Десетки мотористи откриха сезона в Шумен (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/shumen/desetki-motoristi-otkriha-sezona-v-shumen-snimki-2020538

Шуменските мотористи откриха официално летния мотосезон днес. Десетки почитатели на вятъра в косите се събраха на Стария град, след което поеха към Мадара. Там бе приготвен водосвет. А след него мотористите плануват съвместно пътуване.
Доай

72 деца са пострадали от престъпления

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/72-deca-sa-postradali-ot-prestypleniia-2020321

468 малолетни и непълнолетни лица са били на отчет през миналата година в Детските педагогически стаи в Старозагорско.В сравнение с 2015 г. броят им намалява с 85, или с 15.4%. Близо 80% от тях са на възраст между 14 и 17 години.
 
249 са малолетните и непълнолетните лица, извършители

Днес на Флората- вижте тънкостите на бонсай

//dariknews.bg/regioni/burgas/dnes-na-florata-vizhte-tynkostite-na-bonsaj-2020537

Тънкостите на бонсай - изкуство да се отглеждат умалени копия на дървета и храсти, които се срещат в природата, ще бъдат представени днес на Флората в Бургас. В страни като Китай и Япония изкуството се радва на особена почит..
Днес и утре (29 и 30 април), от 12:00 часа ценителите ще могат да

Достъпът до Уикипедия в Турция е блокиран

//dariknews.bg/novini/sviat/dostypyt-do-uikipediia-v-turciia-e-blokiran-2020539

Интернет потребителите в Турция днес нямат достъп до Уикипедия, като не е обявена ясна причина за блокирането на онлайн енциклопедията, предаде ДПА.
 
ТъркиБлокс (TurkeyBlocks) - групата, която следи достъпа до уебсайтовете в страната

На Филипините е ликвидиран един от лидерите на групировката „Абу Саяф“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196499

На Филипините е ликвидиран един от лидерите на групировката „Абу Саяф“Един от лидерите на терористичната групировка „Абу Саяф“ Ал Хабси Мисая е ликвидиран при престрелка с правителствените сили на Филипините, предаде РИА Новости. „Смятаме го за най-нашумелия похитител от тази престъпна групировка“, заяви началник-щабът на филипинската армия Едуардо Ано. Мисая е обвинен в извършването на десетки отвличания.

Пали ли някой Балканите?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6196056

Пали ли някой Балканите?Едно гласуване драсна клечката на пожара в Скопие - изборът на някогашния командир на отряда от албански сепаратисти през 2001 г. Талат Джафери за шеф на парламента буквално взриви и бездруго неспокойната Македония. Случва ли се нещо тревожно и извънредно на Балканите? Да не би Великите сили пак да искат война тук?

Катастрофа затапи магистрала "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196515

Катастрофа затапи магистрала "Тракия"Временно се ограничава движението по автомагистрала „Тракия”, при км 256, в посока Бургас поради пътнотранспортно произшествие. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”. Обходният маршрут е от пътен възел „Нова Загора” – Нова Загора - Сливен - пътен възел Хаджи

Пхенян пак изстреля ракета, Тръмп: Лошо!

http://offnews.bg/news/n_1/n_654248.html

Северна Корея изстреля нова балистична ракета. Изпитанието беше неуспешно, но идва ден след като американският президент Доналд Тръмп предупреди за "голям конфликт".  Пхенян изстреля ракетата в 5,30 часа местно време, тя е избухнала във въздуха и е паднала в Японско море, по данни на Си Ен Ен. Властите в Южна Корея първи съобщиха за инцидента.  "Северна Корея не уважи желанията на Китай и на многоуважавания му президент чрез изстрелването, макар и неуспешно, на ракета днес. Лошо!", написа американският президент Доналд Тръмп в "Туитър" малко след проваления опит. Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе нареди да бъдат въведени повишени мерки за сигурност след ракетния опит, предаде ТАСС. Абе е поискал проверка и засилване на безопасността на морските и въздушни съдове, а така също и да бъдат предприети всички възможни и нужни мерки за подготовка за "непредвидени обстоятелства".

Акценти от пресата

http://www.cross.bg/ministur-skopie-parlamenta-1541586.html

/КРОСС/ "Знакови министри на ГЕРБ под въпрос за новия кабинет",съобщава вестник "Труд". Бившият регионален министър Лиляна Павлова, която досега бе сочена за отличник и никой нямаше съмнения, че ще запази поста си в ключовото министерство, вече е с разклатени позиции. Причина е проверката на прокуратурата в Агенция "Пътна инфраструктура" за магистрала "Марица". Сред несигурните постове са тези на Ивелина Василева като екоминистър и бившия транспорен министър Ивайло Московски. Няма яснота и дали Теменужка Петкова ще остане министър на енергетиката, посочва вестникът. Малко над 200 хиляди българи в предпенсионна възраст имат натрупани средно по 3164 лева за втора пенсия в универсалните пенсионни фондове, пише вестник "Сега". Хората, родени след 1959 г., ще са и първите поколения, на които частните фондове ще трябва да изплащат масово пенсии. Това ще се случи през 2021 г. и въпреки че времето наближава, все още няма законова уредба как ще става това, пише изданието. Всяко пето домашно куче "виси" с такса на Столичната община, предупреждава "Монитор". Само в столицата на отчет в общината се водят малко над 10 хиляди кучета, което е около десет пъти по-малко от реалния им брой. Вестниците пишат и за сблъсъците, избухнали в четвъртък пред и в парламента в Скопие. "Кръв заля парламента в Скопие", е заглавието на вестник "Телеграф"

Българите искат мониторингът на ЕС да продължи

http://econ.bg/Новини/Българите-искат-мониторингът-на-ЕС-да-продължи-_l.a_i.741854_at.1.html

72% от българите искат наблюдението на ЕС над страната ни да продължи. Сравнено с останалите европейци, българите са по-незаинтересовани от...

Краткотрайни валежи и гръмотевици днес

http://www.cross.bg/oblachnost-ymeren-razviva-1541585.html

/КРОСС/ Атмосферното налягане е по-ниско от средното за април и през деня още малко ще се понижи. Днес над Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. В следобедните часове ще има краткотрайни вележи, придружени с гръмотевици, възможни са и градушки. Предимно слънчево с разкъсана висока облачност ще е над Източна България. Там ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. В западните райони вятърът ще се ориентира от северозапад. Максимални температури между 23° и 28°, в София 24°. Над Черноморието в сутрешните часове ще има ниска облачност или мъгла. След обяд ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 12°-16°. Температура на морската вода е 10°-13°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Над планините от западната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Вятърът ще е до умерен от юг, югозапад. След обяд ще се усилва. Максимална температура на височина 1200 метра - около 18°, на 2000 метра - около 11°.  

Пожар горя в столичния квартал "Надежда"

http://www.cross.bg/purviya-nyakolko-intzidenta-1541584.html

/КРОСС/ Пожар горя в апартамент в столичния ж.к. „Надежда" миналата вечер, съобщи БТВ. Инцидентът е станал в блок 249 на първия етаж. Съобщава се за трима пострадали пожарникари, както и няколко деца, които са вдишали пушек. Сигналът за инцидента е подаден към 10 ч. вечерта на телефон 112, като на място са изпратени няколко линейки, които са оказали помощ на всички пострадали. Причините за инцидента се изясняват, но по непотвърдена информация на БТВ става въпрос за имотен спор, който е довел до умишлен палеж на апартамент, намиращ се на първия етаж на сградата.

Протестиращи и полиция влязоха в сблъсъци в Рио де Жанейро и Сао Пауло

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196496

Протестиращи и полиция влязоха в сблъсъци в Рио де Жанейро и Сао ПаулоДемонстранти и полиция влязоха в сблъсъци в няколко бразилски градове, включително в Рио де Жанейро и Сао Пауло, по време на националната стачка в страната вчера. Тя бе свикана от профсъюзите против предложенията на президента Мишел Темер за реформиране на трудовото и пенсионното законодателство и беше първата национална стачка в Бразилия от

33-то издание на Национална изложба за цветя „Флора Бургас“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2NhvEa9lJkE/

33-то издание на Националната изложба за цветя „Флора Бургас“ отвори врати. Над 80 фирми от цялата страна показват последните тенденции при отглеждането на най-красивите, ароматни и пъстри растения – цветята. Сред тях са още eкзотично хищно растение от Ботаническата градина в „София“, ароматна маслодайна роза „Дамасцена“ от долината на розите, причудливи бонсай дръвчета, орхидеи във всички възможни цветове, пана от скандинавски мъх и др. Изложението предлага още богато разнообразие асортимент за отглеждане на цветя, градинска мебел, посадъчен материал, торове и препарати, саксии, био и арт продукти.

Посетителите на изложбата за цветя ще имат възможността да се докоснат до изкуството бонсай. Демонстрациите ще се състоят на 29 и 30 април, от 12:00 часа. Уъркшопът е с продължителност 5-6 часа.

В неделния ден във Флората ще има и демонстрация по икебана. Ето и съпътстващата програма на цветния фест през следващата седмица:

01.05 /понеделник/
11:00 часа
Награждаване на победителите в конкурсната част на изложението и децата участвали в детския конкурс за макет

03.05 /сряда/
12:00 часа
Демонстрация по ръчна изработка на накити от цветя с полимерна глина
Демонстратор – Ирина Димитрова

05.05 /петък/
12:00 часа
Демонстрация по грънчарство
Демонстратор – майстор грънчар Десислава Владовска

06.05 /събота/
12:00 часа
Демонстрация по грънчарство
Демонстратор – майстор грънчар Десислава Владовска

София блокирана заради Левски - ЦСКА, снимки на филм и ремонти

http://www.cross.bg/chasa-putni-levski-1541583.html

/КРОСС/ Футболната среща между Левски и ЦСКА, снимки на филм и ремонти ще наложат значителни промени в движението в София днес, съобщи Столична община. Във връзка с дербито Левски - ЦСКА се забраняват се престоят и паркирането на пътни превозни средства от 15.00 до 19.00 часа на моста пред Националния стадион „Васил Левски" и на ул. „Ген. Гурко" между бул."Васил Левски" и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" с изключение на местата в режим „служебен абонамент" . От 16.00 часа до приключване на футболната среща само при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР ще се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, с изключение на масовия градски транспорт по ул. „Ген. Гурко" между бул. „Васил Левски" и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви", бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" между пл. „Орлов мост" и бул. „Черни връх", бул. „Драган Цанков" между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. „П.К.Яворов". От 15.00 часа до приключване на мача може да бъде скъсен маршрута на автобусна линия 75 до Военна академия. Заради заснемане на рекламен клип от 7 до 19.00 часа се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на колите обслужващи снимачния екип и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент", на ул

Северна Корея неуспешно изстреля ракета

http://www.moreto.net/novini.php?n=350005

Северна Корея е изстреляла ракета, предаде АП. Те се е взривила минути след старта и отломките паднали в Японско море. Според американските военни изглежда става дума вероятно за балистична ракете със среден обсег. Тя е идентифицираната като КN 17 с твърдо гориво.

Северна Корея изстреля балистична ракета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196494

Северна Корея изстреля балистична ракетаСеверна Корея изстреля тестово балистична ракета от област, намираща се на юг от столицата Пхенян, съобщава агенция "Йонап", цитирана от bTV. Според южнокорейските военни, опитът е бил неуспешен и ракетата се е взривила няколко секунди след пуска. По данни на "Си Ен Ен", тя е паднала в Японско море.

Авария остави без топла вода части от центъра на София

http://offnews.bg/news/n_1/n_654247.html

Авария спря топлата вода в част от центъра на столицата.  На студен душ втори ден са в района на бул. „Мария Луиза”, бул. „Христо Ботев”, ул. „П.Парчевич”, ул. „Княз Борис І”, бул. „Патриарх Евтимий”, бул. „Прага”, бул. „Пенчо Славейков”, бул. „Тотлебен”, ул. „Йоаким Кърчовски”, ул. „Дамян Груев”, бул. „Генерал Скобелев”, ул. „Опълченска” и ж.к. „Банишора”. Поради отстраняване на пробиви без топла вода са и клиентите в района на  23 абонатни станции в района на ул. „Паренсов”, бул. „В. Левски”, ул. „Граф Игнатиев” и ул. „Цар Шишман”,  Ж.к „Свобода” - бл.№№ 41, 1,2,6;бул. „Рожен”№ 20 А,Б,В,Д ,ОМВ;  ул. „Г.Бенковски”№№ 14-16,18,20; Аварийните екипи ще работят до отстраняване на авариите, съобщиха от “Топлофикация София” ЕАД, които се извиняват на клиентите си. 

Протестиращите в Македония скочиха срещу Европейския съюз

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/p5OTL-rvklc/

Гневът на протестиращите в Македония се насочи срещу Европейския съюз. След като полицията отцепи района около македонския парламент, демонстрацията на националистите в петък вечер се проведе пред представителството на ЕС в Скопие.

Демонстрацията е организирана от т.нар. гражданска инициатива “За единна Македония”, същата, която организира нахлуването в парламента в четвъртък вечер. Макар че се обявява за надпартийна, значителна част от нейните активисти са симпатизанти на ВМРО-ДПМНЕ и на бившия премиер Никола Груевски.
Те обвиняват европейските държави в намеса във вътрешните работи, тъй като изборът на албанец за председател на парламента беше признат в чужбина, а именно новият пост на бившия военен министър Талат Джафери стана повод за насилието.Ораторите на митинга пред представителството на ЕС обявиха, че с избирането на Джафери е “извършен държавен преврат”, насърчен от посланик на страна-членка на ЕС.
Активистите на “За единна Македония” обвиниха лидера на социалдемократите Зоран Заев, че подарява суверенитета на Македония на чужди държави.

„Това е сценарий за унищожение на Македония”, твърдят демонстрантите. Те настояват за незабавно провеждане на нови парламентарни избори в страната.

По-рано днес македонското МВР съобщи, че за безредиците в и около парламента в четвъртък са задържани 8 души, цитира Кросс. При безредиците са ранени над 100 души. 70 граждани, 22 полицаи и 3 депутати са потърсили долекарска помощ. Допълнително 7 души са лекувани в казармата “Гьорче Петров”.

22 изпълнения в Общинския преглед на руска песен и танц, ето победителите

//dariknews.bg/regioni/razgrad/22-izpylneniia-v-obshtinskiia-pregled-na-ruska-pesen-i-tanc-eto-pobeditelite-2020525

22 изпълнения включваше поредното издание на Общинския преглед на руската песен и танц в Разград. Концертът се проведе снощи в залата на читалище „Развитие 1869“. От малчугани от детските градини до гимназисти в последните класове участваха в конкурса, организиран от Федерацията за приятелство с Ру

Струпване на полиция на Летище Варна

//dariknews.bg/regioni/varna/strupvane-na-policiia-na-letishte-varna-2020526

Струпване на полицаи има на Летище Варна. Причината за засиленото присъствие на "униформени" е съмнителен багаж, пренасян от пътници.

На място са пристигнали и екипи с кучета, които проверяват ситуацията, съобщава

Варненец загина след преобръщане с джип на магистрала "Тракия"

//dariknews.bg/regioni/varna/varnenec-zagina-sled-preobryshtane-s-dzhip-na-magistrala-trakiia-2020530

Варненец загина при тежка катастрофа на магистрала "Тракия" край Сливен. Инцидентът е станал тази сутрин около 7:00, съобщават от местната полиция. 

Починалият е на 57 години. Той е бил зад волана на джип "Мазда", който се е преобърнал и през мантинелите е паднал в съседното платно. 

Мъж загина на автомагистрала „Тракия”, движението е отбито

//dariknews.bg/regioni/sliven/myzh-zagina-na-avtomagistrala-trakiia-dvizhenieto-e-otbito-2020528

57- годишен мъж от Варна загина на място на автомагистрала „Тракия”, Инцидентът е станал тази сутрин около 7.00 часа на 257 км., съобщи говорителят на ОДМВР Сливен Първолета Мандинска. Джип „Мазда“ се е преобърнал, и през  мантинелите паднал в съседното платно.

43- годишен пътник е б

Влекач блъсна автокран на "Тракия"

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/vlekach-blysna-avtokran-na-trakiia-2020532

Мъж е настанен в старозагорската болница с множество наранявания след пътно произшествие, станало на автомагистрала „Тракия”.
 
Влекач с румънска регистрация, с прикачено полуремарке, управляван от 31-годишен водач, застига и блъска движещия се пред него автокран вчера рано сутринта.<

Да помогнем на един мъж да спаси крака си

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/da-pomognem-na-edin-myzh-da-spasi-kraka-si-2020527

Това е една история за абсурдите на здравната ни система и един човек, който се бори за крака си. Ако Иван Иванов не събере спешно 17 хиляди лева, ще остане инвалид. Защо здравните ни осигуровки нямат значение и какво да правим, ко

Затвориха Летище Варна заради съмнителен багаж

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zatvoriha-letishte-varna-zaradi-symnitelen-bagazh-2020531

Варненското летище е затворено поради оставен съмнителен багаж, съобщава БНР.
 
На място са екипи на Областната дирекция на МВР. В момента се извършва проверка.
 
От летище Варна съобщиха, че тази сутрин в 09:00 ч. е намерен съмнителен багаж в зоната за чекиране на Терми

10 км е колоната от тирове на ГКПП „Кулата”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196492

10 км е колоната от тирове на ГКПП „Кулата”10 км колона от товарни автомобили се е образувала на вход в страната при ГКПП „Кулата”, а при ГКПП „Капитан Андреево” колоната е на изход от страната и е 2 км. Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция”. Интензивен е трафикът при двата гранична пункта. На ГКПП-та на границата ни със Сърбия,

Затвориха летище “Варна”, след като багаж дал положителна проба за бомба

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/rZOVNekhIt4/

Засилено полицейско присъствие има към в момента на летище „Варна”, гласи информация от МВР. Причината е, че един от багажите, които са минавали през скенера, е дал положителна проба за взривно вещество.

На мястото са изпратени екипи на Специализирания отряд за борба с тероризма, които да проверят съответния багаж, а към момента изходите на летището са затворени.

МВР не уточниха за кой полет е бил предназначен рисковия товар, но са задържани съмнителни лица, които имали намерение да летят за Лондон, цитира Кросс.

Улай верен до кръв на публиката

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6195930

Улай верен до кръв на публикатаВерен до кръв на публиката, дори на българската. Авангардистът Улай го доказа на практика на откриването на първата си изложба у нас - “Аз, Другият” във “Виваком артхол” (бивша Телефонна палата). Артистът сряза кожата на гърдите си и долепи раната до една от своите творби, за да остави капките кръв върху хартията.

Вежди Рашидов : Няма как да се уважава държава, която се управлява от компромати

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279321_%D0%92%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B8+%D0%A0%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2+%3A+%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BA+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80

 – Г-н Рашидов, оставате ли министър на културата и в кабинета „Борисовв 3“?

– Този въпрос не бива да бъде отправен към мен, защото това е изцяло в правомощията на премиера. Освен това той ще управлява с коалиционни партньори, с които преговорите за съставяне на правителство предстоят. След като има решение и ако получа предложение, едва тогава ще мога да кажа какво е моето решение.

– Чувствате ли се изчерпан?
– Не бих казал. По природа съм деен човек. Не се притеснявам да казвам какво съм направил и какво не е било правено години наред. Винаги съм се чудил защо някои хора не са искали нищо да направят. Промяната не е смяната на един или друг човек. По време на двата мандата на ГЕРБ се направиха много неща, като се започне от пътищата на Бойко Борисов, строителството на храмове, на училища , на театри… Тези промени не могат да бъдат скрити.

– Предстои България да поеме председателството на ЕС. Кажете какво организира Министерството на културата за него.
– В рамките на две години аз съм направил „подложката“ за това председателство и колкото и нескромно да звучи, на този етап най-готово е Министерството на културата, тъй като неговата програма е по-артистична, по в сферата на чисто културни процеси. Базата е напълно готова. Отворил съм за държавите членки на ЕС културните врати на България. За председателството подготвяме и „второ настъпление“ на българската цивилизация, култура и на историческото ни наследство. След като представихме тракийските царе, сега ще представим българските царе от IX-XIII век, имаме ново петгодишно споразумение с Лувъра. Има и уникална идея по време на председателството как да бъде представено културното и историческото наследство на България пред света. Но не бих искал да го разкривам сега. Нека остане частица изненада. Българската култура е непозната по света. Винаги съм искал тя да бъде забележима и разпознаваема. И съм водил политика в тази посока. В тежки времена, с малък бюджет направихме възможно например българската опера да гастролира от Япония до Фюсен в Германия.

– Доволен ли сте от това, което направихте като министър през двата мандата на ГЕРБ?
– Винаги може да се направи и повече, но е факт, че по мое време бюджетът за театър се увеличи почти двойно – от 48 млн. лв. до 80 млн. лв. Парите за култура, разбира се, никога не стигат. Това го знаят всички и аз никога не съм го крил.
– Културата обаче не е приоритет за ГЕРБ и за новия мандат.
– Не е точно така. Предвидено е довършване на ремонтите на театрите и да се изпълни законът за киното. Аз съм много щастлив, че най-накрая и творците от киното ще бъдат зарадвани. Доволен съм, че са предвидени и повече средства за опазване паметниците на културата.

– Редно ли беше служебното правителство, чиято единствена задача е да проведе честни парламентарни избори, да обявява конкурси за директори на Националния исторически музей и за Националния институт за недвижимо културно наследство?
– Целта на един музей, на една галерия, на един театър е да се менажира добре. Законът казва, че министърът е длъжен да обяви конкурс. Да, конкурсът е една демократична форма за избор. Но когато един човек е работлив, талантлив и положителен, защо трябва през четири години да правим конкурси? И ако назначим чрез конкурс някого, който не се справя с работата, как ще го освободим? Понякога конкурсът не е най-полезното нещо. Трябва да има по-гъвкаво управление. Българската култура страда от липса на добри мениджъри. Няма защо да крием, че културата също е индустрия. Някои гледат на Министерството на културата като на украса, но то не е украса. В изкуството и културата е историческата памет на българската идентичност и развитие. Това е хранилището, светилището на паметта на нацията.

– Няма как да не ви попитам и около скандала с бизнесмена Георги Гергов. В сряда изпълнителната комисия на ГЕРБ реши кметът на Пловдив да оттегли предложението за съдружие с Гергов в панаира, а ден по-късно съветниците гласуваха това. Говориха ли с вас по темата и питаха ли ви къде ще се построи операта?
– Става въпрос за взаимоотношения между държавата и общината. Аз не съм партиен член и когато изпълнителната комисия взема решения, няма защо да бъда питан. Смятам, че при създалата се ситуация ГЕРБ подхожда абсолютно правилно. Разбира се, Бойко Борисов категорично заяви, че няма никакво желание да влиза в какъвто и да било измислен скандал. Няма как да се уважава държава, която се управлява от компромати, записи в тоалетни, от гостуване в чужди къщи. Някои много ниско са паднали. Не може висшият ешелон на властта, който трябва да носи отговорност единствено пред собствения си народ, да бъде клатен по най-унизителния начин. Това е недостойно и за този, който прави компромата, и за този, който понася щетите от него. Не може непрекъснато някой да ни тика в калта.
– Това означава ли, че Пловдив остава без опера?
– Не означава. Ако някой предложи подходящо място, ще се строи. Знаете ли, че в Пловдив преди четири години никой не пипна изгорелия театър, а се изредиха две правителства – едно служебно и едно редовно, на Орешарски. ГЕРБ обещахме и направихме ремонт. В Старосел от лоша консервация гробниците пропадаха, аварийно ги оправихме. В Пловдив е една от добрите оперни трупи след тази в София. Не може да стоят без сграда. Опери не се правят на околовръстния път. Така че всички опоненти, ако имат място в центъра на града, нека го предоставят. Като човек, който има отношение към културата, аз съм „за“ опера. Мен не ме интересуват опонентите. Не аз съм раздавал земи и имоти на Гергов. Давали са му ги неговите съпартийци. Мен ме интересува пловдивските творци да имат къде да работят. Ние като дойдохме на власт обещахме да изградим опера. Не разбирам защо някой реши, че Бойко Борисов трябва да понесе скандала. Той по никакъв начин не е виновен за него и няма защо да му се приписва участие. Скандално е как се е разпродавала държавата преди време, а днес се опитваме да намерим парче земя, за да направим нещо за държавата.

– Ако го нямаше скандала от срещата в ЦУМ, щеше ли да се изгради опера в Пловдивския панаир?
– С удоволствие щях да направя на българската държава още една красива опера, която да се гордее с талантите си. За съжаление се направи опит за прехвърляне на скандала върху ГЕРБ. ГЕРБ няма да участва в никакви скандали. Да си решават проблемите, които сами си създават. Кое е скандално – че ГЕРБ търсеше начин как да върне на държавата част от раздаденото преди време? Сега чакаме общинарите да дадат предложение къде да се изгради операта.

– Това означава ли и край на идеята за ларго във Варна?
– Като се върнат акциите, държавата няма откъде да вземе толкова пари и да плати. Следователно там ще си стои една дупка, така както е стояла вече десетилетия. И затова всички, които се включиха и участват в този скандал, дължат отговор на хората във Варна и в Пловдив. Те лишиха Варна от едно красиво място с археология, покрай което туристите можеха да се разхождат, да седят в кафенета и да е красиво. Пловдив е по-стар от Рим. Какво пречеше в центъра на града да има една красива сграда на опера? Лишихме ги. Онези, които направиха така, че да не се случат две добри неща, дължат отговор на хората. Не е ли по-добре вместо Гергов да си направи ЦУМ във Варна, да има едно място, където хората да се разхождат, да седят в уютни кафенета, да правят бизнес? Явно съм един мечтател. Съжалявам онези хора, които са умни, но нищо не правят.

– Ако не станете министър отново, ще останете ли в парламента като депутат?
– Казвал съм много пъти. Моят характер, моят произход не ми позволяват да предавам приятели. Не случайно битува поговорката, че когато турчин ти стане приятел, не си пазиш гърба. Така съм възпитан. Възпитан съм да бъда точен, мъжкар и лоялен. Не съм бил човекът подлога, който ходи и иска нещо. При мен съдбата така се стече. Аз обичам да създавам. Ако се наложи да остана и ако аз не съм взел свое дълбоко вътрешно решение, да, имам ангажимент. Бургаската филхармония е пред разруха, тя трябва спешно да се ремонтира. Ремонтирахме в Бургас операта, училището по изкуства и театъра. Във Варна ремонтирахме операта, в момента се ремонтира и художественото училище. В ужасяващо състояние е каменоделското училище в Кунино. Има много неща за правене. Националната библиотека също чака ремонт. Нямаше как сред зима да се свали покривът, защото снегът щеше да се изсипе върху книгите. Разпоредих да се покрият дупките да не капе вътре. Сега вече времето за ремонт е подходящо и той предстои. Има и театри, чиито сгради чакат обновяване.

– Не разбрах – ще останете ли в парламента, ако не ви поканят за министър?
– Ще остана в парламента, ще се опитам да бъда полезен. Ако видя, че не мога с нищо да помогна, има ателие. Ако за един чиновник министерската кариера е амбиция, за моя успех амбицията е моето ателие.

Нашият гост
Вежди Рашидов е български скулптор и министър на културата в кабинета на двете правителства на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Член-кореспондент на БАН от 2004 г. Има десетки изложби.

Кубрат Пулев спечели нова голяма победа

http://www.cross.bg/pylev-beshe-kybrat-1541582.html

/КРОСС/ Кубрат Пулев победи американеца Кевин Джонсън в битката за Интерконтиненталната титла на Световната боксова асоциация (WBA) от боксовата гала в зала "Арена Армеец". Кобрата се наложи по точки след 12 рунда и абсолютно съдийско решение. За Кубрат Пулев това бе 25-а победа (13 нокаута) от 26 мача, а Кевин Джонсън инкасира осма загуба в 39 срещи - 30 победи (14 нокаута) и 1 равенство. Пулев защити пояса си на интерконтентален шампион на Световната боксова асоциация (WBA) и стана официален претендент за шампионската титла на Межународната боксова федерация (IBF), която ще се реши на 29 април в мегасблъсъка на Антъни Джошуа и Владимир Кличко. Пулев доминираше по време на целия мач срещу Джонсън. Съперникът успя да пласира няколко точни удара, но беше прекалено бавен и като по чудо успя да изкара целия мач и да се отърве без нокаут. "Чувствам се добре, важното е, че не получих тежки удари. Противникът беше много неудобен. Смятам, че имам още какво да надграждам. За световна титла трябва да се подготвя още по-добре и по съвсем друг начин. С всеки рунд усещах, че взимам все по-голямо надмощие. Публиката беше невероятна. Благодаря на всички, че дойдоха. Публиката както винаги беше супер емоционална. Тя ми даде още повече енергия", обяви Кубрат Пулев след мача.    

Президентът Радев ще участва на заседание на ЕС за Брекзит

http://www.cross.bg/evropeiiskiya-glava-radev-1541598.html

/КРОСС/ Държавният глава Румен Радев ще представлява страната ни на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, което ще се проведе днес. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки от ЕС е посветена на обсъждането и приемането на политическите насоки за водене на преговорите с Обединеното кралство за оттегляне от Европейския съюз.  

Повече от 20 души са загинали при свлачище в Киргизстан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196484

Повече от 20 души са загинали при свлачище в КиргизстанМинистерството на извънредните ситуации на Киргизстан съобщава, че най-малко 24 души са загинали при свлачище в южната част на страната, предаде Интерфакс. По-данни на пресслужбата на министерството в 7:00 сутринта местно време (4:00 часа българско време) в Узгенски район на Ошска област на страната е било предизвикано свлачище с обем 1 млн.

Св. 9 мчци в Кизик. Преп. Мемнон Чудотворец

http://www.cross.bg/muchenitzi-boga-svetite-1541581.html

/КРОСС/ В памет на светите Девет мъченици, пострадали в Кизик Град Кизик се намира в малоазиатската област Мизия, на брега на пролива на Дарданелите, който отделя Азия от Европа. Той е до града Троада, в който проповядвал свети апостол Павел, учителят на езичниците, и бил просветен в светата християнска вяра от този апостол. Макар градът и да бил просветен със светлината на християнството, отначало в него нямало много християни, поради гонението срещу християнската вяра от езичниците. Когато нечестивите римски императори, управлявали преди Константин Велики, разпращали по всичките страни страшни заповеди - всички, които изповядват Христовото име, да бъдат принуждавани да се поклонят на идолите, и за целта изпращали жестоки хегемони, задължени да наказват по различни начини и да предават на смърт всички, които не се подчиняват на царската заповед. Тогава мнозина от християните бягали от градовете и се скитали по горите и пустините. Други живеели сред езичниците, но криели своята вяра. А онези, които особено горещо обичали своя Бог и Господ Иисус Христос, открито изповядвали Христовото име сред езичниците и охотно отивали на най-различни мъки и смърт. Към тях принадлежат и споменаваните сега девет свети мъченици, доблестни мъже, твърди в светата вяра като планина Сион и горящи от ревност по Бога като Илия. Имената им са: Теогний, Руф, Антипатър, Теостих, Артема, Магн, Теодот, Тавмасий и Филимон. Тези свети мъченици произхождали от различни градове

Никога не бъди точен - губиш...

http://www.cross.bg/gybish-nikoga-tochen-1541580.html

/КРОСС/ Никога не бъди точен - губиш много време, докато чакаш другите. Марк Твен  

Преглед на печата - 29 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=350006

"24 часа" БCΠ иcĸa дa oглaви 5 пapлaмeнтapни ĸoмиcии, ГEPБ й дaвa 3, a нa ДΠC - 2 Щe дaдeм pъĸoвoдcтвoтo нa 4 или 5 пocтoянни пapлaмeнтapни ĸoмиcии нa БCΠ и ДΠC, ĸaзaxa oт ГEPБ пpeд "24 чaca".

До 32 градуса ни очакват през май

https://vesti.bg/bulgaria/do-32-gradusa-ni-ochakvat-prez-maj-6068543

Температурите ще се повишат към края на първото и в началото на второто десетдневие на май

Двойно по-малко хора, търсещи закрила у нас, напускат центровете през април

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/29/2962425_dvoino_po-malko_hora_turseshti_zakrila_u_nas_napuskat/?ref=rss


Двойно по-малко хора, търсещи закрила, са напуснали центровете за настаняване към Държавната агенция за бежанците или МВР през април, показва статистиката на вътрешното министерство. Ако общо през март "самоволно напусналите" са близо 1000 души - 974, то през април те са 467.

Това се случва на почти сходен "приток" на мигранти. През март общо при опит да влязат, излязат или във вътрешността на страната са били задържани 294 души. За април те са малко...

През 2016 г. БНБ е засякла фалшиви монети от 2 лв.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/29/2962213_prez_2016_g_bnb_e_zasiakla_falshivi_moneti_ot_2_lv/?ref=rss


В Националния център за анализ на Българската народна банка (БНБ) през 2016 г. са задържани общо 1121 броя неистински български банкноти и 4292 броя евробанкноти, се казва в отчета на институцията. Засечени са и неистински монети с номинал 2 лв., които банката пусна в обръщение в края на 2015 г.

От всички задържани през годината неистински български банкноти с най-голям дял са тези от 20 лв. (62.98%), следвани от купюрите от 50 лв. (21.14%) и 10 лв. (13.38%). Неистинските...

Радев: Недопустимо е парламент да става бойна арена

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279320_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%BE+%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D

 Недопустимо е парламент да се превръща в бойна арена. С тези думи президентът Румен Радев коментира ситуацията в съседна Македония. Той изрази мнение, че ЕС трябва да има по-голям ангажимент в Македония и подчерта, че вярва, че партиите в съседката ни ще намерят начин за диалог.

Коментарът си Радев направи в авиобаза Граф Игнатиево, където гледа демонстрация на най-новите американски изтребители.

29 април в историята

http://www.cross.bg/voiina-vtorata-svetovna-1541579.html

/КРОСС/ 1672 г. - Армията на Луи XIV напада Холандия.1770 г. - Джеймс Кук акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани.1859 г. - Започва Австро-итало-френска война.1872 г. - Започва първото общо събрание на БРЦК в Букурещ, инициатор на което 1877 г. - Създадено е българското опълчение.1879 г. - Александър I Батенберг е провъзгласен за княз на България.1917 г. - Гео Милев е ранен и впоследствие губи едното си око.1918 г. - Павло Скоропадски извършва държавен преврат в Украйна и се обявява за хетман.1945 г. - Втората световна война: Подписани са условията за предаването на немските армии в Италия.1945 г. - Втората световна война: Венеция е превзета от съюзниците.1945 г. - Втората световна война: Адолф Хитлер се жени за Ева Браун в Берлин и в завещанието си посочва за свой приемник адмирал Карл Дьониц.1945 г. - Втората световна война: Американските войски освобождават затворниците в концлагера в Дахау.1965 г. - Направена е първата снимка на спътника на Плутон Харон.1970 г. - Виетнамска война: САЩ и силите на Южен Виетнам нахлуват в Камбоджа в преследване на Виет Конг.1986 г. - Бангладеш попада под опустошителен циклон, който става причина за смъртта на 139 хиляди души; без дом остават над 10 милиона души.1986 г. - При пожар в обществената библиотека на Лос Анджелис изгарят или са повредени 400 хиляди тома книги.1999 г. - При Операция "Съюзна сила" на НАТО в Югославия е разрушена Авалската телевизионна кула (203 м) край Белград.2005 г

Всяко пето куче „виси” на хазната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279319_%D0%92%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5+%E2%80%9E%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%B8%E2%80%9D+%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0

 

Стопаните платили 200 бона такси за домашните си любимци

Всяко пето домашно куче „виси” с такса на Столичната община. Точно 2103 са заборчелите стопани, които не са платили годишния си налог от 24 лева. По груби сметки излиза, че те дължат над 50 бона. Изрядни пред хазната за миналата година са били 8306 собственици, които са платили общо 111 927 лева. В Пловдив пък през миналата година шестте районни администрации са изпратили 1100 писма-предписания до собственици на домашни кучета, дължащи към общината суми от „такса за притежаване на куче” за предходни години, и са наложили 351 глоби. Точно 9270 лева борчове пък са натрупали собствениците във Велико Търново. През миналата година пък приходите от таксите за 3290 кучета са 6300 лева.

Около 25 000 домашни любимци се водят на официален постоянен адрес в София, Пловдив, Варна, Шумен, Велико Търново и Стара Загора, показа проверка на „Монитор”. Те са платили общо около 200 000 лв. данъци на своите любимци.

Само в столицата на отчет в общината се водят малко над 10 000 кучета, което е

около десет пъти по-малко от реалния им брои

В бройката не влизат бездомните четириноги и тези, които са освободени от такси. Такива са кастрираните и чипирани домашни любимци, кучетата водачи на слепи, както и тези от Червения кръст”, обясниха от „Московска” 33.

7076 са регистрираните домашни кучета в община Пловдив от 2009 г. до момента. Данните са от Електронния регистър на домашните кучета на местната власт под тепетата. Само за миналата 2016 г. добросъвестни стопани са вписали в електронната общинска система нови 719 свои лаещи любимци. Данните на община Пловдив сочат, че собствениците на всички регистрирани кучета са внесли през 2016 г. в общинския бюджет общо 39 532 лв.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1541578.html

/КРОСС/ Ваня Монева, диригент на хор „Космически гласове", музикален продуцент Доц. д-р Васил Паница, хирург Владимир Береану, журналист Димитър Спасов, Генерален мениджър на „Кауфланд България" Красимир Стефанов, бивш изпълнителен директор на НАП, бивш депутат Радко Влайков, дипломат, бивш говорител на МВнР Стефко Бурджиев, областен управител на Русе Таня Найденова, бивш председател на Патентно ведомство Арх. Стоян Янев, бивш главен архитект на София Георги Прегьов, зам.-министър на регионалното развитие в правителството на ГЕРБ  

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-provede-park-1541577.html

/КРОСС/ ***София.От 11.00 часа на изградената парк фитнес площадка в парк „Герена" ще се проведе турнир по парк фитнес. ***София/с. Негован.От 12.00 часа, в района на водоема, намиращ се непосредствено до село Негован, район Нови Искър, ще се проведе историческата възстановка „ДРАВСКА ОТБРАНИТЕЛНА ОПЕРАЦИЯ". ***София.От 18.00 до 22.00 часа ще се проведе пролетна вечер на астрономията в Астрономическата обсерватория на Софийския университет. Астрономическата обсерватория в Борисовата градина ще бъде отворена за всички, желаещи да се докоснат до астрономията. ***София.От 20.00 часа в кино „Люмиер Лидл" ще се проведе официалното закриване на филмовия фестивал „Master of Art". ***София.От 22.00 до 02.00 часа на територията на ОДМВР-Шумен ще се проведе Специализирана полицейска операция „Алкохол и неправоспособност". ***София.В зала ИЕФЕМ - БАН ще се проведе Втори международен приложен семинар „Обучение в изработване на дантела - български принос и европейски опит. ***Бургас.От 11.30 часа Община Бургас кани всички свои жители и гости на официалното откриване на цветното изложение "Флора'2017". ***Варна.От 11.00 часа на Централен плаж на Варна ще се състоят въздушни демонстрации, организирани от вертолетна авиобаза „Чайка" по повод 100 години от създаването на българската военноморската авиация. ***Варна.От 12

Р.Овч. с призовка за разпит след празниците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279318_%D0%A0.%D0%9E%D0%B2%D1%87.+%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D1%82+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1

 На нов разпит в следствието след празниците е призован Р.Овч. Бившият соцминистър е получил призовката си днес. Това съобщи за Агенция "Монитор" говорителката на главния прокурор Сотир Цацаров - Румяна Арнаудова.

За полученото известие обяви самият Румен Овчаров в интервю за bTV като се ожали, че все още не знаел причината за него, но в същото време избърза да каже, че била "трета призовка за обвиняем". Към момента Овчаров, познат още под прякора Дългия инкасатор, е с две обвинения - за АЕЦ "Белене" и за концесията на мини "Бобов дол". Потърсени за коментар дали предстои повдигането на трето, от прокуратурата нито потвърдиха, нито отрекоха.

 

 

Св. Мемнон Чудотворец

https://www.actualno.com/celebrate/sv-memnon-chudotvorec-news_608631.html

Преподобни Мемнон още от малък се предал на постнически живот и молитва. Чрез продължителни духовни подвизи той победил телесните си страсти и дотолкова очистил себе си, че станал жилище на Светия Дух. За чистия му и свят живот Бог го дарил с чудотворна сила. Той вършел чудеса не само докато бил жив, но и след смъртта му над неговия гроб мнозина намирали изцерение от болестите си. Починал в мир през второто столетие. © Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.

Машина може да построи къща само за 14 часа, използвайки 3D принтиране

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196480

Машина може да построи къща само за 14 часа, използвайки 3D принтиранеПострояването на еднофамилна къща отнема приблизително седем месеца, но екип от Масачузетския изследователски институт е създал система, която може да свърши работата за по-малко от ден, пише британският вестник Daily Mail. Екипът е проектирал автономен робот, който може да създаде основната структура на цялата сграда, използвайки 3D принтиране.

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-komentar-1541576.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: На живо от Скопие, специалният пратеник на телевизията Марина Стоименова ще разкаже последни подробности за ситуацията в люшкащата се между гражданската война и мира в Македония. Тема: Равносметката „Здравеопазване". Излекува ли системата служебният министър Илко Семерджиев? Тема: Чернобил - невидимите следи на трагедията. Тема: Сезонът на ваканциите - открит. Къде и за колко ще почиваме това лято? Тема: Испанец мете улици у нас. Историята на Гойо от село Крупник. Тема: Синът на Михаил Белчев - Константин, по стъпките на именития си баща. Тема: Анита Доганова, между класната стая и битките на ринга. Как учителка в детска градина стана шампион по ММА? Тема: На живо от Празника на чипровския килим. Тема: Как се влиза в чужда кожа? Урок по имитация от звездните педагози Етиен Леви и Милица Гладнишка. БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: На живо от Македония: Защо се стигна до кървавия сблъсък в парламента и как ще се развие ситуацията? Тема: Истината и само истината. Ясен Тодоров и Калин Калпакчиев от ВСС. Тема: Изборите във Франция, които развълнуваха целия свят. Коментар на журналиста Румяна Угърчинска. Тема: Емоциите след мача на Кубрат Пулев. Коментар на Петър Бакърджиев. Тема: Екзотичната разходка из красотите на Кападокия. Тема: От Куба, с любов и страст. Голямата Омара Портуондо от Buena Vista Social Club

Калпакчиев: Дали Цацаров и Гергов са в една масонска ложа? Няма отговор

http://clubz.bg/53375-kalpakchiev_dali_cacarov_i_gergov_sa_v_edna_masonska_loja_nqma_otgovor

„В крайна сметка главният прокурор каза: Аз няма да ви отговарям на въпросите“. Така описа заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък един от критиците в Съвета – Калин Калпакчиев. Пред бТВ той припомни, че целта на поисканата от него и още петима членове на ВСС проверка е била да се установят фактите.

„Той трябваше да отговори какви са отношенията му с Георги Гергов сега. Трябваше да каже дали действително е задавал въпроси на Сашо Дончев във връзка с издавани от него медии. Дали наистина е задавал въпроси на Сашо Дончев за поддържани от него политически сили“.

Калин Калпакчиев допълни, че е важно Сотир Цацаров да отговори и защо е отишъл на тази среща и как е станало това.

Калпакчиев припомни, че това не е първият, „няма да бъде и последният случай, в който аз и моите колеги искаме проверка на факти“. Още преди избирането на Сотир Цацаров за главен прокурор Калпакиев изради съмнения, че той притежава необходимите нравствени качества.

„Тогава питахме дали е вярно, че г-н Цацаров има близки, нерегламентирани отношения с г-н Гергов. Дали членуват в една масонска ложа. Той тогава не отговори“.

Калин Калпакчиев отхвърли обвиненията на Ясен Тодоров и други членове на ВСС, че скандалът е част от сценарий срещу прокуратурата.

„Това е едно крещящо логическо противоречие. Първоначалният факт е срещата. Всичко останало е опит да се отклони вниманието“.

Един от бунтарите във ВСС припомни, че в момента нито една партия вече не говори за реформа на прокуратруата, а проблемът там е принципен, не личностен.

„Кой може да провери главния прокурор? Кой може да го разследва? Няма процедура в българското законодателство за независимо разследване на главния прокурор, дори и да е извършил престъпление. Това действа деморализиращо на цялата прокуратура.“

Според Калпакчиев, независимостта на съдебната власт е свързана със свободата на словото и със свободата на икономиката.

„Скандалът не е във ВСС, скандалът е в това, че главният прокурор се среща с двама бизнесмени, единият от които е действащ политик. Това показва зависимост на съдебната власт, зависимост на главния прокурор“.

Калин Калпакчиев посочи като особено притеснителен факта, че Цацаров има редовни срещи Бойко Борисов и не се знае какво обсъждат на тях.

„Всяка сряда главният прокурор участва в срещи в министър-председателя. Затова насрочиха за следобед заседанието на прокурорската колегия“.

Калпакчиев припомни, че прокуратурата образува три досъдебни производства срещу Борисов, когато беше в опозиция, и после ги прекрати, когато той отново стана премиер.

„Главният прокурор трябва да отговаря пред Висшия съдебен съвет, а не пред министър-председателя“.

Акциите на прокуратурата в момента бяха оприличени на шумните акции на МВР от времето на Цветан Цветанов.

Удължават срока за обществено обсъждане на Закона за туризма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279317_%D0%A3%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%8A%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%

 Очаква се да има ново удължаване на срока за обществено обсъждане на предложенията за промени в Закона за туризма. Това съобщи служебният министър на туризма Стела Балтова по време на представянето на отчета на ръководеното от нея ведомство.

След последната отсрочка обсъждането на промените трябваше да приключи в края на април. Към момента министърът съобщи, че са постъпи допълнителни съществени предложения, включително и за нов закон, както и за удължаването на срока обсъждане на промените на този.

Балтова добави, че има 20% ръст в посещенията на чуждестранни туристи от януари до март 2017 г. в сравнение със същия период на миналата година. Най-много гости в зимните ни курорти идват от Гърция, Македония, Турция, Румъния и Сърбия. Приходите от туризъм пък бележат ръст от 16 на сто за периода от края на 2016 г. до февруари 2017 г.

По отношение на категоризацията тя допълни, че има само една отказана заявка. Петзвезден хотел в Банско искал да му бъдат потвърдени звездите, но се оказало, че той не отговаря на условията. Поради тази причина експертите му отнели една звезда и той вече няма право да се рекламира като хотел с пълен брой звезди.

Балтова определи мандата си като успешно изпълнен. По думите й за отминалите три месеца са положени основите на важни промени в нормативната уредба и организацията на работата в туризма.

Дъжд и гръмотевици днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6196486

Дъжд и гръмотевици днесАтмосферното налягане е по-ниско от средното за април и през деня още малко ще се понижи. Днес над Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. В следобедните часове ще има краткотрайни вележи, придружени с гръмотевици, възможни са и градушки. Предимно слънчево с разкъсана висока облачност ще е над Източна

Нито едно длъжностно лице в София не е хванато в кражба през 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/29/2962121_nito_edno_dlujnostno_lice_v_sofiia_ne_e_hvanato_v/?ref=rss


Нито една кражба от длъжностно лице не е регистрирана от Столичната полиция за 2016 г. Това показва статистика на СДВР, представени от шефа ѝ Младен Маринов пред общинския съвет. Той се похвали, че престъпността през миналата година като цяло е спаднала в сравнение с 2015 г.

Такава е тенденцията и при кражбите от длъжностни лица, които

през 2015 г. са били шест.

Въпреки че няма регистрирани нови такива прояви през годината,...

Нито едно длъжностно лице не е хванато в кражба през 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/29/2962121_nito_edno_dlujnostno_lice_ne_e_hvanato_v_krajba_prez/?ref=rss


Нито една кражба от длъжностно лице не е регистрирана от Столичната полиция за 2016 г. Това показва статистика на СДВР, представени от шефа ѝ Младен Маринов пред общинския съвет. Той се похвали, че престъпността през миналата година като цяло е спаднала в сравнение с 2015 г.

Такава е тенденцията и при кражбите от длъжностни лица, които

през 2015 г. са били шест.

Въпреки че няма регистрирани нови такива прояви през годината,...

Завяваме интернет имена на кирилица до края на май

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279316_%D0%97%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82+%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%B4%D0%BE+%D0%B

 Срокът за запазване на интернет имена на кирилица „бг“се удължава до края на май, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Първоначалният период, който беше предвиден за предложения за домейни с резервирани имена, беше 8 май.

Над 200 администрации от изпълнителната, общинската и съдебната власт, са заявили желание да се включат в новото българско интернет пространство. 5844 домейни вече са заявени от неправителствени, обществени и бизнес организации.

Регистърът със „защитени“ имена за нуждите на държавата се подготвя от министерството в диалог с държавните институции. Списъците ще бъдат разгледани от Обществения съвет към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ще бъдат предоставени на организацията, която управлява интернет областта .бг - „ИМЕНА.БГ“ АД.

До този момент, заявки са подадени от 80 общински и 17 областни администрации, като някои от тях са запазили над 5 варианта. Местните власти резервират не само името на селището, но и типични за района наименования на музеи, обичаи или местности като „Празник на боговете на виното“ и „Малешево пее и танцува“.

Администрацията на президента е подала заявка за над 40 домейна сред които и интернет име, посветено на инициативата „Българската коледа“. От министерствата, с най-много предложения е МВР - над 35, включително и за спешния телефон – 112.бг.

Интернет имена на кирилица са заявили шест държавни комисии, 15 изпълнителни агенции, 6 държавни агенции, 5 агенции към Министерския съвет, десетки съдилища. Десет висши училища са пожелали да се включат в интернет пространството на кирилица. Най-много предложения е направило ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - над 20 варианта.

След приключване на първоначалния период за заявяване на интернет имена на кирилица от държавните и публични организации, процесът ще бъде отворен за всички, които искат да имат интернет адрес на кирилица.

Хороскоп за 29 април - събота

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279315_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+29+%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB+-+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0

 Овен 21 март – 20 април

 

Ден на всевъзможни изкушения, на опити и страсти, които трудно се оправдават и задоволяват. Противопоказно е да се работи съвместно, особено с хора, които не познавате добре. Избягвайте злото с всички сили, не позволявайте да ви провокират да се доказвате или напрягате в една или в друга посока. Може да попаднете в неприятни и непривични обстоятелства и да се опълчите точно срещу хората, които са най-голямата ви подкрепа и любов. Ако тази нощ сте сънували нещо объркано, то и животът ви може да се обърка.

 

Телец 21 април – 20 май

 

Спазвайте девиза ”всяка коза за свой крак”. Не се събирайте с непознати и не тръгвайте да оправяте чуждите дела. Всичко, което се предприеме в съюз с някого ще зацикли до два дни и ще ви вкара в преразход на сили и средства. Почивайте повече, работете в своята градина и свършете работата, която касае личното ви пространство и семейния уют. Този ден може да стане щастлив или нещастен поради това какво ще изберете и кого ще предпочетете. Затова нищо не избирайте, а останете на нивото на вчерашния си избор.

 

Близнаци 21 май – 21 юни

 

Ако сте сънували родителите си, това е знак за предупреждение да не се влиза в съюзи извън преките интереси на семейството ви. Не е ден за запознанства и особено за първа среща. В живота ви може да се появи фаталната жена и мъжът, който ще обърка добре подредената ви вселена. В този ден не бива да се взимат решения, особено такива, които ще определят нова посока на избор, мисия и цел. Десет пъти премислете, преди да обещаете нещо и да направите крачка към някого. Почивайте в тесен семеен кръг.

 

Рак 22 юни – 21 юли

 

Изискването на деня е да не се взимат прибързани решения. Десет пъти премислете преди да направите важен ход и да се включите в нечия инициатива. Не си позволявайте да влизате в контакти с тези, които ви предизвикват или по някакъв начин се опитват да ви включат в своята игра. Противопоказна е работата в екип. Не се знае кой ще овладее и направлява интересите на групата и как ще ги използва. В следващите два дни ще си патите от взетите в момента решения. Не си позволявайте да влизате в скандали и разправии.

 

Лъв 22 юли – 22 август

 

Днес е опасно да се вкусва от забранения плод. Ако не искате да си имате неприятности не изневерявайте точно днес и не влизайте в обвързващи отношения с хора, които може да ви вкарат в грижи и неприятности. Противопоказно е да участвате и да се изявявате като титуляр на определена група. Не се знае какви сили владеят тълпата. Където се появи трети, със сигурност ще има и предател, човек, който ще се възползва от чувствата, амбициите и парите на другите двама. Останете си у дома, не е ден за нови запознанства.

 

Дева 23 август - 22 септември

Тежък и натоварен ден за родените в третата декада. Очаквайте провокации от страна на тези, с които влизате в контакт. Днес не бива да избираш между доброто и злото, да се оставяш да ти влияят хора, които не познаваш добре или имаш някакво предчувствие за нередност. Не може да се разбере кое и доброто и кое ще ви се отрази негативно на личния живот и кариерата. Един от най-неблагоприятните дни за годежи и брак, за обвързване, запознанства и съвместни инициативи. Не влизайте в преговори и не теглете кредити.

 

Везни 23 септември – 22 октомври

 

Ще изживеете приятни мигове, ако ограничите кръга от приятелства и познанства и прекарате този ден с близките и децата. Хубаво е да се разхождате в гората, да посетите приятно и релаксиращо място, да се заемете с приятни домашни дела и да поработите в градината. За нищо и за никъде да не се бърза. Намерете време за проучване и самоподготовка. Отклонете срещите с приятели, ако не искате да ви разбалансират и да плащате за чужди удоволствия. Денят се свързва с Адам и Ева. Не допускайте змията в своя кръг.

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

 

Ден за размисъл, за разтоварване и отпускане сред свои, сред приятели и близки, които няма да те натоварят или да ти поставят неизпълними условия. Грешките, които може да се допуснат днес е да се направи прибързан избор под диктовка или поради притискане от някого и нещо. Сами и в уединение ще изчистите съзнанието си и може да намерите правилното решение. Днес нито доброто, което ви предлагат, е толкова добро, нито злото, което ви тормози, е толкова зло. Трудно ще разберете кой какво ви мисли и крои. Важното отложете за утре.

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

 

Труден и рисков ден за избор особено за родените в третата декада. Отложете пътувания и съвместни инициативи особено с хора, които не познавате добре. Не е ден за запознанства, за взимане на важни решения и за старт на нови работни проекти. Ще почувствате намеси, ще попаднете под влияния, които трудно ще парирате. Оставете и порасналите си деца да направят сами своя избор. Днес доброто за един е зло за друг или обърква живота му. Там, където са двама, третият ще се окаже излишен или дори без да иска ще навреди.

 

Козирог 22 декември – 20 януари

 

В този ден всичко трябва да се прави по собствена воля и в интерес на най-близките. Изключете от компанията си тези, които ви провокират, навреждат и носят само главоболия. Намерете време за обмисляне на бъдещите си ходове. Не търсете консултации, услуги и съвети. Сами може да се справите с проблемите. Днес всеки гледа от своята камбанария и трудно влиза в положението на другия. Може да ви дадат егоистичен съвет, да ви примамят с ласки и обещания. Неблагоприятен ден за обвързвания от всякакъв тип.

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

 

Всичко, което предприемете самостоятелно и без странични намеси, ще ви донесе ползи и късмет. Днес може да се преборите с враговете и страховете, да намерите място на сила и да вземете правилното решение. Десет пъти премислете и проверете преди да кажете или направите каквото и да било. Другите ще се издънват по различи линии, но работата, която движите сами ще просперира. Не вредете на природата. Не давайте непоискани съвети, за да не излезете виновни за нечий провал.

 

Риби 20 февруари – 20 март

 

Тежък ден особено за родените в третата декада. В желанието да бъдете приети от някого или допуснати в желаната среда може да направите редица компромиси, които ще ви донесат само неприятности и болка. Не давайте и не теглете заеми. Не допускайте в личното си пространство хора, които не сте проверили в годините. Дори и близките по някакъв начин може да ви дадат лош съвет или да ви принудят да направите нежелан и вреден избор. По-добре е нищо да не избирате, а да почивате и да обмисляте бъдещите начинания.

 

ЧРД

 

Личната ви година е седмица. Предстои ви болезнен избор и преход в нова среда. Ще се наложат раздели. Някой ще замине да учи или работи в чужбина. В момента трябва сами и без чужда намеса да направите своя избор на цел и посока. Седмицата е човешкото число. Сам умираш, сам се раждаш, сам трябва да решиш къде и с кого ще продължиш. 2018 г. ще ви донесе късмет, пари и допълнителни екстри.

Родените днес ще имат стратегически и прогностичен ум, както и разностранни интереси. Ще имат няколко връзки или брака, ще са прекалено емоционални и ще живеят нашироко. Никога няма да се бедни, но и доста компромиси ще направят, за да са винаги подсигурени.

Днес ще се зачеват нежни на пръв поглед, но силни духом деца, които ще ръководят другите и ще насочват мислите им в правилната посока. Тези деца ще бъдат продължители на рода ви, не се отказвайте от тях. В тяхно лице ще видите някой от прадедите си.

Болно момиченце живее без диагноза, чака Фонда за лечение (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196475

Болно момиченце живее без диагноза, чака Фонда за лечение (Видео)Болно момиченце на 2 години и половина живее без поставена диагноза от раждането си. В момента малката Габи тежи малко над 5 килограма и е висока само 73 см, съобщи NOVA. Заради противоречащи становища и смяната на ръководства Фондът за лечение на деца все още не е одобрил консултация на детето в чужбина.

Северна Корея отново опита да изстреля балистична ракета

http://www.cross.bg/severna-raketa-koreya-1541574.html

/КРОСС/ Северна Корея изстреля тестово балистична ракета от област, намираща се на юг от столицата Пхенян, съобщава агенция "Йонап". Според южнокорейските военни, опитът е бил неуспешен и ракетата се е взривила няколко секунди след пуска. По данни на "Си Ен Ен", тя е паднала в Японско море.Опитът идва малко, след като САЩ се закани да въведе по-строги санкции срещу страната, но в същото време обяви намерение пробемът на Корейския полуостров да се реши по пътя на дипломацията. "Северна Корея не уважи желанията на Китай и на многоуважавания му президент чрез изстрелването, макар и неуспешно, на ракета днес. Лошо!", написа американският президент Доналд Тръмп в "Туитър" малко след проваления опит. Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе нареди да бъдат въведени повишени мерки за сигурност след ракетния опит, предаде ТАСС. Абе е поискал проверка и засилване на безопасността на морските и въздушни съдове, а така също и да бъдат предприети всички възможни и нужни мерки за подготовка за "непредвидени обстоятелства".    

Кобрата разби Джонсън и ще спори за световната титла

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279314_%D0%9A%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%B8+%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%8A%D0%BD+%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%

 Кубрат Пулев спечели Интерконтиненталната титла на Световната боксова асоциация (WBA) след победа с пълно единодушие на съдиите над американеца Кевин Джонсън в 12-риндов мач от гала-вечер пред хиляди екзалтирани фенове в зала „Арена Армеец“. Така българинът си осигури мач за световната титла, като ще чака победителя от утрешния сблъсък между Антъни Джошуа и Владимир Кличко.

В началото на мача превъзходството бе за американеца, който нанасяше редки, но точни удари. Силите му обаче сякаш започнаха да го напускат в края на 6-ия рунд, а в осмия Кубрат започна своята атака, като изигра най-силната си част от началото на мача. После Кевин Джонсън започна да прави номера, като навеждаше глава, опираше се на въжетата и като цяло даваше признаци на умора. В 10-ия рунд Кобрата засипа с удари съперника си и напълно затвори дясното му око. Той обаче не се предаде и продължи мача до края, но не бе адекватен на мощните удари на Пулев.

Това е 25-а победа на Кобрата на професионалния ринг.

„Противникът никак не беше лек. Още преди мача знаех, че е супер неудобен и това се потвърди на ринга. Естествено, аз го надиграх, но още веднъж ще каза, че никан не беще лесно. Важната обаче е победата! – сподели победителят пред „Диема спорт 2“, която излъчваше гала-вечерта. - Благодаря на всички хора, които са в залата. Още веднъж ще каза, че българите са много емоционали и благодаря за тази подкрепа, която дават. В началото Джонсън беше много свеж и много опасен. Надиграх го с повече и по-точни удари. Навеждаше главата, иначе щеше да бъде нокаутиран“.

Надявам се и се моля на Господ да се случи, да посигна световната титла. Само с молби обаче няма да стане, ще работя още много. Днес не показах всичко, на което съм способен. Мотивиран съм, имам много енергия, сила. 2-3 месеца се подготвях за този мач, а за световната титла ще с готвя още повече“, допълни Кубрат Пулев.

По-малкият му брат Тервел Пулев победи поляка Якуб Войчик с технически нокаут близо минута преди края на третия рунд в основния подгряващ мач на боксовата гала. Противник на Тервел трябваше да бъде французинът Мустафа Амиш, който има 4 победи (1 с нокаут) и 2 загуби, но той се отказа заради контузия, получена по време на тренировка обаче, стана ясно, че Тервел ще се изправи срещу поляка Якуб Войчик и успя да го прати в нокдаун още в първия рунд.

Това бе трети мач на Тервел на професионалния ринг. Той дебютира в "Арена Армеец" през декември. Тогава нокаутира хърватина Томислав Рудан, а в началото на април 34-годишният Тервел записа втория убедителен успех. Бронзовият медалист от олимпиадата в Лондон отказа за по-малко от три минути грузинеца Рамази Гогичашвили.

„Изпълних тактическите указания на треньора ми Борислав Бояджиев, които бяха да намаля темпото след първия рунд, в който тотално доминирах. Все пак тук се играят 6 рунда и трябва да си подготвен за това. Зареждащо е да се играе пред такава публика и за мен ще е чест да изляза отново на ринга в „Арена Армеец“. Не мога да кажа дали трябва да се целя в някои от поясите на Европа, има си хора, които цял живот се занимават с това. Моята работа е друга“, сподели веднага след срещата си пред „Диема спорт“ Тервел Пулев.

От Зауерланд пък обявиха, че до края на годината Тервел може да стигне до бой за европейската титла, като следващият му мач ще е от 8 рунда.

В друг мач от гала-вечерта Данаил Станоев победи Ивайло Боянов с нокаут в края на шестия рунд. Йосиф Панов записа своеобразна “синя” победа на боксовия ринг срещу Борислав Занков с единодушно съдийско решение. Панов е тренирал като малък в училището на „Левски“, а Занков се състезава за ЦСКА и получи солидна подкрепа от феновете на „червените” по трибуните. Мач без победител видяха феновете в "Арена Армеец". Евгени Борисов-Роки и Илиян Марков-Светкавицата не успяха да се победят във втората битка от програмата.

Глобалният марш за климата днес е протестира срещу първите 100 дни от мандата на Тръмп

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/04/29/2962017_globalniiat_marsh_za_klimata_dnes_e_protestira_sreshtu/?ref=rss


Тази събота хиляди хора ще излязат по улиците на над 300 града в САЩ и по целия свят, за да се включат в т.нар. Марш за климата.

Отново днес ( 29 април) се навършват 100 дни от встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп. Организаторите на шествието заявяват на сайта на събитието, че този път Маршът за климата ще бъде посветен на "годишнината на Тръмп", защото за този кратък период от мандата му републиканецът е омаловажил глобалните климатични...

Нейко Нейков: Уранът във водата е от 50-те години и не е бил проблем

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6195918

Нейко Нейков: Уранът във водата е от 50-те  години и не е бил проблемСмеят ни се, че въвеждаме норми без обсъждане, които не можем да спазваме, казва хидрологът и председател на Съвета на директорите на "Водоканалпроект"  В един град има 9 кладенеца - 6 са повече манган, а 3 с нитрати. Като се смесят, водата е в нормите Изследвания в цялата страна само ще вдигнат цената за потребителите Водата ни от миналия век

Как силата на мисълта лекува разбитото сърце

https://vesti.bg/lyubopitno/kak-silata-na-misylta-lekuva-razbitoto-syrce-6068407

Раздялата с партньор е едно от най-емоционално негативните изживявания, които човек може да изпита, и може да е важен елемент, отключващ развитието на психологически проблеми

Атрактивно авиошоу ще се проведе на Централния плаж във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349988

Авиационно шоу ще имат възможността да гледат днес жителите и гостите на Варна. Атрактивните демонстрации са по повод 100 години Българска морска авиация, припомня Moreto.net. Началото е от 11 часа, а мястото Централния плаж. Демонстрациите ще продължат близо час.

Капка Касабова, писател: Най-много трябва да се страхуваме от история, разказана само на един глас

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/04/29/2962294_kapka_kasabova_pisatel_nai-mnogo_triabva_da_se/?ref=rss


Живеещата в Шотландия българска писателка Капка Касабова е в България за представянето на последната си книга. "Граница" е едновременно мемоар, пътепис и история за районите, които някога бяха достъпни единствено за притежателите на открит лист, а днес са все по-обезлюдени; които някога спираха бегълците от Запад на Изток - или от Източния блок на запад, а днес са преграда за бягащите към Европа.

Касабова обхожда двете страни на южната Българска граница - с...

Кубрат Пулев защити Интерконтиненталния си пояс

http://www.moreto.net/novini.php?n=350004

Кубрат Пулев защити Интерконтиненталния си пояс в бокса, след като късно снощи победи по точки Кевин Джонсън, предаде Moreto.net. Победата не дойде лесно за българина, а мачът продължи 12 рунда. В началото Джонсън бе по-активния и до четвъртия рунд водеше по точки, след това Кубрат обърна срещата и до края бе по-добрия и активен на ринга.

Габровската Градска Община забранява консумацията на месо в два от дните на седмицата

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/gabrovskata-gradska-obshtina-zabraniava-konsumaciiata-na-meso-v-dva-ot-dnite-na-sedmicata-2020522

„Турция не може да изплаща своите задължения, страната била в големи финансови затруднения, а край габровските квартали Хаджицонев мост и Недевци  са открити богати находища на мрамор и черен гранит.” Тези две новини предизвикват сериозен интерес сред габровската общественост.

Днес п

След ремонта на "Дондуков": Трамваите на паваж, колите на асфалт, велоалеята проблем

http://offnews.bg/news/n_1/n_654246.html

Асфалт по платната, паваж на трамвайните линии и велоалея от южната страна на столичния булевард "Дондуков" обсъждаха експерти, общинари и граждани в сградата на направление "Архитектура и градоустройство". Това е един от трите варианта за стартиращия след месец ремонт на булеварда, другите два предвиждат изцяло асфалтова настилка или паваж. Последният не предвижда велоалея. Именно тя предизвика едни от най-бурните реакции в препълнената зала.  "На базата на много анализи стигнахме до извода, че велоалея по павета не става", каза зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев. Районният кмет Цолов пък обяви, че е изцяло против да има велоалея на "Дондуков" защото тя ще пречи да се зареждат магазините, както и при евентуални ремонти в домовете на живеещите там. Според него, както и според част от присъстващите в залата велоалеята трябва да мине по "Московска". От Велоеволюция предложиха помощта си на общината. При всички случаи след ремонта на булеварда движението по него ще бъде улеснено за трамваите, пешеходците и колоездачите и по-трудно за колите. Основните притеснения на гражданите са и дали булевардът им няма да се превърне в поредното шосе за нощни гонки на джигити. От "Спаси София" настояха да се реализира замисленото от общината поставяне на ограничители около трамвайните линии, за да не се кара по тях. Според кмета Крусев те трябва да бъдат полусфери с височина 9 см, за да не спират преминаването на линейки, обясни той пред OFFNews. Чака се обаче анализът на КАТ.  Докато текат ремонтите по "Дондуков", кръстовищата му с булевардите "Васил Левски" и "Георги Раковски" няма да бъде затваряни, но движението на автомобили ще бъде ограничено чрез стестения. "Сумата за ремонта на булеварда е 7.2 млн. лв. с ДДС. Тя е изчислена на база вариант с изцяло асфалтова настилка", отговори Курсев на въпрос от гражданин за проведената обществен конкурс. След ремонта по "Дондуков" ще има само по едно автомобилно платно в посока, ще се паркира само в северната част, а десният завой на кръстовището с "Георги Раковски" ще бъде забранен.  Следващото обществено обсъждане на проектите ще се проведе на 16 май.

Движението в центъра на София се променя заради дербито между "Левски" и ЦСКА

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/29/2962314_dvijenieto_v_centura_na_sofiia_se_promenia_zaradi/?ref=rss


Футболното дерби между "Левски" и ЦСКА днес ще доведе до промени в движението в центъра на София.

От Столичната община обявиха, че се забраняват престоят и паркирането от 15.00 до 19.00 часа на моста пред Националния стадион "Васил Левски" и на ул. "Ген. Гурко" между бул. "Васил Левски" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" с изключение на местата в режим "служебен абонамент".

От 16.00 часа до...

Водната помпа на този звяр може да напълни вана за 20 сек.

http://clubz.bg/53374-vodnata_pompa_na_tozi_zvqr_moje_da_napylni_vana_za_20_sek

Това BMW M4 DTM граничи със здравия разум колкото Китай с Полша, и то според Путин... То има 4-литров V8 двигател с 500 коня под капака.

Големият батко носи сигнатурата на сериите DTM - German Touring Car Masters, където подобни "баварки" яздят имена като Тимо Глок и Марко Витман.

М-четворката на "марковия" пилот на БМВ - Марко Витман.

 Това... нещо е лимитирано да 200 екземпляра, произведени за целия свят. При среден разход на гориво: 8,5 л/100 км и СО2 емисии: 199 г/ км, мощността е увеличена с 51 кВт/ или 69 к.с. до споменатите 368 кВт или 500 кончета. Правилата за 2017-а позволиха на BMW да монтира ограничители на постъпващия въздух, които... го ограничават по-малко. Това означава 25 к.с. повече от миналата година. TopGear събира любопитни подробности за мюнхенския звяр, като тази, че водната помпа изтласква такъв обем, че би могла да напълни вана за 20 сек. Или, ако предпочитате - 19 хил. литра на час.

Увеличен е с 50 Нм до 600 Нм и въртящият момент. Тази кола е колекционерско бижу, фокусирано върху състезателните писти.

А за нас, простосмъртните, можем да препоръчаме "обикновената" BMW M4 CS - междинна стъпка между M4 Competition Package и съвсем пистовото GTS. Мощността на 3-литровия редови битурбо шестак е увеличена с 10 к.с. спрямо тази на Competition Package, общо до 460 к.с. В резултат купето вдига сто за 3,9 секунди, а максималната скорост е ограничена на по-високите 280 км/ч.

Употребявано може да го намерите и "тънко" - за малко над 100 000 лв.

Спират движението на автомобили край Катедралния храм заради Варненския карнавал

http://www.moreto.net/novini.php?n=349987

Движението на автомобили край Катедралата и централните части ще бъде ограничено днес, заради провеждането на Варненския карнавал, припомня Moreto.net. От 12 часа до приключване на шоуто около 16 часа ще бъде преустановено движението на автомобили на площад „Св.

Започва Варненският карнавал на маската

http://www.moreto.net/novini.php?n=349986

Над 800 участници от цялата страна ще се включат днес в третото издание на пролетния празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия – Варненски фестивал 2017, припомня Moreto.net. Празникът започва в 13 часа на сцена, изградена на площад „Св.

Радарите за превишена скорост днес - 29 април, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=349996

Служители на КАТ ще следят днес - 29 април и в нощта срещу 30 април, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. - резиденция "Евксиноград" 08:00ч.-09:30ч.

Най-важното от Варна във вчерашния 28 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349997

Вдигат цената на водата във Варна с над 15 % от 1 май С над 15 % се увеличава цената на водата във Варна от 1 май. Това реши КЕВР на свое заседание днес, научи Moreto.net. Ясно е кой ще достави 32 млн. билетчета за новата система на градския транспорт във Варна Избран е изпълнителят, който трябва да достави общо 32 млн.

Няколко важни теми обсъди съдия Тараланска с ученици от Математическата гимназия

//dariknews.bg/regioni/ruse/niakolko-vazhni-temi-obsydi-sydiia-taralanska-s-uchenici-ot-matematicheskata-gimnaziia-2020521

Под формата на дискусия премина срещата на окръжен съдия Палма Тараланска с петдесет единадесетокласника от ПМГ „Баба Тонка“ гр. Русе. Мероприятието се проведе в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Срещата,

Изрезки от миналото

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/izrezki-ot-minaloto-2020522

„Турция не може да изплаща своите задължения, страната била в големи финансови затруднения, а край габровските квартали Хаджицонев мост и Недевци  са открити богати находища на мрамор и черен гранит.” Тези две новини предизвикват сериозен интерес сред габровската общественост.

Днес п

Продължават образователните срещи на магистрати от административен съд с ученици от ПГИУ

//dariknews.bg/regioni/ruse/prodylzhavat-obrazovatelnite-sreshti-na-magistrati-ot-administrativen-syd-s-uchenici-ot-pgiu-2020523

Статут, права и задължения на учениците; правила и норми на поведение в училище – това бяха само част от акцентите в състоялата се втора среща от цикъла лекции на магистратите от Административен съд – Русе с учениците от ПГИУ „Елиас Канети“ по Образователната програма на ВСС и МОН „Съдебната власт

Русе се включва в най-големия хакатон в света

//dariknews.bg/regioni/ruse/ruse-se-vkliuchva-v-naj-golemiia-hakaton-v-sveta-2020524

Днес и утре ще се проведе най-големият хакатон в света International Space Apps Challenge. Той се организира под егидата на NASA и тази година ще се проведе едновременно в 170 града по цял свят. В България градовете са София, Пловдив, Бургас и Русе. Русе се включва за първи път тази година, като съ

Безплатни кардиологични прегледи през май

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/bezplatni-kardiologichni-pregledi-prez-maj-2020036

В  ”МБАЛ –Медицински комплекс Берое”,   водещи кардиолози, започват през м. май, провеждането на    безплатни кардиологични прегледи, само на пациенти с епикриза, документираща : „Преживян миокарден инфаркт” и/или  осъществени инвазивни процедури( стентове). 

Останалите пациенти с ка

Северна Корея изстреля балистична ракета (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/severna-koreia-izstrelia-balistichna-raketa-snimkivideo-2020510

Северна Корея е извършила опит с ракета, която вероятно е балистична със среден обсег, предаде Асошиейтед прес, като се позова на анонимен американски официален представител. По думите му ракетата се взривила минути след старта и отломките паднали

Френска сюита (Бележки по днешните популизми след изборите във Франция)

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/29/2961012_frenska_sjuita_belejki_po_dneshnite_populizmi_sled/?ref=rss


Политиката е особен народен танц, при който, в зависимост от изборните резултати, довчерашни партньори могат да се разделят безвъзвратно, а доскорошни врагове да се хванат за ръце, изпълнявайки най-сложни стъпки или фигури. Обяснението е винаги едно: така иска "народът".

Какво точно иска "народът", кой "народ", как и от кого го е "поискал", са въпроси, понятни единствено на самоупълномощили се "народосърцеведи", наричани...

Ремонти, мач и филм променят движението в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_654245.html

Футболната среща между Левски и ЦСКА, снимки на филм и ремонти променят движението в столицата днес, съобщи Столична община.  Забраняват се престоят и паркирането на пътни превозни средства от 15.00 до 19.00 часа на моста пред Националния стадион „Васил Левски“ и на ул. „Ген. Гурко“ между бул.“Васил Левски“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ с изключение на местата в режим „служебен абонамент“ . От 16.00 часа до приключване на футболната среща само при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР ще се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, с изключение на масовия градски транспорт по  ул. „Ген. Гурко“ между бул. „Васил Левски“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ между пл. „Орлов мост“ и бул. „Черни връх“, бул. „Драган Цанков“ между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. „П.К.Яворов“. От 15.00 часа до приключване на мача може да бъде скъсен маршрута на автобусна линия 75 до Военна академия.  От 7 до 19.00 часа  се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на колите обслужващи снимачния екип и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент“, на ул.“Славянска“ между ул.“Г.Бенковски“ и ул.“Дякон Игнатий“; на ул.“Г.Бенковски“ между ул.“Иван Вазов“ и ул.“Славянска“. От 8 до 20.00 часа се забранява влизането за максимум от 3 минути за заснемане на кадър в рамките на 3 часа по ул.“Славянска“ между ул.“Г.Бенковски“ и ул.“Дякон Игнатий“. От 19.00 до 23.00 часа се забранява влизането за максимум от 5 минутина локалното платно на Южната дъга на Околбовръстен път в посока Пловдив между „Симеоновско шосе“ и мост при „Ринг мол“. , като не се пречи на движението на колите на градския транспорт. От днес до 14 май се забранява влизането на пътни превозни средства по дясната лента от пътното платно на бул. „Св. Наум” между ул. „Презвитер Козма” и бул. „Христо Смирненски” в посока пл. „Велчова зоавера”. Движението ще се извършва в по една лента за всяка посока в оставащите две ленти от пътното платно на булеварда.  От 8:00 до 16:00 ч. във връзка с ремонт на релсовия път по ос и ниво с траверсоподбивна машина „Пласер” от площад „Журналист” до площад „Велчова завера” (Борова гора) по маршрута на трамвайна линия № 10 се въвежда временна организация на движението. Маршрутът на трамвайна линия № 10 ще се скъси от ж.к. „Западен парк“ до площад „Журналист”. След 16:00 часа движението ще се възстановява по постоянния маршрут. Ще се разкрие временна автобусна линия № 10-ТМ.   От 8.00 часа до приключване на мероприятието се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автобусите, превозващи участниците в мероприятието, на бул. „Александър Стамболийски” между бул. „Константин Величков” и ул. „Царибродска” при читалище „Аура”.

Пътна обстановка в страната - 29 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349998

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: от п.в. „Карнобат“ до п.в. „Ветрен“ от км 325 до км 359 – изрязване и почистване на храсти в двете посоки. Срок до 28.04.2017 г.; Вратица-п.в. „Българово“ от км 335 до км 350 – почистване и оформяне на земен окоп в двете посоки.

Мерки за сигурност - разказ от Николай Фенерски

http://offnews.bg/news/n_1/n_654134.html

Ако отстрани изглеждам като идиот, то е защото се чувствам точно така. Като изключим алкохола, никотина и кофеина, целият ми опит с дрогата се ограничава до две гадни напушвания с трева в по-дивите ми години. Смях се до скъсване. Последва параноя, сърцехлоп и доброволно посещение на бърза помощ. Лекарите не разбраха причината за вазомоторната ми превъзбуденост. Само на една позната сестра намекнах за какво става дума, думнаха ми някаква спринцовка и ме отпусна. Така установих, че аз и наркотиците, в това число и кафето, сме от различни планети. Сега обаче положението е съвсем различно. Сега се червя от срам и никак не ми е до смях. Около мен стърчат трима злобни централноевропейски митничари и един жесток централноевропейски полицай в залата за контрол на летището. И всички се взират в мен с убеждението, че съм изпечен наркоман на твърдо гориво и най-милото ми глупендерско изражение, което толкова се старая да докарам, не може да разколебае заключенията им. Професионалисти. Полетът закъснява и всички са поизнервени. Но никой не бърза - съвестно изпълняват изискванията за сигурност през януари 2007. За този вътрешен полет от Братислава до Кошице тръгнах само с раницата и не я пуснах да мине през багажното, за да не чакам после. Няколко дни преди това минах така през рентгените на летище София и нямах никакви проблеми. Сега обаче проблемите се съчетаха по начин, по който изглеждах и бях съвсем истински непоправим източноевропейски дебил. Терорист - дебил. Тероризирам ги с моята неадекватност. Гореупоменатите служители на новия световен ред стоят и гледат. За един кратък миг всички сме замръзнали като в кадър за вечността. Пускат раницата ми да мине през рентгена за трети път. След което една леля с униформа любезно ме моли да я отворя. Недоумението ми расте и почвам да си мисля, че просто се заяждат с един новоприет член на ЕС. Аз членувам с гордост в тази свещена организация, а те така да се заяждат с мен! Отварям багажа си предпазливо, защото нямах време да го подредя и всичките ми неща са смотани на топка. Мигам на пресекулки. Много бавно. Жената заповяда да извадя всичко и посяга да го направи сама. Тази въоръжена с пистолет кикимора вече държи долнището на зелената ми пижама в мръсните си ръце. Какво си въобразява? Толкова ли сме интимни? Дръпнах го рязко от нея и почнах сам да вадя. Тениски, слипове, тефтер, четка за зъби, дънки... две-три неразпечатани спринцовки и игли. Ето - вътре няма нищо. Уверете се сами! А сега - нашият нов фокус - пускат раницата отново да мине през тунела на истината. Алармата им се разквича за пореден път. Вече и аз съм изнервен. Наоколо се дочуват реплики. И почти пропускам да забележа с какъв интерес лелята се е втренчила в мен, докато стиска спринцовките и иглите. Някак подсъзнателно долавям неудобството й. Още не смее да ме попита нищо. Отдръпнала се е и чака развръзката - защо вие апаратурата им. И аз чакам. Колежката ми и шефката на фирмата, с които пътувам, са зяпнали изненадано отстрана като в сцена от венецуелски сериал и се коколят. Ще им изхвърчат зъркелите. Докато вадя чорапите и ги трупам върху лявата си ръка, разбирам, че пътничките ми вече се размазват по цимента от срам и че погледите на още двайсетина пътници и персонал са се съсредоточили болезнено върху нещастната ми раница. И върху спринцовките. Какво искате от мен? Да ми видите пижамата ли? Най-обикновена. Дюс зеленикава. Много топли. А още от самото начало подозирах какво търсят. Знаех си, че то е някъде там. Но вече бях прекосил едно летище и две-три граници без проблем. Как да се сетя, че точно сега ще я засекат. Джобната ми ножка. Хубава, майсторска направа, с кокалена дръжка от рог на елен. Полицаят излайва, че за мое улеснение ще ме уведоми - търсят ножче. Тоя пък... Все едно че не си го знам... Аз обаче се правя на ампер. Мисля си за други неща. Съзнанието ми се е фокусирало върху лъжата, че не знам какво търсят и върху старанието да превърна всичко това в лековато недоразумение. Аз съм невинен. Невинен като дебил. Дебилът не е виновен за съдбата си! Ще му простите, нали? Ножката е в ръцете им. "Господине, не знаете ли, че е забранено?" - реторичен въпрос. И в коша за боклук. Струваше ми 40 кинта. - За какво са ви спринцовките, господине? - Леле, тая е много любопитна. И ме разпъва на кръст със змийските си очички. - Ами... такова... за нищо - измънках. - За инсулин - изстреля шефката в отчаян опит да измисли версия. Разби ме. - Не ви чух, за какво? Повторете! - намесва се и полицаят. Ядосан е и му се иска да ме удари. - Ами забравих да ги оставя вкъщи... За система ми трябват... Иглите последваха ножката. А аз съм се вцепенил. И с треперещи ръце набутвам партакешите си обратно. Свободен съм. Не мога да повярвам. Наркоманската ми особа вече не ги вълнува. Колежките ми мълчат неудобно. Навели са глави от срам. Откъде накъде ще мъкна игли и спринцовки? А си мислеха, че ме познават. Откъде можеха всички те да се досетят каква е истината! На мен самолетът ми трябваше за една специална работа. С ножчето щях да стигна до пилотите, да ги заплаша със спринцовка във врата, да изблъфирам, че е пълна с отрова като по филмите и да ги принудя да отклонят самолета към Родината ми, където да се приземим на Борованското шосе край Бяла Слатина. Там някога, върху разширеното, пригодено за кацане шосе, кацаха Тодор Живков, баба Цола и официалната им свита от придворни писатели и графомани, когато идваха в затънтения ни край да откриват нечий паметник. Примерно на бабето. Приживе. Цола присъстваше на тържественото му откриване и ръкоплещи сдържано, когато съзря своя младежки устрем върху пиедестала. Аз бях само в трети клас, а някои бъдещи стожери на литературата вече публикуваха смело в списание "Родна реч". Та и на мен ми се искаше да кацна по тоя вълнуващ начин и бавно да придвижа боинга до центъра, където тържествено да сляза с духова музика пред смаяните погледи на копелетата от града на моето детство. Как да не ме е яд, че не успях да се завърна у дома така, с гръм и трясък?! Щяха да видят те момчето колко е пораснало... Яд ме е също и че не успях да обясня с думи прости, че когато осеммесечно бебе има хрема, лекарите предписват физиологичен разтвор, солена вода, натриев хлорид, който се издърпва със спринцовка и игла от банката. След което иглата се отстранява и течността се впръсква в носленцето. Сополите се разводняват и излизат навън и бебето спи като къпано, без да буди хората наоколо със зверските си ревове. Спи малкото и не подозира, че неговият татко на няколко хиляди километра оттам се е превърнал в наркоман и бандит. Когато просто забравиш нещо в багажа си, не е трудно да се превърнеш в такъв. Или просто в обикновен глупак със зеленикава пижама в ръце. Да живеят мерките за сигурност! В самолета няма бомба, успокойте се! Обаче ще ви кажа, че не давам пет пари нито за мерките им, нито за сигурността им! Защото хремата на осеммесечното ми бебе ми е по-важна от всичките им глупости...

Слънце, облаци и дъжд в първия почивен ден

http://offnews.bg/news/n_1/n_654243.html

Облаци и дъжд в Западна Българи, повече слънце в източната част от страната, прогнозират синоптиците за днес.  Максимални температури ще са между 23° и 28 градуса. Край морето първият почивен ден ще започне мъгливо, там ще е и доста по-хладно - термометрите ще се качат до 16 градуса. На много места в планините ще гърми и ще духа умерен южен вятър. Заради него до 1200 метра височина ще е по-топло отколкото по Черноморието - до 16 градуса, според прогнозата на НИМХ към БАН. 

Спорт по тв днес: "Левски" - ЦСКА, мачове на "Реал", "Барса" и "Байерн" + още 9, Кличко - Джошуа от "Уембли", Формула 1, тенис, полуфинали за купата по волейбол, баскетбол, хокей от NHL, голф и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6196307

Спорт по тв днес: "Левски" - ЦСКА, мачове на "Реал", "Барса" и "Байерн" + още 9, Кличко - Джошуа от "Уембли", Формула 1, тенис, полуфинали за купата по волейбол, баскетбол, хокей от NHL, голф и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=349995

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 29 април ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:00 ч. до 17:00 ч.

Автокрос с "Бъги" -та се провежда край силистренското село Златоклас

//dariknews.bg/regioni/dobrich/avtokros-s-bygi-ta-se-provezhda-kraj-silistrenskoto-selo-zlatoklas-2020517

Първи кръг от Републиканския шампионат  по автокрос под егидата на Българската федерация по автомобилен спорт ( БФАС) ще се проведе на пистата край силистренското село Златоклас тази събота и неделя.

В състезанието“Автокрос-Златоклас-2017“ ще вземат участие над 25 специализирани авто

Хиляди варненци без вода в събота

//dariknews.bg/regioni/varna/hiliadi-varnenci-bez-voda-v-sybota-2020518

Хиляди варненци ще останат без вода в събота, предупреждават от ВиК.

Част от живущите в кварталите "Левски", "Изгрев", "Бриз" и местността Свети Никола ще имат режим до 19 ч.

Също до 19 ч. вода няма да имат живущите в района над Фестивалния комплекс между булевардите "

Обновиха храма в с. Сандрово

//dariknews.bg/regioni/ruse/obnoviha-hrama-v-s.-sandrovo-2020519

Днес кметът Пламен Стоилов ще посети обновения храм „Св. Архангел Михаил“ в с. Сандрово. Ремонтът е извършен от Кметство Сандрово, Църковно настоятелство Сандрово, Община Русе и спонсорите – Валентин и Иван Йорданови. Средствата за ремонта са осигурени от: Кметство Сандрово, което спечели проект къ

Фестивал „Песни и танци от близо и далеч“

//dariknews.bg/regioni/ruse/festival-pesni-i-tanci-ot-blizo-i-dalech-2020520

Днес в голямата зала на Доходно здание ще се проведе Общински фестивал „Песни и танци от близо и далеч“, организиран от Общинския детски център за култура и изкуство. Фестивалът е част от инициативата на Центъра „Пътешествие из Европа“, посветена на 10-годишното членство на България в Европейския

29 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=349993

Събития: 1672 г. — Армията на Луи XIV напада Холандия. 1770 г. — Джеймс Кук акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани. 1859 г. — Започва Австро-итало-френска война. 1872 г. — Започва първото общо събрание на БРЦК в Букурещ, на което инициатор е Васил Левски.

Прогноза за времето - 29 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=349992

Днес над Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Над Черноморието в сутрешните часове ще има ниска облачност и мъгла. След обяд ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър.

11 предложения за награда "Стара Загора"

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/11-predlozheniia-za-nagrada-stara-zagora-2020033

Община Стара Загора получи 11 предложения за присъждане на наградата „Стара Загора“ ,в направленията „Наука и образование“ и „Култура и изкуство“.
Четири са номинациите за колективна награда в направление „Култура и изкуство“:
1. ДТ “Гео Милев“ – за реализацията на пиесата „Цар послед

Странното хоби на един габровец, което понякога радва съседите му, а друг ги кара да му повишават тон

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/strannoto-hobi-na-edin-gabrovec-koeto-poniakoga-radva-sysedite-mu-a-drug-gi-kara-da-mu-povishavat-ton-2020516

62-годишният габровец Иван Димитров има хоби, което понякога радва съседите му, а понякога ги кара да му повишават тон. Иван свири с уста всякакъв стил музика. Често се включва и към изпълненията на различни оркестри. Прави го малко по детски – пуска изпълненията им по телевизията и от дома си, вме

Да подкрепим една майка от Добрич в битката й с рака

//dariknews.bg/regioni/dobrich/da-podkrepim-edna-majka-ot-dobrich-v-bitkata-j-s-raka-2020512

Благотворителният концерт "Живот и усмивка за Дани" е тази вечер в Органова зала

Над 300 деца се включват в Областния конкурс-рецитал "За да я има България"

//dariknews.bg/regioni/dobrich/nad-300-deca-se-vkliuchvat-v-oblastniia-konkurs-recital-za-da-ia-ima-bylgariia-2020515

Над 300 деца се включват в Областния конкурс – рецитал „За да я има България“, организиран от Община град Добрич и ДТ „Йордан Йовков“. Конкурсът се провежда на три сцени - Концертна зала "Добрич",, Огледална зала "Нели Божкова" и Драматичен театър "Йордан Йовков". Участниците са де

Тръмп: С новия си ракетен опит Северна Корея демонстрира неуважение към Китай

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-s-noviia-si-raketen-opit-severna-koreia-demonstrira-neuvazhenie-kym-kitaj-2020513

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че с новия си ракетен опит Пхенян е проявил неуважение към Китай и неговия лидер, предадоха световните агенции.

На 29 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6195876

На 29 април рожден ден имат Таня Найденова, бивш председател на Патентноведомство Ваня Монева, диригент на хор “Космически гласове”, музикален продуцент Доц. д-р Васил Паница, хирург Владимир Береану, журналист Димитър Спасов, председател на УС на “Кауфланд България” Красимир Стефанов, бивш изпълнителен директор на НАП Радко Влайков, посланик в Сърбия,

Първо развода, после новите отношения

http://clubz.bg/53372-pyrvo_razvoda_posle_novite_otnosheniq

Държавните и правителствените ръководители на 27 страни от ЕС се събират днес в Брюксел на извънреден Европейски съвет, който трябва да одобри насоките за водене на преговори с Великобритания, която преди месец поиска официално да напусне ЕС.

Президентът Румен Радев ще представлява България на срещата. В нея няма да участва британската министър-председателка Тереза Мей. Договорът на ЕС не допуска желаещата да излезе от него страна да присъства на обсъжданията на останалите по този въпрос.

В черновата на насоките ЕС на 27-те заявява, че ще преговаря за бъдещите си отношения с Обединеното кралство, едва след като сключи споразумението си за раздялата с него, за което договорът дава срок от две години. 

"Няма да обсъждаме нашите бъдещи отношения с Обединеното кралство, докато не постигнем достатъчен напредък по главните въпроси, свързани с оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС", каза в поканата към националните лидери председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"Това не е само въпрос на тактика, но - предвид ограничената времева рамка, която имаме, за да приключим преговорите - това е единственият възможен подход. С други думи, преди да обсъждаме нашето бъдеще, първо трябва да уредим нашето минало".

Като приоритетни теми на преговорите в насоките са определени статутът на европейските граждани в Обединеното кралство и на британските граждани в ЕС; погасяването на задълженията на Великобритания към дългосрочния бюджет на ЕС до и след 2020 година (оценявани в момента за приблизително 60 милиарда евро) и решение за бъдещия граничен и митнически режим между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която остава в Европейския съюз. 

До юни месец се очаква и 27-те да решат къде ще бъдат преместени две агенции на ЕС, чийто домакин сега е Великобритания - Европейския банков орган и Европейската агенция по лекарствата.

ЕС иска Великобритания да спазва юрисдикцията на Съда на ЕС в Люксембург до момента, в който напусне съюза. По искане на Франция в насоките се казва, че евентуалното бъдещо търговско споразумение между ЕС и Великобритания няма да обхваща ключовия за нея финансов сектор. Ако иска достъп до единния пазар на ЕС, Обединеното кралство трябва да спазва неговите правила, е позицията на 27-те.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле подчерта в интервю пред прес групата "Функе медиен", че в развода нищо няма да се размине гратис на Лондон.

"Няма безплатен обяд. Британците трябва да го знаят", каза Шойбле. "Не искаме да отслабваме Обединеното кралство. Но също не искаме останалата част от Европа да бъде отслабена. След излизането си Обединеното кралство не бива да получава предимства, които други страни нямат".

Очаква се преговорите да започнат, когато бъде сформирано новото британско правителство след предсрочните избори в кралството насрочени за 8 юни. Преди това на 22 май Съветът на министрите по европейските въпроси трябва да приеме директиви за водене на преговорите основаващи се на днешните насоки. 

Очаква се лидерите да приемат две декларации към насоките - че преговорите за Брекзит не могат да бъдат прецедент за други подобни ситуации и че при евентуално бъдещото обединение на Република Ирландия и Северна Ирландия обединената страна ще бъде автоматично членка на ЕС.

Българското председателство на ЕС в първата половина на 2018 година ще съвпадне с втората фаза на преговорите. Що се отнася до страната ни те пряко засягат 65 000 българи, които живеят в Обединеното кралство и 311 британци, които работят в България. 

Великобритания за момента дава 14 на сто от приходите в бюджета на ЕС. Българското финансово министерство е изчислило, че годишната вноска на България в бюджета на ЕС (понастоящем от близо 400 милиона евро) може да се увеличи с между 5 милиона и 50 милиона евро, ако Великобритания не признае или признае частично задълженията си към многогодишната финансова рамка на ЕС и се наложи останалите държави-членки да компенсират нейния дял от приходите. Вноската няма да се измени, ако Обединеното кралство приеме изцяло сметката за напускане, която 27-те ще му представят.

Числата за бебето ви

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6195669

Числата за бебето виЧестито, щастливци! С лекота ще отгледате любимите си рожби, родени през периода 29 април- 5 май, ако подчините възпитанието им над всичко и само на неприкритата си любов – ще сгрешите, ако ги обявявате за капризни или се борите с неподчинението им със сила. Казвайте им винаги истината, но мило и убедително.

Кошмарен сценарий за Турция

http://pogled.info/svetoven/koshmaren-stsenarii-za-turtsiya.85232

/Поглед.инфо/ Кошмарният сценарий започва с управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), която внесе предложение в парламента за възстановяване на смъртното наказание.

Капана с ателие за килими на открито

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/kapana-s-atelie-za-kilimi-na-otkrito-2020508

На сцената на „Ядрото“ в пловдивския арт квартал КАПАНА, днес от 10 до 18 ч., работилница за килими ще разкрие тайните на древния чипровски занаят, влязъл в списъка на ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство.

Инициативата „Светът от птичи поглед – столиците като килим“, п

С авиошоу във Варна отбелязват 100 години Военноморска авиация

//dariknews.bg/regioni/varna/s-avioshou-vyv-varna-otbeliazvat-100-godini-voennomorska-aviaciia-2020509

С атрактивна въздушна демонстрация на Централния плаж във Варна Военноморската ни авиация ще отбележи своя 100-годишен юбилей. Авиошоуто ще започне днес в 11 часа и ще продължи около час.

След него във Военноморския музей ще бъде открита изложба "Българската морска авиация в полет ме

29 април - Международен ден на танца

//dariknews.bg/regioni/pleven/29-april-mezhdunaroden-den-na-tanca-2020507

Международният ден на танца (International (World) Dance Day) се чества от 1982 г. по решение на ЮНЕСКО на рождения ден на френския хореограф Жан-Жорж Новер (Jean-Georges Noverre), реформатор и теоретик на хореографията, който влиза в историята като "бащата на съвременният балет".

На

Северна Корея изстреля балистична ракета

//dariknews.bg/novini/sviat/severna-koreia-izstrelia-balistichna-raketa-2020510

Северна Корея е извършила опит с ракета, която вероятно е балистична със среден обсег, предаде Асошиейтед прес, като се позова на анонимен американски официален представител. По думите му ракетата се взривила минути след старта и отломките паднали в Японско море.
 
Ракетата, изстрелян

Ким Чен Ун не е луд. Той просто оцелява

http://clubz.bg/53371-kim_chen_un_ne_e_lud_toj_prosto_ocelqva

Всички обичат да смятат Северна Корея за луда. Тя заплашва да погълне САЩ чрез ядрен огън на всеки три дни, лидерът й брутално екзекутира собствените си генерали и уби брат си, тя харчи огромни суми пари за ядрени оръжия, докато се придържа към провален икономически модел. Приказките за лудостта на Северна Корея винаги са на първите страници.

Проблемът не е само в това, че медиите с удоволствие описват Пхенян и Ким Чен Ун като безразсъдни. Такова е поведението и на американските политически стратези. През април американският конгресмен Брадли Бърн - републиканец от Алабама, заяви:

"Не вярвам, че ръководството на Северна Корея има разум. Как ще се справиш с някой, който е неразумен?"

Той повтори изказването отпреди на посланичката в ООН Ники Хейли, която каза:

"Ние нямаме работа с разумен човек".

И изтъкна, че Ким е човек, "който не действа разумно, който не мисли ясно".

Като насока за разбиране на Северна Корея този анализ е просто погрешен. Като насока за изработване на политика към Пхенян той може да бъде катастрофален. Системата в Северна Корея може да ни изглежда странна отвън, но Ким е последната политически оцеляла династия от твърдолинейни разумни хора, чийто действия винаги са имали ясна цел - да запазят семейството на власт. Да ги смяташ за луди не само че е погрешно, но и опасно. Всяка успешна политика трябва да се основава на разбирането на логиката на противника, а не на пренебрегването му като "неразумен". Да смяташ семейство Ким за лунатици с атомни бомби го прави по-опасно и увеличава риска от война, но също така може да доведе до нереални очаквания за компромис - стига Северна Корея "да се осъзнае".

Още през 80-те г. на ХХ век семейство Ким бе осмивано дори в източния блок като въплъщение на сталинисткото безумие. То бе подигравано заради запазването на старомодния култ към личността и провалената икономика. Казано бе, че то трябва да последва динамичните лидери на Източна Европа, като комунистическия лидер реформатор Карой Грос в Унгария. Днес тези лидери са на бунището на историята - свалени, изпаднали в немилост и забравени. Докато семейство Ким продължава да се радва не само на властта, но и на лукса, който я съпътства, и продължава да държи пълния контрол върху страната си.

Със сигурност последните 25 години не са били лесни. Режимът на Ким е трябвало да преживее масовия глад, засегнал населението, загубата на всички международни съюзници без все по-неохотния Китай и конфронтацията с единствената световна суперсила. Но фактът, че семейство Ким успя в това начинание, трябва да бъде смятан за знак на неговия разумен и безмилостен подход.

Днес Ким Чен Ун контролира и има същата дългосрочна задача като баща си и дядо си - да гарантира оцеляването на режима под контрола на самия себе си и евентуалния семеен наследник. За това има три големи заплахи - препятствия, които, ако съдим по политиката на Ким, той не само е идентифицирал, но и работи методично за неутрализирането им.

Режимът в Пхенян зачести ракетните си изпитания.

Първата заплаха е нападение отвън - нещо, което със сигурност държи Ким, подобно на баща му, буден през нощта. Може да изглежда параноично. Но когато врагът наистина може да те нападне, това не е параноя. Вижте съдбата на Саддам Хюсеин или на лидерите на талибаните в Афганистан, които някога бяха слагани в един кюп с Пхенян от американските представители. Но злощастната съдба на либийския лидер Муамар Кадафи даде на семейство Ким най-важния урок. През 2003 г. либийският вожд се съгласи за се откаже от ядрената си програма в замяна на примамливи икономически изгоди, обещани от Запада. За първи път такава сделка бе публично постигната от държава, враждебна някога към САЩ.

Но когато в Либия избухна революция през 2011 г., наложената от НАТО забранена за полети зона бутна режима на Кадафи.Това свърши с полагането на обезобразеното тяло на Кадафи върху капака на една кола. Преди десдетилетие американските дипломати и журналисти, изпълнени тогава с ентусиазъм относно споразумение за обезоръжаване на Либия, твърдяха, че севернокорейските ръководители "трябва да се поучат от либийския урок". И няма съмнение, че те се поучиха, макар че си извадиха коренно различни заключения.

Ким Чен Ун смята ядрената си програма само за средство за защита. На теория завоюването на Юга би било хубаво, но тази задача е извън неговите възможности - и заради ангажимента на САШ да защитават Южна Корея, и заради огромното икономическо и технологично превъзходство на Сеул. Той знае, че всяка непредизвикана атака на КНДР срещу Южна Корея или САЩ ще завърши лошо, вероятно със смъртта му, а той със сигурност не е самоубиец. Той обаче смята също така, че нито една велика сила няма да рискува да нападне ядрена държава или да посегне върху вътрешните борби.

И така, севернокорейските ръководители са решени да се придържат към ядрената програма и смятат ядрените оръжия като основна гаранция за своята сигурност. Никакъв натиск няма да ги убеди да отстъпят от това, няма обещание, което да ги подмами да се подчинят. Те са убедени, че без ядрените оръжия са мъртви. Това е катастрофа за региона, но перфектният и логичен избор за семейство Ким.

Докато ядрената програма на КНДР е отбранителна, струва си на света да бъде припомнено за нейното съществуване и да се използва това, което някога президентът Ричард Никсън нарече "стратегия на лудия". Това е причината, поради която севернокорейската пропаганда използва толкова яростен и цветист език. Когато севернокорейската телевизия обещава "Сеул да бъде превърнат в море от огън" или заплашва с ядрена атака Канбера или показва Ким Чен Ун пред карта на САЩ с градове, отбелязани като цели на ядрени удари, посланието е едно и също - "ние сме тук, ние сме страшни и няма да се спрем пред нищо, ако нашите противници направят нещо опасно".

Без собствените си ядрени оръжия семейство Ким ще се опасява от директна американска атака. Но то се плаши и от американска или китайска намеса във вътрешен корейски бунт. То видя какво се случи в Либия, когато чуждите сили наложиха забранена за полети зона и осигуриха победа на бунтовниците. То си спомня как още през 1956 г. Китай заедно с Русия подкрепи проваления заговор за свалянето от власт на Ким Ир Сен - дядото на сегашния върховен ръководител.  

Неразумната политика на Ким и по други въпроси също трябва да бъде разглеждана като защитна. В крайна сметка ядрените оръжия не са достатъчни за опазването на режима. Те могат да предотвратят чужда агресия например, но не могат да премахнат сериозната опасност от вътрешен военен преврат. Ким Чен Ун е млад и има сериозни причини да подозира, че генералите му не таят добри чувства към него предвид доста крехката му възраст и липсата на опит. (Той бе обявен за наследник едва година преди внезапната смърт на баща си, когато бе напълно неизвестен.) Ким без съмнение е наясно, че превратите при недемократичните режими са доста чести и твърде успешни. Според скорошно проучване 227 от 457-те преврата по света между 1950 и 2010 г. са успешни. Два от тези успешни преврата са извършени в страната, която Пхенян най-много наблюдава - Южна Корея.

Северна Корея разреши в известна степен частното предприемачество. И парите от него доведоха до строителет бум.

Ким, изглежда, вярва, че най-надеждният метод за предотвратяване на преврат е терорът. Управлението му е белязано от безпрецедентни чистки в армията и полицията. Видни генерали изчезват един след друг, а някои висши командири, сред които шефът на генщаба, както и министърът на отбраната, бяха екзекутирани.

Скорошното убийство на Ким Чен Нам - полубрата на Ким Чен Ун, също се вписва в рамките на неговия избирателен терор. Ким Чен Ун е решен да унищожи всекиго, който може да се превърне ъв фокус на недоволство сред елита. Км Чен Нам, който не мълчеше и живееше извън контрола на Ким Чен Ун, представляваше заплаха. Като част от семейство Ким той вероятно щеше да се превърне в главна фигура на някой заговор, тъй като въплъщаваше част от възприетата легитимност на фамилията и имаше магически ореол в очите на много севернокорейци. Не му помогна това, че го пазеше Китай - страна, на която Ким Чен Ун не вярва и вижда като потенциален провокатор на недоволство сред елита.

Работата е там, че Ким не командва неразумен разгул на терора. Няма данни, че средният севернокореец сега е изправен пред по-голяма опасност да бъде арестуван за политическо престъпление. Броят на политзатворниците остава изключително висок, но не се е променил особено при Ким Чен Ун и е значително по-нисък, отколкото бе по времето на дядо му. Забележителното е, че чистките са насочени само срещу командващите армията и силите за сигурност - "хора с оръжия". Докато висшите управници в сферата на икономиката останаха в безопасност.

С други думи, Ким Чен Ун даде воля на терор, насочен срещу групата, която има и причини, и средства да го свали. Може той да е прекален и определено брутален, но няма нищо неразумно в това, най-вече предвид факта, че в случай на успешен преврат самият Ким Чен Ун първи ще бъде изправен до стената.

Но може да се окаже, че не генералите ще свалят Ким. Третата заплаха е народен бунт. Най-големият проблем на Северна Корея е икономическата стагнация. През 40-те г. на ХХ век Северна Корея е била най-развитият индустриален район в Източна Азия след Япония, но десетилетията на лошо управление я съсипаха безвъзвратно. Разликата в доходите на глава от населението между Северна и Южна Корея е по-голяма, отколкото между които и да било две други държави с обща граница помежду им. Съотношението е някъде между 1:14 и 1:40. За сравнение - разликата между ГДР и ФРГ бе между 1:2 и 1:3.

Тази огромна разлика създава голяма политическа пречка за всеки опит за радикални икономически реформи в китайски стил. Режимът в Китай има късмета да няма голям и проспериращ капиталистически близнак в региона, който да бъде и демократичен. Тайван е твърде малък, за да представлява опасност за подкопаване. В Северна Корея опитът за имитация на китайската политика на "реформи и отваряне" вероятно ще постави населението, което в момента е изолирано от външния свят, в положение да е напълно наясно за невероятното изобилие в Южна Корея и да се страхува по-малко от властите. Обикновените хора вероятно ще обвиняват семейство Ким за десетилетията лошо икономическо управление и ще започнат да мечтаят за бързо обединение с Южна Корея под ръководството на Сеул като начин за разрешат за една нощ всички свои проблеми. В резултат в всеки опит за преминаване към капитализъм в Северна Корея вероятно няма да донесе икономически бум в китайски стил, а по-скоро ще предизвика политически срив в стил ГДР, последван от поглъщане от страна на победоносния Юг (и в най-добрия случай маргинализиране на сегашния елит, ако той изобщо оцелее).

Ким Чен Нам . полубратът на Ким Чен Ун, бе ликвидиран на летището в малайдийската столица Куала Лумпур.

Покойният Ким Чен Ир - бащата на сегашния управник, бе напълно наясно с тази заплаха и умишлено избегна реформи, макар старата сталинистка система да се сриваше. Въпреки това пазарната икономика на страната започна да се развива. В края на управлението му частният бизнес - на книга незаконен, но масово толериран - според изчисленията произвеждаше между 24 и 40 на сто от БВП на страната. Ким Чен Ун вероятно се страхува, че дългият път към "капитализъм отдолу" ще подкопае управлението му и предприе различен подход. От 2012 до 2014 г. той започна да прилага политиката на печалба, която много прилича на това, което Китай направи в началото на 80-те г. на ХХ век.

Селското стопанство масово премина към семейната система, като на земеделците бе разрешено да запазят за себе си реколтата, след като платят на държавата в натура (не повече от 35 на сто). Ръководителите в индустриалния сектор получиха повече предприемаческа свобода, включително правото да купуват и продават на пазарни цени и да наемат или уволняват служители. Частните предприемачи и черноборсаджиите, някои от които натрупаха състояние, изчислявано на стотици хиляди и дори милиони долари, вече не биват тормозени, а насърчавани да инвестират - често в сътрудничество с държавните агенции.

Тази политика доведе до икономическо съживяване. Докато има някои противоречия, повечето експерти смятат, че годишният ръст на БВП в Северна Корея през последните години е близо 3 на сто или дори по-висок. Времето на глада отмина, а жизненият стандарт бързо нараства в цялата страна - не само в Пхенян, както твърдят някои. Частните пари подхранват строителен бум, а магазините и ресторантите са препълнени с новобогаташи. Трафикът, някога едва видим в столицата, понякога вече е реален проблем.

Но тези пазарни реформи не са придружени от политическа либерализация. В културата и идеологията "национализираният сталинизъм" продължава да царува, а броят на хвърлените в затвора за политически престъпления в страната е най-високият в света - близо близо 80 000 политзатворници при население от едва 25 милиона души. Ким Чен Ун смята, че комбинирането на икономически ръст и тотално следене ще държи населението покорно. Това може да се окаже погрешно схващане, но то е разумно. В крайна сметка почти всички основатели на "развити диктатури" в Азия - от Дън Сяопин и Чан Кайши до Ли Куан Ю в Сингапур - умряха в леглата си, ато от тях се възхищават много техни сънародници.

Външният свят може и трябва да насърчи положителните промени като икономическия растеж, които стават сега в Северна Корея. Той най-вече трябва да се опита да увеличи източниците на информация, достъпни за публиката в Северна Корея. Най-надеждното бъдеще за КНДР е промяната чрез натиск отдолу от хора, които са наясно с живота извън тяхната страна, независимо дали това става, защото режимът усеща нуждата да направи популярни отстъпки, за да оцелее, или чрез сваляне на режима на Ким. Семейство Ким може да е разумно. Но и самите севорнокорейци са разумни.

------

* Авторът е преподавател в университета "Кукмин" в Сеул и автор на редица книги за Северна Корея.. Коментарът е публикуван в издането "Форин полиси".

Кубрат Пулев победи Кевин Джонсън в битката за Интерконтиненталната титла

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LavsTCRNDVA/

Кубрат Пулев победи американеца Кевин Джонсън в битката за Интерконтиненталната титла на Световната боксова асоциация (WBA) от боксовата гала в зала “Арена Армеец”. Кобрата се наложи по точки след 12 рунда и абсолютно съдийско решение.

За Кубрат Пулев това бе 25-а победа (13 нокаута) от 26 мача, а Кевин Джонсън инкасира осма загуба в 39 срещи – 30 победи (14 нокаута) и 1 равенство.

Пулев защити пояса си на интерконтентален шампион на Световната боксова асоциация (WBA) и стана официален претендент за шампионската титла на Межународната боксова федерация (IBF), която ще се реши на 29 април в мегасблъсъка на Антъни Джошуа и Владимир Кличко.

Пулев доминираше по време на целия мач срещу Джонсън. Съперникът успя да пласира няколко точни удара, но беше прекалено бавен и като по чудо успя да изкара целия мач и да се отърве без нокаут.

“Чувствам се добре, важното е, че не получих тежки удари. Противникът беше много неудобен. Смятам, че имам още какво да надграждам. За световна титла трябва да се подготвя още по-добре и по съвсем друг начин.

С всеки рунд усещах, че взимам все по-голямо надмощие. Публиката беше невероятна. Благодаря на всички, че дойдоха. Публиката както винаги беше супер емоционална. Тя ми даде още повече енергия”, обяви Кубрат Пулев след мача.

Макрон гони кремълски медии

http://clubz.bg/53370-makron_goni_kremylski_medii

Еманюел Макрон, водачът в първия тур на президентските избори във Франция, е забранил достъпа на две прокремълски медии до кампанията си преди балотажа с крайнодясната Марин Льо Пен на 7 май, съобщава АФП.

Щабът на Макрон е отказал акредитация на телевизията "Русия днес" и на интернет платформата "Спутник", каза негова говорителка пред агенцията.

"Те са част от средство, предназначено да ни навреди", е цитирана да казва тя.

С тези думи екипът на Макрон обозначава преди всичко предпочитанията, които Москва афишира към Льо Пен, но и подозренията за руска намеса във френските и американските избори за президент, коментира агенцията.

Москва определя мярката като "скандална".

"Всички необходими молби са изпратени предварително от руските медии", каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. "Като вземем предвид, че други чуждестранни медии не са имали пречки, ние смятаме тези мерки за забрана за открита и целенасочена дискриминация срещу руските медии от страна на кандидата за президент на една страна, която винаги е защитавала свободата на словото". 

В Албена отбелязват 20 години от създаването на Франкофонска програма

//dariknews.bg/regioni/dobrich/v-albena-otbeliazvat-20-godini-ot-syzdavaneto-na-frankofonska-programa-2020417

20-та годишнина от създаването на Франкофонска програма към НБУ ще бъде отбелязана тържествено във ваканционно селище Албена. Програмата по отбелязване на събитието включва среща – дискусия с представители на френски образователни институции на тема „Добри практики във франкофонското образование в

Пропуски при стопанисването на резервоари, каптажи и шахти в Кочериново

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/propuski-pri-stopanisvaneto-na-rezervoari-kaptazhi-i-shahti-v-kocherinovo-2020365

Пропуски при стопанисването на резервоари, каптажи и шахти на територията на община Кочериново са установили проверки, алармира областният управител Йордан Татарски. Инспекциите се извършват от Междуведомствена комисия, в която влизат представители на Областна администрация, ВиК , РЗИ, граждани.

Община Кюстендил избира кандидати за членове на Съвета на децата

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/obshtina-kiustendil-izbira-kandidati-za-chlenove-na-syveta-na-decata-2019980

Община Кюстендил набира предложения за членове на Съвета на децата. Във връзка с реализиране на процедурата за избор, бяха разработени специални бланки.
 
Съветът на децата е консултативен орган към председателя на Държавната агенция за закрила на дет

БЧК – Кюстендил започва да раздава храни от „Фонда за европейско подпомагане на най- нуждаещи се лица”

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/bchk-kiustendil-zapochva-da-razdava-hrani-ot-fonda-za-evropejsko-podpomagane-na-naj-nuzhdaeshti-se-lica-2020272

ОС на БЧК – Кюстендил уведомява, че започва изпълнение  на Първи допълнителен транш по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане от ФЕПНЛ. Зареждане на временните пунктове в област Кюстендил ще се извърши по предварително изготвен график.
За община Кюстендил раздаване

По Черноморието температурите отново ще с над 10 градуса по-ниски

//dariknews.bg/regioni/varna/po-chernomorieto-temperaturite-otnovo-shte-s-nad-10-gradusa-po-niski-2020506

В събота над Източна България ще има променлива средна и висока облачност. По Черноморието сутринта ще е мъгливо, но следобед видимостта ще се подобри и ще се установи предимно слънчево време.

Ще духа слаб до умерен вятър от юг, който през деня ще стане от югоизток, по крайбрежието д

Точки за оцеляване на чужд терен ще търсят "Велбъжд" и "Германея"

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/tochki-za-oceliavane-na-chuzhd-teren-shte-tyrsiat-velbyzhd-i-germaneia-2020392

Продължава битката за оцеляване в Трета Югозападна лига, в която са поне 6 отбора, от тях ще изпаднат най- вероятно 3- 4. Сред тимовете, за които всеки мач е като финал са два отбора от област Кюстендил- “Велбъжд” и “Германея”, и още- “Чепинец”, “С

Община Дупница започва от 2 май дезинсекция и дезакаризация на зелените площи

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/obshtina-dupnica-zapochva-ot-2-maj-dezinsekciia-i-dezakarizaciia-na-zelenite-ploshti-2020370

Община Дупница започва от 2 май дезинсекция и дезакаризация на зелените площи на територията на града и селата в общината. Изготвен е график за третирането на районите срещу кърлежи, бълхи и други инсекти. "Обръщаме внимание на всички граждани в посочения ден да не посещават обработените места, с о

Три от най-големите диско диви на концерт в София (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tri-ot-naj-golemite-disko-divi-na-koncert-v-sofiia-video-2020505

Три от най-големите диско диви се събират днес на концерт в София. Иконите на евро диското от 80-те и 90-те години на минали век Си Си Кеч, Сандра и Саманта Фокс ще се качат на сцената тази вечер в зала "Арена Армеец".
 
Кралиците на диското

Започна събарянето на "Двойната къща“. Готви се протест

http://clubz.bg/53369-zapochna_sybarqneto_na_dvojnata_kyshta%E2%80%9C_gotvi_se_protest

Тази сутрин започна събарянето на "Двойната къща" в центъра на София, която доскоро беше паметник на културата. След решение на министър Вежди Рашидов между двата тура на президентските избори обаче, защитеният статут е свален. Имотът е собственост на Киро Киров - Японеца, който възнамерява да строи подземен паркинг на мястото на бившия паметник.

Веднага след началото на събарянето, полицаи са започнали проверка на документацията и дейността на багера е временно спряна, съобщи бТВ. 

В същото време във фейсбук се организира жива верига за спасяването на „Двойната къща на Митови“

Протестното действие се организира в 18 часа на 29 април (събота) при къщата на бул. „Васил Левски“ 19. В събитието изрично се посочва, че организаторите са свободни граждани, които не са обвързани с никоя политическа сила.

„Когато някой реши, че може да направи подземен паркинг на мястото на паметник на културата, когато някой с цялата си арогантност заявява, че ще запази този паметник на културата ако гражданите му го възстановят – пишат  недоволните. – Когато министър на културата еднолично решава, че паметник на културата не се вписва хармонично в пространството, няма начин да не заявиш позиция. За паметник на културата или подземен гараж?“

От репортаж на Би Ти Ви в четвъртък вечер стана ясно, че бившият министър на културата Вежди Рашидов е отменил статута „паметник на културата“ на емблематичната къща. В момента тя е собственост на бизнесмена Кирил Киров (известен като Киро Японеца), който смята да изгради на нейно място подземен гараж. След претърпени няколко пожара, в момента сградата практически изглежда като руина.

Успоредно със събитието във Фейсбук се провежда и онлайн петиция „Паметник на културата или подземен гараж“ за спасението на зданието от събаряне. Адресирана до президента, главния прокурор, омбудсмана, столичния кмет и Столичния общински съвет, подписката призовава незабавно да спре разрушаването на Двойната къща.

Сред исканията са още разследване кой освен Вежди Рашидов е участвал в решението за отмяна на статута „паметник на културата“, оставки на отговорните лица, както и изготвяне на списък от Общината с всички къщи-паметници на културата в подобно или близко състояние, както и незабавни мерки отностно реставрацията и консервацията им според ЗКН.

Къщата е построена през 1907 г. по проект на арх. Георги Тодоров за семейството му. Днес е известна под името „Двойната къща на Митови”. След 1944 г. „по партийна линия” тук са настанявани многократно различни квартиранти, които постепенно занемарили къщата, пише Миглена Горанова в сайта „Изгубената София“. С годините тя сменя собствениците си, а от 1976 г. е със статут на паметник на културата „за сведение”.

Сградата се състои от две самостоятелни жилища, долепени едно до друго. Във всяко от тях има по четири големи стаи, една слугинска стаичка, кухня, баня и тоалетна. Вита вътрешна дървена стълба свързва етажите. Или е свързвала някога… за съжаление.

Жива верига за спасяването на „Двойната къща“

http://clubz.bg/53369-jiva_veriga_za_spasqvaneto_na_%E2%80%9Edvojnata_kyshta%E2%80%9C

Жива верига за спасяването на „Двойната къща на Митови“ се организира във фейсбук

Протестното действие се организира в 18 часа на 29 април (събота) при къщата на бул. „Васил Левски“ 19. В събитието изрично се посочва, че организаторите са свободни граждани, които не са обвързани с никоя политическа сила.

„Когато някой реши, че може да направи подземен паркинг на мястото на паметник на културата, когато някой с цялата си арогантност заявява, че ще запази този паметник на културата ако гражданите му го възстановят – пишат  недоволните. – Когато министър на културата еднолично решава, че паметник на културата не се вписва хармонично в пространството, няма начин да не заявиш позиция. За паметник на културата или подземен гараж?“

От репортаж на Би Ти Ви в четвъртък вечер стана ясно, че бившият министър на културата Вежди Рашидов е отменил статута „паметник на културата“ на емблематичната къща. В момента тя е собственост на бизнесмена Кирил Киров (известен като Киро Японеца), който смята да изгради на нейно място подземен гараж. След претърпени няколко пожара, в момента сградата практически изглежда като руина.

Успоредно със събитието във Фейсбук се провежда и онлайн петиция „Паметник на културата или подземен гараж“ за спасението на зданието от събаряне. Адресирана до президента, главния прокурор, омбудсмана, столичния кмет и Столичния общински съвет, подписката призовава незабавно да спре разрушаването на Двойната къща.

Сред исканията са още разследване кой освен Вежди Рашидов е участвал в решението за отмяна на статута „паметник на културата“, оставки на отговорните лица, както и изготвяне на списък от Общината с всички къщи-паметници на културата в подобно или близко състояние, както и незабавни мерки отностно реставрацията и консервацията им според ЗКН.

Къщата е построена през 1907 г. по проект на арх. Георги Тодоров за семейството му. Днес е известна под името „Двойната къща на Митови”. След 1944 г. „по партийна линия” тук са настанявани многократно различни квартиранти, които постепенно занемарили къщата, пише Миглена Горанова в сайта „Изгубената София“. С годините тя сменя собствениците си, а от 1976 г. е със статут на паметник на културата „за сведение”.

Сградата се състои от две самостоятелни жилища, долепени едно до друго. Във всяко от тях има по четири големи стаи, една слугинска стаичка, кухня, баня и тоалетна. Вита вътрешна дървена стълба свързва етажите. Или е свързвала някога… за съжаление.

Ще се превърне ли Македония в Украйна на Балканите?

http://pogled.info/svetoven/balkani/shte-se-prevarne-li-makedoniya-v-ukraina-na-balkanite.85230

/Поглед.инфо/ Македонският парламент преживя една от най-драматичните си нощи в историята – той беше нападнат от разгневени протестиращи, в резултат на което има бити депутати и около стотина ранени. Повод за събитията стана изпълнение на националния химн в парламента на Македония на македонски език по повод избирането на албанеца Талат Джафери за негов председател. Това накара албанските депутати да поискат същото и за албанския химн. Всеки, който е чел малко история на войните на Балканите, знае, че това е достатъчен повод да се случи нещо необратимо не само за Македония, но и за целия регион.

Драгомир Стойнев: Всички парламентарни сили подкрепиха нашата декларация за Македония

http://pogled.info/bulgarski/dragomir-stoinev-vsichki-parlamentarni-sili-podkrepiha-nashata-deklaratsiya-za-makedoniya.85231

/Поглед.инфо/ "Днес се случи нещо изключително важно в българския парламент - въпреки атаките от управляващата партия директно към лидера на БСП Корнелия Нинова, ние предложихме декларация по повод на това, което се случва в Македония. И съм изключително удовлетворен, че всички политически сили се обединихме зад тази декларация и днес показахме, че имаме държава."

Могерини: Турция знае какво трябва, за да продължи преговорите с ЕС

http://clubz.bg/53368-mogerini_turciq_znae_kakvo_trqbva_za_da_prodylji_pregovorite_s_es

Федерика Могерини. Снимка БГНЕС

Ако Турция иска да продължи преговорите си за членство в Европейския съюз, тя трябва да смени сегашния си конфронтационен курс, даде да се разбере Върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

"Ако Турция е заинтересована от присъединителните преговори - както външншят министир (Мевлют) Чавушоглу ни каза днес (вчера - б.р.) и разбирам, че президентът (Реджеп Тайип) Ердоган е изразил същите виждания в последните часове - ако Турция е заинтересована от присъединителните преговори, тя знае много добре какво предполага това, особено в областта на човешките права, демокрацията, основните свободи, включително свободата на медиите, очевидно - смъртното наказание и спазването на международното право и принципа на добросъседските отношения", каза Могерини снощи след неформална среща на външните министри на ЕС в столицата на Малта Ла Валета.

Чавушоглу участва в частта от дискусията, засягаща неговата страна.

Турция има споразумение за асоцииране с ЕС от 1963 година и води преговори за присъединяване от 2005 година, като е отбелязала минимален напредък. Редица държави-членки като Австрия, Белгия, Люксембург искат ЕС да прекрати преговорите заради репресиите срещу опозицията и независимите медии и заканите за връщане на смъртното наказание от страна на Ердоган. Отношенията му с Европа се обтегнаха, след като той неотдавна обвини нейни държави в "нацистки практики" и заговори, че може да подложи на референдум продължаването на преговорите с ЕС.

Могерини каза, че процесът на присъединяване не е прекратен, но преговорите в момента са в застой. Тя подчерта, че ЕС ще продължи да подкрепя турското гражданско общество.

Коментирайки конституционния референдум от 16 април, който ще увеличи значително властта на Ердоган, министрите са признали суверенното право на Турция сама да определя държавното си устройство, каза Могерини. В също време те са отбелязали нередностите по време на изборите констатирани от външните наблюдатели и политическата поляризация на турското общество. 

ЕС се нуждае от Турция като съюзник в Близкия изток и бариера пред миграционните вълни от Сирия, Ирак, Афганистан.

МВнР на РФ призова САЩ и ЕС да не се месят в македонския конфликт

http://pogled.info/svetoven/mvnr-na-rf-prizova-sasht-i-es-da-ne-se-mesyat-v-makedonskiya-konflikt.85225

/Поглед.инфо/ Руското външно министерство призова към прекратяване на външния натиск и да се даде възможност на отговорните политически сили на Македония сами да определят по-нататъшното развитие на страната. Изявлението беше публикувано в петък (28 април) на сайта на информационния отдел на ведомството, съобщи РИА "Новости".

Германски политик: Западът съвсем скоро ще заговори с Русия като с равна

http://pogled.info/svetoven/evropa/germanski-politik-zapadat-savsem-skoro-shte-zagovori-s-rusiya-kato-s-ravna.85226

/Поглед.инфо/ Западът трябва да се върне към "разумния диалог" с Русия и да реши съществените проблеми с Москва "при равни условия", заяви в интервю за германското списание Wirtschaft+Markt министър-председателят на федералната провинция Макленбург – Предна Померания, Ервин Зелеринг, цитиран от Ино.TV в петък (28 април).

Белият дом определи изолирането на РФ от ООН като постижение на Тръмп

http://pogled.info/svetoven/beliyat-dom-opredeli-izoliraneto-na-rf-ot-oon-kato-postizhenie-na-tramp.85227

/Поглед.инфо/ Белият дом смята предполагаемата изолация на Русия в ООН за едно от достиженията на президента на САЩ Доналд Тръмп в първите му 100 дни на управление, сочи доклад за достиженията на Тръмп в областта на безопасността за първите три месеца от встъпването му в длъжност, предоставена от Белия дом, цитирана от ТАСС в петък (28 април).

Китай отговори на изявлението на САЩ за "изолация на РФ в ООН"

http://pogled.info/svetoven/kitai-otgovori-na-izyavlenieto-na-sasht-za-izolatsiya-na-rf-v-oon.85228

/Поглед.инфо/ Изявлението на Белия дом по повод 100-те дни на управление на Доналд Тръмп е становище на американската страна и това няма да повлияе на отношенията между Русия и Китай, заяви директорът на Департамента за Източна Европа и Централна Азия към Министерството на външните работи на Китай Гуй Цунюн., цитиран от РИА "Новости" в петък (28 април).

Прокуратурата с трето обвинение срещу Румен Овчаров! - "Гергов реши да ме хвърли на кучетата"

http://pogled.info/bulgarski/prokuraturata-s-treto-obvinenie-sreshtu-rumen-ovcharov-gergov-reshi-da-me-hvarli-na-kuchetata.85229

/Поглед.инфо/ Прокуратурата е повдигнала трето обвинение срещу бившия икономически министър Румен Овчаров. Това съобщи самият той пред bTV, часове след връчването на призовката.

Затварят за коли центъра на Варна заради карнавал

//dariknews.bg/regioni/varna/zatvariat-za-koli-centyra-na-varna-zaradi-karnaval-2020500

Заради провеждането на Варненския карнавал движението на автомобили в центъра на морската столица ще бъде спряно днес за няколко часа.

Органичението ще важи от 12 ч. до 16 ч. в района на площад „Св. Св. Кирил и Методий”; бул. „Мария Луиза” – в частта от пл. „Св. Св. Кирил и Методий”

Над 800 участници се включват във Варненския карнавал

//dariknews.bg/regioni/varna/nad-800-uchastnici-se-vkliuchvat-vyv-varnenskiia-karnaval-2020501

Над 800 участници от цялата страна ще се включат в третото издание на пролетния празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия във Варна. Заявка за участие са подали и кукерски групи от Варна, Бургас, Стара Загора, Шумен, Ямбол и Перник и над 20 майстори-занаятчии.

Акция за книжки и пияни шофьори ще има тази нощ

//dariknews.bg/regioni/shumen/akciia-za-knizhki-i-piiani-shofiori-shte-ima-tazi-nosht-2020502

Специализирана полицейска операция “Алкохол и неправоспособност” започва от днес на територията на ОДМВР- Шумен. Тя ще се проведе между 22:00 и 02:00 часа в периода 29-30 април

Ще има засилен контрол на движението по третокласни и общински пътища, както и при подходи

Д-р Абуаси: При конфликт с Турция Западът няма да е на наша страна

http://pogled.info/svetoven/d-r-abuasi-pri-konflikt-s-turtsiya-zapadat-nyama-da-e-na-nasha-strana.85220

/Поглед.инфо/ Интервю на Десислава Пътева с д-р Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания.

Македонското буре с барут се запали

http://pogled.info/svetoven/balkani/makedonskoto-bure-s-barut-se-zapali.85221

/Поглед.инфо/ Македония е в пламъци. Късно снощи разгневени граждани нахлуха в парламента на бившата югославска република и нападнаха депутати от лявоцентристката партия СДСМ на Зоран Заев.

Велизар Енчев: Македония е обречена и разцеплението е неизбежно

http://pogled.info/svetoven/balkani/velizar-enchev-makedoniya-e-obrechena-i-raztseplenieto-e-neizbezhno.85222

/Поглед.инфо/ Интервю на Десислава Пътева с Велизар Енчев, доктор по международно право и международни отношения

Атаката със зарин не е в интерес на Асад. Защо Франция размахва пръст тогава?

http://pogled.info/svetoven/atakata-sas-zarin-ne-e-v-interes-na-asad-zashto-frantsiya-razmahva-prast-togava.85223

/Поглед.инфо/ Достоверността на резултатите от разследването, извършено от Франция по повод предполагаемата химическа атака в сирийската провинция Идлиб по-рано този месец, бе поставена под съмнение от група френски експерти. Инцидентът от 4 април, който според доклада носи „почерка” на Дамаск, коства живота на около 80 души, а още 200 бяха ранени. Националната коалиция на опозиционните и революционните сили на Сирия, както и редица западни държави, обвиниха сирийските правителствени сили за извършването на атаката, докато Дамаск опроверга тези твърдения, заявявайки, че не притежава химическо оръжие.

Русия и Турция постигнаха съгласие по въпроса за доставките на С-400

http://pogled.info/svetoven/rusiya-i-turtsiya-postignaha-saglasie-po-vaprosa-za-dostavkite-na-s-400.85224

/Поглед.инфо/ Русия и Турция достигнаха до принципни договорености по въпроса за покупката на системите С-400 и продължават преговорите относно цената и съвместното производство, заяви външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС в петък (28 април).

Абитуриенти отиват без вратовръзки на бал, дариха парите за болно от левкемия дете

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/abiturienti-otivat-bez-vratovryzki-na-bal-dariha-parite-za-bolno-ot-levkemiia-dete-2020431

Абитуриентите от Професионалната гимназия по техника и технологии „Христо Ботев“ в Смолян ще отидат на бал без вратовръзки. Парите, които би трябвало да дадат за този официален аксесоар, те решили да дарят за благотворителност. Тази година училището завършват само момчета. 26-те зрелостници събрали

Тръмп се самопохвали за първите 100 дни управление

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-se-samopohvali-za-parvite-100-dni-upravlenie.85216

/Поглед.инфо/ Доналд Тръмп заяви, че е „щастлив” от успехите си в навечерието на своите 100 дни като президент на Съединените щати.

САЩ осъди остро нападението над парламентарни членове в Македония

http://pogled.info/svetoven/sasht-osadi-ostro-napadenieto-nad-parlamentarni-chlenove-v-makedoniya.85217

/Поглед.инфо/ Държавният департамент на САЩ призова македонските власти да разследват обстойно обстоятелствата около нападението върху политици в Скопие, което ведомството осъди остро. Освен това от Департамента съобщиха и намерението си да подкрепят и да си сътрудничат с новия председател на парламента. Това заяви днес Марк Тонър.

Тръмп се изгаври с демократите - предложи им кандидат за президент през 2020 г.

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-se-izgavri-s-demokratite-predlozhi-im-kandidat-za-prezident-prez-2020-g.85218

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп направи прогноза кой ще бъде следващият кандидат-президент на Демократическата партия и изборите 2020 година.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване