да гласуват за Макрон. Въпреки това голяма част от т.нар. "Републикански фронт" също е против това властта да вземат десните радикали. Само католиците правят изключение.

"Здравият разум" срещу Макрон

Групата политически католици, която възникна от демонстрациите във Франция срещу гей-браковете, нарича себе си "Sens Commun" или "Здрав разум". Членовете на тази група се застъпват за традиционните семейни ценности, изповядват изключително консервативен католицизъм и се изявяват като противници на либералното общество. Те подкрепят с всички сили Франсоа Фийон, който подтикнат от тази група, направи силен завой надясно по време на изборната борба. Въпреки това консервативният кандидат не се класира за втория тур. Ето че сега "Sens Commun" застава на страната на Марин льо Пен. Не пряко, но все пак тези католици се обявяват против Еманюел Макрон, защото той уж не бил "за семейството". Къде ли в скaлата на техните католически семейни ценности попада кланът льо Пен, с неговите разводи и интриги? Да не би тези неокатолици всъщност да флиртуват с една дяснорадикална политика с автократични черти, чиито претенции за цялата власт чертаят пътя към фашизъм?

Къде са френските епископи?

През 2002 година, когато Жан-Мари льо Пен се изправи срещу Жак Ширак на президентските избори, католическите епископи публикуваха пламенен апел, в който се казваше следното: "Християни, ние не подкрепяме лъжите на кандидата на маргинализирането, презрението и омразата, защото той използва Евангелието за собствени цели. Проектът на "Национален фронт" няма нищо общо с християнското послание за любов и надежда".

Нима нещо се е променило през 2017 година? Вярват ли католическите епископи в "детоксикацията" на партията чрез Марин льо Пен? Вярват ли в "нежните трели" на дъщерята льо Пен, че наличието на малко десен радикализъм не било чак толкова лошо? Марин льо Пен се застъпва за едно общество на хипернационализма, което отрича другите мнения, другите форми на живот, другото потекло и предава цялата власт в ръцете на партията "Национален фронт". В Германия знаем докъде води това. Наричаше се националсоциализъм и всеки германец знае какви бяха последиците от него. Навремето католическата църква не надигна глас и влезе в сътрудничество с фашистите, с няколко героични изключения. Тя не се опита да предотврати преследването на политическите противници и геноцида. Този позор за църквата остава завинаги. Нима френските епископи искат историята да се повтори? Нека незабавно да им изпратим един пакет с учебници по история! Те имат още десет дена, за да се поучат от уроците на миналото.

Текстът е от Дойче веле

Япония протестира срещу новия ракетен опит на Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196508

Япония протестира срещу новия ракетен опит на Северна КореяЯпония решително протестира срещу новия ракетен опит на Северна Корея, предаде Асошиейтед прес, цитира БТА. Говорителят на правителството Йошихиде Суга заяви на пресконференция, че изстрелването на балистична ракета би било явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Япония категорично смята това за недопустимо и не може да приеме

КНДР изстреля ракета, метрото в Токио спря

https://vesti.bg/sviat/azia/kndr-izstrelia-raketa-metroto-v-tokio-spria-6068547

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че с новия си ракетен опит Пхенян е появил неуважение към Китай

Майстор на покриви обра стопанката на къщата

//dariknews.bg/regioni/vraca/majstor-na-pokrivi-obra-stopankata-na-kyshtata-2020545

Снощи около 20.30 ч. жена от Роман подала сигнал в местната полиция, че е ограбена. В същия ден до към 19.30 ч. имала майстор в дома си, който поправял покрива на къщата й. Когато си тръгнал, жената установила, че са й изчезнали две дамски обеци, дамски пръстен и три халки от скъсан дамски ланец от

Елена Йончева: Македония трябва да стане член на Европейския съюз

//dariknews.bg/novini/bylgariia/elena-ioncheva-makedoniia-triabva-da-stane-chlen-na-evropejskiia-syiuz-2020546

Македония трябва да стане член на Европейския съюз. По този начин страната ще стане по-дисциплинирана в политически план. Коментарът по повод последните събития в западната ни съседка направи говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева

Ердоган: Асад е "убиец", който осъществява "държавен тероризъм"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196530

Ердоган: Асад е "убиец", който осъществява "държавен тероризъм"Сирийският президент Башар Асад е "убиец", който осъществява "държавен тероризъм", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, дни преди посещение в Русия за среща с руския си колега Владимир Путин, предаде ДПА, цитира БТА. Срещата в Сочи на 3 амй с Путин, който е ключов поддръжник на Асад, се очаква да се съсредоточи върху сиирйската криза,

Специалистите: Няма етнически конфликт в Македония, кризата е политическа

http://www.cross.bg/makedoniya-vlast-minkov-1541596.html

/КРОСС/ „В момента няма етнически конфликт в Македония. Кризата е политическа. Там се води безугледна война за власт". Това заяви за "Събуди се" програмният директор на БНР Мартин Минков на фона на размириците в съседката ни. Той изключи възможността за диалог на този етап заради непоносимостта между двете основни политически партии в страната - СДСМ с лидер Зоран Заев и управлявалата досега ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски. "Битката за това дали на власт ще бъде Груевски или Заев е много повече геополитическа битка, отколкото вътрешнополитическа", изтъкна журналистът Георги Коритаров. "Без външна намеса, Македония нямаше да оцелее. Нямаше да има Охридски договор. Не бива да се допуска това да прерасне в етническо напрежение", допълни Минков.    

Гибралтар между Обединеното кралство и ЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_654211.html

Активирането на член 50 от Лисабонския договор сложи началото на процеса на напускане на Европейския съюз от страна на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Още на самия старт на преговорите с Брюксел обаче бе поставен на дневен ред въпросът за съдбата на Гибралтар – малък полуостров под короната на кралица Елизабет Втора, разположен в южната част на Пиренейския полуостров. Площта на полуострова е едва 6,7 квадратни километра, като на север граничи с Кралство Испания. Населението му се състои от едва около 32 000 души - толкова, колкото е това на малък български град като Карлово. Икономиката му се крепи основно на туризма, хазарта, финансовите услуги и корабоплаването. Кралство Испания губи Гибралтар в резултат от подписания през 1713 г. в холандския град Утрехт мирен договор. Според този документ някои испански територии се поделят между тогавашните Велики сили. По пътя към Гибралтар Според конституцията на Гибралтар тази британска територия се управлява самостоятелно, като защитата и външните отношения остават отговорност на британското правителство. Гибралтар не иска да напусне нито Обединеното кралство, нито ЕС Неотдавна правителството на Гибралтар обвини Испания, че се опитва да манипулира Европейския съюз в полза на своя интерес – а именно да поеме Гибралтар под своя суверенитет.  Всъщност, суверенитетът на Гибралтар отдавна е дъвка във взаимоотношенията между Лондон и Мадрид, като задействането на чл. 50 от Лисабонския договор е само формалният повод за словесните „кавги“ между двете страни. Тази точка влезе в дневния ред след като британският лорд Майкъл Хауърд зави в интервю пред британска медия, че Обединеното кралство е готово да защити Гибралтар дори и чрез агресия, както навремето Тачър е защитила Фолклендските острови от Аржентина. Именно тези думи бяха разковничето, което предизвика медийна сензация и широк отзвук в социалните мрежи и таблоидите. И е на път да предизвика дипломатически скандал. Гибралтарци не искат да са под короната на Испания Жителите на Гибралтар отказват предложението да станат част от Испания на два референдума, проведени през 1967 и 2002 г. На първия референдум едва 1% гласуват против това Гибралтар да остане под короната на Обединеното кралство, а 35 години по-късно едва 4 процента. Не скандал, а дъвка Три са основните мотиви на Испания да желае да поеме суверенита върху Гибралтар, поне съдейки по възникналата в таблоидите и в социалните мрежи мълва: - макар и да не желаят да бъдат част от Испания, по-голямата част от жителите на Гибралтар са против излизането на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от Европейския съюз; - уреждането на статута на Гибралтар след формалното напускане на ЕС от страна на Обединеното кралство може да бъде сложен, тъй всеки ден както испански граждани, така и жители на Гибралтар прекосяват испанско-гибралтарската граница, за да отидат на работа; - Испания счита, че Гибралтар исторически е дял от нейната територия. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей неотдавна заяви, че няма да допусне условие от страна на Брюксел, при което Гибралтар да мине под друга корона, визирайки тази на Испания. Внедрени членове на британските тайни служби. Но всъщност е невъзможно суверенитетът на Гибралтар да бъде променен без изричното съгласие на местните жители и на Обединеното кралство. Затова проблемът между Лондон и Мадрид може да се тълкува много повече като медиен, отколкото като дипломатически. Гибралтар между тролските мемета и дипломацията Испанските социални мрежи се изпълниха с подигравателни мемета, в които иронизират Обединеното кралство. Британските таблоиди от своя страна интерпретираха тези мемета като обидни. Извън света на таблоидите и социалните мрежи, съществуват реални опасения, че неразбирателствата между Мадрид и Лондон по отношение на Гибралтар, провокирани от писанията в таблоидите, може да предизвикат затруднения в преговорите по напускането на ЕС от страна на Обединеното кралство. Налични са и опасения, че това дори може да забави същинското напускане на ЕС. Испания няма изгода да претендира за суверенитета на Гибралтар Испания не би подкрепила независимостта на Шотландия в случай, че британската страна пожелае такава, за да влезе в Европейския съюз. Това неотдавна бе заявено от правителството пред мадридски ежедневник. Причината е, че подобен акт от страна на Испания би могъл да възбуди сепаратистки настроения в страната на баските и Каталуния. Поради същата причина Испания е една от страните-членки на ЕС, която към днешната дата все още не е признала независимостта на Косово и Метохия. И на този фон медийната мълва, че Испания би настоявала за назависимостта на Гибралтар от Обединеното кралство, за да поеме суверенитета върху полуострова, изглежда още по-нелепа.

Ердоган: САЩ и Турция могат да превърнат Ракка в гробище за ИД

http://pogled.info/svetoven/erdogan-sasht-i-turtsiya-mogat-da-prevarnat-rakka-v-grobishte-za-id.85234

/Поглед.инфо/ САЩ и Турция могат да превърнат сирийския град Ракка в „гробище“ за „Ислямска държава“, заяви турският президент Реджеп Ердоган.

Марин льо Пен и Никола Дюпон-Енян обявиха предизборна коалиция

http://pogled.info/svetoven/evropa/marin-lo-pen-i-nikola-dyupon-enyan-obyaviha-predizborna-koalitsiya.85235

/Поглед.инфо/ Партия "Национален фронт" на Марин льо Пен и движението "Стани, Франция" на Никола Дюпон-Енян обявиха създаването на съвместна предизборна коалиция. Това съобщиха лидерите на пресконференция днес.

Дядо Боже - 40 г. живот в килия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6195858

Дядо Боже -  40 г.  живот в килияГеорги Белчинов е затворникът с най-дълъг престой зад решетките. Осъден е за убийствата на двете си жени Той изглежда като добродушен 72-годишен пенсионер, който е тръгнал към пазара или за среща с наборите в градинката. С жив и любопитен поглед, слабичък, около 1,60 м, леко прегърбен, енергичен. Като много от връстниците си е без зъби и не

НАТО няма намерение да се меси в ситуацията на Корейския полуостров

http://www.cross.bg/nato-stoltenberg-zayavi-1541595.html

/КРОСС/ Не се обсъжда участие на НАТО за намаляване на напрежението на Корейския полуостров, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в интервю за германския ежедневник „Ди Велт". „Миналата седмица прекарах много часове в Белия дом и мога да ви уверя, че не е имало никакво обсъждане на ролята на НАТО в конфликта със Северна Корея", заяви Столтенберг. Напрежението в региона продължава да ескалира, след като Пхенян проведе ново ракетно изпитание. Според американски и южнокорейски военни тестът е бил неуспешен, а ракетата е избухнала малко след излитането си.    

Европейските лидери одобриха единодушно стратегията за "Брекзит"

http://www.mediapool.bg/evropeiskite-lideri-odobriha-edinodushno-strategiyata-za-brekzit-news263245.html

Лидерите на 27-те членки на Европейския съюз, с изключение на Великобритания, приеха обща стратегия за действие по въпросите на Брекзит в събота в Брюксел. “Документът, приет с единодушие, е безпрецедентна демонстрация на единство преди раздялата на Лондон с ЕС“, посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от АФП. Преговорите за Брекзит ще започнат в края на май и вероятно ще приключат идната година, по време на българското председателство на ЕС. В одобрения днес документ се казва, че преговорите за бъдещо търговско споразумение с Великобритания могат да започнат едва след като Лондон се съгласи с условията по отношение на правата на гражданите, изплащането на дълга си и въпроса за Северна Ирландия. Държавните ръководители изразиха надежда да се постигне съгласие по всички въпроси до края на годината. Те изтъкнаха, че ЕС би подкрепил автоматично членството на Северна Ирландия, ако остане заедно с Ирландия, и призоваха Испания да се произнесе за спора около Гибралтар. Политиците за първи път обсъдиха на високо равнище и някои от „кошмарите на Брекзит“ – преместването на редица институции, сред които медицински и банкови агенции на ЕС, които в момента се намират в Лондон. Ключовите теми при раздялата са три. Става дума за правата на трите милиона европейски граждани, живеещи във Великобритания и единият милион британци в други страни от ЕС. Също така от съществено значение е и сметката от 60 млрд. евро, която страната трябва да плати за излизането си от общността, както и съдбата на Северна Ирландия. По-рано тази седмица германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Лондон не трябва да има „илюзии“ за това, че ще получи по-специално отношение. От своя страна британският премиер Тереза Мей обвини страните членки на съюза, че се готвят да се противопоставят на Великобритания. По време на днешното заседание своята позиция са заявили редица европейски лидери. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призовава 27-те членки да останат обединени в разговорите за Брекзит. По думите на Туск държавните ръководители ще помогнат много и на общността, и на Лондон, ако могат да постигнат единно и стабилно споразумение. "Трябва да останем единни като ЕС-27. Само тогава ще можем да приключим преговорите, което означава, че нашето единство също е в интерес на Обединеното кралство", каза дипломатът. След напускането на Европейския съюз, Великобритания не трябва да се ползва със същите права, както останалите 27 членки на блока, заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле. Той посочи, че британците не трябва да разчитат на привилегии след “развода“ и трябва да знаят, че нищо не се случва безплатно. Австрийският канцлер Кристиан Керн заяви, че Великобритания надценява своята позиция. “Това, че Тереза Мей планира сериозно да влезе в процеса по излизане от ЕС, дава повод за размисъл. Мисля, че британците много надценяват своята позиция“, казва той в интервю за вестник "Остерайх". По неговите думи, ако Лондон вярва, че ще получи повече свобода или суверенитет, значи има погрешна преценка. “В действителност страната ще загуби много от влиянието си“, смята Керн. Австрийският канцлер очаква от еврообщността твърда позиция в преговорите с Лондон. “ЕС трябва ясно да даде да се разбере, че когато някой е член, той се радва на значителни предимства, а когато не е - такива няма. Това трябва да бъде ясно и на британците“, отбеляза Керн. Основна задача при срещата на върха в Брюксел е гарантиране на единственото на Европейския съюз, заяви френският президент Франсоа Оланд пред журналисти. Той изрази надежда, че точно под това мото ще премине и самото събитие. "Главната цел на срещата на върха е да се запази единството на Европа по отношение на проблемите, свързани с излизането на Великобритания от Европейския съюз. Уверен съм, че ще работим в тази посока“, добави той. Френският президент предупреди, че Великобритания трябва да плати цената за Брекзит. "Неизбежно ще има цена и разходи за Обединеното кралство, това е изборът, който направиха", каза Оланд. "Не трябва да действаме като при налагане на наказание, но в същото време е ясно, че Европа знае как да защитава интересите си и че Великобритания ще има по-малко добра позиция извън ЕС, отколкото в ЕС", добави той. Основното искане на Европа е Лондон да уважи финасовите си ангажименти към ЕС и да продължи да плаща членския си внос до напускането си, което ще се случи най-рано през март 2019-а година. Разбира се, Лондон ще търси вратички, тъй като сметката ще е доста солена и се изчислява в десетки милиарди евро. Затова и преговорите няма да са леки. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС не е представил на Великобритания точна сума за финансовите ѝ задължения към блока, тъй като засега има само “предпазлива предварителна оценка”, възлизаща на до 60 милиарда евро, съобщи БТА. “Няма искане за 60 милиарда евро”, подчерта Юнкер. “Има предпазвала предварителна оценка. Точно формулирано искане все още не е представено”, уточни Юнкер. Върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини каза при пристигането си за срещата, че Брекзит няма да окаже съществено влияние върху външната политика и политиката за сигурност на блока. “Ще обсъдим бъдещото партньорство с Великобритания едва във втората фаза на преговорите, включително външната политика и политиката за сигурност. Още сега обаче мога да кажа, че Брекзит няма съществено да повлияе на работа ни”, подчерта Могерини. Холандският министър-председател Марк Рюте предупреди, че Великобритания може да се опита да разбие единството на оставащите 27 страни членки на ЕС при преговорите по условията на излизане от блока, предаде ДПА. Може би британското правителство ще направи всичко по силите си да разедини 27-те страни, а това е капан, който трябва да избегнем, подчерта Рюте в Брюксел. Той заяви, че Великобритания трябва да плати цената за напускането на ЕС и допълни, че “безплатен Brexit е невъзможен”. А най-тънката част по преговорите за напускането на Велкобритания ще се води по време на нашето председателство само след няколко месеца. Тогава България ще участва и в преговарящия екип на Мишел Барние, който води преговорите от страна на Европа. Преговорите по оттеглянето на Лондон ще приключат на 29 март 2019 г. или точно две години, след като Тереза Мей задейства член 50 от Лисабонския договор за излизане от еврообщността. Това се посочва в приетата стратегия на ЕС.

Европейските лидери заседават извънредно за Брекзит

http://www.mediapool.bg/evropeiskite-lideri-zasedavat-izvanredno-za-brekzit-news263245.html

Европейският съвет ще заседава извънредно в събота, за да определи основните цели на предстоящите преговори с Лондон за напускането на ЕС от Великобритания. На заседанието България ще бъде представена от президента Румен Радев. На срещата не е поканен британският министър-председател, предаде Дарик радио. Мотото на разговора е “Да уредим миналото си, преди да обсъждаме бъдещето”. Предвижда се европейските държавни и правителствени ръководители да обсъдят въпроса в продължение на шест часа. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск вчера настоя преди да обсъдят бъдещите взаимоотношения с Лондон, европейските ръководители първо да приключат с въпросите от миналото - задълженията за опазването на гражданските права, към бюджета на ЕС, за границата между Ирландия и Северна Ирландия. Председателят на Европейския съвет предложи преговорите да бъдат водени така, че да бъде дадено предимство на въпросите за правата на гражданите. Според него следва да бъдат утвърдени приложими, подробни и недискриминационни защити за гражданските права, които да залегнат в прости и бързи процедури. "Всички трябва да се съгласим, че финансовите задължения на Великобритания, приети досега, следва да бъдат изпълнени. За да запазим мира и достиженията от процеса на помирение от споразумението от Разпети петък (Белфасткото споразумение от 10 април 1998 г. за Северна Ирландия), трябва да се опитаме да избегнем възстановяването на физическата граница между Ирландия и Северна Ирландия", добави Туск. В крайна сметка като “абсолютен приоритет” при преговорите е посочено запазването на дългосрочните права на европейците във Великобритания. Преговорите по тази точка ще отнемат няколко месеца, а засегнати ще бъдат 4.5 млн. европейски граждани на Острова и британци в Европа. Той допълни, че едва след като всички тези условия бъдат изпълнени, ще има възможност за договарянето на бъдещите взаимоотношения ЕС-Великобритания. Напредъкът по въпросите, свързани с хората, парите и Ирландия, е първостепенен, заявява председателят на Европейския съвет. Втората важна тема е как Великобритания да напусне общия бюджет – ЕС ще иска страната да плати всички суми, които вече е обещала. След като Великобритания внесе миналия месец заявлението си за напускане на ЕС, предстоят преговори за условията, които вероятно ще приключат до следващата есен. След март 2019 г. Великобритания повече няма да бъде част от ЕС. Дотогава страната може да оттегли искането си, но за да бъде прекъсната процедурата, ще трябва да бъде получено съгласието на останалите държави от Общността.      

Търсят системни оператори по видеонаблюдение в Охранителна полиция във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349950

Четирима души търси да наеме Областната дирекция на МВР във Варна за системни оператори по видеонаблюдение на обекти, научи Moreto.net. Вакантните длъжности са за група „Видеонаблюдение" към „Охранителна полиция". Документи ще се приемат до 5 май.

Летище Варна затвори тази сутрин заради съмнителен багаж

http://clubz.bg/53376-letishte_varna_zatvori_tazi_sutrin_zaradi_symnitelen_bagaj

Летище Варна бе затворено тази сутрин заради съмнителен багаж, който при преминаване през скенера е дал положителна проба за наличие на взривно вещество.

Сигналът е подаден малко след 9:30 сутринта. Веднага след това на летището полицейското присъствие е засилено. На място е пристигнал и Специализираният отряд за борба с тероризма, а изходите на летището са били затворени.

По-късно работата на Летище Варна е била възстановена. От МВР не уточняват за кой полет е бил предназначен багажът.

"Сигнал за съмнителен багаж на Летище Варна бе подаден малко преди 9.30 часа тази сутрин. На място са изпратени полицейски екипи. Районът бе отцепен. Предприети са действия по процедура. При извършената проверка не са открити съмнителни вещества и предмети", гласи официалното съобщение на МВР.

Мечки тормозят Великотърновско и Габровско

https://www.actualno.com/society/mechki-tormozjat-velikotyrnovsko-i-gabrovsko-news_608680.html

Броят на популацията от кафява мечка на територията на Великотърновска и Габровска област расте. Вче има и няколко случая на унищожени пчелини, посочиха от Регионалната дирекция по горите, цитирани от БНР. Кафяви мечки са започнали да слизат от високопланинските райони, к

Печалбата на банките за първото тримесечие е 288 млн. лева

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/29/2962462_pechalbata_na_bankite_za_purvoto_trimesechie_e_288_mln/?ref=rss


За първите три месеца на 2017 г. банките отчитат нарастване на депозитите, на активите и на балансовия капитал, като същевременно се поддържа високата ликвидна позиция, се казва в анализ на Българската народна банка (БНБ) за банковата система, цитиран от БТА.

Сумата на ликвидните активи в края на март възлиза на 30.9 млрд. лв., отбелязвайки тримесечен растеж с 539 млн. лв., или 1.8%. Коефициентът на ликвидните активи достига 38.80 на сто.

Печалбата...

Действащи фоторепортери от Варна подреждат изложба

http://www.barometar.net/88451/

Първа изложба на действащи фоторепортери от Варна ще бъде открита на 2-ри май от 18ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Инициативата се осъществява с подкрепата на Община Варна. Репортажните снимки са на Любомир Бенковски, Красимир Делчев, Румен Сарандев, Пламен Гутинов, Петко Момчилов, Петър Петров и Красимир Тодоров – в размер 50/70 см. Изложбата ще […]

Село расте с по 100 души на година (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196526

Село расте с по 100 души на година (Видео)Напук на всякакви статистики, че се топим, напук и на мрачните анализи на демографската картина у нас, едно село се множи със сто души на година, предава NOVA. Въпрос на много малко време е селото да се слее с града. Село, чиито кореняци днес вече се броят на пръсти. Един от тях е художникът Кирил Божкилов. Обича да рисува децата на Поленица.

Едни от най-известните отвличания в историята

https://vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/edni-ot-naj-izvestnite-otvlichaniia-v-istoriiata-6068546

Какво общо имат помежду си Юлий Цезар, Мигел де Сервантес и свети Патрик - и тримата са отвличани и държани в плен

Боят на Кобрата за титлата: Лондон, София или Германия

http://offnews.bg/news/n_1/n_654250.html

Победителят от мача Антъни Джошуа - Владимир Кличко трябва да се бие задължително с нашия Кубрат Пулев, ако иска да запази титлата в IBF, която ще се разиграе тази вечер в Лондон. Откаже ли се, тя отива при Кубрат Пулев и той на свой ред е длъжен за я защити. Къде ще е следващият бой, попита OFFNews лично собственика на „Зауерланд“ - Нисе Зауерланд. Промоутърът застана до победителя за Интерконтиненталната титла на IBF Кубрат Пулев на пресконференцията му след боя с Кевин Джонсън. И очерта три варианта: "Сега всички погледи са насочени към Кличко - Джошуа. Това е огромен мач, много важен. Всички със затаен дъх очакваме изхода от него," продължи промоутърът. "Джошуа вече избяга от един двубой, но ако иска да се бие за титлата на IBF, ще трябва да се бие с Кубрат." Нисе Зауерланд, снимка: Иван Йочев, Спортал "Ако боят е с него, вероятно ще е в Лондон, все пак утре ще се боксира пред 90 хиляди там", каза Зауерланд на въпрос за мястото на евентуален мач с Кубрат. "Ако победител е Кличко, мачът най-вероятно ще е в Германия. Но пък тук изниква въпрос дали Владимир няма да иска да се откаже на върха", допълни немецът. При отказ на Кличко или Джошуа, по правилник Кубрат Пулев излиза за титлата срещу следващия в ранглистата Карлос Такам. Тогава най-доволни ще са българските зрители. "Ако се бие с Карлос Такам (следващият в ранглистата на IBF след Джошуа, Кубрат и Кличко), тогава е постижимо мачът да е в София", допълни Нисе Зауерланд. Според наши източници обаче има пътечка Кубрат да бъде оставен в листата на чакащите още веднъж. За целта победителят от Кличко-Джошуа трябва да се откаже от титлите в името на обединението и на трите трофея. И да излезе срещу Джоузеф Паркър, шампионът на WBO. Това обаче изглежда малко вероятно, а и  просто отлага с един мач неизбежното - мач с Кубрат Пулев. От какво зависи всичко? От парите, разбира се. Победителят, страната, градът, интересът на телевизиите ще определи накъде да тръгне изборът. 

Моето политическо семейство и други животни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6196051

Моето политическо семейство и други животниИли как любовта между роднини прави от всеки българин управляващ С ГОДИНИТЕ българският политически живот все повече заприличва на турски сериал. Роднинските връзки набъбват, навързват се, оплитат се и накрая всеки е братовчед на някого. Та и в политиката у нас – всички сме братовчеди още от времето на Костов.

Защо шестчасовият работен ден е по-добрата алтернатива?

http://econ.bg/Новини/Защо-шестчасовият-работен-ден-е-по-добрата-алтернатива-_l.a_i.741858_at.1.html

От известно време в Швеция се провежда експеримент, няколко бизнеса от различен тип са въвели шестчасов работен ден, вместо традиционният осемчасов....

Над 1120 фалшиви левови банкноти са задържани в БНБ

http://www.mediapool.bg/nad-1120-falshivi-levovi-banknoti-sa-zadarzhani-v-bnb-news263244.html

Общо 1121 броя неистински български банкноти и и 4292 броя евробанкноти са задържави в Националния център за анализ на Българската народна банка (БНБ) през 2016 г, гласи отчета на институцията. Засечени са и неистински монети с номинал 2 лв., които банката пусна в обръщение в края на 2015 г. От всички задържани през годината неистински български банкноти с най-голям дял са тези от 20 лв. (62.98%), следвани от купюрите от 50 лв. (21.14%) и 10 лв. (13.38%). Неистинските банкноти от 2, 5 и 100 лв. са общо 28 броя, с 2.50% дял в общия брой задържани през годината банкноти. През годината централната банка е засякла и 872 неистински монети, включително и 23 от 2 лв. които са най-новите монети в обръщение, пуснати в края на 2015 г. Установени са и 301 бр. фалшиви монети от 1 лев, 546 - от 50 ст. и две - от 20 ст. Фалшивите доларови банкноти са 1297 броя, а другите чуждестранни валути - общо 4446 броя. Централната банка уточнява, че делът на неистинските пари в обръщение е символичен - 0.000263% от банкнотите в обращение и 0.000041% от монетитите. 

Северна Корея отново опита да изстреля балистична ракета

http://www.mediapool.bg/severna-koreya-otnovo-opita-da-izstrelya-balistichna-raketa-news263243.html

Северна Корея изстреля тестово балистична ракета от област, намираща се на юг от столицата Пхенян, съобщава агенция "Йонап", цитирана от бТВ в събота. Според южнокорейските военни, опитът е бил неуспешен и ракетата се е взривила няколко секунди след пуска. По данни на "Си Ен Ен", тя е паднала в Японско море. Изстреляната от Северна Корея балистична ракета е прелетяла около 50 км и е паднала в териториалните води на страната, заяви говорителят на японския кабинет Йошихиде Суга, цитиран от ТАСС. „Изстреляната балистична ракета, вероятно е паднала на около 50 км (от мястото на излитане)“, отбеляза Суга. На въпрос дали може да потвърди, че ракетното изпитание е било провал, Суга отговори, че правителството „продължава да анализира данните“. Опитът идва малко, след като САЩ се закани да въведе по-строги санкции срещу страната. Вашингтон изпрати и самолетоносач в Японско море. "Северна Корея не уважи желанията на Китай и на многоуважавания му президент чрез изстрелването, макар и неуспешно, на ракета днес. Лошо!", написа американският президент Доналд Тръмп в "Туитър" малко след проваления опит. Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе нареди да бъдат въведени повишени мерки за сигурност след ракетния опит, предаде ТАСС. Абе е поискал проверка и засилване на безопасността на морските и въздушни съдове, а така също и да бъдат предприети всички възможни и нужни мерки за подготовка за "непредвидени обстоятелства".

Стотици отново протестираха в Скопие пред сградата на Европейската комисия (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196520

Стотици отново протестираха в Скопие пред сградата на Европейската комисия (Снимки)Стотици жители на Скопие се събраха отново на протест, този път пред сградата на Европейската комисия в града, предаде bTV. Първоначално протестиращите трябваше да се съберат отново пред сградата на парламента в града. Снощи в сградата нахлуха протестиращи и избухнаха сблъсъци, при които бяха ранени над 100 души.

Съмнителен багаж предизвика паника на Летище Варна

//dariknews.bg/regioni/varna/symnitelen-bagazh-predizvika-panika-na-letishte-varna-2020543

Съмнителен багаж предизвика паника на Летище Варна.

Сигналът за него е постъпил около 9:30 ч., което наложи районът да бъде отцепен. На място бяха изпратени и екипи с полицейски кучета. 

При извършената проверка не бяха открити съмнителни вещества и предмети.

Намериха незаконни цигари и тютюн във Врачанско

//dariknews.bg/regioni/vraca/nameriha-nezakonni-cigari-i-tiutiun-vyv-vrachansko-2020544

120 кутии цигари без български акцизен бандерол са открили полицаите. Цигарите били намерени снощи около 20.30 ч. при проверка на паркиран във Враца лек автомобил “Ланчия Либра”. Колата е собственост на 54-годишен врачанин. Той предал доброволно цигарите. Съставен му е акт и е задържан в ареста за

В неделя по морето ще има слънце, в Западна България - облаци и дъжд

//dariknews.bg/novini/bylgariia/v-nedelia-po-moreto-shte-ima-slynce-v-zapadna-bylgariia-oblaci-i-dyzhd-2020542

Прогноза за времето за 30 април, неделя
 
През нощта ще бъде предимно облачно, валежи ще има главно в Западна и Северна България и на места ще са придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен западен вятър. Минималните температури ще са между 8° и 13°. Утре над Зап

Съмнителен багаж предизвика паника на Летище Варна

//dariknews.bg/novini/bylgariia/symnitelen-bagazh-predizvika-panika-na-letishte-varna-2020531

Съмнителен багаж предизвика паника на Летище Варна тази сутрин, което доведе до спешна проверка и евакуация.
 
Сигналът за съмнителния багаж постъпил около 09:30 ч., което наложи и районът да бъде отцепе

Лидерите от ЕС с ясна позиция за Брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=350012

Преди срещата на Европейския съвет на 29 април, която ще се съсредоточи върху политическите указания за преговорите за Брекзит, председателят на Групата на ЕНП в Европейския Парламент Манфред Вебер обяви пред пресслужбата на институцията: "Нашите приоритети са ясни: първо договаряме развода, след това говорим за бъдещето на Договора.

300 хиляди коли тръгват на път

http://www.cross.bg/sofiya-lenti-trubata-1541594.html

/КРОСС/ След великденските празници, следва новия епизод от голямото пътуване с новата серия от три поредни почивни дни. Близо 300 хиляди автомобила се очакват да тръгнат на път само от София, съобщиха от КАТ. Трафикът се очаква днес да бъде интензивен в цялата страна. От МВР предприемат извънредни мерки за осигуряване безопасността на пътя - ще има повече патрулни екипи, които да следят за висока скорост и употреба на алкохол и наркотици. Възможни са затруднения в пътуването в посока към българо-гръцката граница заради ремонтни дейности на пункта „Промахон". За излизащите от София през Владая са осигурени две ленти. Поради продължаващия ремонт на тръбата за Варна на тунелите „Витиня" и „Ечемишка" на магистрала „Хемус", преминаването през тях ще се осъществява двупосочно в тръбата за София. Това напомнят от Агенция „Пътна инфраструктура". По случай голямото пътуване от МВР дори пуснаха специален списък с препоръки към пътуващите. Част от тях са да се информираме за въведените ограничения по маршрута, по който тръгваме, да проверим гуми, светлини и спирачки, да правим почивки, ако пътят е дълъг, да шофира най-опитният, да използваме светлата част на деня, ако е възможно, без рискови маневри, без движение в аварийните ленти на магистралите и т.н.

300 хиляди коли тръгват на път само от София

http://www.cross.bg/sofiya-putyvane-samo-1541594.html

/КРОСС/ След великденските празници, следва новия епизод от голямото пътуване с новата серия от три поредни почивни дни. Близо 300 хиляди автомобила се очакват да тръгнат на път само от София, съобщиха от КАТ. Трафикът се очаква днес да бъде интензивен в цялата страна. От МВР предприемат извънредни мерки за осигуряване безопасността на пътя - ще има повече патрулни екипи, които да следят за висока скорост и употреба на алкохол и наркотици. Възможни са затруднения в пътуването в посока към българо-гръцката граница заради ремонтни дейности на пункта „Промахон". За излизащите от София през Владая са осигурени две ленти. Поради продължаващия ремонт на тръбата за Варна на тунелите „Витиня" и „Ечемишка" на магистрала „Хемус", преминаването през тях ще се осъществява двупосочно в тръбата за София. Това напомнят от Агенция „Пътна инфраструктура". По случай голямото пътуване от МВР дори пуснаха специален списък с препоръки към пътуващите. Част от тях са да се информираме за въведените ограничения по маршрута, по който тръгваме, да проверим гуми, светлини и спирачки, да правим почивки, ако пътят е дълъг, да шофира най-опитният, да използваме светлата част на деня, ако е възможно, без рискови маневри, без движение в аварийните ленти на магистралите и т.н.

50 преподаватели и 2500 ученици включват киното в учебните програми

http://offnews.bg/news/n_1/n_654251.html

Иновативни учители вече прилагат нов метод в обучението благодарение на европейската програма по кинообразование CinEd. Безплатната онлайн платформа, в която има колекция от европейски филми и специално разработени педагогически материали към тях на няколко езика, е лесна за използване. .  Така ученици на възраст от 6 до 19 години могат да гледат в организирани колективни прожекции образци на европейското кино. Сред тях са както класики като Лудият Пиеро (1965) на Жан-Люк Годар и Първият учебен ден на Жак Розие (1955), така и съвременните Подслон (2010) на Драгомир Шолев, Малка Светлинка (2003) на спечелилия наскоро голямата награда на фестивала в Берлин Ален Гомис, и "Най-щастливото момиче на света" на емблематичния за румънската нова вълна режисьор Раду Жуде (2009). В същото време, чрез специално разработени обучения, CinEd подготвя и учители, които да използват нов подход в работата си с децата и тийнейджърите, създаден на базата на сравнение и връзки между образи, филми, киното и другите изкуства. Ползвайки р качени в платформата методически материали преподавателите могат да стъпят на същите филми като отправна точка, за да развият творческо мислене, чувствителност, вкус, умения за анализ и дискусия, познания относно кинематографичните техники и езика на киното и изобщо да променят традиционния модел на общуването учител-ученик. Педагогическият метод, който CinЕd развива се харесва, не защото е модерен и адаптиран към динамиката и ежедневието на съвременните ученици, белязано от бързи, рeзки и продължителни промени в начина, по който виждаме, получаваме, разпространяваме и продуцираме образи, разказва Ралица Асенова, главен координатор на проекта за България. „Днес наблюдаваме образите през множество екрани: от най-големия в кинозалите до най-малките - тези на мобилните телефони, минавайки разбира се през телевизията, компютрите и таблетите. Младите хора са буквално затрупани с изображения. Въпросът е как младежите се отнасят и разбират образите от екрана– „ Методът, който CinEd предлага, е много прост и същевременно много сложен – знанието да идва от самите тях като зрители.“ „Няма невъзможен за показване или за разбиране филм“, допълва Арно Е - френски кинокритик, преподавател във Френското висше училище по кино La fémis, който беше в България за поредната среща със зрители от софийски гимназии.  Мащабният проект е иницииран и координиран от централата на Френския институт в Париж, а в България е представляван от сдружение „Седем”. Съфинансиран е по програма „Култура” на Столична община за 2017г. Останалите партньори по проекта, подкрепен от програма „Медиа” на Европейския съюз, са неправителствени организации с богат опит в неформалното кинообразование от Испания, Италия, Португалия, Румъния, Чехия и Финландия. Френската национална филмотека пък координира педагогическите дейности.  До края на тази година се очаква 2500 ученици от над 30 училища в цялата страна да посетят организирани прожекции и дискусии по програмата. Чрез обучения в 3 града над 50 модерни преподаватели ще са запознаят с възможностите на платформата. В края на юни предстои безплатно еднодневно обучение за столичните учители. Организирана е и лятна киноакадемия в с. Дерманци .За 2018 се предвижда мащабите на проекта да се разраснат значително и киното да влезе във все повече класни стаи. За повече информация и записване за прожекции: cinedbulgaria@gmail.com

Северна Корея проведе неуспешно ракетно изпитание

https://www.actualno.com/asia/severna-koreja-provede-neuspeshno-raketno-izpitanie-news_608678.html

Северна Корея изстреля нова балистична ракета по-малко от 24 ч., след като американският президент Доналд Тръмп предупреди за възможността от „голям, голям конфликт“. В събота сутринта, около 5.30 ч. (местно време) Пхенян извърши поредното неуспешно ракетно изпитание. Ра

Няма смисъл да четеш, ако не ти пука дали сме свободни

https://www.actualno.com/viewpoint/njama-smisyl-da-chetesh-ako-ne-ti-puka-dali-sme-svobodni-news_608296.html

Мине се не мине и медийната свобода в България става повод за разговор. Всъщност дали е разговор или е по-скоро монолог от няколко места е леко спорно. Защото кой ли пък в България го интересува точно медийната свобода – със сигурност някои журналисти, надявам се все още д

6,8 по Рихтер разлюля Филипините

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196513

6,8 по Рихтер разлюля ФилипинитеСилно земетресение с магнитуд 7,2 бе регистрирано край бреговете на остров Минданао във Филипините в 20,23 ч. по Гринуич снощи, съобщи Тихоокеанският център за предупреждение за цунами, цитиран от Ройтерс и БТА. Опасни вълни според центъра може да се разпространят на разстояние до 300 км от епицентъра, намиращ се в морето на дълбочина 10 км,

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Бразилия

http://www.mediapool.bg/sblasatsi-mezhdu-politsiya-i-protestirashti-v-braziliya-news263242.html

Демонстранти и полиция влязоха в сблъсъци в няколко бразилски градове, включително в Рио де Жанейро и Сао Пауло, по време на националната стачка в страната в петък. Тя бе свикана от профсъюзите против предложенията на президента Мишел Темер за реформиране на трудовото и пенсионното законодателство и беше първата национална стачка в Бразилия от повече от две десетилетия насам. Демонстрантите блокираха пътища, за да попречат на работниците да стигнат до работните си места. В една от най-големите демонстрации вчера следобед хиляди протестиращи се събраха пред щатското събрание в Рио де Жанейро. До сблъсъците се стигна, когато полицията се опитваше да ги отстрани. Полицаите използваха сълзотворен газ, а демонстрантите хвърляха камъни и подпалиха огньове по улиците около сградата. Запалени бяха и два автобуса. В Сао Пауло демонстрантите блокираха голям булевард и стигнаха до резиденцията на президента. През деня военната полиция задържа общо 21 души. В града през деня спряха автобусите, влаковете и метрото. В столицата Бразилия метрото също спря работа. Темер изрази съжаление за сблъсъците в Рио де Жанейро, но се закани, че неговото правителство ще продължи планираните реформи, целящи балансиране на бюджета, предаде Ройтерс.

Ген. Леонид Ивашов: Ситуацията в Русия изисква от президента решителни действия

http://pogled.info/svetoven/russia/gen-leonid-ivashov-situatsiyata-v-rusiya-iziskva-ot-prezidenta-reshitelni-deistviya.85233

/Поглед.инфо/ В навечерието на президентските избори през 2018 г. положението в Русия и около нея далеч не е стабилно. Агресията на САЩ срещу нашия сирийски съюзник, активната намеса на администрацията на Доналд Тръмп в Афганистан, Иран, Северна Корея, постоянните учения на силите на НАТО, въоръженият конфликт в Донбас – всичките тези външни фактори активизират "петата колона" и влошават социално-икономическата ситуация в страната.

Мечки тормозят Великотърновско и Габровско

http://www.cross.bg/regionalnata-posochiha-ynishtozheni-1541593.html

/КРОСС/ Броят на популацията от кафява мечка на територията на Великотърновска и Габровска област расте. Вче има и няколко случая на унищожени пчелини, посочиха от Регионалната дирекция по горите, цитирани от БНР. Кафяви мечки са започнали да слизат от високопланинските райони, където са техните местообитания, към населените места, посочиха от Регионалната дирекция по горите в старата столица, която обслужва областите Велико Търново и Габрово. Горските съобщиха, че са зачестили сигналите от туристи в Габровския и Еленския балкан, че са видели мечки. Случаите са от Боженци, Миковци, Костел и Дрента. До инциденти не се е стигнало. Пчелари обаче са подали сигнали за нападнати пчелини и няколко унищожени кошера.  

Васил Иванов за бившите си колеги от Нова тв: Мишки-сребролюбци!

http://www.barometar.net/88449/

Журналистът Васил Иванов, който напусна с огромен скандал Нова телевизия заради оказвана цензура върху негови разследвания, изригна, след като в публичното пространство се появи информация за заплатите в ексработното му място. По думите му той е бил от най-ниско платените журналисти в Нова, като нарича своите доскорошни колеги „мишки-сребролюбци“. Разследващият журналист е приложил публикация на […]

Кола бомба уби четирима полицаи в Багдад (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196509

Кола бомба уби четирима полицаи в Багдад (Снимки)Четирима иракски пътни полицаи бяха убити снощи, когато атентатор самоубиец взриви кола бомба пред техния участък близо до улица, където имат офиси няколко чуждестранни медии в Багдад. Това предаде Ройтерс, като се позова на източник от иракските сили за сигурност. Петима души са ранени при експлозията на улица Абу Науас,

Ликвидираха терористичен лидер във Филипините

http://www.cross.bg/filipinite-grypirovka-misaya-1541592.html

/КРОСС/ Един от лидерите на терористичната групировка „Абу Саяф" Ал Хабси Мисая е ликвидиран при престрелка с правителствените сили на Филипините, предаде РИА Новости. „Смятаме го за най-нашумелия похитител от тази престъпна групировка", заяви началник-щабът на филипинската армия Едуардо Ано. Мисая е обвинен в извършването на десетки отвличания.  

ЕС все още иска продължаване на преговорите за членство с Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-zayavi-prisuedinyavane-1541591.html

/КРОСС/ ЕС остави открехната вратата за членство на Турция, но заяви, че Анкара трябва да изпрати по-ясни послания дали възнамерява да изпълни критериите за присъединяване в области като човешките права и върховенството на закона. Това стана ясно след срещата на външните министри от ЕС в Малта, която приключи снощи. Върховният представител на Съюза по външната политика Федерика Могерини каза, че въпреки изразените съмнения от някои министри на външните работи, Съюзът е за продължаване на дълго проточилите се преговори за присъединяване на Турция. „От тях зависи дали ще запазят или не интереса си да се присъединят към нашето семейство", заяви Могерини, цитирана от БНР. По темите за защитата на малцинствата и забраната на смъртното наказание тя каза, че "правилата на ЕС са ясни". Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, който също говори в кулоарите на срещата в Малта, заяви, че и той е доловил "позитивна атмосфера" от водещи европейски представители по отношение на преговорите за присъединяване на Турция. По думите му диалогът между двете страни ще продължи.  

12-рундовата тежка победа на Кобрата в кадър

http://www.dnes.bg/sport/2017/04/29/12-rundovata-tejka-pobeda-na-kobrata-v-kadyr.339582

С успеха той е официален претендент на Международната боксова федерация

Джошуа - Кличко и още много спорт в ефира

http://offnews.bg/news/n_1/n_654249.html

Куп интересни събития предлага спортният ден, черешката е боксовият мач между Владимир Кличко и Антъни Джошуа на "Уембли". Той ще определи новия световен шампион, а и съперник на нашия Кубрат Пулев. 12:00 Формула 1, Гран при на Русия (трен.) по Диема Спорт 2 12:00 Снукър, СП в Шефилд по Евроспорт 1 14:30 Тенис, турнир за мъже в Барселона по Мтел спорт 1 15:00 Формула 1, Гран при на Русия (кв.) по Диема Спорт 2 15:00 Тенис, турнир за мъже в Будапеща по Мтел спорт 2 16:30 Снукър, СП в Шефилд по Евроспорт 1 16:30 Волейбол, Купа на България (м), Нефтохимик-Монтана по Диема Спорт 2 17:00 Тенис, турнир за мъже в Барселона по Мтел спорт 1 17:00 Тенис, турнир за жени в Щутгарт по TV+ 17:00 Тенис, турнир за жени в Истанбул по F+ 17:30 Тенис, турнир за мъже в Будапеща по Мтел спорт 2 19:30 Баскетбол, мач от НБЛ по БНТ HD 19:30 Волейбол, Купа на България (м), ЦСКА – Добруджа по Диема Спорт 2 21:00 Снукър, СП в Шефилд по Евроспорт 1 21:30 Бокс, Антъни Джошуа – Владимир Кличко по Sport+HD и RTL 22:00 НБА, мач от плейофите по Диема Спорт 2 22:00 НХЛ, Отава – НЙ Рейнджърс по Мтел спорт 2

Хиляди варненци без вода в почивния ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=350010

Заради аварии на водопроводи хиляди варненци ще останат без вода днес до 19 часа. Това съобщиха от ВиК за Moreto.net. Засегнати от авариите са част от кв."Левски", кв."Бриз" и местност Свети Никола. В 19 часа вода ще имат и живущите в района над Фестивалния комплекс между булевардите "Цар Освободител", "Приморски", "Сливница" и "Осми Приморски полк".

В Германия мъж се опита да взриви джамия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196505

В Германия мъж се опита да взриви джамияНеизвестен мъж е хвърлил коктейли "Молотов" в турски молитвен дом в югозападната част на Германия. Инцидентът е станал в град Вайл ам Рейн, близо до границата с Франция и Швейцария, докладва местната полиция. Според ДПА, извършителят се е прокраднал в сградата, която е дом на местни имами и е хвърлил запалителните вещества,

Младежи избраха настолните игри пред компютрите

//dariknews.bg/regioni/shumen/mladezhi-izbraha-nastolnite-igri-pred-kompiutrite-2020540

Денят на настолните игри е световна инициатива. Недялко Недялков решава да я проведе и в Шумен. Зад неговата идея застават от Младежки информационно-консултантски център и Градски ученически парламент.
От години наред играя игри и събирам с

Трима обвинени след мелето заради „Нощните вълци” на Путин

//dariknews.bg/regioni/burgas/trima-obvineni-sled-meleto-zaradi-noshtnite-vylci-na-putin-2020541

Трима са обвинени за мелето на бензиностанция „ОМВ“ в Бургас по време на посещението на „Нощни вълци“- рокерите, сочени за любимци на руския президент Владимир Путин през миналата година.
На подсъдимата скамейка ще бъдат изправени Атанас М. (на 36г. от Поморие), на Стойчо Г.( на 31г. от Варн

Намаляват безработните в младежка възраст

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/namaliavat-bezrabotnite-v-mladezhka-vyzrast-2020046

8894 безработни са регистрирани през месец март в Бюрата по труда в Старозагорско. Равнището на безработица е 6,0 на сто, с 2,0 процентни пункта по-ниско от стойността на показателя за страната. Спрямо предходния месец, равнището на безработица намалява с 0,2 процентни пункта, а регистрираните безр

Спешна проверка на Летище Варна заради съмнителен багаж, не откриха нищо опасно

//dariknews.bg/novini/bylgariia/speshna-proverka-na-letishte-varna-zaradi-symnitelen-bagazh-ne-otkriha-nishto-opasno-2020531

Варненското летище беше затворено и евакуирано за няколко часа заради съмнителен багаж, съобщи БНР.
 
Причината - един от багажите, които са минавали през скенера, дал положителна проба за взривно вещ

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Бразилия

http://www.cross.bg/zhaneiiro-stachka-naii-golemite-1541590.html

/КРОСС/ Демонстранти и полиция влязоха в сблъсъци в няколко бразилски градове, включително и най-големите Сайо Пауло и Рио де Жанейро, по време на националната стачка в страната вчера. Тя бе свикана от профсъюзите против предложенията на президента Мишел Темер за реформиране на трудовото и пенсионното законодателство и беше първата национална стачка в Бразилия от повече от две десетилетия насам. Демонстрантите блокираха пътища, за да попречат на работниците да стигнат до работните си места. В една от най-големите демонстрации вчера следобед хиляди протестиращи се събраха пред щатското събрание в Рио де Жанейро. До сблъсъците се стигна, когато полицията се опитваше да ги отстрани. Полицаите използваха сълзотворен газ, а демонстрантите хвърляха камъни и подпалиха огньове по улиците около сградата. Запалени бяха и два автобуса.    

КАТ: Не карайте в аварийната лента по магистралите

https://www.actualno.com/society/kat-ne-karajte-v-avarijnata-lenta-po-magistralite-news_608673.html

Нови тапи по магистрала „Хемус” се очакват през почивните дни. От КАТ предупреждават, че тунелите на „Витиня” и „Ечемишка” ще бъдат отворени само в едната тръба, което е предпоставка за образуване на колони от коли. Очаква се около 300 000 автомобила да напусна

Включват за първи път далекобойната авиация на парада на 9 май

http://www.cross.bg/parada-purvi-moskva-1541589.html

/КРОСС/ За първи път ударна група на далекобойната авиация н Русия ще вземе участие в парада по случай края на Втората световна война на 9 май, на Червения площад в Москва, съобщи РИА Новости. Представители на министерството на отбраната съобщиха, че групата ще бъде оглавена от стратегически бомбардировач Ту-160 „Бял лебед". На парада за първи път ще бъдат демонстрирани и новите изтребители Су-30СМ. Въздушната част от парата в Москва ще бъде открита от хеликоптери Ми-26 и Ми-8,следвани от самолети Ил-78 и Ту-160, Су-35С, Су-34 и Су-27 - общо 72 въздушни машини.  

Да уредим миналото, преди да обсъждаме бъдещето - днес ЕС гласува стратегия за Брекзит

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/29/2962261_da_uredim_minaloto_predi_da_obsujdame_budeshteto_-/?ref=rss


Да уредим миналото си, преди да обсъждаме бъдещето – под това мото лидерите на 27-те държави-членки на Европейския съюз (без Великобритания) ще се съберат днес, за да приемат стратегия за Брекзит. България ще бъде представлявана от президента Румен Радев.

Ключово за успеха на идните преговори е за всички страни да е ясно, че Европа и Лондон няма да обсъждат бъдещите си отношения, преди да са уредили "развода", заяви председателят на Европейския съвет Доналд...

Тръмп: С ракетния си опит Пхенян прояви неуважение към Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196503

Тръмп: С ракетния си опит Пхенян прояви неуважение към КитайПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че с новия си ракетен опит Пхенян е появил неуважение към Китай и неговия лидер, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. "Северна Корея пренебрегна желанията на Китай и на неговия високоуважаван президент, когато изстреля, обаче неуспешно, ракета днес. Лошо!", написа Тръмп в Туитър.

Три варненски села с влошени показатели на водата

http://www.moreto.net/novini.php?n=349985

С влошени показатели на водата са три варненски села, съобщиха от РЗИ за Moreto.net. В Бенковски, Изворско и Староселец служителите на инспекцията са отчели отклонения в нормите. Повече нитрати - 100 милиграма на литър, при нормални стойности от 50 милиграма, са отчетени в Бенковски.

Вратата за членство на Турция в ЕС остава открехната

http://www.investor.bg/evropa/334/a/vratata-za-chlenstvo-na-turciia-v-es-ostava-otkrehnata-238487/

Федерика Могерини очаква от Анкара по-ясни послания за човешките права и върховенството на закона

Защо отменят кирилицата

https://www.actualno.com/features/zashto-otmenjat-kirilicata-news_608671.html

Казахстан отменя кирилицата: това щяло да помогне на казахите да научат по-бързо английски език. Предложението на президента Назърбаев срещна широко одобрение. Други страни от бившия СССР отдавна изпревариха Казахстан. Разговорите за връщането към латинската азбука, коя

Тръмп за първите сто дни: Мислех, че ще е по-лесно

http://www.cross.bg/trump-zhivot-po-lesno-1541588.html

/КРОСС/ В САЩ отбелязват стотния ден от встъпването на Доналд Тръмп в длъжност като президент на страната. „Харесвах своя предишен живот. Толкова много неща се случваха", коментира Тръмп, цитиран от „Таймс". „Тук има повече работа, отколкото в предишния ми живот. Мислех, че ще бъде по-лесно", допълни президентът на САЩ. Той определи 100-те дни като „абсурден стандарт", според който да се съди за неговото управление. Този коментар той направи въпреки предизборните обещания за това какво ще постигне през този период.  

Митрополит Гавриил: Построихме храма за слава Божия въпреки трудното време, та и в него да се излива Божията благодат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196143

Митрополит Гавриил: Построихме храма за
слава Божия въпреки трудното време, та и в него да се излива Божията благодатВ неделя патриарх Неофит ще оглави светата литургия при освещаването на новата катедрала в Ловеч На третата неделя след Пасха, когато почитаме светите Мироносици, тържествено ще бъде осветен катедралният храм “Св. св. Кирил и Методий” в центъра на Ловеч. “Избрахме освещаването да е на този празник,

Силно земетресение удари Филипините

http://www.cross.bg/zemetresenie-ydari-silno-1541587.html

/КРОСС/ Силно земетресение с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер удари Филипините. То е регистрирано на 40 км от южния филипински остров Минданао в 4:23 часа сутринта местно време (22:23 българско). То е довело до повреди на сгради и до нараняването на двама души, които са се опитали да се евакуират в паника, предаде „Франс прес". Щетите включват пукнатини и леки повреди по сградите. Най-малко една къща се е срутила. Обявената по-рано тревога за вълни-цунами е отменена.

Джошуа срещу Кличко - първата крачка към абсолютен световен шампион в тежка категория

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/29/2961700_djoshua_sreshtu_klichko_-_purvata_krachka_kum/?ref=rss


След дълги години на застой тежката категория в бокса най-накрая дочака своя голям мач. Антъни Джошуа и Владимир Кличко ще се изправят един срещу друг пред 90 000 зрители на стадион "Уембли", за да определят носителя на титлите на Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова асоциация (WBA) и Международната боксова организация (IBO).

Двубоят предизвика огромен интерес, какъвто тежката категория не беше виждала повече от десетилетие. На стадиона в...

Академия за принцеси ще се проведе днес

//dariknews.bg/regioni/ruse/akademiia-za-princesi-shte-se-provede-dnes-2020533

„АКАДЕМИЯ ЗА ПРИНЦЕСИ“ ще се проведе от 18:30 часа днес във фоайето на „Булстрад Арена“. Академията е първата, която се прави в България в този формат и събра деца на възраст от 3 до 12 години, които за един ден ще се превърнат в истински принцове и принцеси. Те ще бъдат преобразени с приказен грим

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване