Льо Пен обяви антиевропейска коалиция преди балотажа

http://offnews.bg/news/n_1/n_654267.html

Крайнодясната партия "Национален фронт" на кандидатката за президент Марин льо Пен и движението "На крак, Франция" на Никола Дюпон-Енян обявиха създаването на антиевропейска коалиция преди втория тур на изборите във Франция.  Льо Пен заяви, че ако спечели балотажа на 7 май, ще назначи за премиер на страната Дюпон-Енян, съобщиха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА. Лидерката на партия "Национален фронт", която вчера получи подкрепата на националиста за втория тур на изборите, аргументира решението си с "патриотизма" и "общия проект", защитавани от Дюпон-Енян. Дюпон-Енян, който получи 4,7 процента от гласовете на първия тур на изборите на 23 април, приветства "историческия" съюз с Льо Пен и заяви, че двамата са подписали споразумение за бъдещо правителство, отчитащо някои "изменения" в нейната програма. Марин льо Пен ще се изправи на втория тур срещу центриста Еманюел Макрон.  Според оповестени вчера резултати от социологически анкети Макрон ще победи на втория тур с близо 60 процента от гласовете, макар че Марин льо Пен печели известни позиции от началото на седмицата, отбелязва Ройтерс.

Трафикът по основните пътни артерии и автомагистрали е нормален

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196878

Трафикът по основните пътни артерии и автомагистрали е нормаленТрафикът по основните пътни артерии и автомагистрали е нормален, информира МВР. Осигурено е оптимално полицейско присъствие, засилен е контролът. Пътните полицаи следят основно за превишена скорост, употреба на алкохол и правоспособност. От полицията напомнят на водачите да шофират със съобразена с пътните условия скорост,

Невяна Владинова грабна медал от Световната купа в Баку

https://www.24chasa.bg/sport/article/6196903

Невяна Владинова грабна медал от Световната купа в БакуНевяна Владинова грабна бронз в индивидуалния многобой на Световната купа по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан). Българката бе оценена със 17,700 на бухалки, което е една от най-високите оценки в турнира и 16,900 на лента. Вчера Невяна Владинова бе четвърта след след първите два уреда. Владинова събра актив от 33.800 точки след 16.

Над 20 души загинаха след свлачище в Киргизстан

http://www.cross.bg/kirgizstan-zaginaha-svlachishte-1541620.html

/КРОСС/ Поне 24 души загинаха при свлачище в Киргизстан. Инцидентът стана в 7:00 сутринта местно време (4:00 часа българско време) в Узгенски район на Ошска област на страната. Свлачище с обем 1 млн. кубични метра повлече общо десет сгради и причина смъртта на намиращите се вътре хора, по първоначални данни 24. Общо над 100 спасители продължават издирвателни дейност с надеждата да открият някой жив или поне да извадят телата на пострадалите. Днес бе обявен и ден на траур в Киргизстан.  

61 случая на варицела във Варна за седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=349984

61 души са заболели от варицела през настоящата седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) за Moreto.net. Оттам отчитат и 14 пациенти със скарлатина. Двама са диагностицирани с грип в Инфекциозното отделение на УМБАЛ "Света Марина".

Държавният дълг е над 25 млрд. лева

http://www.mediapool.bg/darzhavniyat-dalg-e-nad-25-mlrd-leva-news263258.html

25,2 млрд. лева е държавният дълг в края на април, показват данните на Министерството на финансите. Спрямо края на 2016­ г. дългът намалява с около 600 млн. лева, предаде БНР. Нов дълг от 220 млн. лева е поет от началото на годината до края на април, става ясно от отчета на служебния финансов министър Кирил Ананиев. Тази година страната ни няма право да пуска емисии на външните пазари, но може да поема дълг от вътрешния пазар чрез държавни ценни книжа.  

КТ "Подкрепа" организира шествие за 1 май

https://www.actualno.com/society/kt-podkrepa-organizira-shestvie-za-1-maj-news_608718.html

Денят на труда не трябва да се отбелязва само от една партия. Затова на 1 май КТ „Подкрепа” организира шествие, което започва от храм „Света Неделя” и ще завърши с рок концерт зад музея „Земята и хората”. За това разказа председателят на конфедерацията Димит

Длъжностни лица в София не са били хващани за кражба през 2016 г.

http://www.mediapool.bg/dlazhnostni-litsa-v-sofiya-ne-sa-bili-hvashtani-za-krazhba-prez-2016-g-news263257.html

Нито една кражба от длъжностно лице не е регистрирана от Столичната полиция за 2016 г. Това показва статистика на СДВР, представени от шефа ѝ Младен Маринов пред общинския съвет. Той се похвали, че престъпността през миналата година като цяло е спаднала в сравнение с 2015 г, съобщава “Дневник”. Такава е тенденцията и при кражбите от длъжностни лица, които през 2015 г. са били шест. Въпреки че няма регистрирани нови такива прояви през годината, полицията в София отчита две разкрити престъпления, вероятно извършени през предходни години. Точно толкова е разкриваемостта и през 2015 г. Полицията следи отделно кражбите, извършвани от длъжностни лица, защото те са по-укорими и се наказват по-строго от закона. Причината - длъжностните лица трябва да са пример за обществото. Тъй като на тях е възложено да изпълняват служба в държавно учреждение, ръководна работа или работа по управление на имущество в държавно предприятие или обществена организация например, както и нотариусите и частните съдебни изпълнители, видно от определението на "длъжностно лице" в Наказателния кодекс. Като цяло по своя брой кражбите всяка година са лидер сред престъпленията във всички статистики на МВР. Общо 13 346 са регистрираните от столичната полиция кражби за миналата година, без значение кой е извършителят. Броят им намалява спрямо 2015 г., когато са били 14 863. Най-често кражбите се извършват чрез взлом, показва статистиката на СДВР. Домовите кражби пък изпреварват тези на части и вещи от моторни превозни средства. Най-малко през изминалата година са били джебчийските кражби - едва 6 %. По думите на шефа на столичната полиция битовата престъпност в града заема основния дял сред регистрираните престъпления, въпреки установеното и при нея намаление. В същото време от полицията се оплакват, че гражданите, които губят документите си самоличност раздуват статистиката, защото ги обявяват за откраднати, за да не плащат глоба. В полицията обаче това се регистрира престъпление. В доклада си Маринов посочва като приоритет справянето с грабежите. "Макар и с намаление от над 9% спрямо година по-рано, предвид психологическите вреди и материални и финансови загуби за жертвите тези деяния остават проблем за населеното място". По данни на МВР за страната, оповестени наскоро, лидер по брой престъпления е Бургас, а София е втора. Повече за общата статистика на престъпността за 2016 г. четете тук.

Холандци в „Твоят час“

//dariknews.bg/regioni/razgrad/holandci-v-tvoiat-chas-2020563

Двама холандци гостуваха на клуб по проекта за извънкласни дейности „Твоят час“ в ОУ“Васил Левски“-Разград.
Моник Аутдехаха и Херман Баалман се пенсионери, живеят от няколко години в търговищкото село Мировец. Херман е работил като детски психолог, а Моник – като консултант в професионалното

5-годишно дете бе отвлечено в Търговище, намериха го в Лозница

//dariknews.bg/regioni/shumen/5-godishno-dete-be-otvlecheno-v-tyrgovishte-nameriha-go-v-loznica-2020554

Сигнал за отвлечено 5-годишно дете вдигна на крак полицията в Търговище. Информацията стигнала до Областната дирекция малко след 21 ч. снощи. Момиченцето било на разходка в центъра на града с майка си, когато се загубило.

Летище в Берлин беше затворено заради съмнителен предмет

http://www.cross.bg/predmet-zaradi-berlin-1541619.html

/КРОСС/ Дейността на летище "Тегел" в центъра на Берлин бе преустановена заради подозрителен предмет, съобщи полицията в събота, цитирана от РИА Новости. По данни на аеропорта, един от терминалите е закрит след откриване на подозрителен предмет. Посетителите са евакуирани. "Самолетните връзки са преустановени. Пристигащите полети ще бъдат пренасочвани", се казва в съобщение на полицията в Twitter.

Папа Франциск призова за обединение срещу фанатизма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196868

Папа Франциск призова за обединение срещу фанатизмаПапа Франциск отслужи днес литургия в Кайро в последния ден от краткото си посещение в Египет, което използва, за да призове мюсюлманските лидери да се обединят срещу религиозното насилие, предаде Ройтерс, цитира БТА. Посещението на Франциск, целящо да възстанови връзките с мюсюлманските религиозни лидери,

Европейската народна партия заплаши Орбан с изключване заради закона за университетите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/29/2962596_evropeiskata_narodna_partiia_zaplashi_orban_s/?ref=rss


Унгарският министър-председател Виктор Орбан трябва или да прекрати натиска си срещу спонсорираните от чужбина университети, или ще бъде изключен от редиците на Европейската народна партия (ЕНП). Това заяви председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, цитиран от Ройтерс.

"Не можем да приемем подобна атака вътре в семейството на ЕНП", заяви шефът на десните евродепутати. Той не каза дали е дал на Орбан краен срок да промени политиката...

Тръмп бил много доволен от постигнатото за първите 100 дни управлението му

http://www.mediapool.bg/tramp-bil-mnogo-dovolen-ot-postignatoto-za-parvite-100-dni-upravlenieto-mu-news263256.html

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е много доволен от постигнатото през първите 100 дни от управлението си, които се навършват в събота. Официално датата обаче няма да бъде отбелязана. Тръмп обяви цялата идея около изброяването на постиженията му за безсмислена, след като многократно през кампанията си акцентираше върху това как ще се променят Съединените щати точно през този период. За първите 100 дни на мандата си Тръмп обаче стана най-непопулярният лидер от 65 години насам, показа проучване на телевизия Ей Би Си и вестник “Вашингтон пост“. До утре се очаква той да е подписал общо 32 изпълнителни заповеди. Според Белия дом това е най-големият брой одобрени закони за такъв период от Втората световна война насам. “Наистина вярвам, че първите 100 дни от моята администрация са едни от най-успешните в историята на нашата страна. Най-важното е, че създаваме работни места. Администрацията ми донесе дълбока промяна във Вашингтон. Най-фундаменталната е тя в отношенията между хората и правителството“, каза Тръмп. Междувременно агенция “Ройтерс” публикува собствено проучване, правено на база интервюта за отношението на привържениците на Тръмп 100 дни след началото на мандата му. Според агенцията нагласите са “скептицизъм”, но и вярност. Те все още го подкрепят, но се тревожат от действията му по отношение на външната политика и здравната реформа, освен това смятат, че няма да успее да изпълни някои от обещанията си. Тези изводи “Ройтерс” прави на базата на над двадесет интервюта, проведени в "колебаещи се" окръзи в страната, някога гласували за Барак Обама, но през 2016 г. подкрепили Тръмп. Репортерите на агенцията са търсили мнението на белите гласоподаватели, разочаровани от демократите и ключови за победата на републиканеца. Интервютата са проведени във Флорида, Пенсилвания, Мичиган и Северна Каролина – щатите, чийто уклон в полза на Тръмп реши изборите на 8 номеври.

Русия открито зае позицията на Груевски в Македония

http://clubz.bg/53385-rusiq_otkrito_zae_poziciqta_na_gruevski_v_makedoniq

„Дълбоко сме озадачени от последните събития в република Македония. Опозицията фактически осъществи опит за насилствено завземане на властта в страната чрез инициативата за избор на председател на Събранието с грубо нарушение на установените процедури“, се казва в официална позиция на Министерството на външните работи на Руската федерация.

Точно изборът на шеф на парламента бе поводът за демонстрацията и нахлуването в сградата на Събранието, при която пострада лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев, както и част от албанските депутати.

Руското външно министерство отбелязва как Европейският съюз и САЩ веднага са приветствали избора на новия председател на Събранието, който е бивш командир от проалбанската „Народна освободителна армия“.

„Такава мълниеносна координирана реакция несъмнено говори за „помощ отвътре“ за македонската опозиция. Това отново потвърждава тезата, че главната причина за вътрешнополитическата криза в Македония е грубото вмешателство във вътрешните работи на тази страна“, продължава позицията.

Русия оценява случая като манипулация на избора на гражданите на Македония с цел да се отстрани законното правителство.

Според Москва, целта е да промени държавата на основота на т.нар. тиранска платформа.

Русия призовава решението да се търси в диалог между политическите сили в Македония и да се прекрати всяко външно участие.

Политолог: Събитията в Македония - професионална операция

https://vesti.bg/sviat/balkani/politolog-sybitiiata-v-makedoniia-profesionalna-operaciia-6068553

Битката за това дали на власт ще бъде Груевски или Заев е много повече геополитическа битка, отколкото вътрешнополитическа, според журналиста Георги Коритаров

Прогнозите на Желю Станков: Добри печалби с Лестър и Локо ГО

http://offnews.bg/news/n_1/n_654265.html

Колегата от "Тема Спорт" Желю Станков дебютира миналата седмица с брилянтни  тото прогнози за читателите на OFFNews. Днес ви предлага два изключително впечатляващи коефициенти, които гарантират добра печалба дори на "сингъл".   УБА - Лестър 2 (коефициент 2.80) Лестър вече играе по-освободено, след като натрупа точки, гарантиращи оцеляването. Специалистите на Острова прогнозират силен финал на сезона за "лисиците". Локо ГО - Берое 1 (коефициент 2.60) Мачът е специален за треньора на Локо ГО. Александър Димитров няма да забрави как си тръгна от Стара Загора. Берое играе много неефективно като гост.

Лидерите от ПЕС с твърда позиция срещу насилието в Македония

http://www.cross.bg/makedoniya-liderite-nasilieto-1541618.html

/КРОСС/ Лидерите от Партията на европейските социалисти (ПЕС) осъдиха насилието и изразиха категорична подкрепа за връщане към демократичния диалог в Македония. Скорошните сблъсъци в Скопие, при които протестиращи нахлуха в сградата на парламента, бе широко дискутирано на срещата на левите премиери и президенти преди предстоящия днес в Брюксел Европейски съвет. ПЕС беше сред първите политически сили, които заклеймиха насилието и нарушаването на демократичния процес след събитията от четвъртък. Президентът на ПЕС Сергей Станишев заяви: „Начело с Върховния представител на ЕС Федерика Могерини, нашето политическо семейство положи много усилия за подкрепата и насърчаването на демокрацията в Македония. Нашето политическо семейство смята, че решаването на кризата и формирането на правителство ще даде силен тласък на процеса на присъединяване към ЕС. Лидерите от ПЕС днес затвърдиха недвусмислената си подкрепа за върховенството на закона в Македония, както и за нашите партньори от СДСМ". „За разлика от настоящото правителството, Социалдемократическият съюз в Македония следва демократичните принципи. Президентът Иванов трябва да спре да блокира формирането на правителство, водено от СДСМ. Македония трябва да продължи по демократичния си път", отбеляза още Станишев. Лидерите от ПЕС изразиха и благодарност към президента Франсоа Оланд за неговия проевропейски модел на управление на Франция

Турските власти заловиха 27 нелегални мигранти, опитали да влязат в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=350025

Турските власти по охраната на турско-българската сухопътна граница са заловили група от 27 мигранти при опит да преминат нелегално в България. Екипи към командването на жандармерията в областта Къркларели получили сигнал, че мигранти се укриват в района на ГКПП Дерекьой/Малко Търново, за да се прехвърлят по нелегални пътища в България, съобщи Доган хабер ажансъ.

Карло Луканов за истините и легендите около Чернобил (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196855

Карло Луканов за истините и легендите около Чернобил (Видео)Тази седмица се навършиха 31 години от трагичната авария в атомната електроцентрала в Чернобил. Карло Луканов, син на бившия премиер и министър на външната търговия по времето на социализма Андрей Луканов, разказа за "Събуди се" по NOVA за злополучната 1986 г. Цялата информация за размера на бедствието тогава е била достъпна само за политическия

Лидерите от ПЕС осъдиха насилието в Скопие

http://offnews.bg/news/n_1/n_654266.html

Лидерите от ПЕС осъдиха насилието и изразиха категорична подкрепа за връщане към демократичния диалог в Македония.  Скорошните сблъсъци в Скопие, при които протестиращи нахлуха в сградата на парламента, бе широко дискутирано на срещата на левите премиери и президенти преди предстоящия днес в Брюксел Европейски съвет. ПЕС беше сред първите политически сили, които заклеймиха насилието и нарушаването на демократичния процес след събитията от четвъртък. Президентът на ПЕС Сергей Станишев заяви: „Начело с Върховния представител на ЕС Федерика Могерини, нашето политическо семейство положи много усилия за подкрепата и насърчаването на демокрацията в Македония. Нашето политическо семейство смята, че решаването на кризата и формирането на правителство ще даде силен тласък на процеса на присъединяване към ЕС. Лидерите от ПЕС днес затвърдиха недвусмислената си подкрепа за върховенството на закона в Македония, както и за нашите партньори от СДСМ.” „За разлика от настоящото правителството, Социалдемократическият съюз в Македония следва демократичните принципи. Президентът Иванов трябва да спре да блокира формирането на правителство, водено от СДСМ. Македония трябва да продължи по демократичния си път”, отбеляза още Станишев. Лидерите от ПЕС изразиха и благодарност към президента Франсоа Оланд за неговия про-европейски модел на управление на Франция. „Дължим признание на г-н Оланд не само от името на Франция, но от името на цяла Европа. Няма да преувеличим, ако кажем, че до голяма степен Еврозоната запази целостта си благодарение на неговите усилия”, заключи президентът на ПЕС.

Етичната комисия към ФИФА е започнала разследване срещу Джани Инфантино

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/29/2962586_etichnata_komisiia_kum_fifa_e_zapochnala_razsledvane/?ref=rss


Етичната комисия към Международната футболна федерация (ФИФА) е започнала разследване срещу президента Джани Инфантино, съобщи германското издание "Шпигел".

Процедурата е била задействана заради съмнения, че Инфантино е повлиял върху избора за президент на африканската футболна конфедерация (КАФ) през март тази година.

"Етичната комисия към ФИФА започна разследване срещу Инфантино заради близките си отношения с милионера Филипе...

22-ма осъдени до живот са в килии “лукс”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6195939

22-ма осъдени  до живот са в килии “лукс”Решетки до гроб са отредени и за Пламен Стайков-Ухото, който е извършил брутален грабеж, но не е убивал хора В старозагорския затвор няма лишени от свобода, които да са зад решетките отпреди 1989 г. В момента тук изтърпяват наказанието си 22-ма мъже, осъдени на доживотен затвор със или без право на замяна,

Оланд: Великобритания трябва да плати цената за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196848

Оланд: Великобритания трябва да плати цената за БрекзитФренският президент Франсоа Оланд заяви, че Великобритания трябва да плати цената за Брекзит. Думите му идват докато лидерите на страните-членки от ЕС се събират в Брюксел, за да обсъдят хода на бъдещите преговори, предаде AFP. „Неизбежно ще има цена за Великобритания. Това е изборът направен от тях“, заяви Оланд преди началото на срещата.

Льо Пен представи националист като евентуалният следващ премиер

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/29/2962594_lyo_pen_predstavi_nacionalist_kato_eventualniiat/?ref=rss


Седмица преди балотажа на президентските избори във Франция кандидатът на националистите Марин льо Пен представи един от изгубилите вота на първия тур като неин избор за премиер, ако победи на 7 май.

Представянето на Никола Дюпон-Енян се възприема като част от опитите ѝ да победи изпреварващият я с около 20 пункта центрист Еманюел Макрон.

Дюпон-Енян е националист, поддържащ протекционизъм и принципи, близки до тези на Националния фронт. Подобно на...

Лидерите на ЕС приеха обща стратегия за Брекзит (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/liderite-na-es-prieha-obshta-strategiia-za-brekzit-snimki-2020562

Лидерите на 27-те членки на Европейския съюз приеха обща стратегия за действие по въпросите на Брекзит в Брюксел. „Документът, приет с единодушие, е безпрецедентна демонстрация на единство преди раздялата на Великобритания с ЕС“, посочи председателят на Европейския съвет Доналд Тус

"Мицубиши" показа "пустинен воин"

http://www.cross.bg/mitzybishi-pokaza-pystinen-voin-1541617.html

/КРОСС/ „Мицубиши" представи уникален проект. Автомобилът е базиран на добре познатия пикап L200 и е разработен съвместно с Top Gear. Уникалната машина носи името Desert Warrior и ще бъде представена по време на изложението за лекотоварни и товарни машини в Бирмингам. Модификацията се различава от базовата версия L200 доста. Колелата, например, са едно от нещата, което се забелязва веднага. Гумите са специално за офроуд, а увеличените размери са наложили промяна в окачването на пикапа. Капакът на товарния „леген" е премахнат и там, на специални стойки, са монтирани две резервни гуми, а между тях има стойка за мотор Survival на компанията Motoped. От спойлер един пикап не се нуждае, но този си има, при това е огромен и ролята му се изпълнява от самолетно крило. Точно така, няма грешка.Стандартната предна броня е премахната, за да се увеличи ъгълът на заход. Вместо нея е сложена друга, подсилена, с монтирана на нея лебедка. На покрива е разположено допълнително осветление. По задвижването на модела не е правено нищо. Агрегатът си е стандартният 2,4-литров турбодизел със 180 к.с. Затова пък има блокируеми диференциали, за да се атакуват и най-тежките терени. Засега не е известно дали моделът изобщо ще влезе в серийно производство.    

Вежди Рашидов: Не съм разрешавал бутане на никаква сграда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196864

Вежди Рашидов: Не съм разрешавал бутане на никаква сградаВъв връзка с тиражираните през последните дни внушения в БТВ новините, съм длъжен да съобщя следното: Не съм разрешавал събаряне на никаква къща на Булевард Васил Левски в София. Не познавам нейният собственик. Това каза бившият министър на културата Вежди Рашидов. Националният институт за недвижимо културно наследство е направил проверка и след

Иван Костов: Рискът от засилено влияние на Русия остава (ВИДЕО)

http://clubz.bg/53384-ivan_kostov_riskyt_ot_zasileno_vliqnie_na_rusiq_ostava_video

Бившият министър-председател, бивш лидер на СДС и основател на ДСБ Иван Костов предупреди, че най-големите рискове пред България остават и сред тях е рискът от разрастване на влиянието на Русия. Пред Дарик радио Костов припомни, че по време на предизборната кампания БСП се обяви в пряка защита на руските интереси.

"За съжаление този риск се случва, дори никой нищо друго да не прави, т.е. ако няма противодействие", каза Костов.

Бившият премиер даде пример с други държави, които организирано се защитават от пропагандната война на Русия. България обаче не е сред тях.

Иван Костов определи като руска пропаганда и спекулациите за „Велика Албания“ и евентуалната заплаха от превръщането на Македония в двуезична държава.

"Велика Албания е мит. Не може да се прекрояват така граници. Това са спекули, това е руската пропаганда. Тя прониква през някои български анализатори, които остават верни на Кремъл", каза още той.

Според Иван Костов, територията на Македония се превърна в поле, в което се сблъскват две тенденции.

"Едната – на НАТО, е да се демократизират страните по образец на либералната демокрация, така както се счита, че ще бъдат готови да влязат в ЕС. А другата е да бъдат държани като пример за крайно неуспешната европейкска политика първо на разширение, а после – на интеграция, което Русия твърди".

Костов оцени позитивно първите 100 дни от управлението на американския президент Доналд Тръмп.

 

 

Фолклорните ансамбли – на преглед за представителни

https://www.24chasa.bg/region/article/6196838

Фолклорните ансамбли – на преглед за представителниВ Добрич в драматичния театър „Йордан Йовков” при голям интерес се проведе първият етап на V национален преглед на фолклорн ансамбли 2017 - 2018 г. на CIOFF- България. CIOFF е Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства - Асоцииран член на ЮНЕСКО. „Първият кръг е отворен за всички, пожелали участие.

Подземна болница пази ужасите на съветската власт край Дунава

https://vesti.bg/sviat/evropa/podzemna-bolnica-pazi-uzhasite-na-syvetskata-vlast-kraj-dunava-6068410

Болница, направена в скала под земята в Будапеща, е приютявала много бойци срещу съветската окупация, но пази и хиляди истории

Елена Йончева: БСП първа излезе с позиция за Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196856

Елена Йончева: БСП първа излезе с позиция за Македония„Нахлуването в македонския парламент и нанасянето на побой на политици, независимо от коя политическа сила, изискваше реакция. „БСП за България” първа излезе с позиция". Това заяви пред Дарик радио говорителят на ПГ на „БСП за България” Елена Йончева, съобщиха от пресцентъра на БСП. Тя изтъкна, че е национално отговорно поведение приемането на

След първите сто дни на Тръмп, привържениците му са скептични, но верни

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/29/2962279_sled_purvite_sto_dni_na_trump_privurjenicite_mu_sa/?ref=rss


Скептицизъм и вярност – това изразяват привържениците на президента Доналд Тръмп сто дни след началото на мандата му.

Те все още го подкрепят, но се тревожат от действията му по отношение на външната политика и здравната реформа, освен това смятат, че няма да успее да изпълни някои от обещанията си.

Тези изводи прави агенция "Ройтерс" на базата на над двадесет интервюта, проведени в "колебаещи се" окръзи в страната, някога...

Оланд: Британците трябва да си платят цената за Брекзит, сами си го избраха

http://www.cross.bg/oland-zayavi-suyuz-1541616.html

/КРОСС/ Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Великобритания трябва да плати цената за излизането си от Европейския съюз. Думите му идват докато лидерите на страните-членки от Европейския съюз се събират в Брюксел, за да обсъдят хода на бъдещите преговори, предава "Франс прес". „Неизбежно ще има цена за Великобритания. Това е изборът направен от тях", заяви Оланд преди началото на срещата.

Оневиниха за дузпа Благо Георгиев

https://www.24chasa.bg/sport/article/6196346

Оневиниха за дузпа Благо Георгиев По-голямата част от руските медии оневиниха Благо Георгиев за дузпата, благодарение на която “Зенит” спечели с 1:0 гостуването си на “Оренбург” от 25-ия кръг на Висшата лига. Халфът на домакините закъсня да си дръпне крака, но на повторенията ясно се вижда как Юри Жирков сам търси съприкосновение с него и се препъва нарочно.

Възрастна жена с опасност за живота след пожар в Надежда

http://offnews.bg/news/n_1/n_654264.html

84-годишна жена е с опасност за живота след пожар в столичния квартал „Надежда“ късно снощи, съобщи МВР. Сигналът за пламаците е подаден около 22 часа. Огънят е погасен бързо, пострадалата жена от блока е настанена в болница в тежко състояние. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по установяване на причините за пожара продължава.

Удар под кръста: Пулев трябваше да бъде дисквалифициран

http://offnews.bg/news/n_1/n_654262.html

Откровени заяждания публикува анализаторът на боксовия портал boxingnews24.com Джим Дауър в коментар за боя между Кубрат Пулев и Кевин Джонсън в София. Той определи мача като "грозен, пълен с нарушения". И видя спестена дисквалификация за Кобрата. "Т.нар. rabbit punches (заешки удари - бързи къси удари по тила) бяха използвани от Пулев през целия мач. Реферът Тери О`Конър предупреди Пулев в осмия рунд, но не направи нищо, за да спре тези удари", призна все пак авторът от САЩ. В отделни случаи Джонсън се навеждаше и Пулев нямаше много избор. Но в по-голямата си част, Пулев просто удряше Джонсън с тези заешки удари в тила и реферът не предприе нищо, да спре боя и да отнеме точки", призна с половин уста американецът.  "От третия рунд натам, Пулев държеше главата на Джонсън с лявата си ръка и го удряше с дясната. Реферът не направи нищо по въпроса. Беше изненадващо, защото нарушенията бяха непрестанни. Беше кофти гледка. Не е ясно какво спря рефера Тери О`Конър да дисквалифицира Пулев заради тези нарушения. Не ставаше дума само за отнемане на точки. Мисля, че Пулев трябваше да бъде дисквалифициран заради тези си нарушения. Ако Джонсън бе стоял в центъра на ринга, можеше да избегне някои от тези удари, но той не успя да се задържи там. Нямаше издръжливост в него. Беше грешка, че Пулев не удряше повече в тялото, защото това бе лесна мишена." "Освен нарушенията на Пулев, като цяло представянето му не бе впечатляващо. В първата половина от мача той отнесе доста мощни удари от Джонсън. Пулев имаше късмет, че Джонсън не можеше да го удря, защото щеше да има проблеми иначе". После спецът продължава с критиката: "След загубата си от Кличко Пулев избира най-вече лесни съперници. След това, той не е слязъл надолу, но не се е и подобрил. Той е същият боксьор, който загуби от Кличко. В днешния мач ясно се видя защо Пулев падна от Кличко през 2014-та толкова лесно". Анализаторът отбеляза, че Пулев би бил аутсайдер срещу когото и да се бие за световната титла. "Пулев е много бавен и изправен, удря отдалеч и можеш да разбереш какво ще направи", завършва Джив Дауър. Все пак сайтът отброява точките категорично в полза на нашия: 120-108. Припомняме, същия резултат дадоха двама от съдиите, а третият отсъди 119-109.

Евакуираха берлинското летище „Тегел“ заради куфар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196840

Евакуираха берлинското летище „Тегел“ заради куфарБерлинското летище „Тегел“ временно преустанови работа след сигнал за намерен куфар без надзор. Това съобщиха немските власти, които допълват, че всички пристигащи полети ще бъдат насочвани към други аерогари. Всички граждани в сградата са евакуирани, съобщи

Черно море гостува на Лудогорец в Деня на труда

http://www.moreto.net/novini.php?n=350024

Черно море е гост на Лудогорец в мач от 30-ия кръг на Първа професионална лига, припомня Moreto.net. Срещата ще се играе на 1 май от 20 часа на стадиона в Разград. За главен съдия на мача бе определен Волен Чинков. Негови пощници ще са Иво Колев и Станимир Илков, четвърти съдия ще бъде Драгомир Милев.

Конте иска "Челси" и "Тотнъм" да играят по едно и също време в последните три мача

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/29/2962563_konte_iska_chelsi_i_totnum_da_igraiat_po_edno_i_sushto/?ref=rss


Последните три мача на "Челси" и "Тотнъм" във Висшата лига би трябвало да играят по едно също време, обяви мениджърът на сините Антонио Конте.

Разликата между двата отбора е четири точки (78-74). В неделя от 16.05 ч. първият "Челси" гостува на "Евертън", а "шпорите" приемат "Арсенал" от 18.30 ч.

"Трябва да се опитат да направят така, че тези два отбора да играят по едно и също...

Брюксел реши да продължи преговорите за членство на Турция в ЕС

https://www.actualno.com/europe/bruksel-reshi-da-prodylji-pregovorite-za-chlenstvo-na-turcija-v-es-news_608711.html

ЕС остави открехната вратата за членство на Турция, но заяви, че Анкара трябва да изпрати по-ясни послания дали възнамерява да изпълни критериите за присъединяване в области като човешките права и върховенството на закона. Това стана ясно след срещата на външните министри

Ердоган: Със САЩ можем да превърнем Ракка в гробище за джихадисти

http://www.cross.bg/rakka-erdogan-zayavi-1541615.html

/КРОСС/ Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му и САЩ могат да обединят сили и да превърнат обявения от „Ислямска държава" за нейна столица сирийски град Ракка в „гробище" за джихадисти, предаде „Франс прес". „Огромна Америка, коалицията и Турция могат с общи усилия да превърнат Ракка в гробище за „Ислямска държава" заяви Ердоган. Думите му идват седмици преди очакваната му среща с президента на САЩ Доналд Тръмп.  

Учителка в детска градина стана шампион по ММА (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196828

Учителка в детска градина стана шампион по ММА (Видео)Една история за спорта и за децата. А главен герой в нея е Анита – през половината ден е професионален ММА боец, а през другата половина учител в детска градина. Едва преди 5 години Анита Доганова избира да се занимава с ММА, съобщи NOVA. Тогава е на 22 години. В представите на повечето хора подходящата възраст за навлизане в който и да е спорт е

Обвиниха още трима души за атаката срещу "Шарли Ебдо"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196819

Обвиниха още трима души за атаката срещу "Шарли Ебдо"Френските власти повдигнаха обвинение срещу трима души за доставка на оръжие за джихадистите, които през 2015 г. извършиха смъртоносни атаки в еврейски супермаркет в Париж и редакцията на сатиричния седмичник „Шарли Ебдо“. Това са лицата Самир Л., свързан с продажбата на оръжие за нападателя на магазина, както и Мигел М. и Абделазис А.

Йончева: Случващото се в Македония засяга националната ни сигурност

http://offnews.bg/news/n_1/n_654263.html

Нахлуването в македонския парламент и нанасянето на побой на политици, независимо от коя политическа сила, изискваше реакция. „БСП за България” първа излезе с позиция". Това заяви пред Дарик радио говорителят на ПГ на „БСП за България” Елена Йончева. Тя изтъкна, че е национално отговорно поведение приемането на декларацията на БСП от другите политически сили в НС. Йончева обърна внимание, че случващото се в Македония засяга националната сигурност на страната ни. Тя подчерта, че с декларацията не се взима страна в конфликта и е изразена убеденост, че Македония трябва да остане единна държава. Според нея българската позиция трябва да защитава нашия национален интерес, а това означава запазване на териториалната цялост на Македония. Йончева заяви, че в интерес на Европа е Македония да стане член на ЕС.  Близо 3 години никой не е взел мерки за урана във водата в Хасково "Близо три години никой не е взел мерки за заразената с уран вода в Хасково"- акцентира върху другия актуален проблем Елена Йончева. Тя заяви, че по предложение на БСП НС е създала временна комисия за установяване на конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейната вода. Йончева обясни, че комисията първо ще открои къде има такива случаи в страната, защо се е случило това и какви са последствията за здравето на хората. Тя припомни, че на 04.04.2017 г. от Басейнова дирекция Пловдив, в писмо до РЗИ Хасково, съобщават че в подземните води, в един от кладенците са регистрирани завишени норми на уран и алфа активност. „Информация за тези заразени кладенци е публикувана на страницата на МОСВ на 15.01.2017г. и институциите не взимат мерки”, заяви Йончева. Управляващите ограничават свободи в НС  "Управляващите не желаят работата на парламента да е публична. Те крият бъдещите министри, които са длъжни да отговарят на въпроси за управлението." Този извод направи Елена Йончева от решението да се премести излъчването на парламентарния контрол от БНТ в БНТ2. Тя допълни, че съзнателно се мести излъчването от канал с висок рейтинг в канал с несравнимо по- ниска гледаемост.„Това се случва в България, която е на първите места по корупция и на последните- по свобода на медиите в ЕС”, коментира Йончева. Според нея това се прави целенасочено, за да се заблуждават гражданите за действията на политиците. Елена Йончева се възмути, че се отнема и друго постижение на парламентарната демокрация- правото на блиц контрол. „Въпросите на депутатите, това са въпросите на хората. За 2016 г. Борисов е отишъл само 2 пъти на блиц контрол да им отговори. Отнето е едно от най-големите достижения на парламентарната демокрация. Това се прави, за да не се види колко голи и боси са нашите управляващи”, заключи тя.

Верижна катастрофа блокира входа на Бургас

//dariknews.bg/regioni/burgas/verizhna-katastrofa-blokira-vhoda-na-burgas-2020561

Верижна катастрофа блокира трафика на входа на Бургас в посока от София. Инцидентът станал към 15.00 часа днес.
Няма ранени и пострадали хора. Злополуката е предизвикана, след като три коли са- два марка „Опел” и една „Хонда” се нанизали една в друга, съобщиха очевидци. Причините се изяснява

Родителите не трябва да дават хранителни добавки на здрави деца

http://www.cross.bg/simptomi-otgovori-dali-1541614.html

/КРОСС/ Родителите не трябва да дават на здрави деца хранителни добавки и медикаменти за засилване на имунитета. Като един изключително сложен механизъм детският имунитет трябва да бъде подпомаган само ако в него има реален дефект, както е при вродените или придобити имунни дефицити. Това е мнението на д-р Валери Исаев, един от най-добрите детски пулмолози в България. Специалистът практикува в Клиниката по детски болести в столичната Александровска болница. "Имунитетът е изключително сложен механизъм на човешкия организъм за приспособяване към околната среда и справяне с всякакви външни фактори, така че нека го оставим и да му "помагаме" само когато има реален дефект в този имунитет, както е при вродените или придобити имунни дефицити", обясни пулмологът пред „Дарик". Според него аптеките у нас са "наводнени" от подобен тип медикаменти. "Казвам често и на майките: за съжаление, режимът на регистриране на хранителните добавки е твърде либерален и ако не може да се отговори на въпроса дали помагат, по-важно е да се отговори на въпроса дали са безвредни, което, за съжаление, не се изисква от тях", казва лекарят. На въпрос дали можем да откроим симптоми като по-опасни, той отговори: "Опасни симптоми няма, има симптоми на опасни състояния, на тревожни състояния, на сериозни заболявания. Не бих искал да ги посочвам, те са доста специфични

Тайсън: Джошуа е звяр, напомня ми на Форман

https://www.24chasa.bg/sport/article/6196797

Тайсън: Джошуа е звяр, напомня ми на Форман„Джошуа е като един огромен звяр, който просто разбива всичко пред себе си. Напомня ми на младия Джордж Форман“, заяви легендата в бокса Майк Тайсън преди мегасблъсъка между Антъни Джошуа и Владимир Кличко. Тайсън сподели, че ще гледа по телевизията двубоя и призна, че е фен на британския боксьор. „Чакам с нетърпение този бой, вълнувам се,

Сергей Лавров: Русия е готова на сътрудничество със САЩ по Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=350023

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страната е напълно готова да си сътрудничи с Вашингтон относно Сирия и разчита на аналогичен подход от американска страна, предаде ТАСС. „Не веднъж сме слушали, че принципно значение за ефективното действие на световното общество по разрешаването на сирийския конфликт има взаимодействието между Русия и САЩ“, заяви Лавров.

САЩ започват днес проверка дали имат проблеми с търговските споразумения

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/29/2962573_sasht_zapochvat_dnes_proverka_dali_imat_problemi_s/?ref=rss


Президентът на САЩ ще подпише в събота заповед администрацията му да анализира всички действащи търговски споразумения на страната, включително участието в Световната търговска организация, дали не създават проблеми за икономиката.

Според секретаря на по търговията Уилбър Рос неговото министерство ще представи анализ в следващите 180 дни, в който ще се съдържат и възможни решения за установените проблеми.

Рос посочва СТО като институция, която ще се...

Елена Йончева: Македония трябва да стане член на ЕС, за да се дисциплинира

http://www.cross.bg/iioncheva-makedoniya-bulgariya-1541613.html

/КРОСС/ Македония трябва да стане член на Европейския съюз. По този начин страната ще стане по-дисциплинирана в политически план. Коментарът по повод последните събития в западната ни съседка направи говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева пред „Дарик". "Членството в ЕС поставя конкретни изисквания и смятам, че Европа ще бъде един много добър инструмент, за да бъдат дисциплинирани политическите партии в Македония. Затова има десни и леви политики в Брюксел. Там няма само едно мнение. Там също е битка на идеи и програми. В интерес на Европа е Македония да стане член на ЕС, защото това ще я накара да бъде по-дисциплинирана в политическо отношение, да се спазват човешките права, да се взимат решения, които са в интерес на обществото, а не чисто партийни решения, основани на етнически признак", посочи Йончева. Тя припомни, че в петък първо "БСП за България" предложи Народното сърание да излезе с обща декларация. „Нахлуването в македонския парламент и нанасянето на побой на политици, независимо от коя политическа сила, изискваше реакция. „БСП за България" първа излезе с позиция", допълни тя и изтъкна, че е национално отговорно поведение приемането на декларацията на БСП от другите политически сили в НС. Йончева обърна внимание, че случващото се в Македония засяга националната сигурност на страната ни

В София започна събаряне на вековна къща, доскоро паметник на културата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/29/2962581_v_sofiia_zapochna_subariane_na_vekovna_kushta_doskoro/?ref=rss


Багери разрушават 100-годишна къща в центъра на София, чийто статут на паметник на културата е бил премахнат от бившия министър на Културата Вежди Рашидов в края на мандата му.

Събарянето започна

в неработния съботен ден и часове преди планирана жива верига

около сградата в знак на протест срещу бутането й. Демонстрацията се организираше в социалната мрежа "Фейсбук" и бе с начало 18 часа. Полицейска проверка по обяд...

27-те към Лондон: Плащате, после мислим за бъдещето

http://clubz.bg/53383-27_te_kym_london_plashtate_posle_mislim_za_bydeshteto

Великобритания първо трябва да плати финансовите си задължения към Европейския съюз и да гарантира правата на неговите граждани на нейна територия, преди да започне да договаря бъдещите си отношения с 27-те, които могат да включват споразумение за свободна търговия.

Това се казва в насоки за водене на преговорите за Брекзит, които държавните и правителствените ръководители на ЕС приеха днес на извънреден Европейски съвет в Брюксел.

Преговорите трябва да завършат със споразумение до октомври 2018 година, след което да започнат ратификациите му от британския парламент и законодателните органи на ЕС. Все още не е ясно дали евентуалното споразумение ще трябва да бъде одобрено и от парламентите на 27-те държави в ЕС. Ако всичко върви по график, Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 година след 46 години членство в него.

"На всички нас трябва да е ясно, че това няма да бъде никак лесен процес", каза за предстоящите преговори президентът Румен Радев, който представляваше България на съвета. "Той ще бъде съпътстван с много проблеми. Важното е, че всички ние, европейските лидери, се обединихме около общите цели на държавите-членки в този процес, а именно: защита на правата на гражданите, на бизнеса на отделните държави-членки и на ЕС като цяло".

"Приоритетите са преди всичко правата на гражданите...,финансовото споразумение,...и урегулиране на граничните и митническите въпроси", добави той. "За да има успех на този процес, е много важно принципите да бъдат много ясни отсега и те са наистина равнопоставеност, прозрачност и единство. Това е изключително важна за ЕС, че ще водим тези преговори от единна позиция, а не като отделни държави".

По данни на Европейската комисия сметката на Обединеното кралство за напускане ще бъде близо 60 милиарда евро. Това са ангажименти, които то е поело правно към дългосрочния бюджет на ЕС до 2020 г. 

"Финансовата част на преговорите е най-сложна", каза Радев. "Всички очакваме там наистина сериозни проблеми. Няма какво да го крием...В момента не мога да прогнозирам. Зависи дали Великобритания ще признае погасяването на своите задължения - до момента към многогодишната финансова рамка и след това - след 2020 година. Те никак не са малки. От това как Великобритания ще изпълнява своите финансови задължения съответно зависи дали ние ще имаме някаква допълнителна тежест в нашата годишна вноска към съюза".

Над 3 милиона граждани на други страни от ЕС живеят във Великобритания, включително 65 000 българи. Над 1,2 милиона британци живеят в континентална Европа. Гаранциите за правата на тези хора трябва да са реципрочни и да включват право на придобиване на постоянно пребиваване след пет години, пише в насоките.

"Тези гаранции трябва да са ефективни, приложими, недискриминационни и всеобхватни, включително с право за получаване на право на постоянно пребиваване след непрекъснат период от пет години законно пребиваване. Гражданите трябва да могат да упражняват правата си чрез ясни и прости административни процедури", се казва в документа.

Очаквайте подробности.

27-те към Лондон: Първо плащате задълженията си, после преговори за бъдещето

http://clubz.bg/53383-27_te_kym_london_pyrvo_plashtate_zadyljeniqta_si_posle_pregovori_za_bydeshteto

Великобритания първо трябва да плати финансовите си задължения към Европейския съюз и да гарантира правата на неговите граждани на нейна територия, преди да започне да договаря бъдещите си отношения с 27-те, които могат да включват споразумение за свободна търговия.

Това се казва в насоки за водене на преговорите за Брекзит, които държавните и правителствените ръководители на ЕС приеха днес на извънреден Европейски съвет в Брюксел.

Преговорите трябва да завършат със споразумение до октомври 2018 година, след което да започнат ратификациите му от британския парламент и законодателните органи на ЕС. Все още не е ясно дали евентуалното споразумение ще трябва да бъде одобрено и от парламентите на 27-те държави в ЕС. Ако всичко върви по график, Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 година след 46 години членство в него.

"На всички нас трябва да е ясно, че това няма да бъде никак лесен процес", каза за предстоящите преговори президентът Румен Радев, който представляваше България на съвета. "Той ще бъде съпътствам с много проблеми. Важното е, че всички ние, европейските лидери, се обединихме около общите цели на държавите-членки в този процес, а именно: защита на правата на гражданите, на бизнеса на отделните държави-членки и на ЕС като цяло".

"Приоритетите са преди всичко правата на гражданите...,финансовото споразумение,...и урегулиране на граничните и митническите въпроси", добави той. "За да има успех на този процес, е много важно принципите да бъдат много ясни отсега и те са наистина равнопоставеност, прозрачност и единство. Това е изключително важна за ЕС, че ще водим тези преговори от единна позиция, а не като отделни държави".

По данни на Европейската комисия сметката на Обединеното кралство за напускане ще бъде близо 60 милиарда евро. Това са ангажименти, които то е поело правно към дългосрочния бюджет на ЕС до 2020 г. 

Над 3 милиона граждани на други страни от ЕС живеят във Великобритания, включително 65 000 българи. Над 1,2 милиона британци живеят в континентална Европа. Гаранциите за правата на тези хора трябва да са реципрочни и да включват право на придобиване на постоянно пребиваване след пет години, пише в насоките.

"Тези гаранции трябва да са ефективни, приложими, недискриминационни и всеобхватни, включително с право за получаване на право на постоянно пребиваване след непрекъснат период от пет години законно пребиваване. Гражданите трябва да могат да упражняват правата си чрез ясни и прости административни процедури", се казва в документа.

Очаквайте подробности.

27-те към Лондон: Първо плащате задълженията си, после преговори

http://clubz.bg/53383-27_te_kym_london_pyrvo_plashtate_zadyljeniqta_si_posle_pregovori

Великобритания първо трябва да плати финансовите си задължения към Европейския съюз и да гарантира правата на неговите граждани на нейна територия, преди да започне да договаря бъдещите си отношения с 27-те, които могат да включват споразумение за свободна търговия.

Това се казва в насоки за водене на преговорите за Брекзит, които държавните и правителствените ръководители на ЕС приеха днес на извънреден Европейски съвет в Брюксел.

По данни на Европейската комисия сметката на Обединеното кралство за напускане ще бъде близо 60 милиарда евро. Това са ангажименти, които то е поело правно към дългосрочния бюджет на ЕС до 2020 г. 

Над 3 милиона граждани на други страни от ЕС живеят във Великобритания, включително 65 000 българи. Над 1,2 милиона британци живеят в континентална Европа. Гаранциите за правата на тези хора трябва да са реципрочни и да включват право на придобиване на постоянно пребиваване след пет години, пише в насоките.

"Тези гаранции трябва да са ефективни, приложими, недискриминационни и всеобхватни, включително с право за получаване на право на постоянно пребиваване след непрекъснат период от пет години законно пребиваване. Гражданите трябва да могат да упражняват правата си чрез ясни и прости административни процедури", се казва в документа.

Очаквайте подробности.

Летище Варна вече работи нормално, след като беше затворено заради съмнителен багаж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196787

Летище Варна вече работи нормално, след като беше затворено заради съмнителен багажЛетището във Варна вече функционира нормално. Тази сутрин то беше затворено зарази съмнителен багаж в зоната за чекиране на Терминал 2. От летище Варна съобщиха, че пътниците за Лондон ще излетят в 11,55 часа. Полетът беше отложен, след като тази сутрин в 9 часа на летище Варна беше открит съмнителен багаж и веднага започна проверка на Областната

Багери бутат "Двойната къща", изпревариха живата верига за защитата й

http://offnews.bg/news/n_1/n_654225.html

Започна разрушаването на 110-годишната „Двойна къща“ в центъра на София. Багерите бутат сградата в първия от трите почивни дни и изпреварват подготвената за тази вечер жива верига за защита на къщата.  Разрушаването беше временно спряно от полицейска проверка, съобщи бТВ. Бившият министър на културата Вежди Рашидов твърди: „Не съм разрешавал събаряне на никаква къща на булевард „Васил Левски“ в София. Не познавам нейния собственик. Националният институт за недвижимо културно наследство е направил проверка и след това е поискал от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности отмяна на статута на въпросната сграда със съответните аргументи. В експертния съвет влизат квалифицирани специалисти от различни институции. Техните заключения се оформят в протокол, който министърът на културата е длъжен да подпише. Министерството на културата не издава разрешения за събарянето на каквито и да е сгради. Заявявам отново, не съм вземал решение за отмяна на статут и за събаряне на сградата“, се казва в писмото. Г раждани планираха жива верига около "Двойната къща на Митови" - къщата, намираща се на бул. Васил Левски номер 19. Причината за инициативата е, че от ноември 2016 г. тя е с отменен статут на паметник на културата, а бизнесменът Киро Японеца възнамерява да я събори и да построи подземен паркинг на нейно място. Инициативата се организира във фейсбук, а организаторите се определят като "свободни граждани, необвързани с нито една политическа сила или организация". "Когато някой реши, че може да направи подземен паркинг на мястото на паметник на културата, когато някой с цялата си арогантност заявява, че ще запази този паметник на културата ако гражданите му го възстановят. Когато министър на културата еднолично решава, че паметник на културата не се вписва хармонично в пространството, няма начин да не заявиш позиция. За паметник на културата или подземен гараж? На 29.04.2017 от 18:00ч. заповядайте на бул. Васил Левски 19" , написаха те на страницата на събитието във фейсбук.  Гражданите също така са направили петиция , като подписите от нея са адресирани до президента Румен Радев, главния прокурор Сотир Цацаров, омбудсмана Мая Манолова, кмета на София Йорданка Фандъкова и общинския съвет на столицата. Поставилите подписа си искат от властите незабавно да спират разрушаването на "Двойната къща",  да се разследва кой освен министър Вежди Рашидов участва в решението за отмяна статута на тази къща, да подадат оставки всички, допринесли пряко или косвено към състоянието на този паметник на културата както и незабавно разследване сделката относно покупко-продажбата й, както и изготвяне от страна на Столична община на списък с всички къщи, паметници на културата в подобно или близко състояние, както и незабавни мерки отностно реставрацията и консервацията им според Закона за културно наследство. Архитект на къщата е Георги Тодоров, който я проектира за семейството си, на така наречения Рингов булевард в София (сега бул. Васил Левски), оформен след Освобождението и застроен с фамилните къщи на видни хора. През 1976 г. къщата придобива статут на паметник на културата „за сведение”. И така получава защита от институциите - до 11 ноември миналата година, когато Министерството на културата неочаквано премахва статута между двата тура на президентските избори. Собственик на имота от няколко години е Кирил Киров, по-известен като Киро Японеца, оцелял след няколко опита за покушения срещу него. Едно от тях става пред бизнес сградата до „Двойната къща”, която също е негова собственост. Оказва се, че бизнесменът има планове да събори къщата и на нейно място да построи подземен паркинг. Именно това му действие предизвика гнева на гражданите, които се обединяват в жива верига, за да избегнат събарянето на историческата ценност на София. 

Пет извода от мача на Кубрат Пулев

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/29/2962570_pet_izvoda_ot_macha_na_kubrat_pulev/?ref=rss


Кубрат Пулев победи безапелационно по точки американеца Кевин Джонсън на ринга в зала "Арена Армеец" и записа 25-а победа в 26-ия си мач в професионалния бокс.

Българинът защити интерконтиненталния пояс на Световната боксова асоциация (WBA) и по-важното - правото на задължителен претендент за световната титла на Международната боксова федерация (IBF), която ще бъдe заложена тази вечер в сблъсъка между Антъни Джошуа и Владимир Кличко.

Да помогнем на Иван да спаси крака си

//dariknews.bg/regioni/dobrich/da-pomognem-na-ivan-da-spasi-kraka-si-2020559

51-годишният мъж от Добрич спешно трябва да събере до сряда 14 500 лв., иначе ще ампутират крака му

Протест срещу Путин събра хиляди в Москва (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/protest-sreshtu-putin-sybra-hiliadi-v-moskva-snimki-2020558

Хиляди привърженици на опозицията се събраха на протест срещу президента Владимир Путин в Москва днес въпреки, че проявата бе забранена, предаде ДПА. При засилено полицейско присъствие протестиращите се наредиха на опашка до офиса

Мъж от Варна загина на магистрала "Тракия"

http://www.cross.bg/nova-vuzel-magistralata-1541612.html

/КРОСС/ Мъж на 57-години от Варна загина при тежка катастрофа на магистрала "Тракия", съобщиха от полицията, цитирани от "Дарик". Инцидентът е станал тази сутрин на 257-и километър на магистралата в посока Бургас. Джип "Мазда" се е преобърнал, като е паднал в съседното платно. Друг мъж, който също е пътувал в колата, е без наранявания. Движението по магистралата беше временно отбито по обходен маршрут от пътен възел "Нова Загора" - Нова Загора - Сливен - пътен възел "Хаджи Димитрово".  

Авиошоуто на Централния плаж във Варна започна

http://www.moreto.net/novini.php?n=350021

Авиошоуто за 100-та годишнина на морската авиация започна на Централния плаж във Варна, предаде репортер на Moreto.net. Облачното и хладно време, както и промяната в началния час не изплашиха стотиците варненци, които присъстват на демонстрациите.

Ердоган: Турция и САЩ могат да превърнат Ракка в гробище за „Ислямска държава“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196780

Ердоган: Турция и САЩ могат да превърнат Ракка в гробище за „Ислямска държава“Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му и САЩ могат да обединят сили и да превърнат обявеният от „Ислямска държава“ за нейна столица сирийски град Ракка в „гробище“ за джихадисти, предаде AFP, цитира "Фокус". „Огромна Америка, коалицията и Турция могат с общи усилия да превърнат Ракка в гробище за „Ислямска държава“ заяви

Почина проф. Иван Стоянов, бивш ректор на Великотърновския университет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196799

Почина проф. Иван Стоянов, бивш ректор на Великотърновския университетВчера надвечер е починал проф. Иван Стоянов, съобщи за "24 часа" Дора Чаушева, директор на Националния музей “Васил Левски” в Карлово. Иван Стоянов, който е автор на текстове за Левски в "24 часа", е роден на 12 февруари 1949 г. в с. Бръшляница, Плевенско. Завършва Гимназия с преподаване на руски език „Васил Каравасилев“ в Плевен (1967),

Лавров: Русия е готова да си сътрудничи със САЩ в Сирия

http://www.cross.bg/lavrov-siriya-vashington-1541611.html

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страната е напълно готова да си сътрудничи с Вашингтон относно Сирия и разчита на аналогичен подход от американска страна, предаде ТАСС. „Не веднъж сме слушали, че принципно значение за ефективното действие на световното общество по разрешаването на сирийския конфликт има взаимодействието между Русия и САЩ", заяви Лавров. „Смея да ви уверя, че ние сме готови за това. Разчитаме, че подобен подход ще бъде проявен и от Вашингтон", добави той. Министърът подчерта, че за неутрализацията на терористичната заплаха „е важно да се обединят усилията на всички тези, които се борят срещу тероризма в Сирия". „Имам предвид и руската авиация, и коалицията, оглавявана от САЩ", уточни той.  

Apple патентова безжично зареждане

http://clubz.bg/53382-apple_patentova_bezjichno_zarejdane

Американската компания Apple е заявила патент за безжично зареждане на батерии през Wi-Fi и клетъчни мрежи, съобщи Engadget.

Новата технология би имала приложение не само за таблети и смартфони, но за всякакви други устройства със зареждаеми батерии и мрежова връзка.

Официалното име на патента е "Система за безжично зареждане и връзки с използване на двубандови антени". Това предполага употреба както на Wi-Fi мрежи с честота 2,4-5 GHz, така и клетъчни мрежи от 700 MHz до 2700 MHz.

Технологията обаче ще изисква промени в устройствата, за да могат да преобразуват сигнала в електрическа енергия, което означава, че старите устройства няма да могат да се възползват от нея.

Това е възможно, но за момента не е превърнато в комерсиално достъпна технология. Засега патентът означава само, че Apple имат концепция за успех, но нищо не гарантира, че са започнали работа по такъв проект или че ще го видим в близките години. Но в едно бъдеще безжичното захранване би направило зареждането на устройства с кабел практически излишно в населените места.

Катастрофа с автобус в Мианмар, най-малко 19 са загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196776

Катастрофа с автобус в Мианмар, най-малко 19 са загиналиНай-малко 19 души за загинали, а други повече от 20 са ранени при падане на автобус в дере, разположено в източната част на Мианмар, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". „19 души загинаха, още 21 са ранени“, съобщи началникът на полицията в щата Карен Кий Лин. Полицията смята, че шофьорът е загубил управление заради отказали спирачки.

Западът призова Македония да осъди нападателите на парламента

http://clubz.bg/53381-zapadyt_prizova_makedoniq_da_osydi_napadatelite_na_parlamenta

Ръководителите на делегациите на ЕС, САЩ, ОССЕ и НАТО в Македония осъдиха в съвместно изявление безредиците и насилието в Скопие от последните дни, предаде БГНЕС.

Те отправиха послание към гражданите за въздържание, избягване на провокации и запазване на спокойствие.

„Осъждаме организираната атака срещу парламента на 27 април. Изразяваме сериозна загриженост, че властите не са успели да я предотвратят и не дадоха необходимата сигурност на членове на парламента и присъстващите журналисти. Нападението на държавна институция, която е в основата на демокрацията, е нападение срещу самата демокрация.

Очакваме, че за тези престъпления бързо ще бъде проведено разследване, а организаторите и извършителите ще бъдат изправени пред съда. Също така очакваме, че държавните институции бързо ще направят важните изводи и ще предприемат необходимите мерки“, пише в обръщението.

Дипломатите призовават всички лица да се държат отговорно и да допринесат за спокоен, демократичен процес.

„С насилие страната и обществото не могат да вървят напред“, се казва още в изявлението.

БГНЕС припомня, че политическото напрежение в Македония взе връх в четвъртък вечерта, когато опозицията, заобикаляйки процедурата, пристъпи към избор на председател на парламента в лицето на етническия албанец Талат Джафери, член на Демократичен съюз за интеграция. Той бе избран от депутати на Социалдемократическия съюз (СДСМ) и още две албански формации. Минути след това депутатът Зекирия Ибраими от една от албанските партии „Беса” взе думата и започна да пее албанския национален химн.

Всичко това стана в момент, когато пред парламента се провеждаше поредният марш на общественото движение „За единна Македония”. От февруари то протестира срещу налаганата отвън на страната т.нар. албанска платформа и настоява за нови избори.

Депутатите от СДСМ и от албанските партии бяха заключени в зала за пресконференции, заедно с група журналисти, но протестиращите успяха да влязат там. Зоран Заев и други негови депутати съпартийци бяха бити от протестиращите. Самият Заев бе с разкървавена глава.

В хода на сблъсъците пострадаха над 100 души. В един момент президентът Георге Иванов излезе с обръщение и призова политическите лидери в страната на консултации за намиране на изход от политическата криза.

2 май е последен ден за подаване на годишни данъчни декларации за получени доходи от физически лица

http://www.moreto.net/novini.php?n=349963

На 2 май – вторник, в последния ден за подаване на годишни данъчни декларации за получени доходи от физически лица през 2016 г. офисът на НАП Варна ще работи непрекъснато от 9, 00 ч. до 17, 30 ч. и докато има клиенти в салона за изчакване, съобщиха от НАП за Moreto.

Турция спря достъпа до Уикипедия

http://clubz.bg/53380-turciq_sprq_dostypa_do_uikipediq

Илюстрация Уикипедия

Турските власти блокираха достъпа на гражданите до онлайн енциклопедията Уикипедия, предаде АФП, позовавайки се на групата за наблюдение в интернет Turkey Blocks, пише БГНЕС.

Не е ясно защо е наложена такава забрана. Според кореспонденти на световните агенции, ограничението засяга всички езикови издания на уебсайта от 05:00 ч. тази сутрин по силата на административна заповед. Забраната е в съответствие с интернет филтрите, използвани за цензуриране на онлайн съдържание в страната.

Жители на Истанбул съобщиха в социалните мрежи, че не могат да получат достъп до страницата, без да използват частна виртуална мрежа (VPN). За проблема алармира и всекидневникът "Хюриет".

Такова явление се случва не за първи път. Властите в южната ни съседка временно са блокирали достъпа и до други популярни сайтове като Фейсбук и Туитър с аргумента, че такива мерки са необходими за гарантиране на сигурността в страната. Критиците възприемат тези действия като ограничение на гражданските свободи от страна на президента Реджеп Ердоган.

Чудо! Мария Шарапова стана фаворит за титлата на "Ролан Гарос"

http://offnews.bg/news/n_1/n_654261.html

Само с три мача Мария Шарапова стана фаворит за титлата на "Ролан Гарос". И то след наказанието за употреба на допинг, който я извади за 15 месеца от корта. Маша побърка букмейкърите с трите победи без загубен сет в града на Мерцедес. В 17,00 ч. наше време днес рускинята излиза в полуфинал срещу Кристина Младенович. Другият мач  в Щутгарт е Симона Халеп - Лаура Зигмунд. Букитата обаче побързаха да дадат коефициент 7,00 за триумф на Маша в Париж. С толкова се котират и шансовете на комшийката Симона Халеп от Румъния. Следват Гарбине Мугуруса (7.50), Ангелик Кербер (9.00) и Каролина Плишкова (13.00). Факторите са три - великолепната форма на Шарапова, отсъствието на бременната Серина Уилямс и ..масовите залози за бившата на Григор Димитров. Куриозното е, че Маша дори още няма „уайлд кард” за "Ролан Гарос". Дотук Шарапова си гарантира място около №260 в света, а дори успех в Щутгарт няма да я качи в топ 100. Но има време да се добере до квалификациите. Домакините в Париж ще обявят решението си във Фейсбук на 30 май. Никой не обаче не рита срещу парите, а те идват с Маша Шарапова. Припомняме, участието й в Щутгарт докара заявки от рекорден брой световни медии.

Печалбата на банковия сектор намалява през първото тримесечие

http://econ.bg/Новини/Печалбата-на-банковия-сектор-намалява-през-първото-тримесечие_l.a_i.741875_at.1.html

За първите три месеца на 2017 г. банките отчитат нарастване на депозитите, на активите и на балансовия капитал, като същевременно се поддържа...

Льо Пен номинира евроскептик за премиер, ако спечели президентските избори

http://www.cross.bg/dyupon-enyan-prezident-specheli-1541610.html

/КРОСС/ Кандидатът за президент на Франция Марин льо Пен вече обяви и кой ще е нейният кандидат за министър-председател на страната, ако тя спечели. Тя номинира за евроскептика Никола Дюпон-Енян, предава „Франс прес". Това Льо Пен заяви по време на пресконференция с нейно и на Дюпон-Енян участие, че двамата „споделят общ проект". Подобно на Льо Пен, Дюпон-Енян беше сред кандидатите за президент на изборите и е очевидно, че доскорошната председателка на „Националня фронт" иска да привлече неговите гласове за балотажа. Дюпон-Енян 4,7% от гласовете на първия тур на изборите за президент на Франция. Льо Пен спечели 21,53%, а вдачът Еманюел Макрон беше с 23,75%.  

Лавров: Русия е готова на сътрудничество със САЩ относно Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196773

Лавров: Русия е готова на сътрудничество със САЩ относно СирияРуският външен министър Сергей Лавров заяви, че страната е напълно готова да си сътрудничи с Вашингтон относно Сирия и разчита на аналогичен подход от американска страна, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус". „Не веднъж сме слушали, че принципно значение за ефективното действие на световното общество по разрешаването на сирийския конфликт има

Автомобил на 90- години дефилира на собствен ход на Ретропарада в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/avtomobil-na-90-godini-defilira-na-sobstven-hod-na-retroparada-v-sliven-2020553

За първи път в Сливен на ретропарада се включи и камион. На традиционния събор участва автомобил на 90 години. Той е най- старият сред автомобилите, участващи в тазгодишния ретропарад в града. И тази година автомобилите преминаха през целия град на собствен ход. Най-голямо впечатление направи автом

Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници“

//dariknews.bg/regioni/sliven/mezhdunaroden-detski-folkloren-tancov-festival-priiatelstvo-bez-granici-2020494

Международният детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници“ ще се състои от 16 до 18 май 2017 година. „Тази година фестивалът ще е в по-различен период и за по-кратко време. Работим по неговата програма. Ще има няколко концерта, два от тях на открита сцена”, посочи зам. Кмета Пепа Чил

Дете бе отвлечено в Търговище, намериха го в 1 ч. след полунощ в Лозница

//dariknews.bg/regioni/shumen/dete-be-otvlecheno-v-tyrgovishte-nameriha-go-v-1-ch.-sled-polunosht-v-loznica-2020554

Малко след 21 часа снощи в ОД на МВР в Търговище е бил подаден сигнал за отвлечено 5-годишно дете. Момиченцето е било на разходка в центъра на града с майка си, когато се загубило.
Незабавно били предприети действия по издирване на детето, в които освен целия наличен състав на Районното поли

„Възраждане“ стъпи и в Бургас

//dariknews.bg/regioni/burgas/vyzrazhdane-stypi-i-v-burgas-2020555

Около 60 души основаха днес бургаската структура на партия „Възраждане“. За учредителното събрание в града пристигна лидерът Костадин Костадинов. Областен председател е Владимир Павлов, а градски – Деян Георгиев.

Изграждането на местни организации ще започне по общини, в най-скоро вр

Футболен фен татуира върху целия си торс фланелката на любимия си тим (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/futbolen-fen-tatuira-vyrhu-celiia-si-tors-flanelkata-na-liubimiia-si-tim-video-2020557

Футболен фен татуира върху целия си торс фланелката на любимия си тим. Запалянкото е Хосе Маурисио, който е фен на бразилския отбор Фламенго. Той ще трябва да премине през 14 сесии в студиото за татуировки, за да бъде покрито тялото му в червени и

Затвор за пенсионер, карал пиян посред бял ден в Равда

//dariknews.bg/regioni/burgas/zatvor-za-pensioner-karal-piian-posred-bial-den-v-ravda-2020556

Пенсионер от Стралджа бе осъден на три месеца затвор, след като бе заловен да кара „Фолксваген Голф” в Равда с 1,29 промила алкохол в кръвта. Присъдата на подсъдимия с инициали И.Г. бе произнесена по бързата процедура с решение на Районния съд в Несебър. Пенсионерът е заловен да кара пиян посред бя

Скално свлачище предизвика задръстване край Мездра

http://www.mediapool.bg/skalno-svlachishte-predizvika-zadrastvane-krai-mezdra-news263255.html

Голямо задръстване се е обазувало на международния път Е-79 край Мездра, съобщи бТВ в събота. Опашката от пътуващи за София автомобили вече е пет километра. Движението се регулира от полиция и се пропуска само в едната лента. Участъкът се минава за около 45 минути.   Причина за блокадата е разчистване на скални отломки от алпинисти. Преди няколко дни полицейски автомобил е пострадал заради скалните късове на това място. Проблемът е, че шофьорите нямат информация защо движението е затапено, а някои търсят обходни маршрути, за да продължат към столицата. Проблемите с придвижването в този район ще продължат до 1 май, съобщава още телевизията.

Мария Игнатова и Рачков гневни

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/mariia-ignatova-i-rachkov-gnevni-6068551

Двамата отговориха на вълна от публикации, че са се разделили

Случилото се в Скопие: Кулминация на политическа агония и етническа омраза

http://www.cross.bg/makedoniya-metodiev-parlamenta-1541609.html

/КРОСС/ Парламентарният побой в Македония бе кулминацията на една дългогодишна политическа агония. Това каза пред „Фокус" д-р Калоян Методиев, политолог и университетски преподавател. По думите му партийният елит западната ни съседка така и не е успял да вкара политическия процес в някаква институционална рамка. „Вместо да успокоят нещата, двете враждуващи страни използват етническия фактор, за да си реализират своите лични цели. Когато един политически лидер или проект остава на инат на терен, той си тръгва насилствено. Е, там никой не иска да си ходи. Системата е запушена. Докато няма ново лидерство и ясна посока за страната - ЕС или някъде другаде, няма да има успокояване", каза още д-р Методиев. Според него възникналият конфликт след избора на етническия албанец Талат Джафери за председател на парламента доказва, че етническото разделение в Македония е много дълбоко. „Може да говорим за омраза. Добавете и политическата нестабилност, скандалите и нефункциониращата държава - всичко това създава емоции. От друга страна, представете си в България да се избере председател на парламента от друг етнос. Ние сме много по-напред от съседите като поведение, традиция, зрялост, но и тук ще се появи напрежение. На Изток от Виена не е Западна Европа", каза още д-р Методиев. По думите му твърдението на президента на България Румен Радев, че „Пътят пред Република Македония е диалог, а не противопоставяне" е напълно правилно

Брекзит може да коства на България милиони евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196759

Брекзит може да коства на България милиони евроЛидерите на Европейския съюз се събират, за да стартират процедурата по напускането на Великобритания. В Брюксел пристигна и президентът Румен Радев. Брекзит може да струва на България десетки милиони евро, предава NOVA. Какви са претенциите на Европа и как ще отговори на британските искания – това ще дискутират 27-те европейски лидери,

Русия е готова да си сътрудничи със САЩ за Сирия

https://www.actualno.com/asia/rusija-e-gotova-da-si-sytrudnichi-sys-sasht-za-sirija-news_608702.html

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страната е напълно готова да си сътрудничи с Вашингтон относно Сирия и разчита на аналогичен подход от американска страна, предаде ТАСС. „Не веднъж сме слушали, че принципно значение за ефективното действие на световното

Виктор Орбан е приел исканията на ЕС за запазването на Централноевропейския университет

http://www.mediapool.bg/viktor-orban-e-priel-iskaniyata-na-es-za-zapazvaneto-na-tsentralnoevropeiskiya-universitet-news263254.html

Унгарският министър-председател Виктор Орбан е поел ангажимент да приеме исканията на ЕС за спорния закон за образованието, приет в страната. Орбан бе привикан на среща с високопоставени представители на Европйската народна партия (ЕНП) , в която неговата управляваща партия ФИДЕС е член. Целта на разговора бе да обсъдят закона, който би довел до закриването на Централноевропейския университет в Будапеща. “Министър-председателят Орбан обеща пред съвета на ЕНП да следва и да изпълни исканията на Европейската комисия в срока от един месец, поставен пред него“, е заявил прессекретарят на партията Зигфрид Муресан, цитиран в прессъобщение. Председателят на ЕНП Жозеф Дол е “изпратил ясно послание до Орбан и до неговата партия ФИДЕС, че няма да приеме ограничаването на основните права или нарушаването на закона“. “ЕНП иска от ФИДЕС и от унгарските власти да предприемат всички необходими мерки, за да се придържат към исканията на комисията. Министър-председателят Орбан даде уверения пред ЕНП, че ще извърши необходимото“, е посочил прессекретарят. По-рано през деня в събота стана ясно, че унгарският министър-председател трябва или да прекрати натиска си срещу спонсорираните от чужбина университети, или ще бъде изключен от редиците на Европейската народна партия (ЕНП). Това заяви председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, цитиран от Ройтерс. “Не можем да приемем подобна атака вътре в семейството на ЕНП“, заяви шефът на десните евродепутати. Той не каза дали е дал на Орбан краен срок да промени политиката си. Но изтъкна, че ще има "последствия“, ако унгарският премиер не го направи. "От него зависи. Да се надяваме, че ще вземе добро решение. Той трябва да промени своето поведение. Очакваме това“, добави Вебер. Орбан бе остро критикуван преди два дни за закона и в европарламента. Тогава лидерите на политическите групи и евродепутати се изказаха относно новия закон за образование в Унгария, който се възприема като атака срещу Централноевропейския университет. Те изразиха вижданията си и за затягането на правилата за НПО и бежанци, както и относно правителственото проучване на тема “Да спрем Брюксел“. Междувременно ЕС заведе дело срещу Унгария в сряда заради два проектозакона, подготвени от правителството на Орбан, които засилват контрола над неправителствените организации и чуждите университети. В началото на април унгарският парламент прие закон, който би могъл да доведе до затваряне на Централноевропейския университет, създаден в Будапеща през 1991 г. от американския милиардер и филантроп Джордж Сорос, превърнал се в черната овца за унгарския премиер Виктор Орбан. Новият закон, представен на 28 март от правителството в парламента, бе приет по ускорена процедура. За него гласуваха 123 депутати, а против - 38 депутати. Законът предвижда по-специално да бъдат лишавани от лиценз чуждите университети и институти, които не разполагат с кампус в "родните" им страни. Тази разпоредба е насочена по-специално срещу Централноевропейския университет - англоезично учебно заведение, създадено в Унгария малко след падането на комунизма, за да насърчава добрите управленчески практики, устойчивото развитие и социалната трансформация. Много евродепутати изразиха виждането, че новият закон за образованието представлява атака срещу академичната свобода, а неправителствените организации са превърнати в мишена, за да се заглушат критичните гласове. Някои посочиха, че до момента ЕС е бил пасивен зрител на системното подкопаване на демокрацията в Унгария и призоваха за по-строги мерки. Други защитиха стъпките на унгарското правителство, като заявиха, че гражданското общество се нуждае от правила, а държавите членки имат право да регулират образованието. Те добавиха, че Унгария е обект на атаки, защото не иска да участва в отворени граници и мултикултурна идеология. Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че правният анализ на ЕК на новия закон за образование е потвърдил несъвместимостта му с правото на ЕС. Той обяви започването на процедура за нарушение. Овен това той обвини организираното от унгарското правителство проучване в разпространение на “фалшиви обвинения“ спрямо институциите на ЕС.

ЕНП заплаши Виктор Орбан да го изключи от редиците си

http://www.mediapool.bg/enp-zaplashi-viktor-orban-da-go-izklyuchi-ot-reditsite-si-news263254.html

Унгарският министър-председател Виктор Орбан трябва или да прекрати натиска си срещу спонсорираните от чужбина университети, или да бъде изключен от редиците на Европейската народна партия (ЕНП). Това заяви председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, предаде Ройтерс в събота. “Не можем да приемем подобна атака вътре в семейството на ЕНП“, заяви шефът на десните евродепутати. Той не каза дали е дал на Орбан краен срок да промени политиката си. Но изтъкна, че ще има "последствия“, ако унгарският премиер не го направи. "От него зависи. Да се надяваме, че ще вземе добро решение. Той трябва да промени своето поведение. Очакваме това“, добави Вебер. ЕС заведе дело срещу Унгария в сряда заради два проектозакона, подготвени от правителството на Орбан, които засилват контрола над неправителствените организации и чуждите университети. В началото на април унгарският парламент прие закон, който би могъл да доведе до затваряне на Централноевропейския университет, създаден в Будапеща през 1991 г. от американския милиардер и филантроп Джордж Сорос, превърнал се в черната овца за унгарския премиер Виктор Орбан. Новият закон, представен на 28 март от правителството в парламента, бе приет по ускорена процедура. За него гласуваха 123 депутати, а против - 38 депутати. Законът предвижда по-специално да бъдат лишавани от лиценз чуждите университети и институти, които не разполагат с кампус в "родните" им страни. Тази разпоредба е насочена по-специално срещу Централноевропейския университет - англоезично учебно заведение, създадено в Унгария малко след падането на комунизма, за да насърчава добрите управленчески практики, устойчивото развитие и социалната трансформация.  

"Зеленият кръст" - доброволци се грижат за ранени протестиращи във Венецуела

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/29/2962207_zeleniiat_krust_-_dobrovolci_se_grijat_za_raneni/?ref=rss


От раната тече много кръв - младеж си е порязал ръката, грабвайки парче от счупен прозорец, за да го запрати по силите на реда в Каракас по време на демонстрациите срещу президента Николас Мадуро.

Стотици венецуелци са ранени от началото на протестната вълна, заляла страната по призива на опозицията в началото на април. Почти всички акции прераснаха в жестоки сблъсъци с полицията, взели вече трийсетина жертви.

Сред градушката от хвърлени камъни и...

100 години българска морска авиация (СНИМКИ)

http://clubz.bg/53379-100_godini_bylgarska_morska_aviaciq_snimki

С атрактивна въздушна демонстрация на Централния плаж във Варна българската военноморска авиация чества своя 100-годишен юбилей, предаде БГНЕС.

На 1 май отбелязваме 100 години от началото на Българската морска авиация. Началото е поставено в годините на Първата световна война, като важно е било България да има хидроплани, тоест самолети, които могат да кацат и да излитат от вода и да са като бойна единица надеждна за отбраната на държавата. Тогава всъщност е поставено началото на въздухоплаването и в света, е припомнил военният министър Стефан Янев.

Малко преди Първата световна война България вече има своя бойна авиация, а във флота тя навлиза решително през 1916 година и през 1917 година, когато вече е назначен първият български началник на въздухоплавателната станция.

 

Берлускони с три шева на устната, паднал в Портофино

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196769

Берлускони с три шева на устната, паднал в ПортофиноСилвио Берлускони е бил приет в миланската клиника „Мадонина” след лек инцидент в Портофино. Според в.”Република” бившият премиер бил на вечеря с децата си в ресторант на курорта, където има вила. Той се хлъзнал и паднал на излизане от ресторанта. При падането ранил устата си, заради което в 4 часа през нощта бил откаран в Милано.

Мъж загина при катастрофа на "Тракия"

http://offnews.bg/news/n_1/n_654260.html

57-годишен мъж от Варна загина при тежка катастрофа на магистрала "Тракия", съобщиха от полицията. Инцидентът е станал тази сутрин на 257-и километър на магистралата в посока Бургас. Джип "Мазда" се е преобърнал, като е паднал в съседното платно. Друг мъж, който също е пътувал в колата, е без наранявания.  Движението, което бе временно пренасочено по обходен маршрут, е възстановено, съобщи АПИ. 

Доскорошен паметник на културата в София отиде в историята

http://www.cross.bg/kushta-kyltyrata-pametnik-1541608.html

/КРОСС/ Доскорошният паметник на културата - „Двойната къща" на бул. „Васил Левски" в София вече е в историята. Емблематичната сграда, построена преди 110 години, започна да бъде рушена, съобщи БТВ. Историческото здание беше паметник на културата до миналата година, заради което по него не можеха да се извършват никакви действия, освен консервация и реставрация. Между двата тура на президентските избори обаче нейният статут е отменен и ръцете за по-нататъшни действия върху сградата бяха развързани за собственика. А той е Кирил Киров, известен и като Киро Японеца. Той има намерение да направи паркинг на мястото на историческата къща, което предизвика и голямо обществено недоволство. Група граждани готвеха протест и „жива верига" пред къщата тази вечер. Те обаче бяха изпреварени и тази сутрин багер започна разрушаването на „Двойната къща". То бе временно спряно след полицейска проверка по обед, но видимо от кадрите на БТВ багерът вече е нанесъл непоправими щети на сградата.  

Доскорошен паметник на културата в София отиде в историята

http://www.cross.bg/kyltyrata-pametnik-kushta-1541608.html

/КРОСС/ Доскорошният паметник на културата - „Двойната къща" на бул. „Васил Левски" в София вече е в историята. Емблематичната сграда, построена преди 110 години, започна да бъде рушена, съобщи БТВ. Историческото здание беше паметник на културата до миналата година, заради което по него не можеха да се извършват никакви действия, освен консервация и реставрация. Между двата тура на президентските избори обаче нейният статут е отменен от министъра на културата Вежди Рашидов и ръцете за по-нататъшни действия върху сградата бяха развързани за собственика. А той е Кирил Киров, известен и като Киро Японеца. Той има намерение да направи паркинг на мястото на историческата къща, което предизвика и голямо обществено недоволство. Група граждани готвеха протест и „жива верига" пред къщата тази вечер. Те обаче бяха изпреварени и тази сутрин багер започна разрушаването на „Двойната къща". То бе временно спряно след полицейска проверка по обед, но видимо от кадрите на БТВ багерът вече е нанесъл непоправими щети на сградата.  

Стотици отново протестираха в Скопие пред сградата на Европейската комисия

http://www.moreto.net/novini.php?n=350020

Стотици жители на Скопие се събраха отново на протест, този път пред сградата на Европейската комисия в града, предаде специалният пратеник на bTV в Македония Десислава Ризова. Първоначално протестиращите трябваше да се съберат отново пред сградата на парламента в града.

Паднали скали блокираха път Е-79 край Мездра

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/29/2962552_padnali_skali_blokiraha_put_e-79_krai_mezdra/?ref=rss


Голямо задръстване се е обазувало на международния път Е-79 край Мездра, съобщи Би Ти Ви. Опашката от пътуващи за София автомобили вече е пет километра. Движението се регулира от полиция и се пропуска само в едната лента. Участъкът се минава за около 45 минути

Причина за блокадата е разчистване на скални отломки от алпинисти. Преди няколко дни полицейски автомобил е пострадал заради скалните късове на това място.

Проблемът е, че шофьорите нямат...

Нарастващото влияние на наследената власт в САЩ на Тръмп

http://www.investor.bg/sasht/337/a/narastvashtoto-vliianie-na-nasledenata-vlast-v-sasht-na-trymp-238374/

Каква точно е ролята на дъщерята на президента Иванка Тръмп, пита коментаторът на FT Едуард Лус

Стиви Джи стана баща на момче от четвърти опит

http://offnews.bg/news/n_1/n_654259.html

Легендата на Ливърпул Стивън Джерард стана баща на момче от четвърти опит. Съпругата му Алекс го дари със син тази сутрин.  Идолът на "червените" от града на Бийтълс написа в ранни зори: "Лио Джордж Джерард се роди тази сутрин в 4,55 ч. И двамата са добре. Нашето семейство е окомплектовано", обясни още бившият халф на Ливърпул. Стиви и 34-годишната му съпруга имат три дъщери. 13-годишната Лили-Ела, Лекси (10) и Лаудрес (5) ще се радват на братчето. Не е тайна, че капитанът, повел Ливърпул към знаменития обрат срещу Милан в Истанбул (3:3), искаше на всяка цена и момче. Е, получи го. В момента Стиви Джи отново е в служба на родния клуб, този път като треньор на младежкия тим.

Столтенберг: Не се обсъжда участие на НАТО за решаване на севернокорейската криза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196644

Столтенберг: Не се обсъжда участие на НАТО за решаване на севернокорейската кризаНе се обсъжда участие на НАТО за намаляване на напрежението на Корейския полуостров, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в интервю за германския ежедневник „Ди Велт“, цитиран от БНР. Миналата седмица прекарах много часове в Белия дом и мога да ви уверя, че не е имало никакво обсъждане на ролята на НАТО в конфликта със Северна

Турция спря достъпа до "Уикипедия"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/29/2962553_turciia_spria_dostupa_do_uikipediia/?ref=rss


Интернет потребителите в Турция тази сутрин няма достъп до "Уикипедия", предаде БТА. Причината за блокирането на онлайн енциклопедията засега не е известна.

ТъркиБлокс (TurkeyBlocks) - групата, която следи достъпа до интернет сайтовете в страната, потвърди за спирането на достъпа, за което по-рано сигнализираха потребители. Си Ен Ен Тюрк съобщи, че при опит да използват онлайн енциклопедията някои потребители са получили съобщение, че "след технически...

Изборът на нов ВСС се опорочава още в зародиш

http://www.mediapool.bg/izborat-na-nov-vss-se-oporochava-oshte-v-zarodish-news263253.html

През седмицата Висшият съдебен съвет (ВСС) разводни и заглуши в едно заседание два важни въпроса относно съдебната власт. Първо, взе решение да не проверява скандала ЦУМ-гейт, с което препотвърди влиянието на главния прокурор над мнозинство от членовете на ВСС. Но мандатът на това мнозинство изтича и то полага неимоверни усилия да обезпечи следващото мнозинство, което да държи силно политико-олигархичното статукво, сломяващо устоите на българското правосъдие На второ място, вместо ВСС да осъди неправомерните действия на редица ръководители на съдилища при намесата им в издигането на кандидати за бъдещи членове на ВСС. Съветът произведе безрезултатно решение. Това действие ще оневини злоупотребилите с властта си председатели и ще остави пролуки за атака към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) по време на цялата кампания за избори за нов състав на ВСС. За пореден път неформалното надмощие на съдебната номенклатура ще покаже на съдиите какво се случва с осмелилите се от тях да защитават прогласената от Конституцията, но потъпквана от управниците независимост на съдебната власт. Каква е промяната, която не се харесва на статуквото? До измененията в Закона за съдебната власт (ЗСВ) от 2016 г. единадесет от 22-мата изборни членове на ВСС се избираха непряко чрез делегатски събрания при представителство един делегат на 10 души. По този начин, още на местно ниво чрез редица похвати, ставаше възможно излъчването на "правилните" делегати, които след това да изберат "правилните" кандидати за членове на ВСС. С приетите промени в ЗСВ съставът на ВСС от квотата на съдиите, прокурорите и следователите ще се избира пряко от самите тях. Това ще се извършва на общи събрания на магистратите, които предстои да се проведат в близките два месеца. Смисълът на прекия избор е всеки магистрат сам да изрази волята и предпочитанията си, всички номинирани кандидати да бъдат изслушани, а събирането на едно място на всяко магистратско съсловие засилва чувството за общност. Защо съдиите са им важни? В съдийската колегия на ВСС, състояща се от 11 души, шестима се избират пряко от съдиите, а петима - от Народното събрание. Съдийската квота е важна, защото именно съдиите са единствени сред магистратите и техните организации, които отстояват необходимостта от реформиране на съдебната власт. При неоспоримата доминантна позиция на главния прокурор над следователите и прокурорите, овладяването и на съдийската колегия на ВСС ще гарантира сломяването на вътрешната съпротива от страна на системата. После политиците лесно ще твърдят, че да получиш подкрепа от магистратите за реформа на съдебната власт е като да получиш съдействие от мъртвите при преместването на гробище. Как статуквото прави подмяна на промяната? Веднъж осъзнало как е на път да загуби контрола над отделните съдилища, статуквото във ВСС прокарва един от елементите на латинската сентенция Divide et impera - Разделяй и владей, внушавайки, че е от особена важност отделните съдебни райони да се обединят около един кандидат за съдебен район на принципа на регионалната представителност. На практика това се осъществи като председателите на съдилищата на общите събрания на всеки съд още при откриване на събранието си присвоиха правото те първи да номинират кандидати за ВСС. Най-изразителна е тази практика в района на Апелативен съд – Пловдив, като на събранието на Окръжен съд – Хасково председателката заявява в прав текст: "Идеята е всеки апелативен район да се обедини около кандидатура"[2]. Разбираме, че са последвали протести от страна на съдиите, които са били потулени от председателката но са станали известни благодарение на намесата на председателя на Върховния касационен съд. Този подход, освен че е изцяло противозаконен, не гарантира равномерно представителство нито на географски, нито на йерархичен принци и може да доведе само до възпроизвеждане на статуквото. А къде още е проблемът? Паралелно с по-горе описаните порочни практики, се застъпва тезата, че съдиите, прокурорите и следователите не бива да гласуват присъствено на самите общи събрания, които ще се проведат в София, а могат да упражнят вота си чрез електронно дистанционно гласуване. Тази теза се защитава най-вече от съдебната номенклатура. Пример за това е изявление на председателя на Апелативен съд – Бургас отпреди година, в което се твърди, че е важно за съдиите извън София да могат да гласуват и неприсъствено. В същото изявление се застъпва как съдиите от бургаския апелативен район започват разговори за единен кандидат за Висшия съдебен съвет[3]. Въпреки двете становища на Съюза на съдиите, в които се апелира към ВСС да обясни допълнително как електронната система за избор гарантира тайната на вота и достоверността на направения избор, от ВСС не са представени убедителни доказателства. Ето защо е важно за статуквото да се гласува електронно и на регионален принцип. Последиците ще са национални. *Публикуваме анализа от сайта на ИПИ.

До часове Радев ще узнае колко милиона евро може да загуби България! Причината е...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279328_%D0%94%D0%BE+%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D1%89%D0%B5+%D1%83%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%

 Начало на Брекзит. Лидерите на Европейския съюз се събират, за да стартират процедурата по напускането на Великобритания. В Брюксел пристигна и президентът Румен Радев. Брекзит може да струва на България десетки милиони евро.    Какви са претенциите на Европа и как ще отговори на британските искания – това ще дискутират 27-те европейски лидери, които днес ще обявят принципите, по които ще преговарят. Основното искане на Европа е Великобритания да уважи финансовите си ангажименти към ЕС и да продължи да плаща членския си внос до напускането си – най-рано март 2019. Разбира се, Лондон ще търси вратички, тъй като сметката ще е доста солена и се изчислява в десетки милиарди евро. Затова и преговорите няма да са леки. Не по-малко важно е и дали гражданите на Европа ще запазят статута си в Кралството и какво е бъдещето на работещите и учещи там европейци. Припомняме, че преди дни британският посланик у нас обяви важна финансова новина за хиляди българи, които учат или искат да учат на Острова. Официалният брой на българите във Великобритания е 65 000. България е разработила различни сценарии според изхода на преговорите, тъй като Брекзит ще ни засегне финансово. Ще доведе до намаляване на европейските помощи и до увеличаване на членските вноски. Един от най-оптимистичните варианти е Брекзит да струва на България около 4-5 милиона евро, а най-песимистичният - около 50 милиона отгоре. А най-тънката част по преговорите за напускането на Великобритания ще се води по време на нашето председателство само след няколко месеца. Тогава България ще участва и в преговарящия екип на Мишел Барние, който води преговорите от страна на Европа. 

 
 Blitz.bg

Намаляване на необслужваните кредити, отчетоха от БНБ

http://www.cross.bg/banka-godina-leva-1541607.html

/КРОСС/ Намаляването на необслужваните кредити и подобряване на качеството на активите на банките отчита Българската народна банка (БНБ). Централната банка внесе вчера в Народното събрание отчета за дейността си през 2016 година, когато бяха проведени стрес - тестовете в системата. В отчета си Централната банка прави цялостен преглед на международната и вътрешната среда през миналата година, предава БНР. Голяма част от решенията на БНБ са повлияни именно от международни фактори като паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ). Като цяло в България депозитите продължават да растат, а кредитната активност да е слаба. В същото време банките са подобрили състоянието си и са отбелязали рекордно висока печалба от близо 1,3 млрд. лева. До голяма степен това се дължи на намалените разходи за обезценки и изчистването на кредитния портфейл от лоши активи. През миналата година БНБ за първи път е установила и неистинска монета от два лева.    

Турските власти заловиха мигранти при опит да преминат нелегално в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196766

Турските власти заловиха мигранти при опит да преминат нелегално в БългарияТурските власти по охраната на турско-българската сухопътна граница са заловили група от 27 мигранти при опит да преминат нелегално в България. Екипи към командването на жандармерията в областта Къркларели получили сигнал, че мигранти се укриват в района на ГКПП Дерекьой/Малко Търново, за да се прехвърлят по нелегални пътища в България,

От първо лице: Мария Игнатова и Димитър Рачков направиха откровена изповед за връзката си!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279327_%D0%9E%D1%82+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE+%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B5%3A+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%98%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%A0%

 В последните години една от най-одумваните двойки в българския шоубизнес е Мария Игнатова и Димитър Рачков. За двамата водещи се изписа много, медиите ги разделяха нееднократно. По този повод снощи на страницата на предаването "Господари на ефира" се появи официално изявление от двамата. Публикуваме го без редакторска намеса:  "От 10 години тихо и кротко понасяме терора на българската "преса" без да предприемаме (може би грешно) никакви мерки. Винаги сме се опитвали да не натрапваме личните си отношения, не присъстваме в социалните мрежи, не се постваме, не се тагваме, не споделяме личните си моменти и въпреки това периодично и редовно бяхме разделяни, събирани, забременели, абортирали, тайно женени, във връзки с познати и непознати, обиждани и обвинявани. За тези години си дадохме сметка, че няма никакво значение какво ще кажем, къде ще го кажем и как. С цялото ни уважение към журналистите, които съвестно си вършат работата, ние решихме, че нашите отношения ще ги запазим за нас и нашите семейства. Не очакваме чудеса от хора, които си изкарват прехраната с лъжи и клевети. На всички останали благодарим за разбирането!" 

 
 Blitz.bg

ПСК "Черно море" си постави високи цели, търси и спонсори

http://www.moreto.net/novini.php?n=350014

Плувният спортен клуб „Черно море" си поставя за цел да вдигне още по-високо летвата в предстоящите шампионати. Това стана ясно по време на годишното отчетно събрание на клуба, което се проведе в Спортното училище, съобщиха от клуба за Moreto.

Путин и Порошенко провели тайни разговори! Не е за вярване какво си казаха

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279326_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B8+%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE

 Руският президент Владимир Путин и президентът на Украйна Петро Порошенко в началото на април тайно са говорили по телефона относно ситуацията в Донбас. Това пише руският в. „Комерсант”, позовавайки се на свои източници.   Изданието съобщава, че разговорът между лидерите на двете страни е бил воден в „уважителен и коректен тон”, а самите президенти „са преминали на шегаджийско-ироничен тон”. По думите на източник, Путин и Порошенко е трябвало постоянно да се шегуват, защото те не са искали да се скарат и да си наговорят обиди.   В хода на беседата, обаче, те са успели да постигнат споразумение само по „някои въпроси с хуманитарен характер”. По данни на вестника, ставало е дума за доставките в Донбас на хранителни продукти, вода и електроенергия.   В началото на март Киев заяви, че Петро Порошенко два пъти е разговарял с руския президент по време на изострянето на ситуацията в Донбас. По-късно от Кремъл потвърдиха работните телефонни контакти между президентите.   Превод и редакция: БЛИЦ

 
 

5 км опашка по Е-79 край Мездра заради опасни скали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196762

5 км опашка по Е-79 край Мездра заради опасни скалиСтрахотно задръстване силно затруднява движението по международния път Е-79 край Мездра, съобщава bTV . Опашката от пътуващи за София автомобили вече е пет километра. Причината за блокадата е разчистване на скални отломки от алпинисти. Преди няколко дни полицейски автомобил пострада заради скалните късове на това място.

Политическата борба за власт окървави Македония

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279325_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%BE%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%9C

 Амбициите на водещите политически лидери в Македония в борбата им за власт и задълбочаващата се двугодишна политическа криза доведоха да кървави сблъсъци в парламента на страната в четвъртък вечерта. При него бяха ранени демонстранти, полицаи и депутати, съобщиха световните медии. Повод за това стана изборът на етническия албанец Талат Джафери за председател на парламента с гласовете на депутатите от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и две от четирите албански партии, и то след обявяване на края на парламентарното заседание. Джафери е първият албанец, който стана шеф на събранието, откакто страната стана независима през 1991 г.

Една от основните причини за ескалация на напрежението обаче беше изпълнението на албанския химн от трибуната на най-висшия законодателен орган в Скопие, предаде БГНЕС. Минути след като народните представители избраха Джафери, депутатът от албанската партия "Беса" Зекири Ибрахими взе думата и започна да пее албанския национален химн. В този момент пред сградата на парламента и в центъра на Скопие имаше хиляди протестиращи, които буквално побесняха и щурмуваха сградата, а полицията беше пометена от тях. Неколкостотин души успяха да проникнат в парламента, нападаха и биха редица депутати, предимно от СДСМ. Някои от жените народни представители бяха влачени за косите. В един момент част от охраната на депутатите социалдемократи насочиха пистолети срещу хората в парламента, но до стрелба не се стигна. Местните медии публикуваха и снимки на въоръжени лица в сградата на парламента. Парламентарни източници твърдят, че оръжието е внесено от хора от личната охрана на зам.-шефа на СДСМ Оливер Спасовски и на самия партиен лидер Зоран Заев. Няколко часа по-късно спецчасти на полицията използваха зашеметяващи гранати и влязоха в сблъсъци с протестиращите, които успяха да изтласкат от сградата на парламента и да изведат в безопасност останалите там народни представители. Властите заявиха, че при сблъсъците във и пред парламента са били ранени над 100 души, включително полицаи и депутати. 

Македонският министър на вътрешните работи Агим Нухиу обяви вчера, че подава оставка заради събитията. "Изпитвам морална отговорност, защото за тези четири месеца не успях да парирам влиянието на политиката и затова ще търся моето оттегляне", заяви министърът, който е етнически албанец. В същото време той подкрепи избора на Талат Джафери за председател на парламента. Нухиу осъди сблъсъците в парламента в четвъртък вечер и заяви, че част от структурите на министерството не си е свършила работата, за което ще трябва да отговаря. Нухиу разкри, че е настоял да се сформира оперативен щаб още когато започнаха протестите, като в този щаб бъдат включени ръководни лица от МВР. "Оперативният щаб имаше готови планове за три варианта на действие - при мирни протести, избор на председател на събранието и за избор на правителство. За ръководител на щаба бе избран директорът на Бюрото за обществена сигурност при МВР Митко Чавков. Искам да информирам обществеността, че от ескалацията на събитията до 20 часа нямах достъп до ръководителя на щаба, въпреки че го търсех", заяви Нухиу. Според него "очевидно е, че в МВР има влияние от политическите структури". "Вместо да спазват законите, част от служителите действаха по поръчка на политическите центрове. Това е нещо, което трябва да бъде санкционирано. Вътрешният контрол е задействан и ще търсим отговорност от всички", добави Нухиу. 

Македонският президент Георге Иванов насрочи вчера извънредна среща с политическите лидери, но някои от тях заявиха, че няма да участват. Иванов призова за спокойствие в телевизионно обръщение. "Депутатите носят главна отговорност за възстановяване на положението в съответствие с конституцията и законите, които бяха нарушени", каза той. По-късно от кабинета на държавния глава посочиха, че все още очакват отговорите на парламентарно представените партии. И допълниха, че част от тях са поискали допълнително време за координиране, след което ще дадат отговор. "Президентът Иванов остава на своята позиция да се проведе среща на лидерите на парламентарните партии като най-отговорен начин за намиране на решение в съответствие с конституцията, законите и правилника за работа на парламента", заявиха от кабинета на Иванов. Лидерът на социалдемократите Зоран Заев обаче беше категоричен, че няма да участва в лидерската среща. В официално съобщение от партията като виновници за "черния четвъртък" се посочват Георге Иванов и Трайко Веляновски, който водеше парламентарното заседание завчера вечерта. В текста се казва още, че няма логика в това президентът да свиква среща, тъй като с действията си е допринесъл за инцидентите. СДСМ обаче ще се събере на партийна среща, на която да бъдат обсъдени следващите стъпки. "Трябва да запазим спокойствие. Служителите в държавните институции да работят съгласно законите. САЩ, ЕС и международната общност в нас виждат двигателя за връщането на демокрацията в страната. Вчера имаше опит за убийство с ясна цел и план, координиран с полицията", каза по-късно Зоран Заев. Според него няма и теоретическа възможност за лидерска среща, която бе поискана от президента Георге Иванов, защото има няколко ранени политици. Привечер стана ясно, че и "Алиансът за албанците" също няма да изпрати свой представител на срещата, организирана от Иванов. 



---------РЕАКЦИИ

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини осъди насилието. "Ние осъждаме... нападенията срещу депутати в Скопие. Проявите на насилие в парламента са напълно неприемливи", каза тя. Американското посолство в Македония заяви, че нападението "е несъвместимо с демокрацията и е неприемлив начин за уреждане на различията". Посолството изрази готовност да работи с Джафери, "за да подкрепи демокрацията и да поощри интересите на Македония". Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан заяви в "Туитър", че "насилието няма място в парламента". Шведският посланик в Македония Матс Стафансон, говорейки от името на други европейски дипломати, напомни на македонските политици нуждата от диалог и каза, че е отговорност на полицията в тази страна да гарантира да не се стига до подобно насилие. Руското МВнР призова да се прекрати външния натиск и да се позволи на политическите сили в Македония сами да определят по-нататъшното развитие на страната. 

"Последните събития в Македония са класически пример за това до какви опасности води външната намеса във вътрешните работи на една страна", заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто. 

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Македонските протестиращи нахлуха в парламента в Скопие, след като депутат запя от трибуната на парламента албанския национален химн при избора на етнически албанец за председател на Събранието.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Лидерът на СДСМ Зоран Заев (в центъра) и неговите телохранители пострадаха при боя в парламента.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Мъж обсъжда критичната обстановка с македонски полицай край парламента в Скопие. Властите струпаха вчера допълнителни полицейски части за охрана на зданието.
СНИМКА ЕПА/БГНЕС
Лидерът на СДСМ Зоран Заев и депутати от неговата партия се явиха бинтовани на пресконференция часове след сблъсъците в парламента.
 

Българските партии и институции се разминаха в оценките

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Водещите политици и държавните институции у нас рязко се разминаха в оценката си за случилото се в Скопие. Президентът Румен Радев и назначеното от него служебно правителство увериха, че рискове за страната ни няма. Партиите обаче смятат, че кризата в Македония създава опасност за мира на целия Балкански полуостров.

"Призовавам българските граждани към спокойствие", обяви Радев в специална позиция. Държавният глава съобщи, че служебният вицепремиер Стефан Янев, вътрешният министър Пламен Узунов и шефовете на спецслужбите са анализирали обстановката на спешна среща в четвъртък вечерта. Изводът им бил, че "няма непосредствени рискове за страната ни". 

Служебният премиер Огнян Герджиков видя сходство между случващото се в Македония и щурма на българския парламент на 10 януари 1997 г. "Не може да поощряваме тези действия. Апелът ни е да се спазва правовият ред", каза Герджиков. А външният министър Ради Найденов даде да се разбере, че България трябва да стои настрана. 

Далеч по-силни вълнения имаше в Народното събрание. "Агресията срещу нашите колеги е недопустимо посегателство върху институцията парламент и върху демокрацията", записаха депутатите в специална декларация. И предупредиха за "всякакви провокации, които могат да ескалират до междуетнически конфликт" с тежки последици за Македония и региона. Изразиха и подкрепа за териториалната цялост на западната ни съседка и за интеграцията й в ЕС.

Особена активност прояви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който използвал "личните си контакти" и получил обаждания от македонския президент Георге Иванов и водещите политици Никола Груевски и Зоран Заев. Борисов им дал за пример собствения си подход при такива случаи: "Когато има напрежение, се подава оставка, минава се през избори и това, което каже народът, се изпълнява". Борисов изрази загриженост от потенциална дестабилизация на Балканите и похвали българския етнически модел.

Коалиционните му партньори от "Обединени патриоти" обвиниха правителството, че омаловажава положението. Според съпредседателя на ОП Красимир Каракачанов възможно е към Македония да се насочат "хора от този тип, каквито наблюдаваме в Близкия изток", и те да бъдат използвани да бъде дестабилизирана и България.
 
segabg.com

Цацаров обяснил само на прокурорите във ВСС за ЦУМ-гейт

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-obyasnil-samo-na-prokurorite-vav-vss-za-tsum-geit-news263252.html

В личен разговор след края на заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет главният прокурор Сотир Цацаров бил обяснил на колегите си какво се е случило на срещата му с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. Това обяви пред бТВ членът на ВСС и председател на етичната комисия на съвета Ясен Тодоров. Неговият колега Калин Калпакчиев обаче посочи, че въпросите за задкулисни зависимости все така остават без отговор. Скандалът, придобил известност като “ЦУМ гейт”, избухна, след като издателят на в.”Сега” обяви, че е бил заплашван от обвинител №1 заради вестника и предполагаемо участие в други медийни и политически проекти. Членът на Изпълнителното бюро на БСП и бизнесмен Георги Гергов беше посочен като посредник за срещата и беше принуден да напусне ръководството на социалистите. Само до по-късно прокуратурата индиректно замеси имената им двамата покрай разследвания и показни влизания в различни държавни институции. До момента обвинител Сотир Цацаров се въздържа от подробности пред медиите. "Доблестният човек Цацаров" разказал само неофициално за срещата ВСС отказа да се занимава със случая официално. Неофициално, както стана ясно от думите на Ясен Тодоров, като “достатъчно доблестен човек”, Сотир Цацаров разказал на прокурорите от съвета какво се е случило. Нямало нищо притеснително и срещата не била по искане на обвинител №1, но повече подробности кадровикът не пожела да даде. По думите му “всеки човек си има право на личен живот”. Според Тодоров, проблем в самата среща няма, а въпросът е доколко личните контакти влияят върху интегритета и действията му като магистрат. “Довечера съм на мач. На този мач до мен ще бъде Даниел Боримиров. Някой може да каже, че съм човек на Таки. От другата страна може да бъде Иво Тонев – някой ще каже, че съм човек на Бойко Борисов. Може да бъде и Камен Костадинов от ДПС“, описа ситуацията Тодоров, който е един от най-самоотвержените защитници на главния прокурор. "Сценарий на Христо Иванов и Радан Кънев, в който Кънев не участвал" Ясен Тодоров определи целия скандал като сценарий за атака върху Сотир Цацаров и дестабилизиране на новото Народно събрание, за да има нови избори. Същата теза, лансират от началото на скандала до момента медиите, близки до депутата от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски. Тодоров лансира и друга теза, използвана от медиите, близки до ДПС. По думите му целта на скандала е да се дестабилизира “цялата страна”. “Тази атака идва от политическа сила – политически сили, които не е успели да влязат в парламента. Имат интерес този парламент да не изкара дълго, за да има нови избори“, обясни Тодоров. На въпрос дали има предвид Христо Иванов и Радан Кънев, той отговори: “Да, Христо Иванов, Радан Кънев – макар, че не мисля Радан Кънев да участва в този сценарий“. Ясен Тодоров отрече в съдебната система да се кадрува “на бели покривки в хотел извън София“, както каза председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Оставка на Лозан Панов и "добрите медии" Той отново поиска оставката на Лозан Панов от поста председател на ВКС. “Господин Панов, ако имате капчица достойнство, подайте си оставката. Аз съм разочарован от вашето поведение. Вие не дължахте нещо на хората, които ви избрахме, но вие дължахте поне малко коректност и поне малко благоприличие – не се възползвайте от поста, който ние ви осигурихме“. И понеже преди два дни Панов определи изданията “Телеграф“, “Монитор“, “Труд“ и “Блиц“ като “пиар агенциите на прокуратурата“, Тодоров вметна: “Само да кажа, че единият от тези вестници спечели наградата за най-обективна журналистика за отразяване на Висшия съдебен съвет“. Преди дни главният редактор на "Труд“ Петьо Блъсков получи такава награда от представляващия ВСС Димитър Узунов. Преди време Блъсков призна, че стои зад псевдонима "Калоян Стоев“, който се прочу със статиите си в защита на Сотир Цацаров и срещу неговите критици. Калпакчиев: Още през 2012 г питахме за нерегламентирани отношения между Цацаров и Гергов На този фон, отново пред бТВ членът на ВСС Калин Калпакчиев от съдийската колегия посочи, че още при избора на Сотир Цацаров за главен прокурор през 2012 г. е задавал въпроси за отношенията му с Георги Гергов. “Ние тогава питахме дали е вярно, че Сотир Цацаров има близки нерегламентирани отношения с Георги Гергов, дали членуват заедно в една масонска ложа. Не получихме отговор”, каза той. По отношение на актуалния скандал Калпакчиев отбеляза, че въпросът за отношенията с Гергов остава висящ, а към него се прибавят и други – защо Цацаров е отишъл на срещата, питал ли е Сашо Дончев за издавания от него вестник и т.н. Според члена на ВСС към момента няма ефективна процедура за каквато и да е проверка на главния прокурор. Управляваната от него структура пък работела кампанийно: “Активна е когато падне правителството и пасивна, когато същите министри и депутати са управляващи”. Прокуратурата действа като МВР в минало - с шумни акции  Той даде пример с трите досъдебни производства срещу Бойко Борисов от 2013 г., които били прекратени след като той седнал на премиерския стол. “Главният прокурор всяка сряда участва в срещи с министър-председателя до обед – самият главен прокурор не го крие. Казва, че не коментират конкретни дела, но как да го знаем?”, пита Калпакчиев. Само преди дни Борисов обяви, че той срещи с прокурори и главния прокурор нямал изобщо. Преди месеци обаче твърдеше, че всяка сряда се събирал със службите и главния прокурор и обсъждали конкретни операции. Калпакчиев беше категоричен, че “няма румънски модел, това е едно пропагандно клише” и работата на държавното обвинение се измерва по влезлите в сила осъдителни присъди: “Както имаше шумни акции на МВР, сега има шумни акции на прокуратурата”.  

31 г. след Чернобил: Говори синът на Андрей Луканов

https://vesti.bg/bulgaria/31-g.-sled-chernobil-govori-sinyt-na-andrej-lukanov-6068549

Може някъде да го е имало, ние пазарувахме от кварталните магазини, каза синът на Андрей Луканов по повод твърденията, че за комунистическия елит е внасяна храна от чужбина

ПСК „Черно море“ вдига още по-високо летвата

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/psk-cherno-more-vdiga-oshte-po-visoko-letvata-2020552

Плувният спортен клуб „Черно море“ си поставя за цел да вдигне още по-високо летвата в предстоящите шампионати. Това стана ясно по време на годишното отчетно събрание на клуба, което се проведе в Спортното училище. Както е известно, миналия сезон варненският клуб стана безапелационно номер 1 в Бълг

КНДР пак опита да изстреля балистична ракета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279324_%D0%9A%D0%9D%D0%94%D0%A0+%D0%BF%D0%B0%D0%BA+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F+%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B

 Северна Корея изстреля тестово балистична ракета от област, намираща се на юг от столицата Пхенян, съобщава агенция "Йонап", цитирана от Би Ти Ви.

Според южнокорейските военни, опитът е бил неуспешен и ракетата се е взривила няколко секунди след пуска. По данни на "Си Ен Ен", тя е паднала в Японско море.
Изстреляната от Северна Корея балистична ракета е прелетяла около 50 км и е паднала в териториалните води на страната, заяви говорителят на японския кабинет Йошихиде Суга, цитиран от ТАСС. „Изстреляната балистична ракета, вероятно е паднала на около 50 км (от мястото на излитане)“, отбеляза Суга. На въпрос дали може да потвърди, че ракетното изпитание е било провал, Суга отговори, че правителството „продължава да анализира данните“. 
Опитът идва малко, след като САЩ се закани да въведе по-строги санкции срещу страната. Вашингтон изпрати и самолетоносач в Японско море.
"Северна Корея не уважи желанията на Китай и на многоуважавания му президент чрез изстрелването, макар и неуспешно, на ракета днес. Лошо!", написа американският президент Доналд Тръмп в "Туитър" малко след проваления опит.
Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе нареди да бъдат въведени повишени мерки за сигурност след ракетния опит, предаде ТАСС. Абе е поискал проверка и засилване на безопасността на морските и въздушни съдове, а така също и да бъдат предприети всички възможни и нужни мерки за подготовка за "непредвидени обстоятелства".
 
segabg.com

Музей на открито показва оръжия от различни епохи в Панагюрище

http://www.cross.bg/otkrito-panagyurishte-navyshtanov-1541606.html

/КРОСС/ Едновременно с провеждането на Военноисторически фестивал „Живата история" в Панагюрище, на площад „20-и април" е разположен и Музей на открито „Приказка за България". Това каза пред „Фокус" Методи Навущанов, председател на Регионален клуб „Традиция" - Панагюрище. Той уточни, че досега музеят е гостувал 3 или 4 пъти в града. „След последното гостуване през миналата година експозицията му е още по-богата. В Музея на открито работят няколко от нашите колеги по методиката на фестивала „Живата история". И при тях зрителите могат да разглеждат оръжието от различни епохи, да се снимат за спомен и да получат повече информация за характеристиките му", обясни Навущанов. Основната цел на военноисторическия фестивал и Музея на открито е образователна и информационна. „Искаме хората да получат повече знания за историята в пряк и непосредствен контакт със свидетелствата за миналото ни", каза още Методи Навущанов.  

Извънредната ситуация на Летище "Варна" е отменена, полицията не откри нищо съмнително

https://www.actualno.com/society/izvynrednata-situacija-na-letishte-varna-e-otmenena-policijata-ne-otkri-nishto-symnitelno-news_608698.html

Приключи проверката за съмнителен багаж на Летище "Варна". Не са открити съмнителни вещества и предмети, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигнал за съмнителен багаж на Летище "Варна" бе подаден малко преди 9.30 часа тази сутрин. На място са изпратени полицейски екипи. Районът б

"Бостън селтикс" елиминира "Чикаго булс" след обрат от 0:2 в серията

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/29/2962547_bostun_seltiks_eliminira_chikago_buls_sled_obrat_ot_02/?ref=rss


"Бостън селтикс" се класира за втория кръг на плейофите в НБА за първи път от 2012 г., след като победи със 105:83 "Чикаго булс" в мач номер шест. Завършилият на първото място в Източната конференция през редовния сезон отбор започна серията с две поредни загуби, но направи пълен обрат и ще играе в следващата фаза срещу "Вашингтон уизърдс".

Ейвъри Брадли беше най-резултатен за "Бостън" с 23 точки. Джералд Грийн добави 16, а гардът...

Джеймс Апатурай: Съюзниците са доволни от влизането на Черна гора в НАТО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279323_+%D0%94%D0%B6%D0%B5%D0%B9%D0%BC%D1%81+%D0%90%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%B9%3A+%D0%A1%D1%8A%D1%8E%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D

 Скорошното членство на Черна гора в НАТО ще изпрати ясен сигнал до другите кандидат-членки на алианса, че упоритата работа, реформите, демократичните практики и борбата срещу корупцията в един момент се изплащат, заяви помощник-генералният секретар на пакта Джеймс Апатурай, цитиран от БГНЕС.
По неговите думи съюзниците силно вярват, че най-големите ползи от членуването в алианса е предоставянето на сигурност за страните, които споделят общи ценности. Апатурай заяви, че тази стъпка ще направи семейството на НАТО силно и малко по-голямо и ще спомогне за популяризирането международния мир. БГНЕС припомня, че на тържествено заседание в град Цетине вчера черногорският парламент ратифицира закона за встъпване на страната в НАТО. В подкрепа на решението гласуваха 46 от общо 81 депутати. Заседанието беше предавано пряко по националната телевизия. В залата присъстваха президентът Филип Вуянович и бившият премиер Мило Джуканович, които посрещнаха с аплодисменти резултата. Гласуването се проведе в отсъствието на противниците на присъединяването от главната опозиционна партия –Демократичния фронт, който по същото време проведе в Цетине протестна акция с искане решението да не бъде вземано в парламента, а на референдум. Опозицията заяви, че ще се опита да предизвика предсрочни парламентарни избори, които да спечели и да отмени днешното решение за присъединяване към алианса.


segabg.com

Туск: Страните от ЕС трябва да останат обединени на преговорите за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196649

Туск: Страните от ЕС трябва да останат обединени на преговорите за БрекзитПредседателят на Европейския съвет Доналд Туск призова страните членки да запазят единни позиции по време на специалната среща на високо равнище в Брюксел, посветена на Брекзит, посочвайки, че това също би помогнало и на Великобритания при постигането на споразумението, предаде AFP, цитира "Фокус". „Трябва да останем обединени като ЕС-27.

На парада на 9 май в Москва за първи път ще участва ударна група далекобойна авиация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279322_%D0%9D%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+9+%D0%BC%D0%B0%D0%B9+%D0%B2+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D1%89%D0%B5+%D1%8

 За първи път тази година по време на въздушната част на парада по случай победата във Втората световна война, над Червения площад в Москва ще прелети ударна група от пет самолета на далекобойната авиация на страната, предаде РИА Новости, цитирана от Агенция Фокус.
Представители на министерството на отбраната съобщиха, че групата ще бъде оглавена от стратегически бомбардировач Ту-160 „Бял лебед“. На парада за първи път ще бъдат демонстрирани и новите изтребители Су-30СМ. 
Въздушната част от парата в Москва ще бъде открита от хеликоптери Ми-26 и Ми-8,следвани от самолети Ил-78 и Ту-160, Су-35С, Су-34 и Су-27 – общо 72 въздушни машини.


segabg.com

Цитат на деня: Блиц контролът се премахва, за да не се види колко голи и боси са управниците

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/04/29/2962545_citat_na_denia_blic_kontrolut_se_premahva_za_da_ne_se/?ref=rss


"Това (премахването на блиц контрола – бел.ред.) се прави, за да не се види колко голи и боси са нашите управници."

Това заяви депутатът от БСП Елена Йончева в предаването "Седмицата" на Дарик радио в коментар за отпадането на парламентарния блиц контрол. Той бе въведен по времето на кабинета "Орешарски" и в него, всяка първа сряда на месеца депутатите изслушваха премиера и министрите без предварително зададени въпроси.

Яна Титова и Алек Алексиев се влюбват пред служебния вход на Народния театър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6196108

Яна Титова и Алек Алексиев се влюбват пред служебния вход на Народния театърДвамата се върнаха за три дни в България, за да представят общия си документален филм “Ела да те запозная с малкия ми син” - Стоян Алексиев казва на Яна Титова, която тъкмо минава покрай двамата. Баща и син са на служебния вход на Народния театър (на гърба на красивата сграда). Току-що е свършило представлението “Полет над кукувиче гнездо”,

Част от Сливен е без вода заради авария

https://www.24chasa.bg/region/article/6196628

Част от Сливен е без вода заради аварияЧаст от Сливен е без вода заради авария, съобщиха от ВиК-Сливен. Поради ремонт до 13 часа ще бъде прекъснато водоподаването на югоизточната част от ул. "Самуиловско шосе". При възможност водоподаването ще бъде възстановено по-рано. След това е възможно временно повишаване мътността на

Откъс от "Любов, подслон, храна и вода" на Николай Фенерски

http://www.dnevnik.bg/evropa/kultura/2017/04/29/2960053_otkus_ot_ljubov_podslon_hrana_i_voda_na_nikolai/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Любов, подслон, храна и вода" с автор Николай Фенерски, любезно предоставен от Издателство "ДИВА 2007".

"Aпoĸaлипcиcът e дeлo личнo" (paзĸaзи), "He ĸaзвaй нa мaйĸa cи" (paзĸaзи), "1994" (poмaн), "Πpoлyĸaтa" (eceтa), тoвa ca ĸнигитe oт Hиĸoлaй Фeнepcĸи, видeли бял cвят дo днec. Kнигитe ca ĸaтo xopaтa, няĸoи ca ĸиceли, дpyги гopчaт, тpeти ca...

Лекар: Не давайте на здрави деца добавки и медикаменти за подсилване на имунитета

http://www.moreto.net/novini.php?n=350017

Родителите не трябва да дават на здрави деца хранителни добавки и медикаменти за засилване на имунитета. Като един изключително сложен механизъм детският имунитет трябва да бъде подпомаган само ако в него има реален дефект, както е при вродените или придобити имунни дефицити.

Туск преди преговорите за Брекзит: Трябва са сме единни

http://www.cross.bg/tysk-pregovorite-edinni-1541605.html

/КРОСС/ Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова 27-те членки да останат обединени в разговорите за Брекзит, предаде „Франс прес". Днес държавите от блока започват среща на върха в Брюксел, в рамките на която трябва да бъде приета обща стратегия по излизането на Великобритания от ЕС. По думите на Туск държавните лидери ще помогнат много и на общността, и на Лондон, ако могат да постигнат единно и стабилно споразумение. "Трябва да останем единни като ЕС-27. Само тогава ще можем да приключим преговорите, което означава, че нашето единство също е в интерес на Обединеното кралство", каза дипломатът пред репортери.    

Цвета Караянчева: Всяка една от партиите в новата управленска коалиция запазва своята идентичност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196748

Цвета Караянчева: Всяка една от партиите в новата управленска коалиция запазва своята идентичностВсяка една от партиите в новата управленска коалиция запазва своята идентичност, като поставя условия в рамките на приемливото. Това коментира пред „Фокус“ Цвета Караянчева, зам.-председател на 44-то Народно събрание от парламентарната група на ГЕРБ. По думите ѝ настоящата програмна декларация е написана и съобразена с предизборните програми и на

Иван Костов: Европа все още не е разбрала каква е основата цел на Ердоган

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ivan-kostov-evropa-vse-oshte-ne-e-razbrala-kakva-e-osnovata-cel-na-erdogan-2020551

Представителство на мюсюлманските общества в Европа - това, според Иван Костов, е стратегическата цел на турският президент Реджеп Ердоган. Според Костов Европа все още не е разбрала каква е основата цел на Ердоган.

Багери събарят 110-годишна къща в центъра на София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bageri-sybariat-110-godishna-kyshta-v-centyra-na-sofiia-2020550

Багери събарят 110-годишна къща в центъра на София. Сградата, която е известна като „Двойната къща” на бул. "Васил Левски" 19, е със статут на паметник на културата до ноември миналата година, когато тогавашният ресорен министър Вежди

Как държавната банка си поръчва разширяване

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/29/2962252_kak_durjavnata_banka_si_poruchva_razshiriavane/?ref=rss


Анализът е от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.

Тази седмица видяхме как една държавна институция си е поръчала на друга държавна институция да наложи идеята, че държавата трябва да харчи повече пари. Не че това е изненада, предвид изконната склонност на държавата (и администрацията) да се разширява и да се поставя в "уникалната" ситуация на двигател на растежа и добруването на гражданите и бизнеса.

Това виждаме и от...

45-годишна жена е загинала при при катастрофа край Стоб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196639

45-годишна жена е загинала при при катастрофа край Стоб45-годишна жена е загинала след удар в дърво на пътя Бараково – Пороминово – Стоб, Община Кочериново. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Кюстендил Областна дирекция на МВР – Кюстендил. Инцидентът е станал вчера около 21.00 часа. Катастрофиралата жена е била единствен участник в движението. След пътнотранспортното произшествие пострадалата е била

КАТ с извънредни мерки заради засиления трафик

http://www.mediapool.bg/kat-s-izvanredni-merki-zaradi-zasileniya-trafik-news263251.html

Заради интензивния трафик в събота от МВР предприемат извънредни мерки за осигуряване безопасността на пътя – ще има повече патрулни екипи, които да следят за висока скорост и употреба на алкохол и наркотици. Засилено е движението в посока Сандански, Банско, Петрич и Мелник. За излизащите от София през Владая са осигурени две ленти. Поради продължаващия ремонт на тръбата за Варна на тунелите “Витиня“ и “Ечемишка“ на магистрала “Хемус“, преминаването през тях ще се осъществява двупосочно в тръбата за София. Това напомнят от Агенция “Пътна инфраструктура”. Съветите на Пътна полиция: да се информираме за въведените ограничения по маршрута, по който тръгваме. Да проверим гуми, светлини и спирачки преди пътуването. Да правим почивки, ако пътят е дълъг. Да шофира най-опитният. Да използваме светлата част на деня, ако е възможно. И още: без рискови маневри, без движение в аварийните ленти на магистралите.

82% одобрение за Путин в Русия

http://www.cross.bg/odobrenie-premiera-protzenta-1541604.html

/КРОСС/ Цели 82% от руснаците имат положително отношение към президента Владимир Путин, докато одобрението към премиера Дмитрий Медведев е 44 процента. Това оказва допитване на социологическия център „Левада", цитирано от агенция "Спутник". Според прочуване 18% не харесват президента, а 54% премиера. През март същото проучване показа 42-процентно одобрение за Дмитрий Медведев, докато за Путин показателят е бил същият. След президента и премиера най-високо одобрение получават министрите на външните работи и на отбраната Сергей Лавров и Сергей Шойгу, съответно 25 и 23 процента. Държавната дума има одобрение от 42% от анкетираните, което е с 4 процента повече от март. Допитването е проведено през периода 21-24 април с участието на 1600 души на възраст над 18 години.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване